СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

18 червня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу займати робочі місця, приготуватись до роботи.

Доброго ранку. Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

Перш за все я хотів би нагадати, що вчора своє професійне свято відзначали українські медичні працівники. І я хочу від імені Верховної Ради України привітати усіх наших медиків. Але найбільші вітання – нашим військовим медикам, які цілодобово під вогнем російських окупантів на передовій рятують життя українських воїнів-захисників. Зі святом вас, шановні медики!

І переходимо до питання порядку денного. Отже, колеги, на цей тиждень, як ми і домовлялись на попередній Погоджувальній раді, ми розпочинаємо з дня культури, з блоку культури. Нам запропонував комітет шість законопроектів. Попередньо, наскільки мені відомо, фракції мали можливість їх вивчити. І я прошу сьогодні, коли будуть засідання фракцій, проаналізувати їх, щоб ми, коли будемо входити в їхній розгляд, могли для себе орієнтуватися, чи ці законопроекти мають достатню підтримку в залі.

Нагадую також, що у нас попередні два тижні викликав застереження ряд питань щодо включення в порядок денний сесії. І я сподіваюсь, що цього вівторка ми зможемо їх включити. І тому блок включення у порядок денний сесії стоїть відразу після блоку розвитку культури.

Потім, колеги, пропонується, щоб ми перейшли до питань безпеки і оборони. Блок безпеки і оборони має один фундаментальний закон – це Закон про національну безпеку і оборону. І хочу нагадати, що цього тижня є вже крайній термін, коли ми мали б його прийняти, оскільки у липні відбудеться саміт, і нам дуже важливо, щоб до саміту ми змогли продемонструвати, що Україна виконує свої зобов'язання по співпраці з НАТО і йде шляхом реформ.

Я говорив з головою комітету, вони планують, робоча група за участю фракцій і груп відбулася в п'ятницю, було узгоджено усі правки до другого читання, у вівторок комітет обіцяє провести засідання. Відповідно ми зможемо за нашою практикою у середу почати розгляд, а в четвер в годині 11-12-й завершити розгляд і вийти на заключне рішення по питанню безпеки і оборони.

Окрім того, є кілька питань безпеки і оборони, зокрема, які стосуються адаптації законодавства до нового стану наших військових на передовій. І тому в четвер також буде запропоновано, щоб ми розглянули ряд питань як безпеки і оборони, так і блок питань Комітету з питань ветеранів АТО Третьякова. І цей блок має зайняти у нас теж близько півдня, але наперед важко розрахувати, скільки займе часу розгляд поправок до Закону про безпеку і оборону. Я сподіваюсь і я думаю, що ми зможемо його включити, розглянути до обіду. І у великій мірі це буде залежати від того, як буде йти обговорення.

Теж нагадую, що буде блок захисту дітей. Питання, яке ми планували прийняти до 1 червня, нам не вдалося, оскільки були дуже напружені дебати по Закону про антикорупційний суд. І це ще один блок – блок захисту дітей, який планується на розгляд цього тижня.

І в середу, звичайно, ратифікації. Їх є кілька. І я сподіваюсь, що ми зможемо об'єднатись навколо наших міжнародних зобов'язань.

Отже, це ці головні плани, які пропонуються на цей тиждень. І я запрошую до дискусії голів фракцій, що ми змогли обговорити.

Цього тижня ми розпочинаємо дискусію від "Блоку Петра Порошенка". І я надаю слово для виступу Герасимову Артуру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Шановні виборці! Президент України Петро Порошенко висловлює глибоку подяку парламенту, особисто кожному з-понад 300 народних депутатів, які підтримали ініційований Главою держави законопроект про Вищий антикорупційний суд. На даний момент після цього голосування виконані всі пункти програми Президента України по побудові антикорупційної інфраструктури. Як ви знаєте, ще залишилося проголосувати за два досить технічних законопроекти. Перший – про запуск антикорупційний суду. Він буде внесений вже завтра, визначений як невідкладний. І також законопроект 7441 про внесення змін до законопроекту про судоустрій та статус суддів.

Шановні колеги і Андрію Володимировичу, звертаємося до вас, щоб комітет в середу міг це розглянути і в четвер вже в сесійній залі розглянути законопроекти, які завершать створення антикорупційної інфраструктури.

Також хотів би сказати, що Президент України звернувся до міжнародних партнерів з проханням прискорити відбір міжнародних експертів, завданням яких буде якраз тестувати кандидатів на посади суддів антикорупційного суду. Також Президент України звернувся до уряду України з проханням профінансувати створення антикорупційного суду в повному обсязі. І, крім цього, як ви знаєте, також є звернення Президента України до Вищої ради правосуддя з проханням якомога скоріше оголошувати конкурс на набір суддів.

І також Президент України звернувся до всіх українських фахівців для того, щоб якомога більше фахових, професійних українських кандидатів прийняли участь в цьому конкурсі, тому що саме це дозволить, саме незалежні українські судді, підкреслюю, українські судді, вони підвищать довіру до судової системи.

І в принципі також хотів би просто нагадати, що взагалі-то йде перезавантаження всієї судової системи. І зараз йде серйозне перезавантаження судів загальної юрисдикції. Бо, чесно кажучи, не тільки антикорупційний суд, але всі українські суди мають бути антикорупційними.

Тому, Андрію Володимировичу, ще раз звертаємося з проханням, щоб в четвер ми обов'язково це проголосували в сесійній залі.

Тепер, що стосується тієї істерики, яка розпочалася відносно поправок, які нібито, підкреслюю, нібито були враховані чи не враховані під час голосування. Ну, по-перше, я б хотів ще раз підкреслити, що то, яким чином проводилось обговорення, ми пройшли повністю всі поправки, то, яким чином це обговорювалось в комітеті, відкрито, проводилися додаткові засідання, то, яким чином навіть були роздруковані і роздані матеріали всім представникам в залі, і навіть було проведено засідання лідерів фракцій, на якому ці матеріали були роздані особисто представникам фракцій та груп. І після того, Андрію Володимировичу, я вважаю, що деякі псевдо-експерти, вони, чесно кажучи, просто дискредитують країну і дискредитують парламент, і ми вимагаємо захистити парламент від цієї дискредитації.

А також хотів би нагадати, що коли йдуть оці розмови про цю поправку, що всі чи не всі справи будуть передані до Вищого антикорупційного суду, то от якраз перша редакція законопроекту про Вищий антикорупційний суд Президента України якраз і давала змогу одразу передати всі кримінальні провадження до Вищого антикорупційного суду. Тому ті, хто зараз хочуть звинуватити українську владу в тому, що ця правка не подавалася, уважно почитайте першу редакцію, яку подав Президент України. А після того вона, скажемо так, була змінена деякими активістами в залі.

Також хотів би нагадати, що минулого тижня пройшла перша річниця безвізового режиму з Євросоюзом. Попри прогнози скептиків, хочу сказати, що видано майже 9 мільйонів біометричних паспортів. Більш ніж 550 тисяч українців скористалися спрощеною можливістю перетину кордону. Тобто щохвилини один українець потрапляв в ЄС без віз. Але на цьому ми не зупиняємося. Українська парламентська делегація, яка минулого тижня відвідала Канаду, обговорювала це питання на зустрічах з представниками парламенту та уряду Канади. Крім того, під час візиту ми обговорили розвиток військового співробітництва, спільне протистояння гібридним загрозам та збереження санкцій проти Росії до повного відновлення територіальної цілісності України. Хотів би ще раз подякувати Канаді за те, що ця країна була і є одним з найпотужніших союзників нашої держави.

Тепер до порядку денного.  Під час згаданого візиту до Канади вітчизняні дипломати висловили подяку  Президенту та парламенту  за ухвалення реформи дипслужби. Однак, щоб  остаточно завершити цей процес, наша фракція просить розглянути на цьому тижні законопроект 7323 щодо ефективного транспортного забезпечення дипломатів за кордоном. Але нашим найбільш пріоритетним завданням  є підвищення обороноздатності держави для відсічі зовнішньої агресії. Фракція партії  "Блок Петра Порошенка" вважає за необхідне розглянути…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте, будь ласка, завершити 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. …президентський законопроект про  національну безпеку – це невід'ємний крок для посилення співпраці з НАТО та інтеграцію в систему колективної безпеки країн Заходу.

Окремо звертаємо увагу на низку законопроектів 8349, 8350, 8293, 8363, 6697, які також відносяться до  сфери національної безпеки та оборони.

Далі. Просимо пришвидшити підготовку до другого читання президентського законопроекту про валюту, бо  це реально є фінансовий безвіз для нашої країни. І також звертаємо увагу  на законопроект про…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний пане  Артуре.

І до слова запрошується шановний голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак. Прошу вас.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Цього тижня ми маємо ухвалити Закон про національну безпеку України. Наша держава зазнає збройної агресії з боку Росії, окупована частина нашої території, триває війна. Ситуація у світі загострюється, світ увійшов в період невизначеності. Національна безпека – це пріоритет номер один для України на тривалі роки, а може й десятиліття.  Без надійної оборони і безпеки наших громадян   все інше позбавлене сенсу. Наголошую, будь-які  реформи, стрімкий економічний стрибок і високі соціальні стандарти не матимуть значення  без гарантій безпеки для нашої держави.

Закон розроблений за участю експертів з НАТО. Наші західні партнери однозначно вітають його ухвалення. Наш сектор безпеки невпинно наближається до стандартів Північного альянсу. Україна впевнено прямує до членства в НАТО. Ми щодня боронимо не тільки себе, а й кордони НАТО від Росії. Ще уряд Арсенія Яценюка 3 роки тому запровадив удвічі вищий показник бюджетного фінансування на рівні не менше 5 відсотків валового внутрішнього  продукту армії, аніж цього вимагають стандарти НАТО. Ці високі стандарти ми забезпечуємо і дотепер. Розробляється новітнє озброєння. За 4 роки з нуля ми збудували сильну і боєздатну армію. Нам є з чим йти у НАТО. Фракція "Народний фронт" проголосує Закон про Національну безпеку України, що отримав підтримку наших західних союзників.

Друге. Знову звертаємо увагу на необхідність реальної боротьби з контрабандою, "сірим" та "чорним" імпортом. Контрабанда – це страшенна проблема. Бюджет України недоотримує за різними підрахунками від 25 до 70 мільярдів гривень на рік через "чорний" імпорт. Це, колеги, 42 відсотки від загальних видатків на оборону і безпеку в державному бюджеті цього року, або вчетверо більше за ту рекордну суму, яку нам надали з американського бюджету на нашу національну безпеку і оборону. Крім фінансових втрат, контрабанда спотворює конкуренцію між легальними імпортерами, які платять мито і ПДВ, і недобросовісними імпортерами. Це стимулює перехід сумлінних імпортерів в тінь, мусимо терміново це викорінювати.

Тепер про ще одне важливе і не вирішене питання, це зовнішня трудова міграція. І питання не лише у створенні робочих місць чи підвищення зарплати в Україні, проблему треба розглядати у ширшому контексті. Наше міжфракційне об'єднання "Зовнішня трудова міграція" є на постійному зв'язку з громадянами України за кордоном. Позавчора мали skype-конференцію з представниками великих об'єднань громадян в Іспанії. Наші люди там займають активну позицію, налаштовані конструктивно, але у них накопичилось багато питань. Причому, колеги, ніхто з них не сказав, що дайте нам грошей чи негайно забезпечте нам високооплачувану роботу в Україні або захистіть нас від іспанської поліції. Питання, які піднімалися, вони були досить ширші і стосуються суто комунікацій та управлінських рішень української влади. Люди хочуть зберігати зв'язок з Батьківщиною, виховувати дітей справжніми українцями, популяризувати Україну за кордоном та інвестувати в Україну. Їм не байдуже що відбувається тут, на рідній землі.

Ще раз від імені фракції "Народного фронту" закликаю Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана створити в структурі виконавчої влади єдиний орган, який відповідатиме та координуватиме державну політику у сфері зовнішньої трудової міграції. Це питання можете ще якийсь час не помічати, але воно не випарується і нікуди не зникне.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Максиме.

І до слова запрошується шановний Олег Березюк, голова фракції "Самопоміч". Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове! Шахрайство в галузі економіки, податків, митниці і дезінформація за допомогою олігархічних телевізійних і медійних каналів є ця ширма, за якою продається економічна незалежність і загалом політична незалежність України.

Почнемо з нібито дрібного. Вже двічі – раз  Прем'єр-міністром, раз   і самим Президентом України – відкривалася дорога, славнозвісна дорога Одеса-Рені. А ділянка між Білгород-Дністровським і Монаші, середня швидкість пересування по танкодромі від 5 до 10 кілометрів на годину. Шахрайство і дезінформація. Чому не закінчена дорога, де поділись гроші, і чому ми її відкрили, коли вона ще не відкрита?

Шлях від Каховки до Нікополя, до Запоріжжя, також 80 відсотків треба долати швидкістю 5-10-15 кілометрів на годину. Дороги практично немає, що з одного боку Дніпра, що з іншого. Це шахрайство і дезінформація. Куди діваються гроші?

Це нібито дрібниця. Підійдемо до іншого шахрайства – енергетика, енергетична незалежність держави. Сьогодні практично знищується атомна енергетика. Сьогодні атомну енергетику покидають інженери, слюсарі, ціна яких – мільйони. Чому? Їм просто фізично не виплачують заробітної плати. Сьогодні "Запоріжжяобленерго" фізично знищується, тому що просто півроку не виплачуються зарплати і нічого не пояснюється людям.

А що робиться з "Турбоатомом"? Прем'єр-міністр України тричі, перепрошую, двічі мав просто патріотичні промови, які виявляються звичайним шахрайством або дезінформацією. Спочатку ми не планували взагалі це приватизувати, потім тільки 25 відсотків, постанова Кабінету Міністрів  про приватизацію 75 відсотків "Турбоатому".

Вимагаємо від Президента України призупинити дію постанови Кабінету Міністрів, яка є антиконституційною, антидержавною, шахрайською і веде до шаленої залежності України від нашого віковічного ворога.

Безпека. Півмільярда гривень виділено урядом країни для того, щоб забезпечити безпеку збройних складів. Балаклія, трагедія, люди далі живуть на тривожних чемоданчиках. Чому? От тільки Балаклія побачила 8 мільйонів з тих півмільярда, які виділені на всі склади. На сьогоднішній день кінь не валявся – шахрайство і дезінформація, яка веде до шаленої зневіри і небезпеки всередині країни.

Непоінформованість, дезінформація панує і в медичній галузі. На превеликий жаль, обласні департаменти охорони здоров'я, обласні державні адміністрації не займаються реформою медичною, чим дискредитують її. В Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях бракує на первинній ланці від 40 до 60 відсотків лікарів. З ким підписувати угоди? Хто про це говорить? Лікарі самі дезінформовані, і ти деколи є першим, хто за 2 роки їм розповідає про суть реформи. Як і атомній енергетиці, медичній галузі в Україні залишилося 2-3 роки, якщо сьогодні не будемо робити тих речей, які ведуть до її відтворення. Це шахрайство і дезінформація.

Шахрайство і дезінформація, країна заполонена, таке враження, що завтра, післязавтра вибори, політичною рекламою, яка несе абсолютно шахрайські месседжі. Для чого вона? Ці мільйони, які потрібні для того, щоб швидка не доїжджала в Ананьївському районі за півтори години від підстанції до своєї крайньої точки, півтори години доїзду! Кого ми дуримо і кого ми дезінформуємо?

А те, що сталося з Законом про антикорупційний суд і цією поправкою – це звичайнісіньке шахрайство, яким влада країни дала індульгенцію тим, хто накрав мільярди і не хоче понести відповідальність. І, до речі, парламент і неправильна процедура під час його розгляду, шановний пане Голово, привели до того, що депутати не можуть дочитатися до того, що потім стає предметом розмови і зневіри, недовіри країни до…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шахрайство, дезінформація – це те, що сьогодні створює паралельну реальність в Україні, що приводить до зневіри людей, які покидають країну. І покидають вони країну, тому що вони не бачать свого майбутнього, тому що у них немає заробітних плат, а заробітних плат у них немає тому, що шахрайські декілька десятків людей в країні просто фізично її обкрадають, не дивлячись на те, які ми тут закони не приймаємо, фальшуючи їх як до прийняття…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від фракції "Батьківщина"  Соболєв Сергій Владиславович. Будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні друзі, от ми і знайшли відповідь на запитання, хто ж фальсифікував Закон про антикорупційний суд. Виявляється, це громадськість антикорупційна заважала, деструктивно працювала, і тому не давала парламенту і Президенту ухвалити відповідний закон. Я думаю, якщо ми так далі підемо, то я думаю, що  президентській фракції на громадськість тільки і треба буде полягатися, бо, виявляється, в усьому винувата громадськість. Ну ще, можливо, і засоби масової інформації.

Тепер по суті. Я думаю, що в цьому порядку денному ну такої кількості лобістських законів не було вже давно. Два із них, які фактично унеможливлюють керівництво урядом і виконавчою владою, перш за все державними компаніями, який втретє проштовхується, який не голосувався навіть  і не включався в порядок денний, знову перереєстрований і знову вноситься, я думаю, що це  найбільше шахрайство, яке готується після президентських виборів і наступних парламентських виборів, коли взагалі уряд і парламент відстороняються від  управління державним майном. Тепер, бачите, якісь наглядові ради будуть  самі собі встановлювати, як це сьогодні   встановлює Наглядова рада НАК "Нафтогаз", мільйонні премії. Вони самі будуть, виявляється, затверджувати фінплани. А навіщо тоді уряд?  Навіщо тоді парламент? Ну скажіть: "Ми не справляємося, ми не можемо, саме тому такі проекти і з'являються".

Я думаю, що і законопроект 8225, і законопроект 6428 взагалі не можуть вноситись в зал, бо вони не відповідають взагалі логіці будь-якій існування і функціонування державного сектору економіки. А при цьому ми бачимо, що твориться в НАК "Нафтогаз", який встановлює собі мільйонні премії. Коли ми з засобів масової інформації від Іллі Пономарьова дізнаємося, що, виявляється, ведуть переговори Коболєв з паном Соросом про продаж "Укргазвидобування", державної компанії, куди ми дійшли, люди?! Що відбувається взагалі? Коболєв далі є на посаді? Це той самий Коболєв? Я думаю, що треба негайно викликати Коболєва в парламент, нехай він свідчить перед парламентом, якщо не хоче Президент звіту від Коболєва, і дізнатися, так за яку ж суму він вже домовився продати Соросу "Укргазвидобування".

Третє. Автооншорна юрисдикція. У нас залишився місяць часу, коли ми маємо можливість ратифікувати дві угоди BЕPS і FATCA, які фактично розроблені за допомогою європейської спільноти і Сполучених Штатів Америки, які унеможливлюють виведення капіталів в офшори. Вони захотіли ухвалювати наші законопроекти, які ми підготували. Тепер міжнародна спільнота запропонувала негайно Україні ратифікувати відповідні угоди, інакше країна буде оголошена офшорною юрисдикцією. Це є загроза для десятка країн, які до цього часу не ратифікували відповідні угоди. Чому вони не вносяться на ратифікацію в парламент? Чи далі будемо гратися в останній момент і заявляти, що сталося, коли залишиться останній тиждень роботи парламенту?

Третє. Для нас стає незрозумілим, чому в порядку денному взагалі немає жодного законопроекту, які є на сьогоднішній день в проектах роботи всіх парламентів світу, по унеможливленню виведення капіталу в офшорні юрисдикції. Це когось влаштовує? Нас це не влаштовує. Тому фракція "Батьківщина" вкотре наполягає поставити два законопроекти, які стосуються фактично збереження мільярдів і мільярдів доларів для бюджету країни через унеможливлення цих схем, для того, щоб це нарешті було поставлено в порядок денний.

Наступний законопроект, який стосується функціонування майбутнього Національного банку, де фактично парламент знову фактично прибирається з хоча б контрольних функцій, які йому притаманні і забезпечені Конституцією України, де Національний банк стає абсолютно неконтрольованою інституцією. А після останніх призначень пані Рожкової – фігурантки всіх можливих скандалів – першою заступницею голови Національного банку, я не знаю, що ми далі отримаємо в Національному банку. Ви послухайте, що вона обговорює з російськими банкірами щодо продажу українських банків і їх активів. І ми зрозуміємо, хто сьогодні керує Національним банком далі. Гонтаревої немає, а справа її живе.

Я думаю, що нам треба терміново переглянути порядок денний…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. …і включити ті необхідні питання, які дійсно дозволять формувати і податкову базу на наступний рік, дозволять реально наповнювати бюджет на наступний рік для того, щоб відповідати тим ключовим викликам, які будуть в наступному році і ще через рік щодо повернення міжнародних боргових зобов'язань.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Сергію, я намагаюсь не коментувати виступи. Але все-таки змушений зазначити. Ви говорите про корупційні чи лобістські закони, які внесені. Я подивився. Це закони, які включаються в порядок денний сесії. Хочу вам повідомити, що, намагаючись діяти повністю прозоро, усі законопроекти, наголошую, усі, які зареєстровані, від того моменту, коли ми включали в порядок денний сесії, автоматично входять в блок включення в порядок денний сесії, без винятків, чи це законопроект опозиції, чи це законопроект коаліції, чи урядовий, чи президентський.

Я, намагаючись діяти прозоро, і для того, щоб жодна фракція не могла мати будь-яке застереження щодо логіки дій, кожен законопроект, який реєструється, автоматично включається в розділ включення в порядок денний сесії. Це воля залу – включити або не включити. Це невідомо скільки часу має минути, щоб він появився в реальному порядку денному.

Ну, але якщо цю практику треба змінити, тоді треба дати повноваження Голові сидіти і самому визначати: цей корупційний, ми його не будемо включати; а той хороший, ми його не будемо включати. Я вважаю, що ці рішення зал має приймати, рішенням Верховної Ради України. Вони всі виносяться, усі, наголошую, в один блок і потім зал вже приймає рішення по них. І тому я ці звинувачення не приймаю, вважаю їх некоректними, і вважаю, методика формування цього блоку є єдино правильною і прозорою.

Дякую вам.

 

СОБОЛЄВ С.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, 30 секунд, репліка, бо це буде нечесно інакше.

 

СОБОЛЄВ С.В. Дякую.

Те, що ці два законопроекти були відхилені парламентом, вони не могли бути зареєстровані на цій парламентській сесії, вони зареєстровані фактично з тією ж назвою, з тим же текстом і знову вносяться на голосування. Я тільки про це. І ці два законопроекти, які я назвав, вже голосувались у сесійній залі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Не буду вдаватися в процедуру. Це комітет може відхилити, Апарат реєструє усі законопроекти, які подаються. Комітет може дати на відхилення, але не Апарат. Дякую дуже вам.

І я надаю слово для виступу Бойко Юрію Анатолійовичу від фракції "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере! Шановні присутні! Тиждень тому ми бачили зустріч Президента Сполучених Штатів Америки з лідером Північної Кореї. При тому, що півстоліття Сполучені Штати називали Північну Корею пособниками терористів, як тільки постало питання миру, загострення ситуації на Корейському півострові, Президент Сполучених Штатів, відкинувши політичні амбіції, провів пряму зустріч офіційну і були прийняті важливі рішення для досягнення миру в цій частині Землі. Це сигнал для нашої влади, яким чином потрібно вирішувати питання, коли справа іде про мир і збереження людських життів.

Ще раз хочу пояснити нашу позицію стосовно завершення військового конфлікту на сході. Якщо Президент країни побоюється за свої політичні рейтинги, то наша партія готова підтримати прямі офіційні переговори з Російською Федерацією, з невизнаними республіками для того, щоб досягти миру, чого хочуть всі громадяни нашої країни. Цього хоче весь український народ, і парламент повинен мати свою позицію з цього приводу.

Питання, які ще є на порядку денному сьогодні, пов'язані з економікою. У нас в країні економічна ситуація загострюється з кожним місяцем. Ми наполягаємо, щоб уряд відзвітував, яким чином буде подолана економічна криза, яка сьогодні вирує в країні.

Класичний приклад. Внаслідок відсутності державної політики вугільної галузі сьогодні 33 шахти, які залишились у власності держави на нашій території, мають заборгованість по зарплаті з березня. Особливо цинічна сталася ситуація на шахті "Гірська" Луганської області, яка в неділю святкувала 120 років з початку своєї роботи. Шахта працює в 3 кілометрах від лінії розмежування і працювала навіть, коли були прямі обстріли і гинули в цьому районі люди, незважаючи на те, давали вугілля, підтримували країну. Шахта годує сьогодні 30 тисяч людей, 15 тисяч мешканців селища Гірське і 15 тисяч переселенців приїхали туди з міста Первомайськ, який знаходиться на неконтрольованій території, і вони живуть також в цьому селищі та  працюють частково на шахті. Так ось цинізм в тому, що ця шахта в день свого ювілею залишилася з заборгованістю по зарплаті.

Я до чого це веду? У нас в порядку денному, Андрію Володимировичу, на вівторок стоїть Закон 8362 на другу половину дня. Я пропоную його перенести на першу половину, тому що згідно нашої інформації всі шахтарі збираються завтра їхати сюди і добиватись погашення заборгованості та  відновлення справедливості, щоб їм виплатили зарплату за те вугілля, яке вони вже відвантажили споживачам, а заборгованість є.

Так само чекають вирішення питання економічні, які стосуються чорнобильців (чотири законопроекти), переселенців (законопроект 4471), яким відновлюється справедливість і надається можливість їм голосувати, питання, які стосуються військових пенсіонерів. Перший крок уряд зробив, але це тільки перший крок, і повинні далі продовжувати цю роботу, тому що вони  всі ставлять питання по цій справедливості, якої вони сьогодні позбавлені, їм недоплатили.

Хочу повернутись до законопроекту про виборчу систему, про зміну. Андрію Володимировичу, до речі, це законопроект вашого авторства. І користуюся тим, що ви сказали, що вони всі потрібні з'являтись в парламенті на розгляді, викликає здивування. Якщо вже законопроект авторства спікера блокується в парламенті, то що ж тоді казати про інші? Де законопроект по зміні виборчої системи? У нього там багато правок, він пройшов перше читання, пройшов комітет. Давайте вносьте його в парламент. Це прямий шлях для того, щоб припинити політичну корупцію, це прямий шлях для того, щоб пройшли чесні вибори в країні. І якщо ми не приймемо цього, то суспільство буде вважати, що сьогоднішня влада, а так і заявляється, готується до масштабної фальсифікації майбутніх виборів.

Я наполягаю, щоб цей законопроект вашого авторства, в третій раз повторюю, був внесений в парламент, і парламент за нього голосував. Нехай визначаються в парламенті.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

По першому застереженню, пане Юрію. Законопроект 8362, він стоїть в розділі включення в порядок денний сесії, так само, як і попередні законопроекти. Ми його ставили попереднього тижня і він набрав, якщо я не помиляюся, 157 голосів. Тобто він знову буде стояти у включенні. Ми не можемо його поставити в порядок денний сесії, поки він не включений.

 

БОЙКО Ю.А. Давайте спочатку включимо, тому що завтра всі люди будуть тут.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тому, кажу, після розділу культури стоїть блок  включення в порядок денний сесії, де буде стояти 20 питань, і він поміж них.  Якщо буде зал змобілізований і буде підтримка, ми його завтра зможемо включити в порядок денний сесії.

 

БОЙКО Ю.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. З приводу виборчого закону хочу нагади. Зараз робоча група комітету на чолі з Черненком веде аналіз правок. Якщо комітет по Виборчому кодексу зможе розглянути до завершення нашої сесії, я запропоную його розглянути до завершення сесії. Якщо не встигне, у вересні я буду пропонувати як один з перших законопроектів на розгляд, оскільки Виборчий кодекс і зміни ми маємо розглянути і прийняти за рік до виборчої кампанії. І тому, якщо комітет не встигне до звершення цієї сесії, я переконаний, що Верховна Рада України  повинна у вересні, можливо, не в  перший тиждень, а  в другий тиждень  увійти в розгляд, тому що кількість правок, яка є, вона може нас втягнути  в розгляд навіть більше ніж на тиждень – 4,5 тисячі правок.

Будь ласка, репліка, Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Я впевнений, Андрію Володимировичу, якщо ви  дасте протокольне доручення комітету, то, враховуючи ваш колосальний авторитет в цьому комітеті і авторство цього закону,  я впевнений, що вони впораються. Давайте приймати рішення, давайте доручення, давайте його розглядати перед кінцем сесії.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки, пане Юрію, якщо ми ввійдемо в липні і затягнеться розгляд, ніхто не впевнений в тому, чи завершення  буде в позитивному голосуванні, чи непозитивному голосуванні. Бо, я наголошую ще раз, 4,5 тисячі  при бажання затягування – це легко два тижні. І я остерігаюсь, що якщо ми ввійдемо в липні, ми можемо попасти в таку ситуацію, коли вийти на позитивне рішення буде дуже і дуже важко. Але, зрештою, ми зможемо з цього приводу ще подискутувати.   

Колеги, зараз не заперечує Радикальна партія дати для повідомлення Ірині Геращенко 2 хвилини. Будь ласка, пані Ірино.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я просто хочу поінформувати вас, що  зараз  від імені українського парламенту маю поїхати на Асоціацію міст України і привітати їх там від Голови Верховної Ради з їх зібранням. Тому дякую за можливість взяти слово.

Сьогодні піднімалося вже питання війни і миру, яке є принциповим для української влади. І я хочу наголосити, що вперше за 15 місяців відбулася зустріч в "нормандському форматі" міністрів закордонних справ, де піднімалися саме питання безпекової місії на Донбасі і звільнення заручників. Так само заради звільнення заручників  Президент України кілька днів тому мав телефонну розмову з Президентом Путіним, де піднімав це питання.  І було  домовлено про те, що  уповноважені з прав людини обміняються візитами задля того, щоб вперше за 4 роки омбудсмен Денісова змогла  побачити стан здоров'я і переконатися в тому, як утримують українських бранців, яких на сьогодні більше 60 в російських тюрмах, - це українці і кримські татари.  Але ми бачимо, що попри високі домовленості на сьогодні ще не дали здійснити пані Денісовій візиту ані до Сенцова, ані до Клиха, ані до інших наших бранців. Тому насправді українська сторона наполягає на тому, щоб до всіх заручників були допущені і омбудсмен, і Червоний Хрест.

І, шановні колеги, я хочу подякувати, що  в питанні звільнення заручників ми всі маємо однакову позицію, всі фракції. Я дуже прошу, щоб цього тижня було поставлено в другому читанні законопроект 5435, який дуже чекають родини зниклих безвісти. На сьогодні, на жаль, ми маємо більше 300 зниклих безвісти. На жаль, в Мінську не дають нам дозволу і домовленості Російська Федерація і повністю контрольовані нею бойовики, з якими немає сенсу вести прямі переговори, бо це маріонетки...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І. В. Бо це маріонетки, призначені Кремлем і повністю контрольовані Кремлем. І тому саме з Кремлем потрібно вирішувати питання миру. А, на жаль, сьогодні Кремль навіть в гуманітарному питанні звільнення заручників, пошуку зниклих безвісти не дає просунутися ні на йоту вперед. Я дуже прошу, щоб ми цього тижня прийняли Закон 5435, який сотні родин зниклих безвісти, від нас чекають.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від Радикальної партії Галасюк Віктор Валерійович. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, наша команда на чолі з Олегом Ляшком наполягає на підвищенні мінімальної заробітної платні в Україні до 5 тисяч гривень, для цього сьогодні є необхідність, для цього є ресурси і є всі необхідні підстави. Перевиконання бюджету у травні сягнуло 3 мільярдів гривень, таким чином, гроші є і потрібно приймати державницьке рішення. Підняття соціальних стандартів і доходів громадян дасть потужний поштовх, імпульс розвитку національної економіки, адже економіка на 70 відсотків формується за рахунок доходів домогосподарств, тобто заробітних плат і пенсій. Тому сьогодні питання підвищення соціальних стандартів - це не лише питання справедливості, це питання розвитку національної промисловості і економіки.

В Польщі прийнято рішення про підвищення мінімальної заробітної платні до 2 тисяч 220 злотих, це еквівалент 16 тисяч гривень. Скажіть, будь ласка, якщо не піднімати мінімальну заробітну платню, не розвивати власну промисловість і економіку, як вигравати конкуренцію за таланти і за робочі руки? Чи ми далі будемо дивитися, як мільйони наших співгромадян їдуть в Польщу для того, щоб там заробити собі на життя? Це неправильна політика, і наша команда наполягає на її зміні.

Більше того, вищі зарплати – це значить вищі пенсії. Ви подивіться, скільки було критики, коли ми з Олегом Ляшком півтора роки виборювали підняття мінімалки вдвічі. Як тільки нас не називали. А коли цей закон сьогодні працює, то додаткові надходження до Пенсійного фонду – 20 мільярдів гривень, це значить збільшення пенсій для українців. Тому тут немає альтернативи.

По-друге, я хочу щиро привітати всіх медичних працівників України з професійним святом. Шана і повага вам, шановні українські працівники медичної сфери.

Доступна і якісна медицина в Україні має стати головним пріоритетом не на словах, а на справах. Тому для цього команда Радикальної партії пропонує низку ініціатив щодо здешевлення ліків в Україні.

Перше – це відміна податку на додану вартість на ліки. Нуль відсотків замість 7 відсотків.

Друге – розширення списку безоплатних ліків, вартість яких частково компенсуються державою за програмою "Доступні ліки". І збільшення видатків на фінансування програми принаймні вдвічі. Сьогодні це мільярд, є можливість і необхідність, щоб це було принаймні два мільярди гривень.

Третє – встановлення граничних цін на ліки  від імпортера, виробника, до аптеки. Бо сьогодні  непоодинокі ситуації, коли за кордоном ліки коштують вдвічі дешевше, ніж  в  Україні. Що це таке? Це грабіж, це абсолютно неприпустимо. Тут потрібна не дерегуляція, а навпаки "залізна рука" держави для наведення порядку. Тому ми наполягаємо на тому, щоб була обмежена законодавчо рентабельність, в тому числі при імпорті ліків з-за кордону.

Перегляд патентного захисту ліків, що дозволить національним виробникам випускати нові види ліків, які будуть до 40 відсотків дешевші за іноземні аналоги.

Тому я звертаюсь принагідно до Першого віце-прем'єра Степана Івановича Кубіва, до уряду, підтримайте, будь ласка,  ці  ініціативи Радикальної партії. Це дуже болюче питання.

Наступне. Сьогодні одне з найболючіших питань для людей – це ціна на газ і комуналка. Міжнародний валютний фонд вимагає штучної прив'язки ціни на газ в Україні до так званого імпортного паритету, до німецького хабу. Але в мене питання: якщо ціна на газ має бути "Дюссельдорф плюс", то чому тоді уряд не встановлює формулу на зарплати в Україні "Мюнхен плюс" чи "Франкфурт плюс"? Це абсолютно нелогічного прив'язувати ціну до іноземної ціни газу, тому що в Україні собівартість значно нижча.

В Сполучених Штатах Америки газ коштує 103 долари за куб. В Україні – вже понад 400 доларів, і хочуть це зробити не тільки для промисловості, а і для населення. Не мені вам казати, що це вбиває українську промисловість, це вбиває купівельну спроможність українців, це робить нас заручниками чужої, абсолютно деструктивної політики.

Тому розвиток власного газовидобутку, і, до речі, якраз нашою з Олегом Ляшком поправкою ми внесли зміни до законодавства про зниження оподаткування українського газовидобуток, якщо це іде з нових свердловин. Через два роки ми маємо взагалі припинити імпорт газу з-за кордону і перейти в режим експорту. Це нормальна державницька політика. Тому жодного підвищення комунальних тарифів, для цього немає жодних об'єктивних підстав, це абсолютно неукраїнський сценарій, який нав'язується.

Наступна проблема, яка неочікувана і загрозлива для здоров'я і навіть життя українців. В Україні почався масовий мор бджіл через застосування агрохімікатів незрозумілого походження і якості...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Вимагаємо від уряду відновити жорсткий контроль в цій сфері. Більше того, вважаємо абсолютно неприпустимим прийняття законодавства, яке дозволяє імпорт несертифікованих агрохімікатів з-за кордону.

І, нарешті, останнє, але не останнє за пріоритетом – розвиток української промисловості. Щойно повернувся з львівського "Електрону", який може випускати електробуси, автобуси, трамваї по 100 одиниць на рік, а продає по 10. Тому що українська держава купує закордонні, так само, як купує закордонні...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від групи "Партії "Відродження" Бондар Віктор Васильович. Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я думаю, що вся країна вже давно є свідками, що сьогодні українська промисловість, український бізнес ведуть шалену і надзвичайно важку боротьбу з державою за своє виживання. При чому боротьба іде по всіх фронтах. Якщо подивитися сферу енергетики, то уряд, урядові програми, влада зробила все  для того, щоб підняти тарифи, розтоптати українську промисловість. В 9,5-10 разів  підняті тарифи практично знищують нормальні ринкові умови і практично робить неконкурентоспроможною українську промисловість в світі.  І знову стоїть питання піднімати тарифи. В цей час, як паразитуючі структури, такі, як "Нафтогаз", отримують десятки  мільярдів гривень, піднімають тарифи і виписують собі мільйонні премії – всі стали мільйонерами.  Але  внаслідок цього забули заради чого і заради кого вони працюють. Заради людей України і заради того, щоб промисловість працювала в Україні, а не знищувати своїми  руками.

Другий фронт бізнес і  промисловість веде боротьбу на ринку банківському. Познищували банківський сектор. Промисловість конкурує з державою за кредити. Банки не хочуть кредитувати промисловість, бо сьогодні простіше вкласти гроші в державні облігації під 18 відсотків, ніж бігати і ламати голову: виживе підприємство чи ні.  Ну це абсолютно безглузда політика, вона призведе  до краху. І коли ми бачимо, хто автори цих ініціатив, а вони всі ті самі – команда Гонтаревої, їх всіх перепризначили в Національному банку, вони собі гарно пристосувалися, заробляють кошти, знищили практично банківський сектор, забули повернути людям депозити і нормально паразитують і живуть  в цій країні.

Дивимося по інших напрямках. Заробітні плати. Можливості підприємств для інвестицій. Ми неодноразово говорили: "Приймайте наш законопроект про створення Міністерства промисловості, законопроект 8145 про підтримку і стимулювання розвитку  вітчизняної промисловості". Там багато ресурсів для підняття економіки, там величезні можливості для нашого бізнесу, для промисловості по завезенню обладнання, по скасуванню різних акцизів, мит і так далі під нові будівництва нових промислових об'єктів тощо, по земельних податках, по інших. Але ніхто не хоче  це питання  розглядати – не вигідно.

Останнє.  Ми багато говорили про те, що правоохоронні органи – це ще один фронт війни. Практично замаринували сьогодні промисловість і маринують бізнес. Перевірки вже достали всіх, обшуки вже неможливо зупиняти. Прийняли Закон "маски-шоу стоп". Що ми маємо в підсумку? Я назву лише кілька цифр. Щодня в нашій державі відбувається в середньому 273 обшуки бізнесу. 273! Впродовж останніх 4 років кількість збільшилась практично в чотири рази. В 2014 році було дано 67 тисяч дозволів на проведення обшуків і арешт майна підприємств. В 2015 році – вже 75. В 2016 році 96 тисяч обшуків було надано право провести через українські суди. А 2017 рік, ми стабільно перетнули межу 100 тисяч обшуків на рік. І, якщо подивитися і порахувати, то по суті за зверненнями правоохоронних органів та Державної фіскальної служби наші судді видають рішення на проведення арештів, обшуків і так далі в середньому за 10-15 секунд. 10-15 секунд у них іде на те, щоб вирішити провести обшуки чи ні. Це говорить про те, що практично слідчі, судді перестали дивитися на матеріали справи, вони не вивчають, на які обшуки вони дають згоди.

А що ми маємо внаслідок? А внаслідок, я вам скажу, що ми маємо. Після всіх обшуків, після всіх арештів компанії, підприємства мають проблеми: 3,5-6 місяців ходять по судах, воюють з правоохоронними органами і в підсумку виграють 97 відсотків рішень, і оскаржують рішення про обшуки і про арешти. Вони несуть колосальні збитки, несуть колосальні упущені вигоди і не мають можливості захищатися. А в підсумку розгляду всіх судових спорів менше одного відсотка правоохоронні органи і фіскальна служба виграє у бізнеса цих спорів. Це говорить про те, що по суті це корупційна машинка по вибиванню з бізнесу, з промисловості грошей на користь корупціонерів, які працюють в цій системі.

І тому я підтримую ініціативи уряду, підтримую ініціативи міністра юстиції Петренка, який озвучив на останньому засіданні уряду необхідність ще додаткових змін до законодавства, щоб припинити цю брудну практику. Більш того, ми будемо вносити свої ініціативи, які будуть вводити пряму матеріальну відповідальність осіб, які…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Ми будемо вносити свої ініціативи законодавчі в ці документи, які будуть примушувати нести пряму матеріальну відповідальність людей, які підписали рішення про проведення обшуків і арештів. Якщо внаслідок розгляду справи в суді не буде доведено, що підприємство чи компанія не платили податки чи мали якісь проблеми, то, вибачте, ті, хто підписував це рішення, будуть зі свого карману компенсувати всі збитки, матеріальні упущені вигоди і нести…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я думаю, Вікторе Васильовичу, що весь парламент солідарний в цій позиції, що тиск на підприємців має бути зупинений. І я знаю, що з цього приводу і Прем'єр-міністр, і уряд мають тверду позицію, я думаю, її поділяє весь парламент. І, пане Степане, готуйте ініціативи з цього приводу. Ви пригадуєте, що ваша ініціатива отримала в залі конституційну більшість – понад 300 голосів. І в питанні захисту підприємців, які і наповнюють український бюджет, ми повинні зайняти з урядом солідарну позицію. І проаналізуйте на рівні міністерств, які можуть бути законодавчі ініціативи, які би допомогли у вирішенні цієї проблеми. І я переконаний, що парламент підтримає. І парламент своїм голосуванням висловить свою позицію.

Дякую.

Від групи "Воля народу" керівник групи Москаленко Ярослав Миколайович. Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! На минулому тижні в цьому залі відбулось засідання міжфракційної групи "Київщина", в якому приймали участь керівники департаментів Київської обласної адміністрації і голова Київської обласної адміністрації, всі мери міст, селищні голови і голови об'єднаних громад.

Я, шановні колеги, побачив величезну тривогу в очах керівників органів місцевого самоврядування. Ця тривога викликана повідомленнями "Нафтогазу" про відключення газу від об'єктів "Теплокомуненерго". І я на сьогоднішній день дізнався від них цифру – 129 міст в 16 областях нашої країни і місто Київ в тому числі.

Як ніколи на часі Постанова 8108, яку ми зареєстрували, яка буде забороняти відключати об'єкти паливно-енергетичного комплексу в період опалювального сезону. Інакше у  нас, шановні колеги, буде величезна проблема.

Тепер про сам "Нафтогаз". Що таке "Нафтогаз"? Монопольна прокладка, яка абсолютно нічого не робить, крім продажу і транспортування споживачам українського газу і імпорту газу, якого бракує, який видобутий  в Україні. У людей виникає запитання, дивлячись звіт "Нафтогазу" минулого року: якщо "Нафтогаз" заробив 40 мільярдів гривень, то чому сьогодні людям політики розказують, що потрібно знову піднімати тарифи на газ і на газопостачання?

Тепер про саме керівництво "Нафтогазу", підтримуючи колег, які переді мною виступали. Ми промовчали, коли "Нафтогаз" собі поставив мільйонні заробітні плати. Ми промовчали, коли "Нафтогаз" закуповував за страшні цифри транспорт, рівний тому, на якому їздить керівництво держави Америки. Сьогодні вся країна побачила премії за суд з Російською Федерацією, з "Газпромом". Це вищий пілотаж цинізму. 25 мільйонів євро заплатили юридичній компанії, яка веде ці справи, норвезькій, а потім 46 мільйонів доларів виплатили собі премії.

Є Закон "Про оплату праці", в якому написано: додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад установленої норми, за трудові успіхи, винахідливість і за особливі умови праці. Тут я можу прив'язати тільки винахідливість. Тому що я знайшов статтю "Главкому" ще 6 лютого 2017 року, в якій написали, що 25 червня 12-го року тодішній голова "Нафтогазу" прийняв документ, нинішнє ж керівництво компанії, яке на словах рішуче відмовилось від пережитків епохи Януковича, залишило чинним колективний договір тих часів. Дякуючи цьому колективному договору, правління "Нафтогазу" сьогодні може робити все що завгодно.

Я хочу сказати: хто за це буде нести політичну відповідальність? І я би сьогодні хотів почути позицію Президента України не як народний депутат, а як громадянин України. Я хочу бачити позицію Президента України, чи він з "Нафтогазом", чи він з українським народом. І хочу звернути увагу, що… Колись Кучма сказав, сьогодні ця цитата класно підходить: "Топ-менеджмент "Нафтогазу" грабує український народ згідно чинного законодавства".

Питання друге, шановні колеги, не менш кричуще. Три з половиною мільйони, згідно статистики, сьогодні українців поїхали на заробітки за кордон. І міністр Клімкін сказав, що 100 тисяч щомісяця знову від'їжджає. Саме страшне в тому, що якщо раніше люди їхали на заробітки, то вони сьогодні їдуть туди і не повертаються. І я не бачу ніякої стратегії Кабінету Міністрів. Що ми робимо? Яка стратегія? Куди повинна йти держава? Що повинен я робити як політик для того, щоб зупинити цю трудову міграцію?

І для себе знаходжу відповідь, чому тиша. Тому що в нас немає практично Кабінету Міністрів, в нас є люди, які там працюють: Гройсман, Степан Іванович Кубів, Аваков, Зубко, а решта щось роблять, може, ще декілька міністрів можна сказати, а решта щось роблять, а решта в.о. Сьогодні з цим потрібно терміново закінчувати.

І останнє, колеги. Андрію Володимировичу, ви сказали, що в нас блок культури і оборони. Дуже класно вийшло, тому що, коли в свій час, коли Черчиллю запропонували зняти видатки з культури і віддати на оборону, він сказав: "Так що ж ми тоді будемо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Сказав: "Що ж ми будемо охороняти?". Сьогодні це дуже важливий блок - культура, не менш важливий, а, напевно, більш важливий, чим економіка. Ми повинні серйозно в цьому напрямку працювати.

І я би хотів активізацію Міністерства культури. Тому що в цьому році такий фестиваль української пісні, як "Жар-птиця" відродився за 10 років. Я не побачив там Міністерства культури. У нас народився великий прекрасний фестиваль для талановитих дітей, який 20 тисяч дітей охопив, яскраві діти…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Зараз дві хвилини – Оксана Сироїд, а потім – Степан Кубів.  

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, з подивом чую про, виявляється, готовність законопроекту про національну безпеку і оборону до розгляду в другому читанні. Немає законопроекту про національну безпеку і оборону, немає його підготовленим до другого читання. Є невідомий текст, написаний невідомими людьми в невідомому місці, в невідомий спосіб.

Треба відзначити, що навіть той проект закону, який був внесений Президентом, від самого початку - це порожнеча на 35 сторінках. Президент, до речі, сам це визнав, він сказав, що це є величезний прогрес, який закріплює статус-кво. Тепер ми будемо знати, що реформи і прогрес – це, виявляється, рух на місці.

Але те, що підготовлено до другого читання, це насправді рух назад, це повертає нас у епоху брежнєвського авторитаризму. Фактично, відповідно до того, що запропоновано законопроектом, міністр оборони перетворюється у міністра Збройних Сил, і в принципі його можна безболісно взагалі ліквідувати. Натомість повноваження величезні отримає прокуратура. Це, напевно, для того, щоб військові прокурори могли краще заробляти на тому, що будуть грабувати військовослужбовців, чим вони сьогодні успішно займаються, переслідуючи їх,  принижуючи.

Натомість в законопроекті немає ані стандартів командування і управління відповідно до НАТО, ані парламентського контролю за розвідкою, ані парламентського контролю за оборонним бюджетом. Мета законопроекту є дуже простою: дати можливість Президенту і Секретарю РНБО разом з іншими заробляти на оборонному бюджеті, дати можливість Верховному Головнокомандувачу уникнути відповідальності за команди, які він приймає, щоб садити Назарова і Колмогорова, і при цьому також, щоб тримати військо у рабстві.

І, шановні колеги, не треба апелювати до міжнародних партнерів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Міжнародні партнери у шоці і у відчаї від цього шахрайства, так само, до речі, як і українське військо. Не брешіть людям.

 

ПАРУБІЙ А.В. Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр-міністр України. Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Насамперед хочу подякувати всім присутнім, особливо депутатському корпусу, за прийняття Закону "Про Вищий антикорупційний суд". Від імені уряду хотів би також подякувати вам, пане Голово, керівникам фракцій, парламентарям, які підтримали даний закон. Це результат небагатьох голосувань, коли уряд, Президент України, Верховна Рада дали результат більше 300 голосів, а саме - 315. Це важливий крок до поліпшення інвестиційного клімату в нашій країні та відновлення довіри громадян, бізнесу та міжнародних партнерів.

Наступним кроком мають стати результативні голосування, які дозволять здійснити запуск формування антикорупційного суду. Тут важливо проявити таку саму єдність уряду, парламенту і  Президента, яку усі ми продемонстрували в даному голосуванні.

Шановні колеги, хочу нагадати, що попереду в нас робота над державним бюджетом на наступний рік. Наразі уряд, як і обіцяли раніше, працює над показниками 2019 року та середньострокову перспективу 2020-2021 років. Після прийняття рішення щодо макропоказників, узгоджених бюджетних показників ми перейдемо до активної фази розрахунку параметрів бюджету на 2019 рік, який буде поданий в парламент 15 вересня. Саме тут я хочу закликати комітети парламенту до активної співпраці з урядом. Ми разом маємо чітко сформувати узгодження на 2019 рік та середньострокову перспективу.

Шановні колеги,  Прем'єр-міністр України також  звертається до коаліції з проханням надати узгоджену кандидатуру на посаду міністра у справах ветеранів. Верховна Рада України підтримала створення міністерства, яке  процедурно проведе уряд України, де будемо займатися політикою і тими важкими проблемами, які сьогодні є в учасників АТО і в наших ветеранів.

Минулого тижня уряд Володимира Гройсмана прийняв низку рішень важливих для бізнесу. По-перше, уряд підтримав запуск пілотного проекту, який дає можливість підприємствам встановлювати реєстратори розрахункових операцій на мобільні телефони, планшети і персональні комп'ютери. За цією пропозицією уряд спрощує процеси реєстрації РРО для бізнесу, зменшує витрати на громіздку касову техніку, зменшує обіг тіньових грошей, а головне дозволяє підприємцям користуватися новітніми технологіями в торгівлі.

Друга важлива ініціатива – це Закон "про маски-шоу". Ви говорили, Андрію Володимировичу, що ми, дійсно, спільно зробили важливу роботу і цю роботу потрібно продовжити. Це посилить  сьогодні відповідальність персональну силовиків, і виконання  закону прискорить на сьогоднішній день збільшення надходжень до бюджету. Ці та інші ініціативи уряду потребують додаткової підтримки парламенту. Ми з вами разом є відповідальні за створення комфортних умов для роботи сумлінного бізнесу в Україні.

Щодо порядку денного, в цілому підтримую. І дякую, Андрію Володимировичу, вам, працівникам Апарату Верховної Ради за співпрацю з урахуванням наших пропозицій і співпраці в координації робіт з нашими керівниками фракцій.

Як я вже говорив, для уряду є надзвичайно важливі пріоритетні покращення бізнес-клімату, економічне зростання. І уряд просить підтримати законодавчі ініціативи Прем'єр-міністра України, які були висловлені на уряді, це 35 економічних пріоритетів. Це законопроект 8490 "маски-шоу стоп",  де встановлення персональної відповідальності силовиків. Тому прошу до розкладу для включення порядку денного якнайшвидше прийняти ці зміни.

Також просимо розглянути і ухвалити на цьому тижні законопроекти фінансового блоку: 8331 управління у держбанках, 6027 щодо відновлення кредитування, 8152 про валюту, 7270 сегменти електронних грошей, 7045 щодо строків позовної давності до вимог кредиторів на тимчасово окупованих територіях. А також ініціативу 8265 щодо протидії зловживанням у сфері публічних закупівель, 7333 щодо персональної відповідальності чиновників, 7055 про фінансові ринки. Разом з тим, прохання підняти до прохідної позиції у розкладі 7302 щодо дерегуляції на митниці.

Мені здається, конструктив дозволяє прийняти відповідні закони, які сьогодні продовжують в Україні економічне зростання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки скажу ремарку для всіх. Повідомлю, що станом на зараз ще не є внесений проект Закону про утворення Вищого антикорупційного суду. Але я переконаний, що з моменту, коли він буде внесений, ми повинні запланувати його розгляд. В середу, умовно, комітет, в четвер його розглянути. Це один з тих законів, я намагаюся уникати практики, коли закон після внесення його розглядається так швидко, але мені видається, це той випадок, що буде згода усіх – і фракцій, і народних депутатів –  що якщо він буде внесений протягом дня, завтра ми його включимо в порядок денний сесії. В середу, я звернусь до комітету, щоб вони його невідкладно розглянули, і в четвер, щоб ми його змогли прийняти. І я сподіваюсь на розуміння всіх фракцій і на загальну підтримку. Закон недовгий, він короткий, він не потребуватиме великого обговорення і його треба буде голосувати за основу і в цілому, оскільки це є просто кілька рядочків, які дадуть можливість і гарантію запуску Вищого антикорупційного суду. І останній законодавчий бар'єр зніме для підготовки до його створення.

Дякую.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте.

Колеги, сьогодні ми зліва починаємо розгляд. І з голів комітетів першому надаю слово для виступу Андрієвському Дмитру Йосиповичу.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Користуючись нагодою, хочу подякувати колегам за підтримку законопроекту 8424. Прийняття цього закону дало можливість уникнути вкрай негативних наслідків, які могли виникнути в правовому регулюванні галузі житлово-комунального господарства.

Хочу окремо звернути увагу на професійну роботу працівників Апарату Верховної Ради, які забезпечили своєчасне підписання і оприлюднення цього важливого законопроекту. Ще раз дякуємо.

Щодо порядку денного. Пропозиції комітету враховані. Я сподіваюсь, що конструктивна робота депутатів дасть можливість розглянути та прийняти важливий законопроект 8015. Закон підготовлений до другого читання, має всього п'ять відхилених правок. І ще раз закликаю колег підтримати важливий законопроект, мета якого – сприяти залученню інвестицій у будівництво об'єктів відновлювальної енергії.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Лишень для всіх нагадую, що правильно "читання", коли ми говоримо про друге читання говорити. І ми вже перебудувалися, я думаю, що певною етапністю ми всі будемо говорити правильно: друге читання.

І зараз, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію  Володимировичу.

Теж не можу не зупинитись на питанні "Нафтогазу". В той час, коли "Нафтогаз" лякає органи місцевого самоврядування масовими відключеннями, в той час, коли вони декларують, що у них 40 мільярдів гривень прибутку, а це 1,7 мільярда доларів Сполучених Штатів Америки, в той час, коли вони виписують майже 50 мільйонів доларів собі премії, вчора пройшла новина про те, що вони беруть кредит на 250 мільйонів доларів. В мене просте питання: люди, це що, ми банкротуємо, спеціально зменшуємо фінансові показники "Нафтогазу", щоб зробити його легшим для банкрутства і для можливої приватизації? То це повне шахрайство. Коболєва сюди, з доповіддю у Верховну Раду, з поясненням причин, що відбувається, кому він продає українську ГТС, що він робить із цим і чому він не дозволяє нормально функціонувати органам місцевого самоврядування. Це перше.

Друге. Їхав по дорозі, почитав мультиплікаційні плакати: "Зробили разом". Я би, правда, додав ще декілька плакатів, знаєте: "Панамські офшори – зробили разом", "Підняли тарифи - зробили разом", " Двадцять мільйонів доларів особисто Порошенку дивідендів від бізнесу із Росії – зробили разом". Я чого це піднімаю питання? Тому що на мій останній запит мені повідомили, що отакі плакати Порошенка оплачують обласні державні адміністрації і районні державні адміністрації, у мене є офіційний лист від пана Райніна. Тобто замість того, щоб використовувати кошти на місцеві потреби – вони оплачують оці мультиплікаційні, значить, біг-борди Порошенка, це повний абсурд ситуації.

Натомість законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, який Порошенко обіцяв ще два роки тому прийняти, не включають в порядок денний. Тому в мене велике прохання до вас, пане Голово, ми комітетом це рішення прийняли, включити законопроект про службу в органах місцевого самоврядування (реєстраційний номер 8369) до порядку денного....

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Законопроект прийнятий комітетом і рекомендований в першому читанні.

Друге. Законопроект про гірські та високогірні населені пункти, його включили в четвер на кінець дня. Комітетом ми підготували  законопроект, який узгоджує позицію всіх авторів, які перебувають в парламенті. Тобто цей законопроект, на моє переконання, є консенсусним в парламенті. Давайте його поставимо раніше, проголосуємо в першому читанні і принаймні почнемо над ним якусь реальну роботу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Сергію.

Тільки ж нагадаю, ми ж не так давно розглянули і спеціально відхилили законопроект...

 

ВЛАСЕНКО С.В. Ми не спеціально відхилили. "Блок Петра Порошенка" не проголосував. Не спеціально.  

 

 ПАРУБІЙ А.В. Скажемо так, дали можливість для того, щоб ми могли його перевнести. Ви вже перевнесли його, Сергію, так?

 

ВЛАСЕНКО С.В. Ми його перевнесли. Ми вже провели засідання комітету, ми отримали висновок ГНЕУ, законопроект повністю готовий до розгляду в першому читанні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, що ви проінформували. Просто не треба так емоційно. Ви ж знаєте, що я є прихильником цього законопроекту і цієї позиції.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Так. Тому я вам нагадую, пане  Голово, про це.

 

ПАРУБІЙ А.В. І ми спеціально відкрили шлях для підготовки нового.

Отже, Андрій Кожем'якін. Андрію Анатолійовичу, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Дякую.

Доброго дня, шановні колеги. У нас так завжди заведено, що коли щось погане для депутатів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, я прошу тиші в залі.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Коли щось погане для депутатів і про депутатів, там, б'ються, плюються, ображають один одного, то говорять всі, говорять всі і дуже  багато. А коли щось  робиться позитивне в депутатському середовищі, то всі мовчать, і навіть ви, Андрію Володимировичу, як людина, яка керує парламентом, відряджаючи мене, Москаленка, Данченка і ще 13 народних депутатів, в 30-градусну спеку в Берліні 6:0 обіграти команду бундестагу, який нараховує 720 чоловік, – ну я хотів би, щоб все ж таки  іноді оцей апарат, який мишей не ловить, у вас там сидить, щоб він трошки допомагав вам працювати. Це раз.

Друге. Подивившись тут на всі ці пропозиції, які  готуються, знову-таки зникли, Андрію Володимировичу,  8194, 8195, 8196. Я розумію, що деякі "керовники" великих фракцій бігають по залу і кричать, іноді таку команду  дають: "Без фанатизма!", тобто це коли не 130 голосує, а  80, то нічого  не виходить. Але логіка дуже проста: якщо один депутат  вносить поправку, яка ламає КПК, а потім не голосує інша фракція, яка бегает по залу и кричит "без фанатизма!", то мені зрозуміло, хто за цим стоїть. От всі не фанати, які там не голосують, вони за цим і стоять.

Андрію Володимировичу, і так і буде завжди, поки ви ці три закони, три проекти не приймете, не поставите. Тому що я розумію, що ви піклуєтесь, боїтесь, що  не буде голосів, не зберуть, хтось завалить. Так давайте завалимо і подивимося, хто це, хто хоче правити  кодекси вночі через інші комітети. А я потім як голова комітету подивлюся,  як тільки бігають по залу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Ті, які бігають по залу і кричать там, вони будуть протаскувати через наш комітет, шановний Артур Володимирович, Закон про Національне бюро фінансової безпеки, і тоді ми згадаємо всі оці команди:  "Голосуйте без фанатизма".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дуже радий, що ви вирішили говорити від імені усієї футбольної команди. Тому що ті, з ким я працюю по футбольній команді, завжди висловлюють подяку за підтримку, в тому числі і Апарату Верховної Ради. І коли вам всує хочеться отак кинути і ляпнути, то перед тим добре перевірте і виясніть ситуацію.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. З приводу підтримки…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Не кричіть, коли я говорю. Я не кричав, коли ви говорили.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  От для того і треба підійти і сказати. Кожен раз, коли підходило керівництво команди, я весь час її вітав і вітаю зараз. І з цього треба дійсно робити вітання і свято, а не перепалку.

І стосовно законів. Я спеціально провів рейтингове голосування для того, щоб ми могли бачити, де є підтримка. І ви мали змогу побачити рейтингове голосування…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте в липні поставимо і завалимо. А цього тижня будемо працювати заради результатів, а не заради завалення роботи.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Дякую, шановні колеги.

Дійсно, цей товариський футбольний матч в Берлині, де українська збірна від парламенту виграла, здається, 6:0, мені хотілося б, щоб така ж сама була національна збірна України: уряд, Президент, парламент –  щоб ми виграли битву за недопущення "Північного потоку-2". Тому що інколи, з різних розмов, мені складається враження, що німці уже говорять, деякі з них, що вони домовилися вже про певні гарантії України. Хоча, мені здається, єдина позиція, українська, спільна –  це жодних гарантій. Єдина гарантія для нас – це повне недопущення "Північного потоку-2". І тому всі спроби деяких німецьких представників істеблішменту щось домовлятись і гарантувати якісь обсяги Україні є абсолютно неприйнятними для нас, тому що нас задовольнить лише повне недопущення.

Тому ще раз колег привітаємо. І, дійсно, Апарат підтримав, комітет так само. Провели додатково ще зустрічі. Дякуємо нашому посольству в Німеччині за цю організацію.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. І канадській делегації.

 

ГОПКО Г.М.  І канадській делегації.  Дякую, колеги.

Хотіла б сказати про Закон про національну безпеку. Він надзвичайно важливим є як частина наших міжнародних зобов'язань і кроком вперед щодо євроатлантичних прагнень. Там є реформа Служби безпеки України, зокрема щодо позбавлення невластивих функцій. Я сподіваюсь, що під час розгляду буде зокрема це враховано.

Ще я хотіла підняти важливе питання, крім Закону про національну безпеку, який теж зачіпає зокрема і роботу наших спецслужб і так талі, питання ситуації з "Мотор Січчю". І взагалі, яка стратегія України щодо залучення інвесторів? З яких країн ми хочемо і кому саме ми, з якими ризиками продаємо чутливі технології.

Я хотіла б відразу закликати, можливо, і пана спікера як колишнього голову РНБО провести окреме, можливо, засідання для того, щоб обговорити ситуацію з продажем чутливих технологій "Мотор Січі" з певними корупційними схемами, що ставить під загрозу не лише безпекову ситуацію в Україні, але взагалі в Азійському регіоні, який підриває наше стратегічне партнерство. І тому я…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Я вважаю, що це окреме чутливе питання: з ким ми, кого як інвесторів ми хочемо бачити і кому наші чутливі технології, державі-агресору, через які схеми чи союзника можуть потрапити? Це питання заслуговує РНБО і зокрема втручання парламенту.

Ще я хотіла б сказати. Подякувати секретаріату Комітету у закордонних справах за те, що два роки секретаріат разом з деякими працівниками МЗС, зокрема держсекретарем Заяцем, напрацьовували Закон "Про дипломатичну службу". І це їхня безпосередньо заслуга, попри автографи Президента і так далі. І хотіла б…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ГОПКО Г.М. …дипломатичну службу ми чекаємо від Президента призначення першого заступника, ми чекаємо заступника, який би займався питаннями співпраці з парламентом, ротації тих послів, які засиділися.

І ще я вважаю, що ситуація критична безпекова в Азовському морі. Де денонсація тих угод і інвентаризація договірно-правової бази, обіцяна Президентом? Щось я не бачу роботи МЗС.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я перепрошую, я двічі дав завершити, просто не звернув увагу. Але я хочу подякувати комітету за організацію конференції по проголошенню Міжпарламентської асамблеї "Україна-Грузія-Молдова". Вважаю, був дуже потужний міжнародний крок. І хочу подякувати і комітету, і секретаріату комітету за цю роботу, і Апарату Верховної Ради України, і секретаріату. Це була дуже важлива дія, міжнародного великого розголосу вона набула.

Теж хочу сказати, що, вважаю, що в дискусії про Закон "Про дипломатичну службу" ми змогли вийти на компроміс, який дав нам можливість прийняти закон.

Я хочу нагадати вам, що якби ми не мали голосів за правки Президента і не мали би голосів за подолання вето, я не мав би іншого варіанту як Голова Верховної Ради України, як оголосити, що закон відхилено. Цього мені найменше і хотілось би.

Я цілковито підтримую і позицію комітету, бо я сам кілька років був в Комітеті закордонних справ, коли кожен посол, нагадую, кожен посол проходить співбесіду. І я вважаю, та позиція, на яку ми вийшли, коли в той самий день, коли був опублікований закон, був виданий указ Президента, це правильний рівень компромісу, який демонструє, що і Верховна Рада України, і Президент готові займати компромісні позиції для того, щоб закон діяв, для того, щоб закон працював.

І теж хочу повідомити, що попереднього тижня я був з офіційним візитом і у Франції, і у Великобританії, я піднімав питання "Північного потоку-2". І можу сказати, що у Великобританії, я сподіваюсь, незадовго буде публічна позиція з приводу оцінки "Північного потоку-2". Вона нам дуже важлива, особливо напередодні визначення Данії. І хочу запевнити вас, що на усіх зустрічах я піднімав питання небезпеки "Північного потоку-2" не тільки для України, а для всього євроатлантичного простору. І сподіваюся, що ті зустрічі дадуть результат. В офіційній позиції Великобританії, так само, як під час мого перебування в парламенті, Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила про те, що санкції проти Росії повинні не тільки зберігатись, а й розширюватись. І це, я вважаю, теж дуже важливий і сильний сигнал для України.

Дякую вам.

Я надаю слово для виступу Княжицькому Миколі Леонідовичу. Будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ. М.Л. Дякую, шановний пане Голово. Я вам вдячний за те, що ви нагадали про важливість розгляду питань, які стосуються культури. 

Хотів би лише попросити додати до цих питань 8310, включення в порядок денний постанови, яка стосується вшанування пам'яті Леоніда Каденюка.

Хотів би теж попросити колег, керівників фракцій, щоб була завтра зранку явка. Чому це є важливо? Якщо ми приймемо Закон про культурний фонд, тут колега якраз говорив про те, що  не можна отримати кошти на фестивалі, якщо ми це приймемо, заявки приймаються зараз, то у нас є шанс хоча би на другу половину року забезпечити фінансування для культурних заходів, які зараз здійснюються не через Міністерство культури, а через культурний фонд.

Наступне, що хотів би сказати. На жаль, немає  Голови Верховної Ради, але те питання, яке піднімав колега Власенко, про закон, який стосується гірських і високогірних населених пунктів.

Колеги, навіть головуючу можна попросити уваги, не кажучи вже про колег, які сидять поруч, і закликати інших до уваги? Я буду вам дуже вдячний. Добре?  Дякую.

Отже, що я хотів сказати. Закон про гірські і високогірні населенні пункти. Президент виступав в Яремчі, Прем'єр виступав в Косові. Всі  обіцяють цей закон. Давайте приймемо в першому читанні і доопрацюємо з побажаннями і з думками, які висловив Президент, абсолютно слушними і розумними, щоб ми могли рухатися далі.

Ще одне, що хочу сказати. Мій законопроект 6762 про прозорість медіа-власності, який лежить в парламенті вже не знати скільки. Ми всі  обурювалися тому, як один з наших колег виступав і звинувачував Сенцова і інших політичних в'язнів. Обурення минуло, всі забули. Щоб цього не було, ми маємо зробити прозору власність і прозоре фінансування медіа, щоб і ми, і суспільство знали, хто є реальним власником, хто реально платить за всі  ці збиткові медіа і з яких грошей. Тоді нашим суспільством не будуть маніпулювати такі горе-власники і тоді ми захистимо свою…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ. М.Л. …національну безпеку. Бо дуже дивно, що цей законопроект пройшов комітет і лежить в парламенті вже декілька місяців, голова комітету не дасть збрехати, і не виноситься в зал. Тому що одна справа – поговорити, інша справа – забезпечити інформаційний суверенітет.

Дякую.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, я хочу проінформувати і вас, і суспільство, що Комітетом по національній безпеці і обороні відпрацьований законопроект 8068 про національну безпеку України. Завтра о 14:30 ми проведемо підсумовуючий комітет, і  ми готові цей законопроект   вносити в зал  до другого читання. Я прошу керівництво Верховної Ради внести його в середу, щоб в четвер ми закінчили цей надважливий законопроект. Звертаю увагу, що це і є ота реформа, написана разом з НАТО, яка значно нас приблизить до стандартів НАТО і до самого військово-політичного блоку. Прошу з увагою і відповідальністю віднестись як до роботи комітету, так і до голосування в залі.

Ще я хотів би звернути увагу на кричущу річ, яку ми до цих пір не врегулювали. Є законопроекти 8349, 8350, це зміни до Митного податкового кодексу, які звільняють наших військовослужбовців, які зараз знаходяться  в зоні АТО, від військового збору, які звільняють бронежилети від ПДВ.  На сьогоднішній день воїни, які нас захищають, які кожен день гинуть, вони   платять військовий збір.  Ну невже ми навіть цього  не можемо зробити для них? Невже ми не можемо розблокувати поставку бронежилетів? Я категорично наполягаю на тому, щоб цей законопроект був поставлений, він в порядку денному є, і поставлений на голосування, і прийняти за основу та в цілому, як це прийняв рішення наш комітет.

І наголошую, Микола Княжицький говорив про прозору власність. Наголошую також, що в нас уже  рік є законопроект 6688 щодо протидії загрозам національної безпеки в інформаційній  сфері, ми до цих    пір навіть його  не поставили в порядок денний.

Шановні друзі, ми змогли зупинити агресію  військову на сході.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Але ми повністю програємо  інформаційну війну. Якщо зараз ми не сконцентруємо свої  зусилля і не наведемо лад в інформаційному просторі, ми програємо всю війну. 

Дякую і надіюсь на співпрацю.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Тут просто не спрацював мікрофон. Я перепрошую.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую.

Я чекала, поки ви оголосите.

 

СИРОЇД О.І. Справа у тому, якщо ви тримаєте включений мікрофон, то інший мікрофон, крім спікера, не працює. Тому, будь ласка, для того, щоб я мала можливість надати вам слово, не вмикайте мікрофон, поки я вам слово не надам. Дякую.

І запрошую до слова від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Ольгу Бєлькову. Прошу.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую, пані головуюча.

На цей пленарний тиждень стоїть дуже значна кількість законопроектів, які стосуються розвитку паливно-енергетичного комплексу, але сьогодні я зосереджу увагу лише на кількох. Насамперед одним з найважливіших для нас законопроектів є 6229, це про забезпечення прозорості у видобувних галузях. Тут декілька колег наполягали на прозорості і "Нафтогазу", і УГВ, і всього того, що відбувається сьогодні з видобутком газу в Україні. І я дуже сподіваюся на голоси всіх фракцій, які би підтримали цей законопроект. Авторами є 21 народний депутат. І чи не вперше в історії парламенту навіть Головне юридичне управління Верховної Ради не має жодних застережень. Тому ми чекаємо в четвер прийняття цього законопроекту. Окрім його важливого значення по залученню інвестицій, я звертаю увагу на те, що він антикорупційний. І для того, щоб поменше справ попадало в антикорупційний суд, який ми нещодавно створили, треба все ж таки превентивно домагатися того, щоб в усіх галузях корупцію долали інституції, які управляють цими галузями.

Крім того, наш комітет звернувся до секретаріату і попросив про включення трьох законопроектів: 8362 по фінансуванню вугільної галузі, 7390 щодо вирішення проблем із заборгованістю по сплаті працівникам електророзподільних підприємств, жахлива ситуація в Черкасах, Запоріжжі і в кількох інших обленерго. Але найважливішого також для атомної галузі 3131 немає сьогодні, не стоїть у порядку денному. Я би дуже просила вас пошукати резерви і включити його для нас.

Крім того, колеги, запрошую, сьогодні наш комітет у цьому залі проводить о 2 годині слухання на предмет ключових пріоритетів реформи видобувного сектору. Будемо раді побачити вас всіх…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд вам потрібно? 10 секунд, будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Всіх тих, кого цікавить ціна на газ в Україні, дуже запрошую розібратися фахово, так чому ж сьогодні у нас не йде тим поступом, на який ми сподівалися, програма "2020".

Дуже дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

І я запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народного депутата Григорія Немирю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Перший заступник Голови Верховної Ради торкалася питання винесення в порядок денний Закону про зниклих безвісти. Хочу повідомити, що цей законопроект пройшов Комітет з прав людини, він підготовлений до другого читання, було досягнуто компроміс у важливих питаннях з альтернативним законопроектом. Отже, за умови виконання всіх необхідних технічних, техніко-юридичних підготовчих речей, він може бути винесений у Верховну Раду.

Друге питання, традиційне, я вже в чотирнадцятий раз його торкаюся, це стосується законопроекту 6692, стосовно виплати пенсій вимушеним переселенцям, громадянам України, які не по своїй волі опинилися в зоні конфлікту.

Шановні громадяни України, ті, хто бачать це засідання Погоджувальної ради, от коли вам з високих трибун говорять, що для нас важливі не території, а люди перш за все, що ми турбуємося про їх права, зокрема соціальні, зокрема щодо виплати пенсій, не треба більше вірити тим говорунам, які про це говорять з високих трибун. Тому що є законопроект, якому вже рік, який вже сім місяців підготовлений для розгляду у Верховній Раді, який торпедується членами Кабінету Міністрів, торпедується Пенсійним фондом, і я не бачу у Верховній Раді бажання бути дійсно вищим законодавчим органом. Тому, якщо ветується винесення в порядок денний важливого для сотень тисяч, якщо не мільйонів, громадян законопроекту про виплату пенсій, то тоді для чого така Верховна Рада, для чого такий Кабінет Міністрів? Я наполягаю, щоб законопроект 6692 був винесений…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка,  дайте 30 секунд для завершення.

 

НЕМИРЯ Г.М. …Верховну Раду. Хочу також нагадати, що цей законопроект офіційно підтриманий Європейською комісією, Радою Європи. Він підтриманий також управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців. Він підтриманий норвезькою Радою біженців. Він був розроблений в тісній співпраці з самими біженцями, вимушеними переселенцями.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую що слова голову Комітету з питань промислової політики і підприємництва народного депутата Віктора Галасюка. Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги! Минулого тижня відвідав промислові підприємства Львівщини – машинобудівні і деревообробку. Хочу дати вам живий приклад. Завод "Електрон". Це перше акціонерне товариство в Україні, номер реєстрації  № 1, 21 тисяча акціонерів, тисячі працівників, суперсучасне виробництво, яке абсолютно конкурентне за всіма характеристиками. Вони можуть випускати сьогодні 100 автобусів, трамваїв, електробусів на рік, а випускають близько 10. Тому що немає замовлень, тому що, коли Київ купив, наприклад, польські вагони PESA, він не дав замовлення львівському "Електрону", і ще десятки підприємств не отримали суміжні замовлення і роботу.

Тобто замість того, щоб купувати вітчизняну продукцію, якісну, комфортну, надійну і дуже часто дешевшу за іноземні аналоги, на жаль, нинішня влада купує іноземний непотріб і той, який потім буде годувати інші країни. Це абсолютно неприпустимо. Треба зав'язувати з цією антидержавницькою схемою. Закупівля вертольотів за кордоном у Франції замість  того, щоб купувати у "Мотор Січ". Підприємства "Укроборонпрому", понад 40 підприємств, які здатні забезпечувати технологічний цикл. Трамваї, вагони українського виробництва, сільгосптехніка. Купують сільгосптехніку білоруську. Це нонсенс, це безглуздя, це дуже недалекоглядна політика.

Тому я передаю вам звернення керівництва акціонерів і працівників заводу "Електрон" щодо якомога швидшого прийняття  Закону "Купуй українське, плати українцям" в посиленій редакції.

Крім того, доповідаю вам, відвідавши деревообробні підприємства, що мораторій на експорт лісу-кругляка потужно працює, особливо на Західній Україні. По багатьох регіонах – понад 30 відсотків бюджетних надходжень завдяки дії закону і завдяки тому...

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Тому треба якомога швидше приймати Закон 5495 – про криміналізацію контрабанди лісу-кругляку, наш комітет його вже запропонував в зал. Треба приймати на захист українських експортерів – 7365, пакет інвестиційних стимулів - індустріальні парки. Треба приймати 2216а, урядовий – про технологічні парки, і забезпечувати розвиток української промисловості і новацій, а не потрібно побиратися за кордоном, ходити за тим МВФ.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Сюмар Вікторія Петрівна, будь ласка.

 

СЮМАР В.П. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я підтримую позицію Миколи Княжицького про необхідність внесення законопроекту про зміни щодо медіа-власності. Справа в тому, що нинішні зміни, які ми прийняли з вами, вони не дають можливості до кінця простежити всю ланку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, я перепрошую. Пані Віка, пані Віка, одну секунду.

Я попрошу всіх в залі тиші, неможливо просто чути доповідача. Ми маємо мати повагу один до одного.

Будь ласка, пані Вікторіє. Прошу.

 

СЮМАР В.П. Дякую.

Справа в тому, що, справді, деякі канали знайшли можливість обходити ці норми закону.

І сьогодні в контексті президентських виборів нам надзвичайно важливо розуміти, хто володіє медіа, які будуть мати ключове значення для от результатів цих виборів. Курсує, наприклад, інформація в засобах масової інформації про те, що, ну, достатньо одіозний політик Віктор Медведчук купив там деякі телеканали, інформаційні телеканали - достатньо впливові телеканали, треба мати можливість перевірити цю інформацію детально. І тому такі зміни, вони є надзвичайно важливими і я думаю, що вони є однозначно на часі.

Далі, пане Голово, звертаю вашу увагу, що в нас лише один законопроект про підтримку друкованих видань в Донецькій і Луганській області, внесений до порядку денного, який має шанси пройти, 8114. Але є більш ширший законопроект 7291, ми його не виносимо, очевидно, що він якимось чином блокується. Там мова йде про те, щоб накласти мораторій на  тарифи "Укрпошти" для україномовних видань друкованих. І це сьогодні наша єдина з вами можливість підтримати такі україномовні видання, газети українські, які просто вмирають. Тому що, до вашого відома, також вам розказую про їхні проблеми, зокрема з папером. У нас є монополіст поставок паперу в  Україну з Росії. У нас російський монополіст, і від нього всі українські газети і ми з вами в контексті виборів будемо залежати, тому що фактично не диверсифіковані  поставки паперу. Він дуже дорогий. І єдиний спосіб підтримати газети - це  хоча би  накласти мораторій на доставку до споживача цих газет.

Також я хочу підтримати законопроект пані Оксани Корчинської, зміни до соціальної реклами (7360) в контексті популяризації воїнів АТО. Я згодна з тим, що, по-перше, ну надзвичайно потрібно нам…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СЮМАР В.П.  Дякую. 

Надзвичайно нам треба новий Закон про  зовнішню рекламу. Ми з вами його провалили,  але ми зараз доопрацьовуємо. Я сподіваюся, що дійдуть-таки руки, тому що цей бардак і вакханалія сьогодні, який ми спостерігаємо, він навіть політикам не потрібен, бо це до абсурду доходить, насправді. Але те, що ми популяризуємо казна-що, а не справді українських героїв, якими є воїни АТО, це теж нам з вами величезний мінус. Він передбачає всього-на-всього  3 відсотки…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пані Вікторіє, у мене є така пропозиція. Давайте ми наступного тижня буквально першим поставимо ваш блок, але якщо  поміж тих законів є якийсь, який потребує невідкладного рішення, то ви його означте і скажіть. Бо якщо це 4-5 законів, ми просто не встигнемо, їх не буде як поставити. Тому давайте ми блок можемо поставити так, щоб з нього почати наступний тиждень, як цього тижня блок культури. Якщо поміж них є щось таке, що потребує невідкладного рішення, ви тільки дайте сигнал,  дайте номер, і я знайду спосіб, коли і як його поставити для розгляду. Домовились? 

Дякую.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги! Шановні співвітчизники! Я приєднуюся  до привітань медиків. Так само сьогодні  день дільничного поліцейського чи міліціонера. Цю велику, багатотисячну армію ми так само вітаємо із святом.

Ну і наголошуємо, враховуючи присутність тут Першого віце-прем'єра, в необхідності повного перерахунку пенсій. Ми з вами давно працюємо у цьому напрямку і очікуємо, що в цьому році це буде вирішено.

Я проїхав протягом цього тижня 6 областей: Дніпропетровську, Запорізьку, низку на Західній Україні, Центральній Україні. Проведено чотири виїзних засідання за тиждень, чотири виїзних засідання комітету. Скрізь проблема номер один – це субсидії. Я не почув від жодного представника фракцій, від жодного керівника комітету нічого на цю тему. Згідно наших консультацій з тими, хто сьогодні безпосередньо займається переоформленням субсидій, з простими звичайними працівниками управлінь соціального захисту, дві третини з тих громадян, які сьогодні мають субсидії, їх не отримують. І це наслідок нової постанови Кабінету Міністрів.

І на цьому тижні ми з вами зобов'язані внести редакційні правки в цю постанову. Я звертаюсь до вас, пане Голово, люди розраховують на вашу принципову позицію у цьому питанні. І ті моменти, які, на жаль, сьогодні перешкоджають людині переоформити субсидії, ми повинні прибрати. Наприклад, проживає бабуся, у неї прописана дитина, її онука або син, вона не може виписати, заробляє півтори тисячі гривень пенсії, чи заробила, не може отримати субсидії. Так само треба звернути увагу на ті родини, де є онкохворі, які все з хати виносять, закладають ту хату, щоб якось вижити, вилікуватися, але субсидію не отримують.

Окремо я хотів би наголосити на тому, що ми разом з вами повинні на цьому тижні відповісти на серйозні виклики, пов'язані з протестами наших співгромадян, які будуть під Кабміном і Верховною Радою України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Так, 19-го числа, у вівторок, до Кабміну приїдуть шахтарі-регресники.

Перше. Вони заперечують проти об'єднання фондів, чи приєднання фондів до Пенсійного фонду. Така ідея витає в умах міністрів і у Міністерстві соціальної політики.

Друге. До Кабінету Міністрів приїдуть військові пенсіонери, кілька тисяч людей, зокрема організація "Силовик".

Третє. До Кабміну приїдуть так само інші представники незахищених верств населення…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Тільки раз можу давати, пане Сергію.

 

КАПЛІН С.М. Всім можна, крім Капліна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні. Всім не можна і Капліну не можна. І у нас на початку були дуже з того приводу жорсткі дискусії. Ви спитайте будь-кого.

 

КАПЛІН С.М. Немає простим людям місця…

 

ПАРУБІЙ А.В. Є одна проста людина, яка… Закон один для всіх, і для Капліна в тому числі. Закон для всіх один. От, бачите, яка демонстративна зневага до Погоджувальної ради спостерігається?

Дякую дуже вам.

Козир Борис Юрійович.

 

КОЗИР Б.Ю. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Вітаю всіх з початком сесійного тижня і сподіваюсь, що він пройде результативно.

Щодо порядку денного. Закликаю звернути вашу увагу на законопроект про перевезення небезпечних вантажів (реєстраційний номер 7387), внесений групою народних депутатів, членів Комітету з питань транспорту. До речі, він вже не вперше вноситься в сесійну залу. Шановні колеги, це важливий і необхідний законопроект, яким передбачається наближення національного законодавства до європейських вимог.

Одним із пріоритетів на транспорті є забезпечення гарантованого, безпечного транспортування небезпечних вантажів. Законопроект 7387 стоїть в порядку денному на четвер. Тому комітет просить його підтримати.

Також хочу проінформувати, що Комітет з питань транспорту підтримав законопроекти: 7316 про залізничний транспорт України, 2475а-д про внутрішній водний транспорт – та рекомендував прийняти їх в першому читанні за основу. Тому комітет просить в наступні пленарні тижні запланувати розгляд цих законопроектів в інформаційному блоці.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пане Борисе, давайте ми так домовимось, що якщо йдеться про повноцінний блок, то очевидно, що не цього тижня. Порекомендують його в наступний тиждень. Якщо якийсь закон, так само, як і з Комітету з питань свободи слова, є надзвичайно важливий, от, наприклад, 8387 – він входить в перелік нашої дорожньої карти по євроінтеграційних законах.

Давайте ми попробуємо його поставити ближче. Щоб один закон, можливо, прийняли цього тижня, а вже блок ми заплануємо наступного пленарного тижня. Домовились.

Дякую вам.

Отже, Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, впродовж останніх двох тижнів в нашому профільному комітеті народними депутатами, представниками бізнесу, разом із Нацбанком, Мінфіном, Мінекономіки, СБУ, експертами доопрацьований законопроект 8152 про валюту і підготовлений до другого читання.

Я хочу підтримати позицію Кабінету Міністрів, проголошену паном Степаном Кубівим, фракції "Блок Петра Порошенка" про те, щоб на четвер включити цей законопроект в порядок денний. Це надзвичайно важливий та невідкладний законопроект для українського бізнесу. 

Хочу також сказати, що на четвер буде готовий до розгляду в другому читанні ще один пріоритетний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування. Це реєстраційний номер 6027-д. Пропонуємо також його передбачити в розгляді на цьому тижні.

У вівторок стоїть до включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні. Це реєстраційний номер 8331, разом з альтернативним. Ми вважаємо, що уже у вівторок нам треба було б підтримати їх, включити в порядок денний. Хочемо, щоб було позитивне рішення. І будемо готувати до того, щоб його в четвер розглянути в першому читанні, тому що цей законопроект готовий, ми в комітеті його розглянули.

Ну, і хочу сказати, що в попередньому розкладі включений до розгляду на четвер проект Закону 7092. Вважаємо за доцільне поміняти його місцем з проектом Закону щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг. Це 2456-д, який очікує розгляду…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДОВБЕНКО М.В. …який очікує розгляду в повторному другому читанні з вересня і має лише одну відхилену поправку. Я думаю, що було б доречно, щоб ми теж його в четвер розглянули.

Хочу сказати, що всі ці законопроекти, які я сказав, вони підтримуються Кабінетом Міністрів, ми дякуємо Степану Івановичу Кубіву,  підтримуються фракціями. І я думаю, що вони дуже важливі для українського бізнесу, і їх підтримка дасть можливість…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Михайле, тільки хочу вам повідомити, що тільки під час цієї наради, вона ще не завершена, близько 30 законів рекомендується на четвер, які підтримані всіма фракціями, Кабінетом Міністрів і всім іншим. І у нас  в цілому 2,5 тисячі законопроектів є. Але ми намагаємося робити довгострокове планування. І тому я  запрошую по середам на нараду голів комітетів. Так? Ті, що були. І ми плануємо на кілька тижнів наперед цей план для того, щоб ми могли планувати загальну роботу. І  я наголошую, я буду  в першу чергу брати до уваги ті рекомендації комітетів, які приходять і планують цю роботу. Коли ми в понеділок називаємо надважливі законопроекти, їх є надто багато, їх неможливо вмістити в один тиждень. Ми їх повинні розпланувати на кілька тижнів, щоб мати загальну логіку. Я, звичайно, розумію важливість Закону про валюту. І я зроблю все можливе, щоб ми змогли його розглянути. Але коли йдеться про блок і коли йдеться про питання, яке не одне, а кілька питань банківської діяльності, ви ж знаєте цю систему.

Приходьте, будь ласка, на наради, я звертаюся до всіх голів комітетів, і будемо спільно і разом обговорювати. Коли голови комітетів говорять, як попереднього разу Андрієвський, що цей закон вкрай важливий і негайно важливий, ми його проводимо і ми його голосуємо. Тому я звертаюся до всіх голів комітетів, коли в середу я скликаю нараду голів комітетів, приходити, брати участь, і тоді набагато легше планувати нашу роботу в довгостроковій перспективі.

Дякую вам.

Будь ласка, Величкович Микола Романович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Комітет сподівається, щоб ми розглянули на цьому пленарному тижні законопроекти про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстраційні номери 6770 та 6770-1), вони є в порядку денному. Також наш комітет сподівається, що після їхнього розгляду, можливо, на наступному тижні варто розглянути пов'язані з ними законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексу України (реєстраційні номери 6771, 6772, 7015), якими передбачено пільги для меценатів у спорті. Маємо створити законодавчі умови для залучення коштів до спортивної сфери.

Також просимо ухвалити на цьому тижні, до речі, він є в порядку денному, проект Постанови про рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах  децентралізації" (реєстраційний номер 7383). Парламентські слухання вже пройшли, просимо розглянути і прийняти постанову.

І ще одне питання. Сьогодні  в державі активно ідуть процеси реформування, проте без активної участі молоді у них, у  цих процесах, важко розраховувати  на їх успішність. Тому просимо ухвалити на цьому тижні Постанову про проведення парламентських слухань восени на тему: "Участь молоді в процесах реформування держави" (реєстраційний номер 8367).

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу! Ми в п'ятницю із групою авторів зареєстрували два законопроекти, якими передбачені взаємопов'язані між собою комплексні зміни до Податкового кодексу, Митного кодексу та деяких інших законодавчих актів України. Хочу наголосити на тому, що це проекти не про легалізацію раніше ввезених за різними схемами вживаних автомобілів. Це проекти перш за все про нову модель акцизного податку на легкові автомобілі, а також врегулювання   питань їх ввезення на митну територію України. Законопроекти також направлені і на вирішення, звісно, питання з раніше ввезеними автомобілями.

Я прошу вас включити ці законопроекти (реєстраційний номер 8487 та 8488 ) на вівторок 19 червня у розділ для включення до порядку денного. Нам  треба перенести цю дискусію на рівень сесійного залу і рухатися далі, питання надскладне,  воно потребує давно нашого розгляду. Оскільки даний законопроект є компромісний і напрацьований  з усіма гілками влади, з громадськими активістами, з експертами, з представниками "АвтоЄвроСили", тому прошу включити в порядок денний  для того,  щоб ми на комітеті могли розглянути і в сесійній залі визначалися далі.

Щодо другого питання. Я, шановні колеги, дуже багато вас чула про те, що  ми маємо уже формувати податкову базу  для бюджету на майбутній рік. Нам треба, справді, в кінці кінців, напрацювати проект закону, той антиофшорний пакет дій, який запропонований країнами ОЕСР, так званий пакет BEPS, для того, щоб поставити цивілізованим шляхом крапку на розмиванні податкової бази і виведення коштів в офшори. Ми робимо це зараз, найближчим терміном буде зареєстрований цей проект…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Оскільки саме про нього іде згадка і в Законі про валюту, і повна лібералізація валютного законодавства також пов'язана з прийняттям нами цих антиофшорних заходів, які запропоновані, цивілізованим шляхом пройти і нам.

І третє питання. Я все ж таки хотіла, я дуже підтримую ініціативи щодо внесення змін до Закону "маски-шоу стоп". Але я не розумію, чому у нас не вистачає політичної волі все ж таки почати розглядати в сесійній залі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І я прошу тих два закони, які включені в порядок денний сесії, не забути включити їх, щоб вони були в переліку.

Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вельмишановні колеги, вельмишановний пане головуючий! Хочу повернутися до Дня медичного працівника. На цьому святі попіарилися практично всі, тільки ніхто не сказав, що у Кабінеті Міністрів вже рік лежать 100 тисяч підписів з проханням від всіх медичних працівників підвищити їм заробітну плату, яка сьогодні, наголошую, є найнижчою в світі, не в Європі, в Африці лікарям і медикам платять більше. Сьогодні зарплата лікаря, медсестри і санітарки однакова, 3 тисячі 200 гривень. І Кабінет Міністрів не приймає нічого, є рішення комітету, є звернення щодо зміни тарифної ставки.

Скажіть мені, чи не краще було на День медика дати лікарям інструкцію, як вони, молоді фахівці, маючи двох дітей, яких потрібно відправити в садочок чи школу, і заплатити комунальні послуги, як вони можуть прожити на зарплату 3 тисячі 200 гривень? Чи можна від Кабінету Міністрів отримати таку інструкцію, як їм жити і як їм не тікати з нашої країни?

За даними українських профспілок, понад 60 тисяч медиків вже виїхали з нашої країни. І всі країни євроспільноти, вони облегшують працевлаштування наших фахівців, облегшують, для того, щоб свій кадровий голод закрити. А враховуючи, що у нас 70 відсотків медичних працівників – люди пенсійного віку, то з чим ми залишимось?

Наступне питання: законопроект 4074. Півроку вже вноситься в порядок денний, це законопроект про клінічні випробування. Чи це добре?  Чудово, що у нас проводяться клінічні випробування. Але чи мають люди знати результати цих клінічних випробувань? Так. І цим законопроектом Міністерство охорони здоров'я, яке проводить до 200 клінічних випробувань, зобов'язується відкрити дані результати. Чим ми лікуємо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Які  є результати клінічних випробувань? Чи вони добре людям роблять, чи гірше? Що ми продаємо в аптеках?

Тому прошу цей Закон 4074, який включений в порядок денний, перенести. Є згода всіх політичних сил, підтримка всіх для голосування. Будь ласка,  поставте його в  такий час, щоб можна було його проголосувати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу! Доброго дня шановні колеги! В першу чергу я хочу  подякувати секретаріату за ту підтримку, яка була організована з нашої поїздки в Німеччину. Тому що футбол – це зараз не просто спорт, а як сказав пан посол, він сказав, що зараз дипломатія, вона ділиться на три частини: на культурну, публічну і спортивну. І дуже багато зустрічей, які ми провели, до речі, неформально з депутатами, дали багато інформації. Тому я дякую за підтримку і вся команда також дякує вам.

Шановний Андрію Володимировичу, я хочу звернути увагу, що 23 листопада 2018 року набуває чинності Закон про електронні довірчі послуги, і зараз зареєстрований законопроект 8462, який вносить зміни згідно цього Закону про довірчі послуги. Він зараз зареєстрований вже в Апараті Верховної Ради. Я б хотів, щоб ви надали доручення по цьому закону, щоб науково-експертне управління Верховної Ради невідкладно розглянуло законопроект 8462. Це є дуже надважливий законопроект.

Шановні колеги, я хочу звернути увагу, тут багато сьогодні говорили про рейдерські захоплення. Степан Іванович, завдяки роботі вашій Комісії по протидії рейдерству було здвинуто багато питань по двох таких кричущих випадках: це завод "НЕСТ" маслопереробний, Братський маслопресовий завод, де відбувається просто рейдерство. Я хочу звернути на це увагу. На підставного хлопця, 26 років, шахраї переоформили величезний завод, дійсний власник не підписував жодних документів. Апеляційний суд ще в березні своїм рішенням скасував незаконні дії реєстратора, повернув реального власника. Але слідчі ГСУ і...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. ...не дозволяють проводити нормальні слідчі дії, рейдери намагаються вивезти техніку, вивезти масло з заводу. Це недопустимо. Степане Івановичу, я хочу звернути вашу увагу, знову про допомогу.

І компанія "Біотехком". Це репродуктивна медицина, величезні інвестиції. Сьогодні знову в них ідуть обшуки, комп'ютери вилучаються, телефони вилучаються. Законопроект "маски-шоу стоп"...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пане Олександре, перш за все, законопроект, про який ви говорили, треба включити в порядок денний сесії. Ми завтра його поставимо в розділ, просто треба буде пропрацювати з фракціями, щоб була підтримка. І я думаю, що не буде затримки науково-експертного управління. Я думаю, що ми зможемо організувати роботу Апарату так, щоб чимшвидше ми змогли вийти на його розгляд.

І окрім того, хочу підтвердити, в якій би я країні не був, ми майже всюди говоримо про організацію футбольних матчів між нашими країнами, і це вже стало частиною нашої парламентської дипломатії. Тим більше, Україна виграє, не маючи професійних футболістів, бо деякі країни мають професійних футболістів в своїх командах. І я хотів би, щоб ми всі гуртом ще раз привітали нашу футбольну команду з черговою перемогою і побажали їм успіхів.  І ви знаєте, що весь час можете розраховувати на нашу підтримку. (Оплески)

Дякую вам.

Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Ну, по-перше, хочу подякувати секретаріату за підготовку організації ХХ Міжпарламентської асамблеї "Україна-Польща", яку ми провели в Варшаві на попередньому тижні.

По-друге, хочу  подякувати за те, що Постанови про премії та стипендії Верховної Ради для молодих науковців включені на  середу.

Третє. Прошу включити в порядок денний, це дуже важливо, і це є проханням міністра освіти і науки України, Постанова  0190 щодо фінансової допомоги фінського уряду 6 мільйонів євро для впровадження реформи в нову українську школу.

А тепер одне з головних. Це законопроект 8385, який підписаний 47 народними депутатами України. Це більше ніж   10 відсотків.

Шановні колеги, я знаю, що всі зараз займаються власними справами, але я хочу, щоб ви подумали і відповіли на наступні питання.

Перше. От чому 35,5 тисяч молодих українців навчаються в Польщі? В Польщі, не в Україні.

Наступне. Чому бізнес за 25 років так і не прийшов в якості інвестора у вищу систему освіти України, окрім  Київського політеха? Чому корпоративний егоїзм певної  частини академічної спільноти стримує розвиток інвестування через закритість системи управління та прийняття  відповідних рішень? Чому ми хочемо отримувати фінансування як там, на Заході, а управляти, як тут? Чому? Чи можемо ми формувати вільну освічену людину в умовах тоталітарної системи, де принцип "я – начальник, ти – дурак" та навпаки, стала головною управлінською філософією розвитку вищої освіти?   Чи можемо ми зрозуміти, що  університети – це останній острівець на території України, де залишилась архаїчна модель  управління від Радянського Союзу? Брежнєв та Путін плачуть, шановні колеги. 8385 дає відповідь на ці та інші питання. Ми готові до прийняття компромісних зауважень між першим і другим читанням. Але передвиборчі настрої не повинні завадити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Але передвиборчі настрої не повинні завадити синхронізації законодавства у сфері вищої освіти з розвинутими країнами світу.

Шановні колеги, вища освіта – це  базис і фундамент розвитку освіти. Ми не можемо залишати радянську тоталітарну систему управління університетами в тому вигляді, як вони є.

Шановні колеги, це наша відповідальність. Хочемо – давайте будемо залишати так, де адміністративна система управління залишається. Ми втратили з вами…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Сотник Олена Сергіївна.

 

СОТНИК О.С. Дякую, пане головуючий, від Комітету європейської інтеграції.

Перш за все я маю констатувати, що у нас знову невтішні цифри. Так виходить, що в порівнянні з минулим роком у нас знову зростання торгівлі з Російською Федерацією. Натомість з Європейським Союзом за останні роки зростання майже в рази, тобто в три рази у нас зростання товарообороту. Але тим не менше це означає, що наша євроінтеграційна політика недостатньо активна, недостатньо ефективна для того, щоб ми повністю замінили торгівлю з Європейським Союзом і іншими партнерами на торгівлю з агресором. З цим треба працювати. Тому європейська інтеграція недаремно, принаймні в лозунгах і виступах, є пріоритетом. На жаль, поки що відстаємо в реальних діях.

Я в першу чергу хочу нагадати, що ми прийняли у лютому дорожню карту законопроектів для виконання Угоди про асоціацію. З того часу вона жодного разу не оновлювалася, а у нас вже з'явилося дуже багато нових зобов'язань і нових законопроектів. Тому я закликаю до зустрічі в форматі робочої наради або робочої групи, і давайте це робити, оновлювати і ставити це в пріоритет. На цьому тижні лише шість законопроектів з цієї дорожньої карти включено до порядку денного, цього для виконання угоди недостатньо.

Друге питання. Це питання все ж таки посилення функціоналу і можливостей для Комітету з європейської інтеграції. Є готовий законопроект змін до Регламенту, нехай не для цієї Верховної Ради, можливо, для наступної. Але я до вас як до головуючого звертаюсь і пропоную, давайте теж над цим попрацюємо і ще в цьому, можливо, скликанні внесемо і проголосуємо за цей законопроект.

І третє питання. Також дуже важливо, це питання ратифікації. Я розумію, що середа, дуже мало депутатів ходить. У нас деякі ратифікації вже четвертий раз виносяться на голосування. Закликаю все ж таки фракції до більшої відповідальності…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 СОТНИК О.С. Це наше обличчя перед міжнародними партнерами. І якщо вони беруть на себе зобов'язання, то ми відповідно маємо їх належним чином виконувати.

І останнє, процедурне питання. Я нагадаю, що згідно Регламенту Погоджувальна нарада – це в першу чергу нарада голів комітетів. Я прошу головуючого, давайте поговоримо з головами комітетів: такого не може бути, що вони виступили і пішли. Ми маємо вести нараду між собою, вони мають чути. От, наприклад, у мене є дуже багато питань до різних…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Олено, якби ви уважніше почитали Регламент, то, власне, Погоджувальна рада – це в першу чергу голови фракцій. Голови комітетів можуть бути присутні, але це є нарада голів фракцій. І тому спеціально… (Шум у залі) І тому спеціально в руслі реформи парламенту я по середам збираю голів комітетів. І хто бере участь у цих нарадах, можуть підтвердити… (Шум у залі)

Не чули? У мене дзвіночок є. О, реформа парламенту. Будь ласка. (Оплески)

І, власне, ми по середам там реально і складаємо перспективний план. Але Погоджувальна рада – це є Регламентом передбачена форма, де голови фракцій є ключовими. Те, що люди виступають і піднімаються, з вами цілковито згоден, – це повна  зневага до всіх присутніх, повна зневага. Виступити, встати і піти, вибачте, тут не мітинг і не ток-шоу, щоб своє слово сказати і піти, тут робоча нарада. На жаль, використовують Погоджувальну раду просто як піар-майданчик, щоб відговорити меседж на камери, записати його, встати і піти. Тому повністю з вами погоджуюсь.

І, пані Олено, подивіться, ми справді по нашій спільній карті приймаємо в тиждень орієнтовно 3-4 законопроекти, це не багато, але і не мало. Це не багато, але і не мало порівняно з тим, як було до того. На сьогодні десь 15-16 прийнято, що на момент, коли ми її затверджували, всього 20 були готові до розгляду. Я думаю, що нам її треба буде оновити до наступної сесії. У нас зараз ще є близько 12 законопроектів, які просто є готові, які ми можемо приймати. Я думаю, що апґрейд і оновлення ми зробимо до наступної сесії і будемо йти у тому ж ритмі, якщо вдасться, будемо йти швидше. Бо, повірте, кожного тижня я запитую в Апарату, скільки є законів по нашій дорожній карті євроінтеграційних. І будемо намагатися більше і не тільки ставити, інколи ми не отримуємо голоси на них, але також і отримати підтримку в залі.

Дякую вам.

Остап Єднак, будь ласка.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня, шановні колеги! Хочу привернути увагу до такої проблеми. Я думаю, до багатьох з нас звертались, і в Комітет аграрної політики, і в наш комітет, керівництво Держлісагентства, лісгоспи і говорять: "Біда в Україні. Ліси всихають. Давайте змінимо санітарні правила, дозволимо більше рубати, тому що в лісах біда. Сохнуть ліси. Країна втрачає мільярди".

Минулого тижня Фонд дикої природи, представництво в Україні, вирішили перевірити, а яким чином ці ліси всихають, яким чином здійснюються санітарні рубки в Україні. І на Закарпатті, власне, в районі Усть-Чорної пішли разом з журналістами, разом з представниками Держекоінспекції у ліс подивитися, як здійснюються санітарні рубки на території 13 гектарів лісу.

По-перше, їх туди не пустили 30 молодиків якихось, незрозуміло, звідки вони , як вони, що вони. Бездіяльність Національної поліції. І коли вони туди прийшли, зрозуміло, що там фактично здорові дерева і це фейкова санітарна рубка. І я переживаю, шановні друзі, що у нас по Україні таким чином знищуються сотні, тисячі гектарів лісів через корупцію, через прикриття місцевих ділків. І лісагентство зараз хоче ще дозволити нам ще більше рубати, ще більше розкрадати ліси.

Ми з вами прийняли відповідне екологічне законодавство про оцінку впливу на довкілля, яке зобов'язує проходити всі процедури належної оцінки впливу на довкілля на рубках більше одного гектара. Є існуючі діючі санітарні правила. Є законодавство, яке обмежує діяльність по рубках дерев в природно-заповідному фонді і тому подібне. Тому я закликаю Національну поліцію, закликаю уряд контролювати діяльність Держлісагентства, державних лісгоспів, щоб не було такого дерибану фактично і протиправних дій, як на Закарпатті. І щоб наші…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ЄДНАК О.В. Щоб ми відповідально відносилися до наших лісів і не знищували нашу природу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Передбачені на поточний тиждень законопроекти щодо змін до Бюджетного кодексу Комітетом з питань бюджету підготовлені до розгляду Верховної Ради.

Комітет з питань бюджету розглянув звіт уряду про виконання Державного бюджету на 2017 рік та звіт Рахункової палати за минулий рік і надав свої висновки для розгляду Верховної Ради. Але, на жаль, без висновку Головного науково-експертного управління ми не можемо розглянути законопроект 8362 щодо змін до державного бюджету щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі. Ця депутатська ініціатива сьогодні, на жаль, або гальмується, або, скажімо, потребує дуже серйозного підходу.

Я звертаюсь до Степана Івановича, який, слава Богу, уважно завжди нас вислуховує. В цьому законопроекті, на жаль, не визначено джерела покриття відповідних видатків для здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості у сумі 2,8 мільярда гривень. Але проблема від цього не зникає. Ми кожні майже півроку в комітеті погоджуємо перенесення із однієї програми коштів на ліквідацію заборгованості шахтарям. І ми, на жаль, розуміємо, що це не вихід із ситуації, але ми це робимо, бо без зарплати шахтарі не можуть залишитися. І я б хотів, щоб із депутатської ініціативи це перейшло в розгляд урядового доручення Міністерству енергетики для того, щоб вони…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. …підійшли системно до виправлення ситуації в галузі вугільної промисловості. Це дасть додаткові надходження до державного бюджету і вирішить одночасно всі соціальні проблеми, які накопичилися за цей період.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І заключний виступ від комітетів Бакуменко Олександр Борисович. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово! Шановні учасники Погоджувальної ради! Андрію Володимировичу, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що законопроект щодо протидії аграрному рейдерству 8121 включений на цей пленарний тиждень для розгляду в четвер. Це надзвичайно важливий законопроект, він комплексний, спрямований на законодавче врегулювання питань захисту майнових прав власників та користувачів земельних ділянок, запобігання протиправного поглинанню і захопленню аграрних підприємств. Підтриманий всіма фракціями парламенту. Але я би попросив вас перенести його  з четверга на вівторок, бо там друге читання і про національну безпеку буде законопроект, може не дійти черга. Прошу вишукати можливість і перенести з четверга на вівторок цей законопроект в прохідну частину.

Андрію Володимировичу, також хочу зазначити, що зараз комітетом опрацьовуються до другого читання надважливі земельні і євроінтеграційні законопроекти, які найближчим часом будуть внесені на розгляд Верховної Ради. Тому ми будемо просити про проведення аграрного дня з метою їх невідкладного розгляду на поточній сесії у липні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Олександре.

Перш за все скажу, що в четвер я планую попередньо, що ми поправки до Закону про безпеку розглянемо протягом середи. І в четвер це не займе аж так багато часу, не цілий день. Але подивимося, як комітет прийме рішення, наскільки ми будемо готові. І розглянемо можливість перенести на вівторок ваш законопроект.

З приводу блоку. Справді, ваш блок має найбільшу кількість законопроектів, необхідних для євроінтеграції. Якщо ми на наступний тиждень домовилися, що буде блок по свободі слова, по-моєму, у нас більше нікому не було гарантій. Давайте ми узгодимо ще раз блок аграрної політики. Швидше всього наступного четверга ми будемо розглядати і ЦВК. І тому це теж буде як і Закон про безпеку і оборону, це теж займе свій час. Але я думаю, що ми цілком зможемо владнати. Попередній раз у нас був дуже успішний розгляд вашого блоку. Я думаю, що ми наступного тижня зможемо повторити і закріпити цей успіх.

Дякую вам.

Отже, з депутатів, я дуже прошу коротко, бо ми перейшли дуже суттєво за межі регламенту. По одній хвилині.

Корчинська Оксана Анатоліївна.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Доброго дня. По-перше, хочу коротко висловити все ж таки обурення вчорашньою поведінкою ганебною Національної поліції по відношенню до патріотичної мирної акції в підтримку сімейних цінностей. Неможливо так поводитися з нашою молоддю,  неможливо так поводитися з ветеранами війни.

А зараз прошу підтримати включення  в порядок денний законопроекту 7360. Автори цього законопроекту - це всі ветерани визвольної війни України проти Росії. Ціль цього проекту – це сприяти соціальній рекламі з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, які набули під час війни.

Ми дуже просимо вас, пан спікер, поставити це в  порядок денний, тому що це єдиний механізм популяризації наших героїв для того, щоб, коли вони повертались з війни,  або ті родини вже загиблих героїв, реально наші міста, села…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. …бачили зображення наших героїв, щоб вони були відомі сьогоднішнім всім  нашим поколінням  і нашим прийдешнім.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановний головуючий! Шановні  телеглядачі! Законопроект 7190 про наших добровольців, про легалізацію добровольчого руху, дуже  прошу, щоб ми прийняли його до великої перерви, протягом двох наших пленарних  тижнів. Будь ласка, візьміть під контроль - 7190 легалізація  добровольців. Це ганьба, що вони не легалізовані.

Друге. Ви знаєте, що ми скасували нашу ходу 21 числа, акцію під Верховною Радою по законопроекту про відкриті списки, тобто йдемо назустріч. І велике прохання, будуть пропонувати громадські активісти підписати меморандум всім головам фракцій, щоб   ви взяли теж лідерство в переговорах, щоб всі пообіцяли, що з вересня місяця вони першим законопроектом будуть саме дивитися зміну виборчої  системи, прийняття Виборчого кодексу.

Наступне. Податок  на виведений капітал, якщо ми його не приймемо до 1 липня, то він не запрацює з 1 січня. І тут теж прохання, щоб ви взяли на себе лідерство в цьому питанні.

І останнє. Міністерство культури. От колега пан Ярослав піднімав питання, ми мали важку дискусію на тому тижні з…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М.  Мали важку дискусію з міністром культури. Начебто вони йдуть назустріч, бо є, прийнято   фінансування  на підтримку української пісні, але нічого  за шість місяців не зроблено.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

То 21 червня  блокувати доріг не плануєте?  Це позитивно. Хоча я пішки ходжу, але все одно позитивна інформація.

Войціцька Вікторія Михайлівна.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Дуже дякую, пане Голово.

Я хочу звернути увагу сьогодні представників якраз фракцій на законопроект 3131. Порядок денний на цей тиждень іде під гаслом "Безпека і оборона". Так от безпека нашої ядерної галузі є одним з ключових пріоритетів. Я хочу нагадати вам, що сьогодні "Енергоатом", державна компанія, отримує в 3,5 рази менше тариф, аніж теплова генерація того ж самого Ахметова. Шалено недофінансована галузь. При цьому при всьому люди вимушені шукати кращої долі в інших країнах. На АЕС заробітна плата у порівнянні з Францією та США нижча ніж в 5-10 разів, з нашими сусідами –  в 2-3 рази. Законопроект 3131 має надати можливість атомним електростанціям, які вже побудували житло, надати можливість купити сьогоднішнім працівникам. Я розумію, що є згода з боку представників коаліції…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Ні, вони не живуть. Я була в Енергодарі, я була на Рівненській атомній електростанції. Можу вам чітко сказати, я була в цих будинках і бачила, люди не можуть там…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Вікторіє, якщо я не помиляюся, він в першому читанні прийнятий. Таблиця підготовлена тільки сьогодні.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Ні, на минулому тижні вже була.

 

ПАРУБІЙ А.В. Таблиця підготовлена тоді, коли юридичне управління дає свій висновок. На сьогодні таблиця є готова. Я теж хочу сказати, мені дуже прикро, коли інколи комітети вважають, що з моменту їхнього рішення воно має виходити. Після кожного рішення комітету відбувається літературна вичитка, відбувається юридична вичитка, і це, як правило,  триває деякий час. На сьогодні вона вже є готова, таблиця, і ми вияснимо, коли і як ми зможемо розглянути.

Дякую.

І, колеги, заключне. Барна Олег. Потім одна хвилина – Степан Кубів. І будемо завершувати. Дві хвилинки почекайте. Будь ласка.

 

БАРНА О.С. Я звертаюся до шановних народних депутатів, особливо що стосується "Самопомочі", відносно того, що не надавайте експертну оцінку з питань нацбезпеки, по законопроекту про нацбезпеку і оборону, особливо в тих питаннях, в яких ви тями не маєте. Бо так цинічно маніпуляцію проводили на прикладі Закону про реінтеграцію Донбасу. Ламали мікрофони, блокували трибуну, президію, але після того, як представник держсекретаря Курт Волкер підтримав цей законопроект, то ви так поспішили швидко міняти орієнтацію, швидше, ніж секс-меншини на вулицях Києва.

Тому, очевидно, контроль за таким балаболцтвом зі сторони силового блоку, силової безпеки, не може бути. Бо інакше нам, вибачте, і армії не потрібно, і так здасте Україну.

А до президії, головуючого я звертаюсь, внести в прохідний порядок денний в четвер бюджетоутворюючі законопроекти, які дають змогу відродити  спиртову галузь (6649, 6650)…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

БАРНА О.С. І, крім того, якщо ми дійсно хочемо турбуватись про націю і дітей, прошу негайно підняти законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І заключне, Степан Кубів – одну хвилину.  Давайте ми коротко підсумуємо на всі запитання.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, більше 57 звернень і реплік було на  адресу уряду. Я розділив на те, що перший блок стосується індустріальних технологічних парків, трудові ресурси, зовнішня міграція, переміщені особи. Другий блок – це гірські населені пункти. Третій блок – це торгівля, експорт, приватизація державних підприємств, стратегічні підприємства, завод "Електрон", яке, між іншим, цього року 100 років святкує. Наступне – легкість ведення бізнесу. Вугільна галузь – щодо урядового доручення. Міністерство промисловості – формування. Лісова галузь – стратегія, розвиток. Нафтогазова сфера –  субсидії, "Північний потік".

Я чітко записав всі пропозиції, роздам відповідним міністрам  щодо виконання доручень.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Колеги, і останнє тільки повідомлення. Увага, колеги! Отже, цього тижня ключовий закон – це Закон про національну безпеку і оборону. Очевидно, рішення комітету буде у вівторок. Я буду пропонувати, щоб в середу ми перейшли до розгляду. Я дуже вас прошу, будьте уважними під час засідання комітету, будьте уважними під час вивчення документів, щоб у нас не відбулось таке ж саме непорозуміння, як під час голосування за Вищий антикорупційний суд.

Я, на жаль, в президії не можу контролювати всіх нюансів, але є комітет. Я наполіг на тому, щоб всі документи були роздані депутатам перед голосуванням, щоб ми не голосували з голосу. Тому будьте уважними під час засідання комітету і, вивчаючи документи, щоб ми змогли злагоджено підтримати Закон про національну безпеку і оборону. Це буде ще один дуже важливий крок в реформуванні і України, і українських Збройних Сил.

Дякую вам.  Засідання Погоджувальної ради оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку