СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

10 квітня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Будь ласка, займайте робочі місця. Прошу заходити в зал і займати робочі місця.

Можемо починати? Отже, колеги, я хотів би, перш за все, розповісти вам про логіку цього тижня. Як ви пригадуєте, минулого тижня ми перенесли питання про Конституційний Суд на вівторок, щоб не ставити два дуже об'ємних питання в один день – в четвер.

І тому пропонується, щоб ми вівторок почали з правового блоку, блок правової політики. Проект Закону про Конституційний Суд України об'ємний. Більше як 700 поправок. І звичайно, це один з найбільш важливих законів на цей тиждень. І пропонується, щоб ми розпочали власне з цього блоку нашу роботу у вівторок.

Після обіду, як ми домовились на нараді з головами комітетів, це блок аграрної політики. Законів небагато, як ми і домовлялись. Але один з них теж є дуже об'ємний. І Комітет аграрної політики наполягав на цьому блоці і на розгляді тих питань вже кілька тижнів. І ми так узгоджували, що у вівторок ми розглянемо його як другий блок, після блоку правової політики.

В середу – традиційно ратифікації. Ми будемо мати дві ратифікації на цю середу. І блок питань молодіжної політики та спорту. Хочу зазначити, що ми не дійшли до блоку молодіжної політики і спорту в четвер. Буде аж шість питань. І нам треба буде проговорити між собою, чи ми їх встигнемо розглянути в середу, чи можливо деякі з них ми перенесемо на вівторок або на четвер. Так само як і питання, які лишились з блоку внутрішньо переміщених осіб. Вони наразі поставлені досить близько, але можливо нам треба буле скоригувати, якщо ми в середу не зможемо всі розглянути.

Бо я хочу нагадати, що на середу на 12.30 ми запрошуємо до парламенту голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Володимировича Вовка. Попередня середа дала нам, я переконаний, позитивний приклад, коли парламент може не оперативно, а досить ґрунтовно розібрати роботу центрального органу влади. І пропонується у середу о 12.30, щоб ми заслухали Вовка Дмитра Володимировича.

І в четвер перший блок – це питання Регламенту і питання реформи парламенту. Я хотів би усіх колег попросити і звернутись, щоб цього тижня ми змогли розглянути ці питання, які стосуються реформи парламенту. Я провів, якщо не помиляюся, 5 чи 6 робочих груп і з усіма представниками фракцій ми дійшли до розуміння тих законопроектів, які ми можемо розглядати і під які є голоси, під які є загальна підтримка.

Один з них стосується переліку тих питань, які були в рекомендаціях Європарламенту і, власне, законопроект, який стосується співвідношення комітетів і міністерств в уряді – цей законопроект буде діючий для наступного скликання. А також законопроект, який передбачає приведення у відповідність Регламенту Верховної Ради України до Конституції. Хочу нагадати, що через тиждень у нас буде чергова зустріч і нарада з представниками Європарламенту, з президентом Коксом. І я просив би усі і фракції, і голів комітетів, щоб ми змогли уважно підійти до розгляду тих питань, щоб ми під час зустрічі з нашими європейськими парламентаріями могли зазначити, що рекомендації, які приймала сама ж Верховна Рада, виконуються.

Також в четвер важливий блок – це блок енергоефективності та житлово-комунального господарства. Ми маємо теж небагато законів, але які давно очікують свого прийняття. І поміж них це є Закон про ринок електричної енергії, який ми відправили на повторне друге читання. Хочу нагадати, надається 5 днів на повторне друге читання. І комітет звернувся з проханням, щоб ми вже цього четверга змогли розглянути повторне друге читання.

Також в четвер поставлений блок правоохоронної діяльності і питання по екології, оскільки ми напередодні річниці Чорнобильської катастрофи. І Комітет з питань екології запропонував два законопроекти, які стосуються статусу і соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Отака орієнтовна попередня логіка на цей тиждень, яку запропонував Апарат і яку запропонували голови комітетів. І я прошу перейти до обговорення. Нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо  справа і я надаю перше слово голові фракції "Блоку Петра Порошенка" Артуру Герасимову. Будь ласка, пане Артуре.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Минулий тиждень став успішним для України. Всі ми пам'ятаємо, що Європарламент переважною більшістю голосів підтримав надання безвізового режиму українським громадянам.

Отриманий нами безвіз – це історична подія, яка засвідчує, що Україна остаточно і безповоротно стала на шлях повернення до вільної Європи. Це стало можливим перш за все завдяки злагодженій роботі Президента України, уряду і українського парламенту восьмого скликання. Попри всі розбіжності за два останні роки ми з вами прийняли повний обсяг законів, а я хочу нагадати, що багато з них лежали в парламенті з 2009 року, для позитивного рішення Європарламенту.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" дякує кожному парламентарю, хто працював і голосував за євроінтеграційні закони, за можливість нашим громадянам стати ближчим до європейського товариства.

Однак, рішення євродепутатів це не привид нам з вами розслаблятися і збавити темп роботи на цьому етапі каденції. Це лише один з сигналів, що Верховна Рада працює у правильному напрямку. Я вважаю, що слід продовжити ще більш завзято, бо попереду дуже багато роботи.

Вже на цьому тижні будуть розглядатися чергові закони щодо однієї з надважливих реформ – судової реформи. Це проекти законів 6232, 6233, визначені Президентом як невідкладні, це і закони 5336-1 та 5425 про Конституційний Суд. Колеги, коли мова йде про реформотворчі закони, я вважаю, слід проявити максимальну підтримку та консолідацію. Бо саме зала під куполом має демонструвати всій країні зразок єдності і ефективної роботи.

На фоні успіху у питаннях євроінтеграції не слід забувати і про підтримку міжнародних організацій, яку вони надали минулого тижня. Україна отримала мільярд доларів від Міжнародного валютного фонду – це є визнанням зусиль України і зусиль Національного банку, в тому числі, і у приборкані інфляції, і у зростанні валютних резервів, і у питаннях оздоровлення банківської системи. Транш МВФ перш за все підсилює позицію України у сфері залучення міжнародних інвестицій та капіталу. В умовах військової агресії, іноземні компанії та міжнародні партнери отримали могутній сигнал, складати кошти в українську економіку можна і потрібно.

Також ми отримали від Європейського Союзу 600 мільйонів євро в рамках третьої програми макрофінансової допомоги ЄС. В той же час НАТО заявило про готовність виділити значні кошти Державній службі з надзвичайних ситуацій для розвитку галузі розмінування.

На цьому пленарному тижні маємо цілу низку інших вкрай важливих законопроектів. Вважаю, що нам нарешті потрібно прийняти проект  Закону про ринок електричної енергії, реалізація якого сприятиме реформуванню та розвитку енергетичної галузі. Не менш важливими є законопроекти про комерційний облік комунальних послуг 4901 та про житлово-комунальні послуги 1581-д.

Також хочу нагадати, що залишається поки що не прийнятий законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо добровільного приєднання територіальних громад № 4773. Пропонуємо до розгляду також законопроект 6220, проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також маємо до розгляду цілий ряд соціальних законодавчих ініціатив, зокрема це законопроекти, спрямовані на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: номери 5594 і 5297. Загалом система соціального захисту чорнобильців потребує кардинальних змін, пов'язаних з монетизацією пільг, фінансування програм, організацію лікувальних та оздоровчих заходів. Це є спільним завданням для уряду, парламентарів та громадських організацій  чорнобильців.

Також ми просимо включити до проекту розкладу засідань законопроекти номер 5435 про правовий статус осіб, зниклих безвісти, та  5189-1 про протимінну діяльність в  Україні. Просимо вас, Андрію Володимировичу, доручити комітетам  невідкладно розглянути ці законопроекти на своїх засіданнях.

І, шановні колеги, також на цьому тижні пропонуємо  обов'язково розглянути законопроект 4666, проект Закону про  товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, серед авторів якого є багато народних депутатів нашої фракції, зокрема Юрій Соловей, Павло Різаненко, Григорій Шверк, Гліб Загорій. Цей закон має на меті  змінити правила діяльності  сотень тисяч компаній в Україні, створює гнучкі  умови для товариство, для  розвитку економіки та залучення інвестицій, захищає міноритарних учасників та інвесторів. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Артуре. Просто не по всіх є комітети, зокрема 4666 ми тільки отримали. Будуть комітети – будемо розглядати їхнє можливе  включення. Дякуємо вам.

Будь ласка, Максим Бурбак, фракція "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, вітаю, шановні колеги! Наприкінці минулого  тижня в Україні відбувся  10-й Київський безпековий  форум. Цього року в рамках форуму  відбулися зустрічі з  прем'єрами  трьох балтійських держав Президентом України, Прем'єр-міністром України, спікером Верховної Ради, екс-прем'єром Арсенієм Яценюком. Це додатковий  майданчик для зовнішньополітичної координації дій України разом з  країнами, які входять до НАТО і до ЄС, які мають спільний кордон з Росією.

На форумі лідер "Народного фронту"  Арсеній Яценюк закликав Захід запровадити так звану систему "НАТО плюс" – це новий безпековий  формат співпраці України з країнами-членами НАТО. Збройні Сили України і війська НАТО повинні повністю уніфікувати технічні та організаційні  стандарти – і це наша дорога до  повноцінного членства в НАТО.

Хочу нагадати, що за останніми соціологічними дослідженнями понад 60% українців  будуть приймати  участь у референдумі щодо членства в НАТО і  понад 70 з тих, хто хоче  приймати участь будуть, голосувати "за". Тобто Україна повинна стати повноцінним членом НАТО.

Альянс був, є і буде єдиною і  ефективною системою безпеки в  світі. І наша держава, яка три роки поспіль стримує найбільшу країну-агресора – Росію з найпотужнішою армію у Європі, вона може бути основою цього нового формату "НАТО плюс".

Саме під час відкриття форуму 6 квітня стало відомо, що Європарламент ухвалив рішення про надання Україні безвізового режиму. Це є потужний сигнал для всього світу щодо підтримки тих реформ, які ми впроваджуємо і підтримки України у боротьбі з країною-агресором. Хочу сказати, що "Народний фронт" вітає таке рішення Європарламенту. І нагадую, що ще Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком було розроблено і  утверджено план щодо впровадження безвізового режиму з Євросоюзом. І ми всі разом у сесійній залі  голосували і дискутувати над численними ініціативами щодо того, щоб наблизити безвіз для українців. І тепер ми можемо одразу констатувати, що вже цього літа українці зможуть вільно пересуватись територією Європи, як громадяни Європи це роблять.

Минулого тижня ми ще отримали додаткову звістку щодо підтримки і схвалення рішення Міжнародного валютного фонду  щодо надання чергового траншу та Євросоюз виділив 600 мільйонів допомоги безповоротно. Але це не привід для того, щоб зупинятися. Тепер ми повинні нарощувати темпи впровадження економічних реформ для того, щоб показати світу, що ми налаштовані на реформування нашої країни, щоб вона якнайбільше відповідала європейським стандартам і йшла по дорозі до європейської сім'ї.

Довгостроковою альтернативою кредитам МВФ повинна також стати масштабна адресна допомога, пільгові фінансові допомоги – так званий  "План Маршалла". Ця ідея була заснована на визнанні стратегічної ролі України у безпеці всієї Європи, і на 10-у Київському безпековому форумі її презентував парламентар Андрюс Кубілюс. Нещодавно "Європейська народна партія" на з'їзді на Мальті ухвалила відповідну резолюцію, і думаю, що "План Маршалла" для України повинен впроваджуватися якнайшвидше, тому що це дозволить відповідати всім загрозам, які зараз існують у Європі, для того щоб Україна могла пройти свій шлях до європейської сім'ї.

Також хотів би нагадати, що минулого тижня ми повернули парламенту функцію  парламентського контролю. В середу ми заслухали звіт НАЗК. Я вважаю, що це звітом  не можна називати, тому що це було  замовчення всієї правдивої інформації стосовно того, як орган колегіальний з боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади не перетворився на орган колективної бездіяльності.

Тому думаю, що такі заслуховування треба продовжувати. І вітаю ініціативу, що цього тижня ми повинні заслуховувати представників НКРЕКП, Антимонопольного комітету та Фонду держмайна. До кожного з них є багато запитань у членів нашої фракції. Наприклад, НКРЕКП – стосовно щодо рішення про абонплату на лічильники на газ.

 

ЛЯШКО О.В. Уже скасували.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, Олеже.

А фактично це є податок Фірташа-Льовочкіна, тому що керівниками і власниками облгазів вони і  є.

По-друге, в мене є питання щодо доцільності  введення і збільшення в п'ять разів оплати за нічний тариф по нашим селам. По-друге, у Фонду держмайна ми хотіли б спросити, чому два роки поспіль уже зривається план приватизації і яка роль в цьому популіста Саакашвілі?

У Антимонопольного комітету ми хотіли взнати, що спонукало до встановлення преференцій на користь російських олігархів-монополістів на ринку...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Це і тютюнова компанія, це і, наприклад,  "Чернівціобленерго", чому дозволили монополізувати це підприємство на користь російських олігархів, які голосували за анексію Криму?

Тому закликаю всіх голів фракцій до підвищення дисципліни в залі, для того щоб всі ці законодавчі ініціативи були проголосовані.

І наостанок, хочу привітати наших хлопців-боксерів з перемогою! Три українські козаки вкотре доказали всьому світу, що Україна є країною талантів і це  є найкраще...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від "Об'єднання "Самопоміч" – Березюк Олег  Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Традиція є для того, щоб зберігати: зберігати людину, зберігати нації, зберігати їхні інституційні утворення, які називаються державами.

Ми сьогодні входимо в традиційний тиждень, який називаємо страсний. Це символ, коли людина пробує переосмислити і перемогти свої слабкості і свої дефіцити. Я думаю, що ми маємо використати цей тиждень для того, щоб справді використати цю традицію для переосмислення власних дефіцитів і слабкостей нашої інституційної діяльності.

Безпека – це базова потреба людини. Чи ми сьогодні все зробили для того, щоб армія України була сильною, щоб вона почувалася сильною? Чи ці випадки абсолютно принизливого, я би сказав, побутового перебування наших воїнів на передовій, чи ці випадки  невиплати заробітної плати нашим воїнам на передовій, які розглядає і перевіряє сам міністр оборони: чи вони є просто прикладами бездіяльності чи недбальства, чи це є шлях до деморалізації армії, чи це є робота нашого ворога?

Ці суттєві дефіцити треба переосмислити і негайно  підтримати армію! Бо воїн на передовій серцем розуміє, чому він там стоїть: він захищає свою маму, сина, доньку, родину, народ, націю, країну. Але чи це розуміють ті, хто керує цими воїнами?

Друге – це безпека економічна  і енергетична. Уряд має, не тільки  цей, ай попередній, шалені прогалини в тому, щоб переобладнати ті самі електростанції під газове вугілля, яке є предостатньо на нашій  території. Чи достатньо ми робимо для того, щоб розвивати і робити безпечною атомну енергетику, яка сьогодні стала основою? Ще два місяці тому, коли воїн ветеран новітньої російсько-української війни розпочав діяти замість держави і зробив блокаду, тоді говорили: "Замерзнемо. Відключимо. Все пропало!" Не замерзли, не відключали. І більше того, почали продавати електроенергію у Молдову, до речі, дешевше, ніж українцям. Більше того, гривня стала стабільнішою. Це питання чого? Це питання нашої зрілої позиції щодо самих себе. Тому безпека як і військова, так і економічна є основою нашого життя і нашого переосмислення.

Минулого тижня робоча група закінчила остаточно роботу над Законом про окуповані території. Ми пропонуємо профільному комітету, який розглядає це питання, винести цей законопроект в зал і зал повинен його проголосувати у першому читанні з врахуванням всіх тих напрацювань, які зробили депутати практично всіх фракцій, Кабінет Міністрів практично за участю МЗС, війська, прикордонників, міграційної служби. Одна митна служба має проблеми: як це контролювати митницю на окупованих територіях? Бо до тепер їм вдавалося це, виявляється, робити дуже якісно.

Наступне переосмислення, це переосмислення основи основ української інституційної держави – місцевого самоврядування. Ми бачимо наступ на місцеве самоврядування. І ми бачимо події у Полтаві, шановні колеги, і повинні до цього дуже уважно придивитися. Влада пішла проти людей: незрозумілі люди, які нібито мають бути представниками Міністерства внутрішніх справ або просто правоохоронцями, у абсолютній екіпі, без пізнавальних знаків сьогодні знущаються над людьми! Це є виступ проти основи основ розвитку держави – місцевого самоврядування.

Тому спроби забрати гроші з місцевого самоврядування, спроби принизити його, це місцеве самоврядування, цинічними обшуками, цинічним приниженням, переслідуванням кримінальним тих, хто бореться з корупцією і з порушеннями, а не тих, хто її очолює – це є наша безпека.

І останнє. Ми повинні знати, пане Голово, хто був в залі, коли в залі у мілітарній формі під час засідання Верховної Ради? Це запитання до Міністерства внутрішніх справ.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Запитання до СБУ, це запитання до нас з вами, бо це також безпека української інституційної держави.

І як говорить МВФ, ця держава потерпає не стільки від інституційних проблем, скільки від корупції, яка тут процвітає і з якою мало працюють, і зовнішнього ворога, який хоче стати внутрішнім. Це наша задача на цей тиждень…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна від "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я думаю, що коли український народ чує переможні звіти представників влади, мені здається, що у них просто така гіркота в серці, тому що їх життя абсолютно ніяк не співставне з переможними реляціями, які лунають сьогодні від уряду, від Президента, від їх представників. І насправді стільки нищівних ударів завдано, що кожна людина себе в своїй власній країні відчуває вже нещасною.

А зараз розгортається ще одна трагедія, яка набуває вже все більших обертів. Ми знаємо, що почалась нова атака стосовно продажу сільськогосподарської землі. По-перше, внесено подання до Конституційного Суду, її підписали "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", інші, не буду перераховувати, які фракції. Але реально хочуть скасувати мораторій на продаж сільгоспземлі. Крім того, вони не просто хочуть скасувати, а зараз іде такий тиск на суддів Конституційного Суду, що вони хочуть це зробити негайно.

Друге, що внесені законопроекти до Верховної Ради про продаж сільськогосподарської землі. В меморандум з IMF внесена позиція українською владою про продаж сільськогосподарської землі. Я думаю, що вони вже остаточно вирішили узаконити ті сотні тисяч гектарів чорноземів українських, які розписані між аграрною олігархією України. Це означає, що хоче легалізувати свої сотні тисяч гектарів родина Порошенка і наближені інші до нього люди.

Саме тому партія "Батьківщина" об'єдналася разом з Всеукраїнським  об'єднанням фермерів, які категорично проти продажу сільськогосподарської землі! І ми оголосили початок проведення всеукраїнського референдуму щодо того, щоб послухати, а люди за продаж сільськогосподарської землі чи ні? І чи буде Президент Порошенко дослухатися до людей, або він буде і далі гребсти всі ресурси і можливості країни під себе!

Саме тому ми вже провели всі необхідні організаційні дії і на 19 квітня призначено зібрання ініціативної групи разом з Всеукраїнським об'єднанням фермерів для того, щоб цей референдум стартував. Охендовський в ЦВК і інші органи державної влади, якщо не будуть сприяти і не будуть робити так, як слід для України, будуть відповідати і проти них рано чи пізно будуть порушені кримінальні справи, якщо вони будуть перешкоджати проведенню цього референдуму.

Крім того, ми переконані, що зараз це вже лінія фронту: або ми зупиняємо їх всім народом або ні! В суботу на одному з телевізійних каналів було опитування людей: чи за продаж вони сільськогосподарської землі чи ні? Так от, результат опитування був такий: 3% людей за продаж сільськогосподарської землі, а 97 – проти! От як відносяться люди до рішення сьогоднішньої влади стосовно землі. Ми спробуємо разом з фермерами захистити сільськогосподарську землю.

І друге. Ви знаєте, що в той час, коли була введена абонплата за приєднання до газових мереж, наша команда виступила категорично проти. І ми звернулись до всіх рад, всіх рівнів: сільських, селищних, міських – звернулись, щоб негайно вони повстали проти введення фіксованого платежу за приєднання кожної родини до газових мереж. Ну, це ж очевидно – хамство і побори! Це ще один елемент корупції.

Можу сказати, що з того моменту більше сотні рішень місцевих рад прийнято зверненнями до Президента, уряду, до НКРЕКП. І це вплинуло, вплинуло суттєво. Тому що сьогодні вже зняли остаточне це рішення і відмінили абонплату.

І тому я хочу привітати зараз українців, що вони добились того, що ця абонплата скасована! І в той же час подякувати всім радам, які виступили зі зверненнями до Президента і цей тиск був неможливий для вищих ешелонів влади, вони здались і абонплата сьогодні остаточно скасована.

І це означає, що коли ми разом, коли ми робимо правильні кроки, коли ми тиснемо на владу, все, власно кажучи, виходить. І перемога можлива.

Але, в той же час, дуже боляче, що на цей тиждень порядок денний практично нашпигований лобістськими законами. І один з них так само, як в системі газу, так само в системі електроенергії – іде зараз масштабна оборудка, яка призведе до багатократного подорожчання електроенергії для людей, це так званий закон…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це так званий Закон про електроенергетику, про ринок електроенергії. Я зроблю все, щоб кожен громадянин в Україні знав, хто за цей закон проголосує! Це тепер дешеву атомну електроенергію забирають у людей і будуть віддавати своїм лобістським структурам, а людям – найдорожчу. І таких рішень безліч!

Я також хочу сказати, що ми вітаємо відставку Гонтаревої, але також ми хочемо, щоб вона відповідала…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Опозиційного блоку" Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний пане спікеру, шановні колеги, у нас залишається тиждень, а потім – надзвичайно довга перерва у роботі парламенту – більше місяця. Тому наша позиція, щоб на наступний тиждень ми як парламент зосередились на прийнятті законів, які мають соціальне значення для людей, які дійсно потребує суспільство.

У нас було в порядку денному минулого тижня два закони, які стосуються переселенців, і про них вже сьогодні казали: 3459, 5107. До них черга не дійшла, і ми сподіваємося, що цього тижня вони будуть розглянуті і прийняті парламентом.

Крім того наша пропозиція така: якщо ми не бачимо, що соціально значимі закони, яких декілька є в парламентському розкладі, не будуть прийняті на цьому тижні, то ми будемо пропонувати продовжити роботу парламенту, щоб прийняти ці закони, і наша фракція за це проголосує.

Крім того ми вважаємо, що повинна оптимізуватись сама робота парламенту в робочий час. Давайте згадаємо, яким чином у нас було, проходило заслуховування керівника НАЗК минулого тижня. Що взагалі може зробити парламент, коли він не має важелів притягнення керівників до відповідальності? Я маю на увазі керівників обраних, як керівник НАЗК. Ну послухали, посперечались. Розійшлися. Керівник працює, як працював, і вся ця суперечка залишилась нічим.

Нічим, на жаль, залишився розгляд резонансних справ, які сталися в країні останнім часом. Я тут хочу повернути всіх присутніх до ситуації в серпні 2015 року, коли стався терористичний акт біля Верховної Ради. Коли від підриву бойової гранати загинуло четверо нацгвардійців, які практично захистили собою нас всіх тут присутніх і всіх депутатів парламенту, тому що невідомо куди б ця граната полетіла. Потім нам показали в Раді кіно, підозрюваного, як він шпурляв цю гранату. Пройшло майже 2 роки. Чи є вирок тим людям, які це зробили? Немає.

І це, на мій погляд, стало таким спусковим гачком, який спровокував цілий ряд резонансних подій в подальшому. Перше це вбивство п'яти правоохоронців в Княжичах; вбивство двох журналістів: Бузини і Шеремета; аварія в Балаклеї; розстріл в Луцьку з гранатомету польського консульства. Всі ці резонансні події потім проходили по одній схемі: два дні коментували політики події, потім тиша і немає ніякого результату від влади. І взагалі ці події створили обстановку некерованості і невпевненості, і нестабільності в країні.

Тому, я вважаю, що ми повинні заслухати керівників правоохоронних органів, яким чином проходять резонансні розслідування по цих подіях, які бачив весь світ, і прийняти відповідні рішення.

І останнє, що я хотів сказати. Я вважаю, що в нас, мабуть, єдиний парламент в світі, який засекретив наявність правлячої коаліції, тому що, напевне, пора вже зняти завісу секретності і сказати: є в нас більшість або її немає. Якщо у нас більшість є, то ми вважаємо, що перша задача і головна задача більшості – це разом з урядом відпрацювати програму виходу країни з політичної, економічної і соціальної кризи. А завдання парламенту, нашого парламенту, прийняти відповідно законопроекти, які дадуть можливість цю програму втілити в життя і уникнути найбільш небезпечного сценарію подій в нашій країні, які можуть розвиватись – радикального сценарію, який може бути реалізований в країні. Тому вважаю, що більшість, якщо вона є, вона повинна працювати і представити суспільству зрозумілу програму дій в країні. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Але, я хотів би два моменти прокоментувати, один момент стосується ефективності роботи парламенту. Колеги, ми попереднього тижня не дійшли до блоку молодіжної політики, в мене немає жодних сумнівів, якби ми скасували перерву 12.00-12.30, ми змогли б, як мінімум, ще три, чотири, п'ять законопроектів розглянути, бо ми насправді втрачаємо не півгодини, ми реально втрачаємо годину десять. Тому що в 12.30 у нас не вистачає голосів навіть за скорочену процедуру.

І тому, колеги, нам необхідно правильно організувати роботу, нам необхідно сприяти тому, щоб парламент працював ефективніше всім гуртом. Я цього тижня знову буду ставити цю пропозицію, щоб ми скасували перерву. Я буду пропонувати, щоб ми прийняли відповідний законопроект, я впевнений, це буде важливий крок для збільшення ефективності нашої роботи.

І з приводу контролюючих функцій. Я вам скажу, що вже в середу вечором я мав зустріч з міністром юстиції по НАЗК. Найближчим часом уряд внесе законопроект по НАЗК – це і буде результатом нашого обговорення і нашого аналізу, який відбувся під час пленарного засідання Верховної Ради України. Дякую вам.

Від фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, шановні українці, я щойно із засідання НКРЕКП, яке прийняло рішення про скасування абонплати за газові лічильники. Це драконівське, грабіжницьке рішення підняло на вуха всю країну. Адже виходило, що мільйони українських громадян повинні будуть платити за газові лічильники, незалежно від того, скільки газу вони споживають. Сьогодні ціна на газ і так завищена в кілька разів, її штучно прив'язали до так званого "німецького хабу", наш вітчизняний газ, який коштує, максимум, 2-2,5 тисячі гривень і українці мають платити по 7 тисяч гривень за тисячу кубів газу і плюс ще щомісяця абонентна плата 150, 200, 300 гривень, залежно від територій. І вся ця абонплата мала йти  в кишені олігарха Фірташа! Адже саме він розпоряджається державними газорозподільчими мережами, які  отримав при Януковичу, і  при нинішній владі, в змові з нинішньою владою продовжує безплатно їх використовувати, а  платять за це  все українці!

Тому нас надихали слова Тараса Григоровича Шевченка: "Боріться – поборете!" От ми всі разом з мільйонами українців боролися і минулого тижня – і сьогодні добилися результату, і я вітаю українців із цією перемогою –  скасуванням грабіжницької постанови НКРЕКП про абонплату за  газові лічильники! Але цього недостатньо, мають бути наступні рішення для того, щоб далі таких корупційних рішень більше не приймалося.

Друга наша вимога, з якою ми минулого тижня були на уряді, і ми сподіваємося, що  уряд прийме відповідне рішення. Адже саме вам, пане Перший віце-прем'єр-міністре, було доручено очолити  робочу групу з цього питання. Це повернення до державного управління державних газорозподільчих мереж  і народних газопроводів, бо багато людей у селах за свої гроші побудували ці газопроводи, передали їх безплатно на баланс облгазів. Сьогодні облгази, якими переважно керує Фірташ і його тут представники в Україні, продовжують безплатно їх експлуатувати, безплатно  для себе, а для  українців це занадто дороги коштує.

Тому ми вимагаємо від уряду прийняття рішення  про повернення до  державної власності газорозподільчих мереж державної і народної власності!

І третя наша вимога до Президента  України,  і фракція Радикальної партії наполягає на зустрічі з Президентом України, шановним Петром Олексійовичем Порошенком, з вимогою відставки складу НКРЕКП і голови НКРЕКП Вовка – вихідця з корпорації "Рошен", президентської корпорації. Ми вважаємо, що люди, які  приймають корупційні рішення, мають понести за це відповідальність, щоб українці не платили за цю корупцію.

Українці повинні були, якби ми не добились скасування цього рішення, 24 мільярди гривень в цьому році заплатити абонплату за газові лічильники. Куди б пішли ці гроші? У кишені Фірташа і компанії і в кишені тих, хто її кришує у владі!

Тому прийняття рішення і скасування абонплати – це половина справи. Наступне – це повернення до  державного управління, щоб українці користувалися державною власністю, і відставка НКРЕКП.

І друге дуже важливе питання, яке підняла моя колега Юлія Тимошенко, питання землі. Надзвичайно важливе питання, бо сьогодні влада хоче роздерибанити землю! Хоче позбавити українців землі, перетворити українських селян, наших дітей і наших правнуків  на батраків.

Але, шановна Юлія Володимирівна, нинішня влада Порошенка-Гройсмана продовжує вашу політику! Бо саме ви хотіли колись роздерибанити цю землю! Ви, на жаль, забули, я вам нагадаю. Коли ви сьогодні кажете, що треба провести референдум і попитати в людей, як розпоряджатися землею. А чому ви не спитали у людей, як розпоряджатися землею, коли були Прем'єр-міністром і внесли до Верховної Ради  28 лютого 2008 року законопроект 2143 – Закон про ринок земель?

Читаємо, ось цей закон, до речі, кожен може його прочитати, він висить на сайті Верховної Ради. Ось цей, внесений Прем'єр-міністром Тимошенко, через два місяці після призначення Прем'єром, Закон про ринок земель. Читаємо статтю третю цього закону: "суб'єкти ринку земель – іноземні громадяни та особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави"! Ви, будучи Прем'єр-міністром, внесли закон, щоб бомжам без громадянства, іноземним державам скуповувати нашу землю, а сьогодні кажете, що треба провести референдум!

У мене вам порада: перед тим, як проводити референдум, відкличте свій законопроект, який досі висить на сайті Верховної Ради! Будьте чесними перед українцями, не обманюйте українців! Тому що, коли були при владі, хотіли іноземцям роздерибанити землю, а сьогодні кажете, що захищаєте українців.

До речі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. До речі, цей законопроект 26 сторінок. Ви кажете, що ви дуже сильно захищаєте фермерів, знайдіть на 26-и сторінках законопроекту про ринок земель, внесених Прем'єром Тимошенко, хоч одну згадку про фермерів? Про іноземні держави є, про іноземних бомжів є, про іноземних громадян є, які мають право скуповувати українську землю. Про українських селян, про українських фермерів – жодного слова! Тому, або визнайте помилку або не брешіть людям.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, одна хвилина Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я думаю, що всі люди в Україні добре знають, що коли я займала посаду Прем'єр-міністра, не було продано жодного квадратного сантиметра українських чорноземів і не могло бути продано! І категорично таких плані не було!

Єдиний ринок, який ми хотіли запровадити – це викуп державою – державою, підкреслюю! – паїв у людей, які хочуть їх продати по ринковій ціні. І сьогодні ми на цьому також наполягаємо. Крім того, єдину реформу, яку я тоді зробила по землі – це, перше, видача безкоштовних земельних сертифікатів для людей, які не могли їх отримувати десятиліттями – це селяни, де хати стояли, а земля не була оформлена. І друге, фермери це добре знають – це стратегічна програма підтримки фермерства. Тому ніякого відношення до ринку...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тридцять секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ніякого відношення до запровадження ринку землі категорично ні наша команда, ні я ніколи не мали!

 

ЛЯШКО О.В. Це неправда.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І я хочу чітко сказати, що референдум, який ми зараз організовуємо, буде доведений до кінця. І ми не дамо провести продаж сільськогосподарської землі, крапка!

 

ЛЯШКО О.В. Це що, Юлія Володимирівна, оцей закон є чи нема?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, голова депутатської групи "Партії "Відродження" Хомутиннік Віталій Юрійович.

 

ЛЯШКО О.В. Тобто був цей законопроект, але з урядом пішов у небуття, але був! І іноземцям пропозиція продавати землю теж була. А якщо його нема, цього законопроекту, то скажіть, що це неправда!

(Без мікрофону).

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, зараз слово Віталію Хомутинніку. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги,  в сварах між собою ми фактично зараз вже забули, що на цьому тижні уряд має...

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …  (Без мікрофону).  

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я зараз не до вас зараз звертаюсь, пані Юліє Володимирівно.

Я прошу цей час зарахувати до інших фракцій.

Шановні колеги, на цьому тижні все ж таки річниця уряду. І ми маємо розуміти, як уряд буде звітувати за рік той, що відпрацювали, і в який спосіб це буде робитися в парламенті: чи ми отримаємо звіт до парламенту, чи це буде нова програма уряду, яка має бути затверджена парламентом. І це маємо ми зробити,  безумовно, на цьому тижні.

Але розуміючи, що все одно це нічого не змінить, тому що фактично сьогодні в країні не парламентсько-президентська республіка, а президентсько-парламентська республіка – і уряд не може бути звільнений парламентом в першу чергу тому, що фракція, яку  представляє Президент і Прем’єр-міністр, який з цієї самої фракції, вона фактично одноосібно має майже більшість в парламенті.

Тому, якщо ми  не зможемо зробити якесь перезавантаження, то принаймні ми маємо зробити "ямочний ремонт", якщо ми тільки можемо залишити в мрії "європейську трасу".

Тому фракція "Партії "Відродження" пропонує на цьому тижні все ж таки зробити певні  кадрові зміни в уряді для того, щоб ми  отримали принаймні якесь перезавантаження. В першу чергу це має відбутися в Міністерстві охорони здоров'я, де вже рік нема міністра і ніхто не розуміє, що там відбувається. Людина, яка працює в Міністерстві охорони здоров'я, не розуміє ні про реформи, ні про українську ментальність. Тому це питання –  прохання до уряду – поставити якнайшвидше і бажано, щоб це було на цьому тижні.

Другий блок, який також залишається поза увагою уряду, це  Міністерство економіки та взагалі питання економічного розвитку нашої держави. Ми з повагою відносимося до Першого віце-прем’єр-міністра пана Кубіва, але вважаємо, що  має бути  профільний міністр економіки, який буде відповідати стандартам, якісним стандартам професійним та займатися тільки економічними  питаннями. Цей напрямок повністю сьогодні втрачений.

Наступне – це Фонд державного майна і, зрозуміло, що вже є заява про звільнення діючого голови Фонду державного майна. Фонд державного майна за три роки не продав навіть майна на те, щоб обслуговувати свої витрати. Тому ці копійки, які були отримані за останні три роки, це, звичайно, не можна назвати якісною роботою Фонду державного майна – і також треба приймати рішення на цьому тижні.

І наступне і, напевно, це основне, це Національний банк України. Досить вже знущатися над парламентом і над громадянами України, вже треба поставити крапку. То Гонтарева уходить, то вона не уходить, то заявляють про те, що вона написала заяву про звільнення, то прес-служба на НБУ скасовує цю заяву. Давайте на цьому тижні поставимо крапку!

І якщо б була воля і, знову ж таки, це питання не "замилювалось", ще рік тому вона була б звільнена. Зараз, з урахуванням того, що і вона ставить це питання, і Президент, напевно, з цим погоджується, давайте також на цьому тижні звільнимо пані Гонтареву і поставимо крапку в цих дискусіях.

Дякую за увагу.

І ще кілька слів по законопроектах, які запропоновані "Партією "Відродження" на цьому тижні, ми пропонуємо їх поставити в порядок денний. Це 6298 про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи. Цей тиждень вже…

Ще 30 секунд, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю Цей тиждень також є останній тиждень перед річницею Чорнобильської трагедії, і саме на цьому тижні ми можемо прийняти ці рішення і, безумовно, це має бути рішення прийняте в цілому як закон.

Також 6063: щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій з дітьми. Та законопроект 6146: щодо встановлення мінімального посадового…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від "Волі народу" – Рибчинський Євген Юрійович, будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Вітаю, шановний пане Голово, шановні колеги. Цей пленарний тиждень перед Пасхою є, на жаль, останнім перед місячною перервою у роботі Ради, що ніяк не додає оптимізму і ефективності в роботі парламенту. Ми ніяк не можемо оптимізувати роботу нашого вищого законодавчого органу країни, фактично гальмуємо реформу напрацьовану місією Кокса.

Прикро, що на минулому тижні ми так і не включили до порядку денного законопроект 6256: щодо реформи парламентських комітетів – хоча авторами цієї реформи є представники усіх без винятку фракцій і груп. Це треба зробити якнайшвидше. Як ми можемо взагалі навести порядок у країні, якщо ми не можемо навести порядок у цьому будинку під куполом?

І тепер трошки про меморандум з МВФ. Колеги, нарешті стала доступною офіційна версія меморандуму співпраці з Міжнародним валютним фондом. Її оприлюднювали на тому тижні, її оприлюднили і схвалили радою директорів фонду. Ми тут бачимо в цьому меморандумі і прийняття пенсійної реформи, і запровадження ринку землі, і боротьбу з корупцією, тощо, і багато чого ще. На кожному з цих "маячків" проставлені конкретні терміни виконання.

Але найцікавіше інше, 60% зобов'язань покладені саме на Верховну Раду, хоча меморандум підписаний Президентом, Прем’єр-міністром, міністром фінансів і головою НБУ, жоден представник парламенту ні на сесії, ні на стадії взагалі переговорів, ні на стадії фіналізації цього документу включені до роботи не були! Нас фактично без нас "одружили".

І це означає наступне: не існує в Україні ніякої парламентсько-президентської республіки. Як сказав пан Хомутиннік: "У нас є президентсько-парламентська". Ні, це не правда. У нас є президентсько-прем'єрська республіка – і це абсолютна правда!

І не важко спрогнозувати, що терміни виконання меморандуму дотримані не будуть! Адже у Президента з Прем’єром у залі всього 210-212 штиків. А у фонді вже заявили, що наступні транші видаватимуть тільки, тільки після того, як будуть зроблені якісь дії. Тобто авансом вони нас кредитувати не збираються. Вони хочуть, щоб спочатку був результат, а потім подальша розмова і співпраця. Таким чином, наступний транш ми отримаємо не раніше грудня, а можливо і січня наступного року. І це взагалі оптимістичний прогноз.

Але, з іншого боку, знаєте що, не треба затягувати наших дітей у кредитне ярмо. Позиція "Волі народу": ми маємо згортати програму співпраці з МВФ якнайшвидше і зосередитися на розбудові реального сектору економіки і розвитку підприємництва. Це єдиний можливий шлях розвитку країни.

Досвід співпраці з МВФ доводить неоднозначність наслідків цього процесу для більшості країн. За останні 30 років з 90 країн, що отримали позики, у третини знизився ВВП на 15-20 відсотків! Співпраця з МВФ дійсно може бути корисною, але тільки на короткостроковий або середньостроковий період, не більше 10 років. Більш довгий термін може призвести до повної залежності економік від донорів, на переорієнтацію економік на імпортозалежність, розвиток не інноваційних секторів економіки, доларизацію та валютної кризи. Прикладом цього є країни Латинської Америки та Східної Азії.

В європейських країнах з перехідною економікою стабілізаційні програми фонду дійсно досягли поставленої мети. 10 років трансформації економіки в Центральній і Східній Європі дали позитивні результати, особливо в таких країнах як Чехія, Словенія, Угорщина, Польща. Ці країни першими серед країн регіону відмовились від фінансової допомоги МВФ через 10 років і перейшли на безкредитну співпрацю з фондом.

Наша ж співпраця з МВФ триває вже 23 роки! З 1994 року. Таким чином ми пішли шляхом Африки і Латинської Америки, економіки яких стали залежними повністю від зовнішнього впливу. А це зовсім не те, чого прагне український народ.

Оскільки дуже мало залишилося хвилин, я хотів би сказати, що ще група "Воля народу" наполягає на включенні до порядку денного сесії постанови 5247: про призначення позачергових виборів депутатів Сєвєродонецької міської ради Луганської області. А також 6169: про призначення позачергових виборів Сєвєродонецького міського голови. Постанови вже мають позитивні висновки профільного комітету. І Верховна Рада…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. …Припинити той хаос, який є у Сєвєродонецьку, і взагалі розблокувати безгосподарність, яка є у цьому місті. Дуже хотів би, щоб ви поставили ці постанови. Дякую.

 

БУРБАК М.Ю. І Чернівці.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. І в Чернівцях, от додає пан Бурбак, бажано, щоб теж було.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Ірина Степанівна Луценко – Представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановний пане Голово, шановні колеги, минулого тижня профільними комітетами було розглянуто і рекомендовано підтримати внесені Президентом України відповідні проекти законів.

Реєстраційний номер 0139: про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком, суть якого полягає у залученні коштів у розмірі 200 мільйонів євро для забезпечення стабільного функціонування і подальшого розвитку міського громадського транспорту в Україні. Ви знаєте, що на сьогодні зношеність його 87%. Екологічна забрудненість від такого зношеного транспорту катастрофічна! Відтак інфраструктура, яка обслуговує цей транспорт, також зношена. Всі ці кошти підуть на відновлення і закупівлю транспорту. В пріоритеті Кабінетом Міністрів України розглядається закупівля в українського товаровиробника таких транспортних засобів.

Наступний законопроект 6174: про внесення змін до Закону "Про державні нагороди України" щодо встановлення можливості присвоєння звання Герой України як виняток посмертно іноземцям, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні.

З огляду на зазначене, прошу, пане Голово, вказані законопроекти включити до порядку денного на поточний пленарний тиждень.

Наступне. Також включення до розкладу засідань потребують проекти законів, спрямовані на продовження реалізації судової реформи в Україні. Мова йде про наступні внесені Президентом України законопроекти. Реєстраційний номер 6232: щодо змін до Господарського процесуального  кодексу, Цивільного, Кодексу адміністративного судочинства та інших законів України, в цілому це 31 закон України.

Реєстраційний номер 6233, і вони йдуть разом в парі, про внесення змін до статті 540 Митного кодексу України щодо примусового виконання постанови органу доходів зборів або суду про накладення штрафу.

А також про визначені главою держави як невідкладні проекти законів про Конституційний Суд України (реєстраційний номер 5336-1) та пов'язаний з ним проект про внесення змін до статті 23 Бюджетного кодексу України щодо бюджетних призначень на забезпечення діяльності Конституційного Суду України, номер його 5425.

Наголошую, шановні колеги, це системні законопроекти, я маю на увазі стосовно Конституційного Суду, які вінчають судову реформу, його зміну структури і функції найважливішого суду в державі. Вперше запроваджується інститут конституційної скарги від громадян. Закон не містить політичного навантаження і об'єктивно розрахований на багато років роботи.

Прошу всі фракції, від імені Президента, об'єднатися для його прийняття, адже до Конституційного Суду можуть звертатися люди незалежно від їхньої партійної приналежності чи політичних поглядів.

Наступний блок. Крім того, шановні колеги, потребують розгляду парламентом на поточному пленарному тижні законопроекти.

4666: про товариства з обмеженою відповідальністю та додатковою відповідальністю, який сприяє покращенню інвестиційних процесів в державі.

Реєстраційний номер 5226, спрямований на визначення правового статусу Національної академії прокуратури України.

Законопроект 0141: про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Мальти для усунення подвійного оподаткування та запобіганню податкового ухилення стосовно податків на доходи та протоколу до неї, який потрібно розглянути бажано на цьому тижні.

Насамкінець хочу наголосити на необхідності розгляду законодавчих ініціатив запропонованих Кабінетом Міністрів України, які стосуються економічної політики, паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства.

І окреме питання, шановний пане Голово, до нас звернулися представники із наших східних регіонів. Ви знаєте, що на сьогоднішній день зареєстрований законопроект, проект постанови про визначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області. Інформую вас, що голова Казаков також написав, склав з себе повноваження Сєвєродонецького міського голови за станом здоров'я.

Тому прошу вас, пане Голово, включити дану постанову на цьому тижні. І звертаюся до керівника комітету пана Сергія Власенка сприяти цьому питанню, я думаю, він прокоментує цей момент.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Цей лист-звернення я вам передаю особисто. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від уряду Перший віце-прем'єр міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги депутати, шановні громадяни! Перш за все, вітаю всіх з Вербною неділею і цей тиждень цінностей – це Бог і Україна – повинен бути ефективним і роздумливим над життям кожної людини, і відповідно самосповідуванням перед собою.

521 голос у Європейському парламенті за безвізовий режим України – перш за все це заслуга українського народу, друге – це заслуга Героїв Небесної Сотні і тих, які віддають своє життя сьогодні у боротьбі з агресором.

Міжнародні позики, про які говорили, 1 мільярд доларів США – МВФ і 600 мільйонів – Єврокомісії.

Перше – це отримання цих коштів уряд, Верховна Рада, Президент України ефективно працювали впродовж останніх місяців. Друге – це чіткий сигнал до інвестування в Україну для глобальних інвесторів. І я дякую міжнародним партнерам за це і, перш за все, відновлення довіри до України.

Третє. Зміни потрібні Україні і це результат, як якісної освіти, охорони здоров'я, справедливих пенсій, масштабна приватизація, ефективне управління державною власністю, ефективна боротьба з корупцією і популізмом, лібералізація обороту земель сільгосппризначення.

Четверте. Скоро уряд презентує варіант справедливої пенсійної реформи, яка не передбачає підвищення пенсійного віку, а допоможе нам подолати  дефіцит  Пенсійного фонду і вже з 1 жовтня підняти пенсії для українців. Закликаю народних депутатів об'єднати зусилля – якісною дискусією показати, що цей варіант є ефективний і він буде проголосований.

П'яте. Створення ринку землі дозволить розвиток фермерства, забезпечить економічне зростання, створення робочих місць. І ця земельна реформа містить запобіжники, які не дозволять безконтрольно скуповувати землю корпораціям і іноземцям. Уряд цього не допустить, про що     неодноразово говорив  Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Уряд подав рік своєї роботи щодо звіту по Регламенту. Ми  абсолютно готові для дискусії, проходять широкі зустрічі як і в стінах уряду, так і в комітетах, де  обговорюються  відповідно питання  дискусійні і пріоритетні на цей  рік.

Хочу подякувати народним депутатам за незмінну підтримку протягом цього року і запевнити, що уряд і далі  буде конструктивно працювати з Верховною Радою. Адже тільки спільна робота це спільний ефективний  результат.

Доступні ліки. 1 квітня стартувала урядова програма "Доступні ліки", Міністерство охорони здоров'я затвердило реєстр ліків, що ввійшли до програми, які люди зможуть отримати за рецептом. Це 157 торгових найменувань препаратів по всіх 20-и міжнародним непатентованим назвам, які включені до програми, є ліки-учасники.

Запуск реєстру відшкодування ПДВ на стадії Мінфіну ще одна свіжа перемога – це дозволить  абсолютно мінімізувати  корупцію прозоро вести  процедуру   відшкодування, успішний  запуск  перш за все у податковій  реформі – це покращення ведення бізнесу у конкурентному середовищі.

Законодавча частина, перший  блок, це реформа державної служби: 4526, 6227, 6320 та доопрацьований 2489 – це механізм продовження оцінки центральних органів влади і посадовців рівня "А", це реформи  міністерств, технічні зміни, спрямовані на вдосконалення  регулювання, це імплементація стратегічного управління.

По-друге, другий важливий блок – енергоефективність. Ми вже сподіваємося, що цього разу буде повне порозуміння між нами і депутатами після дискусій, які були проведені, про ринок електроенергії – 4493, також 4901, житлово-комунальні послуги – 1581.

Третій блок – питання медичної реформи – це пакет законопроектів, які необхідні для початку реформи первинної допомоги.

Друге. Це уряд провів наради з комітетами, де обговорено більшість зауважень народних депутатів, і це зможе дати ефект.

Третє. Шановний пане Голово, прохання поставити цей законопроект включення у порядок денний до вівторка.

Четвертий блок, ми робимо все, щоб зріс рейтинг Doing Business або легкості ведення бізнесу, і в квітні закінчити цей результат: 5587, 4666 і 4591 – це дерегуляція дозволів на працю в Україні і будівельна галузь, яку ми пропонуємо.

0141 – це ратифікації з Мальтою, це…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …Це бізнес-партнери, і це спільна праця, яка дозволить також полегшити ведення бізнесу, покращити інвестиційний клімат і досягти результату.

Сподіваюсь на плідну співпрацю усіх без виключення фракцій і груп. Ще раз хочу подякувати вам, пане Голово Верховної Ради, подякувати головам фракцій, головам комітетів і всім депутатам за співпрацю з урядом.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, колеги, переходимо до виступів від голів комітетів. Нагадаю, сьогодні ми ідемо зліва, і перший – Андрієвський Дмитро Йосипович. Але у мене  відразу буде до вас прохання. Пам'ятаєте, ми домовлялися, що ви узгодите з Домбровським питання по енергоефективності, щоб вони взаємно не заперечували один одному. Якщо можна, на це звернути увагу.

І, будь ласка, включіть мікрофон Дмитру Йосиповичу.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У четвер Верховна Рада розглядає надзвичайно важливий пакет Законів про енергоефективність та житлово-комунальне господарство. Я сподіваюсь і на підтримку, і на розуміння депутатами важливості прийняття цих законів.

От сьогодні більшість виступаючих казали про і відмічали позитив в рішенні Національної комісії щодо скасування абонплати за постачання газу. Але більшість питань ми з вами можемо врегулювати законодавчо, не доводячи до соціального напруження. І я хочу звернути увагу, що у четвер буде розглядатися законопроект про житлово-комунальні послуги, який дає додаткові соціальні гарантії, в тому числі в разі прийняття Закону про ринок електричної енергії – і це якраз те, Андрію Володимировичу,  над цим  ми зараз і працюємо. Більшість питань соціальної якраз гарантії, соціального захисту населення, в тому числі які можуть виникнути внаслідок прийняття відповідного Закону про енергоринок, ми закладаємо якраз житлово-комунальні послуги.

Тому прохання, депутатам зосередитися, обов'язково прийняти ці два закони. Тому що, якщо ми не приймемо по ЖКП закон – будуть дуже погані наслідки.

Також хочу підтримати позицію уряду по 5587. Нагадаю, що 16 березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні цей законопроект, там всього 25 поправок, 10 з яких враховані, тобто ми дуже швидко його можемо пройти. І я впевнений, що голосування і підтримка цього законопроекту буде гідною відповіддю Верховної Ради і на рішення  Європейського Союзу щодо макрофінансової допомоги, і на рішення МВФ щодо відповідного чергового траншу, також це буде потужний сигнал інвесторам, які працюють в будівельній галузі.

І, Андрію Володимировичу, наостанок хочу сказати, що я не розумію розмов щодо місячної перерви. Так, дійсно наступне засідання Верховної Ради відбудеться 15 травня, але ці чотири тижні депутати працюють в комітетах, працюють зі своїми виборцями. Я впевнений, що всі ми пам'ятаємо про...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хочу, до речі, нагадати, що в нас є безперервна робота і ми зараз майже чотири тижні працювали в пленарному режимі, фактично чотири тижні працювали в пленарному режимі. І в нас виходить так, як і завжди є: два тижні – в пленарному режимі, тиждень – робота в комітетах, тиждень – робота в округах. І тому це очевидно.

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. І, очевидно, це суб'єктивні розуміння стосовно, як працює парламент, як працює кожен окремий депутат.

Дякую дуже вам.

І Власенко Сергій Володимирович, будь ласка,

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Декілька загальних ремарок. Перше, я би порадив всім тим, хто зараз багато говорить про безвіз, трошки припинити розмови про безвіз і з точки зору того, що це нібито перемога, і нібито зрада. Давайте дочекаємось, я би радив і одним, і другим припинити ці розмови і дочекатися реальних наслідків безвізу, які настануть місяців через два після реального введення безвізу. І тоді ми побачимо, що українські громадяни від цього відчули? І тоді ми зможемо зробити якісь, знаєте, реальні висновки. Це по-перше.

По-друге, сьогоднішнє рішення НКРЕКП засвідчило одне-єдине, що  попереднє рішення НКРЕКП було неправильним, незаконним і злочинним. А відтак ті люди, які приймали попереднє рішення, повинні не просто скасувати його – своє попереднє рішення, що вони зробили, а вони повинні понести покарання за це принаймні політичне. Тобто я чекаю заяви від пана Вовка, оскільки він визнав, що  попереднє рішення, яке вони прийняли, незаконне і неправильне. Якщо він приймає неправильні рішення, він повинен іти з посади. Все просто і зрозуміло. Це перше.

Друге. Що стосується питання, от один із колег сказав, що треба підтримувати  реформаторські закони, я з цим повністю погоджуюсь. Єдине, що треба відрізняти  реформаторські закони від корупційних невіглаських та непрофесійних. До речі,  до таких я, на жаль, з сумом змушений віднести і той Закон про Конституційний Суд, який з поправками у нас з'явився,  і звичайно ж, беззаперечно, закон, який об'єднує чотири закони про внесення змін до процесуальних кодексів. Такого не було ніколи в історії України! Це є абсолютно некоректно і незаконно.

Що  стосується питань комітетських, я би просив вас, пане  Голово,  підняти законопроект 2489 – це Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування" з зауваженнями Президента – може трошки "вище" у вівторок, так, щоб  ми обов'язково його  розглянули. Бо там можливо, можливо повернення в комітет на доопрацювання, а відтак нам треба на цьому тижні цей закон уже розглянути після повернення із комітету. Так, щоб…

 

ПАРУБІЙ А.В. Зараз додам 30 секунд, тільки ви зверніть увагу: він стоїть досить близько. Це просто ряд законів "включення в порядок денний", вони по хвилині проходять, щоб ви орієнтувались.

Я пам'ятаю цю проблему, що ми закон фактично не змогли до кінця опрацювати. І ми зможемо, я думаю, його скорегувати. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу, за розуміння. Я тільки хотів  наголосити, що нам би треба було його розглянути у вівторок за будь-яких  обставин, тому що я думаю, що ми зможемо, якщо він буде відправлений в комітет – комітет швидко його розгляне, і ми в четвер би змогли його розглянути. Якщо треба буде повертати в комітет.

І я не зовсім розумію, чим громада села Падалки Полтавського району Полтавської області завинила перед Верховною Радою? Тому що Верховна Рада уже декілька місяців не може розглянути перейменування цього села. Це дуже просто і зрозуміло, абсолютно технічне питання, яке чомусь…   

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергій, воно є кожного тижня в порядку денному.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Ну немає зараз, Падалок немає.

 

ПАРУБІЙ А.В. Падалок немає зараз хіба?

 

ВЛАСЕНКО С.В.  І минулого разу не було.  І Мукачеве не було.

 

ПАРУБІЙ А.В. Та були! Були і Мукачеве,  і Падалки були.

Колеги, питання тільки ефективності нашої роботи. І я справді зі всією відповідальністю звертаюсь і до голів комітетів, в тому числі, давайте цю перерву скасуємо і ми багато тих питань, особливо швидких, швидких питань, ми зможемо по них доходити.

Я думаю, що ми включимо в порядок денний і просто, давайте, знайдемо той час, коли ми зможемо це прийняти, колеги. Бо я цілковито підтримую і жителів села Падалки, і жителів.  

 

ВЛАСЕНКО С.В. І міста Мукачеве.

 

ПАРУБІЙ А.В. А, міста Мукачеве, так.

І я думаю, що ми спробуємо цього тижня так організувати роботу, але ця робота має бути організована спільно нами всіма, і тому прошу підтримати ініціативу скасування перерви.

І, будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович.

 

ІВАНЧУК А.В. Добрий день, шановний Андрію Володимировичу, шановні присутні. Я не володію ситуацією з селом Падалки, але я хотів би Сергію Володимировичу – своєму колезі – сказати, що стосується безвізового режиму.

Я вважаю, що це дуже велика перемога української держави і українського народу. І я вважаю, що той дорожній шлях, який пройшов парламент, і це велика заслуга екс-прем'єр-міністра Яценюка, коли ми в парламенті приймали дуже-дуже дискусійні питання! І ніхто не вірив, і депутати говорили: "Арсенію Петровичу, ну ми проголосуємо за ці закони, а де гарантія, що нам дадуть безвізовий режим?" І тоді Прем'єр давав ці гарантії, Президент підтримував ці законодавства, і ми прийняли Верховною Радою ці закони, і це дало нам можливість на сьогоднішній день всім громадянам України отримати можливість, можливість через два місяці на правильних умовах безвізових поїздок до Євросоюзу.

Так що, Сергію Володимировичу, давайте всі разом святкувати.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Давайте через два місяці про це і поговоримо, коли люди отримають, поїдуть або не поїдуть.

 

 ІВАНЧУК А.В. Я вам гарантую, що поїдуть. Так, як я гарантував всім тим, хто не хотіли підтримувати закони про європейську інтеграцію.

Андрію Володимировичу, я за вашим дорученням сьогодні вранці розіслав всім фракціям і групам депутатським законопроект, табличку до другого читання – 4666 "товариство з обмеженою відповідальністю". Я пройдусь по всім фракціям і прошу в четвер поставити його одним з перших, тому що його чекають весь бізнес і вся юридична спільнота.

Також на вівторок ми вас просили поставити законопроект 5593. Будь ласка, це коротенький законопроект секретаря нашого комітету. Допоможіть, поставте його в порядок денний на вівторок. Два зауваження, дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Якщо 4666 готовий, ми його розглянемо сьогодні на четвер, можливо після блоку енергетики відразу включимо.

І зараз – Кожем'якін Андрій Анатолійович, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Андрію Володимировичу, дякую вам за те, що в четвер питання про охоронну діяльність присутній. Єдине тільки, я хотів би деякі корективи внести або запитання поставити.

Перше за все, я згідно з Регламентом і того, як в свій час ми обговорювали навіть з паном Петом Коксом, і він це казав, що це правильно, я направляю вам кожного разу 7, 8, 6 законопроектів, які кожний голосую, Андрію Володимировичу, кожний голосую рейтингово на комітеті. І цей лист я голосую тільки після того, як всі підтримають.

В цьому листі є рейтингові законопроекти, їх всього 7. У мене в комітеті їх 107, але я пишу тільки 7. Але все рівно я пишу п'ятий раз, і сьогодні  шостий раз під стенограму кажу, що є 5395, про зміни до Закону про ДБР, за яким завтра нас запитають: "Хто заблокував питання обрання керівників територіальних підрозділів ДБР?" Я скажу: "Це не Кожем'якін, тому що підніміть стенограму".

Знов-таки хтось із ваших помічників або радників, або консультантів вважає, що він краще знає ситуацію щодо законопроектів або голосувань. Повірте мені, я як трошки маючи досвід політичний, я це роблю, уже знаючи, що за цим маю 226 голосів.

Тому 5395, раз, цей законопроект про ДБР. Далі 2897 – законопроект щодо людей, щодо поліцейських, які отримали поранення, контузії і втратили працездатність, одноразова грошова виплата – це треба, два.

І третє – кримінальні проступки. Вже три роки ми чекаємо цього законопроекту, в тому числі слідчі прокуратури, міліції і СБУ. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Величезне прохання попробувати на середу після важливого законопроекту 0139 – це ратифікація Фінансової угоди "міський громадський транспорт" між Україною та Європейським інвестиційним банком – поставити рекомендації парламентських слухань "Актуальні питання зовнішньої політики України" під номером 6014, який вже декілька тижнів ми до нього не доходимо. А вперше за 13 років були проведені слухання парламентські: "Актуальні питання зовнішньої політики"  – і хотілось би затвердити підготовлені рекомендації. Ось.

І я думаю, що дуже важливо, все-таки за рекомендаціями місії Пета Кокса нарешті спробувати розглянути ті законопроекти, які були зареєстровані: 4696. Незважаючи на те, що немає політичної воли, але, можливо, протестувати зал. Де чітко розділювати обговорення і части голосування – це те, що ви, пане Андрію, завжди говорите.

Продовження часу обговорень до вичерпання порядку денного. Зниження бар'єру для більшості голосувань, процедури, поправок, прийняття проектів за основу. Оскільки ефективність роботи парламенту якраз і залежить від зміни Регламенту нашого парламенту. І тут ми бачимо, як в понеділок всі говорять, скільки потрібно включити законопроектів, але часу не вистачає.

Тому є зареєстровані законопроекти, є політичні домовленості на найвищому керівництві – давайте продемонструємо цю політичну волю. Або покажемо в залі, хто не голосує, які фракції не дають – і хай це буде тоді публічне пояснення тих політичних сил, які саботують цей процес.

Продовжуючи далі. Нарешті, за результатами першого візиту в Україну заступника генсека НАТО Роуз Геттемюллер, Президент підписав річну програму співпраці з НАТО. Хочеться дуже побачити від НРБО і від Адміністрації Президента зареєстрований законопроект щодо національної безпеки і нарешті втілити в України на законодавчих змінах ті речі, які стосуються цивільного контролю, парламентського контролю в секторі безпеки і оборони. Знаю, що була у вас дуже хороша зустріч із заступником генсека НАТО.

Також у нас ще була важлива зустріч з головою Комітету у закордонних справах…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. …Європарламенту, де також ми проговорювали ті важливі реформи. І тому дуже важливо після "проваленої" Рахункової палати все-таки виносити в порядок денний і аудитну комісію після конкурсу, що стосується НАБУ, Центральну виборчу комісію – оновлення.

І, надзвичайно, щодо безвізу можу сказати, що дійсно це має сприяти економічному пожвавленню. Але дуже прикро, що безвіз, який ще в 2004-2005 році після Помаранчевої революції був обіцяний, ми 13 років часу згаяли, щоб його нарешті отримати. Тому давайте не гаяти часу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ганно, ми не гаяли. Ми боролись і змогли перемогти.

 

ГОПКО Г.М. 13 років!

 

ПАРУБІЙ А.В. 13 років, так. Це був великий геополітичний вибір України. І питання стояло не тільки безвізу, а в тому, чи Україна повернеться в стан напівколонії Росії чи ми будемо однією з країн Європи? І ми всі ті 13 років боролись, Ганно, і ви теж боролись, і ми плече-в-плече йшли цією боротьбою і перемогли.

Що стосується організації роботи. Я скажу вам свою думку, можливо, вона є помилковою, але, думаю, що вона є правильною. Навіть, коли ми продовжуємо засідання сесії до розгляду питань порядку денного, вже в 18:30-18:40 ми просто не маємо голосів в залі. Ну, це така реальність, це той стан, в якому ми є.

Чому я далі наголошую, що найбільш ефективним кроком на сьогодні  – це ініціатива запропонована головами комітетів і Дубневичем – скасувати перерву. Це найбільш оптимальний шлях, як важливий крок до того, щоб ми мали більше часу для розгляду питань, Просто треба сконцентруватись, мобілізуватись і проголосувати цього вівторка і цього четверга цю ініціативу. Дякую вам.

І, будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, ще в липні 2015 року я зареєстрував законопроект, а в вересні минулого року він був внесений в зал № 2285а: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї. Цей законопроект має на меті захистити українських суб'єктів господарювання, які надають туристичні послуги, послуги з перевезення пасажирів від компаній, які є представництвами російських туристичних компаній і надають послуги на території України і Росії, і територію Криму ідентифікують як частину Росії.

Таких компаній багато, ми досі возимо туристів в Крим! І такі компанії, які в Литві і в Латвії є забороненими, в нас продовжують працювати. Але законопроект в зал не виноситься, хоча наша фракція теж його подавала. Я просив би вас поставити і внести цей законопроект в зал.

Крім того, просив би підняти в розгляді, він внесений в зал, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на доступ до культурних цінностей, культурних благ внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни, проект народного депутата Тарути. Він стоїть на четвер, але я думаю, що ми можемо до нього просто не дійти, це 3503 його номер.

Хотів би звернути увагу, що комітет не наш, але Комітет засобів масової інформації підготував до другого читання законопроект 5313: про застосування української мови в електронних засобах масової інформації,  який ми прийняли, і було б непогано на нього звернути увагу.

Просив би колегу Южаніну розглянути законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу щодо державної підтримки кінематографії, 3238, і про внесення змін до Митного кодексу, 3239. Ніно Петрівно, це Закони про кіно, ми прийняли базовий закон із пропозиціями Президента, тепер просив би, щоб ваш комітет все ж таки розглянув ці два важливих закони.

Дякую. Просив би звернути на це увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Миколо. Я  тільки одне скажу, у нас, як я вже говорив, майже 3 тисячі законопроектів є. І тому кажу, ми не раз давали блоки для питання культури, і я завжди лобіював, щоб вони були в найперших позиціях порядку денного. Тільки візьміть і ці пропозиції сформулюйте в питаннях прерогатив, бо ми всіх тих законів не зможемо поставити, банально це займе, як мінімум, один день з трьох повноцінних днів. Сформулюйте по прерогативах, що найважливіше, і ми тоді подивимося, що можна буде поставити в більш-менш прохідну частину. Домовилися? Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Колись, по-моєму, Черчіль сказав, що фашисти майбутнього назвуть себе антифашистами. У наших реаліях ми бачимо, що корупціонери, які грабували нашу державу, назвали себе зараз анти-корупціонерами і через своїх, в тому числі, агентів впливу в нашій залі далі продовжують блокувати будь-які розслідування своїх корупційних оборудок.

Я абсолютно переконаний, що одна з найбільших корупційних оборудок в незалежній Україні – це розграбування Міністерства оборони і Збройних сил України, мова йде про мільярди і мільярди доларів. І питання не тільки в тій землі, яка розкрадена, питання не в тих військових містечках, які вкрадені, питання йде в бойових літаках, гелікоптерах, танках, проданих по ціні металолому. Це робилося протягом десятиліть і ніхто на сьогоднішній день не притягнутий до відповідальності!

На минулому засіданні нашого комітету ми прийняли рішення створити робочу групу по змінах до законодавства, яка дасть можливість притягнути всіх винуватців до відповідальності за крадіжки і за те, що практично наші Збройні сили були знищені. Я інформую про це суспільство, інформую шановне керівництво парламенту і прошу всіх, хто зацікавиться, долучатись до нашої роботи.

Також я публічно звертаюсь до голови Антикорупційного бюро пана Ситника, ми його запросили в середу на комітет для подальшої співпраці і подальшої роботи по поверненню вкраденого майна і по притягненню відповідальних до відповідальності.

Дякую за увагу. І надіюсь на допомогу всіх борців з корупцією, які знаходяться у цьому залі.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова представника Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Олександра Домбровського. Прошу.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Дякую.

Шановні колеги, я хотів би сказати, що минулий четвер український парламент, на мій погляд, втратив історичний шанс, тому що ми мали унікальну можливість у синхронному режимі одночасно з голосуванням про відміну візового режиму в Європейському парламенті проголосувати один із самих проєвропейських і конкурентних законів – про ринок електричної енергії.

Я розумію дискусії, які розгортаються у залі парламенту, за межами парламенту. Але я хотів би всім нам задати одне запитання: скажіть мені, будь ласка, кого влаштовує те, що ми маємо на сьогоднішній день? Коли ми маємо відсутність ринку електричної енергії як суцільну монополію: єдиний покупець, єдиний продавець, у кожному регіоні монопольні обленерго, які просто знищують і знущаються як над українцями, так і над всіма українськими підприємствами!

Ми маємо сьогодні в структурі об'єднаного ринку електричної енергії як державного підприємства заборгованість майже 30 мільярдів гривень! Ми стоїмо на межі просто технологічного колапсу і катастрофи, якщо в секторі електроенергетики нічого не робити. Тому я переконаний, що нам потрібно терміново приймати закон 4493 – про ринок електричної енергії, який ми підготували разом з нашими європейськими партнерами.

І декілька слів про НКРЕКП. НКРЕКП сьогодні – це не перше рішення, яке вони призупинили. І я переконаний, що нам потрібно дуже активно запускати процес ротації членів НКРЕКП відповідно до указу Президента.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я хочу всіх проінформувати колег, що ми плануємо на цьому тижні в комітеті визначити свого представника в Номінаційну  комісію по запуску процедури ротації членів НКРЕКП. Поки що ми маємо два офіційних подання від фракції "Батьківщини" і від "Самопомочі". Я знаю, що є рішення від "Блоку Петра Порошенка". І я би просив сьогодні-завтра офіційно всі інші  фракції передати нам свої пропозиції для того, щоб ми могли…

 

СИРОЇД О.І. Дякую. 

І я запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народного депутата Григорія Немирю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані голово.

Шановні колеги! Я хочу повідомити, що минулого місяця було  зареєстровано законопроект 6240: про виборчі права вимушених переселенців. Головним комітетом з розгляду цього  законопроекту є Комітет з питань правової політики, і я хочу звернутися до колеги Князевича: не гаяти часу і вчасно розглянути цей законопроект, щоб уможливити його розгляд  у Верховній Раді.

Друге питання стосується законопроекту, який був внесений Президентом як невідкладний, 6175, який стосується питань подвійного громадянства. Комітет розглянув цей законопроект і зайняв чітку  позицію – всі без виключення члени комітети. Перше, має  бути жорстка норма, яка б визначала, що високопосадовці нашої держави мають мати лише громадянство України. І друга позиція,  що ніхто не має права позбавляти громадянства України звичайних громадян. 

Вперше на моїй пам'яті, жоден із членів комітету не висловився на підтримку президентського  законопроекту,  жодної позитивної рекомендації не було надано цьому законопроекту. Це свідчить, мабуть, про якість підготовки законопроекту. І тому комітет рекомендував передати цей законопроект на повторне перше читання.

Третє питання стосується законопроекту, який стоїть першим завтра у порядку денному – це про Конституційний Суд. Відомо, що 5 квітня було надано порівняльну таблицю з поправками, з подивом Комітет з права людини знайшов там  дві поправки: 875 і  900, які стосуються способу голосування і порядку призначення і звільнення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Викликає подив, чому в Закону про Конституційний Суд в непрозорий абсолютно спосіб? Я прошу надати…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. В абсолютно непрозорий спосіб регулюються питання, тим більше в "Прикінцевих положеннях", до проекту Закону про Конституційний Суд? Що це за така шахрайська юридична техніка? Вона вже не перший раз, коли "причепом" іде до основного закону питання, яке ці закони не регулюють.

Оскільки Уповноважена Верховної Ради – це Уповноважена Верховної Ради, я закликаю колег завтра під час розгляду особливо звернути увагу на ці норми і на багато інших…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань промислової  політики та підприємництва народного депутата Віктора Галасюка.

Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановні колеги, хочу наголосити на позитивній практиці проведення тематичних днів у парламенті, в тому числі дня промислового розвитку. Хочу наголосити на тому, що треба проводити не тільки такі галузеві дні, а робити і розглядати певні пріоритетні законопроекти щотижня.

На цей тиждень хочу запропонувати від Комітету промполітики і підприємництва галузевий блок: номер 5495, щодо криміналізації контрабанди лісу-кругляка і номер 2618, який погоджений профільним комітетом, щодо зняття імпортного мита при ввозі деревообробного обладнання.

Хочу наголосити, що дуже  позитивно, що уряд прийняв підзаконний акт, яким, по суті, запускає в дію ту норму, яку ми вибрали у бюджетному пакеті: щодо розстрочки на три роки імпортного ПДВ, що суттєво здешевлює деревообробне обладнання для реального сектору економіки. Треба цю практику подовжувати і посилювати.

Хочу окремо наголосити, що сьогодні за ініціативи фракції Радикальної партії розроблений проект Закону про ринок деревини, щодо якого сьогодні проводяться відкриті експертні громадські обговорення. Найближчим часом він буде поданий, зареєстрований у парламенті. Він дозволить знищити ту бюрократію і корупцію, яка існує у цій галузі, і вивести з тіні понад 7 мільйонів кубічних метрів лісу-кругляка, який буде працювати як сировина для українських деревообробних меблевих підприємств. Тоді будуть податки, тоді буде гідна заробітна платня і гідні пенсії, а не буде штучної залежності від кредитів МВФ.

Пропоную, щоб ми цю практику зробили стандартною. Цього тижня розглянули деревообробні закони, наступного тижня розглянули законопроект 3035 – про легалізацію старательської діяльності. На підході пакет металургійних законів, законів про машинобудування. Давайте  щотижня  розглядати промислові закони для того, щоби розвивати...

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення народного депутата Людмилу Денісову.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановні колеги, як нам всім відомо стало, що Україна отримала черговий транш від Міжнародного валютного фонду і однією з умов, щоб отримати наступний транш, є пенсійна реформа, проведення нашою державою пенсійної реформи.

Комітет з питань соціальної політики розглянув основні напрямки, які буде вносити уряд щодо пенсійної реформи. У нас є концептуальне зауваження до цих напрямків, до цих шляхів, якими нібито буде проведено осучаснення пенсій тим громадянам, яким призначена була давно пенсія, і шляхи наповнення і погашення дефіциту Пенсійного фонду. Тому ми вважаємо, що  запровадження таких пропозицій буде порушенням соціальної справедливості відносно до цих людей, які працювали сумлінно і сплачували страхові внески, що страхова виплата – це є страхова виплата.

І я звертаюся до представника уряду і дуже прошу вас попрацювати з цими основними напрямками, з якими  ми були ознайомлені, щоб все ж таки цей законопроект, який напрацьовується Міністерством соціальної політики, він відповідав 46-й статті Конституції України. І я дуже прошу, щоб внесли найближчим часом до парламенту цей проект закону для того, щоб всі чотири тижні, які Верховна Рада не буде працювати в сесійній залі, наш комітет зміг попрацювати і щоб в травні ми цей законопроект, якщо він буде задовольняти наших громадян, прийняли. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Ви завершити, так?

Прошу до слова голову Комітету з питань транспорту народного депутата Ярослава Дубневича.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, Оксано Іванівно! Доброго дня, шановні колеги! Минулого тижня при розгляді важливих законопроектів, особливо у вівторок і четвер, ми, на жаль, не набрали голосів і не відмінили перерву з  12.00 до 12.30, що призвело до не розгляду дуже багатьох важливих законопроектів, які стояли в ці дні в порядку денному.

Тому я прошу усіх колег підтримати включення до порядку денного сесії законопроекту 6281 і розглянути його на цьому тижні: щодо відміни перерви у вівторок і четвер з  12.00 до 12.30, що дасть можливість розглядати більше важливих законопроектів, особливо в економічній галузі.

А також минулого тижня ми у вівторок, хоча Закон 5624 – щодо унормування і перенесення часу, терміну  впровадження екологічної норми Євро-6 – не був розглянутий, тому прошу, щоб цей законопроект, важливий і технічний законопроект, який, переконаний, набере більшість голосів в сесійній залі, включити на цей вівторок або на четвер на розгляд на цьому пленарному тижні. Закон 5624.

І прошу усіх підтримати, тому що Євро-6, якщо ми не підтримаємо, вже з 1 січня 2018 року запровадиться норма Євро-6, а у нас ще не готова вся економіка. І нам дуже важливо, щоби цей Євро-6 згідно закону був запроваджений з 2020 року.  Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Я запрошую до слова представника Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності народного депутата Михайла Довбенка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, оскільки комітетом вносилися відповідні пропозиції, просимо включити до порядку денного у першій частині ранкового засідання вівторка, 11 квітня два невеликі питання, які важливо розглянути до того, як розпочнеться довга перерва у пленарних засіданнях.

Перше, це мається на увазі закон 3498, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів. Підкреслюю, що комітет пропонує відразу ж повернути його у комітет для підготовки на повторне друге читання без розгляду по суті порівняльної таблиці. Тому такий розгляд не займе багато часу, а за наступний місяць комітет зможе підготувати його до належного розгляду у повторному другому читанні.

І другий законопроект 5361-д, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів. Цей законопроект віднесений на повторне перше читання після ретельного доопрацювання комітетом та врахуванням зауважень і пропозицій, які прозвучали під час попереднього розгляду в сесійній залі.

Хочу сказати, що у нас підготовлено ціла низка законопроектів і просимо провести розгляд повноцінно тематичного фінансового блоку у травні.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Я запрошую до слова представника Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму народного депутата Миколу Величковича.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановні колеги, перш за все хотів би подякувати за підтримку законопроекту 5616, який необхідний був для бойової та професійної підготовки військовослужбовців.

У нас на порядку денному в середу стоїть блок законопроектів нашого комітету, але зважаючи на те, що в середу запланований звіт Вовка, а також ще знаємо, можливо розширення кількості законопроектів, які потрібні для ратифікації, у нас є прохання перенести на вівторок розгляд законопроектів: 5324, вже вчетверте переноситься розгляд цього питання, 5324 – це короткий законопроект; і законопроект 4928 – це друге читання. Більше 80 тисяч дітей вже роками чекають питання вирішення аліментів. І прохання, цей законопроект доопрацьований, погоджений з фракціями,  він буде легко проходити. Отакі є прохання: 5324 – на вівторок і 4928. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ми два рази фактично дійшли до питань молоді безпосередньо. Зараз у нас тільки питання: чи в середу ми зможемо розглянути всі питання молоді, а можливо ми кілька питань перенесемо на четвер чи на вівторок? Щоб ми розділили і молодь, і питання, які стосуються захисту дітей.

Прошу, 30 секунд ще, Микола Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний пане Голово, таке прохання лише перенести 5324, можливо, на вівторок. І ми клопочемо, можливо, за перенесення і 4928, а решту розглянути в середу в тому режимі, як буде відбуватися в середу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо є така позиція, що тільки один законопроект, ми звичайно ж розглянемо можливість його перенести на вівторок. Дякую вам.

Пинзеника нема. Ніна Петрівна, так же ж? Будь ласка, Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу, у нас на минулому пленарному тижні був запланований розгляд законопроекту 5624. Я просила би вас поставити на цей пленарний тиждень або на вівторок, або на четвер, тому що за обсягом дуже маленький законопроект, зрозумілий за змістом. Тільки що вже шановний колега Дубневич про нього говорив. Про те, що проектом пропонується перенести термін введення стандарту екологічної безпеки Євро-6 з 1 січня 2018 року на 1 січня 2020 року.

Ми не витратимо багато часу для його розгляду, але він по суті дозволить нашим громадянам придбавати більш дешеві автомобілі 2010 року випуску ще протягом 2018 року, сплачувати при ввезенні акцизи за зниженими ставками. І оскільки на сьогодні саме використання вживаних автомобілів є такою болючою темою в нашій країні, то цей законопроект врегулює частково і цю проблему, яка на сьогоднішній день існує.

І прохання від депутатів і комітету: все-таки розглянути цей законопроект, тому що ми рекомендували його прийняти в цілому. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Ніно Петрівно. Я ще раз просто нагадаю, він теж стояв в тому блоці, до якого ми майже дійшли.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. І теж величезне є прохання і до вас, і до всіх: скасуємо перерву, ми додамо багато робочого часу для того. І я дуже розраховую на те, що завтра ще моя пропозиція буде підтримана про скасування перерви. І ми поставимо його таким чином, щоб ми змогли дійти. І я сподіваюсь, ми цього тижня приймемо і цього тижня дійдемо до нього. Він дійсно невеликий, він підтримується всіма. Тут тільки питання організаційне.

Ще у мене є одне прохання. Коли ми розглядаємо деякі питання нескладні, зокрема коли йдеться про постанову про парламентське слухання, я закликаю депутатів, щоб обговорення було максимально лаконічним. То у мене є прохання, так само щоб було лаконічним.

Пам'ятаєте той четвер, коли ми прийняли 18 законів? Ми, власне, так працювали і таким чином, ми змогли більшість тих пропозицій, які давали комітети, прийняти. Тому я у відповідь прошу до взаємопідтримки і до того, щоб ми спільно зробили більш ефективну роботу Верховної Ради України. Дякую вам!

Будь ласка, Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Шановні колеги, по-перше, хочу подякувати всім вам за підтримку законопроекту 2309, який було проголосовано. Власне це два роки надзвичайно плідної і складної роботи всього Комітету охорони здоров'я, всіх членів всіх політичних сил і Головного науково-експертного управління, яке, власне тричі давало зауваження до цього законопроекту. Дякую вам всім за те, що парламент об'єднався навколо реформи охорони здоров'я.

Хочу зазначити, що комітетом підготовлено ще декілька стратегічних законопроектів і основи державної політики в охороні здоров'я, засади державної політики, які дозволять нам протягом цього року перевести українську систему охорони здоров'я на систему медичного страхування. Хочу сказати, що комітетом також підготовлені до другого слухання, до розгляду в парламенті 12 законопроектів, які я передаю Голові Верховної Ради.

І також надзвичайно важливі законопроекти 4449 та 1242. Ці законопроекти, з одного боку, виглядають такими дуже вузькими, вони стосуються галузі психіатрії. Але насправді вони дозволять при голосуванні в парламенті змінити відношення до України на міжнародному рівні. Справа в тому, що існуюче законодавство визнано неконституційним. І на сьогоднішній день українські громадяни виграють суди в Європейському суді проти України. І Україна, прошу 30 секунд, Україна виплачує їм компенсації. Тому ті закони: 4449 і 1242 – вони повертають Україну не просто в конституційне поле, а повертають психіатрію до європейських стандартів і прибирають з неї оці каральні функції, які були притаманні Радянському Союзу.

Також хочу зазначити, що на цьому тижні 13-го пройде Всеукраїнський день меланоми. Меланома – одна з найбільш злоякісних…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В 30 секунд.

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин. І в усіх містах України в державних закладах, в приватних клініках пройдуть безкоштовні огляди громадян України, в яких є родимки, які перероджуються. І за рахунок цих днів меланоми, а це, власне, вже дев'ятий рік як ми їх проводимо, нам вдалося зменшити смертність на 15%. Тобто ми зберегли тисячі життів. І я закликаю зараз всіх громадян, у яких є родимки, які змінились за останній час, прийти…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, як ми і домовлялися, ми готуємо, наш комітет готує вже на перший тиждень наступних засідань ІТ-день. Ми підготували 5 законопроектів до другого читання, до першого читання, тому я звертаюсь до всіх колег з парламенту, що у нас є 3 тижні для того, щоб дискусійні питання або якщо в когось є якісь пропозиції, ми відпрацювали.

Я хочу звернутися до Кабінету Міністрів України, дуже багато ми говоримо про цифровізацію, про цифрову економіку. І дійсно цей уряд робить набагато більше ніж усі попередні уряди, за що я дякую і Володимиру Борисовичу Гройсману, і Степану Івановичу Кубіву – за особисту підтримку. Але я вважаю, що недостатньо ми робимо по цим питанням цифрової економіки.

Моє перше питання до уряду – це санепідеміологічні норми по випромінюванню базових станцій, які десь застрягли між Міністерством юстиції та Міністерством охорони здоров'я. Я прошу вас, Степане Івановичу Кубів, особисто приділити увагу цьому питанню, тому що під загрозою зрив тендеру на 4G, від проведення якого близько 12 мільярдів гривень заплановані надходження до бюджету, а також сам розвиток 4G або 5G-поколінь зараз під величезною загрозою, незрозуміло чому. Ці санітарні норми знаходяться в Кабінеті Міністрів, були всіма погоджені, але не виходять із Кабінету Міністрів.

Друге питання. Минулої п'ятниці я представив план по перших кроках цифрової економіки держави, які надають близько 25 мільярдів гривень щорічно заощаджень та додаткових надходжень до бюджету України і більше 130 мільярдів гривень інвестицій.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Степане Івановичу, дуже багато зроблено комітетом разом з Кабінетом Міністрів по "Цифровій адженді", по долученню до "single digital market". Але величезна проблема у не проведенні Кабінетом Міністрів адміністративної реформи. І це ставить під загрозу проведення цифрової економіки і старт цифрової економіки в Україні. Я дуже прошу провести спільну нараду для того, щоб ця адміністративна реформа була проведена і в Кабінеті Міністрів з'явився відповідний…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Як і ми домовлялись, ми це узгодимо, що питання блоку інформаційної політики буде в перший травневий тиждень.

І, будь ласка, Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Цього року ми з вами не ухвалили жодного закону у сфері протидії корупції. Більше того, жоден з тих законопроектів не був винесений на голосування. В мене величезне прохання: навіть якщо сумніви є, що в залі достатньо депутатів, що 226 членів парламенту готові протидіяти корупції – не завдання спікера блокувати такі законопроекти.

Закон про право Антикорупційного бюро прослуховувати корупціонерів самостійно, без контролю з боку СБУ, лежить з червня минулого року.

Закон про викривачів. Громадянське суспільство розробило прекрасну ініціативу, яка надає людям захист від держави, коли вони викривають корупцію і, більше того, стимулює, дозволяє отримувати винагороду, якщо люди допомогли державі зупинити розкрадання її грошей. Так само лежать без руху.

Закон, який вимагає від народних депутатів, від кандидатів у Президенти в майбутньому підтверджувати легітимність їхнього майна – закон в парламенті вже більше двох років і жодного разу не виносився на голосування.

Найважливіший, мабуть, зараз закон – Закон про антикорупційні суди. Всі бачать, як застрягли ключові розслідування Антикорупційного бюро і Антикорупційної прокуратури у звичайних судах. Нам треба створити хоча б один нормальний суд! Без цього ми даємо людям відсутність альтернативи. Окрім вулиці, у них нічого не залишається для того, щоб мати правосуддя, для того, щоб просувати країну вперед.

Пане спікере, в мене прохання: почати їх виносити на голосування, нехай парламент визначається і кожен громадянин бачить, як голосує кожен народний депутат.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Тільки не згоджуюся з тим, що не було винесено жодного законопроекту. Майже кожна з наших реформ, зокрема і судова реформа по своїй суті є антикорупційною реформою, і там є надзвичайно велика кількість положень антикорупційних. І майже в кожній реформі: чи дерегуляція, чи коли ми говоримо про енергозберігаючі фактори, чи коли ми говоримо про реформу суду – вони по своїй суті є глибоко антикорупційними законодавчими актами.

І з приводу того, чи виносити законопроекти, які наперед відомо, що вони не мають підтримки? Ви спитайтеся у своїх колег депутатів, які чекають місяцями законопроектів, в яких є повна підтримка, але ми просто не встигаємо до них дійти.

Ми розглянемо, зокрема я попередньо давав вже доручення подивитися по люстрації законопроекту 2695. До речі, ми його тоді включили в порядок денний сесії. Щоб ми його змогли розглянути, в мене враження, що по ньому ми можемо прийняти рішення, по ньому можемо пройти. І просто ми вивчимо додатково готовність, і відповідно вашу пропозицію щодо включення на цей тиждень розглянемо. Дякую дуже вам.

І Співаковський, будь ласка, Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, хочу подякувати за те, що 6116 стоїть в порядку денному і дякую позиції Кабінету Міністрів України і профільному Міністерству освіти, і Мінфіну за те, що це виноситься.

Це означає, що ми продовжуємо боротьбу не тільки на фронті, там, де зброя, не тільки на дипломатичному, але й на освітянському і боротьби за людський капітал: люди вирішують все! А молоді люди тим більше. Якщо ми повернемо хоча б  тисячу дітей з Криму, це означає, що  ми щось у цьому житті зробили за те, щоб повернути Крим.

Друге. Андрію Володимировичу,  дуже велике прохання, якщо навіть не на цьому  тижні, але в тематичний поставити законопроект нашого колеги Констанкевич Ірини Мирославівни 5612: про внесення змін до статті  62-ї Закону України про вищу освіту щодо справедливої системи стипендіального забезпечення. Просто хочу сказати, що відсікання більшості дітей від стипендій означає, що вони починають працювати не по профілю і це буде  понижувати якість нашої освіти. Тобто от ці речі ми повинні робити, але таким  чином, щоб мотивувати молодь до отримання знань, а  не мотивувати її для  того, щоб отримати непрофільну освіту працюючи.

А також законопроект 5023 щодо пільгового вступу до вищих навчальних закладів дітей, позбавлених батьківського піклування. Це була технічна помилка, коли ми не вирівняли у правах дітей-сиріт і дітей, позбавлених  батьківського піклування, і в результаті  от ми маємо тут помилку. Тому 5023 просто поновлює в правах дітей-сиріт і дітей,  позбавлених батьківського піклування.

І також все-таки прошу, і я розумію, що  п'ятниця – п'ятниця, це складний день, але 4416 щодо боротьби з корупцією на місцях. Місцеві депутати, які не можуть  суміщувати діяльність як керівники комунальних підприємств…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ   О.В. …І місцеві  депутати, це потрібно робити.

Якщо ми будемо змінювати поведінку місцевих депутатів, які сьогодні за рахунок децентралізації отримують величезні кошти і їх розподіляють, і їх витрачають, я думаю, ми зробимо великий вклад у боротьбу з корупцією. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

По 6116 ви бачили, ми провели роботу, узгодили і лиш би ми змогли ефективно працювати, ми зможемо його прийняти – по ньому є зараз  вже  підтримка і узгодження всіх фракцій.

Будь ласка, Сотник Олена Сергіївна.

 

СОТНИК О.С. Вітаю всіх присутніх. Насправді, багато хто говорив про безвіз, але не менш важливим питання є ще остаточно і останнього  кроку щодо ратифікації Угоди про асоціація, яке зараз знаходиться в сенаті Нідерландів, і по нашій інформації, вже в травні місяці може бути прийняте  рішення, що завершить фактично для України цей процес. Можливо, нам доведеться на цьому тижні оперативно прийняти відповідне звернення до парламенту Нідерландів, прошу це врахувати.

Також хочу звернути увагу, що після того, як буде завершено ратифікацію Угоди про асоціацію, зовсім інший підхід почнеться контролю за виконанням всіх наших зобов'язань за цією угодою. Відповідно нам доведеться однозначно змінювати підходи в прийнятті законодавства і в прийнятті в першу чергу євроінтеграційних законів.

Наш комітет зараз готує, я відповідаю технічно за підготовку Закону про основу політики у сфері європейської інтеграції, і ми сподіваємося його вже у травні місяці його внести і зареєструвати після погодження з усіма членами комітету.

Наразі на цьому тижні ми маємо три ключових законопроекти, які входять до пріоритетних, у тому числі визначених урядом як пріоритетні у сфері європейської інтеграції законопроекти. Це законопроект у сфері енергетики, тобто друге читання по ринку електроенергії, і два законопроекти у сфері ЖКХ. Дуже прошу їх підтримати колег, зосередитись на них, тому що ми  дуже відстаємо від плану імплементації угоди на сьогоднішній день.

І ще хочу звернути увагу Апарату, щоб перевірили законопроект 0141, він стоїть, це ратифікація "подвійне оподаткування з Мальтою". Він стоїть на середу. Згідно картки даного законопроекту, відповідальним головним комітетом є Комітет з європейської інтеграції…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СОТНИК О.С. Є Комітет з європейської інтеграції.

Відповідно до нас, хочу повідомити, цей законопроект навіть ще не надходив, ми його не розглядали. Тому треба узгодити це питання технічно.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Вже узгоджено, він розписаний на Комітет з євроінтеграції. Ну, я думаю, що це питання тільки часу.

Колеги, тільки вам наголошу, що ця ратифікація важлива, оскільки Мальта відіграла вирішальну роль, просто вирішальну роль у питанні нашого безвізу! І це питання також і такої солідарності, і доброго знаку. Ви якось узгодьте між собою.

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто, давайте, ви в робочому порядку узгодьте, щоб у нас не виникло ніяких технічних речей.

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре!

А я вас, в свою чергу, попрошу чимшвидше зібратися, це ж не важке питання, щоб можна було його розглянути до середи. Дякую дуже вам.

І, Дирів Анатолій Борисович, будь ласка.

 

ДИРІВ А.Б. Андрію Володимировичу, ви правильно зауважили, що 26 квітня 31-і роковини Чорнобильської катастрофи – це сумна дата не тільки  для України, це для всього людства. І комітетом було надано до Апарату Верховної Ради ряд законопроектів, зокрема такі, що стосуються статусу і соціального захисту громадян, які постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Частина, як бачимо, є включена до порядку денного на четвер, але просимо все-таки Апарат Верховної Ради України знайти, відшукати таку можливість і включити ще два  законопроекти: 4442 і 4714.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Анатолію, ви знаєте, в чому є ключова і по всім законопроектам? Вивчали по фракціям, побачили, що два –  підтримуються, два – не підтримуються. І ми виходили виключно з того, що ми, по-перше, можемо "завалити" їх, а по-друге, дати поганий знак нашим чорнобильцям, якщо вони будуть прийняті.

Тому нема жодних застережень, якщо буде готовність і ви проведете ще політичні консультації, ми розуміємо вагу  і значення, але важливо, щоб ми не виставили їх і не провалили, а щоб змогли підтримати. Тому тих два, які мають підтримку в результаті проведеної роботи – вони включені.  А по інших двох давайте ще проведемо консультації. Дякую дуже вам.

І від Комітету бюджету – Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, шановний  головуючий, по трьом законопроектам, які включені до порядку денного, є позитивні висновки нашого комітету, це і по територіальним громадам, і по Конституційному Суду, і по фінансуванню з обласних бюджетів спорту.

Єдине застереження, що 2223а в середу можемо не прийняти – це по спорту, а  потім на місяць не буде засідань, а ці видатки вже передбачені в обласних бюджетах. Тому я просив би його перенести. І ви це озвучували, що можливо або на вівторок або на четвер.

Один законопроект не включений до порядку денного з важливих, це  5693 – це питання заробітної плати "Південмашу". І я б хотів би тут до присутнього Першого віце-прем'єр-міністра пана Кубіва звернутися з тим, що Міністерство фінансів важливе, але все-таки Перший віце-прем'єр-міністр визначає і економічну політику, і економічні політиці підпорядковуються питання в тому числі і фінансові. І коли Прем'єр-міністр з трибуни Верховної Ради обіцяє на всю країну, що він вирішить питання по заборгованості по зарплаті, паралельно ми вирішуємо шахтарям ці питання, то нам треба все?таки довіру як базовий капітал українській владі  і державі не втрачати. Тому прошу це питання поставити, якщо позиція уряду була відповідна. Тим паче, що одностайно підтримуються всіма представниками  бюджетного комітету. Ще додатково звертаюся як голова міжпарламентського об'єднання "За розвиток оборонно-промислового комплексу та авіакосмічної галузі".

Наступне питання. Ви сьогодні тричі, шановний головуючий, озвучували питання перерви, і 2915 законопроект  – я дякую, що ви поставили його на четвер,  який ініційований Кривенком, Кишкарем, Сюмар, Мушак, Лубінцем, Вадатурським, Крульком, Рибак.

Є ще законопроект, який вже підписали фактично всі голови наших комітетів,  6281. Він ще не поставлений навіть в порядок денний і ще нема рішення комітету. Тобто ми готові зняти другу частину нашого законопроекту там по поправкам, щоб тільки прийняти і щоб скасувати цю ганебну перерву. Тому що будь-який працівник може попрацювати 4 години без перерви, не може пропрацювати народний депутат. І взагалі треба думати над тим, що поширити…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. …Поширити робочий день і щоб ми починали о 9-й ранку, можливо скоротити до однієї години перерви у вівторок і четвер – дві години. Бо ніхто не тримає депутата прив'язаним до робочого місця. Ми ходимо, між собою спілкуємося і нема такої вкрай складної роботи для того, щоб не змогти просидіти  5 годин на одному місці. 

І закликати, завтра буде пластовий день, о 12-й годині виставка, закликати всіх депутатів прийти на неї. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тільки хочу вам повідомити, що ми навіть на скасування перерви не можемо назбирати 226 голосів! І всі інші плани є глобальні і правильні. І я нагадаю, я пропонував змішані тижні. Якби у мене була кнопка "226", ми, звичайно, давно би це зробили. Але, на жаль, це має вирішити зал.

І, справді, хочу вам  наголосити: завтра стоїть включення в порядок денний сесії  законопроект голів комітетів  про скасування перерви. Але окрім того на четвер стоїть законопроект Кривенка й інших колег, де теж  в законопроекті є ця одна з норм. Так. І я сподіваюся,  ми завтра включимо і будемо їх обидва розглядати в четвер. І дуже розраховую, що всі голови комітетів і всі фракції максимально долучаться, щоб ми змогли ці законопроекти прийняти.

І від комітетів останній виступ. Кучер Микола Іванович, будь ласка.

 

КУЧЕР М.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, по-перше, я хотів би, звертаюся до всіх з проханням підтримати винесені на цей пленарний тиждень на завтра, на вівторок, законопроекти, які підготовлені  до другого читання аграрним комітетом. Це законопроект 4570: про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Він є сугубо технічним, але прийняття його досить важливе для аграрного сектору.

І самий головний наш законопроект, який ми чекали, це 4355: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використання і охороною земель. Це законопроект, який довго чекали всі місцеві громади, він надзвичайно важливий в питанні децентралізації, тому що він дає можливість об'єднаним громадам отримати у власність землі запасу і резерву.

Це важливий крок в напрямку децентралізації, в першу чергу земельної децентралізації на селі, тому що практично місцеві громади, маючи землі запасу і резерву, отримуючи від них 100-відсоткове оподаткування, не мають можливості цими землями управляти. Тепер вони можуть отримати цю можливість. Так що я звертаюсь до всіх з проханням підтримати цей надзвичайно важливий законопроект.

Крім того, є законопроекти, які підготовлений до першого читання.

Це 4922: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного управління у сфері сільського господарства. Тут іде питання про передачу Держпродспоживслужбі багатьох функцій, які колись належали Держсільгоспінспекції: функції ветеринарного контролю, контрольних функцій, які були в Мінагрополітики, про захист справ споживачів, по забезпеченню якості продукції, по контролю за оборотом отрутохімікатів та ГМО-продукції.

Крім того, ще є законопроект альтернативний…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КУЧЕР М.І. І ці законопроекти носять технічний характер, але в цілому не змінюють систему регулювання для суб'єктів господарювання. Так що також прохання підтримати ці законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І ви проведіть необхідні політичні консультації.

Колеги, дивіться, у нас вже час вичерпався, але зараз я ще мушу дати представнику уряду Кубіву Степану Івановичу.

Колеги, потім я дам, але давайте ми домовимось по 30 секунд. Я вам зараз поясню, у нас з такою динамікою завтра буде приходити по 40, по 50 депутатів – і ми просто безконечно будемо працювати, тому давайте ми оперативно.

Зараз я дам представнику уряду, оскільки починається Кабмін, щоб він міг виступити і піти. Потім я дам всім депутатам, які прийшли на Погоджувальну раду.    

Будь ласка, Степане Івановичу. Зараз включать, вже включили.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, хочу подякувати за участь сьогодні в конструктивному засіданні.

Хочу, по-перше, сказати, що все-таки Прем’єр-міністр підкреслив чітко, що з 1 жовтня будуть підняті пенсії для українців. Друге, те, що говорила пані Людмила, голова комітету щодо дискусії. Ми за дискусію по реформі. І це буде спільний документ на площадці комітету Верховної Ради і відповідно в цій залі із керівниками фракцій, бо без 226 ми це не зробимо.

Друге питання щодо цифрової економіки 4G, 5G. Дійсно необхідно провести спільну нараду. І таку нараду ми проводили вже, коли ми говорили питання 3G. І там буде вироблений чіткий план, який зможе поставити лінійку часового характеру, щоб ми мінімізували втрати, раз, фінансові для державного бюджету, а друга важлива тема – це питання інтеграційного процесу цифрової економіки з європейською програмою.

Ще одне питання по зарплаті по космосу, яке було сказано, це законопроект 5693. Ми з Віктором домовилися, що у середу, коли ми будемо готові і проведемо відповідні консультації, і тоді відповідно на ваш розсуд, пане Голово, винесемо дане питання.

І наостанок хочу сказати щодо питання енергоефективності. Це є надзвичайно важливе питання. Тому що питання, про яке говорив пан Домбровський, воно тягне за собою розробки чіткої програми мінімізації ризиків і забезпечення, те, що ми обіцяли з точки зору реформування і справедливої ціни. Я думаю, що саме законопроекти 4901, 1581-д, 4493 дадуть відповідь на порозуміння між парламентом і урядом щодо законопроекту про ринок електричної енергії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, дякую, Степане Івановичу. Ми знаємо, що у вас уряд. Бажаю вам успішної роботи в уряді.

І, колеги, раз, 2, 3, 4, 5, 7, 9 виступаючих, колеги. По 30 секунд ви зможете формулювати свою позицію і законопроект? Давайте по 30 секунд, колеги. Бо ми вже 10 хвилин як вичерпали свій регламент. Давайте по 30 секунд.

Курячий Максим Павлович, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Дякую! Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! Справа в тому, що 12 квітня у нас відзначається Всесвітній день космонавтики. А в Україні відзначається День працівника ракето-космічної галузі.

Андрію Володимировичу, Україна може цього року востаннє святкувати це визначне свято, яке ми вважаємо нашим спільним надбанням. Адже галузь без людей буде лише залізо, як і завод без людей, буде лише залізо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Саме тому, Андрію Володимировичу, до Дня космонавтики, до дня працівників поставте в порядок денний 5693. Це заборгованість по виплаті працівникам "Південмашу". Справа в тому, що на підписання і контракт по "Морському старту" підприємство може поточні виплати здійснювати, а старі борги ми маємо допомогти погасити. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Один рік назад 4355 в першому читанні був прийняти. Держгеокадастр і далі зараз продовжує експлуатувати ще Януковичем створену корупційну схему по розпродажу і виділенню землі.

Я прошу вас проконтролювати і дуже дякую, що зараз є в проекті порядку денного цей законопроект – 4355 – проконтролювати, щоб він все?таки розглянувся і щоб ця схема була корупційна скасована! 1 000 - 1 500 доларів з кожного гектара, а також 200-300 – за оренду. Будь ласка...

 

ПАРУБІЙ А.В. Проконтролюю. Я серйозно з депутатами переговорю, щоб вони голосували. Дослуховуються.

Будь ласка, Папієв Михайло Миколайович, ні? Дуже добре, дуже добре. Дунаєв Сергій Володимирович.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемые коллеги, сегодня две фракции затронули вопрос о перевыборах в Северодонецком городском совете. Хочу вас проинформировать, что проведено порядка за полтора года работы 25 пленарных заседаний, 57 заседаний исполнительного комитета. Приняты вопросы и формулировки, которые противодействуют коррупции, программа ProZorro.  

То есть, сегодня мы с вами практически можем утвердить системную политическую коррупцию по перевыборам в городе Северодонецке. И  решение…

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергію Володимировичу, я з величезною повагою до вас, я неодноразово вже звертався з проханням, ну, просто з поваги і до парламенту, і до інших колег. Ви ж знаєте, ви є член комітету, ви знаєте, що я маю забезпечити переклад. Це відповідно мають бути виділені кілька працівників Апарату, які мають забезпечувати переклад, і потім ми будемо кожний раз оголошувати, скільки коштів за цей переклад. У мене є величезне до вас прохання: ну, ви ж, ідучи на Погоджувальну раду, ви знаєте, що буде доповідь, чи могли б ви державною мовою доповідь говорити на Погоджувальній раді?

Будь ласка, 30 секунд. Він включений. 30 секунд, включіть мікрофон.

 

ДУНАЄВ С.В. Я просто хочу зайти к вам и объясниться по поводу вопросов, которые возникают у нас по поводу русского языка. Хорошо? Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Чумак Віктор Васильович.

 

ЧУМАК В.В. Шановний пане Голово, шановні присутні, 22 лютого Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув на своєму засіданні законопроекти 1068, 1068-1, 1068-2, які стосуються виборів народних депутатів України, і рекомендував залу визначитися шляхом голосування за один з цих законопроектів.

Я хотів би нагадати, Андрій Володимирович, що це законопроекти, які обіцяв поставити або змінити виборчу систему Президент у своїй передвиборчій програмі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ЧУМАК В.В. …А також коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у своїй програмі, у своїй коаліційній угоді в першому кварталі 2015 року. Я прошу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, я хочу зі свого боку звернути вашу увагу на обов'язок Антимонопольного комітету щорічно звітувати Верховній Раді про свою діяльність. Ви знаєте, що законом передбачено, що Антимонопольний комітет подає свій звіт до 15 березня, а ми маємо розглянути його до 15 квітня. І складається дуже дивна ситуація, коли і минулого року, і цього року Антимонопольний комітет подав вчасно свій звіт, але чомусь Верховна Рада не виконує свій обов'язок…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Вікторія, я… Будь ласка, договоріть, 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Верховна Рада не виконує свій обов'язок і переконливо відмовляється розглядати звіт Антимонопольного комітету про результати своєї діяльності. Минулого року ми також не виконали свій обов'язок і не розглянули цей звіт.

На сьогоднішній день Рахункова палата начебто сказала, що вони тільки планують в кінці травня розглянути те, що від Антимонопольного комітету надійшло. Тому я вас дуже прошу звернути увагу на цю ситуацію і забезпечити те, що передбачено…

 

ПАРУБІЙ А.В. Вікторія, я спеціально цю ситуацію контролював, звіт є, він знаходиться в комітеті. Як тільки комітет прийме рішення, воно тут же буде винесено на розгляд Верховної Ради України. Я мав зустріч з головою комітету, він пообіцяв, що вони обов'язково розглянуть даний звіт і обов'язково це буде винесено.

І Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Дякую.

У п'ятницю в порядку денному поставлено законопроект про обов'язкове харчування, 4682, що унеможливлює його прийняття.

Поряд з тим, я хочу сказати, що даний законопроект являється обов'язком держави і громад, місцевих влад перед нашими дітьми, нашим майбутнім. І якщо ми не повернемося обличчям до виховання, освіти і здоров'я наших дітей, то ми будемо виховувати не націю, а жителів, які будуть далеко не громадяни, "совки" і постійно хворі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І останній виступ – Кривенко, 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановний головуючий, звертаюсь за допомогою до вас. Перший раз в житті Верховної Ради ми зібрали понад 300 підписів по зверненню до Генеральної прокуратури, що не розслідується справа по вбивству Чорновола.

І я отримав відписку. Я розумію, що керівництво, можливо, там не встигає читати, коли їм дають багато відповідей на звернення народних депутатів, але тут пишеться про те, що 3 роки як у нас проводяться експертизи от в Харківській судовій експертизі імені Бокаріуса. Тому велике прохання, взяти на свій особистий контроль цю, практично, конституційну волю народних депутатів, яка виражена цим зверненням…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. …Щоб все ж таки розслідування відбулося. Бо те рішення злочинне, що це було просто ДТП, яке ще було прийнято за режиму Януковича, було скасовано в 2014 році. І 3 роки як триває розслідування, і нам пишуть, що на теперішній час експертами проводиться комплексна комісія: судово-медична, медико-криміналістична та технічна. Тому, будь ласка, візьміть під свій контроль, напишіть звернення, щоб так само воно було на контролі на особистому в Генеральній прокуратурі. Дякую вам. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили всі виступи. Хочу відзначити, що двоє голів фракцій тільки залишилися з нами до завершення, це є "Блок Петра Порошенка"  і "Народного фронту".

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону). Представник "Опозиційного блоку".

 

ПАРУБІЙ А.В. Представник "Опозиційного блоку", це є повага до комітетів, до Погоджувальної ради. І я просив би, щоб і голови комітетів не виступили і втікали з залу, а щоб залишилися до завершення нашої роботи. І я хочу всім подякувати за роботу.

Завтра о 10 годині я сподіваюся, ми зможемо ефективно, дієво розпочати наше пленарне засідання. Дякую вам. До завтра.

Повернутись до публікацій

Версія для друку