Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у понеділок, 2 квітня, провів зустріч з керівниками дипломатичних місій держав членів Європейського Союзу та «великої вісімки».

Під час зустрічі Голова Верховної Ради України звернув увагу на неконституційний характер втручання інституту Президента у діяльність Верховної Ради України і судової гілки влади.

О.Мороз назвав таку практику недопустимою. Він особливо підкреслив, що у діяльності Верховної Ради України немає жодної дії, яка б виходила за межі Конституції України. «Верховна Рада України і надалі діятиме винятково в межах Конституції і в порядку, передбаченому Основним законом», - заявив О.Мороз.

Він також підкреслив, що всі конфронтаційні моменти можуть бути з‘ясовані у демократичний спосіб. «Ми постараємося знайти компроміс з питань, які не виходять за межі Конституції», - підкреслив Голова Верховної Ради.

О.Мороз наголосив, що парламент у своїй законодавчій діяльності діє і діятиме винятково у межах Конституції. Законодавча робота Верховної Ради спрямована на приведення всіх правовідносин до Основного закону. Це, за словами О.Мороза, не є посяганням на повноваження Президента і не є узурпацією влади.

Аналізуючи зміст листа Глави держави до Верховної Ради і його виступ на з‘їзді «Нашої України», О.Мороз зазначив, що претензії Президента щодо неконституційності формування коаліції неправові і неконституційні. Він пояснив, що коаліція створена на основі Конституції, рішень фракцій і відповідних індивідуальних заяв народних депутатів. Окрім цього, зазначив він, у Регламенті Верховної Ради є норма, згідно з якою індивідуально позафракційні народні депутати можуть входити або до коаліції, або до опозиції - на основі індивідуальних заяв.

Президент, сказав О.Мороз, вимагає також законодавчо затвердити Універсал національної єдності. На переконання Голови Верховної Ради, це нелогічно, бо це є політичним документом, документом про наміри.

Основна вимога Президента, сказав О.Мороз, це введення імперативного мандата для народних депутатів України. Конституція, заявив він, цього не передбачає.

 Він особливо наголосив, що Венеціанська комісія зробила жорсткі зауваження щодо Закону про введення імперативного мандату для депутатів місцевих рад як такого, що суперечить демократичним принципам Євросоюзу.

О.Мороз також заявив, що парламент не зверне з норм права і позицій Конституції. «Ми будемо тримати ситуацію під контролем, вона буде відбуватися у правовому полі», - заявив Голова Верховної Ради.

Він підкреслив, що парламент і Уряд стабільно працюють, що позитивно відбивається на показниках економічного росту. Критична ситуація в Україні, наголосив Голова Верховної Ради, має суб‘єктивний, навіть персональний характер, і пояснюється бажанням деяких політиків задовольнити свої владні амбіції і отримати владні повноваження. При цьому, наголосив він, будь-які дії за межами Конституції отримуватимуть адекватну оцінку.

Голова Верховної Ради України також поінформував, що Погоджувальна рада на сьогоднішньому засіданні ухвалила рішення  розглянути не пленарному засіданні у вівторок першим питання про політичну ситуацію в Україні. Він запросив послів відвідати це пленарне засідання.

 Висловлюючи офіційну позицію Євросоюзу щодо ситуації в Україні, Посол Німеччини, яка зараз головує в ЄС, зазначив, що Євросоюз закликає всі сторони до компромісу. «Ми б хотіли, щоб не було жодних кроків, які призвели б до ескалації політичної ситуації», - наголосив він. Від імені ЄС він закликав усі сторони до відповідальності і до пошуку спільного розв‘язання ситуації. За його словами, Європа очікує, що в Україні будуть дотримані демократичні принципи.

Цю позицію також поділяє і Посол США в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52