СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

4 грудня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Будь ласка, займаємо робочі місця. Розпочинаємо нашу роботу. Я на початку хочу повідомити, колеги, що з 22 по 24 листопада цього року в  Франції за посередництвом колишнього президента Європарламенту Пета Кокса відбувалась нарада між представниками всіх фракцій та груп Верховної Ради України у форматі "Діалогу Жана Моне"  про реформу парламенту.

Ми прийняли кілька дуже важливих рекомендаційних рішень до Верховної Ради України, я зараз їх не буду перераховувати. Але я дуже сподіваюсь на те, що той дух і результат компромісу, який був досягнутий в "Діалозі Жана Моне", ми зможемо реалізувати і в сесійній залі Верховної Ради України.

Також хочу повідомити, що минулого тижня наш парламент мав честь приймати 50-у ювілейну Генеральну Асамблею Парламентської асамблеї  Чорноморського економічного співробітництва. І за підсумками засідання було ухвалено важливий документ: Декларацію з нагоди 25-ї  річниці створення ПАЧЕС. І делегати Асамблеї підтримали поправки, запропоновані Україною. В тих поправках дуже чітко зазначалось про необхідність відновлення територіальної цілісності держав-членів ЧЕС, що визнані такими міжнародними організаціями як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, Європейським парламентом в якості незаконно анексованих. Ця поправка була дуже принципова для України, адже проблема російської агресії і окупації стоїть в нашому регіоні не тільки перед Україною. Подібні проблеми є в Грузії, подібні проблеми є у Молдови, а також в Азербайджані.

І хоча під час прийняття цієї Декларації одна з делегацій, на жаль, делегація Вірменії покинула зал, і Росія дала дуже обурливу  реакцію, я  вважаю, що прийняття цих поправок будуть дуже важливими для функціонування ПАЧЕС. І я хочу особливо подякувати українській делегації, яка складалась з представників усіх фракцій, які працювали неймовірно енергійно і неймовірно активно, і голові делегації Людмилі Денісовій, я дякую і від всього парламенту, і від всіх нас. Давайте подякуємо пані Людмилі. (Оплески)

Колеги, тепер щодо порядку денного на наступний тиждень. Був підготовлений проект, в четвер ми його проговорили з представниками фракцій, було дуже добре представництво в четвер на Погоджувальній раді. І я в кількох словах скажу вам пропозиції, які були озвучені на цей тиждень на порядок денний.

Отже, колеги, рекомендується розпочати з ратифікацій, які ми не змогли завершити минулого тижня. Пригадуєте,  одну з ратифікацій, яка має велике значення для нашої співпраці, особливо з Світовим банком, ми не завершили обговорення. І тому ми просто змушені розпочати першим питанням продовження розгляду цієї ратифікації. Це №0163. І також рекомендується, щоб ми з самого початку нашої роботи розглянули ще дві ратифікації №0164 і № 0169. Це важливі міжнародні документи, які очікують прийняття рішення. Я сподіваюсь, що вони не займуть багато часу для обговорення і ми зможемо ці ратифікації швидко і ефективно пройти.

Потім пропонується включення в порядок денний сесії тих питань і тих законопроектів, які були зареєстровані в міжсесійний період між пленарними засіданнями і які потребують включення в порядок денний сесії для того, щоб комітети могли їх розглядати.

Тому я прошу голів фракцій розглянути ті законопроекти, щоб під час включення ми змогли швидко приймати рішення. Серед них, до речі, є проект Закону про дипломатичну службу і нам бажано його розглянути чим швидше до…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Сторіччя.

 

ПАРУБІЙ А.В.  До сторіччя дипломатичної служби. І коли хтось з авторів законопроектів має пропозиції щодо включення нових, подавайте в Апарат, і ми  їх долучимо до  цього блоку включення в порядок денний сесії. Це по одній хвилині законопроект,  але  я вважаю, ми  повинні його теж пройти швидко і ефективно.

І першим блоком чи то вже фактично другим після ратифікації – це будуть питання національної безпеки  і оборони. Їх є не багато, але ці питання є важливими, ці питання є актуальними, деякі з них є в першому читанні і одне питання про мовлення в зоні проведення АТО є в другому читанні. Я сподіваюсь, ми їх теж пройдемо швидко і безболісно. 

І після обіду планується розгляд питань паливно-енергетичного комплексу. Законопроекти, які давно очікують розгляду, можливо, ми зможемо в них увійти ще до обіду,  якщо будемо ефективно працювати. А якщо ми ще зможемо організуватись і проголосувати за роботу без перерви  12-12:30, то ми  точно зможемо в ваш блок увійти до обіду. І я сподіваюся, той перелік питань, а це є шість питань, які є в блоці паливно-енергетичного комплексу, ми зможемо пройти і зможемо прийняти по них позитивне рішення.

Отже, в середу ми маємо законопроекти, які стосуються питань фізкультури, спорту, молоді і теж сподіваюся,  що це ті питання, які зможуть об'єднати зал. 

Також, пані Ірина, ми проговорювали про можливість певних законопроектів, які ви підготуєте про насильство в сім'ї, і якщо у нас буде узгодження, то ми запропонуємо  і ці законопроекти на середу.

А  четвер, шановні колеги, пропонується, щоб ми розпочали з питань бюджету. І я вважаю, що це буде дуже відповідальний і важливий крок Верховної Ради України, якщо ми зможемо розглянути питання бюджету і прийняти бюджет в другому читанні 7 грудня, не перед Новим роком, як це в нас бувало традиційно, а задовго до завершення пленарних засідань Верховної Ради України. І я вважаю цей крок дуже важливим для змоги повноцінного обговорення  і повноцінної  дискусії по прийняттю бюджету.

Звичайно, перед тим, як прийняти бюджет, ми маємо проговорити і прийняти рішення по Закону про внесення змін до Податкового кодексу, а також і до Бюджетного кодексу, і після того перейти до розгляду бюджету. І, сподіваюся, що цього року ми зможемо бюджет приймати не о четвертій-п'ятій ранку, як, на жаль, у нас це було вже в традиції, а каже Артур Герасимов, що о другій або о третій.

Але це буде у великій мірі залежати від того, яким буде обговорення. Поправок є велика кількість, це правда, ми будемо йти по повній процедурі і ми будемо розглядати кожну поправку. Але я думаю, це амбітне завдання і я думаю, це буде підтримано усіма фракціями, щоб ми змогли в нормальному робочому режимі пройти розгляд усіх законопроектів, які передують прийняттю бюджету, і прийняти бюджет 7 грудня цього року. Якщо ми зможемо працювати ефективно, пропонується, щоб після обіду ми перейшли до блоку питань транспорту, тих питань є п'ять, і вони ще минулого тижня мали стояти на розгляді. І я сподіваюся, якщо ми будемо працювати ефективно, ми зможемо перейти і до цього блоку питань під час роботи на цьому пленарному тижні.

Колеги, такий план рекомендується і я прошу  голів фракцій і голів комітетів взяти участь в обговоренні порядку денного, внести свої пропозиції і свої зауваження  до порядку денного.

Сьогодні ми починаємо обговорення від "Блоку Петра Порошенка", і я надаю слово для виступу Артуру Герасимову, керівнику фракції "Блоку Петра Порошенка. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Цей сесійний тиждень Верховна Рада розпочинає у дні четвертої річниці початку Революції Гідності, яка змінила вектор розвитку української держави у бік цивілізованого, вільного та демократичного світу. Ми всі разом виконали одну з головних вимог Євромайдану: Угода про асоціацією з ЄС набула чинності у повному обсязі, а українці отримали змогу відвідувати країни Євросоюзу без віз.

Стосовно безвізу  ми не зупиняємося. Україна укріплює свої зв'язки не лише з Європейським Союзом, а з усіма економічно розвинутими країнами світу, тісна співпраця з якими буде перш за все укріплювати наш економічний розвиток. Як ви знаєте, днями Україна та Об'єднані Арабські Емірати завершили міждержавні процедури про безвізовий режим між двома країнами. Незабаром українці зможуть подорожувати без віз ще в одну країну світу.

Окремо, шановні колеги, хочу зупинитись на подіях довкола правоохоронних органів України, які останнім часом набирають все більш скандального забарвлення. Наша фракція повністю поділяє позицію Президента України, ми вважаємо неприпустимим конфлікти, сварки та ворожнечу між правоохоронними органами. Наголошую: усі вони, без виключення, повинні дбати, перш за все за боротьбу зі злочинністю та корупцією, а не за рахунок публічних заяв займатися самопіаром і обвинувачуванням на адресу інших правоохоронних структур.

Ми також повністю підтримуємо позицію Генерального прокурора, що правоохоронні органи повинні боротися з корупцією тільки законними методами, бо виникає дуже багато питань. Яким чином використовувалося незаконне контрабандне обладнання для прослуховування? Яким чином секретні дані отримували особи, які не мали на це жодного права? На підставі чого працівники, наприклад, НАБУ провокативно діяли з порушенням норм навіть Європейського суду з прав людини, і хто буде за це нести відповідальність?

І, насамкінець, виникає просте питання: чому грубо порушується Закон про НАБУ? І це не тільки в питаннях, які я тільки що озвучив, а і в питаннях, наприклад, обрання аудитора НАБУ.  І я хочу нагадати, що під час прийняття цього закону найбільше голосів за цей закон дала фракція "Блоку Петра Порошенка". 

Тому я хотів би звернутися до вас, Андрій Володимирович, терміново запросити до Верховної Ради керівників Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, НАБУ, САП, заслухати їх та поставити їм запитання.

Щодо порядку денного. Першочерговим завданням цього тижня для парламенту стає остаточне ухвалення бюджету та блоку бюджетних законів для його успішної реалізації. Сьогодні ми говоримо про найбільший в історії бюджет України. Ми плануємо посилювати фінансову незалежність громад, майже половина коштів у зведеному бюджеті складають місцеві бюджети. Завдяки зусиллям фракції партії "Блок Петра Порошенка" буде продовжено експеримент з ремонту доріг, започаткований Президентом України.

Хочу нагадати, що в наступному році на ремонт і будівництво автошляхів передбачається більш,  ніж 45 мільярдів гривень. Закладено рекордне фінансування армії, що у відсотковому еквіваленті навіть перевищує стандарти НАТО. Планується посилювати соціальний захист вразливих верств населення.

Також у 2018 році, завдяки закладеним у держбюджет коштам, почне втілюватися в життя президентський Закон про підвищення якості сільської медицини.

Також хочу нагадати, що Президент підписав Закон про захист прав учасників кримінального провадження під час досудового розслідування, відомий під назвою "Маски-шоу стоп!". Цей закон має зупиняти маски-шоу, вилучення інформаційних носіїв, що паралізує роботу підприємств, необґрунтоване застосування сили проти  підозрюваних. Народні депутати і Президент зробили все необхідне  для прийняття і введення в дію закону. Черга за урядом.

Звертаємося до уряду з проханням якнайшвидше прийняти всі необхідні підзаконні акти для виконання підписаного Президентом закону. І приємно констатувати, що цей закон був прийнятий за результатами попередньої зустрічі Президента з представниками бізнесу. Від оприлюднення  ідеї закону до його  прийняття і підписання  пройшло лише кілька місяців.

Реформи йдуть, тяжко, інколи з помилками, але вони йдуть і приносять успіх Україні. За останні три  роки  зроблено більше, ніж за попередні 23. І це визнаємо не тільки  ми, а й наші міжнародні партнери: відновлення армії, безвіз, енергетична незалежність  України, пенсійна, освітня, медична, судова реформа і багато іншого, але ми не повинні зупинятися на досягнутому. Саме тому  Президент і наша фракція  оголошують нові законодавчі ініціативи, що мають прискорити економічне зростання і через розвиток економіки призвести до створення робочих місць та збільшення доходів всіх громадян України.

І, Андрій Володимирович, також просимо включити до порядку денного тижня законопроекти №4836, №7114-д та №5364.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, дякую за увагу.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції політичної партії "Народний фронт" Тетерук Андрій Анатолійович.

Будь ласка, пане Андрію.

 

ТЕТЕРУК А.А. Вітаю, шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати!  "Народний фронт" вимагає якнайшвидшого ухвалення  Закону про  відновлення територіальної цілісності нашої держави (№7163). Цього тижня вже буде два  місяці, відколи цей законопроект було прийнято в першому читанні. І 17 листопада наш Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував ухвалити цей законопроект в другому читанні, врахувавши понад 240 правок з  майже 700 поданих. Ми вимагаємо внести  законопроект у сесійну залу для остаточного ухвалення. І нагадаю, що позиція "Народного фронту" є послідовною і зрозумілою: Росію треба визнати агресором, закріпити за Кримом і Донбасом статус тимчасово окупованих територій. Росія повинна понести повну відповідальність за свої злочини  на українських територіях. Така позиція України цілком обґрунтована міжнародним правом.

Наступне. Ми наполягаємо, що бюджет має бути внесений на голосування 7 грудня. Для "Народного фронту" є дуже важливим, щоб у бюджеті 2018 року були збережені ключові програми соціального захисту, які були започатковані при уряді Яценюка, програми житлових субсидій та "теплих кредитів".

Окрім того, важливо постійно збільшувати фінансування війська та оборони. "Народний фронт" вимагає, щоб бюджетний норматив  у 5 відсотків ВВП на оборону був профінансований із загального фонду бюджету 2018 року. Українське військо треба якнайшвидше переозброїти сучасними ракетними та безпілотними системами. Необхідно постійно підвищувати зарплати військовим. Ми маємо зробити військову кар'єру престижною для більшості українців.

Ми також  наголошуємо на необхідності ухвалення законопроектів про соціальні гарантії для українських військових – це №5027, №6109 і №6689.

Наступне.  "Народний фронт" неодноразово наголошував, що членство України в НАТО – це наш стратегічний пріоритет. Ми переконані, що інтеграція України до Північноатлантичного альянсу безальтернативна. "Народний фронт" у резолюції партійного з'їзду заявив, що Україна має звернутися до держав членів НАТО щодо надання Україні плану дій щодо членства в альянсі. Ми раді, що Президент  поділяє нашу позицію щодо безальтернативності євроатлантичної інтеграції України.

Водночас вважаємо, що Президент і уряд мають презентувати детальний план з набуття Україною членства в ЄС і НАТО, який має ухвалити парламент. Паралельно мають проходити предметні переговори з НАТО про терміни і умови набуття членства.

І наостанок. До закінчення року ми пропонуємо підтягнути так звані "хвости", зокрема, не маємо права забувати про новий Закон про вибори за  пропорційною системою відкритих списків, також ми не можемо і надалі зволікати з призначенням нового складу ЦВК.  Президент має нарешті внести пропозиції до парламенту.

У вівторок до включення в порядок денний стоїть законопроект №7322 про дипломатичну службу. "Народний фронт" підтримуватиме його з урахуванням наших правок. Ми також наполягаємо на розгляді законопроектів №7277, №4952 і №5294. Це законопроекти від Міністерства юстиції і великої групи народних депутатів спрямовані на протидію насильства і виплату аліментів. Ми наполягаємо поставити ці законопроекти до розгляду цього пленарного тижня. Це важлива для суспільства тема і  потребує негайного прийняття в парламенті.

І насамкінець хотілося б, щоб з нового 2018 року в Україні перестали показувати серіал про антикорупційну Санта-Барбару. Цей серіал дедалі стає все більш руйнівним для авторитету нашої країни. Сплав неспроможності і галасу завдає колосальних втрат. Люди зневіряються в антикорупційних реформах, навіть непрофесіоналам видно політично вмотивовані подвійні стандарти в роботі НАБУ і САП. Певне політичне угрупування використовує НАБУ як інструмент просування свого політичного проекту.

Я нагадаю, що "Народний фронт" – саме та політична сила, яка ініціювала і  проламала скрізь парламент антикорупційні реформи. Критерієм нашої дієвості в цьому напрямку став безвізовий режим з Європейським Союзом і безпрецедентна підтримка західних союзників. Саме тому ми маємо право вимагати від НАБУ та інших учасників кінокомедії припинити цю ганьбу, дотримуватися закону і демонструвати результати, а не посміховисько. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Доброго дня, вельмишановні пані і панове! На розум приходять тільки слова "цинізм" і "симулякрія", тобто симуляція того, що насправді і не існує. Ще не прийнятий бюджет, депутати Верховної Ради, по великому рахунку, його в остаточній версії ще не бачили, а по центральних каналах, невідомо за які гроші, розповсюджується реклама бюджету 2018 року. Для чого це? Може, ті кошти, які витрачаються на рекламу неіснуючого і неприйнятого бюджету, витратити на дорогу від села Дернаки до села Оселі, де протягом трьох тижнів діти не могли їздити в школу через те, що дорога щезла в Яворівському районі Львівської області, і перевізник відмовився возити дітей до школи. В ХХІ столітті!

Звичайно, бюджет країни потрібен. Звичайно, його треба приймати  вчасно. Але поки що тільки на словах ми чуємо від Прем'єр-міністра, що забрані всі інструменти руйнації сили місцевих громад щодо бюджету, що забране питання реверсної дотації, вона повернута, як в 2017 році, пільги і  заборгованості по ЖКГ.

Ми також чуємо, що Президент України підтримує ідею податку на виведений капітал.  Але коли? У цьому бюджеті? Чи  знову про це будемо говорити рік, а бюджет буде наповнюватися з кишень людей, а не з кишень олігархату і сировинної мафії в Україні? Це дуже важливо знати, а не рекламувати неіснуючий бюджет по телебаченню.

Наступне. В порядку денному є Закон про оптимізацію кадрового потенціалу прокуратури, тобто про відміну норми скорочення прокурорів, який ми з вами прийняли після Революції Гідності. Ми далі будуємо поліцейську державу, бо  маємо дуже багато грошей на це в бюджеті.

Звертаємося до Президента України. Треба негайно припинити  арештовувати людей без суду і слідства на вулиці. Треба негайно звільнити тих, хто в 2013-2014 році без наказу Президента, Міністерства оборони пішов і зупинив  ворога, сьогодні сотні таких хлопців в тюрмі. Це спеціально викликається агресія і знущання над тими, хто захищав і буде захищати  державу, бо сьогодні вони виступили проти корупції, яка неспинно зростає в державі.

Руйнація антикорупційних органів є війна проти незалежності України. І руйнація НАБУ,  і виступи проти НАБУ – це доказ того, що НАБУ почало працювати так, як має працювати антикорупційний орган і є загрозою для корупціонерів в цій країні. Знущання над цими органами і їхнє знищення є зрада національних інтересів і не треба прикриватися риторикою примирення. НАБУ неефективне тільки тому, що немає Антикорупційного суду, а судова система залишається васалом олігархів в країні. Внесення і прийняття  Закону  про Антикорупційний суд є умовою людей, яких ви сьогодні саджаєте в тюрми.  Чому цих законів немає в порядку денному? Немає часу? Зате є закон для того, щоб  збільшити кількість прокурорів?

І останнє. Чому немає в порядку денному, а вірніше зник з порядку денного Закон про реінтеграцію окупованих територій? В чому справа? З таким апломбом ми допомагали американцям мати активні позиції в розмові з нашим віковічним ворогом, але активний учасник з американського боку каже, що перемовини з Сурковим були кроком назад. Наша допомога, тобто прийняття і продовження особливого статусу на Донбасі не допомогла. Сьогодні американці, європейці кажуть: "Якщо ви не приймете закон, який називаєте реінтеграцією, і не визнаєте війну війною, не назвете дату цієї війни, з вами ніхто не захоче говорити, крім вашого ворога".

Тому в порядку денному мають бути Закон про Антикорупційний суд, Закон про реінтеграцію, який має визнавати окупацію і  дати її визначення в датах. І повторююсь: ловити людей на вулиці, а потім через добу їх їхні родичі і знайомі знаходять в поліції, в тюрмі, – це повернення до поліції, яка без суду і слідства знущається над людьми, а це тиранія східної деспотії, яку ми вже пережили.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олег Романович, після консультацій, в тому числі і з дипломатами, я хочу вам сказати, що рекомендується законопроект №7163 наступного тижня і можливо навіть почати з нього пленарний тиждень. Оскільки він є досить масштабний  і має близько сімсот правок, то  очевидно нам, можливо, навіть повний день потрібен для цього законопроекту. Є рекомендація, щоб ми його розглянули в спокійній атмосфері, а не в передбюджетній атмосфері.

 

БЕРЕЗЮК О. Р. Без людей в залі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Чому?

 

БЕРЕЗЮК О. Р. Бо бюджет приймемо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, ви бачите, що ми прийшли з частиною фракції "Батьківщина" лише для того, щоб те, про що зараз ми будемо говорити, просто ще набуло додаткової значимості і для нашої Погоджувальної ради, і конкретно до Голови Верховної Ради, і для всієї країни.

Ви знаєте, що 1 січня 2018 року закінчується мораторій на продаж сільськогосподарської землі. І зараз всій країні починають пояснювати, що насправді прекрасна ситуація: зараз ринок землі розпочнеться і в Україні нарешті почнеться щастя.

Подивіться на всі канали телебачення. Скільки пропагандистських програм, скільки продажних експертів, політологів, політиків, які зараз видають продаж сільськогосподарської землі як велике благо для України і як ще одну реформу. Я зараз від імені "Батьківщини" чітко і ясно говорю, що ми можемо, якщо зараз не застосуємо всіх необхідних кроків, прокинутись вранці 1 січня 2018 року без найбільшого багатства країни: без наших чорноземів, без нашої землі.

Тому що, от поіменно у нас список між ким земля українська розписана. І на чолі цього списку стоїть Президент України, який до мільйона гектарів сьогодні поставив завдання зібрати в руках своєї родини,  і майже це завдання вже виконано. І ще його оточення, і найбільше такі корумповані, мафіозні агрохолдинги, які чекають цього в лапках "світлого моменту".

Це не просто чорнозем, ви це прекрасно знаєте. Це найпотужніша система нашого виходу з економічної кризи, це можливість створити мільйони робочих місць, якщо будувати малі фермерські господарства. Це наш шлях до реальної сили України в світі.

І якщо зараз ви так таємничо, потаємно продовжите цей мораторій, вірніше, не продовжите, а скасуєте мораторій з 1 січня 2018 року, Україна втратить своє майбутнє. Тому що наші чорноземи - це ще і наш генетичний код. Ви знаєте, що якраз там, де чорноземи, там є такі умовні кордони, де розташована була трипільська культура. Я хочу зараз всіх застерегти від того, щоб ми промовчали цю історію.

Ми наполягаємо на тому, щоб законопроект "Батьківщини" або будь-який інший законопроект будь-якої іншої фракції був проголосований, у нас залишилось всього два сесійних тижні, і мораторій на землю був продовжений мінімум на 5 років. Наш законопроект № 5476, який поданий рік назад, рівно рік назад, навіть комітет не розглянув! І ми наполягаємо, щоб у вівторок комітет розглянув. І ми всією фракцією на комітет прийдемо простимулювати розгляд законопроекту про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Я хочу зараз попросити вас, пане Голово Верховної Ради, виконати пункт Регламенту і поставити на голосування зараз, і кожна фракція, я прошу, щоб проголосувала за те, щоб ми на цьому сесійному тижні розглянули законопроект про продовження мораторію на 5 років. Якщо ви зараз не поставите це на голосування, це буде означати, що по суті не виконується Регламент і все робиться в тіні, за кулісами Верховної Ради. Я хочу, щоб кожна фракція зараз на очах у всього суспільства продемонструвала, як вона голосує.

Ще раз нагадую вам, що існує стаття 93 Регламенту і 108, а також частина три статті 96 Регламенту, де чітко сказано, що якщо 30 днів комітет не розглянув законопроект, то виноситься в зал безпосередньо і голосується. Сьогодні вже відбуваються вбивства фермерів. За останні дні один фермер вбитий, один майже вбитий, знаходиться в реанімації. Війна за землю вже почалася.

Крім того, родина Порошенка зараз рейдерить землю, готуючись до ринку землі. Я прошу припиніть цю вакханалію. Зараз через ОСГ так само готується тіньовий обіг земель, так як будуть продаватися підприємства з землею, а не сама земля.

Я хочу зараз попросити, щоб всі лідери фракцій наполягали на голосуванні і на постановці у вівторок або максимум у четвер питання…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. … Я прошу зараз проголосувати. Прямо зараз. Тому що, крім того, зараз на виборах в об'єднані територіальні громади також йде війна за землю. Наш Хасан Хасанов – це Одеська область, був позбавлений громадянства, незважаючи на те, що він 40 років прожив в Україні, як кандидат на голову об'єднаної територіальної громади, який має 90 відсотків підтримки. І весь наш список знятий був з виборів. Це війна за землю.

Я дуже прошу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Оскільки до мене було звернення, хочу теж роз'яснити положення Регламенту і нагадати вам, що порядок денний формують комітети, а на Погоджувальній раді фракцій підтримують або не підтримують законопроекти,   подані комітетом. Для мене особисто нема жодних сумнівів, що ми до кінця року зможемо продовжити мораторій  і що нам комітет зможе дати збалансований, узгоджений проект, який буде підтриманий усіма фракціями, як це було минулого року.

А на даний момент, я наголошую, законопроект № 5476 не має рішення комітету, фракції не могли з ним ознайомитись до початку засідання і тому, звичайно, я не можу ставити його на голосування. Я з вами на цю тему мав розмову, якщо ви просите, щоб щось поставити на голосування, попередьте наперед, щоб голови фракцій могли з тим законопроектом ознайомитись. Зараз голови фракцій: по-перше, немає комітету  для прийняття рішення; по-друге, не ознайомлені для того,  щоб голосувати від свого імені.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу поставити на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  А я вам повідомляю, що даний законопроект, який не має рішення комітету, я на голосування ставити не буду. Оце моє повідомлення. На комітеті буде рішення,  буде запропоновано…

 

ІВЧЕНКО В.Є. Ви ж порушуєте Регламент.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я не порушую Регламент.

 

ІВЧЕНКО В.Є. А якщо комітет і завтра не розгляне?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги, я вас прошу! Стало вже якоюсь практикою намагатися зривати погоджувальні ради. От я скажу вам, що практика погана.

А зараз  я надаю слово наступному, хто має виступати по послідовності – це є представник фракції політичної партії  "Опозиційний блок" Бойко Юрій Анатолійович. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви зобов'язані поставити на голосування, зобов'язані!

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,   Юрій Анатолійович. (Шум у залі)

Колеги, я вас ще прошу, є пропозиції, зверніться листом і не зривайте засідання Погоджувальної ради. Це вже стає якоюсь практикою: намагатись зривати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування.

 

 ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, перестаньте зривати засідання Погоджувальної ради, вам не вдасться зірвати засідання Погоджувальної ради. І я думаю, що більшість членів Погоджувальної ради мене підтримають. Тому я прошу вас заспокоїтись, зайняти робоче місце і не перешкоджати веденню засідання Погоджувальної ради.

Будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви зобов’язані поставити на голосування.

 

БОЙКО Ю.А. Наша фракція підтримує пропозицію "Батьківщини" і ми підтримуємо продовження мораторію на землю. .

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування.

 

БОЙКО Ю.А. Я не можу перебивати жінку, Андрій Володимирович, в мене не те виховання. Тому давайте або вона завершить, пані Юлія, або пересуньте мені таймер. Я не можу перебивати жінку.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування!  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Юлія Володимирівна, я кажу, що я не поставлю на голосування.

 

СОБОЛЄВ С.В. Ви зобов'язані.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Не зобов'язаний.

Наступний виступаючий готовий виступати?

 

БОЙКО Ю.А. Я готовий виступати, але  я не можу  виступати.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  У мене є питання.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Будь ласка, поставте на голосування.

 

БОЙКО Ю.А. … або завершити, або поставте на голосування, кожен висловить свою позицію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тоді є спосіб: або передати наступному виступаючому.

 

БОЙКО  Ю.А. Нехай  всі керівники фракцій  висловлять свою позицію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Галасюк Віктор Валерійович, ви готові виступати? Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Я готовий виступати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Шановний пане Голово, шановні народні депутати!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Включіть мікрофон, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Наша фракція залишає роботу Погоджувальної ради, тому що ви, пане Голово, працюєте на мафію. Ви в кулуарах складаєте порядок денний, а не публічно на Погоджувальній раді. І я просила би вас також поставити на голосування, якщо ви не поставите, наша фракція залишить Погоджувальну раду.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я не можу змусити нікого залишатися тут, а підіть до Онищенка і поговоріть з ним про роботу на мафію. Добре, Юлія Володимирівна? Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. … потім дати можливість висловитися всім керівникам фракції стосовно позиції, яка була запропонована. Наша фракція підтримує, інші фракції також можуть висловитись, ми підтримуємо мораторій на землю, що пропонує "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юрій Анатолійович, ви готові виступати?  

 

БОЙКО Ю.А. Я виступаю. Але ви що хочете, щоб ми перебивали керівника такої ж фракції? Ну,  давайте переб'ємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович, готові виступати?

 

ГАЛАСЮК В.В. Умовно я готовий виступати.

 

БОЙКО Ю.А. Що значить умовно? Андрій Володимирович, ви або ведіть нараду, або давайте припинимо це взагалі. Що значить ви готові виступати, чи ні? Я готовий виступати, я не можу перебивати керівника фракції.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ми вимагаємо поставити на голосування.

 

( Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Будь ласка, Віктор Валерійович Галасюк, від фракції Радикальної партії. Включіть мікрофон.

 

БОЙКО Ю.А. Ви неправильно поступаєте, так неможливо робити. У вас стоїть керівник фракції, ви не можете з ним порозумітися. Я запропонував вам вихід, так само як стояла поза вашою спиною делегація, коли ви дали можливість висловитись керівникам фракцій. Виступлю я, виступлять інші керівники, дайте можливість виступити іншим, вони висловлять свою позицію і це буде нормально. Навіщо нам затикати рот, голові фракції і створювати хаос в цьому засіданні? Це абсолютно нормальна практика.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, ви у своєму виступі можете висловити  свою позицію.

 

БОЙКО Ю.А. Я готовий виступити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування питання про Закон про продовження мораторію!

 

БОЙКО Ю.А. Після кола виступів кожна фракція висловить свою позицію і все.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  виступайте.

 

БОЙКО Ю.А. Я виступаю…

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Колеги!

 

БОЙКО Ю.А. Ми підтримуємо виступ партії "Батьківщини".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ви зобов'язані поставити на голосування! Зобов'язані!

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, увага! Якщо наступний виступаючий готовий…

 

БОЙКО Ю.А. Ми виступаємо…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Виступаєте чи ні?

 

БОЙКО Ю.А. Виступаємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Поставте на голосування!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте обміняємося думками з приводу даної ситуації по одній хвилині. Домовились? Обміняємося думками. Спочатку Ірина Геращенко, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги! Голова Верховної Ради розпочав наше засідання зі звіту зустрічі лідерів фракції і представників керівництва Верховної Ради України у Франції, де обговорювався Регламент і робота Верховної Ради України. І насправді там, коли наші колеги всі виїжджають за кордон, немає балагану, є дуже чітка робота і всі погоджуються з тим, що Погоджувальна рада – це однакові умови для виступу керівників фракцій і глав комітетів, які так само представляють всі фракції, для формування  погодженої такої позиції відносно порядку денного.

Моя пропозиція наступна: ми бачимо зараз другий раз, коли Погоджувальну раду  намагаються відверто зірвати, тому що насправді мали рівні умови виступити представники чотирьох фракцій, і зараз фракції і групи інші знаходяться в нерівних умовах.

Моя пропозиція є наступна, що ми закінчуємо зараз це  коло, де лідери фракцій мають такі самі умови для виступу, як БПП, як "Народний фронт", як "Самопоміч", як шановна "Батьківщина", потім комітети, які повинні представити свою позицію. І потім, звичайно, ми маємо обмінятися думками за запропоновану позицію шановної Юлії Володимирівни і висловити, тому що це виникла нова умова, нова пропозиція, і висловити по  ній позицію. Мені здається, що це буде  справедливо, в першу чергу, з точки зору до всіх інших колег, до всіх інших… (Шум у залі)

Я би просила, щоб ви мене не перебивали!

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вельмишановні колеги, я жодного разу не дозволила жодного виступаючого тут перебити. Якраз у Регламенті дуже чітко записано, що всі фракції… Зараз пан Бойко щось ще запропонує голосувати, потім пан Галасюк. (Шум у залі) Правильно! Правильно! І тому це – наша погоджувальна позиція. (Шум у залі)

Я би попросила мене не перебивати ще рівно 10 секунд! Ще 10 секунд! (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Ви вважаєте нормальним перебивати під час виступів?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ще 10 секунд, шановна пані Кужель…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, додайте, тому що не мали змоги говорити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. … це проголосувати, але після того, як всі бажаючі зараз виставлять свої позиції, за що ми маємо проголосувати.

Ми почули позицію "Батьківщини", зараз  позиція ще інших представників фракцій, за що ми маємо голосувати, і в кінці засідання (Шум у залі) в кінці засідання і проголосуємо. Про це я і пропоную. (Шум у залі)

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні колеги, перш за все, чи важливе це питання? Звичайно, важливе. Але давайте не забувати, в нас два тижні до нового року для того, щоб прийняти це. І коли хтось мені говорить, що на другому тижні щось не буде прийматися, вибачте, це робочі дні, робочі тижні роботи Верховної Ради. Це по-перше.

По-друге,  ми вже неодноразово бачимо спроби зривати і засідання Погоджувальної ради і, на жаль, засідання Верховної Ради. Це не форма роботи, вибачте. Дійсно я підтримую Ірину Геращенко, тому що, коли ми спілкуємося з міжнародними колегами,  щось про це ніхто не згадує.

І наступне. Я одразу хочу сказати, що наскільки я знаю, я просто не володію глибоко цим питанням по розгляду в комітеті, готується розгляд цього питання в комітеті. І після того, як це буде розглянуто комітетом і зроблені висновки, дійсно це поступить у фракції, і ми будемо приймати рішення і підтримувати цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, "Народний фронт", Тетерук.

 

 ТЕТЕРУК А.А. Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати! Фракція "Народного фронту", я зараз записав ту пропозицію, яка поступила від лідера об'єднання "Батьківщина". Ми її сьогодні на фракції обговоримо, приймемо консолідоване рішення, яке обов'язково доведемо до колег по парламенту. І я впевнений, що такі важливі питання слід приймати виключно з обговоренням українського суспільства, а не під тиском галасу або істерик. Треба виважено приймати  державницькі рішення.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Березюк Олег.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Два моменти.

Перше.  Справді є велика загроза, що після прийняття бюджету, якщо фракції коаліції його приймуть, в залі не буде людей. І тому прийняти Закон про продовження мораторію, а це конче потрібно,  і прийняти Закон про окуповані території буде практично неможливо. І можливо це і є план так зробити.

Тому я пропоную як компромісний варіант – зараз не голосувати за конкретний закон, а проголосувати за розгляд питання про продовження мораторію.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Правильно, у вівторок.

 

 БЕРЕЗЮК О.Р. Цього тижня. Це дуже важливий момент.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Правильно.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Тому що уряд не виконав жодних зобов'язань для того, щоб хоч якісь умови створити відкриття ринку землі. Тому це треба робити цього тижня, до прийняття бюджету, інакше справи не буде.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Одна хвилина. "Батьківщина", Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу зробити заяву з того, що де-факто  в парламенті  України  влада узурпована. За Регламентом Голова Верховної Ради проводить не монологи, а Погоджувальну раду, де треба погодити – від слова. І Регламентом чітко зафіксовано, якщо лідер фракції просить поставити на голосування, треба ставити на голосування питання.

І я повністю підтримую те, що зараз  сказав лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк, не треба ставити  наш закон зараз, якщо є якісь суперечки політичні. Треба зараз поставити на голосування і прийняти рішення, що на цьому тижні будуть розглянуті всі законопроекти про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі. І бажано  це зробити у вівторок, максимум – четвер.

Я намагаюся зараз  повернути до  демократичного розгляду це питання. Поставте на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.  Ще раз зазначаю, що № 5476,  на сьогодні ще немає комітету і тому не може стояти на голосуванні.

Будь ласка, Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Я впевнений, що в нас кожна фракція має свій варіант проекту закону по продовженню мораторію і наша фракція також, і не тому, що це політична якась річ, а  це вимога людей. Суспільство не  готове до ринку землі, суспільство не розуміє як це буде, суспільство категорично  проти цього. І ми повинні відповісти на цей виклик суспільства і прийняти якомога швидше до 1 січня Закон про  мораторій на продаж ринку землі. Наша фракція це підтримує. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую. 

Будь ласка, Галасюк, "Радикальна партія".

 

ГАЛАСЮК В.В.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Для того, щоб раз і назавжди вирішити це питання, фракція Радикальної партії напрацювала проект змін до Конституції до статті 41, це законопроект № 6236, який передбачає конституційну норму, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство. Аналогічна норма міститься в польській Конституції, завдяки імплементації її на рівні і законів, і підзаконному, польських фермерів півтора мільйони і вони виробляють товарної продукції на 23 мільярди євро. Оце є фундаментальне вирішення проблеми, яку ми  назавжди фіксуємо, що  власником, господарем української землі є українець, фермер, який на ній живе і який її обробляє. І, до речі, подивіться, будь ласка,  хто підтримував, а хто не підтримував на аграрному комітеті цю законодавчу ініціативу, яка, на жаль, була відхилена….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  Бондар Віктор,  партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановні колеги, безумовно, ми неодноразово про це  говорили, що українська земля – це одне з найбільших національних багатств України. І ми послідовно виступали і  виступаємо за те, що безглуздий продаж землі в угоду кредитам МВФ  чи ще якимсь вимогам інших наших партнерів-кредиторів і так далі – це безглуздя. Ми ставимо питання про те, що Україна не готова до цивілізованого ринку землі. Сьогодні, якщо відкрити ринок землі, це буде просто розпродаж землі за копійки, причому скуплять цю землю в найближчій перспективі ті, хто сьогодні не проживає в Україні. Це величезні компанії світові. На наш погляд, це в першу чергу будуть китайські, арабські, російські інвестори, і тільки потім можуть з'явитися європейські, американські цивілізовані більш-менш  інвестори.

Тому ми  сьогодні підтримуємо думку про  те, що потрібно продовжити  мораторій і готуватися до цієї події…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  Москаленко Ярослав.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Перше. Я хочу повторити те, про що я сказав в  Парижі. Більш демократичного формування порядку денного, це на захист пана Голови, як восьмої каденції не було. І кожного четверга є спеціальне засідання, де збираються всі голови  фракцій (до речі, просто ходять не всі) і  формується порядок денний. Це перше. І можна було б ці питання там вирішувати.

Але друге, що стосується  ринку землі. Земля – це наше національне багатство і країна ще не готова до ринку землі. І я підтримую свого колегу Олега Березюка і представників "Батьківщини", нам негайно потрібно  розглянути питання про  продовження мораторію. Інакше з нового року цей "потяг" піде, і ми вже  його не зупинимо. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Що я хочу сказати, колеги,  в результаті обговорення. Ми дізналися те,  що і так всі знали. Жодна фракція українського парламенту не заперечує проти продовження мораторію. (Шум у залі) Жодна фракція не заперечує! (Шум у залі)

Я попрошу тиші!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я прошу поставити на голосування.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  І хочу вам наголосити, що коли в попередній раз цей законопроект ставився на порядку денному, більшість його проголосували. А для того треба дотримуватись чіткого Регламенту. Нам треба отримати від комітету збалансований законопроект, який буде всіма підтриманий.

Зараз я дам слово голові комітету. І хочу вам повідомити, з того моменту, коли комітет запропонує законопроект узгоджений, він негайно, невідкладно буде запропонований, включений в порядок денний сесії. (Шум у залі)

Давайте послухаємо голову комітету, будь ласка. Будь ласка, Бакуменко Олександр.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Добрий день, шановний пане Голово. В нас за нашим розкладом на четвер п'ять законів про мораторій, які подали практично всі фракції.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, це на вівторок  треба.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Ще раз, Юлія Володимирівна, я ж вас не перебивав.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вибачаюсь.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Я вам доповідаю, на сьогоднішній день на четвер всі п'ять законопроектів по мораторію включені в порядок денний.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Зробіть в середу комітет.   

 

БАКУМЕНКО О.Б. Я ж на ваш комітет нічого не кажу, що вам проводити. (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Перестаньте кричати під час доповіді.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Можна ще раз почути? Ще раз кажу: в нас завтра комітет, десять законопроектів, в середу – виїзний по лісу, і в четвер – комітет, який запланували по розгляду питання мораторію. П'ять законопроектів. (Шум у залі)  

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми просимо, ми просимо поставити на порядок денний… (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Олександр, у мене є питання. Ви можете до четверга на комітеті  розглянути питання по мораторію? Будь ласка, пан Олександр.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Ми можемо завтра при розгляді порядку денного, як вирішить комітет, це колективний орган. Я  поставлю на комітеті і скажу на комітеті: давайте розглянемо, коли сьогодні всі фракції підтримали, давайте у вівторок розглянемо п'ять питань першими по мораторію. Якщо комітет це підтримає, ми так і розглянемо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тоді вас прошу завтра поставити на комітеті в порядок денний всі питання, які стосуються мораторію. І той законопроект, який буде підтриманий комітетом, запропонований в зал, у четвер я запропоную включення в порядок денний сесії і узгодження. Приймається. Той законопроект, який буде підтриманий комітетом. Домовились, закрили питання.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку" завершіть свою  доповідь.

 

БОЙКО Ю.А. Шановний пане Голово, шановні присутні! В нас було два тижні перерви, коли була можливість поспілкуватись з виборцями. Я був в різних областях з різними аудиторіями і хочу вам довести головне побажання наших людей, наших громадян з різних верств населення – це  якомога швидше розпустити цей склад Верховної Ради і обрати новий, тому що він не відповідає інтересам громадян.

Перше питання, яке ставлять громадяни: коли буде завершена війна, коли буде припинений конфлікт, коли повернуться території?  І наша фракція виступає проти намагань провести через парламент  закон  №7163, тому що він, з нашої точки зору, не вирішує головної проблеми, яка є в країні, повернення територій, відновлення територіальної цілісності. А саме головне, що він значно ускладнює переговорні позиції, посередницьку місію, яку виконує зараз спецпредставник Сполучених Штатів Америки разом з представником Російської Федерації. Вона і так іде архінепросто. А прийняття цього закону, воно ще ускладнить цю місію.

Друге питання, яке є в порядку денному цього тижня, це питання бюджету. Наша фракція категорично проти прийняття бюджету в тому вигляді, в якому запропонував уряд до другого читання, тому що ми бачимо класичне будівництво поліцейської держави в умовах бідного населення. Збільшення витрат на силові структури в умовах, коли зменшуються практично з урахуванням рівня інфляції навіть офіційного виплати на соціальну допомогу, то це шлях в нікуди. І ми не будемо підтримувати цей бюджет. Ми надали свій варіант, на жаль, він не був розглянутий і не було жодного коментаря. Ми були вилучені з цієї дискусії. Ми не зможемо підтримати варіант, який запропонував уряд.

Вимоги нашої фракції, які є на наступний пленарний тиждень. Перше. Ми наполягаємо, щоб був розглянутий проект постанови стосовно заслуховування керівників правоохоронних органів, які працюють в державі, яких дуже багато вже,  стосовно розслідування резонансних злочинів.

Друге. Ми вважаємо, що уряд повинен повернутись і якомога швидше до державного регулювання цін на продукти першої потреби. Те, що сталося з продуктами, купує населення кожен день, коли за рік на 15 відсотків зросли ціни на продукти першої необхідності, що люди купують кожен день, то це просто біда і це також лунає в кожній аудиторії, де ми були. Ми вважаємо, що це повинні зробити якомога швидше.

Час показав, що ми були праві, коли не голосували за так звану пенсійну, медичну реформу. Що сталося з пенсійною реформою? Люди, які отримували невеликі пенсії, вони практично отримали або зовсім не отримали невеликі доплати. І це кажуть всі. Люди, які отримали достойні пенсії, вони отримали великі доплати.

Ще більш тяжка ситуація з військовими пенсіонерами, яким останній раз індексували пенсію в 2012 році. І сьогодні, використовуючи бюрократичну зачіпку,  їх практично вилучили з цього процесу і, не виконуючи постанову Кабінету Міністрів, не збільшують їм пенсії. Так само сталося і з ветеранами правоохоронних органів, з пенсіонерами, які працювали в поліції або в інших правоохоронних структурах. Вони також вилучені з цього процесу.

Стосовно медичної реформи. Більшого бардака, ніж  сьогодні створили в "швидкій допомозі", яка є на передньому краю боротьби за життя людей,  неможливо навіть уявити, тому що сьогодні в класифікаторі новому, який працює з 1 листопада, немає вже тих професій і тих людей, які їздять на виклики. Є інші професії, інші люди і що робити з цим не знають навіть фахівці. Тому ми будемо боротись за те, щоб відмінити ці реформи і створити нормальні, які будуть отримувати широкий розголос і підтримку суспільства.

І останнє. Ми безперечно підтримуємо всі законопроекти, які захищають дітей від домашнього насильства. Але ми наполягаємо, щоб законопроекти, які лежать мертвим грузом в парламенті вже багато місяців і стосуються підтримки переселенців, а це перш за все № 6510, № 6065, №3122-1 і №6001, які дають можливість цим людям пережити, а їх півтора мільйони в країні,  найбільш важкі часи в житті, щоб вони були розглянуті парламентом і прийняті.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від  Радикальної партії Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! В Єврокомісії заявили, що не виділять Україні черговий транш в 600 мільйонів євро через збереження мораторію на експорт лісу-кругляка. Невелика втрата, адже Україні потрібні не нові кабальні закордонні кредити, які ми з вами і ще й наші діти будуть віддавати з відсотками. Державний борг сьогодні і так зашкалює за 85 відсотків ВВП. Тільки на відсотки за  державним боргом в бюджеті наступного року передбачено 130 мільярдів гривень – вдумайтесь! – це друга найбільша стаття Державного бюджету. Це просто катастрофічні показники. Нам потрібні не закордонні поради, не нові борги і бідність, нам потрібні здоровий ліс і повітря, інвестиції і нові робочі місця з європейським  рівнем заробітної платні.

Все це якраз несе мораторій на експорт лісу-кругляка, який команда Радикальної партії за підтримки однодумців в парламенті, виборола на 10 років. І ми категорично виступаємо за збереження мораторію. Але досі має місце контрабанда лісу, а за нашим лісом в Європу їдуть наші з вами співвітчизники вимушеними заробітчанами, щоб прогодувати свою родину і кілька сотень євро спрямувати додому. 

Тому ми пропонуємо завтра невідкладно розглянути готовий і підтриманий комітетом законопроект №5495 про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка для того, щоб захистити наші економічні кордони і нашу екологію.

Цього тижня Верховна Рада буде розглядати Держбюджет на наступний рік. Ми наполягаємо, команда  Радикальної партії, на підвищенні мінімальної заробітної  платні до 5 тисяч гривень, для цього є потреба і для цього є необхідні умови. Також ми наполягаємо на піднятті зарплат лікарям і педагогам, принаймні до 10-15 тисяч гривен. Ви подивіться, в бюджеті кошти для захмарних зарплат прокурорів, суддів, антикорупціонерів є, а лікарям і вчителям, як завжди,  не вистачає. Хіба можна так підходити взагалі до тієї сфери, яка формує майбутнє нашої країни? Не можна.

Більше того, збільшення зарплат призведе до суттєвого збільшення пенсій, надходжень до Пенсійного фонду і збільшення пенсій – це правильно і це справедливо. Але щоб доходи громадян зростали швидше за ціни, щоб ріст зарплат і пенсій випереджав інфляцію, треба розвивати власну промисловість, інакше все збільшення доходів піде в чорну діру імпорту, а імпорт іде зі знаком мінус у формулі ВВП, він по суті послаблює нашу економіку. Тому, щоб цього не відбулося, щоб гривня не була ослаблена, ціни не зростали, треба закласти міцний фундамент, промисловий фундамент під нашу економіку. Ми пропонуємо це почати робити вже завтра невідкладно.

І розглянути ініціативу Радикальної партії, підтриману всіма фракціями і групами парламенту, законопроект №7206 "Купуй українське, плати українцям". Олег Ляшко справедливо назвав цей закон реактивним двигуном для української економіки, він поставить державні закупівлі, а значить наші з вами податки, на службу українській промисловості, економіці, а це значить нові робочі місця для українців, це значить підвищення заробітних плат і пенсій. Купувати іноземну продукцію, яку Україна виробляє або може виробляти сама, це значить дарувати іншим країнам робочі місця, дарувати їм розвиток, податки і майбутнє, а собі залишати тільки борги Міжнародного валютного фонду, закордонні вимоги.

Ініціатива Радикальної партії "Купуй українське, плати українцям" підтримують всі українські промисловці, виробники без виключення, критикують її з-за кордону. Але це не має зупинити український парламент, бо ми з вами є представниками українського народу, а не інших якихось країн.

Нарешті принципове питання. Ми маємо для себе визначитися, чи ми будемо успішну потужну країну, включаємося в боротьбу за інвестиції, за таланти, за сировину, за ринки і виграємо в цій боротьбі, приймаючи закони про індустріальні парки, про безкоштовне приєднання до мереж, "Купуй українське, плати українцям", запускаємо діяльність експертно-кредитного агентства, щоб здешевити кредити. Нарешті приймемо цього тижня ініціативу про розстрочку імпортного ПДВ, за яку наша партія бореться майже рік, коли ми ще внесли цей законопроект, це треба робити. Альтернатива є тільки одна: намагатися бути комфортними для інших країн, для партнерів. Але продовження такої політики означатиме тільки одне: постачати туди сировину, постачати в інші країни талановитих людей і значить дарувати їм своє економічне майбутнє і свою перспективу.

Але тоді треба бути готовим, що нам із-за кордону диктуватимуть,  якою мовою говорити, що робити з нашою землею, лісом і так далі. А ми маємо відстоювати український інтерес.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Дійсно, на цей тиждень уряд виносить головне питання – це  прийняття бюджету на 2018 рік. Ми дуже уважно аналізували цей проект бюджету і у нас знову викликає цей проект одне питання, яке ми ставимо третій рік поспіль перед усіма урядами, і останні 25 років вони стоять перед усіма урядами в Україні:  куди ми далі рухаємося? Хто нам нав'язує волю і під чию дудку "пляше" Україна і український уряд?

Те, що ми бачимо сьогодні – це знову виконання вимог МВФ і там немає нічого по зростанню економіки України, по економічних реформах, по підтримці промисловості в Україні, по підтримці перспективних галузей, по створенню нових робочих місць. Ми натомість бачимо збільшення видатків на правоохоронну систему і головне виконання вимог МВФ.

Останні роки так навиконувались вимоги, що прийняли кучу псевдореформ, особливо "вопиющая" остання медична реформа, які, на жаль, зробили тільки велику кількість проблем для українців і нічого не міняють по суті.

А що ми бачимо з точки зору економіки? Через цю антидержавницьку, на наш погляд, політику ми бачимо, що за останній рік номінальний ВВП України зменшився майже вдвічі, з 183 мільярдів доларів до 93,3. Експорт українських  товарів та послуг знизився майже на  30 відсотків – це за три роки.

Навіть після підписання Угоди про асоціацію з ЄС експорт українських товарів та послуг до країн ЄС знизився на понад 22 відсотки, тобто п'яту частину ми втратили. Я беру офіційну довідку. Це дані Держкомстату.

Інфляція за останні три роки майже в 2,2 рази підняла споживчі ціни. За 9 місяців цього року було реалізовано продукцію української промисловості на 57 мільярдів доларів, а це лише 41 відсоток від обсягів 2013 року, тобто на 60 відсотків практично впали обсяги реалізації промисловості.

Звідки у нас йде зростання? Ми бачимо  зростання ВВП на два відсотки по статистиці  і так далі. Так я хочу сказати, що 1,7 відсотка цього зростання – це торгівля, а в торгівлі практично тільки за останніх 9 місяців відбулося на 28 відсотків зростання  імпорту товарів. Тобто ми по  суті через  торгівлю сьогодні виводимо валюту з країни, кредитуємо іноземних виробників і за рахунок цього там показуємо якесь зростання ВВП, в той же час промисловість  падає повністю, в той же  час виробництво падає повністю, люди виїжджають з країни. Тобто немає економічної моделі сьогодні в Україні, немає підтримки промисловості, немає підтримки  кредитної промисловості, тобто на закупівлю обладнання, на створення  нових робочих місць і так далі. Ми піднімаємо торгівлю, а через торгівлю іноземних виробників.

Якщо подивитися, що нам принесла співпраця з МВФ, та нічого толком. От колега казав правильно, на цей рік ми 85 відсотків ВВП вже винні закордонним кредиторам. 130 мільярдів гривень у  2018 рік  пропонується віддати тільки за борги по минулих періодах. Якщо подивитись програму з МВФ, яку підписали в березні  2015 року на чотири роки, сума кредиту мала бути 17,25 мільярдів  доларів. Отримали на сьогоднішній день  8,7 мільярдів доларів, з них у цьому році отримали 1 мільярд, а віддали 1 мільярд майже  300 мільйонів доларів. Оце наша співпраця з МВФ. І в той же час вони нам ставляють умови: землю продавати, медичні реформи робити, антикорупційні, коли сьогодні заплутали всю країну, правоохоронні органи знову піднімаємо і так далі.

Що далі відбувається? Вимоги дрібні пішли:  зняти мораторій на вивіз лісу з України, зняти мораторій ще якийсь там, ну,  по суті, нам починають розказувати,  як мають жити українці, як має жити  Україна. На наш погляд,  ця ситуація призводить до того, що бідніє населення і ми нічого  не змінюємо в країні, окрім того, що набираємося боргів для  наступних поколінь.

Якщо подивитись на дрібні  вимоги, які ставляться, і що нам сьогодні пропонується? От дивимося наступний рік, знову "Нафтогаз" хоче збільшити тарифи на газ майже на 18 відсотків, притому, що він і так сьогодні прибутковий,  "Нафтогаз" – 22 мільярди доларів. Наступний рік планується, що прибуток "Нафтогаз України" буде 35 мільярдів гривень. Притому, звідки той прибуток і за рахунок населення він утворений, а куди він розподіляється? А розподіляється, я вам розкажу куди: зарплати планується підняти у 2,5 рази  650 працівників "Нафтогазу" будуть отримувати майже 2 мільярди 100 мільйонів гривень  заробітної плати, 267 тисяч гривень на  одну людину в місяць. Люди, ну, яка ж це політика? Ми всю Україну, українців примушуємо сплачувати шалені тарифи, а в той же час "Нафтогаз" сьогодні буде виплачувати собі зарплати…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Тому на завтрашньому виступі у Верховної Ради  я озвучу ті вимоги до бюджету, які ставить наша партія і що має бути враховано для того, щоб зняти це соціальне напруження, для того, щоб зробити "перекос" в економічну площину, в підняття промисловості, в підняття мінімальних доходів, в заробітні плати і в соціальні програми, які дадуть можливість українцям сьогодні вижити в цій складній ситуації, в якій опинилася сьогодні українська економіка.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Москаленко Ярослав Миколайович від групи "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги! Відійшовши від порядку денного роботи Верховної Ради  на цьому сесійному тижні, я хотів би підняти чи  не найгострішу проблему сьогодення, якщо звичайно не брати до уваги війну на сході.

За останні два-три тижні я відвідав низку підприємств на Київщині, на одному був з них на Вінниччині. І хочу зосередити вашу увагу на такому  питанні: доки Кабінет Міністрів звітує про залучення інвестицій і створення нових робочих місць, я хочу вам сказати проблему, що в нас в країні нікому працювати вже на тих підприємствах, які вже створені сьогодні. Навіть на власному прикладі: на  двох своїх підприємствах я сьогодні маю дефіцит робочих кадрів – це при рівні середньої заробітної плати у 8,5 тисяч гривень,  близько  20 відсотків сьогодні ці підприємства мають дефіцит.

Представництво міжнародної організації з міграції в Україні в цьому році провело дослідження: 12 відсотків громадян або вже знайшли роботу за кордоном, або планують виїхати найближчим часом. На моїй рідній Київщині цей відсоток сягає 15 відсотків, які вже працевлаштувалися за кордоном. Українці їдуть працювати у Польщу, Італію, Чехію, тільки не залишаються дома. Європа вирішує свою проблему дефіциту робочої сили за рахунок українців.

А що в Україні? Аграрна галузь, логістична, будівельна, промислова, сфера послуг – всім сьогодні не вистачає робочих рук. Через цю причину падають об'єми виробництва. З однієї сторони, дуже добре, що люди  знаходять, можливо, кращі умови чи більшу заробітну плату, але для України в цілому це катастрофа. Двадцять п'ять років ми втрачали "золоті" мізки, сьогодні ми втрачаємо "золоті" руки.

І зверніть увагу, країну залишають не повії, наркомани і крадії, а країну залишає цвіт нації. Це проблема і  її негайно потрібно вирішувати. Відтік громадян – це комплексне питання національної безпеки. Україна перестала бути країною комфортною для життя і це основна причина відтоку.  За один день цю проблему вирішити неможливо.

Що насправді відбувається? Війна, суцільна недовіра, в політиці домінує практика, де всі проти всіх. Як результат, люди втрачають впевненість в завтрашньому дні і як тільки з'явиться найменша можливість,  людина  від'їжджає за кордон в пошуках кращого. Це чи не найбільша проблема для нашої економіки, яка гальмує сьогодні ріст ВВП. Це питання повинно постійно бути в порядку денному, а не замовчуватися. І я  підтримую колегу Галасюка з Радикальної партії. І, на мою думку, повинні підтримати всі закон № 7206 "Купуй українське, плати українцям", який стоїть в порядку денному вже завтра, надзвичайно важливий на сьогоднішній день для країни і ми повинні його завтра підтримати в парламенті.

Тепер глянемо на цю проблему з іншої сторони. У той час, коли вся країна потребує робочої сили, ми з ПТУ та коледжів зняли державне фінансування. І що відбувається на сьогоднішній день? Я в п'ятницю був на Київщині, в Немішаєво, в аграрному коледжі. Зараз вам розкажу, там сьогодні опалення в ХХІ столітті вони роблять буржуйками. Зробили буржуйки, відключилися від газу і проходить опалення. Там сьогодні вчителі скидаються заробітною платою на ремонт класів. Там сьогодні на  два місяці відпускають на канікули дітей, щоб хоч якось дотягнути до кінця навчального року, 1600 дітей там навчаються.

Ми передали фінансування на обласні бюджети та органи місцевого самоврядування. Ви мені скажете, що робить обласна влада? Я вам скажу: голова адміністрації – від "Блоку Петра Порошенка", голова обласної ради – від "Батьківщини". В нас починається президентська кампанія. Далі потрібно щось говорити? Думаю, ні. Хоча я думаю, що в 2018 році, навіть при їх великому бажанні, вони б не найшли фінансування з обласного бюджету цих ПТУ. Скажіть: це державна позиція? Я скажу: ні, це антидержавна позиція. Нам негайно потрібно думати, як і за рахунок чого повертати ПТУ на державне фінансування, інакше ситуація буде тільки погіршуватися. Подумайте про дітей, а особливо на селі, куди йти їм здобувати свою професію.

І останнє. Ми захистили ліс тим, що не зняли мораторій і дуже правильно зробили. Хоча, як результат, отримали негативну реакцію Європейського Союзу – нам не дали 600 мільйонів євро. Да й Бог з ними, адже ліс – це наше національне багатство. Дуже добре, що наш Кабінет Міністрів  це розуміє і зайнявся реформуванням лісового господарства, схваливши  проект Стратегії  до 2022 року. Але, на  жаль,  зробив це без обговорення і досі немає офіційного документу на офіційних носіях.

Як результат, вже два тижні в Україні не вщухають багатотисячні мітинги працівників  лісових господарств. Люди бояться, що запропоноване створення нового суб'єкта господарювання, якому передають всі лісові масиви,   це  прямий шлях до їхньої приватизації. І загалом передача повноважень надання лісів під господарювання  з місцевих органів….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. …не відповідає завданням реформи децентралізації.

Наша депутатська група "Воля народу" наполягає на перегляді  даної стратегії. І наскільки мені відомо, Кабмін готовий доопрацьовувати цей документ. До речі, Степан Іванович, прошу вас на  "годині запитань до Уряду"  пролити світло на це питання і включити його в звіт Кабінету Міністрів як пріоритетне.

У мене все. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. 

Будь ласка,  дві хвилини, Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я хочу звернути увагу вашу, колеги,  на те, що ми якось  за деревами перестали ліс бачити. Ми так часто говоримо про  мир будь-якою ціною,  про окремі території, що  ми  забули, що можливо  ми вже мали мир будь-якою ціною і після Першої світової війни, і після Другої світової війни. І цей мир забрав нам 30 мільйонів життів наших.

Нам потрібно сьогодні зберегти державу і вижити. Бо ми  можемо  сьогодні повернути території на умовах Мінську, але ми тоді втратимо державу. І хто ж тоді, якщо йти за цією логікою, має повертати для нас Крим?

 Я хочу нагадати, як голосували за Закон про  продовження особливого статусу і метою  цього голосування  було полегшити перемовини спецпредставника Курта Волкера та Суркова. Я хочу також нагадати результати цих перемовин, озвучені самим спецпредставником Волкером. Він сказав, що це є крок назад. То кому ми допомагаємо і в чому? Велике питання.

Я хочу також  нагадати вам, що проект Закону про особливий статус, так само, як і Мінські домовленості, це фактично є російська юридична зброя проти України. Loafer називається вона англійською мовою, і так, до речі, про них і говорять, як про Russian loafer – російська юридична зброя.

І я думаю, що нам треба просто переставати бавитися з цією зброєю і приймати ті рішення, які нас врятують: рішення про визнання російської агресії і окупації, про визнання території окупованої, про дати окупації; а головне – прийняти конституційні рішення про захист Збройних Сил України, тому що це єдині наші миротворці. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Луценко Ірина Степанівна – Представник Президента у Верховній Раді.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, хочу прокоментувати останню тезу, проговорену Оксаною Сироїд, стосовно кроку назад, яку сказав Курт Волкер. Вони стосувалися чітко 29 пунктів стосовно розміщення миротворчої місії на Донбасі, які обговорювалися з Сурковим. Російське представництво підтримало тільки 3 із 29 і тому цих пропозицій по розміщенню на всій окупованій території і на кордоні з Україною, Росією миротворчої місії,  Росією не були підтримані.

Це говорить про те, що ми на правильному шляху, називаючи Росію агресором, що ми на правильному шляху, визначаючи, що Україна самообороняється, а значить нам треба надати летальну зброю. Ми на правильному шляху, тому що ми хочемо політико-дипломатичним шляхом реінтегрувати Донбас, а тому Президентом запропоновано введення миротворчої місії. І невизнання Росією таких пропозицій говорить про те, що вони не хочуть врегульовувати політико-дипломатичним шляхом вирішення цього питання. А тому задача Президента – об'єднати світ навколо України, посилити санкції, які визначені були на основі Мінських угод, і продовжити в дальшому розглядати в такому напрямку наполегливо ці питання.

А тепер стосовно ситуації з наступним пленарним тижнем. Він є достатньо насиченим. Дуже багато президентських законопроектів і ініціатив вже включені. Президент наполягає і закликає парламент розглянути, прийняти рішення по Закону про дипломатичну службу, по законах, які пов'язані зі сферою національної безпеки і оборони, ратифікаційні законопроекти, які поліпшать доступ до довгострокового фінансування малого і середнього бізнесу і які підтримають розвиток відновлювальної енергетики.

Президент наполягає на розгляді у сфері фінансової політики та банківської діяльності законопроектів №7114-д та №6027-д, пов'язаних зі створенням та введенням кредитного реєстру Національного банку України, що також покращить економічне зростання України та покращить ситуацію з бізнесом.

Наступне. В четвер планується розгляд бюджету на 2018 рік. Президент підтримує вчасний розгляд бюджету на 2018 рік, але наполягає і впевнений в тому, що в ньому будуть враховані і перехідні положення по спецконфіскату 2017 року, і враховані позиції соціальні, і враховані позиції Президента як Головнокомандуючого  на національну безпеку і оборону, на продовження експерименту по дорогах, на посилення і розвиток сільської інфраструктури, на виділення і додаткове виділення коштів на сільську медицину, що дасть можливість громадянам України відчути, що конфісковані кошти працюють, власне, на українських громадян.

Тут "червоною ниткою" на Погоджувальній раді пройшла основна теза – економічне зростання. Пропозиції, які мають бути запропоновані і урядом, і фракціями, і Президентом для того, щоб це економічне зростання у 2018 році мало додатковий поштовх.

Інформую вас, що 1 грудня, в п'ятницю, Президент зустрічався в черговий раз з українським бізнесом. Основні новації, які були запропоновані залу Президентом і які найближчим часом на запитанням представників фракції "Самопоміч" будуть озвучені і внесені в зал, запропоновані Президентом розглянути до нового року і вже які мають бути запроваджені у 2018 році. В першу чергу, це скасування податку на прибуток з вчасним введенням податку на виведений капітал. Оподаткування буде стосуватися виключно виведеного капіталу на користь власників бізнесу незалежно, де вони перебувають в Україні. Ця потужна ін'єкція для бізнесу стимулюватиме економічне зростання, що на другому етапі вже суттєво збільшить державний і місцевий бюджети.

Наступне. Для подальшого покращення інвестиційного клімату запропоновано Президентом прискорити  розгляд Закону про Національне бюро фінансової безпеки. Це заміна або покращення ситуації і заміна сумнозвісній податковій міліції. Поле діяльності цього бюро -  це винесення і розгляд питання несплати податків та шахрайство внаслідок злочинних схем, а також експертна оцінка на запит правоохоронних органів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Дуже багато питань стосувалося питання землі. Президент підтримує наведення порядку в земельній сфері та протидії тіньового ринку землі. Ближчим часом буде запропонований законопроект, направлений на деконцентрацію у сфері земельних відносин та протидії тіньового ринку землі.

Центр прийняття управлінських рішень та повнота відповідальності закріплення цих рішень буде за місцевою владою.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Передасте мені просто всі документи.

І від уряду Перший віце-прем'єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Будь ласка, пане Степан.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Сьогодні свято -  Введення у храм Пречистої Богородиці. Це цінності,  Бог і Україна. Повертаючись до слів Блаженнішого Любомира Гузара, звертаюсь до всіх тих, хто любить Україну. Це про вічне.

Вперше уряд України в бюджеті 2018 року передбачив фінансування 330,5 мільйонів гривень на Музей пам'яті, до десяти мільйонів жертв Голодомору. 200 мільйонів на увіковічення пам'яті Героям Небесної Сотні.

Сьогодні більше 10 тисяч героїв на сході України проти російського агресора віддали своє життя, і це ми повинні пам'ятати щосекундно.

Окремо подякувати вам, шановний Андрію Володимировичу, Апарату парламенту, головам комітетів, депутатам за  конструктивну співпрацю і результативне голосування за освітню, медичну і пенсійну реформу. Це той крок, який не робився 27 років, це те, що наші пенсіонери отримають гідні пенсії. Ми разом повинні продовжувати розпочаті реформи, а зростання економіки перетворити  на реальні позитивні зміни у життя громадян. 

Саме том уряд напрацював проект Держбюджету 2018 року і хочу ще раз підкреслити, що це проект економічного зростання, цей бюджет розвитку передбачає стабільне фінансування пріоритетних галузей. Серед ключових  пріоритетів подальша розбудова інфраструктури країни – це 46,7 мільйонів фінансування 50 нових мостів, 4 тисячі кілометрів оновлених доріг, серед них Київ-Чернівці, Харків-Суми, проект "Go Highway", Київ-Харків-Довжанський, Дніпро-Решетилівка. Україна зможе більш повноцінно використовувати власне вигідне географічне розташування та логістичний потенціал. Ми продовжуємо нарощувати енергоефективність. Бюджет-2018: 400 мільйонів гривень – "теплі кредити", 1,6 мільярда гривень – Фонд енергоефективності. 120 тисяч родин зможуть  отримати державну допомогу на утеплення своїх осель.

Підтримка аграрного сектору: 1 мільярд гривень – на програму компенсації  вартості с/г техніки  для аграріїв, 1 мільярд  гривень  – на розвиток фермерських господарств, 4 мільярди гривень – на розвиток тваринництва. 

Ми також передбачили суттєву підтримку для регіонів. В наступному році в Державний фонд регіонального розвитку закладено 6 мільярдів гривень, субвенції держбюджету на підтримку об'єднаних територіальних громад 1,9 мільярда. В підсумку очікуємо реалізацію дві тисячі регіональних інфраструктурних проектів.

Проект Держбюджету – це інвестиція в якісну освіту наших громадян. 219,1 мільярда гривень – це  1 мільярд  на модернізацію початкової школи, це на 25 відсотків збільшення зарплати для понад 406 тисяч українських вчителів. Ми також заклали  8,2 мільярда на науку, причому 7,7 мільярда гривень будуть спрямовані на фундаментальні прикладні дослідження.

Підтримка запропонованого нами бюджету - це підтримка здоров'я громадян. Адже ми передбачили 115,2 мільярда гривень на фінансування медицини, на програму "Доступні ліки", 1 мільярд гривень та понад 15 мільйонів гривень пільгових кредитів на доступні ліки. Держбюджет 2018 передбачає 126,8 мільярда гривень на соціальний захист, тобто 64,3 на житлові субсидії, 59,9 -  на підтримку малозабезпечених родин. Ми також заклали 5,1 мільярда гривень на фінансування культури, це 1 мільярд гривень передбачений на розвиток українського кіно. На забезпечення обороноздатності, і це головне, і це є пріоритет, ми заклали 165,3 мільярда гривень.

Колеги, запропонований урядом проект бюджету 2018 – це фундаментальний документ для запровадження найважливіших реформ, це збалансований документ, який пройшов обговорення в асоціаціях,  експертів, проведено багато процедурних аспектів разом з консультаціями депутатів і комітетів, це документ, де Президент України і уряд чітко визначили його пріоритети. Його треба неодмінно підтримати у сесійній залі того четверга. Я закликаю усіх до єдності, де йдеться про те, що ми любимо свою державу і вона буде міцною.

Прохання до всіх народних депутатів, підтримати законопроект №7000, № 7116, також законопроект щодо ресурсної частини  №6776,  №4391, решта, Андрій Володимирович, передам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Сьогодні ми починаємо зліва обговорення. Але перед тим, як надати пану Андрієвському слово, одна хвилина репліка Ірині Луценко у відповідь на виступ представника уряду.

Будь ласка, пані Ірина, одна хвилина, потім Андрієвський.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Президент України звертається до Верховної Ради і до бюджетного комітету. В зв'язку з тим, що був у 2017 році оголошений мораторій на перевірки малого і середнього бізнесу, Президент України звертається до народних депутатів при розгляді бюджету на 2018 рік обов'язково продовжити цей ефективний механізм зниження адміністративного тиску на бізнес. Продовжити на 2018 рік мораторій на перевірки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую дуже вам.

Дмитро Йосипович Андрієвський, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримує пріоритетність розгляду на наступному пленарному тижні бюджетних законопроектів. Ми своєчасно подали пропозиції щодо фінансування різниці в тарифах, надання субсидій, збільшення фінансування Фонду енергоефективності та житлових програм. Я впевнений, що уряд ці пропозиції врахує, а депутати Верховної Ради підтримають ці пропозиції, які стосуються мільйонів українців.

Разом з тим, шановний Андрій Володимирович, ми пропонуємо включити до порядку денного на наступні два пленарні тижні декілька законопроектів,  по яких є абсолютно узгоджена позиція депутатів Верховної Ради.

В першу чергу нагадаю, що протягом 2017 року так і не  було остаточно вирішене питання заборгованості підприємств житлово-комунального господарства перед енергопостачальниками, яка утворилася внаслідок несвоєчасної компенсації різниці в тарифах держави. Крім цього,  у підприємств виникали нові проблеми у зв'язку з несвоєчасним відшкодуванням зростання тарифів і прийняттям рішення НКРЕКП  під час зростання ціни на енергоносії.

Також потребують вирішення питання і проблеми підприємств, які надають послуги в Донецькій, Луганській області в зоні проведення антитерористичної операції. Для вирішення цих питань покликаний закон №7083.

Два законопроекти, які мають спростити ведення бізнесу в Україні – це закон №5076 щодо граничного розміру пайової участі в розвитку інфраструктури та №7085, який стосується ліцензування та присвоєння поштових адрес.

Шановні колеги! Шановний Андрій Володимирович! Я ще раз хочу наголосити на необхідності прийняття в цьому році законопроекту №3696 про так звану будівельну амністію. Ми повністю узгодили всі питання, цей законопроект спрощує процедуру легалізації індивідуальних житлових будинків площею до 300 квадратних метрів. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка,  Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хочу нагадати, що 7 грудня цього року ми в країні будемо  відзначати День місцевого  самоврядування. Тому, Андрію Володимировичу, звертаюся до вас із великим проханням зробити все можливе, щоб законопроект щодо служби в органах місцевого самоврядування був  включений до порядку денного, тому що комітет закінчив над ним  роботу, над зауваженнями Президента ще в травні місяці цього року. А відтак, півроку цей законопроект у нас лежить і не розглядається Верховною Радою.

Друге. Я би хотів звернутися до самої Верховної Ради, яка з незрозумілих для мене причин ніяк не може проголосувати абсолютно технічне  питання призначення  дочасних виборів у тих населених пунктах, там, де немає  жодних питань,  там, де відбулися якісь речі, там, де сільський голова, припустимо, помер чи щось інше. Бо ми на Верховній Раді вже мали б  розглядати це  питання і  22  червня, 11 липня, 21 вересня, 5 жовтня, 17 жовтня, але Верховна Рада так і не розглянула це абсолютно технічне питання. Тому вже звертаюся до Верховної Ради з проханням все-таки проголосувати ці дочасні вибори.

По-друге, вчергове звертаюся  на цій Погоджувальні раді знову ж  таки до Верховної Ради, не до Голови, бо в порядку денному питання стоїть, то чим завинило село Великі Прицьки Кагарлицького району Київської області  перед Верховною Радою, яке ми не можемо перейменувати вже невідомо скільки. У нас таких сіл з десяток стоїть у порядку денному. Абсолютно технічне  питання, яке потребує просто  нажати кнопку "за" і все.

Тепер у переддень Дня місцевого самоврядування можу сказати, що  просять від нас представники місцевого самоврядування. Вони  просять від нас дати їм якусь  стабільність і  незмінність механізмів формування доходів місцевих бюджетів, щоб вони могли планувати хоча би на три роки, хоча би на три,  навіть не п'ять.

І, друге, вони всі просять передати землю, яка знаходиться за межами  населених пунктів, у межі територіальних громад, просять.

Значить, минулий  тиждень я з візитом був у об'єднаних територіальних…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. … громадах Чернівецької області і вони дуже просять,  я тут чув переможні  реляції про медичну реформу, так вони просять виконуючу  обов'язки міністра охорони здоров'я пані Супрун повозити по дорогах Чернівецької області, бажано між Юрківцями і Заставною, між Юрківцями і Кострижівкою або між Чернівцями і Юрківцями, щоб вона на своїй спині, скажімо так, відчула якість наших доріг і зрозуміла, що  госпітальні округи не працюють.

І коротко про землю, коли я чую  від Порошенка.....

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергій, ви пригадуєте, як я ставив перейменування на рейтингове голосування і, на жаль, ми не завжди мали підтримку. Так само, як і дочасні вибори, ви пригадуєте, скільки раз я намагався їх провести. Але давайте ми в четвер – в День самоврядування найдемо хоча б один законопроект, який ми будемо мати загальну підтримку. Можливо, № 6466, ви зможете комітет пройти в середу, щоб ми хоча би один законопроект для місцевого самоврядування змогли в четвер прийняти.  Давайте ми з вами, як ми домовлялися, окремо проконсультуємося і щоб ми  зробили хоч якийсь важливий знак для наших громад, для місцевого самоврядування в День місцевого самоврядування, хоч це буде важкий день - день бюджету, але думаю, це можливо і це було б раціонально.

Іванчук Андрій Володимирович, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні члени Погоджувальної ради, Комітет економічної політики підтримує те, що в четвер ми приступимо до розгляду бюджету України. І ви знаєте, від себе особисто можу сказати, що коли я чую заяви політиків, які говорять, що ми не будемо голосувати за бюджет,  в мене таке враження, що вони його просто не читали.

Треба сказати дякую уряду за той закон, який внесений зараз до другого читання в парламент. Він дає відповідь на те, що Україна буде мати профінансовану українську армію для того, щоб захистити нашу країну. Ми отримаємо цю відповідь в цьому бюджеті? Отримаємо. Ми отримаємо відповідь на те, що уряд пропонує варіанти розвитку галузі української економіки: підтримка, дотації, ми отримаємо цю відповідь? Отримаємо. Ми отримаємо підняття соціальних стандартів в цьому бюджеті? Отримаємо.

 Але коли деякі люди, політики, можна так сказати, говорять, що недостатньо, неповністю, не зовсім, так, але не забувайте, шановні друзі, що Україна находиться у війні. І дійсно ми всі розуміємо, що цей процес треба продовжувати, соціальні стандарти треба продовжувати піднімати, розвивати нашу українську економіку треба продовжувати. Ми це будемо робити, але дайте реально зробити крок вперед цим всім бюджетом, який вноситься  зараз в парламент.

І користуючись нагодою, хотів би звернутися до представників уряду, шановний Степан  Іванович, до вас. Ви повинні як уряд сконцентруватися на тих депутатах  і тих силах, які вас завжди підтримують, і збалансувати цей бюджет. Ті політики, і ті політичні сили, які вас критикують і говорять, що  зробіть то, зробіть то, зробіть то, вони все рівно не будуть голосувати за бюджет. Вони знайдуть причини, як пояснити свою не підтримку розвитку української економіки, розвитку української армії і підняття тих соціальних стандартів, на які ми заробили гроші, і те, що ми можемо зробити….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Андрій Володимирович.

І зараз Кожем'якін Андрій Анатолійович, а потім  Гопко.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги, я коротко хотів би дати аналіз тим проектам, які поставлені в  розклад засідань Верховної Ради  на цей тиждень, для того, щоб розуміти і лідерам фракцій і керівникам груп, наскільки вони важливі, і де треба підтримати для того, щоб спільна була  думка, і  ми набирали 226 голосів.

Ну, серед тих, які включені до порядку денного, колеги, всі важливі сьогодні, і більше того, №7278,  він розблоковує ситуацію, яка створилася сьогодні з ДБР, при створенні ДБР і Генеральної прокуратури. Це дуже важливий закон.

Далі ми пішли. Є, Андрій Володимировичу, законопроект, у середу два законопроекти. Вони стоять: №2016…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я перепрошую.  Я прошу тиші, тому що майже я не чую доповідача.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Прошу звернути  увагу, дуже важливе питання.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я прошу всіх максимальної уваги!

Пане Андрій, я вам продовжую на 30 секунд, просто попросив всіх до уваги, щоб було добре чути вас.  Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Друге читання в середу. Подивіться, там №2016 стоїть і потім іде  №4952. Чудово. Пані Ірина Луценко, до речі, тут присутня, вона теж  в авторах цих проектів, які захищають дітей від сексуальних зловживань і таке інше. Але якщо ви не поставите законопроект № 6070 третім тут, то вони там, де він  вносить зміни в КПК до статті 242, то вони всі взаємозв'язані, без цього проекту вони не працюють. Буде колізія, юридична колізія, якщо не буде проекту №6070. Науково-експертне управління і всі юристи вам підкажуть.

І наступне, останнє. Це ті проекти, які до другого читання включені: проект про  дисциплінарний статут Нацполіції. Є голоси.  Безпека на кордоні – це важливо. Щодо питань, пов'язаних №1174, там, де пані Фріз і я були авторами, зверніть увагу, 06.10.2015 року. Вибачте, сьогодні вже майже 2018 рік. Цей законопроект втратив, на жаль, втратив, хоча й він стосується встановленої відповідальності за злочини проти військовослужбовців, тому що військовослужбовців за це період додалося ще категорії, аж три! І тому його треба міняти, тобто проспали.

І останній проект № 5395, Андрій Володимирович, це  про ДБР щодо…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Цей законопроект про ДБР, тобто  ми там робимо ці можливості – дати їм працювати і вносимо корективи в комісію конкурсну щодо обрання  обласних органів, але наскільки мені відомо, 1 грудня Кабмін своїми актами сам "розрулив" цю ситуацію чи "розрулює", і законопроект,  може, вже він не актуальний.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Андрій.

В мене тільки є прохання і до всіх фракцій, як до комітету, щоб той блок питань, який стосується протидії домашньому насильству, щоб фракції просто подали свої позиції до початку середи.

Якщо всі фракції підтримують, якщо буде загальне узгодження залу, я думаю, ми цей блок зможемо гарно пройти.

І тому я прошу всі фракції визначитися. Якщо буде по всім фракціям позитивне, ми в порядку денному зможемо вже блок про протидію домашньому насильству підняти, щоб ми змогли його пройти ефективно буквально на початку засідання в середу.

Тому я ще раз звертаюсь  до групи "Воля народу" і групи "Відродження",  Ярослав, Віктор, якби було не важко, то дати позицію по тих законопроектах. Якщо буде загально-об'єднуюча позиція, ми в середу той блок зможемо пройти ефективно і якісно.

Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги!

 5 грудня буде чергова річниця з моменту приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і підписання Меморандуму про гарантії безпеки. Зараз  ми розглядаємо важливий проект – про визнання Росії агресором, по територіям тимчасово окупованим і про правові наслідки, за які має нести Росія, за всі ті збитки, які є.

Я думаю, замість того, щоб політизувати ситуацію – продовження на один рік особливого статусу,  ми мали би сісти і розробити свою стратегію, що буде через рік, якщо не буде миротворчої місії, що буде через рік, якщо треба буде знову продовжувати цей закон для того, щоб повертати території, повертати Крим.

І тому одне з важливих завдань, зокрема для того, щоб ми всередині себе виробили цю стратегію деокупації Донбасу, деокупації Криму і працювали як одна національна збірна, а не політизували кожен під свої партійні якісь вузькі інтереси.

Ще одне важливе питання. Ефективне просування національних інтересів ускладнюється зараз дискредитацією роботи антикорупційних організацій, інституцій. Це вже схоже не на латиноамериканський карнавал з пір'ям, а це схоже на колумбійський серіал, боротьбу з наркомафією. Тому мені здається, що дуже важливо, попри ті обіцянки, які є в нас, щодо Антикорупційного суду, розблокувати рух до Антикорупційного суду.

Друге. Це робота Національної агенції з питань запобігання корупції, НАЗК, перезавантаження,  для того, щоб зберегти систему електронного декларування, запустити автоматичну перевірку декларацій. Для цього є законопроекти зареєстровані: №6335, №6387. І мені здається, що це надзвичайно важливе завдання.

І також хотіла б сказати щодо референдумів про членство в НАТО і в ЄС. Якщо ми хочемо, щоб наші шанси стати членами зросли, ми маємо виконати наші домашні завдання, про що говорив Столтенберг, коли був тут влітку в парламенті. Це боротьба з корупцією, це парламентський цивільний контроль в секторі безпеки і оборони. Що стосується членства в ЄС, ми лише 20 відсотків виконали Угоду про асоціацію, замість 60-ти і так далі.

Тому я пропоную також розглянути дуже важливий проект….

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. І коли ми говоримо про те, що ми хочемо провести референдуми членства НАТО чи ЄС, нам треба виконувати домашні завдання,  бо навіть стовідсоткова підтримка громадян України не гарантує нам, що ми будемо членами цих міжнародних організацій.

Є ще одне важливе питання. В Україні досі діє промосковський, за часів Януковича прийнятий закон про всеукраїнський референдум. За допомоги Медведчука тоді 150 депутатів кнопкодавством ухвалили цей закон. Час переглянути і не допустити дії цього закону.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. В нас сьогодні таке політизоване засідання. У мене теж буде певною мірою такий політичний виступ, узгоджений з головою Комітету з питань свободи слова засобів масової інформації Вікторією Сюмар, яка, на жаль, не змогла зараз бути, але попросила мене виступити.

Ви бачили, як декілька днів тому один з наших колег депутатів на одному з приватних каналів виступив з образами і до учасників Революції Гідності, і до всіх подій, які зараз відбуваються в країні. Мова йде про телевізійний канал "NewsOne", який продовжує займати антидержавну і антиукраїнську позицію. На жаль, вчора невідомі особи цей канал заблокували, перетворивши їх з негідників, які мовлять в ефірі, в жертви. Тому і наш комітет, і комітет Вікторії Сюмар виступає проти будь-якого блокування і тиску на засоби масової інформації.

Але разом з тим, ми переконані, що нам потрібно було б в парламенті, можливо, провести слухання з питань інформаційної безпеки. Бо маємо безліч органів, які за це відповідають: і Міністерство інформації, і Держтелерадіо, і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Натомість досі український ефір абсолютно не захищений від антиукраїнських провокацій, від того, щоб люди, які зневажають українські цінності, цінності української культури, продовжували пропагувати свою точку зору. Ми абсолютно переконані, що це потрібно негайно припинити.

І звертаюсь теж до всіх, хто присутній тут, і до всіх народних депутатів. Давайте не будемо брати участь у шоу цих антиукраїнських пропагандистських, геббельсівських каналів. Давайте самі не будемо легітимізувати їхню діяльність. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Сергій Пашинський, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Інформую вас про те, що Комітет з питань безпеки і оборони повністю закінчив роботу до другого читання для підготовки закону №7163 про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях. Майже 300 правок враховані.

Більше того, я звертаюсь до всіх голів фракцій і прошу вас, я знаю, що, Андрій Володимирович, ви розіслали остаточний текст в редакції комітету, ознайомитись з цілісним законом. тому що там дуже багато посилань на міжнародні норми. Всім головам фракцій воно розіслано. І я дуже прошу уважно ознайомитись, тому що дуже складна юридична конструкція і  вибування будь-яких тез звідти, воно приведе до незбалансування закону. Я надіюсь, що до нового року ми приймемо цей законопроект і поставимо крапку в цьому важливому питанні.

Також хочу звернутися, просити підтримку Закону про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби. Це такий дуже резонансний закон, ми його підготували і він стоїть в порядку денному. Прошу вас підтримати.

І, Андрій Володимирович, звертаюсь до вас. У нас уже півроку не розглядається соціальний захист військовослужбовців. Це № 6268, № 6268-1, № 6268-2. Прошу все-таки поставити його як першочерговий і найближчим часом розглянути. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, дякую.

 Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Шановний Андрій Володимирович! Я дозволю собі розпочати свій виступ з оптимістичної такої ноти і хочу подякувати Голову Верховної Ради за можливість проведення енергетичного дня завтра в стінах Верховної Ради і українського парламенту, тому що проблем в енергетичній галузі накопичилось дуже і дуже багато. І ми розраховуємо, Комітет палива і енергетики, на професійну, глибоку, системну дискусію і на вирішення тих проблем, які у нас сьогодні є.

Але разом з тим, я хотів би дати чи сказати декілька меседжів, які, на мою точку зору, є дуже важливими, можливо, критичними, тому що ситуація, про яку я неодноразово говорив і в стінах українського парламенту, і на Погоджувальній раді про виклики і критичну ситуацію, яка може скластися з нашим незалежним регулятором, вона, на жаль, відбулася. Робота НКРЕКП на сьогоднішній день заблокована. І я хотів би всім нагадати, що і ми, як Верховна Рада, "долучилися" (в лапках) до цього, тому що мали історичний шанс ще в квітні місяці запустити процес ротації, а ми це зробили тільки в жовтні місяці. І я просив би на четвер передбачити можливість розгляду законопроектів, які ми розглянемо в середу на засіданні комітету. Це не прохання, а це така вимога, Андрій Володимирович, тому що ситуація занадто катастрофічна, може бути занадто катастрофічна.

Я також хотів би звернутися з проханням передбачити розгляд додатково ще законопроекту №5459, попросити Ніну Петрівну, можливо, розглянути. Мова йде про зниження рентної плати для нових свердловин,  тому що нам потрібно вирішувати проблему енергетичної безпеки і замість того, щоб платити за імпортний чужий природний газ….

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Замість того, щоб платити більше трьох мільярдів за імпортний газ, нам потрібно збільшувати український видобуток і цей законопроект дає можливість ці проблеми вирішити.

Крім того, декілька слів по державному бюджету, я підтримую, що  його треба голосувати. Але звертаю увагу від Комітету палива і енергетики, що занадто мала увага до проблеми вугільної галузі і шахтарів, занадто.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олександр Георгійович, якщо справді питання є такої великої ваги і терміновості, я би не ставив його на четвер, це дуже ризиковано, це бюджетний день. Я просив би вас завтра, з 14-ї до 16-ї години, якщо це можливо, проведіть комітет і ми зможемо завтра ж ті питання розглянути. Коли розпочнеться бюджетний день, ні я, ніхто з тут присутніх  не зможе передбачити, скільки піде часу на розгляд поправок чи Податкового  чи Бюджетного кодексу.

І якщо питання є такої великої ваги, я би не ризикував з четвергом, я би краще би завтра провів комітет і в розгляді блоку ПЕК розглянути ті питання, які, власне, вирішують  конфліктну проблему. Мені видається, такий би шлях був найбільш оптимальним. Але  ви  голова комітету і ви порадьтесь зі спеціалістами і прийміть рішення,  як нам буде оптимальніше діяти з цього приводу.

Михайло Бондар. Ні. 

Віктор Галасюк, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, я дякую, що завтра в розкладі стоїть законопроект "Купуй українське, плати українцям" – це стратегічно важлива для української економіки ініціатива. 

Я дякую профільному Комітету економічної політики пану Іванчуку за те, що вони його дуже оперативно розглянули і майже одноголосно підтримали. Він запроваджує багатофакторну оцінку державних закупівель, яка дозволить дати доступ  українським виробникам до сегменту державних закупівель, які сьогодні зорієнтовані на імпортні товари. Це понад 100 мільярдів гривень, це величезні кошти, це ті внутрішні  резерви, наші з вами податки, які ми можемо спрямувати  на розвиток української економіки, на створення нових  робочих місць,  на підвищення заробітних плат і пенсій. Бо коли ми імпортуємо за кордоном те, що виробляємо самі,  ми просто нищимо свою економіку і даруємо іншим добробут. Тому цим законом треба поставити крапку в цьому питанні.

Друге. Нашого комітету законопроект № 5495 про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка. Ми маємо захистити економічні кордони нашої країни і поставити крапку в тому бандитизмі, який сьогодні відбувається, що сьогодні незаконно, на жаль, є випадки, коли ліс-кругляк виїжджає за кордон. Давайте запровадимо кримінальну відповідальність за ці злочини. Законопроект підтриманий комітетом, готовий до розгляду.

Ми вважаємо, що стратегічно важливим є прийняття законопроекту № 6671 про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Та модель, яка працює в Сполучених Штатах Америки, в Ізраїлі, яка дозволить зняти бар'єр на вхід в українську економіку для інвесторів в реальні виробництва, бо це високі заробітні плати, це робочі місця нові, які нам потрібні для подолання безробіття.

Дуже важливо прийняти законодавство про розстрочку імпортного ПДВ на виробниче обладнання, ми подали відповідні поправки, і законодавство про індустріальні парки. Там вимога про мінімальну заробітну платню 11 тисяч гривень, це висока додана вартість, висока заробітна платня, нові інвестиції…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Принагідно я хочу звернутися до голови Комітету з питань податкової політики пані Южаніної. Ми подали ще кілька дуже важливих поправок до податкового законодавства, це розвиток інновацій, зняття імпортного ПДВ з електромобілів для того, щоб ми не платили агресору чи якимось іншим країнам за імпортні енергоносії, а мали незалежність.

Я абсолютно підтримую пана Домбровського, ми подали поправки щодо стимулювання видобутку українського газу. Ми маємо належні поклади, можемо самі повністю……

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від Комітету з питань транспорту Козир Борис Юрійович, будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Доброго дня, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, в четвер планується розгляд законопроектів у сфері транспорту. Наразі до порядку денного було внесено пакет законопроектів, які я закликаю підтримати, вони були розглянуті на засіданнях Комітету з питань транспорту та отримали підтримку.

Законопроект № 2475а – це Закон про внутрішній водний транспорт. Цей закон є революційним, цей закон фундаментальний, його очікує бізнес вже 25 років, він створює умови для залучення інвестицій та створення додаткових робочих місць. Прийняття цього законопроекту дозволить нам  запустити ріки. Законопроект підтриманий Комітетом з питань транспорту. Також є альтернативний законопроект №2475а-3, але він не був підтриманий комітетом.

Проект №6766 про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг. Законопроект покликаний реально запустити на практиці механізм концепції на дорогах. Він чітко окреслює права для інвесторів, які отримають реальні гарантії захисту своїх вкладень в українські дороги.

Потім проект закону № 4642 (доопрацьований) про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду заподіяну життю, здоров'ю пасажирів та третіх осіб. Його мета захистити права пасажира, відповідальним за безпеку яких  повинен бути перевізник. Цей проект доопрацьований нашим комітетом з врахуванням висловлених під час його розгляду в першому читанні зауважень.

Також є законопроект № 6644. Далі законопроект №5261, законопроект №4639 (доопрацьований) і законопроект №3011.

Шановні колеги, я прошу підтримати розгляд.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  30 секунд.

 

КОЗИР Б.Ю. Також, пане Голово, прошу вас врахувати подання комітету від 23 листопада стосовно порядку та переліку законопроектів.

Також, шановний пане Голово, є технічне питання згідно порядку денного на четвер блок транспортних законопроектів стоїть після розгляду бюджету. І ми розуміємо, що після розгляду бюджету в залі не буде достатньої кількості голосів, тому в мене  є прохання поставити розгляд блоку транспортних законопроектів до розгляду бюджету. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Поляков Максим Анатолійович, будь ласка.

 

ПОЛЯКОВ М.А. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! На вівторок включений маленький технічний законопроект, який виправить очевидну правову колізію, проект закону №7092. Справа в тому, що все погоджено з усіма фракціями, там є тільки технічні правки. Прохання, Андрій Володимирович, він займе всього-на-всього п'ять хвилин, щоб ми його  поставили на початку  дня і одразу розглянули.

Наступне. Є ще один законопроект, який вимагає негайного розгляду в зв'язку із нашими зобов'язаннями перед Міжнародним валютним  фондом. Це проект Закону про внесення змін  до деяких законів України  щодо створення та введення кредитного реєстру Національного банку України та  поліпшення процесів управління  кредитними ризиками ( № 7114-д). Ми його завтра на комітеті проводимо, і прохання також його в четвер терміново поставити, щоб ми його  встигли проголосувати.

Також прохання закон № 6027 щодо кредитного відновлення, також у четвер змінити його порядок, тому що, на жаль, він  стоїть в кінці, ми його не встигнемо розглянути.

Також комітет черговий раз звертає вашу увагу на необхідності  призначення  у  найближчий час частини пленарного засідання  для розгляду законопроектів фінансового блоку. Зволікання з розглядом  призведе до накопичення без руху дуже важливих питань. Але насамперед комітет просить не відкладати розгляд двох законопроектів -  це законопроект №2456-д щодо споживання фінансових послуг та законопроект №6027 відновлення кредитних реєстрів. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, зараз до слова голова Комітету з питань сім'ї і молодіжної політики,  спорту Артур Палатний. 

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановна головуюча, шановні колеги! Я хочу подякувати за те, що на наступний пленарний  тиждень у нас дуже багато наших питань, наших законопроектів нашого комітету, в тому числі присудження премій нашій молоді за розвиток  парламентаризму та  місцевого самоврядування. 

Дуже важливий законопроект №6120 – це стосовно врегулювання питання використання спортивної зброї. Ми знаємо, що в нас за декілька місяців зимові олімпійські  ігри і ми повинні надати  можливість нашим спортсменам гідно підготуватися до  цих олімпійських ігор.

Дуже важливий законопроект ( № 5294), це друге  читання. Він стоїть на  середу. В мене велике прохання, Ірина Володимирівна, щоб ми змогли розглянути ці законопроекти, цей законопроект у середу і проголосувати за нього у четвер, тому що в мене є такий сумнів, що ми не наберемо достатню кількість голосів у середу. Така вже практика у нас була і я прошу це підтримати. І прошу підтримати ті законопроекти, які внесені нашим комітетом у порядок денний. Будемо надіятися, що ці законопроекти знайдуть голоси в залі Верховної Ради.

І ще дуже коротке питання до Першого віце-прем'єра пана Кубіва. Ми з ним спілкувалися. Нарешті все ж таки передали сьогодні "Авангард",   спортивний комплекс "Авангард" до Міністерства молоді і  спорту. Було дуже багато сперечань вже понад п’яти років, ми знаємо, що хокейний стадіон в нас розвалений. І міністерство підготувало листа для того, щоб з бюджету були виділені….

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 15 секунд. Давайте, бо ми вже сьогодні перебрали.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. . ... з бюджету були виділені кошти. Наш комітет підтримав це питання і дуже я прошу, щоб Перший віце-прем'єр взяв на контроль це питання, і кошти були виділені, тому що там тисячі людей і ведуть тисячі дітей, тренуються на розваленому стадіоні. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

У нас немає по Регламенту такого, щоб переносити голосування по розглянутому питанню на наступний день, тому, користуючись закликом шановного пана Артура, і він абсолютно тут правий, я хочу  звернутися до лідерів фракцій, які залишилися, з проханням, щоб в нас депутати пам'ятали про те, що середа – це також робочий день і в нас ідуть дуже важливі голосування, і ми маємо ходити, і голосувати.

І, будь ласка, зараз до слова я запрошую Ніну Южаніну, Комітет з питань податкової та митної політики. Пані Ніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановна пані головуюча, шановні колеги, комітет приступив до розгляду законопроектів, які стосуються бюджетного процесу. Наразі ми будемо сьогодні починати розглядати 230 поправок, які подані до законопроекту №6776-д  щодо внесення змін до Податкового кодексу. Але я пропоную ще включити  урядовий законопроект на четвер в цьому ж пакеті перед бюджетом законопроект № 6542, тому що в комітеті дуже багато вкрай  актуальних і доречних, з огляду на  сучасний стан митниці, поправок до Митного кодексу, які ми маємо розглянути разом перед прийняттям бюджету.

Крім того, на вівторок включено в порядок денний декілька  законопроектів, які стосуються поводження з  відходами. Ви знаєте, що в нашому  комітеті знаходиться майже головний законопроект  №4836д. Ми проголосували за прийняття в першому читанні із застереженнями. Мені здається, що якраз врахування оцих поправок, які були озвучені на комітеті, будуть мати вплив і на прийняття тих законопроектів трьох, які будуть, крім нашого,  розглядатися. Тому дуже важливо розглядати їх разом.

Крім того, я просила би вас, у нас є дуже актуальний законопроект  №5470-д, що стосується розмитнення автомобілів "швидкої допомоги", які працюють в зоні АТО, на вівторок, коли ми будемо розглядати  декілька законопроектів, які стосуються економічного блоку.

Крім того, я хотіла би звернути увагу всіх колег: якраз у поправках до Митного і Податкового кодексу міститься ряд тих пропозицій народних депутатів,  щодо яких я просила би особливу увагу звернути уряд, адже це  ті поправки, які стосуються якраз підняття нашої економіки. І тому дефіцит робочих …

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 15 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  ..… видами  бізнесу, про які говорили на зустрічі бізнесу з Президентом, ми маємо розуміти, що через розвиток економіки не тільки забезпечення соціальної інфраструктури для продовження проживання нас, громадян, а це саме ті стимули, які ми маємо…..

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніно. Я сподіваюсь, у порядку денному всі необхідні закони для підтримки бізнесу в нас стоятимуть.

Будь ласка, пані Оля Богомолець – голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, думаю, що більшість з вас  не знає про те, що щорічно Міністерством охорони здоров'я проводиться біля  200 клінічних випробувань різних медичних препаратів, основні проводяться  державними підприємствами міністерства. І на сьогоднішній день ми знаємо, які препарати заходять на експертизу, але ніхто не має доступу до  результатів цих клінічних випробувань. Мова зараз іде про кожного присутнього в цій залі, про всіх ваших виборців. Ми не знаємо результатів клінічних випробувань, які проводяться в Міністерстві охорони здоров'я.

Тому Комітетом охорони здоров'я розроблено законопроект № 4074, який я прошу вас всіх підтримати, який  змусить Міністерство охорони здоров'я оприлюднювати  інформацію не тільки про те, хто і які клінічні випробування проводить, а  результати: чи були ускладнення, чи були смерті. Це, власне, дозволить вирішити проблему,  щоб неякісні ліки не попадали в аптеки і щоб українські громадяни могли лікуватися якісними препаратами.

Тому я звертаюся до головуючого  і дуже прошу законопроект № 4074  перенести  і розглядати не в четвер, коли шансів проголосувати його немає, а поставити на інший день. Цей законопроект узгоджений усіма фракціями, до нього немає зауважень, його потрібно підтримати для того, щоб вже в наступному році українські громадяни, громадськість і засоби  масової інформації мали доступ до публічної інформації. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. У нас в четвер, навпаки, найбільш такий день оперативних голосувань.

Будь ласка, Олександр Данченко, голова Комітету з питань  інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. В нас, дійсно, дуже важливі закони про бюджет і від того, яким буде бюджет 2018,  дуже залежить, яким буде 2019 рік, 2020. Вже б хотілося, щоб ці бюджети були бюджети розвитку інновацій.

Я хочу вам нагадати, що  за результатами дев’яти місяців цього року  ІТ-галузь в доларовому еквіваленті  зросла на 18 відсотків. Жодна інша галузь економіки України  не показує такого зростання, жодна.

Хочу нагадати, що в результаті тендеру на 3G держава отримала  два роки тому  11,8 мільярдів гривень до бюджету без інвестицій. Дуже важливо,  на наступний рік наша галузь запропонувала близько 7 мільярдів гривень надходжень до бюджету по тендеру на 4G. Але в нас є проблема: закон про електронні комунікації, новий закон про радіочастотний ресурс до сих пір не проголосований. Таким чином під загрозою ці надходження до бюджету, як і взагалі розвиток інновацій, розвиток 4G в Україні.

Я хочу звернутися до Ірини Геращенко, Андрія Володимировича Парубія, я  дуже прошу до кінця цієї сесії поставити і проголосувати ці два законопроекти із блоку ІТ: законопроект про електронні комунікації, законопроект про радіочастотний ресурс. Це майбутнє, це надходження, це бюджет дійсно розвитку.

Тепер я хочу підтримати свого колегу Артура Палатного. Фінансування спорту. Наша збірна їде на Олімпійські ігри, і максимум, на що ми зараз по прогнозам своїм же розраховуємо, це аж одна медаль. Чому? Тому що фінансування спорту і культури на дуже низькому рівні. Звідки можна взяти і потрібно взяти гроші на спорт і культуру? Інновації, електронна акцизна марка, легалізація букмекерської діяльності…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 15 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … легалізація букмекерської діяльності, створення єдиної системи контролю прозоро за абсолютно всіма  лотереями, контроль за контрабандою електронної техніки дають змогу близько чотирнадцяти мільярдів гривень на рік додаткових надходжень, з яких можна спокійно…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Зрозуміло. Дякуємо.

 І зараз у нас згідно Регламенту Борислав Береза, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Дякую, пані Ірина. Пані Ірина, я хочу звернутися до вас та до керівництва всієї Верховної Ради з того питання, що зараз не працює, майже не працює Комітет по запобіганню і протидії корупції. І сталося це тому, що головним питанням є неможливість обрання Верховною Радою поки що незалежного аудитора НАБУ. Тому я звертаюсь до вас як до керівників Верховної Ради і прошу розблокувати наш комітет. Для того вам потрібно внести у Верховну Раду для голосування дві кандидатури, які запропонував наш комітет: по-перше, це Марта Борщ, а, по-друге, Карлос Кастресана.

Саме тому я прошу вас, пана Андрія і пані Оксану, щоб ви внесли ці кандидатури і Верховна Рада розглянула питання незалежного аудитора НАБУ. Якщо ні одна з цих кандидатур не буде підтримана, тоді ми проведемо інший конкурс. Але поки що наш комітет саме тому не працює.

По-друге, я хочу наголосити, що нам потрібно включити для голосування в порядок денний законопроект №7276. Це законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень. Саме це одне з цих питань, чому Україні не дали гроші, а не,  як це сказав пан Галасюк, питання в тому, що ми не хочемо давати ліс-кругляк. Так, ліс-кругляк повинен залишатись в Україні. Я погоджусь з ним. Але не треба маніпулювати і  це треба теж відверто казати.

Тому я прошу вас зараз бути уважними до цих двох питань. Перше питання – це законопроект. Друге питання – це голосування незалежного аудитора НАБУ. Тому що комітет повинен працювати і Верховна Рада повинна розглянути це питання. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, Андрій Володимирович! Ну, перше, як професійний викладач,  хочу сказати, що ми дивуємось, чому до нас так суспільство, до Верховної Ради, народних депутатів іноді погано відноситься. Ну, давайте подивимось, як ми поважаємо один одного на цій Погоджувальній раді і зрозуміємо, що пріоритети, на жаль, знаходяться за межами нашої Погоджувальної ради.

Тепер щодо іншого. Я думаю, що всі знають, хто такий голова представництва Євросоюзу в Україні  Х'юго Мінгареллі.  Так він чітко сказав, що його останнім часом приголомшили скарги багатьох представників бізнесу в регіонах, що вони стикаються з браком кваліфікованої робочої сили, тому що багато молодих кваліфікованих українців просто виїжджають з України. Чесно кажучи, я думаю, що це те, чим треба занепокоїтись, тому що такий потік еміграції послаблює вашу країну.

Так, шановні колеги, я хочу звернути увагу, що технікуми і коледжі, профтехосвіта і університети – це останнє сито, яке ще затримують молодь в Україні. Якщо ми з вами приймаємо бюджет так, як він прописаний, що технікуми і коледжі з 1 січня 2018 року будуть передані на місцевий бюджет, ми ще більше поглиблюємо кризу міграції нашої молоді.

Наш комітет одноголосно запропонував нормальну модель:  з 1 січня до 1 липня залишається фінансування через держбюджет; з 1 липня ті технікуми і коледжі, які переходять в структуру освітніх холдингів, тобто університетів, йдуть через держзамовлення, фінансуються через держбюджет; ті, які хочуть залишатись самостійними юридичними особами, домовляються з місцевою владою і переходять на фінансування через місцеву владу. Це абсолютно нормальна модель.

Прийняття бюджету в такому вигляді, як зараз є, може призвести до катастрофічних наслідків. І хочу сказати, це буде велика стратегічна помилка уряду України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. І хочу  звернутись просто до розуму,  якщо ми з вами мотивуємо молодих людей для того, щоб вони мігрували з України, то ми повинні зрозуміти,  як ми будемо відповідати нашим нащадкам через 10-15 років. Тому я прошу прийняти в бюджетний комітет те рішення і ті пропозиції, які ми надали бюджетному комітету. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

По нашому звичаю, Олександр Володимирович, по завершенню віце-прем'єр дасть відповідь на всі питання, які прозвучали до уряду,  після того як будуть завершені виступи всіх представників від комітетів.

А зараз від Комітету з питань європейської інтеграції Масоріна Олена Сергіївна. Будь ласка.

 

МАСОРІНА О.С. Доброго дня, шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції підтримує включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо технічних регламентів та оцінки відповідності (реєстр. № 6235), який розроблено на виконання Україною зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію.

Також хотіла би звернути вашу увагу на важливість якнайшвидшого прийняття законопроекту про стратегічну екологічну оцінку ( № 6106), він підтримується і урядом, і профільним комітетом, але, на жаль, був повернутий на  повторне друге читання, в першому читанні проголосований. І так само це законопроект, який розроблений  на виконання Україною  зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію. Тому,  якщо є можливість, то включити його в порядок денний.

Окрім цього, хочемо звернути увагу на важливість розгляду Верховною Радою України найближчим часом проектів законів про внесення змін до деяких законодавчих  актів України щодо забезпечення дотримання прав  осіб при проведенні перевірок характеристик нехарчової продукції (реєстр. №  5450-1). Та про внесення змін до деяких законодавчих актів  України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію" (реєстр. №  7123). 

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пані Олено, ви пригадуєте, що недавно, здається,  попереднього тижня,  Закон про стратегічну  екологічну оцінку був в порядку  денному, але  я перед тим провів рейтингове голосування, щоб  побачити його готовність.

І, колеги, ви скажіть мені в цілому, чи є в тому загальна згода, що коли ми бачимо важливий законопроект, я перед тим ставлю по ньому  рейтинг і якщо немає голосів,  навіть не входити в нього.

Я знаю,  з того приводу є певні різночитання Регламенту, але Регламентом передбачене рейтингове голосування  на предмет підтримки або не підтримки того чи іншого законопроекту. І мені видається,  ця практика є правильною. Якщо зал не готовий до прийняття, краще зняти його, аніж його завалити.

І якщо є загальна  згода і представників фракцій, БПП, " Народного фронту",  то давайте  таку практику  будемо і надалі використовувати, тим більше, законопроекти,  які стосуються  європейської інтеграції, щоб ми не могли поставити під удар і Верховну Раду України.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович, бюджетний комітет.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ключовим  бюджетним  питанням в поточному тижні є, звичайно, розгляд у другому читанні доопрацьованого урядом законопроекту № 7000 про Державний бюджет на 2018 рік, а також пов'язаного з ним законопроекту №7116 щодо змін до Бюджетного кодексу. Незважаючи на обмаль часу, комітет планує найближчими днями підготувати необхідні матеріали для розгляду на Верховній Раді даних законопроектів на цей четвер.

Але звертаю увагу, шановний пане Голово, що є недоцільність окремого розгляду передбачених у проекті розкладу засідань на поточний тиждень законопроектів щодо змін до Бюджетного кодексу за номерами 7288, 7345, 4773, оскільки їх положення в повному обсязі включені, як поправки, до комплексного законопроекту №7116, який заплановано до розгляду Верховною Радою у другому читанні на четвер.

З іншого боку, є можливість допомогти нашим працівникам військовим космічної галузі отримати житло. і запропонований та розглянутий бюджетним комітетом законопроект №7125, який є із позитивним висновком, я би просив його включити до порядку денного нашої роботи.

І щодо подарунку до Дня місцевого самоврядування. Шановний Андрій Володимирович, ми зустрічаємося з нашими керівниками на місцях і все ж таки закон №4355 всі ОТГ чекають. Це звичайно сприятиме наповненню місцевих бюджетів і дійсно підніме рівень самодостатності наших об'єднаних територіальних громад.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Хоча треба зазначити, що і в Податковому, і Бюджетному кодексі даються великі преференції для місцевих громад і в бюджеті самому, в другому читанні, і наскільки я розумію, положення Закону про бюджетне фінансування місцевих громад, воно включено в проект бюджету. Ми потім ще на робочій нараді це питання вияснимо, але, як я розумію, це теж буде дуже важливий крок для місцевих громад.

І, будь ласка, ще раз Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Я коротко виступлю.  Ми  сьогодні чули  виступи керівників фракцій. Завтра, я думаю, що з комітетом вирішимо питання і завтра проведемо ці п'ять законопроектів по мораторію, щоб всі розуміли, в комітеті п'ять законопроектів по мораторію, які зареєстровані. Завтра ми їх розберемо, завтра комітет прийме рішення і ми це рішення направимо в парламент. І  я думаю, що в четвер його і проголосуємо. Це перше.

Друге, щоб розуміли колеги, розуміли ті, хто нас бачить. Ринок землі можливо відкрити тільки після того, як в Україні прийняти Закон про обіг земель. Щоб всі розуміли, є мораторій, немає мораторію, але якщо немає Закону про обіг земель, ніякого ринку в Україні землі не існує. Оце все, щоб люди розуміли, як насправді  це все бачать.  Це як професіонал кажу сьогодні публічно, щоб люди розуміли.

Друге. Ми комітетом будемо проводити виїзне засідання в Національному університеті біоресурсів і природокористування з проблеми лісової галузі. В  мене є прохання до Першого віце-прем'єра, щоб був хтось присутній від керівництва уряду, бо питання сьогодні лісової галузі, як сказав пан Москаленко, набуло дуже серйозного публічного резонансу. І ми хочемо на комітеті заслухати керівників лісгоспів, керівників Лісагентства, Міністерства аграрної політики і уряду щодо стратегії розвитку цієї надважливої галузі. Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я згоден з вами, що питання землі просто перетворюють в об'єкт політичної пропаганди, а не професійного вирішення цього питання. Я очікую від вас той законопроект, який буде узгоджений і об'єднуючий в залі, тут немає жодних проблем. Всі фракції розуміють і знають про необхідність продовження мораторію. І якщо буде готовий комітет, я думаю, що в четвер ми зможемо поставити це і розглянути.

Колеги, у нас сьогодні велика кількість депутатів, які прийшли. Я вам, колеги, дам  по хвилині, але без продовження 30 секунд. Я прошу вас ввійти в регламент. Потім віце-прем'єр дасть відповіді на ті запитання, які прозвучали від голів комітетів і народних депутатів. І ми вже на півгодини затягнули нашу Погоджувальну раду.

І тим не менше я буду давати в такій послідовності. Перша - Корчинська Оксана Анатоліївна, одна хвилина.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Доброго дня, дуже вдячна. Нагадую всім шановним колегам, що 6 грудня у нас День Збройних Сил України. І єдина можливість у нас привітати з цим дивовижним днем наших всіх захисників Вітчизни - це прийняти сім законів з соціального захисту військовослужбовців і інвалідів війни. Ці сім законів – це  пакет, який пройшов вже всі цільові  комітети, їх підтримав Комітет з національної безпеки, їх підтримав Комітет у справах ветеранів. Я просила би і настоюю, щоб їх всі включили до розгляду. Це законопроекти: №5027, №6268, які надзвичайно нам  важливі для тих членів родин і  учасників  російсько-української війни, які через захворювання, травму і поранення загинули після звільнення з  військової служби; це законопроект №6689; це законопроект № 5640; це законопроект №  6109.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 10 секунд.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

Законопроект № 6298 і особливо важливий –№ 6492, який дає можливість  продовжувати службу, підписувати  контракт тим, які отримали поранення при захисті батьківщини.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Оксано, більшість з тих законопроектів вже враховано в порядку денному.

 

КОЧИНСЬКА О.А. Тільки два.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ті, які є на четвер, ми перенесемо на  вівторок у блок безпеки й оборони; не всі сім, бо  ми просто тоді не зможемо дійти до  питань ПЕКу, але  частина з них,  два-три,  ми перенесемо на  вівторок, щоб ми змогли їх  до обіду прийняти вже  завтра. Тому просто готуйтесь до розгляду. Я думаю, завтра весь зал ці ініціативи  підтримає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Михайло  Бондар, будь ласка. Потім  Пташник.

Будь ласка, пане Михайле, одна хвилина.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Хочу звернутися, користуючись  можливістю, що є Перший віце-прем'єр-міністр,  я хочу таки в підтримку того, що сказав Олександр Домбровський,  сказати,  що дійсно в  бюджеті 2018 року немає  держпідтримки  на модернізацію коштів на вугільну галузь. І навіть сьогодні що робиться? ДТЕК перестав відвантажувати вугілля з державних вугледобувних підприємств. Наприклад, якщо взяти ДП "Львіввугілля",  12 кілометрів біля шахт знаходиться Добротвірська ТЕС.  Вугілля не відвантажується, а пропонується  відвантажувати аж на Зміївську ТЕС, яка там 700-800 кілометрів. Шахтарів лишають, згідно листа, можливості від завтрашнього дня блокувати ту ТЕС, якщо не буде відвантаження вугілля. Зверніть, будь ласка, на це увагу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Пташник  Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Шановні члени Погоджувальної ради! Я би хотіла вас попросити звернути увагу на проект, який забезпечує захист прав чистого та прозорого  бізнесу від свавілля контролюючих органів. Мова йде про проект №5450-1 про забезпечення дотримання прав осіб при проведенні перевірок характеристик нехарчової продукції. Цей проект широко підтримується бізнес-асоціаціями, він підтриманий профільним комітетом.

Більше того, шановний Андрію Володимировичу, я знаю, що на ваше ім'я надійшов лист від віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, яка якраз просить внести цей законопроект як першочерговий до розгляду, адже ми маємо з вами зараз, Україна має підписати угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів між Україною та ЄС, яка дозволить спростити доступ на ринок ЄС для наших українських виробників. А ми не можемо підписати цю угоду без…..

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 10 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Ми не можемо цю угоду підписати без приведення у повну відповідність нашого українського законодавства та системи ринкового нагляду України до …..

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил". Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Вчора близько 20 тисяч українців у центрі Києва пройшли маршем із вимогою ухвалити закон про Президента України, а також припинення його повноважень, законопроект про імпічмент.

Цей законопроект зареєстрований 31 жовтня за № 7248 і сьогодні вже зібрано понад 50 підписів народних депутатів, шановний Андрій Володимирович, до вас з проханням якнайшвидше внести його на розгляд профільного комітету, дати доручення, а потім і в порядок денний Верховної Ради.

На сайті Верховної Ради  також має з'явитися зараз петиція з вимогою ухвалити цей законопроект, за який всі небайдужі українці зможуть проголосувати, і відповідно до чинного законодавства в разі 25 тисяч голосів цей законопроект має вноситися невідкладно.

Тому прошу вас, Андрій Володимирович, дати доручення профільному комітету розглянути цей законопроект і пізніше включити його до порядку денного.  

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня, шановні члени Погоджувальної ради! В першу чергу, я звертаюся до Першого віце-прем'єр-міністра України пана Степана Кубіва із тим, щоб питання стратегії розвитку лісового господарства обговорити із представниками лісових господарств регіонів і місцевими органами влади. Тому що замість децентралізації проходить централізація цієї галузі, а на прикладі спиртової галузі ми побачимо до чого це може призвести.

Другий момент. Я  наголошую, пане Голово, внесіть в порядок денний законопроект №4682, який неодноразово вносився, але до нього не доходило також голосування,  щодо обов'язкового харчування всіх учнів у школі. Даний законопроект, подібний до нього, вже найшов погодження із Асоціацією міст України, а те, що представники Міністерства фінансів  дають формальну або некомпетентну відписку, не має бути підставою чи причиною того, що ми маємо відвернутися від наших дітей.

 Окрім того, я прошу вас взяти.....

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

БАРНА О.С. ... законопроект, що стосується скасування пільг на  сплату податку за землю, тому що це є бюджетоутворюючий і пакет документів щодо спиртової галузі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І зараз заключні вже виступи Антонищак Андрій, а потім – Кривенко Віктор. Спочатку Антонищак Андрій, будь ласка.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, Андрій Володимирович! Всім на сьогоднішній день відома проблема, яка пов'язана із неможливістю розмитнення і постановки на облік спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, ввезених в Україну як гуманітарна допомога. Близько 400 автомобілів екстреної медичної допомоги, передані в якості гуманітарної допомоги, вже протягом року не можуть бути розмитнені на українських митницях та використовуватися за призначенням українськими закладами охорони здоров'я. Тому назріла нагальна потреба змінити законодавство та дозволити каретам "швидкої допомоги" рятувати життя наших громадян.

Отже, прошу в порядок пленарного тижня внести законопроект №5470, який вже пройшов головний комітет та прийнятий за основу і в цілому. У тіло законопроекту ми пропонуємо додати текст про автомобілі екстреної медичної допомоги.

Прошу також включити в порядок денний пленарного тижня  законопроект № 2428, він ще зареєстрований 10.04.2015 року. Неприйняття цього законопроекту призведе до юридичного колапсу......

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 10 секунд.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. ..... що громадські організації, членами яких є юридичні особи, з 1 січня 2018 року перестануть існувати.

 

 ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам. 

І зараз Кривенко Віктор, а потім  Степан Іванович. Будь ласка, пане Віктор.

 

КРИВЕНКО В.М. Андрій Володимировичу, за три роки ми значно  поліпшили питання з забезпеченням житлом військовослужбовців, але є одне відомство, де служать військовослужбовці, які не отримали жодної квартири. Це військові, які відряджені до Космічного агентства.

Зараз є 18,7 мільйонів гривень, які законопроектом №7125, по якому  і Ірина Луценко, і наш профільний бюджетний комітет зверталися, щоб ми його включили. Він є не конфліктним, навіть Мінфін його підтримує. Це дасть близько 20 квартир можливість закупити, в тому числі і  людям, які вийшли  з Євпаторії. Ви знаєте, що більшість зрадила і залишилася служити агресору, але 60 чоловік вийшли на територію України, і так само ми по ним питання не вирішуємо.

Закликаю вас долучитися до оголошення наступного року Роком захисту української мови.  У нас є поправки хороші в бюджеті, які її будуть просувати, і теж це рішення, щоб ми разом його прийняли.

Також прошу, щоб ви стали таким одним з двигунів введення податку на виведення капіталу. Ми проводимо заходи і в регіонах. Підприємці це знають.

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. І проханнячко. Проконтролювати уряд в тому, як він виконує доручення, які ми проголосували в першому читанні, в тому числі  й по відновленню гарнізонного храму – там, де служить  капелан Степан……

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І будь ласка,  Кубів Степан  Іванович.  Скільки вам часу?

 

КУБІВ С.І. Я буквально коротенько.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте три хвилини. Якщо буде необхідність, я додам. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, щодо бюджету, який я стараюся разом з застереженнями, зауваженнями, побажаннями, які були в керівників фракцій,  голів комітету і депутатів Верховної Ради, всі зауваження є слушні, але їх можна вирішити не одним рішенням і не одним початком прийняття того чи іншого закону.

Друге.  Збільшення доходів бюджету, про які говорять, що  воно дуже мале, я хочу сказати, що в 2017 році це було 974 мільярди, на 2018 рік заплановано 1 трильйон  155 мільярдів.

Друге питання  піднімалося щодо обороноздатності країни і відповідно військовослужбовців для підтримки їх соціальних позицій. Хочу сказати, що виділено і підтримано Радою національної безпеки і оборони, де є і Голова Верховної Ради, є Президент, і Прем’єр, і міністри входять, виділено 165,3   мільярди гривень.

На придбання житла військовослужбовців відповідно ми маємо 857,6 мільйона гривень. Це сума, яка виділена окремо. І це я вважаю те, що ми повинні дійсно підтримати. По дорожній інфраструктурі і так далі я говорив у виступі, повторюватися не буду.

Наступне питання – питання по енергоефективності. Питання енергоефективності і взагалі  оновлюваних джерел енергетики це є питання пріоритету. Я у виступі сказав те, що виділено в проекті по консультаціях  з членами комітету і з депутатами Верховної Ради для того, щоб отримати пріоритетність. Повторювати по цифрах не буду. Якщо є інші пропозиції, і для того ми будемо йти на комітети Верховної Ради, щоб деякі цифри чи пропозиції збалансувати, при реальності можливостей їх можна виконати. Якщо ні, то ми говоримо про формування бюджетної політики і макропоказників на три роки. Ми можемо робити на друге півріччя перехідний, і ми повинні це робити.

Питання по Комітету з питань аграрної політики, земельних реформ. Ми домовилися, що ми проведено окрему нараду і по цьому питанню ми збалансуємо пропозиції, які були надані.

Питання Комітету з питань освіти, науки. Я мав розмову буквально тільки що з міністерством. Ці зауваження, застереження є слушні, але коли є два підходи і дві форми або дві моделі, які ми хочемо вирішити питання акредитації І-ІІ рівня, в тому числі ІІ і ІІІ, де ми виділяємо окремо і коледжі, і ПТУ, і технікуми. Ми розуміємо, як ці випускники, які закінчують, працевлаштовуються…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ще 1 хвилину, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. …розподіляються по країні. Є пропозиція, що комітет, Міністерство освіти з присутністю або профільного віце-прем'єра, або я готовий  провести відповідну нараду до четверга, яку ми повинні зробити.

Третє питання – про неможливість проведення сертифікації або проведення державної реєстрації щодо питань "Євро-5", наприклад, чи інших транспортних засобів як гуманітарна допомога. Ми з паном Андрієм домовились, що це питання є в двох законопроектах і ми його вирішимо до прийняття, де буде обумовлено.

І останнє питання, два ще питання зі штрихом. Лісова галузь. Проведення консультацій і представник уряду, і в. о. міністра прийде на засідання комітету, Андрій Володимирович.

По Міністерству охорони здоров'я пані Ольга підходила до мене, я назвав ті кроки, які ми зробили по заборгованості зарплати, вони є ефективними.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам!

Шановні колеги, отже, ми завершили Погоджувальну раду. Ми будемо намагатись хоча б частину тих пропозицій вмістити в порядок денний. Хоча, наголошую вам, що база формування порядку денного – це є комітет, пропозиції комітетів. Потім фракції вже дають свої висновки за і проти. І це було, є і буде основою, базою для формування порядку денного.

І тим більше, ми не будемо відходити від питання блокового розгляду, яке показало свою ефективність і оправдало себе. Тому я сподіваюсь, що завтра ми зможемо ефективно і  дієво розпочати нашу роботу. Нагадую, ми продовжуємо першим питанням питання ратифікацій. Тому прошу всіх вчасно бути в залі для того, щоб ми не поставили під ризик питання ратифікацій.

Отже, завтра о 10 годині всіх очікую в залі. Плідної сьогодні роботи по фракціям. І до завтра.

Засідання Погоджувальної ради завершено.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку