СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

8 квітня 2019 року

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Доброго дня, шановні колеги! Ми розпочинаємо засідання Погоджувальної ради Верховної Ради України. І дозвольте поінформувати вас, що Голова Верховної Ради Андрій Парубій сьогодні разом з парламентською делегацією знаходиться у відрядженні і бере участь у ювілейній 140-й Асамблеї Міжпарламентського союзу, це найстаріша міжпарламентська асамблея. Відповідно до Регламенту роботи Верховної Ради України Голова доручив мені як Першому заступнику провести Погоджувальну раду депутатських фракцій і депутатських груп. Тому ми розпочинаємо нашу роботу, шановні колеги.

Дозвольте, будь ласка, нагадати всім українцям, що 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. В голосуванні взяли участь 18 мільйонів 893 тисячі 864 українців-виборців. І ми дякуємо кожному українцю, який прийшов на виборчі дільниці і проявив свою громадянську позицію, взявши участь у голосуванні. 63,5 відсотка українців врешті взяли участь в першому турі президентських виборів. І ми ще раз висловлюємо велику подяку всім українцям за таку виску активність і громадянську позицію.

Також хочу поінформувати вас, шановні колеги, що на закордонних виборчих дільницях взяли участь у голосуванні 55 тисяч українців. І ми також дякуємо кожному українцю, який знаходиться зараз за кордоном, але взяв участь у дуже важливих виборах Президента України і в першому турі відвідав виборчі дільниці. Ми сподіваємося, що 21 квітня буде не менша активність, а то і більша, українців, і кожен українець внесе свою позицію у виборах глави держави.

Шановні колеги, дозвольте від імені Верховної Ради України подякувати Центральній виборчій комісії, а також в першу чергу всім співробітникам виборчих комісій, які ретельно працювали для того, щоб вибори відбулися транспарентно, прозоро, без порушень.

І для нас дуже важливо, що на президентських виборах 2019 року брала участь рекордна кількість міжнародних спостерігачів. Власне, від 139 громадських організацій було зареєстровано 94 тисячі 483 представники громадських організацій. Це ми говоримо про громадян України, які працювали спостерігачами на виборах першого туру, президентських. Офіційних спостерігачів від іноземних держав – 187. Найбільше – зі Сполучених Штатів Америки, з Польщі, Франції. Також у нас працювали дуже потужні міжнародні організації, місії БДІПЛ ОБСЄ – 808 спостерігачів, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами – 373 спостерігачі, Світовий конгрес українців – 219, Парламентська асамблея ОБСЄ – 118 спостерігачів, Парламентська асамблея Ради Європи – 36, Парламентська асамблея НАТО – 23, Європарламент – 13. І ми щасливі сьогодні інформувати українське суспільство, що міжнародні спостерігачі в усіх попередніх уже звітах відзначають високий рівень організації українських виборів, те, що вони відбулися за стандартами міжнародними європейськими, пройшли чесно, прозоро, транспарентно, а громадська організація ОПОРА повідомляє, що чергові вибори відбулися у конкурентних умовах з дотриманням базових стандартів справжніх виборів.

Власне, я хочу подякувати всім депутатським фракціям за те, що разом ми з вами оновили Центральну виборчу комісію, і так само сприяли в цьому контексті проведенню чесних демократичних виборів. І хочу подякувати Президентові України, який як глава держави, гарант Конституції зробив все для того, аби унеможливити застосування, про що говорять і результати голосування, власне, на таких традиційно закритих дільницях, щоб відбулися траспарентні, чесні і прозорі вибори.  

Власне, тепер, що стосується порядку денного, друзі.

 

КУПРІЙ В.М. Ні, давайте до порядку денного, я прошу надати мені можливість…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановний колего, я прошу вас сісти…

 

КУПРІЙ В.М. … дуже важливе для України оголошення.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, шановний колего, ви знаєте…

 

КУПРІЙ В.М. Тоді я змушений взяти…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я зараз…

 

КУПРІЙ В.М. … про те, що зараз у Верховної Раді…  

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я попрошу не порушувати…

 

КУПРІЙ В.М. …потребує негайних дій від нас всіх. Я закликаю всіх приєднатися до цього, оскільки…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я попрошу вас…

 

КУПРІЙ В.М. Існує велика загроза, що Президент Порошенко сфальшує результати виборів через підвідомчу йому Центральну виборчу комісію і після цього може бути третій Майдан, буде кров.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги! Шановні колеги, зараз тут не "95 Квартал", а Верховна Рада України, і я дуже прошу вас сісти на місце.

 

КУПРІЙ В.М. В цій ситуації я хотів би закликати вас…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми бачимо нові обличчя і нові принципи роботи нової команди...

 

КУПРІЙ В.М. Досить бути маріонетками Порошенка! Людина зганьбила Україну!.. (Шум у залі)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я думаю, що всі виборці сьогодні очікують від політиків і тих, які представлені в парламенті, і тих, які називають себе новими обличчями, насправді європейських принципів. Мені дуже шкода, що команда, яка претендує сьогодні на новизну в українській політиці, починає з хаосу, скандалу і таке інше.

Але ми повернемося до нормальної роботи нашої Погоджувальної ради. Отже, шановні колеги, як відомо, парламент зараз розглядає в другому читанні проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (реєстраційний номер 5670-д). Наразі ми пройшли з вами 1 тисячу 220 поправок і залишається нам розглянути 862 поправки. Власне, у вівторок, завтра, ми розпочнемо з вами нашу роботу з розгляду поправок Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. І так само в порядку денному стоять запропоновані комітетом блоки питань з аграрної політики, інформатизації, ПЕК, а також питання ратифікації міжнародних договорів України. І крім того, залишається актуальним питання прийняття про призначення виборів сільських і селищних голів.

Дякую, шановні колеги.

Ми рухаємося далі. І зараз до слова запрошуються лідери парламентських фракцій. Сьогодні першим має слово голова депутатської фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Артур Герасимов. Будь ласка, вам слово.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановна пані головуюча, шановні колеги, шановні українці! Перш за все, я хочу привітати усіх громадян України із завершенням першого туру виборів Президента України, який пройшов у повній відповідності до стандартів світової демократії: чесно, конкурентно, демократично. За можливість провести вільні і чесні вибори я хочу передусім подякувати українським військовослужбовцям на фронті, саме наша армія є запорукою демократичних свобод українців у власній незалежній державі.

Дякую співвітчизникам, які проголосували за Петра Порошенка і його стратегію остаточного перетворення України на європейську державу із невідворотним вступом до ЄС та НАТО. Також щиро дякую кожному громадянину, хто прийшов на виборчу дільницю і висловив свою позицію, незалежно від політичних вподобань, це і є втіленням демократичних цінностей на практиці. Окремо висловлюю подяку українським виборцям за кордоном, які турбуються за долю Вітчизни і роблять свій вагомий внесок для утвердження демократії в Україні.

Високу оцінку проведеному першому туру виборів Президента дали спостерігачі від авторитетних… (Не чути) … Революції Гідності та попри російську агресію Україна провела вибори, які відображають волю громадян і відповідають основним міжнародним стандартам. Таку оцінку першому туру виборів дав співголова делегації спостерігачів Національного демократичного інституту і колишній посол США в Україні Вільям Тейлор. Загалом всі західні спостерігачі відзначили високий рівень організації демократичних виборів. "Вибори були проведені чесно і вільно, і вони таким чином розбудовують довіру населення до демократичних процесів", – це Ллойд Аксуорті, голова Канадської місії спостереження CANADEM. "Це були конкурентні вибори та була забезпечена можливість голосувати за того кандидата, якого обрав громадянин", – почесний президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва. Посли "Великої сімки" також схвалили висновки спостерігачів від ОБСЄ і заявили про прозорість виборів в Україні, те саме і Парламентська асамблея НАТО, і ПАРЄ.

Однозначна оцінка цивілізованого світу доводить, що Президент Петро Порошенко зробив все для того, щоб забезпечити проведення прозорих та демократичних виборів, таким чином він ще більше посилив авторитет України серед ключових західних союзників. А пам'ятаєте, скільки було волань про підкуп, фальсифікації, непрозорість.

Однак попереду надвідповідальний другий тур виборів, де українці мають визначитися, чи продовжить Україна інтеграцію у цивілізований демократичний і заможний світ, чи повернеться до долі російської колонії.

Як ви знаєте, до другого туру вийшли Президент України Петро Порошенко та Володимир Зеленський. І тривогу визиває те, що пан Зеленський відмовився здавати реальні тести на наркотики. Він спробував обдурити суспільство, поїхавши до клініки свого друга та здавши аналізи артисту серіалу "Свати". Це не відкритість, а знущання над суспільством, і це не забавки. Ми обираємо Головнокомандувача та головного дипломата країни. Уявіть, що рішення про пуск ракет буде віддаватися у стані наркотичної залежності. А хто зі світових лідерів буде зустрічатися, знаючи, що його візаві наркотично залежний? Тому вважаємо, що кандидати мають пройти процедуру тестів на перевірку наркотичної залежності у Всесвітній антидопінговій асоціації WАDА, де це роблять всі шановані спортсмени світу.

Також вважаємо, що на часі ухвалення законопроекту нашого колеги Ляшка. Якщо я не помиляюся, він стосується перевірки всіх кандидатів на такі речі.

Шановні колеги! Також фракція "Блоку Петра Порошенка" обурена затриманням активістів, що сталися днями на Майдані Незалежності. Як ви бачите, палатки та агітацію, наприклад, "Національного корпусу" взагалі поліція не помічає, але як тільки активісти почали агітацію проти пана Зеленського, це знущання, я думаю, всі бачили по телебаченню.

Шановні колеги! Ми вимагаємо термінового розслідування і від Національної поліції, і від ДБР. Винні мають бути пригнуті до відповідальності. Але одночасно ми хочемо подякувати всім рядовим поліцейським за їх роль в організації чесних і прозорих виборів.

І наостанок. Від імені нашої фракції скажу, що ми сподіваємося вже найближчим часом отримати відповіді на всі ключові питання, які цікавлять українське суспільство, на дебатах між кандидатами на посаду Президента.

До речі, Петро Порошенко чекає Зеленського на дебати по суті, підкреслюю,  по суті,  і 14-го,  і  19 квітня, як-то кажуть: стадіон, так стадіон.
         Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Герасимов.

І до слова запрошується Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт". Прошу вас.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги! Маємо відзначити, голосування 31 березня пройшло без істотних порушень, це визнали і всі міжнародні спостерігачі.

Чесні вибори – це привілеї лише окремих країн, що постали на уламках СРСР. Однак демократія не впала нам з неба, українці не раз відстоювали власне право  на вільний вибір. За це стояли майдани, за це триває боротьба на фронті.

Нашою платою за свободу є збройна агресія Росії - країни, яка не знає і боїться демократії. На відміну від Росії в Україні діє реальне народовладдя. В нас є змагальність кандидатів, змагання ідей і програм. Після Революції Гідності ми забезпечили вже четверте демократичне волевиявлення.

Хочу окремо відзначити провідну роль Міністерства внутрішніх справ у забезпеченні законності і порядку під час виборчого процесу. Шановний мій колего, в цьому велика персональна заслуга міністра Арсена Авакова. Ми прямуємо до вільного світу, мусимо продовжити зміни, започатковані у 2014 році урядом Арсенія Яценюка. Наша мета – це держава з найвищими стандартами свободи, безпеки і справедливості. Для  втілення початих п'ять років тому реформ важливо, щоб новообраний Президент мав безумовну легітимність, Президент, якого визнає український народ, якого поважатиме армія, якого поважатиме весь світ. Зараз необхідно уникнути дестабілізації, яка може мати руйнівні наслідки для нашої країни. "Народний фронт" вимагає від кандидатів і політичних сил відповідальності.

По-перше, припиніть розкручувати маховик ненависті, поважайте вибір громадян, навіть якщо цей вибір емоційний і протестний.

По-друге, вимагаємо від обох кандидатів серйозності і змістовної дискусії. Вибори Президента – це не гра і не шоу. Тримайтеся рамок пристойності! Популізм – це інструмент гібридної війни проти України.

По-третє, не дестабілізуйте країну бездіяльністю парламенту. "Народний фронт" вимагає від депутатів облишити вибори, не відволікатися на популізм і приступити до роботи. Насамперед "Народний фронт" наполягає на якнайшвидшому ухваленні законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. Законопроект відповідає прийнятим у демократичних країнах стандартам і міжнародним зобов'язанням України. Цей закон надзвичайно важливий в умовах гібридної агресії. Захист і утвердження української мови – це пріоритетне питання національної безпеки. "Народний фронт" однозначно підтримує ухвалення Закону про захист державної мови.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо вам.

Будь ласка, до слова запрошується голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк. Просимо, пане Олеже.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановна пані головуюча, шановні пані і панове!  Українське суспільство опинилося між двома катастрофами: катастрофою брехні, шахрайства, безцеремонного, безбожного розкрадання і катастрофою "білого екрану", на якому звичайні люди в Україні спроектували свій протест і спроектували свої бажання. Єдине, що невідомо, що за тим екраном насправді.

Чому це сталося?  Це сталося тому, що до сьогоднішнього дня, у тому числі ми з вами і наші попередники, не сформували до кінця ваги і противаги в українському суспільстві і не виконали української Конституції. Сьогодні місце, за яке борються олігархічні представники і завжди боролися, це місце повної безвідповідальності і місце повного розпорядження ресурсами, надрами і владою в країні – це місце Президента України. Тому воно помазане, тому за нього так борються тільки для того, щоб потім знову обдурити, обшахраїти і обікрасти українське суспільство, українських людей. Справді, український парламент мав би це вирішити, якщо би був незалежною гілкою влади.

"Самопоміч" протягом декількох років пропонує парламенту, пропонувала Президенту України ще чинному прийняти Закон про  Президента України. Не про феєричний імпічмент, якого немає і скоро не буде, а про Президента України, де буде чітко описано його функціональні обов'язки, де буде забраний конфлікт між Прем’єром і  Президентом, де не буде тут в залі розмов, чи добрий, чи поганий міністр внутрішніх справ, і кому він підпорядковується, де буде відповідальність  Президента України, у тому числі і імпічментом. Але цього немає до сьогоднішнього дня, і тому суспільство розділене і зле на владу, тому що вона не задовольняє його прямих інтересів жити якісним життям.

"Самопоміч" пропонує парламенту вийти із  залежності і зберегти спокій в суспільстві, прийняти Закон про  Президента України негайно. Він є написаний, будь ласка, підпишіться і зробимо цю справу для українських людей і спокою в країні. Інакше не буде спокою, як його немає навіть зараз під час президентських виборів.

Сьогодні в Одеській області в місті Чорноморську переслідується головний лікар чорноморської лікарні через те, що вона хоче якісно провести тендери на закупівлю, а влада примушує її робити те, щоб були "відкати". Пошкоджується її автомобіль, за нею слідкують, переслідують, шантажують. Те саме робиться з Оксаною Шваюк в Кам'янка-Бузькому районі, яка відстоює екологічні інтереси і землю свого району разом зі своїми колегами із "Самопомочі" і депутатами районної міської ради, - переслідують, погрожують. Врешті-решт, керівник освіти Коломиї Івано-Франківської області Любомир Бордун через те, що боровся з ким? З тими, хто хоче вкрасти землю людей. Спалили автомобіль в переддень виборів.

Це тому, що сьогодні найвища влада в країні кришує бандитизм, який служить їй. Хто цим буде займатися? СБУ? МВС? Може, вони поділяться? Може, тому дасть доручення Президент, а тому дасть доручення Прем’єр? Безлад тільки тому, що він потрібен для того, щоб обкрадати цю землю протягом останніх 20 років.

Люди з цим вже не згодні. І якщо ви ще не прочитали цього меседжу, який вам послало суспільство, і сьогодні тут ви виговорюєте один на одного, ви точно програєте, але програє і суспільство, і держава.

Хочу ще вам сказати, чому ви програли. Знаєте, чому? Пам'ятаєте, я розказував про жінок в селі, які розказували мені про 600 і 800 гривень? Врешті-решт, вони отримали 200. Ви і їх обдурили. Не можна сьогодні взагалі дурити людей. Вони мудріші за нас. Колективна мудрість суспільства говорить нам: "Влада нікчемна і не заслуговує бути владою". Тому наше завдання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …зберегти спокій в суспільстві, не розкачувати його, не розділяти, а навпаки, об'єднати заради успіху, миру, справедливості і провести вибори. Народ точно скаже, кому він довіряє. Його вибір буде єдино правильний, не дивлячись на наші погляди і на наші бажання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний пане Олеже.

До слова запрошується голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Пані Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня всім! Перш за все я хочу подякувати всім людям, які проголосували за мене як за кандидата в Президенти. Хочу подякувати всім, хто допомагав в цій великій справі, хто не був байдужим, хто не пішов і не повірив брудним дискредитуючим повідомленням, які робили мої опоненти, і хто реально повірив в новий курс, хто реально повірив в те, що в Україні можна реально провести серйозні зміни. Я хочу подякувати всім, хто допомагав - керівникам підприємств, фермерам, сільгоспвиробникам - всім, всім, всім людям, які стали поряд зі мною до цієї роботи і до цієї боротьби.

Дорогі друзі, я знаю, що сьогодні багатьом дуже гірко дивитися на ті результати, які ми отримали внаслідок проведення першого туру виборів. Я знаю, що ця клоунада, це шоу, це приниження країни мінімум половині людей в Україні не те, що не подобається, а не може бути сприйнято в принципі.

І тому я хочу зараз звернутися до всіх, хто не учасник цих клоунад, балагану, шоу, приниження країни. У нас через декілька місяців починається парламентська виборча кампанія і ще можна все поправити, нічого не втрачено, цей балаган можна припиняти і повертатися до справжнього державотворення. Але те, що нам зараз треба з вами зробити, це не дати знову розділити наше суспільство на шматки, не дати нам зараз впасти в агресію, в ненависть, в розпач. Нам треба триматися всім разом і не давати розхитувати суспільство, тому що розколоте і роз'єднане суспільство не зможе далі пройти шлях свого одужання.

Я також хочу зараз звернутися до Верховної Ради. До Верховної Ради, тому що Конституція порушувалася завжди, і Президент всупереч своїм повноваженням нав'язував парламенту силою силових структур або силою корупції свої концепції, свої лобістські  рішення, практично впливав на парламент силоміць. Зараз у нас є невеликий проміжок часу – і це якраз до завершення другого туру, коли ми можемо саме парламентом відновити Конституцію і відновити ті баланси, противаги, які потрібні країні. І тому я закликаю парламент, всіх лідерів фракцій прийняти невідкладно ті закони, які зможуть прибрати безконтрольність будь-якого Президента, який би не був обраний.

Нам потрібно прийняти в першу чергу Закон про тимчасові слідчі комісії, щоб в руках парламенту був інструмент контролю за корупцією будь-якого Президента або силових структур, які будуть сформовані, або Президент, який буде обраний. Нам треба негайно прийняти зміни до Конституції про скасування недоторканності з усіх: з депутатів, з суддів, з Президента. Тому що саме те, що не всі рівні перед законом, саме те, що кожен, хто отримує вищу владу, зловживає законом, правами, свободами людей і безкарно це робить – це якраз імунітет і недоторканність – треба скасувати. Третє, що треба зробити,  – негайно проголосувати Закон про вибори до Верховної Ради за пропорційною системою. Не можна залишати мажоритарку, яка стане основою корупції для формування вже нової Верховної Ради. Крім того, нам потрібно негайно, хто б не був обраний Президентом, проголосувати Закон про імпічмент Президента, щоб більше  не було безкарності і безвідповідальності. І, безумовно, нам потрібно повернути ті права людям, які були відібрані. І в той же час це треба проголосувати Закон про референдум і треба проголосувати Закон про відклик депутатів або цілих партій з Верховної Ради, а також з тих органів місцевого самоврядування, де порушується закон.

Дорогі друзі, такі випробування, які зараз переживає країна, коли країна постала перед викликом розхитування, руйнації, непрофесійного управління, ми можемо…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хвилину. Будь ласка, одну хвилину пані Тимошенко додайте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми можемо об'єднатися і реально змінити країну. Ми можемо реально, так, як інші країни під час великих криз формували правила нові для свого життя, які приводили до одужання.

Я думаю, що нам треба піти шляхом впевненості, єдності, державної і політичної мудрості, не втягнутися в шоу і балаган, служити людям і зберегти Україну.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна пані Тимошенко.

І до слова запрошується голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський. Прошу вас.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Шановні колеги, перший тур президентських виборів став вироком для української влади, уособленою постаттю Петра Порошенка. Народ сказав своє слово і дав оцінку всьому тому, що супроводжувало правління Порошенка протягом п'яти останніх років. 16 відсотків голосів – це оцінка всьому тому хаосу і беззаконню, в якому ми перебували весь цей час. Це відповідь на незакінчену війну і мародерство на війні, це відповідь на тотальну корупцію, на зубожіння громадян, на грабіжницькі комунальні тарифи, на низькі заробітні плати і пенсії. Це результат політики наруги над національною пам'яттю і історією, гоніння на церкву, насильство над національними меншини. Це розплата за дисбаланси у зовнішній політиці, за повну втрату суб'єктності та передачу країни під зовнішнє управління.

Народ висловив своє ставлення до Петра Порошенка. У другому турі його врятувати може тільки чудо. Але давайте не тішити себе ілюзіями про доброго Президента, який прийде на зміну злому. Давайте не будемо обманюватися і обманювати своїх виборців. У другому турі представник партії війни протистоятиме кандидату без програми, без стратегії розвитку країни, без досвіду державного управління.

Вважаю, що нинішня виборча кампанія продемонструвала необхідність запровадження запобіжників на майбутнє, які би захищали від перетворення виборів на маніпуляцію. Саме тому на сесійному тижні, що передуватиме другому туру виборів ми маємо розглянути і ухвалити Виборчий кодекс, ми повинні встановити чітку систему політичних противаг. У жовтні на нас чекають вибори до Верховної Ради України. Для того, щоб не дати перетворити Раду на слухняне знаряддя в руках нової Адміністрації Президента, ми повинні проголосувати за нову виборчу систему - формування Ради на пропорційній основі за відкритими партійними списками. Це дасть можливість зробити парламент більш відповідальним, дієздатним, коаліції більш стійкими, а залежність від бажань Банкової більш умовною.

Впевнений, саме це питання має стати головним в порядку денному сесії, бо незалежна Верховна Рада, яка повністю буде реалізовувати свої конституційні можливості, стане головним запобіжником від будь-яких політичних несподіванок, які буде нести з собою новий Президент.

У нас залишається чи не єдиний шанс прийняти Виборчий кодекс і вже в жовтні обрати Верховну Раду на новій основі. Натомість нас знову намагаються переконати у необхідності розглянути дискримінаційний щодо мільйонів українців Закон про мову. Ми неодноразово наголошували на неприпустимості грубого втручання держави в гуманітарні процеси. Ви хочете прийняти закон, який спрямований не на підтримку української, а спрямований на повне знищення в Україні російської, угорської, польської, румунської, болгарської та інших мов. Нашим громадянам просто намагаються "замилити очі", відвертаючи увагу від дійсно нагальних питань: війни на Донбасі, від шаленого падіння рівня життя, від пенсіонерів, що жебракують, від кількості українців, що змушені покинути рідну країну та виїхати на заробітки. Саме ці питання першочергово має вирішувати влада і саме законопроекти, що стосуються цих питань "Опозиційний блок" вносить на розгляд Верховної Ради, але їх систематично ігнорують.

Вважаю, що наше завдання – побороти кризу, дати громадянам впевненість у перспективності України. А якою мовою розмовляти та в якій церкві молотися, кожен українець має вирішувати для себе сам.

Ми розуміємо, що Порошенко прийняттям Закону про мову хотів би продемонструвати виборцям ще одну перемогу. Але реально цей законопроект буде лише розколювати суспільство. Ми закликаємо відмовитися від розгляду мовного закону і зосередитися на тих питаннях, які дійсно матимуть вплив на подальші події в житті України.

 Також хочу звернутися до всіх наших виборців. "Опозиційний блок –  Партія миру і розвитку" закликає всіх своїх прибічників не підтримувати жодного із кандидатів у другому турі. Проте неявка працюватиме на користь представника влади, необхідно обов'язково прийти на вибори, щоб не дати владі використати ваш бюлетень.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний пане Новинський.

І до слова запрошується заступник голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка Віктор Галасюк. Пане Вікторе, прошу вас.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані Ірино, шановні колеги! Поки кандидати в Президенти зі своїми аналізами принижують всю країну, команда Радикальної партії пропонує стратегію розвитку України і стратегію вирішення найболючіших соціально-економічних проблем, які існують прямо тут і прямо зараз.

Перша – це вирішення проблеми завищених тарифів. Сьогодні заборгованість по житлово-комунальних послугах сягає практично 60 мільярдів гривень. Це просто шалена сума. Тарифи штучно завищені і люди не можуть їх сплачувати. Ми пропонуємо комплексне вирішення.

Перше. Це справедливе ціноутворення на газ з урахуванням реальної собівартості і керованої норми прибутку на газ українського видобутку замість нав'язаної Міжнародним валютним фондом формули так званого імпортного паритету. Український газ суттєво дешевше імпортного, тому абсолютно несправедливо і необґрунтовано штучно прирівнювати його ціну до ціни імпортного газу, адже заробітна платня в Україні в 5-7 разів менша, ніж в сусідніх європейських країнах.

Друге. Це масштабна енергомодернізація для того, щоб скоротити енергоспоживання. Не через те, щоби були холодні оселі, не через "прикрути", а через ефективні інноваційні технології. І тому ми з Олегом Ляшком і нашими однодумцями запропонували спрямовувати мінімумів 10 відсотків від тих сум, які йдуть на фінансування субсидій, спрямовувати їх на енергомодернізацію. Це дозволить в рази збільшити "теплі кредити" для громадян в Україні і реально подолати енергозалежність, яка сьогодні тримає зашморгом Україну.

Третій пріоритет в рамках стратегії зниження тарифів – це імпортозаміщення енергоносіїв. Ви подивіться, на мільярди доларів щороку за кордоном купуються вугілля і газ. Треба створювати робочі місця і підвищувати заробітну платню українських шахтарів, українських газовидобувників, а не дотувати сусідні країни.

І нарешті, повернення до бюджету несправедливо виплаченої майже півторамільярдної гривневої премії Коболєву і його поплічникам. Для цього Олег Ляшко зареєстрував в парламенті відповідний проект постанови.  Повернути ці кошти до бюджету, бо це кошти кожного українця, які ми з вами сплачуємо в тарифах, щоб потім вони собі півтора мільярди виписали премій.

Друга стратегічна проблема і її вирішення – це проблема низьких заробітних плат і пенсій в Україні. Команда Радикальної партії пропонує вирішувати її через прискорення економічного розвитку, через відродження української промисловості, через розбудову інфраструктури в Україні, через підняття соціальних стандартів. Ми маємо всі, абсолютно всі можливості і ресурси для того, щоб прискорити економічний розвиток мінімум до 7-8 відсотків, замість тих  3 відсотків сировинного дрейфу, який робить нинішня влада.

Для цього нашою командою розроблений комплексний інструментарій, законопроекти про індустріальні парки, які, до речі, були в переліку вимог компанії "Шкода", яка планувала побудувати величезний завод в Україні і принести півтора мільярди євро інвестицій. Вони цього не зробили, тому що ані Президент, ані уряд не спромоглися відстояти ці пріоритети, і сьогодні Закон про індустріальні парки прийнятий лише за основу.

Друге. Це безкоштовне приєднання до інженерних мереж, це зняття найбільшого бар'єру для української промисловості. Замість того, щоб ці закони сьогодні лобіювати в парламенті, що робить уряд? Відміняє "Книгу скарг і пропозицій". Таке враження, що вони живуть на паралельній якійсь планеті.

Третє. "Купуй українське, плати українцям" – це закон, який дасть багатомільярдні замовлення для українських виробників, які зможуть підняти зарплату українцям. Це автоматично призведе до збільшення пенсій, і не одноразових подачок, а на системній основі і в рази. І саме на цих законах наполягають і Федерація роботодавців України, і УСПП, і саме це передбачає план модернізації країни, який розроблений роботодавцями.

Це сьогодні треба робити: нові робочі місця, залучення інвестицій, розвиток промисловості, а не борговий сировинний дрейф, який проводить нинішня влада, і проводить пропаганду, що це так і треба, ще трішки візьмемо кредитів в МВФ і щось буде. Не буде ніякого дива. Треба будувати власну економіку  і на цій основі підвищувати зарплати і пенсії.

Третє – фінансова стабілізація економіки. Подивіться, сьогодні штучно зміцнюють гривню перед виборами, сьогодні всіх українців тримають за дурнів. Це робиться штучно, свідомо, незважаючи на зростання дефіциту торгівельного балансу країни. Тобто міжнародна торгівля України стає все більш збитковою, а вони перед виборами зміцнюють гривню. Після виборів…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд завершити. Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Для того, щоб насправді зміцнити гривню,  не на три дні перед виборами і не на два тижні, потрібно радикально міняти економічну політику. Треба торгувати продукцією, а не сировиною!

Влада створює можливості для спекулянтів. 10 відсотків дають прибутку міжнародним спекулянтам замість того, щоб залучати інвестиції в країну. Команда Ляшка пропонує протилежне: розвиток промисловості, підвищення заробітних плат і пенсій і гідне майбутнє…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дуже дякую вам, шановний пане Вікторе.

І до слова запрошується голова групи "Відродження" Віктор Бондар. Пане Вікторе, прошу вас.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Ірино Володимирівно, дякую, шановні колеги.

Безумовно, правий був тільки що мій колега Віктор Галасюк, який озвучував, що першочерговими мали би бути в порядку денному для влади питання відродження економіки, відродження промисловості, транспорту, енергетики. Ми про це вдвох говоримо вже третій рік. На жаль, це практично ніхто не чує, і на сьогоднішній день ця тематика не є актуальною. І внаслідок саме цього влада сьогодні на цих виборах в першому турі отримала такий результат. 16 відсотків підтримки і 84 відсотки недовіри до діючого Президента, і голосування за інших кандидатів говорить про те, що влада, Президент, парламент заблукали в "дєбрях законодавчих", практично за 5 років нічого не поміняли в країні ні з точки зору економіки, ні з точки зору політики.

Сьогодні тут сидять багато, всі кандидати, розказуємо, пояснюємо, чому так відбулося. Відбулося тому, що тут суцільна демагогія, практично нічого не змінюється в цій залі, зареформували всю країну: 144 реформи, ніяка не доведена до кінця, і ці експерименти не закінчуються. Люди притомилися від цих експериментів, люди хочуть побачити реальний план дій і реальні дії економічні, які дадуть можливість отримати кожній родині додаткові доходи, не їхати з країни на заробітки і бачити якесь майбутнє для своїх дітей, і для своїй майбутніх поколінь. На жаль, сьогодні Україна перетворюється на анклав, де з кандидатів вибирають тільки тих, кого, потім вся країна думає, хто з них найкращий з найгірших, а потім ламаємо голову, чого так відбулося. І не говоріть, що не було під час виборів альтернативи. Були альтернативні кандидати, були програми економічні, програми відродження промисловості, транспорту, енергетики і були кандидати, в тому числі і я, які говорили про це, і говорять про це четвертий рік, але, на жаль, ніхто не хоче слухати.

Сьогодні нам пропонують перезавантажити діяльність парламенту і повернутися до питань зняття депутатської недоторканності, переглянути Виборчий кодекс, переглянути закони, прийняти про імпічмент Президента, прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії. Люди добрі, я вам про це два роки говорю! Навіть останній приклад, коли перед першим туром голосували зміни до Конституції щодо вступу в ЄС і НАТО, я пропонував впертися, півдня голосуємо Закон про скасування недоторканності (друге читання), Виборчий кодекс, про тимчасові слідчі комісії, про імпічмент Президенту і після цього дружно проголосувати зміни до Конституції. Хто з лідерів фракцій мене підтримав? Хто виступив на підтримку цих моїх пропозицій? Да ніхто. І тому не розказуйте сьогодні, що ви так дуже хочете це все прийняти. Є бажання – цей тиждень, давайте знімаємо Закон про мови, переходимо до цих п'яти законопроектів і люди нам подякують, і це буде дійсно до другого туру дієвий механізм, що щось помінялося радикально в цьому парламенті, і всі побачать, що, дійсно, хто підтримує, а хто не підтримує ці питання.

Саме головне, ви подивіться до чого довели людей, подивіться, що відбувається з цими тарифами. Заборгованість по тарифах за комунальні послуги на сьогоднішній день вже майже 70 мільярдів гривень, за три місяці зросли на 30 мільярдів. Це те, про що я говорив ще восени, що ця модель, яка запропонована, вона недієва, що замість того, щоб монетизацію субсидій робити, треба передавати ці кошти на місця на програми енергозбереження, щоб люди могли поміняти кожний в себе вдома вікна, двері, котельне обладнання, тепломережі, зробити утеплення будинків.  І це десятки мільярдів, які ви за три роки, не десятки, а 250 мільярдів – роздали  олігархам в кармани. А це дало би ефективність, щоб на 30-40 відсотків була би економія по споживанню газу, тепла і  електроенергії. І це була би дієва програма, а не те, що ви  сьогодні пропонуєте.

А таким чином на сьогоднішній день маємо 70 мільярдів - заборгованість за комунальні послуги населення і ще 45 мільярдів – заборгованість інших підприємств теплокомуненерго перед "Нафтогазом України", вже 110 мільярдів гривень! Де ви збираєтеся брати ці кошти? Як ви збираєтесь їх покривати? Ви перед виборами знайшли на 2 місяці подачки у вигляді субсидій і  додаткових пенсій, витягнули з бюджету ще 20 мільярдів. Що ви далі плануєте робити? Я не бачу, на жаль, жодної відповіді.

Тому, якщо хочемо, маємо можливість поміняти порядок денний засідань Верховної Ради  на цей тиждень, прийняти постанову про скасування грабіжницьких тарифів і проведення аудиту енерготарифів по Україні, розібратися з корупційними схемами в "Нафтогазі" по закупівлі імпортного палива, імпортного газу, точніше, – що за 80 посередників там сидять в цій ситуації – розібратися з підняттям тарифів на місцях і поставити крапку. І саме головне – перейти до тих законів, про які знову тут всі зараз говорять: імпічмент Президента, скасування недоторканності, новий Виборчий кодекс і так далі. Є бажання –  ви це можете  всі разом з  нами зробити.  Немає бажання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка,  пане Вікторе.

 

БОНДАР В.В. Немає бажання, то не треба про це так довго розказувати. Бо був історичний шанс, я вже третій раз повторююся, перед голосуванням за зміни до Конституції. Хто підтримав? Ніхто мене не підтримав. Ви всі грали в гру, ви всі гралися в політику, ви всі перед виборами хотіли показати, як ви вступаєте в НАТО, ЄС, а про те, що реально ще є п'ять законопроектів, які можна було проголосувати за дві години і поставити крапку, жоден з вас не згадав. І очі опустили. І зараз не знаєте, що робити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний пане Вікторе.

І до слова запрошується голова  депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко. Пане Ярославе, прошу вас.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Добрий день, шановні колеги, шановна Ірина Володимирівна. Сьогодні за цим столом було сказано багато слів, з чимось я погоджуюся, а з чимось точно ні, але хочу сказати, що від того, яким ми побачили перший тур президентських виборів, виграли сьогодні всі. Виграла країна, виграло суспільство, бо за 5 років війни ми всупереч всьому проводимо чесні та демократичні вибори глави держави. Без сумніву, це успішний екзамен для нового складу ЦВК. Окрема вдячність правоохоронним органам, які не вступили в пряме протистояння в день виборів. І це набагато важливіше, ніж ті результати, які ми побачили, адже ми зберегли найголовніше – демократію в нашій країні.

А тепер щодо результатів першого туру. Найнеприємніше, що показали вибори – це те, що суспільство не толерує вибір один одного. У дискусіях про кандидатів прихильники готові з'їсти опонента. Нам з такою люттю і ненавистю до себе не потрібні і зовнішні вороги.

Я би просив обох кандидатів закликати виборців зменшити накал дискусії, прибрати взаємні образи та зневажливе ставлення. Вибори минуть за два тижні, а нам всім в одній країні жити. А ще, зверніть увагу, чим більше ми сваримося, тим більше радіють у Москві: сміються на політичних шоу, а на нарадах готують повертати Україну до орбіти свого впливу.

І поки ми займаємося виборами, зараз готується плацдарм для відновлення росіян на світових майданчиках. Для прикладу, подивіться, що відбувається у ПАРЄ. Саме сьогодні розпочинається весняна сесія, де може бути відкрита дорога для зняття санкцій проти Кремля. Я закликаю українську делегацію зробити все можливе, аби захистити національні інтереси України. Ми не дамо використати час президентських виборів в Україні для ослаблення нашої держави.

Також хотілося б бачити одностайність кандидатів в Президенти у цій темі і не тільки в ній. Натомість зараз у боротьбі двох фіналістів я не бачу змагання філософій майбутнього нашої держави. Враження, що вибори відбуваються в "Королівстві кривих дзеркал". Це дуже обурює, адже ми живемо в сучасній Україні, де 7 відсотків території окуповані та щодня на фронті гинуть наші захисники, щоб повернути мир.

Люди втомлені, і це правда, втомлені і економічною ситуацією, яка, справедливості ради, тільки починає вирівнюватися, втомлені черговими корупційними скандалами та відсутністю адекватної реакції правоохоронних органів на них, і вони хочуть трансформації цього буття. Але як це зробити негайно? Швидких і легких відповідей просто не існує, а той, хто їх пропонує,  демагог і брехун.

З іншого боку, колеги, ми ж не стоїмо на місці, чого вартує лише одна наша з вами реформа децентралізації. Більшість фінансових можливостей для розбудови громад передані на місця, а це 51 відсоток у зведеному бюджеті країни. Подивіться на нові школи, садочки, ФАПи, лікарні, інші об'єкти – такого не було за минулі 20 років у мирний час. І питання: чи мали б місце ці корупційні розслідування, якби не загальна прозорість та відкритість баз даних, запроваджених за ці роки? Системні успіхи в реформах так само відмічаються нашими міжнародними партнерами.

Чинний Президент за останні 5 років знаходив політичні підходи, щоб парламент голосував за часто непопулярні, але необхідні закони і приймав реформи. Цей процес не можна зупиняти за жодних обставин. Потрібно у максимально короткі терміни прийняти Закон про мову і продовжувати нашу роботу у тісній співпраці з урядом. Треба щодня наповнювати наш європейський курс змістом і не робити ні кроку назад.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо вам, шановний колего.

І зараз до слова запрошується Представник Президента у парламенті пані Луценко. Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Шановні виборці! Президент України дякує всьому українському народу за небайдужість, за те, що явка українців на виборах Президента країни в 19-му році була такою ж високою, як і в 14-му році. Президент особисто несе відповідальність за чесність і легітимність, вільність і прозорість цих виборів. За інформацією ЦВК вибори Президента України відбулися у відповідності до законодавства, міжнародних демократичних стандартів, а волевиявлення українського народу було вільним і прозорим. Відсутність фальсифікацій підтвердили тисячі спостерігачів як міжнародних, так і українських. Це і українські організації ОПОРА, Комітет виборців України, і ОБСЄ. За даними ОПОРИ кількість порушень на виборах була в рази меншою, ніж в 14-му році. Демократичність та конкурентність виборів також підтвердили представники міжнародного співтовариства. Я хочу зачитати, що говорили наші міжнародні спостерігачі і наша міжнародна спільнота. Зокрема, спецпредставник Держдепартаменту США в справах України Курт Волкер заявив, що вибори в Україні подібні до виборів, які ми бачили у Франції, у випадку Брекзиту у Великобританії і навіть у Сполучених Штатах. І зараз перед українським суспільством стоїть такий вибір: чи хочуть вони того, хто просто йде проти  еліти, обираючи масові реформи, чи вони хочуть того, який зробив більше реформ, ніж хто-небудь інший в Україні протягом останніх 20 років, і виступив відкрито проти Путіна. Аналогічні заяви звучать з вуст і Карла Більдта - прем'єр-міністра Швеції колишнього і міністра закордонних справ - про прозорість виборів і вільність вибору українського народу, і про те, що за 5 останніх років в Україні зроблено реформ більше, ніж за всі роки незалежності.

Так само відповідна підтримка українським реформам, започаткованим Президентом Порошенком, звучить із вуст колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Расмуссена про чесні вибори, про реформи, які були зроблені за  чотири останні роки, і про те, що Порошенко продовжить свій шлях реформ для приєднання України до Європейського Союзу і НАТО. Міжнародна підтримка за останній тиждень також продемонструвала гідність і підтримку Україні. Представники цивілізованого світу запросили Президента Порошенка до Німеччини для узгодження кроків про подальшу співпрацю України і Німеччини. Резолюція комітету Сполучених Штатів про забезпечення свободи навігації в Чорному морі, присутність кораблів НАТО в Чорному морі. Заява генсека Столтенберга про те, що питання членства України в НАТО вирішуватиметься без участі Росії. Заяви ЄС та міністрів закордонних справ країн-членів НАТО про припинення Російською Федерацією конфлікту на сході України, анексії Автономної Республіки Крим, звільнення українських кораблів та їх екіпажів.

Ми бачимо, що міжнародна підтримка України не зменшується, а тільки посилюється через санкції. А тому на сьогоднішній день, коли Україна стоїть перед другим туром виборів Президента України на наступні 5 років, українське суспільство так само, як і міжнародна спільнота, хоче почути від двох кандидатів їхні стратегії на наступні 5 років, як буде боротися бідність, які відносини будуть в України з путінською Росією, як будуть відбуватися перемовини і рух України в Європейський Союз і НАТО. Ніякого популізму. Міжнародна спільнота і суспільство хоче бачити прозорої стратегії і розуміння питання, наскільки адекватний і не наркозалежний буде наступний Верховний Головнокомандувач, який буде віддавати накази нашим Збройним Силам України захищати українську державу. Так само, як і міжнародна спільнота хоче розуміти і бачити адекватного наступного керівника, з яким будуть відбуватися міжнародні перемовини.

Крім того, шановні виборці, Президент України наголошує на необхідності забезпечення правового підґрунтя для невідворотності покарання за незаконне збагачення і перекриття будь-яких можливостей для вчинення цього злочину. Ви знаєте, що в парламенті зареєстровано законопроект Президента, який відповідає всім…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …зауваженням, зробленим нашим Конституційним Судом, і дванадцять альтернативних законопроектів. На базі комітету Андрія Кожем'якіна створена робоча група, де буде відбуватися обговорення за участі наших міжнародних партнерів і напрацювання єдиного найкращого для українського суспільства і сьогодення законопроекту  про криміналізацію незаконного збагачення. Тому глава держави закликає Верховну Раду України підтримати цей законопроект.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Дякуємо, шановна пані Ірино, дякуємо за позицію відносно повернення до Кримінального кодексу статті про незаконне збагачення.

Шановні колеги, на жаль, мені намагалися зірвати моє вступне слово. Дозвольте мені одну хвилину взяти як Першому заступнику Голови Верховної Ради України і звернутися до вас із наступним, що стосується порядку денного.

Я прошу лідерів фракцій так само обговорити на фракціях наступне, що після закінчення дискусії в сесійній залі щодо Закону про функціонування державної мови і голосування за цей законопроект вважаю за необхідне, дійсно, першими законопроектами, які стоять на порядку денному, включити до нашого розгляду повернення до Кримінального кодексу статті про незаконне збагачення, а також ми маємо повернутися до дискусії щодо скасування е-декларування для громадських активістів.

Повністю поділяю позиції, висловлені тут колегами, щодо необхідності голосування про зняття депутатської недоторканності. І хочу підкреслити, і колеги, я думаю, з цим погодяться, що неодноразово піднімала на нашій Погоджувальній раді питання необхідності голосування змін до Конституції. І також у нас є дуже великий борг, шановні колеги, перед нашими Збройними Силами, ми маємо з вами проголосувати зірваний Верховною Радою України Закон про військові звання, про сержантські звання, які наближають Збройні Сили до стандартів НАТО, і внести зміни до Закону про розмінування, який розблокує допомогу трастових фондів держав західних нашим саперам і нашим Збройним Силам, відповідним департаментам надзвичайних ситуацій для того, щоб проводити це гуманітарне розмінування на Донбасі.

Буду дуже просити всі фракції після того, як ми з вами вже вийдемо на фінішну пряму по голосуванню про законопроект про функціонування державної мови, ці закони взяти до розгляду як першочергові.

Дякую.

І прошу до слова Першого заступника Прем'єр-міністра України Степана Івановича Кубіва. Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановна пані Ірино, шановні колеги! Прослухавши виступи, хочу звернутися до тих, хто не любить Україну, словами Ліни Костенко:

"Всі про ти всіх, усі ні з ким не згодні.

Злість рухає людьми, але у бік безодні".

Я думаю, що ці слова стверджують відповідальність, будучи в парламенті в непрості часи, хочу сказати, що це було місце, центр розуміння збереження державності спільними діями відповідно на сьогодні і парламенту, і Президента, і уряду.

Друга позиція. Вчора було свято Благовіщеня, і я згадую притчу про дерево інжиру, яке трапилося Ісусові дорогою до Єрусалиму, що біля Єрусалиму Ісус побачив дерево інжиру, яке було густо вкрите листям, але на тому дереві не було жодного плоду, і не могло бути, і не могли нагодувати людей. Тому зараз ми повинні зосереджуватись на роботі, продовжувати важливі реформи, які уже розпочаті, щоб плоди нашої праці були корисними для народу, наших громадян, і те, що ми прийняли.

Водночас уряд і Верховна Рада зобов'язані, попри особисті політичні емоції і симпатії, головне, залишитися осередком продовження економічних, соціальних реформ, про що говорили дві Ірини. І тим більше, саме економічне зростання і соціальна захищеність – це те, що наразі вимагає суспільство не лише від Президента, а від єдності нас, і уряду, і парламенту. 

Я закликаю до того, щоб забезпечити максимальну політичну стабільність в сесійній залі, де замість популізму і накалу політичних емоцій ми зобов'язані зосередитись на роботі над законопроектами, зокрема, що забезпечать зростання України у рейтингу легкості ведення бізнесу, підтвердити, що 3 роки зростає економіка України. І хочу сказати, що ріст, попри те, що говорили, що не буде росту, але 3,3 відсотки у 2018 році. Ми спостерігаємо найдовший період безперервного росту української економіки з 2008 року. Це є підтвердження сталості, незворотності обраного курсу у напрямку реформ економіки та поступової інтеграції до ринків економічно розвинених країн, про що говорив і Прем'єр-міністр, Президент, уряд, і ми разом з вами на рівні комітетів і Верховної Ради проводили цю роботу.

Я закликаю парламент і колег: разом здатні зробити багато більше правильних змін, ми здатні об'єднатися у боротьбі проти бідності і розбрату. 100 років тому саме через розбрат в Україні ми втратили свою державність і свою країну. Ми здатні зберегти країну і державність, де історії більше 1180 років. Ми знову сьогодні повинні розуміти, що пріоритети і ріст сильної економіки, і якість життя людей – це фундаментальні речі, які ми обіцяли, повинні зробити, а не стартувати вже сьогодні на парламентські осінні вибори.

Тому закликаю внести відповідно законопроекти щодо децентралізації, щодо євроінтеграційних ініціатив, щодо сприяння передумов укладення промислового безвізу з Європейським Союзом і створення умов для впровадження в Україні політики НАТО у сфері військової стандартизації; сприяти продовженню законопроекту, який адаптує українське національне законодавство технічних регламентів; якнайшвидше розглянути і ухвалити відповідний урядовий законопроект, який є повністю готовим для розгляду, про легкість ведення бізнесу, тому що рейтинг і можливості ми повинні зробити до 1 травня.

Хочу також сказати, що конкретно ми розуміємо проблеми промисловості і ми працюємо над ними: і модернізація, і інновація, і ефективна високотехнологічна модель промисловості, включаючи і АПК, включаючи і пріоритети військової галузі. Ми повинні продовжувати над цим працювати.

Разом з тим, шановні колеги, хочу сказати і те, що найбільш важливим є для часу ведення війни на сході, щодня життя українських військових і добровольців перебуває у смертельній небезпеці. Ця війна вже забрала 2 тисячі 961 воїнів і близько 13 тисяч мирних громадян, майже тисяча поранених. Я бачу те, що війна живе і довго житиме в серцях і душах, зруйновані сьогодні агресором Росією. Я ніколи не забуду очі родини синів Олексія і Андрія Конопльових, і їхньої…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, хвилину завершити.

 

КУБІВ С.І. … коли з рук Президента України Порошенка посмертно званням Героя України "Золота Зірка" нагородили старшого сержанта Андрія Конопльова, а її синочок, якому було півроку, коли батько збив два танки, і другий був смертельний, обернувся до тисячі наших військових, сказав слова гордості, слова впевненості про українську державність. Це два слова, які є вічними, які є непоборними і які підтримують нашу державність та силу нашої армії, це просто два слова "Слава Україні!".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний пане Кубів.

Колеги, завершилися виступи лідерів депутатських груп і фракцій, і зараз я нарешті запрошую до слова голів комітетів.

Будь ласка, перший у нас сьогодні представить позицію Комітету з питань будівництва Дмитро Андрієвський, перший заступник голови комітету. Прошу, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановні колеги, користуючись нагодою, хочу вчергове звернутися до уряду, Степане Івановичу, з пропозицією приймати комплексні рішення щодо вирішення надзвичайно болючої проблеми – забезпечення безперервної роботи підприємств критичної інфраструктури. Мова йде в першу чергу про підприємства житлово-комунального господарства та стале забезпечення цих підприємств електричної енергією.

На минулому тижні реальна загроза відключення була на підприємствах канал "Сіверський Донець – Донбас", на підприємствах "Води Донбасу". Нагадаю, що ці підприємства надають послугу централізованого водопостачання та водовідведення, дають чисту воду мільйонам українців.

Комітетом неодноразово були запропоновані шляхи вирішення болючих проблем в житлово-комунальному господарстві. І компенсація заборгованості, яка виникла за рахунок невідшкодування різниці в тарифах. Ця проблема вже три роки тягарем лежить на підприємствах житлово-комунального господарства. Також треба вносити зміни в законодавство, яке регулює реструктуризацію заборгованості підприємств житлово-комунального господарства за постачання електричної енергії та енергоносії. Також дуже позитивним було б надання можливості підприємствам теплокомуненерго та водоканалам закупати електричну енергію для власних потреб на оптовому ринку.

Для вирішення проблематики, яка є специфічною для Донецької та Луганської області, ми пропонували і пропонуємо уряду розглянути можливість щодо створення постачальника зі спеціальними обов'язками, якраз для цих підприємств.

Шановний Степане Івановичу, хочу наголосити, що половинчасті рішення для гасіння пожежі, вони тільки ускладнюють ситуацію і додають нових дуже небезпечних ризиків.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний колего.

І до слова запрошується голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дуже дякую, Ірино Володимирівно.

Шановні колеги, спочатку емоції, якщо можна. Якось стало сумно трошки від того, що деякі керівники провладних фракцій втратили інтерес згадувати всує партію  "Батьківщина", її лідера, газ, газові контракти. Думаю, пауза не дуже велика, так як платівка теж повинна трошки відпочити. Ну, до вересня, я думаю, ми ще почекаємо.

Дякую.

Пані Ірина Луценко сказала, що, дійсно, комітет, я доповідаю керівництву парламенту, група працює. Ми вже напрацювали деякі, на 70 відсотків є пропозиції проекту щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Ми будемо доповідати це через 2-3 тижні, вже будемо мати перший результат. Це перше.

Друге. Пані Ірино, я хотів би все ж таки, слава Богу, що ви вже тут, скажемо так. На жаль, Андрія Володимировича немає, бо він не відповідає на це питання мені. Тепер я попросив комітет прийняти рішення. Комітет 20 березня, бо я один, а там нас 21, прийняти рішення звернутися до Голови Верховної Ради  щодо невідкладного розгляду на засіданні Верховної Ради  України проекту Постанови 1793-П – 21-й раз говорю під стенограму, – якою заблоковано підписання прийнятого 26 січня Закону про встановлення кримінальної відповідальності за поставлення неякісної зброї, неякісної техніки до Збройних Сил. Якщо у вас є відповідь – дайте. Якщо у пана Герасимова як автора є відповідь, і провладної фракції, яку він очолює, дайте теж.

Друге. Вже добігає кінця президентська виборча кампанія, але, на жаль, Ірино Володимирівно, закон, про який так довго ми пеклися, хотіли…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, дайте завершити 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Закон, який ми прийняли, Закон про кримінальні проступки, з 7 грудня 2018 року він не підписаний Президентом України, на жаль. І це теж, мені здається, що  перша тема, що друга, вона якось пов'язана з порушенням, напевно, законів. Хоча вже в нашій країні не зрозуміло, хто виконує закон, який закон і коли його будуть виконувати.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую, шановний колего.

І до слова запрошується голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький. (Шум у залі)

Я почула ваше запитання і спрямую їх секретаріату парламенту для того, щоб… (Шум у залі) 

Шановний пане Андрію! Шановний пане Андрію, я… (Шум у залі)  Шановний пане Андрію, я, як і ви, є тією людиною, яка хоче давати  виключно перевірену і фахову інформацію. Я звернуся до секретаріату з проханням надати відповіді щодо підписання законів, про які ви говорите. (Шум у залі)

Дякую. Будь ласка, пану Княжицькому слово.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні присутні! Мені дещо страшнувато було сидіти на цій Погоджувальній раді, особливо коли я почув від керівника однієї з депутатських фракцій слова про те, що втручання держави в гуманітарну сферу є неприпустимим. Яка ж тоді держава повинна втручатися в нашу гуманітарну сферу і її формувати? Сусідня держава,  держава-агресор?

Ще один керівник депутатської групи каже: "Нам потрібно відкласти  Закон про мову".

Хочу ще раз наголосити, що саме від того, як кандидати в Президенти  ставляться до української мови, української культури, нашого кінематографу, до нашого майбутнього, до майбутнього українського народу, я особисто і буду робити вибір  на цих виборах, і інших закликаю  робити цей вибір точно так само.

Хочу теж закликати всіх  присутніх сходити на фільм "Вулкан" Романа Бондарчука, блискучого режисера, який дістав Шевченківську премію, сам родом з Херсонщини, щоб ви подивилися очима кінематографіста, який любить Україну, як живуть сьогодні українці, і до чого ми, присутні в цьому залі, в тому числі довели цих українців в своєму ставленні до своєї держави.

Тому я наполягаю ще раз на тому, щоб ми максимально швидко прийняли Закон про мову. Сподіваюся, що нам вдасться прийняти цей закон між першим і другим туром. Якщо не вдасться, бо частина депутатів є в ПАРЄ, частина – в інших місцях, щоб ми прийняли незалежно від результату виборів цей закон відразу після другого туру. І хочу ще раз сказати, що ми відстояли нашу державу в боях, і ця держава, українська держава нікуди не зникне, хто б не переміг на  цих виборах. Нас справді чекають дуже непрості шляхи, і я закликаю ще раз всіх українців об'єднатися за наш український європейський шлях.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка,  до слова  запрошується голова Комітету з питань   національної безпеки  і оборони Сергій Пашинський. Прошу.

 

ПАШИНСЬКИЙ С. В. Добрий день, дорогі друзі! Чесно кажучи, жалко, що не був включений мікрофон. Тільки що мій колега погрожував Ірині Геращенко якоюсь там тюрмою, відповідальністю, всім іншим. І взагалі останнім часом пішла така модна тема – хтось когось посадить, розстріляє, знищить. Останній раз нам погрожували з тією ж Іриною і з тим же Максимом Бурбаком, і з Миколою Княжицьким п'ять з половиною років тому. Ті, хто погрожували, втекли за межі нашої країни, зараз під Москвою сидять і щось розказують. Застерігаю колег та інших активістів від погроз, особливо фізичної розправи чи якогось там незаконного переслідування. Ви знаєте, не факт, що ви встигнете втекти, і не факт, що вас там чекають в Підмосков'ї. І кордон уже перекритий набагато краще, чим 5 років тому. Так що зупиніться і всі суперечки вирішуйте в рамках чинного законодавства з абсолютним дотриманням законів України і Конституції.

І якщо хтось думає, що їм вдасться правоохоронні органи перетворити в елементи політичної розправи, вони помиляються. Більше на цю тему говорити не будемо, але попереджаю персонально, ми ще не забули, що таке війна, ми ще не забули, що таке іти на смерть. А ви цього не знали і знати ніколи, слава Богу, не будете, поки ми живі і здорові.

А тепер щодо Погоджувальної ради. Пані Ірино, я дуже вас прошу, в нас є такий Закон про протимінну діяльність. Як тільки ми закінчимо Закон про мову, це 3 хвилини. Ми були змушені, поясню колегам, ми були змушені імплементувати правку народного депутата Пастуха від фракції "Самопомочі", яка по суті перекреслила весь закон. І ця правка не дає можливість міжнародним донорам напряму фінансувати протимінну діяльність. Це одне речення. Ми…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …секунд завершити. Це дійсно правда.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Це одне речення, яке ми зобов'язані прибрати з цього закону, який розблокує сотні і сотні мільйонів доларів міжнародної гуманітарної допомоги щодо протимінної діяльності.

Я дуже прошу взяти на контроль, і зі своєї сторони, і комітет, і наша фракція, я думаю, і всі інші нормальні люди в парламенті це підтримають.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Хочу вас поінформувати, що я як один із співавторів цього законопроекту вже звернулася до присутніх тут лідерів депутатських фракцій з проханням, щоб відразу після голосування Закону про функціонування державної мови стояв на порядку денному саме Закон про гуманітарне розмінування.

Шановні колеги, хочу зараз передати слово ведення Погоджувальної ради своїй шановній колезі пані Оксані Сироїд. І запросити до слова уже наступного виступаючого. Будь ласка, пані Оксано.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Ми продовжуємо нашу роботу.

Я запрошу до слова представника Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу,  ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Михайла Бондара. Пане Михайле, будь ласка.

 

БОНДАР М.Л. (Не чути)

 

СИРОЇД О.І. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

БОНДАР М.Л.  Все, включився. Дякую.

Доброго дня, колеги! Вже який тиждень порядок денний залишається без змін. Але я знову наголошую на важливості завершення так званого ядерного пакету законопроектів з урахуванням нових пропозицій від комітету.

Також виділю інші важливі питання: це законопроект 8527-д, який стосується працівників Держенергонагляду.

Також прийняти рішення щодо проведення у вересні парламентських слухань на тему: "Сучасний стан та актуальні завдання державної політики України у сфері енергетичної безпеки" – це номер 10124.

Як голова підкомітету з питань вугільної промисловості хочу подякувати уряду за виділення першої частини передбачених коштів у обсязі 1 мільярд гривень і початок роботи з модернізації вугільної галузі. Водночас звертаю увагу на необхідність погашення заборгованості по заробітній платі шахтарям та передбачення необхідного фінансування їх вчасних виплат у майбутньому, щоб врешті не втратити кваліфіковані кадри для роботи на модернізованих і розширених виробництвах, на що комітет акцентував увагу в своїх рекомендаціях за результатами відповідних комітетських слухань.

Звичайно, на таку ситуацію впливають далеко не повні розрахунки самих державних вугледобувних підприємств з бюджетом, соціальними фондами, але треба враховувати, що це зумовлено у тому числі численними фактами припинення постачання електричної енергії на виробництвах, відсутністю повних і вчасних розрахунків перед самими підприємствами за реалізовану товарну вугільну продукцію тощо. Галузь потребує планомірного розвитку і чітких управлінських рішень.

Дякую  за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова  голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва народного депутата Віктора Галасюка. 

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Віктор Галасюк, Комітет з питань промислової політики і підприємництва. Шановна пані головуюча, шановні колеги! Є низка пріоритетів, які треба невідкладно реалізувати в залі парламенту для захисту інтересів українських підприємців, промисловців, роботодавців.

Перше – це законопроект 7372 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо унормування діяльності і державної реєстрації  всеукраїнських громадських об'єднань. Численні звернення від громадських об'єднань. Цей законопроект давно підготовлений Комітетом промполітики і підприємництва до розгляду, він потребує негайного прийняття для того, щоб врегулювати ту колізію, яка існує в законодавстві і заважає діяльності цих громадських об'єднань.

Наступне. Законопроект 9457 про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2019-2023 роки. Україна одна з кількох унікальних країн світу, які мають космічну індустрію, які мають замкнений цикл. Треба негайно підтримати цю стратегічну галузь прийняттям відповідної програми, яку комітет погодив для прийняття за основу.

Наступне. Низка звернень об'єднань, підприємців, роботодавців щодо необхідності унормування питань охорони праці і відповідних перевірок, щоб вони не були корупційними, щоб вони не чинили штучного тиску на підприємців. Це законопроекти і не лише нашого комітету, це комплексно має бути розглянуто: 5711, 6489, 7326, 8277. Скільки можна наполягати на цьому, а в зал воно так і не потрапляє, треба це негайно виправляти.

Більш того, промисловий пакет реформ, який включає законопроект 6671-д про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, законопроекти про індустріальні парки, "Купуй українське..."

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Це не просто Галасюк наполягає чи комітет на цьому наполягає, це є принципова позиція Федерації роботодавців України, УСПП, об'єднань українських інвесторів, промисловців, які платять податки, які формують український ВВП, які повинні мати можливості для розвитку власного виробництва для того, щоб підвищувати заробітну платню українцям і розвивати власне виробництво, платити податки до бюджету. Дослухайтеся до цих вимог українських роботодавців, промисловців і…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова першого заступника голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення народного депутата Сергія Капліна.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники, зараз в умовах, коли до другого туру виборів Президента  України вийшли фактично представники двох великих олігархічних груп і кланів, неймовірна відповідальність за майбутнє країни перекладається на український парламент. І тому Комітет з питань соціальної політики, я особисто, громадськість, профспілки вимагають цього року відмінити в принципі будь-які травневі відпустки, будь-які літні відпустки і своєю діяльністю, своєю надзвичайно активною жорсткою роботою компенсувати той олігархічний курс, який очевидно буде провадитися і в парламенті країни, і новообраним будь-яким, підкреслюю, будь-яким новообраним Президентом.

Я зареєстрував відповідний проект постанови, відповідні зміни до законодавства. І наголошую, ми повинні всупереч засиллю олігархії у другому турі в результаті перемоги кандидата від олігархів у парламенті працювати і максимально соціалізувати українську політику, добитися максимального захисту інтересів простих українців зараз.

Друге. Комітет з питань соціальної політики, профспілки і наша Соціал-демократична партія вимагає від кожного кандидата в Президенти, який потрапив до другого туру, дати чіткі маркери, чіткі пояснення і чіткі гарантії, якою завтра буде заробітна плата у простих українців, якою буде (чітка цифра) пенсія у простих українців, на скільки будуть зменшені, в скільки разів будуть зменшені тарифи на газ, для українського населення українського газу. І третє, скільки нових робочих місць щороку буде створюватися. Це має бути основою програми, а не ваші аналізи, які ви приносите в ті чи інші заклади у баночках. Простим українцям не треба ваші аналізи, їм треба пенсія, зарплата і нові робочі місця. 

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Будь ласка, 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Наступне питання, яке б я хотів оголосити, це сьогодні в цих надзвичайно складних умовах, умовах соціальних трансформацій, необхідності модернізації соціального законодавства, дати надійне плече нашим соціальним працівникам, їх приблизно 250 тисяч по всій країні. Ми маємо суттєво підвищити зарплати для тих, хто знаходиться на соціальній передовій, аби вони відчули підтримку…

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова представника Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності народного депутата Михайла Довбенка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, в кінці березня Національний банк знизив прогноз зростання ВВП країни цього року до 2,5 відсотків. Враховуючи, що в Законі України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" закладені темпи зростання ВВП у 3 відсотки, то повідомлення Національного банку попереджає про вагомий недобір надходжень до державного бюджету. І у березні-місяці ми це вже відчуваємо.

Тому, перше. Я вітаю рішучу налаштованість колег завершити розгляд Закону про українську мову як державну.

Друге. Я вважаю, що нам треба буде терміново розглянути низку законопроектів, а саме: 6303-д щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу. Нам треба буде також з урахуванням принципово нового етапу розвитку України, якому властиві значущість і пріоритетність процесів регіонального і місцевого розвитку, Верховній Раді невідкладно розглянути і ухвалити проект Закону про облігації фондів місцевого розвитку. Запропонований у ньому економічний механізм дозволяє перезавантажити державну політику в реалізації завдань територіального розвитку лише за рахунок централізованого фінансування на залучення в інвестиційний оборот  і коштів муніципально-приватного партнерства. Є ще низка законів економічно-фінансового характеру, які нам треба буде прийняти для того, щоб значно пожвавити економіку нашої країни.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму народного депутата Артура Палатного.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Доброго дня, Оксано Іванівно! Доброго дня, шановні колеги! Ви знаєте, президентські вибори пройдуть, потім почнуться парламентські, а проблема молодіжного будівництва, нефінансування молодіжного будівництва, на жаль, залишиться. Сьогодні ми маємо масовий відтік нашої молоді за кордон. Ми вже не раз проголошували на тому, що відсутність будь-яких перспектив у молоді придбати власне житло спонукає їх шукати кращого життя, на жаль, не в нашій державі. Ми втрачаємо найкращі кадри. Тому прошу вас, користуючись нагодою, шановний Степане Івановичу, давайте все ж таки зробимо цей крок – перерахуємо трошки коштів з бюджету і до 1 липня, це ми можемо зробити по закону, відкриємо програму молодіжного будівництва в державі.

Стосовно порядку денного. Я розумію, що Верховна Рада зайшла в Закон про мову, однак ми маємо законодавчо підтримати туристичну сферу нашої держави і сферу спорту. Тому прошу вас, шановна Оксано Іванівно, поставити в прохідну частину порядку денного на вівторок або на четвер Закон про внесення змін до Закону України "Про туризм" щодо удосконалення державної політики у сфері туризму (реєстраційний номер 8317), що спрямований на підвищення стандартів сервісу, посилення гарантій безпеки туристів та запровадження механізму захисту прав споживачів туристичних послуг. Це питання є актуальним, адже ми знаходимось на початку туристичного сезону.

Також прошу включити в порядок денний цього пленарного тижня в прохідну…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Підкреслюю, включити в прохідну частину, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо діяльності Спортивної  студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту (реєстраційний номер 9443).

Користуючись нагодою, хочу запросити на 18 квітня, у нас комітетські слухання на тему: "Молодіжне житлове кредитування – вклад в майбутнє європейської України".

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань податкової та митної політики народного депутата Ніну Южаніну.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, за останні два тижні ми всі почули і від  бізнесу, і від громадян, що вони чекали, в тому числі і від нас, що ми мали зробити для того, щоб не задавалася така кількість питань щодо економічної політики країни, щодо можливостей розвивати, вести бізнес в Україні. Мені здається, що ті кроки, які ми зараз робимо, і ті реформи, які ми почали впроваджувати, звісно, їх відчують набагато пізніше, чим сьогодні. Але є такі речі, які точно ми можемо робити зараз вже в парламенті і мати більш швидкі наслідки.

Я звертаюся до вас, пане Степане Івановичу, можливо, нам потрібно було б попрацювати, саме уряду, саме Міністерству фінансів, так, щоб ми в четвер, якщо ми закінчимо мовний закон і будемо розглядати інші проекти законів, все-таки розглянути проект Закону про податок на виведений капітал в першому читанні. Тому що майже всі кандидати в Президенти говорили про те, що вони приймуть цей проект закону. Дуже жаль, що ми працюємо над ним з жовтня 2015 року, маємо напрацьований вже текст проекту закону, який точно можна швидко погодити, ті деталі, ті недоліки, на які нам вказував МВФ зараз, і прийняти в першому читанні, на що ми сподіваємося. Якщо це є таким ключовим питанням для середнього бізнесу, тому що все ж таки на великий бізнес ми більше звертали увагу, треба віддати цьому, це правда, давайте швидко розглядати в першому читанні і рухатися далі. Тому що ті законопроекти важливі, які зараз опрацьовуються в комітеті, це євроінтеграційні…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …гармонізовану систему опису товарів – це також треба швидко розглядати, це те, що відчують всі наші експортери-імпортери, ті зміни, які вкрай необхідні і які вкрай необхідно внести в наш Митний кодекс обов'язково.

Тому дуже велике прохання, якщо справді в четвер ми почнемо працювати, першочерговим завданням є розгляд податку на виведений капітал, дуже прошу, зверніть на це увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань охорони здоров'я народного депутата Ольгу Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Шановна головуюча! Поки вся країна з захватом спостерігає за аналіз-шоу, Міністерство охорони здоров'я під покровом і прикриттям Кабінету Міністрів займається відвертим шахрайством. Так, 3 квітня була проголосована Постанова 295, яка скасовує оплату "червоного списку" так званого, тобто сімейні лікарі не будуть отримувати кошти за тих пацієнтів, які не підписали з ними декларацію.

Міністерство охорони здоров'я і Кабінет Міністрів не врахував, що на сьогоднішній день бракує майже 7 тисяч сімейних  лікарів. Це означає, що мільйони українських громадян фізично не мають з ким підписати декларацію.

Найцікавішим моментом в голосуванні цієї постанови і шахрайством абсолютно прямим державним є те, що постанова проголосована 3 квітня, а оплати, проплати відміняються з 31 березня, тобто заднім числом.

Мало того, 7 квітня весь світ відмічав День здоров'я. І в цьому році День здоров'я було присвячено доступності медичної допомоги. Міністерство охорони здоров'я на свій лад тлумачить доступність, а доступність насправді - це лікування всіх онкохворих, всіх хворих на серцево-судинні хвороби, так-от Міністерство охорони здоров'я на свій лад переробило тему Всесвітнього дня здоров'я як громадське здоров'я і порадило українцям гарно харчуватися, нормально спати і не переживати. В той час, як в бюджеті закладено лише 30 відсотків на потреби онкохворих, 30 відсотків - на потреби хворих серцево-судинними хворобами, що разом складає дві третини смертей українських громадян, і щорічно українців стає на 200 тисяч менше. Єдиним виходом з цієї абсолютно…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Єдиним виходом з цієї кричущої ситуації, щоб всі онкохворі мали доступ до лікування, щоб всі хворі на інфаркти і інсульти мали доступ до лікування, а не тільки обрані, є введення Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування і справжня реформа охорони здоров'я, що було прописано в рішенні парламентських слухань в 2015 році. І Міністерство охорони здоров'я, і виконавча влада не зробила нічого для виконання…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова першого заступника голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції народного депутата Юрія Савчука.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановна головуюча! Доброго дня, шановні колеги! На жаль, ситуація в державі в боротьбі з корупцією на сьогоднішній день має латентний характер, є неконструктивною, антинародною і руйнує віру людей в державну інституцію. Тому, шановна головуюча, рахую необхідним включити до проекту порядку денного пленарного тижня та прийняти рішення про проведення  доопрацювання проекту Закону про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки  (реєстраційний номер 8324). Комітетом було ініційовано створення робочої групи щодо розроблення антикорупційної стратегії спільно з НАЗК. І комітетом це проголосовано.

Також прошу вас надати відповідні доручення щодо включення до проекту порядку денного пленарного тижня на квітень проекту Постанови номер 10034 про проведення 15 травня цього року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" - з метою здійснення комітетом належної підготовки до парламентських слухань, адже постанова Верховного Суду від 28.12.2018 року визнала неправомірні дії Верховної Ради України у порушенні строку прийняття Постанови Верховної Ради України про проведення 24 травня 2017 року таких слухань.

Також потребує розгляду законопроект 7276 про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції, доступу до інформації, необхідної для…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершити.

 

САВЧУК Ю.П.  Дякую.

І ще, залишається питання щодо розгляду та прийняття рішення по законопроектам 8209, 8209-1, які спрямовані на виключення з кола осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції",  громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм технічного або іншого, в тому числі безповоротної допомоги…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти народного депутата Олександра Співаковського.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановна пані Оксано, шановні колеги! Хочу нагадати, що в цьому світі проходить все: пройде і здача аналізів, і дебати, і вибори Президента, і навіть вибори Верховної Ради України, а наша відповідальність за майбутнє проходити не буде. Тому хочу всім нагадати і запросити: в середу, 10 квітня відбудуться парламентські слухання: "Збалансований розвиток людського капіталу". До речі, те, що відбувалося на виборах, показало, що ми маємо серйозні проблеми. Верховна Рада проголосувала і 10 квітня ми до цього повертаємося. Хочу сказати, які питання будуть обговорюватися, дуже важливі.

Перше – це питання стипендій. Дивіться, ми з вами за 4 роки завдяки, на мій погляд, недолугій позиції бувшого керівництва Міністерства фінансів зробили так, що було 75 відсотків стипендіатів, стало 40 відсотків.

Далі. Питання зарплати вчителів. Прийняли чудовий Закон "Про освіту". Повинно бути чотири прожиткових мінімуму для людини, яка закінчила вищий навчальний заклад по педагогічний спеціальності, що ми сьогодні маємо? Фактично мінімальну заробітну плату.

Далі. Питання фінансування науки. Прийняли 3 роки тому Закон "Про наукову і науково-технічну діяльність", де записано 1,7 відсотки ВВП повинно йти на науку. Що сьогодні маємо? 0,28 відсотки  від ВВП на науку.

Шановні колеги, так ми просто не виконуємо навіть законів, які ми з вами приймаємо.

Я підтримую свого колегу пана Артура Палатного щодо того, що якщо ми хочемо, щоб зупинити цю міграцію, ми повинні забезпечити доступ молоді до безвідсоткових кредитів, ми повинні вирішити питання, що ми будемо робити з вчителями фундаментальних дисциплін: математика, фізика,  хімія, біологія, географія. Ми сьогодні мали, в 2018 році, що тільки на вчителя фізики прийшло 112 вчителів, 208 – на хімію і  353 – на математику. Це на 16 тисяч шкіл.

Шановні…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд,  будь ласка,  завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, ми дуже сподіваємося, що почують, особливо перед виборами нас почують і дадуть відповіді на головні питання: чи взагалі ми будемо мати державну політику щодо розбудови майбутнього України, включаючи відповідні фінансові інструменти.

Я не буду давати 24 години, але хочу сказати, на це питання, якщо ми  не відповімо, ми будемо мати великі проблеми з майбутнім України.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань європейської інтеграції народного депутата Олену Масоріну.

 

МАСОРІНА О.С. Доброго дня, шановні колеги. Я погоджуюся з тим, що, окрім виборів, перед нами стоїть дуже багато викликів, і один з цих викликів – це виконання дорожньої карти Угоди про асоціацію, а, власне, законопроекти, які внесені до порядку денного пленарного засідання на поточний тиждень, їх всього сім, це: 5550-д, 2413а, 2456-д, 5694, 6023, 6303-д, 7387. Відповідно вони пройшли розгляд і в профільних комітетах, і в нашому комітеті, ми просимо їх підтримати.

А також вже вкотре наголошую на тому, що виноситься дві ратифікації:  № 0165 – це ратифікація Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства  Великобританії і  Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід та приріст вартості майна.

І так само хочу звернути вашу увагу на законопроект 0209, що приєднає Україну до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних товарів. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

І запрошую до слова голову Комітету з питань бюджету народного депутата Андрія Павелка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановна головуюча, шановні колеги! Щодо розкладу засідань Верховної Ради на поточний тиждень Комітет з питань бюджету не має пропозицій і зауважень.

Окремо варто звернути увагу, що відповідно до законодавчих вимог Кабінет Міністрів в кінці березня подав до Верховної Ради звіт про виконання Закону про Державний бюджет за 2018 рік, який розміщено на сайті парламенту і бюджетного комітету. На даний час у комітеті розпочато опрацювання цього звіту, а Рахункова палата готує свій висновок щодо нього.

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

І від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин запрошую до слова народного депутата Олександра Бакуменка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановна пані головуюча. Хочу виразити вдячність за внесення аграрних законопроектів в прохідну частину на цей тиждень.

Також хочу проінформувати, що в середу 10 квітня в "Українському домі" відбудеться важливий захід, організований національними аграрними асоціаціями, – Всеукраїнський земельний форум. Аграрний комітет на цьому заході презентуватиме концептуальні положення обігу земель сільськогосподарського призначення. Вони містять чотири варіанти запровадження обігу земель.

Хочу зазначити, що ці концептуальні положення підготовлені робочою групою, яка створена при аграрному комітеті 20 березня 2018 року. До її складу увійшли 21 народний депутат – члени комітету, керівництво Мінагрополітики, Держгеокадастру, керівники найбільших профільних асоціацій, науковці, експерти, банкіри тощо.

Необхідно наголосити, що Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин вперше виносить ці напрацювання для розгляду і передає їх для широкого громадського і фахового обговорення. Нам необхідно отримати пропозиції від центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, аграрних асоціацій, власників та користувачів земель. Важливо, щоб сільгосптоваровиробники та власники земельних ділянок були активними учасниками цього надважливого процесу.

Спасибі.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Ми маємо на завершення виступи від трьох народних депутатів. Першому я надаю слово народному депутату Андрію Немировському.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги, доброго дня, шановна головуюча! Хочу звернути вашу увагу на проекти законів 8613 та 8614 – це про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб. Хочу попросити вас, шановна головуюча, дати доручення Комітету національної безпеки і оборони терміново розглянути ці законопроекти, тому що вони лежать на поличках і пиляться.

Хочу нагадати, що ці законопроекти підтримуються усіма силовиками, усіма силовими відомствами, всіма міністерствами силових відомств і міністрами, і від цього залежить майбутнє наших військовослужбовців і звільнених осіб. Наш обов'язок – це сильна Україна, а захищає цю категорію населення саме ця категорія людей.  

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Юрія Дерев'янка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановні колеги, дорогі українці, Юрій Дерев'янко, партія "Воля". До другого туру президентських виборів залишився один сесійний тиждень Верховної Ради. І я зараз звертаюсь до ще тимчасово чинного Президента Петра Порошенка, а також до найбільш рейтингового кандидата у Президенти Володимира Зеленського. Пане, Петре Олексійовичу, ви 5 років говорите про те, що ви не узурповуєте владу і не тримаєтесь за неї. Також, пане Володимире Олександровичу, ви говорите про те, що першим кроком у вашій програмі – це є Закон про імпічмент. Я впевнений, що мільйони українців хочуть мати наступного Президента підконтрольного і підзвітного українському народу. Тому я прошу вас, і чекаємо від вас публічного звернення до парламенту про невідкладне ухвалення закону –  Закону  про імпічмент. 7248 – це Закон про Президента України і про порядок припинення його повноважень. У вас 24 години.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова народного депутата Максима Бурбака.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, пане Перший віце-прем'єр, пане Степан Іванович, минулого тижня у мене була зустріч з керівниками лісових господарств Чернівецької  області і вони мені повідомили, що бюджет недоотримав майже 40 мільйонів гривень. Чому? Обвал цін на деревину в Європі, яка є основним ринком збуту, потім є кадрові перипетії, які відбуваються в області, і це ставить лісову галузь під загрозу тотального знищення.

Тому прошу вас взяти дане питання під особистий контроль, щоб ми з вами разом змогли зробити так, щоб лісова галузь Чернівецької області розвивалася, щоб сплачувалися податки, і бюджет отримав додаткові надходження. Буду щиро вдячний за реакцію.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Ми завершили розгляд нашого порядку денного Погоджувальної ради. І завтра ми розпочинаємо пленарний тиждень о 10 годині ранку. Я дякую всім головам фракцій і головам комітетів, представникам комітетів, які сьогодні взяли участь в нашій роботі.

Погоджувальну раду оголошую закритою.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку