Комітет вирішив розглянути це питання на своєму засіданні 6 травня.

Члени Комітету прийняли таке рішення після заслуховування інформації першого заступника Голови НБУ Олександра Писарука.

Голова Комітету Сергій Рибалка зазначив: "Ми почули відповіді на наші запитання до НБУ, хоча Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва не була на засіданні Комітету. Не усі відповіді нас задовольнили. Але головне, що ми домовилися із першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про підготовку в найближчий час плану для відновлення довіри до регулятора і стабілізації в банківському секторі".

"Ми зберемося і обговоримо план дій для оздоровлення банківської системи, зміцнення національної грошової одиниці. Комітет забезпечить підготовку Дорожньої карти - документа зі спільним баченням і конкретними пропозиціями для виходу зі складної ситуації в банківській системі", - запевнив народний депутат.

С.Рибалка нагадав, що ще кілька місяців тому Комітет обговорював можливі ризики. "З жалем можу констатувати, що більшість побоювань, які висловлювали члени нашого Комітету два-три місяці тому, збуваються. Продовжується відтік ресурсів з банківської системи. Ми наблизилися впритул до ліквідації одного з найбільших банків країни - держава фактично відмовилася від його порятунку. Серйозні проблеми відчуває як мінімум ще один з великих банків, який отримує рефінансування від НБУ. В результаті, як ми і прогнозували, дефіцит коштів Фонду гарантування вкладів є вже очевидним. Загроза зростання кількості банків, які підуть на ліквідацію до кінця цього року, залишається. Затягування вирішення банківської кризи вкрай негативно впливатиме на загальні темпи виходу з кризи всієї економіки України", - зазначив голова Комітету.

С.Рибалка підкреслив, що члени Комітету наполягали і продовжують наполягати на важливості постійної взаємодії безпосередньо з керівництвом НБУ. "Співпраця з працівниками Нацбанку у нас є щоденною. Але визначити загальні стратегічні цілі та плани щодо стабілізації банківського сектора, як фундаменту всієї фінансової системи України, нам так і не вдалося. І без керівництва НБУ це зробити неможливо. Я ще раз змушений констатувати небажання глави НБУ співпрацювати", - констатував народний депутат.

У свою чергу перший заступник Голови НБУ повідомив, що регулятор уже почав роботу над таким Планом спільно з колишніми керівниками Нацбанку. За словами О.Писарука, НБУ налаштований на співпрацю з Комітетом у підготовці плану, а також у квітні-травні поточного року подасть на розгляд членів Комітету низку нових проектів законів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43