СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

 

17 жовтня 2017 року

 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Будь ласка, голови комітетів.

Готові до початку роботи? Отже, ще раз доброго ранку, шановні колеги! Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. І, як у нас і було передбачено в плані, і ми це питання узгоджували в четвер, ключовим і головним питанням цього тижня  є питання медичної реформи. Фактично це є остання масштабна реформа, яку цієї осені ми запланували розглянути.

Ми пройшли і пенсійну, і судову, і освітню. І фактично медична реформа викликає водночас і багато дискусій, але її очікують мільйони людей. І я впевнений, ми повинні гідно пройти шлях її розгляду.

Разом з тим, я вважаю, ми не повинні робити вигляд, ніби сьогодні у нас звичайний робочий день. Ми знаємо, що на вулиці велика кількість мітингуючих, які виходять з гаслами і з вимогами до української влади. І я хотів би по кожній з тих вимог дати свою позицію і свою відповідь. Ключові є три вимоги: зняття недоторканності,  створення Антикорупційного суду і виборча система. І по кожній з тих позицій хочу повідомити.

Перше – питання зняття недоторканності. Як ви знаєте, у парламенті був зареєстрований законопроект змін до Конституції - про зняття недоторканності і депутатів, і суддів. Але після того, як Верховна Рада України внесла зміни до Конституції і фактично зняла недоторканність суддів, цей законопроект втратив свою актуальність і не може бути розглянутий. Станом на сьогодні ми маємо зареєстрований законопроект за ініціативою 150 депутатів і сьогодні внесений і зареєстрований у Верховній Раді України законопроект під авторством Президента про скасування депутатської недоторканності. Жоден з тих законопроектів на сьогодні не має рішення комітету. І я зараз невідкладно даю доручення Комітету з питань правосуддя розглянути ті законопроекти, які внесені у Верховну Раду України про зняття недоторканності. І разом з тим я переконаний, що як тільки комітетом будуть розглянуті ті законопроекти, ми їх зможемо в залі розглянути і прийняти по них рішення.

З приводу Антикорупційного суду хочу нагадати, що за ініціативи комітету я відправив у Венеціанську комісію ці два законопроекти, які були у Верховній Раді України, для того щоб отримати експертну оцінку Венеціанської комісії. Станом на сьогодні ми маємо експертну оцінку Венеціанської комісії, яка передбачає відкликання народними депутатами законопроектів і пропонує, щоб законопроект про Антикорупційний суд вніс у парламент Президент України. Я теж переконаний: як тільки Президентом законопроект буде внесений у Верховну Раду України, Верховна Рада України розгляне і прийме з цього приводу своє рішення.

Таким чином, колеги, ні по першому, ні по другому питанню сьогодні ми не маємо юридичних підстав для їхнього розгляду.

Тим не менше, моя особиста позиція полягає в тому, що має бути знята депутатська недоторканність. Депутатська недоторканність у тому вигляді, в якому вона сьогодні існує, не має права на існування. І хочу наголосити, це була моя позиція, яку завжди я публічно висловлював і голосував, будучи народним депутатом.

Теж хочу повідомити, що, коли ми говоримо про виборчу систему, я є автором Виборчого кодексу, який передбачає виборчу систему по відкритих списках. І моя позиція завжди з того приводу була чітка і однозначна: найбільш оптимальна система виборів – це система виборів за відкритими списками, і я зажди принципово і послідовно цю позицію витримував.

Тим не менше, сьогодні в нас на розгляді, як я наголошував, стоїть медична реформа і, я вважаю, що ми повинні пройти її так само гідно, як ми проходили всі попередні реформи. І я переконаний, що Верховна Рада України зможе з цього приводу прийняти своє рішення.

І зараз я запрошую голів фракцій до обговорення. І хочу нагадати, що сьогодні ми розпочинаємо зліва. І я надаю слово для виступу співголові фракції "Опозиційний блок" Юрію Бойку. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере! Шановні присутні! У нас, дійсно, два ключових питання в порядку денному на цей пленарний тиждень. Перше,  Закон про медичне забезпечення, проект закону. І друге, проект бюджету на 2018 рік у першому читанні.

Наша фракція має власну позицію з приводу обох цих документів. Суть є в тому, що вони не готові для розгляду в парламенті і в тому вигляді, в якому вони подані урядом, а навіть Комітет по медичних справах не підтримав медичну реформу так звану, обидва ці законопроекти є шкідливими для громадян України і не готові для розгляду в парламенті.

Ми вважаємо, що медична реформа в тому вигляді, в якому вона пропонується, це практично закріплення на законодавчому рівні платної медицини. Зрозуміло, що вона і так є платна, але, на відміну від наших пропозицій по створенню класичної страхової медицини, так, як це прийнято в усьому світі, йде в порушення 49 статті Конституції України закріплення платної медицини без відповідних джерел для людей, щоб вони це фінансували.

Друге питання, створення агенції по розподілу коштів Міністерства охорони здоров'я. З нашої точки, зору це прямий шлях до корупції і порушення принципів децентралізації, які є в країні, і які дозволяють сьогодні місцевим органам влади брати участь у розподілі коштів.

Наступне питання - питання проекту бюджету на 2018 рік. З нашої  точки зору, збільшення фінансування силових  структур  в рази, те, що ми бачимо в цьому проекті, і водночас залишення на тому ж рівні, а з урахуванням реального рівня інфляції ще зменшення виплат на соціальні потреби населення, це прямий шлях для створення поліцейської держави з бідним населенням. 

Наша фракція подала альтернативний варіант проекту бюджету, в якому ми пропонуємо врахувати додаткові доходи бюджету за рахунок реального рівня інфляції, зменшити тарифи в два рази, що дозволить вивільнити 28 мільярдів коштів, на які потрібно сплачувати субсидії, і зменшити на 40 відсотків фінансування силових структур. Сумарно це дасть достатньо коштів для того, щоб підтримати населення України і надати відповідну підтримку соціально незабезпеченим верствам населення.

По формі пропозицій цих законопроектів. Ми вважаємо, що "під килимом" такі законопроекти проводити, які мають важливе суспільне  значення, це повторювати помилку прийняття Закону про освіту, яке, з одного боку, викликало обурення партнерів по Євросоюзу, країн, які входять в Євросоюз, а найголовніше, він створив умови для того, щоб наших власних громадян залишили без вибору. І 12-річний термін освіти, і зменшення базових дисциплін, які давали можливість отримати більш ґрунтовну освіту, це груба помилка, і наша фракція зареєструвала подання в Конституційний Суд  по відміні цього закону.

І головне. Усі люди в країні, всі громадяни на перше місце по проблемах, які є в країні, які потребують вирішення, ставлять питання завершення конфлікту і примирення в державі. В усіх аудиторіях є одне питання, перше питання –  завершити війну, люди втомились, за 3 роки люди вже не відчувають впевненості в завтрашньому дні.

Голосування, яке сталося в парламенті минулої п'ятниці стосовно законів, внесених Президентом, показало, що значна частина депутатів, які присутні, не налаштовані на пошук компромісу. А хочу нагадати, що вирішити питання відновлення територіальної цілісності держави політичним шляхом можна тільки при наявності певного компромісу. І наша фракція вважає, що парламент повинен зробити все, щоб пришвидшити рішення про введення миротворців у зону конфлікту і створити умови,  безпекові умови, для подальшого політичного вирішення і повернення територій і людей в державу. Ми вважаємо, що парламент повинен сконцентруватись на цьому рішенні, тому що цього хоче весь народ  України.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. 

Ляшко Олег Валерійович, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Наша команда підтримує вимоги українців щодо скасування депутатської недоторканності, щодо нового Закону про вибори на пропорційній основі і інші вимоги. Ми вважаємо, що це абсолютно правильні вимоги, всі обіцяли, 20 років ідучи на вибори, скасувати депутатську недоторканність, треба брати і голосувати.

 Щодо нового Закону про вибори, досить на "мажоритарці" розсівати гроші, потім займатися корупцією в парламенті, відкриті списки, але, наголошую, відкриті списки, і наші депутати є співавторами відповідного закону, зареєстрованого в парламенті, а не закриті партійні списки, коли чемодани грошей носять лідерам партій в офіси за місця в списку, ми за це готові голосувати.

Крім того, ми вважаємо, що ці вимоги треба доповнити: Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, який я разом із своїми колегами зареєстрували ще в 2015 році, і Закон про процедуру імпічменту Президента України. Всі ці вимоги – це абсолютно правильні, законні вимоги, в країні  кожен повинен відповідати перед законом. Але водночас ми категорично проти того, щоб влаштовувати контрреволюції і заколоти у країні, яка відбиває російську агресію, і фінансується все це за гроші олігархів,  які обікрали українців, і за гроші Москви. І ті політичні лідери, які свідомо за гроші олігархів і за гроші Москви беруть участь не в боротьбі за людей, я наголошую, а прикриваючись інтересами людей, беруть участь у боротьбі за владу і намагаються знищити українську державність, ми їм цього не дозволимо.

Тому що реальна боротьба за людей – це голосування за підвищення зарплат і пенсій, реальна боротьба за людей – це боротьба за підвищення добробуту українців, щоб в українців була робота і зарплата, оце головне, що треба людям, а не ваші свинячі бої тут, кожні з періодичністю у два роки, в результаті яких ми втрачаємо чи території, чи суверенітет, чи гинуть наші українські громадяни. І роблять це ті, хто прикривається зв'язками з олігархами, з Москвою, а при цьому натягають на себе жупани найбільших патріотів. У мене тільки питання, чому ці патріоти з російськими паспортами, які поховали? В мене не було і немає російського паспорта.

Тому досить дурити народ, людям треба робота і зарплата. Чому не голосували за підвищення пенсій? Мільйони людей, наголошую, мільйони людей отримали нові перераховані пенсії, які по 35, по 40 років стажу - отримували копійчані пенсії, сьогодні вдвічі попіднімали пенсії. І є фракції в парламенті, які за це не голосують, і розказують, що вони борються за людей. Коли буде реальна боротьба за людей? Коли в українців буде робота і зарплата.

 Ми читаємо повідомлення минулого тижня: Польща відмовилася від 10-мільярдного кредиту доларів від Міжнародного валютного фонду, Польща. У 1990 році ВВП Польщі було вдвічі менше ніж ВВП України. Поляки їздили за українськими трусами, шкарпетками, чайниками і кип'ятильниками. Сьогодні вони відмовляються від кредиту Міжнародного валютного фонду, а ми за ті кредити хапаємося, як наркоман за голку. І їздить делегація нашої влади, розказує, дайте нам чергового кредиту. Нам не треба кредити, нам треба радикально міняти економічну політику, грошово-кредитну політику міняти, не лише голову Нацбанку міняти, а процентні ставки по кредитах міняти, щоб наш бізнес мав дешеві і довгі кредити, щоб могли інвестувати, щоб могли створювати податкові стимули для модернізації.

Наша команда зареєструвала цілий ряд законопроектів: оновлення основних фондів, підтримка національного виробництва, створення нових робочих місць. Нічого в парламенті не розглядається. Ви влаштовуєте тут цирки, собачі ці бої, які нікого не цікавлять, а замість  того, щоб приймати закони, які дають людям роботу і зарплату, ви не голосуєте.

Два роки лежить наш закон про заборону використання пальмової олії у молочних продуктах. Немає ціни на молоко. Менше 2 мільйонів голів корів в Україні, в маленькій Зеландії – 10 мільйонів, в Україні – менше 2 мільйонів. Чому? Тому що завозять пальмову олію, українські селяни вирізають корів, не мають можливості годувати свою сім'ю, три роки ви блокуєте наш закон, який дасть можливість селянам реалізовувати свою продукцію.

Два роки лежить в парламенті закон про індустріальні парки. У нас Євросоюз вводить мито на нашу металургійну продукцію, витісняє наші робочі місця із ринку Євросоюзу, металурги українські залишаються без роботи –  всі мовчать. Ви закуповуєте на три мільярди доларів імпортного вугілля, позбавляючи наших шахтарів роботи, - всі мовчать. Ви завозите імпортний сільськогосподарський "хлам", позбавляючи селян роботи, - всі мовчать. Скільки можна мовчати?

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В.  Я вимагаю не мовчати, а діяти. Команда Радикальної партії запропонувала антикризовий план, який дасть можливість забезпечити українців роботою і зарплатою. Головна мета моєї діяльності –  збільшення добробуту українців, це значить сильна і незалежна держава. Усі, хто проти нашої політики, всі, хто не голосує за підвищення зарплат і пенсій українців, – це вороги української держави і українського народу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Бондар Віктор Васильович, група "Партії "Відродження",  будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги! Дійсно, цей тиждень надзвичайно важливий для України, для її перспективи, бо, по суті,  сьогодні влада, уряд надзвичайно поспішають і намагаються будь-якою ціною провести так звану псевдомедичну реформу.

Ми вже рік говоримо про те, що сьогодні, по суті, Міністерство охорони здоров'я розвалене. Всі ці псевдореформатори, міністри багато вже хто повтікали, особливо хто були у сфері охорони здоров'я. І остання міністр, яка виконує обов'язки, так само робить вигляд, що виконує обов'язки, а по суті доля  України, українців і особливо здоров'я українців її так же турбує, як  турбує питання, я не знаю, якогось там розвитку вугільної галузі в африканській державі. Оце діяльність  сьогоднішнього Міністерства охорони здоров'я.

А по суті, вони настільки  поспішають, що вже  забули, для чого  воно було створено. І головне завдання міністерства – це  охорона здоров'я, а не знищення здоров'я української нації. Ми коли читаємо матеріали про цю медичну реформу, перший раз говорили і не голосували за неї і зараз говоримо і звертаємося до  колег:  голосувати  за цю псевдореформу –  це катастрофа для українців.

Ми вже бачили, скільки ініціатив і експериментів проводило міністерство над  українцями. Госпітальні округи, які нам  рік нав'язувались і говорили, що це  панацея від усіх бід, сьогодні вони про них забули. Немає відповіді, що буде з районними лікарнями, як вони будуть фінансуватися і  так далі. Зате ініціює міністерство заново відродження і створення ФАПів по всій території України. Мета єдина – 14 мільярдів гривень витратити на будівництво. І немає там ніякої перспективи, і запитання, коли задаєш їм, для чого ви їх плануєте відбудовувати, логіки немає ніякої. 

Медичне страхування, говоримо, запускаєте чи ні. Так по всьому світу зроблена медична система. Через систему медичного страхування люди отримують можливість  лікуватися. На жаль, ні міністерством, ні  проектом бюджету запуск медичного страхування  в Україні не передбачено.

Ми запитуємо далі, для чого створювати національну службу здоров'я. Відповіді конкретної немає. А відповідь єдина:  щоб колосальні мільярдні  потоки грошей пропустити через своїх людей і витратити на закупівлю ліків. А там корупційні  ризики, ми це все і розуміємо,  20 років по такій  системі жило  Міністерство охорони здоров'я.

Більше того, через всю Національну службу охорони здоров'я так звану, яку будуть запроваджувати, є бажання загнати всі районні, міські, обласні лікарні "под ковёр" і вимусити їх їздити до Києва з протягнутою  рукою за коштами на фінансування своїх лікарень. Це  корупційна система, яка  заново будується і будується під егідою цих псевдореформаторів.

Тому ми звертаємося до наших колег. Голосувати за цю реформу категорично неможливо. Ви приїдьте сьогодні на місця, приїдьте в будь-яке село, в район, послухайте, що люди говорять, які найбільші проблеми. Ми постійно там, ті депутати, які обиралися від округів, приїжджаємо, бачимо ключове питання: всі приходять з рахунками на лікування. Дітей не мають як лікувати, старі люди не знають, як лікуватися, бо вартість ліків вже "зашкалює". В лікарню приходиш – лікарі готові допомагати безкоштовно, як записано у Конституції, але в них  немає чим допомагати, немає на чому допомагати, і друге, за ці "ніщенські" зарплати вони не мають можливості навіть виживати сьогодні. Тому немає сьогодні безкоштовної медицини в Україні, ми це всі знаємо. Але і запроваджувати так, як сьогодні уряд планує, платну медицину прямим текстом, не даючи відповіді, як люди будуть оплачувати ці послуги, це теж сьогодні злочин проти українців.

Тому ми звертаємося до наших колег: не можна цю реформу в такому вигляді проводити. І ми не розуміємо, куди влада так поспішає і що це за така шалена гонка по цій реформі.

Тому, дорогі мої, звертаємося до вас: якщо в когось є совість і хоче дійсно думати про охорону здоров'я і про здоров'я нації, то треба сісти, зупинитися, прислухатися до фахівців у галузі охорони здоров'я і не робити оці дурні кроки, які сьогодні нам пропонує уряд.  Дякуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякуємо.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу". Будь ласка, пане Ярослав. 

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ну, на відміну від колег я би більш зважено підійшов до медичної реформи, яку ми будемо розглядати на цьому тижні.

Дійсно, прийняті нами цієї осені галузеві реформи не викликали стільки резонансу і суперечливих відгуків серед політичних сил, фахівців, суспільного середовища, але я хотів би сказати одне, що ми всі єдині в одному: медичній галузі в нинішньому вигляді жити далі і залишатися так - це просто неможливо.

Це питання вимагає від нас холодного і виваженого підходу. Я би хотів відмітити, що медична реформа, яка запропонована сьогодні авторами, є нормальною і максимально зваженою системою, я би сказав, це – європейський підхід, така система успішно живе сьогодні в Британії.

Одним із  яскравих нововведень, ми так вважаємо, є саме створення Національної служби здоров'я України, і дуже вірно і правильно, коли Міністерство охорони здоров'я залишає за собою виключно функції контролю, управлінські функції та стратегічні, а реалізацією  фінансування та забезпеченням надання якісних медичних послуг буде займатися окремий орган, як Національна служба здоров'я.

Але у депутатської групи "Воля народу" сьогодні питання не до авторів закону, а більше до Кабінету Міністрів, тому що якщо ми на запропоновану нам медичну реформу глянемо через призму бюджету 2018 року, то ми побачимо, що в нас вилучається 30 відсотків у порівнянні з цим роком саме з фінансування медичних закладів. І ці 30 відсотків –  це 13 мільярдів коштів, які були направлені на первинну ланку надання медичних послуг. І так, як ми бачимо на сьогоднішній день, ці кошті повернуться у вигляді заробітної плати тим медичним працівникам, які будуть надавати послуги вже за новими договорами, до речі, яких ми ще сьогодні і не бачили. Але ж в цих 13 мільйонах раніше були і комунальні послуги, і утримання закладів, і пальне і тощо. В нас запитання: в 2018 році це ляже на плечі місцевих бюджетів?

Потім інше питання, що стосується самих кадрів. Якщо ми на сьогоднішній день, наприклад, мою рідну Київщину візьмемо, то сьогодні дефіцит первинної ланки медицини складає 584 штатні одиниці. Якщо ми подивимося на законопроект, то в нас розрахунок іде, що кожен лікар, медичний працівник буде обслуговувати 2 тисячі пацієнтів, а вже в Київській області виходить 6 тисяч пацієнтів.

Тепер щодо заробітної плати. Розрахували із числа 2 тисяч пацієнтів, що буде заробітна плата медичного працівника 18 тисяч гривень. У мене сьогодні запитання: медичний працівник – це лікар, який буде надавати послуги, це медсестра, яка буде допомагати лікарю, санітар? І що входить в ці 18 тисяч гривень, чи це тільки зарплата лікарю? От ми можемо, ну, я можу довго дуже говорити по всіх питаннях, на які сьогодні, перш ніж проголосувати за цю реформу, потрібно дати відповідь.

І на чому хотів би зупинитися, це медицина на селі. У нас сьогодні зареєстрований 7117 законопроект, дуже важливий, дуже слушний законопроект, але в мене сьогодні запитання, хто буде фінансувати медицину на селі, тому що в законопроекті 6327 нічого про це не сказано. І знову це ляже на плечі, я так бачу, місцевих бюджетів.

Отже, шановні колеги, сама медична реформа дуже вчасна і необхідна, але ми бачимо, що для її реалізації потрібен перехідний період і розглядати її потрібно виключно в комплексі з проектом бюджету. Тому що, щоб запроваджувати такі реформи, потрібно не вилучати  кошти, а надавати додаткове фінансування на впровадження реформ. Тому депутатська група "Воля народу" переконана, що доки не передбачені такі кошти в проекті бюджету, то забезпечення цієї реформи і реалізація її може стати неможливою. Перш ніж наша група прийме рішення, ми би хотіли провести зустріч не тільки з авторами законопроекту і з представниками МОЗ, а ми би хотіли поспілкуватися з міністром фінансів, як він бачить провадження цієї реформи вже в наступному році.

Я хочу сказати, шановні колеги, що ми маємо бути максимально обережними, тут немає місця для експериментів, адже на кону здоров'я людей. Якщо ми не підійдемо виважено до питання, то система охорони здоров'я ляже гірше, чим НАЗК. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ярославе, дякую за ваше запитання. І хочу вам сказати, що, як і починаючи кожну  велику реформу, ми напередодні мали ще одну дискусію і спілкування з міністром. І сьогодні теж ми домовилися з урядом: після Погоджувальної ради з 12-ї до 13-ї години виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун буде зустрічатися з тими народними депутатами, які потребують додаткових уточнень по медичній реформі, і зустріч відбудеться в 11-й кімнаті на Грушевського. Я хочу наголосити, тому що будуть відбуватися засідання фракцій в тих приміщеннях, і тому, якщо попередні рази зустрічі були тут, в головному будинку, з 12-ї до 13-ї години – я це роблю оголошення для всіх – буде зустріч народних депутатів з міністром охорони здоров'я Уляною Супрун для того, щоб можна було уточнити, на який кінцевий варіант ми можемо вийти. Ми ж маємо базовий законопроект  і маємо роботу комітету і правок майже 900. І звичайно, як і всі реформи, ми будемо розглядати за повною процедурою, і звичайно, будемо ще і по ходу обговорення дискутувати по тій або по іншій нормі. Але для того, щоб побачити, як бачить міністерство і бачить комітет в кінцевому голосуванні, як би вони хотіли, щоби було проголосоване, я думаю, ми зможемо і під час обговорення отримати цю інформацію, і зараз, на зустрічі, яка відбудеться після Погоджувальної ради. Я думаю це буде правильним, якщо ми більшість питань конфліктних зможемо наперед озвучити і отримати на них відповідь.

Дякую, пане Ярославе.

І зараз Березенко Сергій Іванович, фракція "Блоку Петра Порошенка".

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Шановний пане Голово! Шановні колеги! Фракція "Блок Петра Порошенка" наполягає на необхідності змін в Україні. І сьогодні, від імені своїх однопартійців та однодумців, закликаю всіх об'єднатися навколо законопроектів, які дозволять називати цю нашу сесію осінню сесією схвалення життєво необхідних реформ.

Ми вже подолали великий шлях, ми пройшли з вами спільно освітню, судову, пенсійну реформи, затвердили міжнародні стандарти фінансової звітності та електронних довірчих послуг, навели лад щодо державної політики у сфері кібербезпеки. Проте маємо ще прийняти ряд важливих законопроектів.

Особисто "Блок Петра Порошенка" просив би включити підготовлені головними комітетами до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей космічної діяльності у 2018-му році (7154) та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків (2216а).

Безумовно, важливими є закони і про скасування недоторканності. І ми підтримуємо позицію Голови про те, що комітети повинні розглянути всі законопроекти подані і потім перейти до їх розгляду в сесійному залі.

І чітка абсолютна позиція по Антикорупційному суду. Венеціанська комісія дала нам чіткий шлях, як рухатись в цьому напрямку. Відкликати обидва законопроекти – і від "Блоку Петра Порошенка", і 6011. Готувати новий, спільно обговорювати і вносити, чи, можливо, Президент, він заявив свою готовність внести цей законопроект до сесійної зали, чи, можливо, фракціям Верховної Ради.

Безумовно, важливі зміни і до системи виборів. І хотів би нагадати, що саме "Блок Петра Порошенка" в 2014-му зініціював новий закон, за яким проходили вибори до місцевих органів влади. В 2014 це вже були відкриті списки за німецькою моделлю. Спірний закон, хтось критикує, хтось підтримує, але перші вже кроки були зроблені саме з ініціативи нашої фракції.

Але сьогодні я хотів би наголосити на тому, що найбільше сьогодні хвилює наших співвітчизників. За дослідженнями компанії "Socis", які були презентовані минулого тижня, 80 відсотків мешканців країни очікують кардинальних змін у сфері охорони здоров'я,  89.   

 

80 відсотків співвітчизників невдоволені станом медицини на сьогодні. Тож надважливе питання, яке стоїть у порядку денному цього тижня, це медична реформа.

Всі присутні в залі свого часу йшли на вибори з гаслами щодо покращення добробуту бюджетників, зокрема працівників галузі охорони здоров'я. Я хочу зараз вас запитати, що саме ви, ми разом зробили для реалізації цих обіцянок? Зробили не взагалі, а конкретно, приміром, для певного лікаря, який роки свого життя віддав медицині? І, можливо, саме зараз він зі своїми колегами, не дай, Боже, рятує життя когось з наших близьких.

Мало того, що наші лікарі всупереч усім нашим обіцянкам працюють за копійки, так їм ще й немає чим працювати. Де сучасна техніка, де дієві препарати, де новітні технології? Галузь охорони здоров'я потребує негайних змін. І законопроект 6327, це реальний шанс змінити систему, систему Семашка, автор якої помер 70 років тому.

Бо давайте відверто: немає сенсу платити за лікарняні ліжка, за кількістю котрих Україна посідає четверте місце в світі. В той же час за рівнем скорочення населення Україна є лідером континенту. І нація вмирає не через війну, а через банальні хвороби. Замисліться, сім з десяти померлих на сьогодні в Україні - це жертви хвороб серцево-судинної системи, в ХХІ столітті в центрі Європи!

Від фінансування ліжко-місць ми пропонуємо перейти до фінансування послуг, наданих пацієнтам, оптимізуючи при цьому систему витрат медичної галузі та підвищуючи її ефективність та прозорість. Головне гасло медичної реформи - це "Гроші ідуть за пацієнтом". Тож реалізація медичної реформи дасть можливість лікарям отримувати з державного бюджету достойну зарплату, а пацієнтам якісні медичні послуги.

Запропонована реформа є результатом кропіткої роботи широкого кола експертів. Це відповідь на ті закиди, що ніхто над нею не працював. Ці законопроекти у нас лежать в парламенті з весни цього року. Хочу наголосити, що між двома читаннями ми пропрацювали 886 поправок в різних робочих групах. І це поправки були всіх фракцій, без виключення.

Всі, хто хотів долучитись до цього закону, всі зробили свій внесок. А ті, хто лише критикували та й нічого насправді не зробили для покращення реформи, фактично підтвердили свою згоду (і підтверджують) з існуючим станом речей.

Фракція "Блок Петра Порошенка" з існуючим станом речей миритись не буде. Бо кожен день зволікання зі змінами - це смерть наших співвітчизників.

До речі, сьогодні також внесений, повинен розглядатися в четвер після голосування у комітеті законопроект, внесений Президентом, про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості (7117). Він пропонує розвиток інфраструктури та додаткового фінансування системи охорони здоров'я для тих, хто проживає у сільській місцевості. А це, нагадаю вам, 13 мільйонів українців, майже третина населення нашої країни.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. І там передбачені гроші, на тему, що грошей немає, це 4 мільярди в цьому році, які перейдуть на наступний, плюс 1 мільярд у бюджеті на 2018 рік. Зверніть увагу, що фракція "Блок Петра Порошенка" просить розглянути законопроект 7117 якомога швидше, вже у цей четвер, бо фінансовий механізм реалізації положень цього документа безпосередньо пов'язаний з бюджетним процесом, а я кажу про законопроекти 7000 і 7116. Тож обговорення бюджетних висновків і пропозицій до проекту державного бюджету…

Закликаю підтримати медичну реформу і почати розглядати її сьогодні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хочу тільки вам нагадати, що законопроект 7117 не має ще комітету…

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  …в четвер.

 

ПАРУБІЙ А.В. Він неймовірно важливий, і ми це усвідомлюємо. І просто було б правильним, щоб ви, як і члени профільного комітету, змогли в середу розглянути…

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Ми сьогодні розглядаємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Сьогодні, дуже добре. Тоді я думаю, що не буде жодних проблем, щоб ми перейшли до його розгляду після медичної реформи.

Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, колеги. Минулого тижня українські пенсіонери почали отримувати оновлені пенсії. Нагадаю, парламент ухвалив реформу пенсійну 3 жовтня, незважаючи на шалений спротив деяких захисників прав знедолених. Це спільна робота парламентської коаліції та коаліційного уряду Гройсмана. Майже через тиждень після прийняття реформи люди почали отримувати нові пенсії. Це говорить про те, що реформа була підготовлена, продумана і мала відповідне обґрунтування.

Хочу зафіксувати кілька фактів. Перше. Пенсії підвищені для більше ніж 10 мільйонів пенсіонерів. Друге. Хтось отримав більше на 20 відсотків, хтось – на 30 чи 50, а люди складних професій, пов'язаних з ризиками і складними умовами праці, ще більше.

Я повернувся з округу, зустрічався з людьми, вони дякували нашій фракції і всім відповідальним депутатам за підтримку реформи. Зараз немає жодних виборів, але пенсії підвищені, тому що мова йде про людей, а не про вибори, не про амбіції і власні політичні перспективи. Тепер на часі медична реформа. Цей парламент і цей уряд повинні дати старт кардинальним змінам у медичній галузі. Медицина не може залишатися у нинішньому стані. Ця реформа стосується не лише однієї медичної галузі, вона стосується всього українського суспільства нині і наступних поколінь українців.

Звертаюся до голів фракцій і до депутатів, які вболівають за якісні зміни в медицині, підтримати реформу в сесійній залі, максимально мобілізувати свої фракції для голосування і врешті-решт розпочати, тому що гірше, ніж зараз є, бути не може.

Бюджетний процес. Уряд вчасно вніс до парламенту проект бюджету. Основні вимоги фракції "Народного фронту" в цьому проекті враховані. Це фінансування заходів з національної безпеки і оборони на рівні не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту, що було започатковано урядом Арсенія Яценюка, і в наступному році це вже становитиме не менше 160 мільярдів гривень. 

Друге. Це фінансування реформ, які ми прийняли, підвищення мінімальної зарплати до рівня 3 тисячі 725 гривень, підвищення пенсій, фінансування реформи освіти і медичної галузі, це продовження капітального будівництва і ремонту доріг, а також продовження експерименту, коли понадпланові надходження митниць спрямовуються на будівництво доріг в областях. Це було започатковано Прем'єр-міністром Яценюком і довело свою успішність. Тобто експеримент повинен бути продовжений у наступному році, і він повинен бути поширений на всі області України.

Наступне. Ми прийняли в першому читанні законопроект номер 7163 про окупований Росією Донбас, в якому на вимогу "Народного фронту" була прибрана згадка про Мінські домовленості. Це принципова позиція нашої політичної сили. Легалізації Мінських домовленостей в українському законодавстві не буде.

Так само на нашу вимогу законопроект номер 7164 запрацює лише у випадку, коли з українських територій будуть виведені усі російські війська і їхні маріонетки. Факт відсутності на Донбасі російської армії, окупаційної адміністрації і всіх їхніх найманців засвідчить указ Президента України, підписаний на основі відповідної верифікації з боку міністра внутрішніх справ і міністра оборони. До цього жодних політичних компромісів з агресором бути не може.

Наголошую, зараз ми повинні активно працювати над тим, щоб законопроект 7163 якнайшвидше ухвалити в цілому.

До речі, в парламенті "залежалося" рішення про візовий режим з Російською Федерацією. Необхідно законодавчо закріплювати кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону.

І наостанок, стосовно дискусій, які активно точаться зараз в суспільстві і в засобах масової інформації щодо Антикорупційного суду. Венеціанська комісія розкритикувала обидва законопроекти. "Народний фронт" неодноразово пропонував, що треба створити робочу групу і напрацювати новий законопроект, який врегулює систему антикорупційного  судочинства.

Друге. Нагадаю, що наша  фракція в повному складі підтримала зміни до Конституції в першому читанні щодо зняття недоторканності з народних депутатів та суддів. І "Народний фронт" підтримував подання Генпрокуратури про зняття недоторканності з депутатів цього скликання. Так, як цей парламент і Генеральна прокуратура скасовує недоторканність, такого ще не було в історії України. Нагадаю, що вперше була знята недоторканність з  депутатів провладної коаліції.

 Тому ми підтримуємо, Андрію Володимировичу, вас з тим, щоб профільний комітет розглянув цього тижня внесений Президентом законопроект, і щоб вносили  в зал для розгляду.

І насамкінець. Щодо Закону про вибори за відкритими списками. "Народний фронт" за відкриті списки. І хочу нагадати всім фракціям,  які так активно агітували за законопроект щодо змін виборчого законодавства на  місцевих виборах, і як пройшли вибори в 2015-му році. За цим законом у багатьох населених пунктах багато округів не отримали жодного депутата. У мене в Чернівцях на виборчому окрузі, де я проживаю, немає депутата, бо такий недолугий законопроект.

Тобто треба, щоб якісно були напрацьовані всі зміни до виборчого законодавства. Ми знаємо, що зараз існує сім проектів. Один з них ваш, Андрію Володимировичу. Тому треба розглянути. І будемо, перше, рухатись по прийняттю тих невідкладних  реформ, які зараз вимагає суспільство, а цього тижня це стоїть медична реформа, і потім перейдемо до змін  виборчого законодавства.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Адже хочу всім нагадати, що чергові вибори у Верховну Раду України відбудуться у 2019 році. І як би всім політиканам не хотілося б зробити все, щоб вони відбулися передчасно - в наступному році або в цьому році, хочемо їм запропонувати: перестаньте займатися політиканством, краще працюйте в комітетах та  в сесійній залі. Спочатку –    реформи, потім – виборче законодавство, і потім дійдемо до виборів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович, голова фракції, будь ласка.

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове. Хочу нагадати, що протягом останніх 10 років в Україні сталися два народних повстання. І сталися вони не через економічні вимоги, а через політичні вимоги. І це серйозна реальність українського суспільства, яке зріліше за його владу. І сьогодні люди збираються під Верховною Радою не на заклики опозиції. Сьогодні люди збираються під Верховною Радою через невиконання обіцянок чинної влади, яка прийшла, до речі, на хвилі другого народного повстання, яке називаємо Революцією Гідності. Сьогодні люди збираються через ігнорацію теперішньої влади їхніх прав, і це дуже відповідально. Бо віз і далі там.

Сьогодні всі політики говорять, що вони за позбавлення недоторканності, а вона далі залишається, далі всі говорять. Сьогодні всі політики говорять, що, звичайно, антикорупція – це важливо, але корупція процвітає. Сьогодні політики всі кажуть: вибори треба, Закон про вибори змінити. Але він не змінюється, бо цей закон, який сьогодні існує, вигідний олігархату і двом третинам депутатів, які прислужують в парламенті. Ось чому сьогодні збираються люди. І це не політикани, це люди, які повірили в 2013 році тим, хто прийшов на їхній крові в тому числі.

А тепер про реформи. Ми хвалимося, що Верховна Рада прийняла закон і реформувала пенсійну систему. Місто Очаків, Миколаївська область: 35 років стажу, з них 17 років на гальваніці –  144 гривні плюс, біля 1400 отримує жінка. Місто Подільськ, північ Одещини:  плюс 89 гривень, 35 років стажу. Місто Помічна Кіровоградської області: 89 гривень. При цьому бухгалтер, який афільований до структури "Нафтогаз України": 4 тисячі гривень існуючої пенсії і плюс 2 тисячі – 6 тисяч гривень. Це реформи реальності.

Друге питання – це бюджет. Це реформа судова так звана. Зачепилівський район, Харківської області, 2 гектари землі, сфальсифікована справа і рішення суду: зібрати урожай, конфіскувати урожай на двох гектарах землі до вияснення обставин по справі. Мороз по шкірі йде, коли це розказують люди. І їх не одиниці, це сотні! 1933 рік. Це судова  система, яка сьогодні працює і яку ви змінюєте. Це реальність української політики, і ось чому люди приходять у Київ  і ще прийдуть. І щоб вони не приходили, треба виконувати свої обіцянки.

І сьогодні, підтримуючи медичну реформу, і вона може бути прийнята сьогодні чи завтра, але до обіду Верховна Рада зобов'язана внести в порядок денний ці законопроекти, які обіцяє людям протягом останніх 20 років, а протягом останніх 4-х особливо, це Закон про зняття недоторканності, це Закон про створення антикорупційного суду. Сьогодні ви всі переживаєте за Венеціанську комісію, а приймаючи злочинний законопроект по чотирьох кодексах і двадцяти змінах у Верховній Раді тиждень тому, ви не переживали за Венеціанську комісію, руйнуючи доступ людей до справедливості і якісного суду, порушуючи всі регламенти і норми?

І наступне, це Закон про вибори, він готовий і його треба вносити. Тому сьогодні ми просимо і вимагаємо на цій раді проголосувати, бо це рада Погоджувальна, проголосувати внесення в порядок денний тих законопроектів, виносити в зал, працювати. При таких темпах, як ви вмієте працювати, ви приймете це за півдня і після обіду приступимо до розгляду найважливішої реформи медичної. Якщо ми її не приймемо, медицини не стане в Україні. Але є політичні вимоги нації, яка сьогодні знову прийшла до Києва і, до речі, не може доїхати в ХХІ столітті через те, що влада займається підсиленням силового апарату і будує поліцейську державу. Кого боїмося? Кого боїтеся? Інтелігентних людей, які приїжджають ставити якісні політичні вимоги, які вони ставили і в четвертому році, і в тринадцятому? Але, на жаль, не досягнули успіху, тому що повірили тим, хто прийшов на їхньому поті, на поті і крові…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

БЕРЕЗЮК О.Р. 30 секунд. І це є дуже важливо, парламент має мати гідність. Якщо парламент чекає проект від Президента, аби позбавити себе недоторканності, то що ж цей парламент вартий? Ми не живемо в царській державі, це парламентсько-президентська республіка, яка має мати гідність тих людей, які довірили їм цю справу.

Вимагаю голосування на Погоджувальній раді, внесення змін у порядок денний…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Шановні колеги, прекрасно все в цьому залі, дуже чітко рапортують лідери фракцій більшості про те, що все прекрасно в країні. Тільки чомусь більше 80 відсотків людей вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. І так як зараз погано живуть люди, вони не жили ніколи.

Саме тому сьогодні тисячі людей під Верховною Радою, проти них вивели тисячі до зубів озброєних силовиків. Скажіть, будь ласка,  чому ви боретесь зі своїм власним народом? Люди просять простих речей. Перше, люди просять створення Антикорупційного суду для того, щоб він не залежав від Президента України, який є сьогодні головою корупції в Україні, і його оточення є лідерами всіх корупційних оборудок. Антикорупційний суд може розслідувати встановлення абсолютно на корупційній основі тарифів "Роттердам плюс" на електроенергію, встановлення небачених за вартістю тарифів на газ з "відкатами" на офшорні рахунки. Склади боєприпасів зриваються, покриваючи мільярдні в доларах крадіжки і розпродаж військового майна. Корупція сьогодні – це злив в офшори значної частини бюджету, в тому числі і державного. От чому потрібен Антикорупційний суд. І люди стоять за те, щоб захистити себе і свою державу.

Друге, це зняття недоторканності. Дорогі друзі, що, хтось сумнівається, що йде вибіркове правосуддя? Що вихоплюють таких декілька непокірних депутатів і притягують до відповідальності? Але системної роботи по притягненню до відповідальності корупціонерів, які сидять у Верховній Раді і які в оточенні Президента працюють з мільярдними корупційними оборудками, як нещодавно свідчать реальні контракти, укладені з Міністерством оборони, на мільярди, з відмивкою грошей… Так що, недоторканність потрібна?  

Дайте можливість  доступитися людям до того, щоб притягнути до відповідальності винних.

І третє, чесний Закон про вибори. Тому що по колу революцій можна ходити, але якщо Закон про вибори нечесний, то буде завершуватися  кожний раз приходом олігархії до влади.

І тому задовольнити ці вимоги громадськості, негайно поставити на Погоджувальній раді на голосування ці  питання для  включення  в порядок денний. І крім того,  подивіться: під стінкою зараз стоять такі самі депутати, як тут сидять на кріслах. Вони захищають сьогодні людей, і вони вийшли з  ініціативою проведення саме такого порядку денного. Чому їм не дають слова?

Саме  тому зараз "Батьківщина" прийняла рішення - дві хвилини  свого часу уступити Мустафі Найєму для того, щоб він міг від імені громадських діячів сказати.

Будь ласка, я прошу дайте слово, дві хвилини.

 

НАЙЄМ М. Шановні колеги…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Мустафо, я ще не надавав слова.

Я думаю, що ця вимога може бути підтримана. Дві хвилини, які залишилися у Юлії Володимирівни, і  30 секунд. І ми надаємо Мустафі, йому  Оксана дала місце для  виступу.

Будь ласка, Мустафо.

 

НАЙЄМ М. По-перше, дякую за слово. По-друге, я в цій залі останні  10 років спостерігав такі самі погоджувальні ради. Останні 10 років лідери фракцій, в тому числі тих, які зараз є в цьому залі, обманювали людей, вводили їх в оману, і весь час, коли  щось вимагалось, їм  казали тільки  одне: створюйте робочі групи, вносьте законопроекти, голосуйте, це не наша відповідальність.

Зараз під стінами Верховної Ради зібрались тисячі людей. Їхні вимоги дуже прості: проголосуйте законопроекти, які вже зареєстровані у Верховній Раді. Ми не вимагаємо ніяких пільг, ми не вимагаємо політичних привілеїв, ми не вимагаємо  грошей. Ми вимагаємо, щоб  ви виконали свої обіцянки. Ви можете ще багато разів ховатися від людей, ви можете ще багато разів обманювати і скидати все або на Президента, або на когось іншого, це зараз у ваших руках.

Пане Андрію, я знаю, що ви людина, яка пишається тим, що є державником. У ваших руках зараз стабільність у країні, у ваших руках зараз, щоб у нас не було реального розколу. Розкол іде не на вулиці, розкол іде в цій залі. Якщо ви пообіцяли три роки тому зняти недоторканність, що заважало  три роки це зробити? Чому потрібна була одна ніч, щоб Президент вніс цей закон? Про яку узурпацію влади ви кажете з його боку, якщо ви самі не робите цього саме в цій залі? Якщо ви обіцяли відкриті списки разом з Президентом, що заважало за три роки проголосувати цей закон? Що вам заважало зробити це і внести? Тільки одне: страх залишитися без мандату, страх залишитися за ґратами.

І останнє, Антикорупційний суд. В цій залі  сидять люди, які привели сюди злочинців, вбивць, корупціонерів. Ви боїтеся, що їх посадять.

Андрію Володимировичу, зробіть, будь ласка, поставте на голосування зараз і сьогодні зранку на голосування ці законопроекти. Ми можемо їх проголосувати і уникнути будь-яких конфліктів і ескалації ситуації. Все інше у ваших руках. (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, колеги. Я, з вашого дозволу, ще раз зреагую. (Шум у залі) Чумаку 30 секунд.

 

ЧУМАК В.В. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Я дев'ять місяців ходжу на кожну Погоджувальну раду, 9 місяців я звертаюся до вас, стукаюся про те, що найголовніша чеснота політика – це виконання своїх власних обіцянок. І коаліція депутатських фракцій, і Президент України у своїй програмі передбачив прийняття нового виборчого законодавства, нового виборчого закону. Його не потрібно вносити у порядок денний, він є у порядку денному.

Я просив вас його винести в зал…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Оскільки було до мене звернення, я, з вашого дозволу, відповім.

Колеги, тут згадував пан Олег про повстання. Хочу нагадати: три було етапи визвольної боротьби в нашій країні. Але я нагадаю ще один – це здобуття Української держави. І Помаранчева революція, і Революція Гідності. І я можу вам сказати, що у всіх трьох етапах Парубій Андрій брав дуже активну  участь. Дуже активну участь. Від здобуття державності і як Помаранчевої революції, так і Революції Гідності. І тому я до того говорю, щоб ми, апелюючи до тих етапів, не спекулювали, а говорили чесно, відверто між собою. Чесно і відверто між собою.

Я почав Погоджувальну раду з того, коли я зазначив свою позицію по всіх трьох вимогах. Нагадаю, що єдиний виборчий кодекс, який передбачає відкриті списки як у Верховну Раду, так і місцеві органи влади, був внесений мною і Леонідом Ємцем і зареєстрований у Верховній Раді України.

 

ЧУМАК В.В.  Давайте його проголосуємо.

 

 (Шум у залі)  

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте його голосувати!

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. А ви могли би дати закінчити мені сказати? Так? Чи ви в такому розумінні бачите політичну культуру, Мустафо?

 

НАЙЄМ М. Кажіть.

 

ПАРУБІЙ А.В. Можна, так?

 

НАЙЄМ М. Ми три роки чекаємо, ви нам весь час…  

 

ПАРУБІЙ А.В. Мустафо, я питаю, коли ви говорили, вас хтось перебив у цьому залі? Ніхто, ні одна людина. Будь ласка, витримуйте позицію і будьте адекватними до того місця, де ви знаходитесь, Верховної Ради України.

І тепер хочу сказати: Голова Верховної Ради України не є директором, як дехто в тому залі колись себе називав. Рішення приймаються Погоджувальною радою. Ви вимагаєте? Зараз я поставлю,  не хвилюйтесь. Я поставлю питання, щоб фракції визначились, по якому питанню ми маємо почати сьогодні роботу. Бо окрім рішення Погоджувальної ради є ще така річ, як закон. І можу вам сказати чітко і зрозуміло: сьогодні немає рішення комітету по тих законопроектах, які передбачають скасування недоторканності.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Є! Є рішення комітетів, є.

 

ПАРУБІЙ А.В. Наголошую ще раз, немає. Законопроект тільки був поданий депутатами…

 

ІЗ ЗАЛУ. Всі три пройшли. Навіщо ви брешете?

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Я говорю про недоторканність.

 

ІЗ ЗАЛУ. Є  рішення комітетів.

 

ПАРУБІЙ А.В. По недоторканності? Якого комітету?

 

(Шум у залі)  

 

ІЗ ЗАЛУ. Будь ласка, ось член комітету.

 

ПАРУБІЙ А.В. А є голова Комітету правової політики? Я говорю зараз про недоторканність.

 

ІЗ ЗАЛУ.   По виборах є рішення.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ.   По виборах є рішення. Всі три пройшли комітет. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Я ще раз вам наголошую, зараз говорю про недоторканність. До виборів я перейду. Отже, по недоторканності немає рішення комітетів.

Причому, на початку Погоджувальної ради я дав доручення комітету невідкладно їх розглянути. І наголошую, як тільки вони будуть розглянуті комітетом, вони будуть винесені в зал. Без комітету жоден законопроект в тому залі не розглядався і розглядатися не буде.

 

ІЗ ЗАЛУ.  По виборах є рішення комітету. По виборах є. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Я дійду до виборів.

Наступне. Хочу сказати про антикорупційні суди, і наголошую ще раз, це була моя позиція, і це я за своїм підписом відправив у Венеціанську комісію. І ми маємо дуже чітку позицію, що автори законопроектів мають відкликати свої законопроекти і має бути внесений новий законопроект. По кожному з  судових реформ ми отримали висновок Венеціанської комісії, і я не думаю, що у нас є підстави діяти іншою логікою і в інший спосіб. Окрім того, і по тих законопроектах, які є, немає на сьогодні рішення комітетів.

Єдине, по чому є рішення комітетів, це по законопроекту, який стосується виборів. До речі, нагадаю: їх є п'ять, їх є п'ять тих законопроектів, і робоча група по них проговорила і дала прохання до фракцій, щоб фракції дали свої позиції.  Наголошую: жодна фракція – жодна фракція! – не дала цієї позиції по законопроектах. Але вони єдині, хто насправді є готові до розгляду, бо комітет хоч по них і не визначився, але він дав рішення – на розсуд залу.

І тому зараз ми тут знаходимося - і голови фракцій, і люди, які стоять навколо мене…

 

ІЗ ЗАЛУ.  Народні депутати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, народні депутати, які навколо мене.

І зараз я поставлю просте питання на розгляд голів фракцій, як це передбачено Регламентом, одне просте питання: з якого питання ми повинні почати розгляд сьогодні? Зараз я спитаю у кожної фракції. Зараз я спитаю у кожної фракції, бо нагадаю: на Погоджувальній раді голосування йде від імені тих депутатів, які входять у фракцію. І тому я зараз у кожної фракції спитаю їхню позицію, з чого ми повинні почати сьогодні робочий день. Бо виникла дискусія з цього приводу: чи виборча реформа, чи медична реформа. Зараз я буду питати у кожного голови фракції і голова фракції буде давати відповіді від імені усіх депутатів, тобто від кількості депутатів.

"Блок Петра Порошенка", яка ваша позиція?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Шановні колеги, ми повністю підтримуємо вашу позицію в частині того, що треба дотримуватися Регламенту. Не готові законопроекти, не пройшли комітет – не розглядаємо.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Готові, готові!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Секунду, можна завершити?!

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергію!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Що стосується законопроектів про вибори. Якщо вони пройшли комітет, ми готові на фракції розглянути і найближчим часом проголосувати за внесення їх до порядку денного. (Шум у залі) Але на сьогодні фракція проголосувала, що на четвер першим питанням іде медична реформа, яку чекає все населення України, яка найнагальніша.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  І ми просили б все-таки не ламати систему, яка була проговорена ще на зустрічі керівників фракцій у четвер. Давайте проведемо… Тим більше, що більшість із вас за медичну реформу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Сергію!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Давайте проголосуємо за медичну, після цього ми голосуємо за те, щоб включати в порядок денний.

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Це не виступи, а голосування.

"Народний фронт". Коротко.

 

БУРБАК М.Ю.  Андрію Володимировичу, поважаю і підтримую всі ваші тези стосовно цих законопроектів. У своєму виступі також вказав на позицію фракції "Народного фронту".

Хочу   нагадати  своїм колегам,   що  я  єдиний голова  фракції  депутат-мажоритарник. І кожного разу знаходжусь на окрузі і спілкуюсь з людьми. Та людям зараз болить медична реформа: вже гірше, ніж зараз є, не може бути, бо вони гинуть зараз.

Вам всім треба вибори? То я що хочу нагадати, що вибори у нас будуть чергові. Встигнете. Я вважаю, що сьогодні ми…

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Увага!

 

(Шум у залі)

 

БУРБАК М.Ю. … і не робити жодних дій для того, щоб зробити, як ви затягнули з судовою реформою. Три пленарних тижні ви зволікали і могли б давно вже прийняти це. І прийшли б до розгляду виборчого законодавства. Але ви три тижні поспіль пленарні витрачали на те, що ставили свої поправки, які набирали не більше 70 голосів, знаючи, що це не пройде, і піарились на цьому. Оце ваша політична відповідальність.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, "Опозиційний блок".

Ну, я по величині. Добре. Давайте Олег Березюк, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Один нюанс. Якщо комітет не розглядає законопроект, який зареєстрований, більше ніж 30 днів, цей законопроект може бути внесений в залу, і зала може визначитися. Тому не треба прикриватись комітетами. (Оплески)

Друге…

 

ІЗ ЗАЛУ. Це стосується недоторканності.

 

 БЕРЕЗЮК О.Р. Це стосується всіх. Бо як треба - законопроекти вносяться вночі і вранці голосуються.

Фракція "Самопоміч" прийняла рішення, що ми спочатку голосуємо всі політичні вимоги нації.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нації. Нації, нації! Якщо у вас інша нація, то можете її…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Пече вас слово, яке формує державу. І про голосування, і ми, абсолютно працюючи злагоджено, як це вміє робити Верховна Рада, можемо це проголосувати і сьогодні, і приступити сьогодні після обіду або завтра до розгляду найважливішої реформи на цьому тижні - медичної. І не прикривайтесь, будь ласка, здоров'ям людей, бо ви про нього три роки не дбали. (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тимошенко Юлія Володимирівна, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, всім вже в країні очевидно, що масштабна корупція забирає у людей останні копійки і на пенсії, і на охорону здоров'я, і на заробітну плату, на все без виключення, і на освіту.

Ми всі знаємо, що частина державного бюджету, місцевих бюджетів вже на офшорних рахунках. І тому тисячі людей вийшли боротись за кожну копійку державного бюджету.

Тому наша фракція наполягає на тому, щоб були розглянуті…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  …розглянуті сьогодні в першій половині дня, по-перше, закон про зняття недоторканності. По Регламенту його можна розглядати. 30 днів з моменту внесення пройшло, комітет не розглянув, це проблеми комітету. Треба негайно ставити першим питанням.

Друге. Це змінити виборчу систему, яка кожен раз, після кожної революції приводить олігархію.

І третє. Зняти недоторканність депутатів. Це абсолютно точно, Антикорупційний суд. Антикорупційний суд, це…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Юрій Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний Андрію Володимировичу. Наша фракція має власну позицію з приводу всіх трьох питань, які сьогодні поставила група депутатів.

Перше. Ми виступаємо за зняття недоторканності з депутатів. Тому що з нас "автоматом" знімають її зразу, з нашої фракції, як тільки вноситься Генеральним прокурором. У нас тут немає жодних проблем. Але, щоб була справедливість, нам потрібно зняти недоторканність з усіх посад, які є в країні, починаючи від Президента, суддів і потім депутатів.

Я не зрозумів вашу  репліку стосовно суддів, по-моєму, у нас не знята недоторканність…

 

ПАРУБІЙ А.В. Знята, знята, знята.

 

(Шум у залі)

 

БОЙКО Ю.А. Друге питання. (Не чути) … Якщо вже робити якісь суди, то ми йдемо хибним шляхом. Тоді давайте створювати суд для "домушников", "карманников", для депутатів, ще когось, штук шість їх зробимо, щоб кожний розглядав свою… Ми голосували за судову реформу якраз для того, щоб суди були справедливі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 

БОЙКО Ю.А. І останнє питання, яке піднімала група депутатів… Нагадайте мені. Вибори. Ми виступаємо за перегляд Закону про вибори, щоб вийти на пропорційну систему. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановна Юліє Володимирівно, коли ви говорите про офшори, поверніть 200 мільйонів доларів, які ви з Лазаренком вивели у 1996 році, це буде найкращий приклад антиофшорної боротьби.  (Оплески) Коли ви говорите про корупцію, скажіть своєму партнеру Онищенку, нехай повернеться в Україну і постане перед судом за 3 мільярди, вкрадені на нафтогазових скважинах. І фінансування міністра екології, призначеного за вашою фракцією.

Тепер щодо порядку денного. Ми підтримуємо вимоги, всі вимоги - і по депутатській…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд додайте.

 

ЛЯШКО О.В. Ми підтримуємо розгляд питань по депутатській недоторканності, по Антикорупційному суду, по новому Закону про вибори. Хватить дурити народ! Але ключова наша вимога – наш законопроект про підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 листопада нинішнього року. Багаті люди - сильна держава. І менше таких брехунів, які сидять у цьому залі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Віктор Бондар.

Я дам репліку по завершенню. Давайте, якщо є важливо… (Шум у залі)

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановні колеги.

 

ЛЯШКО О.В. Та хай відповість, хай відповість.

 

БОНДАР В.В. Зараз, Олегу, вам усім дадуть слово.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вікторе, пане Вікторе, давай дамо Юлії Володимирівні 1 хвилину. Будь ласка, а потім вам.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, всі президенти країни, які в тому числі покидали країну в Ростов-на-Дону, інші, намагались якось моє ім'я принизити. Вони провели безліч, тисячі розслідувань, всі, і нічого категорично не знайшли. І  якщо Порошенко зараз хоче зі мною боротися, і якщо Порошенко хоче мене і моє ім'я політично принижувати, хай виходить самостійно проти мене бореться, а не через своїх "чихуахуа", розумієте. Треба просто абсолютно чітко Президенту боротися своїми руками, а не "бобіків", які тявкають за його вказівкою. А я служила українському народові і буду служити, незважаючи на балаболів, які працюють на владу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги! Почекайте. Я дуже прошу, перш за все, зупинитись. Колеги, увага! Увага! Увага! Прошу всіх.

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  А для чого ви конфлікти створюєте? А поясніть, а для чого стояти навколо мене?

 

ІЗ ЗАЛУ.  А ви бачили, хто створює конфлікт?

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні. Я питаю, навіщо, щоб була сама конфліктна ситуація? Будь ласка. Будь ласка, заспокойтесь. Силових сценаріїв у Верховній Раді не буде, я того не допущу, і будь-які спроби теж спровокувати будуть зупинені. Тому просто зупиніться і ведіть себе чемно. Домовились, так?

Отже, Віктор Бондар. І нагадаю, це голосування зараз, а не обговорення. Будь ласка, Вікторе.     

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановні колеги. Я знаю точно, проти чого я і проти чого наша фракція. Ми проти бардаку і хаосу. Оте, що зараз проходить, те, що останні 2-3 роки відбувалося неодноразово, коли група депутатів, окремі партії, окремі лідери постійно створювали отакі інформаційні приводи, бардаки, хаоси, забігали і перетворювали Раду в бардак, в цирк і так далі, то от ви самі довели цю Раду до того стану…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Тому ми категорично завжди виступали за порядок. Хочете щось провести, ставте в порядок денний, проводимо в зал і голосуємо. Не треба для цього палити шини, піднімати людей і збирати майдани і так далі, вже їх наробили багато. Хочете проводити реформи, ми не проти, хочете ставити ці питання, ставте в порядок денний, спокійно розглядаємо, два роки до виборів. Для чого сьогодні колотити всю країну знову? І це питання, яке постійно ми вже піднімаємо і говоримо, не може…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. 

І останнє...  (Шум у залі)

І останнє, будь ласка, Ярославе.   (Шум у залі)

Будь ласка, Ярославе.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Я хотів би нагадати, що парламент  є найвищою платформою суспільних дискусій. І я вважаю, що всі законопроекти, які проходять процедуру, повинні автоматично попадати в порядок денний, і я в цьому не бачу ніяких проблем, щоб депутати могли визначатися, автоматично. Ніхто немає права керувати, той зайде законопроект чи не зайде, навіть Погоджувальна рада, якщо вони пройшли всю процедуру.

Що стосується законопроекту, по якій системі будуть вибори. 400 депутатів спитайте…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка. 

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  400 депутатів спитай, буде 400 думок, для цього і є  парламент, щоб ми визначали саме кнопкою.

Але я хочу сказати одне на захист мажоритарників. Я не уявляю сьогодні країну без мажоритарників. Це єдині люди, які не займаються політикою, а займаються проблемами людей. І сьогодні без мажоритарки ця країна вже б не жила.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ярославе, питання було в тому, ви за те, щоб починали сьогодні роботу з медичної реформи?  Увага! Тиша в залі. Ярославе.

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Ярославе, ви готові, щоб це розглядали…

 

 ПАРУБІЙ А.В. Питання було, чи ви за те, щоб ми розпочали… Ярославе, ви за те, щоб ми почали з медичної реформи сьогодні?

 

(Шум у залі)

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Я не почув, ще раз.

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Питання полягало в тому, чи ви підтримуєте, щоб ми сьогодні розпочали з медичної реформи роботу?

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Давайте в хаос не перетворювати. У нас стоїть медична реформа, давайте її розглядати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Отже,  ми провели таке трішки дивне голосування з виступами, але це голосування дає підстави говорити, що як мінімум три фракції - "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" і "Воля народу" -  виступають за те, щоб порядок денний лишався незмінним і ми розпочали нашу роботу з медичної реформи. Це є більше як 226 голосів, і це є результат голосування і роботи Погоджувальної ради Верховної Ради України.

Тому я оголошую, як і передбачено в порядку денному, ми розпочнемо сьогодні розгляд питань з медичної реформи. Разом з тим хочу сказати, що якщо в середу комітет розгляне питання щодо зняття недоторканності, я буду ініціювати і просити депутатів, щоб після медичної реформи, ми змогли…

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Вибори! Вибори! Вибори – готовий.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ми могли б розглянути це в четвер. Також я готовий  провести окремі консультації з приводу того, що якщо буде готовність фракцій, перейти до розгляду питань по виборах.

Отже, наша дискусія завершена, колеги. Ми продовжуємо Погоджувальну  раду, і я надаю слово представнику  Президента  України в Верховній Раді Ірині Луценко.

 Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги!  Шановні колеги! Я не заважала.

 

(Шум у залі)

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я перепрошую, просто прохання від усіх людей, які стоять там.  "Блок Петра Порошенка"  і "Народний фронт" йшли в парламент як майданівська партія. В мене немає запитань до…

 

(Шум у залі)

 

ЛУЦЕНКО І.С. Єгоре, можна, я скажу, а тоді, ви продовжите.

 

СОБОЛЄВ Є.В.  В мене є пропозиція, вийдіть до людей і поясніть це зараз людям, які там зібралися…  (Шум у залі)

 Разом з ними має вийти спікер і пояснити це рішення парламенту…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані  Ірино, будь ласка.    

 

ЛУЦЕНКО І.С. Єгоре, дайте я скажу, а тоді ви продовжите. Єгоре, дайте я скажу…

 

СОБОЛЄВ Є.В. (Не чути)

 

 (Шум у залі)

 

ЛУЦЕНКО І.С. Я не буду перекрикувати.

 

СОБОЄВ Є.В. Але ви маєте пояснити це людям.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Нехай він закінчить  і  я тоді продовжу.  

Єгоре, можна, я…

 

СОБОЛЄВ Є.В. Ви можете до них приєднатися. Ви можете до них приєднатися.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ірині Луценко включіть мікрофон. 

 

(Шум у залі)

  

ЛУЦЕНКО І.С.  Єгоре!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Ірино, виступайте,  будь ласка.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Виходьте до людей! Виходьте до людей!

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, будь ласка.

 

(Шум у залі)

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги…

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, зараз виступ має представник Президента Ірина Луценко. І я думаю, що зривати Погоджувальну раду є рішенням неправильним. Я хочу вам нагадати, любителям і захисникам Регламенту, перешкоджання роботі головуючого є прямим порушенням Регламенту, зрив Погоджувальної ради є пряме порушення Регламенту.

Отже, колеги, зупиняти Погоджувальну раду?

Будь ласка,  пані Ірино, будь ласка,  виступайте.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Виходьте до людей!

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги, увага, увага! Я хочу повідомити, що зараз відбувається зрив Погоджувальної ради, немає можливості виступати представникам. І я зараз призупиняю засідання Погоджувальної ради у зв'язку з неможливістю його проводити.

Отже, я прошу всіх о 12-й годині на зустріч з міністром Уляною Супрун. О першій годині я запрошую всіх у сесійний зал для продовження нашої роботи. Дякую.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку