СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України


28 вересня 2020 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Доброго ранку, шановні колеги! Доброго ранку, шановні телеглядачі! 25 вересня сталася жахлива трагедія, я впевнений, всі ви знаєте. Ми втратили 26 наших діючих і майбутніх пілотів. Це велика втрата і для Міністерства оборони, і для держави, і в першу чергу – це катастрофічна втрата для близьких та рідних.

Я хочу від себе особисто і від Верховної Ради України, і від, мабуть, кожного громадянина нашої держави висловити співчуття, хоча я розумію, що це просто слова, рідним та близьким, і витримки в ці важкі, страшні для нас усіх години.

Звертаюсь до всіх долучених до цього процесу міністерств і відомств докласти максимум зусиль для того, щоб у найкоротші строки ми отримали об'єктивну інформацію, що сталося і чому така страшна трагедія відбулася на території нашої держави.

А зараз пропоную хвилиною мовчання згадати всіх тих і вшанувати всіх тих, хто загинув у цій трагедії.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Також на цьому тижні, а саме завтра, Україна буде згадувати страшні події Другої світової війни, трагічні події, які відбулися в місті Києві в Бабиному Яру, де було знищено дуже велику кількість наших співгромадян, людей, які невинно загинули лише за те, що хтось вирішив, що він стоїть вище ніж інші на цій планеті.

Я думаю, що це ті уроки, які і наша держава, і світ повинні завжди пам'ятати. А ми з вами (і як політики, і як громадяни України) робити висновки і робити все залежне від нас, щоб такі страшні події ніколи не повторювалися на території і України, і прикладати максимум зусиль для того, щоб таке не відбувалося у світі. І держава Україна, і весь український народ, я впевнений, повинен і буде відстоювати саме такі принципи.

Сьогодні відбуваються, спостерігаються непрості часи і для вірменського, і азербайджанського народів. Ми як держава занепокоєні тим, що відбувається – бойовими діями.

І я від себе і від Верховної Ради хотів би закликати всіх зробити максимум для того, щоб не гинули люди, і сісти за стіл перемовин для того, щоб зберегти життя мирного населення і громадян цих двох держав. Я впевнений, що саме таку позицію повинні займати ми як парламент, як Верховна Рада України. І, сподіваюся, що саме за таким шляхом піде в подальшому розвиток подій у Нагорному Карабасі.

Цей тиждень у нас достатньо напружений. Буде багато законопроектів, які будуть виноситися на розгляд Верховної Ради України. Це і законопроект про цифрові трансформації, це і законопроект про внутрішній водний транспорт, він уже багато місяців опрацьовується комітетом, опрацьовується різними організаціями. Я впевнений, що під час свого виступу голови профільного комітету, і одного і іншого, виступлять по своїх законопроектах, там достатньо велика кількість правок.

Я хотів би звернутися до всіх народних депутатів. Важливо, щоб були правки, важливо, щоб правки робили цей законопроект якіснішим. Але ми з вами неодноразово стикалися із ситуацією, коли це використовується виключно для того, щоб затягнути процес. Тому я сподіваюсь, що ми зробимо так, щоб з урахуванням тих правок і пропозицій, які будуть надходити від народних депутатів, ми змогли зробити цей законопроект більш якісним, але паралельно з цим не блокували нашу з вами спільну роботу. Тому що далі – вибори і, скажімо так, це також буде відображатися і на нашій з вами діяльності в стінах парламенту.

Із приємного, всім нагадую, що в цю неділю ми з вами будемо святкувати День учителя. І сьогодні це одна з головних професій, яка також, як і медики, так як і співробітники правоохоронних органів, стоїть на передній лінії контакту, а іноді і захисту наших з вами дітей, боротьби з коронавірусом. І я думаю, що всі ми повинні врахувати це, в тому числі і під час розгляду та прийняття бюджету на 2021 рік для того, щоб забезпечити і гідні умови праці, і безпеку в школах, у вищих навчальних закладах і для дітей, і для викладачів, особливо враховуючи те, що велика їх кількість – це люди поважного віку, які також знаходяться в зоні ризику. Тому і під час роботи в парламенті, і під час роботи у виборчих округах, будь ласка, на це звертайте увагу і відстоюйте саме таку позицію під час роботи своїх комітетів і профільних комітетів.

Також були пропозиції від усіх фракцій (депутатських груп), оскільки продовжується коронавірус, щоб засідання Верховної Ради у вівторок і четвер відбувалися так само, як і на минулому пленарному тижні, до 3-ї години. Ми працюємо з 10-ї до 12-ї, з 12-ї до 12:30 перерва і далі до 3-ї години. П'ятниця в нас "година запитань до Уряду", до 12-ї ми працюємо в пленарному режимі, з 12-ї до 12:30 перерва і о першій годині ми починаємо запити і так зване "Різне". Якщо не буде заперечень, таку пропозицію будемо ставити на голосування в залі Верховної Ради України.

В мене, в принципі, по загальних питаннях усе. Я сподіваюся, що ми, не дивлячись на те, що розгортається передвиборчий процес, зможемо консолідовано приймати рішення і виходити в першу чергу з інтересів держави, а не лише своїх політичних сил. Дякую.

Руслан Олексійович Стефанчук.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, вельмишановний Голово, шановні народні депутати, вельмишановні присутні! Також дозвольте мені висловити слова співчуття родинам загиблих, тому що це справжнє горе, яке прийшло в нашу велику українську родину. Я абсолютно підтримую пропозицію спікера з тим, щоб усі, від кого це залежить, доклали максимум зусиль, по-перше, для з'ясування об'єктивної інформації, по-друге, для підтримки родин загиблих, щоб хоча б у цьому надати всю необхідну допомогу з боку держави.

Тепер щодо питань, які стосуються у нас законопроектної діяльності нашого парламенту.

Перше. Я хотів би звернутися до всіх керівників фракцій, до всіх керівників комітетів і нагадати про таку річ, що у нас повинна починатися підготовка до плану законопроектних робіт на 2021 рік. І я вже мав спілкування і з Офісом Президента України, і з Кабінетом Міністрів з тим, щоб ми максимально активізували ці питання і вийшли на ту, скажемо так, "золоту 250-ку" законопроектів, які повинні складати основу нашої діяльності в 2021 році.

Крім цього, я хотів би, щоб при формуванні цього переліку ми враховували всі необхідні складові. Це і те, що потрібно, які зміни до Конституції у разі необхідності, які зміни по кодифікації, які зміни по прийняттю важливих фундаментальних законів. І обов'язково враховуючи ті законопроекти, які йдуть від опозиційних сил, це надзвичайно важливо. Окрім цього, це наші зобов'язання перед Європейським Союзом, наші зобов'язання, які стосуються інших міжнародних зобов'язань, які на себе взяла Україна, і враховуючи подальший цей розвиток у підзаконних нормативно-правових актах. Тому я вважаю, що й інші суб'єкти законодавчої ініціативи повинні активно включитися в підготовку плану законопроектних робіт.

Щодо якраз наших зобов'язань щодо адаптації Acquis Communautaire, це по адаптації законодавства Європейського Союзу, я хочу нагадати, що на цей тиждень у нас вже стоїть. Це Закон про внутрішні водні шляхи, Закон про електронні комунікації. І вирішити питання щодо того Закону про банк крові. Я думаю, що ми знайдемо оптимальну модель, оптимальний підхід для того, щоб він відповідав і європейським стандартам законотворення і враховував наші національні традиції і реалії.

Крім цього, я попросив би, враховуючи те, яка ситуація з коронавірусом відбувається і в країні, і в стінах Верховної Ради, все ж таки переглянути можливість повернення до розгляду законопроекту 3250, який був внесений одним із перших в Європі, але, на превеликий жаль, так і залишився нерозглянутим. Це про віддалене голосування Верховної Ради.

Єдина мета, яка покладається на цей законопроект, це не втратити в такій критичній ситуації можливість діяльності єдиного законодавчого органу. Тому все-таки давайте переглянемо це з точки зору не якихось політичних прагнень, а з точки зору державницького підходу. Якщо будь-які пропозиції по ньому є, їх можна врахувати між першим і другим читанням, але я вважаю, такий важливий запобіжник, він повинен існувати у Верховній Раді України.

Крім цього, я попросив би звернути увагу на те, що було дано доручення Головою Верховної Ради щодо низки законів, які пов'язані з вимогами SaveФОП. Я думаю, що комітет вже напрацьовує такі необхідні пропозиції з тим, щоб вони були винесені в зал і щоб ми могли в такий складний період хоча би створити реальну підтримку для фізичних осіб-підприємців з тим, щоб забезпечити справедливий баланс між інтересами фізичних осіб-підприємців і споживачами їхніх послуг.

Крім того, я наголошую, що потрібно нам визначитися з станом готовності і прискоритися по законопроекту по Бюро економічної безпеки, а також по законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум. 

Я знаю, що комітети вже провели свої засідання. Я був на Комітеті державного управління, там законопроект пройшов. Давайте його доопрацьовувати, і там врахована переважна більшість поправок від усіх суб'єктів законодавчої ініціативи. Я думаю, що ми можемо ближчим часом виносити його в зал.

А так в цілому теж вважаю, що нам надзвичайно необхідно сконцентруватися і провести ці відведені тижні пленарні з максимальною ефективністю.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Олена Костянтинівна Кондратюк – заступник Голови Верховної Ради України.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Дмитре Олександровичу.

Шановні колеги, дозвольте мені теж доєднатися до висловлення співчуття всім рідним та близьким загиблих у жахливій авіакатастрофі літака Ан-26. Це, звичайно, величезне людське горе, неповторна втрата як для родин, так і для української армії. І, звичайно, всі ми бажаємо якнайшвидшого одужання курсанту В'ячеславу Золочевському, який дивом вижив в цій катастрофі і намагався врятувати ще й інших.

Дуже важливо зараз, щоб надали максимальну допомогу родинам загиблих і провели, звичайно, об'єктивне розслідування того всього, що сталося. Україна, яка захищається від російської агресії, не має права втрачати своїх найкращих синів в тилу через трагічні помилки і застарілу техніку.

Звичайно, питання національної безпеки і оборони, я думаю, буде також актуальним під час проведення саміту ЄС - Україна в Брюсселі 6 жовтня, і вважаю, що Верховна Рада, яка має повноваження і належить до визначення якої засад внутрішньої та зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу нашої держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору, мала б отримати інформацію щодо директив і позицій, з якими українська делегація братиме участь у саміті.

Переконана, що парламент має висловити свою позицію щодо очікування результатів цього саміту, які мали б бути досягнуті українською стороною в Брюсселі.

На мою думку, важливо, щоб у ході саміту були підтверджені європейські прагнення України. Має бути зафіксоване бажання України переглянути в наступному році деякі додатки до Угоди про асоціацію в частині секторальних змін, щоб, зокрема, оновити застарілі регуляції.

Наша держава мала б підтвердити налаштованість на поглиблення співпраці в секторах безпеки і оборони з Євросоюзом. А також добитися збереження санкцій проти Російської Федерації до повного відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету.

Я би просила, щоб профільні комітети з закордонних справ і євроінтеграції доповіли Верховній Раді, як саме готується і йде підготовка до цього саміту  Україна - ЄС.

Також хотіла би поділитися вкотре своєю величезною стурбованістю з приводу стрімкого і безконтрольного поширення коронавірусу в Україні. Я щойно повернулася з робочої поїздки Львівщиною. І багато спілкувалася з місцевими мешканцями. І ви знаєте, люди насправді розгублені і зовсім не поінформовані, що ж саме відбувається в частині подолання коронавірусної інфекції, тому що хаотичні рухи і уряду, і Міністерства охорони здоров'я не викликають жодної довіри у мешканців України.

І найголовніше питання, яке насправді турбує зараз мешканців – це куди діваються гроші з COVID фонду на подолання пандемії. У людей є дуже великі сумніви, що вони витрачаються за призначенням.

Більше того, хочу вас поінформувати, що більшість мешканців просять навіть створити слідчу комісію у Верховній Раді – куди поділися кошти з  COVID фонду. І це питання, я би хотіла теж, щоб ми могли хоча би проговорити.

Друге, що хвилює, звичайно, наших громадян – це порядок проведення самих місцевих виборів 25 жовтня. І тут головне, щоб вибори відбулися демократично і прозоро, і як буде саме забезпечуватись безпека проведення виборів в умовах коронавірусу. Починаючи із засобів індивідуального захисту членів виборчих комісій і закінчуючи необхідністю дотримання соціальної дистанції на дільницях, кількості осіб, які можуть бути в приміщенні, одноразових ручок у кабінах і так далі. І хто має це все фінансувати.

Тому я, звичайно, хочу наголосити на тому: про включення і прийняття змін до Виборчого кодексу, так званого Закону 4117. Я так розумію, що він абсолютно буде підтриманий в залі і буде проголосований якнайшвидше, щоб ми могли інформувати населення і заспокоїти людей, як саме мають проводитися вибори в частині того, що у нас є вже навіть і приклади, як проводяться такі подібні вибори місцеві в наших сусідніх європейських країнах. 

Звичайно, що критично бракує і мешканцям, і членам, які беруть участь у виборчих зараз комісіях, це саме як буде інформування, як виглядає бюлетень, як правильно його заповнити, щоб ми могли таким чином захистити і результати виборів і не було зловживань стосовно того, що якісь бюлетені можуть бути використані і втрачені.

Ну, і наостанок я би хотіла ще все ж таки наголосити, привітати Юлію Володимирівну, що вона вже в строю, на роботі. І хочу ще раз закликати всіх пам'ятати про прості рішення: маски, маски і ще раз маски, тому що прості рішення рятують сьогодні життя.

Дякую.

 

 

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олено Костянтинівно.

Перед тим як перейти до виступів голів депутатських фракцій та груп, та співголів, я хотів би вам нагадати, що нам треба визначитись з питаннями, які ми будемо розглядати на "годині запитань до Уряду" в п'ятницю. Будь ласка, вносьте свої пропозиції.

І друге. Я хотів би звернутися до голови Комітету з питань фінансової, податкової ти митної політики. Було доручення, щоб не пізніше як на цьому тижні провести засідання комітету щодо розгляду тих законопроектів, по яких сьогодні також зібрались люди. Будь ласка, під час свого виступу також дайте інформацію, коли таке засідання відбудеться, Даниле Олександровичу. Добре? Дякую.

Олександр Сергійович Корнієнко, "Слуга народу".

 

КОРНІЄНКО О.С. Так, дякую.

Шановні колеги, шановні українці! Перш за все, ми приєднуємося до всіх слів співчуття, співчуття до загиблих у страшній трагедії в п'ятницю і бажаємо якнайшвидшого одужання В'ячеславу Золочевському, який вижив у цій трагедії  і за тими свідченнями, які є, проявив себе як справжній герой, не зважаючи на свій, скажімо так, стан, в якому він знаходився. І я думаю, що такі герої мають відзначатися на державному рівні. Тому від фракції "Слуга народу" звертаюсь до Президента України, який визначає ці моменти, з проханням відзначити цього сміливого воїна українського.

У зв'язку з цією ситуацією, а також з тією дискусією, яка в суспільстві почалась щодо стану військової техніки, наскільки вона застаріла, чи може вона експлуатуватись і так далі, і так далі, ми хотіли б запросити пана Уруського  на "годину запитань до Уряду", віце-прем'єра з питань оборонної і стратегічної промисловості. І він же, наскільки я знаю, керівник урядової комісії по розслідуванню обставин цієї трагедії. Я думаю, що він фахово нам зможе дати відповідь і на ті питання, які вже за тиждень з'являться щодо обставин самої трагедії, і що нам робити, щоб такі трагедії не повторювалися. І відповідно більш широку картинку щодо того, в якому стані перебуває наша техніка військова, які можна зробити дії швидко, зокрема Верховній Раді, можливо, при перегляді бюджету, для того, щоб закласти на наступний рік в проект державного бюджету можливості для оновлення і покращення нашої технічної бази.

Щодо нашого порядку денного. Дійсно, хотілось би від фракції "Слуга народу" відмітити кілька системних моментів, на яких варто зупинитися.

Перше – це дійсно щодо виборів місцевих. Є проект Закону, так званий, 4117 – це закон, як на цих саме місцевих виборах врахувати ситуацію епідеміологічну з COVID, він разовий, це треба розуміти. Всі запропоновані там новели, такі ковідні, антиковідні, вони разові. Тобто це вводиться не на постійній основі. І треба говорити про те, що ми просто виходимо із ситуації, яка є.

Також паралельно з цим є Закон 4099. Хотілось би колег з комітету економічного закликати нам його прийняти. Це про державні закупівлі. В комісіях ми звільняємо наших членів комісій, скажімо так, від ускладнень в процесі закупівлі таких важливих елементів виборчого процесу як бюлетені, канцтовари і так далі. Тому що зараз трохи ситуація складнувато для них виглядає.

Другий блок – це євроінтеграційні закони. Дійсно, перенесли саміт і, я думаю, в цьому є гарний знак для нас. Причина переносу не дуже приємна. А от ми маємо додаткові кілька днів на виконання домашньої роботи, яку ми маємо до цього саміту виконати: це законопроект 3014 про електронні комунікації і законопроект 1182 про водний транспорт. І той, і той законопроект уже в другому читанні. І там, і там багато правок. Але ми закликаємо колег по залу відповідально віднестися до розгляду в залі для того, щоб ми не заблокували зараз процес і вийшли на прийняття цих законопроектів. Дискусія по обох з них була абсолютно тривала, фахова і ці закони вже по кілька місяців опрацьовуються в комітетах. Я думаю, що протилежні думки вже всі висловили, всі мали, так би мовити, дійти до спільної згоди.

Також хотілось би звернутися до колег, разом з Кабміном ми тут звертаємося, законопроект 3651 щодо утворення та реорганізації (ліквідації) районів. Колеги, це ж не політичний закон, він просто про те, як зараз утворити нові районні державні адміністрації в укрупнених районах. Якщо ми його, скажімо так, затягуємо, то у нас після виборів будуть правові колізії, буде існувати велика районна рада і малі державні адміністрації неукрупнені. Це така складна тема для державного управління. Просимо його підтримати, ми його доробили на повторному першому читанні, врахували побажання колег депутатів, тому що урядова версія була недосконала.

Закликаємо всіх до системної і зваженої роботи на цьому тижні. Дійсно, треба відреагувати на те, що відбувається за вікнами Верховної Ради. Я думаю, що комітет пана Гетманцева має зараз прокоментувати, там знов тема ФОПів. І бажаю всім нам гарної роботи на цьому тижні.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційна платформа – За життя".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікер.

Наша фракція також доєднується до всієї країни, висловлює співчуття родинам загиблих, молимось за них і будемо чекати справедливого і об'єктивного розслідування тієї трагедії, яка сталась в нашій країні під Харковом.

Минулого тижня трагедія сталась не тільки в нашій країні, це ви вже сказали в вашому вступному слові, це збройний конфлікт між Азербайджаном і Вірменією. Оця ситуація повинна стати уроком і для нас також, тому що цей конфлікт вважався замороженим протягом 25 років. 25 років його весь світ називав "замороженим". І події в Азербайджані і Вірменії показали, що коли армія стає проти армії, то питання часу – коли починається стрільба, і хто там буде ініціатором її – це також буде вивчено. Але сьогодні ми бачимо, що конфлікт почався, і це урок для нас.

Це добре, що в нас в країні діє перемир'я. Перемир'я ми розглядаємо як перший крок для того, щоб далі йти політичним шляхом врегулювання конфлікту. Я, відверто кажучи, не бачу політичної волі від діючого Президента перейти до рішучих кроків завершення конфлікту політичним шляхом: розведення військ, відновлення економічної співпраці з неконтрольованими територіями, врешті-решт проведення виборів, так як це було підписано. І вважаю, що парламент також не проявив ініціативи, і вважаю, що парламент повинен мати політичне обличчя, тому що ми бачимо, до чого може привести така ситуація замовчення, як сталося з нашими братніми народами – Азербайджаном і Вірменією.

Друга кризова річ, яку почув я, коли був в областях на минулому тижні – це те, що вже казали в залі, ситуація з анонсованою другою хвилею епідемії. От люди сьогодні взагалі не розуміють, як ми будемо, я вважаю, держава з нею боротися. Ну, щоб не сталося так, що коли парламент проголосував 64 мільярди в Фонд боротьби з коронавірусом, а потім здебільшого ці гроші пішли на інші цілі і лікарі не отримали підвищення зарплат, не отримали відповідних… те, що обіцяли їм, людям, які знаходяться в зоні ризику, не отримали безоплатного тестування. Ми ж розуміємо, що і вчителі і лікарі, і соціальні  працівники, і поліцейські, і хворі - ми ж закладали ці гроші, коли приймали рішення для того, щоб забезпечити їм безплатне тестування. Ви нас зібрали на нараду у себе в кабінеті, тому що виявилось, що у нас державне тестування триває до  7 днів. І це ж крик стоїть по всій країні, ми отримуємо такі сигнали звідусіль. Тому те, що треба зробити парламенту, це дуже швидко внести зміни до бюджету  по фінансуванню оцих всіх процесів. А  найголовніше – прослідкувати, щоб ці гроші знову кудись не зникли. 

І ще дуже важливе питання, яке теж піднімалось і воно теж турбує людей. У нас на місцевих виборах десятки тисяч людей членів дільничних комісій, територіальних комісій будуть знаходитись цілодобово в контакті з людьми і це є величезна проблема, для них перш за все.

 Кабінет Міністрів два тижні тому прийняв Постанову по забезпеченню їх безпеки і розписав усі заходи, які повинні бути. Тільки одне забули – сказати, де взяти гроші. І нам  дуже важливо зараз дуже швидко прийняти рішення, щоб ці гроші були в змінах до бюджету, тому що це є певна процедура, це ж у нас залишилось менше місяця до місцевих виборів. До того часу, коли ми повинні забезпечити їх усіма засобами гігієни, масками, ручками, всім тим, що сьогодні критично важливо для них, тому що вони цілодобово будуть там знаходитись.

І коли вони мене питають: "А що нам робити, купувати самим?" - то враховуючи негативний досвід, коли у нас  із  фонду коронавірусу зникли на інші речі, я не хочу, щоб це повторювалось. І закликаю всіх парламентарів, всі фракції об'єднатись і забезпечити таким чином, щоб ці гроші дійшли до лікарів, вчителів, членів  комісій, до тих, хто сьогодні потребує нашого захисту. Давайте це зробимо. Дякую за увагу.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Артур Володимирович Герасимов  "Європейська Солідарність".

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні українці, "Європейська Солідарність" висловлює щирі співчуття родинам загиблих у страшній авіакатастрофі військового літака Ан-26 на Харківщині. Серед загиблих курсантів був 20-річний Олександр Скачков – син Ігоря Скачкова, який був штурманом збитого на Луганськом влітку 14-го Іл-76. Нагадаю, винні в цьому теракті російські найманці мали ще влітку опинилися за ґратами. На жаль, цього не трапилося, ймовірно, через витік інформації про "вагнерівську спецоперацію" з Офісу Зеленського.

Тепер українці, в першу чергу родини загиблих героїв, вимагають знати всю правду, чому злочинці уникли покарання. Була зареєстрована петиція з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування обставин "вагнергейту" і, можливо, державної зради на найвищому рівні. Всього за тиждень петиція зібрала понад 25 тисяч підписів, що свідчить про високий суспільний резонанс цієї справи.

Тому "Європейська Солідарність" відповідно до 223 статті Регламенту вимагає негайно розглянути петицію і прийняти рішення про створення ТСК вже завтра – 29 вересня.

Наступне. Влада Зеленського вже не приховує, що готується до масштабних фальсифікацій на місцевих виборах 25 жовтня. Причина дуже проста: так звана правляча партія стрімко втрачає рейтинг, в той час як команда "Європейської Солідарності" збільшує підтримку громадян. Очевидно, такий розклад сил лякає пана Зеленського, який вирішив скористатися методами Лукашенка: скасувати вибори, як на Донбасі, не допустити до реєстрації опозиційних кандидатів та навіть цілі партії, а на їхнє місце реєструвати клонів, зокрема як в Умані.

Ми звертаємося до ЦВК з проханням, що, якщо людина змінила своє прізвище менш ніж півроку до виборів, то в бюлетені має вказуватися не тільки її нове прізвище, а й старе прізвище.

Також використовують банальний адміністративний тиск на кандидатів. У Сумах  нашого кандидата – легендарного полковника Валерія Ісмаілова влада Зеленського спробувала незаконно звільнити з посади наступного дня після його представлення у команді "Європейської Солідарності".

Для спотворення результатів виборів на місцях в хід пішли продажі місць у комісіях. На превеликий жаль, співучасниками фальсифікації виборів стали певні парламентські партії, які, за інформацією ЗМІ, продають команді Зеленського свої квоти. Подивіться, що коїться на Волині, що коїться в Черкасах і області. Подивіться на заяви мера Дніпра пана Філатова.

Тому ми закликаємо небайдужих громадян, яким важливо захистити свій вибір, ставати спостерігачами на виборах від "Європейської Солідарності". 

Тим часом учора минуло 200 днів з початку запровадження карантину, а сьогодні Україна перетнула позначку в 200 тисяч підтверджених випадків COVID-19. І між цими двома подіями влада повністю провалила боротьбу з епідемією, бо більшу частину з понад 65 мільярдів гривень зі спецфонду по боротьбі з коронавірусом влада корупційно закатала в дороги заради передвиборчого піару Зеленського. При цьому лікарі залишилися без дієвих механізмів соціального захисту і страхування на випадок зараження.

Останніми днями депутати нашої фракції проїхали всі регіони України. Де страхування? Де доплати? І досі немає масового тестування, хоча 65 мільярдів дозволяли провести понад 80 мільйонів тестів. А в нас натомість найнижчий рівень тестування в Європі. Зокрема, "Європейська Солідарність" вимагає забезпечити тестування усіх членів виборчих комісій до і після виборів, безкоштовне тестування.

І наостанок хочу сказати про бюджет 2021. Ви вбиваєте діяльність ФОПів, малого і середнього бізнесу, а натомість плануєте збільшення збору податків з них. Ви скорочуєте субсидії на 3 мільярди, а потім підвищуєте тарифи. Скорочуєте видатки на армію, в той час, коли лояльні до Банкової ДБР, МВС, прокуратура, СБУ отримують додатково мільярди гривень. Це плата за 58 незаконних справ проти Петра Порошенка? Чи це така ціна за те, щоб правоохоронці не бачили тотальну корупцію Зеленського, яка починається з торгівлі посадами, призначення своїх родичів власними помічниками, а закінчується хабарами в 200 тисяч доларів? А в той час ви готуєте пенсіонера до того, що взимку можуть бути проблеми з виплатою пенсій.

Повну деградацію незалежності антикорупційної інфраструктури, згортання реформ та відкат до часів Януковича бачать не тільки українці, а і наші партнери з Євросоюзу. Нещодавно Посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що ЄС не має в полі зору ніяких великих політичних кроків для подальшої євроінтеграції України в найближчому майбутньому. Це і є оцінка діяльності Зеленського і його команди за півтора року при владі, коли, замість руху в Європу, робите все, свідомо чи не свідомо, щоб повернути країну в "орбіту Кремля".

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Юлія Володимирівна Тимошенко. Перш за все, я вітаю вас з поверненням, Юліє Володимирівно. "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, перш за все, я хочу від імені партії "Батьківщина" висловити глибоке співчуття всім родинам загиблих в тій тяжкій трагедії, яка відбулася на Харківщині.

Але ми не можемо як команда, яка сьогодні представляє владу, обмежитися тільки тим, що ми висловили співчуття. Хтось же прийняв рішення, що на літаках, яким більше 40 років, можуть літати, в тому числі і наші діти, курсанти – це наші діти. Ви розумієте, що гучні ці піар-акції попередні про те, що у нас відбулося тотальне переоснащення армії, що у нас було правильно використані всі кошти, треба розібратися чому так сталося і як так взагалі, до чого ми прийшли, до таких абсолютно недопустимих смертей.

Я також хочу подякувати всім колегам своїм за те, що в тяжкі дні хвороби ви підтримали, незалежно від того, хто влада, хто опозиція, що співчували, підтримували, це дуже важливо. І ви знаєте, я думаю, що така єдність, вона мені давала сили. І мені здається, що якщо ми з вами знайдемо мудрість до єдності заради правильних дій, мені здається, що і для країни це буде рятівна абсолютно стратегія.

Я хочу вам сказати, що зараз, от я почула як непогані звіти, так і критику стосовно COVID, і стосовно другої хвилі, буде, не буде друга хвиля. Дорогі другі, друга хвиля – це сленг насправді, друга хвиля – це осінньо-зимовий період, який ніхто не буде відміняти. І осінньо-зимовий період дасть абсолютно точно зростання і людей, які захворіють, і більш тяжкі хвороби. Тому я хочу сказати вам, що зараз у світі і в Україні не лише епідемія коронавірусу. Насправді, це внаслідок таких тяжких процесів, які йдуть на фоні епідемії, це абсолютно інше життя світу. Країни закриваються, вони більше уваги і більше сил, більше грошей приділяють національному розвитку, вони більш переглядають стратегії національної безпеки і оборони, тому що ми живемо абсолютно в новій реальності бактеріальних загроз найвищого рівня, повністю переглядаються системи охорони здоров'я.

Я можу вам сказати, що якщо Україна негайно не почне переглядати економічні стратегії, фінансові стратегії, то наслідки від епідемії, які прогнозують, будуть тривати до п'яти років мінімум, якщо не буде ніяких загострень. Це інше життя світу.

І тому я пропоную передати Президенту, що прийшов час уже точно створювати національну комісію на чолі з Президентом для того, щоб комплексно підійти до всіх питань, які пов'язані взагалі з таким явищем як важкі епідемії вірусних хвороб. Тому що це, ще раз підкреслюю, нова абсолютно парадигма життя світу. Ми, на жаль, не відреагували на це по всіх абсолютно напрямках, і ми продовжуємо жити в старій системі пріоритетів, не враховуючи те, що сьогодні над нами є така загроза, і в тому числі це і  системи і тестів, і надання допомоги. Це серйозний по суті конгломерат питань.

Друге що, дивіться, у нас 29-го завтра починається розгляд у Конституційному Суді питання неконституційності Закону про землю. От вдумайтесь просто, що буде відбуватися: одна частина влади в парламенті буде судитися з іншою частиною влади. Це абсурдні речі по своїй суті, тому що реально я не хочу вірити, що у когось із фракцій або партій є мета нашкодити Україні, є мета нашкодити людям. Це означає, що у нас цілі одні, і ми не можемо з'ясовувати наші стосунки в судах, у побоїщах на каналах телебачення, ми не можемо з'ясовувати стосунки на Погоджувальній раді.

Нам треба негайно усвідомити, що якщо на наступний рік у нас додатково 100 мільярдів буде розрахунків по боргах до тих 400, що були в попередньому, цьому році – це ненормально. Нам треба негайно збирати професійну  команду. Якщо у нас із 43 шкіл в Херсоні закривається 4 і місто залишається без освіти базової, це означає, що щось робиться не так, а не тому, що хтось хоче добре, хтось – погано.

І тому я пропоную, дорогі друзі, негайно збирати сильну професійну команду на всіх рівнях. Нам треба знайти правильний шлях для всіх і нам треба цим шляхом об'єднати країну, об'єднати еліти, об'єднати профі і дати країні результат. Боїв достатньо, результат країні потрібен і порятунок.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Юліє Володимирівно.

Железняк Ярослав Іванович, фракція "Голос".

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Доброго дня, шановні колеги. Перше, приєднуємося до співчуття, на жаль, в цій страшній трагедії, яка сталася. Давайте скажемо відверто, якщо двигун був зроблений в 77-му році і декілька разів уже ремонтувався, це точно є проблема в тому числі і фінансування армії. І тому ми чули, що Офіс Президента хоче відмовитися від тієї надбавки, яку вони собі заклали в бюджет, давайте разом всі ці гроші передамо на фінансування Міністерства оборони, щоб хоча б наступну техніку у нас можна було б профінансувати на достойному рівні.

Щодо ситуації з COVID. Справді, вона неконтрольована. Була вже цифра захворілих на добу 3 тисячі 800 і більше. Давайте скажемо відверто, це дуже погано. За оцінками деяких експертів, в тому числі і Міністерства охорони здоров'я, якщо цифра на добу буде більше ніж 4 тисячі 500, це означає, що у нас заповнені всі лікарні, не вистачає ліжок. Це означає, що якщо ви захворіли, то держава вже фактично не зможе надати вам допомогу.

Тому мені здається, що буде правильно, що якщо ми перетинаємо межу 4 тисячі захворілих на день, то парламент повинен зібратися на позачергове засідання, дати відповіді, що у нас відбувається з тестуванням, чому насправді у нас залишаються проблеми, що деякі тестування ми чекаємо по тижнях, що відбувається з виплатами лікарям і компенсацією, чому є бюрократичні перепони, коли люди хворіють, а держава їм не може надати гарантовану законом допомогу.

І третє. Все ж таки, що ми робимо з нехваткою ліжок в лікарнях? Тому що проблема зрозуміла.

І ви знаєте, більш цинічно ще виглядає позиція Міністерства охорони здоров'я і пана міністра, якому чомусь, напевне, сподобались хвилі Чорного моря більше ніж хвилі коронакризи. І він, замість того, щоб займатися пандемією, іде на вибори в Одеську облраду. Можливо, йому треба просто звільнити це місце як такому політичному серферу для іншої професійної людини.

Що стосується пана Фокіна і його чергової зрадницької заяви. Ми від фракції "Голос" подали звернення до Президента України з вимогою негайно звільнити його з переговорної групи. Пане Голово, я не знаю чи є у нас регламентна процедура. Але, можливо, нам треба ще від парламенту зробити окреме звернення до його онучки. Ми чули, що це може бути більш ефективніше і швидше для звільнення цього представника з нашої переговорної групи.

Що стосується бюджету. Нагадаю, що принципова позиція фракції "Голос", що ми не можемо піднімати податки під час кризи. Ми не можемо це робити "під ялинку". Ми не можемо, під виглядом паперової зміни мінімальної заробітної плати, фактично забирати у людей більше грошей з їх зарплати. Ви знаєте, у нас повинні собі "теплу ванну" дозволяти не тільки президенти, а і підприємці, тому що з такими податками і з такими бюджетами у них буде тільки холодний душ.

Тому ми пропонуємо відмовитись від цього популізму. Передати уряду, що не буде підняття податків "під ялинку". І, до речі, замість цього запровадити нарешті податок на виведений капітал. Тим більше, гроші на це можна передбачити в бюджеті.

Що стосується законопроектної роботи. Дякую, що багато питань враховано. Ми просили би, пане Голово, добавити 3766 – це закон, Постанова про персональні санкції для людей, які порушують суверенітет України. Це закон 3087-д про Бюро економічної безпеки. Це дуже важливий закон, який сьогодні підготує разом із законопроектами про ФОП наш комітет, який дозволяє фактично забрати у силовиків право  лізти до бізнесу. Це, до речі, дозволить в тому числі зменшити на них витрати, тому що цим законом ми скорочуємо кількість силовиків в економічних напрямках.

І останній законопроект – це 3851, це законопроект про підтримку креативних індустрій. Ми всі обіцяли, що ми будемо підтримувати малий бізнес. Вони постраждали, справді постраждали. Я думаю, що наш комітет швидко підготує цей законопроект. І давайте його разом винесемо в четвер-п'ятницю для того, щоб ми встигли його розглянути.

Також звучали пропозиції, враховуючи поширення коронакризи і враховуючи підготовку до місцевих виборів, перенести наступний тиждень, можливо, на далі для того, щоб зараз провести комітети і роботу в округах. Я просив би подумати про це.

І останнє. До речі, про місцеві вибори. Ви знаєте, і "нові обличчя", і "самоочищені" нам обіцяли нову політику, але зараз ми бачимо, що замість регіонів почали працювати з окремими регіоналами. Ми просимо цього не робити.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Ярославе Івановичу.

Насправді, пропозиція щодо зміни календарного плану надходила і від інших депутатських фракцій та груп. І я тоді хотів би звернутися до вас, Сергію Віталійовичу, розглянути такі зміни. В середу комітет, і якщо буде підтримка, в п'ятницю розглянути це питання в залі. Я так розумію, що, в принципі, ніхто не заперечує, будемо дивитися, наскільки тут таку пропозицію підтримає зал Верховної Ради.

Але паралельно з цим я хотів би ще зазначити, що 1 жовтня – це останній термін, коли можна подавати свої правки та пропозиції до бюджету. І треба врахувати 20 жовтня, щоб у нас було пленарне засідання, оскільки це крайній строк, коли Верховна Рада має схвалити і направити свої пропозиції до Кабінету Міністрів України. Тому 20 жовтня треба буде також провести пленарне засідання Верховної Ради України. Дякую.

Бондар Віктор Васильович, "Партія "За майбутнє".

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги! По-перше, від імені "Партії "За майбутнє" хочу висловити співчуття родинам загиблих наших курсантів у трагедії під Харковом.

Думаю, що висновки мають бути зроблені і проведено об'єктивне розслідування, щоб уся країна дізналась про справжні причини, чому це відбулось, як відбулось. За підсумками досліджень вже будемо приймати рішення, що далі і як реагувати на події і дії окремих керівників, хто давав дозволи на виконання цих польотів і так далі.

Насправді я хочу звернути увагу ще додатково на те, що сьогодні на вулиці під Верховною Радою, повна вулиця Грушевського, стоять люди – представники ФОПів з однією вимогою до влади, до всіх: щоб захистили їх і дали їм можливість нормально працювати, і не доводили їх до стану, що вони просто позакриваються.

Бачу, що багато про це мовчать і чомусь ніхто не хоче піднімати це питання так потужно, сильно. Його треба не замовчувати, його треба ставити на порядок денний і треба приймати рішення, що ми робимо. Це законопроекти, які вони вимагають поставити на розгляд – 3853-1, 3853-2. І в тому числі ми просимо поставити додатково, який пов'язаний з цим так само питанням по ФОПах, законопроект 3993, який вніс народний депутат від нашої депутатської групи Лабазюк Сергій, вони стосуються якраз підтримки ФОП. І дати можливість їм нормально працювати.

Чому це важливо. Тому що, якщо подивитися навіть Держкомстат, остання інформація, яку надає Держкомстат, показує, що ФОПи сьогодні на грані виживання. Більш того, тенденції в економіці пішли настільки погані, що я вже звертаюсь до уряду зараз, що за останні тільки півроку частка збиткових середніх і великих підприємств склала 36,6 відсотків в економіці. За перше півріччя прибуток великих і середніх підприємств впав у 7 з половиною разів. Якщо в минулому році великі і середні підприємства за півроку показали 218 мільярдів прибутку, то за півроку цього року – 29,2 мільярда. Вдумайтесь! Це в 7 з половиною разів впали прибутки великих та середніх промислових підприємств.

Збитки великих і середніх підприємств склали на сьогоднішній день вже  233 мільярда гривень, що у 2,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ми не бачимо з боку уряду будь-яких програм підтримки, будь-яких програм відродження промисловості. Ми бачимо, що уряд продовжує тільки практику використання коштів державних і приватних банків на поповнення своїх запасів, на те, щоб вивести ці кошти в ОВГЗ. І по суті держава спекулює на облігаціях своїх, банки замість того, щоб кредитувати, піднімати промисловість, зайняті тим, що гасять дірки, які утворилися в бюджеті, і заробляють по 16-20, а то й більше відсотків, нічого не роблячи, просто перекладаючи папірці. У цей час економіка "улітає".

Третій блок, який я хочу підняти. Дуже багато зараз проведено зустрічей по районах, по нашій області і всіма нашими колегами депутатської групи "Партія "За майбутнє" по всіх областях України. Що ми бачимо? Іде друга хвиля коронавірусу. Заїжджаємо в лікарні - в більшості лікарень недостатньо або зовсім відсутні засоби захисту лікарів. Не вистачає банального: масок, халатів і так далі. Завозять хворих у нові лікарні, відкривають нові лікарні, які будуть боротися з цією пандемією, а там немає взагалі захисту для цих лікарів. Лікарі починають мучитися, шукати самі можливість, як вирішити ці питання.

Обладнання. Черги на проведення аналізів складають по 3-5 днів. Ми виділили 64 мільярди гривень. Куди пішли ці кошти? Де обладнання, яке мало би стояти сьогодні в усіх лікарнях, щоб вони швидко проводили тести і робили аналізи? Люди не можуть по 3-5 днів чекати. Коли вони отримують в підсумку аналізи, вони вже або в стадії, коли треба лікуватися активно, або вже в стадії, коли самі виходять з тої проблеми. Немає страхування лікарів медичного, яке гарантувало б їм можливість потім самим отримати допомогу і лікуватися.

Говорили про потрійну заробітну плату для лікарів, які займаються боротьбою з коронавірусом. До цих пір питання не вирішено. У більшості лікарень, які особливо нові включаються в боротьбу, ніхто не може пояснити коли, яким чином будуть виплачені ті потрійні заробітні плати, на які ми виділяли кошти. Ніхто так і не вирішив, що з ними, як вони дійдуть до цих лікарів.

І останнє, що я хотів підняти питання, турбує всіх лікарів. Проведена реорганізація, зараз будуть утворені нові райони. Скажіть, де залишаться ці районні лікарні? Куди вони будуть передані? Вони будуть на балансах об'єднаних територіальних громад чи на балансах районних рад?

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Арешонков Володимир Юрійович, "Довіра".

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги, депутатська група "Довіра" теж приєднується до висловлювання глибокого співчуття сім'ям та рідним загиблих під Харковом.

І ми теж вважаємо, що така страшна трагедія має бути і об'єктивно розслідувана, і має бути надана вся повноцінна допомога родинам. Однак ця біда вкотре кричить про те, що не можна економити на речах, від яких залежить здоров'я і життя людей.

На цьому тижні ми продовжимо роботу над розглядом в другому читанні змін до Державного бюджету 2020 року і працюємо над параметрами нового бюджету.

Група "Довіра" ще раз звертає увагу на важливість питань фінансування української армії, закупівлі сучасного озброєння та військового обладнання, щоб не використовувати таку застарілу техніку. Недофінансування програм модернізації матеріально-технічної бази навчальних закладів, нестворення, наприклад, як у цьому році, Міжнародного центру підготовки пілотів на базі Національного авіаційного університету і призводить саме до таких страшних наслідків.  

Повертаючись до порядку денного. Якщо говорити про питання освіти і науки, безперечно, позитивним є той факт, що на цьому тижні в порядку денному цілий ряд законопроектів по даній тематиці. Ми вважаємо, що символічно напередодні дня відзначення Дня працівників освіти кращим подарунком було б те, щоб прийняти законопроекти 3371 щодо недопущення закриття шкіл-інтернатів, санаторних шкіл. Безперечно, важливий законопроект 3430 щодо відновлення прав учасників освітнього процесу, питання харчування в закладах загальної середньої освіти, покращення становища студентів, безперечно, важливе питання. 2180 законопроект – відновлення справедливості в питаннях оплати праці працівникам закладів дошкільної та позашкільної освіти.  

Звертаю увагу колег, законопроект 3900 – мова йде про якість навчальної літератури. Даний законопроект починає чомусь гальмуватись у розгляді. Звертаюсь до профільного комітету уважно подивитись на нього і максимально сприяти його прийняттю.

Хоча в цілому, оцінюючи, ще раз кажу, ситуацію по освіті на цьому тижні, нагадую, що лише 3,9 відсотка від очікуваного ВВП передбачено на фінансування галузі в наступному році. На науку – взагалі  це мізерні цифри. Тому неприпустимо використовувати і урядові постанови, звертаюсь до представника уряду. Славнозвісна Постанова за номером 822, яка призупиняла підняття заробітної плати педагогічним працівникам, це безперечно неприпустима практика і треба це виправляти. 

Позитивним на цьому пленарному тижні є велика увага до питань соціального захисту наших громадян – це діти,  діти-сироти, чорнобильці. Депутатська група "Довіра" беззаперечно буде підтримувати законопроект 3577 – це  захист житлових прав дітей-сиріт. 3628 – це посилення боротьби з електронними сигаретами і щоб діти їх не вживали. Надзвичайно важливий 3006 – це мова йде про так званий "пакунок малюка" або допомога при народженні дитини.

Є позитивною увага до проблем громадян, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. "Довіра" підтримує законопроекти 3095  і 3114, вони важливі, але вони вирішують, на жаль, питання невеликої кількості чорнобильців. Більш важливим є розгляд законопроекту 4146, де йде мова про пенсійне забезпечення наших ліквідаторів, постраждалих і ми просимо прискорити його розгляд у сесійній залі.

Безперечно, важливий блок питань по законопроектах, пов'язаних із завершенням етапу реформи децентралізації, утворенням нових громад, посилення ролі самоврядування і майбутніх виборів.

Однозначно підтримуємо 4117 і 4009 – вибори в умовах карантину і таке інше. Законопроект 3118, де мова йде про економічні основи самоврядування, потребує особливої уваги. І безперечно 3651, про який вже згадували. 

Просимо розглянути можливість внесення до сесійної зали законопроекту 2679. Це один із ключових по реформі децентралізації, мова йде по оптимізації мережі функціонування ЦНАПів, удосконалення доступу до електронного адміністрування.

В цілому, на п'ятницю, вважаємо, що в звіті уряду або в  "годині запитань до Уряду"  питання COVID має бути головним. 

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Володимире Юрійовичу.

Шановні колеги, із тих виступів, які були, я так розумію, що всі підтримують пропозицію Олександра Сергійовича Корнієнка щодо заслуховування віце-прем'єр-міністра профільного пана Уруського? Чи все ж таки міністра оброни Тарана, Олександре Сергійовичу?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Міністр і так буде, але ви йому зможете задати питання в рамках там 20 хвилин, які відведені для запитань до Прем'єр-міністра. Тоді заслуховуємо віце-прем'єра, правильно? Плюс.

Василь Іванович Мокан постійний представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України.

 

МОКАН В.І. Дякую, пане Голово.

Шановні учасники засідання, я від імені уряду також приєднуюся до слів співчуття родинам і близьким загиблих у трагедії на Харківщині. І бажаю також швидкого і повного одужання В'ячеславу Золочевському.

Відразу після трагедії на наступний день на позачерговому засіданні уряд ухвалив рішення про створення Державної комісії з розслідування причин цієї трагедії, ставиться завдання всебічного і повного розслідування всіх обставин. І всі сім'ї загиблих отримають виплати одноразової допомоги в розмірі понад 1,6 мільйона гривень.

Щодо розкладу на цей пленарний тиждень, то від Кабміну прошу, якщо є така можливість, перенести з четверга на вівторок і підтримати проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації Договору між Урядом України і Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги та інших питань державного боргу (реєстраційний номер 3039а).

Також додатково просимо включити проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Програма підвищення надійності підстанцій") (реєстраційний номер 0051). Там є висновок комітету, все готове для розгляду у сесійній залі.

Я хочу подякувати також керівництву фракції "Слуга народу" за те, що розуміють пріоритетність і підтримують євроінтеграційні законопроекти і також від імені уряду наголошую на важливості розглянути на цьому тижні законопроекти про внутрішній водний транспорт (реєстраційний номер 1182-1-д) та електронні комунікації (реєстраційний номер 3014). Сподіваюсь на максимальний конструктив і плідну співпрацю.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Василю Івановичу.

Шановні голови комітетів, хто бажає виступити?

Наталуха Дмитро Андрійович.

 

НАТАЛУХА Д.А. Колеги, дуже дякую.

Шановний пане Голово! Я хотів одразу швидко відреагувати на прохання керівництва фракції. Законопроект 4099 справді стоїть у вівторок.

Я дуже вдячний за те, що знайшли можливість поставити його, тому що це важливо для проведення виборів місцевих для всіх фракцій без виключення.

Тепер тут було абсолютно справедливо зазначено про зміну парадигми в світі. І це не жарт. Це абсолютно серйозна річ, коли станом на сьогодні 33 мільйони заражень по всьому світу, більше мільйона смертей. І глобально всі країни рухаються в сторону того, що називається суверенний капіталізм. Тобто глобально світ переглядає роль і участь держави в економіці. Усі країни окрім нашої. Ми намагаємося певний час спонукати до того, що країна, якій не потрібні свої власні продукти, свої власні вироби, свої власні літаки, не може переконати інші країни і інших партнерів у тому, що вони можуть бути потрібні комусь.

Тому проблема в тому, що коли 43-річний двигун відмовляє і призводить до трагедії, внаслідок, якої гинуть найкращі сини нашої держави, це проблема не лише мілітарна, це проблема економічна. Економічна, полягає вона в тому, що Україна не підтримує власних національних виробників.

І саме тому наш комітет до кінця жовтня закінчить розгляд правок до другого читання законопроекту про локалізацію так звану. І ми сподіваємось на підтримку всіх фракцій вже на початку листопада у залі для того, щоб почати змінювати цю тенденцію, почати демонструвати нашим виробникам, нашим промисловцям, нашим підприємцям, що їх робота і їх вироби важливі для нашої країни.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Насамперед я хотіла би теж долучитися до щиросердних співчуттів всім родинам загиблих.

А з точки зору порядку денного хочу зазначити, що я рада чути заклики від монобільшості щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів, але цифра два євроінтеграційні законопроекти в порядку денному цього тижня точно не вражає. Насправді це гальмування процесів євроінтеграційних, воно помічається не тільки в опозиції чи не тільки громадянами нашої країни, а і в Європейській комісії, як це показав останній візит високого представника ЄС пана Борреля.

Тому хотіла би звернути увагу на законопроект 1182-1-д про внутрішній водний транспорт, який, безумовно, давно є на часі, але він не враховує положень кількох директив Європейського Союзу і дійсно потребує суттєвого доопрацювання ще й надалі.

Інші законопроекти – 3055 і 2051-1 також потребують суттєвого доопрацювання.

Що стосується інших законопроектів, наприклад, 2289 про пестициди та агрохімікати, або 3200-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства в сфері мисливського господарства і полювання, вони повністю не відповідають цілям угоди, суперечать праву Європейського Союзу, а тому просто не можуть бути ухвалені, як на мене, Верховною Радою України.

Тому я просила би колег все-таки відповідальніше ставитися до тих ініціатив і порядку денного напередодні, особливо напередодні, саміту Україна - Європейський Союз.

І думаю, що треба кликати віце-прем'єра з європейської і євроатлантичної інтеграції, щоб розказала нам про підготовку до саміту, а не комітети.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Олександр Михайлович Завітневич.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую. Доброго дня, шановні колеги.

Також висловлюю від себе і від всього Комітету національної безпеки найщиріші співчуття сім'ям та близьким усіх загиблих. Ми втратили молодих хлопців курсантів та досвідчених військових. Важко, коли гинуть воїни, молоді люди, неможливо знайти правильні слова, щоб утамувати біль рідних.

Хочу проінформувати, що на сьогодні створено державну комісію для з'ясування всіх обставин цієї трагедії та надання необхідної допомоги постраждалим. Також призначено додатково окрему комісію Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України для проведення розслідування авіаційної події та інших інцидентів в авіації Збройних Сил України.

На найближчому засіданні комітету плануємо розглянути питання щодо катастрофи літака Ан-26 та заслухати уповноважених осіб з обох комісій. Причини цієї авіакатастрофи мають бути оперативно з'ясовані, розслідування має бути об'єктивним та неупередженим.

Також Комітет з питань національної безпеки пропонує включити до розгляду пленарних засідань Верховної Ради України на період з 29 вересня по 2 жовтня 20-го року для включення до порядку денного сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та прийняття рішення проект Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України (реєстраційний номер 3766) (від 1 липня 2020 року).

Якщо буде така можливість, будь ласка, на вівторок. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Наступний – Костін Андрій Євгенович.

 

КОСТІН А.Є. Доброго дня. Тільки одне питання. Прошу включити до проекту Постанови про включення до порядку денного сесії законопроект номер 3624 – це внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку із запровадженням обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Це законопроект Кабміну.

Комітет з питань правової політики його попередньо розглянув 16 вересня 2020 року. Відповідний висновок комітету розміщений в картці законопроекту на веб-сторінці Верховної Ради України.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Кальченко Сергій Віталійович.

 

КАЛЬЧЕНКО С.В. Дмитре Олександровичу, в тому проекті розкладу пленарних засідань на цей тиждень, який нам роздали, на середу на 30 вересня стоїть проект Постанови 2528 про утворення ТСК з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу, поданий народним депутатом Камельчуком.

Справа в тому, що після того, як комітет розглядав це питання, цей проект постанови, ми знаємо, що до ініціатора цього проекту Постанови надходили листи від фракцій і від груп про відкликання. Тому, якщо він буде розглядатися, то він буде розглядатися, судячи з цього, в такому вигляді, в якому цей проект є, з наступним внесенням змін. Або народному депутату Камельчуку варто тоді відкликати і доопрацьовувати його.

Все. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Сергію Віталійовичу.

Ми його тоді поки що залишаємо в тому форматі, тому що сьогодні немає народного депутата Камельчука. Будемо розглядати в залі, а далі вже буде вирішувати зал, або там же відкладемо це питання.

Гетманцев Данило Олександрович.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую. Шановні колеги, дійсно, сьогодні на Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики буде розглядатися два дуже важливих, більше важливих питань, всі важливі питання, але серед них є питання щодо так званої фіскалізації, це 12 законопроектів, та питання про Бюро економічної безпеки.

12 законопроектів щодо фіскалізації є дуже складним питанням, адже при вирішенні їх долі та прийнятті рішення ми з вами, комітет і зал Верховної Ради, повинні не припуститися помилок, не припуститися порушення прав тих 40 мільйонів громадян України, які є споживачами товарів і послуг та мають елементарні права на скаргу, право на якісний товар, право на електронний чек. Ми повинні захистити права "білого" бізнесу, який хоче мати прозорі і рівні умови для господарювання в європейській країні, а не ховатися за схемами з ухилення від оподаткування та продажу контрабандного товару. Ми не повинні з вами допустити реванш "тіні".

Разом з тим, ми як комітет не подаємо ці законопроекти до включення до порядку денного Верховної Ради до прийняття рішень комітетом, бо, власне кажучи, ми не знаємо, якими будуть ці рішення. Сьогодні ми, я маю таку надію, розглянемо ці законопроекти і тоді в порядку, встановленому Регламентом, я повідомлю про результати цього розгляду.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Крячко Михайло Валерійович.

 

КРЯЧКО М.В. Доброго дня. 6 жовтня у Брюсселі відбудеться 22-й саміт Україна - ЄС, який відповідно до позиції України, української сторони, має визначити подальший алгоритм європейської інтеграції України. Задля досягнення очікуваних результатів саміту критично важливою є демонстрація українською стороною виконання зобов'язань за Угодою про асоціацію. Тому в контексті посилення економічної та політичної асоціації України є необхідність прийняття законопроекту 3014 про електронні комунікації.

Актуальне про законопроект. Його мета – упорядкувати роботу з електронними комунікаціями та частотним спектром України відповідно до стандартів ЄС, створити поштовх для розвитку ринків електронних комунікаційних мереж, щоб послуги для користувачів були більш дешевими та якісними. Це дасть розвиток галузі, зменшить кількість перевірок та регуляторний тиск на компанії у сфері електронних комунікацій. Всі постачальники електронних комунікаційних мереж та послуг матимуть однакові права та доступ до інфраструктури. Запроваджується механізм консультацій з учасниками ринку. Забезпечується конкуренція на ринку електронних комунікацій, що сприятиме залученню інвестицій та покращення якості послуг для усіх користувачів.

Я хотів би звернутися до усіх фракцій підтримати в другому читанні законопроект 3014 про електронні комунікації, який буде голосуватися у четвер.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Кісєль Юрій Григорович.

 

КІСЄЛЬ Ю.Г. Доброго дня, шановні колеги! Хотів би висловити слова співчуття родинам загиблих у цій трагедії.

Також я хочу звернути увагу на проект Закону 1182-1-д, доопрацьований, про внутрішній водний транспорт (друге читання), який стоїть на 30 вересня в порядку денному.

Я хочу подякувати всім колегам за плідну роботу, яку ми провели за цілий рік. Ми опрацювали 1 тисячу 445 правок, з яких було враховано 365 правок, а частково враховано 226. Також це було погоджено з усіма комітетами та одноголосно проголосовано в нашому комітеті.

Закликаю колег по залу всіх політичних сил одноголосно прийняти цей, хочу зауважити, галузевий законопроект одноголосно.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Брагар Євгеній Вадимович.  

 

БРАГАР Є.В. Доброго дня, шановні колеги! В першу чергу хочу висловити співчуття родинам та близьким загиблих у жахливій трагедії на Харківщині, як це зробили майже всі.

А також хотів би підняти одне досить важливе питання. Нагадаю, що Верховна Рада України делегує чотирьох представників до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Повноваження чинних представників ради, які делегуються парламентом, сплили ще у липні 2019-го року. Відповідно чинні представники, вони працюють понаднормово і їхні повноваження уже сплили. Відповідно ми маємо делегувати нових представників до Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Ці представники, які зараз продовжують свої повноваження понаднормово, вони брали участь у голосуванні щодо винесення досить сумнівних рішень під час розгляду окремих питань на засіданнях Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Відповідно закликаю Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики провести відбір певних кандидатів та в подальшому затвердити їх для того, щоб Верховна Рада України саме нашого скликання мала своїх представників у Нацраді.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

 

ПОТУРАЄВ М.Р. Можна репліку?

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Шановні колеги, це ж не засідання Верховної Ради України.

Лубінець Дмитро Валерійович.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Шановний Дмитре Олександровичу, шановні присутні і громадяни України! По порядку денному. Дмитре Олександровичу, прошу включити законопроект номер 2038. У вересні в Україні відзначається День пам'яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини, які відбувались у 1944-1951 роках. Я думаю, що було б дуже слушно на цей тиждень включити даний законопроект в порядок денний.

Крім того, інформую вас, що як голова комітету, в предмети відання якого відносяться національні меншини та міжнаціональні відносини, з самого початку конфлікту в Нагорному Карабасі я на постійному контакті з представниками діаспор Азербайджану та Вірменії. Обидві діаспори закликають до мирного врегулювання. Дуже хочу їм подякувати за те, що вони на даний час роблять усе, щоб унеможливити жодні провокації та конфлікти всередині нашої держави.

І, безумовно, я думаю, що ми всі висловлюємо слова співчуття родинам загиблих в харківській трагедії. Як людина, яка представляє Донецьку область і бачить, що відбувається на лінії зіткнення, для нас, безумовно, дуже важко читати і бачити як наші найкращі сини Збройних Сил України гинуть в тилу. Тому співчуття всім. І ми як парламент повинні дійсно підняти це питання, щоб унеможливити в подальшому повторення подібних трагедій.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Бондаренко Олег Володимирович.

 

БОНДАРЕНКО О.В. Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги! Я хотів би наголосити на тому, що Комітет з питань екологічної політики та природокористування повністю підтримує курс до європейської інтеграції, є одним з флагманів цього курсу. Саме тому ми два законопроекти, які були згадані сьогодні на засіданні, саме 2051-1, ми направляємо на доопрацювання, будемо просити доопрацювати, а законопроект 3200-1 ми взагалі просимо відхилити.

І саме тому ми просимо поставити до порядку денного на цей тиждень законопроект 2351, що спрямований на імплементацію положень деяких міжнародних угод та директив Євросоюзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу.

До речі, хотів би нагадати, що 4 жовтня, наприкінці цього тижня, весь світ відмічає День захисту тварин і саме цьому присвячений цей законопроект.

      Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Всі бажаючі виступили?

Шановні колеги, я всім дякую. Бажаю плідного і успішного тижня нам під час роботи Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку