СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

18 грудня 2017 року

 

                                               Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Отже, доброго ранку! Можемо розпочинати Погоджувальну раду. Ще раз вітаю всіх голів фракцій, комітетів. Хотів би на початку нагадати важливу дату. Рівно 100 років в цей день почалась збройна агресія більшовицької Росії проти Української Народної Республіки. І фактично розпочалась боротьба за українську незалежність. Минуло 100 років. Той самий ворог, хоча з іншою назвою, так само агресія Росії проти України. І так само наші хлопці на передовій захищають українську державу. І це особливо важливо для того, щоб пам'ятати, де головний фронт української держави і де головний ворог української держави.

Я впевнений, пам'ятаючи про це, ми зможемо набагато більш тверезо, розумніше оцінювати і ситуацію всередині нашої країни сьогодні. В країні, яка веде боротьбу проти однієї з найбільш потужних мілітарних потуг в світі.

Тепер, колеги, я хотів би перейти до логіки порядку денного цього тижня. Хотів би нагадати, що у попередні тижні ми не встигли розглянути ряд дуже важливих блоків, які стоять і стояли на порядку денному, які були визначені на нараді з головами комітетів.

Тому на вівторок планується і пропонується на початку розглянути два соціальні питання, які стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю, а також Закон "Про реабілітацію інвалідів в Україні". І ключовий блоку, який пропонується на вівторок, – це блок питань паливно-енергетичного комплексу. На жаль, немає ще голови комітету, я думаю, що він підійде під час нашого засідання. Але, власне, розгляд цього блоку, який має значну кількість питань, пропонується у вівторок як ключовий і основний блок.

На середу традиційно пропонуються ратифікації, їх є 3, але до середи може появитися ще одна ратифікація, яка буде важлива для міждержавних відносин.

І на четвер пропонується два блоки: перший блок – це питання національної безпеки та оборони. І я хочу колег проінформувати, що протягом цих вихідних пройшло кілька нарад з приводу того, що Міністерство оборони звернулося до Верховної Ради України з проханням внести уточнення в прийнятий бюджет, яке стосується соціального захисту військовослужбовців. Згідно Регламенту ми маємо право уточнити прийнятий бюджет окремим голосуванням. Також хочу вам нагадати, що надійшли постанови про відхилення голосування за бюджет, тому швидше всього ми у середу розглянемо постанови, які перешкоджають сьогодні підписати бюджет. І я прошу регламентний комітет, пане Павло, було б ідеально, якби ви до середи розглянули, щоб у середу ми змогли розглянути постанови про відхилення. Ми у середу зможемо розглянути постанови про відхилення, а в четвер внести уточнення в бюджет згідно, якщо я не помиляюсь, 131-ї статті Регламенту. І після того в мене як в Голови Верховної Ради України відкриється можливість для підписання бюджету і передачі його на підпис Президентові України. І це питання буде пропонуватись розглянути під час розгляду блоку питань національної безпеки і оборони. І другий блок, який пропонується на четвер, це блок з питань транспорту.

 Отже, поміж того, очевидно, що є ряд питань інших комітетів, які потребують невідкладного вирішення, зокрема, серед них я би назвав питання про Статут Національної поліції України. І під час Погоджувальної ради, я думаю, що і голови комітетів, і голови фракцій назвуть прерогативні закони, які вкрай необхідно прийняти до нового року. Зокрема, я знаю, що йдеться і про Закон про приватизацію, який ми прийняли в першому читанні, і комітет вже його підготував, і ми маємо змогу прийняти його до другого читання. Це і має стати ключовою нашою темою для розмови на Погоджувальній раді.

Хочу нагадати, що сьогодні ми розпочинаємо виступи голів фракцій зліва, від пана Бойка, а комітетів – справа.

Поки дійде до комітетів, я вже повідомлю, хто буде починати з голів комітетів.

Пане Юрію, дуже просить Ірина Геращенко слово для повідомлення, я думаю, ви не будете заперечувати, а потім вам надам слово.

Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

ГЕРЩАНКО І.В. Дякую, шановні колеги. Я перепрошую, що вклинилася перед шановними лідерами фракцій. Справа в тому, що сьогодні о 12-й годині в нас відеоконференція гуманітарної підгрупи з питань звільнення заручників. Тому я змушена буду піти з Погоджувальної ради. І, власне, саме з цього приводу я би хотіла звернутися до шановних голів фракцій і до шановної Погоджувальної ради з двома питаннями.

Перше. Я прошу вас звернути особливу увагу на те, що закон в другому читанні, за який в повному складі голосувала і фракція "Народного фронту", і "Блок Петра Порошенка", щодо реінтеграції зараз потребує додаткових консультацій до одного моменту, який зазначила в своєму слові. Тому просимо, щоб ви це врахували, коли ми говоримо про те, коли він має стояти тактично, щоб виграла Україна, в порядку денному.

Друге питання. Я хочу звернутися до шановних лідерів фракцій з пропозицією, щоб в п'ятницю під час "години запитань до Уряду" ми заслухали уряд, ми заслухали Міністерство фінансів і економіки. Враховуючи той факт, що закінчується бюджетний рік, надати точну інформацію Верховній Раді України, які є збитки національного бюджету від факту блокади Донбасу і від того факту, що українські підприємства, які були перереєстровані на українській території, починаючи з березня, не сплачували податки ані в бюджет України, ані в Пенсійний фонд, якими є втрати національного бюджету від цих збитків, якими є втрати від того, що по суті "п'ята колона" допомогла вкрасти українську власність, націоналізувавши її Кремлю і Курченку, і всім іншим. І я думаю, що це та важлива інформація, яка дасть дуже серйозні відповіді на ці запитання: скільки недоотримав український бюджет і скільки недоотримали ті соціальні програми, які дуже часто тут, в тому числі і лідери опозиції, закликають нас  профінансувати.

І друга пропозиція. Мені здається, що було би дуже важливо, щоб ми проаналізували і серйозно поставились до того, якими будуть пріоритети українського парламенту на наступний рік. У нас є дуже серйозні зволікання з питаннями імплементації Угоди про асоціацію і буде дуже правильно, якщо імплементація Угоди про асоціацію стане ключовим завданням українського парламенту на 2018 рік. Так само я хочу поінформувати вас, що ми, якщо ми  є відповідальними партнерами, і ми дякуємо сьогодні Сполученим Штатам Америки, які серйозно сьогодні і підтримують Україну, і вперше в оборонному своєму бюджеті профінансували 350 мільйонів допомоги  Україні, де заклали вперше і програми на розмінування, і програми на реабілітацію військових посилену, ми маємо з вами терміново так само прийняти закони про розмінування. Тому що західна допомога на розмінування може іти тільки на відповідне законодавство.

Тому я звертаюся зараз  до Голови Верховної Ради з проханням так само звернутися до профільного Комітету з питань нацбезпеки і оборони, щоб цей законопроект було напрацьовано, внесено, і щоб ми його розглянули як пріоритетний на початку наступного року. І так само, на мою думку, чекають пріоритетного розгляду питання  розгляду Закону  про нацбезпеку і оборону.

І мені здається, що також, це несправедливо,  якщо ми з вами зробимо вигляд, що ми не помічаємо тих подій, які відбулися  у неділю, коли під загрозу вперше були поставлені життя і здоров'я простих громадян України через по суті терористичні дії певних, в тому числі  і народних депутатів України, і інших, так званих політиків,  насправді  це політикани, поблизу Жовтневого палацу. І я вважаю, що це та ситуація, яка потребує консолідованої заяви політичної від Верховної Ради України, що ми це засуджуємо. 

Вибачте, будь ласка, якщо посольства  західних країн дуже чітко вже заявили, що не можна порушувати право на мирний протест, але  так само змішувати   право на мирний протест з правом на мирне життя громадян, то, я думаю, що  Верховна Рада України так само має з цього  приводу зробити спільну заяву від лідерів всіх політичних фракцій. І це буде правильна оцінка ситуації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере, шановні присутні! У нас залишився один пленарний тиждень, і є можливість підвести підсумки, як працював парламент в 2017 році. Я вважаю, що парламент в своїй роботі допустив три великі помилки, працюючи  над законодавством.

Перше. Парламент практично за виключенням прийняття участі окремих представників в "мінському форматі" стояв осторонь подій і  процесів, які турбують левову частину населення країни, – це примирення на сході,  завершення конфлікту і відновлення територіальної цілісності нашої держави. "Нормандський формат", посередницька місія між Сполученими Штатами  Америки і Росією – все це залишилось поза парламентом як державного інституту. Навпаки, намагання радикально налаштованої частини парламенту провести через голосування так званий Закон про реінтеграцію, який насправді, з нашої  точки зору, є політичною декларацією і законом про відокремлення частини Донбасу, суттєво погіршують і без того важку ситуацію з проведенням місії між спецпредставником Сполучених Штатів Америки і представником Російської Федерації. Це закреслює Мінські угоди  як базу домовленостей і створюють додаткові складності.

Тому наша фракція категорично проти політичних декларацій, які не приведуть до вирішення того, що хоче весь народ України: примирення і повернення територій.

Друга помилка. Парламент не спромігся за весь рік заслухати діяльність уряду, порушено власний Регламент по виконанню затвердженої парламентом програми, а саме головне - не розглянув програму виходу з економічної кризи, яку повинен кожен рік представляти уряд. Крім того, не заслухали керівників правоохоронних органів, в тому числі по подіях, які викликали обурення, хаос і невпевненість серед громадян України, це резонансні злочини, які сталися в державі за останні два роки. Замість того була підміна прийняттям реформ, так званих, освітянської, реформи освіти, реформи медичної, реформи пенсійної, яку значна частина нашого населення просто не розуміє, а освітня реформа ще й викликала негативний міжнародний резонанс з боку наших сусідів.

Третя помилка роботи парламенту. Парламент прийняв Закон про бюджет у варіанті уряду, який, з нашої точки зору, є антинародним і в кінці кінців створює поліцейську державу з бідним населенням.

Як підсумок діяльності парламенту за цей рік: рівень довіри до влади в цілому, до парламенту зокрема, є надзвичайно низький. Наш парламент взагалі став рекордсменом по рівню недовіри. Більше, по-моєму, не довіряють тільки судовій системі в Україні. Навіть уряд користується більшим рівнем довіри, ніж парламент України. Це є велика проблема. І, я вважаю, що наступного тижня парламент повинен зосередитися на питаннях, які можуть допомогти населенню країни і її громадянам.

Перше. Потрібно наполягти, щоб уряд відновив державне регулювання за цінами на предмети першої необхідності в державі. Вже зрозуміло, і урядовці повинні це визнати, що експеримент, який був започаткований в жовтні 2016 року по відміні державного регулювання, він провалився. І в нас з початку цього року на 15 відсотків виросли ціни на товари першої необхідності, що люди купують кожен день, а це стало спусковим гачком для збільшення інфляції і суттєвого погіршення життя людей в цілому.

Друге. Повинні розблокувати питання індексацій пенсій для військових пенсіонерів і пенсіонерів правоохоронців. Це також в праві зробити уряд. Тому що, не проводячи цього, він порушує власні нормативні документи, і не треба тут вигадувати чергових законів, які пропонуються прийняти в парламенті, є нормативні документи, постанова Кабінету Міністрів, які регулюють ці процеси, і не дають можливість прийняти відповідне рішення. Не виконуючи цього, уряд порушує власні нормативні документи, і це вже свідчить про кримінальний злочин.

І останнє. У нас на нараді в четвер була розмова, Андрію Володимировичу, по прийняттю двох законів про підтримку переселенців. Я прошу їх внести до Регламенту, це 3122, 2535. Це закони, які не несуть значного фінансово навантаження на бюджет, але в той же час дозволять допомогти людям…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую за увагу. Я завершив.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Тільки я, з вашого дозволу, відповім з приводу роботи парламенту на цю осінь. Я хочу, колеги, нагадати, що за цю осінь ми разом з вами прийняли освітню реформу – масштабу, серйозну реформу. Фактично закінчили судову реформу. Нагадаю, два тижні її розглядали, це найдовший законопроект в історії українського парламентаризму. Ми прийняли медичну реформу. І мало хто сподівався, що парламент зможе прийняти це рішення. Теж при дуже бурхливому обговоренні в залі. Цієї осені ми прийняли пенсійну реформу, яка водночас була і елементом нашої співпраці, і вимогою співпраці з МВФ, і водночас дало змогу підняти пенсії мільйонам українців. Цієї осені ми розпочали виборчу реформу –  масштабну, неймовірно масштабну реформу. Як також і розпочали процес про внесення змін до Конституції, про зняття недоторканності. Цієї осені ми прийняли цілий ряд важливих законів національної безпеки і оборони, починаючи з Закону про деокупацію, і ряд законів про соціальний захист українських військовослужбовців. Також питання про кібербезпеку, про електронні довірчі послуги, що за своїм значенням є, напевно, на рівні  тих ключових і базових реформ. Так само цієї осені ми розпочали процес по приватизації і прийняли в першому читанні, і, можливо, цього тижня приймемо в другому читанні Закон про приватизацію.

Ви знаєте, зустрічаючись з послами іноземних держав, я задаю питання, яка ще країна в світі, який ще парламент в світі  зумів за  такий короткий проміжок часу  прийняти таку велику кількість  реформ. І я чую відповідь: жоден. Жоден. Це в той період, коли нам доводиться проводити військові дії, як я говорив на початку, проти однієї з найбільших мілітарних потуг.

Цього року ми вперше за багато років прийняли бюджет не "під ялинку", а 7 грудня і до півночі. І це теж, я вважаю, величезна заслуга українського парламенту і організація його роботи.

І ви знаєте, якби кожної Погоджувальної ради, якби на кожній нараді ми самі тут  присутні, керівництво українського парламенту, не зневажали український парламент, не паплюжили український парламент, напевне, і довіра була б інакша. Але коли  керівні органи  українського парламенту при першій нагоді намагаються розповісти, який парламент поганий, заперечуючи очевидні факти, це, звичайно, давало і буде давати свій результат. Але нам не про це думати. Нам треба думати про те, щоб реформувати країну, робити її потужною європейською країною.  І я впевнений, що відповідальність кожного з нас є набагато вища, аніж популізм, який дуже часто  гуляє навколо парламенту. Парламент – це осередок стабільності, осередок реформ і осередок поступу України, і я впевнений, він буде таким  і надалі. Дякую вам.

Будь ласка,  Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В.  Олег Ляшко, Радикальна партія.

Наша команда абсолютно впевнена, що  той хаос, який сьогодні відбувається в країні, через  бездіяльність, яловість, безвідповідальність, корумпованість влади. І привезені ними так звані іноземні фахівці, які сьогодні  намагаються знищити країну всередині, весь цей хаос загрожує українській державності і абсолютно негативно впливає на життя кожного  українця.

Шановні колеги, подивіться на курс в обмінниках гривні до долара. Уже під 30 гривень! Такими  темпами буде і 50, і 100. Чому? Подивіться результати торгівлі. За 11 місяців нинішнього року імпорту в Україну завезли на 5 мільярдів доларів більше, ніж ми продали продукції. Наші національні виробники не можуть реалізувати свою продукцію за кордоном, тому що "Укрзалізниця" віддає пріоритет транзиту російських вантажів, замість того, щоб наші везти. Ми завозимо імпорт, вимиваємо валюту з країни, потім ідемо за кредитами до Міжнародного валютного фонду. В обмін на ці кредити землю хочуть продати, пенсійний вік підняти і все інше.

Виконання виплат процентів по кредитах в бюджеті наступного року – друга за чисельністю стаття в державному бюджеті після видатків на оборону. Тобто ми працюємо на виплати кредитів замість того, щоб працювати і створювати робочі місця для українців, піднімати національне виробництво, посилювати економіку, яка в свою чергу буде фінансувати і питання оборони, безпеки, соціальні питання і так далі.

Тому ключове сьогодні питання – це фінансової стабільності. І в мене питання до Президента Порошенка, який полетів в Португалію. Незрозуміло, яка необхідність летіти в Португалію, зважаючи на ситуацію в країні, де подання на нового голову Національного банку, яке мав би зробити Президент? У нас з травня немає голови Національного банку, а те тимчасове керівництво, яке є сьогодні, приймає рішення, підвищують облікову ставку Національного банку, як наслідок - дорожчають кредитні ресурси для національних виробників. Замість того, щоб навпаки дати дешеві кредити, влити їх в економіку, сприяти економічному зростанню, підвищенню купівельної спроможності громадян, вони обмежують кредитні ресурси, а внаслідок падіння гривні фактично знецінюються ті підвищення зарплат і пенсій, які були проведені останнім часом.

І тому ми категорично проти тієї економічної політики, яку проводить нинішня влада, тому що ця економічна політика – це зубожіння українських громадян. Я вимагаю від парламенту, від парламентської більшості розглянути наші законопроекти, які дають можливість активізувати економічне зростання в країні: не 2 відсотки зростання ВВП, а мінімум 8 відсотків. Черговий етап підвищення зарплат, пенсій, тому що, коли ми говоримо про пенсійну реформу, забули про колгоспників, які багато працювали, а, на жаль, збільшення пенсій їх не торкнулося. Тому для нас ключове – це підвищення зарплат і пенсій, і як наслідок –  подолання бідності. Тому що, коли нам хтось розказує, що не треба піднімати зарплат… Найнижча зарплата в Європі – це в українців. Як ви збираєтесь бідність долати, не піднімаючи зарплат для людей, не створюючи робочі місця, не підтримуючи національне виробництво?

Подивіться, яка "оголтєла" кампанія розгорнулася проти нашого Закону "купуй українське". Як ліберали, мастодонти, які торгують національними інтересами України, як вони виступають проти "купуй українське". Хто виступає проти "купуй українське"? Хто виступає проти того, щоб платити українцям? Тільки ті, хто хоче, щоб долар був по 50, по 100 гривень за долар. Оті хочуть, щоб купували імпорт. Накупляли вже імпорту.

Тому ми наполягаємо на тому, щоб цей законопроект був розглянутий. І щоб купували українське, щоб гроші українців працювали на українську економіку, а не на наших закордонних конкурентів. Тому що це назавжди бути бідними і залежними, якщо не торгувати своєю продукцією, якщо не створювати робочі місця для українців.

Ключове питання – питання землі. Минулого тижня парламент прийняв важливий Закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Але це половинчаста міра. Ми зареєстрували, вже майже рік зміни до Конституції лежать, про те, щоб в 41-й статті Конституції записати: "Основою аграрного устрою України є фермерське господарство". Для того, щоб раз і назавжди визначити, що земля належить українським фермерам, що кооперація, фермерський рух – от майбутнє нашого села. А не транснаціональні корпорації, латифундії, виснаження землі і технічні культури. Чому парламент досі цього не розглядає? Я наполягаю на тому, щоб це питання було розглянуто.

Ну і нарешті. Ми розуміємо, що влада не припинить хаос, ми його припинимо, тому що хаос…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Тому що  хаос, який сьогодні породила влада і її апологети, загрожують безпеці країни, загрожують національним інтересам України, загрожують благополуччю кожного українця. Влада не здатна припинить цей хаос. Ми його припинимо. Альтернатива тому, що сьогодні робить влада, - це нова економічна політика, яку пропонує Радикальна партія. Це політика: робочі місця для українців, підвищення зарплат, підвищення доходів, мир і спокій.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Біловол Олександр Миколайович.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати! В 2016 році, коли ми відзначали роковини 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, депутатами нашої групи була внесена пропозиція про повернення соціальних пільг і гарантій чорнобильців. Півтора роки розглядалось це питання, але позитивного руху і підтримки не було.

І, на щастя, буквально на тому тижні група народних депутатів від фракції "Відродження", група депутатів від інших політичних партій і фракцій, і я хочу подякувати Голові Верховної Ради Андрію Парубію, який зібрав цю нараду і зустрівся з чорнобильцями, де було вирішено принципове питання підтримки законопроекту 6292 про повернення соціальних пільг і гарантій нашим чорнобильцям.

Тому, шановний Андрію Володимировичу, я звертаюсь до вас, щоб на цьому тижні той довгоочікуваний законопроект, який чекали чорнобильці, чекали їхні сім'ї, чекала країна, щоб ми включили в порядок денний,  об'єднали зусилля з нашими колегами, депутатами всіх груп і фракцій, не займаючись популізмом, підтримали це рішення.

Друге питання. Сьогодні ви озвучили на початку наради, що для нас головне - це соціальні законотворчі аспекти, питання національної безпеки країни. Ми в цілому підтримуємо ці законопроекти. Але я хотів би сьогодні нагадати те, що сьогодні та ситуація, яка склалась у нас в державі, це споживчі ціни українців виросли у 2,2 рази, сьогодні заборгованість з заробітної плати у порівнянні з 2015 роком з 1 мільярда гривень збільшилась у 2,5 мільярди гривень.

І тому, шановний Андрію Володимировичу, я хотів би звернути увагу, щоб ми знайшли можливість чітко зрозуміти, які кроки уряду у 2018 році з того бюджету, який був прийнятий, і що ми можемо зробити в першому півріччі при перерозподілі бюджету, щоб підтримати ці галузі, інфраструктуру, де буде чіткий розвиток економіки. Коли не буде економіки, ніякого розвитку держави очікувати нам не вбачається.

Ми пам'ятаємо, ще в союзні часи, на пострадянському просторі наша країна, Україна, займала одне з провідних місць по науковим досягненням. У нас була наука у фізиці, у нас наука у медицині, наука була в аграрному секторі. На наступний рік, у 2018 році наша держава буде відзначати 100-річчя з дня заснування Національної академії наук і 25-річчя Національної академії медичних наук, 100-річчя патріарха нашої науки – Бориса Євгеновича Патона, який є флагманом і взірцем у нашій державі, в Європі і у світі. Тому, шановні народні депутати, шановний Андрію Володимировичу, я хочу звернутись до лідерів фракцій, щоб ми ґрунтовно і фундаментально підійшли до цього питання, включили додаткові надходження у розвиток нашої вітчизняної науки. Тому що вітчизняна наука в країнах Європи і пострадянського простору, вдумайтесь, фінансується 2,5-3 відсотки рівня ВВП, у нас в країні – 0,48, але зараз трішки збільшилось – 0,6. Це недостатній рівень. Тому що переважна більшість наших фахівців, мізків від'їжджають в Європу і у світ. 2017 рік, 10 мільйонів, це по статистиці, наших співвітчизників поїхали на заробітки у країни ближнього зарубіжжя і Європи. Шановні колеги, ми повинні цьому поставити крапку, знайти можливість, щоб люди залишались тут і працювали на нашій українській рідній землі.

Ми багато говоримо про популізм, говоримо про ті всі піарні акції, які проводяться. Я хочу звернутися до деяких депутатів і політичних лідерів: вам досить займатися піаром з трибуни і на всіх політичних шоу. Я на тому тижні і наші депутати, які представлені, 26 чоловік мажоритарників-депутатів фракції "Відродження", які представляють всі регіони України, побували і поспілкувалися із своїми виборцями. Це  питання медицини, питання освіти, питання доріг. І немає ніякого "грічкосійства", як дехто говорить. Поїдьте і запитайте у людей. Сьогодні вже той дешевий популізм, оті заклики, які дехто говорить, вони сьогодні людьми не сприймаються.

Я хотів би тільки сказати, як нам вдається, незалежно від політичних поглядів, об'єднати зусилля. Питання, яке дала наша група депутатів-мажоритарників "Відродження" і підтримала переважна більшість депутатів парламенту, яке вилилось у такий міцний законопроект, і в цілому прийняли рішення всі – це питання ренти видобутку газу, нафти, це 5 відсотків, які сьогодні отримують бюджети нашої країни, тому це було наше спільне рішення. Це питання рейдерства, яке ми розглядали на тому тижні Зараз ми внесли законопроект, який відпрацьований, правки наших депутатів, Олега Кулініча, враховані Президентом України. Я попросив би, щоб ми це підтримали.

І хотів би сьогодні ще раз сказати, що нам вдалося з вами зупинити питання передачі пільг ЖКГ на місцеві бюджети. Це було би 7 мільярдів, і ми би сьогодні втратили ті об'єднані громади, які ми створюємо. Питання медичної субвенції…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БІЛОВОЛ О.М. Питання медичної субвенції – це 5,9 мільярдів гривень.

І особливо, що нам вдалося разом з вами відстояти, це питання добудови харківського метрополітену. Це та величезна сума, яка сьогодні дасть можливість з державного бюджету дати субвенцію на місцевий бюджет, щоб це питання закрити.

Коли стоїть питання національної безпеки нашої країни, національних інтересів, ми їх ставимо і повинні ставити вище особистих, партійних і приватних. І тому, що сьогодні всі лідери одностайні, у нас…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Тільки хочу нагадати, Олександре Миколайовичу, що коли ми вели розмову про законопроект 6292, ми узгодили, що спочатку узгоджується  з урядом, а потім порядок денний. Так ми домовились на цій зустрічі. І тому я чекаю, що уряд підтримає цю позицію, а потім ми вже будемо говорити про порядок денний сесії. Дякую вам.

Від групи "Воля народу" Рибчинський Євген Юрійович. Будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Прийняття держбюджету  2018 року на позаминулому тижні дозволило громадам по всій Україні вчасно приступити до прийняття їхніх власних локальних бюджетів. Таким чином Верховна Рада дала можливість місцевому самоврядуванню провести свій бюджетний процес у нормальному робочому режимі, а не так, як завжди, із затримками. У руслі реформи децентралізації це  є вкрай важливо.

Важливим є і те, що ми змогли відстояти фінансування з держбюджету пільг деяким категоріям громадян на послуги ЖКГ. На майже 900 мільйонів гривень була збільшена освітня субвенція для фінансування ПТУ та коледжів. Парламент разом з урядом дали сигнал на місця, що готові дослухатися до прагнень громад. І це вселяє надію, що децентралізація триватиме і далі, а оберти лише збільшаться.

Потрібно констатувати, що попри критику і низький, дуже низький рейтинг довіри до парламенту парламент нинішнього скликання є одним з найбільш результативних за усі роки незалежності.

Не дивлячись на хитку позицію правлячої коаліції, у Верховній Раді тим не менше знаходяться потрібні голоси на вкрай важливі країні реформи. Лише цієї осені ми прийняли освітню, медичну, пенсійну та судову  реформи, за основу ухвалили новий Виборчий кодекс. Шкода лише, що депутати так і не спромоглися відкликати свій  старий законопроект про Антикорупційний суд номер 6011, хоча це було нашим зобов'язанням перед Венеціанською комісією. Наступного року ми маємо це зробити, щоб дати зелене світло законопроекту, що консолідує фракції та групи і припиняє будь-які маніпуляції навколо цієї теми. Ми маємо довести до кінця антикорупційну реформу.

Шановні колеги, якщо ми хочемо в подальшому системної роботи, нам вкрай необхідно закрити низку кадрових питань. В першу чергу я кажу про порожнє крісло міністра охорони здоров'я. Хто далі відповідатиме за реалізацію медичної реформи, наразі невідомо. Ми ніяк не вирішимо, яким має бути новий склад ЦВК. Понад півроку у нас фактично відсутній керівник Національного банку. Це ж просто ганьба. Висить у повітрі питання щодо  омбудсмена. І таких питань просто безліч. Не можна лишати півкраїни у статусі виконуючих обов'язків. Тим паче країни, яка майже 4 роки воює за свою  незалежність.

Пару слів про приємне. У минулому році ми прийняли Закон про квоти на музику державною мовою. На задній план, нарешті, відійшла російська попса, і ми, нарешті, почули нову плеяду українських талановитих зірок. Частка українських пісень, пісень українською мовою на радіостанціях зросла майже вдвічі порівняно з минулим роком. І це не може не радувати.  Проте і далі гальмується реформа в сфері інтелектуальної власності. Чиновники і надалі через організації-прокладки обдирають українських авторів, залишаючи їм єдиний шлях для виживання –  це еміграцію. Неодноразово впливові міжнародні організації просили уряд і Президента прийняти Закон 7014 про авторське право, щоб нарешті ця сфера запрацювала. Але олігархічні кола всіляко блокують цей важливий процес.

Добре, що ми хоч захистили державну  мову в новому Законі України про освіту. І як би там  не критикували мовну статтю цього закону угорці та представники країни-агресора, в цьому питанні ми маємо керуватися виключно національними інтересами. Дуже добре, що Голова Верховної Ради нещодавно підтвердив, що жодних змін цієї статті не буде. Дуже дякую. Це справді державницька позиція. Так само, як і наше рішення щодо  вихідного на 25 грудня, на Різдво, в наступний понеділок. Це кроки, які мають стратегічне, історичне і дуже важливе для нащадків значення.

Депутатська група "Воля народу" закликає парламент у  наступному році не збавляти темп своєї роботи і визначитись щодо ринку землі. Вона є нашим останнім і найціннішим ресурсом. Щодо зменшення податків і навантаження на бізнес. Щодо позбавлення громадянства України за сепаратизм  і державну  зраду, нарешті! Щодо нових економічних реформ і нових реформ у гуманітарній сфері. Роботи у нас, панове, непочатий  край, і ми не маємо права зволікати і  розслаблятися. Народ України чекає змін, і  благослови вас Господь на ці зміни. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До слова запрошується голова фракції  "Блоку Петра Порошенка" Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  26 травня 2011 року – це дата, що увійшла   кривавими цифрами у грузинську історію. В цей день спецназ за наказом Саакашвілі перетворив  мирну демонстрацію опозиції на м'ясорубку: 37 осіб було поранено, троє  загинули. Вже після розгону грузинська влада розпочала репресії, вдумайтесь, проти фотокореспондентів, навіть іноземних агентств, в тому числі "Assоciated Press", вимагаючи віддати оригінали їх фотографій.

Чому я через шість з половиною років в українському парламенті згадую ці жахіття? Щоб порівняти дії української влади в ситуації, де прихильники екс-президента Грузії на його прямий заклик і за гроші Курченка влаштували провокацію в центрі столиці України. Необхідно наголосити, що під час вчорашніх подій українська влада діяла виключно в правовий спосіб, забезпечуючи право людей на мирний протест. Але те,  що відбулося вчора в Жовтневому палаці під прямим керівництвом Саакашвілі, це не мирний протест. Це чітко спланована силова акція з метою спровокувати правоохоронні органи для силових дій, навіть коли під загрозу ставиться  життя дітей. Це найбільш цинічно.

Історія України знає чимало протестів. Проте жодного разу їх заручниками не були українські діти, які  цього разу стали розмінною монетою   для організаторів протестів. Це цинізм прямий і без кордонів. Без кордонів сумління, без честі, без совісті. Можна тільки уявити, що відчували батьки, які разом з дітьми виявилися заблокованими через натовп, який штурмував поліцію, прагнучи захопити палац. Але поліція не била протестуючих, як у Тбілісі. Поліцейські, серед яких були і ветерани АТО, виявили справжню силу, мужність і витримку. І постріли так і не прозвучали, чого, я впевнений, хотіли добитися штурмовики.

Чи не про таку провокацію, чи не про таку ситуацію, як спосіб ескалації, всі тут присутні чули на записах, коли помічник корумпованого олігарха Сергія Курченка і один з поплічників Саакашвілі говорили по телефону? І те, що Саакашвілі забрехався у своїх коментарях, це беззаперечно засвідчує: він особисто зі сцени закликав до штурму Жовтневого палацу. Це всі чули. Пізніше він казав, що не знав, що в палаці проходить святковий дитячий концерт, хоча величезні афіші про цей концерт розвішані по всьому центру Києва. Коли штурм не вдався, він збрехав, що не закликав людей до штурму. І, ви знаєте, на таких брехливих заявах побудована вся його кампанія і всі його виступи.

Але зараз я хотів би звернутися до всіх тих, хто хотів на суді взяти на поруки Міхеїла Саакашвілі, - до Юлії Тимошенко, до Юрія Дерев'янка, Павла Костенка, Анатолія Гриценка та інших. Згідно закону, як ви знаєте, той, хто бере на поруки, несе повну відповідальність за дії того, за кого ручається. Тому ви так само несете відповідальність перед суспільством за вчорашній штурм Жовтневого палацу, де проходило дитяче свято, ви так само, як і Саакашвілі, винні в загрозі здоров'ю і життю для сотень дітей, які на той час перебували в Жовтневому палаці. І хочу наголосити, що посольство Канади, Великобританії та Сполучених Штатів Америки різко засудили вчорашній штурм.

І окремо я вимагаю від Саакашвілі вибачитися за образи на адресу полковника МВС, начальника Шевченківського управління поліції Германа Приступи, нагородженого орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Я особисто знаю і поважаю Германа. Це принциповий українець, який без страху власноруч ламав ДНРівські прапори у Горлівці і чинив опір окупантам. Людина, яка жебрає  гроші в Курченка, не має жодного морального права принижувати українського героя і патріота, який готовий пожертвувати життям за свою країну.

І щодо нашої роботи на цей пленарний тиждень. Ми наполягаємо на відкликанні законопроекту 6011, який блокує процес створення антикорупційного суду. І пропонуємо зробити це в четвер, коли у парламенті присутня найбільша кількість народних депутатів.

Наступне, на чому наполягає наша фракція, це розгляд президентських проектів законів 6674 та 6675, які скасовують електронне декларування для представників громадських організацій. А також президентський проект Закону 7363 про деконцентрацію у сфері земельних відносин. Ми підтримуємо думку Першого заступника Голови Верховної Ради про додаткові консультації по Закону про реінтеграцію до моменту утвердження санкцій проти країни-агресора і звільнення наших заручників.

Також ми вважаємо, що Верховній Раді пора запустити процес вирішення проблеми із побутовими відходами. Критична ситуація, коли щороку з'являється від 12 до 15 мільйонів тонн відходів, повинна знайти перш за все законодавче рішення. Тому фракція Партії "Блок Петра Порошенка"  закликає розглянути відповідні законопроекти: 4835-д, 4836, 4837 та 6602.

Наступний законопроект, який ми просимо розглянути на цьому сесійному тижні, це 4666, який покликаний врегулювати діяльність товариств з обмеженою відповідальністю. Цей законопроект вирішує низку надчутливих питань для сотень тисяч таких підприємств.

Також, враховуючи те, що проект Закону про аудит фінансової звітності…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Також, враховуючи те, що проект Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність 6016-д має запрацювати з 1 січня 2018 року, прохання поставити його на розгляд першим на вечірньому пленарному засіданні у четвер.

І на завершення. Шановні колеги,  я закликаю вас всіх пам'ятати, поки тут в Києві, в інших містах України окремі політикани намагаються розгойдати ситуацію та посіяти зневіру і напругу у суспільстві, війна не закінчилася. І за минулу добу, ви знаєте, загинули три наші воїни. Шана їм і світла пам'ять.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Я тільки нагадаю, що 6011 поставлений у вівторок на голосування. Але оскільки це є включення-виключення з порядку денного сесії, ми можемо і у вівторок, і в четвер його поставити. Тобто якщо у вівторок він не набере голосів, ми зможемо розглянути його в четвер. 6011, відкликання з порядку денного.

Голова фракції "Народного фронту" Бурбак Максим. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. Останній пленарний тиждень у цьому році. І думаю, що ми можемо підсумувати нашу роботу за 2017 рік.

Можна говорити все, що завгодно, але ми дали старт важливим  реформам. Ми вчасно затвердили державний бюджет, разом з урядом зміцнювали національну безпеку та національну економіку. Тому, переконаний, робота парламенту заслуговує на добре слово і його треба сказати. Тому що почув у виступах мінорні ноти.

Хочу нагадати, що ми зробили в цьому році. Насамперед, ми попри потужний дипломатичний тиск, і Україна встояла і не капітулювала перед Кремлем. Більше того, ми впритул наблизились до ухвалення законопроекту 7163, яким нарешті визнаємо Росію агресором. Відповідальність за все, що відбувається на окупованих територіях, буде покладена на окупанта. Це рішення, наголошую,  абсолютно відповідає букві міжнародного законодавства.

Українські військові героїчно  втримують позиції на Донбасі. На жаль, ціною втрати життів наших бійців. Але незважаючи на щоденні обстріли і атаки,  ворог не лише не просунувся, а  й був змушений тактично відступити на кількох ділянках фронту. Ми ж з вами знову заклали в бюджеті 5 відсотків валового внутрішнього  продукту на безпеку і оборону, і це в загальному фонді бюджету.

Наступне. Україна успішно прожила ще один рік без російського газу.  Хочу нагадати, що це була стратегічна ініціатива Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Уявіть собі, щоб ми продовжували далі залежати від постачання газу з країни-агресора. Україна давно б капітулювала. Результати війни вирішив би кремлівський газовий вентиль.

Наступне.  Попри шалені зусилля Москви, опір проекту "Північний потік - 2" лише зростає. Будівництво так і не зрушило з мертвої точки. В цьому є і наша заслуга. Згадайте спільну заяву парламенту про газогін ОРАL.

Продовження санкцій Заходу проти Росії. Треба нам говорити правду, цих санкцій недостатньо. Санкції проти країни-агресора необхідно продовжувати та розширювати. Ми побачили, що ключові західні союзники України США і Канада займають дедалі принциповішу і активнішу позицію щодо російської агресії та захисту України. В США ухвалено  новий, значно жорсткіший закон про санкції проти Росії. Ми отримали реальні зрушення в наданні Україні військової  допомоги  і летальної зброї. США вже виділили 350 мільйонів доларів і зняли низку обмежень. Канада внесла  нас в список країн, яким можна продавати зброю.

Ми також ухвалили цілу низку  важливих рішень: прийнято  законодавство про захист національного медіапростору; цього року ми розпочали дуже важкі, але необхідні реформи - освітню, медичну, пенсійну; зрушили з місця революційні реформи, пов'язані з безпекою на дорогах, розвиток транспортної галузі. І хочу нагадати, що минулого тижня  ми отримали схвальний висновок Венеційської комісії, яка підтвердила, що Закон про освіту, його окремі статті відповідають європейському законодавству. Ми продовжили розвиток реформи децентралізації, об'єднання та розвиток місцевих територіальних громад. Пройшли перші вибори у об'єднаних територіальних громадах. Цей перелік можна було б довго ще продовжувати. Звісно, робота парламенту могла б бути продуктивнішою. Ми могли ухвалити більше якісних законів, якби частина депутатів парламенту не була "інфікована" популізмом та політиканством, а уся їхня робота не була спрямована лише на дочасні парламентські вибори.

Хотів би зупинитись на тому, що нам обов'язково необхідно зробити наступного року. Пріоритетом для фракції "Народного фронту" залишатиметься питання національної безпеки. Все для перемоги над агресором! Ми не зможемо здійснити економічний і соціальний ривок, доки не здолаємо ворога і не убезпечимо свою територію від його зазіхань. Водночас у міру своїх можливостей маємо продовжувати реформи і працювати для збільшення соціальних стандартів і доходів українців. Тож якнайшвидше треба ухвалювати Закон про визнання Росії агресором та відновлення територіальної цілісності України. Ми й надалі будемо відстоювати розвиток оборонної промисловості, розробку сучасного озброєння. "Народний фронт" продовжуватиме боротися за зміцнення соціального захисту військовослужбовців, підняття престижності професії солдата і офіцера українських Збройних Сил. Ми будемо і надалі спрямовувати зусилля парламенту і виконавчої влади на протидію ворожій пропаганді, посилення та розширення санкцій проти країни-агресора.

Ще одне важливе питання зі сфери безпеки. За активної участі депутатів "Народного фронту" розробляється проект Закону про енергетичну безпеку.

Важливим напрямком для "Народного фронту" залишається продовження антикорупційної реформи і нормалізації становища в антикорупційній сфері. Зокрема, це створення антикорупційного суду та призначення аудитора НАБУ. Наступного року важливо розпочати масштабну дискусію щодо конституційної реформи, призначити новий склад ЦВК і прийняти нове виборче законодавство.

Щодо цього пленарного тижня, пане Голово, "Народний фронт" пропонує поставити на розгляд у четвер в першому читанні законопроекти 7286. Це посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. У нас вже сотні людей гинуть на дорогах. Друге, поставити ще законопроект 7279, це про спрощення розслідування окремих кримінальних справ. Також пропоную в четвер розглянути в другому читанні законопроект номер 7066 про приватизацію і, нарешті, розпочати публічну відкриту приватизацію. І…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …зокрема, політичну корупцію. Також підтримую колегу щодо розгляду законопроекту номер 4066, це про товариства з обмеженою відповідальністю. Всі ці законопроекти ґрунтовно пропрацьовані в профільному комітеті. Наш керівник профільного комітету Андрій Іванчук об'єднав зал. І впевнений, що буде позитивне голосування.

І насамкінець, не можу не відреагувати на вчорашні події в центрі Києва. Таке враження, що ватажками так званого мітингу, які закликали людей штурмувати Міжнародний центр культури і мистецтв на Алеї Героїв Небесної…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Вміло ними маніпулюють замасковані ляльководи. Мета цих ляльководів - дискредитувати і цих так званих лідерів, і людей, які беруть в них участь, і всю державу Україна. Це все схоже на дешеве…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Голова фракції "Самопоміч" Березюк Олег Романович. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Вельмишановні пані і панове! Хочу перефразувати вислів, що прозвучав у вікопомній промові Голови Верховної Ради після голосування зняття голови антикорупційного комітету: "Що з нами сталося?". Що з вами сталося? Що сталося з парламентом, який вперше в новітній історії, порушуючи статтю 80 Конституції України, карає народного депутата, позбавляючи його посади за його політичні погляди і боротьбу з корупцією? Це демократія? Парламентаризм?

Що з вами сталося? Що з парламентом сталося? Коли в парламент на найвищу трибуну приходить Генеральний прокурор і дозволяє собі в зухвалий спосіб ставити народних депутатів на коліна, натякає їм на здачу мандату, який не давав, погрожує слідством і судом. Це демократія? Чому парламент мовчить? А мовчить він, знаєте чому? Тому що парламент підтримує в страху побудову поліцейської держави.

Важко порахувати? Додаючи всі статті бюджету, за який парламент проголосував на правоохоронні органи, ми легко нарахуємо 93 мільярди,  коли на Збройні Сили України – 86. І ці 86 мільярдів – це тільки 46 відсотків потреби української армії, яка сьогодні є головним гарантом того, що країна буде суверенною, незалежною, і цей парламент може працювати. А при цьому парламент фінансує поліцейську державу, тому що дозволяє Генеральному прокурору на головній трибуні країни принижувати представників людей.

Чому Президент України дотепер, посилаючись на регламентні норми, які так легко порушувалися, коли призначався Генеральний прокурор, не вносить закон про антикорупційний суд? Люди на вулиці не вимагають скинення Президента чи парламенту, люди вимагають антикорупційного суду. Тому що під прикриттям правоохоронних органів рейдерське захоплення землі по всій України. Під прикриттям правоохоронних органів рейдерське захоплення віковічного кооперативного приміщення в місті Снятин Івано-Франківської області. І таких сотні і тисячі випадків по країні. Тому що, що з вами сталося? Будуємо поліцейську державу?

Ви прийняли бюджет. Внаслідок цього сьогодні селяни перекривають міжнародні магістралі. Це що, злочинці також? Їм також Курченко платить чи хтось інший? Ні. Тому що внаслідок "тектонічних" зіткнень олігархату сьогодні "тріщить лоб селянина". З селянського бюджету забрано від десяти, за різними експертними розрахунками, від 10 до 16 мільярдів гривень. Це що, підтримка українського села, за яке ми так ратуємо? Ні, це підтримка олігархічно-сировинної мафії в Україні.

Так що ж з вами сталося? Скажу вам: нічого. На превеликий жаль, парламент як і був, так і залишився парламентом, який служить олігархам. А для того, щоб вони збереглися, їм потрібна поліцейська держава.

Тому ми сьогодні звертаємось до вас, до парламенту. Ми маємо прийняти закон і показати людям, що ми дбаємо про антикорупційний суд. І де він? Ми маємо прийняти закон про реінтеграцію території і визначити, врешті-решт, ворога і дату його окупації України! І це буде дбання про українського воїна і про українську землю.

І, будь ласка, виправте свої помилки. Заберіть гроші в олігархів і віддайте селянам, які сьогодні сіють і годують українську армію і українську державу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від фракції "Батьківщина" - Сергій Соболєв. Будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні друзі, я думаю, найстрашніше є не кількість ухвалених законів, а напівзакони недолугі, які ми, на жаль, пропустили через цей парламент, навіть при тиску опозиційних фракцій і фракції "Батьківщина".

Так само, як і ви, ми побували у селах на цих виборах об'єднаних громад. Те, що я почув у Приморському і в десятках інших районів, я думаю, якби сюди оцих селян привести і щоб подивилися ви всі, хто голосували за закон про пенсії і розказували про шалене підняття пенсій, я не знаю, що з вами тут зробили б. Ви розумієте, що ви зробили? Ви однією рукою, абсолютно справедливо, у середньому добавили  півтори тисячі тим, хто важко працював на промислових підприємствах міст. А що ви зробили з селянами? 60, 70, 100 гривень. Коли я попросив, підніміть руки, кому добавили 200 гривень, вже не було людей у залі, де проходила зустріч із селянами. Я думаю, що це було зроблено, коли сьогодні ті самі робітники або державні службовці із своїми пенсіями в 5, 6, 7 тисяч ідуть у магазини, ви тоді розділіть магазини на сільські і міські, де у сільських магазинах ціна буде у 3-4 рази менше, ніж у міських. Коли ми вас попереджали, залиште коефіцієнт вирівнювання, який перш за все захистить селян, ви нам розказували, як піднімете пенсії для всіх. Тепер 3 мільйони тих, хто фактично заслужено отримав пенсії, не знають куди їм очі опускати, бо дружина, яка працювала у селі, отримала надбавку 50-60 гривень.

Друге таке саме рішення – мораторій, який фракція "Батьківщина" додавила, і ухвалили. Так, ухвалили на рік мораторій. Тільки нашу пропозицію про негайне ухвалення заборони емфітевзису і попереднього укладення угод по приватизації майбутніх земель ви не ухвалили. Подивіться, що зараз іде по селах: масове перепідписування угод про оренду, де всюди записується емфітевзис і ф'ючерсні перепродажі земель. От що таке напівзаходи. Це ще страшніше, ніж заходи.

Третє. Коли ви скасовували фіксований податок для аграріїв, ви розказували, що ви це заміните на інший механізм. Чим це закінчилось, ви зараз почуєте від аграріїв.

Тому найстрашніше – це, коли однією рукою ти ніби даєш, а іншою в кінцевому варіанті забираєш у всіх. Бо так само, як забрали у селян, забирають і у робітників, і у всіх інших – цінами, тією дамою, яка переховується вже восьмий місяць, і ніхто її знайти не може, цю Гонтареву. Ну це совість треба мати! Де ховається вона? Що твориться з курсом? Ми що, не розуміємо, що це в тому числі і наслідки ваших недолугих рішень?

Наступне. Нам обіцяли публічно, що ніякого зняття субсидій не буде в разі підняття пенсій. Дивіться тепер, що відбувається. Чому масово почали йти люди, для яких фактично субсидія - це був останній порятунок? Ви цього не розуміли, коли ви ставили для так званих незареєстрованих на біржі мінімалку 6400, і після цього знімаєте з них субсидії. А коли ми просимо узаконити індивідуально працюючих на селі, ви цього не хочете робити.

Я думаю, що це є ключовий провал – бюджет. Уявіть собі, бізнесмени, які сидять в цій залі і в сесійній залі, ви зможете існувати хоча б один день, не затвердивши фінансовий план свого підприємства? У нас тисячі державних підприємств, як ми приймали, точніше, ви приймали бюджет, якщо ви знаєте, що жоден фінансовий план не затверджений в країні. На що ви розраховуєте?

Сидить Максим Бурбак, який в свій час зробив геніальне рішення, змінивши цілий ряд керівників портів, і одразу портові господарства почали приносити в бюджет держави мільярди і мільярди гривень. Прийшов Омелян. Хто такий Омелян, вам сказати, і як він просидів два уряди? Це людина, яка у Колобова, якого ви шукаєте по всьому світу, працювала керівником служби. Ви вдумайтесь в це! Ви Колобова шукаєте, а його заступник, керівник служби сидить в кріслі міністра інфраструктури. Познімав всіх…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 СОБОЛЄВ С.В. …керівників портів. Зараз господарства розділені. Портами нехай керують тисячні колективи, які сидять босі й бідні, а  причали передані приватним структурам. Якщо Омелян не відновить на роботі за 24 години, як цього вимагає, директора Бердянського морського порту, який витягнув  порт з провалу, а тепер того, кого він призначив, розвалив цей порт, він буде  сидіти від 5 до 7 років. Я це обіцяю.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Добре.

Бурбак Максим.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую за схвальне згадування мене. Але я хотів би трохи внести ясності у виступ мого колеги. Пам'ятаю, як два роки тому Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував систему нарахування субсидій, щоб наші люди, соціально вразливі верстви населення, могли пройти опалювальний сезон, щоб у них в квартирах було світло, був газ, було тепло. І як  з трибуни поливали сльозами і казали, що це злочин проти людей, що це не буде працювати. А я можу сказати як депутат-мажоритарник, 204-й виборчий округ, 70 відсотків домогосподарств мого округу покриті системою субсидій, і люди дякують за це і уряду Яценюка, і коаліції, яка це підтримала. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, колеги.

Перед тим, як надати слово представнику Президента і представнику уряду. Колеги, у нас цього року заключна Погоджувальна рада, і я… (Шум у залі)

Андрій Володимирович, коли говорить Голова Верховної Ради, треба чемно слухати.

Колеги, я хотів би  відповісти  на аналіз голів фракцій. Пан Олег, і вам відповісти на ваш закид. Коли я  говорив з трибуни Верховної Ради, що з нами сталося, я мав на увазі усіх. І чому я мав на увазі усіх, колеги? Бо все це, що відбувається сьогодні в українській політиці, вже  відбувалося сто років тому. На початку я згадував, як сто років тому розпочалася російська агресія. Але сили українських військ були не набагато меншими від сил більшовиків. Не те нас знищило. Нас знищило взаємопоборювання  всередині країни. Саме в той час модна соціалістична теорія розподілила українців за принципом класової боротьби, коли соціалісти піднімались проти буржуа землевласників, таких, як Скоропадський, коли українські полки  Січових стрільців, на жаль, йшли в бій під Мотовилівкою з полками сердюків Скоропадського. Боротьба між собою змусила нас тоді забути,  де головний фронт. Сперечались про землю: чи має вона бути в селян, чи у землевласників. Я тільки нагадаю, потім прийшли червоні більшовики і повирішували все: і з землею, і з селянами –  забравши землю в колгоспи, а селян, виморивши голодом, до 10 мільйонів.

І тому я, звертаючись до усіх зі словами "що з нами сталось", хочу нагадати  вам, де є наш  головний ворог. І коли ми шукаємо тотального ворога всередині країни, знищуючи один одного, коли ми переносимо фронт зі сходу нашої країни в місто Київ більшовицькими повстаннями і намаганням розбалансувати державу зсередини, ми забуваємо про головне –  про те, що обов'язок усіх нас втримати українську державність в найважчі часи, в найважчі, наголошую, часи, її існування.

І тому я звертаюсь до усіх. Забути мову ненависті, шукати  між собою порозуміння по  усіх найскладніших ситуаціях, які  в нас бувають. І ми продемонстрували цю здатність, в тому числі і на майданчику українського парламенту. І не шукати тотального ворога між собою всередині  країни, а пам'ятати, де він. І наш обов'язок – захистити і нашу країну, і наше майбутнє. Дякую вам.

Будь ласка, Ірина Луценко.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Багато було сказано про проведені реформи за цей період, не буду повторюватися, колеги з коаліції детально закцентували на цьому увагу. Лише хочу зосередитися на  декількох питаннях, які нам потрібно завершити до кінця цього року.

Перше. Ви знаєте, що 15 грудня запрацював Верховний Суд України, фактично  закріпивши завершення судової реформи,  найскладнішої, найбільшої реформи, яку потребувало суспільство. Завершується і затвердження   кандидатур в Конституційний Суд України. З 18 кандидатур 14 вже затверджені, чотири кандидатури залишається внести. Сьогодні засідає комісія при Президенті України, яка буде вносити дві кандидатури, а тому Президент України закликає парламент, зокрема комітет профільний, який буде розглядати на своєму засіданні ще дві кандидатури до складу Конституційного Суду, прискорити це питання і якомога швидше завершити процес набору суддів Конституційного Суду.

Наступне. Президент України закликає парламент завершити процес і розкрити можливість йому внести на розгляд парламенту Закон про Антикорупційний суд. Ви знаєте, що в парламенті було два депутатських закони, це закон Алексєєва (6529), який в жовтні місяці було відкликано. Президент просить в четвер відкликати законопроект 6011 народного депутата Соболєва для того, щоб Президент зміг внести свій Закон про Антикорупційний суд. А також інформую вас, що Президентом буде внесено Закон і про військовий суд, який також є нагальним і є частиною судової реформи.

Наступне. Президент просить внести на розгляд в парламент і прийняти рішення по законопроекту 6674, це президентський законопроект, який регулює і уточнює е-декларування для громадських організацій. Нагадую вам, що комітетом прийнято рішення взяти його за основу і рекомендувати парламенту прийняти його за основу для подальшого розгляду. Прошу комітет податковий розглянути законопроект 6675, який іде частиною, також пов'язаний з е-декларуванням для громадських організацій, для того, щоб це питання в комплексі було уточнене і розглянуте парламентом.

Наступне. Звертаю вашу увагу, що законопроект по реінтеграції Донбасу зазнав надзвичайно великої кількості внесених правок, а тому від стратегії, запропонованої Президентом, по мирному, політико-дипломатичному розв'язанню питання реінтеграції, тобто повернення окупованої частини Донбасу, залишилося від цієї стратегії дуже мало, що було в початковому варіанті. Це стратегія, яка була запропонована, власне, Президентом України. Тому закликаю вас дочекатися висновку юридичного управління і з розумінням віднестися до деформованої стратегії. І закликаю все-таки провести додаткові консультації для того, щоб цей законопроект мав вигляд, який вносив Президент як свою власну стратегію.

Наступне. Закликаю Комітет з аграрної політики розглянути законопроект у сфері земельної реформи, внесений Президентом України, це законопроект 7363, який наводить порядок у сфері земельних відносин, як то:  пропонує боротьбу з корупційними схемами при використанні державних і комунальних земель, дає можливість управляти земельними ресурсами, передати об'єднаним територіальним громадам у комунальну власність землі державної власності як додатковий ресурс для наповнення бюджетів місцевих громад і дати можливість їм додатково розвиватися, і мати додатковий фінансовий ресурс.

Наступне. Передати районним державним адміністраціям від Держгеокадастру та обласних державних адміністрацій повноваження щодо розпорядження такими землями.

Землі комунальної власності, передати до комунальної власності землі колективної власності тих КСП, які ліквідовані. Надати можливість існуючим КСП до 2020 року здійснити допаювання та передати всі не сільськогосподарські землі  громадам.

Наступне. Антирейдерські запобіжники, запропоновані в цьому законопроекті. Усунення проблем…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Усунення проблем подвійної реєстрації оренди землі, боротьба з підробленими довіреностями, боротьба з підробленими підписами на договорах оренди та документах про зміну учасників підприємств.

Надзвичайно важливий законопроект. Просимо комітет прискорити його розгляд в комітеті для того, щоб ми розпочали його розгляд в парламенті. Президент рекомендує комітетам все-таки прискорити цей розгляд. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від уряду запрошую до слова Кириленка В'ячеслава Анатолійовича, Віце-прем'єр-міністра України.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  Шановний пане Голово! Шановні колеги! Перш за все хотів би від імені уряду подякувати за небувало вчасно схвалений Державний бюджет України, який схвалений у такий спосіб і у такі терміни, які дозволяють усім суб'єктам господарювання, усім органам влади, місцевому самоврядуванню підготуватися до початку нового фінансового року, підготуватися до виконання всіх показників, затверджених Державним бюджетом України. І взагалі, такого роду процес демонструє абсолютно новий якісний підхід до схвалення цього документу за всю історію відновленої незалежності України.

Крім того, хотів би від імені українського уряду подякувати парламенту за цей плідний рік співпраці і особливо плідну реформаторську осінь, коли було ухвалено освітню, медичну і пенсійну реформи, які уже значною мірою починають працювати. Хоча для того, щоб вони запрацювали повністю, потрібен час, бо це дуже складні, в деякому розумінні безпрецедентні документи, які вкрай потрібні для цих сфер українського суспільного та соціального життя.

Крім того, я хотів би зазначити, що на виконання всіх нових законів ми будемо спільно з парламентом контролювати всі норми в частині дотримання всіма органами влади цих норм.

Також я хотів би зауважити, що програма субсидій буде продовжена, спільно з парламентом, урядом, на цей рік. І всі малозабезпечені громадяни України, підкреслюю, всі малозабезпечені громадяни України отримають допомогу у вигляді субсидій, як і цілу низку інших соціальних допомог, що уряд спеціально тримає на контролі, і це одна із основних сфер діяльності уряду з огляду на необхідність виконання цих справ.

З приводу цього законотворчого тижня. 11 урядових законопроектів присутні в порядку денному, це законопроекти, які на різних стадіях розгляду. І ми вдячні парламенту за підтримку цих законопроектів, включення їх до порядку денного і розгляд.

Окремо хотів би зупинитися на декількох законопроектах, щодо яких буде спеціальна увага уряду на цьому пленарному тижні. 7114-д, це законопроект щодо кредитного реєстру. Ми просили би його включення у четвер до порядку денного, бо він важливий з огляду на отримання макрофінансової допомоги з боку Євросоюзу. І просили би звернути увагу на це наше прохання.

Крім того, ми звертаємо увагу на необхідність ухвалення і підтримуємо із свого боку економічні, фінансові, структурні законопроекти, які стосуються різних сфер економіки, які включені до порядку денного. І уряд дуже би був зацікавлений і вдячний парламенту, якби вони були ухвалені цього тижня. 3096-д, 6229, 7085, 6235, 6027 і 6141.

Дякую за увагу, пане Голово.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Я сподіваюсь, всі ці пропозиції є письмово викладені?

 

КИРИЛЕНКО В.А. Є.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Окремо 7114, який треба включити на четвер.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, щоб ми розглянули. Єдине, я знаю, зараз будуть і виступи голів комітетів. Треба розуміти, що, як я вже не раз наголошував, кількість законопроектів, які ми зможемо розглянути протягом тижня, є все-таки обмеженою. І мені або доведеться знову звертатися з проханням, щоб ми скасовували перерву, бо той перелік, який вже є озвучений, це надто великий перелік. Але спробую вже на основі всіх ти пропозицій подивитися, які з тих законів є готові, де є підтримка комітету, де є підтримка всіх фракцій, і ці пропозиції врахувати.

Ми розпочинаємо цього тижня справа. І тому першому надаю слово Бакуменку Олександру Борисовичу. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Андрію Володимировичу, від імені аграрного комітету хочу подякувати за те, що цього тижня до розгляду в парламенті внесено аграрні законопроекти. Окремо хочу зупинитись на найбільш затребуваних, актуальних законопроектах. Це 2845, дуже важливий євроінтеграційний законопроект про безпечність та гігієну кормів. Даний проект закону є вкрай необхідним, він спрямований на гармонізацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу і регулює питання щодо безпеки і гігієни кормів, права та обов'язки операторів ринку.

Також хочу зазначити, що Віце-прем'єром Климпуш-Цинцадзе, першим заступником міністра Мартинюком, мною і головою Комітету з європейської інтеграції написано листа на вас, шановний Голово, і на керівників фракцій для того, щоб ми розглянули цей законопроект. З таким же питанням звернувся Хюґ Мінґареллі - голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

Враховуючи зазначене та ймовірність того, що до розгляду законопроекту 2845 може не дійти черга, звертаюсь до вас, Андрію Володимировичу, з переконливим проханням включити цей законопроект для розгляду до перших десяти питань 21 грудня.

Також законопроект 6673. Він був перенесений і включений в розгляд у нас.

Щодо законопроекту 7363, поданий Президентом України. На завтра ми вносимо на розгляд комітету аграрного цей законопроект Президента.

Також хочу наголосити, що при розгляді законопроекту 6776-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році було прийнято поправку 180, яка є дискримінаційною по відношенню до сільськогосподарських товаровиробників. Тому члени аграрного комітету, а саме: 21 народний депутат…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. …підписали заяву щодо необхідності врегулювання цього питання. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від Комітету з питань бюджету - Павелко Андрій Васильович, голова комітету. Будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! На минулому пленарному тижні Верховна Рада прийняла Закон "Про Державний бюджет на 2018 рік". І в Комітеті з питань бюджету здійснюється оформлення цього закону на підпис з урахуванням прийнятих поправок під стенограму.

Разом з тим, до комітету звернувся голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Пашинський Сергій Володимирович щодо вжиття заходів для уточнення в остаточній редакції цього закону окремих положень стосовно  військовослужбовців. Тому бюджетний комітет планує розглянути дане питання і у разі прийняття рішення звернеться до Голови Верховної Ради щодо застосування статті 131 Регламенту для врегулювання відповідного питання в остаточній редакції закону. Тоді зазначене потребує невідкладного розгляду Верховною Радою на цьому тижні без необхідності включення до порядку денного пленарного засідання.

Щодо передбаченого в проекті розкладу засідань на цей четвер законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу. Слід відмітити, що комітетом підготовлено висновки для їх розгляду Верховною Радою. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

У мене є прохання. Я пояснив вже логіку, що ми уточнення зможемо робити в четвер. Ви вже маєте рішення комітету чи воно буде в середу?  В середу буде.  Будь ласка,  відразу передайте, щоб ми могли підготувати і Апаратом, і повідомте всіх депутатів про це уточнення.  Дякую  дуже вам. 

Будь ласка,  Марія Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Шановний пане Голово,  шановні колеги, в рамках  забезпечення контролю над процесом виконання Угоди про асоціацію ми провели спільні комітети з Комітетом з питань аграрної політики,  також з Комітетом з питань транспорту. І щодо імплементації Угоди про асоціацію в галузі сільського господарства, як вже зазначив мій колега, дійсно, дуже важливо, якщо можна, на цьому тижні  першочергово прийняти у другому читанні 2845.

А щодо останнього нашого спільного  засідання з Комітетом з питань транспорту було наголошено, що проекти законів, які є комплексними та  галузевими, вони все ж таки мають розроблятися  саме профільним міністерством та подаватися Кабінетом Міністрів. Ми розглянули законопроект про  внутрішній водний транспорт, і там, де Міністерство інфраструктури сказало, що все повністю є відповідно до Угоди про асоціацію, на жаль. виявилось, що  зазначений проект не в повній мірі  враховує  необхідні норми, які містяться в європейських директивах, і  потребує змін. Тому ми звертаємося  до Міністерства інфраструктури і Кабінету Міністрів  все ж таки з проханням забезпечити  виконання планів імплементації директив та  регламентів саме, які вказані в Угоді про асоціацію.

Щодо законопроекту 7206, на жаль, все ж таки  тут сьогодні він під назвою дуже красивою, на жаль, зміст не уже відповідає тій правді, що  говорять, і це все ж таки протекціоністський такий популізм, який  призводить  до створення конкурентного середовища. І наш комітет буде його опрацьовувати  і у своїх висновках зазначить ризики.

І я би хотіла просто, пане Голово,  все ж таки попросити під час останньої зустрічі з паном Ханом, щоб ви ініціювали робочу групу  між парламентом і урядом  щодо нашого календарного плану  дій на виконання Угоди  про асоціацію, щоб новий рік ми вже розпочали з конкретного чіткого плану. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую. 

Ми врахуємо ваші позиції по аграрному і по  водному транспорту. Я знаю, є застереження. І ми повинні це врахувати або доопрацювати, або перенести це питання, у розгляді просто перенести.

Стосовно робочої групи, ми вже проговорили з Прем'єр-міністром це питання і ми узгодили головні її принципи, як вона має бути організована, і напрацювати спільний план. І тому, звичайно, ці наші плани, які ми обговорювали з паном Ханом, ми будемо реалізовувати. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Особисто до вас звертаюсь, оскільки знаю ваше відношення до молоді. Дивіться, у нас 4 простих постанови, по яких проголосує 300 депутатів. Якщо ми їх не проголосуємо, це 6752, про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень; це 6753, про призначення у 2017 році іменних стипендій Верховної Ради; це 7364, про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів і це реєстраційний 5576. Дивіться, це 99 молодих вчених, викладачів. Якщо ми проголосуємо, вони отримають. Якщо ні… Андрію Володимировичу, от дивіться, вони поставлені на 30-е, 31-е і 32-е місце. Якщо ми ставимо нашу молодь, це 5 хвилин на всі ці чотири постанови, якщо ми їх ставимо на 30-е, 31-е і 32-е місце, ми ставимо своє майбутнє на 30-е, 31-е і 32-е місце. Дуже прошу, давайте зробимо, як ми робили раніше, якщо ми проголосували освітню реформу: поставимо у вівторок першими, за 7 хвилин розглянемо, проголосуємо. І під Новий рік молоді вчені замість того, щоб їхати до Європи, залишаться тут в Україні, будуть отримувати стипендію тут і працювати на розвиток України.

Ще раз звертаюся абсолютно до всіх, бюджет є, кошти на це є, головне – проголосували, ви підписали і 22 грудня молоді вчені, викладачі отримають ці премії і стипендії. Дякую за розуміння. І я вважаю, що ми цим покажемо приклад, що ми не тільки на паперах, а через наше голосування і сприйняття цієї проблеми все робимо, щоб молодь талановита залишалась на теренах України. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я хочу повністю погодитись з головою комітету, колеги. І, можливо, звернуся тут до всіх голів фракцій. Це чотири постанови, які фактично є технічними. Якщо не брати два – за, два – проти, це, справді, може зайняти 5-7 хвилин. Два – за, два – проти - це є право, а не обов'язок.

Давайте у вівторок після перших двох соціальних законопроектів я поставлю ті чотири постанови. І в мене буде просто велике прохання, колеги, щоб ми їх, доповідь ваша і потім голосування. Доповідь –  голосування. Це дійсно займе 7-8 хвилин, якщо ми підемо таким шляхом. Чи згодні з цим, колеги? Згодні. Все, тоді у вівторок я ставлю чотири постанови після двох перших соціальних Третьякова. І, я сподіваюсь, ми їх протягом 7 хвилин пройдемо. Дуже вам дякую.

Будь ласка, пані Оксана.

 

Веде засідання Заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова від Комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрія Савчука.

 

САВЧУК Ю.П. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Наш Комітет з питань запобігання і протидії корупції буде працювати і виконувати свої функції з підтримки антикорупційного законодавства та парламентського контролю відповідно до закону. Тому маю сподівання, що на засіданні комітету будуть ухвалені рішення про оголошення конкурсу з відбору представників від Верховної Ради України до складу Комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного антикорупційного бюро України та Комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Таким чином комітетом будуть виконані вимоги закону України в частині проведення аудиту діяльності цих антикорупційних органів.

Я звертаюсь до всіх фракцій та неурядових організацій, а також до тих, хто подавав заявку на участь у відборі на аудит НАБУ, вносьте свої пропозиції до аудитора чи підтвердіть своє бажання бути аудитором НАБУ. І, я думаю, що вакханалія, яка відбувається навколо цих важливих антикорупційних органів, вона з вибором аудитора буде закінчена.

На минулому засіданні комітету також був розглянутий президентський проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, що забезпечують відкритість для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги…

 

СИРОЇД О.І.  Все, завершили? Ви завершили?

30 секунд, будь ласка, звершуйте.

 

САВЧУК Ю.П. На засіданні комітету вкотре було підняте питання, що президентський законопроект 6674 містить положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення, що регулюють одні  і ті самі відносини, які є в законопроектах 62 і 71. Тому проекти законів 62 і 71…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Передайте цю інформацію, будь ласка, до Апарату Верховної Ради.

Наступний. Запрошую до слова голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги. Сьогодні багато говорилося про бюджет, який був проголосований на наступний рік, а також  говорилося про необхідність виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

От я хочу сказати, що якщо в цьому році ми не розглянемо базові законопроекти для ІТ і телекомгалузі 3549-1 та альтернативні  про електронні комунікації та про радіочастотний ресурс України  5051, то надходження від тендерів на 4G у розмірі 6,3 мільярдів гривень будуть під великим, величезним сумнівом.

Така ж сама ситуація про виконання Угоди з ЄС. Саме в цих двох законах імплементуються всі директиви та норми ЄС щодо цифрової економіки та цифрових питань, цифрового порядку денного, єдиного цифрового ринку України. Тому  я наголошую на важливості прийняття ще у цьому році законопроектів про електронні комунікації та про радіочастотний  ресурс України.

Також хочу нагадати вам,  що Законом про ліцензування від 02.07.2015 року номер 580-7 ми відмінили практично всі ліцензії, які залишилися в Законі  про телекомунікації. Тому з 1 січня буде не тільки правова колізія, а взагалі держбюджет і галузь інформаційно-телекомунікаційних технологій буде заблокована з  1 січня. Тобто в нас в одному законі всі ліцензії  відмінили, а в Законі про телекомунікації, якому 20 років, все це залишилося, і з 1 січня взагалі незрозуміло, що буде робити галузь, і не  буде ні 4G, ні 3G, жодних  надходжень до бюджету також не буде.

Саме  в Законі про електронні комунікації ця колізія вирішується, в цьому законі…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. В Законі про електронні комунікації ця колізія знімається. Тому я  дуже прошу поставити на  голосування законопроекти про електронні комунікації та радіочастотний ресурс. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

І я запрошую до солова  голову Комітету з питань охорони здоров'я, народного депутата Ольгу  Богомолець. Прошу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна головуюча і шановні колеги! В Україні понад 5 тисяч людей потребують життєво важливої трансплантації органів. Комітетом охорони здоров'я підготовлений до другого читання законопроект 2386, який дозволить запустити роботу системи трансплантації в Україні. То ж я звертаюсь до всіх шановних колег - народних депутатів, цей законопроект підтримати для того, щоб ми дали людям сподівання на життя.

Наступне. Вже не перший раз нами виноситься з проханням проголосувати і підтримати законопроект про клінічні  випробування. Щорічно понад 200 клінічних випробувань різних ліків проводяться підприємствами Мінздраву, за що вони  отримують кошти. Інформація про результати цих клінічних випробувань закрита для загальної спільноти. Тому законопроект 4074 змусить Міністерство охорони здоров'я оприлюднити результати клінічних випробувань ліків. І, нарешті, українські громадяни дізнаються, чим все ж таки вони лікуються, що їм призначають і що продається в аптеках.

Крім того, прошу вас внести до порядку денного законопроект 6283 про створення клінічних баз, для того щоб медичні університети і наші студенти мали гарантію, де вони будуть навчатися і на яких клінічних базах будуть локалізуватися кафедри медичних університетів.

І ще раз наголошую на необхідності винесення до сесійної зали Закону про загальнообов'язкове медичне страхування, бо ні трансплантація, ні реформа охорони здоров'я не запрацюють, у людей не буде доступу до доступної медицини, якщо парламент не проголосує цей просто життєво важливий законопроект. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань податкової та митної політики, народного депутата Ніну Южаніну. Прошу.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, звертаюся до Апарату Верховної Ради, оскільки Голова Верховної Ради вийшов, про те, що при підготовці на підпис прийнятого нами законопроекту 6776-д було виявлено неточності та неузгодженості між його окремими положеннями, а також з положеннями прийнятого нами Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік". Крім того, ви чули навіть виступи наших колег про непорозуміння, які виникли у аграріїв у зв'язку з прийняттям норм щодо звільнення від оподаткування експорту деяких технічних культур. Протягом цього тижня в комітеті, як і в Міністерстві аграрної політики, проводилися консультації з аграріями, було досягнуто певний компроміс, і нам треба уточнити дати щодо введення цих норм в дію.

При тому, ще раз наголошую, що не експерти або не спеціалісти, будь ласка, не характеризуйте ту норму, яка була прийнята, бо цифри в рази відрізняються від того, що ви називаєте. Справді, аграрії між собою не могли знайти компромісне рішення і використовують у своїй боротьбі саме тих фермерів, на яких не буде впливати дана норма і які отримають повністю за свій врожай повну суму, навіть більше, яку можуть платити переробники в Україні. Тому я прошу, щоб ми розглянули терміново зміни відповідно до 131-ї статті Регламенту, оскільки даний законопроект є ресурсом для держбюджету на 2018 рік і справді містить ряд вкрай актуальних податкових норм.

Крім того, я ще раз хочу звернути увагу, що ми не розглянули внесення змін до Митного кодексу, законопроект 6542 і 6542-д. Він доопрацьований в комітеті…

 

 СИРОЇД О.І. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. На наступному засіданні комітету, тобто в цю середу, ми дорозглянемо ще одну норму. Вони всі стосуються прийнятих нами змін до Податкового кодексу. І ті вкрай важливі зміни також не запрацюють без внесення змін до Митного кодексу.

Просила би справді дослухатися щодо перенесення розгляду законопроекту 6016-д на вівторок, тому що Закон про аудиторську діяльність має запрацювати з 1  січня 2018 року. І в четвер він стоїть 29-м до розгляду, очевидно, ми його не встигнемо розглянути.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань сім'ї і молодіжної політики, спорту та туризму народного депутата Миколу Величковича.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Оксана Іванівна! Шановні колеги! Комітет вкотре просить підтримати законопроект під реєстраційним  номером 6120 стосовно врегулювання питання використання спортивної зброї. Це невеликий не політичний, але дуже важливий, законопроект для наших спортсменів, які представляють Україну на світовій арені. Особливо це важливо напередодні олімпіади, зимової олімпіади, яка скоро почнеться. Закликаємо всіх  голів фракцій і груп його підтримати.

Також прошу народних депутатів підтримати нашу молодь, яка здійснила вагомі внески у розвиток парламентаризму та проголосувати за проект постанови про присудження у 2017 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування  (реєстраційний номер 7218).

Крім того, прошу підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку виїзду дитини за межі України (реєстраційний номер 6647). Реалізація положень законопроекту сприятиме спрощенню процедури виїзду дитини за межі України на лікування, на спортивні, наукові та мистецькі заходи.

Також просимо розглянути на цьому тижні законопроект про внесення змін до законів України про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні та до Закону про фізичну культуру і спорт (реєстраційний номер 6648). Проект закону забезпечить приведення чинного законодавства у сфері фізичної культури і спорту стосовно осіб з інвалідністю у відповідність до конвенцій про права інвалідів.

Прошу врахувати пропозиції комітету. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності народного депутата Михайла Довбенка.

 

ДОВБЕНКО М.В.  Шановна пані Оксано! Шановні колеги! У вівторок, сподіваюся, що встигнемо розглянути включений до порядку дня не об'ємний, але технічно важливий законопроект, який виправить очевидну правову колізію, (реєстраційний номер 7092) про внесення змін до статті 3 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо передачі активів неприбутковій організації у разі реорганізації та/або ліквідації Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Це дозволить фонду потрапити до реєстру неприбуткових організацій відповідно до вимог Податкового кодексу.

Також надіюся, що розглянемо подібний невеликий законопроект щодо повернення до Реєстру неприбуткових організацій недержавних пенсійних фондів, який підготовлений Комітетом з питань податкової і митної політики (реєстраційний 6534-д) і альтернативний 6534-1. Вкрай важливо, щоб ці питання розглянути в цьому році.

Є ще один законопроект, який вимагає негайного розгляду у зв'язку із нашими зобов'язаннями перед Європейською комісією.

Комітет підтримує пропозицію Віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка, сьогодні озвучену, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення та введення Кредитного реєстру Національного банку України та поліпшенню процесів управління  кредитними ризиками банків (№ 7114-д), який буде розглянутий і внесений комітетом у повторному другому читанні завтра, а у четвер його можна  розглянути у Верховній Раді України. Вважаю, що це дуже важливо для продовження реформ в економічній сфері.

Просимо підтримати. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова від Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Ігоря Лапіна.    

 

ЛАПІН І.О.  Доброго дня, шановні колеги. Я звертаю увагу представника уряду на законопроект, який вносився, урядовий 7066 з приводу приватизації. Дуже шкода, що не залучалися абсолютно народні депутати, які  входять до  Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Якщо уряду цікаво, щоб в парламенті кричали  "зрада національних інтересів", то ви можете і в подальшому так поступати.

Звертаю вашу увагу про неможливість допуску країни-агресора навіть в межах 10 відсотків брати участь в приватизації  українських об'єктів. І звертаю вашу увагу, з цього приводу є ряд поправок. На жаль, комітет відхилив, тим не менше, я думаю, в залі парламентарі дадуть добру оцінку цій новації. Вона суперечить прийнятому законодавству, яке ми вже проголосували. Росія не має  права брати участь в приватизації українських об'єктів. Крапка.

Другий момент, на що звертаю увагу, на те, що різке пониження ціни. Ну тут вже депутати будуть  визначатися з приводу торгів, які будуть  проводитися по цьому питанню.

Інший момент, на що хотів би  звернути також  представника уряду увагу. Нам Прем’єр-міністр, коли ми голосували  пенсійну реформу і у тому числі урядовці говорили, що про військових пенсіонерів ми згадаємо обов'язково і до 1 листопада внесемо законопроект в парламент.

Я вам наведу приклад. Майор.  Вислуга – понад  20 років. Пенсіонер Збройних сил України. Пенсія – 1737 гривень. З  1 січня він її також отримає. Я дуже радий, звичайно, за те, що ми подумали про   шахтарів і в тому числі і окупованих територій, і про пенсіонерів, які отримають вже пенсії по  новим правилам і по новим розрахункам, які проголосували ми в парламенті.  Тому, наголошую, залишився тиждень. Де урядовий законопроект з приводу перерахунку пенсій для військовослужбовців?  Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань транспорту, народного депутата Ярослава Дубневича.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановна Оксано Іванівно, шановні колеги! У четвер знову планується розгляд законопроектів у сфері транспорту. Наразі до порядку денного було внесено пакет законопроектів, які я закликаю підтримати, і надіюсь, що ми дійдемо у четвер до розгляду важливих законопроектів по транспортній інфраструктурі. В першу чергу прошу підтримати проект номер 6766, про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг. Нам дуже важливо змінити законодавство і дати можливість розпочати будівництво нових доріг державного значення, а це в першу чергу чотири транспортних коридори, які узгоджені з Європейським Союзом, які мають пройти із заходу на схід та з півночі на південь нашої країни, щоб збільшити можливість нашої транспортної інфраструктури.

Також проект Закону 4642-д про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю пасажирів та третіх осіб.

Проект Закону 6644 про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" щодо дотримання учасниками ринку автомобільних вантажних перевезень норм законодавства в частині вагових та габаритних параметрів.

Комітет з питань транспорту пропонує до розгляду також проекти Законів про внутрішній водний транспорт 2475а, -д і як альтернативний 2475а-3, оскільки річкова галузь гостро потребує базового закону. А також проект Закону 5261 про внесення змін до Повітряного кодексу України.

Шановні колеги, я прошу підтримати дані законопроекти, вони дуже важливі для розвитку транспортної інфраструктури.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Я звернуся до голів фракцій, до голів груп. Шановні колеги, ну, ви спочатку виступаєте, і ми чекаємо, голови комітетів, на свої виступи. Ну, ми вас просимо, нам дуже важко озвучувати, які законопроекти треба розглядати на Погоджувальній раді, а ви… Прошу хоча би тиші. Ну, голови комітетів виступають, просять, щоб підтримати законопроекти – ви обговорюєте. Друзі, ну, колеги...

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва, народного депутата Віктора Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановна Оксано Іванівно, шановні колеги - народні депутати! Ми бачимо на засіданнях Погоджувальної ради представників громадських організацій. І це дуже добре. І це правильно. Але, на жаль, ми не бачимо на погоджувальних радах представників найбільших об'єднань українських роботодавців, промисловців, інвесторів.  Я вважаю, що це велика стратегічна помилка.

Тому я звертаюсь до керівництва Верховної Ради з пропозицією і наполяганням запрошувати на Погоджувальну раду керівництво, представників Федерації роботодавців України, Українського союзу промисловців і підприємців, Торгово-промислової палати, Асоціації виробників України. Разом ці об'єднання представляють понад 80 відсотків української економіки. Їх підприємства-члени генерують понад 80 відсотків ВВП країни. Я думаю, що їх голос має бути чутно і в українському парламенті.

Щодо законодавчих пріоритетів. Пропоную підняти в першу половину дня четверга законопроекти 7338 про відновлення кредитування на підконтрольній території зони АТО, а також 5495 про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка. Це дуже важливі законопроекти. Щоб ми їх прийняли вже цього року в цілому.

Також пропоную якомога швидше напрацювати до другого читання згідно доручення Голови парламенту проект Закону "Купуй українське, плати українцям". Цей закон підтримується парламентом, виробниками, яких я щойно перелічив, асоціаціями виробників. Проти нього можуть виступати лише ті, хто хоче, щоб долар був по 50 гривень. Це не український сценарій. Сьогодні ми критично залежні від імпорту і не тільки при державних закупівлях. Тому треба робити ставку на українського виробника і промисловця.

Також пропоную, щоб ми невідкладно розглянули ще кілька законопроектів з промислового пакету реформ.

Дозвольте завершити.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Це передусім проект Закону 6671, про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, який запроваджують ту практику, яка де-факто існує у Сполучених Штатах Америки і в Ізраїлі, це зняття інвестиційних бар'єрів на вхід в українську економіку. Це дуже важливо зробити. Це проекти Законів про інвестиційні стимули для індустріальних парків, прийняття яких дозволить Україні стати конкурентною у порівняні з Туреччиною, Польщею, іншими країнами, які сьогодні отримують за безцінь нашу сировину, і куди їдуть сьогодні наші заробітчани.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народного депутата Григорія Немирю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я не хочу знову просити включити у порядок денний законопроект, який стосується виплат пенсій громадянам України, які знаходяться у зоні конфлікту, включно з вимушеними переселенцями, тому що пан Голова прекрасно знає, я йому  три листи вже написав, останній 21 листопада, прийнятий на Комітеті з прав людини. На жодний з цих листів Комітет з прав людини, пане Голово, не отримав  вашої відповіді. Тому я не сподіваюся, що ви внесете в цей порядок денний законопроект 6692 про виплати пенсій громадянам України, які знаходяться у зоні конфлікту, включно з вимушеними переселенцями. Я просто інформую вас, що у випадку, якщо у вівторок цього законопроекту не буде внесено у порядок денний, я спокійно, з чітким розумінням аргументації пріоритетів національної безпеки України і зобов'язань України в рамках Угоди по асоціації, звернуся до керівництва Європейської комісії з наполегливим проханням і чіткою аргументацією щодо включення або повернення у список попередніх умов для отримання Україною макрофінансової допомоги, на жаль, третій транш було втрачено, але наступна програма, можливо, буде обговорюватися, питання про чіткі зобов'язання виконання конституційних обов'язків щодо виплати пенсій громадянам України, включно з вимушеними переселенцями, які не по своїй волі опинилися у зоні конфлікту.

Я не хочу тут зайвих емоцій, але я як голова комітету, пане Голово, втомився піднімати це питання, порушувати це питання кожного разу на нашому засіданні Погоджувальної ради і мати на виході нуль. Тому я спокійно і чітко інформую вас, що у випадку, якщо цього не буде, я звернуся до Європейської…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ви ж, очевидно, знаєте, де головна трудність, що уряд має застереження до цього законопроекту. І в даному випадку є необхідність провести попередні консультації з урядом. Тому що якщо це буде розбалансовувати загальну фінансову систему, це має бути як мінімум скоординовано і узгоджено з профільним міністром.

 

НЕМИРЯ Г.М. Моїх 30 секунд, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, пане Григорію.

 

НЕМИРЯ Г.М. Пане Голово, всі консультації, в тому числі комітет дав висновок, серед співавторів законопроекту є представник Президента у Верховній Раді. Пенсії, як ви знаєте, вони не потребують додаткових витрат, тому що вони акумулюються, ті, що не викладені. Згадайте, Прем'єр Яценюк говорив про те, що не турбуйтеся, ті, хто не змогли отримати пенсію, вони отримають, якщо вони перейдуть на територію, яка контролюються українським урядом. Тому ніяких в цьому сенсі додаткових консультацій з Міністерством фінансів і урядом не потрібно, і ви це прекрасно знаєте.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Очевидно, що необхідні консультації з міністерством. Ми проведемо ще одні консультації, пане Григорій. І якщо ми зможемо з урядом знайти точки дотику, не буде жодних застережень щодо цього законопроекту. Особисто я його підтримую, але найважливіше, щоб не було розбалансування фінансової системи. Тому ми Апаратом Верховної Ради проведемо самостійно консультації, якщо ви вважаєте, що немає необхідності їх проводити, я думаю, що долучиться і співавтор Ірина Луценко по цьому законопроекту. І якщо буде загальне узгодження, я думаю, не буде проблем, щоб ми змогли внести в порядок денний і проголосувати. Дякую вам.

Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, від імені Комітету палива і енергетики хотів би висловити слова вдячності і вам особисто, і Апарату Верховної Ради за можливість завтра провести дуже серйозний професійний день, енергетичний день в українському парламенті, який ми дуже давно очікуємо.

Я хотів би наголосити на тому, що ця дискусія, яка, я сподіваюсь, буде професійною, відбудеться фактично напередодні Дня енергетики і жодні політичні форс-мажори, які у нас були раніше, не зіб'ють нас з курсу практичної енергетики, практичної економіки, тому що люди чекають правильних рішень для того, щоб можна було вирішити проблеми з рівнем життя. Тому я закликаю всіх колег до глибокої професійної дискусії.

Але разом з тим, розуміючи, що у мене є одна хвилина, Андрій Володимирович, я хотів би підтримати позицію своїх колег по питанням пенсій для військовослужбовців. Тому що я представляю місто Вінницю, 11 округ, штаб Повітряних сил. У мене на окрузі постійно ідуть зустрічі з моїми виборцями, серед яких багато військових пенсіонерів. Ну, знаєте, в соціальному плані і в плані соціальної справедливості питання зашкалює. Нам потрібно до військових пенсіонерів повернутися обличчям і потрібно терміново враховувати і вирішувати їхні проблеми.

І не можу не підтримати позицію стосовно пенсійної  реформи, що потрібно дати об'єктивну, не популістську, але оцінку тих рішень, які ми прийняли, для того, щоб розуміти, як пенсійну політику потрібно коректувати в 18-му, в 19-му роках, особливо те, що стосується сільського населення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я хочу, пане Олександре, сказати, що завтра у вашому блоці вісім питань. По тому попередньому плану ми до них маємо перейти ще до 12-ї години. І це, справді, буде можливість провести повноцінний день паливно-енергетичного комплексу. І я сподіваюся, що буде високий рівень дисципліни в залі, і ми зможемо вдумливо і серйозно пройти всі з перерахованих законопроектів, які є в порядку денному. Якщо необхідно буде якесь уточнення, ви зможете передати через Апарат, чи послідовність тих законів, чи, можливо, якась корекція щодо вашого блоку.

Дякую дуже вам. 

Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі. Хотів би звернутися з такою проблемою, що при прийнятті бюджету, на жаль, в 17-у пункті пропозицій комітету була вписана норма, яка знижує соціальні стандарти наших військовослужбовців, а саме - регламент вихідної допомоги. Справа в тому, що ця норма чітко регламентована діючим законодавством, і включати норму про те, що це повинен робити Кабмін, це незаконно, це неправильно і це неконституційно.

Я знаю, пане Андрій Володимирович, що ви підтримали нашу пропозицію. І звертаюсь до всіх колег, до бюджетного комітету, до голів фракцій, щоб ми максимум в четвер  зробили цю поправку і прибрали цю норму.

Також, Андрію Володимировичу, я прошу вас все-таки поставити законопроект 6268, який регламентує виплату одноразової грошової допомоги членам сімей військовослужбовців, які померли після звільнення, після  поранень. Справа у тому, що  у нас непоодинокі випадки такого законодавчого спаму, на жаль, уже просліджуються,  і цей закон ми розробили, готові його вносити до залу, є рішення комітету. Але цю норму з метою дешевого піару  зараз включають уже до всіх законів, секретаріат їх реєструє, і це просто нівелює суть законодавчої роботи.  Якщо буде така можливість, це коротенький закон, я думаю,  що зала його підтримає, все-таки поставити законопроект 6268 в першому читанні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Сергію, на початку Погоджувальної ради я сказав нашу логіку, що в середу ми відхилимо постанови  про неприйнятність бюджету, а в четвер ми змобілізуємося. І в середу Комітет бюджетний дасть нам рекомендацію провести уточнення по статті соціального захисту військовослужбовців, і ми зможемо в залі проголосувати і уточнити, і вже потім буде можливість підписати бюджет. І я  сподіваюсь, буде загальна політична воля усіх фракцій,  щоб підтримати наших військовослужбовців,  і я думаю, що по цьому не буде  в нас особливих застережень.

Разом з тим,  хочу вам сказати, що законопроект 6268 має застереження від уряду, і просив би вас провести додаткові консультації  з урядом. Якщо буде загальне погодження, тоді ми зможемо, я думаю, його без проблем розглянути. Це в мене є єдине прохання: просто провести додаткові консультації. Дякую дуже вам.

Княжицький Микола.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Як ви пам'ятаєте, під час вашої зустрічі з представниками "Єврорегіону Карпати" ми обговорювали можливість поставлення на голосування в першому читанні законопроекту 6439-д про внесення змін до законів щодо гірських і високогірних населених пунктів. Ми щойно поговорили з головою комітету, колегою Власенком, він підтримує цей закон, так, як і співавтори цього закону: колега Довбенко, присутній тут, колега Бурбак, колега Соболєв і багато інших. І просив би вас розглянути можливість поставити цей  законопроект, щоб не відбувалося так, що в ручному режимі ми намагаємося допомогти людям, які живуть в скрутних умовах, але зберігають українську культуру.

Принагідно хочу сказати, що якраз завтра у Верховині відкривається великий фестиваль українського кіно за підтримки Держкіно, Івано-Франківської обладміністрації. І "Кіборги", і головні актори, і творці цього фільму приїдуть туди спеціально, щоб підтримати мешканців гірських населених пунктів.

Я хотів би, щоб ми теж подивилися цей фільм. Хочу зробити невелике оголошення. Наш комітет організовує 21 грудня 2017 року, це в цей четвер, при підтримці Голови Верховної Ради і спільно з Апаратом Верховної Ради у Верховній Раді України показ художнього фільму "Кіборги". Я хотів би запросити всіх депутатів, це відбудеться у приміщенні Верховної Ради України на Грушевського, 5, в кулуарах третього поверху. Крім показу художнього фільму "Кіборги" буде зустріч з творчою групою. Ще раз хотів би запросити всіх депутатів і попросити голів фракцій звернутися і запросити колег, тому що це справді не пересічна, а надзвичайно важлива подія. Дякую.

О 14-й годині, в перерві, великій перерві, в четвер на третьому поверсі на Грушевського, 5.

 

ПАРУБІЙ А.В.  З 14:00, після закінчення ранкового засідання на третьому поверсі.

І хотів би теж зазначити, ми сьогодні обговорювали осінь, що, власне, завдяки законодавчому рішенню Верховної Ради України, ми фактично маємо сьогодні ренесанс українського кіно. З часів Параджанова і Довженка фактично зараз ми бачимо відродження і вихід на світовий рівень українського кіно. Це є заслуга і комітету, це заслуга всіх народних депутатів. Я лишень до того, щоб ми пам'ятали і про ті важливі речі, які робить Верховна Рада України.

Також я пригадую нашу нараду з головами обласних рад і районних рад "Єврорегіону", і справді цей законопроект, якщо голова комітету підтвердить, ми в першому читанні зможемо прийняти. Є багато застережень, але ми їх зможемо між першим і другим читанням опрацювати.

В мене єдине, колеги, от я до всіх звертаюся, як правило, наша ключова проблема є не в підтримці, не підтримці, а банально в часі розгляду законопроектів. Я наголошую ще раз, я буду ставити пропозицію, скасовувати хоча б перерву 12:00-12:30, нам просто необхідний час для прийняття законів. І тому я звертаюся до всіх, що допомагати більш ефективно організовувати роботу, щоб ми могли більшу кількість законопроектів пройти.

Я, можливо, навіть поставлю його у вівторок з надією, що ми зможемо блок паливно-енергетичного комплексу пройти швидше і встигнути дійти до цього законопроекту. Якщо не встигнемо у вівторок, розглянемо можливість вже в четвер або навіть в середу, якщо є загальна підтримка всіх фракцій. Домовились? Добре.

Пані Тетяно, ви від комітету чи як депутат? Як депутат, так.

Будь ласка,  Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги,  хочу вас поінформувати, що минулого тижня ми перебували разом із нашими партнерами з Литви у Вашингтоні, разом з народним депутатом Остапом Єднаком, де просували інвестиційний план для України. А також із нашими американськими партнерами говорили про перспективи надання Україні летальної зброї, про те, щоб адміністраціям почали імплементовувати пакет санкцій, які включають енергетичну складову, про те, що надзвичайно важливо втілення "акту Магнітського" проти тих порушників прав людини, які є. Також говорили про надання Україні додаткової підтримки у сфері енергетики.

Дуже важливо, щоб український парламент продовжував фокусуватися на тих антикорупційних сферах, зокрема перезавантаження НАЗК, а це автоматична перевірка електронних декларацій, це надання НАБУ самостійності за рішення суду в прослуховуванні. Також надзвичайно важливим для нас є, щоб запрацював Антикорупційний суд.

Також, що стосувалося питання енергетики, сьогодні буде в парламенті "круглий стіл", який стосуватиметься реформ, які здійснені, всі чекають, що відбудеться анбандлінг. І надзвичайно важливим є те, щоб відбувалася  справжня деолігархізація і демонополізація в енергетичній сфері.

У багатьох виникало таке питання, чому Фірташ, Ахметов, Коломойський і Медведчук  і далі присутні на енергетичному ринку України, чому обіцяна деолігархізація не відбувається. І це одне з важливих питань, які, думаю, що ми маємо розглянути.

Також хочу вам сказати, що чекаємо поправок до законопроекту про дипломатичну службу, і вже на початку січня, я сподіваюсь, ухвалимо його в другому читанні, як подарунок нашим українським дипломатам.

Також, користуючись тим, що тут присутній Віце-прем'єр, дуже важливо,  щоб зібрався оргкомітет по відзначенню сторіччя української революції. Тому що вже в січні буде 100 років проголошення незалежності, 22 січня.  29 січня…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Велике прохання все-таки зібрати оргкомітет, який з дуже дивних причин чомусь щодо відзначення  100-річчя української революції, яке має багато дат, чомусь не збирається. Ми відправляли вже листи і особисто  голові Адміністрації Президента Райніну, і  Прем’єр-міністру, тому що в наступному році ряд дуже важливих дат, які потрібно з більш державницьким підходом відзначати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Можливо, коротку репліку, В'ячеслав Кириленко, по даному питанню? Не заперечуєте, пане Андрію?

Будь ласка,  репліка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дуже коротко. Я передам всі ці зауваження профільному Віце-прем’єру Павлові Розенку, який веде питання  національної пам'яті у тому числі, з тим, аби було зібрано оргкомітет по відзначенню 100-ліття революції. Приймаю ваше зауваження.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Я теж приймаю зауваження і вважаю, ми повинні всі разом, спільно зусилля збільшити для того, щоб гідно відзначити цю річницю.

Будь ласка,  Андрій Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановний   В'ячеславе Анатолійовичу! Я вітаю вас і  хотів би сказати, що комітетом підтримуються всі включені до розгляду на цьому пленарному тижні законопроекти, однак, Андрій Володимировичу, все ж таки є одне зауваження. Ну, 8 законопроектів – дуже добре, всі вони актуальні, але трошки далеко вони стоять, знову в непрохідних місцях порядку денного. І тому я хотів би для  стенограми і для вас, і для Апарату сказати наступне. Все ж таки законопроект  5395  про те, щоб відновити нормальне функціонування вже створеного  ДБР,  і вже обрано голову, який просить  нас прийняти цей проект, я хотів би, щоб його з самого   кінця четверга все ж таки пересунули трошки ближче.

І друге питання, це  законопроект  7279. Його тут нема, але  це на сьогоднішній день  дуже важливий законопроект для всіх слідчих всіх правоохоронних органів, тому що він розвантажує їх діяльність, це законопроект про кримінальні  проступки. Тобто кожний слідчий буде знати, на яку справу, більш тяжку, витрачати більше часу, а всім іншим будуть займатися оперативні працівники. Розумієте, так? Тобто це дуже серйозне розвантаження. І проект готовий. Підтримує МВС, підтримує прокуратура, комітет, всі. 7279. Дуже важливо.

І 4088,  це проект про самогубство, сприяння самогубству. І цей законопроект до другого читання підготовлений. А чому ми його рекомендуємо і наполягаємо? Тому що, пам'ятаєте, оці всі повідомлення інформаційні про дітей, які робили самогубство під впливом когось стороннього, особливо на засобах мобільного зв'язку і таке інше? Це дуже важливий законопроект, він якраз, скажемо так, він притягує до відповідальності…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Він дає можливість притягнути до відповідальності тих, хто спонукає наших дітей доводити себе до самогубства.

І останнє. 5364. Пан Кличко і всі, хто сьогодні, мери, вони звертаються до комітету, до Верховної Ради –  реформування в сфері паркування. Давайте цим займемось, тому що це дуже важлива реформа, яка сьогодні необхідна. Ми підготували всі питання, ми готові. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Андрію, я дуже уважно ваші пропозиції вислухав. І дивіться, як я собі думаю. Якщо я не помиляюсь, ми кримінальні проступки  вже ставили і не назбирали голосів. 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Я знаю. Я маю на увазі, коли ми його ставили.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. … (Не чути)

 

 ПАРУБІЙ А.В.   Пане Андрію, дивіться, в мене така думка є. Ви не лякайтесь, що він стоїть далі, я планував його перенести, і одночасно це голосування використаю як сигнальне. Якщо є голоси, ввійти в нього.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  В четвер?

 

ПАРУБІЙ А.В.   В четвер, так.

Тобто, кажу, якщо є наполягання тверде, ми можемо його пересунути, але одна з методик, я думаю, це методика, яка всіма підтримується, полягає в тому, що я пропоную перенести, щоб побачити по сигнальному голосуванню, чи є підтримка. Але якщо є ваше наполягання, давайте поставимо його ближче.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрію Володимировичу!

 

ПАРУБІЙ А.В.   Включіть мікрофон.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Чому минулого разу той проект, який був підготовлений, він відхилений був, пам'ятаєте?

 

ПАРУБІЙ А.В.   Так, пам'ятаю. 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Тому що не було згоди між всіма правоохоронними органами, тобто між МВС, ГПУ і комітетом. Зараз повністю…  Ну це їх проект ми просто його підкоректували і зробили. 

 

ПАРУБІЙ А.В.   Це друге читання чи перше?  Це перше читання, так?

Давайте в четвер організуємо роботу так, щоб ми змогли його розглянути…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я пам'ятаю. Я даю доручення, щоб подивилися, як його можна. Власне, краще в четвер, мені видається.

І Дисциплінарний статут Національної поліції, буде загальна підтримка, думаєте? Добре.

І про самогубства поставимо.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дитячі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дитячі самогубства. Я пригадую ту важливу тему.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Там ще сексуальне насильство стоїть, можна їх об'єднати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тут я те ж саме скажу, був би лише час, був би лише час. Але ми його розглянемо, важливо, щоб ми його розглянемо. Дякую вам.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, ви неодноразово заявляли про те, що у нас порядок денний формують комітети. І я дозволю собі з цим не погодитись. Тому що наш комітет вже впродовж більше ніж півроку вимагає включити до порядку денного доопрацьований Закон про службу в органах місцевого самоврядування (реєстраційний номер 2489). З невідомих для нас причин цей законопроект не включається до порядку денного.

У нас також є низка законопроектів, які ми відобразили у відповідних листах на ім'я Голови Верховної Ради, які пов'язані із законами про внесення змін до Закону "Про державну службу", із законодавством щодо державних символів, які теж з незрозумілих для комітету причин не включаються до порядку денного.

Я багато спілкуюсь з представниками органів місцевого самоврядування. Окрім Закону про службу в органах, вони наполегливо вимагають від Верховної Ради прийняття закону, яким би земля за межами населених пунктів передавалась у власність територіальних громад. Цього законопроекту теж чомусь немає в порядку денному.

Я, напевно, вже в десятий раз згадую багатостраждальне село Великі Прицьки Кагарлицького району Київської області, яке ми ніяк не можемо перейменувати. У нас ці питання стоять останніми у вівторок. Але я думаю, що у нас знову не дійдуть до них руки і Великі Прицьки залишаться Великими Прицьками. Хоча я думаю, що на це треба 5 хвилин, щоб всі ці технічні питання, які пов'язані з перейменуваннями, зі змінами меж, можна було б вирішити.

Тут піднімалось питання про бюджет і розказували, як гарно, що бюджет прийняли вчасно. Але ми сьогодні почули заяву керівника профільного комітету, що, виявляється, в цей бюджет вже треба вносити якісь зміни, вирівнювати технічні неузгодженості. Отака якість, на жаль, прийняття нами законів. Я думаю, що важливо, коли закон прийнятий, але ще й важливо, якої якості цей закон прийнятий.

Сьогодні дуже багато згадувався Закон про реінтеграцію Донбасу. Ну, по-перше, там немає жодного слова про реінтеграцію, а по-друге, а чого ми забули Закон про…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Чому ми зовсім забули Закон про окуповані території, який був повністю відпрацьований нашим комітетом, в незаконний спосіб переданий в іншому комітеті, і невідомо зараз, яка доля цього законопроекту?

І сьогодні звучало, законопроект про гірські населені пункти, 6439-д. І пан Голова Верховної Ради сказав, що там є якісь неузгодженості. Я не знаю, які там є неузгодженості. В цей закон ми повністю зібрали думку всіх авторів всіх законопроектів. І це комітетський законопроект, тому там немає жодних…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я, до речі, нагадаю, мені підказали в Апараті, пане Андрію, 7279 – ще немає рішення комітету.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. … (Не чути)  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я не можу поставити в порядок денний. Ви в середу, коли приймете рішення комітету, ми в четвер його поставимо до включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Домовилися?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. … (Не чути)  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ну, так-так. Я знаю, просто я прошу вас, і згідно обов'язків даю доручення 7279 розглянути в середу на комітеті, щоб ми в четвер змогли ввійти в розгляд.

Пане Сергію, ви назвали ряд законопроектів, і ви праві. Інколи є глобальні законопроекти, щодо яких багато дискусій є.  Насправді, ви знаєте проблему, ситуацію про місцеве самоврядування, державну службу. Але є законопроекти, які, справді, є технічні, які можуть зайняти п'ять хвилин. Тому давайте ми вашу пропозицію про перейменування поставимо так, щоб ми змогли її прийняти.

 

ВЛАСЕНКО С.В. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Але кажу, колеги, дивіться, у нас є ряд питань… (Шум у залі) У нас є ряд питань, які стосуються: а) перейменувань. Весь час ми до них не доходимо, коли політичні дебати просто не дають до них дійти. Так само є з преміями для молодих науковців, питання, яке піднімав пан Співаковський. Вони насправді не потребують півгодини пленарного часу. Вони потребують 2-3 хвилини. Давайте просто в момент концентрації зможемо їх швидко пройти і швидко їх проголосувати.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! З важливих соціальних законопроектів, я хотів би підтримати думку колег щодо необхідності найближчим часом розглянути законопроект 6268 щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців.

Андрію Володимировичу, скажу, що за останній місяць разом з нашими колегами Іриною Геращенко, Марією Іоновою ми відвідали низку частин, підрозділів Збройних Сил України, і скажу, що там чекають прийняття цього закону і діючі військовослужбовці, і ветерани Збройних Сил. Я впевнений, що нам критично важливо цей законопроект підтримати ще в цьому році.

Щодо законопроектів у віданні комітету, розуміючи напружений порядок денний, знову ж таки, хочу попросити знайти можливість розглянути 3696, будівельна амністія. Простий законопроект, це вже повторне друге читання, він максимально узгоджений, дає можливість спростити легалізацію будинків до 300 квадратних метрів. Це буде значне покращення і припинення того знущання, яке, на превеликий жаль, ще є з людьми, які взяли на себе відповідальність, побудували власне житло, не чекаючи державу, а зараз його не можуть оформити.

Також 7083, це законопроект про внесення змін щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій, підприємств центрального водопостачання, водовідведення. Знову ж таки, нагадаю, що протягом 17-го року не вирішено було питання по відшкодування різниці у тарифах за рахунок невчасного прийняття рішення НКРЕ КП, ситуація була непростою. Я думаю, що теж буде правильно, якщо ми знайдемо можливість цей законопроект розглянути. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

У мене одне загальне прохання, особливо до членів комітетів, членів коаліції. Коли йдеться про підняття пенсій чи коли йдеться про підняття матеріальних виплат, ну, очевидно, було б коректним, щоб ми це питання узгоджували з урядом. Бо, звичайно, у залі пройде будь-яке питання: про підняття пенсій у 10 разів, заробітних плат у 20 разів і будь-яке інше питання. Це у залі всі проголосують і прозвітують. Чи уряд буде мати можливість фінансово забезпечити наше голосування - оце є ключове питання. І тому я дуже звертаюсь і наголошую всім головам комітетів, пропонуючи підняття чи матеріальних виплат, чи пенсій, є профільне міністерство, є уряд, вони є у повній комунікації. Мені видається, уряд намагається працювати максимально ефективно з комітетами, узгоджувати з комітетом. Бо коли ми готуємо закон в порядок денний, визначаємо, Апарат Верховної Ради визначає рівень підтримки фракціями і рівень підтримки урядом, розуміючи, що кожне рішення має бути збалансованим. Я говорю у даному випадку не про конкретний законопроект, а в цілому про підхід до законотворчої діяльності. В багатьох європейських країнах, куди ми їздимо з "Діалогами Жана Моне" і вивчаємо досвід, 80-90 відсотків законопроектів дає уряд, а народні депутати дають оцінку: так, ні. І, власне, щоб тут ми не увійшли в резонанс і не змогли зруйнувати фінансову систему і фінансову стабільність. Це просто загальне розуміння, щоб було загальне звернення. Бо багато попередніх каденцій, вони приймали стільки соціальних законів про підняття пенсій, що кілька бюджетів України не вистачить, щоб їх можна було задовольнити. Тут має бути відповідальність, як в усіх інших питаннях.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Немає. От переговоріть після Погоджувальної ради, кажу, немає позиції уряду. Більше того, позиція уряду є мінус. Тому краще уточнити. Немає проблем по такому питанню, яке об'єднає зал  без сумнівів.  Є одне, уточніть. І, пане В'ячеславе, візьміть під опіку це питання, щоб  ми змогли уточнити, а потім вже приймемо рішення.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте ви після Погоджувальної ради переговорите з ним.

Колеги, є ряд народних депутатів, хоча вже наш час вичерпаний. Тому я попрошу максимально лаконічно.

Антонищак Андрій Федорович, одна хвилина.  Будь ласка, пане Андрію.

 

АНТОНИЩАК А.Ф.  …не більше п'яти хвилин.

Третій тиждень підряд я наголошую на законопроекті 5470-д, щоб його включити в прохідну частину порядку денного. Немає більшої цінності в світі, чим життя людей. Більше 400 швидких допомог ми  не можемо розмитнити, тому що ми не можемо прийняти даний законопроект. Люди, та схаменіться! Не потребує він ні додаткових витрат з бюджету, ні погодження ні з ким. Просто потрібно одного: включити в порядок денний. І проголосують всі фракції. Тому що ця проблема існує від Авдіївки і до крайнього села на  Закарпатті.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Тільки проінформую, що комітет профільний його не подав серед пріоритетних на розгляд Верховної Ради.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Він є в порядку денному, Андрій Володимирович!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я знаю. Я кажу, він не подав серед пріоритетних. Ми вивчимо це питання.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Подавав минулого разу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я вам третій раз говорю, що комітет подає пріоритетний перелік законопроектів, він  не був в переліку пріоритетних. Якщо по ньому нема застережень, ми зможемо його посунути вище, особливо за умови, якщо ви відчуваєте, що в залі є повна підтримка цього законопроекту.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Верховна Рада не відчуває цінність людського життя. Правда?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Прийшли відповідно висновки з Міністерства фінансів щодо законопроекту 4682 щодо обов'язкового харчування всіх дітей  в школах. Тож прошу взяти до уваги, є там певні зауваження від них, але в цілому законопроект гарний.

Також прошу вас взяти до уваги і внести в порядок денний, тому що це законопроект  цього тижня,  і законопроект  7184 щодо відміни пільг на сплату земельного податку в населених пунктах. Це є законопроект бюджетоутворюючий, який дуже потрібний селу. А також законопроекти  щодо змін до Податкового законодавства  щодо ставок земельного  податку взагалі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці!  Я категорично засуджую під час проведення мирних акцій будь-які спроби штурмів, в тому  числі будь-які провокації, категорично засуджую. 

І хочу сказати нашим колегам, і хочу сказати нашим тим представникам влади, які сьогодні розповсюджують неправдиву інформацію, щоб вони все-таки почули  ту правдиву інформацію, яка насправді була під час тих подій, які  реально відбувалися.

Значить, ці речі всі відбувалися під час подій. І те, що говорив пан Саакашвілі під час того. Увага!

(Демонстрація аудіозапису).

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дайте 30 секунд завершити.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Андрію Володимировичу! Це є пряма мова пана Саакашвілі, який каже, це провокація, не піддаватись на штурм, це мирне зібрання і таке інше.

Тому я вас дуже прошу, Андрію Володимировичу, ви знаєте чудово, що всі ці провокації, безумовно, здійснюються, щоб відволікти увагу від справжньої суті протесту. Це і Антикорупційний суд, який прошу поставити на відкликання, цей законопроект, і законопроект про імпічмент також прошу поставити до Верховної Ради.

Але завжди Верховна Рада була осередком демократії, Андрій Володимирович. Тому прошу вас знайти час і зустрітися сьогодні з представниками мирних протестувальників. Сьогодні…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги…

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні, я дам всім депутатам, а потім можу давати репліки.

Колеги, зараз ми дамо всім час, і тоді завершимо.

Чорновол Тетяна Миколаївна, будь ласка. 

 

ЧОРНОВОЛ Т.М. Я дуже прошу внести на розгляд 6268, це виплата сім'ям загиблих від поранення. Насправді, це дуже болюча проблема. І якщо в уряду є якісь зауваження, є друге читання.

Друге. Прошу внести до пріоритетних 6391, це створення єдиної бази споживачів газу серед населення. Він нагальний, тому що за два роки посередники, облгазбуди, заборгували "Нафтогазу" 40 мільярдів гривень. Газ, до речі, розкрадається  через  схему створення фіктивних домогосподарств. Тільки прозора, єдина база споживачів газу може це припинити. Тому прошу внести цей законопроект як пріоритетний і прошу фракції визначитися з його підтримкою. Прозорість – це тільки одне, що може зупинити розкрадання. Я дуже прошу це підтримати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І заключний – Мірошніченко Іван Володимирович.

 

МІРОШНІЧЕНКО І.В. Доброго дня, шановні колеги! Я до вас звертаюсь від абсолютної більшості аграрних асоціацій, асоціацій товаровиробників, а також значної кількості депутатів аграрного комітету стосовно правки 180 нашого Податкового кодексу, який ми проголосували минулого тижня.

Про що говорить ця правка? Ми відмінили повернення ПДВ на всі олійні технічні культури. Що це буде означати? Це буде означати зниження цін на внутрішньому ринку і зменшення доходів товаровиробника десь, по підрахунках, на 15-16 мільярдів і збільшення доходів переробника. Це додатково до тих втрат, які вже мають товаровиробники після того, як ми з вами на вимогу МВФ відмінили спецрежим ПДВ, який коштує нашому товаровиробнику десь півтора мільярда доларів на рік.

Ми не проти підтримки внутрішнього переробника. Ніхто з нас не проти, але не за рахунок товаровиробника. Ми з вами маємо знайти компенсатори, які підтримали б сільгосптоваровиробництво.

Сьогодні, ви вже знаєте, йдуть акції протесту, тому я зараз…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

МІРОШНІЧЕНКО І.В. Дякую.

В чому у нас зараз проблема? У нас залишився один тиждень. І щоб це виправити, я хотів би звернутися до Ніни Петрівни Южаніної, яка завжди підтримувала сільгосптоваровиробництво. І один раз ми вже з вами, Ніно Петрівно, повернули повернення ПДВ і цю дискримінаційну норму, коли не поверталося ПДВ на зернові культури. Хочу вас попросити, щоб ми цей законопроект депутатський 7403, який підписали депутати всіх фракцій Верховної Ради, змогли розглянути у вівторок, а проголосувати в четвер.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Колеги, ми завершили виступи. Одна тільки ремарка на завершення, яку я можу сказати. Під час Погоджувальної ради називається від 50 до 100 законопроектів, ми розглядаємо в тиждень максимум 25, а взагалі 15 законопроектів. І коли я пропоную скасувати перерву, голосів немає, бо говорять, що не можемо ми без перерви працювати, це ж треба забезпечити права народного депутата. Коли я прошу по законопроекту, де є загальна підтримка, а давайте уникнемо два – за, два – проти, всі кажуть, ні, ми мусимо висловити свою радикальну і жорстку позицію у підтримку цього законопроекту. Це якась, знаєте, втрата причинно-наслідкових зв'язків. Бо нема жодного депутата, жодного комітету, який би сказав, поставте мій законопроект, але він не дуже важливий. Ні, кожен наполягає, що його законопроект самий важливий, і навколо нього сконцентрована вся діяльність.

Тому я прошу вас під час організації роботи підтримувати пропозицію, яку дали голови комітетів, про скасування перерви, принаймні 12:00-12:30, і допомагати більш ефективно проходити ті законопроекти, які є в порядку денному, і з розумінням підходити до того, що ми не можемо сто законопроектів розглянути, просто фізично і банально не можемо. Давайте ми сконцентруємося, визначимо прерогативи на цей тиждень і ефективно пропрацюємо, не дамо нікому зірвати роботу Верховної Ради України, щоб ми в цей останній тиждень до Нового року змогли більшість тих прерогатив, які були визначені на Погоджувальній раді, пройти і ефективно прийняти рішення.

Дякую вам. Бажаю успішних засідань фракцій і успішної роботи цього тижня Верховної Ради України. Дякую вам.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку