СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

9 липня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку! Прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця.

Отже, колеги, розпочинаємо Погоджувальну раду.

Я змушений розпочати Погоджувальну раду з сумної звістки. Пішов з життя видатний українець, автор Акту проголошення незалежності України, український дисидент, народний депутат багатьох скликань, Герой України Левко Григорович Лук'яненко. Це велика втрата для всього українського народу. І я прошу розпочати засідання хвилиною мовчання, хвилиною пам'яті.

(Хвилина мовчання)

Дякую.

На 90-у році життя Левко Григорович залишався активним, енергійним. Буквально до останніх днів він писав книги і спогади. Рік тому ми спільно тут, у Верховній Раді України, спільно відкривали портал для збереження Прапора Незалежності. Він постійно підтримував воїнів АТО і залишався до останнього принциповим в оцінках і судженнях. Вічна пам'ять і вічна слава Левку Григоровичу.

Отже, колеги, переходимо до порядку денного. Пропозиція, щоб ми розпочали цей пленарний тиждень з тих питань, до яких ми не встигли дійти у попередній четвер. Отже, нагадаю: у нас на порядку денному стояло перше питання, до якого ми не дійшли, це питання безпеки і оборони (6697) і потім блок аграрної політики. Хочу зазначити, блок аграрної політики є досить об'ємний, там близько 10 питань. Комітет запропонував і склав послідовність питань, які мали би стояти. І я передбачаю, що блок питань аграрної політики займе у нас більшість завтрашнього дня і завтрашньої роботи. І тому це ключовий блок і це ключовий перелік питань, який ми мали би завтра розглядати.

Також хотів би зазначити, що попередньо ми, нарешті, можемо бути у готовності, щоб у середу розпочати питання про бізнес-омбудсмена. Я нагадаю: це питання, яке має велику кількість правок. І ми можемо, за нашою традицією, розпочати у середу, пройти всі ключові правки і відповідно у четвер першим питанням завершити розгляд та прийняти рішення. Я хотів би, щоб і комітет, і фракції дали свої останні рекомендації по цьому закону, він досить об'ємний, щоб у нас була впевненість, що є підтримка і що даний закон може бути проголосований у залі.

У свою чергу в нас лишається цілий ряд важливих ратифікацій. І я пропоную, щоб ми ратифікації розглянули у четвер, щоб ми ряд ратифікацій, які потребують невідкладного рішення, поставили на четвер, щоб мати гарантію, що під час концентрації голосів ми зможемо їх прийняти.

Хочу нагадати теж, що у четвер ми можемо вже розглянути в другому читанні законопроект 7441. Це фактично заключний законопроект з тих питань, які стосуються судової реформи, про статус суддів в зв'язку з утворенням Вищого антикорупційного суду. І також на четвер Апарат пропонує розглянути кілька питань національної безпеки і оборони і ті питання, які лишилися актуальними і які потребують невідкладного розгляду.

Оскільки цей тиждень буде заключним пленарним тижнем в цій сесії, пропонується, власне, такий план роботи і пропонується такий перелік законопроектів на цей тиждень. Але давайте ми під час Погоджувальної ради, можливо, більше зосередимося на законодавчій діяльності, і голови комітетів та фракцій означать ті законопроекти, які потребують невідкладного вирішення, щоб ми могли гідно і ефективно завершити заключний пленарний тиждень цієї сесії. Дякую вам.

І ми переходимо до виступів голів фракцій. Сьогодні ми розпочинаємо від найбільшої фракції парламенту - "Блоку Петра Порошенка". Будь ласка, Артур Герасимов, запрошую вас до слова.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Завершується восьма сесія  Верховної Ради України восьмого скликання. На цій сесії ми законодавчо закріпили проведення ключових реформ, яких десятиліттями потребувала наша країна. Нагадаю, ми ухвалили низку стратегічно важливих законів, спрямованих на зміцнення обороноздатності, вивели на якісно новий рівень боротьбу з корупцією, посилили соціальний захист, остаточно закріпили розвиток України та нашу інтеграцію до західного демократичного світу.

Передусім слід відзначити фактичне завершення формування антикорупційної інфраструктури з прийняттям Закону "Про Вищий антикорупційний суд"; проведення реформи дипломатичної служби, бо наша боротьба на дипломатичному фронті не менш важлива, ніж на фронті на сході країни; закріплення оновленого курсу розвитку національної безпеки; вдосконалення законодавства щодо діяльності Українського культурного фонду; запровадження валютної лібералізації, так званого фінансового безвізу. Необхідно наголосити, що майже усі ці законопроекти були ініційовані Президентом України як лідером докорінних змін у нашій державі.

Також наголошую, що вирішальну кількість голосів під час ухвалення цих стратегічно важливих законів віддала саме фракція "Блоку Петра Порошенка".

Також нагадаю, що вчора, 8 липня, набув чинності новий Закон Президента України "Про національну безпеку". Він став рішучим кроком…

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Внесений Президентом України. Він став рішучим кроком України в бік західного безпекового простору та інтеграції до стандартів НАТО. Цей закон піддався нищівній критиці зі сторони зрадофілів як у сесійній залі, так і поза нею. При цьому вони прикривались нібито думкою міжнародного середовища. Але виявляється, що вони відверто брехали. Насправді міжнародні партнери повністю підтримали цей фундаментальний закон. І я хочу зацитувати офіційне повідомлення Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, країни, яка є однією з ключових в НАТО.

Цитую: "США вітають новий український Закон "Про національну безпеку", прийнятий Верховною Радою України 21 червня та підписаний Президентом Петром Порошенком 5 липня. Закон повністю відповідає західним принципам та забезпечує основи для сумісності українських Збройних Сил з НАТО. Сполучені Штати готові продовжувати підтримку реформ сектору безпеки та оборони України для зміцнення здатності України захищати свою територіальну цілісність".

Тож, шановні виборці, коли в черговий раз почуєте зрадофільські промови, знайте, зазвичай це відверта брехня і маніпуляції.

Стосовно роботи на поточний тиждень, Андрію Володимировичу, фракція партії "Блок Петра Порошенка" вкотре наполягає, щоб одним з перших питань порядку денного на цьому тижні було поновлення складу Центральної виборчої комісії. Це не просто питання, на якому наполягає наша фракція, це обов'язок українського парламенту, а також кожної політичної сили, яка внесла свої пропозиції Президенту України.

Також ми вважаємо, що пріоритетними завданнями парламенту, які мають бути вирішені якнайшвидше, є розгляд змін в Основний Закон щодо обмежень депутатської недоторканності та остаточне завершення створення антикорупційного суду України. Ми готові підтримувати ці рішення і закликаємо до цього український парламент.   

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується голова фракції політичної партії "Народний фронт" Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги, пане Голово.

Розпочинаємо останній пленарний тиждень восьмої сесії, сесії непростої, але продуктивної. Ми прийняли багато важливих законів: про нацбезпеку, антикорупційний суд, закони  про захист дітей із пакету законів "Чужих дітей не буває" та багато інших важливих законів.

Від імені "Народного фронту" вітаю всіх нас, Верховну Раду, всю  державу, з набуттям чинності Закону України "Про національну безпеку". І це ще одне підтвердження  сили нашого слова. Україна – надійний партнер, ми крок за кроком виконуємо свої домовленості з НАТО, так буде  і надалі. Це хороший доказ, що ми здатні швидко пройти свою дорогу до повноправного членства в НАТО. Справа лише за політичним рішенням країн-членів Альянсу. Так чи інакше, це рішення  буде ухвалено, Україна буде в НАТО, бо це ключ до безпеки не лише України, а й всього Заходу. Українські Збройні Сили почали інтенсивну синхронізацію з натівськими стандартами. Добре відомий факт, що ми вже роками перевищуємо натівські нормативи видатків на оборону відносно до валового внутрішнього продукту, і цю високу планку задав ще уряд Арсенія Яценюка і продовжує уряд Володимира  Гройсмана.

В доповнення до Закону "Про нацбезпеку" ми ще маємо ухвалити закони про СБУ, про розвідку і про держтаємницю. Маємо конкретними  справами йти до НАТО. "Народний фронт" закликає  Президента триматися цього курсу і оголосити про такі  наміри України на саміті НАТО. 

Сьогодні також в Брюсселі   проходить Двадцятий ювілейний саміт  Україна - ЄС. Маємо визнати, що справжня  співпраця і зближення почалися лише після 2014 року. Даючи відсіч російській агресії, ми спромоглися паралельно впровадити Угоду про асоціацію з ЄС, запустити  зону вільної торгівлі, відкрити безвізовий режим між Україною та ЄС. Це було б неможливо, якби ми не йшли шляхом безпрецедентного реформування країни. Цей курс буде продовжено. В цьому зацікавлені як  Євросоюз, так і Україна, зближення   між нами є обопільно вигідним процесом.

Минулий пленарний тиждень ми закінчили невирішеним  питанням про оновлення Центральної виборчої комісії. Я наголошую, що "Народний фронт" зацікавлений в якнайшвидшому призначенні Центрвиборчкому. Питання про його оновлення не дискутується. Ми за оновлений склад  ЦВК, тому що до президентських, а потім парламентських чергових виборів маємо підійти вже з легітимним, працездатним ЦВК. До того, що у нас зависли вибори у деяких ОТГ. Тому ще раз наголошую, склад ЦВК треба оновлювати  і не зволікати. Але ситуація, коли подання  Президента містить 14 кандидатів на 13 посад членів ЦВК, щонайменше незрозуміла більшості зали, і голосування  доказало в четвер. Вийти з неї можна лише через нове подання  Президента з 13 прізвищами на 13 вакансій.

"Народний фронт" підтримує вимогу про представництво всіх фракцій і груп у складі членів ЦВК. Це відповідає принципам Парламентської асамблеї Ради Європи. І це необхідно зробити, щоб уникнути пропагандистських маніпуляцій, особливо в іноземних засобах масової інформації, щоб потім з телеефірів ніхто не говорив, що вибори нелегітимні, недемократичні, бо проведені ЦВК, яка обрана в недемократичний і непрозорий спосіб. Так, діюче виборче законодавство не передбачає такого квотного представництва, але й не забороняє його. Але "Народний фронт" завжди стояв і стоятиме на засаді проведення вільних демократичних виборів, щоб не було навіть натяків на можливість узурпації членів ЦВК в одних руках, однією політичною силою.

І наостанок, ми підтримуємо пропозицію наших міжнародних партнерів щодо внесення правки в Закон "Про антикорупційний суд" про підсудність новому суду справ, спрямованих в інші суди, до моменту створення антикорупційного суду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович від фракції "Всеукраїнського об'єднання… Перепрошую, Березюк Олег Романович від фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. По Фройду, пане Голово, по Фройду. Суть в нюансах. Суть в нюансах, пане Голово.

Патріотичні слова і патріотичні дії, з небуття, з забуття історичного, з попелу повстала Холодноярська республіка, про яку все більше і більше взнає український нарід, - колиска всіх величезних повстань, колиска героїзму і трагізму боротьби, і прагнення українців до волі і державності. "І повіє новий огонь  з Холодного Яру" –  писав Шевченко. Мабуть, тому, щоб він не повіяв більше, до Холодного Яру практично важко доїхати через відсутність доріг на Черкащині і неможливо додзвонитися практично, бо  відсутність зв'язку у ХХІ столітті. Але над тими жахливими дорогами височать бігборди політичних сил, які закликають до кращого життя. Це цинізм і пустомельство, яке прикривається патріотизмом. Побудуйте дороги до колиски української свободи і побудуйте зв'язок. Це буде доказом шани до українського патріотизму.

Замість того, щоб займатися шахрайством цифр щодо ЦВК, замість того, щоб приймати рішення і звільняти від імпортного ПДВ олігархічні бізнеси, треба прийняти закон, який підсилить середній і малий бізнес, що є основою державності, Закон про виведений капітал. І далі Президент України бавиться з нацією, вносячи цей Закон 8557 на останній тиждень голосування. Закон про виведений капіталу,  який не буде, очевидно, проголосований, а його треба проголосувати. Якщо він не буде проголосований цього тижня, на ньому не можна буде побудувати податкову політику на 2019 рік, є ключовим для української економіки. Бо підсилює український бізнес, бо підсилює український малий і середній бізнес, створює українську економіку, українське машинобудування. Але Рада голосує інші закони: знімає ПДВ з імпорту для олігархічного бізнесу. Це поганий знак. 8557 має бути проголосований в залі цього тижня, і це буде ознакою того, що українська держава дбає про українську економіку.

І останнє. Українська держава як інституція має відновити свою довіру і довіру до неї цивілізаційного західного світу і українського суспільства. Це поправки в Закон 7441 і їхнє обов'язкове голосування до Закону "Про антикорупційний суд". Це шахрайство, яке сталося, має бути подолане парламентом. І парламент має довести, що честь і гідність української держави є перш за все.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І від "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, коли я слухаю представників президентської фракції, я відчуваю себе в машині часу. Ви знаєте, я згадую, я переконаний, що багато хто із вас пам'ятає оцей жартівливий вірш періодів Радянської Союзу: "Прошла весна, настало лето и я от радости кричу: "Спасибо партии за это и лично дорогому Леониду Ильичу". Оце мені дуже сильно нагадує виступ президентської фракції.

На жаль, все у нас відбувається з точністю до навпаки, з точністю до навпаки. Замість того, щоб парламент вирішував нагальні питання, яких потребують українці, а саме: покращення податкового режиму для малого, середнього бізнесу, зниження тарифів для наших громадян, заслуховування звіту "Нафтогазу", який, до речі, на минулому тижні знову заявив, що їм треба місяць, щоб вирішити питання з гарячою водою в місті Києві. Їм було треба 5 хвилин, щоб собі виписати премії і місяць – щоб вирішувати питання постачання теплої води для сотень тисяч киян! І замість того, щоб розв'язувати це питання, парламент самоусунувся від своєї контрольної функції повністю.

Нам говорять про те, що буде аграрний пакет, – супер, і це важливі питання. Але чому в агарному пакеті немає передачі у власність місцевих громад землі за межами населених пунктів – ключового питання, про яке говорять всі фермери? Чому цього питання немає? Насправді у мене величезне питання: чому в порядку денному немає законопроектів, які вимагає розглянути партія "Батьківщина", припустимо, законопроект 4380 про податковий суверенітет та офшорні компанії? Ну, напевно, того, що наш Леонід Ілліч Брежнєв, пробачте, Петро Олексійович Порошенко сьогодні не зацікавлений в цьому. Чому у нас не вносяться зміни в Закон "Про запобігання корупції"? Чому в аграрному блоці у нас не розглядається законопроект 5223 про внесення змін до Земельного кодексу щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення?

А що ж ми розглядаємо замість цього? А замість цього ми розглядаємо, принаймні в порядку денному стоять надважливі для країни питання: (6428-д) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером якого є держава. Тобто ми розглядаємо можливість  передачі державних підприємств в управління, пробачте, але невідомо кому. Тобто ми віддаємо від держави функцію невідомо кому, при всій повазі до тих людей, яких обирають до складу наглядових рад. Але це абсолютно хибна державна політика. Натомість, щоб укріплювати державний сектор, інвестувати державний сектор, ми позбавляємо можливості  державу будь-якого впливу на ці надважливі для нас інституції. До речі, такі як "Нафтогаз". У нас яскравий приклад –  НАК "Нафтогаз України", який нічого не зробив, який нічого не модернізував, який просто зібрав  кошти, шалені кошти з громадян, необґрунтовані, повиписував собі премії  і з усіх екранів телебачення розказує нам, що це нормально. Лише тому, що там немає державного контролю, реального й ефективного державного контролю, що якісь гарвардські хлопчики там сидять і роблять все, що їм Бог на душу  положить.

Внесено знову законопроект 7270 про внесення змін до  деяких законодавчих актів щодо регулювання переказів коштів, який викликає сумніви. Сумніви.

Вноситься законопроект  6677 – запроваджування накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Люди, ну що, у нас стабільна економіка сьогодні?  У нас що, немає історії з депозитами, яких позбавили українських громадян  масово, "завдяки" (в лапках) позиції Національного банку, про який нам розказують, що у нас був найкращий національний банк  в Європі. Так замість того, щоб контролювати політику Національного банку, Верховна Рада включає отакі питання в порядок денний.

На жаль, фракція "Батьківщина"  змушена констатувати, що парламент не впорався з тими завданнями, які ставив перед нами українських уряд на цю сесію. Не впоралися. Ми займаємося тими питаннями, які не цікаві здебільшого українським громадянам. Так, є питання, пов'язані зі збройною агресією Російської Федерації, які треба розглядати, ми їх розглядаємо, ми їх підтримуємо як фракція і голосуємо за це, і будемо голосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Але у мене просте питання: чи внаслідок тих законів, які прийняв парламент, не Президент України, а парламент український, чи стали українські громадяни жити краще? Ні, на жаль, українські громадяни не стали жити краще.

Тому, я думаю, що на цьому тижні ми не зможемо вже змінити остаточно порядок денний, але з вересня Верховна Рада повинна запрацювати по-іншому. А насправді ця влада повинна вже відійти від влади…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Бойко Юрій Анатолійович, фракція політичної партії "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні! Минулого тижня у нас в країні з візитом був міністр внутрішніх справ Республіки Колумбія. Він зустрічався з багатьма депутатами, в тому числі і наша фракція мала можливість поспілкуватись з ним. І він, це людина, яка приймала участь з самого початку, коли почались переговори по завершенню війни в Колумбії, а війна тривала 52 роки і забрала 220 тисяч людських життів, і завершуючи тим, що він приймав участь у підписанні мирного договору, який припинив цю війну. Він ще раз підтвердив, що головним чинником і запорукою досягнення миру мирним шляхом - політичним - стала воля керівника держави, на той час Президента країни, і проведення прямих переговорів з усіма сторонами конфлікту. Це ще раз підтвердило правильність позиції нашої фракції, яка виступає за проведення прямих переговорів з усіма сторонами конфлікту. І якщо Президент країни, наголошую, побоюється за свої рейтинги і не хоче цього робити, то ми готові приймати в цьому участь заради того, що хочуть всі люди в Україні миру і завершення війти.

Друге важливе питання на цьому тижні, яке стосується розрахунків з шахтарями. Минулого тижня у нас також була делегація мітингуючих в парламенті. Ми провели нараду з ними за участю Міністра енергетики.  В них суто економічні питання, суто економічні претензії. Вони спустились в шахту, видобули вугілля важким трудом, відвантажили його на станції,  станції виробили електроенергію і продали її, а ці люди не отримали зарплату за свій труд.

І єдиний вихід сьогодні вийти з цього положення – це прийняти закон, до речі, авторства представників "Народного фронту", 8362, щоб розблокувати це питання і перейти до розрахунків з шахтарями.

Зразу хочу сказати, що якщо буде позиція така між урядом і парламентом, що парламент каже, що це уряд винний, уряд каже, що це парламент не приймає цей законопроект, то це прямий шлях до соціальної конфронтації.

Причому ці люди вимагають зароблене. Вони не вимагають якихось там політичних гасел і якогось закону політичного забарвлення. Вони хочуть, щоб їм заплатили за їхню роботу.

Тому наша фракція вважає, що цей законопроект повинен бути розглянутий першим. І ми наполягаємо, щоб парламент сконцентрувався і виконав своє завдання: заплатили цим людям зарплату. В іншому разі ми не бачимо для себе можливості підтримувати інші законопроекти, які є в порядку денному.

Так само ми вважаємо принциповим питання про надання можливості голосування переселенцям, їх півтора мільйони в країни, і вони сьогодні позбавлені голосувати, права голосувати в містах, де вони зараз проживають. Це законопроект 4471, він є зареєстрований в парламенті, не пройшов комітет. Але це справа 2-3 годин - для того, щоб він був внесений в зал і проголосований. Тим самим, надаючи їм право голосувати, ми говоримо їм, надаємо сигнал, що вони такі ж повноцінні громадяни, як і всі інші, хоч живуть по всій території України і позбавлені можливості голосувати там, де вони народились.

І останнє питання, стосовно конфлікту, який виник по формуванню Центральної виборчої комісії. Якщо хтось не розуміє, що сталося, я можу пояснити. Є намагання з боку Президента України сформувати Центральну виборчу комісію зі своєю гарантованою більшістю, виключивши, ну, наприклад, нашу фракцію взагалі з розгляду кандидатур. І це намагання зустріло протистояння парламенту, тому що всі зрозуміли, навіть залишки правлячої коаліції, що дійшла вже справа і до них, що не тільки наша фракцію, по-перше, позбавили представництва у комітетах, а сьогодні намагаються позбавити представництва у виборчій комісій, а вже дійшла справа і до провладних фракцій. Ми наполягаємо на тому, щоб був сформований новий склад Центральної виборчої комісії, але щоб всі фракції були представлені у цьому складі, щоб це було чесно і прозоро, інакше це буде виглядати як шлях до майбутньої фальсифікації виборів в країні, і буде дуже поганим сигналом.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Наша команда пропонує інший план дій для парламенту на останній пленарний тиждень. Минулого тижня через патологічну жадібність Президента Порошенка, який намагається узурпувати вплив у Центральній виборчій комісії, парламент знов не зміг розглянути питання і призначити новий склад ЦВК. Намагання Порошенка мати більшість у ЦВК пояснюється одним: спроба фальсифікувати вибори. Ми не дамо Президенту цього зробити. Ми за те, щоб ЦВК була незаангажована і порахували голоси саме так, як голосують люди, а не так, як казали з Адміністрації Президента. Тому ми наполягаємо на тому, щоб парламент цього тижня розглянув нове подання від Президента і призначив новий склад, незаангажований, незалежний від влади, Центральної виборчої комісії.

Але цього недостатньо для розв'язання політичної кризи і для того, щоб українці, нарешті, побачили реальні зміни в українській політиці, а не той обман і профанації, які розказує влада.

Ми пропонуємо на цьому тижні у першочерговому порядку розглянути Закон про нові вибори партійні за пропорційною системою, ліквідувавши мажоритарку. Ми знаємо, що є плани Президента достроково розпустити парламент, щоб через фальсифікації на мажоритарці знову провести більшість до парламенту. Новий Закон про вибори – це і є реальна боротьба з корупцією, а не імітація, яку робить нинішня влада. Ми наполягаємо на тому, з 2015 року у парламенті зареєстрований нами Закон про процедуру імпічменту Президента України. Закон готовий до розгляду, парламент має його розглянути. Жодна людина в країні - від Президента до простого звичайного українця - не повинна бути поза законом і має відповідати за свої дії.

В 2015 році ми зареєстрували Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, реальні інструменти парламентського контролю. Ми наполягаємо на тому, щоб парламент розглянув цей законопроект і дав можливості отримати інструменти для контролю за Президентом і за виконавчою гілкою влади.

Скасування депутатської недоторканності, зміни до Конституції, є висновок Конституційного Суду, немає жодної причини тягнути далі, щоб не розглянути цей закон.

Зміни до Конституції в частині наведення порядку в країні, прибирання дуалізму у владі, скорочення чисельності депутатів Верховної Ради до 250, ліквідація посади Прем'єр-міністра України, надання українцям права обирати суддів і прокурорів, закріплення за фермерами землі, заборона продажу землі іноземцям – це ті зміни до Конституції, які дадуть можливість навести лад в країні.

План дій Ляшка. Відповідальна влада, підконтрольна, від Президента до будь-якого чиновника, незаангажований склад ЦВК, скасування депутатської недоторканності, Закон про імпічмент, Закон "Про тимчасові слідчі комісії", зміни до Конституції, щоб земля належала українським селянам – ось вам реальне підґрунтя, щоб показати українцям, що політичний клас міняється. Оці зміни, якщо парламент їх підтримає, - це тектонічні зміни в українській політиці, які зроблять українську політику підконтрольною, підзвітною і залежною від народу, а не маріонетки, якими керують ззовні і які проводять політику хаосу, анархії і розвалу країни. Ці зміни дадуть можливість для наведення ладу в країні, відновлення керованості державою, без сильної влади не буде сильної країни, а значить - дуже твердий ґрунт для економічного зростання, дуже великі можливості для того, щоб відновлювати українську економіку, збільшувати добробут українців, працювати на створення нових робочих місць для людей, на відновлення економіки. Коли в країні хаос, відсутня влада, бардак, безвідповідальність, ні один інвестор грошей сюди не принесе. Це означає, що українці будуть бідні, залежні, працювати по Польщах і по Португаліях замість того, щоб працювати вдома, і заробляти копійчані зарплати, як наслідок заробляти копійчані пенсії.

Я пропоную план, який відновить керованість в країні, наведення порядку, підконтрольність влади, економічне зростання, відновлення економіки, мінімум 2 мільйони нових робочих місць і радикальне збільшення доходів українців. От що треба робити. А не ота дурня, шановні колеги, якою ви маєтеся.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Бондар Віктор Васильович від групи "Партії "Відродження". Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Дійсно, багато питань на сьогоднішній день є по діяльності влади. У нас вже давно складається враження, що влада, уряд живуть окремо від людей окремим своїм самостійним життям. І останній час навіть і парламент живе вже своїм життям, бо влада не реагує в останні місяці на всі наші заяви, вимоги і бажання навести порядок хоча би в діяльності уряду.

Ми неодноразово заявляли про те, що необхідно заслухати керівництво "Нафтогазу" про поточну ситуацію з тарифами в Україні, керівництво Міністерства енергетики, і наполягали, щоб їх викликали на засідання Верховної Ради,  щоб вони дали звіт і про тарифну політику, яку проводили 4 роки, і про ті плани, які вони сьогодні мають по підняттю тарифів, для чого їх піднімати, враховуючи, які шалені прибутки показує "Нафтогаз", показує "Укргазвидобування" і так далі. Десятки мільярдів показано прибутків, виплачують собі мільярди премій, а реальний стан життя людей їх навіть не цікавить. І вони ще нам пропонують піднімати тарифи. Тому ми вимагаємо, щоб викликати і заслухати в парламенті.

Друге. Ми вимагаємо викликати, заслухати в парламенті, вже не один раз говорили про це, виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я Супрун. Вибачте, ця медреформа, вже вся країна бачить, до чого вона призводить. Це "потьомкінська дєрєвня", як то кажуть, це бутафорія, і це не реформа, а це знущання над нацією і знищення по суті залишків охорони здоров'я в Україні.  Тому ми вимагаємо,  щоб заслухати Супрун і прийняти, нарешті, рішення  по її перебуванню в статусі заступника  міністра, виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я. Ми бачимо тільки на прикладі "ОХМАТДИТу", коли відкривають начебто Центральну республіканську лікарню дитячу, а в підсумку урочисто відкрили  кілька поверхів. А все інше – це абсолютно недобудовані приміщення, куди навіть не переїхали лікарі. І ми маємо тільки знищення охорони здоров'я.

І так по всіх напрямках. Ми вимагаємо заслухати Міністерство оборони по питанню купівлі кватир для військовослужбовців. Є звіт Рахункової палати, який показує, що 50 відсотків коштів, які виділялися на придбання квартир, за два останніх роки по суті просто втрачені або просто вкрадені, якщо говорити   чесно. Замість того, щоб купити 2 тисячі 200 квартир нашим офіцерам куплено 1 тисяча 87, все інше – підроблені   акти і так далі. Ніхто не звертає уваги. Давайте заслуховувати міністра оборони.

Ми говоримо про те, що кілька років тому ми прийняли рішення про створення Державного бюро  розслідувань. Що ми маємо в підсумку? Маємо в підсумку, що їм не дали навіть приміщення. Тільки нещодавно, буквально два тижні  тому, уряд прийняв рішення дати кілька поверхів в науковому інституті. Вибачте, так не створюється Державне бюро розслідувань, яке має національне значення. Їм не передаються функції СБУ, прокуратури, слідства, Департаменту "К" і так далі. Їм не дають по суті набрати фахівців, конкурси розтягнули на 2 роки, і тільки на осінь очікується, 700 чоловік в конкурсі, але багато питань, де вони будуть розміщуватись, які спеціальні звання і так далі, яка підслідність. Нічого не вирішено по суті.

Ми говоримо про те, що має прозвітувати фінансовий блок уряду, як використовувалися кредити, як використовувалися ті фінансові ресурси, які виділяв Євросоюз, це десятки мільярдів євро за останні 4 роки. Куди вони пішли? Які  цільові програми були зроблені? Чим закінчилося це використання? Тобто багато питань.

В той же час ми піднімаємо питання про те, що необхідно створювати Міністерство промислової політики. Зареєстрували законопроект, він практично рік лежить у Верховній Раді і не розглядається. Ми говоримо про законопроекти наші про підтримку промисловості України. Вони лежать у Верховній Раді і уряд штучно гальмує, стримує їх розгляд у Верховній Раді, бо їм невигідні ці законопроекти, бо вони зменшують навантаження на промисловість, вони дають подих промисловості, і, на жаль, такі законопроекти лежать.

Соціальні законопроекти, які ми ініціювали: про чорнобильців, про соціальну підтримку молоді, молодих сімей і так далі –  вони всі лежать. Ми бачимо по суті антинародну поведінку уряду, який живе своїм окремим життям від Верховної Ради.

Тому багато питань виникає, які ми маємо розглянути в цей рік. Економічний блок, по якому по суті нічого не вирішувалося останні роки.  Блок політичний: Закон "Про імпічмент Президента", Закон "Про тимчасові слідчі комісії", прийняти рішення по Центральній виборчій комісії і поставити крапку в Законі "Про вибори" – яка буде система, як вона буде працювати в Україні і по якій системі будуть відбуватися вибори у наступному році. Це ключові питання, на які очікує відповідь суспільство.

Дякуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Колеги, тільки хочу нагадати  і ще раз на цьому наголошую, що Виборчий кодекс зараз розглядається робочою групою комітету. Наскільки мені відомо, що пройшли половину з 4,5 тисяч правок, які були подані. І тому кожного разу, коли ми намагаємося на Погоджувальній раді, тут, вибачте, облити брудом Верховну Раду України, бо, на превеликий жаль, і мені від цього дуже прикро, що майже кожний виступаючий говорить про Верховну Раду виразно у негативному плані, називаючи аргументи, які не мають змісту, не мають підстав. Бо ви ж, очевидно, знаєте, що без рішення комітету не може бути винесений Виборчий кодекс на розгляд. Окрім того, 4,5 тисячі правок, колеги, та ми їх в тиждень не розглянемо. Та якби ми навіть завтра захотіли зайти в нього, ми до завершення тижня його б не прийняли.

Тому я хотів би, щоб ми, виступаючи тут, думали про те, як нам приймати рішення, а не тільки вилити зайве відро бруду на Верховну Раду України, думаючи, що вона живе окремо від нас тут, ніби є якась паралельна Верховна Рада, а ми тут сидимо і ми ніби не Верховна Рада. Той, що думає, що ми поза тим, дуже помиляється. Я вважаю, і ми про це будемо говорити цього тижня, підсумовуючи наш пленарний тиждень, ключові питання і виклики, які стояли перед Верховною Радою України цієї пленарної сесії, були виконані, якщо не на сто відсотків, то відсотків на 90. І ми повинні гордитись багатьма рішеннями, які ми прийняли, і рішенням про Закон "Про національну безпеку і оборону", і рішенням про антикорупційний суд. Я нагадую, ми маємо правку внести в четвер, 7441. Ми повинні гордитися тими питаннями, а не, вибачте, один одного поливати брудом напередодні року виборів, думаючи, що хтось від того здобуде політичні дивіденди. Ніхто не здобуде –  ні Україна, ні кожна з політичних сил, які тут є.

Наступний виступ, від групи "Воля народу" Шахов Сергій Володимирович.

 

ШАХОВ С.В. Група "Воля народу", Сергій Шахов. Шановні колеги! Шановний пане Голово! Скажіть, будь ласка,  у нас в чому стало питання, в ЦВК? Це політичне виключно питання, склад його. На тому тижні не були прийняті блоки аграрного сектору, екології та Чорнобильської катастрофи, ми вкрай повинні були прийняти ці рішення.

Шановні колеги, скажіть, будь ласка,  ЦВК може нагодувати український народ? Відповім, ні. Нагодувати український народ можуть виключно аграрії, які сьогодні і є економічною складовою, основою нашої держави. 18 мільярдів доларів, це 42 відсотки від поступу повністю валюти в нашу державу, надходить саме від аграріїв. І ми повинні їх підтримати.

Екологічна катастрофа практично надворі. Скажіть, будь ласка,  в усьому світі на смітті заробляють, на переробці сміття заробляють мільярди доларів, євро, фунтів стерлінгів, в нашій країні на кожному куті сміттєзвалище, ніхто не може повирішувати це питання. Чому сьогодні під ногами в Україні валяються мільярди доларів, і ніхто цього не вирішує? Сьогодні є інвестори, які хочуть зайти в Україну з сотнями мільйонів доларів, побудувати підприємства, дати робочі місця, і ніхто на це не звертає увагу.

Далі. Чорнобильська катастрофа. Сьогодні Кабмін вимагає від нас, просить надати їм можливості використати 3 мільярди гривень додатково на саркофаг. Коли йде хмара з Чорнобиля, ми дивимося в ЗМІ, ховаємо дітей по підвалах, щоб не захворіли на онкологію, а сьогодні ці гроші не виділили.

Давайте не будемо займатися цим шоу,  ЦВК, з переміною там вулиць або зняття недоторканності, або іще чим-небудь. Треба думати, як нагодувати наш український народ, дати можливість сьогодні аграріям розвиватися.

Тому "Воля народу" закликає проголосувати на цьому пленарному тижні, сконсолідуватися, за питання 6527-д, це проект Закону про сільськогосподарську кооперацию. Кооперація працює на один відсоток. Якщо б вона працювала на 20 відсотків, то ми би нагодували не тільки Україну, а ще би і Європу. Проголосувати за 8171, це проект Закону про основні засади державної агарної політики та державної політики сільського розвитку, Закон 5448-д про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Закон 8450 про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, Закон 6490-д про стимулювання, створення та діяльність сімейних фермерських господарств. Не олігархічних – сімейних, почуйте мене.

Екологія. Законопроект 6602 про імплементацію вимог директив ЄС у сфері поводження з відходами, 4835-д – щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії, 4836 – щодо оподатковування розміщення побутових відходів, 4837 – про екологічний податок, який зможе наповнити український бюджет.

Чорнобильці. 6624 – про те, що я говорив, про Кабмін, треба підтримати його в другому читанні і не чекати, коли ще раз будемо виставляти ЦВК.

Далі, 3131 законопроект. Люди десятками років стоять, не можуть приватизувати свої квартири через державні підприємства, цей закон треба приймати.

Шановні колеги, і головне. У нас закінчується пленарний тиждень, я прошу не займатися політикою. Як говорив великий Черчилль, хто займається політикою, хто займається виборами, він програє. А треба займатися годуванням нашого народу, підняттям економічної сьогодні складової в нашій державі, і тоді ми переможемо, якщо ми об'єднаємося.

Я прошу через тиждень, який пройде, і будуть канікули депутатські, запрошую до себе в гості на Луганщину, саме, де засмагають на жарі в 40 градусів 12 тисяч людей по 8 годин на КПВВ Станично-Луганського району, куди виділяються мільярди гривень, а навіть до туалетів підійти неможливо, це санепідемічна катастрофа. Сьогодні не побудовані  модулі для відпочинку людей похилого віку, які будували нашу країну, дали нам можливість тут сидіти, в цьому залі, і вирішувати долю нашої держави. Прошу приїхати до Луганщини, проїхатися тими дорогами, куди пішли мільярди  гривень, які виділялися на інфраструктуру.

І хотілося б заслухати все ж таки сьогодні не тільки звіт Кабінету Міністрів за 2,5 роки, а ще й звіт того, що вирішили по губернатору Луганської області, по його роботі в Луганській області, як саме і де ця робота, і  куди поділися мільярди гривень, які виділялися отут, в нашому парламенті і в Кабінеті Міністрів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. 

До слова запрошується Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, три хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую, шановний пане Голово.

Як зазначив знаний за цим столом юрист  минулого засідання, заступник керівника парламенту, є  повноправні члени Погоджувальної ради, і я прошу 5 хвилин, тому що буду говорити про порядок денний.

Перше. Шановні колеги,  я дуже уважно прослухала всіх лідерів фракцій, і всі зосередилися на самостійності Верховної Ради України.  Це дуже правильний сигнал для суспільства. І в цьому випадку, мені здається, що Верховна Рада України, а саме керівники фракцій, мають докласти сьогоднішній день для того, щоб провести остаточні консультації як самостійні структури і все-таки вийти на позитивне голосування щодо  Центральної виборчої комісії. Це є надзвичайно важливим в контексті підготовки до чергових президентських і  парламентських виборів, тому що комісія має підготуватися так само до них. Люди мають увійти в процес роботи. І я хочу наголосити, що все-таки  відповідальність вже більше двох років лежить на Верховній Раді України, тому що другий раз ми зволікаємо з вами в  цьому призначенні.

Друге дуже важливе питання.  Уважно вислухавши всіх виступаючих, я хочу зазначити, що не почула ще одного важливого сигналу для суспільства – голосування за скасування депутатської недоторканності. Хочу нагадати, що навіть на Погоджувальній раді у жовтні кілька присутніх, у тому числі тут і в тому числі і керівників фракцій, наполягали тоді, що це є критичне питання, була заблокована Верховна Рада України, було тероризовано, вулиця  Грушевського і Київ кілька місяців, під питанням недоторканності. І ось ми бачимо, що про це всі замовчали. Тобто це що, сигнал, що це була риторика тільки, чи ми хочемо виконати наше виборче зобов'язання всіх фракцій, що тут присутні, а в усіх програмах є зняття депутатської недоторканності? Я вважаю, що на цьому тижні має відбутися так само результативне голосування по зняттю депутатської недоторканності.

Третє питання. Я хочу нагадати Верховній Раді України, що ми з вами разом прийняли рішення і проголосували за це, – за створення Міністерства ветеранів. Отже, цього тижня для того, щоб ми дали старт цьому важливому міністерству, бо ми сьогодні серйозно всі дбаємо про армію, але, вибачте, будь ласка, це наш обов'язок - дбати про тих солдатів і офіцерів, які виходять з армії. І ними має займатися профільне Міністерство ветеранів. І так само ми маємо дати старт йому, щоб люди, які служили віддано Україні, не поповнювали потім ряди оцих армій приватних, а щоб вони мали і соціальну підтримку, і реабілітацію, і так само реінтеграцію до мирного життя. І я закликаю колег цього тижня дати старт Міністерству ветеранів, це дуже важливо.

Також я хочу підтримати в даному випадку шановного колегу із "Самопомочі", який абсолютно справедливо зазначив, що в сторіччя, коли ми вшановуємо Холодноярську республіку… Дві хвилинки.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Але тоді без Представника Президента, який не є членом Погоджувальної ради.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви сказали мені, що я є…

 

ВЛАСЕНКО С.В. Ви – так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ірино, ви до мене звернулись: 3 хвилини, я вам дав 3 хвилини. Якби ви сказали з самого початку 5 хвилин, я б дав 5 хвилин. Трошки некоректно звертатись з проханням дати 3 хвилини, а потім в демонстративному тоні вимагати 5.

Будь ласка, дві.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  …не в дитячому садочку, щоб мене виховували тут. Я хочу, щоб дотримувались по відношенню до мене Регламенту. Це перше.

А по-друге. Холодний Яр, абсолютно справедливо, що туди потрібно провести дорогу. Так само абсолютно справедливим є зауваження відносно КПВВ, де ні центральна, ні регіональна влада не відповідає за туалети і побутові умови для тих тисяч людей, які щодня їх переходять.

І остання моя ремарка відносно міністра внутрішньої політики Колумбії, який дійсно відвідав цього тижня Україну. Ключовий його був меседж – це відмінність внутрішнього колумбійського конфлікту від зовнішньої агресії Російської Федерації проти України. Але, на жаль, не прозвучав його ключовий меседж. Він привіз дуже цікавий досвід відносно перехідного правосуддя і тих відповідальностей, які мають нести бойовики проросійські, що сьогодні тероризують Україну, коли прийде час цих судових рішень.

Тому я закликаю Верховну Раду, в рамках навіть мінської платформи можна і влітку сідати і думати, над тим законодавством, яке має бути прийнято в Україні відносно перехідного правосуддя.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

3 хвилини, Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги! Дуже захоплююче слухати, як Президент допомагає українському парламенту працювати і, вочевидь, навіть допомагає Сонцю вставати з-за горизонту. Але було б дуже добре, якби Президент України виконував передовсім свої конституційні обов'язки Верховного Головнокомандувача України.

Як вам відомо, а я сподіваюся, що вам відомо, що сьогодні ФСБ Росії в Азовському морі затримала 7 торгівельних суден, які йшли з або до Маріуполя чи Бердянська. Кількома днями раніше таких суден було 4.

Ця загроза була передбачливою, але з нею ніхто не працював. І ця загроза означає тільки збільшення і зростання російської агресії. Це є продовження війни. І сьогодні ці факти свідчать про те, що фактично Президент України, так само, як і уряд України, 4 роки нічого не робили для того, щоб попередити чи принаймні зменшити цю загрозу, яка сьогодні є. І це є персональна відповідальність Президента України як Верховного Головнокомандувача.

Закон "Про національну безпеку України", який хвалите, який є порожнім, вас не захистить. Нас можуть захистити – і вас, і нас – лише Збройні Сили України, в яких, на жаль, сьогодні немає Верховного Головнокомандувача.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Луценко Ірина Степанівна – Представник Президента України у Верховній Раді.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! В міжнародному фронті України дуже насичений тиждень. Верховний Головнокомандувач для того, щоб захистити Україну, очолив делегацію і представляє українське питання, ключове питання на саміті Україна-ЄС. Підтвердженням того, що Європейський Союз позитивно оцінює роботу української влади, парламенту і Президента за цей період чотирьохлітній, при тому що йде серйозна війна з Російською Федерацією, дуже серйозна війна, є те, що 10 липня вступлять чергові санкції, запроваджені Європейським Союзом, нашими партнерами, проти Російської Федерації як агресора, які будуть діяти на рік.

Підтвердженням того, що Президентом України як Верховним Головнокомандувачем було очолено роботу по відновленню української армії і в односторонньому порядку були взяті наші зобов'язання привести наші Збройні Сили до стандартів НАТО є те, що буде виділено 1 мільярд фінансової допомоги Україні як прихильність європейців до тих реформ, які зроблені, у тому числі і парламентом українським, очолювані Верховним Головнокомандувачем.

Наступне. Підтвердженням того, що європейці і весь вільний світ підтримує Україну - це є і робота Верховного Головнокомандувача по Резолюції, яку прийняла сьогодні Парламентська асамблея ОБСЄ стосовно відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, а це значить у тому числі  Крим і місто Севастополь.

Підтвердженням цьому є те, що українська делегація разом з грузинською делегацією прийме участь у саміті НАТО, де буде обговорено питання, яка ще допомога потрібна Україні в першу чергу для того, щоб спільно із нашими партнерами з НАТО обороняти у тому числі і Азовське море, і Керченську протоку, і наш торговий флот.

Це те, що буде відбуватися сьогодні на міжнародному фронті, очолюваному нашим Верховним Головнокомандувачем, для того, щоб захистити Україну в тому числі, там, де проговорила наша доблесна опозиція.

А тепер те, що має відбуватися в Україні. Давайте продовжувати виконувати свої зобов'язання, які ми брали перед своїми виборцями. Мої колеги з фракції, Ірина Геращенко уже зазначили основні тези, в першу чергу це Центральна виборча комісія, її оновлення.

Шановні колеги, я вам нагадую, що фальсифікації неможливі тоді, коли в першу чергу наш український виборець голосує в повному складі, не купляючись на будь-які обіцянки, на гречки, на масло і так далі. В другу чергу ці вибори відбуваються без фальсифікацій, коли партії представляють своїх представників на виборчих дільницях, коли міжнародна спільнота представляє своїх представників і ці спостерігачі оцінюють, як відбуваються вибори, коли громадськість долучена до цього процесу, рух "ЧЕСНО" та інші-інші наші громадські організації, які долучаються до цього процесу, а Центральна виборча комісія лише забезпечує повноцінне право українського громадянина прийняти участь і віддати свій голос за ту чи іншу партію, за того чи іншого кандидата в Президенти.

Нагадую вам, що два місяці тому відбулося на профільному комітеті засідання, де були представлені майже всі представники всіх фракцій, де обговорювалися питання представлення кандидатів на оновлення Центральної виборчої комісії. Комітет тоді засідав в повному складі, запрошені були представники різних фракцій, депутати мали можливість поставити запитання всім кандидатам, була пройдена спеціальна перевірка, тоді жодних зауважень до цих кандидатів представлено не було, тоді жодних зауважень до будь-якого порушення чи некоректної процедури не було, все відбулося повноцінно, всі питання були поставлені. Голосування комітетом, а він представляє представників різних фракцій, голосування відбулося, і ці кандидати після спецперевірки були внесені в зал. Про які фальсифікації ми говоримо? Про яке перетягування канату ми говоримо? Президент повністю виконав всю процедуру. Давайте голосувати.

Давайте так само вирішимо питання про зняття депутатської недоторканності, про яке говорили мої колеги, про наші обіцянки, всі фракції парламенту, які йшли в цю Верховну Раду, обіцяли зняти депутатську недоторканність, давайте це зробимо. В нас якраз залишився тиждень для того, щоб провести 226, попереднє схвалення рішення…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Ну, і наостанок. Давайте завершимо створення Вищого антикорупційного суду. Тут колеги розказували про Черкащину, про дороги, про зв'язок. Так от, я нагадаю, що нами, власне, парламентом, було  проголосовано, що дороги створюються і фінансуються з дорожнього фонду, де 50 відсотків іде на дороги державного значення, а 50 відсотків – місцеве самоврядування має на себе брати це повноваження. Це парламент так проголосував…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Тільки хочу нагадати для загального зрозуміння, що, окрім рішення  Конституційного Суду, для питання про зняття недоторканності має бути рішення комітету,  Комітету  з питань правової політики Руслана Князевича. І я переконаний, що ми в середу отримаємо і законопроект 7441, де ми зможемо в четвер його поставити, якщо буде рішення комітету. І дуже розраховую, що буде і рішення комітету по питанню зняття недоторканності.

І, будь ласка, від уряду Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Сьогодні під час хвилини мовчання, вшанування пам'яті Левка Лук'яненка кожен з нас думав про людину-державника, людину-героя, про людину, яка є прикладом для кожного з нас. Сьогодні кожен має наслідувати особистий приклад Левка Лук'яненка і ставити Україну понад особисті та політичні амбіції, понад труднощі та перешкоди. Я говорю для тих, хто любить Україну, за словами Любомира Гузара. Сьогодні час єдності і великої роботи заради України уряду, Верховної Ради, Президента України, а ще час скорботи за втратою великого сина, який був відповідальний за державу, за міцність держави, за сьогодення і за майбутнє нашої держави.

Повертаючись до законотворчості, від імені уряду вдячний парламенту за прийняті на минулому тижні прогресивні ініціативи по розбудові економіки, зокрема законопроект 6027 про відновлення кредитування, 8331 про корпоративне управління в держбанках, 7010 про "єдине вікно" на митниці. Сподіваюся, що цього тижня ми продовжимо тенденцію результативних голосувань, в тому числі якості політичної технології, з вірою в те, що наша економіка і надалі буде зростати. Уряд вважає, що ключовими питаннями цього пленарного тижня має бути завершення формування антикорупційного суду. Від імені уряду, і те, що говорила пані Ірина Луценко, особисто від  Прем'єр-міністра прошу розглянути це питання, підтримати його, рухатися далі, щоб подолати корупцію.

Окрім того, враховуючи символічність цього засідання,  останньої Погоджувальної ради перед літньою  перервою, можна підвести певні підсумки співпраці уряду, парламенту і  Президента України. На початку цієї  сесії  Кабінет Міністрів і парламент спільно сформували пакет в 35 економічних  законопроектів від різних політичних сил. Це дуже конструктивний підхід, коли об'єднали кращі ініціативи в єдиний пакет і спільно працювали над прийняттям законопроектів. Фактично з 35 законопроектів залишилося 26, тобто 9  законів було ухвалено українським парламентом. Хочу подякувати і Голові Верховної Ради, команді, секретаріату за спільну роботу з урядом.

Ще 5 законопроектів, зокрема щодо врегулювання процедури банкрутства  та запровадження  механізму концесії для реалізації  інвестиційних проектів,  успішно пройшли перше читання і чекають розгляд в цілому. Уряд переконаний, що нам треба триматися цього курсу, лише пришвидшуючи темпи відродження нашої економіки.

Щодо порядку денного на цей тиждень. Уряд в цілому підтримує і дякує шановному пану Голові, співробітникам Апарату парламенту за постійну  і конструктивну взаємодію. Щодо пріоритетних законопроектів, вони визначені і передані в секретаріат.

Важливим питанням цього тижня, яке ми просимо підтримати, є законопроект 8490 про продовження ініціативи "маски-шоу стоп". В разі успішного проходження комітету прохання включити в порядок денний. Також уряд закликає підтримати довгоочікуваний законопроект   4591 про розвиток установи бізнес-омбудсмена, 7373 про персональну відповідальність чиновників, а також можливе підняття вище в розкладі та ухвалити ініціативи щодо торгівельного захисту (8102-8105).

Тільки спільними діями парламенту, уряду і Президента України ми можемо досягти швидких економічних рішень, швидких економічних дій заради життя і якості життя людини.

Дякую, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Нагадаю, сьогодні комітети зліва. Я запрошую першим до слова Андрієвського Дмитра Йосиповича. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Вчергове пропонуємо передбачити можливість розгляду законопроекту 7083 щодо забезпечення фінансової стабільності підприємств житлово-комунального господарства. На жаль, прийнятий 3 листопада 2016 року Закон 1730, у повному обсязі проблему реструктуризації та погашення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання державою своїх зобов'язань по погашенню пільг, субсидій, різниці у тарифах, не виконав. Тому потребує суттєвих змін, що і передбачає Закон 7083.

Станом на сьогодні з державного бюджету не відшкодовано 4,6 мільярди гривень, підтверджених у відповідності до закону різниці у тарифах.

Степане Івановичу, я просив би звернути увагу на таку цифру, 4,6 мільярди. Михайле Володимировичу, дозвольте, я звертаюся до Першого віце-прем'єра, важливі цифри, може, Перший віце-прем'єр зверне на них увагу.  Дякую.

4,6 мільярди не відшкодовано, це різниця в тарифах.

Додаткові проблеми в галузі виникають через хронічну заборгованість державного бюджету. От, наприклад, на 1 березня така заборгованість поточна по різниці в тарифах, по субсидіях, вибачте, була близько 5 мільярдів гривень, станом на 1 липня - 2,5 мільярди гривень. Зараз лунають заяви "Нафтогазу" стосовно того, що підприємство "Теплокомуненерго" буде відключатися від газу. Яскравий приклад, ця ситуація з гарячим водопостачанням у місті Києві, коли сотні тисяч киян досі залишаються без гарячої води. Єдиний можливий шлях вирішення цієї проблеми - це голосування за закон 7083, який дає додаткові можливості по стабілізації фінансового стану підприємств.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, поки іде у нас Погоджувальна рада, у нас з'явилася новина, яка повністю характеризує взагалі цю українську владу, яка сьогодні проводить ту політику, яку вона проводить. От я читаю, цитую: "Корпорація ROSHEN нарощує обсяги експорту продукції за кордон на 30 відсотків в рік". Оце основна мета цієї влади. І про це заявляю не я, а про це заявив голова кондитерської корпорації ROSHEN. І він при цьому додав, що, за його словами, найбільшими імпортерами продукції ROSHEN є Болгарія, Румунія і Польща. Це та сама Польща, яка вчора, польський Президент паралельно, але не перетинаючись з українським Президентом, відвідав Україну. В той час, як зовнішньоекономічні стосунки з колишнім найкращим адвокатом України в Європі знаходяться на дні політичному, Президент нарощує експорт продукції своєї корпорації в Польщу.

Насправді, влада, яка думає лише про збільшення експорту власної продукції, давно повинна піти в політичне небуття. Не можна думати лише про себе в той час, коли звичайний українець не знає, як йому знайти гроші на найбільш необхідне: на ліки, на їжу, на комунальні витрати, про які говорив тільки що мій колега.

І при цьому, Андрію Володимировичу, ви абсолютно справедливо реагуєте на певні зауваження щодо діяльності Верховної Ради. Але дозвольте ще раз звернути вашу увагу на те, що закон, який ми обіцяли органам місцевого самоврядування про службу в органах місцевого самоврядування (8369) знову не  включений в порядок денний, пробачте, для включення в порядок денний. Знову ми не виконуємо свої обіцянки, які ми давали органам місцевого самоврядування, 8369. І знову це гальмує, наскільки я знаю, найбільша фракція,  президентська фракція парламенту.  Тому що Президент не хоче…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Я нагадаю, що…

30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Коли йде голосування, фракція президентська дає 50 голосів замість тих 100, які у них є. І, звичайно, ж коаліції, коаліції, а не опозиції, не вистачає голосів, щоб це питання включити в порядок денний. Так само, як вони завалили цей закон, коли за нього двічі голосував український парламент, саме голосами цієї фракції був завалений цей закон. Тому я закликаю їх змінити свою позицію і все-таки проголосувати цей закон в першому читанні. 

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу! Користуючись згідно з Регламентом можливістю дорадчого  голосу, правом дорадчого голосу, я інформую вас про наступне.

2 липня цього року тут,  на Погоджувальній раді, я вас просив і казав, що подивіться, будь ласка,  у нас є проблема: 2,5 роки  не підписується спікером парламенту закон, який проголосований 226 народними депутатами,  1793.

6 липня  цього року на Рівненському загальновійськовому полігоні розірвався міномет "Молот" під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою. Внаслідок інциденту загинули 3 військових і ще 9  зазнали  поранень. Це вже 12 загиблих і 38 поранених від цього міномету "Молот". Він за два роки забрав життя дуже багатьох людей. Експерти по металу стверджують, що марка  сталі в стовбурі не відповідає технічним характеристикам, вона м'якша, ніж повинна бути. Якщо був би підписаний вами, Андрію Володимировичу, або паном Гройсманом  законопроект          № 1793 щодо встановлення відповідальності за порушення  законодавства у військовій сфері,  то виробники і реалізатори цього міномету були б притягнуті до кримінальної відповідальності на 10 років, позбавлені волі. А сьогодні Президент лише каже про те, що  забороняє його використання до завершення розслідування.

Шановний  друже пане Степане, пані Ірино, будь ласка,  доведіть Президенту, що  це неможливо. За 27 років, коли приймається, 226 депутатів голосують, і закон не підписується, ховається, і людина, яка  його заблокувала постановою, це пан Вінник, який не був в залі, але сказав, що  хтось  голосував не своєю карткою, це ганьба. За це хтось відповість. Це порушення Конституції, Регламенту і, вибачте, за це є кримінальна відповідальність, чим повинно буде займатися  Держане бюро розслідувань.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Це перше.

І останнє. Колеги, знову не хочу казати, але не виходить у нас з ДБР. В чому проблема? Для всіх, щоб я пояснив. Одна фракція в коаліції хоче контролювати через комісію призначення всіх аж до сержанта, охоронця будівлі ДБР, а інша половина хоче не дати можливості займатися оперативно-розшуковою діяльністю ДБР. Ось і все, ось тому вони заблокували цей законопроект, який не дає можливості сьогодні створити повноцінний оперативний...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я дякую, пане Андрію.

Дивіться, по ДБР справді гостре є питання. Давайте ми домовимося таким чином, якщо не буде ваших заперечень. Члени комітету, я бачу, є і Антон. Щоб не було такого, як було, щоб ми входили і не приймали рішення, я або наперед його поставлю в першій половині дня, або ми його просто перенесенням у вигідний час між 11-ю і 12-ю, коли є повна концентрація, ми перенесенням його перенесемо, і якщо є голоси, відразу у нього увійдемо.

Я пригадую тих три законопроекти по ДБР, пригадуєте, коли ми витратили півдня і не прийняли жодного рішення. І виключно для того, щоб була робота ефективна, давайте ми шляхом перенесення між 11-ю і 12-ю Закон по ДБР перенесемо, і якщо будуть голоси, ввійдемо в нього і будемо намагатися вийти на прийняття рішення. Бо, справді, на півтора місяці фактично зупиняти процес формування ДБР, це є не по-державницькому, це є неправильно. Якщо буде така загальна згода, ми таким чином в четвер в найвищий час концентрації це і зробимо.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я виясню, в чому там є причина і в чому є процес.

Я запрошую до виступу Княжицького Миколу Леонідовича. Пане Миколо, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я хотів, по-перше, подякувати Голові Верховної Ради пану Андрію Парубію і керівникам фракцій  за те, що на середу стоїть проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів. Хочу наголосити, що цей законопроект розроблявся представниками всіх фракцій – і владних, і опозиційних. Дуже прошу його підтримати лише в першому читанні, тому що таким чином ми розблокуємо ті напрацювання, які ми маємо з урядом, щоб на вересень вийти на узгоджений проект і виконати і ту роботу, яка велася в усіх фракціях і Президентом, і Прем'єр-міністром, для того, щоб ми розблокували цей процес по роботі з високогірними населеними пунктами.

Крім того, пан Андрій вийшов, але я хотів би сказати. Я дуже коротко.  В нас стоїть... Пане Голово, в нас стоїть на середу на вечір Постанова "Про рекомендації парламентських слухань "Стан, проблеми, перспективи охорони культурної спадщини". Як правило, голосів до таких постанов не доходить. Натомість в рік культурної спадщини було б дуже важливо видати спеціальну книжку за результатами парламентських слухань. І парламентське видавництво готове було б до вересня це зробити. Це технічне питання, ми можемо навіть без обговорення його проголосувати. Якби ми могли його перенести на вівторок чи на четвер, щоб парламентське видавництво видало ці… Буду дуже вдячний.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І вам дякуємо, шановний колего.

І до слова запрошується Сергій Пашинський, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони. Будь ласка, пане Сергію.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, 05.07 на Рівненському полігоні відбувся страшний випадок: троє загиблих і дев'ять поранених в результаті, під час проведення бойових навчань. Це величезна трагедія і саме прикре, що це не перша трагедія. І взагалі питання небойових втрат, на жаль, уже потребує не тільки контролю Генерального штабу Міністерства оборони, а мабуть, й нашого контролю.

Саме тому я як голова Комітету з питань оборони, безпеки прийняв рішення розпочати наш комітет в середу о 15:00 саме з розгляду тих питань: питання небойових втрат, питання дисципліни і питання інциденту на Рівненському полігоні.

Завтра на цьому полігоні проводиться слідчий експеримент з підривом міномета. І я думаю, що клікуші, які чомусь себе називають експертами в цьому питанні, повинні звернутись або в секретаріат нашого комітету, або до міністра оборони. Я знаю позицію Міністерства оборони, воно абсолютно хоче публічно і прозоро провести всі ці слідчі дії.

Мене, чесно кажучи, шокує, що самий головний експерт у нас по мінометам – це випускниця Житомирського педучилища. Мене шокує, коли шановані люди починають розказувати уже таку нісенітницю, яка на голову не налазить.

Саме тому я звертаюсь до засобів масової інформації, звертаюсь до всіх фракцій, до всіх колег. Якщо є бажання, дайте до відома і прийміть участь завтра у випробуваннях натурних, слідчого експерименту на полігоні, і приходьте на комітет. Всі питання, які тільки можуть, чому так трапилось, в чому причина, будуть поставлені. І я надіюсь…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви завершили чи додати ще вам? Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Дякую.

Друге питання. У нас всі – фахівці випуску зброї, у нас всі – експерти в ракетах, в літаках, в квадрокоптерах, в мінометах, в гарматах, в боєприпасах. Шановні друзі, давайте будемо відповідальні за свої слова. Оця єресь, оця брехня, яка в тому числі в цьому залі, яка в залі парламенту лунає, вона приводить до самого страшного – до недовіри…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Пані Геращенко, я думаю, що троє загиблих і дев'ять поранених вартують того, щоб дати мені закінчити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я дала. Я ж дала вам 30 секунд завершити. Будь ласка. Це вже механічно, відключаю не я.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Дякую. Ще 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. І прошу керівництво парламенту, ми в четвер не змогли розглянути по технічним причинам Закон 6697, це по "Оборонпрому". Там 15 хвилин, друге читання. Будь ласка, включіть його. Ми максимум за 20 хвилин його пройдемо, всі фракції. Це по "Оборонпрому", по дозволу їм не віддавати борги Російській Федерації.

Дякую за увагу. І чекаю в 15:00 на комітеті.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І у вівторок, і в четвер в порядку денному стоїть блок питань із  законопроектів з національної безпеки і оборони.

Будь ласка, Михайло Бондар, який представляє Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, прошу.

 

БОНДАР М.Л. Дякую, шановна Ірино Володимирівно.

Шановні колеги! Дозвольте звернутися від імені паливно-енергетичного комітету з питаннями, які також потребують вирішення в стінах парламенту.

Цього тижня, якщо порахувати, для розгляду передбачено біля десяти питань зі сфери енергетики. Чи дійде до них питання, ну, сумніваюся. Але надіємось все-таки, що так воно буде.

Прошу все-таки в першу чергу розглянути законопроекти, які зараз найбільш нагальні такі, це по соцсфері. Що я маю на увазі? Це в першу чергу Закон 3131, який стосується вирішення житлової проблеми працівників найкрупніших державних енергетичних підприємств – НАК "Енергоатом" та "Укргідроенерго". Зазначу, що мешканці міст-супутників атомних електростанцій чекають на нього вже більше трьох років.

Далі, 7390 –  щодо вирішення проблем із заборгованістю по зарплаті працівників електророзподільних підприємств. Також потрібен.

І не в останнє, а може і першочергово, закон, який все-таки згадували вже сьогодні, це (8362) внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (щодо належного фінансування забезпечення державного сектору вугільної галузі). На жаль, його немає в порядку денному, але його вже розглянув головний комітет і пропонував включити до розгляду в стінах парламенту.

Ну, не можна так, наприклад, говорити, що вугільна галузь весь час дотаційна і паралельно ніколи не вкладати в модернізацію шахт, щоб вони мали можливість вийти на беззбитковість. Тому ще раз прошу включити цей законопроект і який я озвучив перед тим…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо вам, шановний колего.

Будь ласка, Григорій Немиря - голова Комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, на цей тиждень внесено, як і минулого тижня, сподіваюся, цього разу це буде результативний тиждень, два важливих законопроекти: 5435 - проект Закону про правовий статус осіб зниклих безвісті і соціальний захист членів їх сімей, це буде друге читання, і законопроект 3833, який стосується надання притулку бездомним.

Натомість, як і вже 15 попередніх разів, а сьогодні в 16 раз я констатую як голова комітету, що в черговий раз не внесено законопроект 6692, який стосується виплат пенсій вимушеним переселенцям, громадянам України, які проживають у "сірій зоні", громадянам України, які опинились на території, яку тимчасово не контролюємо, але закон пропонує механізми, які полегшать виплатити такі пенсії.

І також  відсутній в черговий раз законопроект 6240, який до сих пір не розглянутий в комітеті пана Князевича, який стосується відновлення виборчих прав вимушених переселенців. Ми говоримо про ЦВК, ми говоримо про інші речі, але ігноруємо той факт, що черговий раз на наступних виборах, зокрема в тому, що стосується парламентських виборів, десятки, сотні тисяч українських громадян можуть бути позбавлені права голосу на цих виборах.

Я звертаюся до колег з тим, щоб ці два законопроекти були в найкоротші терміни внесені на розгляд парламенту.

Також я хочу, користуючись присутністю, але, на жаль, вже відсутністю представника Кабінету Міністрів, зазначити, що 4 липня Київський апеляційний суд підтримав позицію Окружного адмінсуду…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, завершити 30 секунд дайте.

 

НЕМИРЯ Г.М. …який скасував нормативні акти Кабміну стосовно принизливих перевірок переселенців задля отримання пенсій і соціальних виплат. Рішення Апеляційного суду вже набрало законної сили, і це означає, що мають бути скасовані або внесені зміни в Постанову 365 від червня 2016  року і в Постанову 637 від листопада 2014 року.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо, шановний колего.

І, будь ласка, до слова запрошується Віктор Галасюк, голова Комітету з питань промислової політки.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Комітет пропонує першочергово розглянути на цьому сесійному тижні Постанову Верховної Ради 8359  про створення Міністерства промисловості та інновацій. Включено в порядок денний, комітет одноголосно погодив цю пропозицію. Давайте згідно кращого світового досвіду створимо орган, який буде захищати інтереси промисловості і буде адвокатом промисловості в українському уряді, а не буде займатися співпрацею з МВФ, чим, на жаль, займаються більшість органів центральної влади.

Крім того, низка надважливих промислових законопроектів. Минулого тижня головний комітет прийняв рішення  підтримувати в другому читанні та в цілому пакет законів про індустріальні парки. Я хочу принагідно подякувати Ніні Петрівні Южаніній і її фаховій команді за дуже ретельне опрацювання цих законопроектів. Це економічне серце децентралізації, це магніт для інвестицій в реальний сектор економіки, це генератор нових робочих місць, експортної виручки і наповнення місцевих бюджетів. Ці законопроекти включені Прем'єр-міністром до топ-35 пріоритетних. Пропоную в четвер невідкладно розглянути їх    в парламенті.

Крім того, нашим комітетом підготовлений до розгляду законопроект 6671 про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Він знімає один з найбільших інвестиційних бар'єрів на вхід в українську промисловість і українську економіку. Давайте приймемо в цілому цей надзвичайно важливий промисловий закон, який є частиною промислового пакету реформ, ініційованого командою Радикальної парті. Авторами цього законопроекту є депутати  з усіх фракцій і груп парламенту, без виключення.  Давайте його приймемо на цьому тижні.

Крім того, закликаю якомога швидше прийняти Закон "Купуй українське, плати українцям" для того, щоб надати перевагу українській продукції при публічних закупівлях. Так, як це…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка, завершити.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Так, як це зробили Сполучені Шати Америки  ще  з 1933 року, як робить Європа сьогодні. Треба  захистити національного виробника, прибрати всі перешкоди на їх шляху і створити для них економічні переваги. Так наповнимо бюджет, так вирівняємо  торгівельний баланс, який сьогодні, на жаль, мінус 9 мільярдів доларів США, і повернемо борги Міжнародному валютному фонду. Це буде перспектива, добробут і реальна незалежність України та українців.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, наступний виступ від першого заступника голови Комітету з питань соцполітики Сергія Капліна.

 

КАПЛІН С.М.  Команда нашого комітету так само, як і мільйони наших співвітчизників, обурені тим, що  Верховна Рада України, не вирішивши  злободенних, найбільш  важливих питань, іде на так звані літні канікули, роз'їжджається  по курортах.

Серед таких питань я хотів відзначити законопроект 6692 щодо долі пенсій переселенцям, законопроект 6677 щодо другого рівня накопичувальної системи, пенсійної системи, який дозволить тим людям, яким сьогодні 20, 30, 35, 40 років, отримати пенсію на відміну від їх батьків, які сьогодні фактично її позбавлені, це проблеми шахтарів, це проблеми військових пенсіонерів і питання перерахунку їх пенсій, це проблеми вчителів, це проблеми афганців і питання афганців, з якими вони приходять під залу Верховної Ради України вже кілька разів тільки за останній місяць. Я хотів би відзначити, що за ці два місяці відпустки, фактично два місяці відпустки, з країни виїде близько 200 тисяч співвітчизників, це такі міста, як Полтава та Кременчук, вони поїдуть працювати там, де є гідна мінімальна заробітна платня. А я хотів би, дорогі співвітчизники, щоб ви порівняли: Бельгія - 46 тисяч гривень мінімальна зарплата, Голландія - 48 тисяч гривень мінімальна зарплата, Португалія - 20 тисяч гривень мінімальна заробітна платня, Словаччина - 27 тисяч гривень, Польща - 15 тисяч, Литва - 14, Румунія - 15 тисяч. Туди їдуть працювати наші співвітчизники. Тому ми категорично і гостро ставимо питання про підняття мінімальної заробітної плати для наших співвітчизників.

Згідно останніх рейтингів, рівня реального і номінального валового внутрішнього продукту, його росту, згідно показників Світового банку ми маємо такі можливості, згідно основних показників макроекономічних ми маємо такі можливості. Ви розпихали гроші по кишеням, не даєте…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити.

 

КАПЛІН С.М.  Так само я хочу наголосити, що на минулому тижні Комітет з питань соціальної політики, зайнятості, пенсійного забезпечення разом з Комітетом охорони здоров'я провели спільне засідання і разом одностайно ухвалили рішення про звернення до міністра, виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я Супрун з її звітом на засіданні Верховної Ради України. Ми мали б заслухати її і вирішувати ці проблеми, а не роз'їжджатися на Канари і на Мальдіви.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, будь ласка, до слова запрошується Ігор Лапін, перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня! Шановні колеги, я неодноразово наголошував на необхідності вирішення питання щодо приватизації об'єктів разом із земельними ділянками. Для вирішення даного питання мною зареєстрований законопроект, який був напрацьований Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації, про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів щодо приватизації земельних ділянок, на яких знаходяться об'єкти приватизації. І цей законопроект в разі, якщо він стане законом, він перш за все підвищить привабливість об'єктів приватизації, тобто їхню інвестиційну привабливість.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до членів аграрного комітету - розглянути дане питання на комітеті. "Народний фронт"  і я особисто завжди підтримуємо всі законопроекти, які підтримані даним комітетом. Тому я, користуючись цією  нагодою, закликаю розглянути дане питання на комітеті і підтримати.

Другий момент, на якому я хотів би акцентувати увагу, це момент, який стосується нашого уряду, так як він є коаліційний. І тому я хочу наголосити, що переліком підприємств великої приватизації на 2018 рік передбачено 23 підприємства. Перед цим було 26 об'єктів, три позиції, тобто Завод алюмінієвої фольги, Аграрний фонд та Державна продовольча зернова корпорація були виключені. Внаслідок цього державний бюджет недоотримає суттєвих коштів від приватизації державного майна. А ми знаємо, що планове на 2018 рік становить 21,3 мільярди гривень.

Тому прохання до Кабінету Міністрів зобов'язати міністерства запропонувати інші об'єкти державної власності до приватизації на заміну вилучених із переліку.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І до слова запрошується Михайло Довбенко, перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановна пані Ірино! Шановні колеги! Підтверджую думку Першого віце-прем'єр-міністра України пана Степана Кубіва, що на минулому тижні ми прийняли два закони надзвичайно важливі для економіки України – щодо відновлення кредитування і щодо вдосконалення корпоративної системи управління державними банками.

Я хочу подякувати всім нам за конструктивну позицію, за те, що ми дали і відкрили можливості для економіки рухатися на кращих швидкостях і якості.

Хочу сказати, що на цьому пленарному тижні у четвер запланований розгляд у першому читанні нової редакції Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (№ 3670-д). Хочу сказати, що запланований законопроект не має політичних відтінків, він передбачає комплексне оновлення, спрямоване перш за все на захист прав застрахованих та потерпілих у ДТП осіб. Оскільки цей вид страхування є обов'язковим і наймасовішим в країні, закон полегшить життя всім автовласникам країни, а також всім громадянам, потерпілим у ДТП. Лише за перші 4 місяці цього року укладено 2,5 мільйони договорів страхування, врегульовано 46 тисяч страхових випадків на суму 730 мільйонів гривень. Найбільшою проблемою для всіх є затягування строків виплат страховими компаніями та некоректної поведінки відшкодування. Тому законопроект вирішує ці питання і робить автовласників більш захищеними. Тому і прошу, щоб в прохідній частині залишився цей законопроект, і прошу за нього голосувати.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо, шановний колего.

І до слова запрошується Денис Силантьєв, який представить позицію Комітету з питань сім'ї і молодіжної політики. Просимо вас.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Так, дякую.

Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! 4 липня цього року відбулися комітетські слухання на тему: "Захист дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, та дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів". Я хочу зазначити, що лише у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, проживає понад 32 тисяч дітей. За експертними оцінками, сотні тисяч дітей постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Під час комітетських слухань члени комітету були вимушені зробити висновок, що, на жаль, питання захисту прав дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, розпорошена між багатьма міністерствами, що дуже перешкоджає ефективному захисту цієї вкрай важливої категорії дітей.

Отже за дорученням учасників слухань просимо включити до  розкладу пленарних  засідань низку законопроектів щодо захисту прав дітей, а саме: перше, проект Постанови про деякі питання соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту (реєстраційний номер 8254); друге - це проект Постанови про невідкладні заходи з відновлення  належного соціального захисту сімей з дітьми, забезпечення охорони материнства і дитинства та подолання демографічної кризи в Україні (№ 8384); а також проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення  належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

Я дуже хочу,  шановні головуючі, щоб наше прохання, прохання комітету, не ігнорувалося, тому що, якщо ви побачили, всі ці закони стосуються саме дітей – захисту їх прав, їх соціального захисту та забезпечення охорони дитинства. Ми дуже багато чули з трибуни Верховної Ради про те, що чужих дітей не буває. Так я вважаю, що краще було б…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо за  ваш виступ.

І до слова запрошується Ольга Богомолець, голова Комітету з питань  охорони здоров'я.

Будь ласка,  пані Ольго.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Надзвичайно турбує  ситуація, яка відбувається з системою охорони здоров'я в Україні. Турбує всіх: пацієнтів, лікарів, наукову спільноту. Вже два роки у нас немає міністра. Такого в історії України взагалі не було. Немає людини, яка  відповідальна за стратегічний розвиток галузі. Прийнятий закон, який порушує 10 статей Конституції. Немає медикаментів, при тому гроші виводяться за кордон на рахунки міжнародних організацій.  Тільки, наведу вам приклад, за кошти 2017 року на сьогоднішній день з замовлених майже 70 позицій для лікарні "ОХМАТДИТ" є в наявності три. Від кого ми приховуємо  реальну ситуацію?  Для чого ховати голову в пісок і  відмовлятися визнавати, що проблема є?

Є спільне рішення Комітету  охорони здоров'я, Комітету  соціального захисту про негайний виклик виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я в парламент, про звіт на парламентській трибуні про те, як відбувається поставка медикаментів, як відбувається реформування галузі, що відбувається з вакцинацією, що взагалі відбувається з країною. І вимога до Прем'єр-міністра: винести кандидатуру міністра охорони здоров'я у парламент на голосування. Україна має отримати легітимного міністра, який буде нести відповідальність за все, що робиться на сьогоднішній день у нашій державі.

І в черговий раз я вимагаю винести Закони про загальнообов'язкове державне медичне страхування на розгляд парламенту, тому що без того, щоб країна виділила 5 чи 6 відсотків ВВП на охорону здоров'я, ми не зможемо гарантувати людям доступ до якісної медичної допомоги, а рятувати життя і зберігати наш людський потенціал – це наша відповідальність, це найважливіше, що ми сьогодні маємо робити. Якщо немає людей…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, пане Голово, доброго дня, колеги. Сьогодні багато вже говорилося про ті галузі економіки, які є локомотивами розвитку України – це аграрний сектор, це ІТ-телекомунікації, цифровізація. Я хочу сказати, що, з одного боку, Верховна Рада зробила дуже багато і в цьому напрямку ми прийняли дуже гарні Закони про кібербезпеку, електронні довірчі послуги, доступ до електронної інфраструктури, Закон про ІD-картку, до речі, це ми прийняли з вами. Але, з іншого боку, ми застрягли на двох надважливих законах - про електронні комунікації і радіочастотний ресурс. Що це означає? Це означає те, що ті проблеми із зв'язком, які зараз є, ми не вирішили і оператори їх не можуть, на жаль, вирішити. Тому що саме в цих законах вирішуються проблеми розвитку мережі. Якщо хтось не знає, то базова станція, вона не висить у повітрі, до неї потрібно підвести файбер-оптичну лінію зв'язку і подати ще сигнал.

Вчора-позавчора, мандруючи по Черкащині, Холодний Яр, 4 години близько 40 людей не могли зв'язатися один з одним на величезній території, тобто зв'язок був відсутній повністю. Про що ми тоді говоримо, якщо, не дай Бог, там буде якась надзвичайна ситуація, якесь лихо? Просто немає доріг, немає зв'язку. Я хочу звернути увагу на необхідність прийняття цих двох законів.

Інше, Закон про доступ до інфраструктури. Степане Івановичу, звертаюся до вас. Можна вимагати від операторів чого завгодно, але якщо вони не можуть дійти до інфраструктури, вони не можуть розгорнути свої базові станції, там не буде зв'язку, вибачте, не буде. Ми…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Ми, дійсно, зробили з вами дуже багато. Оператори тільки за два роки заплатили більше ніж 20 мільярдів гривень за ліцензії 3G, 4G. І роль парламенту тут дуже висока. Але ми повинні зробити і наступний крок – допомогти цій галузі.

Ну, не можуть! Якщо Міністерство освіти не продовжує оренду для базових станцій, то й зв'язку там немає. Студенти залишаються без зв'язку. Що це є таке? Я дуже хочу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви, будь ласка, пане Олександре, подивіться, які з тих законів можуть мати шанс цього тижня. Подивіться, запропонуйте, навіть не в плані діалогу, а в плані інформації, подивіться, які з них можуть мати шанс, проведіть додаткові консультації по фракціях.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я проведу, але чи буде можливість їх поставити?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, ви просто скажіть, який з них має шанс, і ви відчуваєте, що є підтримка по фракціях і буде підтримка в залі. Дякую.

Будь ласка, Ігор Попов.

 

ПОПОВ І.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  Прошу цього останнього пленарного тижня включити до порядку денного та прийняти рішення щодо законопроекту 8324 про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки. Нам треба прийняти будь-яке рішення, і якщо навіть не буде голосів і закон буде відхилений, це теж нормально. Ми тоді не будемо втрачати мінімум два місяці разом з урядом для того, щоб розробити новий законопроект на цю тему. Тому що наш комітет пропонує відхилити і доопрацювати цей законопроект, але, звичайно, без рішення залу ми не можемо це зробити.

А якщо законопроект буде прийнятий, ми змогли б уже влітку розробити план дій на його виконання, і таким чином приймати рішення по антикорупційних законах. А ця тема залишається дуже актуальною. То тому рішення могли би приймати більш систематично. Тобто скласти б там план як законопроектної роботи, так і план того, що уряд зі свого боку повинен був би робити. Інакше ми будемо чекати аж до початку нової сесії, включати це в список на відхилення і до того часу ніякого рішення прийнято не буде.

І друге. Комітет цього тижня продовжить терміни конкурсу для відбору члена комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Нацагентства з розшуку і управління антикорупційними активами. У нас дуже жваво проходив конкурс щодо аудитора НАБУ. А от конкурс щодо аудитора агентства управління менеджменту активів проходить дуже в'яло і мало хто хоче там працювати, фактично ніхто не подавався. І тому, користуючись нагодою, запрошую фахівців, експертів, які хотіли би оцінити перший рік роботи агентства, надати свої рекомендації і подаватися на конкурс до нашого комітету. Вся інформація відповідно розміщена на сайті комітету.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ігорю.

Давайте ми так порадимось. Подивіться, Закон про антикорупційну стратегію, справді, дуже важливий. Він не є включений в порядок денний сесії, так? Давайте ми завтра, я поставлю його включення в порядок денний сесії, і ми побачимо, який є потенціал. Бо, якщо ви пригадуєте, його вже ставили на голосування і просто важко проходить через зал.

Якщо ми завтра відчуємо, що є голоси під те, щоб його включити в порядок денний сесії, це може означати, що на четвер ми зможемо його поставити і розглянути повністю. Завтра ми хвилинним голосуванням зможемо провести моніторинг по даному закону. Але я вас прошу і членів комітету провести додаткову роз'яснюючу роботу з іншими фракціями на предмет підтримки цього закону. Добре? Домовились.

Дякую.

Будь ласка, Олександр Володимирович Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Андрію Володимировичу, просто хочу звернути вашу увагу і моїх колег на лівий фланг, ваш лівий фланг. Оце можливо було б на фронті, щоб так "законодавчі окопи" покидали народні депутати? Це не є критика. Ну от, скажіть, солдат і офіцер, який на фронті, встав і пішов, оце можливо? Нас обирали для чого? Щоб ми були і працювали в комітетах, на Погоджувальній раді, під куполом Верховної Ради.

Я просто звертаюсь до своїх колег. Ми показуємо українському народу відношення до їх вибору.

Тепер хочу подякувати вам, Андрію Володимировичу, за законопроекти 8418, 8419,  які все-таки дають надію молоді побачити, що  влада звертається до них. Тому принагідно звертаюся до колег народних депутатів в середу прийти і проголосувати. Це питання 1 мільйона 350 тисяч гривень,  50 тисяч доларів. Ми два місяці не можемо вирішити і дати  стипендії Верховної Ради і премії Верховної Ради молодим науковцям. Це потрібно поставити крапку. Це просто ганьба - не вирішити цього питання. 

Наступне. Андрію Володимировичу, ми всім обіцяли закінчити і працювати по дорожній карті з Європейським Союзом. Тому є ще сім законопроектів по інтелектуальній власності. І тому ми пропонуємо, наш комітет, 4571, 5699 потрібно ставити. Інакше тільки 7466 працювати повністю не буде без інфраструктури таких проектів.

І наступне, не менш важливе, 8046. Я звертаюся до вас. Ми можемо відноситись по-різному, але проблема того, що запропонувало Міністерство освіти, це не проблема відтермінування, да, законопроекту, 7 статті Закону "Про освіту". Це проблема того, щоб зробити якісною реформу і дати можливість, щоб вчителі підготувались, учні підготувались, щоб діти, які живуть, скажімо, в…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …територіях, де, на жаль, так чи інакше родина не дала можливості їм адаптуватися до державної української мови, зробити ці перетворення якісними. Наші діти повинні знати державну мову якісно. Тому ми повинні 8046 поставити, проголосувати і вирішити це питання.

Я тому звертаюся до всіх. Давайте оцей останній тиждень попрацюємо, покажемо українському народу, що народні депутати гідні високого звання народного депутата України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, пане Олександре.

Давайте ми домовимося таким чином, подібно,  як я говорив, з ДБР. Що ми поставимо 8046 не в першій десятці в четвер, а потім шляхом голосування. Бо теж буде неправильно, якщо ми увійдемо і не приймемо рішення. Отже, я поставлю його за першою десяткою, я запропоную. Протягом дня шляхом перенесення ми подивимося наявність голосів. Якщо є голоси, відразу увійдемо, і я думаю, що, власне, вже тоді парламент зможе прийняти рішення. 

А по середі ми подивимося, як в нас будуть розгортатись події. Якщо в середу подивимося, що з голосами буде важко, можливо, ми по студентам і по преміях зможемо і в четвер поставити теж.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я знаю. Але ви знаєте теж, коли я звертаюсь до зали не обговорювати, як правило, появляється ліс рук, які вимагають обговорювати. І тому сподіватись на те, що буде дві хвилини, на жаль, досвід показує, що на це важко сподіватись. Але ми будемо працювати так, щоб ми змогли на четвер це спланувати і вирішити, якщо в середу будуть труднощі з голосами.  Дякую вам.

Будь ласка, Єднак Остап Володимирович.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня! Остап Єднак, політична партії "Сила людей".  Шановні колеги, я хочу подякувати українському парламенту за те, що впродовж восьмої сесії ми з вами прийняли надважливий Закон "Про стратегічну екологічну оцінку", він уже підписаний Президентом. І тепер уже час йде, 6 місяців на те, щоб уряд підготував і прийняв необхідні постанови для його впровадження, тому що лише прийняттям закону реформа не закінчується, а лише починається. І оскільки більше 10 років ми чекали на цей закон, важливо, щоб він теж якісно запрацював.

Також хочу нагадати, що впродовж цієї сесії на минулому тижні парламент України вперше в своїй історії провів парламентські слухання зі змін клімату. Це були продуктивні слухання, ми обговорили надважливі проблеми. І дуже дякую народним депутатам за те, що прийняли це рішення і провели ці слухання.

Стосовно планів на наступну сесію. Шановні колеги, ми чекаємо від уряду, від Міністерства екології та природних ресурсів подання в парламент кліматичного законопроекту про моніторинг, звітність та верифікацію обліку парникових газів.

І також ми з вами зобов'язані, і теж чекаємо на міністерство, на уряд,  прийняти в наступній сесії восени, я думаю, це вже буде останній шанс, пакет законів, рамковий Закон "Про відходи" та пакет галузевих законів на виконання стратегії поводження з відходами, які уряд затвердив і які будуть відповідати європейським директивам. Тому що, на превеликий жаль, усі закони про відходи, які зараз знаходяться в парламенті, вони або не зовсім відповідають, або навіть протирічать європейським директивам.

Міністерство екології та природних ресурсів має на це ресурс і підтримку секторальної європейської комісії. Я знаю, що робота ведеться, вже на завершальній стадії. Тому я закликаю уряд вже у вересні  подати відповідні проекти законів, щоб ми  в парламенті їх опрацювали і впродовж осені  прийняли.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! З приводу передбачених  у проекті розкладу пленарних засідань на цей тиждень законопроектів з бюджетних  питань надано відповідні висновки бюджетного комітету, і відповідно такі законопроекти підготовлені для розгляду  Верховною Радою. Зокрема, Комітет з питань бюджету   розглянув законопроект  8496 про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" щодо перерозподілу видатків ЦВК, це з метою забезпечення  захисту інформаційних ресурсів. Це дуже актуальне питання сьогодні напередодні парламентських і президентських виборів.

І наостанок.  Сьогодні, аналізуючи дохідну частину бюджету, ми маємо невеличке недовиконання. Тому актуальними є питання, які сьогодні  Верховна Рада  має розглянути, законопроекти: (2216) стосовно індустріальних технологічних парків, про безкоштовне приєднання до мереж, "Купуй  українське, плати українцям". Це все буде сприяти стабільному розвитку економіки, розвитку малого і середнього бізнесу, що в свою чергу наповнить державний бюджет України.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

І від комітетів заключний виступ, Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний  пане Голово, шановні учасники Погоджувальної ради!

Андрію Володимировичу, від Комітету аграрної політики хочу подякувати вам особисто щодо законопроектів 5448-д, 8450, 6490-д, 7060, 6049-д, 4532, 6673, 8121, 8171 та 6527-д, включених для розгляду 10 липня, у вівторок.

Важливо зазначити, що частина щойно перелічених мною законопроектів є євроінтеграційними. Отже, їх невідкладний розгляд і прийняття Верховною Радою є надзвичайно важливим аспектом в рамках євроінтеграційного курсу України. Ці законопроекти стосуються удосконалення засад правового врегулювання органічного виробництва, проінформованості  споживачів щодо харчових продуктів, пріоритетів розвитку державної аграрної політики та удосконалення діючих фітосанітарних процедур. Хочу запевнити, що інші, перелічені мною, законопроекти також є надзвичайно важливими та довгоочікуваними. Вони стосуються стимулювання, створення і розвитку сімейних фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів, удосконалення земельного законодавства, а також розвитку бурякоцукрової галузі. Переконаний, що прийняття цих ключових проектів законів буде важливим кроком у напрямку виконання Україною своїх євроінтеграційних зобов'язань, а також сприятиме вирішенню проблемних питань у галузі земельних відносин, соціально-економічного розвитку українського села і нашої країни в цілому.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Олександре Борисовичу, я сподіваюся, завтра ми зможемо успішно пройти блок. І, якщо я не помиляюся, 10 питань - це досить значний блок. Я  сподіваюся, ми зможемо змобілізувати максимально весь зал, щоб завтра була успішною наша робота.

Зараз ще одна хвилина, репліка, Максим Бурбак. Будь ласка, одна хвилина.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні  колеги, доброго дня! Максим Бурбак, 204 виборчий округ. Змушений був взяти слово, тому що страусина позиція керівництва Чернівецької облдержадміністрації просто не те, що мене бентежить, а обурює. Минулого тижня у мальовничому селі Ломачинці у Сокирянському районі відбулася сесія, на якій депутати і сільський голова пані Наталя Петрик обговорювали питання щодо створення об'єднаної територіальної громади з містом Новодністровськ. Це місто енергетиків, місто, яке потужні доходи має, і з яким село Ломачинці буде жити. Місцеві ж латифундисти і землевласники відвертою брехнею людей годують, розказують, що село загине. І прикро, що керівництва райдержадміністрації не було на місці проведення цих сесій, керівництво облдержадміністрації сьогодні на апаратній нараді навіть нічого не сказало. А там 12 годин люди тримали…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Фактично в заручниках тримали журналістів, експертів Центру розвитку місцевого самоврядування і заступника голови ОДА, про це всі мовчать.

Тому, Степане Івановичу, звертаюся до вас, щоб в рамках перевірки, яка зараз буде здійснюватися в Чернівецькій облдержадміністрації від Кабінету Міністрів, щоб перевірили дані факти і в разі їх підтвердження зробити одразу ж кадрові висновки. Тому що ця ситуація збурює людей в Сокирянському районі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Отже, колеги, всі виступи завершені. Я сподіваюсь, ми зможемо провести ефективно і дієво  останній пленарний тиждень, заключний пленарний тиждень цієї сесії перед літом. Я знаю, яка велика кількість накопичилась питань, які потребують невідкладного рішення. Я сподіваюсь, що не буде у нас надто великих дебатів політичних, які би перешкодили роботі Ради. Якщо ми сконцентруємося, я впевнений, ми зможемо пройти всі названі ключові законопроекти порядку денного сесії.

Тому бажаю сьогодні успішного проведення фракцій. Я би хотів, щоб на фракціях особливо по ключових питаннях, які піднімались, сьогодні було проговорено. Я виділив би, напевно, питання бізнес-омбудсмена, щоб обговорити. Виділив би питання також і те, що ми проговорювали сьогодні по Закону, який називав пан Співаковський, 8046, щоб було  рішення фракцій. Тоді ми будемо знати, як ми входимо і які у нас є підстави і підхід. І, переконаний, що ми зможемо ефективно провести роботу цього тижня.

Дякую вам.

Засідання Погоджувальної ради Верховної Ради України  оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку