СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

02 липня 2018 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Прошу займати робочі місця, заходити в зал.

Доброго ранку! Шановні колеги, я хочу розпочати сьогоднішню Погоджувальну раду з привітання. У першу неділю липня традиційно своє свято відзначають Військово-Морські Сили України. І я хочу від імені усієї Верховної Ради привітати наших лицарів моря. Дякуємо за вашу вірну службу Вітчизні. Хочу нагадати, що цього року минає 100 років відтоді, як підняли український прапор на кораблях Чорноморського флоту, що чітко визначило, що Чорноморський флот є українським, що Україна – морська держава. І від усіх нас – слава Військово-Морським Силам України!

Також хотів проінформувати, що минулого тижня я здійснив поїздку в Вашингтон, де, окрім інших, була зустріч із спікером Конгресу Полом Раяном, і під час зустрічі ми проговорили і механізми протидії будуванню газопроводу "Північний потік–2", а також створення Міжнародного регіонального центру по протидії московській агресії. Дуже важливо, що в цій поїздці взяли участь спікери п'яти країн: і Грузії, і Молдови, і Литви, і віце-спікер Польщі. І ця делегація продемонструвала, що країни, які знаходяться на передовій в боротьбі проти російської агресії, стоять одним фронтом, що, власне, вони і є пояс свободи і щит Європи і всього вільного світу.

Хочу вас запевнити, що Україна має дуже сильну підтримку Сполучених Штатів Америки. Вже незадовго ми можемо буди свідками і резолюції по підтримці наших країн, а також резолюції про визнання Голодомору геноцидом, цього року ми відзначаємо 85 річницю. І впевнений, якщо Конгрес прийме це рішення – а я попросив про це і спікера Раяна, і Комітет закордонних справ, це буде такою хвилею, після якого багато інших країн, в тому числі європейських, будуть приймати ідентичні рішення, і це буде важливий момент не тільки відзначення історичної пам'яті, а спільних зусиль, щоб більше ніколи така трагедія не повторилася ніде в світі.

По порядку денному. Я хочу нагадати, що минулого тижня ми завершили нашу роботу на розгляді законопроектів про захист прав дітей, це три законопроекти. Ми почали розгляд першого і не встигли його завершити, і тому у вівторок ми розпочнемо роботу з завершенням проекту закону 8296 і розглянемо супутні, супроводжуючі його законопроекти, але не менш важливі: 8294 і 8295.

Також на вівторок планується блок питань інформаційної політики. Комітет свободи слова підготував чотири закони, і, я сподіваюся, що будуть проведені необхідні консультації на фракціях, і ми зможемо цей блок повністю і планово пройти.

В середу звично ратифікації, а в четвер я пропоную розпочати день з розгляду питання про звільнення членів Центральної виборчої комісії і відповідно після цього призначення нових членів виборчої комісії. Пригадуєте, ми мали розмову з головами фракцій, і я тоді зазначив, що консультації можуть тривати до 1 липня, надалі ми будемо переходити до рішення в залі, якщо не буде досягнуто політичного компромісу, бо в серпні ЦВК вже має починати певні дії по підготовці до виборів Президента. І тому відтягувати нам немає куди, і тому в четвер ми маємо це питання пройти, прийняти рішення і нарешті оновити українське ЦВК.

Також в четвер, після питань Центральної виборчої комісії, буде узгодження календарного плану роботи Верховної Ради України на наступну сесію. Регламентний комітет підготував і передав усім фракціям відповідний план. Я прошу їх узгодити. Якщо хтось бачить, що в плані є накладки з делегаціями, повідомте мене наперед, щоб ми змогли, можливо, навіть з голосу, прийняти деякі поправки. Комітет працює так, щоб не було накладок на сесії ПАРЄ – це в першу чергу. Але якщо ви побачите, що в цьому плані є певні неузгодженості, запропонуйте їх до четверга змінити, і в четвер ми зможемо їх скорегувати або вже окремим рішенням комітету, або, відповідно, з голосу.

 І другий блок на четвер – це блок питань аграрної політики, я вважаю його особливо важливим. Тому що блок аграрної політики - він досить об'ємний, але частина його законів – це є закони з питань європейської інтеграції. І тому нам надзвичайно важливо, щоб ми змогли, як ми робимо це кожного тижня, хоча б чотири-п'ять законів цього тижня прийняти по нашому плану, який ми затвердили, по Угоді про асоціацію, по євроінтеграції України. Це загальний план на цей тиждень.

Зараз давайте обміняємося з цього приводу думками. І я нагадаю, що сьогодні першим до виступу запрошується голова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю. А. Дякую, шановний пане спікере! Шановні присутні! Минулого тижня була можливість побувати в кількох містах, областях країни. Якщо хтось думає, що народ цікавить питання, чим займався парламент, на кшталт створення Антикорупційного суду або Закону про нацбезпеку, то це не так. Людей більш за все цікавить питання тарифів, цін, субсидій, завершення війни на Донбасі, тобто те, з чим вони стикаються кожен день.

Я вважаю, що парламент, коли у нас буде зараз два тижні, а потім будуть довгі канікули, він не має права залишати борги. Наша позиція, що ми повинні прийняти закони, які чекають люди, по яких вони ставлять свої питання.

Перш за все, це стосується Закону 8362, він був в порядку денному, потім зник. Це зміни до бюджету, які дозволяють заплатити шахтарям. Вони вже були тут, і наше завдання – прийняти цей закон, для того щоб повернути людям заборгованість. Це те, що вони заробили своїм трудом.

Закон 4471 стосовно можливості голосування переселенців. Їх півтора мільйона людей, які сьогодні позбавлені права голосувати в тих місцях, де вони сьогодні знаходяться. Вся країна без перебільшення чекає прийняття постанови 5642 по звільненню виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я. Будь-яка аудиторія ставить це питання.

Ми наполягаємо, щоб була прийнята Постанова 8285 по частковому поверненню соціальних пільг для чорнобильців, які у них відібрали в попередні роки, і щоб ми пам'ятали про них не тільки в річницю Чорнобильської трагедії, а виконали свій обов'язок повернули їм пільги.

Я вважаю, що парламент не може йти на канікули без чіткої інформації з боку уряду, яка все ж таки буде ціна на газ для населення, які будуть комунальні тарифи. Сьогодні внаслідок космічних тарифів вся країна, починаючи від простих громадян, місцевих громад, місцевих бюджетів і міст, є заручниками тарифного диктату з боку "Нафтогазу" і абсолютно незрозумілої політики уряду в цьому сенсі. Як приклад можу привести питання, яке стало перед жителями Славутича – це місто в Київській області, живуть ліквідатори аварії. В лютому цього року їх відключили від опалення, тому що не провів Мінфін субсидії, а "Нафтогаз" скористався цим і відключив опалення всьому місту, де знаходяться ліквідатори аварії.

Тому я пропоную всім фракціям підписати постанову і прийняти в парламенті, щоб заборонити уряду піднімати комунальні тарифи і ціни на газ до кінця року, як мінімум. Це хтось повинен, і ми повинні зупинити цей диктат "Нафтогазу" і знущання над країною.

Окреме питання стосується проблеми, яке виникло в багатьох містах і селах, в основному в селах, тому що є наявність зговору між компаніями, які збирають молоко у населення, купують, і вони поставили ціну. Наприклад, у Сумській області громада звернулась до мене, коли я там з'явився, ціна стала 3.50 за літр молока. І це стало системно по областях України.

Тому моє звернення – це звернення до Антимонопольного комітету. А відповідним чином парламент повинен відреагувати на цей диктат, і уряд повинен втрутитися в цю ситуацію.

Ми, до речі, представників цієї громади запросили сюди для того, щоб вони розповіли країні, як як їх примушують сьогодні за ціною води здавати молоко.

Продовжується, на жаль, Андрію Володимировичу, детективна історія з Законом про вибори по партійним спискам, який вашого авторства, ніяк не може вийти з комітету. Ми наполягаємо, щоб цей закон був розглянутий в залі, а парламент визначився з тим, щоб зупинити політичну корупцію в країні.

І останнє. Вже зрозуміло, що готується масштабна зустріч Президента Сполучених Штатів Америки з Президентом Російської Федерації. Щоб не сталося так – і вже анонсовано з боку Президента Сполучених Штатів – що в тому числі буде розглядатися і питання України, щоб не сталося так, що наша доля буде вирішена за нашою спиною, а ми в цьому навіть приймати участь не будемо.

Тому ми наполягаємо, щоб сьогоднішнє керівництво повернулося до прямих переговорів з керівництвом Російської Федерації, з невизнаними…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. … щоб сьогодні були проведені прямі переговори між сьогоднішнім керівництвом України, керівником Російської Федерації, невизнаними республіками для того, щоб нарешті визначитися, і щоб нашу долю не вирішували за нашими спинами, і ми приймали участь у тому, щоб зупинити війну. Це в інтересах громадян України і нашої держави.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Я вчора був у Чернігові, там жителі дуже постраждали від підтоплень. Будинки, зокрема, на вулиці Декабристів, ну, просто жах: два метри рівень води, позаливало, все майно познищувало. А чому сталася трагедія? Тому що поряд прокурори, судді побудували гаражі, перекрили можливості для стоків, і вся ця через дощі річка пішла на людей.

Зокрема, познайомився із Ганною Степанівною Пікуліною, 76 років жінці, поховала двох дітей, ледве врятувалася, поки приїхали рятувальники, на заборі сиділа. Пошкодила ногу, потім у лікарню відвезли разом із собакою, слава Богу, теж вижила. Рядом теж одинока жінка живе, напроти – батько Микола Новіков, троє дітей. Познищувало все на світі. Це я звертаюся до уряду, значить, я прошу, і це не тільки на Чернігівщині, а й на Франківщині, на Львівщині, на Луганщині, я прошу вас дати доручення МЧС негайно вжити всіх заходів, якщо треба – виділіть у середу кошти з резервного фонду, щоб людям відшкодувати хоча б збитки, які вони зазнали. Тому що не дай Бог нікому бути на їхньому місці, коли вони все втрачають, все, що нажито за життя, за одну хвилину знесла повінь. Слава Богу, що хоч живі залишилися. І тому не будьте байдужими, допоможіть цим людям, чужих дітей не буває, чужого горя не буває.

До речі, щодо дітей. Минулого тижня був на Полтавщині в Лубнах у дитячому будинку, там 30 дітей. При живих батьках діти не мають можливості рости в сім'ї. Чому? Тому що у батьків немає грошей, низькі зарплати, низькі доходи, відсутність роботи, відсутність можливості годувати дітей.

Що влада робить для того, щоб дати можливості, щоб більше дітей народжувалося? Де житло для молоді? Де кредити на молодіжне житло? Де програми працевлаштування? Де врешті обіцяне підвищення заробітних плат і перерахунок пенсій в результаті додаткових надходжень до Пенсійного фонду? Немає. Ля-ля-ля, ля-ля-ля, про МВФ розказуєте, ще про щось розказуєте. Коли про людей почнете розказувати? Коли діти при живих батьках сиротами перестануть бути? І щоб не виїжджали на заробітки по закордонах.

І тому я знову наполягаю на тому, щоб уряд вніс до парламенту зміни до бюджету про підвищення заробітної плати і мінімальної, і як наслідок - середньої зарплати по країні, про перерахунок пенсій. Найбільш нужденні сьогодні – це колишні колгоспники: великий трудовий стаж, копійчані пенсії. Тому що за трудодні працювали, за галочку, за мішок дерті, і не мають можливості отримувати нормальну пенсію. Є же додаткові надходження до Пенсійного фонду – перераховуйте. Ви спеціально тягнете до виборів, щоб восени разом із підвищення цін на газ добавити по 100 гривень пенсії. Не треба дурити, в нашій країні уже дураків не осталося. І тому є можливості підняти – підніміть сьогодні, завтра будуть нові можливості – піднімете знову. Багато хто з людей просто до осені може не дожити з тими копійчаними зарплатами і копійчаними пенсіями.

Тому єдина можливість, щоб батьки народжували дітей, – програми відновлення молодіжного кредитування житла, безплатні кредити чи під мінімальні проценти на придбання житла для молоді, і головне – робота. Де радикальна зміна економічної політики, яку ми пропонуємо? Чому не підтримуєте наші законопроекти? Просите півтора мільярда доларів у МВФ кредиту і піднімаєте ціни на газ замість того, щоб перекрити контрабанду і мінімум 5 мільярдів доларів отримати до бюджету на зарплати, на пенсії. Ходите по всьому світу, бомжуєте за тими кредитами замість того, щоб підтримати наш законопроект про індустріальні парки і заробити 2 мільярди доларів ще в цьому році. Ходите, просите принизливо по всьому світу копійки, натомість добиваєте, щоб скасувати наш мораторій на заборону вивезення лісу, хоча торгувати сировиною – це назавжди бути бідними.

Тому ми пропонуємо таку економічну політику: взагалі заборонити торгувати сировиною: ні зерна, ні лісу, ні металолому – нічого за кордон не віддавати. Хочете нашу сировину – привозьте, ставте обладнання, створюйте робочі місця для людей, платіть зарплати. От вам єдине вирішення проблеми трудової міграції, а не ті плани, які ви даєте, а реального вирішення не буде.

Тому я прошу на цьому тижні вкрай важливі законопроекти: про криміналізацію контрабанди лісу-кругляку (5495); 7064 – про посилення драконівської відповідальності за п'янство за кермом, щоб не сідали за кермо і не вбивали людей; 8467 про пожиттєве ув'язнення за фальсифікацію ліків, коли люди останнє виносять з хати, купують ліки і фальшиві, то той, хто продає фальшиві ліки, щоб на все життя сідав у тюрму. От що треба робити. А головне – це міняти економічну політику. Хватить торгувати національними інтересами й сировиною, торгувати треба готовою продукцією, підвищувати зарплати, підвищувати добробут людей і робити сильну країну.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Ну, я розумію, ми побачили по минулому тижню, що уряд шукає, де знайти 100 мільярдів гривень, про які ми говорили ще півроку тому, на початку року, що цих коштів в бюджеті не вистачає і вже треба думати, яким чином виходити з ситуації. Зараз в третій раз за 3 роки об'явили чергову боротьбу з контрабандою. Я радію і підтримую ініціативу Міністра внутрішніх справ, який готовий "підставити плече" і дати уряду можливість вийти з цієї ситуації, завести ще міліцію на кордони і спробувати перекрити контрабанду.

Але хочу впевнено і професійно заявити, що це не допоможе в боротьбі з контрабандою. Бо контрабанда – це інтелектуальна складова. І боротьба з контрабандою у всьому світі відбувається саме на інтелектуальному рівні.

Вибачте, коли наша Державна фіскальна служба внаслідок своєї непрофесійності за останні чотири роки пробує третій раз зробити реформу митної служби, загубила по суті цю митну службу. Перевозили з центрального підрозділу з Дегтярівської до себе, на Львівську площу, втратили половину систем відеоспостереження за всіма пунктами пропуску, втратили систему обміну даними з сусідніми країнами про машини, які перетинають кордон, про номерні знаки, про коди товарів, про митну вартість і так далі. А потім, як сліпі кошенята, бігають за товарами по всій країні і не знають, що заїхало в країну, на якій машині і яка підміна документів відбулась. А по суті керує цим процесом зараз більше в митній службі і в Державній фіскальній службі Департамент "К", ніж сама фіскальна служба. Це теж говорить про професійний рівень.

І коли була тиждень тому можливість ліквідувати Департамент "К" Служби безпеки, то наша провладна фракція найголовніша, одна і друга в парламенті заблокували це рішення і не захотіли блокувати, бо це шалені корупційні потоки.

А сьогодні кидаємо МВС на боротьбу по суті з СБУ, яка сама визначає, які товари, куди їдуть в Україні і як розмитнюються. Тому, якщо ми хочемо знайти гроші, то це абсолютно інша система. Це має бути створена нормальна система аналізу ризиків, підібрані професіонали, які сидять і аналізують по всій країні, які товари, в яких областях, на яких митницях, по якій митній вартості розмитнюються. Чому в одній митниці вони розмитнюються в три рази дешевше, ніж в іншій. Які нетипові перевезення відбуваються. Які товари непритаманні з тих країн, з яких поступають в Україну, приїжджають, і так далі. Це інтелектуальна складова. На жаль, сьогодні Державна фіскальна служба декларує свою абсолютну непрофесійність, і ми вже це бачимо.

Заяви про те, що треба ввести знову кримінальну відповідальність за контрабанду. Вибачте, 4 роки тому Україна йшла по європейському шляху і прийняла рішення, що кримінальної відповідальності немає, і ми декриміналізували цю статтю. Бо я розкажу, чому. В 2012 році з 300 кримінальних справ всього 3 закінчилися тим, що вони були доведені до ума і відбулася реально посадка людей внаслідок контрабанди. Все інше було продано у судах.

І друге. Ми запропонували, і воно тоді пройшло, рішення, яке працює в Європі. Якщо ти завозиш контрабанду, у тебе конфісковують предмет контрабанди, тобто товар, тобі виписують штраф 100 відсотків вартості контрабанди, і ти сплачуєш і держава двічі отримує вигоду – сам товар і 100 відсотків штрафу. І це економічне покарання. А що зараз пропонується? Знову повернутись до моделі, коли людина, яка завозить контрабанду, береться у заручники, садять у тюрму, потім його викуповують разом з предметом контрабанди, держава його утримує, годує, і у підсумку держава отримує нуль, а на виході контрабандисти живуть і процвітають. І, ну, єдине, що втрати на слідчі органи. Ми пропонуємо не займатись єрундою і все-таки залишити декриміналізованою цю статтю так, як вона сьогодні є, і не придумувати якісь велосипеди. Європа давно вже пройшла цей шлях, і ми можемо показати, що воно так діє в Європі.

Третє. Що ми пропонуємо? Подивіться, як відбувалося використання коштів наших сусідів, які нам Європа пропонувала на розбудову кордонів. Якщо правильно побудувати систему кордонів і використовувати всі надані нам фінансові можливості, ми давно могли модернізувати західний кордон і мати автоматизовані системи, які допомагали би нам боротися з контрабандою. Натомість з тих коштів, які виділяла Європа, а це близько 8 мільярдів євро пільгових кредитних ліній на різні проекти, технічну модернізацію і так далі, Україна використала 47 відсотків. І про це заявила навіть керівник Головного департаменту Єврокомісії з питань розширення та сусідства Катарина Матернова, перебуваючи у березні 2018 року в Києві.

Я взагалі хочу сказати: 11 мільярдів євро отримала Україна від Євросоюзу допомоги за 4 роки. Люди добрі, де ці кошти? Що ми відчули, які зміни на митниці, у Державній фіскальній службі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. …промисловості, підтримки виробництва і так далі? Нічого не змінюється. Це значить, що іде просто банальне проїдання коштів. Давайте зупинятися.

Тому ми звертаємося все ж таки підтримати, наприклад, наш законопроект про підтримку промисловості, який тут, у Раді, лежить вже рік і ніхто не розглядає, про створення Міністерства промисловості, і хоча би прийняти зараз терміново законопроект 7390, який дасть можливість хоча би в енергетиці розв'язати питання заробітних плат. Я прошу, щоб цей тиждень він був поставлений, щоб дати зарплату.

 Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Рибчинський Євген Юрійович, група "Воля народу"

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Дякую.

Пане Голово, шановні колеги. На минулому тижні ми почули рішення Ради ЄС про виділення нам 1 мільярда євро макрофінансової допомоги. Ми усі прекрасно розуміємо, що це не просто допомога – це кредит на дуже-дуже вигідних умовах для кредитора. Нагадаю, і без цього кредиту до 2020 року Україна повинна повернути кредиторам близько 20 мільярдів доларів державного боргу. Додайте сюди також 5 мільярдів боргу держкомпанії, і ми отримаємо, як-то кажуть, "картину маслом". Але найгірше в цьому питанні те, що ми і досі не ознайомленні з умовами, за якими Європейський Союз погоджується надати Україні мільярд. Нагадаю, що останній транш у розмірі 600 мільйонів євро нам так і не виплатили. Чому? А тому що ми не дали зняти мораторій на експорт лісу-кругляку, тому що українці стали на захист свого стратегічного багатства. Завдяки цьому лише за минулий рік експорт українських меблів зріс на 36,3 відсотка.

Саме тому депутатська група "Воля народу" вимагає, аби питання лісу-кругляку раптом не винирнуло у тексті нового меморандуму. Ми маємо нарешті позбавитися ганебного статусу сировинного придатку і почати захищати національні інтереси України і нашого національного товаровиробника.

Шановні колеги, у вівторок на розгляді ми маємо дуже важливий законопроект 8114 про підтримку наших журналістів та ЗМІ на підконтрольній Україні території Донбасу.

Для мене особисто і для нашої групи питання інформаційної політики, інформаційної безпеки та боротьби з ворожою пропагандою є одним з найбільш пріоритетних. Але хочу звернути вашу увагу на ті пробої, які є у нас в тилу прям.

Сьогодні Державною компанією "Укрпошта" вщент розвалено систему доставки преси до українських читачів, особливо у сільській місцевості. У селах з населенням менше 2 тисяч закриваються відділення поштового зв'язку, поштарі не хочуть працювати на пів або чверть ставки. Запропоновані натомість пересувні кіоски на автомобілях не витримують ніяких графіків, вчасно не знають маршрутів, у багатьох селах з'являються найчастіше раз на тиждень. Така політика "Укрпошти" вже призвела до фактичного знищення дистрибуції українських періодичних видань. У нас на більшості територій немає швидкісного Інтернету, відключається аналогове телебачення і під питанням дротове радіо. У таких умовах основним засобом інформації та комунікації для сільського населення залишаються виключно місцеві газети.

Яскравий приклад плачевної ситуації Чернігівщина, де у прикордонних районах відсутній доступ до українських телеканалів і натомість, як ви розумієте, є російські. Тепер цих людей фактично позбавляють української преси, на додаток до цього "Укрпошта" змушує редакції підписувати договори на абсолютно кабальних умовах і не розраховуватись за підписку місяцями.

Шановні колеги, ми мусимо втрутитись у цю ситуацію, інакше буде вже пізно. По-перше, потрібно прийняти законопроект 7291, про який говорив Андрій Володимирович, про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України, він стоїть у нас у порядку денному вже у вівторок, завтра.

По-друге, депутатська група "Воля народу" вимагає від Міністра інфраструктури, у підпорядкуванні якого є "Укрпошта", і Міністра інформаційної політики, негайно втрутитися у ту ситуацію. Наразі це вже не питання господарювання, панове, це вже питання національної інформаційної політики. Ситуація настільки загрозлива, що мала би розглядатися на засіданні Ради національної безпеки та оборони. Ми просимо персонально Олександра Валентиновича Турчинова звернути увагу на цю проблему.

Панове, наступні два тижні вимагають від нас зібраності, адже деякі питання висять у повітрі протягом усієї сесії. По-перше, це питання нового складу ЦВК та призначення суддів до Конституційного Суду. Закликаємо негайно провести консультації і закрити ці питання вже у липні.

По-друге, в четвер на порядку денному ми маємо вкрай важливий законопроект про сільськогосподарську кооперацію (6527-д). Дивно бачити, що сьогодні в Україні, державі з шаленим аграрним потенціалом, чітка частка кооперативів складає не більше 1 відсотка. Це просто жах. Дану ініціативу потрібно підтримувати, адже тим самим ми дамо нові можливості і новий поштовх для малого та середнього підприємництва на селі.

Також закликаю підтримати законопроект 8296 щодо права дитини на належне утримання, 7360 – щодо розміщення соціальної реклами учасників бойових дій та волонтерів, 8121 та 6049-д – щодо протидії рейдерству на селі. А також прошу на цьому тижні розглянути проект постанови 8088, у якій пропонується провести Всеукраїнську естафету єдності на 100-річчя Акту злуки.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні виборці! Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" щиро вітає український народ з 22?ю річницею ухвалення Конституції України, яку ми відзначали минулого тижня. Спільними зусиллями Президента України, демократичної більшості парламенту та суспільства ми продовжимо вдосконалювати Основний Закон, посилюючи роль громадян в управлінні своєю державою. Хочу нагадати, саме завдяки прийнятим у 2016 році президентським змінам до Конституції у частині правосуддя вдалося втілити судову реформу і позбавити недоторканності суддів, а минулого місяця ми практично завершили законодавчу частину створення Вищого антикорупційного суду, що було б неможливим без відповідних змін до Основного Закону дворічної давнини. Це ще раз підтвердило лідерство Президента України в питаннях створення антикорупційної інфраструктури в Україні. Але маємо завершити розгляд ще одного питання законопроекту 7441. Андрію Володимировичу, просимо це зробити якнайшвидше.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" також підтримуватиме ідею Президента України щодо закріплення в Конституції курсу нашої держави до членства в ЄС та НАТО. Це рішення стане надважливим елементом захисту інтересів українського народу від агресора і його адептів у вітчизняній політиці. Ворог продовжує ескалацію і збройні провокації, російські окупаційні війська цинічно порушили "хлібне перемир'я" вже за кілька годин після його початку 1 липня. Це ще раз підтверджує, що попри економічний і політичний тиск міжнародної спільноти на агресора, Україна, перш за все, повинна зміцнювати власну обороноздатність для захисту кордонів і відновлення територіальної цілісності.

Тому від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" дякую всім народним депутатам, хто підтримав остаточне ухвалення президентського Закону про національну безпеку.

Окремо дякуємо за підтримку законопроекту про валютну лібералізацію. Ця ініціатива Президента України значно розширить можливості для діяльності вітчизняного бізнесу та спростить адміністративний тиск у банківській сфері. Не даремно його вже прозвали "фінансовим безвізом".

Наступне. Кабінет Міністрів України на виконання Постанови Верховної Ради розпочинає процес створення Міністерства у справах ветеранів. Наша фракція одноголосно підтримала кандидатуру Ірини Фріз в якості очільника цього міністерства. Переконані, міністр, яка головувала у постійній делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, яка знає про проблеми військовослужбовців і ветеранів, зможе достойно виконувати поставлені перед новим органом виконавчої влади завдання. Тому ми очікуємо на якнайскоріше вирішення цього питання.

Тепер щодо порядку денного. Ми вітаємо те, що першим питанням у четвер буде розглядатися оновлення складу Центральної виборчої комісії. Ми щиро сподіваємося, що за ці три дні до розгляду цього питання деякі фракції не передумають голосувати за те, що вони вже неодноразово обіцяли своїм виборцям.

Також закликаємо усіх проголосувати у четвер і за призначення суддів Конституційного Суду. Важливо, вже цього тижня остаточно розглянути законопроект 6697, який захистить оборонно-промислові підприємства України від зовнішнього впливу, зокрема, від юридичних атак з боку країни-агресора.

Наступне. Наша фракція виступає за створення Національного бюро фінансової безпеки, що стане реальним інструментом зниження тиску на бізнес. Дивно, що частина сил парламенту ігнорує законопроект 8157, який покликаний реально захистити інтереси підприємців.

Виникає питання, чи зниження тиску на бізнес вже не стоїть на порядку денному деяких фракцій і груп? Наша фракція наполягає на вирішенні цього питання якнайскоріше.

Також просимо пришвидшити підготовку до повторного розгляду законопроекту 8266 щодо вдосконалення діяльності Українського культурного фонду.

Наступне. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" вважає, що більше не можна затягувати законодавчу роботу і у питаннях боротьби з побутовими відходами. Наразі є чотири пріоритетні документи, але як мінімум маємо розглянути законопроекти 4835-д та 6602.

Ми підтримуємо ініціативу розгляду в четвер аграрних питань. Окремо наша фракція просить колег по парламенту підтримати до кінця сесії законопроекти: 1910, 4074, 6109 щодо впровадження стандартів гендерної рівності при проходження військової служби, 6007, 6770. Також звертаємо вашу увагу на законопроекти 8528, 8159 та 8160.

Також, Андрію Володимировичу, просимо вас включити у порядок денний сесії законопроекти: 8363, 8487, 8488, 8394, 8337 та 4521.

І насамкінець прошу долучити до роботи в комітетах члена нашої фракції Романа Зварича. Без діяльності у комітеті народний депутат не може повністю виконувати свої посадові обов'язки, тому слід негайно закрити це питання та дати можливість повноцінно працювати нашому колезі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І тепер Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт", будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, пане Голово.

Вітаю, колеги! 28 червня лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк оприлюднив розгорнуті пропозиції конституційних змін, які обговорюють у "Народному фронті". Насамперед йдеться про виконання явної волі українського народу: закріплення в Конституції мети членства в НАТО і Євросоюзі. Крім того, пропонуються конституційні новації, які дозволять нарешті чітко розподілити повноваження центральних органів влади та підвищити ефективність державного управління в Україні. Важливість цієї ініціативи показує те, що одразу після оприлюднення пропозицій ворог розпочав чергову масовану компанію проти Арсенія Яценюка в Інтернеті. Десятки тисяч доларів за один день вкладені в тиражування примітивного фейку проти Арсенія Яценюка. Очевидно, в когось у Кремлі "підгорає", а це означає, що ми на правильному шляху.

Звертаємося до всіх демократичних сил у парламенті: почнемо конкретну дискусію про конституційні зміни, це має бути прозорий публічний процес. Ми пропонуємо не лише внести в Конституцію євроатлантичну ясність, а й запровадити реальну систему стримувань і противаг у владі.

Тепер хочу привернути увагу до ситуації з Олегом Сенцовим. Прикро, що мої колеги так багато виступали по нагальних питаннях, а не закцентували на цьому дуже важливому питанні для нас. Спроби звільнити Олега Сенцова та інших українців шляхом переговорів, на жаль, поки безрезультатні. Путін домагається серйозних поступок від України і Заходу за життя українських заручників, прагне здачі суверенітету України.

Завдання України – визволити українських бранців, не поступившись незалежністю. Обговорювати перспективи помилування і загалом правову суть звинувачень проти українських заручників – значить виправдовувати їхнє викрадення. Ми не повинні втягуватися в путінську гру з показовими судовими процесами над українцями. В Росії немає ані закону, ані правосуддя, ані легітимних президента чи парламенту.

"Народний фронт" переконаний, що головні інструменти звільнення українських заручників – це економічний та міжнародно-правовий тиск на Росію. Уряд Яценюка вжив цілу низку секторальних та інших заходів до Росії в межах своїх повноважень, РНБО регулярно ініціює розширення персональних санкцій. Потрібно нарешті переходити і до розширення секторальних санкцій проти країни-агресора. Очевидно, саме про це 1 липня і говорив Президент України.

Наступне. "Народний фронт" закликає колег підтримати МВС і Кабмін, які нарощують зусилля у боротьбі із контрабандою. Міністр Арсен Аваков вийшов з ініціативою повернути кримінальну відповідальність за контрабанду, і хочу наголосити, що відповідну статтю скасовано режимом Януковича – може, хтось забув.

За підрахунками МВС, за рахунок припинення контрабандних схем до бюджету надійде – лише вдумайтесь! – від 70 до 100 мільярдів гривень, а це приблизно 4 мільярди доларів.

Ми також наполягаємо на якнайшвидшому призначенні нового складу ЦВК. До кінця сесії треба це зробити і підійти до президентських виборів вже з легітимним, працездатним ЦВК. Оскільки кандидатів 14, а вакансій в ЦВК лише 13, депутати мали б зустрітися з усіма претендентами на відповідну посаду члена ЦВК, поспілкуватися з ними, і далі парламент повинен визначатися.

І насамкінець, вже за тиждень відбудеться саміт НАТО. Це можливість продемонструвати союзникам прогрес України в обороні і реформах. Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон України "Про національну безпеку". Це черговий крок євроатлантичної інтеграції. Тому чекаємо на набрання чинності цього закону до саміту НАТО.

Крім того, до повного впровадження норм цього закону нам треба ухвалити ще низку спеціальних законів, насамперед, новий Закон "Про Службу безпеки України". "Народний фронт" послідовно виступає за законодавчі і організаційні зміни, які дозволять нейтралізувати російську гібридну агресію всередині мирної України.

Нагадую, головне завдання парламенту, коаліції та Кабміну – зміцнювати обороноздатність України. Саміт НАТО – це ще й нагода донести до наших союзників чітку послідовну позицію України щодо війни й мирного процесу. Санкції проти агресора треба посилювати і розширювати. Україна потребує адекватної фінансової допомоги і розширення поставок летальної зброї.

Наведу дуже актуальну цитату Арсенія Яценюка: "Весь Захід повинен однаково з Україною бачити шлях відновлення територіальної цілісності нашої країни. Він написаний не у Мінську, а в Законі про відновлення територіальної цілісності і в Статуті ООН. У цьому питанні Президент і Верховна Рада мають бути принципові і непохитні, тоді до нас прислухається вся світова спільнота".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні колеги! Уряд визнає своїми діями, що йому бракує, щоб завершити цей фінансовий рік, 200 мільярдів гривень. Де він збирається їх брати? Він робить фейкову боротьбу з контрабандою, заводячи на митницю ще одного агента. Досвід показує, це буде ще один агент корупції, замість того, щоб проводити якісну реформу, яка була започаткована ще 4 року тому, паралельного управління митниці, який би приніс реальний прибуток для українського бюджету. Тим часом, коли дірявий український бюджет і уряд не назбирав гроші - через що? - через картельну змову олігархічного бізнесу і уряду.

В той час місто Борислав, мало те, що "Укрнафта", яка (державне підприємство, захоплене олігархом) просто знищує це місто, не ремонтуючи дороги і знищуючи їх. До речі, зараз перекрита дорога в Бориславі, люди вулиць Богдана Хмельницького, Лугової і Гуцульської просто не дозволяють машинам "Укрнафти" забирати більше нафту, тому що вони самі не будуть мати, де ходити скоро. Але при цьому "Укрнафта" хоче вивести ПДФО з міста Борислава і просто залишити його напризволяще. При цьому в день, за даними самої "Укрнафти", в повітря вилітає 30 тисяч кубометрів газу, а за даними незалежних аудиторів – до 100 тисяч кубометрів газу, при цьому ми купуємо газ за дорогі ціни. А в той самий час бабця у Львівській області боїться варити їсти і бігає до лічильника подивитися, чи доживе вона до кінця місяця на ту пенсію, яку запропонував їй той самий уряд.

А в той самий час в Лисичанську на новій копанці вугілля відкритим способом в день держава втрачає 1 мільйон гривень. МВС треба не заводити на митницю. МВС треба завести в Борислав, в Лисичанськ і налагодити роботу підприємств державних і заборонити роботу нелегальних підприємств, які служать виключно олігархату і не наповнюють державний бюджет країни. При цьому уряд далі лізе в кишені людей, піднімаючи тарифи, і люди стогнуть від цього, і тарифи не тільки на газ, а на електричну енергію.

Ми подали в суд на неправильне рішення, нелегальне рішення підняття цін за електроенергію для шкіл, лікарень, комунальних підприємств. Це знущання над місцевим самоврядуванням, яке сьогодні також грабують для того, щоб наповнити діру в центральному бюджеті. Тому ми сьогодні вимагаємо від уряду негайно зайнятися роботою МВС. Ми сьогодні вимагаємо прийняття у Верховній Раді Закону про Бюро фінансової безпеки, і ми сьогодні несемо вам повідомлення від людей: вони не хочуть терпіти. Маленький пікет в місті Бориславі – перекриття вулиці Гуцульської – може перерости в протест людей проти свавілля уряду і пограбунку українського бюджету.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Сергій Соболєв, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги, коли 28 червня 1996 року парламент зробив неймовірне, обірвавши пуповину з Адміністрацією Президента, і річна робота Конституційної комісії й багаторічна робота експертів по Конституції увінчалася ухваленням унікального проекту Конституції, який, на жаль, правда, ніколи так і не виконувався, я думаю, це зайве підтвердження того, що нам треба зараз врахувати те, що було почато нашими колегами в другому скликанні, і що треба було б нам зробити до завершення роботи саме цієї сесії. А саме: внесення подальших змін в Конституцію, які зробили б не лише косметичні якісь речі, а зробили б дійсно фундаментальні справи. Коли б ми накінець-то припинили дублювання влади. Коли за все несе відповідальність уряд, а команди даються з Адміністрації Президента. Коли у поразок нікого не знайдеш відповідального, а у перемог одразу декілька "батьків" з'являється.

Тому я думаю, що ті зміни, які запропонувала Тимошенко і фракція "Батьківщина", дали б можливість встановити єдину чітку вертикаль влади, єдину відповідальність за ухвалення рішень, коли б виконавча влада дійсно була б сконцентрована в одних руках. А парламент зайняв би своє достойне місце в парламентській республіці.

І я думаю, що саме такі зміни ми могли б ухвалити вже за ці два тижні. А далі продовжити їх для того, щоб відповідні зміни почали діяти вже за нашого скликання парламенту.

Крім того, без сумніву, наш стратегічний курс на європейське партнерство, на вступ в НАТО так само повинен був би бути закріплений тут.

Але, на жаль, ми бачимо поки що косметичні пропозиції. Однім нібито знімається недоторканність, як це сталося з суддями. Тільки давайте проаналізуємо: скільки суддів були позбавлені недоторканності, коли це право було у парламенту, і скільки суддів позбавлено недоторканності, коли орган, де більшість суддів, ухвалює відповідне рішення? І ви зрозумієте, до чого дійшла ця так звана "судова реформа" в частині недоторканності.

Друге питання – ЦВК. Ну, як ми можемо розглядати питання ЦВК, якщо у нас на 13 вакансій 14 претендентів? Ну, зберіться тоді і скажіть, кого ви викидаєте із складу ЦВК. А то у нас заяви лунають одні, перед міжнародною спільнотою звітують про те, що буде рівне представництво, а в кінцевому варіанті ідуть "під ковдрою ігрища", коли всі чудово розуміють, що в кінцевому варіанті не буде того складу ЦВК, який зараз поданий, бо все одно треба буде когось викидати з цього складу ЦВК. Я можу з однієї спроби вгадати, хто це буде.

Стосовно законопроектів. У нас реально залишилося два тижні роботи. Так, є два законопроекти, які, на наш погляд, вносять кардинальні зміни, а саме: законопроект, який стосується розвитку фермерських господарств (і те, що нам потрібен день аграрний, це без сумніву), це законопроект 7060, який йде на друге читання, і законопроект 6439, який накінець-то змінить ситуацію з тими 20 районами в Україні, де у високогір'ї абсолютно інші панують закони, які складалися сотнями років, а ми пробуємо їх змінити, наш уклад життя саме через те, що нібито ми не враховуємо ці ключові речі.

Але у той же час ми бачимо законопроекти відверто лобістські. 6428, який знову вноситься і який підкреслює, що уряд відмовляється від управління державним сектором економіки. Ну, як може уряд сам відмовлятися від затвердження фінансових планів? Як може уряд сам відмовлятися від призначення керівників підприємств державного сектору економіки? Як уряд може взагалі уникати будь-якої відповідальності по тому сектору, за який він прямо несе відповідальність? Я вважаю, цей законопроект не може розглядатися, він вже тричі розглядався, був провалений, його знову ставлять на цей тиждень.

І друге питання – це питання створення чергового органу по боротьбі із злочинністю.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. Я маю на увазі черговий орган, при тому, що ми так і не завершили створення ДБР, ми будемо створювати Національне бюро фінансової безпеки. Вчитайтесь у повноваження, які є у законопроекті. Та це повноваження, які набагато більші, ніж у НАБУ, САП, у органу, який існував до цього органу в податковій. І ми пробуємо знову і знову навантаження робити на бізнес. Саме тому треба переглянути у цьому плані…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, слово попросила Уповноважений з прав людини. І у зв'язку з тим, що ми останній період маємо неймовірно складні перемови щодо визволення наших заручників, я надаю дві хвилини для виступу Денісовій Людмилі Леонтіївні.

Будь ласка, пані Людмило. Включіть мікрофон. Включений. Будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Шановні присутні! Після домовленостей, які були досягнуті між президентами двох держав: між Президентом України Петром Порошенко та Президентом Російської Федерації, я відправила всі необхідні документи для реалізації таких домовленостей до Російської Федерації, а саме до Уповноваженого з прав людини Російської Федерації пані Москалькової, до всіх причетних до цього органів, і виїхала до Російської Федерації, до міста Москва для того, щоб реалізувати ці домовленості.

Змушена констатувати, що домовленості були порушені саме Російською Федерацією, жодного нашого хлопця, до жодного не пустили, і я думаю, що ви стежили за моїми переміщеннями, були і прийняті рішення судів місцевих, наприклад, Московського міського суду, до Романа Сущенка вони не пропустили, вони потім змінили своє рішення. Була узгоджена моя поїздка до Карпюка, я приїхала – не пустили. Потім, ви знаєте, що я два рази була в Лабитнангі під воротами, де тримається Олег Сенцов. Але нічого цього не відбулося, вони придумували якісь інші докази того, що я не можу потрапити до них або я не громадянка Російської Федерації, або ще хтось. Але ключова мета моєї поїздки була в тому, щоб переконати всіх наших політв'язнів, що ми за них боремося. І, я думаю, що вона була досягнута, тому що я знаю повідомлення наших громадян, які тримаються в тюрмах Російської Федерації та в Криму, що вони це чують. Ми боремося за них і поборемо.

Я хотіла перевірити все, як вони тримаються, їх умови тримання, як надається їм медична…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. Будь ласка, говоріть.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую дуже.

Я продовжую роботу щодо створення "дорожньої карти". Ви знаєте, що вони говорили про якісь меморандуми, якісь графіки, які, починаючи, наприклад, з серпня, а, може, з вересня почнемо відвідувати наших громадян. У нас голодують чотири. Якщо вони забули про це, то ми про це не забули, і тому ми будемо намагатись це зробити терміново. Щоб був повний доступ

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 3 хвилини Людмилі.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Щоб все ж таки до всіх допустили, як і обіцяв Президент Російської Федерації, що він безперешкодно, в повному обсязі надасть мені можливість всіх відвідати, але цього не відбулося. Ми пропонуємо і будемо наголошувати тільки про те, що допуск пані Москалькової до громадян, яких вони хочуть відвідати, буде на основі дзеркальності, синхронності та взаємності, по-іншому ніяк не може бути.

Продовжую вимагати цього безперешкодного мені доступу. Сьогодні під час зустрічі із послами Європейського Союзу, і дякую парламенту, що надали мені таку можливість, що я з ними зустрінусь і зможу їх проінформувати, що саме зараз відбувається в Російській Федерації та в Криму щодо наших громадян. Разом з Уповноваженим Президента в Мінській групі Іриною Геращенко ми зустрінемось з Комісаром по правам людини в Раді Європи, де проінформуємо її, що зараз там відбувається. І я буду їй пропонувати, щоб разом поїхати до Олега Сенцова, до Володі Балуха, до Клиха, до Куку нашого, який голодує вже в Ростові. І тому разом давайте зробимо це. І будемо подалі працювати в тісній співпраці з пані Іриною Геращенко щодо питань звільнення заручників.

І теж дякую парламентській делегації в ПАРЄ, яка прийняла дуже і дуже змістовну таку резолюцію, яка дуже важлива на минулому тижні. І звертаюсь до всіх наших народних депутатів, які є представниками в Парламентській Асамблеї ОБСЄ, яка теж буде на наступному тижні, будь ласка, прохання таке: теж подібну резолюцію або звернення зробіть, будь ласка. Працюємо далі.

Слава Україні!

 

ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо, пані Людмило.

Ще одну хвилину – Валерій Пацкан, голова Рахункової палати. Будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, Рахунковою палатою було проведено контрольний захід, в народі так названий, "Стіна" щодо облаштування українського кордону. Я обов'язково вас повідомлю, Андрію Володимировичу, про результати цього контрольного заходу, але хотів би вас попросити і звернути увагу. Шановні голови фракцій, у нас в парламенті є законопроект 6777. Це законопроект, який говорить виключно про те, що землі, які знаходяться біля Державного кордону, мають належати українській державі, вони не можуть належати нікому, окрім української громади. Нами досліджено, що ряд земель використовується різними органами, вони є у приватній власності, вони є власністю ОТГ, є неможливість облаштування кордону, це національна безпека.

Андрію Володимировичу, я б попросив вас дати доручення відповідному комітету…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. …і всім головам фракцій попрацювати з цим законопроектом, це допоможе нам захистити наш кордон. Законопроект, я знаю, що давно вже обговорювався в стінах парламенту. Прошу вас, це є наша національна безпека, наша оборона, це стосується як східного, так і західного кордонів нашої держави.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Валерію Васильовичу.

Зараз 2 хвилини Ірина Геращенко, потім Оксана Сироїд, і потім пані Ірина. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я б хотіла підхопити ту тему, яку вже озвучували колеги по парламенту, зокрема саміт Україна-ЄС і саміт Україна-НАТО, який відбудеться у липні, наступного тижня. І проінформувати вас, що за ініціативою Комітету євроінтеграції, закордонних справ, сьогодні відбудеться зустріч керівництва парламенту, представників комітетів, які, в першу чергу, є профільними при виконанні Угоди про асоціацію, з послами країн-членів ЄС.

І також ми підготували проект заяви Верховної Ради України до цього саміту. Я дуже прошу лідерів фракцій доєднатися до цієї заяви, що буде правильно, буде символізувати нашу солідарну позицію щодо виконання Угоди про асоціацію.

Також дуже важливо, що на цю зустріч з послами запрошена Людмила Денісова, яка зможе з перших вуст передати нашим партнерам по Європейському Союзу і особливо по "нормандському формату" все те жахіття, яке відбувається в контексті невиконання Росією не тільки Мінських угод, а і ключових норм міжнародного гуманітарного права.

Я думаю, що всі ми будемо тут єдині в тому, що ми дякуємо пані Людмилі за таку чітку прихильність до гуманітарної важливої місії, підтримати політв'язнів Кремля, надати їм важливий політичний сигнал, що Україна за них бореться, і продовжувати цю роботу.

І я дійсно хочу сказати, що минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла надзвичайно важливу резолюцію, в якій врахувала і попереднє звернення Верховної Ради України щодо звільнення заручників і політв'язнів.

Саме в цій резолюції враховані прізвища, шановні колеги, які ми з вами в нашій заяві свого часу зафіксували як вимогу до Москви: звільнити всіх політв'язнів Кремля і заручників, що утримуються в окупованому Криму.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую, пане Голово! Шановні колеги! Минулого тижня Президент України своїм Указом ввів в дію рішення Національної ради безпеки і оборони, який стосується закупівель у наших міжнародних партнерів озброєнь і техніки.

З одного боку, це дуже добре, звичайно, що нарешті ми на четвертий рік війни хочемо позбутися агентських, так званих, а насправді, корупції і "Укроборонпрому" і "Укрспецекспорту", які заробляють на нас, насправді на наші гроші купуючи у наших міжнародних партнерів техніку і озброєння.

Цим указом Секретар РНБО дає доручення уряду розробити законопроект. Мушу, можливо, розчарувати, а, може, потішити і Президента, і Секретаря РНБО: законопроект вже зареєстрований, є в парламенті, розроблений представниками різних фракцій, його номер 8448. Можна об'єднатися і цього тижня його залюбки проголосувати, про включення до порядку денного, і про те, щоб його прийняти в цілому. Це, наприклад, допоможе нам нарешті розконсервувати і доправити до Міністерства оброни два катери класу "Айленд", які вже майже рік знаходяться у порту Балтімору.

Але я ще хотіла кілька слів сказати про цей указ в контексті змін до Конституції. З одного боку, добра ця ідея, але, з іншого боку, якими методами це робиться? Указ сам по собі є цілком неконституційний, адже Секретар РНБО, який взагалі не має жодного затвердження парламентом, намагається керувати українським урядом, якого уповноважив на свої дії парламент.

Так от, це в контексті тих всіх намірів стосовно змін до Конституції. Зміни до Конституції треба робити "чистими руками" і "чистими" намірами, а інакше буде, якщо "нечисті руки", то будемо мати зміни до Конституції з особливим статусом, а якщо "нечисті" наміри, то будемо мати судову реформу без реформи. Тому давайте спочатку виконаємо те, що в нас є, а...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Луценко Ірина Степанівна представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, дуже приємно чути від опозиції про те, що нас закликають виконати те, що ми вже прийняли. В контексті цього, ловлячи мою колегу за її останні слова, хочу зазначити, що 19 червня Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Основному Закону України запропонований, ініційований Президентом України законопроект 7203 щодо внесення змін до Конституції України щодо скасування депутатської недоторканності. Давайте нашими "чистими руками" вже на цій пленарній сесії 226 голосами попередньо погодимо ці зміни і вже на наступній сесії перед суспільством, як кожна фракція, кожна партія, яка ішла у Верховну Раду і обіцяла зняти депутатську недоторканність, нарешті зробимо це заговорене питання. Президент не просто про це говорив – він вніс законопроект. І для того, щоб депутати не боялися, пропонує внести його, який вступить в дію уже для наступної каденції народних депутатів.

Наступне. Давайте пам'ятати про те, що ми знаходимося в стані російської агресії, фактично в стані війни. А тому зміни до Конституції, які пропонуються Верховним Головнокомандувачем, направлені, цей акт направлений буде на збереження і на захист держави. Відповідно Президентом завершуються напрацювання змін до Конституції, де чітко закріпляться стратегічні цілі: курс України на ЄС і НАТО. Вони відповідають нашим національним інтересам і підтримуються більшістю населенням України – понад 60 відсотків населення. Тому Президент як суб'єкт законодавчої ініціативи пропонує долучитися депутатам і направити свої пропозиції стосовно цього питання до Конституційної комісії, яка створена при Президентові України, для того, щоб мати такі об'єднавчі зміни.

Наступне. Глава держави наполягає на тому, щоб депутати нарешті, а ми вже це обговорили і прийняли на профільному комітеті рішення стосовно оновленого складу Центральної виборчої комісії, і всі, хто хотів, депутати, могли прийти, всі, хто хотів з депутатів, могли долучитися до цього процесу. І ми спостерігали дуже активну роботу на профільному комітеті при обговоренні нових представників до Центральної комісії, тому всі діалоги вже відбулися, всі консультації відбулися. Прошу Андрія Володимировича наполягати на тому і винести це питання уже в зал парламенту.

Наступне. Завершилося слідство стосовно збитого Boeing МН17, і Президентом України тільки що підписаний Закон про ратифікацію уже, а на 12 червня поточного року Королівство Нідерланди ратифікувало Угоду з Україною щодо міжнародного правового співробітництва стосовно злочинів, пов'язаних із збитим літаком рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" 17 липня 2014 року.

Я прошу шановних колег, цей законопроект буде внесений, уже сьогодні зареєстрований, винести його на найближче голосування для того, щоб ми спільними зусиллями, а українська прокуратура і наші органи, і Міністерство юстиції активно долучилися до цього процесу для того, щоб ми уже завершили цей процес, визначили злочинців і могли спільними зусиллями їх покарати.

Наступне. Ми говоримо багато про закупівлі міжнародні і внутріукраїнські. Так от, давайте, шановні народні депутати, спільними зусиллями коаліції і опозиції, "чистими руками", як сказала моя колега, проголосуємо за те, щоб включити в порядок денний законопроект 8263 – зміни до Закону "Про публічні закупівлі", які вже за цих декілька років дозволили зекономити українській державі 50 мільярдів гривень, які пішли на відбудову української армії, на допомогу нашим переселенцям, на соціальні питання, на підвищення пенсій, на зарплати вчителям і медикам. І продовжуємо в цьому напрямку напрацьовувати таке законодавство, яке дає хороші результати для українського бюджету.

Наступне. Дуже хотілось би, щоб на цьому пленарному тижні ми розглянути законопроект 7017 – це встановлення кримінальної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону. Ви знаєте, скільки диверсійних груп пробують проникнути в Україну, скільки відбувається вбивств, скільки відбувається різних замінувань, скільки наша Служба безпеки України знаходить

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …схронів зі зброєю. Відповідно, такий закон є необхідним і нагальним на сьогоднішній день.

І на останній приємній ноті хочу завершити свій виступ виступом Вселенського Патріарха в промові після панахиди за спочилим митрополитом Євангелом, який сказав, що важлива справа врегулювання українського церковного питання, тому що це логічно, і ми бажаємо як мати-церква відновлення єдності в Україні

 

ПАРУБІЙ А.В. Ще 30 секунд, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. … розділеного церковного тіла.

Це прекрасні новини, це результативна і наполеглива робота Президента, дипломатичного корпусу, наших бувших президентів. Я думаю, що ці обнадійливі новини і наша з вами спільна постанова і звернення від Верховної Ради ближчим часом дадуть хороші результати.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергію, а я тільки не розумію, коли ви рекомендуєте надати Денісовій 5 хвилин – це нормально, коли даю 30 секунд Ірині Луценко – це ненормально.

 

ВЛАСЕНКО С.В. … Але я скажу про це у своєму виступі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка! Тільки ведіть себе коректно під час проведення сесії!

Зараз Кубів від уряду, Перший віце-прем'єр-міністр України, Міністр економічного розвитку і торгівлі.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Ще раз вітаю усіх присутніх з надзвичайно важливим державним світом – з Днем Конституції України. Принагідно нагадую, що два роки тому підписано Угоду про вільну торгівлю Україна-Канада. Завдяки цій угоді експорт Канади зростає, двосторонній товарообіг Україна-Канада. Декілька цифр.

2017 рік. Експорт українських товарів до Канади зріс на 74,4 відсотка. Зростання продовжується, в 2018 році за чотири місяці зріс на 14 відсотків. При цьому зовнішньо-торгівельний оборот товарів з Канадою в 2017 році збільшився на 42 відсотки, за 4 місяці – на 17,1.

А тепер декілька цифр про український експорт. Перш за все, хочу сказати, що зовнішньо-торгівельний оборот товарів України у січні-квітні 2018 року з січнем-квітнем 2017 року збільшився на 14 відсотків, або на 4 мільярди доларів, і становив 32,3. Обсяг експорту товарів у січні-квітні 2018 року збільшився порівняно з січнем-квітнем 2017 року на 12,8, або на 1,8 мільярда доларів, і склав 15,5 мільярда доларів.

Збільшення обсягів експорту відбулося товарними групами, і хочу їх назвати: продукція металургійного комплексу – на 31,8 відсотка, майже на мільярд доларів; продукція машинобудування – 328 мільйонів, 22,4 відсотка; деревина, паперова маса, вироби з деревини – на 38,5 відсотка, 185,6 мільйона доларів; продукція хімічної галузі і пов'язана в промисловості з нею – 172 мільйони доларів, 26,7 відсотка; промислові товари – 123 мільйони, 23 відсотки; продукція легкої промисловості – майже 80 мільйонів, 24,4 відсотка.

Хочу сказати, що це спільна робота з вами, і це те, що ми досягнули буквально за останніх півтора року.

Минулого тижня в Копенгагені відбувся потужний Другий міжнародний форум щодо реформ в Україні. На форумі зібралися міністри і дипломати, експерти, урядовці з понад 40 країн. Українська делегація отримала чимало позитивних оцінок від Єврокомісара Могеріні, міністрів закордонних справ Великобританії, Канади, Данії щодо цієї роботи, була виконана і виконується урядом на чолі з Прем’єр-міністром Гройсманом спільно з Президентом і парламентом України на шляху перетворення України в сучасну європейську державу.

Також Прем'єр-міністр запропонував міжнародним партнерам забезпечити більш ефективну координацію програм підтримки України, відповідно масштабних перетворень України, які сьогодні здійснюються в непростих умовах. Така допомога мала б означати реальні інвестиції, співрозмірні з тим, що отримують інші країни в процесі трансформації – доступ до дешевих кредитних ресурсів і довготермінових, які дозволили погашати борги, накопичені за попередні всі двадцять, більше двадцяти років, і зменшувати боргове навантаження на Україну. Україні потрібно саме таке реальне партнерство.

В рамках форуму в Копенгагені ми з Христиною Фріланд підписали важливий документ для прозорості в сфері енергетики, який допоможе скористатися прогресивним досвідом Канади у цій сфері. Також конференція дала новий початок якості діалогу з нашими міжнародними партнерами для Уряду України, для Президента України, для Голови Верховної Ради України і всього депутатського корпусу.

Щодо розкладу на цей тиждень, уряд його загалом підтримує. І дякую вам, пане Андрію, співробітникам Апарату, парламенту за врахування наших пропозицій.

Особливо хочу подякувати за Закон "Про валюту", який відправив у минуле застарілі норми тиску на бізнес і зробив валютне регулювання сучасним і прогресивним.

Також просимо поставити у вівторок на включення в порядок денний урядовий законопроект, продовження ініціативи "маски-шоу стоп" 8490. Оскільки того уряд, підготовлено законопроект про боротьбу з контрабандою на митниці, це питання є важливе, ми просимо не відкладати, включити і проголосувати.

Пріоритетом є економічні закони, з топ-35, які оголосив Прем'єр-міністр України.

У вівторок велике прохання ухвалити законопроект 6027-д щодо відновлення кредитування. 7055 – регулювання ринку деривативів. 7373 – персональну відповідальність чиновників, захист бізнесу від неправомірних дій і бездіяльність дозвільних органів.

У четвер – 7270, 7302 – які продовжують дерегуляцію на митниці. Ухвалити законопроекти торгівельного захисту – 8102, 03, 04, 05.

Разом з тим, пане Голово, прохання до вас…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Разом з тим, пане Голово, прохання до вас у разі розгляду профільним комітет поставити на четвер законопроект 8331 щодо корпоративного управління державними банками. Просимо поставити у вівторок для включення 8490 і боротьба з контрабандою на митниці. Велике прохання підтримати законопроекти освіти: 0190, 8046.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Нагадую, що сьогодні голови комітетів розпочинають свої виступи справа від мене.

І першому я надаю слово для виступу Бакуменку Олександру Григоровичу.

 

БАКУМЕНКО О.Г. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Андрію Володимировичу, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що законопроекти 5448-д, 4532, 6527-д, 8121, 7060 та 6049 включені для розгляду в четвер.

Одночасно звертаюсь з проханням включити до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради вкрай важливі євроінтеграційні законопроекти: 8450, який по суті є оновленим і удосконаленим законопроектом 4126-1 про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, що закладено у "дорожню карту" євроінтеграційних законопроектів; 8071 про основні засади державної аграрної політики. І прошу ці законопроекти також включити до порядку розгляду в четвер, 5 липня. Звертаюсь ще також з проханням включити до розгляду в четвер євроінтеграційний законопроект 6673.

Хочу зазначити, що запропоновані аграрним комітетом законопроекти стосуються удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, поінформованості споживачів щодо харчових продуктів, пріоритетів розвитку державної аграрної політики, розвитку цукрової галузі, стимулювання створення розвитку сімейних фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів, а також удосконалення земельного законодавства. Впевнений, що врегулювання на законодавчому рівні питань, які пропонуються до вирішення у запропонованих законопроектах, забезпечать потужний поштовх для подальшого розвитку аграрної галузі.

Звертаюсь до голів депутатських фракцій та груп з проханням підтримати пропозиції щодо включення до порядку денного восьмої сесії законопроектів 8450, 8171, а також прошу підтримати…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Завершили ви? Дякуємо.

Будь ласка, до слова запрошується Василь Амельченко перший заступник голови Комітету з питань бюджету.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, за дорученням голови комітету Андрія Павелка доповідаю, що у проекті розкладу пленарних засідань на цей вівторок законопроекти щодо змін до Бюджетного кодексу підготовлені комітетом та надані відповідні висновки.

Але окремо звертаю увагу, що у червні за підсумками розгляду на засіданні комітету звіту Кабінету Міністрів про виконання Державного бюджету за 2017 рік та звіту Рахункової палати за минулий рік надано відповідні висновки комітету. І таким чином ці документи готові для розгляду Верховною Радою України. Але, на жаль, я їх не бачив в порядку денному.

Тому звертаю увагу керівництва Верховної Ради, я прошу уваги, тому що це вже має системний характер. Я нагадаю, що в минулому році такий звіт аналогічний теж не розглядався Верховною Радою України, хоча відповідний висновок Комітету з питань бюджету був наданий ще у травні минулого року.

Ми створюємо новий Закон "Про Рахункову палату", ми оновлюємо склад Рахункової палати, а таке враження, що ми добровільно відмовляємося від елементів парламентського контролю. Державний бюджет – це кошти платників податків, і як вони ефективно використовуються, мають знати всі платники податків, всі громадяни України. Тому я прошу звернути на це увагу і включити на наступному пленарному тижні звіт Кабінету Міністрів про виконання бюджету за минулий рік.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, до слова запрошується Олена Сотник секретар Комітету з питань євроінтеграції. Будь ласка, пані Олено.

 

СОТНИК О.С. Дякую, пані головуюча.

Знову ми маємо Погоджувальну раду і лише чотири голови фракцій, щоб до них звернулися комітети.

Я хочу наголосити на пріоритетному. В найближчі тижні у нас буде саміт Україна – ЄС, багато хто очікує від нього, звичайно, конкретних перспектив. Але, на превеликий жаль, от сьогодні вже Ірина Геращенко це озвучувала, ми будемо мати зустріч на найвищому рівні з представництвом ЄС, також з Кабінетом Міністрів і Головою Верховної Ради. І бачимо для себе пріоритетним все ж таки визначення секторальних пріоритетів для України і Європейського Союзу, для інтеграції в наступні роки.

І, на нашу думку, першочергово це мають бути економічні питання. Тому я зараз звертаюся до голів комітетів, ваші законопроекти, які є ваших комітетах профільних, включені до "дорожньої карти" виконання Угоди про асоціацію. На сьогоднішній день ця "дорожня карта", на превеликий жаль, лише виконується декількома комітетами, от зокрема аграрний дуже активно виконує і навіть перевиконує ті плани, які були закладені. Тому у мене дуже велике прохання до всіх голів комітетів, будь ласка, зверніть увагу на цю "дорожню карту", Верховна Рада взяла зобов'язання по пріоритетизації цієї "дорожньої карти" і дуже очікується, що саме комітети будуть цьому значно сприяти.

Що ж стосується порядку денного на цей тиждень, то класично в нас вже переносяться декілька ратифікацій, зокрема у співробітництві в військовій сфері. Також додається співробітництво в економічній сфері з Португалією. Мені здається, що тут багато хто зазначав про необхідність економічного зростання, підняття заробітних плат. Так от, давайте трошки сфокусуємося тоді на економічних реальних питаннях і цілком логічно, що це можуть бути питання в тому числі співробітництва…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановна пані Олено! І дякую, що звернули увагу голів комітетів на важливість сьогоднішнього заходу, який відбудеться за ініціативи Комітету євроінтеграції і закордонних справ сьогодні о 14-й годині.

І слово надається Олександру Співаковському першому заступнику голови Комітету з питань науки.

Дякую.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги, по-перше, використовуючи нагоду, хочу подякувати всім своїм колегам, незалежно від політичної сили, і особливо свою фракцію "Блоку Петра Порошенка", за підтримку, теплі слова під час біди, яка сталася з моєю родиною. Я хочу сказати, що найкращою бронею все-таки є теплі слова, які люди, твої друзі дають тобі. Тепер до освітніх. Хочу подякувати простим пожежникам, які все зробили для того, щоб захистити мою родину, мій дім.

Тепер до освітніх справ. Шановні колеги, от риторичне питання дуже просте, от що є ключовою цінністю нашої України? Людина. А що є ключовою цінністю майбутнього нашої країни? Молода людина. Тепер давайте подивимося, чи даємо ми меседжі нашим молодим людям, щоб вони залишалися тут? Ми три місяці не можемо прийняти дві простих постанови: про премії і про стипендії найкращим, найталановитішим вченим нашої країни. Шановні колеги, ну, це просто…

Тому велике прохання, поставлені ці питання на середу одинадцятим, дванадцятим. Я вважаю, що ми повинні знайти момент поставити другим, третім, це технічні питання, але це питання, які даємо молоді сигнал: залишайтеся тут, ми бачимо вас, ми хочемо вас підтримати, ми хочемо мати майбутнє нашої країни.

Наступне – це питання інтелектуальної власності. Шановні колеги, ми прийняли 7466, ми повинні далі приймати закони 4571, 5699 – це законопроекти, які стосуються конструкції захисту і управління інтелектуальної власності в нашій країні. Тому я дуже прошу поставити ці законопроекти, інакше це виглядає, що на нас надавили – ми прийняли 7466, все інше нас не цікавить.

І наступне питання. Я буду просити додатково 30 секунд.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, дайте 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, ми просто повинні зрозуміти, що повинні ми мати системні рушійні сили для того, щоб створювати відповідну потужну інфраструктуру освітньої сфери. Це стосується законопроектів, які пов'язані з управлінням університетами. Це пов'язане з новою моделлю фінансування університетів, і це пов'язане з системою вимірювань наших університетів. Тому 8385 – це той законопроект, який ми повинні поставити…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань запобігання і протидії корупції народного депутата Ігоря Попова. Прошу.

 

ПОПОВ І.В. Шановна Оксано Іванівно! Шановні колеги! Перш за все, я прошу включити до порядку денного сесії та прийняти рішення по проекту Закону про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки (реєстраційний номер 8324).

Сьогодні вже стартувало друге півріччя 2018 року, а у нас не затверджена стратегія, яка повинна була почати свою реалізацію ще півроку тому.

Комітет на своєму засіданні ще в травні розглянув цей законопроект і запропонував повернути його уряду на доопрацювання. Проте лише у повноваженнях Верховної Ради прийняти це рішення і або затвердити цю стратегію. І тоді вже влітку уряд зможе розробити план заходів на виконання цієї стратегії. І таким чином з осені ми почнемо її реалізовувати. Або ж Верховна Рада може повернути уряду цю стратегію, тоді знову ж таки за літні місяці уряд би доопрацював цю стратегію, і наш комітет, і Національне агентство з запобігання корупції підключилося б до доопрацювання, і тоді б ми у вересні отримали оновлену, покращену версію. Але будь-яке рішення прийняти треба, інакше уряд не може далі працювати, і ми не маємо системного документу.

Крім того, хочу проінформувати, що у нас досить туго проходить, на жаль, конкурс по відбору члена комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Ми вже продовжували терміни цього конкурсу, проте ніхто на нього не подається. І тому звертаюсь до колег, якщо ви маєте знайомих громадських активістів, фахівців, які би хотіли оцінити перший рік роботи АРМА (Агентство розшуку менеджменту активів), нехай подаються на конкурс до нашого комітету.

І також прошу Верховну Раду визначитися, коли ми нарешті будемо проводити парламентські слухання на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань інформатизації та зв’язку народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Знаєте, є прислів'я, що цифрова економіка і цифровізація вбиває корупцію. І чому саме так важко йде цифрова економіка в нас у державі?

Сьогодні багато говорить Кабінет Міністрів про черговий виток боротьби з контрабандою. Я погоджуюсь зі своїми колегами: не міліція, не поліція повинна цим займатися, це інтелектуальне рішення… контрабанду… Розвиток економіки потрібно робити інноваційно, інтелектуально - цифровізацією.

Не потрібно ставити на митницях нових поліцейських, потрібно ввести те, що працювало 4-5 років назад. 1,5 мільярда гривень можна заощадити кожного року для бюджету за рахунок введення автоматичної системи реєстрації телефонів, всіх гаджетів по IMEI кодах. Нічого не потрібно для цього робити.

Цифрова акцизна марка, введення. Дуже просто! Це 5 мільярдів гривень на рік мінімум.

Введення прозорого ринку лотерей в Україні з побудовою централізованої системи онлайн-контролю за гравцями дає ще близько 5 мільярдів гривень на рік.

Шановні колеги, я готовий дати 10-15 ІТ-спеціалістів до Кабінету Міністрів України, вони поборють вам контрабанду, поборють вам контрафакт за півтора-два місяці. Всі ці рішення є, всі вони готові. Візьміть і зробіть просто це. Не потрібно робити такі заяви.

Ще раз хочу сказати, навіть у Європарламенті ми говорили, цифровізація вбиває корупцію. Півтора місяці. Я вам дам хлопців з України, які все це зроблять.

І ще одне, ми говоримо про якість зв’язку, зараз дуже багато нарікань на якість зв’язку мобільного, але ті закони…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … ті закони, які дають змогу зробити якісний зв'язок, контролювати мобільних операторів, дати їм можливості для розвитку – це Закон про електронні комунікації – парламентом не голосується, Закон про радіочастотний ресурс, який дає змогу покращити зв'язок, робити його класним, він не реалізується. Тому давайте від слів переходити до діла: цифровізація вбиває корупцію, а ми можемо зробити цифровізацію.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань охорони здоров'я народного депутата Ольгу Богомолець. Прошу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна пані головуюча, шановні колеги, життя і здоров'я людини для нашої країни має бути найвищою цінністю. Тільки за минулий рік українців стало менше на 200 тисяч. Надання медичної допомоги в лікарнях тим людям, які вже захворіли, або які помирають це не вихід з ситуації. Комітет охорони здоров'я разом з профільним міністерством, разом з Міністерством сільського господарства розроблено кардинальний Закон про санітарно-епідемічне благополуччя – законопроект 8464. Я написала звернення на всіх голів фракцій, прошу вас підтримати і включення цього закону і голосування його в першому читанні, тому що прийняття цього законопроекту дозволить зробити харчі, які сьогодні продаються в супермаркетах, і які не є здоровими і не є безпечними, дозволить зробити харчування у нас безпечним.

Законопроект 8464 дозволить знищити ті випадки ботулізму, які в минулому році були… Люди, купуючи в супермаркеті м'ясні або рибні консерви, помирали від ботулізму, вперше за всі роки незалежності у нас було виявлено промисловий ботулізм, і абсолютно неадекватна політика профільного міністерства, відсутність сироваток привели до того, що смертність збільшилась в три рази, і це доведено цифрами.

Тому прошу вас законопроект 8464 про санітарно-епідемічне благополуччя, яке дозволить зробити харчування наших людей безпечними, включити і проголосувати, підтримати в першому читанні.

Наступне.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Надзвичайно важливий законопроект 2820 вже два роки блокується парламентом. Якщо ми приймемо законопроект 2820, який і погоджений європейською спільнотою, і підтримано Комітетом охорони здоров'я, це законопроект, який дозволяє ввести регулювання і зробити так, щоб наші діти не курили цигарки, для того, щоб потім у них не було рака губи, рака гортані, рака легенів. Тому що держава сьогодні не може забезпечити лікування.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань податкової та митної політики народного депутата Ніну Южаніну. Прошу.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, понад півмісяця пройшло з того дня, коли був зареєстрований у Верховній Раді законопроект щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, який покликаний в тому числі вирішити питання з так званими "євробляхами".

Сьогодні ми маємо зареєстрований альтернативний законопроект колегами із "Об'єднання "Самопоміч", серед іншого пропонується відмінити внесок в Пенсійний фонд при реєстрації авто в Україні. Тобто розмитнення "євроблях" провести за рахунок пенсіонерів – ось що запропоновано колегами. З такими підходами ми справді не вирішимо жодного питання. Тому що, напрацьовуючи основний законопроект, ми працювали над тим, щоб не мати значних втрат. А такі ініціативи призведуть до втрат Пенсійного фонду в розмірі 3,3 мільярда та Державного бюджету в розмірі 3 мільярда. Тому я, ми вже дочекалися всіх ініціатив, прошу у вівторок чи в четвер додати в розділ про включення в порядок денний і включити всі законопроекти, які стосуються даної теми, в порядок денний для того, щоб до кінця цієї сесії розглянути в першому читанні.

Друге питання: щодо створення Національного бюро фінансової безпеки. Шановні колеги, за останні тижні якраз нам стало всім відома інформація, яка, можливо, раніше і приховувалася в деякій мірі, щодо того, що з такими злочинами, як контрабанда, як корупція, тільки що колега мій підтвердив, треба боротися сучасними методами – це аналітика і сучасні методи обробки всієї інформації, які дадуть змогу подолати врешті-решт ці економічні злочини, які стали ярмом на шиї Держаного бюджету України.

Тому навіть коли голосували Закон про національну безпеку, треба було відразу передбачити, коли ми забираємо від СБУ і…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …треба було відразу передбачити, а кому ми передаємо ці функції. Ми ж говорили з колегами, що, будь ласка, профільний комітет, розподіліть ці функції, щоб не було це голослівно про те, що відбираємо функції в СБУ, певні функції не передаємо нікому, а про корупцію взагалі питання загубили. А корупцією на митниці хто буде займатися? А корупцією в інших органах виконавчої влади хто буде займатися? Тому на сьогодні абсолютно всім зрозуміло, я вас дуже прошу…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякуємо, шановна пані Ніно.

І до слова запрошується Артур Палатний голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики і спорту.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Доброго дня, шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги. Наш комітет збирається кожного пленарного тижня на своє зібрання. І кожного пленарного тижня ми приймаємо багато дуже важливих для українського суспільства законодавчих актів, законопроектів. Але ж я задаю собі питання, і члени такого мого комітету задають питання, а навіщо ми кожного тижня приймаємо ці законопроекти, якщо вже багато тижнів в порядок денний, на жаль, в прохідну частину не ставиться жодного законопроекту.

Я хочу сказати от що. Багато є у мене сьогодні законодавчих актів, які я хотів би розглянути в цьому залі. Я розумію, що все, що я сьогодні під стенограму озвучу, не поставиться в порядок денний, але хоча би 1-2 законопроекти я дуже прошу поставити в прохідну – я підкреслюю в прохідну частину засідання Верховної Ради: це законопроект 8384. Це законопроект дуже важливий, який для належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям, це 6063-д, який я прошу поставити вже півроку. Це законопроект про фізичну культуру і спорт (8181).

Крім того, прошу розглянути на цьому пленарному тижні законопроект про меценатство. Це дуже важливий законопроект для сфери фізичної культури і спорту. Це 6770 та 6770-1 і пов'язані з ними законопроекти 6771, 6772, 7015, якими передбачені пільги…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте, будь ласка, завершити 30 секунд. Будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Ірино Володимирівно, я дуже прошу хоча б один якийсь блок з цього питання поставити в прохідну частину в порядок денний. І дуже прошу керівників фракцій підтримати ці законопроекти.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний пане Артуре.

І до слова запрошується Михайло Довбенко перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, пані Ірино!

Шановні колеги, враховуючи також прохання уряду, висловлене Першим віце-прем'єр-міністром паном Кубівим, комітет вже завтра розгляне законопроект щодо системи корпоративного управління державних банків (реєстраційний 8331) для підготовки його на повторне перше читання.

Хочу сказати, що з урахуванням важливості законопроекту та нагальності з огляду на міжнародні зобов'язання України пропонуємо передбачити його розгляд у четвер.

Звертаю вашу увагу, що прийняття цього законопроекту є обов'язковою передумовою отримання Україною 800 мільйонів євро макрофінансової допомоги Світового банку.

Друге. На цьому пленарному тижні запланований розгляд декількох законопроектів фінансового спрямування. Зокрема підготовлений комітетом до другого читання проект Закону 6027 про відновлення кредитування, який є другою передумовою згаданої макрофінансової допомоги.

Хочу також на завершення побажати нам злагодженої роботи, щоб ми змогли розглянути законопроект 6677, який стосується запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Адже прийняття цього законопроекту є нашим зобов'язанням перед українцями. І хочу сказати, що вже з 1 січня 2019 року ми маємо запустити цю систему в роботу. Ось чому хочу, щоб ми цього досягли.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний колего.

І зараз запрошується до слова Ярослав Дубневич, голова Комітету з питань транспорту.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановна Ірино Володимирівно, шановні народні депутати, від імені комітету наполегливо прошу включити до порядку денного законопроект про залізничний транспорт (№ 7316), який є одним з ключових у галузі та передбачає: реформування залізничного транспорту відповідно до вимог законодавства ЄС; впровадження нової моделі ринку залізничних перевезень та нового рівня безпеки руху.

Шановні колеги, цей законопроект має бути розглянутий як найшвидше. Всім відома критична ситуація, що склалася на УЗ. Наш комітет не раз вже наголошував на цьому. Було проведене засідання, присвячене ситуації на "Укрзалізниці". За його результатами комітет дав негативну оцінку діяльності керівництва ПАТ УЗ та відповідні рекомендації. Свою стурбованість висловили також і бізнес, і представники об'єднаних галузей, бізнес-об'єднань, звернулись з відповідним листом до Прем'єр-міністра з проханням вплинути на колапс, що є на "Укрзалізниці", та дати оцінку діяльності керівництву ПАТ "Укрзалізниця" у присутності представників найбільших галузевих об'єднань. Вже півтора місяця, як він підтриманий, законопроект 7316, підтриманий Комітетом з питань транспорту. І я прошу його включити у порядок денний на четвер, 5 липня.

А також прошу як співавтор підняти до прохідного списку порядку денного законопроект 7387, це важливий і необхідний законопроект, який також не вперше вноситься у сесійну залу. Проект закону передбачає наближення національного законодавства до європейських вимог, зокрема до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів.

Також вкотре прошу включити до прохідного списку законопроект 6007щодо передачі майна до державної та комунальної власності. Прийняття цього законопроекту дозволить, по-перше, запобігти знищенню державного майна та вирішити проблему нехватки дитячих дошкільних…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. … навчальних закладів у країні. У свою чергу зміна відомчої приналежності автошляхів сприятиме

Фрг__07674*001*040<12:41:48><БорщІ.І>

належному утриманню доріг та забезпечення безпеки дорожнього руху, буде заощаджено кошти Держбюджету на ремонти доріг.

Андрію Володимировичу, прошу вас законопроект 7316 про залізничний транспорт включити до порядку денного на четвер, і в прохідний список поставити цих два важливих законопроекти: 7316 і 7387 щодо перевезення…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ярославе, ви ж знаєте, що ми плануємо наші блоки на нарадах голів комітетів. І ми спланували на цей тиждень і ЦВК, і блок інформаційної політики, і блок аграрної політики. Якщо ваших законів є так багато, давайте, можливо, їх на другий тиждень їх поставимо, а за вами вже буде зібрати необхідні голоси для цього. Дякую вам.

Будь ласка, Каплін Сергій Миколайович.

 

КАПЛІН С.М. З 1 липня наші пенсіонери отримали начебто підвищення пенсій. Цифри вражають: 16 гривень, 18 гривень, 61 гривня, плюс 7 гривень пенсіонерам-донорам. Це є наругою і приниженням звичайного українського пенсіонера, за рахунок якого виживала всі 27 років країна.

Комітет вважає неприпустимим подальшу політику фактично соціально геноциду. Шановні колеги, прошу тиші! Коли мова йде про пенсії, ви маєте завмирати, а не галдіти.

Ми звертаємо увагу уряду, присутнього тут Першого віце?прем'єр?міністра на необхідність перегляду, в принципі, стратегії збільшення пенсій та збільшення заробітної плати. Ми не можемо більше кидати перед виборами ті час від часу кістки українським пенсіонерам і маємо кардинальним чином змінювати пенсійну політику і дати нашим пенсіонерам дійсно адекватний рівень пенсійного забезпечення.

Так само ми звертаємо увагу на серйозні проблеми з переоформленням субсидій. Біля половини українців, які мають сьогодні право на субсидію будуть позбавлені такого права через постанову Кабінету Міністрів України. Комітет вже направив свої пропозиції щодо перегляду змісту такої постанови. Ми бачимо можливості, аби дати нашим пенсіонерам, дати простим громадянам, домогосподарствам можливість для отримання повторно субсидії і відповідно соціального захисту.

Так само, шановний пане Голово, я звертаю увагу вашу на необхідності поставити в прохідну частину законопроект 6677. Ми провели відповідні консультації із Світовим банком…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. …з окремими фракціями, у нас є розуміння, і хоча в першому читанні ми маємо його прийняти, виконавши норму, за яку було проголосовано при прийнятті пенсійної реформи.

Так само хочу наголосити, що Комітети з питань соціальної політики і охорони здоров'я у середу проводять спільне засідання, і ми просимо Першого віце-прем'єр-міністра гарантувати явку Міністра охорони здоров'я Супрун. Це два профільних комітети, будуть розглядатися…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Щороку Україна втрачає мільярди доларів США, в кілька разів більші, ніж кредити МВФ, на які "молиться" нинішня влада, втрачає через контрабанду на митниці. Це конкретні схеми, це конкретні компанії, які цим займаються. Тільки контрабанда лісу за останні 5 років більше, ніж мільярд доларів США. Уявіть собі, який масштаб! Тому треба першочергово в парламенті прийняти Закон про криміналізацію контрабанди лісу-кругляку (5495), він готовий до другого читання. Жорстка відповідальність, перекрити контрабандні схеми.

Кричущі факти, подивіться митну статистику України. До Європи ліс-кругляк не експортується, бо це заборонено, згідно закону, а європейська митниця показує імпорт лісу-кругляку з України майже 500 тисяч тонн, уявіть собі, що це таке. Це контрабанда, це під виглядом дров вивозять український ліс-кругляк, разом з ним виїжджають робочі місця, разом з ним їдуть талановиті і працьовиті українці, які не знаходять роботи вдома. Треба перекривати цю ганебну контрабанду по всіх товарних групах, і ми самі через кілька років зможемо кредитувати Міжнародний валютний фонд.

На цей тиждень пропоную також поставити законопроекти 5495, я назвав, 7123 – важливий законопроект про стандартизацію, це доступ українських промисловців до європейських ринків. Це законопроект 2216а (урядовий) про технологічні парки, який вже півтора року чекає свого розгляду в парламенті.

Крім того, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, пропоную наступного тижня зробити день промислового розвитку і розглянути ключові, без перебільшення, ключові за цю каденцію промислові законопроекти в другому читанні: індустріальні парки, інвестиційні стимули для нових виробництв, підвищення заробітної платні, доходів…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Індустріальні парки, які дозволять створити сотні тисяч робочих місць в Україні. Залучити мільярди доларів США приватних інвестицій, а не кредитів МВФ в українську економіку.

І прийняти в цілому Закон "Купуй українське, плати українцям", щоб національний виробник отримав перевагу при державних закупівлях, так як це працює в Сполучених Штатах Америки, так як це працює в Європі. В США цей закон "Купуй американське" діє з 1933 року. Прийшов час…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово! Комітет з прав людини висловлює своє задоволення з приводу включення до порядку денного на четвер, 5 липня, розгляду в другому читанні законопроекту 5435 про правовий статус осіб зниклих безвісти.

За чотири роки війни і за даними Міжнародного комітету Червоного Хреста зникло понад півтори тисячі людей. Майже тисяча не ідентифікованих тіл все ще знаходиться, частина в моргах, частина захоронена, невідомо хто це.

На нашу думку, прийняття в другому читанні в цілому цього законопроекту відповідатиме базовим засадам і принципам міжнародного гуманітарного права – це борг України. Створюються відповідні інституційні зміни, і ми сподіваємося, що сім'ї осіб зниклих безвісти зможуть отримати відповіді на питання, які не дають засинати їм кожної ночі, набагато швидше, ніж це є зараз.

Натомість Комітет з прав людини висловлює своє обурення, що в черговий раз не включений до порядку денного, а я 15-й раз вже, пане Голово, в 15-й раз, як голова комітету, від імені комітету порушую це питання, не включений до порядку денного законопроект 6692 про виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам громадянам України, які знаходяться в зоні конфлікту. Порушується грубо стаття 46 Конституції України. Ми чули помпезні, але, на жаль, пусті поздоровлення з черговою річницею Конституції України. І чим більше голосно і помпезно звучать ці поздоровлення громадянам України. Тим більшим є розрив між словом і ділом.

Те ж саме стосується законопроекту 6240 про виборчі права переселенців.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. На переконання комітету, той факт, що таким чином порушуються як політичні права, виборчі права вимушених переселенців, законопроект 6240 знову не розглядається і знову не включений. Соціальні права вимушених переселенців, законопроект 6692 – це свідчить про те, що, на жаль, у нас продовжується пряма і непряма дискримінація окремих громадян України.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бондар Михайло Леонтійович.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я зверну увагу на деякі питання розвитку паливно-енергетичного комплексу. Насамперед я надіюсь, якщо би включили в порядок денний і великий шанс має пройти законопроект 6229 про забезпечення прозорості у видобувних галузях. Я думаю, що це потрібно, щоб наші люди бачили, як наші надра добуваються, в якій кількості і як вони потім реалізовуються.

Також 3131 – щодо вирішення соціальних питань працівників найкрупніших енергетичних підприємств НАК "Енергоатом" та "Укренерго".

Також 7390 – щодо вирішення проблем із заборгованістю по заробітній платі працівників електророзподільних підприємств.

І ще один законопроект, який вже сьогодні піднімали колеги в цьому залі – це 8362 – про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" щодо належного фінансування забезпечення державного сектору вугільної галузі, які ініційовані представниками різних політичних партій та фракцій. На жаль, законопроекту немає в порядку денному, тому що бюджетний комітет ще поки його не розглянув. Я от якраз хочу звернутися до колег з бюджетного комітету, і в середу, коли вони будуть збиратися, розглянути цей законопроект і на четвер винести його в сесійну залу. І закликаю якраз лідерів усіх фракцій підняти це питання на зустрічі з своїми колегами і все-таки проголосувати в четвер цей законопроект. Це дуже потрібно для шахтарів: для модернізації шахт у подальшому для забезпечення шахтарів заробітною платнею, тому що …

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР М.Л. … в першу чергу, цим законопроектом пропонується придбання обладнання для очисних і прохідницьких вибоїв, а також забезпечення Фонду оплати праці. Якщо ми не приймемо цей закон, відповідно не модернізуємо наші державні вугледобувні підприємства, і кожний рік буде виникати питання все-таки про дотацію цих підприємств. А так ми їм можливість заробляти самим на себе.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 Вінник Іван.

 

ВІННИК І.Ю. Доброго ранку, шановні колеги. Я хотів би розпочати свій виступ з приводу заяви, яку зробила пані віце-спікер: в контексті лібералізації державного регулювання товарів подвійного використання, військового використання, щодо їх міжнародної передачі.

Справа в тім, що відповідний анонс був зроблений Секретарем Ради національної безпеки та оборони на черговому дев'ятому Національно-експертному форумі, який відбувся 7 червня. Одразу після цього пані Сироїд і колеги зареєстрували відповідний законопроект. Тому, коли пані Сироїд звертається до Олександра Турчинова з пропозицією, перед тим, як робити заяву, треба подивитися, які там законопроекти нібито Верховна Рада пореєструвала. Я стверджую, що ця заява є неправдива, некоректна і маніпулятивна, тому що законопроект з'явився після відповідної заяви, яка була зроблена на відповідному форумі. Але це таке…

Що стосується питання лібералізації передачі товарів подвійного військового призначення, Кабінет Міністрів над цим працює доволі довго, вже з травня відповідний проект проходить внутрішньовідомче погодження і незабаром буде зареєстрований.

Якщо порівнювати з проектом 8448, який анонсувала шановна пані віце-спікер, то, власне, він не врегульовує в повному обсязі проблематику, яка існує, яка потребує, в тому числі, внесення змін у Господарський кодекс, відповідні зміни в постанови Кабінету Міністрів, це буде зроблено.

Що стосується роботи комітету, на цьому тижні комітет розгляне законопроект 6688 щодо встановлення ефективного механізму протидії кібератакам, щодо протидії загрозам інформаційній безпеці нашій країні, тому що нам дійсно треба впровадити дієві примусові механізми закриття відповідних серверів, які здійснюють кібератаки на інформаційну чи кіберінфраструктуру нашої країни з метою вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів. Це те, що …

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. Це те, що у публічному отримало критику про нібито позасудове закриття ЗМІ. Це повна брехня, тому що дієслово "закриття" ви в цьому проекті навіть не знайдете. Це саме стосується іменника "засоби масової інформації" чи будь-яких їхніх словосполучень. Мова йде просто про дієві механізми захисту нашої інфраструктури.

Хочу нагадати, що зараз кіберполіція звітує про загрозу атаки на енергетичну інфраструктуру нашої країни, тому країні потрібен дієвий механізм порядку кримінального провадження, примусових дій…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Іване, я сподіваюсь, що Закон про лібералізацію буде ще поданий до завершення сесії. Я сподіваюсь. Дуже добре, щоб ми могли мати шанс хоча би в першому читанні його прийняти.

І я нагадую запитання, яке я вже піднімав неодноразово із керівником робочої групи, і з головою комітету: Закон про розмінування. Ми вже його переносимо кілька сесій, ми вже дали багато міжнародних обіцянок, створена робоча група, були напрацювання! Я не розумію! Я не розумію, чому цей… (Шум у залі) Розмінування! Я не розумію… (Шум у залі)

Тоді я дуже прошу, якщо ви готові внести, внесіть його сьогодні, і ми його поставимо у порядок денний цього тижня. Це було б ідеально, щоб ми цього тижня вже змогли його прийняти хоча б у першому читанні. Це буде хороший сигнал, пане Іване, і ви знаєте це.

Дякую дуже вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні керівники фракцій! Дуже вас прошу на цьому тижні поставити в порядок денний повторне перше читання законопроекту 8266 про культурний фонд. Ми його, на жаль, не змогли прийняти. Сьогодні в нас засідання комітету і він буде готовий чи на вівторок, чи на четвер, тому що нам треба розблокувати фінансування і підтримку української культури.

Крім того, на прохання колеги Сюмар просив би підтримати законопроекти 8114 і 7291, які вже стоять в першому читанні на вівторок, які стосуються підтримки журналістів і засобів масової інформації Донецької та Луганської областей, а також мораторію на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України і періодичних регіональних місцевих видань на території Донецької та Луганської областей. Це проект колеги Сюмар. Справа в тому, що, як вже неодноразово звучало в цьому залі, ми справді маємо катастрофічну ситуацію із доставкою україномовної преси. А на фоні роздержавлення, яке відбувається зараз, і гібридної війни ми фактично знищуємо один із способів комунікації з українцями із нашим населенням. Дуже просив би підтримати ці законопроекти.

Просив би також поставити для включення в порядок денний законопроект за моїм авторством 8494 про прозорість фінансування медіа. І розглянути законопроект, який підтриманий комітетом, 6762 про прозорість власності медіа, це зміни до чинного законопроекту. Ми багато говоримо про гібридну війну, про те, що ті чи інші проросійські олігархи купують медіа, але самі нічого не робимо, щоб це стало неможливим. Такі законопроекти забезпечили б і національний, і інформаційний суверенітет України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Миколо, але, якщо це стосується особливо засобів масової інформації, то Вікторія може у свій блок поставити, Сюмар може запропонувати в своєму блоці той закон, який стосується, власне, медіа. Так що, переговоріть з нею. Якщо буде пропозиція комітету, ми зможемо в її блок поставити і розглянути.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Але один з проектів – це включення в порядок денний, щоб його

 

ПАРУБІЙ А.В. А, лишень включення в порядок денний?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре. Дякую вам.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! На середу, дійсно, стоїть 5 ратифікацій. Прошу додати туди ще одну – 0170. Це проект Закону про ратифікацію Торгової угоди між урядом України та Королівством Таїланд. Вже давно треба було би це зробити, тому прошу також її включити.

Також, колеги, я хотіла би сказати, що на минулому тижні ми разом із урядом України були в Копенгагені на конференції з підтримки реформ в Україні, де брали участь в різних сесіях, панельних дискусіях, зокрема порушували питання "Північного потоку-2" і важливості для України недопущення будівництва.

Також, колеги, дуже важливо, коли ми говоримо про міжнародні інвестиції в Україну, не лише про кредити чи чергові… допомога у вигляді 1 мільярди з тими умовами, які ставить Європейський Союз, які складно буде Україні виконати, і в результаті ми матимемо ситуацію, як із 600 мільйонами євро, які в минулому році макрофінансової допомоги ми так і не отримали. Натомість ми чітко говоримо, що за ці роки незалежності Україну рятують саме міжнародні грошові перекази українців з-за кордону. Якщо подивитися 2017 рік, то це 9,3 мільярда доларів, або 8,4 відсотка ВВП в порівнянні з 1,7 мільярда прямих іноземних інвестицій в 2017 році і весь транш МВФ 8,4 з 2014-го по сьогоднішній. Тому фактично напередодні важливих самітів, який відбудеться в Брюсселі і саміт Україна-ЄС (ХХ ювілейний), і саміт НАТО, ми повинні чітко десь зрозуміти, що ми можемо розраховувати, в першу чергу, на самих себе, продовжувати реформи.

І хотіла б також відзначити напередодні зустрічі Трампа із Путіним нам надзвичайно важливо Україні продовжувати ті реформи, які є. І я думаю, що візит спікера нашого парламенту із спікерами Грузії, Молдови…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. … у Вашингтон, він якраз підкреслив важливість того, що з тими акцентами, що коли міжнародна спільнота не вимагала деокупації Молдови для того, щоб Росія забрала свої війська, потім ми побачили Грузію, потім ми побачили Україну. Тому я вважаю, що це був достатньо успішний візит із акцентами на важливості деокуповувати всі три країни, щоб російські війська залишили. Тому будемо продовжувати надалі парламентську дипломатію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу. Шановні колеги, під кінець сесії, як завжди, ми традиційно вже довгі роки чистимо свої сейфи так, щоб подивитись, що там залишилось, що ні. Так от, ми трошки почистили в комітеті, Андрію Володимировичу, і з'ясували, що 26 січня 2016 року був прийнятий, з урахуванням пропозицій Президента, Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері" (№ 1793), автори: пан Герасимов, пані Сотник, пан Логвинський.

Зазначеним законом встановлюється кримінальна відповідальність за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності виготовлення, виробництва і так далі. Андрію Володимировичу, два з половиною року – закону немає, але він підписаний і направлений, заблокований постановою. І на сьогоднішній день ця постанова вже 2 роки і 4 місяці…

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо можна, ще раз номер, пане Андрію.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. 1793, он пан Герасимов вам розкаже про цей законопроект, він дуже добре знає. Я звертався до вас вісім раз, от, у мене вся пошта і вся справа. Я її можу вам передати з листами.

Наступне, колеги. Ну, я не знаю, може, підпише вже Президент законопроект, Закон щодо статуту Національної поліції. Ну, хотілося б, щоб трошки хлопці вже почали працювати по статуту. Тому що, знаєте: "Живи по уставу – завоюешь честь и славу".

На жаль, у Президента 3 місяці вже законопроект, з 15 березня, з 15 березня не підписаний. Теж незрозуміла ситуація. 94 стаття Конституції не працює.

Ну, і останнє. 8 законопроектів ми подали, жодного немає у нас в порядку денному. Ну, немає, напевно, сенсу вже перед канікулами і напрягатись…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. хоча я вважаю, що виступати тут повинні ті спочатку, які в списках є передовиками. Маю на увазі, ви ж там готуєте якісь списки хто що готує і де хто знаходиться, на якій позиції. Хоча голів комітетів тут не дуже багато.

Да, і контрабандистам, тим, хто хоче боротись з контрабандою і не знає як, я хочу сказати, що у всій Європі немає відповідальності кримінальної за економічні злочини, тільки в Росії і в Білорусії, і в странах СНД. Тому, будь ласка, вам "флаг в руки" і наповнюйтевати тюрми тими, хто… ніколи не буде знати, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, я тут у неділю перечитував Закон "Про Регламент Верховної Ради" (є у мене таке хобі), і ви знаєте, натрапив на статтю 73 і главу 14, що таке "Погоджувальна рада". Так от, до складу Погоджувальної ради входять керівники груп і фракцій, ну, Голова, Перший заступник і заступники Голови Верховної Ради, голови депутатських фракцій з правом ухвального голосу і голови комітетів з правом дорадчого голосу. Ніякий представник Президента не входить до складу Погоджувальної ради. Він відповідно до частини п'ятої лише може бути присутній як представник суб'єкту права законодавчої ініціативи і не має права взагалі виступати тут, я вже не говорю, з регламентом, рівним представникам фракцій.

Замість того, щоб тут слухати пропагандистські кричалки, нам би займатися нормальною роботою. А замість цього ми 3 роки не можемо прийняти Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування". І знову його немає у порядку денному. Реєстраційний номер 8369. Три роки! Парламент вже голосував його двічі. А Президент, про якого нам тут розказують, що він великий реінтегратор, децентралізатор, він блокував прийняття цього рішення, що призводить до проблем, системних проблем у роботі органів місцевого самоврядування. Так от, нам би краще замість того, щоб слухати невідомого представника невідомого Президента, приймати рішення відповідальні у цьому парламенті.

До речі, я погоджуюсь з колегою Кожем'якіним щодо порушення Президентом Конституції у частині непідписання вчасно законів, які приймає Верховна Рада. Я з цього приводу, до речі, запит подав до Адміністрації Президента, так вони в порушення Конституції не надали мені відповідь на це питання. Коли і як Президент… Чому Президент не підписує у 15-денний термін закони, які ми приймаємо? У нас є закони, які не приймаються, не підписуються по 50-60 днів і так далі.

До речі, у нас… Я буду просити два…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я буду просити два рази по 30 секунд, як це давалося представнику Президента.

Так от, у нас у порядку денному знов-таки є величезна кількість питань технічного характеру, пов'язаних із роботою органів місцевого самоврядування. Це і питання перейменувань, ну, абсолютно технічне питання. Давайте його поставимо першим, там, чи одразу після ЦВК в четвер, проголосуємо і забудемо про це. Ну, громади роками стоять і просять на колінах Верховну Раду перейменувати свої села.

І така сама ситуація зі зміною…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Сергію, я нагадаю вам: я кілька раз ставив і перейменування, і дочасні вибори. Ми можемо ще раз спробувати, бо я є за тим, бо розумію, що це є обов'язок Верховної Ради України це робити. Давайте, можливо, ми зробимо так само, як домовлялись попереднього разу: я поставлю рейтингове, хто за те, щоб ми перейшли до розгляду. Ну, бо я насправді не розумію, не розумію чому дочасні вибори, які комітет вибрав, неконфліктніскільки? 45 питань, чи 50 питань…

 

ВЛАСЕНКО С.В. То перейменування давайте спершу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, давайте я у вівторок поставлю ті питання, якщо буде загальне розуміння залу, ми без обговорення, ну, як без обговорення, маю на увазі, коротке обговорення, щоб ми їх могли прийняти. Це, справді, є… У нас реформа, у нас є дві ночі.

Отже, колеги, і наступне. Закон про місцеве самоврядування служби в органах. Ну, ви знаєте мою позицію, пане Сергію. Дивіться, він зараз є в етапі включення в порядок денний сесії. Давайте ми цього тижня включимо в порядок денний сесії, а потім спільно з вами порадимось чи нам краще його ставити ще влітку наступного тижня по кількості людей, чи вже з весни. Але давайте цього тижня ми його проголосуємо включення в порядок денний сесії, і це вже нам дасть більше підстав як діяти далі по цьому закону.

 

ВЛАСЕНКО С.В. 10 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд Власенку.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Андрію Володимировичу, перевибори – це питання політичне, зміна нас – це питання людей. Тому давайте це розділимо. І зміну назв поставимо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергію, повірте…

Отже, колеги, у вівторок по перейменуванню… Голови фракцій! Голови, давайте перейменування у вівторок спробуємо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Треба порадитись.

 

ПАРУБІЙ А.В. Порадьтесь, сьогодні ж фракції у всіх будуть. Порадьтесь, і завтра… Я поставлю трішки далі, і ми перед внесенням побачимо, чи є голоси. Домовились.

Отже, Сташук Віталій Филимонович.

 

СТАШУК В.Ф. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Нашим розкладом передбачено розгляд двох законопроектів, підготовлених комітетом. Це 8015 стосовно інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлювальної енергетики і 6424 стосовно змін до Житлового кодексу.

Але я хотів би звернути увагу і колег, і представників уряду на законопроект, який, на жаль, поки що не потрапляє в сесійну залу в силу різних причин – це законопроект № 7083. Про що йде мова? Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водовідведення і водопостачання за спожиті енергоносії. Це надзвичайно важливий закон, якщо ми не встигнемо вплинути на ситуацію з заборгованістю в системі ЖКП, то початок опалювального сезону може видатись дуже проблемним для нашої країни. І я пропоную і представникам уряду спільно з керівництвом парламенту визначитись, в який спосіб цю проблему можна буде вирішувати. Якщо не 7083, можливо, альтернативний проект буде від уряду, але цю проблему, це питання, потрібно починати розглядати вже зараз.

Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, п'ять депутатів записалось. Я дуже прошу максимально коротко і лаконічно, я не буду додавати часу, намагайтесь в цю хвилину ввійти під час виступів.

Івченко Вадим Євгенович, будь ласка.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, 1 липня почали діяти нові стандарти якості молока. Якщо коротко сказати, то селяни першими відчують зниження закупівельних цін на молоко другого сорту, про це сказав колега Сергій Власенко. Я вкотре наполягаю і прошу вас, Андрію Володимировичу, законопроект 6490-д, зміни до Податкового кодексу, ми вже остаточно сформуємо законодавчу базу для сімейних фермерських господарств. За даними ФАУ 83 відсотки тваринництва і 51 відсоток рослинництва саме в сімейних фермах виробляється. Давайте, будь ласка, не будемо робити так, що у нас 4,5 мільйона одноосібних господарств без статусу товаровиробника, вони не наповнюють бюджети і відповідно не мають пенсій. Це перше.

Друге. Законопроект 7060 це зміни до Земельного кодексу, повністю припинить корупційну складову, роздача земельних ділянок безоплатно, і друге, дасть отримувати землю тим…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ІВЧЕНКО В.Є. …хто буде створювати сімейну ферму.

І нарешті хочу підтримати колегу Власенка. 94 стаття Конституції не працює, 7403-2…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, я звертаю вашу увагу на законопроект 1793, про який сьогодні вже тут говорилося. 1793, Андрію Володимировичу, по якому ви мені надали письмову відповідь про те, що 2,5 року тому ми ухвалили цей закон, який дає можливість притягати до кримінальної відповідальності всіх тих корупціонерів і осіб, які продають армії, нашим Збройним Силам неякісну техніку, неякісне обладнання, з порушенням регламентів і всього іншого. І до цього часу цей законопроект є непідписаний вами, тому що пан Вінник, Іван Вінник від БПП, якимось дивним способом його заблокував цією постановою, яка чомусь не ставиться на голосування, щоб розблокувати підписання цього законопроекту, а цей законопроект 2,5 року висить.

Тому, Андрію Володимировичу, ви мені написали, що ви дали доручення комітету профільному, щоб він розібрався. Та не потрібно ніякому комітету, я вимагаю поставити на голосування цю постанову, розблокувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Арешонков, "Воля народу".

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановний пане головуючий, шановні колеги, прошу найближчим часом винести на розгляд сесійної зали законопроекти, які пов'язані із забезпеченням соціальних прав і гарантій чорнобильців, громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС законопроекти 4442, 6230. Мова йде про пенсійне забезпечення чорнобильців, організація дитячого харчування, є погодження уряду, віце-прем'єр-міністр Розенко на минулому тижні це підтвердив. Мене дивує позиція окремих політиків, які вважають безпідставними вимоги чорнобильців. Скажіть мені, 600 сімей тільки в одному Овруцькому районі Житомирського області до цього часу не отримали компенсацію за здане житло ще з 2000 років. Це що, популізм? Це безпідставні вимоги?

Я вимагаю від уряду виконання своїх зобов'язань. Тому прошу найближчим часом внести згадані законопроекти на розгляд…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Я перед тим, як надати заключному виступаючому слово, все-таки скажу один коментар. Ми живемо ніби в паралельних світах, Погоджувальна рада і сесія. Якби хтось взяв собі за ціль і порахував кількість законопроектів, які були рекомендовані на цю сесію і фракціями, і депутатами, це вийшло би трішечки більше, як 100 законопроектів.

Під час сесії, в найкращому, наголошую, в найкращому варіанті ми розглядаємо 22-25 законопроектів за тиждень. Це більше, ніж будь-який парламент Європи – більше. І коли тут називають 150-170 і з здивуванням говорять, чому не попадає в порядок денний, бо він не є безмежний – це а).

 А б), нагадаю, коли я для того, щоб більше законопроектів пройшло в той день, пропоную скорочену процедуру, велика частина людей говорять: це недемократично, голосувати не будемо за скорочену, йдемо по повній. А по повній, проста арифметика: п'ять у вівторок, п'ять у четвер 10 законів.

Коли я говорю: "Давайте зайдемо в зал," – багато хто стоїть на брифінгах і розповідає на брифінгах про свій важливий закон. Давайте ми організуємо правильну роботу Верховної Ради і будемо мати хоча би причинно-наслідковий зв'язок того, що ми пропонуємо і яким чином його можливо розглянути. У нас планів на кілька місяців, а лишається два тижні пленарних.

І тому, просто під час роботи на сесії будьте активними і не тільки самі, бо я наголошую ще раз, кожен голова комітету має свій ресурс. Кожен голова комітету підписує депутатам присутність їхню на комітетах в планерні тижні. Тобто ви як і голови фракцій мають мобілізовувати, так і голови комітетів мають максимально мобілізовувати депутатів, щоб ми під час розгляду могли мобілізовуватись і могли приймати закони.

Дякую вам.

Заключний - виступ Максим Бурбак, від депутатів…

Соловей! Соловей, потім – Максим Бурбак. Я не побачив, що ви є. Вибачте, пане Юрій.

 

СОЛОВЕЙ Ю.І. Добрий день! Шановний Андрію Володимировичу, я хочу також зауважити, і Степане Івановичу, я хочу пригадати всім колегам в цьому залі, що коли ми минулого року проголосували пенсійну реформу, то ми дали сигнал всьому українському суспільству про те, що з 1 січня 2019 року в нас починає працювати обов'язкова накопичувальна пенсійна система України. Це одна з ключових, на моє переконання і на переконання всіх експертів, реформ, які український парламент може здійснити за час своєї каденції.

Шановний Андрію Володимировичу, я вас хочу проінформувати, і уряд в тому числі, що станом на цю хвилину інституційних основ для функціонування обов'язкової накопичувальної пенсійної системи не створено. Законопроект 6677 на завтра знову стоїть дальше, і він не буде розглянутий парламентом. Це може призвести до того, що ми зробимо найбільшу поразку в історії парламентаризму, і не ухвалимо, і не створимо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

У нас якась трішки розбита позиція уряду, двояка. Тому я попрошу, щоб представник уряду відразу після Погоджувальної, через дві хвилини, підійшов до вас, і ви змогли повністю цю ситуацію між собою скоординувати, бо за мною немає жодних запитань.

Будь ласка, Максим Бурбак, одна хвилина.

 

БУРБАК М.Ю. Максим Бурбак, 204 виборчий округ.

Шановні колеги, минулого тижня в Україні в різних областях вирувала негода. І можу сказати, що, наприклад, мій виборчий округ, дах школи в селі Кадубівці було знесено вітром. Моє рідне місто тричі топило, це, нагадую, Чернівці. Потім міст в Маршинцях на сторону Герц було зруйновано. І хотів би нагадати, що повені 2008 року його руйнували, 2010 року, тепер знову зруйновано.

Тому, користуючись нагодою, я звертаюся до Степана Івановича Кубіва, щоб урядом було дано доручення відповідним облдержадміністраціям, щоб з'ясували збитки, завдані негодою минулого тижня по всім областям України, і на ближчому засіданні уряду виділити кошти з резервного фонду або з інших джерел фінансування для того, щоб ми швиденько подолали всі ці наслідки.

І буду дуже вдячний за оперативність.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже, виступи від народних депутатів завершились.

Зараз підсумкова одна хвилина для Степана Кубіва – відповіді на запитання депутатів, і завершуємо.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, хочу сказати по виступу пана Максима, значить, є чітка інформація по регіонах, вона буде узагальнена і на урядовій нараді в середу буде розглянута.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую.

 

КУБІВ С.І. Друге важливе питання: щодо створення сприятливих умов для ведення бізнесу, де робили зосередження на стратегічний аспект розвитку, хочу сказати, що Стратегія розвитку малого і середнього підприємництва в Україні до 2020 року є затвердженою, разом із тим, участь громадськості щодо захисту цих прав є підтриманою.

Щодо питань окремих місцевих громад, "Укрнафти" – буде врегульоване це питання.

По питаннях бюджету і зміни бюджету – це питання за 226 голосів у Верховній Раді.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, колеги, ми означили ключові питання, які плануються на порядок денний сесії і які будуть рекомендовані.

Я дуже прошу, я знаю, сьогодні будуть фракції у всіх, засідання у всіх фракціях, проговоріть, щоб завтра під час розгляду в нас виникали не надто гострі дебати, і щоб наперед ми орієнтувалися, які закони мають або не мають підтримку, формуючи остаточний порядок денний.

Вдалої роботи протягом дня. Погоджувальна рада завершена.

Дякую. До побачення.


Повернутись до публікацій

Версія для друку