СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

18 червня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Прошу заходити в зал. Отже, колеги, розпочинаємо роботу Погоджувальної ради. Насамперед хотів би нагадати, що в неділю християни східного обряду відзначили Трійцю, Зелені свята. І я щиро вітаю всіх присутніх з цим великим християнським святом.

І день народження, звичайно, Андрія Володимировича, яке відзначали всією Україною.

Колеги, хотів би нагадати, що попереднього тижня ми розпочали розгляд Виборчого кодексу. Я вважаю, це один із фундаментальних кодексів, законів, які Верховна Рада України цього скликання повинна пройти. І зважаючи на те, що під час зустрічей з громадянами є багато міфів і багато непорозумінь, і багато викривленої інформації з приводу Виборчого кодексу, я вважаю, що нам необхідно буде зробити велику презентацію і пояснити і суспільству, і, напевно, багатьом народним депутатам, власне, переваги Виборчого кодексу.

Я мав дискусії з багатьма мажоритарниками і хочу впевнено сказати, що і для прихильників пропорційної системи, і для прихильників мажоритарної системи Виборчий кодекс є оптимальною системою виборів. Адже громадяни України будуть мати змогу голосувати не тільки за політичну силу, а ще й самостійно визначати, хто з кандидатів від цієї сили може бути в парламенті і може представляти їхні інтереси. Тобто фактично ми зможемо поєднати і партійну структуру, і партійні симпатії з бажанням людей і обрати тих народних депутатів, кого громадяни вважають найбільш достойними виконувати їхні обов'язки.

 І цього тижня ми продовжимо розгляд правок. Ви знаєте, що велика кількість правок, понад 4 тисячі. Нам очевидно доведеться йти більш інтенсивно, аніж ми йшли в попередньому тижні. І я сподіваюсь на розуміння усіх народних депутатів і також доповідача Черненка, що ми зможемо цього тижня дуже активно і більш інтенсивно проходити правки до Виборчого кодексу.

Також цього тижня ми з сумом дізналися, що кум Путіна став співвласником ще одного всеукраїнського каналу, в руках проросійської маріонетки прямо чи опосередковано знаходиться вже кілька загальноукраїнських каналів. І це викликає велику тривогу напевно у всіх українців, тому що в гібридній війни інформаційна війна є однією із ключових напрямків атак на Україну.

І я хочу висловити підтримку і солідарність тим журналістам і представникам телеканалу ZIK, які звільнилися, щоб не стати інформаційною зброєю проти України в руках Кремля. Шануємо вашу позицію і принциповість. І я переконаний, що з цього приводу і державні органи влади повинні зробити певні висновки, бо захоплення і окупація українського інформаційного простору є не менш небезпечна, як і окупація українських областей, як і окупація українського Криму.

Зараз я запрошую до дискусії голів фракцій і хочу нагадати, що ми розпочинаємо сьогодні зліва. І я запрошую до виступу голову "Опозиційного блоку" Вілкула Олександра Юрійовича. Будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Доброго дня, шановний народе України, шановні колеги!

Парламент на цьому тижні буде розглядати Виборчий кодекс. Але ми всі розуміємо, що ми підемо на ці дострокові вибори за старою системою. Цей Виборчий кодекс треба було розглядати і приймати півроку тому,  три місяці тому. Але, на жаль, на той час обурені виборами, намагаючись протиснути Порошенка знову в Президенти, парламент займався геноцидними соціальними експериментами. Наприклад, медичною, освітньою реформою, підвищував пенсійний вік, приймав закони, забороняючи розмовляти скрізь, окрім побуту, любою мовою окрім українською, томосами і всім іншим. Тому зараз ми займаємося Виборчим кодексом, але це ніяк не вплине на ці вибори.

Але чого хоче, чого вимагає народ України? Зниження тарифів і встановлення миру. Тарифи може знизити Президент, сам, власноруч, просто своїм указом призупинивши постанови Кабінету Міністрів, які підвищили ці комунальні тарифи. Але він цього не робить. Хоча він каже, що він за це "за".

Тому я пропоную. Є проекти постанов парламенту про зниження комунальних тарифів. І за це начебто всі фракції парламенту. Ніхто ж не каже "проти". За це начебто Президент. Він же не каже "проти". Давайте проголосуємо постанови про зниження комунальних тарифів. І хай цей парламент хоч чимось добрим запам'ятається для людей. Ви ж розумієте, що цей парламент, ну, люди просто проклинають. Давайте проголосуємо за зниження нарешті комунальних тарифів. Це перше.

Друге, встановлення миру. Дуже важливо зняти блокаду Донбасу: і  економічну, і транспортну, і енергетичну, і, найголовніше, гуманітарну – вона введена указом Президента, постановами Кабінету Міністрів. Тому Президент може її зняти сам, але чомусь цього не робить. Давайте об'єднаємось і нарешті перед виборами зробимо те, що хоче народ України: уберемо цю блокаду Донбасу.

Дуже добре, що там з оточення Президента є різні сигнали. Наприклад, він каже, що хоче проводити референдум про НАТО. Дуже добре. Але у нас же немає Закону про референдум: ні про загальнонаціональний, ні про місцеві референдуми. Давайте проголосуємо. Нами внесено, до речі, ці законопроекти до парламенту: Закон про державний референдум і Закон про місцеві референдуми. І тоді можна буде провести референдум про НАТО.

Також ми ж досі не бачили мирні плани Президента. І дуже багато таких заяв, що суперечать одна одній. Тому Президент зараз у Європі, він розмовляє з лідерами іноземних держав. Це, безумовно, добре. Ну, можливо, треба було б перед українським парламентом нарешті показати свій план. Тому що, як мінімум, парламент повинен проголосувати за закони, які прописані в Мінських угодах, і це дуже важливо. Тому я вважаю, що треба займатися миром, треба займатися зниженням комунальних тарифів.

Зараз вже почалася виборча кампанія, залишилось близько місяця. І мудрі, зважені політики повинні розглядати не лише конкретний тиждень, а й стратегію, як буде далі. Абсолютно зрозуміло, що партія "Слуга народу" сьогодні перша в рейтингу. Абсолютно зрозуміло, що вони багато наберуть на цих виборах. І це надія. Це буде голосування не за програму, тому що програма до кінця невідома, навіть не за конкретних особистостей в списку, це голосування за надію. Надію на зміни на краще.

Але є дуже така важлива річ. От сьогодні кажуть, що цей парламент за фаховістю своєю гірший за всі роки України. Так воно, безумовно, і є. Але коли голосували за той раз, там за той же БПП, не дивились на прізвища, тому проголосували за "парасюків", "козаків-гаврилюків" і так далі. Давайте все ж таки дивитися на програми і дивитися на прізвища.

Я прошу додати 30 секунд.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Не давайте йому 30 секунд. Для чого ображати колег, я не можу зрозуміти. Що, ви такі вже святі там сидите? Для чого? Чим ці люди не такі, як ви? (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. І третє. З 19 по 23 червня у Тбілісі відбудеться 26-а щорічна Генеральна асамблея Міжпарламентської асамблеї Православ’я. Фракція "Опозиційний блок" вимагає включити до складу делегації депутатів України Вадима Новинського і Михайла Добкіна. Адже, в порушення вимог щодо порядку формування складу міжпарламентських делегацій, Комітет закордонних справ на своєму засіданні  вибрав туди лише Ар'єва, Лозового і Єленського. Розкол в…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від Радикальної партії Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Українці дали новому  Президенту величезний кредит довіри і винесли вирок провальній політиці Порошенка. Люди очікують кардинальних змін у кадровій політиці, в міжнародній політиці, в посиленні безпекової політики, в економіці – покласти край епохи бідності! Але що ми  бачимо натомість? На жаль, продовження провальної політики  Порошенка, причому в гіршому вигляді.

Перший блок – кадри. Порошенко призначав на вищі посади своїх бізнес-партнерів, найближче оточення не за професійною ознакою, а за особистою лояльністю. Зеленський обіцяв, що не буде кумівства, натомість призначає на вищі державні посади своїх бізнес-партнерів, "95 квартал", людей Януковича, Азарова, Порошенка. Хіба це і є нові обіцяні обличчя і "соціальний ліфт"? Ні.  

Друге питання, стратегічно важливе для України – земля. Порошенко робив все для того, щоби дозволити  вільний продаж сільськогосподарської землі, як  це вимагає МВФ для того, щоби міжнародні корпорації могли  її скупити. В українських реаліях, це означало б лише одне: обезземелення українських селян, скупку землі аграрними баронами, латифундистами, іноземними корпораціями. Це було б остаточне перетворення України  на сировинну колонію, яка експортує по всьому світу зерно і талановитих людей, які не знаходять роботи вдома,  в Україні.

Олег Ляшко і наша команда проти такого продажу землі! Треба не землею і сировиною торгувати, а готовою продукцією. Для цього ми запропонували зміни до Конституції, які передбачають, як в Польщі, закріпити, що основою державного аграрного устрою є фермерські господарства.

Друге. Ми  запропонували справедливу систему дотацій в сільському господарстві. Щоб не мільярд отримував один агробарон, агролатифундист, а щоб кожен селянин, який тримає корову, отримував мінімум 5-7 тисяч гривень на кожну голову державної дотації. Це абсолютно реально і це є відродження українського тваринництва.

Ми запропонували відмінити сплату за переоформлення паїв, здешевлення кредитів для людей в селах. Комплексний підхід, який відрізняється докорінно від того, що хотів Порошенко і сьогодні хоче Зеленський. Ми не дамо продати українську землю.

Третє питання, ціна на газ і комунальні тарифи. Сьогодні заборгованість за комунальні тарифи сягнула майже 70 мільярдів гривень. Кожна третя родина практично не здатна сплачувати за комуналку, більше того, у людей за борги забирають субсидії – це несправедливо і це неприпустимо. В команді Зеленського при цьому кажуть, що Зеленський не обіцяв знизити  тарифи, а лише жартував про них. Мільйонам українців не до жартів.

Команда Ляшка пропонує реальний план здешевлення газу і комунальних тарифів для населення. Перше – це перегляд Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, під яким, до речі, стоїть підпис Президента. Друге – запровадження справедливої формули ціни на газ. Збільшення українського газовидобутку через потужні інвестиційні стимули. Масштабна енергомодернізація і "теплі" кредити через ті закони, які були розроблені командою Радикальної партії і сьогодні вже працюють на утоплення дитячих садочків, шкіл, лікарень, університетів по всій країні.

І, нарешті, повернення до державного бюджету півтора мільярди гривень премії виплаченої Коболєву і його заступникам несправедливо, незаконно, абсолютно аморально. Ці гроші треба спрямувати на погашення заборгованості людей, забрати їх у Коболєва і повернути людям.

Ті, хто каже, що Президент не має впливу на тарифи, дуже помиляється. Згідно 106 статті Конституції Президент України має право зупинити рішення уряду про підвищення ціни на газ для населення і воно негайно вступає в силу. А враховуючи Першу статтю Конституції, згідно якої Україна є соціальною державою, це є обов'язок Президента. Ціни на газ в Європі за місяць впали на 20 відсотків, а в Україні піднімають тарифи – це  несправедливо, це цинічно і це треба  виправляти.

І, нарешті, економіка, на словах Президент Зеленський обіцяв зупинити епоху бідності, а насправді продовжує політику свого попередника  Порошенка, який  заглядає в рота МВФ, потурав цій  політиці…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. …потурав політиці затягання пасків населенню, набирання нових кредитів МВФ, чим спричинив багатомільйонну еміграцію українців за кордон.

Політика Радикальної партії протилежна. Ми послідовно виступає за економіку високих заробітних плат, гарантованих соціальних стандартів, справедливих пенсій. Це реально на основі відновлення української промисловості і ми запропонували антикризовий  план розвитку економіки як це зробити. Радикальна партія  закликає об'єднатися навколо цього плану.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від групи "Партія "Відродження" Писаренко  Валерій Володимирович.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, я хочу запропонувати не таку радикальну, але  достатньо конкретну пропозицію, яким чином  парламенту в останні дні або, можливо, тижні своєї роботи зробити щось корисне. Ось давайте поговоримо про  результат: результат, який від нас очікує все  суспільство. Якщо хтось не помітив, що відбулося на виборах, думаю, що вас чекає не дуже добра доля, люди очікують, щоб парламент почав працювати єдиною командою  з Президентом обраним Володимиром Зеленським.

Хочу запропонувати сьогодні  під час  пленарного  засідання провести сигнальне голосування. Якщо у нас немає  226 голосів під Виборчий кодекс, перестаньте обманювати  суспільство,  що його будуть  ухвалювати, давайте його знімемо. Я як автор декількох сотень поправок зніму всі свої поправки. І давайте його знімемо і перейдемо до тих питань, які сьогодні суспільство очікує до прийняття.

Я переконаний, що немає  жодних  226 голосів, я переконаний, що  цей  законопроект стоїть лише задля того, щоб парламент не працював і ініціативи Президента Зеленського сьогодні не могли розглядатися в сесійній залі. Я переконаний, що ви хочете  заблокувати до  парламентських виборів  роботу парламенту. Тому давайте не будемо нікого обманювати. Зараз вийдемо у сесійну  залу, поставте  на сигнальне голосування, побачите там, ну, дай боже, 150 голосів і побачите, що немає жодних голосів на цей Виборчий кодекс. Знімаємо його і переходимо до кадрових питань.

Президент попросив у парламенту дати йому можливість працювати. Перше – знімаємо Генерального прокурора, друге – знімаємо Голову СБУ, третє – Міністра закордонних справ і Міністра оборони. І надаємо можливість Президенту сформувати свій порядок денний.

За нього  проголосувало  більше 70 відсотків українців. Перестаньте блокувати його роботу! Ви сьогодні бачите, що Президент їде у міжнародні відрядження, він не може взяти із собою призначених керівників міжнародних відомств. Задля чого це робити? Ви підставляєте парламент, шановні колеги. Пропоную перейти до реальної результативної роботи.

Далі. Давайте перейдемо до формування команди, яка може показати результат крім кадрових питань. От сьогодні у нас є ініціативи, перше, наприклад, антикорупційні, також одна з них Президентом подана. Суспільство очікує. Давайте покажемо, що ми можемо це зробити. Антикорупційні ініціативи можуть сьогодні змінити атмосферу, скажемо так.

І якщо ми сьогодні всі об'єднаємося, повірте, це додасть кожному з вас, хто сьогодні на виборчій кампанії, можливість отримати ще раз довіру від людей. Тому що сьогоднішня поведінка парламенту заганяє недовіру до цієї інституції, ну, далеко "за плінтус", і я думаю, що далі буде ще гірше.

Звичайно, що люди очікують від нас і питання по тарифам, і по миру. Я хочу вам сказати, що точно так же люди хочуть і просять парламент зробити щось, щоби зупинити виїзд за кордон мільйонів українців. От я зараз повернувся із Харкова, так люди говорять про те, що останніми роками розрушаються сім'ї, виїжджають батьки, сини, матері і в нас залишаються неповноцінні сім'ї. Я не говорю також про десятки тисяч і сотні тисяч молодих українців, які їдуть навчатися у Польщу, ще десь, де освіта не завжди добра, але вони мають там надію на майбутнє. Ось давайте покажемо, що майбутнє можливе тут, і всю надію, яку люди показали на виборах, конвертуємо в реальний результат. Прошу вас всіх, колеги, об'єднатися.

Андрію Володимировичу, до вас окреме питання. От ми з вами достатньо різні люди, з різними поглядами. Я навіть ініціював ваше відсторонення, ось. У мене не вийшло зібрати 226 голосів за це, але Президент Зеленський допоміг – він розпустив весь парламент, ось. Але хочу вас попросити, ось ви зараз можете зробити, напевно, наприкінці каденції якусь таку історичну подію. От припиніть блокувати ті ініціативи, які вніс Президент, от закінчіть цей розгляд Виборчого кодексу. Ви все рівно не проголосуєте за Виборчий кодекс. І попрацюйте ці пару тижнів на результат!

От я говорю, що вам люди скажуть "спасибі", можливо востаннє, але скажуть "спасибі". Ось давайте попрацюємо командою і неважливо, як ця команда буде називатися. Ось наша збірна по футболу показала що таке, коли гра іде командою – вони стали Чемпіонами світу, ось давайте і парламент стане чемпіоном світу.

 Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До мене  було звернення. Пане Валерій, я думаю, що ще неодноразово мені скажуть "спасибі". І я переконаний, що в нас ще попереду багато буде активної і дієвої роботи. Ми, звичайно, всі з цікавістю спостерігали за вашою ініціативою про зняття Голови Верховної Ради України. На жаль, ми так і не побачили тих підписів, які ви героїчно збирали, але я поважаю вашу ініціативу і, як ви знаєте, не робив жодних перешкод, робив все сприяння для того, щоб ваша ініціатива мала місце.

Але, друзі, ви мені скажіть, в мене інколи таке враження, що в нас у всіх якась загальна амнезія, коли ми говоримо: "Нехай парламент хоч нарешті щось добре зробить". Ніби ми не були в цьому залі, колеги? Та я нагадаю тільки події останніх років, коли нам говорили: "Ви ніколи не зможете прийняти Закон про Антикорупційний суд". Так, ми тоді теж розглядали його тижнями, але ми змогли його прийняти. Ще не так давно нам говорили: "Ви ніколи не зможете прийняти Закон про мову".  Але ми прийняли Закон про мову і, більше, половина українці поаплодують тому Закону про мову, хоча так, ми теж розглядали його кілька тижнів.

Ми говоримо так, ніби тих 5 років ми не робили справді історичних рішень, історичних в усіх проявах. І завдяки тому, що ми кожного дня один одного просто поливаємо брудом, таке і складається в суспільстві уявлення про нашу роботу.

Отже, хочу вам сказати, що Виборчий кодекс має всі передумови для того, щоб бути прийнятим. Ми зараз можемо спитатися без сигнальних голосувань голів фракцій. Я можу вам сказати відповідально з тих консультацій, які я знаю: "Блок Петра Порошенка" підтримує Виборчий кодекс про відкриті списки, "Народний фронт" підтримує Виборчий кодекс з відкритими списками, "Самопоміч" підтримує Виборчий кодекс з відкритими списками, "Опозиційний блок" підтримує Виборчий кодекс з відкритими списками. Я переконаний, що і Радикальна партія і "Батьківщина" теж підтримують.

І коли комусь хочеться зірвати прийняття Виборчого кодексу, я хочу вам сказати – не вийде! Ми його приймемо так само, як приймали наші реформи: і медичну, і освітню, як приймали Антикорупційний суд, як приймали мовний закон – так само системно, так само згідно закону. І я впевнений, що український парламент має достатньо потенціалу, щоб прийняти ще один історичний закон. Не нарешті, а наголошую – ще один історичний закон. І кожен, хто хоче зупинити цей процес, хто хоче загнати Україну в закриті виборчі списки, цей сценарій не буде мати успіху. І я переконаний, що ми зможемо це продемонструвати і своєю роботою, і своїм рішенням.

Дякую вам.

Від групи "Воля народу" Шахов Сергій Володимирович.

 

ШАХОВ С.В. Шахов Сергій, Луганщина. Але буду говорити для всього українського народу. Я повністю підтримую Валерія Писаренка про те, що сьогодні в парламенті йде повна профанація, наших колег не вистачає. Хотів би, щоб ми зараз встали при видачі карток і подивилися, скільки буде парламентарів саме в залі.

Перше. Ми рік приймали рішення з Центральною виборчою комісією, гралися саме в політику. По-друге, приймали мовний закон чотири місяці. Я вільно говорю українською мовою, кажу зі сходу України, але я проти того, що сьогодні гралися на цих питаннях, коли йде війна.

По-третє, правильно сказав Олександр Вілкул, що сьогодні тарифи заоблачні, захмарні – і ніхто не звертає на це увагу!

Я запрошую кожного парламентаря, я запрошую ще раз весь Кабмін до Луганської області напередодні Дня фермера, завтра День фермера, хай проїдуться по Луганській області і подивляться, як вантажівки розчавлюють той асфальт! Вантажівки, які везуть на "прозрачную стену" невідомий щебінь і розвалюють останні дороги, які ще залишилися в Луганщині: від Троїцького до Білокуракиного, Міловський район, Марківський район, Біловодський район, Новопсковський район, Станично-Луганський район, де йде війна, в Трьохізбенку, де заміновані ще дороги. Подивіться, що робиться  взагалі в містах: Лисичанську, Рубіжному, Сєвєродонецьку – все розвалено. Ніхто не звертає уваги на інфраструктуру.

Мною було зареєстровано багато проектів постанов, які можна було поставити на голосування і проголосувати без комітетів навіть, Андрію Володимировичу. Це проект Постанови 8038 про "фрізону" Луганської області. Це проект Постанови 9027 про аудит газотранспортної системи, свердловин газових: де дівається український газ? І куди взагалі йде український газ і чому він не йде споживачам саме в Луганській, Донецькій області, в Черкасах, Чернігові, де його добувають? Чому ціна заоблачна також на газ в Україні? І також в цій постанові сказано – мораторій накласти на підвищення ціни на газ.

До мене руки сьогодні чіпляють люди, коли я йду по округу, і запитують: "Сергій Володимирович, чи будуть підвищувати ціни на газ чи ні?". А у нас стоїть на порядку денному Кодекс виборчий.

Не треба людям дурити голову, повинна бути мажоритарна система. Хтось виходить і спочатку говорить – відкриті списки, а потім виходять, говорять – закриті списки для олігархів, щоб зайшли охоронці, водії, коханки і так далі, як 2006-2007 роки. Сьогодні потрібна мажоритарна система і не треба сьогодні дурити людям голову.

Всі правки, їх 5 тисяч правок, коли ми їх приймемо до цього кодексу? Треба ставити питання, які сьогодні болять українському народові! Як буде розвиватися сьогодні інфраструктура нашої держави? Як буде розвиватися економіка нашої держави? Чи заморозять борги МВФ сьогодні в державі? Україна повинна виплачувати борги. Але сьогодні потрібно подивитися, куди ділися 2 трильйони гривень, хто їх і куди витратив?

Четверте. Скажіть, будь ласка, чому не поставили проект постанови, яку я реєстрував ще два роки тому і бігав до тієї трибуни і говорю, що в Сєвєродонецьку банда кровава бутковська грабує місто на кістках Сергія Самарського, сьогодні вкрадено 700 мільйонів гривень. Ніхто на це не звертає увагу. Всім начхати на те, що відбувається в обласному місті Луганської області! Банда грабує, політики "ликуют", приймають якісь кодекси!

Приїдьте і подивіться, що робиться саме на рідній моїй Луганщині! А це Донбас, там де іде війна. І треба закінчувати іграшки в політику. Як сказав Володимир Зеленський словами Черчилля: "Хто грає в політику, той програє, а хто будує, займається господарством, той переможе". Так давайте будемо перемагати. Їдьте на округи і подивіться, пройдіться повністю по людях і попитайте, що відбувається сьогодні на вулицях у людей. Як людям виживати за ті копійки, які вони сьогодні отримують за пенсії! Які сьогодні копійчані отримують заробітні плати! Які мільярди грабують сьогодні олігархи!

Також, п'яте, проект постанови 8376 за електроенергію. Люди не бачать сьогодні в своїх платіжках…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ШАХОВ С.В.  …і тролейбусах, та в трамваях, та електричному транспорті. В чотири рази подорожчав проїзд в електротранспорті. Чому? Тому що наживаються олігархи.

Люди сплачують по 90 копійок до 100 кіловат в хатах і вони бачать цю платіжку. А те, що вони сплачують 2,62 за вуличне освітлення – цього не видно. Тому що вони сплачують за той електричний транспорт, який будували ще в Радянському Союзі, дбали про людей, а сьогодні в них відбирають останнє!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Від фракції Партії "Блок Петра Порошенка" голова фракції Артур Герасимов. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Шановні українці! Перш за все команда "Європейської солідарності" Петра Порошенка щиро вітає християн України з минулим світлим Днем Святої Трійці. Цього року українці вперше за понад 300 років святкують найвизначніші релігійні свята у храмах помісної Православної Церкви України. Поява незалежної від Москви автокефальної Церкви – один з найбільших здобутків за всю нашу національну історію. Згадайте, ще рік тому одержання Томосу здавалося недосяжним, а сьогодні це доконаний факт. Українці на чолі з Петром Порошенком вибороли духовну незалежність попри всі перешкоди внутрішніх і зовнішніх ворогів нашої держави.

Під час Революції Гідності українці зробили свій цивілізаційний вибір. Ми сказали: "Майбутнє України – у Європі". За час президентства Петра Порошенка Україна впевнено стала на шлях до повної, всеохопної інтеграції в європейське співтовариство. Команда "Європейської солідарності" на чолі з Петром Порошенком протягом останніх п'яти років постійно доводила свою державницьку позицію і здатність боротися та втілювати те, чого не змогла зробити жодна попередня влада в Україні.

Найяскравіший приклад – відроджене з руїн українське військо. Чи вірив хтось у 14-му році, що під час зовнішньої агресії і окупації великих промислових регіонів нам вдасться за короткий період створити одну з найсильніших армій на континенті? Та ніхто не вірив. Подивіться зараз: наше військо повністю забезпечено зброєю, технікою, якісним спорядженням, безпілотниками, "Стугнами", "Джавелінами" і стрімко рухається до стандартів НАТО. Здійснюється потужна ракетна програма.

Також Україна за 5 років перетворилась із об'єкта у потужного суб'єкта міжнародної політики. Президент Петро Порошенко фактично відкрив другий фронт – дипломатичний – для економічного і санкційного тиску на Росію. Основний принцип зовнішньої політики був: нічого про Україну без України. І наші партнери це підтримали.

Згадайте, Грузія у 8-му році, яка так само постраждала від російської агресії, фактично зникла з порядку денного Західного Світу всього за півроку. Ми безперервно були в центрі уваги цивілізованих країн протягом п'яти років, під час яких Захід послідовно посилював тиск на агресора для захисту України.

Україна вистояла у найстрашніші дні війни і стала на шлях до європейської і євроатлантичної інтеграції. Якщо зупинитися зараз, усі випробування  й  усі жертви українського народу виявляться марними. Кожен з наведених мною пунктів: армія, міжнародна коаліція проти Росії, помісна Православна церква, а також мова, культура – можуть знову опинитись під загрозою реваншу і знищення.

Партія "Європейська солідарність" Петра Порошенка є державницькою політичною силою, і ми маємо чітке бачення як протистояти прокремлівському реваншу, як перемогти зовнішнього ворога та як привести Україну до набуття повноправного членства в ЄС та НАТО.

Передусім наша команда у Верховній Раді і надалі буде жорстко відстоювати державницькі позиції та не дозволить втілити сценарій капітуляцій, які нараді активно лунають з різних джерел. Завершення війни відбудеться тільки нашою перемогою і за українським сценарієм.

Обов'язковим є продовження руху до членства в НАТО. Тільки альянс гарантує нам довготривалий мир та безпеку від зовнішнього вторгнення. Нагадаю, за всю історію існування цього оборонного союзу жодна країна не наважилась напасти на його члена, бо принцип колективної оборони говорить: "Напад на одного означає напад на усіх". Наша політична сила має чітке бачення інтеграції України в НАТО.

Наступне. Оновлена "Європейська солідарність" у власній програмі чітко фіксує курс на євроінтеграцію і повноправне членство в Європейському Союзі. Бо саме стандарти Євросоюзу, а аж ніяк не стандарти "Тайожного союзу" забезпечують усім громадянам без винятку високий рівень доходів, соціального забезпечення, принципів верховенства права та особистих свобод.

Для команди Петра Порошенка ЄС і НАТО – це головні пріоритети, які дозволять забезпечити в Україні мир, безпеку, відновлення територіальної цілісності, економічне зростання до європейського рівня життя та верховенство права – і ми будемо за це боротися.

Щодо порядку денного. Продовжуємо розгляд законопроекту про Виборчий кодекс з запровадженням відкритих списків. Фракція нашої політичної сили цього тижня продовжить ретельну роботу над правками до відповідного законопроекту, аби остаточна редакція враховувала рекомендації експертів та  зміцнювала демократичні стандарти виборів в Україні.

Ми також звертаємося до представників профільного комітету якнайшвидше доопрацювати та підготувати до другого читання проекти законів про капеланство (10244-1) та про сержантський склад (10181). І вважаємо, що їх також треба обов'язково на цій сесії приймати в сесійній залі парламенту.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Народного фронту" голова фракції Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, дозвольте поставити запитання: чи пам'ятаємо ми з вами, як і з чого починалася російська окупація, як вона відбувалася в Криму, і які події супроводжували початок агресії на український Донбас? Чи пам'ятаємо ми про це чи ми занадто поглинуті дочасними виборами, внутрішніми протистояннями і нам немає часу розгледіти загрозу, яка перестає перед країною?

Першою ознакою підготовки планів окупації є поява на українських територіях пропагандистської мережі. Це правило підтверджено неодноразово. Спочатку Кремль створює підконтрольні медіа, приводить туди агентурних "скобєєвих", а слідом за  ними приходить озброєне до зубів російський бойовик і кадровий окупант. Так руйнуються державна цілісність, суверенітет і незалежність.

Минулого тижня сталася подія, яка вимагає реакції державницьких сил парламенту, і взагалі адекватних людей в Україні. Пропутінські сили встановили контроль над ще одним телеканалом, продовжуючи захоплювати інформаційний простір країни. Телеканал ZIK відтепер належить оточенню кума Путіна Медведчука, стає інструментом впливу у руках нових власників, які ганебно їздять у кремлівські приймальні попри війну, яка триває п'ять років, попри 13 тисяч загиблих наших громадян від рук російських бойовиків.

ZIK – третій телеканал у руках російської "п'ятої колони". І ми повинні усвідомлювати, завтра чи післязавтра таких каналів ставатиме ще більше, якщо відповідальні державницькі сили не намагатимуться протистояти інформаційній окупації. Це реальна небезпека. Це причина бити на сполох! Низка відомих журналістів, не бажаючи працювати на каналі Медведчука, подали заяву на звільнення з каналу.

Фракція "Народного фронту" висловлює слова поваги до цього громадянського вчинку. Те, що ви зробили, гідно і важливо. Ваш крок є свідченням того, що українська професійна журналістика почала здійснювати опір інформаційній окупації. Черга бути настільки ж відповідальними і українській владі.

Фракція "Народного фронту" звертається до Президента Володимира Зеленського із закликом невідкладного скликання засідання РНБО для розгляду питання загроз інформаційній безпеці, з максимальним інформуванням суспільства про ухвалені рішення. Ми також попереджаємо, що інформаційна корозія здатна роз'їсти найміцніші позиції будь-якого політика, навіть якщо його підтримка в суспільстві безпрецедентно висока. І нам би зовсім не хотілося, щоб порядок денний українського Президенту, парламенту, уряду і всьому українському народу щоранку оголошували на каналах російського впливу в Україні.

"Народний фронт" був ініціатором створення Тимчасової слідчої комісії щодо втручання у вибори Росії та пов’язаних з нею громадян України. Ми звертались до всіх фракцій із закликом надати своїх представників для формування ТСК. Проте я хотів би спитати присутніх тут голів фракцій, які не подали кандидатів у ТСК: яка невидима рука зупиняла вас взяти участь у роботі в ТСК? Страх перед Путіним? Зв'язки з його кумом? Бізнес-інтереси?

Сьогодні той випадок, коли навіть мовчання можна розцінити як зраду. Тому "Народний фронт" вимагає чіткої реакції і плану дій для недопущення московського реваншу в Україні.

Тепер щодо інших важливих тем. Ми сьогодні дуже багато почули від моїх колег голів фракцій і груп стосовно того, що дуже багато українців виїжджають за кордон, не від хорошого життя. Щойно я зареєстрував законопроект щодо захисту трудових мігрантів № 10383. Це надважливий проект, розроблений на прохання наших співвітчизників, які працюють зараз за кордоном. Ми чіткіше виписуємо обов’язки держави щодо практичного захисту українських трудових мігрантів. Бо зараз права іноземців в Україні подекуди захищені краще, ніж права українців на заробітках. Ми маємо захистити їх права!

Закликаю всіх депутатів усіх фракцій і груп якнайшвидше ухвалити цей законопроект. Дамо співвітчизникам сигнал, покажемо, що Україна захищає своїх трудових мігрантів. Долучайтеся!

Слава Україні!

 

ПАРУБІЙ А.В. Героям слава!

Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" голова фракції Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове, вельмишановний пане Голово, почнемо з базового, матеріального. Через діряву митницю, яка була дірява, залишається дірявою, через офшори, через не введення податку на виведений капітал, через абсолютне незбалансоване тарифоутворення Україна в рік не дотягує до бюджету 8 мільярдів доларів. Це все людські гроші.

Сьогодні уряд знову тішиться запозиченнями, облігаціями, а 8 мільярдів власних українських грошей залишаються в кишенях декількох людей, яких всі називають олігархами. Це фізичне пограбування.

Непомітною була подія минулого тижня – рішення  Конституційного Суду щодо неконституційності НКРЕКП і призначення НКРЕКП  Президентом України. Чому ж ми про це мовчимо?  Тобто всі тарифи, по великому рахунку, в Україні  незаконні і неконституційні. І це величезне рішення, можливо, друге справедливе рішення на користь українців  Конституційного Суду за останніх 15 років.

Але є інша сторона медалі саме цього рішення. Ми полишаємо зону юридичної безпеки країни. Повне розбалансування владних гілок. Сьогодні будь-яке рішення НАБУ і НАЗК може бути визнане неконституційним саме з таких самих причин. Як визнано неконституційним формування НКРЕКП,  яке служило і служить сьогодні олігархам, створене  Президентом, колишнім   Президентом України. Я вважаю, що це надзвичайний сигнал, який має бути негайно розглянутий спеціальною групою людей, який створить  Президент України.

 "Самопоміч"  дала пропозицію – це створення Закону про  Президента, де вносяться зміни до 89-и законів України, які   порушують Конституцію і розбалансовують гілки влади в країні. Пропозиція  від "Самопомочі" до  Президента України: негайно зібрати робочу і негайно, ще цим парламентом, збалансувати владу в країні. Інакше ми вийдемо з зони юридичної безпеки держави і вона може  зникнути без війни.

Уважно спостерігали за візитом Президента  України в Париж. Хочемо сказати, що риторика наших західних партнерів, особливо французів, не міняється. Вони далі говорять про конфлікт на Донбасі, а не російську агресію в Україні, вони далі називають колаборантів і ворогів сепаратистами. І дякую  Президенту України, що він скоригував двічі згаданих сепаратистів у промові  Президента Франції.

Це недопустимо. Донбас і Крим є окупованими територіями російською агресією! І і це повинна бути українська позиція. Так, нормандський формат буде кращий за мінський, бо мінський формат – це російський формат, веде до повної втрати української суверенності і незалежності.

Повинен бути український формат, пропонуємо ми Президентові, де участь буде пряма, активна України, наших західних партнерів, таких, як Польщі, країн Балтії, Угорщини, які потерпіли від російської агресії в ХХ столітті, і, беззастережно, із активною участю Сполучених Штатів Америки і Великої Британії. Саме цей український формат приведе до стабільності, миру на українській території, поваги до українського суверенітету у світі. А не якийсь там "конфлікт на Донбасі" до сьогоднішнього дня говорять провідні політики світу. Російська окупація Донбасу і Криму, європейської частини світу.

Але крім того ще має буди справедливість, покарання. Парламент має негайно прийняти відставку Генерального прокурора, запропоновано Президентом України, бо це були вища точка ганьби теперішнього парламенту. Справді, теперішній парламент багато доброго зробив, але точкою його ганьби було призначення останнього Генерального прокурора: зі зміною законів і відсутністю освіти. Виправимо це негайно, можливо в середу на позачерговому засіданні нашої Ради.

Щодо Закону про вибори. Фракція Партія "Самопоміч" пройшла передвиборчий праймеріз шляхом…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  …шляхом відкритих внутрішньопартійних списків. Хочу вам сказати це не легко, але це єдиний справедливий спосіб формування списків і походу на вибори.

Хочу сказати також  людям, що ситуація, яка склалася з кодексом не є така прямолінійна. І є велика ймовірність, що ця Рада його не прийме, тільки тому що такий дизайн, бо олігархи не хочуть відкритих списків і на останньому тижні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я би тільки ради більше оптимізму, я бачу передумови для позитивного рішення.

І від фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" голова фракції Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги! Хотілось би, щоб на Погоджувальній раді піднімалися реальні проблемні питання, а саме головне, обговорювалося тут і приймались якісь рішення, щоб це не перетворювалося просто в односторонні заяви лідерів фракцій, на які ніхто не реагує. 

І хочу розпочати з того, що до абсурду доведено сьогодні очікування людей щодо покарання за корупційні злочини верхівки управління  країною, які правили до президентських виборів. Для того, щоб розслідувати всі ці корупційні оборудки, для того, щоб розслідувати зловживання з фінансовими потоками, з роботою державних корпорацій нам потрібні  нові силовики, всі це знають. Прямо Конституцією передбачено, що у Президента є конституційне право звільнити і призначити Генерального прокурора, Голову Служби безпеки України.

Але мені здається, що якось за лаштунками парламенту і, взагалі, української політики йде якась глибока гра. От знаєте, ця гра, яку важко  пояснити. З одного боку декілька  фракцій у парламенті розповідають, що поки не внесені реальні кандидатури на призначення Генерального прокурора і Голови Служби безпеки України,  вони голосувати не будуть, тому що  не можуть залишити без  управління силові  структури. І з одного боку – це відмовка, а з іншого в цьому є раціо. А друге, Президент Володимир Зеленський не вносить подання на призначення Генерального прокурора і  Голови Служби безпеки України.

Я думаю, що нам треба звернутися до Президента і розв'язати цей заплутаний комок справ таким чином: Президент буквально завтра  вносить подання на призначення Генерального прокурора  і Голови Служби безпеки. Парламент має право по процедурі ad hoc призупинити, можливо, на півдня розгляд  Виборчого кодексу і проголосувати за  звільнення і за  призначення Генерального прокурора і Голови Служби безпеки України.

Дорогі друзі, якщо цього з обох сторін не буде зроблено, це буде означати, що є якась невідома суспільству змова залишати старого Генерального прокурора і  Голову Служби безпеки України і покривати ті злочини, які відбувалися корупційні 5 років.

Що це означає і чому це треба робити негайно? Це означає, що якщо зараз не почнуться гучні розслідування і суспільству не будуть пред'явлені винні за розкрадання фінансів, майна, землі в Україні, це означає, що на позачергових парламентських виборах вся ця корупційна верхівка пройде до парламенту. Так що, ми спільники в цьому?

І тому я звертаюся зараз до представника Президента у Верховній Раді  з проханням: все-таки попросити Президента внести кандидатури на призначення Генерального прокурора і Голови Служби безпеки України. І звертаюся до Голови Верховної Ради: як тільки ми отримаємо такі подання, в процедурі ad hoc проголосувати те, що передбачено Конституцією – призначення нових силовиків. І тоді суспільство відчує, що є якась справедливість і  що якісь зобов'язання виконуються.

Друге, про що треба говорити, і я думаю, що із-за цього силовики і не призначаються. Поки ми з вами тут мирно розмовляємо, на жаль, іде по суті привласнення газотранспортної системи України. Ви знаєте, що "без шума и пыли" зараз майже контрольний пакет газотранспортної системи готується до передачі якимось невідомим інвесторам. І сьогодні до штучного банкротства доводиться "Укртрансгаз" – наша газотранспортна система.

Дорогі друзі, я зараз роблю публічну заяву, і вважайте це по суті депутатським зверненням до Державного бюро розслідувань, до НАБУ перевірити негайно, чому "Укртрансгаз" – абсолютно прибуткова успішна структура, яка має в основі власність на газотранспортну систему, сьогодні на межі банкрутства? І як діючий уряд зараз готується нашу власність, яка коштує приблизно 300 мільярдів євро, щоб побудувати таку саму, готується до переписування на невідомо яких інвесторів. Україну позбавляють другої за значимістю приватної державної власності після землі!

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І останнє, що я хотіла би сказати, це хаос. 1 червня мусила бути подана бюджетна декларація на наступні 3 роки. Ніякої декларації немає! Бюджетний процес не відбувається. А те, що викинули зараз в пресу таємно, говорить про те, що на 3 роки закріплюється та бідність людей, яка панувала 5 років.

І тому я прошу зараз розпочати бюджетний процес, викликати уряд і запитати, хто відповідає.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, будь ласка, 5 хвилин.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, користуючись присутністю тут шановного представника Президента України у Верховній Раді, хотіла би звернутися до вас з наступним, шановний колего. Ми всі дуже чекаємо підписання Президентом України законів, які минулого тижня сесійно прийняв парламент і які є надзвичайно важливими в контексті виконання Угоди про асоціацію, а також наближення України до ЄС і НАТО.

Мова іде про Закон (10183) імплементація актів законодавства ЄС в сфері технічного регулювання. Тобто це технічний безвіз по суті, і це було би чудовим сигналом до саміту України – ЄС.

Друге. 10181 – це щодо виконання військового обов'язку і сержантських звань, який розроблявся, цей законопроект, разом з нашими партнерами з країн НАТО. І його дуже очікують в армії, тому що він скасовує ті ще пострадянські звання "прапорщика" і дорівнює сітку сержантських звань до стандартів НАТО.

І, очевидно, ми так само очікуємо негайного підписання енергетичної угоди, Додатку 027 ЄС, да, 027, це дуже важливо.

Шановні колеги, звичайно, тут уже говорили про те, що ми надзвичайно уважно слідкуємо за першим візитом нового Президента до країн нормандського формату. З приємністю відзначаємо, що зовнішньополітичні відомства і зовнішньополітичні радники підготували тези, які були публічно озвучені і які повністю повторюють зовнішньополітичний курс Президента Порошенка і його риторику про, по-перше, незмінність мінського формату, по-друге, про те, що не може бути жодних перемовин прямих із сепаратистами. Тому що насправді мінський формат, він передбачає виключно переговори у форматі Україна–Росія за сприяння ОБСЄ для того, щоб вирішити війну на Донбасі.

Мені прикро, що протягом п'яти років колеги, в тому числі присутні в цій залі, не знають, що не існує ніякого мінського процесу окремого. Це є похідна від нормандського формату і саме нормандський формат дуже чітко, – там були підписані Мінські угоди – і зафіксував ці перемовини. І для того, щоби мінський формат – процес, який сьогодні знаходиться в колаптоїдному стані виключно через деструктивну позицію Російської Федерації, давав результат, нам дійсно необхідні перемовини в нормандському форматі, добре, якщо їх почнуть готувати.

У той же час важливо, щоб прозвучала чітка заява відносно Парламентської асамблеї Ради Європи, де дійсно немає жодних передумов для повернення туди російської делегації. Але дійсно бентежить зміна риторики наших західних партнерів, зокрема і щодо необхідності повернення російської делегації. Вибачте, будь ласка, білоруська делегація десять років не працює в Страсбурзі через присутність в Білорусі смертної кари. А росіяни застосовують вбивства українців на Донбасі. І при цьому сьогодні їм намагаються в Страсбурзі розкрити обійми європейські країни під егідою того, що: "А як же це так, ми будемо без Росії?", яка не виконує жодної сьогодні резолюції ПАРЄ. Тому Україна буде жорстко захищати принципи Ради Європи, які базуються на повазі до прав людини.

Але в той же час я хочу сказати, що якщо тези, підготовлені зовнішньополітичним відомством для Президента Зеленського були такими, що продовжують зовнішньополітичний курс України, то політичні експромти були вельми невдалі. І я повністю хочу підтримати заяву міжфракційного об'єднання "Рівні можливості", яке об'єднує майже всіх жінок-депутаток Верховної Ради України. Те обурення, яке сьогодні багато жінок у різних політичних списках, які кандидують так само до парламенту, вже висловили відносно заяви, коли Президент через кому поставив як бренд України українську їжу, українських жінок і заявив, що це є брендом, і закликав всіх до такого туризму.

Все-таки ми вважаємо, що жарти "95 Кварталу" мають залишитися в минулому і Президент, який представляє європейську країну, дуже має коректно ставитися до питань гідності, рівності і поваги до українського жіноцтва, які не тільки красиві, розумні, професійні, але й іноді і на порядок вище підготовлені до зовнішньополітичної роботи, в тому числі ніж деякі чоловіки у владі.

Власне, я тут поставлю крапку і також хотіла би просити, щоби колеги також цього тижня поставили по процедурі… 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування нападів на громадських активістів, тому що як член ТСК знаю, що ми вже цей звіт підготували і маємо звітувати перед парламентом за ці наробки, які в рамках роботи нашої комісії нами напрацьовані. Ми би були вдячні, якби або в середу, або в п'ятницю такий звіт стояв в порядку денному.

Від себе особисто я також вважаю, що парламент цього тижня…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Представник Президента України у Верховній Раді України Стефанчук Руслан Олексійович, будь ласка.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати, шановні присутні, на превеликий жаль, за період з моменту інавгурації Президента України з 20 травня по 7 червня парламент з внесених п'яти законопроектів, трьох подань не підтримав жодної ініціативи Президента, і вони вважаються відхиленими і знятими з розгляду. Таке взаємне несприйняття дає підстави сьогодні поважним авторитетам України, зокрема першому Президенту України Леоніду Кравчуку, стверджувати, що це має ознаки узурпації влади.

Я дуже не хотів би, щоб подальші наші відносини будувалися на такому взаємному несприйнятті. І ми будемо виконувати і в подальшому покладену на Президента функцію законопроектування як суб'єкта законодавчої ініціативи. І дуже просимо, насамперед, парламент України знайти можливість на цьому пленарному тижні розглянути ті три подання, які внесені Президентом України. Це про надання згоди на звільнення Президентом України Луценка Юрія Віталійовича з посади Генерального прокурора України, про звільнення Клімкіна з посади Міністра закордонних справ і про призначення Пристайка Міністром закордонних справ України.

Крім цього просимо вас також звернути увагу на те, що Президентом України подано минулого тижня ще два законопроекти, які є важливими надзвичайно для енергетичного ринку України. Це зокрема перший законопроект про внесення змін до статті 9.1 Закону "Про альтернативні джерела енергії", де мають бути забезпечені рівні права для споживачів, які встановили сонячну установку чи планують її встановити. А також про відтермінування з 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року запровадження повномасштабної моделі лібералізованого ринку електричної енергії.

Це такі змістовні от речі, які попросив би парламент врахувати Президент України і якомога швидше, особливо, що стосується попередніх подань, поставити і розглянути.

Крім цього я хотів би звернути увагу вельмишановних народних депутатів на той факт, що зараз проводиться слухання Конституційним Судом України за ініціативою народних депутатів питань щодо визнання неконституційним Указу Президента "Про розпуск парламенту". Так ось, ми внесли прохання на ім'я Голови Верховної Ради щодо надання низки документів, копій, стенограм і так далі. І, на превеликий жаль, отримали, ну, не знаю, в народі це називають, мабуть, відписку чи ще щось, що наше звернення зареєстровано, враховуючи велику кількість запитаних документів їх підготовка та опрацювання потребують продовження зазначеного вами терміну для виконання.

Знову ж таки я хотів би попросити звернути увагу, що процес початий з вашої ініціативи. І ми хотіли би отримати всю необхідну доказову базу, яка потрібна для розгляду питання по суті. І дуже просимо за можливості прискорити надання цих документів щодо отримання переліку фракцій, щодо отримання копій засідань секретаріатів і так далі, там все це передбачено. Тому що в іншому от разі, я думаю, у суспільства можуть виникнути небезпідставні підозри щодо затягування цього судового  процесу. Тому я був би вдячний, якби було таке сприйняття з боку Голови Верховної Ради.

Ну,в принципі все. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Руслане Олексійовичу, я хочу повідомити і вам, і повідомити теж усім народним депутатам, у кого виникає ця дискусія і є ці запитання. Як я неодноразово говорив, ні у Голови Верховної Ради України немає повноважень визначати чисельний склад коаліції, до речі, так само, як нема і у Президента України таких повноважень – визначати і робити висновок, є вона чи нема.

Але у мене є ці документи, які може мати Голова Верховної Ради України. Це а) чисельність фракцій, чисельність комітетів і зокрема, можна сказати, чисельність Апарату. Це те, що є в моїх повноваженнях.

Я в Конституційний Суд подав два, на мою думку, важливих і переконливих аргументи. Перший аргумент. Коли стверджують, що коаліція перестала існувати в момент виходу Радикальної партії, я передав список двох фракцій: фракції "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", в яких на момент формування уряду, в двох фракціях було більше як 226 народних депутатів. Наголошую ще раз: в момент формування уряду в двох фракціях коаліції було більше як 226 без позафракційних.

Я передав також і другий документ. Від першої цифри, коли була створена коаліція – 302 народних депутата – я передав усі заяви про вихід з коаліції, які надійшли до мене в Апарат, чи в Апарат Верховної Ради чи в Секретаріат, від моменту створення і до п'ятниці 18 травня, коли "Народний фронт" повідомив про вихід з коаліції.

Отже, якщо взяти цю цифру – 302 і всі заяви, які були передані, і звичайною математичною формулою їх відняти, бо я наголошую ще раз: я не рахую чисельність коаліції, ця цифра буде більше як 226.

Я вважаю, цих документів є достатньо для Конституційного Суду. Ми продублюємо і повністю передамо їх і вам для того, щоб можна було зробити висновок, що закінчення діяльності коаліції може бути озвучено самою коаліцією. І це відбулось в той день, коли голова фракції "Народного фронту" оголосив з трибуни Верховної Ради України про вихід і про припинення діяльності коаліції. І це єдиний документ, на який можна опиратися, якщо ми хочемо діяти згідно закону. Не згідно політичної доцільності, ми це знаємо і бачили в більшовицькі часи, коли ми хочемо діяти згідно закону.

Я ці документи передав. Руслане Олексійовичу, всі документи так само будуть передані і вам, ці, про які я сказав.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Трошки більше чим… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, ми передамо всі необхідні документи, бо в Конституційний Суд ми підготували величезний пакет, так само передамо їх  і вам. Але в даному випадку ви правильно сказали: "Суд має приймати рішення". Я це говорив і зазначаю, я і, впевнений, Верховна Рада України прийме будь-яке рішення Конституційного Суду. Ми будемо поважати закон і ми будемо поважати рішення суду, яким би воно не було. І так само буде до нього повага і Президента України.

Дякую дуже вам.

І зараз ми переходимо до виступів від комітетів. Ой, перепрошую, Степан Кубів. Я перепрошую. Я тільки гадаю, пане Степане, сьогодні комітети справа, щоб ми орієнтувались.

Але перед тим, як перейти до голів комітетів, я надаю слово для виступу Першому віце-прем'єр-міністру України – Міністру економічного розвитку і торгівлі Кубіву Степану Івановичу. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Дякую, пане Голово.

Шановний пане Голово, шановні колеги, передусім приєднуюсь до привітань із Святою Трійцею. Хочу сказати, що і в неділю, і в понеділок Православна Церква України, Українська Греко-Католицька Церква в те велике християнське свято знаменували в своїх молитвах єдність і з Богом єдність між людьми.

Єдність, про яку слід пам'ятати усім нам та молитися за мир, за наших воїнів, які захищають цей мир на сході України. На сході України окупація російськими агресорами, анексія Криму і знищують наших героїв.

Ми втратили 20 відсотків економіки, і ми це знаємо. І ми змушені і проголосували у Верховній Раді разом з вами 5 відсотків ВВП для підтримки бюджету, для підтримки армії з бюджету. Це виходить більше 6 мільярдів доларів щорічно.

Ми розуміємо, що пріоритети відомі – сильна економіка, кращі можливості для міжнародної торгівлі, розбудова інфраструктури, краща соціальна підтримка, якісна, доступна медицина, освіта, малий та  середній бізнес. Першочергове завдання – це продовження боротьби з корупцією, справедлива, чесна судова і правоохоронна системи.

Я хочу сказати, що попереду парламентські вибори, які повинні пройти чесно і прозоро. І хочу звернутися, що є дві категорії людей в Україні: хто любить Україну і хто не любить Україну. Виборці розрізнять шум пустого колосся і важливого вже зернового колоска, який завжди був символом України.

Водночас не можу допустити спаду активності в інших напрямках країни, які ми повинні разом з вами утримувати. Кілька днів тому, перебуваючи на італійсько-українському бізнес-форумі у колі понад 200 підприємців, я почув як італійський бізнес дуже зацікавлений у співпраці з Україною. Це малий і середній бізнес, інновації, інвестиції, кооперація, формування спільних підприємств. Під час візиту я розповів про ключові реформи і результати спільної роботи уряду Верховної Ради і три роки з Президентом України. І зараз від нас чекають наступних активних кроків, зокрема в ратифікації Угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем, щоб розширити міжнародну торгівлю.

За три роки роботи уряду, Верховної Ради, Президента України ми домоглися, щоб Україну сприйняли як надійного партнера, що послідовно проводить модернізацію та цифровізацію економіки. Про це свідчать факти розміщення євробондів 1 мільярд євро на сім років 6,75 відсотків. Три роки тому уряд схвалив середньостроковий план дій, його послідовне виконання свідчило про стабільність більше 13 кварталів, де ми домоглися сукупного зростання ВВП 8,4 відсотка. Навіть в умовах фактичної війни на сході наші партнери у світі бачили зрозумілі, пріоритетні і можливості формати співпраці з Україною.

У цьому ключ до відновлення макроекономічного зростання і стабільності. Зовнішньополітичні пріоритети інтеграція з ЄС і НАТО повинні залишитися незмінним попри зміни політичного ландшафту. Важливо також, які пріоритети Україна продемонструє у внутрішній політиці від політичної моделі до моделі подальшого соціально-економічного зростання, розвитку медицини, освіти, інфраструктури і зовнішньої політики.

Тому я ще раз нагадую, що зараз треба дотримуватися затвердженого раніше Плану дій – це План дій уряду, Верховної Ради на сьогоднішній день. Ми також повинні підтримати результативність у зростанні економіки, ріст зарплат та соціальних стандартів. Зрозуміло, що ми повинні чітко працювати щоденно за добробут наших громадян. Також ми повинні невідкладно вирішити питання щодо виплат зарплати нашим шахтарям: разом і комітетом і Верховною Радою України.

Нещодавно ми підтримали законопроекти для запровадження промислового безвізу. Я кожному дякую із вас. І це не досить, ми повинні прийняти законопроект 10222. Важливо продовжити роботу у сфері стандартизації фінансових законопроектів і отримання кращого рейтингу на міжнародних ринках.

Зі свого боку просимо підтримати урядові ініціативи, які я додам Андрію Володимировичу відповідно в Секретаріат.

Дякую за спільну роботу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже тепер ми переходимо до виступів від голів комітетів. І ми розпочинаємо від Козаченка Леоніда Петровича, будь ласка, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, щиро дякуємо за те, що кожний сесійний тиждень починається з того, що ми маємо законопроекти аграрні на розгляді Верховної Ради.

Цього тижня в порядку денному є законопроект 9022, який передбачає гармонізацію нашого законодавства в сфері реєстрації сільськогосподарських тварин. Також законопроект 4922-д – це законопроект, який дає можливість оптимізувати систему державного управління в сфері сільського господарства. Також він гармонізує наше законодавство з Європейським Союзом.

Законопроект 8121 дуже важливий, який убезпечить наших фермерів від рейдерства, незаконного захоплення їхнього майна і інших порушень законодавства.

Тому, якщо ці законопроекти можна буде розглянути, ми будемо дуже вдячні за це.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Амельченко Василь Васильович, будь ласка. 

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!

Звичайно, згідно закону, уряд мав би не пізніше 1 червня схвалити бюджетну декларацію на наступні 3 роки. Та, на жаль, я думаю, що зараз уряду  не до бюджетної декларації на наступні 3 роки, тому що на сайті Державного казначейства є доступні абсолютно цифри, які  говорять про те, що, на жаль, за січень-червень 2019 року планові показники виконання Державного  бюджету України на 2019 рік невтішні. Із 532 мільярдів, які передбачено згідно плану, надійшло 457, що є всього-на-всього 86 відсотків до виконання планових показників. Невтішна ситуація і по місцевим бюджетам, всього на 91 відсоток вони виконуються. Бентежить більше всього те, що митні органи дають показник 81,9 відсотка.

В Україні настає якась системна бюджетна криза. Ми сьогодні маємо ризик втратити планові платежі, планові субвенції, дотації. І таким чином  ми приречені, на жаль, серйозно зайнятися цим питанням.

Степан Іванович, я знаю, що уряд багато зробив позитивних кроків в цьому напрямку. Але я впевнений, що це потребує серйозного розгляду і розмови, можливо, на бюджетному комітеті. Тому давайте на наступне засідання ми сплануємо цю роботу разом і визначимо, де є…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. І давайте разом визначимо, спільними зусиллями, де є ті кроки, які треба терміново зробити, щоб вийти із ситуації.

І користуючись нагодою. Я вчора випадково став свідком акції протесту,  люди перекрили дорогу по вулиці Хотинській в Чернівцях. Я знаю, що дороги всі в Україні треба робити. Але я прошу уряд звернути увагу  на цю дорогу, яка біля самого кордону українського і яка потребує сьогодні термінового капітального ремонту.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам.

Шановні колеги, до слова запрошується. Ви будете представляти комітет зараз? Будь ласка,  Борислав Береза, який буде представляти, зараз заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції.  Будь ласка,  пане Бориславе.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Пані Ірино! Відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" Верховна Рада України щороку і не пізніше 1 червня проводить парламентські слухання з питань ситуації щодо корупції, затверджує  та оприлюднює щорічну національну доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики. Але вже другий рік, я нагадую, другий рік поспіль парламентом не виконано вимога закону про проведення парламентських слухань: "Про стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Це є порушення закону!

Завтра, в середу на засіданні комітету буде обговорено національну доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2018 році. Всім народним депутатам надано для ознайомлення текст національної доповіді з проханням надіслати до комітету пропозиції для їх обговорення і врахування при розгляді на засіданні комітету. Результатами розгляду та обговорення комітетом буде подано на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про затвердження та оприлюднення національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики в 18-му році на офіційному сайті Верховної Ради України. Також прошу вас відразу після її реєстрації включити проект постанови до порядку денного сесії і голосування.

Також необхідно прийняти рішення по законопроекту про антикорупційну стратегію 2018-2020 рік (реєстраційний номер 8324). А саме проголосувати за повернення його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та до Кабінету Міністрів України.

Пані Ірино, я прошу вас порушені мною питання взяти на особистий контроль.

Також хочу звернутися, як голова Тимчасової слідчої комісії з питань вбивства Катерини Гандзюк та нападів на громадських активістів.

Так сталося, що наша комісія вже закінчила роботу і ми хочемо звітувати, але поки немає можливості. Вчора був день народження Катерини Гандзюк, вона його не змогла відсвяткувати, її вбили. Ми як депутати повинні відзвітувати і закрити це питання в парламенті з приводу роботи Тимчасової слідчої комісії. Прошу надати можливість на цьому тижні у п'ятницю…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд завершити.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. …можливість під час виступів народних депутатів звітувати перед Верховною Радою і  зачитати звіт для того, щоб закінчити роботу Тимчасової слідчої комісії і дати інформацію громадськості  та суспільства, які чекають це.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Шановний  пане Бориславе, як ви  знаєте, у своєму виступі я так само підняла  питання щодо  звіту нашої ТСК. І ми зараз  отримали консультацію від наших шановних представників Секретаріату і  керівників Апарату Верховної Ради України. Зокрема пан  Теплюк роз'яснює норми Регламенту наступним чином, що поки ми працюємо в розгляді  Виборчого кодексу, ми можемо ставити… Я прошу, друзі, я прошу тишу. І ми можемо ставити звіт  ТСК тільки як додаткова сесія.

Тому  є пропозиція, мені здається, що  немає зараз заперечення у залі,  і є розуміння повне, що  ми маємо заслухати звіт ТСК, можливо,  ми будемо тоді апелювати, щоб після закінчення  розгляду Виборчого кодексу  відразу  стояв тоді  звіт ТСК, або обміняємось  думками, як найкраще це зробити.

Будь ласка, рухаємося далі. І наступне слово надається Олександру Данченко, голові Комітету з питань  інформатизації та зв'язку. Будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Закінчується 5  років роботи цього парламенту і на п'ятому році я домігся від  Агенції з  питань електронного врядування  встановити  електронний документообіг між Кабінетом Міністрів  і моїй комітетом. Знаєте в чому різниця?  Ось я хочу вам  показати, різниця в тому, що раніше я отримував ці папери з  фізичним підписом, а зараз без підпису, тому що  використовується цифровий  підпис. Ось результати  запровадження Агенцією з  питань електронного  врядування  реального документообігу.  Вибачте, якщо  ми не можемо це  зробити між  державними органами, то про що можна тоді  говорити?

Тепер наступне: реформа парламенту, звичайно, вона потрібна. Але реформа парламенту повинна бути не в тому фізичному  скороченні комітетів або, як я прочитав на "Українській правді", в кількості прийнятих законів.

Я хочу проінформувати, що реформа парламенту повинна бути в тому, щоб комітети  мали більш  важливу роль у своїй роботі і рішення комітетів   автоматично  проходило в залі. А коли люди не ходять на роботу комітетів, в мене є, наприклад, одна людина, яка за всю каденцію була, за 5 років, була три чи чотири рази на комітеті. Тому реформа парламенту це не просто скорочення комітетів, а це і реформа Кабінету Міністрів, і завдяки новим міністерствам створення нових комітетів.

Ще я хочу сказати, що добрим вважається в світовому парламентаризмі, коли комітет або депутат приймає один закон на рік. І ті, хто зараз там рахують кількістю цих законів, це також є невірним.

Наступне, я хочу подякувати комітету Андрія Кожем'якіна за те, що підтримали два надважливих законопроекти для ІТ і цифрової галузі. І дуже прошу поставити ці закони...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд – завершити.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …дуже важлива криміналізація статті про навмисне пошкодження лінії зв'язку, я прошу поставити їх до порядку денного.

І ще хочу звернутися, Степане Івановичу, не виконується Закон про доступ до інфраструктури. Кабінет Міністрів вже все зробив, але цей закон на місцевих рівнях не виконується. Я дуже прошу взяти це під контроль. Також звертаю на це представника Президента у Верховній Раді, про те, що місцеві органи не виконують Закон про доступ.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

Шановні колеги, хвилинку. Просто я обмовилася, малося на увазі в контексті звіту ТСК, звичайно, "не додаткова сесія", а "додаткове пленарне засідання", додаткове пленарне засідання. Ми маємо прийняти рішення як правильно, згідно Регламенту, ми маємо рухатися.

Будь ласка, слово надається Ользі Богомолець голові Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, попри всі політичні буревії, які віють по Україні, на жаль, найбільше страждають сьогодні люди, люди, у яких немає елементарного доступу до медичної допомоги. Озвучена Прем'єром Гройсманом обіцянка про те, що з'являться на вторинній ланці, буде виділено один мільярд гривень на безкоштовну діагностику, знову виявилася фейковою: гроші переправлені рішенням Кабінету Міністрів знов на первинну ланку.

Щоденно, щоденно, уявіть собі, в Україні помирає майже 300 хворих від інсультів, майже 100 людей від інфарктів – це щоденно. Це 100 тисяч на рік. І при наявності програми "Доступні ліки" смертність від інфарктів, від інсультів не зменшилася, а збільшилася. Це свідчить про абсолютну неадекватність політики Міністерства охорони здоров'я.

Для того, щоби компенсувати цю ситуацію, допомагати людям, сьогодні Україною крокує громадська платформа "Україна 80+", яка займається ранньою діагностикою гіпертонії як головного фактору ризику інфарктів і інсультів. Дні гіпертонії відбулися в Києві, в Дніпрі, в Запоріжжі, в Херсоні, рухаються далі. Сьогодні День гіпертонії відбудеться в парламенті і я запрошую всіх співробітників парламенту, Верховної Ради, народних депутатів, помічників і журналістів перевірити ваш рівень артеріального тиску і виміряти цукор. Тому що своєчасна діагностика дозволить призначити нам правильне лікування і сьогодні найкращі фахівці будуть вам допомагати. Сьогодні в парламенті для того, щоби привернути увагу до цієї кричущої проблеми, яку…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Цю проблему можна вирішити. І в усій Європі смертність від серцево-судинних хвороб не стоїть на першому місці так, як це відбувається в Україні. І ми можемо це зробити, і ми знаємо як це зробити. Будь ласка, просимо Прем’єр-міністра і Міністерство охорони здоров'я схаменутися і почати працювати, жити заради людей для того, щоб критерії зменшення смертності і збільшення тривалості…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, до слова запрошуються…

Вам дякуємо, пані Ольго.

І до слова запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, зважаючи на те, що парламент знаходиться в процесі розгляду Виборчого кодексу України, комітет не буде розглядати нові проекти законів, тим більше, що на сьогодні подано в Верховну Раду 52 на розгляд і мають розглядатися 15 з них за ініціативою Кабінету Міністрів України.

Хочу наголосити на таких цифрах. На сьогоднішній день з початку восьмого скликання розглянуто законопроектів нашого комітету 88, із них  29 підготовлених Кабінетом Міністрів України. І тільки два з них були випущені в зал без доопрацювання, більшість законопроектів треба було доопрацьовувати фундаментально в комітеті. Я це наголошую для того, щоби ті розмови, які точаться зараз, ну, всі могли проаналізувати і зробити, власне, висновки самостійно.

Ще хочу наголосити, що із прийнятих законопроектів багато з них мають  вступити в силу з 1 липня цього року. Якраз підготовча робота і стартова робота вкрай  на  незадовільному рівні. Мені здається, що  з реформою Державної фіскальної служби ми, по-перше, запізнилися, а по-друге, вона зараз вийшла з-під контролю. Її немає по суті! Тому що ті зміни, які з 01.07 мають працювати, про це мають насамперед знати платники податків, тому що вони стосуються кожного з них. Вони ж стосуються того, наскільки їм треба напрацьовувати і збільшувати, можливо, і колектив, і приймати великі зміни в доопрацюванні саме програмного забезпечення, якщо не брати додаткових працівників. Але більшість зараз звертаються в комітет за тим, щоби пояснили, як будуть працювати навіть норми по… оновлені норми в системі електронної…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. (Не чути)

Тому мені здається, Степане Івановичу, зараз треба відкинути всі моменти і просто виділити таку робочу сильну групу, яка всі законопроекти, які мають запрацювати з 01.07, проаналізують. Хто би подумав, що в нас ще багато підзаконних актів не погоджено і знаходяться в Державній регуляторній службі, яка проводить паралельно робочі групи. Чому ви не маєте вплив і саме не реагуєте на строки того, що 01.07 мають запрацювати норми?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо, шановна пані Ніно.

І до слова запрошується голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Артур Палатний. Будь ласка, пане Артуре.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги, по-перше, хочу привітати наших футболістів, молодих футболістів, які стали чемпіонами світу з футболу. Це велика подія не тільки для українського футболу – для всього українського спорту.

Колеги, я зараз у руках тримаю порядок денний. Два важливих законопроекти нашого комітету стоять у порядку денному на вівторок, але ж ми, колеги, "зайшли" у Виборчий кодекс і розуміємо, що ні один з цих важливих законопроектів не буде сьогодні розглянутий, на жаль.

Тому хочу звернутися сьогодні до Першого віце-прем'єра Кубіва Степана Івановича з проханням-пропозицією, можливо, вимогою нашого комітету до оновлення програми молодіжного кредитування. Шановні колеги, ми сьогодні на закінчення нашої каденції, я кажу і про Кабінет Міністрів України, можемо зробити дуже гарний і великий крок. Для того, щоб молоді сім'ї, ми про це сьогодні вже слухали, не виїжджали масово за кордон, щоб не отримали міграції, яку ми сьогодні отримали, могли отримувати пільгове кредитування молодіжного будівництва. Сьогодні, на жаль, це перенесено на місцеві бюджети.

Я хочу згадати декілька цифр. Я думаю, що Представнику Президента України це теж буде цікаво. Я хотів би сказати, що сьогодні 748 сімей з 2015?го по 2018 роки тільки отримали з місцевих бюджетів житло. Ця програма, яку лобіює, я не побоюсь цього слова, наш комітет, може надавати в рік…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд, пане Артуре.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. Може надавати в рік більше двом тисяч сім'ям пільгове молодіжне кредитування. Більше двох тисяч сімей на рік можуть отримати житло. Це дуже важливий фактор сьогоднішньої ситуації, яка склалася в Україні.

Прошу, Степане Івановичу, я розумію, що у вас цікава, ви цікаво спілкуєтесь з Першим заступником Верховної Ради, але ж послухайте, все ж таки є така можливість сьогодні.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пане Артуре. Повірте дуже уважно вас слухали, зафіксували все, що ви говорили про необхідність відновлення коштів на молодіжне будівництво. Головне, щоби в бюджеті були кошти.

Будь ласка, до слова запрошується перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики Сергій Каплін. Будь ласка. Вибачте. І пенсійного забезпечення, зайнятості, звичайно теж.

 

КАПЛІН С.М.  Просто може називайте комітет захисту простих людей.

Дуже конкретне, на відміну від, ну, практично всіх попередніх виступів питання, яке стосується нововведення, а саме після прийняття Закону встановлення загальнобудинкових лічильників гарячої води. Сьогодні це страшна біда, це трагедія, мабуть, її можна прирівняти до збільшення тарифів. І сьогодні абсолютно всі українські громадяни, особливо в Полтаві, а вона завжди локомотив революційної боротьби проти грабіжницьких тарифів, проти цього нововведення.

Ми на сьогоднішній день зібрали біля 10 тисяч підписів. Я відвідав уже біля 100 дворів. Відвідаю ще 400 за наступний місяць-два. І ми різко виступаємо проти цієї ганебної норми, коли монополісти спочатку теплоенерго, а потім водоканалу ось так розставляють навколо будинку один лічильник, другий лічильник, третій лічильник – і фактично будинок опиняється як "в Іловайському котлі" з усіх сторін обставлений загальнобудинковими лічильниками монополістів.

Це призведе до збільшення видатків простого громадянина приблизно на 15-17 відсотків. Туди будуть включені всі втрати монополіста, туди буде включена вся корупційна складова. І врешті-решт ми  отримаємо суттєве збільшення в абсолютних цифрах розміру відповідних тарифів.

Ми подаємо звернення до Конституційного Суду. Уже є необхідна кількість в 50 депутатів, які підпишуться під цим зверненням. І будемо вимагати, щоб в найкоротші терміни Конституційний Суд підтримав простих людей. Ми подаємо зміни до закону, де буде передбачено, що без згоди громадян, а саме 75 відсотків  проживаючих у будинку, ніякого самовільного встановлення загальнобудинкового лічильника монополістами не може бути.

І третє. Ми звертаємо увагу, що НКРЕКП сьогодні поза законом, поза Конституцією. Відповідно…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Відповідно будь-які дії з боку таких регулюючих незаконних сьогодні, Конституцією нівельованих і Конституційним Судом нівельованих органів є абсолютно протизаконними.

Я звертаюся до всіх громадських активістів, політиків, депутатів місцевих рад: підключитись до цієї боротьби. Наші команди, мої команди вже працюють у Харкові, у Дніпрі, у Запоріжжі, у Львові, практично у кожному обласному центрі. Давайте об'єднаємо зусилля і переможемо монополіста…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Ну, відверто кажучи, враховуючи, що крім правок до Виборчого кодексу на цьому тижні парламентському нам немає що розглядати, дозволю собі зробити два, на мій погляд, серйозних зауваження. Тому що, якщо уважно проаналізувати всі виступи сьогодні на Погоджувальній раді, вони діляться на дві частини: ті, які ідуть на вибори, політичні партії, народні депутати діючі, які хочуть попасти в майбутній парламент, і ті, які не йдуть  і, з моєї точки зору, говорять про ті проблеми, які є.

І звертаючись до колег, які сьогодні є на Погоджувальній раді, які збираються йти на вибори, хочу сказати, перестаньте руйнувати ключовий демократичний інститут парламентаризму в Україні – Верховну Раду. Ця Верховна Рада багато не зробила, але і багато зробила за скликання, яке ми з вами представляємо, дуже багато. І тільки час і історія розставлять всі крапки над "і". І якщо є бажання попасти в майбутній парламент, то ми повинні робити все для того, щоб цей майбутній парламент був кращий, ніж той, який ми сьогодні з вами представляємо.

І друге зауваження до мого колеги, його, на жаль, немає, до Віктора Галасюка, якого я глибоко, професійно шаную. Але хотів би чесно і відверто сказати, що прийняття дуже важливого блоку законопроектів по енергоефективності – це не є заслугою однієї політичної партії, це є заслуга всієї Верховної Ради, народних депутатів. І дуже шкода, що в державі можна було би з точки зору енергоефективності за ці роки зробити набагато більше, ніж ми зробили.

І повертаючись до порядку денного, можливо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …повертаючись до порядку денного, можливо, на наступний парламентський тиждень, я хотів би наголосити, що нам потрібно дуже швидко прийняти два законопроекти, вони фактично короткі, технічні, займуть мало часу. Це простягнути руку допомоги в черговий раз українським шахтарям з точки зору підтримки фінансування і, все-таки, виправити технічну помилку, яка у нас є, яка стосується громадян і "малого сонця".

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Цілковито підтримую вашу позицію. Історія розсудить, хто і як працював, в який період. Я з вами цілковито згоден, це історичний був період.

І що стосується шахтарів. Я думаю, що в момент, коли будемо приймати Виборчий кодекс – це буде один з тих законів, який ми приймемо відразу. Очевидно, це буде і про капеланів закон, який дуже важливий, який ми очікуємо, це, очевидно, про старшинський склад – це з тих законів, які вкрай важливо, щоб ми прийняли. Це про заручників, я нагадую, ми його включили в порядок денний сесії, але ми так і не перейшли до його розгляду. І так само я згоден, що законопроект про підтримку шахтарів, в моїй особисто системі цінностей – це один з тих законів, який є в прерогативах для прийняття рішення цією Верховною Радою України.

Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, я розумію, що ми продовжуємо працювати над Виборчим кодексом. Лише нагадаю ще раз, що коли відбудеться голосування за включення до порядку денного, то ми би просили підтримати законопроект 10354. Це законопроект про вдосконалення роботи Українського інституту книги, яке вводить питання електронного звукового видання, грантів і багатьох інших пунктів, які стосуються забезпечення роботи Українського інституту книги.

Теж, користуючись нагодою і присутністю тут пана Степана Кубіва, хотів би сказати, що Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" надруковано, його прийнято парламентом, частина вступає в дію через декілька кроків. Дуже багато залежить від ефективної роботи уряду, бо уряду необхідно створити центри з навчання українців української мови в регіонах, так як це передбачено законом. Створити програми з механізму стимулювання розвитку і підтримки української мови. Також необхідно створити інститут Уповноваженого з захисту української мови. Є досить багато роботи у Міністерства освіти і культури з провадження цього закону.

Я  думаю, що і українське суспільство і народні депутати, які голосували за цей закон, будуть надзвичайно вдячні українському уряду, якщо він ефективно почне забезпечувати механізми втілення норм закону в життя.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрій Володимирович. Доброго дня, шановні колеги.

Я хотів би ще раз наголосити, що як людина, яка розуміється на правоохоронних питаннях, питання пов'язаних із захистом України і безпеки, я підтримаю ініціативу про те, що кожен Президент, який приходить до влади і керує Україною, він має право на те, щоб внести тих людей на посаду, які відповідають, по-перше, ну, хотілося, щоб відповідали професійним якостям тих посад, на які їх призначають. Але силовики, спецслужби, Міністерство оборони, МЗС, повинні дійсно подаватись Президентом, як він це бачить сьогодні.

На жаль, у нас сьогодні в комітеті, Андрію Володимировичу, склалась така ситуація, що є два виходи по питанню розгляду подання щодо зняття і звільнення Генерального прокурора.

Перше. Підкомітет, який сьогодні розглядав і розглядає, і у нас було дуже багато дискусій, він категорично проти того, щоб розглядати це подання на засіданні комітету. Чому? Він посилається чітко на дві норми, які є в статті 42-й Закону про Генеральну прокуратуру, який ми приймали разом з нашими партнерами, колегами по європейському… Руслане Олексійовичу, це до вас буде питання, якщо можна.

Тобто підстави звільнення: а) Перше. Генеральний прокурор звільняється з адміністративної посади указом Президента за згодою Верховної Ради у зв'язку з поданням заяви. Він її не подав, значить ні.

І друге, на підставі подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя. Два.

Ну, третє, там наявності заборгованості сплати аліментів – це теж європейці попросили нас, в свій час, прийняти. Тому, ну нема КДКП висновків, розумієте. Ні Президент не запросив, ні ви як Голова Верховної Ради не запросили. І підкомітет…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. 90% сьогодні членів комітету не будуть голосувати за цей документ. Більше того, якщо я його завтра поставлю, то вони не прийдуть і буде "кворуму нема". Тобто у нас патова ситуація.

Але я хотів би запитати. Руслане Олексійовичу, ну, врешті-решт якось навіть ви не посилаєтесь, не пишете, хто буде доповідати це подання, не кажучи вже, на що посилаєтесь ви відповідно до положень Закону про прокуратуру. Ну це нігілізм.

Потім у нас будуть говорить, що ми старі обличчя, вибачте, і непрофесійні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Важливе питання, якщо ніхто не заперечує, я дам можливість ще хвилину завершити. Будь ласка, пане Андрію. 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Щоб не говорили, що старі обличчя і непрофесійні хлопці там сидять. Хоча ми постійно делегуємо на керівні посади від комітету, Руслане Олексійовичу, от, наприклад, директор СВР сьогодні, да, зовнішньої розвідки – це наш, член нашого комітету.

І я хотів би сказати, що 22 червня – це край, 10 днів, ви ж знаєте, 212 стаття Регламенту. Ми не встигаємо.

Тому якось я хотів попросити, Андрію Володимировичу, давайте, може, з Представником Президента ми домовимось, як ми вийдемо з цієї колізії. Тому що або, або.

Я пропоную Верховній Раді розглянути це питання, скажімо так, самостійно, без комітету, без розгляду, скажімо, цього подання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Власне, Андрій Анатолійович підняв важливе питання. І, до речі, я вам дам хвилину для репліки, якщо є необхідність. Бо дійсно ми знову йдемо шляхом, коли політична доцільність стає вище закону.

Що стосується Генерального прокурора, закон визначає виключний перелік обставин. Жодна з цих обставин в поданні не наведена, жодна з цих обставин. Тобто будь-яка людина, яка опирається на закон. І я розумію професійних людей в комітеті, вони дійсно є в даній ситуації в патовій, тому що жодна з цих статей не є названа.

Тобто нормально, професійно комітет мав би відхилити, повернути і сказати: прошу привести у відповідність… (Шум у залі)

Але політично скажуть, як сьогодні говорили, що деякі "темні сили" мають якийсь "темний сценарій" тут. Ну, були і такі виступи сьогодні, ви пам’ятаєте. І скажуть, що ви є "темні сили". Але тут проста річ, про що я весь час говорю: "їхати треба на зелене світло, а не червоне не можна їхати", треба дотримуватись закону в будь-якому етапі.

І в даному випадку, скажу я, Андрію Анатолійовичу, цілковито поділяю вашу тривогу. І, дійсно, в тій ситуації, коли відмовите, на вас піде політичний удар, але якщо ви згодитесь, ви просто зневажите  себе…

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Європейці ж...  (Не чути) 

…а захистити прокурорів майбутніх. Не тільки Луценка, а, наприклад, Іванова, Петрова, Сидорова…

 

ПАРУБІЙ А.В. Звичайно. І це є колізія, яку ми просили би привести у відповідність до діючого закону.

Але перетворити Верховну Раду України в політичний інструмент, який за чиїмось бажанням буде просто, скажімо, приймати рішення – це і є руйнація  інституції, це і є руйнація інституції.

Ми подання не могли не зареєструвати, тому Апарат виконує технічну функцію – лишень реєструє. Комітет дає правову оцінку. І я розумію, що комітет в даній ситуації є в дуже непростій ситуації. Вийшло назад, скажуть знову Верховна Рада України не підтримує Президента. Прийме рішення – зневажить себе як людей, які займаються дотриманням закону, а не порушенням закону.

Тому у мене теж є  велике прохання, в робочому порядку, можливо, без дискусії публічної, впорядкувати цю ситуації. Просто, справді, є прохання  і моє як Голови Верховної Ради України і, я впевнений, комітету.

Якщо необхідно, можемо взяти репліку або просто почути  прохання.

Дякую дуже вам.

Будемо сподіватися, пане Андрію, на робочі консультації і подумаємо, як  з цього виходити. Добре? Дякую вам.

Сергій Володимирович Власенко, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ви неодноразово  говорили і про реформу парламенту і про те, що не треба перетворювати Погоджувальну раду на якийсь, ви тоді говорили,  "Голлівуд".

Насправді, а що ми сьогодні маємо? Ми маємо чисто "Голлівуд", тому що лише на  вівторок в порядок денний включено, який нам роздали, 38 законів. І це я ще не торкаюсь питання призначення позачергових виборів сільських і селищних рад. Але натомість, кожна людина тут в залі розуміє, що буде розглядатися одне питання – Виборчий кодекс.

Навіщо ж ми профануємо самі себе? А потім ми розказуємо про те, що довіра до парламенту на рівні нуля. Ну, якщо ми самі з себе робимо ідіотів, пробачте, то чого ми хочемо очікувати від українських  громадян. Навіщо ми тут сидимо і обговорюємо  якийсь  порядок денний, виступаємо з політичними заявами, які точно не будуть прийняті до уваги, тому що розглядатися буде одне питання.

Єдина можливість відійти від цього питання, і про це говорила лідер фракції  "Батьківщина" Юлія Тимошенко, і це треба зробити – це процедура ad hoc в частині кадрових питань, які вніс Президент. Зокрема, по питанню керівника Міністерства закордонних справ є і пропозиція відправити вже у відставку діючого міністра, і є пропозиція на призначення. Тому треба напевно сьогодні, можливо, проголосувати ad hoc і проголосувати ці два кадрових питання, їх вирішити, а далі продовжувати розглядати Виборчий кодекс.

Хоча, я ще раз кажу, порядок денний, який нам роздали дуже гарний тут велика кількість питань місцевого самоврядування, але, на жаль, вони розглянуті не будуть знову вчергове.

І сьогодні прозвучало дійсно важливе питання про рішення Конституційного Суду щодо неконституційності низки положень законів  щодо статусу НКРЕКП. Хочу сказати, що те, як прийняв рішення Конституційний Суд, по суті там чітко написано, що, розуміючи і усвідомлюючи, що він не має повноважень, Президент Порошенко 27 серпня 14-го року видав указ, яким створив…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  …яким створив НКРЕКП, перевищивши власні конституційні повноваження.

Я вважаю, що в даних діях колишнього Президента Порошенка міститься склад злочину, про що я подаю відповідну заяву до правоохоронних органів. Я вважаю, що кожен за порушення Конституції, яке він зробив свідомо, повинен  нести відповідальність, а не розказувати нам про те, який він великий державник і як він відновлював статус Президента України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. І хочу повідомити вам, що ніякого механізму через процедури ad hoc немає для призупинення розгляду закону і ви це добре знаєте. І направду всі, що це говорять, добре знають. І процедура ad hoc зовсім про інше. І, на жаль, її використовували свого часу дуже не в тому значенні, в якому вони є в Регламенті. І, до речі, свого часу член нашої фракції Рябчин подав в суд з цього приводу, і я вважаю, був правий, не можна переривати розгляд питання. Є єдиний механізм, пане Сергію.

 

ВЛАСЕНКО С.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, звичайно, процедура ad hoc не дозволяє призупиняти закон. Але є один спосіб, про який я говорив неодноразово, цей спосіб – це  скликання позачергового засідання, яке може ініціювати  або Президент України, або  150 народних депутатів. І  це справді є механізм, який дозволяє під час розгляду закону  зробити позачергове засідання і на ньому вирішити  усі питання.

І тому, якщо справді  Президент зацікавлений в тому, щоб розглянути кадрові питання, коли будуть  рішення комітетів, бо ви чули попередній виступ, є труднощі  з рішеннями комітетів. Я можу сказати, що як Голова Верховної Ради України я  невідкладно на його  прохання скличу позачергове засідання. Причому час ми визначимось самостійно, щоб він був  оптимальний, щоб він не був, скажімо, тоді, коли  депутатів не буде  в сесійні залі. Оцей спосіб є єдино можливий під час розгляду законопроекту.

Дякую вам. 

І від голів комітетів  заключне виступ Андрієвський.

І  депутатів я буду просити бути дуже лаконічними, бо ми  об 12 годині маємо завершити.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я розумію, що найближчим  часом парламент продовжує роботу  над Виборчим кодексом, тому перспектива розгляду інших законопроектів вона  мінімальна.

І, користуючись нагодою, я хочу продовжити розмову розпочату у виступі шановної колеги Ніни Южаніної – це, на превеликий жаль, сумна розмова щодо термінів і якості підготовки нормативно-правових актів. 

Степане Івановичу, у першу чергу до вас буду звертатися. Запровадження згідно з Законом  України оптового ринку електричної енергії, набуття чинності  змін до  Податкового кодексу, про  що  Ніна Петрівна вже казала, Закон "Про житлово-комунальні послуги" – це тільки невеличка  частина тих законодавчих актів, які  прийняв парламент, які потребують дуже  якісної роботи уряду по їх імплементації.

А, на превеликий жаль, уряд  або зволікає з прийняттям відповідних документів (так от, наприклад, щодо Закону "Про житлово-комунальні послуги" досі не затверджена постанова уряду щодо надання і типові договори по послугах гарячого водопостачання та водовідведення, та опалення, таких  постанов ще немає) або приймає такі рішення (я маю на увазі от минуле засідання Кабінету Міністрів, що стосувалося оптового ринку електричної енергії), які тільки  погіршують ситуацію.

Я впевнений, що  такі  дії або, на превеликий жаль, Степане Івановичу, бездіяльність уряду, воно приводить до значних юридичних колізій.

Я хотів би, щоб на ці питання були надані відповіді під час "години Уряду" у п'ятницю.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я надам можливість представнику уряду відповісти на запитання, але після того, як виступлять чотири народні депутати, які є на засіданні. І прошу справді лаконічно. Я їх перерахую, щоби було зрозуміло: Острікова, Пташник, Кривенко, Бурбак.

Я буду… Кривенка нема – так? Тоді троє.

Отже Пташник Вікторія, а потім Острікова. Будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. Шановні колеги, я є автором антимонопольного закону під номером 6746. Ви знаєте, що цей  прогресивний закон розроблявся не один рік разом із Асоціацією правників України, але потім блокувався певними представниками олігархів у Верховній Раді.

На щастя, ми все ж таки його прийняли у повторному другому читанні в лютому місяці. Але в той же час до нього потрапила норма, яка була згубна для конкуренції. І тому я була змушена звернутися до Президента України і просити накласти вето на цей закон і запропонувати свої пропозиції.

Наразі для того, щоби все ж таки прогресивні норми цього закону стали реальністю, щоб Антимонопольний комітет був поставлений у певні рамки, щоб запрацювали прогресивні механізми для розслідування картелів, нам потрібно проголосувати за пропозиції Президента.

І тому сьогодні я хотіла звернутися до Представника Президента в парламенті, який, на жаль, вже пішов, але я сподіваюся…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Я сподіваюсь, що він мене почує. По-перше, донести важливість прийняття цього закону і голосування за пропозиції Президента, власне, до Президента України; і по-друге, якщо раптом Верховна Рада все ж таки не встигне проголосувати за пропозиції Президента в цьому скликанні, то наступна Верховна Рада має повернутися до цього якомога швидше і восени, я сподіваюсь, проголосувати за пропозиції Президента.

Я сподіваюсь, що це буде в риториці Представника Президента в парламенті все ж таки…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня.

Сьогодні, шановні колеги, всі опікуються питаннями бюджету, зростанням економіки і всі у нас просто борються  з контрабандою на митниці: і "Бастіони", і "Скорпіони", і інші спецоперації. А, як сказав колега Амельченко, митні платежі недовиконуються відносно плану, передбаченого розписом бюджету на 19-й рік. І причиною цього є те, що рішення для боротьби із схемами на митниці мають бути системними.

Зокрема, ми з вами можемо таке рішення ухвалити, ідеться про законопроект 9532 – це спільний режим транзиту з країнами ЄС та ЄАВТ. Саме спільний транзит дозволить використання єдиної транзитної митної декларації аж з країни відправлення до складу в країні призначення. Це можливість отримувати митну інформацію від 35-и країн світу, це запровадження електронної транзитної системи. І саме це є запорукою створення сильної європейської митниці і знищення тих схем...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. ...і знищення тих схем, які сьогодні там панують.

Також хочу звернути увагу представника уряду, сьогодні вже більше 60 днів як не створюється митна служба через те, що конкурс заблокований позовом народного депутата від БПП.

Так я хочу уряду запропонувати, розгляньте питання, щоб скасувати те розпорядження. Видайте нове розпорядження, давайте іти на новий конкурс. Ну не можна бути заручником ситуації, коли одна людина тримає створення цілої митної служби, цілої інституції.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І заключний виступ від народних депутатів, Максим Бурбак, і потім – заключне слово Степан Кубів. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую.

Я щойно повернувся з 204-го виборчого округу, проблем немало, але округ помітно змінюється: відкриваються центри надання адміністративних послуг, амбулаторії, ремонтуються школи та дитячі садочки. Реформи, розпочаті нами з вами в 14-му році, особливо реформа децентралізації влади та створення об'єднаних територіальних громад, вони успішні і дають результат. І ці реформи треба продовжувати.

Але треба і вносити зміни з урахуванням специфіки розташування населених пунктів та вікового складу населення. На прикладі медична реформа: молодший медичний персонал, особливо в малонаселених селах, чекає зростання зарплат, зараз у них зарплати 0,5 ставки і молодший медичний персонал просто звільняється. А там по 100 людей переважно похилого віку потребують, щоби їм поставили систему, дали укол, збили тиск.

І тому в мене є звернення від сіл Онут, Брідок...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд...

 

БУРБАК М.Ю. ...Самушин, Мосорівка – вони всі входять у Вікнянську об'єднану територіальну громаду, щоб уряд терміново розглянув це питання і врегулював дане питання. Степане Івановичу, візьміть це під особистий контроль, ось дивіться, скільки звернень.

І, саме головне, Вікнянська ОТГ має профіцит, вона може профінансувати додаткові премії або зарплати медичним працівниками в малонаселених пунктах, але по закон їм це заборонено. Тому гадаю, що треба прийняти рішення і дозволити, щоб ФАПи були з працівниками…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І для відповіді на запитання надаю слово Кубіву Степану Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати! Перш за все дякую за співпрацю. Друге, ваші питання в багатьох, які я не зможу дати по профілю відповідь, будуть дані відповіді у п'ятницю на "годині запитань до Уряду".

Відносно виконання бюджету за доходами і видатками. Ми розуміємо цю проблему, тому що приватизація, велика приватизація і ряд інших позицій щодо акцизу, відшкодування ПДВ і курсу валюти, який був в розрахунку, впливають на дохідну частину. Ми домовилися з бюджетним комітетом пропрацювати.

Питання із зарплатою шахтарів підтримую, сам це питання декілька разів ініціював, але на уряді. І уряд в цілому: і Прем'єр, і в цілому уряд. Питання із зарплатнею шахтарів щодо, Андрію Володимировичу, підтримую вашу позицію щодо оплати не тільки зарплати, а й електроенергії, яку ми повинні платити – і ми платимо з фонду резервного за пропозицією Міністерства економічного розвитку. Джерела на сьогодні відсутні. Для того, щоб не створювати напругу, ми повинні це питання разом з бюджетним комітетом і Верховною Радою прийняти. Це сума декілька мільярдів гривень, ми розрахуємо, представимо після бюджетного комітету. Це важливо.

Друге важливе питання по міжнародній фінансовій організації. Співпраця з ними – це довіра, а довіра – це відкриті ринки, а відкриті ринки – це мінімальна ціна за запозичені рахунки, про що я говорив сьогодні.

По дорогах – Донецька, Луганська область. На запитаннях до уряду позаминулої п'ятниці я давав народному депутату відповідь. Я ще раз повторю і продублюю позицію: є направлений аудит по дорогах.

Програма молодіжного будівництва. Я підтримую цю програму, і ми повинні подумати з бюджетним, де взяти фінансування. Видатки логічні, а доходи, перепрошую, за 4 місяці недовиконання ви самі бачили на сайті Казначейства.

Механізм української мови, Микола Княжицький, центр навчання, він повинен бути виконаний, бо це є закон і закон змінити не можна.

Питання щодо ринку електроенергії. Шановні колеги, в Верховній Раді прийнятий закон – запровадження з 1 липня. Відмінити може хто? Верховна Рада. Уряд виконує свої повноваження в рамках функцій, які ми повинні робити.

По бюджетній декларації. Міністерство економічного розвитку 21.05 подало документ, Мінфін подав цей документ на 2020-2022 роки, проговорили на урядовій нараді, зараз знаходиться в Секретаріаті Кабінету Міністрів України.

По банкрутству газотранспортної системи. Передам це питання.

І останнє питання, пане Максим Юрійович, те, що ви дали звернення народного депутата по ОТГ, я сприймаю як запит. Візьмемо під контроль і в п'ятницю дамо відповідь.

По митниці. По митниці це…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …митниці це не є депутат БПП, а це депутат іншої політичної сили.

Друга позиція, друга важлива позиція – це питання дуже важливе, це дуже важливе питання, про виконання бюджету за доходами, і тут, Тетяна, я вас підтримую. Я говорив і піднімав, ви це чули, на засіданні уряду. Ми з бюджетним комітетом піднімемо це питання, і з Міністерством фінансів.

І з ДФС реформуванням необхідно якнайшвидше закінчити відповідно реорганізацію…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, колеги, дякую за роботу в Погоджувальній раді. Хочу наголосити, що двоє голів фракцій: Артур Герасимов, Максим Бурбак (БПП і "Фронт"), які демонструють, що Погоджувальна рада – це не поле для піару, а робочий орган, бо інші говорять про піар і зникають.

Головам комітетів хочу нагадати, що о 12:30 ми розпочинаємо нашу роботу в залі в пленарному режимі, і ми розпочнемо з виступів від фракцій і груп.

Дякую вам і до зустрічі в пленарному залі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку