Парламентська Асамблея Ради Європи на засіданні 19 квітня 2007 року ухвалила Висновки щодо Меморандуму про порозуміння між Радою Європи та Європейським Союзом.

За словами головних доповідачів Комітету з політичних питань Асамблеї, Меморандум визначає головні пріоритетні галузі співробітництва між Радою Європи та Європейським Союзом. Зокрема, наголошували парламентарії, окрім фундаментальної тріади Ради Європи - захист прав людини, верховенство права та плюралістична демократія - співпраця торкатиметься питань боротьби проти ксенофобії та усіх форм дискримінації, за соціальну єдність, міжкультурний діалог, а також освіти, молодіжних програм, сприяння контактам між людьми.

На думку європейських законодавців, стосунки між Радою Європи та Європейським Союзом мають особливу важливість, виходячи з того, що вони охоплюють схожі сфери повноважень та об´єднують, певною мірою,  ті ж самі європейські держави.

         Крім того, серед іншого дебатувалося питання щодо „скорішого приєднання ЄС до Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ)», що, на думку європейських парламентаріїв, значною мірою сприяло б досягненню більшої єдності у галузі прав людини в Європі. 

         На думку фахівців, для України укладання Меморандуму набуває стратегічного  значення, оскільки країна проголосила і послідовно рухається курсом євроінтеграції, кінцевим результатом якого повинно стати членство в Європейському Союзі.

Водночас учасники Асамблеї піддали критиці текст Меморандуму, оскільки, на їхню думку, він досі недосконалий. Зокрема, зазначалося, що Асамблея розчарована загальним змістом проекту  Меморандуму.

За словами учасників дебатів, Меморандум не містить жодного точного і конкретного зобов´язання щодо залучення сторін, які б доклали нових вагомих зусиль для підсилення співпраці, не пропонує нових амбітних і новаторських підходів для того, щоб протистояти викликам європейської розбудови; не спонукає жодну політичну волю сприяти просуванню процесу співпраці. Внаслідок цього, вважають європейські парламентарії, виникає сумнів, чи відкриватиме Меморандум шлях більш широкому й більш інтенсивному напрямку співпраці між двома інституціями.

Учасники дебатів наголошували на необхідності завершення опрацювання оновленої остаточної редакції тексту документа найближчим часом. Разом із тим підкреслювалася необхідність залишити без змін остаточну редакцію тексту  Меморандуму після його ухвалення і підписання, принаймні впродовж п´яти років.

За результатами дебатів Асамблея ухвалила поправки до Висновків щодо проекту Меморандуму про порозуміння між Радою Європи та Європейським Союзом.

Робота над текстом Меморандуму триває.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52