СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

4 червня  2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку! Прошу займати робочі місця, приготуватись до роботи.

Отже, колеги, розпочинаємо нашу нараду. Нагадую вам, що попередній тиждень ми завершили на розгляді правок до Закону про Вищий антикорупційний суд. І на цей тиждень, я переконаний, це ключове питання порядку денного не тільки для Верховної Ради України, а в цілому для нашої держави. І цього рішення очікує і весь український народ, і очікують наші міжнародні партнери. І ми маємо вийти на голосування в четвер.

Я провів попередні консультації і з головою комітету, і з авторами правок. І по кількості авторів, які будуть наполягати на правках, дуже важко, звичайно, прорахувати  детально, але так виглядає, що ми завтра не встигнемо пройти всі правки. І, напевно, буде найбільш ефективним, щоб ми в четвер з самого ранку, коли буде найвища мобілізація народних депутатів України, змогли перейти вже до голосування за Вищий антикорупційний суд.

Очевидно, буде ще можливість в комітету зібратись в середу і проаналізувати весь хід розгляду поправок, для того, щоб ми змогли вийти вже на узгоджене рішення. І я переконаний, що узгоджене рішення буде згідно і пропозицій народних депутатів України. І як всі наші судові закони, враховуючи рекомендації Венеційської комісії, я переконаний, український парламент, який створив всю антикорупційну інфраструктуру в країні, зможе так само рішуче об'єднатись і прийняти рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

Також, колеги, хочу повідомити, що цього тижня в п'ятницю-суботу в Києві відбудеться велика міжнародна конференція, на якій буде проголошено створення Міжпарламентської асамблеї "Україна-Грузія-Молдова". Я вважаю, для України це дуже важливий крок. Міжпарламентська асамблея "Україна-Польща-Литва" продемонструвала свою ефективність в роботі в Балто-Чорноморському поясі. І створення на південь Міжпарламентської асамблеї "Україна-Грузія-Молдова" продовжить цю співпрацю. Тим більше, наші 3 країни мають дуже багато спільного. Наші 3 країни мають окуповані території Російською Федерацією і наше об'єднання продемонструє всьому світові глобальність загрози Російської Федерації. Також наші 3 країни спільно проходять шлях "Східного партнерства" на шляху до вступу в Євросоюз. І також ми з Грузією спільно проходимо шлях до вступу в НАТО. І тому ця співпраця, на моє переконання, є дуже важливою і ефективною. В цій конференції візьмуть участь і парламенти інших країн, і Польщі, і Литви, і Латвії, і інших країн Балтії. І тому я запрошую всіх взяти участь в цій конференції. Ми об'єднуємося заради нашого європейського майбутнього, заради вступу в НАТО і заради спільного відбиття російської агресії на території усіх наших трьох країн.

Я вишлю окремі запрошення, але я запрошую і особливо профільні комітети. Ми будемо обговорювати питання енергетики "Північного потоку-2", ми будемо обговорювати питання інформаційної безпеки, ми будемо обговорювати питання і економічної безпеки. І тому запрошую всіх до участі в цій конференції.

В четвер після розгляду питань антикорупційного суду я запропонував блок питань Комітету правоохоронної діяльності, де є ряд важливих питань в тому блоці, зокрема про кримінальні проступки, які вже кілька разів ми ставили. І це пропозиція від комітету, перелік питань, які будуть запропоновані в четвер, якщо ми зможемо досить ефективно і швидко прийняти рішення про Вищий антикорупційний суд.

Така пропозиція на цей тиждень, і я прошу і голів фракцій, і голів комітетів висловити свої пропозиції щодо роботи на цьому тижні.

Якщо я не помиляюсь, ми розпочинаємо сьогодні зліва. І я надаю слово представнику фракції "Опозиційний блок" Бойку Юрію Анатолійовичу. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере, шановні присутні! І на цьому тижні, і на наступному, ми вважаємо, що пріоритетом для парламенту є розгляд питання завершення війни. Войовничими риториками і заявами війну не зупинити, військового сценарію повернення територій і людей немає. Тому наша фракція вважає, що потрібні прямі офіційні переговори на найвищому рівні між сторонами конфлікту - між нами, Україною, Російською Федерацією, невизнаними республіками - для того, щоб досягти кінцевої мети - завершення війни.

Якщо Президент, який, до речі, обіцяв за два тижні зупинити війну, побоюється за свій рейтинг, то ми готові прийняти участь в цих переговорах, тому що, вважаємо, що жоден рейтинг не коштує життів людей. І треба цей конфлікт завершувати, це в інтересах суспільства, всі громадяни цього хочуть.

На цей тиждень запланований розгляд питань антикорупційного суду. "Опозиційний блок" голосував за реформування всієї судової системи. Тільки 1 відсоток українців сьогодні вважають, що вона реформована і працює чесно. І треба виконувати те, що обіцяли виборцям, і коли голосували за реформу. А відокремлення окремо взятого антикорупційного суду, який буцімто буде справедливий, а всі інші залишаться нереформовані, це пряме протиріччя Конституції України і пряме порушення прав наших громадян. Якщо брати цю логіку, то потім потрібно ще відокремлювати, творити окремі суди для неплатників аліментів і таке інше. Можемо докотитись до практично неможливої ситуації в країні.

Я вважаю, що всі ці вимоги про прийняття рішення про антикорупційний суд - це свідчення колосального рівня недовіри до керівництва нашої держави з боку західних партнерів. І рупором цього є МВФ, який вимагає створення суду. Але насправді вимога МВФ торкається не тільки створення антикорупційного суду, а ще декількох питань. Найбільш неприйнятним, з нашої точки зору, є питання і вимога підвищення тарифів на газ і комунальні послуги. Вже сьогодні у нас криза неплатежів: більше 30 мільярдів не сплачено людьми. Вони не можуть сплачувати за такі тарифи. Уряд шукає варіанти, як зменшити кількість отримувачів субсидій. Це шлях до подальшого зубожіння населення. І дискусія взагалі може іти тільки по тому шляху, як зменшити як мінімум в два рази комунальні тарифи і вартість газу для того, щоб вирівняти ситуацію, надати людям можливість сплачувати.

Наша позиція, що парламент цього тижня повинен зосередитись на соціальних питаннях. Є Закон 4471, який відновлює права переселенців і дає можливість їм голосувати. Його потрібно прийняти. Це надасть сигнал людям, їх півтора мільйона в Україні, що вони є повноцінними громадянами і  користуються тими ж правами, як і всі інші.

Закон по відновленню соціальних пільг для чорнобильців. Треба пам'ятати про них не тільки перед черговою річницею трагедії, а пам'ятати завжди. Їх не так вже і багато залишилося, людей, які ліквідували аварію. Треба прийняти два законопроекти 7333 і 8285 та відновити соціальну справедливість.

Нагадую ще раз про законопроект вашого, Андрію Володимировичу, авторства, про вибори по відкритим партійним спискам, щоб він був прийнятий і була припинена політична корупція в державі, яку ми бачимо протягом останнього часу, коли масово скуповуються голоси.

Я наполягаю, щоб була розглянута Постанова 5642 по звільненню виконуючого обов'язки керівника Міністерства охорони здоров'я. Ми знали, що іде медичний геноцид, а останні висловлювання її заступника стосовно припинення фінансування лікування онкохворих свідчать про те, що смертельно хворе саме керівництво Міністерства охорони здоров'я. І ми наполягаємо, щоб була відповідна оцінка парламенту з цього приводу.

І останнє, по роботі правоохоронних органів. Ми вважаємо, що всі ці театралізовані шоу: Савченко, Бабченко, зняття недоторканності з депутатів –  не мають нічого спільного з реальною боротьбою з корупцією і розслідуванням резонансних злочинів. Наша вимога залишається…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Наша вимога залишається така ж: ми вимагаємо, щоб  керівники правоохоронних органів прийшли у Верховну Раду і звітували, коли будуть розслідувані реальні вбивства і теракти, які сталися в державі,  починаючи з вбивства нацгвардійців, правоохоронців, журналістів, підривів військових арсеналів, і все те, що створює обстановку хаосу в державі. Нехай прийдуть, скажуть, коли це буде розслідування, а не займаються власним піаром.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   До слова  запрошується голова фракції  Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

 ЛЯШКО О.В. Минулого тижня правління "Нафтогазу" прийняло рішення про виділення собі на преміювання 45 мільйонів доларів за перемогу України в Стокгольмському арбітражі. Це крім того, що кілька десятків мільйонів доларів ми заплатили з державного бюджету за послуги міжнародних юридичних компаній, які представляли інтереси в Стокгольмі. Уряд  нам після цього розказує, що треба піднімати ціни на газ. А за чий рахунок оті премії по 45 мільйонів доларів? Це нонсенс. Такого ніде в світі немає. Державні посадовці, державна  компанія, виписують собі   45 мільйонів доларів премії, залізши в кишеню кожній українській сім'ї. Люди останні гроші віддають  із зарплати і з пенсії, не доїдають, дітей своїх не догодовують, щоб заплатити за комуналку, щоб заплатити голові  "Нафтогазу" 3 мільйони гривень у місяць зарплати, і 45 мільйонів доларів премії!

Ми вимагаємо від уряду, оскільки вони призначають Наглядову раду "Нафтогазу", по-перше, вимагати  скасування цього рішення  про преміювання 45 мільйонів доларів посадовців "Нафтогазу"; по-друге, змінити Наглядову раду "Нафтогазу", там із семи членів - чотири іноземці, три  наших. Чия це компанія? І чого нам весь час нав'язують зовнішнє управління? І виписують собі космічні премії! Нехай хто-небудь заїкнеться про підвищення тарифів на газ, про підвищення комуналки. Для чого підвищувати ціни на газ, щоб знову премії мільйони доларів платити?! Тому це ще раз доводить, що наживається за рахунок людей. "Укргазвидобування" – 300 процентів рентабельність. "Нафтогаз" показує десятки мільярдів гривень прибутку за рахунок українців, за рахунок їхнього зубожіння. Це "пир по время чумы" – от як це називається. Тому ми вимагаємо зміни керівництва "Нафтогазу", скасування рішення про виділення 45 мільйонів доларів премії на посадовців "Нафтогазу", і непідвищення цін на газ, для цього немає жодних причин, щоб підвищувати ціни на газ і підвищувати на комуналку.

Натомість є всі підстави для підвищення зарплат і підвищення пенсій. Дивлюся дані "Держкомстату", перевиконання бюджету у травні місяці на 3,2 проценти, збільшення надходження ЄСВ майже на 31 відсоток - ось можливості для підвищення зарплат і пенсій. Тому що сьогодні мінімальна зарплата 3,7 тисячі гривень і вона не зростає. Ціни зростають, інфляція зростає, вартість ліків, комуналки зростає, а зарплата не зростає. Це дуже неправильна політика, коли мільйони українців стають біднішими. Тому перевиконання доходів Пенсійного фонду, перевиконання доходів державного бюджету дають можливості для підвищення зарплат і пенсій. І ми вимагаємо від влади внести відповідні зміни до Закону про бюджет і виконати ті обіцянки, які давали, підвищити мінімальну зарплату і підвищити пенсію для людей. Тому що, коли люди чесно пропрацювали і живуть на півтори тисячі гривень пенсії, це дуже неправильно і не дає можливості зводити кінці з кінцями.

Ну і нарешті, всі чули заяву особи, заступника Міністра охорони здоров'я Лінчевського, де він про хворих раком каже. "Це рак, вони всі помруть, вони всі помруть, без варіантів, і ефективність цієї програми нуль відсотків". Який ідіот призначив його туди і який це сигнал! У 100 тисяч українців щороку діагностуються онкологічні захворювання. І оцей ідіот  розказує, вони всі помруть, без варіантів. Замість того, щоб дати варіанти, дати фінансування на онкозахворювання, на придбання препаратів, ліків, щоб люди останнє  з хати не виносили, у борги не влазили, хати  свої продають, щоб по лікуватися.

Тому  ми вимагаємо відставки Супрун і усіє цієї ідіотської команди, які вважають, що для  українців немає перспективи і можливості лікуватися в рідній країні. Одиниці можуть поїхати за кордоном своїх дітей лікувати,  мільйони українців нікуди не поїдуть.

І завдання Міністерства охорони здоров'я – дати людям шанс на одужання, на лікування,  на отримання медичної допомоги, а не розказувати  їм, що вони всі помруть, без варіантів. Ми пропонуємо інший варіант: зниження вартості ліків, доступні ліки, обмеження  рентабельності, щоб  не було оцього грабежу серед білого дня, коли останнє в людей забирають, і дати людям шанс, варіант – достойно  жити в рідній країні.    

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович, голова групи "Відродження". Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги! Дійсно, цинізм  влади по відношенню до  України, українців сьогодні  зашкалює. Останні програми  співпраці з МВФ, Світовим банком  показують, що влада заради  кредитів готова йти на будь-які поступки і робити  все, що  вимагають зовнішні  кредитори,  вимагає ситуація, аби протриматися у владі ще хоча би місяць, день, рік як вийде. І ситуація, про яку ми  всі говоримо  сьогодні, що заради  кредитів влада готова не тільки антикорупційний суд створювати, який  сьогодні випадає із загальної конституційної системи судів, але це можна проковтнути і Україні, може, це потрібно, але готова піти й далі. Вона  готова набиратися  кредитів заради підвищення тарифів, точніше, навпаки, заради кредитів підвищувати тарифи. Готова виконувати вимоги щодо продажу землі, і це буде наступна  вимога, і цей шантаж України буде постійно продовжуватися. Готова йти на подальші поступки: губити своє власне промислове виробництво,  купувати тепловози за кордоном, інші вироби, в той час, коли українська економіка, українська промисловість просідає і по суті знаходиться в  реанімації.       

Ми багато говоримо про тарифи. Піднімають тарифи. А що  пропонується альтернативно? А  нічого. Альтернативно нам пропонують  субсидії, обсяг яких на цей рік вже 70 мільярдів гривень перевищує. Але цих коштів вже не вистачає, вже починають скорочувати категорію людей,  яким ці кошти будуть доставатися. Внаслідок підвищення тарифів, я вже неодноразово говорив, уряду треба буде знайти ще 20-30 мільярдів гривень, щоб добавити на ці субсидії.

Але в той же час що робить уряд і "Нафтогаз України"? Вже говорилось тут про те, що 46 мільйонів доларів "Нафтогаз України"    виписує 41 працівнику в якості премії за виграний в Стокгольмі процес проти "Газпрому". 46 мільйонів доларів – це 1 мільярд  200 мільйонів гривень. Люди добрі, українській вчительці треба майже 400 років працювати, щоб таку суму отримати, як вони собі кожен виписує! По одному мільйону доларів. Там на 41 чоловік 46 мільйонів доларів.

Ми вже не говоримо про те, що абсолютно цинічні заяви по лікуванню.  Ця медична реформа заради кредитів призвела до того, що сьогодні розвалюється медична галузь, сьогодні нема перспективи, що  будується, і ніхто не має відповіді, яку модель охорони здоров'я  будує  держава. Коштів, нам постійно розказують, що  немає. Наша група постійно вибиває кошти на лікування за кордоном, на ті операції, які в  Україні неможливо провести.

І абсолютно цинічно, дійсно, виглядає заява заступника Міністра охорони здоров'я, який вже почав ділити наших хворих на перспективних і неперспективних: цих будемо лікувати, цих не будемо. Так нацизм починався!  Є можливість, є хоч один шанс  на лікування, значить треба виділяти країні кошти, якщо ми не спроможні лікувати  тут, всередині країни, і це наш святий обов'язок.

А якщо ми говоримо, що немає  коштів, так треба починати з економіки, ми про це постійно говоримо. Ми пропонуємо   свою програму, власний шлях побудови  нової економічної політики, де буде потужна підтримка  промисловості України. І наш законопроект  лежить у Верховній Раді. Він дає можливість  провести закупівлю нового обладнання для українських промислових підприємств, дешеві кредити і так далі. Ми пропонуємо інші законопроекти, які запускають програми енергозбереження, модернізацію енергетичної сфери України, альтернативні джерела постачання електроенергії  і так далі. І це наша програма, яка дійсно дає програму виходу України через економічне відродження.

Тому, Андрію Володимировичу, прошу вас, включіть, будь ласка, в проект порядку денного два законопроекти, які стосуються в першу чергу енергетики, це номер 8015 щодо інвестиційної привабливості у відновлювальній енергетиці. Він пройшов комітет, він підтримується повністю всією енергетичною спільнотою України. Це альтернативне постачання електроенергії в Україні, це дійсно дуже поважний, потужний законопроект.

Друге. Треба вирішувати питання по заробітних платах в обленерго. Там сьогодні колосальні заборгованості. Наприклад, тільки в "Запоріжжяобленерго" за останній час звільнилось майже дві тисячі людей. Через те, що по розподілу коштів по тій формулі, яку запровадило НКРЕ, вони в першу чергу мають віддавати кошти в енергоринок. Ще місяць-два, там не залишиться працівників, в обленерго. Тому просимо включити законопроект 7390 в порядок денний і вирішити ситуацію, щоб в першу чергу обленерго, коли отримують кошти від споживачів, направляли їх на погашення заробітної плати працівникам, і вирішили всі соціальні питання працівників, і далі вже відправляли на енергоринок, розраховуючись за електроенергію. Бо коли зараз відбувається процес навпаки, обленерго втрачають людей. Через місяць-два у нас в енергетиці просто не буде кому працювати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Рибчинський Євген Юрійович, група "Воля народу". Будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Є питання антикорупційного суду, і не можна про нього не сказати, бо вже це питання стало просто оксимороном в нашій політиці, терпець уривається не тільки в наших мешканців країни, а й в наших західних партнерів, які нам допомагали і допомагають у гібридній війні проти Росії, в питаннях економіки і в питаннях євроінтеграції. Нам дають неоднозначно зрозуміти, що часу на український прорив просто вже немає.

Депутатська група "Воля народу" закликає усіх свідомих народних обранців максимально оперативно пройти поправки і вийти на голосування в цілому за Вищий антикорупційний суд. Єдине, що ми це виносимо на четвер, а чому не у вівторок, завтра?

Разом з тим, ми не тішимо себе ілюзіями, антикорупційний суд самотужки не поборе корупцію, як не зробили цього профільні органи, створені нами раніше. Більшість українців вважає боротьбу з корупцією не просто неуспішною, а просто провальною. Антикорупційні громадські організації сприймаються народом більш дієвими борцями з корупцією, ніж бюджетні установи. Але давайте дивитися правді у вічі:  активісти можуть лише поставити діагноз системі, але провести і лікування, і перезавантаження може лише сама держава, звичайно, за наявності політичної волі її керівництва. Люди хочуть одного: щоб перестали нарешті красти, брехати і красти. А ще люди хочуть миру, проте не шляхом здачі національних інтересів, як деякі нам пропонують, а шляхом перемоги як військової, так і дипломатичної. Адже котрий рік громадяни України платять так званий податок на війну, а кількість 200-х тільки більшає.

Нещодавно ми відзначали День захисту дітей, але найкращим захистом для них будуть живі і здорові батьки, а не якісь там державні програми. 1 мільйон 700 тисяч переселенців, 300 тисяч учасників бойових дій – це все надламані війною долі.

І що бачать ці люди? Що в уряді навіть недостає міністрів, а ті, що є, гризуться між собою, як собаки. Що це було на минулому тижні, панове? Що це був за комікс між Прем'єр-міністром та Міністром фінансів? Це ж пацанство чистої води. Уряд – це колегіальний виконавчий орган, це команда однодумців, патріотів, справжніх професіоналів, а не елітний клуб по інтересам. Уряд сьогодні, як цирк на дроті, панове. І це наша з вами ганьба, а не чиясь інша, бо призначали цей уряд ми. Ми за нього голосували, а не якісь адміністратори з Банкової.

Але щодо Банкової. Президент запровадив екзамен з української мови для бажаючих отримати українське громадянство. Це прекрасно. І навіть більше, він своїм указом запровадив цей рік вважати роком української мови. Це дуже потрібно, правда. Але чому не можна поставити крапку і винести в зал Закон про українську мову, Закон про мову взагалі. Три роки ці закони про мову лежать десь, я не знаю, в шухлядах. Чому ми не можемо винести це питання і розглянути? Трошки політичної волі і з російським інтелектуальним рабством буде назавжди покінчено. Давайте це робити.

Шановні колеги, повертаючись до порядку денного на тиждень, я хотів би звернути вашу увагу на деякі законопроекти, які ми закликаємо підтримати всіх. Це 8121, який пропонує внести зміну до Земельного кодексу для протидії земельному рейдерству.

Це 8362 щодо підтримки українських шахтарів.

Це екологічний блок законів щодо правильності поводження з відходами – 6602, 4835-д, 4836, 4837.

Прохання також невідкладно включити до порядку денного законопроект 8323, що покликаний вирішити питання надання соцекономкомпенсації населенню об'єднаних тергромад навколо атомних електростанцій.

А також Закон 7390 про встановлення алгоритму перерахування коштів постачальникам електроенергії. Адже ситуація, яка сьогодні склалась на підприємствах енергетичної галузі, є просто катастрофічною, хоча, де у нас немає катастрофи?

Дякую за вашу увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні виборці! Хочу нагадати, що минулого тижня українські спецслужби здобули стратегічну перемогу над агентурою агресора. Проведена операція не тільки запобігла вбивству російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка, але й дозволила викрити замовника цього злочину. Розкрито плани ворога щодо підготовки схронів зі зброєю та вибухівкою для подальшого вчинення терактів на мирних територіях України. Наразі в руках правоохоронців знаходиться список із десятків потенційних жертв замовних вбивств для дестабілізації та поширення хаосу в суспільстві. Тепер цим особам буде надана державна охорона.

Зважаючи на досягнуті результати, найбільше здивування викликає цинізм опозиційних політиків, які звинувачують і владу, і правоохоронців у методах запобігання вбивству та подальших терактів в Україні. Своїми заявами вони вкотре доводять, що для них більш вигідне нагнітання страху та збільшення напруги в суспільстві, аніж успіх вітчизняних спецслужб в захисті національних інтересів та безпеки України.

Наступне. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" звертає особливу увагу всіх колег по парламенту, що протягом останнього часу агресор значно посилив ескалацію на фронті, постійно порушує режим тиші. А інтенсивність обстрілів, в тому числі мирних мешканців Донбасу, постійно зростає. Зокрема в суботу, 2 червня, терористи обстріляли мирне селище Південне, знищивши 9 будинків місцевих мешканців. І нагадаю, що 17 травня снаряд впав на шкільне подвір'я в Світлодарську. На той момент в школі перебувало 387 учнів і 45 працівників школи, лише дивом ніхто не загинув.

В нинішніх умовах Верховна Рада має продовжити зміцнювати обороноздатність держави. Саме тому наша фракція закликає пришвидшити підготовку та розгляд президентського законопроекту про національну безпеку в другому читанні. Зазначу, що цей документ закладе фундаментальні принципи розвитку сфери оборони України за стандартами НАТО. Також не слід відкладати остаточний розгляд законопроекту 6697 щодо захисту національного обороно-промислового комплексу від зовнішнього втручання.

Шановні колеги, також хочу нагадати, що однією з найбільш успішних реформ, які сьогодні проходять в Україні, є реформа децентралізації, започаткована Президентом України Петром Порошенком. І ми не для того починали цю реформу, щоб ставалися події, як так звані повторні вибори до Цебриківської громади Одеської області, що відбулися в неділю. Ми вважаємо ситуацію з проведенням цих виборів кричущим порушенням виборчого права громадян через грубе нехтування окремими місцевими політиками норм та принципів вільного волевиявлення членів громади. Сама громада не підтримала цих виборів, свідченням чого є критично низька явка виборців. Ми переконані, що ситуація з повторними виборами в Цебриківській ОТГ має стати предметом для розслідування правоохоронних органів.

Тепер щодо порядку денного на поточний тиждень. Передусім фракція Партії "Блок Петра Порошенка" просить підтримати законопроект Президента України про Вищий антикорупційний суд. Нагадаю, президентська редакція доопрацьована згідно з побажаннями Венеційської комісії. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" відстоюватиме принципову позицію: закон повинен повністю відповідати засадам Конституції України, аби новий орган судочинства дійсно став ефективним інструментом подолання корупції.

Наступне. Неприпустимо, коли затягується ухвалення важливих законів для захисту національних інтересів держави. Йдеться про законопроект про дипломатичну службу, який був ветований через норми, що суперечать Конституції та послаблюють позицію України на міжнародній арені в період гібридної агресії. Необхідно якнайшвидше врахувати пропозиції Президента в профільному комітеті та винести цей документ на розгляд до сесійної зали. Також нагадую про законопроект 7323, спрямований на економію бюджетних коштів і ефективне транспортне забезпечення дипломатів за кордоном.

Також наша фракція знову наголошує на необхідності закрити кадрові борги парламенту: це перш за все питання оновлення складу ЦВК; також звертаємо увагу на необхідність призначення суддів Конституційного Суду.

І насамкінець, слід зробити вибір незалежного представника для проведення аудиту НАБУ за 2016 рік. Андрію Володимировичу, ми б просили у четвер також розглянути і це питання.

Окремо звертаємо увагу на законопроект 8331, який очікують від нас у Нацбанку для модернізації механізмів управління державними банками та фінансовим сектором.

Також фракція "Блоку Петра Порошенка" переконана в необхідності розгляду законопроекту 8157 щодо створення Національного бюро фінансової безпеки. Це реальний інструмент зниження тиску на бізнес, передачу фінансових правопорушень під юрисдикцію органу із аналітичними, а не силовими методами розслідування.

Наразі представники багатьох політичних сил говорять на телеефірах про необхідність зменшення тиску на бізнес з боку правоохоронців. Коли ж їм запропонували реальний законодавчий механізм подолання цієї проблеми, то всі ці агітатори чомусь проігнорували це. Тоді треба відверто сказати суспільству, що, на жаль, фракція, наприклад, "Самопоміч", фракція, наприклад, "Батьківщина", які не проголосували навіть за включення цього законопроекту до порядку денного, зацікавлені в тому, щоб тиск на бізнес залишився. Це в чергове доводить, що цим опозиціонерам не потрібен…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. …не потрібен результат на користь громадян, зокрема підприємців, потрібна тільки напруга та привід для звинувачень на адресу влади.

І наостанок. Ми вважаємо неприпустимими заяви, які були зроблені паном Лінчевським, і вимагаємо від Кабінету Міністрів України зробити відповідні висновки.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Артур, хочу вам сказати, що по питаннях, які ви перерахували, по аудитору, немає ще комітету, так само, як і немає комітету по Закону "Про дипломатичну службу". Як я вже не раз говорив, як тільки буде рішення комітету, кадрові питання невідкладно будуть поставлені на розгляд. Про дипломатичну службу, я вважаю, питання ще складніше, тому що нам треба  чітко бачити, чи є голоси хоча б за одне із запропонованих рішень. Бо якщо не буде голосів за жодне із запропонованих рішень, я маю на увазі: а) поправки Президента; б) подолання вето - я дуже остерігаюсь того моменту, щоб оголосити закон відхилений. Роками працювали наші дипломати над створенням цього закону. І тому, я думаю, нам доведеться ще провести додаткові консультації. А по аудитору, якщо комітет дасть рішення, а наскільки мені відомо, там оголошений конкурс і мають прибути кандидати, звичайно, невідкладно воно буде поставлено в порядок денний.

Голова фракції "Народного фронту" Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. Минулого пленарного тижня ми розпочали розгляд законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Впевнений, цього пленарного тижня ми вийдемо на продуктивне голосування. Наголошую, що фракція "Народний фронт" за якнайшвидше створення антикорупційного суду. Ми вважаємо, що його створення – це наступний етап впровадження безпрецедентних в історії України антикорупційних реформ, початок яким поклав ще перший уряд Арсенія Яценюка.

Фракція "Народний фронт" підтримала законопроект в першому читанні. Ми дали 67 голосів. Ми переконані, що питання створення антикорупційного суду – це питання економічної та політичної стабільності держави і продовження курсу реформ, який було розпочато в 14-му році  урядом Арсенія Яценюка. За 4 роки ми з вами створили НАЗК, НАБУ, створили систему ProZorro, яка суттєво заощаджує використання бюджетних  коштів, ввели електронне декларування статків посадовими особами та народними депутатами, внесли зміни в Конституцію щодо очищення судової гілки влади, призначили новий Верховний Суд, скоротили ліцензії та вдвічі скоротили органи державної влади, внесли зміни в законодавство про прозору та публічну приватизацію, зменшили єдиний соціальний  внесок, що слугувало виведенню з тіні зарплатні, яку виплачували в конвертах, дерегуляція бізнесу.

І наступним кроком в цьому пакеті реформ по боротьбі з корупцією є прийняття Закону про Вищий антикорупційний суд. Ще раз наголошую, що це питання економічної та політичної стабільності в нашій державі. І заява Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що у випадку несхвалення найближчим часом цього закону він піде у відставку, це чіткий сигнал для всіх, що цей законопроект надважливий для нашої держави і його необхідно приймати вже цього тижня.

Тому фракція "Народного фронту" звертається до всіх колег. Цього тижня підтримаємо законопроект і робимо наступний вирішальний крок у боротьбі з корупцією.

Ми також наполягаємо, що в доопрацьованому законопроекті мають бути враховані рекомендації Венеційської комісії, і відповідні правки до законопроекту були подані депутатами "Народного фронту". Це, зокрема, стосується роботи Міжнародної ради експертів. Вона  повинна мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді. До Міжнародної ради експертів можуть входити висуванці міжнародних організацій, з якими Україна має договірні відносини: Рада Європи, ОБСЄ, GRECO. Ці особи повинні мати досвід роботи в міжнародних судах не менше 5 років. Кандидати в антикорупційні судді оцінюються за конкретними критеріями  доброчесності: декларації кандидата і його родичів, відповідні статки в декларації, відсутність кримінальних проваджень тощо. Йдеться про випадки явної брехні чи конфлікту інтересів кандидата.

Якщо  Міжнародна  рада експертів заблокує кандидатуру судді для участі в конкурсі, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може подолати рішення двома третинами голосів. Далі Міжнародна рада експертів, якщо не вважає цього кандидата гідним статусу судді, може подолати вето ВККС.

Отож, активно працюймо та приймаймо цей законопроект, оскільки свого вирішення очікують ще багато інших нагальних питань, серед яких, зокрема, і посилення національної безпеки та оборони, на яких постійно наголошує фракція "Народного фронту".

Ми переконані, що протидіяти ворогу маємо на усіх фронтах, використовуючи усі  можливості, в  тому числі треба спонукати світову спільноту  протидіяти  будівництву "Північного потоку – 2". Ми підтримуємо  позицію Сполучених Штатів Америки у протидії будівництву цього газогону. Тому що йдеться про загрозу повної монополізації газового ринку Європи,   про наміри Москви перекривати вентиль конкретним європейським країнам, в тому числі і Україні. В цьому питанні цілком збігаються стратегічні інтереси США та життєво важливі інтереси її найвірніших союзників у центральній і східній Європі. Україна і її сусіди прагнуть зберегти енергетичну і політичну незалежність від Москви. Ми це зробили, завдячуючи рішенням уряду Яценюка, і ми повинні продовжити цю політику. Ми не допустимо контролю московської тиранії над Європою.

І наостанок. Дуже важливою для роботи наших правоохоронних органів є ратифікація Угоди між українським урядом та  урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні (№ 0189).

Минулого тижня міністр Арсен Аваков від уряду України підписав угоду з представником уряду Франції. Це другий етап міжурядової угоди щодо закупівлі 55 сучасних вертольотів Airbus. Це велике підсилення для роботи Державної служби з надзвичайних ситуацій. Я є депутатом-мажоритарником з 204 округу, з  Чернівецької області, і можу вам сказати  - це нам дуже потрібно. Це передусім безпека і рятування людей у важкодоступних регіонах, в сільській місцевості та в горах. Це попередження паводків та пожеж. Це контроль, безпека і непорушність нашого державного кордону.

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.         

 

БУРБАК М.Ю. Зрештою, це надає можливість створення державної системи гелікоптерної служби порятунку і реагування у надзвичайних ситуаціях. Тому фракція "Народного фронту" пропонує винести цю ратифікацію на голосування в четвер одразу після голосування за антикорупційний суд. Ми звертаємося до колег підтримати міжурядову угоду і забезпечити наших рятувальників такими вкрай необхідними гелікоптерами.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановні пані і панове, олігархічна влада вкотре прокралася, вкотре прокралася і боїться, боїться двох суб'єктів: власних людей, яких тому і дурить безпощадно, і боїться зовнішніх своїх партнерів, яких також дурить, але вони зрозуміли, що їх дурять.

Почнемо з того, як дурять власних людей. Нема ніяких збільшення доходів бюджету, бюджету країни. На кінець року дефіцит бюджету 200 мільярдів гривень, і всі це знають, всі це знають і всі мовчать. І всі мовчать, в тому числі і за цим столом, чому до сьогоднішнього дня не працює Закон про трансфертне ціноутворення, яке б наповнювало бюджет. Тому що це дозволяє власникам парламенту, олігархам виводити за кордон всі надра країни, не сплачуючи нічого. Ніхто за тим столом не говорить про митницю, яка залишається дірявою, а це мільярди, десятки мільярдів, сотні мільярдів гривень. Чому? Тому що власники страждають, але це не український народ, а це десять людей в країні. І далі дуримо.

Далі дуримо, що ми руйнуємо, насправді, чи не єдину реформу місцевого самоврядування. Запитайте керівників ОТГ, скільки цього року їм проплачують так званої інфраструктурної субвенції. Як було обіцяно 1 тисяча 300 гривень на особу в ОТГ, в деяких ОТГ - 100 гривень, 200 гривень, найкраще - 300 гривень. Куди поділися гроші? Гроші централізуються для того, щоб дбати про олігархів.

Може ще згадаємо за акциз на роздрібну торгівлю паливних матеріалів? Він виплачується сьогодні  два-три рази в рік на  рівні 2016 року  першої половини, ціни не зросли, об'єми не зросли? Кого обкрадаємо? Тих самих людей. А тепер ще й кажемо, що будемо забирати в них гроші через облігації, які хоче випустити  уряд, закриваючи свої діри. Крім того, на ОТГ і на міста перекладається неймовірний тягар освіти, ПТУ, медицини в тому числі. Це, звичайно, дуримо людей для того, щоб  вони ще трошки пожили у  своїх ілюзіях.

Тепер про те, як олігархи  бояться зовнішніх своїх партнерів і бояться  так  званого, як вони це називають, зовнішнього управління державою. Просто зовнішні колеги і партнери зрозуміли, що прокрадалися, потім брали кредити, цими кредитами закривали дірки, але про економіку не дбали.  А тепер ще  й прикриваються війною. А ворог не  спить і, без сумніву,  роздуває це  полум'я незадоволення як і всередині, так і назовні. Треба це  говорити, за цим  столом в тому числі, а не  прикриватися тільки лозунгами.

Українська газотранспортна система – це джерело надходжень  грошей і це безпека країни. Ми були здивовані інформацією, отриманою з Брюсселю, переговорами нашого Прем'єр-міністра про те, що він буде розмовляти з нашим віковічним ворогом про те, щоб гарантувати  прокачку газу  через українську газотранспортну систему. Хто буде гарантувати? Той, хто  гарантував Будапешт-1? Це  буде повторення Будапешту-2, коли ми здамо не тільки  наш економічний інтерес, ми здамо нашу суверенність і незалежність, бо українська газотранспортна система є  мілітарним,  військовим щитом  української суверенності і української незалежності.

Тому нам треба як  парламенту перестати захищати власників олігархів, а служити виключно людям, кажучи їм правду і відстоюючи їхній інтерес – інтерес звичайних людей.

І якщо б Президент України, який вже очолив НКРЕКП – тарифи зростають, який судову реформу зробив – судової реформи немає, так бився за те, щоб не піднімали тарифи, як він сьогодні б'ється за те, щоб не прийняти Закон про антикорупційний суд за умовами, які хочуть люди…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  …і іноземні партнери, то ми би мали і тарифи, які    були би адекватними до доходів українських людей, і антикорупційний суд, який би судив тих, хто протягом останніх 20 років цинічно обкрадав, обкрадає і збирається обкрадати  українську економіку і людей.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна. Будь ласка.

Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги! Країна захлинається в корупції, в бідності,  в  терорі, в безмозглості влади, в її продажності. Це є очевидно.

Що стосується зовнішнього управління, то, як мінімум, всі, хто сидять  в політичних колах і за політичними  партами в парламенті, чітко  знають, що коли мова іде про зовнішнє управління,  мова не йде про наших друзів, про  Сполучені Штати,  про Європейський Союз, а мова йде про такі самі  фінансові клани, але глобального простору, які вдерлися в  наш Національний банк, в наші міністерства і відомства, і мінімум на 60 відсотків сьогодні  узурпували суверенітет України. І ті наслідки, які ми сьогодні маємо,  це є в тому числі політика, яка проводиться цим так званим зовнішнім управлінням через маріонеточне і корумповане керівництво країною. Наслідки я дуже чітко виклала на каналі NewsOne з доказами, з цифрами,  з фактами. І якщо ми не припинимо  цю "доброзичливість" (в лапках), яка сьогодні руйнує Україну, в тому числі через своїх маріонеток в парламенті, які голосують за закони, які вбивають Україну, то в України просто не буде майбутнього.

І я хочу вас, Андрію Володимировичу, запитати: а навіщо нам ця Погоджувальна рада як трибуна для кожного із всіх, хто присутній зараз за цим круглим столом? Нам рішення тут приймати потрібно, нам дискусію тут потрібно вести, а не просто висловити якісь свої тривоги і хвилювання.

Мова йде про те, що цілий заступник міністра Лінчевський, а він є не просто заступником міністра, він є людиною міністра і він є висловлювачем політики Міністерства охорони здоров'я, сказав, що не треба вже, по суті, лікувати онкохворих людей, тому що вони і так помруть. Але це квінтесенція того, що робить Міністерство охорони здоров'я.

Ми проговорили про перший звіт Рахункової палати, так зараз є другий звіт Рахункової палати, який практично зразу після нашої розмови на Погоджувальній раді вийшов. Так, здається, не тільки не постачають ліки, а постачають ліки, які не контролюються країною зовсім. І постачаються в тому числі експериментальні ліки, і на українцях без нашої згоди роблять експерименти. Хто дозволив? Міністерство охорони здоров'я? А скажіть, будь ласка, як може таке бути, що в Міністерстві охорони здоров'я відмовлялися фінансувати лікування за кордоном?

Тому у мене питання до всіх і до вас в першу чергу, пане спікере. Чому тут на Погоджувальній раді не ставиться питання, що треба негайно вносити постанову про звільнення Міністра охорони здоров'я з посади? Чому не виноситься на обговорення в зал Верховної Ради це питання? Ви що, вважаєте, що цими штучними, фейковими реформами і цими закупівлями ліків і таким ставленням до людей з боку Міністерства охорони здоров'я ми допоможемо нашій країні?

Тому я просто вимагаю поставити у Верховну Раду це питання, обговорити його, викликати Міністра охорони здоров'я і нарешті поставити на голосування її звільнення. Вся країна криком кричить, а тут – тихе болото. Згадайте, що у нас парламентсько-президентська форма правління.

А друге, це просто безпрецедентно: на п'ять людей виділяється 1 мільярд 200 гривень якоїсь невідомої премії! І ще на 60-70 відсотків хочуть підвищити рівень тарифів на газ. Скажіть, будь ласка, чому парламент не просто тут не заявляє пусті слова нікчемні і нічого не варті, а чому ми у Верховній Раді не приймаємо постанову про негайне звільнення, по-перше, голови НАК "Нафтогазу" пана Коболєва? По-друге, чому ми не розглядаємо питання щодо постанов уряду, які встановлюють такі надзвичайні ціни на газ? Хто прикриває цю корупцію?! Я вважаю, що парламент і ви, Андрію  Володимировичу, в першу чергу мусите реально реагувати і негайно на такі речі, і в парламенті започатковувати дискусію.

Та крім цього в країні робляться такі страшні речі, на які ми не можемо не реагувати. Колекторські фірми практично захлинули країну. Ви розумієте, що зараз бандформування, які назвались колекторськими компаніями, ідуть в кожну родину і вишибають з них останнє, що у них є. Чому не голосуються в парламенті закони, які зупиняють цю жахливу наругу над людьми? Я прошу наш законопроект про заборону конфіскації житла, якщо воно єдине, 5059, підніміть наверх. Давайте хоча б так проголосуємо, захистимо.

Але в той же час зверніть увагу на цю жахливу проблему. Вчора вже вночі отримую SMS від одного з керівників асоціації підприємців, і він говорить, що такого терору…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …такого терору, який іде сьогодні проти селян, проти аграріїв, проти підприємців, не було за жодного президента. Чому парламент не починає цей розгляд? Чому у нас тут не сидять підприємці і разом з ними ми не формуємо порядок денний Верховної Ради, який буде все це зупиняти?

Я просто прошу не розмовляти на цій Погоджувальній раді, а приймати рішення, реагувати і виносити ключові питання до Верховної Ради в зал.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Оскільки було до мене звернення, я відповім. Я вважаю, що той закон, який стоїть на порядку денному, і є законом номер один на сьогоднішньому порядку денному держави, про Вищий антикорупційний суд. Я не вважаю його ні нікчемним, ні неважливим, ні другорядним. Я вважаю його найважливішим. І я думаю, що мене підтримують в тому плані більшість і народних депутатів. І будь-яка, будь-яка зустріч, чи внутрішня, чи міжнародна, починається з цього питання. І тому я вважаю, що порядок денний не фейковий. Я вважаю, що порядок денний відповідає тим вимогам, які стоять сьогодні перед Україною в геополітичному плані, а не тільки в тактичному.

Наступне.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Верховна Рада України – це інституція. Я, до речі, хочу віддати належне і керівнику Рахункової палати, що як тільки було на Погоджувальній раді звернення, тут же ми отримали звіт Рахункової палати. І я розумію, що ви його оцінюєте на належному рівні. Це і є інституція. І тому і кожен депутат, і кожен комітет має право законодавчої ініціативи.

І, справді, реально ми узгоджуємо порядок денний по четвергам, коли відбуваються робочі наради, а не наради під ефір. І, справді, Погоджувальна рада часто йде для висловлення політичних позицій. І в даному випадку я не можу коригувати виступ жодного з голів фракцій чи голів комітетів. Я до цього ставлюсь з повагою.

Отже, наголошую ще раз, є законодавча ініціатива, є рішення комітету. І ми зможемо і в четвер в тому числі після антикорупційного суду виносити ці питання на розгляд. А зараз, я вважаю, ми є в найбільш важливому законі, який є, – про Вищий антикорупційний суд.

Отже, колеги…

 

ПАПІЄВ М.М. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви, будь ласка, чемні будьте на засіданні президії. Ви мали час для виступу, не перебивали жодний з голів фракцій. Я вас прошу так само вести себе коректно по відношенню до інших, і голів фракцій, і Голови Верховної Ради України.

Зараз я надаю слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги! (Шум у залі)

15 секунд прошу мені додати. Шановний пане Михайле, дякую, дуже дякую. Прошу додати 15 секунд.

Шановні колеги! Експерти абсолютно справедливо зазначають, що ключовим викликом для України є війна, на другому місці - популізм і на третьому - корупція. Чудово, що під час Погоджувальної ради ми дуже багато часу приділили питанням корупції. Популізму тут було теж достатньо. Але жоден з виступаючих не згадав про війну, і це дуже дивно насправді,  коли ми говоримо про те, як треба приймати рішення.

Я хочу нагадати всім вам, що минулої неділі у 80 містах світу пройшли акції на підтримку Олега Сенцова і інших політв'язнів Кремля, в тому числі і в Києві. І ми щиро дякуємо, я сподіваюсь, від імені всього українського парламенту, хоча тут мало хто пам'ятає про війну і про політв'язнів чомусь, окрім тільки декого, всім людям доброї волі, які б'ються за звільнення політв'язнів і заручників.

Сьогодні в другій половині дня, в Кремлі вже прийнято рішення, і буде винесено псевдовирок українському журналісту Роману Сущенку. Ні в кого немає сумнівів, що нашого колегу засудять. Більше 20 днів голодує Олег Сенцов, до нього доєдналися Олександр Кольченко. До цих наших шановних українців з Криму не допускають консулів. Також голодує Олександр Шумков, Володимир Балух. І весь цей терор, оголошений Російською Федерацією українцям, не має кінця і краю.

Я хочу поінформувати вас, що минулого тижня під час чергових мінських зустрічей українська сторона ще раз звернулася до Російської Федерації з ініціативою: ми готові передати 23 росіян, засуджених в Україні за причетність до терористичних актів, підготовки терористичних актів, за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, ми готові їх передати Росії задля звільнення Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Гриба, молодого студента, викраденого в Білорусії, якому ліки сьогодні не дають, інших політв'язнів Кремля. І ми не роз'єднуємо українців з кримськими татарами, а також з тими, хто знаходиться на окупованих територіях.

Представники Російської Федерації сказали нісенітницю повну, що цих людей включають в список так звані ОРДО і ОРЛО, тому що, ну, да, вони громадяни Російської Федерації, але ж вони жили десь там. Тобто це повне свідчення, що Росії плювати, начхати на громадян, яких вона засилає в Україну вбивати, шантажувати і організовувати теракти.

І тому, шановні колеги, я дуже прошу всіх нас не забувати, що виклик номер один для України – це війна. Про наше зобов'язання сьогодні так само звільняти українців… Я прошу всіх нас апелювати до всіх міжнародних структур з двома вимогами: перше – тиск на Путіна, щоб до Чемпіонату світу з футболу були звільнені політв'язні і заручники; друге – це допуск Міжнародного Комітету Червоного Хреста і українського омбудсмена пані Денісової до всіх тюрем, в тому числі і на окупованих територіях, на Донбасі і в Криму, і до наших політв'язнів в Росії.

І третє. Користуючись…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Користуючись нагодою, дозвольте звернутися до всіх українців, до тих 5 тисяч українців, про яких от говорять, що начебто вони купили квитки, щоб їхати на Чемпіонат світу по футболу. Шановні українці, десять разів подумайте над тим, чи варто їхати в країну-агресор, де вас можуть схопити, затримати, і потім українська влада буде часто безсила навіть надіслати до вас консулів. Не варто ані гривнею, ані рублем підтримувати будь-що, що відбувається в країні-агресорі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, минулого тижня в Президента як в  Глави держави, як Верховного Головнокомандувача пройшли дуже серйозні активності в політико-дипломатичній, безпековій сферах, в розмовах, в зустрічах. І всі ці активності підтверджують, що проведені Главою держави зустрічі засвідчують підтримку міжнародної політики Президента України, так і реформаторських зусиль керівництва держави, уряду і парламенту в тому числі. Зокрема, відбувся подвійний офіційний візит представників Глави держави і Міністерства закордонних справ Німеччини, які виразили серйозну підтримку і по миротворчій місії, і по підтримці і відстоюванню позиції України в "Північному потоці – 2". Ми почули підтримку альянсу країн НАТО стосовно курсу України на ПДЧ і на вступ в НАТО. 250 мільйонів Сполучені Штати виділили на підтримку, озброєння і на боротьбу проти кібератак для України. Великобританія підтримала нашу миротворчу місію і посилення санкцій. Так само Президент Франції і Президент Німеччини підтримав посилення санкцій в підтримку України.

Все це відбувається на фоні того, що країни "Сімки" підтримують і розгортання миротворчої місії на сході України як вирішення політико-дипломатичним шляхом розв'язання цієї військової агресивної ситуації, яка у нас розгорнулася на сході країни.

Відтак Президент України наполягає і просить парламент прискорити розгляд після того, як буде розглянутий Закон про антикорупційний суд, а Президент наполягає на тому, що він готовий підписати цей закон. Цей закон потрібний не тільки Міжнародному валютному фонду, про який тут багато говорили, а в першу чергу для України, як закон, який завершує створення інструментарію по боротьбі з корупцією в Україні. Тому Президент Украйни, крім цього закону, наполягає на розгляді Закону про національну безпеку, і завершити розгляд питання Закону про дипломатичну службу України.

Хочу нагадати шановним колегам, що було відкрито буквально декілька тижнів тому Бескидський тунель. Все це відбулося завдяки тому, що Президент України чотири роки тому ратифікував міжнародну угоду. Відтак цей потужний результат, цей тунель, став частиною Пан'європейського транспортного коридору, що прискорив швидкість проходження поїздів із 47 до сотні, а це означає серйозний економічний прорив України на європейський простір.

В такому ж напрямку Президент просить парламент ратифікувати дві міжнародні угоди, спрямовані на модернізацію української залізниці, (0186) та проекту "Вища освіта України" (0184).

Крім того, шановні колеги, ми б хотіли попросити прискорити розгляд в Комітеті з банківської справи законопроектів 8152, 8331, 6027. Зазначені законопроекти спрямовані на вдосконалення валютного регулювання,  забезпечення розвитку державних банків, покращення інвестиційного клімату, інвестиційної привабливості України, завершення реформи в банківському секторі.

Надзвичайно важливо розглянути законопроект 8338 щодо відновлення діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз". Ви знаєте прекрасно, в якому становищі він знаходиться. Тому надзвичайно важливо цей законопроект внести в порядок денний і розглянути його.

Президент наполягає на включенні в порядок денний законопроекту 8263 про публічні закупівлі. Ми пройшли його розгляд вже у відповідному комітеті парламенту. Він отримав підтримку. А тому після того, як ми  проголосуємо і розглянемо антикорупційний суд, голова парламенту сказав і динаміка розгляду поправок говорить про те, що ми вийдемо на голосування 7 числа, все-таки повернутися до цих ключових питань, крім аудитора НАБУ, публічні закупівлі нам необхідні для подальшої економії коштів і активізації залучення до розбудови держави малого і середнього бізнесу.

Дуже важливо, щоб ми завершили розгляд дитячих законів, які ми розпочали і планували розглянути до 1 червня. Але, пане Голово, у зв'язку з тим, що ми вступили в антикорупційний суд, я думаю, що ми віддамо дань нашим дітям і завершимо розгляд цих питань.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Ірино. Хочу вас запевнити, і так стоїть в порядку денному, що в нас після прийняття Закону про Вищий антикорупційний суд, є блок "Включення у порядок денний сесії". На жаль, ми в попередні рази не змогли продуктивно  пройти цей блок, це близько 15-20 питань. І я думаю, коли буде концентрація,  я думаю, якраз буде добре цей блок поставити і пройти, в тому числі там є і Закон про публічні закупівлі.

Що стосується Закону про національну безпеку і оборону,  я глибоко переконаний, це не менш важливий закон, як і Закон про Вищий антикорупційний суд. Він  теж є непростим, там є велика кількість поправок. І теж є рекомендації і наших партнерів  з НАТО, і наших партнерів з ЄС. І я переконаний, що комітет дискусію завершить цього тижня, щоб ми наступного пленарного тижня, наступного пленарного червневого тижня, могли розглянути Закон про національну   безпеку і оборону. І я думаю, це буде цілковито можливо, і ми зможемо знайти консолідовану позицію та  прийняти не менш важливий Закон про безпеку наступного пленарного тижня.

Дякую вам.

Зараз я надаю слово представнику уряду – Кириленку В'ячеславу Анатолійовичу, Віце-прем'єр-міністру  України.  Будь ласка, пане В'ячеславе.

 

 КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Понад усе хотів би зауважити, що ми також вважаємо неприпустимими висловлювання заступника  Міністра охорони здоров'я. Разом з тим, політика уряду була скерована, є скерованою і буде скерованою на те, щоб лікувати людей. Це першочергове завдання і для медичного блоку уряду, і для  Кабінету Міністрів зокрема. Тому, якщо хтось зробив неприйнятні, неприпустимі заяви, повинен сам виправити ситуацію.

Разом з тим, зараз такий стан речей, в тому числі і внутрішньополітично, і зовнішньополітично, що українські сили повинні демонструвати консолідацію. Безумовно, для уряду, як для всієї країни, також дуже важливим є ухвалення Закону про Вищий антикорупційний суд. Саме з огляду на це Прем'єр-міністр Гройсман сьогодні зробив заявку про можливу відставку Прем'єр-міністра, а значить всього Кабінету у випадку неухвалення парламентом Закону про Вищий антикорупційний суд. Це говорить про те, що для Кабінету Міністрів це рішення є важливим і з внутрішньополітичної, і з зовнішньополітичної точки зору. І від імені уряду ми бажаємо парламенту плідних результатів в ухваленні цього законопроекту.

Третє. Ми внесли чотири законопроекти, які є першочерговими для Кабінету Міністрів, з них п'ять депутатських, ми їх підтримуємо, і три урядових. Разом з тим, один урядовий законопроект… (Шум у залі)

Я прошу нестриманих представників "Опозиційного блоку" не перебивати, в тому числі членів Кабінету Міністрів. Ви вже керували до того, ваш Президент взагалі в бігах, ви не забувайте про це перш ніж вчити когось, не забувайте своє місце на політичній карті нашої країни.

Я продовжую. Вісім законопроектів ми внесли як невідкладними з боку уряду, з них п'ять внесено через депутатів, вони стоять у порядку денному, три законопроекти урядові, але з них один не пройшов засідання комітету, це той законопроект ратифікаційний, про який говорив голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, 0189, і він стосується дуже важливих закупівель, пов'язаних з національною безпекою України, авіаційною безпекою і подолання надзвичайних ситуацій.

І останнє. Я просив би, пане Голово, вас і народних депутатів надати можливість мені відбути на термінову нараду Кабінету Міністрів, яка розпочалася о 12 годині, в тому числі і всі останні ось ці резонансні події ми зараз змушені обговорити і ухвалити відповідні рішення. Тут лишається представник Кабінету Міністрів, декілька, і все буде занотовано, всі ваші зауваження і побажання будуть передані для роботи в Кабінет Міністрів України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, В'ячеславе Анатолійовичу. Ви можете відбути на засідання уряду.

І я хочу нагадати, сьогодні ми справа розпочинаємо виступи  від  голів  комітетів.  І  я надаю слово  для виступу  Бакуменку Олександру Григоровичу. Будь ласка, включіть мікрофон.

 Перепрошую, а тепер говоріть, так.

 

БАКУМЕНКО О.Г. Добрий день, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу подякувати за успішно проведений аграрний день, який відбувся  минулого пленарного тижня. Впевнений, що   врегулювання на  законодавчому рівні питань, які пропонуються до вирішення у законопроектах, прийнятих  за основу, забезпечать ефективне  використання масивів земель сільськогосподарського призначення, надасть потужний поштовх для подальшого розвитку фермерського руху та  аграрної галузі в цілому. Наразі ці законопроекти доопрацьовуються з урахуванням  пропозицій та поправок народних депутатів і найближчим часом будуть внесені на  розгляд Верховної Ради у другому читанні.

Є одне прохання, антирейдерські законопроекти, на яких наголошували голови фракцій, в тому числі 8121, щоб ми його на наступний пленарний тиждень поставили. Ми зараз узгодимо  з Міністром  юстиції, який теж був робочою групою розроблений  з  цього законопроекту,  з "Народним фронтом" ці питання,  і я  надіюсь, що ми його проголосуємо на наступному пленарному тижні.

Тому звертаюсь до голів депутатських фракцій та груп з проханням підтримати зазначені  законопроекти  під час їх розгляду в  другому читанні.

Також хочу зазначити,  що зараз у  аграрному комітеті опрацьовуються  важливі євроінтеграційні законопроекти. Вони також найближчим часом будуть внесені на розгляд Верховної Ради і ми будемо просити про їх невідкладне включення до розкладу пленарних засідань.

Сподіваюся, що  спільними зусиллями ми підтримаємо аграріїв задля економічного й  соціального розвитку  нашої країни.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я у свою чергу хочу відзначити, що була якісна підготовка законопроектів в аграрний день і були залучені фактично всі фракції і групи до  підготовки, і це  справді був успішний  приклад успішного  проведення блоку.

 Я думаю, що ми цієї середи, ми ще  порадимось, зробимо  нараду голів  комітетів і сплануємо наступного тижня, які є найважливіші блоки і, можливо, найважливіші питання, щоб ми змогли спланувати. У нас залишилось не так  багато тижнів, фактично після цього три пленарних   тижні, і нам треба розпланувати,  щоб кожен комітет  міг визначити, які найвищі прерогативи є в кожному комітеті, і ми змогли скласти реалістичний план  до закінчення цієї сесії. Ще раз вам дякую.

Будь ласка, Мельник Сергій Іванович, бюджетний комітет.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Комітетом з питань бюджету підготовлено  для розгляду Верховною Радою законопроекти щодо змін  до Бюджетного кодексу, передбачені на поточний тиждень, а саме: 5425 – щодо діяльності  Конституційного Суду та  4837 та 4837-1 – щодо екологічного податку.

Разом з тим, стосовно запропонованих для включення до порядку денного сесії законопроектів 8362 і 8363 (про внесення змін до Державного бюджету на поточний рік) слід зазначити, що комітет не розглядав такі законопроекти, оскільки на даний час не надійшли всі необхідні висновки. 

І хотів би також попросити щодо  законопроекту 3576. Це нескладний законопроект, який стосується ОСББ. Ми на два роки заблокували оформлення землі для обслуговування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Я би пробив би його розглянути, що  дасть можливість це питання вирішити.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

Слово надається представнику Комітету з питань європейської інтеграції, першому заступнику голови цього комітету Марії Іоновій. Будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, шановна пані головуюча.

Шановні колеги, традиційно звертаю увагу, що із дорожньої карти законодавчого забезпечення на виконання  Угоди про асоціацію на 2018-19 роки до проекту порядку денного пленарних засідань  на поточний тиждень включено 6 законопроектів,  це: 7270, 6602, 7387, 7123, 6229 і 2456-д. Я прошу дуже підтримати їх розгляд. Сподіваюся, що ми знайдемо можливість  їх розглянути.

І  також, враховуючи важливість розвитку саме туристичного сектору України, я би хотіла звернутися до уряду з проханням якнайшвидше подати до Верховної Ради законопроект щодо використання туристичного потенціалу і розвитку туризму в Україні, а також бачення розвитку цього процесу, зокрема залучення іноземних інвестицій у розвиток цієї галузі.

І також хотіла би в черговий раз попросити і звернути увагу всіх голів фракцій і груп, я думаю, ні в кого не викличе заперечення, щодо дій мораторію на зміну цільового призначення рекреаційних земель. Нам необхідно продовжити цей мораторій. Тому я впевнена, що законопроект, який продовжить даний мораторій, не буде викликати ні в кого жодних заперечень. Це законопроект 4097. Я думаю, що ми можемо його швидко розглянути і прийняти.

Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна колего.

Будь ласка, запрошуємо до слова Олександра Співаковського, голову Комітету з питань науки і освіти. Прошу.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги! По-перше, є пропозиція все-таки завершувати конструкцію. Після прийняття 7466 нам потрібно ще прийняти 7 законів, які  регулювали б питання законодавчого забезпечення, регулювання в сфері інтелектуальної власності. Тому прошу все-таки поставити питання 5699 – це права, охорона інтелектуальної власності, а також 4571 щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату. Нам потрібно цю роботу все-таки зробити до закінчення цієї сесії.

По-друге, дуже важливо все-таки з п'ятниці, ми розуміємо, що в п'ятницю ніколи не буває голосувань, перенести питання розгляду про призначення у 2018 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених, 8419 – про присудження Премій Верховної Ради України.

Я хочу сказати, я зараз повернувся з Польщі, де зустрічався зі студентами, українськими студентами, які по програмі "Подвійних дипломів" навчаються у Польщі. Хочу сказати, поляки – це наші сусіди, вони абсолютно по-іншому відносяться до системи вищої освіти. Вони це розглядають як інвестування у людей, в тому числі і в українську молодь. Шановні колеги, ну не можна далі розглядати вищу освіту України як тільки соціальну галузь, на якій ми будемо економити. Якщо ми будемо економити, то я скажу так, якщо Україна не буде інвестувати в капіталізацію наших людей, це будуть робити інші країни, але висновки будуть дуже прості: міграція молоді з нашої країни. Ми повинні зупинити цей процес, розумієте? Ну, це виклик, в п'ятницю ставити питання, це мізер, який ми можемо дати нашим молодим людям, і тому це просто неповага. Тому прошу все-таки хоча б в таких питаннях давати меседж молоді, що Верховна Рада України все-таки піклується за своє майбутнє.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо, шановний колего.

Тепер слово Юрію Савчуку, це Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Просимо, пане Юрію.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановна головуюча, шановні колеги! Нашим комітетом було прийнято положення і оголошений конкурс на незалежного аудитора НАБУ. Цього тижня на своєму засіданні комітет заслухає кожного з 5 кандидатів та за результатами рейтингового голосування рекомендуватиме Верховній Раді України кандидатів для визначення свого представника до складу цієї комісії. У цьому контексті хочу додати, що з інформацією по кожному із кандидатів ви маєте можливість ознайомитись на офіційному веб-сайті комітету.

По-друге, згідно Закону України "Про запобігання корупції" комітет пропонує провести слухання на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". І провести їх 20 червня поточного року. Відповідний проект постанови вже зареєстрований Апаратом за реєстраційним номером 8368. Шановний пане Голово, прошу включити цей проект постанови до розгляду цього пленарного тижня.

Ще одне питання, яке потребує уваги, включення до порядку денного цього пленарного тижня проекту Закону про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки, реєстраційний номер 8324. Інформую вас, що комітет за результатами розгляду на своєму засіданні 16 травня цього року ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні повернути цей законопроект суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також хочу попросити включити до порядку денного поточного тижня законопроект 7276 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, дайте завершити 30 секунд. Дякую, що підказали, дуже дякую.

 

САВЧУК Ю.П. …запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень. Комітетом цей законопроект розглянутий та рекомендований Верховній Раді України прийняти його за основу в першому читанні.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, що поінформували про позицію вашого комітету.

І зараз, будь ласка, слово Олександру Данченку, голові Комітету з питань інформатизації і зв'язку. Прошу.

 

ДАНЧЕНКО О.І.  Доброго дня, шановні колеги! Я хочу звернути увагу на те, що рік тому був прийнятий Закон України "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" (№ 1834-VIII від 7 лютого 2017 року). Але до теперішнього часу Кабінет Міністрів не розробив жодного нормативного акту до цього законопроекту. І дуже жаль, що немає представників Кабінету Міністрів. У них, звичайно, там щось позачергове сталося. Але парламент – це є парламент. У нас парламентсько-президентська республіка. Я думаю, нічого такого позачергового не сталося, що жодного представника Кабінету Міністрів тут немає.

Я хочу звернутися до Кабінету Міністрів. Завтра відбудеться засідання комітету. Ми запросили Міністерство енергетики, Міністерство інфраструктури, Міністерство регіонального розвитку і всі ті міністерства, які не виконали свої завдання по імплементації цього законопроекту.

Друге. У п'ятницю-суботу відбувались Дні електронних комунікацій в Україні, які зібрали всю ІТ- і телекомунікаційну галузь України. Так от, Дні електронних комунікацій ми проводили, а самих електронних комунікацій в Україні немає. Бо до сих пір не проголосований Закон про електронні комунікації. Наш комітет наполягає на голосуванні за два законопроекти: Закон про електронні комунікації та Закон про радіочастотний ресурс.

Ще раз хочу сказати про жахливу ситуацію з крадіжками кабелю. Всі законопроекти готові, але не розглядаються Верховною Радою. Крадіжки кабелю та телекомунікаційного обладнання - це не просто крадіжки, це диверсія проти держави, це робота зі сторони країни-агресора. Таким чином виключаються канали зв'язку, люди не можуть дотелефонуватися ні до лікарень, ні до МЧС, ні сповістити про ситуацію.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Ви вже завершили, шановний колего? Дякую.

Будь ласка, пані Ольга Богомолець, запрошуємо вас до слова і представити позицію вашого комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна головуюча! Шановні колеги! Дуже хотіла би, щоб мене зараз почув мер міста Віталій Кличко і голова парламенту пан Парубій. Останніми днями взагалі відбуваються такі події, які відштовхують людей і народ від влади, відштовхують ще далі. Вчора на Михайлівській площі вздовж Стіни пам'яті героїв, загиблих в АТО, зробленої не державою, не містом, а волонтерами і родинами, був виставлений ряд, виставка смітників прямо попід стіною. І ці смітники стояли там до тих пір, поки члени родин загиблих, матері, волонтери їх самі не відкотили.

Я вчора набрала мера, він не взяв трубку і не відзвонив. Тому я офіційно звертаюсь до мера з вимогою негайно розібратися з ситуацією і покарати тих чиновників, які зробили такий непотріб. Це перше.

Друге. Київ - чи не єдине місто в Україні, в якому немає власного меморіалу загиблим героїв АТО, а те, що є зроблено волонтерами. Це питання має бути вирішено. І вибачення мають бути принесені публічно, для того, щоб матері і родини не збиралися і не займались пікетуванням Київської міської державної адміністрації. Це перше.

Друге. Щодо заяви Міністерства охорони здоров'я, щодо виступу пана Лінчевського про те, що хворі на рак всі помруть і лікувати їх немає сенсу, про те, що ці слова вирвані із контексту. Це абсолютно не відповідає дійсності. Стенограма виступу пана Лінчевського офіційно буде надіслана кожному народному депутату і ви чітко зрозумієте, що це є офіційна позиція Міністерства охорони здоров'я, слова не вирвані із контексту.

І хочу запевнити 1 мільйон онкохворих людей в Україні, що рак виліковний, і ми в це віримо, і ми знаємо. І я борюся за те, щоб в Україні було введено загальнообов'язкове медичне страхування, де всі хворі на рак…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, дайте завершити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …а не 30 відсотків, як погодило Міністерство  охорони здоров'я, буде мати шанс на виживання.

І наступне. Комітетом охорони здоров'я розроблено понад 20 законопроектів. Я розумію, що Закон про антикорупційний суд є надзвичайно важливим і я повністю підтримую цей закон, але я дуже прошу наш парламент ставитися до охорони здоров'я і тих законів, які захищають життя і здоров'я наших людей, відповідально. І Закон 4074 про клінічні випробування…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ольго. Позиція ваша зрозуміла.

І зараз надається слово голові Комітету з питань податкової і митної політики Ніні Южаніній. Просимо, пані Ніно, вас до слова.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я також хотіла би звернути увагу нас всіх про те, що залишилося декілька сесійних тижнів. Наприклад, що стосується податкової політики і нагальних питань, у нас настільки їх багато, і ми взагалі не встигаємо розглянути самі найважливіші питання в парламенті. Я хочу сказати, щоб відразу після закінчення розгляду проекту Закону про Вищий антикорупційний суд ми змогли відразу розглянути законопроекти 8349 і 8350, які пов'язані з внесенням змін в Податковий і Митний кодекс у зв'язку з закінченням АТО і початком операції Об'єднаних сил. Ви розумієте, зараз звертається велика кількість підприємств оборонного комплексу, які не можуть врегулювати свою діяльність. Нам на розгляд і прийняття в цілому цих законів потрібно буде 10 хвилин, а ми таких дуже важливих і термінових не вирішуємо питань.

Щодо інших питань. Нам треба дивитися, так як нам не вдалося запропонувати до 01.07 ніяких значних змін для покращення інвестиційного клімату і діяльності українських малих і середніх підприємств 2019 року, нам треба розглянути хоча б точкові законопроекти. Я маю на увазі, це законопроекти, які стосуються стимулювання економіки найближчим часом, це 8159 і 8160. Ми ж знаємо, що зараз є запит іноземних інвесторів щодо розміщення на території Західної України підприємств по зборці електромобілів. Ми знову гаємо час. Ми працювали з ними плідно, виписували норми змін до Податкового і Митного кодексу. Ми втрачаємо цю можливість. Вони вже не хочуть більше чекати, чи розгляне парламент, чи ні. Вони швидким чином, і вже в найближчий час розмі…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, дайте завершити. 30 секунд. Просимо.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …не розглядати такі важливі точкові питання, які також потребують десятихвилинного розгляду. Це полегшення і виведення в законодавче поле діяльність пенсійних фондів і Фонду гарантування вкладів в зв'язку з тим, що вони до сих пір не включені в реєстр неприбуткових організацій. Ми майже цілий рік дивимося, під яким ризиком перебуває діяльність цих двох установ і не можемо знову знайти такий короткий час для розгляду в парламенті…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніно, за висловлену позицію вашого  комітету.

І запрошуємо до слова зараз Миколу Величковича, який представляє позицію Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. Просимо.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Хочу насамперед привітати всіх українських дітей з Міжнародним днем захисту дітей, що відзначався 1 червня. Комітет вважає, що дотримання та захист прав дитини мають стати головним пріоритетом української держави.  Забезпечуючи належний розвиток кожної дитини, ми створюємо майбутнє нашої держави. Верховна Рада України приділяє велику увагу захисту прав дитини, і хочу окремо подякувати Голові Верховної Ради за підтримку законопроектів, які стосуються дітей.

Просимо поставити на цей тиждень законопроект під реєстраційним номером 6063-д, який стосується захисту прав дітей, особливо незахищених  категорій.

Хотів би також подякувати керівництву Верховної Ради за включення до порядку денного пленарного засідання на середу 6 червня законопроектів про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстраційний номер 6770 та 6770-1). Однак хочу привернути увагу, шановні колеги, що ці законопроекти мають розглядатися у залі Верховної Ради України разом з проектами законів про внесення змін до Податкового та Митного кодексу України (реєстраційні номери 6771, 6772, 7015), якими передбачено пільги для меценатів у спорті.

Користуючись нагодою, якщо буде така змога, поставити ці законопроекти на четвер. Оскільки ми розуміємо, що до четверга, і середа – це будуть дні, коли ми будемо розглядати антикорупційний законопроект, про антикорупційний  суд, тому просимо поставити, по можливості, на четвер. 

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І вам дякуємо, шановний колего!

І зараз надаємо слово Ігорю Лапіну, який представить нам позицію щодо сесійного тижня Спеціальної комісії з питань приватизації.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Хочу сказати, що у нас вже пройшло так званих п'ять місяців приватизації, яка була анонсована внаслідок прийняття нового закону України. Але хочу звернути увагу на два моменти.

Перший з таких моментів – це те, що, наприклад, з 26 погоджених раніше об'єктів для приватизації на сьогоднішній день залишилось 23. Отже,  ми бачимо те, що в принципі головні тези, що нам потрібно все приватизовувати, якраз таки не відповідають дійсності. На сьогоднішній день три об'єкти, які виключені з приватизації, це Чорноморське морське пароплавство – не логічно, аграрний фонд та Зернова корпорація - це нібито логічно, бо там є борги. Але якщо ми виключаємо якісь підприємства, то я хотів би звернути увагу уряду на той факт, що нам потрібно: а) або замість цих підприємство дати інші, або б) вносити зміни до бюджету. Адже ми тоді за мінус трьома підприємствами не доберемо того, що заплановано в Законі про бюджет.

Другий момент, на який хотів би звернути увагу, на необхідність регулювати все-таки питання землі, яка відноситься до тих об'єктів, які ми віддаємо на приватизацію. Це питання абсолютним чином не врегульоване. І на сьогоднішній день інвестиційна привабливість будь-яких підприємств, якщо під ними не підкріплено документами на земельні ділянки, вона буде   втрачати сенс.  В результаті, якщо ми цього не будемо робити, і уряд не буде на це зважати, ми знову ж таки отримаємо втрати до бюджету. Тому я  хотів би на це питання акцентувати увагу уряду.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний пане Ігорю.

І запрошуємо до слова зараз представника Комітету з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення Сергія Капліна, який зараз виконує обов'язки керівника комітету. Просимо надати інформацію щодо сесійного тижня від вашого комітету.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники, доки більшість українських політиків, зокрема народних депутатів, прохолоджувалися цього тижня, свадьбували, Комітет з питань соціальної політики був у червоній і сірій зоні:  500, 300 метрів від лінії фронту. Ми зустрічалися з тими людьми, які там живуть, вивчали, як вони живуть. Хочу наголосити, що більша частина  навіть не купує хліба, підходять до автомобілів, які привозять гарячий хліб, і просто дихають цим повітрям. Є серйозна потреба у формуванні абсолютно нового курсу у соціальній політиці цього регіону. Ми маємо все зробити, аби долею цих українських громадян опікувалася держава.

Ми пропонуємо звернути увагу на те, як відбувається медична реформа і як захищається, як здійснюється охорона здоров'я цих людей. Там 50 лікарів на весь район, ні про які угоди не може навіть йти мова. Там немає онкодиспансерів, немає реанімацій. Все, що робиться там у цій сфері, абсолютно недолуге, люди там не захищені від хвороб.

Надзвичайно складна ситуація з перерахунку субсидій. Коли вони отримують рішення про перерахунок, вони звідти йдуть людьми, які не навидять українську владу. Їх лінчують і мордують там.

Важливе питання роботи Центру зайнятості. Це потрібно зробити специфічно і орієнтовано на всі особливості цього регіону, надавати максимально вчасно інформацію про вакансії і зробити все з логістикою, аби люди могли доїхати до роботи, де б вона не знаходилася.

З огляду на все це ми почали дуже серйозну дискусію з розробки нової стратегії, і буквально за тиждень наш комітет дасть таку нову стратегію. Я заявляю від імені цих людей, як на Західній Україні, так і на Центральній, Південній, Північній, так само і на Донбасі, вимагають відставки Міністра соціальної політики.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Що стосується заяви Лінчевського. Я тут чув від багатьох політиків про те, що вони не згоджуються з  його баченням того, як  потрібно сьогодні лікувати рак і взагалі провадити політику в охороні здоров'я. Та у кожному з вас живе такий Лінчевський! Ви голосували за цю ганебну медичну реформу, ви голосували за бюджет, де  немає абсолютно ніяких грошей на програми боротьби з раком, і тому ви всі несете  повну відповідальність за те, що сьогодні відбувається з мільйоном…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ваш час  вичерпався, і навіть додатковий час вичерпався.

І зараз ми запрошуємо до  слова шановного  Віктора Галасюка, голову Комітету з питань промислової політики. Просимо.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  Абсолютно всім у країні очевидно,  що потрібен новий економічний курс, який  дозволить відв'язатися від штучної залежності кредитів Міжнародного валютного  фонду, який дозволить подолати масову бідність в країні, масову еміграцію і втрати українцями віри в майбутнє власної держави. Для того, щоб це зробити, треба зробити магістральну ставку на розбудову інфраструктури, на підтримку і розвиток  промисловості.

Андрію Володимировичу, потрібно зробити ставку на  інновації, для цього  потрібні дієві законодавчі інструменти: треба невідкладно  приймати у парламенті  законопроект 6671 про безкоштовне  приєднання до  інженерних мереж. Комітет надав позитивний висновок, треба приймати, зняти цей бар'єр корупційний, бандитський бар'єр на вхід в українську економіку, в її виробничу сферу. Треба інвесторів залучати і не відштовхувати з країни. Треба прийняти 7365 на захист українських експортерів. Це дуже потужний антикорупційний інвестиційний закон, який  забирає  штучні  повноваження в органів  влади, якими сьогодні  вони витискають українських виробників-експортерів з легального поля, а то й взагалі з країни, готовий  до розгляду парламенту. 

Треба прийняти сьогодні пакет  з  інвестиційними  стимулами для нових виробництв: індустріальні парки. Для  того, щоб ми могли конкурувати   на  рівних з Туреччиною, з Польщею і навіть з  Білорусією, яка нас сьогодні  обіграє в залученні  інвестицій в реальний  сектор  економіки.

Треба, нарешті, запустити Експортно-кредитне агентство. Слухайте, ми з вами, парламент, прийняли цей закон. Скоро мине рік, як уряд мав створити Експортно-кредитне агентство і здешевлювати кредити українським виробникам-експортерам, перетворювати країну не в сировинну колонію, що роблять сьогодні, а  підтримувати високотехнологічне виробництво. Досі не створено Міністерство…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Ми хочемо почути відповіді на  всі ці питання. Тому Комітет з питань промислової політки і підприємництва  оголошує засідання, яке буде присвячене розгляду проекту стратегії розвитку промисловості, який підготувало Мінекономіки, стратегії розвитку авіаційної галузі, яка затверджена Кабінетом Міністрів. Тому я принагідно звертаюся  до  Міністра економіки, Першого віце-прем'єра Степана Івановича Кубіва. Степане Івановичу, давайте планувати спільно комітет, приходьте і доповідайте…

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.  

Бандуров Володимир Володимирович, будь ласка.

 

БАНДУРОВ В.В. Шановні колеги! 17 квітня в День енергетики в парламенті напередодні Дня Чорнобильської трагедії ми, на жаль, через відсутність  депутатів в залі провалили ряд безпекових питань в ядерній енергетиці. Дякувати Богу, хватило парламенту мудрості відправити ці законопроекти не до уряду на повторне перше читання, а до комітету. Ми оперативно розглянули ці питання, і вони були підтримані майже одноголосно  комітетом, і тому  цього тижня в порядку денному стоять ці питання. Це такі законопроекти, як 2021-а, 5550, 6391-1,  6229, 4835-д. Я дуже прошу колег, керівників фракцій підтримати ці  законопроекти як надважливі не тільки з точки зору  безпечної роботи атомних блоків і ядерної енергетики,  а й з точки зору безпеки наступних  поколінь.

Прошу також невідкладно включити до порядку денного наступні законопроекти: 7390. Тут багато вже говорилось про це. Добавлю, що це питання врегулює законодавчо, гарантує виплату заробітної плати працівникам обленерго. Сьогодні сталася кричуща ситуація. Так, на моєму окрузі в місті  Дніпрорудному (20 тисяч жителів) із 20 працівників РЕСу всього 4 працює. Сьогодні 2 тисячі робітників "Запоріжжяобленерго", вони сьогодні звільнилися через кричущу ситуацію з невиплатою заробітної платні. Тому єдина надія сьогодні – це підтримати законопроект 7390, оскільки звернення до урядових органів не дало ніякого результату.

Також прошу підтримати законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БАНДУРОВ В.В. Дякую.

Прошу включити до порядку денного законопроект 7471, який дозволить Державній інспекції з ядерного регулювання виконувати свою функцію за контролем забезпечення роботи атомних блоків. Цього вимагають не тільки МАГАТЕ і посли країн "Великої сімки", цього вимагають наступні покоління, яким тут жити через десять, двадцять років. Тому дуже прошу включити цей законопроект і законопроект 8323.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пашинський Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Я хочу вас проінформувати, що Комітет з питань національної безпеки і оборони в середу на своєму засіданні планує завершити підготовку до другого читання Закону про національну безпеку і оборону. І просимо розглянути можливість внести його одразу після антикорупційного суду в зал для затвердження.

Це не тільки наше зобов'язання перед нашими партнерами, це вкрай необхідний закон, який абсорбував у собі наш досвід війни з Росією за чотири роки, який дає відповіді на всі виклики, які стали останнім часом, і який однозначно в базі своїй завершить модернізацію нашого законодавства.

Хотілося б також звернутися до всіх голів фракцій. Ми прийняли основний текст закону ще на минулому комітеті, і цей текст розісланий всім головам комітетів і головам фракцій. Я дуже просив би, враховуючи обсяг цього закону, враховуючи складність цього закону, уважно вивчити цей законопроект. І хотів би, щоб ми вже підходили до розгляду в залі, знаючи предмет розмови.

Ще раз звертаю увагу, ми на четвер готові і просимо вас розглянути це питання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Сергію, я думаю, що ми після комітету проведемо окрему нараду з цього приводу. Треба собі уяснити, скільки часу займе розгляд закону, і ми тоді зорієнтуємося, коли ми можемо в нього ввійти: чи на початку наступного тижня, чи на завершенні цього тижня. Давайте ви в четвер доопрацюєте і ми з вами ще переговоримо, щоб визначити найбільш оптимальний час, щоб ми не увійшли в нічний розгляд, щоб ми змогли оптимально розрахувати час.

Дякую вам.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я розумію, що цей тиждень буде присвячений розгляду антикорупційного суду, але хотів би нагадати всім, що ми домовлялися, що зробимо колись день культури у Верховній Раді для того, щоб розглянути цілу низку законопроектів, які підготовлені нашим комітетом.

Разом з тим, хочу наголосити і попросити керівників фракцій, під час встановлення порядку дня все ж таки дивитися, які законопроекти туди ставляться. Наприклад, на цей тиждень стоїть до включення в порядок денний Постанова про відзначення 110-ліття Василя Барки, який, безумовно, був визначною постаттю, але ми вже відзначили це постановою. Шановні колеги, тобто ми другий раз в постанові, де відзначається, є загальний перелік осіб, яких ми відзначаємо, є Василь Барка, і ми відзначаємо 110-ліття. Натомість не менш важливий Закон про культурний фонд, і тут керівник фракції БПП, сподіваюсь, мене підтримає, не стоїть у нас на розгляд в порядок денний. А без цього фактично, оскільки ми змінили спосіб фінансування культури, забрали це від Міністерства культури і віддали культурному фонду, культурний фонд, його робота, є заблокованою. Тобто всі наші культурні заходи не можуть відбуватися.

Тому я був би дуже вдячний якби ми могли все ж таки розглянути законопроект щодо культурного фонду (8266), щодо держаної підтримки кінематографії (8251), щодо удосконалення системи культурної спадщини (8202, 8201), якщо це вийде на цьому тижні, або хоча би культурний фонд, якщо ми будемо зайняті іншими проектами.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Миколо.

Щоб ви правильно розуміли, включення в порядок денний, включаються автоматично всі закони і постанови, які були зареєстровані в проміжок. І тому включення в порядок денний сесії – це є перелік законопроектів і постанов, який іде автоматично. Тим більше, на даній постанові наполягала одна з фракцій, на включенні цієї постанови. І ви, можливо, проведете консультації після Погоджувальної ради. Хоча я з вами повністю згоден, комітет є визначальним і комітет має формувати перелік і концепцію, коли йде розгляд. Коли йде розгляд законопроектів, умовно, коли ми заплануємо блок культури, то тільки комітет і лише комітет має бути тим центром прийняття рішень, який буде визначати ті постанови і ті закони, які є найважливішими і в якій послідовності вони мають стояти в порядку денному.

Я не маю сумнівів, що ми зможемо до завершення сесії цей блок сформувати, подумаємо коли. І з вами порадимось, можливо, на нараді голів комітетів.

Дякую вам.

Будь ласка, Світлана Заліщук.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Доброго дня, шановні колеги! На цьому тижні для Комітету з закордонних справ безумовним пріоритетом є ухвалення Закону про антикорупційний суд. Це питання не лише внутрішньої системи правосуддя, це питання нашого міжнародного іміджу, співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, питання прямих інвестицій від іноземного бізнесу.

Далі, колеги. Я хочу поінформувати, що на цьому тижні на засіданні Комітету з закордонних справ ми збираємось розглянути пропозиції Президента до Закону "Про дипломатичну службу". Це вже є в порядку денному. Це відповідаючи на питання, які прозвучали раніше.

Водночас хочу зазначити, що раніше одноголосно і комітет, і більшість, яка проголосувала в залі за закон, підтримали ту процедуру, яка найбільш є класичною в парламентсько-президентських республіках, щодо дорадчого голосу, тобто співбесіди дорадчої в комітеті щодо призначення послів. Водночас, завершуючи це питання, хочу сказати, що комітет розгляне пропозиції. Важливо дуже не втратити цей закон і провести консультації. Я закликаю всіх голів фракцій, аби ми не боролися за конкретне рішення, а добилися того, щоб закон спрацював. Тому що для наших дипломатів це надзвичайно важливий закон і ми маємо його ухвалити.

Наступне. Щодо самого порядку денного. Я звертаюсь до спікера, аби ми зняли з порядку денного  законопроект 0185. Це пов'язано з певними юридичними моментами. Тому що міжнародна організація, щодо Конвенції Міжнародної організації праці про використання праці жінок на підземних роботах у шахтах будь-якого роду  № 45, вона говорить про те, що ми могли денонсувати конвенцію лише до 30 травня. Це означає, що зараз ми на 10 років наступних зв'язані цією конвенцією. Просимо зняти з порядку денного.

І останнє, що б я хотіла сказати. На жаль, представник уряду пішов…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Комітет у закордонних справах хотів би публічно звернутися до нашого уряду. Справа в тому, що 27-28 червня відбудеться Друга щорічна конференція з реформ у Данії, в місті Копенгагені. Очевидно, що там будуть представники різних держав, наших партнерів. Ми звертаємося, аби на цю конференцію було винесено питання "Північного потоку-2". За попередньою інформацією це питання не стоїть в порядку денному, а для нас, як для країни, Данія є єдина, яка може заблокувати це питання…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Світлано.

Я повністю з вами згоден, ратифікація 0185 вже свою актуальність втратила, хоча на ній наполягали до того. І якщо немає заперечень, я просто зніму її з порядку денного, бо терміни, час, в який ми могли її прийняти або не прийняти, вже минув. І тому я даю доручення Апарату зняти її з порядку денного сесії, оскільки вже рішення по ній не ї визначальним і актуальним для парламенту.

Дякую вам.

І, будь ласка, Антон Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перше. Очікують розгляду законопроекти під реєстраційними номерами: 8194 про внесення змін до статті 1 Кримінального процесуального кодексу, 8195 про внесення змін до статті 3 Кримінального кодексу України і 8196 про внесення змін до статті 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зазначені законопроекти підготовлені комітетом, одноголосно підтримані та спрямовані на те, щоб зміни до Кримінального процесуального кодексу, а також Кодексу України про адміністративні правопорушення вносилися окремими законопроектами. Вже всі впевнилися в тому, що над змінами до профільного законодавства повинен працювати виключно профільний комітет. Це важливо, тому просимо розглянути їх після законопроекту про антикорупційний суд, як це і заплановано тижневим розкладом.

Друге. Комітетом також підготовлено до розгляду в повторному першому читанні законопроект  про кримінальні проступки, його реєстраційний номер 7279. Проведена величезна робота, законопроект чекають наші правоохоронні органи задля розвантаження слідчих, гуманізації кримінального законодавства та посилення захисту прав та інтересів потерпілих. Прошу запланувати його розгляд у четвер в прохідній частині списку, оскільки у вівторок у нас немає шансів на його прийняття, у нас виключно питання про антикорупційний суд, який є невідворотним для нашої країни. 

Також ми просимо, якщо буде час, винести у четвер Закон "Про приватну детективну (розшукову) діяльність" з пропозиціями Президента. Комітет погоджується з пропозиціями Президента. Ми думаємо, що цей закон отримає підтримку в залі.

Крім того, звертаю увагу присутніх, Голови Верховної Ради на те, що у Верховну Раду вноситься законопроект Кабміну про ратифікацію Угоди між Францією і Україною (0189) про закупівлі гелікоптерів, які потрібні для забезпечення безпеки і забезпечення рятувальних функцій нашої країни.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Антоне, зверніть увагу, порядок денний і буде так стояти, як стоїть тут. Тобто, як я і оголосив на початку, пропонується, щоб після антикорупційного суду, ми мали блок включення в порядок денний сесії, але він буде незначний, недовгий, це буде просто голосування по кожному законопроекту. А потім, власне, блок питань правоохоронної діяльності, де стоїть першим про кримінальні проступки. Потім три законопроекти, названі вами і комітетом, це 8194, 95 і 96, і потім приватна детективна діяльність.

У мене тільки є звернення вже  і до вас, як до представника комітету, провести максимальну роботу і консультації з фракціями, бо якщо ми ввійдемо в негативні голосування, ми просто зіб'ємо загальну роботу залу і можемо неефективно провести блок правоохоронної діяльності. Тобто усі пропозиції комітету враховані повністю. Так? Підтвердіть.  

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Враховані повністю. І важливо просто, щоб була проведена відповідна робота. Бо попереднього разу, на жаль, коли в нас стояло питання по ДБР, ми 3 питання провалили, і це не тільки зайняло час, а ще й розбалансувало зал. Але, сподіваюсь, цього разу нам вдасться змобілізувати і знайти правильний компроміс і правильні рішення.

Дякую вам.

Отже, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Сьогодні багато говорилося про популізм і про місцеве самоврядування. Ви знаєте, я думаю, що найбільшим популістом країни є той, хто пообіцяв війну закінчити за 2 тижні, а також той, який пообіцяв в кожне дальнє село привести телемедицину. А от, до речі, мені тут колеги підказують, що це одна й та сама людина робила. І, до речі, та сама людина зараз розказує, як він, я маю на увазі Петра Порошенка, розказує, як він допомагає системі місцевого самоврядування і реформі місцевого самоврядування. Я знаю, що він перешкоджає цій реформі, зокрема, саме за його ініціативою губернатори і голови райдержадміністрацій були виведені із-під Закону "Про державну службу" і по факту стали політиками.

Саме президентська фракція не дала голосів, і Закон про службу в  органах місцевого самоврядування ми не змогли проголосувати, хоча той самий Порошенко обіцяв, що цей закон буде ухвалений ще в травні минулого року. Натомість комітет зареєстрував законопроект 8369 про зміни до Закону про службу в органах місцевого самоврядування. В цю середу ми цей законопроект розглянемо. І я прошу вас, Андрію Володимировичу, одразу цей законопроект поставити в порядок денний для голосування його в першому читанні.

Натомість Петро Порошенко сьогодні використовує підконтрольні йому ресурси в особі голів ОДА і райдержадміністрацій для того, щоб впливати на ті новостворені громади, які очолюють представники від опозиції. Ну, зокрема, що вони роблять? Ну, уявіть собі, вони переводять підприємства, припустимо, із ОТГ або із міст, де обрали мером опозиціонера, в сусідні села. У нас дійшло до того, що в одному із обласних центрів театр вивели в сусіднє село. Театр, уявіть собі! Лише тому, що керує цим містом представник від "Батьківщини". Так, щоб не отримати ПДФО в  бюджет цих громад.

Так само зараз субвенції освітня і медична розподіляються абсолютно в ручному режимі. Тобто не за законом і відповідно до вимог, а в ручному режимі. І тих, кого хочуть трошки нагнути, запрошують і виставляють умови, що треба підтримувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО  С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

…що треба підтримувати БПП на виборах, розумієте? І тоді будуть освітні і медичні субвенції.

Так само, на жаль, відбувається розподіл заробітних плат представникам органів місцевого самоврядування в ручному режимі. Ми знаємо, що декілька тижнів тому Кабмін в ручному режимі затверджував нові оклади для представників місцевого самоврядування. Щоб цього уникнути і вирішити проблему на системному рівні, треба розглянути і підтримати в першому читанні законопроект 8369 про службу в органах місцевого самоврядування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хотів би звернути увагу на ситуацію, яка складається з введенням у дію Закону України про житлово-комунальні послуги, який прийнятий Верховною Радою 9 листопада 2017 року. Закон набуває чинності 10 червня і для його імплементації Кабінет Міністрів мав розробити і затвердити  34 нормативно-правових акти. На превеликий жаль, значна частина підзаконних актів не розроблена. Таким чином, існує небезпека  виникнення правового вакууму, коли старий Закон про житлово-комунальні послуги (1875) вже не буде працювати, а новий не запрацює в повному обсязі.

На засіданні Комітету з питань будівництва,  містобудування і житлово-комунального господарства це питання було розглянуто. В засіданні взяли участь Віце-прем'єр-міністр Геннадій Григорович Зубко, представники органів місцевого самоврядування і ми знайшли рішення, узгоджене рішення про відтермінування частини положень Закону про житлово-комунальні послуги на певний час. Відповідні законопроекти зараз реєструються в Апараті Верховної Ради, у середу будуть розглянуті  на Комітеті з питань будівництва, містобудування та  житлово-комунального господарства, та потребують термінового розгляду Верховною Радою. В разі неприйняття відповідних змін може відбутися правова колізія, внаслідок якої в країні фактично будуть відсутні  правові підстави надання житлово-комунальних послуг. Я впевнений, що Верховна Рада має зробити все для того, щоб цього не допустити.  

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, виступи від комітетів завершені.

На виступи від народних депутатів зголосилося сьогодні чотири народні депутати. Я буду давати в послідовності, спочатку пан Михайло, Михайло Папієв, потім Ігор Луценко.

Будь ласка, пане Михайле.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановний пане Голово! Ви знаєте, мене сьогодні обурило відношення уряду до Погоджувальної ради, яка проводиться. Ну які можуть бути більш важливі, нагальні питання у представника уряду, щоб покинути Погоджувальну раду? Я хочу нагадати, що уряд підконтрольний і підзвітний  Верховній Раді України, а не навпаки.

Сьогодні на жодне питання, яке поставлено було, питання місцевих бюджетів… Ви знаєте, що вони пусті? Завершується півріччя, розпис не виконано. Питання Міністерства охорони здоров'я, заяви, жодної немає  відповіді. 45 мільйонів премії. І сьогодні уряд виступає з вимогою прийняти Закон про антикорупційний суд. Та Верховна Рада України сама розбереться, як приймати закони. Нехай вони зроблять ті функції, які вони мають зробити.

Я от приїхав зараз з Чернівців. Здавалося би, червень на вулиці - жодної ремонтної бригади немає, зате всюди бігборди, що уряд виділив 11 мільярдів місцевим  бюджетам на…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПАПІЄВ М.М. Де ці дороги? Де ремонтні бригади? Коли вони вийдуть, коли буде сніг падати, так? В листопаді поточного року?

Шановні друзі, треба нам чітко і ясно все ж таки поставити Закон України "Про тимчасові слідчі комісії та спеціальні слідчі комісії", щоб контрольні функції були у Верховної Ради України, щоб уряд був підконтрольний і підзвітний, щоб ми могли закликати до відповідальності любого урядовця і щоб він з повагою відносився до Верховної Ради.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Луценко Ігор Вікторович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановні колеги, нещодавно успішно пройшов профільний комітет законопроект 8202 щодо певних аспектів охорони історико-культурної спадщини, пам'яток. Там є три надзвичайно важливих і прогресивних тези, які дозволять, зокрема в Києві, навести лад з пам'ятками, котрі зараз ганьблять зовнішній вигляд нашої столиці. Цей законопроект мусить надати можливість не тільки державі, але й комунальним органам самоврядування викупати у примусовому порядку пам'ятки з рук неефективних власників. Це мусить стати революцією в охороні пам'яток, оскільки зараз держава в особі Міністерстві культури не надто поспішає виконувати ті повноваження, котрі є щодо викупу пам'яток.

Тому я закликаю поставити цей законопроект у порядок денний. Там достатньо прості тези…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд. Ви завершили, так? Добре, пане Ігорю.

І зараз Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Ми говоримо про армію, але поряд з тим фінансування її не убезпечується за рахунок того, що не приймаємо бюджетотворчі закони.  Ми говоримо про робочі місця, але Мінфін зараз ігнорує прийняття законопроектів по спиртовій галузі, які б могли створити більше 4 тисяч робочих місць і запустити роботу 21 спиртового заводу. Ми говоримо про дітей, але поряд з тим не хочемо турбуватися про націю і здорову націю, зокрема, ігнорується вкотре, вже більше півроку, законопроект про обов'язкове харчування всіх учнів в школах, я наголошую, обов'язкове, а не безкоштовне.

Тому я хочу наполягати на тому, щоб внесли в порядок денний законопроекти 6649 – про обов'язкове харчування, 6650, 6737 – щодо  відродження  спиртової галузі, ну, і ряд  інших законопроектів, пов'язаних  із відміною…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БАРНА О.С. Ну а до інших колег, які кричать про узурпацію влади Президентом, то я хочу наголосити, що саме ті, хто кричав проти децентралізації, зараз рвуться і приймають участь в ній. Саме ті, хто   кричав про нібито упереджені відносини чи якісь порушення законів, мають можливість зараз  подати до суду і повернути  податки до бюджетів. А порядок із  окладами органів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бурбак Максим Юрійович, заключний виступ. Будь ласка, пане Максиме.

 

БУРБАК М.Ю.  Бурбак Максим, 204 виборчий округ, Чернівецька область.

Але хотів би повернутися, тут колега мій згадав про Чернівці. То можу  сказати, що 1 квітня 2014 року урядом Арсенія Яценюка за наполяганням Віце-прем'єра  Володимира Гройсмана було прийнято рішення щодо початку процесу децентралізації і створення об'єднаних територіальних громад. Пройшла  бюджетна децентралізація, наші Чернівці кожного року отримують, от  останнім часом 250 мільйонів гривень перевиконання бюджету. Ми схвалили і ратифікували  угоду з німецьким банком щодо будівництва і реконструкції  водонапірних мереж. Ми зробили і зараз маємо 400 мільйонів гривень на дорогу  Хотин-Чернівці. Натомість та зграя, яку ви привели в Чернівецьку міську раду, запроданці, 31 травня намагалися  усунути від виконання  обов'язків міського голови Олексія Каспрука. То я зараз виконую  доручення виборців…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …виконую доручення виборців, які звернулися до  мене, щоб я поговорив з головами фракцій, прикро, що їх мало тут, є представники  коаліції, з тим, щоб ми, врешті-решт, розглянули постанову про призначення дати перевиборів Чернівецької міської "зради". Тому що ваші  вихованці перевершили вас, перепрошую. Місто стало заручником цієї зграї запроданців, які вночі лише "пиляють" бюджет і землю. Тому голосуємо за призначення позачергових  виборів депутатів Чернівецької міської ради.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, колеги, Погоджувальна рада завершена.

Сьогодні будуть фракції у всіх вас. І, колеги, я прошу, щоб на фракціях зробили аналіз і підтримали створення Вищого антикорупційного суду, це питання номер  один на сьогоднішній тиждень. Вам бажаю успішної роботи. 

Завтра о 10-й годині ранку чекаю всіх в сесійному залі.

Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку