"Україна залишається об'єктом воєнної агресії з боку Російської Федерації, яку вона здійснює, серед іншого, і через підтримку та забезпечення масштабних терористичних атак", - наголосила народний депутат, член делегації Верховної Ради України Людмила Денісова у своєму виступі під час засідання Асамблеї Міжпарламентського Союзу на тему "Роль парламентів у протидії зростаючій загрозі тероризму".

Засідання відбулося 30 березня 2015 року у м. Ханой (Соціалістична Республіка В'єтнам).

Л.Денісова підкреслила, що Росія та підтримувані нею терористи не бажають виконувати Мінські домовленості, які на сьогодні залишаються єдиною міжнародно визнаною основою для мирного врегулювання.

"Від початку агресії наприкінці лютого 2014 року Російська Федерація систематично порушує загальновизнані норми міжнародного права, права людини, в тому числі право на життя мирних громадян України, які стали заручниками терористів на окупованій території Донбасу. Цинізм кремлівської агресії, яка включає активну підтримку терористів на державному рівні, перетворює вбивство безневинних мирних громадян на звичне повсякденне явище. У залі присутня делегація депутатів Російської Федерації, які дали дозвіл на ввід військ в Україну", - наголосила Л.Денісова.

Вона додала, що Росія не виконує своїх зобов'язань щодо дотримання загальновизнаних норм міжнародного права та вже досягнутих домовленостей: "Так, Крим залишається окупованим, а вимоги демократичної спільноти щодо припинення агресії, постачання зброї, техніки та живої сили терористам ігноруються Кремлем".

Л.Денісова зазначила, що у зв'язку з цим, Верховна Рада України визнала Російську Федерацію державою-агресором та закликала міжнародних партнерів України не допустити безкарності винних за злочини проти людяності, вчинені від початку російської агресії проти України.

"Верховна Рада України закликає визнати Російську Федерацію державою-агресором, що всебічно підтримує тероризм та блокує діяльність Ради Безпеки ООН, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку, а так звані "ДНР" і "ЛНР" визнати терористичними організаціями", - підкреслила Л.Денісова.

Окрім того, український Парламент закликає посилити тиск на Російську Федерацію, у тому числі, шляхом запровадження нових санкцій, щоб примусити російське керівництво виконати у повному обсязі усі пункти Мінських домовленостей.

"Необхідно обмежити повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи доти, доки Російська Федерація не припинить ігнорувати вимоги міжнародної демократичної спільноти", - зазначила Л.Денісова у виступі.

Народний депутат закликала надавати Україні необхідну військову допомогу з метою посилення її оборонних можливостей, гуманітарну допомогу для постраждалого мирного населення та внутрішньо переміщених осіб і сприяти відновленню критично важливої інфраструктури на Донбасі.

"Закликаємо міжнародне співтовариство визнати факт агресії проти України, окупації її території і посилити вимоги щодо повернення до міжнародно визнаних кордонів України, запобігши створенню небезпечного прецеденту у вигляді грубого порушення світового порядку та системи безпеки, що склалася після Другої світової війни", - наголосила Л.Денісова.

Також вона від імені Верховної Ради України висловила подяку членам Асамблеї Міжпарламентського союзу за підтримку.

Довідково. Міжпарламентський Союз (МПС) - це всесвітня організація національних парламентів, членами якої є 166 парламентів світу. МПС є, насамперед, політичним форумом членів національних парламентів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30