СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

11 березня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, колеги! Прошу заходити в зал і займати робочі місця.

Отже, колеги, розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

Хочу нагадати, що цими вихідними вся Україна відзначила 205-у річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. І я переконаний, що найкращим вшануванням його пам'яті буде ефективна робота над розглядом і прийняття законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. Я переконаний, що це наш обов'язок –  обов'язок українського парламенту.

І хочу нагадати, що після визнання неконституційним так званого закону Колесніченка-Ківалова у цій сфері утворився правовий вакуум. І ми зобов'язані ухвалити закон, який би регулював застосування української мови як державної.

Нагадую, в українському законодавстві є окремий Закон про мови національних меншин і окремо Закон про функціонування державної мови. І, власне, ухвалення цього законопроекту забезпечить знання і застосування державної мови посадовцями та тими, хто надає послуги; не менше 90 відсотків української мови на загальноукраїнських каналах; не менше 50 відсотків назв газет і журналів українською мовою в пунктах розповсюдження; не менше 50 відсотків назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах; україномовну освіту.

І я хочу нагадати вам, що були великі страхи перед тим, як ми приймали Закон про квоти на радіо, на телебаченні. Але в результаті вся країна і весь світ побачили, який це дало розвиток для української пісні, для українського кіно. І сьогодні ми маємо змогу і самостійно, і з дітьми дивитися українські фільми.

І тому я хотів би, щоб ми зняли усі страхи і всі міфи, які намагаються створити навколо цього закону. Дуже багато неправдивої, дуже багато маніпулятивної інформації звучить, особливо з російських засобів масової інформації стосовно Закону про українську мову. І я переконаний, що український парламент зможе під час обговорення і правок, і обговорення самого закону розвіяти ці міфи і зробити велику просвітницьку роботу і для українського суспільства, і для наших закордонних партнерів з приводу того, що Закон про українську мову є сучасним, європейським, прогресивним законом, який не тільки впорядкує законодавчий вакуум, а який виконає зобов'язання перед поколіннями українців, які пройшли всі етапи русифікації, а сьогодні український парламент має можливість зробити цей важливий крок.

І, шановні колеги, я розумію, що кількість правок – понад 2 тисячі. Важко передбачити, як довго будуть розглядатися ці правки, але я впевнений, ми повинні йти по процедурі, передбаченій законом, оскільки попередній законопроект Колесніченка-Ківалова, власне, і був відмінений через те, що була порушена процедура. І я вірю, і переконаний, що український парламент гідно пройде цей шлях, і ми ухвалимо Закон про українську мову як державну.

Отже, шановні колеги, я запрошую до дискусії голів фракцій. Хочу нагадати, що сьогодні ми розпочинаємо від "Блоку Петра Порошенка". І я запрошую до слова голову фракції "Блоку Петра Порошенка" Артура Герасимова. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці, фракція партії "Блок Петра Порошенка" різко засуджує акти агресії та насильства, які були вчинені проплаченими "тітушками" по закінченню мирного мітингу в Черкасах та в центрі Києва. Вимагаємо негайно притягнути до відповідальності провокаторів, які намагалися посіяти хаос, травмували правоохоронців і залякували мирне населення. Монополія на застосування сили належить державі, в країні має бути безпека і порядок – це завдання Національної поліції. А наше з вами завдання, шановні колеги, захистити рядових поліцейських від "тітушок", які вдягнули овечі шкури псевнонаціоналістів, але навіть не володіють державною мовою.  

Здається, в передвиборчих баталіях багато хто забув, що в країні триває гібридна агресія з боку Росії. На масштабному втручанню Росії в українські вибори наголошують і провідні західні видання. У свіжому матеріалі американського видання Politico визнається, що для Путіна вже не так важливо, хто саме переможе на виборах, тільки б не Порошенко. Далі міжнародне видання говорить: "Найкращим і єдиним шансом утримати Україну, щоб та знову не опинилася в орбіті впливу Росії, є саме Петро Порошенко".

Нагадаю, що найближчі вибори – це передусім вибори Верховного Головнокомандувача, який повинен боронити Україну від значно сильнішого ворога. Досвід доводить: головнокомандувача під час битви не міняють, тим більше того, хто відродив з попелу розкрадену українську армію, об'єднав потужну міжнародну коаліцію союзників, веде Україну до НАТО та ЄС і втілює чітку стратегію деколонізації нашої країни.

Але, повірте, щойно росіяни відчують нашу слабкість, вони знову спробують наступати і окуповувати наступні наші міста. Однак, вони цю слабкість не відчують, поки в Україні є політики, військові, звичайні солдати, для яких відстоювати свою державу – це справа честі.

4 березня минуло 100 днів, як росіяни захопили 24 українських моряків у полон. Наша фракція висловлює свою підтримку і захоплення мужністю наших захисників. Ми докладаємо усіх зусиль на найвищому міжнародному рівні аби всі політичні і військові бранці опинилися на рідній землі.

Що ближче до виборів, то більше виникає небезпечних фейків, які підривають довіру не лише для певних кандидатів, а до державних інституцій загалом. Єдиний антидот проти брехні – реальні факти.

Згадайте, якою була українська армія навесні 2014, і якою вона є зараз. Оснащена сучасною зброєю, технікою, першокласним речовим забезпеченням. Подивіться на види озброєнь, що виходять з українських конвеєрів. Всього п'ять років тому український солдат навіть шкарпеток не мав, бо армія була розграбована і знищена руками деяких сьогоднішніх претендентів на президентське крісло.

Нагадаю, що завдяки ініціативі "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" була створена тимчасова комісія, яка займається розкраданнями в армії. І зараз необхідно дочекатися кінцевих результатів її роботи. І вони дадуть відповідь і про те, як розкрадалася армія в період прем'єрства Юлії Тимошенко, в той час, коли очільниками Міноборони був пан Гриценко, про події в "Оборонпромі". Переконаний, саме ґрунтуючись на фактах, а не фейках, українці будуть робити свій остаточний вибір.

Президент України, як сильний політик, одразу закликав правоохоронні органи терміново дати результати. Винні будуть сидіти у в'язниці. Жодні посади не врятують.

Далі. Наша фракція обурена цинізмом та безпринципністю Юлії Тимошенко і її команди, які грошима невідомого походження намагаються купити перемогу на виборах. Три тижні тому правоохоронці викрили масштабну піраміду підкупу виборців, для створення якої були залучені російські куратори. Журналісти знайшли свідчення, що Тимошенко готова була витрачати близько мільярда гривень на область. Також стало відомо, що виборчий фонд наповнювали через підставних осіб (касирів, прибиральниць, безробітних), які жертвували сотні тисяч, а то і мільйони гривень. Це схоже на відмивання брудних грошей, здобутих злочинних шляхом, або коштів російського походження. Минулого тижня соратники Юлії Володимирівни пішли далі і спробували підкупити одного з кандидатів у Президенти за 5 мільйонів гривень, аби він зняв свою кандидатуру з виборів.

З огляду на це, наша фракція вимагає створення тимчасової слідчої комісії, яка вивчить факти підкупу виборців пірамідами Тимошенко, механізми відмивання коштів сумнівного походження через виборчий фонд Юлії Тимошенко та спроби її соратників за гроші позбутись одного з опонентів виборчих перегонів. Просимо усі парламентські фракції надати своїх представників до цієї ТСК.

І щодо законодавчої роботи на поточний тиждень. Необхідно сконцентрувати всі сили на розгляді поправок і доопрацюванні Закону про мову. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" вважає цей законопроект одним з головних пріоритетів на поточну сесію. Наші депутати подали низку важливих пропозицій, тому просимо усіх долучитися до професійної дискусії у залі парламенту.

Питання захисту державної мови – це питання нашої національної ідентичності та зміцнення національної безпеки.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Репліка, одна хвилина – Юлія Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я розумію, що Петро Порошенко визначив мене, як головного свого опонента і конкурента, а, власне, і людину, яка буде притягати його до кримінальної відповідальності, і мені це абсолютно імпонує, тому що вони знають, хто у них виграє вибори. І тому така істерика, тому вони так б'ються оце в таких падучих.

Я можу сказати, що крім того, вони намагаються перекласти на нас всі свої гріхи, але не в цьому справа. Справа в тому, що в світі зараз розгорівся скандал про корупцію, брудну корупцію, мародерство діючого Президента на армії. Коли я отримаю свої 5 хвилин, я про це більш ретельно розкажу, але всі ці фейкові інформаційні повідомлення від Петра Порошенка та його "шісток", які щойно тут говорили всяку глупість, вони для того, щоб закрити цей великий корупційний скандал…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вони хочуть закрити цей практично глобальний скандал на мародерстві діючого Президента на армії. Те, що мільярди відмивалися грошей, в тому числі через "Ленінську кузню" – завод, який належить діючому Президентові. Вони не просто за це будуть відповідати. Я буквально через декілька хвилин буду мати своє слово, і я  про це ретельно розкажу, що відбувається в світі і що відбувається в Україні навколо цієї корупції.

 

ПАРУБІЙ А.В. До слова запрошується голова фракції "Народного фронту"  Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги! З кожним наступним днем виборча кампанія починає нагадувати війну на знищення. Таке враження, що кандидати в Президенти живуть за принципом  "після виборів хоч потоп".

Закликаємо вас: схаменіться, знизьте градус протистояння. Збагніть нарешті, що виборча кампанія – це час дискусій, а не ядерних бомбардувань. Тим більше, коли на сході маємо реального спільного ворога, який тільки і  чекає, щоб ми пересварилися тут між собою і стали слабшими.

Шановні учасники виборів, якщо ви усі майбутні президенти, то майте передусім дбати про збереження держави.

Лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк не висував своєї кандидатури саме для того, щоб консолідувати патріотичні сили та не допустити розбрату, це було його державницьке рішення. Ми маємо моральне право вимагати такого підходу і від вас всіх. Пам'ятайте про Україну. Не займайтеся дурницями. Ні на мить не забувайте, що реальна війна проти України триває. Концентрація російських військ на нашому кордоні залишається високою, ворог чекає дестабілізації.

Суботні події в Києві і Черкасах добре показують, що в такій передвиборчій  істерії дуже легко перейти межу закону. На цьому в будь-який момент можуть зіграти деструктивні сили, як зсередини країни, так і ворожі диверсанти. Ще раз звертаюся до кандидатів у Президенти. Бережи вас Господь від спроб підкупу, фальсифікацій, поширення брехні проти опонентів та іншого бруду під час виборчої гонки. Інцидент у Києві і Черкасах засвідчив високу напругу у суспільстві. Наслідки виборчих зловживань можуть бути тяжкими і навіть трагічними.

Тепер кілька слів про суботні  сутички, які явно перейшли межу закону.

Перше. Те, що відбулося, є злочином і не має нічого спільного ні з патріотизмом, ні з боротьбою з корупцією. Ідучи на зіткнення з Національною поліцією, ви демонструєте не силу, а слабкість, ви показуєте ворогу, що нас можна розхитати зсередини. Це неприпустимо, якщо ви вважаєте себе патріотом.

Друге. Корупція – це зло, а корупція в обороні воюючої країни – подвійне зло. Якщо зловживання в "Укроборонпромі" доведуть, винні мають бути справедливо і жорстоко покарані. Нагадую, що за ініціативи "Народного фронту" парламент вже ухвалив Постанову про невідкладне розслідування зловживань в "Укроборонпромі". Цим документом Рада розширила повноваження вже діючої ТСК з розслідувань корупції в оборонній сфері. ТСК має провести публічне засідання за участі правоохоронців. Ця комісія зобов'язана в найкоротші терміни прозвітувати перед парламентом. Чекаємо звіту і дій також від Генпрокуратури та антикорупційних органів.

Третє. Армія – це святе. Неприпустимо, щоб корупційні скандали дискредитували саму ідею обороноздатності держави, адже війна триває, ми продовжуємо боротьбу за Україну.

Четверте. Ще раз звертаюся до всіх патріотів, обурення корупцією  зрозуміле, але це не виправдовує напади на правоохоронців. Ми не дозволимо зіштовхнути поліцію з активістами, добровольцями і ветеранами. Сьогодні вся сила народу і держави мають бути спрямовані на відсіч агресору, і протидії усе таким "медведчукам" всередині країни. Не забувайте, заворушення на вулицях будуть обов'язково використані Кремлем, це чудова нагода для дестабілізації України, для провокацій і пропаганди, особливо в час передвиборчої напруги. Держава має зберігати монополію на застосування сили.

Тепер про плани на цей пленарний тиждень. Нас чекає надважливий законопроект про забезпечення і функціонування української мови як державної. Шановні колеги, цей закон необхідно ухвалити негайно. Подивіться на соціологію, 81 відсоток українців вважають, що українська мова має бути єдиною державною, в Україні суспільний консенсус щодо цього питання. Про мовний закон поширить багато міфів, наприклад, що нібито запровадять мовну люстрацію чиновників і військових. Це неправда. Багато положень закону взагалі наберуть чинності лише через 10 років. Це найліберальніший мовний закон у Центрально-Східній Європі, значно суворіші закони мають Польща, Словаччина, країни Балтії. Захист і утвердження української мови як державної – пріоритет для національної безпеки, це відсіч гуманітарній агресії Росії, адже за гуманітарною агресією приходить військова. "Народний фронт" наполягає як у найшвидшому ухвалення даного законопроекту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" – Сидорович Руслан Михайлович. Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Дякую за надане слово.

Шановні колеги, нам розданий розклад законопроектів на наступний тиждень, і, очевидно, що ми не будемо мати можливості їх розглядати, позаяк у нас буде надважливе питання – питання про державну мову, про яке вже згадували мої попередники. Це є ключове питання, це є ключова річ, і, очевидно, що цього пленарного тижня інші питання ми не зможемо розглядати. І в цьому немає абсолютно жодної трагедії, тому що не може функціонувати країна, не маючи відповідного профільного Закону про державну мову. Це є ключове завдання, це ключовий виклик. Справді, поширюється надзвичайно багато міфів, їх потрібно відкидати, їх потрібно розвінчувати у сесійній залі, тому що люди дивляться пленарне засідання, і закон має бути ухвалений тут дискусій бути не повинно. Але ці всі речі, які тут записані, які теж є важливі, очевидно, що вони не зможуть бути предметом розгляду цього тижня, і тут я не бачу абсолютно жодної трагедії. Я сподіваюсь, що ми зможемо об'єднатися в незалежності від того, хто є в коаліції, хто є в опозиції для того, щоб цей закон був ухвалений. Це справді є мегаважливо і мегавідповідально.

Щодо подій у Черкасах. Я, спілкуючись з людьми, бачу відчуття людей, що їм гидко від цього театру. Це є дуже гидкий і дуже поганий театр, який насправді відволікає увагу від тих ключових викликів, які є. Тут не може бути дискусій з приводу того, що винні в цих всіх інсинуаціях повинні бути покарані, але їх не повинно бути в принципі оце є найважливіше. Не повинно бути таких постановочних речей, які відволікають увагу людей від важливого.

Щодо незмінності влади. Знаєте, мені спадає на порівняння така держава, як Ізраїль, яка десятками років знаходиться у стані війни, але це їй абсолютно жодним чином не заважає проводити демократичні вибори і в демократичний спосіб змінювати парламент, змінювати уряди. Тому оцей постулат, що влада не може змінюватися, вона є дуже небезпечна, тому що може бути дуже спокусливо для декого стан війни продовжувати до нескінченності.

Щодо скандалу в "Укроборонпромі". Вже навіть Президент сказав, що це є велика ганьба, провів там певні кадрові перестановки. Але що є важливо? Важливо, щоб це розслідування відбувалося так само в зрозумілий абсолютно спосіб. Я думаю, що цього пленарного тижня,  для прикладу, в п'ятницю, щоб не переривати розгляд питання Закону про державну мову, викликати до парламенту, щоб і парламент, і український народ почули від Генерального прокурора, військового прокурора, керівника Антикорупційної прокуратури, що було проведено в попередні роки по розслідуванню злочинів в оборонній сфері і в тих речах, по яких пролунали звинувачення від журналістів, і в іншій сфері.  Це є питання національної безпеки.

Я думаю, що і український парламент, і український народ заслуговують почути, що робили наші слідчі органи усі ці роки по запобіганню, по притяганню винних у відповідальності по ключовій сфері. Тому що, що ми бачимо на сьогоднішній день? Ми бачимо, що слідство дуже часто зайнято спостереженнями за кандидатами в Президенти, по спостереженню за народними депутатами, по спостереженню, по кошмаренню бізнесу і так далі, і тому подібне, а не по концентрації на тих ключових речах, які справді є важливими. Тому виклик Генерального прокурора, військового і антикорупційного прокурора – це є нормально в умовах демократичної держави, і це зможе повернути так само і довіру до слідства. Тому що та тимчасова комісія, яка працює в парламенті, вона явно є недостатньою для того, щоб дати відповіді на усі питання.

Щодо якості слідства, це питання кореспондує з страшною трагедією, яка сталася 16 вересня 2017  року в Одесі, я говорю про пожежу в дитячому таборі. Чому це сталося?  Тому що дуже хотіли місцеве керівництво в Одесі  показати перед першою особою держави таке от "потьомкінське село" і показати таку собі умовну безпеку. Сталася велика трагедія, але слідство замість того, щоб притягати конкретно винних у відповідальності, притягає до відповідальності, вибачте за слово, стрілочників. Ті експертизи, які є проведені, вони є абсолютно недостатні, необхідно переоцінити, переглянути слідство, яке є проведене, і не дати можливість похоронити справу кримінальну і притягнути справді винних у відповідальності, а не якихось посередників, якихось цапів-відбувайлів. Це є надзвичайно важливо.

Отут повинна бути концентрація слідства…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. … де мають бути притягнуті  справді винні у відповідальності. Люди називають ім'я мера Одеси. Якщо це є так, це має бути організована відповідно слідча група на найвищому рівні для того, щоб не дати можливості уникнути від відповідальності тим, хто дійсно винен у цій страшній трагедії.

І останнє. Сьогодні урочисто робоча група по опрацюванню Виборчого кодексу до другого читання завершує свою роботу. Далі питання за комітетом…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До  слова запрошується голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тимошенко Юлія  Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Перш за все, я хочу звернутися зараз до людей, які нас слухають, у  мене для  вас є добра, абсолютно добра новина, тому що 2 роки тривав суд проти діючої влади щодо незаконного встановлення тарифів. Ми цей суд виграли, і суд довід, що  тарифи встановлювались на газ нечесно, що вони були завищені, що вони необґрунтовані. І можу сказати, що все це знущання 5 років, яке робилося над людьми, судом встановлено, що воно незаконне. І я можу сказати, що якраз це рішення суду про те, що тарифи незаконні на  газ і про те,  що вони завищені, є основою для того, щоб новий Президент негайно після інавгурації знизив ціни на газ у двічі, а як наслідок  на тепло і на гарячу воду. Тобто судом доведений обман, корупція у сфері встановлення людям тарифів.

Тепер друге. Закон про мову державну українську нашою командою підтримується, ми будемо за це голосувати, і ми вважаємо, що цей закон абсолютно на часі.

І тепер третє. Третє стосується аморальщини, яка розгортається в країні вже 5 років, і це доведено сьогодні  документами, фактами, цифрами і всім, що мають сьогодні журналісти. Мова йде про те, що Президент України через  свій завод "Ленінська кузня", а також, в тому числі через корпорацію "Богдан", відмивав з армії "чорні" корупційні кошти і виводив на свої офшорні рахунки.

Сьогодні скандал стоїть в усьому світі: всі ключові газети, видання,  засоби масової інформації світу написали про корупцію Президента України. В той час, коли українці останні копійки віддають на воєнний податок, в тому числі пенсіонери, в той час, коли країни-друзі України із своїх бюджетів податки своїх народів направляють сьогодні на те, щоб допомогти Україні в обороні своєї території у війні з Російською Федерацією, в цей час Президент України разом зі своїми подільниками – Гладковським (прізвище справжнє Свинарчук), його дітьми – відмивав гроші з оборонного бюджету країни. І в світі, і в Україні цей скандал "свиногейт" по прізвищу якраз одного з бізнес-партнерів Петра Порошенка, який це робив.

Можу сказати, що не просто люди повстали, вже повстали учасники АТО, добровольці, ветерани війни, повстали проти Порошенка і вимагають, щоб він опинився за ґратами негайно.

Крім того, у наших друзів в Канаді вийшла стаття спеціальна, яку зробила Даяна Френсіс, видання National Рost, де вона вимагає, щоб негайно – негайно! – Порошенко пішов геть, навіть не чекаючи виборів.

Сьогодні в парламенті абсолютно точно, і у владі все це покривається, але НАБУ, Генеральна прокуратура визнали величезні корупційні оборудки на оборонних коштах. Єдине, що  вони бояться вимовити вголос – це те, що очолював цю піраміду корупції діючий Президент.

Ми вимагали негайного імпічменту Президенту, але зрозуміли, що сьогодні такої волі ні в парламенті, ні в Генеральній прокуратурі, ні у Верховному Суді немає, тому що більшість у парламенті – це є подільники, Генеральний прокурор – це кум, а Верховний Суд створений як кишенькова структура діючого Президента. Тому ми вимагали створення негайно тимчасової слідчої комісії в парламенті. І ми вважали, що парламент, якщо має хоч краплю честі, мусив би розслідувати це по-справжньому, але, на жаль, справжня постанова про тимчасову слідчу комісію не зареєстрована і не поставлена на голосування, але в той же час передана комісії тимчасовій слідчій ця справа по Порошенку, яку очолює депутат "Блоку Петра Порошенка". Отак сьогодні працює Конституція і так працює закон.

Президент – злочинець, Президент відмивав гроші армії, це сьогодні вже є очевидним. І тому я вимагаю від Порошенка зняти свою кандидатуру з виборів і іти, знімати імунітет з себе і відповідати перед законом. Якщо зараз цього не буде зроблено, то новий Президент притягне до кримінальної відповідальності і Порошенка за корупцію на грошах армії, і його корупційне оточення – "свинарчуків" і їхніх дітей, їхніх друзів, їхніх подільників, за це будуть відповідати однозначно. І тому не треба прикриватися...

 

 ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Да, 30 секунд.

Не треба прикриватися патріотичною риторикою, а треба подивитися, що ви перетворили країну в країну 37-го року часів Сталіна. Сьогодні більше 10 тисяч наших партійців, які сьогодні в дільничних комісіях, викликаються Службою безпеки України на допити. Всі прізвища відомі, я попереджаю Голову Служби безпеки України і його посіпак, ви за це будете відповідати – за 37-й рік в країні, який ви влаштували.

 

ПАРУБІЙ А.В. Одна хвилина – репліка, Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, по-перше, я б хотів сказати, що давайте не забувати одну дуже просту річ – газові контракти 2009 року, і скільки танків Путін купив на ці гроші, які вкрав в України завдяки тим, хто їх підписував з українського боку.

Друге. Давайте загадаємо, яка була армія в 2014 році, і коли вона пилялася і кралася тисячами танків і тисячами вертольотів.

І останнє, але надважливе – коли у вас, Юліє Володимирівно, в штабах сидять російські куратори, російські куратори і російські гроші, я думаю, там  використовуються, тому що щось ви це дуже покриваєте, то, вибачте, ми не тільки закликаємо створити ТСК, а звернулися до вас із вимогою скласти депутатський мандат на час розслідування, але ви це проігнорували.

Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу репліку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Репліки на репліку не існує.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, так ви дали взагалі незаслужено репліку, а зараз...

 

ПАРУБІЙ А.В. Увага, колеги!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Увага! Я хочу усім нагадати положення Регламенту.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дайте, будь ласка, репліку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Коли в образливій формі згадується або прізвище, або фракція, надається одна хвилина репліки. Я надаю однаково. Репліка  на репліку не надається.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я вимагаю репліку…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви можете вимагати…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …тому що названо моє прізвище.

 

ПАРУБІЙ А.В. Для всіх однакові є правила. Репліка на репліку не надається.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу сказати… (не чути, без мікрофону)

…те, що говорив зараз… людина, яка представляє зараз Порошенка тут у нас, бо очолює його фракцію, ця людина абсолютно каже неправду. Це спотворена інформація. Вони хочуть корупційний скандал Порошенкаабсолютно неправдивою інформацією.

У нас в штабі не працюють абсолютно ніякі політтехнологи російські. І так, як Президент Порошенко, у нас ніхто не платить в російський бюджет податки зі свого розгалуженого бізнесу і не торгує з Медведчуком. Сьогодні Президент за це мусить відповідати. (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Хочу нагадати усім кандидатам в Президенти, це – Верховна Рада України. Виборчі ролики ви можете пускати на телебаченні. Це – Верховна Рада України, яка має свій законодавчий план. (Шум у залі)

Я наголошую ще раз, ще раз наголошую всім, я скажу це з самого початку…

 

ІЗ ЗАЛУ. (не чути, без мікрофону)  

 

ПАРУБІЙ А.В. Репліка може надаватися, коли згадане прізвище або фракція. Репліка на репліку не надається, і я жодного разу не надав БПП репліку на репліку. Жодного разу не надав і надавати не буду.

Як і, колеги, під час обговорення в залі, я наголошував, ми будемо обговорювати діючі законодавчі акти. (Шум у залі)  

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …Верховною Радою так, як хочете.

 

ПАРУБІЙ А.В. І закон – один для всіх. Ніхто не буде мати винятків, і ніхто не буде  робити маніпуляцій в стінах Верховної Ради України.

Будь ласка,  Вілкул, представник фракції "Опозиційний блок".

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Шановний народе України! Шановні колеги! У зв'язку з розглядом на цьому тижні законопроекту про мову звертаюся до лідерів фракцій парламентської більшості і особисто до спікера парламенту Андрія Парубія.

Зараз у вас вже закінчилися пам'ятники – пам'ятники Суворову, Леніну, Жукову в Україні повалені. Тепер у вас виникло питання: а як далі продовжувати розколювати суспільство. Тому ви дістали законопроект про мову. З його допомогою ви сподіваєтесь самі опинитися на цих постаментах, з яких до цього скинули інших. Але ситуація в суботу в Черкасах, коли Президент був змушений тікати від тих, кого ви і ваші колеги самі ж і виростили, показує: спровокувати конфліктні ситуації ви можете, а от керувати ними – ні, і все закінчується кризами. Дійшло до того, що навіть Європа змушена з вами спілкуватися не тому, що поважає, а тому що ви зараз посідаєте офіційні посади в країні.

Нагадую, що в початковому варіанті Резолюції Європарламенту від 25 жовтня 2018 року про зростання неофашистського насильства в Європі було прізвище спікера українського парламенту Андрія Парубія. Ось цей документ, це офіційний документ, який є на сайті Європарламенту зараз. Можете зайти, подивитись, на 4 сторінці – прізвище спікера Андрія Парубія. Європейська дипломатія передбачає, що вписати в фінальну версію Резолюції прізвище такого високопоставленого політика з формуванням про неонацизм – це означає фактично припинити дипломатичні відносини з країною. Тому вони до останнього не вписують імена диктаторів, сподіваючись на дипломатичні важелі тиску, в тому числі в фінальну версію не попало прізвище Парубія, хоча в першій версії Резолюції воно було.

Але пройде дуже небагато часу, і, повірте, Європа повернеться до теми, хто ініціював мовні чистки в Україні, що перетворює країну в центрі Європи в Німеччину 30-х років минулого століття і захоплюється її лідером Адольфом Гітлером. І ваше прізвище, пане Парубій, прізвище міністра культури Нищука, який теж в ефірі ділив українців на правильних і неправильних, з'явиться не тільки в міжнародних резолюціях, але й в рішеннях українських і міжнародних судів.

Ми вимагаємо негайного зняття законопроекту з розгляду в сесійній залі. І якщо він таки буде поставлений на голосування, звертаюся до всіх депутатів із закликом голосувати проти узаконення цього печерного націоналізму. Одночасно я вимагаю негайного розгляду поданого нами законопроекту про місцеві референдуми, який дозволить реалізувати європейські підходи у мовній політиці.

На цьому тижні я зроблю звернення до всіх послів європейських держав і депутатів Європейського парламенту, до керівництва країн-сусідів: Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини – з проханням дати максимально можливу з дипломатичної точки зору оцінку мовних ініціатив влади і законопроекту, який вона хоче провести через парламент.

Нагадую всім, що рішенням Венеційської комісії від 11 грудня 2017 року мовні норми Закону "Про освіту", які ви хочете включити і в ваш мовний законопроект № 5670-д від 9 червня 2017 року, Європа розкритикувала і рекомендувала переглянути.

Ми наполягаємо на негайному розгляді законопроектів, на які чекають мільйони українців кожен день: про мир, про зняття блокади Донбасу, про підтримку промисловості, економічно обґрунтоване зниження тарифів і цін, законопроекти про захист прав вимушених переселенців, чорнобильців, афганців та інших категорій громадян України, що потребують захисту. Це більш важливо, ніж розколювати країну мовним питанням.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Оскільки було згадано моє прізвище… Сьогодні всі об'єдналися, я не кандидат в Президенти, колеги, бо щось голови фракцій сьогодні дуже сконцентрувались на моїй особі, я – людина, яка забезпечує законність в цьому залі і розвиток української держави.

Я хочу підтвердити так, я доклав величезну кількість зусиль, щоб ми прийняли весь пакет законів по декомунізації. Я доклав величезну кількість зусиль, щоб ми прийняли Закон і про квоти на телебаченні, і на мові… і провів десятки нарад. Так само як і Закон "Про освіту". І хочу нагадати, що і закони, які підтримують українську церкву, стали одним із фундаментальних законів цієї сесії Верховної Ради України. А біснуються якраз ті, хто протягом століть знищували саму основу, саму суть – ідентичність української нації, протягом століть Валуєвськими, Емськими указами, русифікуючи Україну і Київ, і всю нашу державу протягом Радянського Союзу. І тепер тому у вас і така величезна ненависть і злість.

А я хочу повідомити, що так само, як була прийнята декомунізація – і ви повідомили грану новину: вже немає жодного пам'ятника Леніна в Україні, немає жодного пам'ятника Леніна. Перейменовані міста. Я хочу вам сказати одну річь, можливо, таку політично не дуже популярну: ніхто не буде пам'ятати через рік, через 10, через 20 років, які були тарифи в Україні весною цього року, але ці речі, які ми приймаємо, це речі фундаментальні в розвитку майбутнього нашої держави. І так само як була прийнята декомунізація, так само як було прийнято Закон "Про освіту", про квоти, про церкву, коли ви біснувались, так само буде прийнятий Закон про українську мову. І це обов'язок українського парламенту. І ваше біснування і ваша ненависть не зупинить ні мене, ні український парламент.

Дякую вам. (Оплески)

Від Радикальної партії запрошую до слова Віктора Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановні українці, дорогі співгромадяни, вам намагаються нав'язати думку про те, що від вас нічого не залежить, мовляв, вибір вже зроблений, і нічого не змінити. Але ми з вами знаємо, що це не так. Підроблені соціологічні дослідження, пропаганда і обман з телеекранів, залякування і підкуп виборців – нинішня верхівка робить все, щоб зберегти владу. Але для чого вони використовують цю владу? Цинічно прикриваючись гаслами про євроінтеграцію, Україну штовхають дедалі від Європи за рівнем життя і розвитком економіки. Подивіться, як доходи українців віддалюються від доходу європейців. Це дуже загрозлива тенденція, і це є не випадковість, це є результат політики нинішньої влади. Влада піднімає ціну на газ для того, щоб з 1,5 мільярда гривень премії заплатити Коболєву і його поплічникам.

Олег Ляшко зареєстрував проект постанови в парламенті про повернення до Державного бюджету до останньої копійки цих коштів, коштів українців, незаконно отриманих Коболєвим і його бандою.

Також Олег Ляшко зареєстрував проект Постанови про скасування підвищення цін на газ, яке абсолютно необґрунтоване і неринкове.

Ця влада купує французькі вертольоти замість запорізьких; польські трамваї замість львівських та одеських; білоруську агротехніку замість херсонської; американські локомотиви замість кременчуцьких. Хотіли навіть купувати турбіни в Китаї, залишивши без роботи харківський "Турбоатом" і сотні його підприємств-підрядників. Але Олег Ляшко своєю поправкою до законодавства не дав це зробити. Щоб покласти край цим імпортним аферам, які крадуть робочі місця українців за кордон разом з добробутом, з перспективою, Олег Ляшко і наша команда внесли в парламент законопроект "Купуй українське, плати українцям", його треба приймати негайно в другому читанні і в цілому. Аналогічний Закон  "Купуй американське" діє в Сполучених Штатах Америки з 1933 року, захищає національних виробників. Так само і маємо робити ми, українці.

Нинішня влада перетворила Національний банк на філію Міжнародного валютного фонду, що блокує кредитування реального сектору економіки і при цьому надає можливості для неправомірного, спекулятивного заробітку на депозитних сертифікатах і інших спекулятивних інструментах. Замість того, щоб наповнювати грошима розвиток і реальну економіку, ці гроші віддають спекулянтам, які не є реальними інвесторами в економіку.

Олег Ляшко і 175 народних депутатів, співавторів змін до статті 99 Конституції України, ми наполягаємо на зміні цілей діяльності Національного банку України. Ми пропонуємо, щоб Національний банк України так само, як Федеральна резервна система США, опікувався і мав конституційне завдання – сприяння економічному зростанню і подолання безробіття в країні. Це краща світова практика. А чому ж тоді нинішня влада її не використовує? Тому треба негайно приймати ці зміни до Конституції, тим більше, що вони підтримані профільним комітетом. Тому треба політичну волю і радикально міняти монетарну політику України заради економічного розвитку, заради підняття доходів українців.

Влада шукає як відмінити мораторій на експорт лісу-кругляка, який ми з Олегом Ляшком і нашими однодумцями так непросто виборювали в парламенті. Євросоюз шантажує Україну кредитами. Президент обіцяв в Євросоюзі домогтися відміни мораторію на експорт лісу-кругляка, але  ми з Олегом Ляшком і нашою командою не дали і не дамо це зробити. Мораторій на експорт лісу буде діяти, бо він захищає українську екологію, бо він створює робочі місця в Україні. Натомість команда Ляшка домоглася запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду лісу-кругляка, до 12 років тюрми за контрабанду лісу.

Більше того, ми внесли до парламенту законопроект на захист українських лісів, який вже підтриманий комітетом. Він забороняє експорт дров з України. Під виглядом дров незаконно вивозять ліс-кругляк, перетворюючи країну на сировинну колонію успішних сусідів.

Влада намагається підкупити вас одноразовою подачкою перед виборами, щоб залишитися, залишити владу і далі грабувати країну.

Олег Ляшко і наша команда натомість пропонує реальний план, як створити в Україні 2 мільйони робочих місць, як повернути до держави вимушених заробітчан, як підняти мінімальну заробітну платню в рази і проіндексувати пенсії. Як забезпечити економічне зростання 10 відсотків, а не…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Команда Ляшка пропонує, як розігріти економіку до 10 відсотків економічного зростання замість нинішніх 3 відсотків сировинного дрейфу.

Шановні українці, тільки вам обирати: залишити Україну сировинною колонією сусідніх країн і вічним боржником Міжнародного валютного фонду або розпочати реальні радикальні реформи, модернізацію, стрімке економічне зростання, яке підвищить заробітну платню і пенсії не на 15 гривень, а в рази і не один раз перед виборами…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Голова групи "Партії "Відродження" Бондар Віктор Васильович, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

342 мільйони. Я повторю цю цифру: 342 мільйони – це очікувані доходи голови "Нафтогазу України" пана Коболєва в 2019 році. От, хто мене не чує, повторю втретє – 342 мільйони! Спостережна рада пропонує нам погодитись на те, що пан Коболєв буде працювати на нас, на українців, на українську промисловість за 10 мільйонів гривень чистої заробітної плати в місяць, це 126 мільйонів, плюс 216 мільйонів у цьому році передбачена виплата другої частини премії за Стокгольмське рішення арбітражне, плюс квартальна премія в рік 24 мільйони 984 тисячі гривень, плюс річна премія за досягнення цілей і ключових показників у розмірі 24 мільйони 984 тисячі гривень, плюс премія за реалізацію цілей в середньострокових проектах у розмірі 24 мільйони 984 тисячі гривень, плюс премія за особливі досягнення в розмірі 12 мільйонів  492 тисячі гривень, плюс премія за реалізацію цілей в довгострокових проектах у розмірі 12 мільйонів 492 тисячі гривень і плюс матеріальна допомога на оздоровлення  мільйон 249 тисяч 200 гривень. (Шум у залі)

 Я думаю, оцей "бідолага" зможе в підсумку на цей мільйон гривень в день прожити чи ні? Я думаю, що якось протягне. І думаю, що вся країна вже розуміє, що протягне цей рік, бо влада його покриває. Нам голосно говорять, що уряд проти продовження контракту з ним, але насправді вся влада, і ми це розуміємо, покривають його, і він буде працювати. Чому покривають? Чому платять цих 342 мільйони гривень на рік? Та тому що вигідно покривати. Він забезпечує на сьогоднішній день найбільші корупційні схеми влади в Україні.

Я давно запитую: давайте зробимо аудит цієї компанії і дамо відповідь. 80 компаній-імпортерів газу в Україну. Що це за компанії? Офшорні компанії зі Швейцарії, де немає газу. Хто ці компанії? Звідки вони беруть газ? Відповідь дуже проста: за оцінками експертів ці компанії заробляють 2-3 мільярди доларів на рік. Це "компанії-прокладки", які створені владою. Саме тому до перевірки "Нафтогазу України" не допускають Рахункову палату. Саме за це Коболєву платять 342 мільйони гривень на рік, щоб він тільки мовчав і не допускав нікого до перевірок. Саме тому ви тут не хочете піднімати це питання і розглядати.

Андрію Володимировичу, я говорю неодноразово: давайте поставимо на голосування проект постанови, який підписали всі фракції, керівники фракцій про скасування цих грабіжницьких тарифів і про проведення аудиту незалежного діяльності "Нафтогазу України", всіх державних газових компаній і всіх тарифів, які існують в Україні. Ви не хочете це ставити, ви покриваєте разом з Президентом, з Кабміном голову "Нафтогазу України". Було б бажання, політична воля вже давно б проголосували. Я це говорив перед голосування по змінах до Конституції, можна було одним махом проголосувати. І я говорю, що зараз можна поставити і першим питанням завтра це розглянути. Ну, не можна робити вигляд, що нічого не відбувається в країні: тарифи зростають, а ви платите по 342 мільйони гривень на рік людині за непонятно яку роботу. Він провалив всі показники, зменшився видобуток газу в Україні "Нафтогазом" і дочірніми компаніями, немає тих прибутків, немає там тих доходів, є доходи тільки в нього і в найвищого керівництва країни.

Що це за офшорні компанії, з якими підписані контракти, 80 контрактів? Хай підтвердять або спростують це перевірками. Які реально заробітки цих компаній? Чому газ з Швейцарії і чому це офшорні  компанії? І тоді буде відповідь.

Більш того, сьогодні заради того, щоб прикрити його, починається хвиля, знов роздають субсидії грошима. А щоб це було політично правильно подано – 20 мільярдів людям роздадуть перед виборами за 2 місяці.

Більш того, ось вам контракт з "Укрпоштою", яка зобов'язана 4 мільйони повідомлень надіслати всім субсидіантам, хто їх отримує, що це велике досягнення влади і влада їх "ощасливить" 2 місяці. Так от, тільки на розсилку цих листів буде витрачено "Укрпоштою" 32 мільйони…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. За 32 мільйони гривень можна було додатково видати субсидії 35 тисячам 98 будинків в Україні. Оце діяльність влади. Заради власного піару підключають всі державні підприємства і заради виборів підключають всю пропаганду, яку тільки можливо по всіх каналах. І 32 мільйони гривень – ось контракт з "Укрпоштою" йде на популяризацію цих дотацій і цих субсидій, а насправді 342 мільйона в цей момент одночасно виплачують тільки пану…

          

ПАРУБІЙ А.В. Від групи "Воля народу" – Євген Рибчинський. Будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Любі українці, шановний Голово, дорогі колеги, рівно рік тому у березні 2018 року на врученні Національної премії імені Шевченка Президент України пообіцяв українцям у найближчий час забезпечити ухвалення десятирічної програми всебічного розвитку і функціонування української мови як державної. Не пам'ятаю, що там на бордах Президента написано щодо брехливих обіцянок, але рік по тому не те що десятирічної програми розвитку, а і просто Закону про функціонування мови досі немає, його не прийнято. Як казав класик "обіцянка – цяцянка, дурному радість". 

І можна ще зрозуміти ватних до мозку кісток колишніх "регіоналів", які вважають питання мови невчасним і провокативним, вони є нащадками катів, які морили голодом український народ. Але зрозуміти голову держави, який обіцяв покарати винних у злочинах на Майдані і не покарав; який обіцяв за два тижні закінчити війну і не закінчив; який обіцяв українцям українську мову на телебаченні, радіо, в пресі, скрізь і досі з своєю коаліцією не прийняв відповідний закон. Зрозуміти такого голову держави я особисто не можу.

На моє чітке свідоме переконання, український Президент має особисто прийти до парламенту. У нас парламентсько-президентська республіка. Він має особисто промовити гучну промову на користь українського Закону про державну мову, підтягти всіх своїх депутатів, тому що в залі щонайбільше є 50 відсотків. І тоді, можливо, буде прийнятий Закон про державну мову, до якого у нас 2 тисячі поправок. Можливо, його депутати знімуть 1 тисячу, і  тоді ми швидше його  приймемо.

На моє чітке і свідоме переконання, український Президент має прийти і це зробити. Я дуже сподіваюся, що він так і зробить. Але чи прийдуть його депутати? Численні питання.

А ви знаєте, чому він не прийде? Тому що його хвилюють зовсім інші питання. От не питання розвитку економіки, науки, культури, освіти, медицини, мови тощо. Питання, які наразі хвилюють Банкову – це питання особистого збагачення і збереження влади будь-якою ціною. Численні сигнали від громадян України свідчать про те, що готується феноменальна за всі часи незалежності скупка голосів. У Києві, де я є депутатом Верховної Ради від Голосіївського району, масово формуються так звані мережі, мета яких – контролювати і гарантувати проплачене заздалегідь голосування. До такого не зміг додуматися навіть зек екс-президент. Формуванням таких мереж у Києві займаються (ну, просто подумайте!), ЖЕКи, робітники яких активно включені в роботу виборчого штабу, владного штабу.

Тому я прошу негайно поставити на голосування запропонований профільним комітетом Верховної Ради законопроект 8270 про кримінальну відповідальність за фальсифікацію результатів народного волевиявлення.

І наостаннє. Розслідування злочинів в "Укроборонпромі" – це справа честі журналістів, прокурорів, сбушників, депутатів і громадських активістів тощо. Якщо бізнес на крові тисячів українців не буде не тільки припинено, а і суворо покараний найближчим часом, можна буде цілком відповідально стверджувати, що при владі в державі знаходяться патологічні клептомани, готові продати не тільки матір рідну, а й усю державу разом з багатостраждальним народом. Тому давайте не забалакувати питання "свинарчуків" і їм подібних, а покажемо народу, що парламент – це не тільки місце для популізму, а й ефективний інструмент порядку і справедливості.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. До слова запрошується заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, справді загроза з боку Росії, яка була, є і залишатиметься впродовж тривалого часу, вона буде вимагати від нас збільшення видатків на оборону. І саме тому парламент, починаючи з 2015 року, фактично збільшує відсоток тих податків, які платять люди, збільшує їх для української армії. І в тому, що сьогодні солдати, може, мають кращу форму чи кращі шкарпетки, в цьому немає ніякого подвигу, це є  обов'язок Міністерства оборони, якому парламент виділив людські гроші для того, щоб армія почувалася гідно, для того, щоб мала і речове забезпечення, і техніку, і озброєння.

Але так само, як забезпечувати армію є обов'язком Міністерства оборони, а не подвигом, так само і красти в армії – це є злочин і мародерство, особливо в умовах війни. І про те, що таке розкрадання і таке мародерство триває в армії з 2015 року, знають всі. І ви всі тут знаєте, і знають про це солдати, і знають про це працівники оборонних підприємств, і знають про це представники численних "прокладок", які ви використовуєте для того, щоб відмивати гроші, знають про це і рідні тих солдатів, які повертаються з війська. І сьогодні просто це вже має такий запах, що ніякими пелюстками троянд, якими ви це притрушуєте, на жаль, воно вже той запах вам не переб'є.

І оскільки це вже не вдасться приховати і, на жаль, так само мало є до кого уповати на справедливість. Тому що це розкрадання, мало того, що воно відбувалося з благословення і під патронатом Глави держави і Верховного Головнокомандувача, то воно так само відбувалося і відбувається на очах у всіх органів правопорядку, які за цим смиренно спостерігають впродовж 4 років. І, звичайно, я переконана, що одного дня це буде покарано, хоча, напевно, вже не за нинішньої влади.

Але так  само сьогодні добре, що всі почали говорити про необхідність прозорого оборонного бюджету. Бо якби ми мали сьогодні прозорий оборонний бюджет, то не можна би було так легко і безкарно розкрадати гроші української армії. І такі рішення про прозорий оборонний бюджет вже було зареєстровано в законопроектах №№ 8075 і 8076, але, на жаль,  підступненько було викинуто з порядку денного сесії. І тому, якщо ви декларуєте справді наміри про прозорий оборонний бюджет, то я звертаюся зараз до лідерів всіх фракцій і представників, які мають бажання долучитися до цього, підписати цей законопроект  і подати його спільно. Що є в цьому законопроекті, шановні колеги і шановні українці?

Перше. Це те, що виокремлена окрема процедура для розгляду і підготовки оборонного бюджету.

Друге. Це обмеження державної таємниці, тобто фактично зняття державної таємниці для оборонних закупівель, окрім інноваційних розробок.

Третє. Це планування оборонного бюджету на п'ятирічний період.

Четверте. Це окремо планування видатків на розвиток, на споживання і на війну для того, щоб не було спокуси списувати все на війну.

І, нарешті, це надання докладної інформації про ціну кожної одиниці, кожної техніки, кожного виду озброєння чи одиниці закупівлі пального, чи речового забезпечення з розумінням, куди це все буде скеровано.

Якщо ви справді проти мародерства, якщо ви проти розкрадання в армії, якщо ви декларуєте так, як ви зараз декларуєте, що ви дбаєте про шкарпетки для солдатів, прошу, ви можете засвідчитися своїм підписом під проектом прозорого оборонного бюджету.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. До слова запрошується представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні українці, шановні колеги, Президент України вітає розгляд парламентом Закону про мову, адже мова, так само, як і віра, через Українську православну церкву, через Томос, так само, як і армія, є гарантією суверенітету і незалежності України. Тому Президентом України Петром Порошенком як Верховним Головнокомандувачем не декларувалися наміри, не говорилися гасла, а за 3 роки було розбудовано армію України, Збройні Сили України увійшли в топ-10 найсильніших армій Європи, яка забезпечена не тільки білизною, не тільки харчуванням, але й десятками нової техніки, яка до 2014 року ганебно різалася, розкладалася попередніми прем'єр-міністрами, попередніми керівниками Міністерства Збройних Сил України. Тому Верховний Головнокомандувач Петро Олексійович Порошенко розуміє, чому парламентарі, різні кандидати розкачують ситуацію в армії, в державі, як гарантії суверенітету і незалежності України. Але, не декларуючи наміри, а діючи, створює Антикорупційний суд, ви знаєте, що на сьогоднішній день вже Вищою кваліфікаційною комісією суддів оголошено 39 переможців, і ближчим часом Антикорупційний суд почне працювати.

Так само Президент України закликає в найшвидші терміни довести до суду, антикорупційними органами виконати свою роботу і Генеральній прокуратурі, і ДБР всі ці питання, які розглядаються сьогодні в "Укроборонпромі". Глава держави наголошує на необхідності проведення міжнародного аудиту "Укроборонпрому" однією з чотирьох всесвітньо відомих аудиторських компаній задля прозорості діяльності "Укроборонпрому".

Глава держави наголошує і наполегливо вимагає, щоб Рахункова палата спільно з правоохоронними органами провела ревізію контрактів, так само як і таємних документів, які на сьогоднішній день є в "Укроборонпромі".

Президент України Петро Порошенко є гарантом нульової толерантності до корупції, зокрема в оборонній сфері. За фактами розкрадання армії за останні  п'ять років порушено понад 400 кримінальних справ Генеральною прокуратурою і військовою прокуратурою. Вже пред'явлено 120 звинувачень, і знаходяться в суді справи по розкраданню в армії. Президент України неодноразово наголошував, що він створює українську армію і розкрадати її не дасть.

Глава держави зазначає, що для прозорості розслідування факти мають бути передані в спеціальну слідчу комісію Верховної Ради, яка вже працює декілька років. І де будуть присутні, і вже присутні представники різних фракцій. Така комісія вже розслідує факти розкрадання в армії з 2004 по 2017 роки. Тому Глава держави пропонує приєднати і факти, про які стало відомо Генеральній прокуратури, яка вже відкрила близько десятка справ, і вже доводяться справи до суду з приводу розкрадань в "Укроборонпромі", долучити до роботи цієї тимчасової слідчої комісії.

Крім того, Президент України наголошує на необхідності забезпечення  правового  підґрунтя  до невідворотності  покарання за незаконне збагачення, а тому Глава держави закликає Верховну Раду, коли  ми закінчимо дискусію по  розгляду Закону про державну мову, підтримати проект 10110 (його законопроект), який відновлює кримінальну  відповідальність за цей злочин та  враховує зауваження Конституційного Суду. Тобто відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

І, користуючись нагодою, Президент України Петро Порошенко дякує  Меджлісу кримськотатарського народу, який, усвідомлюючи важливість відновлення суверенітету і територіальної цілісності незалежності України, висловив підтримку діючому Президенту України Петру Порошенку та закликав громадян, які проживають на території  Криму і всієї України, підтримати Петра Порошенка як наступного Президента  України.

Разом з тим, Петро Олексійович Порошенко дякує також і іншому кандидату в Президенти, який знявся на користь Петра Олексійовича Порошенка – це перший  заступник командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України Кривонос.    

 

ПАРУБІЙ А.В. Від уряду до слова запрошується Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги! Перш за все, Андрію Володимировичу, хочу подякувати вам особисто, подякувати за те, що парламент України завжди був, залишається і залишиться форпостом, апостолом демократії, викликів правди, ідентичності. Хочу подякувати всім тим, хто є державником, хто любить Україну, хто вірить в Україну всі роки, і нам вдячні будуть всі парламентарі від  першого до сьогоднішнього  скликання, які підтримують нашу державність і вірять у непереможність нашої держави.

Також хочу звернутися до тих, хто ненавидить Україну, не перетворюйте у своїх виступах у  психоаналітичний і психодіагностичний  центр публічної оцінки лікарів  без рецептів.

В той час, коли історія України стає полем для політичних маніпуляцій, постійних інформаційних атак проти нашої держави, розв'язання завдань, спрямованих на посилення ідеологічної обороноздатності країни вимагає постійної уваги українських державних органів, громадських організацій, депутатів, уряду, Президента до питань історії і проведення активної політики в історичній пам'яті.

Я переконаний в тому, що Президент України буде гідний вибору Головнокомандувача української армії, української держави і українського народу.

Хочу сказати, що… Вважаю за доцільне навіть повторити слова Президента України Порошенка, що в сучасному українському суспільстві спостерігається підвищений інтерес до історії національної державності, витоків, утвердження, що має превелике значення в самоідентичності кожного українця, для консолідації українського народу заради якісного розвитку сучасної України у світі, побудови і підтримки демократії.

Передусім хочу заявити, що уряд підтримує державну політику, спрямовану на розвиток української мови у всіх сферах суспільного життя, у схваленні законопроекту про роль та місце державної української мови, що має нарешті усунути правовий вакуум у мовній сфері, що склався після скасування антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова. Цей законопроект є консолідованим науковцями, політиками, експертами, представниками громадськості, міністерств. Я впевнений, що законопроект є гнучким і демократичним, він не втручається у сферу приватного спілкування.

Водночас законопроект про розвиток української мови очікує та підтримує більша частина суспільства. Згідно за даними опитування КМІС у травні 2017 року першочерговим завданням державної мовної політики 61 відсоток українців вважають сприяння поширенню української мови у всіх сферах життя.

Тому я прошу фракції і народних депутатів максимально підтримати і проголосувати за законопроект про мову, який сьогодні є не тільки викликом, він є консолідуючим фактором демократичного розвитку нашої держави.

Хочу проінформувати також, що минулого тижня уряд провів восьмий дерегуляційний Кабмін, в рамках якого було скасовано 149 застарілих актів, які чинили тиск на бізнес. Ми скасували вимогу ведення Книг скарг і пропозицій, вивільнивши більше 125 мільйонів, які можуть бути інвестовані в розвиток бізнесу. В минулому році уряд спростив умови ведення бізнесу для близько 100 тисяч суб'єктів роздрібної торгівлі, близько тисячі компаній, понад 10 тисяч ФОПів, які здійснюють ремонт побутових виробів, 6 тисяч 300 компаній, які здійснюють інженерно-пошукові роботи, 6 тисяч 700 компаній, які займаються будівництвом. Я знаю, що ми спільно з Верховною Радою, з депутатами мусимо посилити роботу над покращанням бізнес-клімату і через те, Андрію Володимировичу, будемо пропонувати ряд позицій, які сьогодні прискорюють і промисловий безвіз, які прискорюють і консолідують функції регулювання ринків фінансових послуг, протидію відмиванню доходів, режим спільного транзиту.

Також група народних депутатів на чолі з Андрієм Парубієм, Іриною Геращенко, Геннадієм Кривошеєю готові зареєструвати оновлений законопроект про промисловий безвіз. Я думаю, що законопроекти технічних регламентів, методології метрологічної діяльності, інтелектуальної власності, військових стандартів НАТО щодо розвитку рідкого палива з біомаси – ми це з вами домовимося на послідуючих зустрічах, які ми маємо у Верховній Раді.

Разом з тим, я надіюся на те, що ми як і за євровибір, так і безпековий блок НАТО Законом про мови...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КУБІВ І.С. Закон про мови на сьогоднішній день консолідує Верховну Раду. Ми приймемо той закон, який очікують ідентично всі покоління, які молилися і завжди передавали крок по кроку, з покоління в покоління, що мова, Україна – вічне, ідентичне і непоборне.

Слава Україні!

 

ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І переходимо до виступів від комітетів. Нагадаю, сьогодні – зліва.

І я першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, дійсно, прийняття Закону про державну мову є головним завданням парламенту на найближчі дні. Цілком зрозуміло, що більшість свого часу депутати витратять якраз на розгляд цього законопроекту. Але дуже не хотілося б, щоб поза увагою парламенту залишилося законодавче регулювання галузі житлово-комунального господарства, від сталої роботи якого залежить добробут  українців.

Андрію Володимировичу, я хочу подякувати, що в центрі уваги керівництва парламенту 9406, законопроект, який дасть можливість  підприємствам теплокомуненерго та водоканалам для власних потреб  електричну енергію закуповувати на ринку безпосередньо і таким чином зменшувати реальні платежі за житлово-комунальні тарифи.

Також хотілося б побачити в розкладі парламенту законопроект 7083, який регулює заборгованість  підприємств теплопостачання та водоканалів.

Я шановним колегам бажаю плідного тижня, плідної, відповідальної роботи.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую  вам.

Власенко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Ми продовжуємо отримувати інформацію від органів місцевого самоврядування про масовий підкуп, який на місцевому рівні здійснює діючий Президент Петро Порошенко через інструменти керівників обласних державних адміністрацій, районних державних адміністрацій, розподіляючи кошти так званої місцевої регіональної програми "Турбота" серед тих людей, які готові голосувати за Порошенка або серед тих, кому пропонується за ці кошти проголосувати за  Порошенка. В додаток до двічі виплачених доплат до пенсій і монетизації субсидій – це найбільший бюджетний, за рахунок бюджетних коштів, підкуп в Україні під час виборів. Ми почали отримувати від органів місцевого  самоврядування  листи про те,  що місцевих депутатів чомусь лише від одної партії – від партії "Батьківщина", а також членів  виборчих комісій почали викликати масово до Служби безпеки України, причому викликають по телевізору, як в 37-му році. Очолює це все заступник голови СБУ Віктор Іонасович Кононенко (кликуха "Латиш", бо вони там по кликухах живуть в СБУ, а не по званнях військових). Тому це є неприпустимо, це є втручання в діяльність органів місцевого самоврядування з метою залякування людей.

Ще раз повторюю: Вікторе Іонасовичу, будеш сидіти в тюрмі за це!

Далі. Тут розказували про те, за які гроші Путін танки купує. Він купує танки за податки корпорації "Рошен", які платяться і сьогодні в бюджет Російської Федерації, зокрема вони кажуть, що закрили фабрику. Фабрику не закрили – вона припинила конфєти випускати нібито. Але вони продовжують плодити податки за землю і інші податки, які вони зобов'язані сплачувати за законами країни-агресора, бо не можуть забрати це майно з території країни-агресора.

Далі. Кажуть, Петро Порошенко не може допомогти нашим морякам? Так не треба їздити в тури, а треба щоденно займатися тим, як витягти хлопців із…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. …треба займатися тим, щоб щоденно, щохвилинно, щосекундно щоб хлопців витягти із полону, а не займатися поїздками, розказуючи спочатку про Томос-тур, а тепер всякі казки, до речі, за державний рахунок, не платячи за власну агітацію. І це все робиться з єдиною метою – щоб прикрити мародерство в армії, яке сьогодні вскрито і навіть не спростовується ані прокуратурою, ані СБУ, ані НАБУ. Не вдасться це тобі прикрити, Петре Олексійовичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Хотіла б запросити всіх сьогодні, о 14 годині відбудеться "круглий стіл": "Інформаційна та кібербезпека в контексті євроатлантичної інтеграції".

Я думаю, що питання кіберзагроз, а також інформаційних дезінформацій і кампаній, які проводить Російська Федерація, особливо в передвиборчий період, є надзвичайно актуальні для України. Ми повинні теж взяти досвіт і Європарламенту, який схвалював у минулому році Резолюцію щодо кіберзахисту, про те, як різні і державні, і не державні суб'єкти здійснювали зловмисні кібератаки на критичну інфраструктуру ЄС. І ми теж повинні розуміти, що це одна із загроз, які можуть бути здійснені в Україні в цей дуже чутливий період і президентських, і парламентських виборів.

Також, колеги, я хотіла б поінформувати, що 19 народних депутатів України зареєстрували звернення Верховної Ради до Організації Об'єднаних Націй, Парламентських асамблей ОБСЄ, НАТО, також Ради Європи щодо засудження порушення прав корінних народів на території Російської Федерації. Починаючи з 2014 року Кремль одночасно із збройною агресією проти України посилив політичний та асиміляційний тиск на корінні народи Росії, особливо у зв'язку з їхньою позицією щодо збройної агресії Росії проти України та анексії Криму. І тому я дуже сподіваюся, що після того, як ми розглянемо Закон про державну мову і його ухвалимо, хотіла б наголосити, що ухвалення Закону про держмову – це наш борг, це наша відповідальність, і я сподіваюся, що в цьому скликанні після законів про декомунізацію, після того, що на ефірах радіостанцій більше української пісні, після того, як знімається українське кіно, після Томосу, після укріплення в Конституції ЄС і НАТО ми зможемо нарешті виконати свій борг перед усіма поколіннями і ухвалити. І я сподіваюся, що в парламенті, незважаючи на передвиборчу ситуацію, буде конструктивна робота для ухвалення…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Я сподіваюся, що буде конструктивна робота для ухвалення цього закону, і ми не побачимо, скажімо, політичне шоу і піар, і не буде вихолощений, зокрема до другого читання, цей важливий законопроект.

І також, колеги, хотіла б відразу наголосити, що ми ухвалили Закон про національну безпеку. Зважаючи на той "круглий стіл" про інформаційну та кібербезпеку в контексті євроатлантичної інтеграції, треба готуватися в квітні до ухвалення імплементаційних законів про нацбезпеку: реформа …

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний пане Голово, я хотів вам особисто подякувати за все, що ви робите для прийняття Закону про функціонування української мови як державної, а також всім лідерам фракцій, які висловилися тут на підтримку цього законопроекту, представнику Президента, представнику уряду, тому що це справді законопроект, який нас об'єднує, а не ділить, і відповідальність за прийняття якого маємо відчувати незалежно від власних політичних поглядів.

Хотів би теж прочитати коротко рекомендацію Реанімаційного Пакету Реформ – групи громадських організацій на підтримку цього законопроекту.

Незважаючи на Революцію Гідності та війну за незалежність, цілі регіони і сфери суспільного життя залишаються русифікованими. Це порушує права громадян, загрожує національній безпеці та територіальній цілісності держави. Ухвалення законопроекту забезпечить: знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг, іспит з української мови для набуття громадянства, не менше 90 відсотків української мови на загальнонаціональних каналах, не менше 50 відсотків назв газет і журналів, те саме стосується книжок в книгарнях і видавництвах, україномовну освіту, курси української для дорослих, українські версії сайтів органів влади, Інтернет-магазинів, медіа, україномовні інтерфейси програм мобільних застосунків, україномовну рекламу, вивіски. Закон не втручається в сферу приватного спілкування, релігійних обрядів, не обмежує права корінних народів національних меншин, водночас дозволяє отримати сервіс іншою мовою за згодою сторін, забезпечує можливість для широкого застосування мов Європейського Союзу в різних галузях суспільного життя.

Законопроект підтримали Міністерство культури, Міністерство освіти і науки, Міністерство молоді і спорту, Експертна група з питань мовної політики при Кабінеті Міністрів, вчені ради провідних українських університетів, громадські організації, діячі культури.

Українська мова – ключ до збереження української державності, елемент нашої самоідентифікації та запорука єдності країни. Консолідація всіх проукраїнських сил навколо цього законопроекту – один з найбільших і найважливіших тестів на патріотизм і державотворення, які коли-небудь стояли перед українським парламентом.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Відкритим ворогом законопроекту є проросійські сили, проте найбільш небезпечними є байдужі політики та громадяни. В умовах російської агресії українська мова не лише спосіб спілкування, а й важливий елемент національної безпеки і оборони. Ухвалення законопроекту 5670 на часі. Коаліція Реанімаційного Пакету Реформ закликає парламент підтримати законопроект 5670-д в цілому в редакції, підготовленій Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І дякую вам, пане Миколо, за ту масштабну, об'ємну роботу, яка була проведена комітетом і вами особисто під час підготовки цього закону. Я впевнений, що ваша робота, власне, і виллється в позитивний результат голосування.

Дякую вам.

Пашинський Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні колеги. В суспільстві виник неабиякий резонанс після журналістського розслідування про корупцію в "Оборонпромі".

У мене в руках протокол Комітету з питань національної безпеки і оборони від 23 листопада 2016 року, на якому детально була розглянута вся та інформація, яка лягла в основу журналістського розслідування. Підкреслюю, 23 листопада 2016 року! До речі, на цьому комітеті були присутні у повному складі члени антикорупційного комітету і пані віце-спікер. Тут є доручення НАБУ, ДФС вжити заходів і розслідувати дані факти. Питання не стільки і не скільки в тому, чому правоохоронні органи, на які ми з вами виділяємо колосальні кошти, це не розслідували. Я думаю, що це окреме питання, яке ми з вами вивчимо. Питання в іншому. У мене немає ніяких сумнівів, що, створюючи в 2010 році "Оборонпром", пан Янукович мав на меті не підвищення обороноздатності, а створення такої собі корупційної схеми викачування з держави активів. І саме тому, шановні колеги, це і наша відповідальність, що ми нічого не зробили  для реформування "Оборонпрому".

Так я осмілюсь нагадати всім, що на минулому тижні ми з вами доблесно провалили законопроект, який передбачав залучення інвестицій та створення спільних підприємств з нашими іноземними партнерами. Я хочу нагадати вам, що всі законопроекти по реформі, вони не були розглянуті і були провалені. І  я звертаюсь до всіх зараз, ми повторно будемо перевносити ці закони. Я надіюсь, що ми будемо боротися з проблемою, а не піаритись і брехати нашим виборцях.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

До слова запрошується пані Бєлькова.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дуже дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, ну, ми вже всі розуміємо, що у найближчий тиждень, дійсно, ми будемо працювати над мовним законом. Мені довелося кілька разів брати участь у роботі парламенту, коли приймалися ці закони. Не завжди дискусія про мову велася, ну, от на гідному технічному рівні. І мені дуже хотілося б, щоб наступного тижня цей закон сприймався не як політичний, а дійсно такий, який заставить мову квітнути і бути вживаною всіма нами, ну, з повагою і на рівних з іншими мовами, але з особливою повагою до державної.

Користуючись нагодою, чому я говорю про мову, здавалося б, де там Комітет паливно-енергетичного комплексу і мова. Але справа в тому, що у цьому дуже важливому законі, який ми чекаємо, є низка коментарів і правок, які стосуються, як не дивно, в тому числі паливно-енергетичного комплексу. Чомусь були... Я до вас, пане Княжицький, я розумію, ви будете працювати над ним більше за все, я би просила ваш комітет і всіх колег в залі все ж таки, щоб Закон про мову не став знову розділюючим, щоб ми дуже активно працювали, от, як використовується мова не тільки чиновниками, а, наприклад, державними компаніями.

Чому державні компанії було виокремлено? Сьогодні, от, наприклад, у моїй сфері регулювання є багато у нас намагань залучити найкращих світових експертів. Ну, ми не можемо від них очікувати знання української мови, якщо у нас деякі колеги, пробачте… Можна буквально 30 секунд? Деякі колеги у нас, в українському парламенті, ну, на жаль, сьогодні українською мовою володіють трошки гірше, ніж російською. Це теж наші реалії.

Тому я би хотіла, щоб наш наступний цей тиждень став дуже такою плідною дискусією по кожній правці для того, щоб ми довели суспільству, що ми дійсно намагаємось зробити мову чинником зростання, а не якоюсь перепоною.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народного депутата Григорія Немирю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

На жаль, у нас продовжується практика, коли Голова Верховної Ради не може досидіти до кінця Погоджувальної ради і виходить постійно, кожного разу незрозуміло для чого. Я вважаю, що це є неповага…

 

СИРОЇД О.І. Я перепрошую, пане голово комітету, річ в тім, що відповідно до Регламенту, 78 статті Регламенту, вести засідання Погоджувальної ради можуть однаково і Голова Верховної Ради, і його заступники. І Голова Верховної Ради зараз повернеться. Прошу не робити… Ті коментарі є недоречні.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я прошу, шановна заступник, не робити зауваження вашим колегам, а і я говорю про моральні обставини, коли Голова Верховної Ради не присутній, коли виступають голови комітетів.

І я хочу, щоб ці слова, коли ви робили вашу репліку, пані Сироїд, були додані. Пані Сироїд, я хочу, щоб ці слова, коли ви говорили вашу репліку під час мого виступу, були додані до мого виступу.

Дякую.

На жаль, знову ми не маємо основних законопроектів, які стосуються прав мільйонів українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб, майже 2 мільйона в Україні. У нас немає законопроекту щодо пенсій, у нас немає законопроекту щодо виборчих прав. Це в черговий раз підтверджує, що ця влада не є владою всіх громадян України. Вона свідомо дискримінує громадян України – внутрішніх переселенців, які не мають доступу до законно зароблених пенсій. Те ж саме стосується дискримінації щодо внутрішніх переселенців, їх виборчих прав.

Я хочу також зауважити пану голові однієї із фракцій колишнього керівника горлівського ("Бєса") Безлера, коли він цитує європейське видання, треба робити це коректно. Не цитувати людину, яка…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд і 10 секунд ще, поки я давала…  разом 40 секунд. 10 секунд я говорила.

Дякую.

 

НЕМИРЯ Г.М. … яка обслуговувала Януковича, а зараз обслуговує Порошенка, тому що в статті в справжній  Politico йдеться про аморальність і корупцію, про бізнес на крові. Я цитую, це пряма цитата: Порошенка олігарха-мільярдера. Порошенко – олігарх-мільярдер.

Тому також я хотів би скористатися можливістю і звернутися до голови Комітету з питань Регламенту оцінити слова Голови Верховної Ради, цитую: "Ніхто мені не буде робити зауваження у стінах Верховної Ради України". Я прошу його оцінити ці слова на відповідність

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва народного депутата Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановні колеги, вітаю вас! Шановний Степане Івановичу, Перший віце-прем'єр-міністр – Міністр економіки, я уважно слухав ваш виступ і намагався зрозуміти, чим же займається Міністерство економічного розвитку і торгівлі? На чому ви зосереджуєте ваші зусилля, чому присвячуєте свій час?

Я почув від вас, що ви вважаєте великим досягненням ліквідацію Книги скарг і пропозицій. Це велике реформаторське досягнення Мінекономіки і Кабміну. Більше того, у вашій офіційній заяві я побачив, що ви вважаєте, що це є частиною політики Президента, спрямованої на створення в Україні інвестиційної Мекки. Так от я вам скажу, що це не інвестиційна Мекка, а інвестиційне болото та політика, яку ви проводите цією імітацією. Тому що ви займаєтесь підгонкою рейтингу Doing Business для того, щоб отримати черговий кредит, для того, щоб отримати чергову подачку замість того, щоб розвивати економіку, залучати інвестиції. Я бачу, що вам навіть нецікаво те, що я кажу. Але, я думаю, що мільйонам українцям це болить, мільйонам українцям це цікаво, і це дуже важливо.

Я вам скажу, яка реальна ситуація. Реальна ситуація така, що Україні, щоб вирівнятися за інвестиціями з Польщею, треба залучити 200 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій. При вашій політиці сьогодні країна залучає 2 мільярди інвестицій на рік. Більш того, це нереальні гроші у виробництва, а це реструктуризація боргів в основному в банківському секторі.

Тому такими темпами, як сьогодні, Україні до Польщі 100 років, якщо Польща почекає на місці, через вашу політику і через політику Президента, на яку ви посилаєтесь.

Тому я би дуже хотів, щоб ви почули голос українських виробників, роботодавців, підприємців, бізнес-асоціацій і втілювали в життя реальні рецепти економічного розвитку, тим більше, що вони…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. … ці рецепти є, вони напрацьовані і Федерацією роботодавців України – Маніфест роботодавців, і Українською радою бізнесу, і УСПП, і іншими поважними організаціями, здешевлення кредитів – Експертно-кредитне агентство, індустріальні парки, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, зміна монетарної політики Нацбанку. Але ви цим не займаєтесь, ви не приділяєте цьому часу, ви займаєтесь імітацією, а Україні потрібні реальні системні структурні економічні реформи.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення народного депутата Сергія Капліна.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники, дорогі колеги, за 3 години роботи Погоджувальної ради десятки мільйонів пенсіонерів, мільйони пенсіонерів, робітників, селян, військовослужбовців, наших громадян, які знаходяться за межами країни, не почули жодного слова про пенсіонера, про робітника, про селянина, про їх зарплати, про пенсії, про тарифи. Україна потопає в протиборстві кількох кандидатів в Президенти із з'ясування відносин, які переходять на істерики замість того, щоб поставити країну на рейки соціального курсу і вирішувати ті реально питання, які сьогодні простих українців турбують. І тому я хотів би,  користуючись нагодою, звернутися до присутнього тут Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Кубіва з двома робочими питаннями.

Перше. Мені стало відомо, що ви в середу збираєтеся переглянути 704 постанову, яка регулює порядок виплати пенсій майже мільйону військових пенсіонерів МВС і Міністерства оборони. Ви збираєтеся на 25 відсотків зменшити їх утримання. Я попереджаю (слухайте уважно!), я попереджаю, ми з сотнями тисяч цих людей вийдемо під Кабмін і місця живого не залишимо від Кабміну, якщо ви тільки спробуєте це зробити. Досить гратися в маніпуляції із пенсіями тих людей, які їх заслужили, які ризикували своїм життям, щоб ви в добрі, в теплі сиділи, 27 років охороняли Конституцію, охороняли вас. Це перше.

Друге. Ми зібрали 20 тисяч підписів для того, аби 200 тисячам, 250 тисячам соціальних працівників, які є щитом сьогодні нинішньої влади, які пояснюють, чому немає пенсій, зарплат, щоб їм збільшили…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. … 20 тисяч соціальних працівників вже підписалося під нашою вимогою збільшити зарплати цій категорії населення, яка сьогодні фактично на передовій соціальній. Вибачте, не Президента, не Прем'єра і не Першого віце-прем'єра прості люди називають "проститутками", розумієте. Коли не отримають субсидій, соціальної допомоги і іншого. Вони за вас там віддають душу, життя своє віддають. Дайте їм гідну…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від… Народний депутат Довбенко від… Це від комісії ви, так? Так, прошу. Будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, я переконаний, що фахово підготовлений проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної профільним комітетом ми приймемо у другому читанні найближчим часом. Але після закінчення його розгляду нашої уваги буде потребувати ще багато питань, без яких неможливий  рух нашої країни євроінтеграційним шляхом і виконання міжнародних зобов'язань.

Сьогодні у нас у Верховній Раді буде місія МВФ, яка представлятиме інтереси міжнародних фінансових організацій та донорів. І їх увагу буде привернуто до того, яким чином ми плануємо виконувати домовленості наші, зафіксовані у меморандумі. Найбільша увага в нашій дискусії буде приділена проекту Закону 2413-а це щодо змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг.

Це також проект Закону 2456-д щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Дуже важливо, щоб ми включили ці, а також проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу у порядок денний. І я переконаний, що, поставивши на голосування, ми все-таки проголосуємо за ці законопроекти і гідно виконаємо взяті наші зобов'язання перед міжнародними фінансовими організаціями і донорами.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Величкович Микола Романович.  

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Користуючись нагодою, що тут є присутній Перший віце-прем'єр-міністр, хотів би звернутися на початку свого виступу до нього.

Вже третій місяць Міністерство соціальної політики України не фінансує оздоровлення та відпочинок дітей у дитячих центрах "Артек" (це який перенесений був з Криму і знаходиться зараз під Києвом) та "Молода гвардія". Дитячим центрам загрожує відключення електропостачання, накопичується заборгованість по заробітній платі їхнім працівникам та оплаті податків, вже нараховані штрафні санкції. За нашою інформацією, міністерство програло у суді колишньому високопосадовцю, і через це арештовані деякі рахунки. Але чому через ці розбірки мають страждати діти, які відпочивають у "Артеці" та "Молодій гвардії"? Це діти-сироти, діти учасників бойових дій, діти з багатодітних сімей та інші. Тим більше, що така ситуація повторюється вже другий рік.

Просимо вас, шановний Степане Івановичу, взяти під особистий контроль розв'язання цієї ситуації, а до Комітету з питань бюджету прохання: погодити відповідний перерозподіл видатків бюджету.

Наш комітет підтримує цей законопроект, який буде на цьому тижні розглядатись, це законопроект про мову. Ми сподіваємося, що він буде прийнятий у найкоротший період, і усі фракції, усі депутати незалежно від політичної  спрямованості підтримають цей законопроект, який потрібен для нашої країни.

Але, попри те, просимо включити до порядку денного після цього закону у порядок денний, це реєстраційний  номер 9290, законопроект щодо забезпечення виконання Конвенції про цивільно-правовий аспект міжнародного викрадення дітей, проект Закону про внесення змін до Закону "Про фізичну культуру і спорт" (9443), про спортивну студентську спілку і Українську федерацію…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.  І нарешті, щоб ми змогли  розглянути Постанову про присудження у 2018 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді в розвиток парламентаризму (реєстраційний номер 9282).

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. По-перше, дякую колегам, які звертали свою увагу щодо розвитку  виробництва в Україні, підняття власної економіки. Насправді, ми маємо цим займатися найближчі 5 років. Але для того, щоб займатися економікою, треба було насамперед зберегти країну і відновити її як державу, і саме цим ми займалися спільно з Президентом ці 5 років. А тепер далі треба рухатися в економічному  напрямку, однозначно.

І тут деякі  кандидати в Президенти і їх посіпаки називали цифри щодо сплати податків. Так я от хочу донести всім, до відома всіх українців, що якраз корпорація, яка не є газовою корпорацією, корпорація "Рошен", сплатила в 2018 році 2 мільярди податків, і крім того 1,2 мільярда направила коштів на потреби АТО. Нехай назвуть ще хоч один такий крок тих, хто не має офіційних ні доходів, ні інших доказів щодо сплати податків в бюджет.

Тепер, що стосується роботи комітету. Я хочу наголосити, що 14 березня закінчується строк подання пропозицій до другого читання по законопроекту щодо Інституту авторизованого економічного оператора. Я хочу, щоб всі зараз, хто розуміється в цій справі митній, якнайшвидше подавали пропозиції для того, щоб ми ще створили робочі групи і в комітеті змогли спільно розглянути всі пропозиції, і до другого читання винесли законопроект, як тільки закінчимо розгляд Закону про мови. Тому що за нами, за нашим комітетом, є таке зобов'язання, до кінця цієї сесії розглянути два законопроекти, це про Інститут авторизованого економічного оператора і законопроект 9532 про режим спільного транзиту. Бо ми в четвер не встигли його розглянути по суті, включили в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. І ми маємо його обов'язково розглянути в першому читанні, тому що, згідно із статтею 15а Конвенції про процедуру спільного транзиту, будь-яка третя країна може стати договірною стороною цієї конвенції, якщо її запрошено дипозитарієм конвенції за рішенням Об'єднаного комітету. А для того, щоб нас запросили, ми маємо доказати спроможність виконувати її умови протягом одного року, і нам треба країні дати цей шанс…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І вітаю з прийняттям закону в попередній четвер, за який так ми вболівали на Погоджувальній раді.

І Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий, шановні колеги! Зараз звертаюся, пане Андрію, до вас і, пане Степане, до вас, як представника Кабінету Міністрів. Зустрічаюся останнім часом з нашими медиками, з медсестрами, з лікарями, вони доведені просто до відчаю. Уявіть собі, що в онкологічному відділенні на 45 онкохворих одна медсестра. Ви можете собі уявити, що це таке?! По-перше, як можна дати людям якусь допомогу?! По?друге, яке навантаження на людину?! Медсестри звільняються з роботи. Мова йде про вторинну, третинну ланку, яка не фінансується сьогодні так, як потрібно. 100 тисяч підписів передано в Кабінет Міністрів  з вимогою змінити, переглянути тарифну сітку. Медсестра отримує мінімальну зарплату і лікар отримує мінімальну зарплату в державі. На тому фоні, що просто українська нація вимирає, і ця допомога для неї недоступна. Що зроблено урядом для перегляду тарифної сітки? Що зроблено урядом для збереження кадрів медичного персоналу? Це найдорожче, що у нас є сьогодні.

Наступне. Комітетом охорони здоров'я підготовлені стратегічні, ключові закони, які дозволяють підняти якість медичної допомоги і зберегти життя і здоров'я людей. Закон про санітарно-епідеміологічне благополуччя. Скільки можна вже його тягнути?! Ви просто хочете дочекатися нової черги ботулізму влітку, восени?! Винесіть його на розгляд. Закон про лікарські засоби, Закон про лікарське самоврядування – ключові, стратегічні закони, які дозволяють реформувати систему охорони здоров'я.

І наостанок…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І наостанок, без введення загальнообов'язкового державного медичного страхування не буде реальних змін, медицина не стане доступною для людей. На сьогоднішній день онкологія фінансується на 30 відсотків від потреби, серцево-судинні хвороби фінансуються на 30 відсотків від потреби, а це 80 відсотків смертності нашого населення. Фінансуванням єдиної первинної, тільки первинної ланки не можна змінити цю криву, а…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка,  Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, пане Голово! Доброго дня, колеги! Минулого тижня українська делегація на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром Степаном Кубівом була на зустрічі цифрових міністрів в Бухаресті. І ми представили там єдину позицію від України, чи не вперше по питаннях цифровізація та ІТ. І, Степане Івановичу, я звертаюсь до вас, для того, щоб закріпити, так би мовити, цей успіх, створити ту робочу групу, про яку ми домовлялися, щоб всі парламентські ініціативи, Кабінету Міністрів  ініціативи і інших ми змогли вибудувати в єдиний напрямок розвитку цифрової економіки. На жаль, ми не можемо похвалитися прийняттям цифрових законів. Я б хотів би звернутися до керівників фракцій, що, якщо ви тут говорите про прозорість, про боротьбу з корупцією, то, будь ласка, запросіть своїх депутатів, коли голосуються цифрові законопроекти, до залу, і покажіть, що ви дійсно за нову Україну, за цифрову Україну, а цифровізація вбиває корупцію. І хотілося б тоді побачити, як депутати коаліції підтримують такі цифрові закони.

Я після Бухаресту був у Таллінні спостерігачем за виборами в естонський  парламент. Звичайно, можна говорити багато про те, наскільки вони попереду нас, і електронне голосування, і як вони голосують. Але питання в нас самих: за 5 років, що ми зробили? Ми не змінили систему виборчу, ми не змінили систему голосування, ми будемо  голосувати точно так же, як і 5 років тому. Хто в цьому  винний? Знову агресія, чи хто винен? Я вважаю, тому що немає бажання реально змінювати щось, немає бажання, на жаль, ні в кого запроваджувати новітнї технології, немає бажання робити  вибори прозорими. Військовий бюджет, вибачте, прозорим…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … оце є і відповідь. А  чи рухаємося ми вперед або  покриваємо ту ж саму  корупцію? Так – цифровізація вбиває  корупцію. 

Я хочу подивитися на фракції тих кандидатів у Президенти,  як  вони все ж таки проголосують ще в цьому  скликанні за пакет цифрових законів.       

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

На жаль, справді ніхто  публічно не виступав проти законів, але в залі  голосів не надавали, тричі ми робили спробу. Якщо є  якісь до законів претензії, вийдіть публічно, скажіть: проти цього й проти цього. Повна мовчанка, всі формально підтримують, коли  голосування – 150-160 голосів. Але ми ці спроби не зупинимо. Я думаю, що ми дійдемо до того дня, коли ми зможемо пакет ваших законів у Верховній Раді  прийняти і запустити їх  в дію.

Будь ласка, Попов Ігор Володимирович.

 

ПОПОВ І.В. Шановний  Андрію Володимировичу, шановні  колеги! В середу 13 березня Комітет з питань запобігання протидії корупції заслухає звіт про діяльність Національного антикорупційного бюро України за останні півроку. Я впевнений, що ми будемо обговорювати не лише звіт, а  отримаємо відповіді на наші запитання про стан резонансних  розслідувань, які зараз дуже цікавлять суспільство.

Крім того, Верховна Рада повинна заповнити правовий вакуум, який створився після скасування Конституційний Судом України статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Звичайно, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів розглянув ті законопроекти, які на сьогодні зареєстровані у Верховній Раді, в тому числі визначені як невідкладні.

Проте, прошу керівництво Верховної Ради  України, керівників фракцій і груп звернути увагу на весь блок декларування та перевірки декларацій, тому що в нас уже чотири роки працює ця система, і вона вже показала, що її треба і потрібно вдосконалити, тому що деякі елементи працюють недостатньо ефективно.

До прикладу, ми у Верховній Раді  вже піднімали питання, яке залишилося невизначеним – це щодо декларування посадових осіб, юридичних осіб публічного права. Це, перш за все, державні концерни. От зараз ми обговорюємо підозри в корупції в певних підприємствах "Укроборонпрому". Так от, зараз зобов'язані декларувати, перш за все, головний бухгалтер, керівник, члени наглядової ради. Але є ряд інших посад, для яких також варто було б запровадити електронне декларування.

Є у Верховній Раді законопроект, який регламентує спеціальний порядок декларування для негласних штатних співробітників спецслужб. Він уже узгоджений всіма заінтересованими сторонами, він також допоможе навести в цьому порядок.

Потрібно прийняти законопроект про підключення НАЗК до ще трьох державних реєстрів з тим, щоб їхній модуль арифметично-логічного  контролю повноцінно працював і виконував свою роботу.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПОПОВ І.В. Коли ми дійдемо, а це буде найближчим часом, до розгляду в сесійній залі законопроекту про незаконне збагачення, пропоную в один блок це об'єднати з іншими законопроектами, які вдосконалюють процедури декларування, електронного декларування, а також я сподіваюся, що з цього року Верховна Рада призначить і проведе щорічні парламентські слухання про стан  реалізації засад антикорупційної політики в Україні, відповідний проект Постанови 10034. Законопроект підготував та зареєстрував.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ну, по-перше, я хочу сказати, що мільйони українців і тут, і за кордоном і не тільки українці дивляться роботу Верховної Ради і нашу Погоджувальну раду, я просто от пропоную кожному з нас передивитися, особливо першу частину того, що тут відбувається. Я думаю, що кожному з нас подобається "95 квартал", але ж давайте не перетворювати Погоджувальну раду і Верховну Раду України в цей "квартал", ну, це неможливо.

Дивіться, що відбувається взагалі в країні, в Черкасах Президент України говорить про високотехнологічне озброєння, про високоточне озброєння, яке може стримувати агресора, і в той же час його атакують. Що відбувається тут? Люди ж дивляться на нас і кажуть: це еліта, яку ми обрали – ну, точно не еліта. Я просто запрошую, залишилося не так багато часу, давайте показувати приклад українському народу толерантності, в гонитві за владою ми повинні пам'ятати нашу відповідальність за те, що Україна – єдина країна і її зруйнувати дуже просто. Але наша відповідальність за те, щоб вона була і через сто, і через тисячу років. Просто ще раз прошу за політичними іграми не забувати про Україну і про простих українців.

Тепер, що стосується роботи. Комітет з питань науки і освіти повністю підтримує Закон про мову. Чому? Тому що для нас є дуже важливим там імплементація 7 статті Закону "Про освіту" вже в редакції, яка узгоджена з Венеційською комісією, і тому ті питання, які є до нас від наших колег з Європи, ми повинні якомога швидше прийняти.

Наступне. На попередньому пленарному тижні відбулося засідання комітету, розширене засідання, і вперше ми проголосували за новий, абсолютно новий спеціальний Закон про фахову передвищу освіту. Ми прийняли компроміс...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. 8321-д – це законопроект, якщо ми його заносимо "під купол", приймаємо, ми розпочинаємо дебати щодо прийняття в цілому, і ми вперше врегулюємо питання щодо технікумів і коледжів, які будуть відноситися до цієї ланки освіти. А це допоможе нам швидко також прийняти Закон про профтехосвіту. Таким чином, як тільки ми  закінчимо прийняття Закону про мови, у мене велике прохання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я розумію, що ми, дійсно, входимо в таку… Закон про мови, і євроінтеграційні наші борги відкладаються, але всі ми про них знаємо. Я хотіла би сказати, що на цьому тижні буде офіційна делегація, останнє засідання Парламентського комітету асоціації  з нашими колегами-євродепутатами. На жаль, є проблемні питання, які нам будуть ставити: це і те, що стосується рішення Конституційного Суду; це те, що стосується металобрухту, який раптом чомусь в останній сесійний тиждень виник і був проголосований. Також, на жаль, нам  будуть питання те, що стосується технічних регламентів (6235).

Просто я дуже сподіваюся, що все ж таки після дуже такої,  наразі ми бачимо, антидипломатичної передвиборчої кампанії, а я дуже сподіваюся, що всі кандидати, які є керівниками фракцій, які вважають себе євроінтеграторами, повернуться до нормальної роботи в залі, і ми все ж таки  будемо продовжувати, дійсно, працювати на державні інтереси, а не на партійні інтереси.

Тому закликаю просто колег після, дійсно, розгляду важливого законопроекту про мови, все ж таки, Андрію Володимировичу, сконцентруватися і деякі борги щодо змін  до Митного кодексу, те, що стосується знову ж таки по нашій "дорожній карті", максимально внести в порядок денний і проголосувати, коли  вже більш-менш ситуація заспокоїться.

Дуже  дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пані Маріє.

І ви, напевне, маєте змогу спостерігати, як кожного сесійного тижня я не тільки пробую, я ставлю і наполягаю. Більше того, я принижуюсь – по 10, по 15 раз ставлю. І коли заключний євроінтеграційний закон, який стосується промислового безвізу, так, номер я не пригадую, я ставив раз 10-15 на голосування, 2-3 голоси на вистачало. По 2-3 голоси не вистачало. І хтось постійно бавився, додаючи-не даючи.

Я наголошую ще раз, я не просто роблю спроби, я наполягаю і звертаюсь до залу. І для мене це було справжнім приниженням – 10-15 раз євроінтеграційний закон. І я ще буду розбиратись, чому так могло статися, чому так могло відбутись.

Бо знову ж таки формально всі "за", формально всі підтримують, доходить до залу – появляються якісь лобістські чи невідомо які інтереси, і на табло – 222, потім 217, потім 215. (Шум у залі)

 І я буду озвучувати, 6235, я буду озвучувати, хто не голосував. Хай пояснюють суспільству. Бо звернення йде до мене, я буду пояснювати по кожному євроінтеграційному закону, хто і як голосував, і чому голоси не були додані. Чому чи ви, чи я, їдучи за кордон, маємо соромитися і червоніти перед нашими західними партнерами? Якщо є застереження, я весь час говорю: голови фракцій, говоріть на Погоджувальній раді, я навіть не буду їх пропонувати в порядок денний. Але коли всі мовчки хитають головами, а під час голосування не додають голосів, це справді не робить честі українському парламенту. Я кажу, буду по кожному євроінтеграційному закону робити окрему увагу і окремо давати можливість глянути, хто і як голосував під час тих законів.

І дякую вам за вашу роботу.

Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, щодо проекту розкладу пленарних засідань Верховної Ради на поточний тиждень у Комітеті з питань бюджету немає пропозицій і зауважень.

Разом з тим прошу передбачити розгляд на цьому тижні: законопроект 6007 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо передачі майна до державної та комунальної власності, щодо якого є позитивний висновок профільного Комітету з питань економічної політики.

На превеликий жаль, рік часу чи більше цей закон не може увійти… в тих законах, які є прохідні, щоб його прийняти. І доводжу до вашого відома, що ці дороги, які належать освітянським закладам, абсолютно не ремонтуються. Підтверджую, що будуються державні дороги, на які виділені мільярди коштів, будуються дороги місцевого значення, на які виділені також мільярди коштів, а на превеликий жаль, на ці дороги – ні. І тяжко пояснити виборцям, людям, які не можуть зрозуміти, чому не ремонтуються ці дороги. На превеликий жаль, чи Міністерство освіти, чи навчальні заклади не можуть собі дозволити виділити ці кошти для ремонту цих доріг. Також безгосподарність цих навчальних закладів до їхніх приміщень приводить до їхнього руйнування, а поміж тим такі приміщення потрібні для дитячих садочків, для закладів культури, медицини і освіти.

Дуже прошу вас поставити цей закон як прохідний для того, щоб ми його прийняли – 6007.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І Козаченко Леонід Петрович.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую, Андрію Володимировичу.

Хочу нагадати про те, що у Верховній Раді зареєстровано 133 законопроекти, які мають відношення до сфери аграрного виробництва. 46 з них розглянуті профільним комітетом, і ці законопроекти, в першу чергу, мають відношення до кореляції національного законодавства з законодавством Європейського Союзу, також вони стосуються вирішення проблем функціонування ринку сільськогосподарських земель в Україні, мають відношення до протидії рейдерству і створення також сільськогосподарських кооперативів та інших питань, які будуть позитивно впливати на подальший розвиток аграрного виробництва в нашій державі.

Ми дуже вдячні за те, що 7 проектів законів, які мають відношення до цієї проблематики, передбачається розглянути на поточному тижні. Серед них євроінтеграційний законопроект 9022, який спрямований на гармонізацію законодавства в сфері ідентифікації та реєстрації тварин з європейським законодавством. Також законопроект 6527-д, метою якого є комплексне врегулювання всіх правовідносин стосовно утворення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів. Також 6355, законопроект 4922-д, 3157 – це законопроекти, які мають відношення до вдосконалення сфери страхування, до питань, пов'язаних із зрошенням в сільськогосподарському виробництві, та питань реформування системи центральних органів виконавчої влади відносно тих законів, які були прийняті у 2014 році. Все це дуже важливо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Ці дуже важливі законопроекти мають позитивний вплив не тільки на аграрну сферу, а в цілому на розвиток економіки нашої держави. Тому я закликаю моїх колег проголосувати за ці законопроекти, якщо вони будуть поставлені на голосування у сесії на поточному тижні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Леоніде Петровичу, дякую.

І нагадаю вам, що не тільки цього тижня, а три попередніх тижня поспіль я ставив блок аграрної політики не тільки в прохідну, а буквально в передову частину. І після того, як я проводив рейтингове голосування, комітет підходів і просив: знімайте – немає голосів. (Шум у залі)

 Так, три тижні поспіль, коли ви наголошуєте, що не попадають в порядок денний. Вони попадають, вони є в порядку денному. Очевидно, треба буде спільно попрацювати з залом, щоб вони не тільки були в порядку денному, а ще мали достатню кількість голосів. Бо ви правильно зазначили, два з них є надважливі євроінтеграційні закони, які, власне, нашу співпрацю з Євросоюзом виводять на новий рівень.

Дякую вам.

Колеги, від народних депутатів. Чотири народних депутата записалось. І я по хвилині, щоб без затримок ви змогли швидко виступити.

Перший – Помазанов Андрій Віталійович.

 

ПОМАЗАНОВ А.В. Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт".

Доброго дня, шановні колеги, головуючий! Моє питання сьогодні привернути увагу народних депутатів до проблематики, яка сталася і продовжує відбуватися на території всієї нашої держави. Я розумію, що на сьогодні всі захоплені передвиборчими перегонами, всі борються у кого кращі виборчі гасла, але на сьогодні, на жаль, серед виборчої політики ми не помічаємо проблем громадян. Я говорю про те, що на сьогодні на сайті існує такий механізм, як петиції на сайті Верховної Ради, і знаємо, що в минулому році петиція щодо заборони виробництва хутра на території України набрала більше 27 тисяч голосів. Знаємо, що відповідно до Регламенту відповідна петиція повинна була направлена бути до профільного Комітету з питань екологічної політики, і вона була направлена. Але, на жаль, я маю констатувати, що профільний комітет знехтував своїми обов'язками...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПОМАЗАНОВ А.В. ... знехтував своїми обов'язками розробити відповідний законодавчий акт, тому почути всіх виборців, всіх громадян довелося народним депутатам без комітету. І ми розробили цей законодавчий акт, який проробляє механізм, який дозволить функціонувати певний період хутровим фермам, а потім – з 2025 року їх заборонити. Ми розробили такий законопроект. Це 36 народних депутатів.

Тому прошу сьогодні, я звертався, Андрію Володимировичу, до вас, і ви дали доручення...

 

ПАРУБІЙ А.В. Я нікому не даю, і тому вам не дам. Я цілковито підтримую даний законопроект. І справді, ми очікуємо рішення комітету. (Шум у залі)

 Ні, я нікому не даю і не порушую правил. І як тільки їх порушу,  це буде мати дестабілізуючий фактор для Погоджувальної ради. А нас і так намагаються дестабілізувати, ми ж не будемо самі дестабілізовувати. Підійдете до мене, ми з вами вирішимо все, що необхідно зробити в технічному плані для коригування.

А зараз слово для виступу я надаю народному депутату України Остріковій Тетяні Георгіївні. Будь ласка.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги, шановний пане Голово. Безумовно, питання мови і голосування за Закон про державну мову – це дуже важливо. Але вчергове, питання економіки, питання, які сьогодні турбують бізнес, перевірки Держпраці, драконівські штрафи, які мільйонами нараховуються, митні питання, робота Державної фіскальної служби знову поза нашим порядком денним. І я вчергове звертаю увагу, що питання економіки, як завжди, чомусь не на часі.

А між тим, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша держава взяла на себе зобов'язання, які стосуються  системи спільного транзиту та єдиного адміністративного документу. І це мало бути зроблено протягом одного року з дати набрання угодою чинності, тобто це на сьогоднішній день вже наше прострочене зобов'язання. А що це дає, простою мовою – це обмін електронними даними  з митницею, це прозоре транзитне переміщення вантажів, це загальноєвропейська електронна система транзиту, коли товар за однією митною деклараціє Т1 можна перемістити, умовно кажучи, там з Мадриду...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Це загальна фінансова гарантія, це самостійне накладення пломб спеціального типу. І, колеги, головне для держави нашої – це обмін даними по тій системі з митними адміністраціями різних країн. І це би припинило схеми перерваного транзиту.

Тому я дуже прошу, шановний пане Голово, законопроект 9532 розглянути якомога швидше про приєднання України до Конвенції про спільний режим транзиту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Барна Олег Степанович, будь ласка.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Очевидно, слухати деякі крики корисних прокремлівських ідіотів недоречно під час таких вирішальних подій, які відбуваються в Україні. І звинувачувати Президента по сплаті податків за землю чи майно, яке не працює, на території Росії… Очевидно, скоро ті прокремлівські корисні будуть звинувачувати кожну людину, якій є більше 30 років, за те, що вона колись була громадянином Радянського Союзу. І дай Бог, щоб вся в подальшому майбутньому, вся земля і нерухомість Росії належала українцям.

Але зрада заключається в тому, коли зраджували політично, економічно, хіхікали з Путіним, здавали нашу економіку, Росії переплачували десятки мільярдів щороку…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БАРНА О.С. …за які фінансувалась російська армія, а наша умисно знищувалася – оце є зрада!

Тому я прошу український народ до розсудливості і розумності. І прошу взяти до уваги, включити в порядок денний економічно утворюючі законопроекти, особливо щодо розвитку спиртової галузі 7348, 8557, що дасть можливість розвинутись аграрному регіону Тернопільщини.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І заключне від народних депутатів, Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги! 204-й виборчий округ, Хотинський, Сокирянський, Кельменецький, Заставнівський райони. Минулого тижня провів зустрічі з громадами під час звітів голів громад і ОТГ. Одне з головних питань у людей – це катастрофічне падіння, майже в 10 разів закупівельних цін на яблука для переробки на концентрат та виробництво соку.

Садівництво – це є одним з головних напрямків розвитку сільського господарства мого 204-го виборчого округу.

І я повинен обійматися цим питанням, тому що цікава деталь, на зовнішніх ринках збуту концентрат не впав в 10 разів і ціна майже не змінилася. І люди справедливо питаюсь: як держава допоможе їм, адже всі зазнали значних збитків, люди не мають коштів для продовження садівництва і для закупівлі хімічних препаратів захисту вже в цьому році. Я вбачаю в цьому картельну змову переробників і звертаюся до Антимонопольного комітету України…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Звертаюся до Антимонопольного комітету України терміново розслідувати можливість картельної змови і притягнути винних осіб до відповідальності. Також звертаюся до Першого віце-прем'єр-міністра Степана Івановича Кубіва, щоб уряд терміново розробив програму захисту галузі садівництва, тому що вже почалися факти масового продажу садів, а також вирубки новонасаджених садів. Треба захистити наших садівників.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І уряд відповіді на запитання народних депутатів буквально до 2 хвилин, і завершуємо Погоджувальну раду.

Будь ласка, пане Степан Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, перш за все, дякую вам за те, що ви сьогодні збалансували по-державницьки засідання Верховної Ради.

Друге. Дякую вам і Ірині Геращенко, і Геннадію Кривошеї про законопроект відновлення промислового безвізу, що ви хочете виступити лідерами даного проекту.

Щодо цифрової економіки, пан Данченко дав чітку оцінку і наша спільна співпраця дала успіх у міністрах економічного розвитку в Бухаресті, де були представники ЄС. Але разом з тим ми повинні в законопроекті, про який ми говорили щодо військових стандартів, технічних регламентів, стандартизації інтелектуальної власності, метрології, режим спільного транзиту, фінансові послуги, відмивання коштів і виробництво рідкого палива з біомаси, я передав у секретаріат, і ми розуміємо, що це наша дорога до 1 травня після проголошення закону, яка дозволить піднятися по легкості ведення бізнесу.

Разом з тим хочу сказати, що питання, які сьогодні піднімали по митниці, транзиту, електронні бази, обмін базами, вони в полі зору уряду. І я відповідно проінформую на урядовій нараді.

Питання щодо формування цифрової економіки і переліку – це спільна робота. Я думаю, що тут ми повинні разом прийняти ті закони, які необхідні нам для проведення.

І останнє, щоб я хотів сказати, що питання роботи комітетів і міністерств сьогодні є на доброму рівні і, я думаю, це дозволить прискорити прийняти ті закони, про які ви сьогодні інформували, шановні народні депутати, Верховну Раду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І ви про яблука не забудьте. У нас в Хотині найкращі яблука в світі.

 

КУБІВ С.І. Андрію Володимировичу, одну хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка.

30 секунд, включіть.

 

КУБІВ С.І. Запит народного депутата Максима Бурбака є дуже важливий. Тим більше, ми говорили ще і до засідання, і ми публічно проінформуємо про нашу дію по даній проблематиці, яка є правдивою на сьогоднішній день.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже, колеги, я хочу подякувати всім за участь і подякувати тим, хто до завершення Погоджувальної ради перебуває і бере участь в її роботі. Не як на брифінг приходить, як добре зазначив Олександр Співаковський, на Погоджувальну раду, на найвищий орган Верховної Ради України, як на брифінг приходять для двохвилинного повідомлення для кліпу і зникають, і не цікавить їх дальше робота Верховної Ради України.

 Я хочу наголосити, і це має бути наша спільна позиція, не дати перетворити Верховну Раду України, як і країну, в майданчик для виборів.

Я нагадаю, 5 років тому, коли йшла агресія на Україну, я тоді мав честь бути Секретарем Ради національної безпеки і оборони України, ми берегли країну від потрясінь, ми розуміли: спочатку – держава, а потім вже кандидати. У нас, на жаль, деякі кандидати ставлять себе, а потім державу і все інше. Нам треба зберегти державу і цих два тижні до виборів. Наше спільне завдання: не дати розбурхати, не дати дестабілізувати, не дати розхитати головні інституції держави. І я впевнений, якщо ми будемо спільно і не тільки мовчки, а займаючи таку ж позицію, як сьогодні і Співаковський, і інші голови комітетів, ми зможемо добитись того, щоб вибори пройшли чесно, відповідально і відкрито, щоб люди мали можливість висловити свою позицію і не дозволити жодних сценаріїв дестабілізації, бо це сценарії зовнішні, це сценарії неукраїнські. 

На цьому я завершую Погоджувальну раду Верховної Ради України.

Завтра о 10-й годині всіх очікую в залі для продовження нашої роботи. 

Дякую.

Повернутись до публікацій

Версія для друку