СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

30 червня 2020 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Добрий день, шановні колеги! Я радий вас всіх бачити на засіданні Погоджувальної ради Верховної Ради України.

Перш за все я хотів би розпочати з тих подій, які, на жаль, трапились на минулому тижні. Це і вибух газу, який стався в місті Києві, загинули люди, зруйнований будинок.

Я хотів би і від себе особисто, і від депутатського корпусу, і я впевнений, від всіх депутатських фракцій та груп висловити співчуття рідним, близьким тих, хто загинув. Сподіваюся на швидке, неупереджене слідство з боку правоохоронних органів.

Ви всі добре проінформовані про те, що головною версією є саме вибух та витік газу.

Так само ми з вами бачили знову повторення ситуації 2008 року – це те, що відбувалося і в Івано-Франківській області, і в Чернівецькій області. Це дуже велика  проблема сьогодні для держави. І виклики, які знову повстали, дуже небезпечні з різних боків: з економічного, з екологічного, з будь-яких інших напрямків, які сьогодні ми з вами бачимо, особливо в умовах економічної кризи, в умовах боротьби з коронавірусом. І це все питання, які треба буде вирішувати різним органам влади і в першу чергу Верховній Раді України.

Я впевнений, що всі депутатські фракції, групи, комітети готові працювати в посиленому режимі у випадку, якщо надійдуть пропозиції від Кабінету Міністрів України. Ми готові допомогти, готові оперативно включитися в цей процес.

Я вдячний народним депутатам, які безпосередньо і першими фактично працювали, і мажоритарники, і представники різних партій, працювали в цих регіонах, першими, хто прийшли на допомогу людям, які постраждали внаслідок цієї трагедії, безпосередньо знаходились і тримали руку на пульсі під  час цих подій. Дійсно, вони зробили багато і все, що залежало від них, я думаю, що навіть більше. Тому все, що буде необхідно від Верховної Ради, від профільних комітетів, в тому числі  внесення змін до бюджету, я впевнений, що в будь-який час та пору доби ми готові будемо до цього включитися.

Станом на сьогодні, я хотів би, Василю Івановичу Мокан, до вас  звернутися, якщо є якась оперативна необхідність, провести наради з Кабінетом Міністрів України, з профільними міністерствами. Я впевнений, Верховна Рада також готова це робити.

Я хотів би також всіх привітати: на минулому тижні ми з вами відзначали чергову річницю Конституції. І я хотів би всім нагадати, що ми фактично перша держава, в якій в 1710 році з'явилася Конституція на теренах і Європи, і світу, підтверджений факт, – це Конституція Пилипа Орлика. І станом і на сьогодні в нас, по оцінкам багатьох експертів, найкраща Конституція в Європі, а може, і не тільки в Європі.

Я впевнений, що головним завданням Верховної Ради України було, є і залишається – це захист конституційних прав та свобод наших з вами співгромадян. Ми зі свого боку робили і будемо робити все для того, щоб слідувати виключно тому, що написано в Конституції і не давати нікому її порушувати. Я впевнений, що в незалежності від того, у владі ми або в опозиції, Конституція і те, що закріплено там: демократія, свобода слова, рівність - вони залишаються сталими константами українського розвитку, українського суспільства, української державності. І саме на цих теренах ми будемо будувати розвиток  України.

Повертаючись вже безпосередньо до засідання Погоджувальної ради. В нас була розмова з представниками всіх депутатських фракцій та груп, що сьогодні, оскільки о 10-й годині ми починаємо пленарне засідання, у нас вона буде відбуватися в достатньо такому незвичайному скороченому варіанті:  виступи будуть у голів депутатських фракцій і груп, без виступів голів комітетів. Керівники фракцій повинні були повідомити своїх  колег після тієї наради, яка відбувалася під час одного з пленарних зсідань.

Якщо ми говоримо з вами і повертаємося до майбутніх виборів, Олександре Сергійовичу, і до вас, і до пана Клочка, Андрію Андрійовичу, я хотів би вам нагадати, що не пізніше як за 90 днів Верховна Рада України повинна проголосити вибори. Оскільки в цій сесії останній пленарний тиждень у нас буде через тиждень, хотів би ще раз звернути вашу увагу - опрацювати це питання для того, щоб все, що залежить від нас, як Верховної Ради України, ми зробили для того, щоб вибори могли відбутися вчасно, у відповідності до законів і Конституції України. Будь ласка, візьміть це на особистий контроль. І, я думаю, що одним з перших питань, які треба буде розглянути на наступному пленарному тижні, це повинно бути саме це питання.

Також, Юрію Юрійовичу Арістов, якщо є питання, пов'язані з виділенням додаткових коштів на проведення та організацію виборів, також треба за цей проміжок часу його доопрацювати, внести відповідні пропозиції для того, щоб на останньому пленарному тижні цієї сесії ми змогли вирішити це питання.

Наступним аспектом нашої роботи є проміжок між сесіями. Я розумію, що всі будуть працювати, хто в округах, якщо це мажоритарники, представники політичних партій і груп також будуть працювати на територіях. Оскільки у нас і режим коронавірусу, і режим карантину, я думаю, що дуже було б непогано, щоб весь депутатський корпус долучився до  цієї роботи. Це не проміжок часу для відпочинку, це проміжок часу, який також буде використовуватися і для безпосередньої роботи народних депутатів, викликів сьогодні також багато. Якщо ми говоримо про той аспект, який я тільки що згадав, в тому числі вибори, давайте будемо відверті, це вже початок виборчого процесу, тому, я впевнений, що всі депутати будуть знаходитися, скажемо так, на своєму бойовому чергуванні.

У випадку, якщо буде якась необхідність провести позачергову сесію, я впевнений, що депутатський корпус миттєво зреагує на таку ініціативу, якщо вона надійде від депутатського корпусу. Я також хотів нагадати, 150 підписів - і ми можемо скликати через три дні позачергову сесію Верховної Ради України. Так що, якщо будуть питання, які будуть потребувати оперативної реакції Верховної Ради, ми будемо готові це робити. І я думаю, що у своїх виступах представники депутатських фракцій і груп підтвердять цю пропозицію.

На цьому тижні буде також багато питань, ви їх всі бачили. Одне з перших – це питання про так званий ігорний бізнес. Його багато місяців опрацьовувала робоча група і в Офісі Президента, і в профільному комітеті. Саме ці дві інституції є головними промоутерами цього напрямку. І я сподіваюся, що ми зможемо ефективно витратити час при розгляді цього законопроекту.

Багато інших законопроектів, пов'язаних з медичною реформою, Радуцький Михайле Борисовичу, 4 чи 5, якщо я не помиляюсь, причому вони стоять фактично одразу після так званого Закону про азартні ігри.

Якщо ми говоримо про інші напрямки, це економічні закони, також представлені на цьому пленарному тижні закони, пов'язані з регулюванням фінансового сектору, соціальні закони, закони освітні і багато інших. Питання, пов'язані з спортом, меценатством і багато інших питань, винесені на ці засідання, на цей тиждень Верховної Ради України.

Також були пропозиції від депутатських фракцій і груп продовжити той режим роботи, який був запропонований, і по якому ми працювали минулого тижня: у вівторок, четвер ми працюємо до 15:00 з перервою з 12-ї до 12:30, далі, середа – стандартний режим роботи,  п'ятниця – ми переносимо на кінець дня зачитування запитів і так зване "Різне".

Якщо немає заперечень, я сьогодні таку пропозицію поставлю на голосування під час початку нашої роботи. І хотів би нагадати єдине: в нас була домовленість, що ми  не беремо перерви, використовуємо їх як перерви із заміною на виступ.

Також на цьому тижні в нас буде "година запитань до Уряду". І під час своїх виступів, шановні представники депутатських фракцій і груп, я хотів би, щоб ви озвучили пропозиції щодо цієї години запитань.

Ну і звертаюся і до всього депутатського  корпусу, і до Апарату, нагадуючи, що 30 липня 2020 року буде 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет. Це великий захід. Я сподіваюся, що все ж таки коронавірус, такі негативні прояви, які з ним пов'язані, не завадять нам його провести на високому рівні.

Ще раз всім дякую. Бажаю плідної роботи. І переходимо до виступів моїх колег.

Руслан Олексійович Стефанчук.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги, шановні присутні! Так, я теж хочу підкреслити, що в нас фактично залишилося два повноцінних парламентських тижні, нам треба максимально сконцентрувати свою увагу на прийнятті тих законодавчих актів, які вкрай є необхідними для розвитку країни. І насамперед я хочу подякувати, що минулого тижня ми проголосували в першому читанні законопроект про народовладдя через Всеукраїнський референдум.

Я хочу нагадати, що строки подачі поправок до даного законопроекту завершуються в четвер, тому і робоча група, і ви як народні депутати, я запрошую вас до активного покращення тексту цього законопроекту. Давайте, якщо потрібні дискусії, ми проведемо з вами, ми абсолютно відкриті, як і продовжували свою діяльність впродовж підготовки цього законопроекту.

Крім цього, я хочу нагадати, що робоча група, яка створена Головою Верховної Ради, продовжує напрацьовувати законопроект про парламентську опозицію. Я дуже вдячний всім представникам фракцій, всім представникам груп, мені видається, що той діалог, який ми проводимо, є надзвичайно конструктивним. Ми почали виходити вже на якісь перші бачення цього законопроекту. Ми проводимо дискусії по деяких реперних точках, але все ж таки, в принципі, розуміння і підтримка є у всього парламенту щодо необхідності цього законопроекту і щодо основних положень. Тому я теж переконаний, що і в наступні тижні ми продовжимо роботу над ним.

Крім цього, я теж хотів би, проглядаючи перелік, який запропонований вам, порядку денного, підтримати те, про що говорив Дмитро Олександрович, і проголосувати, здається, в четвер стоїть Постанова про проведення урочистого засідання, присвяченого 30-й річниці Декларації, тому що це саме та точка, від якої фактично почалося відродження державності в Україні, це дуже важливо для нас всіх.

І також просив би, за можливості, якщо буде готовий Комітет по антикорупційній політиці, перенести на цей тиждень законопроект 3355-1, у разі готовності комітету.

А так в цілому хочу просто побажати всім нам конструктивної роботи, не буду витрачати ваш час, тому що ми обмежені часом проведення сесії.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Олена Костянтинівна Кондратюк - заступник Голови Верховної Ради України.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Дмитре Олександровичу.

Дійсно, велика повінь, стихійне лихо, яке сталося на заході України, потребує нашої з вами швидкої реакції. Абсолютно погоджуюсь з Головою Верховної Ради, що ми як Верховна Рада України маємо об'єднатися і зробити все можливе, щоб тисячі постраждалих родин не залишилися наодинці зі своїми проблемами.

Так само, як в 2008 році зробив парламент та уряд Юлії Тимошенко – тоді об'єдналися всі гілки влади, партії і фракції, щоб оперативного ухвалити необхідні рішення для ліквідації наслідків стихії та виплати компенсації постраждалим. Мені здається, що нам треба діяти так само. Тим більше, що я хочу наголосити на тому, що це не окреме лихо якихось окремих областей, а це стихійне лихо національного масштабу. І ми як Верховна Рада повинні тут діяти дійсно консолідовано, без всяких політичних питань і так далі. І якщо нам треба буде внести невідкладно зміни до Державного бюджету на 2020 рік, ми зобов'язані це якнайшвидше зробити.

І від імені керівництва Верховної Ради, дозвольте, я хочу подякувати всім рятувальникам, нацгвардійцям, волонтерам – всім, хто першим відгукнувся, нашим колегам, і прийшов на допомогу мешканцям постраждалих  областей.

Також хочу звернути увагу на те, що уряд та Міністерство освіти мають вирішити питання з проведенням ЗНО для всіх дітей, які фізично не змогли взяти в ньому участь через повінь. Лише в Івано-Франківській області понад 100 дітей були заблоковані, не змогли скласти тести, тобто вони повинні отримати таку можливість на додатковій сесії.

До речі, сьогодні 30 червня відбувається ЗНО з української мови та літератури, на яке зареєструвалося 370 тисяч дітей. Я хочу, щоб ми щиро побажали їм успіхів. Завдяки нам, в принципі, це ЗНО зараз відбувається  в країні. Тому я хотіла би подякувати теж нашим колегам, які підтримали наш законопроект і проголосували його в цілому на минулому тижні, на минулому засіданні.

Також я хотіла би наголосити, що під час проведення минулого ЗНО з  математики ми побачили, наскільки є важливим проведення  ІФА-тестів для вчителів і інструкторів, тому що безпека дітей, безпека вчителів під час складання ЗНО є дуже і дуже  важливою, тому я би просила, щоб теж на це звернули увагу.

І наостанок я би хотіла також повідомити нашим колегам, керівництву Верховної Ради, що 23 червня відбулося засідання Парламентської асамблеї Україна-Польща, яке вперше в історії пройшло в незвичному онлайн-режимі. Засідання відбулося під нашим з віце-маршалком польського Сейму Ришардом Терлецьким головуванням. В ньому взяли участь депутати Верховної Ради і Сейму, урядовці, посли наших країн. Ми обговорили актуальні питання двосторонніх відносин. Також погодили текст Декларації Парламентської асамблеї Україна-Польща. Очікується, що цей документ буде офіційно підписаний в жовтні цього року під час візиту української делегації до Польщі.

Польща – наш стратегічний партнер на шляху до НАТО та ЄС. Ми вдячні за потужну підтримку під час ухвалення рішення про приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО. Ми також домовилися координувати зусилля для протидії COVID, на вирішення всіх питань нагальних, які хвилюють наших громадян. Це, звичайно, насамперед питання захисту трудових і соціальних прав українців, які працюють у Польщі, це питання налагодження нашого кордону і так далі.

Ви знаєте, насправді, така можливість онлайн-засідання показала, що це і можливий інструмент проведення і міжпарламентських зв'язків, які в нас є. Я думаю, що цим треба скористатися і надалі.

Я би хотіла подякувати всім, хто доклав до цього зусиль, Апарату Верховної Ради України. І хотіла би подякувати також і урядовцям, які взяли участь. Тому що насправді це нагальні питання, які треба обговорювати задля того, щоб налагоджувати добросусідські відносини між нашими країнами.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олено Костянтинівно.

Олександр Сергійович Корнієнко, "Слуга народу".

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги. Відразу хочу відповісти на питання про вибори та про підготовку постанов. Ми на минулому тижні створили таку робочу групу всередині нашого комітету. І разом з представниками і Міністерства регіонального розвитку, і Центральної виборчої комісії, Міністерства фінансів опрацювали це питання. Зараз готуємо відповідні проекти постанов. Я сподіваюсь, що на цьому тижні вони будуть у комітеті прийняті.

Є проект постанови пана Гончаренка. Вона, на жаль, не дуже підходить під оголошення виборів саме в цьому році у зв'язку з проведенням децентралізації. Тому зараз ми готуємо відповідні постанови дійсно для того, щоб на наступному тижні їх проголосувати і оголосити вибори.

Разом з цим, дійсно є проект Закону 3712, автором якого є і я зокрема, щодо повернення коштів з COVID-фонду на вибори. Тобто просимо Юрія Юрійовича Арістова найближчим часом розглянути на комітеті цей проект закону для того, щоб ми разом проголосували відповідно і постанову про оголошення виборів, і проект Закону про зміни до бюджету, який виділить кошти повноцінно на ці вибори, для того, щоб вони пройшли максимально і чесно, і правильно, за законом.

І з урахуванням можливої епідеміологічної ситуації ми розуміємо, що Центральній виборчій комісії треба зробити додатковий перерозподіл всередині, мабуть, самих в себе видатків для того, щоб забезпечити захист на дільницях і засобами індивідуального захисту, можливо, і дезінфекторами, і маркуванням на соціальну дистанцію, і так далі.

Також ми хотіли би щодо "години Уряду", враховуючи ситуацію, яка склалася з повінню, і 15 тисяч будинків підтоплено в 70 населених пунктах, це велика катастрофа для країни, ми б хотіли запросити Прем'єр-міністра пана Дениса Анатолійовича Шмигаля, так як це питання таке, яке потребує координації багатьох гілок влади, це і Міністерство фінансів - щодо виділення коштів, це і МЧС та Міністерство внутрішніх справ - щодо подолання наслідків, це і Міністерство, в принципі, нове створене, екології та державних ресурсів, яке має нам, міністр недовго працює, але я думаю, що в нього вже є бачення, що нам робити для того, щоб ця ситуація менше в майбутньому повторювалась. Тому запрошуємо пана Дениса Анатолійовича Шмигаля.

Також в нас є по кільком законопроектам, так як голови комітетів не можуть зараз виступити, то я так комплексно від нашої фракції хочу звернутися.

У нас є в порядку денному законопроект 3614 щодо змін до Закону "Про державну службу" щодо кадрового резерву. Він стоїть на наступний тиждень, але у нас є узгоджена позиція з урядом щодо перенесення, просити перенести на цей тиждень. Чому? Тому що в нього ми закладаємо норму про відміну конкурсів, про повернення конкурсів на державну службу, те, що багато кого хвилює. У нас 1962 конкурси всіх категорій не пройшло за цей час карантину. І уряд вже готовий повернутися до проведення конкурсів. Тобто це є позиція і Прем'єр-міністра, і Міністра Кабінету Міністрів Немчінова, і Національного агентства державної служби, де з'явився голова на минулому тижні. І відповідно в цей законопроект ми вносимо відповідну правку. Він ще не пройшов комітет. Він на цьому тижні пройде комітет. Якщо буде можливість, то на цьому тижні добре було б нам його проголосувати, щоб ми відновили конкурсні процедури. У нас 33 позиції категорії "А" не за конкурсами призначено, це взагалі 15 відсотків всіх топ-чиновників призначено за час карантину не по конкурсним засадам. Треба це виправляти.

Також у нас продовжується дискусія щодо Постанови про ліквідацію та утворення районів (3650). Сьогодні, я сподіваюсь, буде на комітеті прийняте рішення і ми далі зможемо звертатися, наш комітет буде звертатися до Верховної Ради з тим, щоб її голосувати.

І також від гуманітарного комітету є Закон 2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів, він стоїть на наступний тиждень. Знову-таки, прохання про нього не забути і, можливо, на цей тиждень теж перенести.

Щодо роботи по графіку, ми згодні. І на цьому тижні, наскільки ми розуміємо, в регламентному комітеті буде розглядатися законопроект щодо того, щоб перейти системно на таку роботу, до третьої години щодня. Бачимо від цієї роботи плюси і можна перебудувати роботу комітетів. І щодо міжсесійного періоду, ми теж погоджуємося, що якісь можливості для позачергових...

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олександре Сергійовичу.

Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере, шановні присутні! Коли ми проаналізували порядок денний на цей пленарний тиждень, ми побачили ще раз те, що парламент намагається жити окремим від країни життям. Тому що от я побував на минулому тижні в Харківській, Луганській,  Полтавській областях, до цього був в Кривому Розі, я не побачив жодного з тих питань, які сьогодні в порядку денному, щоб це турбувало людей. Сказати, що мені хтось задавав питання по ігорному бізнесу – ні.

Які питання сьогодні турбують людей і що вони задають при зустрічі окремо зі мною? Перше – це так звана децентралізація, авторства Кабінету Міністрів, яка більше нагадує домашнє насильство, тому що штучно перекроїли кордони областей, районів. Незважаючи на думку громад, взагалі,  ламаючи їх через коліно, міняють кордони громад, порушують власні нормативні документи, коли призначають міста центрами цих районів, і дистанція від віддалених сіл до центру району, вона не витримується, навіть те, що приймав сам Кабінет Міністрів.  

Людей дуже турбує Закон "Про освіту", тому що він принижує вчителів. А дітям, які вчаться в сільських школах, вони практично закривають цим законом шлях до університетів, тому що там є унікальний пункт, що дитина, яка хоче вчитись в 10-му, 11-му класі, вона має право вчитись тільки в містах більше 50 тисяч населення. І ще там декілька "перлів", які практично поставили на диби все суспільство.

Питання зарплати медикам. Питання підтримки підприємців і промисловців – це взагалі окрема тема. Тому що було дуже багато обіцяно: дешевих кредитів, зменшення податкового тиску, зменшення податків - все це залишилось на папері. А, власне кажучи, навпаки: і кредитів немає, і збільшився податковий тиск, хамське відношення самої податкової. А в Кременчуці мені взагалі підприємець власної крамниці розповів дуже надзвичайну, я вважаю, історію, коли він був оштрафований на 125 тисяч гривень тому, що він взяв на роботу свого сина, на стажування і відповідним чином там щось недооформив. І податкова його оштрафувала на 125 тисяч гривень, практично "поховавши" йому бізнес. І таких випадків дуже багато.

Питання повені. Ви зупинились у своєму вступному слові. Я вважаю, що це питання потребує надзвичайної реакції всього парламенту. Тому що я особисто інспектував декілька разів, як рубаються ліси в Карпатах. Виїжджав туди на гвинтокрилі, облітав, бачив на власні очі, що там діється. Тут сидить перед вами спікер, я йому надавав матеріали, робили депутатські запити, отримували відповіді. І оці всі псевдопатріоти, які спати лягають у вишиванках і починають день з крику "Слава Україні", і десять разів на день його кричать, вони якраз і залишили нам ці лисі гори. І я це бачив на власні очі.

Причому, можу сказати власне враження, я не знаю експертної оцінки, чому сталися повені в таких масштабах, але можу абсолютно з власного досвіду сказати, що більш за все вирубали ліси в Івано-Франківській області. Якраз там були суцільні лисі гори. І це напевно є питання, яке потребує швидкого вирішення.

У нас залишилося два тижні, як ви сказали, пленарних. Я, взагалі-то, не впевнений, що ми маємо право в цій такій складній ситуації іти на канікули, і напевно будуть декілька разів нас збирати, тому що є надзвичайні речі. Бажано, щоб збиралися по принципу того, щоб приймались закони, які дійсно турбують людей. Але те, що ми повинні, я впевнений, зробити за ці два тижні - ми повинні відправити цей уряд у відставку. Тому що вже зрозуміло, що він неспроможний справитися з цими проблемами. І треба підбирати урядовців, які фахові, а не тільки ключовим аргументом при призначенні яких є якесь відношення до шоу-бізнесу, як це було раніше. Тому що сьогодні вся країна чекає від нас реальних рішень. І те, що катастрофічно падає довіра до парламенту, і ми вже маємо там приблизно 20 відсотків довіри, то якщо так буде вести себе парламент далі, через 4-5 місяців у нас буде довіра 4 відсотки і можна буде розпускати цей парламент дуже вільно там, це буде рішення.

Тому, я вважаю, що у нас надзвичайно важливий, складний і відповідальний час.

 

РАЗУМКОВ Д.О.   Дякую.

Петро Олексійович Порошенко.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дуже дякую.

Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги! Перш за все я хотів би висловити слова вдячності від імені нашої родини за ті співчуття, які я отримав від майже кожного з вас, ми насправді потребуємо, разом з сотнями тисяч українців. Велика вдячність вам за це.

Друга позиція. Я хотів би привітати шановних колег з прийняттям рішення, яке сьогодні було оприлюднено, рішення про продовження санкцій проти країни-агресора Російської Федерації. Рішення, яке було прийнято Європейською Радою. І санкції застосовуються за невиконання Російською Федерацією Мінських домовленостей, саме тих Мінських домовленостей, за підписання яких діюча влада порушила проти мене кримінальну справу.

Третя позиція, а, може, перша. Вчора я повернувся з Прикарпаття, зустрічався в тих селах, які найбільш постраждали від повені. Хочу наголосити, що це повінь найбільша за останні 50 років, вона перевищує катастрофічну повінь 8-го року. І хочу наголосити, що люди терміново потребують нашої допомоги.

Можете собі уявити, що жінка, в якої засипало і зруйнувало будинок, засипало її чоловіка, вони відкопали його з переламаними ногами, отримала пропозицію від влади, щоб вона зафільмувала, що в неї було, постраждало, написала заявку про те, як саме це доводиться, і вони подумають, як допомогти. Така поведінка влади є абсолютно неприйнятною.

Я хочу, щоб ми повчилися в наших європейських партнерів, де через механізм цивільного захисту протягом 12 годин, Швеція, Італія, допомога з Ізраїлю - бензопили, мотопомпи для відкачування води, електрогенератори і інше - уже  надходять в Україну.

Я наголошую, що протягом 24 годин люди повинні отримати фінансову компенсацію. Протягом 24 годин ті люди, які опинилися точно без даху над головою, будівлі яких були повністю зруйновані, мають отримати де жити. Бо вона з дітьми залишились на вулиці і ми вимушені були застосовувати певні кроки для того, щоб врятувати їх.

Ми негайно, сьогодні, Дмитре Олександровичу, маємо заслухати Прем'єр-міністра. Сьогодні внести пропозиції щодо внесення змін до бюджету. Сьогодні треба буде сформувати, і люди дуже просять про це, орган парламентського контролю про контроль використання кожної копійки бюджетних коштів, щоб вона не пішла, як це, на жаль, трапляється з бюджетними грошима.

Я хочу проінформувати, що фракція "Європейської солідарності" свій одноденний заробіток збирає і перераховує для постраждалих родин у Франківській і Тернопільській областях, бо Тернопіль теж залишився зараз, на жаль, поза увагою уряду. Просив би всіх народних депутатів, тут не треба тягнути ковдру на себе, підтримати цю ініціативу і парламент також повинен і символічно висловитись.

Наголошую на тому, що продовження нашої Програми дорожнього будівництва, яка зараз називається "Велике будівництво", лише підсвічено "відосиками". Маємо негайно всю техніку, яка там є - грейдери, самосвали, вантажні автомобілі, екскаватори - перекинути на Прикарпаття. У нас на сьогоднішній день люди повністю відрізані від зовнішнього світу і не знають, коли прибуде. Сипучі будівельні матеріали мають там бути вже  завтра.

І я прошу парламент підтримати цю ініціативу, негайно організувати або виступ, або зустріч з урядовцями для того, щоб ми повністю реалізували цю позицію.

Хочу приєднатися до слів подяки волонтерам, бо тільки вони самоорганізувалися і пішли в бій. 

Хочу наголосити і щодо повної поразки влади в боротьбі з коронавірусом. Влада зірвала стоп-кран економіки, заплатила велику ціну і немає жодних результатів, а лише загострення. Я прошу негайно забезпечити безкоштовні тести. Негайно поставити сьогодні в порядок денний законопроект по медичному страхуванню лікарів і інші позиції, які висловить наша фракція.

Ще раз дуже дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги! Чесно кажучи, я була переконана в тому, що у Верховній Раді на початок роботи буде покладений законопроект про зміни до бюджету країни для того, щоб захистити західні регіони від повені, проплатити людям допомоги і так далі. Я чесно вам скажу, я знаходжуся  просто в стані шоку, тому що жодного документу уряд за всі ці дні до парламенту не вніс.

Я хочу нагадати вам повінь 2008 року. Негайно була скликана Верховна Рада і, вдумайтеся, 1 мільярд доларів було виділено для того, щоб, по-перше, відновити всю інфраструктуру, допомогти людям. Зараз це не просто повінь, я не хочу, щоб ви розглядали це як повінь у західних регіонах, це національне лихо. У нас з вами, дорогі друзі, зруйновано 700 кілометрів доріг, зруйновано і пошкоджено тотально. У нас з вами дамби зруйновані, десь приблизно пошкоджено і зруйновано порядку 360 мостів. Я хочу вам сказати, що підтоплено 4,5 тисячі будинків – це десятки тисяч людей зараз не можуть нормально жити у своїх оселях. Зруйнований бізнес, аграрні наші підприємства, фермери, у них пошкоджені посіви. Нічого цього я сьогодні в парламенті не побачила.

І можу вам сказати, що коли така сама повінь була у 2008 році, тут багато хто був присутній тоді, і ми діяли негайно, людям авансово дали до 5 тисяч доларів, вдумайтеся, для того, щоб відновлювати господарства, відновлювати життя, не залишити дітей без їжі і без медичного забезпечення. Ми тоді вивезли всіх дітей, які опинилися в цих зруйнованих будинках, вивезли зразу на відпочинок на море. Тоді ми могли це, власне, зробити, зараз вже навряд чи це можна буде зробити, але ми вивезли тоді дітей відпочивати.

Я хочу також сказати вам, що тоді були переведені на державне забезпечення студенти, які платили з особистих кишень родин за навчання, ті, хто були якраз у постраждалих родинах. Було відшкодовано всім аграріям за посіви пошкоджені, за городи пошкоджені було людям відшкодовано. Я можу вам сказати, цілими вулицями були відбудовані нові будинки. Сьогодні нічого цього в парламенті ми не побачили, таке враження, що в країні нічого не відбулося, і люди до цієї хвилини ні копійки не отримали. Що собі думає уряд?

Саме тому наша команда розробила проект закону і внесла до Верховної Ради про зміни до бюджету. Зараз 20 мільярдів гривень мінімум, ми думаємо, треба виділити, тому що не можна будувати тимчасові мости, тимчасові споруди, тимчасові дамби, треба робити повністю капітальні вкладення і робити так, щоб ці вкладення були не тимчасовими, а фундаментальними для розбудови інфраструктури і захисту від наступних повеней.

Я можу сказати, що нам треба негайно просто робити перерву, викликати уряд, негайно вимагати від них внесення до порядку денного змін до бюджету. І крім того, ми готові покласти зараз на стіл, він зареєстрований, законопроект, ми беремо з НАК "Нафтогазу" не перераховані гроші. Припиніть цю годівницю вже захищати – НАК "Нафтогаз"! І дайте людям можливість витратити ці гроші на відбудову своїх господарств. Тому ми вимагаємо дій і будемо брати перерву зразу на початку.

Натомість я хочу нагадати, що не Верховна Рада, на жаль, і не уряд формує порядок денний роботи Верховної Ради, формує особисто Президент і його адміністрація. І що ми побачили сьогодні? Ми побачили внесення грального бізнесу, де вони хочуть 4 мільярди гривень податків від грального бізнесу в бюджет. Це означає, що українці 40 мільярдів гривень мусять програти в гральних залах, в казино і так далі. Ви що, смієтесь чи що? Знімайте цей закон з порядку денного. Це просто знущання над українцями.

Далі, ставляться на розпродаж державні землі. Ми ж розуміємо, що через розпаювання реально буде розпродаж вже залишків державних сільськогосподарських земель. Видаються державні гарантії приватним підприємствам, чисто лобістські, корумповані закони. Весь порядок денний нашпигований корупцією. Зупиніться, я вас прошу, і Президента, і всіх, хто сьогодні з ним однодумці тут, у цьому парламенті.

І тому я вимагаю перерви, і вимагаю негайно запрошувати уряд і діяти щодо повені, і зняти лобістські законопроекти…

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Рахманін Сергій Іванович.

 

РАХМАНІН С.І. Дякую, Дмитре Олександровичу.

Почну з того, що, справді, Верховна Рада має заслухати Прем'єр-міністра якомога швидше. Якщо є можливість не чекати до "години запитань до Уряду", то це варто зробити найближчим часом, тому що до уряду і до Прем'єр-міністра зокрема накопичилася ціла низка питань.

Перше – це, безумовно, питання повені. Тому що уряд, на жаль, демонструє нездатність оперативно і системно реагувати на виклики.

По-друге, в нас залишилася, ба більше – навіть збільшилася кількість питань щодо боротьби уряду з наслідками пандемії коронавірусу, і зокрема з ефективності використання коштів. Уряд нас наполегливо просив надати відповідну суму, не пояснюючи достеменно, для чого їм саме така сума, а потім з'ясувалося, що ці гроші використовуються вкрай неефективно.

І третій момент. Я розумію, що в нас поступово настає кінець "епохи гідності", але ніхто не скасовував, вибачте, повноважень вищого законодавчого органу з усіма його повноваженнями, прописаними законодавством у Конституції. Я так розумію, що ніхто не звільняв Прем'єр-міністра від обов'язку погоджувати кандидатури членів свого уряду з Верховною Радою, а не призначати виконуючих обов'язки на свій розсуд. У фракції "Голос" є ціла низка запитань до людини, яка призначена виконуючим обов’язки Міністра освіти, але зараз навіть не про це. Ніхто, ще раз повторюю, не скасовував Верховну Раду і ніхто не скасовував процедуру призначення міністрів через погодження із залом Верховної Ради.

Тому до пана Шмигаля величезна кількість запитань, я зазначив лише три. Чим швидше ми його побачимо, тим краще буде для всіх, зокрема – для нього самого.

Наступний момент. Я думаю, що в будь-якому регіоні, незалежно від ситуації, яка траплялася чи трапляється в Україні, найбільш запитаною річчю є справедливість. І несправедливість – це те, на що найбільш гостро реагують українські громадяни, і перш за все несправедливість відчувається через нереформовані правоохоронні органи і систему судоустрою.

У зв'язку з цим я хотів би звернутися до керівництва Верховної Ради, до колег по парламенту про те, щоб все ж таки не робити того, що пропонується зробити сьогодні. Йдеться про скорочення термінів подання альтернативних законопроектів, зокрема до законопроекту 3711 про судоустрій і статус суддів. На превеликий жаль, сталося те, про що попереджала фракція "Голос" дуже давно. Закон, який ухвалювався, порушував Конституцію і згодом Конституційний Суд це підтвердив. Був час на те, щоб виправити помилки, але, на превеликий жаль, у цьому законопроекті, в якому сьогодні пропонується скоротити терміни подачі альтернативних законопроектів, ці помилки не враховані. Бо насправді у нас не реформується Вища рада правосуддя, а ВККС у нас фактично стає заручником Вищої ради правосуддя, якій посилюється функція неадекватно, і послаблюється вплив громадянського суспільства, послаблюється вплив суспільства і парламенту на те, щоб реформувати систему судоустрою. Не будемо забувати про те, що без реформи системи судоустрою справедливість в Україні ми не відбудуємо, довіру до країни – також.

І, взагалі, шановні колеги, я би все-таки пропонував, і це позиція не тільки моя, а позиція фракції, яку я представляю, все-таки уникати практики, яку ми надто часто вживаємо – ad hoc, скорочення процедури, скорочення термінів подання альтернативних законопроектів, і ми щоразу повертаємося до того, що вносимо зміни в законопроекти, які ухвалювали. У нас надто багато "сирих" законів, у нас надто багато "сміття" через те, що ми надто поспішаємо з законопроектами. А якщо ідеться про такий чутливий законопроект, як про судоустрій, то це точно поспішати не треба. Ми не маємо права "на коліні" за тиждень реформувати систему правосуддя, це неприйнятно і це неймовірно небезпечно. Фактично у нас залишається один день на подання альтернативного законопроекту. Це, крім всього іншого, ще й шкодить інтересам опозиції і це є абсолютно неприйнятним.

Наступне. Наскільки я пам'ятаю, комітет профільний погодив включення до порядку денного питання про відставку Авакова, але, на превеликий жаль, з незрозумілих причин сам проект постанови не розглянув. Відтак і законопроект про відставку Міністра внутрішніх справ до порядку денного не внесений. Крім того, фракція "Голос" зареєструвала два законопроекти 3722 і 3731, які спрямовані на реформування правоохоронної системи, і нам би дуже хотілося, щоб до завершення нашої роботи ці законопроекти обов'язково були розглянуті Верховною Радою.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Батенко Тарас Іванович, депутатська група "За майбутнє".

 

БАТЕНКО Т.І. Доброго дня, Дмитре Олександровичу! Доброго дня шановні колеги! Депутатська група партії "За майбутнє" так само звертає увагу на катастрофічну ситуацію, яка склалася в результаті стихійного лиха в ряді областей Західної України. Наголошуючи на тому, що будь-яка влада і у тому числі, насамперед, сьогоднішня влада повинна діяти на випередження, розуміючи, що така екологічна ситуація, таке стихійне лихо періодично трапляється в цьому регіоні, і повинно задаватися питання цій владі і цьому уряду, і попереднім урядам, скільки було побудовано за останні роки дамб, мостів (а австрійські мости вистояли в результаті цієї катастрофи екологічної), скільки було посаджено керівників лісових  відомств і так далі.

Разом з тим, ми звертаємо увагу і підтримуємо ініціативу колег, голів фракцій про те, щоб заслухати невідкладно позицію Прем’єр-міністра України стосовно поточної ситуації, у тому числі і з COVID-19, тому що ми бачимо, що Україна б'є рекорди по результатах захворюваностей. Ми реально не знаємо, скільки у нас є хворих. Всесвітня організація здоров'я не вірить Україні. Нас немає в переліку країн, які впускають в кордони ЄС, і перспективи такої ми не бачимо, ми фактично закриваємо країну на ключ. І грошей в країні немає, тому що фактично з цього фонду COVID-19, який нас попросили напомпувати, 64 мільярди, розписано і потрачено вже половину суми.

Друзі, ми ж пам'ятаємо, що Прем’єр-міністр і уряд  хотіли не 64, а близько 100 мільярдів. І у мене крамольна думка  вселяється, що якщо б ми навіть дозволили напомпувати під 100 мільярдів, більшої половини суми вже би теж не було і результат боротьби з COVID-19 в Україні був би такий самий, як є сьогодні.

Тому очевидно, що це питання відповідальності цього уряду. Ми, як ви пам'ятаєте, наголошували на тому, що ще в березні місяці треба було вводити надзвичайний стан в країні, вводити жорсткі засоби стримування, самоізоляції громадян. Але час було втрачено, ми розуміємо, що  вже зараз до цього не повернешся. Тому очевидно, що ми закликаємо негайно заслухати з цих питань Прем’єр-міністра і уряд в цілому.

Серед тих питань, які сьогодні на порядку денному, це наслідки турборежиму, який, власне, відображений в судовій реформі, в законопроекті Президента 3711. Як ми бачимо, що обіцянки і реальність переможців розходяться, виявляються різними. І, цитуючи Президента України, влада робила все, щоб судді залежали тільки від неї. Очевидно, ці слова можна адресувати діючій владі, що фактично кожна влада бралася за реформування судів, але не доводила цю справу до кінця, тому що відповідно фактично ставала на ті самі граблі.

Я вважаю, що законопроект Президента 3711 є нічим іншим, як спробою внести зміни запропоновані ним в турборежимі в судову реформу і виправити окремі положення, очевидно, з однією метою: тому що вони були скасовані Конституційним Судом. Є ще інші причини, які зараз ігноруються. Ми ж так говоримо про те, що – і особливо уряд і Президент – що ми повинні слідувати меморандуму з МВФ, так от в рамках меморандуму з МВФ саме МВФ ставив питання нам перевірити і оновити Вищу раду правосуддя з допомогою незалежної комісії за участі міжнародних експертів. Цього ми не бачимо в цьому проекті закону, який нам пропонується до розгляду.

Отже, фактично ми бачимо про те, що нереформована Вища рада правосуддя дає право реформувати судову систему, далі керувати судами. І виникає підозра, що це може робитися в цілях поточного керівництва країною. Отже, влада робить усе, щоб судді далі залежали тільки від неї. То що ми реально реформуємо?

Ми також констатуємо те, що, і б'ємо на сполох щодо надзвичайної залежності країни від міжнародних кредиторів. Згідно офіційних даних за січень-квітень поточного року Україна виплатила в два рази більше відсотків і кредитів, ніж отримала від МВФ. При цьому, якщо подивитися в розрізі цього всього року, то ситуація складається ще катастрофічніше. Загальна сума, яку повинна повернути наша країна в цьому році, це 17 мільярдів доларів боргів, з яких 4 мільярди – це тільки відсотки. А в наступному році при нинішній динаміці вже 50-60 відсотків видаткової частини бюджету піде на обслуговування боргів. Уся країна працює на погашення міжнародних боргів, і ніхто не думає в уряді і в Офісі Президента поставити питання щодо реструктуризації цих боргів у рамках сьогоднішньої економічної ситуації.

За цих умов виглядає пірровою перемогою радість державної влади від отримання траншу МВФ в сумі 2,1 мільярда доларів, мікрофінансової допомоги Єврокомісії в сумі 1 мільярда доларів. І звертаємо увагу на те, що за останніми соціологічними опитуваннями з квітня в Україні суттєво збільшилась кількість тих, хто вважає, що Україні не потрібно співпрацювати з МВФ. Зараз кількість таких громадян становить 61 відсоток, а ріст становить 15 відсотків.

Тому очевидно, що це ті питання, які ми хочемо невідкладно поставити Прем'єр-міністру України. І закликаємо негайно покликати його в стіни парламенту.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Бакунець Павло Андрійович.

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Депутатська група "Довіра" складається виключно з мажоритарників, починаючи з Закарпаття, Франківщини, Львівщини, Тернопільщини, аж до Луганщини. Я от теж представляю Західну Україну, Львівщину, це Жовківський, Яворівський райони. І сьогодні, продовжуючи раціональну думку тут вас, колег, дійсно підкреслюю, що вся Західна Україна потерпає від цих жахливих повеней.

Станом на вчора, на жаль, ще залишаються підтопленими майже 70 населених пунктів. І залишаються зруйнованими понад 300 кілометрів доріг.  Ця повінь – це не лише, напевно, проблема Західної України, це загальнонаціональне лихо. І цей прикрий урок – це і наш з вами буде гіркий досвід. А сьогодні це велика трагедія для сотень українських сімей.

А з огляду на зміни клімату, ми можемо припустити, що такі стихійні лиха, на жаль, мають всі шанси повторюватися. Тому вихід з цієї ситуації в нас з вами лише один – це превентивні заходи. Насамперед це повний аудит лісового господарства, це перегляд відповідальності на рівні закону за вирубку лісів, це і запровадження, напевно, більш ефективних методів контролю за вирубкою лісів.

Наступне і важливе – це перегляд принципів будівництва автомобільних доріг, особливо в гірських регіонах. Адже в нас ще з Радянського Союзу є така практика, коли автомобільні дороги проходять поруч з руслами річок, і ці річки і стають найбільшою загрозою для цих доріг. От наші сусіди в Європі, вони вже будують гірські дороги не в межах русел річок і це дозволяє зберегти в часи повеней автомобільні дороги. Тому слід переглянути цю практику.

Власне, напевно, ці гострі питання сьогодні найбільше болять у наших українців. І тому ми також пропонуємо в п'ятницю заслухати і голову ДСНС, і нашого Прем'єр-міністра України щодо повеней на Західній Україні, адже ми, народні депутати, а особливо українці з постраждалих територій, повинні напевно знати, якою буде державна допомога, а особливо – коли і де її можна буде отримати нашим з вами співгромадянам. 

Щодо порядку денного на цей пленарний тиждень, звертаю вашу увагу, пане Голово, щодо включення до порядку денного законопроектів номер 2645 та 2665, це про застосування РРО. Прийняття цих законопроектів давно вимагає малий бізнес, адже, як ми знаємо, в часи карантину малий бізнес не працював і сьогодні знаходиться взагалі на межі виживання.

Також необхідно до порядку денного включити законопроект номер 2825, він напрацьований депутатською групою "Довіра". Цей законопроект привертає справедливу підтримку для аграрного сектору нашої держави.

Важливо також, підкреслюю, до порядку денного цієї сесії включити законопроекти 3436 та 3437, вони подані Кабінетом Міністрів. Ці законопроекти нарешті дозволять розблокувати використання кредитних коштів, які ми отримали завдяки міжурядовому договору між Польщею і Україною. І за ці кошти можна побудувати і відремонтувати дороги до пунктів пропуску на західному кордоні. Адже завдяки Службі автомобільних доріг були проведені тендери, є підрядники. І підрядник через те, що ми не прийняли цих законопроектів, не може ввести без розмитнення техніку, матеріали і не може виконувати роботи. І тому дороги від пунктів пропуску таких, як Грушів, Рава-Руська, а це лице нашої країни, сьогодні виглядають катастрофічно. Тому нам потрібно прийняти ці законопроекти, аби покращити лице нашої держави.

І наостанок. Важливо, в Україні зникають протитуберкульозні медичні заклади. Наприклад, на Львівщині в рамках реформи зникає 9 таких закладів. Це зокрема і санаторій у Немирові Яворівського району. Цей санаторій – це насамперед 70 працівників, з них 29 – це медичні працівники. І в час, коли медики особливо необхідні для нашої країни, ми фактично дозволяємо їм їхати до Польщі на полуницю. Переконаний, що, напевно таких випадків є багато в нашій державі. Тому закликаємо переглянути цю практику і спробувати все ж таки зберегти медичні заклади…

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Шановні колеги, щодо питань, які сьогодні піднімались. Щодо "години запитань до Уряду". Всі депутатські фракції виступили з пропозицією заслухати Прем'єр-міністра. Головне питання – це питання, пов'язане з тими страшними подіями, які ми спостерігаємо на заході нашої держави, і в першу чергу це Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська області.

Але також прозвучала пропозиція, і, можливо, додатково її включити, це деякі кадрові питання, про що говорив Сергій Іванович.

І питання щодо використання коштів COVID. Тому що це комплексні аспекти. І ми бачимо непросту ситуацію і в Україні, і в світі так само з коронавірусом. Було прийнято деякі зміни до законодавства, 3509, коли кошти перераховуються на дороги. А чи буде зараз вистачати нам на заходи, які необхідні для боротьби, ефективної боротьби з коронавірусом, теж було б варто заслухати.

Тому пропонується наступним чином розглянути питання. Це повені. І додаткові два питання: кадрова політика, та питання, пов'язані з коронавірусом, боротьбою з коронавірусом.

Друге. Щодо готовності Верховної Ради працювати над законодавчими ініціативами, які в будь-який момент прийдуть від Кабінету Міністрів України. Я думаю, що колеги зі мною погодяться, ми готові будемо скликати позачергове засідання, якщо будемо знаходитись в розгляді питання, в будь-який час і доби, і тижня. Я впевнений, що тут всі підтримають цю пропозицію. Лише чекаємо пропозиції від Кабінету Міністрів, законодавчих ініціатив. Я думаю, що навіть всі згодяться піти по процедурі ad hoc розгляду цього питання. Важливе і єдине, щоб ці ініціативи були дійсно направлені на боротьбу з наслідками і там не було ніяких питань, які б розділяли і зал, і суспільство.

Щодо змін порядку денного на цьому тижні. Ви знаєте, що ми знаходимося в нестандартній ситуації. Це сьогодні у нас Погоджувальна, вона одночасно співпадає із засіданням Верховної Ради України, тому будь-які додаткові зміни можливі лише через зал, так, як це і передбачено Регламентом Верховної Ради України.

В мене, в принципі, все. Я хотів би всім подякувати, побажати плідної, ефективної роботи на цьому пленарному тижні.

Дякую, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку