СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

15 травня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу займати робочі місця.

Шановні колеги, починаємо нашу роботу. Перш за все на початку нашого пленарного тижня я хочу подякувати всім народним депутатам, які провели дуже важливу дипломатичну роботу в проміжку між пленарними засіданнями, в період роботи в комітетах і з виборцями.

Перш за все я хочу подякувати делегації Верховної Ради України, яка взяла активну участь у засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, де дипломатичними засобами боролася з російським агресором. І, напевно, всі ми згодні, що на дипломатичному фронті війна не менш важлива, аніж війна і мілітарна. І дякую колегам за реальну протидію російській пропаганді та протидії російським агентам впливу в Парламентській асамблеї Ради Європи. Дякую за важливу роботу та цементування антипутінської коаліції.

Також хочу подякувати тим членам нашої делегації, а це було фактично три делегації по реформуванню парламенту, останню з тих делегацій я очолював у місті Осло в Норвегії, де ми окрім питань по реформуванню парламенту підняли і дуже важливі двохсторонні проблеми, зокрема про визнання Голодомору в Україні геноцидом парламентом Норвегії.

Також хочу подякувати Максиму Бурбаку за підняття питання про "Північний потік" і про зупинку його діяльності як питання національної безпеки для України. І ми знайшли розуміння в наших колег у цьому питанні. І вважаю, що цей період був ефективно використаний для важливої дипломатичної роботи.

Теж хочу зазначити, що в п'ятницю, в цю п'ятницю, відбудеться у Верховній Раді України глобальна конференція "Розбудова громадянської довіри через відкритість та залучення". Свою участь у цій конференції вже підтвердило 50 країн світу. В ній візьме участь і екс-президент Європарламенту Пет Кокс, голова Представництва Європейського Союзу, координатор системи ООН в Україні, і це буде наступним кроком в питанні реформування українського парламенту.

Колеги, з приводу порядку денного на цей тиждень, яка пропонується логіка нарадою голів комітетів. На цей тиждень пропонуються наступні блоки. Частина з них були нами не розглянуті на попередньому пленарному тижні, тому перенесені на цей тиждень, і частина з них – це запропоновані як нові блоки.

Перший блок, який пропонується на вівторок, – це питання ЖКГ. Ми недорозглянули цей блок на попередньому пленарному тижні, і пропонується з нього почати роботу цього вівторка.

Також ми домовились, що включені в порядок денний сесії у вівторок будуть ті законопроекти, які пропонують депутати, а в четвер - ті законопроекти, які пропонує уряд.

Також у вівторок другим блоком - це буде питання інформатизації, дуже давно чекав комітет представлення цього блоку. І він розташований так, що ми цілковито до нього дійдемо, навіть до обіду розпочнемо, зверніть увагу, якщо нічого не зміниться.

В середу теж блок питань, які ми не встигли розглянути попереднього тижня, це є питання по захисту прав дитини, і, звичайно, ратифікації, три ратифікації і чотири питання захисту прав дитини.

І в четвер першим блоком - це є блок аграрної політики, теж давно очікуваний. Кілька разів ми доходили до цих питань, але не розглянули їх до кінця. В мене тільки є прохання, щоб теж дуже вивірено поставились, чи всі питання з них мають підтримку в залі.

І на цей тиждень останній блок, який рекомендується, це блок питань культури і духовності.

На наступний тиждень вже ми домовились на нараді голів комітетів, що буде пропонуватись блок інформаційної політики, це є комітет Вікторії Сюмар. Немає її, думаю, вона підійде в ході нашої діяльності. І також питання екології, які готуються, готуються фундаментально і урядом, і комітетом. І це цих два блоки, які вже можна голосувати на наступний тиждень, оскільки в нас буде відбуватись два пленарних тижня один за другим.

Така логіка пропонується, вона була обговорена і в четвер на засіданні з представниками фракцій. І зараз ми переходимо до обговорення. І хочу вам зазначити, що цього тижня ми розпочинаємо зліва, розпочинаємо від представника "Опозиційного блоку" Юрія Бойка. Будь ласка, пане Юрій.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікере.

Шановні колеги, наш парламент не працював місяць, за цей час в країні сталось дуже багато і політичних, і економічних подій. Але, розглянувши порядок денний, який пропонується на цьому тижні, ми вважаємо, що він далекий від реалій, від того, на що дійсно повинна реагувати Верховна Рада в цій складній ситуації.

Складається таке враження, що це не в нашій країні 60 відсотків населення, згідно інформації Представництва Організації Об'єднаних Націй, знаходиться за межею бідності. Складається таке враження, що це не нашу країну Світовий економічний форум поставив сьогодні на 79 місце в рейтингу конкурентоздатності  економіки, поруч з Намібією, Гватемалою і Албанією. А також, що Тransparensy International через три роки після подій на Майдані назвала нашу країну найкорумпованішою країною Європи. Це також, на жаль, було.

Тому в умовах погіршення соціально-економічної ситуації в Україні, збіднення населення, ми вважаємо, і позиція нашої фракції не змінилась, ми вважаємо, що уряд повинен відпрацювати програму виходу з політичної і економічної кризи, затвердити цю програму в парламенті, а парламент під програму повинен розробити законопроекти, які дадуть можливість втілити це в життя і вивести країну на нормальний рух  вперед. Це наша позиція, вона незмінна.

В політичній частині життя сталося також багато подій. Після святкування Дня перемоги 9 травня почався наступ на нашу політичну силу, на "Опозиційний блок" з боку радикально налаштованих елементів. Спалені офіси в Дніпрі і в області, побиття керівника організації "Опозиційний блок" в Чернівцях, причому ще й особливо цинічно все це знімалось на iPad, на відео. Абсолютно тенденційне, з нашої точки зору, розслідування сутичок, які сталися в Дніпрі під час святкування 9 травня. Всі ці події були нещодавно. Ми вважаємо, що по 9 травня в Дніпрі іде намагання перевести винних на "Опозиційний блок". І таке враження, що немає постраждалих шістьох поліцейських, що вони не вилучили у нападників ножі і каністри з горючою сумішшю, і все це була мирна така акція.  

Насправді, якщо б така ретивість Національної поліції була проявлена при розслідуванні резонансних злочинів, які сталися нещодавно в державі, починаючи з терористичного акту, який стався біля Верховної Ради 31 серпня, коли загинуло четверо нацгвардійців, винних немає, коли розстріл  тих правоохоронців в Княжичах стався також без будь-яких кадрових висновків і винних також немає, жодного резонансного вбивства не розслідувано в центрі Києва, які сталися нещодавно. Тому вважаємо, що це йде вибіркова робота з боку Національної поліції, яка не розслідує дійсно резонансні злочини, які сталися в країні, і яка багато в чому принизила її імідж.

І останнє, я хочу сказати, що у нас зареєстрована петиція на сайті глави держави – Президента України - стосовно будування двох пам'ятних знаків на місці трагічної гибелі людей в Одесі: на Грецькій площі і біля будинку профспілок. Я впевнений, що ця петиція набере достатню кількість голосів і в нас будуть збудовані пам'ятні знаки, і люди зможуть, незважаючи від політичних уподобань, прийти і віддати шану загиблим в цій страшній трагедії. А саме головне, що це буде поштовхом для того, щоб дійсно було проведено розслідування і були покарані винні в тій трагедії, яка потрясла весь світ і яка на сьогоднішній день ще практично не розслідується, з тієї інформації, яку ми маємо від правоохоронних органів. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Весь минулий період, коли парламент не працював в пленарному режимі, я і мої колеги - депутати від фракції Радикальної партії, ми їздили по Україні, зустрічалися з робочим людом. Я вам хочу сказати, яке це задоволення спілкуватися з робітниками, яка величезна прірва між владою, між тим, що відбувається тут, в гнилому київському політичному болоті, де неможливо дихати цим смородом. І коли ти приходиш на підприємства чи в шахту Павлоградську, чи в Маріупольський комбінат Ілліча, чи Харківський "ФЕД", чи Запорізька "Мотор Січ", це прості, це відверті, це щирі, це прямі робочі люди, яких цікавить одне питання: щоб у них була робота, щоб у них була достойна зарплата, щоб у них була нормальна пенсія, коли вони тяжко працюють, і щоб була можливість прогодувати свою сім'ю, і щоб був мир у нашій рідній країні - ось, що цікавить людей.

Усе інше, шановні колеги,  скажу вам, хто не їздить до народу, не знає, чим живе народ, усе інше людей не цікавить, особливо "мишина возня", яка відбувається тут, на печерських пагорбах. Тому моя вам рекомендація: хочете знати, як живуть люди, йдіть в народ, не засиджуйте свої дупи в кабінетах.

Тепер, що хвилює народ, два ключові питання: пенсійна так звана реформа і земельна реформа. Я вважаю, що те, що робить зараз влада, в таємному режимі готують якісь ці так звані реформи, таємно від людей, це  є злочин. Урядовці кажуть, 16 травня приїде місія МВФ, вони їм покажуть проект пенсійної реформи, потім розкажуть людям. Це уряд України чи це філіал Міжнародного валютного фонду? Я вважаю, що питання пенсійної реформи, яке зачіпає інтереси мільйонів і мільйонів, без перебільшення, українців, повинно обговорюватися абсолютно  публічно, шляхом консенсусу, із залученням профспілок, роботодавців, різних політичних сил, найманих працівників, тому що це стосується кожного українця. Тому перед тим як уряд буде презентувати чи Міжнародному валютному фонду, чи кому завгодно цей проект, для початку покажіть його українцям, що чекає людей. А не, кажуть, ми внесемо законопроект до Верховної Ради, потім будемо обговорювати. Ні, перед внесенням до парламенту треба обговорити,  щоб кожна людина знала, скільки років їй треба працювати, щоб отримати мінімальну пенсію, якою буде ця пенсія. Тому що коли нам розказують про підвищення страхового стажу, про підвищення пенсійного віку,  так а яку мету переслідує пенсійна реформа - підняти страховий стаж і пенсійний вік, щоб не платити людям пенсії? Чи пенсійна реформа заради того, щоб людина, яка все життя тяжко пропрацювала, отримувала нормальну пенсію? Якщо таку мету, щоб люди отримали нормальну пенсію, ми союзники. А якщо мета підняти  пенсійний вік, щоб людям припинити платити пенсії, то ми опоненти. Вже в 2011 році Тигіпко і Королевська піднімали пенсійний вік – людям пенсій не добавилося.

Тому   я вимагаю публічного  обговорення питання пенсійної реформи,  якнайширшого обговорення, загальнонаціонального "круглого столу" з питань пенсійної реформи.

І друге питання – це земля, одвічне, споконвічне питання. Не читали ті, хто пропонує ринок земель, не читали класиків: "Чия земля? – Калитчина! Чия земля? – Калитчина!" От до чого приведе ринок продажу земель.

Чому ми проти продажу землі? Тому що не можуть цю землю купити українські селяни. А лише український селянин повинен бути господарем на цій землі. Не транснаціональні корпорації, не латифундисти, вітчизняні скоробагатьки-глитаї, а український селянин. Тому ми зареєстрували зміни до Конституції України, статті 41-ї. 175 підписів народних депутатів зібрали, де пропонуємо визначити, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство.  І на це має бути спрямована вся державна політика. Тому що коли приходять транснаціональні корпорації, це означає, що в селі не буде роботи, не буде соціальної сфери, не буде тваринництва, не буде нічого, бо їх цікавить тільки одне: соя, рапс, виснажити  землю і швидко вивезти її за кордон.

Ми пропонуємо країні антикризовий план дій, який дасть можливість створювати робочі місця, відновлювати економіку, зміцнювати обороноздатність, дати українцям роботу і зарплату. Я пропоную всім у парламенті долучатися і спільно вирішувати проблеми нашої рідної країни.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Кулініч Олег Іванович, партія "Відродження".

 

КУЛІНІЧ О.І. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Хотів би почати з того, що наша депутатська група та партія "Відродження" вітає рішення Європейського Союзу щодо безвізового режиму для України, це дійсно важливий крок до європейської інтеграції нашої держави. Але давайте будемо реалістами: на сьогодні безвізом зможуть скористатися далеко не всі українці. І справжня перемога буде тільки тоді, коли і заробітні плати, і пенсії дозволять нашим громадянам спокійно і вільно подорожувати і пересуватися Європою, а не виїжджати туди у пошуках роботи. Тому ми повинні і далі рухатися у цьому напрямку і робити все, щоб у нас в державі була гідна заробітна плата, гідна пенсія, і це люди дійсно сприймуть.

Друге важливе питання, на чому хотів би зупинитися. На цьому тижні  в Україні буде працювати місія Міжнародного валютного фонду. Є, як мінімум, два ключових питання, дві ключових вимоги цієї інституції до реформи нашого законодавства, які нас турбують. Перше – це пенсійна реформа. На думку нашої групи, неприпустимо, що пенсійна реформа узгоджується урядом не в стінах парламенту, а узгоджується з міжнародними кредиторами. Ми розуміємо, що є величезні проблеми  з Пенсійним фондом, є величезний його дефіцит, є проблеми з його наповненням, але, на нашу думку, це питання потрібно вирішувати не за рахунок самих же пенсіонерів, а саме - через підвищення страхового стажу та пенсійного віку, а треба все робити для того, щоб виводити заробітні плати з тіні. І коли ми це зможемо зробити, тоді і Пенсійний фонд буде наповнюватися, і будуть наповнюватися бюджети всіх рівнів. А для цього ми повинні тут з вами створювати таку законодавчу базу і напрацьовувати таке законодавство, щоб бізнес працював легально, не заходив у тінь і щоб йому просто було не вигідно працювати в тіні, і  ми повинні все для цього зробити.

Друга ключова вимога Міжнародного валютного фонду – це термінове відкриття ринку землі. Хотів би озвучити позицію нашої групи стосовно цього питання. Ми вважаємо, що відкривати ринок землі можна тільки в тому випадку, коли реальними гравцями на цьому ринку будуть дрібні та середні українські підприємства, тобто фермерські господарства, повторюю, українські. Але про який ринок ми зараз можемо говорити, коли у цих дрібних та середніх підприємств, у наших аграріїв немає навіть обігових коштів, у них навіть немає коштів на поточну діяльність, я вже не говорю про якийсь викуп. Кредитування майже відсутнє, тому що процентні ставки просто  нереальні, вони занадто високі. Державна підтримка почала працювати в цьому році, і то тільки для тваринництва, і про її наслідки можна буде  робити висновки вкінці року, коли реально ми побачимо, хто цю підтримку отримав. І вона в  повній мірі цю проблему не вирішить – державна підтримка. А якщо український фермер не зможе бути повноцінним гравцем на ринку землі, це просто знищить зайнятість на селі, підкреслюю, це знищить зайнятість на селі і поставить під сумнів розвиток сільських територій.

Друга важлива проблема в контексті ринку – це консолідація земель. Давайте будемо реалістами: цивілізованого ринку не буде, поки ми не наведемо ладу в земельних масивах, тобто не наведемо порядку з консолідацією земель. Ми повинні захистити наших аграріїв від різних сумнівних схем і рейдерства. Це серйозна європейська практика, міжнародна європейська практика – проблема консолідації земель. Давайте нічого не видумувати, а рухатися в цьому напрямку. І такий законопроект в парламенті є, його треба розглядати і голосувати.

Ну і останнє, що хотів би сказати в контексті ринку земель, - це землі за межами населених пунктів. Ну, немає довіри місцевого самоврядування ні до парламенту, ні до уряду, поки не вирішено питання з цими землями. Поки цими землями розпоряджаються чиновники, які не мають жодного відношення ні до села, ні до сільських територій, така довіра не з'явиться. І зняття мораторію на державні землі без їх передачі місцевому самоврядуванню просто поставить під сумнів розвиток місцевих громад. Тому ці питання треба вирішувати, і негайно.

І без вирішення цих ключових питань депутатська група "Відродження" не підтримає зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Ну і кілька слів щодо порядку денного цього пленарного тижня. Ми, шановний Андрію Володимировичу, наполягаємо, щоб законопроект 6292, який повертає соціальні гарантії чорнобильцям, був внесений до порядку денного і розглянутий парламентом. Ми кожного року говоримо про Чорнобильську катастрофу, про Чорнобильську трагедію, але, я думаю, ми повинні і дієво підтримати цих людей, яких не так багато вже й залишилось.

Ну, є ще один важливий соціальний законопроект – 6063д, який стосується захисту родин з дітьми. Він фахово доопрацьований з профільним комітетом, і ми б хотіли, щоб він був розглянутий цього пленарного тижня, тому що його чекають дуже багато молодих сімей з дітьми. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу". Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, шановний пане Голово, від імені депутатської групи "Воля народу" я хочу підтримати стурбованість наших колег відносно того, яким процесом ми йдемо по одній з ключових реформ українського законодавства – пенсійній реформі. Хочу сказати, що відповідальність перед українським народом в першу чергу будуть нести парламентарі, які в свою чергу і обирали Кабінет Міністрів. І сьогодні, якщо ми підемо по сценарію Кабінету Міністрів і побачимо пенсійну реформу тільки тоді, коли вона з'явиться в стінах парламенту,  то ми можемо, як практика показує, отримати низку альтернативних законопроектів  депутатських, і пенсійна реформа буде провалена, чого нам сьогодні не можна допустити. Тим більше, що сам Прем’єр-міністр пригрозив, що якщо пенсійна  реформа не буде проведена до 1 жовтня, то  він подасть у відставку. Це недопустимо. 

Досі Верховна Рада  не долучалася до  активної роботи по пенсійній реформі. Ми також наполягаємо, Андрію Володимировичу, щоб ви взяли ініціативу в свої руки і вже на цьому тижні ми активно включилися до цієї роботи, тим більше, що  завтра місія МВФ   приступає до роботи з урядом. Чому парламенту досі немає в цій робочій групі?

Наскільки мені відомо,  що стосується пенсійної реформи, яка готується під сукном, то це не реформа, а ситуативне рихтування з метою на декілька років перекрити фінансові складнощі, для того щоб Україна мала змогу платити за відсотки по  набраних кредитах. Тому, колеги, давайте не будемо ризикувати на сьогоднішній день відставкою уряду, долучимося до роботи і разом з урядом проведемо пенсійну реформу.

Що стосується тематичних блоків,  про які, Андрію Володимировичу, ви  вже сказали, хочу додати наступне: звернути увагу голів фракцій, наших колег, до питань законопроектів 6327, 6328, 6329. Це законопроекти, які стоять в порядку денному на четвер, три важливі законопроекти, що стосуються медичної реформи. Нинішня система повністю себе вичерпала, вона не лікує українських  громадян, не забезпечує гідну підготовку спеціалістів, тому в четвер парламент має висловити свою позицію і нарешті дати зелене світло невідворотнім перетворенням  у системі охорони здоров'я.

Також депутатська група "Воля народу"  просить включити до порядку денного  Постанову про призначення  позачергових виборів міста Сєвєродонецьк. Новий обласний центр Луганщини має паралізований і бездіяльний орган місцевого самоврядування – Сєвєродонецьку міську раду, яка не спроможна вирішувати питання, що є нагальними і життєво необхідними для нормального функціонування громадами. Це призводить до серйозної соціальної напруги в місті, яка вже триває тривалий час. Депутати міськради приймають численні незаконні рішення, і є вже підтвердження цьому в суді. Неодноразово приймаються самочинні рішення про звільнення мера, його заступників, ігноруються сесії міської ради. Рішення приймаються всупереч інтересам громади. Гостра політична криза в діяльності органу місцевого самоврядування призводить до зниження авторитету української влади, що є неприпустимим, враховуючи, що саме в Сєвєродонецьку знаходиться обласна військово-цивільна адміністрація.

Отже, стабілізація ситуації в місті Сєвєродонецьку вимагає докорінної зміни місцевої влади шляхом повної перезагрузки. І ми просимо невідкладно включити в порядок денний проекти постанов Верховної Ради: про призначення позачергових виборів депутатів Сєвєродонецької міської ради Луганської області, номер 5247 та постанови Верховної Ради України про призначення позачергових виборів сєвєродонецького міського голови, номер 6169. Дякую вам за увагу. Прошу на цьому тижні поставити до порядку денного, щоб Верховна Рада визначилась.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, партія "Блок Петра Порошенка".

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую. Шановний пане голово, шановні колеги! Я б хотів почати свій виступ з того, що нагадати, як ви пам'ятаєте, в суботу 13 травня терористичні війська з російської зброї вкотре цинічно обстріляли житлові квартали. На цей час це відбулося в Авдіївці. Внаслідок цього антилюдського злочину загинуло 4 особи. Один чоловік перебуває в критичному стані в лікарні. Сиротами залишились діти, які дивом залишилися живі, бо були в будинку, а не були надворі разом зі своєю сім'єю.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" висловлює співчуття рідним загиблих… у подоланні цієї страшної біди.

Відносно безвізу. Я тільки що знову почув дуже багато таких зрадницьких речей, що це комусь не потрібно, що ніхто не поїде. Але я б хотів ще раз нагадати, це не просто безвізовий режим, це не просто перетин кордону, – це потужний крок України назустріч єдиному європейському цивілізаційному простору. Також це визнання реформ та позитивних змін у багатьох сферах життя нашої держави, це визнання зусиль Президента України, наших з вами, Верховної Ради України, громадянського суспільства. Давайте, коли є перемога, називати речі своїми іменами. Це – перемога.

Віднині, я хочу вам сказати, що головне, що безвізовий режим відкриває нові можливості для молоді і для її майбутнього. Віднині молодь отримала реальні перспективи побачити переваги життя європейської спільноти. І це буде прикладом і мотивацією переносити європейські найкращі стандарти і досвід до України.

А для тих зрадофілів, хто кричить, що це не потрібно, що ніхто не поїде, знаєте, я вважаю, що кращою відповіддю є більш ніж 3 мільйони біометричних паспортів, які відкриті нашими громадянами.

Щодо законодавчої роботи. Через 2 тижні завершується навчальний рік в школах і розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" закликає всіх підтримати проект Закону щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України, номер 6116. Ним передбачено механізм вступу випускників з окупованих територій до вищих навчальних закладів за спрощеною процедурою на безоплатній основі. Ми зобов'язані створити для цих дітей умови навчання та розвитку на українській землі та дати їм шанс на гідне життя.

Також 12 травня 2017 року Президентом України внесено на розгляд парламенту та визначено як невідкладний проект Закону про інклюзивну освіту, номер 6437, мета якого полягає в реалізації комплексу заходів щодо поліпшення доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг.

Відносно інших наших боргів. Зокрема, це проект Закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, номер 4666, який значно покращить бізнес-клімат та буде сприяти створенню нових робочих місць.

Також потребує вирішення питання фінансування перших виборів об'єднаних територіальних громад, призначених на 11 червня цього року, законопроект номер 6431.

Є цілий ряд важливих законопроектів для включення до порядку денного. Зокрема, ми не маємо права зупинятись на шляху судової реформи. Я хотів би звернути увагу і запросити колег проголосувати за включення в порядок денний законопроектів 6232, 6233, 6427.

Крім цього, хочу звернути вашу увагу на проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення), номер 5369. Крім цього, на проект Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, 5435. Я прошу прискорити його розгляд у комітеті. Також прошу на цьому тижні прискорити розгляд законопроекту 5475, про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо спеціального уповноваженого державного органу з цих питань.

І хотів би зосередити також вашу увагу на проекті Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження, номер 6220. Я прошу не політизувати це питання, а провести фахову, професійну дискусію в комітеті. І просив би, щоб комітет на цьому тижні розглянув це питання.

І наостанок хочу звернути вашу увагу на питання повернення вкрадених грошей Януковичем та його командою. Те, у що багато людей не вірили, сталося, і вкрадені у людей гроші, а це десятки мільярдів гривень, повернуті державі. Фракція "Блок Петра Порошенка" підтримує ініціативу Президента України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  …та Генерального прокурора спрямувати ці кошти на зміцнення обороноздатності держави та інфраструктурні проекти. Головне, щоб ці гроші були витрачені таким чином, щоб це відчули звичайні громадяни. Водночас, на наше переконання, частина цих коштів також повинна піти на потреби дітей загиблих воїнів. І ми зобов'язані це законодавчо закріпити.

Повернення грошей Януковича – це перш за все заслуга ГПУ. І вже склалася певна традиція, коли успіхи Генпрокуратури співпадають з активізацією критиканів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Потім дам репліку, під час обговорення.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. 10 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, 10 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Я б хотів сказати, що ми можемо з перших вуст почути всі ці питання, бо ви знаєте, за законом Генеральний прокурор має звітувати у парламенті. І тому я пропоную запросити його до парламенту на наступному пленарному тижні, тому що на цей вже сформували порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановні колеги! Всі ми бачили, що на так звані травневі свята російська "п'ята колона" показала чітке прагнення до реваншу. Завдяки професійним діям Нацполіції ми запобігли масовим безладам. Там, де були окремі прояви агресії, керівництво Міністерства внутрішніх справ вжило блискавичні кадрові заміни, знайдено та затримано так званих "тітушок", які були найняті "регіоналами", наприклад, у Дніпрі. Вони повинні понести якнайсуворіше покарання відповідно до чинного законодавства.

Дуже шкода, що спецслужби не запобігли організації і фінансуванню провокацій проросійськими силами, саме контррозвідка є їхньою ключовою функцією під час гібридної війни. Болванчики кремлівської агентеси Столярової не можуть безперешкодно продовжити діяти в Україні під прикриттям. Ці демагогії спрямовані на дестабілізацію і хаос в Україні. Це головна сфера відповідальності Служби безпеки України.

Наступне. Спецконфіскація. Нарешті ці півтора мільярда доларів, вкрадених Януковичем і його посіпаками, повернуті в державний бюджет. Це логічне завершення процедури, яка мала відбутися одразу після самого рішення про арешт, який прийняв уряд Арсенія Яценюка. І повернення грошей Януковича українцям - це справедливе рішення, над яким послідовно працювали і команда "Народного фронту", і Генеральна прокуратура, і Рада національної безпеки і оборони.

Тривалий час ми вимагали ухвалення у Верховній Раді України Закону про спецконфіскацію, подавали 8 редакцій. І тривалий процес обговорення питання "Конфіскація активів Януковича і його банди" у сесійній залі добре показав, хто і чиї інтереси захищає в українському парламенті. Але на цьому процес конфіскації вкрадених Януковичем та його бандою грошей не повинен зупинитися. І для цього ми маємо прийняти чіткий юридичний механізм – Закон про спецконфіскації. Вже не буде розповідей і мантр, що хтось хоче забрати, хтось хоче відмити ці гроші, приймаємо Закон про спецконфіскації, як у Латвії, там знайшли 50 мільйонів євро і одразу ж повернули в державний бюджет. А ми 3 роки проводили дискусії, що з цими робити грошима і як вони можуть не повернутися до бюджету.

Щодо повернутих півтора мільярда доларів. "Народний фронт" вважає, що основна частина цих коштів повинна піти на потреби української армії, національної безпеки, підтримання правопорядку та соціальні проекти.

"Народний фронт" розробив законопроект 5588, яким передбачається, що половину цих коштів треба направити на підвищення національної безпеки і оборони, а половину грошей - на разові соціальні виплати педагогам, бюджетникам, пенсіонерам, які отримують мінімальну пенсію. Це наша пропозиція. Але ми готові ввійти до робочої групи з напрацювання цього рішення разом з усіма головами профільних комітетів, разом з представниками Кабінету Міністрів і головами фракцій. Ці гроші треба повернути назад і вони повинні запрацювати, нарешті, на бюджет України.

Пане Голово! Безвіз. Дуже добре, що Рада Міністрів Європейського Союзу прийняла рішення, і з 11 червня всі наші громадяни зможуть вільно пересуватися Європою. Ми створили дуже багато органів по боротьбі із корупцією – НАБУ, САП, НАЗК – які були також нашим домашнім  завданням щодо безвізового режиму. Але ці органи повинні ефективно відпрацьовувати кожну гривню, які даються на їх фінансування понад два роки, а не перетворюватись на чергові піар-шоу гастролерів  Саакашвілі. 

Тому я звертаюся до вас. Пане Голово, з'ясуйте, будь ласка, чому до цих пір немає жодної відповіді на моє офіційне звернення до НАБУ, оголошене з трибуни парламенту, щодо заяв біглого депутата Онищенка, опублікованих в британській пресі, що 30 мільйонів доларів було направлено на кампанію дискредитації персонально Арсенія Яценюка, уряду і команди "Народного фронту".

Пане Голово, якнайшвидше маємо розглянути законопроект щодо унеможливлення подвійного громадянства для держслужбовців, депутатів всіх рівнів та суддів. І, до речі, ми маємо нарешті позбавити мандата народного депутата Артеменка, який возив в Америку передачі з Кремля. Громадянин іншої держави не може бути народним депутатом України.

Серед головних тем нашої роботи – це безпека нашої країни. Маємо зупинити повзучий реванш регіоналів. Намагання розхитати ситуацію в областях провалилися, але маємо зробити висновки на майбутнє. Ми вже бачимо чим обернувся реванш фірташівських запроданців в Чернівецькій міській раді, де вони об'єдналися з іншими фракціями, прикро, які називають себе демократичними, і заблокували роботу голови міста. Нам треба якнайшвидше прийняти рішення про перевибори в Чернівецькій міській раді.

Принагідно звертаюсь до вас, пане Голово, дати  розпорядження профільному комітету терміново розглянути звернення міського голови Олексія Каспрука про оголошення перевиборів в Чернівецькій міській раді, виносимо в зал і голосуємо. Судячи по вчорашнім ефірам, бачимо, що перевиборчі перегони вже почалися.

Звертаюсь також до Генерального прокурора Юрія Луценка, з огляду на майбутні перевибори в Чернівцях, з'ясувати, хто ініціював та закривав з суттєвими процесуальними порушеннями справи фальсифікаторів  з фірташівської запроданської фракції. Впевнений, новопризначений прокурор області також розбереться із ситуацією, коли деякі працівники прокуратури області уникнули люстрації, хоча вони були процесуальними керівниками в справах по Автомайдану та нашим студентам під час Революції Гідності.

Закликаю всі демократичні сили…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …бо в єдності є наша сила і майбутнє  існування нашої держави. Кому, як не нам, які воювали з режимом Януковича, зараз не об'єднатися і відстоювати національні інтереси нашої держави.

І наостанок, пане Голово, після поїздки до Осло, де ми обговорювали багато питань щодо реформи Верховної Ради та підвищення політичної культури, прошу вас внести на розгляд Закон номер 4357 за ініціативою Радикальної партії, який ми підтримуємо, щодо створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я відразу дам відповіді. По 4357 ще немає висновку профільного комітету. І можемо спільно звернутися, щоб комітет пришвидшив цю роботу.

І так само по Артеменку, буде рішення регламентного комітету -  кадрове питання відразу з'явиться в залі на розгляді. Дякую вам.

Олег Березюк, фракція "Самопоміч", будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні пані і  панове! Четвертий рік українська держава у війні, окуповані українські території, кожного дня є поранені і загиблі воїни української армії, а риторика державних органів влади ніби цього не зауважує. Сьогодні українські громадяни, які залишилися на окупованій території, є безправними, там не діє ані українське законодавство, там не діє законодавство агресора, бо він заперечує свою присутність, там не діє міжнародне право. Сьогодні де-факто біженці, а де-юре тимчасово переміщені особи також безправні, тому що не може українська держава захищати їх міжнародним правом.

І, можливо, найсерйозніше і найсимволічніше, сьогоднішні наші військовополонені є військовополоненими де-факто, а не де-юре. І  сьогодні українська держава не може захищати їх, їхні права, використовуючи міжнародне право, тільки тому, що українська держава, в тому числі парламент, ігнорує реальність реальної війни і не приймає Закон про окуповані території, де принаймні де-юре все стає на свої місця.

Вельмишановний пане Голово, нам не зрозуміло, чому законопроект, який сьогодні підписаний представниками більшості фракцій, який був розроблений, важко дискутований, разом з Кабінетом Міністрів на майданчику Комітету державного будівництва, сьогодні відданий для розгляду у Комітет оборони. З глибокою повагою до Комітету оборони, але комітет і робоча група, які над ним працювали, сьогодні усунуті від прийняття рішення по даному законопроекту. Вважаємо це недопустимим і навіть злочинним. Цей законопроект потрібен країні сьогодні, він потрібен і міжнародній громадськості, бо вона також не розуміє, чому вона має санкції впроваджувати, а Україна ніяк не може визначитися з окупованими територіями.

Наступне. Ворогом України зсередини є корупція. Зволіканням з прийняттям Закону про антикорупційний суд ми далі потураємо корупції. Як би там не працювали, але працюють сьогодні органи НАБУ і НАЗК, але вони не можуть завершити свої справи, тому що українська судова система, на превеликий жаль, потурає корупції. Прийняття Закону про антикорупційний суд завершить принаймні юридично процес покарання тих, хто причинив шкоду Україні –  олігархів і корупціонерів. До сьогоднішнього дня жоден з них не покараний, а це знак як для українських людей, так і для людей, які знаходяться за межами країни, інших держав, які хочуть нам допомогти.

Більше цього, таке враження, що ми згортаємо те, що напрацювали протягом останніх трьох років внаслідок неймовірного тиску людей.

Продовжується злочинна звичка в добрі законопроекти вставляти те, що руйнує попередні. Зокрема, в законопроект 2126 про кібербезпеку вкладені законодавчі норми, які руйнують ProZorro, монополізують ProZorro і де-факто руйнують його кінцево. Це неможливо і злочинно. Тому просимо вас зняти з розгляду законопроект 2126, бо цей законопроект, який суперечить антикорупційній політиці української держави.

Наступне, воязице. Всі обіцяли Закон про вибори. Законопроекти готові. Чому не вносяться в зал? Адже створення законодавчої бази, яка б дозволила проводити вибори до Верховної Ради на пропорційній основі, з відкритими списками, це є профілактика  політичної корупції, а далі і корупції фізичної. Це треба негайно робити.

Щодо пенсійної  реформи, ми підтримуємо позицію Прем'єр-міністра, що він особисто несе відповідальність за впровадження пенсійної реформи.  Але хочеться нагадати українським урядовцям, що у нашій державі не працює "самодержавие", це є парламентсько-президентська республіка, і відповідальність прийняття рішення несе парламент. Тому ми хочемо, щоб Кабінет Міністрів звернувся до своєї концепції "білих книг" і подав у парламент пропозицію щодо реформи пенсійної в Україні.

І нагадую Прем'єр-міністру України і Кабінету Міністрів, що без аудиту Пенсійного фонду, без створення реєстру фізичних осіб і мінімального підняття пенсій ця реформа ніц…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …як кажуть старші люди.

Тому подача цього для всенародного якісного обговорення є необхідною передумовою.

Щодо земельної реформи. Сьогодні ринок, який так дуже потрібен українській економіці, неможливий для відкриття. Тільки за однієї умови: немає рівних можливостей купівлі цієї землі як фермерам, так і олігархам –  олігархи все скуплять. Тому  перед тим, як відкрити ринок, треба запровадити механізми урівняння можливостей…

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте я додам 10 секунд, але давайте ми цю практику надалі зупинимо. Я тут звернусь відразу до всіх фракцій, хай це буде уніфікована спільна позиція: ми додаємо 30 секунд і більше  не додаємо, і просто треба в той час входити, бо в нас піде просто розбалансування нашої роботи.

Будь ласка, 10 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Тому знову повертаюсь до Кабінету Міністрів щодо "білої книги". Подайте реформу, обговоримо, а далі будемо йти. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Я дам довідку по 6400. Зараз я надам слово, пане Сергію.

І хочу сказати, що не усунутий ні Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, і більшість комітетів не усунуті. Розписано на 21 комітет, оскільки дане питання є комплексне і зачіпає цілий ряд сфер суспільного життя.

Але навіть у преамбулі цього закону зазначено, що його ціль – стверджуюче суверенне право України на забезпечення своєї національної безпеки. Питання безпеки і окупованих територій – це напряму пов'язані питання, і, очевидно, ми не можемо  обійтись від Комітету з питань безпеки. Ніхто не усунутий, навпаки, розписане на 21 комітет, і жоден комітет не є усунутий від цього питання.

Сергій Власенко, "Батьківщина", будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Шановні колеги! Вчора ввечері в Сумах по-звірячому бейсбольними битами був побитий депутат міської ради від "Батьківщини" в Сумській міській раді В'ячеслав Калініченко. Стан його важкий, він перебуває зараз в лікарні. З цього приводу вже висловився  голова обласної державної адміністрації. Ну, напевно, це ілюстрація тієї безпрецедентної свободи, про яку вчора так пафосно на своїй прес-конференції говорив Президент Петро Порошенко. Я звертаюся до Національної поліції з вимогою професійно розслідувати цю справу, не треба якнайшвидше, але професійно знайти винних і притягти їх до відповідальності, а не так, як ви розслідуєте справу загиблого журналіста Павла Шеремета.

Я переконаний, що це відбувається в тому числі і в  зв'язку із тим, що в Україні масово проходять місцеві вибори. В той період, коли Верховна Рада не перебувала в сесійному режимі, відбулися вибори в 47 об'єднаних територіальних громадах. Вибори пройшли брудні, вибори пройшли із застуванням адміністративного ресурсу, вибори пройшли із застуванням підкупу. Але, не зважаючи на це, представники партії "Батьківщина" зайняли впевнене перше місце, отримавши 24 відсотки депутатських місць по партійних списках. Наступний результат показала провладна партія, одна із найбільших фракцій парламенту, набравши 15, якщо я не помиляюсь, відсотків голосів. Але це означає одне – це означає те, що нам треба переглянути Закон про вибори, який дозволяє такі масові фальсифікації, нам треба поставити питання про Закон про вибори до Верховної Ради. Під гаслами прийняття такого закону всі йшли до Верховної Ради.

Питання друге – питання землі, беззаперечно, сьогодні є питанням номер один. І з цим ніхто не буде сперечатися. Насправді, продаж сільськогосподарської землі в сьогоднішніх умовах – це є злочин проти національної безпеки, і це очевидно. І замість того, щоб зараз дискутувати про якісь питання, напевно, саме правильно треба було б виконати статтю 13 Конституції, яка говорить про те, що земля є надбанням українського народу. Треба піти до людей і запитати у них, чи хочуть, чи готові вони продавати, за яких умов, коли і так далі. Замість цього рішенням одного судді Арсірія за вказівкою Адміністрації Президента зупиняється ініціатива партії "Батьківщина" по проведенню цього референдуму. Але, незважаючи на це, ми розпочали збір підписів. Ми зберемо необхідну кількість підписів для того, щоб продемонструвати і Президенту країни, який,  я хочу теж погодитись з колегами і нагадати, що він у нас не цар-імператор, а що він живе у нас в парламентсько-президентській республіці, продемонструвати йому волевиявлення українського народу з цього питання. Ми зберемо, ми зробимо цю роботу.  Хоча Президент мав би витратити одну секунду, підписати відповідний указ і провести референдум за власною ініціативою. І не було б жодних питань. І після цього припинилися би всі дискусії і спекуляції, чи хочуть українці ринку сільськогосподарських земель і коли вони його хочуть.

Хочу звернути увагу, що на одному із останніх засідань перед оцією місячною відсутністю сесійних засідань було проголосовано Закон "Про ринок електроенергії". Абсолютно корупційний законопроект, який позбавляє, надає можливість позбавити українських громадян дешевої атомної електроенергії і гідроелектроенергії, і надає можливість цю електроенергію передавати на потреби підприємств. Замість того громадянам України буде віддаватися дорога енергія з ТЕЦ.

Ми заблокували це рішення, подавши відповідну постанову. І ми звертаємося до всіх депутатів проголосувати, підтримати цю постанову, оскільки цей закон, мало того, що він корупційний, він був ще прийнятий з очевидними порушеннями українського Регламенту.

Замість цього, замість того, щоб вирішувати якісь нагальні проблеми, нам пропонують очевидно лобістські закони, до речі, не обговорюючи поки що питання пенсійної реформи і питання Трудового кодексу, які йдуть разом. Два питання, які йдуть разом.

Я погоджуюсь з тими, хто говорить про те, що є абсолютно неприпустимим, що спочатку уряд бере на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом, і ми вже знаємо, які це зобов'язання, вони чітко відображені в Меморандумі з МВФ: це повністю обмеження будь-яких можливостей по більш ранньому виходу  на пенсію в тих випадках, коли люди працюють на тяжких умовах праці; це можливе збільшення пенсійного віку і так далі, і так далі, і так далі.

Замість обговорення нас пропонують знову вчергове "ламати через коліно". Так от,  замість обговорення цих питань, нам пропонують абсолютно лобістські закони, зокрема тут згадували так звану судову реформу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Так от, законопроект 6232, ну, по-перше, це безпрецедентний випадок подання редакції всіх кодексів в одному законопроекті, що є безпрецедентним і неправильним. І по-друге,  створюється система судів для багатих. Громадян, які не мають грошей, які не зможуть забезпечити  оці попередні  розрахунки  судових витрат, їх просто викидають із судового захисту.

І, звичайно ж,  стоїть на порядку денному питання відставки Гройсмана.  Уряд Гройсмана за рік довів, що це уряд непрофесіоналів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  В'ячеслав Анатолійович Кириленко, Віце-прем’єр-міністр  України. Будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  Шановний пане Голово! Шановні колеги! З приводу закидів до  Національної поліції, які тут лунали, я хочу повідомити, що ми після подій  9 травня заслухали керівника Національної поліції, заслухали  Міністра внутрішніх справ і хочу повідомити наступне. Що уряд одностайний у тому, що   повернення  так званих "тітушок" на наші вулиці допустити неможливо. І тому я повідомляю загальну позицію Кабінету Міністрів і, думаю, більшості нормальних людей в країні, що всі ті, хто замовляє, використовує, координує діяльність так званих "тітушок", а також самі ці так звані "тітушки", які б'ють людей на вулицях наших міст, будуть нести кримінальну відповідальність, якщо це буде стосуватися  будь-якої людини, а тим більше бійців АТО, як це мало місце 9 травня у місті Дніпрі.

З приводу пенсійної реформи. Уряд не має жодного наміру підвищувати пенсійний вік. І всі питання, які стосуватимуться пенсійної реформи, будуть обговорюватися і з парламентом, і у парламенті.

Те саме стосується ринку землі. У нас немає жодних намірів запроваджувати ринок землі всупереч інтересам селян та фермерів. Я хочу наголосити на тому, що фінальне слово по всіх цих питаннях за українським парламентом, оскільки ці реформи потребують істотних змін до чинного українського законодавства. Тому, безумовно, уряд відкритий до обговорення. Я думаю, що найближчим часом Прем’єр-міністр зробить відповідні повідомлення на ці важливі теми.

З приводу законодавчої частини. Ми дякуємо парламенту за включення практично всіх урядових законопроектних ініціатив до порядку денного. Найбільш, напевно, важливими на цьому тижні є питання медичної реформи: 6327, 6328, 6329, 6347. Вони включення як голосування за включення до порядку денного у четвер. Ми за це вдячні парламенту.

Також для нас є дуже важливими законопроекти 6227 та 6320, які є продовженням реформи державної служби. Це також дуже важливо.

Також включені до порядку денного 4901 і 1581д, це стосується продовження реформування житлово-комунального господарства. А також на прохання Віце-прем'єр-міністра ЖКГ я хотів би наголосити на важливості розгляду 4773 і 4582, які також стосуються цієї сфери.

Є 2 законопроекти, які я хочу назвати, які не включені до порядку денного, урядові, але вони ухвалені на останньому засіданні Кабінету Міністрів і дуже важливі з точки зору екології, це: 6436 – внесення змін до Бюджетного кодексу і 6435 – зміни до Закону "Про поводження з радіоактивними відходами". Доповідав ці проекти міністр Остап Семерак, вони дуже важливі з огляду на нові обставини, які в цих сферах отримає Україна. І ми повинні вдатися до цих законодавчих змін з точки зору інтересів як екології, так і інших важливих питань. Тому, якщо буде можливість, просимо включити на голосування за включення до порядку денного ці 2 законопроекти.

І також я хотів би наголосити на підтримці урядом проектів: 4685, 6160, це щодо сфери інформатизації; 0906 - щодо сфери аграрної політики; 4666 - важливий економічний законопроект. А також на підтримці з боку уряду двох дерегуляційних законопроектів – 4541 та 4958. Так само, як і хотів би наголосити на необхідності повернення і включення до порядку денного урядової ініціативи щодо ринку природного газу, номер 6265.

Всі інші питання, які пропонував уряд, включені до порядку денного. І за це ми вдячні Верховній Раді України. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я нагадаю, що питання блоку екологічного ми плануємо наступного тижня розпочати. Але ви правильно зазначили, що 3635 треба поставити у включення в порядок денний сесії. І, напевно, навіть не відтягуючи, а, можливо, у вівторок. Щоб в середу комітет по екології вже міг розглянути. Щоб наступний тиждень ми змогли розпочати буквально з самого початку тижня.

Колеги, нагадаю, сьогодні голови комітетів справа розпочинають виступи. І, будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович, Комітет з питань аграрної політики.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово! Від імені аграрного комітету хочу подякувати вам за те, що ряд законодавчих ініціатив, які є важливими для галузі АПК, на цей тиждень внесені до розгляду в парламент.

Андрію Володимировичу, разом з тим прошу внести зміни в черговість розгляду аграрних законопроектів 18 травня, в четвер. І першими до розгляду включити законопроекти, які підготовлені до другого і повторного другого читання – 4570 і 0906. А потім одразу розглянути законопроекти, підготовлені до першого читання – 4922 і 3157.

Також прошу включити до розгляду у блоці питань аграрної політики в цей день проект Постанови Верховної Ради України 6241 про рекомендації парламентських слухань на тему: "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення. Пошук української моделі". Дана постанова згідно проекту розкладу засідань ВРУ  на 16 травня поточного року включена передостанньою до порядку денного. Як тут висловлювались всі керівники фракцій, у цій постанові, проекті рішення є виважене рішення аграрного комітету, яке дає змогу консолідувати суспільство по вирішенню даного питання.

Шановні колеги! Звертаюсь до всіх вас з проханням підтримати внесені на цей пленарний тиждень аграрні законопроекти. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я з вами пораджусь. Подивіться, чому я поміняв місцями блок друге і перше читання. Бо на початку роботи, як правило, треба хвилин 15 зібрати депутатів, а 4570 має дуже мало правок, і ми можемо швидко вийти на рішення. Можливо, давайте ми поставимо першим питання про парламентські слухання?

 

БАКУМЕНКО О.Б. Можна і так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я думаю, воно не буде ні в кого викликати заперечень, парламентські слухання, потім поставимо друге читання, а потім – перше. Щоб перше питання було таке, яке ми зможемо пройти, і об'єднуюче, яке ми зможемо зібрати. Якщо така послідовність підходить, це добре.

У мене одне прохання, до початку розгляду вивчити готовність в залі тих питань, щоб ми не входили у ситуацію, коли ми увійшли в розгляд і бачимо, що немає голосів. Оце моє величезне прохання. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! З питань компетенції комітету, передбачених у тижневому розгляді законопроектів, зазначимо те, що законопроект (6431) про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2017 рік" ще не має до сих пір висновків Головного науково-експертного управління Верховної Ради та Міністерства фінансів. Тому я прошу на це звернути увагу.

А законопроект (4773) про внесення змін до Бюджетного кодексу, який належним чином підготовлено та рекомендується прийняти в другому читанні, я прошу колег підтримати.

Крім цього, цей законопроект у нас унормовує питання формування бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, та тих, що визнані урядом спроможними.

Крім цього, у Верховній Раді ще є законопроект, який регулює питання земельних відносин за межами населених пунктів. І зараз, коли зустрічаєшся з керівниками об'єднаних громад, вони дуже вимагають, можна сказати, від уряду, від Верховної Ради, що цей проект давним-давно має вже бути прийнятим. А то майже половина громад вже об'єдналась в Україні, а повністю повноважень ми їм не дали. Номер законопроекту 4355. То я прошу пана Андрія Володимировича звернути на це увагу і наблизити його розгляд у Верховній Раді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Іонова Марія Миколаївна, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Шановний головуючий, шановні колеги! По-перше, я хотіла би привітати з отриманням безвізового режиму для громадян України. Також хотіла би зазначити, що це стало можливим завдяки цілеспрямованій і такій спільній роботі Президента, парламенту і уряду щодо розробки і прийняття відповідного законодавства відповідно наших зобов'язань.

Хочу сказати, що це та цінність, яку усвідомлять з часом. І велике можна побачити на відстані. Україні сказали, що ми готові йти разом з вами вперед.

І також наше друге зобов'язання і така амбітна мета - це максимально наблизити українське законодавство до норм і принципів Європейського Союзу. І ми ратифікували Угоду про Асоціацію 16 вересня 2014 року. Також час, він чітко зафіксований в наших зобов'язаннях.

На жаль, можна констатувати, що ухвалення євроінтеграційних законів дуже уповільнився, про що заявляють також наші європейські партнери.

Тому я би хотіла звернутися до керівництва, звичайно, Верховної Ради, до голів фракцій і політичних груп, голів комітетів, щоб ми почали більш активно розглядати ці законопроекти, які подані урядом.

Також Віце-прем'єр з питань європейської, євроатлантичної інтеграції направив на парламент список законопроектів, які є пріоритетними для Угоди про асоціацію. І хотілось би дійсно зазначити, що, може, ці законопроекти не є бездоганним, але ми маємо не стояти на місці і почати їх розглядати в першому читанні, прийняти за основу або в цілому, або на повторне друге читання, але все ж таки не стояти на місці.

І тому хотіли би нагадати, що все ж таки український народ, він заплатив і продовжує платити найвищу цінність за наш європейський вибір, і ми маємо бути всі свідомі і відповідальні, що ми не маємо стояти на місці, а активно…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. …  активно працювати над ухваленням і гармонізацією нашого українського законодавства по відношенню до європейського. І ми не маємо морального права просто затягувати цей процес. Дякую дуже вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я тільки наголошу, що тут може підтвердити представник уряду, всі пропозиції, які подаються урядом, вони досить системно ставляться в порядок денний сесії, які урядом визначаються як прерогативні.

Єднак Остап, будь ласка.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня, шановні колеги! Мій виступ буде, з одного боку, оптимістичний, з другого боку, дещо критичний. Оптимістичний тому, що дуже добре, що наступного тижня український парламент нарешті розгляне надважливі екологічні законопроекти, євроінтеграційні законопроекти, основні з яких про оцінку впливу на довкілля та про стратегічну  екологічну оцінку. Ці закони покликані захистити екологічні права громадян, і це надзвичайно важливо для держави.

Але в мене також  є дуже багато запитань до поточного порядку денного. Це питання, власне, і до фракцій коаліції. А де, власне, реформи в порядку денному, в десятках законопроектів, які тут зареєстровані? Де реформа антикорупційних судів, власне, створення їх, та "прослушка", надання права прослуховувати для Національного антикорупційного бюро? Де закони економічної політики та банківської сфери? Те, що тут є в порядку денному, їх є дуже мало. Де надзвичайно важлива реформа освіти? Де законопроекти в сфері енергоефективності? Ми дуже багато їх прийняли в першому читанні. Де пропозиції нарешті до нового складу ЦВК та до змін до виборчого законодавства? Де, власне, можливості включити в порядок денний сесії закони медичної реформи, які зареєстрував, подав нещодавно уряд? Чим, власне, займалися комітети Верховної Ради впродовж останніх чотирьох тижнів, чи вони ефективно працювали і готували важливі закони до подання?  Тому хочу зрозуміти, чому фракції коаліції не домовилися про порядок денний, який, власне, буде включати системні реформи, а не можливі пропозиції всяких лобістських груп, і чому комітети не працювали ефективно в продовж останніх декількох тижнів?

Кількість сьогоднішніх пікетів під Верховною Радою України рекордна. Активісти вимагають і медичну реформу, і виборчу реформу, прийняття важливих соціальних законопроектів - щодо тютюнопаління, які роками чекають у Верховній Раді, стосовно звільнення незаконно засуджених. Тому фракціям коаліції, я вважаю, слід почати слухати суспільство. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Андрію Володимировичу, дякую вам від імені комітету за те, що ви поставили законопроект 6116.

Використовуючи нагоду, хочу звернутись до всіх. Розуміючи, що є деякі дискусії навколо цього закону, але хочу просто нагадати, це наші українські діти, які як заручники опинилися на Кримському півострові. Ми кажемо їм, ми даємо їм законодавчий меседж, що ми вас тут чекаємо в Україні, бо ви наші українці і ми хочемо, щоб ви навчалися тут у нас в Україні.

І другий дуже простий меседж, ми з вами будуємо кордон інтелектуальний, ми будуємо з вами кордон освіченості разом з українськими дітьми, яких ми запрошуємо з Криму. Тому ці головні два меседжа якраз є фундаментом цього законопроекту. Я дуже сподіваюся, що завтра цей законопроект об'єднає всіх нас і ми проголосуємо, і це буде дуже важливий крок до повернення Криму в склад України.

Дуже важливий наступний законопроект, який подав Президент України, це законопроект (6437) про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами, це Закон про інклюзію. Це дуже важливо, бо Україна дає меседж, що наша освітня система стає цивілізаційною, це є дуже важливим. Більше того, я хочу просити, щоб ми внесли це в порядок денний, тому що в середу ми обіцяємо, на комітеті ми поставимо цей законопроект, ми розглянемо. Розбіжностей немає, бо ми разом з Президентом працювали над цим законопроектом, і ми проголосуємо його. І тоді в четвер ми можемо прийняти це рішення. І вже у вересні наші діти з особливими потребами підуть в школи, використовуючи переваги цього законопроекту.

Також нагадую, що у нас є дуже важливий законопроект народного депутата Констанкевич (5612) про внесення змін до статті 62 Закону України щодо справедливої системи стипендіального забезпечення. Це є також дуже важливим…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Бо сьогодні практика показує, що дуже багато дітей, не маючи стипендіального забезпечення, повинні працювати за межами університетів, і це має вплив на якість підготовки. Тому цей законопроект також, який пройшов експертизу профільного комітету, ми просимо внести. Але 6116, 6437 - це дуже важливі законопроекти і я прошу їх підтримати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. За той час, поки парламент не збирався, чергові "беркутівці" втекли до Росії від українського правосуддя. А Інтерпол припинив розшукувати Януковича і голову його адміністрації Клюєва. Це пряма відповідальність Генерального прокурора, призначеного за згодою частини парламентарів рік тому. У мене величезне прохання до тих парламентарів, які далі хочуть представляти українське суспільство, а не нести тягар за покривання всіх цих злочинів, почати ставити підписи за відставку цього Генерального прокурора. Його результати нічим не кращі, ніж результати трьох попередніх, які були звільнені, в тому числі за участю Верховної Ради. Юрій Луценко проявляє себе тільки у "Фейсбуці". Жоден економічний і інший топ-злочин не був розслідуваний Генеральною прокуратурою за його врядування.

Так само, пане спікер, хочу звернути вашу увагу, що жоден із законопроектів, які ми з вами не один раз обговорювали, які є важливими для подальшого формування антикорупційного законодавства, не стоїть в порядку денному. Немає законопроекту про антикорупційний суд, немає законопроекту про "прослушку" для  Антикорупційного бюро, немає законопроекту про обов'язок майбутніх кандидатів у народні депутати і президенти доводити легітимність свого майна. І немає законопроекту про захист викривачів, розробленого громадянським суспільством, внесеного в парламент ще минулого року. Я би просив вас сказати, що має статися, щоб ці законопроекти з'явилися в порядку денному Верховної Ради?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Перш за все має відбутись одна річ, без якої жоден законопроект не може попасти в порядок денний сесії. Наголошую, жоден законопроект не може попасти в порядок денний сесії без рішення комітету.

 

СОБОЛЄВ Є.В. По всіх цих законопроектах є рішення комітету.

 

ПАРУБІЙ А.В. По антикорупційному суду є не тільки рішення комітету, є рішення зняти його з реєстрації взагалі, як такий, що суб'єкт подання не відповідає Конституції. У мене є лист, я можу його продемонструвати, від профільного комітету, оскільки профільний комітет вважає, що дані законопроекти, які стосуються судової реформи, можуть мати тільки одного суб'єкта подання – Президента України.

Наступне. Четвертим питанням стоїть 6126, проект Постанови про проведення парламентських слухань стосовно реалізації засад антикорупційної політики в України. Він стоїть в четвер, четвертим.

От, власне, ці вимоги мають бути виконані.

І наголошую ще раз, що у четвер четвертим законопроектом стоїть один з тих законопроектів, який подав ваш комітет. Дякую.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! На завтра стоїть ряд важливих законопроектів, і я хотів би звернутися до тих народних депутатів, які намагаються зірвати прийняття законопроекту про кібербезпеку. Я хочу сказати, що це просто антидержавницька позиція.

Я хочу звернутися до всіх голів фракцій, зробити все для того, щоб шантаж деяких депутатів, а це є шантаж, по прийняттю правок, які, дійсно, є корупційними, цього не відбулося.

Я хочу нагадати, що минулого тижня у Києві була делегація Комітету національної безпеки Сполучених Штатів Америки, вони мали зустріч з Президентом України, з нашим комітетом, з Прем'єр-міністром, де було наголошено про терміновість, необхідність прийняття Закону про кібербезпеку. Ті депутати, які намагаються зараз зірвати прийняття Закону про кібербезпеку, є злочинцями і працюють проти нашої держави. Тому я дуже прошу по тих правках прийняти рішення і виключити їх, щоб зал не підтримав ці правки.

Друге, я звертаюсь до Кабінету Міністрів України. Відбуваються якісь дивні речі у Кабінеті Міністрів: з одного боку, приймаються постанови, які дерегулюють роботу бізнесу в Україні, а з іншого боку, зараз з'явилася Постанова Кабінету Міністрів про додаткові погодження з  Міністерством регіонального розвитку для операторів зв’язку. Я дуже прошу розібратися з цією ситуацією, я надам додаткову інформацію на Кабінет Міністрів.

Ну, це нонсенс: ми говоримо про дерегуляцію, і знову Мінрегіонбуд ставить нові…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Олександре Івановичу, я просто уточню. 2126а, є правки, які ваш комітет підтримав, але ви вважаєте їх небезпечними, так? 

 

ДАНЧЕНКО О.І. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І фактично під час розгляду ви як голова комітету будете рекомендувати  їх не підтримувати?

 

ДАНЧЕНКО О.І. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І ви наполягаєте, щоб ми цей законопроект поставили  цього тижня на розгляд, бо є вимога така?

 

ДАНЧЕНКО О.І. Його необхідно приймати. У нас війна. А це кібербезпека.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре. Давайте з вами проведемо з того приводу ще окрему дискусію. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги народні депутати, шановні українці! Я хочу привітати всіх з вчорашнім святом –  Днем матері. Мені дуже б хотілося, щоб в Україні ставало більше матерів, народжувалося більше дітей, і щоб матері не проливали свої сльози, коли гинуть їх діти. Власне, для цього Верховній Раді і парламенту потрібно дуже консолідовано і дружньо працювати: для того, щоб і завершилася війна, і для того, щоб наша економіка зростала, для того, щоб жінки могли бути  щасливими і народжувати здорових дітей.

Саме тому, пане Голово, хочу звернутися до вас з проханням в зв'язку із тим, що наша нація і наші діти мають бути здоровими. Вже дуже тривалий час не виноситься на розгляд у першому читанні важливий антитютюновий законопроект 2820, законопроект 4533, 4329 та 4491. Сьогодні проходить акція під Верховною Радою, власне, в підтримку цих законопроектів. І я  наполягаю як голова профільного комітету, щоб ці законопроекти були включені в порядок денний.

Крім того, хочу зазначити, що в порушення статті 93 Регламенту включені законопроекти, які не мають ніяких висновків на сьогоднішній день, а, власне, 6327 і альтернативний, 6328 і альтернативний. І прошу вас, наполягаю, щоб ці закони – 6327, 6328, 6329 та альтернативні - були відправлені до Комітету правової політики та правосуддя на відповідність їх Конституції.

Наступне. І прошу додати мені ще 15 секунд. Ми наполягаємо, Комітет охорони здоров'я, на включенні у порядок денний на 18 травня доопрацьованих комітетом комітетських законопроектів: 4456 та 2162…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Це стратегічні, надважливі законопроекти про організацію медичного обслуговування населення в Україні та про лікарські засоби.

Крім цього, було проголосовано Закон про автономізацію, і для нас дуже важливо поставити в порядок денний один з законів, який має позбавити ризиків кафедри і медичні університети, які, власне, ми Законом про автономізацію не змогли підтримати і не змогли їм гарантувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Ольго, я просто вам зазначу, що законопроекти 6327, 6328 і 6329 ставляться тільки на включення в порядок денний сесії, не на розгляд, лишень включення, за пропозицією уряду. В четвер на нашій нараді уряд попросив включити блок питань, і серед них ці законопроекти теж. Без розгляду, без включення в порядок денний їх не може розглянути жодний комітет і жодна експертна профільна група. І вони пропонуються лишень - включення в порядок денний сесії, без розгляду. Для того немає необхідності жодних додаткових аналітичних матеріалів, а лишень важливо їх включити, власне, для того, щоб комітет міг їх розглянути. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрію Володимировичу, на цьому тижні у нас тільки один законопроект, який у віданні нашого комітету. Я думаю, що на наступний пленарний тиждень нам треба обов'язково зробити такий же тематичний розгляд законопроектів, бо в нашому комітеті найбільша кількість, просто страшна, велика кількість законопроектів.

От зараз колега сказала щодо включення в порядок денний 2820. Ну, коли ми навчимося один одного слухати? Ми з вами уже рішенням Погоджувальної ради, і рішення підписано було вами про те, щоб ми напрацювали доопрацьований законопроект, оскільки ще є і 2430-1, який визнаний альтернативним до 2820.

В комітеті була створена робоча група, до якої ввійшли представники різних комітетів для напрацювання доопрацьованого законопроекту. Наше звернення до Комітету з питань охорони здоров'я знехтували, не надали представників і вважають,  що ми не можемо напрацьовувати законопроект,  доопрацьований в комітеті.

Така позиція, коли ми один одного   не чуємо, вона тупикова, тому що 2820 не відповідає вимогам директив,  і ми про це вже неодноразово говорили. Але ж ми не проти імплементації тих вимог, які уже нагальні на сьогодні і навіть на вчора були. Цей законопроект є. Я тоді доводжу до відома, що ми на цю середу винесемо його на розгляд комітету, доопрацьований законопроект, і тоді на наступний тиждень будемо ставити на розгляд в залі. Це єдиний вихід з цієї ситуації, якщо так можливо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ну, справді, робоча група має доопрацювати. А давайте наступного тижня, справді, блок податкової політики (у вас величезна кількість законопроектів) розглянемо, щоб ми змогли його додати. Ми маємо два блоки – екології і питань засобів масової інформації. Давайте, тоді готуйте  ваш блок, і я думаю, що ми на наступний тиждень  зможемо його включити в порядок денний. Дякую дуже вам.

Величкович Микола Романович, будь ласка.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний пане Голово, шановні колеги!  На середу після трьох ратифікацій планується розглянути блок питань щодо захисту прав дітей. Проте, як свідчить сумний досвід попередніх засідань, в середу ми встигаємо розглянути лише декілька питань. Тому просимо  поставити законопроект 4928, можливо, або в прохідну частину у вівторок, або у середу на початку засідання. Цей законопроект має забезпечити своєчасну виплату аліментів десяткам тисяч дітей.

Також просимо поставити на четвер законопроекти під реєстраційним номером 5324 - щодо визнання національних видів спорту та 5616 - щодо започаткування  військово-прикладних видів спорту. Ці законопроекти у вівторок будуть  розглянуті на засіданні комітету і оперативно  підготовлені для розгляду у другому читанні. Розгляд цих законопроектів займе небагато часу – 10-15 хвилин, проте зможе допомогти підтримати наших дітей, національні і військово-прикладні види спорту. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ну, можливо, ми розглянемо, щоб  друге читання  4928 поставити  в інший день. Воно полегшить і інші законопроекти. Але по тих законопроектах, по яких ще немає комітету, ну ми зможемо вести дискусію тільки  тоді, коли в середу на комітеті ви зможете прийняти відповідні  рішення. І тільки після того ми зможемо думати, коли і як вони можуть з'явитись в порядку денному. Дякую.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ситуація у банківській системі вимагає кардинальної зміни економічної політики та величезних зусиль Національного банку, уряду і парламенту. З березня цього року керівник Нацбанку намагається піти у відставку, але й раніше ми не бачили тісної плідної співпраці з нашим профільним комітетом, та й парламентом.

Звертаємось до Президента. Ми зважаємо, що якнайшвидше треба призначити нового керівника, тому що перед Національним банком стоять великі економічні завдання. А перед тим попередній керівник, ми вважаємо, потрібно, щоб він відзвітував у профільному комітеті та в стінах парламенту. Тому що ми вважаємо, що в народних депутатів, експертів та українців дуже багато питань до керівництва Національного банку.

А зараз до порядку денного. До порядку денного, на жаль, включено лише один законопроект із чотирьох. Я дуже просив би, Андрій Володимирович, включити ще 3 законопроекти. Перший, це законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг, 2456д. Він надзвичайно важливий для споживачів, і дуже прошу колег його підтримати.

Другий - проект Закону щодо регулювання переказу коштів. Ідеться про електронні гроші, якими користується вже весь світ. І нам треба не тільки оновити законодавство, а й ввести кримінальну відповідальність за шахрайські дії у цьому напрямку.

І третій законопроект, це проект Закону про спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів. Він на повторне перше читання, але теж дуже прошу включити його до порядку денного. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Сергію, ви ж буваєте на наших нарадах голів комітетів, і ви ж знаєте, як ми домовились працювати, як ми працюємо вже з вересня. Коли  стоїть ваш блок, там теж стоїть 4-6 питань, і дуже мало є питань з інших блоків. Тому давайте ми тією системою і будемо продовжувати рухатись. Якщо ви назбирали на блок питань, давайте проговоримо, коли і як ми планово зможемо ці питання поставити. Ви розумієте, якщо ми поставимо…

 

РИБАЛКА С.В. Тоді давайте обговоримо на цьому тижні, і на наступному тижні перенесемо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте проговоримо і подумаємо, як блок зробити. Якщо це вже є 4 законопроекти, це вже цілковито може бути блок. Ми вдень розглядаємо, ну, максимум 10-12. То чотири питання – то половина робочого дня. І ми просто не зможемо пройти той план, який ми намітили, якщо поставимо аж чотири питання з вашого комітету. Давайте проговоримо, коли і як ми зможемо поставити блок вашого комітету, як ми це вже не раз робили. Добре? Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Насамперед, всім дякую за попереднє голосування щодо транспортних законопроектів. І зараз планово, згідно домовленості, пакет законів, що стосується транспортної інфраструктури, попередньо домовлено, що він буде виставлений в червні.

Попри те, я прошу включити в порядок денний пленарних засідань на наступний тиждень важливий законопроект 4639, поданий Кабінетом Міністрів України. І поясню чому. Цей законопроект передбачає приведення у відповідність до вимог рішення Європейського суду з прав людини норм Закону про транспорт, що регулюють право працівників транспорту на страйк.

Питання виконання Україною зазначеного рішення Європейського суду буде розглядатися 6 червня на засіданні Кабінету Міністрів Ради Європи. Тому законопроект 4639 необхідно розглянути невідкладно. І прошу його включити на наступний пленарний тиждень, цей законопроект.

І комітет розглянув цей проект ще у вересні 2016 року та рекомендував прийняти за основу. Також законопроект підтриманий Головним науково-експертним управлінням, Уповноваженим з прав людини Верховної Ради України, Національною службою посередництва та примирення, а також комітетами Верховної Ради, які розглядали цей законопроект. Всюди є позитивні рішення. Я переконаний, що цей законопроект збере 226 і більше голосів в залі парламенту. Його потрібно прийняти за основу, щоб ми, коли в червні буде розглядатися вже на Кабінеті Міністрів Ради Європи, що Україна вже виконала цю частину, і законопроект розглянутий та готується до другого читання.

Андрію Володимировичу, прошу звернути увагу на це.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Наступного тижня? Добре, я думаю, що ми знайдемо можливість.

Будь ласка, Денісова Людмила Леонтіївна.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Доброго дня, шановні колеги. Я хотіла б внести деякі уточнення в питання щодо пенсійної реформи і її розгляду.

На сьогоднішній день, ви всі знаєте, що в парламенті існує законопроект, який був внесений урядом, 4608 і альтернативний до нього, який внесли народні депутати. Уряд пропонує не розглядати поки законопроект 4608, тому що вони напрацьовують іншу пенсійну реформу і внесуть її, як сказав пан Прем'єр-міністр, буквально от на цьому, на наступному тижні. Я зустрічалась особисто з паном Прем'єр-міністром з цього питання на минулому тижні, він запевнив у тому, що цей законопроект, який вони готують, це не законопроект про задоволення вимог Міжнародного валютного фонду, а про покращення життя наших сьогоднішніх пенсіонерів і майбутніх пенсіонерів, і запевнив, що ми обговоримо цю пенсійну реформу ще до того, як вона буде внесена до Верховної Ради України. Коли вона буде внесена у Верховну Раду України, я пропоную всім колегам, всім головам фракцій, всім народним депутатам приєднатись до розгляду цього законопроекту, який буде в нашому комітеті.

І ще хочу повідомити про те, що 7 червня відбудуться парламентські слухання щодо пенсійної реформи "Пріоритетність додержання страхових засад при реформуванні пенсійної системи". Тому пропоную вам всім прийняти активну участь в розгляді цього питання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я, насправді, вважаю, що найбільш логічним обговорення пенсійної реформи буде на базі комітету, і прошу почути заклик голови комітету долучитись до обговорення, як тільки буде законопроект поданий. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Прошу вас приділити належну увагу промисловим законопроектам і якомога швидше розглянути у залі парламенту наступні проекти законів: 5495, який розглянутий і підтриманий комітетом, це щодо запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду лісу-кругляку.

Я хочу наголосити, що у відповідь на моє депутатське звернення до Державної фіскальної служби ми отримали дані, які повністю підтверджують правильність нашого рішення, рішення парламенту, щодо запровадження мораторію на експорт лісу-кругляку на 10 років. Тобто це є рішення, яке приносить Україні інвестиції, робочі місця, підвищення заробітної плати і додаткові надходження до бюджету.

Окрім того, пропоную невідкладно розглянути в парламенті пакет законів про індустріальні парки до другого читання, для того щоб запровадити в Україні пакет інвестиційних стимулів для залучення капітальних вкладень в реальний сектор економіки, у створення нових виробництв, у створення нових робочих місць, щоб ми могли скористатися перевагами нашої Угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом.

Окрім того, в парламенті знаходиться законопроект 5276, який пропонує встановити нульові в'їзні мита на все виробниче обладнання, привезення його в Україну, це є надзвичайно важливо. Цей законопроект дозволить зняти штучні інвестиційні бар'єри, які сьогодні існують на шляху закордонних і українських інвесторів. Це треба робити невідкладно.

Більш того, цей законопроект дозволить не тільки активізувати інвестиційну діяльність і створювати нові робочі місця, а дасть додатковий аргумент уряду в перемовинах з Європейським Союзом щодо збільшення квот на українську сільськогосподарську продукцію, адже ми покажемо Європейському Союзу, що ми знімаємо в'їзні мита на європейське обладнання і ми просимо збільшити квоти для українських…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я би хотів звернути увагу, на мій погляд, на 3 дуже ключові і важливі проблеми.

Перше. У нас більше місяця був проголосований Закон про ринок електричної енергії, який дуже позитивно і схвально був сприйнятий нашими європейськими партнерами, країнами G7, європейським енергетичним співтовариством. І тим нашим колегам - народним депутатам, які критикують цей законопроект, я пропонував би спочатку його відкрити і прочитати, зрозуміти, що він відповідає всім європейським директивам, і потім його критикувати.

Враховуючи, що він заблокований трьома постановами, Андрію Володимировичу, я просив би розглянути на цьому тижні це питання і відкрити можливість Президенту України для підпису цього законопроекту.

Друга позиція. Я хотів би нагадати, що нам, на жаль, не вдалося двох представників Верховної Ради обрати для Номінаційної комісії, для запуску процедури ротації членів НКРЕ. Це дуже важливе питання. Наш комітет планує на цьому тижні продовжити і вийти, на жаль, на нове коло. І я просив би представників фракцій і нашої фракції прислати, чи прийняти рішення, кого винести на голосування в Комітет палива і енергетики, і житлово-комунального господарства.

І разом з тим, я хотів би звернути увагу на те, Андрію Володимировичу, що оці декілька тижнів народні депутати Комітету палива і енергетики достатньо напружено працювали, ми спільно з Кабінетом Міністрів напрацювали фактично версію до другого читання Закону про фонд енергоефективності, який дає можливість нам в цьому році залучити майже 100 мільйонів євро  для енергоефективності української економіки. І я би хотів, щоб ми передбачили можливість голосування в другому читанні, якщо не на цьому тижні, то на наступному.

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд,  будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Крім того, я хотів би також попросити підтримати законопроект 6229, тому що ми є одним із ініціаторів і учасників ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях. Це якраз і є боротьба з корупцією, про яку так багато ми говоримо.

Я хотів би також попросити передбачити 5289,  це законопроект про ринок природного газу, технічний законопроект, але який…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я хочу повідомити, Олександре  Георгійовичу, як тільки буде рішення по ринку електроенергії, я тут же, невідкладно внесу це на розгляд. Я проговорю ще з головою комітету, щоб, можливо, це було не в середу, а, можливо, було би швидше, щоб ми не затягували до четверга можливість підписання даного законопроекту.

І так само, що стосується кандидатів, буде рішення комітету, і кадрові питання, вони не потребують спеціального включення в порядок денний сесії, буде рішення комітетів в середу, я так розумію, і ми тут же обговоримо,  коли і як ми зможемо поставити на розгляд ці питання. Дякую.

Пашинський Сергій Володимирович, будь ласка. Включіть мікрофон, працює.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі! Я знаю, що керівники фракцій "БПП", "Народного фронту" звертали увагу до проблеми спецконфіскації. Хочу ще раз акцентувати на те, що не дивлячись на корупцію в українському парламенті, не дивлячись, що цілі фракції працювали на Януковича і його оточення, нам вдалося 40 мільярдів гривень перерахувати до українського бюджету.

Я звертаюся до представників Кабінету Міністрів, ми чекаємо від Кабміну якомога швидше змін та доповнень до державного бюджету. І я надіюсь, що навіть ті агенти Януковича, які блокували спецконфіскацію, підтримають тезу про те, що ці гроші треба не проїсти, а направити на укріплення обороноздатності і підняття соціальних стандартів.

Друге питання, на яке я хотів би звернути увагу, це те, що на сьогоднішній день ми фактично вичерпали ресурс українського військово-промислового комплексу. Ми забезпечили фінансуванням, заводи працюють. Але ми повинні розуміти, що технологічно, інвестиційно ми відстали на десятки років від тієї ж Російської Федерації. Саме тому я хочу анонсувати те, що наш комітет приступає до розробки концепції реформи військово-промислового комплексу. Я неодноразово говорив і повторюся, що без західних, навіть не інвестицій, а без західних технологій, без західних партнерів ми не зможемо вийти на світовий рівень.

Я прошу фракції і керівників комітету, особливо, які мають дотичність до цього, визначити свою позицію, через два тижні буде об'явлено нашим комітетом комітетські слухання по реформі військово-промислового комплексу, запрошую всіх долучатися. І я сподіваюся, що на цей раз демагогію і популізм ми здамо в архів, а будемо думати про майбутнє нашої держави. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Микола Леонідович Княжицький, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. 

Шановний пане Голово, я вам хочу подякувати за цілий ряд законопроектів нашого комітету, які включені в порядок денний, я не хочу їх обговорювати. Хочу звернути увагу на деякі ті проекти, які не включені ще з тих чи інших причин або в інших комітетах розглядаються. Сьогодні була інформація про те, що знову ціла низка сіл Івано-Франківщини залишилася взагалі без дорожнього сполучення, тому що ці дороги були розмиті. Сайти сьогодні про це писали.

Ми зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо посилення державних гарантій для гірських і високогірних населених пунктів, номер 6439. Я просив би вас поставити його на включення до порядку денного сесії. І просив би колегу Власенка, якщо буде його ласка, розглянути максимально швидко на комітеті цей законопроект, він підписаний представниками різних фракцій, це щодо високогірних районів і проблем, з якими зіткнулись ці райони.

Для розгляду в першому читанні вже понад рік стоїть законопроект 2285, який регулює в'їзд на тимчасово окуповані території, і він з якоїсь причини понад рік не розглядається, хоча комітет його розглянув ще на початку вересня минулого року. Це трошки дивно, і мені здається, що це теж важливе питання, просив би його поставити.

Так само хочу звернути увагу, що комітет розглянув поправки до Закону про 75 відсотків української мови,  це Закон 5313. І, думаю, що, на жаль, немає колеги Сюмар, але було б доцільно виносити цей закон в зал і голосувати, щоб ми прийняли цей закон, це Закон  про мову та телебаченні.

І хотів би звернутися до колеги Южаніної. Ми прийняли Закон про підтримку кінематографії, Президент підписав, широко презентував, все ж таки розглянути в Комітеті з питань податкової і митної політики закони: номер 3238 - про внесення змін до Податкового кодексу, і про внесення змін до Митного кодексу - це 3239, який стосується цього закону.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Пане Миколо, я вам нагадаю, що наступного тижня, це ми узгодили, буде блок Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, і, власне, там, очевидно, цей законопроект і буде ключовим в тому блоці, який планується на наступному тижні розглянути. Дякую вам.

Будь ласка, Ганна Миколаївна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Хочеться подякувати всім парламентарям, які дуже активно останні три тижні в різних столицях світу просили про підтримку подальшу України у вигляді посилення санкцій  проти Росії, які просили блокувати "Північний потік-2" як один із проектів, який становить енергетичну загрозу не лише для України й української економіки, але й для безпеки всієї Європи.

Тому після отримання безвізу продовжуємо працювати  далі посилено, для того щоб допомогти українським товарам активно просуватися на світові ринки, і займатися культурно-економічною дипломатією.

Також хотіла б від комітету попросити включити законопроект 5509 - про правовий статус іноземців, також щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв. Він вже в принципі готовий до розгляду.

Також, колеги, хотіла б сказати, що надзвичайно важливою є робота парламенту і фокус на тих реформаторських законах, як парламентський контроль над сектором безпеки й оборони, законопроекти з розмінування, які чекають наші західні партнери, воно важливо.

Також дуже важливим є після того, як ми прийняли Закон "Про автономізацію медичних закладів", і зараз медичні заклади можуть вільно  формувати свої штати, зарплату, ефективно використовувати кошти, і від фінансування мереж і ліжко-місць Україна перейде до фінансування конкретних медичних послуг на конкретних пацієнтів, причому кожен українець сам обиратиме.

І вам, пане Андрію, сьогодні активісти, зокрема вагітні жінки, яким народжувати, в День матері передають такий пакуночок, я вам його зараз передам, у підтримку законопроектів, які далі продовжать реформу охорони здоров'я. Це законопроекти, які просять включити у порядок денний цього тижня. Такі законопроекти, як 6328,  6327, 6329, 6347, вони є надзвичайно важливі. Я вважаю, що будь-який саботаж реформи охорони здоров'я, яка давно перезріла, і це радянська медицина, коли люди платять двічі – платять як податки, а потім платять у лікарні – ми нарешті маємо прийняти, або брати політичну волю і не говорити, що Конституція гарантує. Конституція не гарантує право кожного…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М.  І тому велике прохання, посли "великої сімки", багато інших підтримали продовження реформи медицини.

І тому я закликаю і Комітет з охорони здоров'я сісти нарешті за стіл перемовин з Міністерством охорони здоров'я і перестати саботувати таку надзвичайно важливу реформу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Хочу наголосити, що всі ці законопроекти є включені у порядок денний сесії.

Коробочку публічно треба мені передати.

 

(Шум у залі).

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги, пані Ганно, хочу сказати, що  законопроект про розмінування ще не пройшов комітет. В середу обіцяє комітет його розглянути і ми зможемо тоді відразу в четвер його поставити на порядок денний і розглянути. Це важливий законопроект і я сподіваюся, що ми в четвер зможемо перейти до його розгляду. Дякую дуже вам.

 

ГОПКО Г.М. Дякую. В коробочці звернення.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Все. Дякую. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хотів би декілька слів сказати від комітету щодо порядку денного і нашої роботи спільної.

Перше, я хотів би сказати, що, Андрію Володимировичу, 5395 - все ж таки законопроект про те, що розблоковується робота Державного бюро розслідувань, комісії, для того  щоб створити регіональні і інші підрозділи. Але немає його знову, я не знаю чому, ніхто не відповідає. Хоча я його пишу і ставлю постійно першим в листі на вас, за погодженням комітету. Ще раз, 5395, простий  закон, дуже простий.

Наступне. Все ж таки ми хотіли б, щоб кримінальні проступки, якими  сьогодні опікується і прокуратура, і Нацполіція, і СБУ, і НАБУ - всі, щоб просто трошки розвантажити слідчих і детективів, ми хотіли би, щоб в першому читанні 2897 – кримінальні проступки - бажано йшло в той день, коли всі тут дуже чекають законопроект 6320. Я думаю, що якщо ми будемо бачити, що він там стоїть, то, напевно, члени комітету його погодяться розглянути в середу. Якщо кримінальні проступки не будуть, ну, я буду сам рекомендувати, щоб законопроект 6320 був перенесений на пізніший строк.

Тепер щодо  законопроекту 6320, про який тут дуже багато вже пишуть в мережах і таке інше. Ось НАБУ прислало мені відповідь  по цьому закону. Я завжди так роблю, щоб задокументувати дії тих, хто допомагає і не допомагає нам. От прокуратура повністю каже, що це поганий закон, несумісний із існуванням в Україні. А НАБУ нам рекомендує внести дві поправки. Я їх, завдяки пану Найєму, включив в таблицю. Більше того, всі правки пана Найєма, які він хоче,  окрім проваджень, які здійснюють детективи НАБУ, ми її врахували вже, і вона піде до зали. Тобто все, що не суперечить 116-й статті, в цьому законі буде працювати.

Тому всі ці інсинуації, які сьогодні навколо заяв…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  …навколо заяв молодих і недосвідчених, вибачте, співробітників правоохоронних органів, в тому числі і недосвідчених політиків, які ще трішки не доросли, про те, що ми щось не робимо або не так робимо, я повністю їх відкидаю і відхиляю. Тому що комітет робить так, як написано. Не знаєш, як робити, роби по закону. Ми все зробили, таблиця готова. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Самий відповідальний момент. Іванчук Андрій Володимирович, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ну, не можу не відмітити, пане Голово, що не перестаєте ви нас дивувати, як ви професійно формуєте порядок денний на пленарний тиждень. Але є в мене маленьке прохання ще до вас: включити законопроект 4287 і 5299, якщо буде ваша ласка. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Андрій Володимирович, за конструктивну підтримку.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Тут просто коротка репліка. Тут звучало багато питань щодо реформи охорони здоров'я, а я би хотів торкнутися трішки іншого питання. Тут Президент підтвердив, що він видав Указ по Сашку Боровику, позбавив його українського громадянства за те, що він не відмовився від німецького. А я хочу запитати: а пані Супрун відмовилась від американського громадянства? Чи у нас вона людина з подвійним громадянством, і у нас подвійні стандарти існують в цьому питанні? Але це так, репліка.

Що стосується роботи комітету. Питання перше. Я би хотів звернути увагу на те, що є абсолютно катастрофічно недофінансованими дочасні місцеві вибори. І я з цього приводу кожен раз, кожен тиждень пишу листа і вам, і представнику Кабінету Міністрів, і в бюджетний комітет: дочасні місцеві вибори катастрофічно недофінансовані. І у нас може відбутися певний колапс, тому що ми як комітет приймаємо рішення про проведення таких виборів, а ЦВК нам кожен раз говорить, що у них немає грошей, і це справедливо так.

На вівторок включений в порядок денний законопроект 2489. Це про службу в органах місцевого самоврядування, нова редакція, з пропозиціями Президента. Я хочу нагадати, що у нас була домовленість, про це є рішення комітету, і ми домовилися тоді з представником Президента про  те, що  Верховна Рада відправить цей законопроект на доопрацювання в комітет, і ми в цей же день  внесемо доопрацьований законопроект на голосування, щоб ми якнайшвидше його прийняли, бо місцеве самоврядування дуже і дуже, і дуже чекає  цей законопроект.

І декілька слів про славнозвісний законопроект 6400. Ну, чесно кажучи, пане Андрію, це точно навіть не в світлі рекомендацій Місії пана Кокса, коли законопроект (перший варіант) передається в наш комітет, доопрацьований законопроект передається в  наш комітет, а коли робоча група нашого комітету цей законопроект доопрацювала, його чомусь передають в інший комітет, при всій повазі до колег із інших комітетів. Тому я би все-таки вважав, що було б коректним повернути…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,   30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Я би вважав, що було б коректним повернути 6400 в наш комітет як головний комітет по опрацюванню цього законопроекту, оскільки ми дивилися і розглядали первинний варіант, ми  розглядали  доопрацьований варіант. Наша робоча група створила,  по суті, текст 6400, комітет вклав дуже багато  сил і енергії в цей законопроект, і ми були б здатні  достатньо швидко його  розглянути і презентувати Верховній Раді  для розгляду в першому читанні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Сергію, ну ви бачите, що про службу в органах місцевого самоврядування включено дуже близько, цього разу ми до нього обов'язково дійдемо.

Стосовно фінансування виборів. Важливе питання. Я думаю, що ми повинні знайти спосіб і знайдемо спосіб, щоб  його поставити в прохідну частину, бо ну, справді, відтягується-відтягується той етап.

Стосовно  6400…

 

ВЛАСЕНКО С.В.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Це змінить бюджет. Наскільки мені відомо, Кабмін не заперечує. Не заперечує.  

У нас є законопроект  з цього  приводу чи ні?  Ще не вніс Кабмін. Чекаємо від Кабміну,  і тоді відразу будемо ставити.

Я просто згоден з вами, що проблематика дуже важлива.

Стосовно 6400. Пане Сергію, тут дуже просто. Якщо є дискусія, треба діяти по закону. Це питання чітко стосується  питань безпеки. Якщо…

 

ВЛАСЕНКО С.В.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я говорю про той період, в який я приймаю рішення і несу за нього відповідальність. Воно стосується безпеки.

Він скерований теж і на ваш комітет. Але без Комітету безпеки неможливо дати позитивний висновок і неможливо знайти порозуміння по цьому законопроекту.

Значить, необхідно, В'ячеславе Анатолійовичу, фінансування виборів місцевих. Зафіксували.

 

_______________. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Прошу? Можемо, так? Треба тільки ініціювати цей законопроект. Дякую.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У вівторок два надзвичайно важливих закони пропонуються до розгляду у другому читанні, це Закон про житлово-комунальні послуги та про комерційний облік житлово-комунальних послуг.

Закон про комерційний облік передбачає запровадження обліку комерційних послуг на вході в будинок. Оператори зовнішніх мереж зобов'язані протягом року встановити засоби обліку в кожному будинку, протягом року після набрання чинності цим законом. Квартирні засоби обліку використовуються для розподілу плати між мешканцями. Прийняття цього закону дозволить раз і назавжди закрити питання щодо справедливої плати за спожиті житлово-комунальні послуги. Контроль якості комунальних послуг, взаємовідносини споживача і постачальника, в тому числі і монополіста, вибір форми та способу управління багатоквартирним будинком, форми і додаткові норми соціального захисту, стимулювання економічне щодо зберігання енергетичних ресурсів, – все це врегулювання наступного Закону "Про житлово-комунальні послуги", номер 1581.

Я, користуючись нагодою, шановний Андрію Володимировичу, хочу звернутися до всіх голів депутатських груп та фракцій з проханням організувати роботу по голосуванню на підтримку цих надзвичайно важливих законів - законів, які важливі для розвитку житлово-комунального господарства.

Хочу звернути увагу на Закон 4582 - щодо правил прийому стічних вод, який розглядається в четвер, і за ініціативою Комітету з питань екологічної політики.

Щодо внесення до порядку денного, пропоную розглянути важливий законопроект  номер 6424, який вносить зміни до Житлового кодексу Української РСР. Актуальність прийняття цього закону визначено навіть у назві. Хочу нагадати, що це вже друга редакція. Першу редакцію автори відізвали якраз з огляду на те, що треба дати додаткові гарантії та підтримку малому бізнесу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Хочу також відреагувати на репліку щодо відставки Генерального прокурора України. Ніхто не заперечує права Верховної Ради розглянути відповідний звіт. Що саме, до речі, було запропоновано головою фракції "Блоку Петра Порошенка" Артуром Герасимовим. Після цього звіту приймати рішення в межах відповідальності та компетенції.

Але сьогодні, коли зусиллями Генерального прокурора, Генеральної прокуратури десятки мільярдів гривень направляються в державний бюджет України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

У мене до вас є тільки прохання, Дмитре Йосиповичу, давайте попрацюємо разом. Ці два законопроекти, які є в вашому блоці, вони досить об'ємні є. Щоб ми мали в залі, були проведені попередні консультації, щоб ми, не дай, Боже, не вийшли на негативне голосування.

В одному - 206 поправок, в другому - 421 поправка. Це буде суттєва, важлива робота в залі. І я дуже прошу і вас, і, до речі, прошу і голів фракцій проговорити, пропрацювати ці законопроекти, щоб ми змогли вийти на компромісний варіант, на позитивне голосування під час прийняття рішення. Ми фактично завтра з них почнемо наш робочий день.

Дякую вам, колеги!

Ще по одній хвилині. Так, я бачу. По одній хвилині, дуже коротко. В такій послідовності. Спочатку, будь ласка, Курячий Максим Павлович.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я вкотре, вже більше місяця прошу вас, шановний пане спікер, поставити на порядок денний для прийняття рішення по суті законопроект 5693,  законопроект по "Південмашу". Законопроект спрямований на виплату і погашення заборгованості по заробітній платі, чесних грошей для людей. Ми маємо поставити "Південмашу" плече, а не вдарити в спину. Голоси є, є позитивне рішення бюджетного комітету. Ставимо на цей пленарний тиждень і голосуємо.

Андрію Володимировичу, люди чекають.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Чумак Віктор Васильович.

 

ЧУМАК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні присутні! Я хотів би нагадати всім, що ще 22 лютого Комітет з правової політики і правосуддя розглянув на своєму засіданні законопроекти, які стосуються виборчої реформи, законопроекти номер 1068, 1068-1, 1068-2. Хотів би нагадати вам, Андрію Володимировичу, що ці законопроекти є одними із головних вимог нашого Майдану. Більше того, я хочу нагадати, що є це обов'язком коаліції, обов'язком Президента України, які говорили про те, що ці законопроекти будуть визначені першочерговими для розгляду Верховної Ради України. П'ятий раз поспіль я нагадую тут, на Погоджувальній раді, про необхідність винести на розгляд Верховної Ради ці законопроекти в зал. П'ятий раз поспіль мітинг, який відбувається кожного пленарного вівторка перед стінами Верховної Ради, вимагає від Верховної Ради прийняти і розглянути ці законопроекти. Я ще раз прошу їх поставити на розгляд в пленарному…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, партія "Воля-Рух нових сил".

Шановний Андрію Володимировичу, я прошу вас поставити законопроект 4355 в порядок денний. Це законопроект, який стосується передачі земель поза межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам. Це законопроект, який сьогодні очікують уже більше  як 400 об'єднаних територіальних громад. Це законопроект, який зруйнує корумповану схему дерибану земель поза межами населених пунктів Держгеокадастром.

І мало того, ви пам'ятаєте, щойно в п'ятницю, останню п'ятницю, коли Прем'єр-міністр був на засіданні "години запитань до Уряду", на запитання 4355 він чітко сказав, що уряд України підтримує законопроект 4355, і він просить всіх народних депутатів також проголосувати його до другого читання. Більше як півроку цей законопроект готовий до другого читання, він не ставиться на голосування, тому що земельна мафія і банда, яка сьогодні дерибанить землю, працює, щоб через Держгеокадастр цю схему корупційну далі реалізовувати. Прошу вас поставити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Шановні колеги, завершили ми всі виступи. Максимально ми спробуємо пропозиції врахувати. Хочу наголосити, що під час обговорення прозвучала позиція, щоб на наступний тиждень ми додали блок промислової і податкової політики, Южаніної Ніни Петрівни. Ми розглянемо цю можливість. І, можливо, власне, фінансової політики, комітету Рибалки. Це питання ми ще проговоримо на нашій окремій нараді з планування на наступний пленарний тиждень.

І на цьому засідання Погоджувальної ради оголошую закритим. Завтра о 10-й ранку чекаємо всіх у сесійній залі для продовження нашої роботи. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку