СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

 

17 жовтня 2016 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги! Я прошу заходити в зал, займати робочі місця. Приготуватись до Погоджувальної ради, будь ласка.

Шановні колеги! Ще раз доброго дня всім! Цього сесійного тижня парламент вже традиційно буде працювати по тематичним дням.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Стійте там, стійте. Я просто прошу, дайте можливість депутатам сказати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, я дуже вас прошу, дозвольте мені вести засідання Погоджувальної ради. І я дуже закликаю всіх. Дуже вам дякую, Юліє Володимирівно. Я надам слово депутатам рівно тоді, коли буде така можливість. Добре? Дякую дуже вам.

Отже, колеги, тематичні дні, які ми будемо розглядати цього тижня, це буде перший блок, який був оголошений на Погоджувальній раді, це блок безпеки і оборони. І комітет підготував блок питань, і я сподіваюся, що вони мають необхідний рівень підготовки. Єдине, пане Сергію, я хочу зазначити досить великий перелік тих питань. І можливо, за цих два дні ми зможемо їх трошки скорегувати. Бо ми можемо вийти більше як за півдня.

Також у нас буде блок завтра ж питань житлово-комунального господарства. І я теж розраховую на те, що проведено необхідну роботу, і ці законопроекту будуть мати необхідну підтримку в залі.

І, колеги, я хочу теж вам повідомити, що згідно Регламенту, 157 статті Регламенту Верховної Ради ми маємо не пізніше 20 жовтня, тобто у цей четвер розглянути у першому читанні проект Закону "Про Державний бюджет України на 2017 рік". Я мав розмову з Прем'єр-міністром. І в четвер ми повинні запланувати, як день розгляду бюджету, як "бюджетний день". І я  дуже прошу всіх колег максимально підготуватись до цього розгляду.

Окрім того,  я хотів би звернутися до, тут, напевно, більше навіть  до голів фракцій, бо комітет пройшов це питання, щоб ми розглянули можливість розгляду питання про бізнес-омбудсмена. Це питання, яке є нашим боргом  перед Європейським Союзом. І хотів би, щоб фракції, я знаю,  що сьогодні будуть засідати  більшість фракцій, змогли це питання розглянути і дати по ньому свою позицію, чи воно готове, чи не готове для розгляду, оскільки комітет свою необхідну роботу  зробив, і ми готові по підготовці цей законопроект  поставити в порядок денний.

Також, колеги,  я хотів би звернутися до усіх теж голів фракцій ще раз проговорити можливість розгляду  нашого законопроекту про зміни до Регламенту, які є в напрямку реформи парламенту. Це законопроект  4696.  Наприкінці минулої сесії ми не змогли дійти по ньому  загальної згоди, але усі голови фракцій знають, що найближчим періодом у нас буде відповідальна зустріч з керівництвом Європарламенту і, власне, по питанню реформи парламенту. І я хотів би, щоб ми це питання не  ховали під стіл, під шухляди,  а змогли вийти на його обговорення, принаймні у першому читанні.  І я просив би, щоб сьогодні, коли будуть відбуватися   засідання фракцій, а я, до речі,  буду  проситись на участь у фракціях, щоб це питання  могло бути розглянуте  на фракціях, і  в них буде вже якийсь  висновок чи позитивний, чи негативний, але  щоб ми публічно змогли вийти на цю позицію. І водночас просив би  регламентний комітет, пане Павло Пинзеник, це питання теж поставити в порядок денний на розгляд на середу  про реформу парламенту.

Також, колеги, минулого понеділка відбулась наша нарада з приводу  ініціативи щодо голосування з приводу постановки того чи іншого питання  в порядок денний.  Ще з цієї наради ми домовились, що якщо фракція  має одне питання, по якому є висновок комітету, тобто усі необхідні передумови, і якщо  фракція вимагає постановку в порядок денний, ми  шляхом опитування голів фракцій визначаємо, чи воно може бути  поставлене в порядок  денний.

Наголошую, згідно Регламенту, голосування на Погоджувальній раді відбувається таким чином, що голова фракції говорить від імені усіх депутатів, які входять в його фракцію. Тобто шляхом опитування груп і фракцій ми визначаємо чи дана ініціатива має достатню підтримку в залі серед присутніх голів фракцій. І, якщо ця ініціатива набирає понад 226 голосів підтримки, тоді воно вноситься в порядок денний сесії. Якщо буде така ініціатива голів фракцій, воно буде поставлене на опитування голів фракцій і депутатських груп. Це результат нашої наради, яку я провів минулого понеділка.

І, шановні колеги, цього тижня ми розпочинаємо виступи від фракцій з лівого боку, так? І я першим запрошую до слова Бойка Юрія Анатолійовича, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане Голово! Шановні народні депутати, ми проаналізували порядок денний, на жаль, не було ще проекту бюджету в першому читанні. Без нього, я вважаю, що парламент знов-таки продовжує погану тенденцію, погану традицію розгляду питань, які мало турбують суспільство. Порядок денний, з нашої точки зору, не відображає головних проблем, які є перед нашою країною.

Ми вважаємо, і позиція нашої фракції, що сьогодні головне питання після військового конфлікту – це боротьба з бідністю населення, тому що бідна країна це завжди об'єкт маніпуляції з усіх боків.

Позиція нашої фракції – підтримка реального сектору економіки, зменшення тарифів, справедлива індексація зарплат і пенсій. Це те, що може побороти бідність. І ми вважаємо, що всі політичні сили повинні об'єднатись, тому що можна багато казати про якісь проекти бюджетів, проекти законів. Але те, що сьогодні проблема номер 1 в країні це зубожіння людей, це розуміють всі, хто їздить по країні і спілкується з людьми.

Тому наша фракція буде вносити пропозиції про проведення парламентських слухань по проблемам боротьби з бідністю. І вважаємо, що всі політичні сили потрібно об'єднати для того, щоб боротись з цим ганебним явищем, яке з'явилось в країні останнім часом.

Ми багато спілкувалися з людьми минулого тижня. Одне з спілкувань було з  підприємствами, які працюють по єдиному податку. Хочу зразу сказати, що люди стурбовані  тим, що підписано в меморандумі  з Міжнародним валютним фондом, і що стосується реформи оподаткування підприємств малого і мікробізнесу, який працює по єдиному податку. І ми наполягаємо, щоб уряд нарешті дав роз'яснення, що це таке, за реформа буде, і яким чином вона може торкнутися цих людей. Хочу нагадати, що працює по цій системі 1,5 мільйона підприємців, які годують багато  сімей в країні. Це дуже важливо для людей, і сподіваємося, що ми почуємо роз'яснення від уряду  з цього приводу.

В країні почався опалювальний сезон, минулого тижня ми побачили, як у нас  видобувається вугілля на прикладі шахти "Горська", яка знаходиться в Луганській області за три кілометри від зони роз'єднання, від зони конфлікту. Шахта працювала в найбільш важкі часи, працювала навіть під обстрілами,  і люди ходили на роботу, видобували вугілля, і країна його отримувала.  Сьогодні цим людям не сплачують зарплату вже два з половиною місяця. Міністерство вугільної промисловості енергетики поставило якогось "смотрящего" з Торезу, якого назвали керівником "Первомайськвугілля", і який свою діяльність починав з того, що вивозити почав вночі вугілля шахти, а завозити замість цього шлам. Тобто це непросто вже економічний якийсь злочин, а це злочин проти  держави, тому що взимку ми будемо розраховувати на це вугілля, а його не буде, буде замість нього шлам, який не можна буде спалити на станції.

Тому ми наполягаємо, щоб  Генеральна прокуратура і  правоохоронні органи  розглянули, згідно з нашою заявкою, з нашим зверненням, ситуацію на цьому  підприємстві. Впевнений, що така ж сама ситуація згідно інформації, яку ми маємо, і на інших підприємствах. Тобто під виглядом зміни кадрів іде масово корупція і ситуація загрозлива, тому що ми тільки  вступили в опалювальний сезон, а вугілля це надзвичайно важливий елемент проходження  його без якихось катаклізмів.

 І останнє.  Ми підтримуємо  проведення зустрічі в Нормандському форматі, про який сьогодні йдуть переговори між керівництвом держави і нашої, і інших держав. І вважаємо, що парламент повинен забезпечити законодавчо всі можливі ініціативи,  які вийдуть і  які дозволять мирним і дипломатичним шляхом  врегулювати конфлікт, який сьогодні  ще незавершений  на Сході країни. Вважаємо, що парламент повинен мати   своє політичне обличчя.  В черговий раз  наголошую,  що ми не можемо стояти осторонь, а повинні в рамках  робочої групи, створеної в парламенті, напрацювати ініціативи і вийти  з підтримкою  діяльності керівників держав, які будуть проходити в рамках Нормандського  формату.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

 ЛЯШКО О.В. Олег  Ляшко, Радикальна партія.

Минулого тижня розпочався опалювальний сезон і для багатьох українців, які почали отримувати тепло. Наголошую: не всі, і в Києві, і в багатьох містах вчасно не підключені житлові будинки до опалення. Для багатьох українців початок опалювального сезону – це катастрофа, якої вони  чекають із страхом,  особливо  платіжок нових на житлово-комунальні   послуги. 

Саме  тому  фракція  Радикальної партії вимагає від парламенту, від влади вжиття заходів, які б дали можливість  людям нормально пройти опалювальний сезон, щоб вони не  жебракували, щоб вони не сиділи в холодних квартирах. Хочу нагадати: 21 жовтня продовження  суду за нашим позовом про  скасування рішення  уряду і НКРЕКП про підвищення ціни на газ і про підвищення вартості житлово-комунальних послуг.

Наступне. Ми вимагаємо від уряду скасування   Постанови від  27 квітня 2016 року, яким ліквідовано соціальну  норму на  опалювальний сезон. Нагадаю: минулого опалювального сезону 1200 кубів була  соціальна норма, і коли людина вкладалася в цю норму, вона платила по 3,60. Сьогодні, незалежно від того, хто, скільки споживає газу, мають платити по 7 тисяч гривень за тисячу  кубів – це абсолютно     несправедливо,  і більшість людей не зможе   оплатити по 7 тисяч гривень за тисячу кубів.  Тому ми вимагаємо від уряду повернення соціальної норми і її збільшення, за 1200 кубів можна тільки собачу будку обігріти. Тому соціальна норма має становити мінімум 2400 кубів на  опалювальний сезон.

Крім того, пане Голово, ми тривалий час тому зареєстрували  в парламенті законопроект 3747, який передбачає  зниження ціни на газ. Ми вимагаємо його  розглянути для того, щоб  була можливість людям в опалювальний  сезон знизити ціну на газу.

У проекті бюджету на наступний рік майже  70 мільярдів гривень передбачено на виплату субсидій. Це афера і обкрадання  українських громадян, тому що реально субсидії, а фактично кошти платників податків отримують власники підприємств "Теплокомуненерго". І виходить, що  українців обкрадають двічі: один раз, коли  ми платимо по 7 тисяч гривень за тисячу кубів, другий раз, коли за наш  рахунок олігархи отримують  кошти з  Державного бюджету. Коли в Державному бюджеті  є 70 мільярдів гривень, їх треба спрямувати на радикальне підвищення зарплат громадян, пенсій, на енергомодернізацію, енергозбереження. Люди, особливо по селах, поставили котли  10-15 років тому, у них  немає  сьогодні можливості змінити ні котли, ні  лічильники поставити. Це має робитися за рахунок Державного бюджету. І ми вимагаємо передбачити   відповідні видатки  у Державному бюджеті на наступний рік.

Друге питання. Минулого тижня, я дякую всім депутатам, які підтримали наш законопроект про  продовження мораторію на  продаж земель сільськогосподарського призначення. Але це половина справи, інше, що треба  робити це державними механізмами створити умови для  роботи селян, фермерів у сільському господарстві.

 Я минулого тижня відвідував колективне сільськогосподарське підприємство в селі  Калашники Полтавського району Полтавської області, там 1600 голів корів. Якщо уряд наступного року забирає спецрежим оподаткування для селян, точніше його залишки, це означає, що всі корови підуть під ніж. Внаслідок цього ми будемо завозити імпортне так зване "молоко", а насправді хімію, внаслідок цього  на 40, на 50 відсотків виросте  вартість продуктів харчування  для українців.

Тому ми вимагаємо від  уряду  повернути сільсьгоспвиробникам, в першу чергу фермерам, одноосібникам, спецрежим оподаткування, відновити в Державному  бюджеті  програми державної  підтримки тваринницької галузі, рослинництва, створення робочих місць на селі, здешевлення кредитів для сільгоспвиробників, щоб наші фермери мали можливість під 3 відсотки брати кредит, так як це польські і будь-які європейські фермери беруть. Щоб наші фермери мали можливість взяти за рахунок державних програм мінеральні добрива, паливно-мастильні матеріали, посівний матеріал, техніку, і таким чином обробляти землю. Коли ми говоримо про те, що український селянин має бути господарем на своїй землі, то в першу чергу ця земля має його годувати. Тому, важливо питання фінансові. Важливо інвентаризація земель, коли майже 10 мільйонів гектарів землі перебуває в тіньовому обігу, а влада каже: давайте продавати землю. Наведіть порядок на землі, виведіть її з тіньового обігу і не буде потреби її продавати.

Ну, і нарешті. Сьогодні Міжнародний день боротьби з бідністю. Ми пропонуємо і вимагаємо зосередити зусилля парламенту на боротьбі із бідністю. Ми зареєстрували законопроект № 4998, який передбачає індексацію пенсій для українських громадян.

Ми вимагаємо розглянути в парламенті законопроект 4491, про те, щоб українські пенсіонери отримували безплатно ліки. Сьогодні такі ціни на ліки, що люди мруть, бо не мають можливості їх купити. Тому безплатно – від тиску, від серцевого судинних захворювань, від діабету,  українці мають отримувати ліки.

Ну, і підтримка чорнобильців…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. У проекті наступного року ми вимагаємо відновити чорнобильські програми для того, щоб чорнобильці отримували те, що належить їм відповідно до Закону про соціальний захист чорнобильців.

І останнє питання. До вас вимога, прохання, пане Голово. У січні цього року парламент проголосував законопроект про те, щоб жінки в 55 років мали можливість виходити на пенсію. Президент, на жаль, наклав вето на цей законопроект. Я пропоную винести його на розгляд парламенту і проголосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Біловол Олександр Миколайович.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Я думаю, що у нас сьогодні є відповідальна дуже пора, ми всі готуємося до прийняття бюджету 2017 року. На тому тижні ми зустрічалися з Прем'єр-міністром України, внесли ряд пропозицій, на які треба звернути увагу. Це перше, підвищення соціальних стандартів. Повноцінне забезпечення функціонування бюджетів нашої країни і виконання обов'язково всіх тих державних програм, які були прийняті. На сьогоднішній день також ми запропонували встановити прожитковий мінімум в розрахунку на місяць в розмірах січня 2017 року 2700 гривень, з 1 травня 2840 гривень, з грудня 2973 гривні і збільшити до кінця 2017 року зарплату в нашій державі до рівня 3080 гривень.

Також ми пропонуємо відхилити урядовий законопроект, яким на місцеві бюджети сьогодні перекладаються видатки, які не підтверджені, не забезпечені доходами, мова йде про законопроект 5131, який був зареєстрований урядом, як проект змін до бюджету 2017 року. Нагадаємо, що цим законопроектом держава хоче перекинути на місцеві бюджети обов'язок з утримання соціальних закладів, системи охорони здоров'я, системи освіти, медицини, оплати праці технічного персоналу, а також обов'язок з фінансування пільг. Я думаю, що ми повинні дуже жорстко підійти до цього законопроекту так, як прийняття цього законопроекту зупинить процес децентралізації в нашій країні. Сьогодні і передача на місцевій рівень цих витрат на комунальні послуги складе близько, мається на увазі лікарні, освітянські заклади, близько 17 мільярдів гривень, ми думаємо, що місцеві бюджети такого навантаження не витримають.

Наступне питання. Ми довго з вами добивалися, щоб ми отримали той довго очікуваний меморандум, який підписав наш уряд з Міжнародним валютним фондом. Але ми не дочекалися ні від уряду, а нам його надав Міжнародний валютний фонд. Там є декілька серйозний позицій і вимог, які сьогодні відносяться до нашого уряду. Тому перше питання, це наш уряд зобов'язався корегувати обсяги субсидій не в залежності від рівня доходів наших громадян, а в залежності від можливості бюджету, це є проблемна ситуація.

Друге питання, це запровадити механізми щоквартального підвищення тарифів на газ, на гарячу воду і так далі, ми теж не можемо цього допустити. Ну, і найголовніше, це Міжнародний валютний фонд сьогодні наполягає, щоб ми знову змінювали пенсійну реформу нашої країни. Тобто передбачається підвищення пенсійного віку та скорочення видатків на пенсійне забезпечення. Ми категорично заявляємо і наша група, я думаю, що переважна більшість депутатів, що ми цього в країні допустити не можемо.

І так у нас народ сьогодні стоїть на межі зубожіння, і тому, я думаю, якщо ми це приймемо, то буде велика проблема. А та економія, яку сьогодні хочуть зробити, вона не закриє проблеми цього бюджету.

Наступне основне питання, ми зупинились на державних програмах, одна є така програма, серйозна програма реембурсації –тобто це компенсації вартості ліків. Ця програма діяла з 2012 по 2013 рік. Спочатку це була програма пілотного проекту, а потім вона влилась в державну програму. І коли вона почала діяти, більшість відсотків захворювання на серцево-судинні захворювання зменшилась, і тому наш народ отримав пільгову підтримку, що дало можливість медикам попрацювати на зменшення захворюваності на ці хвороби, про які я сьогодні сказав.

Найголовніше, що це не така велика сума, у нас є ріст захворювання на туберкульоз, онкологічні захворювання, тому я звертаюсь і до своїх колег депутатів, і ми звернулись до Прем'єр-міністра, щоб підтримати цю державну програму і збільшити близько на 1 мільярд гривень видатків для того, щоб сьогодні регіони отримали ці кошти.

Не менш важливим сьогодні є питання створення госпітальних округів – це сьогодні є велика проблема. І ми звернули увагу і звертаємо, щоб депутати її підтримали, ми не можемо з закритими очима, сьогодні повністю закривати лікарні, всі медичні заклади. Тому що створення госпітальних округів нам треба підходити відповідально, від чисельності того населення того чи другого району. І обов'язково нам треба затвердити перелік медичних послуг, які на сьогоднішній день будуть надавати вторинний рівень медичної допомоги.

І останнє, ситуація з захворюваності на грип. Ми знаємо, що є така пора, сьогодні Міністерство охорони здоров'я і уряд не готові до цього питання. Сьогодні йде багато запитів, немає вакцини на місцях, немає ліків, тому, шановні колеги,  я звертаюсь  до вас, шановний Андрію Володимировичу, щоб ми заслухали це питання представників Міністерства охорони здоров'я…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

БІЛОВОЛ О.М.  … наскільки сьогодні забезпечена наша держава, і щоб ми дуже жорстко підійшли до цього питання. Тому що рівень вакцинації на сьогоднішній день у нас 4 відсотки, а той необхідний, який повинен бути, це 95 відсотків, а це національна безпека нашої країни, і я думаю, що ми відповідально повинні підійти до цього питання.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Довгий Олесь Станіславович.

 

ДОВГИЙ О.С. Доброго  дня, шановний Голово, шановні друзі! Мій виступ буде неемоційний  і без політики.

Щойно дивився результати нового соціологічного опитування. Ви знаєте, коротко вони говорять про наступне: люди не довіряють сьогодні жодному із політиків, вони розчаровані у політиці в принципі, і вони не бачать ні в кому із нас спасіння.  Все, що їх цікавить сьогодні, це лише збільшення зарплати, розуміння стабільного курсу і можливість зберегти або знайти роботу.

Хороша новина у тому, що на минулому тижні відбувся у Києві Київський економічний форум, вже третій, і, слава Богу, на нього вже звернула увагу влада, і був Прем'єр-міністр. В той же час, на жаль, окрім Галасюка  і ще декількох там, можливо, депутатів, більше на цей форум не завітав жоден з наших колег. А жаль, тому що там було окрім Прем'єр-міністра і тих людей, які вели панельні дискусії, близько півтисячі іноземних інвесторів, причому велика кількість була із них, які представляли  великі системні західні транснаціональні компанії. І хороша новина у тому, що вони хоч ще й не інвестують в нашу країну, але вже вивчають і придивляються до можливостей, які несе в собі потенційна інвестиція.

Які питання вони поставили впродовж цього економічного форуму до влади і до тих представників, які були на цьому економічному форумі? Великі компанії хочуть розуміння стратегії розвитку економіки на 10-15-20 років, тому що будь-яка стратегічна інвестиція, яка вимірюється сотнями мільйонів або мільярдами, вона має довготривалу перспективу, і вони  хочуть розуміти, що від зміни міністра або уряду, яка у нас відбувається кожних два роки, не зміниться напрямок розвитку економічної стратегії. Тому, враховуючи це, я би пропонував, щоб ми, можливо, на законодавчому рівні розглянули можливість не лише заслухати, і вже на сьогоднішній день є відпрацьованих  декілька концептів економічного розвитку, зокрема Федерацією роботодавців, Українською спілкою промисловців і підприємців. Є якісь напрацювання радників Прем'єр?міністра і Міністра економіки. Можливо, був би зміст подивитися, і, можливо, якісь загальні вектори розвитку економіки затвердити на законодавчому рівні для того, щоб від зміни міністра економіки не розгорталась країна на 180 градусів.

Друге, що їх цікавить, - це інструменти, які ми сьогодні як українська економіки можемо запропонувати інвестору, які зроблять нашу країну конкурентною по відношенню до тих, хто бореться за те, щоб ці ж самі інвестори побудували у них своє виробництво. І сьогодні я хочу сказати, що всі наші сусіди, які межують з нашою країною, вони сьогодні всі пропонують досить велику кількість новітніх інструментів, які роблять їхню економіку більш привабливою по відношенню до нас. І, враховуючи те, що ми сьогодні ще, видно, якийсь тривалий час будемо нести мілітарні ризики, і на Сході нашої країни, на жаль, сьогодні, очевидно, є якийсь ще час, скоріш за все, буде відбуватись конфлікт, ми це називаємо АТО, світ називає "війна", тому кількість і якість цих інструментів, які б заохотили цього інвестора, повинна бути великою, продуманою, системною.

На минулому тижні ми проголосували в першому читанні один із таких інструментів, напрацьований комітетом Галасюка, про індустріальні парки. І я думаю, що це лише один із таких інструментів. І було б добре, щоб ми змогли їх підтримати на наступному тижні.

І третє, що їх цікавить, - це те, які галузі ми для себе як країна визначимо пріоритетними, і які галузі ми будемо розвивати, і які галузі ми для себе визначимо флагманськими.

Тому пропозиція: зробити тиждень економіки в парламенті, вилучити всі політичні виступи і заяви, що зекономить нам щонайменше 50 відсотків всього часу, можливо, навіть зробити це в закритому режимі, оскільки багато речей, яких потребує економіка, можуть бути не популярними з точки зору, там, політичних якихось поглядів або висловлювань. І я пропоную, щоб ми серйозно поговорили на тему економіки.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Третьяков Олександр Юрійович, "Блок Петра Порошенка".

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Добрый день, уважаемые коллеги! Конечно, когда слушаешь выступления  многих на Погоджувальной раде, это, действительно, напоминает небольшое ток-шоу.  Я бы хотел, чтобы все-таки больше говорили о порядке денном и о том, что мы будем рассматривать на данной пленарной  неделе, чем общие политические выступления. Для этого есть много телевизионных программ, на которых можно все это высказать.

Верховная Рада, несмотря на критику и обвинения в недееспособности, демонстрирует, кстати, способность  организоваться и принимать необходимые решения, которые необходимы для страны.  Наша фракция просит, если мы говорим о  порядке  денном,  включить законопроекты 5271, 5269 и 5263.

Законопроект 5271 – это о внесении изменений в Гражданский процессуальный кодекс Украины относительно рассмотрения дел  с участием с участием присяжных. Это важный законопроект.

Законопроект 5259 – это изменение в статью  72 Уголовного кодекса Украины относительно усовершенствования порядка  зачисления  срока предварительного заключения. Это то, что мы все  обсуждаем, то, что сегодня происходит.

И законопроект 5263 о внесении изменений в Закон Украины  "О государственной службе" относительно статуса работников секретариата депутатских фракций. Это то, что необходимо, мне  кажется, каждой фракции и  каждой  депутатской группе, чтобы люди, которые работали на эти фракции, получали соответствующие заработные платы.

Вторая позиция, которая принципиальна для нашей фракции, это рассмотрение вопроса об избрании народных депутатов членами комитетов Верховной Рады. На сегодняшний момент 22 народных депутатов не могут пойти на работу в комитет. Мы знаем, что табелируют  комитеты заработную плату депутатов. Я не думаю, что по этому вопросу может быть какая-либо дискуссия или политическая составляющая. 22 народных депутата имеют право и обязаны работать в комитетах.

 И третий вопрос, который просит рассмотреть наша фракция, это внесение законопроекта в порядок денный, это 5127 и 5128, к которым относятся изменения в Налоговый кодекс, Таможенный кодекс и предлагается уточнить товарную категорию ТНВД на удешевление продукции оборонного значения. Большая просьба данные законопроекты внести в порядок денный в ту часть, в которая успевает голосоваться в течение дня.

Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановний Голово, шановні колеги.

Вчора була оприлюднена інформація, що було вбито ката і покидька, проросійського бойовика "Моторолу", це заслужений фінал кримінального вбивці і моральної потвори, яка хизувалася тим, що вбила наших 5 бійців. І впевнений, що більш очевидною версією є те, що його прибрали ФСБ з метою зачистки бойовиків і взяття під контроль окупованих територій професійними російськими військовими.

Водночас вбивство "Мотороли" може бути використано як привід для організації проведень терористичних актів як в Києві, так і на території України.

Тому фракція "Народного фронту" звертається до Служби безпеки України із закликом посилити антитерористичні заходи і гарантувати спокій і безпеку громадян.

З огляду на це, наступне питання є надважливим, це візовий режим з країною-агресором. Ми наполягаємо, фракція "Народного фронту", на його запровадженні, що може стати додатковим і важливим бар'єром для переміщення зброї і бойовиків з території Росії в Україну. Ми наполягали і наполягаємо в його запровадженні, і Верховна Рада має повернутись до його розгляду. Пане Голово, звертаюся до вас, щоб ви змогли поставити, так сформувати порядок денний, щоб ми дійшли до розгляду цього питання. Так, розумію, минулого тижня ми приймали дуже багато важливих рішень і не дійшли до нього, але це питання вже дуже важливе для нашої національної безпеки.

Одним з головних питань на цьому тижні буде, імовірно, зустріч Нормандської четвірки. Маємо уважно стежити за перебігом переговорного процесу, адже зараз вирішуються не технічні питання, а доля нашої країни.

Треба відзначити, оголошено днями заяву Президента Порошенка, яка чітко підкреслила, що спершу безпека, а потім вибори. Нагадаю, що це була і є принципова вимога "Народного фронту", що спочатку агресор повинен вивести війська, Україна відновить контроль за кордоном і лише потім може ітися про пакет політичних питань.

Водночас неприпустимо, щоб весь алгоритм врегулювання конфлікту був підпорядкований єдиній меті проведення виборів на Донбасі. Спільна мета України і всього цивілізованого світу – припинення війни, звільнення заручників і відновлення територіальної цілісності України. Остаточне розв'язання проблеми станеться лише у випадку цілковитої поразки Кремля, повного відновлення територіальної цілісності України без жодних умов, відшкодування завданих збитків, припинення будь-якого втручання Росії у внутрішню політику України.

Одночасно повинно вирішуватися питання Криму. Кримський півострів є так само окупованим, як і територія так званих "ДНР, ЛНР". І Верховна Рада та Кабінет Міністрів України своїми постановами надали і Криму, і Донбасу однаковий правовий та економічний статус – тимчасово окуповані території. Треба і важливо поставити остаточну крапку у розмовах про якнайшвидше і за будь-яку ціну реінтеграцію окупованих територій до України. Це пастка, поставлена Кремлем. Окуповані землі повинні повернутися до України не формально з перефарбованими озброєними терористами в органах влади та сепаратистами, а внаслідок поразки Кремля у цій загарбницькій війні. Крим і Донбас повернуться до України разом. Задля досягнення цієї мети треба виконати такі пункти:

Перше, це подальше зміцнення обороноздатності.

Друге, вимагати повернення Женевського формату, який був ініціативою уряду Арсенія Яценюка, і додати туди ще Великобританію.

Постійне нагадування нашим партнерам, що Україна виконала всі умови, підписані Будапештським меморандумом.

І, четверте, наполягати не лише на продовженні, а й на розширенні санкцій.

Маємо демонструвати це власним прикладом, що і пропонує "Народний фронт". Ми пропонуємо, щоб ми прийняли політичне рішення Верховної Ради України про розширення санкцій проти країни-агресора. Одночасно з протистоянням зовнішнім агресорам маємо укріплювати і свою армію і обороноздатність. Ми вкотре звертаємося до народних депутатів підтримати законопроекти "Народного фронту", які вже… І там враховані у законопроекті, який подав Кабмін і Міністр юстиції Петренко, всі зауваження наших опонентів з тим, щоб прийняти режим спецконфіскації і повернути гроші, які вкрав Янукович, нашій державі.

Нагадую, понад 2 роки тому уряд Яценюка заарештував ці гроші, і ми вже рік намагаємося прийняти політико-правове рішення і врешті-решт запровадити режим спецконфіскації. І хочу нагадати, що Петро Порошенко, наш Президент, вже публічно заявив і звернувся до народних депутатів з тим, щоб вони підтримали законопроект щодо режиму спецконфіскації вкрадених грошей Януковича, бо зволікання з прийняттям цього рішення є співпраця зі злочинцями.

І наступне. Пане Голово, я повернувся з мажоритарного договору, де мав численні зустрічі стосовно проведення позачергових виборів до об'єднаних територіальних громад. Це у грудні цього року. Вбачаю, що фракція "Батьківщина", яка свідомо гальмує цей прогрес, як у Верховній Раді, так і на місцях, робить все, як робила рік тому для того, щоб зірвати процедуру запроваджених урядом Яценюка субсидій

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю.  які, до речі, спрацювали і працюють зараз. І люди за це вдячні. З тим, щоб ці вибори були призначені. І всі закони, які потрібно нам прийняти для того, щоб призначити, ми знаємо, що є відмови ЦВК в деяких громадах, треба їх провести. Тому що  треба ще вносити зміни до бюджету, щоб передбачити бюджети цих громад на наступний рік.

Тому звертаюсь до вас. Будь ласка, ініціюйте, зверніться до профільного комітету, щоб вони розглянули ці законопроекти. І щоб не повторилась та ситуація, як минулого року.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я вивчу це питання по тих законопроектах, які необхідні. А по спецконфіскації, ви знаєте, що немає комітету, без комітету ми не можемо поставити в порядок денний сесії. І ми, якщо буде така загальна вимога, як минулого тижня, ми будемо мати пакет законопроектів для включення в порядок денний сесії. І очевидно, знову вернемось до цієї практики.

Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Свідомість приходить до правлячої верхівки цієї країни. І в риториці Президента, і в риториці коаліції починає звучати здоровий глузд. Спочатку безпека, а потім все решта. Спочатку визнання окупованих територій окупованими територіями, їхня тимчасова ізоляція заради побудови якісної, сильної держави, в якій будуть жити заможні люди. Тоді можна перебороти цього ворога.

Тому ми вимагаємо прийняття у Верховній Раді Закону про окуповані території, які є реальністю цього часу.

Говоримо далі про безпеку. Безпека країни, це, беззастережно, її армія. Ми багато говоримо про її фінансування, у наступному бюджеті знову закладається величезна левова частка бюджету на фінансування, і це правильно, тому що солдат, воїн повинен бути озброєний, навчений, одягнений, ситий і вільний.  Але ми проголосуємо за цей бюджет тільки тоді, коли Міністерство  оборони, а ми йому допоможемо, проаналізує використання бюджету цього року. Тому що далі волонтери постачають армію, медичні частини  військових підрозділів від скальпеля до мішків для "200-х" постачаються волонтерами, на що витрачаються українські гроші українського платника податків. Сьогодні солдати далі не можуть піти на ротацію, і ті, що приїхали на два тижні,  вже є  учасниками бойових дій, а ті, що в  окопах сидять два роки, не можуть оформити ці посвідчення. Це дуже серйозна річ української безпеки. 

Протягом останніх шести місяців депутати нашої фракції активно досліджують використання бюджету країни на військові витрати. Чому розриваються гранатомети від неякісної сталі на полігонах, де навчаються? Чому прострілюється Калашниковим броня деяких бронетранспортерів? Чому бронетранспортери не доїжджають до передової, а ламаються по дорозі?  Це серйозні запитання перед бюджетом наступного року.

Безпека країна – це освіта і охорони здоров'я в найменшому селі. Південна Волинь, північна Тернопільщина, село, школа, 154 дитини, велика школа сільська тримається виключно на батьках, вчителях і учнях. Закінчується перша чверть або половина семестру – немає  книжок для 8 класу, немає книжок для 4 класу, немає книжок для 7 класу. Вугілля не постачається чому?   Тому що компанія, яка виграла тендер, не постачала протягом року вугілля, ціна підвищилася  і до кінця року у них не вистачить вугілля для опалення. Комп'ютерний клас з єдиним комп'ютером, який принесений з дому.  Що це таке?  І  ми приймаємо Закон "Про освіту" і хвалимося  про порожній  рамковий закон? Це є відповідальність держави, де субвенція і на що витрачається. Більше цього, ця школа існує дякуючи  і за рахунок сільської ради, яка, не маючи на це повноважень і бюджету, витрачає на це гроші. Вчителя кажуть:  сьогодні, цього року міста і села витрачають на школи ті гроші, які ніколи не витрачали, бо вони їх не мають, бо вони усвідомлюють, що це їхні діти. В районній лікарні немає якісного рентген-апарату, яка стоїть на трасі, яка зв'язує важливі частини України.

Безпека країни – це забезпечені люди, які віддали своє життя, працюючи в цій країні, пенсіонери. Ми повинні негайно прийняти закон, який відміняє оподаткування пенсій і заробітку працюючих пенсіонерів. Це треба давно повернути.

Так, уряд говорить, що піднімає на 10 відсотків пенсії. Це добре. Але ми далі мусимо продовжити мораторій на спецпенсії більше 10 тисяч, і ці гроші, які зекономлені, повернути людям в пенсіях.

Ми повинні заставити уряд, і він повинен принести у Верховну Раду аналіз діяльності Пенсійного фонду. Він знає скільки у нього "мертвих душ" і як витрачаються гроші цього Пенсійного фонду? Уряд знає скільки там працює працівників, яку вони зарплату отримують і для чого? Це все гроші, які можуть служити людям, які чесно відпрацювали в цій країні багато років.

Тому безпека країни – це якісний бюджет 2017 року. Уряд і Верховна Рада має усвідомити, має дуже серйозно усвідомити, що цей бюджет має бути якісно опрацьований і розроблений, бо сьогодні сила цієї і безпека держави в людях, а не в паперах, цифрах і олігархічних розборках та розподілу і дерибану країни.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановний Андрію Володимировичу, я хотіла би звернути вашу увагу, що наш парламент працює вже більше 25 років, але, коли група депутатів приходить з позафракційних, приходить на Погоджувальну раду з проханням зробити ключову заяву, яка дійсно стосується життя країни, всі Голови Верховної Ради в першу чергу надавали слово такій групі депутатів. Зараз тут Сергій Тарута (це позафракційний депутат) разом з іншими депутатами, він хоче зробити заяву, яка є значимою для суспільства. Дайте, будь ласка, право зробити таку заяву і не обмежуйте право депутатів, яке передбачено Регламентом. Я сподіваюсь, що після мого слова буде надано слово Сергію Таруті і його команді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви можете свій час  передати, Юліє Володимирівно, якщо справді важлива заява.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я завершу і передам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Передасте, так, добре.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Друге, що я хотіла би сказати. Насправді наша команда абсолютно чітко усвідомлює, що в країні здійснюється комплексна стратегія по нищенню економіки країни, соціальної сфери, фінансової сфери. Крім того, іде примусове скорочення населення України. Зараз в цьому немає жодного сумніву. І я хотіла би дуже чітко сказати, що партія "Батьківщина" і фракція, і я особисто, ми не будемо за цим  спостерігати бездієво,  ми починаємо достатньо потужно діяти.

Можу сказати, що ми  зараз з вами говоримо про день бідності,  а один з центральних каналів  веде в режимі он-лайн опитування людей, чи вважають вони себе бідними. Так от, в цьому опитуванні он-лайн 96 відсотків українців вважають себе крайнє бідними і тільки 4 так не вважають, відсотка. Це означає  крах політики Президента і всіх Прем'єр-міністрів, які працювали після Революції гідності.

Крім того, ми вважаємо, що червону кнопку по запуску руйнації держави натиснула Гонтарева за  дорученням, я переконана, в тому числі вищих керівників держави. Ця кнопка – це зниження втричі курсу гривні. Після жодна економіка, жодна фінансова  система вижити нездатна. І саме тому, об'їхавши зараз  країну, ми бачимо, що мільйони людей залишилися без депозитів, не можуть повернути валютні кредити. В Дніпропетровську останній мій візит, спілка вкладників банку "Михайлівського" звернулася до парламенту, до Верховної Ради, з вимогою негайно провести парламентські слухання по обманутим вкладникам і по  валютним кредитам, які непогашені із-за того, що Гонтарева обрушила країну. 80 українських банків знищено, і  там знищенні заощадження людей.

Ми на цьому тижні збираємо, я хочу, щоб це було повідомлення для всієї країни. Ми збираємо всіх  активістів, які представляють інтереси ошуканих вкладників, людей, у яких по суті валютні кредити розвалили їх мале підприємство, їх життя. І ми будемо з ними організовувати  публічну роботу для того,  щоби негайно Гонтарева  була звільнена з посади, ми підпишемо постанову  про звільнення Гонтаревої з посади. Корупція, яка  ховається  за її спиною і руйнація держави, де вона стоїть на чолі, не допускає навіть думки, щоб вона залишилася головою Національного банку.  Я думаю, що тут всім фракціям  треба об’єднатись.

Крім того, ми провели достатньо  велику кількість форумів малих  підприємців, останній був в Одесі наприкінці  минулому тижня.  Малі і середні підприємці просто помирають, тільки   за останні два з половиною року знищено більше 100 тисяч підприємств малих і середніх у них немає  покупця.  Саме тому, що 96 відсотків  людей доведено цією політикою за межу бідності, люди не можуть купувати ні послуги, ні товари, нічого.  Наші підприємці залишились без ринку збуту, отак руйнується економіка держави: свідомо, стратегічно, намірено. Я це говорю: це не хаос і це не війна – це свідома політика. І або парламент зупинить  це, або народ  України зупинить і парламент, і Президента, і уряд, які довели до  такого стану країну. Я хочу сказати, що спілка, загальна спілка підприємців  не буде більше  терпіти  такої політики, яка руйнує державу.   

Крім того,  я хочу наголосити, що продовжуються рейдерські захоплення землі по всій країні. Ми відкрили "гарячі лінії", сотні повідомлень, і там іде  державна  політика відйому у фермерів землі.  Ми боремося, але  потрібні парламентські слухання так само, як і по ошуканим вкладникам. Я думаю, що на це треба звернути увагу.

Крім того, порядок  денний…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Порядок денний абсолютно не відповідає вимогам країни, там  знову лобістські закони про те, як краще  працювати виробникам пива, про те, як звільнити від податків самих заможних наших  підприємців, а це клани  і мафію. Тому я хочу звернути вашу увагу, що нам негайно треба поставити в порядок денний питання, пов’язані з агарним сектором, і питання, пов’язані  з тарифами.  Зверніть увагу на те,  що є постанова уряду, вірніше Верховної Ради…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Послухайте мене, я дам ще 30 секунд, хоч я нікому не давав 30 секунд. Я вважаю, що має бути принцип справедливості. І фракція, яка представляє 141 депутата, має не менше право, як інші фракції, і має бути однаковий до всіх підхід. Тому я даю, як виняток, ще 30 секунд для закінчення виступу, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. За наполяганням комісії Кокса, була прийнята постанова Верховної Ради, яка передбачає, що законопроекти опозиції шостим пунктом пропорційно включаються до порядку денного. Наших законопроектів немає ні по тарифам, ні по селу, ні по іншим речам. Ми наполягаємо повернутися до Регламенту, який обов'язково мусить враховувати пропозиції Кокса, і негайно розпочати стратегічну роботу по зупиненню нищення держави. Ми об'єднуємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Оскільки було до мене звернення, я мушу відповісти також із поваги до Сергія Тарути. Дійсно, було від вас звернення, виступи на Погоджувальній раді так само, як і було звернення, наприклад, від Андрія Антонищака, який тут присутній є. І хочу нагадати, що робота Погоджувальної ради проходить наступним чином: голови фракцій, представник Кабінету Міністрів, представник Президента, потім усі депутати, які прийшли на Погоджувальну раду, голови комітетів, а потім всі депутати, які прийшли на Погоджувальну раду. Я хочу наголосити, що кожен з народних депутатів, який приходить на Погоджувальну раду, отримує своє право для виступу. І в мене немає жодних повноважень вважати, що виступ, наприклад, Андрія Антонищака є набагато менш важливим, аніж Дерев'янка або аніж Сергія Тарути. Я вважаю, що тут принцип справедливості має бути так само для всіх однаковий. І я думаю, що тут мене підтримують усі члени Погоджувальної ради.

Шановні колеги, зараз я дам ще хвилину Оксані Сироїд.

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, можна одну хвилину репліку, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олег.

 

ЛЯШКО О.В. Будь ласка, одну хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте, ми якщо ввійдемо в репліки

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, будь ласка, одну хвилину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олеже Валерійовичу, тоді всі голови фракцій мали б взяти по хвилині.

 

ЛЯШКО О.В. Я, як лідер фракції

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте, можливо, ми завершимо це коло, а перед головами комітетів дам вам хвилину. Добре? Добре.

Будь ласка, Оксано.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Кілька речей, на які я хотіла звернути увагу. Передусім у зв'язку з тим, що завтра буде розглядатися багато безпекових питань, я думаю, що народним депутатам може бути цікаво, ми будемо завтра о 9 годині ранку представляти звіт за результатами парламентського моніторингу сектору безпеки.

Будемо говорити, власне, про те, як виглядає солдат, як він одягнутий, що він їсть і як він мотивований, які є причини цих проблем. І будемо говорити про стан озброєння, будемо говорити як ефективно витрачати кошти, пропонувати як ефективно витрачати кошти.

Будемо також говорити про сумнозвісний шпиталь "EMЕDS",  і куди він пропав, яким чином він був знищений? Крім того, я хотіла би звернутись з проханням до голови Комітету з питань правосуддя правової політики, ми вже з ним говорили, для того, щоб розглянути невідкладно законопроект номер 5271 для того, щоб суди могли продовжити розглядати ті справи, де повинні бути присяжні в цивільних справах…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,   30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. І на останок, хотіла також звернутися про включення до порядку денного законопроекту номер 2695, який стосується приведення законодавства, яке регулює очищення влади, у відповідність з вимогами до європейців. А також, який, власне, пропонує  включити в перевірку стосовно очищення влади і політиків також.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тоді спочатку ми надамо Герасимову Артуру слово для виступу, а потім вже Кириленко В'ячеславу Анатолійовичу.

Будь ласка,  Герасимов Артур Володимирович.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! 11 жовтня 2016 року Президентом України внесено до Верховної Ради проект Закону України про ратифікацію Угоди у формі обміну нотами між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2017 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року. Номер 0111.

Зазначений проект Закону потребує розгляду на поточному пленарному тижні, оскільки його схвалення сприятиме подальшій співпраці сторін у розслідуванні причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії Малайзійські авіалінії, яка сталася 17 липня 2014 року.

Крім того, впродовж поточного тижня потребують розгляду пропозиції Президента України до Законів України: про внесення змін до деяких Законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей (номер 2406).

Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (номер 4689).

Та  про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових умов мешканців гуртожитків (номер 1076).

Також на цьому тижні необхідно розглянути законопроект номер 2504а-д про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, який спрямований на визначення основних засад його створення та ведення в електронному вигляді в єдиній централізованій базі даних.

Крім того, потребують пришвидшення  підготовки профільними комітетами до розгляду законопроектів про Вищу раду правосуддя (номер  5180), внесений на розгляд парламенту Президентом України та визначений ним як невідкладний, та про електронні комунікації (номер 3549-1), який також визначений главою держави як невідкладний.

Крім того, шановні колеги, потребують розгляду проекти Законів (номери 5244 та 5245), які спрямовані на вирішення питання реструктуризації заборгованості Державного підприємства "Антонов", що є важливим з огляду необхідності пришвидшення розвитку галузі літакобудування як однієї із стратегічних  галузей нашої держави.

Також на цьому тижні необхідно розглянути законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України, які, зокрема стосуються питань бюджетної політики, житлово-комунального господарства, розвитку економіки, національної безпеки та захисту прав суб'єктів підприємницької діяльності. Зокрема мова йде  про законопроект 4591 про установу бізнес-омбудсмена.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я хочу вас підтримати, що, дійсно, ряд законопроектів у нас не розглянуті комітетами, але у великій мірі це пов'язано з тим, що ми вже третій тиждень затверджуємо порядок денний на тиждень. І тому, що ми не маємо включених у порядок денний сесії багатьох законопроектів, ряд комітетів просто їх не може розглядати.

І тому я окремо звернусь до усіх колег, щоб ми змогли нарешті цього вівторка затвердити  не тільки порядок денний на тиждень, а порядок денний на всю сесію, і це розблокує роботу багатьох комітетів  по  розгляду  багатьох законопроектів.

Дякую вам.

Будь ласка, Кириленко В'ячеслав Анатолійович.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! У нас була зранку вже урядова нарада. Безумовно, найважливішим питанням  щодо взаємодії уряду і парламенту на цей тиждень є ухвалення  Державного бюджету у першому читанні. Ми знаємо, що завтра відбудеться засідання бюджетного комітету. Представники уряду, які потрібні для участі в цьому засіданні, готові прибути: і Міністр фінансів, і інші члени уряду, якщо буде в цьому потреба. Крім того, ми відпрацювали на профільних комітетах до того, і сподіваємось, що результатом розгляду на бюджетному комітеті буде розгляд у четвер о 16 годині. Уряд у всьому складі, в повному складі готовий прибути до вас, до парламенту з тим, аби разом розглядати у першому читанні бюджет на 2017 рік.

Окрім того, багато урядових питань враховано в порядку денному на цей тиждень, за що ми окремо вдячні і вам, пане Голово, і всім членам парламенту. Я хотів би звернути особливу увагу на блок, який стосується житлово-комунальних послуг і політики в житлово-комунальній сфері. Більшість наших законопроектів стоять в порядку денному, і я не буду їх далі перераховувати, перечитувати, але номери 1581д, 4901, 4941, 3610 – вони є, ми просили, ви врахували.

Але ми зараз зареєстрували дуже нагальний законопроект, який стосується погашення боргів теплопостачальним і теплогенеруючим підприємствам. Він має вже номер 5273. У зв'язку з початком опалювального сезону це важлива тема. Ми виїздили, кожен член уряду, на колегії обласних адміністрації, які якраз розглядали питання підготовки до опалювального сезону. І скрізь було питання погашення заборгованості перед теплопостачальними, теплогенеруючими підприємствами. Тільки внісши закон і системно обговоривши цю проблему, ми можемо вийти на системне розв'язання, а не гасити там, де виникає заборгованість в кожному випадку окремо.

Тому відповідний профільний комітет уряд просить якомога швидше, вже на цьому тижні розглянути, 5273, відповідний законопроект урядовий. І якщо буде така можливість, внести вже після цього для розгляду у першому читанні на цьому пленарному тижні цей проект.

Оборонні і безпекові проекти урядові стоять ми вам вдячні. Крім того, для уряду, але, думаю, для всіх є дуже важливим блок, який стосується дерегуляції і реформи контролюючих органів: 2418а,  2531а та 3153. Це продовження дерегулятивної  реформи.  Плюс також готові до розгляду 5114 урядовий законопроект про захист українського  книжкового ринку від друкованої продукції антиукраїнського змісту, відомий вам законопроект пана Андрія. Комітет профільний він уже пройшов.

А також Мінмолодьспорт просить до законопроекту 4997, який стоїть в порядку денному, розглянути ще два  законопроекти (урядових), які також готові до розгляду: 4969 і 4970. Це зміни до  Додатків  3, 7 Закону "Про Державний бюджет на 2016 рік" і зміни до Бюджетного кодексу. Це питання стосується оплати послуг патронатних вихователів, тому що цей законопроект  стосується запровадження патронату над дитиною, і якщо ми тільки його ухвалимо, а ці зміни до бюджету і до Бюджетного кодексу не ухвалимо, то він не запрацює. Якби в середу його  поставити, тоді ми  б в комплексі вирішили б питання. Не його, а ці два до нього – 4969 і 4970.

Загалом члени уряду просили передати вдячність депутатам за плідний розгляд  законопроектів на минулому пленарному тижні, особливо стосовно екології, економічного розвитку і сподівання на  такі ж результативні підходи і  під час цього пленарного тижня.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, В'ячеславе Анатолійовичу.

Я хочу вам сказати, що справді  підхід блоками дає свій хороший результат. І для мене було особливо це показовим, коли був блок  по екологічній політиці, і  міністр, і комітет, і експерти, і громадські діячі – всі гуртом готувалися. І фактично тому воно набагато легше і проходило, бо була проведена велика підготовча  робота. Фактично блок визначає  самостійно сам комітет.

І тому серед тих названих законопроектів, я просто би звернувся би до комітету, 5273, якщо в комітеті пройшло, комітет має самостійне право його рекомендувати в свій блок.

І так само молоді і спорту, я думаю,  коли буде виступ, так само, якщо комітет буде рекомендувати,  без будь-яких застережень, а у нас в середу буде блок молоді і спорту, без будь-яких застережень  ці законопроекти будуть поставлені, якщо є всі необхідні передумови для того, щоб їх поставити.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Пройшло комітет. Розглянемо. Розглянемо можливість цього законопроекту.

Шановні колеги, я просив би вже перейти до голів комітетів, бо вже більше години працює Погоджувальна рада. І я першому надам слово Бакуменку Олександру Борисовичу, і ми сьогодні починаємо з правого боку і ідемо голови комітетів. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. В першу чергу хочу подякувати щодо порядку денного, на вівторок включено проект Постанови про проведення парламентський слухань на тему: "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення. Пошук української моделі". Прошу вас, шановні колеги, підтримати проведення зазначених парламентських слухань.

Минулий пленарний тиждень видався досить складним і напруженим, але нам врешті вдалось об'єднатися та прийняти правильне рішення щодо продовження дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. За цей час ми маємо розробити "дорожню карту" усіх необхідних нормативно-правових актів, підготувати законодавчу базу і тільки потім приймати рішення щодо запровадження ринку землі.

Хотів би зазначити, що комітетом підготовлено до другого читання законопроект (реєстраційний номер 4355) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель. Отримано висновок Головного юридичного управління від 12 жовтня, порівняльну таблицю розміщено на сайті Верховної Ради України.

Зважаючи на актуальність питань, які пропонується врегулювати законопроектом 4355, кінцевою метою якого має бути передача усіх земель за межами населених пунктів у власність місцевим громадам. Звертаюсь до вам, шановний Андрію Володимировичу, поставити на наступний пленарний тиждень на розгляд ряд важливих аграрних законопроектів єдиним блоком. Це вище вказаний законопроект 4355, 3190, 3866, 3157, 2028а, які минулого разу при розгляді тематичних законопроектів не були розглянуті в залі за браком часу.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тільки я все-таки запропоную, до речі, і головам комітетів виступаючих пропонувати який комітет вже має готовий блок. Я цілковито розумію, що ми аграрний не можемо робити ще один блок, бо багато законопроектів вже може бути і в другому читанні. Але, очевидно, буде помилкою сподіватися, що ми зможемо його в цей тиждень поставити. На другий тиждень ми можемо наперід запланувати спеціальний блок – аграрний, особливо з тих законопроектів, які були в першому читанні, а вже можуть бути готові в другому, і тих, які ми не встигли розглянути. Тоді я даю доручення Апарату, щоб розглянути цю можливість, а ви відповідно вже готуйте необхідний блок до розгляду. Дякую дуже вам.

І, будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! З питань компетенції комітету інформую, що передбачені у тижневому розкладі всі законопроекти з бюджетних питань підготовлені комітетом до розгляду Верховною Радою у встановленому порядку. Нарешті за багаторазовим наполяганням і бюджетного комітету, і опозиційних фракцій уряд дослухався, і ми увійшли в плановий бюджетний процес. Водночас головним питанням цього пленарного тижня для бюджетного комітету та Верховної Ради має стати розгляд 20 жовтня законопроекту про Державний бюджет на 2017 рік у першому читанні.

На даний час у комітеті проводиться плідна робота з опрацювання даних пропозицій, розглянуто більше тисячі поправок від народних депутатів України, від фракцій. І ми вважаємо, що ми вийдемо 20 жовтня на перше читання і почуємо і пропозиції додаткові, і критику водночас. Тому що класик казав: "Ідеальних бюджетів не буває".

Поряд з тим, до розгляду бюджету, проекту бюджету на наступний рік має передувати розгляд пов'язаних урядових законопроектів. На жаль, уряд сьогодні не спромігся зробити законопроект 5131, і ми не маємо сьогодні ще висновків Головного наукового управління. Тому я сподіваюсь, треба терміново цей законопроект ініціювати, що дасть можливість змінити, внести зміни до Бюджетного кодексу і тим покращити ситуацію в бюджетному процесі.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова голову комітету, виконуючого обов'язки, заступника голови Комітету з питань науки і освіти народного депутата Олександра Співаковського. Прошу.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановна Оксано Іванівно, шановні колеги! Комітет з питань науки і освіти тільки повернувся з Польщі, з виїзного засідання. І в рамках цього візиту відбулась зустріч з громадянами Польщі, але етнічними українцями, які проживають там, в місті Білому Борі, а це 4 тисячі українців.

Ми були присутні в школі. І тому я хочу, використовуючи нагоду, передати вам символічний подарунок від школи, української школи імені Тараса Григоровича Шевченка до керівництва Верховної Ради, як пам'ять про те, що є українці за кордоном, які потребують і методичної помочі, і ідеологічної, і ментальної, і такої іншої. Тому я перше, хочу вам вручити цей подарунок.

(Шум у залі)

 

СОБОЛЄВ Є.В. Вартість, вартість, Оксано Іванівно! Вартість? Треба дізнатися вартість.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Ні! Це публічний, це публічний подарунок від школи, української школи.

І наступне. Я хочу сказати про те, що щодо пропозицій Андрія Володимировича щодо включення. І буду просити, в середу ми розглянемо питання по законопроекту Олексія Рябчина про переміщення вишів. Це 4718. Ми просимо терміново його прийняти. Бо є проблеми з вузами, які зараз знаходяться на нашій території України. І тому це питання просимо як виняток винести.

Також, оскільки є постанова, яка хоче заблокувати підписання законопроекту, який ми прийняли, 3312, тому просимо розглянути ці дві постанови для того, щоб вирішити питання по суті чи може Голова Верховної Ради підписувати це чи ні.

І наступне. Остання, це пропозиція вже…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. По Національній академії наук потрібно вирішити питання. Бо фактично Національна академія наук залишається без фінансування на останні  2 місяці.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова голову Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва.

 

СОБОЛЄВ Є.В.

Пані  віце-спікер, я знаю, ви дуже уважно ставитеся до подарунків, які вам приносять, і завжди виконуєте вимоги  антикорупційного законодавства. Я хотів  у зв'язку  з цим подякувати вам, що ви  згадали про закон, який поширює люстрацію  на майбутніх кандидатів у народні депутати, у Президенти. Я думаю,  дуже важливо, щоб у парламенті цей закон нарешті почав ухвалюватися. Окрім того, що його просять люди, він втілює багато рекомендацій Венеціанської комісії. Я хочу сказати… (Шум у залі)

Стоп! Стоп! Стоп!   Пане Андрій Кожем'якін, не переживайте, цей закон не забороняє нікому балотуватися, він лише пропонує, це модель багатьох  європейських  країн, кандидату в депутати повідомляти виборцям, чи він виконує  Закон "Про очищення влади", чи він не є фігурантом цього закону. Якщо  є, ви повідомляєте виборцям і виборці  самі вирішують, чи  вони хочуть обрати вас, чи ні.  Така модель багато років діє вже у Німеччині. Відповідно, якщо парламент його ухвалить, це  окрім усього  буде  ще й втіленням рекомендацій Венеціанської комісії, яка дуже багато часу провела, щоб допомогти нам сформувати справді європейське законодавство.

І друга річ, яку я хотів би сказати. Колеги, давайте показувати приклад людям,  заповнюючи електронні декларації. Я сам вже  заповнив, отримав в принципі задоволення, нічого складного. Форма в цілому вже відповідає закону.  Ніяких проблемних сайтів…

 

СИРОЇД О.І. Прошу,  30 секунд.

 

СОБОЛЄВ Є.В.  … поламок сайту, все працює. Давайте показувати приклад людям і показувати, що парламент є першим виконавцем закону, який він ухвалив.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, Оксано Іванівно!

Я хочу звернутися до двох найбільших фракцій парламенту "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", бо ви є коаліцією також. Саме неузгодженість між позиціями ваших фракцій не дає змоги роздивитися на комітеті законопроект про електронні комунікації. Це є дуже важливим і ні члени комітету, ні громадськість не можуть впливати на ваше рішення. Вже більше як 3 тижні цей законопроект, який відправлений на повторне перше читання, не може бути підтверджений представниками ваших фракцій.

Я хочу звернутися до вас про те, що без цього законопроекту ми можемо зірвати план запровадження 4G наступного року. А це додатково приблизно 13-14 мільярдів гривень до бюджету і під 600-700 мільйонів доларів інвестицій. Якщо ми не приймемо цей законопроект до кінця цього року, то цей план буде зірваний, і ми знову відкотимося на рік, на 3 роки назад. Я дуже прошу дві фракції узгодити свої позиції, так більше неможливо.

Крім того, я хочу сказати, що без цього законопроекту не буде працювати прийнятий в першому читанні законопроект про доступ до інфраструктури. Цей законопроект є надважливим для розвитку Інтернету по всій державі.

Я наведу вам один приклад, що обленерги, які в більшості своїй належать країні-агресору через відсутність такого законопроекту блокують доступ наших пересічних громадян до Інтернету та телебачення. Таким чином, ми не можемо доносити інформацію до наших громадян.

Друге.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Блокуючи розгортання мереж третього покоління навіть зараз,  у нас є загроза невиконання ліцензійних умов і план по розгортанню  3G також під загрозою. А це значить не тільки доступ до Інтернету, до телебачення, до інформації, яку ми повинні доносити  кожному громадянину, це ще і питання національної безпеки, тому що  система сповіщення  в державі відсутня.  І без доступу до кожного будинку …

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олександре Івановичу, я пригадую дискусію  по цьому законопроекту, ми його відправили на  повторне перше читання, буквально кілька голосів невистачило. І як тільки буде погоджено з фракціями, я думаю, ніхто не буде заперечувати, що ми його поставимо в порядок денний. Ви робіть так як я інколи роблю: ідіть на фракцію, говоріть на фракціях з ними, щоб отримати підтримку. Я  вам обіцяю, що як тільки буде підтримка, то наш борг по тому дню, як тільки буде підтримка необхідної кількості фракцій, я думаю, ніхто не буде заперечувати, що ми його розглянули в сесійній залі.

 

ДАНЧЕНКО О.І.  Андрію Володимировичу, я тому зараз і звернувся до  фракцій, до двох фракцій "БПП" і "Народного фронту" …

 

ПАРУБІЙ А.В.  Олександре Івановичу, я вам скажу відверто. Публічні звернення не весь час є найкращою формою комунікацій. Прийдіть на фракцію, переговоріть, найдіть підтримку, і  як тільки вона буде, ми тут же поставимо його.

Дякую вам.

Немає Богомолець, Оксана, будь ласка, пані Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Колеги, доброго дня, доброго дня, пане Андрію, пані Оксано. Звертаю вашу увагу, що в порядку денному жодного законопроекту щодо охорони здоров'я, жодного.  Тому, Комітет з охорони здоров'я наполягає на включені  до  порядку денного  мінімально трьох законопроектів: № 2820 проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну; № 4036Закон про внесення  змін до деяких законодавчих  актів України щодо клінічних випробувань  лікарських засобів; і закон № 4074 проект Закону про внесення змін  до  статті 9 Закону України "Про  лікарські засоби".

Це та програма мінімуму, котру ми просимо, наполягаємо включити в порядок денний у вівторок або в четвер в першу прохідну частину для того, щоб вони були потім не проігноровані.  І так само дуже прошу все ж таки в прохідну частину поставити на друге читання законопроект 2210а, він у нас стоїть   на вівторок, на друге, уже друге голосування, тому що він принципово важливий. У нас зараз на фронті дуже багато лікарів  на посадах санітарів і солдатами із-за того, що в свій  час  не закінчили військову кафедру. Цей законопроект  підтриманий  і комітетом з охорони  здоров'я, і комітетом з національної безпеки, нам важливо його зараз проголосувати терміново для того, щоб його включити обов’язково в бюджетний рік наступного  року - це щодо проходження все ж таки повернення всі учбові заклади медичного напрямку військових кафедр, і це  принципово важливо.

Дуже вдячні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо.

Пані  Оксано! 2210а стоїть на вівторок і стоїть в прохідній частині, щоб ми розуміли.

Друге вам нагадаю. Попередньої Погоджувальної ради тих два законопроекти, які були названі комітетом,  були  поставлені  і отримали підтримку в сесійній залі – ті, які були названі. 

І я би тоді порекомендував, можливо, є сенс нам по охороні здоров'я взяти цілий блок і, можливо, на другий тиждень розглянути 7, 8 найбільш важливих законопроектів одним блоком. Подумайте, порадьтесь з Апаратом навколо того, тому що  нам буде важко  інакше фрагментарно робити  ці реформи. Буде набагато краще, і ви напевно це розумієте, коли ми зможемо поставити цілий блок по реформуванню охорони здоров'я.

Я не наполягаю на тому, я просто пропоную, щоб такий підхід  можна було розглянути, і щоб, можливо, наступного тижня, ми поставили півдня 7, 8, 9 законопроектів, які би стосувались охорони здоров'я.

Це  не в плані дискусій, а пропозиції, просто,  пані  Оксано, пропозиції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так жодного законопроекту не поставлено. Це ж охорона здоров'я, це принципово важливі питання для України!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Оксано, я просто для вас ще раз говорю, для всіх. Ми ніколи не ввійдемо в систему блоків, якщо ми будемо вибірково   ставити по одному-два законопроекти, ми  ніколи не ввійдемо в систему блоків. Підготуйте повний блок, і так буде правильніше. Але  ми розглянемо можливість, можливо, і ці законопроекти можна буде  поставити.

Дякую дуже вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу! Нам треба визначитися з розглядом урядових законопроектів, направлених на збільшення податкових ставок, і ресурс яких уже враховано в бюджеті  2017 року. Це законопроекти 5044, 5132 і 4619. Я прошу їх просто включити в порядок денний, тому що ми не можемо до них підійти в робочих групах, вони є суперечливі між собою, нам треба працювати з урядом, і дуже важливо розглянути їх на наступному тижні.

Ще хочу звернутися до колег з такого приводу. У нас виходить так, що любі законопроекти, а ініціатива яких не належить мені особисто, сприймається як лобістський законопроект, який представляє інтереси якогось клану. Я хочу всіх запросити до роботи в робочих групах у моєму комітеті. Всі законопроекти, які зараз виносяться в зал, розглядалися протягом шести, семи, восьми місяців в робочих групах. На робочих групах приймають участь від 50 до 100 експертів різних думок, які ми чуємо там, і приймаємо альтернативні рішення, робочі рішення, дієві рішення. Тому особисті заяви голів, керівників фракцій про те, що ці законопроекти представляють чиїсь інтереси, я попросила б прибрати з нашої риторики. Адже тоді ми взагалі ставимо під сумнів роботу в комітетах, а вона є найголовнішою. Тому всіх запрошую до роботи, і бути об'єктивними в розгляді усіх питань.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ніно Петрівно, я дуже розраховую, що завтра ми нарешті затвердимо порядок денний на всю сесію, і це розблокує можливість, і ви зможете розглядати на комітеті всі законопроекти. Я, принаймні, попередньо провівши консультації, маю підстави думати, що завтра ми це зможемо зробити, і вам це дозволить розглядати на комітеті, і ці, і інші законопроекти, я знаю, яка у вас величезна черга законопроектів стоїть на розгляд.

І, будь ласка, Артур Леонідович Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, 12 жовтня цього року відбулися у Верховній Раді парламентські слухання на тему: "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист". Ви знаєте, дуже багато людей було, дуже багато фахівців, ми виявили багато проблем. Але ж, знаєте, ми бачимо, що є фахівці в країні і є не байдужі люди, а саме: громадські організації, лікарі і, я вам скажу, що народні депутати.

І я вам скажу, що наш комітет на цих слуханнях прийшов до одного висновку: сьогодні в країні немає єдиного потужнрого виконавчого органу, який зможе вирішити ці проблеми. Ми хочемо пам'ятати, ще часів 10-15 років тому було таке Міністерство сім'ї та дитинства. Сьогодні де-юре це знаходиться в Міністерстві соцполітики, але ж ми бачимо, що, на жаль, ніяких здвигів немає. Ми повинні цю сферу відреагувати. Наш комітет пропонує відновити виконавчий орган, можливо навіть на рівні міністерства. У мене знаєте, я задаю питання, невже наші діти – наше майбутнє не мають права на створення окремого міністерства, яке буде займатись ціленаправлено цією проблемою? Це перше.

І друге. Я хотів би подякувати вам, Андрію Володимировичу, ми знаємо, що в середу у нас буде великий блок питань стосовно нашого комітету. Хотіли би в порядок денний попросити вас поставити законопроект   1248 – це по молодіжним центрам, це друге читання, ще добавити. І у мене велике прохання до голів всіх фракцій сконсолідувати всіх депутатів в сесійній залі в середу. Ми знаємо, що, на жаль, середа такий день, коли…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. На жаль, в середу після обіду ми знаємо, що немає кворуму у Верховній Раді. Тому у мене велике прохання до всіх керівників фракцій сконсолідувати народних депутатів і нагадати народним депутатам, що середа це повноцінний парламентський день.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я думаю, ми вже в останні кілька серед продемонстрували, що парламент може продуктивно працювати, я думаю, ми цю тенденцію зможемо поширити. А я у свою чергу просив би вас проаналізувати  ті законопроекти, які уряд  рекомендував, 4969 і 4970. Чи у них є готовність, і якщо є готовність, то теж порекомендувати на рівні апарат – апарат. Просто їх розглянути, проаналізувати. Дякую вам.

Будь ласка,  зараз, вибачте, буде ще Третьяков Олександр Юрійович, він буде і як  голова комітету виступати, Комітет у справах ветеранів. Тому я дам йому, а потім вам дам слово, будь ласка.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемые  коллеги! Хочу обратить ваше внимание на два важных законопроекта, подготовленных депутатами нашего комитета для рассмотрения на  этой пленарной неделе. Учитывая социальную и политическую составляющую, рассмотреть одним их первых вопросов повестки дня вторника и четверга.

Первое – это законопроект 3252, второе чтение, в котором предусматривается предоставление права на пенсию со снижением пенсионного возраста военнослужащим и добровольцам, принимавшим участие в АТО. Хочу отметить, что в среду у нас слушания по АТО, и было бы очень правильно, чтобы мы данный законопроект проголосовали завтра, второе чтение. Ну, просто это  важно и правильно.

Для бюджета это, на самом деле, очень небольшая нагрузка и составляет порядка 4,8 миллиона гривен. Это посчитано Пенсионным фондом. А также хочу учесть, что среди участников АТО значительное количество кадровых военнослужащих, которые уже имеют право на выход на пенсию не по возрасту, а по выслуге лет.

Поэтому данный законопроект, особенно перед принятием бюджета, было бы правильным проголосовать и принять второе чтение именно завтра, во вторник. Большая просьба, Андрей Владимирович, на это обратить… Законопроект номер 3252, второе чтение. Он не вызывал никакой дискуссии в зале, когда принималось в первом чтении, и абсолютно уверен, что мы быстро его пройдем и проголосуем.

И второй законопроект, который я прошу поставить важный, может  быть, на четверг,  до рассмотрения бюджета, это законопроект 3815, который, по сути, впервые в парламенте мысль, что украинское государство одинаково признает жертвы политических репрессий тоталитарного коммунистического режима и жертв нацистских преследований. Мы уравниваем во льготах жертвы одной и второй стороны и признаем, что это были жертвы с обеих сторон – что коммунистического, что…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Законопроект номер 3815, на эту тему с вами общался пан Юрий Богданович Шухевич. Он один из соавторов данного  законопроекта, и было бы правильно, чтобы мы тоже его проголосовали и до принятия бюджета. Там на самом деле, не очень большие деньги, этих людей осталось не так много, к сожалению, чтобы мы его проголосовали и приняли, законопроект 3815.

 

ПАРУБІЙ А.В. Там буде ключовий момент, узгодити з урядом. Це буде ключовий момент, якщо не буде заперечень. Я думаю, що ми зможемо провести цю підготовчу роботу, ну, щоб просто уяснити з урядом готовність.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Я думаю, что мы проговорим с урядом. Я думаю, что это не является большой, действительно, нагрузкой на бюджет, но политически это правильно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Загальна буде позиція, я думаю, буде на підтримку.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Добрий день, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Сьогодні неодноразово піднімалося питання стосовно Національного банку і його голови пані Гонтаревої. Я хочу вас повідомити, що ще 02.03.2015 року народні депутати Ляшко, Вовк, Галасюк, Рибалка зареєстрували проект Постанови про розслідування діяльності посадових осіб Національного банку України у зв'язку з невиконанням ними посадових обов'язків щодо забезпечення стабільності грошової одиниці в Україні. Давайте ставити це питання в порядку денному, давайте розглядати.

Друге питання – це стосовно банку "Михайлівський". Я хочу вас повідомити, що місяць тому ми проводили в комітеті слухання стосовно цього приводу. Були запрошені і прокуратура, і всі, хто входять в предмет, скажімо так, цього питання, дуже болючого, бо людей ошукали, по-іншому я сказати не можу. Так от, на наше запрошення ні голова Національного банку, ні заступник не з'явилися на це засідання. Це каже про те, як сьогодні Національному банку хочеться вирішувати це питання.

Третє питання, що кожен рік наш комітет заслуховує голову Національного банку стосовно грошово-монетарної політики, і в цьому році Валерія Олексіївна теж не змогла прийти на це засідання. Я думаю, що Національному банку так сьогодні треба вирішувати кричущі, болючі проблеми сьогодні в державі стосовно фінансово-банківського сектору.

Те, що сьогодні по законопроектах, я хочу вас ще раз наполегливо попросити. З квітня я звертаюсь з низкою законопроектів, які сьогодні треба для фінансово-банківського сектору. Тому що Рада НБУ у нас сьогодні не сформована. Те, що від парламенту треба було четвірку проголосувати, ми проголосували. Але Рада НБУ сьогодні не сформована і діє в неконституційному полі. Законопроект з квітня я прошу вас включити, зробити хоча б не день фінансово-банківський, а годину, у нас це з тижня в тиждень переноситься і питання не вирішується. Кредити у нас сьогодні під 25-28 відсотків…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

РИБАЛКА С.В.  … ніякий бізнес сьогодні під 25-28 відсотків кредити, теж питання сьогодні не вирішується.

І законопроекти, які ми пропонуємо  від комітету, переносяться з тижня в тиждень. Я дуже вас прошу на цьому тижні, чи на наступному давайте зробимо хоча б годину фінансово-банківського сектору, і ці болючі питання проголосуємо і винесемо в парламент.

Дякую, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ну, година – це один-два законопроекти…. Ми можемо виходити на блок. Ми можемо виходити на блок? Так. І ми так і планували, що на наступному тижні буде блок питань вашого комітету.

І просто, колеги, я прошу з розумінням  ставитися до того, що ми не можемо давати кожний другий тиждень тому ж самому комітету блок. Але через тиждень ми можемо вже запланувати "Фінансово-банкова діяльність".  Так само якщо буде блок по  охороні здоров'я, і ми можемо на наступний пленарний вівторок  запланувати цілий блок ваших питань, і я думаю, тут не буде ні в кого застережень, якщо є такі наполягання і якщо у вас вже є готовий блок – хоча би 7-8 законопроектів.

 

РИБАЛКА С.В.  Я вам вдячний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

Тоді даю доручення Апарату, щоб ваша пропозиція була включена на наступний пленарний тиждень.

І від Комітету з питань транспорту Козир Борис Юрійович.  Будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Комітет Верховної Ради України з питань транспорту пропонує для включення до порядку денного як першочергові наступні законопроекти:

законопроект про внесення змін до Повітряного кодексу України стосовно реєстрації надлегких повітряних суден (реєстраційний номер 3011), внесений  народними депутатами України, пропонується прийняти в першому читанні за основу;

законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк (реєстраційний номер 4639), внесений Кабінетом Міністрів  України, пропонується  прийняти в першому читанні за основу;

законопроект про  державне регулювання у сфері транспорту (реєстраційний номер 4640) внесений Кабінетом Міністрів  України, пропонується направити на  доопрацювання;

законопроект про внесення змін  до  Закону України "Про  автомобільні дороги" щодо деяких питань безпеки автомобільних доріг (реєстраційний номер 4641),  внесений на розгляд Кабінетом Міністрів  України, пропонується направити на доопрацювання. 

І законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення від у відповідність з законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів (реєстраційний номер 4644), внесений Кабінетом Міністрів України. Пропонується прийняти в першому читанні за основу.

Також на п'ятницю 21 жовтня в порядок денний пленарного засідання винесено на розгляд законопроект 2712 про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні. У висновку ГНЕУ наголошено на доцільності розгляду законопроекту разом з законопроектом (реєстраційний номер 2713), який пропонує виключити вказані положення з Митного кодексу.

Щодо законопроекту 2713, то головним комітетом законопроекту визначено Комітет з питань податкового

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЗИР Б.Ю.  Рішення по цьому законопроекту ще не прийнято.

Тому прошу вас, Андрій Володимирович, перенести розгляд законопроекту 2712 на інше пленарне засідання та розглянути законопроект 2712 та законопроект 2713 разом як супутні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Перенесемо.

Зараз Денісова Людмила Леонтіївна, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.

Доброго дня, шановні колеги.

На цьому тижні, як вже Голова відмітив, ми будемо розглядати питання стосовно Державного бюджету на 2017 рік. Але для того, щоб ми його розглянули о 16-й годині в четвер, треба розглянути всі законопроекти, пов'язані з цим проектом закону.

Вже пані Южаніна декілька законів сказала, я теж хочу додати і пропоную, щоб все ж таки з самого ранку в четвер ми почали розглядати всі ці законопроекти, це стосується 5130 і 5130-1, це законопроект, який так званий "пакет щастя". Я пропоную всім фракціям визначитись стосовно цього, комітет вже розглянув, і проект рішення підготовлений і 5 жовтня всім надісланий. Тому починати з цього розгляду.

І потім ще додати в порядок денний до цих законопроектів, які сказала пані Южаніна, 5131 це внесення змін до Бюджетного кодексу. Ці доходи, які з'являться після того, якщо прийнятий буде такий законопроект, вони вже враховані в законопроекті про бюджет (номер 5000). Тому пропоную все ж таки зранку їх розглянути, щоб була можливість ще розглядати в повному обсязі законопроект 5000, стосовно бюджету.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Червакова Ольга Валеріївна.

 

ЧЕРВАКОВА О.В. Доброго дня, шановний пане Голово, доброго дня, шановні колеги. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримує Кабінет Міністрів України в частині внесення в порядок денний законопроекту номер 5114 стосовно обмеження впливу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Ми також просимо поставити цей законопроект до порядку денного.

Також, пане Андрію, ми надсилали 10 жовтня на вас листа з проханням поставити блок законопроектів, які стосуються зміни до Закону "Про рекламу". І я би хотіла ще раз попросити вас про те, щоб цей блок законопроектів був в порядку денному. Це 4924, 3454, внесені депутатами нашого комітету, і законопроект депутата Олександра Фельдмана 2077а.

І ще один законопроект, який, на якому наполягає наш комітет, – це законопроект 4009. Я бачу його на четвер на другу половину дня, дякую вам дуже за це. Це законопроект про вихід Верховної Ради із засновників журналу "Віче". Цей законопроект подано всіма депутатами і підписано як авторами нашого комітету. Він фактично подається на вимогу Закону "Про роздержавлення друкованих засобів масової інформації". І ми тут не головний комітету, головний комітет – регламентний, і регламентний нас підтримує. І я прошу всіх колег також підтримати цей законопроект і залишити його в порядку денному.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! Перше, уряд знову виношує плани відмінити мораторій на експорт лісу-кругляка. Це є абсолютно неприпустимим. Ми з вами прийняли в парламенті державницьке рішення щодо цього питання. Мораторій працює в плюс для країни по виробництву, по експорту, по податках, не зважаючи на те, що діє лише 7 місяців. Більш того, уряд мотивує необхідність відміни мораторію з тим, що, мовляв, треба отримати 600 мільйонів кредиту від Євросоюзу. Так я вам для порівняння наводжу цифру. Контрабанда тільки по трьох товарних позиціях: по лісу-кругляку, деревині  паливній, лісоматеріалам, за останні 5 років склала мільярд доларів Сполучених Штатів Америки. Мільярд доларів!

Це неінвестовані в економіку України кошти, це несплачені податки, це невиплачена заробітна платня. Так от, я думаю, що уряду треба займатися подоланням контрабанди на митниці, в тому числі і по лісу-кругляку. Для того, щоб взяти під контроль економічний кордон держави. Для того, щоб ми перестали бути сировинною колонією, а не шукати варіанти компрадорських рішень. Це перше.

Друге. Пропоную, щоб ми наступного тижня провели в парламенті день розвитку експорту, на якому розглянули би пакет законопроектів про експортно-кредитне агентство (2142а); про усунення адміністративних бар'єрів на експорт послуг (4496); два законопроекти про валютну лібералізацію, про відміну пенсійного збору при обміні валюти, який створює абсолютно чорний ринок валюти в країні, та про обмеження можливості Нацбанку вимагати від експортерів обов'язкового продажу валютної виручки. Це законопроекти 4741, 4866.

І останнє. Хочу наголосити, що абсолютно згоден з паном Співаковським щодо кричущої ситуації з фінансуванням Академії наук. Сьогодні треба збільшити в бюджеті фінансування Академії наук, це є наріжне каміння. Бо сьогодні втратимо українську науку, завтра втратимо українську промисловість, післязавтра втратимо українську незалежність. Тому це питання, воно має стояти сьогодні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово!

Я хочу висловити підтримку духу і букві рекомендацій Європейського Парламенту на чолі з Петом Коксом. І прошу передати час мого виступу шановному колезі Сергію Таруті, і одночасно добавити йому ще 30 секунд, як і всім іншим народним депутатам.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Сергій Тарута.

 

ТАРУТА С.О. Да, я тут. Дякую за можливість і передачу слова. Народні депутати, шановні, поки голова Національного банку Гонтарева буде очолювати Національний банк, доти буде збіднюватись народ, доти будуть скорочуватися робочі місця і доки буде руйнуватися майбутнє нашої країни.

Завтра я зроблю такий детальніший доклад, де біля 1 трильйону  гривень вимито із економіки України. І це руйнує, дійсно, сьогодні життя  і простих українських людей, біля мільйону вкладників, які положили, вони сьогодні  не мають можливості повернути  ці гроші, біля  300 тисяч підприємців і десятки… і 30 тисяч юридичних осіб. Оце дії Національного банку. І було  багато ініціатив, сьогодні сказав  і пан Ляшко, і інші, було багато депутатських  груп звернень. Але я звертаюсь, щоб ми  консолідували парламент, повернули довіру до парламенту і довіру до Президента, довіру до уряду. Якщо ми будемо консолідуватися і зробимо певні висновки.

Тому я пропоную, щоб поставили в порядок денний на цьому тижні дві постанови для  розгляду, які будуть сьогодні  зареєстровані. Одна  постанова – це про  ходатайство перед Президентом на звільнення  Гонтаревой.  І друга постанова  про те, щоб  зробити тимчасову слідчу комісію. І якщо їй нічого ховатися, нехай вона  із задоволенням іде і працює з нами. Вона не приходить на комітет, вона ігнорує експертів, вона ігнорує громадськість, депутатів. І тому треба консолідуватися навколо цього питання, і мені хотілось, щоб ми включили це в порядок  денний.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.  Шановні колеги,  шановний пане Голово, я хотів би підкреслити, що завтра важливий день не тільки в частині законопроектів, пов'язаних  з питаннями безпеки і оборони, а  завтра  вперше  в історії, можливо, Верховної Ради України ми будемо  розглядати блок законопроектів, пов'язаних з енергоефективністю української економіки. Чому це для нас важливо? Тому що бути конкурентами на зовнішньому ринку, маючи енергоємність української економіки в 2 рази  більше, ніж в середньому  в світі, це нереально і неможливо. Я хочу привести тільки два коротких приклади. Якби у нас сьогодні рівень енергоефективності української економіки був принаймні на рівні Польщі за ті енергетичні ресурси, які ми споживаємо за рік, ми могли б мати практично в 5 разів більший внутрішній валовий продукт. Я підкреслюю, в 5 разів. А якби ми використовували тільки українські енергетичні ресурси без імпорту, наш внутрішній валовий продукт сьогодні міг би складати 3 ВВП сьогодні. Тобто приблизно 350 мільярдів доларів, а не 100, як ми маємо на сьогоднішній день.

Тому я просив би змобілізуватися і підтримати законопроекти, пов'язані і з комерційним обліком послуг і з енергоефективністю в будівлях, тому що це дуже важливі закони, які дають можливість запустити нам інструменти енергоефективності.

Крім того, я хотів би звернути, Андрію Володимировичу, вашу увагу на те, що, можливо, на наступному тижні все-таки взяти невеликий блок законопроектів енергетичних, пов'язаних з законами про збільшення видобутку і спрощення видобутку нафти і газу, який у нас уже напрацьований, він пройшов комітет і…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.  … І тут є декілька законопроектів, пов'язаних з мотивацією територіальних громад відносно рентних платежів для того, щоб вони також були зацікавлені в збільшенні видобутку і нафти, і газу.

Іще одна позиція, пов'язана з законопроектом про Державний бюджет, який ми плануємо розглядати в четвер. Давайте все-таки подивимося на освіту і зробимо… проведемо комп'ютеризацію наших українських шкіл.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, за минулу добу наші позиції наших хлопців були 61 раз обстріляні з важкої зброї.

Вчора очільник терористів ДНР Захарченко фактично заявив про припинення того крихкого перемир'я, яке було останні, там, декілька тижнів.

В той же час, слухаючи більшість виступаючих, ви знаєте, в мене складається таке  враження, що всі щиро вважають, що це  відбувається на іншій планеті. Ви навіть не уявляєте, наскільки це близько відбувається до всіх тут сидячих. Саме тому, я пане спікер, звертаю вашу увагу вже вдвадцяте і всіх тут присутніх: Верховна Рада України в цьому році зірвала (це весело, звичайно, я розумію!), зірвала державне оборонне замовлення. Ми не поставили того, що  планували, в нашу армію для її  достойного озброєння. Якщо ви думаєте, що це вас не стосується, повірте мені, стосується. А чому зірвали? Поясню.

Кожен другий виступ тут був на користь підтримки соціальних незахищених верств, але ці ж люди, які тут так палко виступають на захист бідних, провалили  конфіскацію вкрадених коштів Януковича, які зараз на рахунках "Ощадного банку",  в доходи Державного бюджету.  Більшість цих коштів іде  якраз на соціальні стандарти, меншість – на безпеку і оборону.  І це ціна всім питанням.

Я хочу подякувати, пане спікер, вам і керівництву парламенту, що завтрашній день зроблений день оборони і безпеки. Хочу звернути увагу на законопроекти, я надіюсь на підтримку  всього залу, тому що тут немає  ніяких контраверсійних законопроектів. І все-таки хочу, пане Андрію, вас  просити поставити завтра в першій половині дня включення до порядку денного Закону про спецконфіскацію,  який дозволить забезпечити оборонне  замовлення і дозволить більше 20 мільярдів гривень направити на підняття соціальних стандартів. Оце буде лакмусовий папірець: де слова, а де справи.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я пане Сергій,  я вам зазначу. Перше. Якщо ми завтра зранку включимо в порядок денний сесії на всю сесію всі закони,  там буде і спецконфіскація. Тому ми можемо поставити, щоб  його розглядати в найближчий період, і хотів би наголосити, що коли ми говоримо про те, що був провалений, а я, напевно, жодного законопроекту не ставив частіше включення в порядок денний сесії, ніж спецконфіскація. Ну, очевидно це треба називати чітко і зрозуміло, хто не голосує за даний  законопроект, і це, очевидно, є відповідальність певних політичних сил, а не в цілому Верховної Ради України.  Але на вимогу буде знову ж таки ця  пропозиція поставлена, як це вже робив неодноразово протягом останніх півроку.

Будь ласка, Єленський Віктор  Євгенович.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Добрий день колеги, шановний пане спікере.

Комітет з питань культури і духовності вважає  продуктивним блоковий підхід до розгляду питань порядку денного  і вважає, що минулого сесійного  тижня розгляд питань культури  був достатньо продуктивним.

Також на минулому, тобто на комітетському тижні,  пріоритетом  в розгляді комітету був проект бюджету, який в параметрах культури виглядає достатньо оптимістично. 

Також я хочу поінформувати, що  в комітеті почалася дуже серйозна робота з  відпрацювання проекту Закону, який стосувався б створення військового капеланства  в  Україні, що, хочу звернутися до Міністерства оборони та Генерального штабу, зовсім не скасовує необхідності виконувати постанову, розпорядження, пробачте, уряду від 2 липня 2014 року  з створення служби військового духовенства, капеланської служби в  Україні, яке  виконуються незадовільно.

Також ми просимо      поставити в порядок денний два законопроекти. Перший – це  проект змін до 8-ї статті Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" (номер 4128). І другий законопроект 5255, який стосується  вшанування 70-ї річниці ліквідації вірмено-католицької церкви  в  Україні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня,  шановні колеги! Прошу на завтра вставити в порядок денний проект постанови-звернення Верховної Ради до держав членів  ЄС щодо завершення процесу ратифікації Угоди про  асоціацію між  Україною та Європейським Союзом – це номер 5238. Це надзвичайно важливо, зважаючи на те, що  20 жовтня в Брюсселі буде високого рівня    засідання, де проговорюватимуть і стратегію відносин з Російською Федерацією, і важливим також це питання мати на увазі.

Також на середу прошу поставити  розгляд 0111. Завтра ми зберемо позачергове засідання комітету і розглянемо важливий – ратифікацію Угоди між  Україною та Королівством Нідерландів про продовження до 1 серпня 2017 року строку дії Угоди про  міжнародну місію захисту розслідування щодо авіакатастрофи МН17. І також просимо на середу поставити від комітету оновлений варіант проекту постанови звернення, підготовлений різними парламентарями, 5214 щодо подій в Сирії та Україні і протидії загрози, яка іде з російської сторони. Тобто ці три проекти на вівторок і на середу.

Також хочу проінформувати, що на цьому тижні парламент відвідають делегації із Великої Британії, з Комітету закордонних справ, які зараз перебувають на Сході, також вони роблять свій візит напередодні Парламентських слухань щодо взаємин Британії з Росією і будуть спілкуватися з нашими колегами.

І хотіла б підтримати обговорення в парламенті парламентського контролю щодо сектору безпеки і оборони, як один з пріоритетних напрямків. На минулому тижні у нас відбулася міжпарламентська рада "Україна-НАТО" в Дніпрі, де ми проговорювали важливі ті кроки після Варшавського саміту, що має робити парламент, щоб контролювати бюджет Міністерства оборони, Генерального штабу, звітність? І тут якраз роль має парламенту зростати.

І подякувати всім парламентарям, і нашим союзникам за достатньо успішну перемогу щодо резолюції ПАРЄ.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! В мене немає питань до порядку денного пленарних засідань. Я хотів би два слова сказати по організації роботи, якщо можна.

Андрію Володимировичу, пам'ятаєте, у свій час, коли ми з вами входили в склад потужної опозиційної фракції "Батьківщина", до речі, дуже багато, кожний третій сидячий в цьому залі, в тому числі керівник фракції "Народний фронт", так от, в свій час ми дуже сильно протестували проти того, як уряд Азарова, злочинний уряд, вносив, несподівано вносив зранку, звечора реєстрував, у будь-який час законопроект, коли їм це захотілося. Я не знаю, чому не змінюються правила? Але все ж таки стаття 100 Регламенту закону, вона говорить, що альтернативний вважається проект, який містить положення і таке інше, альтернативний закон може бути зареєстрований, внесений не пізніше як 14 день. Закон, про який на всіх каналах постійно обмусолюють, це Закон щодо удосконалення порядку зарахуванням строку попереднього ув'язнення в строк покарання. Це закон, де його зараз називають ще "Савченко". Бо темники всі партійно-фракційні мені про це тільки і говорять…

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте називати закон  "Гройсмана-Савченко".

 

КОЖЕМЯКІН А.А. Так от, ми у лютому, у лютому депутат Береза і депутат Луценко Ігор зареєстрували. Чомусь 14 днів строк дуже великий, читається або ви, Андрію Володимировичу, або ваші помічники, які вас підставляють, я прошу, щоб провели службове розслідування, чому? Тому що урядовий вноситься 5259 10.10.2016 і реєструється з тією ж самою назвою "Про удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув'язнення". Я думаю, що це не за правилами пана Кокса, він би це не одобрив.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Я виясню цю ситуацію. Прошу розібратись і доповісти юридичний відділ з цього приводу.

Будь ласка,  Іванчука немає, Власенко Сергій.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Добрий день, шановні колеги! Декілька загальних зауважень. Я ще раз хочу нагадати, шановному Голові Верховної Ради, що сім скликань Верховної Ради ніхто нікого тут не обмежував у виступах. І чомусь, як правило, Погоджувальна рада закінчувалась о першій годині, так само як зараз. Зараз всім додають якісь хвилини, когось обмежують, когось не обмежують, але все одно ми закінчуємо о першій годині – це, по-перше.

По-друге, мене дещо дивують заяви деяких наших колег, які говорять про те, що не треба тут вести політичні дискусії, ви знаєте, парламент – це політична інституція, і навіть якщо ведуться дискусії професійні, то вони ведуться з точки зору політичних позицій.

По-третє. Тут декілька колег нам пропонують псевдозакон про псевдоспецконфіскацію, яка нібито стосується лише коштів Януковича, що не правда. Але і говорять про те, що цей закон буде застосований до коштів, які закумульовані на рахунках в Ощадбанку.

А у мене просте питання: а чого пані Гонтареву, яка допомагала ці кошти виводи на рахунки Ощадбанку, ніхто не згадує в розумінні кримінально-правової відповідальності? Якщо це була злочинна діяльність, то пані Гонтарева допомагала проводити цю злочинну діяльність. Але чомусь питання по пані Гонтаревій не ставиться. Це такі загальні зауваження.

Тепер, що стосується роботи комітету. Я ще раз звертаю увагу, що чомусь до порядку денного знову попав узурпаторський  законопроект 4370?1, який надає Петру Порошенку можливість узурпувати державну службу в частині призначення губернаторів і голів районних держадміністрацій. Але при цьому абсолютно  технічний закон, проект Постанови про призначення Представника Верховної Ради до  складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби, чомусь п'ятий тиждень не розглядається. І Верховна Рада – це єдина інституція, яка зараз не представлена в Комісії вищого корпусу державної служби. Зрозуміло, чому. Тому що  там відбувається те, що відбувається, і відбувається абсолютна профанація конкурсів на посади губернаторів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Відбувається профанація конкурсів на посади губернаторів, призначають людей, які абсолютно очевидно не придатні до виконання цих функцій, але вони належать до дружніх до Президента політичних сил.

Тому комітет визначив уповноваженого представника від комітету, цей представник був присутній на останньому засіданні  Комісії з питань вищого корпусу державної служби.  Людина тотально і повністю  обурена тим, що там відбувається, це – профанація реформи.

Тому я вимагаю поставити до …

 

ПАРУБІЙ А.В.  Який це законопроект?

 

ВЛАСЕНКО С.В. 4459.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Комітетом до блоку питань житлово-комунального  господарства та будівництва підготовлено 10 законопроектів.

Тут є законопроекти, які відносно прості. Я впевнений, що вони об'єднають зал:

4550. Прийняття цього законопроекту допоможе вирішити питання забезпечення житлом учасників бойових дій, учасників АТО.

3696 – це так звана "амністія будівельна", теж дуже важливий закон, який чекають українці достатньо давно;

5126, закон, який допоможе вдосконалити містобудівну діяльність, у тому числі для об'єднаних громад;

законопроекти такі серйозні, принципові, які потребують серйозної дискусії, свідомого прийняття рішень – 4901, про комерційний облік, надзвичайно важливий законопроект; 4941 – про енергетичну ефективність будинків.

Також базовий законопроект є у нас – 1581, про житлово-комунальні послуги;

низка інших законопроектів, по пайовій участі, які мають підтримати будівництво.

Є хороший законопроект, який напрацював Комітет палива і енергетики. Але в цьому випадку у мене є справедливе запитання, Андрію Володимировичу. Цей блок стоїть після 16-и законопроектів щодо безпеки. Звичайно, не умаляючи необхідність розгляду всіх цих законопроектів, я… Просто порахуємо, якщо навіть за Регламентом йти по скороченій процедурі, то на розгляд 10-ти щонайменше надзвичайно важливих для галузі питань у нас залишиться півгодини. Тобто я вважаю, що це повна профанація, і прошу якось з цим питанням розібратися. Ми багато вже місяців чекаємо цього блоку, і він на сьогоднішній день, на превеликий жаль, не конструктивно виглядає.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я тільки вас запевню, що ми розпочнемо після обіду блок житлово-комунального комплексу. Ми спеціально з головою комітету порахуємо, як ми можемо пройти по безпеці і обороні. І я буду до нього звертатися з проханням, щоб, можливо, деякі законопроекти ми відклали, щоб ми не змогли перейти через другу годину. Я з цього почав Погоджувальну раду, і з цього і зроблю.

Юліє Володимирівно, зараз в нас є від народних депутатів: Андрій Антонищак, Ігор Луценко і Дерев'янко. Ви на початку так голосили гостро, що ми не можемо позбавляти слова депутатів, може, я б дав їм слово, а потім би вам? Добре? Щоб не зневажити депутатів. І потім Олегу Березюку, звичайно.

Будь ласка, Андрій Антонищак. Включіть мікрофон.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу. Я би хотів ще раз звернутися до законопроекту 3752. В черговий раз наголошую, щоб він був включений в порядок денний. Мова йде про виплати жінкам, вдовам військовослужбовців пенсій по втраті годувальника за їхніми чоловіками, які загинули.

Ви знаєте, я був в Чернігівській області: в один день 10 жінок отримали на чоловіків 10 похоронок в 2014 році, до цих пір їм не виплачується – це просто ганебний факт – не виплачується пенсія. Таких жінок станом на 1 січня 2016 року було 332. На жаль, статистика погіршилася.

І друге питання. Хотів би, щоб на четвер внесли Постанову про вшанування загиблих учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській області. Підписанти її – всі депутати Верховної Ради України…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. …які брали участь в бойових діях. Мова йде про те, щоб під час кожного пленарного засідання, якщо, не дай Бог, у нас напередодні були втрати, зачитувати прізвище, ім'я, по батькові павшого бійця або офіцера, номер військової частини і хвилиною мовчання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Андрію, 3752 є в переліку тих законопроектів, які подав комітет, і тому він буде в блоці безпеки і оборони. І 3752, тут по ньому питань немає і не викликає дискусій.

Тепер Дерев'янко, будь ласка,  хвилина. Потім Ігор Луценко, хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля".

Шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу! Ще 2 лютого Верховна Рада прийняла  Закон у першому читанні про житлово-комунальні послуги (це законопроект 1581, який зараз стоїть в порядку денному). Він є дуже важливий, тому що зараз за існуючими тарифами цей закон мав би врегулювати всі проблеми, які ми маємо у цій сфері. При цьому до порівняльної таблиці до другого читання, яка сьогодні підготовлена профільним комітетом,  мої пропозиції, пропозиції громадських організацій, споживачів житлово-комунальних послуг не були включені і не були підготовлені.

Я минулого разу звертався до вас і звертався до голови комітету з проханням зробити додатковий тираж цієї таблиці до другого читання,  щоби це все включити. Той варіант, який комітетом був схвалений  в таблиці до другого читання, він  ще гірший, ніж діючий закон. До речі, там вводиться поняття "колективний споживач" замість індивідуального споживача, який є сьогодні, і багато інших речей.

Я вас дуже прошу дати доручення комітету, щоб до другого читання ми включили в порівняльну….

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Щоб ми включили до другого читання ці всі речі, щоби  зал визначився  з позиціями, які надважливі сьогодні для кожного  споживача комунальних послуг, і щоб ми не ігнорували позицію будь-якого народного депутата сьогодні при обговоренні такого важливого законопроекту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Ігор Луценко.

 

ЛУЦЕНКО І.В.  Дякую.

Шановні колеги! Шановний Голово! 5 лютого цього року ми з колегою Бориславом Березою подали законопроект, котрий покращує так званий "закон  Савченко" щодо кримінальної відповідальності і її зарахування у відповідності з терміном перебування в СІЗО.

Натомість на тому тижні… Я підкреслюю, 7 місяців пройшло. На тому тижні пан Аваков  анонсував, що він подасть  якийсь законопроект аналогічного змісту. І його, як не видно, все одно було зареєстровано  всупереч Регламенту в Секретаріаті Верховної Ради  України.

Я звертаю увагу на це колосальне порушення, я нагадую, що, на жаль, це повторення історії з нашим законопроектом про поліцію і поліцейську діяльність, коли його теж всупереч Регламенту усунули з дороги так званої поліцейської реформи, і результати такого підходу ми зараз, даруйте, усі розхльобуємо зі злочинністю.

Тому я звертаю увагу, що нормальні поліцейські реформи, нормальні реформи…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Нормальні реформи у кримінально-правовій сфері починаються з чіткого дотримання Регламенту.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Андрієвський Дмитро, будь ласка, 1 хвилина.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я хочу пояснити, що комітет з задоволенням би врахував ці пропозиції, але ті правки, які були передані в комітет, вони надійшли до нас фактично на півроку пізніше, ми в лютому розглядали  перше читання, а тоді, коли були отримані нами ці документи, то вже на підписі в юридичній службі знаходився сам закон.

Тому з задоволенням ми би їх врахували, якщо б був витриманий Регламент.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, для запитання 1 хвилина Юлія Володимирівна, а потім Олег Березюк.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я, Андрію Володимировичу, хотіла у вас уточнити. Ми будемо виконувати постанову номер 14 Верховної Ради України, яка стосується втілення в життя всіх пропозицій пана Кокса і місії, яка працювала?

Я хочу сказати, що постанова Верховної Ради затвердила рекомендації щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Пунктом 6 там зазначено, що законопроекти в порядок денний включаються пропорційно чисельності фракцій всіх, і це означає, що всі фракції мають право включити свої законопроекти. Наші законопроекти просто заблоковані, вони не включаються, вони не розглядаються, жоден законопроект, який ми просили, не вставлений до порядку денного, а крім того, ідуть просто лобістські законопроекти, які продавлюються, продушуються всупереч Регламенту, всупереч всьому. Я просто хочу запитати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, я сьогодні почав Погоджувальну раду з того, що буду пропонувати розглянути зміни до Регламенту, які передбачають реформу Кокса, бо я вважаю, що їх треба виконувати комплексно усі, і я буду пропонувати. І до речі, хочу вам сказати, Юліє Володимирівно, що я неодноразово ставив в порядок денний включення, і я не бачив такої ж одностайності включення в порядок денний змін до Регламенту, як бачу сьогодні. Ми будемо в четвер, і я це анонсую, розглядати. Я звертаюсь до всіх голів фракцій, обговорити загальний комплексний документ про зміни до Регламенту реформи Кокса.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …а от цей можна буде?…

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги… Їх можна буде включити між першим і другим читанням. Будь ласка, долучайтесь до цієї роботи. І я пропоную комплексну системну роботу, а не видьоргування тої чи іншої позиції. Тому в мене є, тому в мене є до вас загальне…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. У мене питання, наша постанова, постанова прийнята. Вона діє…

 

ПАПІЄВ М.М. Вона діє, вона чинна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Там є пункт 6-ий. Я хочу у вас запитати: чому він не виконується?

 

ПАРУБІЙ А.В. Я вам наголошую, в четвер ми будемо мати розгляд системних змін до роботи в Регламент.

 

ПАПІЄВ М.М. Постанова діє.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Постанова діє…

 

ПАПІЄВ М.М. Це акт Верховної Ради, Постанова Верховної Ради. Вона діє.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вона діє. І там є пункт 6…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви, будь ласка, завершіть, добре?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я просто хочу вашої відповіді: чому не виконується?

 

ПАРУБІЙ А.В. Завершили, так?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо ми приймали постанову просто для Пета Кокса, щоб показати йому якісь дії, то тоді мені зрозуміло. А якщо ми приймали постанову для того, щоб ми використовували її в повсякденній діяльності, то тоді питання: чому пункт 6 не виконується? І це не питання Регламенту, це рішення Верховної Ради, яке вже є. І тому я прошу, дайте, будь ласка, кожен день в парламенті нашу квоту за нашу фракцію. Тому що наші закони хронічно не ставляться. Більше того, Луценко Ігор привів приклад, як не ставляться взагалі наші закони, а потім вносяться альтернативні з пропуском всіх регламентних норм. Так було про мораторій на землю. Хто мав право після того, як сплинули всі терміни, внести в порядок денний, зареєструвати всіх інших?

Подивіться на порядок денний, там тільки "Народний фронт". У нас крім "Народного фронту" і "Блоку Петра Порошенка" ще фракції є в парламенті чи немає? Чому не ставиться наш законопроект про Тимчасову слідчу комісію по тарифам? 150 треба голосів – і не треба включати до порядку денного, треба просто ставити на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я можу передати Олегу Березюку слово як голові фракції? Можу. Будь ласка, я вже дав вам відповідь. Я сказав, що в четвер ми будемо мати системний розгляд питання реформи парламенту.

Будь ласка, Олег Березюк.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо диктатура в парламенті, так ви про це і скажіть.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Національний банк України, "Нафтогаз", НКРЕ, (комісія, яка призначає тарифи в цій країні) – протягом останніх 15 років це інституції корупційного управління олігархічної держави, держави як управлінської інституції. І парламент підібрався до вирішення цього питання.

Але зараз будуть спроби руйнації. Для того, щоб ці агенції не були корупційними олігархічними управлінськими органами, треба не знищити електронну декларацію, треба не знищити ProZorro, треба не повернути прокуратуру назад, де вона була, організацію корупційного збору грошей. Треба не знищити НАБУ і треба визначитися з антикорупційним судом і його призначити.

І тоді не будуть народжуватися "гонтареви", "коболеви", "вовки" і інші. Тому що це є джерелом…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Це є джерело корупції. Якщо не знищимо електронного декларування і призначимо антикорупційний суд, не знищимо НАБУ, - не буде "гонтаревих" в цій державі!

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Шановні колеги! Чи можу я дати ще слово від громадськості, які рекомендують, щоб виступив Шевченко Тарас Сергійович?

Якщо немає заперечень, "Реанімаційний пакет реформ", Тарас Сергійович, одну хвилину. Будь ласка, включіть мікрофон Шевченкові Тарасу Сергійовичу.

 

ШЕВЧЕНКО Т.С. Дякую.

Хочемо підтримати ініціативу спікера стосовно змін до Регламенту, також від "Реанімаційного пакету реформ" хочемо відзначити декілька ініціатив, по яких ми просимо підтримку депутатів протягом наступного пленарного тижня.

В енергетичному секторі це законопроекти 4901 про комерційний облік комунальних послуг та 4941 про енергетичну ефективність будівель. Це питання термомодернізації житлового фонду, реформи комунальної енергетики, підвищення енергоефективності.

В економічному розвитку це пакет законів 2531а, 3153, 2418а. Це все стосується реформи контролюючих органів.

І третє. В реформі державної служби ми безперечно стоїмо на позиції, яка стосується неможливості голосування за  законопроект  4371, який вбиває реформу державної служби. Натомість  просимо  підтримати  законопроект 45…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, будь ласка,  ще, якщо  можна, одну хвилину, звичайно,  "Блок Петра Порошенка".

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Может, законы  ваши и правильные, но Юлия Владимировна запретила ставить лоббистские законопроекты, а ваша организация  является чисто лоббистской, в хорошем смысле этого слова.

 

ЛУЦЕНКО І.В.  А можна українською мовою?  Говоріть державною мовою в кінці кінців.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.  Слушай, ну, перестань истерить, а.  

 

ЛУЦЕНКО І.В.  Можна державною мовою?

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.  Перестань истерить.

 

ЛУЦЕНКО І.В.  А можна державною мовою?

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Можна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги,  всі, які  були передбачені виступи,  відбулись. І у нас попереду  буде важкий пленарний тиждень. Я хочу наголосити блоки, які ми передбачили, є надзвичайно актуальними і складними, і об'ємними. І я прошу, щоб сьогодні  на фракціях обговорили, власне, ті законопроекти, які рекомендуються,  щоб ми під час роботи в залі  змогли максимально ефективно і стисло  працювати. 

Погоджувальна рада на тому завершена.  Завтра о 10-й годині ранку запрошую всіх  у сесійний зал для початку нашої пленарної роботи. Будь ласка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку