СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

10 липня 2017 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні голови фракцій і голови комітетів. Я прошу займати робочі місця і приготуватись до виснажливої роботи.

Починаємо. Шановні колеги, перш за все, хотів би повідомити, що сьогодні до Верховної Ради України завітає Генеральний секретар НАТО, і о 16-й годині в залі Верховної Ради України відбудеться зустріч народних депутатів України з Генеральним секретарем. І я запрошую всіх депутатів від усіх фракцій прибути на цю зустріч. Спочатку перша частина – це буде офіційна частина в залі пленарних засідань, а потім продовження цієї зустрічі відбудеться тут, в конференц-залі, де буде змога головам фракцій і груп задати питання і провести дискусію з Генеральним секретарем.

Завтра ми починаємо наш пленарний тиждень. І хочу вас відразу проінформувати, що питань, які пропонуються на розгляд на цей тиждень, дуже багато, скажемо так м'яко. І відповідно нам буде вкрай важливо дуже ефективно і дієво пропрацювати цей тиждень.

Я вам перерахую головні блоки питань, які зініційовані на цей тиждень. Перший блок питань – це питання депутатської недоторканності. Я хочу вас проінформувати, що регламентний комітет минулого тижня розглянув низку подань Генерального  прокурора щодо народних депутатів  України. Згідно частини першої статті 221 Регламенту Верховної Ради України подання розглядаються  та голосуються у пленарному засіданні Верховної Ради у визначений нею  день, але не пізніше 7 днів  після рішення комітету. Хочу, до речі,  зняти будь-яку інтригу, яка цей тиждень тривала,  і повідомити, що усі подання, які надійшли від Генерального прокурора України, будуть розглянуті в сесійній залі Верховної Ради  України. Хочу також повідомити, що завтра минає сьомий день від перших подань, і тому у вівторок по закону ми мали би почати розгляд питань зняття депутатської  недоторканності.

До мене звернулись з ініціативою  представники коаліції, щоб ми дочекались  розгляду останнього подання, а  ми знаємо, що є ще подання на депутата Добкіна, яке ще не є розглянуте, і щоб всі разом подання переглянути в четвер, але рішення  з цього приводу  зможе прийняти  тільки Верховна Рада  України. Члени коаліції подадуть відповідну постанову, бо має бути відповідне рішення Верховної Ради про перенесення, і якщо Верховна Рада підтримає ідею, щоб ми усі подання розглянули разом в четвер, ми будемо їх розглядати в четвер. Якщо ця пропозиція не буде підтримана залом, ми завтра розпочнемо розгляд подань про зняття депутатської  недоторканності. Це перша теза і перший наш обов’язок на цей тиждень.

Наступне питання – це питання судової реформи, а саме: проект Закону про  Конституційний Суд   України і проект Закону про внесення змін до Господарського  кодексу  України, Цивільного,  Адміністративного та інших законодавчих актів –  це два глобальних  законопроекти, які пропонується розглянути в другому читанні.  І  також хочу сказати, що  до них є ще два супутніх законопроекти: 6233 і 5425 це внесення змін до Митного кодексу України і внесення змін до Бюджетного кодексу України. У випадку прийняття в другому читанні тих законів, ми повинні їх підкріпити також змінами в Митному і Бюджетному кодексах України. Це наступний блок, який пропонується розглянути цього тижня.

Також хочу вам нагадати, що ми прийняли в першому читанні зміни до бюджету. І для того, щоб дати відповідь на ті соціально-економічні виклики, які є в країні, для того, щоб забезпечити українські правоохоронні органи і сектор безпеки, пропонується цього тижня розглянути бюджет в другому читанні. І я вважаю, що це наш обов'язок, щоб ми змогли питання бюджету цього тижня вирішити і прийняти по ньому, я сподіваюсь, позитивне рішення.

Окрім того, буде пропонуватися включення в порядок денний сесії і можливий розгляд питання пенсійної реформи, якщо буде така воля залу, якщо це питання буде включено в порядок денний сесії і буде комітет. Окрім того, у нас стоїть на розгляді питання освітньої реформи і теж, і міністр, і профільний комітет звертаються з проханням і з наполяганням, щоб ми Закон про освіту, це теж друге читання, прийняли цього пленарного тижня, щоб з 1 вересня, коли розпочнеться новий навчальний рік, власне, цей закон вже міг діяти, і щоб реформа могла продовжуватися. Ще нагадаю вам, що зараз на розгляді у комітету є питання медичної реформи.

Це тільки ті ключові ініціативи, які запропонували і голови комітетів, які запропонував і уряд, але окрім них є ряд питань, які просто процедурно має вирішити Верховна Рада України, поміж них затвердження календарного плану нашої роботи на осінь. І я хочу теж сказати, що я буду пропонувати, щоб ми не закривали сесію, щоб сесія не закривалася наступного пленарного тижня, щоб ми мали змогу в будь-який час і період зібратися для прийняття важливих рішень, які можуть стати у нас на порядку денному.

Наступне. Перед нами є обов'язок прийняти ряд рішень про призначення позачергових виборів. І, власне, це теж наш обов'язок, оскільки вибори у місцевих громадах, багато з яких заплановані на вересень, вони не зможуть відбутись без відповідного рішення Верховної Ради України. Це ті питання, які не є аж надто складними, я думаю, по них буде підтримка в залі, але ми повинні знайти достатньо часу, щоб по тих питаннях ми теж змогли прийняти рішення.

Так само і по питаннях безпеки, зокрема кібербезпеки. У нас є законопроект про засади кібербезпеки, які розглянуті в першому читанні, і, зважаючи на те, яка потужна кібератака була здійснена на Україну в останній період, я теж вважаю важливим, щоб Верховна Рада України в другому читанні змогла розглянути цей законопроект.

Отже, друзі, це є перелік тих ініціатив і пропозицій на цей тиждень. Це дуже об'ємний, це дуже фундаментальний порядок денний, нам разом необхідно буде вирішити і систему прерогатив в розгляді тих законопреоктів, і найголовніше, друзі, я хочу на цьому наголосити, ефективний розгляд законопроектів. Намагання затягувати час, намагання зривати розгляд законопроектів тисячами правок вважаю неприйнятним, перед нами є обов'язок, щоб ті реформи, які відбуваються в країні змогли мати своє продовження. І я сподіваюсь на дуже активну і дієву роботу Верховної Ради України цього тижня.

Отже, колеги, переходимо до обговорення, і я хотів би все-таки в обговоренні говорити більше про порядок денний, менше про політичні речі, а більше про формування порядку денного на цей тиждень. І цього тижня ми переходимо… Цього тижня ми з лівої сторони, мені нагадують представники Апарату.

І тому першому для виступу я надаю слово Юрію Бойку. Будь ласка,  "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Шановні присутні, у нас останній пленарний тиждень  перед  довгими канікулами, як мінімум, по розкладу. Але, виходячи на канікули, ми повинні розуміти, що  парламент  залишає більше питань, ніж відповіді, даючи собі такий перерив.

Перше головне питання, з нашої точки зору, – це  питання завершення військового конфлікту,  про що дуже багато казали на зібранні G-20, на жаль,  наші представники не були  присутні, але інтерес був дуже великий, і  ми це побачили на власні очі.

Йде розмова про  Закон про  реінтеграцію, який сьогодні, мабуть, бачило вузьке  коло людей, вузьке коло  парламентарів, були розмови. Хочу повернути всіх до розгляду політичної, юридичної частини Мінського протоколу. Якщо їх уважно проаналізувати, то ця ж сама реінтеграція там крок за  кроком виписана і виписана із  політичної і юридичної  точки зору. Я вважаю, велика помилка була парламенту, коли  не дослухались до думки нашої фракції, що ми могли б частину законів цих прийняти з відтермінуванням до того часу вступу в дію, коли прийме відповідні кроки і закони протилежна сторона, і це б дало нам набагато сильнішу позицію  на переговорах сьогодні. В частині "нормандського формату", один з  "нормандського  формату",  Президент Франції прямо підтримав такий же  алгоритм у бесіді з  Президентом України.

Ми  також пропонували, щоб  для остаточного завершення  військового конфлікту ввести "Голубі шоломи" на лінію розмежування, так як це робиться в інших частинах світу. Це також ініціатива не була підтримана, на жаль, і ми втратили 2 роки.  Сьогодні час іще є, ми  вважаємо, що це  питання є найбільш важливим у порядку денному.

Друге питання – питання  подолання економічної кризи.  У нас 3 місяці поспіль уже  йде падіння промислового виробництва. По всім  п'яти показниках, за якими  характеризується економіка  країни, а це ВВП на душу населення, макроекономічна стабільність, інвестиційний клімат, соціальний розвиток у нас все свідчить про глибоку економічну кризу. Тому наша позиція, нашої фракції незмінна. Ми вважаємо, що уряд повинен відзвітувати про роботу свою за рік, повинен представити парламенту програму виходу із  кризи, а парламент, розглянувши, якщо вона має сенс, повинен цю програму прийняти, і долучити до неї, прийняти відповідні закони, які дадуть можливість цю програму втілити в життя.

Третє важливе питання, яке не знайшло відображення у порядку денному, питання підтримки переселенців. Ми наполягаємо, щоб уряд створив робочу групу, як це було обіцяно, і зробив комплексний закон, який би регулював і матеріальну, і соціальну, і політичну допомогу мільйону 700 тисячам людей, які сьогодні починають своє життя з нуля.

В парламенті знаходиться більше десяти законів про допомогу переселенцям авторства різних фракцій, але наша позиція – повинен бути  один закон, комплексний, відпрацьований з боку  уряду, який врахує всі аспекти цієї допомоги.

Було два тижні перерви і була можливість попрацювати в регіонах. Я буду оформляти три депутатських запити. Перший – до Генерального прокурора стосовно масової вирубки лісів у Карпатах. Я на власні очі побачив обличчя корупції: біля села Гриньків Івано-Франківської області, де була вирублена ділянка приблизно така, яка сформувалась після падіння Тунгуського метеориту в Сибіру на початку минулого століття. І взагалі, коли пролітаєш гелікоптерами і  бачиш масштаби вирубки, а вони збільшуються, ми можемо мати відповідну екологічну і соціальну катастрофу.

Другий запит до Міністерства енергетики стосовно постачання  електричної енергії в Луганську область. Вона відокремлена від енергосистем України, і декілька днів тому сталася аварія на Щастинській ТЕЦ, і вся область залишилася без електрики. Тому я вважаю, що Міністерство енергетики повинно вжити дієвих заходів для того, щоб відновити надійність енергопостачання області.

Третій запит – до керівництва Національної поліції, який стосується ганебного випадку, який стався у залі суду в Коломиї Івано-Франківської області, коли священик православного патріархату був побитий у присутності поліцейських, які мовчки дивились за тим дійством.

І останнє, я вважаю, що якщо ви сказали, що у нас сесія не закривається...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОЙКО  Ю.А. Ми готові проголосувати за те, щоб зібрати позачергове засідання парламенту для того, щоб розглянути програму  виходу з кризи, і якщо вона дасть можливість це зробити – ми її підтримаємо.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Минулого тижня я, як і належить депутатам в не пленарні тижні, працював, зустрічався з нашими людьми на Чернігівщині, Полтавщині, Кіровоградщині, Черкащині. Щиро дякую всім людям, які приходили на ці  чудові зустрічі.

Так от, я не почув жодної людини під час своїх чисельних зустрічей, які б підтримали медичну реформу від уряду, пенсійну реформу, земельну реформу. Кожна людина в Україні розуміє, що всі ці так звані реформи проводяться з однією метою –  зекономити на українцях, обмежити права людей на медичну допомогу, на пенсійне забезпечення і забрати у селян  землю.

До речі, користуючись нагодою присутності тут представника уряду, я хочу поставити два практичні питання. Бо коли ви піднімаєте пенсійний вік і забираєте у людей право на отримання медицини замість того, щоб створювати робочі місця, замість того, щоб в  людей були гроші і можливість годувати свою сім'ю, то ви прирікаєте країну назавжди на бідність. Вивезення необробленого лісу, зерна, металобрухту, який Президент досі законопроект наш не підписав усе це бідність, бідність і ще раз бідність.

Як ви збираєтесь країну рятувати, коли ви не даєте людям роботу? Село Листопадове Кіровоградська область Новоархангельський район. На обочині дві жіночки пасе 12 корів з  вулиці, а колись на вулиці було 40 корів, а сьогодні – 12. І в них забирають сінокіс, нікуди тих 12 нещасних корів, що залишилися у Листопадово на одній з вулиць, вигнати, щоб пасти корів. Я прошу вирішити цю проблему і не забирати в людей сінокіс, не тільки в селі Листопадове, а по всій країні.

Наступне питання. Уранові шахти, державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Три уранові шахти, унікальне підприємство, єдине в Україні. 60 відсотків української енергетики – атомна енергетика. 8 місяців державному підприємству Держслужба надр і геології не продовжує спецдозвіл на користування надрами. 8 тисяч шахтарів залишились без роботи. Півмільярда гривень минулого року це підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" заплатило податків до бюджетів різних рівнів. Уже кілька місяців Смолінська шахта, Інгульська шахта стоять. Для чого ви банкрутуєте державне успішне підприємство? Щоб хтось його за копійки забрав і потім ті мільярди йшли в кишені? Чи для того, щоб хабара отримати за продовження спецдозволу для державного підприємства? Інакше я логіки не бачу. 8 тисяч людей на Дніпропетровщині, на Кіровоградщині залишаються без роботи.

Я вимагаю від вас негайно дати доручення негайно продовжити спецдозвіл державному підприємству, щоб наші шахтарі мали роботу, наші шахтарі. В "Червоноградвугіллі" колись було 24 шахти, сьогодні 6 залишилось. Чому? Тому що ви купуєте американське, російське і ЮАРське вугілля, замість того щоб вкласти, добудувати шахту на Волині, Нововолинську шахту, замість того, щоб вкладати гроші у відновлення наших шахт, у розвиток вугільної галузі, у прийняття державної програми видобутку вугілля, у прийняття державної програми розвитку атомної енергетики. А ви дерибаните, перетворюєте на сировинний придаток нашу рідну країну.

Робочі місця треба створювать, а не піднімать пенсійний вік, закривать лікарні чи закривать школи. Тому ми цього не підтримуємо, і вимагаємо від вас: або ви будете діяти, або мені люди на підприємстві "Темп" на Черкащині подарували вила. Ми вас на тих вилах винесемо.

Ну, і нарешті останнє. Знову популярна тема: Президенту Порошенку, Генпрокурору Луценку немає більше чого сказать; коли в них провали скрізь, вони починають говорити про скасування депутатської недоторканності. Тобто коли народ обібрали, немає чим обдурить людей, уже двадцятий рік на депутатській недоторканності скоро Порошенко і Луценко онуків своїх до парламенту вибиратимуть на коні депутатської недоторканності.

Так от, я хочу сказати і Президенту Порошенку, і Генпрокурору Луценку, цим політичним лузерам: ми, наша фракція голосує за зняття депутатської недоторканності з усіх. Депутати, судді, Президент повинні бути позбавлені депутатської недоторканності, а разом із скасуванням депутатської недоторканності Закон про імпічмент Президента, Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України, який ми зареєстрували два роки тому. Пане Голово, завтра виносьте ці закони, і голосуємо разом із змінами до Конституції…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …і голосуємо разом із змінами до Конституції про скасування депутатської недоторканності. І немає потреби тягнути до осені. Вони хочуть попіаритися, скасувати, – давайте скасуємо, цей феодальний пережиток треба скасувати. І найголовніше, перед законом повинні бути рівні всі – і Президент, і депутати, і судді, і всі на світі, як оті рядові колгоспники, інженери, металурги, хлібороби і так далі. Всі повинні бути рівні перед законом.

І наша фракція за це голосує завтра.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо.

Хомутиннік Віталій Юрійович, група "Партії "Відродження".

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Шановні колеги, шановний пане Голово, як ви вже сказали, цей тиждень дуже такий насичений: багато законопроектів, які парламент має розглянути та прийняти як в першому читанні, пенсійна реформа, так і в цілому судова реформа, зміни до бюджету та інші законодавчі ініціативи уряду.

Але це вже стає такою традицією для парламенту, коли в останній тиждень робочої сесії фактично ставляться ті законопроекти, які влада намагається продавити будь-яким шляхом. Так завжди відбувається з Державним бюджетом, коли ми приймаємо під ялинку Державний бюджет, і після того дивимось, що саме було прийняте. І так зараз приймаються найважливіші в усіх сферах життя кожного громадянина України, такі реформи, як пенсійна реформа, медична реформа, судова реформа та обговорюється також земельна реформа. Це ті законодавчі акти, які фактично закладають фундамент на десятиріччя. І, на жаль, в нашій практиці ми не приймаємо досвід європейських країн, досвід Сполучених Штатів Америки, коли такі ініціативи розглядаються роками, проводяться суспільні обговорення, круглі столи, дискусії, дебати. І на прикладі, наприклад, тих самих Сполучених Штатів, де медичну реформу обговорювали два роки, після цього приймали і про суть цієї реформи знали не тільки в Штатах, а в усьому світі.

В той же час, що відбувається у нас? Проштовхнули медичну реформу з порушенням Регламенту, знайшли 227 голосів. Після цього вже міністр, яка не є міністром,  виконуюча обов'язки, і не несе жодної відповідальності за свої дії, політичної відповідальності, вже заявляє про те, що необхідно ґрунтовно переробляти цю реформу, і є маса недоліків і так далі, і тому подібне. Тобто це все не тільки несе загрозу, а стає небезпекою, державною небезпекою  прийняття таких законопроектів.

Теж саме, напевно, буде завтра і з пенсійною реформою. Теж саме ми, напевно, отримаємо і з судовою реформою, коли не розуміємо, що комітет винесе в остаточній редакції, отримавши майже 5 тисяч поправок, який продукт ми отримаємо, і чи встигнуть народні депутати, фракції, комітети подивитися на ці ініціативи і прийняти дійсно виважені рішення.

Тому позиція нашої депутатської групи буде полягати в тому, щоб такі важливі законодавчі акти системні, фундаментальні, як реформа пенсійна, знову ж таки, судова, про медичну я вже взагалі не кажу, тому що я, наша фракція не голосувала за цей закон в першому читанні, і я переконаний в тому, що після того, як прийняли, вже не буде 226 чи 227 голосів за цей документ, за цю реформу, перенести всі ці речі все ж таки на осінь. Протягом двох місяців провести ґрунтовну роз'яснювальну роботу серед суспільства через засоби масової інформації, через проведення різноманітних "круглих столів", дискусій, дебатів і вже восени приймати рішення, які почнуть працювати, фактично вступлять в дію з 1 січня наступного року. Це позиція нашої депутатської групи, яку я мав озвучити.

Також я хочу попросити вас, пане Голово, поставити на розгляд та голосування ті законодавчі акти, які розроблено депутатами нашої депутатської групи, це соціальний пакет законопроектів: 6663, де мова іде про соціальні виплати для родин з дітьми; 6292 про чорнобильців –планується збільшення соціальних виплат та пенсій для чорнобильців, а також забезпечення доступності медичної допомоги для постраждалих внаслідок ЧАЕС.

30 секунд можна, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую.

Та законопроект 6146, який дозволить встановити справедливе підвищення заробітної плати та збільшити заробітні плати всім працівникам бюджетниками, а не тільки тим, хто до останнього часу отримував заробітну плату менш, ніж 3200 на місяць.

Дякую за увагу та бажаю плідної роботи на цьому тижні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу". Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Виходячи з медійного ажіотажу навколо політичної дуелі, яку правоохоронці влаштували з регламентним комітетом Верховної Ради, я не хотів би констатувати, але це факт найважливішої теми, ніж цей театр абсурду з дискредитації парламенту на минулому тижні, виходить, у нас не було. Я розумію, що владі дуже хочеться, щоб депутати ходили строєм і голосували по команді. В той же час і українське суспільство також розхитує і так не стабільного човна. Люди забули, що основною інституцією народовладдя в країні це є Верховна Рада, яка покликана захищати інтереси українського народу.

Натомість мені щиро шкода, що такого медійного ажіотажу не зазнала справді життєво необхідна для країни безпекова тема. Тиждень в нашій країні працює місія НАТО. Сьогодні після обіду в парламенті ми зустрічаємось з Генеральним секретарем НАТО.

Депутатська група "Воля народу" щиро вітає новий етап відносин між Україною і Північноатлантичним Альянсом, що настав після підписання Президентом історичного Закону про курс на вступ до НАТО.

Шкода, що парламенту знадобилось цілих 3 роки після Революції Гідності, щоб прийняти відповідний закон. Адже люди першочергово вийшли на Майдан, відстоюючи європейський, за євроатлантичний шлях розвитку України. Остання соціологія це підтверджує 69 відсотків українців сьогодні підтримують вступ в НАТО.

Ми в жодному разі не маємо зупинятись на цьому шляху. Однак, зупинка під гаслами позаблоковості, зроблена в 2010 році, коштувала Україні втратою контролю над частиною Донбасу, окупацією Криму та десятками тисяч життів українських громадян.

Щоб не повторювати цих помилок, ми маємо добре проаналізувати ставлення наших стосунків з Альянсом. Ще в 1993 році Верховна Рада дала старт євроатлантичному курсу прийняттям основних напрямків зовнішньої політики. В 2003 році цей курс був підкріплений на рівні Закону "Про основи національної безпеки України".

Тобто минуло 24 роки нашої ходи на шляху до членства в НАТО. І що ми досягли? З однієї сторони, наша держава є єдиною країною-партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її проводом. З іншої, ми так і не досягли етапу отримання плану дій щодо членства в НАТО.

Хоча максимально наблизились до цього ще в 2008 році. Тодішнє спільне звернення Президента Ющенка, Прем'єр-міністра Тимошенко і спікера Яценюка не було задоволено в рамках саміту в Бухаресті в квітні 2008 року. Саме тоді Володимир Путін пригрозив членам Альянсу, що якщо Україна вступить до НАТО, Росія може почати відторгнення Криму та Східної України. Згадайте його фразу, що Україна це навіть не держава. Агресія сусіда натомість почалась задовго до навіть відмови від позаблоковості в 2014 році.

Які ще уроки історії нам потрібні? Ми маємо прекрасний приклад нашого стратегічного партнера – Польщі, яка є членом Північноатлантичного Альянсу з 1999 року. За цей час вона зміцнилась в оборонному та політичному аспектах саме тому, що підтримка союзників є дуже вагомою.

Колеги, Верховна Рада може зробити посильний внесок у питання здобуття Україною Плану дій щодо членства в НАТО. Передусім ми маємо посилити міжпарламентський зв'язок з країнами-членами Альянсу, де кожен народний депутат має стати лобістом ідеї приєднання нашої держави до НАТО. Ми маємо виступити єдиним фронтом, а не повторювати помилок української делегації в ПАРЄ. Тому що неодноразово окремі народні депутати виголошували особливу думку, що йшла врозріз із загальною позицією нашої держави. Цілком очевидно, що ми маємо зробити все від себе залежне, аби Україна стала членом НАТО і відбулось це якнайшвидше. Збройні Сили України до 2020 року планують перейти на стандарти НАТО. Натомість разом з урядом ми маємо забезпечити надійне підґрунтя та економічний ріст. Для отримання безвізу з ЄС ми виконали 144 вимоги, і сьогодні українці можуть вільно подорожувати Європою. Я закликаю парламент з аналогічним завзяттям підійти до євроатлантичного вектору.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Переходимо на правий від мене бік. І я запрошую до слова Герасимова Артура Володимировича, голову фракції Партії "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Кілька днів тому у Мінську на своєму засіданні Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі підтримала вкрай важливу для нашої країни Резолюція відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Хотів би щиро подякувати українській делегації, Посольству України в Республіці Білорусь та висловити особисту подяку народним депутатам Ігорю Попову, Ользі Бєльковій, Тетяні Остріковій, послу України при міжнародних організаціях у Відні Ігорю Прокопчуку, секретарю української делегації Ірині Євменчиковій, які чітко, послідовно і наполегливо відстоювали інтереси нашої держави у Мінську.

Наступне, на що хочу звернути увагу, на те, що вже місяць українські громадяни можуть відвідувати країни Євросоюзу без віз. За цей короткий період цим скористались майже 100 тисяч українців.

Згідно роботи парламенту. Сьогодні згідно з календарним планом проведення шостої сесії починається останній тиждень роботи Верховної Ради у пленарному режимі. Однак, на порядку денному все ще залишається значна кількість питань, які потребують невідкладного законодавчого врегулювання. Саме тому  фракція  партії "Блок Петра Порошенка" підтримує ініціативу  продовження строку проведення шостої сесії Верховної Ради до  вересня.

Протягом минулого тижня, як всі ми знаємо, відбулися засідання регламентного комітету по розгляду подань Генпрокуратури про зняття депутатської  недоторканності з низки народних депутатів. Позиція  фракції  партії  "Блок Петра Порошенка"  залишається непохитною та  категоричною: депутатська недоторканність повинна бути скасована як явище.

Що стосується  розгляду цих подань, то ми вважаємо, що всі шість подань мають бути розглянути в четвер як в найбільш ефективний день роботи наш на пленарному тижні.

Відносно реформ. Недостатньо лише говорити про недосконалість судової системи та про необхідність проведення судової реформи. Вкрай необхідно створити системне законодавче підґрунтя для її реалізації. Для  цього потрібно розглянути та прийняти на цьому тижні законопроекти  6232 та 6427-д.         

Стосовно реформи  системи охорони здоров'я. Робоча група плідно працювала протягом останніх тижнів і звершує свою роботу. Просимо пришвидшити розгляд відповідних законопроектів у профільних комітетах.

Пенсійна реформа, яку  так довго обговорювали  в суспільстві, також має нарешті стартувати, і Верховна Рада має почати розгляд  відповідних законопроектів.

Не менш важливим є законопроект  про внесення змін до Державного бюджету на 2017 рік.  Фракція партії  "Блок Петра Порошенка"  підтримала цей законопроект за основу виключно для того, щоб мати можливість ефективно проаналізувати запропоновані зміни до Державного бюджету. Наприклад, коли ми говоримо про виділення понад 14 мільярдів для дофінансування субсидій для населення на оплату комунальних послуг, парламент має отримати чіткі та ґрунтовні розрахунки необхідності саме цієї суми, тому що вже сьогодні ми маємо декілька різних розрахунків і не  зовсім зрозуміло, який з них є  реальним.  Також фракція партії  "Блок Петра Порошенка" вимагає від уряду розробити чіткі механізми монетизації субсидій, що значно посилить захист вразливих категорій громадян і слугуватиме додатковим щитом  у забезпеченні енергетичної незалежності   України.

Крім того наша фракція категорично виступає за збереження ефективного експерименту по фінансуванню ремонту доріг, який з цього року набув статусу загальнодержавного. Два роки тому за ініціативи Президента  України цей експеримент було запроваджено у чотирьох областях. Його суть полягала в тому, що 50 відсотків коштів понадпланових митних платежів виділялося саме на ремонт та будівництво доріг, експеримент виявився ефективним і дієвим. І от, із здивуванням ми побачили положення законопроекту 6600, які фактично вбивали цю ініціативу. Однак, неприпустимо відбирати у областей реальний інструмент ремонту і будівництва доріг та інфраструктури. Тому фракція партії "Блок Петра Порошенка" категорично вимагає скасувати положення, які вбивають фінансування дорожнього експерименту, започаткованого Президентом України.

І на останок. Наша фракція закликає негайно визначитися із кандидатами від Верховної Ради для проведення  незалежного аудиту НАБУ. Ми дійсно стурбовані та не розуміємо чому керівництво відповідного комітету саботує затвердження кандидатів у такому важливому питанні? А маніпуляції, які при цьому використовуються, стають на заваді ефективної, прозорої роботи головного антикорупційного органу країни.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хотів би підтримати Артура Володимировича, що ми часто говоримо про речі складні, але рідко згадуємо про наші успіхи на зовнішньополітичному фронті, і, я вважаю, що Україна здобуває кожного тижня, крок за кроком, успіхи в підтримці країн. Артур згадав про Білорусію, а я хотів би, користуючись нагодою, подякувати українській делегації Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, її голові Людмилі Денісовій.

Я хочу сказати, що наша делегація в Парламентській асамблеї, в ПАЧЕС, добилися того, щоб член російської делегації, особа, яка, вважаю, що вона обрана від окупованого Росією Кримом, не отримала повноважень делегата. Наша делегація підняла це питання і десять країн з дванадцяти підтримали позицію української делегації. Я вважаю, це важливий успіх для України, це важлива солідарність країн, наших найближчих сусідів чорноморського регіону, в тому числі і Туреччини, я теж хочу повідомити, що ми кілька днів тому перейняли головування в Парламентській асамблеї ПАЧЕС, і наступне засідання восени буде відбуватися в Україні. Я, можливо, не згадаю всіх членів делегації, це точно Єфремова, це точно Івченко, це голова делегації Людмила Денісова, і давайте разом їм подякуємо. Чубаров, так, Чубаров, представник "Блок Петра Порошенка". (Оплески) Дякую вам.

І від "Народного фронту" Максим Бурбак, будь ласка.   

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю вас, шановні колеги. "Народний фронт" вітає початок сьогоднішніх військових навчань "Сі Бриз-2017". Участь в цих маневрах приймуть військові 17 країн-членів НАТО і звісно наші українські військові. В Одесу зайшло відразу три турецьких судна, в тому  числі кораблі і авіація НАТО. Бажаємо успішних та продуктивних навчань українським і натівським військовим.

Наголошую, що приведення української армії до стандартів НАТО, повноцінне членство України в НАТО – це послідовна і чітка позиція "Народного фронту". Саме Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запровадив фінансування української армії на рівні 5 відсотків валового внутрішнього продукту, а це у 2,5 раза перевищує натівський стандарт бюджетних видатків на оборону.

Минуло тижня українське суспільство спостерігало за розглядом питань подань НАБУ і САП на кількох народних депутатів. Як завжди  спочатку гучні заяви з прізвищами нібито підозрюваних, а лише потім якісь докази. У фіналі високі очікування не підтверджуються доказовою базою, а потім у суді справа розсипається, а корупціонер спокійно повертається до своєї роботи – це неправильний сценарій. На підозрюваних в корупції мають добре підготовлені докази, і для цього НАБУ і САП можливо треба трохи менше прес-конференцій проводити, але більше і ретельніше працювати над матеріалами провадження і самими поданнями в комітет. В тому числі не треба і закривати очі їм і на корупційні вчинки своїх друзів, народних депутатів.

В процесі цього серіалу гостро постало питання депутатської недоторканності. Одразу зауважу, що фракція "Народний фронт"  виступає за зняття депутатської недоторканності, ми проголосували за зміни в Конституцію в першому читанні максимальною кількістю голосів. Ми також переконані, що парламент творець законів і контролер від імені народу. Тому парламентарі повинні мати імунітет щодо своєї політичної діяльності, імунітет не повинен бути індульгенцією на вчинення протиправних дій для високопосадовців, так і виправдання для антикорупційних органів про неспроможність напрацювання повноцінної доказової бази.

Але питання недоторканності повинно розглядатися в комплексі із змінами до Конституції, кадровим оновленням і реформою судової гілки влади та іншими змінами до законодавства для  того, щоб привести інститут недоторканності високопосадовців до рівня, який існує в розвинутих державах. Це питання не можна відкладати знову, його повинен вирішити парламент цього скликання.

Наступне. Фракція "Народний фронт"  звертається до вас, пане Голово, з тим, щоб ви не закривали шосту сесію парламенту, зважаючи на низку невирішених питань. Півторамісячна перерва в роботі парламенту в країні, де триває війна, є неприпустимою. У нас попереду ще  складний і важливий бюджетний процес. Чим раніше ми його почнемо, тим ефективнішим він буде. Вимоги "Народного фронту" до бюджету незмінні: фінансування оборонного комплексу і армії на рівні не нижчому 5 відсотків валового внутрішнього продукту, збільшення фінансування Національної поліції та Державної прикордонної служби, будівництво і ремонт доріг, збільшення фінансування освіти та  охорони здоров'я.

Окрім того, ми наполягали і будемо далі наполягати на збільшенні фінансування  інженерного облаштування кордону з Росією. Два роки кошти на  це не виділяються в повному обсязі з Державного бюджету. Уже цього року  ця ситуація повинна змінитися. Українські прикордонники на межі з країною-агресором повинні працювати з сучасним обладнанням і  високими можливостями  захисту території від порушників кордону.

Як показали події останніх днів, нам терміново необхідний надійний захист і в Інтернет-просторі. 25 травня ми відправили на повторне друге читання законопроект про основні засади забезпечення кібербезпеки України  (№ 2126а). Впевнений, необхідно якнайшвидше повертати його в пленарну залу і  приймати. Ця кібератака не остання, і ми всі це добре розуміємо.

Сьогодні було  зареєстровано законопроект 6676 про інформаційну безпеку. Пропоную його включити в порядок  денний і розглядати  цього тижня.

Наступне. Нещодавно депутати  "Народного фронту" зареєстрували  законопроект № 6630, який стосується  ідентифікації особи для  оформлення  документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус. Звертаємося до вас, пане Голово,  поставити його до включення у порядок денний  цього тижня.

І найголовніше. У четвер ми голосуватимемо за дуже  необхідний Закон про освіту. Я звертаюсь до голів фракцій, до всіх  депутатів підтримати цей законопроект. У ньому   немає  політики, це  найважливіший закон для розвитку  української освіти, це закон про наше майбутнє. Зволікати не можна, ми живемо в конкурентному світі, роль і місце України в ньому буде  означати, освіта наших громадян. В перспективі, на переконання нашого Міністра  освіти Лілії  Гриневич, цей документ змінить на краще життя не лише 22 мільйонів українців, які стикають з роботою системи освіти кожний день, а й усієї нашої держави.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 Я цілковито підтримую позицію і говорив на початку, що питання про кібербезпеку ми не маємо права відтягувати, ми  маємо ставити на порядок денний і розглядати. І я вважаю просто непорозумінням, що попереднього разу ми не набрали достатню кількість голосів. Це ситуація була швидше не  професійна, а швидше була  політична, коли в залі відбулося непорозуміння. Я думаю, цього разу ми зможемо швидко і ефективно пройти поправки, комітет подасть, і я сподіваюсь, що ми зможемо ефективно цей законопроект цього тижня прийняти.

І я надаю слово голові фракції "Самопоміч" Олегу Березюку.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановні колеги, людина, її життя, свобода і людська власність у нормальному демократичному суспільстві є найбільшою цінністю цього суспільства.

Право людини на життя, право людини на свободу, право людини на приватну власність є дано Богом, для тих, хто атеїст, дано вищим природнім розумом. І держава – це не орган, який цим правом розпоряджається, а це орган, створений людьми, який зобов'язаний ці права, природні права людей, Божі права, дотримуватися, берегти і створювати обставини, коли ці права є дієвими.

Яка держава в Україні, яка сьогодні бравадно розказує про перемогу за перемогою. Давайте наведемо три приклади: право людини на життя. Коли ціле міське населення Львова завалене сміттям, і не дано право на життя. Але я вам хочу сказати один нюанс: Львів і львів'яни стали на свій захист.

Давайте поїдемо у Полтаву. Право людини на свободу. Пам'ятаєте конфлікт про арку? Хтось про нього говорить так багато! Поранений атошник. Сотні людей вийшли за своє право на свободу пересування у своєму місті. Де була держава, правоохоронні органи, на чиєму боці вони були? На боці тих, хто позбавляв цього права.

І останнє, можливо, найстрашніше – право на приватну власність. Хтось нічого не згадує сьогодні про село Бережинка Кіровоградського району Кіровоградської області, коли в село до людей на їхню кровну землю, на якій вони працюють, прийшли ті, які  хотіли їх забрати, більше того, палили збіжжя. Хто захищав тих, хто прийшов грабувати приватну власність людей, яка дана Богом? Влада, держава і  правоохоронні органи. Ви забули про Холодний Яр, який минулого року тільки був реабілітований? Ви хочете повторити його, палючи збіжжя і грабуючи людей? Я це говорю для того, що природні права захищаються самою природою людини. Люди рабами не будуть – або рабство, або протест. Я нагадую владі про те,  що вона робить у трьох конкретних випадках.

Наступне. Не треба багато приймати законів, треба приймати сутнісні закони, які  змінюють і роблять владу, яка захищає природні права людей. Чому, пане Голово, до сьогоднішнього дня не виноситься в зал Закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі за відкритими списками? Боїтеся, що не реплікуєтеся в наступному парламенті? Бійтеся! Чому до сьогоднішнього дня не виноситься законопроект про Антикорупційний суд? Боїтеся, хочете шоу кожного дня котика і мишки? Один оголошує – другі не хочуть, і принижуєте тим самим державу. Це сутнісний закон. Чому не виноситься в Верховну Раду Закон про окуповані території? Боїтеся сказати правду людям, що на війні заробляєте?

Випадок, знову таки, про людину і його права: воїн Збройних Сил України заарештований в Італії і поневіряється. Чому? Сьогодні 250 тисяч українських воїнів може опинитися в такій ситуації, бо влада порушує їхні права на свободу і життя, не приймаючи Закон про окуповані території. Виносьте, приймайте сутнісні закони, які захищають людей і їх природні права.

Недоторканність – во язице, про що ми говоримо? Це можна зробити протягом одного пленарного дня. То зробіть, зробимо разом – і покажемо сутність проблеми, і вирішимо її за одну секунду. І не треба розказувати, що ми – за. Голосуйте "за" кнопками.

А тепер про реформи. 30 секунд додайте мені. Реформи є прекрасні, вони прекрасні. Найбільш підготовлена, пропрацьована і обговорена реформа медична, без сумніву, складна. Її немає в порядку денному.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ще треба працювати. Комітету немає.

А по пенсійній реформі, яку взагалі ніхто не бачив, є комітет? Чи він буде за 5 хвилин зроблений? Негайно підняти пенсіонерам пенсії, негайно. Для цього не треба приймати реформи. А далі якісно працювати над реформою.

Без сумніву, реформа про освіту дуже важлива, але цей закон може бути прийнятий і восени, і тепер. Він має до освіти дуже важливе значення, філософське. А от…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Оскільки було до мене запитання…

 

БЕРЕЗЮК О.Р. До вас не було запитань.

 

ПАРУБІЙ А.В. …чому не виноситься питання в зал, ну, хочу нагадати, що більшість тих законопроектів, які були названі, по них просто немає рішень комітетів і немає права їх виносити в зал. Просто, відстоюючи право на дотримання Регламенту і процедури, треба його дотримуватись у всьому. По тих законопроектах, по яких є комітет, вони будуть тут же внесені в зал. Хочу наголосити вам: ми чекаємо рішення по медичній реформі. А пенсійна реформа – на вівторок ставиться включення в порядок денний сесії. Ми працюємо цілковито згідно логіки, системи і впорядкованості роботи Верховної Ради України.

Дякую вам.

До слова запрошується від фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тарасюк Борис Іванович.

 

ТАРАСЮК Б.І. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні учасники Погоджувальної ради, фракція "Батьківщина" підтримує пропозицію про незакриття цієї сесії, про продовження її роботи. Країна знаходиться у вкрай складному становищі, і необхідно, щоб ми, народні депутати, продовжували працювати.

Друге, на чому я хотів би наголосити, що останніми днями та й навіть і місяцями ми спостерігаємо активізацію міжнародної діяльності, активізацію парламентської дипломатії за участі наших українських парламентарів. Візит Державного секретаря Сполучених Штатів в Київ, візит Генерального секретаря ООН в Київ, візит Генерального секретаря НАТО в Київ –  все це є свідченням того, що міжнародна спільнота виявляє велику стурбованість подіями в Україні, і зокрема українсько-російською війною.

Міжнародна спільнота готова надати підтримку і допомогу Україні. Необхідно, щоб вся влада – і виконавча, і законодавча – вміло використовували цю стурбованість і все робили для того, щоб нам допомогти.

Я хотів би зазначити, у зв'язку з нинішнім парламентським тижнем фракція "Батьківщина" вносила свої конкретні пропозиції щодо розгляду тих законопроектів, які вона вважає пріоритетними. Таких законопроектів було внесено 41. Це такі важливі питання, які стосуються ТСК і деофшорізації, аграрні питання, питання тарифів, соціальні питання, економічні питання, правова політика, захист прав ошуканих вкладників. Загалом 41 законопроект, який фракція пропонувала внести до порядку денного. Із цих 41 законопроекту лише 1 законопроект було включено до порядку денного.

Я хотів би, користуючись цією нагодою, просити включити до порядку денного цього пленарного тижня 2 законопроекти, які готові, пройшли комітети. Це законопроекти 5700 і 5701. Обидва законопроекти стосуються ідентифікації працівників поліції і військовослужбовців Національної гвардії.

Крім того, нас турбують деякі законопроекти, які внесені на цей пленарний тиждень, які навіть не мають текстів до другого читання, а винесені до Верховної Ради. Я думаю, що деякі законопроекти з внесених не тягнуть на те, щоб називатися реформістськими законопроектами, зокрема це стосується і законопроектів, що стосуються пенсійної реформи. Фактично в даному законопроекті, урядовому, приховується підвищення до 35 років мінімального страхового стажу, а відтак і виходу на пенсію.

Також нас турбує те, що відповідальність за соціальні виплати покладається на місцеві органи влади, а це означає додатковий тиск на органи місцевого самоврядування.

Взагалі наша фракція готова до активної законотворчої роботи, як вона це робила і в минулому, і сподівається, що Верховна Рада прийме рішення про продовження роботи сесії.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я хочу, власне, уточнити. Справді, пенсійна реформа не має комітету, але вона стоїть лишень в блоці "включення в порядок денний сесії". По Регламенту, по великому, комітет навіть не може розглянути даний законопроект, поки він не буде включений в порядок денний сесії.

 

СИРОЇД О.І. Сьогодні ще день подання альтернативних законопроектів. Ще час не закінчився.

 Ще незавершений час для подання альтернативних законопроектів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я згоден.

 

ЛЯШКО О.В. Крім того, для того, щоб включити до порядку денного сесії відповідно до Закону про Регламент має бути висновок комітету.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні, колеги.

 

ЛЯШКО О.В. Так. Висновок комітету має бути.

 

ПАРУБІЙ А.В. Включення в порядок денний сесії не потребує рішення комітету. Якщо альтернативні законопроекти будуть зареєстровані до кінця дня, я вам обіцяю, вони будуть включатися в порядок денний сесії разом із базовим законопроектом. Вони будуть стояти в такій послідовності…

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, це надзвичайно важливі питання. Має бути висновок комітету для того, щоб поставити на включення до порядку денного.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, я наголошую, що якщо будуть альтернативні законопроекти до кінця дня внесені, вони будуть пропонуватися…

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, я зараз наголошую на тому, що всі, які були зареєстровані альтернативні законопроекти, стояли так само включені в порядок денний сесії. І, колеги, ви  звернули, певно, увагу, що всі ці питання завжди вирішувались справедливо. І, якщо буде воля залу, ми їх включимо в порядок денний сесії і відкриємо можливість комітету розпочати професійну і робочу дискусію.  Я хотів, власне, наголосити цей момент.

Дякую вам.

І зараз ми маємо виступ представника Президента України у Верховній Раді Луценко Ірини Степанівни.

Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, дозвольте оголосити перелік законопроектів, запропонованих Главою держави для розгляду на цьому робочому тижні.

Ви знаєте, що в першому читанні були проголосовані законопроекти 6232, 6427-д. І Президент держави просить завершити їхній розгляд на цьому робочому тижні разом із технічними законами 6233 і 5425.

Наступне. Президент держави пропонує включити в порядок денний два законопроекти: 6675 про внесення змін до Податкового кодексу та 6674 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Що запроваджується в цих змінах? Запроваджується прозора звітність громадських організацій та фізичних осіб, які отримують грантову та міжнародну технічну допомогу. Зазначену публічну звітність подаватимуть усі громадські організації незалежно від їх спеціалізації і направленості. Вказані зміни стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформацію стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб. Важливою складовою запропонованого законопроекту є однаковий підхід поширення звітності на всі громадські організації незалежно від їх антикорупційного чи іншого спрямування. І закликаємо народних депутатів підтримати ці законопроекти. 

Хочу зазначити, що Главою держави надзвичайно акцентується увага над прийняттям змін до бюджету України на 2017 рік, це законопроект 6600. Фракціями і коаліцією зокрема на неодноразових консультаціях було значно доопрацьовані ці зміни з урахуванням поповнення спеціального фонду коштами, які появились в цьому спеціальному фонді від конфіскації так званих коштів Януковича.

Які поправки були внесені, коли ми прийняли ці зміни до бюджету 2017 року в першому читанні? Головнокомандуючим зокрема було запропоновано і наполягалось на збільшенні безпеки і оборони держави на 6 мільярдів. Запропоновано внести, запланувати 4 мільярди гривень на розбудову сільської медицини. Це ФАПи, амбулаторії, фельдшерсько-акушерський пункти, наповнення їх відповідним обладнанням, міні?лабораторіями і так далі, і так далі.

Було збережено, і наполягалось Президентом України на збереженні цього державного експерименту по дорогах. Збільшено на 1 мільярд Фонд соціально-економічного розвитку для того, щоб укріпити місцеві громади додатковим фінансуванням на капітальне будівництво.

Запроваджено і підтримано виділення субсидій в розмірі 14 мільярдів гривень для того, щоб підтримати найбільш незахищені верстви населення.

За дорученням Президента було цільово запропоновано поправку на ремонт доріг: Харків–Куп'янськ, Сватово–Станиця Луганська, 250 мільйонів; на ділянку дороги Чугуїв-Ізюм-Слов'янськ в дорозі Київ-Довжанський, також 200 мільйонів гривень.

Наступне. Президентом України буде запропоновано парламенту неможливість прийняти в тому вигляді, в якому було проголосовано в залі законопроект 6382 про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку. Це пов'язано із міжнародними зобов'язаннями України як члена Світової організації торгівлі. І Президент пропонує в пункті 1 закону, що надійшов на підпис, слова "про три календарних роки" замінити на "два календарних роки". Президент України просить парламент підтримати цю поправку.

Наступне. Хочу зазначити, що Президент держави наполегливо закликає парламент підтримати законопроект по освіті 3491-д, який розглядався на Національній раді реформ, і було закликано депутатів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …ухвалити його до кінця шостої сесії.

Ще буквально декілька секунд, пане спікере.

 

ЛЯШКО О.В. У нас немає спікера, у нас Голова Верховної Ради.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Голова Верховної Ради, вибачте, будь ласка.

Пропонуємо включити в порядок денний законопроекти 6275, 6243, які стосуються наших міжнародних зобов'язань, зобов'язань України стосовно посилення заходів у боротьбі з торгівлею людьми. Ви знаєте, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, я думаю, що ми у вівторок про захист прав людей запропонуємо включити у порядок денний сесії, і будемо бачити відповідно готовність залу щодо їхнього прийняття. Це наші міжнародні зобов'язання, як, до речі, і питання по екології два, які дуже важливі є, і нам, очевидно, треба буде і ці наші міжнародні зобов'язання цього тижня розглянути.

І, колеги, Перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі України Кубів Степан Іванович.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, шановні громадяни, як ви знаєте, минулого тижня Володимир Гройсман на чолі потужної української делегації перебував у Великобританії, яка була і залишається важливим стратегічним партнером України. І сьогодні у виступі і спікер парламенту, і відповідно представники фракцій говорили про велику підтримку України за межами України нашими партнерами. Йдеться про великий спектр співпраці України-Великобританії, зокрема у сфері безпеки і оборони заради безпеки і миру в Україні, в Європі і в цілому світі. Офіційний Лондон також засвідчив свою підтримку, схвалення та готовність продовжити надання Україні допомоги для втілення ключових важливих реформ. Крім того, уряд продовжить розширювати можливості для українських експортерів, триватиме робота для інших стратегічно важливим реформ. Так у Лондоні  Прем'єр-міністр  України інформував про можливість формування окремої Угоди про вільну торгівлю з Великобританією.

Як ви знаєте,  з 1 серпня починає працювати Угода про вільну торгівлю з Канадою.  Україна має потужну міжнародну підтримку, як визнаєте, учора ми разом з Володимиром Гройсманом мали зустріч з Генеральним  секретарем Організації  Об'єднаних Націй.  Україна вкотре має запевнення у підтримці з боку цієї  потужної організації. Сьогодні зустріч  мав і Президент  України, і   Прем'єр-міністр о 13.15 з Генеральним секретарем НАТО, а о 16?й годині депутати і Голова Верховної Ради будуть мати можливість також відчути, що  міжнародна підтримка  України  є дуже потужна на сьогодні. Це велика спільна робота, яка проведена  всіма нами. Однак всередині країни  залишається іще багато роботи та важливих реформ, які слід  провадити. І для цього потрібні спільні зусилля, спільна велика робота Президента, уряду і Верховної Ради  України.

Маємо і всебічну підтримку всередині країни, зокрема від релігійної громади, а саме Ради церков і громадських організацій. Я тримаю в руці цей лист, що Всеукраїнська рада церков і громадських організацій на сьогоднішній день, написавши лист Прем'єр-міністру України, говорить: "Шановний Володимире Борисовичу! Перейнявшись вашою турботою про нагальну потребу якісної трансформації нашого державного організму шляхом реформ, ми всебічно, а головне молитвенно, підтримуємо такі необхідні нам  усім зміни нашого повсякденного буття, регламентованого державними законами, в тому числі і системи пенсійного забезпечення. Молимось, щоб ви змогли по всій державі владі України отримати і здійснити найкращим чином, готові  підставити у цій нелегкій справі і своє плече".

Уряд готовий до співпраці і традиційно сподівається на спільну роботу та підтримку  з боку народних депутатів. Упевнений, що за цей тиждень ми маємо прийняти багато важливих рішень, посилити провадження реформ  в нашій країні.   

Дякую вам, Андрію Володимировичу, за те, що більшість пропозицій уряду враховані.

Звичайно, найбільшим пріоритетом на пленарному тижні є проведення  пенсійної реформи. Два тижні тому ми передали цей документ у парламент. Експертне середовище, міжнародні партнери, дуже просимо вас, шановні колеги депутати, підтримати осучаснення  пенсій та встановлення справедливості для всіх пенсіонерів. Як ми не раз наголошували, пенсійна реформа, запропонована урядом, не передбачає підвищення пенсійного віку. Натомість, запропоновані Кабінетом Міністрів, рішення дозволять створити в країні систему, здатну забезпечити бездефіцитність Пенсійного фонду за 7, 10 років та відновити соціальну справедливість для 12 мільйонів пенсіонерів, 80 процентів яких зараз живуть за мінімальну пенсію, дефіцит Пенсійного фонду 140 мільярдів. Запропонована урядом пенсійна реформа і Радою реформ при Президентові України, це підвищення пенсій для 9 мільйонів пенсіонерів з 1 жовтня цього року.

Ще раз сподіваюсь на підтримку, просимо всі профільні комітети розглянути ці законопроекти.

Також вкрай важливим питанням є прийняття в цілому законопроекту 6600 про бюджет 2017 року. Ми говоримо про фінансування українських громадян, заробітної плати, оборони, лікарів, фінансування програми "Безкоштовні ліки", інфраструктури і багато інших важливих проектів. Ми просто зобов'язані якомога швидше забезпечити дане питання.

Я хочу також звернути увагу, що законопроект 6327, 60 медична реформа, 6604…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …розглянути в цей четвер.

Що стосується економічних питань, ми розуміємо, що законопроект 4958 щодо спрощення зовнішньоекономічної діяльності, ми говоримо про законопроект 4685 електронних довірчих послуг. Сподіваємось, що сьогодні Верховна Рада, уряд, Президент України зможемо доказати, перше, ми ефективні і ми виконаємо, продовжимо зміни країни на краще життя людей.

 Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Переходимо до виступів від голів комітетів. Тільки я хотів би відразу, колеги, нагадати, який перелік у нас питань є на цей тиждень для того, щоб даючи пропозиції, виходячи з принципу реальності. До речі, я хочу нагадати, що у нас ще два екологічних закони є, які  є в порядку денному, які теж ми повинні прийняти, як наші міжнародні зобов'язання. І тому прошу враховувати той момент під час своїх пропозицій щодо порядку денного.

Ми починаємо сьогодні справа.

І, будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги!

Шановний Андрію Володимировичу! Від імені аграрного комітету дякую вам за винесення на розгляд в четвер, 13 липня, аграрних законопроектів та звертаюсь з проханням поставити законопроекти в першу десятку до розгляду, так як минулого сесійного тижня черга так і не дійшла.

Колеги, також звертаюсь до всіх із проханням підтримати внесення на цей пленарний тиждень законодавчої ініціативи, підготовленої до першого читання. А саме: урядовий законопроект 5448, який визначає основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва. Прийняття цього законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоздатності вітчизняної сільськогосподарської органічної продукції та розширення зовнішніх ринків її збуту.

Законопроекти 2845 та 2845-1, обидва законопроекти, спрямовані на гармонізацію законодавства України до вимог законодавства Європейського Союзу. Дані законопроекти регулюють питання щодо безпеки і гігієни кормів, поводження органів влади у цих сферах, права та обовязки операторів ринку. Прийняття законодавства щодо врегулювання функціонування ринку кормів дозволять створити сприятливі умови для розвитку ринку кормів та кормових добавок в Україні. Сподіваюсь, що запропоновані комітетом законопроекти вдасться розглянути і проголосувати в сесійній залі.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний колего.

Будь ласка,  Андрій Павелко, Комітет з питань бюджету, вам слово.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Перше, законопроект про внесення змін до Державного  бюджету на 2017 рік № 6600, що 22 червня був прийнятий за основу. На даний час в комітеті опрацьовується пропозиції до законопроекту, що згідно з Регламентом Верховної Ради мали бути подані до 6 липня включно, та готується відповідна порівняльна таблиця, а також висновок комітету щодо розгляду законопроекту в другому читанні з метою своєчасного подання відповідних матеріалів до Верховної Ради.

Друге. Проект основних напрямків бюджетної політики на 2018-2020 роки. Народні депутати і комітети мали можливість до 1 липня подавати  свої пропозиції до такого проекту.

Комітетом здійснюється  робота з підготовки  належного висновку щодо розгляду  даного питання на пленарному засіданні  Верховної Ради. Інші передбачені для розгляду, у тижневому розгляді, законопроекти за номерами 5425, 6436, 3240, 4773, підготовлені комітетом  згідно з вимогами  Регламенту  до першого та другого читання відповідно і належні висновки щодо кожного з них подані до  Верховної Ради.

Ще один урядовий законопроект про зміни до Бюджетного кодексу № 6617, що пропонуються для включення до порядку денного,  є похідним від базового законопроекту щодо підвищення пенсій 6614. Тому з метою  узгодження правових норм комітет має  розглядати зміни до Бюджетного кодексу після прийняття  Верховною Радою позитивного рішення до базового законопроекту 6614.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, я  би просила всіх колег все-таки більш коректно і уважно ставитися  до народних депутатів, голів комітетів і слухати одне одного.

І зараз до слова запрошується Остап Єднак, який представляє Комітет з питань екологічної політики.

Просимо, пане Остапе.

 

ЄДНАК О.В.  Доброго дня, шановні колеги! З питань екологічної політики є один важливий законопроект – законопроект  6106 про стратегічну екологічну оцінку, який було би дуже добре прийняти на  цьому тижні, оскільки це є, зокрема, наше зобов'язання по договору з Євроасоціацією перед Європейським Союзом, і до саміту Україна-ЄС було би дуже   добре показати з боку  парламенту хорошу динаміку реформ, зокрема у сфері  екологічної політики, і  Європейський Союз від нас чекає  прийняття, зокрема цього закону. Тому дуже  хотілося б  побачити в прохідній частині порядку  денного розгляд цього законопроекту, тим більше він узгоджений, він неконфліктний і займе, я думаю, не більше 10-15 хвилин вся процедура його прийняття. 

Також, шановні колеги,  викликає занепокоєння  законопроект  4480 про охорону пралісів,  який парламент прийняв у цілому, і 1 червня він був переданий Президенту України  на підпис, і  Конституція України дає 15 днів Президенту на підпис або  відхилення  закону. Уже  майже півтора місяця знаходиться на підписі в Президента, і виходить так, що парламент приймає важливі закони екологічні, а Президент України гальмує з їх подальшим підписанням, порушуючи Конституцію. Тому хотілось би також  реакції, можливо, представник Президента вплинув би на цю ситуацію у парламенті.

І загалом  хочу сказати, що добре, що у нас на останній тиждень назбиралося багато реформ, ми чекали їх, але парламенту, нам з вами потрібно буде працювати кожного дня до вичерпання порядку денного, щоб і медичну, і пенсійну, і судову, і освітню, і бюджетну, і реформи кібербезпеки, і багато чого важливого прийняти в останній тиждень перед відпустками.

Ну, і, звичайно, я вважаю, що моральний  обов'язок парламенту – зняття недоторканності щодо усіх подань по народним депутатам – зняття імунітету.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановні колеги.

Зараз надається слово Марії Іоновій це Комітет з питань європейської інтеграції. Принагідно хочу подякувати пані Іоновій і Миколі Княжицькому, які тільки сьогодні зранку повернулися з зони АТО, де вони мали важливий дуже візит з парламентським комітетом асоціацій, представниками Європейського парламенту, які на власні очі побачили безпекову і гуманітарну ситуацію  на фронті. І зауважу, що чим більше в нас буде подібних делегацій наших колег в зону АТО, на лінію зіткнення, тим більше в нас буде аргументів у гібридній війні, яка сьогодні ведеться проти України.

Будь ласка, пані Маріє.

 

ІОНОВА М.М. Шановна головуюча, дуже дякую, шановні колеги! По?перше, я розумію, що в нас – останній сесійний тиждень, і хотілось би, звичайно, більше бачити законопроектів, які є нашими зобов'язаннями по Угоді про асоціацію. Але ми маємо тільки одну ратифікацію.

Я також прошу зазначити, що сьогодні пройдуть другі консультації, нарада з представниками фракцій по законопроекту 0104 – Закон "Про ратифікацію протоколу про внесення змін до Конвенції між урядом України і урядом Республіки Кіпр" (щодо запобігання податкових ухилень стосовно податків на доходи). Якщо буде прийнято позитивне рішення, і ми всі неузгодженості знімемо, я би попросила, щоб у середу цю ратифікацію поставили, тому що це є також наше вже довготривале зобов'язання.

Також я би хотіла сказати, що у зв'язку із проведенням шостої пленарної сесії Парламентської асамблеї ЄС – Східні сусіди, тобто Парламентської асамблеї "Євронест" у період з 30 жовтня по 1 листопада 2017 року в місті Києві і необхідність використання конференц-залів і пленарної зали під час проведення цієї сесії за участю таких високих посадових осіб Європейського Союзу та  Європейського парламенту, як Комісара з питань європейської політики, сусідства Йоганнеса Гана, також Верховного представника Європейського Союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні, ми пропонуємо внести наступні зміни в календарний план щодо порядку роботи Верховної Ради України у жовтні-листопаді 2017 року. Ми просимо, що в тиждень з 30 жовтня по 3 листопада була запланована робота з виборцями, а вже сесійний тиждень був запланований в тиждень з 6 по 10 листопада.

Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я прошу Апарат врахувати цю пропозицію, тому що ми маємо на цьому тижні голосувати календарний план на наступну сесію, і щоб в нас не було накладок, які будуть несерйозно сприйматися нашими міжнародними партнерами.

Будь ласка, я запрошую до слова  Олександра Співаковського, Комітет з питань науки і освіти. І потім я дам репліку дуже коротку на хвилину представнику Президента в парламенті, тому що тут звучали певні історії по пенсійній реформі, є важлива інформація.

Будь ласка, пане Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги, хочу зупинитися на двох законопроектах, які будуть розглядатися, один перший – у вівторок, другий – у четвер. Це 6548 законопроект, який внесений народними депутатами Іриною Геращенко, Іриною Луценко, Марією Іоновою. Законопроект – це рефлексія на ваш візит, який відбувся в Маріуполь і в тому числі рефлексія на те, що відбулося в Маріупольському державному університеті, коли стає зрозумілим, що, якщо ми будемо запроваджувати і далі широкий вступ до наших навчальних закладів, то Схід і Південь України взагалі залишаться без відповідної інфраструктури вищої освіти. Тому це є дуже важливим, але і ми повинні його проголосувати терміново для того, щоб ці університети мали можливість сформувати контингент, який буде забезпечувати якраз кордон інтелектуальності  і кордон освіченості. Але і зрозуміти, що далі в ручному режимі такі питання можна вирішувати, але ми повинні зрозуміти територію, на якій ці правила повинні працювати.

Наступний законопроект архіважливий, бо це законопроект для майбутнього, це законопроект 3491-д. Це законопроект, який на 20-25 років буде визначати майбутнє України і побудову відповідно освітнього простору.

Головний меседж 3491д дуже простий – це розширення можливостей для головних суб'єктів освітнього простору: для учня, для вчителя, для викладача, для університетів. Або ми будемо закладати основу для цього розвитку, або ні.

Там є деякі суперечливі моменти, але я буду звертатись до всіх для того, щоб ми за нього проголосували і вирішили це питання позитивно. З вересня наші діти повинні йти по новому закону. Ми далі підготуємо відповідні речі, які ми навіть сьогодні не врегулювали, для того щоб прийняти…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Не завершили, 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Прошу звернути увагу, давайте приймемо 5023. Це дуже важливий законопроект, який буде вирівнювати в правах дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Шановні колеги, це була технічна помилка. Якщо ми цього не зробимо, діти-сироти будуть знаходиться в нерівному положенні з дітьми, які позбавлені батьківського піклування. Якщо ми проголосуємо, це питання буде вирівняне. І я думаю, що це дуже потужний крок для того, щоб сказати, що Україна виконує свої…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Почули.

Пане Єгоре, я прошу вибачення. Одну хвилину – пані Луценко. Ірина Луценко, ви просили хвилину по пенсійній реформі. І потім – Єгор Соболєв.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, хочу закцентувати вашу увагу – і на цьому наполягав також глава держави – стосовно прийняття в першому читанні, розгляду на цьому тижні пенсійної реформи, яка дасть можливість осучаснити пенсії 5 і 6 мільйонів наших пенсіонерів, найменш незахищених. А взагалі покращання ситуації буде стосуватися 11 мільйонів пенсіонерів.

Ці зміни, які були запропоновані на Раді реформ під час розгляду пенсійної реформи Президентом, стосувалися зняття оподаткування пенсій більше, там, певного розміру, знімається обмеження по тих пенсіонерах, які працюють; компенсація тим пенсіонерам, в яких не вистачає мінімального страхового стажу 25 років для виходу на пенсію, додатково з Державного бюджету; перегляд пенсій військовим, в тому числі і тим військовим, які займалися ліквідацією Чорнобильської катастрофи; зменшення до 15 мінімальних заробітних плат ЄСВ при нарахуванні пенсій максимального…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо, пані Ірино.

Будь ласка, Єгор Соболєв, Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Просимо.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Про ініціативу відкласти скасування депутатської недоторканності на останній день. Якщо хтось планує зробити так, щоб останнім голосуванням провалити це рішення, а потім роз'їхатися по островах, і хай люди тут обурюються у Києві, то це дуже погано і проти країни, і проти парламенту, і проти людей, які так планують.

Я хочу всіх поінформувати, що вже завтра, а так само в четвер під Верховною Радою будуть збиратися люди, яким дуже не подобається, як розглядається скасування депутатської недоторканності щодо депутатів, звинувачених в незаконному збагаченні або в корупційних злочинах.

Я хочу сказати всім, хто сьогодні збирається урочисто зустрічати Генерального секретаря НАТО. В країнах, які об'єдналися в такий альянс, після історії на кшталт Полякова і Розенблата політики самі йдуть у відставку, а якщо вони цього не роблять, їх наступного дня виганять їхні політичні сили. І це називається Європа, це називається справді цивілізований світ.

Я хочу всім нагадати, кожного разу, починаючи з Сергія Клюєва і завершуючи Вадимом Новинським, ми надавали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності. Не треба йти проти власного народу, це все одно не вийде. "Nemo est supra legem", ми приносили цей плакат до зали парламенту. "Ніхто не стоїть над законом" – це дуже важливі слова. Якщо ми ухвалюємо закони, ми першими маємо показувати, що ми готові їх виконувати, що ми їх поважаємо.

Тому величезне прохання вже завтра спікеру парламенту поставити на голосування зняття депутатської недоторканності з тих депутатів, щодо яких є рішення комітету. Позитивне воно чи негативне, комітет відбувся так, як він відбувся. І поставити людей перед законом. Я думаю, що ні в кого немає тут сумнівів, що ті докази, які побачила вся країна, потребують негайної реакції парламенту. Кожен має бути рівним.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Єгоре, все, ви завершили? Будь ласка, Олександр Данчеко від комітету…

А, ще 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Хочу звернутися до голови фракції "Блоку Петра Порошенка". Ніхто в комітеті не зволікає, тим більше не саботує таке важливе рішення, як рекомендація аудитора антикорупційного бюро.

Я нагадаю, що ми ще в грудні рекомендували за результатами відкритого конкурсу Роберта Сторча. Після того, як це було провалено, в тому числі  завдяки вашій фракції, ми оголосили новий конкурс, в середу будуть співбесіди з усіма кандидатами, я запрошую вас на комітет.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Можна відповісти?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Згадали голову фракції. Будь ласка, 30 секунд.

Артур Герасимов, і потім уже – Олександр Данченко.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Я буду щиро вдячний, якщо дійсно якнайшвидше таке важливе кадрове рішення пройде відповідний комітет Верховної Ради і ми отримаємо змогу у залі парламенту обрати серед тих кандидатур, які ви у комітеті винесете в зал, відповідного аудитора.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, Олександр Данченко, Комітет з питань інформатизації і зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. В першу чергу, я хочу підтримати на цьому тижні законопроект 4685: про електронні довірчі послуги, який є частиною нашої стратегії по цифровій економіці.

Хочу звернути увагу на те, що законопроект по кібербезпеці, він може бути внесений у любий час у парламент, але потрібно розуміти, щоб не було більше такої ганьби, коли людей не було в залі. І я дякую, Андрію Володимировичу, 12 разів чи скільки ви намагалися щось робити, але просто не було людей в залі. Це просто недопустимо. Я звертаюсь до керівників найбільших фракцій і всіх інших фракцій, що сталося з кібербезпекою, ми бачимо. Я хочу сказати, що це не найважча кібератака, яка могла бути. Тому я дуже прошу зорганізуватися по цьому питанню.

Я хочу подякувати за взаємодію і виважене рішення Кабінету Міністрів України за те, що ми відкрили разом шлях до 4G, це дійсно важливе рішення. І виважена, і правильна позиція Кабінету Міністрів все ж таки, я звертаю увагу, що ми повинні працювати разом і рухатися вперед.

З іншого боку, я хочу звернути увагу на те, що під загрозою стоїть європейське фінансування, Степане Івановичу, по міграційній політиці України. До сих пір не прийнята стратегія міграційної політики України до 2025 року. І якщо на цьому тижні Кабінет Міністрів її не затвердить, будуть проблеми з фінансуванням, а це близько 35 мільйонів євро. Ми не можемо втрачати міжнародне фінансування через наші проблеми.

Також хочу підтримати мого колегу Максима Бурбака про фінансування прикордонної служби. Кордон повинен бути закритий. Я особисто 450 кілометрів своїми ножками, руками…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …пройшов. Я все бачив особисто зі своїм колегою. Все зовсім не так, як подається. І в мене питання. Якщо Кабінет Міністрів інформує про перевиконання бюджету, чому ж недофінансовуються ті речі? Тобто потрібно звернути, кордон повинен бути закритий. 

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я хочу підтвердити ту позицію, яку я висловив, що я справді вважаю, що питання кібербезпеки для України вкрай важливе.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В.  І нам важливо так, щоб була мобілізація усіх фракцій, тому що ми бачили наслідки, коли країна, власне, опинилась перед великим викликом.

І, шановні колеги, мені інколи дякують за те, що я ставлю кілька разів на голосування, інколи критикують. Там, власне, було, кілька голосів не вистачало. І я сподіваюсь, що цього разу ми підійдем більш відповідально.

І хочу, до речі, сказати, що, користуючись тим, що є така велика кількість законопроектів, я прошу дуже якісної роботи в комітетах. Я буду інколи звертатись до депутатів чи голів комітетів, щоб використовувати процедуру аd hoc, щоб ми змогли ці законопроекти, які є важливі, голосувати без проходження всьої тої величезної кількості правок, але для того важливе, щоб було злагоджена позиція комітету і вже узгоджена з усіма сторонами на передодні розгляду даного питання.

Дякую вам.

Будь ласка, Богомолець Оля Вадимівна, Комітет з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Шановні колеги, хочу зазначити, що Комітет охорони здоров'я плідно працював два тижні, розглядаючи 886 правок, внесених від понад 80 депутатів до закону. Закон буде розглянуто комітетом на найближчому засіданні.

Притому хочу зазначити, що реформування системи охорони здоров'я вкрай важливе, але ніхто не відміняв поточну роботу. На сьогоднішній день поставки медикаментів відповідно до закупівлі, які мало зробити МОЗ, здійснені лише на 27 відсотків за гроші 2016 року. 4 мільярди коштів повністю по стовідсотковій передоплаті були виведені в листопаді з наших рахунків.

На сьогоднішній день поставки – лише 27 відсотків. В ОХМАТДИТі немає ліків для проведення хіміотерапії для дітей. Одночасно на складах лежать ліки з терміном придатності, які не можна використати.

Тому прошу вас внести як невідкладний закон 6194, який на законодавчому рівні дозволяє змусити Міністерство охорони здоров'я не купувати препарати з обмеженим терміном придатності, що, на мій погляд, мало б бути вирішено в договорах, які заключив Кабмін.

Наступне. Законопроект 2309, яким парламент стартував медичну реформу, медична послуга вже працює. Ми проголосували за неї в квітні. В жовтні закон почне працювати. І я звертаюсь до представника уряду пана Степана Кубіва (прошу додати 30 секунд) з проханням негайно провести в Кабінеті Міністрів нараду. Тому що на виконання законопроекту 2309, який став чинним законом 2002, який має почати працювати в жовтні, ми маємо сплачувати за медичну послугу. Кабінетом Міністрів не затверджена модель розрахунку собівартості медичної послуги, не затверджений гарантований пакет. Лікарні взагалі не знають, як їм почати виконувати цей закон.

Наступне, законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Законопроект 6283 прошу внести в порядок денний. Це забезпечить роботу клінічних баз наших медичних університетів.

Крім того, ще хочу звернути увагу, що два тижні тому відбувся абсолютно безпрецедентний випадок, який, я вважаю, не можна абсолютно упускати. Міністр охорони здоров'я наполягала на порушенні закону, чинного Закону України "Про медичну освіту". Всі, всі спрямовані були ваші погляди на 150…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Ольго, вже давав 30 секунд. Давайте, 10 секунд завершити, за 10 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Безпрецедентний випадок, коли міністр порушує Закон про освіту, можна міняти вступну кампанію, але це потрібно робити до 15 жовтня. І міністр звинувачує депутатів в тому, що іде тиск на Кабінет Міністрів, що Кабінету Міністрів не дозволяють порушувати закон. Це нонсенс, це руйнація державності, коли міністри дозволяють собі порушувати чинні закони України.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Наступна – Южаніна Ніна Петрівна, Комітет з питань податкової та митної політики.

Будь ласка, пані Ніно.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, хочу звернути увагу на законопроект про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" (реєстраційний номер 4646-д), який буде розглядатися в четвер 13 липня. Це вкрай актуальний законопроект, ви вже про це чули неодноразово, мабуть, і від представників бізнесу. Набрання чинності цього законопроекту передбачено з 1 січня 2018 року, тому нам треба ретельно підготуватись і прийняти його в другому читанні для того, щоб надати можливість бізнесу підготуватись до його впровадження.

Крім того, хочу наголосити ще на такі важливі речі. Минулого тижня вся спільнота говорила, переймалася проблемою несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерних мереж платників податків. Тому дуже важливо було б сьогодні законодавчо врегулювати проблеми, які виникли у платників податків. Це стосується відновлення баз даних бухгалтерського обліку, реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, реєстрації акцизних накладних і так далі.

Цілий тиждень кипіла робота, не переставали дзвінки від представників і бухгалтерської спільноти, і бізнесу в цілому, що далі буде з можливістю звітування суб'єктів господарської діяльності перед контролюючими органами. Ми чекали, що на сьогодні буде зареєстрований проект закону, який нібито повинен був готуватися Міністерством фінансів. На ранок такого законопроекту не зареєстровано. Тому дуже прошу, Степане Івановичу, або терміново зареєструйте, щоб ми завтра включили в порядок денний і зразу розглянули по суті, або зареєструє це комітет, оскільки той запропонований варіант, який вивішений на сайті Мінфіну, є зовсім не комплексним, вірніше, не вирішує проблеми в цілому.

І ще хотіла звернути увагу, шановний Андрію Володимировичу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Після розгляду законопроекту 4646-д і, сподіваюсь, прийняття його в цілому нам вкрай необхідно було б до літніх канікул розглянути в першому читанні законопроект 6016-д, який також буде розглянутий на комітеті завтра на засіданні, ми так зробили, два дні будемо розглядати, бо дуже важливі системні законопроекти. Дуже пов’язані і Закон про бухгалтерський облік, і про аудиторську діяльність. Є посилання, один…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Пинзеник Павло Васильович.

 

ПИНЗЕНИК П.П. Шановні колеги, від імені Комітету з питань Регламенту хочу засвідчити абсолютну підтримку зусиль, які вживає Голова Верховної  Ради для забезпечення роботи парламенту у точній відповідності до вимог Регламенту. Це і стосується питань боротьби з неособистим голосуванням. І також оголошено Головою намір точно дотримуватися  вимог Регламенту при розгляді подань Генерального прокурора щодо надання згоди на притягнення до відповідальності, затримання, арешт народних депутатів  України, зокрема в частині дотримання строків  розгляду таких  подань.  Прошу також звернути увагу на те, що ще жодного разу протягом роботи Верховної Ради України цього скликання в повній відповідності вимогам статті 221 Регламенту щодо порядку розгляду  подань Верховною Радою не виконувалися. А ця стаття передбачає, що зачитування  тексту подання здійснюється головуючим на засіданні, а ніким іншим. Це перше.

Друге. Генеральному прокурору надається слово для відповідей на запитання народних депутатів  України не для доповіді, не для презентації, не для демонстрації слайдів або відео, а для відповідей на запитання народних  депутатів  України. 

Ми дуже сподіваємося, що всі вимоги Регламенту будуть дотримані в повній мірі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я пам’ятаю, власне, цю норму Регламенту,  що 10 хвилин дається на відповіді на запитання. Всі матеріали, в тому числі і рішення регламентного комітету, і всі подання були роздані народним депутатам. І ми, можливо, з вами ще проведемо окрему консультацію, що, можливо, зачитувати не все подання, а  лише  його змістову частину, якщо це ми узгодимо, що це є можливо. Якщо це неможливо, буду зачитувати все подання. Але ми знаємо, що одного разу порушивши процедуру, які це мало наслідки, і тому я буду  наполягати на тому і стояти на тому, щоб все відбувалося згідно процедури і згідно  чинного закону.

Дякую вам.

І надаю слово Силантьєву Денису Олеговичу. 

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, насамперед, від імені Комітету сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, я хочу поздоровити команду нашого парламенту і наших колег з успішним виступом на ХХ Європейському міжпарламентському турнірі з тенісу, вони дуже вдало виступили, вони виграли перемогу, і я знаю, як професійний спортсмен, як це важко здобувати перемогу. І тому я хочу привітати їх, і сказати їх ім'я, бо не кожен знає, хто представляв нашу країну на цьому турнірі. Я хочу сказати дуже велике спасибі Кожем'якіну Андрію, Москаленку Ярославу, Молотку Ігорю, Мисику Володимиру, Кривенку Віктору, Козиру Борису, Гусаку Володимиру. Я хочу побажати їм натхнення, сил і найдальших перемог в ім'я України.  (Оплески)

Тепер щодо законопроекту. На початку 2018 року відбудуться зимові Олімпійські ігри у Південній Кореї, найбільші сподівання ми покладаємо на наших біатлоністок, які вже на попередній олімпіаді вибороли золоті медалі. Проте ефективна підготовка у наших спортсменах гальмується відсутністю правового забезпечення щодо зберігання, перевезення і використання спортивної зброї.

Тому комітет просить на цьому тижні розглянути проект про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (реєстраційний номер 6120) стосовно врегулювання питання використання спортивної зброї. Так вже сталося, що сьогодні позитивний імідж нашої країни формується завдяки перемогам наших спортсменів, не завдяки нашій політиці, не завдяки нашій економіці, славнозвісним реформам або боротьбі з корупцією, ні, завдяки перемоги наших спортсменів. Тому дуже велике прохання від олімпійців, від всього спортивного суспільства, від олімпійських чемпіонів, щоб розглянути ці поправки і проголовувати їх у Верховній Раді, бо ці спортсмени все життя…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Спортсмени все життя готувалися до цих олімпійських ігор.

Наступне. Просимо також ухвалити Постанову про проведення парламентських слухань про становище молоді в умовах децентралізації (реєстраційний номер 6491).

І останнє, до комітету надходять чисельні звернення громадян та громадських організацій щодо прискорення розгляду законопроекту під реєстраційним номером 6063д. Зазначений законопроект поданий 31 народним депутатом з усіх фракцій і груп. Прийняття законопроекту має посилити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я хочу приєднатись до ваших вітань наших спортсменів і привітати їх з перемогою. Теж хотів би повідомити, що ми в Стамбулі під час перемовин з спікером парламенту домовились восени організувати спортивний турнір і поєдинок між парламентською футбольною командою України і Туреччини. Я думаю, це буде гарний крок і гарний знак для розвитку наших дипломатичних міжпарламентських відносин.

Дякую вам.

І наступний у нас – Рибалка Сергій Вікторович. Будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Днями Рада Національного банку оприлюднила важливі цифри. Прямі втрати бюджету на подолання фінансово-банківської кризи вже склали 14 відсотків ВВП, а загальні втрати економіки перевищили 38 відсотків. На жаль, ситуація не поліпшується, рівень проблемних кредитів банків не стає менше, а доступного довгострокового кредитування нашої економіки, на жаль, немає.

Яскравий приклад – це і "Банк "Михайлівський" з якого ми заплатили мільярди кожен українець грошей, і "ПриватБанк", дірка в якому з кожним міжнародним аудитом все більша і більша. Скажіть, будь ласка, ми спочатку цієї каденції проголосували низку законопроектів, в тому числі і про відповідальність власників комерційних банків в разі шахрайських дій. Скільки сьогодні власників понесли кримінальну відповідальність? Хто в правлінні за прийняття цього рішення Національного банку понесе теж відповідальність, за який заплатили кожен українець? Відповідь очевидна. Інформація шість місяців давності: чотири підозри і одна справа в суді. Так работают у нас сьогодні правоохоронні органи, отак працює сьогодні Генеральна прокуратура, виконуючи тільки політичні замовлення чи лобіюючи інтереси якогось бізнесу.

Друге питання – це Міністерство фінансів. У нас, на жаль, немає співпраці з Міністром фінансів паном Данилюком. Я думаю, моя колега Ніна Петрівна підтвердить, що в Комітеті з податкової політики теж немає співпраці. Але справа не в тому, що міністр не з'являється на засідання комітету, сьогодні у фінансово-банківському секторі 55 відсотків державних банків. Ми вже півроку, Андрію Володимировичу, не можемо добитись від пана Данилюка стратегії розвитку державних банків, в тому числі і націоналізованого "ПриватБанку".

Я написав від комітету на ваше ім'я листа, звертаючись і  користуючись нагодою, хочу звернутися  до Степана Івановича Кубіва, для того щоб  все ж такий цей  ґрунтовний документ був.

І ще одне питання (я прошу 30 секунд надати),  це  стосовно призначення нового…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

РИБАЛКА С.В. Це стосовно призначення  нового голови Національного банку. Ми двічі звертались на  комітеті і двічі звертались від  комітету до  Адміністрації Президента для того, щоб прискорити призначення і  розглянути і  на комітеті, і в стінах Верховної Ради  голови Національного банку. Тому що ми вважаємо, що в такий вкрай складній економічній ситуації ми не можемо дозволити собі, і держава, ми не можемо дозволити, щоб не був призначений голова Національного банку.

Дякую, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Лапін Ігор Олександрович, будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Доброго  дня, шановні колеги! Шановні присутні! Минулого тижня Кабмін ухвалив законопроект про приватизацію державного майна, розроблений  Міністерством економіки  спільно з Фондом держмайна. За словами Прем'єр-міністра в даний законопроект  закладено норму про те, що на  весь приватизаційний процес буде поширюватися англійське право. І причиною такого рішення вважається  судова реформа, яка триває другий рік в Україні. Я би хотів звернути увагу, що в даному випадку мова йде  про один із стратегічних для  держави законопроектів, і тому, напевно, було б  доречно зробити над ним і запросити депутатів, як мінімум, членів Комісії з питань приватизації, оскільки саме спецкомісією з питань приватизації  здійснюється контрольна функція за приватизацією державних об'єктів.

І хотів би нагадати пану Прем'єр-міністру, що англосаксонська правова система – це система, де діє  прецедентне право, можливо, хоча би роз'яснити людям, в тому числі  і депутатам, що мається на увазі.

І хотів би також наголосити,  що судова реформа не може тривати вічно, і досить негоже, коли  у нас в державі приймаються якісь окремі закони під якусь  конкретну людину, чи якщо ми приймаємо закон до того процесу, який є стратегічним, але, скажімо так, будуть діяти інші правила юриспруденції в державі на той  період, поки йде судова реформа. Взагалі тут,  сказав би так, вінегрет, і потрібно  з цим розібратися.

Я б дуже просив би дати на ознайомлення  комісії законопроект, щоб забезпечити спільну  роботу  законодавчої та  виконавчої  гілки влади в одному із стратегічних для держави питань, тобто питанні приватизації. Якщо треба  уряду  підтримка депутатів у залі для тих законопроектів, які пише уряд, то як мінімум радьтеся хоча би з депутатами чи хоча би профільною комісією.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Перед тим, як передати Дубневичу слово, хочу зробити повідомлення. Колеги, в нас відразу після засідання відбувається спільне засідання Комітетів з питань ПЕК і закордонних справ з  питань енергетичної безпеки. Я дивлюся, в нас лишилося 14 хвилин, а виступаючих ще велика кількість. І тому я вже наперед говорю, що, очевидно, сьогодні не буде змоги для виступів народних депутатів, окрім голів комітетів, а голів комітетів я прошу не переходити регламент, бо ми просто зірвемо засідання двох комітетів. Я дивлюся,  на початку вже десь 13.15. виходимо, і тому і моє велике прохання, і прохання теж народних депутатів, які беруть участь у засіданні, що сьогодні, очевидно (в нас дуже насичений графік і приїзд Генсека), ми не зможемо дати виступи для народних депутатів. Тільки для голів комітетів, і дай Боже, щоби голови комітетів встигли виступити, це було б дуже добре.

Будь ласка, Дубневич Ярослав.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Розуміючи, що на цей тиждень, фінішний тиждень шостої сесії, пленарний тиждень, поставлені важливі законопроекти, що стосуються і пенсійної реформи, медичної реформи, а також законопроект щодо зміни Державного бюджету, ми просимо у вересні перед початком роботи сьомої сесії обов'язково дати можливість щодо розгляду законопроектів транспортного комітету, транспортної галузі, це важливий законопроект 6644 (щодо вагового та габаритного контролю транспортних засобів), а також законопроекти, які дотичні і дають можливість відкрити наші річки для перевезення вантажів – це законопроекти щодо внутрішнього водного транспорту; законопроекти щодо обов'язкового страхування відповідальності перевізників, а також законопроект 4639 – на право працівників транспорту на страйк, щоб узгодити ці питання, що стосується права людей, згідно європейських норм, мати можливість страйкувати і виносити свої проблеми в цивілізований спосіб.

Тому я дуже прошу, Андрію Володимировичу, передбачте, будь ласка, розгляд пакет законопроектів у вересні в пленарних тижнях, щоб  провести день транспортних законопроектів і розглянути їх на пленарних тижнях вересня початку сьомої сесії.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Ярославе, ви знаєте, що ми спільно узгоджуємо перспективний план роботи Верховної Ради України, і ми і дотримуємося виконання цього плану. Звичайно, це буде зазначено – пропозиція на ваш блок, але ми кінцеве рішення, я думаю, приймемо в середу на засіданні голів комітетів, щоб ми собі вже уявили приблизно, з чого  ми розпочнемо наступний  пленарний період.

Дякую вам.

І  запрошується до слова Сюмар Вікторія Петрівна.

 

СЮМАР В.П.  Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, ви знаєте, ми сьогодні будемо зустрічатися з Генсеком НАТО, і це дійсно дуже важливий момент для країни. Хоча ми усвідомлюємо, що питання війни на Сході значною мірою залишається проблемою України, з якою ми внутрішньо боремося.

Я дуже прошу в оцей останній тиждень підтримати законопроект, який стосується інформаційної безпеки країни, законопроект 6565. Справа в тому, що військова частина війни – це  надзвичайно важливі речі, але нам дуже важливо ще виграти свідомість людей, людей, які живуть на територіях, які прилеглі до окупованих територій. І найстрашніше, що ті люди живуть не в Україні, вони живуть в російському інформаційному просторі, вони  живуть в інформаційному просторі "ЛНР/ДНР". Я скажу вам прикру річ, що українські телеканали відключили там мовлення, практично відключили, це комерційно непривабливо включати, платити за електроенергію там, де не можна зібрати реклами.

І ось цей законопроект передбачає, що ті люди місцеві, які хочуть там мовити чи на маленьких радіостанціях, чи на маленьких телекомпаніях,  тільки в прилеглих районах отримають такі дозволи на мовлення, не ліцензії безоплатно,  дозволи. Люба українська радіостанція під українські закони може мовити тільки в райцентрах, які прилеглі до цієї території, які категорично комерційно непривабливі. І цей дозвіл надається терміном на один рік. Ми зробили все, щоб якісь корупційні речі тут прибрати і можливості, але нам важливо, щоб там були українські мовники, а не люди жили телеканалами з "ЛНР/ДНР".

Тому насправді це питання важливе, бо навіть два місяці літа – вони важливі для того, щоб якось свідомість людей трішки змінити. І я дуже прошу не тільки включити в порядок денний, а й проголосувати цей простий і зрозумілий законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пані Вікторіє.

Ви бачите, він є включений… для включення в порядок денний сесії. Якщо він буде підтриманий, ми побачимо, яка є атмосфера в залі, і якщо він буде підтриманий загалом залом, звичайно, що ми будемо включати його для розгляду. І у вівторок ми зможемо побачити, яка є загальна підтримка по фракціях. І, ви знаєте, я цю позицію категорично підтримую і категорично підтримую роботу вашого комітету і даний законопроект. Дякую вам.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, на жаль, підкреслюю, на жаль, Президент України заветував металургійний закон, який відповідає інтересам української промисловості, української металургії, українського суспільства.

Наскільки мені відомо, мова йде про пропозиції Президента щодо скорочення продовження підвищеної дії металобрухту з 2 років до 1 року. Шановний Андрію Володимировичу, інформую вас, що завтра зранку Комітет промислової політики і підприємництва планує зібратися, для того щоб розглянути пропозиції Президента. І ми надамо відповідне рішення комітету в зал, для того щоб Верховна Рада могла визначитися щодо цього стратегічно важливого для промисловості і суспільства законопроекту.

Крім цього, шановний Андрію Володимировичу, я був щиро здивований тим розкладом в частині промислових законів, який роздали народним депутатам, адже Комітет промислової політики подавав на цей тиждень три проекти законів: 5495 щодо криміналізації контрабанди лісу-кругляка, щодо збереження українських лісів, запобігання незаконному вивезенню необроблених матеріалів; законопроект 2216а  про внесення змін до законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків, друге читання, який був внесений ще попереднім урядом для того, щоб забезпечити належні умови комерціалізації інновацій.

Законопроект 4591 стратегічно важливий, про установу бізнес омбудсмена, для створення реального законодавчого механізму захисту прав малого і середнього бізнесу в Україні. Наш комітет запропонував на цей тиждень розглянути ці 3 законопроекти, які готові до розгляду в залі. В той же час ми бачимо в розкладі 2 інших законопроекти, які комітет на цей тиждень не подавав.

Тому в мене питання, шановний Андрію Володимировичу, хто формує розклад? Якщо це відбувається не за пропозицією…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Прошу на майбутнє уникати таких ситуацій і при формуванні розкладу керуватися тими пропозиціями, які надає профільний комітет.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ви знаєте, коли є комітетський блок, виключно комітет формує перелік тих законопроектів, які у блоці комітету.

Зараз я до слова запрошую Домбровського Олександра Георгійовича.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, відверто кажучи, порядок денний на цей тиждень, він і за змістом, і я думаю, політично емоційно перенасичений буде. І тому мені казати, що давайте ми якийсь законопроект паливно-енергетичного комплексу включимо, ну, дуже складно. Але, Андрію Володимировичу, я зараз скажу одну річ, думаю, що колеги повинні мене підтримати.

Я переконаний, нам не просто треба не закривати сесію, я переконаний, що український парламент влітку зобов'язаний продовжити свою системну роботу. Тому що ми почали відставати від тих темпів імплементації тих законів, які ми вже прийняли. І те, що ми відстаємо, починає рвати і знищувати те, що ми проголосували і провели через український парламент.

Я хочу всім нагадати, що у нас Закон про незалежного регулятора, про ринок електричної енергії, про ринок природного газу, у нас до сьогоднішнього дня не сформована Номінаційна комісія для регулятора. Це катастрофа взагалі, яка може відбутися з точки зору реформування енергетичного ринку. І це рішення, яке ми повинні прийняти, це рішення, без якого далі реформувати нічого неможливо.

У нас звичайно є цілий блок законопроектів, який пов'язаний із збільшенням видобутку власного українського газу. Послухайте, ми повинні ці рішення приймати, нам потрібен український газ і нам потрібні інвестиції у власну економіку, у власний газовидобуток, а не купувати і тратити такі валютні кошти для того, щоб ми неважливо у кого в Європейському Союзі купували. У нас є законопроект про підтримку і розвиток вугільної української галузі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я за те, і пропоную, щоб ми все-таки зорганізувалися, зібралися, і український парламент продовжив свою роботу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександре Георгійовичу, ви підняли дуже важливе питання, бо, справді, ми є в ситуації, коли нам доводиться проводити реформи фактично у всіх сферах суспільного життя. Подивіться тільки на цей тиждень: і медична, і пенсійна, і освітня реформа, і прийняття бюджету, і судова реформа. Це справді є неймовірно напружений порядок денний і графік не тільки цього тижня, а всього пленарного періоду. Але теж скажу, кожного разу, коли  я, голови фракцій виходимо з ініціативою, щоб зробити три, а не два  пленарних тижня, воно не має підтримки в залі. Навіть коли є пропозиція спільна з головами комітетів скасувати перерву, воно не находить підтримку в залі. Тому має бути якась солідарна позиція і підхід. Якщо ми хочемо динамічно працювати, ми повинні працювати більш ефективно.

Але разом з тим хочу сказати, що і за цей рік, і за ці два з половиною роки ми змогли зробити дуже великий і значний об'єм роботи. До мене, до речі, кілька місяців тому підійшов пан Олександр Домбровський з пропозицією, щоб Апарат зробив підсумок всіх законодавчих актів за два з половиною роки. Такий документ є підготовлений, він буде розданий всім головам комітетів, щоб могли внести свої правки при необхідності, щоб ми його переклали на іноземні мови, щоб ми його дали посольствам, щоб кожен голова комітету і депутат міг продемонструвати і показати роботу українського парламенту. Бо жодна – наголошую! – жодна реформа в країні не пройшла без рішення цього парламенту, як би не намагалися всі навколо дискредитувати його, як би не намагалися всі навколо опустити його авторитет.

Дякую.

Будь ласка, Пашинський, так, Сергій наступний. Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі. Я хотів би звернути увагу і керівництва парламенту, і представників Кабміну, і суспільства на, з моєї точки зору, неприпустиму річ, яка відбулася останніх декілька тижнів.

29 червня Міністр фінансів Данилюк публічно заявив, що гроші від спецконфіскації Януковича треба направити на покриття дефіцитів податку на прибуток. Що він мав на увазі? Виявляється, Кабінет Міністрів України давно і плідно компенсує податок на прибуток, начебто переплачений, сума сягає вже майже 2 мільярдів гривень. А знаєте, хто найбільші отримувачі цих компенсацій? Харцизький трубний завод, територія окупована, Ясинуватський коксохім завод.

Знаєте, ну, українська політика – досить цинічна річ, але я думаю, що ми не можемо дозволити на наших очах грабувати українську державу. Я думаю, що і правоохоронні органи, з точки зору відповідності цих дій нашому Кримінальному кодексу, і ми, як Верховна Рада, і я надіюсь, що навіть Кабмін нас почує, все-таки зробимо все, щоб на цьому тижні гроші від спецконфіскації Януковича були розпреділені пропорційно між сектором оборони і безпеки, та підняттям соціальних стандартів наших громадян.

Я прошу всіх керівників фракцій не дайте їх вкрасти. Тому що вже комітети проводять, щоб розказати, як їх незаконно перерахували до Державного бюджету. Ви ж розумієте, що ці люди тратять декілька мільйонів доларів на те, щоби їх повернути собі. І в нас, на жаль, в парламенті знаходяться купа пройдисвітів, які беруть ці гроші і топлять ці програми.

Також, Андрію Володимировичу, я хочу попросити, я розумію, що порядок денний перевантажений, якщо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Це неконтраверсійні законопроекти, які, я думаю, що якщо буде час, вставити 6268 це соціальний захист, по загиблим військовослужбовцям; це 5183 про полегшення доступу до правосуддя громадян, які постраждали від агресії Російської Федерації, я прошу звернути на нього увагу, це стратегічний закон. І невеликий законопроект 2001а про генетичну ідентифікацію наших військовослужбовців, що, на жаль, питання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Сергію. Я розгляну ці пропозиції.

І хочу нагадати, що ми з вами попередньо говорили Закон про протимінну діяльність в Україні. І, власне, він є важливим у виконанні нашої співпраці з НАТО. Це не просто законопроект про збереження життя людей.

Прошу? Він ще не є готовий, так?

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергію, я просив би попрацювати. Якщо в середу буде позитивне рішення комітету, щоб ми змогли прийняти позитивне рішення в парламенті. І я вважаю, це дуже важливе, це трастове наше зобов'язання співпраці з НАТО.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! На четвер стоять законопроекти від комітету Ніни Петрівни Южаніної про підтримку кінематографу. Прошу їх підтримати.

А принагідно запрошую всіх вас у вівторок, о 14 годині, в перерві в кінозал на Банкову 6/8 для перегляду фільму, художнього фільму "Червоний" за твором Андрія Кокотюхи, прем'єра якого відбудеться  24 числа. Я вас запрошую. Прошу запросити членів комітетів. Ми повинні побачити на власні очі, як наша, започаткована нами підтримка кінематографу виливається в блискучі українські фільми. Це дуже цікавий фільм.

Ще одне. Ми справді повернулись сьогодні зранку з зони АТО. І Перший віце-спікер абсолютно вірно сказала, дякую вам за підтримку. Так само дякую колегам Іоновій і Фриз, які там з нами були.

Хотів би звернутись до пана Степана Кубіва. Ми були в Широкиному, знищеному абсолютно місті. В Маріуполі існує громада Широкиного. Ці люди з громади жодного разу за три роки не побували в цьому своєму селищі. У них там документи залишились. Вони не вірять, що їхні будинки знищені. Це з точки зору безпеки виправдано.

Але я би просив, вони просять хоча б трьох людей, від них обраних, разом з нашими військовими, з представником уряду забезпечити, щоб вони прийшли, могли як делеговані на свої рідні місця подивитись, що там відбувається. І дуже просить ця громада Широкиного зустрічі з паном Жебрівським, якої досі не було. Будемо вдячні, якщо уряд організує таку зустріч.

Принагідно хотів би попросити вас, пане Степане, нагадати вам про необхідність організації переїзду Архіву літератури і мистецтв, який в катастрофічному стані знаходиться в Софії. Ми з вами домовлялись про зустріч. Буду вдячний, якщо ми, члени комітету, разом з керівництвом архіву і архівної служби, з вами все ж таки зустрінемося і вирішимо це питання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Розуміючи, що зараз почнеться в цьому приміщенні дуже важливий "круглий стіл": "Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи", тому я хотіла б дуже коротко сказати, анонсувати ще один захід, який буде на цьому тижні – це історична відповідальність Німеччини перед Україною, який організовує Комітет у закордонних справах. Тому закликала б колег на цьому останньому тижні пленарному, або якщо ми продовжимо сесію (особисто підтримую продовження роботи Верховної Ради), долучитися до цих заходів.

І також відзначити і подякувати всім парламентарям, які працювали в різних Парламентських асамблеях, особливо в ОБСЄ, в Туреччині візит, для того, щоб продовжувати нашу політику посилення санкцій проти Росії, недопущення будівництва "Північного потоку-2", звільнення заручників, полонених, які стосуються Донбасу і Криму. Тому продовжуємо, колеги, працювати і на середу стоять дві важливі ратифікації, тому прошу забезпечити присутність в залі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хочу, дійсно, підтримати пані Ганну, ми за 5 хвилин маємо завершити наше завдання. Тому у мене до наступних, цього разу ми не встигнемо, тим більше це є форма, яка використовується як добра воля Голови, це не є дискримінація, колеги, бо я вам говорив про те, що ми можемо увійти в систему, коли може приходити 100-200 депутатів і у нас може Погоджувальна рада тривати до півночі. Коли є можливість, я кожного разу надавав слово, кожного разу. Сьогодні у нас заходи: і спільні засідання комітетів, і спільне засідання з секретарем, Генсеком НАТО, і тому сьогодні, дай Боже, щоб встигли виступити голови комітетів, і ми після того завершимо засідання. Я боюся, пане Степане, що навіть не зможу дати вам заключне слово, можливо, в іншому форматі зможемо відповісти.

 

КУБІВ С.І. Домовимося, що я у письмовому форматі надам відповідь.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте у письмовому форматі всім дасте відповідь.

А наступних голів комітетів я прошу максимально стисло проводити виступити.

Будь ласка, Паламарчук Миколи Петрович від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, дозвольте мені від імені Комітету правоохоронної діяльності законодавчого забезпечення представити основні законопроекти, прийняття яких очікують не тільки правоохоронні органи, а також громадяни України.

Не можу не наголосити як член конкурсної комісії з обрання директора Державного бюро розслідувань, делегований від Верховної Ради, про необхідність позачергового прийняття законопроекту про внесення  змін до Закону  України "Про Державне бюро розслідувань" (реєстраційний номер 5395), відкладення якого призводить до фактичного заблокування роботи конкурсної комісії, оскільки у діючому  законі не встановлено  кваліфікаційних вимог до керівників територіальних підрозділів. Всі про це знають, всі про це розмовляють, всі про це кажуть,   про нагальну програму прийняття цього закону, але  в цілому законопроект чомусь не розглядається. Тому прошу включити його до порядку денного.

Інформую, що 5 липня 2017 року комітет провів виїзне засідання  в місті Одеса, на якому розглянув питання про стан  правопорядку на території Одеської області і виконання правоохоронними органами, органами  виконавчої влади та місцевого самоврядування Одеської області вимог Конституції та законів України, проблеми та шляхи  їх усунення. Представники  Національної поліції та  Прикордонної служби  наголошували на необхідності прийняття законопроекту про дисциплінарний статут Національної поліції  України (реєстраційний номер 4670), який визначатиме сутність дисципліни в Нацполіції, види заохочень і дисциплінарних стягнень.

Проект Закону  під реєстраційним номером 5442, який удосконалить діяльність Державної  прикордонної служби і  протидіє нелегальній еміграції і іншим правопорушенням в прикордонній сфері. Проект Закону під реєстраційним номером 1174  щодо соціального забезпечення військослужбовців Державної прикордонної служби, Збройних Сил, Національної гвардії, Служби  безпеки, Служби зовнішньої розвідки.

Вони стоять на четвер в порядку денному, тож давайте дійдемо до нього або переставимо ближче в порядку денному  та приймемо ці вкрай важливі та необхідні законопроекти.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Ледовських Олена Володимирівна.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Дякую.

Шановні колеги, економлячи час. Комітет ще раз підкреслює своє  прохання щодо внесення до порядку денного законопроекту 2489 про службу в органах місцевого самоврядування.

І друге питання. Андрію Володимировичу, дякую, що ви на цьому питанні зробили окремий наголос, все ж таки  про призначення окремих позачергових місцевих виборів, якщо ми завтра його не проголосуємо, просимо перенести це питання одним із найперших, і його повторно поставити на четвер. 51 громада чекає на призначення позачергових виборів   на 24 вересня, тому велике прохання все ж таки  на голосування поставити його.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я вам дякую за лаконічність.

І останній виступ, Сташук Віталій Филимонович від Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

СТАШУК В.Ф. Шановний пан Голово, шановні колеги, комітет підтримує внесення на розгляд законопроектів 6081, 5076, 6424, я не буду зупинятися, вони є в проекті порядку денного. І, будемо сподіватися, що ми результативно по цим проектам попрацюємо.

І так само маю доручення від комітету звернутися до керівництва парламенту з пропозицією розглянути можливість внесення законопроекту про житлово-комунальні послуги 1581-д, це повторне друге читання. І питання, яке стосується продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, це стосується  садових і дачних будинків № 3696. Якщо така нагода буде, це абсолютно неконфліктний законопроект і, я думаю, що зал міг би це підтримати. Дякую за увагу, буду краток.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам за лаконічність.

Колеги, 13.10. Я прошу вибачення в уряду, я не зможу дати слово для заключного виступу і  тому вас прошу у письмовому порядку дати відповідь тим депутатам, які задавали питання.

І на цьому ми закінчуємо засідання Погоджувальної ради. Завтра о 10-й годині, колеги, збираємося в залі. І ще раз закликаю до ефективної, системної і плідної роботи. Дякую.

До зустрічі. Але сьогодні ми бачимось ще на зустрічі з Генсеком НАТО.

Повернутись до публікацій

Версія для друку