СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

22 травня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні голови фракцій, голови комітетів, запрошені, шановні журналісти. Розпочинаємо Погоджувальну раду. Я прошу всіх займати робочі місця. І я традиційно вам опишу запропоновану логіку на цей тиждень нашої роботи, яка була узгоджена з головами комітетів. Як я і попереджав на попередній Погоджувальній раді, що цього тижня ота послідовність, яку ми встановили, будуть наступні блоки стояти на розгляді.

Отже, у вівторок перший блок – це питання засобів масової інформації та реклами, це Комітет з питань свободи слова. Очевидно, що з-поміж них буде ключовим законопроектом це проект Закону щодо мови, який передбачає затвердження квоти використання української мови на українському телебаченні. Другий блок, який пропонується на вівторок, це є питання екологічної політики. Дуже довго готувався і комітет, і міністерство до розгляду цих питань, більшість з них є узгоджені, мають широку підтримку в залі, і тим не менше це будуть ґрунтовні і важливі питання. І отих два блоки пропонуються на вівторок.

В середу, традиційно, ми розпочнемо з ратифікації, але також буде пропонуватися блок питань охорони здоров'я. І, можливо, голова комітету нас скоригує і підкаже, які ще мали бути законопроекти в цей день. І також є два законопроекти соціальної політики. Тобто в середу ми будемо намагатись поставити ті питання, які мають максимальне узгодження в залі.

І в четвер я буду просити і рекомендувати депутатам, щоб ми розглянули питання про реформу парламенту. Законопроект, який був включений в порядок денний, в середу він має бути розглянутий на комітеті, і в четвер ми зможемо його в першому читанні розглянути. Це той законопроект, який передбачає співвідношення комітетів і міністерств, який обговорила робоча група, який знайшов узгодження в робочій групі. Я сповідаюсь, таке ж саме узгодження він найде в залі.

І також блок питань, який був перенесений з попереднього тижня, це питання інформатизації. Є кілька питань, з них є дуже важливі питання, особливо 2126а, які набули широкого розголосу, де під час розгляду на комітеті були внесені поправки сумнівні. І я сподіваюся, що ми зможемо спільно ці поправки вилучити з "тіла" законопроекту, а сам законопроект, який є важливий, який стосується забезпечення кібербезпеки, ми зможемо прийняти, щоб ми не гальмували надважливе питання кібербезпеки і не пов'язували з іншими питаннями. І я думаю, що зал буде до цього готовий і ми зможемо необхідне опрацювати і вийти на позитивне рішення.

Це ключові блоки. Звичайно, поміж них є і питання, які давно вже є на розгляді і які необхідно було вирішити – це і про перейменування населених пунктів, питання, які з тижня в тиждень перекладаються. І я сподіваюсь, що ми зможемо дійти до них цього тижня і також їх розглянути. Одним словом, колеги, отака є загальна логіка.

І зараз ми переходимо до виступів від голів фракцій. Попросив керівник фракції "Блоку Петра Порошенка", щоб його виступ трішки пізніше, бо він не встигає доїхати із-за пробок. І тому ми розпочнемо сьогодні справа, із керівника фракції "Народного фронту". А якщо не буде заперечень, коли долучиться до нас голова фракції "Блоку Петра Порошенка", ми йому надамо слово.

Прошу Максим Бурбак, "Народний фронт". Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. Найбільш обговорюємою темою останніх днів стали санкції проти деяких російських Інтернет-ресурсів. Тут згадали і свободу слова, і задушену демократію, і тому подібне. Хочу повернути до тями оплакуювачів кремлівських сайтів. Ці тимчасові незручності ніщо у порівнянні з тим, що у війні з Росією тисячі сімей втратили батька або сина, хтось залишився калікою на все життя, мільйони людей були змушені покинути свої рідні домівки і поїхати в нікуди, а українці і кримські татари в окупованому Криму зазнають репресій! Усі вони заплатили високу ціну, щоб просунуті Інтернет-користувачі і рафіновані ліберали сьогодні переймалися лише втратою доступу до певних російських ресурсів.

Поверніться з космосу, схаменіться! Ми у війні з Росією щодня, пам'ятайте про це і про тих, хто зараз там воює! Не смійте забувати і про  тих, кого вже ніколи не буде з нами. Закриття московських онлайн-сервісів має не лише політичний сенс, це також втрати для економіки агресора, це і безпека кожного з нас.

Розширення списку санкцій проти Росії – це постійні вимога "Народного фронту". Тому що санкції – це один з головних інструментів боротьби з країною-агресором. І тут нагадую про давню вимогу "Народного фронту" щодо кремлівських медіа в Україні, через які шувалови, столярови  одурманюють московською пропагандою мільйони наших громадян.  Принагідно хочу нагадати, що борючись із російським інформаційним впливом, ми повинні посилити захист української мови в телеефірі. Це також питання інформаційної безпеки, бо це боротьба за український світогляд і розрив з "русским миром". 

"Народний фронт" закликає народних депутатів України підтримати законопроект номер 5313 про внесення змін до деяких законів  України щодо мови аудіовізуальних засобів масової інформації. Його авторами, зокрема, є представники фракції "Народного фронту": Вікторія Сюмар, Микола Княжицький, Микола Кадикало та Ігор Васюник. Законопроект передбачає введення 75-відсоткової квоти на мовлення державною мовою на українському телебаченні.

А ще нагадаю про законопроект про введення візового режиму з Росією. Ми повинні використовувати усі виправдані методи для боротьби з агресором, який має платити високу ціна за напад на нашу державу. Саме з цією метою лідер  "Народного фронту" Арсеній Яценюк продовжує активну роботу із західними союзниками, минулого тижня він перебував з робочим візитом в США та Канаді. Головна і єдина мета – мобілізація  міжнародної підтримки у нашій боротьбі. Захист України – це питання безпеки всього західного світу. Необхідно розширювати санкції і підтримувати Україну західним озброєнням. Захід повинен бути об'єднаним у боротьбі з кремлівським агресором, бо вони розуміють лише силу.

А ще, борючись за мир в Україні і в Європі, ми довели, що станемо новою надійною опорою НАТО на східних рубежах. Наша мета – входження до Альянсу, від цього виграє і Україна, і наші західні партнери. З такими повідомленнями Арсеній Яценюк провів численні зустрічі на високому рівні у Вашингтоні і Оттаві. І прикро і дуже шкода, що, переконуючи західних партнерів щодо розширення санкцій проти Кремля і його маріонеток, Верховна Рада провалила прийняття постанови щодо введення санкцій проти оточення Януковича.

"Народний фронт" не відступить в цьому питанні, як і в питанні по спецконфіскації грошей Януковича. Ми найближчим часом зареєструємо відповідну постанову. І звертаюся до всіх керівників фракцій, до наших колег по коаліції провести внутрішньофракційну роботу для того, щоб ця ганьба не повторювалася, щоб врешті-решт всі ми, які стояли на Майдані проти Януковича, зараз проголосували за введення персональних санкцій проти його оточення.

Прикро, що минулого тижня парламент не проголосував навіть за включення в порядок денний законопроектів із реформи медичної галузі. "Народний фронт" підтримує початок реформи в галузі охорони здоров'я і закликаємо уряд не зупинятися в тому, щоб перевести вітчизняну медицину на західні стандарти. В п'ятницю Прем'єр-міністр Володимир Гройсман презентував в парламенті пенсійну реформу. Вважаю, тепер черга за парламентом обговорити і медичну і пенсійну реформи разом, і врешті-решт дати старт цим дуже необхідним змінам.

"Народний фронт" звертається до голови профільного комітету, щоб невідкладно розглянули питання і передали на рішення зали питання щодо призначення перевиборів в Чернівецькій міській раді, де молода і дружня команда фірташівців робить все, аби заблокувати розвиток міста, незаконно усунути з посади міського голову Олексія Каспрука. Рішення на розвиток міста не приймаються, а лише деребанять гроші і землю. Чернівецька міськрада є зменшеним прикладом України в межах області. І якщо тут відбуваються, а він вже відбувся, реванш регіоналів, то такий сценарій далі будуть продовжувати і в інших міських радах, і в обласних радах України. Разом ми повинні зупинити реванш регіоналів в Україні! Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, "Блок Петра Порошенка".

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, хочу всім нагадати, що вчора 21 травня був день народження Миколи Карпюка, громадського активіста, справжнього патріота, якого незаконно викрала і утримує країна-агресор. Від імені нашої фракції, я вважаю, від імені всього парламенту перш за все давайте побажаємо йому здоров'я, побажаємо свободи якнайшвидше. Ми, в свою чергу, будемо робити все від нас залежне, щоб його звільнення відбулося якнайшвидше.

І, між іншим, одним з важелів цього є Мінські угоди. Ми маємо змусити Кремль припинити вогонь, відвести війська та звільнити заручників. Тому надзвичайно важливим для нас є ефективна робота "Нормандського формату". Ми вітаємо травневу зустріч Президента України Петра Порошенка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Ми переконані, що світова спільнота, в тому числі і посиленням санкції проти Російської Федерації, ще більш принципово та жорстко вимагатиме від Російської Федерації припинення агресії та звільнення всіх заручників.

Стосовно роботи парламенту. Дякуємо всім, хто на минулому пленарному тижні підтримав ініціативу фракції партії "Блок Петра Порошенка" у забезпеченні права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання котрих є тимчасово окуповані території України. Освіта – це стратегічне майбутнє України.

Завтра першим у порядку денному стоїть законопроект про інклюзивну освіту (номер 6437), який дозволить десяткам тисяч дітей з особливими потребами здобувати освіту пліч-о-пліч зі своїми однолітками у звичайних школах. Прошу наших колег згуртуватися і підтримати цей законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, хвилиночку, я прошу уваги в залі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Немає ніякої поваги до виступаючих.

 

ПАРУБІЙ А.В.Будь ласка, увага в залі.  Будь ласка,  пан Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Також ми не маємо права зупинятися на шляху здійснення судової реформи, мова йде про законопроекти номер 6232, 6233 та 6427. Хочу наголосити, що останні дослідження свідчать, менш ніж сім відсотків громадян України довіряють вітчизняним судам. Україна не зможе  в подальшому розвивати демократичні інститути без довіри громадян до судів. Ця проблема системна, тому і закони для її подолання мають бути системними і змістовними, щоб здійснити реальну реформу, а не її імітацію.

Також звертаємо увагу колег на проект Закону про кібербезпеку (2126а) – це законодавча основа кібербезпеки України. Наразі держава переводить все адміністрування в електронну площину, робить послуги і інформацію доступну громадянам. Через мережу працюють фінансові установи, промислові об'єкти проходять комп'ютеризацію. Водночас це ризики додатково вразливість до інформації зокрема. І хочу нагадати, що атака вірусу Wanna Cry, яка вразила десятки тисяч комп'ютерів по всьому світу, зупинила великі підприємства в Європі, завдала збитки міським лікарням Великобританії, навіть завдала збитків електронним системам німецької залізниці. І все це показує те, що електронних щит для захисту національної безпеки та безпеки українських мережекористувачів має бути створений.

Попри це позиція фракції партії "Блок Петра Порошенка" є принциповою і категоричною, закон не може містити положення, які обмежують діяльність системи закупівлі ProZorro. У питанні подолання корупції ми не дозволимо робити ні кроку назад, тому жодні обмеження цієї системи через Верховну Раду не пройдуть.

Шановні колеги! Фракція партії "Блок Петра Порошенка" дуже ретельно і неодноразово обговорювали на своїх засіданнях разом із представниками Міністерства охорони здоров'я та головного парламентського комітету урядові законопроекти, спрямовані на реформу систему охорони здоров'я. Ми усвідомлюємо, наскільки це важливе і чуттєве для суспільства питання. І ми розуміємо, наскільки відповідально ми повинні підійти до цього.

Тому хочу нагадати, що наша фракція виступила з ініціативою створити робочу групу для якісного і оперативного доопрацювання внесених  урядом законопроектів з тим, щоб ще на цій сесії їх можна було  розглянути та прийняти в цілому.

Для консолідації позиції депутатських фракцій і груп просимо вас делегувати своїх представників-фахівців цієї галузі до складу робочої групи не пізніше ніж до 18-ї сьогоднішнього дня для того, щоб завтра – вже завтра!  – о 14.30 ця робоча група могла зібратися, провести своє перше засідання, щоб ми не затягували цей процес.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Президент публічно придбав книжку відомої українки з Канади "Плутократія". Сподіваємося, що це є знак, поворотний момент розуміння шахраїв-олігархів, бо плутократія – це влада шахраїв, що саме їхня діяльність і вони є причиною бід українських людей і слабості української держави.

Поруч з тим вперше уряд країни за 25 років, влада в країні починає серйозну ділову, професійну дискусію по трьох ключових питаннях, трьох ключових реформах, які своєю метою мають силу людини – це здоров'я, це пенсії і це земля.

Будь-яке відтермінування реформи охорони здоров'я під будь-яким приводом є шкідливим для країни і людини. І розмови про те, що ми будемо вдосконалювати і вдосконалювати, йдуть 25 років, а з кожного дня  стає українців менше тільки через те, що вони помирають від тих хвороб, від яких у ХХІ столітті не можна так масово помирати. Влада з одного боку хоче, а з іншого боку гальмує, гальмує не влада, гальмують олігархи, які наживаються на здоров'ї людей.

Пенсійна реформа. Не можна узалежнювати реформу від відміни  п'ятнадцятивідсоткового оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів і мінімального підвищення пенсії, це шахрайство – пов'язувати ці дві речі.  А реформа повинна початися з аудиту Пенсійного фонду і електронного реєстру громадян України. Ми цього не побачили у пропозиціях. Це також  шахрайство!

І третє. Земельна реформа має відбутися тільки тоді і ринок відкритися, коли будуть рівні шанси як і в сімейного фермера найдрібнішого, так і в олігарха бути  активним і рівним учасником ринку, інакше це не ринок! Це  також влада шахраїв.

22 травня 2014 року під Волновахою загинуло 18 воїнів українських Збройних сил. З цього часу починаються масові втрати і вони  тривають до сьогоднішнього дня, чи не щотижня гинуть хлопці і є поранені. А влада в країні не розуміє цього: де-юре в Україні війни немає, немає і де-юри  окупованих територій. Це є ігнорація реальності? Чи це пошук якихось альтернатив, які руйнують українську державність і не підтримують українського воїна, і не шанують людей, які залишилися на окупованих територіях безправними, так і ті, які покинули їх як біженці від війни. Тому прийняття Закону про окуповані території є ключовим моментом розвитку і збереження української  держави.

Шановні плутократи, українська людина, українська нація зробила свій вибір, більше цього, вона не тільки зробила свій вибір, вона його захистила. Згадайте українську людину в "добробатах", згадайте українську людину у волонтерах, згадайте українських людей від пенсіонерів до підприємців, які були проти особливого статусу, загадайте українських людей, які підтримали рішення РНБО і Президента України блокади торгівлі на крові. І приймемо рішення тут, які будуть підсилювати українську людину, яка є основою цієї держави, більше цього, яка є основою вашого добробуту.

 

ПАРУБІЙ А.В.Тимошенко Юлія Володимирівна, "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Розпочати я хочу з того, що, в принципі, в Україні йде масштабний наступ на демократію, на всі складові демократії. По суті згортаються всі ті свободи, які були досягнуті важкими жертвами українського народу, в тому числі на двох революціях.

Я можу сказати про свободу слова. На жаль, практично всі канали взяті під репресивний контроль персонально Президента України і його оточення. По нашій команді є просто ганебні факти. Наприклад, на "112 каналі", який повністю взятий під контроль Президентом України, через вплив на ліцензії, через інші фактори, в тому числі поставивши свого "смотрящего" на цей канал, наприклад на "112-ий" мені заборонено входження взагалі в вечірні студії в прямі прайм-тайми, вечірні. Те ж саме на "NewsONE", на жаль, під тиском позбавлення ліцензій мене заборонено пускати в вечірні прямі ефіри.

Крім того у нас, я хочу сказати, на всіх каналах в прямі ефіри мене заборонено пускати, на всіх без виключення! Подивіться, де хоч один прямий ефір у мене є? Немає прямих ефірів. Якщо показують, то в записі, а, в принципі, не показують. Тому я хочу чітко сказати, що в вечірні студії, вечірні прайм-тайми нашу команду заборонено пускати.

Я хочу сказати, що це безпрецедентні речі, які робить Президент! Крім того, Савік Шустер також, ви знаєте, через кримінальні справи вигнаний, по суті, з нашої країни.

І саме на фоні повного замовчування реальної ситуації йде підготовка до продажу сільськогосподарської землі. Я хочу повідомити, що ми, об'єднавшись зі Всеукраїнською асоціацією фермерів України, оголосили проведення всеукраїнського референдуму про заборону розпродажу сільськогосподарської землі. Але Президент України через своїх кишенькових суддів, а конкретно через суддю Арсірія заблокував проведення  всеукраїнського референдуму. Тобто через одного продажного корумпованого суддю Президент України заборонив всій нації висловити свої "ні" проти розпродажу сільськогосподарської землі!

Але ми не зупинилися на цьому, зрозуміло, що вони хочуть  це зробити  будь-яким чином якомога швидше. Ми почали проведення всенародного референдуму шляхом збору  підписів разом із Всеукраїнською асоціацією фермерів. Ми будемо по тій формі, яка, в принципі, мала би бути затверджена Центральною виборчою комісією, заходити в кожну оселю, заїжджати в кожне село, підходити до кожної людини і збирати більше 10 мільйонів підписів з паспортними даними, з адресами, з підписами. Кожен підпис можна буде перевірити. На сьогоднішній день зібрано 256 тисяч підписів, і ми будемо розгортати цю систему агітації проти продажу сільськогосподарської землі масштабно по всій Україні. Прошу всіх громадян України підтримати нас своїми підписами!

Крім того сьогодні іде наступ на залишки прав людей. Все це – одна система: "пенсійна реформа" (в лапках), "реформа охорони здоров'я" (в лапках), а так само зміни і прийняття Трудового кодексу, який позбавляє залишків  прав громадян України, тобто людей праці. І можу сказати, що пенсійна реформа – це просто, ну, не просто обман, там немає ніякої реформи. Вони будуть скорочувати дефіцит Пенсійного фонду, прикриваючи це речами, які вони мусили три роки робити: це індексація пенсій, осучаснення пенсій і скасування податку на пенсії працюючих пенсіонерів.

Вони прикривають цими речами реальне позбавлення майбутніх пенсіонерів  залишків їх прав! А саме на 10 років збільшують страховий стаж людей – до 35 років. Тобто мається на увазі, що людина, яка пропрацювала менше 35 років трудового стажу, не має права виходити на  пенсію й отримувати пенсію. Це означає фактичне, де-факто, підвищення віку виходу людей на пенсію! І вони все це протягують під тією індексацією пенсії, яку вони зобов'язані були робити три роки. Це не просто обман, це цинічний і нахабний обман, який треба зупиняти!

Я також можу сказати, що будуть скорочені пільги для всіх категорій людей, які працюють на шкідливій роботі. А крім того буде суттєве погіршення умови виходу для…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Для освітян, медиків, працівників соціального захисту і так далі. Тобто для всіх, хто і так бідує.

Крім того, ви знаєте, що Закон про ринок електроенергії. Вся мафія, яка хоче заробляти на збільшенні тарифу на електроенергію, на те, щоб забрати у людей дешеву атомну, дешеву гідроелектроенергію і поставити захмарні ціни – вся проголосувала за цей ринок електроенергії! Ми в кожну хату…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікер! Шановні народні депутати, в умовах економічної кризи ми все чекаємо, хто з владних інститутів перший почне ініціювати розгляд в парламенті економічних питань, питань, пов'язаних з підтримкою реального сектору економіки і підтримкою соціального захисту людей.

Ми подивились порядок денний. Вибачте, Андрію Володимировичу, але сьогодні порядок денний нагадує імітацію бурної діяльності парламенту. Багато ідеологічних законів, мовних законів. І дуже мало законів, які стосуються ключових проблем сьогодення людей економічних.

Ми пригадуємо, минулої п'ятниці як була спроба презентувати, фрагментарно презентувати пенсійну реформу. Я вважаю, що спроба була дуже невдалою з боку уряду, тому що перш за все по формі така реформа, перш ніж вона десь з'являється, вона повинна бути дуже широко озвучена і розглянута в суспільстві, тому що вона торкається 12 мільйонів людей.

А по суті уряд зробив велику помилку, вони почали розглядати сам Пенсійний фонд і коригувати кількість пенсіонерів, там умови отримання пенсій, а не розглянули ключові проблеми: чому є такий шалений дефіцит самого Пенсійного фонду? Треба дивитися глибше, тому що, якщо 5 мільйонів мігрантів поїхали з країни і створять пенсійний фонд в інших державах, то у нас ніколи не буде нормального Пенсійного фонду. І перш за все треба думати уряду по створенню робочих місць в нашій державі, щоб вони, ці люди, працювали тут – і всі зусилля направляти на це.

А друга проблема – це низька зарплата, до якої прив'язані пенсійні внески. І треба піднімати зарплату тих, хто працює на підприємствах, а для цього зменшувати тарифи, які практично ці підприємства загнали в ситуацію, коли вони не можуть піднімати зарплати людям.

Якщо вирішувати ці дві проблеми, то ми можемо знайти шлях для того, щоб цей шалений дефіцит Пенсійного фонду зменшити і вийти на, дійсно, якусь реформу, яка буде служити людям, а не виконувати рішення Міжнародного валютного фонду, тим більше, що його виконати сьогодні в цій ситуації неможливо.

Я не уявляю собі, хто може проголосувати за пенсійну реформу в тому вигляді, в якому вона була, ну, спроба презентувати?

Я вважаю, що після, і це позиція нашої фракції, після року роботи уряду  повинен відзвітувати по ключовим питанням, які стосуються і по яких оцінюють діяльність і економіку країни. Перш за все це торговельно-економічний баланс, це питання захисту внутрішнього ринку, це питання підтримки експортерів, це створення тих же самих робочих місць. І уряд повинен показати програму, як буде працювати урядова команда наступного року. Після того, як пройшов рік, відзвітувати і показати програму виходу з кризи. І якщо вона буде прийнята парламентом, а зразу хочу сказати, що якщо ми побачимо, що вона дасть можливість людям жити, то ми підтримаємо будь-яку програму, незважаючи від політичних уподобань. І парламент потім повинен прийняти пакет законів першочергових дійсно для того, щоб ця програма була здійснена і втілена в життя.

Ми також наполягаємо на тому, щоб була урядова ініціатива по ключових, декілька ключових проектів законів, які дуже чекає суспільство. Перш за все це стосується питання підтримки переселенців. У нас в парламенті приблизно 10 законопроектів по переселенцях, по різних напрямках.  Ідуть вони дуже важко, минулого тижня ми прийняли в першому читанні тільки один законопроект. І я сподіваюсь, що робоча група, яка буде створена в уряді за участю представників парламенту відпрацює один законопроект, який буде враховувати всі проблеми, які там накопичились у тих мільйон 700 тисяч людей, які сьогодні потерпають від цієї біди.

І друге питання – це питання, нарешті треба прийняти закон про легалізацію бурштину і видобутку – і це також завдання уряду. І ми готові підтримати, тому що 7 законопроектів, які знаходяться в парламенті, вони не будуть прийняті, тому що багато дуже розбіжностей. Думаю, що ці питання повині бути розглянуті.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. І запропоновані з урядової сторони. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко Олег Валерійович, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Минулого тижня уряд презентував так званий "проект пенсійної реформи". Насправді, це пенсійна катастрофа, а не реформа! Тому що те, що презентує влада, вона переслідує одну мету, щоб в Україні стало менше людей, які отримують пенсії.

Сьогодні для того, щоб вийти на пенсію, треба 15 років трудового стажу і в 60 років можна виходити на пенсію. Зараз пропонується підняти на 20 років трудовий стаж, щоб за умови, якщо в тебе є 35 років трудового стажу, ти міг виходити на пенсію. А якщо в тебе немає 35 років трудового стажу, то ти можеш вийти на пенсію в 65 років! І після цього влада нам розказує про те, що немає підвищення пенсійного віку і немає погіршення умов для пенсіонерів.

І ключове. Я думаю, кожен українець міг би працювати і 35 років, якби була можливість працювати. Де знайти 35 років трудового стажу? Кожен українець хоче знати, а коли він 35 років відпрацює, а яка в нього буде пенсія? Чи буде в нього  нормальна пенсія, яка даватиме можливість ліки купувати, онукам конфети купити, таблетки собі купить, комуналку заплатить? Уряд не дає відповіді на ці питання. Чому? Тому що механічне підвищення страхового стажу, який дає право на нарахування пенсії, механічне підвищення пенсійного віку не вирішує ключової проблеми – мізерних пенсій, в результаті яких пенсіонери, відпрацювавши все життя, ходять побираються, пляшки у смітниках, щоб якось прожити.

Тому, коли нам пропонують піднімати пенсійний вік і піднімати страховий стаж, треба говорити  чесно: влада хоче зробити так, щоб у країні не залишилося пенсіонерів, які будуть отримувати пенсію. Сьогодні 12 мільйонів пенсіонерів в Україні, вони хочуть зробити, в результаті їхніх реформ залишиться 5 мільйонів. А всі інші будуть жити на так звану соціальну допомогу, як сьогодні – 947 гривень.

Фракція Радикальної партії пропонує альтернативу цій пенсійній реформі, яка презентована урядом. Наша альтернатива така: не піднімаючи пенсійного віку, не піднімаючи страхового стажу створювати робочі місця, піднімати пенсії через підвищення зарплат. Коли сьогодні в Україні 4 мільйони людей отримують копійчані зарплати, які вони будуть отримувати пенсії? Точно такі – копійчані! Тому що пенсія формується за рахунок єдиного соціального внеску. Тому єдина можливість підняти пенсії – це не підвищення пенсійного віку, не підвищення страхового стажу, а підвищення зарплат, детінізація фонду заробітної плати, детінізація економіки, легалізація тих зарплат, яку сьогодні мільйони людей отримують у конвертах. Коли він у конверті отримує зарплату, він не платить внески. Як наслідок, коли виходить на пенсію, в нього немає пенсії.

Тому ми вимагаємо від уряду, наша команда, піднімати заробітні плати, підтримати наш законопроект, який ми зареєстрували з колегами від Радикальної партії про встановлення мінімальної заробітної плати 5 тисяч гривень на місяць, тому що 3200 – це, конечно, краще, ніж півтори тисячі, які були до нового року, але це все одно мало. Тому  треба  піднімати зарплати і в результаті цього будуть пенсії, і в результаті цього не треба буде піднімати пенсійний вік.

І ключове – це зміна грошово-кредитної політики, економічної політики, яку проводе уряд! Вони підписали меморандум з Міжнародним валютним фондом, щоб продати землю, підняти пенсійний вік, з Єропейською комісією підписали черговий кредит, щоб вивозити необроблений ліс-кругляк. Та навпаки все треба робити: не землю продати, а  продукцію, не необроблений ліс вивозити, а оброблений ліс і робочі місця створювати тут для українців.

Де взяти пенсії, коли в людей немає роботи, немає внесків, немає податків для бюджетів? Тобто лише радикальна  зміна економічної політики, грошово-кредитної політики. Коли вітчизняний бізнес під 30 відсотків кредити в банку бере, як він може бути конкурентоспроможним?! Коли "Укрзалізниця" п'ятий раз за два роки піднімає тарифи на залізничні перевезення вантажні і все це лягає в собівартість продукції, як  може бути вітчизняний  бізнес конкурентоспроможним? Коли наші бізнесмени хочуть вийти на зовнішній ринки, немає жодної державної підтримки для того, щоб свої товари більше продавати за кордоном, більше приводити валюту, більше  створювати робочих місць для українців і  більшу давати зарплату українцям.

А в нас уряд проводить політику одну – роздерибанити землю, підняти пенсійний вік і людей перетворити на жебраків. Ми категоричні противники цієї політики. Ми вважаємо, що єдина можливість  відродити нашу країну – це створення робочих місць для українців, це радикальне підвищення зарплат і, як наслідок, пенсій!

І коли нам влада розказує, що в жовтні піднімуть пенсії – сьогодні можна підняти пенсії, гроші для цього є! Не треба обманювати людей, давайте проводити таку політику, яка  даватиме українцям роботу і зарплату, а не побиратися.

 

ПАРУБІЙ А.В.Дякуємо.

Бондар Віктор Васильович, "Партія "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, ну, дійсно ми бачимо, що сьогодні питання перше на порядку денному, пенсійна реформа, викликало за останній тиждень надзвичайно великий вибух емоцій, емоції у людей, у тих, хто реально працює. Бо той проект пенсійної реформи, який запропонований, по суті, сьогодні  є для України провальним. І ми всі розуміємо, що головна мета, яка закладалася під час так званої пенсійної реформи, яку нам пропонують – це зекономити кошти Пенсійного фонду і зняти фінансове навантаження на Пенсійний фонд.

Але таким чином, як пропонується, ну, вибачте, це вже просто знущання над тими людьми, які реально відпрацювали все життя сьогодні  в цій країні, мали хоч якусь  надію отримувати хоч мінімальну пенсію, а сьогодні уряд цією пенсійною реформою пропонує підняти по суті пенсійний вік до 65 років. При тому, що, хочу нагадати, чоловіки в країні в середньому доживають 62 роки. Тобто практично позбавити величезну кількість людей можливості отримувати пенсію.

Друге. Пропонується підняти пенсійний стаж: спочатку до 25 років, потім до 35 років. А це значить, що фактично 15 мільйонів українців будуть позбавлені можливості отримувати нормально пенсії, своєчасно і так далі. Це по суті не реформа, а це економія коштів Пенсійного фонду. Треба було так прямо і сказати, і не морочити голову, і ми б всі розуміли, про що йде мова. Тому, якщо ми хочемо дійсно зробити пенсійну реформу, давайте готувати, вносьте професійні пропозиції в парламент і будемо говорити.

Пенсійний фонд треба наповнювати абсолютно по-іншому, це те, про що постійно говорить "Партія "Відродження". Ми постійно говоримо, що за нами стоять промисловці, підприємці, які постійно піднімають питання, що можна збільшувати заробітну плату. Але сьогоднішні дії влади не дають такої можливості, бо іде безперервне збільшення тарифів в Україні, іде збільшення тарифів на залізниці, іде збільшення вартості сировини. І немає можливості по суті сьогодні ніякої для економічного маневру, щоб підняти заробітну плату.

Тому ми говоримо, має бути абсолютно переглянута урядова політика економічна. Дайте чіткий план дій на рік, що ви хочете зробити по кожній галузі: транспорт, енергетика, кожна галузь промисловості, яка державна програма підтримки, як через ці програми вийти на підвищення заробітної плати? І коли ми піднімемо нормально, достойно, в багато разів заробітну плату, то зразу ми знімемо питання наповнення Пенсійного фонду. Тоді Пенсійний фонд почне наповнюватися через нормальні економічні режими, а не так, як ми сьогодні пропонуємо, що давайте просто позбавимо, уряд пропонує, позбавимо пенсіонерів можливості отримувати ці пенсії.

Тому ми категорично проти виступаємо в сьогоднішньому варіанті цієї пенсійної реформи. Ми вважаємо, що тільки розумна економічна політика дасть можливість зняти ці питання і наповнити Пенсійний фонд, і вийти країні з кризи.

Друге. Кілька практичних питань, на минулому тижні ми бачили, що під парламентом виступали і приходили мітинги чорнобильців. Ми вже неодноразово говорили, і вони просять підтримати законопроект 6292. У 2014 році після прийняття проекту Закону про державний бюджет фактично чорнобильців всіх позбавили соціальних виплати, соціальних пільг і так далі. Цей законопроект 6292 повертає ці пропозиції і повертає можливість чорнобильцям отримувати нормальну, розумну, доступну пенсію, тобто піднімає чорнобильську пенсію, скасовує обмеження максимального розміру пенсій, яка сьогодні діє. Дає можливість відновити абсолютно повністю справедливість щодо чорнобильців. Тобто повертає їхні соціальні питання, які вони сьогодні ініціюють.

Законопроект розроблений спільно з громадськими організаціями чорнобильськими. Вони вже неодноразово про це говорять і це абсолютно правильно, бо 31 рік назад ці люди рятували життя українців, рятували Україну і всю Європу від радіації. Тому давайте цей законопроект все ж таки проведемо через комітети і поставимо на голосування в зал. І я думаю, що всі підтримають. Ми ще раз на цьому наполягаємо. Наші представники "Партії "Відродження" приймали участь в розробці цього законопроекту, внесли і прошу підтримати. 

І друге, ми просимо підтримати законопроект 6063 – це щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми. Головна мета законопроекту повернути ті норми, які були скасовані, тобто допомога на дитину при народженні. Законопроектом передбачено, що на першу дитину – 72  тисячі 726 гривень, на другу дитину – 79 тисяч 856 гривень, на третю дитину при народженні – 86 тисяч 986 гривень. Це абсолютно нормальний законопроект, це підтримки державна молодих родин. Тисячі молодих родин сьогодні чекають… Давайте дамо їм можливість отримати цю підтримку.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. Завершили так? Добре.

Бандуров Володимир Володимирович, "Воля народу", будь ласка.

 

БАНДУРОВ В.В. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Уважно вислухавши своїх колег, розумію, що основна проблема сьогоднішня українського суспільства – це питання довіри. Довіри суспільства до влади, гілок влади один до одного, депутатів врешті-решт. Основа довіри – це спільне бачення майбутнього по основних питаннях. Без спільного бачення майбутнього навіть сім'ї не утворюються.

Які сьогодні основні питання, які потребують спільного бачення майбутнього, розглядаються на Верховній Раді? Колеги правильно відмітили, що це питання земельної реформи, пенсійної реформи, медичної реформи. Сьогодні пенсійна, медична і земельна реформа уряд анонсував, що вони мають бути зроблені до кінця цього року. І, як правильно казали мої колеги, уряд анонсував минулого тижня навіть без законопроекту, в слайдовому режимі, в тому, щоб ми не бачили ніякого законопроекту, була анонсована пенсійна реформа.

Без належної суспільної підтримки, без обговорення уряд уже робив такі кроки. Ми пам'ятаємо чудово питання, коли було піднято пенсійний вік. Чи дали вони результат? Зовсім ні. Не було досягнуто ні зменшення дефіциту Пенсійного фонду, пенсії залишились мізерні.

Що варто було б зробити, на нашу думку? Відповідь на це питання лежить в економічній площині. Саме підвищення, зростання економіки було б запорукою збільшення тих же пенсій. І колеги вже зупинялися на цьому, я не буду детально на цьому зупинятися. Також важливо було б провести детінізацію, але не фіскальними методами зарплату детінізувати, а стимулюючими.

Також завдання уряду – це створення умов для збільшення тривалості життя. І тут надважливим стає питання проведення медичної реформи. Голосування минулого тижня ще раз переконало, що у уряду і Верховної Ради немає спільного бачення по тому, як проводити медичну реформу. Зокрема Верховна Рада провалила включення до порядку денного чотирьох законопроектів з медичної реформи.

На нашу думку, немає сьогодні альтернативи в Україні запровадженню медичного страхування. Тому що саме медичне страхування сьогодні як система працює в усіх європейських, західних країнах. Воно є запорукою того, що гроші вкладаються не в лікування важких захворювань уже на пізніх стадіях, а в профілактику, виявлення захворювань на ранніх стадіях. Сьогодні в Запорізькій області на благодійних засадах проводиться така робота: сьогодні люди мають можливість не 140 кілометрів їздити до обласного центру, а до них приїздять спеціалісти, роблять медичні огляди – і це дає свої результати. Це є справжнє наближення медицини до людей.

Тому проведення  медичної реформи саме в цьому сенсі як  впровадження  страхової медицини є безальтернативною  для  України.

Ще одна гостра суспільна проблема – це земельна реформа, і тут треба знову послухати один одного і дійти порозуміння. Уряд наполягає на запровадженні моделі вільного обігу землі. Верховна Рада чітко висловила свою позицію ще в  грудні минулого року, коли був майже конституційною більшістю продовжений мораторій на землю.

Альтернативою або компромісом могла би служити  модель, яку висловив Тарас Кутовий, Міністр аграрної політики,  про запровадження моделі  обігу права оренди землі, але далі слова діло не пішло, так ми і не побачили ніякого ні законопроекту, ні проекту. Тому ми  чекаємо на виступ Тараса  Кутового під час "години Уряду" в п'ятницю.

Ми також наполягаємо на запровадженні моделі прозорого оподаткування  аграрного сектору, коли податки знімаються з одного гектару ріллі, з урахуванням  природно-кліматичних умов.

Також ми очікуємо на звіт Генерального прокурора, в середу хотілося б, щоб народні депутати мали можливість задати свої питання до Юрія Луценка. Нині ГПУ проводить низку резонансних проваджень, і я не сумніваюсь у бажанні парламенту провести плідну розмову з Генпрокурором.

Верховна Рада має продемонструвати політичну волю до вирішення реальних проблем, які турбують людей. Це має консолідувати всі парламентські сили, які повинні дійти до компромісу, для цього нас обрав український народ.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Пане Володимире, ви сказали, що  нема ще законопроекту, але в тому, мені здається, є і найбільша логіка. І ми сьогодні, майже в кожному виступі звучало питання пенсійної реформи. Так от я хочу вам сказати, що спілкуючись з нашими європейськими колегами, вони рекомендують і це як головна форма роботи,  щоб спочатку уряд презентував концепцію, не законопроект, а лишень концепцію, щоб ми змогли її обговорити. І лишень  після того, вже враховуючи ті рекомендації, які звучать в тому числі і від голів фракцій, оформлювати це в законопроект.

Мені видається, це, власне, і є європейська практика, коли уряд, розпочинаючи певну реформу, не вже вносить законопроект, а потім з дня на день його прийняти рекомендує, а, власне, наперед презентує концепцію. І коли звучать думки, що було б широке обговорення, власне, вона й була презентована з найвищої трибуни нашої держави – з трибуни Верховної Ради України. І, власне, для того, щоб і експертні середовища, і органи місцевого самоврядування, і громадсько-суспільні діячі, а в першу чергу, звичайно, народні депутати змогли провести це  обговорення.

І те, що ми сьогодні майже в кожному виступі і критикуємо, і підтримуємо – це є, власне, і початок цього обговорення. Тому я думаю, що ми йдемо правильним шляхом. І я думаю, що ми маємо на рівні парламенту зробити майданчик, очевидно, в першу чергу це є комітет, на якому акумулювати ці пропозиції, які є, і в компромісі шукати той варіант, який буде підтриманий залом. Дякую вам.

І я надаю слово Представнику Президента України у Верховній Раді Луценко Ірині Степанівні.  Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, сьогодні 22 травня ми очікуємо офіційної публікації  рішення про запровадження безвізового режиму для України – це цивілізаційне рішення для України, яке зафіксувало не просто розворот, а значне віддалення від Кремля. Рішення, яке є спільною перемогою і, тим не менше, особистою перемогою Президента України Петра Порошенка, бо саме він був біля початку цього процесу і саме йому випала честь бути свідком підписання цього рішення.

Я недаремно згадую про безвіз, бо хочу нагадати, що довкола цього питання  точиться дуже багато чергових інсинуацій і спекуляцій. Як ті, хто вчора критикував і казав, що "нас не поважають в Європі, нам треба забути про безвізовий режим", як ті, хто казали, що "не треба говорити, бо хто в ту Європу поїде, згорблені баби?" і так далі.  Як ті, хто казали, що  Порошенко і  влада "завалили" взагалі вирішення питання і провалила безвізоий режим. Ніхто не очікує від них, що вони будуть вибачатися і визнавати свої помилки, але для нас саме головне (і для Президента), що ми всі – і влада, і опозиція    станемо більше вірити в свою країну,  більше вірити в наші спільні зусилля, що ми піднімемо голову, що ми нарешті разом продовжимо  ті реформи, задля яких, в принципі, ми прийшли в цей парламент.

Завдяки рішенню про Угоду про асоціацію ми отримали вільний рух товарів і послуг. Завдяки безвізовому режиму ми відкрили рух наших громадян  в Європу. Через енергетичні реформи ми посуваємось до членства в Європейському енергетичному союзі. Зрештою в кінці залишиться політичне рішення: зробити кордон Європейського Союзу по східному кордону України. Тому вище голову! І давайте рухатись спільно в продовженні тих реформ, які ми для себе запланували на цю каденцію.

Завтра відбудеться перша сесія незалежного оцінювання. Тому дозвольте привітати наших школярів з цьогорічною кампанією і побажати їм успіхів, терпіння і значних балів, які вони зможуть отримати під час цього незалежного оцінювання. Адже освіта для наших дітей це фактично рух і вкладання коштів в майбутнє нашої держави.

А тому не можу не зазначити про те, що з 1 вересня 2016 року разом з Міністерством освіти і науки України, а також "Благодійним фондом Петра Порошенка" здійснюється пілотний проект щодо розвитку інклюзивного освітнього середовища. Ви знаєте, що в Україні 150 тисяч дітей-інвалідів і 40 тисяч дітей навчаються в інтернатних закладах? Цей пілотний проект дозволив 10 відсоткам діток покращити свої можливості для того, щоб отримувати освіту середню разом з дітками їхніми, неінвалідами.

Саме тому Президентом України було внесено на розгляд парламенту і визначено як невідкладний законопроект 6437, спрямований на реалізацію права на інклюзивну освіту дітей з особливими освітніми потребами. Прошу включити даний законопроект до цього пленарного тижня. Він потребує ухвалення і надасть можливість реалізувати суб'єктам, цим дітками, про яких я кажу, положення щодо початкового і дасть можливість уже на початку нового навчального року дуже багатьом діткам зайти в звичайні класи і продовжити своє навчання разом із своїми однолітками.

Крім того потребують обов'язково на цьому тижні ряд законопроектів розгляду і нашої особливої уваги. Це і законопроект 6427 – про конституційне провадження. Це і внесені главою держави і визначені ним як невідкладні законопроекти 6232, 6233, якими запроваджуються зміни до ряду кодексів України, що дозволить продовжити судову реформу, яку ми вже з вами започаткували змінами в Конституцію та іншими законопроектами, які вже реалізовані.

Також на цьому тижні потребують розгляду законопроекти: 5226 – щодо визначення правового статусу Національної академії прокуратури України; 4666 – про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю.

І насамкінець, шановні колеги, хочу наголосити на необхідності розгляду законопроектів і ініціатив Кабінету Міністрів України, які стосуються соціальної політики, господарської діяльності, житлово-комунального господарства, енергоефективності і так далі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пані Ірина.

Хочу сказати, що Закон про освіту, 6437, ми рекомендуємо з нього почати пленарний тиждень і завтра він пропонується, щоб він стояв першим на розгляді Верховної Ради України.

І надаю слово Віце-прем'єр-міністру України Геннадію Григоровичу Зубко. Будь ласка, пане Геннадію.

 

ЗУБКО Г.Г. Шановні колеги, я хотів би в першу чергу сказати, що захист прав українських громадян сьогодні є першочерговим. І тому підписання Указу Президентом України  з приводу введення санкцій, воно є абсолютно вчасним і питання російської агресії військової, інформаційної і диверсійної, яка ведеться на Сході, із-за якої гинуть наші не тільки військовослужбовці, а і цивільні люди – це є абсолютно вчасним і нам потрібно впроваджувати в подальшому.

Нам дуже важливо, щоб ті події, які відбулися останнім часом і в Авдіївці, і в Балаклеї. А я в п'ятницю був саме безпосередньо в Балаклеї, коли ми передавали по акту 31 тисячу квадратних гектарів до місцевого самоврядування. І сільгоспвиробництво повернулось на цю землю після того, як під загрозою стояло 20 тисяч мешканців Балаклеї, які також відчули на собі російську агресію в Харківській області. Я хочу подякувати і ДСНС, і Харківській обласній облдержадміністрацїі за вчасно проведену роботу.

І у той же час, коли ми відчуваємо і військову агресію, диверсійну роботу, інформаційну агресію, ми сьогодні повинні продовжувати реформи, і законодавче підґрунтя саме цих реформ потребує обговорення, дискусій і прийняття консолідованого рішення.

Прем'єр-міністр вніс концепт пенсійної реформи, яку б ми хотіли, щоб була обговорена і чітко з'ясували для себе, саме для кого проводиться ця пенсійна реформа? Питання сьогодні осучаснення пенсій для пенсіонерів, мільйонів пенсіонерів, які з 2000 року, вийшовши на пенсію, сьогодні не мають можливості підвищення такої пенсії.

Ми кажемо про те, що, коли ми голосували державний бюджет 2017 року і піднімали мінімальну заробітну плату до 3 тисяч 200, дуже багато було скептиків і казали про те, що навіщо піднімати і де взяти гроші? Але я вам скажу, що, якщо ми навіть будемо в подальшому піднімати заробітну плату до 5 тисяч гривень, це за рахунок такої системи пенсійного забезпечення, яка існує зараз, вона не дає можливості переглянути ті пенсії, які сьогодні повинні отримувати наші люди поважного віку.

І тому безпосередньо концепт того, щоб 5 мільйонів, 9 мільйонів пенсіонерів відчули на собі можливість збільшення стандартів, воно і передбачає саме проведення пенсійної реформи.

Питання людей, які сьогодні є працездатних і які повинні працювати, і уряд повинен розглядати економічні закони для того, щоб стимулювати і збільшення заробітної плати, і створення робочих місць. Але при умові, коли 25 відсотків працездатного населення не платять сьогодні ЄСВ, ми не можемо казати про наповнення Пенсійного фонду і забезпечення тих людей, які відпрацювали по 38-42 роки, маючи трудовий стаж, можуть бути вчасно забезпечені пенсією.

Ми не розглядаємо тільки пенсійну реформу, ми розглядаємо комплекс заходів для того, щоб підсилити наших людей. Це і програма доступних ліків, яка була запроваджена урядом з 1 квітня, це і питання підтримки через житлову субсидію, яка підтримує саме в першу чергу людей-пенсіонерів і похилого віку. Це є ті наступні кроки, які, я думаю, що ми знайдемо разом з парламентом для того, щоб консолідуватися навколо пенсійної реформи.

Абсолютно чітко визначено всіма фракціями і те, що я почув,  це два напрямки, які сьогодні хвилюють всіх. Це  медична реформа, яка б вона не була: або страхового забезпечення, або рухатись напрямком цільового, так сказать, фінансування безпосередньо послуг медичних – ми повинні обговорити і приймати консолідоване рішення. Тому що в тому стані, в якому є сьогодні медицина, далі залишатися не може.

І якщо казати за земельні реформи, я думаю, що буде далі обговорено. Але в мене прохання, підтримайте закон 4355, заберіть землю у чиновника і віддайте її, будь ласка, на органи місцевого самоврядування. Цей закон чекає вже практично півтора року в парламенті і його можна було би приймати.

І я хотів би ще сказати, що сьогодні саме ці ключові реформи, вони потребують не тільки розгляду того, що зростання тарифів сьогодні тисне на бізнес. Ми кажемо про те, що ми маємо свою маршрутну карту, щоб впровадити енергоефективність і зробити таким чином, щоби зменшити кількість споживаної енергії: те, чим нас Росія тиснула 25 років – дешевою газовою гілкою і не зменшенням практично витрат енергоносіїв.

Тому, будь ласка, підтримайте законопроекти, які сьогодні знаходяться на повторному другому читанні – це закони блоку енергоефективності, житлово-комунальних послуг, комерційний облік; а також тих інструментів, які дадуть технічно і фінансово підтримувати наших громадян – це Закон про фонд енергоефективності і енергоефективність будівель.

Також я хотів би підтримати ініціативу по екологічному блоку, закони 4551 і 4671, інформаційної тематики те, що говорили, дуже важливо - 4685, 2126. І будь-які…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г. І будь-які правки, які дають, так сказать, тиснути або відходити від системи PrоZоrro, ми сьогодні не сприймаємо.

Також я хотів би підтримати голову Комітету податкової політики в тому, що сьогодні дуже важлива робота проводиться по законопроектам 6016 – щодо аудиту фінансової звітності і бухгалтерської звітності – 4646. І нам дуже важливо все-таки продовжувати реформування державної служби. Сьогодні є два закони, про державну службу і службу в органах місцевого самоврядування.

 

ПАРУБІЙ А.В.Дякую.

Одна хвилина – Ірина Геращенко, Перший заступник.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Шановні колеги, дозвольте вас проінформувати, що я мала можливість взяти участь в зустрічі офіційної делегації за головуванням Президента України під час його перебування в Німеччині і дискусія з пані Меркель. І одним з дуже серйозних блоків цих переговорів було саме робота парламенту по сприянню реінтеграції територій, по допомозі тим громадянам, які знаходяться на окупованих територіях. І, власне, я хотіла би дуже подякувати парламенту і за ці законопроекти, що приймаються на підтримку молоді, яка може тепер отримувати освіту, переселенців, спрощених документів і таке інше.

Особлива увага стосувалася роботи неформальної платформи "Мінська", платформи, яка працює в парламенті. І я хочу подякувати тим всім фракціям і групам, які туди делегували своїх депутатів. Тому що ми робимо там дуже важливу роботу, в тому числі і по обговоренню законопроектів необхідних нам в контексті виконання Мінських угод, боротьби за свободу України.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В цьому контексті я би дуже хотіла, щоби після розгляду на комітетах цього тижня в четвер стояли законопроекти про гуманітарне розмінування, а також про статус осіб зниклих безвісті. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, сьогодні ми починаємо зліва, так же ж? І я надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу, Комітет з питань будівництва. містобудування і ЖКХ. Будь ласка,  пане Дмитро.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, Комітетом з питань будівництва містобудування та житлово-комунального господарства готуються до повторного другого читання закони про житлово-комунальні послуги та комерційний облік житлово-комунальних послуг. На минулому пленарному засіданні ці вкрай важливі закони, які були підтримані секретаріатом Енергетичного Співтовариства, USАID, представництвом Європейської комісії, громадськими організаціями, на превеликий жаль, не знайшли підтримки у залі українського парламенту.

Хочу звернутися до голів депутатських груп і фракцій з тим, щоб прискорити роботу по подачі правок до комітету – це треба зробити в термін до 26 травня.

З іншого боку, шановний головуючий, порядок розгляду законів свідчить про необхідність не тільки структурних змін до Верховної Ради, а і змін до Регламенту, які унеможливлять зловживання внесенням і голосуванням правок до законопроектів після їх опрацювання комітетами. Будь-який реформаторський закон може бути знищений через внесення на голосування правок до законодавчого акту.

Шановні колеги, я нагадаю, що неприйняття Закону про житлово-комунальні послуги значно звужує соціальний захист населення, особливо в умовах введення в дію Закону про ринок електроенергії в Україні. Я сподіваюсь, що нам вдасться найближчим часом цю ситуацію виправити.

Що ж до внесення до порядку денного, ми пропонуємо розглянутий і підготовлений комітетом до повторного другого читання законопроект 3696, так звана "будівельна амністія", його внести і розглянути. І я впевнений, що підтримка його дасть можливість значно підтримати наших громадян. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Будь ласка, наступне слово Сергію Власенку – Комітет державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Ірино Володимирівно!

Тут багато сьогодні звучало про підтримку місцевого самоврядування, про те, як більшість в цьому парламенті опікуються питаннями місцевого самоврядування.  Але я хочу задати, на жаль, Андрій Володимирович уже пішов, його це не цікавить, я так розумію, але  я би хотів задати те питання, яке я вже задавав на цій Погоджувальній раді.

Чим завинили мешканці села Падалки Полтавської області перед Верховною Радою? Мова іде абсолютно про технічні питання перейменувань  населених пунктів, не на виконання Закону про декомунізацію, а тоді, коли мешканці цих населених пунктів просять їх перейменувати. У нас знову десяток,   7 постанов у нас знову стоїть в порядку денному, але вони стоять в середу, після звіту Генерального прокурора, коли вони точно не будуть проголосовані!

Тому у мене, Ірино Володимирівно, у мене до вас велике прохання, оскільки ви головуєте зараз на засіданні Погоджувальної ради, перенести ці питання з середи на вівторок. Це  технічні  питання! Абсолютно технічні, які потребують люди. Нас просили громади їх перейменувати, то давайте ми   їх переіменуємо. Це перше.

По-друге, щодо проекту Закону про службу в органах місцевого самоврядування з зауваженнями Президента. Цей законопроект внесено на середу на засідання комітету, я переконаний в тому, що комітет прийме всі необхідні рішення. І його можна  було б включити в порядок денний у четвер, у цей четвер.     

Третє питання. Ви знаєте, тут теж такі якісь незрозумілі речі, у нас відбуваються якісь незрозумілі ігри з Законом про окуповані території,  які чомусь із нашого комітету, розглядалися весь час в нашому комітеті, а потім, зненацька, передаються в інший комітет, теж поважний, але чомусь в інший комітет?

До речі, я був на минулому тижні  на засіданні Юридичного  комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи і уже нам пропонують знову повертатися до назви "антитерористична операція", нам вже тикають  нашими законами і кажуть, що ви в своїх законах ніяк…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Що ви не можете ніяк визначитися з тим, що у вас відбувається: чи то війна, чи то антитерористична операція. Тому величезне прохання – розглянути  законопроект про окуповані території.

І друге. Внесено до включення до порядку денного законопроект 6427 – про конституційне провадження. Зрозуміло, що там знову понапихують зарплати суддям Конституційного Суду, інші "хотелки" по Мінюсту і так далі. Але чомусь не включили законопроект 6426 – це законопроект про конституційну скаргу, який вирішує єдине питання, яке дуже потрібне українцям.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний колего!

Що стосується вашої першої пропозиції – по вівторку, то я хочу наголосити, що в нас там стоять дуже великі законопроекти – це і інформаційний блок, це й екологічний блок. І, мабуть, навряд чи там можна розширити день, щоби проголосувати всі питання. Також у четвер минулий ставили на голосування перейменування, як ви пам'ятаєте, там не вистачило кількох голосів.

Тому у мене велике прохання і звернення до лідерів фракцій парламентських, щоб на середу була забезпечена відповідна дисципліна і щоб ми могли проголосувати важливі, як правильно зазначив пан Власенко, проекти постанов про перейменування сіл і селищ.

І тепер, будь ласка, немає представників у нас Комітету з питань економічної політики, тому наступний в нас – голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановна пані Ірино, шановні колеги! Я хотів би декілька слів сказати про те, що необхідно, можливо, було би, якби не блоки нам запропоновані керівництвом Верховної Ради, все ж таки поставити на цей тиждень.

На минулому тижні в мене відбулась зустріч зі Спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи Режі  Брійя,   на якому обговорювали питання щодо законопроекту, притому він конкретно назвав законопроект 2897. 2897, ще раз повторюю для стенограми і тих, хто записує.  Це законопроект, який стосується запровадження кримінальних проступків, які сьогодні вкрай необхідні для того, щоб розвантажити весь правоохоронний блок.

Просить Генеральний прокурор, просить голова Нацполіції, просить Служба безпеки України, але ніхто не чує у Верховній Раді.

Повторюю ще раз:  ми зобов'язані цим законопроектом перед Радою Європи, а також чітка вимога діючого Кримінально-процесуального кодексу.

Друге питання – питання, пов'язане із захистом конституційних прав військовослужбовців Державної прикордонної служби, Служби зовнішньої розвідки і Служби безпеки України, а також Управління державної охорони під час виконання свої функцій в антитерористичній операції або бойових діях – це законопроект номер 1174. Він два роки чекає на те, щоб ми його розглянули! Я прошу звернути на це  увагу, це друге.

І третє.  У нас є законопроект, який сьогодні заблокував повністю роботу конкурсної комісії Державного бюро розслідувань, це законопроект номер 5395. 5395! Ще раз під стенограму повторюю для тих, хто записує, а потім радить Голові ставити це в порядок денний або ні. Це законопроект, який не дає можливості працювати конкурсній комісії...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Мікрофон, будь ласка, завершити.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  ...Конкурсній комісії по створенню ДБР і значить, початок роботи ДБР блокується.

І останній законопроект номер 4088 – це законопроект щодо посилення кримінальної відповідальності за спонукання підлітків до вчинення суїциду через так звані "групи смерті" у соціальних мережах. Це дуже важливий сьогодні законопроект, і комітет реагує оперативно на те, що відбувається з молоддю сьогодні. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

Я би попросила секретаріат всі ці питання врахувати і, можливо...

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.    (Без мікрофону).  

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Супер. Але ж ви зараз публічно про це сказали. І  можливо ми на наступний сесійний тиждень якраз блоком би і винесли питання, що стосуються законотворчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Будь ласка, пані Гопко, вам слово. Це голова Комітету у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні українці! Від імені Комітету у закордонних справах прошу включити в порядок денний законопроект 5509. Також хотіла би поінформувати, що комітет готує нараду по стратегії з Енергетичної безпеки України в міжнародному контексті "З метою  запобігання викликам та загрозам енергетичній безпеці", зокрема  будівництва "Північного потоку-2".

І також сказати, що відбуваються робочі наради із напрацювання тексту законопроекту про дипломатичну службу. І запрошую всіх членів різних комітетів долучитися до того, щоб розробити якісний законопроект з реформи дипломатичної служби, який ми плануємо ухвалити ще до кінця цієї сесії, до кінця літа.

Також, колеги, я хотіла би подякувати всім, хто взяв участь в глобальній конференції законодавчої відкритості, де було дуже багато представників із різних континентів: спікери, парламентарі. Ми проговорювали ті здобутки і подальші кроки щодо того, як зробити парламенти більш відкритими, прозорими і підзвітними суспільству.

Також хотіла б, колеги, сказати, що ми дуже правильно зробили, що заборонили "ВКонтакте", "Одноклассники". І хотіла б сказати, що ці кроки є трохи запізнілими, але важливими.

Сьогодні на одному з найпровідніших американських телеканалів вийшов 15-хвилинний репортаж про Медведчука як друга Путіна, про його негативну роль в ув'язненні Стуса, який там загинув, і також про те, як Медведчук впливає на переговори зараз. І також одне із тих завдань, яке там було підкреслено: наскільки росіяни втручалися в президентську кампанію в США.

У мене вже давно виникає питання до наших правоохоронних органів: невже в пана Медведчука немає подвійного паспорта і чи дійсно ця людина, яка причетна до багатьох антиукраїнських і системно підтримує, і пропагує "русский мир", вона є достойним представником взагалі в звільненні наших полонених?

Тому, колеги, я хотіла б, щоб наші представники влади були більш активні в тому, щоб…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Завершити 30 секунд дайте, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. …Ті представники "русского мира", які системно діють в інтересах Кремля, вони отримували незалежну оцінку наших правоохоронних органів, зокрема і від нашої української влади.

І також хотіла б сказати, що був вчора в "Українському домі" надзвичайно важливий фільм "Голод до правди", який розповідає про єврейського походження канадійську журналістку, яка в часи радянські приїхала в Україну і розповіла про Голодомор. Я пропоную, щоб ми цей фільм через наші дипломатичні установи показали всьому світу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, від Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський. Просимо вас.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Добрий день, шановні колеги. Комітет з питань культури і духовності просить включити до порядку денного законопроект 5678, який стосується культурної спадщини, а також, що дуже важливо, законопроект 4128. Це законопроект про совість людини, про те,  що кожна людина і  об'єднання людей можуть  вірити в те, що вони вважають достойним віри і не вірити в те, що вони достойним не вважають. Вільно змінювати не тільки релігійні погляди, але і свою юрисдикцію.

 З приводу цього законопроекту було здійснено колосальний вереск з Кремля і його підручними  в Україні, і за цим вереском ми загубили дуже важливі речі. Перша річ, що цей законопроект знаходиться повністю у відповідності до філософії  міжнародного права в сфері свободи совісті, в сфері Конституції України. По-друге, те, що цей законопроект і вереск навколо нього був покликаний притлумити ті вбивства, нагінки, конфіскації, ґвалтування людської совісті, яке відбувається на окупованих територіях, конфіскація релігійних будинків, молитовних будинків, вбивства пасторів, обшуки в мечетях і так далі. Воно також притлумлює той очевидний факт, що звичайно Кремлю важливо захистити, як сказав спікер Песков, захистити "русскую церковь на Украине".

Але я питаю вас: хто захистить українську церкву? Це повинні зробити ми. Тому прошу включити законопроект 4128 до порядку денного. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі. Завдяки надзусиллям  членів Комітету з оборони і безпеки, фракціям: "Блоку Петра Порошенка",  деяким окремим представникам і "Народного фронту" – позиції Генеральної прокуратуру нам вдалось конфіскувати в доходи Державного бюджету більше 30 мільярдів гривень коштів, вкрадених Януковичем і  його оточенням. Вже більше місяця ці кошти находяться на рахунку, ну, не більше, місяць ці кошти находяться на рахунку Державного казначейства.

В цьому контексті дивна позиція Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністра України, який за місяць так і не спромігся розробити зміни до  проекту Державного бюджету   і подати його на розгляд парламенту. Особливо дивна ця позиція, враховуючи те, що так називаєма блокада, яку інспірувало ФСБ через своїх агентів, в тому числі і в цьому залі, нанесла нашій економіці збиток в 1% валового внутрішнього продукту. Мені не зрозуміло, невже ми так розкидаємось такими активами і не направляємо ці кошти на підвищення обороноздатності, підвищення соціальних стандартів?

Ще хотілось би публічно звернутись до Прем'єр-міністра і до Міністра оборони, нам незрозуміла ситуація, чому, вже кінець травня, до сих під Кабінет Міністрів не затвердив на цей рік, підкреслюю, програму по підвищенню обороноздатності нашої держави? Просто поясню: в рамках цієї програми приймаються інші нормативні документи. Це і проблема зв'язку, це і проблема інших елементів підвищення боєздатності. Ви знаєте, таке враження, що вся енергія іде в піар.

У нас іде війна. І, звичайно, ми в середу зберемо засідання комітету, де ці питання будемо розглядати. Але це ненормально, коли Комітет по обороні і безпеці підміняє виконавчі органи влади! Я запрошую публічно Прем'єр-міністра до нас в комітет пояснити, що відбувається?

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Що відбувається з надважливими програмами обороноздатності нашої держави, над змінами до ДОЗу, над розподілом коштів, конфіскованих у Януковича? Чому це все не працює і які в цьому причини? Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тепер  Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний пане головуючий! Шановні народні депутати! Я хотів би сьогодні звернути увагу на три, на мій погляд, принципові позиції. На жаль, на минулому тижні не був включений до порядку денного дуже важливий законопроект 6229, який стосується ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях.

Це законопроект, який дає можливість абсолютно прозоро, відкрито, на конкурентних умовах отримувати доступ до всієї інформації, яка стосується енергетичної сфери. І в такий спосіб ми отримуємо дуже потужний інструмент антикорупційний для того, щоб просвітити енергетичну сферу і мати там публічні варіанти контролю.

Друга позиція. Андрій Володимирович, я би просив ще раз звернути увагу на законопроект про ринок природного газу, 5289. Це технічний законопроект, але ми вносимо зміни в 14 законопроектів – і в такий спосіб узгоджуємо "больові точки", які у нас залишилися в процесі запуску і роботу імплементації ринку.

І прошу звернути увагу ще на одне важливе питання це законопроект 6081 – про регулювання містобудівної діяльності. Він був підтриманий профільним комітетом ЖКГ вже багато місяців тому. Мова йде про мотивацію і додаткову підтримку розвитку "зеленої енергетики" в частині технічних умов обмеження. Тому що деякі компанії понабирали технічних умов і їх не використовують. Ми би хотіли обмежити ці правила гри трьома роками для того, щоб дати можливість доступу для внутрішніх і зовнішніх інвесторів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово. Хочу повідомити, оскільки була репліка, що комітет в середу буде розглядати проект Закону про правовий статус осіб зниклих безвісті, там є і альтернативний законопроект. У випадку результативного обговорення можливо в четвер навіть розглянути його в пленарній залі.

Також у зв'язку з завершенням п'ятирічного терміну перебування на посаді чинного уповноваженого комітет у середу 24 травня розглядатиме питання про надання висновку щодо кандидатур на посаду уповноваженого.

Хочу зазначити, комітет вважає, що в цьому питанні треба уникнути політичних призначень і партійних квот. Я як голова комітету запрошую на засідання комітету представників правозахисних організацій і всіх зацікавлених громадян.

Також хочу зазначити, що відповідно до "Паризьких принципів" ООН відбір уповноваженого має здійснюватися прозоро, з залученням кваліфікованих громадських організацій, зокрема неурядових правозахисних організацій.

Хотів би також поінформувати колег, що до комітету, так як і до Голови Верховної Ради, є звернення правозахисників, зокрема Європейської мережі національних правозахисних інституцій, правозахисного порядку денного Української Ґельсінської спілки, Харківської правозахисної групи, Центру громадянських свобод, Amnesty International та інших, які закликають саме до такого прозорого, неупередженого, відкритого конкурсу. Я сподіваюся, що саме так і буде, і закликаю колег також максимально сприяти залученню громадських правозахисних організацій до відбору кандидатів на посаду Уповноваженого з прав людини.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Наші природні багатства і сировинні ресурси мають працювати перш за все на українську економіку, а українська економіка має працювати на кожного громадянина України. Прошу першочергово поставити на розгляд цього тижня два дуже важливих галузевих промислових законопроекти.

Перший – 6382, про продовження на 2 роки дії так званого "металургійного закону", який підвищує вивізне мито на металобрухт до 30 євро за тонну. Нагадаю вам, що минулого року ми з вами прийняли цей законопроект, він діє сьогодні 8 місяців. Він дозволив зберегти понад мільярд доларів США в торгівельному балансі, дозволив не скоротити робочі місця українських металургів, бо під загрозою знаходилось понад 20 тисяч працівників. Прямі податкові позитивні ефекти від законопроекту 6382 перевищують мільярд гривень на рік. Тому він має бути першочергово розглянутий. Комітет промполітики і підприємництва рекомендує прийняти його в цілому, винести його на цьому тижні на розгляд.

Другий дуже важливий законопроект – 5495, щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. При однаковій площі лісів у Польщі та в Україні поляки роблять у своєму лісогосподарському комплексі 25 мільярдів доларів США продукції, а ми, українці, тільки 2,5 мільярди. Це законопроект спрямований на криміналізацію контрабанди лісу-кругляка, на зняття будь-яких застережень з боку Європейського Союзу або СОТ щодо ризиків відповідності мораторію на експорт лісу-кругляка нашим міжнародним зобов'язання і дозволяє зберегти мораторій та розвинути українську промисловість, наповнити податками український бюджет і підвищувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Сюмар  Вікторія Петрівна.

 

СЮМАР В.П.  Дякую, пане Голово!

Шановні колеги, в нас у вівторок починається день із наших питань інформаційних і надзвичайно важливим є, звісно, законопроект 5313 – про мови, фактично про квоту української мови або про квоту інших мов  в 25% на українському телебаченні.

Зараз на сайті українського парламенту зареєстрована петиція від діячів культури, які просять народних обранців сьогодні підтримати цей законопроект, тому що  телебачення було і лишається локомотивом  сьогодні культури. Законопроект, насправді, передбачає дуже просту річ і він повертає історичну справедливість, тому що до 2012 року, до ухвалення закону Колесніченка, Ківалова діяла норма про 75% української мови на телебаченні, всі канали її виконували і не було жодних проблем. Зараз,  за ці 4-5 років стався фантастичний відкат, деяк канали мають лише  12% української мови, хоча раніше цілком справлялися  з зовсім іншою квотою.

Одна з ключових новацій в даному законопроекті, що фільми і серіали мають демонструватися українською мовою. І тільки радянські фільми будуть субтитровані, власне, українською, і ніхто не буде перекладати  "Бриллиантовую руку" – озвучувати заново і тому подібне. Тобто ніяких таких різких рухів на телебаченні не буде.

Хочу наголосити, що сьогодні цей законопроект підтримують найвідоміші українські актори, сценаристи, літератори, власне,  письменники – це Лесь Санін, Наталія Сумська, Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Андрій Кокотюха, Ірен Роздобудько, Богдан Бенюк, Остап Ступка, Анатолій Гнатюк і дуже-дуже багато інших шанованих людей, які, власне, завжди творили українську культуру. Дуже прошу дослухатися до їхньої думки, до думки членів нашого комітету, які практично одноголосно схвалили даний проект закону, який є компромісний. І ми провели цілу низку переговорів, розглянули 150 поправок. І зробити, врешті, цей  історичний  крок в напрямку до…

 

ПАРУБІЙ А.В. Завершили чи додати час, Вікторія? Достатньо.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, в четвер на цей пленарний тиждень поставлений важливий законопроект – 4639, в першому читанні. Цей проект передбачає приведення норм українських законів, які регулюють право працівників транспорту на страйк, у відповідність до вимог рішення Європейського суду з прав людини.

Нагадую, що працівники однієї з українських компаній подали в Європейський суд щодо порушення їхніх гарантованою Конвенцією прав на страйк – і суд визнав порушення, Європейський суд визнав порушення права на свободу зібрань через заборону страйку працівників та членів профспілки авіакомпаніям, яке було констатовано судом, а також в результаті було присуджено заявникам спільно 20 тисяч євро в якості відшкодування моральної шкоди.

Отже, законопроект 4639 пропонує внести зміни до законів України про порядок на транспорті та порядок вирішення колективних трудових спорів, конфліктів в частині гарантування права людина на страйк. Я прошу, шановні колеги, в четвер цей законопроект стоїть в порядку денному. Андрію Володимировичу, велике прохання, при корегуванні проектів на пленарний тиждень, на четвер особливо, порядку денного, щоб цей законопроект не відсунувся далі. Бо 6 червня на засіданні Комітету міністрів Ради Європи буде розглядати це питання щодо дотримання, вирішення рішень, як Україна вирішує зміну свого законодавства щодо рішення Європейського суду. І нам дуже важливо, щоб в четвер цей законопроект був розглянутий хоча би в першому читанні.

Дякую за увагу і всіх прошу підтримати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Демчак Руслан Євгенійович.

 

ДЕМЧАК  Р.Є. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, нашим Комітетом фінансової політики і банківської діяльності були не повністю враховані ті пропозиції, які ми подали, у наступному розкладі засідань Верховної Ради. Три законопроекти включені в четвер, але в той же час розташування їх у порядку денному навряд чи дасть можливість їх розглянути ефективно і взагалі, якщо до них дійде черга. Якщо так трапиться, то це вже буде четвертий сесійний тиждень, на якому жодного законопроекту від нашого комітету не було розглянуто.

Тому просимо поставити їх дещо раніше, всі три законопроекти економічні і фінансового спрямування. Вони жодним чином не містять політичних дискусій, а отже буде проведено оперативний і зважений розгляд.

Перший законопроект – це про споживче кредитування, другий – про внесення змін у законодавчі акти про захист інвесторів, і третій – це про законодавче врегулювання нових ринків електронних платежів. Ми маємо створювати, підтримувати ті напрямки, які можуть рухати Україну вперед.

Крім того комітет просить включити до порядку денного невелике, але дуже важливе питання про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів, номер 3498. Підкреслюю, що комітет пропонує відразу повернути його у комітет для підготовки на повторне друге читання, без розгляду по-суті і порівняльної таблиці. Тому такий розгляд не займе багато часу. І всі фракції і депутатські групи підтримують цю процедуру. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Хочу, по-перше, подякувати за підтримку дуже важливих трьох законопроектів на минулому тижні, всіх колег, що стосовно захисту прав дітей.

В четвер просимо також ухвалити в другому читанні та в цілому законопроекти під реєстраційними номерами 5324 і 5616. Це законопроекти, що стосовно національних та військово-прикладних видів спорту, вони дуже важливі зараз, тому що ми всі знаємо, що на сході йде війна.

Просимо також розглянути в четвер після спортивних питань законопроект 2917 – це у другому читанні, що стосовно оздоровлення дітей. Цим законопроектом ми регулюємо чітко, що з місцевих бюджетів буде, в тому числі за рахунок місцевих коштів місцевого бюджету здійснюватись часткова оплата оздоровлення дітей.  Ми знаємо, що вже кінець травня, і найближчим часом буде День підтримки дітей, тому я би попросив підтримати цей законопроект і поставити його у порядок денний, і якщо можна, його підтримати. Тому що потім буде непленарний тиждень і ми запізнимося.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Артуре.

Розглянемо ці пропозиції, можливо не всі, можливо частину з них. Просто десь у проміжку між блоками порадимося, щоб поставити. Було б добре, якби ви визначили прерогативи, що найважливіше є з переліку тих законопроектів. Добре?

Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович, на минулому засіданні Погоджувальної ради, 15 травня, було анонсовано проведення на цьому пленарному тижні тематичного дня – розгляду законопроектів щодо питань податкової та митної політики, проте такий розгляд на цей тиждень не планується за рядом обставин. Тому я вас дуже прошу перенести його на четвер – 8 травня, в  першій, самій першій прохідній частині дня. Тому що нам вкрай важливо передбачити розгляд двох законопроектів, про які і наголошує уряд – це законопроекти  4646 та альтернативний до нього і 6016, який напрацьовується і опрацьовується у комітеті вже більше року, який очікують і широке поле експертів, і спеціалісти, і також є обов'язковим маяком по Угоді про асоціацію з ЄС.

Тому ми в цю середу, 24 травня, проведемо засідання комітету і подамо на розгляд парламенту ці законопроекти вкрай важливі.

Якщо можна, врахуйте, будь ласка, ще той перелік законопроектів, який ми додали своїм листом, які теж є розглянутими уже на комітеті й які вкрай важливо розглянути в наш тематичний день.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ніно Петрівно, ви знаєте, що немає жодних застережень  проти блоку податкової політики, ми знаємо, яка велика кількість законопроектів накопилась. Але, власне, в середу більшість з них буде на комітеті, і тому, можливо, дійсно, в наступний четвер до обіду – це буде добрий час для того, щоб ми змогли ці законопроекти розглянути. Ви сформулюйте просто цей блок і давайте планувати на наступний тиждень його.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  (Без мікрофону). ... І поставити їх.

 

ПАРУБІЙ А.В. Власне, так, що і ще кілька законопроектів надзвичайно важливих можуть появитися і тому, напевно, буде логічніше так, як ви говорите.

Будь ласка, Ольга Вадимівна Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, вітаю вас!

В п'ятницю Комітетом охорони здоров'я було проведено надзвичайно важливий круглий стіл, на який приїхали представники 150 районів України, було понад 250 людей. І ми розглядали проблему створення госпітальних округів – надзвичайно болісні і в тих містах, де стоять атомні станції, які є  курортними, які є гірськими районами.

Хочу зазначити, що ми написали 3 листи на пана Гройсмана із проханням надати представників Кабінету Міністрів. Єдиний представник Кабінету Міністрів, який був – представник від пана Зубка, від Мінрегіонбуду. Представники Міністерства охорони здоров'я не з'явилися на засідання, на всі наші дзвінки, прохання казали, що заступник міністра їде, їде. Круглий стіл працював 4 години, ми не дочекалися нікого з Міністерства охорони здоров'я.

Хочу зазначити, що на рішення постанови, яка була прийнята про створення госпітальних округів, Міністерство охорон здоров'я не створило ніякої  необхідної нормативної документації. Тому люди не знають, як вирішувати, виходити із ситуації. Прошу вас прийняти міри, тому що це неповага до людей, які приїхали для того, щоб їх почули.

Наступне, нами створена робоча група по доопрацюванню законів по реформі охорони здоров'я. Ті закони, які подав Кабінет Міністрів, є надзвичайно сирі, і вони якби були внесені в сесійну залу, власне, вони би були провалені і бюджетним...

Прошу додати мені хвилину. Тому робоча група пройде: перша зустріч – завтра, у вівторок о 12.05 в цій залі, прошу всіх, хто є членами цієї робочої групи, власне, всіх експертів, представників всіх політичних сил, які хочуть долучитися до роботи над всіма законами, завтра прийти о 12.05 на цю робочу зустріч.

Наступне, прошу вас внести до порядку денного як невідкладні закони...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Як невідкладні: закон 6194 – цей закон для внесення змін до Закону про лікарські засоби, який дозволить нам привозити в Україну препарати з непростроченим терміном придатності. Сьогодні у нас на десятки мільйонів МОЗ ввів препарати, які не можуть бути використані.

Також Закон 6283, який дозволяє нам захистити кафедри медичних вузів, які внаслідок прийняття Закону про автономізацію можуть…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд пані Олі, і завершіть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Закон 6283, щоб захистити кафедри медичних вузів, які внаслідок прийняття Закону 2309 залишились у нас беззахисними.

Також прошу внести Закони 4456 і 2162.

А також прошу внести Закон про тютюнопаління у зв'язку з тим, що 31-го у нас День без тютюну, тому закони 2820, які ми вносили вже неодноразово, та 4030а прошу внести, власне, ці закони для…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги. Прошу включити до розгляду у четвер в розділ "для включення до порядку денного сесії" законопроект 6160. Це дуже важливий законопроект, двічі його ставили, він не знайшов підтримки, але взагалі жоден законопроект не був поставлений. Це дуже простий законопроект, але дуже важливий для розвитку цифровізації країни, від Кабінету Міністрів.

По-друге, хотів би подякувати за взаємодію між комітетом і Кабінетом Міністрів Кабінет Міністрів: Геннадія Зубка, Степана Кубіва – за те, що сьогодні були підписані правила по санітарних нормах, і тепер шлях до 4G в цій країні практично відкритий. Також дякую пану Зубку за ті дерегуляційні норми, які також були. Тобто співпрацюємо і дуже багато доброго робимо.

Але в мене питання до уряду: що ж з там з цією постановою все ж таки про 4G? Нібито. Якщо є потреба допомоги, давайте зробимо робочу групу, комітет готовий долучитись, але ми не можемо блокувати тендер по 4G.

По-друге, я хочу звернутись також до Кабінету Міністрів. У вас зареєстрована,  підготована постанова по ліцензійних умовах по лотерейному бізнесу.  В усьому світі  лотерейний бізнес – це є частиною цифрової економіки держави і величезні надходження йдуть на розвиток спорту, культури, підтримки  кінематографії.

Та постанова, яка у вас зараз зареєстрована, вона, м'яко кажучи,  працює не на державу, і я хочу звернути на це увагу, тому що потенційно ринок  лотерей повинен давати 6-7 мільярдів гривень до бюджету, а це менше мільярда. Я пропонував би створити робочу групу, щоб наповнювати бюджет. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка,  Попов Ігор Володимирович.

 

ПОПОВ І.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, 24 травня відбудуться парламентські слухання "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Я всіх запрошую взяти участь у цих слуханнях. Ми запросили керівників як старих антикорупційних органів, так нових антикорупційних органів, громадських активістів. Я впевнений, що нам є що обговорити. Я сподіваюся, наша резолюція цих слухань буде максимально конкретною.

Друге. Я прошу керівників фракцій забезпечити явку депутатів на  засідання нашого комітету. На жаль, засідання комітету 17 травня було зірване через брак кворуму, і у тому числі не було обговорено питання  визначення аудитора для Національного антикорупційного  бюро – це взагалі виглядає як саботаж окремих політичних сил.

Принагідно хочу звернутися до Представника Президента, до  представника уряду також визначити своїх представників до комісії з аудиту НАБУ, щоб до кінця цієї сесії могли сформувати комісію і вона почала працювати.

Наступне. На цей тиждень стоїть законопроект 6335, який повинен перезавантажити Національне агентство запобігання корупції. В НАЗК залишаються проблеми, залишаються проблеми перш за все  із перевіркою електронних декларацій. Саме тому Верховна Рада повинна допомогти НАЗК виправити  ці проблеми.

Я прошу колег  включити до порядку денного  цей законопроект, а авторів інших чотирьох альтернативних законопроектів доєднатися і свої пропозиції подавати при підготовці до другого читання. Як правило,  вони всі схожі, перекликаються, вони всі змінюють систему прийняття рішень і роблять НАЗК більш  відповідальною.

І останнє. Питання до Представника Президента. Півтора місяці тому було анонсовано створення робочої групи по доопрацюванню Закону про боротьбу з корупцією в частині перегляду списку декларантів.

Я пропоную об'єднати наші зусилля. У нас чотири законопроекти подані у Верховній РРРаді. Якщо є якісь там зволікання, щоб ми разом дали відповідь на ці питання. На жаль, нам і міжнародні партнери постійно вказують, і в процесі декларування ми знайшли ряд проблем…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановний Голово, шановні народні депутати! Перше хочу сказати, що 17 травня на засіданні профільного Комітету з питань науки і освіти ми одноголосно, сім – нуль, проголосували за те, щоб законопроект 6437, про особливості доступу людей з особливими потребами до освітніх послуг був винесений і проголосований і за основу, і в цілому.

І я дуже сподіваюсь, що завтра це питання нас всіх об'єднає. Розуміючи, чому цей законопроект стоїть перший, хочу подякувати особистій позиції Артура Володимировича Герасимова, Ірини Степанівни Луценко, Ірини Володимирівни Геращенко і вас особисто за те, що цей законопроект буде завтра першим, тому що він об'єднує всіх. Ми повинні розуміти, якщо ми претендуємо на те, щоб бути державою цивілізаційною, ми повинні мати такі закони.

Тепер наступне питання. Шановний Олег Романович Березюк сказав про три речі, які сьогодні хвилюють в законодавчому полі – це земельна реформа, медична і пенсійна. Але хочу нагадати, що також є освітня, Олегу Романовичу, реформа, яка не менш важлива, ніж всі інші реформи. Бо з освіти розпочинається все.

Тому хочу сказати всім вам, що в цю п'ятницю буде розширене, велике розширене засідання круглого столу за участю Міністра освіти, науки України щодо сьомої статті – це мова навчання в цьому законі. Далі. 7 червня ми виносимо цей законопроект у другому читанні, базовий Закон про освіту на голосування в комітет. Після цього віддаємо фракціям. І я сподіваюсь, 11 липня ми його проголосуємо.

То ми дуже просимо, розуміючи, щоб у Закона про освіту не була така ж доля, да, як і Закону про вищу освіту, ми повинні це забезпечити відповідними механізмами й інструментами. Тому законопроект 6393 – це законопроект про новий спосіб – розумний, без конфлікту інтересів – спосіб формування Національної агенції…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …Який повинен забезпечити приход на ринок освітніх послуг сучасних інструментів вимірювання. Тому дуже прошу його підтримати і проголосувати, незважаючи на супротив.

Три роки Закон про освіту, на жаль, вищу освіту не виконується! Тому ми повинні повернути на наше поле, на законодавчий майданчик і вирішити це так.

Також прошу підтримати законопроект народного депутата Констанкевич 5612 – щодо справедливої системи стипендіального забезпечення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Юринець Оксана Василівна.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Пропозиція включення до порядку денного законопроекту 6085. Закон України щодо транскордонного співробітництва особливо актуальний і потрібний після 12 червня, а особливо і зараз, щодо співпраці в різних проектах рамкових і грантових. Авторський колектив майже весь Комітет європейської інтеграції і багато інших народних депутатів. Тому прохання включити в порядок денний. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Єднак Остап Володимирович.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня, шановні колеги, шановні телеглядачі! Знову ж таки мій виступ як і минулого тижня буде частково оптимістичний, частково критичний. І знову ж таки головне питання по поточному порядку денному тижня: а де, власне, реформи?

І хочу звернути увагу, от я дивлюся порядок денний реанімаційного пакету реформ на цей тиждень, лише 4 проекти законів на цілий пленарний тиждень. Такого куцого порядку денного реформ, ну я не пригадую. Пригадую, як 2-3 роки тому десятки законопроектів, зокрема реанімаційний пакет реформ  пропонував, і більшість з них були включені в порядок денний і Рада активно працювала, власне, на системні реформи.

І я, власне, хочу і вимагаю від парламенту повернутися до важливих антикорупційних законопроектів, реформи з енергоефективності. І, власне, я не розумію, яка ситуація з медичною реформою? Тому що те, що парламент не включив в порядок денний сесії проекти законів по медичній реформі, говорить про те, що парламент просто відмовляється від цієї реформи, від її розгляду по суті! Те, що будуть проводитися круглі столи, робочі зустрічі, це все поза процесом парламентським, тому що закони не є в порядку денному сесії.

І дуже хочу подякувати Андрію Володимировичу за те, що ми нарешті включили в порядок денний екологічні закони. Завтра я закликаю кожного депутата голосувати за законопроекти про оцінку впливу на довкілля, про стратегічну екологічну оцінку, тому що зараз іде системна кампанія з дискредитації цих законів від недобросовісного бізнесу, від бізнесу, який вбиває і забруднює навколишнє середовище і вбиває українців.

І також попрошу включити додатково до екологічних законів  законопроект 4480 – про охорону пралісів, він готовий до другого читання, він абсолютно не політичний, там всі правки узгоджені. І ми повинні його прийняти, тому що наші праліси потрібно захищати  і цей закон без проблем був проголосований, власне, за основу.

Тому прошу єдиний цей закон ще добавити і завтра закликаю всіх  депутатів голосувати за закони  про екологічну політику. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Я тільки перепитаю: екологічний блок важливий, так?

 

ЄДНАК О.В.  Звичайно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Важливий, значить не є пустий порядок денний тижневий, значить все-таки важливий порядок денний, хотів уточнити.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.  

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! На минулому тижні комітет розглянув річний звіт про виконання Закону  "Про Державний бюджет на 2017 рік" та подав Верховній Раді відповідні матеріали та проект Постанови за номером 6267-д. Зокрема комітет рекомендує Верховній Раді зазначений звіт  взяти до відома та надати доручення уряду щодо поліпшення управління бюджетними коштами. Отже, враховуючи положення статті 161 Регламенту Верховної Ради такий звіт готовий до розгляду парламентом, при цьому, відповідно до статті 20 Регламенту, зазначене питання включається до порядку денного сесії Верховної Ради без голосування. 

Окремо слід відмітити, що бюджетний комітет минулого тижня ухвалив рішення  про повторний конкурс на зайняття посад членів Рахункової палати. У п'ятницю 19 травня в газеті "Голос України" та на сайтах Верховної Ради і комітету оприлюднено відповідне оголошення, в якому деталізовано перелік і вимоги щодо необхідних документів на конкурс та встановлено місячний строк для їх подання, тобто до 19 червня. З метою недопущення попередньої ситуації та нарешті оновлення складу Рахункової палати закликаємо депутатські  фракції, групи і народних депутатів приділяти належну увагу  даному конкурсу із  самого його початку та долучатись до відповідної роботи.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Бакуменко Олександр Борисович,  будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, шановні колеги, від імені аграрного комітету хочу подякувати  вам за підтримку і прийняття аграрних законопроектів, які являються важливими для галузі АПК. Питання розгляду законодавчих ініціатив по блокам є ефективним і правильним, оскільки такий підхід дозволяє розглянути законопроекти комплексно, відповідно до однієї із сфер суспільних відносин, а також оптимізувати наш з вами час щодо вирішення проблем у певній галузі.

Також хочу висловити підтримку до законопроекту 6281: про внесення змін до статті 12 Регламенту і 19 Верховної Ради – та прошу голів депутатських фракцій та груп підтримати цей законопроект, він дозволяє нам більш ефективно працювати.

І вас попрошу ще, шановний пане Голово, включити до розгляду пленарних засідань Верховної Ради України в червні місяці проект Закону України про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (номер 5448), поданий Кабінетом Міністрів України. Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу відзначити, що минулого тижня розгляд аграрних питань вашого блоку пройшов дуже успішно і це важливо, і демонструє роботу комітету, який перед тим, як запропонувати на розгляд Верховної Ради, проводить дуже системну роботу. І хотів би вам теж подякувати за співпрацю, і відзначити якісну підготовку блоку питань.

Колеги, тепер, народні депутати, я бачу, в нашій Погоджувальній раді брали участь ряд депутатів, власне, брали участь в Погоджувальній раді, не прийшли о другій годині, щоб виступити, а брали участь в роботі ряд депутатів і я буду надавати їм слово. Отже, Тетяна Чорновол, будь ласка, одна хвилина.

 

ЧОРНОВОЛ Т.М. Я звертаюся до комітету ПЕК, а також до керівництва Верховної Ради щодо законопроектів 6391 і альтернативного. Це законопроекти стосовно створення єдиної бази абонентів споживачів газу.

Це доволі актуальне і дуже термінове питання, тому що за короткий період система облгазів заборгувала "Нафтогазу" 28 мільярдів гривень! Посилаються на те, що це борги населення, хоча насправді це наслідок бартерних систем продажу "граазівців"* облгазами. І єдиний варіант це все зупинити – це прийняття єдиної бази абонентів.

Є законопроект, є альтернативний, ми готові, в принципі, команда, яка їх подавала, зняти на користь кабмінівського, який таки буде, але дуже важливо якомога швидше це зробити. Тому що ми знаємо, в принципі, хто стоїть за системою облгазів, і ми не можемо дозволити, щоб ця людина збирала з населення України собі мільярди на найкращих юристів світу. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Мусій Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я прошу внести в порядок денний на наступний тиждень дуже важливий законопроект, його номер реєстраційний 4979, він стосується реабілітації жертв політичних репресій в Україні, а саме дітей, про який Україна, на превеликий жаль, забули, дітей тих, які народилися в місцях вислання і заслання.

Хочу сказати, що автори цього законопроекту є і пан Парубій, і пан Гринів, і Шухевич, і наші два представники кримськотатарського народу. Знаєте, ми відзначаємо гучно чи з сумом дати виселення і заслання, а про дітей, які народилися там, ми чомусь забули.

Насправді, це зміни до третоьої статті Закону "Про жертви політичних репресій", буквально три слова додано. Він пройшов всю процедуру, має заключення всіх комітетів позитивне і здатен об'єднати зал абсолютно весь. Тому прошу не забувати і внести його в порядок денний…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми розглянемо, пане Олегу. Якщо він є повністю об'єднуючим, можливо і в середу, у нас середа буде легша, можливо поставимо його в середу. Ми вивчимо, бо, власне, як відбувається подача законопроектів, після їхньої подачі йде аналіз по всім фракціям, який рівень підтримки, щоб ми змогли зорієнтуватись. Якщо він дійсно, а я відчуваю, що він може бути загально підтриманий, можливо ми на середу його поставимо. Вивчимо, розглянемо, а тоді вже узгодимо, коли і як. Дякую.

Будь ласка, Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, я дуже дякую всім, хто підтримав всі законопроекти, які стосуються реформи землі, на минулому тижні.

Але у нас залишився один дуже  важливий законопроект, який уряд підтримує і пан Гройсман сказав, що він підтримує – це 4355, землі поза межами населених пунктів. Він сьогодні також відсутній на цей тиждень, він відсутній. І це є законопроект, який стосується земель поза межами населених пунктів для об'єднаних територіальних громад, він є децентралізаційний, крім всього іншого. Я переконаний, що він також зможе об'єднати зал.

І я розумію, що тільки ті, мабуть, хто сьогодні ще по-старому, через Держгеокадастр заробляють на тих хабарах через землю непрозорий розподіл, вони зацікавлені, щоб це не приймалось. А всі інші депутати готові це підтримати, я переконаний, що це буде більшість в залі. Тому прошу 4355 включити до порядку денного на цей тиждень. І думаю, що він буде результативно прийнятий. Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо не помиляюсь, ми ж його відправили на повторне друге читання?

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. … (Без мікрофону).  

 

ПАРУБІЙ А.В. Я пригадую, я великий прихильник того законопроекту, але ми повинні бути певні, що ми вийдемо на голоси, ми другий раз вже на повторне друге не зможемо відіслати його. Давайте ми подивимося цього тижня. Не знаю, цього тижня це сумнівно. Давайте, можливо, на другий тиждень ми підготуємо, колеги, давайте, пане Геннадію, візьміть в тому теж участь. Це фактично з того блоку децентралізації, що ми приймали, лишився, напевно, найважливіший ще один, якого ми не прийняли. Давайте опрацюємо. Добре, я вам по завершенню дам слово.

Будь ласка,  Папієв. Включіть мікрофон.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую. Шановний пане Голово! У мене більше запитання до вас, тому що сьогодні на початку Погоджувальної ради представник Кабінету Міністрів України заявив, що у п'ятницю 19 травня, коли у нас була "година запитань до Уряду", то  була презентація концепції пенсійної реформи. Хотілось би нагадати, що у нас, слава Богу, ще діє 229 стаття Регламенту, що "година запитань до Уряду" проходить за тематикою, затвердженою Погоджувальною радою. Мені не пригадується, що ми на попередній Погоджувальній раді затверджували тематику концепції пенсійної реформи.

І звертаюсь до вас, щоб ви звернулись до голови уряду, якщо вони хочуть презентувати концепцію, щоб це була повноцінна презентація, бажано на цілий робочий пленарний день Верховної Ради, а не така формальна, як відбулося.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я тільки повторюю, те, що говорив, вважаю добрим і правильним, коли пропонується концепція ще перед законопроектом, вважається, хороша практика. Цілий пленарний день, пане Михайло, ви ж розумієте, якщо ми відведемо цілий четвер, або цілий вівторок – це буде складно.

Було презентовано публічна концепція, і я думаю, комітет зараз є добрим майданчиком для того, щоб ми змогли продовжити обговорення. Я думаю, що ми не раз ще будемо обговорювати цю концепцію і будемо доопрацьовувати її. Але вважаю, що це було…

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, так. Була тематична. І тематичний був виступ, і правильний був виступ Прем'єр-міністра Гройсмана.

Будь ласка, Немировський Андрій Валентинович. 

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, прошу розглянути питання, які вже давно назріли та є  надважливими, так як ними ми не тільки усунемо наслідки, ай почнемо вирішувати насамперед проблему в цілому. Так, законопроект 5119-1, який зараз знаходиться у комітеті, завтра буде заслуханий та розглянутий – це  щодо захисту та гуманного ставлення до тварин, який стане фундаментом для подальшої роботи в цьому напрямку та наближення нашого законодавства до європейської норми.

Також прошу звернути вашу увагу на законопроекти з таких дуже важких та болючих питань – проблем країни, як видобуток незаконних копалень та незаконна вирубка лісу, незаконне звалище і так далі. Таких законопроектів напрацьовано дуже багато. Я думаю, що їх пора вже розглядати, тому що це питання вже назріло.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Чумак Віктор Васильович, одна хвилина. Це заключний виступ, колеги, і потім ще виступ від уряду, і будемо завершувати Погоджувальну раду.

Будь ласка.

 

ЧУМАК В.В. Шановний пане Голово, я хотів би нагадати, що на четвер включений законопроект 6335, про який вже говорив Ігор Попов, який тричі не був підтриманий залом для включення у порядок денний, урядовий законопроект.

Разом з тим групою народних депутатів був розроблений альтернативний законопроект – 6387. Невідомо з яких причин Апарат Верховної Ради не включив його як альтернативний. Тому я прошу включити його, як альтернативний при розгляді включення до порядку денного законопроекту 6335. Це перше питання.

І друге питання, я звертаюсь вже до вас як до голови робочої групи з опрацювання нового виборчого законодавства. Це є обов'язок, який політики мають перед виборцями, перед громадянами України, починаючи з 2014 року. На сьогоднішній день є шість законопроектів з нового виборчого законодавства, в тому числі і за вашим авторством, пане Голово. Я дуже вас прошу поставити всі ці проекти…

 

ПАРУБІЙ А.В. Хочу вам нагадати, що в останнє засідання робочої групи було звернення до учасників робочої групи, які представляли всі фракції і групи, щоб вони дали рекомендації з приводу того, які законопроекти фракції можуть підтримати за рейтинговою основою. На сьогодні фактично жодна фракція повноцінної відповіді з того приводу не дала. А просто поставити, щоб провалити – мені здається, це не буде шлях правильний для роботи. Тому я пропоную звернутися до фракцій, щоб це питання було поставлено в порядок денний, було розглянуте. Ви теж проходили за списками певної фракції, так само візьміть участь в дискусії і порекомендуйте колегам, щоб було поставлено на розгляд, щоб ми змогли, отримавши результати, вийти на голосування.

Я наголосити, в чому річ була і в чому була логіка. Ми ж працювали дуже довго над Законом про місцеві вибори і тоді ми  з ряду законопроектів змогли вийти на один узгоджений. Довга дискусія, правильним він був чи не найбільш ефективний? Хоча я вважаю, Закон про місцеві вибори зумів прибрати суттєво фактор корупції з питань виборів.

Так само вибори у Верховну Раду – ми звернулися до фракцій, щоб дали за послідовністю, який законопроект прерогативний і які наступні, щоб ми змогли вийти на якийсь узгоджений один базовий, з якого почнемо роботу. Працювати треба, друзі! Треба працювати і тоді ми вийдемо на результат.

Будь ласка, Геннадій Зубко.

 

ЗУБКО Г.Г. Дякую, пане Голово.

Шановні народні депутати, шановні колеги! Я б хотів би, в першу чергу, подякувати за конструктивний минулий тиждень. Було проголосовано важливі законопроекти, в тому числі про питну воду. І я думаю, що нам потрібно в напрямку енергоефективності вподальшому рухатися. Тому я попросив би комітет пана Домбровського, можливо, розглянути в середу Закон про фонд енергоефективності, 5598.

Я в п'ятницю мав розмову з пані Матерновой. Я думаю, що безпосередньо,  можливо, відбудеться ще телефонний дзвінок від єврокомісара пана Шефчовича до Голови Верховної Ради – і для нас це також є важливим.

Також я би хотів би підтримати 4355, я говорив у своєму виступі при цьому, що сьогодні  це також потребує підсилення місцевого самоврядування. І постановки в порядок денний закону 4773 – це внесення змін до Бюджетного кодексу для того, щоб підсилити можливості місцевого самоврядування і об'єднаних територіальних громад.

Те, що озвучив пан Данченко, народний депутат, я вважаю, що це потрібно...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка. Хвилину, так?

 

ЗУБКО Г.Г. Да.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ще хвилину.

 

ЗУБКО Г.Г. Ми хочемо тоді, як отримаємо відповідний запит, те, що стосується постанови, вона зараз знаходиться в Секретаріаті Кабінету Міністрів і ми очікуємо, що вона буде випущена, а також ті пропозиції, які були напрацьовані комітетом, я також думаю, будуть враховані в роботі і рішеннях Кабінету Міністрів.

Також я хотів би сказати, що безпосередньо  те, що стосується пенсійної і медичної реформи, ми можемо скільки завгодно дискутувати, ми можемо обговорювати, але нам потрібно виходити на рішення, яке повинно консолідувати і парламент, і уряд, і, саме головне, українське суспільство, українських громадян. В тому стані, в якому сьогодні є наші пенсіонери, які не отримують осучаснення пенсій від тих урядів практично починаючи там з 2007 року, в цьому стані залишати ми більше цю ситуацію не можемо.

Тому дякую за таке жваве обговорення. Я вважаю, що це є предметом більше, так сказать, активного залучення депутатів до цього процесу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, було названо багато законопроектів. Але я хочу нагадати, що ми протягом тижня приймаємо близько 20-ти законів за основу і в цілому. І тому ми не можемо, очевидно, всі пропозиції, які були озвучені, врахувати. Але ми завели добру практику планування, щоб голови комітетів розуміли: а коли буде розгляд цих питань.

В середу, як завжди – просто попередньої середи ми були у відрядженні за кордоном – проведемо нараду голів комітетів. І на тих три тижні, які залишились, ми розплануємо тематику. На наступний пленарний тиждень, як ми і домовлялися, обов'язково буде блок податкової політики. І я думаю, що і 4355, і ще якісь закони є по місцевому врядуванню буде необхідність і сенс поставити. І також ми домовлялись з урядом: реформа держслужби як окремий блок. І, напевно, теж наступного тижня було б добре підготувати і спланувати його.

Медичну реформу нам треба хоча б почати, включити в порядок денний. Скажу вам свою позицію: треба включати в порядок денний сесії, колеги. Це не є ні перше читання, ні в цілому. Це і є початок дискусії.

Чому я не дуже приймаю, коли навіть не включають в порядок денний сесії? У нас, вибачте, дві з половиною тисячі законопроектів ми зпочатку включити в порядок денний сесії. Це дає змогу комітетам перейти до розгляду, це дає змогу комітетам починати розглядати. Коли ми навіть не включаємо в порядок денний сесії, ми не даємо змоги комітетам працювати. І тому я не дуже розумію цієї позиція.

Я вважаю, повинні ще рекомендувати, повинні консолідовувати зал, включати в порядок денний сесії, для того щоб ми могли переходити до системного і ґрунтовного обговорення.

Колеги, я сподіваюсь, тиждень буде в нас успішним, конструктивним.

Будь ласка,  ще Бакуменко 30 секунд. 

 

БАКУМЕНКО О.Б. Да, на 30 секунд.

4355 у другому читанні повторному розглянутий комітетом, повністю готовий, то можна внести в червень  і спокійно голосувати цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В. Проговоримо в середу і  виберемо коли.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Да.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги. Завтра о 10-й ранку в сесійному залі будемо тяжко працювати.

Повернутись до публікацій

Версія для друку