Голова Верховної Ради України Олександр Мороз підготував проект Меморандуму примирення і порозуміння, котрий готовий запропонувати Президентові України та «іншим учасникам політичного дійства». Про це він сказав у виступі перед делегатами IX Всеукраїнської конференції Союзу жінок України «За майбутнє дітей», що відбулася у суботу, 21 квітня.

За словами О.Мороза, коротко меморандум «зводиться до того: давайте, зробимо два кроки назад ви відміняєте свій Указ, ми відміняємо Постанову Верховної Ради, сідаємо і домовляємося про те, що вас хвилює».

Звертаючись до учасниць жіночого форуму, Голова Верховної Ради України наголосив на важливості залучення жіноцтва до політичної діяльності. «Як правило, коли ми потребуємо підтримки від суспільства і громадськості, тоді ми згадуємо про жіночі організації», - сказав О.Мороз, підкресливши, що завдяки участі жінок відбувається сплеск активності партійного активу і громадських організацій. «Потрібно, щоб ця тема була реалізована у конкретній діяльності і під час формування виборчих списків, і під час формування структур влади, і в інших напрямках», - зазначив він.

О.Мороз висловився за розширення представництва жінок у Верховній Раді України. «Я переконаний, що до тих пір, поки ми не будемо мати  у парламенті 25-30% жінок, нормальної роботи не буде», - сказав він. О.Мороз висловив переконання, що толерантність, з якою жінки підходять до прийняття рішень, незалежно від їх політичної приналежності, сприятиме ухваленню зважених рішень.

«Цю ідею можна реалізувати у політичних рішеннях, рішеннях з‘їзду у період формування списку. Я переконаний, що ми до цієї мети будемо рухатися вже на наступних виборах», - сказав Голова Верховної Ради України.

Він вважає, що активна участь жінок у процесах, на зразок тих, що відбуваються нині на київських майданах, сприятиме розв‘язанню проблем, що постали перед суспільством. На його думку, жінки разом і з однієї сторони, і з іншої - «здатні змусити політиків домовлятися і не зводити рахунки один з одним». «Я думаю, що цим треба буде скористатися», - сказав О.Мороз.

Говорячи про політичну ситуацію у державі, Голова Верховної Ради України пояснив нагнітання конфлікту «прагненням владних повноважень для певних людей». Зокрема, він відзначив затягування роботи Конституційного Суду України з боку представників Президента.

О.Мороз відкинув можливість запровадження імперативного мандата. «Переконаний, що ми на таку авантюру не підемо, і Конституційний Суд  відмінить цю норму згодом. Тим паче, що є проект Закону, внесений Сергієм Головатим, який передбачає приведення до європейських стандартів» у цьому питанні, - сказав він.

Коментуючи ситуацію навколо Указу Президента про розпуск парламенту, О.Мороз підкреслив: «Ми виборів не боїмося, ми готові йти на вибори, але на законні вибори. Інакше ми втратимо державу». Водночас О.Мороз впевнений, що «ми повинні домовитися» і дострокових виборів не буде.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52