СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України

14 листопада 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги!  Прошу займати місця, приготуватися до наради, будь ласка.

Колеги, голови фракцій і голови комітетів, будь ласка, займаємо робочі місця.

Очевидно, не всі встигають вчасно доїхати до Погоджувальної ради, але, я думаю, в ході нашої роботи будуть долучатися народні депутати.

Отже, шановні колеги, розпочинаємо наш пленарний робочий тиждень. Я хочу вам відразу пояснити логіку цього тижня і навіть запропонувати логіку наступного пленарного тижня, для того щоб ми могли планувати стратегічно нашу роботу.

Отже, минулого тижня ми не встигли пройти два блоки. Це наш борг з попереднього тижня, і хоча він був достатньо продуктивний, але ми не змогли пройти всі законопроекти, які стосувалися двох блоків: блоку банківської і фінансової діяльності і блоку правоохоронної діяльності. Тому в четвер на Погоджувальній раді мною була запропонована логіка, щоб ми у вівторок могли доопрацювати ці блоки питань, які в нас залишилися з попереднього тижня.

Отже, спочатку блок питання фінансів і банківської діяльності. Я попросив голову комітету, щоб було не багато законопроектів, щоб ми знову не затягнули, але це буде перший блок. І другий блок – це питання правоохоронної діяльності. Там значна кількість питань, і більшість з них є підготовлені комітетом. І пропонується, власне, щоб ми у вівторок за такою логікою змогли працювати.

На середу, традиційно для нас, це є питання ратифікації. Поміж них є дуже багато важливих питань і стосовно енергетики, і стосовно нашого звернення до ЄС з приводу безвізового режиму. Я переконаний, що всі представники і влади, і експертного, і громадянського суспільства повинні сконцентруватись навколо того, щоб добитися, щоб питання безвізового режиму Україна змогла отримати найближчим часом. І Верховна Рада теж повинна з того приводу сказати своє слово.

І на четвер у нас є блок інфраструктури – це питання транспорту та дорожнього будівництва. Блок, який дуже довго готував і комітет профільний, і міністерство, і вони змогли вже той блок оформити в цілісний такий набір питань. І також в четвер ми маємо розглянути питання, необхідні для формування бюджету. Їх є небагато, йдеться, зокрема, про зміни до Податкового кодексу, але без розгляду тих питань буде важко вийти на друге читання і на остаточне рішення по бюджету. Отже, бюджетні питання і питання інфраструктури – це питання четверга. І я сподіваюсь, ми зможемо плідно працювати в цей день.

Так само на Погоджувальній нашій нараді в четвер було запропоновано, щоб наступного пленарного тижня, щоб ми могли вже планувати, запропонувати питання аграрної політики, також захист прав внутрішньо переміщених осіб і також розгляд бюджету, щоб ми могли планувати через пленарний тиждень. Отже, така логіка пропонується на цей тиждень і логіка на наступний пленарний тиждень. І я хотів би, щоб ми на Погоджувальній раді змогли обговорити, власне, логіку нашої роботи на найближчий період.

Цього тижня ми розпочинаємо зліва, так, виступи? І я запрошую до слова співголову депутатської фракції "Опозиційний блок" Бойка Юрія Анатолійовича, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги, ми вважаємо, що пріоритетом на наступному тижні повинен стати розгляд проекту бюджету і ставити його на перше місце. Тому що головний ворог сьогодні в нашій державі – це бідність населення. І ми розглядаємо бюджет, розгляд бюджету як найбільш важливий елемент в боротьбі з цим явищем, цією найбільшою проблемою, яка сьогодні існує в державі.

Наша фракція ще до підготовки бюджету в першому читанні надала пропозиції в бюджетний комітет, в яких ми показали пропозиції по збільшенню додаткової частини бюджету, дохідної частини бюджету і зменшення видатків на силовий блоку, які, з нашої точки зору, є дуже принциповими. За рахунок отримання додаткових коштів ми планували вирішити головну проблему проекту бюджету, яка, на жаль, сьогодні залишилась невирішеною, це проблема індексації пенсій, збільшення їх з урахуванням збільшення тарифів і цін, які сталися в державі.

Ми вивчили, пропозиції наші не були враховані до другого читання. Отримавши проект бюджету, який вноситься урядом до другого читання, ми побачили, що ця проблема також не вирішується. Навпаки, збільшується на 100 мільйонів гривень фінансування Верховної Ради, 300 мільйонів додатково отримає Адміністрація Президента, 400 – Генеральна прокуратура, мільярд –  поліція. Тобто іде фактично будування поліцейської держави в умовах, коли ключове питання, питання пенсійного забезпечення, не вирішено.

Навіть анонсоване урядом збільшення мінімальної зарплати до 3200 гривень перетворилося в фарс після коментаря Міністра соціальної політики, який сказав, що це 3200 – це біологічний прожитковий мінімум. І, враховуючи цю логіку, тоді незрозуміло, яким чином уряд умудрився залишити пенсії в 1600 гривень? Тобто, виходячи з цієї логіки, пенсіонер має грошей тільки на півмісяця, а інша половина місяця вже буде без грошей, без коштів на виживання.

Тому ми такий бюджет не підтримуємо і зможемо проголосувати тільки, коли будуть враховані наші пропозиції по індексації пенсій, враховуючи реальний рівень інфляції і падіння національної валюти.

Взагалі ми бачимо всі провали сьогоднішньої влади не тільки на економічному, а й на зовнішньополітичному рівні. Вже просто стидно чути про черговий термін надання безвізового режиму. Не працює в повному обсязі асоціація з Європейським Союзом. А саме головне, що останнім часом, не давши ладу в власній державі, керівництво держави намагалося втрутитися в вибори Президента Сполучених Штатів Америки, надавало таких коментарів, що це є реальна загроза погіршення відносин між нашими країнами. І як це відмотувати назад, просто зараз незрозуміло. Хто давав ці коментарі? І, на жаль, ніхто з цих можновладців ще відповідальності за це недолугу політику, яка поставила під загрозу наші відносини, не поніс.

Навпаки, ми бачимо, що іде загострення і погіршення ситуації з тиском на опозицію. Минулого тижня почалося переслідування депутата Новинського: дістали і тряхнули від нафталіну стару карну справу. Єдине, що спонукало правоохоронні органи, з нашої точки зору, це почати, це ситуація з електронними деклараціями. Коли вона виникла – шквал в суспільстві. Тому що виявилося, що полум'яні революціонери за 3 роки після Майдану згідно цих декларацій стали заможними людьми, а громадяни, які їх привели до влади, напроти – суттєво збіднили. Тому ми вважаємо, що це суто політичні репресії, і вважаємо, що подібний тиск на опозицію не має нічого спільного з реальним розвитком країни.

І останнє. Ми звісно підтримуємо постанову 3275 по увіковічуванню пам'яті нацгвардійців, які загинули 31 серпня перед Верховною Радою, коли відбувся терористичний акт. Але виникає питання: де взагалі люди, які це скоїли? Чому в третій раз збирається суд, його розганяє чергова банда, і люди, які підозрювані, не мають відповідного покарання з боку правоохоронних органів? Тому ми вважаємо, що це повинно бути покарання, правоохоронні органи повинні нарешті займатись злочинцями…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. …А не кришуванням нелегального ігорного бізнесу, видобутку бурштину або вивозу лісу-кругляку. Тому ми вважаємо, що безкарність породжує іншу безкарність.

Минулого тижня та ж політична сила, представник тієї ж політичної сили, який підозрюється у цьому злочині, також обстріляв будинок нашого керівника фракції у Березані, Київська область, коли там знаходилися мала дитина і дружина. Тому ми направили ці звернення до правоохоронних органів, чекаючи на відповідної реакції. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу. Ми домовились, що тільки 30 секунд додається до виступу. І я прошу всіх голів фракцій, щоб орієнтуватись на цей час для свого виступу.

Від фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Ви, пане Голово, анонсували чергове звернення нашого парламенту до Європейського парламенту ще з приводу надання безвізу. Мені видається, досить дурити людям уже голову і треба відверто сказати, що або наша влада не здатна відстоювати національні інтереси України, в тому числі і в стосунках з європейцями, або, можливо, реально ніхто і не хоче цієї європейської інтеграції.

Давайте подивимося на факти, які, як відомо, річ уперта. Досі не ратифіковано Угоду про асоціацію з Євросоюзом через позицію Нідерландів. Минулого тижня Європейська комісія дає дозвіл на прокачку поза межами України російського газу по одному із газопроводів. Фактично антиукраїнське рішення, яке підриває нашу економічну безпеку, бо від транзиту газу ми більше 2 мільярдів доларів заробляємо щороку. Наші європейські партнери, розказуючи про те, як вони хочуть, щоб ми стали багатими, вони фактично вбивають наш транспортний і транзитний потенціал, даючи можливість росіянам прокачувати газ поза України.

"Притча во языцех" – надання безвізу. Президент розказував: "Запам'ятайте, в листопаді буде без віз". Запам'ятали. Де безвіз? Знову немає.

Квоти на постачання нашої продукції. Той, хто розказує, що це Угода про зону вільної торгівлі, це навіть не угода, там вільною торгівлею і не пахне, там в шпарину не можна носа просунути. Приїхала Єврокомісар з питань торгівлі і запропонувала Гройсману, нашому Прем'єру, збільшення квот – на 500 тонн збільшення томатів постачання без мита до Євросоюзу. Да вона за квитки туди і назад більше заплатила, ніж ті 500 тонн томатів стоять! Якби я був в кабінеті Прем'єра, я б вигнав ту паразитку! 500 тонн, приїжджати і українців принижувати, квоту вони збільшують.

Ходить тут новий посол Євросоюзу, як його там: Ботічеллі, Мінгареллі? Визиває депутатів і агітує про скасування мораторію про ліс-кругляк, який ми з вами пробили. Ми наполягли, щоб цей закон був прийнятий! Тепер якийсь Ботічеллі ходить, каже: "Скасуйте мораторій, вивозьте необроблений ліс-кругляк". Я цьому послу Євросоюзу, знаєте, що скажу? Що ми його в стружку переробимо, в тирсу спакуємо і відвеземо в обробленому вигляді. А не наш вони ліс-кругляк отримають.

Бойко з Льовочкіним їздять по московських обкомах, інструкції отримують у Кремлі. Інші їздять по брюссельських обкомах. Коли в село до людей поїдете? Коли до шахтарів на шахту, до металургів коли поїдете? А не їздите "цеу" отримуєте по закордонах! "Цеу" треба отримувати від своїх, від українців. В мене, до речі, питання до СБУ: чого вони їздять по "москвах" і досі не в тюрмі?

(Шум у залі)

Ти чого досі не в тюрмі, скотина? Ти 500... Руки забери!

Бачите, що робить московська гнида! Ти 500 доларів на "вишках" украв і битися лізеш?! Не провокуйте! Добавте мені хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Добавляю хвилину. Я прошу.

 

ЛЯШКО О.В. Я продовжую свій виступ. Це мій стілець, іди звідси.

Я продовжую свій виступ. Бачите, яка реакція? Чому? На правду. Кожен тиждень літає в Москву. Отримує "цеу", потім їх тут реалізує.

То досить їздити по "москвах", по "брюсселях" і по "вашингтонах". Треба іти до своїх людей, до українців і  від них отримувати "цеу", а не в Кремлі, в Білому Домі чи в Брюсселі.  

Тому ми не дамо скасувати мораторій на вивіз лісу-кругляку. Тому що це безробіття для українців, це бідність, з якою, начебто, вони тут розказують, що борються. Бідність подолаємо тоді, коли будуть робочі місця для українців, коли буде економічний ріст! А для того, щоб був економічний ріст, треба національний виробник щоб був!

І тому, коли від нас європейці вимагають вивозити необроблений ліс-кругляк, то це означає бідність, відсутність економічного зростання і робочих місць для  українців. Коли ці недобитки Януковича, які півмільярда...

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Ану сядьте на місце! Я перепрошую.  

Олегу Валерійовичу, я зупиняю зараз ваш виступ. Я додам вам час, я додам час, будь ласка.

Я хочу попередити зараз Бойка Юрія, ви вже проходили той час, коли ви ламали депутатам голови і калічили їх. Той час вже позаду! Я попереджаю вас, тут, на Погоджувальній раді, кожен має право виступу, кожен має право виступу і має право на репліку.

Ще раз ви собі дозволите подібну поведінку по відношенню до народних депутатів, я поставлю це питання на регламентний комітет і буду пропонувати вилучити з засідання Верховної Ради той час, який передбачений. Той час лишився позаду, пане Юрію, коли ви могли з допомогою кастетів і стільців ламати депутатам голови. Я не допущу цього ні на Погоджувальній  раді, ні в сесійній залі Верховної Ради України!

Я додаю вам час, на який вам не дали можливість виступити. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Я прошу українців звернути увагу. Хто, можливо, забув, що таке "банда Януковича"? Ось як вони реагують на правду! Вони голови проломлюють і вони не дають слова сказати.

Я ще раз наполягаю, національний інтерес України, кожного українця полягає в трьох простих речах: економічний ріст, подолання  бідності і створення нових робочих місць. Політика, яку проводить і пропонує  Радикальна партія, спрямована на подолання бідності, на створення робочих місць і економічний ріст, який можливий тільки за умови захисту національних інтересів України. Не Москви, не Брюсселю,  не Вашингтону, а українських селян, українських  робітників, українських людей. І хто б там не махав би кулаками і щоб нам не робив…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. І хто б нам не махав кулаками, і щоб не робив, ми не відступимося від цієї мети. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, я, з вашого дозволу, дам повідомлення, щоб ми розуміли, що відбувається в залі. Нам минулого тижня Служба безпеки України повідомила про свідомий план  дестабілізації ситуації в  Україні, політичної дестабілізації. Не зумівши здолати наших воїнів на передовій, не змігши протистояти нашій українській армії, план Путіна полягає в тому, щоб дестабілізувати ситуацію тут: всередині  українського парламенту і в українській державі. І це, я переконаний,  є замовлення ззовні для того, щоб послабити нашу державу. Із звичайної робочої наради представники тої ж політичної партії, які завели  Україну в цю кризу, намагаються з робочої наради перетворити в майданчик для дестабілізації.

Хочу повідомити їм і всім іншим, хто за вказівками з Кремля намагається тут, у нас, в українському парламенті ситуацію дестабілізувати. Я як голова парламенту цього не дозволю. Не буде ніякої дестабілізації, не буде ніякого шатуна у нас, в українському парламенті.

І ці люди, які собі дозволяють подібну поведінку, я вже зараз даю доручення регламентному комітету, щоб цю ситуацію розібрати і дати мені як голові парламенту рекомендації, як нам діями як парламенту в подібній ситуації. Нам Регламентом передбачені різні форми покарань за подібну поведінку. І я переконаний, ми гуртом повинні дати оцінку і не допустити подібних речей надалі. Це моя чітка позиція, яку я хотів би повідомити всім і тим, хто вийшов з залу, і тим, хто мене чує.

Від фракції "Партії "Відродження" слово надається Біловолу Олександру Миколайовичу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я думаю, що не пристойний приклад подає Верховна Рада, якраз той такий свіжий негативний матеріал для засобів масової інформації, європейських і світових країн. Я думаю, що нам треба буде з цим закінчувати, об'єднати наші зусилля і показати, що ми єдині.

І сьогодні я хотів би підняти декілька важливих тем. Перша тема, яка напряму стосується безпеки та здоров'я наших громадян. Україна має найнижчий рівень вакцинації, включаючи Африку, тому Україну може накрити епідемія кашлюку та кору. На сьогоднішній день туберкульоз – провакцинована, прищеплена кожна десята дитина, сьогодні дифтерія, правець і кашлюк на 2 відсотки провакциновані в нашій країні.

Які сьогодні є причини цього? Це ліквідація санітарно-епідемічної служби, недостатня кількість вакцин на місцях і провальна політика Міністерства охорони здоров'я по цьому питанню.

Шановний Андрію Володимирович, я хочу до вас звернутися, як до Голови Верховної Ради, щоб ми заслухали це питання не у вигляді парламентських слухань, а спільно з Кабінетом Міністрів звернулися до Ради національної безпеки і оборони і дуже жорстко підійшли до цього питання, тому що на наступний рік ми з цією вакцинацією будемо мати проблеми. Тому що ми не тільки бачимо зсередини негативну цю ситуацію, але зовнішні всі експерти попереджають нас про це.

Хотів би наголосити, що на цьому тижні наша країна буде відзначати національне свято –  День працівників сільського господарства. Я хотів би звернутись до наших колег народних депутатів, до Кабінету Міністрів України, щоб ми знову до уряду повернулись до питання повернення спецрежиму для наших аграріїв. Ми його скасували, вірніше уряд скасував на вимогу Міжнародного валютного фонду, де галузь наша є  базовою в усій нашій країні і 37 відсотків всіх валютних надходжень від аграрного сектору поступає в бюджет нашої країни.

Я думаю, що сьогодні Міжнародний валютний фонд, ми знаємо, що місія працює у нас в Україні, але саме головне, що і парламент і надалі перебуває за межами переговорного процесу.

Наша фракція "Відродження", на сьогоднішній день ми зробили переклад оновленого меморандуму, ми сьогодні його вивісимо на нашому сайті. Я хотів би звернутися до наших колег, до всіх громадян нашої країни, щоби вони ознайомились з цим меморандумом і подивились, які на сьогоднішній день беруть на себе зобов'язання наші можновладці і що в цьому меморандумі буде підписано.

Хотів би звернути увагу на те, що ми категорично проти, знову піднімається питання збільшення пенсійного віку. І другим основним питанням є те, що наша політична сила, і думаю, що всі депутатські фракції, які присутні в нашому парламенті, виступають проти скасування спрощеної системи оподаткування. Ми прекрасно розуміємо, що на сьогоднішній день це єдина система, яка працює в нашій країні, це один мільйон робочих місць. І для того, щоб зберегти цю систему оподаткування, яка сьогодні той бізнес платить податки, хоча би на п'ять років пролонгувати цей мораторій.

Декілька днів тому назад, а точніше тиждень, ми переважною більшістю голосів з вами прийняли законопроект 3038 в першому читанні, де були відзначенні зміни до державного бюджету відносно упорядкування системи надходження та використання коштів з видобутку газоконденсату, нафти і газу.

Мені ця проблема дуже близька, як і багатьом народним депутатам. У нас на сьогоднішній день на Харківщині є величезні поклади нафти і газу, ми знаємо, як він добувається. Але саме головне, що ні один відсоток від цього видобутку не надходить на потреби територіальних громад і на потреби цього регіону.

Ми внесли законопроект 3038, наші колеги – 3038-1. Це наш законопроект, ми його об'єднали. Основою  цього законопроекту є те, що 95 відсотків надходжень  від видобутку нафти і газу  ми сплачуємо в державний бюджет, а 5  відсотків: пропорційно 2 і 2 чи 1,5, 1,5 і 2  відсотка – в обласний, районний і територіальна громада. 

Ми на сьогодні бачимо, до якого стану сьогодні  доведені дороги, де видобувається нафта і газ у тих регіонах. Ми на сьогодні бачимо, що  псується вода в колодязях, яку п'ють наші люди. Ми бачимо, яким повітрям дихають люди.

І я думаю, що на  цьому тижні, Андрію Володимировичу, ми б просили, щоб цей законопроект включили, є повне порозуміння всіх керівників і лідерів груп і фракцій. Ми об'єднаємо наші  зусилля, від цього виграє наша країна, виграють наші громади. І в цілому питання децентралізації, про яке ми говоримо, буде таким першим  чинником, куди підуть живі кошти, які будуть  направлені на соціальну інфраструктуру наших регіонів. Дякую за  увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, вам.

Від депутатської групи "Воля народу" Москаленко Ярослав Миколайович, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Шановні колеги, я хотів би зауважити своєму колезі, що не Верховна Рада себе веде непристойно, а окрема фракція. Тому що ми, наприклад, підготувались до порядку денного і робимо все, щоб  Україна мала економічний  ріст і її суверенітет.

Що стосується порядку денного, я не побачив у порядку денному бюджету на наступний рік. Ми як представники  роботодавців у парламенті вважаємо, що  будь-який бюджет, його видаткова частина прямо пов'язана з його  дохідної частиною. І в зв'язку з тим, що бюджет був вчасно поданий, ми мали можливість всі з ним попрацювати, внести свої правки, зауваження. Вважаємо, що проект максимально, виходячи з наявних джерел, максимально збалансований, його потрібно вносити в зал, голосувати  для того, щоб наша країна могла рухатись вперед.

Хоча зауважу, що  депутатська група "Воля народу"  і в минулому році ми говорили і попередньому складу Кабміну  і зараз, що наші бюджети – це  не бюджети, які дають можливість країні рухатися вперед, а це хода на місці. Якщо глянути через економічну  статистику, то це по суті  країна котиться з розгону в прірву.

Поки всі країни на повній швидкості рухаються до економіки інновацій, ми за 25 років деградували і розбудували сировинну економіку. Частка переробної промисловості за 25 років незалежності впала втричі. Якщо ми сьогодні подивимося на експорт нашої країни, то більше 60 відсотків – це експорт сировини. Такий сценарій не залишає шансів для мільйонів українських громадян на кілька поколінь вперед.

І я би хотів глянути на ключові проблеми, до чого це призводить. Сьогодні наші молоді фахівці не можуть влаштуватися на роботу, на превеликий жаль, в Україні. Якщо подивитися на бюджет і скільки ми тратимо на освіту, то я хочу сказати, що інженер, медик чи ІТ-фахівець сьогодні країні обходиться не в один мільйон гривень, а то й в десятки мільйонів гривень. І, на превеликий жаль, ці люди від'їжджають сьогодні за кордон, де працюють, до речі, програми залучення висококваліфікованих фахівців. Тобто ми не тільки сьогодні сировинна країна, ми ще й перетворилися на націю висококваліфікованих гастарбайтерів. Україна стала стабільним донором мізків.

У нашої групи була також претензія, і я вважаю це однією з проблем, те, що ми в минулому році у складі Кабміну мали міністрів-варяг. Ми тоді говорили і говоримо зараз: не могли ці міністри працювати на нашу українську економіку і не думали вони стратегічно про зміцнення і розвиток української держави. Де вони сьогодні? Написали заяви, пішли і зробили винуватими всю українську владу.

Зверніть увагу на те, що сьогодні відбувається в Одеській області. Я вам хочу сказати: ні один губернатор не отримав стільки повноважень, преференцій кадрових і всіх, які отримав Саакашвілі від Президента України. Ми всі йому, до речі, допомагали, ми всі чекали, що Одеська область – це буде економічний прорив в українському суспільстві. Ми всі думали, що Одеса стане локомотивом нового етапу розвитку України. І що ми маємо на сьогодні? Саакашвілі звільнився і звинуватив, шановні колеги, нас всіх з вами: ми всі не такі, ми все не так робимо!

Які преференції він залишив і яку залишив Одеську область? Одні руїни, чомусь вона сьогодні на передостанньому місці. Він говорить про корупцію! Міліція  його, прокуратура його, таможня його –  все його! Чому ти не подолав корупцію в Одеській області, чому інші голови адміністрацій працюють?!

Я звертаюсь до уряду також. Країна не може сьогодні рухатися вперед без "дорожньої карти". Що потрібно для того, щоб країна була успішною? Сировинна база, власний споживчий ринок, переробна галузь і якісна освіта. Що сьогодні має Україна? Сировинну базу одну з кращих в Європі, високотехнологічну космічну, машинобудівну галузі й літакобудування, освіта в нас ще має гарну сьогодні базу: і у вищій математиці, і якісна біотехнологічна школа. Третє місце в світі по ІТ-технології після Індії і Америки.

Що не так? Стратегія не така. Бізнес-суспільство порівняло стратегію "2020 України" і "2020 Європейського Союзу". Я просто зачитаю основні тези. Стратегія "2020 України": реформа національної безпеки та оброни, оновлення влади та антикорупційних органів, реформа правоохоронних органів, децентралізація та реформа державного управління, судова реформа, реформа системи охорони здоров'я, податкова реформа, програма енергонезалежності, програма популяризації України в світі.

Стратегія "Європейського Союзу-2020": розумне зростання, розвиток економіки на основі знань та інновацій, стале зростання, заохочення ефективного використання ресурсів, екологічна та більш конкурентоздатна економіка і ексклюзивне зростання...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.   ...Економіки з високою зайнятістю, економічна, соціальна та територіальна єдність.

Шановні колеги,  нам на це потрібні вкрай звернути увагу. І я думаю, ні для кого сьогодні дійсно не секрет, що план Кремля сьогодні – дестабілізація ситуації в Україні. Так я хочу сказати, що головною зброєю проти ворога-окупанта – це покращення якості життя людей. Ми повинні всі разом із вами працювати, працювати і ще раз, працювати. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від депутатської фракції Партії "Блоку Петра Порошенка", будь ласка, Ірина Луценко.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, ми ще на минулому тижні на нараді, організованій спікером парламенту Парубієм, домовилися про конструктивну роботу на Погоджувальній раді і на пленарному тижні.

Але що ми бачимо на сьогоднішній день? Ми бачимо на сьогоднішній день, що пленарний тиждень починається з істерії, якою намагається відвернути суспільство від підняття урядом, за наполяганням Президента України, мінімальної заробітної плати більше ніж в два рази.

Сьогоднішня опозиція, яка в попередні роки була владою, не змогла зробити, коли вони були в своїх провладних кріслах, такого рішучого кроку, не знайшли вони відповідних фінансів і можливостей для підняття людям мінімальної заробітної платні. І тому замість того, щоб оцінити достойно цей крок уряду і Президента України, стараються відвернути суспільство, проводячи за допомогою "п'ятої колони" Кремля акції протесту біля Національного банку України, використовуючи для цього вкладників "Банку Михайлівського".

Звичайно, вони не хочуть помічати того, що силовики уже арештували керівництво "Банку Михайлівський". Вони не хочуть говорити про те, що ці кошти силовиками уже повертаються, раціонально і послідовно. Натомість широка опозиція планує блокувати Нацбанк і урядовий квартал.

Мета – розхитати гривню, яка залишається стабільною з середини 2015 року, незважаючи на те, що тим же вкладникам державою і Фондом гарантування вкладів було виплачено всі і компенсовано всі їхні вклади до 200 тисяч гривень. Притому гривня залишалася стабільною. Саме тому біля Нацбанку продовжуються ці незрозумілі акції протесту.

Організація протестів проти нових тарифів також є незрозумілою і непереконливою, враховуючи те, що уряд Гройсмана виділяє мільярди коштів на те, щоб субсидії отримали всі люди, які мають низький рівень життя. Ті люди, які отримали субсидію, не підуть на ці акції протесту.

Депутати нашої фракції зафіксували по регіонах України збирачів по 500 гривень за добу так званих представників і бажаючих прийняти участь в цих "позірних" акціях протесту, саме "позірних". На нашу думку, проаналізувавши бюджети цих партій і партій "п'ятої колони", опозиційних партій, а також декларації їхніх лідерів, перед нами стає незрозуміле запитання: звідки такі кошти?" Скажу зрозумілішою мовою. "За какие деньги сей невиданный банкет во время войны"? Звідки беруться кошти, яких немає в декларації і в бюджетах партій, на палатки, на кухні, на ролики, на біг-борди, на довіз автобусів?

Дико чути про союз, який намагається осідлати ці акції протестів, цей так званий псевдомайдан, а точніше антимайдан. Його будуть очолювати бувші представники Партії регіонів, які стріляли в людей на Майдані, разом з представниками опозиційних сил, які сиділи в тюрмі від тих Партії регіонів, які сьогодні збираються очолити й осідлати ці акції протесту. Такий неприродній союз є аморальним і злочинним сьогодні, коли країна знаходиться в такому важкому стані! Треба "закусити" і заціпити зуби і працювати разом. Ми зібралися тут говорити про бюджет, а не про розбалансування  країни всередині. Цього хоче добитися Путін! Це вже "попахує" антимайданом Януковича, шановні!  

Залишається висновок, що на дестабілізацію всередині країни  йдуть  криваві гроші Кремля, бо головне і надзвичайне завдання Путіна і  Росії – це спроба зірвати  24 листопада на саміті "Україна-ЄС" надання безвізового режиму, і говорив про це наш колега Олег Ляшко.

Ми як партія влади, яка  взяла на себе відповідальність за країну в цей важкий час, закликаємо свідомих українців не підтримувати ці "позірні" акції, ці деструктивні дії і не підтримувати акторів і  актрис цього шоу, яке має відбутися в переддень річниці Майдану, мета яких лише дострокові вибори, а це значить дестабілізація  країни. 

Сьогодні парламент повинен згуртуватися і сконцентруватися над вирішенням єдиного основного закону – це бюджет, якого очікує  суспільство на 2017 рік, це інвестори, які готові інвестувати в країну. Незважаючи на війну, агентство Fitch підняло наш рейтинг в рейтингу країн із переддефолтного стану на вищу позицію, всі це бачили. І це означає, що світ сприймає Україну…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, 30 секунд. Але тільки 30 секунд, добре?

 

ЛУЦЕНКО І.С. Добре. І економіку України краще ніж  все це сприймає Путін  і Росія.

І останнє.  Для того, щоб не водити людей за носа і не водити їх по морозу, Президент України, як відповідальний Президент 46-мільйонної країни, вніс як невідкладний законопроект, який дозволяє на сьогоднішній день  вирішити проблеми вкладників не тільки  "Банку Михайлівського", а й інших ошуканих вкладників інших банків. Тому основне і головне на сьогоднішній день, пане…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, ми маємо цей законопроект. Ми у вівторок  його включимо  в порядок денний, і ми зможемо його в четвер розглянути. І Артур добавить. 30 секунд. Ми так домовилися, що лишень на 30 секунд.

Будь ласка, Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Шановний головуючий, шановні колеги…

 

ПАРУБІЙ А.В. "Народний фронт", я перепрошу, голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую.

Сьогодні  лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк з робочим візитом перебуває в Німеччині, де матиме зустріч з Федеральним канцлером Ангелою Меркель, також будуть зустрічі з іншими політиками. І там головним питанням – це питання буде взаємодії України і західних партерів у нових міжнародних реаліях.

Я підкреслюю, що Арсеній Яценюк не на державній посаді, однак основна мета його візитів до світових лідерів – на практиці забезпечити підтримку України та зміцнювати міжнародну антипутінську коаліцію. "Народний фронт" і Арсеній Яценюк вважають питання національної безпеки і оброни – це головні пріоритети нашої держави.

Зважаючи на сьогоднішні міжнародні виклики і майбутні зміни, які стоять за цим, українські політичні сили повинні дотримуватись єдиної консолідованої позиції – це спільний захист суверенітету і безпеки, тиск на Росію і протидія агресору, єдність навколо євроатлантичного курсу і водночас єдність у захисті наших інтересів у співпраці з партнерами. Це найкраща ознака зрілої державності.

А це неподобство, яке ми бачили сьогодні, це єдине має на меті – розхитати ситуацію і підігравати лише "п'ятій колоні" Кремля - "Опоблоку", який об'єднався з "Батьківщиною".

Тому, пане Голово, я вимагаю, щоб в порядку денному було поставлено і проголосовано два законопроекти. Це законопроекти "Народного фронту" та законопроекти, які підписали майже всі голови фракцій, стосовно введення персональних санкцій проти Януковича та всіх його посіпак та інших представників російського бізнесу, які вільно працюють в Україні.

І одним із таких проявів також має бути наша спільна позиція щодо недопущення контролю "Газпрому" над газопроводом "ОПАЛ". Я звертаюсь до вас, пане Голово, винести це звернення на голосування у вівторок, звернення підтримане комітетом, його підтримує конституційна більшість в залі, давайте з цим не затягувати.

Так само "Народний фронт" пропонує не затягувати з розглядом законопроекту про спецконфіскацію грошей вкрадених Януковичем. Минулого тижня ми нарешті включили цей законопроект в порядок денний. Давайте проголосуємо в першому читанні і нарешті почнемо дискусію на майданчику профільного комітету для того, щоб наші народні депутати як законотворчі люди могли б долучитися до його вдосконалення, на базі комітету, або принаймні прочитати текс цього законопроекту, щоб потім не розказувати нісенітниці по всім ефірам.

Наступне. За даними українських спецслужб 15 листопада розпочнуться підготовлені Москвою масові вуличні акції, основною метою яких буде насправді розхитати ситуації в країні для дочасних виборів в Верховну Раду, що призведе до дочасних виборів Президента. Кремль тільки очікує цього, він хоче збільшити чисельність контрольованих депутатів у Верховній Раді. Ми переконані, що кінцева мета, щоб ці депутати скасували санкції, які вводив уряд Яценюка проти Росії, щоб проголосувати закони, спрямовані на цілковиту зміну зовнішньополітичного курсу і виконання вимог Путіна до України.

Крім того, організовані Москвою масові акції протесту будуть використані як виправдання для штучного сепаратизму в місцевих радах по Україні, де деякі уже проголосували за пряме підпорядкування і заключення договорів з Кабінету Міністрів, угод.

Для "Народного фронту" нічого нового в цій інформації немає. Нарешті правоохоронці звернули увагу на діяльність "п'ятої колони", з якою ми давно боремося. І депутати "Народного фронту" неодноразово звертали увагу на це керівництво СБУ: на антиукраїнську діяльність телеканалу "Інтер", на Шувалова. Також звертали увагу на діяльність таких прокремлівських депутатів, яких завели за руки, я цитую, "за руку завели кремлівські політтехнологи в парламент" – це Каплін, Добродомов, Борислав Береза і їх колишній керівник адміністрації Януковича – Льовочкін.

Щодо борців з тарифами. То вже всі бачать, що фракція, де більше "плачуть" про газ і тарифи, фактично об'єдналася в проросійську об'єднану опозицію з "Опозиційним блоком" і голосує з ними синхронно по всім питанням! Вони разом імітують тепер акції протесту. А звідки ці гроші на ці акції? Я повернуся з Чернівців. "Проплачують" білети 75-ти представників профспілок медичної галузі. Є інформація, що в Житомирі 500 ошуканих вкладників везуть до Києва, а гроші на це видаються в штабі "Опоблоку"! Мої колеги це також можуть підтвердити.

Тому я звертаюся до правоохоронних органів: зробити все від них залежне, щоби забезпечити безпеку всіх наших громадян, які прибудуть до Києва.

І наостанок. Як міністр інфраструктури в уряді Яценюка в 2014 році звертаюсь до всіх голів фракцій і народних депутатів: плідно попрацювати в четвер, на який заплановано день інфраструктури. Прошу підтримати законопроекти "Народного фронту" 4660, 4661, якими захищаються наші шляхи. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Наступних декілька місяців, від шести до дев'яти, наступає момент істини розвитку і стабільності української інституційної держави. Ці 6-9 місяців будуть непростими. І ми мусимо бути дуже уважні до всього, що відбувається в цій державі, тому що тут є сили, які хочуть дестабілізації і руйнації української інституційної держави.

Тому ми і негайно повинні прийняти стабілізуючі законопроекти. Зокрема законопроект про окуповані території і визнати війну війною, ізолюватися від Донбасу і захистити Україну від дестабілізації. Закон про пропорційні і відкриті списки – це буде запобіжником дочасних виборів і дозволить уряду і парламенту рутинно працювати.

Але вороги не сплять. Раптом ми знаходимо лист заступника Міністра освіти і науки про сприяння щодо опитування дітей 7-11 класів. Послухайте, будь ласка, російською мовою: "Люди не всегда соглашаются относительно культурных и политических связей Украины и России. Отметьте свою позицию относительно следующих утверждений", 7-й клас. "Украинская и русская культуры совершенно одинаковые. Украина и Россия должны быть одним государством. Украина остается полностью независимым внеблоковым государством или Украина становиться частью большого союза, который включает Россию. Украина распадается на несколько отдельных государств".

Це є примітивна "енелпівщина", яка зомбує українських дітей! Ми війну виграли чи ми здалися і привчаємо наших дітей до рабства? Прошу мій виступ, пане Голово, вважати як запит до Міністерства освіти і вивчити цю конкретну провокацію.

Наступне. Виведення коштів з України, із українського державного бюджету за кордон, в тому числі, це був інструмент так званого рефінансування банків. Це тривало давно. Це не стало сьогодні. З 2010 року, за попередніми оцінками експертів, 600 мільярдів гривень було "вимито" з українського бюджету через так зване рефінансування.

Що робиться сьогодні? Що це за боротьба? Це не боротьба за тих знедолених людей, які насправді втратили свою тисячу, дві чи десять в банках. Це є  переділ кланового ринку. І ми з вами ні в якому разі не можемо брати в цьому участь!

Сьогодні держава і керівники Нацбанку в тому числі, у яких також рильце в пушку, і Президент повинні показати свою державницьку позицію. Перше. Треба швидко віддати людям те, що вони вкрали. Друге. Треба врешті-решт садити тих директорів і власників банків. 70 відсотків з тих збанкрутілих банків – це, насправді, банки, яких людей не бачили, це були звичайні помийні ями, які сьогодні в тих протестах відстоюють свою правду.

Кланова економіка не відступає, навпаки руйнує українську державу! Тому НАБУ і Генеральна прокуратура мають чим займатися. Це буде доказ людям, що це все є куплене і насправді клани борються за вплив на українську фінансову систему, яка вщент зруйнована і тільки починає відроджуватися.

Поруч з тим в парламенті ми бачимо закони, які створюють "енкаведистську" державу. Закон 4778 про оперативно-розшукову діяльність: без суду і слідства сьогодні люди будуть переслідувані. Хто?! Це будуть злочинці, які сьогодні ходять і ніхто їх не переслідує, хоча мають всі факти, чи це будуть звичайні люди, які борються за свої права? Хто буде робити цю диференціацію? На превеликий жаль, тільки бракує "чорних воронків" до цього закону, звичайнісінький "енкаведистський" закон.

Поруч з тим, немає великої охоти приймати Закон про заборону конфіскації серверів з бізнесу і з підприємців. Але поруч з тим, є Закон про державну службу, яку хочеться узурпувати. Поліцейська держава. Так, справді, Україні потрібні правоохоронні органи, але на захищати клани, а захищати звичайних людей.

Тепер про бюджет. Знову ж таки в бюджеті не скорочується Генеральна прокуратура, не скорочується МВС. Їх не треба скорочувати, їх треба підсилювати. Поруч з тим вони не скорочуються, а виділяються страшні гроші знову ж таки на поліцейську державу. Для кого? Для захисту кланів?!

А тепер про справжній бюджет, шановні колеги. Поки українська митниця буде така дірява, як вона сьогодні є, ми будемо з вами з ранку до ночі говорити. Ми хочемо від уряду бачити дієвих заходів щодо закриття митниці. Цивільний контроль, парламентських за оборонним бюджетом. Нас не треба запрошувати на полігони.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, пане Олегу, але вкладіться в них.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Наші заяви – це заяви до НАБУ і СБУ розслідувати ті злочинні схеми, які зараз знаходяться в оборонному бюджеті.

Пенсійний фонд – 1 мільярд 200 мільйонів щомісяця втрачається через підставних і мертвих осіб, треба досліджувати. І, без сумніву, прихована війна з децентралізацією. Це ті речі, які ми сьогодні цього тижня маємо обговорити для того, щоб або підтримати, або не підтримати бюджет. Бо підтримка бюджету це і є стабільність держави!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я даю доручення Апарату, щоб цю інформацію, яку Олег Романович озвучив по Міністерству освіти, щоб ці слова ми оформили в депутатський запит і дали у відповідні органи. (Шум у залі)

Шановні колеги, я надаю слово голові фракції "Батьківщина" Тимошенко Юлії Володимирівні. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Спочатку включіть, будь ласка, вже 30 секунд пройшло.

 

ПАРУБІЙ А.В. Включіть спочатку слово для виступу Юлії Тимошенко, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, насправді ми маємо прекрасну, унікальну європейську країну. Ми маємо народ, який за рейтингами Світового банку має шостий рейтинг по рівню освіти інтелектуальності нашої нації. Унікальна земля, надра, все є для того, щоб країна, люди жили так, як вони хочуть жити в своєму власному домі.

Але багато років країна гниє, влада державна гниє. І гниє вона тому, що вона вражена клановою системою, вона вражена безпрецедентним впливом великих корпорацій на політику! Вона вражена безпрецедентним рівнем відмивання державних ресурсів через всі рівні бюджету!

І хочу сказати, що, на жаль, сьогодні через 3 роки після Революції Гідності вже можна констатувати, що кланова держава збереглася, кланова система збереглася. У нас знову Президент – олігарх найбільшого рівня, який тільки собі можна уявити. Сьогодні знову корупція і впливи кланів на бюджетну політику, на державну політику досягає апогею. Нічого не змінилося! Організоване злочинне угрупування навколо Президента знову осідлало всі фінансові потоки. І люди це прекрасно розуміють і знають.

І можу сказати, що все, що робиться сьогодні, від  початку до кінця, це є ліквідація держави Україна, це є зачищення української нації! Немає жодного кроку, який був би зроблений не планово, починаючи від знищення втричі національної гривні, а це абсолютно "червона кнопка", яка далі вже руйнує країну по плану.

Люди втратили свої збереження в "Ощадбанку" і в усіх інших банках. Вони втратили свої останні копійки, і вони  сьогодні, безумовно,  будуть вимагати від держави повернення  майже 400 мільярдів гривень, які знищили при знищенні українських банків.

Гонтарева – це мегакорупціонер в організованому злочинному угрупуванні Президента. Вона, а не наші окупанти, які тут  нищать Україну через війну, збільшила за час свого правління з 12 відсотків частку російських банків до 41 відсотка. І сьогодні практично ще трохи і  російські банки замістять ті українські банки, які нею абсолютно свідомо знищені.

Я також хочу сказати, що розпродаж сільськогосподарської землі – це   був план. І тільки тому, що по всій країні ми об'єднали і підняли селян, фермерів, зробили тиск на цю продажну Верховну Раду, на абсолютно підпорядкованого кланом Президента, ми змогли добитися того, що під страхом всеукраїнських акцій аграріїв вони пролонгували на рік мораторій на продаж землі. Але цього замало, треба на п'ять пролонговувати! Вони думають, що людей зупинять, а потім продадуть землю знову.

І саме тому під тиском людей, під тиском профспілок, і я хочу подякувати профспілкам України, в тому числі  освітянам, науковцям, які  натиснули на цю владу багатотисячними мітингами під урядом, парламентом, під президентською Адміністрацією, і це призвело до того, що вони "з барського плеча" нарешті сказали, що можуть поставити мінімальну заробітну плату 3200.

Так само під тиском людей, під тиском акцій, які готують сьогодні ошукані вкладники, Президент  публічно під камери вніс якийсь законопроект, який якби-то вирішує питання тих  заощаджень, які знищені в знищених українських банках. 

"П’ята колона" при владі сьогодні! "П’ята колона", яка під час окупації і війни Російської Федерації проти України, по-перше, продовжує це називати АТО, по-друге, абсолютно жодне  російське підприємство сьогодні так, як в Криму і на Донбасі, не націоналізоване і не повернуто державі. Російський капітал править тільки тому, що уряд Яценюка, і правильно Саакашвілі сказав, що уряд Яценюка – це і був клановий уряд, і це і була "п'ята колона"! А зараз вони продовжують залишатися "п’ятою колоною" в Верховній Раді.

Я хочу сказати вам, що завтра вранці якраз люди, середній клас  України, малі і середні підприємці, люди з усієї  країни, в тому числі пенсіонери, які втратили  свої заощадження, виходять на безстрокову акцію з вимогою не писульки якісь підписувати в Адміністрації…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

 ТИМОШЕНКО Ю.В. …В Адміністрації Президента на Банковій. Насправді треба, люди хочуть отримати свої гроші, за які  вони мусять утримувати своїх дітей і батьків, лікувати своїх хворих дітей і хворих батьків. Це абсолютно незаконно  і несправедливо, що з ними зробили!

Наступне, що я хотіла би сказати. Так само сьогодні до них приєднаються і профспілки. Я переконана, що профспілки будуть добиватися…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Юлія Володимирівна, я 30 секунд вам щойно надав, і ви щойно їх вичерпали, в нас нема жодних винятків.

Будь ласка, слово надається заступнику Голови Верховної Ради Ірині Геращенко. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановні колеги.

Сьогодні невипадково на засіданні нашої Погоджувальної ради  дуже багато звучало питань зовнішньої політики. Я підтримую всі заяви відносно того, що в умовах війни з Російською Федерацією нам потрібно всім дотримуватися "політичної гігієни". І тому як людина, яка кожні два тижні їздить до Мінська, я хочу поінформувати  вас, що в цих літаках до Мінська з політиків літаю тільки я. І дуже часто я зустрічаю там представників багатьох фракцій, в тому числі і з опозиції демократичної, які потім пересідають в літаки до Москви. Тому мені здається, важливо провести наради такі всередині своїх фракцій і запитати, що ці шановні політики роблять в Москві, які вказівки вони там отримують? Це перша історія.

Друга історія. Я не хотіла про це говорити, але змушена задати це запитання, якщо воно не задавалося до цього. Так само, як і всіх інших політиків, мене турбують ті акції, які проводяться під Національним банком, і ми бачили, що їх організовують представники опозиційної фракції "Опозиційний блок". Але я би хотіла так само, як дуже багато, я думаю, європейських, українських політиків, зрозуміти, чому поряд з представниками "Опозиційного блоку" там стоїть перший номер списку "Батьківщина"? Поряд з цим представником "Опозиційного блоку" Мураєвим. І чи це є узгоджена позиція, чи це є насправді самостійна позиція? Тоді дуже важливо почути позицію партії відносно цих акцій. І мені особливо боляче про це говорити, враховуючи багато нюансів, що стосується першого номеру  списку "Батьківщина".

Далі, якщо говорити про нашу позицію відносно того, що сьогодні український парламент має зробити напередодні отримання, напередодні Революції Гідності. То мені здається, що ми зараз маємо не по посольствам, як дехто це робить, бігати і просити, щоб Україні надавали безвізовий режим, бо так мають робити тільки ті люди, які не брали участі в Революції Гідності, а об'єднатися навколо того, щоби нам було надано безвізовий режим. І мені здається, що в цьому контексті абсолютно правильно буде, якщо український парламент першим завтра прийме заяву до Ради ЄС. До речі, сьогодні в Брюсселі відбувається засідання Ради ЄС, присвячене "Східному партнерству", і де насправді виступає дуже потужно наше Міністерство закордонних справ.

І Україна стоїть на наступній позиції, яку ми маємо, я думаю, зараз представники всіх політичних партій: чи ми в опозиції, чи ми у владі, чи ми громадські діячі, чи активісти – артикулювати. Україна виконали всі 144 критерії Плану дій щодо візової лібералізації. За цей час у нас з'явились додаткові обставини і дуже важкі. Ці додаткові дуже важкі обставини – це війна. В той же час Україна не відмовилась від виконання жодного з цих критеріїв.

Ми дуже чітко усвідомлюємо, що у Європейського Союзу є сьогодні додаткові ризики міграційні – це правда. Але в підписаному Плані дій щодо візової лібералізації не було жодного слова відносно special mechanism. Українська сторона не втручається жодним чином, і ми підтримуємо позицію Європейського Союзу в необхідності прийняти відповідний special mechanism. Але це ніяк не може  прив'язуватися до України, тому що  не йшлося в Плані дій щодо візової лібералізації такої норми.

Друге питання. Ми маємо дуже чітко заявляти про те, що не можна до України застосовувати подвійні стандарти. Сьогодні безвізовий режим працює для інших країн, які отримали цей  безвізовий режим, і Україна має його отримати. А коли включається special mechanism, він включається для всіх країни: і для тих, у яких він сьогодні працює, і для України, і Грузії, яка його очікує.

І мені здається, я повністю  підтримую позицію шановного колеги Максима Бурбака відносно того, що завтра, так само нам не треба чекати до середи, а ми в умовах парламентсько-президентської республіки маємо прийняти і  заяву до  Європейського Союзу відносно того, що є порушення і  Угоди про асоціацію, і нашого діалогу щодо Енергетичного Співтовариства в тих останніх рішеннях, які, на жаль, прийняв Європейський Союз.

Я повністю вітаю ту позицію Міністерства закордонних справ України, яке сьогодні демонструють захист національних інтересів  на всіх фронтах. І мені здається, що тут  парламент має так само тільки підставити наше плече.

І також я вважаю дуже мудрою ту позицію, якщо ми говоримо про українську владу, то не треба перекручувати владу і народних депутатів окремих відносно реакції української держави і влади на результати виборів в Сполучених Штатах Америки. Ми вітаємо вибір американського народу. Відправлені відповідні вже були і вітальній заяви і Президента України, і спікера Верховної Ради України, що дуже важливо. Український парламент має тісний діалог як з республіканською, так і з демократичною партіями. Посол України в Сполучених Штатах чи не єдиний з усіх послів країн бував на двох з'їздах виборчих – це і демократів, і республіканців. І, власне, саме ці посадові особи…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Саме ці посадові особи представляють позицію держави України, якщо ми говоримо про діалог з нашим стратегічним партнером. 

А якщо говорити, дійсно, про заяви деяких народних депутатів, які там собі щось говорять про зовнішню політику, то це є особиста позиція цих дійсно політиків. І мені здається, що тут важливо, щоби політичні партії чи фракції або підтримували, або  відмежовувались. Наскільки мені відомо всі українські політичні партії демократичні налаштовані на діалог з нашими стратегічними партнерами. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Нагадую, що згідно Регламенту, коли згадано прізвище або партія, надається репліка. Я прошу під час виступів враховувати цей момент.

Одна хвилина, Тимошенко. (Шум у залі) Ні, репліка надається одну хвилину.

Одну хвилину, будь ласка, Юлія Володимирівна.  

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …Я маю право на дві репліки. Двічі згадано.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Згадано "Батьківщину", я даю вам репліку одну хвилину і не більше. (Шум у залі) Ні, Юлія Володимирівна, ви, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, я розумію, що тут, в принципі, Регламент порушується так само, як і в залі Верховної Ради.

Але хочу абсолютно чітко сказати, хочу абсолютно чітко сказати, що партія "Батьківщина", враховуючи, що зараз люди отримали вдвічі більше платіжки за тепло, наполягає на тому, щоби буквально у вівторок були розглянуті всі закони по тарифам. Це припинення конфіскації житла за борги по житлово-комунальним послугам, негайне, негайне зниження тарифів. Негайне! Віддача українського газу громадянам України. І корупція, яка процвітає в НАК "Нафтогазі" і в інших структурах, які працюють в системі НАК "Нафтогазу".

Ми також вимагаємо поставити всі законопроекти по аграріям, тому що їх майже десять…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Так само був згаданий Максим Бурбак. Будь ласка, одна хвилина.

(Шум у залі) (Загальна дискусія).

Я вас дуже прошу. Я вас прошу заспокоїтись. (Шум у залі) Я прошу вас заспокоїтись. Негативний або позитивний контекст – це дуже суб'єктивна справа. (Шум у залі) Я дуже прошу заспокоїтись. Колеги, заспокойтесь! В нас на початку пробували зірвати нараду, покинули зал. Я дуже вас прошу ту ж саму кампанію не продовжувати. Заспокойтесь!

Слово надається, одна хвилина, голові фракції "Народний фронт" Максиму Бурбаку. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Все, що ми бачимо сьогодні під час цієї Погоджувальної ради,  це є намагання не працювати плідно на цей пленарний тиждень. Все робиться для того, щоб зірвати його під звезених людей. Ми розуміємо, що це робиться. Прикро, що ви зараз згадали про Революцію Гідності. Так, але на мітингу під Нацбанком, який створює Мураєв – це радикальне крило "Опоблоку", присутні колеги з демократичних партій – оце треба пояснювати людям!

А як пояснювати людям, якщо ви з ними разом не голосуєте за жоден законопроект? За бюджет, про який ви "плачете" з усіх ефірів, але жодним чином не голосуєте! І не голосуєте за підвищення мінімальної зарплати до 3200. Що, це погано?! Ні, легше по тисячі роздавати! 

Давайте схаменемося врешті-решт і зрозуміємо, що останній майданчик, який був парламентаризму і влади в цій державі – це була Верховна Рада. Не паплюжте хоча б цей майданчик!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Слово надається Представнику Президента України у Верховній Раді України Герасимову Артуру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я тільки що почув нападки на Головнокомандувача країни, що воює, я хочу підкреслити, на Головнокомандувача країни,  яка веде війну!

Я розумію, чого цього хоче Кремль. Тому що наша відновлена армія зупинила загарбників. Тому що ми здобули енергетичну незалежність. Тому що ми почали судову реформу, реформу децентралізації. Тому що ми піднімаємо мінімальну заробітну плату, до нас починають повертатися інвестори.

Якщо деякі політичні сили несвідомо підтримують цей кремлівський сценарій – нехай вони зупиняться. Якщо вони свідомо його підтримують – це державна зрада.

І відносно законопроектів, шановний пане Голово, шановні колеги, Президентом України внесено на розгляд Верховної Ради проект Закону про  внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг, номер 5390. Зазначений законопроект спрямований на захист фізичних осіб, які були ошукані через сумнівні схеми власників деяких банків. На сьогодні  ошукано близько 14 тисяч осіб. І я хотів би сказати, що при цьому середній розмір вкладу від 5 до 10 тисяч гривень.

Законопроект про захист ошуканих вкладників – це результат особистої зустрічі Президента України з цими вкладниками. Головні завдання законопроекту, щоб такі речі не повторювалися, щоб нечесні власники банків не обманювали довірливих громадян, а також вирішення питання щодо відшкодування ошуканим вкладникам втрачених коштів.

Даний проект закону потребує невідкладного ухвалення у вівторок. Тому, Андрію Володимировичу, я прошу вас включити його до порядку денного та невідкладно розглянути в профільному комітеті.

Також Президентом України внесено законопроект про ратифікацію Конвенції Ради Європи по запобіганню насильства стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби з цими явищами, номер 0119, який також потребує невідкладного розгляду в залі парламенту.

Крім цього, на цьому тижні необхідно розглянути внесені Президентом України проекти законів про ратифікацію Договорів між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка щодо видачі правопорушників, взаємної правової допомоги у кримінальних справах та передача засуджених, номери 0113, 0114, 0115.

Крім того, впродовж поточного пленарного тижня необхідно розглянути пропозиції Президента України до Закону України про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, номер 2706.

Також на цьому тижні потребують розгляду законопроекти, номери 4014а та 4015а, спрямовані на забезпечення фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування, це про Дорожній фонд. А також визначений Президентом України як невідкладний проект закону, номер 0954, який, окрім вище вказаного, сприятиме вирішенню проблеми щодо введення обов'язковості надання  гарантій за стан доріг від тих, хто отримує гроші на їх ремонт. Хочу зазначити, що зазначена проблема була порушена в електронній петиції Романа Мішкулинця, яку впродовж 53 днів підтримали більше 26 тисяч осіб.

Крім вище вказаного, хотів би наголосити на необхідності розгляду впродовж поточного пленарного тижня законопроекту 5203 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації.

Також на цьому тижні необхідно розглянути законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України, які зокрема стосуються питань фінансової політики, правоохоронної діяльності, житлово-комунального господарства, розвитку бізнес-клімату та експорту, транспорту та дорожнього будівництва. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, згадав я слова трьохрічної давності, де ми говорили, що аксіомою всіх гілок влади, тобто ми говоримо сьогодні про парламент, Верховну Раду і Президента, має бути сумління і відповідальність за людину незалежно від віросповідання. Єдність і щоденна робота – це "дорожня карта" наших дій, християнських цінностей, де вище всього є Бог і Україна.

Разом з тим, хочу подякувати всім фракціям і групам за прийняття важливих ініціатив на минулому пленарному тижні. Особливо визначною подією було питання розгляду проектів щодо дерегуляції ведення бізнесу і полегшення ведення відповідно бізнесу. Поінформую, що міжнародні експерти дають позитивний сигнал, про що говорила Ірина Луценко, для України і для всього світу. І агентство Fitch підвищило суверенний рейтинг України. Безпека, економіка, розвиток промисловості, інновації, цифрова економіка, ІТ, агроіндустрія – це те, на чому ми повинні зосередитись сьогодні.

На минулому тижні уряд прийняв низку рішень щодо реформи управління об'єктами державної власності. Рішення стосуються створення та функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях, а отже сприятимуть забезпеченню прозорості їх роботи по подоланню тих зловживань, які ми маємо на сьогодні.

Також я вдячний голові парламенту, головам комітетів, президії за ту співпрацю з урядом по важливих і тематичних напрямках.

Перше. Важливим блоком на наступному тижні є питання фінансів і банківської діяльності, 3498 – це розвиток фінансового ринку.

Друге. В першу чергу необхідно прийняти важливі рішення щодо дорожньої галузі: 4014а, 4015а, 0954 – це блок інфраструктури. І зазначити законопроект 4121 щодо впровадження на сьогоднішній день електронного білету.

Третє. Також ми вітаємо розгляд тематичного блоку щодо правоохоронної діяльності: 3719, 4670, 4604. Ми говоримо про урядові ініціативи.

Четверте. Публічні закупівлі "Євробачення-2017", 5319.

П'яте. Важливе подальше удосконалення механізмів надання  соціальних послуг і підтримки. Розроблений Закон про соціальні послуги, 4607: запровадження звернення в електронному форматі, встановлення чітких термінів розгляду звернень за послугами.

Шосте. Це Ірину Луценко хочу підтримати – протидія домашньому насильству та знайти час на розгляд урядового законопроекту 5294 та ініціативи депутатського  корпусу 4952 – насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

Сьоме. 2418а і 3153 – це реформи державного нагляду, що відносяться до дерегуляційних законопроектів.

Ще раз від імені уряду хочу подякувати на минулий ефективний тиждень. Я думаю, що цей тиждень буде ефективнішим,  тому що він нас очікують це люди. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка,  було згадано прізвище, хвилина, Ірина Луценко.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, тільки що представник Кабінету Міністрів, Перший віце-прем’єр фактично звернувся із закликом, і я прошу колег поставити  на наступному тижні три законопроекти, які зроблять дуже серйозну проблему, яка завжди залишається за закритими домашніми дверима, політикою держави. Це проблема запобігання та протидії домашнього насильства.

На сьогоднішній день є всі можливості ратифікувати цю Стамбульську конвенцію. Її підтримало більше, авторами цих законопроектів є Кабінет Міністрів і більше 50 представників парламенту з усіх фракцій. Тому закликаю вас, експертні висновки уже є.

І з задоволенням інформую про те, що Президентом також був зареєстрований Закон 0119 (сьогодні зранку) про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, перед тим, як перейти до голів комітетів, я хотів би – Увага, колеги! – звернутися до голів фракцій.

Шановні колеги, це все відбувається на наших очах, те, що ми бачимо, коли на Погоджувальній раді представник "Опозиційного блоку", один з колишніх стовпів регіоналів, може з кулаками накидатись на депутатів.

Я зараз говорю з головами фракцій, пане Барна.

Це все відбувається на наших очах, коли нашу воюючу державу намагаються знищити зсередини. Це все не є якісь фантазії, товариство.

Ви подивіться на наших найближчих сусідів, подивіться на Молдову, де вчора здобув перемогу проросійський кандидат. Яке його перше звернення? Дочасні вибори! Багато років Молдова ішла до того, щоб проєвропейська більшість появилась в парламенті. Як тільки появилася проєвропейська більшість, країна була кинута у вир дестабілізації: добилися дочасних виборів парламенту, потім виборів Президента – і ми бачимо як країну просто повернули на інший вектор.

Друзі, це все відбувається на наших очах! Ми це вже бачили в нашій історії, і це все робиться інколи з нашої мовчазної згоди, а інколи від того, що ми крізь політику не вміємо бачити Україну і не розуміємо, що більше треба відповідальності в країні, яка веде військові дії і захищає свою незалежність.

І я хочу зараз публічно звернутися з цією пропозицією, з якою я звертався на нашій нараді з європарламентаріями. Ті політичні сили, які є в Україні державницького характеру, незалежно від того, чи вони знаходяться в коаліції чи в опозиції, повинні продемонструвати і суспільству, і нашим зовнішнім партнерам, що, незважаючи на наші розбіжності, які є чи в питаннях економічних, чи в питаннях соціальних, але в деяких питаннях, зокрема в таких, як безпека, ми займаємо одну позицію і будемо стояти пліч об пліч. Акт безпеки і відповідальності – це той документ, який, я переконаний, повинні підписати голови фракцій парламенту, як угода між коаліцією і опозицією, що, попри наші розбіжності в тактичних питаннях стратегії, ми залишаємося єдиними. Ми стоїмо пліч об пліч в питанні безпеки мілітарної держави, в питанні безпеки інформаційної, безпеки економічної, безпеки енергетичної, безпеки гуманітарної. Ми повинні цей знак дати суспільству, щоб у нас не повторився той сценарій, який Путін, ми бачимо, використовує в державах навколо нас. Щоб ми не дали шансу всім тим, хто хоче повернути Україну назад, не дали їм жодного шансу, незалежно від того, як вони себе називають, які вони мають політичні прапори.

Я дуже прошу це питання обговорити на своїх політичних фракціях. Ви маєте цей документ. Я вас дуже прошу, щоб ми в найближчий період змогли вийти на рішення, яке би зупинило ці дестабілізуючі процеси, які намагаються просто маховиком розкрутити в нашій державі.

Ми є відповідальні, ніхто крім нас! З нас спитаються онуки, чи ми змогли втримати українську державу чи не змогли її втримати, як це було сто років тому. Я сподіваюсь, рівень нашої відповідальності є достатньо високий, щоб не дати нікому допустити втрату нашої української державності. Дякую вам.

Слово надається голові Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменку Олександру Борисовичу, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Як народний депутат повністю засуджую непристойну поведінку пана Бойка. Кулаки – це не аргументи при з'ясуванні відносин народних депутатів України, це я говорю дуже відповідально від себе як народний депутат.

По-друге, хочу виразити вдячність керівникам фракцій за підтримку галузі АПК, яку ви неодноразово показували. І наступне до вашої уваги. Під головуванням Прем’єр-міністра, за участі міністрів фінансів, аграрної політики, економіки, групи народних депутатів аграрного комітету і податкового комітету, голів національних асоціацій товаровиробників та експертів зараз ми розробляємо, на останній вже фазі, законопроект, яким буде підтримана галузь АПК. І те, що ви зараз всі, за що переживаєте, буде зроблено. Це по-перше.

Друге, у нас, шановний Андрію Володимировичу, розуміючи першочерговість розгляду ключових питань, пов'язаних із затвердженням державного бюджету на наступний рік, важливість блоків законопроектів з питань фінансів і банківської діяльності, правоохоронної, ратифікації, транспорту, дорожнього будівництва, яке необхідно розглядати на цьому пленарному тижні. В мене прохання, шановний Андрію Володимировичу, розгляд не менш важливих законопроектів для аграрної галузі провести вже 6-9 грудня, на наступному тижні. Це буде подарунок для аграріїв до Дня працівників сільського господарства. Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми вже попередньо проговорили це на нашій Погоджувальній раді, що наступний пленарний тиждень один з базових блоків – це буде аграрний блок. Тим більше, що багато з тих питань, які ми прийняли, вже потребують розгляду в другому читанні. І це поки що є загальна узгоджена позиція. Дякую вам.

Бюджетний комітет. Голова бюджетного комітету Андрій Павелко. Будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановний пане Голово. Бюджет на 2017 рік. На даний час комітет опрацьовує законопроект про державний бюджет, підготовлений урядом до другого читання.

Слід зазначити, що в його показниках враховано положення урядових законопроектів, а саме 5130 щодо змін до деяких законодавчих актів, 5131 щодо змін до Бюджетного кодексу та 5132 щодо змін до Податкового кодексу. Тому без прийняття таких бюджетоутворюючих законопроектів передчасно розглядати у другому читанні законопроект про Державний бюджет на 2017 рік, оскільки це може порушити збалансованість бюджетних показників. При цьому законопроект 5131 щодо змін до Бюджетного кодексу комітет планує розглянути найближчим часом, щоб забезпечити його розгляд Верховною Радою у цей четвер.

Водночас інформую, що передбачений у тижневому розгляді, на четвер, законопроект 4015а щодо фінансування дорожньої галузі підготовлений комітетом до розгляду у другому читанні.

Крім того, в комітеті готується до розгляду у другому читанні законопроект 3038 щодо спрямовування до місцевих бюджетів частини рентної плати за видобування нафти, природнього газу та газового конденсату, який також запланований на цей тиждень.

Загалом маю відмітить, що бюджетний комітет працює злагоджено та конструктивно, щоб спрямовувати всі зусилля на забезпечення якісної підготовки головних законопроектів і саме головне до другого читання бюджету на 2017 рік. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, перепрошую. Зараз продовжимо від лідерів фракцій виступи. І ключовий комітет – бюджетний. Будь ласка, пан Павелко, вам слово. Все? Говорив тільки що.

Тепер з питань екології – пан Недава.

Я перепрошую, я відволіклася. Вибачте мене, будь ласка, шановні колеги.

 

НЕДАВА О.А. Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу на дві речі. Дорослим дуже легко, і зазвичай вони цього не бачать, легко порушити права людини: або шпиняти, або якось ображати. І ми, в свою чергу, таке ж відношення маємо і до екології. Я вам хочу сказати, що дитина виросте і все це батькові або матері, або тому, хто їх ображав, все це пригадає. Я хочу сказати, що природа теж не вибачить нас за те, що ми до неї відносимось як "на потом".

Бо дивіться, те, що коїться сьогодні на Західній Україні, ці повені, від яких потерпають і жителі, і ліси, і інфраструктура в Західній Україні – це те, що є наслідком того, що екологічні кошти, навіть екологічні кошти, я не кажу за другі кошти, не доходять до тих заходів, які повинні стримувати ці природні явища, які є наслідком нашої з вами діяльності.

І комітет, і я особисто прошу поставити в порядок денний негайно Закон 4106 та альтернативний Закон 4106-1, які кажуть, що 20 відсотків коштів від екологічного податку, які йшли в державний бюджет, повинні йти в Екологічний фонд. Бо екологічні кошти повинні витрачатись виключно на природоохоронні заходи. Я дуже прошу поставити в порядок денний, вже комітети всі пройшли, дуже прошу на порядок денний поставити, бо це…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Ще, будь ласка, просто, щоб ви на наступній Погоджувальній раді дали нам інформацію відносно того, яка є позиція комітету щодо заветованого Президентом законопроекту 2009, це дуже важливо також.

І зараз до слова запрошується Марія Іонова, це заступник голови Комітету з питань євроінтеграції. Будь ласка, пані Марія.

 

ІОНОВА М.М. Шановні колеги, дійсно, дуже сумно спостерігати таку антиєвропейську поведінку наших колег. Але я хотіла би сказати, що легше за все критикувати, і треба краще більш детально розібратися і вивчити питання, а потім коментувати.

Що стосується безвізового. Україна дійсно виконала, я повторюсь, всі умови щодо безвізового режиму, але, на жаль, деякі діячі маніпулюють цим питанням і дестабілізують, і підривають суспільство зсередини держави.

Підготовлено звернення Головою Верховної Ради України, а також його заступниками і керівниками фракцій звернення до урядів держав-членів Європейського Союзу, до Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу щодо надання Україні безвізового режиму до кінця року. Я  сподіваюсь, що це ми проголосуємо на цьому тижні.

Що стосується експорту лісу-кругляку. Я хотіла би повідомити, що відповідний законопроект розробляється. В уряді найближчим часом він буде зареєстрований у Верховній Раді України. І я б хотіла би звернути увагу, що ми просимо оперативно доопрацювати в контексті зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацією між Україною та Європейським Союзом, а також щоб даний закон відповідав економічним інтересам України.

Що стосується спроможності комітетів. В черговий раз, на жаль, не можу звернутись до Голови парламенту, але все ж таки ми хотіли би сказати про спроможність комітету Європейського Союзу і про те, що нам все ж таки потрібно визначити механізм запобігання прийняттю законів, положення яких суперечать праву ЄС. Я дуже дякую і сподіваюсь, що все ж таки ми це рішення і рекомендації Європейського парламенту виконаємо. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Будь ласка, від Комітету з питань науки і освіти, я так розумію, пан Барна, правильно? Немає в нас пана Співаковського, голови комітету, і значить з цього комітету немає в нас представників.

Будь ласка, Єгор Соболєв – це голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Колеги, піднімайте руки, щоб я не оголошувала, хто не хоче виступати потім, добре.

 

СОБОЛЄВ Є.В. В мене дуже хороша пропозиція до парламенту, як ми можемо з вами цього тижня зірвати план Путіна. Я пропоную, по-перше, ухвалити закон про право Антикорупційного бюро напряму, без контролю з боку СБУ, прослуховувати корупціонерів. Це буде удар по плану Путіна номер 1.

Друге. Я пропоную ухвалити закон про викривачів, який дозволить всім журналістам, всім громадським активістам не тільки викривати і зупиняти корупцію, але й отримувати за це винагороду. Це буде удар по плану Путіна номер 2.

І третій удар по плану Путіна –  це закон, який вже більше року лежить в цьому парламенті, який розповсюджує вимоги люстрації на кандидатів в майбутні президенти, в народні депутати. Коли люди побачать, що парламент почав з себе: парламент очищується, парламент долає корупційне павутиння – це точно багатьох людей налаштує на добрий, еволюційний, мирний лад.

Давайте так зірвемо план Путіна впродовж одного тижня.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, наступний, голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Прошу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О. В. Вітаю, шановні колеги. Звертаюся зараз до вас, пані Ірино, і до Голови Верховної Ради з проханням  поставити в порядок денний ті закони, які я змушена була зняти з розгляду в минулу сесійну середу в зв'язку з тим, що в залі не було  достатньої кількості депутатів. Тому Закон 1164  "Про екстрену медичну допомогу"  щодо забезпечення справедливої оплати праці працівників бригад  екстреної медичної допомоги не було розглянуто тільки з причини відсутності  в середу депутатів  в залі.

Закон 1332 "Основи законодавства України про охорону здоров'я" щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я готовий до другого читання. І Закон 2820 "Про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу  тютюну".

Хочу нагадати, що до тих пір, поки ми не вирішимо з вами, яким чином або підняти зарплату медикам, або надати їм можливість отримувати гонорари і отримувати достойну оплату праці, ніяка реформа системи охорони здоров'я не спрацює. Це все одно, що з поліцейським, який отримує півтори тисячі гривень або дві тисячі гривень на місяць, пробувати робити реформу. Якщо ми хочемо робити реформу, ми маємо на рівні законодавства вирішувати, яким  чином ми будемо оплачувати, власне, гідну роботу медиків, які працюють цілодобово.

Наступне хочу сказати, що  цей тиждень є тижнем безпеки дорожнього руху. За останні  чотири роки в Україні загинуло понад 24 тисячі(!) людей на дорогах, на кожного  одного загиблого – 23 людини, які травмовані. Тобто у нас понад  200 тисяч травмованих людей.

І тому я звертаюсь до представників фракцій – долучитися  до ініціативи Комітету з охорони здоров'я.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Ольго.

Будь ласка, голова Комітету з питань податкової і митної політики  Ніна Южаніна. Просимо, пані Ніно.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Доброго дня, шановні колеги! Хочу ще раз наголосити, що вся робота із пропозиціями народних депутатів і з усіма законодавчими ініціативами відбувається саме в комітеті. Протягом минулого тижня наш комітет спільно з аграрним комітетом кожного дня працював над тими ініціативами щодо аграрної галузі. Тільки що було заявлено про те, що вкрай необхідно розглянути десять ініціатив представників однієї фракції, але таких законопроектів більше двадцяти в парламенті.

Так от, до речі, коли розбирали на робочих групах ці   ініціативи, там взагалі не те, що "писульки", а й "писульками" назвати не можна, тому що люди, взагалі не розуміючи в цій галузі, подавали законопроекти, реєстрували і зараз наполягають на їх  розгляді. Смішно і соромно!

Для цього є робота, наполеглива робота з експертами, фахівцями в комітетах. 5 днів щодня працювали представники всіх фракції щодо аграрних законопроектів, знайшли компромісні рішення, які зараз виписуються в нових законопроектах: в уточнених, в доопрацьованих.

Давайте взагалі забудемо оцю таку роботу по створенню умов, які точно призведуть до наступних майданів. Об'єднуйтесь, працюйте в комітетах, напрацьовуймо спільні ідеї. Дивіться, скільки вже багато зроблено!

Зараз лунали заклики щодо знецінення гривні. А що, 8 курс чи 9 – це був справжній курс? Він що, тоді штучно не утримувався? Хіба це незрозуміло, що економіка вже тоді була "лежала" і нічого спільного з тим курсом не має? Про що ми зараз говоримо, до чого ми закликаємо?!

Я хочу ще попросити вас. У мене в комітеті 720 законопроектів, які ще не розглянуті. Для того щоб ми рухалися, а це найбільша кількість депутатських ініціатив, нам необхідно кожного дня у вівторок і в четвер ставити хоча б два-три законопроекти з мого комітету.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Інакше ми не зможемо розглянути ту величезну кількість. І при тому є маленькі законопроекти, але ці ініціативи вкрай необхідні, і вони повинні бути розглянуті вже зараз, для того щоб в бюджеті на 2017 рік їх врахували. Тому хоча б не велику кількість, але щодня включіть, будь ласка. Я написала тут до вас в проханні, про які саме законопроекти я говорю, і прошу їх включити і на вівторок, і на четвер. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Ніна Петрівна. На четвер є законопроекти, стоять першими, в тому числі і з вашого комітету. Ми глянемо, які можна з коротких поставити на вівторок. Але в мене є прохання, можливо, наступний пленарний тиждень взяти окремий блок для того, щоб ми змогли блоком розглянути ці законопроекти. Це лишень моя пропозиція, а ви обдумайте і скажете вже.

Включіть Южаніній 30 секунд. Включіть, будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Законопроект, який є бюджетоформуючим, стоїть на четвер, ми будемо розглядати в середу на комітеті. Але ж для того, щоб знову не обманювати суспільство, ми чекаємо до розгляду на комітеті ще два законопроекти по лібералізації податкової системи, адміністрування, про яке ми говорили.

Тому велике прохання, включіть їх у вівторок до порядку денного, щоби ми в середу розглянули на комітеті три важливі для суспільства законопроекти. Три. Не тільки той, що є бюджетоформуючим.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Палатний Артур Леонідович, Комітет з питань сім'ї і молодіжної політики.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, 2 листопада цього року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді". Були представники місцевого самоврядування, були представники громадських організацій. Так ми виявили, як багато проблем сьогодні, так і дуже великий потенціал сучасної української молоді. Я впевнений, що держава повинна підтримати цей потенціал і використати в цілях нашої країни.

Я пропоную вже не відкладати і на цьому тижні підтримати проект постанови про присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Це законопроект 5237.

Просимо також включити 17 листопада на четвер законопроект від Кабміну про запобігання та протидію домашньому насильству, номер законопроекту 5294. Комітет його ще не розглядав, але ми у вівторок зберемося, я думаю, що у нас буде позитивний висновок з цього законопроекту.

І ще прошу до другого читання винести законопроект 1248, це молодіжні центри. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми домовилися в четвер на Погоджувальній раді, що оскільки законопроект про запобігання насильству має загальну підтримку, в середу після розгляду комітету ми запропонуємо його включити в порядок денний для розгляду і тут же розглянути. Якщо буде загальна воля залу, ми це зробимо.

Будь ласка, Третьяков Олександр Юрійович.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Сегодня у нас такая забавная Погоджувальна рада. Все как обычно: две оппозиционные силы между собой подрались, лидер фракции "все пропало", который "тільки вона працює", опять всё сказала, встала и ушла. Шоу продолжается!

Я, Андрей Владимирович, уже несколько раз говорил, давайте начнем все-таки Погоджувальную раду с руководителей комитетов. Я вам совершенно ответственно говорю, что если мы не прекратим это шоу и не воспользуемся рекомендациями наших европейских партнеров по поводу телекамер, которые не должны стоять, или, как минимум, не начнем хотя бы, подчеркиваю, с руководителей комитетов, то наша фракция вряд ли будет учувствовать в таком шоу. Мы хотим действительно работать на благо людей, а не красоваться перед камерами. Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Тільки, власне, хочу нагадати, Олександре Юрійовичу, що зміна формату Погоджувальної ради, це в тому числі є зміна і до Регламенту. І, власне, там пропонується, я договорю, з вашого дозволу, там пропонується, щоб голови комітетів в середу мали окрему нараду, яка могла би бути початковою нарадою по формуванню порядку денного. Але, на жаль, кожного разу, коли я ставлю на включення в порядок денний ці зміни, власне, вони не находять підтримки в залі.

Стосовно того, щоб поміняти послідовність виступів, давайте порадимося. Давайте порадимося з цього приводу. Я цілковиту бачу.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Давайте проголосуємо. У нас все-таки коллегиальный орган, у нас…

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте ми проговоримо це питання, воно має логіку. Я бачу в тому велику логіку. По великому рахунку, ми можемо це робити і в певній послідовності так, як ми починаємо – зліва, справа. Ми можемо одну Погоджувальну починати з голів комітетів, а другу – з голів фракцій. Давайте порадимось.

Якщо більшість голів фракцій таку ідею підтримають, пане Олександре, я говорю, я буду прихильником того. Тому що Погоджувальна рада це є робочий орган.

До речі, я вам нагадаю, у нас четвер є формування порядку денного. Вже кілька тижнів, вибачте, жодного голови фракції на  цих нарадах не було. Я не хочу нікого зараз образити, я не хочу ні на кого  кинути тінь, але тільки появляють камери, тут же появляється і багато політичних діячів. Коли немає камер, а є робота, просто робота, от така  важка щоденна робота, тут же інтерес спадає.

Тому я концептуально підтримую вашу позицію. Давайте порадимося з головами фракцій, якщо буде більшість голів фракцій згодні. Бо я нагадаю, згідно Регламенту голосування відбувається головами фракцій на Погоджувальній раді. Ми цю ідею можемо запровадити на початку хоча би поетапно: раз голови комітетів, раз голови  фракцій починають. Якщо ця ідея буде  мати підтримку, я цілковито буду її підтримувати. Дякую вам.

До слова запрошується голова Комітету  з питань фінансової політики і  банківської діяльності Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ситуація у фінансовій системі залишається вкрай складною. І той "банкопад", що ми з вами  спостерігаємо, і кредитування  під такий відсоток не може брати кредит ні бізнес, ні звичайні громадяни. А саме  головне, немає довіри  до банківської системи, немає довіри  до правління Національного банку.

Що стосується, сьогодні на нараді ми піднімали питання банків з російським капіталом, то я можу повідомити, що ще влітку ми провели спільну нараду з моїм колегою паном Соболєвим і Комітетом по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю. І там ми піднімали ті питання, що відсоток російських банків сьогодні в фінансово-банківській системі великий. І ще тоді ми направили листа до РНБО, і ми вважаємо, що вони разом зі Службою безпеки України  повинні займатися і контролювати це питання.

Але що головне, що сьогодні в нас в Національному банку немає стратегії розвитку банківського сектору на найближчі роки. Ми на комітеті провели купу нарад і прийняли свою стратегію, розробляємо купу законопроектів. На жаль, на минулому тижні ми не змогли провести повноцінний фінансово-банківський день, це була 15-хвилинка. Я сподіваюсь, що завтра ми таки нарешті проведемо фінансово-банківський день і проголосуємо низку законопроектів.

Я звертаюсь, користуючись нагодою, до керівників фракцій і комітетів теж провести відповідну роботу з депутатами. Я провів відповідну роботу, як ми і домовлялися, Андрію Володимировичу, з депутатами і з тими, хто є під віданням нашого комітету, щоб вони попрацювали з фракціями. І мені дуже хотілось би, щоби всі законопроекти були прийняті.

Стосовно законопроекту по "Банку Михайлівський", який подав Президент сьогодні, завтра ми на комітеті зберемося, розглянемо це питання, як домовилися і з Представником Президента, і з вами, Андрію Володимировичу.

Але мені дуже хотілось би, якщо можливо, ще 20 секунд, щоб ці питання ми вирішували не в ручному режимі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, ще 30 секунд.

 

РИБАЛКА С.В.  Як я вже сказав,  в нас була стратегія, і ми робили механізм для того, щоб не було зловживань, щоб людей не ошукували і ми не вирішували ці питання в ручному режимі. А та нарада, яку ми провели, комітетські слухання, у себе в комітеті, незважаючи на те, що питання стоїть на контролі у Президента, Національний банк не приходить на ці наради. І мені б дуже хотілось, щоб у нас був конструктив і співпраця.

Дякую за увагу.

Андрію Володимировичу, ще одне питання технічне. Я дуже прошу законопроекти 2142а, 3498 поміняти…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Подайте в Апарат, і ми зможемо заміну зробити. Ви цілковито у компетенції, і ви можете це зробити.

Від Комітету з питань транспорту Козир Борис Юрійович, будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Доброго для, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Комітет Верховної Ради України з питань транспорту пропонує для включення до порядку денного на 15-18 листопада 2016 року та тематичного пленарного засідання з питань інфраструктури наступні законопроекти.

4014а – про внесення змін до Закону України про джерела фінансування дорожнього господарства України (щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі), внесений народними депутатами України Кононенком, Дубневичем та іншими, та пропонується прийняти в другому читанні та в цілому.

4015а – про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення механізмів фінансування дорожньої галузі), внесений народними  депутатами Кононенком і Дубневичем, пропонується прийняти в другому читанні та в цілому.

0954 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування), внесений Кабінетом Міністрів України, пропонується  прийняти в другому читанні та в цілому.

2475а (доопрацьований) – про внутрішній водний транспорт, внесений народними депутатами України Козирем, Кононенком, Дубневичем, Бурбаком, Мушаком, пропонується прийняти в першому читанні і за основу.

2712 – про внесення змін до Кодексу торгівельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку  судноплавства України) пропонується прийняти в першому читанні і за основу.

2713 – про внесення змін до Митного кодексу України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні), пропонується прийняти в першому читанні і за основу.

4121 – про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті), пропонується прийняти в першому читанні і за основу.

4593 – про залізничний транспорт України, внесений Кабінетом Міністрів України, пропонується направити на доопрацювання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тридцять секунд, будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Тут багато законопроектів, я можу десь пару хвилин, Андрію Володимировичу? Дуже багато законопроектів – інфраструктурний день.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви можете всі законопроекти передати в робочому порядку до Апарату. І на робочому рівні вирішити всі ці питання.

 

КОЗИР Б.Ю. Тоді, будь ласка, 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я вам дав 30 секунд, будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Комітет наполягає сформувати порядок денний тематичного пленарного засідання з питань інфраструктури згідно пропозицій комітету, поданих ним до Голови Верховної Ради ще 4 листопада. А саме чотири проекти: 2475а, 2712, 4046а і 4121 – поставити в блоці першого читання в першу чергу, відразу після розгляду законопроектів з другого читання. Андрію Володимировичу, це дуже важливо, сформувати правильно порядок денний щодо законопроектів, які є…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ще раз вам наголошую: ви їх озвучили для стенограми, але ви так само передайте це документом Апарату. Тут присутній Максим Хлапук, передайте йому. І ми можемо навіть окремо з вами зустрітися. Це є день інфраструктури, і в великій мірі ваш комітет має вплив на те, які законопроекти будуть стояти. В робочому порядку передайте, ми сядемо, можемо відразу після Погоджувальної ради, і всі ці пропозиції узгодити. Дякую дуже вам.

До слова запрошується Галасюк Віктор Валерійович, Комітет з питань промислової політики та підприємництва.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, по-перше, я хочу наголосити на неприпустимості тієї брутальної, непарламентської поведінки, яка сьогодні відбулася від Юрія Бойка по відношенню до лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Якщо ми в такому ключі будемо продовжувати, ми далеко не підемо.

По-друге, я хочу наголосити на тих тезах, які вже сьогодні лунали. Якщо ми хочемо підвищити добробут українців, розвинути нашу економіку і здобути справжню фінансову незалежність, немає жодної альтернативи створенню всередині країни робочих місць з високою доданою вартістю, стимулювання не сировинного високотехнологічного експорту і розвитку виробництва всередині країни.

Я хочу процитувати вам слова з книги нашого великого співвітчизника Богдана Гаврилишина – члена Римського клубу і співзасновника "Даоського форуму": "Найважливішим завданням для України є прискорення економічного зростання до 8-10 відсотків на рік на фоні стримування інфляції".

Я хочу наголосити, хто сьогодні в українській владі або закордонні радники ставить перед Україною таке завдання? Хто сьогодні розглядає ті пропозиції, ті напрацювання, які давали і наші великі співвітчизники, які сьогодні просто лежать на поверхні? Хіба шлях до такого економічного зростання лежить через відміну мораторію на експорт лісу-кругляку? Ні, ні і ще раз ні! Це дуже яскравий приклад.

Якщо наша влада буде продовжувати здавати економічні інтереси України через короткострокову міжнародну політичну й іншу кон’юнктуру, ми нікуди не прийдемо! Ми будемо нацією емігрантів, постачальників сировини в інші країни. Тому тільки національна економічна політика, залучення інвестицій, створення робочих місць з високою доданою вартістю в  Україні. І ми пропонуємо, як це зробити. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, ви знаєте, після деяких виступів сьогодні у мене складається таке якесь чітке враження, що в Україні відкривають "другий фронт" війни внутрішньої – цей фронт переносять в стіни Верховної Ради.

І я хотів би всім нагадати, що процес руйнування  держави і розбудови держави – це абсолютно два різних процеси. І я хотів би застерегти всіх колег народних депутатів України і політичні партії, і фракції від того, щоб не скотитися до політичного варварства – знищення власної  держави власними політичними  руками.

А тепер по суті розгляду питання. Андрію Володимировичу, у нас в стінах парламенту уже після розгляду в комітеті 30 законопроектів, більшість з яких фактично "висять" в парламенті починаючи з 2015 року. Я запропонував би від імені нашого  комітету до кінця року спланувати ще один,  мінімум, енергетичний день або  енергетичний блок. Тому що нам критично важливо розглянути законопроекти по збільшенню видобутку газу і нафти, вони всі готові.

У нас є ще один  день, який ми повинні присвятити блоку питань з енергоефективності, тому що це критично важливе питання для розвитку української економіки. І користуючись тим, що Степан Іванович Кубів тут є, Перший віце-прем’єр-міністр, я, чесно кажучи, з здивуванням побачив, що в проекті  Державного бюджету на 2017 рік всього-на-всього 400 мільйонів уряд передбачає на енергоефективність. В той час, коли пояснити людям, чому ми можемо знайти десятки мільярдів на субсидії і тільки всього…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …І тільки 400 мільйонів на Фонд розвитку енергоефективності, який пов'язаний із зменшенням енергоємності української продукції, який пов'язаний із зменшенням тарифів, із зменшенням платіжок, які люди повинні отримувати за споживаний газ, тепло там і так далі, і тому подібне. Тому я просив би цю позицію врахувати.

І останнє. Інформую, що комітет дуже активно працює над Законом про ринок електроенергії. Пропоную підключатися до цієї роботи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександре Георгійовичу, я цілковито з вами згоден, що нам потрібен буде ще один блок. Давайте тільки порадимось, чи через пленарний тиждень? Я зараз не в плані дискусії. Ми в робочому порядку сядемо з вами і подумаємо, щоб ми вибрали найбільш прерогативні законопроекти і визначили, коли краще поставити. Я повністю підтримую цю ініціативу і я думаю, ми зможемо її реалізувати без будь-яких питань і проблем. Дякую вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович, Комітет з питань національної безпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, за цим столом сидять люди, деякі люди, які до Майдану мають безпосереднє відношення. Я думаю, що я отримаю їх підтримку, заявивши наступне: ніякого псевдомайдану за гроші ФСБ, Путіна, Януковича, "Опоблоку" ми недопустимо. Ми не для того три роки тому виходили на Майдан, щоб здобути правову проєвропейську державу. Я хотів би всіх заспокоїти. Не буде цієї промосковської провокації! Не лякайтесь, у нас достатньо мужності, впевненості у своїх діях.

Пункт другий. Я хочу звернутися до всіх захисників, на жаль, вони всі вже пішли туди до телекамер. Хочете помогти рідному народу? Підказую, 40 мільярдів грошей Януковича на рахунках "Ощадного банку", давайте їх перерахуємо в бюджет, я думаю, що всі фракції підтримають нормальні. Збільшити соціальні стандарти, підвищити вчителям зарплати, лікарям, це в проекті нашого закону "Народного фронту" є. Ні, це з гроші Януковича, там ще комісійна винагорода отримана, там ще ж треба за ті гроші на автобусах цих бідних бабусь привести і сказати, що зрада і все пропало.

Мені хочеться сказати, що, так чи інакше, Янукович, Путін і вся ця нечисть прорахувались три роки тому і прорахуються зараз. Ми не тільки втримаємо нашу державу, ми виконаємо всі зобов'язання перед своїми нащадками, ми отримаємо статус європейської держави, чого б це нам не вартувало.

І наостанок, Андрію Володимировичу, у нас є борг перед нашими хлопцями-добровольцями. Це Закон 5337, який регламентує добровольців, які підписали контракти до особливого періоду. Я прошу його завтра все?таки вставити в порядок денний. Це наш борг перед нашими добровольцями.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Також звертаю увагу всіх тут присутніх, особливо. Жалко, і любителів цивільного контролю за Збройними Силами нема, ну, що ж таке?! Є такий Закон 5062. У нас, на жаль, 10 тисяч вакансій в Збройних Силах заповнено незрозуміло ким. Це треба врегулювати у правовому стані, це Закон 5062.

І Закон 5129, нагадую всім, що є такий міжнародний злочинець Клюєв, який з 1 січня буде знову отримувати підвищені тарифи. Оце так…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. Хочу сказати, що ми були свідками ганебної сцени, яка принижує кожного з присутніх тут. Я повністю солідарний з вами, Андрію Володимировичу, з тим, що ви говорили. І хочу сказати, що це наша спільна вина, що представники цієї антиукраїнської сили продовжують впливати на наші медіа, на нашу політику. Кожного з нас: моя, ваша, Президента, тепер тих, хто з ними разом мітинги організовують. Колись треба на цьому крапку поставити.

І ми чудово розуміємо, що банк, от читаю в медіа, який причетний до організації цього мітингу, організований дружиною цього власника банку, колишнього, є племінницею жінки Дмитра Медведєва. Це запит якраз до Служби безпеки України: наскільки російські спецслужби причетні до завтрашніх акцій?

І по суті. Користуючись тим, що тут є представник Президента, хотів би ще раз попросити звернутися до Президента, щоб він все ж таки підписав поданий 13 жовтня законопроект про державну підтримку кінематографії. Є дуже велике лобі, яке пов'язане з порушенням авторських прав, яке не допускає, робить все, щоб цей закон не був підписаний. Хочу попросити Ніну Петрівну все ж таки розглянути пов'язані з цим законом закони 3228 і 3239 щодо змін до Податкового кодексу і до Митного кодексу.

Просив би шановного пана Голову поставити, я це написав тут, 5349 про рекомендації слухань, які стосувалися Бабиного Яру. Там були дуже важливі рекомендації, нам важливо поставити тут крапку і ще раз засвідчити, що і в міжнаціональних стосунках і в пам'яті про наше жахливе історичне минуле, ми є послідовними і приймаємо результати цих слухань.

Просив би також розглянути мій законопроект 2285 про дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповані території, який ще з 2015 року ніяк не може бути проголосований в залі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна, Комітет у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні українці! Буквально вчора я була в місті Миколаїв і спілкувалася з ветеранами війни, спілкувалась з активістами, які роблять корисні справи. Хтось добився того, щоб для людей з обмеженими можливостями місцева влада відкрила пандуси. Хтось впроваджує історичні уроки в школах Миколаєва для того, щоб те покоління українців росло з чітким розумінням, що я є українець. І насправді у мене дуже позитивне враження від того, наскільки громада і лідери місцевих громад працюють для того, щоб в місті були зміни.

І дуже багато людей в мене питалися про міжнародну політику, як зараз Україна буде працювати, зважаючи на результати виборів в США. Питалися і про результати виборів в Молдові і в Болгарії, де відбулися президентські вибори. Відповідь дуже проста. Якщо у нас буде "національна збірна", яка буде "грати" за інтереси України, то ми станемо нарешті оцим суб'єктом, з яким будуть рахуватися. І ні Вашингтон, ні Брюссель, ні Берлін  за нас не будуть вирішувати.

Тому у мене простий заклик. Працювати на цьому тижні до вичерпання порядку денного. Замість того, щоб влаштовувати шоу під Нацбанком чи під парламентом і так далі, дискредитуючи інституцію як парламент. Тут може бути багато поганих облич, які за 20 років омолодились, прикрасились і так далі, але суть політики не змінилася.

Тому у мене величезний заклик. Зважаючи на те, що тільки в політично-стабільній державі будуть інвестувати ті люди і ті президенти, які прийшли до влади, тому у мене прохання: а) на цьому тижні розглянути Рахункову палату, оновлення, те, на чому давно наполягають, механізм контролю над державними ресурсами. Також надзвичайно важливо дати НАБУ незалежність прослуховування. Після електронних декларацій, коли суспільство побачило, є можливість проводити тепер, питати тих, де ті статки взялися, і хай НАБУ працює. Також прохання включити до тих документів ратифікації, а це шість проектів, які вже включені. Також на прохання Міністерства молоді, сім'ї і спорту проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями – це номер 0117.

І надзвичайно важливо 2033…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Прохання все-таки 2033а, це те, щоб дати незаконно засудженим право їхнього перегляду.

І тому величезний заклик, зважаючи на те, що хто переміг в Молдові, в Болгарії і в США, і взагалі, нам треба зараз збиратися і дуже системно підходити до того, як актуалізувати питання України і не лише України, а безпеки в Європі для Президента Сполучених Штатів Америки і перемагати в цій війні. Без політичної стабільності всередині нам буде дуже важко відстоювати свої позиції, особливо напередодні саміту.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги. Я хотів би в першу чергу подякувати, Андрію Володимировичу, все ж таки питання правоохоронної діяльності стоять на вівторок. Дай Бог, щоб ми до них дійшли, як минулого разу 15. Всі законопроекти, які сьогодні підготовлені комітетом, вони готові до розгляду, так що немає питань, немає проблем. Це перше.

Друге. Я хотів би відреагувати на репліку керівника фракції "Самопоміч", який розказував про те, що проект про оперативно-розшукову діяльність – це нібито нагадує йому якійсь, йому особисто напевно, якісь "воронки чорні", там "енкавеес", "тінь батька Гамлета". Але так сталося, що коли ми готували цей закон, це 20 авторів, він майже повністю з європейцями виписаний із законів Німеччини, Італії, Франції і Польщі. Тобто я буду ці стенограми брати з собою на зустріч за паном Мінгареллі для того, щоб розказувати, яка реакція на ті закони або проекти, які сьогодні в Європі нормально функціонують і нормально працюють.

А я думаю, що з 92-го Закону про ОРД  сьогодні є, це нормальний закон. А для того, щоб привести КПК і всі судові закони, Закон про Нацполіції дійсно до єдиної якоїсь реформи, і підготовлений цей проект закону про оперативно-розшукову діяльність, і в ньому нічого страшного нема. Просто, якщо ця людина, яка працює в комітеті від цієї фракції, не розбирається в юридичних питаннях або взагалі не розуміє і доводить таку інформацію ганебну, що потім людина такі дає оцінки – це неправильно.

І останнє. Я хотів би все ж таки побажати присутнім не по кожному "чиху" згадувати партію "Батьківщина", яка сьогодні налічує дуже багато порядних, чесних людей?патріотів по всій Україні. Особливо тих, хто колись очолював партійні організації дуже потужні на Західній Україні і всі інші. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Андрію Анатолійовичу.

Я тільки одне скажу, що минулого четверга у нас з самого початку пішов збій, коли ми пішли в довге читання, на жаль, ми дійшли до вашого блоку. І я наполягав, щоб було не більше семи законопроектів на вівторок, щоб ми змогли ваш блок розглянути повноцінно. І я думаю, що ми до нього навіть до обіду дійдемо після 12:30.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. І я зроблю все можливе як головуючий, наскільки буде в моїх силах, щоб ми ваш блок змогли розглянути в повній мірі.

І принагідно вас з минулим днем народження вітаю, пане Андрію. Додзвонитися не зміг, то вітаю так.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Ви згадали Молдову, але ви не згадали основне по Молдові, як мені здається. Ви знаєте, найбільше скепсису по відношенню до європейського вибору доклалися в Молдові ті, кого називають "євровори". Це ті, хто на гаслах європейської інтеграції прийшли до влади і почали красти кошти з державного бюджету Молдови, і вкрали мільярд – це те, що уже майже доведено в Молдові. На жаль, в цьому ми гідно наслідуємо оцей приклад Молдови: прийшли на гаслах європейського розвитку і крадуть гроші з державного бюджету. Це перше.

Багато тут розказували про план Путіна і про Президента воюючої країни. А в мене просте питання: а скільки мільйонів рублів податків платить Президент воюючої країни в бюджет країни-агресора? От просте питання тим, хто розказує тут про плани Путіна.

Ви знаєте, я чітко розумію, що ті люди, у яких забрали все із банків, абсолютно чітко не розуміють власника єдиного в Україні банку, який стабільно збільшує свій прибуток вдвічі. От не розуміють вони його! Бо у них все забрали, а він чомусь на падаючій системі заробляє кожен рік вдвічі.

Коли мені говорять про план Путіна, я згадаю Президента, який проламував через цей парламент особливий статус для Донбасу, оце я згадую. І я згадую загиблих хлопців 31-го числа, які загинули саме тому, що Президент проламував в незаконний спосіб голосування за зміни до Конституції і за особливий статус Донбасу! І оце причина. А причина не ті люди, які стояли і вимагали того, щоб українська держава збереглася як держава.

Тому давайте не ставити все з ніг на голову. Ще раз підкреслюю, план Путіна? Скажіть, скільки платить Президент в бюджет Російської Федерації? В той бюджет, за гроші якого зброя купується Російською Федерацією, підтримуються сепаратисти і  так далі, і так далі.

А комітет повністю готовий до дня…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Дякую. Я ще раз зазначу. Комітет повністю готовий до дня місцевого самоврядування, який можна провести на наступному, не на цьому, а на наступному пленарному тижні. В комітеті ми пройшли всі  законопроекти, вони готові до другого читання і передані в структурні підрозділи секретаріату Апарату Верховної Ради для остаточного оформлення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Перше, я хотів би підтримати тих колег, які казали про неприпустимість дестабілізації і дискредитації  Верховної Ради. Підтримати і нагадати про те, що в 2004 році під  час мирних протестів і під час Революції Гідності, коли вже на вулицях Києва гинули українці, саме Верховна Рада єдина зберегла можливість працювати і своєю роботою, прийняттям законів врятувала Україну.

І от сьогодні, коли вирішується доля нашої держави, я впевнений, що відповідальність політиків визначається не можливістю працювати на вузькопартійні, а саме на державні інтереси.

Також я впевнений, що всі наші колеги, всі учасники нашої наради розуміють, що в умовах війни робити будь-які кроки щодо дестабілізації і дискредитації Верховної Ради –  це просто неприхована державна зрада.

І от хочу відреагувати на слова колеги щодо хлопців, національних гвардійців, які загинули. Вони, до речі, там була і частина, яка розташована на моєму виборчому окрузі 3030. Я розмовляв з хлопцями. І вони захищали не зміни до Конституції, а якраз Конституцію України  і гинули саме за це, і їм велика за це шана.

Що ж до законів. Андрію Володимировичу, хочу просити дати можливість розглянути законопроект 4941. Це один з п'яти базових законів щодо реформування житлово-комунальної галузі, створення системи енергозбереження. І я впевнений, що в четвер можна було б, якщо є така ваша згода, дати можливість його підняти вище і розглянути.

Також хочу поінформувати, що комітетом підготовлено два законопроекти до другого читання і два законопроекти щодо пайової участі, вони залишилися в блоці ЖКГ нерозглянутими з минулого тижня.  Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є ще чотири народних депутати присутніми, і я кожному по хвилині, як це передбачено, дам слово.

Немировський Андрій Валентинович, одна хвилина.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановні колеги, пане Голово! Хочу звернути вашу увагу на те, що депутатами майже з усіх фракцій, були подані законопроекти стосовно знущання та мордування над тваринами. Так, юридичний департамент Верховної Ради України ці законопроекти відхиляє та інші соціальні законопроекти, які стосуються населення.

Пане Голово, прошу вас внести на розгляд проект Закону 5199-1, так як європейська Україна повинна приділяти значну увагу даним питанням, так як все починається з малого. По даним психологів та психіатрів ріст насилля та знущання починається з тварин. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Демчак Руслан Євгенович, будь ласка, одну хвилину.  

 

ДЕМЧАК Р.Є. Шановні колеги, дуже прикро, що Погоджувальна рада стала такою політичною площадкою, і я хотів би всіх закликати до конструктивізму. І хотів сказати, що по нашому Комітету фінансової політики і банківської діяльності протягом цієї сесії не було розглянуто ще жодного законопроекту.

Тому завтра буде такий фінансовий день,  я доповідаю завтра перші три законопроекти, перші два із них стосовно захисту прав споживачів фінансових послуг. Я прошу підтримати і забезпечити по своїм фракціям явку. І хочу, якраз є  підтримка всіх, просто потрібно бути і проголосувати.

Але є ще один 3498 і там подано дві таблиці. Можуть бути спекуляції про те, що така процедура, що на цьому пленарному засіданні, ще не розглядалися жодного разу. Тому в нас є основна і додаткова таблиця,  члени нашого комітету, звернулись до Регламенту, і якраз це відповідає…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Що відповідно до частини другої статті 118 Регламенту Верховної Ради якраз саме так і потрібно подавати: не змінювати першу таблицю, а дві таблиці. Щоб всі розуміли, що це нормальною є процедурою.

І ще прошу включити до порядку денного законопроект 5388, який також стосовно банків. І банки його дуже очікують. Це про об'єднання банків і виходу із ринку. Банківська спільнота просила передати, що це дуже потрібно до нового року, просто включити…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Згідно Регламенту, дві таблиці будуть роздані народним депутатам, і я теж сподіваюсь, що була проведена достатньо ґрунтовна робота і всі питання банкової діяльності завтра будуть позитивно схвалені.

Барна Олег Степанович, одна хвилина, будь ласка.

 

БАРНА О.С. Ви знаєте, недоречно слухати ті факти від представників "Батьківщини", представник якої зараз виступає на мітингу разом з представником "Опоблоку" ("ригів"). І більше того, не спростували раніше далеко некоректні заяви свого представника фракції, які вони заявляли з Верховної Ради і на телебаченні. То, очевидно, мова йде про те, що в цих представників "Батьківщини" і "ригів" є і спільний ляльковод з Кремля і відповідно й єдиний сценарій.

Більше того, не зробили, мабуть, правильних висновків із того, як розвалилася "помаранчева коаліція", внаслідок чого прийшли "риги" до влади. Сценарій повторюється. І це дуже очевидно, що хтось зараз керується цим написаним сценарієм з Кремля, прикриваючись національними гаслами.

Поряд з тим, нам потрібно зараз визначитись і запитати самих представників "Батьківщини" й інших: чи ми маємо спільного ворога – Путіна і Росію,  чи це тільки наш ворог?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БАРНА О.С. І коли ми турбуємося про український народ і зокрема про наше майбутнє – націю і дітей нашої нації, я прошу включити в порядок денний законопроект 4682 про обов'язкове харчування всіх учнів в школі, де буде це покладено на органи місцевого самоврядування і батьківську плату. Так як більше 35 відсотків дітей закінчують школи з хронічними органами травлення. І саме з цього треба починати турбуватися про нашу націю, її здоров'я. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І від народних депутатів заключний виступ Бондар Михайло Леонтійович, будь ласка, одна хвилина.

 

БОНДАР М.Л. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я вдячний, що все-таки в бюджеті 2017 року завдяки петиції, завдяки нарадам, зустрічам  все-таки державні гарантії в 2017 році можуть надаватися у вугільній галузі з метою модернізації та механічного переоснащення шахт. Але є ще 2016 рік, залишився він, і проблема з виплатою заробітної плати в шахтарів дуже актуальна.

Тому я, Андрію Володимировичу, буду просити поставити законопроект 4744, яким можна буде врегулювати якраз це питання і до кінця 2016 року закрити всю заборгованість по заробітній платні шахтарям. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я говорив, що ключове тут питання, узгодити з головами фракцій щодо підтримки цього законопроекту.

І, шановні колеги, під час виступів були… Так, перепрошую, кому я ще не надав?

 

НЕДАВА О.В. Мені.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, будь ласка. Мені чомусь не дали запису про це.

Олегу, будь ласка.

 

НЕДАВА О.В. Андрей Владимирович! Я апеллирую лично к вам. Вы были много раз на Донбассе, для вас это регион уже родной! И вы наверняка знаете и обращали внимание на то количество разрушенных домов и потерянных и разбитых судеб, которые случились в результате проведения антитеррористической операции.

Андрей Владимирович, скажите мне, пожалуйста, кого нужно "луснути" или что нужно сделать, куда нужно привести людей: или в Верховную Раду, или это для того, чтобы, в конце концов, мы могли бы Закон 4301 вынести в Верховную Раду и проголосовать? Чтобы люди, которые прописаны сейчас в воронках и живут в коробках, имели возможность хоть как-то более-менее устроить свою жизнь!

Скажите, Андрей Владимирович, когда это может случиться? Я обращаюсь исключительно к вам. Эти люди не имеют даже возможности получить те льготы, которые имеют переселенцы.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕДАВА О.В. Те люди, которые уехали с Донбасса, они имеют статус переселенца, а люди, прописка которых есть воронка от снаряда, они не имеют: даже статуса переселенца нет, у них ни льгот, вообще ничего нет!

Я вас очень прошу, 4301 внесите, пожалуйста, до бюджетного процесса. И мы хотя бы хоть какую-то часть, какой-то долг отдадим людям, которые потеряли жилье. Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо вам. Опрацюємо це питання обов'язково.

Колеги, під час  виступів було багато апелювань до Кабінету Міністрів, і з вашого дозволу я  дам три хвилини, щоб була відповідь на звернення депутатів до Кабінету Міністрів. Немає заперечень?

Будь ласка, три хвилини.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, дякую. Це, дійсно, правильний діалог, який ми будуємо, тим більше в прямому ефірі. Хочу сказати, що питання децентралізації. По децентралізації ми досягли серйозного зростання місцевих бюджетів. Факт той, що за 10 місяців 2016 року зростання  місцевих бюджетів є 49 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Прошу увагу звернути. Надходження від ПДФО до січня-вересня 2016 року – 149,2 відсотка, плати за землю – 162,3 відсотка. У 22,6 в регіонах відповідно темпи вище середнього по Україні. Це дуже важливо. Краще цифр, це ми говоримо про дороги і окремі проекти  щодо промисловості. Вперше в місцевому бюджеті з'явилися реальні гроші.

Я би тут хотів подякувати пані Южаніній Ніні за ці "новшества" і нові підходи з точки зору розуміння розвитку власної промисловості і Податкового кодексу, про який ми говорили. І наголосив би, що урядовий законопроект 5368 внесений на розгляд щодо Податкового кодексу у Верховну Раду України.

Хочу також сказати, друге питання, по Збройним Силам. За останні два роки Збройні Сили України отримали понад 12 тисяч видів озброєнь і техніки. Освоєно серйозне виробництво танків "Оплот", бронетранспортерів БТР-4 та БТР-3, тактичної бойової колісної машини, безпілотних літальних апаратів, 120-міліметрового міномету "Молот". Ясно, за два роки неможливо вирішити, але це великий крок.

Третє, по субсидіях, що було сказано. Уряд скасував 110 мільярдів дотацій НАК "Нафтогаз", замінивши на 50 мільярдів адресної субсидії громадянам. Станом на сьогодні субсидій оформили біля 7 мільйонів українців. Середній розмір субсидій – від 1 до  2 відповідно тисяч гривень. Оформлення субсидій займає до 15 хвилин. Проте в деяких областях на сьогоднішній день є проблема, і її потрібно вирішувати на місцевому рівні.

Дякую пану Домбровському за питання енергоефективності, 400 мільйонів. Я думаю, що зараз передам пану Зубку і ми це питання поставимо для погодження,

П'ята позиція – "дорожня карта". "Дорожня карта", про яку говорили, це питання операційного плану уряду і збалансованості законопроектів, які ми маємо.

Шосте, медицина, вакцина. Міністр на уряді в минулому, і я думаю, ми дамо ще чіткішу відповідь, проаналізував  про ситуацію вакцини.

І сьоме, на сьогоднішній день це питання доріг і інфраструктури. Я думаю, що це питання сьогодні…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …На уряді і дана буде чітка відповідь даним рекомендаціям. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

В нас є добра традиція, товариство, одну хвилину по завершенню  від громадськості. Якщо нема заперечень, Міський Вадим Васильович від експертного середовища, одна хвилина, заключний виступ, будь ласка.

Включіть мікрофон. Він хіба не включений? 

 

МІСЬКИЙ В.В. Все! Бачу! Дякую, Андрію Володимировичу.

Реанімаційний пакет реформ підтримує сьогоднішні озвучені тези щодо необхідності внесення змін до Регламенту. І нагадуємо, що підписантами цього законопроекту окрім Андрія Парубія є лідери чотирьох фракцій. Просимо повернутися до обговорення цього питання і знайти все-таки у фракцій позицію щодо підтримки внесення змін до Регламенту.

Також ми закликаємо на цьому тижні розглянути законопроект 4812, що надасть змогу Національному антикорупційному бюро здійснювати незалежне прослуховування від Служби безпеки України.

Також закликаємо нарешті розглянути законопроект 2033а, що спрямований на захист прав незаконно засуджених. І цього тижня або наступного тижня включити до розгляду три законопроекти децентралізації: 4772, 4773, 4676. Це рубікон, який дозволить закінчити децентралізацію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, ми вже затягнули на 15 хвилин наше засідання. Я рекомендую, щоб ми зараз вже завершили вже його, тим більше, що нас залишилося зовсім небагато. Бо, дійсно, багато приходить тільки на початок і продовжує після того йти на брифінги, а не працювати над порядком денним, який є.

Шановні колеги, це буде відповідальний тиждень, це буде відповідальний тиждень для всіх нас.

Ну, дуже хоче Ганна Гопко сказати заключне слово, давайте дамо одну хвилину. Нема заперечень, колеги?

 

ГОПКО Г.М. Колеги, це відповідальний тиждень, я повністю підтримую спікера парламенту. І відповідальний в тому, що ми всі  маємо: а) в середу, це день ратифікації, дуже часто немає в  залі людей, але в середу в нас чекає спільне голосування – заклик до Європейського Союзу щодо надання Україні безвізового режиму. Ми виконали всі умови. Тому заклик всіх: не по мітингам ходити, а приходити до зали і працювати, і своїми голосами  голосувати на користь України.

І другий дуже важливий – енергетичний проект постанови, де ми як раз і звертаємо увагу Євросоюзу, що всі обходи через поза територію України – це енергетична безпека не лише для України, а для всього Європейського Союзу. Тому заклик: ті, хто хоче боротися проти Путіна, зробити українську економіку сильною, приходьте в парламент і працюйте, і показуйте людям своїми голосуваннями і якісною роботою, а не мітингами. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Я сподіваюсь, в нас буде дієвий, ефективний, системний тиждень і нікому не вдасться як сьогодні бажання було розбалансувати  Погоджувальну раду, так нікому не вдасться і розбалансувати Верховну Раду і Україну, нашу державу.

Бажаю плідного робочого тижня. До зустрічі в понеділок.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку