СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

14 травня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня! Прошу займати робочі місця.

Розпочинаємо. Усі на місцях? Отже, колеги, я хочу розпочати сьогоднішню нашу Погоджувальну раду з привітання,  з відродженою чудовою українською традицією -  ми відзначаємо День матері. І я хочу привітати усіх прекрасних жінок: наших матерів, дружин, сестер з тим великим українським святом.

З особливою вдячністю хочу привітати тих матерів, діти яких сьогодні на передовій захищають українську державу, захищають наш суверенітет. Бережімо і шануймо наших матерів, і бажаємо їм успіху, і бажаємо їм щастя і весь час залишатися нашими берегинями! (Оплески)  Вітаємо!

Отже, з приводу порядку денного. Я, колеги, хочу більш детально розповісти пропозиції плану на цей тиждень, а також зазначити, що ми маємо два пленарних тижні. І тому було би правильним, якби ми мали загальний план на два тижні. Я розпочну з першого тижня, які напрацьовані пропозиції.

Я нагадаю, що ми наш попередній пленарний тиждень завершили з розгляду питання інтелектуальної власності (7466). Отже, неминуче парламент з цього законопроекту розпочинає свою роботу. І я дуже розраховую на комітет, на всіх авторів правок, що ми зможемо вийти на консолідовану позицію і зможемо ті багато сотень пропозицій, які є до закону, пройти достатньо інтенсивно. І я думаю, що ми з головою комітету ще з цього приводу окремо проговоримо і сподіваюсь, що ми у вівторок зможемо вийти на позитивне рішення, як також і по інших питаннях інтелектуальної власності.

Також хочу вам нагадати, що в нас є великий блок питань включення в порядок денний сесії. Ця позиція важлива, тому що комітети не можуть розглядати цілий ряд законопроектів, які мають бути включені в порядок денний сесії, їх понад 20, тих законопроектів. І тому відразу після питання інтелектуальної власності буде пропозиція включення в порядок денний сесії більше 20 питань. І я прошу, щоб усі фракції змогли проаналізувати. Ви пригадуєте, що ми без обговорення голосуємо. І тому важлива попередня робота усіх фракцій і їхніх експертних груп для того, щоб ми змогли швидко пройти, і по тих законах, які мають підтримку, включити їх в порядок денний сесії, а по яких немає підтримки, відповідно вони не будуть включені в порядок денний сесії.

І наступний блок на вівторок пропонується - питання інформатизації. І я теж звертаюсь до пана Олександра, до голови комітету, максимально підготувати, щоб ми змогли вийти на позитивне рішення. Я протягом цих днів вивчав, не повністю є ситуація там задовільна по узгодженню. Я сподіваюся, що в ці дні ми зможемо пропрацювати і вийти на позитивні рішення.

Також, колеги, я нагадую, про наш борг. Це є призначення окремих позачергових місцевих виборів. Комітет провів професійну роботу, комітет з майже ста пропозицій вибрав  48, які не є конфліктними. Знову ж таки ми можемо це без обговорення, 48 голосувань, але було б добре, щоб ми у вівторок, я думаю, можливо, ще і до обіду, змогли тих 48 позицій, які неконфліктні, пройти і проголосувати.

Тому в мене ще є окрема пропозиція, щоб фракції оглянули перелік 48 питань, які комітет визначив як неконфліктні, ті, по яких немає політичних дискусій, щоб ми змогли запустити місцеві вибори. І наголошую, це не питання жодної фракції, бо це громади, місцеві громади і сходу, і заходу нашої держави.

В середу традиційно пропонуються питання ратифікації. Після питань ратифікації є пропозиція,  щоб ми, перш за все, ще один буде законопроект 8116, законопроект, який регулює проведення експертизи. І я хотів би, щоб  фракції вивчили цей законопроект, бо він важливий для того, щоб впорядкувати питання поховань. І якщо буде загальна позиція, загальна підтримка, я думаю, що ми зможемо усім залом його підтримати.

І також пропонується, щоб ми в середу розпочали розгляд проекту закону  2386а-1. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Законопроект дуже масштабний. Законопроект має кількасот правок. І пропозиція моя полягає в тому, щоб ми в середу розпочали його розгляд, а на голосування вийшли в четвер. Я  бачу, ще немає голови комітету, пані Олі, але я думаю, що вона зможе провести необхідну роботу, щоб ми змогли і проговорити і вийти на позитивне рішення.

І в четвер рекомендується на початку поставити одним з перших питань - це питання ДБР. Ви пригадуєте, що ми свого часу три законопроекти, які визначали зміни Закону про ДБР, не змогли знайти підтримки в залі. Комітет підготував один законопроект, консолідований. І якщо буде загальна позиція, нам було б важливим, щоб ми змогли внести ці зміни і змогли його підтримати.

Пропонується також блок питань фінансової та банківської діяльності. І голова комітету наголошує на надзвичайній важливості тих питань. Ми їх не можемо переносити на наступний тиждень. Більш того, комітет має в середу ще розглянути Закон про валюту. І коли в середу буде позитивне рішення комітету, я буду пропонувати, щоб ми в четвер його включили в порядок денний. І якщо буде воля залу, щоб ми долучили його до блоку питань фінансової та банківської діяльності. І також, якщо будуть завершені консультації, в четвер ми переходимо до питання Центральної виборчої комісії.

Нагадаю, що це питання, згідно Регламенту, займе значний проміжок часу, оскільки першим блоком  має бути зняття і відкликання діючих членів ЦВК, а потім обрання нових членів ЦВК. Вкрай важливо, щоб були проведені консультації. І якщо всі фракції дадуть позитивний висновок по консультаціях, в четвер це буде одним з наших ключових питань. Отже,  це орієнтовний план на перший тиждень  нашої роботи.

І також хочу вам зазначити, що надто вже затягнулось питання підготовки Закону про Антикорупційний суд. І тому я зараз даю доручення Комітету з питань правової політики, щоб невідкладно, вже цієї середи, був підготовлений і оглянутий завершений огляд усіх правок по Антикорупційному суду і щоб наступного тижня ми перейшли до його розгляду. Там справді є велика кількість правок, майже 2 тисячі правок. Я усвідомлюю, що розгляд цього законопроекту може зайняти не один день, можливо, два, а можливо, три дні. Але також я переконаний, ми не маємо більше права відтягувати, бо це питання не тільки завершення нашої антикорупційної реформи, також і судової реформи,  це питання  наших міжнародних зобов'язань і нашої співпраці з нашими міжнародними партнерами. Тому я переконаний,  наступного пленарного тижня ми повинні перейти до розгляду Закону про Антикорупційний суд. І я впевнений, що  це буде головний проект закону наступного пленарного тижня.

Також на наступний пленарний тиждень у нас залишається ще блок законів аграрної політики. Ми домовлялись на зборах комітетів, що наступний пленарний тиждень буде блок питань аграрної політики. Я пропоную, щоб ми з нього розпочали наступний пленарний тиждень, а вже після нього, можливо, навіть у вівторок, розуміючи, яка  кількість правок Антикорупційного суду, перейшли до розгляду Антикорупційного суду.

От такий загальний план, такі загальні пропозиції. І я прошу, шановні колеги, щоб ми обмінялися думками і пропозиціями з приводу нашого плану, перш за все на цей тиждень, але в цілому на два найближчих пленарних тижні.

І я надаю слово першому для виступу представнику "Опозиційного блоку", голові фракції Юрію Анатолійовичу Бойку. Будь ласка, пане Юрій.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! В нас чергове загострення на сході країни, чергові трагедії, тому питання примирення, як ніколи стає найбільш актуальним. Хочу нагадати, що Президент країни, ідучи на вибори, обіцяв припинити війну за два тижні, вже пройшло чотири роки. Чотири роки і два тижні - це терміни несумісні. І коли на одній частині терезів є долі  людей, повернення територій, відновлення миру і спокою в цілому в державі, а на другій частині - політичні амбіції і неготовність йти на компроміс, то наша фракція однозначно вибирає перше. Ми повинні проводити прямі переговори, ми повинні зробити все для того, щоб на базі Мінських угод, які ще раз усім світом признані як база для примирення, відновити мир в країні. Натомість ми бачимо зусилля сьогоднішньої влади по розгойдуванню ситуації і заохочування радикальних угрупувань до активних дій. Ці провокації в центрі Києва почалися не сьогодні, вони почалися давно, але якраз свята показали, наскільки це є актуальне питання сьогодні: наведення ладу в державі і в центрі Києва.

Почалося все з покладання квітів до пам'ятника генерала Ватутіна, потім 2 травня, після маршу націоналістів в Одесі, один з представників "Правого сектору" допустив висловлювання, які практично знищують імідж України на міжнародному рівні, ксенофобські висловлювання; потім було блокування телеканалу "Інтер" і хуліганські дії в будівлі одного з наших народних депутатів, з нашої фракції. Причому організації, які створювали  тоді, американським конгресом визначені в своїй резолюції як неонацистські.

Але я хочу нагадати всім, що стало спусковим гачком до прояву радикалізму в центрі Києва. Згадайте 31 серпня 2015 року, коли в центрі Києва, біля Верховної Ради, поруч з нами, була підірвана бойова граната і вбито четверо нацгвардійців, які захищали нас, депутатів Верховної Ради. До цього часу винні не покарані і вирок не отримали.

Я вважаю, що позиція наша не змінилась. Керівники правоохоронних органів, замість проведення різних піар-акцій і театралізованих шоу, повинні прийти в парламент і відзвітувати, яким чином проводяться розслідування найбільш резонансних злочинів, таких як той теракт, який був скоєний  прямо під  носом у всіх депутатів, хтось бачив це на власні очі. А потім почалась ще маса терактів в Києві.

Що стосовно порядку денного, Андрій Володимирович, я вважаю, що ми повинні повернутися обличчям до соціальних питань, щоб не було такої компанійщини. Пройшла річниця Чорнобиля, пообіцяли прийняти законопроекти - і зупинились, а люди чекають. Давайте повернемося, давайте кожен тиждень розглядати або закон про чорнобильців, або закон, який підтримає ветеранів війни. Пройшла річниця Перемоги, ветерани, їх не так вже і багато залишилось в країні, вони існують на жалюгідні пенсії, вони теж чекають відповідно допомоги від нас.

Стосовно переселенців, їх сьогодні півтора мільйона в країні. І те, що у нас, я сподіваюсь, дійде черга до законопроекту 7304, який є в порядку денному, стосовно допомоги їм по отриманню житла, і ще є декілька законопроектів, які допомагають реально їм, людям, які втратили все своє майно, я  вважаю, що ми повинні, обов'язок парламенту - проголосувати за це і надати тим самим сигнал, що ми реально і дійсно підтримуємо цих людей.

Я вважаю, що парламент повинен мати своє обличчя стосовно соціальної підтримки і кожен тиждень розглядати законопроекти, яких чекають ті категорії громадян, які найбільше потребують допомоги держави.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується Олег Валерійович Ляшко, голова фракції Радикальної партії. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Минулі три тижні не пленарні  я об'їздив половину України для того, щоб спілкуватися з людьми, тому що, коли ти не говориш з  людьми, ти не можеш розуміти, що  їх хвилює, і брати вирішувати ці проблеми.  На кожній зустрічі  ключові питання: ціни на газ, мізерні зарплати, мізерні пенсії, високі ціни на ліки, недоступна медицина.

Зараз нам  уряд розказує, що заради кредиту  Міжнародного валютного фонду треба знову підняти ціни  на газ до 11 тисяч  гривень за тисячу  кубів. Водночас  Міжнародний валютний фонд каже, що не можна піднімати  зарплати і пенсії, тому що для цього немає  можливості. В мене дуже просте питання: яким чином  люди будуть платить по 11 гривень  за куб газу, коли  в них немає ні зарплати достойної, ні пенсії?

Нам розказують,  що  ми маємо платити європейські ціни на газ.  А чому до  європейських цін на газ забули  дати європейські зарплати і  пенсії?  Ціни на газ європейські,  а зарплати і пенсії українські - мізерні, жебрацькі, які не дають можливості зводити кінці з кінцями жодній трудовій людині.  Я вже не кажу про те, щоб ліки купити, за комуналку заплатити чи інші задовольнити потреби.

І тому, коли нам  весь час розказують,  що ми маємо заради кредиту  МФВ підняти ціну на газ, продати землю сільськогосподарську, підняти  пенсійний вік,  дати "прослушку" НАБУ,  створити Антикорупційний суд, і все це заради кредиту Міжнародного валютного фонду, в мене просте питання до  влади: а коли заради  українців будете  щось робити? 

І тому, коли нам ззовні нав'язують, що  ми маємо взамін  за кредити щось робити те, що не  відповідає національним інтересам України, в нас відповідь на це дуже проста: ми вимагаємо від уряду відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом. Нам не потрібна співпраця ціною втрати майбутнього України, нам не потрібна співпраця ціною продажу землі, підвищення цін на газ і зубожіння  українців. Я і моя команда,  ми  пропонуємо інший план, для того щоб  проводити політику, коли не буде потреби брати кредити Міжнародного валютного фонду.

Нам розказують усі:  ми не  можемо прожити без кредитів. Як можна прожити без кредитів? Це так само, коли  наркоман каже, що  він без дози не може прожити, а алкаш не може без стакана вранці прожити. От на що прирікають українців. Ми пропонуємо злізти з оцієї дози наркоманської і з цього стакану і почати нарешті заробляти самим.

Де взяти кредити? Зміна грошово-кредитної  політики Національного банку, щоб наші національні виробники могли під 3, під 5 процентів  брати кредити, як це беруть наші закордонні конкуренти.

Замість продажу землі ми вимагаємо, я вкотре звертаюсь до голови парламенту, ми вимагаємо поставити на порядок денний зміни до Конституції України про те, щоб записати, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство. В нас міжнародні фінансові глитаї сьогодні хочуть забрати землю. Хіба ви не розумієте, що боротьба на президентських виборах це буде боротьба за майбутнє української землі?  Хто буде господарем на цій землі: український селянин чи глитаї і транснаціональні корпорації, а селяни наші батраками будуть на цій землі?

Тому, щоб не допустити розпродажу української землі, проти чого виступає більшість українських громадян, ми пропонуємо записати в Конституції підтримку фермерів і стратегічний напрям руху в фермери. Ми пропонуємо прийняти  закон (8326)  про успадкування фермерами землі, щоб у людей не забирали землю і щоб вона назавжди їм належала.

Ми вимагаємо прийняти в парламенті Закон про заборону пальмової олії (3871), щоб народ травили не бодягою імпортною, а щоб українські люди, українські діти пили якісне українське молоко.

Кілька днів тому я зустрічався на Чернігівщині (село Підлісне Козелецього району) із багатодітною сім'єю Наталії Шовкун, у неї п'ятеро дітей, а чоловік минулого року помер. Одна корова. Я питаю, є хоч якась державна підтримка? Не копійки ні пані Наталії Шовкун, ні мільйонам українських селян, які хочуть тримати своїх корів, але в них немає можливості це робити і тому останню корову здають на те, щоб зарізати, ледь-ледь зводять кінці з кінцями.

Ми пропонуємо іншу політику: дотації, відновлення державної підтримки, мінімум 5 тисяч гривень на корову, коли в селі тримають, щоб у кожному сільському дворі була корова, щоб наші діти не дивилися на ту корову, як на динозавра в музеї чи з картинки в підручнику природознавства.

Тому радикальна зміна економічної політики, збільшення зарплат, збільшення пенсій. Молодь виїжджає, тому що копійчані зарплати. Найбільша сьогодні проблема – відсутність кваліфікованих трудових кадрів. Як влада збирається вирішувати цю проблему, коли...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. ..... коли фактично наші висококваліфіковані кадри є донорами розвитку іноземних економік, а ми ходимо, як бомжі побираємося по всьому світу?

Тому припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом, радикальна зміна економічної політики, зміна грошово-кредитної політики, радикальне підвищення доходів українців, зниження цін на ліки, доступ до медицини – от що треба українцям, от майбутнє країни, а не той порядок денний, який нам сьогодні нав'язують.

 

ПАРУБІЙ А.В. Бондар Віктор Васильович, група "Партія "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, абсолютно вірно казав тільки що мій колега, і хочу продовжити цей блок питань. Дійсно, багато питань до уряду останній час відносно політики співпраці з МВФ, із Світовим банком по залученню кредитів, на що вони використовуються, і по суті взагалі до економічного блоку уряду.

Якщо подивитися, то раніше уряди допускали економічні блоки,  прорахунки, але не ціною, коли вже прорахунки ідуть на десятки мільярдів гривень. Подивіться декілька речей, які сьогодні в уряді викликають не те, що стурбованість, а вже паніку і постійне гасіння пожеж. Тарифи, підняття цін на газ призведе до того, що знову потрібно шукати додаткові кошти на субсидії. На цей рік заплановано 71 мільярд гривень на субсидії для населення. Я вже не говорю про те, що така модель економіки і енергетичної економіки, вона взагалі неприйнятна, бо вона не заохочує населення до енергозбереження.

Ми неодноразово говорили, і наша партія виступала, що замість субсидій по 200 мільярдів за 3 роки, треба було спрямувати кошти, віддати людям в руки на енергозбереження, щоб люди поміняли котельне обладнання, зробили утеплення будинків, поміняли дахи, щоб були кошти в теплових підприємств "Теплокомуненерго" на модернізацію мереж, на модернізацію котельного обладнання. Замість цього  уряд кидає десятки мільярдів гривень просто на проїдання.

В цей рік 71 мільярд гривень закладено в бюджеті, але після підняття тарифів знову буде не вистачати ще мільярдів 20-25. Звідки вони їх збираються брати? Це по суті прорахунки в бюджеті, які ніхто не враховував, і ніхто не очікував, і сьогодні  уряд буде робити або секвестр і прибирати інші статті бюджету для того, щоб вирішити це питання, або шукати знову кредити і просто їх проїдати.

Подивіться, що відбулося в цілому. Все одно борги населення за комунальні тарифи на сьогоднішній день досягають майже  40 мільярдів гривень. Значить, не працює ця модель, і ми неодноразово про це говоримо.  Ми говоримо про те, що оці сотні мільярдів гривень, які ви набираєте з кредитів, треба направляти на програми енергозбереження. І це єдиний вихід для України. Ніякі субсидії не допоможуть, вони не заохочують  енергозбереження.

Подивіться, як  при плануванні бюджету ще які прорахунки відбулися. Осучаснення пенсій, про які  нам  говорилося в минулому році, які видалися як видатна заслуга, а в підсумку ми маємо те, що борг Пенсійного фонду на сьогодні перед бюджетом України складає вже 155 мільярдів гривень. На цей рік уряд має знайти додатково ще  22 мільярди гривень, щоб покрити касові розриви в Пенсійному фонді. Останній транш, який уряд надав з казначейського рахунку Пенсійного фонду 10 мільярдів гривень, з них Пенсійний фонд зміг повернути, за нашими даними, тільки 3,5 мільярди. 6,5 вже не повернуті кошти тільки з останнього траншу.

Тому прорахунки йдуть  в бюджеті країни по багатьом статтям сумами в десятки мільярдів гривень. Це  говорить про те, що по суті  економічний блок уряду практично не працює. Немає реальних програм, немає програм підтримки промисловості, про що ми неодноразово говорили. Уряд набирається кредитів шаленими темпами, залучають кошти, де тільки можливо, але спрямовують їх по суті на проїдання.

Ми неодноразово виступали і говорили, що підтримайте наш законопроект  про підтримку промисловості, де скасовуються податки для підприємств на закупку техніки, на закупку нового обладнання, де скасовуються митні збори, акцизи і так далі під час ввезення обладнання для нових підприємств. Це по суті ми пропонуємо програму, за рахунок якої Україна буде заробляти. Ми говоримо про  транспортні програми, потужне будівництво доріг.

Якщо залучаєте кредити, а ви залучили 1,5 трильйони за чотири роки, то хоча би  третю частину якби спрямовували на будівництво доріг, то це для держави були би сотні мільярдів гривень додаткових прибутків і шалена зайнятість населення і підприємств України. Замість цього ви спрямовуєте кошти на проїдання. Замість транспортних програм, промислових програм, енергетичних програм, які дають розвиток України, ви по суті загнали Україну в модель деіндустріалізації, знищення економіки і постійної залежності від кредитів. Це не наша політика, ми її не підтримуємо.

Тому, по гарному рахунку, економічний блок уряду мав би вже піти у відставку самовільно, добровільно і визнати, що помилки глобальні, і помилки нараховуються вже десятками мільярдів гривень по багатьох статтях бюджету України. І сьогодні треба це питання вже ставити і вносити  у Верховну Раду поправки, бо потім восени будете бігати, як вжалені, і не будете знати, що робити.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Москаленко Ярослав Миколайович, керівник групи "Воля народу". Будь ласка, пане Ярослав.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги, велика перерва між пленарними засіданнями вимагає від нас зібрати всі сили в кулак і сконцентруватись на роботі порядку денного. Я підтримую вас, Андрій Володимирович, що, безумовно, найбільшим випробуванням цього тижня стане законопроект 7466 -  це про ефективне управління майновими правами в сфері авторського права. 715 сторінок поправок від народних депутатів до другого читання свідчить, наскільки є важливим даний законопроект. Водночас прогнозувати безхмарне прийняття документу в цілому не доводиться. Виникає цілком слушне запитання: навіщо профільний комітет скликав робочу нараду із 72 профільних експертів і фахівців, приводили до ладу доволі "сирий" законопроект, який ми приймали з вами в першому читанні? Адже сьогодні ми бачимо, що замість допрацьованого ними проекту, пропонується  народним депутатам абсолютно інша редакція. Тому зараз парламенту доведеться докласти подвійні зусилля, аби розібратися в цьому каламбурі і не залишити діячів культури, зокрема авторів, без гонорарів.

Щодо порядку денного, шановні колеги, змушений констатувати, що Верховна Рада втрачає трохи темп у своїй роботі. Який пленарний тиждень підряд ми бачимо майже ідентичний порядок денний: законопроекти мігрують з тижня на тиждень, а рішення приймаються лише по одинцях.

Тому депутатська група "Воля народу" закликає парламент зробити серйозні висновки, адже ми маємо прийняти дійсно важливі  ініціативи загальнодержавного значення.

Наприклад, нам необхідно невідкладно включити до порядку денного сесії і розглянути законопроект 8265 про публічні закупівлі. Він не лише латає дірки і усуває розбіжності в законодавстві, а й значно спрощує використання системи ProZorro в державних закупівлях. Свого часу впровадження ProZorro було позитивно оцінено як українським бізнесом та громадським сектором, так і міжнародними співтовариствами, але нинішні умови не є константою, їх можна і треба поліпшувати.

Не менш важливим для розгляду є законопроект 8297 про громадянство. Дуже добре, що Президент вніс в свої ініціативи те, про що давно говорять люди.

З іншої сторони, шановні колеги, хочу звернути особливо вашу увагу на тому, що в нас до включення до порядку денного стоїть законопроект 8225, який пропонує створити нову корупційну схему в управлінні державними акціонерними товариствами, а саме, спрощує відчуження державного майна. Навіщо таке взагалі приносити в парламент? Пропоную не підтримувати цей законопроект до включення.

Прошу звернути увагу і підтримати законопроекти, подані нашою депутатською групою "Воля народу". Це  законопроект 8201, який прибирає неузгодженості в питаннях соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності; законопроекти 8159, 8160 – підтримка розвитку електромобілів у частині надання податкових пільг і зменшення митного навантаження; 8226 – зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку за рахунок підвищеного експорту мита терміном на 3 роки; законопроект 2053а, який усуває законодавчі неузгодженості в сфері гуманітарної допомоги; також законопроекти 6602, 4835-д і 4836 – запровадження європейських стандартів у частині поводження з твердими побутовими відходами – нагальне питання в цілому для всієї країни.

Також закликаю позитивно проголосувати за проект 3131, який покликаний зняти соціальну напругу в частині приватизації працівниками державних підприємств житла з державного житлового фонду, а також 2336, який дозволить атомним електростанціям забезпечити сприятливі умови в частині розрахунків за імпортні комплектуючі.

І наостанок, шановні колеги. Андрій Володимирович, я, може, не почув, чи піднімали ви питання ЦВК, тому що надзвичайно важливим стоїть питання складу нового ЦВК. І хочу, звертаючись до шановних колег, сказати, що не потрібно забувати, що за 9 місяців президентська кампанія, а в нас абсолютно приходять всі люди, які не працювали в Центральній виборчій комісії, і треба  дати їм можливість і час прийти до курсу справ.

Дякую за увагу. В мене все.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую, пане Ярослав.

Я говорив про ЦВК, воно стоїть на четвер, на ключовий день. І окрім того, хотів вам сказати, що по питанню державних закупівель ProZorro ми чекаємо  рішення комітету. І ми узгодили,  що коли буде рішення комітету, ми в четвер будемо мати можливість включити їх в порядок денний для розгляду.

Так само я хочу наголосити, що завтра буде включення в порядок денний трьох важливих питань по захисту прав дітей, це блок питань. І нагадаю, 1 червня ми будемо мати, власне, відзначення Дня захисту прав дітей, і нам було би добре, щоб ми змогли у вівторок прийняти цей блок і через тиждень, наступного тижня, в другому читанні завершити розгляд цих питань.

Це також з тих планів, які є. Але, на жаль, поки немає комітетів, ми маємо включити в порядок денний, пройти комітет, і потім вже парламент по них буде приймати рішення. Дякую вам.

І запрошую до слова голову фракції "Блоку Петра Порошенка" Артура Герасимова. Будь ласка, пане Артуре.

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, я тільки що повернувся з лінії фронту, де перебував разом з делегацією Парламентської асамблеї ОБСЄ на чолі з її Президентом Георгієм Церетелі. Під час поїздки ми зустрілися з представниками місцевої влади, спілкувалися з вимушеними переселенцями з окупованих територій, з мешканцями Зайцева та Майорська, які живуть безпосередньо на лінії фронту. Також відбулася низка зустрічей з представниками моніторингової місії ОБСЄ, з представниками міжнародних гуманітарних та українських громадських організацій.

Ви знаєте, на одній зустрічі з мешканцями фронтових сіл, от прямо під канонаду, одна старенька бабуся щиро сказала депутатам європейських парламентів: "Дякую вам за те, що не побоялися сюди приїхати". І от, якщо чесно, я б хотів, щоб всі народні депутати не просто побували на лінії фронту, а, вибачте, постійно там відвідували, бо, на відміну від Парламентської асамблеї ОБСЄ і депутатів парламентів Фінляндії, Німеччини, Швеції, у нас є в залі парламентарі, які жодного разу не були на лінії фронту, де наші громадяни безпосередньо кожного дня відчувають, що таке війна Кремля проти України.

І ви знаєте, що ще вразило наших міжнародних колег? От вони бачать відновлені мости, відновлені дороги, відновлені дитячі садки, гуртожитки для студентів для Горлівського університету іноземних мов, і вони особисто переконались, що, не дивлячись на війну, ми активно відновлюємо інфраструктуру, соціальні об'єкти. Ми робимо все для відновлення нормального життя для мешканців звільнених територій Донбасу.

Наступне. Ми всі пам'ятаємо рішення Стокгольма по вкрай невигідному для України газовому контракту. А зараз ми отримали ще одне рішення Міжнародного трибуналу Третейського суду Гааги щодо компенсації за анексію Криму, ухвалене на початку травня. І ви знаєте, що наразі українські компанії та громадяни отримають понад 150 мільйонів доларів від Москви за експропріацію їхнього майна на півострові. І цей юридичний прецедент є лише початком для значно масштабніших відшкодувань на користь нашої країни за кожен день анексії українського Криму, тому що в протистоянні російській агресії правда та сила закону на боці України.

Окремо фракція "Блоку Петра Порошенка" у Верховній Раді хоче привітати новоутворені громади з першими виборами, які відбулися 29 квітня. Нагадаю, підрахунок голосів підтвердив беззаперечну перемогу партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" 26 з 40 керівників об'єднаних територіальних громад. І це, не дивлячись на грандіозні масштаби підкупу виборців з боку деяких опозиційних партій, перш за все "Батьківщини". Одна Кілія Одеської області чого варте! І ми звертаємося до Національної поліції якомога швидше провести розслідування всіх цих випадків і передати справи до судів.

А також, Андрій Володимирович, хочемо звернутися до вас з проханням запросити керівників правоохоронних органів до парламенту для того, щоб поговорили про підкуп виборців, тому що це є біч, який нам треба якомога швидше викорінювати і якомога жорсткіше.

Повертаючись до порядку денного, звертаємо вашу увагу і повністю підтримуємо розгляд у четвер законопроекту про Державне бюро розслідувань. Бо ми створили ДБР, а для того, щоб ця структура запрацювала, нам необхідно врегулювати ще низку питань на законодавчому рівні.

Наша фракція буде підтримувати законопроект про інтелектуальну власність у вівторок. Але ми хотіли б також звернути увагу на законопроект 6697, шановні колеги, який покликаний скасувати борги підприємств вітчизняного оборонно-промислового комплексу перед російськими підприємствами. Метою цього законопроекту є захист господарської діяльності стратегічно важливих підприємств від негативного впливу юридичних осіб держави-агресора та держави-окупанта.

І наостанок. Наша фракція вже другу сесію поспіль просить розглянути важливі системні законопроекти з питань поводження з відходами (4835-д,  4836 і 6602). Останнім часом вони, звичайно, включаються до проекту розкладу, щоправда,  першими з кінця. Ці законопроекти дуже важливі для місцевого самоврядування, вони підтримуються Асоціацією міст України, а   враховуючи те, що з 1 січня 2018 року в Україні діють норми про обов'язкову переробку відходів, їх розгляд є просто нагальним, оскільки створено правовий колапс. Так, наприклад, місцева влада зобов'язана забезпечити захоронення лише переробленого сміття, а механізм організації цього процесу відсутній. Прохання розглянути їх найближчим часом.

І насамкінець. Прошу включити до роботи в комітетах нового члена нашої фракції Романа Зварича, який склав присягу майже місяць тому. Ми всі знаємо, що без роботи у відповідному комітеті народний депутат не може повноцінно виконувати свої функції, тому просимо невідкладно вирішити зазначене питання.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Шановні колеги, в нас є два народних депутати, які є не в комітетах. Я просив би, колеги, розглянути цю позицію. Багато з вас знають Романа Зварича з попередніх каденцій, щоб ми змогли це кадрове питання вирішити буквально у вівторок. Проаналізуйте це.

Так, в нас є 3 депутати, які не є в комітетах. Комітет,  я прошу дати мені з цього приводу необхідні пропозиції, чи хто має подати, і у вівторок, я думаю, ми дуже коротким голосуванням зможемо трьох наших колег розподілити по комітетах.

Я додаю 30 секунд, оскільки не давав Артуру Герасимову. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. І, шановні колеги, ще одне велике прохання. Я повністю підтримую Голову Верховної Ради, що вже не можна затягувати процес оновлення Центральної виборчої комісії. Ми просто ще раз наголошуємо: в четвер ми це питання маємо вирішувати. І також ми врешті-решт маємо обрати нарешті представника парламенту для проведення аудиту НАБУ, нагадую, ще за 2016 рік. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Бурбак Максим Юрійович, голова фракції політичної партії "Народний фронт".

 

 БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. Почну з ключових завдань для нас на найближчі тижні.

Історія з обранням аудитора НАБУ явно затягнулася. Мусимо якнайшвидше обрати аудитора НАБУ - це обов'язок Верховної Ради України. Чим швидше, тим краще.

У момент створення бюро отримало високий аванс суспільної довіри. На жаль, до роботи НАБУ накопичилось багато запитань не лише у нас, а і у громадян. Впевнений, що обрання кваліфікованого і досвідченого аудитора Національного антикорупційного бюро зарадить ситуації. Крім того, Рада має доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеційської комісії. Це треба зробити до кінця цієї сесії.

Окрім аудитора і суду, маємо ще одне невідкладне завдання - обрання членів ЦВК. До кінця сесії треба це зробити, щоб підійти до президентських виборів вже  з легітимним, працездатним Центрвиборчкомом.

Тепер про наростання агресії з боку Росії - країни-агресора. Прикордонники ФСБ Росії почали зупиняти і оглядати торгові судна, які прямують в азовські порти України, а тепер ще і захопили українські рибальські судна з Очакова і Бердянська. Це протиправні, агресивні дії. Нарощуються морські сили ворога в Криму. Цілком ймовірно, що це початок блокади наших азовських портів.

Колеги, жодної деескалації на сході України немає. Хочу сказати, що український парламент має діяти адекватно і послідовно. Арсеній Яценюк нещодавно в інтерв'ю нагадав, що гарантії миру і відновлень територіальної цілісності України записані не в Мінських домовленостях, вони записані в Конституції України, в Статуті ООН і в Законі України "Про тимчасово окуповані території Донбасу", який ми з вами ухвалили ще взимку. Остаточне рішення щодо будь-яких мирних угод ухвалюватиме Верховна Рада України. Це  вимога Конституції. Агресор не бажає миру.

Рухаємося далі. Верховна Рада повинна, по-перше, розширювати санкції України проти країни-агресора. "Народний фронт" давно вніс кілька законопроектів, як і наші колеги  з інших  фракцій. Давайте їх нарешті об'єднаємо і ухвалимо.

По-друге, від нас вимагається постійне забезпечення обороноздатності нашої країни. Мусимо ритмічно збільшувати фінансування оборони, вдосконалювати військове право, розширювати соціальний захист ветеранів та інвалідів цієї війни.

По-третє, Україна повинна послідовно, швидко іти до економічної незалежності від Росії. Відповідні ініціативи розробив ще уряд Арсенія Яценюка.

Перейду до пріоритетного соціального питання, яке вже має величезне значення для нашого майбутнього. Це трудова міграція українців, про яку зараз говорять всі і всюди, крім парламенту. Мільйони українців працюють за кордоном, вони вже давно є основним інвестором в економіку України. Але багато питань і проблем цієї категорії громадян залишаються невирішеними. Мусимо не тільки не відштовхувати їх байдужістю, а й створювати умови для повернення трудових мігрантів до України, для закріплення їхніх сімей тут, в країні.  

Але, колеги, державна політика щодо наших трудових мігрантів практично відсутня. Закон про зовнішню трудову міграцію є рамковим і здебільшого не виконується. Профільні фахівці і підрозділи з питань трудової міграції наразі розкидані в різних управліннях і навіть відомствах. Далі продукування  статистики і констатації  наслідків  це діло не  зрушиться. І це питання не лише до уряду, ставлю ці питання до всіх нас.

Кілька днів тому до мене надійшов лист від низки громадських організацій з детальним описом масштабів проблем. Я є депутатом-мажоритарником  204 виборчого округу, Чернівецька область. Масово люди виїжджають за кордон, сім'ї лишаються тут і це вже є нагальна проблема, яку треба вирішувати.

 Сьогодні  я надіслав запит до  Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією створити в системі виконавчої влади єдиний підрозділ або і відомство з реалізації державної політики щодо трудової міграції. У Верховній Раді ми з колегами ініціюємо  створення відповідного міжфракційного об'єднання,  щоб почати формувати законодавчу основу для державної політики в цій сфері. Прошу долучатися колег з інших фракцій.

І наостанок. Незабаром 1 червня, День захисту дітей. На розгляді в комітетах є закони, які посилюють захист дітей. Це 8296 – проект Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання; законопроект  8295 -  проект Закону про внесення змін до статей 165 та 166  Податкового кодексу України; законопроект 8294 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми. Авторами цих законопроектів виступили понад  70 депутатів. "Народний фронт" пропонує поставити ці законопроекти завтра до включення в порядок денний, розглянути комітетами та проголосувати в першому  читанні. Переконаний,  у захисті дітей….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я думаю, що ми, власне, так будемо планувати: ми до обіду включимо в порядок денний. Якщо комітети будуть готові, колеги, це стосується блоку питань по захисту прав дітей, якщо комітети в обід розглянуть, ми після обіду будемо мати можливість розглядати в першому читанні.

Зараз до слова запрошується Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч". Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове! У 2014 році наступ віковічного ворога України - Російської імперії був зупинений людьми: добробатами і волонтерами. До речі, деякі з них сьогодні переслідуються. Трішки пізніше політична окупація, спроба політичної окупації реалізацією Мінських угод особливого статусу Донбасу був зупинений парламентом з підтримкою людей.

В ці дні, в ці тижні, в ці години і в ці хвилини відбувається масована газова атака на незалежність України. Якщо сьогодні Україна не вистоїть, вона зникне як незалежна суверенна держава. Йдеться про побудову "Північного потоку-2" і знищення української газотранспортної системи не тільки як економічного чинника, а як чинника військового мілітарного захисту.

Хто сьогодні стане на захист саме цього інструменту захисту України? Сьогодні запитання до уряду України: чи уряд України має стратегію, стратегію використання української газотранспортної системи і її захисту як інструменту захисту української незалежності, залишаючись у власності України? Газотранспортна система має стати інтересом наших стратегічних партнерів на Заході для того, щоб припинити торги української незалежності через "Північний потік-2".

Але ще одне. Сьогодні нам пропонують гарантії пропускної спроможності української газотранспортної системи прокачування газу, в народі назвали вже ці гарантії "Будапешт-2". І сьогодні ми ні в якому разі не можемо допустити до цього.

Тому уряд має негайно запропонувати парламенту стратегію використання газотранспортної системи і збереження її як інструменту захисту української незалежності. Причому корупція і зловживання в газотранспортній галузі, в газовій галузі України просто неймовірна. І сьогодні і далі крутять і вертять, не хочуть приймати Закон про Антикорупційний суд, бо він є загрозою для українського олігархату. Але сьогодні ми маємо відповідь, де ж візьмуть гроші на наступне підвищення газових тарифів. В кишенях людей! З 1 травня запроваджується нове нарахування субсидій, де 20-40 відсотків населення України втратить субсидії.

Безсумнівно, треба карати тих, хто нелегально забирає державні гроші. Але що, 40 відсотків населення України  раптом збагатилося за півтора чи два роки? Ні, це пошук грошей не в олігархів, а в кишенях українців, які сьогодні будуть платити за прорахунки уряду.

Ще одне - приватизація. Виявляється, всі тішилися, що в Україні почнеться справедлива приватизація. З чого починають? Починають з стратегічних підприємств, зокрема "Турбоатом". Виявляється, його будуть приватизовувати, перепрошую, так, "Турбоатом" та облгази. Причому облгази починають нахабніти, відключаються від газопостачання цілі будинки - і ніхто до цього немає жодного відношення. Це що, така приватизація? Це така боротьба за якість української економіки? Звичайно, що ні.

І ще одна невеличка дрібничка. Ми говоримо, що люди виїжджають, люди виїжджають, тому що вони хочуть жити якісно, а не тому,  що вони не люблять чи не хочуть працювати тут. Уряд сьогодні взагалі не працює над тим, щоб закрити українську митницю від контрабанди і  далі наживається на цьому. Але давати жити людям і заробляти неможливо, тому що не можуть легалізувати "євробляхи". І мільйони українців, які мають транспортні засоби для того, щоб працювати і підтримувати свої сім'ї, сьогодні напівлегально їх шантажують кожного дня. То кому служить уряд України і влада України?

І останнє - про освіту. Де би ти не був: у Тернопільській області, чи в Чернігівській, чи у Львівській, чи на  Закарпатті,  запитують учителі: "Це ми робимо систему освіту для того, щоб  учнів брати в школу  згідно лотереї? Це вже тепер  лотереї  будуть розігрувати, щоб  дітей в школу брати? Іншого способу немає?" Вчителі в містах у різних частинах країни кажуть до  Міністерства освіти: не треба крутити барабани в школах, треба використовувати  сучасні  інформаційні технології. Звичайна…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Звичайна електронна пошта в школі, на якій  написано: хвилина, секунда і день, коли прийшла заява,  і згідно  них приймати учнів. Ми не повертаємося в 70-і роки ХХ століття, де людей прив'язували до  шкіл і поліклінік. Ми з вами будуємо демократичну державу, яка поважає  вибір кожної людини.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, голова  фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, поки два тижні парламент  відпочивав, у нас сталася така подія унікальна: НАК "Нафтогаз" передав в уряд проект  фінансового плану  свого життя. І там скільки   всього  цікавого, що якщо зараз не відреагує парламент на все, що відбувається там, в принципі парламенту  тоді не існує. Я вам назву декілька  цифр.

Дякую лідерам  фракції, які вже  сказали про те, що  з  1 червня (увага!) там закладено на 60 відсотків підвищення тарифів на газ для громадян  України: 11 тисяч  гривень. Це  при тому, що  сьогодні  вже  десятками мільярдів обраховуються борги за природній газ, які  люди платити не можуть. Але  те, що зараз вони планують, вони планують ще   в півтора рази збільшити доходи НАК "Нафтогазу", забираючи в  людей останнє. 

А тепер цифри, про які я  хочу вам сказати. НАК "Нафтогаз", який не транспортує газ, не видобуває газ, нічого не робить, показав за 2017 рік прибуток майже 40 мільярдів  гривень. 40 мільярдів гривень -  це  половина   оборонного бюджету  України, і при цьому (увага!) "Укртрансгаз", який здійснює  транспортування російського газу і який заробляє для України 3 мільярда доларів, показав  збиток мільярд доларів.

Ви що? За кого ви всіх нас тримаєте? Вори! Хто покриває? Президент України? Ви розумієте, що "Укртрансгаз" – суперприбуткова організація.  Не вкладено достатньо грошей в те, щоб його відремонтувати, вклали всього трошки більше мільярда, і при цьому цей документ, який називається "проект фінансового плану", закладає на п'ять членів правління НАК "Нафтогазу" на заробітні плати і бонуси 1 мільярд гривень! Ви мені скажіть, це що?

І на фоні цього, на фоні таких прибутків організація, яка є чистим посередником, нічого не робить, вони показують п'ять місяців поспіль зниження видобутку українського природнього газу! Тому що банкрутують "Укртрансгаз" сьогодні такими бюджетами,  такими звітами і такою роботою, і в той же час не фінансують "Укргазвидобування", яке може збільшити мінімум у два рази видобуток українського газу.

Куди йдуть 40 мільярдів гривень? Я вам скажу, куди йдуть. Грубо по технологіях, спеціально відпрацьованих, ці гроші відмиваються, забираючи останні копійки з родин.

Я хочу звернутися зараз до всіх лідерів фракцій і до Голови Верховної Ради: є Верховна Рада чи її немає? Якщо вона є, у нас три роки лежить Постанова Верховної Ради, проект, про створення тимчасової слідчої комісії, яку зареєстрували три лідери опозиційних фракцій: Радикальна, "Самопоміч" і "Батьківщина". Скажіть, чого три роки не голосується? З голосу ставляться корупційні лобістські закони на голосування, а ця ТСК не створюється!

І тому я прошу зараз,  ця постанова пройшла всі абсолютно елементи процесу. Комітет розглянув, у порядок денний включено. Або є парламент, або його немає! Мегакорупцію треба негайно зупиняти в НАК "Нафтогазі". На останніх копійках родин українських це робиться!

Наступне, дорогі друзі. Мільярд - п'яти людям, в той час, коли вихователі в садочках сьогодні отримують мінімальну заробітну плату. Хто залишиться там виховувати наших дітей? Совість є? Хоча б на один крок ми можемо просунутися в напрямку контролю НАК "Нафтогазу"?

Але це не все. Банкрутуючи "Укртрансгаз", сьогодні вже ми підійшли до тієї грані, коли ми позбавляємося газотранспортної системи. Тому що шахраї глобального простору об'єдналися з нашим Президентом і сьогодні, по суті, забирають в України газотранспортну систему. Це знову промовчить парламент?

Я закликаю всіх лідерів фракцій спільно підписати закон і заборонити будь-які маніпуляції з нашою газотранспортною системою, тому що це переходить всі межі. Три мільярди доларів кому Президент України зібрався передати на шахрайській основі? А це вся оборонка наша коштує такі гроші. Я не знаю, або ми є всі тут, або ми просто язиками тут болтаємо попусту і не робимо речей.....

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. ... які позбавляють Україну незалежності.

І також хочу сказати, що зараз увійшла по суті в термінальну стадію мегастратегічна приватизація. Я вважаю, що спочатку хай Президент продасть "Рошен", а потім продає стратегічні об'єкти держави, такі як "Турбоатом", "Одеський припортовий" і все інше. Я прошу парламент негайно це зупинити, і я закликаю, щоб ми не були обслуговуючим персоналом корупції!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України, 2 хвилини. І потім – пані Ірина.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, російська агресія – це не 481 кілометр лінії фронту, це щонайменше 6 тисяч кілометрів військової загрози, це Росія і її проросійські олігархи, які сьогодні володіють критичною інфраструктурою в Україні, це "Північний потік-2". І, на жаль, крокодилячі сльози, які проливаються і в цьому залі, і в багатьох інших залах за загиблими під час Революції Гідності чи під час війни, за тими крокодилячими словами ховається допомога Росії в її окупації українців.

Якщо Президент, Секретар РНБО і голова профільного комітету в парламенті заробляють  на корупції з оборонного бюджету, то це допомога Росії в її окупації України. Якщо уряд  виставляє на приватизацію підприємства критичної інфраструктури – "Турбоатом", обленерго,  це ті підприємства, які хто має купити? Ті самі олігархи,  та сама Росія? Ви хочете знову це продати, ви хочете знову допомогти Росії?

Якщо Президент і уряд ведуть перемовини стосовно російських гарантій по транзиту російського газу, я перепрошую, це російський сценарій, це допомога Росії.

Якщо Президент і уряд за три роки війни не запропонували моделі управління газотранспортною системою, то це допомога Росії в її окупації України. І якщо уряд знижує видобуток українського газу в умовах, коли ми залежимо від Росії, від її постачання газу на Україну, то це є допомога Росії в окупації України.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Я не апелюю до вашого сорому чи страху перед Росією, бо сорому у вас немає, а з Росією ви домовляєтеся і думаєте, що так буде вічно. На жаль, вічно так не буде. І побійтеся українців, бо вони вам цього не пробачать.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  3 хвилини, Ірина Геращенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги! Я хочу звернути увагу всіх присутніх і, в першу чергу, лідерів  фракцій на одну дуже небезпечну  тенденцію, яка відбувається навколо сфальсифікованих виборів Президента Російської  Федерації Путіна в Криму.

На жаль, вдруге поважна міжнародна організація, яка здійснює моніторинг за виборами - БДІПЛ ОБСЄ, в своєму звіті по виборам президентським в Росії жодного слова не вказала в цьому звіті щодо сфальсифікованих виборів в Криму, тим самим по суті відбувається така повзуча легалізація цих сфальсифікованих виборів. І, звичайно, ані ми, ані  українське МЗС не мають права закривати на це очі.

Разом з громадськими організаціями я хочу дуже подякувати організації "Опора" і пані Ользі Айвазовській. Ми підготували відповідно проект заяви Верховної Ради України до ОБСЄ, до діючого президента зараз ОБСЄ. І я дуже проситиму і Андрія Володимировича Парубія, і лідерів усіх фракцій, щоб ми її підписали, цю заяву, і цього тижня прийняли, тому що остаточний звіт буде затверджений буквально днями. І ми маємо на це жорстко реагувати.

Так само я хочу звернути велику увагу вашу, шановні колеги, на те, що поки парламент відпочивав, Президент України проводив дуже серйозну дипломатичну роботу, в тому числі по тому, аби зупинити політичний, а не економічний проект "Nord Stream 2". Протягом цих тижнів він мав не тільки зустріч в Аахені, де, окрім теми Донбасу, миротворців, заручників, одна з ключових – це була тема "Nord Stream 2", залежності, в яку ставить Російська Федерація тоді весь Європейський Союз, політичну, економічну залежність, але й непристойності цього проекту для української економіки, для підриву української економіки з російської сторони. І дуже би хотілося, щоб в проекті протидії "Nord Stream 2" Президент України і наші дипломатичні відомства мали б повну підтримку всіх депутатів Верховної Ради України, чи мова йде про провладний корпус, чи про опозицію. І під час численних візитів міжнародних, які здійснюють всі народні депутати України, піднімалась би тема не лише розборок міжпартійних, а й тема нашої спільної боротьби з Росією в питанні "Nord Stream 2".

І остання тема, яку я хотіла підняти. Поки парламент відпочивав, також відбувалася дуже важлива подія, це вибори до місцевих органів влади в об'єднаних територіальних громадах. І також ми всі, я думаю, маємо численні звернення, особливо по Одеській області,  відносно підкупу, тих жахливих речей, які відбувалися на цих виборах.

Тому я хочу звернутися до, в першу чергу, поліції, до Міністерства внутрішніх справ, що під час того, коли кампанія по суті вже стартує і президентська, і парламентська, ми це бачимо по заявах тут, ми маємо, в першу чергу, дбати про чесність виборів. І мають бути терміново порушені…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Мають бути терміново порушені кримінальні справи по всім тим фактам ганебним підкупу, залякування, шантажу, тиску на виборчі комісії. Мають бути названі прізвища і політичні сили, які були причетні до цих намагань підкупити виборців. Жоден закон про вибори до Верховної Ради України змінений не змінить саму платформу виборів, якщо і далі буде грати гречка, гривні, долари і таке все інше. Я думаю, що тут  і влада, і опозиція має бути спільна в боротьбі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, два останні тижні, в які парламент України відпочивав, були результативними і значними для України зі сторони роботи Президента України. В першу чергу,  це посилення санкцій з боку Сполучених Штатів, їх продовження, а також розширення їх в ЄС та в Україні,  надання Україні американських "Джавелінів", що підтверджує послаблення Росії на міжнародній арені. Крім того, Президент України планує до кінця травня цього року взяти участь у випробуванні цих "Джавелінів" на наших полігонах.

Наступне. Свідченням підтримки світом України є остання зустріч в Аахені Президента України з канцлером Німеччини Меркель та президентом Франції Макроном, де обговорювались серйозно питання, їхні політичні аспекти і недопустимість будівництва "Північного потоку-2" як загроза не тільки Україні, її національній безпеці і обороні, а і всій Європі, будівництво "Північного потоку-2", підтримка подальших реформ, посилення санкцій, продовження роботи в Нормандському форматі, а також узгодження дорожньої карти розміщення миротворчої місії на сході України.

Крім того, під час зустрічі Президента України з паном Мітчеллом, першим помічником держсекретаря Сполучених Штатів, було скоординовано підходи і підтримка виражена по "Північному потоку-2", позиції України, проговорені були подальші реформи, а також додаткова підтримка Сполученими Штатами реформування української армії, а також підготовка до саміту Україна–НАТО.

Нагадаю вам, що 9 травня Постійний третейський суд в місті Гаага повідомив про прийняте рішення в позові 19 юридичних осіб і фізичних осіб проти Російської Федерації, де Росія має виплатити компаніям компенсацію в розмірі 159 мільйонів доларів за експропріацію їхнього майна Росією на Кримському півострові. Це другий, після Стокгольмського арбітражу, виграш України проти Росії, де ми виграли в арбітражі в "Газпрому", тепер це другий виграш в Гаазі. На черзі і в процесі перебуває низка справ українських компаній, зокрема "Нафтогазу", "Ощадбанку", "Укрнафти", "Приватбанку"  про відповідну компенсацію зі сторони Російської Федерації. Ми показуємо на ділі, з застосуванням і дипломатичних, і міжнародних важелів, як можна вигравати в Російської Федерації.

Наступне. 30 квітня розпочалася акція - операція Об'єднаних сил з відсічі та стримування збройної агресії Росії на Донбасі. Це не просто зміна формату, це нові можливості захисту українських громадян, української території і українського майна. Результатом заходів Верховного Головнокомандувача України Петра Порошенка, спрямованих на забезпечення національної безпеки, є достатньо серйозне досягнення, яке чомусь не проговорюється сьогодні в цьому залі: це восьме місце української армії в Європі та перше серед країн, які не входять в блок НАТО (це за останніми даними відповідної міжнародної організації, яка відслідковує цей напрямок).

В той же час, ми не повинні зупинятися на досягнутому, а тому маємо сприяти подальшому реформуванню сектору безпеки і оборони, тому Президент України наполягає на прийнятті і ухвалені нового Закону про  національну безпеку України. Ми бачимо, що світ підтримує Україну, наші дипломати викладаються на повну. Тому Президент просить прискорити розгляд накладеного вето Президента України на Закон  про  дипломатичну службу, розглянути ті зауваження, які Президент України виразив до цього законопроекту як такі, що не відповідають Конституції України і повноваженням тих органів, які вказані в ньому з додатковими вимогами.

Наступне -  по законодавчій частині. Президент наполягає на тому, щоб прискорено був розглянутий в комітеті і винесений на  перше читання Закон про публічні закупівлі. Президент просить розглянути і вирішити на цьому тижні кадрові питання. В першу чергу – це затвердження кандидатур на Центральну виборчу комісію…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Це внесення суддів Конституційного Суду. Надзвичайно важливо розглянути Закон  про  валюту. Надзвичайно важливо розглянути питання, пов'язані з "Чорноморнафтогазом".

Я вдячна голові парламенту про те, що винесені закони по захисту дітей. Його підтримали всі фракції, підтримало міжфракційне об'єднання "Чужих дітей не буває". Я також є автором цього закону, тому я вам надзвичайно вдячна.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І від уряду віце-прем'єр-міністр України Кириленко В'ячеслав Анатолійович, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перед Погоджувальною радою минулого тижня представники уряду плідно попрацювали і з представниками Верховної Ради, і з Апаратом парламенту. Тому більшість тих питань, які важливі для уряду, включені до порядку денного.

Завтра є важливі законопроекти, про які тут згадувалось і які розроблялись в уряді, але зараз вони значною мірою видозмінені, але  вони стосуються суттєвих речей, в ухваленні яких також і наші міжнародні партнери зацікавлені. Я маю на увазі 7466 і 7539 – це законопроекти, які стосуються авторських та суміжних прав, але вони включені до порядку денного.

Також ми прохаємо підтримати 6141, законопроект націлений на залучення іноземних інвестицій.

Також тут згадувалось щодо законопроекту 8265 щодо протидії зловживанням у сфері публічних закупівель. Ми знаємо, що він ще не пройшов комітет. Але він дуже важливий для уряду і взагалі для всіх тих, хто так чи інакше причетний до процедури публічних закупівель, а це практично всі, хто мають справу з економікою, через це проходять. І також у четвер ми підтримаємо ухвалення законопроекту 6027 щодо відновлення кредитування.

І окремо я хотів би сказати, що дійсно уряд схвалив новий порядок нарахування субсидій. Але ми хочемо сказати, що ідеологія цього документу полягає в тому, щоб відсікти від нарахування несправедливих субсидій для тих, хто, маніпулюючи теперішньою нормативною базою, нараховує субсидії при тому, що має великі доходи. Таким чином,  це відбувається на шкоду тим людям, які дійсно потребують захисту з боку держави і мають отримувати субсидії.

Тому уряд буде дуже уважно дивитися за реалізацією цього нового порядку, щоб не було жодних зловживань. І ми гарантуємо те, що всі ті, хто потребує підтримки з боку держави і отримання житлових субсидій, і надалі буде їх отримувати, і ми готові тут працювати разом з усіма фракціями парламенту заради забезпечення тут справедливості.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Нагадаю, сьогодні ми справа розпочинаємо виступи голів комітетів. І я запрошую до виступу Бакуменка Олександра Григоровича. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Г. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Шановний Андрій Володимирович, від Комітету аграрної політики хочу звернутись з проханням щодо проведення аграрного дня наступного пленарного тижня і включення до першого десятку питань відповідного порядку денного єдиним блоком аграрних законопроектів, що стосуються проведення земельної реформи, підготовлених для розгляду в першому читанні. Це законопроекти: 7118, 7118-1, 8121, 6049-д і 7060.   Відповідно листи з проханням підтримки були надіслані до всіх керівників депутатських фракцій і груп.

Зазначені проекти законів стосуються питань щодо передачі сільським, селищним, міським радам об'єднаних територіальних громад повноважень з розпорядження землями державної власності; врегулювання питань забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств; визначення ефективного механізму використання масивів земель сільськогосподарського призначення; спрощення процедури доступу громадян до земельних ресурсів, які виявили бажання створити або розширити сімейне фермерське господарство.

Озвучені мною законопроекти є дуже важливими для аграріїв. Прошу, шановні колеги, їх підтримати.

Андрію Володимировичу, прошу також внести зміни до порядку денного 15 травня і включити до першої десятки урядовий законопроект 4532. Він там в третьому десятку, який надасть можливість зберегти потенціал цукрової галузі, а також забезпечити її подальший розвиток на ринкових засадах.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Останню пропозицію ми розглянемо, а наступного тижня, як я говорив у вступному слові, я планую, що ми розпочнемо наступний пленарний тиждень у вівторок з суцільного блоку питань аграрної політики. Тільки я нагадую про своє прохання і рекомендацію, що будуть закони в переліку тих, які необхідні для інтеграції і співпраці з ЄС.

Я знаю, що у вашому блоці питань такі закони є. Я прошу, щоб вони були на чільному  місті у вашому блоці.  Дякую вам.

Будь  ласка, Павелко Андрій Васильович, Комітет з питань бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Комітетом з питань бюджету надано висновки до передбачених у проекті розкладу на поточний тиждень законопроектів щодо змін до Бюджетного кодексу. Разом з тим, прошу передбачити для включення до порядку денного сесії законопроекту 8319 щодо змін до Закону про Рахункову палату,  спрямований на підвищення ефективності діяльності даного державного органу. Крім того, прошу сприяти включенню до порядку денного сесії і розгляду на цьому тижні законопроекту 8335 щодо охорони прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів в Україні.

Також слід зазначити щодо проекту основних напрямів бюджетної політики на наступний рік. Відповідно до Бюджетного кодексу та Регламенту Верховної Ради уряд мав подати цей проект ще на початку минулого місяця. Оскільки на даний час не прийнято урядові законопроекти щодо розробки даного документу на три роки з пізнішим строком подання до парламенту,  Кабінет Міністрів має дотримуватися вимог чинного законодавства. Тому від бюджетного комітету направлено звернення до уряду щодо термінового подання зазначеного проекту до Верховної Ради.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Остап Єднак.

 

ЄДНАК О.В. Шановні колеги народні депутати, хочу привернути вашу увагу до важливої проблеми. Україна посідає перше місце по експорту в Європейський Союз контрабандних цигарок. Ми – номер один експортер контрабанди цигарок в Європейський Союз. І завадити цьому може приєднання України до протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами. 

Рік тому, в березні 2017 року, уряд України рекомендував ратифікувати даний протокол і направив документи в Адміністрацію Президента України. І рік парламент України і інші 34 держави, які вже ратифікували даний протокол, чекають, коли чиновники з Адміністрації Президента підготують і подадуть даний протокол про ліквідацію  незаконної торгівлі тютюновими виробами у Верховну Раду для ратифікації. Незрозуміло, чому даний протокол ділки в Адміністрації Президента, уже рік тримають. Чи вони захищають контрабанду цигарок в Європейський Союз і тіньовий обіг сигарет в Україні, чи яка мотивація? Незрозуміло. Можливо, представник Адміністрації Президента з'ясує цю ситуацію і допоможе Адміністрації і  Секретаріату Президента України вирішити це питання, щоб ми нарешті до липня місяця, у нас ще є час, ратифікували даний документ.

І ще також важливо, шановні друзі, найближчими місяцями або навіть і раніше, щоб парламент все-таки розглянув антитютюнові закони: 4030а та 2820, тому що під прицілом тютюнових корпорацій знаходиться молодь, наші діти. Їм повинні обмежити і рекламу сигарет, і різні стимулюючі фактори, ароматизовані сигарети, і  тому подібне, тому що це є здоров'я нації.

Хочу також відреагувати на законопроекти про відходи, які внесені народними депутатами в попередні роки. І нещодавно, зокрема, встановлення "зеленого" тарифу на спалювання сміття. І хочу сказати, що вони суперечать нещодавно  прийнятій урядом стратегії поводження з відходами. І в травні місяці ми чекаємо від…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте, будь ласка, 30 секунд завершити. Прошу.

 

ЄДНАК О.В. Від Міністерства екології та природніх ресурсів новий рамковий закон відповідно до європейських директив і стратегії. Якщо ми зараз приймемо і встановимо "зелений" тариф на спалювання відходів, ми станемо номер один країною по спалюванню і по імпорту сміття, встановивши найкращі умови в Європі на спалювання відходів. І все те, що ми зараз захороняємо  в землю, буде в повітрі, і українці тим будуть дихати. Це не відповідає європейським директивам і ми не повинні цього приймати. Час від час ці закони з'являються в порядку денному….

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Дякую, шановний колега.

Будь ласка, Марія Іонова, керівник зараз Комітету з питань  європейської інтеграції. Прошу, пані Маріє.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, шановна пані головуюча, шановні колеги! Із дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 роки пленарних наших засідань включено чотири законопроекти - це 7466, 5627, 6602 і 2456-д. Я би дуже хотіла звернути увагу, що Комітетом з питань європейської інтеграції був розглянутий законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення транзитних процедур у відповідність з Конвенцією про єдиний режим транзиту та Конвенцію про спрощення формальностей у торгівлі товарами (реєстраційний номер 5627). І ми б просили, щоб цей законопроект був прийнятий за основу з врахуванням зауважень, викладених у висновку Комітету з питань євроінтеграції.

Ще б я хотіла просити уряд, щоб він все ж таки більш детально і більш активно співпрацював з профільним комітетом по всім митним і податковим питанням. Тому що все ж таки 27 квітня відбувся третій раунд секторальних зустрічей трьохстороннього формату оцінки прогресу виконання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом і  було наголошення саме на важливості посилення співпраці між урядом та Верховною Радою України у податковій і митній сферах.

Також я хотіла б проінформувати, що Комітет з питань євроінтеграції,  відбувся візит до Республіки Хорватія і їх досвід показує, що основний двигун адаптації і гармонізації все ж таки був уряд і  роль парламенту  також була визначна і був створений такий національний комітет, як робочий орган парламенту для забезпечення політичного консенсусу, а також спостереження та підтримки уряду в переговорному процесі, який розглядав політичні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Ті питання, які були пов'язані з Угодою. І  також на законодавчому рівні була прописана невідкладна процедура прийняття євроінтеграційних законів. Я би взяла на озброєння даний досвід і прошу врахувати, я сподіваюся, що все ж таки на законодавчому рівні ми ці механізми закріпимо.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановна пані Марія.

І до слова запрошується керівник Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Будь ласка, пане Олександре.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Завтра ми заходимо в друге читання дуже важливого законопроекту 7466. Шановні колеги, як ми і обіцяли, три тижні кожна політична сила, кожен народний депутат мав можливість ознайомитись з текстом, який винесений на друге читання.

Зразу звертаю увагу на те, що за своєю академічною звичкою ми підготували статтю, яка завтра вийде в "Голосі України". Це велика стаття, яка повністю роз'яснює всі позиції щодо цього законопроекту. Тому дуже прошу всіх з розумінням поставитись, що прийняття цього закону виведе Україну якраз з того правового колапсу, який сьогодні ми маємо у сфері управління майновими правами людей, які створюють інтелектуальну власність.

По-друге, це дуже важливо. На минулому тижні в мене була зустріч з військовими пенсіонерами Херсонської області, які висловлюють дуже велике занепокоєння за Постанову Кабінету Міністрів  України за №103 від 21 лютого 2018 року. Вони відмічають велику несправедливість, при всій повазі до поліції, до бувшої міліції України, вони звертають увагу, що ця постанова відтермінувала на два роки виплату пенсій військовим пенсіонерам, які своїм життям і кров'ю захищають нашу батьківщину.

І, по-друге, це незбалансування виплат, які мають поліцейські, які мають військові пенсіонери. Шановні колеги, ми  повинні просто зрозуміти, що сьогодні наші солдати і бойові офіцери, які захищають батьківщину, повинні бачити, що батьківщина опікується ними.

Тому в мене велике прохання. Використовуючи, що тут з нами віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Анатолійович Кириленко, ми підготували відповідний запит, я його сьогодні передам, для того,  щоб все-таки Кабінет Міністрів  України повернувся обличчям до наших військових пенсіонерів і дав потужний меседж…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. … солдатам, що захищайте батьківщину, а батьківщина завжди буде захищати вас.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний колега.

І, будь ласка, від Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігоря Попова до слова запрошую.

 

ПОПОВ І.В. Шановна Ірина Володимирівна! Шановні колеги! Згідно закону щороку Верховна Рада проводить до 1 червня парламентські слухання на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Відповідний  проект Постанови  зареєстрований за номером 8220. Комітет пропонував такі слухання  на 16 травня. І останній шанс їх провести, не порушуючи термінів, це  23 травня. Проведення слухань чітко  передбачено статтею 18 Закону України "Про запобігання  корупції".

Комітетом у середу  на своєму засіданні планується розглянути проект Закону України про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки, (реєстраційний номер  8324). Прошу поставити його на завтра в блок  для  включення до порядку денного сесії і іншим комітетам також його опрацювати.

Також пропоную повернутися до розгляду законодавчих ініціатив, спрямованих на виключення  з кола осіб, на яких поширюється дія  Закону України "Про запобігання корупції", громадських активістів. Для зазначеного необхідно включити до порядку денного законопроекти 8209 та 8209-1.

Також прошу включити до порядку денного цього тижня ще один  важливий закон – проект Закону про  внесення змін до  Закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення здійснення фінансового контролю окремих категорій суб'єктів декларування), (реєстраційний номер  8129). Він покликаний закріпити в Законі "Про запобігання  корупції" особливий порядок заповнення та подання декларації особами, які  за посадами  належать до  кадрового  складу  розвідувальних органів України, займають посади негласних штатних співробітників або працівників. Комітет  досить добре сформулював   уже  всі необхідні терміни.

І щодо аудитора НАБУ, сьогодні на Погоджувальній раді згадувалося. До комітету на конкурс надійшло 5 кандидатур, інформація про них знаходиться на  сайті комітету. Ми, мабуть,  наступного  тижня на комітеті проведемо розгляд цих кандидатур. Прошу всіх народних депутатів вивчити і готуватися до  голосування в залі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Ігоре.

Будь ласка, від  Комітету з питань інформатизації  та  зв'язку голова  комітету Олександр Данченко.  Прошу.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Завтра  на голосуванні  стоїть два дуже важливих законопроекти  для нашої галузі. Це законопроекти про електронні комунікації та новий законопроект про радіочастотний ресурс. Я дуже прошу всіх підтримати ці законопроекти, тому що вони продовжують ту  еру цифрових перетворень, які вже наша Верховна Рада  разом з  нашими колегами з Кабінету Міністрів, з Дмитром Шимківим з Адміністрації Президента, Степан Кубів підтримує, ми вже зробили.

Галузь інформаційно-комунікаційних технологій на прикладі запровадження 3G та 4G  дала додатково за ці три роки 22 мільярди гривень прямих надходжень до бюджету і 3-4 мільярди гривень мінімум – це додаткова плата за радіочастотний ресурс. Жодна інша галузь таких здобутків не показує. Тому дуже прошу в першому читанні завтра підтримати ці законопроекти.

В нас є підтримка від Єврокомісії, Єврокомісара пані Габріель, яка надала на відповідність цих законів європейським нормам. Ті питання, які є невирішеними, можна спокійно доопрацювати між першим та другим читанням.

Тепер я звертаю увагу на дуже погану ситуацію, яка відбувається у Дніпропетровській, Запорізькій області і всіх інших територіях України, але ці дві області, вони є лідерами. Тотальне пошкодження ліній електрозв’язку, тотальне пошкодження кабелю, яке відбувається кожного дня, не тільки спричинило збитки на 800 мільйонів гривень вже операторам, але це також загроза для життя наших громадян. Служби 101, 102, 103 не працюють, поліція, на жаль, нічого не робить. Громадяни залишаються без  зв’язку, тоді коли поліція та суди кваліфікують це як дрібні крадіжки і тут же відпускають людей. Таким чином…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.   

 

ДАНЧЕНКО О.І. …надважливе питання!

Ці норми, до речі, які виправляють ситуацію, є в законі 3549 по електронних комунікаціях. Але звертаюсь до Кабінету Міністрів: поліція просто не реагує, це не крадіжки! Цілі квартали залишаються без зв’язку. Мало того, це ще й диверсії, тому що по цих каналах зв’язку йде інформація для наших військових, для нашої тієї ж самої поліції!

Я звертаюся до Авакова, я прошу звернути увагу на це…..

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний колего.

І будь ласка, до слова запрошується Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я. Прошу вас.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! І шановні матері, і жінки України! Хочу привітати всіх матерів і всіх жінок з Всесвітнім днем матері! І побажати всім українським жінкам вірити в майбутню Україну, справедливу, гідну і щасливу державу,  і давати життя новим українцям. Справа в тому, що матері і жінки України є ті, хто продовжують український рід. Лише за минулий рік нас стало на 200 тисяч менше.

І особливо я хочу подякувати тим матерям, які віддали найдорожче, що в них було – життя своїх синів на захист нашої батьківщини. 600  делегатів, представників матерів загиблих наших героїв, вчора взяли участь в Міжнародній асамблеї матерів спільно з матерями Туреччини,  Сирії, Боснії, Герцеговини і Японії. І матері в своїй резолюції Міжнародної асамблеї матерів вимагають від Президента, від уряду, від парламенту прийняття тих законів, які будуть покращувати їх життя і гарантувати їм майбутнє для них і для їх дітей, а це закони про загальнообов'язкове державне медичне страхування, які мають дати шанс кожній людині вижити в Україні; це закони про боротьбу з алкоголізмом і тютюнопалінням, які сьогодні не виносяться на розгляд, а закони 2820 і 4030. Також це ті закони, які дозволяють покращити, а не погіршити життя наших матерів-жінок і взагалі всіх громадян України.

Тому я вимагаю від парламенту, від уряду виконати вимоги Міжнародної асамблеї матерів і вимоги українських матерів, підтримати і винести ці закони.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань податкової та митної політики пані Южаніну Ніну.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, більшість з вас у своїх виступах звертали увагу на те, що нам необхідно більше звертати увагу на економічні питання. Справді  необхідно зараз  було б розглянути економічну політику для того, щоб сформувати потім податкову політику, бо все-таки податкова  політика якраз є основою для  розвитку економіки  нашої країни.

Я хочу сказати, що вже наближається 1 липня. Жодного проекту закону, який би масштабно або  давав нові інструменти, або запроваджував зміни  в податковій політиці для саме розвитку виробництва, для підняття нашої економіки,  немає. Я не знаю, як ми  будемо рухатися далі,  адже ці три тижні було використано. Наприклад, ми знаємо, що уряд проводив зустрічі з МВФ щодо  податку на виведений капітал.

Я не розумію, чому не виконана пряма норма закону, і  урядом не зареєстровано даний проект закону до 1 липня 2017 року. Доки ми будемо не виконувати прямі норми закону і допускати такі порушення? Тепер ми маємо  абсолютно різні думки щодо підтримки або не підтримки  зі сторони МВФ даного проекту закону,  притому, що проект закону напрацьований уже,  в тому числі і в уряді, і стримуємо  реєстрацію цього  законопроекту з різних причин.

Якщо ми не можемо впровадити податок на виведений капітал, запропонуйте, будь ласка,  інший інструмент. Скільки ми можемо говорити про  те, що у нас буде існувати якась недоплата в бюджет, і ми не можемо собі це дозволити? Давайте тоді інші інструменти. Але як далі рухатися в плані розвитку економіки? Ми говоримо про знову розвиток виробництва, підняття виробництва, надання можливості такої в країні, а для цього даємо інструменти?  Ні.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Звернути увагу все-таки на діючу норму Митного кодексу і Податкового кодексу щодо  ввезення обладнання для оновлення виробничих потужностей, ту норму, яку ми прийняли щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання, вона діє, строк  розстрочення – 24 місяці. Тому, будь ласка,  колеги, які тільки що говорили, що ми для ввезення нового  обладнання не маємо жодних інструментів, вони є, використовуйте. Вже велика кількість…

 

 СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму народного депутата Артура Палатного.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановна Оксана Іванівна, шановні колеги, до порядку денного на середу стоять два дуже важливих законопроекти, важливих для всього українського спорту, для всієї української спільноти – це 6770 і 6770-1. Це закони про меценатство, але, на жаль, вони стоять останніми в порядку денному в середу. Ми всі чітко розуміємо, що до цих законопроектів черга, на жаль, не дійде.

Оксана Іванівна, я дуже вас прошу поставити ці законопроекти чи першими в середу в порядок денний, чи, можливо, в четвер знайти місце, чи у вівторок. Вся українська спільнота чекає цих законопроектів.

Ще хочу попросити поставити проголосувати по рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації". Це номер законопроекту 7383. Я прошу голів фракцій підтримати цю важливу постанову.

Ще один важливий законопроект, котрий я хотів би бачити, і наш комітет хотів його бачити в порядку, в прохідному порядку денному - це 6063-д. Прийняття цього законопроекту, реалізація законодавчої ініціативи дозволить підвищити рівень захищеності дітей та покращення демографічної ситуації в Україні. Прошу підтримати.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності народного депутата Михайла Довбенка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, хочу з приємністю відзначити підтримку пропозиції комітету, яка врахована в попередньому розкладі Верховної Ради України, і  сподіваюся, що ті законопроекти, які є в порядку денному, встигнемо розглянути. Тому від імені комітету звертаюся з проханням, щоб вони і далі залишилися на тих позиціях у порядку денному, а також прошу колег їх підтримати.

Друге. На розгляді у нас зараз знаходиться проект Закону про валюту (це реєстраційний номер 8152), внесений Президентом України та визначений як невідкладний, а також альтернативний до нього, реєстраційний 8152-1, внесений групою народних депутатів.

Хочу зазначити, що реформа валютного регулювання в Україні вже давно назріла, застаріле та репресивне валютне законодавство 25-річної давнини не дозволяє Україні стати повністю своєю на світових фінансових ринках. І зараз, коли весь світ знімає кордони між країнами не лише для руху людей, а і для руху капіталів, ми залишаємося обмеженими навіть не зовнішніми чинниками, а власним законодавством. Після потужного кроку, який ми зробили минулого року, запровадивши безвізовий режим з Європейським Союзом,  ми маємо зробити такий же крок і для спрощення руху коштів і бізнесу, і населення, тобто своєрідний безвіз для капіталу.

Виходячи з цього, хочу сказати, що ми завтра на засіданні комітету розглянемо ці законопроекти, і маю надію, що серед надзвичайно важливих питань, які заплановані для розгляду, законопроекти, спрямовані на системне реформування фінансово-банківської галузі…

 

СИРОЇД О.І. Дайте, будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ДОВБЕНКО М.В. Якраз цим законопроектами, що спрямовані на системне регулювання  фінансово-банківської галузі, сподіваюся, що буде гідна підтримка. Тому дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Розраховую, що ви підготуєте дуже професійно і грамотно законопроекти. Вони стоять в дуже вигідний і добрий час, важливо, щоб була консолідація залу і були попередні консультації  залом проведені. Розраховую на це і сподіваюсь, ми пройдемо позитивно.

Будь ласка, Ігор Лапін.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги. 10 травня 2018 року Кабінет Міністрів затвердив перелік великих державних підприємств, які планується приватизовувати в  2018 році відповідно до нового закону. Таких об'єктів є 26 і очікувана сума надходження до бюджету від приватизації 21 мільярд гривень.

Що ж ми бачимо в переліку, на які думки це наводить? Ну, перш за все, потрібно зрозуміти, що в цьому переліку є енергетичні компанії обленерго. Якщо ми відкриємо Інтернет, то побачимо, що ряд наших обленерго вже належать росіянам, і це група VS Energy, кінцевими бенефіціарами якої є росіяни Воєводін, Гінер, Бабаков, а їм підконтрольні "Київобленерго",
"Рівнообленерго", "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Одесаобленерго", "Чернівціобленерго", "Севастопольобленерго". Також вони мають досить велику частку в "Миколаївобленерго" і "Хмельницькобленерго".

Тому потрібно розуміти, що постає питання захисту активів нашої держави від втручання російських олігархів, а особливо тих олігархів, які безпосередньо підтримали російську агресію і анексію Криму. Я думаю, що наша Служба безпеки має займатися в цьому контексті кримінальними справами і таким чином накладати арешт на майно тих, безпосередньо причетних до анексії Криму і тих, хто підтримував агресію проти України.

Також звертаю увагу нашого суспільства на гучні провали з приватизації так званого Одеського припортового заводу. І ми повинні всі зрозуміти, що лише комплексний підхід і прозорі методи можуть надати привабливість інвесторам, потенційним покупцям в нашій державі. Але говорячи про ОПЗ, я не бачу розслідуваних кримінальних справ щодо доведення даного підприємства до банкрутства, і ми знову ж таки наступаємо на ті самі граблі. Тому звертаю увагу силовиків на те, що потрібно дороблювати до кінця те, що почали.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, вітаю усіх з початком сесійного тижня і сподіваюсь, що він пройде результативно.

Мушу вкотре закликати вас звернути увагу на два дуже важливих законопроекти, що стоять в порядку денному на завтра, на вівторок. Це законопроект 6677 щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи і проект 6007 щодо передачі майна державної та комунальної власності, які, на жаль, стоять в непрохідній  частині списку на вівторок при голосуванні.

Нагадую, проект 6007 - це доопрацьований варіант попереднього із врахуванням зауважень і пропозицій. З його втіленням при зміні відомчої приналежності автомобільних доріг як до державної, так і до комунальної власності, отримаємо реальну можливість їх подальшого належного утримання. Бо ми на сьогодні маємо ситуацію, коли частина дороги, яка є чи місцевого, чи державного значення, на сьогодні є в підпорядкуванні вишів, це або інститутів, або університетів. І що ми отримаємо? Що при ремонті дороги залишається певний відрізок дороги, який неможливо відремонтувати, тому що він не підпорядкований ні "Укравтодору", ні органам місцевого самоврядування.

І ще одне важливе, болюче питання. Купу приміщень, особливо в сільській місцевості, які є власністю університетів, які не використовуються університетами, неможливо передати органам місцевого самоврядування для створення закладів, дитячих садочків і інших важливих соціальних закладів.

В свою чергу, розглядаючи питання щодо розвитку сільської інфраструктури, ми передбачаємо величезні кошти, і на жаль, вони….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрій Володимирович, на жаль, вони використовуються не по-господарськи, з можливістю передачі приміщень, які не використовуються університетами, до органів місцевого самоврядування, а змушені органи місцевого самоврядування знову робити проектну документацію і використовувати кошти для будівництва нового приміщення, дитячого садочку. Давайте наведемо лад. Простий законопроект…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Ярослав, послухайте мене уважно. Ви ж неуважно подивилися порядок денний. Ваші законопроекти виглядають далеко від того, що у нас є близько 25 законопроектів, включених  в порядок денний. Це по одній хвилині. Якщо рахувати по законопроектам, які будуть стояти на розгляді, ваші законопроекти стоять десятий і одинадцятий, це є цілковито прохідна частина. І я думаю, що ми до них дійдемо, до цих законопроектів.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  (Не в мікрофон)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я за тим спеціально слідкую і пильную за тим. Окрім того, ви знаєте, у нас, навпаки, можуть деякі законопроекти випасти.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Від імені усіх мажоритарників просимо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  А ви, в свою чергу, змобілізуйте мажоритарників, від імені яких ви просите, щоб вони були в залі. По моєму розрахунку, коли я складав порядок денний, до ваших законопроектів ми маємо дійти.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  (Не в мікрофон)

 

ПАРУБІЙ А.В. Ну, скажете своє полум'яне слово від імені всіх мажоритарників.

Сергій Каплін, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, я хотів наголосити, що питання, основне питання номер 1 для простих українців -  рівень пенсій і заробітних плат. І Комітет з питань соціальної політики і пенсійного забезпечення, зайнятості займає тверду і жорстку позицію в захисті цих інтересів наших співгромадян.

Так, тільки протягом двох тижнів на підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг" ми створили робочу групу за участі комітету і будемо добиватися потроєння заробітної платні від іноземного інвестора з Індії Лакшмі Міттала, і він вже прилітає з Лондону до України на цей переговорний процес.

Друге.  Ми будемо добиватися і звертаємося до парламенту, до Прем'єр-міністра, "Укроборонпрому", аби погасили трирічну заборгованість перед працівниками заводу імені 61 комунара на Миколаївщині. Люди вже протягом трьох років живуть в борг, держава винна їм гроші,  і ми так само створили робочу групу для того, щоб врегульовувати ці питання.

Наразі гостро стоїть питання про оплату праці і пенсії лікарям, вчителям. Нинішнє нове законодавство, на жаль,  дещо маніпулює певними їх очікуваннями. І ми так само будемо від комітету добиватися, аби рівень оплати вчителя, лікаря був  приблизним до європейського рівня.

Ми хочемо подякувати Голові Верховної Ради України за підтримку наших ініціатив у підвищенні пенсій військовим пенсіонерам.

І хочу оголосити, що з сьогоднішнього дня почався "італійський страйк" наших залізничників. Стоять біля 16 депо по всій країні. Люди вимагають гідних умов праці, люди вимагають гідної заробітної платні.

Хочу вам сказати, щоб ви знали, що в кабіні машиніста температура робоча приблизно 55 градусів.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка. 30 секунд.

 

 КАПЛІН С.М. Ми продовжимо таку боротьбу. Поруч зі мною знаходиться керівник профільного комітету. І я вже заручився підтримкою для того, а ми вступили в переговорний процес з урядом, і наші залізничники отримали гідну оплату і гідні умови праці.

Хочу попросити, щоб на цьому тижні ми обов'язково розглянули, на мій погляд, один з способів порятунку нашої пенсійної системи запровадження другого рівня законопроект під № 6677.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор  Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги народні депутати, для того, щоб подолати в країні бідність, масову еміграцію, корупцію і штучну залежність від кредитів МВФ, нам треба з вами максимально приймати у Верховній Раді закони, які спрямовані на розвиток української промисловості, економіки, підприємництва. Треба зробити, щоб їх концентрація в порядку денному в розкладі була максимальною.

Я принагідно хочу подякувати вам, шановний Андрій Володимирович,  за те, що ви підтримуєте промислові закони. Давайте зробимо так і цього разу. Я прошу завтра не лише  включити до порядку денного, а поставити до розгляду законопроект 8226, металургійний закон для забезпечення українських металургів безперебійно сировиною; законопроект 2216а про технологічні парки, урядовий, який вже понад півтора роки лежить в парламенті, не потрапляє на розгляд; законопроект 7365 на захист українських експортерів, який розроблений народними депутатами і підтриманий, до речі, Прем'єр-міністром України. Це дуже важливий антикорупційний, інвестиційний законопроект, який треба невідкладно прийняти.

Також готовий до розгляду в залі, підтриманий нашим профільним комітетом, законопроект 6671 про нову модель безкоштовного приєднання до інженерних мереж для того,  щоб зняти один з головних бар'єрів на вхід в українську економіку, щоб воно у нас працювало, як в США, як в Ізраїлі.  Готовий до розгляду,  позитивний висновок нашого комітету. Ми просимо поставити його і підтримати в залі Верховної Ради.

І також я підтримаю, сьогодні Ніна Петрівна Южаніна правильно виступала, потрібні інвестиційні стимули. Тому я принагідно звертаюся до  податкового комітету, прошу їх на найближчому засіданні розглянути пакет законопроектів….

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Звертаюсь до податкового комітету і прошу розглянути на найближчому засіданні, до  другого читання підготувати законопроект про індустріальні парки, які підтримуються всіма виробничими асоціаціями, які підтримуються Асоціацією міст, які підтримуються економічними експертами. Давайте приймати закони, які посилюють промисловість та економіку, і роблять Україну успішною.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Віктор, ви знаєте, що я підтримую і промислові закони, зокрема Закон про інвестиційні парки.  Але це надто об'ємні закони і для того  треба робити окремий блок, щоб усіх їх. Ви визначте прерогативу поміж тих законів, які ви назвали. Можливо, 8226,  завтра він буде ставитися в порядок денний, можливо, ми його розглянемо, а всі інші ми визначимо як окремим блоком. Домовились таким чином, якщо буде підтримка залу.  І блок ми заплануємо на найближчі тижні  і з вами  вже в робочому порядку порадимось, коли.

Отже, Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Пане Голово, шановні колеги! У мене сьогодні своєрідний "ювілей", я десятий раз торкаюся питання відсутності в порядку денному засідань Верховної Ради на тиждень законопроекту 6692. Він вже 7 місяців знаходиться у Верховній Раді, після того як в жовтні минулого року він пройшов всі комітети з рекомендацією винести його на перше  читання. Він має підтримку Ради Європи, Європейської комісії, Організації Об'єднаних Націй, міжнародних неурядових організацій. Але за інформацією  комітету розгляд  його в Верховній Раді блокується  Кабінетом Міністрів України. Я знову хочу наголосити, що це є свідченням розриву зростаючого між риторикою щодо захисту прав, зокрема вимушених переселенців, і реальністю на місцях.

Також  хочу зазначити, що продовжують діяти  незаконні підзаконні акти Кабінету Міністрів, які стосуються принизливих перевірок матеріального стану, місця перебування та інших аспектів приватного життя громадян України. А вимушених переселенців, за  офіційною статистикою, в нас 1 мільйон 700 тисяч.

Тому я хочу в черговий раз, пане Голово, наголосити  на необхідності внесення в порядок денний законопроекту 6692, який стосується врегулювання виплат пенсій вимушеним переселенцям, громадянам, які живуть в зоні конфлікту.

Друге. Значиться для внесення в порядок денний сесії законопроект 8297 (президентський) щодо питань громадянства. Комітет підтримує таке внесення, але зазначає на необхідності внесення до порядку денного також альтернативного законопроекту 8297-1, автором якого є народні депутати з фракції "Народного фронту". І я прошу 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. В середу комітет розгляне  законопроекти 8297 і 8297-1 щодо внесення змін до Закону про громадянство. Я запрошую на засідання комітету правозахисників, громадських організацій, представників меджлісу, не лише членів комітету, а й інших представників кримськотатарського народу, для детального розгляду цих важливих законопроектів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пан Григорій, вони завтра будуть ставитися у включення в порядок денний сесії, і ваше прохання в тому, щоб альтернативний долучити до включення в порядок денний сесії, щоб в середу ми обидва могли розглянути. Добре. Дякую.

Войціцька, будь ласка, Вікторія Михайлівна.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Доброго дня, шановний Андрій Володимирович! Доброго дня, шановні колеги! На завтра у нас стоять декілька законопроектів, пакет законопроектів, які стосуються ядерної політики і ядерної безпеки. Це законопроекти 2336, 2021а та 3131. Хочу звернути вашу особливу увагу і попросити про підтримку щодо законопроекту 3131. Це соціальний законопроект, який стосується працівників таких компаній, як НАЕК "Енергоатом", як "Укргідроенерго", які сьогодні позбавлені права приватизовувати те житло, в якому вони живуть.

Ця ситуація є абсолютно неприпустимою, виходячи з двох моментів: по-перше, для самих жителів і працівників цих компаній, вони позбавлені права створювати ОСББ і управляти тим майном, в якому вони живуть, а, по-друге, це те, що вони змушені і підприємства, на яких вони працюють, сплачувати тарифи як комерційні підприємства, що означає, що вони в рази сплачують більші тарифи за комунальні послуги, аніж якби вони мали це житло в своїй приватній власності.

Також хочу звернути вашу увагу на законопроект 6391-1 за авторством Чорновіл, де я є також співавтором і декілька моїх колег, він стоїть на четвер. Дуже прошу підтримати, адже мова йде про створення єдиної бази споживачів газу. Це один із найбільш дієвих інструментів для боротьби з монополістом, який зараз веде абсолютно відверту війну, свавілля, я би сказала, те, що відбувається по всій Україні.

Я сама була свідком, їздила по декільком регіонам: і Чернігівщині, і Полтавщині, і в Запоріжжі, є  інформація з Дніпра, з інших регіонів, де  фактично облгази відключають людей від постачання газу під приводом витоку газу і після цього….

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. … викручують руки ОСББ, примушуючи їх підписувати договори і перекладаючи на них обов’язки за те майно, яке їм не належить. Місто Гадяч, ОСББ, яке налічує 70 квартир, "Світанок", 22 дні люди вже без газу. Я була там, я  написала відповідне звернення в поліцію і хочу звернути увагу правоохоронних органів на абсолютне свавілля, шантаж і злочини, які….

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Я тільки хочу для себе уточнити: 3131 ви підтримуєте, так?

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Ви підтримуєте.

Я наголошую ще раз: ми маємо встигнути до тих законопроектів дійти, вони стоять поруч з тими, які називав Дубневич. В великій мірі це залежить від того, скільки піде часу на Закон про  інтелектуальну власність, і від ефективності роботи Ради. Якщо будемо входити в друге читання по кожному закону, тоді  ми не зможемо навіть фізично пройти більше,  як десять законів. Але якщо будемо працювати ефективно, він  поставлений так, що ми цілковито маємо і можемо до нього дійти. І наскільки я знаю, по ньому є підтримка всіх фракцій і буде позитивне рішення. Дякую вам.

Будь ласка,  Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні колеги! Хочу звернути увагу пана головуючого і всіх присутніх про те, що в нас у комітеті знаходиться на підготовці до другого читання надважливий закон, системний Закон про національну безпеку. У  середу на  комітеті, в цю середу, ми збираємося презентувати цей законопроект до  другого читання і відповідно просимо вас, Андрій Володимирович, на наступний тиждень  включити його до розгляду по суті в другому читанні та  прийнятті його як закон.

Ми збалансували  повністю всі поправки, і я надіюсь, що в нас буде  підтримка в залі, і надіюсь, що ми  досить швидко, за декілька годин, можемо  його пройти. Прошу вас взяти це на контроль, і  в середу ми  його приймаємо вже для залу.

Наступне питання,  на яке я хотів би звернути увагу. В даний  момент реєструються три законопроекти. Вони мають технічний характер, але надзвичайно  важливі. Що мається на увазі?  За 3,5 роки ми прийняли величезний пакет  законів, які регламентують різні аспекти життєдіяльності  в зв'язку з проведенням  АТО. В зв'язку з тим, що Президент  ввів операцію Об’єднаних сил, то у нас АТО закрито, а в законодавстві в нас є пільги як соціальним  військовослужбовцям, так і  пільги при розмитненні державного оборонного замовлення під час АТО.

В три законопроекти, а  саме:  податковий,  митний і бюджет  вноситься   одна фраза: "та під час проведення операції Об'єднаних сил". Я ще раз звертаю увагу, що нічого не міняється в законодавстві,  крім того, що через кому вноситься "операції Об'єднаних сил". У даний  момент вони  реєструються, і я надіюсь, що профільний комітет пані Южаніної його розгляне завтра зранку, щоб  ми його завтра проголосували за основу та в цілому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

По тих законопроектах немає жодних застережень у залі. Єдине, що шкода, що  так пізно він подається, але  завтра  він може бути  включений в порядок денний сесії до обіду, так же ж? І коли буде комітет, ми зможемо його  винести. Але у мене немає  сумнівів, що всі  фракції підтримують, це насправді є  технічна правка, яка дає  соціальні гарантії нашим воїнам. І тому я думаю, що  по цьому законопроекту дискусій не буде в залі.  Дякую вам.

Будь ласка,  Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу звернути увагу, що завтра для включення до порядку денного сесії стоять  важливі законопроекти, один з яких - про внесення змін до  деяких законів України щодо  врегулювання діяльності Українського фонду, бо ми створили цей фонд, він тепер повинен працювати. Дуже важливо включити це до порядку денного.

Також законопроект про внесення змін до деяких законів у зв'язку із набранням чинності Закону "Про державну підтримку кінематографії" і  проект Закону про внесення змін до деяких законів України з  питання вдосконалення системи охорони культурної спадщини.

Є ще один дуже важливий законопроект – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування державних посвідчень на право розповсюдження, демонстрування фільмів і зміни умов розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, який повністю забороняє будь-яку співпрацю чи копродукцію з державою-агресором, який дуже часто відбувається під виглядом інших країн – чи Білорусії, чи Молдови.

Я знаю, що до цього законопроекту були певні претензії в уряду. Тут є віце-прем'єр Кириленко, я буду дуже вдячний,  я думаю, що ми стоїмо тут з однієї сторони барикад, ми маємо заборонити повністю приховування під виглядом іноземної продукції продукцію країни-агресора, підтримати, поставити цей законопроект у порядок денний, а тоді ми врахуємо всі урядові правки, які будуть з цим пов'язані,  і будемо вдячні за такі правки.

На жаль, дуже пізно, на  вівторок, стоїть законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій для гірських і високогірних населених пунктів, а ситуація в цих регіонах справді критична, особливо у високогірних населених пунктах, і я був би вдячний, якби ми в першому читанні, а потім допрацювали, поставили його вище.

І теж законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення конкурсної процедури призначення керівника  державного чи комунального закладу взагалі не стоїть в розгляді. Нам важливо теж його прийняти в першому читанні. Я знаю, що до нього є багато претензій, і ми його обов'язково допрацювали би…..

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. … до другого читання доопрацювали б, але могли би розглянути.

Дуже вдячний вам. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ну, ви ж знаєте, ми його ставили вже двічі на голосування і рейтингове голосування проводили. На жаль, по ньому я не бачу необхідної кількості голосів. Ви знаєте, коли закон проходить, усе добре. Коли не проходить, то не тоді поставив, людей нема в залі. Я ж бачив по фракціях, я ж бачив, яка є ситуація.

Давайте ми опрацюємо,  можливо, щоб у першому читанні вже внести певні правки, щоб воно могло бути залом підтримано, щоб з голосу, можливо, були внесені, але щоб ми мали гарантію, що в залі буде його підтримка. І  попрацюємо над цим.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги, хочу привітати всіх матерів із Днем матері, це дуже важливе свято! І відразу перейду до комітетських справ.

Насправді, дійсно прикро, що Президент України замість підпису під Законом про  дипломатичну службу наклав вето на власний закон, і зараз ми маємо знайти  ту мудрість, коли б наші  дипломати, які чекали цього історичного закону, його нарешті отримали. Чому саме вето? Тому що в другому читанні ми проголосували за норму про обов'язкові консультації в профільному комітеті перед призначенням посла України за кордоном.

Я  хочу наголосити, що це дорадчі консультації, тобто мова йде про практику, яка є нормою для більшості цивілізованих країн, а головне, що ця практика діяла в Україні до 2010 року, коли Янукович через своїх депутатів її скасував. Я думаю, що в парламентсько-президентській республіці мати можливість спілкування, консультацій  з кандидатами на посаду  послів – це  є достатньо нормальна практика. І тому ми маємо зараз з'ясувати, що ми можемо зробити: чи погоджуватися на таке дивне вето, чи шукати  300 голосів, чи приймати пропозиції, чи відправляти на доопрацювання в  комітет. Але я хочу сказати, що дійсно дипломати, вони чекають цього закону, тому  що там є і соціальні гарантії, і ротації.

Натомість хотіла б закликати Президента знайти таки час нарешті, щоб призначити першого заступника міністра закордонних справ і заступників для того, щоб нарешті тих послів, які вже по 8, по 10 років, зокрема як В'єтнам, як Ватикан, Азербайджан, Ізраїль нарешті ротувати, а  в цьому законі якраз є і імперативна ротація, навести лад із послами, які працюють зараз за кордоном, і все-таки діалог з Президентом, щоб  розблокувати надзвичайно важливий закон, із повагою до парламенту в парламентсько-президентській республіці.

Також хотіла б сказати, що надзвичайно важливим є на наступний...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Надзвичайно важливим є ухвалення Закону про  Антикорупційний суд і Закону про національну безпеку, де є, зокрема початок реформи Служби безпеки України, щоб ті невластиві функції, які є, забрати. І також важливим є Закон  про  протимінну діяльність і  гуманітарне розмінування.

І до Всесвітнього дня куріння, дійсно, треба захистити українських дітей, тому що електронні сигарети зараз поза законом, їх підлітки можуть придбати будь-де, і тому ми маємо нарешті регуляторно ухвалити цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка,  Антон Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Шановний Голово! Шановні колеги!  По-перше,  комітетом  підготовлено для розгляду в повторному  першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо  удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (реєстраційний номер №5395-д). Цим законопроектом вирішується цілий комплекс правових, організаційних та кадрових питань, пов'язаних із забезпеченням початку повноцінного функціонування  Державного бюро розслідувань. Якщо ми хочемо, щоб новостворений орган - ДБР - запрацював повноцінно, Верховна Рада повинна підтримати цей законопроект. В порядку денному він стоїть на четвер.

Друге. Комітетом підготовлено для розгляду в повторному першому читанні законопроект  про кримінальні  проступки (його реєстраційний номер 7279-д). Це  дуже важливий законопроект для всіх правоохоронних органів, який надасть  можливість розвантажити слідчих, що дозволить їм сконцентруватися на розслідуванні злочинів, а також сприятиме гуманізації кримінального законодавства, посиленню захисту прав та інтересів потерпілих. Прошу включити його до порядку денного.  

Третє. Прошу на вівторок поставити для включення до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради  та прийняття рішень законопроекти за номерами: 8194 про внесення змін до статті 1 Кримінального процесуального кодексу України,  8195 про внесення змін до статті 3 Кримінального кодексу України, 8196 про внесення змін до статті 2 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Зазначені законопроекти підготовлені комітетом та спрямовані на те, щоб зміни до Кримінального процесуального та Кодексу України про адміністративні правопорушення вносилися окремими законопроектами. Це необхідно для того, щоб, в першу чергу, готувалися якісні закони, а,  по-друге, щоб комітет в авральному порядку не виправляв їх суттєві вади.

Четверте. Очікує розгляду законопроект про оперативно-розшукову діяльність (це реєстраційний номер 6284). Будь ласка, 30 секунд мені потрібно.

І останнє. Комітетом підготовлено для розгляду ветований Президентом Закон України про  приватну детективно-розшукову діяльність (реєстраційний номер 3726). Прийняття цього закону дасть можливість працевлаштувати колишніх працівників правоохоронних  органів, які хочуть законно працювати, а з іншого боку, функціонування приватних детективів значно підвищить відповідальність державної правоохоронної системи за своєчасне реагування на потреби громадян і суспільства.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Іванчук Андрій Володимирович, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний пане Голово, шановні члени Погоджувальної ради! Теж приєднуюся до привітання всіх матерів. Всім дякую матерям за любов, за ласку, особливо тим матерям, чиї діти захищають незалежність нашої країни. Але хотів би сказати, що 1 червня буде теж дуже великий день – День захисту дітей. І Верховна Рада зобов'язана прийняти в першому і в другому читанні законопроекти 8294, 8295 і 8296. Дякую за те, що ви запропонували алгоритм, як це може бути можливе.

І ви, і всі депутати парламенту, і міністр юстиції Павло Петренко, я всім дуже дякую, що ми всі об'єдналися навколо цього кредо, що чужих дітей не буває. Я переконаний, що ми це все встигнемо  вчасно зробити.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Андрій Володимирович, я ще раз, власне, алгоритм пояснюю. Ми можемо встигнемо в тих два тижні лишень за умови, що ми у вівторок їх проголосуємо. Тобто якщо ми у вівторок включаємо до обіду, для полегшення вашої роботи я даю доручення трьом комітетам на розгляд, в перерву ви проводите розгляд,  і тоді ми маємо шанс після обіду їх поставити на розгляд. За 7 днів подаються поправки, і наступного четверга в нас появляється шанс прийняти їх у другому читанні. Важливо, щоб комітети з 14 до 16 годин змогли провести рішення.

 

ІВАНЧУК А.В. 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дайте 30 секунд, Андрій Володимирович буде мене хвалити. 30 секунд дайте, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Пане Голово, ви, як завжди, геніальні. І я вас переконую, що комітети вас не підведуть. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Андрій Володимирович, я відбалансую, нічого страшного.

Сьогодні багато-багато звучало щодо необхідності порушення кримінальних проваджень по порушеннях, які відбувалися під час виборів до об'єднаних територіальних громад.

І комітет, і фракція "Батьківщина", яку я представляю, двома руками це підтримуємо, але ми наполягаємо на тому, щоб розслідування у нас розпочиналися не лише по порушеннях в день виборів, а й по порушеннях, які передували цьому. Зокрема треба розслідувати діяльність голів обласних державних адміністрацій і районних державних адміністрацій, які перешкоджали виборам, які примушували певних людей переходити із опозиційних кандидатів в кандидати провладної політичної сили. Це все теж треба розслідувати.

І ви знаєте, нещодавно газета "Гардіан" опублікувала розслідування американської прокуратури, як фальшувалися справи проти "Батьківщини" і нашого лідера Юлії Тимошенко. Так там був такий простий механізм, коли Партія регіонів вкидала брехню через свої ЗМІ, а потім на погоджувальних радах цитували ці самі ЗМІ. Тому я звертаюся до тих, хто тут сьогодні брехливо звинувачував "Батьківщину": хлопці, припиніть використовувати методи Януковича. Це,  по-перше.

По-друге, тим, хто хоче боротися з корупцією на виборах, я раджу почати боротися з 205 округу,  коли "любий друг" Петра Порошенка Березенко обирався за гроші там, і це знали всі в країні, кожна людина в країні це знала. Почніть з цього! Це, по-перше.

По-друге, я хотів би відреагувати на "записних" патріотів. Знаєте, один з них, знов-таки той самий Петро Порошенко, виявляється, у нас найбільший меценат і благочинник. Єдине, що в його декларації це не відображено жодним чином. А другий – спочатку приводить в Україну "Беса", терориста "Беса", а потім нам розказує, як треба любити батьківщину. Тому я прошу правоохоронні органи вважати це депутатським запитом і розібратися взагалі, як в Україні з'явився терорист "Бес".

Третє. Закон про державну службу, який завалила президентська фракція, безпосередньо завалила президентська…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Закон про службу в органах, який завалила президентська фракція, який системно вирішував низку питань, пов'язаних з органами місцевого самоврядування, це з одного боку. А потім уряд, в якому більшість складають міністри від "Блоку Петра Порошенка", в ручному режимі роздає гроші органам місцевого самоврядування і підвищує заробітні плати головам районних рад і обласних рад, тримаючи їх всіх на гачку, для того, щоб використовувати їх перед виборами. Це є абсолютно неприпустимим.

І останнє. Побільшала кількість, коли люди…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович, і це заключний виступ від комітетів. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, хочу подякувати за включення до порядку денного законопроекту 6578 – це захист інвестиційних рахунків підприємств теплокомуненерго та водоканалів. Прийняття цього закону відкриває можливість для фінансування в сотні мільйонів євро проектів по реконструкції житлово-комунального господарства.

Також надзвичайно важливим є прийняття законопроекту 7304 про житловий фонд соціального призначення, який покликаний захистити права вимушених переселенців.

Разом з тим, хотів би звернутися до уряду  в особі віце-прем'єр-міністра. В'ячеслав Анатолійович! В'ячеслав Анатолійович, хотів звернутися до уряду в вашій особі і звернути увагу на критичний стан підготовки нормативно-правових актів на виконання законів України про житлово-комунальне господарство та комерційний облік. До 10 червня, а це дата набуття чинності Закону про ЖКП, треба прийняти 34 нормативно-правових актів, 16 з яких ще не розроблено і деякі з них знаходяться в Секретаріаті Кабінету Міністрів понад 2 місяці. Просив би уряд максимально прискорити розробку та прийняття цих документів, тому що з 10 червня в Україні практично будуть відсутні правові підстави надання житлово-комунальних послуг.

Ну і насамкінець хочу звернутися до тих колег, які ведуть не зовсім зрозумілу дискусію щодо відпочинку парламенту. Хотів би нагадати, що депутати Верховної Ради два перших тижня травня працювали в комітетах і з виборцями. От я, наприклад, особисто прийняв за цей час десятки людей, а Комітет з питань житлово-комунального господарства підготував до розгляду три законопроекти, розглянувши 200 правок. Тому, друзі, давайте не будемо вводити в оману і виборців, і українців, зменшуючи і без того невисоку підтримку Верховної Ради, а гідно виконувати свої обов'язки.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І, колеги, заключний виступ від народних депутатів. Є лишень один виступ -  це  Дерев'янко Юрій Богданович. І після цього ми завершуємо наше засідання. Будь ласка, одна хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б.   Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні народні депутати! Шановні українці! Я хочу зробити дуже важливу заяву.

З сьогоднішнього дня "Рух нових сил" розпочинає збір підписів народних депутатів для початку парламентської процедури відставки Президента в порядку імпічменту, керуючись статтями 93, 111 Конституції України, а також статтями 171, 172 Регламенту Верховної Ради. Чи може Верховна Рада мовчати відносно можливих злочинів Президента, про які повідомляють в ЗМІ, починаючи з панамських офшорів, впровадження схеми "Роттердам плюс", розкрадання бюджету на постачання українській армії військової техніки та інше, і закінчуючи фактами плівок,  оприлюднених Онищенком? Я вважаю, що бездіяльність щодо не розслідування цих фактів Верховної Ради  це є реальна зрада мільйонів українців. І українці вимагають такого розслідування. Тому закликаю провладні фракції, а також опозиційні, поставити підписи під цим бланком збирання підписів до цієї постанови, щоб ми цю процедуру..…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Отже, колеги, у нас попереду важкий, напружений тиждень. Я дуже прошу максимальної підготовки, максимальної мобілізації, щоб ми змогли два тижні ефективно і дієво пропрацювати.

На цьому засідання Погоджувальної ради я оголошую закритим. І до завтра. О 10-й ранку ми розпочнемо нашу роботу пленарних засідань.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку