СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України


31 жовтня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити, займати робочі місця.

Доброго ранку! До вашої уваги запропонований порядок денний на наступний тиждень. Я хочу нагадати, що ми попереднього вівторка не встигли розглянути всі питання будівництва та житлово-комунального господарства, і була домовленість і моя обіцянка в залі, що ми зможемо ці питання по ЖКГ розглянути у вівторок до обіду. Отже, перший блок, який ми маємо на вівторок, – це питання ЖКГ, питання, які подав комітет.

Друга частина вівторку – це є питання фінансів і банківської діяльності. Це другий блок, який буде у вівторок. Так само комітет доопрацьовує і пообіцяв (я говорив з головою комітету), що до кінця дня вони дадуть остаточні законопроекти, які можуть бути вилучені.

В середу ми поставили питання охорони здоров'я, блок. І попередня середа показала, що ми здатні в середу проводити повноцінні робочі дні. І тому блок "охорона здоров'я" на середу, я впевнений, що ми зможемо пройти гідно.

І в четвер перше питання – це питання дерегуляції. Ми вже маємо цілий ряд питань в другому читанні,  які ми прийняли в першому читанні на попередньому нашому блоці. І друга частина, пане Кожем'якін, - це є питання правоохоронної діяльності, яке теж є підготовлене комітетом, запропоноване комітетом, і комітет, очевидно, теж буде давати свої коригування.

Отже, п'ять блоків на робочий тиждень, які складені комітетами. І я сподіваюсь, ми протягом нашої наради зможемо скоригувати ці блоки, якщо є якісь питання, які викликають особливу дискусію.

Окрім того, я закликаю усіх колег народних депутатів, щоб завтра ми змогли проголосувати проект Постанови про порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Хочу наголосити: усі пропозиції, які були подані фракціями, групами і комітетами, є враховані в цьому проекті постанови. І тому тут не може і не має бути жодних дискусій. Ми знаємо, що дуже багато комітетів не можуть розглядати законопроекти, якщо вони не включені у порядок денний, і ми маємо просто такий момент призупинки розгляду багатьох законопроектів, поки ми не розглянемо весь порядок денний п'ятої сесії. І тому я закликаю усіх колег завтра сконцентруватися і вийти на спільне узгодження рішення, як ми і домовлялися попереднього тижня.

Окрім того, хочу сам повідомити, що, ви знаєте, минулого тижня ми прийняли проект Закону про Державний бюджет у першому читанні. За наслідками  розгляду цього питання була ухвалена також і постанова, яка серед іншого, враховує і питання оплати праці народних депутатів. Ситуація, яка склалася у зв'язку з ухваленням парламентом цього рішення, свідчить про те, що ми допустились, і я беру цю відповідальність на себе, допустилися помилки, тому що багато хто з народних депутатів і не знав про зміст і суть цієї постанови, хоча автори є переконані в тому, що вона є правильною, і, власне, вони відстоювали її прийняття.

Сьогодні зранку відбулася нарада з головами депутатських фракцій і груп, на якій фактично прийняли одностайне рішення – виправити цю ситуацію. За наслідками цієї наради є домовлено, що готується постанова сьогодні за підписами голів фракцій, принаймні більшість голів фракцій зголосилися, що вони будуть цю постанову підтримувати, щоб завтра ми цей проект постанови змогли розглянути і на бюджетному комітеті. І я говорив з головою бюджетного комітету, вони готові це питання розглянути. І в цьому проекті постанови буде пропозиція – вилучити пункти 3 і 4, які стосуються власне заробітної плати, вилучити з цієї постанови як поправки до постанови. Таке рішення є спільне, таке рішення є підтримане усіма головами фракцій. І я вважаю, що це є правильним, коли Верховна Рада України, перебуваючи в постійній комунікації із суспільством, і коли відбуваються навіть помилки, здатна швидко, ефективно ці помилки виправити. Тому я закликаю на цьому питанні не робити політичних дискусій. Завтра в 12-й годині, я майже переконаний, ми зможемо винести постанову із  змінами до існуючої постанови і врегулювати дану ситуацію.

Шановні колеги, сьогодні ми починаємо виступи від "Блоку Петра Порошенка", за цією формулою, а по комітетах ми починаємо зліва,  власне з цього боку. І тому я надаю слово голові фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігорю Гриніву. Будь ласка.

 

ГРИНІВ І.О. Я хочу підтримати, пане Голово, вас в частині, що нам потрібно скасувати ці положення постанови, які прийняті, як ті, що не відповідають духу бюджетного процесу. Тому що при голосуванні в першому читанні за бюджет змішувати, як кажуть, вибачте, мухи і шніцелі разом, напевно, неправильно було, стопроцентно було неправильно. І тому ці пункти мають бути скасовані. Це перше.

Друге. Стосовно того, що до порядку денного мають бути включені ті  законопроекти, які розглянуті в комітетах. Ми це підтримуємо. І один ще з варіантів був би: навпаки взагалі всі обнулитися, тому що там дуже багато спаму, наскільки я знаю. Ми зараз включаємо в порядок денний декілька тисяч законопроектів одночасно. Уявіть той спам, який зараз на нас навалиться. Тому ми голосували за порядок денний потижневий, щоби вичленити таким чином пріоритети і розглядати в першу чергу пріоритетні, в першу чергу бюджетні питання. Але назрів час комплексного підходу. І ми підтримуємо те, що розглядаються у Верховній Раді питання тематично, коли ми знаємо, що по четвергах є, наприклад, "день охорони здоров'я" чи "день енергетики" і так дальше. Тоді більш фахово підходять до розгляду цих питань не тільки депутати, але й експертне співтовариство.

І я хотів би тільки наголосити ще на одному питанні. Знаєте, ми творимо державу не сьогоднішній день, з нуля, і це не перші дні держави. Ми цього року маємо 25-у річницю не тільки Акту незалежності, але й 25-у річницю референдуму на підтвердження. Це велика традиція, це велика подія. Тому я наголошую на тому, що у Верховній Раді необхідно створити робочу групу (зараз вже) по підготовці відзначення 25-ї річниці проведення референдуму на підтвердження Акту проголошення державної незалежності. Це той референдум, де український народ визначився остаточно з власною державою. І відповідний проект постанови треба найближчим часом провести в Верховній Раді, щоб це не виглядало, знову ж таки, що ми будемо в останні дні і суспільство готувати до цього, і себе. Тому Верховна Рада має стати ініціатором процесу відзначення 25-ї річниці з проведення референдуму.

І, знову ж таки, завтра приступати вже безпосередньо до обговорення бюджету, ну, починати роботу над бюджетом в другому читанні, щоб не затягувати потім до нового року знову.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Повністю з вами згоден, що по цьому питанню треба підготувати робочу групу до 1 грудня, подумати, в якій формі, в якому вигляді це відзначити. І я впевнений: це один з важливих символів, які ми повинні спільно відзначати і нагадувати суспільству про них. І тому сьогодні ж це буде зроблено.

Включіть мікрофон пану Ігорю.

 

ГРИНІВ І.О. Не в рамках самореклами. А просто прошу долучити до роботи над цією робочою групою всіх тих народних депутатів (вони є представлені в різних фракціях), які в той час були депутатами першого скликання, для них це достатньо серйозна, важлива подія, ще додатково. І вони будуть дуже плідними для підготовки плану заходів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від "Народного фронту" Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановні колеги! Хотів би розпочати з того, що днями Арсеній Яценюк мав зустріч з віце-президентом США Джо Байденом. І попри те, що менш ніж за тиждень у США будуть відбуватися вибори президента, було зазначено, що Америка була, є і буде стратегічним партнером України. За підсумками зустрічі з віце-президентом Арсеній Яценюк заявив, що США мають офіційно сісти поруч з нами за переговорний стіл задля припинення збройної агресії проти України. І щодо відновлення женевського формату. І треба туди додати ще й Великобританію.

Другий важливий момент, на якому наголосив Яценюк, це: санкції проти Росії мають бути зняті лише після того, коли вона забереться з української території, поки агресор не покине Донецьк, Луганськ і  Крим.

І третє: жодного поспіху у впровадженні мирного плану. Спочатку абсолютна безпека, звільнення окупованих територій, звільнення всіх заручників і лише потім все інше.

Тим часом Єврокомісія розширила доступ "Газпрому" до газогонного палива. Рішення суперечить духу Третього енергопакету і загрожує інтересам основних транзитерів газу в ЄС, у тому числі й України. Це також суперечить принципам Угоди про асоціацією між Україною і ЄС. Мета Росії всім відома – позбавити Україну 2 мільярдів доларів доходів від транзиту газу і взяти під контроль транзит газу. "Народний фронт" публічно звертався – не допустити цього рішення.

Хочу заявити, що хоч наша політична сила найбільш послідовно  виступає за інтеграцію України із західними партнерами, але ми будемо жорстко відстоювати інтереси України.

Також ми наполегливо закликаємо наших партнерів не загравати з агресором і ухвалити рішення не лише про впровадження, але й про розширення санкцій. Подивіться, яку криваву трагедію розігрує Путін і в Україні, і в Сирії. Уроки історії мають нас чомусь навчити.

Третє.  Принагідно хочу  зупинитися на  скасуванні візового  режиму з ЄС. Україна чекає на рішення Євросоюзу. Тим часом чуємо обережні натяки про неповноту виконання Україною критеріїв для безвізового режиму з Євросоюзом. Тут не може бути жодних згадок, припущень і фантазій. Україна виконала всі кілька сотень пунктів вимог для набуття безвізового режиму з ЄС і відповідально заявляє про це.

Як голова фракції "Народний фронт", яка разом з урядом Яценюка  була чи не головним рушієм цього процесу, парламентом України та урядом Яценюка  було розроблено, прийнято і імплементовано близько 150 актів. На додаток скажу, що електронні декларації, які заповнили державні службовці, це також реформа, яка була умовою скасування віз. І всі народні депутати та міністри від "Народного фронту" подали електронні декларації в термін відповідно до чинного законодавства. Ми виконали  своє слово сповна, тепер черга за рішенням Євросоюзу.

Маю також заявити, що "Народний фронт" публічно виступав проти підвищення зарплатні депутатам. І хочу заспокоїти українське суспільство:  завтра ми повинні проголосувати за внесення змін в дану постанову і закликаю всіх журналістів припинити спекулювати на цій темі.  Цю помилку буде виправлено. І закликаю вас, пане Голово, оприлюднити всі фамілії тих депутатів, які були ініціаторами і рушіями цього ганебного рішення.

Наступне. Ми наближаємося до ухвалення бюджету на 2017 рік. Ми ще раз нагадуємо, що без ухвалення Закону про спецконфіскацію і без повернення державі грошей, вкрадених режимом Януковича, зшити цей бюджет буде неможливо. Тому вимагаємо до включення  в порядок денний законопроекти номер 5142, а також 5088. Першим передбачається режим спецконфіскації грошей Януковича, а другим ми включаємо в порядок денний пропозицію "Народного фронту" щодо порядку розподілу цих 40 мільярдів гривень. Нагадую: 20 мільярдів гривень ми пропонуємо направити на підвищення обороноздатності та національної безпеки, а 20 мільярдів гривень – на підвищення соціальних стандартів.

І наостанок. Як ви вже зазначили, Андрій Володимирович, ми минулого тижня, всі голови фракцій, майже всі, перебували у Парижі, де у форматі "Діалогу Жана Моне" ми обговорювали майбутні перспективи реформи парламенту. То вважаю, що ми на цьому тижні повинні розпочати розгляд цього питання і розпочати одну з найважливіших реформ – це реформу Верховної Ради України. Прикро, що було майже все представництво, але представників "Опозиційного блоку" там не було. А одне з головних питань, яке ми обговорювали, це питання взаємодії влади і опозиції.

Тому закликаю всіх плідно працювати на цьому тижні і вважаю, що порядок денний, він є вичерпним, і ми будемо голосувати "за". Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хотів би повідомити і нагадати, що ми під час зустрічі з європарламентаріями узгодили і домовились, і там було прийняте рішення, власне там було прийняте рішення, на цій нараді, про звернення від Верховної Ради України до Європарламенту з тим, щоб рішення про безвізовий режим було прийнято до річниці Революції Гідності, "Євромайдану". І є вже робоча група, яка має підготувати це рішення. Я думаю, що ми, якщо не у вівторок, то в четвер, зможемо спільно вийти на це рішення і дати публічне звернення. Бо справді Україна виконала весь блок питань, який був перед нами поставлений. Ні одна країна не мала стільки вимог щодо виконання безвізового режиму, аніж це мала Україна.

І теж хочу проінформувати, що за наслідками роботи нашої спільної з євродепутатами було прийняте рішення про створення робочої групи по реформі парламенту. І я надалі буду закликати депутатів, щоб ми розпочали цю роботу, щоб ми хоча би в першому читанні почали розгляд питань про реформу парламенту. І впевнений, що після наших дискусій з європарламентаріями ми зможемо знайти спільну позицію по тих питаннях. Дякую.

Будь ласка, пан Олег від фракції "Самопоміч". Олег Березюк.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове! Наступних 6-9 місяців будуть місяцями моменту істини або "memento mori" для української державності, української інституційної держави. Чому? Сьогодні російська імперія поспішає. Поспішає, бо у неї тільки насправді 9 місяців для того, щоб окупувати українську державу, і ніхто їй в цьому не помішає. Чому? Тому що така склалась ситуація у світі.

Американська виконавча влада слаба, тому що у них вибори, і не відомо, як що буде. У Франції вибори наступного року Президента, Національних Зборів та Сенату. У Німеччині – вибори. Їм не потрібна Україна, у них не ті проблеми. Більше того, частина французьких дипломатів відверто каже: "Ми не віримо в успіх української держави. То чому через вас ми маємо втрачати відносини з нашим давнім партнером і другом – Російською Федерацією?" Це є страшна насправді інформація. В цьому протистоянні тільки сила української держави може дати раду. Але ми маємо не тільки зовнішні страшні загрози, маємо і внутрішні.

Наслідки електронної декларації, яка є наслідком Революції Гідності, це є ненависть, агресія, розгубленість і страх українських людей. Агресія і страх – вони руйнують, якщо люди слабі. Але це і ознаки катарсису – очищення через трагізм. І сьогодні є дуже важливо, хто використає цей страх і цю ненависть. Зазвичай в українському політичному суспільстві першими кричать "Лови вора!" воры. І сьогодні я б дуже просив всіх українських політиків, серед яких є і адекватні люди, й український люд уважно слухати, хто кричить "Лови вора!". Бо ці люди сьогодні використають цю п'яту колону і використають цей страх і адекватну ненависть до політиків, які протягом 20 років будували цю країну, отримували зарплати по 4 тисячі і заробляли не відомо де мільйони, бо не працювали в бізнесі, і мільярди. Це є страшна агресія і страх.

Що робити? Зберігати інституційну державу. НАБУ має стати органом, який розслідує, чому мільярдні статки опинилися у державних чиновників, які працювали виключно на державній службі протягом останніх 20 років, і показати це людям. Вважаємо, і ми були проти цього, що диверсія з підняттям зарплат в парламенті заслуговує публічного службового розслідування. Вивісити, хто ініціював це. Більше того, частина людей, які ініціювали підвищення зарплат, не проголосували за підвищення зарплат.

Поєднання страху і ненависті з електронними деклараціями, яке було передбачуване, з підняттям зарплат парламентарям є злочин проти української державності і спонукання суспільства до знищення цієї державності. "Memento mori" може наступити внаслідок зовнішньої агресії і внутрішньої дестабілізації.

Що робити далі? Цей парламент має у відкритий спосіб працювати над бюджетом країни, який має багато відповідей. Задеклароване підняття мінімальних заробітних плат, звичайно, тільки прозоро і якісно пояснюючи все до копійки.

Друге. Відміна 15-відсоткового оподаткування пенсій. Це є дуже важливо.

Бюджети міст. Ми порахували, що перекидання комунальних витрат на бюджети міст забирає більше 50 відсотків бюджетів розвитку цих міст. Це обкрадання місцевого самоврядування, яке сьогодні стає основою довіри людей до влади.

Наступне є дуже важливе – сільське господарство. Не дивлячись, що говорить МФВ. Я думаю, після електронних декларацій МВФ замовкне. Це повернення спецрежиму оподаткування у село, де з'являться гроші? і люди будуть його розвивати. Це буде відповідь стабільності розвитку держави.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ще раз наголошую: наступні 6-9 місяців ми маємо не допустити до зовнішньої агресії стабільністю внутрішньою, не допустити позачергових парламентських виборів, тому що це вигідно тільки одній людині в цьому світі, дестабілізація всередині і популізм, що зашкалює. І маємо прийняти бюджет, який дасть людям хоча б якусь надію. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від "Батьківщини" – Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, перш за все, я хотіла би подякувати вам, пане Голово, за те, що після, в тому числі поїздки до Парижу, спілкування з паном Петом Коксом, який абсолютно правильні ставить стратегічні напрямки реформування парламенту, ви на наступний, на цей сесійний тиждень не включили жодного законопроекту від "Батьківщини", порушуючи в той же час прийняту Постанову Верховної Ради про пропорційне включення законопроектів від фракцій до порядку денного.

По-друге. Я хочу дуже чітко сказати, що партія "Батьківщина", фракція "Батьківщина" виступає категорично проти підвищення заробітної плати депутатам, чиновникам, посадовцям державних монополій до того, як не будуть підвищені заробітні плати просто всій країні. Наша партія, наша фракція, голосувала проти постанови про прийняття до розгляду бюджету і проти підвищення заробітних плат депутатам.

Ми наполягаємо, щоб першим пунктом порядку денного у вівторок було скасування підвищення заробітної плати, а також максимально публічне оприлюднення, хто голосував. І не треба говорити, що депутати не знали, за що голосували. Я з трибуни Верховної Ради, коли виступала проти цієї постанови, сказала, що там передбачене підвищення депутатам заробітних плат і що за це голосувати не можна. Тому всі депутати знали, за що голосують.

Наступне.  Я хотіла би, щоб ми провели розслідування, якою таємною постановою в липні місяці заднім числом уряд підвищив свої посадові оклади і заробітні плати своїм урядовцям. Я хочу, щоб стало публічним, чому під час  повної фінансової кризи Гонтарева і її оточення отримують в місяць сотні  тисяч гривень в той час, коли пенсіонери отримують тисячу гривень з чимось, а вчителі і лікарі 2-3 тисячі гривень.

Я хотіла би, щоб ви оприлюднили публічно, що мільйони в місяць заробітної плати отримують корупціонери на посадах НАК "Нафтофгазу",  "Укргазвидобування" й інших корпорацій. Припиніть знущатися над країною і припиніть цей беспредел. Тому я вважаю, що парламенту треба розслідувати, які заробітні плати на фоні тотального зубожіння і бідності  українців встановлюють собі посадовці і чиновники.  

Наступне. Я хотіла би також звернути вашу увагу, що партія  "Батьківщина" і фракція "Батьківщина" ніколи не підтримає цей бюджет, якщо там буде зафіксована та тарифна політика, проти якої сьогодні  виступає вся країна. В бюджеті зафіксована тарифна політика. Кожен, хто проголосує за цей бюджет з цією тарифною політикою буде спільником Порошенка, Гройсмана і Яценюка.

Наступне. Ми не проголосуємо, якщо там  буде прописаний той обман з мінімальними заробітними платами, який оголосив Гройсман. Я наголошую,  що це обман про підвищення мінімальної заробітної плати. Тому що там тарифна сітка повністю руйнується, тому що мінімальна заробітна плата і її підвищення буде використана для зростання заробітної плати чиновникам, суддям, прокурорам, силовикам. А у людей тарифна сітка прив'язана до мінімального прожиткового рівня, а не до мінімальної заробітної плати. Готується масштабний обман. Коли ми отримаємо проект бюджету, ми кожну цифру проаналізуємо і розкажемо людям, що це за підвищення мінімальних заробітних плат.

Наступне. Всі наші законопроекти і проекти постанов по впорядкуванню тарифної політики ми наполягаємо, щоб були поставлені в порядок денний. І це вже ваша персональна відповідальність, пан Голова Верховної Ради.

Крім того, партія "Батьківщина" провела в суботу величезне,  всеохоплююче національне селянське віче, де були присутні десятки тисяч аграріїв, які приїхали  з усіх куточків України. І ми послухали, що сьогодні відбувається. В той час, коли в Польщі 2,5 мільйони фермерських господарств, в Україні залишилося 43 тисячі фермерських господарств. Знищений повністю, цілком зачищений весь фермерський рух, і продовжують це робити.

І тому ми виходимо з ініціативою негайно прийняти пакет аграрних законопроектів. По-перше, про повернення пільгового оподаткування аграріям. По-друге, про включення до територіальних громад всіх сільськогосподарських угідь. Припиніть робити корупцію державну на тих землях, які за межами громад.

Ми категорично виступаємо проти будь-яких додаткових оподаткувань і вважаємо, що мусить бути на гектар землі введений фіксований податок (і на цьому крапка) для селян. Крім того, об'єднання громад сьогодні є технологією зачищення малих сіл, скороченням…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу ще хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …зачищенням практично поселенської мережі. Аграрії криком кричали про те, що не будуються обслуговуючі кооперативи, що вирізана практично велика рогата худоба. Ви нищите село для того, щоб звільнити сільськогосподарську землю від селян. Ми не допустимо цього!

І тому ми наполягаємо поставити в порядок денний наступного сесійного тижня чітко абсолютно узгоджені аграрні законопроекти з аграріями. Якщо ні, аграріїв…

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, попередньої Погоджувальної ради два народних депутати Власенко і Кожем'якін звернулись до мене з чіткою вимогою, що має бути однаковий спільний підхід: 30 секунд додавати і не більше. І ми попереднього разу домовились, що надаю 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Мої 30 секунд віддайте!

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. І мої 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, колеги! Тут не базар і не change. Будь ласка,  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Одна хвилина, два по 30 віддали.

Крім того, я хочу, щоб ви знали, що ошукані вкладники, яких в країні мільйони, об'єдналися в єдину всеукраїнську раду ошуканих банками людей  і створили єдину координаційну раду. Вони виступили з ультиматумом, мільйони людей, яких практично знищили, ліквідувавши їх заощадження, ліквідувавши їх майно, вони виступили з ініціативою негайного звільнення Гонтаревої, негайно…

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте ми домовимося. Це буде у нас загальна практика передавання 30 секунд? (Шум у залі)

А які інші пропозиції? Щоб давати по 3 хвилини, так? Голови фракцій мають 5 хвилин. (Шум у залі) 5 хвилин мають голови фракцій. (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 10 хвилин І не принижувати лідерів фракцій…

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, ми виходимо з принципу справедливості, який є найважливішим у відносинах між собою. Тут є всі голови фракцій, які мають однаковий час.

Будь ласка, 30 секунд завершити, і ми переходимо далі.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ошукані вкладники вимагають негайного звільнення Гонтаревої, негайного звільнення керівника Фонду гарантування вкладів, який є бізнес-партнером Порошенка, негайного створення тимчасової слідчої комісії у парламенті по розслідуванню корупції Гонтаревої і  Фонду гарантування вкладів, а також прийняття невідкладних законів, які вимагають ошукані вкладники. Якщо ні, вони 15 листопада виходять на всеукраїнську акцію протесту.

Почніть жити для людей і формувати порядок денний для людей.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку" – Бойко Юрій Анатолійович.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! По-перше, у п'ятницю наша фракція подала проект постанови, ще вранці у п'ятницю, по відміні відповідної постанови по підвищенню зарплати народним депутатам. Тому тут ми послідовні. Ми також наполягаємо, щоб наш робочий тиждень у вівторок почався з відміни постанови, яка збурила практично все суспільство, є суттєвим подразником і розхитує внутрішню ситуацію у країні. Тому ми за те, щоб відмінити підвищення зарплати народним депутатам. Ми цю позицію озвучили ще у п'ятницю.

Вважаємо, що на наступному тижні в нас декілька пріоритетних питань у парламенті. Перш за все, це, звісно, проект бюджету. Хочу нагадати, що згідно Регламенту 20 листопада ми повинні голосувати у другому читанні бюджет. Часу залишилося небагато.

Хочу відразу попередити, що якщо буде чергова спроба протягнути, а іншого виразу немає, таким же чином, проект бюджету, як це було в першому читанні, коли уряд домовився з декількома фракціями, задіяли відповідний механізм мотивації, виключили з цього процесу фракції, які мали свою принципову позицію, в тому числі й нашу фракцію, то зразу хочу сказати, що це шлях в нікуди.

У нас сьогодні бюджет є найбільш важливим документом по боротьбі з бідністю в країні. Наша фракція підготувала ряд пропозицій до бюджетного комітету, і ми показали реальні джерела додаткових надходжень до  бюджету і додатково і скорочень тих видатків, які ми вважаємо непринциповими, не потрібними для держави сьогодні, для того щоб вирішити головне питання, яке сьогодні є в країні, в частині бюджету мається на увазі, це питання підвищення і справедливої індексації пенсій, які залишилися на рівні, не даючи можливості людям практично прожити.

Ми також вважаємо, що те соціалістичне змагання, яке сталося між Президентом країни і Прем'єр-міністром стосовно підняття мінімальної заробітної плати, воно є несистемним і потребує підґрунтя, рішення саме по відпрацюванню податкового режиму, який повинен бути таким, щоб не було додаткового тиску на бізнес. Тому що я вчора послухав міністра фінансів, він,  по-моєму, зовсім не розуміє, що вони накоїли, або його поставили до відома в останню мить. Тому що він сказав геніальну фразу, що це підвищення мінімальної заробітної плати, воно не торкається бюджету. Як це розуміти, потрібно спитати  у нього.

Друге принципове питання наступного тижня – це питання результатів зустрічі в нормандському форматі. Для нашої країни наступає дуже важливий час – це розробка дорожньої карти, яку згідно з цим рішенням повинні зробити до кінця листопада. І я вважаю, що парламент тут повинен об'єднатися і підтримати Президента країни і тих осіб, які будуть висунуті переговорниками, а не займати позицію, яка, на жаль, була у нас нещодавно, коли, навіть не очікуючи формальних результатів переговорів, парламентарі почали висловлювати критичні зауваження, в тому числі і на адресу керівників європейських держав, які ми повинні бути всі вдячні за те, що вони проявляють ініціативу і допомагають нашій країні вийти з цього надзвичайно складного становища.

Парламент повинен мати свою позицію, парламент повинен забезпечити законодавчий шлях для вирішення конфлікту і підтримати ті рішення, які будуть на користь нашої держави, в рамках "мінського формату".

І останнє. У нас є дуже важливий, шановний пане спікер, Закон 5273. Це закон, який дозволяє розблокувати рахунки комунальних підприємств. Він йде на заміну Закону 2706, який був заветований Президентом. Закон пройшов, закон - урядовий, він поставлений в четвер на кінець дня. Я пропоную переставити його на початок, тому що дуже багато підприємств сьогодні, дійсно, паралізована їх діяльність. І прийняття цього закону є дуже важливим для комунальних господарств і для громад всієї країни. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки хотів би, очевидно, сказати, що позиція більшості політичних фракцій, які є в парламенті, є однакова з приводу переговорного процесу, і вона цілковито збігається з позицією Президента: виконання "безпекового блоку", повернення Дебальцево згідно угод на територію України, введення озброєної місії, а потім будь-які інші питання. Мені здається, тут у нас повна солідарність є з Президентом і підтримка Президента, що, перше – "безпековий блок", виконання "безпекового блоку", всеохоплююче припинення вогню, а потім вже перехід до будь-яких інших питань. Тому, я думаю, тут ми всі солідарні є спільно з Президентом.

Будь ласка, від Радикальної партії – Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Фракція Радикальної партії голосувала в парламенті за всі законопроекти, які дають можливість відкрити державні реєстри, декларувати власність державних чиновників, зробити владу максимально прозорою для людей. Ми вважаємо, що декларації, які були подані, подання яких закінчилося вчора, це надзвичайно важливий крок для очищення суспільства, для його перезавантаження. Але, водночас, ми вважаємо, що треба йти далі, не зупинятися на досягнутому. Тому що не може бути суспільство прозоре… (Шум у залі)

Можливо, комусь не цікаво те, про що я говорю, я просив би не перебивати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович, ви не розумієте. Просто вас в камері показують тільки… (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нічого не видно, Олег Валерійович!

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, не важливо – видно моє обличчя чи ні,  важливо, що я говорю. Тому я просив би не на моє обличчя дивитися, а на те, що говорю.

А я хочу вам сказати, що з поданням електронних декларацій,  насправді, - це тектонічні зсуви у житті нашого суспільства. І якщо ми хочемо мати, справді, після Революції Гідності суспільство чесне, суспільство справедливості, суспільство, в якому влада й держава працюватиме на народ, то чесними мають бути усі. Не може бути справедливості, не може бути чесного чиновника, коли людина йде і за 500 гривень продає свій голос. Не може бути чесного суспільства, коли підприємець у конверті платить зарплату, не сплачуючи податків. Тому давайте не дурити людям голову, розказуючи про те, що оприлюднили електронні декларації – і всі стануть чесними. Не може бути острівка чесності в морі безчесності і у морі несправедливості. І давайте про це відверто і прямо говорити.

Для того щоб було суспільство багате... У нас колись комуністи боролися, щоб не було багатих, ми пропонуємо боротися, щоб в Україні не було бідних. Тому ми пропонуємо: наступний крок має бути – це запровадження нульової декларації. Усі повинні задекларувати, кожен громадянин України має задекларувати свої статки.

Я хочу нагадати статтю 67 Конституції України, яка діє 20 років. Усі громадяни щорічно подають декларації про свої доходи і майновий стан. Я наголошую: усі громадяни! Не лише державні чиновники, а усі громадяни. В тому числі й ті, хто стежить за державними чиновниками.

Тому фракція Радикальної партії ініціює, звертається до лідерів  політичних партій, маємо підготувати спільний законопроект про нульову декларацію. Ми ходимо, мільярд доларів позичаємо в Міжнародному валютному фонді, маючи за оцінками мінімум 40 мільярдів під матрацами, і декларації це продемонстрували. Ми маємо ці мільярди вивести в економіку, у банківську систему.

Хтось говорить, чого люди тримають гроші не в банках, а під матрацами. Покажіть мені той банк, де можна тримати гроші. За минулий рік 80 банків в Україні знищили, мільйони українців залишились без своїх  копійчаних заощаджень. Тисячі юридичних осіб і підприємств залишились  без обігових коштів і  без своєї власності. І ви закликаєте йти в ті банки?

Саме тому ми зареєстрували минулого тижня, 174 народні депутати підписали зміни до Конституції, до статті 99 в частині зміни функцій Національного банку України. Ми пропонуємо статтю 99 викласти так: "Центральний банк держави, Національний банк України, розробляє та проводить грошово-кредитну політику, спрямовану на реалізацію потенціалу довгострокового економічного зростання країни, забезпечення цінової і курсової стабільності грошової одиниці, помірного рівня довгострокових відсоткових ставок та сприяння максимальній занятості населення". Я прошу Голову Верховної Ради зробити все для того, щоб ми якнайшвидше пройшли цю процедуру внесення змін до Конституції.

Оці електронні декларації показують, що країні треба радикальна зміна економічної політики, і це саме те, що ми пропонуємо в цьому парламенті і пропонуємо всім політичним силам об'єднатися. Чому люди реагують так на декларації? Тому що вони живуть на копійчані пенсії і зарплати.

Саме тому я вітаю рішення уряду, якщо воно чесне, про підвищення вдвічі мінімальної зарплати. Ми цього вимагали рік тому. Я був особисто у Прем'єра Яценюка і казав, що коли ми знижуємо ЄСВ удвічі, ми маємо вдвічі підняти мінімальну зарплату. Не може бути розвитку внутрішнього ринку, не може бути розвитку економіки, коли у громадян немає грошей, коли немає купівельної спроможності громадян. Вона складається тільки через доходи, через зарплати, через пенсії і через інші доходи.

Ми говоримо про декларації. Декларувати наступними мають свої статки бізнес, декларувати мають не лише державні чиновники, а кожен громадянин України. І ми…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Дайте мені хвилину Рибалки і хвилину Галасюка – дві хвилини. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олег, я перепрошую!

 

ЛЯШКО О.В. Пане Голово, у нас запровадили практику, дайте мені хоч дві хвилини.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег, я зараз дам. Тільки секундочку, щоб ми домовились про певні правила. Секундочку, щоб ми домовились про певні правила!

Колеги, я думаю, що передача свого часу надалі є неправильною. Давайте ми сьогодні зробимо так, як ми зробили з "Батьківщиною": два по 30 секунд, буде передано хвилину. Але надалі щоб ми цю практику не впроваджували, колеги, це неправильно, це неправильно. (Шум у залі)

 Колеги, ми можемо дати до години виступи. Тільки у мене питання. Пане Олег, я вам зараз дам продовження. Тільки у мене питання. Ви знаєте яке? Сидять голови комітетів – люди, які працюють професійно і які формують порядок денний. Коли до них доходить слово, часто тут вже немає ніяких голів фракцій. І професійна розмова у нас починається над порядком денним тоді, коли тут вже пусто.

Вибачте, для того є брифінги, для того є різного роду виступи, можливості публічні. Але голови комітетів не можуть чекати по годині, по дві, поки до них дійде можливість дати слово. І тому я, колеги, рекомендую втримуватись в тому порядку денному, в якому ми були, в регламенті.

Зараз я дам хвилину ще Олегу Валерійовичу. По 30 секунд передавали, Олег, будьте уважні, 30 секунд передавали. Але надалі таку практику не продовжувати. Будь ласка, Олег Валерійович, хвилина.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги! Треба зрозуміти одну просту річ. Ярослав, треба зрозуміти одну просту річ: досить дурити людей! Досить займатись 25 років популізмом і брехнею! І хто найбільше набреше, хто найбільше покаже, який він голий і босий, при цьому тричі на день міняючи одяг і прикраси, той подобається українцям. От за те, що ми дозволяємо себе дурити, тому ми так живемо! Я пропоную припинити дурити!

Почали з себе – показали. Нехай покажуть всі інші. А тепер завдання НАБУ і НАЗК: проконтролюйте, що показали, де взяли, наскільки обґрунтовано те, що взяли. І чи відповідають витрати тому, що задекларовано. От тоді буде реальна боротьба з корупцією.

І головне. Головне – це економічний розвиток країни. Тому що, якщо боротьба заради боротьби, коли мільйони людей будуть жебраками, толку не буде ні з нас, ні з країни. Я пропоную припинити брехати людям, нову економічну політику…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від депутатської групи "Партія "Відродження" – Хомутиннік Віталій Юрійович. Будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Вельмишановний пане Голово! Шановні колеги! Я хотів би розпочати з тієї події, яка була на минулому тижні, про яку ви вже нагадували, пане Голово, про зустріч керівників фракцій з керівництвом Європарламенту, і про ту дискусію, яка відбувалась у нас там.

Основною тезою, яка лунала і підтримувалась всіма лідерами фракцій, було те, що в нашому парламенті мають бути встановлені рівні права опозиції і має бути встановлений пропорційний, чесний перерозподіл керівних посад комітетів. Після цього можна робити наступні кроки по реформуванню парламенту. І всі були в цьому згодні. Тому ми пропонуємо, пане Голово, щоб ви на цій сесії це питання порушили: не просто почати з реформи парламенту, а почати з основних принципів – це Закон про опозицію та пропорційний перерозподіл комітетів.

До речі, якщо б був пропорційний і чесний розподіл комітетів, то ніколи б не було такого явища, яке у нас було на минулому пленарному тижні, де бюджетний комітет фактично перекрутив факти. І я вважаю, що основна провина в цьому і голови бюджетного комітету, керівництва бюджетного комітету, тому що жодного слова не було сказано з трибуни парламенту про остаточну версію, яка була подана бюджетним комітетом. І фактично більша частина народних депутатів голосувала за кота в мішку. Ми знали основні позиції, які були подані урядом, але те, що змінювалося в бюджетному комітеті, цього не було. Тому коли очолює бюджетний комітет представник БПП, очолює уряд представник тієї ж самої політичної сили, Міністерство фінансів й інші речі, казати після цього, що ми не зали і міністри не знали, і Гройсман не знав, і голова комітету не знав, то принаймні керівник бюджетного комітету має піти у відставку. Ми маємо проголосувати за те, щоб його зняти з цієї посади.

Наступне. На минулому тижні була тема щодо підвищення мінімальних заробітних плат до 3200. Ми вітаємо це рішення, але вважаємо, що цих цифр не достатньо. Як мінімум 4-4,5 тисячі сьогодні може бути піднята мінімальна заробітна плата. І все це більше ляже фактично не на бюджетний тягар, а на тягар бізнесу та економіки.

Але основне питання, на якому ми будемо наполягати при доопрацюванні цього законопроекту до другого читання, це підняття пенсій не на 10 відсотків, так як пропонується урядом, а підняття пенсій до фактично прожиткового мінімуму. Не може бути пенсія нижча в 3 рази, ніж прожитковий мінімум в державі. І ми бачимо, як це зробити. Будемо пропонувати цей шлях офіційний. Ми бачимо, що ефект від зниження єдиного соціального внеску в два рази не отримав тих позитивних сигналів від економіки, на які ми розраховували. Фактично ми втратили біля 40 мільярдів гривень, а з тіні заробітні плати так і не вийшли. Тому що зараз країна, в тому числі, як причина тому, що знаходиться в важком стані і фактично в постійному конфлікті з нашим сусідом.

Тому саме за рахунок того, щоб принаймні на два роки продовжити єдиний соціальний внесок на тому рівні, який був в минулому році, ми зможемо отримати додатковий ресурс, який зможе підняти пенсії до рівня прожиткового мінімуму і до рівня мінімальних заробітних плат, а це, я наголошую, 3 тисячі 200 гривень, ми це прорахували.

Також ми порахували, що заробітні плати у чиновників по всій державі абсолютно непропорційні, і дисбаланс складає катастрофічні цифри. Наприклад, топ-5 чиновників в нафтогазовій галузі, керівники таких відомств, як "Нафтогаз" України, "Укргазвидобування", "Трансгаз" отримують заробітну плату, яка дорівнює всім народним депутатам в парламенті в місяць. Тому цей дисбаланс має бути також…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Також ми маємо встановити ці справедливі заробітні плати для всіх, особливо після того, як з сьогоднішнього дня почала діяти нова форма електронних декларацій. І це ставить фактично в рівні умови всіх чиновників і не тільки народних депутатів, а й керівників державних підприємств, які, до речі, нічого такого не роблять, крім як уряд підняв газ для населення, і отримають від цього…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від депутатської групи "Воля народу", будь ласка, Москаленко    Ярослав Миколайович.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Шановний пане Голово, шановні колеги! Хотів би  почати з локальної проблеми, яка сьогодні є на Київщині. Міністерство фінансів наполягає, щоб в наступному році  ряд державних закладів охорони здоров'я було передано на фінансування місцевим бюджетам. Я, користуючись нагодою, що є шанований мною Перший віце-прем'єр-міністр зараз в залі, прошу, Степан Іванович, щоб ви взяли на особистий контроль це питання, про яке вже в нас, до речі, була розмова і з  Прем'єр-міністром, і воно повинно було вирішитись. Це "Санітарно-медична спеціалізована частина № 5", яка працює і функціонує, виконуючи державні функції в країні згідно 501-ї Постанови, і забезпечує медичне обслуговування працівників Чорнобильської атомної станції, "Енергоатому" та закордонних підрядних організацій, які працюють на Чорнобильській атомній станції, таких як "Наварка" і група управлінь проектом "Укриття", та мешканців міста Славутич.

В цьому році  даний заклад недофінансований на 26 мільйонів. І що ми маємо на сьогодні? Те, що борг вже є за енергоносії майже 7 мільйонів гривень, а борг до кінця року по заробітній платі працівникам медицини буде становити близько 6,9 мільйонів гривень. Це питання потрібно вирішувати негайно, тому що в четвер працівники медично-санітарної частини, а це 800 чоловік, припиняють свою роботу, це вони прийняли таке рішення на загальних зборах, і приходять під стіни парламенту.

Депутатська група "Воля народу" прийняла рішення підтримати цих  працівників, і при всій повазі, Андрій Володимирович, до вас, депутатська група "Воля народу" в четвер припинить своє голосування в залі, вийде до працівників медицини і буде там з ними до того часу, поки не буде  вирішено питання по заробітній платі і по енергоносіям. І хочу ще сказати, що все місто Славутич залишиться без медичного забезпечення.

Друге питання. Думаю що ми, шановні колеги, маємо повне моральне право сьогодні підняти питання, тому що вчора сплив термін і всі вищі посадовці заповнили свої е-декларації, але в нас є категорія "В" і в нас є категорія 4, 5, 6, 7  органів місцевого самоврядування.

Шановні колеги! Це прості люди, які все життя працюють в органах місцевого самоврядування і державних органах виконавчої влади на місцях, які отримують майже мінімальні заробітні плати. І хто забезпечить їх безпеку після того, як вони покажуть статки, які у них є, і готівку, яка у них є?  Бо по часу секретарі, голови сільських рад, відпрацювавши на роботі, працюють на своєму власному господарстві, щось заробили там на базарі, відложили для своїх дітей. Сьогодні вони це все покажуть. У нас сьогодні правоохоронної системи немає, не дивлячись на те, на скільки мільярдів ми підвищили їм фінансування. Людей  цих ніхто не захистить.

Депутатська група "Воля народу"підготувала законопроект, і я звертаюсь до всіх своїх колег, давайте закриємо їм частину е-декларацій в частині цінного рухомого майна і готівки.

Що стосується заробітної плати, про яку сказав кожний колега. Ви знаєте, справа не в заробітній платі народних депутатів і навіть не в заробітній платі, в диспропорції заробітної плати між керівниками органів державної влади. Сьогодні системне явище – диспропорція в країні. І я не буду сьогодні говорити про заробітні плати державних підприємців, я скажу: в кожному районі на одному поверсі сидить голова районної ради і голова адміністрації; оклад голови адміністрації 6 тисяч гривень, а деякі голови районних рад поназначали собі рішенням сесії і отримують сьогодні по 30-40 тисяч гривень. Уявіть собі відповідальність голови адміністрації, яка у нього є, у керівника виконавчого органу влади на місцях, він відповідає за все: і роботу робить, і функцій у нього набагато більше. Голова районної ради раз в квартал провів сесію районної ради і їздить-катається по селам, і заробітна плата у нього в десятки разів більша.

Так само сільські голови, виходячи з наявних джерел, встановлюють собі заробітну плату рішенням сільської ради, а, як правило, вони мають більшість в цих сільських рад і встановлюють собі зарплати набагато більші, ніж у губернаторів обласних і в міністрів.  Це є системне, проблемне явище. Дуже добре, що така дискусія у нас сталася у зв'язку з чиєюсь маніпуляцією чи махінацією, яка сталася у Верховній Раді, бо багато хто і не помітив цього з народних депутатів.

І сьогодні вважаю, що ми повинні, дивлячись на європейський досвід, про який нам говорили депутати Європарламенту в Парижі, напевно, ми повинні створити одноразову комісію робочу, куди увійдуть парламентарі, держслужбовці, представники...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. ... представники експертного середовища, активісти, і випрацювати. Це разова комісія, яка би випрацювала механізм і взаємовідношення між всіма органами державної влади, як розраховується заробітна плата, щоб це було в автоматі і прив'язано до рівня життя людей – від сільського секретаря до Президента України. І ми повинні цю роботу зробити. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я, з вашого дозволу, прокоментую слова пана Ярослава, бо я з ним повністю згоден з тим, що ми повинні систему заробітних плат впорядкувати, впорядкувати як загальну систему. Я просто не хотів би, щоб в нас  виглядало тут як парад популізму, тому що ця ідея – підняття заробітних плат – ну, це ж не є ідея, яка взялася нізвідки. Є  багато молодих народних депутатів, які дуже віддано і аргументовано її відстоюють. І більше того, я – не популіст, і я вважаю, що заробітна плата державних чиновників, в тому числі народних депутатів, міністрів, повинна бути високою і це головний шлях до антикорупції.

Всі європейські експерти нам говорять про те, що гідна заробітна плата – це один з ключових моментів зняття антикорупційних ризиків. Я десь близько двох годин говорив в понеділок з нашими молодими народними депутатами. Був Мушак від БПП, був Іван Крулько від "Батьківщини", була Альона Шкрум від "Батьківщини", був Ігор Луценко від "Батьківщини". І вони щиро і аргументовано мене переконували, що має бути піднята заробітна плата і постанову не треба змінювати.

Я з ними багато в чому згоден. Я не згоден тільки в тому, щоб це було: а) черезмірне підняття, неузгоджене підняття, непублічне підняття. Власне, от тут я бачу ключову проблему. Але я згоден із паном Ярославом, ми радилися з нашими європейськими лідерами про те, що ми повинні працювати над тим, щоб створити незалежний орган, який порекомендує нам  загальну систему впорядкування заробітних плат в державі, щоб ті спекулятивні речі ми могли надалі зняти.

І тому, справді, прошу і народних депутатів, і журналістів на цій темі на сьогодні припинити дискусії. Завтра вона буде впорядкована, я переконаний. І надалі, наголошую, ми цю тему не закриваємо, ми йдемо на шлях впорядкування загальної системи заробітних плат в державі. Дякую вам.

Пані Оксана, будь ласка, одна хвилина. Потім – Артур.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я хотіла би попросити внести до порядку денного за будь-яких обставин, незалежно від того, яке буде прийнято рішення: чи голосувати за порядок денний сесії, чи буде окремо за тижневий порядок денний, оскільки можуть бути різні обставини, але я би дуже просила, щоб ми включили до порядку денного законопроект № 5271, і просили Комітет з питань правової політики і правосуддя розглянути цей законопроект у середу і підготувати його для прийняття в четвер. Це законопроект фактично, який приводить у відповідність із змінами до Конституції Цивільний процесуальний кодекс. У нас вже сьогодні немає народних засідателів – є присяжні. І вже місяць не розглядаються справи, такі справи, як усиновлення, такі справи, як примусове лікування, там, де мають бути присутні народні засідателі. Нам потрібно технічно внести зміни до Цивільного кодексу.

І також дуже прошу…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Дуже прошу включити до порядку денного у четвер законопроект № 2033а. Я вам мушу сказати, що людина, завдяки якій фактично цей законопроект з'явився, - це мати незаконно засудженого Рафальського. Вона пережила тяжку втрату: якраз два тижні назад її син помер у тюрмі, незаконно відсидівши 14 років. Я вважаю, що хоча б з огляду на це і з огляду на те, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, додайте час.

 

СИРОЇД О.І. За той час померли вже інші незаконно засуджені люди. Він є справді незаконно засуджений, і це доведено Європейським судом з прав людини і Комісією з прав людини ООН. І люди, яких він начебто вбив, вони досі живі, на свободі. А чоловік 14 років просидів незаконно ув'язнений і помер у в'язниці.

Я вас дуже прошу, щоб ми включили його до порядку денного, цей законопроект, і розглянули його в другому читанні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я дійсно дуже щиро сподіваюсь, що завтра ми зможемо весь порядок денний сесії прийняти, і відповідно це відкриє шлях для рішень комітетів.

Будь ласка, спочатку Герасимов Артур Володимирович, Представник Президента України у Верховній Раді України. Будь ласка, пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! 27 жовтня 2016 року Президентом України внесено до Верховної Ради України проекти законів України про ратифікацію договорів між Україною та  Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка,  які стосуються: взаємної правової допомоги у кримінальних справах (реєстраційний номер 0114), передачі засуджених осіб (реєстраційний номер 0115) та видачі правопорушників (реєстраційний номер 0113).

Слід зазначити, що ухвалення вищевказаних законопроектів сприятиме не тільки підвищенню ефективності правосуддя, про що дуже багато людей сьогодні говорять, а й укріпленню дружніх двосторонніх  взаємозв'язків між державами. У зв'язку з цим проекти законів 0113, 0114, 0115 потребують пришвидшення розгляду профільним комітетом.

Крім того впродовж поточного пленарного тижня необхідно розглянути пропозиції  Президента України до законів України про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо нарахування субсидій  пенсіонерам та інвалідам (№ 2676) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав  мешканців гуртожитків (№ 1076).

Також, шановні колеги, хочу звернути увагу на необхідності розгляду на цьому тижні проектів законів: про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною радою (№ 4815) та про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації (№ 5203).

Крім того, впродовж поточного пленарного тижня потребують розгляду законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України.  Мова йде про законодавче вирішення питань охорони здоров'я, правоохоронної діяльності, житлово-комунального господарства, фінансової політики, розвитку бізнес-клімату та експорту. Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Перший віце-прем’єр-міністр України Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, дякую.

Хочу сказати, що, будучи останніх декілька днів у виїзді на схід України, особливо в п'ятницю (Харків і Полтавщина), де я мав відповідну зустріч і з академічним середовищем, прикладною наукою, в Полтавщині з окремими промисловцями, робоча ділова зустріч, хочу сказати декілька тез буквально, що Україна є і буде; очищення і самоочищення влади, її прозорість – це оздоровлення держави і її сила; Україна пройшла шлях нескорених – це точка, яка повороту не має назад.

Якщо говорити в цілому про ситуацію, то ми повинні розуміти одну важливу істину, що я відчув, будучи майже в багатьох областях України, спілкуючись з людьми: коли ми говоримо про незалежність, ми повинні говорити і про сильну економіку. Польщу будували громадяни Польщі, Чехію будували громадяни Чехії, Грузію – громадяни Грузії, Україну повинні робити сильною громадяни України. Ми повинні співпрацювати з усіма, але в інтересах тільки України.

Дякую всім фракціям та групам за прийняття важливих ініціатив і вам, пане Голово. На минулому пленарному тижні ми абсолютно показали ефективну роботу. Особливо визначною подією було питання розгляду проекту бюджету країни на наступний рік. Це показово, не дивлячись на іноді різні позиції. Парламент спільно з урядом створив якісний діалог і підтримав висновки, пропозиції до проекту про Державний бюджет 2017 року.

Хочу окремо зупинитися над пропозицією уряду про запровадження мінімальної зарплати у 3 тисячі 200 гривень. Це рішення обговорювалось нами і з Президентом, і з представниками Верховної Ради, і з низкою експертів. Хочу сказати також, що це програма операційної діяльності уряду, яка була озвучена у парламенті.

Сьогодні Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, ще раз коментуючи цю нашу пропозицію, сказав, що без рішучих і сильних кроків ми не виведемо країну з глибокої багаторічної кризи, в якій ми знаходимось. Це рішення урядом прораховано, і ми бачимо можливість збалансувати бюджет, і це наша робота – уряду і депутатів Верховної Ради, голів комітетів, де площадки повинні бути базовим обговоренням і дискусією.

Хочу сказати, що політика більше ніж 20 років стимулювала і відповідно заганяла в тінь заробітні плати. Це були конвертаційні фірми, це перша реальна детінізація коштів. Ми вперше за 25 років піднімаємо мінімальний рівень зарплати, який може отримувати працююча людина, до рівня фактично прожиткового мінімуму – це боротьба з бідністю. Отже, працююча людина зможе нарешті гарантовано забезпечити хоча б мінімум своїх життєвих потреб.

І тим, хто нас критикує, хочу ще раз сказати, що потрібно разом або потрібно самому запропонувати і прожити на півтори тисячі гривень. Тоді відповідно ми зрозуміємо, що ці кроки є оправдані і ці кроки є правильні.

Рішення однозначно матиме також позитивний ефект в плані детінізації зарплат, стимулюванні справедливої оплати праці і пожвавленні економіки за рахунок збільшення внутрішнього попиту. Ми зараз працюємо над рішенням щодо осучаснення пенсій, і воно теж буде публічним, воно не буде половинчастим. І площадки Верховної Ради і комітетів – це головні публічні площадки для обговорення.

Я дуже розраховую на підтримку наших пропозицій з боку народних депутатів. Ми маємо усі шанси зробити наступний рік проривним в економічному і соціальному розвитку. І для цього потрібна тісна співпраця уряду, Верховної Ради і Президента України.

Також хочу сказати, що важливим кроком є законопроекти відносно питання регулювання житлово-комунального господарства. Ми повинні їх розглянути. І я, шановний Голово, передам зауваження в Секретаріат для того, що ми відповідно проговорили і включили в порядок денний дані питання.

Також хочу сказати те, що ми хочемо подякувати Голові парламенту і депутатам, головам комітетів за плідну співпрацю минулого тижня з урядом по важливим тематичним напрямкам щодо ведення легкості бізнесу. Незважаючи на складний рік, Україна посіла 80 позицію в рейтингу Світового банку по легкості ведення бізнесу, порівняно з 83-ю, яку ми обіймали торік. Ще раз від імені уряду висловлюю подяку за те, що ми демонструємо ефективну роботу і злагодженість в наших діях.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд. А, ви вже завершили, так?

 

КУБІВ С.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Останні слова були пана Степана: "Я переконаний, що цей тиждень буде світлим". Воно не попало в стенограму, то я повторюю, з вашого дозволу. І я підтримую повністю.

Отже, тепер ми переходимо до виступів голів комітетів. Я нагадаю, що ми зліва сьогодні. І першому надається слово голові Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Думаю, що зайвим буде нагадувати про нагальність, необхідність прийняття законодавчого забезпечення регулювання галузі. Це найбільшого значення набуває якраз взимку, під час опалювального сезону. І від якості тих законів, які ми приймаємо, буде залежати те, наскільки українцям буде комфортно зимою.

Андрій Володимирович, я хочу нагадати, що на минулому пленарному тижні ми, на превеликий жаль, оцей блок законодавчого забезпечення ЖКГ пройшли недостатньо вдало. І враховуючи цей досвід, я вношу від імені комітету наступні пропозиції.

На вівторок у нас велике прохання – перенести розгляд Закону 1581, це важливий закон про житлово-комунальні послуги. Але його не можна розглядати у вівторок, тому що був прийнятий Закон про НКРЕКП. І нам треба ще провести комітет і узгодити ці питання. А цей законопроект я прошу перенести якраз на четвер.

Також я прошу перенести з вівторка з вимогами і з пропозиціями Президента 2676. Його теж не можна приймати і розглядати у вівторок, оскільки ми не пройшли ще 5273 – про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості підприємств теплокомуненерго. Це якраз те, про що Юрій Анатолійович Бойко казав і пропонував його підняти, цей законопроект, у четвер до розгляду.

Таким чином, на вівторок є прохання залишити: 4941 (це енергоефективність будинків), 2676 (це по нарахуванню субсидій), також 1076 (це гуртожитки), там дуже коротке питання. Три законопроекти залишаться.

На четвер я би дуже просив би залишити і проголосувати блок законів, які були прийняті у першому читанні, проголосувати друге читання. Дуже прості закони: 3696 (це будівельна амністія), 4550…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую. Я вкладуся.

4550 – це надання житла учасникам проведення антитерористичної операції; також 1581, який ми переносимо з вівторка, це дуже важливий законопроект, базовий, про житлово-комунальні послуги, і також 5273. 5273.  Я прошу цей блок поставити попереду. Таким чином, із семи законів, які я пропоную розглянути на цьому тижні, шість користуються однозначною підтримкою майже всіх фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Дмитро, ви все це в робочому порядку передасте і ми повністю врахуємо ваші пропозиції. Тільки одне нагадаю. Коли справді минулого вівторка ми дійшли до ваших законопроектів, було недостатньо часу, і, власне, ви ж звернулись з пропозицією, щоб поставили у вівторок до обіду. Це у вашій волі формувати ваш блок. Ви його самостійно формуєте, ми підтримуємо. Єдине: коли ви рекомендуєте кілька законів перенести на четвер, це є реальна складність, тому що в четвер інші комітети мають відведений час і вони формують свій порядок денний.

Давайте ми в робочому порядку порадимося, пропрацюємо в робочому порядку. І я думаю, що ми найдемо рішення, яке буде спільно узгоджене.  

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Я ще раз хочу зазначити те, що я говорю неодноразово на цих погоджувальних радах. Всі попередні скликання ніхто нікого на цих погоджувальних радах ні в чому не обмежував, і завжди, як правило, погоджувальні ради закінчувалися до першої години.

Зараз всім встановили ліміт і всім потім додають час, потім ще раз додають час і так далі. І, знову-таки, люди не встигають висловитись, і ми не встигаємо закінчити до першої години. Може, як казав Жванецький, "что-то в филармонии поправим" і повернемося до нормальної практики – не обмежувати? Бо правильно сказав Степан Іванович Кубів: "Парламент – це місце для дискусій". Для дискусій, нормальних, фахових дискусій. Це перше.

По-друге, нам роздали доручення Голови Верховної Ради ознайомитися з висновками так званої стратегічної групи. Не відомо, чого вони визначили себе стратегами і хто їх визначив стратегами. Так от, зокрема, ці стратеги пропонують законопроект 4370-1, який всі українські експерти вважають узурпаторським, вони його вважають найбільш пріоритетним і пропонують його якнайшвидше схвалити в цілому. Що це за стратегічні групи нам тут підсовують? Хай вони в себе в країнах проводять такі стратегічні реформи, а не радять Україні, що нам робити. Це по-перше.

По-друге Всюди реформа децентралізації проводиться за принципом "гроші йдуть за повноваженнями". Якщо органам місцевого самоврядування додають повноважень, повинні бути зазначені джерела фінансування.

На жаль, у нас відбувається все з точністю до навпаки: на органи місцевого самоврядування передаються додаткові повноваження, а джерел на виконання цих повноважень немає ані в проекті бюджету, ані в будь-яких роздумах уряду на рахунок проекту бюджету.

Не можу ще раз не звернути увагу на ситуацію, яка склалася з конкурсами на зайняття посад  в державній службі. На жаль,  це абсолютна профанація, нема ніяких конкурсів. Конкурсні комісії "благословляють" заздалегідь призначених чиновників, нехтуючи навіть мінімальними якимись стандартами і нормами.

І щодо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд,  будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

От багато говорять щодо законодавчого спаму. От один колега сьогодні зазначив, що багато законодавчого спаму. Якщо він свою роботу особисто вважає законодавчим спамом, то я раджу йому відкликати всі його законопроекти. А, на жаль, знаєте, так голослівно звинувачувати всіх інших колег, мов, мої законопроекти гарні, а у всіх інших колег – "законодавчий спам", напевно, це не зовсім коректно. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хотів би два питання розглянути.

Перше. Дякую вам, Андрій Володимирович, і вашим заступникам за "блок правоохоронний" на четвер. Єдине тільки зауваження є таке, з поваги до вас, Андрій Володимирович, як завжди, ви знаєте. Хто робить оцінку листам тим, які затверджуються на комітеті і які ми пропонуємо проекти? Наприклад, так багато казали про "закон Савченко": він такий поганий, такий поганий. 4032 подаю вже п'ятий раз, ви його не ставите. Не зрозуміло. 

ДБР не може розпочати роботу, 4451 не ставите. 2016 – дітей від сексуальних експлуатацій – не ставите. Закони, про які казала пані Сироїд. 2033а я рік ставлю, для того щоб його внесли в порядок денний, і його хтось не ставить. Ну це ж не ви, напевно, Андрій Володимирович? Ну покажіть тих людей, які вам підсовують те, що ви не вставили, або тих радників і помічників, які вас підставляють. Це раз.

Друге. Для того щоб закінчити деякі питання, пов'язані з Законом про спецконфіскацію (це для комітету), ми за рішенням комітету направили лист на Голову представництва Європейського Союзу пана Мінгареллі. Відправили, проголосували і отримали висновок, для того щоб не просто казати, що хтось отримав висновок. У нас є він офіційно. Я надіслав сьогодні вам, всім керівникам фракцій і комітетів. Тут чітко написано: "Проте в контексті судової реформи, яка триває, прийняття нинішнього проекту (номер 5142) Закону про конфіскацію в цивільно-правовому порядку в  Україні не є бажаним." Крапка. І всі інші тут коментарі, ви подивитесь. Вони  тут пишуть, що не треба створювати ще одну процедуру на додаток до існуючих режимів конфіскації в кримінально-правовому та кримінально-цивільному порядку.

Чому ми зайнялись цим процесом в комітеті? Тому що там вносяться зміни до статей Кримінального кодексу і статей Кримінально-процесуального кодексу, які ми вже вносили по три рази під час прийняття проектів, які нам дають можливість сьогодні отримати безвізовий режим. Це інше. Я вважаю, це може бути поганим наслідком. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрій, я вивчу всі ці пропозиції, які ви озвучили…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Без мікрофону) …зареєстрував паралельний закон через півроку.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я знаю, я всю цю історію знаю.

Щоб ви розуміли просто те, чим займається Апарат. Переважно вони дивляться узгодження даних законопроектів, і з приводу того вони можуть деякі рекомендувати або рекомендувати в кінці. Але ми всі ваші пропозиції розглянемо.

І, будь ласка,  Гопко Ганна Миколаївна, Комітет у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Шановні українці! Єврокомісія схвалила рішення збільшити постачання російського газу через газопровід "Опал" по дну Балтійського моря до 2030 року на 40 відсотків. Це всупереч тому, що Європарламент закликав як одну із стратегій на посилення санкцій – це зменшувати постачання російського газу. За ініціативи Олі Бєлькової як члена Комітету з питань енергетики, також представника БПП, підготовлено вже звернення до країн-членів Європейського Союзу для посилення співпраці в галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Наш секретаріат Комітету у закордонних справах разом із Міністерством закордонних справ вже опрацювали цей текст звернення. Я б закликала всіх лідерів фракцій, також голів профільних комітетів стати співавторами цього звернення і на цьому тижні підготувати таку нашу відповідь до Європейського Союзу, до Європейського парламенту, що, крім посилення санкцій, енергетична сфера є одним із тих, що може бути відповіддю на російську агресію.

Друге питання, яке я хотіла би внести. Спілкуючись з міжнародниками, особливо після подання декларації як важливого кроку наступним в протидії корупції має стати незалежне прослуховування для Національного антикорупційного бюро, його незалежність від Служби безпеки України. І це є одним із важливих кроків. Просимо включити в порядок денний законопроект 4812, який пройшов профільний комітет і вже погодився разом з іншими співавторами, щоб його голосувати в цілому.

Інше питання – це оновлення Рахункової палати, те, що парламент  вже 450 днів з моменту ухвалення закону про Рахункову палату досі не переобрав голову Рахункової палати, який ще за часів Януковича досі не переобраний. І також це надзвичайно важливо, щоб ми виконали свою місію, оновили склад Рахункової палати. Це  актуально під час розгляду бюджету 2017 року.

Я хотіла підтримати, що дійсно з нашої також вини Олександр Рафальський, який просидів стільки років, не дочекався ухвалення закону. І це важливо. Тому що є ще 100 в'язнів, які перебувають…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, завершуйте.

 

ГОПКО Г.М. Після смерті Олександра Рафальського, який не дочекався справедливого вироку, перегляду цього вироку, є ще більше ніж 100 людей, незаконно засуджених за сфабрикованими звинуваченнями. І про це наполягають різні правозахисники, 2033а розглянути, бо це надзвичайно важливий законопроект.

І, звісно, дуже добре, що вибори у Молдові відбулися, і буде другий тур. І я думаю, що надзвичайно важливо також і для України, зважаючи, що кожен шостий…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки вас повідомлю, пані Ганно, що питання Рахункової палати займають дуже щільно. Але в чому є ключовий момент? Тут ситуація, подібна, як з ЦВК. Якщо поставити рішення комітету зараз на голосування і воно не буде підтримане, це означає: більш як піврічна робота комітету буде просто знівельована в один момент. Необхідне політичне рішення, щоб були голоси в залі. І зараз Іван Крулько, голова підкомітету, і Валерій Пацкан… Я буквально вчора з Пацканом мав довгу  розмову з тим… (Шум у залі)

 

ГОПКО Г.М. А де це рішення? Ми не бачили цього рішення.

 

ПАРУБІЙ А.В. В комітеті. Зверніться до Івана Крулька, до свого однопартійця. Є рішення комітету, яке згідно нового закону підготувало 40 кандидатів до Рахункової палати, з яких парламент має вибрати дев'ять. Потім з тих дев'яти Голова Верховної Ради має прокоментувати, хто з них має бути головою. І тоді – обирання головою. Тобто це фактично буде десь на півдня роботи. Це ми маємо з тих 40-а чоловік провести рейтингове голосування. Але якщо навіть дев'ять з них не здобудуть 226, то всі конкурси, вся робота, вся енергія вкладена буде знівельована.

Я займаюсь цим питанням, давайте спільно працювати, щоб за тиждень, за два змогли вийти на рішення. Говорю вам відповідально: станом на сьогодні немає узгодженості.

Мені може сказати дехто: а причому тут узгодженість? Виносьте і все! Я винесу, і воно завалиться, і знову ми повинні з самого початку проводити цей конкурс. (Шум у залі) Будь ласка, кажу, що веду роботу з того приводу і сподіваюся, що ми вийдемо в найближчий час на рішення.

Княжицького немає. І я розумію, що Єленський буде від комітету.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Шановні колеги, у так званий комітетський тиждень Комітет з питань культури і духовності працював над законопроектами зі зміцнення інфраструктури культурних індустрій. Але в той же час я хотів би нагадати вам, що наступного тижня вступає в силу Закон номер 1421 щодо частки музичних творів державною мовою. Ми бачимо, що апологети "русского мира" й лобісти "русского мира" намагаються торпедувати і намагаються відтермінувати його вступ в дію.

Я хочу сказати, що комітет отримує численні звернення людей, які просто обурені засиллям попси в українському ефірі, які просто обурені всілякими вихваляннями з приводу руського спецназу, і хочемо покласти цьому, і маємо покласти цьому край.

Друге питання, з якого комітет отримує численні звернення, це звернення віруючих православних, які не можуть реалізувати своє право на свободу совісті і зміну релігійної підлеглості, які не можуть гідно висловлювати свої релігійні почуття. Тому комітет наполягає на  включенні в порядок денний законопроекту номер 1428 – про зміни до Закону про свободу совісті та релігійні організації.

Також просимо включити законопроект 4662 – Постанову про відзначення 70-річчя Львівської академії мистецтв. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Ви фіксуєте, так? Дякую.

Пашинського немає. Бєлькова Ольга Валентинівна, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую.

Шановний пане Голово, я почну з подяки вам і секретаріату за те, що пропозиції нашого Комітету з питань ПЕК були почуті в частині законопроектів, які пов'язані з енергоефективністю. Так, були включені 4581, 4555-1, 4564, 4937. Ми наполягаємо на тому, щоб ці законопроекти залишилися в порядку денному і нічого не змінилося до завтра, і ми їх розглянули комплексно.

Разом з тим, звертаю вашу увагу вкотре, що законопроект 3038, який надає сьогодні можливість розблокувати питання з децентралізації ренти і отримання узгоджень від обласних рад в частині видобутку газу, знову стоїть в дуже такій, сумнівно прохідній частині.

Ми отримали публічно підтвердження пана Гройсмана про те, що він не заперечує, що він розуміє важливість цього кроку. Я вас дуже прошу, він пов'язаний з бюджетом, і важливо, щоб ми його прийняли прямо зараз, 3038.

Також я дякую колезі Ганні Гопко, яка наголосила на важливості нашого звернення до колег з європейських країн у частині побудови всіх газотранспортних потоків в обхід України. Наша фракція трансформувала вже своє занепокоєння цим питанням у постанову-звернення. І я пропоную всім головам фракцій проявити консолідований підхід до цього питання. Це політичний заклик до країн Європи, в якому ми зазначаємо, що Україна є послідовною в частині енергетичних реформ. І, разом з тим, ми очікуємо, що європейські країни стануть на сторону України і не допустять того, щоб Росія маніпулювала питаннями газу і будувала всілякі "стріми" поза межами уже існуючого потоку, який є найбільш економічно вигідний для всіх споживачів в Європі. Я дуже прошу підтримки всіх голів фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Ви на початку зазначили про важливість цього питання. Я би пропонувала "Народному фронту" у вашій особі підписати це звернення, щоб ми показали європейським  колегам нашу консолідовану… (Шум у залі) Да, ну, перш за все, вам, тому що ви з цього почали. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово. Прошу з самого початку додати мені 30 секунд.

І я хочу зосередитися на двох питаннях. Перше стосується прикрого факту, що в черговий раз в порядку денному Верховної Ради нема законопроектів, які  спрямовані на соціальний захист і права внутрішньо переміщених осіб.

Хочу нагадати, що голова Представництва Європейського Союзу в  Україні пан Мінгареллі два тижні тому чітко сказав,  що невирішення питання щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб унеможливлює надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 мільйонів гривень.

Комітет з прав людини пропонує і напрацював пакет законопроектів для того, щоб провести у Верховній Раді найближчим часом день захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Я сподіваюся, що керівники всіх фракцій, керівництво Верховної Ради підтримують таку ініціативу Комітету з прав людини.

Друге питання стосується того, що Україна не лише підписала, а й ратифікувала Європейську соціальну хартію. Відповідно з цією  Європейською соціальною хартією кожна людина має право на захист від бідності та соціального відчуження, а зобов'язання уряду такої країни -  захистити соціальні права з метою підвищення життєвого рівня та соціального добробуту громадян.

До мене як до голови комітету поступають багаточисленні звернення ошуканих  вкладників, які закликають Верховну Раду звернутися до цього питання. Ми будемо ініціювати в Комітеті з прав людини проведення комітетських слухань щодо захисту прав ошуканих вкладників. Я звертаюся до інших комітетів, Комітету з питань фінансової діяльності і банків, підтримати цю ініціативу, для того щоб не на словах, а на ділі продемонструвати своє бажання захистити їх права. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Григорій. Якщо ви не будете заперечувати, ми можемо наступний пленарний почати навіть з вашого блоку.

Я хочу наголосити, що жодна пропозиція жодного голови комітету про  блочний розгляд не лишилася поза увагою, це підтвердить кожний голова комітету. Якщо у вас є напрацьований цілий блок питань, я думаю, ніхто не  буде заперечувати, що ми наступний пленарний тиждень, першу половину, присвятимо, власне, вашому блоку.

У мене тільки одне прохання традиційно до всіх голів комітетів:  попрацювати над тим, щоб було загальне узгодження тих позицій, щоб вони мали попереднє опрацювання в міністерствах, з депутатами, з фракціями щодо їх підтримки. І я впевнений, що ваша ініціатива знайде підтримку в залі. І якщо нема заперечень, це буде один з перших блоків в наступний наш пленарний тиждень. Дякую дуже вам.

Галасюк Віктор Валерійович, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хотів би розпочати зі звернення до Першого віце-прем'єра, міністра економіки Степана Івановича Кубіва.

Шановний Степан Іванович, давайте замість того, щоб пропагувати неіснуючі успіхи економічних реформ, спільно займемося реальною промисловою політикою. По-перше, я закликаю уряд залишити спроби відміни мораторію на експорт лісу-кругляка. Ані Комітет промислової політики і підприємництва, ані фракція Радикальної партії, ані український парламент не підтримує цю антидержавницьку ініціативу. Мораторій на експорт лісу-кругляка має бути збережений.

Більше того, ми пропонуємо розвинути той успіх, який ми почали здобувати за цим напрямком, і завтра розглянути законопроекти 2617, 2618, які дозволяють через тимчасове зняття імпортного мита та ПДВ на деревообробне обладнання, зробити його більш доступним і розкрити шлях для розвитку української деревообробки, української меблевої промисловості. Бо Польща з цієї галузі має 25 мільярдів доларів, а Україна менше двох з половиною мільярдів доларів при однаковій площі лісів в Україні.

Також я хочу звернутись до всіх колег щодо підтримки на цьому тижні таких стратегічно важливих законопроектів, як 4591 про установу бізнес-омбудсмена, для того щоб ми наділили цю важливу установу рівнем захисту, який дозволить реально боротися проти зловживань, які відбуваються по відношенню до малого бізнесу.

Також хочу звернути особливу увагу на законопроект 2142а про експортно-кредитне агентство. Він іде на друге читання, і нарешті Україна переходить до створення системи підтримки вітчизняного експорту несировинного, який існує практично в усіх успішних країнах світу. Годі нам бути сировинною колонією і донором світу, який постачає в світ сировину та талановитих людей. Маємо бути…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Вікторія Сюмар, будь ласка.


СЮМАР В.П. Дякую, пане Голово.

Нагадаю, що за місяць ми наблизимося до річниці Майдану, який більшість з присутніх тут, власне Майдан, зробив народними депутатами. І, напевно, ми мали би бути відповідальними перед людьми за цю велику довіру. А ми знаємо насправді результати.

Ми говорили про те, що нам необхідний день з питань інформаційної політики, тому що далі після революції ми дуже добре пам'ятаємо, що було. А була втрата територій. Була втрата території Донбасу, була втрата території Криму. І ми всі вже говорили багато разів заїжджену фразу: "Перед тим, як їдуть танки куди-небудь, туди починають працювати телеканали, а ми не вміємо на це реагувати". Тому що через інформаційну політику йде вплив ось сюди – на мізки.

Так я вас інформую, колеги, що за два роки з того часу, скільки минуло, у нас досі немає повної заборони на трансляцію російських телеканалів, є тимчасова заборона суду. У нас всі вимагають якоїсь реакції адекватної на сепаратистські заклики і на ті концерти, які дозволяють собі вирізати "Слава Україні!" в українських телеканалах, але у нас немає жодного інструменту, у Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, щоб хоч якось на них вплинути, бодай штраф на них накласти.

А ми засовуємо оцей документ в кінець, в четвер. Він не дійде. 60 поправок, ми його не розглянемо! Це я відразу кажу. Хоча говорили багато, що цей документ треба розглянути.

Далі. У нас є Закон 5008. Це закон, який дозволяє Міністерству оборони після 1-го січня мати засоби масової інформації для українських солдат. Да, ми зробили роздержавлення. І тепер таких засобів масової інформації для солдат нема. Ми всі тут говоримо про пропаганду, що нам потрібно піднімати бойовий дух тих людей, які сидять в окопах, вони не воюють, не зрозуміло, чим там займаються. Але їм треба хоча би читати і розуміти політику української держави. Цей закон в першому читанні розглянути. Він абсолютно невеличкий. Його можна розглянути. Але його нема сьогодні в порядку денному. Це те, що я дуже…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СЮМАР В.П. Це те, що я дуже прошу: поставити питання в "блок національної безпеки", якщо вже не йдеться про інформаційну політику.

Ну, і скажу буквально ще про два законопроекти. Це може бути вже не на цей тиждень, а на наступні. У нас є 2313, це постанова про прозорість Нацбанку, кому рефінансують кошти. Я знаю, хто її блокує. І я скоро скажу прізвища, хто це блокує півтора року, хто не хоче показувати, кому Нацбанк виділяє кошти.

І 5061. Дуже простий законопроект, який показує договори державних підприємств…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

СЮМАР В.П. …зараз побачило корупцію і дуже багато статків через електронне декларування. Але всі державні підприємства і комунальні підприємства лишаються закритими. Давайте покажемо їхні доходи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пані Вікторія, я думаю, що 4815 (це вже було кілька пропозицій), воно буде в порядку денному. Але, можливо, наступний тиждень, дійсно, зробити блок цілий інформаційний, щоб ми зробили так само півдня? Чи є готовність того? Чи є достатній набір законопроектів з того приводу?

Включіть мікрофон, будь ласка, Сюмар.

 

СЮМАР В.П. …цей законопроект готовий, він достатньо… Давайте хоча б два розглянемо. Один той, що у нас стоїть, тільки перенесемо його раніше. І розглянемо про Збройні Сили. Я вас прошу, бо ми не встигнемо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вікторія, ми по ньому не дискутуємо. Я говорю: він буде в порядку денному. Я питаюсь: чи є потреба наступного тижня робити окремий "інформаційний блок"?

 

СЮМАР В.П. Однозначно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте ми у робочому порядку порадимося, подумаємо, можливо, другий тиждень…

 

СЮМАР В.П. Так. Але по цих треба розглянути зараз, бо ми не встигнемо до 1 січня, Андрій Володимирович. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре. Дякую.

Денісова Людмила Леонтіївна, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановні колеги, я звертаю вашу увагу, що на цьому тижні будуть розглядатися в четвер питання 5130, 5131 і 5131. Ці законопроекти урядові, вони пов'язані з прийняттям бюджету. І я до Першого віце-прем'єра зараз звертаюсь, щоб вони визначились, чи потрібно ці законопроекти приймати до розгляду в другому читанні проекту бюджету на 2017 рік. Якщо вони потрібні, то треба перенести їх і розглянути зранку в четвер, тому що ми, я хвилююся, що не дійдемо, якщо будуть ставити питання в такому русі, як зараз пропонується.

Ще одне звернення у мене є до уряду, до виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я. На сьогоднішній день багато листів, багато звернень у соціальних мережах до мене є як до керівника комітету щодо щеплення від грипу діточок і дорослих. На сьогоднішній день ніяких вакцин немає, хоча уряд і виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я заявляла про це, що вони будуть наприкінці жовтня. Зараз закінчується вже можливість провести це щеплення, потім воно буде просто не потрібне.

Тому цю інформацію, яку я зараз наголосила, прошу вважати моїм зверненням як народного депутата до виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Без мікрофону)

Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановні колеги, шановна головуюча! Від імені комітету прошу на наступний пленарний тиждень запланувати проведення "інфраструктурного дня". І прошу вас, щоб цей день був проведений або 15 листопада у вівторок, або 17-го у четвер.

І також велике прохання: у зв'язку з великою кількістю законопроектів щодо розвитку інфраструктури запланувати не півдня, а цілий день на проведення "інфраструктурного дня". Важливі законопроекти, що стосуються реформування дорожньої галузі (це і законопроект, який підготовлений до другого читання щодо створення спеціального дорожнього фонду разом з поправками народних депутатів, також з вагового контролю) потребують розгляду в сесійній залі українського парламенту. Також великий блок, що стосується внутрішньоводного транспорту, це також важливі законопроекти.

І підготовлені законопроекти щодо реформування по авіаційній галузі і також закони, які подані попереднім Кабінетом Міністрів України, які потребують вирішення щодо подальшої їхньої долі. 

Я прошу запланувати цілий день, тому що, як ми вже бачимо, від комітету подали, як мінімум, 14 законопроектів і за цих два тижні ще буде підготовлено кілька законопроектів для розгляду.

Дякую за увагу і прошу врахувати пропозиції комітету.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановний колего!

І також я прошу секретаріат  поінформувати  Голову Верховної Ради про це прохання від комітету передбачити наступного сесійного тижня "інфраструктурний день".

Далі прошу. Колеги, є бажання представити позицію Сергія Рибалки, це Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності, керівник комітету. Будь ласка, пане Сергію.

 

РИБАЛКА С.В. Доброго дня, шановні головуючі! Доброго дня,  шановні колеги! Нарешті, пакет із восьми законопроектів щодо реформування фінансового сектору потрапив на вівторок до порядку денного. Для цього мені як голові комітету треба  було підписати 14 листів і   не один місяць ставити це питання на наших погоджувальних нарадах.

Якщо хтось думає, що у нас сьогодні дуже гарна ситуація в фінансово-банківському секторі, дуже помиляється. Ми повинні зробити все, щоб оновити довіру до фінансового і банківського сектору, запустити                                         економіку, запустити фінансування реального сектору економіки через державні інституції. Саме це ми пропонуємо зробити на базі стратегії реформування фінансово-банківського сектору, яка вже затверджена на нашому комітеті. І саме це ми пропонуємо в низці законопроектів, у тому числі і про Національний банк, щоб підвищити довіру і прозорість Національного банку, а також Фонду гарантування вкладів.

На жаль, ми не бачимо сьогодні діалогу і розуміння, і бажання  Національного банку співпрацювати з нашим профільним комітетом. Замість цього ми бачимо листи про звільнення голови і майже всіх членів профільного комітету, які, як на мене, кажуть про повну відсутність бачення і розуміння парламентаризму в парламентсько-президентській республіці, а також ролі профільних комітетів.

Я також хочу звернутись, користуючись нагодою, до наших колег із "Блоку Юлії Тимошенко", з фракції  "Батьківщина". Ми розробили Закон про Національний банк,  про Фонд гарантування вкладів. На жаль, ваших представників нема в нашому комітеті. Долучайтесь, будь ласка, ми готові спілкуватись і готові працювати конструктивно в цьому  напрямку.

Також прошу уважно подивитись всі законопроекти, що стосуються  нашого комітету. А це йдеться і про стимулювання кредитування та про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, а також до   Кредитно-експертного агентства. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. (Без мікрофону)

Слово надається голові Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артуру Леонідовичу Палатному.    

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, Ірино Володимирівно.

Насамперед хочу запросити всіх на середу на парламентські слухання на тему: "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді", що відбудуться 2 листопада о 15-й годині.

Хочу також подякувати керівництву Верховної Ради України за включення до порядку денного засідання на середу 2 листопада Постанови про присудження Премії Верховної Ради України про внесок молоді в розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Прошу всі фракції підтримати цю постанову.

Хочу подякувати Андрію Володимировичу, за минулий тиждень ми розглянули блок питань (два законопроекти) стосовно дітей, молоді та спорту. На жаль, за відсутності багатьох народних депутатів ми не змогли розглянути весь блок питань, але ж я сподіваюсь, що, все ж таки, наступного разу, коли ми будемо розглядати цей блок питань (я хочу звернутися до керівництва Верховної Ради), що ми зможемо перенести цей блок питань на четвер і розглянути їх цілком. Дякую.

І ще пару слів хотів щодо найгострішого питання, яке ми обговорювали на минулому тижні, це електронні декларації. Я дуже згодний з моїм колегою Ярославом Москаленко, що ті клерки і керівники структурних підрозділів (це категорія "Б"), які попали під електронне декларування, вони дуже ризикують. Чому? Тут є у мене такі показники: за минулі роки кримінальна злочинність (це те, що стосується пограбувань, зґвалтувань, розбійних нападів) виросла на 200-300 відсотків, це жахливі показники. У мене питання до наших народних депутатів: хто їх захистить? Це люди вже похилого віку, які…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Хто їх захистить? Ці популісти, які виступають з трибун? Давайте відверто казати: ми за народ України чи ми просто піаримося? Я згоден, це дуже добре, ми показали, які сьогодні є статки у народних депутатів, ми показали, які статки у чиновників і у міністрів. Ці люди зможуть себе захистити. А народ простий зможе себе захистити?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Андрій Володимирович, тому я згоден з Ярославом Миколайовичем, ми повинні внести зміни  до цього законопроекту. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Зараз Южаніна Ніна Петрівна. Будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! По-перше, хотіла б відреагувати на тільки що пролунавшу заяву керівника однієї з фракцій депутатських щодо повернення ставки ЄСВ до попередніх розмірів. Хочу попросити всіх – не говорити навіть про це, тому що вперше, мабуть, протягом всього року ми навіть не пропонували розгляд ставки, щоб  знову повернутися в минуле і підняти до 41 відсотка. Це тільки спричинить реакцію бізнесу до того, що заробітна плата так і не буде виходити з тіні. Вперше, мабуть, у 2017 році ми можемо очікувати на розширення бази оподаткування. І про це говорив на національній раді реформ Президент, що повернення до минулого не буде. Реформувати пенсійну систему треба новими способами, а не поверненням до старого, тим більше, що Пенсійний фонд дефіцит нарощував всі останні роки, навіть при високих ставках єдиного соціального внеску.

Друге – щодо необхідності повернення спецрежиму по ПДВ. Я хотіла би задати також питання керівнику депутатської фракції. А як зрозуміти, коли зараз відбувається закупівля сільськогосподарської продукції і офіційний покупець дає на 100 доларів більше за тонну зернових чи там соняшнику, а фермер продає цю ж саму продукцію за готівку дешевше на 100 доларів? Тільки заради того, щоб 61 долар не платити в бюджет. Оце ж є культура податкова, відношення до свого святого обов'язку – сплачувати податки в бюджет.

Тому я хочу комплексно, щоб якщо піднімається таке питання, на базі комітету працювали в робочих групах і приймали спільне рішення. Але, зважаючи на всі виклики, які є, насправді...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. ... заграючи із фермерами.

І третє питання. Вчора на всіх екранах точилася дискусія щодо електронного декларування. І всі експерти заявляли: а що далі буде? Не знаємо, процедури перевірки не прописані. А ви знаєте, що всі наші реєстри, якими можуть користуватися НАЗК взагалі заповнені на половину, суцільні недоліки, і перевірка фактично не може здійснюватися. Я закликаю зараз...

 

ПАРУБІЙ А.В. Ну, ще 10 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …для яких цей закон є профільним, напрацювати алгоритм проведення перевірок, враховуючи ту реальність, яка є. Ми зараз наробимо дуже багато помилок і собі, і людям.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, від Комітету з питань охорони здоров'я Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, шановний  головуючий! По-перше, дякую за те, що вперше за всю каденцію цього парламенту нарешті виділено для охорони здоров'я в середу місце для п'яти законів.

Закони в нас напрацьовані і я дуже хотіла, щоб в середу зранку в парламенті була присутня достатня кількість депутатів, яка би могла ці закони підтримати – закони, які стосуються і розширення можливостей донорства, і введення медичного капеланства, і щодо підвищення заробітної платні працівникам екстреної медичної допомоги.

І також хочу просити вас про внесення в порядок денний проекту Закону 2820 про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Ми його подавали вже неодноразово і просимо його хоча би в першому читанні, все ж таки, розглянути. Тому що наслідки від шкідливого впливу тютюну і від впливу на здоров'я молоді, вони катастрофічні.

І також Закон 4329 про внесення змін до деяких законів України щодо проведення безоплатного щорічного медичного обстеження і диспансеризації громадян похилого віку в Україні.

Також хочу зазначити і зараз звернутися до всіх моїх колег про те, що, власне, ніяка реформа в системі охорони здоров'я не відбудеться до того моменту, поки ми не зможемо надати достойну заробітну оплату праці (оплату праці!) або заробітну платню медикам. Тому зараз звертаюся до пана Кубіва і до представників інших фракцій щодо створення робочої групи про зміну ліцензування лікарям. Лікарів потрібно розкріпачити, надати їм можливість працювати в різних лікарнях, в різних населених пунктах. Сьогодні ліцензія видається на робоче місце.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки задля справедливості зазначу, що все, яке комітетом пропонувалися тут, Комітетом з охорони здоров'я, дуже швидко ставилося в порядок денний і голосувалося. Я нагадаю, це було минулої середи, якщо я не помиляюся. Всі законопроекти, які пропонувались, ставились і були проголосовані. Щоб ми між собою говорили чесно і не звинувачували один одного.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги! Доброго дня, пане Голово!

Я хотів би попросити всі фракції підтримати позитивним голосуванням на цьому тижні законопроект 3719 про заборону вилучення серверів. Бо цей терор проти ІТ-компаній, він продовжується. Тому дуже прошу всіх підтримати голосуванням.

Також я хочу підтримати свою колегу Вікторію Сюмар - поставити на порядок денний законопроект 5008. Це боротьба з реальною корупцією, це дуже важливо для підприємництва.

Користуючись нагодою, Степан Іванович, я хочу звернутися до вас з проблемою, що не виконується план по дерегуляції, який був прийнятий Кабінетом Міністрів, він не виконується. І у світлі того, що ми разом з вами приймаємо активну участь, і Прем'єр-міністр Гройсман підписав план по долученню України до єдиного цифрового простору європейського, до єдиних цифрових стандартів, це є надважливим. На жаль, ця проблема вже протягом року не вирішується і просто гальмується розвиток галузі. Без  виконання цього плану дерегуляції ніякий єдиний цифровий простір нам не світить. Тому дуже прошу в середу на засідання комітету, я просив би, щоб ви особисто були присутні. Це є надважливим.

Я наведу вам такий приклад, що згідно цього плану, наприклад, один тільки з п'яти листів, норми на випромінювання базової станції у нас в десятки разів нижчі, ніж у Європі. Ми зараз розгортаємо мережі третього покоління. Це 1996 року стандарт. Таким чином, (це фізика) якщо маленьке випромінювання базової станції, все це покладається на мобільний телефон користувача, тобто таким чином ми автоматично збільшуємо випромінювання наших телефонів, це дуже погано. І тут на трьох листах перелік. Я дуже прошу звернути на це увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я хотів би повідомити і про позитив нашої Верховної Ради. Верховна Рада України посіла почесне 24-е місце серед 113-и парламентів  країн світу за рейтингом Міжпарламентського союзу з питань електронного розвитку ІТ-інфраструктури. Це дуже важливо, щоб ми не тільки про свої проблеми казали, а й про свої перемоги.

Ми цього року були в Чилі на цій асамблеї, сесії. Разом з парламентом ми… (Без мікрофону) Я дуже хочу подякувати Володимиру Слишинському, Олексію Сидоренку за те, що… 

 

ПАРУБІЙ А.В. Тільки згадаємо і Володимира Гройсмана, який розпочинав цей процес. І тут треба віддати належне нашому екс-спікеру, а теперішньому Прем’єр-міністру.

 

ДАНЧЕНКО О.І. За два роки ми піднялись дуже високо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Наша спільна робота, і взагалі щось хороше говорити про парламент закликаю всіх інших голів комітетів. Це позитивна тенденція.

Будь ласка,  Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я хочу сказати, що те, що суспільство побачило в деклараціях високопосадовців, говорить, що не в суддях, не в прокурорах,  не в правоохоронцях проблема цієї держави. Корупція в парламенті і у Президента – це два центри корупції. І поки ми їх не очистимо, нічого доброго ні з суддями, ні з  правоохоронцями, ні з державними службовцями  не буде.    

Я хочу нагадати всім колегам, що обов'язок подати свою декларацію через Інтернет є тільки  першим етапом наших обов'язків. Тепер  набагато важливіше пояснити це майно. Ми переписали статтю про незаконне збагачення, і тепер тягар доведення законності своїх статків лежить на посадовцях. І я прошу всіх людей, які не були жодного дня в бізнесі, які ніколи не були ніде, окрім політики, першими прийти в Антикорупційне бюро і почати давати пояснення, звідки з'явилися мільйони доларів готівкою, звідки з'явилися люксові будинки і всі інші прекрасні речі, які ви там розписали.

Я хочу сказати до спікера. Пане спікер, мені здається, для нас всіх це просто величезний батіг, щоб ми якомога швидше поставили на голосування Закон про право Антикорупційного бюро мати власне прослуховування, без чого їхні розслідування неповноцінні. Про те, щоб ми прийняли нарешті закон, який унеможливить обрання народними депутатами і Президентом тих, хто не може пояснити своє майно. І, безумовно, парламент цієї зими має обов'язково прийняти Закон про антикорупційний суд, де вироки таким людям мають виноситися.

Останнє. Я хотів сказати, що найкраще, якби всі ці люди, які так дуже переживали роками за бідних людей, а самі стали дуже багатими, пішли би самі. Я впевнений, що суспільство все одно очистить від вас свої…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пан Ігор Данченко почав хорошу тенденцію – хвалити парламент. Олександр, так. Олександр Данченко почав гарну тенденцію, і я вам нагадаю кілька просто елементарних речей. Це ця Верховна Рада України прийняла Закон про електронне декларування, це ця Верховна Рада України сформувала НАБУ і сформувала антикорупційну прокуратуру. Я нагадаю вам: Голова парламенту перший з високопосадовців, який подав електронну декларацію. І тому не кидайте камінь в парламент. Цей парламент є основа і суть реформ в даній державі, пане Єгор. І є проблеми, на них треба звертати увагу, але не треба інституційний орган. Бо коли ми говоримо з парламентаріями європейськими, вони говорять про зміцнення інституційної спроможності як органу, як колективної дії законодавчого органу. Наголошую на тому, що майже всі реформи, які є, вони були за  ініціативи Президента, дуже багато, дуже багато було з ініціативи уряду, це правда. Але кінцево їх схвалювала і приймала Верховна Рада України. Просто і про це треба пам'ятати і це треба теж відзначати. Дякую вам. (Оплески) Дякую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я хотів тільки, пане спікере, зазначити, що ті закони… (Без мікрофону) Не може бути лідер найбільшої фракції в парламенті, який ….. в жодній галузі… (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Єгор, пане Єгор! Його зараз немає.

І зараз – Співаковський Олександр Володимирович, Комітет з питань науки і освіти. Будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Доброго дня, Андрій Володимирович! Доброго дня, шановні колеги! Переходимо від корупції до освіти. Андрій Володимирович, 4718. Хочу просто нагадати, він в четвер 32-й. 19 ректорів вишів, переміщених в Україну. (Шум у залі) Я перепрошую, я прошу!

 

ПАРУБІЙ А.В. Товариство! Я ніколи не користувався, у мене є така штука, зараз попробую. (Дзвенить дзвоник) Помогло?

Будь ласка, пану Співаковському включіть з самого початку регламент, щоб міг висловити свою думку. Будь ласка, включіть пану Співаковському мікрофон, щоб міг говорити з самого початку свій регламентом передбачений час.

 

СПІВАКЛВСБКИЙ О.В. Дякую.

 Андрій Володимирович, хочу нагадати, 4718 у четвер 32-й. 19 ректорів переміщених вишів будуть на балконі чекати, коли ми закриємо це питання. 32-й, це означає, що він прийнятий не буде і розглянутий не буде. Дуже прошу вирішити це питання і перенести його вперед. Бо це питання переміщених вишів.

Наступне. Блокується фактично підписання вами закону, який ми з вами прийняли, 3312. Це до примусової праці медиків. Ми повинні розглянути дві постанови, якими або підтвердити, або ні цей законопроект. Якщо ні, ну, то ні. Але так не можна. Вже фактично місяць зараз буде, і ви фактично не зможете підписати 3312, бо він блокується цими постановами.

Наступне. Ми два тижні тому казали про 4477. Давайте вирішимо питання: або ми академії додаємо кошти і молоді люди залишаються в Україні, або вони дійсно виїдуть, будуть залишатись тільки кадри, яким 60 і більше років. І це взагалі буде формувати відповідний вектор щодо науки.

Наступне. Дуже важливо. Оскільки ми до сих пір не виконуємо Закон про вищу освіту, пряму норму, імперативну норму щодо відкриття Національного агентства з якості освіти, у нас провисають ще два законопроекти: 2316а – це законопроект Скрипника про "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії і Закон по "Прикінцевим та перехідним положенням" щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад. Так фактично рік і два місяці Міністерство освіти порушує закон України, перевищує свої повноваження в частині роботи Національного агентства. Тому прошу також ці законопроекти винести. Якщо ми цього робити не будемо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …освіти і науки України в частині виконання Закону "Про вищу освіту". Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Сотник Олена Сергіївна від Комітету з питань європейської інтеграції.

 

СОТНИК О.С. Дуже дякую, пане Голово.

Колеги, Комітет європейської інтеграції виносить єдиний на цьому тижні законопроект щодо співробітництва в галузі оборони з Великобританією. Він був підтриманий комітетом. Але я зараз хочу присвятити свій виступ іншому.

Насправді, ми стоїмо зараз на порозі кризи євроінтеграційних процесів. Тут звучали питання по "безвізу" декілька разів, звучали питання дуже гострі по лісу-кругляку. Насправді, комітет зустрічався з послом ЄС в Україні саме з приводу тих дуже тривожних заяв… (Шум у залі) Колеги, я прошу! Ви реально заважаєте! 

 

ПАРУБІЙ А.В. Справді, я дуже прошу! Я прошу і своїх заступників зараз, і голів фракцій мати повагу до голів комітетів, тому що, коли виступали голови фракцій, всі голови комітетів дуже чемно і сумлінно слухали. Я тому дуже прошу мати повагу і дати можливість висловитися.

 

СОТНИК О.С. Дякую.

Так от, у нас є реальна проблема з ситуацією по цьому питанню. Ви чули гострі заяви пана посла, і, насправді, він нас запевнив, що вони не збираються робити жодних поступок Україні, і ми маємо виконати свої зобов'язання згідно Угоди про асоціацію.

Чому я кажу про кризу євроінтеграційних процесів? Тому що, насправді, це є все наслідком відсутності системної політики у цій сфері. Ми зараз працюємо над Законом про державну політику у сфері євроінтеграційних процесів. І також у нас є закон відповідно 2046а, який вже рік знаходиться в парламенті, який стосується повноважень Комітету європейської інтеграції. Така ситуація ніколи б не сталася, якби ми цей закон прийняли. Я дуже прошу на наступний пленарний тиждень його внести в сесійній зал. До речі, Євросоюз, він також підтримує прийняття даного закону.

І останнє, дуже коротко. Я повернулася разом зі своїми колегами з міжпарламентського союзу, ми зараз маємо терміново провести нараду.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СОТНИК О.С. Дуже коротко. Ми маємо провести термінову нараду з усіма представниками зовнішньої частини парламенту, які є представниками в різних міжнародних організаціях, групах дружби, у нас критична ситуація. За питання по Росії "проти", а точніше, в підтримку України проголосувало всього 6 країн. Це зі 130 країн на той момент голосувало 65. Але це означає, що ми залишаємося фактично самі. Ситуація в Молдові…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, ще 30 секунд. Але завершіть вже пані Олена.

 

СОТНИК О.С. Дуже коротко. Ситуація в Молдові з виборами, вона теж критична. Це означає, що Україна з усіх боків зараз буде оточена фактично ворожими антиукраїнськими силами. Ми з вами зараз маємо разом, спільно розробити стратегію, як працювати з колегами з інших парламентів. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович. Зараз Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Передбачені в тижневому розкладі законопроекти з бюджетних питань підготовлені комітетом до розгляду в установленому порядку. Варто звернути увагу, що на вівторок передбачено розгляд законопроекту 4741 поданого народними депутатами Ляшком, Галасюком, Рибалкою, щодо скасування збору з операцій з купівлі іноземної валюти та відповідно його виключити із складу доходів загального фонду державного бюджету. Комітет з питань бюджету підтримує цей законопроект з огляду на необхідність детінізації валютних операцій та рекомендує Верховній Раді його прийняти з терміном набрання чинності з 1 січня 2017 року.

Поряд з тим, на четвер передбачається розгляд законопроекту 5131 щодо змін до Бюджетного кодексу, який системно пов'язаний з прийняттям в першому читанні законопроекту про Державний бюджет на 2017 рік. Цей законопроект  комітет рекомендує прийняти тільки за основу.

І, користуючись присутністю Степана Івановича, я відреагую на репліку нашого колеги стосовно бюджетів міст. Степан Іванович, я прошу  уряд більш серйозно підготувати це питання, тому що ми можемо опинитися так само, як з ПТУ в минулому році.  Так щоб ми потім пожежу не гасили, я сподіваюсь, що ми до початку нового бюджетного року вийдемо із цієї ситуації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Добрий день, шановний Андрій Володимирович,  шановні колеги! Враховуючи те, що на минулій Погоджувальній раді було прийнято рішення про  проведення "аграрного дня" на цьому тижні, але крім проекту Постанови про проведення парламентських слухань 5266 до порядку денного не включено жодного аграрного  законопроекту.

Звертаюсь до вас з проханням включити до порядку денного сесії законопроект 5225 щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства з метою розгляду на податковому комітеті. До порядку денного сесії. А на наступний вже пленарний тиждень, на наступний пленарний тиждень з 15 до 18 листопада поставити єдиним блоком аграрні законопроекти: це і 4355, 3190, 3866, 3157. А 4355 – це той, що всі чекають, по місцевим громадам. Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександр! Той законопроект, який ви назвали, він включиться, бо за поданням Погоджувальної ради включається вже завтрашній блок. Не всі законопроекти були готові, тому ми вирішили наступного пленарного тижня їх розглянути, бо деякі не встигали  підготуватись до другого читання. Я не готовий сказати, які саме, але наступного тижня "аграрний блок" буде, як ми і узгоджували, щоб всі законопроекти, які мали би час бути розглянуті, щоб вони встигли до другого читання мати таблички і пройти необхідний  регламент в передбачений час.

І я дам на завершення, з вашого дозволу, слово Степану Івановичу.

Але ще присутня Пташник. Будь ласка, Вікторія Пташник, одна хвилина.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Я прошу вас включити в порядок денний законопроект під номером 3692, який стосується захисту прав інтелектуальної власності на службові твори та твори, створені за замовленням. Я хочу звернути вашу увагу, що цей законопроект направлений не тільки на усунення розбіжностей і протиріч, які чинні в сьогоднішньому законодавстві, але й на виконання наших зобов'язань, взятих Угодою про асоціацію, зокрема в частині закріплення майнових прав за  роботодавцем на службові такі твори, як бази даних та комп'ютерні програми. Цей законопроект профільним Комітетом з питань освіти та науки був рекомендований для прийняття за основу ще 11 травня, але, на превеликий жаль, працівники секретаріату цього комітету вміло блокують і цей законопроект, і всі ініціативи у сфері інтелектуальної власності. Тому окремо я хочу вас повідомити, що вже рік я вимагаю від Апарату Верховної Ради порушити дисциплінарне провадження…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. …по відношенню до окремих працівників секретаріату Комітету з освіти та науки, які займаються маніпуляціями науковими висновками. І прошу вашої особистої уваги на це питання.

Крім того, я прошу вас включити в порядок денний сесії законопроект під номером 5318, це пропозиція народного депутата Юрія Дерев'янка. Законопроект стосується розширення сфери фінансового контролю, врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів, зокрема стосується питань електронного…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам за пропозицію, буде включено. І я даю доручення, щоб ці законопроекти, які були названі народними депутатами, щоб вони були включені в проект постанови про порядок денний сесії, ті, які були названі на Погоджувальній раді.

Отже, шановні колеги, ряд питань звучало до уряду. І я прошу, скільки треба, Степан Іванович, часу?

 

КУБІВ С.І. Я коротенько.

 

ПАРУБІЙ А.В. Коротенько. Я дам три хвилини, а ви вже, як відчуєте. Будь ласка, Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрій Володимирович! Шановні голови комітетів! Перше, хочу, дійсно, подякувати сьогодні за конструктивну розмову тих, хто виступав і дійсно давав конкретні пропозиції.

Почну з останнього, що говорив Василь Васильович по бюджетному комітету. Я, між іншим, дякую бюджетному комітету, ми є партнерами, і ми часто зустрічаємося, обмінюємося проблематикою. Я хочу сказати, що коли ми затверджували Програму дій уряду, а потім пріоритети операційної програми уряду, то там написано (операційна діяльність уряду, сторінка 118), що в четвертому кварталі 2016 року разом із депутатами запропонуємо нову методологію визначення мінімальної заробітної плати і відповідно запропонували велику, як кажуть, технологію і обрахунки, які ми робили. Ми визначили рівень мінімальної зарплати з урахуванням усіх складових зарплат і не лише тарифної частини, крім компенсаційних витрат за відхилення і нормальних умов, про які ми говорили. І саме головне – це легалізація і боротьба із корупцією з точку зору того, що ми говорили декілька років, в тому числі я, коли був депутатом Верховної Ради.

Друге питання, про що говорила пані Ольга, голова Комітету з питань медицини. Ми домовилися на зустрічі, Андрій Володимирович, в середу групи окремої депутатів і уряду щодо зняття питань по ліцензіях.

Те, що говорив Олександр Данченко, абсолютна правильна позиція. Ми говорили з депутатами Верховної Ради, з комітетом. Питання плану дерегуляції Кабінету Міністрів повинні носити і відповідне виконавче доручення в уряді, яке ми повинні прискорити. Бо ми другим кроком будемо говорити про цифрову економіку.

Наступне питання, про що говорила Олена Ситник по кругляку. Сотник. Ми будемо комунікувати, ми передамо всі операційні дані, які ми маємо.

І наостанок, що говорив Ярослав Москаленко, це питання "Санітарно-медичної частини № 5", коли ми говоримо про ЧАЕС. Питання буде врегульовано, але його не можна врегулювати без проведення додаткової наради з Міністерством фінансів і Міністерством надзвичайних ситуацій. Я це  виконаю, про що я зараз доповів. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, у нас добра традиція є: ще давати на завершення хвилину від експертного середовища. І я хвилину прошу включити мікрофон Шевченку Тарасу Сергійовичу – співголові Ради РПР, директору Центру демократії та права. Будь ласка.

 

ШЕВЧЕНКО Т.С. Дякую, пане Голово.

Три короткі тези від "Реанімаційного пакету реформ". Перше, РПР підтримує блок законодавчих актів по реформі контролюючих органів (2531а, 3153, 2418а), які стоять в порядку денному на четвер. Дуже просимо підтримати.

Друге. Ми підтримуємо за основу законопроект 4526д по державній службі і просимо нарешті ухвалити цей законопроект. Натомість традиційно не підтримуємо 4370. І пролунала неправильна інформація: стратегічна група радників не підтримує цей законопроект. Позиція самої групи – проти.

І нарешті третє. РПР підтримує позицію голови Комітету з питань охорони здоров'я про розгляд і підтримку в першому читанні законопроекту 2820. Дякую, пане Голово, за надане слово.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, мені здається, ми дуже змогли продуктивно попрацювати. Окрім тих блоків, які передбачені, по пропозиціях прозвучало ряд законопроектів, які потребують невідкладного, негайного рішення. Тому за пропозиціями, які прозвучали, ми переформатуємо порядок денний і до кінця дня, максимально враховуючи пропозиції, порядок денний буде на сайті Верховної Ради України.

Дуже дякую всім за плідну дискусію. Погоджувальна рада завершена. А завтра о 10-й годині запрошую всіх до роботи в пленарному режимі. Дякую вам.


Повернутись до публікацій

Версія для друку