Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у четвер, 26 квітня, зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом.

Під час зустрічі Сторони обговорили поточну політичну ситуацію в Україні.

О.Мороз поінформував Т.Девіса про останні події в українському політикумі, зазначивши, що Україна зараз стоїть перед вибором, «чи піде вона шляхом демократії і права, чи шляхом суб‘єктивного задоволення інтересів однієї гілки влади». Ця ситуація, зазначив Голова Верховної Ради України, є наслідком «впливу на Президента тих сил, які сьогодні не попали у владу і діють у неконституційний спосіб».

Генеральний секретар Ради Європи охарактеризував політичну ситуацію в Україні як «дуже серйозну». Так, говорячи про окремі спірні моменти, зокрема щодо імперативного мандату, Т.Девіс висловив думку про недоцільність застосування цього інструменту як такого, що обмежує свободи людини. «Парламентарії можуть змінювати свою думку і в цьому немає ніяких складнощів. Політична партія не має бути в‘язницею», - сказав він.

О.Мороз, говорячи про позицію коаліції, зазначив: «Ми ні на йоту не відійдемо від норм Конституції, не відмовимося від Рекомендацій ПАРЄ і виконуватимемо рішення Конституційного Суду. Інакше ми ніколи не вийдемо з цієї ситуації». Він поінформував про свій план виходу з кризи, який був запропонований усім зацікавленим сторонам. За словами О.Мороза, створено робочу групу, яка мала напрацювати пропозиції стосовно виходу з кризи і у п‘ятницю їх мали розглянути Президент України, Прем‘єр-міністр і Голова Верховної Ради України. Проте, зазначив він, Президент, остерігаючись рішення Конституційного Суду, яке могло бути не на його користь, видав новий Указ, перекресливши можливість компромісу.

Генеральний секретар Ради Європи висловив думку, що робота такої групи є надзвичайно важливою. «Як друг України не можу не сказати, що мене турбуватиме ситуація, якщо ви матимете вибори у червні», - сказав Т.Девіс.

Він наголосив, що в основі будь-яких виборів має бути правовий підхід.

У свою чергу Голова Верховної Ради України зазначив, що дострокові вибори, які не ґрунтуються на правових засадах, «не закінчаться ніколи». За його словами, зараз ми можемо створити небезпечний прецедент, який може призвести до розколу країни. «Ми можемо втратити державу», - заявив О.Мороз.

Т.Девіс погодився із нагальною необхідністю уникнути такої ситуації.

Голова Верховної Ради України запропонував Т.Девісу як авторитетному політику, широко відомому у світі і в Україні, виступити у п‘ятницю, 27 квітня, з парламентської трибуни. Т.Девіс прийняв цю пропозицію.

 В інтерв‘ю журналістам по завершенні зустрічі Т.Девіс зазначив, що «розчарований тим, що ситуація в Україні стала ще більш складною», ніж була до видання другого Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Він поінформував, що ставить за мету у ході свого візиту до України провести перемовини з усіма суб‘єктами політичного процесу, «аби скласти для себе повну картину».

На запитання журналістів, чи є дострокові вибори виходом із ситуації і чи можуть одночасно проводитись президентські і парламентські вибори, Т.Девіс наголосив, що «проводити президентські чи парламентські вибори це справа України», а чи конституційний Указ Президента має вирішувати Конституційний Суд. При цьому Генеральний секретар Ради Європи підкреслив, що не має наміру особисто втручатися у перебіг процесу.

Т.Девіс назвав «дуже корисним» створення робочої групи з розв‘язання ситуації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52