У засіданні Комітету, яке відбулося 8 квітня, взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади, профільних громадських асоціацій у сфері житлово-комунального господарства, фахівці та експерти.

Голова Комітету Сергій Скуратовський, відкриваючи засідання, зазначив, що питання розглядається за дорученням Голови Верховної Ради України з метою комплексного вивчення обґрунтованості підвищення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги.

С.Скуратовський нагадав, що 1 квітня введені в дію нові тарифи, затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Підвищено тарифи на електроенергію, природний газ, як на імпортований так і власного видобутку. З підвищенням тарифів на теплову енергію Нацкомісія вирішила зачекати.

Члени Комітету заслухали інформацію Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Кістіона, члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса та інших представників органів виконавчої влади.

Представники Міністерства та Національної комісії поінформували про здійснення регулювання ціно-, тарифоутворення на енергоносії та комунальні послуги станом на 1 квітня ц.р.; про відповідність встановлених цін/тарифів світовому рівню та рівню доходів населення (у відсотковому відношенні).

У виступах також була надана інформація щодо рівня оплати населенням спожитих комунальних послуг в цілому, а також в розрізі регіонів та соціальних груп, про основні механізми розрахунків та складових цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, їх обґрунтованості та контролю достовірності розрахунків, а також про компенсаційні механізми підвищення цін\тарифів при низькому фінансовому забезпеченні споживачів та захисту соціально незахищених верств населення.

Учасники засідання висловили занепокоєння щодо ситуації, яка склалася сьогодні в країні. Зверталася увага на те, що до Комітету надходять численні звернення громадян та підприємств, в яких лише одне запитання: чи прозоро і обґрунтовано підвищено тарифи?

Члени Комітету, заслухавши інформацію та виступи представників громадських організацій, зазначили, що питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги потребує більш глибокого вивчення та аналізу.

У виступах зазначалося, що методики формування тарифів є недостатньо переконливими і прозорими в частині розрахунку економічного обґрунтованого рівня та інших складових тарифів.

Народні депутати також звертали увагу на недостатність інформації Державної служби статистики, за якою неможливо провести детальний порівняльний аналіз у розрізі регіонів та соціальних груп, та вжити необхідних заходів реагування.

Комітет ухвалив рішення створити Робочу групу з представників комітетів з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, центральних органів влади для збору, аналізу та здійснення контролю виконання рішень Верховної Ради з питання обґрунтованості підняття цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43