СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

 

                                                            03 квітня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, доброго ранку! Так, сьогодні з цього боку. Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Отже, ще заходять голови комітетів, але думаю, що ми можемо розпочинати. І я хотів би перш за все розповісти про логіку порядку денного, який запропонований комітетами і нашим засіданням в четвер, на якому ми зустрічались з представниками фракцій.

Отже, на вівторок плануються питання транспорту, розгляд яких ми не завершили на попередньому пленарному тижні. Першим питанням – питання про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні. Це те питання, до якого ми не дійшли буквально в той четвер, коли прийняли 18 законів в цілому. А потім блок питань транспорту.

Також на вівторок планується блок енергоефективності та ЖКГ. Це тих два блоки, які плануються на вівторок. Але, окрім того, хочу наголосити, що ми узгодили вже кінцево і домовились, що у вівторок о 16-й годині ставимо питання Рахункової палати. І ми в четвер дане питання обговорювали. І, знову ж таки, я звертаюсь до тих фракцій, які хотіли більш глибше в цьому питанні зорієнтуватися, запросити на засідання фракцій чи голову підкомітету бюджетного Івана Крулька, чи голову бюджетного комітету для більш детального  роз'яснення по цьому питанню. І тому о 16-й годині ми маємо перейти до питань Рахункової палати, оскільки запрошується велика кількість людей, які приїдуть з регіонів.  

На середу ми узгодили, що окрім ратифікації, яка є одна, ми поставимо блок питань спорту та молодіжної політики, і є сподівання і розрахунок, що ці питання будуть мати загально-об'єднуючу підтримку і ми зможемо його успішно пройти.

І найважчі питання два, які у нас є на цей тиждень, це є питання  Конституційного Суду... Чому, я маю на увазі, воно важке? Крім того, що воно фундаментальне, воно має і велику кількість правок. Якщо я не помиляюся, там більше як 600 правок. І також питання, на якому наполягав комітет, це про ринок електроенергії. Там півтори тисячі правок, друзі.  Півтори тисячі правок. Тому цього тижня пропонуються два закони, які досить складні в обговоренні, але разом з тим вони досить важливі і потребують невідкладного рішення. Тому пропонується в четвер першим питанням це поставити питання Комітету з питань охорони здоров'я, а потім увійти в Конституційний Суд. 

З приводу ринку електроенергії – по готовності: як буде готовий на вівторок, пропонувати його у вівторок. Якщо він ще не буде готовий і опрацьовані таблиці (а це досить великий об'ємний матеріал), то теж поставити його в четвер.

І також в четвер пропонуються питання соціальної та гуманітарної політики (блок). Зважаючи на те, що дуже об'ємний законопроект про Конституційний Суд, а також, що, можливо, в четвер доведеться розглядати і питання ринку електроенергії,  пропонується тільки один блок на четвер.

Це така загальна логіка наступного тижня. Окрім того, я хотів би колег ще раз закликати до тої форми роботи, яку запропонувала нарада голів комітетів. Запропонували, щоб ми працювали без перерви 12.00-12.30, причому, щоб ми запровадили це як практику. А є пропозиція також, щоб ми увійшли в законодавчі зміни до Регламенту, щоб і у вівторок, і в середу, і в четвер перерва 12.00 – 12.30 була ліквідована. Це ініціатива голів комітетів. Вже підготовлений відповідний законопроект, і якщо ця підтримка дійсно є від голів комітетів, то сьогодні я запропоную, щоб, власне, голови комітетів і виступили ініціаторами цього процесу, оскільки, як я говорив на попередній Погоджувальній раді, ми порахували, що дана новація може нам додати кілька годин робочих для прийняття законодавчих актів. Робота з 10-ї до 14-ї (4 години) – це не є аж таке велике навантаження, але, разом з тим, ми суттєво (наголошую, суттєво) зможемо збільшити кількість часу для прийняття законопроектів. І тому я буду рекомендувати, щоб цього тижня відповідний законопроект був включений в порядок денний сесій, але також, щоб ми і у вівторок, і в четвер спробували, як і попереднього четверга, проголосувати за те, щоб перерва була скасована в 12.00 - 12.30.

Оце така загальна логіка на цей тиждень і загальна пропозиція щодо порядку денного. Хочу нагадати, у нас два тижні будуть пленарні і ми також можемо проговорювати і ці ініціативи, які є на наступний пленарний тиждень, бо він відбудеться відразу (через тиждень) після цього. І запрошую до обговорення, власне, з цих ініціатив.

Сьогодні, нагадую, ми розпочинаємо зліва. І до слова запрошується керівник фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікеру, шановні колеги! Наша фракція вивчила порядок денний, який пропонується на наступному пленарному тижні, і вважаємо, що він не відповідає тій ситуації, в якій сьогодні опинилась наша країна.

Всі розуміють, що в країні є політично-економічно-соціальна криза, а саме головне, що іде різке зростання радикальних настроїв і радикалізація суспільства в цілому. Ми кожен день бачимо трагедії, які стають в країні, вбивства, підриви, пожари, і все це сумарно створює обстановку невпевненості, нестабільності, а саме головне, обстановку некерованості, яка наступає в державі. Тому парламент як законодавчий орган, на наш погляд, не повинен стояти осторонь цих подій. І, на нашу думку, є два сценарію поведінки парламенту в цій дуже непростій ситуації. Перше, це правляча коаліція або її залишки, можна назвати як завгодно, повинна розробити план виходу країни із політичної, економічної кризи. Цей план повинен бути розроблений разом з урядом, повинен бути узгоджений в парламенті, затверджений. Зразу хочу сказати, якщо ми побачимо, що цей план дає шанс уникнути радикального сценарію розвитку подій в країні, то ми його підтримаємо, і так само повинні підтримувати всі фракції парламенту, для того щоб не допустити катастрофи.

Під цей план парламент повинен розробити набір першочергових законопроектів, які повинні бути затверджені в першу чергу в парламенті,  теж бажано всім составом парламенту, для того щоб дати можливість виконати антикризовий план. Це дасть можливість показати суспільству, що є вихід з цієї ситуації в державі, і зробить ситуацію керованою.

Другий сценарій. Якщо немає можливості або політичної волі, або ще чогось іншого в правлячій коаліції, в уряді, то є ще один сценарій, який може бути реалізований: парламент повинен мати мужність сказати, що він не в змозі виконувати свої обов'язки і або саморозпуститись, або звернутись до Президента, щоб він розпустив цей состав парламенту, призначив позачергові вибори. І вже новий состав парламенту так само повинен розробити антикризовий план. Цей антикризовий план також повинен базуватись на уникненні радикального сценарію розвитку подій в країні і так само повинен бути підтриманий і зрозумілий для суспільства.

Що для нас очевидно? Що парламент не може стояти осторонь і дивитись як простий свідок процесів, які сьогодні проходять в державі. Якщо ми не відкинемо політичні амбіції, не усвідомимо свою відповідальність за ситуацію сьогоднішнього дня, то може так статися, що скоро вже парламент буде просто, дійсно, свідком, а всі події будуть розгортатись і створюватись за стінами Верховної Ради України. Я вважаю, що це недопустимо. В цій ситуації парламент повинен діяти і діяти в інтересах всіх громадян України, відкинувши політичні амбіції, які є в стінах Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я вважаю, що наступний пленарний тиждень український парламент має почати з розгляду питання по НКРЕКП. Влада під прикриттям Президента Порошенка, адже я не вірю ні на секунду, що Президент не знав про це рішення НКРЕКП, прийняла грабіжницьке рішення про встановлення абонплати за лічильники. Ця абонплата вже зарахована у вартість газу. Тепер українцям знову виставляють додаткові платежі. І від цього рішення в першу чергу постраждають найбільш нужденні, тому що переважна більшість лічильників – це G5, G6, і люди додатково щомісяця будуть платити від 220 до 340 гривень, як у Закарпатті. Незалежно від того, використовує газ чи не використовує газ, має платити за лічильник.

Очевидно, Президент Порошенко в дитинстві дуже любив казку про Чиполіно, і його улюблений там герой – це сеньйор Помідор, який ввів податок на дощ. Сьогодні ввели податок на лічильники, завтра введуть податок на дощ, післязавтра введуть податок за те, щоб дихати мати право українцям. Скільки можна приймати рішення, які грабують українців?

Підписує уряд (не бачу сьогодні представника уряду), підписує уряд Меморандум таємний з Міжнародним валютним фондом, де одне із зобов'язань – це заморозити підвищення зарплат. Водночас піднімають то вартість газу, то вартість вугілля, то вартість енергоносіїв інших, і все в підсумку впливає на підвищення ліків, вартості харчування, вартості життя. Це політика, яку влада веде в інтересах збагачення олігархів і зубожіння українців.

Радикальна партія вимагає завтра першим питанням розглянути (пане Голово, звертаюсь до вас): викликати на звіт до парламенту відповідно до нового Закону про НКРЕКП (голова НКРЕКП має до 1 квітня прозвітувати) завтра Вовка першим питання зі звітом до парламенту, щоб пояснив, з чого рахують ті тарифи, де, які складові, чому українці повинні платити за газ вітчизняний по ціні німецького хабу, чому українці повинні платити за вітчизняне вугілля по ціні "Роттердам плюс", коли це наше вугілля. Що це за корупція?! Чому ці в результаті корупції 24 мільярди гривень з кишень українців витягують, щоб покласти в кишені олігарха Фірташа і його компаньйонів тут, в парламенті, і тут, в українській владі?

Тому Радикальна партія пропонує абсолютно чіткий план протидії цій грабіжницькій політиці влади.

Перше. Сьогодні ми звернулись до Окружного адмінсуду міста Києва з вимогою скасувати рішення НКРЕКП про встановлення абонплати за лічильники.

Друге. Ми вимагаємо негайно розпуску нинішнього складу НКРЕКП і відставки голови НКРЕКП. Закон, який ви проголосували тут, в парламенті (фракція Радикальної партії за нього не голосувала), дає можливість Президенту відправити голову НКРЕКП у відставку через 18 місяців.

Я питаю: чому ми цього "вовка в овечій шкурі, рошенівського," повинні тримати 18 місяців на цій посаді, коли там за місяць можна мільярди награбувати і потім можна йти не тільки у відставку, а й їхати із "тьолками" на Канари і на Багами, не відповідаючи перед українцями?!

Тому негайно відставка цього "рошенівського вовка в овечій шкурі", який уже відкрито грабує українців під прикриттям Президента, під прикриттям влади! І це змова Президента з олігархами, за яку платять українці.

Наступне. Я звертаюсь до наших депутатів від Радикальної партії по всій Україні: негайно ініціювати позачергові засідання місцевих рад, звернення до Президента, до уряду, до парламенту з вимогою скасувати це рішення по лічильниках.

Наступне. Ми пропонуємо розглянути і повернути до державної власності усі газорозподільчі мережі. 70 відсотків з них належать олігарху Фірташу. Точніше, це державні мережі, але ними оперує Фірташ! Фірташ, який сидить у Відні, його звинувачують у корупції! Водночас вони обкрадають тут українців під прикриттям і змовою з Президентом Порошенком!

Повернути до державної власності ці мережі, щоб держава на цьому заробляла, щоб люди хоча б отримали підвищення зарплат і пенсій, а не йдуть гроші у кишені олігархів.

І останнє. Якщо наші вимоги не будуть виконані, якщо нам сьогодні не буде повідомлено, що завтра Вовк буде в парламенті і звітуватиме перед українцями, ми завтра блокуємо парламентську трибуну. Фракція Радикальної партії завтра блокує трибуну. Я звертаюся до колег із "Самопомочі", до колег із "Батьківщини", до інших представлених політичних сил у парламенті, долучитися до нашої боротьби, заблокувати трибуну і вимагати скасування рішення по лічильниках, і вимагати відставки Вовка "рошенівського" і НКРЕКП. За інтереси українців треба боротися, а не влада збагачує олігархів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Біловол Олександр Миколайович, партія "Відродження".

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, я зупинюся на одному дуже важливому питанні. 23 березня о другій годині 46 хвилин на Слобожанщині, в Балаклії стала велика трагедія: якраз відбулися вибухи на складі боєприпасів Міністерства оборони України. Це пошкодило 265 будинків, 2 школи, 2 дитячих садочка, 8 об'єктів соціальної сфери. Без житла залишилось 93 родини, 180 громадян. І саме головне, і саме тяжке, що відновленню не підлягають 13 багатоповерхівок і 12 приватних будинків. На сьогоднішній день за попередніми підрахунками збитки сягають 300 мільйонів гривень. На сьогоднішній день Кабінетом Міністрів виділено 100 мільйонів гривень, Міністерством надзвичайних ситуацій 20 мільйонів 400 тисяч, виділено обласною адміністрацією і обласною радою на позачерговій сесії 10 мільйонів гривень, балаклійською місцевою владою виділено 2 мільйони. І тому на сьогоднішній день ситуація дуже складна.

Тому, шановні народні депутати, шановні лідери політичних сил, фракцій, шановний пане Голово, я звертаюсь до вас, щоб ми на сьогоднішній день без ніякої політики об'єднали наші зусилля, підписали відповідне звернення до Кабінету Міністрів України, до Прем'єр-міністра Гройсмана, щоб та сума у розмірі 200 мільйонів гривень, якої сьогодні недостатньо для того, щоб відшкодувати ті збитки, повинна бути виділена Кабінетом Міністрів з Резервного фонду. І для того щоб це питання не відтягувати, тому що жителі Балаклії на сьогоднішній день знаходяться в складному стані: немає  харчування,  немає питної води, немає криши, - і саме головне, що на сьогоднішній день ми не можемо  осторонь стояти поза цих проблем, які на сьогоднішній день існують. Але я хотів би відмітити і роль обласної влади у цій ситуації, що коли вночі  сталася ця трагедія, швидко був організований оперативний штаб, куди ввійшли Міністерство надзвичайних ситуацій, наша поліція, Міністерство оборони, органи  місцевої влади, депутати всього рівня, і тому, об'єднавши зусилля, вдалося зупинити цю біду.

Тому, шановний Андрій Володимирович, на сьогоднішній день, в п'ятницю, у нас буде звіт уряду, я хотів би, щоб ми завтра зробили  публічне звернення і підписали голови, лідери фракцій до Прем'єр-міністра України і першим питанням заслухали Прем'єр-міністра і відповідні структури на сьогоднішній день по організації і вирішенню цих складних питань, які ми на сьогоднішній день поставили.

Друге питання: питання законодавчої ініціативи. Наша депутатська група внесла важливий законопроект 6146, ви про нього знаєте, Андрій Володимирович, це про внесення деяких змін до законодавчих актів відносно встановлення мінімального посадового окладу, тарифної ставки залежно від розміру мінімальної заробітної плати. Що це нам дає? Це нам дає на сьогоднішній день підвищити заробітну платню усім працівникам бюджетної сфери та встановити ту справедливість на нарахування заробітної плати.

Саме головне, що смисл цієї постанови, цієї зміни до діючого законодавства: ми хочемо прив'язати встановлення всіх посадових окладів за діючою тарифною сіткою до розміру мінімальної заробітної плати, а не до розміру прожиткового мінімуму.

І ще одне питання. Питання: законопроект 6063. Я хотів би подякувати голові комітету і членам Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики і  туризму. Ми внесли законопроект, важливий законопроект сьогодні:  з забезпечення належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення спеціальних соціальних гарантій. Це питання, законопроект  комітетом був розглянутий, він практично був підтриманий одностайно, була створена робоча група. Андрій Володимирович, на цьому тижні комітет пообіцяв винести це питання. Я хотів би, щоб ми об'єднали зусилля, винесли в зал, прийняли, тому що це питання в першу чергу направлене для підтримки наших малозабезпечених українських родин. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово! Шановні депутати! Депутатська група "Воля народу" уважно ознайомилася із запропонованим комітетом порядком денним на цей тиждень.

Потрібно відзначити, що практика галузевих днів у Верховній Раді демонструє результативність, і дуже добре, що ми продовжуємо в такому руслі. Як бачимо, одним із перших у вівторок стоїть блок розвитку українських доріг - надзвичайно актуальне питання особливо зараз, навесні, коли разом зі снігом з наших доріг зійшов асфальт. Головне, щоб під час розгляду цих законопроектів ми брали не кількістю, а якістю, шановні колеги.

Що стосується законопроектів блоку автодорожнього господарства, то більшість з них часто один з одним абсолютно не кореспондуються, мають протилежну ідеологію. Хто прораховує реальні наслідки від цих законопроектів в купі чи який вони мають зв'язок з урядовою національною транспортною стратегією до 2030 року, яка скоро має пройти громадське обговорення та, очевидно, буде прийнята? А доки ми фактично займаємось законодавчим спамом, українці кожного дня випробовують на собі наслідки безгосподарності та корупції. 95 відсотків доріг в Україні у незадовільному стані, 90 відсотків доріг потребують капітального ремонту. На моїй рідній Київщині 98 відсотків доріг потребують капітального ремонту, а в Службі автомобільних доріг арештовані всі рахунки.

Звичайно, ця проблема не з'явилася сьогодні чи вчора. Дуже приємно бачити оптимізм уряду, який ставить собі за мету за п'ять-сім років навести лад на українських автошляхах. Але реалії такі: якщо дороги будуть ремонтуватися цьогорічними темпами, то Україні знадобиться не 7 років, а 77 і 4 річних державних бюджети. Ми мусимо шукати інші шляхи для відродження українських доріг, як приклад, залучення бізнесу шляхом концесії.

Дуже показовий досвід Шрі-Ланки. Після руйнівної війни у 2009 році в цій країні не було жодної дороги, корупція в країні в рази перевищувала українську. Уряд уклав договір з Китаєм, і той за короткий термін за підтримки Японії і Asian Development Bank вибудував автобани по всьому острову всього за три роки. То це острів, а ми з вами – транзитна країна. У багатьох країнах частка концесійних доріг перевищу 50 відсотків, і це такі країни, як Австрія, Угорщина, Китай, Франція, Італія.

Друге питання, на яке ми хотіли би звернути увагу, це питання медичної реформи. Якщо ми хочемо реальних перетворень у державі, ми маємо дійти до узгодження основних позицій з найважливіших реформ. Як приклад – медична реформа.

Шановні колеги, поясніть, що відбувається? Завершується етап громадського обговорення медичної реформи, затверджений урядом, виконуючий обов'язки  міністра охорони публічно звертається до Верховної Ради  якнайшвидше підтримати запропонований пакет законопроектів, а саме до 16 травня, інакше реформа потоне у виборчому популізмі і чекатиме чергового шансу лише через 5 років. Натомість, за яким сценарієм ми рухаємося? Першим питанням у четвер виноситься законопроект у другому читанні від профільного комітету Верховної Ради, який не має жодного стосунку і не вписується у стратегію медичної реформи від МОЗ. Навіть більше, за тлумаченням юристів та експертів заблокує продовження процесу. Колеги, у нас є можливість відійти від гасел, перейти до роботи і продемонструвати конструктивність. Пропоную законопроекти, які стосуються процесу медичної реформи, розглядати разом – і урядовий, і депутатський.

Також на цьому тижні ми повинні розглянути законопроект Президента щодо реалізації права зміни громадянства, який визнаний Головою держави як невідкладний. Кожна парламентська сила має власне бачення цієї проблеми – подвійного громадянства, але це не привід вдаватися до блокування. "Воля народу" переконана, що посадовці, включаючи Президента, урядовців, депутатів, мерів міст та інших, мусять мати одне громадянство – України і вони повинні нести повну відповідальність за факт приховування паспорту іншої держави під подушкою. Але так само ми категорично проти, щоб громадяни іноземних країн займали ключові державні пости, бо ми українцям з іноземним паспортом будемо забороняти, а іноземець хай іде, працює директором державної компанії чи міністром? Це несправедливо.

Водночас наша позиція тверда: такі зміни не мають вплинути на пересічних громадян. Ніхто не може позбавити громадянства України, це норма Конституції. Також ми підтримуємо пропозицію, щоб держслужбовці мали  вказувати своє громадянство в електронних деклараціях.

Тепер що стосується е-декларацій. Нещодавні події навколо другої хвилині подачі е-декларацій у більшості викликали шок і роздратування. Ще після першої хвилі ми наголошували, що ситуація повториться. Дуже болісно спостерігати, як 600 мільйонів гривень, які виділені на створення НАЗК, витрачені фактично даремно. Без сумніву, це тінь на всі антикорупційні органи і на всю державу. Коли приймався Закон про НАЗК, ніхто  не очікував такого непрофесіоналізму з боку керівництва агенції. Саме тому ми пропонуємо доповнити відповідний закон, запровадивши незалежний аудит за методикою, як це прописано в Законі про створення НАБУ. Відповідний законопроект змін наша група вже підготувала. Ми просимо шановних колег його підтримати, він вже зареєстрований. Держава не може....

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Держава не може бути заручником осіб, які не відповідають займаним посадам. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 Хочу, пане Ярослав, повідомити, що як тільки Закон про подвійне громадянство, який визначений Президентом як невідкладний, пройде комітет, тут же буде запропонований для включення в порядок денний і прийняття рішення. Передбачається, що в середу буде з того приводу вже кінцеве рішення комітету. Дякую.

Будь ласка, від фракції партії "Блоку Петра Порошенка" Луценко Ірина Степанівна. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО  І.С.  Шановний  пане Голово, шановні колеги, не збиралася говорити про політику сьогодні, дуже багато цікавих законопроектів - і про Конституційний Суд, і про ринок електричної енергії, і закони, які пов'язані з житлово-комунальним господарством, і з енергоефективністю. Але, починаючи з п'ятниці, країну знову колотить чергова, висмоктана з пальця, зрада, тому я змушена знову руйнувати опозиційну міфологію, яка знову почала формуватися навколо питання щодо введення абонплати за постачання газу.

Перед Погоджувальною радою мені вдалося отримати детальні звіти НКРЕ, і як народний депутат, яка ніколи не впадає в істерику, хочу вам детально доповісти, сухо і без емоцій, що відбувається з цінами на газ. По-перше, для абсолютної більшості споживачів ціни на газ впадуть, зменшаться. Я говорю про спільні витрати на два рахунки – за спожитий газ і абонплату – перше. Якщо у вас є газова плита, газова колонка і ви використовуєте газ для опалення, ваш спільний рахунок, цих два рахунки, знизиться в середньому на 4 відсотки. Звертаю вашу увагу, що в країні таких споживачів більше 54 відсотків.

Друге. Якщо у вас є газова плита і газова колонка, як, наприклад, в багатьох будинках на Львівщині, то загальний рахунок на спожитий газ і за абонплату не зміниться, не буде меншим, але й не зросте. Таких споживачів в нашій країні 31 відсоток. І тільки якщо у вас є газова плита, ви використовуєте лічильники G1.6, спільні витрати на газ або абонплата піднімуться в середньому на 50 гривень. Таких споживачів у нас 4 відсотки. Проте для компенсації цього підвищення НКРЕ готує зниження на цю ж суму для них вартості комунальних послуг в цілому.

Я так детально зупинилася на цьому, щоб показати всю спекулятивність істерики опозиції, яка перетворює робоче питання знову в вселенську зраду.

Тепер щодо політичної мотивації цього питання і цього рішення НКРЕ. Найперше: комісія виконує Закон України "Про ринок природного газу", який ми разом приймали на пленарному засіданні, підписаний і введений в дію. Друга причина – у запровадженні європейських правил, адже розділення плати на газ і абонплату – загальноєвропейська практика. Нагадую, ми приєдналися до Другого енергопакету і працюємо зараз над Третім енергопакетом. Таку практику вже застосовують Франція, Іспанія, Італія, Чехія, Швеція, Угорщина та інші країни.

І найголовніша – звертаю вашу увагу, колеги, – це третя причина. Рішення про розподіл плати на газ і абонплати значно покращує наші шанси в Стокгольмському міжнародному арбітражі. Нагадую, там розглядаються зараз два судових процеси. Перше: за газ плати або бери – ця умова (питання стоїть про 50 мільярдів доларів). І друге питання – це питання тарифу на транзит через українську газотранспортну систему.

По другому питанню, власне по транзиту, ми маємо можливість відсудити в "Газпрому" від 12 до 20 мільярдів доларів. Це дуже суттєве питання. Нагадую, по першому питанню, по ціні на газ, бери або плати – 50 мільярдів; по транзиту – 12 або 20. Чи не тому сполошилися наші українські політики, які свого часу заробляли мільярди доларів на співпраці з російським монополістом? Чи їх хвилює більше всього питання, що російський "Газпром" може позбутися цих 12- 20 мільярдів, які нам необхідні на сьогоднішній день і на соціальні питання, і на підтримку армії, і на боєздатність, і так дальше, і так дальше? Питань дуже багато в Україні, і гроші нам потрібні. Тому говоріть правду, що вас турбують не 50 гривень для 4 відсотків українців, а 12 мільярдів доларів, які може втратити російський "Газпром".  І не смійте спекулювати на українцях, коли працюєте на Москву! Це позиція "Блоку Петра Порошенка". Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

 

ЛЯШКО О.В. А можна уточнити прізвища цих політиків?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  Бурбак Максим Юрійович, фракція політичної партії "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, минулий тиждень продемонстрував системні проблеми у роботі низки державних органів. В одних кабінетах ухвалюють рішення, спрямовані на грабунок власного народу, в інших кабінетах вирішують обслуговувати російських олігархів, а в третіх новостворених антикорупційних органах планують безініціативність і зарозумілість керівництва. НКРЕКП, АМКУ, НАЗК. Стан діяльності трьох державних структур вимагає реакцію парламенту як уповноваженого представницького органу.

"Народний фронт" заявляє, що  НКРЕКП повинно терміново анулювати рішення проведення щомісячної абонплати за підключення до системи газопостачання. Це новий податок на користь Фірташа та Льовочкіна, бо вони є власниками більшості облгазів в Україні. Без деолігархізації газу та  електророзподілення такі рішення не можна приймати, це ніщо інше, як здирництво. Якщо НКРЕКП не змінить своєї проолігархічної політики,  "Народний фронт" ініціюватиме рішення щодо повного кадрового оновлення цієї нацкомісії. Ми наполягаємо на вивченні рішення НКРЕКП на предмет дій в інтересах мафіозних керівників колишнього "РосУкрЕнерго".

Приклад мого  204-го виборчого округу. Більшість сіл на Буковині робили газорозподільчі системи за свої власні кошти. Маленьке село на Заставнівщині Баламутівка, де понад 10 років люди самі за свої кошти розробили систему газорозподільчу по селу, потім їх надурили і забрав її собі на обслуговування "Чернівціоблгаз", навіть не підключили до газового середнього тиску. І тепер вони будуть платити гроші за те, чого немає в повітрі. Це просто нечувано! І це обурює людей.

Ще одні "герої" в лапках – АМКУ і Фонд держмайна України. Наша фракція вимагає негайно звіту у парламенті керівництва  Антимонопольного комітету і Фонду держмайна України. Від Фонду держмайна ми чекаємо звіту, чому вже другий рік поспіль не проводиться приватизація держпідприємств. У Антимонопольного комітету хотілось би запитати про діяльність в інтересах російських монополістів на нашому ринку. За даними Генеральної прокуратури, фактично забезпечили тютюнову монополію в Україні компанії TEDIS, яка вивела за три останні роки понад 2,5 мільярда гривень для фінансування терористичних організацій в ОРДЛО.

Хотілось би запитати в Антимонопольного комітету, чому вони погодили монополізацію "Чернівціобленерго" на користь російських олігархів, які голосували за незаконну анексію Криму? Треба провести розслідування всіх рішень Антимонопольного комітету. Якщо там є ознаки дій, що сприяли фінансуванню війни проти України, справа має закінчитись жорстким законним вироком.

Ми також наполягаємо на голосуванні законів про приватизацію державних підприємств.

Третій антигерой тижня – НАЗК, який фінансується з державного бюджету на багато сотень мільйонів гривень, де співробітники отримують понад 100 тисяч гривень зарплатні. Яка його ефективність роботи? Нульова. Впродовж місяця керівництво НАЗК не змогло забезпечити належні технічні умови для роботи серверу е-декларування, довело ситуацію до абсурду. USAID призупинило співпрацю з НАЗК через некомпетентність та заполітизованість членів цієї антикорупційної комісії. Новий державний антикорупційний орган вже дискредитований.

Знаєте, люди на округах питають: "Чому в інших країнах ці органи по боротьбі з корупцією в вищих ешелонах влади працюють, а ми натомість хотіли створити "Mercedes", а, як завжди, получається "горбатий "Запорожець?"

"Народний фронт" переконаний, що необхідно якнайшвидше розробити зміни до законодавства, де чітко виписати механізм заміни неефективних членів НАЗК. Провал чотирьох державних органів за один короткий відрізок часу – це тінь на всю систему державної влади. Люди в своїй більшості не розуміють НАЗК, АМКУ, НАБУ, але вони чітко розуміють, що вони голосували за депутатів і голосували за парламент, вони його обирали і всі провали лишаться на нашій совісті, якщо їх негайно не виправляти.

Ще кілька тез, пов'язаних з продовженням гібридної війни Путіна і його камарильї. Російський суд Єсентуків прийняв рішення про арешт екс-Прем'єра України, лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка. Очевидно, зі сподіванням на те, що це завадить Арсенію Петровичу проводити зовнішньополітичні зустрічі в інтересах нашої держави, у першу чергу під час закордонних візитів.

Зрозуміло, що це помста за цілеспрямовану антикремлівську політику, примітивна і така нікчемна, як для дуже амбітного Путіна. Користуючись сьогоднішнім виступом, хочу звернутися до російського керівництва із порадою, коли їм в черговий раз прийдуть подібні ідеї: пригадайте українську приказку про винахідливого кота, який знаходив собі спосіб розважити у вільну хвилину.

Наостанок хочу привітати Україну з тим, що наприкінці тижня в Києві відбудеться визначна подія – провідний щорічний Міжнародний безпековий форум. Очікується участь українських, європейських високопосадовців, парламентарів та інтелектуалів. Це чергова нагода обговорити на міжнародному рівні нинішню безпекову ситуацію і перспективи України в нових геополітичних…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Це ще один крок до формування українського порядку денного для міжнародної спільноти. Також впевнений, що і під час проведення безпекового форуму ми зможемо привітати рішення Європарламенту. Ми знаємо, що в четвер буде відбуватися голосування щодо надання "безвізу" Україні. Впевнений, що наші західні партнери зроблять все для того, щоб наші громадяни могли вільно пересуватися теренами Європи як європейські громадяни. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні пані та панове! Порядок денний, який сьогодні представлений нам, на превеликий жаль, не адресує або, я би сказав, вульгарно ігнорує реальні виклики та потреби українського суспільства. Більше цього, це синдром бурної діяльності, який прикриває, по великому рахунку, подальшу олігархізацію цієї країни, нашої країни, олігархізацію економіки, політики, а потім, можливо, і самого суверенітету цієї країни. Але я ще до цього повернуся.

Декілька прикладів. Селище Захарівка Одеської області, декілька десятків кілометрів від Придністров'я. Хлопчина, 30 років, важка форма ДЦП. Закінчив школу в цьому селищі, виріс, залишився напівсиротою, не має ані паспорта, ані групи інвалідності, ані пенсії. Виключно живе на плечах громади. Чия це держава? Його держава? І десятки листів, в тому числі від президентської адміністрації, Міністерства юстиції про неспроможність допомогти цьому інваліду отримувати хоча б пенсію.

Наступний випадок –  Балаклія. А перед нею не було Новобогданівки, Сватового, Лозового, Броварів? Справді, грошей виділено тільки на третину тих квартир і будинків, які можна сьогодні відновити. А хто буде відновляти все решту? Більше цього, начальник гарнізону, при якому це сталося, сьогодні далі працює і сам себе розслідує. Новобогданівка, Лозова, Сватове, Балаклія. А, може, це не випадки? А, може, це система руйнації української армії і української суверенності?

Не буває гібридних війн, війни завжди закінчуються окупацією. Сьогодні територія України є окупована. Бувають гібридні виходи з війн, коли окупант різним способом хоче залишитися, зберігаючи своє обличчя, на цій території і руйнувати суверенітет, в тому числі нашої країни, яка називається Україна.

Ми не розуміємо, чому до сьогоднішнього дня в порядку денному немає Закону про окуповані території. Більше цього, комітет попрацював, робоча група попрацювала, є закон, який можна підписати. Підписуйте, панове керівники фракцій. Давайте назвемо його по-інакшому, але не допустимо гібридного вирішення цієї війни в Україні, тому що тимчасово окуповані території не повинні руйнувати тіло України, яке має дбати про людей, в тому числі про цього хлопчину з ДЦП у Захарівці Одеської області.

Закон про недоторканність. Ви всі забули про нього? А я вам нагадаю, що комітет Верховної Ради визнав цей закон неконституційним, виявляється. Так давайте винесемо цей закон в Верховну Раду і покажемо своїми голосуваннями, він є конституційний чи не конституційний. Недоторканність прикриває олігарха і його слуг у парламенті. Позбавлення недоторканності є профілактика політичної і економічної корупції.

Щодо корупції. Без сумніву, знову димові завіси навколо НАЗК і електронних декларацій. Всі декларують, ніхто не покараний за те, що не може пояснити свого декларування. Тому Закон про антикорупційний суд – це є цей закон, який повинен бути в парламенті. І ми повинні показати, що НАБУ має продовження. Хто-небудь буде в цій країні покараний за те, що він пограбував цю країну? Якщо цього не станеться, довіри в цій країні ніколи не буде.

Тому ще один приклад. Прем'єр-міністр України дуже емоційно відреагував, з елементами зневаги і приниження народного депутата, на запитання Єгора Соболєва: що зробили уряди України за три роки для того, щоб українська економіка була незалежною від енергоносіїв тимчасово окупованих територій Росією.

А кому вірити? Прем'єр-міністру країни, який вчора жорстко скритикував абонплату, чи коаліції, яка також по-різному це бачить? Ми пропонували б Прем'єр-міністру України чітко визначитись з цією абонплатою, яка, на наш погляд, є нічим іншим, як олігархізацією української економіки і пограбуванням української людини.

То хай коаліція визначиться, Прем'єр їхній чи не їхній. І хай Прем'єр чітко з такими…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …як минулої п'ятниці, в день уряду в парламенті,  визначився, чи Уряд України захищає олігархів, чи стоїть на службі 30-річного хлопця з ДЦП з Захарівки, людей, які живуть в Балаклії чи всіх громадян України, які страждають від олігархів газового і нафтового бізнесу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хотіла би просто звернути увагу на те інформаційне, словесне сміття, яке валиться з вуст влади. Ви знаєте, оцей білий шум про те, що у нас все покращено, що у нас все піднято, що все у нас стало просто бездоганно, виконуються всі закони. Ви знаєте, за цим всім сміттям стоять конкретні речі відносно України, які оголошуються міжнародними організаціями.

Наприклад, Організація Об'єднаних Націй щойно оголосила, що за минулий рік Україна в глобальному індексі людського розвитку опустилася за рік на три позиції. За рік! Доходи на сім'ю зменшились, безробіття виросло – це дві ключові речі, чому України впала в цьому глобальному рейтингу. Це говорить про те, що за всім цим словесним сміттям влади стоїть реальне трагічне стрімке падіння і країни, і життя кожної української родини. От у чому сутність.

А тепер, хто винний у цьому і, власне, хто довів до такої речі і чому. До речі, Організація Об'єднаних Націй також оголосила, що 60 відсотків українців вже зараз живуть за межею бідності. Це трагедія, яка, можливо, є ще в декількох африканських країнах і у нас тепер.

А тепер причина. Буду говорити не своїми словами, а словами посла Європейського Союзу в Україні Хьюга Мінгареллі. Він, перебуваючи у Львові, дуже чітко сказав: "Кілька людей перетворюють вашу фантастичну країну на банкомат великою мірою завдяки корупції". От є вирок: кілька людей перетворили країну в банкомат. У нас також перебував, ви знаєте, декілька днів Девід Кемерон. Він вийшов і публічно заявив, що рівень корупції в Україні повністю неприйнятний. "Складно переоцінити шкоду, яку корупція завдає політичній системі, це ракова пухлина, яка може вбити державу", - кричить світова спільнота. Кричить, чому у нас за рік іде таке радикальне і трагічне падіння рівня життя. А тепер зрозуміло, що мало. Вже нуль довіри в суспільстві у влади, і вони думають, що хоча б в останні місяці, дні свого перебування вони хочуть з людей просто здерти вже останню шкіру.

І оце ця абонплата. Абонплата – це не абонплата. Це, ви знаєте, як чорні хакери використовують таку модель крадіжки, коли з рахунку кожної людини, яких вони мають під своїм контролем, вони списують там центи, копійки, євроценти, і у них накопичуються потім сотні мільйонів доларів. От так зараз діяло НКРЕКП за абсолютною вказівкою Порошенка. У мене немає жодного сумніву, що Порошенко дав вказівку своєму бізнес-партнеру Вовку, який очолює НКРЕКП, і вони ввели з усієї країни ще одні побори. Побори – це абонплата, так звана абонплата за приєднання до газової мережі. Бред! 25 років ніхто не брав, зараз згадали, що хтось, а це громадяни України, приєднані  до газової мережі. Що ви допускаєте? Це абсолютно така ж сама хакерська історія, яка дає можливість (я переконана, що Президент там  - подільник) зняти з України в рік 12 мільярдів гривень! Це майже мільярд доларів. Це називається "з кожного українця вже останню нитку" – і  от буквально мільярд тим, хто стоїть за кулісами і всім цим править.

Тому в п'ятницю я звернулася до партії "Батьківщина", щоб вони виступили з ініціативою провести в усіх радах позачергові  засідання (райради, сільради, об'єднанні громади,  міськради, облради), для того щоб зупинити це абсолютне неподобство. І вже пішли рішення рад. Я дякую, нашій команді за це. Наприклад, Іваничівська районна рада (Волинська  область), Хустська райрада (Закарпатська), Прилуцька райрада (Чернігівська область). І сьогодні в 12.00 Сумська міськрада також буде приймати звернення  до Президента, щоб він негайно припинив свою корупцію і дав  Вовку, а це його бізнес-партнер, керівник НКРЕКП, негайну вказівку зупинитися.

Але я вважаю, що тут потрібно діяти всією громадою вже. Не можна залишати це їм на відкуп. І тому повстати мусить кожна рада сьогодні. Ми це питання координуємо, і ми будемо звітувати перед суспільством.  Але це не все. Справа в тому, що зараз на цей тиждень, наступний поставлено в порядок денний законопроект про ринок електроенергетики. І там найдешевшу електроенергію (атомну, гідро) по прямим контрактам будуть  напряму постачати підприємствам кланів і олігархії, а народу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …народу залишиться найдорожча електроенергія, яка виробляється на теплових електростанціях. Це непросто лобістський законопроект, це просто вбивство вже остаточно українських родин.  Слідкуйте за цим, ми теж будемо слідкувати і називати прізвища, хто за цим стоїть. Але саме головне,  що ініціатором всього цього є Президент, Прем'єр-міністр, їх більшість у Верховній Раді. Треба негайно їх відсторонювати від влади, інакше вони Україну просто "кончать".

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, представник Президента України у Верховній Раді.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Як ми знаємо, Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя підготовлено до розгляду у другому читанні визначений Президентом України як невідкладний проект Закону про Конституційний Суд України (номер 5336-1). У зв'язку з тим, що прийняття даного законопроекту, а також пов'язаного з ним проекту Закону номер 5425, є невід'ємною складовою реалізації судової реформи, прошу включити їх до розкладу засідань парламенту на поточний пленарний тиждень.

Також хочу нагадати, що за результатами зустрічі Президента України з представниками громадськості після ухвалення Верховною Радою України Закону 6172 про внесення змін до Закону про запобігання корупції щодо електронного декларування було прийнято рішення про створення робочої групи з напрацювання змін до цього закону. Президент України делегує в цю робочу групу своїх представників, зокрема заступника глави Адміністрації Президента Дмитра Шимківа, фракція "Блоку Петра Порошенка" готова делегувати своїх представників. Також Президент України звернувся до представників громадськості долучитися до цієї робочої групи. Вважаю, що до напрацювання змін має долучитися і Ярослав Юрчишин з Transparency International, і Віталій Шабунін з Центру протидії корупції, Тарас Шевченко з RPR й інші. Також прошу всі фракції і групи визначитися і делегувати своїх представників до цієї робочої групи, ініційованої Президентом України.

Також на розгляді Верховної Ради України перебувають внесені Главою держави проекти законів України: номер 6175, спрямований на врегулювання питань щодо реалізації громадянами України конституційного права на зміну громадянства та мінімізації випадків подвійного громадянства; номер 6174 про внесення змін до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" (щодо присвоєння звання Герой України); номер 0135, спрямований на ратифікацію Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників; та пов'язаний з ним проект Закону номер 6149 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу. Зазначені законопроекти потребують невідкладного розгляду у профільних комітетах.

Разом із вищевказаними потребують пришвидшення підготовки профільними комітетами внесені Президентом України та визначені як невідкладні законопроекти номер 6232 та 6233.

Крім цього, шановні колеги, хочу наголосити на необхідності ратифікації Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи. Зазначена ратифікація сприятиме створенню додаткових умов для поглиблення українсько-мальтійський економічних стосунків.

Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги те, що Республіка Мальта неодноразово засвідчувала свою підтримку нашій державі на шляху до лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, звертаюся до Кабінету Міністрів України з проханням невідкладно внести на розгляд парламенту проект Закону про відповідну ратифікацію.

І про тарифи. Думаю, що вже багато хто бачив сьогоднішню заяву регулятора, я маю на увазі НКРЕКП, про те, що тарифи не мають підвищуватися. І хочу нагадати, що вже два року до повноважень Кабінету Міністрів України відноситься регулювання встановлення кінцевої ціни на природний газ. Виходячи з цього, це треба врегулювати таким чином сьогодні, щоб жодного підвищення для населення не відбулося. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Сьогодні на засіданні уряду ми затвердили середньостроковий план пріоритетних дій уряду до 2020 року. Хочу сказати, що цей план також включає діяльність уряду на 2017 рік. І 2017 рік – це перший крок  реалізації плану 2020. Через те, прошу вибачення, і затримався на початок проведення сьогоднішньої Погоджувальної ради.

Друге. Потрібно чітко бачити шляхи досягнення. Вперше за останні роки уряд переходить на середньострокове планування, ми говоримо про конкретну прогнозованість дій. І хочу нагадати, що в комітети Верховної Ради, бюджетний комітет ми внесли макропоказники на три роки. Це є дуже важливо з точки зору прогнозування. Мета сьогоднішнього документу – плану пріоритетних дій уряду до 2020 року – ставить дві позиції головних: це забезпечення сталого економічного росту і друге – це підвищення рівня і якості життя наших громадян.

Ми як уряд перейшли в умови гострої політичної і економічної кризи, і тих змін, які позитивно відбувалися в парламенті із діями минулого уряду, ми відповідно забезпечили початок економічного зростання. Сьогодні ми ставимо перед собою забезпечення сталості зростання України як передумови, ми маємо шанси стати успішною Україною. Ми маємо шанси стати успішною державою, в якій уряд в спільних діях з парламентом і Президентом.

Хочу також сказати, що декілька місяців тривала робота над документом, який ми сьогодні презентували і одноголосно затвердили, де участь брали народні депутати, голови комітетів, громадські експерти, науковці, міжнародні партнери. Справжні зміни, які проводить уряд,  втілювати є набагато складніше, аніж говорити, чому це так швидко не робиться. Ми говоримо не про гасла, а ми говоримо про якість життя людини.

Минулого тижня ми презентували експортну стратегію для України. Це документ, який на ділі допоможе експортерам покращити власні спроможні доступи до ринків і переорієнтуватися за три роки з російського ринку на світові ринки. Відкриття нових ринків Азії, Індії, Африки, Південної Америки, Канади, Європи показало, що ми вміємо і можемо працювати в спільних діях з парламентами і з комітетами. Експортна стратегія – це реальна допомога українським виробникам, яка розроблена спільно Мінекономрозвитку, громадськістю, комітетами Верховної Ради. Ми маємо налагодити конструктивний діалог і надалі для виробників, для того щоб інтереси України були гідно представлені на міжнародному ринку.

Як міністр економіки хочу подякувати фракціям, групам, кожному народному депутату, головам комітетів, особливо економічного профілю, які були підтримані і підтримані наші пропозиції, коли ми презентували ці економічні ініціативи.

Хочу подякувати Голові парламенту Андрію Парубію за те, що у вівторок буде розглянуто дуже важливий блок щодо енергоефективності – 4941д, 1581д, 4773 і 3535.

Разом з тим, хочу сказати, що підтримка постраждалих на Майдані – це законопроект 5697. Ми дуже просимо підтримати законопроекти 6265 і 6267. Ми хочемо, щоб законопроект 4541 був перенесений на вівторок.

Це дуже позитивно, що планується розгляд блоку соціальної політики. І ми говоримо про посилення штрафів за паркування на місцях для осіб, які повинні відчути підтримку з боку держави і громадського самоврядування.

Розуміючи щільний порядок денний, ми дуже просимо розглянути ряд важливих питань з реформи державної служби, зокрема мова йде про 6227 і 4526. Пан Сушкевич просив, щоб я сказав про законопроект 5629.

І хочу дати відповідь, що коли ми говоримо про те, що уряд підтримує чи не підтримує проблематику Балаклії, яка відбулася, хочу сказати, що рішенням уряду з Резервного фонду було виділено кошти і на розмінування, і на всю позицію, яка представлена відповідно з обласної ради і обласної державної адміністрації Харківської області. Сподіваюся, що ми будемо мати ефективний робочий тиждень. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, Степан Іванович.

Степан Іванович, хочу наголосити, що ми на четвер на Погоджувальній домовлялися, що блок питань по реформі державної служби ми на наступний пленарний тиждень окремим блоком сформуємо, і міністрам як міністр обіцяв, що він, власне, запропонує цей блок. Так само, як ми домовились, що наступного тижня буде в нас і аграрний блок, наступного тижня, і так само буде блок по реформі парламенту, який буде стосуватися законопроекту, який був напрацьований робочою групою. І тому очевидно, що ці законопроекти, які стосуються державної служби, ми на наступний тиждень розглянемо, бо цього тижня два глобальних законопроекти, і ми просто можемо не встигнути цього тижня ввійти в цей блок розгляду.

Для чого? Це ж інформація просто. Включіть 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Хочу сказати, ми погоджуємося з позицією вашою, тим більше, ми з Олександром Саєнком йшли сюди, на Погоджувальну раду, саме з підтримкою цієї позиції, яку ми передали в секретаріат. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, включення в порядок денний сесії відбудеться того тижня. Іі я тільки наголошую, дуже щільний діалог з фракціями, тому що по державній службі як є позиції, які підтримуються всіма, так само є позиції, які викликають великий опір. Я розраховую на вас, на те, що буде ця погоджувальна робота проведена. Дякую.

Будь ласка,  одну хвилину,  Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, як вам відомо, я веду достатньо велику роботу у спілкуванні з родинами заручників і зниклих безвісти і в цьому контексті я звертаюся зараз в першу чергу до керівника профільного комітету з питань прав людини, якраз до Григорія Немирі. В вашому комітеті знаходиться законопроект номер 5435 про правовий статус осіб, зниклих безвісті. Для нас дуже важливо, щоби якомога швидше сесійна зала розглянула цей  законопроект, чим ми узгодимо  національне законодавства з нормами Ради Європи. І я би дуже просила, щоби і комітет, і ГНЕУ так само зробило терміново висновки до цього законопроекту, щоб ми могли його як раніше поставити на порядок денний.

І так само, у мене є велике прохання, щоб якнайшвидше у квітні ми поставили наступного, можливо, сесійного тижня, законопроект номер 5574 про…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.  

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …про  попереднє ув'язнення, який так само унормовує українське законодавство і зокрема доступ Міжнародного Комітету Червоного Хреста до наших тюрем і системи пенітенціарної з міжнародними практиками. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Нагадаю: сьогодні ми теж справа починаємо по комітетах. І, будь ласка,  Бакуменко Олександр  Борисович. Включіть мікрофон.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Хочу звернутися до вас з пропозицією щодо проведення згідно домовленостей "аграрного дня"  13 квітня  2017 року в четвер і включення в цей день до порядку денного засідання Верховної Ради наступних проектів законодавчих актів. 4570 (друге читання), законопроект є суто технічним, у ньому змінюється лише термінологія і приводиться у відповідність до  Основного закону. Його прийняття допоможе розвивати галузь рибного господарства.  

0906 (повторне друге читання), це євроінтеграційний законопроект, який є надзвичайно важливим, прийняття цього законопроекту дозволить запровадити нову збалансовану систему державного контролю безпечності харчових продуктів.

Номер 4355 (друге читання) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органам місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель. Це необхідний проект, на який чекають усі місцеві громади.

І проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 6241 від 27 березня) про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення, пошук української моделі". Дане питання є надзвичайно актуальним і потребує невідкладного розгляду. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! З питань компетенції Комітету з питань бюджету щодо передбачених у тижневому розкладі законопроектів хочу відмітити. По-перше, для розгляду в другому читанні пропонується законопроект 4773 про внесення змін до Бюджетного кодексу, який належним чином підготовлено та рекомендується прийняти у другому читанні і в цілому як закон у запропонованій комітетом остаточній редакції. Слід відмітити, що законопроект має на меті унормувати питання формування бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно з законом та перспективним планом формування територіальних громад та тих, що визнані урядом спроможними.

По-друге., законопроект 2223а, який в черговий раз передбачено розглянути Верховною Радою в середу, комітетом рекомендується прийняти в цілому. Цей законопроект стосується переліку видатків, що здійснюються з обласних бюджетів на фізичну культуру і спорт та забезпечують, зокрема, фінансування шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки.

Третє. На четвер передбачено розгляд у першому читанні законопроекту 5425 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо бюджетних призначень на забезпечення діяльності Конституційного Суду. Згідно з рішенням комітету, рекомендується прийняти цей законопроект за основу та в цілому як закон після прийняття в цілому проекту Закону 5336-1, яким визначаються засади організацій та порядок діяльності Конституційного Суду, оскільки в іншому випадку законопроект не матиме юридичних передумов для його реалізації.

Щодо питань призначення членів Рахункової палати. Вкотре звертаю увагу, що комітет минулого року підготував та надав до Верховної Ради всі належні матеріали для розгляду зазначеного питання. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Під час підготовки законопроекту 4493 про ринок електроенергії до другого читання в комітеті були прийняті внесені наступні поправки: 1096, 1104, 1106, 1108 та 1114, якими пропонується саме розповсюдження "зеленого тарифу" на спалення побутових відходів, великогабаритних, ремонтних, рідких відходів. Але, на жаль, при цьому не передбачається саме сортування і передбачається обов'язок запровадити технології для сортування такого сміття і відбору ресурсоцінних компонентів.

У всіх цивілізованих країнах спалення відбувається лише після сортування. І вилучення саме небезпечних компонентів і всіх тих складових, що можуть бути перероблені. В Україні ж ми пропонуємо стимулювати саме спалення цих побутових відходів, "зелений тариф", що абсолютно прямо суперечить трьом директивам. І цим самим пропонується саме ієрархія поводження з відходами, також яка визначена в директиві, і ми її порушуємо. Крім того, така ініціатива, вона виключатиме можливість саме виконання виробниками товарів в упаковці, їх зобов'язань щодо запровадження в Україні принципу розширеної відповідальності виробника згідно Угоди про асоціацію.

Тому існує два великих ризики. Перший ризик – це те, що питання трансформується у проблеми саме у відносинах з Енергетичним співтовариством і Європейською комісією, а друге – це екологічна проблема. Тобто це – заохочення спалення сміття без попереднього сортування і без належних потужностей для спалювання. І це буде порушення взагалі міжнародних конвенцій щодо транскордонного впливу на довкілля. Тому ми просимо не допустити підтвердження саме цих поправок, і я звертаю увагу всіх керівників фракцій. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пані Маріє, півтори тисячі поправок до цього законопроекту є. Тому я передбачаю, що в принципі буде дуже важкий і складний його розгляд. Я навіть по часу собі не можу зорієнтуватись, чи-то займе дві години, чи-то займе 3 години, але, очевидно, має бути проведена професійна робота ще до того. І достатньо вона має бути проаналізована в комітеті, включаючи і ці поправки, й інші. Я лишень для інформації говорю, а не для дискусії.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! От, скажіть, будь ласка, у кого є рецепт, як ми будемо повертати Крим? У когось є рецепт, як ми будемо повертати молодь на материкову Україну? У нас є рецепт –  6116, ми подали три тижні тому. Це рецепт дуже простий:  відкрити тисячу місць для кримських дітей, які закінчують школу, щоб вони навчались у нас. Навіть сімферопольські мас-медіа відреагували на те, що ми тут говорили на Погоджувальній раді. Узнаю: Кабмін два мінуси поставив, сказав, що нам цей законопроект не потрібен. Шановні колеги, як так можна? Я перепрошую! Або ми даємо меседж, що ми повертаємо, ми хочемо бачити цю молодь у нас в Україні, у наших українських вишах... Ми повинні за них боротися! Ми повинні їх соціалізувати! Що ми робимо?! Ми знімаємо, і цей законопроект не ставимо. Андрій Володимирович, шановні колеги, я просто не розумію тоді, що ми робимо? Чи є у нас політика, як ми будемо працювати з людьми, щоб вони були українцями там, на тимчасово окупованих територіях?

Друге питання: 4416. Ми дуже багато можемо говорити про корупцію, але ми повинні робити зрозумілі чіткі кроки. Як це робиться? От подивіться по Херсону. Херсонська міська рада, 15 місцевих депутатів очолюють комунальні підприємства. Скажіть, будь ласка, про  яку корупцію ми можемо говорити, якщо вони приймають рішення щодо розподілу цих коштів, самі за це голосують, самі їх витрачають і після цього самі перевіряють, що вони там витратили? Громадськість херсонська, ну, просто бачить, як це відбувається.

Андрій Володимирович!

 

ВЛАСЕНКО С.В. У Верховній Раді так само!

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, ні. Народні депутати не мають права займати ці посади.

Тому, Андрій Володимирович, друге питання дуже…(Шум у залі)  Послухайте, ну, ми ж вас не перебивали…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, ми говоримо тоді, коли надається час, і не перебиваємо один одного.

Будь ласка, 30 секунд.

 

 СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Може, я так сьогодні це емоційно говорю. Але, шановні колеги, якщо ми не будемо змінювати поведінку головних суб'єктів, які відповідають за ці речі, особливо при децентралізації, нічого від цього не буде. Я прошу поставити 6116, це меседж для українських дітей в Криму, і 4416 як потужний крок для боротьби з корупцією. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я хочу сказати колегам по парламенту, що замість ухвалених рішень в напрямку протидії корупції вас вже вдруге втягують в ухвалення рішень, які допомагають корупції. Ухвалений всупереч рекомендаціям нашого комітету закон, який розповсюдив вимоги подавати електронні декларації на громадських активістів, він одночасно звільнив від подання декларацій начальників фінансових відділів збройних частин, начальників складів збройних частин. Це те, проти чого в нашому комітеті виступало навіть Міністерство оборони. Вони казали: це корупціогенні посади, треба, щоб їхні керівники подавали декларації.

Замість цього голосами більшості й "Опозиційного блоку", Радикальної партії ті рішення були ухвалені і підписані Президентом. Тепер Президент говорить: давайте зробимо робочу групу, як це виправити. Я хочу сказати Представнику Президента: ми завжди за конструктивну роботу і ми готові з вами працювати. Але, як можна працювати, якщо потім всі домовленості в межах робочої групи викидаються в смітник, з голосу вносяться поправки і закон в результаті протирічить сам собі?

Так роботи не буде. Так не буде роботи не тільки в нашому комітеті, не буде роботи у всьому парламенті. Люди ж не дурні. Всі ці голосування поіменно залишаються на совісті кожного, хто натискав кнопку "за".

Я хочу від імені комітету попросити натомість повернутись до рішень, які справді є важливими: ухвалення закону, який надасть Антикорупційному бюро право прослуховувати корупціонерів, ухвалення закону, який розповсюдить вимоги закону про очищення влади на кандидатів в народні депутати і президенти, і, нарешті, ухвалення закону про викривачів, який допоможе тим людям, що викривають корупцію в суспільстві.

 

ПАРУБІЙ А.В. Нагадайте, про очищення влади – це 260… Про очищення влади (включіть, будь ласка, мікрофон) який номер?

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я зараз вам письмово напишу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, будь ласка. Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! В першу чергу я хочу звернутися до Андрія Кожем'якіна. У вас є законопроект номер 4497 про підвищення відповідальності по крадіжкам кабелю, телекомунікаційного обладнання. Я дуже прошу його розглянути, тому що він уже багато часу у вас знаходиться, бо зараз останні два-три тижні на фоні того, що у нас нібито зростає рівень життя, по всій країні йдуть крадіжки кабелю. Тобто люди замість того, щоб щось розвивати, вони просто знищують цю ситуацію. Це не тільки питання безпеки окремих операторів, але це питання ще кібербезпеки, тому що якщо не будуть працювати величезні вузли зв'язку, це велика небезпека для держави.

Друге. Ситуація з реєстром по е-декларуванню знову показує нам про те, що у нас є величезна галузь інформаційно-комунікаційних технологій, але за неї ніхто не відповідає в Кабінеті Міністрів. Я хочу звернутися до Степана Івановича Кубіва, що та проблема, просто "позорна" проблема, яка є з реєстром, це якраз результат того, що в Кабінеті Міністрів не відповідає чи якійсь один орган, чи якась одна людина за цю галузь.

Я хочу навести приклад, що на засіданні комітету (ми зараз розглядали результати роботи уряду) у нас були представники п'ятьох міністерств, ми так і не змогли знайти, хто в Кабінеті Міністрів відповідає за величезну галузь. Це неможливо. Доки все буде розпорошено, доки у кожному міністерстві будуть щось робити своє, воно не буде працювати, то ці 600 мільйонів, мільярди – вони всі будуть іти на вітер. Це просто жах! Кабінет Міністрів повинен…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Кабінет Міністрів повинен виконати Рекомендації парламентських слухань. Кабінет Міністрів повинен дослухатися зараз до Ради Європи, до Європарламенту, які вимагають призначити чи одну людину, чи одну агенцію, хто відповідає за величезну галузь. А до тих пір всі кошти будуть викинуті на вітер, воно працювати не буде. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Хочу сказати, що зроблена сьогодні заява представником "Волі народу" про те, що комітет блокує реформи, і про те, що закон 2309 не погоджений і не підтриманий командою профільного міністерства Кабміну, не відповідає  дійсності. Тому, прошу відповідно до рішення Комітету охорони здоров'я внести як  пріоритетний закон 2309, який підготовлений комітетом до другого читання, який повністю дозволяє автономізуватися, тобто стати вільними в своїй господарській діяльності, закладам охорони здоров'я. Тому прошу його  розглянути як пріоритетний. І також подаю інші законопроекти, розроблені  комітетом.

Також хочу звернутися до  всіх присутніх тут голів фракцій і народних депутатів. Комітетом охорони здоров'я розроблений ще один законопроект 4456, який описує майбутню модель медичного страхування, яка має виникнути в Україні, а власне, солідарного медичного страхування. Прошу всіх  депутатів долучитися до роботи над цим законопроектом, для того щоб не виникали потім запитання, тому що закон 2309 не зможе ефективно запрацювати без створення моделі, як будуть поступати  кошти в медичні заклади. Цей закон пояснює, яким чином заклади можуть свої гроші  використовувати, але  інший закон 4456 пояснює, яким чином, звідки і за що  кошти будуть надходити. Тому цей закон прошу визначити також  пріоритетним.

Ще одне слово, прошу 30 секунд. Останнім часом чомусь в засобах масової інформації почали з'являтися чергові заяви Міністерства охорони здоров'я про те, що, начебто, Міністерством охорони здоров'я розроблені і подані якісь закони. Шановні колеги, законів немає, нічого в парламенті не зареєстровано. Зареєстровані наші закони, розроблені комітетом, які підтримуються, власне, всіма депутатами Комітету охорони здоров'я.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка. Чи ви закінчили? 

Пані Олю, хочу вам нагадати, що 2309а стоїть першим в четвер. І це позиція, яку ми обговорили в четвер, і не одна фракція не заперечувала, і він так і залишиться, очевидно, в порядку денному першим в четвер. І я думаю, це визначає його пріоритетність.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Князевич Руслан Петрович.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Андрій Володимирович, я від імені комітету хочу подякувати вам особисто і Апарату за те, що 10 законів, які є надважливими для комітету і відносяться до предмету відання нашого комітету, на цей тиждень винесено на розгляд парламенту. Серед тих, які на вівторок, надважливим, безумовно, є закон 6232 для включення його у порядок денний. Це, знаєте, зміни до всіх процесуальних кодексів, які вніс Президент і визначив як невідкладні, оскільки ми змушені обов'язково їх розглянути і прийняти до того часу, коли у повній мірі запрацює новий Верховний Суд. Без них, на жаль, ця  надважлива судова інституція просто якийсь період часу змушена буде очікувати на рішення парламенту.

Дуже сподіваюсь, що завтра ми розпочнемо цей процес і щотижня будемо обов'язково у такому весняному темпі до нього повертатися, щоб встигнути цей надважливий і надвеликий фоліант (і я нагадаю, що він майже в тисячу сторінок, я особисто не пригадую такого законопроекту) вчасно розглянути до того часу, поки Верховний Суд буде сформовано.

Інший законопроект, який на четвер стоїть, це, безумовно, законопроект другого читання Закону про Конституційний Суд. Комітет ще тиждень тому його розглянув, передав на розгляд редакторам і юристам. До кінця минулого тижня редактори дочитали вже відповідно законопроект. Сьогодні мені керівник юридичного управління пообіцяв, що юристи дочитають до обіду і передадуть у комітет, що дасть можливість нам відповідно до закону вивести його на сайт, для того щоб кожен зміг ознайомитись, оскільки це теж великий за обсягом законопроект – майже тисяча правок. І я дуже сподіваюсь, що друге питання у четвер ми зможемо успішно і швидко провести, тоді як кожний автор поправок буде готовий до них і відповідно комітет готовий прокоментувати кожну з них. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Руслан (зараз я перед тим, як дати Палатному), справді, у четвер стоїть другим питання про Конституційний Суд. І теж я розумію, що майже тисяча поправок, це теж займе свій час, можливо, навіть дві години займе, але була проведена досить професійна робота у комітеті. Я сподіваюсь, так само вона буде проведена і по фракціях, щоб ми змогли вийти на збалансований варіант кінцевий.

Що стосується 6232, він поставлений для включення у порядок денний. Тільки хочу наголосити, що юристи наші мають застереження з приводу того, що одним законом в три кодекси вносяться правки. То, власне, з того  приводу теж була би важлива професійна дискусія, бо...

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Президент визначив…

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. Ну, кажу, це єдине, яке я знаю застереження, яке висловлювали, але воно стоїть буквально серед перших, включене в порядок денний сесії. Я думаю, що депутати підтримають і ми зможе увійти в динамічний розгляд. І сподіваюся, що ми в четвер… Наскільки я розумію, важливим є і рішення про Конституційний Суд, але так само я розумію, є важливим і 5425. Так? Як похідний.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Справа в тім, що Конституційний Суд не зможе повноцінно функціонувати до того часу, поки не будуть передбачені кошти в бюджеті.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто так само він важливий, так? Тому будемо вважати блоком правовим і будемо сподіватися, що ми в четвер зможемо його ефективно розглянути. Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, дякую за те, що поставили на середу 6 квітня в порядок денний дуже важливі законопроекти для молоді і спортивної галузі. Наприклад, законопроект - реєстраційний номер 5324 - дуже необхідний для національно-патріотичного виховання, для провадження в життя молоді національних видів спорту.

Проект закону - реєстраційний номер 5616 - є важливим для бойової та професійної підготовки військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів. Проект визначає та врегульовує на законодавчому рівні питання функціонування службово-прикладного та військово-прикладного спорту.

Законопроект - реєстраційний номер 6048 - дасть можливість поліпшити взаємодію молоді та держави, активізувати громадські молодіжні ініціативи та посилити захист нашої молоді.

Просимо також підтримати голів фракцій проект закону - реєстраційний номер 4186, що дуже необхідний для спортсменів, які є студентами і виїжджають на всеукраїнські та міжнародні змагання.

Крім того, до порядку денного пленарного засідання на четвер 6 квітня включено законопроект, дуже важливий для дітей, батьки яких, на жаль, не сплачують аліменти (номер законопроекту 4928). Я теж прошу голів фракцій підтримати ці законопроекти.

І ще один важливий законопроект я прошу поставити в порядок денний, Андрій Володимирович, це 2232а. Це законопроект, який стосується сільського туризму. Ми знаємо, що зараз вже починається сезон в туристичній галузі, і цей законопроект дасть можливість надходження до бюджету, дасть можливість подивитися туристам, які приїжджають з-за кордону, які приїжджають з іноземних держав, дійсно, яка в нас…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, звичайно.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Ці законопроекти дадуть можливість побачити, яка в нас дійсно красива, культурна і надійна держава. Колеги, я прошу поставити… Шановний Андрій Володимирович, якщо ми будемо бачити, що ці законопроекти у середу після обіду, якийсь із них, не буде доходити до них черга чи не буде достатньо голосів в залі, я прошу ті законопроекти перенести на четвер, які ми не проголосуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, Артур.

Я перед тим, як дати… Одну секундочку! Пане Артур, по-перше, дякую за розуміння, що ви дали добро, щоб ми в середу розглянули питання молоді і спорту. Я сподіваюсь, що ці питання є загально об'єднуючими і ми зможемо по них прийняти рішення. Окрім того, в нас є важливе завдання – зробити середу повністю робочим днем. Не тільки до 12.30, а повністю.

Колеги, і я дуже розраховую тут на ініціативу наших голів комітетів, зокрема Дубневича, які запропонували скасувати перерву в 12.30. Я думаю, що навіть в середу, коли ми цю перерву скасуємо, коли о 12-й годині депутати не будуть розходитись, ми можемо зробити весь повноцінний день для прийняття рішень до другої години. Нам просто треба спільно організуватись і спільно треба з цього прийняти рішення.

До речі, я просив би вас, щоб ми не відтягували підготовлений юридичним управлінням відповідний законопроект, дуже простий: скасування цієї перерви. І я просив би зараз під час засідання, я от підписав Бакуменку, я передам зразу Дубневичу, давайте всі голови комітетів хай підтримають цю ініціативу, ми її проведемо в залі. І, повірте, ми нашу кількість часу, ефективного для прийняття рішення, точно збільшимо. І я попрошу так просто, щоб голови комітетів підписали цей законопроект. Прошу передати.

І надаю слово Сергію Вікторовичу Рибалку. Будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Андрій Володимировичу! Шановні колеги! Сьогодні Міжнародний валютний фонд повинен ухвалити рішення про виділення нам чергового мільярду доларів. Однак досі уряд не передав до парламенту, до Верховної Ради, текст Меморандуму. Я вважаю, що це нехтування статті 85 Конституції, яка передбачає затвердження українським парламентом усіх позик і першочергово – це міжнародних позик.

Якщо хтось бачив цей проект Меморандуму в Інтернеті, то там дуже багато наша влада бере зобов'язань, у тому числі і у законодавчих актах, нормативних актах. Ні парламент, я думаю, ні мої колеги не знають, про які законопроекти йде сьогодні річ. Більша половина тексту Меморандуму стосується саме фінансового сектору. І я категорично не погоджуюся з багатьма речами, але я погоджуюся з багатьма експертами, у тому числі й міжнародними, які кажуть, що сьогодні без оновлення довіри до банківської системи, без кредитування реального сектору економіки ми не запустимо сьогодні економіку і тільки будемо проїдати ці кошти.

Я хотів би звернутися до вас, Андрій Володимирович, з наполегливим проханням зібрати керівництво уряду, Національного банку, голів фракцій і комітетів, для того щоб ми не тільки поспілкувалися з приводу тексту Меморандуму і зобов'язань по цьому Меморандуму, а й довгострокової законодавчої ініціативи, як нам треба рухатися в законодавчому полі згідно цього документу. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка,  Лапін Ігор Олександрович.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Ну, можливо, я сьогодні буду не стільки говорити як представник Спеціальної контрольної комісії, але тим не менше.

Справа в тому, що на тлі військової наша країна все-таки намагається проводити реформи. Ми бачимо, як з колін піднялося громадянське суспільство. Але, на жаль, вся робота державних інституцій починається лише після того, як громадянське суспільство дає "чарівного пенделя" нашій владі, в тому числі і нам з вами, в тому числі і уряду, і всім  навколо.

Півтора роки назад суспільство вимагало розглянути питання щодо мегаполісу країни. На сьогоднішній день ми бачимо, як правоохоронні органи… До них дійшло, прийшло через півтора роки, і ми починаємо боротися  с феесбешними представниками, які фінансують терористів, з такими, як Ісаєв. Тим не менше, два роки назад Спеціальна контрольна комісія  з питань приватизації говорила про те, що при приватизації "Укртелеком" не виконані інвестиційні зобов'язання і треба з цим робити щось. На сьогоднішній день ми бачимо: Фонд держмайна нарешті дійшов до того, що дійсно треба щось з цим робити.

На сьогоднішній день ми бачимо, як в нашу, в даному випадку спиртову галузь заходять, знову повертаються люди російського олігарха Чеботарьова, і я звертаю увагу представника Кабінету Міністрів на цей факт, що у нас сьогодні в цій галузі знову повертаються старі схеми. Уряд готував законопроект щодо спиртової галузі щодо приватизації. На жаль, я не бачу його в порядку денному, але було б непогано, якби він був би до літа, до того, як почнеться врожай і ця галузь буде працювати.

Також є законопроект, поданий після роботи Спеціальної комісії, це 4861. І, Андрій Володимирович, я просив би все-таки до літа, так як ми і говорили на робочій зустрічі, його поставити в порядок денний.

Тим не менше, ще хотів би буквально декілька слів сказати, що добре, що у нас Генеральна прокуратура почала роботу по боротьбі з олігархами в тому числі. Але я хотів би, з вашого дозволу, наголосити на той момент, що дуже багато працівників Генеральної прокуратури…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. …на сьогоднішній день зайняті розправою над бійцями 51-ї бригади, і пан Юрій Луценко, коли йшов на цю посаду, обіцяв з цим питанням розібратися. Тому зараз готується постанова з приводу створення тимчасової слідчої комісії, я просив би колег підтримати це, коли буде вже внесено в залі. Але на сьогоднішній день більше як півтори тисячі військовослужбовців 51-ї бригади знаходяться під слідством і притягуються до відповідальності. Люди, які пройшли Іловайськ, люди, які… 51-а бригада найбільше потратила…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! На цей пленарний тиждень у вівторок знову стоїть пакет законопроектів, що стосуються транспортної галузі. І велике прохання підтримати дані законопроекти і найважливіше, щоб забезпечити, я звертаюсь до голів фракцій і до голів груп, забезпечити присутність народних депутатів на голосуванні, щоб не повторювалося тих недобрих моментів, коли важливі законопроекти, які потребує в тому числі і транспортна галузь, не набирають кількості голосів і не проходять, не набирають 226 голосів і не проходять надалі для розгляду до другого читання і в цілому.

А також я пропоную і звертаю увагу, що законопроекти такі, як 5386 та 4246 є технічними. І тому прохання розглянути питання, щоби їх проголосувати в першому читанні та в цілому, тому що вони не потребують ніяких поправок. Це чисто технічні законопроекти.

Андрій Володимирович, дякую за підготовку законопроекту щодо відміни перерви між 12-ю та 12.30 в пленарний тиждень. І прошу вас, щоб завтра, в середу, та в четвер також ставити на голосування (і звертаюсь до колег народних депутатів, особливо до керівників фракцій та груп), щоб підтримати відміну перерви з 12-ї до 12.30. Один день, який ми провели голосування без перерви минулого пленарного тижня, показав, що ми за цей час розглянули 4 важливих законопроекти і…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. І це дало можливість не повертатися і не переносити розгляд цих законопроектів на наступні дні. У нас дуже мало є пленарних тижнів на цій сесії, а дуже багато законопроектів, в першу чергу економічного характеру, потребують швидкого і першочергового розгляду в стінах українського парламенту. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я обов'язково цю ініціативу завтра поставлю на голосування після першого ж законопроекту, щоб скасувати перерву. Оскільки закон, якщо зараз підпишуть всі голови комітетів, ми тільки зможемо включити в порядок денний цього тижня, аж на другу середу, я вже говорив, Регламентний комітет зможе його розглянути, і аж на наступний четвер ми зможемо його прийняти, якщо буде така політична воля.

А до того часу кожного вівторка і кожного четверга я буду звертатись до залу з проханням, щоб ця перерва була скасована. Це показує ефективність, ви правильно згадали той день. І я сподіваюсь, що вона буде підтримана не тільки як одноразова акція, а як зміни до Регламенту.

30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрій Володимирович, а також прохання поставити в середу, бо важливі законопроекти, які озвучив керівник комітету Артур Палатний, також потребують їх прийняття. Давайте кожного дня будемо ставити – вівторок, середа, четвер – на цей пленарний тиждень поставимо на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, я буду ставити кожного дня…

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Закличемо народних депутатів, щоби вони підтримали відміну перерви.

 

ПАРУБІЙ А.В. Важливо тільки, щоб в залі була необхідна підтримка і було необхідне розуміння.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! По-перше, пане Голово, хочу подякувати вам особисто за організацію і дуже плідне проведення дня промислового розвитку минулого сесійного тижня, коли ми з п'яти промислових законопроектів всі п'ять прийняли в цілому як закони. А це, дійсно, фундаментальні закони: і про масштабну енергомодернізацію (економія мільярда кубічних метрів газу, який не треба буде за кордоном закуповувати протягом кількох років), це Закон про державні інвестиційні проекти, для того щоб ці кошти не розкрадалися і не йшли, як вода крізь пісок, а щоб вони працювали на українську економіку, на українських громадян, це фінансова реструктуризація боргів "Південмашу", а значить, порятунок і української космічної галузі. Це дуже важливо. Я пропоную, щоб ми продовжували таку практику тематичного розгляду з пріоритетом на промисловість і на економіку.

Разом з тим, я пропоную, щоб ми не обмежувались таким форматом, щоб ми взяли собі за практику щотижня розглядати найболючіші, найгостріші, найактуальніші галузеві законопроекти. Так, пропоную на цей тиждень поставити до розгляду два законопроекти: 5495 – про криміналізацію контрабанди ліса кругляка, а також 2618 –  про зняття імпортного мита не деревообробне обладнання. Ці законопроекти вже підтримані профільними комітетами. Вони дозволять зробити потужний поштовх для розвитку української деревообробки як однієї із галузі промисловості. Тоді ми будемо жити за рахунок податків з розвитку промисловості, а не за рахунок кредитів МВФ, які надаються нам на таких умовах, що влада навіть боїться їх оприлюднити і робить цей Меморандум з МВФ секретним. Нам не потрібні секретні меморандуми. Нам потрібен чіткий і прозорий український план, який зосереджений на розвитку української промисловості. Закликаю, щоб цього тижня ми розглянули ці законопроекти.

Також пропоную, щоб…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Також пропоную, щоб наступного сесійного тижня ми розглянули законопроект 3035 про старательську діяльність, доопрацьований, який дозволить легалізувати цю сферу діяльності, захистити громадян, спрямувати надходження податків до українського бюджету.

Ми маємо працювати системно. Ми маємо створювати, в тому числі в Україні, профільні біржі – лісову, бурштинову, для того щоб українці заробляли від того національного багатства…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу тільки нагадати вам, що в середу на зборах комітетів я спитався, в кого які законопроекти "горять". І всі, які були названі, то підтвердить і Рибалка, і Южаніна, вони були поставлені і були прийняті. Тому, звичайно, ті законопроекти, які найбільш невідкладні, ми в середу на наших зборах можемо визначати і пропонувати в порядок денний.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! Хотів би поінформувати Погоджувальну раду про ситуацію з проектами, які стосуються питань громадянства України. Загалом таких законопроектів зараз зареєстровано у Верховній Раді 12. Серед них 8 знаходяться на розгляді Комітету з прав людини і ще 4 в трьох інших комітетах. Серед них включений до порядку денного президентський законопроект 6175, який був внесений як невідкладний.

Після того, як Верховна Рада врегулювала ситуацію його розгляду, повернувши в правове русло, проголосувавши за зменшення вдвічі термінів розгляду, Комітет з прав людини завтра, о 14.30 розгляне на своєму засіданні законопроект 6175 і альтернативний до нього законопроект.

В той же час я хотів би поінформувати, що внесення цих законопроектів спричинило суттєву активізацію дискусії в Україні і за її межами щодо наслідків прийняття окремих законопроектів. Зокрема оприлюднено відкрите звернення українських правозахисників та представників понад 70 організацій діаспори з 30 країн світу до Президента України, до Верховної Ради. Серед іншого вони… Цитую: "Замість того, щоб консолідувати українців світу перед зовнішньою загрозою зі сторони агресора, зміни до чинного Закону "Про громадянство України" зможуть спричинити фрагментацію українського суспільства та створити серйозні перешкоди для успішної деокупації частини нашої держави".

Я думаю, що комітет виконає свою роботу. Але в той час, враховуючи суспільний резонанс і наслідки можливі… Прошу ще додати 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. … щодо можливого прийняття без змін запропонованих законопроектів, сьогодні як голова комітету я підписав листи до Консультативної місії Європейського Союзу в Україні та до Офісу Ради Європи з проханням дати експертну оцінку з огляду на те, що ці законопроекти, всі без винятку, всі 12, стосуються фундаментальних аспектів прав людини і вони потребують суттєвого…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. Шановні колеги, сьогодні уряд України затвердив для себе план пріоритетних дій. Ви знаєте, це відбулося на позачерговому засіданні. Я не можу зрозуміти, чому такий поспіх був у зв'язку з прийняттям цього питання, яке, на мій погляд, містить багато декларативно-церемоніальних норм.

Я дозволив собі таку іронію у зв'язку з тим, що досі уряд України не прийняв необхідні постанови для Державного космічного агентства про розподіл бюджетних коштів, потрібних для реалізації ракетної програми, досі не прийняті програми підвищення обороноздатності під державні гарантії для Міністерства оборони на понад 5 мільярдів гривень. Ці всі документи припадають пилом вже близько 3 місяців. В програмі, яка сьогодні була прийнята, жодним словом не згадується питання забезпечення військовослужбовців квартирами чи створення якихось дієвих механізмів, як це можна реалізувати.  У нас досі уряд не прийняв жодної програми, яким чином нам забезпечити армію захищеним зв'язком. Водночас ми приймаємо декларативно-церемоніальні документи, як на мій погляд.

Хочу   нагадати, що, наприклад, державне оборонне замовлення було прийнято тільки в березні місяці, ніхто в зв'язку з цим не покараний. Хочу нагадати, що зараз у нас є суттєві проблеми з забезпеченням боєприпасами української армії, і ніхто не покараний в зв'язку з ситуацією в Балаклеї, де згоріло 138 тисяч тонн боєприпасів. Ну добре, нацбезпека, можливо, несильно турбує уряд, але, все ж таки,  це 2 мільярди доларів в ринкових  цінах. Хтось мусить бути покараний.  У нас Онищенко за меншу суму втік  з України.  Тому, якщо ми зараз терміново не приймемо якісь рішення на рівні уряду, я думаю, що перспективи схвалення дій і діяльності уряду як такої, що задовольняє народ України, Верховну Раду, є доволі сумнівною (вже 14 квітня). Тому я хотів би звернутися до Прем'єр-міністра Гройсмана  терміново в середу прийняти все те, про що говорить…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд додайте.

 

ВІННИК І.Ю. …ті виклики, які стоять перед Україною, нікуди не ділися, тільки загострюються.

Що стосується роботи Верховної Ради, то, на жаль, мушу констатувати, що ми не бачимо жодного проекту з питань нацбезпеки і оборони на  поточний пленарний тиждень. Тому я пропоную хоча б включити те, що нам треба розглянути з пропозиціями Президента законопроект 2406, це забезпечення соціального захисту  військовослужбовців, членів їх сімей. Про що йдеться мова? Це збільшення виплат у разі загибелі. Це треба прийняти терміново, сьогодні. Нам треба…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Я зараз прошу до слова представника Комітету з питань  духовності і культури пані Ірину Подоляк. Будь ласка, пані Ірино.  

 

ПОДОЛЯК І.І. Шановні колеги, Комітет з питань культури і духовності просить включити на четвер до блоку соціально-гуманітарної політики, де будуть розглядатися питання соціальні, в тому числі два проекти закону, які опрацьовані, які пройшли всі комітети Верховної  Ради, це проект закону номер 3503 – про внесення змін до деяких законів України щодо надання  права на доступ до культурних цінностей та культурних благ внутрішньо переміщеним особам та ветеранам війни, а також проект закону номер 4128 – про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Крім того, хочу звернутися до вас, шановні колеги. Ви знаєте, що ми прийняли у першому читанні законопроект про квоти на телебаченні. Просимо і звертаємося до Голови Верховної Ради, аби найближчі два тижні цей проект закону був у другому читанні розглянутий у Верховній Раді.

Крім того, звертаюся до всіх колег з парламенту, аби проект закону 5670 про державну мову так само був розглянутий у тих комітетах, які є зазначені у протоколі.

Крім того, хотіла б звернутися щодо проекту закону 5679, це Закон про охорону культурної спадщини, законопроект про охорону культурної спадщини. І з якогось дива, і вже не вперше, Апарат секретаріату визначив  головним для цього проекту Закону (замість Комітету з питань культури і духовності) комітет, який очолює пан Кожем'якін.

Тому звертаємо увагу Апарату секретаріату Верховної Ради для того, аби при розписуванні головних комітетів для важливих законопроектів враховувалися мета, цілі і завдання законопроекту.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Наступне слово - голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем'якіну. А пана Вінника прошу, ви там не встигли виступити по всім вашим пропозиціям, секретаріату Апарату передайте ті законопроекти, які ви вважаєте важливими. Дякую.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Шановна пані Ірино і головуюча  одночасно зараз на цей період, поки в  нас нема спікера, я звертаюсь до вас у першу чергу.

Ні, спочатку відповім пану Данченку Олександру. Скажу, що той законопроект, який він казав, 4497, дуже сильно просив: виносьте-виносьте, - він довго лежить, ми його чотири рази вже виносили, чотири рази, але ні один автор з цього закону не прийшов на комітет. Закон дуже цікавий і непростий – безпека інформаційних систем. Члени комітету завжди хочуть поспілкуватися з тими, хто вносить цей закон, для того щоб з'ясувати позиції, щоб він пройшов, а не провалився. Тому його і перенесли, це перше.

Друге. Шановна пані Ірино, можна я поки до вас звернусь і до Апарату, якщо можна, до Апарату. От, Апарат, послухайте мене! Я хочу звернутися до представника Президента, і пан Кубів пішов, на жаль. Є три закони, які дуже важливі. Перший закон (пане Степане! Не чує) є дуже важливий закон, який сьогодні повністю заблоковує... Без цього законопроекту заблоковується робота Державного бюро розслідувань, комісії. Цей законопроект 5395. Я  вже замучився стукати в двері: 5395, 5395. Апарат, запишіть, будь ласка. Ми фактично блокуємо роботу конкурсної комісії, оскільки, на жаль, в законі не визначені критерії, за якими обирають керівників регіональних представництв в ДБР. Тому, будь ласка, давайте, внесіть, зробіть. Хтось блокує, хтось не хоче. Я розумію, що це політичне питання, але треба робити.

Наступне питання, пан Степан і Апарат, і пані Ірина, дуже важливе, це питання, пов'язане із поліцейськими. І теж уряд вніс цей проект. Його нема вже давно. Ми пропонуємо дозволити вирішити проблему відсутності одноразової грошової допомоги поліцейським, які отримали...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Додайте хвилину, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  …які отримали поранення, контузії, травми і каліцтва. Це дуже важливий для них соціальний закон, для поліцейських.

І останнє. Я розшифровую той закон, пане Степане, який ви сказали, 5629, за пропозицією пана Сушкевича. Теж звертаюсь під стенограму до Апарату і, пані Ірина, до вас, це законопроект, який стосується притягнення до відповідальності тих, хто паркується на місцях для інвалідів, як правило. А ми хочемо зробити так, щоб вони там не паркувалися. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Ви тільки не назвали номер законопроекту по поліцейським.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  5650. 5650. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

До слова запрошується Сергій Власенко, голова Комітету з питань державного будівництва.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Ірина Володимирівна. Як народний народний депутат, як голова комітету я почав отримувати від представників місцевого самоврядування шалену кількість листів щодо абонентської плати за газ. І тому ті рішення сьогодні місцевих рад, які уже згадувались, які прийняті, і ті, які будуть прийняті сьогодні і завтра, напевно, є точно не останніми рішеннями органів місцевого самоврядування. А відтак, я підтримую пропозицію керівників фракцій, зокрема керівника фракції "Батьківщина" пані Юлію Тимошенко, щодо виклику сюди для звіту керівника НКРЕКП пана Вовка. Тому що ситуація із абонплатою на газ, так званою абонплатою на газ, є абсолютно неприпустимою.

Друге. Я би хотів звернути вашу увагу, пані Ірина Володимирівна, про те, що ви збираєтесь розглядати Закон про КС, а я хочу нагадати, що згідно із статтею 117 Регламенту за 10 днів до розгляду повинні бути роздані порівняльні таблиці. Я як один із авторів поправок ніяк не можу за станом на сьогоднішній день отримати порівняльну таблицю до другого читання. І я, до речі, офіційно звернувся із листом до Голови Верховної Ради з цього приводу. Але це не принесло мені таблицю, тобто таблиці нема. Тому будь-який розгляд цього закону буде відбуватись з порушенням Регламенту.

Ми сьогодні не звернули увагу на таку непересічну подію, яка відбулася, до речі, теж в питанні судової реформи, а саме оці новації, які відбулися у нас на конкурсі по вибору суддів Верховного Суду, коли після проведення чергового етапу атестації, люди, які не здали, чомусь були дочислені до тих, хто здав і хто продовжує конкурс. Я думаю, що з цим парламенту теж треба буде розібратися.

І ми в комітет отримали, до речі, зауваження Президента до Закону про службу в органах місцевого самоврядування. Цей закон очікують всі службовці місцевого самоврядування, але, на жаль, ці…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, дайте завершити.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Але ці зауваження є абсолютно недолугими. Зокрема там є таке зауваження, що, виявляється, заступник сільського голови повинен обиратися на конкурсі, що є, ну, повний абсурдом, як на моє переконання, і принаймні такої ж позиції дотримуються представники місцевого самоврядування, з якими я спілкувався.

Мені також абсолютно не зрозуміло, чому Верховна Рада не може розглянути такі, абсолютно технічні, питання, як перейменування села Падалки Полтавського району, Полтавської області або перейменування міста Мукачева.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Позиція зрозуміла. Будь ласка, так само: все, що ви не встигли озвучити, передайте присутнім тут секретаріату і Апарату, і будуть намагатися вставити в наш порядок денний все, що тільки можливо.

Будь ласка, Дмитро Андрієвський, це Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, голова комітету.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! У виступах більшості голів фракцій лунала критика щодо рішення НКРЕКП про встановлення абонплати за приєднану потужність. Дійсно, це рішення викликає багато запитань. І от яким чином Верховна Рада може на ці запитання відповісти? Можна заблокувати трибуну, і така пропозиція була під час засідання Погоджувальної ради, а можна зосередитися на прийнятті якісних законів. От наприклад, блок законів по енергоефективності  прибирає будь-які маніпуляції щодо встановлення плати за житлово-комунальні послуги. Один з таких законів, це закон про комерційний облік, встановлює,  кому, за що і скільки треба платити. Встановлює на законодавчому рівні. Тобто нам не треба буде потім звертатися до регулятора.

І яка доля цих законів? 1581, це закон про житлово-комунальні послуги, півроку чекав другого читання. Закон  4901 – про комерційний облік – не потрапив до порядку денного. Простий закон  1076 – щодо врахування прав мешканців гуртожитків, – теж ми його не бачимо в порядку денному.

Я сподіваюся, шановний Андрію Володимировичу, що у вівторок ми два, принаймні два з  цих важливих законів розглянемо і підтримає Верховна Рада ці закони.

Я вкотре хочу наголосити на необхідності поставити в порядок денний і розглянути 4901, це про комерційний облік; 1076 – врахування прав мешканців гуртожитків.

Ну і наостанок. У вересні 2016 року ми прийняли Закон про НКРЕКП. Знову ж таки,  голови фракцій, ну більшість з яких зараз уже відсутня, вони сказали "бенефіс" і пішли, так вони критикують роботу НКРЕКП. Але закон передбачає ротацію. Ротація відбувається рішенням комісії з п'яти членів, двох з яких рекомендує парламент, затверджує парламент за рекомендацією комітетів: нашого комітету та ПЕК. От я вам…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Знову ж таки, повторю, затверджує парламент за поданням комітетів. От я доповідаю, що жодної пропозиції від фракцій щодо членів конкурсної комісії ми не отримали. Тому це, знову ж таки, питання до того, як, яким чином ми формуємо НКРЕКП і робимо цю ротацію. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я хочу вам наголосити, що ми розіслали від Апарату Верховної Ради пропозицію дати своїх представників з датою до 5-го числа. І як тільки ми їх отримуємо, ми тут же будемо їх пропонувати парламенту.

30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. В оригіналі закону мала бути негайна ротація, і парламент, на превеликий жаль, за неї не проголосував, пане голово комітету. А до 6 квітня згідно листа Голови Верховної Ради ми повинні подати пропозиції і подамо, тому що це є принципово важливе питання для розвитку української інституційної держави.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, колеги, ще хочу вам повідомити, що є ряд народних депутатів присутніх. По хвилині. Тільки у мене велике прохання є, щоб в хвилину входити. Я всім надам слово.

І, будь ласка, Михайло Бондар, Бондар Михайло Леонтійович.

 

БОНДАР М.Л. Дякую, шановний Андрій Володимирович.

Я хочу подякувати за законопроект 6212, який включений для включення до порядку денного сесії. Хочу звернутися до всіх лідерів фракцій, груп, позафракційних депутатів і загалом до всіх депутатів, щоб у вівторок, коли цей законопроект буде винесений для включення, щоб було максимально депутатів, щоб проголосувати.

Що це за закон? Причиною появи цього законопроекту стала невідкладна необхідність захистити державні підприємства вугільної промисловості України від блокування роботи шахт та їх штучного доведення до банкрутства.

Тому ще раз звертаюся до всіх депутатів, щоб були у вівторок у сесійній залі і підтримали цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Чумак Віктор.

 

ЧУМАК В.В. Дякую, пане Голово.

Шановний пане Голово, шановні присутні, я хочу звернутися до представників коаліції більшості і до Президента. Хочу нагадати, що в коаліції більшості і в Президента залишається борг перед виборцями, який вони оголосили у своїх передвиборчих обіцянках, а саме: це кардинальна зміна виборчого законодавства і зміна складу Центральної виборчої комісії. Комітет пана Князевича розглянув всі законопроекти щодо зміни виборчого законодавства і рекомендував розглянути їх в залі. Тому я прошу поставити їх на розгляд на пленарне засідання Верховної Ради, а також ініціювати більш швидкий розгляд питань щодо заміни виборчої комісії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Все, так? Всі бажаючі виступили? Антонищак, будь ласка. Антонищак Андрій.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати, незважаючи на фракції, коаліції і групи, я прошу вашої допомоги. Я прошу, щоб ви обговорили сьогодні на фракціях, на групах негайне включення до порядку денного законопроекту 2406. Півроку я звертаюся в цій залі про допомогу. Законопроект про те, щоби збільшити виплати (мені гріх сказати "виплати") сім'ям загиблих, інвалідам І, ІІ і ІІІ групи учасникам 22-ї українсько-московської війни.

Гинуть наші побратими, гинуть українці, які представляють різні політичні сили, які є різних віросповідань. Їх об'єднує єдине – любов до України. Вони віддають найцінніше, що можуть віддати, – свої життя і своє здоров'я. Пройдіться по госпіталям, подивіться, що відбувається…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Підлікують і викидають їх. За них дбають волонтери, прості люди, за них дбають їхні побратими по зброї. Держава забула.

Тому я вас прошу, внесіть законопроект 2406 у вівторок у першу половину дня. Він є об'єднуючий. І я переконаний, що кожний парламентер України проголосує за даний законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Андрій.

Ви знаєте, що Артур Герасимов взявся за узгодження його з Кабінетом Міністрів. І, до речі, я його поставлю, щоб він був. Тільки, пане Андрій, я його поставлю не в першій половині, а коли він буде узгоджений, ми тут же його в денному порядку посунемо вперед. Добре? Тобто ми його поставимо, щоб він був. В момент, коли Артур Герасимов з урядом узгодить, ми в денному порядку поставимо його набагато ближче. Я знаю важливість цього законопроекту. Дуже поважаю вашу ініціативу. Але було би найгірше, щоб ми його поставили і не провели. І для того краще впорядкувати й узгодити наші позиції.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Це не моя ініціатива, а це ініціатива народних депутатів. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Я знаю, Андрій. Власне, нам просто важливо, щоб ми не помилились, щоб він мав достатню підтримку в залі. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Дунаєв Сергій Володимирович.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемый Андрей Владимирович! Уважаемые коллеги! Депутатская фракция "Оппозиционный блок" просит включить законопроект 4794, он также касается проблем в зоне проведения АТО. Очень много людей, которые пострадали в период боевых действий в городе Лисичанске, Первомайске, Попасная, Стаханов и в других территориях на линии разграничения, очень многие стали инвалидами. Поэтому просим и настаиваем, чтобы включили данный законопроект на пленарной неделе в четверг.

Помимо этого хотелось бы сказать нашим коллегам, чтобы мы не политизировали ситуацию. Действительно, граждане Украины – это люди, за которых мы вместе с вами сегодня несем солидарную ответственность. И у нас точно также 1 миллион 600 переселенцев, которые сегодня нуждаются в компенсации. Мы просим точно также рассмотреть вопросы пересмотра бюджета. Спасибо за внимание.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я хочу вам сказати, що в цьому законопроекті, це пояснюю на Погоджувальній нараді, сама назва є дуже провокуюча і виходить далеко за межі даного законопроекту. Коли йдеться про те, що люди потерпілі внаслідок проведення АТО, ми даємо прецедент для усіх судових справ, щоб усі люди, які потерпілі внаслідок російської агресії, будуть вимагати від української держави компенсацію. Тому я неодноразово вже говорив і звертався до фракцій: змініть назву даного законопроекту, впорядкуйте її. Бо така назва, вона викличе велике збурення в залі, вона не має жодного…

 

СИРОЇД О.І. Це не відповідає рішенням Верховної Ради. У нас є рішення. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. Це суперечить і рішенням Верховної Ради. Це виключно буде політизований процес, і воно дасть тільки негативний наслідок. Наскільки я знаю, вже йде діалог з юридичним управлінням, яким чином зробити це переформатування.

І, пане Сергій, ми вже на завершенні Погоджувальної ради. Ну, ви ж знаєте, тому що в вашому комітеті (Шум у залі) В вашому комітеті є рішення суду, яке передбачає у нас на засіданні розмовляти державною мовою. Ви знаєте, що згідно рішення суду Апарат має забезпечити переклад, якщо це відбувається не так. Ви розумієте, який це буде навіть фінансовий наклад для Апарату, якщо ми зараз запровадимо цю систему.

Ви також знаєте, що є рішення Конституційного Суду, яке передбачає, що всі засідання ведуться державною мовою. І, наскільки мені відомо, ви навіть на засіданні свого комітету нормально, звично говорите державною мовою як людина, яка її прекрасно знає і володіє нею. І тому, поки немає закону і поки немає рішення Верховної Ради, я просто з проханням звертаюсь поважати під час наших робочих засідань.

 

ДУНАЄВ С.В. Я поважаю.

 

ПАРУБІЙ А.В. І, будь ласка, останній, якщо я не помиляюсь, виступ. Це є Барна Олег Степанович. Ні, і Курячий, так.

 

СИРОЇД О.І. Ще є Немировський.

 

ПАРУБІЙ А.В. І Немировський. Оце буде виключний список. Хвилина – Барна. Курячий, Немировський. Будь ласка, пане Олег.

 

БАРНА О.С. Дякую.

Прошу включити в порядок денний законопроект 4682 про обов'язкове харчування всіх учнів в школі. Даний законопроект сьогодні отримав погодження Міністерства фінансів для прийняття його у першому читанні.

І друге питання. Я щиро тепер здивований тим, що, так би мовити,  демократична опозиція погодилась з тим, що проблема НАЗК і електронного декларування пов'язана із неналежною компетенцією чи професійністю підібраного керівництва НАЗК, участь в підборі якого приймали теж певні громадські активісти. І те, що було підтверджено спеціалістами-програмістами із фракції "Самопоміч" щодо неналежного електронного продукту, який виготовила сумнівна фірма "Міранда", в тендері якої дала пріоритет та сама комісія із числа певних громадських активістів.

Тому я звертаюся до даних представників фракції "Батьківщини" і "Самопомочі"…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БАРНА О.С. Боротьба з корупцією потрібна, і вона проводиться. Але це не компетенція і не можливість, і вона буде неефективна, якщо це буде звалюватися тільки на одного Президента. В першу чергу це відповідальність і на нас, депутатах, які повинні в першу чергу здійснювати свою роботу і приймати закони, які цю боротьбу будуть робити ефективною. Тобто закони приймати про спец конфіскацію і заочне засудження, а не втікати із залу і не…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Немировський Андрій Валентинович.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановні колеги, Андрій Володимирович, хочу вам подякувати від усіх зоозахисників України за внесення в порядок денний законопроекту 5119-1 щодо гуманного ставлення до тварин. Цим законопроектом ми закладаємо фундамент у майбутнє. Тому прошу всіх народних депутатів, незважаючи на політичну приналежність, проголосувати "за". Ваш голос буде показувати вашу людяність, готовність чути суспільство і дасть шанс зберегти життя не тільки тварин, а й людей.

Головне завдання – це не тільки змінити ставлення до природи чи до оточуючих, головне – змінити ментальність населення, яка впроваджувалася багатьма роками російською пропагандою, пропаганда насилля. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Тільки ви знаєте, що є пакет законопроектів, винесено два з них. І велике прохання, щоб до голосування узгодили ці позиції, щоб ми зійшлися на одному законопроекті, бо у нас голоси розділяться на два і ми жодного з них не приймемо. І тому те, що міг я зробити, я зробив, але прошу і вас провести необхідні політичні консультації напередодні, власне, безпосередньо голосування.

І останній виступ від депутатів: Курячий Максим Павлович, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! Ми з вами прийняли цілу низку важливих законопроектів, які запобігли банкрутству "Південмаш". І, отже, Україна може дійсно пишатися тим, що ми будемо перебувати у статусі космічної держави.

Залишився лише єдиний закон – це закон 5693. Це той закон, на який не вистачило двох голосів минулого пленарного тижня, коли в кінці дня він був поставлений до порядку денного. Андрію Володимировичу, є голоси задля того, щоб погасити заборгованість по зарплатні по "Южмашу". Завод без людей – це тільки залізо. Давайте поставимо крапку, видамо людям гроші, і ми будемо пишатися нашими здобутками у космічній сфері. На четвер, Андрій Володимирович, я пропоную цей законопроект поставити на четвер. У четвер питання соціальної політики, і саме тому заборгованість по заробітній платі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Виплата заборгованості по заробітній платі – це  питання соціальне. Це не тільки зменшить соціальну напругу у містообразуючого підприємства "Південмаш" в нашому Дніпрі, але ще це дозволить зберегти кадровий потенціал. Підприємство виходить сьогодні з кризи, є на підписанні дуже важливий контракт по "Морському старту", але  нікому буде працювати, хронічна невиплата заробітної плати. Поставимо крапку. Ми цю схему запозичили у шахтарів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І були питання до уряду, і я завершальну хвилину даю пану Степанові. Три хвилин достатньо буде?

 

КУБІВ С.І. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Три хвилини, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Дуже дякую, Андрій Володимирович.

Хочу сказати, що ми з паном Герасимовим Артуром і з паном Саєнком проговорили, Андрій Володимирович, питання 2406 щодо виплат, які віддали своє життя в АТО, і він  абсолютно буде вирішений, консолідуючий. Перш за все, це моральна відповідальність нас, живих, перед тими хлопцями, які віддали життя. Тут я не бачу ніяких проблем.

Другий законопроект, про який ми говоримо, це 4682 (Олег Барна), це питання харчування в школі. Мінфін дав позитивне заключення.

Третя позиція по ратифікації в Мальті, уряд який вносив. Ми відповідно розглянемо, і буде проінформована Верховна Рада і голови фракцій.

Питання по Данченку. Саме головне, що є комітетом комунікація Верховної Ради.  Хочу сказати, що ми проговорювали питання разом з паном Данченком щодо заступника з питань цифрової економіки і питання з промисловості, про яке говорив і Прем'єр-міністр України.

З точки зору Івана Вінника (безпека і оборона). На сьогоднішньому засіданні уряду йшлося  про оперативний план дій уряду 2020 року і на 2017 рік, він включає окремий блок безпеки і оборони. Там говориться про позиції суверенітету, територіальної цілісності й аспекти безпеки громадян, включаючи питання,  порушені паном Вінником в 15-ти позиціях. Я думаю, що ці питання ми з ним проговорили, вони будуть зняті.

І наостанок хочу сказати, що питання, які піднімали інші депутати, вони потребують консолідації в профільних комітетах і міністерствах.

Не дає уряд чи Прем'єр-міністр, чи я як голова урядового комітету висновок-заключення одного чи другого законопроекту. Ми даємо відповідно заключення на базі експертного середовища і експертизи. Тобто питання пана Співаковського ми проговорили (6116), воно потребує "довивчення", про що я проінформую Верховну Раду. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам за інформацію і те, що законопроекти, які давно стояли, вони підтримуються урядом.

Колеги, тільки одне: щоб ми між собою дуже глибоко розуміли одну дуже важливу річ, що парламент протягом сесійного тижня (це в ідеальній картині) може прийняти близько 25 законопроектів. В ідеальній картині. В нас коли було у четвер 18, ну, то була перемога, яка була всіма відзначена. Це рідкісні випадки. А коли ми маємо такі закони, як Конституційний Суд, де під тисячу правок, коли ми маємо ринок електричної енергії, де півтори тисячі правок, такий темп є неможливий.

Тому, коли під час Погоджувальної ради озвучується близько 80-и, 60 законів, це просто нереально їх ввести в один пленарний тиждень. Тому максимально збалансовано, прив'язуючи до блоків, ці пропозиції будуть внесені. І я тільки сподіваюсь на те, щоб під час розгляду питань у нас в залі була достатня кількість людей. І так само, в середу розраховую, що ми зможемо провести повноцінний робочий день.

І, колеги, бажаю хорошого робочого тижня. Прошу на фракціях обговорити всі питання порядку денного, щоб ми вже в залі були більш-менш визначені з тим, яка позиція фракцій.

Дякую вам. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку