Секретар Комітету Іван Вінник, доповідаючи на засіданні Комітету 23 лютого, зазначив, що члени Комітету ретельно опрацювали всі пропозиції щодо внесення змін і пропонують Комітету з питань бюджету врахувати в законопроекті (реєстр. №2147) низку дуже важливих змін для внесення до закону в частині національної безпеки і оборони.

І.Вінник нагадав, що прийнятим законом були обмежені максимальні заробітні плати, у тому числі військовим. За його словами, військовослужбовці фактично не отримують заробітну плату, а отримують грошове забезпечення. "Тому, ми наполягаємо на необхідності зняття обмеження максимальних заробітних плат військовим (встановлених на рівні 7,5 мінімальних заробітних плат). Ми наполягаємо, щоб в проекті змін до Державного бюджету було враховано, що не підпадають під відповідне обмеження військовослужбовці - особи рядового і начальницького складу, працівники Міністерства оборони, ГУР МО, МВС, РНБО, Державної спеціальної служби транспорту, СБУ, СЗР, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної служби спеціального зв'язку і захисту, Національної гвардії і військової прокуратури", - зазначив він.

Голова Комітету Сергій Пашинський уточнив: "мова не йде про збільшення бюджетних витрат, мова йде про видатки в рамках затверджених бюджетних витрат".

"Тобто ці структури можуть скорочувати штати і відповідно перерозподіляти виділені кошти на тих осіб, які дійсно заслуговують на більші заробітні плати", - додав секретар Комітету.

І.Вінник поінформував про ще одну пропозицію Комітету до закону: щодо недопущення обмеження пенсій військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу. "Була пропозиція від уряду: якщо військовослужбовець отримує грошове забезпечення, при тому він отримує пенсію, то він відповідно не буде отримувати пенсію. Він має вибрати - або грошове забезпечення або пенсія. Ми вважаємо, якщо людина вже заслужила на пенсію і хоче далі служити і потрібна нашій державі, вона має право отримувати і грошове забезпечення, і пенсію. Ми наполягаємо, щоб ніяких обмежень пенсій військовослужбовців у переліку розпорядників бюджетних коштів не було", - зазначив він.

Секретар Комітету також доповів про пропозицію щодо передбачення додатково 1,1 млрд. грн. в Державному бюджеті для компенсації відсотків виробникам зброї, які будуть її постачати розпорядникам бюджетних коштів під державні гарантії.

І.Вінник зазначив, що в Державному бюджеті було передбачено 6,5 млрд. грн. на закупівлю нової зброї під державні гарантії. Нещодавно напрацьовано механізм як державні гарантії можна конвертувати в гроші, так необхідні для наших оборонних підприємств. Будуть залучатися під державні гарантії кредити у комерційних і державних банках. "Тобто, нам необхідно передбачити компенсацію з бюджету відсотків по цих кредитах, які під ці державні гарантії будуть надаватися тим, хто буде виготовляти зброю для наших розпорядників. Мова йде про те, що державні гарантії можуть надаватися Міноборони, СБУ, Національній гвардії та МВС", - пояснив І.Вінник.

Ще одна пропозиція Комітету стосувалася виділення видатків на розроблення програми створення замкнутого циклу виробництва ядерного палива. Комітет пропонує виділити Державному космічному агентству додаткового до тих пропозицій, які Кабінет Міністрів вже вніс до законопроекту, - 1,5 млрд. грн.

Комітет також пропонує врахувати можливість перерозподілу коштів між бюджетними програмами для органів сектору безпеки і оборони в межах загального обсягу фінансування, призначених головному розпорядникові.

Комітет направить свої пропозиції Комітету з питань бюджету для врахування під час підготовки законопроекту до другого читання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31