СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

20 лютого 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Я щойно повернувся з Михайлівського Золотоверхого монастиря, там відбувалася зустріч з родинами Небесної Сотні всього керівництва держави. І це нагадало той день, той ранок 3 роки тому. Я 3 роки тому теж зранку був у Михайлівському соборі, у такий самий сонячний і морозяний ранок, а о 8-й ранку вже спустився на Майдан, коли почали розстрілювати майданівців, наших хлопців і дівчат, розстрілювати безглуздо, безжально лишень з метою залякати. І у цей день 3 роки тому полягла найбільша кількість майданівців.

Я хочу, щоб ми усі разом вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Я, власне, на зустрічі з родинами Небесної Сотні розповів про ініціативу, яка вийшла від Кабінету Міністрів України, яку обговорив наш профільний комітет, про законопроект 5697. І, власне, цей закон пропонує надати статус учасника бойових дій для осіб, які одержали тілесні ушкодження під час Революції Гідності, а також надати статус інваліда війни для тих громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень і ушкоджень на Майдані. Я думаю, буде правильним, щоб ми з цього законопроекту розпочали і нашу завтрашню роботу, і наш завтрашній день.

Ми домовилися з комітетом, що ми будемо пропонувати цей закон прийняти в першому читанні, щоб з родинами Героїв Небесної Сотні ми змогли проговорити і саму філософію, і самі нюанси цього закону, щоб до другого читання ми змогли в діалозі ще його доопрацювати.

І я хотів би, шановні колеги, зараз в цілому представити логіку пропонованого порядку денного на наступний тиждень, який ми проговорили і в четвер на попередній Погоджувальній раді.

Отже, як я сказав, першими проектами законів буде пропонуватись кілька проектів, які стосуються вшанування пам'яті героїв. Це є 5697 - про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, а також 4995, це є проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів їхніх сімей. Також проект Постанови про вшанування Героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових. Це ці закони, якими буде пропонуватися вшанувати пам'ять наших героїв. А потім пропонується пройти блоки питань, і пропонується розпочати з тих блоків, які ми не встигли розглянути попереднього сесійного тижня, зокрема, перший з них - це є блок аграрних питань. Їх є не так багато, це є фактично 4 питання. А оцей блок, ми не дійшли до нього попереднього четверга, комітет наполягав на тому, і в тому є справедливість та логіка, щоб ми з нього розпочали нашу роботу.

Також питання паливно-енергетичного комплексу. Тут є блок з більшої кількості питань. І цих два ключових блоки пропонуються на вівторок. А окрім них ще кілька питань про призначення позачергових виборів. І з комітету Власенка кілька питань, я думаю, що він прокоментує по ходу нашого засідання, які потребують нагального вирішення, і тому ми їх не можемо  далі відкладати.

В середу традиційно пропонуються питання ратифікації, а також  блок, який ми не встигли розглянути минулої середи, це питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Це є блок теж з чотирьох питань, але вони також потребують свого нагального вирішення.

І в четвер пропонується як ключовий блок – це питання  правоохоронної діяльності, тут є значна кількість питань, до десяти. Також блок – питання фінансів та банківської  діяльності.

Фактично отаких чотири-п'ять блоків ключових, п'ять, які пропонуються на цей тиждень. Ця логіка була представлена, в четвер були заслухані пропозиції Погоджувальної ради, значна частина тих пропозицій була включена.

І нагадую вам, що першим питанням – це буде стояти питання про порядок денний сесії. Усі комітети подали вже пропозиції, таким чином ми вже маємо завершений документ, щоб затвердити порядок денний всієї сесії. І хочу вам нагадати, що він формується за пропозиціями і Погоджувальної ради, тому якщо хтось не побачив певних законопроектів в даному проекті, він може сьогодні їх озвучити під час Погоджувальної ради,  щоб вони могли бути   додатково включені в  проект порядку денного шостої сесії Верховної Ради  України.  

Це головні, власне, інформації, які я хотів повідомити.

Також хочу нагадати,  що сьогодні виступи розпочинаються в нас праворуч. І я надаю першому слово голові  фракції  "Блоку Петра Порошенка" Ігорю Олексійовичу Гриніву.  Будь ласка, пане Ігор.

 

ГРИНІВ І.О. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги! Цей робочий тиждень ми починаємо, дійсно, в такий  печальний день, коли згадуємо треті роковини загибелі Героїв Небесної Сотні. І тому варто не тільки  сьогоднішнє засідання Погоджувальної ради, але і засідання парламенту  розпочати з хвилини мовчання.

Герої Майдану відкрили нову сторінку незалежності нашої держави. Це те, що стане наріжним каменем сильної, розвиненої, модерної держави і має увіковічнитися  в історії. Тому фракція партії "Блок Петра Порошенка" пропонує поставити завтра одним з перших у порядку денному законопроект 6068, який закріпить територію в центрі столиці за національним меморіальним комплексом "Героїв Небесної Сотні" для подальшого створення музею "Революції Гідності". Також ми підтримуємо включення і голосування за законопроект 5697, про який, пане Голово, ви вже говорили.

Але я хотів би скоріше зараз звернути ще увагу на загальнополітичний момент, який ми переживаємо саме в державі. Бо Революція Гідності показала яскравий приклад консолідації суспільства в найскрутніший для країни момент, щоб протистояти ворогу. Зараз таку саму консолідацію повинен продемонструвати парламент України. А, на жаль, ми бачимо, що на перший план виходить не турбота про долю суспільства і майбутнє держави, а жага до влади декого з політиків. Ці політичні амбіції, бажання будь-якою ціною підвищити свій особистий рейтинг за рахунок інтересів мільйонів громадян можуть надто дорого коштувати державі.

Три роки тому українці вийшли на вулицю за право на європейський вибір, право на свободу і демократію, але демократія – це сила закону, а не закон сили. Депутатський мандат дає право на прийняття законів, а не на безнаказане хуліганство і побиття поліції чи блокування залізниці.

Фракція партії "Блок Петра Порошенка" закликає колег припинити протизаконне блокування залізничного сполучення. Народ наділив вас повноваженнями, щоб ви мали можливість і важелі впливу в законний спосіб вирішувати питання державної ваги, а не злочинним методом створювати кризу всередині України. В заручниках учасників цієї блокади опинився весь український народ. Внаслідок безвідповідальних дій небезпека зупинки теплових електростанцій загрожує половині країни: від Києва до Краматорська. Відтак, мільйони людей залишаються без світла та тепла посеред зими. Це загрожує сотням міст України гуманітарною кризою. Нагадую, від подібної кризи, спровокованої російсько-терористичними військами, українське суспільство врятувало Авдіївку три тижні тому. Ті, хто бачив розпач та страх авдіївчан в період, коли "Коксохім" ледь не зупинився, навряд чи хотіли би повторення такої ж ситуації, хоча б в одному українському місті.

Величезні підприємства Маріуполя, Запоріжжя та інших промислових гігантів перебувають на межі зупинки. Якщо це станеться, тисячі українців опиняться без роботи, а державний бюджет понесе мільярдні збитки.  При цьому терористичні угрупування та окупаційні війська не несуть від блокади рівноцінних втрат, бо будь-яка блокада окупованих територій безрезультатна щодо ворога, коли не контролюється 400 кілометрів кордону із Росією. Навіть за кордоном це розуміють. Західні партнери з Європейського Союзу, лідер Великої сімки закликають припинити блокаду і знищення української енергетичної незалежності.

У зв'язку з цим фракція партії "Блок Порошенка" наполягає, щоб на цьому тижні особливу увагу парламент приділив блоку питань паливно-енергетичного комплексу, питанням оперативної гуманітарної допомоги та блоку питань правоохоронної діяльності.

При цьому я як  голова фракції "Блоку Петра Порошенка" заявляю про повну підтримку будь-яких антикорупційних ініціатив, про підтримку  будь-яких заходів по боротьбі з контрабандою, спекуляцією на ринку вугілля і електроенергії.

Колеги, зараз не час для маніпуляцій та створення внутрішніх загроз безпеці України, не час деструктивного руйнування економіки, яка щойно почала виходити з економічної кризи.

Рівно сто років тому ми втратили свій шанс на державність, саме через розбрат, критиканство, анархію та багатогетьманство. Взаємопоборювання українських політиків…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГРИНІВ І.О. …більшовицько-російськими бандами.

Я хочу звернутися, пані Оксано, до вас. Віце-спікер Верховної Ради України на одному з каналів телебачення в словесній демагогії договорилася до того, що люди, які займають керівні посади в державі, причетні до розстрілів на Майдані. Оксано! Припиніть, перефразовуючи слова професора Преображенського, припиніть за обідом дивитися російські телеканали, ви вже не помічаєте, як…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович, фракція "Народний фронт".

 

ГРИНІВ І.О. Пане Голово, у мене тільки одне зауваження. Я перший раз за весь час перевищив регламент. І відключення мікрофону не робили, наскільки я знаю, майже на всіх голів фракцій. (Шум у залі) Тому велике прохання все-таки…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ігорю, воно автоматично виключається. Я вам продовжив, пане Ігорю, ви, може, не звернули увагу, я продовжив вам час для  виступу: 30 секунд – однаково.

Будь ласка, пане Максиме.  

 

БУРБАК М.Ю  Доброго дня, шановні колеги! Користуючись тим, що зараз нас чує вся країна, а також тим, що тут присутні депутати, наділені мандатом народної довіри, і кожний несе відповідальність за країну, хочу заявити наступне. Шановні колеги! У ці дні ми згадуємо про перемогу Революції Гідності. Це історична подія, окроплена кров'ю мирних людей. Подія, яка досі викликає і щем, і біль за нашими хлопцями і дівчатами, які загинули, водночас і гордість за наш український народ.

І з огляду на це наша фракція вважає брутальним кощунством намагання деяких  неукраїнських сил використати пам'ять про трагічні події у політичних деструктивних цілях. Ми тут з вами засуджуємо торгівлю на крові з ОРДЛО, але ми так само, ще рішучіше, мусимо засудити політичні  спекуляції на крові Майдану. Невже можна використовувати як матеріал для  піару людські сльози, сирітство родин, які втратили близьких на Грушевського і Інституцькій? Невже можна одну з найбільших перемог України над внутрішньою диктатурою постелити собі під ноги, щоб зі словами про Майдан намагатися зруйнувати державу, яку цей Майдан народив? Виявляється, можна, якщо немає ані совісті, ані відповідальності, ані поваги до власної країни, якщо ти готовий за будь-яку ціну дорватися до влади. Нехай навіть, якщо цю  владу передасть тоді московський "кагебіст".

За нашою інформацією, вчорашні заворушення в центрі Києві повинні були перерости у жорстокі сутички, посіяти хаос і безлад. Чіткі дії правоохоронних органів з організації безпеки масових заходів сприяли тому, щоб у воюючій країні було зірвано план дестабілізації.

Хочу висловити вдячність працівникам правоохоронних органів, які виконали свій обов'язок, кожному поліцейському, який прийшов у нову поліцію з Майдану, одягнув форму, повірив, що ця країна варта його служіння. Цих хлопців і дівчат, які три роки тому вигнали Януковича, ви сьогодні прирівнюєте з міліцією Захарченка?! Ні, ця поліція вчора так само зупинила Януковича, зупинила чергову спробу реваншу, такий, як Янукович за російським планом. Вчора Україна  показала, що ми маємо здорове суспільство, яке не піддалося на провокації і не підтримало провокаторів.

Ми вимагаємо, щоб особи, які вчора завдали тілесних ушкоджень поліцейським, понесли відповідальність відповідно до закону. Ми  закликаємо Єгора Соболєва і Семенченка, ви готові визнати власну політичну відповідальність за дії, які провокують  дестабілізацію у воюючій країні? Майте сміливість зізнатися, на який результат ви працюєте, на яку країну.

На фоні вчорашніх подій всі ці розмови про російські паспорти деяких предводителів провокацій вже не виглядають лише версією. У "Народного фронту" є справедливе запитання: скільки у залі Верховної Ради ще є Савченко Надій, людей, які мріють розірвати країну, віддати території, домовитися з агресором ціною держави і її історичного шансу на незалежність?

Ми відверто здивовані тим, що фракція "Самопоміч", яку фактично очолює мер одного з найбільш патріотичних міст України Львова Андрій Садовий, може породжувати стільки антиукраїнського мотлоху. Ми обурені тим, що віце-спікер нашого парламенту від "Самопомочі" в ефірі одного з телеканалів звинувачує нинішніх представників влади у змові з Януковичем по організації розстрілів. Виявляється, це не Янукович із Захарченком давали команду вбивати людей, а самі учасники Революції Гідності у себе стріляти. Я хотів би, щоб про це говорили люди, які були щоночі, щодня на Майдані і воювали з режимом.

А хто пояснить нам так званий "мирний план" народного депутата, який є планом здачі країни? План, переданий українським депутатом президенту США Дональду Трампу, передбачає фактичну здачу окупованого Криму. При цьому депутат українського парламенту прямо заявляє, що його дії погоджені з адміністрацією російського президента.

"Народний фронт" ще раз звертається до українських громадян: люди, будьте пильними, уважно подивіться, хто сьогодні працює проти України, для того щоб не піддатися на брехню і врятувати нашу Україну!

Слава Україні! (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хотів тільки ще пану Ігорю перед тим наголосити: 6068 є в нас у плані. Комітет пообіцяв, що вони зранку приймуть рішення. І оскільки в порядок денний не можуть попасти законопроекти, які не мають рішення комітету, як тільки зранку комітет його розгляне, я думаю, ми тут же рішення про включення у порядок денний сесії для прийняття рішення включимо питання меморіалу.

 

ГРИНІВ І.О. Дуже дякую.

Саме важливе – давати ці сигнали, що суспільство пам'ятає про ці подвиги, що не просто користається їхніми наслідками, а дійсно пам'ятає.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я думаю, завтра парламент прийме це рішення. А комітет зранку збереться на засідання і підготує для розгляду цей законопроект.

Будь ласка, Олег Березюк, фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні пані і панове! Видно, добре допекли олігархічній кліці, що так багато згадувань протягом минулих 6 чи 10 хвилин. Дякую за увагу.

Шановна владо, є одне мале прохання: не йти проти джерела цієї влади. Шановна владо, не йди проти народу, не обкрадай народ, не будь посібником колонізатора економічного і політичного, прикриваючись святими смертями тих, хто загинув за Батьківщину.

Вчора сталася екстраординарна подія, ми про це ще будемо говорити, був побити народний депутат України. (Шум у залі) Якщо ви смієтеся – завтра будете  побиті ви тими самими поліцейськими. (Шум у залі)

 Тому це буде розмова окрема в парламентський спосіб.

Але цей народ, проти якого ця влада іде зараз і обкрадає його, і, будучи посібником колонізатора, колонізує знову, 90 процентів цього народу і цих людей хочуть жити в нормальній цивілізованій демократичній державі. І що вони про це думають? Нормальна демократична держава – це держава, де є суд для всіх однаковий. За три роки цієї влади цей суд став однаковим для всіх? Скальпель, який зробив цей парламент, - декларації  чиновників - вони стали предметом розгляду справедливого суду і гнів народний був задоволений, чи далі переслідуються ті, хто бореться з корупцією, і зараз дуже всі хочуть це підтримувати? Ні, суду немає, а значить немає демократичної держави, за яку ви так переживаєте.

Уряд на службі людей і прозорий, так кажуть люди, бо вони хочуть демократичної держави.

Другий скальпель, вже тепер народний, блокади, показав всім нам, не треба бути дуже мудрим, як економічно колонізується держава, торгуючи з тимчасово окупованими територіями і Росією тротилом, селітрою, хімією; вугілля – тільки невеличка частина цього всього. Це що, боротьба за українську незалежність і деколонізація?

Свобода слова. Скільки українських каналів продано олігархам? Скільки можна замовити досліджень? Свобода слова також тримається сьогодні виключно на ентузіастах-журналістах, які сьогодні працюють для того, щоб давати об'єктивну інформацію, а не замовлення з тих чи інших вулиць країни.

Політичні партії. Їх майже немає, тому що парламент не хоче приймати закон, який обіцяв на Майдані, яким він так прикривається, про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, для того щоб перешкодити політичній корупції, яка є причиною усього цього. Це так важко зробити, виконати цю обіцянку, і не йти проти власного народу, влада, яка так переживає за цю державу?

Вільні вибори є єдиним способом і інструментом будівництва держави, але вільні вибори за законом, який буде гарантувати те, що вони будуть справді вільними і справедливими.

Сьогодні, перебуваючи у війні з найбільшим віковічним ворогом – колонізатором цієї землі, ми не маємо права воювати один з одним, і ми зобов'язані в парламенті, щоб показати людям, що ми не розпродуємо компанії і не ділимося: 30 відсотків – тому, 70 – тому, - і не продаємо тротил, а приймаємо закон в Україні, в парламенті, закон про окуповані території – і захищаємо міжнародним правом людей, які знаходяться сьогодні на окупованій території, міжнародними конвенціями, а не перекидаємо це на плечі самих людей. Ми приймаємо закон про вибори на пропорційній основі.

Що сталося, чому немає? Ми приймаємо нові ЦВК, ми робимо уряд прозорим, уряд, який буде служити українським людям.

Сьогодні опір колонізації має стати нашою політичною задачею…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Опір колонізації, яка протягом трьох років не зменшилась, а як показала блокада, проти якої зараз так сильно всі переживають, показала, що вона збільшилась.

Тому, будучи в парламенті разом і працюючи як парламентська республіка, не стикайтеся лобами, як вас стикають, а приймайте закони, які захищають українську державу від колонізації, яка сьогодні напряму відбувається…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, "Батьківщина."

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Світла пам'ять героям, які загинули на Майдані, і велика подяка тим, хто стояв на Майдані і хто виборов для України право змін.

Але який найвищий цинізм, яка найвища межа цинізму, сьогодні прикриваючись словами про Майдан, зберігати ще гіршу якість управління країною, ще більш корумповано, ще більш нахабно, ніж це було навіть в часи Януковича. Люди вийшли на Майдан за те, щоб клани не правили країною. Сьогодні не просто клани правлять країною, а один знову з керівників кланів очолює країну і підпорядковує собі практично всі фінансові потоки, все економічне життя. Клани сьогодні - "подельники" разом з вищим керівництвом держави. Люди повстали проти авторитаризму, узурпації влади, так сьогодні узурпація влади і авторитаризм набули такого обсягу, що вже соромно на це дивитися. Приватизована вся державна система влади: куми, свати, родичі розставлені по посадам на всіх рівнях. І продовжують це робити далі. Люди повстали проти свого жахливого життя. Так те, що сьогодні запропонували: у 10 разів збільшені тарифи, замороження пенсій і заробітних плат, знищення кожної родини, всіх, від чорнобильців до інвалідів, – це і є… Це і є сьогодні ті зобов'язання, які ви брали на Майдан, де ви не просто розтоптали все це і не просто перекреслили, а ви відкинули країну ще на 20 років назад. І ви – учасники корупції.

Окупація сьогодні, війна. Так скажіть, будь ласка, хто дає вам право, вимагаючи санкцій від західного світу, самим заробляти на війні оці криваві гроші, і після того ще бити депутатів, які намагаються зупинити цю торгівлю на крові? Скільки треба мати совісті і скільки треба мати цинізму, щоб все це видавати як реформи і як зміни.

Я хочу просто звернутися зараз до всіх проєвропейських, прозахідних опозиційних сил. Або ми реально координуємося, щось робимо і зупиняємо ці речі, або країна просто буде поглинута цією мафією, яка прийшла на жертвах, на крові людей, які загинули на Майдані.

І більше того, я вам скажу: розуміючи, що Гройсман сьогодні виконує всі замовлення, при чому як кланів, так і корумпованої верхівки країни, ми подали постанову про звільнення пана Гройсмана із займаної посади.

І я, пане Парубій, звертаюся прямо до вас: скажіть, будь ласка, коли ви як людина, яка стояла на Майдані, яка боролася за незалежність України все своє життя, коли ви набули таких якостей, що ви не зареєстрували постанову про звільнення Гройсмана з посади Прем'єр-міністра, мотивуючи це абсолютною глупістю, дурістю, яка не має ніякого відношення ні до Конституції, ні до закону?! І я вимагаю, щоб сьогодні була зареєстрована постанова про відставку Гройсмана як про маріонетку кланів і вищого керівництва держави. І ми вважаємо, що якщо не буде зареєстрована постанова, ми звернемося з заявою про злочин про перевищення своїх посадових повноважень як керівництва секретаріату, який не реєструє, так, вибачте, і вас, пане спікер, який дає команди не реєструвати. Я вимагаю сьогодні зареєстрованої постанови!

Крім того, сьогодні розпочалась нова хвиля, яка спрямована на продаж сільськогосподарської землі. Замість того, щоб в програмі на цей тиждень сесійний мати закони по розслідуванню завищених тарифів, по розслідуванню замороження пенсій і заробітних план, по розслідуванню справи Гонтаревої, яка давно мусить бути вже за ґратами, ви ставите на сьогоднішній день – пане Парубій, я прошу, послухайте! – ви ставите зараз питання про скриту приватизацію землі. Хто вам доручив це? Дайте прізвище.

2028а. Корпоратизація фермерських господарств, які, власне кажучи, потім завершаться приватизацією землі.

3866. Приватизація державних підприємств з аграрною землею. І багато іншого.

Крім того, люди Порошенка подали до Конституційного Суду подання щодо скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Земля, яка безцінна і яку забирають безкоштовно, сьогодні знову…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. ... стає предметом нових корупційних оборудок.

І ми просто вимагаємо негайно в парламенті розглянути питання зупинки продажу сільськогосподарської землі, зняття цих законів, які щойно ми обговорювали, з порядку денного. І негайного розгляду ситуації з тарифами для людей. 49 відсотків неплатежів! Люди практично вимикають батареї і мерзнуть в своїх оселях. Що ви робите з країною?!

І звільнення сьогодні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Оскільки було до мене звернення.

 

ЛЯШКО О.В. Ні, ні. Ще можна питання? Ми бачимо тут військового прокурора пана Анатолія Матіоса. Можете пояснити, у зв'язку з чим він тут, що він тут робить? 

 

ПАРУБІЙ А.В. Голова бюджетного комітету запросив по питанню розстрілу Героїв Небесної Сотні. Але ми домовилися з паном Андрієм, що я окремо зустрінуся і ми окремо переговоримо. 

Є на тому згода? Так. Тобто ми зустрінемось потім. Відразу після Погоджувальної ради ми  проведемо зустріч і узгодимо, коли могла би бути подібна доповідь на сесії Верховної Ради. Якщо немає заперечень, власне, Андрій доповів, і ми це питання узгодили.

Я дуже вам дякую, ми відразу після Погоджувальної ради з вами зустрінемось. Дякую дуже вам.

Оскільки було до мене звернення, я відповім, і оскільки була розмова емоційна, я відповім так само. Я, справді, Юліє Володимирівно, з 1988 року є в боротьбі за українську державність. І тут є люди, які знають, я організовув перший пікет і перші мітинги тоді ще в Радянському Союзі на території України, я не буду аналізувати, хто, де і  коли був в той час, але за себе  можу говорити твердо. І вважаю, за весь цей період моя позиція не змінювалась: ні коли я був на першому Майдані студентському, ні коли я воював за незалежність України, ні коли  я виступав за засудження Путіна під час агресії в Грузію путінських військ - я займав тверду позицію, моя позиція не мінялась – засадити Путіна, чи коли були харківські угоди, я займав однакову позицію, чи був Помаранчевий Майдан, чи Майдан Гідності - моя позиція ніколи не змінювалась і ніколи не зміниться, друзі, я в тому переконаний. І не треба до мене апелювати по тих питаннях, бо кожен, хто мене знає, той знає, що позиція моя була однакова весь той час, вона не змінювалась. І, вибачте, де я жив, там я живу, в тій двокімнатній квартирці зі своєю сім'єю. І кожен тут присутній, будь хто, може знати, що ніколи щодо мене не могло бути будь-яких питань з цього приводу.

Отже, хочу сказати тепер про постанову. Окремо повідомлю, бо до мене було філософське звернення, і я дам і конкретну відповідь. Постанова може бути зареєстрована за кількістю 150 депутатів, це дало роз’яснення юридичне   управління Верховної Ради  України. (Загальна дискусія)

Шановні колеги! Я хочу вам наголосити, коли виступала Юлія Тимошенко, коли виступав кожен голова фракції, я ані на йоту не перебив   виступ нікого, Сергій! І коли ви будете виступати, я буду мати велику повагу до вас, і під час вашої  хвилини я не буду кричати в мікрофон в той час, як ви будете виступати, домовилися, добре? І так само, Юлія Володимирівна, коли виступали ви, я дуже сумлінно дослухав до кінця. І я вам дам хвилину для репліки, оскільки я вжив ваше прізвище.

Отже, ще раз вам наголошую, в мене є чітке роз'яснення юридичного відділу, який дає виключні моменти, коли може бути зареєстрована постанова: або за поданням Президента, або 150 підписів. Беріть 150 підписів і будемо з цього приводу говорити.

Будь ласка, одна хвилина, Тимошенко, а потім я передам наступному слово. Будь ласка, хвилину Юлії Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. По-перше, у мене в руках постанова про звільнення Яценюка, яка підписана Луценком і Бурбаком, і людина звільнялася на базі двох підписів.

Наступне. У мене постанова 4123, яка зареєстрована і подана одним паном Міщенком, яка зареєстрована, про звільнення Яценюка, і вона ще "бовтається" у вас на сайті. Тому це обман, що потрібно 150 підписів, тому що 150 підписів потрібно на відставку уряду, а ми вимагаємо, як і в цих двох постановах, відставки Прем'єр-міністра. І тому це абсолютно недолуга юридична довідка. І ми вимагаємо сьогодні зареєструвати постанову про звільнення Гройсмана.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ще я прокоментую, бо теж було до мене звернення пана Олега Березюка, він дуже важливу тему підняв, неможливості протистоянь всередині. І, справді, сто років тому, я пригадую, коли в Києві, коли йшли орди російських військ, піднялося так зване більшовицьке повстання в "Арсеналі", прикриваючись чудовими словами: "землю - селянам", "заводи - робітникам". З великими хорошими гаслами вони підняли збройне повстання проти воюючої країни в Києві. Добре, що тоді був Коновалець, Січові  стрільці, "Червоний батальйон", до речі, в якому брали участь і були бійцями Сосюра – відомий письменник, Довженко – відомий композитор із Слобожанщини, які змогли не допустити цього повстання тут, в Києві, але були відтягнуті частини з передової.

І я впевнений, Олег, що тут ми повинні бути всі спільно. Бо не отримали селяни землю, а отримали голодомор, в результаті - втрата української держави і десять мільйонів мертвих. І я впевнений, Олег, що ми достатньо свідомі того, щоб не допустити цих планів, які Росія використовувала сто років тому так само, як сьогодні. Не допустимо, щоб вони знищили українську державність і не допустимо тих помилок, які, на жаль, допустили сто років тому. Дякую вам.

Коновалець тоді подавлював повстання, і кулі на "Арсеналі" до сих пір є свідченням того, як Коновалець подавив повстання, яке піднімали більшовики в Києві.

Будь ласка,  Юрій Бойко, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А.  Дякую, шановний пане спікере.

Наша сьогоднішня сесія починається з чергової кризи. Нагадаю, що  минулого разу це була трагедія в Авдіївці, сьогодні це енергетичний колапс, який як мінімум, з висловлювань керівництва нашої держави, нас чекає внаслідок блокади торгівлі з неконтрольованими територіями.

Я думаю, що позиція нашої фракції з самого початку була такою, що ці території, ці люди повинні бути повернені в державу, в Україну. І ніяка блокада не сприяє тому, щоб це сталося.

Але я хочу наголосити на іншому. Якщо 200 людей, маючи власну логіку, можуть створити дії, які керівництво держави публічно засуджує в особі Президента, Прем'єр-міністра, і ніяких заходів не проводиться, то це дуже тривожний дзвінок з приводу того, чи існує ефективна держава, чи ні?

Ми вважаємо, що позиція повинна бути абсолютно чітка: люди і території повинні повернутися в країну. А для того, ми привітаємо те, що сталося в Мюнхені, коли було проведення зустрічі в Нормандському форматі, як мінімум на посадах міністрів закордонних справ країн, які приймали участь в цьому, було ще раз наголошено про дипломатичний і політичний шлях до повернення територіальної цілісності нашої країни.

З енергетикою пов'язана ще одна проблема, яка сталася у нас в країні. З 1 січня було піднято вартість газу для промислових споживачів з урахуванням того, що уряд відмовився від регулювання цін на товари першої необхідності, це була груба помилка, з нашої точки зору. Це привело до того, що з 1 січня пройшло різке зростання цін на товари, які споживає населення: хліб, цукор, олія - все те, що, дійсно, купують люди кожен день. Наша позиція, що треба розібратися з цими маніпуляторами в енергетиці, хто допустив те, що наша країна практично стала заручником спотових цін на газ і хто відмовився від  регулювання цін на товари першої необхідності, які купують кожен день люди.

Крім того, ми наполягаємо на тому, щоб уряд відзвітував, на яких умовах в нас буде взятий черговий кредит МВФ. Тому що інформація, яка йде з телеекранів від урядовців, вона дуже суперечлива, і ще більше виникає питань з тих пояснень, які ми чуємо. Тому ми вважаємо, що це потрібно зробити якомога швидше.

Крім того, ми вважаємо, що потрібно перш ніж починати роботу парламенту, відповісти на питання, яке дійсно турбує  всіх людей, всю країну. З урахуванням інфляції і збільшення цін, вже зрозуміло, що бюджет отримає додаткові надходження. Ми вважаємо, що потрібно переглянути бюджет з урахуванням цих  надходжень, цих додаткових коштів, які бюджет отримає, і ці кошти потрібно направити на збільшення і  пенсій, і соціальних виплат, тому що, враховуючи підняття цін, якраз ці люди найбільш потерпають від економічних негараздів.

Крім того, я  хочу наголосити, пане спікере, закон 4794, я вас просив поставити його до порядку денного. З нашої точки зору, це важливий закон. У нас 17 тисяч людей цивільних, які були поранені, і дуже багато залишилися інвалідами, вони не отримують сьогодні підтримки держави, а цей закон надає таку можливість для них. Якщо він буде прийнятий, це буде дуже добрий сигнал для цивільного населення, що держава піклується про їх стан. Хочу нагадати, що була пропозиція: його включити в порядок денний. Якщо ні – наша наполеглива пропозиція: включити на цей сесійний тиждень цей закон. Це було обіцяно.

І останнє. Ми вважаємо, що якщо парламент не буде відповідати на питання, які, дійсно, турбують суспільство, які пов'язані з економікою, з соціальним захистом, з поверненням територій, то такий парламент не має шансу на існування і повинен розпуститись. І всі ці заохочення, що давайте будемо разом, вони нічого не варті, якщо парламент буде жити окремим життям від народу, від громадян України. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Юрію, ми попередньо домовилися з вашим представником, що 4794 – на наступний пленарний тиждень. Ви узгодьте цю позицію.

 

БОЙКО Ю.А. На наступний?

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. Ми проговорювали цю думку. Навіть попередньо я поставив його в порядок денний, а потім ми узгодили, щоб на наступний пленарний тиждень, щоб там певні правки зробити. Ви просто узгодьте. Бо був ваш представник на зустрічі з Коксом - Юрій Павленко. І, власне, переговоріть і сформулюйте свою пропозицію чіткіше.

Будь ласка, голова Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Сьогодні американська газета "New York Times" опублікувала матеріал, де народний депутат України від Радикальної партії Андрій Артеменко пропонує так званий "мирний план", який начебто був переданий президенту Трампу. Завдання цього плану: в оренду Крим, домовленості з  Росією тощо. І начебто цей план отримав погодження і підтримку радників Путіна.

Як лідер Радикальної партії і фракції Радикальної партії в парламенті я хочу заявити, що це особиста думка Андрія Артеменка, яка категорично протирічить позиції фракції Радикальної партії. Ми Україною і територіями не торгуємо. Саме тому я сьогодні офіційно звернувся до Андрія Артеменка скласти депутатський мандат. Якщо він хоче бути новим миротворцем за рахунок інтересів України, має як мужик скласти депутатський мандат – і йди роби, що хочеш. А під прикриттям депутатського мандату просувати сепаратистські ідеї ми нікому не дозволимо.

Крім того, сьогодні о 15 годині ми збираємо засідання фракції Радикальної партії. Якщо Андрій Артеменко до того часу не прийме рішення про складання депутатського мандату добровільно і самостійно, як мала би зробити відповідальна людина, я як лідер фракції буду ставити питання про виключення Артеменка з фракції Радикальної партії. І сподіваюся, що фракція мене підтримає.

Наступне, по ситуації з блокадою. Не треба шукати винуватих активістів, які блокують. Насправді винні в блокаді в першу чергу бездіяльність влади, її пасивність, корупція і зловживання. Три роки нічого не робили. Блокада - це нарив, який вирвався. Ми блокади не підтримуємо, ми підтримуємо боротьбу з контрабандою, ми підтримуємо, щоб там не було торгівлі "на крові". Але коли ідеться, наприклад, про вугілля, якому немає альтернативи, або альтернатива вдвічі-втричі дорожче вугілля з Росії, то для чого нам така альтернатива?

Водночас блокада показала величезні проблеми. Перша проблема. Три роки пройшло, влада нічого не робила. Колишній міністр енергетики Демчишин замість того, щоб модернізувати ТЕС, більше двох мільярдів доларів витратив на придбання російського вугілля і російської електрики, а українські шахтарі – червоноградські, львівські, донецькі шахтарі - сиділи без роботи і без зарплати.

Тому ми пропонуємо, коли сьогодні звучать заклики до того, щоб розігнати блокувальників, вжити силові заходи, ми категорично проти цього, тому що внутрішні чвари і протистояння тільки на руку ворогу. Ми пропонуємо шукати компроміс. І Радикальна партія пропонує стратегію вирішення проблем окупованих територій.

Перше. Ми вважаємо, що треба провести закрите засідання парламенту, де обговорити реальну ситуацію в енергетиці, чи є альтернатива донецькому вугіллю, чи є альтернатива модернізації ТЕС, чи є у влади план дій в енергетиці і в економічному зростанні, щоб українці отримували роботу і зарплату, а не ставали безробітними, бідними, голодними і нещасними.

Наступне. Ми пропонуємо в парламенті прийняти рішення про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню зловживань в зоні АТО і економічних зв'язків з тимчасово окупованими територіями.

Також ми підготували законопроект про врегулювання питання про порядок переміщення товарів і осіб через лінію зіткнення. Ми на рівні закону маємо визначити що може перевозитися, що не може перевозитися і яка має бути процедура цих взаємовідносин, а не анархія і бардак, які ми там маємо.

Крім того, ми підтримуємо законопроект, запропонований "Самопоміччю", за умови його ретельного доопрацювання, про окуповані території. І рішення Путіна про визнання документів ОРДЛО – це зайве свідчення того, що це окуповані території, що Росія є агресором щодо нашої країни, і український парламент має, безумовно, діяти.

І теж не менш важливе питання – законопроект про націоналізацію майна агресора. Хто у нас агресор, Росія? Росія. Тоді у мене питання: чому російські компанії, банки і весь інший бізнес веде бізнес в Україні? Давайте, ми тричі намагались прийняти у парламенті цей закон за мого авторства, і багато з тих, хто сьогодні розказує за блокаду, не голосували за цей закон. Тому я пропоную повернутися до нього, проголосувати Закон про націоналізацію майна країни-агресора і припинити будь-яку роботу російських компаній тут, в Україні, бо фінансування фактично з України йде до російського бюджету, потім вони за ці гроші стріляють у наших людей.

І останнє. Пане Голово, звертання до вас. 55 депутатів-запроданців звернулися до Конституційного Суду із вимогою визнати неконституційним мораторій про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Це продаж країни. Вони пішли до суду, бо там сидять багато продажних суддів, які Януковичу допомогли узурпувати владу, сьогодні хочуть скасувати мораторій. Я пропоную у парламенті прийняти Закон про заборону продажу взагалі земель сільськогосподарського призначення і про створення земельного банку, Державного земельного банку, куди б ці землі могли продати селяни, в яких, наприклад, немає спадкоємців. Але продавати рідну землю – це продавати матір рідну! Ми…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Кулініч Олег Іванович, партія "Відродження".

 

КУЛІНІЧ О.І. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, безумовно, проблема енергетичної безпеки – це на сьогодні проблема номер один у нашій державі, і цьому є підтвердження -  нещодавно проведене засідання Ради національної безпеки і оборони, яке було присвячене цій темі. Ми переконані, що і уряд, і парламент повинні знайти спільне рішення для того, щоб зняти напругу в суспільстві. Позиція нашої групи: треба чітко розділяти економічну складову і політичну - ці речі абсолютно несумісні. І тому треба знайти оптимальне рішення для того, щоб така напруга була знята.

Тепер щодо роботи на цьому пленарному тижні. Ми все ж таки хотіли б заслухати на цьому пленарному тижні виконуючу обов'язки Міністра охорони здоров'я пані Супрун з питання реформи охорони здоров'я, що стосується госпітальних округів.

Наша група складається виключно з мажоритарників, ми отримуємо величезну кількість звернень від виборців. Людей турбує питання, що буде з первинною ланкою?

Справа в тому, що в запропонованій урядом редакції реформи абсолютно відсутнє поняття фельдшерсько-акушерський пункт. Тому, якщо не буде ФАПів, тоді питання, хто буде надавати первинну допомогу населенню, сільському населенню, якщо це будуть лікарі, сімейні лікарі, то хто прорахував їх кількість, хто прораховував кількість автомобілів, пальне. І, враховуючи якість доріг, які зараз у нас, в якому стані дороги, в нас взагалі сумнів, що ця реформа буде ефективно працювати. Тому дуже багато питань і ми б хотіли на них почути відповідь.

Тепер декілька слів щодо комунальних послуг. На сьогодні це надзвичайно важлива проблема, це стосується і теплової енергії для централізованого опалення, і електричної енергії, природного газу для індивідуального опалення. Мова йде за зменшення соціальних нормативів.

Катастрофічно зросла заборгованість населення за комунальні послуги. На 1 січня 2017 року ця сума складає 23,4 мільярда гривень. Людям просто нічим платити.

 У 2016 році людей звернулося за субсидіями більше на 25 відсотків, ніж в 2015 році.

Дуже багато ми отримуємо звернень від переважно пенсіонерів сільської місцевості з тим, що вони не можуть отримати субсидію, тому що офіційно здають в оренду свої паї, їх дохід не дозволяє отримати цю пільгу. Тому питання соціальних нормативів на споживання газу треба обов'язково переглядати.

Ну, і ще одне надзвичайно важливе і резонансне питання, яке сьогодні обговорюється в суспільстві, це зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Хтось намагається вирішувати цю проблему в Конституційному Суді, хтось виводить аграріїв і фермерів на акції протесту. Ми переконані, що ці питання треба вирішувати тільки в парламенті, це надзвичайно важлива проблема. І сьогодні просто слово "мораторій" чи "ринок", воно взагалі не сприймається в суспільстві. Чому це так? Тому що у людей просто немає довіри.

На сьогодні треба, щоб ця довіра працювала і щоб працювала система державної підтримки для аграріїв. Тому що от в цьому році спеціальний режим оподаткування у нас не працює, а запропонованої урядом системи дотацій, яка запропонована і анонсована урядом, до цього часу  немає, тому що не готові підзаконні акти. Тому ми звертаємося до уряду, Степане Івановичу, до вас особисто, треба обов'язково тут розібратися: лютий місяць, а "підзаконка" не готова, не працює "нормативка" по запровадженню дотацій для аграрного сектора. Це дуже важливо, це викликає величезне збурення в аграріїв і треба це негайно вирішувати.

Надзвичайно важливо, щоб ці всі питання вирішувалися в парламенті.  Який би Закон про обіг земель не був виписаний, люди абсолютно не вірять цьому, тому що в них немає навіть обігових коштів, не те, що коштів для того, щоб придбати землю. Тому цю довіру треба повертати.

Друге, надзвичайно важливе питання. У нас до цього часу не вирішена проблема передачі земель за межами населених пунктів місцевим громадам, і воно вже достатньо довго стоїть на порядку денному. І от поки оці  питання не вирішуються, то довіри в аграріїв до цього немає. Вони абсолютно не готові  говорити  про ринок  земель, про обіг земель предметно тому, що  просто немає  довіри до уряду і до парламенту, треба  це вирішувати.

Ну і ми б хотіли, Андрію Володимировичу, до вас звернутися,  на цьому пленарному тижні  розглянути декілька законопроектів від нашої  групи. Це проект Постанови 4218 - щодо перевірки обґрунтованості тарифів на комунальні послуги, законопроект 6063, що стосується підвищення соціальних стандартів при народженні дитини, і законопроект 4217, і низку аграрних законопроектів, в принципі, ви їх  озвучили, так що, ми це підтримаємо, якщо вони будуть розглянуті…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я тільки зворотно попрошу, щоб на Погоджувальну раду в четвер хтось  приходив від групи і відповідно висловлював ці пропозиції, щоб ми їх вже могли до понеділка готувати.

Теж хочу вам сказати: аграрний блок складається не мною, а комітетом. І, до речі, це стосується і законопроекту 2028а, це є пропозиції  комітету, на яких комітет наполягає. Наскільки я знаю, по питанню земель поза населеними пунктами є добро комітету, але є острах, що може ще не бути політичного рішення  під позитивне голосування. Ми домовились, що ми доопрацюємо і, можливо, на наступний пленарний тиждень  ми зможемо вже вийти на позитивне  голосування. Але ті питання, які зараз комітет запропонував, я думаю, їхня велика перевага полягає в тому, що вони пройшли достатньо вже обговорень і можуть в залі мати конструктивні рішення. Дякую вам.

І від "Волі народу", будь ласка, Володимир Володимирович Бандуров.

 

БАНДУРОВ В.В. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Група "Воля народу" хоче звернутися до проукраїнських сил, які, я впевнений, присутні за цим столом. Наше засідання називається Погоджувальна рада, і якщо буде розбрат за цим столом, то не буде консолідації в суспільстві взагалі. Соціально-економічне становище в країні загострюється, в енергетиці введено надзвичайний стан, і підґрунтя тут політичне. Наші села та міста на порозі віялових відключень, яких не було ще з 90-х  років.

На минулому тижні я працював в окрузі, там іде підготовка до виборів територіальних громад. Вже є громади, які мають позитивний досвід роботи протягом півтора року, але людей дуже турбують питання, пов'язані з децентралізацією. На жаль, модель реформи, що запроваджується, половинчаста: без розширення фінансової бази об'єднаних громад території повністю залишаються залежними від центру. Наприклад, в освітній та медичній сферах уряд продовжує надавати відповідні субвенції та трансферти замість того, щоб залишати відповідні податки на місцях. Відсутність власних ресурсів нівелює зусилля по об'єднанню громад, викликає побоювання спроможність виконувати делеговані державою повноваження. В умовах, коли лише 1/3 бюджету залишається на місцях, а 2/3 спрямовується до центру, місцеві громади об'єктивно не можуть виконувати взяті на себе зобов'язання. І тут не треба вигадувати велосипед, досвід Польщі та країн Балтії свідчить про те, що якщо 80 відсотків залишається податків на місцях, то країни успішно розвиваються.

Існує також проблема, про яку казав мій колега, упорядкування системи користування та управління землею на територіях об'єднаних громад. Вирішити це питання просять аграрії, цього вже вимагають новостворені громади. Землею мають управляти не окремі представники Держкомзему та Держгеокадастру, а справжні її господарі - громади. Вважаємо за необхідне нарешті прийняти законопроект номер 4355, який передбачає передачу громадам земель, що знаходяться за межами населених пунктів. Це дозволить громадам ефективно розпоряджатися власною землею, а без цього неможливе збільшення ефективності їх діяльності.

Ще одним з ключових питань економічного розвитку залишається система оподаткування в аграрному секторі. Становище аграріїв з року в рік ускладнюється. Скасування  з початку року спецрежиму  зі сплати ПДВ вже призводить до погіршення умов ведення бізнесу в сільському господарстві: до несплати податків, до збільшення частки тіньового сектору, який тільки за визначенням Кабінету Міністрів складає 35 відсотків, а за думкою експертів - 50 відсотків.

Як засвідчує світова практика, кращим варіантом є скасування всіх податків, які платять сільськогосподарські підприємства, і перехід на єдиний податок: з одного кадастрового гектару ріллі з урахуванням кліматичних умов. Це знизить податковий тиск на сумлінних платників і призведе  до сплати податків тих, хто  зараз перебуває в тіні.

Більше того, розподіл тієї незначної суми в 3 мільярди гривень, яка закладена сьогодні на підтримку сільського господарства в державному бюджеті, було б логічно розподіляти пропорційно розміру землі у  користуванні, що повністю відповідало б європейській практиці.

Для досягнення соціальної справедливості наша депутатська група наполягає на збільшенні розміру  пенсій та проведенні пенсійної реформи. Підвищення лише мінімальної заробітної платні – це половинчастий крок. Необхідно поетапно підвищувати пенсії, приводити її розмір  до економічно розрахованого споживчого кошику. Як і медична, пенсійна реформа вже перезріла. Як може прожити пенсіонер на 1 тисячу 400 гривень, це на тлі постійно зростаючих тарифів, які на сьогодні, на нашу думку, є завищеними і економічно необґрунтованими. Єдиний шлях збільшення пенсій – це збільшення працюючих в економіці за рахунок її детінізації. Ми ще раз підкреслюємо, що досягти цього можна тільки шляхом проведення  структурних реформ.

І ще одне питання. Енергетична блокада – не єдина проблема, яка потребує негайного вирішення з боку парламенту.

Ще одним невідкладним  питанням залишається проблема міста Сєвєродонецька. Колеги, на сьогодні існують ризики втрати контролю у прифронтовій зоні. Роботу міської ради і міського голови Сєвєродонецька –  тимчасового адміністративного центра Луганщини – повністю заблоковано.   Вже  понад чотири місяці у Верховній Раді знаходиться проект Постанови номер  5247 "Про перевибори Сєвєроднецької міської ради", співавторами виступили народні депутати всіх депутатських фракцій і груп, понад 35 осіб.  До речі, є позитивний висновок профільного комітету - прийняти за основу  та в цілому. Тому, шановний Андрію Володимировичу,  я дуже вас прохаю від імені  нашої групи поставити проект постанови 5247 на розгляду у вівторок як один з пріоритетних.

Шановні колеги, на цьому тижні ми як народні обранці, як представники законодавчого органу маємо бути конструктивними. Необхідно в цих умовах показати приклад злагодженої роботи. Ми – одна нація, один народ.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Зараз, будь ласка, хвилинку Оксана Сироїд, потім – Артур Герасимов.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я дуже рада, що ми почали говорити про відповідальність тих, хто причетні були до розстрілів на Майдані. І насправді це не Сироїд стверджує, що до цього була причетна влада, а це стверджує бездіяльність самої влади. Адже було призначено, ви призначили чотирьох генеральних прокурорів – Махніцького, Ярему, Пшонку і Луценка, які… (Шум у залі) Шокіна, пардон! Шокіна і  Луценка. І кожен з них присягався під час свого  призначення, що їхнім святим обов'язком буде розслідування злочинів на Майдані. Але три роки вони  потратили  тільки для того, щоб приховати докази цих злочинів. Про це свідчить, зокрема, звіт міжнародної дорадчої групи, який був опублікований ще в березні 2015 року, про те, що розслідування затягувалося навмисне.

Є в парламенті зареєстрований проект Постанови за номером 2058а від 10 червня 2015 року якраз про створення Тимчасової спеціальної комісії парламентської для того, щоб розслідувати ту інформацію, яка вказана у звіті, і проконтролювати органи правопорядку. Якщо ми хочемо справді доказати, що нам не байдуже, що відбулося тоді і притягнути винних до відповідальності, давайте включимо це до порядку денного, проект постанови, завтра за нього проголосуємо і зможемо дати чесну відповідь. Треба розуміти, що поки ви не вкажете, хто був винний у скоєнні злочинів на Майдані, ви будете спільниками цих злочинів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так! Тільки якось дивно звучить "ви, ми". (Шум у залі) Так?

Шановні колеги, я хочу сказати, що всі, обираючись у Верховну Раду України, є учасниками Верховної Ради  України і є співучасниками всіх рішень, представниками влади. І, знаєте, це намагання "ви" і "ми", це, мені здається, некоректне, як мінімум, висловлювання.

 

СИРОЇД О.І. Фракції коаліції. Добре?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Сьогодні ми вшановуємо день Героїв Небесної Сотні. Це пам'ятний день відзначення поваги до національної свідомості, мужності і самовідданості, сили духу та стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої  держави.

З метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні у 2015 році було утворено Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні, музей Революції Гідності. Проте для повноцінної діяльності зазначеного комплексу потрібно ще вирішити ряд нагальних питань, на що, зокрема, спрямований і визначений Президентом України як невідкладний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо заходів забезпечення вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні), номер 6068.

З огляду на зазначене, вищевказаний законопроект потребує термінової підготовки головним комітетом та розгляду в залі парламенту.

 

ПАРУБІЙ А.В. До речі, Артуре, я про цю тему вже нагадував і зараз даю доручення комітетові, щоб до 10-ї ранку було рішення комітету, щоб ми 6068 могли завтра розглянути. Прошу комітет бути дисциплінованими і підготувати це рішення.

Дякую, будь ласка. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. І зараз декілька слів відносно блокади постачання вугілля на українські ТЕС. Те, що ці дії мають політичний антиукраїнський підтекст було яскраво підтверджено в останні дні, коли блокувальники різко перемістилися для організації провокацій в центр Києва.

Коли ми говоримо про контрабанду, тут ми єдині:  з нею треба жорстко боротися. Але коли ми говоримо про блокування постачання вугілля на українські ТЕС, то ця блокада загрожує національній економічній безпеці нашої країни. Мені, мабуть, не потрібно нагадувати, яка країна більш за все на сьогодні зацікавлена в цьому. Крім цього, хотів би нагадати про заяви проти блокади наших міжнародних партнерів: і Європейського Союзу, і країн Великої сімки, і Сполучених Штатів Америки. І, на мою думку, чим швидше учасники блокади зрозуміють, що їх використовують у нечесній грі організатори акцій,  тим швидше вони відмовляться діяти в інтересах Москви.

І відносно законодавчої діяльності. Я прошу розглянути на цьому тижні внесені Президентом України проекти Законів про ратифікацію договорів між Україною та Урядом Малайзії – про взаємну правову допомогу в кримінальних справах (номер 0128), спрямований на налагодження ефективного співробітництва судів та інших компетентних органів обох держав у процесі надання взаємної правової допомоги при розслідуванні кримінальних справ та конфіскації доходів, одержаних злочинним  шляхом; та про видачу правопорушників (номер 0129), мета якого полягає у створенні правових підстав для співробітництва компетентних органів двох держав з питань видачі осіб, які ухиляються від кримінальної відповідальності.

Також на поточному пленарному тижні потребують розгляду законопроекти: номер 5541 - щодо забезпечення правового регулювання питання перейменування місцевих державних адміністрацій у зв'язку із зміною назв відповідних адміністративно-територіальних одиниць, номер 5610 – про внесення змін до Кримінального  процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження та номер 3498 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів.

Крім того, потребує пришвидшення підготовки профільним комітетом та розгляду у залі парламенту законопроект, спрямований на покращення інвестиційних процесів в Україні (номер 4666) про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, яким пропонується визначити порядок створення, діяльності та припинення відповідних товариств.

Також необхідно розглянути законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України, які, зокрема, стосуються питань фінансової, аграрної політики та паливно-енергетичного комплексу.  Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кубів Степан - Перший віце-прем'єр-міністр України.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, громадяни! Сьогодні треті роковини подій на Майдані, коли було розстріляно неозброєних людей, як і фактично розпочато анексію Криму. У річницю трагічних подій я скажу як комендант Майдану, щоб гідно вшановувати пам'ять і жертви загиблих Героїв, ми маємо відкинути пиху і популізм та стати разом до роботи, щоб зробити усі ці зміни, які зроблять Україну економічно сильною та забезпечать добробут і  гідність людям, за це боролося Небесна Сотня і тепер борються наші воїни. Небесна Сотня і воїни на сході навіки розписалися за Україну і розписуються сьогодні своєю кров'ю.

Друге. Україна дуже дорого заплатила за право бути вільною, приймати власні рішення щодо свого майбутнього. Але цей вибір має наслідок і відповідальність. Про це ми повинні пам'ятати, ті, які зараз продовжують так звану блокаду на сході в розпал опалювального сезону.

Я хочу сказати як голова Всеукраїнського товариства "Меморіал", вирізок з одного з документів архіву, прошу уважно послухати. "З метою порушення руху залізницями і зриву регулярних перевезень в тилу ворога влаштовувати всіма способами залізничні катастрофи: підривати залізничні мости, станційні споруди, руйнувати лінії зв'язку на залізничних, шосейних і ґрунтових дорогах, знищувати апаратну зв'язку, вирізати і відвозити дроти, спалювати телефонні стовпи, знищувати радіостанції". Пізнаєте ці постанови? Так наказував діяти в тимчасово окупованих територіях Сталін. А ще він вивозив в Сибір, а ще він наказував застосовувати тактику випаленої землі, руйнувати і спалювати дотла всі населені пункти на відстані 40-60 кілометрів в глибину і попереднього краю, на 20-30 кілометрів вправо і вліво від доріг, де жили громадяни України. І від допомоги міжнародного Червоного Хреста, і військовополонених відмовився теж Сталін. Ми не сталіністи! Не шкода йому було ні цивільного населення, яке тимчасово опинилося на окупованій території, ані військових, які потрапили в табірний полон.

Ми воюємо проти агресора і терористів, але не проти власного народу, частина якого опинилася під п'ятою Росії. Тимчасово окуповані території, анексований Крим будуть повернуті в Україну, а Україна буде повернута українським громадянам цих територій. Такий головний політичний аргумент проти економічної блокади тих, хто це робить.

Економічний аргумент є ще не менш переконливий. Росія сьогодні зацікавлена в тому – а вчора і картинку для неї показали, - щоб теперішню лінію розмежування зробити прірвою руками войовничих популістів і тих, хто повірить їм. "Відмінність державного діяча від політика в тому, що політик орієнтується на наступні вибори, а державний діяч на наступне покоління" – так казав Черчилль. Прошу тих, хто організовує блокаду, думати не про вибори, а про наступні покоління.

Але уряд не залякати ані популізмом, ані труднощами. І ще 19 вересня "Укренерго" запустило лінію передач 750 кіловат від Хмельницької атомної електростанції до підстанції "Київська". Підключення лінії, приплив до неї становить 882 мегавати. Ми і далі будемо продовжувати ці зміни в країні, які ідуть правильним шляхом. І про це говорять сьогодні ті факти по макростабілізації, і говорить Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який минулого тижня презентував звіт і передав на площадки парламенту, де можемо дійсно дискутувати, обговорювати, щодо діяльності уряду і рухатися в позитивному ключі.

Уряд за рік діяльності, що минає, направив вимоги і просимо розглянути їх по процедурі. Торік уряд стабілізував українську економіку після двох років падіння. Ці реформи, які були за три роки зроблені, забезпечили відновлення і пришвидшення зростання, це дозволило уряду відчутно підвищувати соціальні стандарти. Саме добробут громадян є вищою ціллю роботи уряду. Досягнення економіки транспортується і у підвищення соціальних стандартів. Зростання економіки відбулося завдяки крокам уряду в співпраці з Президентом і парламентом, і тими законами, якими…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Ми говоримо про покращення бізнес-клімату, ми говоримо про спрощення адміністрування податків. Уряд розпочав капітальний ремонт країни, модернізацію інфраструктури та залізниці. Ми розпочали відродження мережі локальних аеропортів. Уряд інвестує в здоров'я людей. Торік спрощено реєстрацію лікарських засобів, ми запровадили проект, який сьогодні дає результат. Вперше виділено 13 мільйонів на закупівлю препаратів для замісної…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, я нагадаю, сьогодні ми зліва по комітатах починаємо. Тому я першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Дуже хотілося б, щоб у запалі політичної боротьби депутати не забули, що вони працюють у найвищому законодавчому органі нашої держави і головне завдання народного депутата – готувати і приймати якісні закони. Розуміючи це, депутати, які представляють різні фракції і працюють у Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Андрію Володимировичу, наполегливо пропонують на наступному пленарному тижні визначити блок і розглянути блок питань житлово-комунального господарства та будівництва, на наступному пленарному тижні.

В умовах значного зростання тарифів на житлово-комунальні послуги громадянам України і підприємствам теплокомуненерго, їм треба дати додаткові законні можливості контролювати і обліковувати використання енергоресурсів. Вирішити це завдання може прийняття опрацьованих комітетом законопроектів: 4941 - це енергоефективність будівель, 4901 - про комерційний облік комунальних послуг та законопроект 1586 - про житлово-комунальні послуги.

Комітетом підготовлено два законопроекти 5587 та 3610, які покликані підтримати будівельну галузь та значно поліпшити рівень і місце України в рейтингу Doing Business, ключовому рейтингу, який визначає залучення інвестицій. У березні будуть відбуватися відповідні моніторингові дії і Україна має всі шанси для того, щоб просунутися значно вище по цьому рейтингу.

Законопроекти 4550 (забезпечення житлом учасників АТО), 3696 (так звана будівельна амністія), 1076 (забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитку), крім економічної складової, мають ще величезне соціальне значення.

Таким чином, шановний Андрію Володимировичу, комітетом опрацьовано та, я впевнений, мають серйозну підтримку 5 законопроектів до другого читання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я почув цю думку.

Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Таким чином, Андрію Володимировичу, комітетом опрацьовано і, впевнений, мають серйозну підтримку 5 законопроектів до другого читання, один законопроект за основу та в цілому, два законопроекти за основу. Таким чином, вісім законопроектів ми просимо розглянути якраз на наступному пленарному тижні в блоці питань ЖКГ та будівництва. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Дмитре, я думаю, що тут не буде жодних застережень. Ми подивимось, скільки буде пропозицій по комітетах. Але якщо ми пройдемо цей тиждень по всіх блоках, я думаю, не буде жодних проблем, щоб  на наступний пленарний тиждень один з блоків був блок по ЖКГ.  

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Сьогодні, дійсно, треті роковини Небесної Сотні і я думаю, що найкращою відзнакою для цих хлопців будуть не пам'ятники, які ми поставимо, хоча пам'ятники треба обов'язково ставити, а притягнення винних до відповідальності, винних у загибелі цих людей. На жаль, у цьому у нас, знаєте, пустота і порожнеча. І популісти із найбільших фракцій розказують про те, як треба що робити. Але вони очолюють, їх представники очолюють правоохоронну систему впродовж всіх трьох років, і жодних результатів щодо притягнення до відповідальності винних у розстрілах на Майдані за станом на сьогодні немає.     

Сьогодні також згадували події сторічної давнини, і справедливо згадували, дійсно,  був розбрат. Але я собі навіть не можу уявити на хвилину, що хтось тоді із очільників України міг подумувати купувати вугілля у більшовиків. Просто, на хвилинку, вони собі такої шизофренії уявити не могли. На жаль, у  нас так відбувається. Тут сьогодні цитували Черчилля, ви знаєте, я не можу собі уявити, що Черчилль під час Другої світової війни дав команду купувати вугілля у фашистської Німеччини. Просто не можу я собі такого уявити! "Потом і кров'ю", – казав Черчилль, – "Потом і кров'ю", – казав  великий Черчилль, який визнаний найбільшим державником Великої Британії.

Тому, я думаю, що не треба тут плутати, знаєте, особисті грошові інтереси Петра Порошенка і його найбільшого оточення з інтересами  українського народу.

Тепер до Постанови Верховної Ради про відставку Гройсмана. Я ще раз нагадую і звертаю увагу Голови Верховної Ради, є дві абсолютно різні юридичні  процедури. Перша – це відставка Кабміну, яка потребує 150 підписів, немає тут жодних питань. А є окрема юридична  процедура, яка, зокрема, передбачена пунктом 12 статті 85 Конституції України, і називається вона "Відставка Прем'єр-міністра". Це дві різних процедури. Так, вони однакові за певними наслідками, але це різні процедури. І процедура відставки Прем'єр-міністра точно не потребує…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

…точно не потребує 150-и голосів, про що свідчить зареєстрована постанова 4123 пана Міщенка одноосібно про відставку Арсенія Петровича Яценюка.

Тепер щодо комітету. Ми з вами на минулому тижні прийняли Закон про службу в органах місцевого самоврядування. Але у зв'язку із тим, що ставилися на підтвердження певні поправки, нам треба буде в процедурі усунення неузгодженостей провести певні технічні голосування…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергію, стоять питання виборів. Стосовно змін до закону, наскільки швидко ви їх підготуєте і наскільки швидко…

 

ВЛАСЕНКО С.В. Воно у вас, Андрію Володимировичу!

 

ПАРУБІЙ А.В. Прошу?

 

ВЛАСЕНКО С.В. Усунення неузгодженостей, воно вже у вас.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ага! Це є усунення неузгодженостей.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Усунення неузгодженостей. У зв'язку із тим, що ставилися на підтвердження певні поправки, з'явилися неузгодження в тексті закону.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я знаю цю процедуру. Бо я думав, що ви плануєте зміни до закону внести.

Якщо то є уточнення, я попрошу юридичний  відділ максимально швидко це питання вивчити і подивитися, чи воно є готове до голосування. Просто, щоб юристи з цього приводу могли дати висновок, і тоді ми, дійсно, зможемо ще цього тижня це врегулювати без окремого рішення комітету. Дякую.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я, дотримуючись принципів справедливості, командності, можливо, й однопартійності, хочу документально всім, і в тому числі вам, Андрію Володимировичу, без образ, пояснити ситуацію і таку реакцію фракції "Батьківщина" на відмову Апарату в реєстрації постанови про відставку уряду, і користуючись в цей час можливістю, займаючи посаду голови комітету. Так от, Андрію Володимировичу, я не пам'ятаю, щоб Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков а) подавав у 2015 або 2016 році заяву про відставку, на що посилається Апарат; б) Прем'єр подавав подання на його відставку і с) це щось, десь у Конституції якась норма порушувалася з приводу призначення або непризначення, або голосування в Раді.

Розумієте, про що я? Тобто є Закон – правильно? – "Про  Кабінет Міністрів", де стаття 18-а чітко визначає підстави, на що посилається Апарат. У той же час у мене в руках вами розписані – ви ж Андрій Володимирович Парубій, правильно? –  вами розписані і Гройсманом теж, три постанови про звільнення пана Арсена Авакова, як будучи на посаді Міністра внутрішніх справ. Тобто, вибачте, але оці документи… Я вам зараз передам всі. Це, я вибачаюсь, ніщо інше, як подвійні стандарти, які я закликаю вас як Голову Верховної Ради припинити. Чому? Тому що члени комітету не розуміють, що робити в цій ситуацій і як діяти - по закону або не по закону.

Тому, я вважаю, що, напевно, треба зробити вже висновки. Андрію Володимировичу, тут два прізвища є ще ваших підлеглих, бачите, або підлеглих незрозуміло кому, тому що не виконана стаття 91 пункт 4 Закону "Про державну службу"…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …щодо обрання керівника Апарату, вашого, Верховної Ради. Тому людина або не хоче, або, може, хтось їй неправильно підказує. Це неправильно, тому що підставляють вас, і прізвище ваше тут. Але в той же час відмовляє Апарат в реєстрації іншої постанови – це подвійні стандарти.

Тому я поставив ці проекти постанов на комітет, теж антизаконно, і пропоную прийняти рішення відправити їх вам знову, для того щоб ви їх відправили в Верховну Раду голосувати. Нехай Верховна Рада приймає рішення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна. 

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Я пропоную від комітету включити на середу проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою (номер 0120), який комітет розглянув близько трьох місяців тому і схвалив одноголосно ухвалити. Прошу поставити на середу. Була зустріч з Христею Фріланд - міністром закордонних справ і з нашим міністром, і Президентом, де є про це також домовлено, і є очікування.

Також, колеги, я хотіла б закликати 22 числа, коли вийде в світовий прокат перший фільм повноекранний про Голодомор як геноцид українського народу "Гіркі жнива", подякувати всім українцям світу за те, що долучилися до цього фільму. Це правда про те, як сталінський режим знущався над Україною, і вона є надзвичайно важлива зараз. І закликаю всіх колег його переглянути.

Також хотіла б сказати, що визнання Москвою документів терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР" - це чергове свідчення того, що Москва буде продовжувати ескалацію, посилювати окупацію ОРДЛО. І має бути відповідь, зокрема, українського парламенту. І я пропоную завтра, оскільки Ірина Геращенко як очільник спеціальної платформи по мирному врегулюванню ситуації на сході буде проводити окрему зустріч, закликати всіх парламентарів для більш активного діалогу по тому, як має реагувати український парламент, і для того, щоб не дозволяти жодним  провокаторам розхитувати ситуацію, а для того, щоб ми виступали як одна національна збірна.

Також хотіла б сказати, що ключовою відповіддю на зовнішню  агресію буде те,  що ми не будемо  зволікати з реформами. Після тієї підтримки, яку ми побачили, зокрема на Мюнхені, державі Україна, зокрема від віце-президента США Пенса, канцлера Меркель, Столтенберга як генерального секретаря, я думаю, що нам дуже важливо, парламенту, почати не зволікати,  а реально робити ті важливі кроки, зокрема, і з оновлення  ЦВК, і з  оновлення Рахункової палати (вже   більше  600 днів ми не розглядаємо цей закон), для того, щоб НАБУ дати можливість прослушки – це ті важливі закони, які ми маємо робити і об'єднуватися.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. І хотіла б також закликати, зважаючи на ті провокації, які можливі на цьому тижні, закликати не повторювати помилки 17-го року. Президент, прем'єр, спікер, всі лідери фракцій мають сісти за стіл перемовин і разом із технократичними представниками тих державників, молоддю, громадськістю для того, щоб проговорити порядок денний  для країни і далі не зволікати з тими важливими реформами. Можливо, запросити Всеукраїнську раду церков. Але, я думаю, що через діалог, не через заворушення, не через  революції…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Ви знаєте, ми якось все наполовину робимо: блокуємо ахметовське    вугілля з зони ОРДЛО, але продовжуємо купувати путінське з Росії, як і уранову руду, і ходити в російські банки. То: або туди, або сюди. 

Пані Оксано, я знаю,  хто розстрілював людей на Майдані,  - людина, яку називають власником  того каналу, на якому ви все це промовляли. І нічого не зрозуміло далі з цією власністю, вона непрозора. Ви знаєте, про кого мова йде? Про Захарченка. Може їм там треба було це сказати?

Я знаю, що коли Національна рада пробувала розібратися з ліцензією радіо "Вєсті", яку пов'язують з Клименком, то Львівський суд Франківського  району заборонив Національні раді це робити. Може там пікетування зробити? Може подумати про те, що нам потрібно все ж таки припинити цей вплив російської пропаганди, якій всі ми  підіграємо,  беручи в ній участь. Може подумати про те,  що  і Президенту треба було  б підписати нарешті,  подати правки до Закону про кінематографію, чого він не робить, ігноруючи закон.  Може треба закликати всіх  депутатів і я закликаю вас подати  зміни до Закону про Культурний  фонд, який підтримає українську культуру.

Давайте, врешті-решт, все ж таки припиняти один одним маніпулювати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я не хотів про це говорити, але виступ віце-спікера мене підштовхує до такої промови. Рівно три роки і чотири години тому я не сидів за 500 кілометрів від Києва, дивлячись по телевізору, що робиться на Майдані, я був на Майдані, я був біля Жовтневого палацу. Я не люблю згадувати, але коли я чую цитати Клюєва і Януковича, хто розстрілював Майдан, коли я знаю, що прокуратура внесла закон 5610, а ми другий тиждень не можемо включити його навіть в порядок денний, в тому числі, що доблесні захисники пам'яті майданівців не голосують, ви знаєте, Бог все бачить і кожному воздасться по його ділам.

А тепер до суті питання. Я думаю, що ні в кого немає сумнівів, що основним гарантом нашої незалежності і безпеки являються Збройні сили України. І давайте всі свої сили і всю свою діяльність будемо направляти якраз на підвищення нашої обороноздатності, тому що тільки ми можемо себе захистити.

І саме тому, пане спікер, я звертаюся до вас, все-таки зробити тематичний день по обороні через  тиждень, тому що ми якось так забули. Так? Саме тому я звертаюся до вас, включити законопроект 2050-04, саме тому я прошу вас, ви включили закон 4995, він не працює без закону 5027. То або зніміть, це про забезпечення квартирами  військовослужбовців, або зніміть 4995, або додайте 5027.

До речі, ми зараз бачимо спробу розбалансувати всю систему державної влади. Можна 30 секунд ще? Саме тому я прошу на четвер підтримати пані Южаніну, включити закон…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. І, шановні друзі, ви знаєте, я не буду вдаватися до історичних паралелей, всі їх знають. Але оце кощунство, коли дні пам'яті перетворюються на дешевий піар ряжених клоунів, в цьому пора ставити крапку. В нас іде війна, і війна йде там, на сході. І ми не пустимо війну, як би цього не хотів Путін, сюди, на вулиці міста Києва, як би цим клоунам цього не хотілось.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка,  Бєлькова Ольга Валентинівна.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую пане Голово!

Шановні колеги! Пане Голово, дуже вдячна секретаріату за те, що вже відреагували на наші пропозиції по включенню законопроектів. Мені видається, що це дуже зважена політична відповідь тому, що відбувається сьогодні з блокадою. Блокада привідкрила тільки частину питань, які є проблемними в секторі енергетики. Тому ми пропонуємо завтра всім зосередити свою увагу на законопроектах 4840, який, якщо буде прийнятий, я вам гарантую, він відкриє дуже багато проблемної інформації щодо видобутку і газу, і вугілля, і руди, і всіх природних ресурсів. Цей законопроект підписаний багатьма фракціями. І це є конкретна відповідь тій ситуації, яка сьогодні відбувається в тому числі і з блокадою.

Далі, 3096. Ми навіть не сумніваємося в тому, що в частині видобутку газу ми є залежними, на жаль, сьогодні від імпорту. Так от, щоб цієї залежності позбутися, давайте конкретно вирішувати питання видобувних компаній. А саме у цьому законопроекті йдеться про землекористування.

Далі, 5370 – це проблеми "Чорноморнафтогазу". Там критична ситуація, фактично компанія скоро буде банкрутом, на ній ліцензії у Чорному морі.

5558 – ми всі тут політично поєдналися і прийняли рішення щодо оплатного користування газорозподільних систем – це  демонополізація фактично цього ринку. І я закликаю колег завтра підтримати.

5289, також приведення у відповідність у зв'язку з прийняттям Закону про ринок природного газу.

Остання пропозиція, 4334. На сьогодні він ще не включений, я би дуже просила додати, це про теплопостачання щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії. Наш комітет послідовно виступає за те, щоб…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд, дозвольте завершити.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Одним словом, давайте  конкретно перейдемо до дій, які зроблять Україну енергонезалежною. Дуже дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнародних відносин пана Григорія Немирю. Прошу.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, ми поступово, але впевнено просуваємося до тематичного дня з прав внутрішньо переміщених осіб. На жаль, як і минулого разу, в минулий пленарний тиждень, чотири законопроекти стоять на середу, коли традиційно  явка є низькою. Не зважаючи на моє звернення до Голови Верховної Ради поставити їх на вівторок або на четвер, вони знову стоять на середу. Тому я  сподіваюсь, що ця середа буде більш продуктивною.

Я також хочу використати цю  можливість і звернутися до  моїх колег. Деякі з них вже відповіли на наше звернення і розглянули законопроекти. Ми щойно обговорили з головою Комітету з питань промислової політики та підприємства, що в цю середу  будуть розглянуті законопроекти щодо ВПО. Я, користуючись можливістю, звертаюся до колеги Южаніної з Комітету з питань податкової і митної політики також розглянути два законопроекти, зокрема  3844 і 5002, для того, щоб уможливити далі просування до тематичного дня.

Також я хочу зазначити, приєднуючись до дискусії про подвійні стандарти і враховуючи, що цей тиждень і виступи, які будуть лунати в пленарній залі, буде багато говоритися про патріотизм, про вшанування пам'яті Героїв, про те, щоб агресору дати достойну відсіч, у нас з вами, колеги, є така можливість, вона залишається. Нагадаю, що у нас, на жаль, відтермінована на три роки ратифікація Римського статуту. Чому Верховна Рада не може зараз же, цими днями, не чекаючи три роки, ратифікувати Римський статут, який розглядає відповідальність за воєнні злочини, злочини агресії і злочини проти людяності? Кому вигідно відкладання ратифікації  Римського статуту?

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету  з питань промислової політики та підприємництва народного депутата Віктора Галасюка, прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую, шановна пані  головуюча.

Шановні колеги! В порядку денному стоять два промислових законопроекти і я прошу поставити їх у прохідну частину на першу половину дня. Це законопроект 5113 - щодо реструктуризації заборгованості державного підприємства "Південмаш", вже кілька разів він ставився до розгляду, але не доходила до  нього черга.

І другий, надзвичайно важливий законопроект, 5105 - про державні інвестиційні проекти. Це системні і важливі для української економіки законопроекти, які ми маємо прийняти на цьому тижні. І звертаюся до керівників фракцій та груп і комітетів щодо їх підтримки.

 Крім того, пропоную керівництву  парламенту наступного сесійного тижня провести день промислового розвитку  в  українському парламенті, на  якому розглянути, зокрема, такі системні  законопроекти, як: номер 5495 - про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка та обмеження внутрішнього споживання лісу в Україні для забезпечення повної  відповідності мораторію  Угоді СОТ; законопроект 3035 - про старательську  діяльність в Україні щодо легалізації цього  важливого  виду діяльності, соціального захисту тих, хто займається цим видом  діяльності, наповнення українського бюджету. Це   законопроект 4591 - про бізнес-омбудсмена. До того часу ми проведемо  необхідні політичні консультації. Це надзвичайно важливий  для української економіки і малих підприємців  законопроект. Це законопроект 2216-а - про технологічні парки, які  вже  понад рік знаходяться у  розгляді  парламенту. Це законопроект 5265 - щодо  врегулювання особливості відносин з використання державного  і комунального майна на  території АТО. І ще низка законопроектів, які підготовлені Комітетом з  питань промислового  розвитку та підприємництва, очікують свого розгляду. В цілому таких законопроектів понад  20.

Закликаю,  наступного сесійного  тижня провести день промислового  розвитку в українському парламенті, щоб ми розвивали власну промисловість, а не ходили з протягнутою рукою за МВФ.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань транспорту - народного депутата Ярослава Дубневича.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановна головуюча! Шановні колеги, народні депутати!  На жаль, на цей пленарний тиждень не включений ні один законопроект, що стосується транспортної інфраструктури. Ми протягом грудня 2016 року та січня 2017 року прийняли у першому читанні цілу низку законопроектів, які дуже важливі для розвитку транспортної інфраструктури і водного  транспорту, також що стосується доріг оборонного значення, перевезення небезпечних вантажів.

Тому у мене велике прохання від імені Комітету транспорту на наступний пленарний тиждень провести день інфраструктури і першочергово розглянути і включити у наступний пленарний тиждень важливі законопроекти, які розглянути в другому читанні та в цілому. Це законопроект 2712, що стосується присвоєння українського прапора на водному транспорті; 4644 – про перевезення небезпечних вантажів; також законопроект 4647 – про дороги оборони. Також законопроекти 4246, 4639, 4613, 4902, які вже розглянуті у першому читанні, підготовлені комітетом до другого читання. А також включити в наступний пленарний тиждень в день інфраструктури законопроект 2475а – щодо внутрішнього водного транспорту.

Я дуже прошу, Андрію Володимировичу, на наступний вже пленарний тиждень, щоб ми розглянули хоча би пакет законопроектів, що підготовлені до другого читання, щоб ці законопроекти вступили вже в дію.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярославе! Я пам'ятаю ваше прохання. Зрештою, законопроекти ви самі будете формувати, які будуть у вашому блоці.

У мене є тільки одне велике прохання. Майже кожного  тижня ми не встигаємо розглянути ті блоки, які є на тиждень, і вони потім залишаються. Давайте спільно працювати активно у залі, щоб ми змогли … Я попросив, до речі, всіх голів комітетів, щоб в блоці була невелика кількість питань, близько п'яти. Давайте розглянемо повноцінно цей робочий тиждень, щоб у нас не залишалося  ніяких "хвостів" на наступний. І я думаю, тоді всі ці пропозиції, які звучать, по них не буде застережень. (Шум у залі) 

Включіть мікрофон, ще 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дві секунди.

Наголошую, що в першу чергу розглянути важливих 5 законопроектів, які вже проголосовані в першому читанні і підготовлені до другого читання, щоб вони вступили в дію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я знаю, я почув, я знаю ці законопроекти.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Це найважливіші законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тож давайте цей тиждень зробимо продуктивним, тоді, я думаю, не буде труднощів. Дякую.

Будь ласка, Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності вдячний за те, що наші пропозиції, оголошені на робочій нараді в четвер, практично враховані в проекті розгляду засідань Верховної Ради на цей тиждень. Включені до розгляду законопроекти містять вкрай актуальні і нагальні зміни, на які давно чекають фінансові ринки. Важливо, що питання комітету стоять саме на початку ранкового засідання в четвер, тому прошу, щоб цей блок так і залишився першим.

Але комітет висловлює щире прохання додати до тематичного блоку ще два законопроекти для розгляду в першому читанні. Ми вже звернулися з цього приводу з відповідним листом. Перше – це проект Закону про ломбарди і ломбардну діяльність, реєстраційний номер 1800. Він рекомендований комітетом до прийняття за основу майже два роки тому: у березні 2015 року. Це питання на сьогоднішній день практично не врегульовано законодавством, але необхідність в ньому вкрай велика.

І друге: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу, реєстраційний номер 5592. Цей законопроект є наступним кроком у реформуванні галузі цінних паперів та фондового ринку. Прийняття цих законопроектів за основу розблокує роботу комітету і дасть нам можливість працювати на цьому фінансовому ринку. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

Вибачте, народні депутати – по завершенню виступів від голів фракцій. Тоді я даю не півхвилини, а цілу хвилину.

Будь ласка, пане Артур.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, 22 лютого, в середу, на порядок денний поставлені дуже дві важливі постанови парламентських слухань щодо захисту прав дітей та становище молоді, це номер постанов 5523 та 5570. Вони вже вкотре поставлені, але, на жаль, вони знову стоять у кінці. Ми розуміємо, що ці постанови, ми до них не дійдемо. Я дуже прошу переставити ці постанови у вівторок і в четвер.

Дуже жахливе становище зараз і багато є дзвіночків таких негативних щодо становища дітей. Тобто, знаєте, є і домашнє насильство, є багато проблем. Ми кажемо, знаєте, завжди, що діти - наше майбутнє, все, що ми робимо - робимо заради наших дітей, а дві постанови, які вже вкотре ставляться на порядок денний, ми не можемо до них дійти і проголосувати. Тому прошу їх переставити.

Просимо також включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту прав дитини на належні утримання (4928). Це стосовно аліментів. Хочу нагадати, що у минулому році 83 тисячі дітей не отримали аліментів, тому що недбале відношення батьків, і цей законодавчий акт, він буде це регулювати. Так що прошу його внести до порядку денного і підтримати усіма фракціями.

Хочу ще привернути увагу, колеги, до нагальної проблеми. За пропозицією низки громадських організацій Міністерство охорони здоров'я підготувало проект наказу, яким пропонується дозволити усиновляти дітей особам хворим на ВІЛ, хворобу Альцгеймера, онкологічні та психічні захворювання. Тобто діти, які…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Це дуже важливо.

Тобто діти, які вже не мають батьків, втратили батьків, це усиновлення може привести до другого разу, коли вони втратять своїх батьків. Це неможливо, це якийсь популізм, я не можу зрозуміти. І прошу сьогодні, щоб міністерство припинило цю постанову. І без обговорення не можна її…

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Артур.

Я єдине вам нагадаю, що ми не дійшли до постанов з тієї причини, що в залі не було народних депутатів України.  Це не просто якось так не дійшли, це питання дисципліни. І я хочу наголосити ще раз усім, бо усі голови комітетів, як і голови фракцій мають механізм впливу і на членів фракцій, і на членів комітетів. Давайте просто працювати більш продуктивно. Давайте ми у середу повернемо повноцінну атмосферу робочого дня і у нас таких історій більше не буде.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І у п'ятницю, до речі.

 

ПАРУБІЙ А.В. І у п'ятницю так само. Наразі якби нам хоча б у середу, коли є постанови, як правило, стоять, ми повернули робочу атмосферу, у нас би не виникало таких питань на Погоджувальній раді. Тому давайте спільно над тим працювати і, повірте, я у тому плані є надійним і вірним союзником. Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрію Володимировичу, я дуже прошу вас все-таки на четвер на 23 лютого включити для розгляду законопроект 0940. Ми не можемо ховатися від проблеми, яка зараз заклалася із прийняттям Закону 1797 - щодо існування податкової міліції. Саме Міністерство фінансів десь зараз зайняло незрозумілу позицію, ми маємо її вирішити у залі, тому що там якась боротьба, яка існує між ДФС і Міністерством фінансів, ускладнює роботу правоохоронних органів в цілому.

Я вже вважаю, що це навіть не питання податкової політики, це функціонування державних структур, які мають певні функції, і без правонаступництва вони не можуть бути ліквідовані. Я звернулася офіційно до Прем'єр-міністра, для того щоб було надано позицію уряду, і ми могли в залі прийняти рішення щодо цього питання. Я хочу ще раз закликати, і про це вже говорили всі керівники комітетів, з якими я спілкувалася, які причетні до правоохоронної діяльності, про те, що не може бути само собою ліквідована податкова міліція без передачі її функцій іншому правонаступнику.

При тому я дуже уважно прочитала звіт уряду про хід і результати виконання Програми діяльності уряду і хотіла би запросити саме Міністра фінансів на засідання комітету у середу для того, щоб він нам або все-таки презентував концепцію створення нового органу по боротьбі з фінансовими злочинами, доповів, як іде імплементація тих норм, які ми прийняли. Тому що, як ви всі бачите, суспільство не задоволене саме реформуваннями податкової системи. Ми не реформуємо податкову систему, а тільки її підправляємо. Настав час, щоб ми розробили справді нову концепцію реформування податкової системи, яка буде пов'язана із економічною політикою держави обов'язково, а не просто…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …окремі місця і саме виправляти якісь окремі недоліки.

В законопроекті 0940 велика увага приділена саме уточненню, вірніше, особливостям оподаткування платників податків в зоні АТО. Це наднагальне питання. Це саме Міністерство фінансів зараз мало би наполягати на тому, щоб ми приймали такі зміни. В нас у відповідь тиша.

Тому я як голова комітету просто прошу включити законопроект 0940 в порядок денний…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ви знаєте, він був минулого тижня і був на прохання комітету перенесений. Якщо є наполягання, я думаю, що не буде заперечень, щоб цього тижня ми його розглянули. Ви ж перенесли його самі на цей тиждень.

Будь ласка, Сисоєнко Ірина Володимирівна.

 

СИСОЄНКО І.В. Ірина Сисоєнко, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги, я хочу звернути увагу усіх присутніх на катастрофічну ситуацію, яка складається в медицині з прийняттям Державного бюджету 2017 року. 

З підвищенням мінімальної заробітної плати до рівня 3200 медичні тарифні розряди, перший медичний розряд залишився на рівні 1600 гривень. До чого це призвело? За січень лікарі невідкладних станів, лікарі одержують заробітну плату таку саму, як і одержують санітарки, прибиральниці і охоронці.

Це призводить до того, що ми починаємо втрачати просто кадровий потенціал в системі охорони здоров'я. Вже з цього місяця головні лікарні вимушені переводити людей на 0,25 ставки, 0,5 ставки, також відправляють медичних працівників за власний рахунок у відпустку. І я вважаю, що це та ситуація, яку ми маємо терміново, терміново змінювати, ми маємо збільшити медичну субвенцію, щоб головні лікарі мали на фонд оплати заробітних плат додаткові кошти, щоб виплачувати надбавки саме лікарям. Тому що ми розуміємо, що ця проблема відсутності заробітних плат стосується не лише медичних працівників, а ця проблема може стосуватися всієї  держави, тому що людина, яка буде приходити  в лікарню,  якщо не буде  там лікаря, то відповідно всі інші питання і дії уряду і парламенту будуть нікому вже непотрібні.

Що стосується порядку денного. Андрію Володимировичу, я черговий раз звертаюсь до вас  і хочу наголосити, що, на жаль, питання  і законопроекти, які стосуються охорони  здоров'я, майже не ставляться до порядку денного. На цьому  тижні також  немає, окрім розгляду парламентських слухань, жодного законопроекту.  Я…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

СИСОЄНКО І.В. І я прошу вас звернути увагу, що за весь цей час  роботи парламенту прийняті лише три невеликі законопроекти, які стосуються охорони здоров'я, а смертність населення кожен рік збільшується. Тож я прошу вас поставити законопроекти від Комітету охорони  здоров'я, які кожен раз ми подаємо, кожного тижня ми подаємо  вам на затвердження. Законопроекти: 1164,  1332, 1516 – це ті законопроекти, які мають…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, хочу вас проінформувати, кожного разу ті законопроекти, які голова комітету  озвучував   на Погоджувальній   раді, ставились в порядок денний сесії, кожен раз ті, які голова комітету пропонувала  тут, ставились в порядок денний сесії. Чи вони приймались, чи не приймались, в  мене немає чарівної палички і "кнопки 226", щоб  змусити їх прийняти або не прийняти. Але наголошую, кожен раз  вони ставились в порядок   денний.

Взагалі, я пропоную всім головам комітетів сформувати блок питань і вийти з пропозицією  блоку питань, і це буде набагато краще, ніж ми будемо по  одному  законопроекту закидати в різні дні. Сформуйте блок, зверніться і ми будемо…

 

СИСОЄНКО І.В. У нас все сформовано.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дайте звернення, лист і будемо  в послідовності, бо є багато запитів, виходити  на це рішення.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня,  шановні колеги! Минулого тижня в цьому залі відбулися комітетські  слухання з питання "Цифрова  адженда - 2020" за участю Степана Кубіва  і Дмитра Шимківа, таким чином всі три напрямки влади показали свою єдність. Я хочу звернутися до парламенту, також  об'єднатися навколо ідеї цифровізації держави. Я дуже дякую за день цифровізації України, який проходив на минулому тижні, і ми прийняли дуже важливі закони. Але деякі закони, такі як електронні довірчі послуги, не був проголосований, я думаю, все ж таки тому, що не було дисципліни, в першу чергу, депутатів. Я звертаюся до парламенту - об'єднатися навколо цифровізації України.

Що таке є цифровізації? Я вам зараз хочу показати приклад. Тарифи, тарифи не зрозумілі, люди не можуть платити ці тарифи за комунальні послуги, за теплопостачання, і одна з причин цього, тому що ці тарифи намальовані з неба. Якби в нас була система цифровізації в державі, коли можна було б відслідковувати калорійність, скільки тепла іде від ТЕЦ до кінцевої квартири, тоді можна було б розрахувати справжні тарифи. А так, я вибачаюсь, це в нас профанація. Люди мені показували, як вони оплачують тарифи, їм не дають ніякої можливості встановлювати особисті лічильники. На вулиці труба, яка іде від теплоцентралі, опалює сніг, тобто там, де навколо півметра снігу, там просто іде пар. Тому це питання цифровізації.

Ще хочу підтримати свою колегу Ірину Сисоєнко по ситуації з медициною. Я зараз проходжу реабілітацію в Інституті ортопедії та травматології…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …люди просто там стогнуть вже, їх звільняють, їх виводять на вулицю. Інститут, який робить близько 400 тисяч операцій на рік, скоро просто встане, коштів немає, їм кажуть, коштів немає, 3200 прийняли, коштів немає, люди вийдуть на вулицю, операції буде робити нікому. А там робляться операції для всіх атошників. Я прошу звернути увагу Кабінету Міністрів на це питання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! По-перше, дякую за те, що чотири освітні законопроекти поставили в порядок денний, але якщо ми подивимось, там порядкові номери в четвер 36, 39, 40. Просто хочу звернути увагу, що таке 4416? Це не освітній закон, але це закон, який врегульовує питання конфлікту інтересів, який є зараз з децентралізацією. Сьогодні місцеві депутати можуть самі приймати рішення, куди витрачати кошти, після цього самі витрачають кошти, бо більшість з них - це директори або заступники директорів комунальних підприємств. І після цього ще перевіряють, як вони витрачають ці кошти. Тому дуже прошу, якщо ми приймемо 4416, Андрію Володимировичу, я перепрошую, я почекаю.

Тому, якщо ми приймемо 4416, то ми вирішимо питання того, що ми будемо запобігати конфлікту інтересів, який виникає на місцевому рівні.

Що таке 5240? Якщо ми його не приймаємо, то ми повинні зрозуміти, що вже до 1 вересня у нас всі технікуми і коледжі або будуть в ПТУ, або будуть університетами. Це означає, що ми власними руками повністю знищимо цю ланку освіти. Тому 5240, ми повинні вирішити це питання.

І 5023 – це дуже важливий законопроект, який вирішує питання щодо дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо ми кажемо, що ми соціальна держава, якщо ми врахували питання дітей-сиріт, то ми повинні врахувати також і питання, це не врегульоване питання, дітей, які просто позбавлені батьківського піклування.

Тому дуже прошу - 4416, 5240 і 5023 - все-таки знайти можливість, розуміючи всю складність ситуації, але перенести все-таки на першу частину дня, для того, щоб ми прийняли рішення по суті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка,  Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я тут присутній як голова Комітету Верховної Ради з протидії корупції, тому зосереджуся на протидії корупції. Я хочу сказати всім людям, які тут згадують Небесну Сотню, що вшанування - це означає не просто покладання квітів, а слідування принципам і ідеалам, які ці люди нам залишили.

Якщо ми говоримо про парламент, то корупція залишається неподоланою всередині парламенту. І за допомогою парламенту, який в тому числі призначив трьох корумпованих генеральних прокурорів, залишається неподоланою в інших вищих інституціях влади.

Більше того, я неодноразово звертав увагу спікера парламенту, що ця Верховна Рада, яка, в тому числі завдяки Небесній Сотні, була обрана в її нинішньому складі, з минулого року припинила приймати важливі антикорупційні закони. Ми з вами не один раз обговорювали, що країні потрібен закон, який дасть Антикорупційному  бюро право самостійно прослуховувати корупціонерів. Цей закон з літа минулого року не виноситься на голосування в залі Верховної Ради.

Ми з вами неодноразово говорили про те, що нам треба ухвалити закон, який знищить політичну корупцію, закон, який зобов'яже майбутніх кандидатів в президенти і в народні депутати виконувати вимоги антикорупційного законодавства, зокрема, доводити законність походження свого майна. Цей закон з весни минулого року не виноситься на голосування.

Нарешті, останній закон, який дуже добре підготувало громадянське суспільство, - Закон про викривачів, який захищатиме людей, що будуть викривати корупцію, який даватиме сенс цього викриття. Закон не виноситься на голосування з осені минулого року.

Пане спікер, в мене до вас особисте прохання, як до людини, яка пам'ятає, як загинула Небесна Сотня, щоб ці рішення були винесені і ухвалені українським парламентом.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович. Будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, сьогодні вранці, за ініціативою членів комітету від "Блоку Петра Порошенка", а також підтриманий всіма членами Комітету з питань бюджету, комітет заслухав інформацію заступника Генерального прокурора, головного військового прокурора Матіоса Анатолія Васильовича про результати роботи правоохоронних органів щодо відшкодування державі збитків, завданих внаслідок вчинення корупційних та інших правопорушень  і надходження відповідних коштів до державного бюджету.

Зокрема, за минулий рік органами військової прокуратури були  заарештовані окремі члени злочинної організації Януковича та наприкінці минулого року забезпечено відшкодування ними завданих державі збитків у сумі 152 мільйони гривень та зараховано до державного бюджету. Враховуючи, що ці кошти не планувалися до державного бюджету та зважаючи на причино-наслідковий зв'язок між злочинними діяннями відповідних осіб та подальшими трагічними подіями під час Революції Гідності і в АТО, для вшанування пам'яті Героїв в дні третіх роковин розстрілів на Майдані бюджетний комітет ухвалив рішення одноголосно: рекомендувати уряду терміново врегулювати питання щодо надання одноразової грошової допомоги родинам загиблих Героїв Небесної Сотні та учасників антитерористичної операції за рахунок зазначених відшкодованих коштів.

Прошу Голову Верховної Ради та уповноваженого представника уряду підтримати таку ініціативу та сприяти невідкладному прийняттю відповідного рішення. Звернення комітету з цього приводу направлено Прем'єр-міністру. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні народні депутати. Сьогодні згідно проекту розкладу засідань Верховної Ради України на 21-24 лютого ряд аграрних питань включено на вівторок 21 лютого, за що аграрний комітет висловлює подяку. Саме ці законопроекти потребують негайного прийняття, оскільки регулюють ряд важливих питань щодо удосконалення земельного законодавства, гармонізації законодавства України з законодавством ЄС, ефективного розвитку фермерських господарств, агропромислового комплексу в цілому.

Сподіваюсь, що зазначені законопроекти вдасться фахово розглянути, без політичної складової, і проголосувати в сесійній залі. Спасибі вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, ще в нас є велика кількість народних депутатів. По хвилині, і я дуже вас прошу не виходити за межі регламенту, бо ми вже вичерпали свій час: вже п'ять по першій.

Отже, я буду в послідовності давати, як в мене зазначено. Дунаєв Сергій Володимирович.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемый Андрей Владимирович, уважаемые коллеги! Энергетической основой безопасности нашего государства является прежде всего энергетический баланс. И хотелось бы обратить ваше внимание на то, что сегодня в Луганской области непосредственно происходит блокада. Это борьба, в принципе, с коррупцией, и здесь невозможно смотреть как на одну, так и на другую сторону, которая сегодня, в принципе, ставит по угрозу нашу энергетическую безопасность, нашего государства.

Ответственность власти здесь прежде всего состоит в том, чтобы непосредственно сегодня было принято решение Кабинетом Министров произвести выездное заседание в Луганскую область и разобраться с блокадой, которая происходит сегодня в Луганской области, и блокированием поставок энергоносителей на предприятия энергетической отрасли, такие как ТЭС.

Поэтому очень важно сегодня, чтобы и Верховная Рада, и Кабинет Министров  непосредственно были участниками всего этого процесса, а не заявляли только лозунги на согласительных советах и на трибунах Верховной Рады.

Поэтому прошу обратить…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хочу звернути вашу увагу щодо законопроекту 5567 - автомобілі з іноземною реєстрацією, який був розроблений власниками автомобілів, які користуються саме такими автомобілями, і мною, Володимиром Парасюком і більше як 100 наших колег - народних депутатів, поданий до парламенту. Він передбачає можливість врегулювання цієї проблеми. Це автомобілі, яким 7 і більше років, і власники готові платити від 200 до 300 євро в рік за те, щоб користуватися такими автомобілями, в бюджет, а не платити хабарникам всіх рівнів.

І сьогодні я дуже прошу, щоб ви, Андрію Володимировичу, дали відповідне доручення Комітету з питань податкової та митної політики розглянути цей законопроект на черговому засіданні комітету. А також дуже прошу, щоб шановний Віце-прем'єр Степан Кубів дав оцінку, забезпечив оцінку уряду цього законопроекту і підтримав його. Ми говорили два тижні тому на цю тему…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

  ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дуже прошу вас врегулювати цю проблему, адже цей законопроект передбачає, що учасники АТО будуть мати можливість, будуть звільнені від оплати такого автомобіля одного, і це дасть можливість всім тим автомобілям, які використовуються в АТО в тому числі, завести у правове поле, які також були свого часу не розмитнені, але використовуються в АТО.

Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Продан Оксана Петрівна.

 

ПРОДАН О.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Андрію Володимировичу, я прошу вас поставити в порядок денний для включення до порядку денного законопроект 5711. Це законопроект, який знижує штрафи, які сьогодні є стосовно всіх роботодавців. Сьогодні з 1 січня штраф за недопуск до перевірки, навіть якщо це незаконна перевірка, 320 тисяч гривень. При цьому штраф за зловживання владою або службовим становищем 12 тисяч гривень, штраф за одержання неправомірної вигоди корупціонерам 25 тисяч 500. Я прошу вас включити законопроект 5711 для голосування для включення до порядку денного для того, щоб  над ним міг працювати і Науково-експертне управління, і профільний комітет. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Дідич Валентин Володимирович, будь ласка.

 

ДІДИЧ В.В. Шановний Андрію Володимировичу, я прошу і група депутатів просить, щоб включили до розгляду порядку засідань Верховної Ради на наступний пленарний тиждень проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки всіх аспектів поставки товарів, робіт і послуг на тимчасово окуповані території... Постанова за номером 6094 від 17.02.2017 року, зареєстрована за підписом народних депутатів від "Українського об'єднання патріотів" Купрій, Шевченко, Дідич, Шевченко, Констанкевич, Батенко, Олександр Дубінін. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немировський Андрій Валентинович, будь ласка.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Вже вкотре вимагаю поставити на голосування законопроект 5119-1 щодо гуманного ставлення до тварин. Скільки ще повинно загинути людей від колишніх шкуродерів, щоб ми цей закон ухвалили? Всі прекрасно розуміють і знають, що терористи, терористичні організації набиралися з колишніх шкуродерів в основному, і всі маніяки, вбивці також знущалися над тваринами. Давайте вирішувати проблему в корні, а не затягувати і потім збирати насіння. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І від депутатів останній – це Купрій Віталій Миколайович. Будь ласка.

 

КУПРІЙ В.М. Шановні колеги, я прошу також підтримати ініціативу депутата від УКРОП внесення в порядок денний розгляд Постанови про розгляд цих всіх незаконних випадків торгівлі з окупованими територіями.

Також підтримую позицію "Самопомочі" щодо необхідності розгляду законопроекту про окуповані території з повною зупинкою на потім торгівлі з агресором.

А також хочу нагадати, що у нас є ще низка законопроектів, постанов, це про розірвання договору про дружбу і співробітництво з Російською Федерацією, про санкції щодо російських банків, щодо маркування товарів країни-агресора. Досить пестити окупантів, давайте приймати рішучі дії для того, щоб у нас в країні нарешті встановився мир. Він ніколи не встановиться, коли ми будемо підживлювати окупантів, видавати біле за чорне, чорне за біле і на цьому наживатися.

А також хочу заявити, що зараз Національне антикорупційне бюро стало посібником агресора, оскільки воно не розслідує фактично злочини, які відбуваються з формулою "Роттердам плюс". І цим я також займаюся, оскарженням в судах…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, були під час виступів звернення до уряду. З вашого дозволу, ще хвилинку, чи скільки?

 

КУБІВ С.І. Одну хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Одну хвилину уряду, і завершуємо Погоджувальну раду. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, було питання щодо втручання держави в роботу бізнесу. Декілька фактів, що уряд мінімізує втручання держави в роботу бізнесу: 40 відсотків скорочено дозволів, 87 – зменшено необхідні сертифікати і 15 тисяч радянських законів скасовано. Разом з тим, хочу сказати, зменшення тіньової економіки більше, ніж на 5 відсотків.

Друге було сказано питання щодо державної підтримки національних виробників сільськогосподарського машинобудування. За дорученням Прем'єр-міністра є розроблений механізм, концепція стимулювання розвитку національних виробників, що було затверджено на уряді.

І третя позиція Ніни Петрівни щодо Податкової поліції. Ми чітко підтримуємо її позицію. Я Міністру фінансів передам дослівно дане звернення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, шановні колеги.

Погоджена рада завершена. Завтра о 10-й ранку я прошу всіх дисципліновано прийти для продовження нашої роботи.

Дякую вам. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку