СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

20 березня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Чути так? Добре.

Ще раз доброго ранку, шановні колеги! У нас два пленарних тижні. І нам доводиться працювати в досить інтенсивному режимі. Тому на цей тиждень пропонуються ті блоки, до яких ми не встигли дійти в попередньому пленарному тижні. Ми змогли розглянути ряд блоків. Але деякі з питань ми не встигли пройти. І тому рекомендується, щоб ми цього тижня змогли, власне, ці блоки, які не встигли опрацювати на попередньому тижні, змогли пройти цього тижня.

Зокрема, перший блок на вівторок – це питання паливно-енергетичного комплексу. Ми проводили нараду з головами комітетів. І я хочу всім подякувати головам комітетів за участь в цій нараді. І ми дійшли до кількох висновків. Один з них полягає в тому, щоб комітет, коли подає свій блок, давав не більше 4-5 питань. Щоб у нас ця історія, що ми не встигаємо розглянути два блоки в день, щоб ми змогли її нейтралізувати.

І тому моє звернення до всіх комітетів, щоб, даючи свій блок, це було не 10-12 питань, а максимум 5 питань. Тоді ми можемо встигнути розглянути. І, дійсно, зараз ми бачимо блок паливно-енергетичний, це є 5 питань. І пропонується поставити його у вівторок до обіду.

Але першим питанням, це питання 5240, з якого була спільна позиція, і ми просто не встигли, просто не встигли його в четвер розглянути і до нього вийти, тому пропонується розглянути його першим, щоб більше не було такої ситуації, як було попередній раз.

І другий блок на вівторок – це є блок транспорту. Тут питань є більше, тут питань є 6. Але хочу ще наголосити, що у вівторок пропонується після обіду поставити питання Рахункової палати, про яке я оголошував на попередній Погоджувальній раді. Хочу теж наголосити, що питання Рахункової палати потребує окремої процедури, воно потребує викликання людей з регіонів, які були попередньо опрацьовані бюджетним комітетом. І тому ми повинні о 4-й годині, оскільки люди будуть викликані, перейти до розгляду цього питання. Це буде той нюанс, що ми будемо до обіду розглядати ці блоки, які рекомендуються, о 4-й годині ми маємо перейти до Рахункової палати, бо люди, які приїдуть, вони будуть у готовності до розгляду, і тому пропонується на вівторок це поставити на після обіду.

В середу звичні ратифікації. І також ми проговорювали на нараді з головами комітетів, що є цілий ряд питань соціальної політики, які мають загальну підтримку залу, які мають загальну підтримку всіх депутатів, але ми до них просто технічно не встигаємо дійти. І тому запропоновано, щоб ми їх поставили в середу. І зважаючи на те, що вони всім залом можуть бути підтримані, щоб, власне, ці питання були у середу. І ми подивимось у цю середу, який буде шанс їхнього проходження. Якщо  будемо мати позитивний досвід, я думаю, ми і надалі можемо таким чином діяти.

У четвер, знову ж таки, два питання з того блоку, який мав бути розглянутий у середу. І оскільки було і звернення голови комітету, щоб у середу не ставити питання, пропонується у четвер. І так само блок "питання промислової політики та підприємництва".

От така логіка, яка пропонується на наступний пленарний тиждень з тих блоків і з тих законопроектів, які були подані народними депутатами України. Тепер прошу і пропоную перейти до обговорення.

Тільки зараз нагадайте, сьогодні ми розпочинаємо звідси, так? І тому перша Ірина Луценко, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Головною проблемою тижня, який пройшов, є наслідки блокади. БПП неодноразово попереджали, що ми ніколи не торгуватимемо з ворогом, що цей піар на крові, який влаштували організатори блокади в своїх інтересах, ввівши в оману чесних ветеранів АТО, насправді матиме негативні наслідки для української економіки. Результатом цього є захоплення бойовиками так званих "ДНР", "ЛНР" українських підприємств, де працюють сотні тисяч наших українських громадян.

РНБО оголосило справжню блокаду на державному рівні після захоплення бойовиками цих підприємств, що добувають вугілля. Платити бойовикам категорично суперечить нашим інтересам. Юридично це були дзеркальні заходи з боку України у відповідь на порушення бойовиками пункту 8 Мінських домовленостей. Але хочу підкреслити, що політичну відповідальність за всі ці наслідки блокади мусять нести організатори, в першу чергу політики. Відповідальними є "Самопоміч", чиї депутати організували блокаду, і всі політичні сили, які їх підтримували, в тому числі із всякими парасюками. Наслідки є вкрай негативні, назву їх, їх 4.

Наслідок перший. НКРЕ оголосило замість зниження тарифів на електроенергію на 5,8 відсотка підвищення його на 1 відсоток, враховуючи те, що вугілля тепер треба буде завозити з Африканського континенту. За підвищення цін на електроенергію треба подякувати "Самопомочі", яка на сьогодні має чесно взяти відповідальність за це рішення на себе.

Наслідок другий. Міжнародний валютний фонд переніс виділення нам траншу, для того, щоб прорахувати, які наслідки для економіки буде мати ця блокада, яка відбувається сьогодні на сході країни.

Наслідок третій. Якщо ця ситуація буде продовжуватися, Національний банк України змушений буде гасити курс гривні. І за це також треба подякувати "Самопомочі" та представникам інших фракцій і всяким парасюкам.

Наслідок четвертий. На сьогоднішній день є повідомлення про те, що працівникам, які залишилися на окупованій території, бойовики уже надають анкети не 16+, а 18+  для заповнення  (це в першу чергу чоловіки) і ставлять всіх обов'язково, в примусовому порядку на військовий облік. Якщо там не буде роботи, якщо закриються ці підприємства, то 40 тисяч бойовиків можуть поповнитися новими кадрами. Це загроза в першу чергу тим хлопцям, які стоять зараз на сході  України.

Наступне. Я хочу підкреслити ще раз,  шановні колеги, це не політична дискусія, це питання політичної  відповідальності тих політичних сил і фракцій, і всяких парасюків, які не думають про державу, які не думають про економіку.

Я пам’ятаю, місяців два тому ми з паном Парубієм на Погоджувальній нараді розмовляли, ще до прийняття бюджету, ми говорили і з Гройсманом також, якщо пригадуєте, де взяти гроші на підняття пенсій, тому що в бюджеті 17-го  року в нас не закладено грошей більше, ніж на 10 відсотків по року, підняття пенсій. Так от, цих  30 мільярдів, які втратила  Україна і буде втрачати надалі, можливо, це були ті гроші, які б дали можливість нашим пенсіонерам  допомогти. Я ще раз говорю про політичну відповідальність.

І ще один момент. Ми всі прекрасно пам’ятаємо, що відбувалося на минулому тижні в комітеті антикорупційному, там, де виносилася на голосування кандидатура лише одного члена для проведення аудиту  НАБУ. Востаннє такі  безальтернативні вибори відбувалися  ще в Радянському Союзі. Якщо кандидатура, представлена Єгором Соболєвим і його колегами, підтримує таке антидемократичне просування себе на цю посаду, то в чому його демократичність і сила? Для мене не важливо, хто буде альтернативним кандидатом, але я закликаю зробити так, щоб на голосування в залі було винесено, як мінімум, дві кандидатури і більшістю вони були проголосовані, щоб демократія в країні була додержана. Не може бути такого, що йде вибір одного кандидата з одного кандидата.

Тому, шановні колеги, прошу підняти це питання в залі якнайшвидше, мабуть, у вівторок хотілося б, і не в кінці робочого дня.

Хочу наголосити на законах…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Назву три закони, на яких би ми хотіли закцентувати увагу, які треба було б винести в зал. 6010 – про спрощення процедур капіталізації, реорганізації банків. 5259 – зміни до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення, так званий "закон Савченко". 6143 – Закон України "Про Державний бюджет" (щодо дорожньої інфраструктури на українсько-угорському державному кордоні).

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка,  Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Успішність країни безпосередньо пов'язана із її здатністю і ефективністю інститутів державної влади, особливо у нинішні часи складних випробувань. Усі ми тут, разом з урядом і Президентом, маємо формувати порядок денний і задавати темп розвитку країни, а не плентатись у фарватері обставин. Вакууму влади не буває. Тоді починають говорити пройдисвіти і популісти, з'являється місце для безвідповідальної метушні і провокацій. Це просто подарунок у руки кремлівської пропаганди, яка тільки і чекає чергових чвар, яскравих сцен для своїх телесюжетів. З крикунів  і галасливих нездар ліплять телевізійних зірок, а їхня беззмістовна демагогія видається за сенс української політики. За таких обставин не буде місця політичній відповідальності і конструктивним рішенням. Маємо пам'ятати, що нині втрата кожної хвилини, години  чи  бодай дня є злочином проти держави.

Росія вийшла з формату переговорів в Мінську, постійні бойові дії і обстріли, відмова відведення військ, фактичне визнання ОРДЛО через визнання документів та націоналізація української власності. Росія йде на ескалацію конфлікту. Росія відправила до українського Криму підводні човни з крилатими ракетами. Росія погрожує розмістити ядерне озброєння на території Криму  і готує для цього інфраструктуру на території півострова –   це вже виклик не лише Україні, а і НАТО. Тренувальні табори та накопичення живої сили і техніки вказують на те, що Росія вбачає один шлях вирішення конфлікту – військовий. Україна як член Радбезу ООН повинна ініціювати засідання та вимагати консультацій у форматі Будапештського меморандуму.

У Криму відзначили третю річницю "русской весны". Ватажки кремлівської банди втратили будь-які гальма. Минулого тижня в Ялті заговорили про план інтеграції наших територій  до Росії. Нашою відповіддю стало  рішення РНБО про повне припинення  переміщення товарів на окуповані території Донбасу. Це фактично  розширення санкцій проти Росії і їхніх маріонеток з окупаційних адміністрацій Донецька і Луганська.

"Народний фронт" і надалі буде підтримувати усі рішення, спрямовані на розширення санкцій проти агресора. Сподіваємося, так само жорсткі, але справедливі санкції будуть запроваджені щодо парламентарів з Європи, Латинської Америки  та СНД, які прибули днями до Криму.

Останні події щоразу більше переконують, що Україна невідкладно  потребує зрозумілої, послідовної і прогнозованої політики щодо протидії агресору та відновлення територіальної цілісності.

Фракція "Народного фронту" вважає, що Президент України  має внести  до Верховної Ради стратегію звільнення та повернення до України Криму і окупованого Донбасу. Систематизація  фактів про злочини окупаційних військ на нашій території, переслідування Росії в міжнародних судових інстанціях, законодавче визначення проміжного статусу окупованих територій, розвиток  пріоритетних напрямків оборонного сектору – все це та багато іншого має лягти в основу цієї стратегії.

"Народний фронт" готовий запропонувати законопроект про  відновлення  територіальної цілісності України. У фракції зараз працює  робоча група над цим законопроектом. У цьому законі має бути  не лише констатація факту тимчасової окупації, а  й визначення  послідовних кроків зі звільнення  українських територій та повернення Донецька, Луганська та Криму під повний  контроль України.

Усі наші кроки зараз повинні бути спрямовані на те, щоб Україна якнайшвидше відновила територіальну цілісність, а ворог зазнав якнайсуворішого покарання за воєнні злочини і вже ніс, нині ніс, повну відповідальність за свої злодіяння  на окупованих землях нашої держави.

Наступне. "Народний фронт" наполягає на подальшому посиленні обороноздатності і національної безпеки. Україна є єдиною в Європі, хто вже кілька років поспіль виділяє понад 5 відсотків ВВП на потреби оборони і нацбезпеки. Цей стандарт  запровадив ще уряд Арсенія Яценюка.

Минулого року через безвідповідальність одних парламентарів та свідому роботу на ворога інших ми провалили спецконфіскацію і мали проблеми із забезпеченням оборонного замовлення. Цьогоріч "Народний фронт" не допустить, щоб армія недоотримала нової і відремонтованої техніки, щоб розробки новітніх озброєнь простоювали тільки, тому що комусь байдуже, а хтось  відверто саботує.

Наше завдання у перспективі найближчих років – вийти на такі параметри оборонного  комплексу, коли  Україна гарантовано зможе  завдати    агресору непоправних і масштабних втрат у відповідь. А тому будь-які спроби зазіхати на наш суверенітет будуть  позбавлені найменшого сенсу.

Минулого тижня ми зробили сильний крок у напрямку до зміцнення сектору гуманітарної безпеки. У першому читанні було ухвалено надважливий законопроект про квоти для української мови на телебаченні. Мусимо розуміти, що цей законопроект не так про телевізійні шоу або фільми на каналах, це – боротьба за  національну свідомість. Найвисокотехнологічна зброя буде брухтом, якщо нація не здатна обороняти свою гідність і свободу.

І насамкінець про інші питання, які також турбують всіх. Повернулися наші депутати з округів, і зараз ми бачимо, що закінчилася зима, і разом зі снігом на наших дорогах зійшов і асфальт. Про те, в якому стані зараз наші дороги, багато говорити не треба…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю.  …це видно всім. І цього року урядом було виділено найбільшу суму за останні  три роки на будівництво доріг. Після останніх подій не думаю, що вся вона надійде, тому що  треба буде переглядати показники бюджету. І тому ми можемо ремонтувати, відновлювати дороги, але треба їх і захищати. Тому, пане Голово, прошу вас, поставте у порядок денний законопроекти 4660д, 4661, які спрямовані на збереження доріг від руйнування великогабаритним транспортом та перевантаження. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, "Об'єднання "Самопоміч"

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні пані і панове! Минулий тиждень став знаковим для української інституційної держави. У непростих, важких, напружених  потугах з'явився обрій, а на обрії з'явилася українська інституційна держава. І ці реакції, які є і з тимчасово окупованих територій, і з Росії, говорять про те, держава показала свій хребет і стала не на бік олігархічної кліки, яка заробляла і заробляє на війні, а почула своє джерело – народ.

Рішення РНБО про повну блокаду, тимчасову повну блокаду торгівлі з окупованими територіями є єдино правильними інституційним рішенням української держави. Якщо б це рішення з такою самою сміливістю і аргументами було три роки тому, на сьогоднішній день є велика ймовірність відсутності війни в Україні на цих територіях. Тільки тому, що протягом цих трьох років українська економіка підживлювала економіку окупованих територій і сприяла війні. Більше цього, протягом тих трьох років окуповані території послаблювали економіку України, узалежнювали її в найважливіших галузях. Сьогодні держава поставила цьому крапку і це позитив цієї держави, і це непростий результат нашої з вами роботи.

Більше цього, блокада приводить до реальності конституційної, захищає українського воїна, який розуміє, що він тепер не просто охороняє контрабандну і офіційну торгівлю з окупованими територіями, а він охороняє українську незалежність.

Більше цього, ми з вами маємо продовжити роботу. Це рішення РНБО, на превеликий жаль, не є постійним. Тому ми повинні негайно прийняти Закон про окуповані території. Якщо інші фракції, фракції коаліції хочуть назвати це Законом про відновлення української цілісності – давайте так зробимо. Але в ньому все одно буде розділ, де ми будемо говорити, що окупація сталася. Робимо це вже і рухаємося в розвитку української інституційної держави.

Історичний матеріалізм говорить, що держава – це апарат насильства. Справді, це апарат насильства в олігархічних державах, коли заради одного або двох людей утискують всіх інших. А в демократичних державах держава є апарат насильства заради дотримання закону. І не треба звинувачувати ані поліцію, її рядовий склад, ані тих, хто має конфлікти з поліцією, тому що винуваті ті, хто видають злочинні накази поліції для того, щоб порушувати права людей, в тому числі про пересування. І це є основа основ держави: повага до інституції виходить від того, як ця інституція захищає права людей.

Минулого тижня ми вистояли з вами як держава також, вистояли в тому числі і в парламенті. Парламент зберіг свою цілісність і показав, що він може дотримуватися прав і буде берегти права людей.

Антикорупція. Тут зараз говорять про те, що саме блокада привела до того, що МВФ і інші відвернулися від нас. Ви забуваєте, шановні колеги, що Україна очолює всі рейтинги корумпованих країн, в тому числі і митниці. Ви шукаєте гроші на пенсії – знайдіть їх на митниці. Чому ж ви її не закриваєте?

Більше цього, ця подія з МВФ тісно пов'язана зі спробою української олігархічної держави, не інституційної і демократичної, знищити НАБУ призначенням нелегітимного і фейкового аудитора НАБУ, через що і знищити його. Саме це спричинило реакцію наших європейських і американських партнерів. Тому ми мусимо далі йти шляхом демократичної держави. Рішення про створення НАБУ було правильним, тепер треба його зберегти, розвинути, надати йому додаткові повноваження, але і створити в Україні антикорупційний суд, який би міг доводити до результату ті справи, які на сьогоднішній день висять: справи олігархічного розкрадання держави. Ви шукаєте гроші на пенсії – знайдіть їх в олігархів, вони там лежать мільярдами, в офшорах.

І останнє. Говорять про вибори дострокові. Цій країні не потрібні дострокові вибори ані Президента – він є легітимний, ані парламенту - він є легітимний і стоїть…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …стоїть, зберігаючи українську інституційну державу, і минулий тиждень це показав. Але для того, щоб до них готуватися, треба прийняти закон, який не буде плекати політичної корупції: закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками.

Сьогодні народ переміг, держава рухається до її створення. Ворог скаженіє, і це природня реакція ворога: стояти і опиратися колонізації разом.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Час вичерпаний.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Кожна людина в Україні сьогодні прагне того, щоб закінчилась війна. Про це говорять в кожній родині української держави. Але в той же час очевидним є те, що війна не закінчиться, поки на війні вищі керівники держави заробляють мільярди. Саме ці надприбутки в практично вільній від контролю окупованій зоні і утримують сьогодні війну.

І тому наша команда вважає перемогою тих членів добровольчих структур, ветеранів АТО, добровольців, які блокували торгівлю з окупованими територіями, перемогою їхньою те,  що нарешті через більше ніж три роки війни прийнято рішення РНБО про те, щоб, по-перше, припинити торгівлю саме на крові, а по-друге, ввести санкції проти  російських банків. От перемога цих патріотів. І з цією перемогою треба всім  рахуватися. І шкода, що це не зробила сама  держава, а лише під тиском.

Саме тому нам треба під суспільний контроль взяти всі заробітки на війні на Міністерстві оборони, де постачається все значно дорожче, ніж коштує, причому в тому числі наближеними до вищого керівництва держави компаніями. Треба взяти під контроль все, що постачається на Національну гвардію, на Нацполіцію – на все. Тому що там корупція, і там заробляють мільярди.

По-друге, надзвичайна подія. 20 березня мусили приймати рішення в Міжнародному валютному фонді по Україні. Вже були підготовлені проекти доповідей, практично Україна мусила отримати перемогу. Абсолютно недолугі пропозиції, які українська влада надала Міжнародному валютному фонду, – це окрема історія. Те, що там заклали продаж землі, те, що там заклали реформу пенсії, яка буде нищити українських пенсіонерів, і багато іншого, але це право і, власне, помилки української влади, але Міжнародний валютний фонд  і співпраця з ним Україні потрібні. Те, що зняли з розгляду це  питання, це – екстраординарна подія. Чому? Категорична неправда є в тому, що зняли наше питання, тому що як би то введена блокада. Це обман, прямий обман. Насправді причина є в доповіді, в проекті доповіді, яку Міжнародний валютний фонд підготував на 20 березня. Ми ще раз уважно продивилися цю доповідь. Ми говорили про  те, що з 52 сторінок третина – це корупція. Це ми неправильно порахували. Насправді, після того, як ми проаналізували ретельно весь цей проект доповіді, із 52 сторінок 38 сторінок є про корупцію української влади. І тому те, що зняли з розгляду питання України 20 березня на Міжнародному валютному фонді, це прямий наслідок масштабної, надзвичайної, як сказали в своїй доповіді працівники МВФ, надзвичайної ситуації з корупцією. Це нестворення антикорупційних судів, це, по суті, намагання знищити НАБУ, це те, що вищі керівники держави продовжують ці тіньові обіги і корупційні всі речі, які вони роблять далі, і це не дає піднятися країні на ноги - от в чому причина.

І тому партія "Батьківщина" просить Голову Верховної Ради ініціювати від імені в тому числі парламенту, ініціювати доповідь Міністерства фінансів, Прем'єр-міністра – чому реально зруйнована наша співпраця з Міжнародним валютним фондом. Це перше.

Друге. Те, що відбувалося і відбувається в Україні, воно виходить вже за всі межі. Інфляція зростає просто неміряно, безробіття тільки за ці нещасні місяці цього року на 12,1 відсотків збільшилася, насправді далі іде підвищення тарифів, причому радикальне, нас зарахували в десятку найбідніших країн світу - все це є наслідок політики, яку проводить і Президент країни, і Прем'єр-міністр, і уряд, і їх більшість у Верховній Раді.

І тому наша фракція внесла, вірніше, хотіла внести проект постанови про звільнення Прем'єр-міністра Гройсмана. Але, на жаль, Голова Верховної Ради заблокував навіть реєстрацію цієї постанови, чого не було за всі роки існування Верховної Ради.

Я хочу зараз ще раз звернутися до Голови Верховної Ради. Так, наша фракція буде боротися…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …ми підемо в суд, ми будемо наполягати на своїй позиції. Але я прошу вас просто повернутися до демократії і свободи, це обман, що потрібно 150 голосів, 150 підписів для того, щоб зареєструвати цю постанову, завжди це реєструвалося без 150 підписів. Конституцію ніхто не змінював в цій частині. Ми просимо зареєструвати постанову про звільнення Гройсмана,  тому що те, що робиться в країні, прямий наслідок в тому числі його роботи і його уряду.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Оскільки знову було до мене звернення, я мушу дати відповідь. Бо перед засіданням Погоджувальної ради була зустріч фракцій і Апарату, і мені, власне, дали довідку. І я хочу наголосити шановним колегам - народним депутатам. В 2015 році Верховна Рада цього скликання прийняла Закон "Про Кабінет Міністрів України", в якому чітко врегулювала взаємовідносини між Верховною Радою і Кабінетом Міністрів. І там чітко вказано по довідці, поданій мені, згідно статті 18 "Про Кабінет Міністрів України" Верховна Рада може звільнити члена Кабінету Міністрів, в дужках, крім Прем'єр-міністра України. Крім Прем'єр-міністра України.

І передбачається механізм, як це може відбутись. Це може відбутися таким шляхом: або за пропозицією Президента України, або 150 народних депутатів України. Це згідно частини першої статті 87 Конституції України. І я чітко заявляю, що я буду опиратись на позицію юридичну і правову.

Ви знаєте, коли ми дискутували про реформу парламенту, одну з найбільших дискусій викликало питання законодавчого спаму. І я вам скажу, що приходять законопроекти, от, наприклад, один з них: "Засудити Трампа за нецензурне висловлювання стосовно жінок". Оце нам подається отака  законодавча ініціатива! Що робить Апарат? Звичайно, він того не реєструє, бо це дискредитує парламентаризм як основу і Верховну Раду України як основу.

І коли дехто говорить, що не має значення, який законопроект, він має бути зареєстрований, ні! Апарат має опиратись на закон. І тому я сьогодні питався, якщо буде поданий закон про відміну сили тяжіння, ми, що, маємо його реєструвати? І перетворювати парламент, вибачте, дискредитуючи його до самого кінця?

Колеги, я дуже прошу всіх чітко стояти на позиції закону і опиратись на позиції закону.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Три постанови по Авакову реєстрували!

 

ПАРУБІЙ А.В. Я наголошую, крім Прем'єр-міністра. Я ж, Андрію, зачитав вам, всіх, крім Прем'єр-міністра України. Це чітко позиція закону, крім Прем'єр-міністра України, чітка позиція закону, читайте закон. Дякую.

Колеги, я передаю слово Бойку Юрію Анатолійовичу, фракція політичної партії "Опозиційний Блок". (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви чуєте мене чи ні? Крім Прем'єр-міністра України.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я вас не чую, тому що ви неправду говорите.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тоді, будь ласка, дочекайтесь свого слова і будете говорити, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. А я можу вам сказати.

 

БОЙКО Ю.А. Шановний пане спікере, шановні колеги! У нас, дійсно, цей тиждень проходить за пленарним і є можливість не тільки розглянути порядок денний наступного пленарного тижня, а і підвести підсумки того, що було зроблено парламентом на попередньому тижні. Так ось, парламент за попередній тиждень, Андрій Володимирович, прийняв 7 законів, при тому, що в порядку денному їх було анонсовано 76. Ефективність роботи парламенту менше ніж 10 відсотків від запланованого, того, що було затверджено у тому числі і на такій же консультаційній раді.

Я хочу сказати, що це пряма провина перш за все керівництва парламенту, тому що організація роботи будь-якої контори – це перш за все справа керівника. І якщо немає системної роботи з боку керівника парламенту, вона підмінюється емоційними рішеннями на кшталт того, що було декілька тижнів тому, коли о 12 годині вами було прийняте рішення з трибуни розмовляти тільки українською, порушення  закону, то, на жаль, у нас такі випадки і будуть.

Я, дійсно, бачу, що частина законів, яка не була прийнята на попередньому пленарному тижні, вона перейшла на цей тиждень. Але хочу наполягти на тому, що закони, які стосуються переселенців, які стосуються мільйона 700 тисяч людей, які почали своє життя з нуля, вони перейшли, з п'яти законів три перейшли, ключовий закон 4794, який я просив вас включити у порядок денний, його там немає.

Що означає ситуація, коли парламент буде пасивно спостерігати за подіями? Це радикалізм. Декілька днів тому мітингувальники заблокували міжнародну трасу під Рівно. Причина? Вони вимагали легалізації видобутку бурштину. В нашому парламенті знаходиться 7 законопроектів стосовно легалізації видобутку бурштину. І на одному з комітетів я пропонував, щоб уряд проявив ініціативу і вніс сам законопроект, враховуючи, що дуже багато інтересів, лобізму, і це такий законопроект, який комплексно вирішує всі ці питання, він повинен бути і йти від уряду. На жаль, цього не сталося і ми отримали те, що ми отримали – спалах радикалізму, в січні була перестрілка, були вбиті, декілька днів тому заблокували трасу. Що чекати далі, якщо парламент не буде діяти в цьому напрямку і буде також дах від правоохоронних органів і корупція, дуже важко спрогнозувати. Тому ми наполягаємо, щоб була ініціатива уряду по внесенню відповідного законопроекту.

Взагалі, наша позиція, що парламент повинен починати цей пленарний тиждень з розгляду змін до бюджету. Немає більш важливого сьогодні завдання у парламенту, ніж змінити бюджет, який надав дуже багато проблем, перш за все нашим пенсіонерам. І якщо є додаткові доходи, а ми маємо таку інформацію, у всякому разі офіційну, що є додаткове надходження до бюджету в обсягах 24 мільярда, то потрібно відновити соціальну справедливість, переглянути бюджет і віддати ці додаткові кошти, які з'явились внаслідок інфляції, якраз тим людям, які потерпають від економіки і потребують допомоги держави, а саме: пенсіонерам і соціально незахищеним.

Тому, вважаю, що системна робота парламенту, врахування, як мінімум, пропозицій фракцій і створення спільної командної гри - це те, що потрібно сьогодні в сьогоднішній кризовій ситуації. І наполягаю на тому, щоб це було здійснено і здійснено з урахуванням думки всіх фракцій, а не окремих членів бувшої коаліції. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я змушений відреагувати, оскільки прозвучала просто неправдива інформація. Хочу вас проінформувати, бо я спеціально попросив довідку.

Минулого тижня в парламенті було прийнято 8 законів в цілому, 4 закони в першому читанні, 25 постанов, 3 постанови відправлено на доопрацювання  і 4 було відхилених. Поміж них – колеги, я хочу наголосити! – це Закон про місцеве самоврядування, який по всіх куточках України сприйняли з величезним оптимізмом. Це був великий крок в напрямку розвитку місцевого самоврядування – закон, по якому довго йшли дискусії, були створені робочі групи, один з системних законів, який був прийнятий нашим парламентом. Я нагадаю:  була ратифікована Угода про зону вільної торгівлі з Канадою, яка теж йшла за спеціальною процедурою, - визначальний, важливий законопроект, який був прийнятий. Нагадаю, колеги, був прийнятий законопроект про 75 відсотків звучання української мови на телебаченні  в першому читанні.

Я говорю це до того, щоб ми не знецінювали свою ж  роботу, роботу парламенту, бо тим  самим ми, думаю, не політичних опонентів принижуємо, ми принижуємо весь парламент. Парламент працює у важких умовах, надзвичайно важких умовах, надзвичайно важких політичних протистояннях, але, тим не менше, дає результат, якісний результат і позитивний результат.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко,  Радикальна партія.

 

 ЛЯШКО О.В.   Олег Ляшко, Радикальна партія. 

Президент Порошенко, Прем'єр Гройсман, Голова Національного банку Гонтарева і  Міністр фінансів Данилюк в таємному режимі, не порадившись  з лідерами фракцій, не порадившись з українськими громадянами, підписали таємний "драконівський" антиукраїнський меморандум з Міжнародним валютним фондом. На жаль, ні уряд, ні Президент не реагують на вимогу  оприлюднити текст цього меморандуму. Тому минулого тижня я від імені  фракції Радикальної партії звернувся  до суду з вимогою зобов’язати через суд оприлюднити текст цього меморандуму. Але навіть те, що нам відомо, ті зобов'язання, які вищі представники влади взяли всупереч Конституції на себе, це фактично вони не мали права цього робити, не порадившись з українським народом. Зокрема, одним із пунктів цього зобов’язання передбачено   запровадження ринку земель. У тому варіанті, який  Президент і уряд хочуть запровадити ринок земель, це фактично перетворення селян на батраків і українців, які не будуть  володіти власною землею. Тому що в результаті цього так званого ринку у людей, які зубожілі, прийдуть, за копійки заберуть землю, і латифундисти, транснаціональні корпорації будуть керувати на нашій землі. Корову  будемо в музеї  бачити, як динозаврів, про  фермерів українських взагалі забудемо.

Саме тому фракція Радикальної партії ініціює зміни до Конституції України, де ми пропонуємо на рівні Конституції закріпити, що основна форма господарювання і устрою на селі – це фермерське господарство. Для того, щоб не дати можливості транснаціональним корпораціям, латифундіям забрати у селян землю.

Я звертаюсь до лідерів фракцій парламенту підтримати цю ініціативу, підписатися під змінами до Конституції, щоб це була загальна ініціатива парламентських фракцій. Невідкладно розглянути цей законопроект і закріпити навічно право за українськими селянами, українськими фермерами володіти і розпоряджатися власною українською землею.

Ще одне зобов'язання, яке взяли на себе Президент, уряд і керівництво Національного банку у меморандумі з Міжнародним валютним фондом, це заморозити підвищення заробітних плат. Ми вважаємо це категорично неприйнятним, тому що подолання бідності, подолання соціальної несправедливості і нерівності можливо досягнути лише за рахунок підвищення заробітних плат і пенсій українських громадян.

Тому ми вимагаємо від Прем'єр-міністра Гройсмана, від уряду виконати ту обіцянку, яку вони давали, і внести невідкладно до парламенту законопроект про підвищення пенсій для мільйонів українських пенсіонерів і про перерахунок цієї пенсії.

Я хочу попередити уряд і Прем'єр-міністра, якщо ви не внесете цей законопроект, якщо ми невідкладно не розглянемо і не піднімемо пенсії для українських пенсіонерів, фракція Радикальної партії ініціюватиме відповідно до Конституції, Закону про Кабінет Міністрів і Закону про Регламент Верховної Ради, ми ініціюватимемо питання відставки уряду. Тому що перетворювати людей на жебраків ми вам не дамо. Є гроші внаслідок підвищення доходів Пенсійного фонду від підвищення мінімальної зарплати, давайте зараз піднімемо пенсії півмільйона пенсіонерів, які отримують пенсію менше тисячі гривень. Давайте  перерахуємо пенсію для людей, які мають по 30, по 40 років трудового стажу, і отримують копійчані пенсії. Ми вимагаємо подолання бідності і соціальної несправедливості через підвищення пенсій. Не буде підвищення пенсій, ми ініціюватимемо відставку уряду і ми доб'ємося відставки уряду Гройсмана. 

Третє, про що я хотів сказати, – зміни до Конституції про Національний банк. З минулого року 180 народних депутатів  підписались, де ми пропонуємо  внести зміни до статті 99 Конституції України і покласти на Національний банк обов'язок зниження процентних ставок по кредитах і сприяння працевлаштуванню українців.

Я звертаюсь вкотре до Голови Верховної Ради: 180 народних депутатів підписали ці  зміни до Конституції. Я вимагаю від вас внести цей законопроект до зали парламенту, щоб ми його  розглянули і направили  на висновок до  Конституційного Суду.

І останнє. Минулого тижня Президент  вніс як невідкладний  Закон про відповідальність за подвійне громадянство. Невідкладний - передбачає негайний розгляд цього законопроекту. Але цей законопроект блокується, тому що, я підозрюю, що як мінімум сто народних депутатів мають у матні ще кілька паспортів. Клялись на вірність українському народу, а мають ізраїльський, російський, офшорні і всі інші паспорти.

Тому я вимагаю невідкладно розглянути завтра цей законопроект і позбавляти мандатів народних депутатів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …і звільняти з державної служби тих, хто має інші паспорти, крім  українського.

Але ми наголошуємо, що це не йдеться про всіх українців, тому що коли хочуть покласти  відповідальність на всіх українців, це неправильно. Бо коли люди  виїхали в Італію чи в Польщу, щоб прогодувати свою сім'ю, вони вимушені були це зробити. А ті, хто з жиру казяться і, маючи мандат народного депутата, мають ще по кілька мандатів мають за це  відповідати і скласти депутатський мандат.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олег Валерійович, хочу вас поінформувати, що попереднього тижня, коли  ми збирались з головами фракцій, і  коли була озвучена  ініціатива  про зустріч з Президентом, я ініціював зустріч Президента з головами фракцій. Сподіваюсь, що сьогодні ввечері вона відбудеться. Бо, власне, я цю ініціативу за дорученням голів фракцій  ініціював. І там  ми зможемо проговорити, в тому числі і  питання про громадянство, тому що я цілковито поділяю позицію, що має бути  механізм позбавлення мандата і позбавлення громадянства України  у випадку, коли  людина має два паспорти. Я думаю, що це загальна позиція і  нам треба буде тільки технічні питання проговорити  щодо цього законопроекту.

 

ЛЯШКО О.В. По Національному банку.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Бондар Віктор Васильович, група "Відродження"

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановні колеги!  Дійсно, напевно, найбільш актуальне зараз питання – це питання співпраці з МВФ, текст меморандуму, що там прописано. І я думаю, що більшість депутатів сьогодні хочуть знати, що насправді відбулося. На минулому тижні вийшли фрагменти цього тексту меморандуму, але що там насправді є і що прописано реально, сьогодні толком ніхто відповісти не може. Більше того, якась абсолютно несподівана історія: МВФ вперше в історії відклав розгляд українського питання, зняв з порядку денного виділення траншу.

Я думаю, що, Андрію Володимировичу, парламент має бути задіяний в цій ситуації. Ми маємо отримати від уряду повний комплект документів щодо цього меморандуму, ми маємо отримати всі коментарі, на які кабальні умови пішов уряд знову по відношенню до України для отримання чергового траншу, і ми маємо зрозуміти, куди  буде спрямований цей транш.

За нашою інформацією попередньою, те, що ми бачимо, транш мав бути один мільярд, а в той же час, якщо проаналізувати показники на цей рік по співпраці з МВФ, то якраз один мільярд потрібно Україні віддати МВФ у якості відсотків і кредитів минулих років. Причому це ми розраховуємося за кредит, який Україна отримала у 2014 році, коли був  вже уряд Арсенія Яценюка. Тобто, по суті, ми нічого для економіки України від цього кредиту не отримаємо. Ми отримаємо просто кредит на те, щоб заплатити знову по відсотках МВФу за минулі кредити. А що далі буде, яка логіка?

При тому, що, отримуючи цей кредит, уряд пішов на знову кабальні умови – це питання і продажу землі, це питання знову "банкопаду", тобто закриття банків. А хто буде виплачувати вкладникам у цих банках знову гроші, які вони туди повкладали? Знову будемо перекладати на Нацбанк, на Фонд гарантування, чи як воно буде відбуватися? Прописано це чи не прописано? За рахунок яких ресурсів?

Знову йдеться про скорочення державних службовців, знову йдеться про скорочення людей у лікарнях, освітянській галузі і так далі. На 4 відсотки, звертаю увагу! Це те, що за попередньою інформацією. Це 140 тисяч громадян України, які сьогодні працюють у бюджетній сфері, будуть звільнені. Питання: а що ми назад отримаємо, що отримає держава внаслідок такої співпраці? Поки ми не розуміємо.

Більше того, борг українців сьогодні вже по кредитах МВФ складає майже 45 тисяч гривень на одну людину – це 1600 доларів, це станом на 1 січня. Після отримання цього кредиту зросте ще на 20 відсотків – до 54 тисячі гривень. Це кожен українець, враховуючи дітей.

Давайте тоді пропрацюємо програму співпраці, що ми хочемо реально отримати за ці кошти, яких ми набираємося сьогодні. За три роки зріс  державний борг майже в три рази. Це, вибачте, катастрофа на сьогоднішній день. Де ці кошти? Вони що, вкладені в дороги? Вони вкладені в енергетику, вони вкладені в енергозбереження? Ні, вони пішли просто на соціальне проїдання. Ми не побачили жодної ефективної програми по використанню цих коштів.

Тому ми вимагаємо, щоб був звіт Міністра фінансів, був звіт уряду про співпрацю з МВФ, про умови меморандуму, про використання коштів за останні три роки і про те, як планується використовувати кошти найближчих три роки. Бо Україні тільки по зовнішніх виплатах перед МВФ потрібно в 2018-2020 роках знайти 22 мільярди доларів, щоб розрахуватися  по попередніх кредитах. Люди добрі, то куди ми набираємося далі?!

Наступне. Андрію Володимировичу, я все ж таки хочу, щоб ми цей звіт почули принаймні на цьому тижні, не відтягувати його далі, бо далі буде перерва велика і ми просто втратимо час. І буде підписано знову якийсь меморандум, знову МВФ розгляне, а парламент буде заручником ситуації, що вимушений буде голосувати по тих рішеннях, які вони приймуть.

І два практичних питання. Ми хочемо, щоб на цей тиждень було винесено в зал і проголосовано законопроект номер 6146 – щодо встановлення мінімального посадового окладу залежно від розміру мінімальної заробітної плати. Ви знаєте, що мінімальну зарплату підняли до 3200, але воно не було прив'язано до посадових окладів. І таким чином в більшості бюджетних організацій ми зрівняли висококваліфікований персонал – докторів, вчителів і так далі - з технічним персоналом, який забезпечує роботу закладів охорони здоров'я, шкіл і так далі. Тому ми пропонуємо поставити цей законопроект на голосування і підняти зарплати, посадові оклади тим людям, які реально виконують висококваліфіковану роботу по всіх бюджетних установах.

І другий законопроект, який ми вимагаємо поставити, це номер 6063. Ви знаєте, що за останні роки було скасовано чимало соціальних гарантій, передбачених дітям, молодим сім'ям і так далі, а, по суті, і немає державної допомоги при народженні дітей і так далі. Та допомога, яка є, вона сьогодні не рятує ситуацію. Ми цим законопроектом пропонуємо повернути державну допомогу при народженні дитини і встановити виплати на рівні: на першу дитину – 67 тисяч 750  гривень, на другу – 94…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БОНДАР В.В. …на другу дитину – 94 тисячі 850, тобто 70 прожиткових мінімумів, і на третю та іншу дитину – 135 тисяч 500 гривень, це 100 прожиткових мінімумів. І тоді ми допоможемо реально кожній українській молодій сім'ї стати на ноги і виховати нормально дітей. Це реально нормальна практика, вона існувала. І, на жаль, за попередні уряди воно все було скасовано, і сьогодні держава не дає цієї підтримки молодим сім'ям.

Тому ми вимагаємо ці законопроекти розглянути і поставити в залі для голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Хочу тільки повідомити, що 6063 – немає комітету навіть станом на сьогодні, і тому він не може бути в порядок  денний включений.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу", будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я уважно слухаю всі виступи голів фракцій і хочу сказати, що суспільству стає очевидним те, що ми з вами тільки тут говоримо, і абсолютно нічого не вирішує саме парламент в життєдіяльності нашої країни. Навіть те, що голови комітетів починають з'являтися на засіданні Погоджувальної ради десь з початку 11.30, говорить про те, що їм не цікаво, про що говорять їх політичні лідери на Погоджувальній раді.

Проаналізувавши порядок денний сьогоднішній, шановні колеги, я вам хочу сказати, що з більше ніж 70 законопроектів тільки 10 законопроектів несуть якусь реальну суть в змінах економічного стану нашої країни і покращання життя людей. Сьогодні у нас на порядку денному загалом у Верховній Раді зареєстровано близько 100 антикорупційних законопроектів. Я вам хочу сказати, не може бути пріоритетом розвитку країни боротьба з корупцією. Пріоритетом розвитку країни повинно бути економічне зростання, а одним з її складових повинна бути, шановні колеги, боротьба з корупцією.

Ми розпочали дуже багато реформ, багато з них були вдалими. Але на сьогоднішній день я хочу сказати, що всі реформи – це тупотіння на місці. Тому що освіта сьогодні робить опорні школи, медицина - госпітальні округи, оптимізація правоохоронних органів, створення міжрайвідділів – все це дуже добре, але якби у нас вже закінчилось добровільне об'єднання  громад, коли б  пройшло укрупнення громад і в зв'язку з цим планом перспективного розвитку проводилися б сьогодні  реформи тих чи інших галузей, і якби координація була між ними. А так, шановні колеги, нам все це з вами  доведеться переробляти. І знову ми будемо говорити, що нам кошти потрібні на реформи, і знову ми будемо звертатися до МВФ.

Тепер що стосується кредиту МВФ. Нам постійно пропонують "кота в мішку". Нам  говорили, що умови меморандуму ми дізнаємося 20 лютого після засідання Ради директорів  Міжнародного  валютного фонду. 20 лютого  в порядку денному немає України, 22-го –  теж  немає, 24-го –  немає. І, шановні колеги, ми не знаємо, коли там з'явиться, тому що, я думаю, це відповідь Міжнародного валютного фонду на блокаду транспортних шляхів, на блокаду банків з російським капіталом, на націоналізацію українських підприємств на захопленій території. Змінилися істотні умови, і тому все, я думаю, буде переглядатися спочатку.

Але я зараз не про те. Шановні колеги, яку роль ми з вами тут відіграємо? У нас на найближчі роки розглядається ще щонайменше  8 траншів МВФ, це 10 мільярдів доларів. Як приймається рішення? Хто   приймає ці рішення? Скажіть мені, будь ласка,  ми з вами дискутували тут про те,  беремо ми кредити чи ні? Куди ми їх будемо – головне – витрачати?

Ми сьогодні представники українського народу в цьому парламенті. Ми повинні формувати з вами порядок денний. А сьогодні ми підписуємося під тим, що парламент нічого  не вирішує. Навіть керівники парламенту публічно робили заяви про те, що порядок денний формується не в стінах цього парламенту, а дивлячись на минулий тиждень, у мене вже сумніви, і я вже думаю, що і не в стінах цієї країни. Тому що коли ми  вибираємо аудитора НАБУ, і депутати окремі приходять і говорять, що їм приходять "листи щастя" з посольств інших країн – це нонсенс. Розумієте, це нонсенс! Інше питання, а  чому у нас немає на порядку денному представника від України? В нас що, в Україні немає фахівців, які чесні, порядні люди, професійні, і могли би проводити аудит НАБУ?

Інше, це вихідка двох владних фракцій на минулому тижні, які привели поліцейських в парламент. Що, не можна було зробити це згідно Регламенту, проголосувавши за заслуховування поліцейських? Ні, було зроблено це так, щоб показати вседозволеність, всемогутність свою і бездіяльність парламенту.

Грушевський казав, що біда України в тому, що нею керують ті люди, яким Україна не потрібна.

І я хочу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Я хочу сьогодні, шановні колеги, сказати, що Україні потрібна сильна влада, я з цим згодний, але сильна в гарному розумінні цього слова, а для цього повинна бути сильна опозиція. Я думаю, настав час говорити про об'єднану опозицію в нашій країні, інакше ідемо на перевибори.

Дякую, шановні колеги.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Шановні колеги, просто для того, щоб ми говорили між собою чесно і відверто. Бо, очевидно, пан Ярослав, ну є потреба говорити чесно і відверто, інакше це не є професійна розмова, це є політичний піар.

Я, з вашого дозволу, спитаю зараз по питанню паливно-енергетичного комплексу.

Пане Домбровський, це був вашим комітетом сформульований порядок денний, цей перелік питань?

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Так, це був сформульований нашим комітетом порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Не за межами України, в Україні? Не за межами України? Ні? Просто, щоб ми розуміли.

Я спитаю транспортний комітет. Дубневич, чи був цей перелік питань сформований в вашому комітеті, чи за межами парламенту і за межами України? Я знаю відповідь наперед. Очевидно, що в парламенті, не за межами України.

Я спитаю Комітет соціальної політики. Чи був за межами України сформований ваш порядок денний? Очевидно, кожний голова комітету скаже.

Вибачте, пане Ярославе, ну це ж трошки абсурд, те, що ми говоримо. Та давайте повагу мати один до одного, друзі. До чого ми доходимо? Та давайте повагу мати один до одного. Ми мали розмову з головами комітетів, ми опрацьовували питання – як нам більше розглянути питань комітетів. Ми виходимо з великою проблемою, що ми не встигаємо розглянути всі питання. Чи згоден хоч хтось з голів комітетів, що його питання є неважливими? Як можна вийти і сказати, що ці питання взагалі нічого не вирішують? Ну, як можна так говорити?

Коли комітет місяцями, інколи роками готує робочу групу, підготовлює ці законопроекти, проводить свою реформу, ну, як можна з великої трибуни парламенту сказати, що ці закони: а) неважливі; б) сформовані були за межами України?! Ну, друзі! Ну, трошки давайте мати повагу один до одного і до українського парламенту. І тут, на Погоджувальній раді, ведучи дискусію, ну, просто говорити відповідально. Бо інакше воно, дійсно, доходить до того, що ми зневажаємо себе настільки, що нам важко взагалі сподіватись, що хтось буде в цій країні нас поважати.

Я просто говорю речі очевидні. Я говорю речі, які не потребують перевірки. Це очевидні й прості речі. І кожний голова комітету це скаже, що ті закони, які є, були ним підготовлені. Довго готувались, місяцями готувались, і не встигають всі комітети розглянути! І тому ми по середам збираємось, щоб встановити графік до кінця сесії. Щоб комітет міг мати свій перспективний план, коли його блок може бути.

Але так зневажити, так знівелювати і сказати, що вони неважливі і не тут готуються, ну, колеги, давайте все-таки на такому високому рівні говорити більш відповідально і дискутувати більш відповідально. Дякую вам.

Будь ласка, Артур Герасимов, Представник Президента України в українському парламенті.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! На минулому тижні Комітетом у закордонних справах підготовлено до розгляду проект Закону  № 0132, внесений Президентом України та спрямований на приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року. Ратифікація зазначеної конвенції дозволить уніфікувати правила здійснення рятувальних заходів на морі для досягнення безпеки судноплавства та охорони навколишнього природного середовища. Прошу включити його до розкладу пленарних засідань на поточний тиждень і розглянути в залі парламенту.

Окрім того, як ви знаєте, на розгляді в парламенті перебувають внесені главою держави та визначені їм як невідкладні проекти Законів України       № 6172 та 6175.

Перший з них спрямований на звільнення від електронного декларування військовослужбовців з числа осіб рядового, сержантського, старшинського та молодшого офіцерського складу.

А другий - на удосконалення механізму припинення громадянства України у разі добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави, а також запобігання випадкам подвійного громадянства осіб, які набувають громадянства України. Зазначені законопроекти потребують підготовки профільними комітетами та розгляду у залі парламенту.

Крім того, шановні колеги, 9 лютого 2017 року нами було ухвалено у першому читанні визначений главою держави як невідкладний проект Закону № 5336-1, спрямований на врегулювання порядку організації та діяльності Конституційного Суду України. З огляду на те, що прийняття даного законопроекту є надзвичайно важливим кроком на шляху до повноцінного переформатування судової системи, він потребує якнайшвидшого розгляду у профільному комітеті та залі парламенту.

Також на цьому пленарному тижні необхідно розглянути законопроекти: № 5226, спрямований на визначення правового статусу Національної академії прокуратури України;  № 2302а-д, направлений на підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах;    № 4470, спрямований на покращення якості корпоративного управління в господарських товариствах, захист прав та інтересів інвесторів, зокрема за рахунок забезпечення можливості визначення порядку управління та прийняття внутрішніх рішень акціонерами шляхом укладення корпоративних договорів.

І насамкінець хочу зазначити про необхідність розгляду на цьому тижні законодавчих ініціатив, запропонованих Кабінетом Міністрів України, зокрема, які стосуються питань паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та економіки. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від уряду сьогодні Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Зубко Геннадій Григорович.

 

ЗУБКО Г.Г. Дякую, пане Голово.

Хотів би ще раз подякувати всім фракціям, групам і окремим народним депутатам, які на минулому тижні, дійсно, проголосували ті закони, які сьогодні вкрай необхідні для проведення реформ. Це стосується і поліпшення ведення будівельної галузі, це стосується і провадження реформи децентралізації. Дійсно, дуже необхідний законопроект, який підсилює можливість об'єднання громад і дає створення фундаменту практично незалежної України.

У свою чергу я хотів би сказати і відповісти на ті питання, які стосуються і блокади, і Міжнародного валютного фонду, і підписання меморандуму. Ще раз наголошую, що безпосередньо уряд, вносячи законопроекти, парламент, підтримуючи такі закони, ще раз наголошую, державний бюджет 2017 року розраховував на доходи з українських підприємств, які знаходились на окупованих територіях. Безпосередньо ці кошти також повинні були бути спрямовані на відновлення інфраструктури Донецької і Луганської областей.

У зв'язку з тим, що парламент, приймаючи рішення, але окремими депутатами блокуються транспортні шляхи, ми сьогодні вимушені дивитися в доходну частину і ще раз переглядати, яка ситуація складається в бюджеті України.

Міжнародний валютний фонд, ще раз наголошую, це програма дій, яка повинна провести реформи в країні, і нічого істотного не змінилося з першого меморандуму, який ми підписували з Міжнародним валютним фондом, і який є зараз в редакції, яка спрямована для підписання з Міжнародним валютним фондом.

Міжнародний валютний фонд викликав свою стурбованість тим, що сьогодні саме блокування транспортних шляхів привело до того, що сьогодні зменшується дохідна частина, сьогодні це потрібно врегулювати і на це потрібно трошки більше часу.

З іншого боку, ще раз наголошую, нічого антиукраїнського, нічого такого, що не відповідає реформам, які були і супроводжуються парламентом, в цьому меморандумі немає.

Також хочу сказати, що, крім підвищення соціальних стандартів, а саме - підвищення мінімальної заробітної плати, сьогодні піднімаються і заробітні плати по тарифній сітці. Я хотів би сказати депутатам, які будуть в міжпарламентський час працювати на округах, поспілкуватися з освітянами і подивитися, яким чином підвищення було заробітної плати у вчителів, а також всіх тих, хто працює в освітній галузі і в інших бюджетників.

Також хотів би сказати, питання, яке піднімається по пенсійній реформі, в першу чергу осучаснення пенсій потрібно проводити, і ми будемо проводити для того, щоб взагалі зняти той розрив в пенсіях серед людей, які, відпрацювавши по 40 років, вийшли на пенсію на початку 2000-х років, і сьогодні практично вони зрівнялися з тими, хто і не має трудового стажу. І тут уряд абсолютно підтримує цю позицію, ми будемо йти по цьому шляху.

Переходячи безпосередньо до порядку денного, я б хотів би подякувати особисто Голові парламенту за те, що він підтримує в подальшому розгляд саме тематичними блоками саме тих законів, яких сьогодні потребує держава. Я хотів би наголосити, ми сьогодні йдемо по проектному менеджменту, ми сьогодні впроваджуємо реформу. І сьогодні у нас є конкретний графік, що нам потрібно зробити і чого чекають люди.

Я хочу подякувати  парламенту за те, що був проголосований пакет    законопроектів  по децентралізації, який істотно підвищив не тільки можливість об'єднання громад, а ще і дав нові інструменти старостам, місцевому самоврядуванню через прийняття Закону про службу в органах  місцевого самоврядування, а також всі інші, які в цьому році повинні показувати ключовий практично напрямок не тільки об'єднання громад, а і секторальної децентралізації: в освіті, в охороні здоров'я, в соціальному  захисті,  адміністративних послугах.

Також я хотів би наголосити, що саме, якщо ми кажемо про енергонезалежність держави, якщо ми кажемо про паливно-енергетичний комплекс, то крім диверсифікації поставок вугілля  в Україну, ми повинні розглядати в першу чергу саме зменшення споживання. І тому саме блок законів, який стосується енергоефективності, є вкрай важливим.  По-перше, це зніме тиск на державу. І, по-друге, це зніме тиск  на наші українські родини, які сьогодні, дійсно, перебувають під тиском комунальних  тарифів. І тому я хочу ще раз наголосити, саме ті законопроекти, які стосуються енергоефективності будівель: Закон  про  комерційний облік – 4941, 1581 –  Закон про житлово-комунальні послуги, який дасть можливість конкретно врегулювати  ситуацію з надавачем послуг і з його відповідальністю. 

Я прошу включити  також в порядок денний, який пройшов через два профільних комітети – житлово-комунального господарства і паливної енергетики, – Закон про Фонд енергоефективності, закон 5598. Чому?  Тому що він дає саме безпосередній інструмент для того, щоб дати і фінансову, і технічну підтримку нашим…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЗУБКО Г.Г.  І тому я ще раз наголошую, що  безпосередньо ми повинні  розглядати це блоком законопроектів.

Також ми наголошуємо на тому, що потрібно розглянути ті питання, які стосуються підтримки інвестиційної привабливості України, – 4470 та 2302, а також підтримки вітчизняного  сільгоспвиробника – 6099.

Ще раз наголошую, Міжнародний  валютний фонд, надаючи допомогу, спрямовують кожну копійку саме на фінансову стабілізацію…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Сьогодні, я хочу нагадати, що в нас виступи від комітетів зліва. Так? 

І тому, Андрієвський Дмитро Йосипович,  будь ласка.

    

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Хотів би нагадати колегам, що минулого тижня під час розгляду законопроектів, які стосуються житлово-комунального господарства та будівництва, порядок їх розгляду був змінений розглядом кадрових питань, і депутати просто не мали можливості розглянути законопроекти: 4941 – про енергоефективність будівель, 1581 – це законопроект про житлово-комунальні послуги та 1076 – забезпечення реалізації житлових прав законних мешканців гуртожитків.

Відповідно до наради, яка під вашим головуванням, Андрію Володимировичу, відбулася, комітет готує пропозиції щодо розгляду низки цих питань під час квітневих засідань. Але, на мій погляд, і це позиція комітету, вкрай важливо на цьому тижні розглянути законопроекти: 4941 – про енергетичну ефективність будівель та законопроект про Фонд енергоефективності. Ці законопроекти були розглянуті комітетом і підтримані, я тут сподіваюсь на підтримку голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу. Можна було б хоча б один законопроект у вівторок поставити в блоці проектів по енергетичному комітету. Також надзвичайно важливо розглянути Закон 1581 – про житлово-комунальні послуги.

От розгляд цих трьох законопроектів дасть можливість уряду продовжити роботу по залученню біля 200 мільйонів євро у Фонд енергоефективності, що буде давати можливість вже в цьому році почати часткову монетизацію субсидій і формувати, дійсно, енергоефективне житлово-комунальне господарство. Тому ці три законопроекти - 4941 –  енергетична ефективність будівель, 1581 – про житлово-комунальні послуги та Фонд енергоефективності - просимо розглянути на цьому тижні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка,  Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я в першу чергу хочу, Андрію Володимировичу, вибачитись за те, що без мікрофону виступав, пояснити спокійно свою позицію. Хотів говорити про інше, але все ж таки воно стосується і роботи комітету теж.

Я вважаю, Андрію Володимировичу, що ходити до спікера парламенту, який, по-перше, у свій час з багатьма людьми, які приходять до нього від фракцій, є колегою, другом, побратимом для когось, і також людиною, яка була з ними колись в одній партії, це погано. Я не підтримую це. Але, на жаль, у нас ця ситуація виникла тому, що: або вас хтось підставляє, або некомпетентно працюють. Чому? Я би, наприклад, зробив таким чином, що сказав: "Ми знайшли винних, ми їх звільнили або  вони понесли покарання, тому що, дійсно, ми порушили  закон". Чому порушили закон? Тому що от я в третій раз вам передаю постанову, яку, на жаль, ви розписали на мене, а реєстрував ваш апарат, по пану Авакову. А він член Кабміну і, до речі, підпадає під статтю 18-у для нереєстрації нібито.

Друге. Я беру Регламент – це наш буквар – правильно? – наш устав. Тут написано чітко, що стаття 92 пише, коли можна реєструвати. Реєструвати можна, коли немає порушень в 91-й і 90-й статтях. Але в 90-й і 91-й статтях немає того, про що ви говорите, коли вам пишуть довідку щодо 18-ї статті, неконституційності – такого немає.  Але  є в 94-й статті Регламенту наступне, що Апарат має право, а ви – розписати і зареєструвати, відправити до комітету Пинзеника або Князевича, і тільки вони вам розкажуть про те, що цей законопроект не відповідає Конституції і в ньому є багато порушень. І я вважаю, що цей конфлікт можна було б давно зняти, а не ходити хороводи, вибачте,  і оці робити політичні гасла.

Тому, на жаль, у нас це відбувається  через те, що або ми не чуємо  один одного, або не розуміємо. Так само, як…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Вибачте, так само, як ми сьогодні намагаємось звинувачувати тих народних депутатів, молодих, на жаль, молодих, вони вчаться на нашому з вами досвіді, до речі, і ще 10 народних депутатів, і керівників  деяких фракцій, які тут сидять, тому що ми з вами писали історію стосунків з  правоохоронними  органами. Пам'ятаєте, коли  було дуже  великою честю мати трофей: берета, шолома і таке інше.  І вони це повторюють. Тому я особисто за недоторканність цих людей не можу морально голосувати, тому що є…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна. Потім – Княжицький.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Величезне прохання  включити в порядок  денний проект Постанови під номером 6111 - Звернення до  Конгресу США щодо безпекових гарантій. Підписантами виступили  лідери фракцій, а також члени Комітету у закордонних справах. Ми думаємо, що ухвалення цієї постанови буде однією з важливих можливостей також послати сигнали Конгресу щодо нових форматів співпраці між  Україною і США.

Також, колеги, під час ратифікації буде проект 0127 - щодо ратифікації Угоди між Кабміном та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво. Ми б дуже хотіли, щоб уряд нарешті нам надав реальний звіт про те, як ми використовуємо міжнародну фінансову допомогу, тому що по багатьом міжнародним проектам є величезні питання: перше – недовикористання коштів або слабке управління цими фінансами, дуже багато немає прозорості, як і саме куди витрачаються ці мільярди міжнародної допомоги, які ми отримуємо. Тому, отримуючи зараз 600 мільйонів макрофінансової допомоги з Європейського Союзу, хочеться знайти відповідь на питання, як саме, яка спроможність уряду – це Міністерство економіки, Міністерство з питань регіонального розвитку, Мінсоцполітики – використання тієї міжнародної допомоги, яка йде на Україну.

Друге питання, що хотілось би підняти. Поки весь світ говорить про еру роботизації, яка приходить, і Goldman Sachs, і багато інших компаній, вже зараз замінюють трейдерів на artificial intelligence, на штучний інтелект і software engineers, ми в країні намагаємося просовувати в абсолютно нахабний спосіб таких, як пан Браун,  і так далі, і ганьбимо себе на всю країну.

Цей резонанс, який зараз іде в міжнародних інституціях про Україну, замість того, щоб отримувати ще більше  підтримки, ми своїм конкурсом в НАБУ ганьбимо себе. І це я вам скажу дуже відповідально як голова Комітету у закордонних справах.

Ми замість того, щоб зараз думати, як країну зробити країною високих технологій, космічної галузі, замість того, щоб ці кошти, які…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. …ті кошти, які отримує Україна, стати країною реально високих технологій, хай-теку, ми стаємо і надалі ганьбою, яка намагається зіпсувати цей конкурс НАБУ.

Тому величезне прохання включати побільше проектів з інноваційного розвитку.

І ще велике прохання від людей - включити у порядок денний 2033а. Реально люди, які чекають перегляду вироків, яких прокурори, корупціонери-судді засуджували, вони не можуть, вже більше року не виноситься цей законопроект у зал,  хоча перше питання пройшов і на друге…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. 

Шановний пане Голово, на жаль, у цьому порядку денному немає законів, які стосувалися би культури, а в нас є декілька нагальних законів. Один з них я озвучу, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на доступ до культурних цінностей та культурних благ внутрішньо переміщеним особам та ветеранам війни (номер 3503), поданий народними депутатами Тарутою, Веселовою, Подоляк і Єленським для першого читання.

Але є важливіші теми, пане Голово. Ми зустрічалися з Президентом України і ще раз дійшли спільного висновку про необхідність терміново проголосувати з його поправками Закон про державну підтримку кінематографії (3081-д). Ми маємо отримати від Президента сьогодні всі його пропозиції, в середу розглянути. І ми були б дуже вдячні, і Президент теж це підтримує, і наша фракція підтримує, і інші фракції підтримують, якби на четвер ми могли поставити ці пропозиції Президента на голосування і проголосувати загалом цей законопроект - 3081-д.

І ще один законопроект, який в середу розглядатиме наш комітет, це про культурний фонд 5491-д. Якби ми ці два закони – про підтримку кінематографії і про культурний фонд – в другому читанні загалом прийняли, думаю, це було б дуже корисно. І був би дуже вдячний, якби ми розглянули таку можливість. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, пане Миколо.

Пропрацюємо цей момент. Тільки я хотів би сказати і вам, і всім, хто вимагають по два, по три законопроекти цього тижня, давайте ми так холодно проговоримо те, про що ми говорили на нараді з головами комітетів. Скільки в робочий день, в пленарний день може прийняти Верховна Рада законопроектів? Ну, очевидно, 12-15 – це максимально, при чому, що більшість фракцій, які говорять, що погано організована робота, ніколи не голосують за скорочену процедуру. Тобто якщо ми йдемо по повній процедурі – це взагалі 5 законів. Я лишень до того говорю, щоб було у нас спільне між собою розуміння, коли доводиться складати порядок денний, що фактично, якщо ми маємо від максимум 5 до 12-13 законів, це те, в чому ми знаходимося, в тих рамках, в яких ми знаходимося. Я просто говорю, щоб було загальне розуміння. Бо коли ми включаємо надто багато законопроектів, які не є передбачені плановим порядком денним, де є комітет, ну, скажімо, комітет, який планував свій блок, просто залишається без розгляду питань. І тому, щоб розуміли, що інколи, коли законопроект, який пройшов  комітет, на другий день не включається, ну, це у великій мірі просто базовано тим, що це неможливо.

Ви ж знаєте, що я є величезним прихильником і агітатором законопроекту по кіно. І, звичайно, зроблю все можливе, щоб він чимшвидше попав на порядок денний. Просто ми маємо спільно подумати, чи це в четвер, чи, можливо, вже на наступний пленарний тиждень. Ми окремо з вами зберемося і порадимось, наскільки це було би можливим і реальним.

До речі, хочу вам нагадати: у нас буде всього один тиждень непленарний, а потім знову два тижні пленарних. Це дає нам добрий запас часу і це нам дає зараз можливість спланувати наступну нашу роботу. Дякую вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. В нашому суспільстві абсолютно справедливо є колосальний запит на боротьбу з корупцією. На жаль, цим запитом користуються політичні авантюристи і пройдисвіти. Останніх декілька місяців звучить така фраза: давайте перестанемо фінансувати армію, тому що там все розкрадають. Ну, знаєте, це можуть говорити або агенти впливу Кремля, або люди, які ні разу не були, наприклад, в армії в 2014 році і в 2017 році.

Що цікаво? Коли ми зібрали два десятки камер і три десятки депутатів по фактах корупції в армії, знаєте, яке саме гостре питання було від одного з депутатів цієї фракції? Чому наші бронетанкові заводи шиють погану форму для солдатів. Все. Оце саме резонансне питання було.

Так, у нас є корупція в армії, ми її виявляємо і боремося. Але слухати те, що ми повинні зменшити бюджет Міноборони, тому що так Путіну хочеться і так дуже гарно звучить, це державна зрада як мінімум.

У зв'язку з цим я прошу звернути увагу ще на один момент. У минулому році оці так звані борці з корупцією за хабарі, отримані в онищенків-курченків, провалили Закон про спецконфіскацію. Ми не виконали програму підвищення обороноздатності минулого року. В цьому році ми були змушені скористуватися не дуже зручним для держави інструментом державних гарантій – і зараз наші оборонні заводи фінансуються під державні гарантії державними банками.

Виникла дуже цікава колізія. Зараз йдуть дебати між Мінфіном і Міноборони про те, хто на баланс цю військову техніку буде ставити. Саме для цього я дуже прошу, пане спікер, це дуже важливе питання (воно технічне, але дуже важливе), внести до порядку денного законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ  С.В. Внести завтра на голосування до порядку денного законопроект 6192, який врегульовує питання передачі цієї військової техніки.

Цей законопроект, поданий представниками трьох фракцій – БПП, "Народного фронту", "Самопомочі" – я надіюся, що всі патріотичні депутати його підтримають, це зміни до бюджету в частині передачі цієї власності. Він  абсолютно технічний. Я надіюся, що Комітет бюджетний його, як тільки ми внесемо до порядку денного, швидко розгляне, і в четвер проголосуємо. Тому що ми…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, розглянемо. Якщо є загальна підтримка, і питання безпеки, воно має з'являтися нагально. І тому, якщо в четвер буде комітет, ми підемо тією ж самою процедурою, що завжди: ми запропонуємо включити в порядок денний  для прийняття рішення. Якщо  побачимо, що зал  підтримує, тоді я запропоную в цьому блоці даний законопроект.

Будь ласка,  Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Я від імені Комітету палива і енергетики, від імені своїх колег  хотів би перш за все висловити слова глибокого розчарування минулим парламентським тижнем. Тому що два критично  необхідних блоки: один – енергетичний, а другий блок законів по  енергоефективності, до яких ми підійшли  о 18-й годині і завершили роботу сесії, - це є абсолютно неприпустимо для роботи Верховної Ради.

Андрій Володимирович, я  хотів би звернути увагу на те, що нам  потрібно дуже серйозно перебудувати роботу Верховної Ради України. Тому що, дивіться, у нас в місяць виходить два парламентських тижні. В кожному парламентському тижні у нас два дні для голосування, це вівторок і четвер. Фактично на місяць ми маємо чотири повноцінних дня для  роботи, для голосування. Як би ми з вами тут не дебатували, як би тут комітети в доброму сенсі не  лобіювали свої закони, свої інтереси, ми не  всунемо той обсяг роботи законодавчої, яку нам потрібно прийняти. Ми маємо дуже низькі темпи, низьку ефективність роботи Верховної Ради.

У нас є рішення, підготовлене разом з нашими європейськими партнерами, в повному обсязі або в якомусь там урізаному, давайте будемо його виносити в зал, давайте будемо робити три дні для голосування, чотири дні на тиждень для голосування, тому що ми інакше не покращимо роботу, ми не зробимо ті домашні завдання по реформуванню української економіки. У нас і так іде розрив з роботою українського уряду, тому що або вони не встигають, або ми не встигаємо, у нас іде розірваний процес.

І ще одне питання. Будь ласка, я попрошу 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд, включіть.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Андрій Володимирович, питання  енергоефективності, я підтримую Віце-прем'єр-міністра, це питання виживання української економіки. І тут навіть уже питання не тільки в законах, які нам потрібно прийняти, тут питання у нас в нашому власному менталітеті, в рівні нашої культури енергоефективності, яка повинна бути.

Тому я звертаюсь до вас, тому що я обіцяв членам комітету передати це: давайте поміняємо лампочки в парламенті на енергоефективні, давайте почнемо з себе, покажемо приклад.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я цілковито розділяю вашу тривогу, Олександр Георгійович, з приводу тієї кількості законопроектів, яку ми маємо, і того часу.

І, власне, чому ми в середу, коли зібралися голови комітетів, поступили дуже прагматично: просто порахували кількість годин, порахували кількість комітетів і в нас виявилось, що комітет може мати за всю сесію тільки один блок із 4-5 питань, за всю сесію один комітет. А деякі комітети мають по 135, по 40 питань, як Денісової соціальні питання, які є невідкладними.

І стало питання, що з тим робити? І я вам нагадаю, що один з перших чи найперший законопроект, який я, власне, вніс, коли очолив Верховну Раду, це по реформі парламенту, де передбачалось три пленарних тижня, так званих змішаних тижня, які давали нам можливість на місяць мати не два, а три тижні. І хочу вам теж пожуритись, Олександр Георгійович, сім разів я ставив цей законопроект, який підписали більшість голів фракцій, щоб лишень його включити у порядок денний, сім  разів не було рішення Верховної Ради навіть включити його в порядок денний.

У мене, на жаль, немає кнопки "226" і немає змоги підписувати розпорядження без рішення Верховної Ради України. Тому нам треба спільно над тим працювати. Ми навіть дійшли до того в середу, що, можливо, хоча би мінімально змінити і, можливо, забрати перерву у вівторок і в четвер з 12-ї до 12.30, щоб хоча би по тих півгодини вирвати для законодавчої діяльності. І, якщо буде, до речі, загальна згода, можливо, хоч тими маленькими кроками збільшувати кількість того періоду, коли ми будемо приймати закони. Але є проблема і ініціативи, і прийняття в залі. І отут є величезна дилема, з якою ми спільно зараз є і з якою ми спільно стикаємося.

Стосовно вашого комітету. Ви бачите, цього тижня вже стоїть першим. Щоб не вийшло так, як було в попередні тижні.

І в чому ще дилема є. Комітети складають блоки. Але потім ми отримуємо: а) законопроекти, подані Президентом як невідкладні; ми отримуємо: б) вимоги фракцій, які мають бути хоч частково виконані. І тому ми часто виходимо на цю дилему, коли до блоків ми просто можемо не доходити.

Давайте спільно над тим думати. І в цю середу ми зберемося знову з головами комітетів і будемо думати, як зробити нашу роботу більш ефективною і яким чином, яким рішенням це зробити, яке могло би бути підтриманим в залі. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий. Я хочу підтримати мого колегу в його пропозиції щодо лампочок енергозберігаючих.

 

ПАРУБІЙ А.В.  З тим я повністю згоден. Це треба вирішити.

 

НЕМИРЯ Г.М. Але сподіваюся, що колеги також підтримають в тому, що здоровий глузд за це виступає, щоб змінили регламент і Погоджувальної ради, щоб додавали автоматично по 30 секунд або принаймні по хвилині на виступи голів комітетів, оскільки всі, за одним винятком, сьогодні просили вас, шановний пане головуючий, додати 30 секунд. Ми більше втрачаємо часу на сперечання, чи додавати, чи не додавати, на прохання додавати. Ну, здоровий глузд вже показав, треба трошки більше часу, щоб внятно можна було висловитись.

По суті у мене два питання є. Я радий, що через 2 місяці і чотирьох спроб поставити на голосування в середу проекти щодо вимушених переселенців, зараз здоровий глузд трошки починає рухатися в правильному напрямку. Ми маємо два законопроекти на четвер. Що, я думаю, дуже добре. Але я не розумію, чому розірвано цей пакет, і один із законопроектів стоїть на вівторок останнім або передостаннім, очевидно, він не буде розглянутий, і чому немає, випав із цього списку законопроект 5107. Тому я звертаюся до вас, пане головуючий, повернути цей пакет таким чином, який він був призначений, і до двох законопроектів на ранок четверга додати ще два законопроекти включно із законопроектом 5107.

І другий пакет стосується того, що вже деякі колеги згадували, це така хвиля законопроектів, які пропонують внести зміни до Закону України про громадянство України. Є законопроект Президента, визначений як невідкладний, є вже альтернативний законопроект. Є лише за нашим комітетом плюс три законопроекти, є два законопроекти щодо цього питання у Комітеті з питань правової політики, є два в антикорупційному…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. І я думаю, що тут варто уникнути якоїсь кавалерійської атаки, тому що ви знаєте це, пане головуючий, Президент знає, до мене як до голови комітету звертаються вже і Світовий конгрес українців, багато інших громадських організацій. Перш ніж розглядати ці питання, які стосуються долі мільйонів людей, важливо провести ґрунтовне експертне обговорення, щоб врахувати думку всіх. Тому комітет відмовився і не пішов на тиск щодо розгляду цих…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

По даному законопроекту можемо окремо поговорити. Там, дійсно, є дискусія. Але, мені здається,  є компромісна пропозиція, яка може бути підтримана. Мені видається, що можна знайти компромісну пропозицію, яка може бути підтримана і на комітеті, і в залі. Тим більше йдеться лишень про перше читання, але ми можемо це окремо проговорити.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, хочу подякувати за те, що ви почули пропозицію Комітету промполітики і підприємництва і на четвер ми маємо промислово-економічний день, 6 важливих законопроектів до розгляду. Прошу всі фракції і групи їх підтримати.

Друге. Пропоную доповнити на цьому тижні наш порядок денний двома важливими галузевими законопроектами, які спрямовані на створення нових робочих місць, залучення в Україну інвестицій і реальне поліпшення економічного становища в країні. Це законопроект 5495 - про криміналізацію контрабанди лісу-кругляку, а також обмеження внутрішнього споживання деревини в Україні. Він дозволить зняти останні застереження з боку європейських дипломатів щодо того мораторію, який сьогодні діє в Україні на експорт необробленої деревини, який сьогодні приносить користь Україні, є в інтересах України і має бути збережений. Тобто цей законопроект дозволяє це зробити в абсолютно прозорий і прийнятний для наших європейських колег спосіб.

І другий законопроект - 2618, який розглянутий профільним податковим комітетом щодо зняття ввізного імпортного мита на деревообробне обладнання, для того щоб відкриття нових виробництв в Україні в деревообробній галузі стало не виключенням, а доброю традицією.

Також хочу наголосити, що для промислового розвитку і економічного успіху України не достатньо прийняття сьогодні окремих законопроектів. Сьогодні треба докорінно міняти модель економічної політики країни. Сьогодні треба ставити на чолі кута не отримання нових кредитів від Міжнародного валютного фонду, а сьогодні треба запровадити таку модель економіки, яка дозволить нам повернути ці кредити і працювати в фінансово самостійному режимі. Ми чітко показуємо, де є ті резерви, якими можна замінити ці штучні кошти від Міжнародного валютного фонду. І це не є борги.

Перше. Це реструктуризація внутрішнього державного боргу. Мова йде про те, що ми маємо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Ми маємо провести реструктуризацію за облігаціями внутрішньої держпозики, які сьогодні належать Національному банку. Це дозволить вивільнити в бюджеті майже 20 мільярдів гривень, щорічно економити державних видатків.

Друге. Це треба суттєво посилити контроль за трансфертним ціноутворенням, розширити перелік країн, які контролюються, і перелік операцій. Це дасть ще 10 мільярдів.

І, нарешті, подолання контрабанди на митниці. Це мінімум 20 мільярдів гривень. І не треба буде побиратися…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добрий день, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Дивлячись на порядок денний пленарного тижня, ми прекрасно розуміємо з транспортного комітету, що коли на початку стоять важливі закони, що стосуються енергоефективності, їх шість законів, а  потім стоять законопроекти транспортної галузі, і вони всі стоять - до обіду. Після обіду ми маємо призначення членів Рахункової палати і вже інші проекти законів, які потрібно голосувати після обіду. Тому є велика вірогідність, що ми не дійдемо до голосування важливих законопроектів, що стосуються реформування транспортної галузі.

Саме тому я пропоную, давайте спільно, разом, обговоривши на фракціях,  приймемо два  важливих рішення.  Перше – це відміна перерви з 12-ї  до 12.30, цих півгодини  дадуть можливість, якщо по скороченій процедуру, ну мінімум два, а то й  три законопроекти ми можемо розглянути.

Андрій  Володимирович, чому я кажу "три"? Тому що перерва з 12-ї до 12.30, а поки зібрались депутати, ще півгодини пропадає. 

І друге. Приймемо рішення і проголосуємо, щоб дні у вівторок і четвер - до повного вичерпання порядку денного, щоб було продовжено сесійний день. Ну в нас зібралася величезна кількість законопроектів, що стосуються реформування у всіх галузях економіки, ми…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Прошу вас, що стосується транспортної галузі, нам дуже важливо проголосувати законопроекти 2475а і 2712 – це питання щодо доступу до річок, про внутрішній водний транспорт і питання унормування по морських перевезеннях. Законопроект 4644 – це перевезення небезпечних вантажів…

        

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  10 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Прошу, ще потрібно включити в порядок денний 4046а – це державна програма з авіаційної безпеки цивільної авіації.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пане Ярославе, прошу, щоб ви звернули увагу, там кілька законопроектів - це лишень включення в порядок денний сесії. Вони тільки займуть по хвилині. Справді, ризикована ситуація, я згоден з вами, коли є шість законопроектів, але якщо буде планова, системна робота, ми їх можемо пройти до 12-ї години, принаймні, п'ять з них.

Потім у вас іде три законопроекти (друге читання) з мінімальною кількістю правок, просто з мінімальною. Тобто, якщо зал буде змобілізований і ми, по попередніх розрахунках, близько першої години в них ввійдемо, ну це буде справді 4-5 хвилин, бо дуже коротко.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Якщо ми знімемо перерву, я прошу всіх колег - народних депутатів, давайте обговоримо на фракціях, знімемо перерву - не буде розхолодження, як мінімум, на 40-45 хвилин і ми пройдемо ці законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ярославе, повністю з вами згодний. І, до речі, можливо,  якщо всі будуть згодні, ми одним законопроектом, однією правкою, щоб більше нічого не зачіпати, зняти оцю перерву. Так, це не так багато, але це година робочого часу: у вівторок 30 хвилин і в четвер 30 хвилин.  І ця година, це може бути один законопроект в повному або чотири за скороченою – це не так мало.

Колеги, порадьтеся, якщо буде загальна підтримка, я цілковито ту ініціативу підтримаю. Бо я вам скажу, воно ще і не дасть розхолоджувати зал під час роботи. Коли ми будемо працювати постійно – це не дасть розхолоджувати зал. Давайте ми проговоримо, порадимось і, можливо, в середу на нашій нараді… У мене тоді прохання буде до всіх, порадьтеся зі своїми головами фракцій. Ми проговоримо, якщо буде усіма підтримуватись, внесемо, і проведемо, це п'ять хвилин буде дискусія на цю тему. І це був би той необхідний  час, щоб не було розриву, розхолодження і щоб ми могли більш ефективно працювати.

Пане Ярославе, щодо завтрашнього дня, розділяю вашу тривогу, будемо пробувати працювати більш інтенсивно. Якщо не встигнемо, будемо в інший день доводити і переносити. Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Вікторович Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Два тижні поспіль парламент зриває проведення фінансового дня. І чи через політичні емоції, чи через банальне неходження депутатів на роботу, на жаль, ми бачимо, що законопроекти, які були погоджені з усіма фракціями, з більшістю фракцій, в парламенті не пройшли. В результаті ми маємо відсутність Закону про ломбарди і ломбардну діяльність з обсягом ринку 16 мільярдів, який  сьогодні працює поза законом; ми бачимо законопроект, який ми якимось чудом відправили в комітет на доопрацювання – про електронні гроші, про фінмоніторинг, де ми займалися дерегуляцією, ми хотіли підвищити автоматичний рівень перевірки фінмону зі 150 на 250 тисяч. 

Але на цей тиждень як комітет ми бачимо два завдання. По-перше, ми повинні, Андрій Володимирович, зробити все, щоб зберегти малі і середні банки – банки третьої і четвертої групи. І я вас дуже прошу поставити в порядок денний законопроект 6010, який спрямований на об'єднання в разі неможливості докапіталізації "драконівских" норм НБУ чи спрощення процедури докапіталізації, для того щоб зберегти малі і середні банки – ті банки, на яких тримаються  всі розвинуті  країни, це перше. І, по-друге, в них  гроші як наших громадян, так і підприємств, і ми повинні зробити все, щоб зберегти ці гроші.

Друге питання – це питання санкцій російських банків. Ми на завтра до себе в комітет запросили Національний банк і хочемо послухати, які ж санкції будуть вводити стосовно російських банків, тому що наш комітет про це каже вже два роки. Хочу запросити всіх бажаючих шановних колег, якщо їх цікавить ця бесіда. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л.  Дякую, Андрій Володимирович.

Шановні колеги, до порядку денного 23 березня у четвер включено законопроект під реєстраційним номером 4928. Шановні колеги, проект невеликий, але дуже важливий для наших дітей. Я прошу всі фракції підтримати.

Просимо також розглянути на цьому тижні два галузевих законопроекти щодо захисту прав дітей під реєстраційним номером 5101. Він  поданий народним депутатом України Тимошенко Юрієм, який посилює захист житлових прав, захист прав дитини. Та урядовий - 5045.

Шановний Андрій Володимирович, я вам дякую за включення до порядку денного на четвер два важливих законопроекти – це 5324 та 5616. Вони стосуються національно-патріотичного виховання. Але ж, я розумію, вони стоять 29-м і 30-м номерами. Вони, на жаль, не дійдуть.

Що стосовно, я хочу сказати, за голів комітетів. Отут пролунало, що деякі запінюються. Шановні колеги, а це, можливо, відповідь головам фракцій, які попіарились і побігли з Погоджувальної ради. На відміну від голів фракцій, голови комітетів працюють і напрацьовують дуже багато галузевих законопроектів. І на Погоджувальній раді кожного разу це питання піднімається, і бореться кожний голова комітету, для того щоб його законопроект був в прохідному порядку денному.

Колеги, знаєте, я не хочу нікого ображати, але скажу, що останні півроку ми від голів фракцій нічого нового не почули. А кожен голова комітету напрацьовує нові законопроекти. Я хочу, щоб голови фракцій навели нарешті порядок у своїх фракціях, і щоб у четвер і у вівторок все ж таки в нас було достатньо голосів для голосування по цих законопроектах, які дуже важливі для українського суспільства.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, Андрію Володимировичу.

Бо ці законопроекти – це і є той шлях уперед, то і є та структуризація нашого суспільства, якщо ми ці законопроекти можемо прийняти, і вони будуть працювати. А якщо ми не можемо до них дійти, бо раніше у середу і у п'ятницю нікого не було, а зараз у другій половині дня і у четвер, і у вівторок нікого не було.

Я хочу наприкінці підтримати свого колегу Ярослава Дубневича, голову комітету. В 12.30, о 12 годині…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд. Ну, зрозуміла позиція.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Ми повинні прибрати цю перерву, вона нікому не потрібна. О 14 годині народні депутати можуть поїсти, якщо їм так їсти хочеться. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановний головуючий, народний депутати! Комітет охорони здоров'я підготував 12 законів, які передані, і ми просимо їх включити в порядок денний. Але зараз хочу закцентувати увагу на абсолютно кричущій, катастрофічній ситуації, яка склалася  в закладах Академії медичних наук.

У нас є 36 закладів. З них 28 – клінічних. Що до них відноситься? Це Інститут нейрохірургії, Інститут травматології, Інститут Шалімова, Інститут ендокринології, інфекційних хвороб, Радіологічний центр, лор-інститут, геронтології, фтизіатрії, туберкульозу. В цих закладах нема чим платити людям заробітну платню, всі працюють зараз на  0,25 і на 0,5 ставки у зв'язку з тим, що в результаті підвищення рівня заробітної платні не вистачає грошей на оплату праці.  Вже кількість співробітників зменшилась від  20 тисяч до 16 тисяч, і зараз потрібно звільнити ще 6 тисяч співробітників. Це найкращі кадри України.

На харчування пацієнтів в цих закладах, де проліковано було 6 тисяч поранених, зроблено було 2,5 тисячі операцій (АТО), проліковано 64 тисячі переселенців – у нас немає кращих закладів! – на харчування пацієнтів виділяється 6 гривень на день. Уявляєте собі, що таке 6 гривень на день на харчування в  лікувальний заклад!

Тому я звертаюся зараз до всіх, до голів фракцій, підписати звернення до Кабміну. Кабмін не реагує ні на рішення Комітету охорони здоров'я, ні на наші запити і звернення негайно дофінансувати заклади Академії медичних наук. На зарплату потрібно 540 мільйонів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам. 

Будь ласка,  Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я хочу звернутися до Верховної Ради України з проханням не руйнувати незалежність Антикорупційного бюро України.

По-перше, це не вдасться зробити. Я бачу, яка ситуація, і хочу сказати кожному народному депутату: просто не беріть в цьому участь.  Є 10, може, 20 людей, які переживають, що вони будуть наступними заарештованими. Всіх інших втягують в  цю корупційну могилу і змушують перед обличчям  всього громадянського суспільства, обличчям всього цивілізованого світу голосувати за сумнівні рішення.  

Я хочу пояснити не тільки Ірині Луценко, хочу пояснити всім депутатам парламенту. Ми провели відкритий конкурс. Я розкрию секрет, ми двічі його оголошували, тому що перший раз ми отримали слабких кандидатів. Ми звернулися до посольств, до представництв всіх розвинутих держав світу, ми проаналізували всіх кандидатів, провели демократичні дебати за їхньої участі щодо кожної кандидатури і одноголосно визначили Роберта Сторча. Я вважаю, що ця людина не просто є добрим кандидатом, вона є занадто добрим кандидатом. Давайте будемо серйозними. Він аналізує, проводить аудит ФБР і Інтерполу особисто. Попередній Президент Сполучених Штатів номінував його на ще вищу посаду в одній із спецслужб. І ця людина, цей посадовець, прокурор з величезним досвідом погоджується аналізувати аудит маленького Антикорупційного бюро України.

Не беріть гріх на душу. Парламент цей, зокрема, допоміг творенню Антикорупційного бюро і утвердженню законодавства для нього. Залишаємося, стоїмо, допомагаємо закону і правопорядку утвердитися в країні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хочу сказати, що є речі, які нас об'єднують, і 5240, це якраз законопроект, який нас об'єднує, всі політичні сили. Я хочу подякувати, Андрій Володимирович, вам, своїй фракції, іншим фракціям, Віктору Галасюку, Олександру Данченко, Дмитру Андрієвському і так далі, які підтримали нас. І ми зробимо дуже велику справу: ми надамо можливість Міністерству освіти і науки України за цей час, за ці два роки вирішити питання того, де повинна бути освіта, яка готує молодшого спеціаліста. Це 300 тисяч людей, ми не повинні втратити цей сектор освіти. Дякую. І я сподіваюсь, що завтра ми всі одноголосно проголосуємо.

Тепер інше питання. Ми повинні зрозуміти, що повернення територій розпочинається з повернення людей, з формування відповідної ментальності.

Я вчора подивився по ICTV фільм з вашою участю, як ви формувалися як особистість. Так от, законопроект 6116, який якраз співголосний до цього, бо ми повинні повертати людей. І 6116 - це законопроект, який якраз дасть можливість, меседж кримським дітям розпочинати повертатись на територію України. Бо якщо ми повертаємо молодь на Україну, це початок повернення і цих територій.

Тому, шановні колеги, квітень на дворі. Якщо ми не дамо цей меседж, то пан Путін забере 15 тисяч кримських дітей до себе, до російських університетів. Ми створюємо квоту в тисячу дітей. Давайте їх повертати. Ми вже зробили багато для того, щоб повертати дітей з Донецької і з Луганської областей. Давайте їх і тут повертати!

І ми повинні розуміти, через людський потенціал ми повинні робити кордони, які ніхто не може пройти. Тому я дуже прошу, просто часу немає. Квітень - це вже забагато. Прошу вирішити питання, поставити 6116, я думаю, він об'єднає абсолютно всіх, для того, щоб ми вперше ввели таку квоту і пішли по…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Прошу 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, звичайно.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. І останнє. Я ще раз хочу звернути увагу. Ми з вами запустили децентралізацію. Децентралізація – це повернення влади і фінансових ресурсів на місця.

Шановні колеги! Зараз місцеві депутати - це як народні депутати. У них не повинен бути конфлікт інтересів. 4416 якраз вирішує це питання. Бо не може одночасно місцевий депутат бути головою комунального підприємства і так далі. Давайте це вирішимо.

От такі прості рішення, вони повернуть довіру людей до…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я тільки розглянув цей законопроект теж. Тільки я хочу ще раз, друзі, щоб ми розуміли загальну логіку. Ви знаєте, коли я чую на Погоджувальній раді: "Рік вимагаю законопроект! Чому Голова не ставить?". Є ж проста річ, є ж тих два робочих дні, ми порахували, що це може бути близько 20 законопроектів. І у мене немає кнопки "226". І ви знаєте, що є депутати, які говорять, що має йти обговорення. Йде обговорення по кожному законопроекту.

Я лишень до того говорю, щоб ми розуміли механізм організації. А коли вставляється ряд законопроектів, які не були передбачені в блоці, тоді той комітет, як Дубневич, який має блок, каже: "А чому ми знову до нього не дійшли? Ви знову понавставляли законопроектів, які не були передбачені?!" Це при тому, кажу, що ми маємо законопроекти як невідкладні від Президента. Крім того, що ми маємо вимоги фракцій, які необхідно враховувати.

Я розгляну. Якщо він зовсім безконфліктний…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. 6116 … (Не чути).

 

ПАРУБІЙ А.В.  Бо, власне, що є важливо? Коли готується законопроект, чим займається Апарат? Апарат вивчає його готовність до проходження. Коли є чотири-п'ять плюсів  по фракціях, тоді є розуміння, це буде швидко, коли є два-три плюси, це розуміння, що  ми можемо увійти в сорокахвилинну дискусію, а  рішення не прийнято. На предмет цього ми вивчимо, якщо  всі фракції підтвердять і буде загальна згода, будемо розглядати цей механізм, щоб включити, щоб поставити у порядок денний.

Будь ласка, Іонова  Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Шановний головуючий! На жаль, з 30 пріоритетних законопроектів у сфері європейської інтеграції, які  потребують невідкладного розгляду Верховної Ради України, всього у нас три законопроекти   у порядку денному.

Але я би просто хотіла  нагадати і шановним головам фракцій і груп, що все ж таки  Угода про Асоціацію - це і є  зміни  і реформи всередині країни.

Тому я би дуже просила також, користуючись  нагодою, що у нас є Віце-прем'єр, попросити, щоб ми зараз серйозно, дуже системно підійшли до державної політики  в сфері лісового господарства. Щоб все ж таки уряд зараз системно напрацював цілісний механізм, це і споживання, і регулювання      лісового господарства, тоді ми дамо відповідь також на наші зобов'язання по питанню лісу-кругляку.

І також, нагадуючи про наш  лист від МФО "Рівні можливості", до вас, пане Андрію Володимировичу,  все ж таки  немає у порядку денному, тільки один законопроект із п'яти, щодо забезпечення рівних прав  і можливостей між чоловіками і жінками, на жаль. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ми ж цей блок передбачали, так же?

 

ІОНОВА М.М. Немає.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, зараз немає, у нас два тижні буде попереду, будемо формувати в середу на комітетах, будемо сидіти і будемо проговорювати. То ж немає чарівної палички, є комітети, які місяць, два, три чекають своїх блоків. І коли хтось думає, що  може прийти і чарівною паличкою махнути, щоб було так, це теж неповага є  до інших голів комітетів.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! На вівторок для  включення до порядку денного сесії пропонується  законопроект 6161 про внесення змін до  Бюджетного кодексу, що стосується запровадження трьохрічної бюджетної декларації як складової середньострокового бюджетного планування та має на меті    посилення бюджетної дисципліни. Комітетом підготовлено та подано відповідний висновок до Верховної Ради: рекомендувати прийняти законопроект в цілому.

Щодо питання призначення членів Рахункової палати. Комітет з питань  бюджету майже  рік тому підсумував результати проведених заходів конкурсу для призначення нового складу Рахункової палати, і у березні минулого року  подав Верховній Раді  рішення комітету з відповідними висновками.

Слід звернути увагу, що висновки щодо кожного кандидата разом з рішенням комітету ще у березні минулого року було направлено на електронні адреси усіх народних депутатів та додатково, у червні, головам  депутатських фракцій і груп. Крім того, належна інформація про кожного кандидата розміщена на сайтах Верховної Ради  та бюджетного комітету ще з вересня 2015 року.

Таким чином, питання щодо призначення нового складу Рахункової палати готове для  розгляду Верховною Радою, і народні депутати мали достатньо часу для вивчення відповідних матеріалів.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І, будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, шановні колеги! Просимо включити на квітень поточного року до розгляду пленарних засідань Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель (реєстраційний номер 4355). Це необхідний проект, на який чекають усі місцеві громади.

Ми також надамо вам, пане Голово, п'ять законопроектів найбільш важливих з бажаними строками їх розгляду, так, як ми і домовлялися.

Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І хочу відзначити, що, власне, ви – перший, хто принесли свої пропозиції щодо нашої планової роботи.

Я хочу ще раз звернутися до всіх голів комітетів. Колеги, ми домовилися на цій нараді у середу, що ми складемо перспективний план до кінця цієї сесії, до липня місяця. І я дуже  прошу всіх голів комітетів, щоб подали свої пропозиції, коли би вони пропонували і бачили свій блок, щоб ми у середу могли зібратися і той план затвердити, і могли його скласти.

І я хочу сказати, що, власне, пан Бакуменко – перший, хто подав, і я дякую вам, Олександр Борисович. І сподіваюсь, що всі голови комітетів подадуть свої пропозиції.

Колеги, в нас час вичерпаний, але ще п'ять депутатів, які прийшли на виступ. Давайте просто дуже лаконічно, я дуже вас попрошу. Я буду перераховувати всіх, і дуже прошу дуже лаконічно.

Будь ласка, Васюник Ігор Васильович.

 

ВАСЮНИК І.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Я прошу вас включити у порядок денний планерного засідання цього тижня законопроект 1076 – про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків.

Андрій Володимирович, чотири роки 500 тисяч осіб, які живуть у гуртожитках, просять нас прийнятий цей законопроект. В цей законопроект на основі робочої групи, яка була створена, враховані всі пропозиції: і народних депутатів, і Президента, і міністерства. Тому я дуже прошу, і ви обіцяли минулого тижня розглянути, на жаль, не дійшло до цього питання, цей законопроект 1076 – гуртожитки.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До речі, нагадаю, ми його прийняли, ми приймали законопроект, ми його не ігнорували. Просто ми отримали вето на цей закон.

Дунаєв Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемые коллеги, принятое решение на заседании СНБО о полном прекращении транспортного, железнодорожного сообщения грузов с неподконтрольными территориями Украины может привести к полной остановке Счастьинской ТЭС, которая является единственным источником производства электроэнергии как для промышленных потребителей, так и для населения в Луганской области. Все это вызывает социальную напряженность в регионе. Обращаюсь к Представителю Президента и правительства о том, что данное решение имеет угрозу энергетической национальной безопасности и может привести к экологической и гуманитарной катастрофе в Луганской области.

Независимость нашего государства основывается на безопасности граждан. Государство отвечает перед человеком за свою деятельность, статья 3 Конституции Украины. В данном решении СНБО просматривается меркантильные политические интересы отдельных политических групп и не учитываются интересы граждан Украины.

Как представитель в парламенте территориальных громад Луганской области прошу рассмотреть вопрос подключения области к единой энергосистеме Украины с целью бесперебойной работы промышленности и безопасности населения регионов.

Спасибо за внимание.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Курячий Максим Павлович, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У четвер - день промисловості, і я прошу саме в четвер поставити вкрай важливий законопроект під номером 5693 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2017 рік" щодо збільшення обсягу видатків на заробітну плату працівникам державних підприємств космічної галузі.

Справа у тому, що ракетно-космічна галузь України є сферою високих технологій та найсерйозніших інтелектуальних розробок. Протягом останніх трьох років на підприємстві значно загострилася кадрова криза. Мова іде про загрозу критичної нестачі кваліфікованого персоналу.

Ми в минулому році погасили заборгованість по заробітній платі по шахтарям і це мало дуже серйозний соціальний позитивний ефект. За такою ж методою, за такою ж схемою ми пропонуємо погасити і заборгованість перед працівниками "Південмашу". Це, дійсно, зможе зберегти підприємство, і сьогодні підприємство зможе виплачувати поточну зарплату…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Але треба допомогти з тими боргами, які накопичилися протягом трьох років.

Справа в тому, що ми пропонуємо в державному бюджеті створити нову державну програму фінансової підтримки "Південмашу". Мова йде про 95 мільйонів гривень. І це буде дозволено зробити шляхом направлення надлишково сплаченого податку на додану вартість при імпорті саме на вирішення цієї соціально значимої проблеми.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І останній виступ  – Чумак Віктор Васильович.

 

ЧУМАК В.В. Дякую, пане Голово. Дякую, шановні колеги.

Я хотів би сказати дуже коротко. В 2014 році під час своєї передвиборчої кампанії кандидат в президенти Петро Олексійович Порошенко оголосив, що він буде робити все для того, щоб провести повне перезавантаження влади. Ну, в програмі було написано: "Докладу всіх зусиль в рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року відбулися дострокові парламентські вибори на суто пропорційній основі за відкритими списками". Вибори відбулися, на жаль, за старим законом.

Те ж саме обіцяла і парламентська коаліція у своїй програмі, яка обіцяла прийняти нове виборче законодавство протягом І кварталу 2015 року. Що теж не виконано.

Це є одним з головних елементів, ключових елементів політичної реформи, про що було в принципі виголошено, і це було головними вимогами Майдану.

Я прошу, Андрій Володимирович, від імені частини позафракційних, а також…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЧУМАК В.В. …а також це підтримано фракціями "Батьківщини", "Самопомочі" і Радикальної партії, включити до порядку денного і почати розглядати проекти законів, які є нагальними для політичної реформи, а саме: законопроекти 1068, 1068-1, 1068-2 щодо виборів народних депутатів, проект Закону про тимчасову спеціальну слідчу комісію 2278, про…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Я вже додав 30 секунд, я більше не можу додавати.

Шановні колеги, я ще даю, будь ласка, 1 хвилину Ірині Геращенко, а потім уряду, було багато питань до уряду, я дам ще Геннадію Зубку 3 хвилини. Будь ласка, пані Ірино.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я хочу звернутися до представників парламентських фракцій, щоб поінформувати по те, що завтра Всесвітній день підтримки людей з синдромом  Дауна, і  МФО "Рівні можливості" завтра проводить так само акцію на підтримку  цих  дітей. Ми закликаємо всіх народних депутатів прийти в різнокольорових панчохах,  це такий всесвітній символ підтримки цих людей, для того, щоб ми показали, що ми ще не достатньо  з вами робимо для того,  щоб відбувалася соціалізація в суспільстві людей з особливими потребами.

Друге. Прийшла дуже тривожна інформація відносно того, що до Криму в ці дні 3-річчя анексії Криму завітали разом з прокремлівськими європейськими політиками і якісь "помірковані" українські політики. Потрібно виключити можливість, що там були діючі депутати нинішньої Верховної Ради  України. Тому я хочу звернутися до Голови…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …з проханням, щоб спецслужби, Служба безпеки України, інші відповідні органи перевірили, хто ж з "поміркованих" українських політиків підтримував на цих заходах офіційно анексію Криму.

І третє. Дуже багато дискусій знову відбувається відносно так званого Закону про окуповані території, інші наслідки економічні так званої блокади територій тимчасово окупованих, які знаходяться під контролем Російської Федерації. Я ще раз…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30  секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я ще раз хочу звернутися до  лідерів парламентських фракцій, знаєте, щоб професійно ставились до цих питань. Ви запросіть на засідання ваших фракцій керівництво АТО, представників мінських груп, щоб вони  розказали вам детальну інформацію  відносно того, що відбувається на цих переговорах і які наслідки  цих деструктивних дій є  для держави, щоб  до цих питань депутати підходили професійно,  а не аматорськи.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, були питання до уряду,  будь ласка, 3 хвилини.

 

ЗУБКО Г.Г. Дякую, пане Голово.

Ще раз хотів би звернутися до всіх  голів комітетів, до всіх голів фракцій. Безпосередньо закони, які йдуть в пакеті по енергоефективності, чи мають сьогодні підтримку від всіх парламентських груп і парламентських фракцій. Чому нам це необхідно? Ми сьогодні є в жорсткому графіку, до 1 квітня ми повинні прийняти ці закони для того, щоб дати інструмент фінансової і технічної підтримки для наших споживачів. Ми рухаємося в напрямку також координації підтримки Європейського Союзу. На минулому тижні відпрацювала тут з делегацією Катерина Матернова, яка ще раз підтвердила допомогу по фінансуванню Фонду енергоефективності.

Тому нам це дуже важливо, щоб ми розглянули в пакеті паливно-енергетичного комплексу Закон про Фонд енергоефективності - 5598, Закон про енергоефективність будівель – 4941, Закон про житлово-комунальні послуги – 1581-д і Закон 4901 – про комерційний облік. Для нас це важливо, тому що, ще раз, у нас йде міжопалювальний період, ми споживачу сьогодні готові надати не тільки "теплі кредити", але і підтримку по технічній і фінансовій допомозі разом з нашими європейськими партнерами. І тому, ще раз наголошую, що безпосередньо, коли ми кажемо про фінансову допомогу, про яку говорила  народний депутат Гопко, я ще раз закликаю, ми долучаємо всіх народних депутатів до співпраці в такій міжнародній підтримці. А також ці закони виконують 31-у Директиву  Європейського Союзу і дають можливість нам заощаджувати на енергії.

Тому попросив би, щоб ці закони не стояли в четвер в самому кінці, нам потрібно їх розглядати, нам потрібно їх приймати і саме головне -  рухатись в тому, щоб давати нашим споживачам зменшення навантаження з боку комунальних тарифів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Шановні колеги! Ми обговорили всі питання, які стояли у нас в порядку денному. Хочу ще раз попросити голів комітетів подати до середи до вечора свої пропозиції, щоб ми змогли скласти перспективний план.

Поки що нарада лишається в силі, так само о 18.30 в середу, так, як було минулого тижня. Але вона має сенс за умови, якщо ви подасте пропозиції. Бо якщо пропозиції не будуть надані,  втратиться сенс тієї заяви. Тому давайте, до вівторка, до вечора подайте пропозиції і я окремим рішенням підтверджу наявність наради в середу о 18.30.

Колеги, дякую всім за роботу. Дякую за увагу. Завтра зустрічаємося о 10-й годині в сесійній залі для продовження нашої роботи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку