СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

19 листопада 2018 року, 11 година


Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, приготуватись до напруженої роботи. Будь ласка, займайте робочі місця.

Ще раз доброго ранку, колеги! Я на початку зроблю кілька важливих повідомлень.

Перш за все, сьогодні зранку зі Вселенської Патріархії я отримав інформацію і вважаю за потрібне поділитися з вами, бо це стосується майбутнього Української помісної православної церкви. 27-29 листопада в Стамбулі відбудеться Синод Вселенського Патріархату, який затвердить текст Томосу для Православної церкви в Україні. Під цим Томосом поставлять свій підпис всі члени Синоду Константинопольської православної церкви. І це відкриває шлях для оголошення Всеукраїнського архієрейського об'єднавчого собору в Києві. Попередньо планується, що він відбудеться на початку грудня в Києві.

Це для того, щоб не було дискусій стосовно різних дат проведення собору в Києві. Ми тісно співпрацюємо зі Вселенською Патріархією, і тому зберігаємо спокій і чекаємо на це, направду, історичне для нашої країни рішення.

Також, колеги, я хочу повідомити і нагадати, що цього тижня Україна і весь вільний світ вшановує пам'ять мільйонів українців, знищених сталінським кривавим режимом через Голодомор.

І за ініціативи і Комітету у закордонних справах у п'ятницю відбудеться засідання у Верховній Раді України о 15 годині у зв'язку з 85?ми роковинами Голодомору 1932-1933 років. Тож запрошую усіх народних депутатів взяти участь в цьому засіданні, куди приїдуть багато іноземних наших гостей і запрошених для відзначення цієї трагічної події. О 15-й годині в п'ятницю, нагадую.

І, колеги, з приводу порядку денного. Нагадаю вам, що минулого тижня ми не завершили розгляд питань стосовно охорони тваринного та рослинного світу. Це 6598 і 7267. І тому ми продовжуємо розгляд цього питання. Я нагадую, ми майже завершили обговорення. Лишилося виголосити заключні слова, і ми не можемо перервати цей процес. Тому у вівторок, завтрашній день, має розпочатися з розгляду тих питань.

Наступне. Вже кілька тижнів Комітет аграрної політики, я не бачу Бакуменка, очікує блок (ви будете замість нього) блок аграрних питань. І, фактично, усі питання, які подані комітетом, а також в тій послідовності, в якій запропонував комітет, ми пропонуємо розглянути у вівторок першим блоком блок питань аграрної політики.

Наступний блок – це направлення на висновок Конституційного Суду теж питань, які відтягуються вже третій тиждень, про перейменування двох областей – Кіровоградської і Дніпропетровської – які допоможуть нам завершити питання декомунізації. І я сподіваюся, що ми зможемо у вівторок пройти як блок питань аграрної політики, так і блок питань декомунізації.

Колеги, в середу традиційно ратифікації. Але також звернулися і кілька фракцій, і комітет профільний, щоб ми могли в середу почати розгляд питання одного з найбільш масштабних в останній період – це питання стосовно кримінальних проступків 7279-д це друге читання, там майже тисяча правок. І тому є пропозиція, щоб ми в середу розпочали розгляд цих правок і відповідно в четвер змогли вийти зранку на прийняття рішення.

І, колеги, у четвер теж пропонується, щоб ми пройшли розгляд Бюджетного і Податкового кодексів. Хочу вам нагадати, що згідно Регламенту до 1 грудня Верховна Рада має розглянути і Бюджетний, і Податковий кодекси. Бюджетний кодекс вже комітетом підготовлений. І рішення комітету, і всіх правок, вже має бути в найближчий період. І Податковий кодекс, ми плануємо, що буде розглянутий у середу-четвер. І пропонується, і знову ж таки це наше зобов'язання згідно графіку прийняття бюджету, розгляд у четвер Податкового і Бюджетного кодексів, а також ряду питань, які стосуються прийняття бюджету: поміж них (я хочу нагадати) друге читання стосовно виділення коштів на ЦВК, у тому числі і на кібербезпеку; поміж них про публічні закупівлі – законопроект, який ми відтягуємо вже другий тиждень, але я впевнений, ми повинні його прийняти. І в четвер, я подіваюсь, буде високий рівень концентрації, і ми зможемо також розглянути проект Закону про публічні закупівлі. Тобто четвер планується виділити для питань бюджету, які передують прийняттю бюджету і які ми повинні прийняти, нагадую вам, до 1 грудня. Така наша…

 

ІЗ ЗАЛУ. Ще немає бюджету.

 

ПАРУБІЙ А.В. Коли буде поданий бюджет, ми будемо розглядати. Моя пропозиція як Голови Верховної Ради полягає в тому, щоб ми бюджет розглядали цього тижня. Напевно, ні для кого не є секретом, що для України цього тижня розгляд бюджету – це не тільки питання внутрішньополітичне, від розгляду бюджету до 1 грудня залежить наступний транш фінансової допомоги. І ми з урядом це питання узгодили, щоб уряд чимшвидше міг внести бюджет, і щоб ми після прийняття і Бюджетного, і Податкового кодексів могли перейти до розгляду бюджету. Звичайно, для цього буде необхідно пройти і консультації, щоб ми могли узгодити ці питання, і з головами фракцій, і з урядом. Але моя позиція полягає в тому, щоб ми не ставили під ризик фінансовий стан країни, щоб ми забезпечили і надходження макрофінансової допомоги. Моя пропозиція полягає в тому, щоб ми в четвер також і перейшли до розгляду бюджету. Я не пригадую, коли б так швидко приймала Верховна Рада бюджет, але якщо ми зможемо дисципліновано пройти всі ці етапи і узгодити всі позиції, я вважаю, це буде важливе і принципове рішення цього тижня.

Отже, такі пропозиції на цей тиждень, які ми обговорили і в четвер на нашій попередній непублічній Погоджувальній раді. І я пропоную обговорити цей план.

Нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо від фракції "Блоку Петра Порошенка". І я першому надаю слово для виступу голові фракції Артуру Герасимову.

Будь ласка, пане Артуре. 

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановні українці! Вже післязавтра Україна відзначатиме День Гідності та Свободи і п'яту річницю початку Євромайдану. Тоді український народ беззастережно заявив про свій вибір євроатлантичної та європейської інтеграції.

Тому фракція партії "Блок Петра Порошенка" нагадує парламенту про необхідність захистити вибір українського народу безпосередньо в Конституції України. Для цього вважаємо за необхідне підтримати запропоновані Президентом України Петром Порошенком зміни до Основного Закону про курс на членство у НАТО та ЄС щойно вони отримають висновок Конституційного Суду.

Переконані, український народ заслужив конституційне закріплення, повноцінну інтеграцію в НАТО та Євросоюз для надійного захисту і подальшого розвитку України.

Також хочу проінформувати, що українська делегація на чолі з депутатом нашої фракції Іриною Фріз провела потужну дипломатичну роботу на щорічній сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка щойно відбулася.

Результатом роботи нашої делегації стало врахування поправок України до Резолюції асамблеї, зокрема щодо готовності подальшої посиленості присутності НАТО в країнах Балтії, Польщі та Чорноморському басейні, засудження незаконного будівництва Керченського мосту, а також політики Російської Федерації щодо вибіркової відмови в доступі та безпідставної затримки суден в Азовському морі, статусу непідконтрольних територій України та Грузії, як окупованих, загрозливих наслідків проекту "Північний потік – 2" для енергетичної безпеки в Європі та інших.

Також хочу повідомити, що минулого тижня було відкрито відновлений українськими військовими міст на українському Донбасі біля міста Попасна, зруйнований терористами ще  у 2014 році. Нагадаю слова Президента Петра Порошенка: "Цей  міст, як і сотні інших об'єктів, які поступово відновлюються на українському Донбасі,  наочно демонструє: поки на окупованих російськими терористами територіях царить руїна, Україна відбудовує".

Також минулого тижня відбулося засідання Ради регіонального розвитку щодо реформи децентралізації під головуванням Президента України. Вперше в історії нашої держави центральна влада на чолі з Петром Порошенком віддала реальні повноваження та фінансування органам місцевого самоврядування. Міські, сільські голови та місцеві депутати отримали механізми для вирішення нагальних проблем своєї місцевості без участі центральної влади. Але на місця віддали не тільки гроші, а і відповідальність. Очевидно, це зрозуміли не всі мери і депутати міських рад і місцевих рад. Інакше б вони штучно не зривали початок опалювального сезону і не брали б власних виборців у заручники морозів, як у Смілі.

Так, втручання і жорстка позиція Президента Петра Порошенка повернула у Смілу тепло. А от до місцевої влади виникає одне питання: це просто некомпетентність чи свідомо заплановані кримінальні дії? Далі я перерахую деякі факти, а ви самі дасте їм оцінку.

В Україні теплопостачання дають 1 тисяча 146 комунальних підприємств. І Сміла єдина довела ситуацію до критичної межі. На найбільшій котельні міста Сміла були спеціально перебиті електричні кабелі  саме тоді, коли після втручання Президента України опалення почали включати. Хто ж так не хотів, щоб мешканці Сміли були з теплом? Точно не центральна влада.

Місцева влада свідомо політично блокувала запуск опалення, намагаючись будь-якими засобами підняти рівень незадоволення місцевих мешканців. Коли для запуску опалювального сезону було необхідно 8 мільйонів гривень, вони не знайшлися. Однак моментально знайшлися 10 мільйонів гривень на премії собі, улюбленим: керівництву міста та співробітникам виконкому міста Сміли. Ось як використовується бюджет цього міста, який складає майже 250 мільйонів гривень, і який завдяки децентралізації збільшився майже у два рази за останні 4 роки.

Чи не здається вам, що це яскравий приклад спеціального роздмухування проблеми з метою підняти напругу в суспільстві?

Я думаю, що Верховна Рада має дати оцінку таким діям, як міського голови, так і міських депутатів.

Пропоную, Андрію Володимировичу, щоб керівники фракцій проговорили, і якщо буде згода, підписали Постанову про перевибори у місті Сміла. 

Також вважаю, що  правоохоронні органи мають розслідувати цю справу як факт бездіяльності або ж як умисних дій чиновників, що мало не призвели до надзвичайних наслідків. 

Щодо порядку денного. Звичайно, на цьому тижні ми маємо приділити ключову увагу в бюджетному напрямку, перш за все, змінам до Бюджетного та Податкового кодексів, також законопроектам: 8496, 9241, 9151.

Що стосується ухвалення бюджету на 2019 рік, хочу ще раз наголосити на позиції нашої фракції: ми будемо підтримувати прийняття бюджету за умови виділення повноцінного фінансування на потреби армії та оборони, повного врахування вимог Президента Петра Порошенка по захисту соціально вразливих верств населення через субсидії та спрощення системи їх нарахування, збільшення кількості коштів на лікування хворих дітей, онкохворих та сільську медицину.

І на завершення. Можна 30 секунд, будь ласка?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Колеги, ми досі не проголосували за питання призначення Романа Зварича до комітету Верховної Ради. Блокуючи повноцінну роботу депутата понад півроку, ми тим самим виказуємо неповагу до виборців. Шановний Андрію Володимировичу, прошу знайти на цьому тижні час і це питання вирішити в сесійній залі.

Дякую заувагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Артуре, хочу наголосити для всіх. Справді, є інформація, що в середу Конституційний Суд вже дасть висновок з приводу законопроекту про внесення змін до Конституції щодо стратегічного напрямку розвитку країни, вступу в ЄС і в НАТО. Якщо Конституційний Суд справді в середу дасть таке рішення і буде рішення комітету… (Шум у залі) Так. Якщо буде таке рішення, тоді в четвер в нас може такий шанс появитись. Але поки немає рішення комітету і поки немає рішення Конституційного Суду, ми не можемо цього ні ставити в порядок денний, ні навіть проводити обговорення. Якщо буде рішення, в четвер зранку ми будемо мати змогу включити в порядок денний і проговорювати.

Теж, до речі, хочу наголосити, що в нас є подання від Генерального прокурора стосовно зняття недоторканності з народного депутата, і теж хочу нагадати, якщо буде рішення Регламентного комітету, я невідкладно змушений буду поставити це на розгляд, але, знову ж таки, це відбудеться тільки після того, як регламентний комітет прийме рішення, і відповідно у нас буде 5 днів від рішення регламентного комітету, щоб розглянути це питання на пленарному засіданні Верховної  Ради України.

І я запорошую до слова голову фракції "Народний фронт" Максима Бурбака. Будь ласка. 

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Цей парламентський тиждень особливий, маємо ухвалити Державний бюджет на наступний рік. Це буде черговий бюджет держави, яка воює за свободу і водночас проводить безпрецедентні реформи.

Наступного року буде додаткове навантаження на бюджет – вибори. І головною загрозою, як для бюджету,  так і для країни в цілому, вже зараз є популізм. Ще почуємо не одні захмарні обіцянки і космічні вимоги, адже легко все обіцяти і ні за що не відповідати. Легко на словах гарантувати,  але не пояснити, звідкіля на це візьмуться гроші. Так роблять тільки безвідповідальні демагоги.

Дуже влучно висловився лідер "Народного фронту"  Арсеній Яценюк. Цитую: "Людям розповідають про збільшення зарплат, але не кажуть, де візьмуть гроші; про підвищення пенсій, але мовчать, з яких надходжень; обіцяють знизити тарифи, але не дають відповіді про фінансові компенсатори".  На складні виклики пропонуються прості відповіді – це популізм вигідний, в тому числі, північному сусіду. Популізм, який сіє зневіру серед громадян України.

"Народний фронт" переконаний, що саме парламент з урядом захистять реалістичний бюджет 2019 року, у якому будуть закладені реалістичні до виконання показники, а не маячня популістів. Бо ми маємо бути відповідальними перед людьми. Нереальні обіцянки – це обман країни, який обернеться ще більшим розчаруванням. Майте це на увазі, коли гарантуєте золоті гори.

Бюджет повинен бути збалансований, реальний, і в ньому повинні бути забезпечені два головні напрямки: фінансування національної безпеки і оборони на рівні не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту;  друге – це субсидії та "теплі  кредити" українців. Ці програми започаткував ще уряд Арсенія Яценюка. В цьому бюджеті має бути збережений курс життєво важливих реформ.

Окрім того, ми наполягаємо на продовженні ремонту доріг за рахунок митного експерименту. Його було запроваджено в 2015 році, і всі ці роки  доводять, що експеримент був успішним.

Ще раз підкреслюю, що парламент та уряд мають стати на заваді  дешевим обіцянкам у  передвиборчий період.  Треба мати совість і не робити  бюджет заручником передвиборчого популізму. Головним викликом  виборів є втримання курсу, вибраного у 2014 році, це основа стабільної та незалежної країни.

А тепер про конкретні випадки, коли слова розходяться з діями, і як від цього щороку страждають люди. Я маю на увазі ситуацію в Смілі, яку знову вдалося врятувати після втручання Кабміну. Спроби звинуватити в проблемах з опаленням Коболєва, Гройсмана і Порошенка – це примітивна передвиборча брехня. Насправді великі борги за газ перед "Нафтогазом" є лише у 22 з понад 1 тисячі 100 теплокомуненерго, які працюють на газі. Кінцеву відповідальність за опалення та гарячу воду завжди несли органи місцевого самоврядування. Саме виконкоми місцевих рад визначають постачальників послуг з опалення і гарячого водопостачання. Саме міські голови повинні врегульовувати ситуації, коли постачальники збирають чи не збирають платежі з населення, але не платять "Нафтогазу" за спожитий газ. І якщо мер не може владнати цю ситуацію, він повинен завчасно до опалювального сезону вживати заходів.

Уряд Яценюка і Гройсмана провели реформу децентралізації, яка істотно розширила повноваження місцевих громад та різко збільшила їхні фінансові можливості. Крім того, перший етап газових реформ Яценюка створив додаткові механізми захисту від боргової проблеми. Хоча безпосередньо відповідальність за опалення несуть мери, головною причиною боргів за газ є корупція в приватних облгазах, більшість яких досі належать Фірташу. Облгази фактично розкрадають гроші, сплачені за газ споживачами, замість того, щоб платити "Нафтогазу". Одним з варіантів ефективного вирішення боргової кризи є повернення теплокомуненерго до комунальної власності міст, де вони працюють. В такому разі місцеві громади зможуть напряму контролювати використання платежів населення.

І про що одне неприємне очікування. Триває 87-а Генасамблея Інтерполу. Відомо, що головою цієї міжнародної організації можуть обрати ветерана МВС із зовнішньої розвідки Росії Олександра Прокопчука. Вчора Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зробив однозначну заяву про категоричну неприйнятність такого рішення. Від імені "Народного фронту" заявляю, якщо Росія встановить повний контроль над Інтерполом, Верховна Рада відреагує жорстко.

Не хотілося б проводити паралелі, але відомо про прикру сторінку в історії цієї організації, коли у 30-і роки ХХ століття контроль над Інтерполом захопив Третій рейх, а її керівниками довгі роки були генерали СС. Не можна допустити такої ганьби ще раз.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Березюк Олег Романович, фракція "Самопоміч", голова фракції, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове! Уряд і влада залізає в кишені людей, покриваючи своє неробство, і це неробство вже з'являється в макроекономічних показниках. Порівняно з минулим роком ВВП протягом останніх трьох місяців знизився на один відсоток, з 3,8 до 2,8 – це мер Смілої винуватий?

Економіка практично стоїть, реальний сектор економіки сповільнюється, в плюсах тільки торгівля, і тільки торгівля імпортними товарами. Дефіцит торгівельного балансу 62 відсотки. Я не економіст, але економісти знають, що це означає – це означає неймовірна інфляція і здорожчання товарів. Це також мер Сміли чи двадцяти, чи тисячу мерів України винуваті? Ні. Це є ознаки – потужні, паталогічні, хворобливі ознаки   пограбування української економіки через бюджет олігархами.

Але при цьому зростає торгівля з Російською Федерацією: на 21 відсоток порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ми купуємо там все, включно з ватою, – це також мери винуваті?

Але при цьому уряд вирішує цю проблему збільшенням ЄСВ. Будуть платити більше ті, хто зараз платить, що вони це зроблять? Вони зайдуть в тінь або закриються, і ми будемо ще більше мати дефіцит торгівельного балансу – це також мери винуваті?

При цьому, міські бюджети грабуються. Грабуються через що? Через ту саму тінь паливних матеріалів, бензин – 20 відсотків в тіні, газ як паливо – 50 відсотків в тіні – це також мери винуваті?

Бюджети вихолощуються, а олігархічні власники облгазів у абсолютній змові з "Нафтогазом" і з урядом далі грабують український бюджет – це також мери винуваті?

Мери не знають, що робити з тим, як грабують їхні бюджети через те саме невідшкодування між різницею тарифів – це також мери винуваті?

Давайте ми не будемо перекладати на плечі тих, хто сьогодні ще несе українську економіку в українські міста і допомагає  українським людям.

При цьому страх і брехня розповсюджується країною. Сьогодні  прослуховуються всі: від опозиційних політиків до їхніх жінок, їхніх дітей, безпричинно, і ніхто на це не звертає уваги. Викидається на центральних каналах, на шоу інформація, яка не має жодного підтвердження її легальності.

У нормальних країнах виникають "вотергейти", у нас які би ті "гейти" не називали, вони не виникають, тому що сьогодні бандити володіють державними  інституціями, і вони не переслідуються, їх не прослуховують. А якщо їх прослуховують, тільки для того, щоб зняти з них гроші і узалежнити ще більше. Корупціонери не прослуховуються і на центральних каналах на телешоу не звинувачуються. Це зневага до українського закону, української держави, і щонайголовніше – до української людини, яка заганяється в страх і в зневіру. Це, до речі, також мери винуваті?

Ще одне запитання до уряду. Так багато якоїсь "мишачої вовтузні" переможної звучить, а, часом, не розглядається таємно від суспільства транзитний договір з Росією про газ взамін на мовчання по "Північному потоку 2 "? Я думаю, парламент мав би знати позицію уряду, Президента України, МЗС, "Нафтогазу" щодо опору будівництва і введення в  експлуатацію "Північного потоку 2". Це дуже серйозна річ. Наші західні партнери, включно з Польщею, на минулому тижні мають серйозні зауваги саме до цього. Відкриють "Північний потік 2" – відкриється дорога  російського війська  на  Київ. Це запит до уряду  і  Президента  України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тимошенко Юлія Володимирівна, голова фракції "Батьківщини".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, всі ми знаємо, що Порошенко разом зі своїм урядом підняли ще на 23,5 відсотка ціну на газ перед опалювальним періодом. І тепер кожна людина мусить заплатити їм зі своєї кишені ще додатково, мільярди в цілому весь народ їм заплатить.

І тепер стало  зрозуміло, чому вони це роблять. Ні Міжнародний валютний  фонд у цьому винен, ні будь-хто інший. От у мене в руках якраз журналістське розслідування про те, що Порошенко на свого масажиста, керівника свого СПА-центру Олега Ольхового – щоб не помилитися із прізвищами – переписав ліцензії на видобуток українського газу через компанію "Аркон Газ-Енергія". Дорогі друзі, от вам відповідь на питання: тобто Порошенко переписує на своє корупційне оточення, на своїх масажистів, керівників СПА-центрів, переписує газові родовища українців, які розроблені, розвідані за рахунок держави, а тепер він вважає, що це стало його власністю. Без аукціонів, без будь-яких процедур!

І тому я прошу – перше – вважати це по суті заявою про злочин, яку я направляю в НАБУ. І я хочу перевірити, є НАБУ в Україні нарешті чи його немає, і скільки ще будуть підвищувати ціни на газ для людей, переписуючи  всі ці доходи разом з видобутком газу, з ліцензіями на видобуток газу, на корупціонерів Порошенка.

А тепер щодо популізму і об'єктивності. Ми підняли всю бухгалтерську звітність "Укргазвидобування" і НАК "Нафтогазу". Ну, я вже не говорю про те, що із збільшенням ціни на газ вони повністю завалили свій же, власне, план по збільшенню видобутку українського газу, завалили майже на 2,5 мільярда кубічних метрів газу. І 1,3 мільярда кубічних метрів газу вони не будуть добувати додатково у 2018 році, а це був їх план. Це означає, що все, що платить країна, просто розворовується: вони не видобувають газ, не розширюють видобуток, вони просто це забирають у держави.

А тепер конкретна бухгалтерія. І я прошу після цих бухгалтерських цифр забути слово "популізм", і нам, як лідерам фракцій, треба захистити людей. Так ось: собівартість видобутку українського газу за бухгалтерською звітністю за 9 місяців 2018 року без амортвідрахувань складає 17 доларів за тисячу кубічних метрів. Якщо ми додамо матеріальні витрати, оплату праці, податки, прибутковість – мінімум 30 відсотків рентабельності, ренту за видобування, а також всі видатки на транспортування справедливі, у нас виходить, що ми можемо продавати український газ українцям за 75 доларів за тисячу кубічних метрів, а точна цифра 74 долари 81 цент – це по бухгалтерії НАК "Нафтогазу" і "Укргазвидобування". Я хочу запитати непопулістів, цих покидьків, які так поводяться з Україною, скажіть: чому ви газ, який з тридцятивідсотковою рентабельністю український коштує 75 доларів, продаєте українцям за 305 доларів за тисячу кубічних метрів? Це 400 відсотків рентабельності. Совість є у когось?!

І я можу вам сказати, що 15 мільярдів видобувається сьогодні українського газу і за статистикою, за звітами НАК "Нафтогазу" і "Укргазвидобування" рівно 15 мільярдів потрібно населенню України на конфорку, на опалення, а, крім того, ще і те, що пов'язане із гарячою водою, і плюс ще один мільярд кубічних метрів на всі бюджетні установи, на опалення і газподачу. Чому ми не робимо цього? Це не в популізмі мова, а мова іде у величезних відкатах, величезному відмитті грошей в НАК "Нафтогазі" – це по суті велика державна корупційна годівниця, яку під Порошенка підлаштували, в тому числі домовляючись з міжнародною фінансовою бандою.

 Дорогі друзі, над нашим народом просто відверто знущаються. І тому ми вимагаємо, щоб проект Постанови Верховної Ради України № 9265, який підписаний шістьма головами фракцій в українському парламенті, негайно у вівторок був розглянутий на засіданні...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. ... негайно був розглянутий на засіданні профільного Комітету по ПЕКу. Ви, до речі, пане Голово, досі не дали таке доручення. І щоб ця постанова, яка віддає український газ українцям,  віддає по ціні абсолютно адекватній з рентабельністю 30 відсотків, скасовує підвищення  ціни на газ на 23,5 відсотка, негайно була розглянута у Верховній Раді у вівторок. А Коболєва разом з Порошенком треба…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бойко Юрій Анатолійович, фракція політичної партії "Опозиційний блок", будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере, шановні присутні! Оця масштабна криза державного управління, яка  вирує сьогодні в державі і яка стосується і зриву опалювального сезону, і відсутності розслідування резонансних злочинів, які сталися останнім часом, так причина не тільки в тому, що виконавча влада недопрацьовує або Президент країни, причина в тому, що це колосальна провина правлячої коаліції в парламенті. Тому що наслідками прийняття космічних тарифів, поліцейських бюджетів, уряд, який  не звітує в парламенті вже більше двох років по виконанню своєї економічної програми, "Нафтогаз України", який живе окремим від країни життям і абсолютно не робить нічого доброго для економіки і для людей, а керівники "Нафтогазу України", до речі, щоб ви знали, вже переїхали жити за кордон. Так от все це провина правлячої коаліції, законодавчої гілки влади, тому що в будь-якій державі країна живе по законах, які приймаються в парламенті, і всі інші гілки влади повинні виконувати ці закони.

Конкретний приклад відсутності управлінського єдинства. НКРЕ, національна комісія приймає рішення про те, що дозволяється "Нафтогазу України"  перекривати опалення міст при наявності заборгованості після початку опалювального сезону. Унікальне рішення. Як міністр енергетики, я можу сказати, що це шлях до заморозки міст, якщо воно, не дай Боже, буде виконуватися. Кабінет Міністрів через тиждень приймає рішення заборонити відключати міста від опалення після початку опалювального сезону.

Скажіть, будь ласка,  яке рішення буде виконувати "Нафтогаз України", формально державна компанія, яка, насправді, керується не державою, а наглядовою радою, більшість якої становлять навіть не громадяни України?

Що найбільше погано? Парламент продовжує заганяти країну в кризу. От у вас, у нас в порядку денному на четвер проект бюджету у варіанті уряду. Абсолютно відповідально можу сказати, що цей бюджет заганяє подалі в бідність населення країни і дає більше фінансів силовим структурам, які насправді проявляють повну безпорадність при розслідуванні резонансних злочинів. І ми не будемо голосувати за такий бюджет, який при реальному рівні інфляції практично знижує соціальні стандарти. Це повинні розуміти всі.

До речі, про роботу правоохоронних органів. Наша фракція приймає участь у розслідуванні ганебної трагедії – нападу на активістку Гандзюк у Херсоні. Ми зразу підписали цю постанову. Так ось я вам скажу, я минулого тижня був у Херсоні і спілкувався з депутатами місцевої ради. Так практично і депутати, що там депутати – все місто знає, хто є реальним замовником цього нападу, все місто знає прізвище фермера, який передавав гроші. І зараз вони всі розуміють, що йде напружена робота, як вивести реального замовника з цієї карної справи, особливо з урахуванням наступних виборів. Так ось я вам скажу, що якщо буде така робота ТСК, а ми бачимо, що це вже намагаються створити таку собі ширму для того, щоб вивести з-під удару, вивести з кримінальної справи того, хто замовив цей злочин, то ми не будемо приймати в цьому участь. Ми бачимо, що йде гальмування розслідування так само, як воно йшло по підриву арсеналів, розстрілу правоохоронців в Княжичах, вбивство журналістів в центрі Києва. Там, де "вуха влади стирчать", розслідування гальмується.

І нарешті, останнє, Андрію Володимировичу. Де ваш законопроект по зміні виборчого законодавства? Я розумію, що є різні думки, це справді вже детективна історія, але навіть законопроект, який належить авторству спікера парламенту, не з'являється в парламенті на розгляді, і ви там різні причини називаєте, то я вже не розумію, куди котиться цей парламент. Ми повинні припинити політичну корупцію. Давайте цей законопроект в зал, хай депутати його розглядають і приймають рішення. Годі вже замовчувати і гальмувати це рішення.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Ну, ви ж добре знаєте, де є, ви кажете, різні причини. Законопроект зараз є в комітеті і створена група людей, яким я і довіряю, які є авторитетними. Я кілька раз вже зустрічався з керівником і робочої групи, і комітету з проханням пришвидшити той момент. І я кілька раз публічно заявляв, що в той момент, як тільки буде рішення комітету, я невідкладно винесу на розгляд, незважаючи на те, що там 4,5 тисячі поправок, і це може зайняти дуже багато часу. Немає багатьох причин.

 

БОЙКО Ю.А. Поставте… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Немає детективу і немає історії. І я сподіваюся, що в найближчий час ця робота буде завершена. Я постійно контролюю цей процес.

Будь ласка, Ляшко Олег Валерійович, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Влада продовжує шокувати людей. Спочатку піднімають ціни на газ, мотивуючи необхідністю підвищення тарифів і отримання кредитів Міжнародного валютного фонду, тепер уже бюджет приймають для того, щоб отримати кредит Міжнародного валютного фонду. Ну, це взагалі шок. Коли бюджет для людей будете приймать?

Що це за вакханалія, коли все робиться під кредити Міжнародного валютного фонду? Замість того, щоб змінити економічну політику держави, відновлювати економіку, створювати нові робочі місця, піднімати зарплати людям, перерахувати пенсії пенсіонерам – 5 мільйонів людей сьогодні отримують копійчану пенсію – півтори тисячі гривень. Про людей ніхто не говорить, їхні проблеми не бачать, не вирішують, ігнорують, живуть у повітряних якихось замках, де все добре, і під кредити МВФ підвищують ціни на газ і приймають бюджет.

Наша команда категорично заперечує проти такої політики – шокотерапії, яку проводить влада. І ми пропонуємо альтернативну політику, зокрема ми зареєстрували проект постанови про те, щоб скасувати рішення уряду про підвищення цін на газ. Шість лідерів парламентських фракцій і груп підписались під цим рішенням – скасувати рішення про підвищення цін на газ.

Другий пункт – дати український газ українського видобутку українським громадянам по справедливій ціні. Тому що та ціна, яку сьогодні платять люди, це абсолютно не підйомна космічна ціна. І, до речі, за тиждень після підвищення цін на газ заборгованість по житлово-комунальних послугах зросла на 1,2 мільярда гривень: у людей просто немає можливості платить ці космічні гроші за газ. У Теофіполі на Хмельниччині до мене підходить бабуся, 80 років, яка отримує 1 тисячу 945 гривень пенсії, і вона не отримала субсидії з цієї причини, що її син прописаний у хаті, і цій жінці відмовили в отриманні субсидії і поставили умову: хочеш субсидію – виписуй сина з хати. А куди дітей виписувати? І чому батьки мають виписувати дітей, щоб отримати субсидію? І тому у мене пряме питання до урядовців. Ну, що це за порядок ви прийняли нарахування субсидій, що треба дітей з хати виписувати? Чоловікам і жінкам розлучатися. Фіктивні розлучення роблять для того, щоб отримати субсидію.

Тому ми вимагаємо від вас переглянути порядок нарахування субсидій, щоб не треба було виписувати дітей з хати для того, щоб отримати цю кляту субсидію, без якої люди просто не можуть прожити.

Ми також вимагаємо від уряду прийняти рішення змінити наглядову раду "Нафтогазу". Сьогодні в цій наглядовій раді іноземці, їм "до лампочки" інтереси українців. Фактично "Нафтогаз" наживається, залізши в кишені до кожної людини. Мільйон людей стали заручниками цієї грабіжницької політики, коли увійшли в опалювальний сезон з холодними батареями. Жителі Кривого Рогу, Павлограду, Сміли, Шепетівки, Сєвєродонецька, Золотого, Гірського,  Херсона і багатьох інших міст України просто стали заручниками цих космічних цін на газ. І їм "Нафтогаз" не дав тепло, мотивуючи тим, що у них борги. Загальна сума боргів цих міст перед "Нафтогазом" менша, ніж сума премій, яку виписали собі посадовці "Нафтогазу" і вивели в офшори. Коболєв – своїй мамі в Америку. Вітренко, заступник голови "Нафтогазу" – на рахунки в Ліхтенштейн. Тобто мільярди виводять з України на офшорні рахунки.

Ми вимагаємо від уряду прийняти рішення повернути, скасувати рішення про виплату 45 мільйонів євро премій посадовцям "Нафтогазу" і повернути ці гроші з офшорів в Україну, повернути до бюджету і спрямувати на енергомодернізацію, а не на приватні офшорні рахунки посадовців "Нафтогазу". Якби влада і парламентська більшість не приймали бюджет для МВФ, то ключове, що вони мали зробити в цьому бюджеті – це радикальне збільшення заробітної плати і перерахунок пенсій.

Ми вимагаємо встановити заробітну плату мінімальну на рівні 6 тисяч гривень на місяць. Це дасть можливість перерахувати пенсії для 5 мільйонів пенсіонерів, підняти пенсію мінімум на тисячу гривень. От звідки гроші, коли ви питаєте, де взяти гроші. З контрабанди, де ви везете мільярди контрабанди, і ми оприлюднимо завтра цю інформацію по контрабанді, яку "кришує" влада. Отам гроші брати треба. За рахунок нової економіки, нових доступних кредитів, нових робочих місць для українців.

А пан Кубів презентує на півмільярда доларів контракт із китайцями на постачання турбін на Дністровську ГРЕС, маємо свій...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Маємо свій "Турбоатом" у Харкові, який виготовляє унікальні турбіни замість того, щоб півмільярда доларів віддати, замовлення, на харківський "Турбоатом" і на робочі місця десяткам тисяч українців, ви віддаєте це замовлення нашим іноземним конкурентам, прирікаючи наші виробництва на занепад, закриття і скорочення робочих місць. І потім ви розказуєте, що ви не можете обійтись без кредитів МВФ. Замовлення українцям давайте і роботу, і тоді не треба буде кредитів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бондар Віктор Васильович, "Партія "Відродження". Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Ну, останніх кілька тижнів та вже, напевно, не тижнів, останніх кілька років, ми є свідками абсолютного занепаду системи адміністративного управління державою. Ми бачимо, що уряд планово зробив все і робить, щоб керівництво державних підприємств жило своїм життям окремо від народу України і від взагалі держави України. Чим це можна прослідкувати? Це можна прослідкувати хоча б на прикладі трьох-чотирьох ключових державних підприємств України.

Якщо подивитись на "Нафтогаз України" – це злодії, які офіційно отримують шалені просто заробітні плати в Україні за те, що вони свідомо знищують українську націю, українську промисловість. Чим це підтверджується? При собівартості українського газу 75-90 доларів вони сьогодні його продають нам по 300 доларів. І при цьому показують, що це державна політика, яка викликана тиском МВФ. Це ніяка не державна політика. Це їхня свідома політика по знищенню української промисловості і знищенню української нації.

Подивіться на те, що відбувається з цим паном Коболєвим і всім їхнім оточенням. Вони собі виписують премії і заробітні плати, які є найвищими на сьогоднішній день в Європі! Якщо подивитися на пана Коболєва, тільки за останній рік вони виписали на 16 чоловік 1 мільярд 200 мільйонів премії. Вони виписують собі заробітні плати майже по 2 мільйони гривень в місяць! І хочу звернути увагу, що це практично в 150 разів більше, ніж середня заробітна плата по Україні. І він сьогодні входить в трійку найбільших по заробітній платі керівників нафтогазових компаній в Європі. Я хочу звернути увагу, що у нього…

Якщо подивитись на керівника компанії Ofgem (Великобританія), він отримує середню заробітну плату 26,7 тисячі євро на місяць. Наш керівник "Нафтогазу" – 31,5 тисячі євро! Якщо подивитись на французького керівника газової компанії Engie – 19,7 тисячі євро, якщо подивитись на румунську компанію – 18,5 тисячі євро, в Литві – 16,4. Це керівник, який сьогодні отримує третю заробітну плату в Європі! За що, за які великі досягнення?!

Провал по збільшенню видобутку газу – це його абсолютний провал. Виписування премій собі і відправка 8 мільйонів доларів за кордон – це його політика. І ви, уряд, підтримуєте цю політику. Бо, якби хотіли навести порядок, вже давно би перекрили їм ці контракти, позвільняли би їх. Хай ідуть, судяться. Повернули би кошти на рахунок компанії.

Два тижні вся країна колотиться і бачить, як Президент вже в кінці включає газ окремим містам! Для чого треба було півроку чекати?! Щоб ваш керівник "Нафтогазу" в цей час отримував заробітну плату більшу, ніж борги окремих міст?! Ну, це парадокс.

Подивіться на "Укрзалізницю". Де той Бальчун, який отримував мільйони заробітної плати? Втік з країни і ніхто не знає, чим закінчив він свою каденцію. Де сьогоднішній керівник "Укрзалізниці" Євген Кравцов, чим він займається? А я хочу сказати, що у нього заробітна плата так само входить в трійку заробітних плат по Європі: 30 тисяч євро він отримує офіційної заробітної плати в місяць, це близько мільйона гривень, і премії, які вони собі виписують. Так я хочу сказати, що керівник залізниці в Великій Британії отримує, тільки два керівника, більш  ніж він, це Велика Британія – 79,8 тисячі євро і Франція – 38,2. Всіх інших він переплюнув по заробітній платі, і він перепльовує гарантовано і наперед, бо він знову підвищують собі контракти. Це ваша відповідальність, вашого уряду, ви їх призначаєте. Чим вони відзначилися?!

І подивіться, скільки отримують заробітної плати працівники "Укрзалізниці". Так я хочу сказати, що в середньому в 228 разів менша заробітна плата, ніж в нього у стандартного рядового працівника "Укрзалізниці". Тобто він отримує майже мільйон на місяць, а вони отримують в 228 разів менше. А машиністи, які водять локомотиви, отримують в 190 разів менше, ніж керівник "Укрзалізниці" на сьогоднішній день. Оце приклад вашої господарності. Що вони зробили корисного для "Укрзалізниці" за останній час? Да нічого!

Подивіться на керівника "Укрпошти". Останню заробітну плату, яку підписав йому керівник уряду, складає з серпня 744 тисячі гривень на місяць плюс 15 відсотків премії. Люди добрі, ви можете зупинитися, що у вас там відбувається? І ці керівники вам ставлять ультиматум, що вони закриють 7 тисяч поштових відділень і перестануть носити пенсії, отримуючи по мільйону майже в місяць? В 300 разів більше, ніж їхня поштарка, яка розносить ці пенсії…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Тому ми говоримо… Листоноша. Оце ми говоримо про те, що сьогодні відбувається у вашій системі управління.

Більше того, цинічно вони вам не тільки ультиматуми по доставці пенсій ставлять, вони вам подають позови до Кабміну, керівник "Нафтогазу", знову на 57 мільярдів гривень про те, що їм не вистачає коштів і тарифи були завищені, отримуючи шалену рентабельність. Ви подивіться, він собі ще премію не нарахував з цих 57 мільярді випадково? Бо ви так керуєте, що він міг і там вже зняти…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, голова групи "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, друг не той, хто улесливі слова говорить і гладить за шерстю, а той, хто може сказати правду у вічі. Дивлячись правді у вічі, я хочу сьогодні сказати, що український народ давно вже визначився, хто винуватий в усіх бідах. І ви це знаєте, якщо ми подивимося з вами на рейтинги, то органи місцевого самоврядування сьогодні отримують близько 50 відсотків довіри від українського населення, а вся центральна влада разом, і ми з вами, не набирає і 10 відсотків – от вам відповідь на всі питання.

Саме тому зараз хочу сказати відверто: мене дуже засмутило те, що відбувалося минулого тижня, а особливо – в який спосіб. Безумовно, головною темою досі залишається опалення. І що з того, що НАК "Нафтогаз" нам звітує про 17 мільярдів кубометрів газу у сховищах, коли 12 великих міст на минулому тижні мали проблеми із стартом опалення. Я хочу заступитись за мерів та за місцеве самоврядування. Абсолютно не сприймаю заяв керівництва країни, що винні у зриві саме вони. Чиновники на місцях відповідальні за початок сезону, але вина за провал лежить на всій владній вертикалі до міністерських кабінетів. Не спрацювали. Не врахували ризиків. Лишили людей з холодними батареями. Хіба саме місцева влада винна у тих боргах, що формувалися роками до них господарюючими компаніями? Ці проблеми з'явилися не сьогодні і не вчора. Десятки мільярдів гривень боргу накопичені за минулі періоди. Хіба "Нафтогаз" не бачив, що відбувається у 2013-2014 роках? Чи всі накопиченні проблеми стали саме з 2015 року? Звичайно, ні. Після 2015 року були змінені правила гри, вступила в дію децентралізація і хтось просто вирішив перекинути всі проблеми "з хворої голови на здорову". Жодна реформа децентралізації у сфері бюджетної політики не закриє це питання. Проблема має вирішитися централізовано на рівні уряду та парламенту.

Зараз у нас іде бюджетний процес, і ми одним махом можемо закрити ці питання раз і назавжди. Також ми маємо створити такі умови для місцевого самоврядування, щоб громади, де це потрібно, могли повернути у комунальну власність "прихватизовані" котельні без бюрократичних і судових тяганин. Ми маємо покласти край комунальній мафії.

Що стосується парламенту, то у нас була можливість захистити громади – Постанова 8108 про мораторій на відключення енергоносіїв в опалювальний період. І тоді б не потрібно було б в аварійних режимах включати населені пункти.

Депутатська група "Воля народу" півроку на всіх ефірах, на всіх нарадах, трибунах з березня вимагала прийняття такої постанови. Коли нас уряд почув? Зараз, коли запахло смаженими шинами під "Нафтогазом".

Чого досяг НАК "Нафтогаз" за останні роки, крім того, що ціна газу зросла в 10 разів? Колеги, абсолютно нічого. Закон про ринок газу не виконується, ринок газу для "Теплокомуненерго" і населення не створено, розділення НАК "Нафтогазу" не відбулося, модернізація газотранспортної системи не здійснюється, обіцяне підвищення внутрішнього видобутку газу провалено. Це ж навіть вже і не смішно. Замість збільшення видобутку газу "Укргазвидобування" відкриває сонячну електростанцію, а заразом вимагає 57 мільярдів гривень так званої компенсації в уряду через суд. А як же обіцяна "Програма 20/20", що мала на меті збільшення видобутку газу до 20 мільярдів кубометрів газу до 2020 року.

З останнього інтерв'ю Голови "Укргазвидобування" в "Економічній правді" я зрозумів, що програма, в принципі, зірвана вже сьогодні. І з офіційних звітів ми бачимо, що замість зростання по плану йде стагнація і падіння видобутку газу. А хто українському суспільству відзвітує про витрачені мільярди гривень платників податку саме на цю програму? Натомість сьогодні замість звіту топ-менеджмент намагається перекласти відповідальність за весь цей провал на центральну владу адже головною причиною керівник УГД називає те, що міністерство не видало необхідну кількість ліцензій на розробку нових родовищ. Що відбувається, колеги? Одні мільярди закопують в розробки так і невиділених родовищ, інші за це собі виписують мільйонні премії.

Саме тому, колеги, переконаний, що сьогодні вже на часі створення тимчасової слідчої комісії та проведення аудиту роботи в державних компаніях "Укргазвидобування" та НАК "Нафтогаз України", пора пролити світло на багатомільярдні махінації.

Колеги, нам всім потрібно працювати для людей, не потрібно прикриватись вимогами МВФ, бо ми добре з вами знаємо, що ніколи фонд не ставить перед Україною пряму вимогу підняти ціни на газ для населення. Є вимога збалансувати бюджет, збільшити його дохідну частину, що в свою чергу дасть можливість отримання чергового траншу кредиту, без якого Україна сьогодні не зможе подолати кризу.

І шкода, що уряд нічого кращого в нинішній ситуації не вигадав, як підтримати кимось підкинуту ідею залізти в кишені українців підвищеною ціною на газ, новими акцизами, податками та рентою, бо це найлегший шлях.

Так от порада для уряду: підтримайте бізнес, створіть прозорі і зрозумілі правила гри, перекрийте офшори, виведіть з тіні…   

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. … виведіть з тіні економіку і все це дасть серйозні дивіденди в український бюджет та покращить життя українців.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Виступи від фракцій і груп завершені.

Зараз надаю слово для виступу заступнику Голови Верховної Ради України Оксані Сироїд.

Будь ласка, 2 хвилини.

 

СИРОЇД О.І.  Доброго дня, шановні колеги, шановні українці. Хочу звернути вашу увагу на те, на що чомусь промовчали сьогодні представники коаліції. Це дві події, які збіглися в часі. Перша – це відзначення річниці і завершення Першої світової війни в Парижі, і проведення виборів на окупованих територіях, окупованих Російською Федерацією територіях Донеччини і Луганщини. Ці події збіглися в часі невипадково. В той день, коли Росія, Путін, Кремль зухвало проводили легітимацію своєї окупаційної адміністрації на окупованих територіях, Путіна вітали в кращих домах Парижу. І зробив він – обрав він цю дату для виборів – саме для того, щоб продемонструвати свою зухвалість і продемонструвати безпорадність Заходу в цих обставинах.

Ми повинні сьогодні набагато жорсткіше на це реагувати і звертатися до міжнародної спільноти тільки не лише з проханням не визнавати ці вибори, а також з проханням шукати реальних інструментів протистояння російській агресії. Тому що подальше невиконання Росією так званих "Мінських домовленостей", вже давно перетворило ті самі "Мінські домовленості" в інструмент покарання України. Захід, на жаль, не має реальних інструментів, якими він може протидіяти. А ці інструменти є дуже прості. Війна перестає бути війною тоді, коли на ній перестають заробляти і коли вона стає економічно невигідною. І шлях і наш, і світу є один – зменшити залежність від Росії, в тому числі від російських енергетичних ресурсів, а для української влади – це ще і перестати заробляти на війні.

Відповідно заяву "Самопоміч" буде реєструвати в парламенті. І сподіваємося, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, 9 листопада Європейська комісія опублікувала Звіт про імплементацію Угоди про асоціацію за 2018 рік. В цьому звіті чітко зазначено, що з часу її підписання Україна зробила більше проєвропейських реформ аніж за всі попередні роки незалежності. Результатом цього одинадцять кварталів поспіль іде зростання української економіки і ріст     ВВП. І найголовнішим результатом, це на відповідь наших опозиційних фракцій, є те, що реформа зроблена, проєвропейська, децентралізації дала дуже вагомий результат для місцевих бюджетів і для місцевих органів самоврядування. У 2017 році, у 2018 році ці бюджети досягли 50 відсотків доходів, якщо порівняти центральний бюджет і місцеві бюджети, в 2019 році бюджет сформований таким чином, і я думаю, що ми за це проголосуємо, де для органів місцевого самоврядування, місцевих громад кошти будуть складати уже 52 відсотки місцеві громади і 48 відсотків – центральний бюджет.

Але дуже хотілося б, щоб крім коштів місцеві громади і їхнє керівництво, вибране громадянами громад, несли і відповідальність. Адже не тільки фінанси повинні розподілятися, але і відповідальність також повинна нестися за ту роботу, яка робиться на місцевих громадах. Не 10 мільйонів гривень, як зробив мер Сміли, розподілити на свої премії, зарплати і підвищення, підтримку посадових окладів, а покласти їх на те, щоб розрахуватися з "Нафтогазом" і забезпечити місцеве населення теплом. Не так, щоб центральна влада зверталася за цими питаннями, відкривала вентилі, не президентська це справа – займатися цими питаннями, а відповідальних місцевих громад. Не десятки мільйонів гривень тримати на депозитах, як мер Львова, наприклад, що привело до смерті чотирьох пожежників на Грибовицькому сміттєзвалищі, а все-таки за 11 років свого правління побудувати цей сміттєспалювальний завод і нести відповідальність перед місцевою громадою, а не розповідати тут, що Президент чи уряд має займатися питаннями органів місцевого самоврядування.

Наступне. Ми підходимо до тижня, коли буде розглядатися бюджет на 2019 рік. Президент України підкреслює важливість серйозного розгляду цього питання не "під ялинку", а уже зараз для того, щоб можна було чітко спрогнозувати витрати  і доходи, з якими буде жити країна наступного року.

 Президент наполягає на тих видатках, під якими він зможе підписати бюджет 2019 року. Це 1,5 мільярда сільська освітня  програма, школи, переобладнання опорних шкіл, а також підключення всіх без виключення сільських шкіл до Інтернету. Один мільярд  – Фонд Президента на підтримку освітніх і молодих науковців. 200 мільйонів гривень – на будівництво будинків для дітей з особливими  потребами і на інклюзивну освіту. 200 мільйонів – будівництво Дніпровського аеропорту. Цей аеропорт буде використовуватися, як Дніпропетровською областю, так і Запорізькою областю. На цьому наполягає  Президент. Один мільярд додатково – на Міністерство оборони.

Президент  обов'язково наполягає на тому, щоб ми в бюджеті 2019 року захистили пенсіонерів при повній індексації. Захистили листонош по рознесенню пошти. Захистили пенсіонерів сільських по відповідному тарифу. І ми маємо, народні депутати, врахувати це в бюджеті на 2019 рік, тариф на рознесення пошти сільським пенсіонерам.

Наступне. Президент наполягає на стовідсотковій монетизації субсидій. Люди, які зекономили свої кошти, мають отримати при економії опалення, "живими" грошима  ці кошти.

Президент просить також на цьому тижні розглянути законопроект 8265 в першому читанні, 2413-а, 8338. Обов'язково звернутися…

І  Президент  звертає увагу на наступне. Ви знаєте, що Швейцарський суд заборонив власнику газопроводу "Північний потік" і оператору будівництва "Північного потоку – 2", здійснювати будь-які виплати "Газпрому". Всі ці кошти мають направлятися на погашення боргу "Нафтогазу"...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.    

 

ЛУЦЕНКО І.С. … програшу в Стокгольмському арбітражі. Ми прекрасно знаємо, що до цієї ситуації привели газові угоди, які були укладені у 2009 році Україною, на що Україна вимушена була брати кредити Міжнародного валютного фонду, під що урядом України у 2008 році при підписанні меморандуму з МВФ було зазначено у 2008 році про те, що ціни на тепло і на газ…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І від уряду Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр-міністр України. Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Наближається 21 листопада – День Гідності та Свободи. 5 років тому історія України змінилася назавжди, 108 героїв-захисників загинули у боротьбі нашого народу за свою свободу і гідність. Ця боротьба триває і досі, ми втрачаємо наших героїв, але ми не втрачаємо гідності і свободи, і людяності. Ця боротьба ведеться на кількох фронтах, на сході – один із них, а іншій – в економіці, фінансах, медицині, освіті, а реально – боротьба за цінності і незалежність.

Шановні колеги, ми боремося за наше майбутнє, коли відновлюємо зруйновані дороги, боремося з корупцією, яка попередні роки проросла в усі ключові сфери життя, і ця боротьба забирає багато сил, енергії, і ми не маємо права скласти руки. Але те, що ми зобов'язані зробити у цій боротьбі, це об'єднатися це позиція Президента України, Прем'єр-міністра, разом з вами, шановні колеги-депутати. Ця боротьба є важка праця, не одразу дає видимі результати, але ми продовжуємо і неодмінно принесемо і приносимо ці плоди.

А щоб продовжити боротьбу і реформи, потрібні ресурси, і уряд передбачив у головному фінансовому документі 2019 року – це Державний бюджет. За кілька років ми створили позитивну традицію  приймати бюджет не "під ялинку", а в перших числах грудня – це спільна робота Верховної Ради, вас, пане Голово, уряду і Президента України. Нагадую, що вчасне прийняття бюджету дозволить вчасно перерахувати пенсії, з 1 січня Пенсійний фонд має провести черговий перерахунок пенсій військовим, з 1 березня автоматичний перерахунок пенсій всім 12 мільйонам пенсіонерів.

Друге. Бюджет передбачає подальше зростання мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Нам необхідно вчасно прийняти бюджет, збільшити виплати на дітей, пенсії інвалідам і соціальні виплати. Продовжити підвищення зарплат вчителям з 1 січня наступного року. Військові на передовій з 1 січня мають отримувати як мінімум 10 тисяч гривень, цей список можна продовжувати. Очевидно, без вчасного прийняття бюджету не зможемо продовжити соціальні реформи. Наприклад, в наступному році заплановані нові програми:  екстреної допомоги, збільшення фінансування програми "Доступні ліки", "Направлення сімейного лікаря", "Безкоштовна діагностика". Це ми можемо отримати разом, коли ми затвердимо бюджет.

Ще одна важлива причина, що на наступний рік припадає пік на виплату боргів, накопичених за попереднє десятиліття – це 400 мільярдів гривень. Це навантаження на країну створене не нами, а слід з ним впоратися, щоб не допустити дефолту, глибокої економічної кризи.

Уряд України взяв курс на скорочення боргового навантаження, досягнення фінансової незалежності співпраця з міжнародними фінансовими організаціями є необхідною. Наш пріоритет – це розвиток модернізованої промисловості, інновації і формування конкурентних товарів з додатковою вартістю, ріст експорту.

У жодній країні, з представниками якої я спілкувався, є чіткий і однозначний сигнал: Україна є сьогодні успішною, якщо буде продовжувати реформи, позитивні результати. І ми разом з вами це робимо кожен день. Але з часом ці реформи будуть приносити більше позитивних змін, коли ми зробимо реформи економічні, реформи освіти, медицини, децентралізації. І, власне, це і є в основному в пріоритеті бюджету 2019.

Шановні колеги! Нагадаю ще одну сумну дату, про яку говорив сьогодні Голова Верховної Ради Андрій Парубій, 85-і роковини Голодомору. Це трагічне нагадування про те, що успішна Україна не потрібна тоталітарній Москві. Успішну Україну з Москви не раз намагалися знищити фізично голодом, а ми говоримо про голод, який забрав більше, ніж 7 мільйонів людей, і ми вшановуємо всупереч планам ворогів України.

Щодо порядку денного, по-перше, від імені уряду дякую за ухвалення законопроекту 9260, який закладає ресурсну базу  вчасного продовження бюджетного процесу.

 Щодо графіку на тиждень, то хотів би сказати, що законодавчим  пріоритетом є успішне  схвалення законопроектів 9000, 9084, 9260, 8044 – це бюджет. Важливим є також прийняття законопроектів: 8265, 0179, 8189, 8190, 7306 – митний тариф, а також  ініціативи 8414, 2413а…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. … також законопроект 7266-1 щодо  передачі припинення або тимчасового зупинення повноважень  органів  державного  архітектурно-будівельного  контролю.

Разом з тим, Андрію Володимировичу,  маю прохання включити до розкладу на цей тиждень 9197 щодо реалізації державних інвестиційних проектів. Ми разом є сильніші, і ми разом станемо успішними.

Дякую. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І, колеги, нагадую, що  сьогодні ми  розпочинаємо  від Андрієвського  Дмитра Йосиповича, Комітет з питань будівництва і містобудування  і ЖКГ.

Пане Дмитре, будь ласка, включіть мікрофон.

 

 АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Критичні події останніх тижнів, що  відбувалися  у Смілі, Херсоні, Кривому Розі свідчать про необхідність термінового  втручання і реагування з боку Верховної Ради України. І якщо проблеми в Смілі були  пов'язані, в тому числі з вкрай непрофесійною позицією органів місцевого самоврядування, то в Кривому Розі, в Херсоні  проблема виникла якраз на державних ТЕЦ.   

Тому вкотре наголошую на необхідності термінового прийняття законопроекту 7083 щодо врегулювання заборгованості підприємств теплокомуненерго та  водоканалів.

Також  надзвичайно  важливим є  прийняття законопроекту 9223. Цим законопроектом вносять зміни до Закону України  "Про ринок електричної енергії" з урахуванням доповнень, які  дадуть можливість не відключати від  електропостачання підприємства критичної інфраструктури. Критично важливою є ситуація, є необхідність  побачити в Державному  бюджеті 3,4 мільярда гривень на відшкодування різниці в тарифах, підтвердженої різниці в тарифах, яка мала бути відшкодована ще в 2017 році.

Шановні колеги, без вирішення цих питань ситуація з наданням житлово-комунальних послуг буде тільки погіршуватися, а враховуючи зростання тарифів, створювати додаткове соціальне напруження.

На вівторок запланований розгляд законопроекту 7266-1 щодо передачі та припинення повноважень органів архітектурно-будівельного  контролю. Прийняття цього законопроекту фактично завершить законодавче забезпечення реформування органів архбудконтролю разом з приєднанням новоутворених органів до електронного сервісу "Прозора ДАБІ", дасть додаткові можливості по боротьбі з корупцією в дозволах на будівництво. Прошу підтримати цей законопроект.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги народні депутати, я прошу тишини в залі. Всі наполягають на тому, що необхідно проводити публічно Погоджувальну раду.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Давайте оголосимо перерву, почекаємо Парубія, а потім будемо продовжувати засідання.

 

СИРОЇД О.І. Та ви можете…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. То давайте проголосуємо.

 

СИРОЇД О.І. Ні, ми не будемо голосувати, ми проводимо Погоджувальну раду. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, я прошу порядку в залі.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Давайте об'явимо перерву, поки він покурить, прийде, і потім ми знову продовжимо.

 

СИРОЇД О.І. Шановні народні депутати, Погоджувальна рада проводиться не для Голови Верховної Ради, а на її публічності наголошують ті народні депутати, які хочуть донести свою думку.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Поставте це на голосування!

 

СИРОЇД О.І. Шановний пане голово комітету, ви ж наполягаєте на Погоджувальній раді для того, щоб донести свою думку до людей – правильно?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Яку думку?

 

СИРОЇД О.І. Ту, яку ви хочете донести!

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Думка до людей не доходить, доходить тільки до Голови Верховної Ради, який потім маніпулює тим, про що говоримо.

 

СИРОЇД О.І. То тоді ви можете говорити з Головою Верховної Ради.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Власенка, голову Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути) … неповага до голів комітетів!

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Дякую, пані Оксано!

Я теж вважаю, що абсолютно неприпустимою є ситуація, коли після виступу голів фракцій голова парламенту, який багато говорить про реформу парламенту, встає і виходить із залу. Це неприпустимо, це по-перше.

Але, по-друге, я вдячний всім головам фракцій, які сьогодні по суті встали на захист органів місцевого самоврядування. Єдині – представники Порошенка знову починають розрахувати, що він "весь білий і пухнастий", а винні у всьому – хтось інший, а зараз вони знайшли винними представників органів місцевого самоврядування. Я розумію, що вони вважають, що це нормально, що свердловини вони роздають масажистам, а винні у всьому представники органів місцевого самоврядування. До речі, зверніть увагу, і тут Порошенко – чистий близнюк Путіна, єдине що, у Путіна – віолончелісти, бо на віолончелістів він оформлює, а цей оформлює на масажистів всю свою власність і незаконні кошти, які ці люди добувають для цих царьків.

Але дійсно мери міст не святі і представники місцевого самоврядування не святі, але перекладати на них усю відповідальність є абсолютно неправильно і неприпустимо. Хіба ці органи місцевого самоврядування винні в тих боргах на місцевому рівні, які були штучно створені приватизованими постачальниками газу і електроенергії? Ні, не вони. Хіба вони винні в сьогоднішньому розриві в субвенціях на мільярди гривень по всій країні? Ні, не вони. В цьому винна центральна влада, яка не забезпечила нормальне функціонування і фінансування. Хіба органи місцевого самоврядування винні в тому, що у них немає стабільних надходжень і вони не знають як планувати собі бюджет на наступний рік? Вони не отримують вчасно субвенції освітньої і медичної, вони не отримують нормально акциз на сьогоднішній день. І замість "розказок" про боротьбу за децентралізацію, я би радив Порошенкові підтримати законопроект про службу в органах місцевого врядування, підтримати законопроект про передачу у власність...

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я би радив Порошенкові підтримати законопроект про передачу у власність громад землі за межами населених пунктів, а не розказувати тут нам казки про те, який він великий децентралізатор, з одного боку, а з другого боку – стукати кулачком по столу і розказувати, що треба зривати пломби. За зривання пломб, до речі, кримінальна відповідальність передбачена – і це звернення до Генерального прокурора.

Тому я ще раз кажу, міське самоврядування не святе, але давайте створимо їм нормальні умови, не такі, як створюються в цьому ганебному бюджеті, який ви...

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошу до слова голову Комітету з питань економічної політики народного депутата Андрія Іванчука.

 

ІВАНЧУК А.В. Дякую.

Я передаю далі Кожем'якіну.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народного депутата Андрія Кожем'якіна.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановна пані Оксано! Шановні колеги!  Я хотів би звернутися до… Ну, напевне, звернутися треба до  тих, хто там радить Голові, тому що Голови немає, може, вже колись виберемо людину не палящу, не курящу, так він буде сидіти постійно і слухати голів комітетів. Тому я хотів би звернутися до тих, хто там формує і підказує Голові. Мене просили, голову, от листом від комітету ставити питання про кримінальні  проступки.

Справа в тому, що є питання, є дуже багато зауважень від юридичного управління. І станом на цей час від Головного юридичного управління, на жаль, не надійшла завізована таблиця. Тому, будь ласка, не треба бігти поперед всього світу і казати, що комітет нібито реагував, просив, щоб ці питання ставились. Ми просили інші питання, які вже не ставляться 8 місяців. Я маю на увазі тут ДБР трошки покращити працю, тому що воно ніяк не запрацює, все ж таки, може, детективів запустити, приватну детективну діяльність і все інше. А от те, що вам хочеться, воно зараз не готове. Тому, вибачте, цього не буде, я доповідати особисто цей законопроект не збираюся. Це перше.

І друге. Ще раз вкотре нагадую про те, що прийде 31-го… 27 жовтня, колеги, радники Голови Верховної Ради. І треба буде відповідати після виборів, напевно, комусь за те, що законопроект № 1793-П, який проголосовано  26 січня Верховною Радою 226-ма голосами, не підписаний, і постанова про його  заблокування не  відпрацьована.

Я особисто як голова комітету, якого запитають на тимчасовій слідчій комісії, тому що я розумію, що Закон про тимчасову слідчу комісію в наступному парламенті вже буде схвалений…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Чому цей законопроект не проголосований, не підписаний, я скажу, що я 14 разів звертався до Голови Верховної Ради для того,  щоб він законопроект 1793-П поставив, вирішив з ним питання: або він поставить постанову про, значить, прийняття рішення, або підписав закон.

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова голову Комітету у закордонних справах народного депутата Ганну Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Шановні колеги, на цьому тижні ми плануємо ухвалити Державний бюджет. І я думаю, що надзвичайно важливо, попри належне фінансування оборони, безпеки, соціально-економічних програм, також і не забувати про підтримку тих інструментів гуманітарної і культурно-інформаційної політики. Зокрема хочеться бачити забезпечення діяльності Українського культурного фонду, Інституту книги. А також звертаємося до Міністерства фінансів врахувати в бюджеті на наступний рік мінімальні потреби Українського інституту національної пам'яті, адже днями ми відзначаємо 5-у річницю початку Революції Гідності, 85-і роковини Голодомору-геноциду. І також 2019 рік є Роком сторіччя Соборності  України, і політика національної пам'яті так само є ефективним інструментом захисту національної єдності.

Також, колеги, ми просили від імені Комітету у закордонних справах, подали пропозиції до проекту бюджету, які дозволять ефективніше формувати і захищати наші національні інтереси, а також кошти на новостворений Український інститут, і також у Варшаві відкриття консульського відділення, в Ужгороді.

Але я хотіла б звернутися в МЗС, щоб Міністерство закордонних справ після того, як тричі офіційно комітет звертався для того, щоб отримати копію ноти, якою було заявлено Російській Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією. Я зараз звертаюся публічно до міністра Клімкіна, щоб нам нарешті цю копію ноти надали, ми отримали. Також я звертаюсь до МЗС уповноважити представника міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань у сфері застосування санкцій. І також вимагаю від МЗС, щоб нарешті ми побачили інвентаризацію договірно-правової бази з Російською Федерацією – і довгий великий список. І в мене до міністра замість піару, який ми бачимо від Міністерства закордонних справ, нарешті конкретну роботу.

І ще оскільки тут є пан Кубів, я хотіла би також звернути увагу на важливий законопроект 9088, який буде розглянутий. Коли ми просимо в бюджеті включити зниження або не зниження, а забезпечення коштів на лікування хворих, то з однієї сторони нам треба…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. …коли ми чуємо від різних партій, які просять вкласти в бюджет кошти для лікування онкохворих, – це важливо, але я хотіла б сказати, що є патенти, які "вічнозелені", які від Мінекономіки, які завищують ціни в 10-15 разів. І, спілкуючись з онкохворими: і дорослими, і дітьми, ці "вічнозелені" патенти треба вже давно прибрати для того, щоб онкохворі мали можливість, якщо держава не забезпечує, купувати ціни не дорожчі, ніж в Польщі, в інших сусідів. Прошу 9088 з тими зауваженнями…

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова голову Комітету з питань культури і духовності народного депутата Миколу Княжицького.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

По-перше, хотів ще раз підтримати Голову Верховної Ради і нагадати, що в п'ятницю в нас відбудеться урочисте засідання, 23 числа о 15:00 – меморіальне засідання Верховної Ради, присвячене 85-м роковинам  Голодомору. І я просив би всіх взяти участь в цьому засіданні, буду надзвичайно вдячний.

Хотів би теж сказати, коли ми говоримо про роботу на наступному тижні, що в нас чомусь зник з порядку денного законопроект 9234 про відзначення пам'ятних дат на наступний рік. Просив би поставити його на четвер, не думаю, що там будуть великі дебати, під час підготовки до бюджету ми могли би це зробити, тим більше, що дуже багато народних депутатів справді зацікавлені в тому, щоб відзначені були пам'ятні дати міст, селищ, і щоб вшановані були видатні українці, які багато зробили для України.

На чому хотів ще наголосити? Так це на тому, що в нас є такий законопроект 6439 про гірські, високогірні населені пункти. Пане Степане,  до вас хочу звернутися. В високогірних населених пунктах культури вже немає. Народні доми, бібліотеки давно закриті, людям не платять зарплати по півроку. Це Верховинський район, Путильський район, райони Закарпатської області. Це повна катастрофа.

Законопроект, який ми просили прийняти хоча б в першому читанні, 6439 знов ставлять в кінець, може, в четвер ми могли б прийняти цей законопроект. Просив би звернути увагу на бюджет, тому що бюджет каже, що це справа обласних бюджетів, якось пробують витягнути медичну і лікарську субвенцію, цей бюджет забезпечить діяльність цих районів 3 місяці наступного року, а далі знову почнеться все те саме. Це величезна неврегульована проблема, яка коштує не так багато грошей, але ми знищуємо унікальну культуру українських високогірних районів і освіту, і медицину.

Пане Степане, дуже вас прошу, почуйте, будь ласка, мене.

 

КУБІВ С.І. 6439?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. 6439, щоб ми підняли на четвер зверху, і щоб ми врахували в бюджеті мою поправку, яка стосується гірських і високогірних районів.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова голову Комітету з питань національної безпеки і оборони народного депутата Сергія Пашинського.

Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Доброго дня, шановні колеги! Ми багато разів говорили про необхідне впровадження реформ, в тому числі реформ в системі безпеки і оборони. І саме тому я звертаю увагу колег і прошу керівництво Верховної Ради завтра поставити для включення в порядок денний законопроект 9122 про внесення змін щодо закупівлі продукції і послуг оборонного призначення за імпортом. Що мається на увазі? На сьогоднішній день згідно чинного законодавства Міністерство оборони, Національна гвардія, прикордонники не можуть закупити напряму, тому що існує так званий інститут спецекспортерів, який, без сумніву, є таким, знаєте, пережитком ще радянської епохи. Саме тому, щоб спростити, зробити більш прозорими і прибрати корупційні ризики, ми пропонуємо в законопроекті 9122 дати можливість суб'єктам державного оборонного замовлення напряму без посередників закупати по імпорту товари військового призначення. Я дуже прошу включити в порядок денний. Я надіюсь, що такий законопроект зрозумілий всім і найде підтримку в залі.

Другий законопроект, на який я хочу звернути увагу, це законопроект 9275. Всі розуміють, що, на жаль, Україна стала полем не тільки військової російської агресії, а і інформаційної російської агресії. І, на жаль, якщо ми військову навалу росіян зупинили на крайньому сході, то інформаційна агресія, інформаційні диверсії проходять щоденно. Саме тому ми пропонуємо внести зміни до Закону "Про санкції", про право… А тепер – увага! – щоб не було там розмов про свободу слова, цензуру і все інше. Виключно Верховній Раді, виключно, підкреслюю, дати можливість…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка. 

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. … підкреслюю, виключно Верховній Раді в рамках Закону "Про санкції" дати можливість ініціювати введення санкцій проти інформаційних ресурсів, які ведуть підривну діяльність проти нашої держави. Я ще раз хочу підкреслити, це дуже простий і зрозумілий закон. І всі, хто розказує, що це проти свободи слова, це або агенти Кремля, або просто неосвічені люди.

Прошу його теж завтра поставити до включення  до порядку денного.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Михайла Бондаря.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановна Оксано Іванівно, шановні колеги, комітет пропонує доповнити порядок денний законопроектами. Це є 8471-д, який направлений на відновлення порядку видачі, переоформлення та анулювання ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері використання ядерної енергії і проведення контролю за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійний умов, та 8323, який уточнює і порядок, і умови використання коштів збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, поширивши їх на створені об'єднані територіальні громади.

Також виникла потреба термінового розгляду і прийняття законопроектів щодо недопущення колапсу у вугільній галузі. Це законопроект 9049 щодо створення умов для захисту державного сектору вугільної галузі від масового банкрутування вугледобувних підприємств.

Також я прошу провести додаткові консультації щодо можливості врахування в бюджеті 2019 року пропозиції по вугільній галузі, а саме щодо добудови шахти № 10 "Нововолинська" та здійснення заходів модернізації вітчизняного виробництва вугільної продукції, які подавав комітет.

По блоку енергетики. Це законопроекти: 9223 – про внесення змін до Закону України "Про ринок електроенергії" (щодо надання універсальної послуги); 8527-д – про внесення змін до "Прикінцевих положень" Закону "Про ринок електроенергії", який стосується фінансування державної інспекції енергетичного нагляду; і 8468 – про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії", прийняття якого необхідне з метою проведення....

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. Будь ласка.

 

БОНДАР М.Л. … з метою проведення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії.

Дякую.

Ще дуже прошу включити ці законопроекти в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Наступний Немиря Григорій Михайлович. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги! Знову в порядку денному поточного пленарного тижня немає законопроектів, які стосуються виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, громадянам України, і в тому числі які перебувають в "сірій зоні". Немає закону, який захищає виборчі права вимушених переселенців.

В бюджеті, в проекті бюджету, який буде розглядатися у другому читанні, закладені абсолютно неадекватні кошти на підтримку вимушених переселенців. Це ще раз, на жаль, в черговий раз підтверджує, що в державі відсутня політика щодо захисту прав вимушених переселенців.

Минулого тижня у Верховній Раді України відбулась дуже важлива міжнародна подія. Це форум щорічний 40-й "Парламентарі за глобальні дії". Я хочу подякувати Голові Верховної Ради, всьому Апарату і службам Верховної Ради за зразкову підготовку і проведення цього форуму. Більше ста депутатів з різних країн, а всього ця організація об'єднує 143 країни, взяли участь в цьому форумі.

Чому це важливо? Тому що він стосувався, в першу чергу, питань функціонування Міжнародного кримінального суду, Римського статуту. Україна підписала, але не ратифікувала Римський статут. Лише виключно в компетенції цього суду є злочини геноциду, проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії з липня 2018 року.

На початку грудня цього року буде опубліковано звіт Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду з попереднім аналізом звернень України…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М.  … Верховної Ради України з проханням оцінити те, що відбувається. Під час цього форуму Генеральний секретар "Парламентарів за глобальні дії" офіційно зробив заяву щодо того, що події на Донбасі є міжнародним збройним конфліктом.

На жаль, колеги, жодного члена Кабінету Міністрів, зокрема навіть на рівні заступника міністра від Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції не було.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, шановні співвітчизники! Єдиним порятунком від збільшення тарифів для населення є підвищення заробітної плати і розширення можливостей для простих українців отримати субсидії. І Комітет з питань соціальної політики обома руками вітає ініціативу і позицію Президента України не підписувати Держбюджет без достатнього забезпечення пересічних українців права на субсидію. Це наша категорична позиція. І ми готові зустрітися з Президентом України всім складом комітету, долучити інші комітети, а також профільних керівників уряду і обговорити основні ключові змістовні шляхи вирішення цієї проблеми, і захисту права на субсидію простих українців.

Друге. Я хочу наголосити, що протягом цього року ми об'їхали велику кількість міст, провели виїзні засідання, їх було більше 30, і напрацювали пропозиції до Кабінету Міністрів  України щодо розширення можливостей простим українцям отримати субсидії. Від одного і двох мільйонів домогосподарств до одного мільйона і дев'яти додатково через співпрацю Мінсоцполітики і Комітету соціальної політики, позиції Комітету соціальної політики отримують право на субсидію. Це майже мільйон онкохворих, інваліди І і ІІ групи, ті, хто мають заборгованість через ЄСВ, через невиплату заробітної плати. Так само окремо ті наші співвітчизники, які мали проблеми довести, що незареєстровані у їх домогосподарстві члени родини не проживають там і так далі, і так далі. Я прошу добиватися такого права. Якщо вам відмовляють прямо мені телефонувати за телефоном: 0675407096. Це мій прямий мобільний номер телефону.

 

ПАРУБІЙ А.В. Довбенко, будь ласка, Михайло Володимирович.

 

КАПЛІН С.М. Почекайте, ще 20 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я вже передав слово, пане Сергію.

 

КАПЛІН С.М. Передали, а я ще прошу продовжити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні, я вже передав слово Довбенкові.

Пане Сергію, ви закінчили доповідь, я передав вже Михайлові слово. Для чого ви робите ці… Я ж весь час додаю, коли є необхідність.

Будь ласка, пане Михайле.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановний пане Голово, хочу запропонувати підтримати розроблений службами Апарату і фракціями попередній розклад засідань Верховної Ради України на цей пленарний тиждень. Я вважаю його збалансованим, хоча досить і напружений, і нам робота передбачається досить напружена.

Єдине, хочу підтримати звернення Першого віце-прем'єр-міністра пана Степана Кубіва про те, щоб нам все-таки цього тижня розглянути і проголосувати законопроект 8414, який передбачає зміни до Державного бюджету України на 2018 рік. Він невеликий, він у нас у прохідній частині, але законопроект важливий для створення Експортно-кредитного агентства. Ми в цьому році виділили 200 мільйонів, на жаль, не можемо реалізувати, поки не вистачає всього 112 тисяч гривень для того, щоб зафіксувати різні організаційно-юридичні процедури. А без цього і те, що ми напланували в 2019 році, теж не зможемо реалізувати. Я вірю, що це теж нам під силу, і ми це виконаємо. І вважаю, що доб'ємося того, що ставили сьогодні на Погоджувальній раді.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У четвер Верховна Рада України, можливо, буде розглядати у другому читанні проект Закону про Державний бюджет на 2019 рік. Постановою Верховної Ради України доручено Кабінету Міністрів України визначитися щодо відновлення у проекті Державного бюджету на 2019 рік бюджетної програми надання пільгового довгострокового державного кредитування молодим сім'ям і одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла. Вкотре наголошую на тому, що кожний рік спостерігаємо ми вкрай негативну тенденцію – відтік нашої талановитої молоді за кордон. І одним із головних чинників, що спонукають молодь покидати нашу країну, є відсутність будь-яких перспектив для придбання пільгового житла.

І тому я звертаюсь сьогодні до Кабінету Міністрів України, до голови бюджетного комітету Андрія Павелка і до керівників фракцій та груп сприяти відновленню молодіжного будівництва і кредитування в державі, адже доступне житло для молоді – обов'язок держави, а наше з вами завдання забезпечити це виконання.

Також важливим питанням є забезпечення природних лікувальних ресурсів, забезпечення їх раціонального видобутку, використання і охорони з метою створення сприятливих умов для лікування громадян.

Саме з метою забезпечення унікального природного родовища лікування ресурсів Куяльницького лиману Одеської області комітет просить невідкладно ухвалити проект Закону України про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення (реєстраційний номер 8502).

Прошу його на вівторок поставити і проголосувати. Наш комітет одностайно проголосував і підтримав це питання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перед тим як передати слово Ніні Петрівні Южаніній, я хочу сказати, в нас виникла дискусія з приводу того, до якої дати подавати правки до Податкового кодексу.

Ви пригадуєте, що ми кілька раз ставили на голосування скоротити термін подачі правок, на жаль, не набрало необхідної кількості голосів. Сам проект закону ми прийняли в четвер о 14-й годині. І тому крайній термін подачі правок буде до 14:00 в четвер. Тобто, якщо ви після цього, як будуть всі правки надані, зможете протягом обіду розглянути Податковий кодекс, ми зможемо теоретично о 16-й годині перейти до його розгляду. Ніно Петрівно, я знаю наскільки це питання для вас важливе і скільки вашої праці вложено в те, щоб його підготувати вчасно, і щоб парламент міг вчасно його прийняти, і тому я думаю, що якщо ми будемо йти таким графіком, ми встигнемо його розглянути в четвер.     

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Дякую, Андрію Володимировичу, за те, що ви наголосили саме на цьому питанні.

І ще хотіла би попросити всіх колег, кого цікавить розгляд законопроекту до другого читання в робочих групах долучитися до роботи в комітеті, тому що основа не тільки ресурс, який закладений в законопроекті 9260, а і зміна системи адміністрування пального та спирту. Суттєві зміни, які ми пропонуємо прийняти в цілому. Всі, хто хоче ознайомитися, в чому полягає ця система електронного адміністрування, сьогодні працює робоча група в комітеті до 16 години.

Ще хочу наголосити на тому, що на минулому пленарному тижні при розгляді у другому читанні законопроекту у нас виникла дискусія щодо пропозицій деяких народних депутатів врегулювати в ньому питання електромобілів. Ми ці пропозиції не підтримали, проте висловили необхідність розглянути їх в комплексному законопроекті, який ми ще в травні цього року розглянули на своєму комітеті і внесли подання з рекомендаціями парламенту прийняти за основу двох законопроектів: 8159 і 8160. Було б добре, якби ми ці законопроекти розглянули на цьому тижні перед 9260. Тому що зараз знову шановні колеги подають в даний законопроект дуже багато пропозицій, що стосуються підтримки електромобілів, ввезення і зборки електромобілів.

Тому, якщо можна, в четвер, якщо у нас буде час, чи у вівторок все ж таки включили в порядок денний і розглянути в першому читанні для того,  щоб зняти блок питань до ресурсного законопроекту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Станом на зараз дуже складний, насичений порядок денний. Але ми розглянемо ці ваші пропозиції, щоб можливо у вівторок поставити напередодні прийняття бюджету. Просто вивчимо сьогодні, бо дуже об'ємні блоки, ті, які запропоновані.

Дякую вам.

І зараз Богомолець Ольга Вадимівна. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий, шановні колеги, я неодноразово наголошувала на тому, що збереження людського потенціалу української нації є сьогодні, має бути сьогодні пріоритетом держави. Тому що щорічно нас стає менше на 200-300 тисяч. І вже не так скоро буде той час, коли ми дійдемо до точки половини населення України, а в цьому випадку відродження потенціалу економічного, безпекового потенціалу буде надзвичайно складним.

Щорічно в Україні діагностується коло тисячі випадків онкохворих дітей – це вперше діагностовані. В бюджеті на наступний рік закладено закриття потреб на лікування онкохворих дітей лише на 60 відсотків від потреби. Це означає, що зі 100 онкохворих дітей кожні 40 дітей залишаться без допомоги. І це означає, що їх батьки будуть жити під Міністерством охорони здоров'я в наметах, будуть збирати в Інтернеті гроші через фонди, будуть продавати останнє майно. Рішення Комітету охорони здоров'я про виділення додаткових – вслухайтесь! – лише 440 мільйонів потрібно на лікування дітей. Бюджетний комітет проігнорував цю пропозицію Комітету охорони здоров'я, і є рішення Комітету охорони здоров'я. І я звернулась з листом до кожного народного депутата в парламенті з проханням не підтримувати бюджет, якщо не буде врахована в стовідсотковому обсязі потреба в лікуванні онкохворих дітей на наступний рік. Це 1 мільярд гривень загалом, додатково потрібно знайти лише 440 мільйонів. Це перше.

Потреба онкохворих дорослих у нас закрита лише на 30 відсотків. І я звертаюсь особисто до вас, Андрію Володимировичу, без прийняття Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Без прийняття Зкону про загальнообов'язкове державне медичне страхування ми не зможемо зберегти людський потенціал нації.

На минулому тижні я в Берліні представляла Україну на Європейській антираковій лізі, немає ні однієї країни в Європі, яка не закриває в повному обсязі потреб онкохворих людей: онкохворих дорослих і онкохворих дітей. І я звертаюсь зараз до всіх народних депутатів і до вас особисто…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ми сьогодні говоримо про бюджет 2019 року, я хочу сказати, що там я не побачив жодної якоїсь цифрової ініціативи або запровадження цифрових сервісів. Ми говоримо, де знайти кошти, а питання запровадження електронної акцизної марки на державному рівні, питання контролю за лотереями, контролю за електронним контролем по контрабанді – нічого немає.

Питання про ефективну роботу реєстрів українських – також нічого немає.

Я хочу сказати, що ми надавали ці пропозиції – це додатково 30 мільярдів гривень на рік. Але, звичайно, що всі ці цифрові ініціативи, вони вбивають корупцію. Так я хочу, щоб все ж таки Кабінет Міністрів  подивився, 30 мільярдів гривень на рік, просто  нічого не роблячи. І це будуть додаткові надходження. Крім того, тут ще не пораховано ті збитки, які від корупції є. Цифровізація вбиває корупцію. Але, на жаль, в бюджеті цього немає.

Мало того, я хочу сказати, що всі дуже пишалися, багато було тих, хто говорить про перемогу 3G, 4G. Величезна кількість людей була, але зараз всі забули. І український Державний центр радіочастот, який робить розрахунки, який приніс разом з Національною комісією 18 мільярдів гривень до бюджету українського, хочуть знищити.

І я прошу підтримати, Степане Івановичу, на Урядовому комітеті буде розглядатися питання цього надважливого підприємства, щоб повернути їм частину прибутку, тобто 70 відсотків повернути їм на розвиток. Вибачайте, це 30 мільйонів гривень на рік. Вони принесли 18 мільярдів гривень. Де ж інновації, якщо ми вбиваємо все, що є?

Тепер ще. 29 листопада у Брюсселі, в Європарламенті буде проходити Український цифровий день. І, на жаль, виходити звітувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30  секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Андрію Володимировичу, і ми не прийняли жодних законопроектів. Я розумію, що це дуже важливо. Але якщо буде можливість така в четвер розглянути наші цифрові законопроекти. Наприклад, неприйняття Закону про радіочастотний ресурс нового – це мінус 30 мільйонів до наступного бюджету. Тому що там є питання ефективного використання радіочастот.

Я дуже прошу розглянути можливість у четвер розглянути пакет цифрових законопроектів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Савчук Юрій Петрович, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу! Доброго дня, шановні колеги!   Свій виступ хочу почати з звернення до голів політичних фракцій та груп у парламенті. Хочу нагадати, що через наш комітет проходять всі законопроекти.   

На сьогоднішній день ми маємо неопрацьованих більше, як 450 законопроектів на відповідність антикорупційному закону України. Не розумію чому члени нашого комітету – я хочу нагадати, що він найбільший комітет серед комітетів Верховної Ради, 24 чоловіки –  ігнорують роботу комітету, робота гальмується через відсутність кворуму. Тому я ще раз звертаюся до шановних колеги, щоб рівень їх свідомості був хоча б на рівні роботи комітету, щоб вони хоча б прийшли і були присутні.

Слідуюче питання – це законопроект 7276 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідного для реалізації його повноважень. Даний законопроект спрямований на забезпечення безпосередньо автоматизованого доступу Національного агентства до інформації телекомунікацій і довідкових систем, реєстрів та банківських даних, у тому числі таких, що містять інформацію з обмеженим доступом державних яких і є державні органи або органи місцевого самоврядування.

5 жовтня завершився прийом заявок і документів до кваліфікаційного відбору представника від Верховної Ради України до складу комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства з питань виявлення розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. До участі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

САВЧУК Ю.П. До участі у кваліфікаційному відборі до комітету подано документи двох осіб. Щодо кандидатів проведено громадське обговорення та врахування думок громадських, планують стан відбору обговорити на найближчому комітеті.

Також хочу зауважити, що планується у порядку денному розглядати законопроекти 2545 і 7286, які 19 червня 2015 року…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Я перепрошую, я почекаю, це є дуже важливо. Дивіться, нормально, коли багато студентів у вищих навчальних закладах не мають можливості харчуватися? Бо прокуратура і Фонд держмайна вважають, що це незаконно, бо ми прийняли закон, базовий Закон "Про освіту", а там… І вони вважають, що це не профільна діяльність університетів – це ненормально.

Тому ми дуже просимо, Андрію Володимировичу, тут є повністю погодження: 8334 – це законопроект, який врегульовує, вносить відповідні поправки в Закон "Про освіту" для того, приходять, особливо в Маріуполі, то на мій погляд, це провокація, коли ми забираємо їдальні з територій університетів і не даємо можливість. Це профільна діяльність, я перепрошую. Багато чого профільного, бо університет існує, там є студенти, вони повинні мати доступ до харчування.

Друге. Андрію Володимировичу, ми знаємо, які події відбуваються в школах – це, в першу чергу, проблема жорстокості. Тому, готовий вже законопроект до другого читання – це законопроект пані Білозір 8584 щодо протидії булінгу. Я дуже прошу, повністю є погодження, збалансована… ми відпрацювали, робоча група відпрацювала протягом двох тижнів дуже потужно. Його потрібно прийняти і поставити крапку.

Я звертаюсь до своїх колеги, в тому числі "Самопомочі", подивіться, це не хуліганство, ми не повинні плутати хуліганство і булінг. Булінг – це ціленаправлена робота, зомбування, знищення духовної частини дитинки. Тому якщо ми приймемо цей законопроект, дуже багато чого буде зроблено.

І останнє – 8460. 240 народних депутатів його підписали, віддали. Це проблема того, щоб ми синхронізували нинішнє законодавство з тим, що з'явилась фахова передвища освіта. Це технічний закон і він просто врегулює питання роботи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Це технічний закон, який би дав можливість… Комітет проголосував одноголосно, ніяких розбіжностей немає. Міністерство освіти повністю його підтримує, ми би просто, немає такого поняття, в багатьох законах як "фахова передвища освіта", 8460 якраз врегульовує ці питання.

Андрію Володимировичу, це питання там 5-10 хвилин. Але, ще раз, питання булінгу, питання харчування дітей, оренди університетів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександре, ви ж як ніхто знаєте,  що  проблема порядку денного полягає в тому, що  у нас майже  3 тисячі законопроектів. Майже 3 тисячі законопроектів і немає жодного комітету, який би сказав, що питання, які готуються його комітетом, є неважливими. Кожен наполягає, і тому доводиться  балансувати і робити довготривалі плани. І ви ж були на всіх засіданнях голів комітетів, аграрний комітет, дослівно: вже півтора місяця  чекає свого блоку. Це ж непросто, коли ви кажете: там 1, 2, 3  закони – це цілий блок, давайте ми з них виберемо найважливіший. Можливо, дійсно, 8574. Ви підготували таблицю? Тільки єдине, юристи ще не дали… (Шум у залі) Ще…  підготовлено комітетом, після того воно йде на літературну вичитку, на Юридичне управління, якщо Юридичне  управління до завтра подасть, і будуть у нас всі передумови, і буде таблиця, яку ми роздамо  депутатам, виберіть найважливіший з них…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. 8334 – це найважливіший…

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте, ми проведемо ще консультації робочі. І завтра просто найдемо для того, який найбільше горить, щоб ми змогли поставити. Ви знаєте, весь час підтримуємо комітет освіти, і інколи навіть в неймовірних обставинах вдається прийняти. Домовились. В робочому порядку  узгодимо…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Багато дітей прокидають Україну, бо вони бачать, що немає можливості

 

ПАРУБІЙ А.В. Іонова Марія Миколаївна, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М.  Дуже дякую.

Андрію Володимировичу, я хотіла би вкотре зазначити, що включені ратифікації досить важливі, це між Урядом України і Великобританією. І також Урядом Республіки  Австрія і також Кабінетом Міністрів України. Я сподіваюсь, що ми  все ж таки  на цьому тижні це  пройдемо.

І друге. Я хотіла би звернутися до  вас  з  кількома пропозиціями. Я знаю, що ви вже обговорювали в себе в апараті, це наша "дорожня карта", я б просила вас, як ми зробили це в лютому 2018 року, знову ж таки, затвердити, провести такий офіційний захід щодо затвердження цієї презентації оновленого варіанту "дорожньої карти", все ж таки зробити це за участі Прем'єр-міністра, вас, головних комітетів, тому що за нашим  також, що ми бачимо… Хотілось би, щоб  більше відповідальності, якщо ми затвердимо, це було більше не тільки у парламенту, але в першу чергу в уряду, да?

Ми з вами ознайомилися зі звітом Європейської комісії. Тут я хотіла би сказати, що не тільки є зобов'язання уряду і парламенту, але й Європейського Союзу. І тут ми маємо спільно працювати  і говорити нашим партнерам, що це є двосторонній таких рух.

І в контексті цього також є пропозиція. Це проходили багато країн на євроінтеграційному шляху створення такої спільної парламентсько-урядової комісії, яка б якраз і контролювала  виконання даних зобов'язань, взятих на себе. І за досвідом може очолили таку комісію урядово-парламентську Перший віце-спікер. Це така пропозиція.

І також хотіла би сказати, що вже Комітет, наприклад, з податкової і митної політики, він дуже ретельно опрацював наші зобов'язання в цій сфері. Ми очікуємо відповіді і погодження з Генерального…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ІОНОВА М.М.  … Генерального директорату Єврокомісії. Але що стосується транспорту, тут хотілось би також вашої підтримки, тому що це дуже масштабна реформа, щоб ми все ж таки до кінця року провели ці два напрямки, ці дві сфери, які необхідні для економіки нашої держави.

І в цьому контексті знову ж таки від імені членів комітету наш законопроект 8610, він просто вдосконалює Регламент Верховної Ради, де ми вимагаємо від уряду…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Маріє.

Цілковито з вами згоден з тим, що нам треба оновити "дорожню карту" по законах євроінтеграції. Ми поставили амбітний план, ми зробили цей план, її необхідно оновити. Ряд законів ми прийняли, деякі закони потребують і доопрацювання. Але маємо визнати, в чому є ключова проблема: це просто голоси в залі. Це голоси в залі. Тут, на жаль, ми шукаємо з нашої Хартії євроінтеграційної ті закони, які готові, і найбільша наша трудність – це пошук голосів під час голосування в залі.

Я дуже гордий з того, що ми нарешті стратегічну екологічну оцінку пройшли, завтра буде Остап Єднак виступати, але це  доводиться кожен раз під кожний закон проводити величезну внутрішню роботу.

Оновлення і апґрейд "дорожньої карти" цілковито підтримую. Ми не  тільки в апараті це опрацьовуємо. Я мав попередню розмову із Прем'єр-міністром, і я вважаю, так само повинна двостороння бути відповідальність, щоб ми змогли її представити вже оновлену і так само крок за кроком кожного тижня хоча б 2-3 закони необхідних для асоціації вибирати і готувати в залі, щоб вони могли найти необхідну більшість.

Дякую вам.

І, будь ласка, Остап Єднак.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня! Я хочу подякувати колегам за те, що завтра фактично першими законопроектами будемо розглядати законопроекти, частково які стосуються екологічної політики – це щодо імплементації положень деяких міжнародних угод і директив ЄС в сфері охорони тваринного та рослинного світу і про ідентифікацію тварин та посилення відповідального поводження з ними. Законопроекти давно уже назріли, вони потребують нашого прийняття. Тому я хочу закликати колег депутатів уже завтра з самого ранку забезпечити належну явку, і щоб ми продуктивно почали наш робочий тиждень.

Також хочу поцікавитися і закликати Андрія Володимировича: законопроект, який стосується не стільки довкілля, а скільки громадського здоров'я, 4030а – щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму, він вже появлявся в нас в порядку денному, не доходили у нас руки, але поточне скликання парламенту фактично не прийняло жодного законопроекту, який би стосувався зменшення загроз стосовно, зокрема і молоді, і українського суспільства від тютюнового диму. Тому я би попросив би Андрія Володимировича сказати, коли ми плануємо все-таки його розглянути, чи є він в планах, зокрема на наступні пленарні тижні, і щоб у нас нарешті, у нашого парламенту дійшли до нього руки, тому що це дуже важливо для громадського здоров'я, щоб знизити ризик поширення і збільшення тютюнопаління, зокрема серед молоді.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Для мене так лишилося загадкою: яким ви колегам подякували за те, що в порядку денному є законопроект в сфері охорони тваринного та рослинного світу, бо це була винятково моя ініціатива, щоб його поставити на порядок денний. І, на жаль, вам це говорю, що і попередній раз з голосами було складно, і зараз з голосами складно. І я сподіваюсь, що зранку буде достатній рівень концентрації, щоб ми змогли його прийняти.

Дякую вам.

Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Нарешті, всі говорять про бюджет сьогодні, дійшла черга до бюджетного комітету.

У проекті розкладу засідання Верховної Ради на цей тиждень 22 листопада заплановано розгляд у другому читанні законопроекту 9084 щодо змін до Бюджетного кодексу та законопроекту 9000 про Державний бюджет на 2019 рік. Оскільки доопрацьований проект Державного бюджету лише сьогодні надходить від уряду, це, зауважу, на два тижні пізніше встановленого терміну, Комітет з питань бюджету має обмаль часу для проведення аналізу такого документа, але, незважаючи на це, комітет планує оперативно та взаємоузгоджено опрацювати законопроекти 9000 і 9084 та у четвер після засідання комітету надати відповідні матеріали для розгляду парламенту. 

Одночасно слід звернути увагу, що для забезпечення збалансованості бюджетних показників узгодження правових норм законопроект про Держбюджет на 2019 рік має розглядатися у другому читанні після прийняття пов'язаних з ним законопроектів: 9084 щодо змін до  Бюджетного кодексу та 9260 щодо змін до  Податкового кодексу. На жаль, я так розумію, Податковий кодекс не буде розглянутий.

З приводу передбачених на четвер законопроектів 8496, 8414 щодо змін до Держбюджету на 2018 рік вже надано висновки бюджетного комітету, і, відповідно, законопроекти готові до  розгляду Верховною Радою.

І  на репліку наших колег відповім, що бюджетний комітет – це наш з вами комітет. І двері комітету відкриті, і засідання його відбуваються прозоро, і анонси його засідань…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Закінчу.

… є на сайті бюджетного комітету.

Тому, пані Олю, я не сприймаю, скажімо, тези, що бюджетний комітет щось там не підтримав, тому що згідно Регламенту ми маємо… Уряд  вносить бюджет, і якщо там не передбачені якісь цифри, то давайте разом і профільний ваш комітет, і наш комітет, і колеги…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Козаченко Леонід Петрович.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, в минулу п'ятницю на урочистому засідання з нагоди Дня працівника сільського господарства було зачитане ваше привітання, під час якого було сказано про те, що 20 листопада ми розглядаємо 9 законопроектів у Верховній Раді, які стосуються формування сприятливого середовища в аграрній сфері. Дуже бурхливі аплодисменти були. Це була авансова вдячність усім нам за те, що ми готові рухатися далі, підтримуючи наших аграріїв.

Тому я дуже прошу моїх колег бути всім у залі, і перша частина якраз розпочинається із того, що ми будемо розглядати ці законопроекти. Один із них стосується гармонізації законодавства з Європейським Союзом, один – стосовно покращення формування фермерських господарств, передачі їм в користування земель. Один законопроект, який стосується питань, пов'язаних з покращенням поливу сільськогосподарських і зрошення посівів. Один законопроект стосується кооперації сільськогосподарської, дуже важливий. Їх не один, а аж три, і нам треба визначатись, який ми підтримаємо. І ще один законопроект – це цифровізація і застосування сучасних технологій у сільському господарстві.

Тому дуже прошу всіх колег підтримати наших аграріїв і проголосувати за ці проекти законів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Леоніде.

У нас є позитивний досвід роботи аграрного блоку. Я одне тільки сподіваюся, що у нас не буде завтра, як буває кожного вівторка, якась появляється політична підстава для… в залі політичних дискусій, коли беруться перерви по годині, по дві, а потім ми дивуємося, де взяти час для законопроектів, які очікують люди, які потребують нашої діяльності.

Добре сказав пан Амельченко, це комітети всіх нас. Так само і в вашому комітеті є всі представники всіх фракцій, зверніться до них, щоб ваша багатомісячна робота не була поставлена під ризик, щоб відставили політичні дискусії в бік, коли буде розглядатися блок аграрних питань. І я вірю і сподіваюся, що ми його пройдемо успішно, але й ви працюйте в залі, щоб могли в залі працювати злагоджено усі народні депутати.

Отже, колеги, зараз виступи від народних депутатів: Острікова, Кривенко, Бурбак, Герасимов. Хочу, до речі, звернути увагу, що двоє голів фракцій, які всю Погоджувальну раду, з "Народного фронту" і "Блоку Петра Порошенка", дуже часто виголошують політичні заяви, дуже часто кричать про те, де хто знаходиться, і після своїх виступів зникають з залу ніби це майданчик для піар-виступів, а не робочий орган Верховної Ради України. Дуже шкода і дуже прикро.

І в такій послідовності ми і будемо надавати слово. По хвилині, будь ласка. Острікова Тетяна – 1 хвилина.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги. Уряд, на жаль, вишуковує ресурси для латання дірок Державного бюджету – зібрались піднімати ЄСВ для тих підприємців, які і так платять величезні зарплати.

Безумовно, такі ініціативи уряду мають іти не інакше як у смітник, а от шукати гроші для наповнення Державного бюджету треба на митниці. Можу уряду запропонувати таку безкоштовну пораду – взяти за період, наприклад, 10 днів інформацію про всі автомобілі, декларантів, отримувачів і про вантаж, який оформлювався митними постами, наприклад, на Волинській області. І на ці ж автомобілі запитати інформацію у поляків. І там ми зрозуміємо, скільки в "сірій зоні" приховано втрачених мільярдів для Державного бюджету України.

Натомість в проекті Державного бюджету нічого немає для розбудови української митної адміністрації. Законопроект про Національну митну службу в парламенті блокується, шановний пане Голово. Якщо ми подивимося на зарплати митників, які закладені в проекті цього бюджету, то це знов…

 

ПАРУБІЙ А.В. З0 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. …знову ті самі 5 тисяч гривень, 4-5 тисяч гривень для інспектора. То про яку ми тоді боротьбу з корупцією і про яке наповнення бюджету ми можемо говорити, якщо в нас сьогодні митні пости знаходяться в приватних будівлях і в проекті Державного бюджету нічого немає ні для побудови інфраструктури в пунктах пропуску, ні для зарплат митників, ні для створення незалежної митної адміністрації.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вирішіть, будь ласка, пане Степане, цю проблему.

Кривенко Олександр.

 

КРИВЕНКО В.М. Віктор. Доброго дня, шановні колеги, пане Голово. Якраз парламент України діє, 11 днів тому ми розпочали публічну дискусію в стінах парламенту стосовно опалення в Смілі, приїхали громадські активісти, приїхав Віктор Овчаренко – голова нашої рухівської організації в Смілі, і ми підняли публічно питання в четвер, 8-го числа. 9-го числа я вже був на віче в Смілі, там тисячу людей зібралося, і люди одноголосно проголосували за відкликання депутатів, за недовіру міському голові і за всі питання, бо справді левова частка вини лежить саме на місцевій владі. Міська рада не збирається, вони не можуть кворум зібрати. І ми зареєстрували в той же четвер, 8-го числа, зареєстрували постанову про дострокові вибори. І перший віце-спікер це публічно підтримував, і віце-прем'єр-міністр пан Зубко це підтримував публічно. І я дуже вас прошу дати доручення, щоб в четвер могли вийти на розгляд цієї постанови саме про позачергові…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка. 

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую.

На голосування щодо позачергових виборів Смілянського міського голови і Смілянської міської ради. У нас діє безперервність влади, влада буде в Смілі. Але сміляни розумні люди, вони самі визначяться, хто у них буде міським головою. Можливо, навіть когось переоберуть з тих діючих депутатів. Це єдине прохання.

Я не буду вас зараз просити не голосувати і не ставити Закон про Держбюджет, якого ми не бачили, який не можна голосувати без Податкового кодексу. Прошу вас тільки про одне питання – на четвер забезпечити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки вам треба шукати підтримку серед членів комітету і це найважливіша підтримка, бо, власне, без рішення комітету це навіть не може стояти на порядку денному і навіть не може бути в переліку.

Отже, Бурбак Максим Юрійович. А потім Артур Герасимов. По хвилині.

 

БУРБАК М.Ю.  Колеги, тут ми сьогодні почули різні думки стосовно відповідальності органів місцевого самоврядування за зрив опалювального сезону. Всі говорять про Смілу, а я хочу вам розказати про мої рідні Чернівці. До мене в церкві підходять люди і питають: Максиме Юрійовичу, чому наші діти стали заручниками політиканів в Чернівецькій міській "зраді"? По-іншому це назвати не можна. Самозванці Фірташа зняли Олексія Каспрука, чинного міського голову влітку. До сих пір не могли… Ну, станом на п'ятницю не було включено 28-й дитсадок. Уявляєте, міська рада, де 29 запроданців Фірташа, не можуть домовитись з облгазом Фірташа. Ви в це вірите? Ніхто не вірить. Вони тепер чому хочуть зняти керівника теплокомуненерго, поставити свою людину, щоб найбільший споживач газу споживав необліковано газ – Фірташ знову заробляє на всіх Чернівцях.

Наступне питання стосовно ремонту....

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю.  Розкопали центральну вулицю, проспект Незалежності, зараз іде сніг, і будуть скоро класти асфальт взимку. Ви це чуєте? Тому, ще раз я підтримую щодо переобрання міської ради в Смілі. Давайте проголосуємо нарешті про переобрання Чернівецької міської ради. Ця постанова ще зареєстрована мною і моїм колегою Миколою Федоруком ще влітку минулого року. Ми бачимо як "ґвалтується" місто Чернівці, а Верховна Рада не приймає рішення. Треба повертати радам…

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто ви наголошуєте?

 

БУРБАК М.Ю. Так. В Європі… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто, коли ви говорите про відповідальність, говоріть дуже конкретно і предметно.

Будь ласка, Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, перше – технічне. Я просив би в порядок денний також поставити на цей тиждень 6424-д.

І те, що я хотів зараз сказати, дуже коротко і конкретно. Сьогодні ми почули як представники "Батьківщини", буду відверто казати, вони казали: от, давайте припиняти тут голосування, вибачте, обговорення, тому що не всі тут присутні. І оце пані Оксана Сироїд, вона бачила, як це відбувалося, в грубій дуже формі. Але що ж вони не побачили? Що відсутня була керівник їх фракції Юлія Володимирівна Тимошенко в цей час, чомусь про це не казали. І після своїх виступів, як ви правильно відмітили, встали і пішли, тому я проти подвійних стандартів.

Тому я б хотів звернути увагу всіх представників на Погоджувальній раді і представників фракції "Батьківщина" на те, що якщо вже якісь зауваження висловлюються, то давайте бути чесними і висловлювати їх, перш за все, починаючи з себе.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Мені передали, що були просто факти хамства в залі. І я буду тепер публічно оголошувати, коли ці особи будуть виходити з залу Верховної Ради України. А як ми знаємо, вони не часті гості на своєму робочому місці на засіданнях Верховної Ради України. Поіменно буду оголошувати, коли будуть покидати зал під час розгляду важливих законопроектів, бо таке хамство не повинно бути в стінах Верховної Ради України, і, в першу чергу, по відношенню до Голови Верховної Ради України. Всі згодні?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Мудро.

Шановні колеги, зараз 3 хвилини для представника  Кабінету Міністрів Степана Кубіва. Будь ласка.

 

КУБІВ С. І. Шановні колеги, шановний пане Андрію, хочу почати і подякувати вам. І те, що сказав Микола Княжицький, що у п'ятницю слухання щодо Голодомору і щодо трагічного нагадування про те, що Україна розуміє, пам'ятає більше 7 мільйонів загиблих. І представники уряду обов'язково приймуть участь. Перше.

Друге. Питання щодо економіки, що задавали ряд виступаючих. Підсумки за ІІІ квартал 2018 року демонструють продовження позитивної динаміки розвитку економіки. Хочу сказати, що за оцінкою Мінекономрозвитку за 9 місяців 2018 року зростання ВВП становить 3,2, що відповідає прогнозним тенденціям.

Три важливих речі. Перше – це зростання з боку виробничого сектору, будівельної індустрії, інженерних споруд. Виробнича діяльність забезпечила великий внесок зростання ВВП, а це формування 8 галузей економіки. Висока зовнішня інвестиційна діяльність, фінансова стабільність. Інвестиційні товари зросли на 3,3. А експорт товарів зріс на 6,2 відсотка за даними Національного банку України. Тим більше, спостерігається розширення споживчого попиту.

Друге, що я хотів би сказати. Це питання пан Андрієвський піднімав. Я говорив і ще раз хочу сказати, ми теж за налагодження ефективної роботи щодо передачі і припинення або тимчасове зупинення повноважень органів Державного архітбудконтролю – це законопроект 7266-1. Ми абсолютно проти корупційних дій, які там проходять. І ми підтримуємо вас, як голову комітету, і в цілому комітет.

Третя позиція і головний аспект, про який сьогодні ми говорили, – це питання цифрової економіки. Хочу доповісти, шановні колеги, що цифрова економіка спільно з комітетом, паном Данченком вона є в комунікативному і регуляторному позитивному відношенні.

Питання щодо Українського державного центру радіочастот. Я хочу підтвердити, що рішення Урядового комітету, який я проводив, є абсолютно підтримано. І ми рухаємося в позитивному плані.

Щодо питання коштів, яких не вистачає, є однозначна позиція. Якщо десь збільшити – потрібно написати, де зменшити. Не може бути беззмістний ріст непередбачений сьогодні доходів.

І, третє, хочу, шановні колеги, сказати, що підтримка сьогодні бюджету, законодавчим пріоритетом того тижня є ухвалення Закону 9000, змін до Державного бюджету (9084). Підтримую Ніну Петрівну по питанню по 9260, ті аспекти, які ми повинні зняти. Також запровадження середньострокового бюджетного планування – це 3 роки, дуже важливо, законопроект …

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Законопроекти:  0179, 8189, 8190, 7306 і те, що говорив пан Михайло Довбенко, 8414 – щодо розблокування Експортно-кредитного агентства, це є дуже важливі.

Дякую за спільну співпрацю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Попереду важкий тиждень. Якщо ми зможемо вийти в четвер на прийняття бюджету, це, певно, буде рекордний термін по прийняттю бюджету в історії  Верховної Ради України. Бажаю плідного тижня, сьогодні плідного проведення фракцій. Щоб по всіх питаннях змогли визначити позиції і повідомити про них.

І на цьому Погоджувальну раду Верховної Ради України оголошую закритою.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку