СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

06 лютого 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Я прошу заходити в зал і займати робочі місця. Будь ласка.

Шановні колеги, я переконаний, нам необхідно почати наше засідання з інформації з Авдіївки, де російський агресор, міжнародний злочинець, у порушення всіх міжнародних правил обстрілює і почав тиждень тому обстріли наших позицій із систем залпового вогню "Град". І масово обстрілює російський окупант не тільки позиції наших військових, а також і мирних жителів, житлові квартали. Ми усі стали свідками, коли на вихідних бойовики обстріляли школу, де містився пункт видачі гуманітарної допомоги. Попри спробу вкотре посіяти паніку, наші війська стійко і героїчно захистили Авдіївку, відбили ворожі наступи. І я хочу зазначити, що взаємодія наших військ, а також урядовців, які швидко і ефективно діяли по тому, щоб забезпечити мирних жителів і теплом, і водою, і всім необхідним, і парламенту, який швидко і ефективно звернувся до всіх парламентаріїв світу із закликом засудити російського агресора, взаємодія усіх чинників і найголовніше – суспільства, яке проявило масову мобілізацію і підтримку і наших вояків, і підтримку мирних жителів, продемонструвало, що Україна єдина і здатна давати відсіч агресору.

Але в ході боїв загинуло цілий ряд наших відважних героїв, які віддали своє життя за те, щоб був мир і спокій в Україні, в державі, в усіх сім'ях. І я хотів би, щоб ми разом вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих героїв.

(Хвилина мовчання)

Герої не вмирають. Слава Україні!

 

ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, починається пленарне засідання Верховної Ради України, і нам необхідно так само дисципліновано продемонструвати Україні роботу Верховної Ради України. І я хотів би сказати, які головні блоки і теми були запропоновані Апаратом і нашою Погоджувальною радою, яка відбулась у четвер, попередньою Погоджувальною радою на цей тиждень.

Отже, серед тих пропозицій, які є на цей тиждень, це є ті блоки, які в нас залишилися ще з попереднього тижня, які ми не встигли розглянути.

Поміж них, це є блок питань екологічної політики, це є питання інформатизації, про яке ми говорили на попередній Погоджувальній раді, це є питання дуже важливе місцевого самоврядування, де в нас є ряд важливих законопроектів, які потребують прийняття рішення, і місцеві громади чекають тих рішень, блок питань аграрної політики і також блок питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Це ті головні і ключові блоки, які пропонуються на цей тиждень до розгляду.

Разом з тим, колеги, я хотів би вам сказати, що ми мали би почати нашу роботу з затвердження порядку денного шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Вам підготовлені відповідні документи. Разом з тим слід зазначити, що сім комітетів ще не подали своїх пропозицій. Ми формуємо порядок денний сесії на пропозиції Погоджувальної ради комітетів і фракцій. На жаль, ще сім комітетів не подали свої пропозиції, і у нас є два шляхи. Один, або комітети протягом сьогоднішнього дня швидко проведуть свої засідання, щоб ми могли на завтра мати повний перелік всіх пропозицій, або завтра знову може стати питання затвердження тижневого порядку денного, але це знову ж таки буде залежати від ефективності роботи комітетів, наскільки швидко вони зможуть подати свої пропозиції. Без затвердження порядку денного сесії нам буде важко розпочати розгляд питань, бо без затвердження ми можемо розглядати лише питання другого читання.

Це головні пропозиції, які формуються в проекті порядку денного засіданні Верховної Ради України на 7-10 лютого, і я хотів би щоб ми, власне, цей порядок денний змогли зараз обговорити.

Нагадаю, що сьогодні ми розпочинаємо обговорення зліва. І я надаю слово для виступу голові фракції Політичної партії "Опозиційний блок" Бойку Юрію Анатолійовичу. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Враховуючи загострення ситуації на всій лінії конфлікту і особливо трагедії, яка сталася в Авдіївці, парламент не може стояти осторонь і повинен мати свою позицію.

Ми вважаємо, що парламент повинен звернутися з ініціативою якомога швидше зібрати зустріч в "нормандському форматі", як мінімум на рівні міністрів закордонних справ для вироботки двох рішень. Перше – припинення вогню і подальше розведення військ. А друге – аналіз роботи над "дорожньою картою", про що було анонсовано на минулій зустрічі в "нормандському форматі", і "дорожня карта" повинна була готова бути до кінця листопада.

Вважаємо, що це потрібно робити швидко. Шкода, що після підписання Мінських угод і наші пропозиції, які ми з трибуни озвучували по підготовці і введенню миротворчого контингенту на лінію розмежування, і потім ініціативи влади з цього з цього приводу, вони не були реалізовані і не були втілені в життя, щоб могло б значно полегшити ситуацію.

В руслі цього, в парламенті, Андрію Володимировичу, є такий Закон 4794, він пройшов комітет, Закон ро статус і соціальний захист цивільних осіб, які постраждали в ході бойових дій". Хочу нагадати, що у нас 17 тисяч цивільних осіб отримали поранення, багато стали інвалідами, і прийняття цього закону і дієва підтримка як соціальна буде добрим знаком для всього суспільства і зокрема для людей, які знаходяться зараз в Авдіївці і потерпають від бойових дій.

На жаль, бойові дії в країні проходять не тільки на лінії, на Сході країни. 16 січня було бойове зіткнення в центрі країни, в місті Олевську Житомирської області, пов'язане з перерозподілом бурштинових копалень, в яких загинуло двоє і поранено було більше двадцяти людей. Олевська міська рада підготувала відповідне звернення, я якраз процитував ці речі, які були в змісті звернення Олевської міської ради: і про бойове зіткнення, і про поранених, і загиблих. Місто знаходиться в шоці, місто не вірить, люди не вірять, що може бути наведений лад, відповідне звернення надійшло до депутатів, а ми надали депутатський запит до керівників правоохоронних органів з вимогою навести там порядок.

В парламенті знаходиться… Ми розуміємо, що якщо не буде легалізовано видобуток бурштину, то ці події, на жаль, можуть бути повторені. В парламенті знаходиться 7 законопроектів авторства різних депутатів з різних фракцій, які стосуються легалізації видобутку бурштину. Наскільки я знаю, консенсусу немає, і наша пропозиція така, щоб закон про легалізацію бурштину був напрацьований урядом, відповідним чином підготовлений, проведено було обговорення з усіма фракціями, і всі фракції підтримали цей закон, щоб зупинити бойові дії, які діються в країні, і це вже було не перший раз, як нам повідомили місцеві жителі.

Така пропозиція у нас є, ми знаємо, що в порядку денному закони ці є, але ми наполягаємо, щоб ініціатива виходила від уряду, тому що там потрібно буде врахувати багато складових і підключати всі міністерства, відомства для того, щоб навести порядок.

І останнє. Три місяці наша країна живе з новими тарифами, вже є певна статистика, вона не втішна. Якщо за листопад рівень розрахунку по газу для населення був 54 відсотки, в грудні це 66 відсотків, а рік тому за період населення розраховувалося за постачання газу на 95 відсотків. Сталося те, про що ми попереджали, що буде просто криза неплатежів, до чого впевнено рухається країна, люди просто не в змозі сплачувати ці тарифи, система субсидування не покриває витрати людей, і ми отримали те, що отримали ми отримали кризу неплатежів. І якщо уряд найближчим часом не перегляне рішення, то ця криза буде загострюватися, люди будуть отримувати платіжки з астрономічними цифрами, і соціальна ситуація в країні буде ще більше погіршуватися. Ми вимагаємо, щоб уряд повернувся до цього питання і переглянув тарифи, які не дали нічого ані для бюджету, ані для людей.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я хочу підтвердити, що як я і обіцяв на останній день, питання по бурштину включені в порядок денний сесії. І в нас справді буде можливість обговорити і прийняти по них рішення, і я думаю, що з того приводу має визначитися зал.

А зараз до слова запрошується голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка – Ляшко Олег Валерійович, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Події в Авдіївці, в першу чергу, продемонстрували всьому світу нездатність Росії, яка вчинила агресію проти нашої держави, дотримуватись слова навіть в тих Мінських домовленостях, які ми завжди критикували, тому що вважаємо, що ці Мінські домовленості не дають можливості відновити територіальну цілісність і суверенітет нашої країни над окупованими територіями.

Я думаю, що для всього світу очевидно, що ні про яке зняття санкцій з Росії, агресора, яка вбиває наших солдат, які обстрілюють мирні квартали Авдіївки, не може бути і мови.

Водночас, відбиття нашими мужніми, славними воїнами атак російських військ в Авдіївці продемонстрували, що в країні нарешті є армія, яка здатна захистити суверенітет і незалежність нашої країни. Від імені Радикальної партії я хочу подякувати нашим славним воїнам, рятувальникам, енергетикам всім тим, хто оборонив Авдіївку, а потім відновлював її життєпостачання.

Окремо хотів би сказати щирі слова подяки колективу Авдіївського коксохіму, який у той час, коли були перебиті енергетичні мережі, за рахунок власних можливостей підтримував життєдіяльність міста.

Водночас ми розуміємо, що для того, щоб мати сильну, потужну армію здатну захистити нашу рідну країну, ми повинні, в першу чергу, мати сильну економіку. На превеликий жаль, та політика, яку проводить нинішня влада в економічній царині, є політикою антиукраїнською і такою, яка перетворює, продовжує робити Україну залежною, слабкою, сировинною колонією і "банановою республікою".

Зараз влада підготувала до підписання меморандум з Міжнародним валютним фондом, де в чергове ставиться питання про продаж землі, про підвищення пенсійного віку, про обмеження економічного зростання, про скорочення робочих місць, про необхідність продажу не обробленого лісу-кругляку. Тобто меморандум, який фактично позбавляє Україну майбутнього і можливостей українців заробляти, годувати свою сім'ю, і можливостей мати міцну, потужну українську економіку.

Тому я звертаюсь з вимогою до Президента України, до Прем'єр-міністра зустрітися з лідерами фракцій і публічно обговорити умови меморандуму, який вони збираються підписати з Міжнародним валютним фондом. Адже потім на виконання цього драконівського антиукраїнського меморандуму будуть внесені до парламенту законопроекти, за які будуть у корупційний спосіб збирати голоси, щоб голосувати. Ніхто не має права таємно від українців вирішувати їхню долю. І коли Президент говорить про необхідність проведення референдуму по НАТО, я бачу не меншу необхідність проведення референдуму щодо питання підвищення пенсійного віку і продажу землі. Влада хоче продати землю і підняти пенсійний вік. Ми категоричні противники цієї політики, і ми вважаємо, що народ має сказати своє слово: чи треба піднімати пенсійний вік, чи створювати робочі місця і піднімати пенсії, і піднімати зарплати.

До речі, за січень перевиконання доходів Пенсійного фонду – понад 40 відсотків від Єдиного соціального внеску. Тому ми вважаємо, що є всі можливості сьогодні піднімати пенсії українцям унаслідок збільшення доходів Пенсійного фонду. Тому я вимагаю від Прем'єр-міністра Гройсмана, від уряду внести до парламенту законопроект про підвищення пенсій, в першу чергу, хоча б для півмільйона українських пенсіонерів, які отримують пенсію менше тисячі гривень, які не можуть звести кінці з кінцями. Є додаткові надходження до Пенсійного фонду, давайте піднімати ці пенсії.

Те ж саме стосується захисту чорнобильців. Тривалий час, уже який рік не виконуються соціальні програми по захисту чорнобильців. Ми вимагаємо відновити дію цих програм, і людей, які віддавали своє життя рятуючи країну, вимагаємо, щоб соціальний захист їхній був відновлений.

І нарешті. Пошесть в Україні грабежів, краж, розбоїв. Багаті себе захистити можуть: охорону найняти, водія найняти. Бідні себе захистити не можуть. Тому ми пропонуємо радикально підвищити відповідальність за кражі, за грабежі, коли влазять у хату до діда й баби, які збирали все життя гроші на чорний день і грабують їх, мінімум 10 років тюрми без права дострокового звільнення. Для того, щоб була можливість захистити мільйони українців, які сьогодні потерпають від злочинності, від криміналу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Бондар Віктор Васильович, Партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, безумовно, в першу чергу, наша депутатська група "Партія "Відродження" висловлює співчуття у зв'язку із загибеллю українських військових та мирних громадян у Авдіївці. Це сьогодні дуже важка, трагічна історія для України, і, на жаль, це ситуація, яку дуже важко вирішувати, але ми сподіваємося, що мирним шляхом ми зможемо все ж таки розв'язати цю ситуацію через міжнародний вплив на Росію, на так звані республіки ці – ДНР-ЛНР.

Я думаю, що про це багато вже говорилося, не буду повторюватися і хочу перейти до інших, більш конкретних питань, які теж сьогодні турбують людей. Після поїздки в округа я бачу, що є декілька проблем, які сьогодні назрівають і про які говорять люди, і реально піднімаються ці питання під час відвідання державних закладів.

Перше питання стосується Міністерства охорони здоров'я. Я пропоную заслухати все ж таки у парламенті звіт так званого Міністра охорони здоров'я щодо створення госпітальних округів, щодо створення всієї нової реформи медичної і так далі.

Є сьогодні позиція, що по Україні створюються госпітальні округи, навіть виклали якусь попередню карту, яку вони собі зробили, як ці госпітальні округи будуть утворюватися: на кожну область 3-5 госпітальних округів. Це – початок якоїсь чергової медичної реформи. На жаль, ніхто не говорить і не дає відповідь, як ці госпітальні округи утворюються. Спочатку дали задачу, що будуть утворювати обласні ради, потім Постановою Кабміну нарізали якусь приблизну нарізку цих госпітальних округів. Ніхто не говорить, що буде з районними лікарнями, що буде з міськими лікарнями, ніхто не говорять, як в ці госпітальні округи, в центральну клініку будуть підвозитись люди, де брати машини. З цим прописали тільки правила, що максимум 60 хвилин людина має бути доставлена в цей центральний госпіталь чи лікарню. А звідки, яким чином це буде фінансуватися? Що буде з районними лікарнями, що буде з ФАПами? Як буде це відбуватися фінансуватися крізь призму того, що створені об'єднані громади, що районні ради втратили багато компетенцій, що є протиріччя між компетенцією фінансовою, у тому числі об'єднаних громад і районних рад, районних адміністрацій? Тобто чергова реформи починається, і практично ніхто не знає, чим вона і як вона буде проходити і особливо – чим закінчиться на районному і міському рівні.

Тому, я думаю, що треба заслухати Міністра охорони здоров'я, бо ми можемо через таку реформу і з подачі МВФ втратити сьогодні ще й районні лікарні. Бо фактично в селі ми вже все втратили. А після втрати районних лікарень в нас залишиться тоді в кожній області по три лікарні, якщо так подивитися, в Дніпропетровській області – максимум 5, і на тому ми закінчимо з медициною, а, по суті, людям скажімо: ідіть і лікуйтесь самі. Тому я категорично проти таких підходів, треба заслухати і прийняти парламенту рішення: що далі робити і з Міністром охорони здоров'я, і з міністерством, і з цією псевдо-реформою.

Друга частина. Піднімаємо питання щодо адміністративно-територіальної реформи. По суті те, що сьогодні зроблено з об'єднаними громадами – це початок адмінтерреформ. Сьогодні в більшості областей виникла ситуація, коли в одних районах утворені по 1-2 територіальні громади об'єднані новообрані, які по суті підмінили функції районних рад. Районні ради сьогодні не мають вже компетенції крім того, що раз на місяць?два зібратися, розподілити кошти на школи і те, що вони там через себе пропускають з Державного бюджету, є абсолютна підміна повноважень, компетенції і так далі. В районні ради сьогодні будинки пусті, зате об'єднані громади собі понаймали нові будинки, переїхали туди. Селищні ради, міські ради живують своїм життям, районна адміністрація живе своїм. В маленькому районному містечку виходить 5-7 керівників, які більшість з них не підпорядковуються і незалежні ні від місцевої влади, ні від глави обласної адміністрації, ні від центральних органів. І всі сидять, тільки чекають, коли з Києва будуть гроші перерахувати на їхні дії. Є інші райони, де взагалі не відбулася ця реформа і там все продовжується так, як і було: районна рада, районна адміністрація – ніяких об'єднаних громад.

В цей же час Державна фіскальна служба, прокуратура, СБУ, міліція утворюють свої округа так звані, як Міністерство охорони здоров'я утворює госпітальні округа. І ці округа так само не співпадають з адміністративними одиницями і територіальним устроєм України. Міліція намальовує свої округа, як їм там накладеться, по три, п'ять районів об'єднуючи, прокуратура – свої. Люди не знають, в які міста сьогодні їхати і де знаходяться територіальні органи компетентні вирішувати їхні питання. Цей абсурд треба закінчувати, має бути єдине рішення щодо єдиної адміністративно-територіальної структури України. Так, інакше якщо далі піде, то ми просто розсиплемо всю державну адміністративно-територіальну структуру.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд. Чи ви завершили?

 

БОНДАР В.В. І останнє хочу, 30 секунд.

Конкурси. Давайте все ж таки повернемося до цього питання. Провели законодавство про конкурси. За рік заплутали все, що тільки можливо. По 6, 10, 12 місяців йдуть конкурси, не можемо призначити керівників державних підприємств. "Укрзалізниця", порти, державні підприємства будь-якої галузі – все заплутано. І на сьогоднішній день воно не працює. Зате, як відбувається конкурс, то всі заздалегідь знають, хто його виграє. Нащо ця профанація? Якщо хочете зробити нормально, то або робимо без конкурсів і даємо повноваження міністру, або не робимо профанацій.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, шановний пане Голово, шановні колеги. Я вчора провів день в місті Луцьк і увечері відвідав шановану мною жінку, мати нашого колеги, мого друга, нині покійного Ігоря Єремеєва. Це прекрасна людина, за плечима якої більше 80 років життя. Проводжаючи мене на порозі, вона мені вчора сказала: "Синок, чого ви не можете всі там разом стати на оцю єдину стежку – і вивести Україну з цієї біди?" Ви знаєте, я всю дорогу їхав і всю дорогу про це думав, і, власне, думав всю ніч. І в мене немає відповіді. Мені згадалися слова Мартіна Лютера Кінга молодшого, який сказав: "Коли ми замовчуємо якусь тему, то життя зупиняється".

І сьогодні, шановні колеги, я хочу сказати: а коли ми в такому колі останній раз обговорювали проблему російської чуми, яка гуляє сьогодні на Сході нашої країни, де гинуть наші люди? Ми в грудні 2014 року прийняли Закон "Про особливості місцевого самоврядування на окремих територіях, в окремих районах Донецької і Луганської області", а після цього ми прийняли зміни до Конституції, так званої децентралізації, в якому є тільки один пункт з ссилкою: що особливості місцевого самоврядування на цих територіях згідно цього закону.

Поклали це в довгий ящик, і всі тихенько мовчимо, нібито нічого в країні не відбувається. Шановні колеги, а війна йде, і гинуть люди, і ми з вами за це відповідальні. Я не розумію, чого ми чекаємо. Чекаємо, що воно саме собою розсосеться? Чи ми чекаємо, що це вирішить Президент? Чи, може, наші міжнародні партнери?

Міжнародні партнери будуть робити і допомогати нам тоді, коли ми щось будемо робити своїми руками, і тоді буде підтримка. А коли ми мовчимо, все всіх влаштовує… Ми знаємо, як працюють міжнародні партнери. Я підтримую нашого колегу Олега Ляшка, який сьогодні критикував останні вимоги ВМФ. Позиція нашої групи – зупинити місію МВФ. Ви що, не розумієте, що в комплексі з реструктуризацією Яресько кожен черговий транш МВФ – це втрата незалежності України. Наші діти вже фінансово залежні від цієї Місії, а ми й далі заграємо і думаємо, що нам ще треба зробити, щоб прийняти МВФ. І мені вже смішно від заяв Міністерства закордонних справ: чергова перемога України – в червні знову будемо розглядати безвіз. Шановні колеги, вже Грузія з безвізом, Молдова з безвізом, а у нас чергова перемога – ми будемо розглядати. От і все. Поки проблема в Донецьку, який безвіз? Поки ми не вирішимо самі ці питання, ніхто нам його не вирішить.

Я сьогодні не нав'язую нікому свою позицію. Хтось вважає, що це повинна бути повна окупація, хтось вважає, що це повинні виконуватися Мінські угоди, і критикують деякі, що не підемо на розмови з ватажками чи на якусь співпрацю. Я це повністю підтримую, але чи немає сьогодні визнання українською владою цих бойовиків, коли ми торгуємо з ними і проводимо в енергетичній галузі в один, в інший бік торгівлю? Давайте про це, шановні колеги, думати.

Тому у нас сьогодні починається сесія надзвичайно важлива для цього парламенту. Я задаю собі питання: а чи зможе парламент восьмого скликання зробити те, що зробив парламент сьомого скликання – ціною власного ризику, власним життям історично зупинити хід і дати новий поштовх нашій Україні.

Тепер проблема, яка сьогодні є у нас локальна, де ми разом з цією Конституцією підвісили всю країну. У нас добровільне об'єднання громадян не може проводитися далі, тому що в нас він буде не відповідати чинній Конституції в частині адміністративно-територіального устрою, а в нас Конституція якраз ця, яка гальмується, в якій чітко все прописано. Сьогодні низка законопроектів, яка є в парламенті, вона не відповідає вимогам Конституції, коли ми хочемо повноваження Верховної Ради віддати районним радам по встановленню територій.

І ще, шановні колеги, величезна проблема, це виконання функцій виконавчої влади на місцях. Великі надії в нас були на Закон "Про державну службу". Але в бюджеті цього року ми внесли одну правочку, що заробітна плата не згідно, як було в тому законі, а згідно прожиткового мінімуму…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Коли мінімальна зарплата в нас сьогодні 3200, і у нас вся молодь пішла з державної служби валом, і ви вже це побачите в статистиці першого кварталу. Тому що сьогодні вона піде працювати на базар і буде отримувати 3200 у фізичної особи-підприємця зарплату. А пенсіонерів там вже немає, бо ми встановили, що вони не можуть отримувати пенсію, якщо залишаються працювати, і вони пішли на пенсію. І у нас сьогодні виконавча влада вже втрачає повноваження, органи місцевого самоврядування більше їх отримують, відповідальності у них немає, у нас хаос починається…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ярославе, я перепрошу, я даю однаково всім 30 секунд, дуже перепрошую.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую.

Шановні колеги, нам потрібно працювати. Якщо не можете, беремо речі і йдемо на вихід. Восени на вибори, і хай новий парламент вирішує питання, ті, які ми не можемо вирішити, на превеликий жаль.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Луценко Ірина Степанівна, фракція партії "Блоку Петра Порошенка".

Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, ми всі зараз говоримо про минулий тиждень, коли відбулося поточне жорстоке загострення ситуації навколо авдіївської промзони, обстріл цивільних кварталів, загибель мирних мешканців, поранення журналістів, загибель наших українських вояків. Повна відповідальність за все це лежить на Росії, на сепаратистах і бойовиках, яких Росія підтримує. Але разом з тим не можу не звернути увагу на те, що чіткі злагоджені дії Президента, уряду, місцевого самоврядування, місцевих мешканців, мобілізація волонтерів, всього українського народу не дали можливості загально дестабілізувати ситуацію як в Авдіївці, так і по всій лінії фронту.

Тому, знаєте, приходять зараз на думку слова, які в свій час комуністи любили перебріхувати, слово Боже, які казали: "Хто не з нами, той проти нас". Насправді ці слова Христа звучать зовсім по-іншому: "Хто не зі мною, той супроти мене, хто не збирає зо мною, той розкидає". Ці слова є заклик до об'єднання до світлого і доброго, який звучить уже тисячоліття. Чомусь у нас в Україні, і я спостерігаю це зараз, ми розуміємо це як заклик об'єднатися одних проти інших. Давайте завершимо оце протистояння. Сьогодні треба зрозуміти: якщо Україну захопить Росія, виживе тільки прихована агентура, виживуть тільки малороси, а не українці. Тому настав час говорити про новий водорозділ, не про владу і опозицію, а про тих, хто за Україну і проти неї. Досперечаємось, додискутуємо, доборемося тоді, коли переможемо.

Тому наша фракція закликає всі проукраїнські сили, доки не закінчиться війна за державу, закінчити дрібну внутрішню політичну боротьбу. Між собою доборемося після перемоги, нині давайте боротися виключно за Україну, яка у нас одна на всіх.

Протягом сесії, яку ми відкриємо завтра, буде запропоновано і обговорено дуже багато потрібних, дієвих і на часі законопроектів. Лише в порядок денний сесії включено 2 тисячі 429 законопроектів. Величезний пласт роботи, величезний пласт для дискусій для кращого і якісного прийняття законів.

Але сьогодні я хочу говорити не про закони, про принципи, про позиції, з яких будуть оцінюватися будь-які дії і будь-які рішення. Наші нащадки будуть оцінювати, що буде відбуватися сьогодні саме тут.

Ми всі бачимо, що Путін і Кремль не хоче виконувати Мінські угоди. Тому єднання всього вільного світу і посилення санкцій є прикладом того, як треба боротися з Росією. Весь світ показує нам приклад, як ми всередині парламенту повинні об'єднатися. Корисно чи ні для боротьби за виживання країни наше протистояння? Наближає чи віддаляє нас від перемоги над ворогом і відновлення територіальної цілісності наші сварки і протистояння, приносячи розбрат, це все, чи об'єднання до країни? Це головне. От в чому криється зараз наша робота, наша майбутня перемога. От в чому суть.

Слава Україні! Давайте думати про Україну.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович, політична партія "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, вітаю вас! Від імені "Народного фронту" хочу представити пріоритетні напрямки роботи парламенту та першочергові кроки, які сьогодні, на нашу думку, потребує України.

Перше. Після трьох років війни і понад десяти тисяч загиблих українців суспільство справедливо прагне отримати відповіді та чітке бачення влади щодо того, як перемогти у цій війні, як повертатимуться тимчасово окуповані території. Має відбутися чесна розмова. Оскільки народ несе на собі тягар війни, він має право знати, а влада зобов'язана донести стратегію і план звільнення і Криму, і Донбасу. Вважаємо, що Президент повинен представити такий план і отримати підтримку парламенту. Жодного умиротворення агресора, натомість, наші злагоджені і зрозумілі дії.

Друге. України має стати повноправним членом НАТО. Це неодноразово нами заявлялося публічно, відкрито. Найкоротший шлях до членства – реформи відповідні стандартам Північноатлантичного союзу. "Народний фронт" вважає неприйнятним, що країна досі не має постійного представника місії при НАТО.

Третє. Макроекономічну стабільність України було збережено протягом останніх трьох років всупереч військовим діям, втраті 20 відсотків промисловості. Три уряди виконали це завдання. Виплачували зарплати, розпочаті реформи у сферах енергетики, державного управління, державних закупівель, проте люди очікують на розвиток економіки. Для підвищення добробуту громадян потрібно негайно включити механізми, які збільшать потенціал країни за рахунок приватної ініціативи. Зокрема, бізнес і населення повинні отримати доступні кредити та стабільний валютний курс. Це конституційна відповідальність Голови НБУ, який повинен забезпечити функціонування ринку банківських послуг та стабільність цін.

Четверте. Приватизація. Цей вид інвестицій фактично дискредитований в Україні. Політикани і корупціонери, переслідуючи свої приватні цілі, зірвали приватизацію Одеського припортового заводу. Збитки держави сягнули 500 мільйонів доларів. Конкурс був зірваний людьми, запрошених в Україну для проведення реформ. Однак єдиним здобутком їхньої роботи стали мільйонні збитки і жалюгідні істерики. "Народний фронт" переконаний, що необхідно негайно вносити зміни до законодавства і виводити на прозорий конкурс державні підприємства на зразок "Укрспирту". Байки про те, що ці підприємства не можна продавати ефективним власникам, поширюють корумповані директори цих підприємств і їхні покровителі в високих кабінетах.

П'яте. Має бути продовжена судова реформа і формування нового Верховного Суду. Без верховенства права не буде ані інвестицій, ані справедливості. Так само як не буде довіри до власної держави, у її спроможність долати корупцію у системі, яка повинна за цю ж корупцію виносити вирок і карати згідно закону.

Шосте. "Народний фронт" наполягає на продовженні розбудови Державного кордону. Звертаюсь до присутніх. Погралися в політику розповідями про стіну, наговорили безглуздих, нічим не підкріплених звинувачень. А тепер, друзі, якщо у вас є відповідальність за державу, а не тільки бажання бути зацитованим на каналі Фірташа-Льовочкіна, давайте добудовувати кордон з Росією. Наші колеги на Заході, Латвія, побудували на кордоні з Росією захисну стіну довжиною 23 кілометри. Тепер Литва планує будувати таку ж стіну на кордоні з Калінінградською областю Російської Федерації.

Хочу нагади, що 2017 рік – це останній рік для ефективних реформ. Далі почнеться підготовка до виборів, коли буде багато розмов і обіцянок і буде менше справ. Але країна живе сьогодні, живе в умовах війни. Кожна дія яка може зміцнити її, додати впевненості нашим громадянам у перемозі, має бути зроблено нами невідкладно. Це історична місія, яку мусить виконати цей парламент.

До речі, повернемося до децентралізації і об'єднаних територіальних громад. Колеги, звертаюся до вас, що в четвер стоїть цілий блок питань по місцевому самоврядуванню, і попри публічні заяви у цілковитій підтримці цих проектів, будь ласка, давайте проголосуємо і надамо можливість об'єднаним територіальним громадам об'єднатися між районами, дооб'єднуватись, і дати можливість провести ЦВК там вибори. Люди добрі, я проїхав всі райони Чернівецької області, всі нарікання – ви, депутати, не можете прийняти ті законопроекти, про які вже неодноразово говорили на всіх ефірах, натомість не даєте нам права об'єднатися. А люди бачать, що ця реформа працює. Перевиконання бюджетів на всіх рівнях, допомога держави на створення і впровадження змін у інфраструктурах. Давайте дамо можливість нашим об'єднаним територіальним громадам почути себе господарями на власній землі.

І наостанок. Хотів би також продовжити дискусію щодо децентралізації при виконанні бюджетів на прикладі столиці. Сьогодні випав сніг. Це звичайне природне явище, але для Києва, це традиційно, він випадає несподівано. Ранок понеділка – в столиці колапс. Чим далі від центра міста, тим страшніше. Питання до міської влади…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, але ввійдіть в них.

 

БУРБАК М.Ю. Де снігозбиральна техніка? Знов бракує грошей? Хочу нагадати, що завдячуючи процесу бюджетної децентралізації, яку запровадив уряд Яценюка, перевиконання бюджету міста Києва у 2016 році майже 35 мільярдів гривень. Чи, може, нам треба ще іноземних комунальників найти, щоб навчили сніг прибирати?

Звертаємося до міської влади: виведіть всю наявну техніку на дороги, розберіться врешті-решт з комунальниками, навчіться співпрацювати із синоптиками, слідкувати за прогнозом погоди!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Сидорович Руслан Михайлович, "Об'єднання "Самопоміч". Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Пане Голово, шановні колеги, завданням Погоджувальної ради є, звичайно, що узгодження тих законів, які парламент повинен розглядати, повинен схвалювати. Водночас хочу звернути увагу на те, що є певні речі, які, якщо ми не зробимо, усі інші закони будуть просто позбавлені сенсу. Якщо ми втратимо державу, розгляд екологічних, економічних і усіх інших законів просто не матиме жодного сенсу.

Хочу звернути увагу, можливо, хто не в курсі, минулого тижня Печерський суд виніс одне дуже цікаве рішення про стягнення більше 6 мільйонів гривень компенсації українському громадянину за зруйноване житло на окупованій території.

Чим це рішення є епохальним? Це рішення епохальне є тим, що воно фактично зафіксувало той юридичний стан речей, який ми маємо на сьогоднішній день без Закону про окуповані території.

На сьогоднішній день Україна фактично несе повну юридичну відповідальність як перед українськими громадянами, так і перед усім світом за усі події, які відбуваються на Сході.

Замість того, щоб перекласти цю відповідальність на того, хто її повинен нести, на агресора, на Російську Федерацію ми прийняли Закон "Про окуповані території", яким визнали Крим окупованою територією. Але, на превеликий жаль, встановити юридичний статус для того, що відбувається в нас на Сході ми до цього часу не зуміли. Ми називаємо війну юридично антитерористичною операцією, хоча навіть сьогодні на Погоджувальній раді ми всі називаємо це війною.

Тому прийшов час дати відповідь і суспільству, і нашій міжнародній дипломатії можливість ефективно боротися з агресором у міжнародних судових інстанціях і захищати інтереси держави.

Наступне. Незважаючи на те, що у нас на Сході відбувається війна, там відбувається дуже інтенсивна торгівля. І це є колосальним парадоксом, який є абсолютно незрозумілий для усіх адекватних, здорово мислячих людей.

Щодня сотні вагонів перетинають кордон, перевозять, зокрема, в тому числі вугілля, яке за дивним чином ми не можемо за 3 роки війни з Росією диверсифікувати поставки антрацитового вугілля.

В нас є затверджена формула "Роттердам плюс", яка дає можливість Україні закуповувати вугілля в інших країнах, не в Росії, не на окупованих територіях. Більше того, українці, сплачуючи за електричну енергію, фактично платять в цій ціні 1800 гривень ту ціну, за яку ми могли би купляти це вугілля з інших територій.

Фактично на сьогоднішній день ми створили передумови, при яких Україна є в зоні енергетичної небезпеки замість того, щоб купляти вугілля на підконтрольних Україні території, на території Львівського вугільного басейну ми розвиваємо бізнес Ахметова і підтримуємо його.

Я вже мовчу про те, що для забезпечення видобутку вугілля на окуповану територію поставляється товар подвійного призначення порох для вуглепроходу, який може використовуватися і для інших, зрозуміло, речей.

Я мовчу про інші речі, які здійснюються в плані переміщення через кордон: алкоголь, інша контрафактна продукція, зброя і багато інших речей, які є абсолютно неприпустимими. Тому на сьогоднішній день парламент зобов'язаний прийняти Закон "Про окуповані території", прийти до цієї дискусії і дати відповідь на ці питання.

Наступне. Йдучи в парламент в кінці 2014 року, п'ять політичних сил підписали Коаліційну угоду, в якій записали, що ми зобов'язуємося обмежити депутатську недоторканність. Фракцією "Самопоміч" було підготовлено законопроект 5487, в якому ми запропонували абсолютно зрозумілий спосіб обмеження цієї недоторканності, тому що Конституція не є перешкодою. Перешкодою є Закон "Про Регламент" і Закон "Про статут народного депутата". Жодної проблеми винести цей законопроект на розгляд ще цього тижня немає. І тут абсолютно не принципово є важливими, яка у нас буде тематика, який у нас буде блок розгляду, чи екологічний, чи економічний, чи будь-який інший. Це необхідно зробити якомога швидше.

І останнє. Тут згадувалося питання про вибори. Є підготовлений законопроект 1068-2 про вибори народних депутатів на пропорційній основі з відкритими списками, і який теж необхідно приймати в найкоротший термін, а не ставите це питання на розгляд напередодні виборів, коли знову шляхом швидкого розгляду…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Тому, щоб ми не повторювали ту історію, яка у нас була з прийняттям Закону "Про вибори до органів місцевого самоврядування", нам необхідно в найкоротші строки перенести дискусію про Закон "Про вибори народних депутатів" з нашої робочої групи до сесійної зали і прийняти закон, який дасть можливість нашим громадянам обирати народних депутатів, а нашим громадянам розуміти, хто є їхніми представниками в парламенті.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги! Я думаю, що ключовим є загострення військового конфлікту на Сході України, і все, що відбувається сьогодні навколо Авдіївки і в самій Авдіївці, це є чітке свідчення, що агресор не зупиняється, що він нарощує свою військову агресію, і відповідальність абсолютно в повній мірі за це лежить на країні-агресорі, на Російській Федерації, на Кремлі.

Ви знаєте, що практично без високотехнологічної зброї наші майже голими руками боронять кордони. Їм величезна подяка. Слава героям, які загинули. І велика подяка також українському місцевому населенню, яке мужньо витримує наслідки війни.

Ви знаєте, що я тиждень працювала в Сполучених Штатах і мала десятки важливих для України зустрічей. Але, яке питання задають на всіх цих зустрічах? Перше питання. Ви говорите про війну, ви говорите, що війна по суті сьогодні нищить Україну. Покажіть хоч один документ, де війна названа "війною", де реально оголошені території, де зараз є агресор, зовнішній агресор, окупованими. Вони говорять, що ви самі дезорієнтуєте практично весь світ, говорячи про те, що тут не війна, а просто тероризм окремих структур, які діють на Сході.

Тому сьогодні не йде мова про те, як ми це назвемо, а йде мова про те, як світ, як нова влада сьогодні в Сполучених Штатах, як майбутня нова влада у Франції, в інших країнах, де відбудуться вибори, як вони будуть сприймати ці подвійні стандарти.

І тому потрібно, до речі, припинити пусті розмови про патріотизм, які лунають в тому числі і з трибуни Верховної Ради, в тому числі лунають і на цій Погоджувальній раді, а нарешті чітко Україні стати на позиції, що це війна Росії проти України. Нам потрібно абсолютно точно, я підтримую "Самопоміч", прийняти Закон "Про окуповані території", потрібно ввести військовий стан в Луганській і Донецькій області, треба припинити це хамство з торгівлею з окупованими територіями. І що ви думаєте, що ця війна тривала би, якщо б купували все, що постачає окупованій території в Україні, таким самим фінансували війну проти України самі українські чиновники і високопосадовц?.

Крім того, я хочу сказати вам також, що в кожному кабінеті, в якому я була, у сенаторів, в конгресменів, у аналітиків, політологів, стратегів, задається головне питання: "Коли в Україні припиниться корупція на найвищому рівні?". Називаються прізвища з оточення Президента країни, нещодавно діючого Прем'єр-міністра України, конкретні прізвища. І говорять, якщо така корупція на найвищому рівні в Україні продовжиться, то категорично ніхто не буде розглядати ніякі допомоги Україні.

Чому у нас досі не створені тимчасові слідчі комісії? Чому у нас парламент відокремлений від того, щоб подивитися, як сьогодні оббирають країну високопосадовці? Скажіть, доки ми будемо пишатися тим, що з кожного українця зідрали вже останню шкіру і наповнили бюджет? І сьогодні бюджет купається в грошах, по 2 мільйони гривень встановлюються таким чиновникам заробітні плати, як Кобєлєв, і на цьому фоні у людей не залишилося жодної копійки. І, до речі, малі села і селища теж без грошей, тому що їх насильно заштовхують в об'єднання. Доки це буде?

І тому тимчасові слідчі комісії, пане спікер, я прошу, це у ваших силах, вам треба поставити в порядок денний і добратися до того, щоб зупинити цю корупцію з боку парламенту, якщо не в стані робити це Президент, уряд і силові структури. Я можу також сказати, що всі бачать, що йде торгівля з окупованими територіями. І я хочу подякувати тим депутатам, які сьогодні намагаються припинити цю торгівлю, в тому числі, і застосовуючи і силу, вже силові акції, це все сором, і це бачать за межами України.

І, в той же час, я хотіла б сказати вам, що під час моєї зустрічі з Президентом Сполучених Штатів, я почула підтримку Україні, бажання допомогти Україні, Україна не буде залишена без допомоги найнадійнішого нашого союзника Сполучених Штатів, але багато чого в руках України. Я також хотіла б зараз чітко заявити, що прийшов час розглянути трагічний соціально-економічний стан, в якому опинилися люди, по всім напрямкам, починаючи від закриття і руйнації середнього класу, малого підприємництва, фермерських господарств…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …до тарифів, які нищать сьогодні кожного українця. Почали вже виставляти платіжки не лише по новим тарифам, а вже по якимось неосяжним нормам, де люди вимушені платити більше, ніж навіть нараховано по тарифам. Я вважаю, що прийшов час розглянути це на окремій нараді, не публічній і, мені здається, що вже час ставити питання про відставку уряду Гройсмана. Це корупція і це абсолютна некомпетентність управління державою. Або ми діємо або країни просто не буде!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, Представник Президента України у Верховній Раді.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Події в Авдіївці ще раз показали світу реальне обличчя агресора, і я хочу підтримати вже висловлені думки про те, що скоординовані дії Президента України, Верховної Ради України, уряду, Державної служби з надзвичайних ситуацій, українських військових, волонтерів з усієї України, багатьох народних депутатів в тому числі не дозволили агресору дестабілізувати ситуацію. Ми ще раз показали агресору, що Україна йому не по зубах. Безумовно, цьому також сприяло те, що Главою держави було задіяно всі міжнародні інструменти для тиску на агресора.

Відносно Сполучених Штатів Америки, я також був присутній на багатьох зустрічах в Конгресі і Сенаті, і хочу сказати, що, мабуть, ми були в паралельних світах, тому що те, що я почув, це чітке розуміння, що це є російська агресія, жодних подвійних стандартів, там немає жодної думки. І навіть сьогодні ми чуємо вже від офіційних осіб нової адміністрації те, що це прямий вплив Росії на цю війну. І друге. Є чітка позитивна оцінка тих зусиль, які за останні два роки були зроблені в боротьбі з корупцією.

Щодо законодавчої роботи. Знаєте, події в Авдіївці і взагалі загострення ситуації на фронті ще раз показало нам, що законопроекти щодо підтримки обороноздатності нашої країни, щодо підтримки нашої армії мають бути в центрі уваги парламенту на цій сесії.

Також в центрі уваги мають знаходитись законопроекти щодо продовження судової реформи, а також відносно підтримки економічного зростання економіки і створення нових робочих місць.

Хочу нагадати, що на минулому пленарному тижні ми не розглянули важливий законопроект у сфері судової реформи – про Конституційний Суд України (номер 5336-1). З огляду на зазначене вищевказаний проект закону потребує включення до розкладу засідань на поточний пленарний тиждень.

Крім того, шановні колеги, на розгляді Верховної Ради України перебуває внесений Президентом України проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції (номер 0122). Даною угодою визначаються правові підстави для співробітництва між Україною і вищевказаною Європейською організацією в боротьбі з тяжкими злочинами, зокрема організованою злочинністю і тероризмом. З огляду на зазначене, даний законопроект також слід розглянути вже на цьому тижні.

Також потребують включення до розкладу засідань пропозиції Президента України до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (номер 2009а-д).

Окрім того, хочу зазначити на необхідності розгляду на поточному тижні визначеного Президентом України як невідкладний проекту Закону України про електронні комунікації (номер 3549-1). А також законопроектів про український культурний фонд (номер 5491), про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення (номер 5089).

Також, шановні колеги, хочу звернути вашу увагу, що 19 жовтня 2015 року на засіданні Національної ради реформ було ухвалено рішення про доцільність розгляду парламентом змін до Регламенту Верховної Ради України щодо необхідності проведення експертизи законопроектів на відповідність права ЄС. Такі зміни передбачені у проекті Закону номер 2046а про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо удосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС). З огляду на зазначене, прошу включити вищевказаний законопроект до розкладу засідань на поточний пленарний тиждень.

Крім того, необхідно розглянути законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України. Зокрема, мова йде про законопроект (номер 5697), спрямований за забезпечення соціального захисту осіб, які зазнали ушкоджень здоров'я під час Революції Гідності та громадян, які постраждали від російської агресії.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Цілковито вас підтримую, що ми повинні законопроект 5697 цього тижня вже включити. Це важливо, щоб ми до трагічних подій 18-20 лютого його прийняли. Я думаю, тут буде загальна згода і загальна підтримка усіх голів фракцій. Це ініціатива уряду, і я переконаний, що вона буде підтримана в залі.

І я надаю слово Степану Івановичу Кубіву, Першому віце-прем'єр-міністру України.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги депутати, керівники фракцій, голови комітетів! Перш за все, хочу подякувати Голові Верховної Ради України, вам, Андрію Володимировичу, парламентарям, керівникам фракцій, депутатам щодо оперативного звернення до парламентарів світу щодо ситуації у Авдіївці. Це дуже важливий крок, який абсолютно відіграв велику роль щодо єдності.

Взагалі єдність влади – це шлях до перемоги. Про єдність всіх тих, хто любить Україну і тих, хто не любить Україну, слова блаженнішого Любомира Гузара сьогодні є аксіомою для кожної людини, яка хоче перемоги і миру в нас у країні.

Звісно, до ситуації в Авдіївці прикута увага нас усіх. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у вівторок особисто виїхав на місце, щоб організувати усі необхідні дії для відновлення життєдіяльності Авдіївки. Ситуація була на постійному контролі, і уряд доклав і докладає далі всіх зусиль, щоб допомогти людям. І тут саме єдність Верховної Ради, уряду і Президента показали той можливий аспект позитивного забезпечення всім необхідним людям, які ми сьогодні маємо у Авдіївці. В Авдіївку надходять будівельні матеріали для відновлювальних робіт, відновлено тепло, водо-енергопостачання, у будинках підтримується температура 18-22 градуси, облаштований пункт життєзабезпечення – 8 наметів, три стаціонарні пункти обігріву, три польові кухні, налагоджене постачання продуктів харчування, працюють групи розмінування. Ми зараз зосереджуємо зусилля усіх служб на допомозі людям, які опинилися у складних умовах через обстріли, що є безпосередньо під контролем Прем'єр-міністра України. Дякую всім тим, хто надає посильну допомогу, особливо волонтерам, про що говорила сьогодні Ірина Луценко.

Зарплата 3 тисячі 200 і безробіття. Чрез ситуацію на Сході України все більше шкідливою є паніка, яку штучно розгортають в інформаційному просторі, тим більше, коли штучно дискредитують рішення, які насправді приймаються в інтересах українців.

Позиція Прем'єр-міністра України і уряду полягає в тому, що прийшов час відновлювати справедливість в оплаті праці українців. Я хочу навести деякі факти. У минулому році зарплату менше три тисячі двісті отримало близько 3,5 мільйона осіб або 40 відсотків працюючих, саме стільки стосується підвищення мінімальної заробітної плати.

Друге, таким чином наше рішення 3,5 мільйона громадян, які отримали досі найнижчі зарплати, якщо хтось вважає, то вони і надалі могли б жити, отримувати таку зарплату, то хай сам спробує на неї прожити.

Третє, цим кроком ми розпочинаємо відновлювати справедливість, адже протягом трьох років інфляція зросла у тричі, а розміри мінімальної зарплати – лише на 30 відсотків.

Четверте, 1 мільйон бюджетників отримали підвищення зарплат від 400 до 2 тисяч гривень.

П'яте, на сьогодні всі зарплати в лікарнях, навчальних закладах з урахуванням підвищення мінімальної заробітної плати виплачені. Затримка із виплатами були пов'язані чисто з технічними проблемами через пізнє ухвалення бюджету із субвенціями саме місцевими бюджетами. На виплату заплат було перераховано в обсягах січня минулого року, зараз все виправлено. Надходження до Пенсійного фонду в січні 2017 року порівняно з 2016 роком зросли на 1,2 мільярда гривень.

Я хочу запевнити, що наш уряд, Прем'єр-міністр і надалі буде проводити зміни, які мають забезпечити людям гідний рівень життя. Замість шукати політичних дивідендів в криках заради краще, давайте об'єднаємо зусилля і разом працюємо на добробут України, наших людей.

Дуже важливо, щоб нова сесія, про яку сьогодні наголошував Голова Верховної Ради, традиційно починалася з розгляду законопроектів, які є тематичними, які визнали пріоритети комітети, фракції і уряд України. Перше, дуже важливо – закон (5697), про який говорили Андрій Парубій і відповідно представник Президента, це дійсно уряд пропонує надати допомогу нашим побратимам, які зазнали ушкоджень здоров'я під час Революції Гідності, які постраждали на Сході України.

Друге. Це ратифікація Угоди про вільну торгівлю України з Канадою. Я хочу подякувати пані Гопко і пану Іванчуку, які провели велику роботу по даному напрямку роботи.

Важливим блоком для розгляду законопроектів з питань екології. Не менш важливим є питання інформації. Я як Міністр економіки впевнений, що ми повинні зробити все можливе, щоб сприяти розвитку цієї галузі, яка, без сумніву, є

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …запорукою конкурентної переваги нових економічних реалій.

Дуже позитивним сигналом для європейських партнерів і українських експортерів буде розгляду законопроекту 0906 щодо безпечності і якості харчових продуктів. Сподіваємось на плідну співпрацю уряд Президент Верховна Рада.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тільки мені… Зараз я дам слово. Я тільки підкажу вам, мені підказали, що законопроект 5697, який стосується соціального захисту учасників Революції Гідності і, зокрема надає їм статус учасника бойових дій, до сьогодні немає рішення комітету. І тому я звертаю увагу і даю доручення Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій і учасників АТО та людей з інвалідністю, щоб невідкладно зібратись та підготувати до винесення в зал законопроекту 5697, щоб ми справді змогли вже цього тижня його розглянути.

Колеги, ще одна хвилина, Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Ми звучимо справді дуже переконливо, особливо уряд і члени коаліції, коли закликаємо до єдності, для того щоб дати відсіч російській агресії. І ми завжди є дуже єдині, коли треба голосувати за звернення до всіх урядів, всіх міжнародних держав стосовно всього. Але насправді, чи є ми такі єдині, коли стосується рішення нас самих? І мені здається, що це якраз дуже гарний момент для нас всіх перевірити цю єдність.

Ми закликати стати всіх депутатів, особливо лідерів фракцій, передовсім фракцій коаліції, стати співініціаторами проекту Закону про відповідальність Росії за агресію і за ті збитки, які вона завдала. Це є момент для нас істини: готові ми бути єдині для того, щоби дати відсіч російській агресії чи ні. А далі припинити торгівлю у відповідь на нашу єдність про заклик підтримання санкцій.

Крім того, якщо ми…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Якщо ми є такими єдиними у сприйнятті російської агресії, то незрозумілою видається взагалі риторика і політика Міністра з питань окупованих територій, який заперечує факт російської окупації на Сході України разом із заступником Міністра. В зв'язку з тим ми також закликаємо приєднатися до Постанови Верховної Ради про звільнення Міністра з питань окупованих територій із займаної посади в зв'язку з тим, що його діяльність суперечить інтересам національної безпеки і держави Україна.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, у нас вийшла суперечка з приводу того, чия сьогодні черга по комітетах – зліва чи справа. Чи могли би ви мені нагадати просто. (Шум у залі)

Ні, колеги, мені Апарат говорить, що справа. Так і було справа, так? (Шум у залі)

Вибачте, будь ласка, я спеціально перепитав. Ми… (Шум у залі) Колеги, отже, справа починаємо. І Апарат за тим, справді, пильнує і нагадує мені кожного разу. Якщо є помилка якась, ви оголосіть. Але всі підтвердили, що справа ми сьогодні починаємо.

І я надаю слово для виступу Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Козаченкові Леоніду Петровичу.

Будь ласка, Леоніде Петровичу.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Я розумію, емоції, вже трошки стомилися, я буду коротко.

Ми всі знаємо, що аграрний сектор є таким, який найбільш впливає на стабілізацію економіки нашої держави. Ми найбільший зараз внесок робимо в надходження валюти з-за кордону – майже 50 відсотків, вона має причетність до експорту сільськогосподарської продукції.

Ще дуже цікава цифра. В минулому році більше 90 мільярдів гривень поступило в бюджет саме з цього сектору економіки. Там працює більше півмільйона населення нашої країни. На жаль, в поточному році ми різко зменшили державну підтримку приблизно втричі, і ця галузь потребує від нас додаткової уваги.

На цьому тижні ми плануємо розглянути 6 законопроектів в парламенті. Ми мали дуже непоганий досвід у минулому році, проводивши такі тематичні слухання, коли виділявся один день, де розглядалась ціла низка законопроектів. Навіть при цьому ми розглянули приблизно третину тих, які пройшли слухання у парламентському комітеті.

На цьому тижні, я підкреслюю, 6 законопроектів, які ми хочемо розглянути завтра. І є таке прохання, шановний пане Голово, щоб ці законопроекти були поставлені в першій половині дня для того, щоб рішення по них було все-таки прийнято. І надалі просимо все-таки більше звертати уваги на цю галузь і практикувати проведення тематичних днів, на яких буде розглядатись більша кількість проектів законів пов'язаних з діяльністю цієї галузі економіки.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, в період шостої сесії одним з ключових питань для комітету і парламенту будуть розгляд річного звіту про виконання Державного бюджету за 2016 рік та визначення основних напрямків бюджетної політики на 2018 рік.

Стосовно тижневого розкладу пленарних засідань в межах компетенції належить зазначити, що передбачений на четвер законопроект 2223а Комітетом з питань бюджету підтримується, і відповідний висновок подано до Верховної Ради.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановні колеги.

Далі, будь ласка, Марія Іонова, Комітет з питань європейської інтеграції.

 

ІОНОВА М.М. Шановні колеги, вітаю з початком сесії.

Але я також хотіла би сподіватися на посилену увагу та підтримку у 2017 році тих законопроектів, які спрямовані саме на виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та на здійснення для країни євроінтеграційних реформ.

Також хотіла би і сподіваюсь, що керівники фракцій залишаться до кінця Погоджувальної ради і вислухають всіх голів комітетів з тими важливими пропозиціями, які в них є.

Я як представник Комітету з питань євроінтеграції хотіла би зосередити увагу на проекті Закону про ратифікацію Угоди співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції. Це 0125. Тому що ця угода покликана створити саме такі правові підстави для співробітництва між Україною та Євроюстом у боротьбі з тяжкими злочинами, включаючи організаційні злочинні угрупування і організаційну злочинність та тероризм.

Також я би хотіла попросити: завтра в рамках Дня ІТ в Верховній Раді також підтримуємо законопроект 4685, це про електронні довірчі послуги. Я тут приєднуюсь до профільного комітету і наголошую на його євроінтеграційній складовій. Також цей законопроект підтримується офісом Віце-прем’єр-міністра з питань євроінтеграції. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Марія.

Будь ласка, від Комітету з питань науки і освіти пан Співаковський Олександр.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановна головуюча, шановні колеги. По-перше, хочу подякувати від комітету за те, що в порядок денний буде винесено 3 питання, 3 освітніх питання. Особливе питання, яке отримало велику актуальність, це щодо підтримки, державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Це народний депутат Найєм.

Але хочу звернути увагу на те, що крім цього ми будемо дуже просити повернутись в четвер на засідання по питанню законопроекту 5240. Я хочу просто пояснити ситуацію. Ми не проголосували за нього, голосів у нас не вистачило. І були деякі звинувачення щодо корупційної складової цього законопроекту. Так я хочу пояснити, що цей законопроект, який повинен врегулювати, оскільки ми не врегулювали його за рахунок невиконання Закону "Про вищу освіту" щодо цілого сектору освіти, це технікуми і коледжі.

От, що буде відбуватися, якщо ми не приймемо цей законопроект? Дуже просто: 10-15 відсотків всіх технікумів і коледжів якось отримають ліцензії, стануть університетами; всі інші 85-90 відсотків підуть в зону профтехосвіти і підуть далі на місцевий бюджет. Тому, якщо ми не врегулюємо законодавчо це питання, воно буде врегульовано якимось чином через постанову, і ми практично втратимо цей сектор нашої освіти.

Тому прошу до нього у четвер повернутися, у середу ми розглянемо ще раз це питання на засідання комітету. Але якщо ми цього не вирішимо, ми будемо нести відповідальність за технікуми і коледжі, а це близько 300 тисяч людей, які працюють у цьому секторі.

Також дуже прошу внести проект Закону про внесення зміни до статті 44 Закону України "Про вищу освіту" щодо пільгового вступу до вищих навчальних закладів.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Секретаріат встиг занотувати ці законопроекти, які ви пропонуєте поставити до порядку денного.

Будь ласка, наступний – Єгор Соболєв, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Час парламенту призначити аудитора для аналізу роботи Антикорупційного бюро. Ми з вами законодавством передбачили такий зовнішній аудит, одного з перевіряльників має призначити Верховна Рада. Прохання: якомога швидше включити це рішення в порядок денний.

Так само спікер парламенту Андрій Парубій давав обіцянку організувати спеціальний день для ухвалення інших антикорупційних рішень. Будемо чесними: наш парламент припинив приймати закони у сфері протидії корупції, і накопичилася низка важливих ініціатив, які далі треба ухвалювати, починаючи з Закону про право того самого Антикорупційного бюро прослуховувати корупціонерів без нагляду з боку Служби безпеки України, де теж можуть бути корупціонери, і продовжуючи законопроектами про захист і підтримку викривачів корупції, про люстрацію майбутніх кандидатів у народні депутати і у президенти.

Нарешті минулого тижня зареєстрований дуже важливий законопроект, прийняття якого вже обумовлено діючим законодавством, це законопроект про Антикорупційний суд. Ви всі бачите за історією того самого Михайла Охендовського, якого звинувачують у підкупі з боку однієї з політичних сил, а він далі працює головою Центрвиборчкому і ані парламент, ані суд не здатні його звільнити. Тому дуже важливо, щоби ми цього року ухвалили Закон про Антикорупційний суд. Ми передбачили допомогу іноземних урядів у підборі незалежних принципових сильних українських суддів, цей суд буде займатися виключно ТОП-корупціонерами. Прошу колег з Комітету правової політики якомога швидше розглянути цей законопроект. І прошу всіх парламентарів підтримати включення його в порядок денний.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, Єгоре.

Будь ласка, Олександр Данченко, це Комітет з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. На минулому тижні я провів декілька зустрічей. Одна з них, це був десант з Європарламенту та Єврокомісії по питанню кібербезпеки та розвитку цифрової економіки. Друга зустріч була з представниками Палати лордів від Британії. На всіх цих зустрічах основною темою була це тема розбудова цифрової економіки. І дуже цікавим була тема зустрічі з представниками Палати лордів, як буде вибудовуватись праця кооперація між Україною та Британією після "Брексіту". Так ось, вони сказали: в першу чергу ми хочемо надати вам допомогу в побудові нової цифрової економіки, тобто безкорупційної економіки, дійсно несировинної економіки.

Я дуже дякую пану спікеру, секретаріату, всім колегами, які підтримали на минулому тижні, це питання інформатизації. І хочу звернути увагу на цей блок, який стоїть завтра. В усіх цих законопроектах авторами, співавторами є представники всіх парламентських фракцій. Ми відпрацювали до останнього ці законопроекти. Ще навіть у четвер, у п'ятницю ми зустрічалися, проводили останні наради по Закону про інфраструктуру. Нібито зняли всі питання.

Тому я хочу, щоб всі підтримали законопроект 4685, це євроінтеграційний законопроект про електронні довірчі послуги. Законопроект про доступ до об'єктів будівництва транспорту та енергетики, він відкриває шлях до цифровізації держави, до того, щоб кожна людина в нашій державі мала інтернет, мала ту важливу інформацію. Дуже прошу підтримати. Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обробки інформації в системах…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пане Олександре.

Будь ласка, Ніна Южаніна від Комітету з питань податкової та митної політики.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Доброго дня, шановні колеги. Загальне побажання, звісно, нам швидше прийняти План роботи шостої сесії, тому що велика кількість зараза звернень народних депутатів щодо розгляду їх ініціативи, а комітет, на жаль, не може їх розглядати, бо ці законопроекти не включені до порядку денного сесії.

Крім того, у мене ще таке звернення до пана Степана Івановича Кубіва. Зараз у комітеті працюють робочі групи по декількох напрямках. Напрямки ці об'єднали депутатські ініціативи декілька, там до 20-40 законопроектів, які спрямовані на одну мету. І, на жаль, від виконавчої влади представники, які участують у цих робочих групах, потім не доносять думку до керівництва міністерств і не впливають не винесення рішень у міністерствах. Ви розумієте, проводити таку велику кількість обговорень, знаючи, що в кінці кінців рішення таких робочих груп не буде прийняте до уваги, надтяжко. Тому прошу все-таки і від Міністерства фінансів, і від Державної фіскальної служби забезпечити участь тих, хто може донести думку і може впливати на прийняття рішення у цих міністерствах.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Ніно.

Будь ласка, Артур Палатний від Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановна головуюча, шановні колеги! 7 лютого до порядку денного поставлений дуже важливий законопроект (номер 4724) щодо антидопінгового контролю. Зараз є посилення антидопінгового контролю у світі. Якщо ми не приймемо цей законопроект, у нас є загроза дискваліфікації Федерації легкої атлетики. Тому, шановні колеги, у четвер цей законопроект стоїть під номером 18. Я сподіваюсь, що до нього дійде черга, але я дуже прошу його поставити трошки раніше, перед екологічним блоком питань.

У нашого комітету є ще дуже багато законопроектів, які би ми хотіли поставити у порядок денний. Але, зважаючи на те, що є багато законопроектів і постанов, пов'язаних з тим, що є таке дуже велике ускладнення в зоні АТО, в Авдіївці, тому ми ці законопроекти не будемо ставити. І я прошу всіх голів фракцій, всіх депутатів бути присутніми, максимальна кількість депутатів в середу, в п'ятницю для того, щоб ми прийняли постанови, пов'язані з зоною АТО.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пане Артуре.

Будь ласка, Сергій Рибалка від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

РИБАЛКА С.В. Доброго дня, шановні колеги! Минулого року банківська система показала збитки в більш ніж 150 мільярдів гривень. "Банкопад", на жаль, продовжується, немає реального кредитування реального сектору економіки.

Наш комітет кожен день перед Погоджувальною радою дає свої пропозиції до порядку денного. На жаль, жодний законопроект не потрапив і цього тижня. Але ми наполегливо пропонуємо включити 7 лютого у вівторок до включення в порядок денний вже на четвер надзвичайно важливий законопроект 6010. Він може врятувати від знищення кілька десятків малих та середніх банків. Треба спростити їм процедуру, яка дуже сьогодні складна, і вони не можуть виконати ці умови. Це про питання "банкопаду", і ми повинні, як вважає Верховна Рада, зробити все, щоб припинити цей "банкопад" і відновлювати довіру до банківської системи.

Також ми просимо включити до порядку денного низку законопроектів, нам нарешті треба привести діяльність Національного банку до європейських стандартів, а це саме законопроект 5257, який спрямований на підвищення прозорості та відповідальності Національного банку.

Також законопроект 5304 щодо підвищення ефективності регуляторної діяльності Національного банку.

Також законопроект 1800 про ломбарди і ломбардну діяльність. Я теж дуже прошу включити цей законопроект як дуже важливий, 16 мільярдів в ринок, на жаль, в нас немає сьогодні Закону про ломбард і ломбардну діяльність. А це ринок, я кажу, як в нас гірше в країні, так краще в цьому ринку. І ми повинні зробити все, щоб захистити сьогодні наших громадян і ухвалити цей законопроект.

А також я прошу назвати тиждень, в який ми скажемо, що це тиждень фінансово-банківського сектору, можемо зробити день, і ми би надіслали всі законопроекти, які сьогодні є і напрацьовані у нас в комітеті.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Враховуючи те, що взагалі, у нас останні кілька місяців іде практика такого все-таки блочного розгляду питань, ви зараз запропонували кілька питань, що стосуються банківської сфери. Можливо, варто не цього тижня, а просто, як ви говорите, на наступний сесійний тиждень передбачити тематичний блок по цим питанням. Тому що, наскільки ми бачимо, цей тиждень у нас по темам вже так сформульований, але просимо…

 

(Загальна дискусія).

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Почули. Секретаріат все зафіксував, але почуйте, будь ласка, побажання і від комітету, що накопичилися питання, які потребують спеціального блоку найближчим часом. Почули. Дуже дякуємо.

Ярослав Дубневич, Комітет з питань транспорту. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я. В. Доброго дня, шановні колеги. На цей тиждень немає ні одного законопроекту, що стосується інфраструктурної галузі, транспортних законопроектів. Але ми в середу на комітеті підготовимо до другого читання, підготовимо три важливих законопроекти і розглянемо. Це законопроект про перевезення небезпечних вантажів (4644), а також законопроект 4647 щодо доріг оборонного значення, і законопроект 2712 щодо розвитку судноплавства.

І я прошу на наступний сесійний тиждень включити блоково ці важливі законопроекти, щоб розглянути їх в другому читанні та в цілому, а також розглянути законопроект 2475а щодо внутрішнього водного транспорту.

Це дуже важливі законопроекти, тому що Закон про перевезення небезпечних вантажів дасть можливість нашим українським підприємствам працювати на ринку Євросоюзу щодо перевезень.

Дякую за увагу. І прошую, шановний пане Голово, врахувати наші пропозиції в наступний сесійний тиждень.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Ярославе Васильовичу.

З моменту, як ми перейшли на блоки, власне, ми ставимо питання блоками, і це оправдовує свою ефективність. Я нагадаю, що ваші пропозиції ставилися весь час сумлінно, і ми минулий рік закінчили, якщо я не помиляюся, на блоці транспорту. Тому немає питання, лишень, щоб ви розуміли, що "вінегрету" ми робити не будемо. А наступного пленарного тижня будемо планувати тоді ще один ваш блок, і я думаю, це буде правильним, аніж вставити їх частину цього тижня, частину наступного. Я думаю, тут є згода і є загальне розуміння того.

Дякую вам.

Галасюк Віктор Валерійович, будь ласка.

 

 ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, хочу подякувати керівництву парламенту за те, що на цей тиждень є кілька важливих промислових законопроектів і прошу фракції та групи підтримати їх. Це проект Закону 3035 про старательську діяльність, який дозволить нарешті легалізувати цю сферу і зробити її сферою підприємницької діяльності і наповнення бюджету, забезпечити легальну зайнятість і безпеку тих громадян, які зайняті цією працею. Також дуже важливим є законопроект 5113. І в мене прохання посунути його вверх щодо розгляду – щодо реструктуризації заборгованості Дніпровського підприємства "Південмаш". Аналогічний закон ми прийняли щодо реструктуризації заборгованості "Антонова", і сьогодні маємо зробити те саме для космічної індустрії.

Окрім цього, Андрію Володимировичу, пропоную цього тижня розглянути ще кілька важливих законопроектів. Зокрема, 5495 – про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка, а також про встановлення важливих технічних регулювань, які дозволять Україні абсолютно зняти всі застереження щодо потенційної невідповідності мораторію на експорт лісу-кругляка в угоді з СОТ. Тобто цим законом ми повністю знімаємо питання з закордонними партнерами, їх застереження щодо дії мораторію лісу-кругляка. Зберігаємо мораторій, зберігаємо український ліс і задовольняємо наших шановних міжнародних партнерів.

Окрім того, пропоную розглянути законопроект (5105) про державні інвестиційні проект для того, щоб у нас в Україні справді ця сфера почала працювати в інтересах держави, щоб там були не тільки реконструкція чи ремонт Маріїнського палацу, чи якісь важливі соціальні проекти, а щоби це були стратегічні проекти, які здатні відновити українську промисловість, українську економіку і підвищити добробут громадян України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово.

Я хочу висловити задоволення, що в порядку денному цього пленарного тижня є чотири законопроекти, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. В той же час, оскільки вони внесені в порядок денний для розгляду у середу, я звертаюся до керівників фракцій, забезпечити присутність достатньої кількості членів фракцій, депутатів для того, щоб вони були підтримані в першому читанні для того, щоб уможливити потім результативний розгляд під час тематичного дня щодо внутрішньо переміщених осіб у Верховній Раді.

Я хочу принагідно звернутися до колег з Комітету з питань будівництва, з питань промислової політики і підприємництва, з питань правової політики і правосуддя, і також Комітету податкової і митної політики пришвидшити розгляд інших законопроектів, які йдуть за тематикою захисту прав внутрішньо переміщених осіб для того, щоб ми змогли вийти на початок березня на цей тематичний день.

Я хочу також підтримати закликати багатьох, які звучали, щодо необхідності назовні говорити одним голосом. І з огляду на це, хотів би звернути увагу присутніх колег по парламенту, що зустріч Юлії Тимошенко з новообраним Президентом Трампом фактично стала його третьою зустріччю з лідером, який представляє іноземну країну, після зустрічі з Прем'єр-міністром Великобританії, Королем Йорданії, Юлія Тимошенко була третьою, з якою він зустрівся. Незважаючи на це, що це є не ортодоксальною подією з точки зору дипломатичного протоколу, ми змогли донести до Президента Трампа позицію чітку щодо санкцій, щодо необхідності надання Україні летальної оборонної зброї і почули також відповідь від Президента, яка, я думаю, має бути підтримана всіма тут. Не замість, не займатися тим, щоб обговорювати кулуарні деталі, а підтримати подяку, де працювати разом на Україну.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бєлькова Ольга Валентинівна.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Шановні колеги, вітаю всіх і хочу побажати нам більш ефективної роботи у шостій сесії. І відразу також подякую Голові за те, що внесли законопроект 4840, який є визначальним для розкриття інформації у видобувних галузях, тут лунали заклики щодо боротьби з корупцією, я думаю, що цей законопроект дуже конкретно впливає на нашу боротьбу з корупцією.

На минулому засіданні Погоджувальної ради наш комітет анонсував чотири ключових блоки в частині енергетики. Це ринок газу, електричної енергії, енергоефективності і "зеленої" енергетики. Так от, всі питання, які стосуються ринку газу, сьогодні вже більш-менш готові і не викликають застережень у фракцій. Я би просила, щоб секретаріат довключив на цей тиждень Закон (3096 ) щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі.

Друге. Дуже велика проблема нині у державної "Чорноморнафтогаз", яка, нагадаю, сьогодні є утримувачем ліцензій по офшорному видобутку в Чорному морі. Фактично ми втрачаємо цю компанію. Законопроект 5370 вирішує деякі питання функціонування цієї компанії.

Законопроект 5289 довнормовує багато питань у різних законах щодо Закону про ринок природного газу. Оці три закони, якщо ви внесете на цьому тижні, я думаю, що ми покажемо дуже гарний результат в частині енергетики. Дуже прошу вас дослухатись до цієї пропозиції.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ольго Валентинівно, розглянемо, звичайно, цю пропозицію. Одне тільки питання, власне, на якому наголошую, 2,5 тисячі питань і, власне, інколи це не від небажання, а, власне, від того, що доводиться якимось чином суміщати ці величезні ініціативи, які є, але обов'язково розгляну цю пропозицію.

Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Володимирович Пашинський, Комітет з питань безпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Сьогодні в цьому залі лунало дуже багато слів, як ми пишаємося нашими воїнами в Авдіївці, Збройними Силами, про російського агресора. Знаєте, а давайте поставимо по іншому запитання, а чи все ми зробили для тих хлопців, які в Авдіївці зі зброєю в руках, і не тільки в Авдіївці, захищають нас тут?

Бюджет Міністерства оборони Російської Федерації – 45 мільярдів доларів. Вдумайтесь. Бюджет, спільний бюджет Збройних Сил та Нацгвардії – менше 3 мільярдів. В 15 разів менше. Забезпечення нашої армії новітніми зразками зброї – це одиниці відсотків. Ми не забезпечили армію зв'язком, ми не забезпечили армією передовим озброєнням, боєприпасами належними. І при цьому всі дуже піаряться і розказують про свій патріотизм, про боротьбу з російським окупантом, про блокаду і ще якусь єресь.

У четвер стоїть закон, написаний європейськими експертами разом з Кабінетом Міністрів про спецконфіскацію, частина коштів якраз іде на ці нагальні потреби. І от тут проявиться, хто дійсно хоче допомогти армії, а хто на зарплаті у Януковича і Путіна сидить, а в цьому залі розказує про свій патріотизм картонний.

І, пане Голово, я все-таки прошу вас звернути увагу, що є такий Закон 5640, прийняття якого дасть нам можливість на 10 тисяч осіб доукомплектувати Збройні Сили, тому що за рахунок бюрократичних перепон ми його до сих пір так і не прийняли. Поставте його, будь ласка, для включення. І прошу всіх голів фракцій, які дійсно турбуються про нашу безпеку, хоча би прочитайте цей законопроект. Це буде реальна підтримка для наших Збройних Сил. Тій же 72-й бригаді, де, не буду говорити цифру, яка не укомплектована по штату. От такі речі – це реальна допомога.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Я хотів би скористатися вже в котре присутністю тут Представника Президента України і нагадати про багатостраждальний наш законопроект про підтримку кінематографу. Ми його прийняли 13 жовтня. Відповідно до Конституції протягом 15 днів Президент повинен або його підписати, або накласти вето і подати сформульовані чіткі пропозиції до Верховної Ради, щоб парламент їх розглянув. 18 листопада Президент повідомив, що вето наклав, але таких пропозицій ні парламент, ні комітет Верховної Ради досі не отримали, що є порушенням статті 94.

Я просив би Адміністрацію Президента звернути на це увагу, оскільки вже звернули на це увагу Представництво Європейського Союзу, яке зазначило про те, що, на жаль, піратство і інші зловживання, які міг би ліквідувати цей закон в Україні, продовжується. І ми наближаємося до розгляду цього питання в Сполучених Штатах Америки, якщо ми не подолаємо піратство або не зробимо кроків до їх подолання, то в такому разі на Україну будуть накладені серйозні санкції, які будуть набагато дорожчі, аніж будь-які кошти, які закладені в цьому законі на підтримку кінематографу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

Я по попередньому, я підтримую. Я сподіваюсь, що чимшвидше пропозиції появляться, бо цей закон досить фундаментальний і був підтриманий усім залом, і якщо є застереження, ми повинні чимшвидше їх внести, і щоб закон працював.

Будь ласка, пані Ганно.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Прошу на цей тиждень так само внести у порядок денний проект Постанови 5687 це звернення Верховної Ради про Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Держдуми, Федеральних зборів Російської Федерації.

Також прошу внести у порядок денний на середу до ратифікації Угоду між Кабміном та урядом Республіки Індонезія про співробітництво в оборонній галузі. Комітет це вже схвалив.

Також прошу внести проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Актуальні питання зовнішньої політики України" (6014).

Також комітет зараз готує звернення Верховної Ради до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії Російської Федерації проти України. Це надзвичайно важливо, і ми просимо, можливо, завтра його розглянути.

І також хотіла би, зважаючи на те, що сьогодні о 15.30 спільно із Міністерством економіки, зокрема пан Степан Кубів, Наталія Микольська і три Комітети – у закордонних справах, з питань розвитку промисловості та економічної торгівлі – разом проводять, власне, перспективи ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою. Я вважаю, що це надзвичайно важливо, оскільки у нас був візит голови Комітету у закордонних справах парламенту Канади, де вони якраз і висловились, що вони очікують, що Україна ратифікує цю угоду.

І також ми отримали вже ряд запитів від українського бізнесу, наскільки важливим є і позитивним сигналом для України ратифікувати цю угоду. Я сподіваюсь, що після ратифікації цієї угоди ми побачимо від уряду, зокрема від Міністерства економіки Угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем, і побачимо Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною, іншими, і відкриватимемо можливості для наростання експорту, а не будемо займатися, як-то кажуть, прокрастинацією, коли ми відкладаємо важливі речі, не маючи жодної на це підстави, чому ми це робимо.

І також хотіла б сказати, що сьогодні відбудеться "круглий стіл" о 14 годині "Вісім державницьких пріоритетів", про ті напрямки, на яких важливо сфокусуватися парламенту і показати свою якісну роботу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хотів би все ж таки звернути увагу, що немає в розкладі ні одного закону нашого комітету. Хоча я дивлюсь тут довідку, яку підготував секретаріат. Тут чітко видно, наприклад, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підготував 102 закони, 102. В той час, коли у всіх комітетів по 14, 33, 22, 37, у нас – 102. Що нам з ними робити, я не знаю, тому що повинна якась бути логіка в цих призначеннях.

Я вважаю, що треба потренуватися і блоками, і не блоками. Блоками – це така європейська популярна зараз гра, а неблоковість – це українська. Я вважаю, що якщо у нас 27 комітетів, по два закони найбільш актуальних якщо кожен вибере, а такі є у нас по рейтингу, то, я думаю, що 54 законопроекти ми змогли би розглянути по два з кожного комітету. І всі голови комітетів мене підтримають. Більше того, 54, а 75 стоїть у вас в розкладі зараз, 75, тобто це не так багато.

От ми і визначили два досить серйозних і потужних сьогодні проекти, які необхідні для країни. Перший – це все ж таки не блокувати, а дати можливість Державному бюро створитися, хоча не всі хочуть, щоб воно працювало, тому що є питання у деяких правоохоронних органів щодо конкуренції, тому 5395 – це гарячий закон.

І другий закон, який вніс Кабмін, ми готові 5259 – це закон, який змінює статтю 72 Кримінального кодексу і вносить, в кінці кінців ставить крапки над тими питаннями, які виникали щодо "Закону Савченко". Все, ми його приводимо до тих норм, які повинні бути в нормальній цивілізований європейській країні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрію, номер другого я не почув, якщо можна, ще раз.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Що?

 

ПАРУБІЙ А.В. Другого законопроекту номер я не почув.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Другий законопроект 5259 – це законопроект, там ще два альтернативних є, щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення. Ну, мається на увазі, ми вилучаємо, так, тяжкі і особливо тяжкі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я зрозумів. Я знаю цей законопроект. Мені просто треба було номер дізнатися.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Так, так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. І обов'язково 5395. Це проект, який дасть можливість цьому Державному бюро розслідувань все ж таки продовжити роботу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Добрий день, колеги. Добрий день, Андрію Володимировичу. Я хочу нагадати всім, що з 23 по 27 січня відбулася сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій було затверджено резолюцію по Україні. Але під час обговорення… І, дійсно, резолюція позитивна для України в багатьох питаннях, окрім, звичайно ж, питання корупції. Але під час розгляду цієї резолюції в кулуарах дуже часто лунало питання: "А чому ми в ПАРЄ повинні голосувати за те, що це війна, а в ваше законодавство зазначає це як антитерористичну операцію, абсолютно невідомо яку і з абсолютно невідомим статусом, і абсолютно невідомо, проти кого ви там нібито воюєте?" Тому на це питання нам, напевно, треба дати відповідь.

В тому числі задалося питання щодо статусу окремих територій, які знаходяться не під контролем української влади сьогодні. Тому я, користуючись моментом, хочу всіх зацікавлених осіб запросити 8 числа на засідання комітету, де буде розглядатися Закон про окуповані території.

І сьогодні тут звучало багато питань про єднання. Ну, так як от закликаю всіх, бо ми з вами точно не будемо єднатися навколо корупції в уряді, ми точно не будемо єднатися з вами навколо торгівлі цукерками в Російській Федерації, але навколо Закону про окуповані території я би закликав всіх об'єднатися. Комітет, я переконаний, розгляне це питання в середу. І винести для розгляду в першому читанні в четвер і проголосувати коаліцією, і опозиція це підтримає. Немає жодних питань. Це по-перше.

По-друге, дійсно, в четвер – слава тобі Господи, що не в середу і в п'ятницю, як зазвичай, а в четвер, – нарешті з'явилися важливі закони по децентралізації. Я теж дуже сподіваюся, що оця фіктивна, неіснуюча коаліція знайде 226 голосів в підтримку, а ми як опозиція підтримаємо своїми голосами. І буду сподіватися, що 300 голосів наберуть ці закони. Але 226 від коаліції дайте для початку. Це другий момент.

Третій момент. Я одразу попрошу 30 секунд додаткових.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Але, знаєте, рівень довіри до парламенту мізерний, але який може бути рівень до парламенту, якщо ми самі себе не поважаємо? Більше півроку не виноситься в зал проект Постанови про визначення представника Верховної Ради України до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Абсолютно технічне питання, жодних зауважень до кандидата немає. Постанова не голосується, і сьогодні Верховна Рада – єдиний орган, який не призначив свого представника до цієї комісії. Але при цьому ми тут всі критикуємо конкурси. Справедливо критикуємо, але давайте вже призначимо свого представника.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я перепрошую, я уточню у пана Андрія. 5259, комітет пройшов, так? Рішення є. Рішення є комітету по ньому, так?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрію Володимировичу, рішення буде, тому що ми його в середу першим питанням розглядаємо. Як завжди, розглянемо і внесемо, в четвер можемо ставити. Тобто я кажу про четвер зараз. Ну, говорю про четвер, тому що це актуальний, досить серйозний закон, особливо під час зараз загострення ситуації на фронті. Ну, люди ті, які скоїли тяжкі злочини, вбивства, вони потрапляють і підпадають під цей закон, розумієте?

 

ПАРУБІЙ А.В. Я повністю з вами згоден.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Просто я говорю про механізм…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Він буде готовий на четвер.

 

ПАРУБІЙ А.В. Бо ми не можемо його поставити зараз, оскільки немає комітету, але коли вже рішення комітету буде, тоді, можливо, ми традиційно зробимо цей розділ "для включення в порядок денний для прийняття рішення" в четвер, і через той розділ ми його відразу і включимо і відразу зможемо розглянути, власне, таким чином, якщо буде в середу рішення комітету.

Дякую вам.

І, будь ласка, Сташук Віталій.

 

СТАШУК В.Ф. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! В нашому комітеті напрацьовано до десятка законопроектів, які могли бути розглянуті цього пленарного тижня, але, враховуючи ситуацію, коли ми працюємо по тематичних блоках, ми не будемо наполягати на тому, щоб ці законопроекти включались саме на цей пленарний тиждень і хочемо розраховувати, що в найближчі пленарні тижні буде призначено час для того, щоб по нашому тематичному блоку законопроекти були включені. Тому ми підтримуємо проект порядку денного і будемо працювати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

З народних депутатів присутні… бачу, бачу! Ну, так само справа вже були.

Дерев'янко, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Одна хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я прошу включити до порядку денного законопроект 5567. Це законопроект, який врегульовує питання автомобілів з іноземною реєстрацією. Більше як 100 народних депутатів стали співавтором цього законопроекту. Я дуже дякую всім, хто приєднався.

Користуючись нагодою, що присутній віце-прем'єр-міністр і пані Южаніна, голова комітету профільного, хотів би, щоби ми якнайшвидше могли мати спільну точку зору стосовно цього важливого питання автомобілів з іноземною реєстрацією. Міністр фінансів пообіцяв до початку сесійного тижня вивчити цей законопроект, і активісти були у нього на позаминулому тижні. І я вас дуже прошу включити в порядок денний, і також ми з комітетом, і з віце-прем'єр-міністром відповідно попрацювали і вирішили це питання, яке вже більше як півроку не вирішується, на превеликий жаль. Більше як кілька сотень тисяч таких автомобілів в країні ми маємо, і це питання не врегульовано, люди хочуть платити офіційно.

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Громадяни україни хочуть платити кошти в Державний бюджет, себе поводити гідно, і так само очікують від держави ставлення до них.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Журжій Андрій Валерійович.

 

ЖУРЖІЙ А.В. Андрію Володимировичу, хочу звернутись особисто до вас з питання депутатської недоторканності. Ви знаєте, зареєстрований в Раді законопроект 5487, ми неодноразово чули вашу принципову позицію, позицію багатьох колег по парламенту стосовно того, що має бути цей інститут значно спрощений і притягнення до відповідальності народних депутатів прискореним, щоб у нас не тікали люди, по яким ідуть подання Генеральної прокуратури, з України.

Я перед новим роком так само звернувся до вас, враховуючи певні обставини, щоб ви надали вимогу притягнути, надати згоду Верховної Ради на притягнення мене до відповідальності у зв'язку з тими заявами, які були Генеральним прокурором. Я дуже здивований вашою відповіддю, я не знаю, хто її виконав, але відверто вас підставляють, тому що законодавство я чудово знаю так само, як ви. Єдина відповідь, яку я від вас чекав, це те, що цей законопроект буде поставлений в перший же пленарний тиждень першим питанням, тому що він є надважливим. В нас немає проблем з Конституцією, у нас є проблема з Регламентом, який унеможливлює ефективно притягнути народного депутата до відповідальності…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЖУРЖІЙ А.В. Який унеможливлює надання згоди за заявою депутата Верховної Ради.

Андрію Володимировичу, послухайте, будь ласка.

Я переконаний, що в цьому парламенті є багато депутатів, яким ця депутатська недоторканність не потрібна, я переконаний, що ви могли б, наприклад, бути першим депутатом, який від неї спокійно відмовиться, але нам потрібно цю процедуру прописати в законі і змінити Закон "Про Регламент", який писався регіоналами під себе.

Тому, будь ласка, поставте в порядок денний 5487, і нехай кожна фракція покаже свою позицію з цього приводу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Оскільки було звернення до мене, дам вам роз'яснення.

Як ви знаєте, я цей законопроект ставив у "включення в порядок денний сесії". Ви знаєте, ще це було 20 грудня, якщо я не помиляюсь, він не набрав необхідної кількості голосів. Але зараз, я сподіваюсь, що він буде включений в порядок денний сесії з усіма двома з половиною тисячі законопроектів, які рекомендуються. На моє переконання, це найлегший шлях пройти цей етап, який, власне, передбачає включення в порядок денний сесії. І я думаю, або завтра, або через тиждень він буде включений в порядок денний сесії. І повірте, я є великим прихильником спрощення цієї процедури. І мені видається, я не тільки гаслами і словами, а всією своєю діяльністю це підтверджував. Питання, яке є, це питання голосів для того, щоб ми змогли. І можливо навіть, я про це говорив, можливо, я зареєструю свій законопроект з пропозиціями подібними, але який, можливо, буде мати більше шансів набрати голоси в залі. І з того приводу, я думаю, в нас дискусія відбудеться найближчим часом.

Дякую дуже вам.

Розенблат Борислав Соломонович, будь ласка.

 

РОЗЕНБЛАТ Б.С. Доброго дня, шановні колеги. Я хотів особливо подякувати вам, Андрію Володимировичу, за включення в порядок денний два законопроекти стосовно бурштину на вівторок, а також керівникам фракцій, які дійсно долучилися до цього процесу.

Перш за все, я хотів просто нагадати про те, що кожного тижня у нас лунають вибухи, постріли. Боротьба за бурштин, вона вже стала кривавою. Тому сьогодні вирішення цього законодавчо неврегульованого питання дуже важливе. Перш за все, хотів ще раз просто нагадати і звернутися до керівників фракцій, підтримати ці законопроекти. Тому що сьогодні вже є прецеденти, коли на Волині створена комунальне підприємство, видані вже ліцензії, і такі ж саме комунальні підприємства створюють в інших областях. Тобто не врегулювати сьогодні це питання на законодавчому рівні – це зробити кожну окрему область "бурштиновою республікою".

Тому я просто прошу ще раз звернути на це увагу і все-таки попрацювати з депутатським корпусом для прийняття рішення по цьому питанню.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Бориславе Соломоновичу.

Скажу вам відверто. Я, як і обіцяв на попередній сесії, включив ці питання в порядок денний. В мене фактично немає сумнівів, що 3035, проект Закону про старательську діяльність, він має в залі необхідну кількість голосів. Але у мене справді є певні сумніви, що ми отримаємо таку ж саму підтримку по 1351-1. І тому, власне, прошу вас провести максимальну роботу з депутатами, по фракціях для того, щоб забезпечити підтримку, тому що справді там є дуже багато дискусій і величезна кількість поправок. І тому повинні просто бути до того готовими, і ці дні – ну, завтра – максимально провести роботу і з головами фракцій, і з депутатами з приводу, власне, цього законопроекту. Це просто моє прохання: допомогти і підтримати.

І, будь ласка, Дунаєв Сергій Володимирович.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемые коллеги, добрый день! Хочу вам напомнить, что в ходе проведения АТО Луганщина оказалась отключена от единой энергосистемы Украины. Единственным источником энергоснабжения области является Счастинская ТЭС. В случае обострения на линии разграничения Счастинская ТЕС находится в зоне угрозы обстрела, и в таком случае подконтрольная территория может быть отключена от единственного источника энергоснабжения.

Я хочу обратиться прежде всего и к представителю Кабинета Министров, и к представителю Президента, чтобы взяли на контроль строительство ЛЭП, которая может дать возможность подключить Луганскую область к единой энергосистеме Украины.

И помимо этого сегодня отсутствует номинация газа в Луганской области для всех теплоснабжающих организаций. Тоже прошу взять данный вопрос на контроль и сделать все возможное, чтобы жители Луганской области тоже чувствовали себя в единой системе взаимоотношений с нашим государством.

Спасибо вам большое.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Папієв Михайло Миколайович.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати України, голови фракцій, голови комітетів! Завтра у нас перше питання порядку денного – це затвердження порядку денного сесії, шостої сесії Верховної Ради. Я просив би всіх дуже реалістично підійти до цього питання. Нам сьогодні роздана дуже хороша довідка – я вдячний Апарату Верховної Ради України – дивіться, за п'ять попередніх сесій розглянуто було Верховною Радою України з урахуванням відхилених законопроектів і знятих з розгляду 2 тисячі 586. Зараз ми 2 тисячі 500 законів кладемо в порядок денний шостої сесії.

Тобто фактично, якщо показник взяти, у нас 517 законів в середньому розглядається за сесію. Зараз вже є 869 законопроектів, які підготовлені комітетами для розгляду в залі, тобто на півтори сесії. Тому, щоби вийти із цього законотворчого цунамі, пропонується все ж таки виконати ту…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАПІЄВ М.М. Виконати ту пропозицію, яку надала місія Європейського Союзу на чолі з паном Петом Коксом. Зараз дати доручення, щоб голови комітетів, голови фракцій разом з фракціями прийняли рішення, які законопроекти фракція рахує і спільно з народними депутатами України пріоритетними. Щоб ми реалістичні мали ці законопроекти, які потребують люди. І щоби після цього пропорційно до чисельності з фракціями порядок денний кожної сесії на кожний пленарний тиждень формувався відповідно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Михайле, ну, перш за все, я до тих рекомендацій повернусь. Підготуйте законопроект. Ці рекомендації, в них чітко зазначено імплементація їхня, це рекомендації до імплементації. Бо, коли виноситься в зал пропозиції до змін до Регламенту, ну, чомусь весь час немає голосів навіть включити в порядок денний. Тому кажу, це є першими рекомендаціями.

Друга, з приводу порядку денного. От, до речі, колеги, я вас прошу зараз всіх мене послухати уважно. Пане Співаковський! Ми завтра знову опинимося з тою самою історією. Ми будемо мати першим питанням порядок денний сесії, без якого ми не можемо почати розгляд питань, колеги. Без якого ми не можемо почати розгляд питань.

Я згодний з вами, що кількість законодавчих актів є виразно завелика. Але, як правило, це є питання політичного компромісу, коли кожна політична фракція, коли кожний комітет говорить: ми не будемо голосувати, якщо там не буде зазначено наше питання. І скільки разів, і Володимир Борисович Гройсман, коли був спікером, і я на попередній сесії, коли ми намагалися скоротити той перелік, обов'язково в залі ми втрачали голоси, тому що автори багатьох законопроектів, не бачачи своїх законодавчих актів, вони просто не голосували. І тому нам важливо виходити на рішення, розуміючи, що той план, який ми поставили, ну, він і близько не є реалістичний, але для кожного з авторів важливо, щоб їхній законопроект був принаймні включений в порядок денний сесії. І тому часто це є питання компромісу і, власне, питання, яке може об'єднати зал, коли максимальна кількість законодавчих актів, ну, фактично всі, які зареєстровані, включаються в порядок денний сесії, в інакшому варіанті ми виходимо просто на неприйняття рішення.

До речі, колеги, я хотів би ще раз наголосити на тому: сім комітетів ще не подали, ще не подали своїх пропозицій до порядку денного сесії. І тому, можливо, завтра більш об'єднуючим буде питання на тиждень затвердити. І повірте, тут немає жодної політичної інтриги, тут немає жодного якогось, там скажемо, другого дна в цьому питанні. Просто сім комітетів ще не провели свої засідання і ще не подали перелік своїх комітетів, що, до речі, призведе до ще більшого збільшення тої кількості, яка є сьогодні, на жаль. Але завтра це буде першим питанням, без якого ми не зможемо перейти до розгляду.

У мене є величезне прохання: по-перше, максимальної мобілізації, по?друге, що є не менш важливо, розуміння, що ми без вирішення цього питання не зможемо перейти далі до розгляду питань. Бо на всі, які сьогодні звучали думки з приводу дочасних виборів чи іншого, я думаю, цього парламенту найбільша небезпека є навіть не політична, бо, вибачте, парламент працює і працює якісно, і приймає велику кількість законопроектів, і це легко подивитись, побачивши статистику. Я завтра про це буду говорити.

Наша найбільша проблема є не політичне розбалансування, які дехто хоче кинути в наш зал, а відсутність дисципліни, колеги. І тому кажу: я буду від завтрашнього дня дуже переконливо звертатися до усіх депутатів і до голів фракцій, щоб були проведені відповідні заходи в фракціях. Я, як Голова Верховної Ради, всі, які я мав механізми по озвученню відсутніх депутатів, по друкуванню їхніх прізвищ, по фінансових штрафах, я використав. Але це повинна бути наша спільна дія і голів комітетів, і голів фракцій. Тому кажу: я буду на цьому наголошувати особливо. Ганьби, коли доводиться десятки раз скликати депутатів, я думаю, ні вам, ні мені не робить честі. І завтра з самого ранку нам важлива максимальна мобілізація і присутність в залі для початку нашої роботи, щоб ми, будучи відповідальними перед тими хлопцями, які на передовій, продемонстрували, що здатні не тільки гаслами, а своєю роботою бути відповідними до їхнього героїзму і до їхньої дії там, на передовій.

Колеги, зараз ще даю, підсумок, звучало багато питань до Кабінету Міністрів.

Степане Івановичу, будь ласка, скільки – хвилина чи три?

 

КУБІВ С.І. Я намагатимусь коротко дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте три хвилини, а ви вже максимально…

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, перше питання. Я ще раз хочу подякувати пані Гопко, пану Іванчуку і пану Галасюку за ратифікацію Угоди про вільну торгівлю з Канадою. Ми готові якнайшвидше підтримувати ту пропозицію, яку озвучила пані Гопко, з точки зору право ставити в порядок денний належить парламенту, керівникам фракцій і Голові парламенту, тобто виконувати Регламент Верховної Ради.

Друге. Стояло питання про окуповані території. Я хочу сказати, що політично можна аргументувати різними принципами, різними підходами. Уряд України розуміє ситуацію в практичній площині. І хочу сказати, що, наприклад, місто Маріуполь, яке енергозабезпечується енергетикою з окупованої території, а в Маріуполі проживає 700 тисяч людей.

Місто Щастя, де проживає більше 20 тисяч людей. Це "сіра" зона. Це забезпечення енергоживлення частини Луганської області.

І третє. Я хочу сказати, що це наші території, це українські території, це українські громадяни з українськими паспортами, які чітко повинні бути підтримані державою Україна. І ми знаємо принцип світової демократії, коли стоїть питання навіть про одну людину. Це те, що нам в приклад ставлять Сполучені Штати Америки чи європейські великі держави, де за одну людину піднімається все посольство, заяви Президента, уряду для захисту цього громадянина.

Третя позиція. Комітет щодо, пані Ніна Южаніна. Я в даний період вже переговорив з Міністерством фінансів і учасники груп, які проходять засідання по податковому законодавству будуть забезпечені.

Щодо позиції, яка сьогодні стояла, енергетичної безпеки. Енергетична безпека, яку ми розглядаємо… не безпека, а ми говоримо про безпеку, це є принцип не політичних, а сьогодні тестово-аудиторського рівня тих окупованих територіях або які знаходяться в зоні "сірої" зони, де можна не зробити те, що ми переконалися, енергетика робить з Авдіївкою. Коли іде зима, коли іде мороз, коли іде водопостачання, і проводити ремонтно-відновлювальні роботи не так просто.

Ще одну хвилину.

Коли стояло питання про оцінку діяльності того чи іншого міністра або зону відставки того чи іншого міністра, є пропозиція спочатку заслухати звіт і дати питання, що людина проробила, а тоді приймати відповідне політичне рішення. Бо відносно питання Міністра щодо окупованих територій на сьогоднішній день, який знаходиться там, який працює там, робити таку вольну оцінку, я вважаю, це є безпідставно. І як депутат двох скликань хочу сказати, щоб давати оцінку людині, треба поцікавитися тою роботою, яку він робить без піару. А та робота, яку не видно, яку кожен день треба їхати, говорити про водозабезпечення, енергозабезпечення, розв'язати конфлікт трирічної давності…

І останнє, щодо війська. 22 роки, повторю, місцеві органи влади і центральні органи влади знищували українські військові Збройні Сили. І ви, Андрію Володимировичу, як Секретар Ради національної безпеки, і я знаю, в той час як ніхто, що відбувалося з військом. На місцях місцеві органи влади, міські голови продавали відповідні військові території, віддавали під забудови і під все інше. Сьогодні, коли ми говоримо, ми три роки тільки формуємо натуральну, радянську не зразка армію, а українську армію з новими підходами, і яка показала Європі і світові, що без допомоги ми дали такий опір російським агресорам, що багато позавидує.

Ми маємо добру армію, але вдосконалення ми повинні робити разом: Президент, уряд і парламент.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, час Погоджувальної ради вичерпаний. Я її завершую. І ще раз наголошую, завтра о 10 ранку…

Я перепрошую, Ірина Луценко, одна хвилина. Колеги, одна хвилина, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Пане спікер, шановні колеги! Було дуже багато сказано про ситуацію в Авдіївці, про надзвичайно нагальні закони, які необхідно прийняти для підняття економіки, для забезпечення територіальної цілісності, для соціальної підтримки населення.

Але не можу не звернути увагу на один факт, який чомусь випав з нашого поля зору. На сьогоднішній день Генеральною прокуратурою, а також Антикорупційним бюро завершується розгляд і доводиться уже питання до суду злочинів Януковича, Курченка, Арбузова, і всієї тієї братії, яка виїхала і втекла з України. Тому на сьогоднішній день є велике і серйозне прохання: включити в порядок денний і розглянути на цьому сесійному тижні законопроект 5610, це проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Дякую.

Це дасть можливість удосконалити цю процедуру і завершити в найкоротший термін цю справу кримінальну для того, щоб відповідні особи, яких я називала, понесли законну відповідальність.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам, колеги.

Завтра о 10 ранку сесійний зал. Прошу всіх прибути вчасно і дисципліновано. Всього найкращого. Доброї роботи в комітетах.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку