СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

12 березня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня, шановні колеги. Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Отже, розпочинаємо Погоджувальну раду. Колеги, я хочу проінформувати, що 2 березня під час мого візиту до Молдови був розпочатий процес підписання листа європейськими країнами стосовно небезпеки побудови "Північного потоку-2". Це була українська ініціатива, яка була опрацьована і мною, і народними депутатами. І ця позиція України була підтримана спікерами спочатку Молдови, ми підписали спільно цей документ в Кишиневі, а вчора цей документ підписали також спікери Литви, Польщі і Латвії. Отже, вже п'ять спікерів підтримали українську ініціативу стосовно небезпеки побудови "Північного потоку-2" як фактора дестабілізації і тиску на Європейський Союз. І я сподіваюсь, що кількість підписантів-спікерів буде збільшуватись, і ця позиція українського парламенту буде здобувати більшу і більшу прихильність серед європейських держав, а особливо поміж наших сусідів, які розуміють і знають, що таке газовий шантаж Російської Федерації.

Також хочу повідомити, що щойно я підписав Постанову, яка була підготовлена депутатами і профільним комітетом, "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку з підготовкою незаконних виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території України – Криму та місті Севастополі". Парламент України закликає всю міжнародну спільноту бойкотувати і не визнавати ці так звані вибори Президента Російської Федерації, які організовані в окупованому Російською Федерацією Криму. І я сподіваюсь, що ми зможемо цю постанову, звернення до парламентів інших держав, прийняти вже цього тижня і продемонструвати позицію українського парламенту.

Також повідомляю, що сьогодні минає останній день з передбаченого Регламентом Верховної Ради України 20-денного терміну для підготовки Комітетом з питань Регламенту подання від Генпрокурора щодо надання згоди парламентом на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича. Мені повідомили, що сьогодні має відбутися засідання комітету. І я сподіваюсь, що цього тижня ми зможемо це питання розглянути.

Моя позиція незмінна: ніхто з народних депутатів не має ховатись за недоторканністю. І якщо народний депутат винен у вчинені злочину, нехай доводить свою правоту, як і решта громадян, в суді. І наша позиція, позиція українського парламенту, я впевнений, буде незмінною, що закон один для всіх.

І на кінець хороша новина. Цими днями відбувся чемпіонат до сторіччя азербайджанського парламенту, футбольний турнір, і українська збірна народних депутатів здобула друге місце в цьому турнірі. Я хотів би привітати наших народних депутатів і нашу футбольну команду українського парламенту. Привітаємо. (Оплески) Дякую нашій збірній, що окрім законодавчої роботи наші народні депутати проявляють і здатність перемагати в спортивних змаганнях.

І, колеги, кілька слів про порядок денний на цей тиждень.

Отже, першим питанням буде стояти порядок денний на сесію. Усі комітети подали свої пропозиції. Я дуже розраховую, що фракції проаналізували порядок денний. І я в четвер на цьому наголошував, щоб фракції на Погоджувальній раді зазначили той перелік законопроектів, який вони би пропонували включити в порядок денний сесії. Всі пропозиції будуть враховані. І я сподіваюсь, завтра парламент зможе проголосувати за порядок денний сесії, який забезпечить стабільність роботи українського парламенту.

Також на завтра пропонується блок питань правоохоронної діяльності. Цей блок питань був узгоджений комітетом і поданий комітетом. В тій послідовності, як комітет подав, я і запропонував порядок денний сесії. Поміж інших актуальних питань є також питання про врегулювання діяльності ДБР. І я сподіваюсь, що ми знайдемо порозуміння і зможемо прийняти ці закони. Пропонується по ДБР - за основу.

Також планується на вівторок блок питань інтелектуальної власності. Це актуальні питання і для української держави, але також вони дуже важливі для нашого міжнародного співробітництва. Хочу нагадати, ці питання, а їх є три узгоджених питання інтелектуальної власності, входять в пакет напрацьованих парламентом і урядом законів, необхідних для євроінтеграції.

І також на вівторок пропонується блок питань реабілітації жертв політичних репресій.

Три блоки на вівторок. Вони різної складності і різної величини. Але я переконаний, що ми зможемо по них знайти порозуміння.

І на середу – традиційно питання ратифікації. І я пропоную, щоб ми в середу змогли почати розгляд більш масштабного проекту Закону про Дисциплінарний статут Національної поліції. Традиційно в середу його розпочати, щоб в четвер ми змогли завершити і вийти на позитивне рішення.

І, нарешті, в четвер пропонується блок питань будівництва та містобудування. Давно комітет очікує розгляду цього блоку. Ми доклали багато зусиль, щоб кожне з тих питань, які пропонуються, пройшли обговорення по фракціям. Це питання складні, комплексні, але водночас дуже важливі. І я впевнений, що ми зможемо їх пройти.

І разом з тим в четвер можуть у нас появитись і кадрові питання. І нагадую, що питання про зняття недоторканності теж може стояти в четвер. І тому, враховуючи це в проекті порядку денного, четвер не є надто перенавантажений законопроектами, щоб ми мали час для вирішення питань кадрових і питань зняття недоторканності.

Така логіка цього тижня, яка пропонується на основі наради і з головами комітетів, і з фракціями, яка відбулася в четвер. І я прошу голів фракцій сказати свої позиції і свої думки з приводу як порядку денного на сесію, так і порядку денного на цей тиждень.

І я прошу нагадати мені, ми розпочинаємо від "Блоку Петра Порошенка"? А, звідти. Перепрошую.

Я надаю слово для виступу пану Юрію Бойку, голові фракції "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! У нас два пленарних тижня. І, на наш погляд, парламент повинен прийняти декілька важливих і відповідальних рішень.

Перше – це, звісно, питання завершення війни на сході. Ми вважаємо, що якщо ми добре попрацюємо, я маю на увазі і парламент, і керівництво держави, то відповідне звернення для того, щоб миротворці були введенні і рішення Ради національної безпеки ООН може бути до кінця травня. Анонсоване перемир'я зірвано, ми бачимо, що знову гинуть люди, тому часу у нас немає. Хочу нагадати, що після прийняття рішення Ради безпеки ООН для того, щоб практична реалізація цього процесу пройшла і "блакитні шоломи" ввійшли в зону конфлікту, потрібно ще не менш ніж півроку. Тому завдання парламенту – підтримати роботу посередницької місії, яка працює в цьому напрямку, і, зокрема, і сьогоднішній візит Єврокомісара, який також має на меті прискорення введення миротворців в зону конфлікту.

Ми маємо підняти ряд економічних питань. В якості пріоритету, ми вважаємо, що це має бути звіт уряду стосовно програми економічного розвитку і ліквідації кризи в країні.

Особливо наголошую на двох принципових питаннях, які сьогодні є, це питання тарифної політики і енергетичної. Те, що підняли тарифи і посадили всю країну на субсидії, це була дика дурість на грані злочину з боку уряду, тому що сьогодні ми вже бачимо, що є криза неплатежів в державі, і всі гроші виділяються тільки на субсидії.

Друге питання – енергетична політика. Я навіть не кажу про ті переможні реляції, коли два роки ми чули про те, що ми енергетично незалежні і злізли з газової голки, і тільки почалася криза, дітей перестали пускати в школу, тому що нічим було опалювати. Справа навіть не в цьому, а справа в тому, що у нас на тлі завершення транзитного контракту через півтора року розгортається конфлікт в газовій сфері, і без вирішення питання тристоронніх переговорів в рамках Європейської комісії, Російської Федерації і нас, України, є велика загроза того, що газотранспортна система не буде працювати після завершення контракту. Це дуже добре, що є звернення парламентів по будівництву, по протидіям будівництву "Північного потоку", але повинні бути предметні переговори в рамках сторін, які я назвав, для того, щоб був продовжений транзитний контракт і країна не втратила 50 тисяч робочих місць і 2,5 мільярда доларів щорічно валютних надходжень в країну за транзит газу нашою територією.

Ми вважаємо, що потрібно прийняти відповідальне рішення по зміні бюджету на 2018 рік. Ми попереджали, що намагання побудувати поліцейську державу за рахунок пенсіонерів – це шлях в нікуди. І час показав, що  ми були праві. Отут перед Верховною Радою зараз стоїть приблизно 200 військових пенсіонерів, вимагаючи підвищення пенсій. Так само практично всі пенсіонери відчувають себе обуреними і ошуканими державою після проведення так званої пенсійної реформи і такого відношення для пенсіонерів в погонах. Насправді, якщо уряд не знає, де взяти гроші для військових пенсіонерів, ми можемо сказати: зменшення в два рази комунальних тарифів, це дасть вивільнення 30 мільярдів на субсидії, і відповідним чином можна їх спрямувати на ці речі. А друге питання –  це зменшення фінансування силових структур, що дасть можливість вивільнити приблизно 10 мільярдів, тобто вистачить всім пенсіонерам для того, щоб  вони не були викинуті з життя.

 Наша фракція зареєструвала постанову про звільнення з посади виконуючої обов'язки Міністра охорони здоров'я пані Супрун. Я хочу нагадати, що соціальні виплати важливі при перегляді бюджету. І пропозиція пані Супрун в умовах демографічної кризи  зробити платними пологи – це обурило все населення країни. Хочу нагадати, що  у нас щорічно зменшується населення країни на 200 тисяч, це різниця між смертями і народжуваністю. 

І як мінімум, при перегляді бюджету ми вимагаємо, щоб були повернені виплати на дітей, які робились до 2014 року. Хочу нагадати, що на другу дитину це було 60 тисяч, на  третю – 123 тисячі. А сьогодні виплати йдуть  на рівні 40 тисяч. В умовах падіння національної валюти…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. …і зростання цін  це нічого. Тому ми вважаємо в якості пріоритетів зосередження роботи парламенту на два наступних пленарних тижні на вирішенні цих питань.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Ляшко Олег, фракція Радикальної партії. Будь ласка, пане Олег.

 

 ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Міжнародний валютний  фонд вимагає чергового  підняття цін на газ, що тягне за собою зростання тарифів на комуналку. Мільйони українців і так не мають можливості платити цю занадто завищену комуналку. З державного бюджету - понад 70 мільярдів  гривень на субсидії по комуналці, бо інакше взагалі би не було за що фінансувати купівлю газу і комунальні послуги. І влада розказує, що це необхідно робити, брати кредити у Міжнародного валютного фонду, в Європейської комісії, тому що в Україні немає грошей, і що, мовляв, без кредитів ми не проживемо (це мантра така, якою дурять українців, що без кредитів прожити неможливо), що в Україні немає грошей. І  тому єдина можливість виплачувати пенсії, зарплати – це треба набиратися кредитів під абсолютно неприйнятні для українців умови.

Я хочу показати одну із корупційних схем, яку на минулому тижні було проведено за участю Президента України, в результаті чого в українців вкрали мінімум 20 мільярдів гривень. Ми ходимо за кредитами,  водночас даємо можливість красти десятки мільярдів гривень.

6 березня Нацкомісія з питань регулювання у сфері зв'язку провела тендер на продаж частот 4G.  Участь у продажі, цьому так званому тендері брав особисто Президент України Петро Порошенко. Голова Комісії по регулюванню зв'язку пан Животовський,  виходець з однієї з компаній Порошенка, звідти ж, звідки Гонтарева, Пасенюк, Ворушилін і інші персонажі.

Три компанії російські купили 4G частоти. Загальна вартість, яка надійшла до державного бюджету за продаж 4G частот, 5 мільярдів 400 мільйонів гривень. По курсу долара, це 205 мільйонів доларів. Рішенням Нацкомісії це було затверджено.

Я хочу нагадати вам інший факт. У лютому 2015 року були продані 3G частоти на суму 10 мільярдів гривень. По тодішньому курсу, це 750 мільйонів доларів. В мене дуже просте питання для третьокласника. В 2015 році 3G частоти були продані за 750 мільйонів доларів, у 2018 році 4G частоти були продані за 200 мільйонів доларів. Де поділи 550 мільйонів доларів?!

Ось затверджена ціна, мінімальна ціна на продаж 4G частот – 265 мільйонів гривень. За оцінками мінімальна ціна на продаж 4G частот повинна була становити 4 мільярди гривень. Із шести лотів, які начебто були продані на конкурсі, три лоти були продані по стартовій ціні, і лише три лоти були продані з аукціону. Ті три лоти, які були продані в порядку аукціону, зростання ціни у чотири рази. Ті три лоти, які були продані по стартовій ціні, фактично держава нічого не отримала. В підсумку, 30 частот продали за 2,5 мільярда гривень, 120 частот продали за 3 мільярди. В результаті, ми підрахували, український бюджет в результаті заниження в 15 разів стартової ціни на продаж 4G частот втратив 15 мільярдів гривень. Продаж 4G частот –  це "Криворіжсталь" номер два.

Ми ходимо за кредитами, кажемо, дайте кредити, бо немає чим комуналку платить, немає чим зарплату платить,  немає чим пенсії платить. На одному тільки продажі 4G частот бюджет недоотримав 15 мільярдів гривень. У мене питання до Президента України: де 550 мільйонів доларів, які у вас під носом провели повз державний бюджет, витягли з кишені кожного українця.

У мене питання до НАБУ: де ваша боротьба з корупцією? Не за дрібними урками бігати, ось мільярди крадуть під носом, в українців витягуючи з кишені, фактично фінансують виборчу кампанію Президента Порошенка за рахунок корупції, за рахунок обкрадання з державного бюджету. І нам розказують, що немає грошей і єдина можливість – це брати кредити. Це брехня, це обман українців. Красти менше треба! Я вам показав тільки один випадок – украли 15 мільярдів. А крадуть отак кожного дня, сотнями мільярдів гривень. Так от коли перестануть красти, не треба будуть ніякі кредити.

Ми вимагаємо від НАБУ, від Генпрокуратури, від Прем'єр-міністра Гройсмана зупинити цю аферу, скасувати результати тендеру, виставити на повторний тендер і чесно продати частоти. І мільярди, мільярди, мінімум…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В.  І мінімум 25 мільярдів гривень державний бюджет може отримати додатково від чесного продажу 4G частот.

Якщо оце чесна приватизація, яку нам обіцяє влада, то під таку чесну приватизацію за копійки ви розтягнете країну. Ми не дамо вам цього зробити. Я вимагаю від правоохоронних органів, від антикорупційних органів реакції на цю корупційну схему "Криворіжсталь" номер два в галузі зв'язку, зупинити її.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Від групи "Партія "Відродження" Бондар Віктор Васильович, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Безумовно, те, що говориться про кредити міжнародні, які Україна залучає і які сьогодні просто стали кредитною такою голкою як для наркоманів, то ми про це вже говоримо декілька років, що з цієї кредитної голки треба сповзати всій країні. Я думаю, що нині все більше українців усвідомлюють, що не варто сліпо і беззастережно керуватися порадами міжнародних кредиторів. Ми сподіваємося, що уряд, нарешті, нас почує і зрозуміє, що всі нав'язані нам  програми МВФ, Світового банку, вони по суті сьогодні призвели до великих соціальних потрясінь в країні. Всі реформи, які  були запропоновані, вони в більшості своїй провальні. І головний курс, куди нас ведуть ці західні кредитори, – це повна  деіндустріалізація  країни. Ми бачимо, на сьогоднішній день, що по суті нашій  країні пропонують перейти у формат аграрно-сировинної країни. А це значить, що  їх влаштує, коли тут залишиться 15-20 мільйонів населення, і вони будуть  у цій ситуації жити і утримувати Україну як придаток до Європейського співтовариства, придаток в частині сировинної, аграрної і в тому числі в частині трудової міграції.

Подивіться, що відбувається останніми часами в Європі. На прикладі Польщі. Вони за рахунок своїх псевдореформ, в які загнав Євросоюз і всі міжнародні кредитори, так само пройшли ситуацію, яку сьогодні  переживає Україна. За останні роки з Польщі виїхало майже 5 мільйонів трудового населення, це 10 відсотків населення  Польщі. Більша частина переїхала в Німеччину, в Великобританію і так далі, це 32 і 19 відсотків. Що на сьогоднішній день відбулося в Польщі? П'ять мільйонів населення  вимито, які найбільш кваліфіковані, діти позалишалися, 46 відсотків, з бабусями і дідусями, вже є такий термін, як "євросирітство", 29 відсотків дітей виховуються з одним із батьків, і 7 відсотків дітей виховуються з родичами. Польща, Болгарія, Румунія, Угорщина – всі ці країни усвідомили, що вони наробили власними руками. І в цей самий сценарій вони погнали сьогодні Україну. Вони пропонують нам деіндустріалізацію, кредити, через які по суті  створюють умови для того, щоб українці кваліфіковані почали трудову міграцію на Захід.

Ми пропонуємо, наша фракція пропонує, зупинити це безумство і перейти до  програми  економічного відродження. Ми вже багато років говоримо про це, що на першому плані має бути українська промисловість, українські інфраструктурні проекти, які дадуть найбільшу зайнятість для населення України.

Ми пропонуємо і ми зареєструємо законопроект на цьому тижні, який обговорили з найбільшими промисловцями, провели величезну кількість "круглих столів" з промисловими підприємствами, з власниками великих промислових підприємств, з керівниками великих промислових підприємств. І цей законопроект пропонуємо підтримати, який дасть можливість отримати ковток подиху для нашої промисловості.

Що він передбачає? В першу чергу - пільгу на землю для реальних виробництв, тобто скасувати на 50-100 відсотків оподаткування підприємств під виробничими площами і під соціальними об'єктами. Друге – скасувати і звільнити від податку на прибуток підприємств в частині використання ними коштів на науково-дослідні роботи, на закупівлю нового обладнання для власного виробництва, на придбання товарів і послуг, які необхідні для розвитку підприємств, на оплату вартості навчання майбутніх працівників підприємств у вітчизняних ПТУ і вузах. Це дасть можливість наповнити Україну новим кваліфікованим персоналом, дасть можливість оновити виробничі потужності, дасть можливість створити нові робочі місця.

Друге. Ми пропонуємо в частині державних закупівель звільнити від сплати ПДВ операції з постачання товарів, робіт і послуг для державного сектору, для державних підприємств, для державних установ, для наших українських підприємств. Це зробить преференцію для підприємств і запобіжник від імпорту товарів сьогодні з усього світу, який хлине сьогодні в Україну.

Третє. Ми пропонуємо звільнити від сплати ПДВ та імпортного мита всі товари, всі виробничі потужності, які ввозяться в Україну для промислових підприємств на оновлення основних фондів. Це дасть можливість вийти з кризи і оновити повністю сьогодні заводи, підприємства по території України і створити нові робочі місця. І ще десяток різних пропозицій, які враховані в цьому законопроекті. Він дасть реальну можливість сьогодні розгорнутися обличчям до промисловості.

І останнє. Ми вимагаємо все ж таки звільнити Главу Національного банку Гонтареву, про що ми говоримо вже 4 роки, з 2014 року. Ми зареєстрували постанову ще в 2014 році. І поставити Главу Національного...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. І вимагаємо поставити Главу Національного банку, який в першу чергу буде думати про промисловість. Промисловість сьогодні вимагає дешевих кредитів, довгих, які дадуть можливість закуповувати обладнання і створювати робочі місця, стабільний курс валюти. Переглянути можливість для працівників отримати дешеві кредити на довгу перспективу –  на 10-15 років –  під купівлю нерухомості і так далі. Це утримає в Україні людей і дасть можливість  зупинити трудову міграцію.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від групи "Воля народу" Рибчинський Євген Юрійович. Будь ласка,  пане Євгене.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.  Шановні колеги, пане Голово!  На  фоні того, що дійсно з України  за 4 роки  виїхало майже  4 мільйони людей, все ж таки цей пленарний тиждень починається на фоні більш-менш непоганих подій і новин. Пропозиція Єврокомісії щодо  нового траншу Україні у  обсязі  1 мільярда  євро – це як знеболювальне для хворої української економіки.  Проте, якщо  реформи рухатимуться і далі так мляво як нині, то ці гроші просто перетворяться на чергове ярмо для  молодого покоління  українців.

Другий позитив є більш однозначним, адже йдеться про визнання України аспірантом НАТО, тобто країною, яка здатна невдовзі отримати повноцінне членство у Північноатлантичному альянсі. Крім України  таке право набула ще братня Грузія, Македонія та Боснія і Герцеговина. Але знову ж таки, де реформи у військовій сфері? Де професійна армія? Де міністерство ветеранів? І де боротьба з корупцією у військовій галузі? Я вже не кажу про елементарне виробництво набоїв, якого немає в належному обсязі, і нам доводиться купувати це за кордоном, замість того, щоб створити своє виробництво і ще й продавати на експорт.

Взагалі, колеги, у нас з вами купа роботи на цьому тижні і далі, лежать неопрацьовані  тисячі законопроектів в той час, як партійні еліти думають не про законотворчість, а про позачергові вибори, якими Банкова лякає народ,  аби хоч трошки випустити пар людського гніву та невдоволення. Про економіку думають лише в контексті секторних інтересів окремих промислових груп, не більше. Візьміть, скажімо, законопроект 2216а про технологічні парки. Проект зареєстрований ще урядом Яценюка і передбачає стрімкий розвиток підприємств в регіонах. Скоро уряду Гройсмана вже два роки, а віз і нині там. І зрозуміло чому. Адже там нема ні де вкрасти і там треба працювати і працювати, а це нікому з сьогоднішньої влади не потрібно.

Слава Богу, ми хоч завтра відкриваємо день важливими законопроектами щодо соціального захисту військовослужбовців. Йдеться про встановлення групи інвалідності і нарахування пенсій. Ми всі добре пам'ятаємо численні мітинги під Верховною Радою, коли ветерани вимагали перерахувати свої пенсії. Урядом тоді було прийняте рішення, тимчасове рішення, Постанова  № 103, але вона не влаштовує більшість ветеранів через несправедливість поетапного, так би мовити, підняття пенсій, виписаного в цій постанові. Не можуть пенсії виплачуватися в розстрочку, я не знаю, де, в якій країні таке ще відбувається.

Очевидно, що конче необхідне прийняття нового принципового Закону про соцзахист, проте під куполом цей закон від Мінсоцполітики ніхто не бачив. Якщо міністр Мінсоцполітики не впорається зі своєю роботою, нехай подає у відставку. Ветерани війни не мають чекати манни небесної в той час, як міністерство не може узгодити якісь положення з колегами по Кабміну.

Депутатська група "Воля народу" закликає знайти в уряді узгоджене бачення щодо відповідного законопроекту та терміново його подати до Верховної Ради.

Аналогічно ми хочемо бачити і зміни до пенсійної реформи, заявлені раніше, адже три мільйони пенсіонерів, які працювали все життя і мають вагомий стаж, отримали мізерні, просто образливі, можна сказати, надбавки. Йдеться про спецпенсії, причому не для колишніх депутатів, суддів чи прокурорів, – йдеться про журналістів державних ЗМІ, службовців органів місцевого самоврядування, науковців, обласного і районного рівнів. Ці категорії отримували низькі заробітні плати, платили підвищений єдиний соцвнесок, все своє життя відпрацьовували за фахом, сподіваючись на гарантований державою захист, а сьогодні вони просто позбавлені перерахунку. "Воля народу" закликає у рамках пенсійної реформи виважено і справедливо підійти до перерахунку пенсій для усіх без винятку груп пенсіонерів, адже всі українці заслуговують на гідну старість.

Тепер щодо чергового рейдерства, яке люди вже охрестили "коцюбинським ГКЧП". Напередодні 8 березня 18 депутатів Коцюбинської селищної ради таємно зібралися у невстановленому місці, не запросивши ані голову, ані інших депутатів, і вибрали самі свого нового голову. А потім внесли це рішення в реєстр, і як не дивно, державний реєстр це рішення визнав.

Я хочу від імені міждепутатського об'єднання "Київщина" звернутися до міністра юстиції. Павле Дмитровичу, розберіться з цим питанням, на цьому тижні його треба обов'язкового закрити, і з реєстру вилучити це незаконне рішення, прийняте взагалі вночі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякуємо.

Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Шановні виборці! 10 березня Північноатлантичний альянс надав Україні статус країни-аспіранта. Іншими словами, НАТО підтвердив, що розглядає Україну як реального партнера найпотужнішого військового союзу світу. Це стало можливим завдяки рішучій політиці Президента України, спільно з демократичними силами парламенту, які влітку минулого року законодавчо закріпили курс на членство в НАТО. Одержання статусу країни-аспіранта свідчить про високий рівень співпраці Альянсу з нашою державою, чого не було раніше.

Також минулого тижня делегація нашої фракції в рамках візиту до Вашингтона відвідала Пентагон, де з представниками військового сектору Сполучених Штатів ми обговорили роботу над Законом про національну безпеку України. Внесений Президентом України законопроект про національну безпеку, яким пропонується визначити основні принципи державної політики у сфері нацбезпеки і оборони з урахуванням стандартів Євросоюзу та НАТО, запровадити механізми демократичного цивільного контролю над оборонним сектором, він має стати одним з найважливіших пріоритетів законотворчої діяльності парламенту на цій сесії.

Крім того, наша делегація провела низку зустрічей з високопосадовцями, сенаторами, конгресменами, з керівництвом МВФ та Світового банку. Цей візит вкотре довів, що Україна має безпрецедентний рівень підтримки американських союзників у питаннях реформ та протистояння російській агресії.

В рамках цього хочу ще раз нагадати про безпрецедентну перемогу України в Стокгольмському арбітражі, де українській владі вдалося повернути країні вкрадені 4,6 мільярда доларів. Повторюю, вкрадені. І якщо ви чуєте зараз про те, що "Газпром" не хоче виконувати ці вимоги, то хочу нагадати, що Президентом України ініційовано процедуру арешту коштів "Газпрому" як в нашій країні, так і за кордоном.

Також хочу нагадати і пояснити певним народним депутатам, що конкурс 4G, який відбувся, він приніс до державної скарбниці майже 8 мільярдів гривень. І проходив він відкрито, публічно, в прямому ефірі. Якщо це комусь не подобається, то ми вважаємо, що саме такими і мають бути конкурси, коли публічно, відкрито і прозоро, в прямому ефірі відбуваються конкурси. А коли професійно говорити про ці питання, давайте не порівнювати кабельне телебачення, з аналоговим, зі звичайною антеною, а підходити до питання професійно.

Також від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" хочу подякувати всім парламентарям за підтримку на минулому пленарному тижні постанови щодо створення Міністерства у справах ветеранів, яка стала першим реальним, практичним кроком в питанні, яке впродовж тривалого часу було лише на рівні обговорення. Наші американські партнери також схвально оцінили ініціативу створення окремого Міністерства у справах ветеранів.

На минулому тижні відбулась ще одна подія, яку не можна оминути увагою. На одному з КПП на Донбасі був затриманий Володимир Рубан з арсеналом зброї при спробі завезти її на мирну територію України. Українські спецслужби провели блискучу операцію запобігання терактів у столиці. Однак дана ситуація доводить, що зовнішній ворог руками місцевих зрадників не припиняє спроб посіяти хаос, страх та анархію у мирних українських містах і готовий перейти до масштабного кровопролиття по всій території України. Але хочу запевнити, що не пройшов сценарій Курченка-Саакашвілі, не пройде і цей.

Наступне. Я хочу підтримати колег і повернутись до подій у селищі Коцюбинське, де сталася реальна спроба захоплення влади. Законно обраного мера усунуто з посади. Це сталося всупереч вимогам закону. Ми маємо жорстко реагувати на такі випадки. Бо децентралізація, проголошена Президентом України, це не махновщина і не можливість створювати феодальні князівства на окремих територіях, ігноруючи закон. Закликаю правоохоронні органи дати належну правову оцінку подіям в Коцюбинському.

Щодо порядку денного. Цього тижня Верховна Рада повинна приділити максимум уваги кадровим питанням. Ми не можемо більше зволікати з їх вирішенням. Йдеться і про обрання нового очільника Національного банку, членів Центральної виборчої комісії, незалежного аудитора НАБУ та інших.

Окремо фракція партії "Блок Петра Порошенка" вдячна, Андрію Володимировичу, за постановку на цьому тижні законопроектів щодо посилення захисту інтелектуальної власності. Але ми просимо профільний комітет якнайшвидше розглянути законопроект 7466 для того, щоб ми швидше прийняли його в сесійній залі.

Також хочу нагадати, що 312 депутатів підтримали, а Президент України підписав Закон 7275, його ще називають "маски-шоу стоп". Про що йшлося? Ми додатково захистили бізнес від незаконного тиску. І тому ми хочемо звернути увагу Верховної Ради на законопроект 7547 в частині, яка допоможе в розкритті вбивств, збройних нападів, ми обов'язково це підтримаємо. Але ми не можемо підтримати будь-які положення, які збільшать тиск на бізнес. Тому ми підтримуємо прийняття цього законопроекту, але за умови, якщо з нього будуть вилучені ті статті, які проти чесного українського бізнесу.

Окрім того, нагадуємо про необхідність якнайшвидшого розгляду…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. …законопроектів про дипломатичну службу (7322 та 7323). Наразі вітчизняні дипломати створили потужний фронт захисту держави на міжнародній арені, однак для більш ефективної їхньої роботи необхідно завершити перехід до найкращих зразків вітчизняного та світового досвіду.

І, насамкінець, нагадуємо про необхідність скасування електронного декларування для громадських організацій. Мова йде про законопроекти 6675 та 6674.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Артур.

Я цілковито з вами погоджуюсь, що, можливо, вже навіть в першому читанні, розглядаючи 7547, вилучити ці норми, які фактично нівелюють наш законопроект "маски-шоу стоп", щоб навіть не було шансів до другого читання зберегти цю частину. Ми вже проводили з того приводу консультації з представниками комітету і з урядом, і, напевно, логіка є, щоб ми ці сумнівні норми, вже приймаючи в першому читанні, змогли вилучити з цього законопроекту. Я думаю, що тут буде загальне розуміння і загальна позиція парламенту. Дякую вам.

Керівник фракції "Народного фронту" Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановний пане Голово, колеги! Державний статус української мови є невід'ємним елементом конституційного ладу України - це положення законопроекту України про забезпечення функціонування української мови як державної. Сьогодні у нас немає Закону про державну мову, хоча стаття 10 Конституції України говорить, що державною мовою в Україні є українська мова.

Наприкінці лютого Конституційний Суд України визнав неконституційним підривний закон парочки регіоналів, який захищав в Україні не українську, а російську мову.  Конституційний Суд свою справу зробив: відновив законність і справедливість. Тепер свій обов'язок маємо виконати і ми.

"Народний фронт" наполягає, щоб під час цих двох пленарних тижнів ми розглянули і прийняли в першому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної (5670-д). Під законопроектом стоять підписи понад 80 депутатів з різних фракцій. У сесійній залі маємо компроміс більшості фракцій щодо цього важливого законопроекту. До його розробки долучилися відомі експерти, він пройшов широке громадське обговорення. Академічне середовище та українські інтелектуали активно підтримують цей законопроект. Відкладати його розгляд у довгу скриню не маємо права. Наша фракція наполягає на його якнайшвидшому розгляді та прийнятті. Захист та утвердження української мови – це питання національної безпеки  і протидія гібридній агресії "руського міра".

Днями ми отримали позитивний сигнал від НАТО. Альянс зафіксував за Україною статус країни, яка прагне вступу в Альянс. Це очікуване і правильне рішення. "Народний фронт" послідовно визнає вступ до НАТО як стратегічний пріоритет України. Наші союзники у Північноатлантичному альянсі повинні усвідомлювати, що членство України в НАТО - це не так питання безпеки України, як запорука безпеки і миру в Європі та у світі загалом. Для приєднання України до НАТО потрібна політична воля Альянсу. Так само має бути розуміння того, що з Україною НАТО однозначно стане сильніше.

На шляху до НАТО нас також чекає немало роботи. Нам необхідно завершити антикорупційну реформу і створити незалежний антикорупційний суд. Нас чекає реформа сектору оборони і ВПК, ухвалення Закону про Нацбезпеку, який, окрім реформи системи управління оборонного сектору, передбачає, що вступ до ЄС і НАТО є нашими стратегічними пріоритетами.

Треба визнати, що завдяки політичній волі і рішучості дій уряду та коаліції одразу після Революції Гідності ми неймовірно просунулися в напрямку до набуття членства в НАТО. "Народний фронт" і надалі робитиме все необхідне, аби Україна найближчим часом стала членом НАТО. Це абсолютно можливо і ми докладемо до цього усіх своїх зусиль.

Наступної неділі на Росії перепризначатимуть Президента. Так звані вибори вони збираються провести і в Криму. Ці вибори незаконні і їх результат буде нелегітимним. Хочу нагадати, Верховна Рада прийняла Постанову про посилення міжнародного політичного тиску на Кремль у зв'язку з порушенням прав людини під час так званих виборів на півострові.  Ви сьогодні, пане Голово, її підписали. І гадаю, що за це свавілля Кремль і його ватажки мають понести окрему відповідальність.

Агресія проти України і Заходу має системний характер і спрямована на руйнування українського суверенітету і підрив миру в Європі та світового порядку. Тому ми закликаємо наших союзників у всьому світі об'єднати санкції за Донбас та Крим, як це пропонує лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк. Так звані події у Криму і на Донбасі не є чимось окремим, це різні епізоди одного міжнародного кримінального злочину Кремля.

Тероризм для Росії є державною політикою. Черговим підтвердженням цього є затримання Рубана і зрив ймовірної терористичної атаки. За це окрема подяка нашим спецслужбам. Але терористичні атаки Росія планує і здійснює не лише в Україні, а й на території ЄС і США. Бачимо чергову брутальну хімічну атаку проти колишнього  розвідника Скрипаля на території Великобританії.  Це ще одне підтвердження того, що весь цивілізований світ має об'єднатися у покаранні Кремля за державну політику міжнародного тероризму. "Народний фронт" закликає активно підтримати заклик британських політиків і посадовців бойкотувати Чемпіонат світу з футболу в Росії. Це має стати новою міжнародною ініціативою з покарання кремлівських злочинців.

Наступне. Ми вітаємо підписання спільної заяви керівниками парламентів Польщі, Литви, Латвії, Молдови і України та підтримку ними позиції України щодо газопроводу "Північний потік-2". Нагадаю, що в 2014 році урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення позиватися до "Газпрому". "Нафтогаз" отримав дві перемоги і заощадив Україні 60 мільярдів доларів. І, нарешті, наші європейські колеги усвідомили, що для Росії газ – це зброя і предмет шантажу. Сьогодні "Народний фронт" ініціює звернення до наших європейських партнерів щодо недопущення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Сьогодні ми цю постанову зареєструємо.  Спорудження ще однієї гілки газогону додатково підриватиме стабільність і безпеку Європи. 

Навчені гірким досвідом, ми маємо безупинно повторювати нашим європейським колегам, що російські…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …це не комерція, а політична зброя Кремля. З цією місією до Страсбурга виїхав і керівник  "Нафтогазу". Європа повинна зрозуміти, що "Північний потік" – це лише черговий газовий зашморг, який Росія закидає на Європу. Ми, нарешті, від цього зашморгу позбулися, а наші європейські колеги в нього лізуть з головою. 

Тому звертаюсь до вас, пане Голово, будь ласка, сьогодні буде зареєстрована дана постанова, дайте доручення   комітету її розглянути, і цього тижня в залі голосуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я цілковито підтримую вашу позицію і по постанові. Я думаю, що комітет її розгляне ефективно і швидко. А також по питанню Закону про державну мову. Я попередній сесійний тиждень почав з того, що звернувся до усіх фракцій парламенту, щоб вивчити усі законопроекти, які подані і які є на порядку денному. Надважливої ваги питання. Після рішення Конституційного Суду слово за нами, за парламентом. Але також нам надзвичайно важливо, щоб з тих законів, які є, ми змогли об'єднатися і, вийшовши на голосування в зал, ми змогли зайняти єдину  спільну позицію. І тому я ще раз звертаюся до фракцій, провести консультації і дати в Апарат інформацію щодо того, які з законопроектів підтримуються і які фракції готові брати за основу, його голосувати, його підтримувати. Я знаю, сьогодні ввечері відбудуться засідання усіх фракцій, прошу обговорити це питання, щоб, вийшовши в зал, ми мали єдину спільну і злагоджену позицію. Дякую.

Фракція "Самопоміч", Руслан Сидорович. Будь ласка, пане Руслан.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Доброго дня, колеги! Дякую за надане слово.

Багато було сьогодні сказано представниками коаліційних фракцій про зближення України і НАТО. Але хочу сказати, що натівський стандарт починається в першу чергу з поваги до солдата. Я пропоную, може хто не в курсі, зайти в Інтернет і подивитися в яких умовах наші солдати зараз знаходяться на полігоні в Широкому Лані. Це не просто ганьба, це знущання.  На четвертому році війни не на передовій, нашвидкуруч розгорнуті, а на полігоні солдати знаходяться в таких умовах, в яких солдати знаходилися в Першій Світовій війні. І зайдіть на ті ж самі фотографії, які легко доступні в Інтернеті, в яких умовах знаходяться натівські солдати на Яворівському полігоні, порівняйте ці дві картинки. Поки ми не почнемо поважати українського солдата і створювати йому умови, які є гідні людини, до тих пір ми не будемо мати дійсно тієї армії, яку заслуговує Україна і український народ.

Щонайменше, я вважаю, що на найближчу п'ятницю в "годину запитань до Уряду" ми повинні отримати відповідь від оборонного відомства не лише, як воно дійшло до такої ситуації, а які будуть заходи вживатися для того, щоб таких ситуацій не було надалі. Четвертий рік війни, а ми до цього часу на полігоні не можемо забезпечити нормальних людських умов для солдатів.

Другий момент. Антикорупційний суд. Цього тижня закінчується строк на подачу поправок до Закону про Вищий антикорупційний суд. Дуже багато емоцій, дуже багато слів, різних позицій, деякі політики говорять, що ми не будемо танцювати на підтанцьовках у наших західних партнерів. Але я хочу сказати,  річ не в тому, що говорять нам Німеччина, Франція, Великобританія чи Штати, Вищий антикорупційний суд потрібен не їм, вони проживуть  без нього, а от  чи проживе без нього український народ і українська економіка –  питання риторичне. Тому тих, хто буде подавати цього тижня поправки, я би дуже сильно застерігав, виходячи з того, як його готувати –  для українського народу чи для західних дипломатів. Вони потрібні для української держави.

Третє. Виборчий кодекс. Строк на внесення поправок давно сплив, поправки всі давно внесені. В кінці 2014 року п'ять політичних сил підписалися під Коаліційною угодою, де вони обіцяли пропорційну систему з відкритими списками. Це питання політичної відповідальності за ті гасла, з якими всі йшли. Чи ми далі готові виконувати ті обіцянки, які ми давали українському народу, чи вони вже за тих три з половиною роки політичної діяльності в даній каденції, м'яко кажучи, призабулися.

Законопроект 7547, про який вже говорилося, це щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу. Це є яскравий приклад того, як приймати закони, які приймаються нашвидкуруч, необдумано, не системно і потім виправляються.

Коли ми приймали процесуальні кодекси, три нових процесуальних кодекси і серйозні зміни до Кримінального процесуального кодексу, я зі своєю колегою Оленою Сотник кричали як тільки могли, намагаючись достукатись до колег народних депутатів, про те, що питання не в тому, як швидко ми їх приймемо, а питання в тому, якої якості ці процесуальні документи будуть і які наслідки будуть. Нас важко запідозрити в надто великій лояльності чи до Генеральної прокуратури, чи до інших правоохоронних відомств, але і ті, і Генеральний прокурор, і Військовий прокурор, і Антикорупційна прокуратура, і Антикорупційне бюро –  всі силовики говорили, що що ж ви робите, ви знищуєте слідство. І коли зараз я чую, що "маски-шоу стоп", чи "маски-шоу гоу", я не знаю, я знаю одне, що якщо ми завтра не приймемо законопроект 7547, то 15 березня слідство в Україні елементарно буде зупинено. Чому ми цього не розглянули раніше – питання риторичне. Але я просто хочу всіх колег застерегти від якихось танців, які можуть завести  нас в непотрібні дискусії, наслідком чого буде зупинення будь-якої правоохоронної діяльності, питання слідства.

Наступне, що стосується так само питання слідства. Державне бюро розслідувань. Ми стояли послідовно на  позиції, що функція  слідства повинна бути передана від  прокуратури до Державного бюро  розслідувань. На сьогоднішній день Державне бюро розслідувань складається з трьох людей. З трьох людей. Зрозуміло, що ні про який орган дієвий мова йти не може.

Тому законопроект 7450. Поки є час його в спокійному режимі розглядати, приймати його потрібно в першому  читанні, доопрацьовувати до другого читання і не чекати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. І не чекати далі ситуації, при якій знову в черговий  раз ми опинимося  перед форс-мажором і будемо приймати законопроекти з коліс.

Наостанок. Ні армія, ні соціальні зобов'язання, ні будь-що інше не буде працювати, якщо не буде  працювати економіка, якщо не буде працювати малий і середній бізнес. Мене відверто дивують  ініціативи деяких народних депутатів, які пропонують знищити  спрощену систему оподаткування. Якщо ми знищимо малий і середній бізнес, ми знищимо будь-який навіть…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Власенко Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Оскільки Юлія Володимирівна Тимошенко, як і велика кількість українських громадян, потерпає від епідемії грипу, я сьогодні маю честь представляти позицію партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Ви знаєте, багато і в цій залі, і в залі Верховної Ради, і з політичних трибун говорять про об'єднання, але, ви знаєте, всі ці об'єднання, як правило, закінчуються об'єднанням навколо якоїсь корупції, яку здійснює сьогоднішня українська влада. Я ж пропоную від імені фракції "Батьківщина" об'єднатися навколо ідеологічних і державницьких позицій.

Що я маю на увазі? Я маю на увазі законопроект, який зареєструвала фракція "Батьківщина", 8107, який стосується заборони будь-яких маніпуляцій із структурою власності і управління газотранспортної системи. Насправді, сьогодні в України залишилося лише два багатства, великих багатств: перше – це  українська земля сільськогосподарська і друге – це українська ГТС. І обидва ці багатства є унікальними. Як говорять експерти, сьогодні ГТС додає до державного бюджету України більше 2 мільярдів доларів щорічно. При цьому, якщо почати будувати цю ГТС з нуля, то це, за інформацією тих самих експертів, коштувало би близько 300 мільярдів євро, тому це справжнє багатство. Але наразі влада планує великий пограбунок українців, тому що за спиною українців абсолютно безкоштовно 49 відсотків цієї ГТС хочуть передати в управління іноземних компаній або іноземних фізичних осіб. Ідеологом цієї схеми виступає головний корупціонер України Петро Порошенко. Він каже, що насправді українці нездатні управляти власною ГТС, вони нікчемні, давайте ми це віддамо іноземцям, бо вони мудріші, напевно, я не знаю, з точки зору Петра Олексійовича, вони, напевно, краще думають, вони краще можуть дбати за наше українське майно. Але насправді це означає безкоштовний подарунок іноземцям вартістю 150 мільярдів євро. І нам розказують про те, що це добре, що от прийде якийсь невідомий добрий хазяїн і щось там для нас зробить. Але таке можуть говорити лише спільники цього пограбунку, тому що передача  ГТС не є інвестиційним проектом, це є безкоштовна передача.

Тому  ми перебуваємо зараз от на початку цієї афери. І фракція "Батьківщина" офіційно сьогодні звернеться і до  Генеральної прокуратури, до НАБУ із заявою про цей злочин. А мій вступ прошу вважати таким відкритим зверненням.

І, до речі, от сьогодні згадували "Північний потік-2", абсолютно правильно – треба домагатися, щоб Європа не використовувала цього. Але дивіться, з одного боку, ми просимо Європу не будувати "Північний потік-2", що є правильним, а з другого боку, свою ГТС передаємо в руки іноземцям, позбавляючись можливості впливати на управління газотранспортною системою.

На переконання фракції "Батьківщини", управляти ГТС повинна лише державна компанія із стовідсотковою державною власністю, по-інакшому бути не може. Тому я звертаюся до всіх колег зробити так, як зробили в  2007 році, коли парламент об'єднався і підтримав законопроект лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко більшістю в 430 голосів щодо заборони приватизації або будь-якої іншої передачі в управління української газотранспортної системи. Цей парламент повинен  повторити те, що зробив патріотичний парламент 2007 року. І це буде справжній тест на патріотизм і  на захист національних інтересів, а не якісь страшні  розказки про патріотизм, а голосування за якісь корупційні схеми на кшталт тих, які сьогодні згадувались.

І ще одне.  Тут згадували Стокгольмський арбітраж. Ви знаєте, в Стокгольмі, в Стокгольмському арбітражі  не сидять прихильники або противники України, там сидять  сухі юристи, пробачте, юристи, які виносять свої рішення, базуючись на документах, а не на політичних гаслах. І в даному випадку це відбувалося, це робилося на підставі контрактів. Так от, Стокгольмський арбітраж проаналізував ці  контракти і примусив Російську Федерацію виконати контракт з транзиту, зобов'язавши їх доплатити те, що вони не доплатили –  4,6 мільярди доларів Сполучених Штатів Америки, та відхилив абсолютно необґрунтовані вимоги Російської Федерації, які ніколи не базувалися на цьому  контракті, а жили лише в головах  газпромівських  чиновників. Тому ця перемога була здобута на підставі цих контрактів. І те, що на минулому тижні  Петро Порошенко відмовився  розривати ці  контракти, які є абсолютно невигідними для  Росії, саме Росія виступила ініціатором розірвання цих контрактів, це ще раз і вчергове  свідчить, що контракти 2009 року були правильними, контракти 2009 року…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Контракти 2009 року були підписані на користь України.  І я думаю, що було би чесно Петрові Олексійовичу  вийти і подякувати Юлії Тимошенко за підписання цих контрактів, які принесли в український бюджет сьогодні  додаткові кошти в розмірі  мільярдів гривень. І це абсолютно підкреслює ще раз, що весь бруд, який лився на лідера "Батьківщини", був штучно  зманіпульованим  брудом.

Тому я дякую за увагу і  ще раз запрошую всіх, і звертаю увагу Голови Верховної Ради, і прошу включити до порядку денного законопроект…  

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Представник Президента України у Верховній Раді  Луценко Ірина Степанівна. Будь ласка,  пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С.  Шановні колеги! Початок 18-го року став періодом потужної наступальної стратегії Президента по зміцненню безпеки і оборони України, так само і енергетичної безпеки, для збереження і укріплення суверенітету держави.

Перше. Прийнятий та підписаний Закон про реінтеграцію чітко визначив Росію як країну-агресора, "ДНР", "ЛНР" – як незаконні антидержавні терористичні формування, що діють поза конституційним полем України. Українські Збройні Сили наділено відповідними функціями і можливостями для самозахисту держави. Задля збереження життя українців та Збройних Сил України Президентом запропоновано ще в 15-му році і закріплено на полях Мюнхенського безпекового форуму введення миротворчого контингенту ООН. Тому ми наполягаємо, що, власне, для захисту в першу чергу українців, а не місії ОБСЄ, як про це говорять окремі партії, направлена пропозиція Президента по введенню миротворчої місії.

Наступне, виграш України в Стокгольмському арбітражі є серйозним посиленням енергетичної безпеки України. Газова війна Росії проти України завершилася її програшем із наступним результатом. Принцип "бери або плати", за яким Україну зобов'язували купувати 52 мільярди кубів газу щороку, визнано несправедливим, і залишилося зобов'язання, зменшене в 10 разів – до 5 мільярдів кубів на рік. Ціна на транзит газу навпаки визнана заниженою, і "Газпром" зобов'язано сплатити додатково 2,5 мільярдів доларів. На жаль, кошти, які Україна вже переплатила за контрактом, підписаним у 2009 році, повернути тепер неможливо. Так само за оцінкою "Нафтогазу" ми недоотримали від "Газпрому" і 20 мільярдів доларів за транзит.

Враховуючи це, Росія продемонструвала себе в Європі та в світі вкрай ненадійним партнером-постачальником. Тому в ЄС мають замислитися, якими будуть прямі зв'язки з Москвою у випадку запуску трубопроводу в обхід України, так званому "Північному потоці-2".

Хочу звернути увагу ще на один момент. Завдяки відкритому конкурсу на ліцензії 4G покоління зв'язку державний бюджет сьогодні отримав 5,5 мільярдів гривень при запланованих 4 мільярдах. Загалом на 4G-ліцензії держава отримала майже 8 мільярдів гривень додаткових коштів. Це відповідь тим, хто не бачить зрушень і результатів у боротьбі з корупцією. Пане Олеже, до вас звертаюсь з цими зверненнями.

Наступне і основне. Україна отримала статус країни-аспіранта. Президент України Петро Порошенко привітав визнання Альянсом прагнення України, для якої одним із ключових пріоритетів національної безпеки є досягнення критеріїв членства в Альянсі НАТО. Він сказав, що наступний крок у цьому процесі буде План дій щодо членства України до НАТО. Про це було сказано в його листі Генеральному секретареві Єнсу Столтенбергу в лютому цього року, де з посиланням на статтю 10 Договору про заснування НАТО Президентом України Порошенком було офіційно зафіксовано прагнення України стати членом Альянсу.

Продовжуючи курс на зміцнення безпеки і оборони задля збереження та закріплення суверенітету держави, Президент України Порошенко заявив, що розглядається можливість внести додаток до Преамбули до Конституції про прагнення України вступити до ЄС і НАТО. Остаточне рішення з цього приводу мусить прийняти і підтримати двома третинами складу Верховна Рада України.

І останнє, шановні колеги. Вся країна спостерігала за затриманням пана Рубана, який перевозив арсенал армійської зброї з дуже серйозними характеристиками. Це дозволяє говорити про підготовку масштабних терактів, у яких могли загинути тисячі українських громадян, а не лише керівництво держави. Провал масових протестів, які не були підтримані людьми, провокує агресора на спроби організації терактів для дестабілізації ситуації у новий спосіб. І лише завдяки діям СБУ ми уникли найбільшої терористичної загрози за останні чотири роки, адже могли загинути, я повторюю, тисячі людей.

Тому, підтримуючи всі ті пропозиції, які були озвучені керівником фракції…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С.  …Артуром Герасимовим, Президент України  наполягає на основних законах, які мають бути прийняті сьогодні. Це Закон 8068 "Про національну безпеку України", який продовжує, визначає механізм керівництва у сфері національної безпеки та оборони, унормовує структуру і склад сектору безпеки і оборони, систему управління, координації та взаємодії органів, а також запроваджує комплексний підхід для планування в цій сфері.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пані Ірино, по цьому закону ми ще чекаємо рішення комітету, хочу вам нагадати.

До речі, хочу сказати, колеги, що цього тижня пропонується одна постанова, про яку я згадав, це Постанова Верховної Ради України про звернення до міжнародного співтовариства у зв'язку з підготовкою незаконних виборів Президента Росії. Ця постанова ініційована фракцією "Народного фронту" і запропонована народним депутатам. Але також цього тижня буде запропоновано Постанову Верховної Ради про звернення до парламентів іноземних держав стосовно політичних репресій Російської Федерації і стосовно звільнення політичних в'язнів. І ця постанова теж є готова, і ця постанова теж буде пропонована на розгляд цього тижня.

І зараз я надаю одну хвилину для виступу Ірині Геращенко. А потім, Степан Кубів, прошу приготуватись. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, абсолютно справедливо, що цього тижня у нас стоїть великий блок питань по інтелектуальній власності. І в цьому контексті я би хотіла звернутись до Голови парламенту з наступною пропозицією. На жаль, дуже часто урядові, депутатські законопроекти, які є частиною імплементації Угоди про асоціацію, не відповідають нормам європейського права і не проходять відповідну експертизу уряду, Комітету з питань євроінтеграції, а також інших необхідних структур.

У мене є пропозиція. Ми бачили минулого тижня, коли розглядали закон про авторське право, який жахливий, критика цього закону йшла від всіх фракцій, справедлива критика. Я хочу звернутися до Голови Верховної Ради з проханням, щоб ми звернулись до Представництва Європейської Комісії в Україні з проханням, щоб оці 57 законів, які стосуються імплементації Угоди про асоціацію, вони нам надали технічну експертизу цих законопроектів і щоб ми її…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …враховували під час нашого голосування. І так само, щоб уряд, коли вони дають свій законопроект, давали ще і висновок, наскільки він коригується з нормами європейського права. Щоб ми двічі не робили одну й ту саму роботу, і не було такої ганьби, коли минулого тижня ми приймали важливий Закон про авторське право, але він абсолютно не відповідав європейським нормам. І ми до другого читання зараз будемо колосальну роботу проводити для того, щоб його довести до необхідних норм.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Наприкінці минулого тижня Єврокомісія запропонувала Україні 1 мільярд євро з нової макрофінансової допомоги для продовження структурних змін.

У Європейському Союзі наголошується прояв солідарності з українською владою щодо амбітної програми реформ для забезпечення стабільності та процвітання України. "Сильна економіка – гідне життя" –  це є пріоритет уряду номер один.

Минулого тижня ми побачили, як сильно дратує агресора Росію, коли перемога України. Але завдяки швидким і зваженим рішенням уряду щодо ситуації з постачанням газу, єдності українського народу, Президента, парламенту ми змогли протистояти цій агресії. Україна показала себе надійним партнером для Європи та світу. Але маємо стати ще сильнішими. Для цього треба бути єдиними, продовжувати розпочаті зміни, розвивати сильну економіку і наводити лад в країні.

Маємо чіткий середньостроковий план реформ, який включає усі першочергові заходи, зміни в країні, пенсійну реформу, підвищення соцстандартів, медичну, реформу освіту і багато інших змін. Для більш ефективної та кращої координації роботи з парламентом Володимир Гройсман презентував 35 пріоритетних економічних законопроектів. Уже з цих 35 прийнято в другому читанні і в цілому, а ще два прийнято в першому читанні за основу як важливий результат нашої спільної роботи з парламентом на подальше економічне зростання.

Я хочу сьогодні ще раз подякувати від імені уряду за підтримку на минулому тижні найважливіших законопроектів з блоку 35-и, це: 3096 про дерегуляцію в газовій галузі, 6141 про стимулювання інвестицій, 7466 щодо захисту авторських прав.

Щодо розкладу на тиждень,  в цілому ми підтримуємо, і завжди вдячні, Андрію Володимировичу, вам і Апарату парламенту, депутатам, головам комітету за конструктивну співпрацю, яка націлена на розбудову української економіки.

Зокрема, просимо підтримати важливий законопроект 7180 корпоративне управління в держбанках, 7010 про запуск ринку електронних грошей, 6428 корпоративне управління в держпідприємствах, 6027-д щодо захисту прав кредиторів, а також законопроект 7123 щодо зміни стандартизації. Разом з тим просимо обов'язково, при можливості, додати до  проекту порядку денного наступні урядові законопроекти: 8099, 8100, 8101, 8102, 8103, 8104, 8105 та 8106.

Окреме прохання поставити законопроект 8099 додатково у розклад на вівторок для включення до порядку денного, як законопроект він повинен бути ухвалений в цілому в цей четвер. Це дуже важливі зміни повноцінного запуску системи середньострокового бюджетного планування, яке ми запрезентуємо відповідно і в парламенті. Законопроект 8060, це Кодекс України з процедури банкрутства (автор - Іванчук Андрій Володимирович і разом з представниками фракцій і груп). Ця реформа дасть можливість покращити ведення легкості бізнесу на 9 позицій. Це дуже  важливий законопроект.

Щодо законопроекту 6422, де група народних депутатів говорять про зміни до Закону про Митний тариф. Основна мета законопроекту є введення нульової ставки митного регулювання ввезення в Україну з інших країн мінеральних добрив, що дасть можливість, змогу регулювати питання захисту сільськогосподарського виробництва від сезонного коливання цін. Прийняття законопроекту забезпечить насичення ринку мінеральними добривами, позитивну динаміку внесення, сприятиме підвищенню родючості, підняття промисловості українського товаровиробника, стабілізацію цінової ситуації на ринку мінеральних добрив, підвищення урожайності і валовий збір сільськогосподарських потреб. Тим більше, проводилася нарада щодо даного питання і було прохання від імені асоціацій, депутатів Верховної Ради, комітету Верховної Ради щодо озвучення даного питання.

Разом з тим  хочу сказати, що важливі зміни для повноцінного процесу об'єднання прийняття наших законів стимулюють підняття нашої економіки.

Щодо застережень і зауважень, відповідей на питання, про які  просили мене керівники фракцій, як завжди, Андрію Володимировичу, я дам по закінченню, і прийняття зауважень і пропозицій голів комітету обов'язково.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Степане Івановичу. Ви назвали  велику  кількість законопроектів. Очевидно, що ми їх не зможемо розглянути  протягом  одного тижня. Але хочу вам сказати, що є велика перевага, що ми маємо два тижні поспіль пленарних, і це нам дасть змогу на наступному тижні. До речі, як ми вже домовлялися на нараді голів комітетів, блок промисловості і підприємництва, пане Галасюк, що, власне, на наступний тиждень має бути блок. І там є ряд законопроектів, які є нашим спільним напрацюванням до економічного блоку, зокрема про індустріальні парки. І ми пропозиції, які є від уряду, врахуємо, але врахуємо і цього, і наступного пленарного тижня.  І так само, я думаю, що Андрій Володимирович проведе законопроекти через комітет. І ми теж проговоримо, чи цього тижня, чи наступного тижня ставити їх на розгляд. Я думаю, це ми вже в робочому порядку зможемо прийняти рішення, після рішень комітету. Нам  дуже важливо завтра затвердити порядок денний сесії всієї, щоб ми могли швидко і ефективно працювати після рішень комітетів. І я переконаний, що ми будемо діяти злагоджено, як і в попередні пленарні тижні.

Нагадаю, цього понеділка ми розпочинаємо виступи комітетів справа. І я першому надаю слово Бакуменку Олександру Борисовичу.  Але оскільки пані Марія має нагальні справи, спочатку Марія Іонова, а потім – Бакуменко.

Будь ласка, пані Марія.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, шановний пане головуючий.

Шановні колеги, в цьому залі 28 лютого відбулась презентація дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди  про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. І напрацьовано спільно 57 законопроектів, які б мали бути розглянуті в парламенті протягом  останніх двох років. Ми дуже вітаємо те, що в даному порядку денному з цієї дорожньої карти на поточний тиждень  включено  6 законопроектів, вони стосуються сфер інтелектуальної власності, навколишнього природного середовища і технічні бар'єри в торгівлі. З тих шести законопроектів Комітетом з питань європейської інтеграції розглянуто чотири: 4571, 5694, 6235 і 6023. Вони в цілому не суперечать праву ЄС та нашим міжнародним зобов'язанням відповідно до угоди, але є певні зауваження, ми будемо працювати над тим, щоб їх врахували.

Шановні колеги, Комітет з питань європейської інтеграції наголошує саме на важливості дотримання термінів виконання Угоди про асоціацію. Це наші зобов'язання. Є сфери, де Україна вже досягла певних успіхів, це і сфера енергоефективності, фітосанітарні та санітарні заходи. Наприклад, у сфері екології існують проблеми саме з правильним застосуванням термінів, і в інших сферах. Тому я звертаюся до уряду саме з проханням прискорити розробку тих законопроектів, зокрема у проблемних сферах, і наголошуємо на необхідності використання єдиної термінології, а також офіційних перекладів при розробці проектів законів на виконання угоди.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пані Марія, ви правильно зазначили, є шість законопроектів. І я хочу вам сказати, я вибираю законопроекти ті, які потенційно можуть мати підтримку в залі. Бо у нас є 57 законопроектів, але, на жаль, ми маємо приклад, коли ми ставили двічі про стратегічну оцінку екологічну і двічі повертали на доопрацювання. І, на жаль, тут має бути робота і комітетів, і авторів, щоб ми змогли вийти на узгоджену позицію. Замало поставити в порядок денний, треба ще провести роботу, щоб воно змогло знайти більшість в залі. І тому ми і надалі будемо йти тими ж самими темпами, але нам важливо, крім попадання в порядок денний, знаходити ті моменти, які, можливо, дають конфлікт в залі, щоб, можливо, їх вилучати, йти на якісь компроміси, щоб ми виходили на позитивні рішення.

 

ІОНОВА М.М. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я знаю, але в даному випадку ми брали всі законопроекти: і урядові, і депутатські. Бо коли вже зареєстрований депутатський, урядовий не може бути зареєстрований. І я сподіваюся, що ми так само і цього тижня, як і попереднього, пройдемо закони, необхідні для євроінтеграції.

І я надаю слово Бакуменку Олександру. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні учасники Погоджувальної ради! Андрію Володимировичу, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що законопроекти 6673, 6606, 4638 включені до розгляду в четвер. Ці законопроекти стосуються вдосконалення діючих фітосанітарних процедур, завезення в Україну зразків пестицидів для державних випробувань та наукових досліджень, питання використання земель оборони.

Разом з тим хочу сказати, що декілька разів поспіль до порядку денного пленарних засідань були внесені зазначені ці проекти, але до них черга не дійшла. Сподіваюсь, цього тижня нам вдасться розглянути ці важливі для аграрного сектору законодавчі ініціативи. Прошу колег підтримати даний законопроект.

Андрію Володимировичу, прошу включити до розгляду на наступний пленарний тиждень дуже важливий законопроект 6049-д.  Це законопроект, яким пропонується комплексне вирішення питання використання масивів земель сільськогосподарського призначення.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Апарат зафіксував всі пропозиції, які ви надали. Окрім того, ми ще в середу на нараді голів комітетів проговоримо, які найнагальніші питання є на цей і наступний тиждень, і зможемо загалом скласти план по всім напрямкам роботи комітетів.

І, будь ласка,  Павелко Андрій Васильович, Комітет з питань бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Передбачений на четвер законопроект 5425 щодо змін до Бюджетного кодексу Комітетом з питань бюджету підготовлений для розгляду Верховною Радою. Крім  того, урядом подано три законопроекти: 8044, 8043 та 8099 щодо запровадження  середньострокового бюджетного планування - які комітет планує на цьому тижні розглянути і подати висновки Верховній Раді. Просимо передбачити такі законопроекти для включення до порядку денного сесії та розгляду у четвер, 15 березня.

Андрію Володимировичу, окремо прошу сприяти розгляду Верховною Радою на цьому тижні розроблених Мінфіном урядових законопроектів 7516, 7517 та 7519, які передбачені у доопрацьованому проекті порядку денного восьмої сесії та пов'язані з урегулюванням фінансових питань для належної підготовки і проведення в Україні міжнародного спортивного заходу.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка,  Дирів Анатолій Борисович.

 

ДИРІВ А.Б. Шановний Андрію Володимировичу, доброго дня, всі присутні! Величезне прохання включити до порядку денного ряд законопроектів Комітету з питань екології: 4551 про природно-заповідний фонд України, 6530 про охорону природного навколишнього середовища, 6598 –  охорона тваринного та рослинного світу, а також 7229 – це встановлення  додаткових гарантій збереження лісів.

Також у нас є ще ряд законопроектів, що  стосується врегулювання питань подолання  наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального  захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, це:  6624, 6656, 4442 та 4442-1.

Ще б хотіли звернутись до вас з проханням. Є законопроект 8026. Це не наш, ми не профільний комітет, це Кожем'якіна комітет, але це стосується штрафів  у сфері екології. Законопроект звучить так: внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення (щодо запровадження європейського досвіду  про здійснення державного природоохоронного контролю). Величезне прохання  включити цей законопроект до порядку денного.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я вас попрошу, після Погоджувальної ради переговоріть  з представником комітету. Якщо не буде  заперечувати комітет, то ми можемо прямо у вівторок, прямо завтра цей законопроект поставити і  розглянути.

 

ДИРІВ А.Б. Добре, добре.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Проведіть з ними  розмову і  скажете мені результат.

 

ДИРІВ А.Б. Все,  дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня! Шановні колеги, я думаю, для всіх зрозуміло, що важливою передумовою входження України у світове співтовариство є шанування і захист, правовий захист авторських інтелектуальних прав, те, де ми сьогодні, на жаль, маємо відповідний вакуум.

Тому, Андрію Володимировичу, хочу подякувати вам і від імені комітету, і від імені нашої фракції щодо включення  законопроектів 5694, 6023 і 4571, які повинні  врегулювати якраз от цей правовий нігілізм, який ми сьогодні маємо.    

Також хочу, щоб зняти всі спекуляції, дуже б важливо було включити 5699, це законопроект Кабміну. Але з розумінням того, що є фактично альтернативний проект народного депутата Вікторії Пташник  5419, для того, щоб ми врегулювали і це.

Ми ставимо  перед собою амбітне завдання, в середу буде комітет, ми створюємо робочу групу, закінчуємо роботу по  7466,   це наша обіцянка - виконання дорожньої карти. Але  і ці п'ять законопроектів, про які я зараз   сказав, дуже важливі для того, що ми цей простір зробили. Тому, якщо є така можливість - поставити 5699 і 5419 в парі, то це потрібно зробити, якщо ні, то хоча б це перенести на наступний пленарний тиждень для того, щоб із цим закінчити. А комітет вже бере на себе обов'язки в середу затвердити склад робочої групи по 7466 і відпрацювати так, щоб якщо буде така можливість там через тиждень, два пленарних, то винести це питання вже під купол і проголосувати в цілому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Олександр, ви як ніхто знаєте вагу часу пленарних засідань. Ми вибрали тих три законопроекти, по яких є голоси. Поставити два законопроекти, по яких ми будемо бурхливо вести дискусію стосовно години і не вийти на результату – це є неефективно і неправильно. Пропрацюйте на комітеті, дайте пропозицію. Я буду завжди зацікавлений в тому, щоб законопроекти із питань інтелектуальної власності і той блок був завершений, але завершений позитивними питаннями. І тому ці два законопроекти, які на сьогодні мають дискусію, запропонуйте алгоритм, як вийти на позитивне рішення, чи об'єднати їх, чи наперед домовитися на доопрацювання в комітет і ви виробите один законопроект. Дайте формулу і я обіцяю, як завжди, підтримаю вашу позицію і вашу ініціативу.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Добре. Тоді ми створимо робочу групу для того, щоб узгодити 5699...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Так, і дайте нам, як нам вийти з тієї ситуації. І ми в будь-який день зможемо це поставити.  Дякую.

І, будь ласка, Савчук Юрій Петрович.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу! Доброго дня, колеги! Напередодні цього пленарного тижня хочу зазначити, що комітетом підготовлена до розгляду низка важливих питань. Перш за все це передбачена статтею 18 Закону України про запобігання корупції вимога щорічного проведення Верховною Радою України парламентського слухання з питань ситуації щодо корупції, на яких затверджується та оприлюднюється щорічна національна доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики. Відповідний проект Постанови вже зареєстрований Апаратом за номером 8020 про проведення 16 травня 2018 року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Названий проект постанови включений до порядку денного пленарного засідання на цей тиждень. Оскільки  це питання  не є дискусійним та з метою здійснення  комітетом належної підготовки до цих слухань, прошу розглянути цей проект  постанови одним з перших. Колеги, розраховую на  вашу підтримку під час голосування за це важливе питання.

По-друге, хотів би, шановні колеги, нагадати, що на наш комітет покладено обов'язок парламентського контролю за антикорупційними   організаціями, такими як НАБУ, САП, АРМА. І на сьогоднішній день ми маємо далі блокування  ситуації по оголошенню конкурсу відбору  незалежного аудитора НАБУ. Нашими… 30 секунд ще, будь ласка!

Нашими колегами по комітету було надано пропозиції і внесено в порядок денний  розгляд оголошення конкурсу. Я звертаюся до голів фракцій…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте, будь ласка,  завершити 30 секунд. Прошу.

 

САВЧУК Ю.П. І я хочу звернутися до голів фракцій і груп на підтримку цього важливого  питання, і у мене є все-таки сподівання, що на цьому тижні ми оголосимо  черговий конкурс, тому що я хочу нагадати, що  кожен рік ми маємо вибирати незалежного аудитора НАБУ  від  Верховної Ради. 

Дякую за увагу.  

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка,  зараз слово Олександру Данченку,  голові Комітету з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги! Перебуваючи протягом чотирьох днів у Будапешті на саміті з питань кібербезпеки, було  обговорено дуже багато питань. 15 країн приймали участь. І в першу чергу  відмічалося те, що  Верховна Рада України  прийняла Закон  про кібербезпеку, а це дуже важливий крок для розбудови нормальної мережі по захисту кіберпростору держави.

Однією з небагатьох реформ, які відмічають у Європі, в Сполучених Штатах Америки і в інших країнах світу, це є впровадження 3G  та 4G-зв'язку  в Україні.  І саме відкритість  на прозорість конкурсів, які пройшли, є важливими.

І я хочу навести такий приклад, якщо порівняти два регулятори, Національна комісія з питань регулювання, інформатизації та зв'язку та НКРЕКП, то це як небо і земля. Якщо у одних, в НКРЗІ, все прозоро, все зрозуміло, немає жодних нарікань, то по іншим є дуже багато питань.

Хочу також доповісти, що перші два етапи тендеру на 4G принесли близько 8 мільярдів гривень, що значно більше ніж планувалося. І хочу нагадати, що восени очікується наступний етап тендеру. Тобто це на питання, чому 3G і 4G, – тому що на 4G розбито по кроках. І на останньому тендері, де будуть розігруватися найгарніші частоти у 800 діапазоні, які потрібні для того, щоб 4G з'явився в селах, будуть отримані ще багато мільярдів гривень. Але проблема з цими якраз 800 частотами в тому, що вони належать одній олігархічній компанії, яка до сих пір впроваджує там аналогове мовлення. І ось в цьому, мабуть, є непрозорість і корупція, до речі, а не в прозорому тендері на 4G.

Де брати кошти, я хочу сказати. Ми сьогодні вручили пану спікеру кубок, який…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …наша парламентська команда завоювала у важкій боротьбі на полях Азербайджану. Так от, спорт знаходиться в жахливому стані, результати на Олімпіаді, вони жахливі. Гроші можна знайти з прозорого ринку регулювання лотереї, як у всьому світі, – це 8-9 мільярдів гривень. Також це проведення адміністративної реформи в Кабінеті Міністрів по питаннях цифрової економіки – це ще 8-9 мільярдів гривень. Є де знайти.

І, Степане Івановичу, я звертаюсь…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Ви вже звернетесь в індивідуальному порядку.

Будь ласка, пані Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановна пані головуюча! Хочу зазначити, що питання збереження людського потенціалу для України є одним з найбільш актуальних. За минулий рік ми втратили 200 тисяч населення. Це один обласний центр, такий як Тернопіль, такий як Івано-Франківськ, чи десятки і сотні маленьких населених пунктів. Що, власне, робить уряд для збереження людського потенціалу? Лікування хворих на онкологію профінансовано на 27 відсотків від потреби. Лікування хворих на серцево-судинні хвороби профінансовано на 30 відсотків від потреби. 70 тисяч медиків виїхали з країни шукати можливості вижити, тому що урядова політика щодо рівня заробітної платні є не просто абсолютно невідповідною, вона є руйнуючою. І на сьогоднішній день у нас не парламентсько-президентська республіка, сьогодні ми є заручниками абсолютно деструктивної політики Міністерства охорони здоров'я.

Комітетом охорони здоров'я підготовлено понад 20 законопроектів: щодо соціального захисту медичних працівників, щодо державної політики в охороні здоров'я, щодо великої кількості інших питань, щодо термінів придатності, термінів поставок медикаментів. Нагадую, що за минулий рік на 6 мільярдів гривень, які виділила держава на закупівлі медикаментів, закуплено нуль. Це означає, що люди помирають без своєчасної допомоги. На двічі мої звернення до Прем'єр-міністра щодо створення, негайного створення міжвідомчої, не з Міністерства охорони здоров'я, робочої групи по збереженню людського потенціалу  відповіді – нуль.

Тому я вимагаю винесення законопроектів Комітету охорони здоров'я на розгляд парламенту. Парламент має визначати політику держави…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Оля.

І, будь ласка, Ніна Южаніна, голова Комітету з питань податкової і митної політики. Вам слово.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  Шановні колеги! Шановна пані головуюча! Я хотіла також звернути увагу на ту дорожню карту, яку ми обговорювали з вами 28 лютого в цій залі. Справа в тому, що в своєму листі про перелік законопроектів, які я пропоную до розгляду на пленарних засіданнях, я подавала ті два із п'яти, які закріплені за нашим комітетом, для розгляду уже зараз. Жоден з них не включений. Я розумію пояснення Голови парламенту, можливо, у зв'язку з тим, що він не бачить більшості або єдності для голосування. Але все ж таки всі п'ять законопроектів, які є в моєму комітеті, складні. Тому ті, які розглянуті на комітеті і отримали рішення рекомендувати прийняти Верховній Раді за основу, я хотіла би, щоб ми все таки розглянули, бо вони стосуються змін до Митного кодексу України, з метою імплементації європейських директив з митної справи, в тому числі щодо питань інтелектуальної власності.

Ми справді маємо побачити, наскільки в залі готові підтримати ці законопроекти. Бо три решта, вони взагалі доопрацьовуються у мене. Тому, оскільки я не хочу бути відповідальною за те, що нібито не виносимо в зал саме законопроекти, за які ми відповідальні, все ж таки включити до розгляду і розглянути в залі два законопроекти, які вже розглянуті на засіданні комітету.

І ще, дуже важливо все ж таки нам прийняти порядок денний сесії в цілому, оскільки дуже багато колег звертаються щодо розгляду їх ініціатив на засіданні комітету, я розглядати законопроекти не можу в зв'язку з тим, що вони не включені до порядку денного, навіть ті законопроекти, на яких наголошував мій колега Андрій Павелко, які стосуються проведення спортивних заходів, ці законопроекти не включені в порядок денний сесії. Тому, будь ласка, давайте голосувати завтра за включення в порядок денний.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніна. І що вклались в регламент, також дякуємо.

Будь ласка, я перепрошую. Колеги представляють просто депутатів, не комітети? Так, я просто розбираюсь в черговості.

Будь ласка, Денис Силантьєв, який представляє зараз Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту. Прошу вас.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги! Комітет нарешті просить ухвалити на цьому тижні Постанову по присудженню у 2017 році премій Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (реєстраційний номер 7218). На жаль, проект постанови знову знаходиться в нижній частині порядку денного засідання, у вівторок, 13 березня. Просимо підтримати нашу молодь, наше майбутнє України і поставити його в порядок денний вище, ніж він знаходиться. Ми майже кожного дня говоримо про те, що наша молодь виїжджає з країни або вчитися, або працювати, або емігрувати взагалі. І давайте нарешті зробимо, щоб ті, хто залишилися, ті, хто хочуть розбудовувати України, її розвивати, щоб ми їм якийсь стимул дали, щоб вони могли далі працювати на благо нашої України, нашої держави.

Далі. Комітет вже неодноразово наполягав на розгляді законопроекту під реєстраційним номером 6063-д, який має посилити соціальний захист сімей з дітьми, то соціальні гарантії дітям. Водночас ми прекрасно розуміємо, що цей законопроект не включається до порядку денного через небажання уряду витрачати додаткові бюджетні кошти на зазначені програми. Але хочу нагадати колегам, що вже рік до Верховної Ради не виносяться законопроекти, які спрямовані на соціальний захист дітей та сімей з дітьми. Так давайте нарешті візьмемо на себе відповідальність і покажемо всій країні, що ми турбуємось про наших дітей і про ті сім'ї, в яких ростуть діти.

Хочу також зауважити, що є законопроект 2180-8 про внесення змін до законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей, який ухвалений у листопаді минулого року Кабінетом Міністрів…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Цим законопроектом Кабінету Міністрів України було доручено до початку цього року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону щодо покращення соціального захисту сімей з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям. Тобто надати парламенту своє бачення підтримки сімей з дітьми. Досі ця норма закону не виконана.

Тому я звертаюся до шановного Першого віце-прем'єр-міністра з проханням дати відповідне доручення та виконати відповідну вимогу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Зрозуміла позиція. Дякуємо, шановний колего.

І, будь ласка, зараз від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко. Просимо вас.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановна пані Ірино! Шановні колеги! У Верховній Раді питання переобрання керівництва Національного банку України набирає змісту травесті. Чому? Нами ж прийняте законодавство про незалежність в країні макрорегулятора вимагає від усіх серйозності у зміні його очільника. Водночас те, що відбувається, має форму якогось комізму. Ще 18 січня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради два подання: про звільнення Валерії Гонтаревої з посади Голови Національного банку України і про обрання Якова Смолія головою. Ще 5 лютого, виконуючи доручення Голови Верховної Ради, наш профільний Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності розглянув ці документи та рекомендував звільнити Гонтареву і розглянути Постанову про обрання Якова Смолія Головою НБУ. З того часу депутатські групи і фракції, які бажали вияснити його компетентність і налаштованість на  успіх у діяльності НБУ, також зустрічі з ним провели. Майже всі народні депутати вже сформували свою позицію, а дехто налаштований це зробити напередодні голосування. Здавалося б, чому тягнути з голосуванням, і так Яків Смолій вже 12-й місяць виконує обов'язки голови.

Банкірська громадськість була певна, що цього тижня, нарешті, буде рішення. Але, як показує цей тижневий розклад засідань, навряд чи. На четвер, 15 березня, переобрання керівництва НБУ віднесено до непрохідної, вірніше, недосяжної для голосування частини засідання. Для чого це? Знаю, що Президент Порошенко має тверду позицію на дотримання незалежного статусу НБУ і не допустить торги посадами Національного банку.

Тому, шановна…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершити 30 секунд дайте, будь ласка.

 

 ДОВБЕНКО М.В. Шановна пані Ірино, прошу внести корективи у проект розкладу засідань і розпочати вівторок або четвер з питання переобрання керівництва Національного банку України.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний колега.

І зараз ми запрошуємо до слова Ігоря Лапіна від Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Ну, перш за все хочу привітати нас усіх з тим, що після нагадування на минулому засіданні Погоджувальної ради Закон про приватизацію державного і комунального майна Президент підписав, і цей закон вже вступив в законну  силу. Це демонструє можливість ефективної співпраці Верховної Ради,  Кабінету Міністрів та  Президента, особливо коли мова йде про спільні цілі, якими є реформи і порятунок країни. Тепер  важливо розібратися з двома ключовими  питаннями, які цим законом окреслюються, але все-таки  не вирішені до кінця.

По-перше,  це визначення переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації. На даний момент є декілька законопроектів  щодо внесення змін в цей закон, але зі зміною головного закону ці теж безпосередньо потребують доопрацювання. 

Другий момент головніший, на який би  я хотів звернути вашу увагу, це питання землі, на  якій і знаходяться саме ці об'єкти, які підлягають приватизації.  Тому що коли приймали базовий закон, цю норму вилучили з поясненням, що вона не направлена на спрощення процедури приватизації. Але така норма  вже передбачена статтею 17.1 Земельного кодексу України. І саме в ній вказано, що державні органи приватизації здійснюють продаж земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації. 

Я зразу хочу зняти всі маніпуляції з питання продажу землі, тому що воно не має жодного відношення до об'єктів приватизації та майна, в тому числі земельних ділянок, які їм належать. Але щоб політика держави в частині приватизації була відповідальною, а інвестор був зацікавлений в такому об'єкті, то, по-перше, потрібно розписувати в окремому законопроекті усі процедурні можливості  приватизації об'єкта державної власності та землі, на якій він розташований. Ще раз звертаю увагу, що мова не йде про землі сільгосппризначення, і мова не йде про можливість змінення цільового призначення землі…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд завершити.

 

ЛАПІН І.О. Я кажу про об'єкти державної власності і ті земельні ділянки, на яких вони розташовані.

Я думаю,  щодо озвучених двох питань парламент в особі депутатів та Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, а також  Кабмін і Фонд держмайна, ми зможемо напрацювати відповідні  законодавчі ініціативи і вчергове показати  результат спільної роботи.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу! По-перше, дякую, що ви підтримуєте пріоритетність промислових законопроектів, і на наступний сесійний тиждень ми проведемо день промислового розвитку в парламенті. Там є фундаментальні законопроекти, які потребують невідкладного розгляду. Ви вже називали індустріальні парки. Це також безкоштовне приєднання до інженерних мереж, це також законопроект "Купуй українське, плати українцям", який знаходиться на розгляді, це дуже важливо.

Але, по-друге, я хочу звернутися до Першого віце-прем'єра – Міністра  економіки Степана Івановича Кубіва. В новинах повідомляють, що Україна має рекордні врожаї, рекордний експорт зернових, понад 40 мільйонів тонн зернових минулого року експортовано, це втричі більше ніж у 2010 році. Але в мене дуже просте питання: чи відобразилося це на добробуті українців, українського села, на розвитку української економіки? Нам розповідають казки про аграрну наддержаву, а перетворюють нас на банальну сировинну колонію. Ви подивіться на наш експорт, майже 3 мільярди в експорті - це зерно, пшениця,  і при цьому менше 100 мільйонів доларів США - це борошно. Тобто ми експортуємо сировину, яка коштує 3 копійки, щоб потім в інших країнах з неї зробили готову продукцію.

Тому в мене питання до вас, шановний Степане Івановичу, яку сторону обіймаєте ви, чи ви за українську промисловість, інновації і розвиток, чи ви за аграрно-сировинний додаток інших країн? Яка ваша позиція по ключових промислових законах - індустріальні парки, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, "Купуй українське, плати українцям" - озвучте, будь ласка?

І, нарешті, я звертаюся, Андрію Володимировичу, до вас, прошу на цей сесійних тиждень поставити в пріоритет законопроект 5495 про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка для того, щоб ми перекрили економічні кордони України і Закон про мораторій на експорт лісу запрацював…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Для того, щоб мораторій на експорт лісу-кругляка запрацював на повну, ще більш потужно, ніж працює зараз, прошу поставити на цей сесійний тиждень 7365 на захист українських експортерів - дуже важливий, антикорупційний, промисловий,  інвестиційний законопроект. Також прошу підняти в пріоритеті законопроект 4591 про установу бізнес-омбудсмена, для реального, а не номінального захисту малого і середнього бізнесу в Україні і залучення інвестицій в українську промисловість.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ви знаєте, що я бізнес-омбудсмена рекомендував ще попереднього тижня поставити, і ви знаєте, чому не поставив. Тому що на попередній тиждень банально не було голосів, і тому я прошу і вас провести консультації, в тому числі з "Блоком Петра Порошенка". Я дуже зацікавлений в тому, щоб ми почали вирішувати кадрові питання. І, власне, бізнес-омбудсмен – це один із тих законопроектів, які виглядають дуже прохідними, треба тільки завершити консультації. Якщо буде позитивний результат тих консультацій, ми зможемо розглянути його і цього тижня. Дякую вам.

Будь ласка,  Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги! На жаль, я вчергове констатую з обуренням, що в порядку денному цього пленарного тижня немає Закону 6692, який стосується виплати пенсій вимушеним переселенцям, громадянам України, які проживають в "сірій зоні", і тим громадянам, які не своєю волею опинилися на території, яку український уряд не контролює, окупованій території. Всі комітети підтримали цей законопроект. Всі фракції підтримують цей законопроект. Наші партнери, про які тут багато говорили, -  Європейський Союз, Організація Об'єднаних Націй – підтримують цей законопроект. Я жодного разу не почув відповідь чітку, чому цього законопроекту немає вже кілька місяців в порядку денному.

Друге питання. Сьогодні Комітет з прав людини виступить із заявою стосовно ситуації, яка склалася з одним із кадрових питань, а саме: з призначенням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ви знаєте, що конкурс, який було оголошено, терміни його сплили, у визначений законом час цієї дії не було зроблено парламентом. Зараз існує правова колізія, коли, з одного боку, Законом про Регламент, з іншого боку, Законом про Уповноваженого, існують різні процедури - таємна і відкрита - щодо обрання. Якщо не буде найближчим часом усунута ця правова колізія, а це передбачає законопроект 7018-1, ми фактично залишаємося в неправовому полі. Тому комітет звернеться до всіх зацікавлених з черговою пропозицією щодо перезапуску процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради у відповідності до Паризьких принципів Організації Об'єднаний Націй.

І останнє. Андрію Володимировичу, вам місяць тому було надіслано офіційного листа стосовно вашої зустрічі з президентом міжнародної організації "Парламентарі за глобальні дії" і генерального секретаря цієї організації, які перебувають...

Прошу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. ...які перебувають з візитом в Україні. "Парламентарі за глобальні дії" – це найбільша парламентська організація неурядова, яка працює і співпрацює з Міжнародним кримінальним судом. Хочу наголосити, тут 10 разів сьогодні вжили термін "агресія Російської Федерації". Так от, зараз суд, який займається злочинами агресії, і це є в юрисдикції Міжнародного кримінального суду, зараз президент цієї організації, поважний парламентар Швеції, перебуває... Я сподіваюсь, що ви знайдете час.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Зараз уряд ще узгодить позицію стосовно законопроекту 6692. І коли ви наголошували на тому, що не знаєте, хто  проти, я наголошую, в Мінфіну і в уряду було застереження щодо того законопроекту. Зараз я попросив їх максимально швидко вивчити це питання, і щоб дати позитивний вердикт з приводу проходження цього питання.

Домбровський.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це вже два місяці ці застереження існують. Я хотів би їх побачити як голова комітету.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олександр Георгійович, будь ласка. Будь ласка, пане Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я перш за все хотів би запропонувати завершувати такий процес ейфорії і спекуляції відносно рішення "Стокгольм-2". Без сумніву, ми повинні усвідомлювати, що це є перемога у дуже складній битві, але це не є перемога в енергетичній війні, яка сьогодні загострюється. І я дозволю собі сказати, що, на мій погляд, ми стоїмо перед такими викликами, враховуючи динаміку, з якою просувається проект "Північний потік-2", враховуючи "південний" і "турецький" потоки, з якими Росія просуває обхідні газопроводи навколо України, що ми з такою кількістю енергетичних проблем, можливо, і не зіштовхувалися за весь період своєї незалежності.

Я хотів би сказати, що для нас дуже важливий завтрашній день. І я, Андрію Володимировичу, дякую за те, що стоїть в порядку денному "Чорноморнафтогаз". Тому що я переконаний, голосування по "Чорноморнафтогазу" дасть шанс нам отримати "Стокгольм-3". Тому що "Чорноморнафтогаз" володіє тими активами, які були анексовані Російською Федерацією в Криму. "Чорноморнафтогаз" має юридичні підстави для звернення в усі міжнародні арбітражні суди для того, щоб захистити інтереси України.

І ще одна дуже  важлива позиція. У нас давно в парламенті, ми провели це через  комітет. Якщо можна 30 секунд, щоб я  вже завершував. У нас є  невеликий пакет законів, який стосується безпеки атомної  енергетики. Я дуже просив би, можливо, на наступному тижні, Андрію Володимировичу, до  нього підійти. Тому що, дивіться, 5550 і…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …7471 – це законопроекти, які стосуються безпеки атомної енергетики в Україні, яка сьогодні генерує 55-57 відсотків електричної енергії, яка прив'язана, на жаль, ще до  проблем поставки сировини з  Російської Федерації.

Крім того,  3131 – це соціальні проблеми  наших атомників. Ми побудували житло і людям не можемо три роки його вручити. Я просив би це врахувати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Гопко  Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Я дуже сподіваюсь, що цього тижня або в березні ми зможемо  подарувати українським дипломатам якісний Закон про дипломатичну службу. У мене з собою є Звернення  працівників дипломатичної служби України до Верховної Ради щодо прийняття Закону України "Про  дипломатичну службу". Це  1 тисяча 400 працівників закордонних дипломатичних установ. Я думаю, що  цей  закон надзвичайно важливий, тому що  це  фактично інструмент посилення тилу, щоб всі наші дипломати вже  на дипломатичному  фронті мали якісний закон, і плюс наші громадяни також бачили  оновлення  консульських служб.

Цей закон, оскільки  ми нещодавно відзначали сторіччя  із заснування  дипломатичної  служби України, він уже три  роки  готувався у стінах парламенту. Ці листи, які підписані нашими послами,  також  очікують працівники, що ми це зможемо нарешті зробити. Комітет його  підготував під керівництвом Бориса Івановича Тарасюка.

Ми також просили особисто  Клімкіна і Держсекретаря Зайця на цьому тижні активно відвідати фракції і групи, де всі питання обговорити, всі ті поправки, які  були, також ті зауваження, які є, чи пропозиції до Міністерства закордонних справ, також з'ясувати. Тому я дуже сподіваюся, що фракції знайдуть час, щоб заслухати міністра і Держсекретаря по всім поправкам, і тоді ми матимемо вже якісний закон. Нагадаю, це за 20 років парламент цього скликання нарешті зробить цей важливий крок, зважаючи на те, що, крім військових, у нас є також дипломати, і це ми стараємося для них.

Також, колеги, хочу сказати, що у нас була зустріч із пані Могеріні. Ми передали лист. Оскільки у неї не знайшлося часу на зустрічі із родичами політв'язнів, ми передали лист, де родичі  просять, щоб були проведені  міжнародні слухання в Європарламенті щодо систематичних порушень прав людини на окупованих територіях України, Криму і на Донбасі. Вони рекомендують  урядам переглянути політику закупівлі енергетичних ресурсів в Росії, оскільки  Росія…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. …системно порушує права  людини.

І також під час цієї зустрічі, колеги, я хочу сказати, що ми ставили ряд таких питань – яка стратегія Європейського Союзу – для того, щоб побачити хоча б виконання  безпекового  блоку, а саме: припинення  обстрілів на сході, бо вже почався п'ятий рік війни, і ми щодня бачимо втрати людські. І хотілося б побачити, почути  більш конкретику, що буде робити Європейський Союз, крім продовження, бо ми наполягали на посиленні   санкцій.

Питання "Північного  потоку"…  

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Ганно. 

Я знаю, що було два конфліктні моменти, які  обговорювались в комітеті, по Закону про дипломатичну службу. Якщо ви зняли ці моменти, я зацікавлений теж в тому, щоб чимшвидше виносити його на розгляд. Ви  окремо в робочому порядку скажіть мені, чи ці питання зняті, після наради, і  чи ви рекомендуєте в цей четвер ставити чи в наступний четвер. І як ви порадите, як  порадить комітет, так я і запропоную сесійній залі. І я думаю, що якщо буде узгодженість в комітеті, ми знайдемо порозуміння   і в залі з приводу цього законопроекту. Дякую вам.

Будь ласка,  Власенко Сергій  Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Сьогодні під час Погоджувальної ради декілька разів згадувалася ситуація, яка  склалася  в селищі Коцюбинському. Не можу на це не відреагувати як голова профільного комітету. Хочу сказати, що питання селища Коцюбинського знаходилося на контролі в комітеті. Хочу нагадати всім, що ця Верховна Рада цього скликання приймала Постанову про проведення дочасних виборів, що там уже обрана нова рада, але конфлікт продовжується. Тобто це свідчить про те, що ми в парламенті вирішуємо питання точково, а не вирішуємо питання системно. Для того, щоб вирішити системно більшість питань, пов'язаних із функціонуванням місцевого самоврядування, необхідно, врешті-решт, винести на голосування Верховної Ради Закон про службу в органах місцевого самоврядування (№ 2489), який уже рік, майже рік не виноситься, хоча він повністю пройшов комітет і повністю має підтримку комітету.

По-друге, хочу зазначити, що комітетом було розглянуто звернення Спеціального посланника з питань реформ в Україні пана Мільбрадта щодо просування реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування та про спільну заяву донорських агенцій та багатосторонніх організацій, що підтримують реформу децентралізації влади та місцевого самоврядування в Україні. За наслідками цього розгляду комітет вирішив звернутися до вас, Андрію Володимировичу, із пропозицією щодо проведення окремої зустрічі та наради за участю представників донорських агенцій та багатосторонніх організацій, які займаються реформою децентралізації в Україні, керівників депутатських фракцій і груп та представників профільного комітету щодо питання проходження у Верховній Раді пакету законопроектів, прийняття яких сприятиме реформі децентралізації. І всі міжнародні донори першим законом в цьому пакеті ставлять Закон 2489, це Закон про службу в органах місцевого самоврядування.

І не можу не відреагувати на те, що говорилося тут про газові контракти. Нам говорили про переплату за газ в 11–13 роках, то я всіх, хто говорить про переплату за газ в 11-13 роках, хотів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Всіх, хто говорить про переплату за газ в 11-13 роках, хочу звернути за консультаціями до міністра економіки уряду Януковича Петра Порошенка, який відповідно до положення про Міністерство економіки відповідав за ціноутворення. Тому, якщо була переплата, то є винна людина, яка очолювала міністерство, яка керувала цими питаннями. Тому великий привіт Петру Олексійовичу, який забезпечував переплату Російській Федерації за газ в 11–13 роках.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Андрієвський Дмитро Йосипович, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! У четвер парламент буде розглядати надзвичайно великий і серйозний блок питань житлово-комунального господарства, будівництва та архітектури. Я, Андрію Володимировичу, щиро дякую за підтримку, завдяки в тому числі вашій позиції цей блок з'явився. Я впевнений, що всім абсолютно зрозуміла необхідність термінового розгляду в другому читанні законопроекту 3696. Люди чекають цей законопроект. Він вже має в народі назву "будівельна амністія". Я впевнений, що депутати його обов'язково підтримають.

6578,  законопроект, який передбачає захист коштів міжнародних наших інвесторів, які ідуть на реалізацію інвестиційних проектів в житлово-комунальному господарстві, буде … на рахунках підприємств теплокомуненерго та водоканалів.

7085, технічний законопроект, але дуже важливий. Дає можливість встановлювати адреси. Визначає порядок ліцензування. Дає додаткові можливості органам місцевого самоврядування, а також усуває колізії в Законі про фонд енергоефективності.

7084, законопроект щодо об'єктів незавершеного будівництва та майбутніх об'єктів нерухомості. Надзвичайно важливий законопроект, який дає можливість покласти край шахрайству, підтримати галузь будівельну. Ми від фахових професійних організацій отримали багато дуже корисних і слушних пропозицій, до другого читання все це врахуємо.

7304 і 7304-1 – два законопроекти про фонд соціального забезпечення. Законопроект потрібний. І ми домовились, що конструктивні пропозиції альтернативного законопроекту 73-1 ми врахуємо на підготовці до другого читання.

І 7083, законопроект, який врегулює заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та водоканалів.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, лідери фракцій, я просив би всі ці матеріали розглянути під час засідань відповідних для того, щоб надати максимальну підтримку цьому блоку.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Шановні колеги, знову присутні народні депутати. Я дуже прошу, максимально лаконічно, я буду називати всіх, хто є присутній і попросив виступ, і максимально лаконічно, щоб не додавати 30 секунд.

Перший. Немировський Андрій Валентинович.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановні колеги, шановний головуючий! Андрію Володимировичу, сьогодні мої колеги вже наголошували на проблемах з пенсійним забезпеченням силових відомств і силовиків взагалі. Ця проблема склалась вже давно. І вони вже ходять кругами декілька років. Тому цю проблему потрібно вирішувати. Але не сказали, що потрібно проголосувати постанову, те, чого вимагають зараз пенсіонери силових відомств, Постанова 7492 про пенсійне забезпечення силовиків.

Також просимо проголосувати і винести в зал постанову про звільнення таких міністрів як Міністр соціальної політики і Міністр фінансів, Постанова 7384.

Також прошу вас внести законопроект 7411, це відповідальність уряду за проведення реформ.

Прошу вас внести законопроект 7187 про обмеження права виїзду до держави-агресора державним службовцям, а також проект Закону 4321…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б.  Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил". Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ми маємо розуміти, що без реального виконання вимог народу, а саме: ухвалення Закону про скасування депутатської недоторканності, створення реально незалежного від Президента антикорупційного суду, прийняття нового виборчого законодавства та Закону про імпічмент не зупинити протестний рух. Чи хтось дійсно думає, що сьогодні в Україні солодкою брехнею чи силою можна приборкати чи заспокоїти ситуацію? Я думаю, що навпаки, такі дії можуть тільки її розбурхати. "Рух нових сил" вимагає заслухати на цьому тижні в парламенті звіт міністра Авакова та Генпрокурора Луценка щодо незаконного силового розгону наметового містечка на нападу Генпрокурора з сокирою на людей біля його помешкання. Ніхто не має права ставити людей на коліна, тим більше їх принижувати.

18 березня по всій Україні планується черговий марш мирного протесту за відставку Порошенка. І ми закликаємо вчергове владу утримуватись від тиску, залякування чи обмеження громадян України на право людей на мирний протест.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Луценко Ігор Вікторович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановні колеги, шановний головуючий! Вчергове велике прохання поставити в прохідну частину порядку денного законопроекти 5700, 5701 щодо маркування поліцейських. З часів Майдану ми маємо цю проблему, коли дії поліцейського на вулиці під час мирних зібрань, під час виконання інших завдань важко ідентифікувати за належністю, оскільки немає номера, встановленого за кожним поліцейським. Отож ті конфлікти, котрі були останніх два тижні і котрі, на жаль, мають чітку тенденцію до наростання, коли було в протизаконний і брутальний спосіб ліквідовано мирне зібрання біля українського парламенту, цих всіх конфліктів можна було б значною мірою уникнути, якщо б було прийнято наш законопроект 5700, 5701 щодо маркування поліцейських, коли кожен поліцейський розуміє відповідальність за свої індивідуальні дії.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Щодо мирних протестів із гранатами, кийками і камінням, то я би звернувся до громадян України і справжніх атовців,  ветеранів АТО, щоб вони не ганьбили високе звання захисника країни і не прив'язувалися до шавок, які фінансуються за кошти Кремля,  Курченка. Не так страшні нам московські воші, як українські гниди. З цим, прийде час, і розберемося. Дякую киянам, що вони не піддалися на ці провокації і не підтримали оцих заїжджих козачків.

Але я прошу Голову Верховної Ради внести у прохідний список законопроект 4682 щодо обов'язкового харчування дітей. Бо мені складається думка, що Верховна Рада не хоче думати про дітей України. А також законопроекти групи 6649, 6650, 6737 щодо відродження спиртової галузі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановні колеги, перш за все я хотіла би подякувати Олександру Співаковському як одному з небагатьох тих, хто піднімає тут питання захисту інтелектуальної власності.

В той же час мене засмучує непослідовна позиція Міністерства економіки як профільного міністерства з цих питань, адже Міністерство економіки забуває про проект номер 3692, який ще два роки тому був рекомендований до ухвалення в першому читанні профільним комітетом, який, до речі, Міністерством економіки був підтриманий, у мене є лист, ще два роки тому. І наразі ми маємо ситуацію, коли виносяться на розгляд нашого пленарного засідання проекти у сфері інтелектуальної власності, хоча забуваємо про проекти, які вже чомусь два роки лежать в парламенті.

Цей проект підтримується профільними організаціями, він написаний на виконання Угоди про асоціацію. Тому я прошу звернути на нього увагу і також включити його в порядок денний.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І заключний виступ – Чорновол Тетяна Миколаївна, і потім – Бурбак.

Так, будь ласка. 

 

ЧОРНОВОЛ Т.М Доброго дня! У мене насправді інформація від Комітету з питань національної безпеки і оборони. Я хочу повідомити, що в середу на цьому тижні комітет буде працювати над президентським законопроектом 8068. Це законопроект, який стосується прийняття Закону щодо національної безпеки України. Це дуже важливий системний закон, поданий Президентом. Прийняття цього закону наближає сектор нацбезпеки і оборони до стандартів НАТО. Взагалі він дає інструмент вирішення багатьох проблем нацбезпеки і оборони. Тому я дуже прошу всіх бажаючих прийняти участь в роботі комітету над цим законом. І ще я сподіваюся, що цей закон будемо голосувати вже на наступному тижні і тому знову-таки прошу внести його до порядку денного не на цей тиждень, а на наступний тиждень.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І заключна одна хвилина – Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Максим Бурбак, 204 виборчий округ, Чернівецька область. Тут всі говорили про ситуацію в Коцюбинському. Та хочу всім сказати, що наступне буде місто Чернівці. Нагадую всім, що там зараз сформована запроданівська профірташівська більшість, куди увійшли майже всі фракції міської ради, і вони роблять все для того, щоб заблокувати роботу міського голови Олексія Каспрука.  І це нагадує події 2011 року, коли також було незаконно в такий же спосіб усунено міського голову Миколу Федорука, який був обраний цілою громадою. І тоді містом фактично керувала "лялька" Фірташа до 2014 року.

Тому хочу ще раз, звертаюся до вас, пане Голово, щоб ви дали доручення профільному комітету не затягувати з розглядом постанови, яку зареєстрував я та мій колега Микола Федорук. А також  звертаюся до наших колег з фракції БПП з тим, щоб вони підтримали дану постанову, адже не можуть сімейні стосунки стати на заваді розвитку нашого чудового міста Чернівці.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І відповідь на запитання, які звучали під час Погоджувальної ради, Степан Кубів. Давайте максимально лаконічно. Дві хвилинки, добре?

Будь ласка, Степане Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Олег Валерійович говорив, що дати позицію роботи щодо технологій 3G і 4G, хочу сказати, що це є саме технології, які впроваджені були за два роки. В 2018 році українські споживачі отримали можливість користуватися 4G. Зараз ми говоримо, що 60 відсотків будуть мати можливості  у селах і селищах відкрити відповідно можливості користування послугами, які ми надаємо. Разом  з тим ми говоримо, що конкурс був в режимі онлайн, і ми  говоримо про факт  отримання 7,9 мільярда. Всі інші питання – це інші структури займаються, а не уряд України.

Відносно питання "купуй українське", уряд за те, щоб і виробляти українське. Мені здається, спільна діяльність комітету разом із фракціями щодо пожвавлення формування ланцюгу додаткової вартості в напрямках і сільського господарства, про що ставили мені конкретно питання, абсолютно воно відповідає і тематиці, і збільшенню доходу в бюджет.

Відносно продажу і приватизації, ми використовуємо площадку ProZorro. І кожен місяць продажі інших активів, як і комунальних, державних, які ми продаємо, сягають більше мільярда гривень. Рік тому ця цифра була нуль. Це говорить про важливу цифру, яка проходить.

Щодо інтелектуальної власності, хочу сказати, що за результатами слухань щодо Спеціальної доповіді 301 Офісу торгівельного представника США, був представник на рівні міністра, заступника Міністерства економічного розвитку і торгівлі, щодо врегулювання організації  колективного управління, я би подякував  і Співаковському, і пану…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд завершити.

 

КУБІВ С.І. …іншим депутатам, які дозволили  законопроект 7466 прийняти в першому читанні. Я врахую побажання по 3692 і відповідно дам відповідне доручення в міністерстві.

І на закінчення, 6422, 6421 щодо мінеральних добрив. Ми за те, щоб вони в  Україні максимально були дешеві, конкурентні і вироблені мінеральні добрива на ринку України. І для того ми закликали після засідання групи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Колеги, прозвучало багато пропозицій, і я постараюся максимально їх проаналізувати, які з них можливо включити. Я ж наголошую на аналізі порядку денного сесії, щоб завтра ми змогли його прийняти і затвердити.

І на цьому засідання Погоджувальної ради оголошую завершеною. Сьогодні бажаю плідної роботи по фракціям. І завтра о 10 годині ранку чекаю всіх в сесійній залі Верховної Ради. Дякую вам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку