СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

                                                                              19 березня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Я прошу усіх заходити в зал, займати робочі місця. Отже, можемо розпочинати роботу?

Шановні колеги, розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

Хочу наголосити, що вчора в Росії відбулися так звані вибори міжнародного злочинця Путіна. Окупант провів так звані вибори Президента і на території окупованого Криму. Хочу нагадати, що український парламент прийняв постанову - звернення до всіх країн вільного світу та міжнародних організацій з закликом не визнавати легітимності виборів Президента Російської Федерації 18 березня 2018 року та його подальших рішень, виходячи із загального принципу права. Право не може виникнути з правопорушення. Російський агресор свідомо обрав дату 18 березня. І я нагадаю, що саме 18 березня 2014 року був підписаний нікчемний договір про так зване приєднання Криму до Росії. І саме в цей день, 18 березня 2014 року, у Сімферополі під час штурму російською окупаційною армією української військової частини був убитий український прапорщик Сергій Кукурін.  Ми про це пам'ятаємо, не забудемо і не пробачимо.

Також, колеги, я хотів би повідомити, що після наших кадрових рішень приступили до виконання своїх обов'язків Голова Рахункової палати України і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. І я хотів би зараз на Погоджувальній раді вручити їм посвідчення. Першій - Денісовій Людмилі Леонтіївні посвідчення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. (Оплески)

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую всім.

 

ПАРУБІЙ А.В. А також Голові Рахункової палати України Пацкану Валерію Васильовичу. Пане Валерій! (Оплески)

 

ПАЦКАН В.В. Дякую за довіру і сподіваюся на співпрацю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вітаємо наших колег, вони вже не народні депутати, але і надалі будують працювати дуже щільно і плідно з Верховною Радою України. І я вважаю, що наш кадровий день, попри його напругу і складність, пройшов дуже успішно і ми змогли заповнити вакансії, дуже важливі для розвитку парламентаризму в Україні.

Тепер я хотів би кілька слів сказати про логіку цього тижня, пленарного тижня, другого поспіль, і наголосити, що першим питанням у нас буде питання затвердження порядку денного на сесію, і ще раз закликати голів фракцій озвучити ті законопроекти, які, на вашу думку, не попали в Постанову про порядок денний, щоб ми змогли їх включити за підсумками роботи Погоджувальної ради. І я дуже сподіваюся, що завтра зранку ми зможемо вийти на позитивне голосування і рішення по порядку денному на сесію, щоб це питання не розбалансовувало роботу Верховної Ради України.

По блоках. Першим блоком стоїть питання бюджетної політики. До мене звернувся і голова бюджетного комітету з тим, що є певний перелік питань, які потребують невідкладного рішення. І тому пропонується, щоб  блок бюджетної політики стояв першим завтра під час розгляду. І другий блок, про який ми вже узгоджували протягом довшого часу, - це питання промислової політики та підприємництва. Важливо, що цей блок, який буде представляти голова комітету, передбачає також і два законопроекти з того переліку законопроектів, які є в нашому плані співпраці з Європейським Союзом по підписанню Угоди про асоціацію. І важливо, що з п'яти законопроектів, які пропонуються комітетом, два з них є необхідних для співпраці з ЄС.

В середу традиційно питання ратифікації, а в четвер пропонується першим блоком блок, який ми не змогли розглянути попередній четвер, - це блок питань будівництва та містобудування. Вивчені питання, узгоджені питання, але, на жаль, кадрові рішення унеможливили розгляд цього блоку в попередній четвер. І фактично вони переносяться на цей тиждень, і я сподіваюсь, що ми зможемо плідно пройти, бо вже довший час пройшли узгодження і професійні, і політичні дискусії. Я сподіваюсь, ми вийдемо на позитивне рішення, і теж я розраховую, що ми зможемо в четвер прийняти законопроекти по реформі Ради.

Я сподіваюсь, що, прийнявши порядок денний, ми приймемо і законопроект про метод д'Ондта, і вже в середу зможе його розглянути на регламентному комітеті регламентний комітет.

І ми в четвер зможемо також  прийняти питання, які стосуються реформи Ради. І також на четвер пропонується блок питань екологічної політики, яка у всі часи об'єднувала український парламент. І цей блок також передбачає ряд законів для співпраці з ЄС.

Тобто чотири блоки, навіть п'ять блоків ключових. Комітети їх дуже детально і виведено підготували. І я сподіваюся, що ми зможемо цього тижня плідно і ефективно попрацювати і вийти на позитивне рішення. Дякую вам.

І зараз ми переходимо до обговорення. І цього тижня ми розпочинаємо від "Блоку Петра Порошенка". І я надаю слово для виступу Артуру Герасимову, голові фракції "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Шановні виборці! Фракція партії "Блок Петра Порошенка"  різко засуджує грубе порушення норм міжнародного права і проведення виборів Президента Російської Федерації в окупованому українському Криму.

Демократичний світ продовжує підтримувати територіальну цілісність нашої держави. Представники Європейського Союзу, уряди Німеччини, Франції, Канади та низки інших країн заявили, що не визнають результати з анексованого півострову. І, скоріше за все, невипадково вчора на Майдані Незалежності псевдомітингувальники з люттю завзято руйнували інсталяцію про український Крим, а певні телеканали показували карту України без півострова. Це вкотре доводить, що битву за Крим Путін веде і всередині України.

Минулого тижня ми всі почули вагомі обвинувачення народному депутату Надії Савченко у підготовці  терактів. Нагадаю, що СБУ вилучило цілий  арсенал зброї у Володимира Рубана. Вони навіть не приховують, що планували здійснити військовий переворот. Процитую слова одного з найвідоміших українських журналістів: "Військовий  переворот в  Україні може мати катастрофічні наслідки для держави: втрату частини територій, розрив із Заходом, розруху і смерть, відновлення повної залежності від Москви". Журналіст додає, що прихильники перевороту цікавляться лише миттєвим втіленням ненависті у реальній дії і не уявляють собі наслідки цього. Згадаємо події столітньої давнини, коли саме військовий  переворот призвів до громадянської війни, Голодомору, репресій - загинули мільйони. Зараз так само, як і 100 років назад, ми стоїмо на  історичному рубежі: або Україна стане дійсно незалежною й самостійною державою, або знову  перетвориться на безправну колонію Росії. 

Хочу нагадати, що політичну відповідальність за мандат Савченко несе "Батьківщина" та безпосередньо Юлія Тимошенко.

На відміну від псевдопатріотів, в Україні є справжні герої, які самовіддано відстоюють честь нашої країни і є її гідними представниками.  Фракція партії "Блок Петра Порошенка" щиро вітає вітчизняних спортсменів із вдалим виступом на Зимовій паралімпіаді у Південній Кореї. 30 учасників від України здобули 22 нагороди, серед них 7 золотих, ставши взірцем незламності і сили духу для всього українського народу.

А окремо від імені фракції я хочу подякувати колегам по парламенту за позицію при розгляді важливих кадрових питань минулого тижня. Ми підтримали подану Президентом України кандидатуру Якова Смолія на посаду Голови Нацбанку. Також ми оновили склад Рахункової палати та обрали нового омбудсмена.

Однак нагадую, що на черзі оновлення складу ЦВК, призначення суддів Конституційного Суду та обрання аудитора НАБУ. Необхідно швидко та  ефективно вирішувати і ці завдання.

Від імені фракції також хочу подякувати всім народним депутатам, хто підтримував законопроект 6574 щодо реабілітації жертв репресій комуністичного режиму. Злагоджена позиція залу дозволила відновити історичну справедливість до десятків тисяч українців, над якими безкарно та безпідставно знущалася тоталітарна система. Це рішення - черговий доказ незворотності змін в українському суспільстві на шляху інтеграції до цивілізованого світу.

Щодо порядку денного. Наша фракція пропонує розглянути та остаточно ухвалити найближчими днями законопроекти 7322 та 7323 щодо реформування дипломатичної служби в Україні. Необхідно забезпечити вітчизняний дипломатичний корпус сучасними механізмами діяльності для ефективного захисту інтересів України на міжнародній арені. Запропонований документ завершить перехід від пострадянської системи дипслужби до сучасних передових стандартів.

 Нашу фракцію також турбує питання оподаткування експорту олійних культур, сої та ріпаку. Парламент не може залишатися осторонь, закликаємо усіх долучитися до якнайшвидшого вирішення цієї проблеми.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" також звертається до профільного комітету з прохання пришвидшити підготовку до другого читання законопроекту 7466 щодо прав інтелектуальної власності. Це важливо для захисту авторських прав, ефективної інтеграції в ЄС та надходження іноземних інвестицій в Україну.

Також наша фракція вважає невідкладним завданням парламенту – ухвалити зміни до кримінального законодавства в комітетській редакції законопроекту 7547. Однак через те, що цей законопроект був відхилений, потрібно негайно внести новий проект закону і якнайшвидше приймати його в сесійній залі.

Також хочемо нагадати про важливі ратифікації, які парламент ніяк не розгляне. Йдеться про ратифікацію 0163, 0177 та 0178, що дозволять залучити додаткові кошти для малого і середнього підприємництва в Україні та реалізації енергетичних проектів.

Окремо закликаємо підтримати блок законів щодо розвитку будівництва та містобудування: 3696, 7085, 7084, 7304 та інші, - бо вони пропонують багато важливих змін для вдосконалення будівельної галузі.

Також просимо включити до проекту розкладу на четвер для розгляду в першому читанні проект Закону 6007. А до порядку денного сесії включити законопроекти: 8114...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. ...8121, 8152 та 8157.

І насамкінець, прошу підтримати законопроект 6749 про встановлення заборони на вирубку карпатських лісів. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" переконана, що збережені природні багатства Карпат мають сакральну цінність для всього українського народу. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт". Я не сказав, але дипломатична служба у нас стоїть на вівторок, стоїть в прохідній частині, і я думаю, що ми зможемо ввійти і прийняти рішення.

Будь ласка,   Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю.  Вітаю, шановний пане Голово, колеги.

Вчора в Росії відбулося формальне перепризначення президент на наступний термін. Це нелегітимні вибори нелегітимного президента. Так звані вибори були очевидною насмішкою над демократією та брутальною наругою над правами людей. Ці, так би мовити, вибори оголосила нелегітимна Дума, яка в 2016 році обиралася на тимчасово окупованій території України. Цього нібито Президента так само обирали в окупованому Криму. Відтак, лише на цій підставі Путіна не можна вважати легітимним Президентом Російської Федерації, не кажучи вже про повсюдне і системне порушення прав людини під час організації виборчого процесу на окупованій території.

Верховна Рада повинна ухвалити відповідну постанову, у якій ми маємо дати належну політичну і правову оцінку фарсу, який у Росії називають виборами Президента. Проект Постанови № 8153, зареєстрований фракцією "Народного фронту", - це невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації, їх результатів, правових наслідків та відповідно актів нелегітимно обраної на цю посаду особи. Звертаюся, пане Голово, дати доручення відповідно профільному комітету невідкладно розглянути і вже цього тижня  прийняти в залі.

У зв'язку з цим хотілося б зупинитися ще на одному моменті. Минулого тижня ми почули заяви наших посадовців про те, що Україна мала б вийти з СНД. Тут можна сказати лише одне слово: "Нарешті!" Дуже хотілось би, щоб ці розмови не закінчилися тільки гарними заявами чи піаром. Хочемо бачити вже і негайно проекти відповідних рішень. Досить говорильні, а більше дій.

Наша фракція хоче відзначити дії Національної поліції та Нацгвардії, які забезпечили порядок і не допустили провокацій біля російських диппредставництв. Як відомо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заздалегідь викликав тимчасово повіреного у справах Російської Федерації і повідомив йому про неприпустимість організації голосування у їхніх консульствах на території України. Абсолютно правильне рішення, оскільки ці так звані вибори грубо порушують Конституцію та закони України, і міжнародне право.

15-16 березня лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк здійснив візит до Польщі і Литви. У Литві лідер "Народного фронту" зустрівся з Прем’єр-міністром Литви, у Варшаві Яценюк взяв участь у міжнародній конференції "Революція, війна та її наслідки". Лідер "Народного фронту" дав реалістичну оцінку ситуації у Європі, нагадав, що Росія веде війну не проти України, а проти всього західного світу. Арсеній Яценюк наголосив на зміцненні українсько-польського діалогу, розширенні та об'єднанні санкцій у зв'язку з агресією та незаконною окупацією Криму і Донбасу. Також лідер "Народного фронту" заявив про необхідність розширення НАТО і закликав європейців відмовитися від проекту "Північний потік–2".

Нагадаю, що минулого тижня фракція "Народний фронт" зареєструвала проект звернення до держав Євросоюзу, щоб вони припинили будівництво "Північного потоку–2". Це звернення – ще одне важливе і своєчасне слово українського парламенту, аби довести до наших західних партнерів згубність співпраці із кремлівськими ділками. Необхідно цього тижня розглянути цю постанову, часу зволікати немає.

Нещодавно ми отримали позитивний сигнал від НАТО. Тепер український парламент повинен прийняти Закон про порядок набуття членства України в НАТО, де буде чітко виписано план заходів для нашого руху в Північноатлантичний Альянс.

Ми також закликаємо наших партнерів з НАТО зі свого боку ухвалити план дій щодо набуття Україною членства. Українська армія сьогодні стримує просування російської орди в Європу. Ми в реальному житті показали, що готові захищати себе і бути надійним плечем для союзників. Україна суттєво зміцнить НАТО.

Нас чекає розгляд законопроекту про нацбезпеку, і з цим питанням ми не можемо зволікати. Документ надважливий, на даному етапі це одне з ключових питань нашого діалогу з західними союзниками. Законопроект є наступним етапом у процесі реформування оборонного сектору України і є важливим компонентом програми нашого зближення з НАТО. Відкладати ухвалення законопроекту не можна, але до розгляду тексту треба підійти зважено. Необхідно доопрацювати текст, провести консультації з нашими союзниками і ухвалити закон. Документ має бути системним і має наближати нас до вступу у НАТО.

І наостанок стосовно ситуації у Чернівцях. Ще раз наголошую, що у Чернівцях назріває незаконне усунення діючого мера Олексія Каспрука. Кишенькові депутати, обрані в 2015 році, хочуть стати регіональними князьками і довічно грабувати місто та його землі, дерибанити бюджет. Вони працюють проти міста, проти його розвитку та законно обраного народом міського голови.

Тому вважаю, колеги, що нам необхідно, врешті-решт, проголосувати постанову, яка зареєстрована мною з моїм колегою Федоруком, стосовно призначення перевиборів Чернівецької міської ради. Сьогодні наша фракція вимагає невідкладного розгляду цієї постанови в залі. Два роки я борюсь з тим, щоб Чернівецьку "зраду" було розпущено, були призначені в законний спосіб перевибори. До речі, міський голова готовий йти на вибори.

Тому звертаємось до всіх голів фракцій, груп, до наших колег з БПП не зволікати з цим питанням…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Хочу також розказати, що два дні поспіль мете сніг, замело місто Чернівці. Сьогодні знову ж таки збираються на позачергову сесію, але не обговорити питання комунальні, не обговорити питання, як місто повинно рухатись до Європи, ставати дійсно європейським містом. Вони вважають, що найголовніше зараз – це політичні питання, які точно не входять в питання повноважень Чернівецької міської ради. Тому, колеги, ставимо це питання, голосуємо, призначаємо перевибори. Спільними зусиллями…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Дві загрози для української людини і української державності: російська імперія – агресор, окупант – і олігархічна проросійська правляча кліка в Україні. Хто є захисниками України і української державності? Українська армія, український воїн, український бізнес, українська економіка і цивілізаційна підтримка наших західних партнерів. 

В цей час, коли наші західні партнери – Великобританія, Сполучені Штати Америки, Польща – швидко відгороджуються від співпраці, діяльності з російським агресором, у нас в країні, в уряді, в політиці "коров'ячі сльози" за втратами ворога внаслідок блокади. У нас в країні компенсують ворогу "Роттердамом плюс" и "Дюссельдорфом плюс". Це проукраїнська політика чи це проросійська політика? Не може солдат воювати, а уряд, Президент, держава торгувати.

"Широкий лан", Закон України "Про національну безпеку", де взагалі немає ніяких натівських стандартів, навіть згадки про них, - це також є проросійська політика. Зневага українського воїна є проросійська політика. Риторика одна, дії абсолютно інші. Кажете, що "маски – стоп"? Ми бачимо, як "маски - стоп" (у лапках) по відношенню до тої самої "Нової пошти": риторика одна, а дії абсолютно інші. До речі, кримінальне провадження було підписане в останній день, 17 листопада 2017 року, коли, кажуть, було підписано декілька десятків і сотень кримінальних проваджень в останній день, коли ГПУ могла собі дозволити такі підписання. Шантаж і "маски-шоу" продовжуються. Риторика одна, дії інші. На жаль, не проукраїнські.

Тепер про Антикорупційний суд. Президент України ніяк не може протягом двох років внести і проголосувати цей закон, але вимагає це Міжнародний валютний фонд. І це не можна зробити, це тяжкі муки народження цього законопроекту. Але Президент дуже швидко відмовляється від своєї ідеї введення податку на виведений капітал, бо, виявляється, отримав листа від Міжнародного валютного фонду, де є міркування з цього приводу. Риторика одна, а дії інші.

І останнє: український селянин. Український селянин, який є основою української економіки і добробуту. За 10 хвилин до прийняття бюджету його просто грабують на 10-15 мільярдів і не збираються віддавати. Український селянин терпеливий і працьовитий, але, я думаю, терпець його також закінчується. Риторика одна, а дії абсолютно проросійські. Питання: свідомі чи несвідомі? Тому ми сьогодні мусимо припинити цю риторику, а почати дії, які б відновлювати і будували українську армію, підтримували  український бізнес і не обдурювали наших західних цивілізаційних партнерів, бо вони це починають бачити.

А тепер, пане Голово, я попрошу вашого дозволу передати решту мого часу народному депутату України пану Івану Мірошніченку щодо селянського питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. 1 хвилина 15 секунд. Іван Мірошніченко, будь ласка.

 

МІРОШНІЧЕНКО І.В. Доброго дня! Я перейду відразу до суті. Ми тут, представники різних фракцій, народні депутати, прийшли вже не в перший раз, щоб вимагати про включення до порядку денного законопроект 7403-2. Цим законопроектом ми маємо повернути ці 10-15 мільярдів гривень, які ми забрали у товаровиробника, коли голосували зміни до Податкового кодексу. А хто такі ми, хто це все вимагає? Це 22 народних депутати аграрного комітету, це десятки інших депутатів з інших фракцій, це голови фракцій, які, ви вже замітили, не один раз в цьому залі наголошують на важливості даного законопроекту (голови фракцій "Батьківщини", БПП, "Самопомочі"), це 16 облрад. Андрій Володимирович, 16 облрад, які підтримали необхідність розгляду цього законопроекту. І, саме головне, це товаровиробники, які блокують дороги. Другий раз вони вже блокують 8-9 областей. І я вам хочу сказати, що якщо не будуть виконані ці умови, вони будуть продовжувати це робити. І це не закінчиться тільки в областях, це буде і в Києві.

Тому ми не просимо, ми вимагаємо включити це на розгляд, а зал хай визначається. І тоді всі будуть бачити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Але, якщо я не помиляюся, законопроект, про який ви говорите, 7403, по ньому ще немає рішення комітету.

 

МІРОШНІЧЕНКО І.В. Дріб два.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Так, дріб два. По ньому ще немає рішення комітету. І без комітету неможлива поява цього законопроекту в порядку денному. Тому кажу: необхідне рішення комітету.

Голова фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, безпрецедентна подія, коли в українському Криму голосують за Президента країни-агресора. Якщо Верховна Рада не відреагує на ці речі і не прийме відповідні рішення, це буде означати, по суті, спільництво в цих справах. І тому я хочу підтримати "Народний фронт" щодо голосування такого проекту постанови, і ми тут мусимо бути абсолютно єдині, про визнання таких виборів просто нікчемними. Це перше.

Друге. Я ніяк не могла зрозуміти, до чого весь цей цирк, який відбувається в країні, політичний цирк останніх днів. Але зараз я зрозуміла, в чому справа. На середу цього тижня в профільному паливно-енергетичному комітеті призначені  відкриті слухання щодо по суті передачі української газотранспортної системи, невідомо під яке управління.

Дорогі друзі! Я звертаю увагу всіх лідерів фракцій, всіх керівників комітетів, всієї країни, народу України: ви уявіть собі власність, щоб побудувати яку, треба витратити 300 мільярдів євро (а це приблизно за три роки ВВП країни), це наша газотранспортна система, яка приносить після рішення Стокгольмського арбітражу до 3 мільярдів доларів доходу в рік (а це рівно стільки, скільки витрачається на оборону України), зараз запланували передати в управління якимось абсолютно шахрайським способом. Я підкреслюю, це буде водорозділ. Не треба розповідати про"Північний потік", не треба розповідати про інші речі. "Північний потік" недопустимий, і світ не допустить будівництва "Північного потоку". Не прикривайтеся цим. Але в той же час розповідають, що хтось краще буде управляти газотранспортною системою України, чим самі українці. Я підкреслюю, якщо буде прийняте рішення про передачу в управління газотранспортної системи, Україна втратить в рік 3 мільярди доларів, найбідніша країна Європи. І тому кожен депутат буде відповідати за таке голосування.

Наша фракція буде присутня на цьому відкритому засіданні паливно-енергетичного комітету. І ми вимагаємо прийняття нашого закону 8107, де автором є я й інші депутати фракції, щоб заборонити будь-які маніпуляції з газотранспортною системою.

Дорогі друзі, в 2007 році вже був прийнятий мій закон в парламенті 430-ма голосами, подумайте, де заборонили маніпуляції з газотранспортною системою України.  І знову повертаються, прикриваючись патріотизмом.

Я прошу зараз Голову Верховної Ради дати завдання профільному комітету розглянути наш законопроект 8107 і негайно як невідкладний поставити на голосування. Якщо тут є хоч один патріот, треба на цьому наполягати.  Це є перше.

Друге. Дорогі друзі! Після двох революцій в Україні, крім корумпованої владної верхівки, яка уособлює кланову систему управління країною, з'явилася дійсно позитивна річ, на яку треба звернути увагу, - це громадянське суспільство України. Громадянське суспільство, яке за законом, який ініційоване Президентом України, зараз буде знищено через спеціальні процедури, як би то декларування і оприлюднення звітності про гранти, які вони отримали. Все це робиться не для того, щоб зробити роботу громадянського суспільства прозорою, а для того, щоб мати важіль впливу для знищення громадянського суспільства. Саме тому Венеціанська комісія виступила проти такого ставлення до громадянського суспільства і підтримала законопроект, який внесла я разом з іншими колегами, це законопроект 6271. Ми наполягаємо на тому, щоб він був проголосований.

Також, пане спікер, я звертаюся до вас, що не включений 21 законопроект партії "Батьківщина" до порядку денного. Ми просимо включити, список я вам передам.

Я також звертаю вашу увагу на те, що наші аграрії підняли бунт в країні, реальний бунт, проти тих законів, які приймає наша Верховна Рада. Ми наполягаємо на прийнятті законопроекту 7403-2, тому що зараз аграрії перекривають дороги, вони скоро прийдуть до Верховної Ради.

І я прошу на одну хвилину 30 моїх додаткових секунд і 30 секунд, що залишилися, передати Вадиму Івченко слово, що якраз стосується аграріїв і того, що вони роблять.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Залишилося 40 секунд. Будь ласка, Івченко 40 секунд. Надалі треба буде це зупиняти. Давайте я зараз ще надам, будь ласка. Будь ласка, включіть мікрофон Івченку.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Шановні колеги, шановний головуючий! Я хочу нагадати нам всім, що коли ми з вами робимо кадрові призначення, ми за один день змінюємо закони і за один день робимо призначення. Тому, якщо не стоїть в порядку денному закон 7403-2, ми в спромозі поставити в порядок денний на голосування і відразу перейти до його розгляду.

Також, Андрію Володимировичу, хочу нагадати: у восьми областях аграрії перекривали дороги. Завтра буде продовження. Аграріям потрібно сіяти, а не страйкувати. Давайте нарешті виконаємо свій борг, свій "долг" як представники народу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, у нас в регламенті засідання пленарного заборонено передавати слово під час виступу. Під час Погоджувальної ради таке рішення є регламентоване. Але давайте домовимося між собою, щоб надалі не передавати, тому що ми зайдемо трошки в блуд. Я думаю, всі будуть з цим згодні, і я, з вашого дозволу, надалі не буду давати можливості передавати слово, при всій повазі до всіх голів фракцій.

"Опозиційний блок". Будь ласка,  Бойко Юрій Анатолійович.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер! Шановні присутні! Нагадую порядок денний минулого тижня: 101 законопроект, до фінішу дійшло 13 (6 законів і 7 постанов). Дивимося сьогоднішній порядок денний: 102 законопроекти, левова частина з яких не має жодного відношення до того, що турбує громадян України. Це наша позиція.

Тому ми наполягаємо, щоб порядок денний був змінений і парламент зосередився на тих питаннях, які дійсно важливі для громадян України. Перш за все, це питання соціальної підтримки.

Ми вважаємо, що принциповою є зміна бюджету 2018 року. Чому потрібно змінити бюджет? Тому що будівництво поліцейської держави за рахунок пенсіонерів – це шлях в нікуди. І це було зрозуміло ще, коли він приймався, наша фракція не голосувала за те. Тому важливо змінити бюджет для того, щоб зробити дві головні речі. Перше: треба зменшити тарифи, і у нас зразу вивільниться приблизно 30 мільярдів коштів, які можна буде направити на соціальну підтримку.

Приведу приклад тільки однієї позиції, яка, на наш погляд, надзвичайно важлива: соціальна підтримка для народжування дітей. Ще декілька років тому у нас при народженні дитини першої родина отримувала 40 тисяч гривень, другої – 60, а за третю дитину видавали 120 тисяч гривень,  при тому, що курс долара був 8. І це вже були кошти, які могли допомогти молодій родині підтримати її у важкий матеріальний час. Сьогодні змінена ця система: і за першу, другу, і третю дитину виплачується 40 тисяч гривень. Враховуючи сьогодні курс долара, це  нічого.

Нагальним є питання підтримки військових пенсіонерів, тому що анонсоване урядом навіть незначне збільшення пенсій сьогодні не отримало підтвердження у пенсіонерів. І так само, як аграрії, ця категорія людей готова вже перейти до публічних акцій. Ми маємо інформацію з усіх областей, наскільки гостро сьогодні стоїть це  питання, наскільки збуджена ця частина суспільства.

Вважаємо, що в порядку денному потрібно прийняти на цьому тижні п'ять постанов, які  стосуються переселенців. Дві з них вже з'явились у порядку денному минулого тижня, але до них не дійшла справа.

Користуючись нагодою, хочу, щоб 2535, 7096, 7304, 4471 - ці проекти законів, які підтримують переселенців, з'явились у порядку денному. І прошу вас, шановний Андрію Володимировичу, врахувати цю пропозицію нашої фракції.

Так само ми вважаємо, що Постанова 7545 на виконання рішення сесії ПАРЄ про гуманітарні наслідки війни на сході також потребує розгляду в парламенті. Це неполітична постанова, яка підтримує людей, які опинились у важкій життєвій ситуації.

Стосовно політичних пропозицій, які сьогодні, на наш погляд, є нагальними. Я вважаю, що нам потрібно розглянути Закон про вибори вашого авторства. Де він, Андрій Володимирович, подівся? Його парламент проголосував у першому читанні. Він таємничо зник. І сьогодні вже виявляється, що між першим і другим читанням пройшло майже півроку. Пропозиція - підтримати внесення цього закону на розгляд і підтримати зміни до виборчого процесу, який надасть можливість уникнути політичної  корупції, яку ми бачимо поряд по всій країні, зокрема на останніх місцевих  виборах. 

Так само ми наполягаємо, щоб була розглянута в парламенті  Постанова 5642 (авторства нашої фракції) про звільнення з посади виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я пані Супрун. Дуже багато питань до  цього керівника. Якщо правляча коаліція або її залишки не хочуть її знімати з посади, голосуйте за неї, але розгляньте і почуйте людей, що діється сьогодні в медичній галузі в країні. Більшого бардака ще ніколи не було. Під гаслом псевдореформ з'являються епідемії, про які ми нещодавно не мали гадки, що вони навіть існують в країні. Тому наша позиція, щоб ця постанова була розглянута і парламент визначився стосовно кандидатури цього керівника. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І хочу вас повідомити, що Виборчий кодекс перебуває на розгляді в комітеті. Він отримав рекордну кількість поправок, якщо я не помиляюсь, 4 тисячі 200. І зараз комітет опрацьовує ці поправки. І я сподіваюсь, що ця робота швидко завершиться.

Радикальна партія, голова фракції Ляшко Олег Валерійович, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

"Доборолися, добалакалися, досварилися, аж гримить. Україно, чи ти була колись незалежною, хоч на мить від кайданів, що волю сковують, від копит, що у душу б'ють, від чужих, що тебе скуповують, і своїх, що тебе продають?" Це слова геніальної Ліни Василівни Костенко, яка сьогодні відзначає свій черговий день народження. Команда Радикальної партії і я переконаний, що всі колеги долучаться до привітань. Ми вітаємо Ліну Василівну, бажаємо їй довгих років життя і творчої наснаги, адже її слова, її творчість вкрай потрібні нації. З днем народження, Ліно Василівна! (Оплески)

Щодо поточної ситуації. На жаль (ми уважно стежимо за соціологічними опитуваннями, бо для нас дуже важливо, що думають українці, якими проблемами вони живуть, і що їх хвилює), 85 відсотків працюючих українців незадоволені рівнем заробітної плати. Державний комітет статистики оприлюднив недавно цифру: у нас знову зросло безробіття на 1,3 пункту. Здається, небагато, але за цими цифрами – долі конкретних, реальних людей - українців, які не мають можливості прогодувати своїх дітей, свою сім'ю.

Тому ми вкотре звертаємося до уряду із вимогою внести зміни до Державного бюджету і так, як ми домовлялися напередодні нового 2018 року, за результатами  першого кварталу підняти мінімальну заробітну плату.

Кількість людей, які отримують мінімальну зарплату, зменшується. Якщо в минулому році це було 4 мільйони, сьогодні це трохи більше 2 мільйонів людей. Але 2 мільйона людей, які живуть на мінімальну зарплату  3200 гривень, це абсолютно не та цифра, яка дає можливість сім'ї хоча б з одним чи двома дітьми прожити. За нашими підрахунками, мінімальна зарплата повинна бути, зважаючи на рівень цін, тарифів, комуналку, продукти харчування, ліки, не менше 5,5 тисяч гривень на місяць. Те саме стосується мінімальної пенсії, коли мільйони людей, які чесно працювали, сьогодні отримують мінімальну пенсію 1,5 тисячі гривень. Ви ж знаєте, що "старість – не радість", і в основному ця пенсія йде на ліки і на хліб без масла. І тому дуже важливо, щоб пенсія для людей, які чесно працювали, була піднята. Тому ми вимагаємо від уряду внесення змін до бюджету про підвищення мінімальної пенсії і мінімальної заробітної плати.

Те саме стосується подолання безробіття. Сьогодні величезна проблема – це відсутність кваліфікованих кадрів, тому що через низькі зарплати в Україні молодь і люди – всі, хто може собі дозволити, їдуть за кордон, бо в Польщі мінімальна зарплата – 500 євро, а в Україні – 120 євро. Тому уряд має відновити державне фінансування професійно-технічної освіти, для того щоб  давати ринку для розвитку економіки ті професійні кадри – трудові, висококваліфіковані,    які треба для відновлення економічного зростання. Ми маємо своїми людьми піднімати економіки не Польщі й інших країн, а власної країни. Для цього – підвищення зарплат, відновлення професійно-технічної освіти і соціальні стандарти, соціальний пакет для працюючих людей, щоб вони відчували захист і підтримку держави.

Ми ходимо, побираємося по всьому світу, 1 мільярд доларів кредиту  чергового від Міжнародного валютного фонду, а взамін чи-то підвищення цін на газ, чи підвищення пенсійного віку, чи продаж землі. А у нас в Україні грабують мільярди, і ми дозволяємо безнаказано це красти.

Минулого тижня, коли розглядалося питання відставки голови Національного банку, пролунала страшна цифра: майже 6 мільярдів доларів було вкрадено із "Привату" в українців, у вкладників цього банку його колишніми власниками. Ми чуємо повідомлення про те, що в Лондоні суд розглядає цю справу – справу сторіччя. 6 мільярдів доларів украдено в кожного українця. Але чи чули ми де-небудь повідомлення, щоб українські суди розглядали справу? Чи чули ми де-небудь про те, що прокуратура й інші правоохоронні органи, НАБУ роблять для того, щоб повернути вкрадені в українців 6 мільярдів доларів? Он де зарплати і пенсії, які мали б бути в людей, а не в кишенях олігархів.

Тому, пане Голово, я звертаюсь до вас і до лідерів фракцій, колег, давайте на цьому тижні заслухаємо НАБУ, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Мінфін, Національний банк з одним: що вони роблять для того, щоб вернути 6 мільярдів доларів, які колишні власники "Привату" вкрали в українців. Коли ці гроші будуть повернуті, коли будуть оголошені в розшук ці злодії, коли справи будуть…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …коли справи будуть у судах, і коли буде відповідальність? Тому що мільярди доларів украли, поїхали, сидять відпочивають, потім з державного бюджету знову кожен українець має заплатити, щоб закрити дірку в цих банках, а потім питаємо, де гроші і чого такі дурні.

Тому сюди, до парламенту, всіх силовиків зі звітом, що вони роблять, щоб вернути 6 мільярдів вкрадених в українців доларів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І від "Партії Відродження" Писаренко Валерій Володимирович. Будь ласка, пане Валерій.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Шановні колеги, шовний Андрій Володимирович, минулого тижня ми провели у Верховній Раді "круглий стіл" спільно з підприємцями, експертами, представниками бізнесу. І, на жаль, один із головних меседжів, який звучав від представників промисловості, що у владі відсутні люди з державним мисленням. На жаль, за останні роки промислова політика в Україні просто знищена, а єдиним планом дій в економіці залишається меморандум з МВФ, який, на жаль, не в інтересах українських виробників.

Ми переконані, що сьогодні необхідні кардинальні зміни в промисловій політиці держави. Тому нашою групою розроблений законопроект про підтримку вітчизняної промисловості. Документ вже отримав схвалення бізнесу й експертів. І наприкінці минулого тижня він був зареєстрований у Верховній Раді, це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку вітчизняної промисловості (8145).

Стисло про те, що ми пропонуємо. Перше. Запровадити низку пільг для промислових підприємств в Україні, а саме: зменшити ставку земельного податку, зокрема повністю звільнити від його сплати об'єкти соціальної сфери, які утримуються підприємством. Також ми пропонуємо запровадити ставку 50 відсотків земельного податку під виробничими корпусами, цехами, складськими приміщеннями промислових підприємств. У такий спосіб ми хочемо стимулювати утримання підприємствами соціальної сфери, а також уможливити здешевлення собівартості продукції.

Крім того, нашим законопроектом ми пропонуємо знизити оподаткування на ввезення підприємствами інноваційного обладнання та технологій. Повірте, всі ці пропозиції вже отримали підтримку бізнесу, особливо в питанні кадрів та підготовки фахівців. Тому ми звертаємося до представників усіх депутатських фракцій та груп, незалежно від партійного представництва, із закликом об'єднатись навколо нашого законопроекту. І на нього справді чекає сьогоднішній бізнес та українські підприємці, і промисловці. Він створить стимули для розвитку українських підприємств в Україні та стане сигналом, що український парламент готовий захистити українських виробників.

Тепер до соціальних питань. Два місяці пройшло, як вже Президент підписав Закон, який ми з вами прийняли напередодні Нового року, це про порядок встановлення лічильників споживачам природного газу. І ми в очікуванні роботи, яка би дозволила запустити механізм роботи цього закону.  Загальнобудинкові лічильники ми заборонили, а квартирні прилади обліку газу ще не почали встановлювати за новою схемою. Ми чекаємо від Кабінету Міністрів підзаконних нормативних актів, які б визначали порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення індивідуальних лічильників. Питання справедливої сплати за газ так і залишилось, на жаль, невирішеним. І ми бачимо, що це сьогодні є великою проблемою.

Я минулого тижня проводив прийом громадян в Харкові, і дев'ять з десяти харків'ян приходять саме з цим питанням – питанням оплати, ціни на газ. Тож у нас є чітка пропозиція, як врегулювати ціну на газ, доки мільйони квартир будуть оснащатись індивідуальними лічильниками. Це затягнеться аж до 2021 року.

Ми пропонуємо споживачам, у яких ще не встановлений квартирний або протиправно встановлений загальнобудинковий лічильник, здійснювати облік газу за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів на рівні 3,3 кубометра на одну людину в місяць, а не як зараз відбувається, - 9,8. Тож ми вважаємо, що необхідно дати людям можливість відмовитися від вже встановлених загальнобудинкових лічильників і, головне, заборонити газорозподільчим компаніям припиняти постачання газу таким споживачам.

Ця наша пропозиція прописана в проекті Закону про внесення змін до статті 6 Закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (№ 8092). І ми наполягаємо на якнайшвидшому її розгляді у комітетах і у залі парламенту.

Ще раз повторюю, усі споживачі, чи то населення, чи то комунальні підприємства, мають платити справедливу ціну на газ. Ця ціна повинна бути об'єктивною і встановлення прозорим і зрозумілим для споживачів.

І наступне питання, напевно, останнє за нашим графіком, це забезпечення тимчасовим житлом переселенців. Ми пропонували розглянути наш законопроект, він буде розглянутий у середу, це прирівняти студентів-переселенців до всіх пільг переселенців, їх найбільше сьогодні у Харкові. І ми цю проблему знаємо з перших вуст. Просимо підтримати наш законопроект 6142, він буде розглянутий цього тижня парламентом. І ще 30 секунд, Андрію Володимировичу.

Останнє, шановні колеги. У нас закінчилась перша фаза обговорення дострокових виборів. І ми з вами на період, коли бурно…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Коли ми з вами бурно це обговорювали, забули про те, що ми так і не дійшли до питання формування Центральної виборчої комісії. Давайте повернемося до цього питання. Я не впевнений, що питання дострокових виборів знято з порядку денного, але при цьому нам треба, щоб у нас була така Центральна виборча комісія, яка б захищала права всіх громадян, які мають своїх представників у парламенті. І вони хочуть таких же представників мати в Центральній виборчій комісії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

По Центральній виборчій комісії ще йде перевірка її кандидатів. А якби ви довіряли Голові Верховної Ради України, ви б знали, що питання дочасних виборів знято з порядку денного.

І, будь ласка, Шахов Сергій Володимирович, група "Воля народу".

 

ШАХОВ С.В. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу, дуже важливі питання були прийняті того тижня: про призначення омбудсмена, Голови Рахункової палати та Національного банку України. Але багато питань кадрових стоїть ще на порядку денному. І тому "Воля народу" вимагає призначення міністра аграрної політики (це дуже важливе міністерство для нашої держави), також міністра охорони здоров'я та склад Центральної виборчої комісії також змінити.

Шановні колеги, нам треба реформувати ще й парламент і треба починати з себе. І вже розроблена карта Петом Коксом, державна карта Петом Коксом. І прошу теж таки підтримати законопроект, який стоїть на порядку денному в четвер, і натиснути кнопку "за". Я закликаю всі фракції законопроект 6256 підтримати, бо він вже рік кожен тиждень виставляється на голосування і не підтримується.

Сьогодні ми говорили про підприємців, говорили про малий і великий бізнес, який сьогодні руйнується в нашій державі, говорили про "маски-шоу", які проводяться постійно і тиснуть на бізнес. Хто буде інвестувати в нашу державу, коли кожен день вимагають хабарі і рекет в погонах? В два і чотири рази зменшилися інвестиції в тому році.

Тому "Воля народу" вимагає і просить кожного народного депутата і всі фракції підтримати законопроект 4591, який також вже рік кожен тиждень виставляється на голосування. Ми повинні будувати, повинні не руйнувати, повинні будувати підприємства і давати робочі місця, повинні повернути 14 мільйонів гастарбайтерів, повернути батьків до своїх дітей, щоб вони годували і працювали в нашій державі. І це головне.

І четверте, найважливіше, питання. Деолігархізація в Україні не відбулася. Як олігархи грабували український народ, так і грабують, вимиваючи з кишені в населення з води, газу й електроенергії всі кошти. Сьогодні люди на 70 відсотків не можуть сплатити за ЖКГ, з останніх своїх коштів сплачують ці гроші. Але проблема в наступному: олігархи вирішили викрутити руки повністю населенню і відключають населення від опалення, відключають населення від електроенергії й водопостачання. Таким чином, в Кропивницькому Кіровоградської області ще в тому році було вимкнуто 2 школи, 3 дитячих садочки, жіноча лікарня, було вимкнуто всі державні установи від газу. Але депутати місцеві від "Нашого Краю" вирішили це питання. Зимою, зараз, під 15 градусів морозу, 4 метри сьогодні лежить снігу, також вимкнули 7 шкіл, 4 дитячих садочки, також цю жіночу лікарню, 187 будинків, цілий мікрорайон, залишили людей під свята без газу.

Тому "Воля народу" вимагає поставити і внести до розгляду проект Постанови 8108 для того, щоб заборонити олігархам робити безчин  в нашій країні.

Також в Луганській області ЛЕО ("Луганське енергетичне об'єднання") на тиждень лишило людей в Міловському районі без електроенергії, куди не могли проїхати машини і вирішити цю проблему, і в Сєвєродонецьку цілий мікрорайон залишили без електроенергії на свята. Жінки приходили до приймальні Шахова і питали, чому ж так сталося. Отак відсвяткували 8 березня. Тому прошу сьогодні підтримати кожного колегу,  вже законопроект 7408 зайшов і зареєстрований в комітеті (Андрій Володимирович, прошу також підтримати), про заборону олігархам вимикати світло, електроенергію, газ, всі важливі артерії, які належати сьогодні повинні державі, а не олігархам. Дякую за увагу!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Зараз дві хвилини Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України. Будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги! Дорогі українці! Ви знаєте, вчергове за гаслами про вступ до НАТО хочуть заховати злочинну бездіяльність впродовж 4-х років війни. План вступу до НАТО – це не закон і не зміни до Конституції. План вступу до НАТО – це солдат, який знає, як воювати, знає, за що він воює, і має, чим воювати. Вступ до НАТО – це головнокомандувач, який дбає про своїх солдатів. Вступ до НАТО – це прозорий оборонний бюджет і система командування, яка дбає про солдата.

Навіщо гасла, якщо сьогодні законопроект про нацбезпеку так само, як і "Широкий Лан", "Укроборонпром" і військова прокуратура, - це насправді руйнування української армії і вступ в Росію. Хочете вступу до НАТО? Будь ласка, знищить радянську армію в Україні, перестаньте красти з війська, знищить "Укроборонпром" і прийміть указ про застосування Збройних Сил Україна. Оце буде вступ до НАТО.

І, між тим, пане Голово, прошу також включити до порядку денного законопроект 6052, який стосується, власне, захисту Збройних Сил України. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, озвучу основні тези, які мені рекомендував Президент озвучити на цій Погоджувальній раді.

Перше. Президент заявляє і наполягає на незаконності виборів Президента Росії в анексованому Криму. Вибори Президента Росії на території України порушують норми міжнародного права, вони є не волевиявленням, а результатом технологій і пропаганди Кремля. Міжнародні партнери вже підтримали Україну та не визнали вибори в анексованому Криму, а саме: країни Великої сімки, країни ЄС. Засудження проведення виборів також підтвердила Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Федеріка Могеріні, а також країни Норвегія, Грузія, Естонія та інші.

Президент України висловлює солідарність і підтримку позиції Великобританії та засудження вільним світом Путіна у використанні хімічної зброї та вважає зазначений інцидент посяганням на суверенітет даної держави. Зазначено, що те, що відбувалося у Великобританії, посилить проти Кремля міжнародну коаліцію, поглибило міжнародну ізоляцію Росії і  виключає можливість послаблення санкцій проти Росії. Підтвердженням цього є і заява Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга стосовно того, що Росія стає все більш непередбачуваною та агресивною в контексті, що Росія може поступово збільшувати вагу ядерної зброї. А тому країни НАТО завжди готові відповісти, коли один із союзників піддається військовому нападу. "Ми хочемо стійкого стримування, ми не хочемо війни, наша мета – деескалація", - це слова Генерального секретаря НАТО.

Наступне. Президент вдячний підтримці двох членів Ради безпеки і Організації Об'єднаних Націй Фінляндії, а на минулому тижні і Австрії, їхньої підтримки стосовно розгортання миротворчої місії на Донбасі, яка стане гарантом підтримання миру та безпеки у світі, а також захисту прав громадян, як мирного населення, так і наших військовослужбовців.

Стосовно "Північного потоку-2". Україна виграним в Стокгольмському арбітражі судом проти газових угод показала всьому світу, і в першу чергу європейській спільноті, як треба вигравати газові війни з Росією. На сьогоднішній день уже "Газпром" Росії винен Україні 8,5 мільярда доларів. Тому ми надіємося, що статус України, що вона є найбіднішою, з виграшем у Стокгольмському арбітражі уже зміниться на статус країни, яка виграє у Росії газові війни і може стати процвітаючою країною в наступному, лише після виграшу в Стокгольмському арбітражі.

Наступне. Стосовно законотворчої діяльності. Хочу зазначити, що Президентом України внесено до парламенту розроблений Нацбанком проект Закону 8152 про валюту, який сприятиме становленню свободи руху капіталів та гнучкій лібералізації на валютному ринку. Вказаний проект, в тому числі разом із законопроектом щодо міжнародного обміну податковою інформацією та нульового декларування, сприятиме залученню в нашу країну інвестицій та зміцненню національної валюти.

Шановні депутати, Президентом України зареєстровано законопроект 8156 про внесення змін до Закону України "Про громадянство", в якому Президент України зазначає додаткові підстави набуття громадянства, додаткові підстави, відповідно до яких особа не може отримати громадянство за територіальним походженням, за вчиненням злочину і засудженням в Україні до позбавлення волі. Прописано Президентом тут також і повноваження державних органів, які беруть  участь у  вирішенні питання громадянства України в частині перевірки підстав набуття такого громадянства, погодження чи оформлення документів особі,  яка має стати громадянином України.

Наступне. Крім того, важливим кроком до набуття справедливого бізнес-середовища і сприятливого бізнес-середовища є створення Національного бюро фінансової безпеки. Цей законопроект зареєстрований комітетом Ніни Петрівни Южаніної, величезною кількістю депутатів, номер його  8157, і визначений  Президентом як  невідкладний.

Звертаю вашу увагу, що  парламент має…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …має пришвидшити свою роботу над законопроектом 8068 про національну безпеку України. Уже зроблена низка, величезна низка доопрацювань до другого читання, які поправлять всі ті моменти, які виникли в першому  читанні. Ніякого "кіпішу" немає, ніяких проблем немає, він буде реалізований з всіма тими зауваженнями, які були до другого читання. Я думаю, що ухвалення даного проекту стане чітким сигналом...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І зараз від Кабінету Міністрів України  Саєнко Олександр Сергійович, а потім переходимо до  комітетів. Будь ласка.

    

САЄНКО О.С. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Я хотів би, по-перше, подякувати за минулий тиждень. Нам вдалося прийняти достатньо важливий і в той же час складний пакет законопроектів по  інтелектуальній власності. Це допоможе в діалозі з нашими міжнародними колегами, в тому  числі і в  процесі  міжнародної нашої економічної ситуації.

Ми в  цілому підтримуємо порядок денний цього тижня, робимо фокус на наші 35 законопроектів і дорожню карту нашої законодавчої підтримки Угоди про асоціацію, яку було презентовано в стінах парламенту.

По самому розкладу є кілька пропозицій. Перше - це законопроект про стратегічну екологічну оцінку - 6106. Прохання – перенести на вівторок з четверга. Друге – це підтримати важливий блок, який є у нас у четвер. І тут наша позиція збігається з пропозицією фракції БПП, це питання ратифікації і відновлення кредитування малого бізнесу. Це законопроект 6027-д, це ратифікація  0163 і 7010 – це розширення "єдиного вікна" на митниці.

Окремо ми би просили поставити на вівторок внесений урядом законопроект щодо спрощення умов ведення бізнесу - 8124. Є домовленість про те, що ми спробуємо в середу схвалити цей законопроект на комітеті і будемо просити його в четвер внести в зал, по можливості, на перше читання. Тому що він дасть можливість не тільки спростити умови ведення бізнесу і роботи наших вітчизняних підприємств, в тому числі ми маємо певні критичні терміни щодо оновлення рейтингу по легкості ведення бізнесу в Україні.

І наступний законопроект - це 7158 (також ми просимо включити в порядок денний на вівторок), це упорядкування системи декларування наглядових рад державних компаній і керівництва державних підприємств.

 

ПАРУБІЙ А.В. (Не чути)

 

САЄНКО О.С. Він не має комітету. Ми просимо його на вівторок в порядок денний. На середу ми будемо просити тоді вже підтримати нас на комітеті.

І до порядку денного сесії. Такі важливі законопроекти включити: 8124, 8125, 8126, 8127, 8128, 8137, 8149, 8155, 8154. Це до порядку денного сесії, пан Андрію Володимировичу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я тільки попрошу весь той перелік законопроектів передати в письмовому вигляді в Апарат (добре?), щоб могли долучити. Дуже вам дякую.

І переходимо до голів комітетів. Сьогодні зліва. І я першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка, пане Дмитро.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, я впевнений, що в четвер 22 березня вже ніщо не завадить парламенту розглянути низку надзвичайно важливих законів блоку житлово-комунального господарства та будівництва. Сподіваюсь на підтримку парламентом таких важливих законів, як 3696 – будівельна амністія, 6578 – захист інвестиційних рахунків, на які поступають кошти міжнародних інвесторів, 7085 – законопроект, який дає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування та регулює розбіжності Закону про фонд енергоефективності, 7151 – законопроект, який є технічним і втілює техрегламенти ЄС у будівництві. 7304 і 7304-1 – законопроекти про житловий фонд соціального призначення. Та законопроект 7083, який врегульовує питання заборгованості підприємств теплокомуненерго  та водоканалів.

Шановні колеги, також хотів би звернути увагу на ратифікації. У нас низка важливих ратифікацій на розгляді: 0177, 0178.

Хочу пояснити, що за рахунок ефективної діяльності Національної енергетичної компанії "Укренерго" вдалося зекономити більше ніж 120 мільйонів євро тих кредитів, які були надані Європейським інвестиційним банком. І такі ратифікації дадуть можливість  використати ці кошти і на створення волоконно-оптичних ліній зв'язку, а також для реконструкції Броварської підстанції, яка є критично важливою для ставлення енергопостачання Київського енерговузла.

Шановні колеги, я хотів би звернутися до представника уряду. Олександре Сергійовичу, у нас у вівторок в кулуарах ми проводимо засідання комітету по змінах до бюджету щодо  житлових програм. Прохання – забезпечити участь в цьому засіданні фахового і відповідального  представника Міністерства фінансів України.  Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Будь ласка,  слово надається голові Комітету з питань  державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування Сергію Власенку. Прошу, пане Сергію.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановна пані Ірино.

Не можу не відреагувати на  деякі речі, які прозвучали. Ну, по-перше, один із керівників групи справедливо обурювався тим, що деолігархізація в Україні не відбувається. Але, шановні колеги, звідки ж вона може відбуватися, якщо країну очолює олігарх, який торгує з Російською Федерацією і в Російській Федерації? Яка, до біса, деолігархізація? Йому ж треба з себе починати. А так не буває, що сам себе звільняєш з роботи.

По-друге. Тут прозвучала теза про громадянство, про зміни в Закон про громадянство. Ви знаєте, я думаю, що не треба сповідувати подвійні стандарти. Розберіться з людиною, яка в уряді має подвійне громадянство офіційно, це пані Уляна Супрун, американська громадянка, яка витворяє те, що вона витворяє з українською медициною і з українськими громадянами, роблячи на них експерименти щодо їхнього здоров'я і життя. Тому хай відмовиться. Що ж вона так тримається за нього і руками, і ногами, і лапами, і хвостами? Хай відмовляється від американського громадянства і працює в Україні, бо нам не потрібні ці "парашутисти" з запасними парашутами. У нас уже була пані Яресько, яка тут спочатку робила реформи, а потім поїхала робити реформи в Пуерто-Ріко і десь пропала. І там теж дефолт зразу оголосили, в Пуерто-Ріко.

Повертаючись до питань місцевого самоврядування. У нас уряд просить включити в порядок денний законопроекти, які починаються  на номери  81. А я хочу сказати про законопроект, який починається на номер 24, це Закон про службу в органах місцевого самоврядування, який олігарх Порошенко обіцяв українському місцевому самоврядуванню прийняти ще 1 травня минулого року. Так от, з 1 травня минулого року цей закон лежить і не включається в порядок денний, тому що у Порошенка є свої "хотєлки": він хоче контролювати мерів перед виборами і хоче призначати заступників мерів на конкурсних процедурах через ту комісію, яка йому повністю підлегла.

Так само не розглядається базовий закон, який вносить зміни в Закон щодо державної служби, законопроект 7528. Не розглядаються навіть технічні законопроекти, які вносять технічні зміни в Закон про державну службу, зокрема законопроект 73…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. І ще одне питання. На минулій Погоджувальній раді я звертався до Голови Верховної Ради з проханням провести робочу зустріч із представниками донорських організацій. Напевно, Андрій Володимирович не почув. Але що таке донорські організації? Ну, припустимо, SIDA – це шведська агенція, це фінансування будівництва 600 ЦНАПів по всій Україні. Припустимо, U-LEAD – це 102 мільйони євро, які вони інвестують в Україні. То я звертаюся ще раз до крісла Голови Верховної Ради, якого зараз нема з нами…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я прошу вас з кріслами не розмовляти, говорити з присутніми тут. Шановний пане голово комітету, ми передамо ваше прохання Голові Верховної Ради. Я можу зустрітися як Перший заступник Голови. Хорошо, ми передамо це. Якщо це буде входити в графік, Андрій Володимирович знайде час. У нас є представництво Верховної Ради України, тому ми можемо зустрітися як заступники.

Будь ласка, Антон Геращенко, який представляє Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, по-перше, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 17 січня 2017 відповідно до доручення Голови Верховної Ради затвердив пропозиції щодо включення законопроектів до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради, з яких комітет визначено головним. З того часу по сьогоднішній день зареєстровано ще низку законопроектів, де комітет головний. Тому прошу при голосуванні порядку денного восьмої сесії включити всі, зареєстровані за цей період - з 27 січня 2017 року по 19 березня 2018 року - законопроекти.

Друге. Верховною Радою 27 лютого 2018 року був прийнятий в цілому Закон України "Про забезпечення прикордонної безпеки держави" (№ 5442). Під час підготовки на підпис тексту зазначеного закону встановлено, що окремі його положення, на жаль, не узгоджуються з новим Законом про Конституційний Суд України.

Відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради у разі виявлення у поданому на підпис тексті закону редакційних неточностей або явних неузгодженостей Голова Верховної Ради України може внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо усунення таких недоліків та неузгодженостей. Тому прошу у вівторок розглянути це питання. Це важливо, тому що без цього цей важливий закон не може бути підписаний.

Третє. На минулому пленарному тижні Верховна Рада не підтримала, на жаль, проект Закону № 3542,  яким пропонувалося встановити, що зміни в Кримінальний процесуальний кодекс вносяться окремими законопроектами, а також не підтримала законопроект мого авторства 7547, яким пропонувалось виправити суттєві недоліки в Кримінально-процесуальному кодексі, які з 16 березня (мені потрібно ще 2 хвилинки) значно ускладнили роботу як правоохоронних органів, так і значно обмежили права потерпілих громадян та злочинців. 

Ми зареєстрували в п'ятницю законопроект 8151, який може вирішити невідкладно питання того, щоб райвідділи поліції не приїжджали кожен день до області та обласних судів по всім рішенням. Є пропозиція від нашого комітету визнати його завтра невідкладним. Поки все. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Ганна Гопко, голова Комітету з питань закордонних справ.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги, сьогодні по дорозі до парламенту учасники акції "Невидимі виборці" передали, зокрема, лист для спікера, для того щоб в парламенті нарешті відбулося голосування зареєстрованого законопроекту 6240 про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян. І тут у мене є лист-звернення разом із такими дзвіночками.

Також хотіла б сказати, колеги, що на цьому тижні уже озвучені іншими колегами питання по ратифікації, вони є всі в порядку денному. Але, як завжди, ключове для нас, щоб парламент працював, мабуть, до вичерпання порядку денного, а не до 6-ї вечора, оскільки тих топ-пріоритетів, які зараз є, дуже багато.

Дуже добре, що на завтра стоїть розгляд дипломатичної служби. Минулого разу я приносила на Погоджувальну раду звернення 1400 працівників дипломатичних установ з усього світу, де наші дипломати, зокрема, просять забезпечити їх цим сучасним законом і посилити дипломатичний фронт. Тому я дуже сподіваюся, що представники всіх політичних сил… Тому що це питання діяльності не лише закордонних дипломатичних установ, посольств, це консульських служб, де є також наші громадяни. Тому прошу юридичне управління також пришвидшити підписання зауважень, для того щоб ми могли вже завтра розглянути і нарешті за останніх 20 років подарувати дипломатам сучасний Закон про дипломатичну службу.

Також, колеги, я хочу нагадати, що дуже важливим є Закон про нацбезпеку, про який уже тут сказано було.

Також є питання, яке часто всі питаються, - протимінна діяльність і гуманітарне розмінування - законопроект, який, ми чекаємо, також буде зареєстрований нарешті.

І питання скасування електронних декларацій для громадських активістів. Ми бачили ті листи, які озвучувала Венеційська комісія, і дуже важливо, щоб на цьому тижні парламент зміг також розглянути.

І 0170, якщо можна було б повернутися до розгляду, оскільки тоді…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка. А все… Дякую.

Будь ласка, від Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський до слова запрошується.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Дякую, пані головуюча.

Комітет з питань культури і духовності вітає включення до порядку денного цього тижня сесійного двох законопроектів, які стосуються, по-перше, питань внесення змін до Закону про збереження культурної спадщини, яке стосується особливо пам'яток ЮНЕСКО, а також змін до законів, які стосуються покращення конкурсної процедури обрання керівників закладів культури, як загальнонаціональних, так і комунальних.

Але я хочу наголосити і звернути вашу увагу на те, що ви всі пам'ятаєте "уневажнення" Конституційним Судом Закону 2012 року про засади державної мовної політики. Таким чином, у країні існує правовий вакуум, який необхідно заповнити. У Комітеті з питань культури і духовності було розглянуто 4 умовних закони, відбулась дуже зацікавлена і дуже глибока дискусія. Ця дискусія відбувалася і в соціальних мережах, і на численних "круглих столах", і серед зацікавлених осіб, і взагалі серед самої широкої громадськості. Настав час, на нашу думку, перенести цю дискусію в стіни парламенту і включити до порядку денного законопроекти 5556, 5669, 5670 і 5670-д, якими б українська мова набула реального статусу державної мови.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І зараз до слова запрошується голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі! На жаль, це вже сумна істина, що для українського політика говорити неправду – це як дихати повітрям.

Ви всі пам'ятаєте, як більше місяця тому ми приймали Закон про деокупацію, де визнали Росію агресором, пам'ятаєте блокаду президії, димові шашки, істерику. В результаті ми прийняли цей закон, і це був перший закон, після якого Путін на наступний день зібрав свою Раду Національної безпеки і жорстко нас осудив. Для мене це найвищий комплімент.

Зараз ми спостерігаємо подібну ситуацію, яка вже йде навколо Закону 8068, який вніс Президент України про національну безпеку України. Шановні друзі, ну, я сподіваюсь, до блокади трибуни не дійде. Але що відбувається? Абсолютна цинічна брехня. Ще на стадії написання цього закону Президентом були долучені консультанти НАТО, Євросоюзу і Сполучених Штатів. Коли цей закон потрапив в комітет на минулому тижні, ми створили робочу групу і, наприклад, в п'ятницю в присутності представників НАТО, представників Євросоюзу, представників посольства Сполучених Штатів, Держдепу, народних депутатів ми провели першу робочу зустріч, де окреслили рамки цього закону, при повному консенсусі. Що ми чуємо сьогодні в цьому залі? Що він до НАТО не має ніякого відношення.

Шановні друзі, приходьте на робочі групи, працюйте! Вам держава Україна зарплату за це платить. Не за те, щоб ви тут провокаціями інформаційними займались, а за вашу законодавчу роботу. Інформую всіх небайдужих: сьогодні о 3-й, уже з редакційними правками комітету, закон буде розглядатися в приміщенні комітету. Приходьте, ми всім головам фракцій розсилаємо запрошення.

І, пані Геращенко, я вас дуже прошу, закон треба…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Закон треба терміново включити в порядок денний. І я думаю, що ми проведемо всі необхідні консультації і в четвер ми маємо можливість його прийняти в першому читанні в редакції комітету, щоб розкрити шлях до підготовки до другого читання. Я дуже прошу акцентувати на цьому увагу і включити його до порядку денного, і в четвер проголосувати в першому читанні в редакції комітету Верховної Ради. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, до слова запрошується представник Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Бєлькова. Прошу вас.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую, пані Голово.

Я відразу хочу звернутися з подякою якраз до керівництва Верховної Ради, тому що ініціатива, дуже вчасна, пана Парубія була широко підтримана щодо позиції щодо Nord Stream і його неприпустимості. І вже п'ять голів різних парламентів із нашого регіону зробили свою політичну заяву. Тільки на останньому тижні подібну заяву підписали представники парламентів із  Німеччини, Литви, Португалії, Швеції, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії, Чехії. Це політики, які свідомо роблять свою позицію сьогодні публічною в пресі, для того щоб сколихнути сплячу Європу і фактично показати свою позицію. Були проведені слухання в Європарламенті, в Страсбурзі, де був заслуханий голова української найбільшої компанії НАК "Нафтогаз". 39 сенаторів 15 березня зробили свою заяву.

Я буду звертатися до керівництва подякувати нашим колегам-політикам і посилити  їх заяву до трежері-офісу щодо посилення санкцій. Сьогодні це чи не єдиний спосіб зупинити фактично цей руйнівний для України проект. Дійсно, на цьому тижні наш комітет буде проводити слухання щодо обрання потенційного і вимог до потенційного партнера для української ГТС. Ми це робимо для того, щоб ніякі куми президентів не обирали нові "РосУкрЕнерго" і не ставили на коліна нашу країну, і унеможливити будь-яку корупцію, тому що ми знаємо, що сьогодні партнер для України - це запобігання в тому числі будівництву "Північного потоку-2".

Разом з тим, просила б на цьому тижні від нашого комітету зосередитися на питаннях безпеки, ядерної безпеки. У нас є законопроекти 5550, 7471, 6089, вони стоять на четвер.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Будемо просити їх саме підтримати. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І вашому комітету дякуємо за дуже активну і плодотворну таку діяльність, і роботу.

Будь ласка, голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк. Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги народні депутати! Перш за все, хочу подякувати керівництву Верховної Ради, Андрію Парубію і всім колегам за те, що завтра, нарешті, ми маємо повноцінний день промислового розвитку, на якому будуть дуже важливі законопроекти. Принагідно закликаю вас підтримати їх на захист українських експортерів, про збереження українських лісів (криміналізація контрабанди лісу-кругляка),  пакет, пов'язаний з технічними регламентами і стандартизацією.

Окрім цього, прошу підняти в прохідну частину законопроект 2216а про технологічні парки, який вже понад півтора роки готовий до розгляду, урядовий, прошу його "пріоритетизувати". Крім цього, на четвер стоїть в непрохідній частині 7205 - про державну космічну програму, також прошу поставити його в прохідну частину.

Крім того, звертаюся до керівництва Верховної Ради і до колег, профільних керівників комітетів, з тим, щоб ми на наступний сесійний тиждень запланували ще декілька стратегічних промислових законопроектів. Це індустріальні парки, який прийнятий в першому читанні і визначений не тільки парламентом, а й Прем'єр-міністром України як один з пріоритетів. Це законопроект "Купуй українське, плати українцям", який теж вже майже підготовлений до другого читання. Це законопроект 6671, який вже погоджений профільним комітетом, про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Прийняття цього промислового пакету реформ забезпечить зміну економічної траєкторії країни і вихід на повноцінне зростання, що дозволить збільшити зарплати в країні, пенсії без відповідного зростання інфляції.

Крім того, я звертаюся до представника уряду Олександра Сергійовича Саєнка. Пане міністре, хочу проінформувати вас… Прошу дати можливість завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка. Завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Олександре Сергійовичу, інформую вас, що минулого тижня в цьому залі був проведений парламентський "круглий стіл", на якому були присутні керівництво кількох комітетів парламенту, члени низки комітетів, виробники, промисловці, експерти. Була прийнята резолюція-звернення до Прем'єр-міністра України щодо стану реалізації промислової політики, по кадрових питаннях також з вимогою забезпечити формування генеральних директив уряду щодо унеможливлення критики законів України в промисловій сфері.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Прошу вкладатися в регламент.

Зараз, будь ласка, Сергію Капліну слово, який представляє Комітет з питань соціальної політики, пенсійного забезпечення.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, передусім, виконуючи доручення команди Комітету з питань соцполітики, членів комітету, хочу привітати екс-керівника комітету Людмилу Леонтіївну Денісову з обранням на посаду Уповноваженої з питань захисту прав людини. Запевняємо, що курс, взятий вами як керівником комітету на модернізацію соціальних стандартів, нами буде продовжений, і комітет чекає ціла нова епоха у своїй роботі.

У зв'язку з цим я хотів би наголосити, що у четвер буде розглядатися надзвичайно важливий і актуальний законопроект під № 6275-д (доопрацьований) за авторства Ірини Луценко і співавторства членів комітету про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні українських громадян за кордоном. Сьогодні мільйони українців працюють за кордоном, а мільйони ще прагнуть виїхати за кордон. На жаль, ця тенденція буде продовжуватися. І там вони стикають з безправ'ям і надзвичайно важкими умовами роботи. Цей законопроект - перший крок, для того щоб врегулювати низку питань, пов'язаних з вирішенням цих проблем. І комітет з цього приводу разом з Уповноваженою з захисту прав людини проведе відповідні консультації, випрацює цілу систему, стратегію боротьби з цією  бідою.

Друге. Хотів би наголосити, що ми вимагаємо поставити на голосування проект Постанови Верховної Ради про деякі питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, за авторства майже 60 депутатів Верховної Ради. Він врегульовує питання пенсійного забезпечення воєнних пенсіонерів. Ви знаєте, Україна зіткнулася з масовими акціями протесту цих людей, це доля мільйона українців, підкреслюю, мільйона українців разом з родинами. І я думаю, що на  цьому тижні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершуйте. 30 секунд, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Разом з тим, хочу відмітити: комітет пропонує, зокрема, і шляхи наповнення бюджету для вирішення цього питання. Проголосовано одностайно в комітеті.

Законопроект 6414 щодо обліку та стягнення єдиного соціального внеску з надвисоких зарплат. У нас як? Простий роботяга платить 22 відсотки, а керівник "Нафтогазу", "Укрзалізниці",  державних підприємств, міністри, заступники платять тільки до 40 тисяч. Це є несправедливо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Наступне слово, будь ласка, голові Комітету з питань транспорту Ярославу Дубневичу.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги! Сьогодні я долучаюсь до колективного звернення як співавтор на підтримку законопроекту 6677 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запроваджування накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Це вкрай актуальний і необхідний для кожного нашого співвітчизника законопроект. У підтримку цього законопроекту висловились всі політичні сили парламенту, оскільки він поданий на розгляд Верховної Ради України понад 60-ма  народними депутатами, які представляють усі фракції.

Нагадую, законопроект 6677 розроблено з метою забезпечення повноцінного реформування пенсійної системи, покращення пенсійного забезпечення громадян шляхом здійснення власних накопичень на старість, на економічне зростання України. Цей законопроект покликаний якнайшвидше та ефективніше впровадити другий рівень пенсійної реформи.

Трохи подробиць. Законопроект передбачає впровадження накопичувальної пенсійної системи з 1 січня 2019 року. Це, до речі, було передбачено також урядовою реформою солідарної системи, схваленої минулого року. Законопроект передбачає ринкову конкурентну недержавну архітектуру накопичувальної системи пенсійного страхування з елементами централізації в державному органі, який виступає Пенсійний фонд (окремих його функцій). При цьому право власності на пенсійні накопичення громадян надійно фіксуються, передбачена належна система державного нагляду та регулювання, передбачено розподіл усіх можливих ризиків між десятками недержавних пенсійних фондів. Ризики побудови корупційних схем мінімізовані до нуля, так само, як і ризики несподіваної націоналізації пенсійних активів, що спостерігалося свого часу в Росії.

Підтримка законопроекту 6677 – це не лише старт для другого рівня, а й фундамент для третього рівня пенсійної реформи, яка будується на системі добровільних пенсійних накопичень, на відміну від монополістичної моделі...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В ...на відміну від монополістичної моделі створення централізованого накопичувального фонду, що не залишає шансу для розвитку третього рівня. Нарешті, названий законопроект відповідає вимогам Директиви ЄС 43-ї про діяльність установ трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними. Шановна пані головуюча, прошу внести даний законопроект 6677 в порядок денний цього пленарного тижня.

А також, шановні колеги, ще раз звертаюсь до вас...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Ігор Лапін від Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Я радий вас всіх вітати!

З вступом в дію Закону про приватизацію державного і комунального майна незайвим буде нагадати, що в бюджеті на 2018 рік закладено 21 мільярд гривень від приватизації. Ну, для порівняння, в минулому році це було 17,1 мільярда гривень. Але ця сума в минулому році не була отримана у зв'язку зі зривом процесу приватизації. Згадаймо хоча би історію з так званим Одеським припортовим заводом. Тому потрібно зробити правильні висновки і не зірвати цьогорічний план. Для цього потрібно вирішити декілька ключових завдань, ну, зокрема, визначитися  з об'єктами, які мають високу інвестиційну привабливість і, зокрема, це стосується великих підприємств.

Також є пропозиція уряду звернути увагу на підприємства міністерств, які підлягають до приватизації. Потрібно переглянути об'єкти, які на  сьогодні є в списку заборонених до приватизації. І у відповідність потрібно привести нормативно-правову базу, а це близько 64 підзаконних актів, які необхідні для роботи нового Закону про приватизацію.

Я звертаю увагу своїх колег народних депутатів, суб'єктів законодавчої ініціативи, що на сьогоднішній день на розгляді Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації знаходиться близько 20 законопроектів, але левова частка з них потребує доопрацювання у зв'язку з прийняттям  нового Закону про приватизацію. Ну наприклад, там законопроект наших колег  7001, який подавали депутати Комітету науки і освіти. Прохання -  переглянути і перенести дані законопроекти.

Одна з причин –  необхідність приватизувати не лише самі будівлі, але й визначитися з земельними ділянками, на яких вони знаходяться, а також важливо сформулювати перелік об'єктів, які не підлягають приватизації. В цю середу саме щодо питання приватизації буде проводитись засідання  Кабміну. І прохання до колег з виконавчої влади - працювати максимально  узгоджено з депутатським корпусом. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Михайло Довбенко, Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановна пані Ірино! Шановні колеги! Вдячний за те, що проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування (реєстраційний 6027-д) знаходиться у прохідній частині в розкладі на четвер. І уряд, і Національний банк, і комітет неодноразово зверталися щодо того, що цей законопроект є пріоритетним, та просили поставити його так, щоб цей важливий для відновлення кредитування законопроект був, нарешті, розглянутий.

Але давно очікує розгляду у повторному другому читанні проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (реєстраційний 2456-д). Він є системно доповнюючим до попереднього 6027-д, адже спрямований на захист прав споживачів усіх без винятку фінансових ринків, у тому числі і позичальників, та удосконалення порядку надання усіх фінансових послуг.

І ще одне. Хочу також наполягти на своєму попередньому проханні - включити до порядку денного на цей тиждень проект Закону про кредитні спілки (реєстраційний 6405). Цей законопроект спрямований на унормування системи кредитної кооперації в Україні, яка є навіть на сьогодні одним із небагатьох джерел фінансування малих сільськогосподарських виробників. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, слово Миколі Величковичу, який представляє Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Доброго дня, шановна пані Ірино, шановні колеги! Просимо розглянути на цьому тижні законопроекти під реєстраційними номерами 7537 та 7537-1 (урядовий та депутатський), що спрямовані на розширення пільгових категорій дітей, які мають право на оздоровлення та відпочинок за рахунок бюджетних коштів. Їх ухвалення сприятиме покращенню здоров'я українських дітей, тим більше, незабаром розпочнеться літній оздоровчий період для дітей.

Також прошу розглянути законопроект на цьому тижні під реєстраційним номером 6063-д, реалізація положення якого спрямована на посилення соціального захисту сімей з дітьми та соціальних гарантій дітям.

Ще одне важливе питання. На минулому тижні до комітету під час прийому громадян звернулося відразу декілька багатодітних матерів щодо вирішення житлових проблеми. Вони мають право на позачергове отримання житла, проте вже протягом 10 років стоять у відповідних чергах і питання не вирішується.

В минулому році уряд запровадив субвенцію місцевим бюджетам для будівництва житла дітям-сиротам. Пропонуємо в цьому році запровадити субвенцію місцевим бюджетам для будівництва житла багатодітним сім'ям, і таке житло має виділятися лише за умови належного виховання та утримання дітей в багатодітних сім'ях. Шкода, що немає Першого віце-прем'єр-міністра, тому ми будемо звертатися до представника Кабінету Міністрів передати наше прохання, наше бачення Першому віце-прем'єру. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Шановний пане головуючий! За Комітетом з питань податкової та митної політики визначені для опрацювання такі урядові законопроекти, як 7517 та 7519, які стосуються проведення в Україні фінальних матчів ліги чемпіонів УЄФА.

Я не розумію, чому якраз зацікавлені сторони мало про це говорять. Але, по-перше, це законопроекти короткої дії. По-друге, ми вже "протерміновуємо" свої зобов'язання. Таким чином, в разі неприйняття, якщо ми завтра не приймемо в цілому порядок денний на восьму сесію, я прошу окремо розглянути ці законопроекти, вони дуже маленькі, швидко розглянути їх в залі.

Хотіла також наголосити вам, що на розгляді в нашому комітеті залишилося 5 законопроектів, які включені до дорожньої карти євроінтеграційних законопроектів. Минулого засідання комітету ми намагалися їх розглянути, але ж, знову-таки, до цих законопроектів існує величезна кількість запитань у депутатів. І ми бачили, що і в залі, коли ми намагалися голосувати 4614, ми виключили його з розгляду, саме із порядку денного того четверга. Тому я прошу сьогодні представників від усіх фракцій, експертів долучитися до обговорення цих законопроектів в комітеті. Засідання робочої групи відбудеться о 14-й годині.

І третє, на що я хотіла би звернути увагу, це на ті пропозиції, які щойно лунали від фракцій, які стосуються розгляду законопроекту 7403-2 щодо вирішення питання по сої і ріпаку. Шановні колеги, при розгляді змін до Податкового кодексу і змін, які ми голосували 21 грудня, якраз були і прийняті ті норми компромісні, за які домовились між собою дві групи лобістів в залі, це виробників і переробників. Тепер, коли ви піднімаєте питання, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. … виключно одну сторону, мені здається, що ви ж порушуєте самі між собою досягнуті домовленості. Це по-перше.

І по-друге, комітет буде діяти по розгляду даного законопроекту в рамках діючого законодавства. Будь ласка, включайте в порядок денний восьмої сесії, будемо ставити в порядку черговості на розгляд на комітет. Але я прошу долучитися до роботи. В комітеті зараз буде проводитися робоча група між переробниками і виробниками…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ніна Петрівна, хочу вам сказати, що я добре знаю про ситуацію законів, необхідних в тому числі і для проведення УЄФА. І хочу вас запевнити, що багатьох комітетів робота є заблокована, оскільки у зв'язку з тим, що ми не прийняли порядку денного сесії, комітети не можуть розглядати цілий ряд законопроектів.

І тому для нас завтра критично важливо, наголошую, критично важливо прийняти порядок денний сесії. Тому давайте ми всі будемо в залі і максимально працювати над тим, щоб ми не тільки тих два законопроекти, які є надзвичайно важливими, а і багато інших законопроектів могли передати на розгляд комітетів.

Я в свою чергу обіцяю: як ми приймемо порядок денний сесії, я думаю, ви дуже швидко проведете комітет, і ми зможемо буквально вже завтра після обіду, після вашого комітету, перейти до їхнього розгляду. Давайте тільки ми о 10:30, коли, можливо, не так багато депутатів, максимально мобілізуємось, щоб затвердити порядок денний сесії. Окремо виносити, Ніна Петрівна, я не буду. Окремо. Ми завтра маємо затвердити порядок денний сесії. І я впевнений, ми це зробимо, бо на це є воля всього залу, всіх фракцій і груп. Дуже вам дякую.

І наступний Данченко. Вибачте, немає Данченка. Богомолець Ольга Вадимівна. Будь ласка, пані Оля.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане головуючий, шановні колеги! Вчергове хочу наголосити на катастрофічну ситуацію, яка склалась в системі охорони здоров'я. За 2015-2017 роки парламентом було виділено 12 мільярдів гривень на закупівлю медикаментів. Це ті життєво важливі медикаменти, які мають рятувати життя людей в лікарнях. На сьогоднішній день поставки здійснені менше ніж на половину суми. Тобто понад 6 мільярдів гривень змушені були витратити люди або місцеві бюджети ще тоді, в минулому і позаминулому роках, в той момент, коли гроші виділені, виведені з країни. І поставки медикаментів дозволяють це робити через понад два роки. Внаслідок такого хаосу місцеві громади мають виділяти свої кошти. Вони закуповують медикаменти, щоб рятувати людей, потім отримують через півтора роки поставку від МОЗ і відмовляються від неї. МОЗ забирає ці ліки, і вони просто утилізуються. Чи це нормальне використання грошей у воюючій державі? Чи це взагалі господарське ставлення до здоров'я людей? Як наслідок абсолютно неадекватної політики по медичному забезпеченню, я вже навіть не кажу про ціни (прошу 30 секунд), про ціни на ліки в аптеках, ми втратили за минулий рік 200 тисяч наших громадян, це такий населений пункт, як Івано-Франківськ або Тернопіль. Нас стало менше на 200 тисяч при тому, що гроші є.

Тому я звертаюся до Прем'єр-міністра з вимогою невідкладно вирішити цю ситуацію і забезпечити ліками лікарні. Не можна солдат відправляти на фронт без патронів…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І в 30 секунд гарні слова хочу сказати. У України є генії. І сьогодні день народження Ліни Костенко. Хочу привітати її, побажати від всіх нас міцного здоров'я, натхнення, вірити в те, що у нас вистачить сили, гідності змінити Україну і зробити її такою, якою вона її бачить. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Савчук Юрій Петрович.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановний головуючий! Доброго дня, шановні колеги! З того моменту, як я виконую обов'язки голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції, нашим комітетом було опрацьовано 349 законопроектів. 31 законопроект був визнаний корупціогенним, 307 законопроектів відповідають вимогам антикорупційного законодавства, 1 законопроект, де комітет визначений головним, і 10 законопроектів, де комітет визначений другим. До чого це все веду? До того, що деякі наші колеги - члени комітету - на сьогоднішній день блокують роботу комітету, спекулюючи своєю присутністю, а скоріше, неприсутністю на комітеті, не даючи працювати комітету за відсутністю кворуму. Тому для того, щоб комітет не політизувався і щоб уникнути оцих спекуляцій, знайти загальний знаменник для робочої обстановки в комітеті, я пропоную роботу нашого комітету в середу цього тижня, почати без засобів масової інформації, в закритому режимі.

По-друге, 1 квітня закінчується черговий етап подання е-декларацій. Прошу терміново включити законопроект 8129 в порядок денний на цей пленарний тиждень, щоб комітет зміг у середу на своєму засіданні його  розглянути, а в четвер 22 березня ухвалити парламентське рішення. Законопроект пов'язаний з обороноздатністю нашої держави, а саме: там йдеться про декларування наших розвідників. Законопроект надає можливість, щоб в паперовому вигляді відбувалось декларування нашими розвідниками. Тому…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

САВЧУК Ю.П. Пропоную за цей законопроект голосувати в цілому.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я уточню.

 

САВЧУК Ю.П. За основу і в цілому.

 

ПАРУБІЙ А.В. 8129, так?

 

САВЧУК Ю.П. 8129.

І третє. Парламентом було ухвалено рішення щодо проведення комітетом 16 травня поточного року парламентських слухань на тему "Стан реалізації засад антикорупційної політики". Маю сподівання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

8129. Я даю доручення Апарату вивчити і прошу по фракціях вивчити даний законопроект. Якщо він є критично важливий для наших розвідників, я думаю, що в парламенті він здобуде підтримку.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги!

По-перше, хочу, Андрій Володимирович, подякувати вам, всім колегам за те, що ми на попередньому тижні прийняли рішення і проголосували за основу за законопроекти 5694, 6023 і 4571. Ми повертаємо довіру і повагу і захищаємо інтелектуальну власність в Україні.

Я перепрошую, це дуже важливо. Максим, ну, я почекаю. Я перепрошую, Андрій Володимирович, це дуже важливе питання, я хочу звернути увагу. У нас є обов'язки, ви пам'ятаєте? Тут ми зібралися.

Комітет спеціально розглянув у пришвидшеному порядку законопроект 7539, який оцю конструкцію завершає щодо захисту інтелектуальної власності. Зараз ми працюємо у пришвидшеному режимі, кожен день робоча група з 14-ї до 16-ї щодо 7466. Якщо ми завтра поставимо 7539, приймемо за основу, то ми можемо його цій робочій групі додати і таким чином до 3 квітня вийти на те, щоб ми проголосували 7466 і до 10 квітня не попали в санкційний список 301. Тому дуже прошу, є відповідна підтримка від МЕРТ, що 7539 потрібно зараз включати, за основу приймати, віддавати робочій групі, на 3 квітня - рішення комітету, і вже 4-5 квітня голосувати закони в цілому. Тоді ми можемо виконати наші зобов'язання щодо відповідної карти, яку ми тут обговорювали з послом Європейської комісії паном Хьюгом Мінгареллі. Ще раз хочу на це звернути увагу, подивіться, але це потрібно зробити. Ні - буде відповідний розрив комунікацій між 7466 і 7539. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ми спробуємо таким чином організувати роботу. Хоча ви знаєте, в чому є ключова складність: в тій кількості пропозицій, яка існує. Але я дуже уважно почув вашу логіку і я зроблю так, щоб ми спробували, не буду обіцяти, цю логіку провадити в життя. Дякую вам.

Будь ласка, Масоріна Олена Сергіївна.

 

МАСОРІНА О.С. Щодо порядку денного розкладу засідань Верховної Ради на поточний пленарний тиждень. В черговий раз включено дві дуже важливі ратифікації, і це стосується ратифікації Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони (0175). В першу чергу мова йде про спільні навчання. І дуже важливо цю ратифікацію прийняти, вона вчергове подається Кабінетом Міністрів.

Ми багато говоримо про Україну як члена НАТО. Прошу всіх зробити невеличкий практичний крок для того, щоб наші військовослужбовці мали можливість спільних навчань з військовослужбовцями тих країн, які вже є членами НАТО.

Так само хочу наголосити на важливості Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Румунія стосовно співробітництва у сфері військових перевезень, це 0153 (ратифікація). І стосується вона безпеки перевезень і єдиних правил перевезень того військового обладнання, яке може, власне, нести небезпеку. Так само в черговий раз виноситься, просила би підтримати.

І наголошую на тому, що сім законопроектів, які виносяться на цей пленарний тиждень, є тими, які, власне, узгоджені дорожньою картою нашого законодавчого забезпечення Угоди про асоціацію. Тому підтримую колег про те, що дуже важливо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка,  Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Комітет з питань бюджету на цьому тижні визначив два основних блоки, на нашу думку, важливих питань, які стосуються бюджетного законодавства, особливо перший блок – це щодо запровадження середньострокового бюджетного законодавства (це законопроекти 8044, 8043,  8099). Це ініціативи урядові, які спрямовані на продовження розпочатих у 2017 році заходів щодо питань середньострокового бюджетного планування, які комітет розглянув, подав свої висновки, і ми пропонуємо їх обов'язково розглянути на пленарному засіданні.

Наступний блок. Дякую, шановна колего, Ніна Петрівна, що ви акцентуєте як голова  податкового комітету ці питання, тому що ми маємо сьогодні розглянути їх і дати можливість провести дуже важливі заходи, міжнародного спортивного заходу, міжнародного рівня, які будуть покращувати імідж України. І ці законопроекти, Андрій Володимирович, на мою думку, об'єднають зал, і ми дуже швидко їх зможемо прийняти і забезпечити якісне проведення міжнародного турніру.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від комітетів заключний виступ.  Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня шановний пане Голово, шановні колеги! Перше, хочу подякувати, Андрій Володимирович, за підтримку щодо внесення аграрних законопроектів вже декілька разів поспіль на порядку денного. Але ж, разом з тим, змушений констатувати: жоден із запропонованих комітетом законопроектів не був розглянутий в силу того, що до їх розгляду просто не доходить черга вже два місяці.

Тому прошу вас, шановний Андрій Володимирович, законопроекти 6673,  6606 та 4638 поставити 20 березня для розгляду в першу десятку. А також включити законопроект 6049-д і 7511 до розкладу пленарних засідань на період 20-22 березня.

Друге. Звертаюсь до вас, шановний пане Голово, з проханням вирішити питання щодо включення у порядок денний цього сесійного тижня законопроекту 7403-2, який повертає бюджетне відшкодування ПДВ при експорті технічних культур (сої, ріпаку). У нас колізія: ми не вносимо у порядок денний, не голосуємо, не може розглядати базовий комітет Южаніної і наш комітет, який другий, тому що згідно статті Регламенту 108 його немає в порядку денному. Я за голосування за всі законопроекти, але так у нас… Аграрії на сьогоднішній день уже висловлюють свою позицію. Тому хочу зазначити, що після включення розглянуть це комітети, і треба винести в зал, і хай зал визначиться по даному питанню. 22 народних депутата аграрного комітету у своєму зверненні вирішили підтримати законопроект 7403-2. Спасибі.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександр Борисович, три пленарних тижні поспіль о 10-й годині 30 хвилин у вівторок я принижуюсь на всю країну, ставлячи по 5-7 раз порядок денний сесії. Я не буду вам нагадувати кількість фракцій. Не працює. Я голосував. Ми крім того, що голови комітетів, ми є представниками певних фракцій. Я особисто – Голова Верховної Ради України – принижуюсь кожного тижня. І ви звертаєтесь до мене? З вашого дозволу, я звернуся до вас і до Ніни Петрівни: допоможіть організувати, щоб всі голосували за порядок денний сесії. У мене нема чарівної палички і у мене немає кнопки "226", я про це вже повідомляв. Рішення приймаються виключно залом. Я роблю від мене усе необхідне. Я чекаю, я роблю паузи, я закликаю, я ставлю по 5 раз на голосування порядок денний сесії. Більших можливостей в мене немає, вони мені не передбачені ні законом, ні Регламентом. Тому підніміть гостро це питання на засіданні вашої фракції і забезпечте голосування не тільки свого комітету, а ще й фракції. Бо, наголошую, ви назвали питання, Ніна Петрівна назвала питання, близько 10 комітетів сьогодні є заблоковані в розгляді надважливих законопроектів, тому що не проголосований порядок денний сесії. Давайте завтра всі згуртуємося, переконаємо не тільки себе, а й усіх своїх колег і партнерів, щоб завтра ми змогли прийняти і розблокувати розгляд цілого ряду важливих законопроектів. Дякую вам.

Я хочу ще раз звернутися до народних депутатів. От сьогодні є вісім народних депутатів, які прийшли виступити. У мене є питання до всіх, і в тому числі до тих восьми: що я маю робити як Голова Верховної Ради України, коли одного разу прийде 270 депутатів виступити? Що я маю робити, коли одного разу прийде 270 депутатів виступити по хвилині?

 

ПТАШНИК В.Ю. Керуватися Регламентом. Якщо не знаєш, як вчинити, поступай по закону.

 

ПАРУБІЙ А.В. 270 хвилин працювати, так?

 

ПТАШНИК В.Ю. Регламент.

 

ПАРУБІЙ А.В. Така ваша пропозиція, дуже мудра пропозиція. Тільки нагадаю, що до того часу, коли я вів Погоджувальну раду, ніхто не мав виступів. Я дав цю можливість, але я закликаю вас до розуміння. Бо коли приходить народний депутат за дві хвилини до завершення засідання Погоджувальної ради, він приходить не для того, щоб взяти участь в роботі Погоджувальної ради, він приходить для того, щоб сказати політичний спіч і піти звідси. І в тому вся його участь і робота в Погоджувальній раді завершується.

І тому, колеги, я продумаю, як з цієї ситуації вийти. Можливо, я буду рекомендувати, щоб ми надали п'ятьом депутатам - тим, хто швидше  прийшов, для виступів по хвилині. Надалі. Сьогодні я дам всім, але ми цю ситуацію повинні регламентувати. Одна річ, коли депутат бере участь в Погоджувальній раді, і друга річ, коли приходять лишень для звернення політичного і використання трибуни парламенту. Причому в той момент вже всі розходяться.

Я думаю, що, можливо, ця пропозиція – п'ять виступів тих, хто прийшли першими, і на тому обмежувати, як відчуваєте, справедливою буде чи ні?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Справедливою.

 

ПАРУБІЙ А.В. Справедливо.

Народні депутати,  це буде справедливо?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да!

 

ПАРУБІЙ А.В. П'ять виступів, і кожен собі зможе зорієнтуватися. Прийшли п'ять чоловік: хто перший прийшов, ті виступили. І п'ять хвилин – це є некритично.  (Загальна дискусія)

 Отже, колеги, Апарат може відслідковувати, що виступають ті п'ять, які першими прийшли. (Шум у залі)  

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. І беруть участь у засіданні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Які беруть участь в засіданні, так. І п'ять виступів – це  та річ, яку можна, в принципі, адаптувати. Всі згодні, так?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так і домовляємося: п'ять перших виступів тих, які перші прийшли, які брали участь в засіданні кожної ради. Дякую.

Я буду називати по одному, колеги. Немировський Андрій Валентинович, будь ласка.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Я щиро вдячний за внесення більшості моїх законопроектів до порядку денного сесії. Сподіваюся, вони дійдуть до розгляду і ми їх проголосуємо, бо це питання і соціального захисту,  і  захист прав  та свобод громадян, питання Національної поліції, питання екології, питання, які стосуються держави-агресора. Але, на жаль, не включено ще декілька дуже важливих законопроектів, це законопроекти соціального захисту військових, це 7492 та 7384.

Також не включено законопроект 4321 про зміни в Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекс за окремі злочини проти довкілля. Ці питання дуже важливі, а на даний момент ми знаємо, яка у нас ситуація з екологією, і  в цьому питанні треба щось вирішувати терміново. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Арешонков Володимир Юрійович.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановні колеги! Шановний пане головуючий! Звертаюся до всіх від імені Асоціації народних депутатів-чорнобильців (це 14 депутатів нинішнього скликання і велика кількість попередніх). Нагадаю, квітень місяць - дуже швидко, і чорнобильські організації громадські починають зараз активне пікетування і Міністерства соціальної політики, з вівторка, наскільки я знаю, навіть частина з них буде оголошувати голодування. Залишається невиконаною маса обіцянок.

Я дякую сьогодні всім політичним фракціям, практично всі є або учасниками, або співучасниками підготовки законопроектів. Узгоджений є на сьогодні один законопроект 6230, це про врегулювання безоплатного харчування дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Прошу внести його до порядку денного найближчим часом і хоча б це виконати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Дерев'янко Юрій Богданович, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, дорогі українці! Вчора тисячі людей, яким небайдужа доля України, вийшли на віче на Майдан Незалежності в Києві та головні площі України українських міст за відставку Президента Порошенка. Це супроводжувалось незаконним перешкоджанням владою: крадіжкою вантажівки зі сцени, перекриттям Майдану Незалежності правоохоронцями, а також "тітушками", які ними координувались. Це вже дуже небезпечні тенденції. Тому я прошу негайно викликати міністра внутрішніх справ Авакова, щоб у Верховній Раді він дав відповідь щодо неадекватних дій поліції.

Вимоги людей до парламенту чіткі і зрозумілі: Антикорупційний суд, не залежний від Президента, новий виборчий закон, скасування депутатської недоторканності і ухвалення законопроекту про імпічмент. Андрій Володимирович, я дуже прошу внести законопроект 7248 про Президента та порядок припинення його повноважень до Постанови про порядок денний сесії Верховної Ради, так як під ним підписалося 49 народних депутатів, які просять вас про це, і не ігноруйте, будь ласка, їхньої думки…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хлань Сергій Володимирович.

 

ХЛАНЬ С.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Сьогодні аграрії Херсонщини, як і аграрії семи інших областей України, страйкують. І вони будуть виходити на цей страйк до тих пір, поки ми не внесемо на розгляд Верховної Ради законопроект 7403-2.

Хочу зазначити, що вже 16 обласних рад нашої країни прийняли звернення до Верховної Ради України щодо підтримки цього законопроекту. Хочу зазначити, що 22 народних депутати аграрного комітету саме є авторами цього законопроекту. І, на превеликий жаль, єдине, що сьогодні відбулося, так це не компроміс і не діалог з виробниками, а невеличкі відтермінування в часі перерозподілу грошей від аграрія до декількох переробників. Тому прошу винести розгляд цього законопроекту в зал. І в залі ми побачимо, хто дійсно…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. Добре, дякую.

Дідич Валентин Володимирович, будь ласка.

 

ДІДИЧ В.В. Шановні колеги, підтримую свого колегу: всі аграрії, всі сільські території, всі малі фермери, підприємці, які працюють в селі, товаровиробники чекають включення законопроекту 7403-2. І я звертаюсь до голів фракцій, до базових у нас тут, до колеги Максима, до колеги Артура, у вас є ключі, давайте ми розв'яжемо це питання, воно зніме напругу, соціальну напругу в сільських радах, у аграріїв. І ми будемо за це дякувати. І, звичайно, підтримаємо вас також. Тому ми надіємось, віримо, що такий законопроект буде внесений на розгляд парламенту і прийнятий. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, у мене ще одне повідомлення. Увага! Згідно Регламенту ми маємо право повернутись до розгляду міжнародної ратифікації. Йдеться про ратифікацію між Урядом України та Урядом Королівства Таїланду, якщо ніхто не заперечує.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ніхто не заперечує проти повернення? Зараз дам, почекайте хвилинку. Ніхто не заперечує. Голова Комітету закордонних справ запропонувала, щоб ми повернулись до постанови, яка була відхилена. Якщо на Погоджувальній раді нема заперечень, я її знову поставлю в порядок денний сесії. Заперечень нема? Отже, повертаємо в порядок денний   ратифікацію Торговельної угоди між Урядом України та Урядом Королівства Таїланд (0170).

Прошу комітет, доручаю комітету зробити всі необхідні заходи і подати на порядок денний сесії. Дякую вам.

Будь ласка, Луценко Ігор Вікторович.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановний головуючий, шановні присутні, хотів би нагадати про необхідність внесення в прохідну частину порядку денного законопроектів 5700, 5701 щодо так званого маркування поліцейських. Останні декілька днів показали в черговий раз необхідність такого законопроекту. Поліція не уганяла би машини і не дозволяла би у своїй присутності бити "тітушкам" людей під стінами будинку Президента, якщо б у кожного поліцейського була своя індивідуальна ознака відповідальності, свій унікальний номер, за яким легко ідентифікувати його у будь-якій ситуації.

Що стосується тих законопроектів, котрі наша фракція "Батьківщина" пропонує включити в порядок денний. Значить, на виключення ми вже подали свій список. Що стосується включення, я зараз швидко зачитаю: 7366-1, 7362-2, 3376, 4135…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.В. 4336, 4842, 4031а, 5197, 5661, 6240, 6764, 7074-1, 7414, 7415, 7416, 7552, 8062, 8083, 8090, 7129, 5221.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Шановні члени Погоджувальної ради, спершу я хотіла б відреагувати на виступ пані Ніни Южаніної щодо необхідності долучення до робочої групи членів фракцій і всіх експертів для обговорення проекту 4614, який був знятий з розгляду на минулому тижні. Я обов'язково прийду на робочу групу, долучуся, але я також просила б надати можливість, якщо це не закрита робоча група, надати можливість долучитися представникам Європейської бізнес-асоціації, адже зранку вони мене повідомили, що їх не допускають через закритість цього засідання.

По-друге, я також просила би вас вставити у порядок денний законопроект 5450-1 щодо проведення перевірок нехарчової продукції. Це проект, який знаходиться в Комітеті промислової політики і підприємництва, і ми можемо його у відповідний блок ставити, адже він комітетом рекомендований був ще рік тому. Більше того, віце-прем'єр-міністр з європейської інтеграції, пане Андрію, до вас зверталася…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. … зверталася до вас ще в червні місяці 2017 року з листом, де говорила про те, що нам необхідно укласти угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів, яка дозволить нам спростити доступ на ринок Європейського Союзу українських виробників промислової продукції. А без прийняття цього законопроекту, ми не зможемо укласти таку угоду. Тому в блок промислової політики і підприємництва, мені здається, його доречно було би завтра включити. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 І заключний виступ - Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Шановні члени Погоджувальної ради, шановний Голово! Дивлячись засідання по телеканалу, знову переконався, що потрібно прийти і надалі побажати, щоб Верховна Рада України не перетворювалася у дурдом боротьби психіатрів із олігархами. Я прошу вас звернути особливу увагу на плекання здорової, розумної, патріотичної нації. А тому я вас прошу разом з керівниками фракцій внести у прохідну частину порядку денного саме у вівторок або четвер законопроект 4682 про обов'язкове харчування дітей всіх класів у школах. Здоров'я дітей не може бути предметом політичної маніпуляції або чиновницького невігластва. Давайте повернемося обличчям до підростаючого покоління нашої майбутньої нації. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Репліка голови Комітету у закордонних справах. Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Колеги, ми на комітеті вже затвердили проект Закону про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, так звана Гаазька конвенція. Але потребує вона ще додаткових консультацій з представниками Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції, і з фракціями, для того щоб прояснити всі моменти усиновлення, тому що є багато певних таких, скажімо, неточностей. Тому я пропоную, оскільки тільки на минулому тижні ми затвердили, консультації ще не проведені, щоб не було, як із Стамбульською конвенцією потім в залі, прошу перенести її через тиждень. А МЗС і Мін'юст прошу з фракціями і групами опрацювати і надати всі аналітичні матеріали. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Отже, Погоджувальна рада завершена. У нас попереду важкий тиждень. Бажаю всім дуже плідної роботи на фракціях, щоб ці законопроекти, які запропоновані, ви змогли опрацювати. Хочу нагадати, цього тижня ми маємо цілий блок тих питань, які необхідні для Угоди з Європейським Союзом, Угоди про асоціацію. І тому дуже важлива системна і плідна робота парламенту. Я сподіваюсь, що сьогодні пройдуть конструктивні консультації. І завтра о 10-й годині ранку всіх чекаю в залі для продовження нашої роботи.

Дякую вам. До побачення.  

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку