СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

1 липня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і підготуватись до початку засідання. Отже, колеги, розпочинаємо. Почекаємо ще.

Отже, шановні колеги, розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. І я хочу розпочати з того, що сьогодні відзначає свій 21-й день народження, на жаль, у ростовському СІЗО, український патріот Павло Гриб, який ще в серпні 2017 року був викрадений російськими спецслужбами на території Білорусії і вивезений до Російської Федерації. Окупанти "шиють" йому статтю про начебто намір підірвати школу в Росії.

І сьогодні я хочу від Верховної Ради України, від себе особисто привітати Павла з днем народження і від імені Верховної Ради України висловити йому нашу підтримку і солідарність. Я закликаю всіх сьогодні на всіх публічних майданчиках згадати про всіх українських політв'язнів, які знаходяться за ґратами в Росії, і незважаючи на ці труднощі,  наша команда продовжує боротьбу за українців-в'язнів Кремля. І впевнений, ми звільнимо всіх наших громадян. З днем народження, Павле! Україна з тобою! І ми і надалі будемо робити все можливе, щоб ти повернувся додому.

Також, колеги, хочу повідомити, що я із здивуванням прочитав інтерв'ю керівника Офісу Президента Зеленського Андрія Богдана (ми очікуємо Представника Президента), в якому він заявив, що нова команда має намір повернути регіональні мови. І хочу наголосити, що український парламент – Верховна Рада України зовсім недавно прийняла Закон про єдину державну мову, і ми не дозволимо повертатися до часів "закону Колесніченка-Ківалова", який під виглядом регіональних мов мав на меті просто знищити українську мову в Україні. Я хочу на цьому наголосити особливо.

Також, колеги, минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи повернула російську делегацію до асамблеї. І це трагічний день для Європи і для всього вільного світу. Кожна уступка Росії закінчувалася кров'ю. Ми пам'ятаємо, як після відмови надати План дій щодо членства в НАТО в  2008 році Росія напала на Грузію. Після "перезавантаження" так званого і російської Олімпіади настала черга України. Тепер, після умиротворення Путіна в ПАРЄ, хто наступна жертва? І я вважаю, що український парламент з цього приводу має прийняти своє рішення і дати свою оцінку.

Хочу повідомити, що зараз відбувається засідання Комітету закордонних справ спільно з нашою делегацією в ПАРЄ. І я буду пропонувати, щоб ми сьогодні надали слово для виступу керівнику делегації ПАРЄ Володимиру Ар'єву. Це прохання і Комітету закордонних справ, і всієї нашої делегації, яка складається з представників різних фракцій. Ми маємо продовжити боротьбу за оскарження повноважень російської делегації. На мої переконання, її відверте хамство і зневага до закону призведе до повторного виключення Росії з Ради Європи. Шкода, що нашим західним партнерам доведеться до цього дійти своїм власним, гірким досвідом. Ми будемо продовжувати боротьбу.

І я хочу подякувати всім членам української делегації, які відчайдушно і професійно відстоювали інтереси України, а я переконаний, і інтерес вільної Європи,  на засіданнях ПАРЄ.

Отже, колеги, сьогодні ми розпочинаємо виступи справа. Першому я надаю слово для виступу голові фракції "Блоку Петра Порошенка" Артуру Герасимову. Приготуватись Андрію Тетеруку.

Будь ласка.

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Команда "Європейської солідарності" перш за все щиро вітає співвітчизників із минулим Днем Конституції України. Сьогодні є очевидною загроза, що засадничі речі Конституції, які визначають нашу державу як суверенну, демократичну, європейську країну, можуть піддатися ревізії. І захистити Конституцію сьогодні означає захистити Україну від реваншу прокремлівських сил, який, на жаль, сьогодні відчуває вся країна. Під загрозою всі надбання, які значно просунули нас до Європи та віддалили від Кремля. 

"Європейська солідарність" єдина з усіх учасників виборчих перегонів чітко визначила європейську та євроатлантичну інтеграцію як головні пріоритети. І ми будемо стояти насторожі досягнень, які ми здобули за останні 5 років, коли з Україною почав рахуватися і поважати її весь світ.

Минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи повернула російську делегацію без виконання Москвою резолюції ПАРЄ щодо повернення Криму та Донбасу. Це перший ворожий прорив українського дипломатичного фронту за 5 років та серйозний сигнал загрози для держави. Зняття санкцій в ПАРЄ може стати небезпечним початком зняття інших міжнародних санкцій з країни-агресора.

Водночас хочу висловити щиру подяку всій українській делегації, яка до останнього билася за збереження санкцій. Слід зазначити, що парламентарі, які відстоювали інтереси України, без підтримки вищого керівництва країни, домоглися перевірки Венеційською комісією повноважень делегації РФ, депутатів якої обирали в окупованому Криму, та не допустили обрання одіозного члена Держдуми на посаду віце-президента ПАРЄ. Це яскравий приклад того, як політики з досвідом здатні захищати національні інтереси України на міжнародній арені в той час, коли недосвідчені новачки фактично здалися на міжнародному рівні.

Вперше за останні 5 років світові лідери не провели консультацій з Президентом України напередодні та після спілкування з Путіним на саміті "Великої двадцятки". Відбувається руйнація головного принципу міжнародної політики України останніх 5 років: нічого про Україну без України. Всього за 2 місяці наша держава перетворилась із потужного суб’єкта міжнародної політики в об’єкт. Цьому радіють вороги, але чи можемо на це спокійно дивитися ми з вами.

Як тільки Петро Порошенко пішов з посади, всі дипломатичні битви почали програватися: ПАРЄ, G20, неповернення моряків внаслідок рішення трибуналу. Через наші поразки в Кремлі відкорковують вже не одну пляшку шампанського, а щонайменше ящик. А перед цим 5 років нам вдавалося робити неможливе на дипломатичній арені: ратифікація Угоди всіма країнами ЄС, навіть Нідерландами, одержання безвізу, блокування продажу "містралей" Росії, накладання на агресора та утримування багатомільярдних санкцій, доведення провини Росії у збитті МН-17 і постійна увага всього цивілізованого світу до російської агресії в Україні.

Після 21 квітня реваншисти переходять всі червоні лінії, атакується фундамент української державності, значно зміцнений нами за останні 5 років: армія, мова, українська церква, а ще декомунізація, люстрація, енергетична незалежність та інші здобутки.

Завдають ударів в спину армії. Нещодавні обшуки в Міністерстві оборони та у волонтерського десанту, який у 14-му році поламав десятки корупційних схем, повністю паралізували постачання до армії бронежилетів, касок і зимової форми. Армію у стан 14-го року прагнуть повернути наші вороги, але коли це починає робити замість них українська влада, то виникає питання, чиї інтереси вона відстоює.

Тепер от Путін посилається на слова нового начальника українського Генштабу, який нібито назвав провокацією мирний прохід українських кораблів з української Одеси, підкреслюю, до українського Маріуполя. І це  при тому, що Міжнародний трибунал з морського права  повністю став на бік України, зобов'язавши повернути наших військових.       

Шановна нова влада, пройшло вже декілька днів, де спростування? Ми нікому не дамо  права називати наших героїв-моряків злочинцями. Вони мають бути беззастережно звільнені відповідно до рішення Міжнародного трибуналу. Все інше – це зрада національних інтересів. А злочинці – це Кремль.

Усе це невід'ємні частини воєнно-політичної атаки Кремля на незалежну Україну. І ключовий удар наноситься по Петру Порошенку, бо він знає як і здатен ефективно протистояти реваншу та зберегти міжнародну коаліцію на дипломатичному  фронті.

Однак справа не у прізвищі Порошенка, а в тому, що нині реваншисти роблять все, щоб знову повернути Україну до статусу безправного сателіту Кремля. Кожен із позовів на Петра Порошенка щодо наказу про контрнаступ, завдяки якому звільнили дві третини окупованого Донбасу, наказу про перехід кораблів в акваторію Азовського моря для захисту українських  Маріуполя і Бердянська та інші справи - це справи проти України і її права на самозахист від агресора.

Наразі головне завдання демократичного виборця не розпорошувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. … не розпорошувати голоси на непрохідні проекти, бо це грає на  руку прокремлівським  реваншистам. Необхідно створити в парламенті потужну проєвропейську бойову команду. Державницька команда, яка точно буде руйнувати плани ворога, – це команда "Європейської солідарності". Кожен член нашого списку ефективно захищав Україну протягом найважчих років на своїй ділянці. При цьому 70 відсотків списку – це нові  обличчя, що дає унікальне поєднання досвіду і свіжої крові.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Народний фронт" Тетерук Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

ТЕТЕРУК А.А. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги і колежанки! Шановний український народе! Наша країна увійшла в смугу нових випробувань. Росія,  яка не змогла підкорити Україну на полі бою, перенесла війну в інформаційний та дипломатичний вимір. На цих фронтах останнім часом посилився натиск ворога. Черговим ударом стало повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи. Передусім це велика поразка Заходу. Україна сподівалася на підставлене дружнє плече, а отримала підніжку. Жорстка реакція вкрай необхідна. Якщо промовчимо зараз, то згодом санкції з Росії зніме Європейський Союз, а потім окремі наші партнери будуть засуджувати Україну, а не Росію, за невиконання Мінських домовленостей.

Хочу наголосити на вимозі лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка. Верховна Рада має розглянути це питання, звернутися до партнерів і союзників з європейських парламентів, аби засудити ганебне повернення Росії в ПАРЄ. Ми повинні проявити позицію, ми повинні захистити нашу свободу і територіальну цілісність.

Друге. В унісон Кремлю булькотить його болото "п'ятої колони" в Україні. Громадськість непокоїть спроба звернути декомунізацію, зокрема перейменувати столичні проспекти Бандери і Шухевича. Намагання повернути Україну в радянське стійло зустрінуть рішучу відсіч. Це позиція "Народного фронту".

Третє. В цей складний час суспільству важливо згуртуватися. На жаль, не роблять нас сильнішими авантюра з дочасними виборами і безлика позиція Конституційного Суду. Маніпуляції з Основним Законом матимуть негативні наслідки в перспективі, історія України має досить сумних прикладів на цю тему. Але, як би там не було, вибори мають відбутися чесно і прозоро, точно так само, як відбулись вибори президентські, в цьому наша правда. Хотілося б, аби український виборець нарешті обирав не за обіцянки, а за реальні справи.

Четверте. Кожен успішний крок в напрямку реформ робить Україну сильнішою. Черговим успіхом стали вчорашні вибори в 66 об'єднаних територіальних громадах. На сьогодні децентралізація є однією з найуспішніших реформ. Бюджети об'єднаних громад зросли в 4 рази, люди на прикладах бачать позитивні зміни. За різними опитуваннями децентралізацію підтримують від 60 до 70 відсотків громадян. Це справжнє досягнення урядів Яценюка і Гройсмана.

Так само хочу наголосити, люди чудово сприймають урядову ініціативу встановлення об'єктивних цін на тепло і воду - "Чесна платіжка". В пілотних регіонах проект показав велику перспективу. Крім прямої вигоди споживачам, він дає економію енергоресурсів і відсторонення чиновників від "корита", яке наповнювалося з непрозорих тарифів.

Маємо надалі йти шляхом реформ і боротьби за незалежність одночасно, чинити опір агресору і змінювати країну. Це складно, але попередні 5 років показали – можливо. Час випробувань дає і великі  можливості. Кожен має нагоду проявити свої найкращі якості, головне - не змарнувати шанс і не скотитися  в облудний популізм.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І, пане Андрію, хочу вам сказати, як і всім головам фракцій і комітетів, що  я вважаю за доцільне, щоб у випадку, якщо російська делегація буде відновлена в правах у ПАРЄ, відкликати своє запрошення як Голови Верховної Ради України щодо участі спостерігачів в Україні. Якщо вони будуть намагатися через ПАРЄ направити в Україну російських  спостерігачів, ми  цього  не можемо дозволити, щоб спостерігачі від країни-агресора визначали демократичність  українських виборів в Україні. І я впевнений, що я в тому отримаю підтримку і профільного комітету, і всіх голів фракцій. Дякую вам.  

Від фракції "Самопоміч" до слова запрошується Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Пане Голово, шановні пані і панове! Давайте  говорити правду: в Україні міжвладдя, а може і відсутність  влади, і саме в цьому процесі  видно те, які вовки в овечій шкурі управляли  державою.

Національний банк України ввів у обіг тисячегривневу купюру, пояснюючи це те,  що людям підвищили зарплати, в них тепер великі, і легше гроші видавати. А може Національний банк розкаже, що це знецінення української гривні через пограбування  українського  бюджету протягом останніх 15 років, а особливо протягом останніх п'яти, на всіх схемах: "роттердамах" "дюссельдорфах" і інших.  Це було б чесно і це було б правдиво. Люди це знають, люди це бачать.

Вершиною, безславною  вершиною попередньої влади Порошенка було визнання прав  Росії в ПАРЄ, беззаперечно, саме так. Як виявляється, ніякої антипутінської коаліції не було і немає. Ми маємо що? Ми маємо німецько-французький проросійський coming out: біля нас тільки ті, хто напряму знає, що таке  російський  чобіт, тільки ті, а ми до сьогоднішнього дня  не будуємо поясу безпеки в двосторонніх військових договорах з Румунією, Угорщиною, Польщею, балтійськими країнами. Не треба нам цих союзів, ми йдемо прямо в НАТО. Як бачите, до НАТО нам ще також  далеко.

Це страшна ситуація. Нова влада не справилася з нею також тільки тому, що у міжвладді виграє сильний ворог, який поруч і використовує ці слабості. Тому тут треба жорстко об'єднатися з нашими колегами на Заході: Польщею, Угорщиною, Румунією і прибалтами - і дати гідну відсіч Росії.

Безславним вінцем минулої влади є і Мінські угоди, які тепер ексгумують. Єдиною гарантією української незалежності є українська армія, і є безсенсовною проросійською позицією відводити українську армію з українських земель. Коли це почалося? Ця безславна вершина почалася попереднім Президентом України, і ці особливі статуси,  ними пояснювали, що ми будемо тим Захід тримати. Захід пішов в іншу сторону - за грошима, і Росія починає наступати. Стара влада це зробила, нова не може з тим справитися. Міжвладдя – страшний процес в розвитку будь-якої держави.

Але не тільки на війні, війна всередині: ми втрачаємо інформаційне поле. Медведчук скуповує всі канали, які тільки може. Для чого? Бо треба забивати голову людям, пояснювати, як добре буде. І сьогодні також на це ніхто не реагує, так само, як ніхто не реагував на діяльність того самого Медведчука протягом останніх двох з половиною років, коли він скуповував інші телевізійні компанії і при цьому літав на консультації в Москву. Це є вовки в овечій шкурі.

Щодо виборів, шановні пані і панове. Ми уважно проаналізували списки всіх політичних сил, в тому числі тих нових, які дають надію, вірніше, не дають, як вони кажуть, а продають надію, тому що вже любов і віру давно продали, залишилася тільки надія. Хочу вам сказати, люди і це розуміють. Так от, в списках тих новітніх продавців надій представники "регіоналів" другого ешелону, які приходять тут виконувати, і будуть виконувати накази цих людей, які протягом останніх 15 років керують країною.

Люди почуваються збіднілими і обдуреними, але сьогодні їх далі дурять ті, хто їх обікрав. І тому я звертаюсь до людей країни, більше нема до кого звертатися: будь ласка, проаналізуйте списки – і йдіть і голосуйте за тих, хто відстоює правду і українську суверенність, і державність. Бо ніхто, крім людей, на превеликий жаль, сьогодні державу...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. ... не може, бо тільки народ державу захистив у 2004 році, в 2013 році, в 2014 році, викинув владу на третій революції – революції електоральній, і народ саме зараз вибере в парламент тих, хто захистить українську державу.

Дякую.

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Олегу.

Але я змушений відреагувати, тому що ми – Верховна Рада України і були владою тих 5 років. Я хочу нагадати, жодної згадки в жодному законодавчому акті ми не зробили стосовно Мінських угод.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Я про вас не говорив.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Стосовно тих 5 років, це українська армія перейшла в контрнаступ і визволила дві третіх територій, окупованих російськими військами. Це в тих 5 років була об'єднана Європа і об'єднаний євроатлантичний простір проти Росії і проти російської агресії. Тих 5 років кожного року ми рішенням про бюджет виділяли нові і нові кошти для української армії і приймали рішення і закони про створення Сил спеціальних операцій, про реформування української армії. І тому, згадуючи тих 5 років, коли ми у відчайдушній боротьбі з агресором проводили реформи, ми маємо і про це згадувати теж, і це буде справедливим і правильним. Дякую вам.

Юлія Володимирівна Тимошенко, "Батьківщина". Будь ласка.

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги! В першу чергу, я хочу висловити солідарність з позицією Олега Березюка, керівника фракції "Самопоміч", відносно всіх обставин і всіх провалів, які відбулися в Парламентській асамблеї Ради Європи. Всі ми розуміємо, що це безславний підсумок, в тому числі падіння нашого авторитету в Європейському Союзі,  на тлі колосальної корупції, обману, розвалу управління країною, і в тому числі збідніння нашого народу. Все це є такий, на жаль, сумний підсумок.

Але хочу сказати, що зараз залишилось два останніх пленарних тижня роботи цієї Верховної Ради.  Дорогі друзі, стільки  всього нароблено,  що було би непогано, щоб в два останніх тижні сесійної роботи Верховної Ради бодай щось зробили для людей, хоч щось. Але, як підсумок, ми бачимо знову 8 лобістських законопроектів, навіть в останні тижні ще щось здирається з цієї країни і з людей. Ну,  це вже просто переходить всі межі. Якщо ми говоримо про щось добре, що треба зробити для людей, то це:

Перше. Я хочу ще раз вас поінформувати, що зараз на європейських ринках природній газ коштує вже 118 доларів за тисячу кубічних метрів. Навіть на світових ринках, і в першу чергу на європейському, впала ціна вдвічі, а тут продовжують здирати з людей по 320 доларів за тисячу кубічних метрів. Лежить законопроект в парламенті, який дає можливість  нормально встановити ціни на газ, на комунальні послуги для людей. Ніхто нічого не робить.

 Друге, що я можу сказати, що під шумок зміни влади продовжується  по суті відбір нашої стратегічної власності - нашої газотранспортної системи. Переписують на публічне акціонерне товариство "Магістральні газопроводи України",  доводять повністю до банкрутства.

Я сьогодні свій день почала в Рахунковій палаті. Ви знаєте, що я звернулася  до Рахункової палати як лідер фракції, щоби негайно розпочати розслідування доведення газотранспортної системи до банкрутства і перевірки незаконного позбавлення України найбільшої стратегічної власності. Сьогодні вранці Рахункова палата прийняла рішення про початок аналізу і вивчення цієї ситуації в НАК "Нафтогазі" і в "Укртрансгазі". Я хочу подякувати Рахунковій палаті за це, тому що Рахункова палата стала зараз на сторону народу України, на сторону України. І я переконана, що їх перевірка зупинить позбавлення України найціннішої стратегічної власності.

Крім того, хочу нагадати і попросити. У нас є законопроект 8107, який зареєстрований ще на початку 18-го року, де ми можемо з вами як Верховна Рада прийняти цей закон на цьому тижні і зупинити крадіжку газотранспортної системи в Україні, в тому числі за сприяння старої влади Порошенка і його оточення. І я прошу, поставте цей закон 8107 і припиніть, патріоти, позбавляти Україну найціннішої власності України, прикриваючись патріотичними гаслами безкінечними. А за цим – крадіжки і поцуплення державного майна, і корупція, яку не бачила ще європейська спільнота.

Дорогі друзі, я також хочу сказати вам, що днями я побувала в селі Германівка Обухівського району Київської області, в лікарні, яка ще 3 роки назад була прекрасною лікарнею, яка обслуговувала десятки сіл навколо. Зараз це напівзруйнована лікарня, де звільнені лікарі, де повністю припинений нормальний всеохоплюючий лікувальний процес. І так по всій Україні: у нас закрито вже більше п'ятсот лікарень, у нас 32 тисячі лікарів і медичного персоналу викинуто на вулицю. І  це медична реформа.

І тому ми наполягаємо, щоб в останні два тижні був прийнятий законопроект, який зареєстрований в парламенті, про страхову медицину. Припиніть називати медичною реформою геноцид української нації. І саме головне, що дві нові партії, які йдуть до парламенту, підтримують цю медичну реформу. Що буде далі з країною продовжуватися? Люди вже не можуть того терпіти. Просто треба діяти негайно.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І останнє, що я хотіла би коротко сказати. Вчора відбулися вибори в 66 об'єднаних територіальних громадах. "Батьківщина" серед висунутих кандидатів від партій зайняла перше місце з результатом 41 відсоток, "Блок Петра Порошенка" - п'яте місце з результатом 5 відсотків. От вам приклад, як коли немає адмінресурсу, чого вартий Порошенко. Так було і в другому турі президентських виборів: все на фальсифікаціях. Треба це зупиняти.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від фракції Політичної партії "Опозиційний блок" до слова запрошується Вілкул Олександр Юрійович. Будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Шановний народе України, шановні колеги! Тільки-но пролунало багато добрих слів про нашу Конституцію від представників провладних фракцій, що сьогодні складають коаліцію. Але більше для нехтування українською Конституцією, для руйнування нашої Конституції, ніж діючий Президент Порошенко, не зробив ніхто. Тому не треба так цинічно про це казати.

У нас в Конституції написано, що Україна є соціальна держава, що не можуть прийматися закони,  які погіршують стан людей. Але ж такі закони приймалися 5 років. Геноцидні медична, пенсійна, освітня, мовна та інші реформи. І ми є єдиною фракцією, єдиною партією у цьому парламенті, які вже 5 років боремося з цим у Конституційному Суді, тому що ці закони неконституційні. У нас вже є 5 перемог. Наприклад, Конституційний Суд визнав незаконним нехтування пільгами та правами чорнобильців та ветеранів. Те ж саме іде, це 3 роки, це 3 роки експертиз, засідань, всього іншого. Ми відмінимо і інші геноцидні реформи.

Також немає чого вихвалятися тим, що частину програми Петра Олексійовича Порошенка, кандидата в Президенти тоді, по НАТО внесли в Конституцію. Україна буде сильною лише тоді, коли вона буде реально незалежною і позаблоковою.

Порядок денний парламенту восьмого скликання, що завершує працювати, сьогодні зрозумілий. Ще два тижні будуть розглядатися поправки до Виборчого кодексу, який, на жаль, не має жодного відношення до виборів 21 липня. Хоч це – відкриті списки – були записані 5 років тому в Коаліційній угоді всіх фракцій, окрім "Опозиційного блоку", що пройшли в парламент. Це лише відволікання людей. Але сьогодні зрозуміло, що треба вже визначати, конструктивно визначати і обговорювати те, що буде у парламенті нового скликання, в порядку денному.

Тому я звертаюсь і до Володимира Олександровича Зеленського, нового Президента, і до його фракції (вже зрозуміло, що вона буде дуже великою в парламенті) почати формувати зараз порядок денний роботи нової Верховної Ради. І закликаю до конструктивної співпраці. Ми пропонуємо внести законопроекти, більшість з яких та, мабуть, всі з яких  подані нами до цього вже парламенту. Ці всі напрацювання вже є і вони вивірені, вони пройшли всі експертизи.

Це відновлення миру, зниження тарифів, реальне зниження. Всі законопроекти є в парламенті. Скасування геноцидних реформ Супрун та інших діячів, які є антилюдськими соціальними експериментами. Повернення контролю за цінами для стабілізації цін на найважливіші продукти харчування. Підтримку економіки та промисловості, малого та середнього бізнесу, сільського господарства, наприклад, повернення пільг по НДС. У нас законопроектів пакет, 40 законопроектів нової індустріалізації.

Відновлення соціальної справедливості. Необхідно повернути людям відібрані попередніми урядами Яценюка і Гройсмана пільги. Це і чорнобильці, це і матері, це і військові пенсіонери. Реальну децентралізацію, що застосована на європейських підходах і передбачає передачу грошей з центру на міста, не фейки, а реальну передачу. І тоді зможуть розвиватися громади.

Також культурну та мовну децентралізацію, щоб самі громади на місцевих референдумах, до речі, я є автором цього закону, що є в парламенті зараз, визначають, які свята святкувати, якою мовою розмовляти, як будуть називатися вулиці та міста.

В основі роботи нової Верховної Ради мають бути інтереси українців, інтереси простої людини, а не груп чиновників та нардепів. Новий парламент повинен мати чіткий план від першого дня роботи. Вже втрачено 5 років. Люди і країна чекають на швидкі рішення. І ми готові до конструктивної співпраці.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Журналісти, очевидно, звернули увагу, що у той час, коли мої колеги виступають, я ходив збирав підписи. І я дякую всім народним депутатам, моїм колегам, які з усіх фракцій, наголошую, підписалися під нашою ініціативою про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради 8 липня з двох питань: про прийняття Закону про відкритий реєстр педофілів і про хімічну кастрацію педофілів. Проблема виходить взагалі за будь-які рамки.

Минулого тижня в Україні 12 малолітніх дітей знову стали жертвами сексуального насильства. Загалом за 6 місяців цього року майже 200 малолітніх діточок стали жертвами педофілів, сексуальних нападів, знущань і принижень. Більше двох років тому ми зареєстрували закони про хімічну кастрацію педофілів і про відкритий реєстр педофілів. На жаль, у парламенту досі ніяк не дійдуть руки, щоб прийняти ці важливі закони і зупинити епідемію сексуального насильства над дітьми.

Ми зібрали вже 51 підпис. Наголошую, всі представники фракцій, я дякую кожному лідеру фракції, хто підписався. Залишилось ще 100 підписів. Я дуже сподіваюся, що за завтра-післязавтра ці підписи будуть зібрані і в наступний понеділок, 8 числа, ми проведемо позачергове засідання парламенту, де приймемо ці закони. І нарешті кожен, хто тільки надумає нападати на наших дітей, знатиме, що буде відповідальність, що його прізвище буде відоме всій країні, що кожен батько і мати зможуть зайти в Інтернет, прочитати і знати, де живе ця тварюка, яка може напасти на твою дитину і зґвалтувати її. Вони повинні відомі всій країні бути і не повинні більше ніколи зґвалтувати ні одну дитину, крім самих себе.

Тому я вважаю, що це політичні питання, які тут обговорюються, це дуже важливі. Але життя дитини, яку ламають з самого дитинства, ґвалтують і перекреслюють все життя, важливіше за будь-які політичні питання. І я дуже сподіваюся, що народні депутати підтримають цю ініціативу.

Тепер щодо політичних питань. Минулого тижня на одній із програм я намагався допитатися у представників президентської команди Зеленського, яка ж все ж таки вартість переїзду їхнього офісу? Виявляється, їм дуже погано працювати на Банковій, і вони вважають, що ключова проблема для країни – це їхній переїзд в новий офіс. Так і не відповів ніхто на запитання. Тобто українські платники податків не знають, скільки коштуватиме переїзд до нового офісу.

Я порадив би Зеленському все-таки дотримуватись того серіалу "Слуги народу", де його персонаж взагалі без офісу, на велосипеді їздив. На відміну від кіношного персонажу, Зеленський їздить на шести броньованих мерседесах і на офіс хоче потратити мільярди гривень. І розказують, правда, що це будуть не кошти платників податків, а міжнародні гранти. Я хотів би побачити любого європейця, який би три копійки безплатно дасть просто так, ні за що. А тут раптом на новий президентський офіс вони збираються європейські гранти тратити. Якщо у вас є можливість взяти європейські гранти, візьміть їх на те, щоб підняти пенсії колишнім колгоспникам, які 5 мільйонів людей 1,5 тисячі гривень пенсії отримують. І сьогодні підняли знову на 30 гривень пенсію. Дуже багато підняли. Якщо у вас немає, куди дівати народних грошей, я підкажу, куди їх дівати. 17 гривень отримують сьогодні допомогу на місяць по догляду за людиною з інвалідністю. Мамочка молода 800 гривень на місяць отримує допомоги на догляд за дитиною. Пачку памперсів не купиш за ці гроші!

Тому, коли для Зеленського головна проблема – це переїзд офісу, нехай замість того, щоб тратити на свої офіси гроші, потратять на підвищення зарплат, підвищення пенсій. На те, щоб відновити контроль за  цінами, коли на 3 копійки зарплату підняли, а ціни зразу на 3 гривні виросли.

А взагалі я Зеленському хочу підказати, де його офіс має бути: на вокзалі, на базарі, в Пенсійному фонді, у відділі соціального забезпечення, у відділі нарахування субсидій, де люди чергу стоять, щоб нещасні ці 3 копійки отримати. Сьогодні у селян, які мають паї, забирають субсидію, тому що прийняли такий порядок, щоб не дати субсидію, щоб людина відмовилась від паю. Ми не знаємо економічної політики Зеленського, але нарешті почули в його інтерв’ю, що вони збираються продавати українську землю.

Я хочу сказати Зеленському і його дебільній команді, що продаж української землі – це вбивство українського села. Це останнє багатство, яке залишилось в українців,  і вони хочуть його роздерибанити. Тому що влада нова не збирається міняти економічної політики, вони і далі набиратимуть кредити МВФ, а взамін – продаж української землі. Злочин перед нинішнім і майбутніми поколіннями. Тому…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Тому замість продажу української землі іноземцям, як хоче нинішня влада, ми пропонуємо альтернативу: відновлення класу фермерства, 5 тисяч гривень дотації на кожну корову, компенсація вартості для фермерів будівництва комплексів тваринницьких, придбання вітчизняної сільгосптехніки. Господарем на українській землі повинна бути та людина, яка живе в селі, працює в селі і податки платить до села, а не зальотні латифундисти.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від групи "Партії "Відродження" Біловол Олександр Миколайович.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, шановні журналісти! На тому тижні вся наша країна відзначала прекрасне свято – всі випускники загальноосвітніх навчальних закладів, ліцеїв, коледжів успішно закінчили навчальний рік, провели випуски 2019 року. Тому я, користуючись нагодою, хочу від депутатського корпусу Верховної Ради України привітати вищі навчальні заклади, професорсько-викладацький колектив, педагогів, вчителів за ту титанічну працю, яку вони проводять на благо виховання наших випускників. І я думаю, що те молоде покоління зробить дуже гарну справу в розбудові нашої країни.

Шановний Андрію Володимировичу, я на минулому тижні об'їхав декілька областей нашої країни, і останній мій робочий тиждень був у Харківській області, і на моєму окрузі, і в інших районах регіону. І тому люди задають переважно багато питань соціального змісту: тарифів і так далі. Але часто на всіх зустрічах мені говорили люди, що всі дивляться телебачення і бачать як працює Верховна Рада України.

Тому я хочу звернутися до вас як до Голови Верховної Ради України, до лідерів депутатських груп і фракцій, які тут присутні, до всіх представників депутатського корпусу, щоб ми розглянули питання  переносу засідань Верховної Ради: закінчити на цьому тижні, змінити календарний план, визначити стратегічні питання, які ми сьогодні  внесли: і Олег Валерійович Ляшко, і  Юлія Володимирівна Тимошенко,  і Березюк, і Артур Герасимов,  і Олександр  Вілкул, і ви особисто, розглянути основні питання. І я думаю, що в нас для того час є, щоб ми в середу провели додаткове засідання повноцінне, обговорили ті основні напрацювання, зробили консолідовану позицію, не займались політиканством. І я думаю, що  Верховна Рада восьмого скликання може ввійти в історію і зробити дуже гарні речі.

Тому я вношу пропозицію, щоб цей тиждень відпрацювали, а останній тиждень засідань, робочі засідання Верховної Ради і засідання в округах,  провести в округах. Тому що сьогодні країна знаходиться  в передвиборчій агітації, сьогодні всі поїхали на округи. І коли ми дивимось, що у Верховній Раді присутні 20-30 чоловік, це посміховище для нашої Верховної Ради. Зверніть, будь ласка, на це увагу. Я думаю, що лідери груп і фракцій це  питання моє підтримають.

І хотів би сказати, що ми особисто вносимо ряд важливих законопроектів. Це законопроект 6063 - це  посилення захисту родин з дітьми. Ми пропонували, і я думаю, що це була консолідована позиція всіх лідерів фракцій, які тут присутні, про підвищення ціни за народження першої дитини і диференціації другої і третьої дитини.

Другий законопроект, ми його внесли,  це наша спільна позиція, і це висловили Юлія Володимирівна, і Артур Герасимов, і Олег Ляшко, що провести закон 9252, провести аудит обґрунтованості цін на тарифи  нашого населення. Ми практично бачимо, сьогодні люди  це чекають, люди бачать. І ми бачимо, що тарифна сітка, вона завищена. І ми повинні підійти до цього диференційовано, підійти до цього консолідовано. Я думаю, у нас така можливість є, щоб прийняти це рішення.

Закон 8236 про передачу землі на постійне користування у власність. Це була наша одностайна думка: і лідерів фракцій, і Кабінету Міністрів. І сьогодні цей законопроект є у Верховній Раді. Я думаю, якщо ми його обговоримо, комітет до цього готовий, ми можемо прийняти це рішення.

І особливо я хотів би звернути, наші колеги, шановні колеги, для  того, щоб ми повернулися до пакету, соціального пакету - і повернути пільги нашим педагогічним працівникам, вчителям, які у них забрали декілька років тому назад.

Сьогодні ці люди зробили свою справу, достойно виконують свої обов'язки, виховали прекрасне покоління, провели успішно випуски. І сьогодні, влітку, готуючись до нового навчального року, ми можемо їм повернути ті соціальні гарантії, оздоровчі, щоб люди з прекрасними силами, з хорошим настроєм прийшли і починали свою титанічну працю, але дуже почесну в нашій країні.

Відносно роботи наших парламентських делегацій депутатських на міжнародних площадках. Наші парламентські делегації дуже багато зробили і на площадках НАТО, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи. І тому я думаю, за це треба подякувати депутатському корпусу, нинішньому складу Ради. Але я хотів би звернути увагу, Андрію Володимировичу, вас як Голови Верховної Ради, і депутатів нашої Верховної Ради, і депутатських лідерів груп і фракцій: не треба спішити виходити з Парламентської асамблеї Ради Європи, не треба втрачати міжнародну площадку, тому що ми розуміємо, міжнародні майданчики - те основне, наш голос, який може почути вся європейська спільнота. І тому давайте до цього прийдемо зважено…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

БІЛОВОЛ О.М. 30 секунд.

Тому я хочу зауважити, що ніхто українську делегацію, якщо вона  вийде з Парламентської асамблеї чи з другої європейської делегації, ніхто за нами бігати не буде, ніхто там нас чекати не буде, давайте займемо виважену позицію.

І враховуючи те, що у нас сьогодні йде передвиборча кампанія, тут сидять поважні лідери груп і фракцій, я хочу звернути всіх увагу. Я звернувся в усі засоби масової інформації, до всіх кандидатів у народні депутати, які йдуть від політичних фракцій, самовисуванці…

 

ПАРУБІЙ А.В. Від "Волі  народу" до слова запрошується Шахов Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ШАХОВ С.В. Сергій Шахов, група "Воля народу". Я підписав закон, який зараз, входячи в цю залу, вносив Олег Валерійович Ляшко. Сьогодні ґвалтуються не тільки діти по всій країні, а  я хотів  би звернути саме  увагу на Донбас. І ґвалтує 5 років дітей війна. Учора їм було 5 років, сьогодні вже  10. Війна продовжується більше, чим Друга світова війна, чим Велика Вітчизняна війна. Коли зала Верховної Ради пуста, нічого не буде вирішуватися. Коли блокується трибуна через мову, я неодноразово повторював, як  Олександр Вілкул; через те, що обирається  ЦВК і  багато яких питань. Сьогодні  блокується трибуна  Законом про вибори, брехливим законом, у якому партії будуть десь розповсюджені  і народного депутата не можна буде  свого знайти.

Я пройшовся по округу своєму ногами, я  був у  Станично-Луганському районі на переході. 14 тисяч людей стоять  на жарі, на холоді, під дощем, по 40 людей помирає, помирає в день, втрачає свідомість. Якщо вчора ще було  5 років тому 70 років бабусі або дідусю, сьогодні 75, або 93 -  зараз 98. Чи сьогодні  ми не живемо в  IT-технологіях в  світі? Чи  не можна  придумати, щоб люди не вмирали на переході і отримували свою пенсію на тих територіях? Чи не є  сьогодні  спостерігачів наших іноземних партнерів на  тій території? Є.  Тому прошу на це звернути  увагу.

По-друге,  в Луганській області  екологічна і енергетична катастрофа. Метастази під землею від щелочної води з шахт розповсюджуються, вода  ллється у Сіверський Донець, а потім у Азовське море. Теж не перестану повторювати, минуло два тижні - віз і нині  там. Шахтарям сьогодні  у шахті відключають електроенергію за борг у  300 тисяч гривень,  але бабусі - там  за 50 гривень всього-на всього. В них вистачає рук і пального  приїхати до бабусь і відключити електроенергію. Але коли відключається повний  поселок, ЛЕО (Луганське електричне  об'єднання), яке  належить одному олігарху, вимагає  каністру солярки і 5 мільярдів гривень з держави, і з Російської Федерації, і з української федерації. Ми вимагаємо негайно повернути під час війни монополію держави енергетичної в державу, в Луганську область.

Також всі репетували, що буде ставитися законопроект, закон, і в другому читанні проголосується про зняття недоторканності. Чому не ставлять, не вносять цей закон сьогодні до Верховної Ради, чого бояться сьогодні всі? Боятися немає чого. Хто їздить з охоронцями, хай бояться. Шахов ходить пішки без охоронців, без автоматників. І сьогодні я, мажоритарник, не боюся присутнім бути на Погоджувальній раді, як і багато хто тут присутніх теж з мажоритарників. Якщо ви працювали в своїх округах, то люди за вас проголосують. Приходьте до парламенту і голосуйте за нормальні закони.

Також, Андрію Володимировичу, я вимагаю поставити законопроект 9027 на голосування: про аудит газотранспортної системи, газових свердловин. Я був у себе в окрузі, який відкрили. По виборах відкривають Трьохізбенку, де переходу немає, де стріляють, "шмаляють" кожен день, де діти без рук, без ніг, сьогодні хворіють, де могильник рук і ніг солдатів,  воняє на всю. Хай поїдуть туди, подивляться, що відбувається в Трьохізбенці.

Також підготовлений законопроект, саме Конституцію треба змінити, щоб відкликати народного депутата, а не тільки зняти недоторканність. Сергій Вельможний, який  доповідає мені кожен день про шахти, також брав участь в цьому законопроекті по відкликанню народного депутата. Олександр Сухов, Олександр Лукашов, Юрій Фурман, Ігор Слєсарєв і Сергій Шахов. Ставити треба на голосування, вносити зміни до Конституції по відкликанню народного депутата, якщо він не працює, якщо він не з'являється в  залі, якщо він "кнопкодавить", якщо він не дає звіт людям у себе в окрузі. І тоді все налагодиться, повірте!

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ШАХОВ С.В. І головне. Катастрофа енергетична в Луганській області. Сьогодні понесли платіжки, за які переплачують люди, гроші не повертаються, а також і по газу, інфраструктура не відбудована взагалі. Ми вимагаємо, щоб відбувся аудит повністю ЖКГ по Луганській області і подивилися, як люди живуть: в підвалах стоїть вода, в кранах її немає, вже слизняки лізуть.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується Перший заступник Голови Верховної Ради України Геращенко Ірина Володимирівна. 5 хвилин.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, вислухавши виступи декого з лідерів фракцій, я із здивуванням почула, що і досі Президентом України залишається Президент Петро Порошенко, а начебто пан Зеленський тільки залишився посторожити кабінет. Це не так, я хочу нагадати, що вже 42 дні Президентом України є пан Зеленський, і саме він зараз несе відповідальність, в тому числі і за зовнішню політику.

Також я хочу від імені всієї української делегації в ПАРЄ висловити солідарність нашим колегам: Олені Сотник, іншим, з тих фракцій, лідери яких дозволили собі в той час, коли ці народні депутати разом з нами героїчно абсолютно захищали українську делегацію, українську позицію в ПАРЄ, заявити, що це був безславний підсумок роботи. Насправді не було ніякого безславного підсумку, а українська делегація отримала в ці дні тисячі добрих слів підтримки від простих українців. І ми дякуємо простим українцям, що вони мудріші, ніж дехто з українських політиків.

І я хочу наголосити, що українська делегація не "склала лапки" в ПАРЄ, а ми передали так само, зробили все для того, щоб комітет відповідний регламентний передав запит до Венеціанської комісії відносно повноважень російської делегації в цій організації, відносно того, що деякі депутати там  обиралися за списками, в тому числі і в Криму. І ми і надалі будемо дуже жорстко відстоювати українську позицію.

Я хочу наголосити, друзі, що зверніть увагу на ті світові медіа, які сьогодні чи не вперше присвятили свої статті Раді Європі, Парламентській асамблеї Ради Європи, де дуже чітко заявили, що це є зрада і руйнація інституцій Парламентської асамблеї Ради Європи. І українська делегація відстоювала правильну позицію.

Також я хочу наголосити, що російська делегація могла туди повернутися всі ці 5 років, але тільки завдяки героїчній абсолютно позиції всіх депутатів всіх фракцій, підкреслюється, всіх фракцій, співпраці з МЗС і з Адміністрацією Президента нам вдавалося цьому протистояти. І ми вважаємо, що і сьогодні можна продовжувати протистояти позиції руйнації, якщо боротися, а не "складати лапки".

Також дуже важливо, що завтра вперше за 5 років український уряд відвідає Станицю Луганську, де розвели війська, про що, дійсно, були домовленості відповідні в рамках мінської групи. Я дуже прошу, щоб український уряд на цьому переході поспілкувався з громадянами, які перетинають КПВВ щодня, і дізналися, передали це в Офіс Президента, що люди з окупованої території прекрасно знають  українську мову і розуміють українську мову. Тому що здивована і шокована заявами Офісу Президента, що з Донбасом треба розмовляти тільки російською. Навпаки, нам здається, що інтеграція Донбасу, в тому числі в гуманітарний простір, вона потребує дуже серйозної так само поваги до української мови.

І в цьому контексті, колеги, я прошу, щоб вся Верховна Рада звернулася до Нацради з питань телебачення і радіомовлення відносно того, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення сьогодні по суті заблокувала роботу єдиної радіостанції "Армія FM", яка передавала сигнал і так само мовлення на окуповані території. Це в нас нова гуманітарна політика така? Це у нас таке донесення сигналу гуманітарного нашого до окупованих територій?

Щодо розведення військ в Станиці Луганській. Очевидно, що будь-які кроки, направлені на те, щоб повернувся мир на Донбас, потрібно тільки вітати. Єдине, що варто зазначити, в тому числі і  Президенту Зеленському: переговори в Мінську не блокувалися українською стороною, це завжди робила виключно Російська Федерація. І комплекс заходів там має бути системний, ми маємо вимагати так само, щоб в комплексі з цим були виведені російські війська із Дебальцевого, щоб українське Дебальцеве  згідно протоколам від вересня 2014 і лютого 2015 року негайно  повернулося під  український контроль, тому що зараз там  перевалочна база російська, куди техніку російську привозять і зброю  для вбивства.

Дуже важливо, щоб під час саміту  Україна - ЄС, який відбудеться  8 липня (про це домовився Президент Порошенко, ще Порошенко, але вже проводить його Зеленський, це колегам хочу нагадати, хто не пам'ятає, хто сьогодні в Україні Президент), пан Зеленський підняв питання про миротворчу місію на Донбасі, про негайну необхідність закриття кордону, тому що без цього зброя російська буде заходити на Донбас.

І, колеги, що дуже  важливо, щоб влада апелювала, і я вважаю, що Верховна Рада України може це зробити, до ОБСЄ. Тому що, коли війська розвели в Станиці Луганській, ОБСЄ має встановити негайно там хоч один контрольний пункт, який буде працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень, у тому числі вночі, контролюючи, як дотримується режим тиші. А щоб бойовики негайно (30 секунд, будь ласка) розібрали на…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …свої фортифікаційні споруди, які вони там збудували, ставлячи під загрозу і мирне місто, і наші насправді позиції.

І наостанок, друзі, я хочу поінформувати вас, що я від імені Верховної Ради України разом з колегою пані Шкрум взяла участь в Японії, в Токіо,  в Саміті жінок-лідерів. І ми з радістю презентували там, що і на нинішніх виборах всі політичні фракції від 20 до 40 відсотків, як наприклад, "Європейська солідарність", до своїх списків включили жінок-політиків. Це дуже…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Як я повідомляв на початку, що до мене звернулися і комітет, і делегація наша в ПАРЄ від різних представників фракцій. І тому зараз я надам слово для виступу Володимиру Ар'єву, представнику делегації, потім надам Стефанчуку Руслану Олексійовичу і потім надам вам слово. В такій послідовності.

Отже, колеги, Володимир Ар'єв, голова постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, голова Комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і медіа. Включіть, будь ласка, мікрофон. 5 хвилин.

 

АР'ЄВ В.І. Дякую, пане Голово.

Констатую, що Рада Європи, Парламентська асамблея Ради Європи пішла проти власних принципів, зокрема в тому числі і через активну позицію української делегації в ПАРЄ,  у 2016 році була ухвалена резолюція 2134, яка чітко говорить про те, що без суттєвих поступків Росії, без суттєвих кроків з її боку жодного повернення російської делегації не мало би відбутися. На жаль, Рада Європи пішла проти власної резолюції, і це створило прецедент.

Але я хочу подякувати кожному члену української делегації, а також послу України в Раді Європи Дмитрові Кулебі за спільну роботу, тому що билися ми до кінця, билися за європейські принципи. Чому вони були порушені? Я вам хочу сказати, що п'ять років тривала оборона.

Ви думаєте, що було легко тримати Росію поза межами ПАРЄ після того, як у квітні 2014 року проти неї були санкції? Так постійно намагалися її повернути: і  в січні 2015 року, і протягом 2016 року. Я вам нагадаю, як Педро Аграмунт, проросійський Президент ПАРЄ, намагався це зробити.  І саме українська делегація не дозволила цього. І в 2017 році, в 2018 році. Ми зробили десятки резолюцій, ми провели сотні зустрічей. Але ми трималися, допоки була єдність між українською делегацією в ПАРЄ, МЗС та Президентом Порошенком, який робив все можливе для того, щоб не допустити.

І ви вважаєте, що тримати антипутінську коаліцію було так просто? Ні, це щоденна робота. Тому не дивуйтеся, чому сьогодні ця антипутінська коаліція дає тріщину і відбуваються ці події в ПАРЄ. Тому що зруйнована ця єдність, на жаль. І я хочу сказати, що особливо мене здивувало те, що, виявляється, за межами, за спинами української делегації велися якісь таємні переговори, розмін на звільнення моряків за невигідними для України умовами, які передбачали визнання юрисдикції російської Криму, на те, що делегацію в ПАРЄ російську визнають як повноважну. Що це було? Що це були за таємні переговори? Я хочу спитати: хто нам встромляв ножа в спину?

І тому я звертаюся до Голови Верховної Ради з проханням ініціювати заслуховування представників Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Міністерства закордонних справ України з приводу цього питання. Що сталося? Що це були за пропозиції і домовленості з Росією щодо обміну моряків в обмін на відновлення росіян в ПАРЄ на умовах, які могли поставити під питання українську приналежність Криму? І прошу я зробити це цього тижня.

Зараз я хочу так само проінформувати вас про те, що щойно відбулося засідання Комітету Верховної Ради України із закордонних справ і ухвалено наступне рішення.

Перше. Призупинити участь української організації в сесії ПАРЄ до рішення Венеційської комісії щодо повноважень делегатів від Державної думи Російської Федерації, обраних за участю мешканців Криму, та рекомендувати відновити роботу лише після виконання Росією головних пунктів резолюції ПАРЄ, які є в повній компетенції Ради Європи як організації, яка відповідає за права людини, а саме: безумовне звільнення моряків і політв'язнів, безумовне забезпечення прав кримських татар в анексованому Криму та інше.

Ви знаєте, з тією впертістю, з якою певні посадовці Ради Європи намагалися останні 5 років повернути російську делегацію, то вони можуть таку ж саму енергію проявити і до виконання резолюції ПАРЄ і відновити права українських політв'язнів, моряків та кримських татар. Підкреслюю, всі рішення були ухвалені комітетом одноголосно.

Друге. Рекомендувати Голові Верховної Ради України відкликати запрошення ПАРЄ брати участь в спостереженні за достроковими виборами до Верховної Ради України.

Третє. Рекомендувати Голові Верховної Ради України відмовитися від участі в конференції голів парламентів в рамках Парламентської асамблеї Ради Європи у вересні в Страсбурзі і провести відповідні консультації з головами парламентів інших країн-членів Ради Європи, які займають спільну з Україною позицію. Мушу сказати, що багато хто з наших колег зараз орієнтуються саме на нас. І саме українська делегація об'єднала всі ці країни для того, щоб висловити після повернення…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Володимире,  30 секунд, 30 секунд.

 

АР'ЄВ В.І. … після повернення Росії в ПАРЄ спільну позицію.

І п'яте. Направити звернення до країн-членів Ради Європи не приймати повноваження делегації Російської Федерації в ПАРЄ тих членів, які перебувають під санкціями ЄС, а також звернутися щодо подальшого дотримання цінностей Ради Європи.

Крім того, комітет рекомендував зустрітися, рекомендував Президенту зустрітися з парламентською делегацією України в ПАРЄ.

І, шановні колеги, я ще мушу поінформувати, що голова Комітету Верховної Ради Ганна Гопко…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я хочу від імені усіх і фракцій, і депутатів подякувати парламентській делегації в ПАРЄ, представникам усіх фракцій за їхню відчайдушну роботу протягом всіх тих 5 років. І хочу впевнено сказати, що робили інколи з неможливого можливе. Я пригадую всі ці етапи, коли намагалися зняти санкції. І я впевнений, ця дія, яка відбулась, відбулась всупереч цій величезній професійності і дій кожного члена делегації. Я хочу подякувати і вам, пане Володимиру, і всім членам делегації, і також тим країнам Балто-Чорноморського поясу, які підтримали нас у цей дуже скрутний для Європи час, як це було в найважчі часи.

І, власне, парламент протягом тих років, налагоджуючи співпрацю із країнами Балтії, Польщі через нашу міжпарламентську асамблею, а також із Грузією, власне, творив той майданчик Балто-Чорноморського поясу, який сьогодні демонструє солідарність, який сьогодні демонструє справді європейські принципи в Європі. Дякую вам.

І надаю слово для виступу Стефанчуку Руслану Олексійовичу, раднику Президента України і Представнику Президента України у Верховній Раді.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Щиро вдячний.

Шановний Голово, шановні народні депутати, шановні присутні! Ну, з приводу того, що лунало тут, що в нас вже місяць, як Президент Зеленський. Ми це все чудово знаємо всі. І його напрямок – це також зовнішньоекономічна діяльність і представлення на міжнародній арені. Але я от хочу попросити вельмишановний парламент і шановні комітети, от я перепрошую за свою затримку з приходом, тому що сталося так, що я з 10 ранку був на Комітеті закордонних справ, і завершилось все тим, що, як тільки дійшло питання до розгляду кадрових пропозицій, два члени комітету десь таємним чином зникли, чим перервався кворум.

Ми пам'ятаємо, хто Президент. Але ж, шановна Верховна Рада, дайте можливість Президенту належним чином виконувати покладені на нього обов'язки в сфері міжнародній, дайте можливість призначити свого міністра закордонних справ, на що він має право відповідно до статті 106 Конституції України. Дайте можливість, давайте сконсолідуємося разом. У нас можуть бути внутрішні дискусії тут, але на зовнішній арені ми граємо в одній команді, ім'я якій - Україна. І давайте про це пам'ятати всі разом і не вставляти передвиборчі "шпиньки" один одному.

З свого боку я хочу підкреслити ще раз: Президент України Володимир Зеленський налаштований на конструктивну співпрацю, і він продемонстрував вже це шляхом підписання тих європейських ініціатив, про які ми говорили з вами. Так, вони підписані. І я дуже прошу, давайте ми і з другого боку будемо все робити для того, щоб нам була можливість формувати цю співпрацю належним чином.

Я просто хочу нагадати, що за минулий тиждень, за попередній, коли ми не зустрічалися з вами, Президентом України Володимиром Зеленським було подано чергові законодавчі ініціативи, які стосуються ринку електроенергії, які стосуються сонячних електростанцій, які стосуються відповідальності за кнопкодавство. Давайте ми все-таки в цьому такому пориві голосування за Виборчий кодекс і три кадрових питання знайдемо якусь нішу і можливість все-таки підтримати і показати те, що ми готові іти один одному назустріч.

От з цим я хотів звернутися до Верховної Ради, тому що мені не зрозуміла позиція, в тому числі комітету і деяких народних депутатів, які спочатку ставлять ініціативу: покажіть, хто буде наступником - тоді ми проголосуємо. Ми показуємо, що наступником буде пан Пристайко, фаховий дипломат, по якому немає от жодних питань. Сьогодні… Я не перебивав вас, Олегу Валерійовичу. Я навіть чемно стояв там, щоб не перебивати ваш торжественный спіч тут.

Далі. Друге питання, яке стосується. Ми показали, хто буде. Сьогодні вже ставиться інша вимога. Виявляється, деякі члени комітету не можуть зрозуміти, чи є у Президента компетенції вносити питання щодо звільнення. Ну, шановні друзі, таким чином співпраця не будується. Давайте ми все-таки дамо можливість діяти всім в межах, в спосіб і в порядку, який передбачений законом, і дамо можливість реалізовувати все.

Тому я прошу і вношу прохання на сьогоднішній Погоджувальній раді ті ініціативи, які внесені Президентом України, щоб вони отримали підтримку в залі Верховної Ради.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую, Руслане Олексійовичу.

Хочу сказати, що просто вражені бажанням конструктивно співпрацювати з Верховною Радою України, бо, на жаль, з перших днів ми в публічних виступах чули слова "брехуни" і будь-які інші образливі слова стосовно Верховної Ради України.

І, очевидно, тут відбулося певне нерозуміння співпраці, пані Ірино.  Відбувається певне нерозуміння співпраці. Бо я хочу нагадати, ви сказали,  Президент не призначає міністра закордонних справ, як і не призначає інших міністрів. Президент рекомендує Верховній Раді України і пропонує розглянути. І я можу вам сказати, що найду найшвидший період.

Очевидно, в нас є два шляхи, я про це говорив і на попередній Погоджувальній раді. Один шлях, який запропонував Олег Валерійович, – це позачергове засідання, яке можемо провести в будь-який день, навіть цього тижня. Не має значення. Другий шлях – це після прийняття Виборчого кодексу. Але я вам обіцяю, що в найближчий період буде запропоновано розглянути кадрові пропозиції, звичайно, тільки тоді, коли будуть відповідні рішення комітетів. І я сподіваюся, що, власне, співпраця буде виглядати шляхом консультацій і узгоджень, а не шляхом шантажу і зневаги до найвищого законодавчого органу держави. Дякую вам.

І надаю слово для виступу на прохання - я думаю, ніхто не буде заперечувати, - від Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу. 2 хвилини, будь ласка. І потім – комітети.

Мікрофон включіть. Валерій Пацкан.

 

ПАЦКАН В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні керівники фракцій! Хочу вас проінформувати, що 5 червня на засіданні уряду Прем'єр-міністр офіційно звернувся до Рахункової палати, Державної фіскальної служби і до інших органів щодо стану перевірки формування ціни на газ у зв’язку з тим, що ціна на газ піднімалась для населення. На минулому тижні до нас звернулась народний депутат Юлія Володимирівна Тимошенко так само з питанням перевірки газотранспортної системи і можливості її продажу або привласнення в якийсь інший спосіб.

Нами було прийнято сьогодні рішення щодо проведення позачергового контрольного заходу, який покаже реальну ситуацію, яка є в газотранспортній системі. Ми проведемо аудит ефективності управління об’єктами державної власності газотранспортної системи України, що мають фінансові наслідки для державного бюджету. Я думаю, що це всім буде цікаво. Тому що лише,  якщо переглянути, що всередині відбувається, тоді можна дати відповідь на багато запитань, в тому числі формування ціни, в тому числі, як, в який спосіб, ефективно чи неефективно, іде управління тими чи іншими підприємствами, які входять до НАК "Нафтогазу".  

Наша держава є парламентсько-президентська. Парламент і суспільство повинні знати, як, в який спосіб формується ціна на газ для населення і чи не буде та чи інша діяльність НАК "Нафтогазу" мати наслідки для енергетичної системи держави. Я інформую вас, що ми розпочали такий контрольний захист. Обов'язково по завершенню ми проінформуємо. 

Так само прошу проінформувати вас, що за поданням Рахункової палати було звернення до Генеральної прокуратури та до інших органів щодо порушення керівником НАК "Нафтогаз"…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. … недопущення Рахункової палати до перевірки. Я прошу  всіх правоохоронців виконати свою роботу, дати оцінку, чому  були перешкоджання діям членів Рахункової палати і проінформувати суспільство.

Дякую, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Хочу нагадати,  сьогодні від комітетів йде виступ зліва. І, власне, ще перед тим, користуючись нашою дискусією, Руслане Олексійовичу, хочу наголосити, що, напевно, весь парламент чекає підписання Закону про тимчасові слідчі комісії. Роками ми проводили безліч дискусій на майданчику "Діалогів Моне" з нашими європейськими колегами-депутатами з Європарламенту. І, власне, в підготовці до цього законопроекту і направду  як добрий знак співпраці було бидуже важливим  підписання Закону про тимчасові слідчі комісії. Це просто моє звернення одностороннє: подивитися, вивчити і знайти можливість підтвердити рішення Верховної Ради України.

І я до слова запрошую Дмитра Йосиповича Андрієвського. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я вкотре вже традиційно хочу звернути увагу колег на вкрай небезпечний і  надзвичайно важкий фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства. На превеликий жаль, у нас відсутній представник уряду, а більшість питань якраз відносяться до уряду. Мова йде  і про ті постанови, які були останнім часом  прийняті щодо граничних показників  на тепло і на гарячу воду.

Також  я нагадаю, що парламент свого  часу зробив всі необхідні кроки щодо законодавчого врегулювання питань покращення фінансового становища підприємств теплокомуненерго та водоканалів, прийнявши закон 1730 та відпрацювавши проект закону 7083. На превеликий жаль, ці закони до цих пір не імплементовані і  не вводяться і дію, якраз, на превеликий знову ж таки жаль, через бездіяльність уряду.

Перші торги по електричній енергії, які  відбулися у відповідності до тих законів, які були введені в дію з 1 липня, свідчать про значне, так, як і очікувалося, про значне зростання вартості електричної енергії для промислових підприємств, разом з непогашенням різниці в тарифах, з невизначенням джерел перекриття так званої різниці в тарифах. Це створює умови для того, щоб новий опалювальний сезон ми проходили дуже і дуже важко. Це так, м'яко кажучи.

Знову ж таки, якщо казати про вартість і про кількість грошей, які треба сплатити за житлово-комунальні послуги, їх зменшення полягає в площині дотримання законодавства і введення в дію законодавства, яке свого часу було відпрацьоване Верховною Радою. Мова йде і про стовідсотковий облік комерційних послуг, який теж урядом до сьогоднішнього дня в  дію не введений.

Також хотів звернути увагу, неодноразово  про це я вже казав, на те, що не визначене питання сталого електропостачання для підприємств…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Також хотів би звернути увагу вчергове, що до цих пір не вирішено питання сталого електропостачання для підприємств житлово-комунального господарства, в першу чергу водопостачання на Донбасі: в Луганській і Донецькій областях. Там створюється критична ситуація, і це в першу чергу знову ж таки питання до уряду. Всі необхідні законодавчі речі, все необхідне законодавче забезпечення Верховна Рада прийняла.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Нам роздали гарний дуже порядок денний, він такий змістовний: лише на вівторок 29 законів. У нього є один недолік: він не має ніякого відношення до реальності, тому що Верховна Рада буде розглядати одне питання – це Виборчий кодекс.

Тому я пропоную вчергове Голові Верховної Ради не займатися профанацією, не роздавати папірці, які не мають ніякого відношення до реальності. Тому немає сенсу обговорювати порядок денний.

Декілька слів про Парламентську асамблею Ради Європи. Повернення Російської Федерації в Парламентську асамблею без виконання  зобов'язань – це, очевидно, що це неприпустимий крок і це руйнація принципів функціонування Ради Європи. Але давайте з цим боротися не гаслами, як Порошенко боровся всі  5 років, а давайте робити спробу боротися ефективно і чесно.

Перше. Повернення  Російської Федерації до Парламентської асамблеї Ради Європи. Це рішення було  прийнято фактично не на сесії ПАРЄ, а  на засіданні Комітету міністрів Ради Європи. І про це  знають все. І це відбулося  за президентства Порошенка, і формально, і неформально. І точно, це рішення  готувалося не один  день.

Та є  багато питань до новообраного  Президента Зеленського, але це  питання точно не до нього. Ну, точно не до нього. І давайте шукати якісь ефективні шляхи протидії цьому. Звичайно, можна оголосити, що парламентська делегація України  призупиняє свою  участь у засіданнях ПАРЄ до рішення Венеційської комісії. Але наступне засідання  ПАРЄ в жовтні, а засідання Венеційської комісії 11-12 жовтня. Ну що ж ми профануємо?  Що ми профануємо? Наступний парламент буде  вирішувати: чи  приймати  йому участь у ПАРЄ, чи не приймати.

А, до речі, в мене  питання: ви хочете відмовитися від участі, призупинити участь у  ПАРЄ, а в Комітеті Міністрів будете  призупиняти участь? Чи там будемо робити вигляд, що там все добре і все нормально?

Тому в мене є пропозиція створити ефективний план. Звичайно, ми повинні дати оцінку тому,  що відбулося, вкрай негативну, таку, яка руйнує засадничі принципи Ради Європи.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Але давайте краще витратимо час на те, щоб  консолідувати позиції тих делегацій, які підтримали Україну. Давайте проводити постійні консультації, давайте  спільно з ними приймати рішення,  а не  знову стояти одним і казати, які  ми гарні, які ми  молодці.

Мені здається, що точно не можна не пускати делегацію  на вибори, але треба сказати, що ми не пустимо росіян. Росіян не пустимо – це  точно, але  делегацію, напевно…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Кожем'якін Андрій  Анатолійович, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Доброго дня, Андрію Володимировичу! Доброго дня, шановні колеги! Я хотів би сказати, що комітет розгляне 3 липня законопроект № 6607, про який сьогодні Олег Валерійович казав. Так, дійсно, ми відправили  його, ми уже його розглядали,  на доопрацювання чому? Тому що він не відповідав деяким міжнародним договорам, Конституції України. І треба нам прийняти такий закон, Андрію Володимировичу, цей закон про покарання педофілів для того, щоб потім оцей кастрований  педофіл не звертався до Європейського  Суду з прав людини, розумієте, в зв'язку з тим, що є порушення законодавства. Це перше.

І друге. На минулому засіданні, Андрію Володимировичу,
Погоджувальної ради я озвучив аргументи членів комітету –  не Кожем'якіна, а членів комітету – щодо недоліків у поданні Президента на звільнення Генерального прокурора.

Руслане Олексійовичу, я готовий особисто як депутат Кожем'якін, як голова комітету, допомогти Президенту, і я бажаю цього, щоб призначити і розглянути це питання, як положено по закону і по Конституції. І восьме скликання, і дев'яте, там з новими обличчями з усіма, воно повинно не порушувати закон, що потім надасть можливість екс-Генеральному прокурору не звертатися до Європейського Суду з прав… до суду з оскарженням рішення Верховної Ради.

Чому? Тому що є чітка норма, чітка вимога 42 статті Закону "Про прокуратуру", яку ми узгодили з міжнародними всіма інституціями, з Венеціанською комісією, про те, що Президент повинен, ну, підкажіть ви, взяти висновок КДКП, тобто комісії, яка повинна дати оцінку діям прокурора. І це дасть можливість комітету, членам комітету не казати: Андрію Анатолійовичу, ну що ви нас вмотивовуєте і запрошуєте на комітет…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  … ми не можемо піти, тому що є порушення.

Тобто я прошу вас, для того, щоб в мене був і досвід, і можливість допомогти, і авторитет, з кожним депутатом… Так робиться, треба вести діалог. До мене ніхто не підходив, я ні з ким не говорив, на жаль, на сьогодні. Тому нічого не рухається з місця. Тому що депутати восьмого і дев'ятого скликання будуть одні і такі ж самі: вони хочуть діалогу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, мене, як і вас, ну, я б не сказав, обурило, воно обурило і здивувало, інтерв'ю глави Адміністрації Президента Зеленського пана Богдана, який підкреслює в цьому інтерв'ю, що він, як і я, є львів'янином, але висловлювання його не те що не як львів'янина, а й взагалі як не українця. Тому що пан Богдан пропонує провести референдум про мову, пропонує дозволити Донецьку і Луганську розмовляти російською. Їм ніхто й не забороняв розмовляти російською, закон не забороняє російською мовою розмовляти, закон має поступові етапи введення: за 5 років, ще за якийсь час. І тому я закликаю зосередитися на тому, щоб закон почав працювати.

 Теж мене здивувала позиція пана Богдана, що це ми знищили 15 чи 13 тисяч українців, як він каже. Це не ми їх знищили, їх окупант знищив. Ми в якій країні живемо? Тому, очевидно, такі висловлювання в мене викликають і обурення, і здивування, думаю, що це через брак політичного досвіду. Але мовчати про це не потрібно, і треба виправлятися всім, так, як каже пан Стефанчук, співпрацювати. Співпраця полягає і в об'єктивній критиці, і у виправленні помилок.

Що стосується наступного, я хочу нагадати, що Закон "Про функціонування української мови як державної" вступає в силу 16 липня. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення пояснила, що від цього часу вся передвиборча агітація мусить вестися українською мовою. Прошу Центральну виборчу комісію за цим спостерігати. А в місцях компактного проживання національних меншин і корінних народів вона може вестися українською мовою і дублюватися мовою корінних народів, що є абсолютно демократично.

І останнє. Ми говоримо про те, що Медведчук купує канали. Шановні друзі, лежить два моїх законопроекти, 8494, 6762, про прозорість медіа-власності і медіа-фінансування. І не чув я великих закликів ані від провладних, ані від опозиційних фракцій,  щоб ми їх розглянули. Розглянули б, то побачили б, хто фінансує канали і хто їх купує. Це наша спільна відповідальність, що ми цього не зробили за попередні 5 років. І сподіваюсь якраз тут на співпрацю з Офісом Президента Зеленського. Давайте до цього повернемося....

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви закінчили.

Пане Миколо, я хочу вас і привітати з тим, що 16 липня вступає в дію Закон про мову, і хочу наголосити, що ніде ніяких протестів проти Закону про мову по Україні не було. І я хочу нагадати тим людям, які можливо не були причетні до державного будівництва тих 26 років, що питанням мови Путін і Російська Федерація всі ці роки намагалися розколоти українців і намагалися українців протиставити один одному. Немає в Україні жодної проблеми з українською мовою, яка є єдиною державною, і з тим, що представники меншин і корінних народів розмовляють своєю мовою в побуті і там, де мають можливість. Піднімання цього питання і протиставлення українців за мовною ознакою – це чистий російський сценарій, і не треба ставати просто його апологетами і можливо навіть несвідомими агентами впливу російського сценарію в Україні.

Ми не дозволимо Україну розколоти нікому. В будь-яких обставинах ми будемо спільно захищати Україну і будемо спільно помагати розвиватися українській мові. І 16 липня це вже стане черговим етапом розвитку і підтримки української мови в Україні. Ще раз вам дякую як автору закону за ту титанічну роботу, яку ви провели, і за прийняття закону. Дякую, пане Миколо.

І надаю слово для виступу Домбровському Олександру Георгійовичу. 

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Все. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Дійсно, 16 липня вступає в силу Закон про українську мову, а сьогодні, 1 липня, вступив в дію Закон про оптовий ринок електричної енергії. І, перш за все, я хотів би застерегти дуже багатьох людей від занадто трагічних оцінок, які сьогодні зранку появились в засобах масової інформації, до занадто оптимістичних,  що ринок стартував дуже добре.

Я хочу наголосити на тому, що перші результати запуску оптового ринку ми побачимо тільки по результатам липня, тому комітет планує всередині липня провести нараду, не дивлячись на виборчу кампанію, де чітко діагностувати, як іде хід реформи і які ризики, які проблеми ми маємо.

Але разом з тим хотів би сьогодні наголосити, що якби така інтенсивність по імплементації оптового ринку електричної енергії розпочалася в червні минулого року, як того просив комітет палива і енергетики, а не в червні 2019 року, ризиків сьогодні було би набагато-набагато менше.

Заради історичної справедливості хочу нагадати, що коли в квітні в  комітеті ми провели консультації з ключовими учасниками підготовки ринку, оптового ринку електричної енергії, і побачили величезні проблеми і ризики, тільки тоді народний депутат Домбровський і народний депутат Підлісецький змушені були ініціювати питання про перенесення на 3 місяці для того, щоб дати можливість  підготуватися.

Тому в зв'язку з тим я хотів би наголосити на тому, що дуже важливо зараз розповідати  споживачам, що потрібно робити, як іде хід імплементації реформи, і саме головне – які проблеми в нас і ризики сьогодні є для великих промислових споживачів, щоб це не відобразилося на економічній ситуації в нашій державі.

Але разом з тим, Андрію Володимировичу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Разом з тим я хочу нагадати, що в нас є зареєстрований законопроект 10307, який стосується шахтарів, фінансової підтримки шахтарів, і це потрібно зробити. Разом з тим я хочу нагадати, що в нас є і 10357 – наш законопроект і 10375 – президентський, щоб відкоригувати помилку по "малому домашньому сонцю". І я б дуже просив би, щоб ці два законопроекти ми все-таки включили в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий. Я хотів би з'ясувати і зареєструвати такий факт, що вперше, на моїй пам'яті принаймні, на засіданні Погоджувальної ради відсутній представник Кабінету Міністрів. Деякі колеги звикли, що члени Кабміну не ходять на запрошення комітетів парламентських, але щоб жодний з членів Кабінету Міністрів не був присутній на черговому засіданні Погоджувальної ради, такого ніколи не було.

У зв'язку з цим я також хочу наголосити, що це очевидно не є випадковий факт, це є свідченням того, що в нас абсолютно зараз розбалансовано державне управління. На прикладі нашого комітету мушу зазначити, що, як приклад, ще минулого року Верховний Суд України - Верховний Суд України - прийняв рішення щодо незаконності невиплат по пенсіях і заборгованості, по пенсіях внутрішньо переміщеним особам. Пенсійний фонд зобов'язаний був виплатити згідно з цим рішенням. Тисячі рішень судів після цього зразкового рішення Верховного Суду було прийнято. Станом на сьогодні 90 відсотків заборгованості по виплатах пенсій внутрішньо переміщеним особам не здійснено.

Саме тому в цю середу, 3 липня, Комітет з прав людини буде проводити розширене засідання, де ми запрошуємо міністра соціальної політики, міністра юстиції, голову правління Пенсійного фонду, разом з колегами ми запрошуємо соціальної політики, також судді Верховного Суду, які ухвалювали це зразкове рішення. Також ми запрошуємо уповноваженого України у справах Європейського суду з прав людини, оскільки вже є рішення Європейського суду з прав людини, для того, щоб розібратися, а хто ж має понести відповідальність за те, що в Україні не виконується рішення Верховного Суду…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. …щодо виплат по пенсіям і заборгованості внутрішньо переміщеним особам.

Також я погоджуюсь з тими колегами, які в черговий раз не побачили в порядку денному актуальних питань житла, актуальних питань виборчих прав внутрішньо переміщеним особам. Давайте не забувати, що 21-го числа будуть парламентські вибори, але внутрішньо переміщені особи не зможуть брати участь в голосуванні в тому, що стосується одномандатних округів.

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Каплін Сергій Миколайович.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, я б хотів звернути вашу увагу на неймовірний тиск монополістів у комунальній сфері, який відбувається на громадян, які проживають у містах. Так кілька днів тому монополіст "Полтаваобленерго" відключив від електропостачання "Полтававодоканал" - і пів міста Полтави протягом доби було без води. І на наступний день була неймовірна загроза взагалі не ввімкнення каналізації і просто колапсу. Я вважаю, що це геноцид з боку монополіста, монополіста "Полтаваобленерго", яке належить пану Коломойському. І добре, що я тоді був у місті і мобілізував кілька тисяч громадян, які були готові на ранок вийти на акції протести.

Я звертаюсь до Генеральної прокуратури, звертаюсь до СБУ, звертаюсь до Антимонопольного комітету, і керівника уряду, і Президента країни з тим, щоб такого більше не відбулося, бо ми дамо дуже потужну відсіч і націоналізуємо це підприємство силами полтавців, щоб ви розуміли.

Друге. Я звертаю увагу на те, що почав працювати Закон про комерційний облік гарячого і холодного водопостачання. І сьогодні монополісти встановлюють загальнобудинкові лічильники біля домівок наших громадян. Я констатую, що це призведе в результаті до 15-відсоткового збільшення розміру платіжки. І сьогодні в місті Полтава ми зібрали біля 40 тисяч підписів проти цього законопроекту і за перегляд норми, яка передбачає можливість встановлювати такий загальнобудинковий лічильник тільки після згоди мешканців цього будинку по зразку, який є сьогодні з загальнобудинковим лічильником на газопостачання.

Я зареєстрував відповідний законопроект під номером 10557. І я прошу Верховну Раду пришвидшити його розгляд. Разом ми повинні звернути увагу парламенту над тим геноцидом, який влаштовують…

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Ще я хотів би звернути увагу присутнього тут Представника Президента України на те, що з сьогоднішнього дня "збільшилась" мінімальна пенсія аж, в лапках, на 67 гривень. Це наруга над пенсіонерами. І я хотів би, аби ви все-таки почали співпрацю з Комітетом соціальної політики. Ми готові до такої співпраці.

І хочу наголосити: тільки три шляхи збільшення пенсій – це збільшення зарплати, це прогресивна шкала по ЄСВ і ПДФО, і третє – детінізація…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, хочу привітати нашу молодь з Днем молоді. Будьте сміливими та рішучими на досягнення своєї мети та на розбудову нашої держави.

Також хочу привітати наших спортсменів, які на Європейських іграх в Мінську завоювали 51 медаль, із них - 16 золотих, 17 срібних та 18 бронзових. І в загальному заліку вони посіли 3 місце. Це говорить ще раз, що наші спортсмени є справжніми патріотами. І на відзнаку від наших політиків популяризують нашу державу в Європі і у всьому світі.

Оскільки Верховна Рада продовжить на цьому тижні розглядати Виборчий кодекс, я хочу повернутись знову до питання житла для молоді. Інформую вас, шановні колеги, що до комітету продовжують надходити десятки тисяч листів від молодих людей: проблеми відсутності фінансування, програми цільового довгострокового державного кредитування для молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво та придбання житла.

Крім того, учасники слухань у комітеті, що відбулись 18 квітня цього року на тему "Молодіжне житлове кредитування - вклад в майбутнє європейської України", наголошували на тому, що в цей складний час для нашої  держави, створення державних умов для отримання житла молодими громадянами України є найбільшим перспективним інвестуванням в майбутнє нашої держави.

Я і мої колеги вже не раз наголошували на тому, що відсутність будь-яких перспектив у молоді придбати власне житло…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. …спокушає їх шукати найкращої долі за кордоном. На жаль, сьогодні немає представника уряду, але я хочу ще раз звернутися і до представника до уряду нашого, я думаю, що вони нас бачать, і до представника Президента Руслана Олексійовича, щоб ми все ж таки посприяли відновленню цієї програми. Якщо наша молодь буде масово виїжджати, талановита молодь…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Артуре.

І до слова запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, насправді було сумно слухати про безславну вершину роботи. Думаю, що деякі виступи якраз і є безславною вершиною брехні, перекручування дійсності вічних політиків або опонентів.

Я вважаю, що саме небажання спільно об'єднуватися задля реалізації змін і призводить до того, що кожного разу під час чергових і позачергових виборів ми чуємо одне і теж саме і від одних і тих же самих. Важливо, щоб це добре розуміли виборці. Тому що зміни розпочалися, вони почали працювати. І над ними треба працювати всім спільно.

У нас в комітеті щодня  продовжується робота, незважаючи ні на що, ні на передвиборчу кампанію, тому що дуже багато змін стартують з 01.07. і до цього треба було готуватися і всім платникам, і всім депутатам розуміти, бо  це стосується майже кожного регіону, і ви чуєте це від своїх виборців. Ви маєте володіти інформацією, не задавати питання, не розуміючи глибини тих норм, які ми розпочали. Тому що я зараз чую нові програми від нової команди. Це все те, над чим ми вже працюємо роками і чого досягаємо. Але це справді важкий шлях постійної роботи і поступової роботи, бо нічого не буває відразу.

Ви всі знаєте, що з сьогоднішнього дня почала працювати удосконалена система електронного адміністрування реалізації пального і спирту етилового – надважка проблема. До речі, виконавча влада не всі підзаконні нормативні документи довела до кінця, ще є незаюстовані накази Міністерства фінансів. Дуже погано, що відбувається саме збій із виконавчої сторони. І дякую тим платникам, які добросовісно віднеслись до початку такої складної процедури і…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ми сьогодні маємо реєстр ліцензованих місць роздрібної оптової реалізації, в якому вже зареєстровано понад 6 тисяч платників податків. Це означає, що сьогодні майже всі заправки працюють в штатному режимі, немає їх закриття, тобто життя продовжується. Зараз наполягаю, щоб Міністерство фінансів доклало всіх зусиль для того, щоб всі форми, всі нормативні і підзаконні акти були готові….

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніно.

І до слова запрошується голова Комітету з питань охорони здоров'я пані Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вельмишановні колеги! Зараз звертаюся до Представника Президента в парламенті. Міністерство оборони на виконання і на реалізацію засад зовнішньої політики нашої держави в сфері безпеки і оборони готується до прийняття участі в Місії ООН щодо направлення та ротації миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН восени цього року. Наразі мова йде про приблизно 800 наших миротворців, які будуть направлені в країни Африки, в Афганістан і в Конго.

Яка є проблема? Протягом двох років Міністерство охорони здоров'я блокує і саботує завезення необхідних вакцин, без яких наш контингент не зможе виїхати на  цю миротворчу акцію. Мова йде про вакцини проти жовтої лихоманки, холери, менінгіту, черевного тифу та малярії. Я прошу Адміністрацію Президента звернути увагу на цю проблему. Тому що буде надзвичайно  соромно, якщо ми не зможемо виконати внаслідок відсутньої вакцинації, що є за вимогою ВООЗ, ми не зможемо відправити невакцинованих наших миротворців.

Наступне. Абсолютно підтримую ініціативу щодо проведення  позачергового засідання і підтримую питання створення реєстру, відкритого реєстру педофілів. Тому що це трагедія для України  і це ті речі, які потрібно робити швидко і які  зможуть знову таки консолідувати всіх народних депутатів.

І третя позиція. Наголошую на необхідності негайного прийняття Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування. Ця псевдореформа, яка робиться сьогодні Міністерством  охорони здоров'я, саме вона позбавила нашого минулого Президента пана Порошенка підтримки  більшості суспільства.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …. для новообраного Президента, якщо він зробить для України Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування, він  відразу отримає підтримку значної  кількості  населення. Все для цього закону підготовлено, закон підготовлений. Потрібно просто стимулювати винесення його на Верховну Раду і голосування.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. До слова запрошується Олександр Данченко, голова Комітету  з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! В нас знову Погоджувальна рада без жодного погодження, тому що погоджувати немає чого. Порядок денний, він просто на папері. Вибачте, тоді поговоримо про щось.

Про що хочеться поговорити? Минулого тижня я у складі  української делегації був у Бухаресті на саміті Східного партнерства. І я хочу звернутись до Кабінету Міністрів, на жаль, представника сьогодні немає. Вже як півроку існує програма фінансування цифрової інфраструктури для шести країн членів Східного партнерства в розмірі 250 мільйонів євро. До цих пір  Кабінет Міністрів  навіть не знає про існування такої програми, а, наприклад, коли я їм назвав один з потенційних проектів, як "Інтернет у сільські школи", вони сказали, що ми залюбки за це беремося. Але у мене питання до Кабінету Міністрів: ви будете це робити, чи знову будемо там щось шукати в себе?

Я хочу запропонувати Верховній Раді у відповідь в частині справедливої критики цього восьмого скликання зібратися не так, як всі збиралися на цю завжди таку п'яну бюджетну ніч, коли всі зліталися до України ділити гроші і тоді голосували за все, що можна було голосувати, зібратися ще на декілька позачергових засідань і прийняти ті закони, які всі обіцяли, коли йшли. І зараз багато тих, хто йдуть на вибори, обіцяють знову зняття недоторканності, відкриті списки. Так а давайте, чудовий шанс для тих хто йде на вибори, зараз виконати свої передвиборчі обіцянки. Навіщо чекати наступного, шановні колеги? Давайте проголосуємо зараз, проголосуємо ініціативи  Президента, які він вніс, які можна голосувати.

І заодно я прочитав, що у всіх тих політичних партій, які зараз присутні в цьому парламенті, всі говорять про інновації і цифровізацію…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … запропонувати цим колегам вже зараз виконати ваші передвиборчі обіцянки і проголосувати в цій Верховній Раді пакет цифрових законів, який змінить країну і надасть дуже швидкий шлях до цифровізації і цифрової економіки. І тоді побачимо, хто з чим йде на вибори. Вже зараз можна виконати майбутні ваші обіцянки.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. До слова запрошується голова комітету, заступник  голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Борислав Береза. Будь ласка,  пане Бориславе.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Пані Ірино, дякую за голову. Мабуть, це про майбутнє.

Але дійсно погоджуюсь з своїм колегою, який казав, що ми не приймаємо жодних рішень, але в черговий раз інформуємо вас від нашого комітету, що вже другий рік поспіль парламентом не виконано вимоги закону про проведення парламентських слухань "Про стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". В середу на засіданні нашого комітету знову буде заплановано обговорення національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики в 2018 році. Всім народним депутатам надано для ознайомлення текст національної доповіді ще в червні з проханням надіслати до комітету пропозиції для їх обговорення, урахування при розгляді на засіданні комітету. Але до жодного варіанту ще не було, тому що до цього часу пропозиції ще жодної не надано.

Отож, прошу пана Голову відразу після реєстрації постанови включити план постанови до порядку денного сесії голосування до кінця сесії. Як голова Тимчасової слідчої комісії з питань вбивства Катерини Гандзюк та нападів на громадських активістів я хочу попросити керівництво Верховної Ради розглянути постанову нашої ТСК і призначити звітування ТСК на 11 липня цього року або на найближчому позачерговому засіданні. Це було б вкрай розумно і це було б потрібно, тому що суспільство чекає на результати від ТСК.

І останнє. Я хочу звернутися до пана Руслана Стефанчука. Пане Руслане, великою помилкою було для пана Президента не зустрічатися з делегацією Парламентської асамблеї до того часу, як ми поїхали на сесію ПАРЄ. Великою помилкою буде не зустрітися після для того, щоб з'ясувати, що там відбувається. Тому що окрім тих, хто там був, реальну інформацію ніхто йому не надасть. А інформацію з преси отримувати – це не…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. … тому ми вже звертались і звертаємось ще раз, що Президент повинен як мінімум погрузитися в матеріал. Для того треба зустрічатися і спілкуватися. Більше того, ми готові надати всю інформацію, яка йому буде потрібна в майбутньому. І я спілкувався з представниками Грузії і Естонії, вони чекають від нас заяви про те, що українська делегація в майбутньому буде такою ж послідовною, як і вона була зараз, бо інакше вона не може підтримувати нас і приєднатись до наших зусиль.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний колего.

І до слова запрошується, будь ласка, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги. Я хочу сказати, вибори приходять і уходять, дитячі садочки, школи, технікуми і коледжі, університети залишаються. Це  майбутнє України.

 Тому я звертаюсь до представника Президента. Руслане Олексійовичу, будь ласка,  8321-д, ми його прийняли, ми над ним працювали 3  роки, це вирішує  долю технікумів і коледжів. Ми побачили, як  за 4,5 роки, завдяки позиції Мінфіну ми  зруйнували  профтехосвіту, і ми фактично руйнуємо систему технікумів і коледжів. Будь ласка, хай новообраний Президент підпише цей закон, це вирішує долю 300 тисяч людей. І ми повинні показати  їм, що нам все-таки не байдужа доля, інакше з 1 вересня  цю долю будуть вирішувати у  Мінфіні. Це просто неприпустимо.   

Більше того, я за останні 3 тижні  пройшов 36 шкіл міста Херсона. Головне питання одне - велика несправедливість. От просто подивіться, що ми  добились за  4,5 роки.  4 тисячі – це базова заробітна плата вихователів дитячих садочків, 4600 – базова зарплата  вчителя у школі і 9 тисяч – поліцейського, і 4 тисячі  ще поліцейський  отримує компенсацію за житло. Шановні друзі, в 2-2,5 рази. Вчителі наші толерантні, вони в основному  розмовляють  з дітьми в школах, в дитячих  садочках, вони не виходять на майдани, але ж так  не можна. Ми можемо створювати потужну армію, але в ХХI сторіччі все вирішують мізки, все вирішує освіченість людей.  І якщо  ми в школі маємо нещасливого вчителя, ми будемо мати і нещасливе майбутнє для нашої України.

Тому в мене велике прохання. Я звертаюсь, ну, Андрія Володимировича немає, але  10204,  закінчуємо  розгляд його у комітеті. Це  Закон про  повну  загальну середню освіту. Я дуже прошу, що зразу після  розгляду…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  Якщо  ми будемо мати час,  його  обов'язково потрібно  розглянути. Ми  знаходимо  певні компроміси, але якщо ми не вирішимо це питання, спеціального Закону про повну загальну середню освіту не буде, і це  означає, що і далі оця несправедливість щодо заробітної плати, щодо захисту  прав учителів, вихователів у дитячих садочках буде  залишатися.

Дякую. Дуже сподіваюсь на позицію і Президента Зеленського, і на позицію Верховної Ради України. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.  І в нас залишається два виступи.       

Будь ласка, Амельченко Василь, перший заступник голови Комітету з питань бюджету.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановна Ірино Володимирівна, шановні колеги! Згідно чинного законодавства Кабінет Міністрів мав не пізніше 1 червня схвалити бюджетну декларацію на наступні три роки та у триденний термін подати її до Верховної Ради. Оскільки такий документ своєчасно не надійшов, від Комітету з питань бюджету було направлено звернення до уряду щодо термінового подання бюджетної декларації. Однак на даний час нічого не змінилося, а тому Верховна Рада цього скликання не матиме можливості в регламентні строки розглянути зазначене питання. Я думаю, можливо, Андрію Володимировичу, нам треба звернутися від імені всієї Верховної Ради  до уряду стосовно бюджетної декларації.

Бюджетним комітетом підготовлено та подано на розгляд парламенту проекти постанов: № 8595 – щодо затвердження граничної чисельності апарату Рахункової палати, № 10195-д – щодо звіту про виконання Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік". Такі питання не потребують включення до порядку денного сесії та їх необхідно розглянути в рамках парламентського контролю саме у Верховній Раді  цього скликання.

І наостанок. Я, як і всі колеги, теж був на випускних вечорах на цих вихідних, і в Заставнівській школі на Буковині, коли відбувалося дійство, я спитав у своєї сусідки, яка закінчила цю школу в 90-х роках, Інги Степанівни Маковецької, чого я не бачу тих  вчителів, з якими ми працювали багато років. А вона каже, що замість того, щоб…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В…. замість того, щоб отримати оздоровчі і поїхати на відпочинок, вони поїхали на заробітки за кордон.

Я думаю, що це питання сьогодні має бути першим для Президента, для уряду, які, на жаль, на українського вчителя не звертають уваги як треба.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І заключний виступ від комітетів - Козаченко Леонід Петрович.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, ми вся вдячні за те, що втретє на порядок денний Верховної Ради виносяться 3 законопроекти, які мають дуже велике значення для інтеграції нашої країни в Європейський Союз.

Хочу всім сказати, що зараз розпочалися збиральні роботи в аграрній сфері, збирають селяни врожай, який в цьому році непоганий. Ми впевнені, що наша аграрна галузь буде і далі тримати економіку нашу, не дозволить їй впасти нижче, ніж вона є зараз, але для цього треба приймати такі рішення. Ми будемо вдячні, якщо зможемо внести всі правки до Виборчого кодексу і поставити ці законопроекти, вони дуже коротенькі, на розгляд і прийняти відповідне рішення.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Є три записи від народних депутатів: Рябчин Олексій Михайлович, Немировський Андрій Валентинович і Кривенко Віктор Миколайович. І я в такій послідовності надам слово.

Будь ласка, Рябчин Олексій Михайлович.

 

РЯБЧИН О.М. Доброго дня! Шановне керівництво парламенту, прошу поставити в той день, коли буде можливість проголосувати, законопроект 10405 – це законопроект, який розвиває ринок електромобілів в Україні.

Нагадаю, що минулого року завдяки рішенню Верховної Ради ми прийняли законопроект, який дозволяє українцям купувати найбільш дешеві електромобілі в Європі. Це ми зробили в рамках боротьби за нашу енергонезалежність: краще споживати українську електроенергію, ніж російський бензин, дизель та скраплений газ. В результаті цього ви побачите, ви можете побачити в своїх містах велику кількість електромобілів, велику кількість електро-таксі, що сприяє екології та довкіллю.

Цей законопроект робить три дуже зручні і прості речі: дає "зелені" номери для електрокарів, щоб їх можна було відрізняти, дає можливість офіційно встановлювати знак "Станція зарядки електромобілів". Станції зараз є, і ми бачимо, що збільшилася інфраструктура, однак вони не в правовому полі.

І третє,  і найбільш головне. Прошу додати 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

РЯБЧИН О.М. Найбільш головне: дає дозвіл поліцейським та паркувальникам дуже ввічливо попросити тих  автомобілістів, які їздять на бензиновому або дизельному двигуні, і займають ці парко-місця із зарядкою для електромобілів, щоб вони не займали ці місця і дали можливість розвиватися цій інфраструктурі.

Підписали 6 фракцій, 2 депутатські групи і навіть є депутати в співавторах, які 100 відсотків представляють 5 фракцій, які будуть в наступному парламенті. Тому прошу підтримати дуже…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Немировський Андрій.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги.

Перш за все, хочеться попросити, щоб більшість наших колег, у яких розглядаються правки до законопроекту, який ми зараз розглядаємо, щоб вони зняли ці правки, аби ми могли розглянути ті надважливі законопроекти, які лежать, в першу чергу, перед завданням нашого парламенту, які ми обіцяли виконати в свій час.

Перш за все, це законопроект 6607 - це про педофілів і хімічну кастрацію, створення реєстру педофілів, про які казав мій колега вже.

Другий – 10350. Терапія за допомогою тварин, зоотерапія, який є нагальним, та до нас не можуть долучитися кошти натовські по створенню центрів зоотерапії для військових та  дітей з вадами, відхиленнями різними.

І третій - це 10324. Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам. 

І заключний виступ - Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане Голово.

Сьогодні люди перекрили трасу Лохвиця-Сенча-Миргород. Я був і в Сенчі, був і в Вирішальному, я розумію людей. Багато звернень, нічого не робиться, немає доріг ні Гадяч-Лохвиця, ні Гадяч-Миргород, ні Чорнухи-Лубни.

І пане Голово, я просив би  вас, щоб ви звернулися до уряду, який призначає Верховна Рада - це уряд України, а не уряд Гройсмана, взагалі пан Гройсман, за інформацією руху "ЧЕСНО", заплатив 36 мільйонів гривень  на соціальну рекламу, де пишеться на білбордах  "уряд Гройсмана" чомусь, а не "уряд України", цих би грошей вистачило на ремонт цих доріг. Так от, завтра він гелікоптером прилітає в Пирятин, за моєю інформацією, щоб він, перше - створив робочу групу, яка б розібралася з цим станом, який є на  Полтавщині; друге - щоб він проводив наради там, де справді видобуваються наші корисні копалини, там, де руйнуються дороги. І щоб він максимально все-таки проїхав машиною, а не літав гелікоптером. Це від людей запитання таке.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. І так само звертаюся до керівництва "Укргазвидобування". Шановні колеги, я вас захищав 3 роки тому, коли ми повертали газоносні родовища в державну власність, коли розривалися угоди про спільну діяльність, там пан Онищенко і решта.

Я звертаюсь до вас зараз. Я знаю, що ви допомагаєте громадам, але зараз цього недостатньо. Ситуація справді катастрофічна: люди не доїжджають до лікарні, люди обурені і доведені до відчаю. Будь ласка, максимально зараз допоможіть.

І останнє, прошу 6644. Якби ми в лютому проголосувати цей закон, цієї ситуації…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Шановні колеги, ми сьогодні чи не вперше ввійшли в регламент і завершили до першої години Погоджувальну раду. Всім дякую. Завтра о 10-й ранку ми збираємося у сесійному залі.

Хочу нагадати, що ми пройшли більше як третину поправок. Нам треба буде працювати більш інтенсивно, щоб ми чимшвидше змогли перейти до прийняття кодексу про відкриті списки.

На цьому засідання Погоджувальної ради я оголошую закритим. Завтра о 10 годині ранку всіх чекаю в залі. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку