СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

3 червня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Працюємо? Хочу вам нагадати: в нас з кожною Погоджувальною радою кількість народних депутатів, які хочуть виступити, більшає й більшає. І я нагадую, що ми домовились, що тільки 5 народних депутатів мають слово, і тих народних депутатів, які прийшли найшвидше на засідання Погоджувальної ради, бо  приходять о дванадцятій годині чи о першій годині  тільки для того, щоб дати виступи. Ми будемо це поступово припиняти.

Отже, колеги, запропоную вам порядок денний на цей тиждень. Перш за все хочу нагадати, що ми не завершили обговорення проекту Закону про сільськогосподарську кооперацію. І ми розпочнемо цей пленарний тиждень із завершення розгляду цього закону, і  я сподіваюсь, що ми зможемо по ньому прийняти позитивне рішення.

Також хочу вам нагадати, що минулого тижня ми включили в порядок денний два законопроекти, які змогли об'єднати зал, за які агітували усі фракції. Один з них – щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян і також – щодо посилення відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами. І я сподіваюся, що ці закони, які об'єднують зал, ми зможемо проговорити і по них прийняти позитивне рішення. І два закони в другому читанні, які теж об'єднують зал.

Після того я планую, це буде орієнтовно о першій годині, ми перейдемо до розгляду Закону про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії (№ 1098). Хочу вам нагадати, що комітет провів дуже ґрунтовне обговорення, багатогодинний комітет, і прийняв по ньому позитивне рішення. Правок багато, але менше тисячі, бо цілий ряд авторів свої правки зняли. І я сподіваюся, що ми зможемо провести обговорення у вівторок після обіду, протягом середи і в четвер близько 10:40-11:00 години вийти на прийняття рішення. Попередній досвід наш проходження правок дає підстави розраховувати, що ми зможемо за півтори дні робочих пройти ці правки, які були подані народними депутатами України.

В четвер після прийняття Закону про тимчасові спеціальні комісії рекомендується, щоб прийняли блок законів, які вкрай важливі для співпраці з Європейським Союзом, зокрема поміж них йдеться проект Закону про імплементацію актів законодавства Європейського Союзу в  сфері технічного регулювання і забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права, законопроект, який має дуже великий резонанс, і орієнтовно теж після обіду рекомендується, щоб ми зайшли в розгляд проекту Виборчого кодексу  ( № 3112-1).

В чому є ключова трудність станом на сьогодні? Апарат фактично без вихідних працював, щоб підготувати таблицю про тимчасові спеціальні комісії, і я дуже розраховую, що Апарат встигне підготувати таблиці до Виборчого кодексу. Ви розумієте, це один з найбільших законопроектів, кодексів, які ми розглядали за час своєї каденції. І я дуже розраховую, що встигнуть підготувати до четверга після обіду, щоб ми змогли в четвер перейти до розгляду Виборчого кодексу. Це наймасштабніший наш проект закону в цій каденції, і буде дуже важливо, щоб ми змогли провести максимально професійне, компетентне обговорення.

Я хочу нагадати, що в нас була дискусія з приводу того, чи комітет має після роботи робочої групи знову всі правки розглядати, чи просто дати на розсуд залу? Якби комітет розпочав розгляд знову по всіх правках, це би затягнулось на 8-9 місяців. І тому комітет дав на розгляд залу, це означає, що в залі має пройти дуже професійна і компетентна робота. І для комітету це означає, що комітет має фактично безперестанку працювати для того, щоб усі пропозиції, які є в залі, їх можна було складати в окремі документи. Але я сподіваюсь і вірю, що цю масштабну роботу, але дуже важливу роботу, Верховна Рада зможе провести. І ми зможемо ще на літній сесії прийняти Виборчий кодекс з відкритими списками.

Отакі, колеги, рекомендації на цей пленарний тиждень.

Таким чином, колеги, я запрошую всіх до обговорення.

Також хочу сказати, що сьогодні у нашого колеги, голови фракції Вадима Новинського,  день народження. Вітаємо з днем народження.

І також хочу нагадати, що ми сьогодні обговорення розпочинаємо справа від "Блоку Петра Порошенка". І я запрошую до виступу голову фракції Артура Герасимова. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановні українці! Як ви знаєте, минулої п'ятниці відбувся з'їзд оновленої партії "Європейська солідарність", лідером якої одноголосно було обрано Петра Порошенка.

Головне оновлення полягає не у зміні назви, вперше в Україні громадянське суспільство отримує реальні важелі контролю і впливу на політичну силу, зокрема громадськість матиме суттєвий вплив вже на етапі формування виборчого списку партії через праймеріз. Ключовий задум – об'єднати суспільство навколо спільної стратегії розвитку сильної європейської держави. При цьому особливий акцент буде зроблено на якісно нову комунікацію з українським народом. За 5 років президенства Петра Порошенка, чи не найважчих у новітній історії України, зроблено більше ніж за попередні 23. Це визнають всі іноземні політики та експерти. І хоча російська та олігархічна пропаганда переконувала українців у зворотному, наш обов'язок - закріплювати і посилювати ці реальні завоювання.

Команда партії "Європейська солідарність" чітко сформувала, відстоює і надалі буде відстоювати зовнішньополітичні пріоритети, повноправне членство в Євросоюзі та НАТО, бо саме стандарти Євросоюзу ведуть до росту економіки та зростання добробуту громадян, бо  саме стандарти НАТО підвищують ефективність нашого спротиву ворогу. Обраний курс вимагає захисту тих фундаментальних здобутків, які вдалося досягти команді Президента Петра Порошенка за час його каденції. Ми мусимо продовжити захист євроінтеграції, української мови, української церкви, нашої армії, рідної культури та історії.

Після президентських виборів бачимо загрозливу активізацію ворога та його відкритих агентів в українському політикумі. Мусимо тримати не лише військовий та дипломатичний фронт, а й не допустити реваншу зсередини, заради якого в Україну повертаються архітектори режиму Януковича та олігархи-втікачі.

Ситуацію погіршує невизначеність новообраного Президента в багатьох стратегічних питаннях, яка породжує багато підозр і сумнівів. Ми вже почули заяви соратників Володимира Зеленського щодо дефолту України, референдуму про капітуляцію, відміну мовного закону та квот, сумніви щодо планів Кремля по розчленуванню України, але ми так і не почули жодної чіткої позиції з цих питань самого Володимира Зеленського, як ми не побачили, наприклад, чіткої реакції Володимира Зеленського як головного дипломата держави сьогодні на спроби Росії повернути свій вплив в ПАРЄ без виконання вимог резолюції Ради Європи щодо Криму.

Щодо порядку денного. Вважаємо, що Верховна Рада мусить продовжити ухвалення стратегічних державницьких рішень. Наша фракція повністю підтримує Голову Верховної Ради Андрія Парубія щодо розгляду законопроекту про тимчасові слідчі комісії. Доопрацьована редакція закріпить повноваження та організаційні основи діяльності тимчасових слідчих та спеціальних комісій, що наповнить змістом 89 статтю Конституції України і посилить інститут парламентського контролю .

Також наша фракція просить вже цього тижня перейти до розгляду законопроекту щодо нового Виборчого кодексу,  і ми повністю підтримуємо це. В ньому передбачено проведення виборів за відкритими, підкреслюю, відкритими списками та враховано рекомендації міжнародних партнерів та громадськості для зміцнення демократичних стандартів волевиявлення громадян.

Окремо звертаємо увагу на вкрай важливий законопроект 9438 щодо засудження воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Наша фракція також просить остаточно схвалити на цьому тижні законопроект 10181, в якому закладена реформа сержантської вертикалі в армії за стандартами НАТО.

Також від імені "Європейської солідарності" закликаємо колег до ухвалення важливих євроінтеграційних ініціатив, які були озвучені Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, зокрема надважливо підтримати ратифікацію 0227, яка запустить інфраструктурну інтеграцію України в енергетичну систему Євросоюзу.

Також ми повністю підтримуємо редакцію 10183, мета якої гармонізація законодавства та усунення технічних бар'єрів з ЄС для нашої промисловості.

І наостанок. Наша фракція висловлює глибоке занепокоєння трагічною безпрецедентною подією, що сталася в Київській області, мова йде про поранення 5-річного хлопчика п'яними поліцейськими. Ми щиро бажаємо дитині якнайшвидшого одужання, а правоохоронні органи закликаємо якнайшвидше розглянути цей кричущий інцидент і негайно передати справу до суду. Так звані правоохоронці, які вчинили цей злочин, мають бути покарані.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Хочу наголосити, що проект Закону 9438 про гармонізацію кримінального законодавства з положеннями міжнародного права стоїть в четвер першим законопроектом. Нам буде дуже важлива мобілізація. А також ратифікацію, енергетичну ратифікацію,  я даю доручення Апарату, щоб поставили її в четвер зранку, щоб ми змогли теж її розглянути невідкладно. Дякую дуже вам.

До слова запрошується голова фракція "Народного фронту" Максим Бурбак. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. 24 травня депутати "Народного фронту" подали до Конституційного Суду України подання за підписом 62 народних депутатів про визнання неконституційним Указу Президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту. Ми вважаємо, що юридичних підстав для розпуску парламенту не існує. Конституційний Суд за поданням народних депутатів вже відкрив провадження щодо неконституційності розпуску Верховної Ради. Ми звертаємося до Конституційного Суду винести рішення про пришвидшену процедуру розгляду цього питання. Маємо отримати законний висновок Конституційного Суду до 21 липня. Наголошую: ми будемо всіма правовими способами доводити, що розпуск парламенту не має законних підстав, що Президент починає свою роботу з порушення Конституції. І це поганий початок для всіх, для країни.

Наступне. Обурення викликають заяви близького бізнес-оточення очільника держави, зокрема пропозиції скасувати мовні квоти в медіапросторі та плани капітулювати перед Росією. Нагадаю, що серед авторів законопроекту про захист державної мови є наш колега з "Народного фронту" Микола Княжицький. І це саме його заслуга, що під час голосування він отримав 278 голосів підтримки від народних депутатів. І ми зробимо все, щоб цей закон працював і був незмінним.

Ми ще раз наголошуємо, український народ не дозволить поховати здобутки, за які заплачено кров'ю тисяч українців. Позиція Президента Зеленського вже спровокувала політичну кризу в країні, яка матиме тривалі негативні наслідки. Не треба далі множити проблеми на рівному місці. Не треба сварити людей, треба гуртувати суспільство для руху вперед. Президент Зеленський прийшов до керма країни, яка має цілком притомні показники. Четвертий рік йде зростання економіки, зростають доходи громадян, маємо сильну армію, нашу країну почали поважати в світі. І будь-які спроби поставити таку країну на коліна чи повести шляхом принизливої капітуляції закінчаться погано. Наша позиція незмінна: капітуляція не пройде, Крим і Донбас повернуться разом і на українських умовах,  Росія має звільнити всіх полонених і відшкодувати Україні збитки, завдані війною. Це позиція "Народного фронту".

Принагідно хочу відзначити, що Міністерство закордонних справ відгукнулося на заклик лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка. Він вимагав реакції провідних країн світу на рішення Міжнародного суду ООН з морського права про звільнення наших моряків з російського полону. МЗС чітко спрацювало. Додамо, що і Президенту Зеленському з цього питання треба вимагати негайного скликання Радбезу ООН. Пасивність і мовчанка нічого Україні не дадуть, тільки активні дії. У Президента для цього є всі повноваження.

Отже, закликаємо гуртувати країну, а не розсварювати, поважати один одного, а не принижувати, будувати, а не бездумно руйнувати. Саме такі принципи, як показує наша новітня історія, роблять Україну сильною.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" до слова запрошується Сидорович Руслан Михайлович. Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Дякую за надане слово.

"Самопоміч" впродовж усіх 5 років послідовно не тільки вимагала, а і працювала для того, щоб була виконана обіцянка в частині запровадження відкритих списків. Майже ніхто не вірив тому, що цей процес буде відбуватися результативно. Але в кінці 2017 року 226 голосів за Виборчий кодекс у першому читанні були проголосовані. Потім після того ніхто не вірив, що робоча група зможе опрацювати  більше ніж 4 тисячі поправок для того, щоб сфіналізувати документ. Робоча група зробила свою роботу і підготувала відповідний проект. Після того ніхто не вірив, що комітет збереться і прийме відповідне рішення по прийняттю Виборчого кодексу. Але минулого тижня завдяки нашій спільній роботі все ж таки комітет прийняв відповідне рішення, яке дало можливість розблокувати даний процес, і цього тижня  вже заходити у Виборчий кодекс.

Я хочу сказати, що це є надзвичайно важливо, щоб до завершення цієї каденції ті обіцянки, які давалися ще наприкінці 2014 року усіма п'ятьма політичними силами, і за які "Самопоміч" послідовно виступала, були зреалізовані. Я дякую Голові Верховної Ради, який послідовно виступає за прийняття даного Виборчого кодексу і є великим союзником у цьому процесі. І ми зобов'язані цей процес завершити ще до завершення цієї каденції, як я вже сказав. Але ми у "Самопомочі", не чекаючи прийняття Виборчого кодексу, вже відкрили списки. І не партійні боси вирішують, хто буде займати які місця в списку на наступних парламентських виборах, а люди своїми голосуваннями і своїм рейтингуванням.

Друге момент. Бюджетний процес. До 1 червня уряд мав підготувати відповідні  бюджетні резолюції. Так, ми розуміємо, що вже на початку осені буде сформовано, очевидно, що новий уряд, буде нова парламентська коаліція, але ми не повинні зупиняти жодні бюджетні процеси, адже ми розуміємо, які виклики стоять перед країною і в тому числі на переговорах з Міжнародним валютним фондом для того, щоб уникнути будь-яких фінансових потрясінь. Тому бюджетні процеси, ті, які повинні відбуватися відповідно до вимог Бюджетного кодексу, не повинні зупинятися.

Третій аспект –  зовнішньополітичний. Зрозуміло, що на етапі зміни влади Москва буде намагатися тиснути  і вимагати від України виконання так званого політичного пакету Мінських домовленостей. Надзвичайно важливо, щоб Україна тут не забувала про українські інтереси, тому що важко звинувачувати Німеччину в захисті інтересів німців, французів у захисті інтересі французів, а американців у захисті своїх національних інтересів. Ми повинні дбати про свій інтерес і вимагати, просити і вимагати від наших  західних партнерів, щоб вони тиснули на Кремль з тим, щоб були виведені війська, були звільнені окуповані території як на Донбасі, так і на Криму, тому що це є українські землі, і критично важливо, щоб вони були  повернуті в склад  України.

Четверте і останнє. Законопроект 10318, який вирішує надзвичайно важливе питання, пов'язане з запровадженням ринку електричної енергії, де серед співавторів є наш колега  по фракції  "Самопоміч" Лев Підлісецький. Чому так важливо його прийняти? По-перше, він переносить впровадження нової моделі ринку електричної енергії на три місяці, тобто до 1 жовтня 2019 року. Це унеможливить колапс системи з 1 липня вже цього року. 1  липня буквально не за горами, залишається буквально менше одного місяця.

Другий момент. Цей законопроект відновлює "зелені" тарифи для дрібних домашніх СЕС на землі, тобто  до 30 кіловат, зокрема для вже збудованих станцій. Таким чином, виправляється помилка з так званим обнуленням тарифу для дрібних домашніх станцій. Тому прийняття даного законопроекту як закону сприятиме забезпеченню прав та законних інтересів споживачів, що встановили вже або планували до кінця 2019 року встановити домашні сонячні електростанції. Це дуже важливо для  забезпечення доступу наших громадян до дешевої електроенергії  і до ефективного функціонування ринку. Тому що, якщо він запуститься з 1 липня 2019 року, той колапс, який може наступити, може здискредитувати ідею  запровадження вільного ринку електричної енергії.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.    

Тимошенко Юлія Володимирівна від фракції  "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня! Чесно кажучи, коли чуєш переможні реляції про те, що в нас зростає економіка, зростають заробітні плати, пенсії, знижуються тарифи, мені здається, що хтось живе не в тій країні, в якій живуть всі інші люди. Це повний абсурд просто.

Дорогі друзі, ви візьміть, будь ласка, статистику: за 5 років валовий внутрішній продукт України, якщо обчислити в валюті і в номінальному виразі, він впав в 1,3 рази за  5 років.  Доходи людей в номінальному виразі в валюті впали в 1,4 рази, а мінімальні пенсії -  більше ніж в 2 рази. Тарифи зросли в 12 на тепло і на газ. Скажіть, будь ласка, ви що, вважаєте це заслугами? І далі все це продовжується.

Сьогодні залишається діюча Верховна Рада, яка продовжує приймати лобістські закони, і залишається уряд, який вже добирає у країни останнє. З 1 червня вони надумали знову підвищити ціни на газ для населення і про це вже зробили відповідні об'яви. Про які перемоги ви говорите? І саме тому невідкладно треба було розпускати цю Верховну Раду, а як наслідок призначати новий уряд вже через створення коаліції в новій Раді. Але сьогодні під загрозою знаходиться проведення дострокових парламентських виборів, незважаючи на те, що більше 70 відсотків людей чекають цих дострокових виборів 21 липня.

Так от, якраз через Конституційний Суд, який частково сформований ще за часи Януковича, все це вже, знаєте, болото це в парламенті хоче пролонгувати своє життя ще до осені разом з підвищенням тарифів, зниженням заробітних плат, з відсутністю бюджетної стратегії і так далі. І Конституційний Суд планує стати співучасником у тому, щоб зірвати дострокові вибори парламенту.

Я хочу попередити Конституційний Суд,  що,  безумовно, буквоїдством зайнятися можливо, але всі знають, що 3 роки коаліції в парламенті не існує, і що 3 роки порушена Конституція, і що замість коаліції, яка здійснює стратегію управління країною в парламенті, є просто ситуативні зібрання під окремі лобістські закони, які зробили країну набагато біднішою ніж вона була  5 років назад. І саме тому ми мусимо зараз всі чітко сказати, що ніякого зриву дострокових парламентських виборів бути не може. 21 липня запланували,  значить 21 липня вони мусять бути проведені. Тим паче, що Центральна виборча комісія вже запустила цей процес. Якщо стара система зірве разом з Конституційним Судом дострокові вибори, це буде зроблено всупереч інтересам народу і суспільства і всупереч здоровому глузду.

Шість тижнів пройшло після завершення президентських виборів. Шість тижнів люди чекають змін. Але в нас навіть немає бюджетної декларації, яка мусила бути подана вчасно. У нас на наступний рік заплановані знову злиденні заробітні плати і  пенсії. А ще більше, ніж будь-хто інший,  змін чекають наші  військовополонені, наші політв'язні, наші заручники, які взагалі зараз, я не розумію чому, але кинуті напризволяще. Жодних переговорів не ведеться, жодних дискусій не існує. Практично забуті люди.

І тому я хочу  звернути увагу, що в тому числі спікер Думи країни, яка веде проти нас війну, сказала про те, що треба починати  переговори з "чистого аркуша", в тому числі в зв'язку з обранням нового Президента, треба негайно почати переговори з "чистого аркуша". Мінські домовленості зайшли в тупик, ніякого обміну полоненими не існувало, просто прикривали цими заявами реальну корупцію і розділ ресурсів країни між людьми, які оточували колишнього Президента. Зараз треба починати все спочатку і починати негайно.

Я хочу також сказати, що уряд, який продовжує виконувати свої  зобов'язання, якщо він з 1 червня знову підвищить ціни на газ для населення, на фоні того, що в світі ціни на газ стрімко падають, це буде вже кримінальним злочином. І я прошу  сьогодні парламент  звернути на це увагу. Якщо ми ще  залишаємося парламентом, ми не маємо права це  пропустити, коли в світ ціна на газ сьогодні вже  досягає  150 доларів за тисячу кубічних метрів, ми нашим  людям…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми нашим людям  по 320 доларів продаємо. Я хочу запитати: хто дав сьогодні право на таке знущання над людьми?

Вибори Президента пройшли. Треба новому Президенту, Верховній Раді, уряду діяти негайно і не розчаровувати людей в черговий раз бездіяльністю проти чергового перезавантаження влади. Я прошу, відкладіть другорядні питання і займіться справами.

 

ПАРУБІЙ А.В. Від фракції політичної партії "Опозиційний блок" голова фракції Новинський Вадим Владиславович.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Шановні колеги, політичний момент, який сьогодні переживає наша країна, характеризується як завищеними надіями, так і першими розчаруваннями. Новий Президент отримав від виборців безпрецедентний кредит довіри. Від пообіцяв добитися миру на Донбасі і з цією метою обіцяв розпочати активні переговори з Росією. Зрозуміло, що мирні переговори – це надзвичайно важкий і тривалий процес, але вже можна було б виступити з рядом ініціатив, які могли б лягти у підґрунтя переговорного процесу. Під час виборчої кампанії Президент обіцяв іти заради миру на переговори з ким завгодно. Звідки тоді взялася дивна ініціатива про референдум з приводу переговорів? Референдум – це відтягування переговорів мінімум на рік.

І в цей час вся соціологія показує, що 75 відсотків українців хочуть завершення війни на основі здорових компромісів і готові до цього завершення. Президент вже має мандат на переговори, тож треба діяти.

Далі. Ми вже багато разів казали та продовжуємо казати: попередня влада на початку 2017 року запровадила економічну блокаду Донбасу. Минулої п'ятниці Рада національної безпеки і оборони збиралася на засідання, присвячене проблемам енергетичної безпеки. Виникає справедливе запитання: чи не час здійснити деблокаду головного нашого українського вугільного регіону? Це суттєво розширить наші можливості в енергетичній галузі, а до того ж значною мірою сприятиме поверненню взаємної довіри між громадянами з обох боків. До того ж економічна реінтеграція є першим кроком до реінтеграції політичної. Вважаю, що рішення про блокаду Донбасу стало одним з найбільш фатальних і непродуманих. І зараз настав час його скасувати.

Ми сподіваємося, що здоровий глузд візьме гору над політичними іграми, через які страждають громадяни України. Треба дослухатися до думки народу. Нам всім потрібен державницький прагматизм, а не загравання з закордонними друзями.

І до порядку денного. Всі тут присутні чудово розуміють, що з кожним наступним днем виборчої кампанії ефективність роботи Верховної Ради падає, та все ж цього тижня ми матимемо шанс розпочати обговорення дійсно важливих документів: проекту Закону про тимчасові слідчі комісії та розгляд у другому читанні проекту Виборчого кодексу.

Фракція "Опозиційного блоку" неодноразово наголошувала на важливості, необхідності даних законів, принаймні без Закону про тимчасові слідчі комісії Рада не має можливості безпосередньо впливати на розгляд суспільно важливих справ і давати їм власну неупереджену оцінку, не має доступу до документів слідства. І головне, чому так довго саботувався розгляд даного законопроекту – без тимчасової слідчої комісії неможливо запустити процедуру імпічменту Президента.

Вважаємо, Верховній Раді вкрай потрібно мати такий інструмент суспільного контролю та контролю Президента країни. Це надасть парламенту України нової посиленої суб'єктності.

Не може не хвилювати проблема Виборчого кодексу. На сьогоднішній день внесені понад 4 тисячі 200 поправок, що  надає підстави говорити про можливість конструктивної роботи над таким важливим документом. По суті у цієї Ради залишилися кілька тижнів роботи, за які просто неможливо фізично розглянути усі ці поправки, а кодекс необхідний,  і саме він може стати головним наслідком роботи нинішньої Верховної Ради.

В зв'язку з цим наша пропозиція – переглянути графік роботи Верховної Ради і найближчі тижні оголосити пленарними і до липня прийняти Виборчий кодекс.

І наостанок хочу проінформувати, що нами з колегою Олександром Вілкулом подано і зареєстровано новий законопроект щодо регулювання мовної політики України. Переконаний, що Рада повинна виправити ті помилки, які були допущені нинішнім складом парламенту на догоду виборчим технологіям тодішнього Президента. Вірю, що експерименти в гуманітарній сфері припиняться і мовне питання, як і питання історії і віри, перестануть ділити наших громадян на ворогуючі табори.

До речі, про болюче питання історії. Вчора у Харкові відбувся акт вандалізму і наруги над пам'ятником визволителю  міста маршалу Жукову. Вважаю, що і Президент, і Верховна Рада мають дати свою політичну оцінку даній події, а правоохоронні органи мають порушити справу за даним фактом.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується голова фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, вчора я був у своїх земляків на Луганщині, в  своєму рідному селі Лизівка. Зустрівся із сім'єю Світлани і Володимира Тарасенків, подарував їм доїльний апарат. Ця сім'я тримає 12 корів. Я запитав у Світлани і Володимира, чи отримали вони від держави хоч одну копійку підтримки? Ні. Сім'я, яка тримає 12 корів, жодної копійки від держави, ні доїльного апарату, ні холодильної установки, абсолютно нічого.

Та ж сама історія з сім'єю багатодітною Тетяни Сагайдак, які живуть в селі Гориславці Кременчуцького району на Полтавщині. Це багатодітна сім'я, яка тримає 6 корів. Їм не дали ні землі для обробітку, ні жодної державної підтримки для того, щоб була можливість прогодувати свою багатодітну сім'ю.

І отак майже в кожному українському селі. Через хату пусті вікна стоять і розказують, що село гине, корів немає, роботи немає. А що ви зробили для того, щоб було життя у селі, корова, робота і підтримка цим сім'ям, які хочуть тримати своє господарство? Я абсолютно впевнений, що якщо змінити цю політику і дати державну підтримку цим сім'ям, в кожному дворі буде, як раніше, корова, діти бігатимуть маленькі, робота буде в селі, і село буде жити. Що ми бачимо натомість? Прагнення влади продати землю. Це хотів зробити Порошенко, ми не дали йому протягнути Закон про продаж земель іноземцям, те саме хоче зробити Зеленський, вони декларують продаж землі іноземцям.

Я звертаюся до всіх сил демократичних, які розуміють, що продаж землі іноземцям – це продаж країни. Треба створити об'єднану опозицію проти продажу землі іноземцям і проти реваншу проросійського,  латифундистів, тих, які хочуть продати землю. Замість того, щоб дати підтримку цим сім'ям, як сім'ї Тарасенків на Луганщині, як сім'ї Сагайдак на Полтавщині і мільйонам інших українських сільських сімей, ви добиваєте їх до ручки, щоб вони здали корову на бойню, щоб виїхали кудись світ за очі і забрати задарма землю.

Ми пропонуємо зробити, об'єднати зусилля і не дати продати землю. Я хочу сказати всім українцям, кожній українській сім'ї, і сільській, і яка живе у місті: наступні вибори – це боротьба, це бій за українську землю. Це бій за українську землю! Тому що, якщо у нас не буде в наступному парламенті більшості, а цю більшість матимуть латифундисти і транснаціональні корпорації, перший свій закон, який вони приймуть – про продаж української землі іноземцям. Потім не питайте, чого брат на брата йде за межу, чому в українському селі немає корови, немає життя, немає роботи, немає соціальної сфери. Тому що нікому – тим, хто при владі – нецікаве українське село. Їм треба тільки одне – земля!

Ми не дамо продати землю іноземцям. Ми змінимо державну політику, щоб земля працювала на українців і годувала українців. І дуже прикро, що найбільші фракції парламенту минулого тижня не підтримали наші зміни до Конституції про те, щоб визнати основою аграрного устрою України фермерські господарства. Не буде фермерів, не буде українського селянина на селі – України не буде! І тому не тіште себе думкою, що хтось наведе порядок в селі і відновить село, якщо цього не зробить український селянин.

Окремо хочу сказати про Міжнародний валютний фонд. Минулого тижня Президент Зеленський зустрівся з Міжнародним валютним фондом і ми побачили його заяви про продовження співпраці з МВФ. Я пам'ятаю, у фільмі "Слуга народа" герой Зеленського послав МВФ, а Президент Зеленський каже про продовження співпраці з МВФ. Що таке продовження співпраці з МВФ? Це збільшення цін на газ, це збільшення тарифів, це продаж землі іноземцям. Саме сліпе виконання вимог Міжнародного валютного фонду привело Україну до межі дефолту, коли про це вже всі говорять. З червня місяця знову піднімають ціни на газ, хоча у всьому світі вони падають, якраз на виконання меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Тому я пропоную Президенту Зеленському зробити те, що робив його герой у фільмі "Слуга народу": якщо не послати МВФ, то хоча б переглянути умови співпраці з МВФ, зокрема меморандум. Прийняти указ і скасувати рішення уряду про підвищення цін на газ, переглянути меморандум з Міжнародним валютним фондом, встановити справедливу ціну на газ і піднімати зарплати і пенсії людям замість того, щоб обмежувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. …замість того, щоб обмежувати соціальні програми і прирікати людей на бідність, а значить на еміграцію, тому що шукають кращої долі за кордоном. Я пропоную Президенту Зеленському послати МВФ і відмовитися від ідеї продажу земель іноземцям, як сьогодні намагається зробити нинішня влада.

Я хочу сказати і Зеленському, і всім українцям: ми не дамо продати українську землю іноземцям. Продаж землі – це продаж України. Не допустимо цього.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович, співголова групи "Партії "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я думаю, сьогодні абсолютно справедливо декілька разів вже піднімали питання, в тому числі  Юлія Володимирівна, про те, що уряд нас не чує по питанню підняття тарифів. Ми 8 місяців говоримо про те, що тарифи треба скасовувати ці грабіжницькі. Ми вже навели десяток аргументів за останній тиждень, чому це треба зробити, навіть дивлячись на європейський ринок ціни на газ. В Європі ціна на газ сьогодні в 2 рази дешевше, ніж в Україні, 160 доларів на європейських хабах, очікується 120 доларів за тисячу кубометрів. У нас населенню продають по 320. Замість того, щоб послухати і підтримати нас, уряд взяв і з 1 червня знову підняв тарифи на 5 відсотків для населення. Але це питання газу воно, знаєте, вже всі звикли, хоча можна його вирішити абсолютно просто: ставимо на голосування наш проект постанови про скасування цих грабіжницьких тарифів, і Рада би вже це вирішила питання за одну хвилину. Я розумію, у Президента сьогодні не доходять руки, а уряду воно не потрібно, уряд живе вже своїм життям.

Але є ще друга міна, яка закладена під життя громадян. З 1 липня піднімаються тарифи на електроенергію. Чому? Бо запускається так званий вільний ринок електроенергії, держава перестає регулювати ціни на електроенергію. По оцінкам експертів, підняття тарифів відбудеться за самими найкращими і оптимістичними сценаріями мінімум на 30 відсотків. Середня розрахункова вартість, на скільки будуть підняті тарифи в Україні на електроенергію з 1 липня, це 250 відсотків. Вдумайтесь, Андрію Володимировичу, в 2,5 рази пропонується підняти тарифи.

Зараз монополісти, а це по суті олігархічні компанії, ДТЕК, державні компанії, "Атоменерго" і так далі, вони будуть пробувати в липні дрібно піднімати ціну, щоб не "взбудоражити" виборців і щоб дати владі переобратися, але  з серпня місяця почнеться потужне збільшення тарифів на електроенергію, і ми про це маємо знати, ми маємо про це говорити і приймати рішення. Рішення в наших руках.

Якби Рада захотіла, якби ви мене почули, ставимо постанову про скасування грабіжницьких тарифів на електроенергію і ставимо проект закону, який би переглядав дату введення вільного ринку електроенергії. Ну, немає в нас вільного ринку електроенергії, у нас є монополії олігархів і монополії держави на ринку електроенергії. Немає людям де брати альтернативну електроенергію, вона дешевше не буде. По суті, держава робить останній подарунок перед зміною влади для наших олігархів, для власників обленерго, для власників енергогенеруючих компаній, а робиться це все за рахунок людей.

Андрію Володимировичу, треба це питання вирішувати, поки Рада ще дієздатна, поки Рада ще може щось вирішувати, давайте це проведемо,  проголосуємо і до виборів поставимо крапку. Ну, дійсно, люди це очікують. Ну, чого ми тягнемо? Якщо зараз не проголосується, наступний раз Рада зможе повернутись до цих питань тільки в найкращому випадку у вересні місяці. Вже на тарифи відбудеться підняття нове чергове, вже люди перестануть платити. За розрахунками експертів, за електроенергію сотні тисяч абонентів будуть відключені через це підняття тарифів. Оце до чого докерувались  наша сьогоднішня влада і наш сьогоднішній славний здатний уряд.

Тому пропоную все ж таки переглянути порядок денний, поставити ці питання на голосування і почати саме з цього. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Голова групи  "Воля народу" Москаленко Ярослав Миколайович.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перше. Дозволю собі дати одну просту пораду. Приймаючи будь-яке рішення, думайте про дітей. Думайте, як те чи інше рішення вплине на життя  наступних поколінь, тоді все буде легко і просто ставатиме на свої місця. Неважливо, чи це глобальне геополітичне, чи це ситуативне і поточне.

Минулого тижня ми ухвалили важливі ініціативи, частину – за основу, окремі – в цілому, такі, як наприклад, про повну загальну середню освіту, про державне визнання "Пласту" чи питання піклування про дітей-сиріт. Але це лише краплина в морі. Люди не бачать цілісності. А все тому, що на державному рівні відсутнє розуміння важливості дитячої та молодіжної політики. За всі роки незалежності Україна так і не змогла створити систему загальнодоступних закладів позашкільного та спортивного виховання. Мережа ДЮСШ в Україні зруйнована. Дитячий спорт взагалі в Україні останніми роками став елітарною сферою, що існує виключно за рахунок батьків та меценатів. Фізкультура в школі перестала бути обов'язковим уроком. І не дивно, що з року в рік медики констатують погіршення стану здоров'я українських дітей.

Нещодавно держава ще більше спантеличила ще однією неприємною несподіванкою - наказ Міністерства культури № 353 від 24 квітня. Він знищує музичні школи як за формою, так і за змістом. Днями я вже долучився до петиції стосовно скасування цього наказу. Пропоную і парламентському  комітету втрутитися із своїми рекомендаціями. Я думаю, нам буде що спитати міністра культури Євгена Нищука на "годині запитань до Уряду".

Друге, колеги, - питання виборів. Дострокові вибори в парламент – це факт. Наше завдання з вами – максимально конструктивно відпрацювати і забезпечити якісну організацію волевиявлення. Треба вміти йти з честю, бо інакше  це розгойдування країни.

Ми два тижні підряд закликаємо, почуйте ЦВК, давайте приймемо зміни до Закону про державні закупівлі, інакше буде зрив через терміни. Президент вніс у Верховну Раду ще півтора тижні тому законопроект 10317, який вирішує цю проблему. Я так розумію, що команда Президента буде наполягати на його розгляді як першочергового. Уряд вже підтвердив, що готовий підтримати виведення ЦВК з-під дії Закону про публічні закупівлі тимчасово, незважаючи що така практика суперечить відповідним директивам Європейського Союзу. Тож справа лише за нами, за парламентом.

Пропозиція нашої групи. Завтра ставимо президентський проект на включення до порядку денного сесії, далі максимум в четвер голосуємо за основу та в цілому. Це абсолютно технічна ініціатива, яку потрібно прийняти,  і дати можливість якісно провести дострокові вибори. Це і є конструктивна робота.

І третє, колеги. Такого ж конструктиву я очікую і від Президента Зеленського.  Минулого тижня, під час роботи на окрузі, до мене підходили  люди і питали: чому ми, Верховна Рада, не даємо працювати  Президенту, чому не даємо можливості призначати його кадри?

Так от, звертаюсь до  Президента. Пане Президенте, давайте зараз визначимось і скажемо чесно всій країні, ви як Президент відповідно до Конституції, відповідальні за безпеку країни та зовнішній курс. Отже, керівники  профільних відомств –  ваша пряма прерогатива і компетенція. Зараз ми бачимо зареєстровані проекти про звільнення міністрів закордонних справ, оборони, Голови Служби безпеки України. Безумовно, Верховна Рада розгляне ці подання і готова їх підтримати. Принаймні я та мої колеги групи "Воля народу" точно будуть за це голосувати.

Але ж, Володимире Олександровичу, ви вже можете внести свої кандидатури на ці посади. І робіть це. І дайте суспільству відповідь вашого бачення по керівництву облдержадміністрацій і всій прямій виконавчій  вертикалі Президента. Новий Президент вже два тижні працює, а адміністрації живуть своїм старим життям, а то і гірше, взагалі розбалансовані чи взагалі не мають своїх голів обласних державних адміністрацій.  А в країні зараз період  підготовки до опалювального сезону, нового навчального року, завершення медичної реформи. Знову ж таки я звертаюсь до вас, подавайте  кандидатів на розгляд уряду, давайте діяти. Я закликаю уряд, Верховну Раду і Президента до консолідації зусиль. А інакше ми всі разом штучно звалимо країну ще й у політичну кризу.

Колеги, люди хочуть швидких рішень, громадяни прагнуть змін. А це можливо виключно за умови ефективної взаємодії всіх гілок влади і  відмови від тактики випаленої землі в політичній боротьбі. Це якщо ми хочемо цій країні добра.

І на завершення. Шановний Андрію Володимировичу, прошу включити до розкладу на цьому пленарному тижні законопроект 8057 щодо посилення інституційної спроможності Служби безпеки України. Ініціатива має попередню підтримку в більшості фракцій. Цей законопроект чекає підприємництво вже не один рік, адже він позбавляє СБУ важелів…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Він позбавляє СБУ важелів економічного нагляду. Його прийняттям ми забезпечимо гарантію захисту бізнесу від неправомірних дій працівників СБУ. Рекомендований закон потрібно прийняти в цілому ще в цьому скликанні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, ви знаєте, я думаю, не тільки я з подивом почула тільки що, що нас закликають до "чистого листа" з людиною, яка поставила 1 березня 2014 року на голосування питання щодо введення військ в Україну. І як на мене, є військовим злочинцем, причетним до того, що в нас було відшматовано Крим і частину Донбасу.

Хочу нагадати, що ця людина не просто знаходиться в санкційних   списках Європейського Союзу, а є рішення Верховної Ради України про незаконність виборів Держдуми Російської Федерації, які було проведено в тому числі в окупованому Криму. І я хочу нагадати, що за це рішення голосували в тому числі народні депутати фракції, лідерка якої зараз цитує нам злочинницю, яка голосувала за введення військ в Україну.

Особливо, особливо, особливо я би попросила…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Вас не перебивали, коли ви виступали, Юлія Володимирівна. І ви не перебивайте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Я би попросила мене не перебивати і не пробувати мене принижувати, розумію, що розпочався кастинг на посаду Прем'єр-міністра, але не треба принижувати свою людську гідність в цьому кастингу, а мене вам принизити не вдасться.

Тепер щодо Мінська, шановні колеги. Ви знаєте, ті люди, які закликають, насправді з "чистого листа" в Росії розпочати переговори, вони найменше хочуть, щоб там були Мінські угоди, тому що мінус Мінські угоди  – це мінус санкції.

А я хочу зараз публічно звернутися до Володі Жемчугова, Ігоря Козловського, Миколи Герасименка, Лазаренка і тих, більше ніж 150 заручників, яких вдалося витягти завдяки важкій, дуже важкій переговорній роботі в рамках мінських груп. І також нагадати, що завдяки Службі безпеки України нам вдалося, в принципі, з початку війни, розв'язаної в тому числі Матвієнко, яку нам тут цитують як нову лідерку громадської думки, знайти, знайти, тому що часто це були люди, вже які загинули, але знайшли їх тіла, або звільнити більше 3 тисяч осіб. І ви знаєте, навіть якби нам вдалося звільнити от одну людину, це вже велика дуже радість для їх родин. Це важко зрозуміти людям, які  жодним чином ніколи не були до того причетні.

Єдина, знаєте, помилка, яку, дійсно, ми зробили, в тому числі і в рамках Мінської групи, це коли Президент Порошенко, вся його команда,  вели переговори для того, щоб таких двох грушників, які за наказом Путіна, Матвієнко і інших "товарищей", з якими  ми з "чистого листа" зараз маємо почати переговори, ми намагалися Єрофєєва і Александрова передати Російській Федерації задля звільнення Сенцова, Савченко, Кольченка, але ми пам'ятаємо ту істерику, яку влаштовували в тому числі присутні тут, і цих двох грушників ми віддали, я вважаю, не забравши Олега Сенцова. Це була помилка, за яку я дуже і дуже переживаю, і хочу подякувати Президентові Порошенку за те, що одним із  останніх рішень, яке вдалося реалізувати на його посаді, це було надання  громадянства сестрі Олега Сенцова пані Наталії Каплан. Це ми встигли зробити.

Друзі, я абсолютно переконана в тому, що мінський процес на сьогодні, дійсно, знаходиться в серйозній стагнації і точно через не українську переговорну позицію. І знаєте, коли сьогодні намагаються принизити тут Україну, це дуже неправильно. Я в опозиції знаходжуся до нової влади, але хочу сказати, що в нас відбулася дуже  конструктивна зустріч з новообраним Президентом Зеленським з однієї теми – саме за звільнення заручників, тому що на відміну від тут  присутніх людей, яким це не болить і для яких це аби брякнути, для мене  і для нашої команди це тема, яка болить.

Я хочу сказати, що все, що стосується заручників, політв'язнів, військовополонених, ми ніколи не будемо тут в опозиції. Ми завжди будемо  готові  співпрацювати в цій темі, допомагати, передавати всю інформацію, тому що   витягти кожну людину – це є наш обов'язок: і новообраної влади, і кожного присутнього тут.

Я хочу поінформувати, шановні колеги, що і зараз в Парламентській асамблеї Ради Європи, безумовно, ми будемо піднімати  тему  в тому числі неприпустимості дій Російської Федерації, першої країни, яка зараз не виконує рішення Морського трибуналу ООН в Гамбурзі, який вже більше, ніж 10 днів тому прийняв рішення про звільнення негайне наших військовополонених-моряків, і ми бачимо, що на це немає жодної реакції. Якраз тут ми хотіли би апелювати до команди новообраного Президента. Це неправильно, що вже 10 днів ми не чуємо жодної вимоги з боку Президента і його команди до Росії негайно, негайно виконати те рішення Морського трибуналу. І ми переконані, що завтра під час першого візиту Президента Зеленського до Брюсселя в європейські інституції ця тема заручників, політв'язнів, військовополонених має бути ключовою, як це завжди було…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …завжди було під час всіх міжнародних переговорів Президента Порошенка. І це була єдина тема, по суті, на яку він спілкувався і з Путіним телефоном або в рамках нормандського формату. До речі, ви знаєте, теж дуже непокоїть той факт, що Президента Зеленського, як і Путіна, не запросили на події, нормандські події, які відбудуться 6 червня. Хоча Президент Порошенко бував на цих зустрічах…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Стефанчук Руслан Олексійович – представник Президента України у Верховній Раді.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго дня, шановні народні депутати, шановний народ. З вашого дозволу я уникну цю хвилинку політичної агітації і почну з питань, які справді турбують нас.

Минулого тижня Президентом України на виконання своїх обіцянок було внесено до Верховної Ради законопроект про особливу процедуру усунення Президента з поста (імпічмент) (реєстраційний номер 10340). Крім цього, Президент України направив лист на ім'я Голови Верховної Ради України з проханням невідкладно розглянути проект Закону України про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів) (7203).

І крім цього, минулого тижня ми внесли на реєстрацію законопроект про внесення змін до Закону України про вибори народних депутатів України щодо забезпечення виборчих прав військовослужбовців. Цей законопроект, він спрямований на забезпечення можливості реалізації військовослужбовцями, які виконують завдання щодо відсічі і стримування збройної агресії РФ, права вільно обирати народних депутатів.

Тому я хочу звернутися з проханням з тим, що всі дані питання, вони потребують позачергової підготовки розгляду і визначені Президентом як невідкладні. Тому дуже прошу знайти можливість співпраці по цих законопроектах.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки наголошую, що виступи, які йдуть на Погоджувальній раді, це не агітація, а позиція голів фракцій, які здобули довіру в суспільстві. І хочу сказати, що Ірина Геращенко щойно 5 хвилин говорила про заручників, а не про політичну агітацію.

І відповідно з повагою до народних депутатів ми всі законопроекти, які були подані Президентом, звичайно  вони будуть запропоновані, щоб внести в порядок денний сесії, хоч деякі законодавчі ініціативи дивують. Зокрема Закон про імпічмент – це просто переписані норми українського Регламенту, де вказано про то, але ми звичайно, зважаючи на потужну законодавчу діяльність, навіть цей законопроект ми запропонуємо включити в порядок денний сесії,  і звичайно усі законодавчі ініціативи Президента, визначені як невідкладні, ми будемо розглядати в сесійному залі.

Дякую вам.

До слова запрошується Перший віце-прем’єр-міністр України - міністр економічного розвитку Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати, буквально цієї п'ятниці в парламенті я звітував перед народом України, ви були свідками, про реформи в економічному блоці, зокрема щодо і цифрової економіки.

Сьогодні макроекономічна стабільність в економіці здається нормою, ми фіксуємо нижчий рівень тіньової економіки за останні 11 років – 30 відсотків від ВВП. Економіка припинила падіння в 2016 році і І квартал її був ріст – 0,1 відсотка. З того часу ми сукупно виросли на 8,4 відсотки. І в І кварталі 2019 року зростання 2,2 – ми не будемо говорити, що це є фантастика, але це є велика спільна праця.

Ми вгамували інфляцію, вона стала рекордно низькою – 8,8 відсотків в квітні 2019 року, зарплати зростають, і в квітні 2019 року середня зарплата складає майже 438 еквівалентно доларів.

Завдяки зусиллям уряду, Міністерства економічного розвитку майже 43 відсотки українського експорту спрямовано до ЄС, зростає товарообіг з країнами Азії, Близького Сходу, про що і говорив Прем’єр-міністр Гройсман. Так, сьогодні це норма, яку вдалося забезпечити, бо 3 роки тому уряд склав амбітний план реформ і крок за кроком його виконує.

Багато з цих реформ ми робили разом з парламентом, з головами комітетів, з вами, шановні депутати, Президентом України. За що я дякую і спікеру, і народним депутатам, і головам комітетів, і кожному із вас. Адже політична турбулентність може мати і негативні наслідки. З цих обставин уряд, Президент, парламент мають діяти максимально злагоджено в інтересах народу. Наприклад, 3 року тому ми працювали, щоб укласти угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем, підписали, але досі не можемо її ратифікувати. Скажіть, може хтось не хоче підтримати нові можливості для українських експертів на Близькому Сході? Ні. Бо і Голова Верховної Ради, і голови комітетів, і депутати підтримують і інформують про те, що потрібно підтримувати. Але ж між іншим експорт високотехнологічної української продукції, можливості відкриття нових підприємств на території України –  це інноваційність і це модернізація, це більше робочих місць і кращі зарплати. А що потрібно, шановні колеги?

Інший приклад –  цифрова економіка. Три роки, три роки ми розробили безліч цифрових сервісів адміністративних послуг, електронних платформ, те, що зараз називають "держава в смартфоні", вже існує. Наприклад, ProZorro, електронні адміністративні послуги, мала приватизація, електронне урядування. Все це дає і великі зменшення витрат і дає великі доходи для бюджету в малій приватизації. І знову-таки є ціла низка законопроектів, які парламент повинен би приймати, в іншому випадку ми не зможемо рухатися, а будемо реально гальмувати розвиток діджиталізації.

Далі. Будівництво доріг, мостів, портів, інтернет-інфраструктури. За даними Укравтодору, майже 170 тисяч кілометрів доріг і 250 тисяч кілометрів міських вулиць. Дайте до цього сотні кілометрів оптоволокна, яке потрібно для проведення Інтернету. В кожній розетці у родини повинен бути доступний Інтернет. Такі витрати неможливо забезпечити тільки коштом державного і навіть місцевих бюджетів, потрібно приватного інвестора через інструменти державного приватного партнерства, а це і довіра до держави,  і до кожного з нас.

Чинне законодавство недружнє до приватних інвестицій у дороги. Тож ми розробили новий закон, який встановлює умови для залучення великого приватного капіталу в будівництво доріг, Інтернету по всій країні. Це законопроект 8125, який повинен розглядатись в комітеті.

От я і питаю: кому не потрібні якісні дороги, хто не хоче пустити в Україну великих іноземних інвесторів? Хто саботує проведення Інтернету у всі куточки країни, щоб молодь могла залишитися в рідних селах, Інтернет працювати або здійснювати торгівлю з усім світом? Відповідь: нам потрібно разом працювати. І ми це робимо. Великі завдання і великі надії, і великі перемоги, які ми зробили, незважаючи, що ми втратили 20 відсотків економіки, що ми втратили частину території, ми втратили, отримали анексію Криму.

Не можна допускати, щоб і політична турбулентність негативно вплинула на досягнуті результати, а передвиборчі процеси зупинили системи реформ, які забезпечують макростабілізацію України. Вперше ми розробляємо макростабілізацію і питання планових макроекономічних показників на 2020-2022 роки. Це інший підхід, це інша відповідальність, це інша оцінка ризиків.

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Зі свого боку просимо підтримати урядові законопроекти, які включені до розкладу завдань. А також просимо розглянути пропозицію перенесення розгляду блоку ратифікацій, які заплановані на середу, тоді, коли є депутати в залі, де можна отримати зміни до Угоди про асоціацію – 0227, 0165, уникнення подвійного оподаткування – 0193, 0199, про митний тариф – 7306.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Степане, я поділяю цілковито вашу позицію з приводу того, що ратифікації мають бути прийняті цього тижня. І ми в четвер спробуємо так організувати нашу роботу, щоб всі ключові ратифікації, які були названі, щоб ми змогли їх підтримати в залі.

Дякую вам.

Отже, від голів комітетів, я  нагадаю, сьогодні зліва розгляд. І першому надаю слово для виступу – Андрієвський Дмитро Йосипович, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я вкотре хочу звернути увагу і можливості учасників Погоджувальної ради на необхідність прийняття надзвичайно важливих законів, які регулюють житлово-комунальне господарство і регулюють діяльність підприємств житлово-комунального господарства.

Користуючись нагодою, Андрію Володимировичу, хотів би подякувати вам за послідовну позицію по підтримці цих законопроектів. Але, на превеликий жаль, Верховна Рада не змогла розглянути законопроекти вкрай важливі: і 7083 щодо врегулювання заборгованості підприємств житлово-комунального господарства; 9406 про стале постачання електричної енергії; 10228 – це законопроект, який усуває розбіжності при впровадженні нового Закону про житлово-комунальні послуги; законопроекти 10227 та 10227-1 щодо сталого постачання електричної енергії підприємствам Луганської та Донецької областей.

Це вкрай важливі закони в сучасних умовах. Коли от з 1 липня планується введення оптового ринку електричної енергії, ми маємо розуміти, що впровадження нових етапів реформ без усунення вже наявних недоліків вкрай небезпечно, може мати вкрай негативні наслідки. І я впевнений, що члени нашого уряду, керівництво Верховної Ради це розуміють.

І дуже просив би керівників фракцій все ж таки підтримати і включення до порядку денного, а також змістовний розгляд цих надзвичайно важливих для галузі законопроектів.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, я з цікавістю послухав хвилинку моралізаторства про те, з ким можна вести перемовини, від людини, яка в обнімку з Медведчуком на його власному літаку літала на перемовини з Захарченком і Плотницьким і його поплічниками. Ну, напевно, для цієї пані Захарченко і Плотницький – це менші злочинці або взагалі, напевно, не злочинці порівняно з пані Матвієнко. Я думаю, що перемовини щодо визволення наших хлопців треба вести з будь-ким, хто може це реально зробити, і витягати наших хлопців треба звідти. До речі, хочу нагадати, що за 2018 рік не витягнуто жодного політичного в'язня. Жодного! Я це підкреслюю. Натомість Президент Порошенко відкрив десятки туалетів, урочисто розрізав стрічки замість того, щоб займатися своєю власною роботою.

Тепер щодо порядку денного. Андрію Володимировичу, ви знаєте, я розумію, що немає в порядку денному законопроекту про службу в органах місцевого самоврядування, це не ваша біда, я знаю вашу позицію з цього приводу. Я і на минулій Погоджувальній раді звертався до голів найбільших фракцій з проханням віддати всі необхідні голоси. І, на жаль, найбільша фракція, яка найбільше всіх ратує за децентралізацію, яка весь час говорить про те, що їхній лідер, колишній Президент Порошенко, нібито є лідером децентралізації, вони дали 60 голосів із 130 – 60 із 130. І саме "завдяки" (в лапках) цій позиції ми не змогли отримати законопроект, який уже голосувався українським парламентом і на який наклав вето тодішній Президент і вже колишній Президент Порошенко. Тому ось так, ось так.

Як вони казали, реальні справи, а не брехливі обіцянки? Я думаю, що треба в дзеркало подивитися цій партії і їх лідеру, коли вони про це говорять. Я розумію, що вони зараз перефарбувалися вчергове. Але це їх не врятує ні на парламентських виборах, ні в…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Сергію, будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. І, пане Андрію, я звертаю вашу увагу, що законопроекти, які пов'язані із змінами до Закону про державну службу, поставлені в четвер після Виборчого кодексу. Тобто ми так розуміємо, що вони розглянуті не будуть. Я думаю, що якби можна було, це закони в першому читанні, вони абсолютно технічні, вони погоджені в тому числі з урядом концептуально. Якщо можна, їх перенести вище і швидко проголосувати, то це було б, як кажуть у Львові, дуже помічне для державної служби.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ви знаєте, що вже двічі я ставив блок питань місцевого самоврядування. Якщо є воля, давайте спробуємо завтра ще раз. Колеги, давайте один одного не обдурювати. Багато мажоритарників вже працюють по округах. З моменту, як вийшов Указ про розпуск парламенту, на жаль, стало набагато важче працювати, бо закономірно багато хто з депутатів вже займаються виборами, і це не наша вина.

Але, тим не менше, пане Сергію, якщо ми займемо спільну позицію, що я поставлю блок місцевого самоврядування на завтра, а от тоді хай мене депутати підтримають, якщо рейтингове покаже, що немає голосів, ми автоматично їх заберемо, щоб не було наполягань, щоб ми по них голосували. Якщо буде загальна і спільна, консолідована позиція, ми можемо завтра поставити в годині 12-й,  щоб ми подивилися, ну, може навіть до 12-ї, подивилися, чи є на них потенціал і шанс, і тоді просто має бути спільне загальне розуміння,  якщо немає голосів, ми в них не входимо і не знищуємо законопроекти.

І друге, що хотів сказати, пане Сергію. Як мені підказала пані Ірина, троє заручників були звільнені цього року.  І робота з цього приводу ведеться і буде вестись максимально ефективно. І я справді, колеги, я і за тим, щоб на чому на чому, а на цій темі не вести її в політику і не робити на ній політичних дебатів. Це загальна консолідована позиція має бути усієї української влади незалежно від того, хто в коаліції, хто в опозиції.  Тут ми маємо бути  єдині. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрій Володимирович.

Доброго дня, шановні колеги. Ми готові, комітет готовий до розгляду всіх проектів, які стоять в розкладі засідань Верховної Ради на цей тиждень. Це перше. Комітет готовий працювати.

Друге. Андрію Володимировичу, 14 травня цього року ми розблокували можливість для підписання закону ( 1793), яким встановлюємо кримінальну відповідальність до 10 років позбавлення волі за порушення законодавства у військовій сфері. Дотепер закон, у мене така інформація є, що вами не підписаний. Ну, там стаття 30, 130 Регламенту дає 10 днів спікеру парламенту, щоб підписати. Сьогодні вже, вибачте, пройшло 24. Якось так незрозуміло. Це перше.

Друге. Я почув від Секретаря Ради національної безпеки і оборони пана Данилюка, він анонсував подання Президентом паном Зеленським до парламенту закону, щоб повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Інформую, що у нас є 13 законопроектів. Ми створили робочу групу, як завжди, це робимо, щоб все було згідно з вимогами, які висловили представники посольств, в тому числі і ЄС представництво, і МВФ. Ми зробили цей проект і зараз його надіслали в посольство Сполучених Штатів, в європейське посольство, в МВФ і чекаємо відповіді.

Тому, якщо по закону,  я не знаю, як ми зараз живемо, ну, по закону, да, то треба розглянути цей закон, а потім вже вносити новий. Якщо хтось дасть можливість незаконно внести якісь інші, ну, це вже… Це я кажу для представника Президента, щоб він розумів, що є Регламент і якось його треба виконувати.

І останнє, Андрію Володимировичу. Ну, нічого не навчили нас, на жаль, події з поправкою Лозового, яка вночі приймалась, і зміни до КПК. Дивіться, ви розписали цей закон, з повагою до всіх, хто підписав цей законопроект, що  нібито боротьба за фундаментальні права…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …особи на життя. Але  це так званий закон про легалізацію марихуани.

Я розумію, що всі, хто підписував, вони зовсім не  розуміють, скільки потрібно мати змісту тетрагідроканабінолу, тобто ТГК. Це складова наркотична в коноплі  українській,  її дуже багато,  скажемо, вводять в оману.  Але знову ви розписуєте на комітет, який не може вносити зміни в Кримінальний кодекс. А там скасовується контрабанда. Розумієте? Ну, як це? Знову потім, Кожем'якін, виручай.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Два в мене є повідомлення.

Перше. Закон буде   підписаний в найближчі дні. Просто в юристів іде дискусія, хто має підписати. Ви можете переговорити з паном Теплюком. Це  питання годин, навіть не днів, а  годин. Він повністю лежить готовий до підписання, просто в нас виникла ще одна юридична дискусія. У нас одну позицію займає регламентний комітет, іншу -  займає юруправління. В найближчі години  я проведу нараду, і ми вирішимо. Отже, це питання не є проблемним, воно буде вирішено в найближчий період.

З приводу незаконного збагачення. Чи може бути шанс, що ви до середи його розглянете і приймете на комітеті, щоб ми в четвер могли його поставити на порядок денний. Якщо є такий шанс, підійдіть після Погоджувальної ради.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Якщо ви дасте доручення і ми зробимо поправку.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Андрію, давайте таким чином. Якщо це можливо, якщо це можливо, щоб до середи можна було вивчити позиції всіх посольств, якби було можливо в середу дати рішення комітету, я думаю, всі були би зацікавлені, щоб ми в четвер його включили в порядок денний сесії, очевидно, першим кроком. І давайте ми просто після Погоджувальної  ради з вами на цю тему порадимось. Бо я думаю, це був би дуже важливий, символьний і знаковий крок для українського парламенту.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

А зараз хочу прискорити питання реєстрації ініціативи Президента, тому що він ширше, він ширше…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Я знаю. Давайте ми в робочому порядку порадимось, бо я думаю це був би загальний інтерес всього українського парламенту, щоб ми в четвер змогли вийти на прийняття рішення. Дякую вам.

Будь ласка,  Заліщук Світлана Петрівна.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Шановні колеги, доброго дня! Геополітика на відміну від України на вибори не ходить, і в цей турбулентний для нас час перед Україною стоять надзвичайно важкі виклики.

Я хочу сказати про кілька з них, над якими працює наш комітет, має працювати парламент. Насамперед це не скасування санкцій по відношенню до Росії на майданчику Парламентської асамблеї Ради Європи, і це важливий виклик для нашої делегації, для нашого парламенту, який буде під кінець червня.

Друге. Це рішення Морського трибуналу. Ми, звичайно, вітаємо нашу команду Міністерства закордонних справ за їх перемогу. Водночас зараз перед нами стоїть завдання, аби змусити Росію виконати це рішення. Ми, наш комітет, працює разом з Міністерством закордонних справ над певними ініціативами, і ми їх оголосимо трошки пізніше і будемо просити Раду їх підтримати.

Третє. Відбулися вибори до Європейського парламенту, і дуже багато з наших людей, наших союзників, не потрапили до Європарламенту. І сьогодні для нас важливо вибудовувати нові відносини з нашими друзями, формувати групу підтримки України в Європейському парламенті, і це ще один пріоритет.

Наступне. Сьогодні відбувається суд Організації Об'єднаних Націй в Гаазі, де  Росія оскаржує юрисдикцію розгляду порушення двох конвенцій: Конвенції щодо недискримінації, а також Конвенції з фінансування тероризму. І для України надзвичайно важливо, аби ми далі отримували перемогу в цьому судовому процесі.

І наостанок. Для комітету залишається пріоритетом, це санкційна політика. Ми в комітеті на останній зустрічі розглядали питання щодо певних проблем, які виникають в України з санкційною політикою, і закликаємо Міністерство закордонних справ якомога швидше доопрацювати законопроект в цьому напрямку.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Світлано.

І, будь ласка, до слова запрошується Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури і духовності.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановна пані головуюча, ми би просили, наш комітет, поставити на включення до порядку денного законопроект 10354. Цей законопроект фактично доповнює законопроект  про Інститут книги і те, що ми зробили в Українському культурному фонді, надавши можливість  надавати гранти вперше в Україні здобувачам, людям, які подають свої проекти за підтримки української держави. Те саме ми хочемо зробити в Інституті книги.

Закон також передбачає запровадження нових термінів, які використовуються, як я вже говорив -  це "грант", "електронне, звукове електронне видання", "електронна книга", запроваджує можливість створення, введення Українським інститутом книги бібліографічного каталогу, і робить досить багато важливих інших функцій. Ми просимо поставити цей законопроект для включення в порядок денний.

Немає колеги Москаленка. Хотів відповісти, що на нашому комітеті на минулому тижні ми розглянули ситуацію, яка склалася з музичними школами. Був присутній міністр культури. Міністерство  культури виконує Закон про  освіту.  Відповідно до цього  Закону про  освіту музичні школи реформуються. Єдине, що наголосили народні депутати, і присутні, і керівники музичних шкіл, і пан Злотник, який керує Київської музичною академією, очевидно, комунікаційна політика Міністерства культури є вкрай слабою, і люди, які переживають за своє майбутнє, мають право переживати, але Міністерство культури робить все, щоб це реформування відбулося таким чином, щоб музична освіта в Україні, яка є справді нашим великим національним надбанням, не лише не була знищена, а ефективно розвивалася. І тут Міністерству культури, очевидно, потрібно робити більше для того, щоб мати контакт з тими людьми, які працюють в музичних школах.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Зараз, будь ласка,  до слова запрошується пані Бєлькова,  заступник голови Комітету з питань ПЕК. Будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Доброго дня, колеги, шановна пані головуюча, представники від уряду! Наш комітет на цей тиждень  отримав номінацію по двом законопроектам, про які ми вже говорили: 6089, 8349. Не буду  на них зупинятися, зупинюся на  головній події для всіх енергетиків на цьому тижні.

Є величезні очікування. РНБО недарма збиралось минулого тижня з приводу питання впровадження ринку електроенергії. Уряд запевняє нас, що все підготовлено, все нормально. Дозволю собі трошки засумніватися.

Шановний віце-прем'єр, нагадаю вам, що в структурі споживання електроенергії населенням, яким дуже правильно опікується уряд, споживає лише частину електроенергії прямо. І коли ринок електроенергії з 1 липня  запрацює, якщо не буде поставлено верхні межі для промисловості, це означає, що метро, хлібопекарні, електротранспорт, низка середнього, малого бізнесу, вони опиняться у певному ринковому колапсі. Я теж за ринок. Я хочу бачити ринок. Але ж у нас на відміну від ринку газу немає імпорту, неможливо відмовитись від електроенергії, замінити на будь-який інший вид палива. До чого це призведе? Це призведе до стрибків  цін.

На жаль, на сьогодні у законодавстві є колізія: у НКРЕКП немає повноважень прямих встановити верхні межі. Якщо би це було в законодавстві, я би могла підтримати  модель, яка сьогодні обговорюється. Але  якщо для початку генерація виставить низькі ціни, а згодом оскаржить їх в судовому порядку, хто за це буде відповідати?

Колеги, терміново треба включити цей законопроект для дискусії в залі. Хто хоче брати відповідальність за такий ринок газу,  давайте тоді подивимося, чим це все…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви завершили? 30 секунд, будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В.  30 секунд  буквально.

Пан Домбровський, пан Лев Підлісецький, ну, всі їх знають як професіоналів, не популістів, вони доклалися дуже сильно для того, щоб провести Закон про ринок електроенергії. Саме вони подали нинішній закон про перенесення якраз з того боку, щоб надати повноваження НКРЕКП і дати можливість всім "стейкхолдерам"  підготуватися. Споживачі не готові, я вас у цьому запевняю.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Оля.

І, будь ласка, до слова запрошується перший заступник голови Комітету з питань соцполітики Сергій Каплін.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, я взагалі-то знаходжусь на лікарняному з пневмонією, але враховуючи просто критичні обставини, які склались сьогодні в Україні, я вимушений був втекти з лікарні, щоб нашим співвітчизникам доповісти три дуже неприємних ситуації.

Перше. Кабінет Міністрів України прийняв рішення про скорочення на 8 мільярдів гривень видатків на субсидії для українських громадян. Це приблизно 15 відсотків всього фонду, всього бюджету субсидій. Ці гроші будуть направлені на дефіцит, подолання дефіциту з виплат пенсій. Отже, сьогодні можна констатувати, що державні соціальні фінанси знаходяться в надзвичайно критичному стані. І це на фоні росту цін на бензин, зріджений газ і завтрашнього росту цін на тарифи за електроенергію.

Я сьогодні зареєстрував і вимагаю від керівництва Верховної Ради України на цьому тижні поставити постанову про мораторій на позбавлення права на субсидії для українських громадян. Доки не буде вчинено необхідних комплексних дій для забезпечення можливостей людей платити за тарифи, за газ, за електроенергію,  ми не повинні забирати у жодного українця право на субсидію.

Наш комітет звертається до представника уряду, до представника Президента у Верховній Раді України, щоб були вчинені відповідні кроки.

Друге. Я звертаюсь до керівника держави, новообраного Президента. Будь ласка, призначте на посаду радника, заступника, який би займався соціальними питаннями, для комунікацій з комітетом і з урядом. Є дуже багато важливих резонансних точкових питань, від яких залежать долі десятків…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Наприклад, на минулому тижні була спроба рейдерського захоплення Фонду соціального страхування з боку пані Крентовської. Це той заступник міністра соціальної політики, яка, на думку всіх експертів, всіх, хто крутиться в соціальній сфері, сидить на ключових фінансових потоках в Мінсоці. Ми відбили спробу її призначення керівником, але  я звертаю увагу Президента України, щоб не було повторної спроби…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний пане Сергію. Лікуйтеся, ми вас відпускаємо в лікарню на крапельниці і уколи.

Будь ласка, до слова запрошується Микола Величкович – перший заступник голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. Дякую.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірино Володимирівна, шановні колеги! Ми розуміємо необхідність прийняття тих законопроектів, які стосуються виборів, але хотів би також нагадати від нашого комітету, що питання дітей, молоді і сім'ї – це ті питання, які об'єднують усіх депутатів, незалежно від політичної спрямованості.

Тому просимо поставити на цьому пленарному тижні у час, коли можна прийняти ще до прийняття, до початку розгляду Виборчого кодексу проект постанови про присудження у 2018 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (реєстраційний номер 9282).

Також комітетом підготовлено для розгляду у Верховній Раді урядовий проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для отримання послуг, пов'язаних з народженням дитини (це номер 10134), прийняття якого суттєво спростить життя мільйонів сімей з дітьми, а саме: запровадить ефективний механізм надання комплексу послуг, спрямованих на реалізацію дитиною права на соціальний захист, дозволить мінімізувати кількість документів та процедурних дій, що вимагаються для їх отримання, і значно зменшить адміністративне навантаження на батьків.

Також комітет просить поставити на порядок денний законопроект України про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітей (це 6063-д), який підписали депутати з усіх фракцій та депутатських груп.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

І, будь ласка, до слова запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я сьогодні хотіла би звернути вашу увагу саме на велику необхідність прийняття законопроекту 7306. Він дуже простий, цей законопроект. Ми вже неодноразово говорили, що нам дуже важливо привести наш Митний тариф України до актуалізованої редакції Гармонізованої системи опису і кодування товарів версії 2017 року. Ми говорили, що цих змін чекає бізнес, і якраз ці зміни дуже позитивно впливають і на швидкість, і правильність митного оформлення, тому що є проблеми при зіставленні даних митної статистики, неналежний контроль за товарними потоками на українському кордоні із-за різності саме в найменуванні товарів, і зменшення ефективності зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, вирішення цього питання надасть додаткові можливості і для митних надходжень до державного бюджету. Але деякі тут попередні виступаючі сказали, що в Раді зараз приймаються виключно лобістські закони. Яке відношення законопроект 7306 має до лобізму? Це наше зобов'язання за міжнародними зобов'язаннями, взятими на себе Україною. Тому я не бачу можливості надалі відтягувати такий простий і вкрай необхідний для всіх сторін законопроект.

Крім того, хочу наголосити, що в минулому році, приймаючи пакет проектів законів, пов'язаних з бюджетом, ми також прийняли ряд змін в законодавство для більш глибокого обліку і чіткого адміністрування ринку пального. Термін для підготовки до нових правил  склав уже 7 місяців, але, як виявляється, із 3-х самих необхідних документів у суб'єктів господарювання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, завершуйте. 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. В переважній більшості немає цих документів.  Я хочу звернутися до уряду. Скажіть, будь ласка, як такі об'єкти, де відбувається реалізація пального, зберігання пального, не мають документів від Державної архітектурно-будівельної інспекції? Хто перевіряє  наявність таких документів на таких об'єктах? Тому чому в таких об'єктах немає документів ніяких…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Ніно.

І, будь ласка, до слова запрошується голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановна головуюча! У Комітету   охорони здоров'я є 30 законопроектів підготовлених, які протягом останнього року взагалі не виносяться на розгляд. Складається таке враження, що здоров'я населення України і вимирання нації взагалі не турбує парламент і не турбує народних депутатів. Головним з цих законів, які можуть реально помогти людям (ви розумієте, реально люди відчують, що зміни відбуваються), це Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування. Не полетить ваша реформа на одному крилі. Ми змінили модель фінансування. Але якщо немає грошей, якщо з онкохворих і хворих на серцево-судинні хвороби лише 30 відсотків мають доступ до лікування, то реформа вторинної і третинної ланки в такому масштабі приведе до масового закриття лікарень і масового звільнення лікарів. А потім, коли грошей стане більше, то лікарень не буде і будуть стояти шалені черги. Що ви робите? Реформу потрібно робити економічно обґрунтовано.

Наступне. Комітетом охорони здоров'я на минулому засіданні прийнято рішення по трьом листам звернутися до Президента України. Є рішення Рахункової палати, яка є нашим по суті єдиним контролюючим органом, про неймовірні зловживання, які ідуть в Міністерстві охорони здоров'я. Вдумайтесь, медикаменти ще поставки не завершені за 2016 рік, за 2018 рік не поставлено, взагалі поставки не почалися по половині позицій. І одночасно, коли медикаменти приходять, на підставі злочинної постанови Кабміну, яка дозволяє поставки робити після 100-відсоткової оплати, через 2 роки ці медикаменти вже не потрібні, тому що пацієнти або померли, або купили ці медикаменти за свої гроші. І іде знищення на мільйони і десятки мільйонів гривень. Медикаменти, які…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми звертаємось до Президента України, до Національної поліції, до Служби безпеки України просто припинити ті зловживання, які зараз відбуваються в Міністерстві охорони здоров'я, які мають надзвичайно негативні наслідки для здоров'я всієї української нації.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

І, будь ласка, до слова запрошується Олександр Данченко – голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. Цифровізація, безумовно, і цифрова економіка, це стратегічний шлях повинен бути для нашої держави, як і для всіх інших країн з розвинутою і багатою економікою. Але цифровізація вбиває корупцію. І це основна проблема, чому цифровізація не запроваджується в Україні.

За 4 роки ми не змогли прийняти пакет цифрових законів. Я звертаюсь до Верховної Ради, що, вибачте, панове, у нас ще є час прийняти надважливі законопроекти: про зняття депутатської недоторканності, імпічмент Президента, новий Виборчий кодекс, а також пакет цифрових законів. Без цих цифрових законів рухатись неможливо. Електронні комунікації, Закон про новий радіочастотний ресурс, який не дозволяє розгортати 4G, а тим більше 5G, там хтось замовляє, розповідає про 5G, вибачте, це не іграшки.

Дуже важливі електронні вибори в країні, які забезпечують демократичні і прозорі вибори. Але Верховна Рада не голосує законопроект про публічні електронні реєстри. А цей законопроект вирішив би проблему абсолютно всіх реєстрів, які існують в державі, зробив би прозорими такі вибори.

Степане Івановичу, ви говорите про цифрові сервіси, про Інтернет в кожне село. Я хочу вам сказати, що без постанови, яку ми з вами зробили, про розвиток широкосмугового доступу, рухатись буде неможливо. І я вам хочу пояснити на прикладі проекту Інтернет у школи. Дивіться, що відбувається,  мільярд гривень. Один мільярд гривень виділений на Інтернет в школи. Яким чином цей  мільярд зараз розподіляється між областями без аудиту –  незрозуміло.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.     

 

ДАНЧЕНКО О.І. По-друге, а за що держава сплачує? Тобто мільярд гривень на що? Я вважав, що якщо держава сплачує такі кошти на розвиток, то це повинно належати державі. В тій постанові, і те що робить МОН, це за повітря, тобто навіть нічого не ставиться на баланс. А через  наступний рік  знову мільярд гривень потрібно використовувати?

Я звертаю вашу увагу, що цей проект непідготовлений, і він дуже схожий…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Олександре.

І до слова запрошується Ігор Попов – заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Будь ласка, пане Ігоре.

 

ПОПОВ І.В. Шановна Ірино Володимирівна, шановні колеги, за час, який залишився до кінця літньої сесії, комітет пропонує зосередитись на таких пріоритетних в рамках предмету нашого відання питаннях.

Перше. Це призначити нарешті парламентські слухання на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Ми не провели, на жаль, ці слухання минулого року. Зараз на цьому тижні це останній шанс їх призначити на 10 липня. І не просто виконати норму закону, а обговорити ті важливі питання, які ми обговорюємо і у Верховній Раді, і в суспільстві. Це і комплекс покарань за незаконне збагачення, це і оцінка діяльності нових антикорупційних органів, це і підготовка до запуску Вищого антикорупційного суду. І тому, коли в залі буде мобілізація, я просив би поставити це питання на обговорення і, не відхиляючись на лірику, просто призначити  цю дату, щоб ми влітку провели такі слухання.

Друге питання. Це  законопроект  про  антикорупційну стратегію на  2018-2020 роки. Наш комітет ще рік тому розглянув цей законопроект і пропонував його відхилити. За цей час стратегія, звичайно, морально застаріла. І тому давайте його розглянемо навіть в той час, коли  у нас немає мобілізації, провалимо, відхилимо і таким чином дамо змогу Кабінету Міністрів доручити НАЗК розробляти новий проект стратегії. І вже Верховна Рада дев'ятого скликання, таким чином, лише зібравшись, змогла би розглядати тоді нову стратегію запобігання і  протидії корупції.

І третє питання –  технічне. Знову ж таки, оскільки в нас залишається небагато часу роботи, у нас в комітеті накопичилось кілька сотень антикорупційних експертиз.  Експерти і секретаріат їх підготували. Проте на першому ж засіданні ми, можливо, не все приймемо. І тому, якщо в колег з інших комітетів є бачення, що  якісь законопроекти будуть  попадати на розгляд в першому читанні і на них ще немає…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПОПОВ І.В. І на ці законопроекти ще немає антикорупційної експертизи, будь ласка, в робочому порядку звертайтеся, ми в пріоритетному розглянемо їх на  комітеті з тим, щоб ця технічна, але важлива деталь, не  гальмувала розгляд інших ваших законопроектів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Запрошую до слова Співаковського Олександра  Володимировича.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго для, шановні колеги!  По-перше, дозвольте всім подякувати своїм колегам народним депутатам за те, що  ми в першому читанні прийняли законопроект 10204 про  повну загальну середню  освіту. У  нас є бачення, як там все зробити. Навіть ми, я думаю, знайдемо, я з міністром освіти говорив, знайдемо компроміси щодо 5-ї мовної статті, я думаю, це буде зроблено.

Друге, дуже важливе. Ми закінчили роботу, велику роботу, це експертна група  відпрацювала, знайшли консенсуси по всім питаннях. 8321-д – це законопроект про фахову передвищу освіту. Ми не можемо залишати цілу галузь, фактично цілу ланку освіти,  технікуми і коледжі, в правовому нігілізмі. І тому ми дуже просимо, в середу  ми приймемо це рішення, і в четвер зранку поставити для того, щоб перед тим, як ми зайшли в  законопроект  про Виборчий кодекс, ми могли це  прийняти. Я скажу так: освіта – понад усе.

І  третє. Тут дуже важливо, що Руслан Олексійович сам як представник Президента займається  питаннями інтелектуальної освіти. Я просто нагадую про наші обов'язки, бо я зустрічався от якраз в п'ятницю з представником Держдепу Сполучених Штатів з цього питання. 9385 -  це про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень. Це тролінг і це "вічнозелені" патенти. Що це означає? Це означає, що ми через законодавчий інструмент щодо відношення до інтелектуальної власності можемо різко зменшити вартість лікарських засобів, особливо тих, які коштують тисячі доларів, і це онко і так далі.

Тому я дуже прошу знайти можливість, але це ми повинні просто прийняти, це наш  обов'язок і перед нашими західними партнерами, і перед нашими людьми, які не мають можливість отримувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане  Олександре, ви ж все знаєте. Ви знаєте, що ключове питання, щоб ми могли ці закони прийняти, це питання відвідуваності в залі. Для Верховної Ради України не є принципово, чи ми зайдемо у Виборчий кодекс умовно о 14-й  годині, чи о 16-й, чи навіть о 17:30. Ви  знаєте, що завжди питання освіти є для мене пріоритетними, і ви бачили, як я відчайдушно боровся, щоб прийняли реформу середньої освіти в першому читанні.

У мене є одне прохання. Попрацюйте в комітеті так, я не знаю, яка кількість правок, не знаю, яка кількість правок, потім мені скажете, не зараз, але важливо, щоб було мінімальне обговорення, щоб максимально проговорили з авторами правок, і я знайду той час, коли ми зможемо швидко пройти. Одне питання –  рішення на комітеті, друге питання –  максимальне попереднє узгодження з авторами правок, щоб воно не тривало у нас годину-півтори проходження по поправках.

Пане Олександре, немає в нас такої форми, як надавати слово після виступу, тим більше, що  я просто говорю до вас, що підійдіть до мене, і ми з вами знайдемо формат, щоб ми змогли проговорити ці закони і прийняти. Просто в нас вже на четвер багато блоків: це блок ратифікацій, близько чотирьох, це є блок питань комітету Кожемякіна, і капелани теж на четвер, і технічний регламент євроінтеграційний теж на четвер. Тобто у нас вже є величезний порядок денний на четвер. І тому я просто прошу вас, рішення комітету, мінімальне проговорення, і  я як Голова Верховної Ради України буду все можливе робити, щоб ваш закон був підтриманий.  Дякую вам.

Будь ласка,  Марія Іонова.

Наш закон, наш закон. Перепрошую, наш закон.

 

ІОНОВА М.М. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу. Я поділяю ваше занепокоєння, що стосується дисципліни народних депутатів, і розумію, що дійсно, наразі дуже ми маємо тільки сподіватися на плідний день в  четвер. Хоча ви абсолютно праві, що нас чекають і ратифікація і, дякую, технічний регламент, і ті ратифікації, які ми вже не можемо прийняти, проголосувати протягом трьох місяців, якщо я не помиляюся. І також я знову повторюсь і закликаю  колег, це дуже важливий законопроект 0227, що стосується рішення Ради  асоціацій між Україною і Європейським Союзом, так званий енергетичний безвіз, це оновлений Додаток 27 до Угоди про асоціацію. Тому я дуже сподіваюся, що, дійсно, дисципліна буде не максимальна, а принаймні  достатня для того,  щоб ми прийняли такі важливі рішення.

Але, Андрію Володимировичу, я також підтримую свою колегу Ніну Петрівну, те, що   є дуже важливі  також по  нашій дорожній карті питання і законопроект, який ми дуже можемо швидко прийняти, це дуже буде важливо для нашого бізнесу, це  по митним і податковим питанням.

І також сподіваюся, що ми дійдемо  до розгляду шести законопроектів, які ви вчергове включили в порядок денний -  це 2113а, 2456-д, 6023, і  ми підтримуємо цей розгляд, і все ж таки ці питання будуть закриті, тому що наразі це потім  надасть  Кабінету Міністрів  приймати підзаконні акти, імплементувати, і вже щоб ці закони працювали.

Дуже дякую. Також буду мати надію, що ми опрацюємо їх в четвер.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

У мене є до усіх звернення. Сьогодні в понеділок будуть засідання усіх фракцій, які є у Верховній Раді України. Знайдіть правильні слова, знайдіть правильні мотиви, щоб ми змогли максимально змобілізуватись, бо я наголошую, якщо ми зайдемо  хоча би в один-два закони в перше читання, і у нас все посиплеться  просто. Ратифікації, якщо буде воля залу, ми можемо розглядати досить коротко, бо вони вже обговорені багато  разів. Тут одне питання, щоб була в залі мобілізація, щоб було загальне розуміння, і щоб закони були наперед вже проговорені. А послідовність ратифікацій ви самі визначіть, і ми  підтримаємо позицію комітету. Звичайно, перший – це є енергетичний, ратифікація, але які є по важливості, ви самі запропонуйте Апарату, і ми поставимо ратифікації в тій послідовності, як ви нам порадите.

Давайте на четвер загальну мобілізацію, збираємося максимально, і я впевнений, ми зможемо скористатися нашим шансом прийняти максимально євроінтеграційні закони. До речі, в четвер майже усі закони будуть, майже усі в порядку денному будуть або євроінтеграційними, або безпековими. Дякую вам.

І запрошую до слова Дубневича Богдана Васильовича.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Минулої середи на засіданні Верховної Ради Голова Рахункової палати представив звіт за 2018 рік. При цьому бюджетним комітетом звернуто увагу на обов'язок парламенту затвердити граничну чисельність апарату Рахункової палати для кадрового контактування цього державного органу. Тому просимо включити до розгляду на поточному тижні підготовлений комітетом відповідний проект постанови 8595.

Поряд з тим, в рамках парламентського контролю готове до розгляду Верховною Радою питання звіту уряду про виконання Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік", щодо якого всередині травня бюджетний комітет передав свої висновки.

На завершення слід звернути увагу, що відповідно до статті 152 Регламенту Верховної Ради і статті 33 Бюджетного кодексу найближчим днями Кабінет Міністрів має подати до Верховної Ради Бюджетну декларацію в новому форматі на трирічний період. Це стане стартом залучення парламенту до процесу формування проекту Державного бюджету на 2020 рік.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую дуже вам.

І Кучер Микола Іванович. І це буде заключний виступ від комітетів.

 

КУЧЕР М.І.  Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Від Комітету аграрної політики хочу сказати, що законопроект про сільськогосподарську кооперацію (6527-д), який першим включений на вівторок для продовження його розгляду, є вкрай важливим і вкрай необхідним. Даний законопроект спрямований на стимулювання розвитку сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських кооперативних об'єднань як ефективної форми об'єднання сільськогосподарських товаровиробників, яка зможе результативно працювати на ринку. Цей законопроект створює досить широкі можливості, в першу чергу  для малих і середніх сільськогосподарських підприємств, малих і середніх ферм. Тому я звертаюсь до голів фракцій і груп підтримати цей законопроект. Законопроект якісний, позитивний і сучасний.

Разом з тим прошу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин (9022), який включено до проекту розгляду на четвер, 6 червня, поставити якраз в прохідну частину, тому що його вже розглядаємо, десь переносили разів чотири. Це дуже важливий євроінтеграційний законопроект, який спрямований на встановлення єдиних правил державного контролю за ідентифікацією, реєстрацією тварин і який дозволяє врегулювати ряд важливих соціальних та економічних питань. Також законопроект позитивний і якісний.

І що стосується законопроекту 10313, про який говорив Кожем'якін, ми також вважаємо позитивним розглянути його. Тут великий блок присвячений спрощенню вирощування технічної коноплі, який генерує нові можливості для українських аграріїв.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Експертна оцінка демонструє, що проект Закону про кооперацію (6527) має підтримку всіх фракцій. Важливо тільки максимально, як я вже говорив і пані Марії, важливо, щоб завтра максимально ми змогли в залі сконсолідувати всіх депутатів. І ми вже по ходу ведення сесії будемо дивитись, коли буде той момент, коли буде шанс на позитивне рішення. Я буду максимально сприяти, щоб завтра ми вийшли на позитивне рішення по вашому законопроекту.

Отже, переходимо до виступів від народних депутатів. І я зачитаю: Опанасенко Олександр, Острікова Тетяна, Сотник Олена, Барна Олег, Бондар Михайло. І якщо буде час – Максим Бурбак.  Шість виступів, зважаючи на те, що ми маємо достатньо часу до першої години. Але це вичерпний перелік. І я буду надавати в тій послідовності, в якій мені подав Апарат.

Будь ласка, Опанасенко Олександр Валерійович.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. Шановні колеги! Дякую за слово.

Я хотів би і акцентувати нашу увагу стосовно декількох цифр, які важливі, я думаю, що важливі для багатьох українців. В Україні понад мільйон українців потерпають від онкозахворювань. Кожного року вмирає приблизно 90 тисяч і діагностується нових хворих понад 160 тисяч. Переважна більшість цих людей потерпають від нестерпного болю кожного дня.

Я хотів би ще нагадати, що в нас є приблизно 600 тисяч людей, які потерпають і потребують кожного дня паліативної допомоги і  переважній більшості з них так само необхідний доступ до знеболюючих. У нас є величезна проблема з доступу до знеболюючих.

Наполягаю і прошу вас поставити в порядок денний в четвер перед тим, як ми зайдемо у Виборчий кодекс, у прохідну зону закон, який є ключовим законом, можливо цього року, про гуманність і…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. …гуманне ставлення до українців. Мені видається, що ми вже дозріли до того питання, щоб проголосувати 10313 – забезпечення фундаментального права особи на життя. Я хочу нагадати, що понад сто народних обранців підписали – це майже чверть парламенту. Мені видається, Андрію Володимировичу, що в нас є прекрасна нагода показати і сплатити по боргах, які ми заборгували нашим громадянам. Понад два мільйони громадян і пацієнтів чекають на цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Шановні колеги, інформую вас, що недонадходження митних платежів у травні становлять 7 мільярдів гривень: план був – 29,4, факт – 22,3. 7 мільярдів гривень! Вдумайтесь, це жах. Поки нова митна служба не створена, бо конкурс заблокований народним депутатом від БПП, на митниці продовжують процвітати контрабандні та сірі схеми ввозу товарів. І де ви думаєте влада збирається брати гроші, щоб перекривати ці дірки бюджету?

Шановні колеги, шановний представник уряду, я останній тиждень отримую скарги від громадян, особливо після того, як ми продовжили можливість розмитнення автомобілів на єврономерах, про істотне завищення митної вартості. Opel Astra, 2007 рік, вам приклад наводжу,  1 тисяча 400 євро його ціна. Митниця дає (схема Schwacke) – 5800. У три рази ! Це просто космічні ціни. Вже Кривіцького там немає, на митницях колапс. Люди чекають розмитнення, при цьому вони абсолютно не розуміють тижнями, що відбувається…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. …люди не розуміють, що відбувається з їхніми автомобілями і ніхто їм не може дати відповідь.

І друге. Крім енергетичного колапсу, про який говорила колега Бєлькова, з 1 липня нас чекає паливний колапс, особливо для фермерів, які мають трактор і дизель, через те, що запроваджуються штрафи по системі СЕАРП. Тому аграрії просто будуть перекривати траси, якщо ми не ухвалимо відповідні зміни і не посунемо застосування штрафів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Сотник Олена Сергіївна.

 

СОТНИК О.С. Дякую за можливість.

Я прийшла, щоб виступити з приводу все ж таки стратегії Верховної Ради до кінця закінчення цієї каденції. Я наголошую на тому, що є дуже небезпечним заходити в Виборчий кодекс, якщо ми не розуміємо, що на виході ми будемо мати 226 голосів. Нас громадяни не зрозуміють абсолютно.

Стратегія Верховної Ради має бути такою, щоб зараз максимум в першому читанні прийняти ті законопроекти, які протягом наступних 2-3 тижнів ми можемо підготувати до другого читання. Це політичні законопроекти. У нас законопроекти про імпічмент – 6 зареєстровано законопроектів. Законопроекти про опозицію – 3 законопроекти зареєстровано. ТСК готово до другого читання – теж важливий законопроект. 10081 законопроект - це мій про гарантію мирних зібрань, ми бачимо, що це є проблема. Також що стосується вже зазначеного Опанасенком 10313 – легалізація медичного канабісу.

І останнє. З приводу незаконного збагачення. Я є членом робочої групи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СОТНИК О.С. Дякую.

Я є членом робочої групи по напрацюванню тексту. Текст готовий. Це означає, що ми можемо його насправді реєструвати. У нас були на всіх робочих групах присутні і представники ЄС, і Сполучених Штатів Америки. Тому я думаю, що треба зараз звернутися вам як Голові до них, щоб вони оперативно дали нам свій зворотній зв'язок і вже на цьому тижні під час засідання Комітету правоохоронного розглянути цей законопроект і внести його в зал.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Ви може звернули увагу, що під час Погоджувальної ради я і звернувся до голови комітету, щоб в середу було прийняте рішення, щоб ми в четвер змогли принаймні його включити в порядок денний,  а можливо і перейшли до першого читання.  І я вважаю, це один з наших обов'язків.

І, пані Олено, стосовно стратегії. От ви знаєте, перед нами стояло багато викликів, перед цією каденцією, і ви пригадуєте, який був великий скепсис, що ми пройдемо медичну реформу, але ми пройшли і прийняли рішення, який був скепсис щодо освітньої, але ми пройшли і прийняли рішення. Пригадайте, який був скепсис по рішенню про Антикорупційний суд, які дебати йшли, але ми зайшли і прийняли рішення. Це ми, знаєте, по ефірам говоримо про найгіршу Верховну Раду України, але кожен з тут сидячих не для ефірів, для себе знає, що найбільш революційні рішення за весь час незалежності приймала, власне, ця Верховна Рада України. Так само багато хто говорив про те, що Закон про мову буде неможливо пройти. Ми пройшли його, 3 тижні, якщо я не помиляюсь, і прийняли рішення.

Я вважаю, Виборчий кодекс – це остання велика реформа, яку ця Верховна Рада України ще не пройшла. Я вважаю, пані Олено, що зараз є час хороший. До речі, коли ще починалася ця сесія, я у вступному слові сказав, що після Закону про мову ми перейдемо до Виборчого кодексу.

В чому є мій стратегічний задум? Мій стратегічний задум полягає в тому, що напередодні виборів усі будуть голосувати позитивно, розуміючи, що через кілька тижнів їм необхідно буде давати звіт перед громадянами. Я вважаю, що сама атмосфера буде сприяти нам для того, щоб були позитивні голоси. Окрім того, ми маємо формальний позитивний висновок і реальний позитивний висновок "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", власне,   і є співавторами члени "Фронту" і БПП. Очевидно, буде голосувати "Самопоміч". Очевидно, буде голосувати "Батьківщина". Тому я бачу великий для цього потенціал. І я вважаю, що це наш такий заключний масштабний проект, який ми просто зобов'язані прийняти. І я переконаний, ми не провалили жодної реформи, яку ми ставили законодавчо. І цього разу, якщо ми будемо вірити, якщо ми будемо переконувати, якщо ми будемо вести певну пропагандивну роботу, а ми вже домовились і з Сидоровичем, і з авторами кодексу Ємцем і Черненком, що ми будемо паралельно проводити дуже велику просвітницьку роботу.

Я не вірю, що в наступному скликанні цей закон приймуть, але я точно знаю, що не посміють цей відмінити, не посміють відмінити перед суспільством, перед західними партнерами. І тому, пані Олено, закликаю до оптимізму, закликаю до переконання, що ми не тільки можемо, а й мусимо прийняти кодекс. І я впевнений і ви згадайте мої слова: Виборчий кодекс про відкриті списки буде прийнятий.

Дякую вам. 

 

Барна Олег Степанович і потім – Бондар.

 

БАРНА О.С. Доброго дня. Я звертаюся до новобраного Президента і його команди не допустити ревізії Закону України про державну мову, не допустити миру в умовах капітуляції, а тільки перемоги, звільнення Донбасу, Криму, наших військовополонених та повне відшкодування збитків, продовжити європейський курс і курс до НАТО, а не до Росії, і перестати маніпулювати, те, як деякі домовленості з "чистого аркушу", а тільки разом, спільно з світовою спільнотою додавити санкціями і політикою звіра в його кремлівському логові.

Жодна виборча система не допоможе країні, якщо політики, ЗМІ не перестануть маніпулювати і брехати. Депутат має бути прив'язаний і залежний  не від партії чи свого партійного ідола, а в першу чергу має бути залежний і прив'язаний до свого округу, виборців і країни, тобто мажоритарник. Досить маніпулювати системою виборів чи цим же кодексом, який є найбільш цинічним, корумпованим, олігархічним. Ми повинні…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Надам 30 секунд, але прошу вас бути обережними з визначеннями, бо автором кодексу є Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Будь ласка, 30 секунд.

 

БАРНА О.С. Бо саме по партійних списках, відкриті чи закриті, проходять водії, охоронці, партнери і партнерші чи свати.

А якщо турбуємося про людей і дітей, будь ласка, законопроект 4682 про обов'язкове харчування; 8526 про першочергове забезпечення автомобілями інвалідів АТО, які втратили кінцівки; та 6649  про відродження спиртової галузі, щоб не закупляли спирт з-за кордону.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Олеже,  змушений відреагувати і наголосити на тому, що це ризики, про які ви зазначили, є, власне, в закритих списках. А суть відкритих списків, власне, полягає в тому, що кожен громадянин України вибирає не тільки політичну силу, а й самостійно впливає на те, хто буде в списках цієї політичної сили, що громадянин України впливає на послідовність списку кожної політичної сили. Власне, в чому і є сила відкритих списків, в чому і є сила цієї системи, що тут, якщо хтось з партійних вождів, як ви говорите, хоче поставити водія  або помічника, громадянин України на виборчій дільниці має змогу своїм голосом  цю людину не підтримати, а,  навпаки, дати шанс молодому і перспективному піднятися вище по списках або компетентному професіоналу, і пройти.

Тому час обговорення кодексу про відкриті списки, я переконаний, ще й буде часом великої просвітницької роботи. Бо, на жаль, багато міфів навколо Виборчого кодексу, а він насправді є найбільш прогресивний, найбільш дієвий, найбільш ефективний. І, власне, тому Голова Верховної Ради України є його автором.

Будь ласка, Бондар Михайло.

 

БОНДАР М.Л. Дякую, Андрію Володимировичу.

Хочу звернутися до, на жаль, вже немає представника бюджетного комітету, він пішов. Ведучи перемовини з Мінфіном, ми домовились по закону 10307, це шахтарський закон, знайшли компроміси, знайшли джерела фінансування і узгодили цифру, яка має бути в цьому законі. Залишилося тільки, щоб бюджетний комітет прийняв цей закон. Я буду присутній на комітеті і доповім про ці домовленості, які є з Мінфіном,  щоб не відкликати закон, а під час розгляду з голосу внести, як було неодноразово на попередніх таких законах.

Тільки, Андрію Володимировичу, якщо комітет пройде він, будь ласка, на четвер поставити цей закон 10307, це шахтарські питання, заробітна платня.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Максим Бурбак, одна хвилина.

 

БУРБАК М.Ю. Степане Івановичу, хочу вам повідомити, що в Чернівецькій області після рясних дощів склалася критична ситуація на гідротехнічних спорудах та дамбах. Загалом було зруйновано та пошкоджено понад 5 кілометрів протипаводкових споруд на суму більше 80 мільйонів гривень. Зокрема нещодавно я відвідав село Розкопинці Сокирянського району, яке постійно підтоплює під час рясних злив. Знищені вулиці, зруйновані мости, затоплені городи. Вдумайтеся, люди майже два тижні не могли виїхати з подвір'я за продуктами.

Чернівецька облдержадміністрація вже звернулася до уряду з листом про виділення додаткового фінансування для усунення наслідків підтоплень.  Потрібна сума в понад 80 мільйонів гривень. Прошу вас терміново розглянути дане питання та допомогти Чернівецькій області.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 3 хвилини відповіді на запитання, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги! 43 звернення на уряд в сьогоднішньому засіданні. Я розділив по блоках.

Перше питання, це важливо,  щодо Бюджетної резолюції. Хочу сказати що 15 травня Кабінет Міністрів схвалив розроблений Мінекономрозвитку прогноз економічного  і соціального розвитку на 2020-2022 роки. Вперше робиться трирічне планування. Зараз йде робота міністерств, особливо Мінфіну, Мінекономрозвитку з бюджетним комітетом.

Другий блок – це щодо негайного перенесення дати впровадження нового ринку електроенергії. Шановні колеги, разом з вами був прийнятий закон. Що зроблено? 1  січня 2019 року впроваджено  роздрібний ринок, прийнято 50 підзаконних актів щодо нового ринку електричної енергії і відповідної діяльності, правила ринку,  кодекси, ліцензійні умови, методики, порядок формування відповідних цін і тарифів, операторні системи розподілу. Створено 25 постачальників універсальних послуг, 33 оператори систем поділу, один постачальник "останньої надії", оператор ринку та гарантований покупець. Кількість  постачальників електроенергії зросла:  в 2018 році –  в 170,  і зараз маємо 444. Закуплені програмні комплекси щодо  функціонування оператора ринку. 32 оператори системи розподілу, виробники забезпечать більш як 90 відсотків обсягів ринку. І прийняті рішення Кабінетом Міністрів України. Ми розуміємо за ціну, ми розуміємо за  відповідальність перед кожною людиною і перед бізнесом.

Президент запросив уряд і відповідно НКРЕКП, де були проговорені питання, створені робочі групи по електроенергії. Протягом 10 днів кожна група має запропонувати позиції на Раду національної безпеки і оборони, яка  була в п'ятницю. І ведеться комунікація сьогодні на рівні Державного секретаря Ради національної безпеки і оборони.

І третє питання –  це питання об'ємів щодо зберігання паливно-мастильних і відносно роботи ДАБІ, включаючи питання щодо цінової політики. Ми розуміємо нову політику Російської Федерації. Ви знаєте, що було прийнято рішення уряду щодо контролю і взаємних прийнятих рішень, які забезпечують стабільний ринок.

Ще два питання – це цифрова економіка, пан Данченко. Я хочу сказати,  ми домовились, що ми пропрацюємо і по МОНу, і по Міністерству економічного розвитку, і по Секретаріату.

Останнє питання, блок щодо Чернівців, пан Максим Бурбак підняв, я вважаю  це як запит. Це відповідально: є Чернівці, є Закарпаття, є Івано-Франківськ, і є Тернопіль. Ми ці питання вивчаємо, консолідуємо, і я доповім.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, колеги.

Бажаю всім плідної роботи сьогодні на фракціях. І на цьому засідання Погоджувальної ради України оголошую закритим.

Колеги, завтра о 10 годині ранку я прошу всіх бути в сесійній залі. Дякую вам, до завтра.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку