СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

2 квітня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку! Прошу всіх займати робочі місця, приготуватись до роботи в Погоджувальній раді. Будь ласка.

Ще почекаємо 30 секунд, поки всі підійдуть.

Розпочинаємо. Шановні колеги, цієї неділі християни східного обряду відзначили Вербну неділю, а християни західного обряду – Великдень. І я хочу щиро від себе, від Верховної Ради України привітати усіх християн з великим святом усіх конфесій і бажаю усім нам єдності, мирного неба і перемоги.

Також хочу повідомити, що я сьогодні отримав підготовлені комітетом постанови, які проголосувала Верховна Рада України, і їх підписав, це Постанова 5463 про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України, а також Постанова 8168-1 про невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополь. І в цій постанові є звернення і до наших партнерів, щоб вони зайняли таку ж саму принципову і тверду позицію стосовно невизнання виборів Президента Російської Федерації.

Також хочу доповісти про логіку порядку денного на цей тиждень. Перш за все, нагадую, що минулого тижня на нараді ми узгодили, що першими питаннями порядку денного будуть питання, які стосуються скасування е-декларування для громадських активістів і членів наглядових рад. Я, власне, виступив з цією ініціативою, щоб ці питання стояли першими на порядку денному цього тижня.

Зважаючи на те, що ті законопроекти, які ми розглядали в попередній четвер, вони вже втратили свою актуальність, Апаратом Верховної Ради України був напрацьований новий законопроект, який складається з двох частин: одна – це скасування е-декларування, наголошую, для громадських діячів і для іноземців, які входять в наглядові ради; і другий момент, не менш важливий, - це декриміналізація тих осіб, які входять в цю категорію громадських діячів і іноземців, які входять в наглядові ради. Цей законопроект є вивірений, він є підготовлений. І сьогодні я проводив нараду, і напередодні Погоджувальної ради з головами фракцій, і я закликав голів фракцій долучитись до підписання цього законопроекту. І я сподіваюсь, що під час Погоджувальної ради цей законопроект буде підписаний головами фракцій, ті, які підтримують цю позицію.

Окрім того, в нас була попередня домовленість, і я прошу Комітет по боротьбі з корупцією, щоб сьогодні він міг зібратися і розглянути цей законопроект, а також законопроект, який подала "Батьківщина" в п'ятницю, щоб завтра ми мали змогу включити його в порядок денний сесії, в порядок денний дня і завтра ж розглянути. Отже, наголошую, що даний законопроект і скасовує е-декларування, і вводить декриміналізацію для цієї категорії осіб, які мною були визначені,  це – громадські діячі-антикорупціонери і також члени наглядових рад -  іноземці, які працюють в Україні. Якщо сьогодні комітет зможе розглянути ці законопроекти, завтра зранку у нас буде можливість включити їх в порядок денний і завтра ж їх і розглянути: і законопроект "Батьківщини", і законопроект, який зараз рекомендується мною підписати головами фракцій. Нагадаю, він був в п'ятницю розісланий усім фракціям, тому ваші аналітичні групи мали змогу його вивчити. І таким чином ми маємо підстави і змогу сьогодні його підписати  і завтра розглянути.

Я дуже сподіваюся, що ми зможемо вийти завтра на позитивне рішення. І вважаю, що це рішення нам важливе для того, щоб зняти і внутрішню напругу, але також і для того, щоб забезпечити наші міжнародні контакти і наші партнерські контакти із країнами Європейського Союзу і Сполученими Штатами Америки. І тому я хотів би, щоб на цих питаннях, питаннях скасування е-декларування, ми зосередили особливу і спеціальну увагу і сьогодні під час розгляду на комітеті, і завтра під час розгляду в залі, і відповідно, щоб присутність народних депутатів була максимальна під час розгляду. І нагадую: ці питання я буду рекомендувати ставити першими завтра на початку робочого тижня.

Перший законопроект буде безпековий - законопроект про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, для того, щоб ми змогли максимально змобілізувати зал. А потім, коли вже будуть змобілізовані  народні депутати, мною буде запропоновано включити в порядок денний сесії для прийняття рішення закони про скасування е-декларування.

Також на завтра планується ряд важливих питань з блоку місцевого самоврядування. Це питання дуже давнє і дуже важливе: про службу в органах місцевого самоврядування, на чому неодноразово наполягав голова комітету Сергій Власенко. І також питання про добровільне об'єднання територіальних громад (6466) - закон, по якому нам не вистачило буквально кілька голосів, коли ми його розглядали до Дня місцевого самоврядування. Але змогли пройти вже дискусії політичні і є підстави сподіватися, що ми зможемо вийти на позитивне рішення. Крім того, цей закон є важливий і для наших зобов'язань по співпраці з Європейським Союзом, але найголовніше, для створення нових громад  і для пришвидшення утворення добровільних громад в Україні. Цей блок буде завтра другим.

І наступний – це буде блок екологічний, який має шість позицій. І за  попередніми розрахунками ми маємо змогу розглянути і блок по питаннях скасування е-декларування, і місцевого самоврядування, і питання екологічної політики. 

На середу, традиційно, плануються  ратифікації.

А на четвер, хочу вам повідомити, що під час чергового етапу іалогів Моне", де ми мали змогу спілкуватись усі, більшість голів фракцій, а також наші партнери з Європейського Союзу, було домовлено, що четвер ми розпочинаємо з законопроектів по реформі парламенту. Зокрема, з двох законопроектів, один з яких стосується кількості комітетів, другий стосується розподілу комітетів за принципом д'Ондта. І пропонується, щоб цей блок реформ парламенту був перший в четвер, і з нього ми почали розгляд нашої роботи в четвер. І по всьому виглядає, що політичні консультації дають підстави стверджувати, що ми маємо змогу вийти на позитивні рішення: прийняти в першому читанні ці два закони – і це буде дуже вагомий і рішучий крок по питанню реформи українського парламенту.

Також хочу вам доповісти, що ми під час наради домовились, ініціювали ідею про введення єдиної електронної картки для народного депутата, яка би працювала і на вхід в зал Верховної Ради України, і для голосування, і для голосування в комітетах, як це є в Європейському парламенті. І домовились, що ми починаємо технічну підготовку для врегулювання цього питання, щоб наступне скликання могло вже працювати по тій системі, як працює сучасний Європейський парламент. А ми, щоб ще до завершення нашої каденції, могли протестувати дану програму. Зараз я дав всі доручення Апарату Верховної Ради України, щоб були підготовлені технічні умови для того, щоб єдина електронна картка могла працювати, що зніме для нас питання і з реєстрацією в залі, і з персональним голосуванням, і впорядкує роботу Верховної Ради України. Така логіка порядку денного.

У четвер, нагадаю, що після питань по реформі парламенту пропонується блок національної безпеки і оборони. Я думаю, це буде правильним, що ми в Чистий четвер напередодні Великодня будемо розглядати, власне, питання безпеки нашої держави, бо, на моє переконання, це є ключове питання, питання номер один порядку денного України. І це ключові блоки, які плануються на цей тиждень. Але, звичайно, за підсумками Погоджувальної ради, вони будуть скориговані, будуть законопроекти доповнені. І тому я закликаю нас всіх до професійної і плідної дискусії, щоб ми змогли остаточно і кінцево підготувати порядок денний з найважливіших питань на цей тиждень.

Хочу нагадати, що ми розпочинаємо цього тижня зліва виступи, і тому я надаю слово для виступу Юрію Бойку, голові фракції "Опозиційний блок". Будь ласка, пане Юрію.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний головуючий, шановні присутні! Минулого тижня ми отримали добрий сигнал у вигляді спільної заяви керівників країн Нормандської четвірки. І цей сигнал нам дав впевненість в тому, що мирний процес не заблокований, він рухається вперед, і наш парламент повинен підтримати цю ініціативу, підтримати рух вперед по відновленню територіальної цілісності в нашій державі на базі Мінських угод, як це сказано в спільній заяві Нормандської четвірки. Парламент повинен це підтримати, тому що цього хочуть всі люди, всі громадяни України хочуть миру. Особливо це болюче питання для півтора мільйона переселенців зі сходу, які втратили все майно, які починають життя з нуля, які чекають від парламенту, від влади, від уряду дієвої підтримки у складний життєвий час. Всі розуміють, що принципове вирішення всіх їх проблем – це завершення війни, відновлення територій і можливість повернення туди людей, там, де у них є домівки.

Але сьогодні парламент повинен підтримати їх, тому що вони залишились практично без дієвої державної підтримки. І в порядку денному парламенту на цей тиждень є законопроекти 7304-1, 7304 – це перші законопроекти з чотирьох, які потрібно прийняти для того, щоб надати сигнал цим людям. І це важливо, щоб парламент об'єднався, продемонстрував, що ці люди отримають підтримку від законодавчого органу. Закликаю всіх це зробити.

В порядку денному наступного тижня ми вважаємо важливим прийняття законопроекту 7403 – це дієва підтримка фермерів України. При чому, наголошую, фермерів, а не великих агрохолдингів, які і так себе досить непогано почувають.

Ми також вважаємо, що необхідно прийняти Закон 8116, авторства нашої фракції. Його в порядку денному немає,  але він повинен бути прийнятий, з нашої точки зору, тому що цей закон дає можливість врегулювати проблеми, які виникли після внесення змін до Кримінального процесуального кодексу і пов'язані з проблемою поховання людей. Якщо є бажання у правлячої коаліції внести свій законопроект, ми готові також підтримати, головне, щоб ця проблема, болюча проблема була вирішена найближчим часом.

Декілька принципових проблем, моментів, які є в суспільстві, які чекають свого вирішення, і, ми вважаємо, сьогодні є головними. Перше – це звіт уряду. Уряд не звітував, пропрацювавши два роки. Ми чекаємо звіту уряду і програму виходу із економічної кризи, яка покаже суспільству, куди рухається країна. 

Сьогодні я можу привести тільки один приклад, коли, відмовившись від державного регулювання цін на товари першої необхідності, це спрацювало як спусковий гачок для зростання цін по всій країні.  Я особисто це сам бачив, коли був на ринку в Чугуєві, і що казали люди про зростання вартості, як приклад, пасхального кошика на 130 гривень цього року в порівнянні з минулим.

Ми чекаємо зміни до  бюджету, які  припинять будівництво поліцейської держави з бідним населенням.

Ми чекаємо зменшення комунальних тарифів, які посадили всю країну на субсидії і створили комплекс неплатежів.

Ми вважаємо, що на черзі і дуже нагальним є звіт керівників правоохоронних органів. Минулого тижня  вся країна бачила черговий  скандал між керівниками правоохоронних структур, які повинні боротися із  злочинністю, замість цього вони борються один з одним. І вважаємо, що люди чекають не скандалів, а захисту їх на вулицях, тому що вбивства і напади з використанням  вогнепальної зброї стали  вже звичним явищем.  І ми вимагаємо, щоб керівники правоохоронних органів прийшли і звітували, яким чином  буде наведено лад і як буде зберігатися  спокій в державі.

І останнє. Андрій Володимирович,  законопроект за вашого авторства по виборах в парламент знаходиться в парламенті,  ми отримали від вас інформацію, що він має 4 тисячі правок. Так давайте  їх розглядати, давайте голосувати за цей  законопроект з відкритими списками…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А.  Давайте голосувати за цей законопроект, і ми нарешті припинимо політичну корупцію, яку напряму пов'язують з діючим передвиборчим  законодавством.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Хочу нагадати, що законопроект, власне, Виборчий кодекс, навіть не закон, а Виборчий кодекс – зараз перебуває на розгляді в комітеті. Я постійно  цікавлюсь. Підкомітет опрацьовує всі правки. І я сподіваюсь, що ця робота буде  завершена чимшвидше. І як тільки комітет завершить свою роботу, ми будемо мати змогу його розглянути на пленарному засіданні.

І також хочу вам  сказати, що  законопроект 8116, який ви згадували, він ще не отримав  рішення комітету. Але я сподіваюсь, що  у середу комітет зможе прийняти рішення. І ми в четвер так само, як з питаннями про скасування електронного декларування, включимо його в порядок денний для прийняття рішення. Бо я теж  твердо переконаний, що усі неточності і протиріччя, які є, власне, у змінах до КПК, повинні бути парламентом чимшвидше врегульовані. Але, очевидно, з того приводу голова комітету скаже більш коректну і правильну інформацію.

Дякую.

Будь ласка, Олег Валерійович, голова фракції Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Андрій Володимирович, ви пропонуєте зосередити максимальну увагу на питаннях скасування електронного декларування. У мене є інша пропозиція: зосередити максимальну увагу на питаннях, як зробити так, щоб українці могли жити достойно в рідній країні.

От я вчора отримав листа від Івана Вишковського із села Добраничівка Київської області. Багатодітна сім'я, його батьки виховують 11 дітей, п'ятеро з  них прийомні. Прийомні діти всі малі – від 6 до 9 років. Для того, щоб ця сім'я могла виживати, вони тримають курей-бройлерів, свиней, шість корів, шість однорічних телят, з них три телички, сад посадили. Але через мізерну ціну на молоко в них мінімальний прибуток, який не дає можливості годувати сім'ю. Крім того, їм не дають землю для того, щоб розвивати господарство. І ця сім'я, де 11 дітей, вони хочуть виїхати за кордон – там, де держава сприяє людям займатися улюбленою справою. Єдина мрія цього молодого хлопця, Івана Вишковського, одна: він хоче працювати на землі, він хоче мати фермерське господарство - і це його мрія. І у своїй рідній Україні і цей Іван, і мільйони інших молодих хлопців і дівчат, і старшого віку людей не можуть реалізувати елементарної мрії – працювати в рідній країні на рідній землі.

У парламенті черговий законопроект хочуть прийняти про заборону закупівлі м'яса у сільських родин, якщо забій відбувся у приватному господарстві, а не на якомусь підприємстві. Раніше у людей відмовлялися брати молоко, мовляв, неякісне молоко. Скажіть, будь ласка, як людям виживати, коли ви таку політику проводите, що відмовляєтесь м'ясо купувати, відмовляєтесь молоко купувати, а якщо й купуєте, то за мізерні ціни, а люди в місті п'ють не молоко, а фактично пальмову олію. От про що парламент має, які проблеми вирішувати, щоб і багатодітні сім'ї, і інші сім'ї мали заробіток, мали дохід, мали можливість годувати свою сім'ю. А ви тут розглядаєте рішення і пропонуєте сконцентрувати увагу на питаннях, які мільйони українців просто не цікавлять. Тому що мільйони людей в результаті політики, яка проводиться сьогодні в країні, виїжджають за кордони через мізерні зарплати. От що має робити парламент: на цьому тижні розглянути законопроект про внесення змін до бюджету про підвищення зарплат і пенсій. В нас не може бути зарплата нижча ніж у Польщі, тому що наші люди всі поїдуть до Польщі. Тому ми добиваємося підняття зарплат. Не може людина, яка чесно все життя відпрацювала, отримувати 1,5 тисячі гривень пенсію.

Учора я був в Новосілках Києво-Святошинського району, підходить до мене чоловік, пан Володимир, 54 роки стажу, 1 тисяча 470 гривень пенсії. І він мене питає: "Як мені вижити на цю пенсію?" Що я йому можу сказати, крім одного, що я зроблю все, щоб ми підняли пенсію і щоб ваша робота була заслужено оцінена державою.

І тому я адресую ці звернення від українців до уряду, до влади, до Президента. Ми вимагаємо від вас зняти заборони на придбання м'яса і молока у селян. Ми вимагаємо від вас внести законопроект про перерахунок пенсій  для колишніх колгоспників. Ми вимагаємо від вас внести, як ви і обіцяли, законопроект про зміни до бюджету і підвищити заробітну плату для мільйонів українців, які сьогодні працюють на мізерні зарплати і внаслідок цього не можуть прогодувати свою сім'ю.

Ми звертаємося до голови парламенту поставити в порядок денний і розглянути, ініційовані командою Радикальної партії, зміни до Конституції, щоб визнати, що основою агарного устрою у країні є фермерське господарство. Давайте фермерам віддамо землю, а не латифундистам і транснаціональним корпораціям. Ми вимагаємо від вас підтримати наші законопроекти, які дадуть можливість відновити вітчизняну економіку, щоб Україна не була експортером дешевої робочої сили і сировини, а щоб ми експортували готову продукцію, достойно заробляли і створювали робочі місця  українцям всередині країни. Щоб українцям не треба було розділяти сім'ї і їхати по закордонах, щоб собі заробити на прожиття, а щоб вони заробляли в рідній країні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович, група "Партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хочу, знову ж таки, повернутися до питання, про яке ми вже говоримо останні півроку, питання шляху розвитку країни: куди вона рухається, і яку модель нам нав'язують західні  кредитори. По суті, ми не перестаємо говорити про те, що йде потужна політика, нав'язана нам ззовні, по деіндустріалізації країни. Всі дії влади, всі реформи, які сьогодні проводяться, приводять до того, що  сьогодні, по суті, знищується своя промисловість українська. У нас немає політики протекціонізму, у нас немає політики фінансової підтримки, у нас немає інвестиційного клімату, який заохочував би будувати  підприємства. На жаль, ми бачимо тільки те,  що сьогодні Україна перетворюється на  майданчик для  проведення експериментів.

Подивіться на реформи, які нам пропонувалися, чи то їх 40, чи 140, не зрозуміло,  і чим вони закінчились. По суті, якщо перевести на побутову мову, ми прийшли до стану, коли в хаті вирішили зробити ремонт, розбомбили все, що можливо – туалети, кухні, меблі, шпалери повідривали, електрику зруйнували, – а  що далі робити,  відповіді немає. Самі вирішили робити своїми силами ремонт. Фахівців немає, будівельників немає, грошей немає, але ремонтний свербіж продовжується. На балкон вже сусід заселився, на кухню намагається пройти, а ми все продовжуємо проводити ці експерименти. Ми говоримо про те, що так не можна робити.

Наводжу приклад, який впливає напряму на інвестиційну політику. Подивіться реформу ДФС. У 2014 році нам запропонували один проект реформи ДФС, міністр, розказували бурно, як вона буде проводитися, які будуть покращання.  У 2015 році Прем’єр-міністр дав команду скоротити на 50 відсотків ДФС. У 2016 році  нова міністр фінансів Яресько презентувала проект нової реформи Держфіскальної служби і обіцяла завершити перебудову в 2016 році. Вже екс-міністр втекла з країни в Пуерто-Ріко, реформа так і не відбулась. У 2017 році затверджують новий проект реформи, схвалена концепція, уряд затвердив і так далі. Що ми бачимо в підсумку? Січень 2018 року, скасували проект реформи, скасували проект концепції, нічого немає. Люди добрі, що ми робимо? Хто після цього буде на нас дивитися як на людей з розумом і так далі. І далі запитується: чому так працює ДФС? Чому такі результати? Тому що вони розбиті і сьогодні стає мова навіть про те, що пропонують знову роз'єднати митну службу, податкову, зробити окремі органи і так далі. Для чого 4 роки городили цей огород?

Далі. Подивіться, що відбувається з фінансами. Банківська система знищена. Облікова ставка Нацбанку за останній період зросла: 14,5 відсотків, потім 16, а вже з березня 17 відсотків річних. Для прикладу, базова облікова ставка в країнах ЄС складає 0 відсотків, у США – 1,5 відсотки, у Великобританії – 0,5 відсотків. Це говорить про те, що сьогодні промисловість, по суті, якщо порівняти з промисловістю європейською, розвинутих потужних країн, вона має можливість залучати кредити в 60 разів дорожче, ніж залучають кредити підприємства Європи, підприємства нормальних розвинутих країн. Це катастрофа, це жах.

Ми дивувалися і думали, чого так відбувається. У мене викликали подиви, чому зміцнюється курс національної валюти, чому такі тенденції, коли вся економіка падає, коли експорт падає, коли шалена інфляція в центрі країни. А зміцнюється тому, що, по суті, наш уряд, наша влада виходить на запозичення зовнішніх коштів, от вам останніх 5 запозичень, під відсоткові ставки по 18 відсотків, це зовнішнє запозичення ОВГЗ. Зрозуміло, що в цій ситуації в країну заходять фінансові спекулянти, які заводять валюту короткостроково, швидко скидають, конвертують в гривню, набирають цього ОВГЗ. Але що далі буде? Через кілька місяців вони прийдуть, плюс 18 відсотків у гривні ще принесуть назад, на обмін, і будуть виводити валюту з країни. І ми будемо мати через кілька місяців, до кінця року, шалені проблеми, що у нас валютний курс піде стрімко зростати і валюта буде українська знецінена. А тоді ми запитуємо: як так відбувається, чому такі кредити для України? Тому що після 18 відсотків запозичень вартість кредитів для українських підприємств має бути 20-30 відсотків. Облікова ставка – 17, платіжний баланс – мінус 2 мільярда доларів США на сьогоднішній день. Експорт товарів збільшився на 18 відсотків, імпорт – на 21, промисловість лягає.

Інфляція. На…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Останні цифри, які ми бачимо, Держкомстату, офіційна інфляція 16 відсотків. Так після всіх дій, після таких запозичень, які ми бачимо, інфляція в країні буде на кінець року під 30. І про це має думати економічний блок, про це має думати фіскальна служба, про це має думати Національний банк. І я вимагаю, щоб нарешті відбулася професійна нарада по цих питаннях, по питаннях, як підтримати українську промисловість. Ми відповідь маємо, ми зареєстрували законопроект і закликаємо його проголосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Ярослав Москаленко, група "Воля народу". Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, дорогі колеги! Останні політичні події і ситуація навколо Надії Савченко, бої за НАЗК, загалом незрозуміла ситуація з антикорупційними органами абсолютно не додає позитивних настроїв у продовженні нашої роботи. І, навіть більше, складається враження, що хтось  спеціально відвертає увагу від реальних проблем, не дає сконцентруватись в роботі над важливими питаннями. А важливим для нас має бути лише одне: покращення економіки і покращення якості життя кожного українця.

Нарешті, ми дочекались весни і з приходом тепла доходить до завершення опалювальний сезон. Захмарні тарифи, нестабільне постачання газу з-за кордону, обмежені можливостями державних субсидій ще більше залякує загал. Панове, у руслі децентралізації передали повноваження встановлювати тарифи на тепло і воду на місця. І чим це обернулось для людей? Чергове збільшення тарифів навіть більше, чим встановлювало НКРЕКП. В деяких містах на 18 відсотків зросло, а є міста, де зросло до 70 відсотків. І далеко не секрет, що в червні будуть встановлені нові збільшені тарифи на газ, інакше під загрозою місія МВФ в Україні, а це приведе до дефолту в нашій країні.

Яка ж роль держави у всій цій ситуації? Субсидії – це дуже добре. Але подивіться об'єктивно, в чиїх руках облгази та обленерго. В приватно-фінансових промислових групах, в руках олігархів. А їм просто держава дала право в разі несплати відрізати користувачів від газу, світла і тепла. Корпорації це роблять з метою надприбутків, чиновники, наприклад, "Нафтогазу", які повинні захищати інтереси українських громадян, напевно, щоб виправити свої зарплати в мільйон гривень на місяць. А що робити людям? Хто буде дбати  про них, шановні колеги?

 Я наведу лише один приклад. Грудень-лютий цієї зими для 20-тисячного селища на Київщині пройшов у постійній боротьбі проти виморожування. Махінації з привласнення теплоносіїв, недобросовісний теплопостачальник, різниця в тарифах, незрозуміла позиція "Нафтогазу" по лімітах виснажили громаду в цій боротьбі. Постійні мітинги, чергування на котельнях. Дійшло до того, щоб не дати замерзнути дітям та пенсіонерам у 20-градусний мороз, голова Київської обласної державної адміністрації особисто мав зривати пломби і запускати опалення. Це так має бути? Чи так має працювати держава? Звичайно, ні. Якраз держава повинна допомагати людям пройти складний кризовий період.

Тому, перше, депутатська група "Воля народу" вимагає скасувати заборону на планові перевірки ціноутворення у сфері житлово-комунального господарства, адже вже зараз виникають питання до економічного обґрунтування тарифів на житлово-комунальні послуги.

І друге. Шановні колеги, прошу підтримати проект Постанови 8108 про встановлення мораторію на відключення населення від послуг з постачання електроенергії та газу, який зараз знаходиться у профільному комітеті. І  у разі позитивного вирішення в комітеті, прошу всі фракції підтримати це в сесійній залі. Хочу наголосити, що в даному проекті немає ні крихти популізму, адже проект пропонує заборонити відключати людей і соціально важливі заклади, наголошую, виключно в опалювальний період. Це не вигадка, а механізм, який вже успішно працював. Серед нас є колега, який працював міністром палива і енергетики, Юрій Бойко, то в його період працювала така норма. І, здається, чи не впритул до кримінальної відповідальності, якщо в опалювальний сезон відключали від соціально важливих об'єктів енергоносії.

Депутатська група "Воля народу" закликає в даному випадку стати на захист людей.

А поки ми маємо випадки, коли цілі громади в розпал опалювального сезону відключали від газопостачання. Згадати хоча б місто енергетиків Славутич, збудований після аварії на Чорнобильській АЕС. І сьогодні більшість його мешканців є робітниками станції, і щодня втрачають своє здоров'я. Це  30-тисячне місто довгий час залишалось без опалення. Питання вирішилось тільки після особистого втручання Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 Наступне, що я хотів би озвучити на цій нараді, це Чорнобиль. Наближається чергова річниця найбільшої техногенної катастрофи людства -  аварії на Чорнобильській атомній станції. І хоча з моменту  вибуху пройшло 32 роки, актуальність проблеми не спадає, триває системна робота з ліквідації  наслідків аварії. Наш екологічний комітет матиме в середу засідання в Чорнобилі. Продовжуються роботи на об'єкті "Укриття" для його перетворення в екологічно безпечну систему. В руслі цього завтра у нас в порядку денному стоїть урядовий законопроект 6624, там запропоновано збільшити фінансування робіт на об'єкті. Звичайно, це позитив, і депутатська група "Воля народу" буде голосувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. …і закликає підтримати парламент цей законопроект. Але це екологічна сторона  справи. А що робити майже 2 мільйонам чорнобильців, серед яких сьогодні тисячі ліквідаторів? Мова йде про соціальний захист та про належне медичне обслуговування. Я щиро  хотів би побачити в порядку денному законопроект 6292, по якому, Андрію Володимировичу, у вас була зустріч з чорнобильськими асоціаціями в грудні. Я глибоко переконаний, що держава зобов'язана забезпечити чорнобильцям належні соціальні гарантії.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Артур Герасимов, голова фракції "Блоку Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Вчора разом з Президентом України на велике свято Вербної неділі, разом з депутатами фракції ми відвідали Волноваху. Ви знаєте, це місто, яке стало всесвітньо відомим  після обстрілу бойовиками автобусу з мирними мешканцями, внаслідок чого загинуло 12 осіб. Ми переконалися, що мешканці Волновахи, які і всього сходу України, чекають на відновлення української державності на всіх окупованих територіях, і головне, вони прагнуть становлення миру. Тому наш обов'язок –  якнайшвидше відновити усі міста Донбасу, які постраждали від російської агресії, і встановити мир по всій Україні.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" займає послідовну позицію в питанні декларування представниками антикорупційних громадських організацій. З урахуванням пропозицій представників громадського суспільства, правозахисних організацій, міжнародної спільноти Президентом України було внесено на розгляд Верховної Ради законопроекти 6675 та 6674. Хочу нагадати, що це сталося більше ніж шість місяців тому, і наша фракція постійно наполягала на розгляді цих законопроектів, на їх підтримці в сесійній залі. Нагадаю, що цими законопроектами пропонується усунути недоліки у Законі України "Про запобігання корупції", а також запровадити прозору звітність громадських організацій щодо доходів та видатків. Зауважу, що лише ці законопроекти у цій сфері отримали висновок Венеціанської комісії. Фракція "Блоку Петра Порошенка" вкотре закликає підтримати ці законопроекти за основу та доопрацювати їх до другого читання з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Крім того, шановні колеги, закликаємо підтримати прийняття в цілому законопроекту 8120-1, який відтерміновує подання декларацій до 1 липня 2018 року, що дасть нам час на доопрацювання і прийняття президентських законопроектів. З урахуванням того, що законопроект не був розглянутий до 1 квітня, пропонуємо також визначити в його Прикінцевих положеннях непритягнення до відповідальності відповідних осіб.

Щодо теми безпеки. Наразі ми спостерігаємо нову хвилю гібридних атак на Україну через "Північний потік-2". Хочу нагадати, що запуск газопроводу стане додатковим важелем тиску Москви на ЄС та поставить під додатковий удар не лише енергетичну, але і військову безпеку України. Росія завжди використовувала енергетичні ресурси в якості інструменту політичного шантажу, тому ті, хто підтримують будівництво "Північного потоку-2", вони підіграють Кремлю.

Також хочу нагадати, що ще 14 березня Комітет з питань національної безпеки та оборони підтримав ініційований Президентом України законопроект про національну безпеку. Його ухвалення дасть можливість подальшої модернізації української армії для протистояння зовнішнім загрозам, запровадить надійні механізми парламентського і громадського контролю у сфері безпеки та оборони і стане важливим кроком на шляху до членства  в Північноатлантичному альянсі.

Далі. Звертаємо увагу колег по парламенту, що попри ряд важливих призначень минулого місяця Верховна Рада не закрила всі кадрові прогалини. Зокрема, необхідно оновити склад Центральної виборчої комісії, і цього від нас чекає суспільство; треба визначитися із суддями Конституційного Суду; затвердити представника від парламенту для проведення аудиту НАБУ. І хочу наголосити на невідкладності даних призначень для ефективної роботи важливих державних органів країни.

Також очевидно, щоб без надійного захисту прав інтелектуальної власності наша держава не зможе стати повноцінною частиною цивілізованого світу. Тому прохання винести на четвер для розгляду в другому читанні проект Закону 7466, для підготовки якого до другого читання була створена робоча група, що систематично працювала з моменту прийняття законопроекту за основу, який комітет планує розглянути на своєму засіданні у середу.

Також просимо включити до проекту розкладу на четвер для розгляду в першому читанні проект Закону щодо відновлення кримінальної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України (7017). В умовах військової агресії захист державного кордону України набуває особливого значення, оскільки це невід'ємна частина національної безпеки.

Наступне. Просимо включити для розгляду на цьому пленарному тижні законопроект 8114, що посилює протидію ворожій пропаганді в східних областях України. Йдеться про підвищення доступності вітчизняних друкованих ЗМІ для населення підконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей. Переконані, таким чином жителі районів, де найбільше задіяна пропагандистська машина ворога, отримають додаткове джерело реальної та об'єктивної інформації, що сприятиме зміцненню національної безпеки нашої країни.

І наостанок. Нагадуємо, що очікує розгляду надважлива законодавча ініціатива про створення Національного бюро фінансової  безпеки (8157). Бюро стане профільним органом подолання системних загроз у сфері публічних фінансів та додатковим важливим інструментом протидії корупції в державі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пан Артур, хочу наголосити, (7466) про захист авторських прав, ще немає комітету. Я його підтримую. Так. І тому чимшвидше проведіть комітет, і для того, щоб завершити той блок питань, який ми мали по захисту авторських інтелектуальних прав. Як тільки буде комітет, ми вже будемо тоді думати, як його включити в порядок денний сесії.

По членах ЦВК, хочу нагадати, по двох членах ще не завершена спецперевірка. Тобто більшість кандидатів в члени ЦВК вже пройшли перевірку, по двох ми чекаємо в найближчі дні кінцевих результатів спецперевірки. І тільки після того з'явиться можливість для розгляду на комітеті, а вже потім на сесії Верховної Ради України.

 

 ГЕРАСИМОВ А.В. Було б добре, наприклад, вже на цьому тижні розглянути це питання.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Якщо буде завершена спецперевірка.

 

         ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

 

         ПАРУБІЙ А.В. Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт". Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю.  Вітаю, колеги! Шановний пане Голово! Три тижні тому фракція "Народного фронту" зареєструвала проект Постанови про звернення Верховної Ради до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості  будівництва газогону "Nord Stream 2" та загрози монополії Російської Федерації на газовому ринку Європи. Ми щиро сподіваємось, що цього  пленарного тижня парламент, врешті-решт, проголосує цю постанову. Ми повинні донести до всього світу, що домінування " Газпрому" на ринку є небезпечним. Керівництво Росії ніколи не дотримувалось свого слова. У цьому Україна та Європа вкотре переконались 1 березня, коли "Газпром" різко знизив транзит газу Україною.

Хімічна атака Росії на Британію, нове загострення стосунків між Росією та Заходом – це яскрава ілюстрація дикунства Кремля і психічна неврівноваженість російського диктатора. Впроваджувати "Північний потік – 2" в таких умовах абсолютно безвідповідально. Для  імперської держмонополії "Газпрому" – це бізнес і гібридна агресія проти Європи водночас. Наслідки виконання проекту "Nord Stream 2" вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ Європи і спричинять економічну і політичну дестабілізацію всього континенту, а відтак і планети в цілому.

Ми схвалюємо рішення  Європарламенту, що підтримав законопроект Єврокомісії, який поширює єдині  правила  внутрішнього газового ринку Євросоюзу на цей проект також.

У нашій постанові також йдеться, що Президент та наш уряд повинні ініціювати  консультації з Єврокомісією з питань побудови "Північного потоку – 2"  відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Дякую нашим колегам з ББП за підтримку ініціативи "Народного фронту" у сприйнятті цієї постанови по забороні "Північного потоку – 2". І переконані, що профільний комітет, нарешті, розгляне цю постанову в середу, і в четвер готові проголосувати. Закликаю усіх керівників фракцій і груп підтримати.

Наступне. "Народний фронт" висловлює своє обурення чварами між керівниками антикорупційних органів. Наша політична сила виборювала впровадження  антикорупційної реформи і дуже прикро, що антикорупційні  органи перетворили свою роботу на піар, а тепер ще з елементами трагікомедії. Рівень довіри до них у суспільстві катастрофічно впав, ніхто не дискредитував боротьбу з корупцією в Україні так, як це зробили саме новостворені антикорупційні органи.

Третє. "Народний фронт" давно вимагає  зняти законодавчу вимогу про обов'язкове декларування доходів громадськими активістами та особами, які отримують  іноземні кошти за програмами допомоги, а також іноземними членами наглядових рад.

Наша позиція залишається незмінною. Саме уряд Арсенія Яценюка ініціював ключові антикорупційні реформи, зокрема і запровадження так званого електронного декларування. Ці безпрецедентні реформи суттєво наближають  нас до  членства в Європейському Союзі і НАТО. Е-декларування стало можливим лише завдяки політичній волі прем'єра Арсенія Яценюка і фракції "Народного фронту".

Я закликаю наших колег, голів фракцій, наших колег по коаліції підтримати відповідний законопроект, який був напрацьований Головою Верховної Ради, який ми сьогодні підписали, деякі голови фракцій, з тим, щоб завтра ми проголосували.

Ми нагадуємо, що понад півроку тому лідер  "Народного фронту" ініціював ідею про закріплення в законодавстві плану вступу в НАТО. Знаємо, що Президент також підтримує цю ініціативу. Відповідно до Конституції це сфера виключно його відповідальності. Чекаємо відповідних ініціатив глави держави.

Водночас заявляємо, що "Народний фронт" готовий розробити і подати до парламенту проекти таких рішень.

Наступне. Депутати "Народного фронту" підтримали подання Генеральної прокуратури на Надію Савченко. Але ми усвідомлюємо, що Савченко – лише окремий і другорядний елемент ворожої диверсійної мережі у нашому тилу. Чекаємо продовження розслідування щодо справжніх "ляльководів" Савченко і Рубана, які знаходяться у Києві. Сподіваємося, що будуть нові подання у Верховну Раду, затримання і засудження тих, хто марно намагається підірвати Україну зсередини.

І наостанок. Тиждень перебував в окрузі у місті Чернівці. Ситуація, що склалася у Чернівецькій міській раді, вже насправді є вибуховою. Вже громадою було ініційовано відкликання депутатів міськради від фракції "Самопомочі", які зрадили своїх виборців і використали лише політичний бренд для заходу у склад ради. Аналогічний процес відбувається і у фракції "Народного контролю". І мешканці Чернівців, громадяни, вони звертаються до мене і до інших депутатів Верховної Ради, щоб ми зробили все, щоб у законний спосіб переобрати Чернівецьку міську раду, адже там сформувалася зграя з "місцевих князьків", які лише дерибанять бюджет і землю, і роблять це, щоб усунути від виконання обов'язків законно обраного мера Олексія Каспрука. Нагадую, сім років тому, в 2011 році, під час режиму Януковича їм це вдалося. Тому громадяни звертаються до нас, щоб ми все зробили, щоб не допустити реваншу тих сил, які незаконно усунули законно обраного мера в Чернівцях…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. І тому, пане Голово, на вівторок стоїть окреме питання щодо призначення позачергових місцевих виборів, думаю, що профільний комітет, нарешті, може це розглянути. Пан Сергій Власенко особисто перебував в Чернівцях і міг переконатися на тій ситуації – я позитивно вас згадую – міг переконатися, що там не все гаразд. І тому давайте, виносимо рішення і рятуємо Чернівці від навали князьків, які його грабують.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Олег Романович Березюк, голова фракції "Самопоміч". Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, колеги! Українська економіка буде розвиватися і продукувати додану вартість, міграція, масова міграція українців зупиниться на Захід тоді, коли ті, хто захопили владу в країні 20 років тому, почнуть працювати на українську людину і на українську державу, а не виводити капітали, які вони тут накопичують, в офшорні зони, я говорю про олігархат.

Прикладом цього є законопроект про трансфертне ціноутворення, який ми прийняли 2 роки тому. Чому він до тепер не працює? Що заважає ДФС впровадити цей законопроект і наповнювати казну держави? Люди, Захід? Ні. Це закон, який зобов'язує олігархат платити в країні.

Друге питання – митниця. Хто заважає закрити діру, чорну діру української митниці? Люди, Захід? Ні, український олігархат, українська корупція. Доки парламент буде практикуватися в законодавчому слабоумстві і не зможе прийняти Закон про Антикорупційний суд? Коли олігархату треба приймати якийсь закон, воно приймається протягом одного дня, більше цього, газета Верховної Ради друкує цей законопроект екстраординарним випуском. Тому що цей Закон про Антикорупційний суд, він стоїть на перепоні розвитку олігархату. І, справді, він змінить систему управління в державі. Але українському олігархату, який захопив українську економіку і сьогодні пробує цю відповідальність перекласти на людей, які виїжджають  або  на Захід, який нібито хоче  в аутсорсі тримати Україну, в аутсорсі Україну тримають українські олігархи. Чому правовий комітет не розглядає Закон про Антикорупційний суд?  Якщо він не спроможний це зробити, це має зробити Голова Верховної Ради, скликавши комітет і очоливши його для розгляду цього питання. Це є знак не тільки  для олігархів, що вони мають задуматися, це знак для українських людей, що Українська держава дбає про  їхній добробут.

Українська економіка  залежить також від війни. Війна руйнує людські життя. Російська віковічна ворожа машина веде війну на суходолі, веде війну терором, інформацією, політикою і економікою. Сьогодні Україна не в повномасштабній війні тільки тому, що у нас ще є українська газотранспортна система. Як тільки вона зникне через появу, остаточно зникне через появу "Північного потоку – 2", Україна перестане бути інтересом Європи і буде захоплена, тому що сьогодні це є щит, газотранспортний щит не тільки економічний, але і військовий. Тому сьогодні ми можемо вважати, що "Північний потік – 2", шановні колеги, це не що інше, як новітній економічний пакт Молотова-Ріббентропа в Європі. І  загрожує він не тільки Україні, він загрожує стабільності європейського континенту.

Ми повинні звернутися до всіх європейських парламентів, до Європейського Союзу про те, щоб розглянули цю надзвичайно складну ситуацію залежності Європи від Росії в своїх парламентах. А нам з вами треба приймати і готувати міжурядові угоди щодо безпечного використання нашої, у нашій власності газотранспортної системи України. Ми за цією мишачою вовтузнею забудемо про те, або не зробимо те, що є нашою безпекою і безпекою наших майбутніх поколінь.

І ще, шановні колеги, про безпеку. Сьогодні люди гинуть на фронті і сьогодні люди гинуть від недосконалої медичної послуги, яка є в Україні. Вона сьогодні такою стала? Ні, вона такою стала протягом останніх 15 років. Сьогодні розпочинається важлива реформа в Україні. І що ми бачимо, коли ми відвідуємо Франківщину, що ми бачимо, коли ми відвідуємо Рівненщину, Миколаївщину і інші області? Потужне, шалене, злочинне недоінформування людей, або ще більше – дезінформація щодо медичної реформи. Зауважу, що лікарі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Зауважу, що лікарі зрозуміли, що це не є медична реформа, а це реформа державного фінансування. І хто є сьогодні основним опором цієї реформи? Обласні департаменти охорони здоров'я. Зрозуміло, чому. У них забирають гроші і передають ці гроші людям і лікарням. Сьогодні уряд має взяти на жорсткий контроль і покарання тих, хто дезінформує людей і неякісно проводить реформу.

І ще одне – виборчий законопроект. Це також…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Тимошенко Юлія Володимирівна, голова фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, абсолютно справедливо більше 70 відсотків людей в Україні вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, і як наслідок – розвал, хаос, соціальний "беспредел", корупція і все інше. Але критики, у тому числі справедливої, сьогодні недостатньо. Рік до наступних виборів, коли люди можуть щось змінити своїми голосами. Але рік людям ще треба прожити. І тому я хочу нагадати, що у нас парламентсько-президентська форма правління. І 1 квітня є термін, коли уряд мусив подати проект Бюджетної резолюції до Верховної Ради. Ще є 3 дні додаткових в уряду все-таки виправити цю ситуацію і подати проект Бюджетної резолюції.

Але, Андрію Володимировичу, я звертаюся до вас і до всіх лідерів фракцій, не маріонетки ми в руках безглуздої влади виконавчої, не маріонетки ми в руках у Президента  країни. Ми  – парламент, якщо ми захочемо їм стати. І тому я закликаю всіх лідерів фракцій, по-перше, звернутися до уряду - вчасно подати проект Бюджетної резолюції, яка є концентрованою фінансовою політикою, а це означає концентрованою політикою на наступний рік. І нам треба всім включитися для того, щоб не просто критикувати, а для того, щоб в Бюджетній резолюції одноголосно прийняти нову стратегію хоча б на наступний рік життя країни, наведення залізного порядку в державі. І тому це перший крок.

Другий. Парламент зобов'язаний затверджувати основи грошово-кредитної політики, засади. Це якраз робота Національного банку - кредитний курс, це в тому числі емісія і багато інших речей, які впливають на життя людей, - як мінімум інфляція і як мінімум кредитна ставка для економіки країни.

Я прошу негайно стати ініціаторами розробки нової грошово-кредитної політики. Дорогі друзі, або ми будемо критикувати, або давайте цей рік щось ще робити.  Якщо уряд не подасть проект Бюджетної резолюції,  "Батьківщина" до кінця тижня внесе проект Бюджетної резолюції з абсолютно новою концепцію фінансового і економічного життя країни на наступний рік.

По електронному декларуванню. Хочу привітати і громадських діячів, і дружні країни, які сьогодні вибили практично на вівторок голосування ще раз по електронним деклараціям. Ми маємо законопроект 6271 про відміну декларування. І я дякую, що ви поставите його на голосування. Є шанс відмінити це декларування для громадських діячів.

І друге. Ми внесли законопроект 8209 про декриміналізацію, щоб не притягали громадських діячів до кримінальної відповідальності, і ми також там пропонуємо шляхи виходу з цієї кризової ситуації. Але, дорогі друзі, в той же час ми  підтримуємо прозорість фінансів для громадських організацій, але ми не хочемо, щоб електронне декларування було використане як репресивний механізм для знищення єдиної живої структури – це громадянського суспільства, яка бореться з корупцією. Тому ми будемо голосувати одностайно всією фракцією за всі законопроекти,  які це ярмо з громадських активістів знімають.

По газотранспортній системі. Зрозуміло, "Північний потік – 2" недопустимий  взагалі  в стосунках між Україною і Європейським Союзом. Я хочу  нагадати, що тільки нашого волання недостатньо. У нас є Угода про асоціацію з Європейським Союзом, де мінімум три статті чітко абсолютно зобов'язують  Європейський Союз в усіх питаннях по транзиту газу через Україну узгоджувати ці питання з Україною і виробляти єдину політику.  Я прошу зараз звернутися до уряду, до Президента, розпочати з Європейським Союзом консультації по виконанню Угоди про асоціацію і припинити  будівництво "Північного потоку – 2".

Крім того, я заявляю про те, що наша команда зробить неможливе, щоб не допустити передачу в корумповане управління, абсолютно не потрібне державі, газотранспортної системи України. Це нова хвиля, яка розпочалася. І я всіх застерігаю, 300 мільярдів євро коштує ця власність – це просто унікальне, що у нас залишилося. Крім того, 3 мільярди доларів приносить…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 3 мільярди доларів щорічно доходів державі – це дорівнює військовому бюджету практично всієї країни, і це третина видатків на  пенсії.  Що ви думаєте і про що ви взагалі сьогодні мрієте? Це перевести в корупційну площину? Давайте об'єднаємо зусилля і зупинимо цю шахрайську оборудку практично європейського масштабу.

Дорогі друзі, у нас є все для того, щоб навіть на цей рік навести лад в державі. Давайте поставимо парламент…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.  

Перед тим, як я надам слово пані Ірині, 2 хвилини, Ірина Геращенко, а потім – пані Ірина.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я хочу звернути також вашу увагу, що неурядовий сектор, так само активно, як вимагають від Верховної Ради справедливого скасування е-декларування, стоять на позиції, що ми заборгували  країні все-таки перепризначення нового ЦВК. Якщо сьогодні залишаються по двом кандидатам ще не проведені  відповідні перевірки, я пропоную, щоб від імені Погоджувальної ради Голова Верховної Ради звернувся до відповідних структур з проханням, щоб вони були прискорені, щоб ми на четвер вийшли на голосування по новому складу ЦВК, тому що це зараз відповідальність парламенту і ми надто довго над цим працюємо.

Друге питання. Ви знаєте, в яких екстремальних умовах сьогодні працюють дуже часто дипломатичні служби України, зокрема ті консульські служби, ті дипломати, які залишаються в тому числі і в Російській Федерації, і де несуть потрійне навантаження по захисту громадян України, в тому числі по допомозі консульській політв'язням Кремля. І тому я дуже прошу, і від імені українських дипломатів звертаюся до парламенту, щоб ми в четвер прийняли в другому читанні Закон "Про дипломатичну службу". І звертаюся до колег по парламенту, щоб під час підготовки до другого читання в правках відмовилися від вузькопартійних або особистих інтересів щодо надання статусу дипломата і рангу дипломата тим особам, які не отримують такий ранг і такі звання в інших країнах Європейського Союзу, щоб цей закон відповідав європейським нормам.

І третє питання. Тиждень тому Служба безпеки України святкувала 26-річчя, мені здається, ми маємо подякувати від імені парламенту і за ту велику контррозвідувальну роботу, яку Служба безпеки України провела по уникненню теракту в центрі України, і також подякувати їм за велику роботу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

…по звільненню заручників. І я звертаюся до Голови Верховної Ради України, я впевнена, що в цьому всі лідери фракцій підтримають мене, щоб цих рядових представників Служби безпеки України, прекрасних наших воїнів, які охороняють Україну від терору, було від імені Верховної Ради України відзначено відповідними грамотами.

Дуже дякую. І дякую вам, дорога Служба безпеки України, за вашу важливу роботу. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, Президент України вітає, що, нарешті, наша опозиція приєдналася до його піврічних закликів звільнити наших антикорупціонерів від е-декларування. Дуже приємно чути про те, що і опозиційна фракція "Батьківщина", і "Самопоміч" приєдналися до цього заклику.

Глава держави вперше заговорив про відміну е-декларування ще влітку 2017 року. Неодноразово на кожній Погоджувальній раді я як Представник зверталася до фракцій приєднатися до звільнення наших антикорупціонерів від цього декларування. І ми наполягаємо на тому, щоб всі законопроекти, які запропоновані з цього приводу, були розглянуті невідкладно у вівторок.

Наступне. Ми вітаємо розуміння фракції "Батьківщина" і питання нашої газотранспортної системи, а також нам приємно чути про те, що вони приєдналися до заклику Президента України про неможливість будівництва "Північного потоку – 2" як запобіжника безпеки України і Європи в цілому, і неможливості шантажу європейського континенту Російською Федерацією через "Північний потік – 2".

Наступне. Президент України просить прискорити розгляд Закону про національну безпеку України. Це буде додатковим черговим стимулом і сигналом для суспільства і міжнародних партнерів щодо продовження стратегічного курсу України на членство в НАТО. Законопроект 8068 знаходиться в комітеті. Дуже хотілося б, щоб він був уже в комітеті розглянутий і винесений в парламент для розгляду в першому читанні.

Наступне. Щодо удосконалення валютного законодавства. Законопроект 8152 поданий главою держави і він просить прискорити його розгляд в комітеті і винести в зал для розгляду в першому читанні.

Стосовно удосконалення системи дипломатичної служби. Законопроект 7322 уже розглянутий в Комітеті закордонних справ і запропонований до розгляду в залі парламенту до другого читання, і в цілому прийняти. Тому ми просимо прискорити розгляд цього питання також.

Наступне. Президентом України внесено уже обновлений, от в мене лежить, пане Голово, підписаний ним законопроект про зміни до Закону про громадянство України. Він доопрацьований, в ньому комплексно доопрацьовано моменти, пов'язані із національною безпекою, перетину осіб і набуття чи не набуття громадянства осіб, які хочуть набути, або звільнення громадян України від громадянства України. Додаткові надаються важелі відповідним органам, починаючи з Міграційної служби, додаткові моменти контролю для комісії при Президенті України, яка подає йому на розгляд ці питання. Тому дуже хотілося б його включити в порядок денний, пане Голово, і прискорити його розгляд, адже це частина національної безпеки України.

Ще на одному моменті, на якому б я хотіла наголосити, і на цьому наголошував Президент України, це питання розгляду членів Центральної виборчої комісії. Дуже хотілося б розуміти, чи завершилася спецперевірка запропонованих главою держави 15 кандидатів? І якщо вона завершилася, невідкладно внести його на розгляд парламенту для того, щоб суспільство і міжнародна спільнота побачили, що Центральна виборча комісія буде у нас працювати в повністю на 100 відсотків оновленому складі. І це сигнал суспільству про те, що всі процеси в державі відбуваються прозоро.

Хочу наголосити на розгляді і прискоренні розгляду в комітеті законопроекту 7017 – це законопроект, запропонований мною і керівником фракції "Блоку Петра Порошенка" Артуром Герасимовим. Це зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за незаконний перетин державного кордону. Ми бачимо, як активізувалися диверсійні групи, ми бачимо, які терористичні акти готуються у нас. А скільки ще таких різних викликів будуть перед Українською державою. Тому ми наполягаємо на тому, щоб комітет парламенту відповідний профільний розглянув це питання і прискорив його розгляд як актуальний на сьогоднішній день в державі.

В цілому основні тези я сказала. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр України. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І.  Дякую, Андрій Володимирович.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Доки окремі політичні сили шукають зраду, уряд продовжує активно працювати. Уряд вчасно схвалив Основні напрямки бюджетної політики на 2018-2020 роки, так звану бюджетну резолюцію, яку розробив Мінфін спільно з урядом і експертами, профспілковими  організаціями, Асоціацією міст України, а також  міжнародними партнерами. Вперше за всю історію бюджетування в  Україні запроваджується середньострокове трьохрічне бюджетне планування –   це законопроект, який  ми просимо прийняти, 8175.

Доки окремі політичні  сили шукають зраду, уряд продовжує активно працювати. Ось кілька  фактів: економіка продовжує зростати, ВВП за 2017 рік склав 2,5 відсотка, а співвідношення  внутрішнього боргу до  ВВП скоротилося з 81 відсотка до 72 та наблизилося  до безпечного показника у 60 відсотків, це вперше з 2011 року. Для тих, хто називає це досягнення занадто скромним, нагадую, що це ми робили у надскладних умовах, попри агресії Росії, яка,  окрім зброї, застосувала до України ще й торгівельну агресію, в односторонньому порядку перекривши транзит товарів з України та  інші незаконні обмежувальні заходи, ми втратили 20 відсотків економіки, ми  втратили більше 7 відсотків території. Тому з Росією ми розірвали програму економічного  співробітництва і вважаємо, що  це зробить Україну сильнішою, ми диверсифікуємо експорт і станемо більш захищеними в економічному  плані. Наприклад, почнемо більше експортувати до Ізраїлю. Минулого тижня ми завершили переговорну процедуру з Ізраїлем щодо Угоди про вільну торгівлю. Це великий ринок. Це ринок, який сьогодні  ми повинні активно  освоювати.  І хочу сказати, що імпорт з Ізраїлю склав 69,1 мільярда, лише в лютому 2018 року - 6,8 мільярда  доларів. Крім того, Ізраїль є досить закритим ринком з високими ввізними  митами, однак там зацікавлені не лише у сільгосптоварах, а й у продукції  української промисловості. З урахуванням наявності Угоди про вільну  торгівлю з ЄС та  Канадою очікуємо збільшення  інвестицій з Ізраїлю та інших країн в Україну,  виробництва продукції в Україні  з подальшим  постачанням до Ізраїлю. Тобто будуть інвестиції, модернізація підприємств, нові робочі місця та кращі умови для  життя громадян.

Українській промисловості також ми присвятили велику увагу. У Києві ми провели Другий промисловий діалог з Європейським Союзом, де обговорювали дорожню карту інтеграції української промисловості, продукції на ринок ЄС. Особливу увагу привернули до космосу, машинобудування, сфери авіа та інші. У цей час у звіті топ-100 державних компаній вперше за перше півріччя 2017 року є прибуток 32,6 мільярда гривень. Однак з урахуванням деталей звіту очевидно, що в цій сфері потрібно продовжувати системні зміни, оскільки основний прибуток досі демонструють компанії у регульованих державою галузях. Відтак, уряд змінив механізм відбору керівників найбільших державних підприємств, який дозволить більш ефективно знаходити керівників для держкомпаній. Зміни включають залучення професійних фахівців з підбору персоналу, новий персональний склад комітету з призначення, інші фундаментальні зміни. Відтак, ми очікуємо ефективних менеджерів для держсектору та кращих показників роботи держкомпаній.  Для тих компаній, які не слід залишати у держвласності, - успішної приватизації. Тим більше, відповідний закон вже набрав чинності і дещо ми повинні ще прийняти.

Тому від імені уряду хочу висловити подяку і вам, пане Голово, всім депутатам за те, що ми попрацювали на минулому пленарному тижні і прийняли законопроект про банкрутство та технічні регламенти, це є важливе рішення для розбудови економіки.

 Щодо порядку денного, то ми його підтримуємо і дякую за розуміння Апарату і Голові. Уряд повністю підтримує, щоб якнайшвидше ухвалити рішення проблеми фінансового контролю для громадських об'єднань та незалежних членів наглядових рад підприємств. Дуже просимо також розглянути законопроекти: 0163, 8125, 6027-д, 7010, 7466, 6141, я вже говорив про Бюджетну резолюцію, 8175.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Також, шановний пане Голово, шановні колеги, і останнє. Маю до вас важливе оголошення, що сьогодні в 13:30 в залі  № 11 відбудеться презентація законопроекту про концесії. Там буде представляти заступник Міністра економічного розвитку. Запрошуємо народних депутатів для спільної роботи.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Переходимо до виступів голів комітетів. Нагадаю, сьогодні ми справа розпочинаємо виступи.

І я запрошую до слова Кучера Миколу Івановича. Будь ласка,  пане Миколо.

 

КУЧЕР М.І. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Андрію Володимировичу, хочу подякувати за включення аграрних законопроектів до порядку денного.

Разом з тим, у нас є прохання законопроекти 4638, 6049-д поставити для розгляду в прохідну частину відповідного порядку денного, а також включити законопроект 7511 для розгляду пленарних засідань на період з 3 по 5 квітня. Дані законопроекти є надзвичайно важливі і я звертаюся до колег з проханням їх підтримати.

Також хочу зазначити, що аграрний комітет 20 березня на своєму засіданні розглянув законопроект 7403-2 ("соєві правки", про які всі говорять) і прийняв рішення  рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка,  Комітет з питань бюджету. Василь Амельченко до слова запрошується.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Передбачені у проекті розкладу пленарних засідань на поточний тиждень законопроекти щодо змін до Бюджетного кодексу підготовлені комітетом для розгляду і є  відповідні висновки.

Але я  дуже прошу звернути увагу на декілька законопроектів, які не внесені в порядок денний. 6007 щодо передачі майна до комунальної власності. Мова йде про  майно вищих навчальних закладів, де балансоутримувачем є міністерство, для дошкільних навчальних закладів.  Був період, коли наші органи місцевого самоврядування чи то здали в оренду, чи продали, скажімо, колишні дитячі садочки. Зараз це є проблема майже в кожній громаді, тому цей законопроект передбачає вирішення цих питань.

Додатково ще прошу внести до порядку денного законопроекти, про які вже уряд нагадував нам, 8175, 8044, 8043. Мова йде про запровадження середньострокового бюджетного планування, і цей процес вже розпочався, і сьогодні такі ініціативи спрямовані на продовження заходів і забезпечення безперервності та послідовності бюджетної політики.

Це дуже важливі законопроекти, тому я прошу їх підтримати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І, будь ласка, Марія Іонова, заступник голови Комітету з питань євроінтеграції.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, пані головуюча.

Щодо порядку денного пленарних засідань на поточний тиждень, я би хотіла зазначити, що включено шість законопроектів із дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію, але, на жаль, тільки на два законопроекти підготовлені висновки урядового офісу. Тому я звертаюсь до уряду і просила би, щоб все ж таки інші чотири висновки були урядом підготовлені.

Також хотіла би проінформувати, що 18-19 квітня цього року в Страсбурзі відбудеться сьоме засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом за участю депутатів Верховної Ради  України і Європейського парламенту. І я би просила також керівників фракцій якнайшвидше подати до делегації, затвердити членів постійної делегації, щоб ми вчасно відрядили їх на це засідання.

Також я би хотіла зачитати такі депутатські звернення і закликати голову Київської області, голову Київської обласної державної адміністрації взяти під особистий контроль ситуацію, яка склалася в містах Буча і Ворзель. До мене як до народного депутата звернулася група мешканців міста Буча та селища Ворзель, які занепокоєні початком спорудження у безпосередній близькості до цих населених пунктів заводу з виробництва асфальтобетону. Це незаконне будівництво, яке ведеться всього у 430 метрах від межі селища-курорту Ворзель. Це є абсолютне порушення, немає жодних документів. Курортне селище Ворзель не зможе бути екологічно чистим і не відповідатиме критеріям міста-курорту, тому що у санітарно-захисній зоні опиняться санаторій "Перемога" і Парк Перемоги. Тому підготовлені відповідні звернення. Я сподіваюся, вони не залишаться без уваги. І прошу вважати це звернення як депутатське, і щоб голова Київської…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ. Олександр Співаковський, Комітет з питань науки і освіти. Прошу.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, шановна Ірина Володимирівна. Я хочу попросити, на п'ятницю поставили 7418. От дивіться, 1 листопада Кабмін вирішив питання того, що стипендії, іменні стипендії Кабміну підвищені. Таким чином тільки іменні стипендії Верховної Ради залишилися на старому рівні. Ну, якщо нам як депутатам така ситуація подобається, давайте і далі іменні стипендії Верховної Ради будуть нижчі, ніж у Кабміну і Президента України. Тому прошу це внести. Я думаю, за 5 хвилин ми проголосуємо і вирівняємо в правах студентів, які отримують стипендії Кабміну, Президента і Верховної Ради України. Це перше прохання.

Друге. 7466. Ви знаєте, Комітет з питань науки і освіти провів велику роботу, два тижні працювали з 10 ранку до 20-21 години кожний день.  Відпрацювали, бо ми розуміємо нашу відповідальність за виконання наших домовленостей з нашими європейськими, американськими партнерами. Що зараз? Сьогодні буде останнє засідання. Ми знаємо, що там ще залишилась дуже невеличка, маленька партія питань, які контраверсійні. Завтра я пропоную головним, як то кажуть, стейкхолдерам, які мають ще зауваження, зустрітись у комітеті о 14:15, ми обговоримо ці питання. У середу тоді ми виносимо на комітет одне-єдине це питання. Буде розширене засідання комітету для того, щоб народні депутати, члени комітету врахували всі позиції робочої групи, яка толерантно відпрацювала. Там працювали всі ті, хто хотів, у присутності наших партнерів з Європи і з Америки. І якщо ми проголосуємо в середу, в четвер тоді можна це питання поставити. І таким чином дедлайн 10 квітня ми виконуємо. І ми виходимо з тим, що ми виходимо із "списку 301". От такий алгоритм наших дій.

Але я запрошую…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка. І уточніть, скільки…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …пана Рибчинського, пані Сюмар запрошую о 14:15 зустрітись, довести всі позиції до ладу. І в середу проголосуємо на комітеті та вирішимо це питання.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, скільки там поправок підготовлено, щоб ми розуміли по часу, скільки займе розгляд цього законопроекту до другого читання? Поправок скільки?

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Взагалі, дивіться, там 700 сторінок правок. Але там, що відбулось? Ми от з пані Іоновою і так далі подали єдиний документ правок, а 3 групи народних депутатів подали одні й ті ж правки 3 рази. Я думаю, якщо ми у вівторок домовимось, в середу розглянемо, я думаю, що ми зможемо там за півтори години розглянути. Бо контраверсія там залишилась дуже невеличка, може, там 3-4 позиції…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Зрозуміло. Дякую. Щоб ми розуміли, як розраховувати сесійний день.

Юрій Савчук, будь ласка, вам слово.

 

САВЧУК Ю.П. Шановна головуюча! Шановні колеги! По-перше, вважаю невідкладним завданням парламенту ухвалити рішення про проведення комітетських слухань 16 травня поточного року, парламентських, вибачте, слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Відповідний проект постанови зареєстрований Апаратом за номером 8020 та очікує свого прийняття з лютого місяця цього року. Проведення парламентських слухань є вимогою Закону України "Про запобігання корупції". Прошу вашої підтримки під час голосування за це питання з метою забезпечення проведення на належному рівні цих парламентських слухань.

По-друге, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо удосконалення здійснення фінансового контролю окремих категорій суб'єктів декларування (реєстраційний номер 8129). Основною метою законопроекту є закріплення у Законі України "Про запобігання корупції" особливого порядку заповнення та подання декларацій особами, які за посадами належать до кадрового складу розвідувальних органів України, займають посади негласних штатних працівників окремих підрозділів у державних органах, що здійснюють оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність, а також особами, які претендують на заняття таких посад.

 І насамкінець хочу повідомити, що сьогодні планується о 14:00 проведення нашого комітету, на якому буде розглядатися законопроект за  № 8209. Тож прошу голів фракцій посприяти…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П. Прошу голів фракцій посприяти присутності членів нашого комітету на засіданні для розгляду цього важливого питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги. В першу чергу я хочу привітати з запуском в Україні мережі 4G, яка почала працювати вже з п'ятниці. Це дійсно такий цифровий прорив. В цьому є заслуга і Верховної Ради, і Кабінету Міністрів України. Володимир Гройсман, Степан Кубів, я всім дякую за цю роботу.

Але хочу нагадати, що розвиток в сільській місцевості 3G і 4G, взагалі високошвидкісному Інтернету залежить від нас, від прийняття двох законів: про електронні комунікації і радіочастотний ресурс. На жаль, я не бачу в розкладі на цей тиждень цих двох законопроектів. Я дуже прошу поставити ці законопроекти, які попередньо підтримуються всіма фракціями. Дуже прошу поставити ці два законопроекти.

По-друге, Степан Іванович, я звертаюся до вас. Прийнятий нами, Верховною Радою, Закон про доступ до інфраструктури, на жаль, не працює. Галузь просто благає вже про підтримку в Кабінеті Міністрів, тому що не прийняті необхідні підзаконні акти. Степан Іванович, тому я дуже надіюся на вашу підтримку.

По-третє, я звертаюся щодо Закону  № 7466. Ми його підтримали в першому читанні. Ми його підтримуємо. Це дуже важливий є законопроект. Я хочу сказати, що він  в одній своїй нормі містить несправедливі рішення по відношенню до галузі, яка є другою по ВВП в Україні. А саме: не було прийнято до уваги практику Європейського Союзу. І тут я звертаюсь до Марії Іонової. Це дуже важливо, тому що норми в цьому законопроекті суперечать директивам Європейського Союзу щодо кабельних операторів і провайдерів Інтернет-зв'язку.

Я звертаюсь до голови комітету, пане Олександр, ми повинні прийняти ці рішення, компромісні. І також, Степан Іванович, я також  звертаю вашу увагу, якщо ці рішення компромісні не будуть знайдені, то голосів в залі…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Голосів в залі не буде до цього законопроекту, надважливого законопроекту. Я дуже прошу звернути увагу на ці дискримінаційні норми до галузі інформаційних технологій та телекомунікацій. І прошу завтра на засіданні комітету знайти цей компроміс. Ще раз хочу сказати, в інакшому випадку голосів на цей законопроект не буде.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Комітетом з питань охорони здоров'я завершено річну роботу над надзвичайно важливим Законом про трансплантацію, в якому збережена презумпція незгоди і який дозволить врятувати тисячі життів українських громадян, а також забезпечити ту медичну допомогу, яка може бути надана в Україні, за якою сьогодні ми відправляємо, виплачуючи сотні мільйонів гривень, людей за кордон. Тому прошу представників всіх політичних сил підтримати даний законопроект.

Також хочу нагадати, що Комітетом охорони здоров'я розроблена низка, понад 20 реально реформаторських законів по охороні здоров'я, в тому числі і Закон про загальнообов'язкове медичне страхування державне, Закон про державну політику в охороні здоров'я, Закон про лікарське самоврядування. Всі ці закони, на жаль, не виносяться на розгляд парламенту. Натомість міністерство продовжує робити профанацію медичної реформи.

Зауваження лідера фракції  "Самопомочі" про невиконання і блокування реформи на місцях полягає лише в тому, що міністерство не продукує важливих документів, які пояснюють людям, що потрібно робити. І на прийнятий парламентом Закон про автономізацію, який дозволяє оплачувати медичну послугу, не розроблена навіть половина необхідних документів і підзаконних актів для того, щоб на місцях люди могли реалізовувати необхідні зміни.

Тому прошу вас нагадати і наголошую на тому, що сьогодні урядом проводиться абсолютно ганебна політика по відношенню до медичної спільноти. 70 тисяч медиків вже виїхали за кордон і ми очікуємо в наступні два роки втрату ще 50 тисяч українських медиків, які сьогодні отримують зарплату 3 тисячі 200 гривень, лікар, медсестра і санітарка. Тому вимагаємо від Прем'єр-міністра і від Міністерства охорони здоров'я негайно підвищити зарплати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пані Олю, ви завершили? 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми звернулися до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що для того, щоб зупинити втрату кваліфікованих кадрів, яка неминуче приведе до кадрової кризи, необхідно змінити політику, підвищити зарплату і змінити тарифні оклади для лікарів, медичної спільноти.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Щось сьогодні з мікрофонами у нас проблема тут.

Артур Палатний, будь ласка, голова Комітету з питань сім'ї та молодіжної політики. Просимо вас.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги! Я дуже прошу у порядок денний на цьому тижні поставити два дуже важливих законопроекти 7537 і 7537-1, це урядовий, а другий депутатський. Ці законопроекти розширюють пільгові категорії дітей, які мають право на оздоровлення та відпочинок за бюджетні кошти. Я хочу звернути увагу, що у нас вже літній оздоровчий сезон на порозі, і дуже ми багато говоримо, що наша молодь, що наші діти – це майбутнє нашої держави, але ж коли справа доходить до голосування дуже важливих законопроектів, чомусь завжди не досить голосів для прийняття рішень. Тому я прошу не тільки їх поставити в порядок денний, а відпрацювати голів фракцій зі своїми депутатами і одностайно підтримати ці законопроекти.

Ще прошу також розглянути проект Постанови про рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації". Це реєстраційний номер 7383. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І тепер до слова запрошується представник Комітету з питань фінансової політики, банківської діяльності Михайло Довбенко. Просимо вас, пане Михайле.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, пані Ірино. Дякую всім колегам.

Сьогодні пан Олег Ляшко зачитав листа, в якому викладена мрія Івана Вишковського про розвиток в тому числі і фермерського господарства. А переді мною короб – це надійшли листи тільки за останній тиждень, в яких звертаються люди про те, що насправді треба унормувати фінансування малих сільськогосподарських виробників. Зокрема, мова йде про те, що вони просять, щоб ми включили до порядку денного надзвичайно важливий законопроект про кредитні спілки (реєстраційний номер 6405). До Голови Верховної Ради, до комітету надходять тисячі звернень членів кредитних спілок з проханням прийняти цей законопроект, який спрямований на унормування системи кредитної кооперації в Україні, яка на сьогодні є одним із небагатьох джерел фактично фінансування малих сільськогосподарських виробників.

І ще одне, мова йде про включення до порядку денного проекту Закону про фінансовий лізинг (реєстраційний номер 6395). Для того, щоб досягнути запланованого зростання ВВП, про що говорив вже пан Степан Кубів, нам необхідно глобальне оновлення промислових потужностей та транспортного парку для агробізнесу і перевізників. Хочу сказати, що в умовах відсутності кредитування однією з основних альтернатив стає саме фінансовий лізинг. Водночас відмічу, що в Європейському Союзі лізингом користується кожен четвертий підприємець, а в Україні лише кожен 25-й.

Думаю, що серед важливих законів і законопроектів, які є в порядку денному, ми побачимо і ці закони, які  є спрямовані…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. …які спрямовані  на системне оновлення  фінансового реформування  і фінансової галузі в Україні.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. … (Не чути)

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Нагадую, що з кожним  тижнем, виконуючи "Прикінцеві та перехідні положення" нового Закону про  приватизацію державного і комунального майна, ми входимо у період так званих практичних кроків для того, щоб наповнити бюджет в частині надходження від продажу державного майна. А це приблизно 21 мільярд гривень.

Фонд держмайна 21 березня, нагадую, затвердив перелік об'єктів малої приватизації. І  у відповідності  до даного закону це потрібно буде  проводити  на електронних аукціонах. Порядок і умови, звичайно, затверджуються  Кабміном. 

Наступним кроком  буде визначення великих  об'єктів, які будуть виставлятися на  продаж в цьому році. Аналізуючи на  засіданнях Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, ми звернули увагу на те, що є  ключова проблема, а це зокрема невиконання інвесторами інвестиційних зобов'язань. І сьогоднішній приклад – ситуація з "Укртелекомом", як то кажуть, має нас усіх навчити.  Проте, на превеликий жаль, ми досить часто під час виставлення на продаж об'єктів у 18-му році занижуємо інвестиційну привабливість, позбавляючи  потенційних покупців розпоряджатися землею, яка належить об'єкту приватизації. І в цій частині  найближчим часом ми представимо законопроект, яким буде запропоновано алгоритм вирішення цього питання, адже воно і є передбачено вже в Земельному кодексі і така норма була в попередньому законі. Вважаючи наше  недоопрацювання, нам потрібно  на це звернути увагу. 

Також хочу наголосити, що  на контроль комісією взято  питання ризиків, пов'язаних з нашими обленерго і тим, що ними досить великою часткою володіє пан Бабаков, який є у санкційному списку. Але це вже більше питання до правоохоронців і кримінальної відповідальності за фінансування тероризму. Я вважаю, є неприпустимим, коли терористів фінансують за рахунок українських обленерго в тому числі. Тому питання санкцій і питання  кримінальної відповідальності - це вже до наших силовиків. І я хочу на це звернути їх особливу увагу.    

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! На четвер в порядку денному знаходиться законопроект 6007, але він, на жаль, знаходиться в непрохідному місці, а це важливий законопроект, тому що він розроблений з метою створення законодавчих підстав для передачі майна національних вищих навчальних закладів у комунальну власність для створення дитячих дошкільних закладів, а також для передачі автомобільних доріг загального користування, що перебувають у віданні вищих навчальних закладів, у державну або комунальну власність. Прийняття цього законопроекту дозволить запобігти знищенню державного майна та вирішить проблему нехватки дитячих дошкільних, навчальних закладів в країні, і що сприятиме зменшенню соціальної напруги. А також, крім того, передача автомобільних доріг, які знаходяться зараз у відомчій приналежності, до державної власності та комунальної власності сприятиме належному утриманню доріг і забезпечить безпеку дорожнього руху та збереженню цілісного дорожнього полотна при проведенні будівництва, реконструкції та капітального ремонту названих доріг.

Андрій Володимирович, в мене велике прохання, він є невеликий, цей законопроект, щоб його поставити в прохідну частину, щоб розглянути і дати шанс щодо передачі доріг. Бо в нас є проблема...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ще раз, номер, Ярославе? Номер.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Законопроект 6007-д. В четвер він є, але підняти його вище, щоб розглянути.

Крім того, ще раз прошу як співавтор внести до порядку денного на цей пленарний тиждень законопроект 6677 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Законопроект 6677...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Законопроект 6677 передбачає впровадження накопичувальної пенсійної системи з 1 січня 2019 року. Його розроблено з метою забезпечення повноцінного реформування пенсійної системи.

Два важливих законопроекти: один найважливіший – 6007, щоб в прохідну частину, і включити в порядок денний цього тижня на розгляд 6677 про пенсійну систему.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ярославе. 

Ви знаєте логіку нашої роботи: передбачені блоки. Тому я зможу поставити  тільки  після тих блоків. Якщо ми їх швидко пройдемо, а є висока ймовірність, що, наприклад, блок екологічної політики ми пройдемо досить швидко, і я зроблю все можливе, щоб хоча би один із законопроектів вами запропонованих, щоб вони були вище.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. … (Не чути)

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Пане Ярославе, я почув вас. Просто розуміючи  важливість, ви знаєте важливість і інших блоків: і блок по  екології напередодні річниці Чорнобиля, і місцевого самоврядування. Але, кажу, я зроблю все можливе, щоб цей законопроект був піднятий.

І зараз, будь ласка,  Сергій Миколайович Каплін. Включіть мікрофон.

 

КАПЛІН С.М. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я хотів би наголосити на тому, що  цього тижня ми будемо розглядати лише два пенсійних, соціальних законопроекти, це  6257 і 1910. Один має врегулювати питання, пов'язані з надходженнями до Пенсійного фонду, а другий – щодо регулювання питань  трудового  законодавства. 

І я хотів би підтримати попереднього виступаючого і просити вас, аби ми внесли до порядку денного законопроект 6677. Він був умовою розгляду і прийняття Верховною Радою України  пенсійної реформи. Позиція комітету щодо розгляду цього законопроекту одностайна, і ми просимо  вас поставити його на розгляд Верховної Ради України.

Проблематика, яка піднімається законопроектами, про які я зазначив, передусім стосується низького рівня заробітної платні. Низький рівень заробітної платні в нашій країні – виток всіх тих  соціальних проблем, які ми маємо сьогодні. А звідки має взятися заробітна платня, якщо її частка у собівартості продукції рекордно низька серед всіх пострадянських республік і європейських країн. Зарплата складає всього 8 відсотків фонду оплати праці. Хочу наголосити, що в Польщі це 26 відсотків, в Угорщині це 22 відсотки, в Росії це так само 23 відсотки. Я вважаю, що ці питання ми маємо разом з вами врегулювати. Є законопроекти, зокрема колег із комітету, і я би теж просив їх поставити на розгляд. Це законопроект Дроздика.

І окремо хотів би наголосити на необхідності далі врегульовувати питання…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. …пенсій для наших військовослужбовців. Уряд зробив певні кроки в цьому напрямку, ми добилися підняття на півтори тисячі в середньому пенсій для них, але це тільки перший крок і ми продовжуємо такий діалог і таку співпрацю.

І окремо хотів би наголосити на питаннях порушення трудового законодавства на підприємстві "Криворіжсталь". Там сьогодні починається страйкова активність трудового колективу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Я вже вам дав 30 секунд. Це вже неможливо. Це загальне правило для усіх членів Погоджувальної ради.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Вимушений повідомити вам катастрофічні факти контрабанди лісу-кругляку, які сьогодні відбуваються, на жаль, і суттєво послаблюють ефективність мораторію, який дуже позитивно впливає на нашу екологію і промисловість.

Експорт дров зріс більш ніж на 200 тисяч тонн, якщо ми порівнюємо з 2014 роком. Більше того, в 2017 році, шановні колеги, коли мораторій вже діє на повну, при цьому нуль експорту в Європу, але за європейською офіційною статистикою, на сайті Єврокомісії імпорт лісу-кругляку з України 500 тисяч тонн. Ви тільки уявіть собі! Це незаконно і це абсолютно неприпустимо, бо це вбиває українську екологію, це послаблює українську економіку, це краде робочі місця українців за кордон.

Ми сьогодні невідкладно робимо звернення до Прем'єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана. Я також підніму це питання, як одне з пріоритетних, на найближчому засіданні Парламентського комітету асоціації. За останні 5 років контрабанда лісу-кругляку з України сягнула понад мільярд доларів США за оцінкою експертів. І зараз ситуація погіршилась. 

Тому ми вимагаємо реакції від Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів. Ми вимагаємо, щоб Прем'єр-міністр запровадив через Державну фіскальну службу тотальний огляд всього експорту дров, який відбувається з України, тому що під дровами нелегально ховають експорт лісу-кругляку.

Я нагадаю, шановні колеги, що завдяки Закону про мораторій на експорт лісу-кругляку, який ми з вами прийняли, вдвічі зросли інвестиції в галузь, на 4 мільярди збільшився несировинний експорт і півмільярда додаткових надходжень до бюджету. І ці результати ставляться під сумнів через те, що сьогодні процвітає контрабанда. Треба негайно перекрити економічні кордони України, щоб все було по закону, зупинити…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Тому Комітет з питань промислової політики і підприємництва оперативно, невідкладно підготує до другого читання законопроект про контрабанду, про криміналізацію контрабанди лісу-кругляку.

Також прошу на цьому тижні пріоритезувати законопроекти: 7365 – на захист українських експортерів, 2216а – про технологічні парки, 7533 – про особливості держреєстрації, 7205 – про українську космічну індустрію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний Голово, шановні колеги! На жаль, я вимушений в черговий раз торкатися питання відсутності у порядку денному законопроекту 6692, який стосується виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам, громадянам України, які живуть як на непідконтрольній, так і на підконтрольній уряду території.

Двічі, пане Голово, ви говорили, що ви звернулися до Кабінету Міністрів із з'ясуванням позиції Міністерства фінансів, загалом уряду щодо цього законопроекту. Наскільки я розумію, відповіді, оскільки я як голова комітету офіційної відповіді не отримав, то я можу робити лише  припущення, що з огляду на той факт, що цей законопроект вже як шість місяців, більше ніж півроку пройшов і позитивні отримав висновки всіх комітетів, дотичних до цього закону, то блокується розгляд цього законопроекту в уряді. Тоді я в черговий раз ставлю питання: в нас яка країна – парламентська чи якась інша, гібридна країна?

І у зв'язку з тим, що я не сподіваюся в найближчий час отримати якусь відповідь, то комітет у рамках функції парламентського контролю, я офіційно це оголошую, проводить комітетські слухання 18 квітня на тему: "Стан реалізації Національної стратегії з прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їх прав". Я офіційно запрошую на ці слухання Прем'єр-міністра України, Міністра соціальної політики, Міністра у справах внутрішньо переміщених осіб, Голову Пенсійного фонду, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, також ми запрошуємо профільні неурядові організації…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я сподіваюся, що, нарешті, або таємне стане явним на цьому засіданні і ми отримаємо, нарешті, офіційну позицію, з'ясуємо, хто або де блокується розгляд цього законопроекту  № 6692 стосовно пенсій. І тоді відповідно до того, я думаю, і громадськість, громадяни України будуть знати, де є лицемірство, коли говориться про турботу, про захист прав, а де є…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Знаєте, відчувається уже такий політичний накал початку виборчої кампанії. І це дуже шкода, тому що країна знаходиться перед дуже складними викликами, ми про них сьогодні вже чули, і енергетичними, і потребує дуже спокійних і зважених рішень для того, щоб захистити і країну, і для того, щоб дати можливість людям жити і працювати в нормальних, спокійних, стабільних умовах.

Я хочу сьогодні сказати, що буквально позавчора, 31 числа, уряд, Мекленбург-Передня Померанія прийняв рішення і дав дозвіл на прокладку по дну Балтійського моря для "Північного потоку - 2". І я хочу нагадати, що "Північний потік - 2" – це 55 мільярдів транзиту російського газу в країни Європейського Союзу. А якщо сюди добавити приблизно 35 мільярдів по "Турецькому потоку", це рівно стільки, скільки транзитується сьогодні  територією України.

Тому я хотів би відповісти на один із закликів чи викликів, які тут були, що жодних кулуарних домовленостей чи українського уряду, чи Президента, чи Верховної Ради по передачі нашої газотранспортної системи в будь-чиї руки немає. В рамках українського законодавства і в рамках Угоди про асоціацію іде дуже складна і непроста робота, які варіанти повинна мати Україна для того, щоб зберегти газотранспортний потенціал і щоб ті 2,5-3 мільярда доларів, які поступають, вони постійно поступали в державний бюджет України.

Я хотів би також звернути, Андрій Володимирович, увагу на те, що у нас  є проект Закону про національну безпеку, який (якщо можна 30 секунд) ми плануємо обговорювати в першому читанні. І, на жаль, ми там нічого…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

 ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …і, на жаль, там практично нічого не сказано про питання енергетичної безпеки, яка є ключовою.

Я дякую за те, що у нас в порядку денному є блок законів, який стосується ядерної безпеки. Я думаю, що дуже важливо напередодні трагічної річниці Чорнобиля прийняти цей пакет законопроектів, який стосується декількох речей: соціального  захисту чорнобильців і питань безпеки, які від нас вимагають…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Пан Олександр, цілковито поділяю вашу стурбованість по питанню "Північного потоку - 2". Ми докладаємо усіх зусиль і на міждержавному рівні, і на парламентському рівні, щоб зупинити цей процес. Ви знаєте, що, власне, мною була ініційована заява від спікерів, і вже на сьогодні підписана шістьма спікерами країн ЄС заява про неприйнятність його будівництва. Але, очевидно, є потреба і сенс, щоб Верховна Рада України виразно сформулювала і свою позицію з цього приводу. Наскільки мені відомо, заява з того приводу вже є. Ми очікуємо розгляду на  комітеті. І я вважаю, що відкладати не можна. І це одна з тих заяв, яку ми маємо невідкладно цього тижня прийняти, із нашим зверненням до західних партнерів. Але, крім того, я впевнений, нам треба активізувати і наші дипломатичні зусилля. Причому і дипломатичні зусилля міжпарламентської дипломатії, щоб максимально цей процес зупинити. Зараз я ініціюю певну зустріч голів фракцій українського парламенту  з депутатами німецького парламенту, щоб ми змогли з ними провести фахову дискусію і довести  неприйнятність будівництва та реалізації  цього проекту.

Дякую вам.

Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. Шановні колеги! Біля місяця Комітетом з питань нацбезпеки та оборони опрацьовується проект, поданий Президентом України, про національну безпеку. Ми можемо зауважити, що дуже якісно, інноваційно викладені питання воєнної  безпеки. Поряд з тим, ми отримали зауваження наших західних партнерів до цього проекту, які координують рух України в напрямок інтеграції в НАТО. Ці зауваження стосуються повноважень на сфери контролю Служби безпеки України, ці повноваження стосуються засад демократичного цивільного контролю, який має реалізовуватись як Верховною Радою, так і кожним громадянином. Тому в цих напрямках ми будемо його опрацьовувати вже до першого читання. 

Окрім того, в проекті, ми вважаємо, що треба нам однозначно вписати в положення щодо гуманітарної безпеки держави і ризиків,  які виникають у зв'язку з цим. Тому що, наприклад, анексія Криму розпочалася саме з гуманітарних заходів, які почала Російська Федерація як по відношенню до населення Криму, так і по відношенню до військовослужбовців, які зрадили присязі, зрадили державі Україна в зв'язку з якимись приватними інтересами та питаннями, які були насаджені саме ФСБ.

Те саме стосується питання  енергетичної безпеки. І тут можу підтримати колег. Тому що та ситуація, яка складається, починаючи від принципів і засад постачання ядерного палива, продовжуючи енергетичними пакетами, Третім енергетичним пакетом, який доцільно впроваджувати в Україні. В тому числі і в частині обленерго, які  переважно сьогодні контролюються російським капіталом.

Те саме стосується, що фінансово-економічна безпека сьогодні залежна, по великому рахунку, від  20 відсотків російського капіталу, який контролює банківську систему через російський "Сбербанк", російські "Альфа-банк", "ВТБ", "VAB банк", "Банк Москви".

Тут доцільно нам враховувати положення того, і національних  інтересів, що якщо якісь агресивні дії суб'єктами, які контролюються Російською Федерацією, будуть вчинятися проти України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. …нам доцільно в принципах національної безпеки вписувати можливість і зовнішнього управління цими суб'єктами з метою контролю і забезпечення національних інтересів.

Комітет пропонує врахувати окремі положення альтернативного проекту, щоб нам спільно до першого читання вже в четвер проголосувати за основу законопроект, поданий Президентом, про національну безпеку, в четвер комітет готовий буде це зробити.

Поряд з тим, пропонуємо ще в четвер розглянути проект 6052 та врегулювати питання…

15 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні. Однаково, інакше, Іване, втрачається логіка і структура нашої роботи.

Княжицький Микола Леонідович. Будь ласка, пане Миколо.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! Дуже прошу вас поставити в порядок денний на голосування законопроект 6768 щодо внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури. Я прошу, щоб ми розглянули цей законопроект в першому читанні. Тому що, який у нас є казус? У нас виграють на конкурсах керівники закладів культури, після цього має бути погодження з обласною чи міською радами, а вони цього не роблять. Минають терміни і ми маємо вакуум, який був в Одесі, за яким спостерігала вся країна. Цей законопроект врегульовує це питання.

Точно так само, на жаль, користуючись певними нішами в законі, в конкурсні комісії, які обирають директорів театрів, наприклад, приходять групи, об'єднання громадян м'ясомолочного комплексу, і жодного керівника театрів чи фахівців немає в цих конкурсних комісіях. Цей законопроект теж вимагає, щоб там були фахівці профільні, які будуть вибирати керівників закладів культури. Ми просимо його проголосувати в першому читанні, потім внесемо правки, але без цього законопроекту, на жаль, поки що наша діяльність по призначенню керівників закладів культури заблокована.

Ще один законопроект 7506 - це зміни до Бюджетного кодексу. Він стосується лише одного: врятування Київського хореографічного училища. Це єдине училище, яке у нас готувало артистів балету. На жаль, ми його вийняли з державного бюджету і підпорядкували міському бюджету, фактично це знищує систему підготовки найкращих фахівців і артистів балету, які були в країні. Буду дуже вдячний, якщо підтримається те, щоб ми проголосували за ці законопроекти.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Миколо, можливо, я помиляюся, але 6768 я вже ставив на рейтингове голосування і він не набрав голосів. Тому я прошу просто проаналізувати, якщо так було, щоб побачити, де є підтримка і де є у нас провали. А я вже, власне, за результатами Погоджувальної ради буду намагатися, щоб максимально вище його підняти.

Дякую вам.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Я дуже хотіла б, щоб на цьому тижні ми все-таки розглянули законопроект 7322 про дипломатичну службу. І я закликаю Міністерство закордонних справ провести консультації, обговорення на фракціях та групах для того, щоб всі зауваження, які є і які лунають, можна було з'ясувати.

Друге питання. Наш комітет вже розглядав Постанову, подану паном Максимом Бурбаком, щодо недопущення будівництва газопроводу "Nord Stream 2".  І ми вважаємо, що дуже важливо додати туди також  "Турецький потік" на Чорному морі, оскільки якраз наміри "Газпрому" щодо "Північного потоку - 2" на Балтиці та "Турецького потоку" на Чорному морі – це обнулення транзиту через Україну і утвердження монополії російської державної компанії.

І також, можливо, в нашому зверненні, яке ми маємо, я повністю погоджуюсь з паном спікером, після тих заяв спікерів, які вже зібрано, проведена робота, ми маємо, я думаю, що також вимагати від компетентних органів країн НАТО і ЄС перевірити персонал представництв афілійованих компаній "Газпрому" на предмет наявності осіб, що займаються розвідувальною та підривною діяльністю в країнах перебування під прикриттям комерційних інтересів.

І ще одна з вимог, це від Росії – це згода на відкриття транзиту газу з Центральної Азії на ринок Європи маршрутом через Україну.

Також, колеги, хочу сказати, що нам хотілося б заслухати уряд, як відбувається підготовка в червні, де буде конференція з питань підтримки реформ в Україні. Зокрема, я знаю, що йде робота і сьогодні буде засідання під керівництвом пана Кубіва щодо підготовки європейського інвестиційного плану.

І також, колеги, крім Закону про нацбезпеку, який для нас є  надзвичайно важливим, дуже часто лунають питання, це саме підготовка законопроекту про протимінну діяльність та гуманітарне розмінування, який чомусь застряг в профільному комітеті і вже давно немає його підготовки.

І також на цьому тижні ми заслухаємо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. І оскільки дуже багато розмов про денонсацію договорів з Росією, зокрема Договір про дружбу і так далі, я дуже сподіваюся, що на  цьому тижні ми, нарешті, побачимо від МЗС аналітику, підготовлену інвентаризацію договірно-правової бази з РФ для того, щоб, скажімо, зняти всі додаткові розмови, які точаться довкола. 

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Ганно.

Я є повний прихильник того, щоб ми розглянули Закон про дипломатичну службу. Тільки я знаю, які йдуть дискусії, я говорив із багатьма     народними депутатами. Чи є у нас переконання, що вже завершились консультації, ми маємо  голоси?

У нас є два способи  підходів. Один спосіб – поставити у четвер далі в порядку денному і перенесенням в сегмент голосування відчути, чи є голоси. Або інший шлях, оскільки правок є значна кількість. У середу, як ми робили, це розпочати  розгляд, і в четвер зранку вийти на прийняття рішення.

Подумайте над цим, проведіть остаточні консультації. Будь ласка, мені орієнтовно до 7-ї вечора дайте свою позицію. Якщо є голоси, якщо є загальне бачення, я є великим прихильником того, щоб ми невідкладно закон ставили, розглядали і приймали позитивне рішення.

Дякую вам.

І по "Північному потоку – 2", я теж сподіваюсь,  що на четвер буде готове рішення і ми зможемо його  внести в зал і проголосувати.

Власенко Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Я на минулому тижні відвідав низку  навчальних закладів і закладів охорони здоров'я в Чернівецькій області. Зокрема,  Вербовецьку загальноосвітню школу, Заставнівську гімназію, Заставнівське професійно-технічне училище, Герцаївський ліцей тощо, тощо, тощо. Значить, які питання ставлять вчителі? Вчителі говорять нам про те, що  різне фінансування зарплат між вчителями, які фінансуються за рахунок субвенцій, та технічним персоналом, які  фінансуються напряму з місцевого бюджету, сьогодні є диверсією, яка приводить до скорочення персоналу, до конфліктів у колективі, і є абсолютно згубним для низки навчальних закладів. Вони також зрозуміли всі, що насправді їх вчергове обдурили, бо ніякої мінімальної зарплати в 3 тисячі 200 немає. Є мінімальна зарплата  1 тисяча 600, є доплата до 3 тисячі 200, яка призводить до зрівнялівки між технічним персоналом і  вчителями. Вони просили передати, що  вони би хотіли всі мати підручники,  які є стабільними, які друкуються один раз на 10 років, а не кожні 2-3 роки, що призводить  до повного хаосу.

Вони також просили передати, вони порахували і вийшли на цифру, що для того, щоб  забезпечити шість першокласників за програмою  "Нової школи", їм треба 220-230 тисяч гривень, що є неможливим. Вони просили мене переговорити з міністром. Я бачив пані Лілію Гриневич у цю п'ятницю, і вона сказала мені, що частина цієї програми буде фінансуватися за рахунок  місцевого  бюджету. Якщо це буде так, то давайте забудемо про всяку "Нову школу", давайте забудемо про всі ці гасла і скажемо, що це є неможливо. Люди взагалі ставлять питання, як їм вижити на ці мізерні зарплати, без будь-якого матеріального забезпечення.

Я також відвідав низку медичних закладів, зокрема Заставнівську центральну районну лікарню. І, знаєте, Василь Васильович Гаврильчук попросив мене запитати, а коли пані Супрун здасть свій американський паспорт? Це по-перше.

Вони вимагають виносити в зал голосування по Міністру охорони здоров'я, тому що абсолютно незрозуміло, хто проводить оці всі дії, пов'язані з так званою…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. …з так  званою "реформою охорони здоров'я".

Я думаю, що я не відкрию ні для кого секрет, я випадково почув у коридорах однієї з лікарень, як цю пані називають медики, вони називають її "доктор смерть". Оце оцінка того, що ви робите з медичною реформою.

І одна фраза про е-декларування. Знаєте, цинізмом виглядає заява представника Президента, коли саме Президент був ініціатором е-декларування для громадських активістів, а тепер він нібито робить все від нього  залежне для того, щоб його позбутися, хоча його фракція…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Я зі своєї сторони зроблю зауваження, що вважаю, що висловлювання про "доктора смерть" є некоректними висловлюваннями у дискусії, яка відбувається між парламентаріями. Бо якщо ми опустимося до такого рівня звинувачень, ми дуже далеко можемо зайти. Нам вдається втримуватися між собою в рамках парламентської дискусії і критики. І це одностороннє просто зауваження. І прохання - надалі не використовувати таку лексику по відношенню до колег, з якими ми спільно проводимо реформи у країні.

Дякую.

І в мене є питання. Законопроекти, які подані від вашого комітету, пане Власенко, коректно подані? В коректній послідовності? Будемо сподіватися на те, що проголосуємо. Але довше тягнути вже теж немає  необхідності.

Андрієвський Дмитро Йосипович. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! В запропонованому порядку денному законопроект (7304, 7304-1) про житловий фонд соціального призначення, який допоможе вирішити питання житлового забезпечення вимушених переселенців. Я впевнений, що його можна підтримувати в першому читанні, і підтримати саме урядовий законопроект. А до другого читання ми обов'язково внесемо необхідні зміни для ефективної роботи цього закону, в тому числі з урахуванням пропозицій альтернативного депутатського законопроекту 7304-1.

7083 – законопроект, який покликаний врегулювати питання заборгованості підприємств теплокомуненерго і водоканалів, він теж стоїть в порядку денному. Але я впевнений, що його обов'язково треба розглядати, дати можливість його розглянути, тому що в умовах зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги критично важливо забезпечити і можливість надання такої послуги, і її якість. Цей законопроект дасть можливість стабілізувати фінансовий стан підприємств теплокомуненерго, водоканалів і підготуватися до наступного опалювального сезону.

Користуючись нагодою, я хочу звернутися до нашого шановного Першого віце-прем'єр-міністра. Шановний Степане Івановичу, я хотів би зазначити, що у середу на нашому Комітеті з питань будівництва і містобудування, житлово-комунального господарства будуть розглядатися питання щодо фінансування державних житлових програм, щодо фінансування галузі житлово-комунального господарства, в тому числі нарахування субсидій в умовах їх подальшої монетизації. І до сих пір немає плідного діалогу депутатів, які працюють в комітеті, і Міністерства фінансів. Ми попередньо маємо погодження і домовленість із заступником міністра Сергієм Марченко щодо його участі в комітеті. Я просив би дати відповідне доручення для того, щоб забезпечити вкрай необхідний діалог депутатів, які працюють в комітеті, і членів українського уряду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Колеги, зараз я зазначу, ми відслідковували, хто підійшов швидше, ми  домовилися, і це було рішення Погоджувальної ради, що надавати слово для виступів від народних депутатів, будуть виступати тільки тих перших 5, які прийшли на Погоджувальну раду. І це було рішення, і я буду його дотримуватися. І тому зараз я нагадаю, в якій послідовності прибули на засідання Погоджувальної ради і назву по прізвищах. Арешонков Володимир Юрійович, Веселова Наталія Василівна, Бондар Михайло Леонтійович, Кривенко Віктор Миколайович і Луценко Ігор Вікторович - це та п'ятірка, яка прибула з самого  початку, очікували протягом Погоджувальної ради і брали участь в Погоджувальній раді. І виключно  в цьому переліку я надам слово для виступу по одній хвилині. Нагадаю, наш регламент  вже на 10 хвилин перейшов через першу годину, і тому прошу лаконічно і швидко висловити свої думки, і я прошу колег ще усіх почекати.

Отже, Володимир Юрійович Арешонков. Включіть мікрофон.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Дякую, пане головуючий.

Шановні колеги, хочу нагадати, що зараз під Міністерством соціальної політики продовжуються протестні акції та голодування цілого ряду чорнобильських організацій, а це означає, що питання соціального захисту громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС, потребує свого термінового врегулювання.

Я хочу подякувати сьогодні  і Олександру Домбровському, і особливо пану Ярославу Москаленку, в його особі профільному  комітету, які підготували цілий ряд важливих законопроектів для розгляду, вони є узгодженими: і 6292, і 4442, і цілий ряд там, де мова про організацію дитячого харчування.

Пане Голово, я вас прошу, квітень, давайте узгоджені законопроекти внесемо на розгляд до сесійної зали. Це дуже важливе питання.

Я вам дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Веселова Наталія Василівна.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В.  На жаль, існуюча пенсійна система діє таким чином, що  передчасна смерть громадянина України зменшує навантаження на солідарну пенсійну систему. Саме тому підняття пенсійного віку – це один із механізмів економії державних коштів. Коли людина помирає, держава припиняє їй виплати і  її фінансове зобов'язання перед громадянином  України припиняється. Низька якість медичного обслуговування – це також побічний ефект функціонування  такої ситами. Саме тому я вважаю, що в Україні  необхідна справжня пенсійна  реформа, яка передбачає запровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи. Тому я прошу включити в порядок денний якнайближчим часом законопроект 6677, який передбачає запровадження другого накопичувального рівня.

Разом з ним в порядок денний необхідно внести законопроект 6434…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В.  Законопроект 6434 про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо забезпечення внесення недержавних пенсійних фондів до…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане головуючий.

Дуже коротко. Я прошу Закон 6606 про пестициди і агрохімікати не ставити на скорочену форму обговорення в залі, тому що хочуть ввести без сертифікатів погодження в Україну на випробування пестициди і агрохімікати. І прошу колег по фракціям, по комітетам теж на це звернути увагу. Він доволі високо стоїть, цей законопроект, і він дуже небезпечний. До мене звернулось багато аграріїв.

Друге питання - це питання відкритих списків. Тобто квітень – це місяць роботи в комітеті. Я хотів попросити вас, пане Голово, щоб ви взяли це на особистий контроль, і щоб ми вже в травні вийшли на голосування про зміну виборчої системи нашого парламенту, яке є нашою спільною обіцянкою. І 4 тисячі поправок, просто переживаємо, що це може затягтися.

І останнє питання. На жаль, уряд зміг протягти своє рішення по дотації аграріям великим і 2,3 мільярда гривень підуть на великі компанії. Фактично до малих компаній, а це можна було зробити спокійно, по 5 мільйонів гривень…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. …і в нас запрацювала Рахункова палата. Прохання дати доручення Рахунковій палаті це рішення опрацювати. Бо 2,3 мільярда гривень краще пустити на медиків, як казала, пані Богомолець…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Запевняю вас, що я тримаю під особистим контролем і питання Виборчого кодексу, автором якого я є, і Антикорупційного суду, і Закону про національну безпеку і оборону. І по тих всіх законах йдуть дуже запеклі дискусії, дійсно професійні і запеклі дискусії. Я думаю, що тут принцип якості є важливіший, ніж принцип швидкості. Але я сподіваюсь, що ми в травні зможемо на всі ці рішення вийти.

І заключний виступ від народних депутатів - це Луценко Ігор Вікторович. Будь ласка, пані Ігор.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановні колеги, хотів би привернути увагу вашу до того питання, за яке ініціативна група, ініціатори законопроекту 5700, 5701, б'ється  уже котрий місяць. Нагадаю, це законопроекти щодо так званого маркування поліцейських і відповідно національних гвардійців, відповідно до яких закріплюється за кожним поліцейським свій  індивідуальний номер, який у відповідності до певних правил ним носиться і за яким можна його ідентифікувати.

На сьогодні на шляху прийняття цих законопроектів стало Міністерством внутрішніх справ. Я нагадую, Генеральна прокуратура та інші правоохоронні інституції підтримують цю ідею. Натомість Міністерство внутрішніх справ її блокує. Нині нова ідея, це вони посилаються на Дисциплінарний статут поліції. Хочу відповідально спростувати, що Дисциплінарний статут поліції ніяким чином не врегульовує це питання. Тому нагальна необхідність є прийняти цей законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд, будь ласка.

 

 ЛУЦЕНКО І.В. …який дуже чітко і в усіх подробицях встановлює правило щодо носіння і ідентифікації поліцейського за допомогою відповідного номера.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І заключний виступ, це дві хвилини, представнику уряду, відповіді на запитання, які прозвучали під час виступів голів комітетів.

Будь ласка, пане Степан Кубів.

 

КУБІВ С.І. Дякую, пане Андрію.

Хочу сказати, що і керівники фракцій, і комітети конструктивно давали запитання. По блоку бізнесу і фінансуванню кредитів, 0163 – це Угода про фінансування з Міжнародним банком реконструкції і розвитку, перше. Друге, 8125 – це законопроект про концесії, де будуть і слухання сьогодні. Третя позиція,  8124 – це покращення позиції в рейтингу Doing Business. Позиція наступна, 6027-д – це відновлення кредитування. 7010 – "Єдине вікно" митниці. І по іноземних інвестиціях – 6141.

Разом з тим, хочу сказати, що  на уряді, я вже говорив, було  прийнято і поданий 8175 – це впровадження середньострокового бюджетного планування, або ми говоримо про те, що бюджетна резолюція, яка вперше за 27 років дається на три роки. І цей законопроект прохання розглянути.

І наостанок хочу сказати і подякувати за законопроект пану Співаковському і іншим депутатам, 7466 – це законопроект про ефективне управління щодо сфери авторського права. Я хотів би сказати, він актуальний до 10 квітня. Прошу підтримати.

Дякую, пане Андрію.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Отже, колеги, прозвучало дуже багато пропозицій. Зрозумійте, неможливо кожну з них врахувати, але я буду намагатись, щоб максимально ті пропозиції, які прозвучали, були врегульовані. Окрім того, ряд питань – немає комітетів.  І якщо  питання інтелектуальної власності, "Північного потоку - 2" буде в середу вирішено, ми будемо мати шанс в четвер їх поставити і розглянути.

Окрім того, колеги, я нагадую. Автори документів по скасуванню е-декларування наполягають, щоб всі законопроекти розглядалися завтра. Це займе, очевидно, півдня.  Але хочу  наголосити, я хочу звернутись і до голів комітетів, і до голів фракцій, що в своїй публічній позиції і я як Голова  Верховної Ради України, і Прем'єр-міністр, і головне, і Президент України закликали не відтермінувати е-декларування, не скоригувати е-декларування, а відмінити е-декларування для громадських активістів і наглядових рад, іноземців. І тому той законопроект, який підготовлений Апаратом Верховної Ради України за моїм дорученням, який, власне, підписали, якщо я не помиляюсь, 4 голови фракцій  і двоє заступників Голови Верховної Ради, він чітко і зрозуміло декларує дві позиції: а) відміну е-декларування (не відтермінування, а відміну). Бо відтермінування нас заведе тільки в одну позицію: через 3 місяці ми будемо так само сидіти  в цьому ж залі і мати таку ж саму проблему, якщо ми просто відтермінуємо. І друге – декриміналізація, що є зараз дуже важливим.

Тому я дуже розраховую на те, що, маючи 5-6 законопроектів, ми сконцентруємося навколо одного і зможемо завтра під час засідання його включити в порядок денний сесії і прийняти по ньому позитивне рішення, щоб наші публічні заяви відповідали нашим реальним намірам.

Дякую вам. Всім сьогодні успішної роботи по фракціях.

І завтра о 10-й ранку очікую вас в залі Верховної Ради України. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку