Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у рамках робочого візиту до Страсбурга (Французька Республіка) у четвер, 19 квітня,  зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом.

Під час зустрічі О.Мороз назвав Резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи «Функціонування демократичних інституцій в Україні» «розумною».

Він, зокрема, висловив задоволення тим, що Асамблея вважає імперативний мандат неприйнятним у демократичній державі.

Говорячи про наслідки введення в дію Указу Президента України про дострокове припинення повноважень парламенту, О.Мороз зазначив, що реалізація ідеї дострокових виборів за нинішніх умов, за відсутності відповідного законодавства, «може призвести до узурпації влади однією політичною силою».

Він наголосив, що коаліція була сформована у відповідності до Конституції України і Регламенту Верховної Ради України, а заяви про нібито неконституційність її формування були приводом для видання Указу.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що «ми найближчим часом отримаємо рішення Конституційного Суду, яке буде правовою базою, щоб знайти відповіді на всі питання». «Ми будемо рухатися правовим шляхом, у нас не існує іншого вибору», - заявив він. О.Мороз також вважає необхідним, щоб Конституції України дотримувався і Президент України Віктор Ющенко.

Загалом, сказав О.Мороз, нинішня ситуація «це труднощі росту для нашої демократії, яка ще не має усталених традицій». Він висловив переконання, що Україна здатна «владнати усі проблеми».

Т.Девіс подякував О.Морозу за відвідання засідання ПАРЄ. Він не вважає, що Конституційний Суд України дискредитований. Разом з тим, за словами Т.Девіса, «важко зрозуміти, чому Конституційний Суд протягом тривалого часу не ухвалював жодних рішень». Він наголосив, що Рада Європи не займає позицію тієї чи іншої сторони, проте, за його словами, на рішення Конституційного Суду чекають і у Європі.

Голова Верховної Ради України заперечив, що Конституційний Суд не працював протягом останніх восьми місяців. За його словами, відбувалося «становлення Конституційного Суду як органу судової влади». При цьому О.Мороз зауважив, що резонансні питання, які суд має розглядати, виникли тільки тепер.

Т.Девіс і О.Мороз наголосили, що незалежність Конституційного Суду є дуже важливим чинником, який необхідно забезпечити.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52