Законодавчим актом утворюються військово-цивільні адміністрації як тимчасові державні органи, що діють у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції.

Згідно із законом, "військово-цивільні адміністрації - тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції".

Законом запроваджується можливість утворення військово-цивільних адміністрацій населених пунктів (в одному чи декількох населених пунктах), в яких сільські, селищні, міські ради та/або їх виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, у тому числі внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень або їх фактичного невиконання, військово-цивільних адміністрацій районів та областей - у разі нескликання сесії відповідно районної, обласної ради в установлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" строки, а також для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки. При цьому передбачається, що в разі прийняття рішення про утворення останніх їх статусу набуватимуть відповідні районні, обласні державні адміністрації.

Законом загальне керівництво діяльністю військово-цивільних адміністрацій населених пунктів, районних військово-цивільних адміністрацій покладається на керівників обласних військово-цивільних адміністрацій; керівництво діяльністю обласних військово-цивільних адміністрацій у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки - на керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України. Безпосереднє керівництво військово-цивільними адміністраціями здійснюватимуть їх керівники. Керівники військово-цивільних адміністрацій у населених пунктах призначатимуться на посаду та звільнятимуться з посади Президентом України, статусу ж керівників обласних, районних військово-цивільних адміністрацій набувають голови районних, обласних державних адміністрацій, призначені на відповідні посади в установленому порядку.

Законом визначено повноваження, права і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій, а також повноваження їх керівників.

Закон втрачає чинність через 1 рік після його опублікування. Строк дії цього закону може бути продовжений на підставі Указу Президента України, затвердженого Верховною Радою України.

Закон втрачає чинність у випадку введення на території України або на окремих територіях правового режиму воєнного стану чи оголошення стану війни.

Закон прийнято з урахування висловлених пропозицій.

Законопроект зареєстровано за №1855.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30