СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України

6 червня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України Парубій А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, колеги! Прошу займати робочі місця, приготуватись до початку засідання Погоджувальної ради.

Колеги, в першу чергу хочу сьогодні, щоб ми на початку нашого засідання хвилиною мовчання вшанували пам'ять великої людини і великого українця Блаженнішого Любомира Гузара. Любомир Гузар – вражаючий приклад служіння Богу і Україні до останніх днів життя. (Хвилина мовчання)

Вічна пам'ять та вдячність українського народу, владико!

До речі, останній публічний виступ Блаженнішого був у нас, у Верховній Раді України.

Колеги, ми маємо на цей тиждень традиційно багато питань, які парламент має вирішити. Як ви пригадуєте, ми мали розпочати роботу з обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, але виникли перешкоди для розгляду даного питання.

Зокрема, під час проходження спецперевірки НАЗК звернулось з проханням дати більше часу для проведення перевірки всіх кандидатів. І фактично станом на сьогодні, хоча Верховна Рада йшла у повністю передбачені терміни законом, ми є в ситуації, коли кандидати на Уповноваженого не мають остаточного проходження, спецперевірки, зокрема не мають результату висновків НАЗК, і ми згідно закону не можемо розпочати конкурс і змушені дочекатись остаточного рішення і остаточної спецперевірки.

Але поза тим ми маємо ряд питань, які довго чекали свого розгляду. Хочу нагадати, що цього тижня, як ми і домовлялись, і я попереджав на Погоджувальній раді попереднього тижня, ми маємо блок питань податкової політики, це комітет пані Южаніної, і також блок фінансової політики, це комітет Рибалки, і ряд питань поза тими двома блоками, які пропонувались і обговорювались і в четвер на Погоджувальній раді, і минулого тижня на Погоджувальній раді.

Сьогодні в нас робота є у незвичному ритмі, оскільки ми розпочали Погоджувальну раду зранку, зважаючи на те, що вчора був вихідний день. Але в проміжку між закінченням Погоджувальної ради і початком сесійного дня ми зможемо врахувати ті пропозиції, які прозвучать на Погоджувальній раді. Година спеціально відведена для того, щоб фракції змогли провести свої засідання. І хто не провів вчора, сьогодні розглянути питання порядку денного. А о 12-й годині ми розпочинаємо свою роботу і згідно календарного плану сьогодні ми маємо одне пленарне засідання, і тому перерва буде оголошуватись вже в робочому порядку, в незвичному для нас, не з 14-ї до 16-ї, а так, як ми узгодимо чи тут на Погоджувальній раді, чи під час роботи в сесійній залі. І тому, колеги, я запрошую вас до пропозицій, до обговорення порядку денного на цей тиждень.

Нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо зліва. І я першому  надаю слово пану Юрію Бойку, "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане головуючий.  

Шановні присутні, позиція нашої фракції, що ми повинні почати пленарний тиждень з розгляду  програми дій уряду, антикризової програми. Причому акцентую вашу увагу, що це повинна бути програма дій уряду, а не дорожня карта виконання вимог Міжнародного валютного фонду, про що зараз йде головна дискусія в країні.

Я думаю, причина цього очевидна: в країні дуже швидко йде деіндустріалізація, ліквідуються за останні декілька років цілі галузі промисловості. У нас з автомобілебудування з восьми заводів залишилось два. Зупинено будівництво літаків. Є великі проблеми в космічній галузі. Суднобудівна галузь перетворилась в судноремонтну. І цей сумний перелік можна продовжувати. А це все робочі місця, це наповнення бюджету, Пенсійного фонду, про яке сьогодні йде основна дискусія по пенсійній реформі.

Вважаю, що маючи 5 мільйонів трудових мігрантів, левова частина яких працює в Польщі і в Росії і які наповнюють бюджети і фонди в цих країнах, маючи на одного працюючого одного пенсіонера, ситуація надзвичайно загрозлива, і говорити про пенсійну реформу, відокремлену від відновлення робочих місць, практично неможливо. Тому головне питання в майбутній програмі дій уряду антикризовій повинно стати відновлення реального сектору економіки.

Вважаємо, що порядок денний, який представлений, він не відповідає з врахуванням сказаного ситуації, яка склалась в країні з реальним сектором економіки, і є намагання відволікти увагу суспільства та  імітувати  бурну трудову діяльність для того, щоб показати, що парламент щось діє, а насправді це робота пуста.

Саме тому, ми вважаємо, що останні дії влади,  вони направлені на те, щоб заохотити радикалізм в країні. І ганебний випадок, який стався  в Одесі, коли на жінку-депутата був створений напад, і вона зараз в лікарні, це ще додатковий аргумент того, що влада практично загралась з радикалами. Немає жодної реакції з владних інституцій по нападу, що особливо ганебно, на жінку.  Я нагадаю, що 2 червня в Одесі проводився форум "Жінки за мир",  і при виході з будівлі на народного депутата Королевську Наталію  був створений напад,  і вона зараз знаходиться в лікарні, лікується.

Продовжується намагання перейменування площ і  вулиць в окремих містах, що, на наш погляд, створює додаткову атмосферу і напругу в суспільстві. Вважаємо, що це відволікає увагу людей від реальних проблем і відволікає увагу парламенту.

В парламенті знаходяться  14 законопроектів, які стосуються допомоги переселенцям. У нас була домовленість з урядовцями, що буде створений один комплексний закон з боку уряду і підтриманий парламентом, який врахує всі проблемні питання, з якими зіткнулись люди, а їх 1 мільйон 700 тисяч в країні, які починають своє життя з нуля. Ми вважаємо, що в майбутній програмі дій уряду це питання повинно стати одним із центральних і ключових, і вважаємо, що парламент повинен об'єднатися. З нашого боку, ми це питання підтримаємо, цей законопроект, якщо він буде розроблений урядом і допоможе вирішити проблеми вимушених переселенців в країні.

Підводячи підсумок, я хочу сказати, що ми бачимо розвиток подій таким чином, що звіт уряду, програма дій і розробка пакету законів, які дозволять втілити антикризову програму для того, щоб вирішити ключові питання, які сьогодні стоять перед країною. Наша фракція на це налаштована і бачить пріоритет у виконанні цих завдань парламентом. Дякую за увагу.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії,  будь ласка.

 

 ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша команда наполягає на тому, щоб парламент розглядав у першочерговому порядку ті законопроекти, які дають можливість створювати робочі місця людям, піднімати зарплати, піднімати пенсії, збільшувати рівень соціального захисту, ми в цьому вбачаємо своє покликання. І мене дивує, коли через бездіяльність НАЗК, наприклад, знімається питання обрання омбудсмана. Сьогодні в Україні люди не можуть знайти справедливості, не можуть знайти правди, прокуратура не реформована, суди не реформовані, омбудсман, який працює сьогодні, термін повноважень закінчився, більше того, ніколи не захищала українців. Коли банда Януковича розстрілювала людей, офіс омбудсмана був закритий і жодної заяви від омбудсмана Лутковської на підтримку мільйонів українців, які повстали проти тиранії, не було.

І тому ми вважаємо, що це надзвичайно важливо, щоб всі інституції влади, прокуратура, суди, омбудсман, органи державної влади, щоб вони працювали на захист людей, щоб будь-яка людина в будь-якому куточку країни знала, що її права захищені, що Конституція виконується, що справедливість можна знайти, навіть якщо в тебе немає мішка грошей чи волохатої руки, папа, мама тощо. Тому ми наполягаємо на тому, щоб інструменти правозахисної діяльності в Україні працювали, тому що мільйони людей сьогодні залишаються не захищеними.

Але я хотів би привернути увагу колег і мені видається, що саме з цього треба було почати сьогоднішнє засідання Погоджувальної ради, із рішення Стокгольмського арбітражу. Унікальне, історичне рішення, по якому вперше за 26 років Україна довела, абсолютно невигідний, корупційний, антидержавний контракт, який був укладений у 2009 році між Путіним і Тимошенко.

Я хотів би на цій Погоджувальній раді, на жаль, не бачу Юлії Володимирівни, можливо, в парламенті побачу, задам з трибуни, я хотів би на цій Погоджувальній раді почути від двічі прем'єр-міністра України, яким чином можна було підписувати контракт, який обікрав кожного українця і всю Україну? Яким чином можна говорити про контракт, як найкращий у світі, по якому ми переплатили 60 мільярдів доларів за минулі з 2009 років, 60 мільярдів доларів? Яким чином можна характеризувати найкращий контракт, по якому російський "Газпром" нам виставив претензії на 54 мільярди доларів? І користуючись нагодою, я хочу подякувати кожному представнику України, який захищав нашу державу в Стокгольмському арбітражі, кожному, хто долучився до того, щоб відбити ці претензії.

Ці газові контракти про постачання російського газу, про транзит російського газу територією України, по якому ми десять років терміну дії цього контракту не маємо права переглядати ставки,  Харківські угоди – все це найневигідніші, найбільш антиукраїнські документи за всю історію незалежності. І тому рішення Стокгольмського арбітражу – це супер! Господь побачив, і нарешті справедливість торжествує.

Але в мене питання до тих, хто підписував ці контракти. Чи усвідомлюють вони свою відповідальність перед українцями? Яким чином вони збираються відшкодовувати збитки, завдані Україні і кожному українцю? Історія України, а я думаю,  всесвітня історія не бачила більш ганебних, більш корупційних, більш антиукраїнських змов, які було укладено між Путіним і Тимошенко. Я вимагаю розгляду цього питання, я вимагаю публічного обговорення цього питання, щоб кожен українець знав, скільки ми втратили і як вернути ті мільярди, які ми переплатили по цьому найкращому контракту всіх часів і народів.

І останнє. Оскільки Стокгольмський арбітраж визнав газові угоди Тимошенко-Путіна некомерційними, неконкурентними, антиукраїнськими, ми звертаємося до Президента України внести до парламенту законопроект про денонсацію Харківських угод, які були підписані на виконання угод Путіна-Тимошенко. Ми по Харківських угодах отримали так звану знижку. Якщо контракт сьогодні скасований в значній частині, так само мають бути денонсовані Харківські угоди. Оскільки Президент єдиний, хто може вносити ці документи, ми звертаємося до Президента з вимогою невідкладно внести до парламенту і денонсувати антиукраїнські Харківські  угоди.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кулініч Олег Іванович,  група "Партія "Відродження".

 

КУЛІНІЧ О.І. Доброго дня, шановні колеги! Наша депутатська група "Відродження" складається виключно з  мажоритарників, тому  хотів би звернути вашу  увагу на  деякі важливі питання, які нам задають люди на округах.

Перше питання, яке турбує людей, це проблеми освіти. Декілька слів щодо реформи шкільної освіти. Створення опорних шкіл – це, звичайно,  рух в правильному напрямку, його треба підтримувати, але до цього потрібно підходити, на наш погляд, достатньо системно. Опорна школа – це не тільки відремонтований дах і  їдальня, це і сучасне  обладнання, це кадри, це  шкільні автобуси, це наявність гуртожитків і, саме основне, це  відремонтовані дороги для підвозу дітей до цих же опорних шкіл з віддалених сіл. На все це потрібні величезні кошти, районні бюджети цього  не потягнуть без державної субвенції. Зараз районні бюджети і так  покривають величезні витрати на утримання шкіл. Крім того, держава  переклала на ці ж районні бюджети оплату праці  технічних працівників та оплату енергоносіїв, а вартість енергоносіїв  постійно підвищується.

Тому позиція нашої групи наступна: проблему фінансування шкільної освіти обов'язково треба  вирішувати до  початку  нового навчального року. Освітяни повинні розуміти, що реформа  рухається у  правильному напрямку.

Друге, що турбує людей, це зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Позиція нашої групи наступна. Для того, щоб почати предметну дискусію   з цього питання, потрібно вирішити ключові проблеми. Перше - не можна ні в якому разі відкривати ринок, поки не будуть всі в рівних умовах.

 На сьогодні, на жаль,  малі та середні фермери не можуть конкурувати  з великими  агрохолдингами. І взагалі про яку конкуренцію можна говорити, коли у малих і середніх фермерів навіть обігових коштів немає, а що вже говорити про  відкриття ринку і про викуп землі.

Друге важливе питання –  це  питання консолідації земель.  Поки на законодавчому рівні ми не закріпимо механізму, який би дозволив землекористувачам вжитися на одному полі, в них постійно буде підґрунтя для рейдерства і різних сумнівних  схем. У нас зараз типова ситуація, коли на одному  полі є два або навіть три орендарі і постійно  збільшується кількість одноосібників. І  тому це питання треба вирішувати, ринок не можна запускати без вирішення цього важливого питання. Відповідний законопроект у парламенті зареєстрований.

І дуже важливо вирішити питання земель колективної власності та невитребуваних паїв, без яких консолідація просто неможлива.

Ну, і останнє важливе питання у контексті земельної реформи – це землі за межами населених пунктів. Відкриття ринку без передачі цих земель місцевим громадам поставить під сумнів розвиток цих же громад і  призведе до занепаду сільських територій – ще раз наголошуємо на цьому. Бо зараз всі говорять, що законопроект № 4355, який цю проблему вирішує, треба приймати в другому читанні. Про це неодноразово говорив і прем'єр-міністр, про це  неодноразово говорив і віце-прем'єр Геннадій Зубко, про це  говорять народні депутати. Але як основний автор цього законопроекту я не впевнений,  що на сьогодні в сесійній  залі є голоси для його прийняття. Багатьом органам влади цей законопроект просто невигідний, а прийняття його надзвичайно важливо, і, на мій погляд, прийняття цього законопроекту змогло б частково відновити довіру як до уряду, так і до парламенту і  місцевого самоврядування.

Тому я хотів би звернутися до вас, шановний Андрій Володимирович, з пропозицією провести під вашим керівництвом додаткові консультації з представниками усіх депутатських фракцій та груп парламенту, з представниками профільного комітету і обов'язково за участю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

В контексті земельної реформи ми не можемо ні в якому разі провалити цей законопроект, тому що він  ключовий. І тут якраз  потрібна чітка і зрозуміла позиція уряду. Залишилося три пленарні тижні до закінчення сесії, тому це питання потрібно вирішувати найближчим часом і треба його вирішувати негайно.

Ну, і щодо порядку денного наших пленарних засідань. Депутатська група "Відродження" вкотре  наполягає на розгляді важливих законопроектів. Ми вже про це неодноразово говорили і говоримо й зараз – це законопроекти № 6292  щодо соціальних гарантій чорнобильців, і законопроект № 6063-д, який стосується захисту родин з дітьми. Це дуже важливі соціальні законопроекти. Ми повинні підтримати ці категорії громадян не на словах, а на ділі. Давайте це зробимо. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хотів би на цьому тижні зосередити нашу увагу на медичній реформі і нагадати народним депутатам, що 18 квітня Верховною Радою не було підтримано включення до порядку денного законопроектів  № 6327, №6328, №6329. Ми пропонуємо на цьому тижні розглянути постанову про включення даних законопроектів. І позиція депутатської групи "Воля народу" – одностайно голосувати за старт медичної реформи. По суті, нам не важлива кожна буква чи кома в цих законопроектах, важливо, щоб ми нарешті зрушили з місця. Ми як законодавці бачимо, що запропонована низка змін в даних законопроектах  це стосується змін не методик лікування, а саме підходів до організації управління медичною галуззю.

А що сьогодні хочуть бачити українці? Вони хочуть бачити: перше – якісне медичне обслуговування, а друге – це рівні можливості отримати це обслуговування по всій Україні, навіть в самих віддалених куточках нашої країни.

Чи відповідають дані законопроекти викликам суспільства на сьогоднішній день? Звісно, да. Сьогодні в Україні практично знищена система профілактики, а первинна медицина не забезпечена ні кадрами, ні ресурсами. Проте профілактична направленість ведення пацієнта та його лікування на первинному рівні коштує вп'ятеро дешевше, ніж у стаціонарі та на вторинному рівні. А якщо хворий одразу звернувся до обласної лікарні, то це вдвічі, а то і в п'ять раз дорожче, причому не тільки для пацієнта, а і для держави. А в результаті громадянин не отримує гарантії, що піклування держави про нього ні при житті, ні при смерті існує.

Якщо хтось шукає відповіді, чи потрібна реформа, то поїдьте зі мною в районну лікарню Поліського району, що на Київщині, і ви самі побачите і знайдете відповідь. Медицина там жевріє лише на залишках ентузіазму працюючих там лікарів. І навіть останні скептично дивляться на створення госпітальних округів, адже на місці бачать необхідність закладу з цілодобовою медичною допомогою з урахуванням обов'язкової складової по спеціалізованих напрямках: кардіології, онкології, неврології та інших.

Так як в основі даних законопроектів лежить зовсім інший, новий підхід до організації управління галуззю, важливим акцентом у запропонованих законопроектах і є якраз акцент на первинну медичну допомогу, з якої і необхідно розпочати реформу. Хочу відмітити, що реформа має впроваджуватись не лише центральною владою, а й на місцях, а саме органами місцевого самоврядування. Задача останніх – створити умови для оптимальної роботи медичних працівників амбулаторій та ФАПів, до оснащення закладів охорони здоров'я, які належать до комунальної власності, та вирішення кадрового питання шляхом впровадження програми стимулів.

І останнє. У нас досі не призначений міністр охорони здоров'я. Я вважаю, що виконуюча обов'язки Уляна Супрун мала достатньо часу для випробувального терміну, тому запитання: чому ми досі не внесли цю кандидатуру і не розглянули її  Верховною Радою? Якщо ж дана кандидатура не підходить, там потрібно внести нову кандидатуру людини, яка могла би нести політичну відповідальність за стан справ у галузі охорони здоров'я.

Депутатська група "Воля народу" звертається до всіх колег без виключення з пропозицією підтримати дані законопроекти та включити їх до порядку денного і  підтримати за основу в першому читанні на цьому пленарному тижні. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Ви знаєте, пане Ярослав, що була створена депутатська робоча група, яка напрацювала спільно з виконуючою обов'язки міністра Супрун два законопроекти, і фактично обговорення вже їх завершене, і ми тільки чекаємо повторного  внесення від Кабінету Міністрів тих законів. Власне, я думаю, в момент, коли вони будуть внесені,  ми їх відразу поставимо  в порядок денний. І я думаю, що цього тижня ми ще будемо мати змогу їх і включити в порядок денний, і можливо навіть розглянути в першому читанні. Медична реформа є  надзвичайно важлива, одне з найважливіших завдань, яке стоїть перед нами. Ми зараз чекаємо внесення Кабінетом Міністрів узгоджених народними депутатами законопроектів, і я невідкладно, як тільки вони  будуть внесені, запропоную їх включити в порядок денний. Дякую вам.

Герасимов Артур Володимирович, будь ласка,  партія "Блок Петра Порошенка". 

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Сто нових надсучасних лікарень з модерновим обладнанням – подумайте, скільки життів це могло врятувати. Шість тисяч надсучасних нових шкіл по всій Україні – тільки уявіть собі цю цифру. Чи отримала це Україна? Ні.  Натомість  кошти в розмірі десятків мільярдів доларів США пішли Путіну і російській армії. І все це через газовий контракт, який, на жаль, уклала з Росією колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Фактично на сьогодні кожен українець – і старий, і новонароджений, хворий, бідний – кожен віддав Путіну понад сімсот доларів.

Підписаний контракт – це не просто злочин проти українського народу, це зрада національних інтересів України, яка мало не знищила країну. Нагадаю, що контракт створив підстави для агресора вимагати в України додатково десятки мільярдів доларів. І тільки рішучі дії Президента, урядів, парламенту і наших юристів врятували Україну від банкрутства.

Минулого тижня незалежний міжнародний Стокгольмський суд відновив справедливість: скасовано здирницький принцип оплати газу, який не споживався і навіть не надходив в Україну, а грабіжницька ціна на енергоресурс не буде більше інструментом тиску і шантажу з боку Росії.

З огляду на це ми вимагаємо, щоб незалежні новостворені антикорупційні органи – Національне антикорупційне бюро, Антикорупційна прокуратура негайно і публічно почали розбиратися в ситуації і протягом двох тижнів проінформували парламент про результати. Ми закликаємо Комітет Верховної Ради України з нацбезпеки та оборони, антикорупційний комітет негайно викликати колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і розглянути питання державної зради і корупційної складової газового контракту 2009 року.

Не потрібно шукати будь-якої політичної мотивації чи політичної складової. Є рішення незалежного міжнародного суду з бездоганною репутацією, який чітко встановив: контракт 2009 року, принцип "бери або плати" були грабіжницькими для України. Першою війною, яку оголосив Путін Україні, була газова війна, і, на жаль, цей газовий контракт був ударом у спину.

Стосовно роботи парламенту на цей сесійний тиждень. Впродовж тижня Верховна Рада має зосередитися над ключовими питаннями для систематичного продовження реформ. В першу чергу, фракція партії "Блок Петра Порошенка" закликає парламент припинити ігнорувати судову реформу та включати до порядку денного сесії законопроект № 6232 для комплексного швидкого очищення і перезавантаження судової системи. Також варто підтримати Закон про конституційне впровадження № 6427.

Стосовно медичної реформи. Хочу поінформувати, що робоча група, ініційована нашою фракцією, успішно завершила свою роботу і повністю виконала взяті на себе зобов'язання. Напрацювання робочої групи були розглянуті на Національній раді реформ. Чекаємо від уряду доопрацьованих законопроектів для голосування в залі.

Також звертаємо вашу увагу на законопроект, внесений віце-спікером Іриною Геращенко, про правовий статус осіб зниклих безвісті №5435. Він розроблений за сприянням експертів із Міжнародного комітету Червоного Хреста. Мова іде про долю сотень українських сімей, це велика трагедія. І Верховна Рада не має жодного морального права провалити включення та підтримку даного проекту закону.

Парламент також повинен продовжити реформу в енергетичній сфері. Зокрема  ми звертаємо особливу увагу на Закон про фонд енергоефективності №5598. Підтримавши його, до українського бюджету вдасться залучити понад 100 мільйонів євро від наших європейських партнерів на проведення енергомодернізації та підвищення рівня енергоефективності в Україні. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Бурбак Максим Юрійович, фракція "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю.  Доброго дня, шановні колеги. Вчора ми провели в останній путь Блаженнішого Любомира Гузара. Це справжній наставник і лідер не лише для Української греко-католицької церкви, це мудрий і виважений діяч, чиє слово мало велике значення для всієї нації. Він назавжди залишиться в наших серцях. І ми з вами маємо продовжувати його справу -  це розбудова незалежної європейської держави Україна, це відстоєння інтересів нашої держави.

І вважаю, що минулого тижня це було справжньою перемогою всієї нашої держави, коли Стокгольмський арбітражний суд відновив справедливість і скасував кабальні умови договору, за якими Україна повинна була платити за той газ, що брала і що навіть не споживала, договір з так званою приміткою "бери або плати". Тепер для України запроваджується європейська ринкова ціна, а "Газпром" не може оспорити плачене в попередні періоди.

Шлях до цієї перемоги розпочався в 2014 році, коли прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив ініціювати позов до Міжнародного арбітражного суду. Тим, у кого коротка пам'ять, хочу нагадати події 2014 року. Не було грошей в казні, борги за газ перед російським "Газпромом", за той газ, який вкрав Янукович, Фірташ і Льовочкін, понад 3 мільярди доларів, захмарна російська ціна, і газ не постачався без передоплати. І тоді було прийняте виважене державницьке політичне рішення позиватися до "Газпрому", найняти з "Нафтогазом" найкращих юристів, якісь дуже багато критикували, що йдуть відмивання грошей, і врешті-решт здобути цю перемогу. 47 мільярдів доларів Україна не винна Росії і російському "Газпрому"! І ми розуміємо, чому йде цькування Яценюка, чому є такі судові рішення в Росії, щоб його екстрадувати до Росії, тому що такої поразки Росії не завдав ніхто в останні роки!

Але це не привід зупинятись. Паралельно були прийняті рішення про відмови від закупівлі газу в Росії. До речі, зараз Україна понад 550 діб не закуповує жодного кубометру з Росії. Ми перейшли на закупівлю напірного газу в держав ЄС. Широкі, доступні субсидії для населення. Початок реформи ринку природного газу. Ламання олігархічних газових схем і реорганізація "Нафтогазу". Нарешті ми повинні почати повертати розподільчі мережі в державній і комунальній власності. Це всі ініціативи прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. І вони були ухвалені лише за його політичної волі.

Перемога в Стокгольмському  арбітражному суді –  це лише початок, який означає, що стратегічний план Яценюка щодо енергетичної незалежності України був правильний. Але нам ще необхідно досягнути повної фінансової стабільності паливно-енергетичного комплексу, назавжди подолати проблему неплатежів, забезпечити незворотну і гарантовану диверсифікацію імпорту газу. Наш успішний досвід газової незалежності необхідно поширювати на вугілля, ядерне паливо, моторне пальне. Нарешті завершити демонополізацію і деолігархізацію ринку газу і електроенергії.

Наступне. "Народний фронт" наполягає на необхідності продовжити політику санкцій проти агресора. Вимога "Народного фронту" – це візовий режим з Росією. Йдеться про питання національної безпеки і оборони. Замах російського кілера на чеченських добровольців - це беззаперечний свіжий аргумент на користь цього рішення.

Ми повинні також внести зміни в законодавство, яким маємо чітко зафіксувати: Україна прагне стати повноцінним членом НАТО. Законопроект передбачає внесення необхідних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". Ці зміни приберуть підстави для маніпуляцій і різночитань. Україна йде в НАТО. Крапка. Це мета не лише України, а й життєвий інтерес держав альянсу. Ми суттєво підсилимо східний фланг НАТО. Адже ми воюємо зараз не лише за Україну, ми воюємо за Євросоюз також.

Наступне. Питання омбудсмена. "Народний фронт" звертається до парламенту підтримати кандидатуру від нашої фракції - це Людмила Денісова на посаду омбудсмена. Із запропонованих кандидатур ми вважаємо, що вона найбільше відповідає цій посаді. Маємо численні звернення від громадських організацій, які представляють мільйони громадян, що саме її вони бачать на посаді омбудсмена. Вся її діяльність як політика спрямована на соціальну справедливість, рівність усіх громадян перед законом, недопущення будь-яких виявів дискримінації в усіх сферах життя українців та захисті їх прав. І вона своєю працею доказала, коли була комендантом "Жовтневого", що треба боротися за права наших громадян, що не треба закривати офіси, тікати в Європу і зараз використовувати будь-які зачіпки для того, щоб залишитися на своєму місці. Ми закликаємо всіх проголосувати за нашу кандидатуру.

І наостанок. Вітаю наших колег з четвертої гілки влади з професійним святом – День журналіста. Сьогодні в Україні безпрецедентні умови для вільного слова. Єдине, що заважає – це існування цілої мережі прокремлівських медіа, які свідомо спотворюють реальність, прагнуть сіяти хаос, чвару і…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Кремлівська пропаганда в Україні – це не лише загроза для свободи слова, це загроза для національної безпеки. Тому я вітаю всіх чесних, професійних журналістів, які з честю виконують свої обов'язки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Березюк Олег Романович, "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! "Ця велика справа відбудови Української держави  дуже складна, – казав Блаженніший Любомир Гузар, – і далеко не така радісна, як би хотілося, історія. Як би там не було, все ж таки ми залишились собою і набрались досвіду цінного, а іноді дуже гіркого досвіду. Ми навчилися, що не можна вважати ідеалом нагромадження матеріальних благ чи поодинокими особами, чи родинами, чи громадами, чи політичними угрупуваннями, чи тими, хто так радо і щедро оплачує вислуховування, це руйнує велику справу", – говорив Блаженніший Любомир.

Він говорив про владу олігархів, яка захопила протягом останніх 15 років і накопичує свої добра, тим самим руйнуючи Українську державу. Протягом останніх 15 років ми чуємо перемоги української державної влади. Внаслідок цих перемог держава пограбована і далі грабується, внаслідок тих перемог неймовірне зубожіння людей, внаслідок тих перемог мізерна пенсія, відсутність медичного забезпечення, внаслідок цих перемог сьогодні війна, сьогодні окупована територія.

З 1 травня до вчорашнього дня загинуло 18 воїнів української армії. Це справжня війна. А українська влада далі не має плану. Верховна влада країни не має плану або якщо має, приховує цей план від своїх людей. Про що ми говоримо в нормандських і інших четвірках, проектах, про що: про вигоду України чи про вигоду ворога? Сьогодні ми не знаємо про цей план. А план є, план лежить у Верховній Раді України, розроблений в тому числі учасниками і членами Кабінету Міністрів і парламентаріями з інших фракцій. Це Закон про окуповані території, визнання реальності, а не гра в піддавки. Закон, який визнає реальність окупації України, закон, який визнає безправ'я людей і дає їм можливості захисту на окупованих територіях і на тих, що переміщені. Верховна Рада України має визнати цю реальність і перестати бавитися у піддавки з ворогом.

Далі ситуація ще складніша. Представники Партії "Блоку Петра Порошенка" вносять в парламент про скасування антикорупційних судів, які були так важко вклинені в ту саму судову реформу, про  яку сьогодні так браво ми говоримо. Антикорупційні суди в Україні справді для цієї олігархічної влади не потрібні, тому що як і попередня, ця влада також грабує державу.

Сьогодні ми всі справді переживаємо дуже важливу подію в Стокгольмському арбітражі, який довів неправомірність частини угод з Росією про постачання газу. Так, це був програш України по відношенню до свого віковічного ворога. Ви запитуєте чи ще були гірші угоди? Звичайно, що були – "Роттердам плюс". А це не є пограбування українського люду, який своїми грошима оплачує збагачення однієї або декількох політичних груп в Україні на догоду ворогу беззастережно і сьогодні, і вчора.  І це ще раз підтверджує слова Блаженнішого Любомира Гузара: "Це руйнує велику справу – справу побудови держави, нагромадження багатствами однією або декількома людьми і політичними групами."

А народ далі бідніє. На превеликий жаль, уряд України не подав реальної пенсійної реформи. Уряд  України називає пенсійною реформою те, що справді  належить зробити уряду, який не робив це протягом чотирьох  років. Це підвищення мінімальних пенсій, це  обов'язково треба зробити, і ми підтримуємо це бажання уряду. Але уряд не запропонував пенсійної реформи, ми далі очікуємо на це.

Щодо медичної реформи. Сьогодні медицина тримається виключно на грошах пацієнта, виключно на ентузіазмі лікаря. І тому сьогодні парламент повинен проголосувати ці реформи, які, принаймні, якщо не покращать завтрашнього дня, то дадуть надію і пацієнтові, і дадуть надію лікарю, який зрозуміє, що він потрібний цій країні. Велика справа робиться нелегко, і ми це усвідомлюємо, але велика справа має робитися чесно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тимошенко Юлія Володимирівна, партія  "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Перш за все я хотіла би зараз повідомити суспільству, що в зв'язку з підготовкою масштабної афери в країні щодо продажу сільськогосподарської землі, причому підготовка іде на всіх рівнях: на рівні відміни в Конституційному Суді мораторію на продаж сільськогосподарської землі, внесення до Верховної Ради законопроекту про розпродаж сільськогосподарської землі, підготовка корупційних моделей, як після прийняття цих так званих законів практично прибрати землю до рук мінімум 10-11 мафіозних утворень. В зв’язку з цим партія  "Батьківщина" об'єдналась з Всеукраїнською асоціацією фермерів,  і враховуючи, що, як ми вважаємо, руками Президента  України заборонено проведення референдуму щодо  визначення людей за продаж землі вони  чи ні, ми вирішили збирати по всій країні підписи і таким чином провести всенародний референдум збором підписів.

По всій країні іде сильна робота, щоб згуртувати українське суспільство і не дозволити продати сільськогосподарську землю. На сьогоднішній день зібрано більше мільйона підписів з паспортними даними, з адресами, телефонами і люди продовжують масово ставити свої підписи проти продажу сільськогосподарської землі. Я попереджаю сьогодні владу Порошенка, якщо вони хоч крок зроблять до розпродажу сільськогосподарської землі, український народ повстане і партія "Батьківщина" разом з українськими фермерами будуть в числі організаторів опору людей  практично афері століття, яку готують сьогодні проти України. Це є перше.

Друге. Порядок денний на цей сесійний тиждень, на жаль, нашпигований корупційними лобістськими законопроектами: від тіньової приватизації спиртової галузі до "так званої" (в лапках), судової реформи, де людей хочуть позбавити останнього права звернення до суду через фінансові бар'єри і останнього права захищати свої права через автоматичне, без будь-якого погодження, списання з рахунків людей, в тому числі з пенсійних рахунків, боргів за житлово-комунальні послуги. Сьогодні ми бачимо, що корупція і лобізм в парламенті досягли апогею. Ми будемо проти цього, як партія "Батьківщина", боротися, об'єднуючи суспільство, і пропонуючи справжні реформи, які потрібні Україні. Ми не вважаємо реформами ні пенсійну реформу, яка зараз представлена, ні реформу охорони здоров'я, ні, тим паче, (в лапках) "судову реформу". Це все веде до остаточного знищення українських родин.

А тепер декілька слів про так званий контракт по газу. Я хочу зараз звернутися до українців і сказати, що, на жаль, корумпована мафія Порошенка, а також їх пустодзвони маріонетки, які живуть і працюють за їх рахунок і на їх користь, сьогодні використали рішення в Стокгольмському арбітражному суді для того, щоб нищити партію "Батьківщина" як опонентів.

Перед тим як я поясню, що за рішення, і чому вони так скавчать на всю країну, я хочу сказати, що Яценюк, який сьогодні разом з своїм оточенням так р'яно критикує контракт, я хочу нагадати, в 2012 році увійшов у партію "Батьківщина" і завдяки "Батьківщині" отримав пост прем'єр-міністра і, власне кажучи, завдяки тому, що моя команда боролася проти мого ув'язнення. Так я хочу запитати: вони тоді були щирими, чи зараз вони щирі, коли ляпають дурниці на всіх каналах телебачення?

А тепер щодо контракту. Принцип "бери або плати", підкреслюю, це типовий контракт для всіх європейських споживачів російського газу, підкреслюю, для всіх типовий контракт. Але в 2011 році Європейська комісія провела антимонопольне розслідування і по суті чітко визначила, що це монопольна вимога, яка не може бути допущена в контрактах. Після того всі, підкреслюю, країни Європейського Союзу почали крок за кроком скасовувати принцип "бери або плати". Але в той же час і Німеччина, і Чехія, і Словакія, і Польща, всі скасували крок за кроком, тепер  скасувала Україна і в цьому немає нічого екстраординарного. Крім того, по принципу "бери або плати" Україна за вісім років існування контракту…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу хвилину репліки, моє прізвище було названо. Не заплатила жодної копійки по принципу "бери або плати". І та істерія, яку зараз влаштували,  це чиста пропаганда проти нашої команди.

Друге. Відкритий вирок, який виніс суддя Кірєєв, сторінку 14, це ж Кірєєв і Янукович не друзі мені? Там чітко написано, що ціна на газ у 2009 році була 232 долара 98 центів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Юлія Володимирівна, я вам додам хвилину.

(Загальна дискусія)

Увага, колеги! Я прошу спокою в залі. Я прошу в залі спокою і хочу наголосити, репліка відразу після виступу, треба було оголосити, і вона була б оголошена. Я вам все одно даю хвилину договорити, але наголошую…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. А я прошу вас заспокоїтись і уважно мене  дослухати. Заспокоїтись і   мене уважно  дослухати. Наголошую надалі. Після виступу, коли  вжите прізвище, треба  оголошувати проголосити  репліку.

Зараз надаю одну хвилину для  репліки за згадування прізвища, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу сказати, що саме в 2009 році, як визначено вироком Кірєєва і Януковича, зазначено, що ціна на газ була 232 долара 98 центів, а не 450. Сьогодні ця корумпована влада  встановила для народу України на український газ ціну 285 доларів за тисячу кубічних метрів. І я зараз беру зобов'язання перед  народом України, що ця мафія саме за  це буде сидіти, за те, що вони пограбували людей, продаючи український газ дорожче, ніж після контракту 2009 року продавався російський газ.

Крім того, сьогодні по тому контракту, який  ви сварите, 140-160 доларів за тисячу кубічних метрів коштує газ, а ви його купуєте на  корупційній основі через посередників майже за 230, і ви будете за це  відповідати. І тому не контракт поганий ( без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Луценко Ірина Степанівна, представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Травень був результативним,  насиченим і важливим для України безпрецедентними і позитивними рішеннями - це отримання безвізового режиму,  підписання та ратифікація Угоди про Асоціацію України з ЄС, повернення народу України  1,5 мільярда доларів США, вкрадених Януковичем і його злочинним угрупуванням. Ну, і багато ми сьогодні  говоримо -   це про безпрецедентну для України  перемогу –  це рішення Стокгольмського арбітражу.

Про те, що принцип  "бери або плати" нав'язаний Україні Росією, безвідповідально  прийнятий українськими переговірниками в 2009 році, привів до того, що мільйони українців були пограбовані на  мільярди доларів, вже багато говорили.

Зроблю декілька акцентів інших. Вперше  Москва втратила можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу. Друге -  це ще один важливий крок до незалежності  України. Третє -  це рішення відкриває дорогу до функціонального і організаційного розділення "Нафтогазу", а це  одна із ключових умов участі України в Європейському енергетичному співтоваристві. Це дозволить підвищити конкурентоспроможність української газотранспортної системи, знизить ризики будівництва обхідних газопроводів, зокрема "Північного потоку-2".

Базова претензія "Нафтогазу" до "Газпрому", яка була пов'язана з дискримінаційною формулою ціни та переплатами "Нафтогазу" за газ, який постачав "Газпром", по суті була підтверджена арбітражем. Це є дуже важливі рішення, які виходять далеко за межі виключно двосторонніх контрактних відносин "Газпрому" і "Нафтогазу". Вони говорять про те, що "Газпром" зловживав своїм по суті монопольним становищем – постачальником газу в Україну, а відтак така практика буде і в контрактах "Газпрому" з іншими партнерами змінена.

Хоча в рішенні Стокгольмского арбітражу не буде політичних оцінок, воно підтверджує те, що "Газпром" використовував газ не тільки як товар, але ще і інструмент отримання певних преференцій додаткових доходів у дискримінаційний у партнера спосіб.

Наступне. Рівно три роки у ці дні, 7 червня 2014 року,  відбувалася інавгурація п'ятого Президента України Петра Порошенка. За попередній період досягнення, про які я тільки що згадала, сказано вже багато. Хочу зупинитися на тому, що ми плануємо зробити буквально в найближчий час: це завершення судової реформи як однієї з ключових реформ, започаткованих Президентом України, що забезпечить громадянам України конституційне право на справедливий суд. Тому закликаю народних депутатів – і Артур Герасимов казав уже про це – сконсолідуватися і проголосувати за законопроекти №6427, №6232, №6232-1, зміни до Господарського, Цивільного, Адміністративного кодексів та Закону про конституційне провадження.

Друга актуальна тема, найближча для кількох тижнів, - це реформа охорони здоров'я. Як ви знаєте, це дуже системна реформа, яку Президент України запропонував уряду запропонувати і розглянути на Раді реформ. Запропонована реформа Кабінетом Міністрів потребувала дуже серйозного доопрацювання. Тому "Блоком Петра Порошенка" була зроблена і започаткована робоча група, яка дала можливість дуже серйозно опрацювати ті закони, які були запропоновані Кабінетом Міністрів.

На Раді реформ Президент України виразив низку зауважень, які уже враховані в цих законопроектів, зокрема – це розділити функції розподілу державних коштів і контролю за їх використанням, що не було передбачено реформою, запропонованою урядом; забезпечити гарантований стовідсотковий доступ усіх без виключення громадян, в першу чергу хронічно та важкохворих, до гарантованого пакету, який гарантує держава; третє – прозора оцінка медичних працівників за їх кваліфікаційними вимогами та якістю наданих громадянам послуг.

І основне, що було запропоновано Президентом України. Президент ініціював розробку законопроекту про нові правила надання медичної допомоги на селі з використанням сучасних технологій. Для поліпшення ситуації він пропонує на законодавчому рівні покращити забезпечення лікарсько-акушерських пунктів обладнанням для діагностики стану пацієнта та надання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. … та надання кваліфікаційної консультації і лікарської допомоги, так звана телемедицина. Президент вітає ініціативи щодо проведення інвентаризації медичного обладнання, проведення ретельної калькуляції медичних послуг. Сільські амбулаторії, фельдшерські пункти, інше обладнання має бути інвентаризоване, підраховане. Село має бути підтримане і мати рівні умови при виконанні цієї надважливої для країни медичної реформи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Кубів Степан Іванович, віце-прем'єр-міністр України.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрій Володимирович, керівники фракцій і комітетів, народні депутати, шановні громадяни!  0В ці дні Україна прощалася з Блаженнішим Любомиром Гузаром. Цей  вчитель мудрості подарував нам чимало  знакових думок, зокрема серед них таку, що між Сходом і Заходом немає поділу, є поділ між тими, хто любить, і тими, хто не любить Україну. Я вдячний за його слова "Не бійтесь!" на Майдані, коли ми  зуміли перемогти,  те, що ми зробили зміни.  Я вдячний за його унікальну участь у становленні України. Нам слід пам'ятати та прислухатися до цих  отчих постанов в щоденній нашій праці. "Блаженніший Любомир – це Кобзар  незалежної України, який залишив новий національний український епос" – у проповіді сказав Блаженніший Святослав.

Друге. Хочу подякувати за публіцистику і правду журналістам. З професійним святом вас!

Що стосується порядку денного. Ми вдячні за те, що  більшість позицій уряду враховано, Андрій Володимирович,  в запропонованому графіку та повністю підтримуємо структуру цього пленарного тижня. Звичайно, найбільш  важливим питанням для уряду та, сподіваюся, для більшості фракцій, для людей, для депутатів є розгляд законопроектів медичної реформи вже на цьому пленарному тижні.  Це стратегічно важливо, тому що мова йде про життя людей. Не можна далі відкладати цю реформу, як це робилося багато років.  Не можна миритися з тим, що українці  помирають значно швидше, ніж жителі розвинених країн через те, що не можуть отримати  своєчасно якісну медичну допомогу. Люди вимагають змін.

Саме тому наш уряд відразу після призначення розпочав з підготовки концепції медичної реформи і далі на основі відповідно представив пакет  законопроектів. Ключовим у запланованому підході є зміна системи фінансування, а не приміщення та кількість лікарняних ліжок. А люди вимушені зі своєї кишені покривати і на послуги лікаря, і на ліки. В тому числі через це всі звертаються за допомогою, коли її навіть потребують.

Тепер гроші будуть рухатися  за пацієнтом. Кошти з бюджету будуть отримувати безпосередньо  лікарі в залежності від  кількості пацієнтів, отже, від кількості наданих медичних послуг. А держава буде гарантувати фінансування цих послуг.

Хочу проінформувати, що після дискутування в робочій групі за участю народних депутатів від більшості фракцій, груп, спеціалістів, обговорення на Національній раді реформ під головуванням Президента України уряд з урахуванням цих зауважень переніс законопроекти, які будуть представлені, в залу. Маємо впевненість всіх сторін в тому, що  ці законопроекти повинні бути прийняті вже до кінця червня цього року.

Ми також просимо, шановні депутати, невідкладно проголосувати №6327, № 6329, розглянуті профільним комітетом у середу, а в четвер підтримати на голосуванні. Це стосується порядку денного, то ми просимо знайти можливість розглянути важливий законопроект про демонополізацію спиртової галузі та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі №5445. "Укрспирт" доцільно невідкладно приватизувати. Це рух до детінізації, демонополізації галузі, розвитку конкуренції в ній, її модернізації та прозорості. Просимо парламент підтримати і в порядок денний, а також по суті.

Уряд вбачає нагальність у питаннях, що сприяють розвитку енергоефективності. Це законопроект №5598 щодо створення фонду енергоефективності. Це реальна допомога громадянам у формі фінансової підтримки і технічних рішень для зменшення витрат на комунальні послуги. Це додаткові надходження до бюджетів, це нові робочі місця. Велика перемога, велика справа – це багато малих справ і перемог, це робота і щоденна робота  і за Україну, і заради життя людей.

Вимагаємо розгляд законопроектів податкової політики та фінансового блоку. Дякуємо профільним комітетам за співпрацю. Всі побажання уряду до цих блоків враховані. Розраховую на плідну співпрацю всіх без виключення фракцій та груп, уряду, Президента України, експертного середовища та громадськості на цьому пленарному тижні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми переходимо до виступів від голів комітетів. Сьогодні ми починаємо справа.

Я відразу хочу наголосити, що сьогодні в кінці засідання я не буду мати змогу надати слово депутатам, які приходять виступити від себе, тим більше тим, які приходять тільки на п'ять хвилин в кінці, щоб виступити, а не що брали участь в Погоджувальній раді. Тільки виступи голів комітетів, а потім у нас буде перерва для того, щоб фракції змогли провести свої засідання.

І зараз я надаю слово Бакуменку Олександру Борисовичу, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Андрій Володимирович, від імені аграрного комітету звертаюсь до вас з пропозицією про включення до розкладу пленарних засідань Верховної Ради на період з 20 по 23 червня аграрних законопроектів, підготовлених для розгляду в першому читанні.

Перший -  це урядовий законопроект про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (№ 5448). Цей законопроект регламентує принципи та вимоги до виробництва, маркування  та обігу органічної продукції, встановлює основні засади здійснення порядка сертифікації органічного виробництва.

Наступні законопроекти: № 2845 про безпечність та гігієну кормів та альтернативний №2845-1 про корми. Обидва законопроекти спрямовані на гармонізацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Об'єктами регулювання даних законопроектів є безпека і гігієна кормів, уповноважені органи влади у цих сферах, права та обов'язки операторів ринку кормів. 

І підтримую виступ Олега Кулініча, що провести (№4355) під вашим голосуванням нараду, бо дуже важливий законопроект, щоб ми узгодили позицію з керівниками фракцій і винесли його в зал.

Спасибі, Андрій Володимирович.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам за ваш виступ.

І зараз, будь ласка, Андрій Павелко, це голова Комітету з питань бюджету. Будь ласка, пане Андрію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги, з питань компетенції Комітету з питань бюджету щодо передбачених у  розкладі законопроектів належить відмітити таке.

По-перше, передбачений на сьогодні законопроект №6431 про внесення змін до Закону про державний бюджет на 2017 рік  спрямований на фінансове забезпечення підготовки та проведення перших виборів в об'єднаних територіальних громадах та позачергових місцевих виборів. Цей законопроект підтримується Комітетом з питань бюджету та готовий до розгляду Верховною Радою і прийняти з пропозиціями комітету.

По-друге, на четвер для розгляду в другому читанні пропонується законопроект № 4773 щодо змін до Бюджетного кодексу, який належним чином підготовлено та рекомендується прийняти в другому читанні і в цілому в запропонованій комітетом остаточній редакції. За змістом законопроект має на меті унормувати питання формування бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територіальних громад та тих, що визнані урядом спроможними.

Крім того, для включення до порядку денного передбачається урядовий законопроект №6329 та альтернативний № 6329-1 про зміни до Бюджетного кодексу, які є похідними від інших законопроектів щодо впровадження нової моделі надання медичних послуг та лікарських послуг. Тому з метою узгодження правових норм комітет має їх розглядати після прийняття Верховною Радою позитивного рішення щодо базових законопроектів №6327 та №6327-1.

Додатково слід нагадати, що бюджетним комітетом у травні розпочато повторний конкурс на зайняття посад членів Рахункової палати і 19 червня закінчується встановлений місячний строк для подання документів на конкурс. Просимо депутатські фракції, групи і народних депутатів приділяти належну увагу даному конкурсу та долучатися до відповідної роботи. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, від Комітету євроінтеграції заступник голови комітету пані Іонова.

 

ІОНОВА М.М.  Дякую, шановна головуюча. Шановні колеги, хотіла б привітати з завершенням ратифікації в нідерландському сенаті Угоди про асоціацію. І мені тепер здається, що все ж таки не вийде євроінтеграційні закони і Угоди про асоціацію саме впроваджувати час від часу. На жаль, досі не вирішене питання щодо інституційної спроможності Комітету з питань євроінтеграції, але ми сподіваємося, що найближчим часом зміни в Регламенті будуть впроваджені. Також ми дуже вітаємо заклик прем'єр-міністра, який вимагає від усіх міністерств забезпечити якнайшвидше виконання умов Угоди про асоціацію, те, що дійсно угода була виконана і що вона буде виконана і настільки ефективно та швидко. І, дійсно, це наше спільне завдання.

На жаль, у нашому порядку денному немає жодного законопроекту, який є в списку пріоритетних законопроектів щодо виконання наших зобов'язань по Угоді про асоціацію. Дуже прикро, я сподіваюся, що наступного пленарного тижня такої ситуації не буде повторно, тому що всі законопроекти пріоритетні, вони є у нашого спікера, і ми би хотіли, щоб все ж таки керівники фракцій звернули на це належну увагу.

Але я прошу включити в порядок денний звернення Верховної Ради до Європейського Парламенту щодо запровадження додаткових торгових преференцій Європейського Союзу товарам походженням з України. Це зараз надзвичайно важливо. Якраз це підтримка і нашим виробникам. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановна пані Марія. Я хочу підтримати прохання від Комітету євроінтеграції на п'ятницю, тим більше, якщо це звернення вже розглянуто в комітеті, включити в порядок денний. Тому що, дійсно, після повноцінної ратифікації Угоди у нас виникають питання і з проханням до європейських партнерів по збільшенню квот для українського виробника. І це є актуальне звернення. Просимо включити на п'ятницю.

Будь ласка, від Комітету з питань науки і освіти заступник голови комітету Олександр Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Я хочу сказати, що 2 червня, шановні колеги, Президент України підписав закон №6116, після чого ми фактично запустили гуманітарну програму на законодавчому рівні повернення дітей в систему освіти України. Хочу попросити в зв'язку з цим абсолютно всіх через всі канали повідомляти про те, що є, з'явилась така можливість.

Також хочу нагадати, що для того, щоб не було ніяких спекуляцій, питання вступу в вищі навчальні заклади України без ЗНО може вирішуватись тільки на законодавчому рівні. Тому № 6116 врегулював це питання.

Також хочу подякувати за включення в порядок денний законопроекту № 5023 щодо пільгового вступу до вищих навчальних закладів дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо ми його приймаємо, ми вирівнюємо в правах дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Також хочу нагадати і попросити включити в порядок денний №5612, народний депутат Констанкевич – автор, щодо справедливої системи стипендіального забезпечення. Шановні колеги! Практика зараз показує, що різке в два рази зниження стипендіального фонду і кількості дітей виштовхують цих дітей, і замість того, щоб вони займались навчанням, вони працюють офіціантами, працюють в обслуговуючому сервісі і таким чином не мають можливості отримати якісну вищу освіту. Якщо таким чином ми будемо інвестувати в наше майбутнє, ми будемо мати великі проблеми.

Також хочу нагадати, що є законопроект № 4416, це законопроект, який унеможливлює якраз конфлікт інтересів, які відбуваються на місцевому рівні.

Шановні колеги, я просто на прикладі Херсону. 150 мільйонів гривень, які були розподілені між КПП, замість того, щоб будувати дороги і так далі, показує, що рівень корупції, який зараз виникає на місцевому рівні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ  О.В. …які унеможливлюють ці речі, це просто ганебно. Люди від нас чекають реальних реформ і реальних дій. Коли ми бачимо, що відбувається на місцевому рівні, коли розбазарюються ці кошти, це не є нормальним.

Тому ще раз прошу повернутись і замість того, щоб ставити його в п'ятницю, поставити його в четвер, проголосувати і вирішити проблему питання конфлікту інтересів на місцевому рівні. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв, голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Цього тижня в парламенті лише один законопроект, який підготовлений нашим комітетом, для нищення корупції. І він поставлений на голосування в п'ятницю, в першу половину дня. В цій залі всі люди знають, що в п'ятницю в першій половині дня жоден законопроект і жодна постанова не може бути прийнята, тому що в залі ніколи немає депутатів.

Так само в порядку денному і близько немає важливих законопроектів, які були підготовлені нашим комітетом, про які просить Антикорупційне бюро, про які просить Антикорупційна прокуратура, про які просить суспільство. Я говорю і про право Антикорупційного бюро прослуховувати корупціонерів за рішенням суду, але без контролю з боку Служби безпеки. Я говорю і про законопроект, який узгоджений нами з Венеціанською комісією, про обов'язок кандидатів в народні депутати і в президенти доводити легітимність майна своїх родин. Я говорю і про підготовлений громадськими активістами законопроект про захист прав викривачів. Дуже просте, добре рішення, яке включить громадян в протидію корупції і дасть їм захист, і дасть їм економічне мотивування цього.

 Я вже не говорю про законопроект про Антикорупційний суд, з яким традиційне шахрайство. Президент приніс в парламент поправки до Конституції і сказав: "Будь ласка, проголосуйте, буде новий Верховний Суд і створимо ще Антикорупційний суд". Поправки проголосували,  у Верховний  Суд пхаються старі судді на чолі в Вовком, Антикорупційний суд наглухо заблокований.

Я хочу сказати людям, які складають порядок денний, можна, звісно, сміятися над суспільством, але в результаті  громадяни будуть сміятися останніми.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

Будь ласка, пані Богомолець, це голова Комітету з питань охорони здоров'я. Вам слово, пані Олю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Хочу подякувати Президенту  України і  "Блоку Петра Порошенка" за активну позицію щодо проведення реформи системи охорони здоров'я. Власне, після засідання Національної ради реформ був прийнятий ряд таких ключових рішень, і я дуже сподіваюсь, що профільним міністерством законопроект буде доопрацьовано, враховуючи необхідність захистити тих людей, які не мають можливості на співоплату, власне, що не було прописано в попередніх законопроектах. І я дуже сподіваюсь, що нам всім спільно вдасться реформу охорони здоров'я провести, але так, щоб від неї не постраждали люди, а щоб українське суспільство від неї  виграло.

Крім того, хочу звернутися до шановної пані головуючої з проханням  невідкладного розгляду законопроектів №4449, №1242, які дозволяють нам декомунізувати психіатричну галузь, яка  виконує функції каральні, і, власне, один з цих законів визнаний неконституційним. Ми вже півроку б'ємося, щоб парламент їх розглянув,  і все, на жаль, віз і нині там. 

Також   прошу внести до порядку денного на розгляд, дайте нам,  будь ласка, почати розгляд в комітетах, і прошу включити до порядку денного закон №2162-д, доопрацьований комітетом. Це все комітетські законопроекти.  Закон №4456, який дозволяє стратегічно описати, яку ж реформу системи охорони здоров'я ми робимо. Бо ті закони, які надані зараз, вони не мають ніякого відношення до медичного страхування, це тільки перерозподіл коштів бюджету. Також постанови  6467, 6468 для того, щоб ми могли затвердити рішення парламентських слухань по реформі освіти медичної  і для того, щоб могли розглянути, як нам розвивати фармацевтичну галузь. Крім цього…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд. Я тільки прошу, колеги, тут потім засідання фракції "БПП", щоб було їм де засідати за 45 хвилин. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Також прошу внести узгоджені нами з пані Южаніною законопроекти, які чекає громадянське суспільство, щодо, власне, громадського здоров'я - це законопроекти №4030а, № 4030а-1 № 2820.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

Будь ласка, наступний виступ. Голова Комітету з питань податкової і митної політики пані Южаніна. Просимо, пані Ніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановна головуюча, дякую за те, що на пленарне засідання 8 червня заплановано тематичний день розгляду законопроектів з питань податкової та митної політики. Хочу повідомити вам і наголосити на тому, що будемо розглядати два дуже важливих системних законопроекти, пов'язаних із зміною законодавства з питань ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності і з питань аудиту. Ці законопроекти є досить такі глибоко професійні. Я звертаюсь до голів всіх фракцій, у нас є два дні для того, щоб до 8 червня робоча група, яка працювала в комітеті, за участю міжнародних експертів, які допомагали нам працювати над цими законопроектами, прибули до вас на засідання фракції, виділіть, будь ласка, 15 хвилин чи 10 хвилин для того, щоб ознайомитись концептуально з цими законопроектами. Законопроекти є урядовими, але є вони важкими для сприйняття непрофесіоналами. Тому було б добре, щоб ми на фракціях змогли вам донести більш глибший зміст цих законопроектів. Якщо буде таке бажання,  будуть представники професії для того, щоб ви могли поспілкуватися з ними, оскільки не однозначна є думка в депутатському залі щодо цих законопроектів. Якби було ваше бажання підготуватися за ці дні, два дні, надати в будь-який час можливість, ми підлаштуємося, групи спеціалістів організовані для того, щоб надати всі пояснення необхідні для депутатів.

Прошу перетелефонувати або мені особисто, або в комітет,  і якщо буде таке бажання,  зустрітися все-таки з фракціями для надання пояснень. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна колега.

Будь ласка, Артур Палатний, голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму, прошу.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановна Ірина Володимирівна! Шановні колеги! На минулому тижні наша держава все ж таки відмітила Міжнародний день захисту дітей. Члени нашого комітету приймали багато заходів, і користуючись нагодою, я хотів би привітати всіх наших дітей з Міжнародним днем захисту дітей. Наш комітет підтримував і надалі буде працювати над посиленням соціального захисту дітей та сімей з дітьми, із забезпеченням права дітей на якісне оздоровлення та зайняття спортом. У зв'язку з цим я хотів би попросити вас поставити в порядок денний дуже важливий законопроект (№ 2917), це забезпечення належного оздоровлення дітей. Також  №3579 про забезпечення безпеки дітей.

І дуже важливий законопроект, який підписаний був понад 31 народним депутатом, майже з усіх фракцій, це законопроект №6063-д щодо забезпечення соціального захисту сімей з дітьми та соціальні гарантії дітям. Я прошу цей законопроект поставити в порядок денний і проголосувати, прошу, щоб підтримали всі фракції.

Просимо також підтримати два законопроекти щодо розвитку спорту. Це №5616 і №6120. Також просимо ухвалити  постанову про проведення  парламентських слухань про становище молоді (№ 6491). Дякую, Ірино Володимирівно.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний колего.

Будь ласка, зараз  до слова  запрошується Сергій Рибалка, це  Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги, ситуація у фінансово-банківській системі залишається складною. Шалена чистка, як ми бачимо, не допомогла, а рівень проблемних кредитів у тих банках, які вижили, продовжує зростати. Ми не бачимо сьогодні план дій уряду і Національного банку, а ми вважаємо, що разом з  Верховною Радою такий план повинен бути, стратегічний план. І саме тому на  засідання нашого комітету на цьому  тижні ми запрошуємо Національний банк, Міністерство фінансів, Міністерство економіки і  Раду Національного банку для того, щоб подискутувати і послухати ряд стратегічних цих питань.

Я хочу подякувати Голові Верховної Ради за виконання домовленостей, на четвер стоїть блок наших фінансово-банківських законопроектів. Але, по-перше,  я хотів би  попросити, щоб перед цими проектами за хвилину не з'явились якісь заполітизовані законопроекти, ми це вже проходили, і  коли фінансово-банківський  день починався без п'ятнадцяти шість.

І хотів звернутись, користуючись нагодою, до всіх керівників фракцій, груп, якщо є якісь питання до наших законопроектів, давайте їх подискутуємо до того, щоб вони  були проголосовані в залі.

Окрім того, я хотів би наголосити, що ще минулого року  комітет рекомендував парламенту ухвалити законопроект про забезпечення прозорості і  діяльності Національного банку (№5257). Ми, я вважаю, зобов'язані  виправити минулі законодавчі  помилки та  повернути Нацбанк обличчям до української економіки. Якщо не на цьому сесійному тижні, то прошу поставити на  наступний сесійний тиждень. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Ярослав Дубневич, Комітет з питань транспорту, прошу.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановна Ірино Володимирівно! Шановні колеги!  На жаль, минулого пленарного тижня, в четвер, не вистачило буквально півгодини, щоб  розглянути важливий законопроект № 4639 щодо зміни до деяких законів України на гарантування реалізації конституційних прав людини на страйк. Цей законопроект  стоїть сьогодні, у вівторок,  у порядку денному, і я надіюсь і прошу, закликаю  всіх колег  народних депутатів підтримати цей законопроект, який є дуже важливим щодо врегулювання норм згідно Європейського суду, яке рішення Європейського суду, тому що це питання вже стоїть на порядку денному в Комітеті Європейського парламенту.

Дякую за увагу і прошу підтримати цей важливий законопроект.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, зараз до слова запрошується Людмила Денісова, Комітет з питань соцполітики, зайнятості і пенсійного забезпечення.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.  Шановні колеги, доброго дня всім! Хочу нагадати, що сьогодні вступила в дію Конвенція  Міжнародної організації праці № 102. Парламент ратифікував її рік тому, тобто вона для нас є законом.

Положення цієї Конвенції говорить про те, що нам потрібно забезпечити мінімальні норми соціального забезпечення: пенсія за віком не може бути нижчою, ніж 40 відсотків свого заробітку при стажі 30.

Я нагадую про це, тому що завтра, 7 червня, будуть парламентські слухання о 15 годині під куполом. Запрошую всіх обговорити це питання, тому що на сьогоднішній день ми говоримо, що пенсійну реформу потрібно проводити. Поки ще не маємо законопроекту від уряду, але ми чули і є багато чуток про те, що вона покращує життя деяких громадян, а деякі громадяни, вони не знають про те, що чекати від пенсійної реформи.

Тому я пропоную завтра її обговорити – буде  міністр, буде доповідати про це на парламентській трибуні, щоб потім приймати рішення стосовно цих законопроектів, які будуть внесені урядом. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, колего.

Будь ласка, Вікторія Сюмар, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

СЮМАР В.П. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, сьогодні вже багато звучало привітань у бік журналістів, сьогодні відзначається День журналіста. І я маю сказати, що ми з вами запустили цілу низку важливих реформ в інформаційній сфері і реальних змін в інформаційній сфері. Це і стосується суспільного мовлення. Ми відмовилися від державного телеканалу. Це стосується і роздержавлення, і прозорості медіавласності, і цілої низки надзвичайно важливих кроків у сфері інформаційної безпеки, які стосуються і друкованої продукції, і радіо, і українського телебачення. І інформаційний простір за ці три роки однозначно став значно більш українським, ніж він був. Проте лишається і ціла низка проблем. Ви знаєте про таку проблему, як залежність журналістів і засобів масової інформації від їх власників. Маємо робити все, щоб монетизувати цю сферу.

Ну, і дуже болюче питання – це питання безпеки та безкарності за злочини проти українських журналістів. Я сьогодні хочу звернутися до керівників силових структур  і закликати все-таки довести до кінця ті справи, які були такими символами для всієї журналістської спільноти. Це і справу Гонгадзе, в якій однозначно треба назвати прізвище замовника, і він має потрапити на лаву підсудних, прозвітувати про хід розслідування і завершити розслідування у справі вбивства Павла Шеремета та по цілій низці злочинів інших проти журналістів. Без розслідування цих справ ми не будемо мати сьогодні довіри ні журналістської спільноти, ні цілого суспільства.

Тому, напевно, найкраще вітання – це наші з вами справи. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Вікторія.

Будь ласка, Віктор Галасюк, від Комітету з питань промислової політики і підприємництва. Він є головою цього комітету. Просимо.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані Ірина, шановні колеги народні депутати, пропоную розглянути на цьому тижні два дуже важливих галузевих, промислових законопроекти. Перший законопроект – № 6382 про продовження на два роки дії підвищеного мита на експорт металобрухту з України. Цей стратегічно важливий законопроект дозволить забезпечити сировиною українські металургійні підприємства, а значить, забезпечити стабільність гривні та відсутність шаленої інфляції, яка загрожує у випадку, якщо цей законопроект не буде прийнятий.

Я хочу нагадати, що завдяки дії втричі підвищеному вивізному миту на металобрухт протягом останніх 8 місяців вдалося зберегти кілька десятків тисяч робочих місць в українській промисловості, а також не дати скоротити на півтора мільярда доларів торгівельний баланс України. Це є надзвичайно важливим. Прямий податковий плив цього законопроекту на бюджет України оцінюється в  суму понад мільярд гривень додаткових надходжень.

Другий дуже важливий галузевий законопроект №5495 щодо збереження українських лісів, запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Він містить дві норми: перша – це криміналізація контрабанди лісу-кругляка, тобто дуже жорстка відповідальність, бо це є національне багатство, це є легені України, це є майбутнє наших дітей; і друга норма – це обмеження внутрішнього споживання лісу-кругляка в Україні для того, щоб ми повністю відповідали не тільки духу, а й букві міжнародних зобов'язань України  в рамках Світової організації торгівлі. 

Прийняття цього законопроекту посилить переговорні позиції нашого уряду на  міжнародній арені  і дозволить зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка, який ми дуже правильно з вами прийняли в українському парламенті. Прошу підтримати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка,  Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,  голова  комітету Григорій Немиря. Просимо вас.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Довідка. Я хочу підтвердити, що станом на цю годину в комітеті відсутня довідка про результати спецперевірки кандидатів.

Згідно з статтею 58 Закону України "Про запобігання корупції" Керівник Апарату Голови Верховної Ради  мав надати інформацію про стан перевірки до членів комітету і до всіх народних депутатів. В даному випадку я думаю, що треба розібратися, чому цього не було зроблено, адже той же закон і Закон  про обрання омбудсмена чітко встановлює часові рамки, коли ті чи інші кроки мають бути зроблені. Таким чином, ми не просто  говоримо, а маємо підстави  говорити про  затягування з  незрозумілих причин, а ми маємо підстави говорити про порушення закону в даному випадку.

Принагідно хочу зазначити, що під час обговорення на комітеті цього питання також торкалися необхідності внесення змін до Закону про омбудсмена щодо повноцінного врахування паризьких принципів ООН при відборі і затвердженні кандидатури Уповноваженого парламенту з прав людини. Паризькі принципи передбачають проведення широких ґрунтовних консультацій з правозахисними організаціями і змагальності, незалежності для уникнення політизації і партійних квот при висуненні кандидатур. Тому я сподіваюся, що ті, від кого це залежить, внесуть повну ясність щодо причин обставин, які призвели до того, що на сьогодні, на сьогоднішню годину в нас відсутні дані спецперевірки. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І зараз, будь ласка, Олександр Домбровський від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Звичайно, Комітет паливо-енергетики вітає рішення Стокгольмського арбітражного суду. Але разом з тим, я хотів би сьогодні від імені Комітету паливо-енергетики звернути увагу на процеси проблемні, які продовжують накопичуватися в енергетичній галузі України. І питання заключаються в тому, що ті законопроекти, які прийняла Верховна Рада, вони, на жаль, дуже складно імплементуються. І в першу чергу, я маю на увазі, що із 7 членів незалежного регулятора НКРЕКП у нас сьогодні дефакто працює тільки 4, а процес ротації і зміни членів НКРЕ у нас не запущений у зв'язку з тим, що Верховна Рада провалила своє голосування своїх представників в номінаційну комісію.

Крім того, я хотів би сказати, що сьогодні енергетичні компанії мають величезні проблеми в зв'язку з боргами по пільгам і субсидіям. Я, користуючись присутністю Першого віце-прем'єр-міністра пана Кубіва, хотів би дуже попросити зробити аналіз і звернути увагу на це, тому що комок боргових зобов'язань продовжує накопичуватись. Але разом з тим, я вважаю, що нам потрібно вносити в залі і ті законопроекти, які не просто стратегічно важливі для країни, але які об'єднують зал і об'єднують всі фракції.

Тому я хотів би ще раз наголосити, що законопроект про Фонд енергоефективності, який є дуже важливим, № 5598, щоб ми підтримали на цьому тижні. Я би хотів попросити, щоб ті законопроекти по прозорості в видобувних галузях (№6229), відносно спрощення аспектів нафтогазовидобувної галузі  (№3096)  ми також проголосували на цьому тижні.

І я, користуючись нагодую, прошу ще 30 секунд добавити. Я би просив, пані головуюча.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Додайте, будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я би просив включити в порядок денний законопроект про регулювання містобудівної діяльності (№6081). Мова іде про те, що у нас на енергетичному ринку сьогодні є спекуляція і корупція потужностями, які були отримані багато років тому, які не використовуються енергетичними компаніями і до цих потужностей немає доступу тих інвесторів, які готові сьогодні вкладати інвестиції.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від Комітету з питань національної безпеки і оборони Вінник Іван Юлійович, будь ласка.

 

ВІННИК І.Ю.  Доброго ранку, шановні колеги. Я, власне, теж розпочну з рішення Стокгольмського арбітражу, тому що, власне, від підписання цієї угоди в 2009 році Юлія Тимошенко поклала початок захопленню Криму. Україна була енергозалежною країною і. на думку прем'єра, на той час мала залишалася такою.

Хочу нагадати, що через шантаж саме газом були підписані Харківські угоди, на підставі яких в Криму залишився Чорноморський флот російський аж до 2027 року. Ми пам'ятаємо, що саме від діяльності угрупувань десантників, угрупувань Федеральної служби безпеки, яка базувалася в місцях постійної дислокації Чорноморського флоту Російської Федерації, почалася окупація Криму. Тому можемо "подякувати" (в лапках) Юлії Тимошенко за таку ганебну політику по відношенню до України і  сподіваюся, що все ж таки антикорупційні органи сучасні, новостворені, дадуть оцінку в контексті не тільки втрат України впродовж періоду, а також втрати територіальної цілісності України, загибелі тисячі українців. Ну, і незрозуміло, чим ці події ще до кінця закінчаться.

Що стосується діяльності комітету. Хочу проінформувати, що впродовж останнього тижня комітет відвідав порівняльні випробування засобів зв'язку, які проводяться українською армією, це компанії Туреччина "Aselsan" і Ізраїль "Elbit". Ми, на жаль, мусимо констатувати, що деякі депутати з комітетів, в тому числі з антикорупційного комітету, чомусь втручаються в процес випробувань, притягають представників окремих компаній, так скажемо, лобіюють їхні інтереси. Незрозуміло наше таке зловживання, вплив ми спостерігаємо. Це, власне, мова йде про Юрія Дерев'янка. Треба дати оцінку.

Комітет наголосив, що ми мусимо об'єктивно, неупереджено ставитись до підбору радіозв'язку для української армії, адже це питання національної безпеки і питання економії коштів. Сподіваюсь, військові визначаться і ми, нарешті, впродовж трьох років почнемо розбудову…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю.  Ми впродовж трьох років війни, нарешті, розпочнемо забезпечувати українську армію якісним захищеним зв'язком.

Що стосується порядку денного. Дякуємо керівництву Верховної Ради за законопроект №4995, це питання житлового забезпечення військовослужбовців, які загинули, щодо членів їх родин. Це важливий проект, це друге читання. Він підготовлений комітетом, його треба приймати.

Ну, а загалом ми звертаємось до уряду, що треба розпочинати вже програми пільгового кредитування різного житла.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. Сьогодні День журналіста. Оскільки всі про цей контракт говорять, коли він підписувався, я був журналістом і  тому треба ж сказати правду, що в ньому і були плюси, тому що Юлія Володимирівна забрала з ринку монополію Фірташа, Льовочкіна і "РосУкрЕнерго". А сьогодні і у Юлії Володимирівни з ними непогані стосунки і в частини БПП непогані стосунки. То про що ми сваримось? Давайте спокійно працювати по суті.

По суті. Ми прийняли два законопроекти, які стосуються культурної діяльності – про підтримку кінематографу і про культурний фонд. Ці законопроекти не запрацюють, поки не будуть прийняті відповідні зміни до Митного і Податкового кодексів.

Я хочу звернутись до представника уряду зараз. Тому що Мінфін, на жаль, ми говорили з Ніною Петрівною Южаніною, не знаходить вихід, як забезпечити фінансуванням законопроект про державну підтримку кінематографії і навіть не бачать за потрібне це робити! А нам дуже важливо, щоб цей законопроект було підписано, бо і ми, і Президент цьому приділили надзвичайно велику увагу.

Тому дуже прошу вас, може спільну нараду з Мінфіном і з Комітетом Ніни Петрівни Южаніної провести і визначити, які кошти потрібні, як забезпечити їх іншими законами.

Ще один законопроект, який від нас лежить, який пройшов, який члени нашого комітету ініціювали, це №3789 про сприяння меценатській діяльності. Ніна Петрівна, він у вашому комітеті лежить. Я буду вдячний, якщо ви його розглянете, тому що для того, щоб запрацював Закон про культурний фонд, нам теж потрібно прийняти цей закон, який дозволяє збільшити від 4 до 10 відсотків до оподаткування кошти, які підприємці можуть жертвувати на потреби культурної діяльності.

І пане Голово, до вас звернення, це мій законопроект № 2285а про правила в'їзду на окуповану територію стоїть щотижня в кінці четверга і до нього ніколи не доходять. Я не розумію, може в нас є лобісти, які регулярно їздять в Крим через російські туристичні агентства, які заборонені в усіх європейських країнах. Чому з 2015 року цей законопроект весь час стоїть в кінці, ми ніколи до нього не доходимо?

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Гопко Ганна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Від комітету прошу на завтра, ми сьогодні розглянемо такі законопроекти для ратифікацій: перший  №0146 про ратифікацію Угоди між Кабміном та Урядом Республіки Молдова про співробітництво в сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер; другий – №0147 про співпрацю між Урядом України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі освіти і науки і і №0148.

Також підтримую важливість включення і розгляду в порядку денному тих законопроектів, які стосуються реформи охорони здоров'я, як №6327, №6328, це надзвичайно важливо, потім – №2820, №4030а, які нарешті вже дійшли погодження, що стосується сфери громадського здоров'я.

І я думаю, що нам важливо продовжити роботу парламенту хоча б на один-два  пленарні тижні або до того моменту, поки ми не ухвалимо зміни до Регламенту, те, на чому наполягаєте ви як спікер, і скільки зустрічей, часу було внесено. Є ряд законопроектів, від № 6440, який пропонує п'ятницю зробити повністю робочим днем для того, щоб ми в п'ятницю теж могли розглядати і ухвалювати закони. Тобто я вважаю, що це одне з важливих і нічого страшного не буде, якщо парламентарі додатково попрацюють один-два пленарні тижні і не підуть працювати,  заодно подивимося лукавство.

Всі дуже гарно цитують Блаженнішого Гузара: не бійтеся і так далі. Але, мені здається, що поки Фірташ і досі володіє газорозподільними мережами після Революції Гідності, перший прем'єр-міністр, нині другий прем'єр-міністр, звісно, сидіти тут, чесно кажучи, для тих людей, які вперше в політиці, насправді, дуже складно. І мені хотілося б сказати, що досить лукавити. Мають нести відповідальність і ті, які підписували газові контракти тоді в 2009 році, вся команда переговорників, які поставили Україну на лопатки, мають нести відповідальність і ті, які досі за три роки після революції ні з Фірташем, ні з Ахметовим, ні з Медведчуком, ні з багатьма іншими не навели порядку. Давайте не лукавити один перед одним, а якщо любимо Україну, то любимо справді.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрій Володимирович. Шановні колеги, я теж приєднуюсь до поздоровлення сьогодні з Днем журналіста, всього їм найкращого, щоб радували нас і ми їх. Це перше.

Друге. Я хочу сказати, Андрій Володимирович, що в комітеті 530 законів опрацьовується, 530, і 150 законопроектів чекають своєї черги для розгляду в Верховній Раді. Це перше.

І останнє. Ви знаєте, коли почалось лайнометання, то уже в Україні знову запахло  демократією і, судячи зі всього, виборами. Чому?

Ну, я б порадив. До речі, вам, Андрій Володимирович, дякую за особисту позицію, тому що ви дійсно та людина, яка будучи в команді в свій час, в тій, про яку я зараз скажу, поводите себе толерантно. І вам за це дякую.

Чому?  Я б на місці тих, хто сьогодні тут дуже сильно так спікерував від фракції, я  присилав би заступників. Он як колега з комітету безпеки, він не приймав участі в партії "Батьківщина", він ніколи не ходив, не лапав за руки, не заглядував в очі, щоб поставили його в список або писав листи Тимошенко у в'язницю. Він цього не робив. Морально він може  ляпати те, що він говорить, будь ласка. Але всі інші, я вважаю, що це, ну, трошки некрасиво. Тому що всі, хто про це казав, і всі разом в один день. Тепер зрозуміло, хто кого боїться і хто кому мішає в лісі.

Тому партія "Батьківщина", звичайно, з Тимошенко сьогодні заважає всім, бо сім спікерів вирішили і чотири з них, які в свій час, я особисто і всі інші, ділились хлібом або ще чимось останнім, вони теж кинули це лайно. Ну, це погано, так Україна не змінить політику,  і нічого не буде мінятись. Нічого не зміниться в цій країні. Тому дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрій, оскільки було звернення до мене, я вам відповім. Пане Андрій, коли ми працюємо у Верховній Раді України,  я вважаю, що з жодної сторони, особливо тих політичних сил, які разом стояли на Майдані, не може бути нищівних звинувачень. І коли з однієї сторони вони звучать постійно, а друга сторона, коли може собі дозволити подібні звинувачення там дуже рідко, і ви кажете, що це вже несправедливо і переслідування, я думаю, тут теж є зміна параметрів.   

(Загальна дискусія)

 От  я, власне, до того говорю, що з усіх сторін має бути толерантність і відношення до них, а не  вибірковий підхід. Власне,  я хочу сказати свою позицію.

Будь ласка, 30 секунд, Кожем'якін.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую. Андрій Володимирович, ви, можливо, мене не так зрозуміли. Я хотів сказати наступне, що в свій час в Печерському суді давали покази деякі керівники і представники партій і ті, хто був навіть там прем'єрами, радниками, секретарями і таке інше І вони давали, і є протоколи, подивіться, вони зовсім інше казали, що це єдиний вихід був тоді в 2009 році країни з економічної кризи. Все, крапка. І вони з піною біля рота це робили в свій час. Підніміть документи, а не доказуйте зараз  на екранах, що ви такі добрі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергій Власенко. Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович. Ви знаєте, як людина, яка мала честь захищати Тимошенко в газовій  справі, я думаю, що я трошки більше від всіх тут присутніх знаю газові контракти, знаю матеріали  кримінальної справи і можу сказати наступне. До речі, сьогодні ми обговорюємо, тут звучало багато про  Стокгольмський  арбітраж, а давайте розберемо вимоги, які стоять в Стокгольмському арбітражі.  Україна виставила  вимогу за переплату за природний газ в 2011-2013 роках як незаконну.  Справедливо і правильно. Янукович незаконно переплачував кошти в 2011 і 2013 роках всупереч  газовому контракту. І наші вимагали це скасувати. Це правильна була вимога.

Але в мене просте питання, і, до речі, про це говорила Юлія Тимошенко в 2011 році із в'язниці. Я про це заявляв як її захисник на численних брифінгах. І оті всі зараз, хто кричать багато, стояли в футболках "Юлі - волю"  і теж казали: правильно-правильно.   

Але в мене просте питання: чи могла така переплата в 2011-2013 роках відбуватися без відома міністра економіки Петра Порошенка? Та не могла. Та звичайно, що була корупційна складова в цьому, та звичайно, що тоді Янукович отримував на цьому зиск. Це перше.

Тепер друге. А чого не згадуємо дію Ющенка у 2006 році, який одним розчерком пера скасував Угоду про газ по 50 доларів? Що, не пам'ятаємо цього, забули?

Третє. Ви знаєте, у мене проста вимога і прошу вважати це депутатським зверненням. Шановні представники "Нафтогазу", перестаньте спекулювати, опублікуйте ваш позов до Стокгольмського суду, опублікуйте позов, опублікуйте повний текст рішення і вся країна побачить, що юридичною підставою для цього рішення є пункт 4.4 цього контракту, який ви називаєте поганим.

Про принцип "бери або плати" Юлія Володимирівна Тимошенко сказала, я ще раз підкреслюю, мені зрозуміла позиція хлопчика, який повинен гроші російському…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Мені зрозуміла позиція хлопчика, який винен гроші російському банку, але мені не зрозуміла позиція людей, які в 2012 році сиділи у фракції "Батьківщина", ходили з плакатами "Юлі волю" і розказували, як це правильно.

До речі, тут закидали про денонсацію Харківських угод. Запитайте у Андрія Парубія, що він робив, як представник опозиції, щоб не було ратифікації Харківських угод, що ми робили, як представники опозиції, щоб не було ратифікації Харківських угод? Але в той самий час Петро Порошенко вважав ці угоди ( без мікрофону)…

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, хочу звернути увагу учасників Погоджувальної ради на критичний стан з фінансуванням у галузі житлово-комунального господарства. 47 мільярдів гривень, які передбачені в державному бюджеті на фінансування субсидій, станом на кінець квітня вже використано приблизно 33 мільярди гривень. Зрозуміло, що треба терміново вносити до Верховної Ради пропозиції і розрахунки щодо збільшення фінансування субсидій.

Друга проблема. Несвоєчасне виконання державним бюджетом своїх зобов'язань по сплаті за субсидії. Тоді, коли навіть при наявності грошей, ці гроші до підприємств теплокомуненерго просто не надходять. Приклад –  "Київенерго", державний бюджет заборгував тільки цій компанії 1 мільярд 250 мільйонів гривень.

Розподіл коштів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  № 217 також створює ситуацію, коли кошти теплокомуненерго не може використати для ремонтів енергомереж, теплових мереж, до підготовки до опалювального сезону. І ті аварії на інженерних мережах свідками, яких ми були в останні тижні,  свідчать про те, що ситуація стає просто критичною.

Завтра на Комітеті з питань житлово-комунального господарства за участю віце-прем'єр-міністра Геннадія Юрійовича Зубка ми будемо розглядати всі ці важливі питання. Я, користуючись нагодою, хочу звернутися до Першого віце-прем'єр-міністра Степана Івановича Кубіва з проханням забезпечити наявність на засіданні комітету представників Мінфіну та Мінсоцполітики. Це надзвичайно важливо.

Щодо порядку денного. Прошу підтримати законопроект про Фонд енергоефективності (№5598), запланований до розгляду на четвер. Разом із Законом про енергетичну ефективність будівель, який, я сподіваюсь, буде прийнятий на наступному пленарному тижні, цей закон дасть можливість на 20 відсотків зменшити платежі за тепло для населення, а також залучити 100 мільйонів євро безповоротньої допомоги фінансової від Європейського Союзу.

Також прохання до уряду прискорити надання пропозицій щодо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Також велике прохання до уряду прискорити подання пропозицій щодо монетизації субсидій та пільг. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  Ірина Геращенко. А потім заключне слово – Степан Кубів, поскільки було багато питань до уряду, щоб він міг підсумувати і дати відповідь на ці питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я б просила Сергія Власенка залишитись на хвилину, тому що я також хочу присвятити, з вашого дозволу, одну хвилину тим питанням, які дискутуються.

Перше. Якщо такі бурхливі йдуть зараз дискусії відносно того, що відбувалося в  газовій сфері за останні десять років, я повністю підтримую позицію колег з "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", що значить тоді потрібно, щоб цьому була присвячена спеціальна дискусія і розставлені всі крапки над "і". Це перше.

Друге. Ми дуже багато зараз апелюємо до важливих для нас часів, але уроки з них не робимо. Мені здається, що і тоді, і зараз ми, наприклад, ті люди, які знаходилися в демократичному таборі, в демократичному таборі, але займали іншу позицію відносно цієї газової угоди, наголошували, що вона є несправедлива для України. І, на жаль, Юлія Володимирівна понесла за ту політичну відповідальність, програвши вибори.

Ми всі щиро боролися за те, щоб Юлія Володимирівна вийшла з в'язниці, і це була дійсно абсолютна неправильна тоді позиція Януковича. Але чому взагалі була  тоді поразка демократичних сил і  прийшов до влади Янукович? Тільки через те, що ми не чули  одне одного, тільки те, що  був роздрай і бачили одне в одному ворога. А мені здається, що ключовий  висновок, який зараз потрібно зробити, це те, що потрібно находити питання, які мають нас об'єднувати –  в першу чергу Україна.

Хочеться подякувати уряду, всім причетним, Міністерству закордонних справ, нашим переговорникам, які справу вели в Стокгольмському суді, які розірвали цю  кабальну угоду. І всім нам тут треба бути чесними і їм за це подякувати.

А друге тепер питання, нам треба разом  почати працювати над тим, щоб Україна отримала повну енергетичну незалежність, щоб Україна отримала повну незалежність для відновлення нашої територіальної цілісності і суверенітету. Дякую. 

 

ВЛАСЕНКО С.В.  (без мікрофону)   

    

ПАРУБІЙ А.В. Пан Сергій, я перепрошую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановний пане Сергію, я до вас з повагою, тому що ви до нас, людей, які разом були в одній  команді,  направляли ваші  репліки. І я вважала несправедливим говорити свою позицію, коли ви будете…

 

ВЛАСЕНКО С.В. (без мікрофону)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В 2012 році ми захищали, я ніколи не була в партії "Батьківщина", не фантазуйте, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, колеги, зараз  заключне слово Степана Кубіва.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Не фантазуйте, будь ласка. Ми пишаємося тим, що ми допомогли Юлії Володимирівні вийти з в'язниці, але в партії "Батьківщина" ми ніколи не були, особисто я.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, заключне слово Степан Кубів. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перш за все хочу подякувати Ірині Луценко, керівникам фракцій, які одноголосно підтримали правильну  дію уряду і Національної ради реформ під головуванням  Президента щодо медичної реформи. 

Друге. Те, що пані Денісова сказала по пенсійній реформі, абсолютно підтримуємо. І дійсно Комітет Верховної Ради, і публічний виступ міністра повинні бути якраз  реальною професійною дискусією.

Третя позиція. Те, що пан Домбровський сказав по боргових зобов'язаннях,  це  правильне зауваження і рекомендації, які ми повинні розібрати сьогодні те, що відбувається на ринку.

Пан Сергій Рибалка, який говорив про комунікації  спільного засідання комітету, уряду і представників Міністерства фінансів, вони, дійсно, є на часі, тому що є дві позиції сьогодні: перша – це захист інвесторів, а друга позиція – це довіра між банками і клієнтами, які є на сьогоднішній день.

Відносно питання, про що говорила пані Ніна Южаніна, вважаю,  що це абсолютно важливий аспект питань податкової митної політики – ми говоримо про четвер – і ці законопроекти просто змінюють і роблять стандарти міжнародного підходу до фінансової звітності і аудиторської діяльності. Це  перспектива, над якою ми повинні працювати і виконувати.

І наостанок я би хотів сказати, про що говорив пан Андрієвський, що Мінфін, Мінсоцполітики щодо участі, я абсолютно сьогодні підпишу розпорядження, що вони як відповідальні від уряду за засідання, щоб вони прибули на ваш комітет по  даній рекомендації, яку ви сказали.

І наостанок. Сьогодні багато ми говоримо про Майдан, багато говоримо про цінності. Шановні колеги, давайте будемо жити проповідником, апостолом миру все-таки Блаженнішим Любомиром Гузаром, давайте формуймо команду тих людей, незалежно від політичних уподобань, тих, хто люблять Україну, тих, хто люблять українців, і жити в житті і бути просто людиною з великої букви, з цінностями Бог і Україна є дуже відповідально.

Дякую, пане Андрію.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, колеги.

Всі провели виступи. Я попереджав, що сьогодні я не буду надавати слово для виступів від народних депутатів. І хочу тільки одну річ повідомити для усіх, що ми розпочнемо роботу о 12-й годині. У нас на сьогодні згідно календарного плану є одне пленарне засідання. Я хотів би і порадитись з вами: ми робимо традиційну перерву з другої до четвертої? Як ви порадите?

(Загальна дискусія)

 Та, власне, що не буде сьогодні розгляду питання Уповноваженого, не буде сьогодні розгляду питання Уповноваженого, я оголосив це на початку. Коли було би це питання, це було зрозуміло, яка буде йти логіка.

Колеги, давайте ми оперативно в залі приймемо рішення, коли і як ми будемо робити перерву в нашому засіданні. Але починаємо ми засідання о 12 годині. Я прошу, щоб засідання фракцій відбулись вчасно, і о 12-й ми зібралися в залі.

Погоджувальна рада завершена. О 12-й годині збираємося в сесійному залі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку