СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

16 жовтня 2018 року, 10 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і займати робочі місця, будь ласка.

Шановні колеги, можемо починати засідання? Будь ласка.

Я на початку засідання не можу не сказати про віхові, історичні речі, які відбулись минулого тижня, і хочу всіх народних депутатів привітати з рішенням Синоду Вселенської патріархії. Першим пунктом рішення Синоду Вселенської патріархії оголошено про процес надання Українській Помісній Православній Церкві автокефалії.

А головне – скасована анексія Київської митрополії Москвою 1686 року. Це була анексія не тільки церкви, це була спроба анексії нашої пам'яті, нашої історії і нашої духовності. І історична правда перемогла, як це завжди буває з будь-якою імперією. І я переконаний, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський православний собор у Києві, у якому візьмуть участь усі ієрархи – патріоти України, які проголосять створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. Після об'єднавчого собору в Києві Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить предстоятелю Помісної Української  Православної Церкви Томос про автокефалію. Це фактично вже буде формальна дія після проведення українського собору.

А усім тим, хто говорив про те, що держава не має втручатися у справи церкви, я наведу один важливий і вагомий фактор. В Росії було скликане спеціальне засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб  обговорити рішення Константинополя і Всесвятійшого Патріарха. А учора надійшла новина, що Російська Православна Церква розриває спілкування зі Вселенською патріархією. Фактично Кремль через підконтрольну йому релігійну організацію фактично розв'язує міжнародний релігійний конфлікт між православними церквами.

Процес надання Томосу про автокефалію, який зараз відбувається, у великій мірі став можливий і завдяки нашому зверненню, і першому зверненню, коли, власне, Верховна Рада України розпочала цей процес, коли ми дали своє перше звернення до Вселенського Патріарха. Ми продовжуємо боротьбу за створення нашої Єдиної Помісної Української Православної Церкви.

І я хочу сьогодні і подякувати усім народним депутатам, цьому історичному скликанню Верховної Ради  України, і закликаю до об'єднання усіх патріотів, щоб ми і надалі своєю єдністю творили історію. І хочу подякувати і Президенту України, який доклав неймовірних зусиль, щоб це рішення було реальністю, і щоб це рішення було прийняте Вселенським Патріархом. Вітаю усіх, друзі!

Зараз ми переходимо до питань порядку денного. Хочу наголосити, що в нас є певні питання, які регламентують нашу роботу, і які ми, власне, зобов'язані вирішити на цьому тижні. Перш за все це питання, які стосуються зняття недоторканності. Минулого тижня Комітет з питань Регламенту прийняв рішення,  і рішення комітету -  про винесення в зал питання про зняття недоторканності стосовно двох народних депутатів Вілкула і Колєснікова. Згідно Регламенту, не пізніше як через 7 днів,  Верховна Рада України має ці питання розглянути на своєму пленарному засіданні. І, власне, сьогодні ми маємо фактично крайній термін, щоб розглянути ці питання.

І тому я пропоную, щоб відразу з початку нашої роботи ми перейшли до розгляду двох питань про зняття недоторканності і після цього запропонований блок питань екології, блок, який давно готувався і міністерством, і нашим комітетом, і фактично це ключова пропозиція на сьогоднішній день.

Нагадаю, що сьогодні ми також будемо мати змогу заслухати присягу двох народних депутатів, які зайшли у Верховну Раду України після нашого рішення про обрання двох народних депутатів у склад Центральної виборчої комісії. Тому пропонується з присяг розпочати засідання, потім – зняття недоторканності, потім – блок з питань екології.

У середу традиційний день питань по ратифікаціям, але також пропонується два важливих питання. І ми повинні обговорити,  з якого з них ми можемо розпочати: або кримінальні проступки, які комітет підготував, і законопроект, який має значну кількість правок, або питання про банкрутство, яке має більше тисячі правок, і яке ще доопрацьовується на рівні Апарату і юридичного управління. Ми маємо це питання проговорити. І я попрошу і голів комітетів з того приводу висловитись, щоб ми змогли в середу розпочати, а у четвер завершити розгляд.

На четвер пропонується знову ж таки визначене Регламентом питання – це прийняття бюджету, бюджетної декларації. Згідно Регламенту ми маємо прийняти її не пізніше 20 числа. В четвер буде 18 жовтня, і це термін теж, який входить в загальні положення Регламенту. І тому пропонується в четвер ключовим питанням, власне, Бюджетна резолюція, а також ряд питань, які, власне, мають відношення до бюджету. Серед них - це проект Закону про публічні закупівлі, законопроект, який має підтримку в залі і який надзвичайно важливий.

Наступний дуже важливий закон, колеги. Після формування складу Центральної виборчої комісії, я думаю, нам невідкладно необхідно прийняти  зміни до Закону про Державний бюджет України, який передбачає виділення коштів для кібербезпеки і для захисту роботи Центральної виборчої комісії. Враховуючи те, що Російська Федерація, як один з елементів важливих гібридної війни використовує втручання у вибори, без сумніву, що буде спроба втручання у вибори, в першу чергу і в Україні в рік, коли будуть проходити вибори і президентські, і парламентські. Тому я сподіваюсь, що цей законопроект буде підтриманий усіма, і ми дамо можливість новому складу Центральної виборчої комісії забезпечити всі технічні передумови для захисту виборів і для кібербезпеки.

Також пропонується ряд ратифікацій, які теж є важливі і які нам необхідно буде розглянути невідкладно в четвер, зокрема про податкові вимоги до іноземних рахунків. Про це є кілька питань, які між собою об'єднані, це є блок,  три питання, і  теж пропонується розглянути в четвер. Фактично пропонується, щоб четвер був днем бюджетним і внесення змін до бюджету і Бюджетної резолюції.

Отакий попередній план на цей тиждень. І я пропоную обмінятися думками, щоб ми змогли і обговорити, і уточнити, і доповнити запропонований порядок денний.    

Сьогодні ми розпочинаємо від "Блоку Петра Порошенка". І я надаю слово для виступу голові фракції Артуру Герасимову. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановні українці! Фракція партії "Блок Петра Порошенка" перш за все вітає всіх присутніх та всіх громадян України з минулим Днем захисника України та висловлює щиру подяку українським воїнам і всім, хто обороняє незалежність нашої країни, цілісність і єдність нашої держави на різних фронтах.

Напередодні цього свята, як ви знаєте, у Приазов'ї пройшли масштабні військові навчання, під час яких артилерія, танки, авіація та морська піхота, прикордонники та Національна гвардія відпрацювали знищення десанту ворога на підступах до українського берега та при спробах закріпитись на узбережжі. Ці навчання стали важливим елементом підготовки наших захисників до ефективної протидії агресору у випадку збройного нападу, в тому числі з боку Азовського моря.

Водночас у Вінницькій та Хмельницькій областях зараз проходять наймасштабніші за останні п'ять років багатонаціональні авіаційні навчання "Чисте небо – 18". Повітряні сили України разом з військовими восьми країн членів НАТО, включно зі Сполученими Штатами, відпрацьовують спільні бойові завдання. Отже, ми можемо впевнено сказати: Україна стає все більш надійним військовим союзником Північноатлантичного альянсу.

Також ці події чітко доводять, що відновлене українське військо щоденно зміцнюється, здобуває новий досвід і рухається впевненим курсом інтеграцією в НАТО. Щоб продовжити цю тенденцію, наша фракція вважає пріоритетним завданням у бюджеті 2019  року закласти достатньо коштів  для подальшого розвитку української армії і гідного матеріального забезпечення військовослужбовців на наступний рік.

На минулому тижні також відбулася ще одна історична подія, про яку тільки що згадав голова парламенту. Священний Синод Константинопольського Патріархату ухвалив історичне рішення щодо Єдиної Української Помісної Православної Церкви. Ми стоїмо на порозі проголошення духовної незалежності України. Завдяки зусиллям українського народу, завдяки послідовній політики Президента Петра Порошенка в питанні створення Помісної Церкви, ми всі стаємо учасниками  визначної події в історії України.

І я б хотів привітати всіх учасників спільного молебену, який відбувся 14 жовтня на Софіївській площі, а там було більш ніж 30 тисяч людей, і сказати, що неодноразово ми наголошували, що процес єднання церкви має бути добровільним, мирним, об'єднуючим процесом. Ми закликаємо до консолідації суспільство і вірних. Також хочеться дійсно оголосити велику подяку Вселенському Патріарху за його мудрість та мужність.

А що стосується нещодавнього рішення РПЦ в Мінську, то ви знаєте, вони самі ідуть до ізоляції. Хотів би ще раз нагадати, що це відбулося після засідання Ради національної безпеки і оборони Росії під головуванням Президента Росії, і, як на мене, це ще один раз довело, що всі ці дії є елементом гібридної війни, яка ведеться Росією проти нашої країни.

Тепер щодо порядку денного. Передусім час розпочинати активну роботу над доопрацюванням проекту бюджету на 2019 рік. Крім сектору безпеки і оборони,  наша фракція наполягає на значному збільшенні фінансування по захисту малозабезпечених.

Також наша фракція наполягає на збільшенні фінансування нашої медицини, перш за все на збільшення фінансування онкохворих та хворих  дітей.

Також хочемо нагадати уряду про необхідність внести подання про призначення міністра у справах  ветеранів. Йдеться про створення органу для соціальної підтримки і допомоги сотням тисяч українців,  серед яких  більш ніж 350 тисяч учасників сучасної війни проти Росії. Наша фракція вже визначила кандидата на посаду очільника нового міністерства – це наша колега Ірина Фріз. Переконані, саме вона зможе визначити першочергові потреби ветеранів та залучити передовий західний досвід для роботи нового міністерства.

Також звертаємося до колег з проханням підтримати президентську редакцію 8265 щодо вдосконалення роботи  системи публічних закупівель ProZorro. Це важливий крок до ще більш раціонального використання коштів та розвитку підприємництва за рахунок чесних державних тендерів. Також вважаємо, що  треба приймати в першому читанні законопроект про податок на виведений капітал.

Наша фракція також звертає увагу на законопроекти,  спрямовані на зміцнення національної безпеки. Передусім йдеться про редакцію 8361 щодо збільшення контрольованої морської території з 12 до 24 морських миль  згідно норм Морської Конвенції ООН. В умовах гібридних загроз з боку РФ на Азовському морі законопроект посилить повноваження української армії в прибережних акваторіях, що зміцнить безпеку в приморських областях.

І наостанок. Вкотре нагадую вам, шановний Андрію Володимировичу, та  нашим колегам: член нашої фракції Роман Зварич досі не залучений до роботи в комітетах Верховної Ради. Це обмежує його повноваження як представника українського народу в парламенті. Тому закликаємо підтримати відповідну постанову вже цього тижня та дати нашому колезі можливість реалізувати власний потенціал на користь України.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги!  Минулий тиждень закінчився хорошою новиною: Синод Вселенської патріархії зробив важливі кроки до остаточного створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. Це визнання багаторічних зусиль,  жертв і молитов українських священиків на чолі з   Патріархом Філаретом. Це результат наполегливої роботи мирян-подвижників, і Петра Порошенка, і багатьох депутатів,  в тому числі і з фракції "Народний фронт", і  тисяч інших.

 Православна Церква України буде незалежною і буде українською, і ніякі російські "кегебісти" в рясах цьому не завадять. Україна – незалежна європейська держава, і ми нікому не дозволимо втручатися у наші церковні справи, а тим паче Москві, яка четвертий рік воює проти всього християнського світу. Рішення Синоду  РПЦ в Білорусі мають лише один ефект: РПЦ вивела себе за межі світового православ'я, вони справжні розкольники і політикани, які вірно служать Кремлю. Певно тепер від них слід очікувати канонізації Путіна.

Війна за незалежність триває, війна за душі і тіла. Ворог не припиняє атак не лише в окопах Донбасу, а й всередині країни, в засобах масової інформації, в парламенті, на вулицях. Агентів-агресорів треба нейтралізувати, а канали їх фінансування назавжди перекрити.

Фракція "Народний фронт" наполягає на санкціях проти ЗМІ, які заперечують факт російської агресії та транслюють кремлівські темники. Ми вимагаємо якнайшвидшого розгляду відповідних законопроектів, насамперед треба розблокувати підписання Головою Верховної Ради постанови про санкції щодо ворожих каналів.

Шановні колеги, в демократичних країнах заходу давно запроваджені санкції проти путінської телепропаганди. Британія вже неодноразово штрафувала і відключала кремлівський канал Russia Today за порушення журналістських стандартів. В США діє правка Джона Маккейна, закон тепер дозволяє дистриб'юторам без пояснень відмовлятися від контенту, який контролюється чи фінансується Росією. Russia Today виключили з двох мереж мовлення, які охоплюють найбільші міста Сполучених Штатів.  Америка не дозволяє Russia Today маскуватися під незалежні ЗМІ. Ці "гебельси" офіційно отримують фінансування з бюджету Росії, тож мусять реєструватися в США як агенти іноземного уряду.

Колеги, все це мінімум, що має зробити Україна з кремлівськими зомбоящиками. Наприклад, "Народний фронт" ще у вересні запропонував ухвалити Закон про обов'язкову реєстрацію іноземних агентів, які діють на користь держави-агресора Росії. Дієві, прозорі, правові заходи - це буде реальна обструкція путінського кума Медведчука, він ніхто без так званих українських журналістів на зарплаті в Дерипаски. Саме ці псевдожурналісти ліплять з Медведчука Бога, а з української влади роблять кривавий режим. Ось як треба нейтралізувати Медведчука, а не громити порожні офіси.

Наступне. Нам необхідно забезпечити економічну стабільність на наступний рікце ухвалення державного бюджету. "Народний фронт" вимагає закінчити з цим у листопаді. "Народний фронт" наголошує, держбюджет має забезпечити фінансування армії та національної безпеки на рівні не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту. Реальне збільшення зарплат військовослужбовцям, фінансування вже впроваджених реформ, підтримку об'єднаних територіальних громад – все те, що було запроваджено урядом Арсенія Яценюка.

Щодо вибухів у Ічні. Комітет з нацбезпеки та оборони неодноразово попереджав про загрозу диверсій і пожеж саме на ічнянському складі. Комітет публічно вимагав виправити конкретні проблеми, припинити недбальство в зберіганні боєприпасів на цьому конкретному об'єкті. Результатів реагування, як бачимо, немає.

Колеги, генералітет опирається парламентському контролю над складами боєприпасів. Це неприпустимі, незаконні дії проти парламентського органу, який завжди виступав на боці військових.

В усіх робочих дискусіях щодо фінансування зарплат та постачання техніки  депутати були на стороні Збройних Сил України. Генеральний штаб та Міністерство оборони повинні публічно відзвітувати перед суспільством за вибухи на військових складах в Балаклеї, Калинівці та Ічні, зокрема на відкритому засіданні профільного парламентського комітету. Ми вимагаємо, щоб командири, недбальство яких призвело  до знищення боєприпасів, були покарані.

І насамкінець. Минулого тижня я як голова міжфракційного об'єднання "Зовнішня трудова міграція" їздив на форум українських громад у Іспанію. У співвітчизників море різнопланових питань: оформлення пенсій, адміністративні послуги, сприяння щодо культури і освіти в Іспанії. І це в більшості випадків не питання великих бюджетних витрат, наші люди багато чого самі фінансують і організовують там на місцях. В Іспанії українці користуються повагою і підтримкою місцевої влади. Після форуму ще більше переконався, що зовнішня трудова міграція потребує особливої уваги з боку держави. Українці в Іспанії активно підтримують нашу ініціативу зі створення єдиного органу виконавчої влади щодо зовнішньої трудової міграції. І ми очікуємо відповідного рішення уряду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пане Максиме, по законопроекту про санкції. Ви знаєте, що був внесений законопроект про його відхилення і я чекаю рішення комітету регламентного, щоб розглянули його. Невідкладно, як тільки регламентний комітет розгляне, невідкладно,  знову ж згідно закону, я винесу це на розгляд Верховної Ради України. І я впевнений, що  це буде цього тижня, і я сподіваюсь чим швидше це  буде.

Будь ласка,  голова фракції "Самопоміч", Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово! Шановні пані і панове! Рішення Вселенського Патріарху є більш аніж історичне. Воно є більш аніж історичне тільки тому, що довело нежиттєздатність шахрайства, яким би воно віковічним не було. Воно є більш аніж історичним, тому що  довело, що наш віковічний ворог – східна деспотія Росії  робить, робила і буде  робити все для того,  щоб полонити українську людину і  український край. Але  воно більш аніж історично є тому, що українці ніколи не віддадуть своєї свободи, і це доведено сьогодні і цим випадком.  І тому ми маємо сьогодні схилити голову перед всіма поколіннями людей, які йшли до  сьогоднішнього  дня.

Держава в ХХI столітті має менше використовувати бравадних закликів і тішитися, а має в тихий спосіб забезпечити стабільність на території української держави, забезпечивши безпеку українського громадянина в цей непростий період, бо російська деспотія відступати не буде, а буде провокувати і буде створювати дестабілізуючий фактор для знецінення цієї більш аніж історичної події, яка сталася на нашому віці. Тому стабільність в  країні, безпека – є понад усе.

Наступне. Це відбудеться тоді, коли українська держава, як інституція, буде дбати про  бюджет як держави, так і людей в кожній родині. 

На превеликий жаль, уряд не розробляє бюджет, який базується на податку на виведений капітал, а це означає, не збирається змінювати  філософію наповнення бюджету саме з олігархічних джерел, а далі наповнює бюджет з кишень людей. Доказом є того  некерованість або олігархічна керованість ДФСУ і митниці. До сьогоднішнього  дня ми не знаємо, хто управляє ДФС, хто управляє митницею. Люди знають – олігархат, який вимиває гроші з бюджету, ці гроші в бюджет поповнюються з  закриття шкіл, з закриття лікарень, недофінансування субвенції освітньої і медичної, яка фінансується  за рахунок грошей місцевого самоврядування, і тим самим воно грабується. Бюджет має бути прийнятий на основі Закону про податок на виведений капітал.

Пане Голово, ми звертаємося до вас, щоб ви дали доручення комітету, який би негайно розглянув цей закон, і він був би прийнятий перед прийняттям бюджету. Це заставить уряд засунути свою руку в кишені олігархів, а не в кишені людей, які сьогодні працюють. Це дозволить підтримати економіку України і підприємництво, яке сьогодні страждає від цього самого некерованого ДФС і правоохоронних органів.

А тим часом уряд мріє про роботи Софії. Без  сумніву, що роботи Софії є прекрасні: вони говорять те, що їм програмують, вони не вимагають їжі, вони не вимагають зниження тарифів, вони просто прекрасні! Це – майбутнє, це фантазії українського уряду, який хоче мати роботів Софії замість звичайних людей, які вимагають уваги і поваги до себе.

Хочу сказати, що українська людина, і це доводить історія, ніколи не буде поневоленою і ніколи не стане роботом, які б фантазії олігархів і їхніх прибічників сьогодні б не були, і роботи Софії залишаться у фантазіях наших урядовців.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

До речі, я хотів би ще привітати і український парламент, і всіх нас з рішенням ПАРЄ – парламентської асамблеї, і особливо нашу делегацію, яка своєю такою відчайдушною позицією, професійною, грамотною позицією змогла добитися ще однієї нашої зовнішньополітичної перемоги. Я не знаю, чи є тут члени нашої делегації, але давайте їм подякуємо, членам нашої делегації в ПАРЄ. (Оплески)

Дякую вам.

І запрошую до слова голову фракції політичної партії "Батьківщина" Тимошенко Юлію Володимирівну. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я вітаю Україну, українську націю з історичним рішенням Вселенського Патріарха Варфоломія щодо початку процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Історичність цього моменту, історичність цього рішення стоїть в одному ряду з отриманням Україною незалежності. Це масштабна подія, яка мусить додати сили, додати змісту, основи нашій незалежності, нашому суверенітету. І я хочу доєднатися до голосу всіх лідерів фракцій, які сказали про те, що ця світла подія, яка виборена молитвами багатьох поколінь українців,  і в тому числі відданою роботою і боротьбою нашого Патріарха Філарета за те, щоб досягнути такого результату, щоб вона не була зіпсована ніякими протистояннями на релігійній основі. І тому я думаю, що всі сили нашої держави, сили нашого народу мусять бути спрямовані на те, щоб об'єднання двох частин нашої церкви пройшло мирно і щоб воно дало нам сили розвиватися далі успішно і ставати однією з найсильніших націй Європи.

В той же час я проїхала за останній тиждень Дніпропетровську, Луганську, Донецьку області і зустрілася з десятками тисяч людей, які, ну, не просто вже просять, а вони вже навіть стогнуть про те, що їх життя стає неможливим, і вони просять звернути увагу на те, що люди доведені до крайнього, я підкреслюю, крайнього ступеню бідності, і що виїзд з України молоді, креативного класу, професійних людей стає просто масовим.

І одна з найбільших тривог, яку донесли до мене люди при зустрічі, а вони за цим дуже уважно слідкують, це те, що Президент Порошенко, в тому числі за лаштунками сьогодні готує підвищення тарифів на газ для українців на тепло, а також всі ціни, які пов'язані з ціною на газ,  на 23 відсотки. Дорогі друзі, на 23 відсотки підвищити ціни на газ, на тепло і все, що із цим пов'язане,  це вже просто зробити останній постріл у свій власний народ.

Я думаю, що Петру Порошенку, якщо він говорить про віру, треба пам'ятати, що головна складова віри – це любов до людей. І якщо з  людьми так поводяться, це означає, що із-за корупції, із-за поборів,  із-за того, що ще більше мати грошей для розподілу на офшорні рахунки, в людей вже  забирають  навіть не останнє, а те, чого в них вже немає. І тому наша команда внесла проект Постанови до Верховної Ради 9198 про мораторій на підвищення тарифів на газ.

І я прошу негайно дати команду, Голову Верховної Ради прошу, щоб комітет розглянув, і щоб ми внесли на засідання Верховної Ради і проголосували за цей проект постанови.

Крім того, знущання над  селянами ідуть просто масштабно. Ви знаєте, що сьогодні збираються аграрії і будуть буквально оголошувати ультиматум Президентові Порошенку. Чому? Тому що під час реалізації зібраного врожаю зараз прямо створені перешкоди для того, щоб люди мали можливість, наші аграрії, цей урожай реалізувати. На 50 відсотків підняті тарифи за використання вагонів. І почали одна за одною виводитися з роботи залізничні станції, які штучно зупиняють продаж українського врожаю. 92 станції вже зупинені.

І зразу ж хочу сказати про те, що завершується період дії мораторію на продаж сільськогосподарської землі. І ми закликаємо негайно поставити  наші законопроекти 5523, 5476  про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі і заборону тіньового відчуження  земель,  яка іде зараз повним ходом, по суті справи. І нагадую, що знову ж за спиною у українського народу іде тіньовий продаж газотранспортної системи, 49 відсотків газотранспортної системи.

Ми наполягаємо поставити законопроект, який потрібно прийняти…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …щоб запобігти тому, щоб наша найбільша власність була по суті в офшорних рахунках переписана на діючого Президента Порошенка  і його афілійовані компанії. Законопроект  8107.

І останнє. Я прошу вважати це заявою про злочин. Нещодавно банк "Укрексімбанк", який очолюється найближчою людиною Порошенка, кредити, які давались корпорації "Богдан", 1,7 мільярдів гривень… (не чути, мікрофон вимкнено)… під 0,46 відсотків річних – це злочин вже такого масштабу, що якщо він не буде розслідуваний і розібраний, це буде означати, що ця влада пов'язана з корупцією.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бойко Юрій Анатолійович, співголова фракції "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікере, шановні присутні. Минулого тижня парламент прийняв важливе і відповідальне рішення, продовживши дію Закону про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей. Це означає, що Україна готова до мирного дипломатичного шляху вирішення військового конфлікту, і це дуже добрий сигнал і для жителів нашої країни, і для всього світового суспільства. Оскільки парламент, а в нас парламентсько-президентська республіка, повинен далі йти шляхом миру, і відповідні ініціативи повинні виходити з парламенту, наша фракція на цьому наполягає, я вважаю, що це найбільш важливе завдання сьогодні для роботи парламенту.

Хочу привернути увагу вашу особисто, пане спікере, і наших колег до питання, яке на сьогодні стало питанням, на мій погляд, національної ваги, – це називається масова вирубка лісів у Карпатах. Рік тому я був біля села Гриньків на масовій вирубці – село Гриньків Івано-Франківської області. Полетів туди на гвинтокрилі і побачив місцевість, яка нагадує місце падіння Тунгуського метеориту в Сибіру на початку минулого віку.

Зробив депутатський запит, отримав відповіді, що буде наведено лад, що буде притягнуто до відповідальності винних. Пройшов рік, на минулому тижні я знов тим же маршрутом полетів до цього села. Оце сьогодні типовий пейзаж наших Карпат. Оце сьогодні те, що може побачити будь-яка людина, яка приїжджає у Карпати і дивиться на все це.

Приїхав на те ж саме місце, побачив не те, що якісь заходи прийняті, а зроблено ще більше вирубок,  і все це робиться відкрито. Всі місцеві знають, що начальник лісгоспу має офшорний рахунок. Всі місцеві знають, де яка ділянка належить районному прокурору або керівнику районної поліції. Все це системна корупція. А коли я пролітав в Карпатах, я, до речі, вам підготував, Андрію Володимировичу, пакет фотографій, щоб ви побачили на власні очі, пані Оксано, передайте, будь ласка, що там діється.

Я вважаю, що це злочин. Я ще раз зроблю депутатський запит на правоохоронні органи і вимагаю відповідної реакції. Сьогодні з початку року  Україна відправила на мільярд євро деревини за кордон. За рахунками британських експертів 40 відсотків цієї суми – це контрабанда. Ціна питання тільки за цей рік – 400 мільйонів євро. Особисто моє враження, коли я пролітав цими районами, що в порівнянні з минулим роком вирубки збільшились в 2 рази.

Тому ми наполягаємо, щоб були дані відповідні оцінки і припинений цей злочин над народом, який сьогодні діється відкрито під дахом представників корумпованого режиму.

Друге питання, яке сьогодні важливе, на наш погляд, це питання розгляду бюджету, яке буде почато в четвер. Наша фракція направила свої пропозиції бюджетному комітету. Ми вважаємо, що цей бюджет, якщо він буде прийнятий, він в гірших традиціях продовжує те, що було прийнято попередніми роками, коли збільшено було фінансування на правоохоронні органи, на силовиків і зменшені соціальні виплати.

Сьогодні вже всі розуміють, що будування поліцейської держави зі збіднілим населенням – це шлях в нікуди. І тому ми наполягаємо, щоб бюджет був переглянутий. Особливо я акцентую увагу на тому, що повинно бути виконано рішення по відновленню сплати людям, постраждалим від Чорнобильської аварії, ліквідаторам аварії, те, що їм потрібно соціальні виплати згідно рішення Конституційного Суду, яке пройшло влітку цього року. Уряд не виконує це рішення. Ми наполягаємо, щоб в новому проекті бюджету це було враховано, і ці виплати були відновлені.

Наша позиція, що бюджет повинен бути справедливий, що бюджет повинен бути соціально орієнтований, а не тільки орієнтований на збільшення годування силових структур, як сьогодні пропонується урядом.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від фракції Радикальної партії Віктор Галасюк. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! МВФ вимагає підняти ціни на газ і при цьому не піднімати соціальні стандарти в країні. Ми з вами розуміємо, що це таке – це подвійний удар по українському народу, по купівельній спроможності громадян, а купівельна спроможність формує 70 відсотків економіки. Як таке може бути, що ціни на газ українського видобутку хочуть прив'язати до європейського рівня і навіть дорожче, а зарплати в Україні найнижчі в Європі, про що засвідчив новий звіт Міжнародного валютного фонду. Це абсолютно неприпустимо.

 Сьогодні показник заощаджень в Україні на нулі. Це  значить, що люди не мають жодних коштів для того, щоб відкладати, вони тільки витрачають останнє для того, щоб купити ліки, для того, щоб купити харчі, на які теж не вистачає коштів.

Тому команда Радикальної партії ініціює загальну національну програму "Зробимо ліки дешевшими". Ми пропонуємо конкретні механізми, як зробити ліки дешевшими на 30-40 відсотків, а на деякі ліки в 2-3 рази:  нульова ставка ПДВ на ліки, обмеження рентабельності, референтне ціноутворення, демонополізація аптек і усунення картельних монополій міжнародних виробників. Це дозволить зробити ліки в Україні доступнішими для широких верств населення, кілька десятків мільйонів громадян відчують позитивний ефект від цієї комплексної програми. Ми закликаємо уряд невідкладно підтримати її, і ми вносимо відповідно законодавчу ініціативу в парламент.

Команда Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшком подала свої поправки до проекту державного бюджету. Мінімальна заробітна платня має бути принаймні 6 тисяч гривень. Ми надали абсолютно фахові обґрунтування для цього, для цього є можливості і є необхідність. Тому що ми вже всі в Україні бачимо, всі бачимо до чого призвела політика Міжнародного валютного фонду і потурання цій політиці. Подивіться останній звіт МВФ:  Україна найбідніша країна Європи за рівнем розвитку економіки і за рівнем заробітних плат. Найбагатша людським капіталами і ресурсами, але найбідніша за рівнем життя.

У Світовому банку заявили, шановний Андрію Володимировичу, я думаю, що для вас це дуже важливо, в Світовому банку заявили, що Україні, щоб наздогнати Польщу економічно,  знадобиться 100 років з існуючою економічною політикою. Тому, щоб це виправити, треба сьогодні робити радикальні зміни в економічній політиці, і це наша команда пропонує.

Перше – ставка на підвищення доходів громадян, підвищення соціальних стандартів. Але для того, щоб це підвищення не було "зжерте" інфляцією,  команда Радикальної партії пропонує чіткий антикризовий план  розвитку економіки: підняття, відновлення української промисловості, розвиток підприємництва, залучення інвестицій як українських, так і закордонних, прискорення економічного зростання принаймні до 8-10 відсотків, що абсолютно реально, замість нинішніх 2-3 відсотків сировинного дрейфу. Це дозволить нарешті перетворити Україну з сировинної колонії, яку, на жаль, сьогодні економічна політика влади зробила країну, перетворити на виробника і сучасну європейську державу.

Ви подивіться сьогодні,  не лише ліс-кругляк, не лише руда, не лише зерно, подивіться на будь-яку галузь української економіки. Ми є донором для успішних індустріальних економік – донором сировини, талановитих людей і грошей. І саме тому команда Радикальної партії, і я вдячний всім, хто підтримав прийняття мораторію на експорт лісу-кругляка, який сьогодні, слава Богу, діє, і ми не дамо відмінити його нікому: ні Президенту, ні Євросоюзу, нікому.

На жаль, Президент заветував мораторій на експорт дров. Але ми будемо боротися за посилення цієї норми. Це стратегічно важливо.

Команда Радикальної партії пропонує абсолютно чіткий покроковий план – "Промисловий пакет реформ". Ключові законопроекти вже в парламенті. Індустріальні парки – це потужні інвестиційні стимули, які дозволять пришвидшити зростання ВВП на кілька відсотків на рік і вигравати конкуренцію в сусідніх країн.

Експортно-кредитне агентство. Міністерство економіки досі його не створило всупереч закону. Це злочин. І відповідне депутатське звернення, депутатський запит я же неодноразово подавав до Прем'єр-міністра. Наступний крок, очевидно, буде судовий розгляд.

Третє. Закон про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, який був ганебно провалений деякими провладними депутатами в парламенті минулого тижня. Ми  будемо повторно вносити його на розгляд.

Четверте. Стратегічно важлива законодавча ініціатива – "Купуй українське, плати українцям"…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Ми вважаємо, що це найважливіший економічний закон за всю історію України, який дозволить захистити українських виробників, розвинути внутрішній ринок, створити нові робочі місця в Україні, повернути заробітчан в Україну, дати замовлення українцям. А не так, як сьогодні: ганебно купують імпорт, вирубають Карпати, вивозять сировину. І люди, які не мають роботи, їдуть за цією сировиною.

Ми радикально змінимо економічну політику.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович, "Партія "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я буду говорити, напевно, незрозумілі для уряду речі, але по-іншому неможливо. Може, з третього, п’ятого  разу вони все ж таки почують. Хоча, в принципі, уряд і промисловість сьогодні – речі, які не співпадають, і вони взагалі на різних планетах.

Я говорю про те, що за останні роки влада зробила все, щоб знищити практично промисловість, і вона методично її знищує. Підняття тарифів, енергоносії і так далі, вся державна промислова політика зводиться до того, що в підсумку ми маємо за останні роки скорочення практично на 36 відсотків кількості населення, яке працює в промисловості.

Якщо ще в 2014 році в промисловості працювало 2,8 мільйонів людей, то на сьогоднішній день тільки за останніх кілька років чисельність скоротилася до 1,8 мільйона людей, тобто на 1 мільйон промисловців в Україні стало менше. Частка промисловості у внутрішньому валовому продукті за ці роки скоротилася майже в 5 разів.

Що відбувалося по всіх напрямках? Я хочу підняти тільки одну галузь, яка теж продовжує знищувати промисловість. "Укрзалізниця". Там сьогодні керує виконуючий обов'язки, це прийнято в уряді, це стало модним, щоб на ключових державних підприємствах були виконуючі обов'язки, бо "спросу" немає, а можна творити все,  що хочеш. Ми бачили вже одного "гастролера" польського, який приїхав разом з командою іноземців, провели незрозумілі  реформи на "Укрзалізниці", отримали мільйони заробітної плати, втекли, і в підсумку нічого не змінилося,  стало тільки гірше.

Так от на сьогоднішній день я хочу зазначити, що хаос в цій галузі зростає неймовірними темпами. Рішення, які приймаються "Укрзалізницею", нічого не змінюють, а в той же час наводять безлад і фактично знищують "Укрзалізницю". Система розподілу вагонів на сьогоднішній день фактично не працює. Нового прозорого механізму тарифоутворень практично немає, система закупівель як була корупційною, так вона і залишається корупційною. За висновками промисловців і підприємців України за останній рік ситуація в "Укрзалізниці" тільки погіршилася. Ви бачили гучні затримання Службою безпеки України посадовців, які торгують по суті державними вагонами, і ми всі знаємо, вся країна, що сьогодні зерновози, напіввагони треба давати хабарі, щоб отримати.

"Укрзалізниця" за останній рік вивела з користування практично 11 тисяч вагонів. Для чого це зроблено? Щоб створити штучну монополію і штучний дефіцит. Зупинили локомотиви. За кордоном продовжують закупівлю локомотивів, хоча замість того, щоб піднімати власне транспортне машинобудівництво, вони роблять по суті послугу іноземним компаніям, а по суті це політичні хабарі на вимогу політичного керівництва країни.

І от ми бачимо, останні навіть події, які відбувалися зараз. З 9 жовтня правління "Укрзалізниці" знову піднімає тарифи в середньому на 55 відсотків по Україні: напіввагони – на 51 відсоток, зерновози – на 61 відсоток. Скажіть мені, яка промисловість, який аграрний бізнес витримає такі шалені підняття тарифів двічі на рік? Вони в контрактах їх не передбачали, вони не мають куди витрати ці понести і куди їх перекласти.

Загальна сума витрат для бізнесу України після підняття чергових тарифів – майже 15 мільярдів гривень. Це шалені кошти для української промисловості, для українського аграрного бізнесу. Притому, що, я вже повторююсь, було 2,5 тисячі локомотивів, на сьогоднішній день працює лише 500 локомотивів. Вагони зупинили, локомотиви зупинили, нові вагони не закуповують. І при таких підходах забезпечення, наприклад, хімічної промисловості практично на рівні 30 відсотків, забезпечення цементних підприємств - від 30 до 80 відсотків. Це говорить про те, що вони спеціально створюють цю штучну монополію і підводять під те, що буде екологічна катастрофа внаслідок того, що хімічні речовини зберігають у відкритих місцях.

Далі. Відбувається скорочення залізничних станцій. Зараз готується чергове рішення скоротити ще і закрити 60 залізничних станцій. Це призведе в підсумку до скорочення майже 100 тисяч залізничників по всій території України. Ну, такі підходи - це просто дивно і це знищення руйнування "Укрзалізниці" України. Притому хочу звернути увагу на заробітну плату так званого керівництва "Укрзалізниці". За останній рік вони сформували майже 50 департаментів і окремих управлінь в "Укрзалізниці". Такої кількості людей, які сьогодні керують "Укрзалізницею", не було у всі роки. На початку 90-х років... 

Дасте 30 секунд?

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОНДАР В.В. На початку 90-х років всією "Укрзалізницею" України керувало 4-6 головних управлінь і працювало там декілька сотень людей, сьогодні працює 3,5 тисячі людей.

Так от заробітна плата сьогодні керівництва "Укрзалізниці" в середньому складає 435 тисяч гривень на одного директора на рік, складала в 2017. В цей рік вони підняли заробітну плату вже 1,8 мільйона гривень, притому  що у рядових працівників "Укрзалізниці"… (Не чути)

Тому я звертаюсь до уряду і вимагаємо від Прем'єр-міністра звільняти цього Кравцова з посади керівника "Укрзалізниці" і провести детальне розслідування,  що там відбувається з вагонами.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Рибчинський Євген Юрійович, "Воля народу". Будь ласка, пане Євгене.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Шановний головуючий! Дорогі колеги! На календарі 16 жовтня. Позавчора країна святкувала одночасно три свята – це День захисника України, свято Покрови і День створення УПА. Традиційно в цей день в столиці проходить Марш націоналістів. Цього разу він зібрав понад 15 тисяч учасників. Але дивно не це, дивно те, що Марш УПА пройшов без самих ветеранів УПА. І їм, стареньким, у допомозі із забезпеченням приїзду державними органами влади і місцевою нашою владою в  столиці було відмовлено. Це дивно, сумно, прикро і незрозуміло. Це було 14 жовтня.

А 15 жовтня  в Україні мав розпочатися черговий опалювальний сезон. Раніше його початок теж святкувався як загальнонаціональне свято, але не цього року. Тепер у нас тоталітарна або тотальна децентралізація і нині місцеві органи влади самі визначаються, коли їм включати, вмикати опалення, а коли ні. По суті, уряд просто умив руки перед комунальними проблемами, які є скрізь у державі, як підказують товариші, вмив гарячою водою, на відміну від всіх киян, від більшості киян, знявши з себе будь-яку відповідальність за тепло в оселях простих українців.

Лише на Київщині відключені від газопостачання Кагарлик, Переяслав-Хмельницький, Славутич, Бородянка, Коцюбинське, Тетіїв, на Черкащині – Сміла, на Поділлі – Шепетівка, цей список можна продовжувати. Міста мають реальні проблеми з увімкненням опалення і не можуть вирішити їх самостійно, бо у нас скрізь монополія. "Нафтогаз України" поводить себе як поміщик, а не як державний підприємець. Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ перед НАКом складає близько 27,5 мільярдів гривень, із них 24 мільярди за газ, за тепло, причому  здебільшого це борги за минулі роки внаслідок різниці тарифів.

В зоні ризику сьогодні і Дніпропетровщина, і Харківщина, і Донеччина з Луганщиною, і Одещина, і Львівщина, і Запоріжжя, і так далі. З таким підходом, як ми бачили раніше, вся країна може залишитись без опалення. А ми не можемо цього допустити і закрити на очі.

На цьому тижні Верховна Рада розглядатиме бюджет 2019 в першому читанні. Закликаю дослухатись до Асоціації міст України та закласти 19 мільярдів гривень субвенції на погашення різниці між фактичною вартістю енергоносіїв та затвердженими тарифами для населення.

Крім того, хочу наголосити, що з березня в Раді лежить законопроект, вірніше, постанова 8108 про встановлення тимчасового мораторію на відключення для населення України газопостачання. На минулій Погоджувальній раді ви, Андрію Володимировичу, сказали, що парламент розгляне постанову одразу після рішення комітету. Так-от, немає ніякого рішення комітету. І на комітет це навіть не виносилось, а сезон вже розпочався.

Нам сьогодні розповідають, що в українських газосховищах понад 16 мільярдів кубометрів газу. Нас запевняють, що цього ніби вистачить на всю зиму. Схожі цифри були і минулого року, але зима була, ну, скажімо так, помірна. Зараз прогнози не такі втішні. Замість того, щоб забезпечити необхідну кількість газу,  НАК просто може обрізати його постачання в самий критичний момент, а він це вже робив. Коболєв обіцяв, що "Укргазвидобування" до 2020 року добуватиме не менше 20 мільярдів кубометрів газу. До 2020 року залишилося півтора року. І де той газ?  Де? В Улан-Уде?

На субсидії минулого року, вірніше, на субсидії наступного року пропонується закласти 55 мільярдів гривень. Це в півтора рази менше ніж прогнозованих експертами потреб у 90 мільярдів гривень. Це в півтора рази менше. А це означає, що є великий ризик збільшення неплатежів як з боку населення, так  і з боку  підприємств теплокомуненерго.

Тому, панове, я переконаний, що питання запровадження тимчасового мораторію на відключення населення України від тепла під час сезону це питання неполітичне, а більше соціальне і гуманітарне. І його треба вирішувати сьогодні, щоб завтра не було катастрофи.

Якщо постанова 8108 і далі буде ігноруватися комітетом, депутатська група "Воля народу" оголосить бойкот і не буде брати участь у пленарних засіданнях.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. 3 хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги, як Уповноважений  Президента з мирного врегулювання на Донбасі за ці роки більше 80 разів я бувала на Донбасі і маю заявити, що однією з найбільш серйозних гуманітарних проблем цієї території залишаються міни. Більше 7 тисяч кілометрів сьогодні є враженими від вибухонебезпечних предметів.

І тому я звертаюся і переконана, що не буде тут жодного, хто не підтримає мене в цьому, до Голови Верховної Ради з проханням сьогодні поставити в порядок денний законопроекти, чотири їх зареєстровано на сьогодні в сесійній залі про гуманітарне розмінування. І вже  цього тижня в першому читанні прийняти той законопроект, який, я переконана, є об'єднуючим, над ним працювала група нардепів,  більше 40 наших колег з різних фракцій, 9080-1. І над ним працювали також профільний комітет і представники наших країн-партнерів.

Прийняття Закону про гуманітарне розмінування значно посилить наш діалог з країнами-партнерами по НАТО і допоможе тим трастовим фондам, які працюють над розмінуванням, більш активно допомагати Україні.

Ми вітаємо  те, що напередодні виборів все більше наших колег відвідують Донбас, дехто вперше. І я переконана, що коли ти на власні очі бачиш той гуманітарний жах, який створив там "русский мир" це тільки допоможе нам об'єднано приймати ті важливі рішення, де не може бути політики і ідеологічних розбіжностей.

Я також хочу повністю подякувати і підтримати ту позицію колег, які підтримали Закон про особливості місцевого самоврядування і його пролонгацію до 31 грудня наступного року. Ми маємо позитивну реакцію наших партнерів ЄС, Сполучених Штатів, країн "нормандського формату". І на той же час, зверніть увагу, жодного доброго слова немає Москви, що свідчить, що ми прийняли абсолютно правильне  рішення.

Так само, як і правильне було рішення всіх фракцій парламенту підтримати ініціативу  Президента і звернутися до Вселенського Патріарха про надання Україні  Томосу. І я тут тільки хочу подякувати всім колегам.

І останнє, на чому хотіла би акцентувати увагу у своєму виступі. Я  хочу нагадати колегам, що ми з вами працюємо в парламентсько-президентській республіці, де Президенту належить дві важливі сфери – це сектор безпеки і сектор зовнішньої політики. Минулого тижня Президент України підписав надзвичайно важливий Закон про рівні можливості в армії і, власне, вже маємо перший результат: маємо першу жінку-генерала медичної служби. Ми маємо дві жінки генерала, одна з них це жінка, яка представляє  Нацгвардію, але маємо першу жінку-генерала медичної служби СБУ. І ми очікуємо, що вже цивільний міністр оборони подасть найближчим…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Очікуємо, що найближчим часом вже цивільний міністр оборони подасть так само на високі посади українських жінок, які вносять сьогодні величезний внесок у розбудову мирної України, в захист нашої територіальної цілісності і суверенітету, і матимемо і першу жінку-генерала Збройних Сил України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Ірино.

Я хочу сказати, що питання розмінування – одна з ключових прерогатив, яку я визначив на початку цієї осені, і ми чекаємо з нетерпінням рішення комітету. Без рішення комітету я не можу це поставити в порядок денний. Я сподіваюся, що цього тижня комітет зможе поставити дане питання на порядок денний,  і ми в четвер зможемо його відразу і розглянути, і прийняти по ньому рішення.

Даю доручення Комітету з питань національної безпеки і оборони невідкладно розглянути законопроект про розмінування. Більше того, всі законопроекти, які є в тому числі альтернативні, якщо я не помиляюся, їх є чотири, і прошу в четвер ключовим питанням порядку денного комітету виставити ці питання і сподіваюся на позитивне рішення.

Дякую.

Отже, Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України. 3 хвилини.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, в жовтні 2017 року під час візиту на Чернігівщину люди з Ічні, жителі Ічні, зверталися і просили передати Верховному Головнокомандувачу і міністру оборони їхнє прохання. Вони просили сказати, що вони почуваються, що склад, яких знаходиться фактично в межах міста, це буде наступним вибухом, що  вони не почуваються в безпеці, що вони потребують допомоги і захисту.

У жовтні 2018 року склади в Ічні вибухнули, там зайнялася пожежа. На жаль, люди залишилися беззахисними, батьки з дітьми на руках мусили розказувати дітям, що це феєрверки і стріляють для того, щоб цих дітей врятувати від страху. Майже сотня людей залишаються в лікарнях сьогодні, люди були беззахисні, ніхто не був готовий їм допомогти, розказати і надати навіть першу допомогу. Їм допомагали такі самі люди, жителі сусідніх сіл і містечок.

Чому ж склади вибухають, вибухають на мільярди гривень, в той час, як Україна побирається по світу, шукаючи гроші? Чому вони вибухають? Нам кажуть, що це диверсія, але чому вже вп'яте вибухає склад під час війни, а ми досі не побачили жодного диверсанта. Може не там шукають диверсантів, може ті диверсанти сидять просто в інших і дуже високих кабінетах в Україні?

Бо що ми маємо? Ми маємо ситуацію, коли досі немає жодного обліку боєприпасів, аудит боєприпасів не проведено. Ми не маємо належного облаштування складів. Невже не можна було за рік в Ічні облаштувати нормальний захист складу, щоб там не ходили дикі тварини і щоб гриби люди не збирали. Цього не можна було зробити?

А якщо це не було зроблено, то чому це не було зроблено? А може це не було зроблено  тому, що, як нам повідомляють, Україна таємно продає зброю до Африки? Може ті боєприпаси, які крадуться з тих складів, і продаються? І можливо ті пожежі виникають саме тому, щоб приховати всі ті крадіжки з тих складів боєприпасів? Може в цьому є причина? І може саме в цьому і є диверсія?

І можна зараз багато казати, що це неправда, але доказом цього є якраз те, що міністр оборони і голова СБУ, які би за  п'ять пожеж і  п'ять диверсій мали би піти у відставку, сьогодні залишаються на своїх посадах.

Більше того, Президент влаштовує клоунаду  зі звільненням з військової служби і  призначенням начебто цивільного міністра. Це є просто "курам на сміх".

Що робити? Провести  аудит боєприпасів…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Провести аудит боєприпасів, облаштувати захист складів, перестати красти, ну, і змінити  Верховного Головнокомандувача.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді.

Будь ласка. 

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги!   11 жовтня рішення  про  автокефалію  прийняте, підтверджене і реалізується. Підтверджене Вселенським Патріархом і Священним Синодом, реалізується через його екзархів, які приїхали в Україну і продовжують цей процес. Зняття анафеми і визнання канонічності епіскопів Української Православної Церкви Київського Патріархату  та Української Автокефальної Православної Церкви відкриває шлях  до об'єднавчого  собору і обрання предстоятеля, якому і вручать цей Томос.

Про автокефалію говорили дуже багато людей, говорило багато українських президентів. За 27 років не було зроблено  жодної дії. Президент Порошенко сказав, що це зробить, і він це зробив.  Його визначальну роль у  цьому процесі визначають і в світі, і нам дуже приємно, що і його визначальну роль як надання акта проголошення уже духовної незалежності, яке вчинено в принципі завдяки чотирьохрічній серйозній роботі  Президента України Петра Олексійовича Порошенка, підтримують і вітають наші опоненти і наша опозиція.   

Неможливе сталося і стало можливим, так само як і з Угодою про асоціацію, ви пам'ятаєте, що нам казали, так само як і про безвіз, коли казали, що нам воно не потрібно. Все це працює при Президенті Порошенку і буде діяти в такому напрямку і далі.

Наступне. Президент Порошенко дякує Верховній Раді за те, що вона підтримала його звернення до Вселенського Патріарху, дякує і опозиційним фракціям за їхню державницьку позицію – це спільна наша  перемога. Президент дякує Вселенському Патріарху за його твердість і мужність  фактично в протистоянні з Кремлем. Адже ми прекрасно розуміємо, після  Синоду, який відбувся у Мінську, про те, що вони від'єднуються і відділяються від спілкування із Вселенським Патріархом, з Константинополем, Москва фактично завела себе в ізоляцію, Кремль і Російська Православна Церква.

Президент підтримує прагнення якнайшвидшого отримання Томосу, і в знак солідарності із цим процесом робить символічний жест: днями буде зареєстровано законопроект, в якому Президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському Патріархові як символічний жест того, що Святий Андрій у свій час хрестив Україну – це буде символічний жест єднання з матір'ю-церквою. Президент  Порошенко звертається до Верховної Ради, до всіх фракцій підтримати цей законопроект про передачу в постійне користування Андріївської церкви Вселенському Патріархові.

Тепер стосовно бюджету України. Наша фракція подала достатньо серйозний перелік пропозицій до другого читання. Основні пропозиції, які ми будемо підтримувати і на яких будемо наполягати.

Перше – це збільшення витрат до одного мільярда на чотири основних позиції: на дитячу онкологію, на онкогематологію, трансплантацію кісткового мозку, гемодіаліз і на інсулін, підтримку наших хворих на цукровий діабет; збільшення грошового забезпечення на 37 відсотків нашим військовослужбовцям, які несуть оборону і захищають наші рубежі, в першу чергу східні рубежі і стримують агресію путінської Росії.

Це особливо важливе, на чому буде наполягати наша фракція – це захист малозабезпечених: і пенсіонерів, і не пенсіонерів, що отримують нижче прожиткового мінімуму.

Тут наші опозиційні фракції говорили про те, що не чують розмови Президента чи дії Президента відповідно до Закону про податок на виведений капітал. Тому фракція і Президент  України наполягає на тому, що ми будемо наполягати на підтримці Закону про податок на виведений капітал, ми будемо наполягати на його найшвидшому розгляді в парламенті і досягнення компромісу уряду, нашої підтримки зовнішньої для того, щоб цей законопроект був введений, фактично це буде податок на офшоризацію, податок на виведення українського капіталу за межі України. І я вдячна керівнику фракції "Самопомочі" за те, що він підтримує Президента і президентський законопроект.

Наступне. Шановні колеги, дуже серйозно занепокоєна фракція "Самопоміч" диверсійною діяльністю і......

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. ... особливо вибухами в Ічні. Я хочу інформувати парламент про те, що Президент наполягає на невідкладному розгляді в другому читанні законопроекту 7017  про криміналізацію перетину кордону. І для того, щоб наша опозиція спала спокійно, хочу інформувати її про те, що, зараз я зачитаю, Президентом Порошенко......  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я просто хочу повідомити всім, що після того, як мікрофон вимкнутий, цього не чути в ефір.

Будь ласка, Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економічної торгівлі.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, всі ви виступили і всі сказали, і пишаємося тим – автокефалія Єдиної Української Православної Церкви незалежної канонічної церкви є, про що на Покрову говорив Президент України. Це факт новітньої історії України.

Патріарх Блаженніший Любомир Гузар сказав, що ми маємо дбати, щоб церква була незалежна від всіх політичних обставин, і щоб вона зберігала духовну єдність,  бо свобода – це  можливість робити  добро.

Парламент, Президент, уряд підтверджують: у єдності – сила, міцність держави; це істина перемоги України  проти агресора. Єдине, чого нам варто боятися, це самого страху, того страху, що паралізує зусилля, необхідні для перетворення від відступу до наступу за державу, за кожну людину, за віру, за мову, за армію й безпеку, за сильну економіку, працюючи і думаючи, визнаючи майбутнє сильної України.

Цього тижня у парламенті нас чекає  розгляд головного  стратегічного документу, який визначає контури розвитку нашої країни. Мова йде про бюджет  2019 року.  Це документ, до якого ми заклали кошти на:

Перше. Продовження економічного зростання України  та добробуту її  громадян, створення робочих місць.

Друге. Зміцнення обороноздатності безпеки країни, підтримки  української армії, максимально мотивуючи людський капітал через інновації і формування нової науки.

Третє. Продовження ключових системних змін в державі: освіта, медицина, децентралізація, дерегуляція,  ефективні форми господарювання.

Четверте. Продовження будівництва доріг, дорожньої інфраструктури.

П'яте. Розвиток українського кіно, культури.

Це наші  цінності, це наша духовність.

Хочу підкреслити, що це реалістичний бюджет, який ґрунтується на  середньостроковому плані дій уряду і базується на принципі середньострокового бюджетного планування.

Велику роботу уряд провів  разом з комітетами, з депутатами щодо даного документу. Це документ, який закладає можливості для тривалих позитивних змін країни, які ми розпочали і маємо продовжити разом.

Саме тому я закликаю колег у парламенті показати єдність  з урядом і  Президентом України та об'єднатися, щоб спільними зусиллями визначений законопроект ухвалили як основоположний документ.

Щодо порядку денного, уряд традиційно його підтримує, висловлюючи подяку вам, пане Голово, і працівникам Апарату за постійний діалог і спільну роботу.

Щодо наших пріоритетів,  я вже зазначив, що  нас очікує перший етап розгляду ініціатив бюджетного комітету. Прохання підтримати в четвер у першому читанні проект Державного бюджету на 2019 рік (№ 9000-П), а також включаючи до розгляду разом з бюджетом два невід'ємних законопроекти: № 9084, № 9085. Це відповідні зміни до Бюджетного, Податкового кодексів.

Окрім того, розуміючи щільність питань на цьому тижні, звертаємося додати до розкладу невеличкий законопроект 8414, де розблоковується питання Експортно-кредитного агентства. 8060 – говорив Голова Верховної Ради, що там проводиться відповідна робота, але це велика робота року парламенту, уряду, комітетів, експертів.

Також хочу наголосити на важливому законопроекті 8236, який наразі перебуває на розгляді парламенту. Напередодні ми провели спільне засідання Антирейдерської комісії, де колегіально підтримали рішення щодо пропозиції законопроекту частково вирішити проблему рейдерського захоплення земель фермерських господарств. Я кажу про понад п'ятсот тисяч гектарів, яким чином і якими правилами можливо сьогодні змінити дану ситуацію. Законопроект 8236 дозволить законодавчо врегулювати проблемне переоформлення прав на земельні ділянки, надані в постійне користування фермерським господарствам, про що звернулася і відповідна асоціація.

Я прошу комітети і Комітет з аграрної політики, земельних відносин розглянути урядовий законопроект. І відповідно спільна наша робота дозволить ефективно вирішити багато проблем рейдерства. Це вкрай важливі ініціативи щодо спільної роботи…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, сьогодні голови комітетів починають розгляд від Андрієвського. Тому я запрошую до слова Андрієвського Дмитра Йосиповича. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, у виступах представників фракцій ми почули про надзвичайно складний фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства. Це утворилося фактично внаслідок невиконання Закону № 626. Цей закон прийнятий у липні 2015 року передбачав встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні не нижче економічно обґрунтованого. Одночасно Кабінет Міністрів України був зобов'язаний до 1 липня 2017 року вжити заходів щодо відшкодування в повному обсязі різниці в тарифах, яка утворилася на 2016 рік. Станом на жовтень 2018 року не відшкодованою залишається сума близько 3,5 мільярдів гривень.

Наслідки такої ситуації вже відчули кияни, в домівках яких до сих пір немає гарячої води. Частково вирішити питання заборгованості за житлово-комунальні тарифи, яка утворилася до 2016 року, мав Закон № 1730, який на сьогодні потребує пролонгації.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до шановного Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Івановича Кубіва. Степане Івановичу, користуючись нагодою, до вас хочу звернутися і звернути увагу вашу на це питання. У Верховній Раді зареєстрований відповідний законопроект 7083. Якщо в уряду є заперечення щодо цього законопроекту, треба подати альтернативу, але не можна підштовхувати підприємства житлово-комунального господарства до фінансової катастрофи.

Щодо поточного порядку денного, важливим є законопроект 7266-1 щодо повноважень органів Державної архітектурно-будівельної інспекції. Закон погоджений з органами місцевого самоврядування, має високий рівень підтримки.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Сергій Власенко, будь ласка, я оголошувала вас.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Дійсно, на цьому тижні ключовим фінансовим документом, який буде розглядатися Верховною Радою, буде український бюджет. Насправді органи місцевого самоврядування визначили цей бюджет як бюджет згортання реформи децентралізації. Чому так відбувається? Нам розказують, що нема доходів державного бюджету. А звідки вони з'являться, у мене просте питання, якщо державний "Укрексімбанк" видає близькій до Порошенка корпорації "Богдан" кредит на сотні мільйонів доларів під 0,46 відсотків річних. Звідки з'являться доходи до державного бюджету?

А в мене друге питання, а куди ці гроші використовуються? За моєю інформацією, на десятки мільйонів доларів, пробачте, євро, на десятки мільйонів євро "Богдан" перерахував коштів в Російську Федерацію. Тобто ми говоримо на словах про боротьбу з "русским миром", про невистачання коштів в державному бюджеті, а порошенківські заводи платять гроші в російський бюджет, фінансуючи російську агресію в Україні.

Так само корпорації групи "Укрпромінвест" – ось у мене ціла пачка вантажно-митних декларацій за цей рік, за 2018 рік. Порошенко каже, що він припинив торгувати з Росією. Він торгує з Росією, він платить кошти в бюджет Російської Федерації, не платячи податків в Україні, зменшуючи податкову базу, а потім нам розказують, що немає грошей на децентралізацію у нас. Зрозуміло, що їх не буде. Зрозуміло, що їх не буде.

Нам кажуть, що у нас великий бюджет на армію? Так, у нас дійсно великий бюджет на армію, але як він використовується? Ми втридорога купуємо знов таки у того самого Порошенка, втридорога купуємо катери "Гюрза", які не придатні для використання навіть в Азовському морі. Ми, що будуємо козинську флотилію для Порошенка, щоб його охороняти? І нам кажуть, що все нормально, армія забезпечена. Армія не забезпечена, армія обкрадена. Тому сьогодні гасло "Армія" треба знімати з білбордів комусь. Так само як і гасла "Віра", до речі, і "Мова" теж.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд, але в нас о 12:30 закінчується Погоджувальна рада.

 Дякую.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Так от я ще раз підкреслюю, гасло "Армія" треба знімати з білбордів, бо армію обкрадають, армію не фінансують, армії не додають грошей і це робить Президент країни – Верховний Головнокомандувач особисто, особисто керуючи своїми підприємствами, ніхто за нього.

Тому, я ще раз підкреслюю, нам треба збалансувати цей бюджет, створити його орієнтованим на людину, створити його орієнтованим на місцеве самоврядування і таким, щоб він зменшував корупцію, в першу чергу в оточенні Президента.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, наступний виступ – голова Комітету з питань економічної  політики Андрій Іванчук. Прошу.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановна пані головуюча, шановні друзі-колеги Погоджувальної Ради, я вам хотів повідомити, що в нас була домовленість, і як Комітет економічної політики зробив дуже багато для цього: десятки годин засідань комітетів. Ми підготували, я вважаю, дуже визначальний законопроект до другого читання – це Кодекс України з питань банкрутства. Надійшло більше тисячу 300 поправок, ми збалансували, досягли консенсусу. Даний законопроект підтримується усіма фракціями і групами українського парламенту, і ми домовлялися, що ми в середу почнемо його розгляд у другому читанні по поправкам. Тому я хотів би, щоб були внесені відповідні зміни в розклад засідань.

Ми на сьогоднішній день працюємо з юридичним управлінням і завтра після розгляду поправок ми на комітеті ще затвердимо. Може, там треба зробити його більш досконалішим, може десь якісь помилки, десь щось не врахували, тому що люди, дійсно, були змучені, документ надзвичайно великий. І в четвер, щоб ми першим питанням забезпечили його результативне голосування. Тільки один цей законопроект покращить рейтинг України в рейтингу Світового банку Doing Business загально на 10 відсотків, на 10 позицій. А тільки по відновленню платіжоздатності, щоб ви розуміли,  Україна на 150 місці, а будемо на 70-му в світі.

Підтримують всі міжнародні організації, все експертне середовище України, всі науковці, тобто це дуже буде велика реформа, дуже великий прорив українського парламенту. Тому я прошу внести відповідні зміни, щоб ми завтра почали розгляд даного законопроекту. Більше 1,5 роки ми його розглядали......

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд.

 

ІВАНЧУК А.В. На початку цієї роботи, я хочу сказати, що було 5 законопроектів по даній проблематиці. Всі автори відкликали ці законопроекти, і ми об'єдналися усі  разом, весь парламент, весь депутатський корпус, представники всіх фракцій, щоб написати отакий кодекс. І за рік,  я дуже гордий, що я долучився теж до цієї роботи,  і Україна отримає дуже прогресивний документ. І я думаю, що парламент на цьому тижні повинен це прийняти.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, наступний виступ. Андрій Кожем'якін, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги! На початку я хотів би зробити таке зауваження. Складено за пропозиціями комітетів Верховної Ради цей проект, розклад засідань. Ну, багато паперу ми використовуємо. Може все ж таки не будемо дурити голів комітетів?

Ірино Володимирівно, я маю на увазі, щоб ви передали там. Голови немає, він пішов десь покурити. Щоб просто, ну, реально сьогодні все закінчиться Колєсніковим і Вілкулом, розумієте, да? Ми ж всі вже досвідчені парламентарі. Тому треба ставити тут 5 питань, а не малювати 42, як тут, в цій книжці. Це раз. Це з цього починається у нас довіра від наших виборців.

Далі. Я хотів би попросити вас зняти завтра з розгляду законопроект №7279-д про кримінальні проступки. Тому що це фундаментальний законопроект, який стосується всієї системи кримінальної юстиції,  і вносить фундаментальні зміни в основні поняття і підходи. Тому "з кондачка" змінювати сьогодні не вийде, тому що лише в п'ятницю, 12 жовтня, комітет отримав зауваження Головного юридичного управління, а сьогодні 16 жовтня. Ми ще не внесли цей законопроект у Верховну Раду. А кожен депутат, який буде вносити поправки, вносив поправки, він мені скаже завтра,  коли на трибуні я буду стояти, що не пізніше, як за 10 днів до дня розгляду цього проекту, роздаються і таке, і таке, і таке. І кожен буде це говорити. Цього нема. Тому ми просимо перенести. Це друге.

І третє. Ірино Володимирівно, для протоколу майбутнього, теж Голові передайте. І восьмий раз, восьмий раз повторюю, що постанова 1793 три роки тримає закон, який проголосувала Верховна Рада. Тому треба або ставити постанову, або підписувати відповідний закон.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Ганна Гопко, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Хотіла б привітати всіх українців з тим важливим рішенням Вселенського патріархату і про те, що ще багато треба зробити всередині, вдома. Але, дійсно, наша історична битва за автокефалію, вона наближається до своїх результатів. Я думаю, що ми з вами всі є свідками історичного часу, в якому всі й живемо.

Але, колеги, повертаючись до тих наших справ, які потрібно зробити українському парламенту. Коли ми говоримо про диверсії на складах боєприпасів, я думаю, що тут важливо, зважаючи на те, що сьогодні з візитом в Україні Президент Парламентської асамблеї НАТО, ми ухвалили дуже важливий Закон "Про національну безпеку", він є рамковий, але дуже важливо, щоб Президент якомога швидше вніс, і парламент підтримав, це Закон про реформу Служби безпеки України, це Закон про розвідку, це Закон про державну таємницю, про парламентський комітет з контролю, для того, щоб ми могли імплементувати якраз і втілити Закон "Про національну безпеку".

Також хотіла б відразу сказати, що ми чекаємо від уряду, що вони пришвидшать, зокрема створення міжвідомчої комісії, яка буде націлена на те, щоб розробити нормативно-правові акти України в частині належного право застосування Закону України "Про санкції". Ми розглядали на комітеті, зокрема санкційну політику України і синхронізацію із західними партнерами. Там  є певні проблемні питання, і хотілося б, щоб від уряду побачити через створення, зокрема і такої міжвідомчої робочої групи, пришвидшення.

І на минулому тижні я була на Закарпатті, в Ужгороді,  спілкувалися із різними експертами щодо взагалі і наших двосторонніх відносин із угорцями, питань національної безпеки, відвідала Угорський національний університет. І що мене схвилювало? Також поїхала в Перечин, де є приклад створеної об'єднаної територіальної громади дуже хороший. Але ми маємо покласти край саботажу децентралізації на Закарпатті, де лише шість ОТГ, це менше 5 відсотків області…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Шановні колеги, ви можете присісти? Пане Іванчук і решта, ви можете присісти, ви заважаєте.

По-перше, уряд не чує про те, що я говорю про важливість створення  реформи децентралізації, яка під саботажем на Закарпатті. Лише 5 відсотків території області покрито ОТГ. Це дуже мало, це найнижчий показник. Зверніть увагу пана Москаля, чому іде саботаж. Тому що,  якщо ми говоримо про наші відносини з Угорщиною і Закарпаттям, ми повинні також…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Будь ласка, слово надається Миколі Княжицькому, голова Комітету з питань культури і духовності.

Підтверджую, підтримую вимогу пані Гопко, щоб ми з повагою ставились до виступаючих і зберігали тишу, будь ласка, тишу в залі, де проходить Погоджувальна рада.

Прошу.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановні колеги, справді, те, що відбувається зараз в релігійному житті з наданням автокефалії Українській Церкві, надзвичайно відповідальна справа. Але ми маємо відповідати рівню тієї відповідальності, в тому числі між іншим і тут у залі, я підтримую колегу Ганну Гопко,  давайте хоча б один одного будемо поважати у залі і слухати один одного.

Я от уважно слухав виступ пана Бойка, який говорив про катастрофу з вирубкою лісів, а катастрофа з вирубкою лісів, в принципі, відбувається природно, тому що людям, які живуть в горах, вибачте, газу там немає. Єдине, чим ці люди можуть топити свої будинки, це дровами. Дрова купувати за 60 кілометрів у місті.  

Лежить мій закон про внесення змін до деяких законів щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів,  постійно його ставлять так далеко, щоб він ніколи не проголосувався і не пройшов. А це серйозна проблема для уряду. Мені здається, що доцільніше було б взагалі вирубку лісів заборонити, але, наприклад, дати субвенцію на електроенергію, тому що те, чим люди можуть опалювати там будинки, це лише електроенергію, як варіант. Можливі й інші варіанти, але давайте не жаліти, що ми вирубаємо ліси, коли людям треба виживати, а людям немає як виживати, і піаритися на цьому.

Ще два закони важливі, про які хотів сказати: Закон про прозорість медіавласності і Закон про прозорість фінансування, мої закони за моїм авторством. Тому що ми можемо скільки завгодно боротися постановами проти ворожих каналів, але підхід має бути до всіх один – і до ворожих каналів, і до неворожих каналів. Суспільство має знати, хто є їхнім власником, і фінансуватись вони повинні не з корзини чи не з чемодана, а нормально і прозоро. Тоді цих "newsone" і "112",  інших антиукраїнських каналів у нас не буде. Бо інакше за піарними постановами ми в принципі ніколи не досягнемо результату.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Прошу до слова Сергія Пашинського, голову Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі. Я хотів би розпочати свій виступ з того, що комітет і я особисто категорично підтримуємо позицію Першого віце-спікера Ірини Геращенко і голови парламенту Андрія Парубія з приводу Закону про протимінну діяльність. Ми проробили колосальну роботу разом з нашими експертами-консультантами і з НАТО, і з Європейського Союзу,  і повністю готові вносити його в зал, що і ми надіємося зробити в четвер.

Друге питання, на якому я хотів би зупинитись, хоча тут уже багато разів піднімалося це питання. Це трагедія, яка сталася зі знищенням складу в Ічні. І хочу просто нагадати, що в минулому році в нас була Балаклея, була Калинівка. Після цього Комітет Верховної Ради з питань безпеки і оборони розробив повністю методичку, що треба зробити, щоб це не повторювалось. Це все було передано керівництву Міноборони і Генштабу. І, на жаль, я змушений сьогодні вам офіційно заявити, що нічого за рік зроблено не було. І заклинаннями, що ми йдемо в НАТО і треба відповідати стандартами НАТО,  ми боєприпаси не збережемо.

Офіційно інформую, що за останні 2,5 роки, починаючи зі Сватово, закінчуючи Ічнею, знищено боєприпасів більше чим на 2 мільярда доларів. Я хочу, щоб всі почули цю цифру.

Офіційно інформую, що тільки в цьому бюджеті 2019 року на дотації нашим аграрним баронам-мільярдерам закладено більше 5 мільярдів гривень, а на бетонні сховища знову нічого не закладено.

Комітет буде завтра, там будуть проаналізовані всі питання, які піднімалися: і наявності боєприпасів, і стану зберігання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершуйте, 30 секунд, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Але я ще раз хочу звернутися і до суспільства, до парламенту, до всіх фракцій, ситуація така, як вона зараз є з зберіганням боєприпасів, вона не може далі бути.

Ще раз хочу сказати, нам треба докорінно міняти систему зберігання боєприпасів, докорінно міняти субординаційні лінії, тому що зараз   боєприпаси зберігає Генеральний штаб і несе повну відповідальність. Але, як показує досвід, він не в стані справитися з цим завданням. І нам треба взяти під чіткий контроль парламенту ці проблеми і вирішити їх.   

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо, пане Сергію.

І, будь ласка, до слова запрошується Григорій Немиря, голова Комітету з питань прав людини.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановні колеги, шановна пані головуюча, я не буду оригінальним сьогодні в своєму виступі. І в черговий раз зазначу, що ключові законопроекти, які впливають на життя десятків і сотень тисяч вимушених переселенців, знову вчергове вже більш ніж півтора роки не ставляться в порядок денний. Це законопроект, який стосується пенсій,  6692, який ще рік тому повністю пройшов всі необхідні процедури, готовий  до розгляду і свідомо блокується його розгляд у Верховній Раді. Це законопроект  6240, який стосується виборчих прав вимушених переселенців. Знову його не розглянув навіть профільний комітет. І тоді це вже не здогадки, це очевидно, що випадково так не може бути.

Я як голова комітету вимушений дійти до висновку, що це є частина неоголошеної політики по відношенню до вимушених переселенців в аспекті їх виборчих і соціальних прав. А тим, хто говорять і зараз частіше чим ближче до виборів, що нібито економіка, нібито соціальні речі – це не парафія Президента, а це все уряд, тим, хто це говорить, я хочу нагадати ключові розділи передвиборчої програми кандидата в Президенти Петра Порошенка від 2014 року. Розділ "Жити безбідно!" (знак оклику). Розділ "Жити чесно!" (знак оклику). "Жити безпечно!" (знак оклику). "Жити вільно".

Чи живуть безбідно ті люди, яким обіцяли це в 2014 році? Чи покращилося життя в цих складних умовах? Те, що один з виступаючих назвав гуманітарним жахом вимушених переселенців…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. …говорять про успіхи, що нібито ми маємо говорити про щось одне, щоб не давати, то завжди в порівнянні ще все пізнається.

11 жовтня Світовий банк опублікував нову доповідь щодо індексу чоловічого капіталу. Україна поступається за цим майже всім сусідам:  поступається Польщі, поступається Росії, поступається Угорщині, поступається Словаччині. І коли ми говоримо, що немає військового рішення, а лише кращим рівнем життя, то це є……

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Наступний виступ - голова Комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк. Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна Ірино Володимирівно! Шановні колеги народні депутати! Пропоную блок законопроектів про торгівельний захист, який попередньо стоїть на четвер, перенести на наступний тиждень. Натомість в четвер першочергово розглянути блок законопроектів, пов'язаних з захистом законних прав та інтересів  підприємців. Комітет прийняв відповідне рішення: рекомендувати  невідкладно розглянути парламенту законопроекти 5711, 6489, 7326 та 8277. Ми маємо усунути той штучний  і надмірний тиск, який сьогодні  існує по відношенню  до українських підприємців,  і ввести перевірки, в тому числі держнагляд з питань праці, в суто законне і обґрунтоване русло.

Крім того, шановні колеги,  я сьогодні почув початок виступу Першого віце-прем'єра – міністра економіки зі слів про автокефалію. Це, безумовно, стратегічно важливо для української державності,  для нашої країни, для суспільства. Але я надзвичайно хотів би почути від міністра економіки ті конкретні плани щодо здешевлення кредитів, щодо підтримки української промисловості, щодо імпортозаміщення та сприяння українському експорту, плани щодо повернення боргів Міжнародному валютному фонду, а не набирання нових, плани щодо підвищення доходів українців, реальних доходів і стримування інфляції. На жаль, ми цього не чуємо,  тому що цих планів у цієї влади немає.

Так от той Промисловий пакет реформ, який знаходиться в парламенті,  він передбачає рішення цих ключових завдань. Податкові стимули -  це індустріальні парки, які,  до речі, Прем'єром включені в топ-35  економічних законів. Безкоштовне приєднання до інженерних мереж…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.    

 

ГАЛАСЮК В.В. … мереж, законопроект, який провладні депутати минулого тижня завалили, ми повторно його будемо комітетом вносити в зал, тому що це демонополізація зняття головного інвестбар'єру. "Купуй українське, плати українцям", тому що цей аналогічний закон до того, який діє в США з 1933 року.

Ці речі надзвичайно хотілося б почути з боку уряду, з боку влади і не лише почути, а побачити їх реалізацію. В  цьому наша вам підтримка і наше плече.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

І, будь ласка, до слова запрошується перший заступник голови Комітету з питань соцполітики Сергій Каплін.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники, дорогі колеги, я на вихідних був у себе в рідному селі Опришки Глобинського району Полтавської області на день села і люди там говорять наступне: церква – важливо, НАТО – важливо, ЄС – важливо, новий курс, може, – важливо, але найважливіше для простих людей сьогодні субсидії, можливість вижити восени і пережити зиму. Це сьогодні для них питання номер один.

Комітет з питань соціальної політики напрацював свої зауваження і пропозиції до постанови Кабінету Міністрів України, яка врегульовує порядок надання субсидій. Там передбачено, що субсидії автоматично мають отримувати інваліди І, ІІ групи, онкохворі, субсидії мають автоматично отримувати ті, хто має заборгованість по ЄСВ не через свою вину, а через вину роботодавця, через те, що роботодавець вчасно не сплачує заробітну плату людям і таких людей сьогодні по всій країні біля 300 тисяч. Це без врахування тіньового коефіцієнта, там передбачено спрощення процедури доведення, що прописані разом з вами, не утримують вас, від чого сьогодні страждають всі дідусі і бабусі, всі прості люди нашої країни.

Кабмін вже втретє включає "муму" і не ставить це питання на голосування. Ми начебто з паном Гройсманом і з Першим віце-прем'єром і міністром соціальної політики знайшли спільну мову, ви обіцяли це проголосувати, 2 мільйони наших співвітчизників отримують таку можливість і будуть вдячні вам за таке рішення. 

Для того, щоб це відбулося, ми завтра з Федерацією профспілок України збираємо майже 50-тисячний мітинг під стінами Кабінету Міністрів. І якщо рішення не буде, я залишу там людей в наметах і буде те з Прем'єр-міністром, що було з Арсенієм Петровичем, піде…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Ще я хотів сказати, що ми продовжуємо нашу боротьбу за низькі тарифи на проїзд по всій країні. В Полтаві ми перемогли, мінус 30 відсотків. Ви всі підвищуєте людям тарифи на проїзд, на все, ми знижуємо. Ми показуємо, якщо не красти, якщо грамотно керувати,  можна зменшити тарифи і на комунальні послуги,  і на проїзд.

Сьогодні відбулося судове засідання в місті Києві, я наголошую, ми теж там отримаємо перемогу. І я звертаюсь до киян, підтримувати…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Отже, Довбенко Михайло Володимирович. Потім пан Юрій Шухевич, підготуватись.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Пане Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Не думаю, що є правильним, коли досить актуальні законопроекти,  скажемо, такий як наш, 2456-д, про захист прав споживачів фінансових послуг, перекочовують з одного попереднього розкладу в інший, але так, на жаль, ми до них і не доходимо. Я думаю, що нам в сесійній залі треба згрупуватися, і фракціям, і комітетам, щоб все-таки ті актуальні законопроекти, які ми собі беремо за планку, досягати.

І друга думка. Я хочу підтримати Першого віце-прем'єр-міністра пана Степана Кубіва, і тут ми чули звернення фракції  Радикальної партії, і комітет по підприємництву, і я, все-таки 8414, яким передбачено зміни до бюджету 2018 року,  все-таки розглянути у 2018 році хоча би, бо потім вже не буде потреби. Він стосується досить актуальної проблематики, яку сьогодні тут не раз піднімали,  про кредитування економіки. Там записані речі, які ми можемо стимулювати це.

І тому я хочу попросити врахувати пропозицію пана Кубіва і підтримати в сесійній залі всіх колег 8414.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Михайле, тільки вам нагадаю і всім народним депутатам, що тільки в попередній четвер, коли була максимальна концентрація народних депутатів, тричі нескладні питання розглядали за повною процедурою. Чому? Бо не було банально депутатів у залі, які  б підтримали скорочену процедуру.

І тому, коли ми говоримо про проходження якомога більшої кількості законів протягом одного робочого дня, треба по фракціях мобілізувати народних депутатів і бути в залі під час роботи. І тут заховано багато відповідей на ці питання, які звучать щодо того плану, який ми складаємо і на нараді з головами комітетів, і на Погоджувальній раді.  

Будь ласка, від Комітету в справах ветеранів Шухевич Юрій-Богдан Романович.

 

ШУХЕВИЧ Ю-Б.Р. Шановний пане Голово!  Шановні колеги!  Два дні тому ми відзначали День захисника України, День Пресвятої Покрови. Так от що: не забуваймо, що ми вшановували всіх, які захищали. Але ж  є така категорія, найбільш  незахищена, на яку не звертають  уваги – це борці за волю України, ще живі борці 40-х, 50-х років, їх осталось небагато. Наш комітет опрацював законопроект 8519, в якому надає цим воякам Української повстанської армії інших формацій того часу, які зі зброєю в руках відстоювали  незалежність України,  статус  учасника бойових дій з усіма відповідними привілеями.  Закон  невеликий і  він підтриманий комітетом.

І я прошу вас, пане Голово, вас, колеги, підтримати цей  законопроект і прийняти його, ми вже й так у боргу перед цими людьми, включити його  на цьому тижні. Але я попрошу включити в  коректний час, і щоб можна  було прийняти або сьогодні, або в четвер.

Дякую.     

 

ПАРУБІЙ А.В.  Номер законопроекту, пане Юрію?

 

ШУХЕВИЧ Ю-Б. Р. 8519.

 

ПАРУБІЙ А.В.   8519. Добре, дякую.

Будь ласка, Величкович Микола Романович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я просив би, у  нас в порядку денному стоїть ряд законопроектів, які стосуються відання нашого комітету, але хотів би зосередитися на одному законопроекті, а саме на Постанові про проведення парламентських слухань на тему: "Участь молоді в процесах реформування держави" (реєстраційний номер 9126). Він стоїть у порядку денному на сьогодні, але просив би по можливості включити його чи сьогодні, чи, можливо, в інший день на цьому тижні. Чому я на це звертаю увагу? Тому що  парламентські слухання за місяць пропонуються, і якщо ми на цьому тижні не включимо, ми не зможемо вчасно підготуватися до проведення цих парламентських слухань.

І друге. Я хотів би, користуючись нагодою, що є Перший віце-прем'єр Степан Іванович, сказати  про наступну річ. На початку сесії комітет ставив питання щодо відмови Міністерства охорони здоров'я надавати погодження на проведення перевірок закладів, де харчуються діти начебто через відсутність затверджених зразків актів. Комітет направив відповідне звернення на ім'я Прем'єр-міністра, проте отримав від міністерства відповідь: "Ніяких погоджень, поки не будуть затверджені нові бланки". Але у вересні маємо нові випадки отруєння дітей у дитячих закладах.

У зв'язку з цим ми просимо, шановний Степане Івановичу, взяти цю ситуацію під особистий контроль і захистити права наших дітей на охорону здоров'я та життя.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий, шановні колеги, звертаюсь до вас із проханням внести в порядок денний проект постанови 8587, підтриманий Комітетом охорони здоров'я. Я, власне, маю рішення і доручення Комітету охорони здоров'я винести дану постанову про невизначення правового статусу керівництва Міністерства охорони здоров'я України, невідповідності займаним посадам та звернення до Кабінету Міністрів щодо звільнення із займаних посад першого заступника міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та заступника міністра охорони здоров'я пана Лінчевського,

Доводжу до вашого відома, що з 8 мільярдів гривень, які парламент виділив на закупівлю медикаментів для тяжкохворих, для того, щоб медикаменти були в лікарнях. Поставок на сьогоднішній день – нуль відсотків. За минулий рік – 6 мільярдів гривень і за цей рік – 6 мільярдів гривень. За минулий рік з 6 мільярдів гривень поставлено в регіони біля  60 відсотків. Така позиція міністерства абсолютно не задовольняє потреби українських людей і абсолютно не сприяє тому, щоб реформувалася галузь системи охорони здоров'я.

Також звертаюсь до голови Комітету соціального захисту, захист простих людей  в тому, щоб було прийнято нарешті парламентом Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування, без цього в українських громадян шансів вижити немає.

Також хочу зазначити... Прошу додати мені ще 30 секунд.

Хочу зазначити, що я була в Ічні і допомагала там в евакуації людей, в наданні допомоги. Я хочу щиро подякувати службі – Державній службі з надзвичайних ситуацій, місцевій владі, голові штабу, які робили все можливе. У нас там понад тисячу домівок зруйновано і не було ні одного пораненого, у нас не було втрат цивільного населення. Це означає, що...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. ... служба спрацювала на відмінно. Всі школи були відкриті, дитячі садочки були відкриті, населення приймалося, медична допомога була надана всім, була евакуйована лікарня, було евакуйовано хоспіс. Це відбулося саме тому, що рік тому в Ічні проходили навчання,  і ці навчання ми започаткували ще в 2015 році – це навчання в гарячих точках. І абсолютно повністю підтримую пані Оксану Сироїд, не згодна з її позицією, що нічого не робилося, але те, що вище керівництво.......

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Ну, поки топ-чиновники з Кабінету Міністрів зустрічаються з роботом Софією, я б хотів би порадити їм зустрітися зі звичайними айтішниками та зв'язківцями. Тому що робот Софія – це добре, але навіть ті, хто створили робота Софію,  знають, що це робиться за рахунок інвестицій - інвестицій в економіку. А в нас зараз, я хочу звернутися до вас, Степане Івановичу, тому що ви підтримуєте айтішників і зв'язківців завжди.

Що в бюджеті закладено? Знову галузь, яка розвивається, в неї забирають кошти, обкладають додатковим податком 9 відсотків. Який розвиток? Які роботи Софії? Мільйон людей виїхало цього року вже, 30 тисяч  айтішників  виїхало.

Степане  Івановичу, не можна знову піднімати рентну плату на частоти, не залишиться нічого, і в наступному році годувати і приймати робота Софію буде не за що і транслювати. Тому я дуже прошу звернути увагу на галузь, яка  дає величезні кошти. Або будуть мітинги, вся галузь  вийде. Я прошу прибрати. Я  звертаюся до пані Маркарової, яка була інвест-банкіром. Що ви робите?  Тут потрібно інвестувати, а не обкладати ще ті живі галузі. Тому я просто вимагаю зняти підвищення на 9 відсотків рентної ставки.

Та ж сама ситуація з підприємством "Укрчастотнагляд", якому  потрібно за якістю дивитися.

І що ми маємо? Ми маємо робота Софію, а за рахунок того, що  реальна цифровізація не впроваджується, реальні цифри не впроваджуються, у нас процвітає рейдерство, тому що немає реєстрів, немає поєднаних реєстрів, немає цифрового підпису, і це нічого не робиться.

Я наведу вам зараз останній приклад. Два тижні тому, село Старі Петрівці.  "Чорні реєстратори",  просто…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … банда,  товариство "Фінансова компанія Інвест-Кредо", яка за допомогою реєстратора Міхачова, на якому  вже десятки  незаконних реєстрів, просто приїхали 17 людей, дитина в домі. Вони віджимали дім, ділянку  за  рахунок незаконного реєстру. 17 людей з битами.  І це вже по всій території країни. Ось результати  робота Софії, а не…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Шановні колеги, хочу зробити повідомлення. Сьогодні ми не зможемо вийти за межі нашого регламенту, оскільки о 12:30 починається вже пленарне засідання, а Апарату треба підготувати порядок денний з тими правками, які прозвучали. Ще 6 голів комітетів. Я вас закликаю до лаконічності, і народні депутати, очевидно, ми просто не встигнемо надати сьогодні слово. Ми о 12-й мали би закінчити, бо інакше ми не встигнемо підготувати порядок денний з пропозиціями Погоджувальної ради. Тому я дуже прошу і закликаю до лаконічності.

Будь ласка, Савчук Юрій Петрович.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, Андрію Володимировичу, доброго дня, шановні колеги. Я, напевно, почну, практично продовжу виступ свого колеги. Міністерство юстиції України звернулось до комітету щодо першочерговості розгляду законопроекту 7276  про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень. Тобто йдеться, є мета своєчасного виконання умов першого траншу четвертої програми макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Йдеться про що? Знову ж ідеться про ті самі реєстри, йдеться про можливість використання сьогоднішніх технологій. І я вам скажу, на минулому робочому тижні в нас була зустріч з нашими донорами по боротьбі з корупцією, з європейцями. І ми прийшли до висновку, що на сьогоднішній день реєстри – той самий реєстр рухомого, нерухомого майна, ті самі реєстри, які ми з вами заповнюємо, які називаються нашими деклараціями, та сама електронна видача ПДВ і так далі, і так далі – вони зробили на сьогоднішній день набагато більше ефективності в боротьбі з корупцією, ніж інші органи, які ми створили. Тому прошу внести в порядок денний 7276.

Хочу довести до відома, що комітет 5 жовтня завершив прийом заявок і документів до кваліфікаційного відбору проведення від Верховної Ради України до складу комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, скорочено АРМА. 2 особи подали. До 22 жовтня на сайті комітету…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

САВЧУК Ю.П. …на сайті комітету можна прочитати про них усе і туди ж прислати свої побажання.

І останнє. В котрий раз просимо врахувати пропозицію комітету до проекту порядку денного сесії та поточного пленарного тижня із визначенням окремого дня для розгляду законопроектів з антикорупційної тематики.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Якби ви приходили на засідання голів комітетів, ми могли би це питання з вами узгодити. Я нагадую, що в середу, очевидно, теж буде засідання, і я закликаю голів комітетів приходити на ці засідання, де ми розглядаємо послідовність комітетських блоків. Ігнорувати ці засідання, а потім вимагати окремого дня, так воно просто не буде. Хто приходить, хто наполягає, хто відстоює, можуть підтвердити усі голови комітетів, в них системно, згідно планової роботи Верховної Ради,  відбувається розгляд їхніх питань.

Цієї середи, я уточню в якій годині, очевидно, це буде 18:30, я прошу всіх голів комітетів приходити і потім не жалітися, якщо ви не приходите, що вашого питання немає в розгляді і як окремого блоку, тому що, власне, там ми формуємо до закінчення сесії послідовність блоків.

Дякую.

Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу, в наступному місяці, у листопаді, виповнюється 100 років як гетьман Павло Скоропадський заснував Національну академію наук України. Це перлина України і це витвір України. І, до речі, Національна академія наук України не була знищена навіть більшовицькою владою, вона була потужним локомотивом для розбудови економіки України.

Тому в середу буде спільне засідання Комітету з питань науки і освіти і Національної академії наук України. Я запрошую вас особисто, Андрію Володимировичу, на це свято. Це дуже важливо. Там буде підписаний відповідний меморандум.

Я хочу сказати, ми розуміємо ті проблеми, які відбуваються в Національній академії наук України, але це наше дитя і ми відповідальні за нього. І замість того, щоб і подалі скорочувати видатки, ми повинні зрозуміти як і чим ми можемо допомогти, бо молодь талановита – це єдине практичне місце, де молодь має можливість робити власні стартами, і тому є відповідальність.

Тепер друге питання. Я тільки вчора повернувся з Сполучених Штатів, це була поїздка тижнева разом з заступником міністра освіти і науки України Рашкевичем і директорами коледжів, які там відбували 5 місяців стажування. Це місто в штаті Каліфорнія. Я хочу сказати, що абсолютно всі представники казали дуже прості речі, в тому числі приїхав представник Державного департаменту Сполучених Штатів, спеціально на ці зустрічі.

Мова  про що? Що  успіх розвитку економіки Каліфорнії забезпечують 28 коледжів, які є якраз фундаментальною базою для розвитку людського капіталу, вони виконують ці функції. Ми замість цього, це я повертаюсь до статті 22 пункту 10, хочемо 69 коледжів фактично знищити.

Шановний Андрію Володимировичу, якщо ми орієнтуємося на європейські, американські цінності…

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександре Володимировичу, я надам 30 секунд, але просто хочу наголосити, що всі голови комітетів виступити не встигнуть. Будь ласка, 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Андрію Володимировичу, я про коледжі сказав.

Я просто хочу сказати, що ми даємо по 5 хвилин керівникам фракцій, які розповідають, який поганий у нас Президент, Кабмін і всі інші. А голови комітетів, які представляють професійну позицію, які якраз доносять, в тому числі Україні, що ми повинні робити і як це здійснювати, на жаль, мають 2 хвилини. Але о’кей. Я просто ще хочу додати 5694, 6023, ми повинні в другому читанні приймати ці……

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Будь ласка, Юринець Оксана Василівна.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Європейська інтеграція – це рух, коли ми не лише отримуємо, але і пропонуємо своє. Хочу згадати про марш, який відбувся, марш захисників у Львові, це потужний захід, багатотисячний, де ми маємо шанувати, я підтримую пана Юрія, наших героїв 40-50 років і тих, які сьогодні тримають для нас небо, і тих, які їм допомагають.

Тому щодо контексту пропонованих до порядку денного Верховної Ради України на поточний парламентський тиждень нашим комітетом проекти законів про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України і урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податкових ухилень стосовно податків та доходів і на приріст вартості майна,  вчиненої у Лондоні 10 лютого 1993 року (реєстраційний номер 0193) та про ратифікацію Меморандуму між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрія про взаємний доступ на ринок праці членів сімей працівників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстраційний номер 0165). Прошу підтримати їх розгляд.

А також традиційно звертаю увагу, що із дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 роки до проекту порядку денного пленарних засідань на поточний тиждень включено 7 законопроектів. Це номер 7123, 4611, 5550-д, 7270, 2456-д, 7387 та 7316. Прошу підтримати їх розгляд.

Окрім цього Комітет з питань європейської інтеграції пропонує додатково включити до оновленої державної карти проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо вдосконалення експертних законопроектів, пов'язаних із виконанням міжнародно-правових зобов'язань України в сфері європейської інтеграції). Це номер 8610.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ.Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, прошу включити до порядку денного законопроект у потенційно прохідний список на ранкове засідання 18 жовтня реєстраційний номер 9069,  спрямований на приведення у відповідність норми Закону 4442 задля врегулювання ситуації з майном підприємств залізничного транспорту,  розміщених в районі проведення антитерористичної операції у зв'язку із зміною статусу цих територій. АТО припинено, а розпочато ООС (Операцію об'єднаних сил).

Там просто технічний законопроект, в якому треба негайно зробити зміну, бо не прийняття цього законопроекту може призвести до втрати залізниці, близько 4 мільярдів гривень, які за заборгованості Донецької залізниці,  за майно, яке знаходиться на непідконтрольній Україні території.

Також прошу підняти до прохідного списку на ранковому засіданні 18 жовтня ще два важливих законопроекти для транспортної галузі. Це законопроект 7316 про залізничний транспорт України та законопроект 7387. Ці два законопроекти, 7316 та 7387, передбачають наближення національного законодавства до європейських вимог, але і в першу чергу є необхідними для розвитку України та української інфраструктури, так як запроваджуємо найкращі стандарти, втілюють наші прагнення у підвищення якості транспорту, його безпечності, комфортності, розвитку ринкових відносин в тих сферах, які до цього часу є монопольними,  підвищення мобільності транспорту.

Шановний Андрію Володимировичу, прошу підтримати та врахувати мої пропозиції.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки хотів вам за лаконічність подякувати, а ви все-таки вичерпали весь свій час. Я дуже прошу, колеги, в інший раз буде більше можливості. Вже 12 годин. Будь ласка, якщо можна, дуже коротко.

Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Передбачені в проекті розкладу пленарних засідань законопроекти з бюджетних питань комітетом підготовлено до розгляду і відповідні висновки подано до Верховної Ради.

Зараз на даний час в Комітеті з питань бюджету завершують опрацювання законопроектів  9000 і 9084, підготовку відповідних матеріалів на розгляд Верховної Ради. Цей законопроект вже внесений в розклад засідань Верховної Ради на поточний четвер, на 18 жовтня.

Але з метою узгодження правових норм та забезпечення збалансованості бюджетних показників одночасно з таким законопроектом необхідно розглянути в першому читанні системно пов'язані урядові законопроекти 9084 і 9085 щодо змін до Бюджетного і Податкового кодексів.

Тому зазначені законопроекти потрібно також передбачити на цей четвер для розгляду Верховною Радою. І нам треба взагалі практику, скажімо, таку здійснювати. Ми спочатку Конституцію міняємо, а потім всі законопроекти в рамках цієї Конституції. А то у нас іноді, на жаль, буває навпаки.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я тільки хочу наголосити. Ці питання ще не мають рішення комітету і ми їх не можемо поставити зараз в порядок денний. Будь ласка, домовтесь з профільними комітетами, щоб вони змогли узгодити в середу. І нам доведеться в четвер ставити включення в порядок денний сесії для прийняття рішення,  так само як і з питаннями про розмінування.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Надзвичайне питання – це є підняття тарифів на вагони-зерновози ПАТ "Укрзалізниця". На 50 відсотків вони здійснили це підвищення. І це в той час, коли йде збір врожаю і масове перевезення зерна, а також оператори ринку виконують свої зобов'язання по міжнародним контрактам.

Ми ще місяць тому від імені чотирьох комітетів Верховної Ради – транспортного, аграрного, промислового, енергетики – за підписами 27 народних депутатів і всіх керівників національних асоціацій України зробили звернення до Прем'єр-міністра та Президента і запропонували провести нараду під головуванням голови уряду, керівництва Мінінфраструктури, "Укрзалізниці", Антимонопольного комітету. Алгоритм рішення ми запропонували. Степане Івановичу, прошу вас доповісти Прем'єр-міністру і негайно провести нараду, а поки зупинити рішення "Укрзалізниці" по підвищенню тарифів в цей час.

І, Андрію Володимировичу, до розгляду аграрних законопроектів, зазначених в порядку денному на четвер, черга не дійде, ми бачимо це. Враховуючи зазначене, звертаюся до вас з проханням про проведення аграрного дня на одному із пленарних тижнів листопада і включення аграрних законопроектів єдиним блоком у прохідну частину порядку денного.

Дякую.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Олександре, ми визначили цього тижня найбільш актуальні, а наступного тижня ми, можливо, навіть розпочнемо з вашого блоку, як ми і домовлялися, просто бюджет нам обумовив і обмежив саме четвер.

Колеги, заключний виступ, репліка навіть – Степан Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, хочу сказати, що Комітет з питань промисловості, який сьогодні буде ввечері о 18 годині засідати, я проінформую з питань, які були виставлені по галузі промисловості і робочих місць.

Друга позиція. Прогнозування і макропоказники. Вибачте, вони є на 3 роки, я неодноразово говорив.

Про тарифи і про закриття залізничних станцій, контракти, зобов'язання і звернення до Прем'єр-міністра щодо проведення наради чи Кабінету Міністрів я проінформую.

І третя позиція щодо сільського господарства і створення умов для відправки зерна і інших позицій я сприймаю як депутатський запит і дамо відповідь.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, колеги, засідання Погоджувальної ради завершено. Я прошу Апарат підготувати на основі пропозицій порядок денний. І нагадую, о 12:30 ми розпочнемо нашу роботу в сесійному залі.

Дякую вам.

Повернутись до публікацій

Версія для друку