СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

                                                                       

                                                                              18 березня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу займати робочі місця. Не всі ще є. Будемо вже сподіватись, в ході нашої Погоджувальної наради будуть підходити народні депутати.

 І я оголошую початок засідання Погоджувальної ради.

Шановні колеги, перш за все хочу всім нагадати, що рівно 5 років тому, 18 березня 2014 року, під час оборони своєї військової частини від диверсійних груп російського агресора у Сімферополі загинув на бойовому посту від кулі снайпера прапорщик Сергій Кокурін. Це була смерть першого військового, першого оборонця Криму. Вічна пам'ять і вічна слава прапорщику Сергію Кокуріну і всім українським героям, які полягли за незалежність України і які сьогодні на передовій захищають нашу державність!

(Хвилина мовчання)

Дякую.

Також, колеги, я хочу усіх привітати з тим, що вчора, 17 березня, виповнилось 102 роки від першого українського парламенту новітнього часу – Української Центральної Ради. Саме від часу створення Української Центральної Ради у 1917 році ми відраховуємо сучасну українську традицію українського парламентаризму. Про спадкоємність українського парламентаризму сьогодні нам нагадує портрет Грушевського – Голови Української Центральної Ради, який відкриває галерею портретів голів Верховної Ради України. І, власне, проголошення Центральною Радою IV Універсалу заклало фундамент сучасної української державності. Щиро вітаю всіх з утворенням Української Центральної Ради.

Отже, щодо прядку денного. Шановні колеги, ми продовжуємо розгляд фундаментального стратегічного Закону про функціонування української мови як державної. Ми розпочинаємо завтра розгляд з 490-ї правки. І з цього приводу в залі відбулись дискусії. Дехто з народних депутатів наголошує на тому, що необхідно негайно зупинити розгляд, дехто, на мою думку, свідомо затягує розгляд. І також можу сказати, що вкладаються шалені ресурси, в тому числі й медійні ресурси, для того щоб зірвати прийняття цього історичного закону.

Я переконаний, усі ми зацікавлені в тому, щоб розгляд закону відбувався згідно передбачених процедур, щоб не допустити будь-якого зриву. І я переконаний, що усі в залі, більшість фракцій українського парламенту, розуміють: це одне з найбільших наших історичних завдань цього парламенту – прийняти Закон про функціонування української мови як державної. І я переконаний, що усі фракції можуть бути гарантом того, що Закон про мову буде ухвалено і зробимо ми це бездоганно.

Зараз, колеги, ми переходимо до виступів від фракцій. Сьогодні ми розпочинаємо від "Опозиційного блоку". І я надаю слово для виступу співголові фракції "Опозиційний блок" Вілкулу Олександру Юрійовичу. Будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Дякую.

Доброго дня, шановний народе України, шановні колеги! Сьогоднішнє засідання – це не просто останнє засідання перед першим туром президентських виборів, у всіх, у багатьох українців є впевненість і надія в перезавантаженні влади за два тижні. Це означає, що наступний план роботи парламенту ми будемо обговорювати в зовсім інших політичних умовах. Зі зміною Президента Верховна Рада нарешті звільниться від необхідності обслуговувати політичний піар керівництва країни. Ми маємо почати займатися справами, які дійсно є важливими для країни і народу України. І це багато роботи.

Ми повинні переглянути законодавче рішення фактично в усіх сферах: в економіці, соціальній політиці, в міжнародних справах. Нова політична реальність дасть нам можливість розпочати мирний процес на Донбасі. Ми нарешті почнемо розглядати закони, які влада зобов'язалася приймати в ході мінських переговорів. Зокрема ми з колегами з "Опозиційного блоку" запропонували постанови про зняття економічної, транспортної, енергетичної і гуманітарної блокади з Донбасу. Потрібно буде переглянути і скасувати усі рішення про розкол суспільства, які Рада приймала в останні роки за вказівками Банкової. Це і закони про освіту, і закони щодо питання церков. Ми повинні будемо розпочати роботу з реальною, а не фіктивною децентралізацією. За місцевими громадами потрібно буде закріпити дійсно широкі економічні та гуманітарні повноваження. Це дасть їм можливість реально розвиватися в інтересах мешканців.

Окреме питання – це відповідальність за скоєння злочину. Рада повинна буде передусім розібратися з усіма злочинами і знущаннями над народом, які в останні роки накоїла діюча влада. Ми повинні будемо створити цілу низку нових тимчасових слідчих комісій і переглянути склад існуючих, які зараз очолюють представники діючого голови держави. Передусім я маю на увазі склад ТСК для проведення розслідування щодо фактів розкрадання в Збройних Силах. Також Рада має нарешті чесно розібратися з питаннями щодо злочинів, скоєних під час Майдану 2-го травня в Одесі і під час  вбивств журналістів.

Отже, ми бачимо, що під прикриттям влади прокуратура і слідчі органи роблять все, щоб приховати істину. Наша ціль – її встановити. В тому числі з цього почнеться будівництво нової країни з верховенством права в основі нашого життя. Цього вимагає суспільство.

Також буде необхідно відміняти антисоціальні експерименти, які влада чомусь називає реформами. Зміни потрібні. Але це не грабіжницьке підвищення комунальних тарифів і не антиконституційні закони про оподаткування пенсій і позбавлення пільг. Пенсійна реформа – це повинно бути підвищення пенсій, а не пенсійного віку. Медична – це запровадження  страхової медицини, а не спроба зробити всі медичні послуги платними і позакривати лікарні. Економічна – це підтримка промисловості і зростання зарплат, а не перетворення України на кладовище заводів і 10 мільйонів вимушених трудових мігрантів. Нарешті, народ хоче побачити відповідальність тих, хто в інтересах діючого керівництва держави маніпулював парламентом і протискував ці закони. Зокрема я прошу зняти, вкотре прошу зняти, з розгляду мовний закон, тому що через два тижні він буде не на часі. Зніміть, будь ласка, з розгляду. До того ж вас призиває і Рада Європи.

Я постійно спілкуюсь з людьми по всій країні, вони 5 років терпіли знущання і постійний обман. Народ чекає не тільки перезавантаження влади, а й покарання винних. Залишилось недовго.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І хочу повідомити, що неможливо зняти Закон про функціонування української мови як державної і він знятий не буде. Закон про функціонування української мови завершиться його прийняттям. Він на часі і сьогодні, і завтра буде на часі, і він буде прийнятий.

До слова запрошується голова фракції Радикальної партії Олег Валерійович Ляшко. 

 

ЛЯШКО О.В. Я думаю, що для кожного українця очевидно, що українську треба любити, знати, поважати і кожен державний чиновник повинен говорити українською мовою. Мені дивно, коли на 30-му році незалежності ми обговорюємо питання доцільності української мови. А якою мовою повинні говорити українці в рідній Україні? Тому це взагалі маніпуляції, які спеціально робляться для того, щоб відволікти увагу людей від надзвичайно серйозних питань, з якими сьогодні стикається кожна українська родина.

Почитайте повідомлення: в Черкаській області убили сім'ю (чоловіка, жінку), пограбували, залізли й вбили. Позавчора те саме на Вінниччині: молодого хлопця, який тільки на початку березня одружився, захищав себе, захищав свою родину, грабіжники (троє грабіжників) залізли й вбили. От про що треба говорити, що в країні повний бардак, "беспредел". Президента України, як зайця, ганяють по Україні. І він у Полтаві. Половина людей, які прийшли на зустріч у Полтаві із Порошенком, це "мєнти" з автозаками. І людей в'яжуть тільки через те, що вони прийшли висловлювати свою позицію. До чого країну довели!

У мене, в Великій Багачці, людей більше прийшло на зустріч, ніж із Порошенком. І звозять з усієї України. Сцену зносять з Президентом. Чому так? Тому що бардак. Довели країну до ручки! Бардак, анархія, "беспредел"і  безвідповідальність. Тому ключове, що треба для країни, - наведення  порядку. Якщо  Президента ганяють, що вже говорити за всіх інших?

Тому ключове, що треба, – порядок. З чого починається порядок? Відновлення економіки, достойне життя кожної  української родини, кожної. Не десяток людей, які біля Порошенка  багатіють, мільярди заробляючи, і не відповідають за це, а кожної української родини.

Я заїхав в село Заставне, Збаразький район, Тернопільщина. 72 роки, пенсіонерка Євгенія Гірська, інвалід І групи, пенсія 1900 гривень. Усе віддає за газ. В аптеку не ходять взагалі, не ходять в аптеку, грошей нема на аптеку. Тримає двох корів її донька. Ті корови не годують, бо ціни на молоко нема і ніякої державної підтримки немає. Аналогічна історія  в кожному куточку України. Порошенко балотується на другий термін.

За місяць до виборів уряд, який "на підтанцовці" на виборах у одного із кандидатів, раптом почав боротися з бідністю. 5 років грабували, тепер за місяць до виборів з'явились гроші  на дітей, на батьків, на пенсіонерів, на всіх на світі, і на монетизацію субсидій. Після виборів вдвічі більше заберуть. Сьогодні дали тисячу гривень, після виборів платіжку вдвічі більшу принесуть. Хто, може, забув, з 1 травня знову підвищення цін на газ на 40 відсотків. Так от, за місяць до виборів ніби борються з бідністю, щоб потім знову 5 років грабувати країну.

Тому я звертаюся до українців не вестись на всю цю "галіматью"  брехливу. Подивіться кожен до себе в кишеню, кожен у свою платіжку, кожен на свою пенсію, кожен на свою дитину, у якої сьогодні немає іншого вибору, аніж базар, вокзал і Польща, тому що діти президентів сидять у парламенті. Я б провалився крізь землю, щоб при мені, при моєму президентстві моя дитина сиділа в парламенті. "Шоколадний барон" нічого себе почуває і не червоніє. Ганьба! Це просто неприпустимо! Створили суспільство, де людина не може нічого досягнути, якщо немає папи, мами Президента, прокурора, судді чи мішка грошей. Треба все це радикально поміняти.

Тому ключове –  відновлення економіки, нові робочі місця, збільшення зарплат, перерахунок пенсій, справедлива ціна на газ. Ми вимагаємо, да, пане Голово, ми вимагаємо… Ви так не шугайтеся, ми ще не кусаємося, але час прийде. Тому що я дивлюся, що народ точно не тільки вкусить, а й відгризе і руки, і ноги, і яйця повідриває, якщо у когось залишилися. Слухайте, людей довели до такого зубожіння, до такого стану!.. Опустіться з космосу, подивіться, як народ живе: космічні платіжки, які заплатити не можуть, мізерні зарплати, мізерні пенсії і мільярдні премії й зарплати голови "Нафтогазу".

Тому ми вимагаємо невідкладно розглянути наш проект постанови, скасувати рішення уряду про підвищення цін на газ, ввести мораторій на підвищення вартості житлово-комунальних послуг, відправити у відставку голову "Нафтогазу" Коболєва і повернути вкрадені ним 1,5 мільярда гривень премій, переглянути бюджет, підняти людям зарплати і пенсії. Оце є реальне подолання бідності.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Не закінчив.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Оце і є реальне подолання бідності, а не той обман і профанація, яку сьогодні робить нинішня влада. Людей обманюють. Люди добрі, українці, відкрийте очі! Вас дурять, вам, як Алісі у задзеркаллі, розказують, що все добре, а насправді добре у тих, хто при владі. Що зробити, щоб у всіх було добре? Радикальна зміна економічної політики, новий план розвитку України, нові можливості для кожної української родини, а не тільки для тих, хто при владі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Олег Валерійович.

І прошу вас коректно говорити з Головою Верховної Ради України. Тут були одні, які хотіли залякати Голову Верховної Ради України, тепер вони в Ростові. Голова Верховної Ради веде себе інтелігентно, це не ознака слабості, а ознака порядності й інтелігентності. Я думаю, що так само мають вести себе всі голови фракцій. Дякую вам.

До слова запрошується співголова групи "Партія "Відродження" Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Андрій Володимирович, дякую, шановні колеги.

Безумовно, цей рік нас всіх дивує, радує підходами влади до організації виборів, до виборчого процесу. І рік виборчий, ми розуміємо, що влада завжди використовує всі важелі для того, щоб отримати для себе важливі результати.

Ми ж не дивуємося, що 20 мільярдів гривень, по суті, віддано з бюджету на непрямий підкуп виборців. Це і через систему додаткових пенсій, індексацію пенсій, разові доплати два місяці до пенсії бідним пенсіонерам по 1 тисячі 240 гривень. Це і кошти  так званої монетизації до 1 травня, а після того нові платіжки, підняття вартості газу, електроенергії і все інше. Це і борги, які накопичені сьогодні за комунальні послуги, які після 1 травня обернуться для людей абсолютною втратою можливості отримати субсидію. Але влада так звикла, вони так працюють. І ми вже нічого не хочемо говорити про це, бо, по суті, всі давно все сказали, і вже вся країна розуміє, що 20 мільярдів гривень витягаються із наших кишень через податки, а потім за ці ж податки нас намагаються скупити. Скупити українців і знову отримати собі індульгенцію бути при владі. Але останні приклади просто інколи дивують.

Я піднімаю бюджет (витрати, починаючи з січня), і він просто дивує деякими речами. В січні-лютому 2019 року Секретаріат Кабінету Міністрів, господарсько-фінансовий відділ проводять дивні тендери на 25 мільйонів гривень, які мають забезпечити абсолютну підтримку, піар Прем'єр-міністра України, особисто пана Гройсмана й уряду діючого. Цей піар відбувається якраз і замовлений так, щоб початок піару відбувся після президентських виборів і повністю до парламентських виборів. По суті, за рахунок бюджету, за рахунок податків, які ми з вами сплачуємо, сьогодні Прем'єр-міністр України готує свою партію, починає готуватися до парламентських виборів. 25 мільйонів гривень заплановано в цьому році. Заплановано і проведені тендери, які будуть витрачені, наприклад 13,5 мільйонів гривень, на 3 тисячі бордів по всій країні. В документації так і вказано, що зовнішня реклама буде використана для інформації до населення про хід реформ уряду, здобутки уряду в цій сфері і так далі. Борди з так званими "досягненнями" пана Гройсмана будуть розміщені в 23 регіонах України, в першу чергу в усіх обласних центрах.

Далі. Ще 3,1 мільйона гривень підуть на оплату рекламних матеріалів у 44 газетах і журналах і 51 інтернет-виданні по всій країні. Переважно це регіональні засоби масової інформації. Планується, що буде проведено 7 хвиль публікацій про велику реформаторську діяльність уряду і персонально Прем'єр-міністра.

Останнє. Ще одна, на мою думку, найцікавіша історія: 2,75 мільйона гривень – це майже 100 тисяч доларів – буде витрачено урядом на рекламні матеріали про діяльність Гройсмана на телеканалі ВВС в країнах мовлення Європи та Північної Америки. У мене питання: хлопці, ви кому хочете в Північній Америці розказати про свої великі досягнення? Мамі Андрія Коболєва? Так вона не сумнівається, вона по 8 мільйонів доларів отримує на рік від вашої діяльності. Кому ви хочете розказати про свої реформаторські здобутки в Сполучених Штатах чи в Європі? Ви розкажіть тут, в Україні, і покажіть. І не витрачайте наші кошти на це, не витрачайте на ці речі!

За ці кошти, які ви зараз витрачаєте на підготовку своєї піар-кампанії і на проведення піар-кампанії парламентської за рахунок держави, ви мали би можливість забезпечити тимчасово переселених осіб житлом, а не виділяти їм 10 мільйонів. Це в 2,5 рази менше, ніж на власний піар. Мали би можливість студентам повністю закрити всі проїзди їхні пільгові по Україні, мали би можливість за ці кошти виплатити заробітні плати додаткові майже 3 тисячам медиків або 6,5 тисяч українців отримали б додаткову пенсію. Оце підсумок, який би люди відчули і дійсно похвалили би. А не за наші гроші, гроші сплачених податків, робити собі рекламну кампанію напередодні парламентських виборів.

Ми вміємо читати інформацію: спочатку Гройсман заявляє, що створюють партію, ідуть на парламентські вибори, а потім з бюджету виділяєте ці кошти і самі собі проплачуєте рекламну кампанію. Зупиніться! Ви вже достали всіх цими вашими махінаціями. Гройсман за свій рахунок і за рахунок бюджету собі будує парламентську кампанію, Президент будує собі президентську кампанію. Коли ви почнете про людей думати - одне питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується від групи "Воля народу" Шахов Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ШАХОВ С.В. Група "Воля народу", Сергій Шахов.  

Шановні колеги, от щойно я повернувся з Луганщини, війна іде і ззовні, війна іде всередині країни, війна іде білбордів, всі думають тільки про вибори, про вибори і ще раз про вибори. Коли вони вже закінчаться? Люди вже прокляли все, що є на світі. У людей сьогодні величезні проблеми. Країна скачується практично в прірву: підняття ціни на газ, житлово-комунальні послуги. Після того, як підняли ціну на газ людям з 1 листопада того року, практично 49 мільярдів гривень люди взяли собі на плечі, цей тягар, ті гроші, які сьогодні заборгувалися.

Депутатська група "Воля народу" схвально оцінює заяву Прем'єр-міністра Гройсмана про початок дискусії з МВФ для уникнення підняття ціни на газ, адже для цього є всі економічні передумови, зокрема сприятлива ринкова ціна на блакитне паливо на європейському ринку. Тому підкреслюю, ці розмови мають завершитися прийняттям конкретних рішень.

 Разом з тим, найбільшою проблемою є сьогодні навіть і захмарна ціна на газ, і утримання монстра "Нафтогазу України", який живиться з бідності людей і сам має мільярдні доходи. Люди знімають з себе останнє, три шкури зідрали вже з людей. Те, що сьогодні відбувається, взагалі куди б я не поїхав, люди сьогодні тільки за одне і говорять: "Сергій Володимирович, коли вгамується сьогодні уряд і почне працювати заради людей, а не заради виборів?" Всі колеги сьогодні про це говорили.

Вдумайтеся, шановні колеги! Весь минулий рік "Нафтогаз" пропрацював без затверджуваного урядом фінансового плану. Це те саме, що Верховна Рада би рік працювала без державного бюджету. А чому не затвердили фінплан? Бо "Нафтогаз" завищував надприбутки. Фінплану на 2019 рік також немає. Мінфін, Мінекономіки та Міненерго забракували документ і вимагають його доопрацювання, і це ще м'яко сказано.

Знаєте, що придумали в "Нафтогазі"? Що держава, тобто платники податків заплатили майже 70 мільярдів номінальних збитків НАКу від продажу газу населенню та підприємствам ТКЕ зі спецзобов'язаннями. Проект фінплану передбачає на 2019 рік отримання чистого прибутку компанії в розмірі – 91 мільярд гривень. Це майже в 6,5 рази або на 77 мільярдів гривень більше, ніж очікується за підсумком 2018 року. Середня заробітна плата запланована у сумі 191 тисяча гривень, що перевищує у 18,6 рази середню заробітну плату в галузі. Де межа цих апетитів? Коли вони вже від корита відірвуться врешті-решт, коли вони все ж таки будуть думати про населення, про українців, про Україну?

Керівництво "Нафтогазу" хвалиться, що виграли суд у "Газпрому" і за те вони получили півтора мільярда гривень. Але виграли суд у "Газпрому", все ж таки, юристи Норвегії і отримали 18 мільйонів євро за це. А це було просто пограбування головою "Нафтогазу" - півтора мільярда гривень, які він відправив, правильно, і до мами, і в Америку, і куди ще завгодно.

Тому група "Воля народу" вимагає негайного створення аудиту "Нафтогазу", створення тимчасової слідчої комісії по розслідуванню, де ділися півтора мільярда гривень, які потрібно повернути в нашу державу. І 23-го числа буде, все ж таки, обраний, я вважаю, новий голова "Нафтогазу", який почне працювати заради України.

Шановні колеги, сьогодні на цьому треба, головне, зациклювати увагу, що країна грабується зсередини, поки йдуть вибори.

Дякую. Сергій Шахов, політична сила "Наш край".

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, шановні українці! Залишилось менше двох тижнів до виборів, і щодня бачимо все більше спроб посіяти штучний хаос та безлад на вулицях та у суспільстві.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" повністю підтримує позицію Президента України Петра Порошенка, яку він висловив вчора у Києві під час багатолюдної зустрічі з виборцями, про те, що це навіть вже не брудна передвиборча технологія, це спроба поставити під загрозу саме проведення виборів.

Наша фракція різко засуджує дії псевдонаціоналістів, які провокують масові заворушення. А тим, хто їх наймає і намагається використовувати, я би порадив пам'ятати, що такими діями вони ведуть боротьбу не проти когось із кандидатів, а проти держави Україна. Боротьба з реальним ворогом України ведеться на фронті.

Президент України Петро Порошенко постійно буває на передовій. Нещодавній візит до полку "Азов" ще раз засвідчив повагу до справжніх бійців за Україну. Це гідна позиція справжнього головнокомандувача і лідера нації. І саме тому Петра Порошенка підтримують українці. Це було видно і вчора в Києві, де на зустріч з Президентом зібралися десятки тисяч людей.

Нам варто чітко пам'ятати, що найближчі вибори – це останній шанс Росії перетворити нашу державу у придаток імперії. Стратегія Петра Порошенка щодо інтеграції України  в ЄС та НАТО ставить хрест на цих ворожих планах. Саме тому Путін прагне будь-якого іншого Президента України, крім Петра Порошенка. 31 березня ми або пройдемо точку неповернення, або отримаємо реванш Кремля. Це чудово там розуміють, тому активно готують ще не одну гібридну атаку на Україну ще до виборів. Повторю, для них зараз єдиний головний принцип: будь-хто, тільки не Порошенко.

Минулого тижня відбулося два засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України в період до початку війни. Результати засідань нарешті привернули увагу журналістів, до якого жахливого стану були доведені Збройні Сили України напередодні російської агресії і хто привів їх до такого стану.

На засіданні ТСК була оприлюднена інформація про масштаби розкрадання української армії до 2014 року. Комісія надала результати розслідування схем часів урядів Тимошенко та Януковича та міністрів оборони: Гриценка, Саламатіна, Лебедєва. За офіційними документами вдалося встановити, що боєздатну техніку тотально розпродавали за цінами подекуди у 35 разів нижчими за ринкові. Наприклад, стратегічно важливі зенітно-ракетні системи С-300 за часів керування пана Гриценка просто зняли з бойового чергування та продали Казахстану. Сьогодні вони були б переконливим аргументом у стримуванні російської агресії на Донбасі та у Криму. Через подібні схеми українську армію було пограбовано на сотні мільйонів, навіть мільярди гривень.

ТСК дійшла висновку, що систематичне знищення Збройних Сил до 2014 року, в тому числі тими, хто нині претендує на посаду Головнокомандувача, стало однією з причин, які призвели до анексії Криму та вторгнення регулярних російських військ в беззахисну Україну. Тільки завдяки чіткій стратегії Президента Петра Порошенка щодо протидії ворогу та неймовірним зусиллям українського народу, української армії, волонтерів добровольців вдалось зупинити загарбників і зберегти незалежну Україну.

Наступне. Вибори настільки засліпили окремих кандидатів, що для них взагалі не важлива країна та добробут громадян, вони керуються єдиним принципом: чим гірше, тим краще. Наприклад, Юлія Тимошенко закликала припинити індексацію пенсій та виплати субсидій пенсіонерам, багатодітним сім'ям і вразливим верствам населення. А якщо пенсіонеру чи інваліду ліки необхідні вже сьогодні, бо завтра буде пізно, він що, має чекати проведення виборів? За логікою Юлії Володимирівни ми маємо зупинити і будівництво доріг, і ремонти лікарень, дитячих садків, розвиток інфраструктури міст та містечок. Але хочу заспокоїти пенсіонерів: і монетизація субсидій живими грішми, і підвищення пенсій будуть платитись без затримок, бо це результат ефективної співпраці Президента, парламенту, уряду завдяки ухваленню раніше парламентом законів.

Далі. Хочу нагадати, що правоохоронними органами було викрито масштабну загальнодержавну піраміду підкупу виборців на користь Юлії Тимошенко, у створенні якої були задіяні російські куратори. Мільярди гривень були виділені для скупки мільйонів голосів. Кошти для купівлі перемоги на виборах Тимошенко, за даними журналістів, відмиває через підставних осіб. Чиї ці кошти –  українських олігархів чи російського походження? Постає логічне питання: чи не пообіцяла вона своїм донорам продати європейське майбутнє та незалежність України за внески у передвиборчу кампанію? Це тільки на публіці "баронеса брехні" погрожує олігархам, а насправді тісно з ними співпрацює і має дружні стосунки, в чому вкотре на минулому тижні переконалася вся країна.

Саме тому наша фракція вимагає створення ТСК для проведення розслідування відомостей щодо оприлюднених фактів підкупу виборців через виборчу піраміду Юлії Тимошенко за участю…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  За участю громадян Російської Федерації і спроби погрози підкупу іншого кандидата з вимогою відмовитись від балотування. Просимо усі парламентські фракції та групи невідкладно подати своїх представників для формування комісії.

Щодо порядку денного. Наша фракція повністю підтримує продовження професійного обговорення проекту Закону про функціонування української мови як державної. Вважаємо це одним із головних пріоритетів на поточній сесії і гарантуємо: закон буде ухвалено.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Виборча кампанія виходить на завершальний етап. Висловлю кілька міркувань. Нас дуже непокоїть рівень конфронтації і популізму кандидатів у Президенти. Вірус популізму вразив абсолютно всіх учасників виборчого процесу, наголошую, абсолютно всіх. Кандидати обіцяють низькі тарифи, фантастичне зростання зарплат і пенсій, збільшення соціальної допомоги і виплат вже завтра, хоча у Президента таких повноважень немає! Кандидати це добре знають, але продовжують дурити людей.

Ми вже не раз закликали учасників виборчого процесу до виваженості. На жаль, усіх засліпила боротьба без правил. У кандидатів хронічне нетримання пустих обіцянок. Ще трохи і виборчі програми будуть з трьох слів: "Усе всім і безкоштовно". Припиніть обманювати людей! "Народний фронт" має право вимагати у вас бути відповідальними, бо уряд Арсенія Яценюка врятував країну від економічного колапсу і стабілізував ситуацію в 2014-2015 роках. Ми зробили неможливе у найкритичніші для України дні і місяці. Ми знаємо, що таке обов'язок і щоденна важка праця, що таке відповідальні слова і дії.

Саме тому Арсеній Яценюк цього разу не пішов на президентські вибори, щоб не ширити серед патріотичних виборців невизначеність. Ми вкотре своїм прикладом довели, що інтерес держави – понад усе. Тому вимагаємо від кандидатів: досить затоплювати країну пустими обіцянками і відвертою брехнею! Припиніть знищувати один одного і державу загалом!

Дикий популізм – це інструмент гібридної війни проти України, бо популізм формує у людей завищені очікування. Це потім обертається розчаруванням, далі – зниженням довіри до всіх політиків і до своєї держави. Популізм також знецінює небувалі здобутки України за останні роки. Невипадково розкруткою махрового популізму і всіляких пустобрехів займаються прокремлівські медведчуківські телеканали. Ці так звані телеканали є рупором антиукраїнської демагогії. Поширюючи популізм, вони нищать Україну.

Тут всі говорили про ТСК, про створення нових ТСК, перезапуск ТСК. Шановні колеги, звертаюся до кожного з вас! Ми, "Народний фронт", вийшли з ініціативою щодо створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідувань можливого впливу Росії і пов'язаних з нею громадян України на виборчий процес. Чому лише одна фракція відкликалась на нашу пропозицію надати своїх кандидатів? Будь ласка, не бійтеся протистояти гібридному наступу в ЗМІ Росії, подавайте свої пропозиції. Ми чекаємо.

 

ЛЯШКО О.В. Назвіть цю фракцію.

 

БУРБАК М.Ю. "Самопоміч".

 

ЛЯШКО О.В. І Радикальна партія.

 

БУРБАК М.Ю. Да, і Радикальна партія. Перепрошую, пане Олеже.

Звертаємося до кандидатів. Ви зараз обіцяєте золоті гори, безвідповідально обіцяєте це. Як будете потім дивитися людям в очі? Майте хоч трохи совісті. Вимагаємо цього, бо "Народний фронт" ніколи не розкидався порожніми обіцянками. Популізм суперечить нашим принципам. Обіцяйте лише те, що можете і можна зробити вже. Пам'ятайте, що вибори закінчаться і сонечко зійде, реальне життя змусить відповісти за порожні слова. Затямте нарешті, що на кожного популіста завжди знайдеться ще більший брехун. Це шлях в нікуди.

Шановні колеги, найкращою нашою відповіддю на парад брехливих обіцянок буде реальна справа з позитивними наслідками, яку оцінять наші діти і онуки. Маю на увазі Закон про державну мову, який ми зараз розглядаємо. Ми обов'язково повинні ухвалити його. Гляньте, як телеканали Путіна, Медведчука накинулись на цей закон. Кремль хоче завали його. Для нас це найкращий аргумент, що Верховна Рада на правильному шляху. Закон про захист української мови буде, я переконаний в цьому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" до слова запрошується Сидорович Руслан Михайлович. Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Дякую, Андрій Володимирович.

Перше – про Закон щодо української мови як державної. Ну, в мене немає запитань до депутатів від "Опозиційного блоку", вони виконують функцію, написану не в Україні. І та риторика, і те зачитування поправок, які відбуваються, воно абсолютно вписується в логіку Кремля, яка завжди робилася для розділення українців і для їхньої сегрегації. Тому це все є абсолютно логічно і зрозуміло.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. (Без мікрофону)

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Я вас не перебивав тоді, коли ви говорили.

Але у мене є запитання: для чого зачитують абсолютно безсенсові поправки депутати від коаліції? Я хочу попросити усіх колег максимально змобілізуватися і дати можливість парламенту ухвалити цей закон якомога швидше, а саме цього тижня. Тому що цей закон дійсно потрібен державі, він потрібен українцям. І функціонування України як держави 28 років без Закону про державну мову само по собі є нонсенсом.

Тому ми зобов'язані консолідуватися, дати можливість ухвалити цей законопроект у тій редакції, яка є опрацьована комітетом. Тому що я переконаний, що та робота сотень фактично народних депутатів, яка була проведена в рамках відповідно профільного комітету, вона є найбільш збалансованою, найбільш якісною. І насправді потрібно якомога швидше припинити давати можливість створювати, наганяти оцей градус дискусії і ці міфи, які відбуваються, і просто цей закон ухвалити ще до завершення президентської кампанії до першого туру.

Щодо президентської кампанії. Замість тих 105 законів, які у нас є в порядку денному, які, очевидно, що цього тижня не будуть розглядатися, тому що нам потрібно в першу чергу ухвалити Закон про українську мову як державну, давайте поговоримо про те, чи у нас існує парламентсько-президентська насправді республіка.

Що входить в функції Президента безвідносно до прізвищ? Президент не лише висуває кандидатів на посади міністра закордонних справ, міністра оборони, це є так само Генеральний прокурор, Голова Служби безпеки, Фонду державного майна, Антимонопольного комітету, численні регулятори, в тому числі такі, як НКРЕКП, яке визначає тарифи і регулювання на ринку енергетики. Це є так само призначення голів обласних державних адміністрацій, районних державних адміністрацій, численні консультативні органи, які є біля інституту Президента.

В чому є проблема? Древні греки казали: "Всяка влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно". Якщо ми хочемо, щоб у нас Україна функціонувала не де-юре, а де-факто як парламентсько-президентська республіка, ми повинні привести повноваження Президента до тих, які є обмежені Конституцією (про що, до речі і Конституційний Суд неодноразово говорив у своїх рішеннях), прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії і в такий спосіб збалансувати усі гілки влади, для того щоб ми не боялися панічно приходу тих чи інших прізвищ.

Держава є сильна тоді, коли є сильні інституції. Питання балансу різних гілок влади – це не повинно бути питання якихось політичних "хотєлок", це є питання виживання і розквіту, й існування держави. Побудувати сильну економічну державу, в тому числі, можливо лише в тому випадку, якщо жодна з гілок влади не буде мати неконтрольовані функції. На превеликий жаль, посада Президента в Україні на сьогоднішній день не контролюється ніким і нічим. Оті всі ініціативи по імпічменту – це є шлях в нікуди. 375 голосів ми не зберемо ніколи, тому що у нас 375 депутатів в залі ніколи не є присутніми. А країна повинна мати такий шлях збалансування гілок влади, щоб президентів змінювали не на майданах, а щоб не допускати до цих речей, щоб кожна влада – і Президента, і уряду, і парламенту, і судова – могла бути обмежена і збалансована, щоб країна не доходила до такого жорсткого протистояння, яке ми бачили в 2014 році.

Тому і Закон про тимчасові слідчі комісії, і Закон про Президента як інституцію, і збалансування тих гілок влади, воно повинно бути вирішено якомога швидше. Країна заслуговує на можливість збереження миру мирними засобами, а не протистоянням у суспільстві. І тоді той градус протистояння, який в нас зараз є в тракті президентського…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. І тоді той градус протистояння, який зараз в нас є і в державі, і в парламенті, і в суспільстві, буде значно нижчий.

Декілька слів про незаконне збагачення, про ту статтю, яка була відмінена, визнана Конституційним Судом неконституційною. Це ще однин виклик, який насправді стоїть перед парламентом, і ніхто інший, окрім парламенту, дану проблему не вирішить. На мою точку зору, ті законопроекти, які зараз є внесені до парламенту, вони повинні так само стояти в пріоритеті…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Соболєв Сергій Владиславович, заступник голови фракції. Будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги! Хотів би  нагадати, що буквально цими днями буде 4,5 роки, як працює цей парламент. На жаль, якщо ми відкриємо коаліційну угоду, яку вже називають "так званою", бо жоден пункт  її не виконаний, ми побачимо, що ключові питання,  на яких наполягала фракція  "Батьківщина" з самого першого дня роботи цього парламенту, а  саме: деофшоризація, питання тарифів, питання негайного створення тимчасових слідчих комісій по злочинах уряду Януковича, Азарова, питання, які стосувалися підтримки фермерських господарств, питання, які пов'язані фактично з реальною зміною бюджетної політики, – так і не внесені за ці 4,5 роки в сесійний зал. Саме тому ми ще раз наполягаємо на тому, щоб хоча б останні півроку перед наступними парламентськими виборами ми мали можливість обговорити ті питання, які реально хвилюють наших співгромадян.

Ще одне питання, яке до цього додалося, - це Тимчасова слідча комісія  про розкрадання в "Укроборонпромі", коли на сотні мільйонів гривень оточення Президента через його завод (ви вдумайтесь в це) фактично постачали недоброякісні запасні частини під виглядом так званої російської контрабанди, що зупиняло нашу техніку на фронті. Та якби  Президент на зустріч з "Азовом" привіз руки відрубані, а не пусті обіцянки, я думаю, тоді б, можливо, і хтось повірив би  в те, що щось змінюється в країні. На жаль, ми бачимо знову те саме.

Казки про так звану "піраміду Тимошенко" закінчились тим, що, виявляється, це ніяка не піраміда, а це сотні тисяч членів дільничних виборчих комісій, які вже 20 років в країні захищають демократію. Але, як виявилось останніми днями, і я думаю, це буде чергова бомба, яка розірветься в країні, саме через відділення державного (вдумайтеся в це), приватизованого спочатку "Приватбанку", а далі одержавленого "Приватбанку", завозяться сотні мільйонів гривень Президентом Порошенко і його командою для підкупу виборців. Всі ці дані є по цілому ряду областей. Вскриті назви цих фіктивних фірм, через які це завозиться. Для чого це робиться? Підійдіть до будь-якої агітаційної палатки Порошенка –  ніякої агітації, нічого, крім персональних даних, які збирають, і роздачі грошей мільйонам нашим співгромадян. Ви думаєте, вам це все пройде? Не вийде.

Питання створення Тимчасової слідчої комісії – це вже питання честі цього парламенту. Тільки вона зможе дати відповіді на ті питання, на які не може дати вже четвертий місяць так звана комісія представника Порошенка Вінника, який не знайшов нічого кращого, ніж обвинуватити Гриценка (не Януковича, не банду Януковича, а Гриценка) в тому, що нібито розкрадали українську армію. Це ціна цій комісії.

Наступне питання, яке є не менш важливе. Вас лякають заяви Європейського Союзу і Сполучених Штатів з вимогами на кінець-то почати боротьбу з корупцією? Вони мають на це право. Мільярди доларів, які виділені Україні на структурні реформи, сотні мільйонів, які виділені на боротьбу з корупцією, вся база ФБР, яка передана для того, щоб боротьба з корупцією велася безпосередньо в країні, закінчилися пшиком. Що ми бачили на тому тижні в цій сесійній залі, де ми зараз знаходимося? Передачу папок з так званими підкупами НАБУ? Як виявилося, все це брехня, яка лунала  черговий раз із уст Генерального прокурора. Але чому дивуватися людині, яка не має юридичної освіти, не може взагалі нічого з'ясувати в цій країні. Передаються якісь фіктивні папки, а далі беруться десятки тисяч доларів за закриття кримінальних справ. Є одна відповідь на це запитання: коли стаєю левів керує баран, стая левів перетворюється в стадо баранів. А коли цей баран ще й корумпований, він веде всю націю на заклад. От що відбувається з нами. Саме тому нічого дивного немає в тому...

Я прошу 30 секунд додати.

 

ПАРУБІЙ А.В 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. Коли це стосується мільйонів наших українців, які працюють в Польщі, в Сполучених Штатах, по всьому світу, це найкращі працівники, це найкращі фахівці, тут вони тільки зводять кінці з кінцями завдяки цьому Президенту і цій парламентській більшості.

Саме тому ми наполягаємо на тому, щоб ці принаймні півроку були використані для того, щоб виправити негайно ті страшні помилки і злочини…

 

ПАРУБІЙ А.В. До слова запрошується заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Будь ласка,  3 хвилини.

 

СИРОЇД О.І. Доброго дня, шановні колеги, шановні українці! На жаль, якось так цей досвід показав, що за всіма гучними заявами про перемоги або майбутні перемоги ховається або бездіяльність, або шахрайство, або відверті злочини чи розкрадання.

І ось чергова заява Президента, гучна заява, про повернення Криму аж чи не впродовж тижня після його перемоги на президентських виборах. Вона ще і якимось дивним чином співпала ще й з завою Росії, яка вимагає компенсації від України за політику стосовно Криму. І як це не сумно, але я маю більше перестороги про те, що Росія таки доведе ці заяви до кінця. І, на жаль, не маю довіри до Президента, що він буде здатний виконати те, що він обіцяє. Чому? Дуже просто, поясню чому. Тому що Президент, на жаль, не покарав нікого з тих, хто причетний до анексії Криму.

Нічого не було зроблено, нічого не було зроблено для того, щоб ті люди, які були причетні до анексії Криму, були притягнуті до відповідальності. І, на жаль, це не було зроблено саме з потурання Президента України, і ці люди сьогодні сидять і в парламенті, і в органах правопорядку і ведуть прекрасну собі підприємницьку діяльність в межах України.

Друга причина також очевидна: за  5 років війни і майже 5 років президентства не були зібрані докази і так і не була подана  консолідована претензія України до Росії в міжнародних судових інстанціях. Ті сьогодні судові позови, які є, вони, на жаль, тільки зроблять Росію сильнішою. І не дивно, чому Росія каже, що вона визнає рішення у цих позовах. Тому що Росії ці позови не пошкодять.

Ще однією причиною є, на жаль,  відсутність рішення про застосування Збройних Сил України. За 5 років війни Президент – Верховний Головнокомандувач – так  і не ухвалив рішення про застосування Збройних Сил України, і сьогодні це дозволяє Слідчому комітету Російської Федерації в міжнародних судах подавати позови проти українських військових. І навіть той факт, що сьогодні українських військовополонених представляє, на жаль, команда російських адвокатів. І нарешті це те, що Президент причетний до розкрадань в армії, як би він цього не намагався приховати.

І стосовно розкрадань. Зараз є ще одна липова, фіктивна ідея – це ідея аудиту "Укроборонпрому". "Укроборонпром" не може бути реформований, "Укроборонпром", як Карфаген, має бути зруйнований. І ви чудово знаєте, що не можна провести…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Неможливо провести аудит в умовах державної таємниці. І ви чудово розумієте, що те, що пропонує сьогодні Президент, це є фікція, для того щоб приховати і минулі, і майбутні розкрадання в цій сфері.

Тому, на жаль, за антиросійською риторикою нинішнього Президента прихована політика максимального сприяння Росії. І це ви мусите визнавати. І ви є тим реваншем.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Луценко Ірина Степанівна – Представник Президента України у Верховній Раді України. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги і шановні виборці! Фікцією було, на думку наших опозиціонерів, створення Збройних Сил України. Ми їх створили, Президент Порошенко як Верховний Головнокомандувач. Під його керівництвом відновлена, створена фактично з нуля, яка до цього періоду була порізана, розкрадена, роздягнута, роззута, українська армія, яка входить в топ-10 найсильніших європейських армій.

Фікцією був Договір про асоціацію. Президентом Порошенко разом із парламентом, із дипломатичними нашими службами було укладено цей договір, ви знаєте, і дякуємо парламенту, ми долучилися до цього процесу паралельно.

Фікцією була зона вільної торгівлі тоді, коли Росія закрила нам наші ринки збуту основі. І ми вступили в зону вільної торгівлі, і наша промисловість на сьогоднішній день швидкими темпами переорієнтовується, власне, на великий європейський ринок.

Фікцією була й Українська Православна Церква, про яку говорила наша опозиція, і ми створили цю Українську церкву. Президент Порошенко привіз із Константинополя Томос – право українському народу, 46-мільйонній країні мати свою Українську незалежну церкву. Сьогодні вже майже 500 парафій перейшло до Української Православної Церкви, і ця динаміка збільшується.

Фікцією багато хто з опозиційних фракцій говорить і про прийняття Закону про мову. Це відбудеться, цей процес, я думаю, прискориться, і до кінця першого туру ми вийдемо на рішення цього Закону про мову.

Це три базові речі, на яких наполягав сьогоднішній Президент Петро Порошенко, - це армія, мова і віра, які зроблені Порошенком в цьому п'ятирічному періоді. Ці всі реальні речі, які зроблені, вселяють віру українському народу, що запропонована ним процедура і стратегія виходу з бідності й розвитку, прискорення розвитку економічного зростання України, реалізується. Це 5 напрямків, це 5 галузей, на яких наполягає Президент Порошенко.

Але ми перебуваємо в стані гібридної війни не тільки на сході України, ми перебуваємо в стані гібридної війни під час виборів української держави. Путін змагається сьогодні з Президентом Порошенком, хто буде керувати українською державою: ми – український народ з українською владою – чи Путін. Яскравим прикладом цього є проведення нашими депутатами-мажоритарниками (і я доєднана до цього процесу) конкурсу, дитячого конкурсу, ми вже другий рік поспіль його проводимо, це конкурс "Яскраві діти України". Ми в Краматорську проводили конкурс для луганських, донецьких і кримських діток цього року. На жаль, ФСБ Росії заборонило нашим кримським дітям і їхнім батькам заборонило приїхати. Із 16 дітей приїхало тільки четверо – це ті, які знаходяться на неокупованій території. Тому, власне, і кримські татари так зацікавлені в українцях. І знаєте, як виступали ті діти? Ті четверо кримських татар виступали і співали українською мовою. Оце тріумф перемоги державної мови, оце тріумф тих змін, які відбуваються сьогодні в українській державі під керівництвом Президента Порошенка.

І це саме бачить не тільки український народ, а й міжнародна спільнота. Саме зараз, коли Україна проходить такі важкі вибори, на які пробує впливати Кремль і особисто Путін, міжнародна підтримка України збільшується. Це і 4 закони Конгресу Сполучених Штатів про санкції проти Російської Федерації, це і відповідна Резолюція Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй стосовно ситуації в Криму, це і рішення Європейського Союзу не вважати Росію стратегічним партнером, це і введення (більше п'яти вже країн на сьогоднішній день) санкцій за ситуацію в Керченській протоці, це і збільшення фінансування Сполучених Штатів зброєю на підтримку української армії і української держави, це і ті зміни, які Президент Порошенко своїм указом ввів по рішенню Ради національної безпеки і оборони в "Укроборонпромі". Це не фікція. Аудит буде проведено. Наша Рахункова палата проведе інвентаризацію, будуть введені додаткові спостерігачі з представників НАТО, для того щоб працювати в "Укроборонпромі". Буде…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Буде знято частково з певних позицій таємницю, про яку говорила наша віце-спікер шановна, що в нас багато таємниць. Їх буде знято. І така ревізія, інвентаризація буде проведена. Більш прозорі процеси будуть пов'язані з перенесенням окремих підприємств "Укроборонпрому" в перелік тих, які можуть корпоратизуватися, з переліку тих підприємств, які не могли приватизуватися.

І наостанок.  Президент Порошенко наполягає на…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кириленко В'ячеслав Анатолійович - віце-прем’єр-міністр України - від уряду. Будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні колеги, перш за все Кабінет Міністрів України підтримує ухвалення, як ви абсолютно вірно зазначили, фундаментального стратегічного Закону про функціонування української мови як державної, над яким зараз працює у режимі другого читання Верховна Рада України.

Ми свідомі того, що цей закон не роз'єднує, а навпаки об'єднує українців, інтегрує Україну, консолідує українську політичну націю, нікого ні до чого не примушує, а лише сприяє задоволенню прав українців, які хотіли би вільно спілкуватися українською мовою як державною, отримувати послуги із застосуванням української мови. При цьому враховуються і забезпечуються всі мовні права у приватному спілкуванні, а також права національних меншин та корінних народів, точніше, їхніх мов.

Тому Кабінет Міністрів України підтримує цю дуже важливу роботу парламенту і ми готові після ухвалення парламентом цього закону розпочати імплементацію як український уряд всіх найважливіших норм цього законопроекту.

По-друге, ми розуміємо, що зараз дуже складний період: наближається голосування щодо президентських виборів, критика влади буде зростати, в тому числі і критика уряду. Разом з тим ми будемо продовжувати виконувати свою роботу у штатному режимі з огляду на ті зобов'язання, які нам диктує Конституція, законодавство України і коаліційна угода, незважаючи на вибори.

І безвідносно до виборів уряд зараз реалізовує декілька дуже важливих соціальних програм. Понад усе – це монетизація субсидій, яка розпочалася, і монетизація дозволяє людям заощаджувати, дозволяє людям відкрити окремі спеціальні рахунки і використовувати частину по суті бюджетних коштів для використання у своїх потребах, не тільки у потребах забезпечення комунальними послугами. І ця реформа буде розвиватись і набувати обертів надалі, повторюю, незалежно від плину президентської виборчої кампанії.

Також ми з 1 березня разом із Президентом, парламентською коаліцією забезпечили автоматичну індексацію пенсій, і це трапилось вперше. Всі без винятку пенсіонери отримали надбавку до пенсій. Кожен, звичайно, різну, бо ми не можемо підійти до цього питання інакше, ніж враховуючи страховий стаж, який мала кожна людина, кожен пенсіонер, заробітну плату, яка вона під час трудової діяльності отримувала, і середню заробітну плату по країні. Тому повторюю, цифри надбавок після індексації пенсій різні для різних пенсіонерів, але вони отримані кожним пенсіонером в Україні. І повторюю, що це також відбувається незалежно від виборчої кампанії, це звичайна поточна соціальна робота Кабінету Міністрів в інтересах усього українського народу.

Крім того, ми на засіданні уряду минулої середи ухвалили дуже важливий законопроект, який пропонуємо після, звичайно, ухвалення мовного законодавства та інших важливих питань розглянути українському парламенту проект Закону про повну загальну середню освіту, який є продовженням масштабної освітньої реформи, яка триває, знову ж таки, безвідносно від виборчої кампанії, від виборчої напруги. І це спільна робота уряду, Президента, парламентської коаліції, яка уже підтверджена ухваленням цілої низки попередніх законодавчих актів. І цей закон також, ми сподіваємося, буде ухвалений цим парламентом. І уже, можливо, на початок наступного навчального року школярі, батьки, учні, вчителі будуть мати абсолютно прогресивний Закон про повну загальну середню освіту, який передбачає багато речей, в тому числі автономію шкіл, учнівське самоврядування, батьківське самоврядування, збільшення фінансування, запровадження усіляких надбавок для нових форм і методів педагогічної роботи і так далі.

І на завершення. Ми розуміємо, що хтось відверто хоче розхитати ситуацію в країні, напруга зростає, в тому числі хоче, щоб це перекинулось на вулицю. Очевидно, напевно, хтось планує і зовнішнє втручання. Я від імені всього уряду можу запевнити, що ми будемо працювати для того, аби забезпечити стабільність у цей непростий час в економічному секторі, в економічній сфері, у частині стабільності всіх соціальних виплат, пенсій і всіх платежів без винятку. І це обов'язково буде зроблено, незважаючи на те, що хтось хотів би розхитати ситуацію в країні, посіяти хаос в тому числі на вулицях і забезпечити дестабілізацію влади в Україні.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Уряд буде виконувати свою роботу в штатному режимі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я думаю, що всі разом – і парламент, і уряд, і Президент – не дозволять ніяких сценаріїв дестабілізації, які планує Росія для України. І очевидно, що спосіб дестабілізації як механізм гібридної війни, буде спроба його використати під час президентських виборів. Я впевнений, ми маємо величезний досвід, найбільший у світі, і не допустимо… Плани Росії в Україні здійснені не будуть, я впевнений. Це наша спільна позиція і спільне зобов'язання.

Переходимо до виступів голів комітетів. Хочу нагадати, сьогодні справа ми розпочинаємо виступи. І я першому надаю слово для виступу Кучеру Миколі Івановичу від Комітету аграрної політики. Будь ласка.

 

КУЧЕР М.І. Шановний Голово, шановні колеги! Хочу від імені аграрного комітету подякувати за ряд аграрних законопроектів, які включені до розкладу Верховної Ради. Це 9022 – євроінтеграційний законопроект, який спрямований на гармонізацію законодавства у сфері ідентифікації та реєстрації тварин до законодавства ЄС.

6527-д – надзвичайно серйозний законопроект, який комплексно врегулює питання щодо створення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів, і 6355 як альтернативний до нього, який регулює питання забезпечення агровиробників сучасними механізмами страхування.

І 4922-д, положеннями якого передбачається приведення законодавства у сфері сільського господарства у відповідність до визначеної в 2014 році Концепції реформування центральних органів виконавчої влади.

Та підготовлений до другого читання законопроект 3157, який сприяє організації ефективного сільськогосподарського виробництва та посилює захист прав сільгоспвиробників, які використовують в своєму виробництві зрошувальне землеробство.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дубневич Богдан Васильович, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, Комітет з питань бюджету не має пропозицій і зауважень щодо проекту розкладу засідань Верховної Ради на цей тиждень. Я щиро дякую вам.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Юринець Оксана.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Шановний…

 

ПАРУБІЙ А.В. Включіть, будь ласка, мікрофон Юринець. А ви виключіть, будь ласка. О, все, добре.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Шановний пане Голово, шановні народні депутати, наш Комітет європейської інтеграції пропонує до порядку денного розкладу засідань Верховної Ради України на поточний пленарний тиждень вже вкотре включити проекти законів про ратифікацію. Це Меморандум між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрії про взаємний доступ до ринку праці членів сімей працівників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстраційний номер 0165) та про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податкових ухилень і стосовно податків та доходів, та приросту вартості майна, вилученої у Лондоні 10 лютого 1993 року, за реєстраційним номером 0193. А також законопроект про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх, кінематографічних та аудіовізуальних творів (реєстраційний номер 0109). Прошу підтримати їх розгляд.

Також традиційно звертаю вашу увагу, наш Комітет європейської інтеграції пропонує із дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 роки по проекту порядку денного пленарних засідань такі наступні включені 7 законопроектів. Це реєстраційний номер 5550-д, 2413а, 2456-д, 5694, 6023, 6303, 7387. Прошу підтримати їх розгляд. Звичайно, сподіваємося, що саме після розгляду законопроекту про засади державної мови в Україні, після його завершення включити саме ці…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І  Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань науки і освіти народного депутата Олександра Співаковського.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги, я дуже занепокоєний тим, що йде спроба ревізії Закону про освіту. Причому, на жаль, ті колеги, які про це кажуть, покидають цю залу, розуміючи так, що прийшли, виступили і все.

Шановні колеги, я просто звертаю увагу: що таке Закон про освіту, щоб ми розуміли. Це закон можливості. Це закон, який зробив так, що учень і вчитель – це партнери. Що таке Закон про освіту? Закон про освіту – це означає, що дитина, закінчуючи школу, буде знати три мови: і свою рідну мову, і українську мову як державну, і як мінімум англійську мову. Шановні колеги, це те, що хочуть переглянути.

Так, є проблеми. Так, потрібно займатися імплементацією Закону про освіту, тому що ми обіцяли хоча б 4 прожиткових мінімуму для вчителя, який тільки отримав педагогічну спеціальність, щоб хоча би на виході було 6800-7000 гривень. Бо та зарплата, яка сьогодні є у вчителя, є негідною. Але закон дає великі можливості для розвитку освітянської сфери. Більш того, зараз ми пропонуємо внести під купол (перше читання) - "фахова передвища освіта", врегулюємо питання технікумів і коледжів. Далі – профтехосвіта. Це наступний спеціальний закон.

Далі, про це казав вже віце-прем'єр-міністр, - це загальна середня освіта, яка вже підготовлена профільним Міністерством освіти і науки України, схвалена Кабінетом Міністрів України, і зараз буде вноситись на майданчик профільного Комітету з питань науки і освіти.

Далі. Шановні колеги, замість того, щоб от проводити дискусії, які принижують гідність Верховної Ради України, я запрошую 10 квітня на парламентські слухання: "Збалансований розвиток людського капіталу". Ми повинні думати, знаходити рішення і законодавчо, і на рівні…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …що зробити, щоб діти не виїжджали закордон, щоб на територіях України ми мали збалансовану освіченість. От чим потрібно займатись. А поливати брудом один одного – це дуже просто.

Шановні колеги, президентські вибори пройдуть, парламентські  пройдуть, а молодь ми повинні залишати тут. Тому я ще раз пропоную всім забути про ті розбіжності, які є, і займатись освітою, займатись молоддю нашої України.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І  Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Як ви знаєте, в Україні немає власної міді, але експорт міді з кожним роком з України зростає. Тобто, не маючи жодного залежу міді, ми її експортуємо. Тільки в цьому році, в минулому, 8,4 тисячі тонн було експортовано міді. Знаєте, звідки ми її беремо? Крадіжки кабелів. В операторів зв'язку крадуть кабелі, вирізають. Вдумайтесь, 8,5 тисяч тонн було експортовано міді з України. Але питання навіть не в цьому, питання в тому, що залишаються без зв'язку, залишаються без зв'язку наші прифронтові регіони. Такими диверсіями ворог, країна-агресор також перевіряє, як ідуть резервовані канали зв'язку, як працює наша армія. На жаль, ми нічого до сих пір не можемо зробити.

Я вам наведу таку статистику. Якщо у 2017 році було 29 тисяч 190 випадків крадіжок і оператори потерпіли на 391 мільйон гривень (їхніх втрат було), то уже у 2018 році, ви вдумайтесь, 34 тисячі 500 випадків крадіжок і 1,5 мільярда гривень втрат операторів.

Я вас дуже прошу, Андрій Анатолійович, у вас знаходиться законопроект 8544, його якнайшвидше потрібно... Це не тільки економічні питання, це і якість зв'язку, це і наша нацбезпека.

Друге. На минулому тижні ми з народними депутатами були в армії пресловутій. Що я вам хочу сказати? Я, по-перше, хочу подякувати керівництву армії за цю зустріч, вони дуже швидко її організували. Так от, я хочу вам сказати, що діяльність армії взагалі ніяким чином законодавчо не врегульована.

 

СИРОЇД О.І.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Прикриваючись армією, відбувається рейдерство. Прикриваючись армією, у людей забирають останнє, забирають бізнес. В цьому випадку взагалі було потрібно припинити діяльність армії і її взаємодію з правоохоронними і з іншими структурами, тому що це систематичне рейдерство. Прикриваючись доброю волею, відбирається у людей їхній бізнес, відбирається останнє.

Тому я хочу звернутися до  Кабінету Міністрів, до парламенту…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань охорони здоров'я  народного депутата Ольгу Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Безперечно, питання мови, армії, НАТО, ЄС, віри є дуже важливими. Але  в порівнянні з тим, що українська нація вимирає, і якщо гуманітарна політика держави не зміниться, то через  180 років елементарно не буде кому одягнути сорочку-вишиванку. І на прикладі Чернігівської і Сумської області (ці області зникнуть, вимруть через 80 років) не виносити на голосування парламенту ключові закони по реформі системи охорони здоров'я, по введенню загальнообов'язкового державного медичного страхування, що має зберегти людям життя і здоров'я і збільшити тривалість життя, не виносити ці закони – це злочин.

Наступне. Тому прошу… 30 законів ми подаємо кожної Погоджувальної ради включно з Законом про загальнообов'язкове державне медичне страхування – ключові закони по реформі системи охорони здоров'я. Натомість ви реформою називаєте зміну фінансування первинної ланки.

Наступне. Парламентом 4 вересня 2018 року було проголосовано Закон 2519 і підтримано всіма політичними силами. Цей законопроект спрямований на покращення якості лікування медикаментами всіх громадян. Немає дорослої людини, яка за своє життя не приймала якісь ліки, ні серед тут присутніх, ні серед всіх громадян України. Цим законом ми змушували відповідно до європейських і міжнародних стандартів Міністерство охорони здоров'я відкрити дані клінічних випробувань ліків, які заходять на Україну. Натомість Міністерство охорони здоров'я проектом розпорядження Кабміну спаплюжило цей закон, повністю перевернуло з голови на ноги і таким чином просто намагається уникнути оприлюдненню даних клінічних випробувань.

 

СИРОЇД О.І.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Комітет охорони здоров'я звертається напряму до представника Кабінету Міністрів пана Кубіва, до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з офіційним листом не допустити свавілля виконавчої влади. Закон має вищу силу, і виконавча влада, постанови Кабміну не мають права нівелювати пункти, які прописані в законі. Міністерству охорони здоров'я ніхто не надавав права вирішувати - давати, відкривати клінічні випробування чи ні.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму народного депутата Артура Палатного.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, шановна Оксана Іванівна.

Шановні колеги, хочу почати з того, що дуже критична ситуація сталася із фінансуванням двох дитячо-оздоровчих центрів – це "Артек" і "Молода гвардія". Давайте вдумаємося, протягом трьох місяців через судове рішення стосовно погашення заборгованості колишньому працівнику Міністерства соціальної політики заблоковано фінансування програми міністерством двох оздоровчих центрів. Про що ми кажемо? Що робить міністр соціальної політики? Він не може профінансувати два оздоровчих центри? Що робити дітям, які приїжджають, там навчаються, оздоровлюються? Це діти-сироти, це діти, позбавлені батьківського піклування, це діти бійців АТО. Що ми повинні їм сказати? Якщо міністр не справляється зі своїм обов'язком, він повинен подати  у відставку.

І це, я думаю, не тільки моє рішення чи рішення нашого комітету, це повинен кожен народний депутат підтримати. Три місяці, вдумайтесь в цю цифру! Тому що колишній працівник заблокував, колишній працівник подав до суду до цілого міністерства. Що робить держава в цьому напрямку?

Тому я прошу дуже, сьогодні у нас присутній В'ячеслав Анатолійович Кириленко, все ж таки зробити все, щоб в найкоротші строки відновлено було фінансування двох дитячо-оздоровчих центрів.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Довбенко Михайло Володимирович, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Важливо, що тут, на Погоджувальній раді, була підтверджена чітка позиція на те, щоб ми наполегливо продовжували розгляд у другому читанні проекту досить фундаментального стратегічного закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Але після закінчення його розгляду нашої уваги буде потребувати ще багато питань, без яких неможливий рух нашої країни євроінтеграційним вектором розвитку. Зокрема це законопроекти фінансового напряму.

І тут я хочу найперше сказати, це такий, як законопроект 9417 (щодо протидії відмиванню коштів). Бо ми маємо досить чіткі міжнародні  зобов'язання України, і прийняття цього законопроекту прямо передбачено останнім меморандумом з Міжнародним валютним фондом. А також маємо можливість після цього отримати другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу.

Також досить важливим на черзі є так званий Закон про СПЛІТ або про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг. Це теж стратегічний маяк із співпраці Міжнародного валютного фонду, і він є на часі. Віриться, що ми його поставимо на голосування і підтвердимо свої рішучі кроки в цьому напрямі.

І, звичайно, цілий ряд інших, тих законів, які чекає економічна реформа в країні, бо вони потрібні для того, щоб українське суспільство рухалося шляхом реформ.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Михайло, ви знаєте, що закони, які пропоновані комітетом, мною весь час пропонувалися в зал, і по деяких з них трудність є виключно в тому, щоб зібрати голоси.

Без сумніву, що нашими ключовими  прерогативами після Закону про функціонування української мови, є блок ПЕК (паливно-енергетичного комплексу), і ми про це говорили з головою комітету, є блок інформаційної політики, і, власне, з Данченком ми про це говорили. Але, повірте, ті закони, які рекомендуєте ви, як тільки ми відчуємо, що в залі є більшість, я думаю, ніхто не буде заперечувати, щоб ми їх змогли в залі розглянути і прийняти по них позитивне рішення. Дякую вам.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Користуючись нагодою, хотів би подякувати, може, вперше за 5 років, Прем'єр-міністру України Гройсману Володимиру Борисовичу, що прислухалися до моєї вимоги, мого ультиматуму – ні за яких обставин не знижувати розмір фінансової пенсійної підтримки військових пенсіонерів. Мільйон громадян разом із членами родин – військові пенсіонери, пенсіонери Міністерства внутрішніх справ, Збройних Сил  України – вдячні вам, що зняли з розгляду питання про зменшення грошового забезпечення військових пенсіонерів. Ми і далі будемо співпрацювати. Ви знаєте, ми створили організацію "Силовик", уже біля 80 тисяч членів у цій організації, і ми готові захищати під стінами Кабміну, Верховної Ради  цих людей. Це – перше.

Друге. Хочу прозвітувати, що зусиллями моєї команди минулого тижня було відставлено з посади голови обласної державної адміністрації Головка Валерія Анатолійовича. Це по моїй заяві до НАБУ і САП було порушено кримінальні справи і розслідувалися неймовірні, масштабні, в сотнях тисячах доларів злочини на  розкраданні грошей при будівництві доріг. Це була моя вимога і моєї команди прибрати його з посади.

Раніше ми прибрали другого топ-корупціонера міжнародного рівня Олександра Мамая, обравши на цю посаду достойного молодого, ефективного, найкращого міського голову, виконуючого обов'язки міського голови в Україні.

І щоб ви знали, Полтаву вже вносять у Книгу рекордів Гіннеса, бо в нас найдешевший проїзд у світі, щоб ви це знали. Це перші результати його роботи.

Окремо я хотів би зараз звернутися до Кабміну, аби ви зустрілися негайно з шахтарями, які зараз пікетують Кабінет Міністрів України, з шахтарями, які не отримують грошового забезпечення у регресному порядку. Це тисячі наших з вами...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Це тисячі людей, десятки тисяч людей з Західної України, дорогі мої колеги, і Східної України. І ми повинні приділити максимальну увагу тим, хто є основною нашого енергетичного суверенітету, хто сьогодні дає вугілля для паливного балансу нашої країни і робить нашу країну незалежною від "контрабасу" з "ДНРів" і "ЛНРів" і закупівлі вугілля із Америки.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Галасюк Віктор Валерійович, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, минулого тижня я відвідав низку українських промислових підприємств: в Дніпрі – флагмани космічної індустрії "Південмаш", КБ "Південне", в Запоріжжі  – "Запоріжкокс", в Кривому Розі – рудоремонтний завод, Північний гірничо-збагачувальний комбінат і ще багато промислових підприємств. І скрізь, маючи зустрічі із колективами, просили передати тут, у Верховній Раді, що питання підтримки і розвитку української промисловості не повинні бути на другому плані, вони не можуть стояти нижче в системі пріоритетів, ніж національна безпека і ніж питання мови. Тому що від економіки і від промисловості залежить суверенітет країни, причому залежить не на папері, а реально.

І тому Комітет промислової політики і підприємництва наполягає на тому, щоби невідкладно розглядати в парламенті закони, які залучають інвестиції, створюють робочі місця, розвивають українську промисловість і економіку. В парламенті знаходиться законопроект 6671 – про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, який підготовлений Комітетом промполітики і підприємництва до розгляду в залі парламенту. Профільним комітетом податковим погоджений пакет законопроектів про індустріальні парки, який створює потужні інвестиційні стимули для залучення в Україну інвестицій в реальний сектор, а не спекулятивного капіталу. "Купуй українське, плати українцям" доопрацьований до другого читання спільно з Федерацією роботодавців України, УСПП, Українською Бізнес Асоціацією. Треба приймати його невідкладно, бо це додаткові багатомільярдні замовлення для українських заводів, які платять заробітну платню українцям, які платять податки до українського бюджету, за рахунок яких фінансуються освіта, медицина, оборона – всі сфери життя країни…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Крім цього в парламенті знаходиться внесений Олегом Ляшком і 175 народними депутатами проект змін до Конституції щодо зміни монетарної політики Національного банку, щоб поставити Нацбанку такі завдання, які стоять у Федеральної резервної системи США, зокрема сприяння економічному зростанню і максимальне подолання безробіття в країні. Це ті заходи, які треба робити невідкладно, і тоді будемо не сировинною колонією, залежною…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий.

В порядок денний цього пленарного тижня знову не внесено жодного важливого законопроекту для громадян України - вимушених переселенців. Відсутній в черговий раз законопроект про виборчі права внутрішньо переміщених осіб, відсутній в черговий раз, а я це вже більше 30 разів, пане Голово, лише офіційно піднімав на засіданні Погоджувальної ради,  законопроект про пенсії вимушеним переселенцям. І це, на жаль, знову підтверджує політику прямої і непрямої дискримінації, яка здійснюється по відношенню до вимушених переселенців - громадян України.

Хочу також зазначити ситуацію неприпустиму, яка склалася з невиконанням Закону про зниклих безвісти. З помпою його було прийнято в липні цього року, а в серпні він набув чинності. Більше півроку вже минуло – Закон про зниклих безвісти громадян України не виконується. Не створено комісії з питань зниклих безвісти, не створено порядок функціонування пошукових груп, не створено і не почав діяти єдиний реєстр зниклих безвісти. Минулого тижня комітет заслухав це питання. Жодний представник Кабінету Міністрів не з'явився на засідання комітету. Саме тому за дорученням комітету я направляю відкрите звернення до уряду щодо невідкладного забезпечення виконання Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти" і передам це присутньому тут віце-прем’єр-міністру.

Натомість, і це вже резонує, черговий раз звертаю на це увагу, суперпатріотичні заяви, биття себе в груди, вихваляння однієї людини і паплюження всіх інших кандидатів на посаду Президента…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. І чим голосніші отакі панегірики одній людині на фоні дискримінації вимушених переселенців, на фоні ганебного невиконання Закону про зниклих безвісти… В моргах лежать трупи громадян, ДНК-експертизи не проводяться, тому що немає положення про це. Запросив би вас, пан голова фракції, на засідання комітету, щоб ви в очі подивилися рідним зниклих безвісти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Бондар Михайло Леонтійович, будь ласка.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, я також маю сумнів, що в четвер дійдемо до енергетичних законів, тому що розглядаємо мовний закон, але все-таки хочу наголосити на деяких законопроектах. Це є 8527-д, який є вкрай важливий, іншим пакетом у проекті порядку денного йдуть законопроекти, які стосуються врегулювання повноважень Державної інспекції ядерного регулювання України – це 5550-д, це 7471-д і 8348. Нагадую, що по законопроекту 7471-д в нас є звернення послів "Великої сімки".

Я також вношу пропозицію доповнити перелік "ядерних" законопроектів ще одним питанням, а саме законопроектом 9039-д про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" (щодо генерального проектувальника ядерної установки та об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами).

Комітет пропонує також на найближчий час для розгляду у другому читанні законопроект щодо нової системи підтримки розвитку відновлювальної енергетики (8449-д). Він створює конкурентні засади надання підтримки проектам будівництва об'єктів відновлювальної енергетики, забезпечивши одночасно подальший розвиток відновлювальної енергетики та зменшення навантаження на споживачів електричної енергії. А також низку інших важливих для галузі законопроектів, зокрема про засади державної політики у сфері енергетичної безпеки України (8609), щодо врегулювання питання встановлення загальнобудинкових лічильників (8092-д)…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Щодо розвитку сфери виробництва рідкого палива з біомаси та впровадження критерію сталості рідкого палива з біомаси та біогазу (7348). Та прийняття рішення щодо проведення у вересні парламентських слухань на тему: "Сучасний стан та актуальні завдання державної політики України у сфері енергетичної безпеки".

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні колеги! Шановний пане спікер! Я повторюсь, останніх три тижні всі наші не тільки кандидати в Президенти, а і політики, виявились значними фахівцями в реформі армії, оборонпрому, запобіганні корупції. Але, на жаль, у мене складається таке враження, що насправді це нікого не цікавить, це не більше, чим спроба піару себе коханих і паплюження своїх опонентів.

І я хочу ще раз звернутися до шановних голів фракцій, до панів народних депутатів, до вас, пане спікер. На сьогоднішній день Президентом Порошенком введено в дію рішення РНБО, яке передбачає цілий комплекс заходів по реформуванню військово-промислового комплексу. Це не тільки міжнародний аудит. Це і створення органу, центрального органу виконавчої влади по управлінню і координації військово-промисловим комплексом, це і розкриття державного оборонного замовлення максимально, щоб запобігти і спекуляціям і зробити його більш прозорим, це і реформа самого "Оборонпрому", тому що, на жаль, "Оборонпром" в тому вигляді, в якому зараз є, він існувати не має права. Я повторюсь всоте, ця структура була створена Януковичем виключно для контролю корупційних потоків.

І саме тому, шановні колеги, давайте ми не словами, а голосуванням крок за кроком перейдемо від слів до реальних справ. А саме: ми провалили законопроект про створення спільних підприємств з нашими іноземними партнерами на базі підприємства "Оборонпрому", це саме просте, що є; давайте до нього повернемось. На цьому тижні будуть зареєстровані законопроекти про розкриття максимальне (це будуть зміни до Закону  про державну таємницю), про максимальне розкриття державного оборонного замовлення.

 

ПАРУБІЙ А.В.. 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я надіюсь, що на цьому тижні Кабінет Міністрів прийме рішення остаточне про створення органу центральної виконавчої влади. І тільки такі кроки можуть говорити, що ми реально опікуємося реформою військово-промислового комплексу і реформою армії. Все інше – це дешевий, примітивний, нефаховий піар.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Ви знаєте, що на тижні, що минув, на тижнях, які минули, ми відзначали ювілей – 80 років від Дня утворення Карпатської України. І урок історії для нас важливий. Конституція, яку тоді прийняли українці в Закарпатті, містила три основні положення: назва, державний устрій і державна мова.

В нашій Конституції теж є державна мова. Але закону, який би імплементував державну мову в усі сфери суспільного і державного життя, не існує. Тому, поки не прийняли ми закону, який зараз обговорюємо, фактично майбутнє нашої держави залишається під питанням: ми вистоїмо, ми приймемо його? Але саме тому така велика кількість людей виступає так проти цього закону, мотивуючи чи прикриваючись різноманітними причинами, що ці люди не хочуть, щоб українська держава остаточно встала на ноги назавжди, щоб ми ніколи більше не переживали тих трагедій, які переживали в 1918-му, 1919-му, 1920-му чи перед Першою світовою війною. Тому нашим обов'язком є прийняти цей законопроект.

Вчора я був на Суспільному радіо. Це, мабуть, було єдине медіа, куди мене як одного з авторів закону і керівника профільного комітету запросили обговорювати закон. Натомість на всіх каналах така величезна кількість фейків, страшилок і неправди про цей закон розповсюджується, що справді страшно стає, коли думаєш, які сили кинуті на те, щоб він не був прийнятий.

Тому я хочу подякувати і представнику "Блоку Петра Порошенка", який заявив, що закон буде проголосовано, і представникам інших фракцій –  "Батьківщині" і "Самопомочі", і "Волі народу", які підтримують цей закон в парламенті. Хочу попросити колег. Колеги, давайте не будемо ані гальмувати, ані затягувати прийнятті цього закону. Наша відповідальність – його прийняти максимально швидко, максимально якісно, зберігши і утвердивши українську мову в нашому суспільстві.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні вранці взяла участь в круглому столі на тему: "Забезпечення незалежності Конституційного Суду: необхідні кроки". Тому перепрошую за те, що спізнилась.  Відразу хотіла б сказати, що дуже важлива тема, актуальна, особливо після останнього рішення Конституційного Суду щодо визнання неконституційною зокрема кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Також, колеги, підтримую Миколу Княжицького про те, що нам надважливо ухвалити Закон про державну мову. І зокрема хотіла б поінформувати, що разом із Володимиром Ар'євим, який є головою нашої делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, ми надіслали лист-звернення до Дуні Міятович. Зокрема попросили її звернути увагу на ті реальні проблеми, які існують в українців або про політику викорінення національної ідентичності українців у Росії, про тиск, залякування українців, про неможливість в Українському культурному центрі проводити різні заходи і закликали її використати наявні механізми Ради Європи для захисту української громади на території Російської Федерації і нас про це поінформувати, а не розповідати нам, які закони Верховній Раді ухвалювати чи ні. А також звернути увагу на порушення прав корінних народів на території Російської Федерації, де є величезні проблеми із їхніми громадянськими правами на вивчення, зокрема, їхніх мов.

Також, колеги, хотіла б сказати, що Комітет у закордонних справах ініціював також звернення, і підписалися декілька парламентарів – членів держав Європейського Союзу, звернення до Конгресу щодо недопущення, призупинення "Північного потоку-2". Хотіла би подякувати представникам всіх фракцій за те, що тут ми єдині голосом. І також хотіла б подякувати США, Євросоюзу, Канаді, Австралії, які запровадили додаткові санкції проти Росії у відповідь на агресивні дії Москви в Керченській протоці, і закликали негайно звільнити українських моряків та повернути наші кораблі.

Тому, колеги, дякую за увагу. І думаю, що дуже важливо і надалі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хотів би сказати, що останнім часом керівники, деякі керівники правоохоронних органів кажуть, що правосуддя в Україні зараз обмежене недосконалим законодавством. Можливо так, я з ними і погоджуся, якщо ми будемо з вами разом всі дотримуватись Регламенту. Чому? Тому що 368-2, якщо хтось не знає, комітет профільний, який я очолюю, не приймав, 368-2. Але чомусь сьогодні всі дванадцять (368-5 - і 12), вони знаходяться в комітеті, який я очолюю. А якщо комусь цікаво, я скажу: посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали мені листа, сьогодні прийшов, вони просять відкласти розгляд всіх проектів, тому що вони недосконалі, в тому числі і президентські. Це – перше. Тобто хотілося, щоб Регламент виконувався.

І от сама основна проблема чи проблемне питання, яке я 17 разів, сьогодні 18-й раз, Андрій Володимирович, і до вас 10 раз звертався письмово, хочу сказати наступне: є законопроект, був законопроект 14.09 2015-го року зареєстрований. 2015-го року. Увага! Далі. В 2016 році 26 січня він приймається Радою у другому читанні як закон. Цей законопроект дуже цікавий, називається: "Відповідальність за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері". Військовий. Тут багато дуже кажуть про військову сферу, про оборону опікуються.

Але на сьогоднішній день чому вони злякались? Я так думаю тому, що пан Вінник, який очолює ТСК, він заблокував цей законопроект 27 січня постановою, а Андрій Володимирович до цих пір ніяк не може розблокувати. Тому що санкція статті 114-2 там, яка є, особливо частини "Злочини проти основ національної безпеки України", доповнюється вона цим законопроектом (пан Герасимов – автор, нехай зараз щось скаже нам і розповість, чому так відбувається), вона містить санкцію…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Вона містить санкцію – від 8 до 10 років людям, які попередньо змовились групою осіб або вчинення службовою особою, яка займає відповідальніше місце в нашій країні. Можливо, якби ми тоді прийняли, Андрій Володимирович, в 2016 році, може, хлопці і злякалися б, і не робили б цих дій, які вони зробили, і не було б у нас проблем з "Укроборонпромом". Дякую.

Треба Регламент виконувати, тому що за українській парламент, вибачте, обидно.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрієвський Дмитро Йосипович.

І хочу сказати, що підійшов представник антикорупційного комітету, і тому після Андрієвського я ще надам слово Бориславу Березі.

Будь ласка, Андрієвський.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановні колеги, зрозуміло, що головним завданням парламенту на наступний тиждень буде розгляд Закону про державну мову. Зважаючи на те, що ця Погоджувальна рада в нас остання в цьому місяці, користуючись нагодою, хочу звернутися до представника уряду віце-прем'єра Кириленка.

Шановний В'ячеславе Анатолійовичу, нагадаю, що 31 березня закінчується термін постачання електричної енергії підприємствам, які не уклали відповідні договори і отримують електричну енергію від постачальника "останньої надії". От 90 днів вони отримують, 31 березня такий термін закінчується. Розподільчі компанії вже отримали відповідні приписи на відключення таких підприємств. Наприклад, під відключення можуть потрапити принаймні 40 підприємств водоканалів. Такі великі водоканали як "Вода Донбасу", "Луцькводоканал", "Аульський водоканал" міста Дніпропетровськ. Аналіз, наприклад, по Дніпропетровській області показує, що серед підприємств, які користуються послугами постачальника "останньої надії", 100 підприємств, серед яких і транспортні підприємства, підприємства "Укроборонпрому", "Укртрансгазу". Знову ж таки, аналіз показує про те, що може бути відключена електрична енергія на підприємствах, в яких розміщені виборчі дільниці.

Тому я просив би дуже серйозно проаналізувати даний стан справ і на "годині Уряду" дати інформацію депутатам, що якраз, яким чином уряд буде вживати необхідних заходів для того, щоб запобігти виникненню критичних ситуацій. Надзвичайно важлива тема і надзвичайно важливе реагування треба зробити.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Береза Борислав. Включіть мікрофон.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Дякую, пане Голово.

Шановний пане Голово, від комітету скеровано до вас лист з копією Постанови Верховного Суду № 11-957заі18 від 28.12.2018 року "Про визнання неправомірними дій Верховної Ради України у порушення строку прийняття Постанови Верховної Ради України про проведення 24 травня 2017 року парламентських слухань".

Прошу вас дати доручення Головному організаційному управлінню врахувати при формуванні проекту порядку денного пленарного тижня на квітень та включити проект Постанови № 134 про проведення 15 травня цього року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" з метою здійснення комітетом належної підготовки до парламентських слухань.

У комітеті, хочу нагадати, 20 березня планується заслухати звіт керівництва Національного антикорупційного бюро України з основних питань діяльності Нацбюро: виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб за останні півроку.

Окрім того, прошу врахувати  те, що потребує розгляду законопроект № 7276 про внесення змін до деяких законів України про забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень, внесений Кабміном України, включений до розгляду цього пленарного тижня, та прошу шановних колег проголосувати за даний законопроект.

Окрім того, хочу нагадати, що згідно рішення Верховної Ради я як голова ТСК був повинен звітувати за два тижні. Але зараз ми розглядаємо Закон про мову, і я технічно не можу перервати цей розгляд і виступити. Тому готовий виступити тоді, коли Голова Верховної Ради та Верховна Рада надасть мені можливість.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І заключний виступ від голів комітетів. Власенко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Я хочу проінформувати Погоджувальну раду, що на засіданні комітету 13 березня комітет уповноважив мене звернутися до Голови Верховної Ради з вимогою поставити на голосування ті законопроекти, які напрацьовані нашим комітетом, які стосуються реформи децентралізації. Зокрема мова йде про Закон про службу в органах місцевого самоврядування, про засади адміністративно-територіального устрою, а  також низку постанов, які носять абсолютно технічний характер і які пов'язані із змінами меж і проведенням дочасних виборів в органи місцевого самоврядування. Принаймні ті, які погоджені між політичними фракціями і групами. Їх є, на жаль, не так багато, їх там трішки менше 20-и із більше ніж 200, які Верховна Рада чомусь, на жаль, не розглядає. Це перше питання, на якому я хотів наголосити.

І друге, про що я хотів сказати, це те, що ми продовжуємо отримувати від органів місцевого самоврядування заяви, по-перше, про те, що на місцевому рівні в абсолютно некоректний і незаконний, маніпулятивний спосіб використовуються бюджетні кошти програми "Турбота", які роздаються в підтримку Петра Олексійовича Порошенка за заявками його агітаторів. Це відбувається в обласних і районних державних адміністраціях.

При цьому, я ще раз підкреслюю, хочу наголосити на другий момент, пов'язаний з тим, що на депутатів місцевих рад від опозиційних політичних сил, і в першу чергу від "Батьківщини", чиниться руками Служби безпеки України і Генеральної прокуратури шалений тиск. Людей визивають на допити, людям погрожують, викликають їх в позапроцесуальний спосіб. Погрози, звичайно, відбуваються теж в позапроцесуальний спосіб. І навіть після проведення допитів співробітники СБУ цим депутатам місцевих рад говорять про те…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Говорять про те, що їх будуть продовжувати викликати з єдиною метою, щоб вони відмовилися від підтримки опозиційної діяльності, зокрема від підтримки політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Я говорив про це на минулій Погоджувальній раді, повторюю ще раз: цим керує заступник Голови Служби безпеки України Віктор Іонасович Кононенко, кличка "Латиш".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. І зараз, колеги, заключний виступ від народних депутатів. Дав заявку Максим Бурбак. Одна хвилина. І завершуємо Погоджувальну раду.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, вчора відбувся візит міністра інфраструктури Володимира Омеляна у Чернівецьку область. Разом з ним ми проїхали і відвідали об'єкти інфраструктури. Хотів би подякувати всім колегам, подякувати коаліційному уряду за те, що підтримали мою ініціативу щодо виділення 100 мільйонів гривень на добудову моста в Маршинцях, який з'єднає Новоселицький і Герцаївський райони. Це вперше з 2008 року, можна сказати. В цьому році міст буде.  

Але разом з ним ми проїхали й вулицями моїх рідних Чернівців. Таке враження, що Чернівці потрапили під масоване бомбардування. Вулиці розриті, асфальту немає, катають асфальт в таких умовах, які не пристосовані для якісного виконання робіт. А все чому? Тому що банда фірташівських запроданців захопила владу у місті Чернівці, усунула міського голову Олексія Каспрука і тепер дерибанять бюджет, дерибанять землю і займаються всіма цими неподобствами.

Тому, шановні колеги, голови фракцій і груп, давайте врешті-решт…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Давайте врешті-решт розблокуємо процес призначення позачергових виборів в Україні. Понад 180 громад чекають на це рішення. Думаю, що президентські вибори завершаться, і після розгляду Закону про державну мову і схвального голосування ми повинні розблокувати процес призначення виборів і в моїх рідних Чернівцях також.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги, за участь в дискусії. Погоджувальну раду завершую. Гарного засідання фракцій і плідного пленарного тижня. Дякую, колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку