Успішна реалізація програми виробництва біопалива в Україні, розвиток виробництва та споживання біопалив потребує налагодження контрольованої та регульованої державою системи.

Таке переконання висловив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у ході Конференції з питань виробництва та споживання біопалива в Україні, що відбулася у вівторок, 24 квітня.

 «Потрібна система у державі - контрольована, регульована, спрямована державою. Тоді буде результат, тоді буде потрібний ефект, якого ми намагаємося досягнути за рахунок реалізації програми, а не спроб окремих ентузіастів на окремій ділянці. Це повинна бути велика державна справа, тоді тільки вона буде не втрачена, тоді вона дасть справжній результат», - підкреслив О.Мороз. Він вважає, що успішна реалізація програми виробництва біопалива здатна вплинути на ситуацію не тільки в аграрному, енергетичному секторі, а й на економіку взагалі.

На його думку, внаслідок реалізації закону про розвиток виробництва та споживання біологічних видів палива, проект якого готується до розгляду у другому читанні парламентським Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин, «повинна бути створена серйозна державна структура, яка буде займатися проблемою виробництва біопалива».

 «Ми стоїмо біля джерел стратегічного напрямку, ми повинні цей напрямок забезпечити обов‘язково», - наголосив О.Мороз. Він закликав відкласти при цьому корпоративні та політичні інтереси, ситуативні обставини. «Ми повинні цим скористатися, бо іншого виходу немає для України», - підкреслив Голова Верховної Ради. «Давайте вирішимо цю частину проблеми і побачимо, які відкриються перспективи для України щодо зайнятості, щодо зміцнення економіки, щодо зняття залежності енергетичної, а, значить, і політичної», - сказав О.Мороз.

Він висловився за те, щоб виробництво біопалива було чітко зорієнтована на мету одержати біопаливо на основі спеціальних технологій. При цьому О.Мороз наголосив, що категорично проти того, щоб ці виробництва поєднувалися з іншими наприклад з виробництвом спирту тощо.

О.Мороз висловив сподівання, що результати обговорення на сьогоднішній конференції ляжуть в основу відповідних документів, які і регулюватимуть взаємини у державі, пов‘язані з реалізацією програми виробництва біопалива та вирішенням проблеми енергетичної залежності України взагалі.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Михайло Гладій, так само як і О.Мороз, наголосив, що забезпечення енергетичної безпеки України має стати пріоритетним завданням держави. При цьому він навів приклад США, де виробництва біопалива є одним з державних пріоритетів.

За словами М.Гладія, Україна в змозі повністю забезпечити себе біоетанолом і біодизельним паливом. При цьому він підкреслив, що окрім розв‘язання проблеми енергозалежності, виробництво біопалив дає змогу створити нові робочі місця, спрямувати кошти до бюджетів усіх рівнів тощо.

М.Гладій  поінформував про напрацювання робочої групи, створеної за дорученням Голови Верховної Ради України О.Мороза. За його словами, через два тижні на розгляд парламенту робочою групою та Комітетом буде винесено доопрацьований законопроект «Про розвиток виробництва та споживання біологічних видів палива».

У своєму виступі народний депутат України, голова Селянської спілки України Григорій Калетник високо оцінив те, що питання щодо розгортання виробництва біопалива в Україні взяв під свій особистий контроль Голова Верховної Ради. Він звернувся до учасників Конференції з пропозицією визначитися, що у напрямі виробництва біопалив може вироблятися в Україні, аби максимально скоротити обсяги закупівель технологій, техніки за кордоном.

Учасники Конференції ухвалили Резолюцію, у котрій звернулися до Верховної Ради України з проханням законодавчо визначити прискорений розвиток нетрадиційних відновлювальних джерел енергії, зокрема біопалив, найважливішим державним пріоритетом в економіці України на найближчі 10 років та законодавчо закріпити низку пропозицій щодо розвитку таких виробництв.

Учасники конференції також звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням посилити роль нетрадиційних відновлювальних джерел енергії, зокрема біопалив, при доопрацюванні Енергетичної стратегії України до 2030 року. Зокрема, вони запропонували розробити та прийняти до кінця 2007 року державні програми розвитку виробництва і використання біопалив, передбачивши кошти державного бюджету на ці цілі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52