СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради представників

депутатських фракцій і голів комітетів Верховної Ради України

13 липня 2015 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б. Гройсман.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, вельмишановні колеги! Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Просив би колег народних депутатів сконцентруватись на роботі.

Насправді, перше, про що хотів би я сказати, це події, які відбулись в Мукачеві, що сколихнули всю Україну. І, зрозуміло, що ці події не залишили жодної людини в Україні байдужою. Але потрібно визнати те, що сьогодні те, що відбувалось і відбувається в Мукачеві, потребує всебічної оцінки, кого б це не стосувалось, шановні колеги.

Ми розуміємо, що просто, так на рівному місці, там би нічого не було. Але коли, очевидно, є питання переділу ринку контрабанди, коли є багато питань тіньових, потрібно зрозуміти наступну річ, що правоохоронна система має виконувати свої функції бездоганно. І ніхто не дозволяв жодному представнику держави, правоохоронних органів займатись іншими "тіньовими" справами, що може викликати величезний негатив з боку, в тому числі, суспільства. І звісно, що ніхто не має права брякати зброєю, а тим більше направляти її на людину.

Тому вкотре переконую в тому, що треба зброю опустити. Треба розібратись негайно об'єктивно, що відбулось, хто винний? Привести його до відповідальності. Для того, щоб все суспільство побачило, що держава здатна об'єктивно розглянути, що відбулось, притягнути до відповідальності незалежно від того, чи людина працює у владі, чи є народним депутатом, чи є представником правоохоронної системи або громадських формувань – немає значення. Має значення єдине, що має бути дуже чітке розслідування подій і дуже швидше – це саме головне. І думаю, що парламент має визначитись, яким чином ми маємо в цьому взяти участь для того, щоб розібратись, що відбувалось насправді.

Шановні колеги, хотів би звернути нашу увагу на те, що цей тиждень є надзвичайно насиченим. І мені дуже би хотілось, щоб ми не марнували час на численні перерви і консультації; щоб ми працювали щодо визначеного порядку денного, приймали важливі закони, які визначені в порядку денному і сьогодні, можливо, будуть запропоновані керівниками фракцій і комітетів. Але саме головне – треба працювати, треба давати якісні рішення для України для того, щоб питання і проблеми всередині нашої держави для людей були вирішені.

Одне із питань, яке ми на цьому тижні розглянемо – це зняття недоторканності з депутатів та суддів. Я думаю, що з огляду, і в тому числі, на останні події ми повинні зрозуміти, що не може бути тих, хто може уникати відповідальності із-за того, що він є народний депутат України або суддя, кого би це не стосувалося. Тому питання недоторканності є актуальним, і я думаю, що ми його розглянемо і приймемо відповідні рішення.

На цьому тижні маємо завершити реформування правоохоронної системи Міністерства внутрішніх справ, що є теж надзвичайно важливо. Ми не зуміли на минулому тижні це завершити, але це є важливим.  

Питання економічного життя нашої країни, питання співпраці з міжнародними фінансовими організаціями є важливими. Економічні закони, блок економічних законів, Світовий банк, МВФ. Я думаю, що кожен із нас контактує з міжнародними фінансовими організаціями, ми знаємо, наскільки актуально є те, щоб розглядати і приймати рішення необхідні для нашої співпраці.

Але хочу зараз, шановні колеги, звернутись і до міністрів, використовуючи те, що є і віце-прем'єр-міністр. Шановні панове міністри, не вводьте в оману Прем'єр-міністра країни. Краще співпрацюйте з комітетами, з народними депутатами, ви чули заяву Прем'єр-міністра про те, що майже 100 законів не прийнято. Але ви ж інформуйте Прем'єр-міністра про те, що іноді закони готуються неякісні, іноді міністри не займаються справою проводження цих законів і розгляду в комітетах, не використовують повноцінно можливості взаємодії з депутатськими фракціями і презентації цих законопроектів.

Я думаю, що український парламент, незалежно від фракцій і партій, демонстрував і демонструє сьогодні готовність прийняття самих відповідальних рішень. Але єдина вимога українського парламенту: ці рішення мають бути якісними, ці рішення мають бути відкритими для депутатів, зрозумілими – і тоді всі готові брати на себе відповідальність.

Тому я закликаю сьогодні міністрів, членів Кабінету Міністрів посилити свою взаємодію, я про це говорив неодноразово, з комітетами українського парламенту, з фракціями українського парламенту. Будь ласка, приходьте,  презентуйте, відстоюйте свою позицію, те, що роблять сьогодні народні депутати і фракції.

Якщо у нас із фракції є якісь певні ініціативи законодавчі, ми ідемо один до одного, сідаємо і презентуємо, боремося, відстоюємо те чи інше рішення. Тому, будь ласка, я просив би, щоб ви максимально якісно виконували свої функції. Тоді, я думаю, що і якість прийняття рішень буде зовсім іншою.

Ще одне дуже важливе питання, колеги, питання нового Закону про місцеві вибори. Ми дуже близькі до прийняття рішення. Тому я закликаю сьогодні профільний комітет, Руслане Петровичу, будь ласка, з фракціями, групами завершити сьогодні роботу над цим, внести узгоджені пропозиції до українського парламенту. І завтра щоб ми розпочали розгляд цього питання. Знову ж таки, і визначить, в тому числі, і пропозицію щодо розгляду цього питання: яким чином, ви вважаєте, максимально ефективно було би забезпечити цей процес.

Але маємо вийти на рішення. Маємо вийти на рішення і суспільству сказати, у нас немає часу: як, за якою системою будуть відбуватись вибори, і саме головне, щоб ця система була відкритою.

Щодо Конституції, колеги, на четвер у нас стоїть питання включення до порядку денного Конституції в частині децентралізації влади, яка знайшла повну позитивну підтримку і висновок Венеціанської комісії. Я думаю, що це гарна основа для продовження децентралізації, яка в Україні розпочалась з фінансової децентралізації. І забезпечити утвердження змін до Конституції таким чином, щоби кожна територіальна громада отримала власні повноваження не тільки на рівні міст, як є сьогодні це, а й на рівні районів  і областей. Це є надзвичайно важливо. Тому  закликаю, щоб ми до цього питання підійшли зважено.

Шановні колеги, я хотів би ще раз звернутись з проханням, щоби ми не гаяли час і достатньо якісно попрацювали цей сесійний тиждень. Я говорив про те, що є пропозиція, і я думаю, що ми ще її обговоримо, не закривати цю сесію і дати можливість голові парламенту скликати її у разі необхідності. Сконцентрувати свою роботу над коригуванням Коаліційної угоди, що стосується в рамках коаліції. Комітетам проаналізувати те, що сьогодні вже напрацьовано, які закони, відповідно до плану законодавчого забезпечення реформ в країні. І виходити міцними пакетами, і голосувати рішення, які будуть достатньо якісно опрацьовані.

Тому думаю, що такий алгоритм дій може бути основою для діалогу, відповідно це буде рішення вже колег народних депутатів України, керівників фракцій. Будь-яке ваше рішення, яке буде підтримано, я реалізую.

Шановні колеги, дякую за вашу увагу. Запрошую до слова Максима Бурбака – керівника фракції "НАРОДНИЙ ФРОНТ", який був нещодавно обраний.

Будь ласка, Максиме Юрійовичу.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, хотів би звернутися до вас і сказати, що трагічні мукачівські події яскраво показали, що в регіоні необхідно провести серйозні кадрові зміни як в силовому, так і в адміністративному блоці. Також я вас підтримую, що з приводу цього треба робити і приймати якнайшвидше, проголосувати за зняття депутатської недоторканності та недоторканності суддів. Фракція "НАРОДНИЙ ФРОНТ" підтримує заяву Секретаря РНБО стосовно того, що усі причетні до стрілянини в Мукачеві, повинні відповідати перед законом. Озброєні люди в глибокому тилу серед мирних людей – це неприпустиме явище. Впевнений, правоохоронні органи повинні гідно відпрацювати і розібратися в цьому безладі, і покарати всіх винуватців цієї трагедії.

Хочу ще нагадати, що цього тижня Прем'єр-міністр Арсеній Петрович Яценюк та урядова делегація перебувають з офіційним візитом в Сполучених Штатах Америки. Потім буде візит до Канади та Великобританії, де будуть підписані дуже важливі документи. І буде зустріч української делегації вперше на Інвест-форумі у Сполучених Штатах Америки. І поки Прем'єр-міністр та наші урядовці будуть переконувати іноземних партнерів та бізнесменів в інвестиційній привабливості України, впевнений, що парламенту  необхідно підтримати  їх діями, а не обговорюванням. Ми повинні довести, що в парламенті ми можемо не лише  суперечки вести і звинувачувати одне одного, але в першу чергу злагоджено діяти.

Ще минулого тижня на Погоджувальних радах ми з вами обговорювали те, що нам потрібно конче прийняти: перше – це пакет законів, так званих, по продовженню співпраці з МВФ; по-друге – це, врешті-решт, завершити розпочату реформу МВС, три законопроекти; потім нам потрібно розглянути пакет законопроектів по децентралізації, який розроблений і внесений  Міністерством юстиції.

Обов'язково  повинні ми на цьому тижні  розпочати розгляд і  прийняти вже Закон України про проведення місцевих виборів – це дуже важливо. І я впевнений, що фракції, які входять до коаліції, вже знайшли консенсус в цьому  питанні. Основні питання зняті, ви знаєте, що  "НАРОДНИЙ ФРОНТ" не наполягає на участі блоків у виборах – це питання ми дійшли консенсусу. І думаю, що цей  законопроект треба проголосувати цього тижня.

Прикро, але в порядку денному  немає важливого законопроекту за номером 1567 – це про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, та деякі питання діяльності об'єктів, що виключаються з такого переліку. Ми наполягаємо на його включенні і розгляді з усіма урядовими законопроектами.

Ми вимагаємо, щоб усі законопроекти, які спрямовуються урядом у Верховну Раду, були розглянуті найпершими. Думаю, зрозуміло, що це законопроекти, від яких залежить доля реформ, доля держави,  як би  пафосно це не звучало. Тому я запрошую колег з інших фракцій коаліції проголосувати за ці закони.

Дуже багато важливих законопроектів. Тому ми виходимо з такою ініціативою: фракція "НАРОДНИЙ ФРОНТ" пропонує, якщо ми не встигнемо усі поставлені в порядок денний законопроекти проголосувати у вівторок, перенести їх голосування на середу. І якщо знадобиться, працювати без перерви до вичерпання всього порядку денного.

І тому підтримуємо, фракція "НАРОДНИЙ ФРОНТ" підтримує ініціативу стосовно того, що ми не маємо права відпочивати і робити перерви у роботі Верховної Ради. Тому треба всі законопроекти, які потрібні для впровадження реформ в Україні, прийняти, навіть передачу вам прав щодо скликання позачергової сесії. Немає для нас вихідних і канікул, ми повинні працювати, для того щоб реформи все ж таки продовжувалися в Україні.

Наступне. Фракція "НАРОДНИЙ ФРОНТ" наполягає на прийнятті законопроекту 2757, яким повертаються під контроль держави господарські підприємства. Він чомусь стоїть у четвер 27-им питанням. Ми розуміємо, що можемо не дійти до нього. Тому виходжу з ініціативою щодо перенесення розгляду цього питання у вівторок на першу половину дня.

Ще раз закликаю фракції коаліції розпочати процес конституційної реформи, проголосувати за зміни в Конституцію і направлення їх на експертизу до Конституційного Суду. Фракція "НАРОДНИЙ ФРОНТ" буде це підтримувати. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Максиме Юрійовичу.

Я хотів би ще зазначити, колеги, я заходив сюди, до мене підійшли активісти громадські з тим, що є пропозиція створення ТСК по розслідуванню злочинів на Майдані. Я би просив фракції, будь ласка, опрацюйте це питання, внесіть пропозиції щодо створення такої ТСК, надайте туди своїх представників відповідно до Регламенту, і тоді я внесу це.

 

СИРОЇД О.І. Постанова вже є зареєстрована. Склад тільки.

 

(Загальна дискусія)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Тоді жодних не має бути проблем. Склад, будь ласка, сформуйте, і жодних питань. Я прошу Апарат забезпечити внесення цього питання до порядку денного сесії.

Шановні колеги! Дякую, Максиме Юрійовичу.

Будь ласка, фракції, я прошу опрацювати це питання. Тому що одні кажуть, що сформовано, а інші кажуть, що не сформовано.

Будь ласка, Олег Романович Березюк.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Доброго дня, вельмишановні пані і панове, вельмишановний пане Голово! Події, які сталися на Закарпатті, це просто очевидна криза силових органів правопорядку або силових органів правобезпорядку, що не є вертикаль, що не є найцентралізованіша, мала би бути, вертикаль влади країни як президентської, так і прем'єрської, у якій, видно, не децентралізація, а фрагментація впливів в регіонах. Тому найвища пора не тільки змінювати керівників прокуратури, СБУ, міліції в регіонах, але найвища мета для того, щоб інтегрувати, жорстко централізувати вертикаль правоохоронних органів в країні, для цього треба змінювати найвищих керівників.

А це означає, а це означає, що ми вимагаємо зміни Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голову СБУ, тому що це є центральна вертикаль влади, яка повинна контролювати сепаратиські, бандитські, контрабандистські діяння у всіх регіонах цієї країни.

Шановні колеги, те, що сталося на Закарпатті, це вже наслідок також зневаги і неякісного менеджменту і управління добровольчими батальйонами. Добровольчі батальйони, які стали на захист країни тоді, коли не було кому ставати, були потрібні. Але протягом цього року зневажливе ставлення до їхніх потреб і неякісний менеджмент, який  би міг перетворити їх в елітні підрозділи Збройних Сил України, показує інше: їхнє добре ім'я може бути знецінене тими, хто до них не має ніякого відношення.

Тому ми звертаємося до Збройних Сил України, до Міністра оборони, до Міністра внутрішніх справ, будь ласка, оцініть цих людей, які можуть ще бути в нагоді як елітні Збройні Сили країни.

Наступне. Без сумніву, цього тижня ми повинні проголосувати Закон про вибори. І ми тішимося, що коаліція знаходить в собі сили для того, щоб відмінити блоки. Дякуємо.

Але є ще ряд важливих питань крім блоків. Це є кількість депутатів, їх треба знижувати, як би прекурсор зниження кількості депутатів Верховної Ради. І ще одна річ дуже важлива в нас час, в час війни – відміна політичної реклами. Під час війни використовувати десятки, сотні мільйонів, хто як, на рекламні щити, ролики безсенсовні, які йдуть поспіль один за одним по 10 штук по телебаченню, не має. Тому ми просимо коаліцію прийняти сильне рішення – відміну політичної реклами.

Хочу вам сказати, що в 205-му окрузі зараз відбувається репетиція порушень, які будуть розпрацьовані під час місцевих виборів із залученням прокуратури, шановні колеги. Минулого тижня прокурором області були чомусь вилучені подання на членів виборчих комісій тільки для того, щоб перешкодити виборчому процесу. Ми звернулися до правоохоронних органів розібратися з цим. Більше того, існує інформація, що нібито координація цих не правових зусиль йде від президентської адміністрації, зокрема від ряду їхніх заступників.

Шановні колеги, і останнє, і дуже важливе – Конституція країни. Коли централізовані органи влади є децентралізовані і фрагментовані, ми пробуємо в Конституції ще знищити органи самоврядування, централізувавши їх! На сьогоднішній день фракція "САМОПОМІЧ", глибоко проаналізувавши цю ситуацію, абсолютно заперечує такі зміни до Конституції і пропонує, як це написано в Коаліційній угоді, створити парламентську ТСК для якісного обговорення і прийняття рішення. Це наша коаліційна домовленість, шановні колеги. Не дивлячись на все, що та Венеціанська комісія написала, вона ще більше напише, треба тільки трошки почекати.

І останнє, шановні колеги. Є Постанова 2058а про ТСК по Майдану, пане Голово. Її треба просто проголосувати. Також треба проголосувати Закон 2706 щодо прозорості підприємств теплопостачання, водопостачання і водовідведення, бо якщо ми підемо і не буде засідання три тижні, може бути біда.

2226 – припинення повноважень членів ЦВК, які давно втратили свої повноваження.

Закон 2258 – щодо неможливості проведення виборів в ДНР і ЛНР.

В другому читанні закон 2423 – про відкриття реєстрів власності. Потужний антикорупційний акт.

Закон 2681 в першому читанні –  про ліквідацію Податкової поліції, яка просто зневолювала цю форму контролю за податками.

2317 – проект Закону до статті 119 Кодексу законів про працю України.

Закон 2168 і закон 2158.

Це дуже важливі речі, які треба внести в порядок денний і опрацювати. Дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олегу Романовичу.

Шановні колеги, декілька слів тільки скажу про Конституцію. Насправді, хочу підкреслити, що проект Конституції, який внесений Президентом, повністю відповідає висновку Венеціанської комісії, яка є достатньо авторитетною організацією Ради Європи. І більше того, по своїй суті, по своєму духу і по своїм статтям є питанням суто децентралізації влади, повноцінності органів місцевого самоврядування району і областей, виконкоми областей і районів. Закріплюються принципи повсюдності місцевого самоврядування, вже державна влада не буде управляти між територіями, фінансової самодостатності, субсидіарності при розподілі повноважень – це деузурпація влади. Багато інших речей, які є абсолютно європейськими. І це крок щодо справжньої європейської інтеграції зсередини.

Я думаю, що тут можна дискутувати дуже багато на цю тему, в тому числі всередині фракції. І я готовий прийти і обговорити це, оскільки провів численні, годинні розмови, багатогодинні розмови з різними експертами: і внутрішніми і зовнішніми. Тому повністю з відповідальністю можу сказати, що це дуже важливий крок вперед за всі 24 роки незалежності. Дякую.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В перше чергу я хочу сказати про мукачівські події. Мукачівські події – це сьогодні страх в серці кожного українця, це страх в серці кожної родини української. Сьогодні люди з ранку до вечора дивляться на екрани телебачення і хочуть зрозуміти: їх завтра почнуть стріляти і їх дітей завтра почнуть стріляти, чи будуть збройні протистояння в тилу, а не на фронті? І тому на всі ці питання людям треба дати відповіді.

В першу чергу мукачівські події показали, що силові структури на самому високому рівні, так само як і на регіональному рівні, є єдиним конгломератом, єдиним банд-формуванням разом з контрабандистами, корупціонерами, разом з усіма, хто сьогодні живе в кримінальній частині закону України.

Сьогодні силові структури не просто стоять осторонь, вони учасники цих процесів, вони "кришують" і вони на цьому заробляють. Якщо ми це не усвідомимо, у нас і далі будуть такі "стрельбища", знищення людей, вбивства і нестабільність, хаос в країні.

Саме тому я вважаю, що не можуть силові структури в сьогоднішньому складі і з сьогоднішнім керівництвом дати об'єктивне розслідування мукачівських процесів. Вони учасники цих процесів! І тому я пропоную негайно створити Тимчасову слідчу комісію в парламенті з найдосвідченіших людей з кожної фракції: по дві людини, плюс взяти незалежних депутатів, які не були інтегровані в цей конфлікт. І треба до п'ятниці оголосити результати всій країні і поставити кадрові питання щодо вищого керівництва сьогодні силових структур в Україні. Тому що нам треба з'ясувати, хто кришує контрабанду?

Крім того зрозумілим абсолютно є те, що контрабанда є наслідок неправильної акцизної політики уряду. Якщо цигарки зараз до 1 євро коштують в країні, а в Європейському Союзі від 4 до 7, то треба уряду негайно вводити ті акцизи, які потрібні. І треба за рахунок цього підвищувати пенсії і заробітні плати, а не кидати народ практично в розборки банд-формувань.

Наступне, що важливо. Треба негайно в регіонах відсторонити силовиків від займаних посад до завершення розслідування. Треба негайно в тих ключових трагічних регіонах, де йде зараз масова контрабанда під прикриттям силових структур, треба негайно створити підрозділи поліції з абсолютно нових людей, які можуть сьогодні протистояти цій системній злочинності. Тому що контрабанда, корупція сьогодні стала державною політикою, на жаль. Крім того, ми абсолютно точно знаємо, що цей хаос, який започаткований в країні, є наслідком низького керівництва, треба дивитися, як цей хаос зараз здолати.

Я думаю, що одне з питань, яке сьогодні треба розглядати, це питання бездієвості щодо розслідування злочинів на Майдані. Постанова 2058а, ми маємо заключення, звіт Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи, де прямо сказано, що силовики найвищого рівня саботують, протидіють ефективному розслідуванню злочинів на Майдані і притягненню винних.

Сьогодні Тимчасова слідча комісія для того, щоб незалежно розслідувати злочини на Майдані створена, склад сформований, затверджений. До порядку денного ця постанова включена, комітет пройдений. Немає зараз жодної причини, щоб не ставити у вівторок це ТСК на порядок денний і приймати. Тому що силові структури сьогодні, на жаль, є невід'ємною частиною злочинних угрупувань. І тому на парламент зараз лягає дуже висока відповідальність.

Тому ми вимагаємо повернутися до прийняття законопроекту, який запропонувала "Батьківщина" з усіма іншими фракціями про тимчасові слідчі комісії, законопроект 1098, який дозволить парламенту виконати свою функцію по розчищенню цих "авгієвих стаєнь".

Крім того, я інформую вас, що на зустрічі з Президентом і лідерів коаліції домовлено про зниження акцизу, вірніше, рентного податку на газ, що призведе до зниження тарифів. І також домовлено про те, що ми з вами знижуємо, вірніше, навпаки скасовуємо податок на пенсії працюючих пенсіонерів. Якщо парламент піде на канікули і не розгляне питання пенсій і заробітних плат, індексації і зняття податків з пенсій, то цей парламент не вартий того, щоб працювати, треба його просто розпускати. Я наполягаю на постановці цих питань в порядок денний.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юлія Володимирівна.

Будь ласка, по ТСК по Майдану, Андрій Володимирович, узагальніть, зберіть всіх керівників фракцій, узагальніть інформацію, і ми дуже швидко подамо її на розгляд до українського парламенту.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. А ТСК по Мукачеві?

 

ГРОЙСМАН В.Б. По Майдану. Те ж саме, давайте пропозиції, які проблеми?

 

ЛЯШКО О.В. Я вже зареєстрував постанову.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Треба, щоб членів тоді надали, і ми зразу внесемо, як тільки будуть пропозиції фракцій.

Будь ласка, Віктор Васильович Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Наша депутатська група "Партія "Відродження" вимагає заслухати завтра, у вівторок, керівників всіх правоохоронних органів по подіях, які відбулися в Мукачеві, по тому, що зроблено за цих кілька днів. Бо вся країна сьогодні живе просто подіями в Мукачеві і з жахом дивиться на перспективу розгулу озброєних банд по території України.

Ми розуміємо, що треба приймати якісь радикальні рішення. Ми бачили, як радикально і швидко приймаються рішення, наприклад, у Франції – демократичній Європі, коли так само  був розгул бандитизму і озброєні люди захоплювали приміщення, як після цього спецназ їх знищив буквально за кілька днів – і поставили крапку. І вся Європа спокійно на це дивилась, бо розуміли, що треба дуже оперативно реагувати на прояви бандитизму по країні.

Але дивує ще інше. Дивує те, що, а куди взагалі дивились правоохоронні органи і чому вони не реагували на наявність озброєних баз і навчальних таборів "Правого сектору" по території України? На Сході країни іде війна, потужна війна з російським агресором, в той же час озброєні люди проводять навчання на території України, вільно виїжджають десятками машин в колонах на розборки по території України: в центрі країні, на заході України – ніхто не реагує, всі спокійно на це дивляться. Озброєні банди без будь-якої символіки, без будь-якої реєстрації, без будь-якої належності до правоохоронних органів просто собі роблять табори, роз'їжджають по країні і ніхто на це не реагує.

По суті ці озброєні приватні армії на сьогоднішній день руйнують довіру до України з боку європейського товариства. Європа вже будує новий кордон з Україною, вимушена посилювати кордон з Україною. Про яку європейську інтеграцію, про який безвізовий режим ми говоримо, якщо на нас Європа починає дивитись як на Сомалі, Сирію чи Лівію через саме дії "Правого сектора" і дії цих всіх людей озброєних: з автоматами, технікою, машинами, які рухаються по території України?!

Це треба зупиняти і на це рішення очікує вся країна. Тому пропонуємо завтра заслухати керівників правоохоронних органів.

Друге – недоторканність. Ми вимагаємо  одночасно з розглядом питання про зняття недоторканності  з депутатів вирішити питання щодо зняття  недоторканності з суддів і Президента  України. 

Крім цього ми вимагаємо і пропонуємо  проголосувати законопроект про тимчасові слідчі комісії  Верховної Ради   України – 1098, про це не один раз говорили. Це посилює  роль парламенту, це дає можливість парламенту об'єктивно розслідувати події і приймати рішення.

Ми звертаємо увагу на висновок Венеціанської комісії, яка  говорить про те, що зняття недоторканності – це наша внутрішня справа. Але під час зняття треба ще врегулювати питання  щодо недоторканності за політичні погляди, за політичну діяльність  і за власну політичну позицію. Наш колега  депутат Князевич Руслан вніс законопроект номер 1776,  який чітко прописує механізм, це постанова Верховної Ради,  як далі буде розглядатися  питання  про зняття недоторканності. Цим законопроектом встановлено, що є можливість внести поправки. То ми би хотіли, щоби в частині недоторканності залишити недоторканність за політичні погляди, за політичні  позиції і за політичну діяльність. А все інше, за кримінальні      злочини, будьте добрі, давайте розглядати  і знімати недоторканність.

Тому згідно цієї постанови давайте будемо вносити поправки і вирішувати  це питання. Але ще раз наголошуємо: зняття недоторканності з суддів і Президента України, і голосуємо  за тимчасові слідчі комісії.

Наступне, зміни  до Конституції. Ми бачимо, що той законопроект, який внесений, замість децентралізації пропонує ще більше централізацію, на наш погляд, і узурпацію по суті влади на місцях префектами. Префекти  по суті стають місцевими царьками: їм передають функції  прокурорів – загальний нагляд,  їм передають функції суддів, вони  мають право без суду і слідства зупиняти акти місцевих органів по цим змінам. А  по суті ще один шлях до створення корупції. Префекти не залежать. І виключаються статті, які були щодо голів  районних адміністрацій, що вони підзвітні і районним  радам.

А по суті  префекти стають просто  вертикаллю, жорсткою вертикаллю  виконавчої гілки влади, вертикаллю Президента. А це  говорить про те, що створюється дублікат: одночасно в радах обираються виконкоми, буде дубляж влади, буде змагання,  хто більш  сильніший – глава  виконкому чи префекти. І ми бачимо, що ці зміни не дають пояснень, як далі будуть відбуватися взаємодії між цими гілками влади.

І останнє. Ми прийняли кілька місяців назад Закон про об'єднання громад. На жаль, ми бачимо, що після цього вийшла постанова Кабінету Міністрів, яка по суті загнала цей процес у примусове об'єднання. Дали по два-три тижні на те, щоб поприймати рішення щодо об'єднання громад. Створили громади від 2,5 до 90 тисяч чолові. Я закінчу.

Ми бачимо, що йде знищення дрібних населених пунктів, сіл, вони об'єднуються  під єдиний керівний центральний адміністративний центр цих громад. Немає відповідей: як буде розподілятися бюджет, чи будуть у цих громад обрані якісь депутати, які  взаємовідносини громад і районних рад, як буде  формуватися бюджет наступного року і як будуть там враховані ці громади, як буде виділятися бюджет на дрібні села і так далі?

Тому виникає питання до уряду: це просто економія коштів, чи  це така прихована адміністративно-територіальна реформа, чи ми просто вирішили на селі зекономити кошти  і поставити крапку на дрібних маленьких селах? Ліквідувати ФАПи, соціальні заклади, школи.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вікторе Васильовичу, регламент.

 

БОНДАР В.В. Тому я прошу в п'ятницю поставити питання: заслухати уряд щодо їхніх дій по об'єднанню громад і щодо цієї постанови.

"Партія "Відродження" оскаржила цю постанову в Окружному адміністративному суді. І я думаю, що  суд прийме рішення на те, що  об'єднання має бути добровільним, як ми говорили в залі, а не примусовим, через палку. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую за  ваші коментарі.

Я ж не можу не коментувати Конституцію. Почитайте її, будь ласка, там немає двовладдя жодного взагалі – і про це говорить висновок Венеціанської комісії.

 Я поважаю думки всіх, але є найкомпетентніша організація, яка дає просто висновок: чи є дубляж чи немає дубляжу; чи є зловживання чи немає; чи  є централізація чи немає.  Просто треба правильно це усвідомлювати. І я думаю, що буде не зайвим, щоб зустрітись з групою вашою і проговорити кожний пункт.

Дивіться, є три базових позиції, які говорять про  децентралізацію влади: це повноваження, це фінанси і контроль. Повноваження передаються виконкомам на території. Фінанси передаються, забезпечується в  Конституції право на частину загальнонаціональних податків і на місцеві податки і збори, чого раніше не було, в більш широкому сенсі. І контроль. Контроль  здійснює держава.

Польський воєвода має нагляд зупиняти акти, і  нічого страшного тут немає. Польський воєвода має право звертатися там до суду з цим, і він виконує функції держави, представника держави на території.

Але я говорю про те, що нам потрібно ще раз подискутувати на цю тему, щоб поставити все на свої місця.

І ще одне питання: про добровільне об'єднання територіальних громад. Друзі, назвіть мені, будь ласка, хоч одну громаду, яку змусили недобровільно об'єднатися, от назвіть?

 

БОНДАР В.В. В Рівненській області, коли йшла підготовка комісії.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Об'єднатись, друзі, об'єднатись! Для того щоб об'єднатись. Просто приводжу один раз, і закінчили тут спекуляції на цю тему. Наголошую на тому: є одна громада, є друга громада. План затверджений в області – це орієнтир, куди можливо йти для об'єднання. Якщо є бажання об'єднатися, будь ласка: тут збори села, тут збори села; тут є рішення позитивне і тут є рішення позитивне - об'єдналися. Немає рішення людей – жодного об'єднання бути не може ні згоди, ні зверху, ні збоку.

Тому є Закон про добровільне об'єднання громад – і я би просив би просто це враховувати. Читаємо закон і бачимо: жодного примусового об'єднання – запишіть це – в Україні немає і не може бути, тому що закон цього не дозволяє! План затвердити – це одна справа, а от об'єднатися – тільки коли є рішення громади.

 

БОНДАР В.В. Володимире Борисовичу, є приклади, коли по областях України без рішень районних рад, без депутатів просто позатверджували плани.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вікторе Васильовичу. Затвердження плану – це не об'єднання територіальних громад. Забудьте це! Забудьте це! І не вводьте в оману людей, просто забудьте.

Є рішення сільської громади об'єднатися – вони об'єднаються. Немає рішення – ніхто не буде нікого змушувати об'єднуватися. І все написано, який буде бюджет і все інше.

Юрій Віталійович Луценко, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні колеги, почну з того, про що говорили всі попередні: про мукачівські події. Хочу сказати, що Верховна Рада вчасно прийняла два закони, які глибоко реформують Міністерство внутрішніх справ і створюють Національну поліцію та органи прокуратури. Дивно, що ті, хто найбільше зараз піклується про зміни і реформування, не голосували, але, тим не менше, фракції коаліції проголосували за ці закони. І це дає системну можливість змінити правоохоронні органи, аби не повторювалося те, що в Мукачеві і по всій території країни.

Тому ми вимагаємо від уряду негайного виконання Закону "Про Національну поліцію". Необхідно не відтягувати час, законом, в принципі, дається два місяці, але негайно треба призначати позапартійного, деполітизованого начальника Національної поліції, його заступників і керівників на місцях і проводити конкурси в райвідділи поліції, так само як ці конкурси проводить заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе, згідно прийнятими нами законами.

Це ще раз підкреслює, що наші позиції про реформи, коли вони стаються вчасно – є головним завданням парламенту. Колеги, саме це головне завдання парламенту.

В той же час, звичайно, Верховна Рада не може бути глухою до ситуації: тактичних речей, які стаються по країні, тим більше, що вони так сильно стривожили країну. Відтак "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" підтримує створення ТСК з вивчення причин кризової ситуації на Закарпатті. Саме так, а не роблячи когось винним, одну сторону, ми пропонуємо назвати цю комісію.  І треба зрештою покінчити із 90-ми роками, які все ще  у вигляді збережених кланів проводять криваві розборки на Закарпатті.

Одночасно ми наполягаємо на тому, що основним завданням Верховної Ради на цьому тижні має стати прийняття змін до Конституції з питань децентралізації. Хочу нагадати колегам, що префекти можуть лише призупиняти окремі акти самоврядування, які не відповідають законодавству, передавати їх в суд, і лише суд буде приймати остаточне рішення.

Більше скажу вам, пане Бондар, запишіть собі, будь ласка, на попередньо. Децентралізація без перфектів – це федералізація, і цього ми не допустимо ніколи.

Також ми підтримуємо прийняття змін до Конституції з питань недоторканності суддів та депутатів. Ми не можемо далі терпіти ситуацію, коли є каста недоторканних, які знаходяться в центрі будь-яких скандалів: одні випускають злочинців безпідставно в судах, інші створюють мафіозні структури, які призводять до кривавих потрясінь в тій чи іншій області.

Тому требі підтримати це без жодний умов. Ми – депутати і вони – судді мають стати рівними перед законом. Є бажання урівняти ще якісь категорії? Прошу дуже, вносимо закони, і ми також їх підтримаємо. Але далі продовжувати цю волинку неприйняття ключових змін до Конституції під благовидними намірами є неможливим, якщо ми хочемо жити по-новому.

Також ми підтримуємо прийняття Закону "Про місцеві вибори" (і  коаліція, на щастя, близька до консенсусу в цьому питання), законів для економічних реформ, що підтримуються Світовим банком, Міжнародним валютним фондом, іншими міжнародними інституціями, бо їх також потрібно прийняти.

В той же час я хотів би звернутися до уряду: припинити політику дискредитації парламенту в цьому напрямку. Коли уряд вносить в п'ятницю ввечері 47 законів в парламент для того, щоб відлетіли в закордонний вояж – і це, мовляв, велике реформування, а тут сидять люди, котрі торпедують або там саботують реформи – це неправильно. Вибачте, тут найняли уряд, а не навпаки! Тому звітувати уряд буде перед парламентом, а не парламент перед урядом. Хоча свої помилки ми також знаємо. Приходьте на коаліцію, готові разом їх розбирати і робити з них висновки.

Також ми пропонуємо доповнити порядок денний рядом економічних законопроектів. Це 2131а – укладення угод про розподіл продукції для залучення недержавних інвестицій. 2547 – удосконалення процедур закупівель товарів робіт і послуг. 2120 – внутрішній видобуток газу і розроблень на основі положень Коаліційної угоди. 2309 – посилення захисту матеріальних прав суб'єктів ринку природного газу. 2336 – сприятливі умови для здійснення поставок ядерного палива.

А також два соціальних питання: 2406 – соціальний захист військовослужбовців, який давно вже пройшов комітет і чекає дуже давно, на жаль, переходячи з порядку денного в порядок денний; і 2053а – про гуманітарну допомогу. Цей законопроект нарешті дозволить безперешкодно, без зайвої волокіти, пропускати гуманітарну допомогу з Заходу на територію нашої держави. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юрію Віталійовичу.

Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, наша фракція проаналізувала порядок денний на цьому тижні і вважає, що він не відповідає тим викликам, які сьогодні стоять перед країною і суспільством. В цьому порядку денному, він сформований таким чином, що не дає відповіді на головні питання, що турбують людей сьогодні.

Що сьогодні на першому місці турбує людей? Перш за все це примирення, завершення військового конфлікту. Потім йдуть економічні питання і соціальні, в яких умовах опинились люди внаслідок безвідповідальної політики українського уряду. Тому ми починаємо збір підписів "За мир", наша фракція це анонсувала ще місяць тому, і ми підготувались збір підписів "За мир" для того, щоб Україна побачила скільки, власне кажучи, людей хочуть примирення, остаточного завершення військового конфлікту.

Друге питання. Ми вважаємо, що правляча коаліція повністю перетворилась в закрите акціонерне товариство, тому що в цьому порядку денному є законопроекти, які виходять тільки з боку і за авторством представників правлячої коаліції. А 234 закони, які направлені на підтримку економіки і соціальних проблем, які, наприклад, подані нашою фракцією, вони залишились заблоковані в комітетах, вони навіть не виносяться в зал. Тому ми вимагаємо, щоб ці законопроекти, як мінімум, були винесені в зал і була зупинена політика блокування наших проектів законів в комітетах.

Вважаємо, що ситуація, яка сталася на Закарпатті, вона дійсно є загрозою цілісності всій країні – це не місцевий конфлікт, це, власне кажучи, проблема всієї країни. Тому ми запропонуємо завтра почати Верховну Раду не з розгляду законів, які сьогодні представлені в розкладі, а з заслуховування представників і керівників силових структур стосовно ситуації, яка сталася і що там буде зроблено.

Ми внесли пропозицію по створенню ТСК по ситуації, трагедії, яка сталася в Одесі 2 травня. Якщо по подіях на Майдані є якийсь рух і він потребує пришвидшення, то по трагедії, яка сталася в Одесі 2 травня – повна тиша і всі наші пропозиції створити ТСК вони наштовхнулись на мур. Тому ми пропонуємо створити ТСК, і як так на Майдані, таким же чином розглядати і ситуацію, яка сталася в Одесі 2 травня.

Ще раз наголошую на тому, що країну і людей сьогодні турбують економічні питання. І якщо парламент не повернеться обличчям до економіки і не буде проявляти ініціативу, то я вважаю, що це буде найбільша помилка сьогоднішнього складу парламенту, враховуючи те, що падіння макроекономічних показників, шалене падіння, яке сталося за останні півроку, воно дійшло вже до кожної людини, де є зубожіння і страшного економічного стану.

Пропонуємо повернутись до економічних законів і наполягаємо на розгляді законів, які були подані нашою фракцією. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Що стосується подій в Мукачеві, цілком очевидно, що ці події схвилювали і не залишили байдужою жодну людину в Україні. Я думаю, відповідь на питання, що відбувається в Мукачеві, очевидна. Мукачівські події –  це розплата за те, що за півтора роки в Україні нічого, по великому рахунку, не змінилося!

Корупція, як була, так і є. Корупціонери, контрабандисти як сиділи, так і продовжують сидіти. Кримінальні клани, які заробляли сотні мільйонів доларів на контрабанді, продовжують це заробляти. Це відповідь на питання, чому через півтора роки після Майдану ніхто не покараний?! Чому через півтора роки після Майдану злочинці з банди Януковича, у тому числі і Бойко, і всі інші ховаються за депутатськими мандатами? Чому Клюєви втекли? Одні заховались за депутатськими мандатами, інші повтікали за кордон, бо їм дали можливість утекти.

От чому в Мукачеві відбуваються ці події! Тому це виклики для всієї країни. І це вимога, яка дає можливість або сьогодні радикально міняти правоохоронні органи, або ми втратимо просто державу.

Що ми, вважаємо, треба робити? Ми не просто підтримуємо ідею по Тимчасовій слідчій комісії. Ми зареєстрували проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та встановлення причин збройної сутички, що мала місце 11 липня 2015 року в місті Мукачеві Закарпатської області та спричинила тяжкі наслідки.

Ми звертаємося до членів всіх фракцій надати пропозиції до складу цієї комісії, щоб ми завтра її невідкладно проголосували. Так само, як ми підтримуємо пропозицію завтра невідкладно проголосувати комісію по Майдану, по розслідуванню злочинів на Майдані. Це ганьба! За півтора роки український парламент, де є 300 голосів проєвропейської коаліції, не здатен проголосувати комісію по розслідуванню злочинів на Майдані! Так само, як і є ганьбою, коли бездіяльність Генеральної прокуратури приводить до того, що ніхто досі не відповів за ці вбивства на Майдані. І тому сьогодні продовжуються  вбивства в Мукачеві і в інших містах.

Які наші пропозиції, по пунктах. Перше. Ми вимагаємо від парламенту невідкладно прийняти рішення про відставку Генерального прокурора. Ми зібрали станом на сьогоднішній день 73 підписи за відставку Генерального прокурора. Втеча братів Клюєвих, арешти керівників Генеральної прокуратури за хабарі, яких призначав Генеральний прокурор. Що треба ще для того, щоб нарешті зрозуміти, що має бути нове керівництво Генеральної прокуратури?!

Я звертаюсь до колег керівників фракцій коаліції, які відмовилися підписати проект постанови про відставку Генерального прокурора. "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", "Батьківщина", "НАРОДНИЙ ФРОНТ", шановні колеги, давайте не боятися приймати рішення і брати на себе відповідальність. Скільки ще треба вбивств в країні, скільки ще треба, щоб втекло злодіїв і корупціонерів, щоб ми нарешті зрозуміли, що керівництво Генпрокуратури має бути зовсім інше?! Саме тому ми не голосували  за цього Генерального прокурора, а саме тому ми в лютому місяці вас попереджали про те, що цей Генеральний прокурор нічого хорошого не дасть. От те, що ми сьогодні маємо – це відповіді на ті питання, які ми піднімали.

Далі. Ми вимагаємо негайної відставки шести суддів Конституційного Суду, які фальсифікували Конституцію на замовлення Януковича. Це ганьба, що сьогодні, по сьогоднішній день ці судді продовжують працювати!

Ми вимагаємо і зареєстрували відповідний законопроект про відставку складу Центральної виборчої комісії. У червні минулого року припиненні повноваження ЦВК, вони продовжують працювати, більше того, "прохиндеев-пидрахуев" нагороджують орденами замість того, щоб посадити їх у тюрму!

Ми підтримуємо, і завтра фракція Радикальної партії голосуватиме за зміни до Конституції про скасування депутатської недоторканності. Але так само ми і вимагаємо розгляду завтра одночасно зі змінами до Конституції Закону про тимчасові слідчі комісії і Закону про імпічмент Президента. Покажіть мені, дайте відповідь на питання, хто може сьогодні в правовий спосіб притягнути людину, яка обіймає президентську посаду до відповідальності? Ніхто! Для цього треба збирати тільки Майдан. 

Тому ми вважаємо, що перед законом повинні бути всі рівні: і депутати, і судді, і Президент, і контрабандисти, і прокурори, і судді, і міліціонери!

Далі. Ми вважаємо, що парламент має на цьому тижні невідкладно приймати соціальні питання. Скасування 15-відсоткового податку на пенсії працюючих пенсіонерів. Прийняття нашого закону, на який накладено вето, про те, щоб жінки у 55 років мали можливість виходити на пенсію, якщо в них є 30 років стажу. Обов'язково – індексація заробітних плат і пенсій.

Люди вішаються на стелю від зростання цін, тарифів, а у них не зростають зарплати, більше того, знижуються через інфляцію зарплати і пенсії – і внаслідок цього вони позбавлені можливості реально годувати свою сім'ю, заробляти для того, щоб сплачувати ті ж самі тарифи.

Ми взагалі вважаємо, що мають бути проведені загальні збори коаліції. Ми за цю сесію не провели жодного разу загальні збори коаліції для того, щоб визначитися, що було зроблено, для того щоб проаналізувати недоліки, для того щоб проаналізувати, що не зробили. І, безумовно, ні про яке закриття сесії не може бути і мови, треба працювати. Люди на відпочинок не їздять нікуди, тому і парламент не має права нікуди йти на відпочинок.

Далі. Учора, хто не звернув увагу, я звертаю вашу увагу на заяву Президента України Петра Порошенка, який сказав про дані розвідки, про безпрецедентно високу концентрацію російських війсь на українському кордоні. Парламент не має права не зважати на ці заяви Президента, парламент не має права не приймати відповідні рішення.

Я наголошую, 1298, проект постанови за авторством Андрія Парубія, зареєстрований у парламенті ще 8 грудня минулого року, де пропонується звернутись до Сполучених Штатів укласти пряму військову угоду із Сполученими Штатами поза рамками НАТО. Я пропоную невідкладно розглянути цей проект постанови. І це буде тим запобіжником, який дасть можливість зупинити російську агресію! Адже Путіна зупинить тільки сила, а не жодні протоколи!

Далі. 17 липня виповнюється річниця трагедії, коли над українським небом російські терористи збили мирний літак "Малайзійських авіаліній". П'ятеро країн, громадяни яких загинули у цій авіакатастрофі, ініціюють створення міжнародного трибуналу. Фракція Радикальної партії зареєструвала відповідний проект постанови, де у заяві Верховної Ради пропонується підтримати ідею створення  міжнародного трибуналу по злочину зі збиттям мирного літака  у небі над Луганськом.

І, нарешті, останнє. Минулого тижня на Парламентській асамблеї ОБСЄ  була проголосована Резолюція про визнання Росії країною-агресором. Зі складу делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеє ОБСЄ знайшлася одна людина, яка не голосувала за визнання Росії агресором,  так званий народний депутат Шуфрич.

Володимире Борисовичу, вашим розпорядженням затверджено склад  делегації. Я вимагаю від вас негайно відкликати Шуфрича зі складу делегації. Нехай він  представляє там  Держдуму Російської Федерації чи ФСБ Російської Федерації, а не  український  парламент.

Крім того, ми зареєстрували ще в березні місяці  законопроект 2486 про кримінальну відповідність за заперечення  факту російської агресії.  Я прошу вас поставити це законопроект на голосування для того, щоб ми його прийняли, і люди, які заперечують факт військової агресії, щоб вони за це відповідали.

Останнє. Шановні колеги, я вкотре звертаюся до вас публічно, не публічно: протріть очі, подивіться, що відбувається в країні – цей паровоз іде під укіс! Або ми негайно вживаємо адекватних заходів, у тому числі в парламенті, для того щоб зупинити реванш банди Януковича, для того щоб притягнути  відповідальних регіоналів до кримінальної відповідальності, для того щоб змінити  Конституцію, для того щоб всі були рівні перед законом, для  того щоб підняти рівень життя людей! Бо це найголовніша загроза контрреволюції, коли в людей нема чим сім'ї годувати! Оце найбільша загроза, а не будь-яка інша. Або ми приймаємо ці рішення, або цей парламент не має права на існування! Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Я прошу   всіх виступаючих, в незалежності від важливих тем, укладатись в регламент 5 хвилин.

Прошу, Ігор Миронович Єремеєв.

 

ЄРЕМЕЄВ І.М. Шановний Голово, шановні колеги! В суботу в Мукачеві відбулися події, які можна назвати останнім маркером для  України. Стався зухвалий  напад бандитів. Серед мирного міста, за 1500 кілометрів від зони АТО озброєні до зубів бандити  вирішили, що можуть робити все, що їм заманеться: розстрілювати людей і правоохоронців. Для цього достатньо сказати, що я член "Правого сектору".  Кожний свідомий українець розуміє, що справжні члени "Правого сектору" сьогодні знаходяться на  фронті в зоні АТО. Я наголошую, справжні члени "Правого сектору" знаходяться в зоні АТО на лінії фронту.

А коли люди зі зброєю називають себе "бійцями", вбивають людей із "турів", гранатометів, з кулеметів танкових серед мирного міста – це  називається бандитизм і бандити. Будь-якими гаслами можна це прикривати, але це бандитизм і бандити.

Саме головне, що все це відбувається за декілька кілометрів від ЄС. І це назавжди може скасувати будь-які розмови України про європейське майбутнє нашої держави. Це повністю нищить план Президента в наступному році отримати безвізовий режим для українців до Європейського Союзу. Ніколи Європа собі не дозволить, щоб такі псевдопатріоти мали право і можливість пересікати кордон з Європейським Союзом.

Все це жорстока і  нахабна провокація ціною життя людей, стабільності ситуації в окремому регіоні. Але тепер давайте подивимося, як все це  подається в інформаційному просторі. "Правий сектор" замість того, щоб розібратися, що за люди прикриваються його ім'я і заради  чого, заявляє "геть систему", закликає до  маніфестацій, встановлює барикади на трасах, щоб не допустити Національну гвардію в Мукачеве. Деякі ура-патріоти, яких достатньо і в парламенті, до речі, використовуються ситуацію знову для  свого власного піару: знову навішують ярлики та  обливають брудом. І всі ці  дії ще  більше  розгойдують човен української державності.

Депутатська група "Воля народу" ще раз підкреслює, увесь цей бандитський інцидент – останній  маркер для  державної влади. За ним –  анархія. І саме тому держава зобов'язана дати рішучу відсіч цинічним озброєним бандитам, тим більше, які прикриваються патріотичними  лозунгами.

Депутатська група "Воля народу" звертається до  Президента, до Генерального прокурора, до Міністра внутрішніх справ з вимогою нейтралізації бандитських угрупувань та публічного розслідування даного факту. Крім цього, ми також сьогодні підготовили і зареєстрували Постанову про створення Тимчасової слідчої комісії з приводу цих подій, які  відбулися в Мукачеві. І просимо, я думаю, що ми їх об'єднаємо як одну постанову, і просимо депутатів надати своїх неупереджених людей, які могли би чесно розслідувати ці події.

Також депутатська група "Воля народу" пропонує в п'ятницю, коли буде День уряду, провести закрите засідання і заслухати силовиків: Міністра внутрішніх справ, СБУ, Генеральну прокуратуру – народних депутатів, представників "Правого сектору". Ми пропонуємо це зробити в закритому режимі, щоб ніхто не надумав створити політичне шоу знову, щоб розібратися в ситуації.

Ми повинні дати відповіді, тому що це загрожує незалежності України. Саме цю картинку сьогодні ворог буде використовувати, щоб доказувати, що у нас відбувається громадянська війна. І ми повинні чесно і відверто сказати і покарати всіх, хто має до цього відношення: і тих, хто вбивав людей, і тих, хто замовляв на цю провокацію. Дякую за увагу.

Також з цього приводу хотілося б сказати, що депутатська "Воля народу" вже неодноразово говорила про те, що ряд наших законопроектів не включаються в порядок денний. Наприклад, законопроект 0901 – про молоко та молочні продукти. Законопроект 1418 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реєстрації оренди, суборенди та мінімального розміру річної орендної плати за користування земельними ділянками.

Пане Голово, тут є багато законопроектів, я не хочу витрачати час, я цей список передам вам. І дуже прошу, щоб їх включити в порядок денний. Дуже дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Кубів Степан Іванович – Представник Президента у Верховній Раді. Потім уряд.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Те, що сьогодні було сказано тут, і те, що сьогодні розхитало наше суспільство і роздуми кожної людини, говорить дуже просто: що корупція і бандитизм, відсутність верховенства закону, права, захисту людини – це гангрена суспільства, яку необхідно вчасно лікувати, особливо парламентом, коли буде приймати якісні закони.

Ефективні закони і єдність коаліції – це те, що має бути збережено, це запорука цілісного суспільства, що людина захищена, що людина вправі мати якісне життя. Правда, свобода, гідність, честь людини – це основа будь-якого демократичного суспільства.

Враховуючи, що сьогодні ряд питань і законів були вже озвучені на даному засіданні. Законопроект 1776 – внесення змін до Конституції щодо зняття недоторканності народних депутатів і суддів. Резонансний, усім відомий проект закону, по якому Конституційний Суд надав свій висновок щодо процедури і оцінки даного закону, в якому зазначив те, що він відповідає вимогам Конституції України.

2217 –  внесення змін до Конституції України щодо децентралізації  влади, спрямований на утвердження якісно нових засад функціонування органів місцевого самоврядування. Пропонується на цьому тижні направити його на висновок до Конституційного Суду.

Багато ми чуємо популістських критичних позицій щодо даного законопроекту. Я хочу сказати те, що кожна фракція, кожна політична сила, кожен професійний діяч був присутній і міг бути присутній на засіданнях конституційних Погоджувальної ради, ті, які давали внесення Президенту, про те, що Конституція сьогодні є обговорена не тільки  в закритому, а і у відкритому режимі, йшли дискусії, ми будемо мати право дискутувати. Разом з тим є затвердження Венеціанської комісії. І хочу сказати, те, що зроблено відповідно сьогодні Президентом України,  мало бути зроблено 24 роки тому.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 24 роки назад.

 

КУБІВ С.І. І саме громади, які вміють господарювати і хочуть господарювати, повинні дати оцінку тому, що сьогодні Президентом зроблена і направлена ключова реформа за роки діяльності нашої держави.

Разом з тим, є депутатський законопроект 2529, який внесений щодо Закону України "Про столицю України" щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради та їх виконавчі органи. І це буде, напевно, дискусією коаліції, буде прийняте те чи інше рішення.

Разом з тим, в сфері національної безпеки і оборони Президентом пропонується розглянути в першому читанні законопроект 2109а – внесення змін до законодавчих актів щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення АТО, якими передбачається, що порядок переміщення товарів встановлюється Кабінет Міністрів України за поданням Служби безпеки України.

У сфері фінансово-економічної політики Президентом внесено законопроект 2315а – внесення змін до Бюджетного кодексу щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення.

Відповідно прошу, Володимир Борисович, вас посприяти в терміновому розгляді даного проекту і відповідно Комітету з питань бюджету.

Пакет із шести законопроектів у сфері міжнародних відносин. Перш за все я хотів би наголосити на тому, що ратифікація угод між Україною і ЄС: відновлення дії Угоди про наукове і технологічне співробітництво – 0040, 0044 – ратифікація Угоди між Україною і ЄС, участь в програмі "Горизонт 2020", програма з досліджень та інновацій – це дуже важливі ратифікації.

Ще ратифікації 0041, 0039 – ратифікація між Україною і Європейським інвестиційним банком. 0038, 0037 – закони, про які говорили, Міжнародного валютного фонду і Світового банку.

Хочу відповісти, що Президент України в четвер, коли відбулася зустріч з представниками коаліції, чекає від фракції пропозицій по ЦВК. Це було на зустрічі обговорено і прийнято рішення: до середи ми повинні подати пропозиції після проведення відповідної наради Ради коаліції. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович Кириленко – Віце-прем'єр-міністр, представник уряду. І потім я дам слово по комітетам. Будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую. Шановний пане Голово, шановні панове депутати, як ви знаєте, Прем’єр-міністр відбув із триденним візитом до Сполучених Штатів, Великої Британії і Канади. Візит цей повинен мати добрі фінансово-економічні наслідки для країни, оскільки планується підписання або домовленість про підписання низки торгово-економічних документів. А також в Сполучених Штатах відбудеться перший українсько-американський інвестиційний форму, значення якого також важко переоцінити.

Делегація затверджена колегіальним рішенням уряду. До неї входить також Міністр фінансів, інші посадовці. Директиви також обговорені,  затверджені колегіально. Тобто це робота понад усе на економіку країни.

Крім того, наш уряд у взаємодії із парламентською коаліцією, а ми взагалі вважаємо наш уряд плоть від плоті, кров від крові парламентської коаліції. Ми не є найнятий уряд, ми є коаліційний уряд. Хоча, звичайно, в широкому розумінні цього слова, і депутатів, і урядовців, і всіх політиків наймає український народ для служіння саме народу, а не комусь іншому.

У цьому сенсі ми вносимо на розгляд парламенту декілька блоків законопроектів. І блок із п'яти законопроектів, скерованих на реалізацію домовленостей  із МВФ та Світовим банком, стоїть сьогодні для голосування. Але все-таки ми звертаємось до вас, пане Голово, переставити ці 5 законопроектів на четвер: 2045а, 2956, 2029а, 2873 і 2879, з тим щоби ці законопроекти могла доповісти Міністр фінансів або навіть Прем'єр-міністр після повернення із закордонного відрядження.

Також вкрай важливим є блок, який забезпечує досягнення безвізового режиму із Євросоюзом: 2492, 2123а. Я не знайшов ні до включення, ні в порядку денному, десь загубився 2123а. Ми просимо довключити до порядку денного.

Плюс три законопроекти скеровані на подальше реформування органів внутрішніх справ, про що тут говорилося, вони в порядку денному є: 2562, 2567, 2568.

Крім того, ми дійсно внесли, але обговорювали це і в четвер на Раді коаліції, але внесли офіційно вже у п'ятницю ще 21 проекти законів урядових. Не всі є для включення до порядку денного, найважливіші я назву, які, на нашу думку, потрібно поставити для включення до порядку денного.

2330а – проект Закону "Про зовнішню трудову міграцію". Але це законопроект, пов'язаний із просуванням безвізового режиму, і він напрацьовується у взаємодії з Євросоюзом.

2300а – щодо обмеження проведення перевірок у сфері господарської діяльності, зміни до Прикінцевих положень Податкового кодексу.

2174а – щодо податкової реформи.

Решту я не буду зачитувати, оскільки номера законопроектів є в Секретаріаті.

Також, якщо є готове рішення, було би добре отримати позицію щодо проведення "години запитань до Уряду". Чи буде запрошений представник по місцевому самоврядуванню?

І щодо об'єднання громад. До речі, уряд не ухвалював жодної постанови щодо примусового об'єднання громад. Уряд ухвалив рішення на виконання закону, ухваленого депутатами Верховної Ради. І примусове об'єднання громад не може бути в принципі. А якщо якийсь чиновник на місцях дозволяє собі якусь псевдопримусову риторику – це інша справа, це треба, щоби реагували місцеві депутати і громади. Тому, якщо і є тут позов до уряду, то ясно, що він буде програний. Оскільки уряд ніколи не займався примусовим об'єднанням громад.

Тобто або по цьому ми готові доповісти в п'ятницю, або по якихось інших питаннях. Але бажано було отримати це ваше політичне бажання заздалегідь, до п'ятниці. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка. Дивіться, всі комітети хочуть сказати слово. Будь ласка, Сергій Власенко. І йдемо по цій стороні, потім так, як минулого разу.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

В питаннях місцевих виборів ми окрім закону, який є дуже важливим, ми випустили низку ключових питань. Перше. Чомусь не включено в порядок денний, а це останній тиждень, коли ми можемо прийняти Постанову про призначення дати виборів. У нас є законопроект відповідний 2148а, який треба включати в порядок денний цього тижня. Це перше.

Але є питання. Ми повинні чітко ідентифікувати перелік регіонів і населених пунктів, де ці вибори не будуть відбуватися, щоб не було потім спекуляцій. Це можна зробити трьома шляхами: або безпосередньо в цій постанові, або є законопроект 2258а (це не наш комітет, але я просто звертаю увагу), або в Законі про вибори.

Друге питання, яке пов'язане з місцевими виборами, яке ми можемо прийняти або на цьому тижні або ніколи – це питання про відновлення районних рад в місті Києві. У нас є два законопроекти, які пройшли комітет, це 2529 і 2529-1. Якщо ми не приймемо це рішення на цьому тижні, то ніякого рішення в вересні ми вже прийняти не зможемо, бо буде відбуватися виборчий процес і це все втратить всякий сенс.

При цьому є низка законопроектів, які уже давно розглянуті комітетом, які стосуються можливості позбавлення державних нагород і скорочення переліку державних нагород, але які чомусь не включаються до порядку денного відповідної сесії. Це законопроекти 1211, 1421, 1451, 1774.

І коротка ремарка. Абсолютно підтримуючи питання про недоторканність і зміни до Конституції, але так якось воно дивно звучить, що нібито ми на цьому тижні проголосуємо це остаточно. Це не зовсім так, це 226 – попереднє схвалення. Дякую, шановні колеги.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Сергію Володимировичу, за уточнення в цьому питання і в тому числі децентралізації.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

ІЗ ЗАЛУ. А ми постанову про вибори?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я почув. Я зараз дам доручення. Після завершення буде стенограма і далі будемо відпрацьовувати уже.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги, Володимире Борисовичу, президія! Я хочу сказати коротко, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виконав своє домашнє завдання. Хоча дуже багато тут розповідають, що у всіх заслуги перед країною за те, що правоохоронні закони пройшли, проекти. Реформа сьогодні, на жаль, ще не вступила, тому що заблокували підписи. Але я вдячний всім членам комітету, які працювали і в день, і  в ніч, і це в більшості вони сьогодні своїм авторитетом і можливістю опрацювання у всіх фракціях, а також небайдужим юристам усіх фракцій, які сьогодні зробили цю реформу і роблять її.

Далі. Ми проштовхнули в кінці кінців Закон про прокуратуру. Але знову-таки ті люди, які не працювали в комітеті, ті депутати, які не мають до цього відношення, заблокували його. Ви знаєте, там, Пинзеник, Новак, Різаненко, Чумак, Левченко, тобто вони роблять знову добру справу для тих, хто не хоче в Україні реформ.

Ми всі реформи підготували. Я пропоную все ж таки ДБР, Володимире Борисовичу, ставити, не боятись – це повинен бути орган створений, це три.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Він стоїть.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Але дуже далеко.

І останнє. Я думаю, що, на жаль, за логікою подій і моїм досвідом, який я отримав в свій час в роботі в правоохоронних органах, не дай Боже, наступним буде Яготин і Одеса. Це раз.

На жаль, Президент, якби йому радили не вороги підписувати або не підписувати ті чи інші законопроекти, а фахівці і патріоти, Володимире Борисовичу, а фахівці і патріоти радили би йому підписувати, то він би підписав законопроект 1165, а не заветував його. Це законопроект, який вводить в дію інститут громадського обвинувачення, і тоді би громадські обвинувачі пішли би на митницю в Ужгороді, в Мукачеві, де завгодно, і зафіксували би всіх без зброї! Але була зроблена два місяці назад помилка, яка заставила тепер іти зі зброєю. На жаль, Президент зробив помилку. І ніхто не пояснює, чому вона зроблена.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я думаю, що будуть пропозиції і ми тоді розглянемо, які є пропозиції до цього закону.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Хотіла б подякувати нашій делегації за дуже ефективну роботу в Парламентській асамблеї ОБСЄ, яка прийняла дуже жорстку резолюцію, попри негативну участь і роль Нестора Шуфрича.

Хотіла б також, від імені комітету, щоб ми включили на середу на ратифікацію законопроекти 0046, 0047, подані Президентом. Це ратифікація Договору між Україною та Республікою Сенегал про передачу засуджених осіб і також про правову допомогу у цивільних і кримінальних справах.

Також хотіла б попросити, щоб ми включили на цей тиждень у порядок денний законопроект 2254. Зокрема під час зустрічі з Комісаром з прав людини, на якій ви також були, піднімалося питання про те, як вирішити проблеми дітей-переселенців, дітей-сиріт із зони АТО. І зокрема цей законопроект 2254, поданий представниками всіх політичних фракцій коаліції, дозволяє вирішити це питання дітей і забезпечує їх патронатним вихованням.

Ще один законопроект, який чекає міжнародна громадськість, що український парламент нарешті ухвалить і не має права іти на канікули без нього – це 2490, проект Закону про державну службу.

І ще один важливий законопроект, який просять люди і коаліціанти, які займаються питаннями переселенців, 2166, який відміняє норму щодо шестимісячного строку дії довідки переселенців. Це ті ключові законопроекти, які важливо також  розглянути на цьому тижні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Володимире Борисовичу, наш комітет колись проводив виїзне засідання в Маріуполі і прийняли рішення провести  слухання про міжрегіональну культурну політику. Але ці слухання  один раз з'явилися в порядку і "злетіли" назавжди.

От те, що відбувається в Мукачеві – це те саме, це особливості, які розкручуються Росією. І ніхто собі не задумується, чому у нас весь час: 2004 рік – Мукачеве, потім – Мукачеве, після цього – Мукачеве, чому це весь час в Мукачеві відбувається? Може не в "Правому секторі" справа? Може справа не в міліції? Може справа  в тих міських царьках і місцевих феодалах, які керують: з однієї сторони Балоги, а з другої сторони Медведчуки, які то разом, то розходяться, то воюють і використовують, і купують всіх. Хто контролює, хто контрабанду "кришує" на кордоні? Хто за це відповідає? СБУ! Це повноваження по закону СБУ.

Є новий керівник СБУ, має розібратися і доповісти. А використовується все: близькість до кордону, використовується російська пропаганда. Ми це все хіба не бачимо? Тому я наполягаю на тому, щоб ми провели ці слухання.

І точно так само, дуже прошу вас. У нас є законопроект 2457 –  проект постанови  про відзначення пам'ятних дат у вузах, який "злітає" вже, мабуть, третій місяць (це наша з Лілією Гриневич постанова) для того, щоб допомогти університетам. Там, де виховується наша  гуманітарна свідомість: в Харкові, в Чернівцях, у Львові. Прошу його підняти вище.

І прошу поставити в четвер, а якщо будуть в четвер інші урядові законопроекти, то на вівторок – 1831, про прозорість медіавласності. Олег Ляшко підходив і обіцяв підтримати. Не в кінці списку, а тоді, щоб ми змогли все ж таки його проголосувати до тих парламентських канікул, які нібито у нас незрозуміло будуть чи ні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, дайте доручення 1831 на вівторок, оскільки цілий  ряд законів зняли на четвер. На вівторок – 1831.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, знаєте, я уважно слухав нашу Погоджувальну раду, і в мене склалося враження, що Путін уже відвів всі війська з території України, що ми вже вийшли на наш державний кордон і облаштовуємо там кордон, і нас ця тема в принципі вже не цікавить. На жаль, це не так. Іде концентрація, міняється тактика, диверсійно-розвідувальні групи, концентрація російських військ, кожен день ми несемо втрати, але якось ми як парламент займаємо трошки "страусину политику".

Я дуже прошу пам'ятати, що причини всіх наших  бід – це все-таки російська агресія, яка  нікуди не ділася і нікуди, на жаль, не дівається.

Саме тому, Володимире Володимировичу, є три закони, які мають прикладне значення  до ситуації в зоні АТО. Враховуючи те, що  останній час тактика диверсійно-розвідувальних груп, це Закон 2806, про індивідуальну безпеку.

Це, враховуючи, вибачте, буду відвертим, дуже низький рівень дисципліни в армії,  2553, про особливості  адміністративних порушень військовослужбовцями. І це президентський Закон 2709а, щодо  поводження  з затриманими правоохоронцями товарами в зоні АТО.

Я дуже прошу колег і дуже вас прошу, Володимире Борисович, ці  питання поставити до порядку денного. Вони не контраверсійні, я думаю, що не буде ніяких заперечень, але це те, що нам дасть можливість реально робити те, що ми зобов'язані робити по відношенню до зони АТО.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Микола Мартиненко, будь ласка.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, хочу звернути увагу на те, що в порядку денному взагалі немає важливих законів паливно-енергетичного комплексу. Стоїть один Закон номер 2653, по якому висновок комітету негативний, і він немає, я вважаю, перспективу  проходження в залі.

На сьогодні комітетом підготовлено 25 законів для  розгляду в залі. Із них позитивний висновок є по шести законах. Один закон підготовлений  до другого читання. Давайте тоді ставити, якщо у нас немає часу, хоча б закони, які мають позитивний висновок комітету, таким чином черговість встановлювати.

Крім того є багато суміжних законів, де комітет не був головний, але вони дуже важливі для паливно-енергетичного комплексу. Це, зокрема, закони 2336, 2131а, 2120, 2309 – їх також немає в порядку денному.

Виходячи з цього, я просив би поставити на поточний сесійний тиждень хоча б два  закони, які дуже  важливі, і ми маємо їх прийняти, я вважаю, до канікул, якщо вони у нас будуть. А така вірогідність, я вважаю, існує. Це законопроект 2312а – технічний законопроект, який  пов'язаний з введенням в дію Закону про ринок природного газу. Просив би  його поставити на завтра, в крайньому випадку на четвер. Також законопроект 2060а – це законопроект, який стосується "Чорноморнафтогазу". "Чорноморнафтогаз" має власність не тільки в Криму, яка зараз заблокована, а й в інших регіонах світу, і має заблоковані рахунки. Він загубить, поки ми почнемо працювати восени, цю власність. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановний головуючий, шановні колеги, хочу підкреслити на нагальності внесення і розгляду на цьому пленарному тижні у другому читанні закону 2166, про посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Ми тут говоримо про товаропереміщення, говоримо про газ. У нас півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб, права і свободи яких абсолютно недостатньо захищені. Це не лише вимога Конституції, це вимога міжнародного гуманітарного права.

Комітет розглянув і одноголосно підтримав цей закон з рекомендацією схвалення у другому читанні. Завершено підготовку всіх необхідних таблиць. Я прошу наполегливо, щоб цей закон був поставлений в порядку денному таким чином, щоб його було гарантовано проголосовано. Парламент не має права йти на відпочинок: повний, частковий або будь-який – поки не захистить права наших з вами співгромадян. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Вважаю, що на цьому тижні ми маємо розглянути понад 10 ключових економічних законопроектів. Вони включені до Плану законодавчого забезпечення реформ, багато з них як пріоритетні. По них підготовлені відповідні висновки комітету.

Зокрема це такі законопроекти: 1058 – про державне приватне партнерство та 2844 – про індустріальні парки. Ці два закони мають розглядатися пакетом в четвер. Вони дозволять створити більш сприятливі умови для залучення приватних інвестицій. Це те, чого сьогодні потребує українська економіка: створення робочих місць в реальному секторі економіки.

Також низка галузевих законопроектів. Законопроект 2031а – про розвиток металургійної галузі, який дозволить покрасти край корупції в питанні розподілу експортних квот по металобрухту і забезпечити сировиною українські металургійні підприємства.

Два надзвичайно важливих закони про відродження деревообробної галузі – 2617 та 2618. Після підписання Президентом прийнятого Закону "про заборону експорту лісу-кругляка" ці два законопроекти набувають надзвичайно важливої значущості. Це створення десятки тисяч нових робочих місць в Україні, це гідна заробітна платня, це пенсії для працівників в усіх регіонах України, хто займається деревообробкою.

Надзвичайно важливий законопроект суміжний в сфері агропромислового комплексу 2585 – про розвиток агропромислового комплексу.

Також низка законопроектів пов'язаних з податковою сферою: 2173а-1 – про удосконалення адміністрування ПДВ. Ми маємо покласти край тій системі, яка сьогодні просто всі соки забирає з бізнесу, вимиває оборотні кошти. Маємо переглянути систему електронних рахунків ПДВ, не можна її залишати так, як вона є зараз!

Дуже важливий законопроект 2004 –  щодо зменшення податкового тиску на бізнес.

Законопроект 2013 –  про старательську діяльність, який дозволить покласти край тому нелегальному видобутку бурштину, який на сьогодні існує. Ми маємо узаконити, ми маємо створити нову індустрію, в тому числі легалізувати видобуток бурштину через прийняття законопроекту 2013 "про старательську діяльність", який дозволяє зробити так, щоб люди легально працювали, щоб там була охорона праці, щоб вони отримували заробітну платню і платили податки.

Разом з тим, я прошу зняти з розгляду 2039а, поданий Кабінетом Міністрів, оскільки комітет його не розглянув через відсутність відповідної детальної аргументації. Це стосується ліцензування в сфері модернізації, утилізації озброєння. Разом з тим, я замість нього прошу поставити схвалений комітетом, рекомендований до прийняття в цілому 2086а – щодо забезпечення безперервності ліцензування.

Також наголошую на необхідності прийняття Постанови про підтримку малого, середнього бізнесу, про проведення відповідних парламентських слухань восени – це номер 2132а.

І останнє. Підтримую ініціативу колег з освітнього комітету, дуже важливо прийняти на цьому тижні пакет: 2244а, а також ратифікацію Угоди України по "Горизонт-2020" - це постанови 040 та 044. Це дуже важливо також для української промисловості, бо ми маємо розвивати саме високотехнологічні виробництва. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Прошу, дотримуйтесь регламенту.

Будь ласка, у нас є міністр Петренко. Будь ласка, Павло Дмитрович.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. Шановний головуючий, шановні колеги! Я дуже коротко, я хочу сконцентрувати вашу увагу на двох аспектах.

Аспект перший – це питання по безвізовому режиму. В'ячеслав Анатолійович правильно зазначив, що ці закони є першочерговими. Хочу вам сказати, що на цьому тижні відбувається зустріч на високому рівні в Брюсселі щодо аналізу того, наскільки Україна виконує вимоги щодо лібералізації візового режиму. І активна позиція парламенту зараз вкрай необхідна для того, щоб ми до кінця вересня прийняли всі ті закони, які потрібні для того, щоб українці вже наступного року отримали право без візи їздити за кордон. Це право вони вибороли кров'ю і дуже активною позицією під час Революції Гідності.

Тому є пропозиція і прохання: в четвер виділити окремий блок для того, щоб в цей блок всі ті закони, які стосуються безвізового режиму, були проголосовані. Так, як було запропоновано, щоб окремим блоком голосувались закони про МВФ, так само ми маємо сконцентруватися на голосуванні по законам по безвізовому режиму. Всі ці закони є в парламенті, вони пройшли комітети. І вони потрібні зараза насправді і нашій делегації в Європейському Союзі, і українцям в першу чергу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. Другий аспект, дуже коротко. Питання щодо боротьби з корупцією. Є низка законів, які є вкрай актуальними на цій сесії. Вони готові вже і до другого читання. Це Закон 2423 – щодо відкритості всіх реєстрів. Цей закон повністю підготовлений комітетом. Він відпрацьований з Міністерством юстиції, з громадськими організаціями. І ми не маємо права відтягувати його прийняття до осені. Прохання так само його поставити на голосування на цьому пленарному тижні.

І останнє. Закони, які стосується так само боротьби з корупцією і децентралізації – це чотири закони, які були розроблені фракціями коаліції: 2981, 2982, 2983 і 2984. Це так само відкриття інформації з реєстрів і передача повноважень щодо надання адмінпослуг місцевим органам влади. Вони стоять на вівторок. Прохання всіх депутатів фракцій і груп коаліції і депутатів, які є позафракційними, підтримати ці закони. Тому що це реальна децентралізація, це боротьба з побутовою корупцією і передача близько мільярда гривень нашим місцевим громадам. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, прошу як співавтор включити проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо перехідного періоду системи електронного адміністрування, номер 2960.

Впровадження електронної системи з 1 липня приводить до колапсу в економіці. Тисячі підприємств звертаються з проханням, щоби хоча би відстрочити введення цієї недолугої системи. Прошу включити в порядок денний, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Миронович Квіт. Хвилину, міністр Квіт. І йдемо далі по комітетах.

 

КВІТ С.М.  Дякую, Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, я хотів би звернути вашу увагу, насамперед, на два законопроекти, які стосуються освіти, хоча підготовлених було багато.

Перший законопроект, це 2244а – про наукову, науково-технічну діяльність. Він знаходиться в тому переліку найважливіших законопроектів, які пропонуються урядом. Це є органічне доповнення до Закону про вищу освіту, який був прийнятий в минулому році. Це надзвичайно важливо, ми пропонуємо  перше читання.

І також законопроект 2280а, який присвячений уточненню позицій про Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. У нас є проблеми. Людина, яка очолювала ВАК, потрапила в Національну агенцію з якості. Для того, щоб уточнити деякі позиції, ті люди, які були люстровані за корупцію фактично, щоби вони не потрапили в цю агенцію. Це дуже маленький законопроект, але надзвичайно важливий.

Дуже прошу підтримати. Дякую.  

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Тарас Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В.  Дякую, Володимире Борисовичу.

Небагато, насправді, питань від комітету, але дуже просимо звернути на них увагу.

Перше питання. Це законопроект 1484, це друге читання, в тому числі підтриманий міністерством, і від міністерства дуже велике прохання включити його. Це що з питань ідентифікації та реєстрації тварин, внесення змін до деяких законів України.

Другий законопроект, вірніше, два разом з альтернативним, це 2279 і 2279-1 – це щодо активізації проведення земельних торгів та запобігання корупції у сфері земельних відносин.

Третій законопроект. Це про карантин рослин, реєстраційний 2655, також підготовлений комітетом до другого читання.

Також законопроект 2527 –  щодо створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції.

І останній, той, який сьогодні також згадав колега Галасюк Віктор. Це щодо оподаткування в агропромисловому комплексі, № 2585. Насправді їх небагато. Вони гарно опрацьовані. Я думаю, що.

І невеличке зауваження, Володимир Борисович. Дійсно, оскільки сьогодні було згадано, що уряд там "кров и плоть" від коаліції. Можливо нам варто розглянути питання, особливо, можливо це останній тиждень. Середа, наприклад, да? Повністю день зробити днем розгляду урядових законопроектів. І тоді у нас буде чітка позиція з приводу того, як ми ці 100 законопроектів розглядаємо, в який день, конкретно результати? І так далі. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Та справа ж не тільки в кількості.

Сергій Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановний Володимире Борисовичу, просив би від Комітету з питань бюджету розглянути питання про включення до порядку денного на четвер проекту закону про внесення змін до Закону про Державний бюджет на 2015 рік щодо перерозподілу бюджетних призначень Одеської області.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Рибак, народний депутат.

 

РИБАК І.П. Комітет з питань екологічної політики просить внести на розгляд парламенту на цьому тижні законопроект № 1850-1 до другого читання. Це не наш законопроект, не нашого комітету, але він стосується безпосередньо об'єктів природо-заповідного фонду, а сама скасування податку за користування землею по об'єктах природо-заповідного фонду. На сьогоднішній день уже дуже велика заборгованість у таких об'єктів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Володимире Борисовичу, особисте прохання прямо зараз дати розпорядження включити 2423, про який згадував лідер "САМОПОМОЧІ" і Міністр юстиції, про розгляд цього тижня і затвердження нашим парламентом.

Законопроект підготовлений до другого читання. Він виконує нашу коаліційну угоду, відкриває всім інформацію про доступ і власність на реєстри.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, прошу, цей антикорупційний закон внести на розгляд парламенту за погодженням із усіма фракціями. Я думаю, ніхто проти ж не буде?

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дуже дякую, колеги.

 

ГРОЙСМАН В.Б. І поставити його на розгляд і прийняття. Дякую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дуже дякую.

І ще у мене прохання до керівників фракцій "Опозиційного блоку", "БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА", групи "Воля народу" і групи "Відродження". На жаль, ви делегували п'ятьох найбільших прогульників в Комітет з протидії корупції. Ваші представники, список можу оприлюднити, можу надати, як буде зручно, прогуляли більше половини засідань комітету. Більше того, приблизно третина засідань взагалі не відбулися через те, що в нас не було кворуму.

Прохання з ними поговорити або організувати їхнє відвідання, або відкликати для того, щоб вони не зривали засідання. Бо ми, наприклад, минулого тижня не змогли проголосувати закон, про який просить Директор Національного антикорупційного бюро. Невеличкі поправки, але ми не можемо їх провести, тому що немає голосів.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую.

Будь ласка, прошу керівників фракцій опрацювати це питання.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний Володимире Борисовичу, через контрабанду і стріляться, і вже там чорт знає що твориться. Вже навіть Президент України закликав працівників митниці блокувати незаконно ввезені телефони, iPad і все таке інше.

Тому ми дуже просимо, цей законопроект давно готовий, поставити його, якщо можна, перенести на вівторок у першій половині дня. Він є дуже важливим, там більше мільярду гривень одразу. Він стоїть зараз у четвер, але в самому кінці.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Номер?

 

ДАНЧЕНКО О.І. 1888. Дуже прошу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, це заплановане пленарне засідання, останній пленарний тиждень напередодні нового навчального року. І тому я зараз хочу назвати ті законопроекти, які нам необхідно ухвалити на ньому для того, щоб вирішити нагальні проблеми освітніх закладів і наукових установ, які накопичилися і мають бути вирішені зараз.

Перш за все у нас далі готовий до другого читання 1851 – про відновлення пільги на податок для навчальних закладів і так само для природніх парків. Дуже прошу вилучити 1327 до другого читання, по якому в нас немає консенсусу, а натомість поставити 1851. Це уже важливий законопроект.

Наступне. Я підтримую міністра з приводу 2280а, тому що з 1 вересня має розпочати роботу Нацагентство і це питання нам треба зараз вирішити.

Та прошу також розглянути на цьому пленарному тижні 2281а, який стосується нормативів чисельності між студентами і викладачами.

Також дуже важливим є законопроект номер 2813, який теж готовий до розгляду, має всі висновки, а саме він стосується обладнання евакуйованих вищих навчальних закладів і наукових установ, які зараз залишились без приміщень, без обладнання, а через ввізне мито не можуть це обладнання отримати. Тому дуже прошу його розглянути.

Ще, 2244а, як міністр вже наголосив, це один з пріоритетних для уряду законопроектів, оскільки це великий галузевий законопроект. Дуже просимо дати доручення Науково-експертному управлінню пришвидшити  надання висновків до цього законопроекту.

Члени Регламентного комітету виступили з дуже хорошою ініціативою, яку підтримує також наш комітет, а саме, законопроект за номером 2335а – щодо збільшення видатків на забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл за рахунок економії грошових коштів у Верховній Раді. У нас через зменшення заробітної плати і інших видатків за  попередній період накопичилося 131 мільйон гривень. Члени Регламентного комітету пропонують ці кошти використати на оплату підручників.

Як ви знаєте, в нас є проблема з оплатою підручників, ми ще не знайшли всі потрібні 350 мільйонів гривень, а це буде чудова ініціатива Верховної Ради. Іде мова саме про зекономлені кошти.

І нарешті, ще дві постанови Верховної Ради з приводу премій Верховної Ради найталановитішим молодим ученим, за номером 2201а, та постанова з приводу іменних стипендій – 2200а. Вони мусять бути прийняті, тому що інакше, ми не зможемо з нового навчального року восени виплатити відповідні ці кошти щодо премій і стипендій Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Колеги, зараз я просив би максимально дуже коротко, бо лідери фракцій вже мають там інші плати робочі, тому щоб ми просто не в повітря говорили, а щоб вони чули позиції комітетів.

Будь ласка, Ольга Богомолець.

Якщо можна, по хвилині, колеги. Якщо можливо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу мені не скорочувати час.  Хочу зазначити, що те, що відбулося в Мукачеві, найближчим часом стане абсолютно нормальним явищем для України.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Не дай Бог!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому що психологічні зміни, я хочу, щоб ви почули і зрозуміли,  що сотні тисяч солдат, які побували на передовій, мова про реабілітацію їх психічну не йде. Вони повертаються абсолютно  нормальними, іншими  людьми, які не будуть терпіти корупцію, зраду і брехню. І якщо це системне явище в присутності. І бандити не в лісі зі зброєю,  бандити сьогодні сидять у провладних кабінетах, у Кабінеті Міністрів, у Верховній Раді, на митниці – і ці бандити озброєні владою!

І до тих пір, поки ми не приберемо чинники цього, ми будемо з вами готові очікувати аналогічні ситуації – сплеску агресії, психологічної дестабілізації. У хлопців, які повертаються, немає страху перед смертю, для них є єдина цінність – це  честь і справедливість.

Тому, я вважаю, що депутати, група незалежних, незаангажованих політично депутатів мають вилетіти в Мукачеве, а не викликати керівників сюди, для того щоб стабілізувати ситуацію там і не допустити продовження ніякого озброєного конфлікту.

Наступне. Питання до Кабінету Міністрів. Однією рукою Кабінет Міністрів вносить пакет законів на розгляд Верховної Ради, паралельно приймає постанову  955 та постанову 240, яка скасовує референтні ціни і дозволяє збільшити ціну на ліки до 25 відсотків. Це абсолютно злочинні постанови, які можуть приймати тільки  вороги, насправді, стабільності України!      

Закінчила сьогодні  роботу Комісія по розслідуванню  бездіяльності Міністерства охорони здоров'я. Я прошу всіх депутатів ознайомитися з результатами роботи цієї комісії, а також  винести на засідання постанову, номер 2864, про звільнення Міністра охорони здоров'я зі займаної посади. Дякую за вашу увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Кадрове питання, будь ласка, зафіксуйте.

Прошу, Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Володимире Борисовичу! Щойно Віце-прем'єр-міністр наголосив про важливість цих законопроектів, які ми маємо включити до порядку денного і розглянути на цьому тижні.

Я хочу сказати, що у віданні нашого комітету три законопроекти, вони не презентувалися в комітеті, тому зараз, коли ми почали  розглядати, вони мають неоднозначну думку. І я би хотіла наголосити, що деякі з них, наприклад, повторюють норми, які вже прийняті нами в законопроекті 2004 в першому читанні 12 травня. Тому я пропоную і підтримую те, що сказав Віктор Галасюк, ми маємо обов'язково 2004 розглянути на цьому тижні в  другому читанні і  прийняти в цілому. Тому що тоді не буде таких повторень і в урядових законопроектах в тому числі.

Крім того, у нас щодо структурної реформи податкової служби в частині митних органів, ви знаєте, що в суспільстві немає розуміння позиції такої,  як викладено в урядовому законопроекті. Я прошу внести тоді в порядок денний як протилежну думку, це проект Постанови Верховної Ради, номер 2134а – про вдосконалення діяльності органів Державної фіскальної служби, тому що це нібито як альтернативний законопроект можна розглядати.

Крім того, ми включаємо на вівторок в першому читанні законопроект 2835, але він немає ні висновків ГНЕУ, ні уряду, на комітеті не розглядався. Тому, якщо можливо, перенесіть, будь ласка, його розгляд на четвер. Ми розглянемо в комітеті, якщо це можливо, без таких важливих висновків.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Руслан Петрович Князевич.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, пане Голово. Я дуже коротко.

Насамперед хочу підтримати Сергія Власенка. Якщо ми дійсно на цьому тижні не призначаємо місцеві вибори, не приймаємо відповідну постанову, ми порушуємо закон, а отже, відбувається серйозна річ – правова колізія в Конституції: з одного боку зобов'язує парламент прийняти постанову, а з іншого боку провести вибори у відповідний строк. І тоді вибори не можна провести, оскільки Центральна виборча комісія має бути озброєна постановою Верховної Ради України.

 

ГРОЙСМАН В.Б. До речі, це ще один позитив від нової Конституції. Там визначено, що чергові вибори призначаються автоматично.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Це правда, я абсолютно. Але це вже буде мова йти про наступні чергові вибори.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Звичайно. Дякую.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Що стосується Закону про місцеві вибори, пане Голово, і тут Сергій Власенко, хочу пояснити. Справа в тім, що ми вирішили в Перехідних положеннях до цього закону саме внормувати питання щодо виборів до органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Що стосується взагалі роботи над Законом про місцеві вибори, комітет готовий в разі, якщо будуть абсолютно завершені погодження між фракціями, зібратися чи сьогодні чи завтра для того, щоб оперативно їх опрацювати і підтримати.

Але просив би, пане Голово і шановні лідери фракцій, зважати на те, що ми минулого тижня роздали таблицю, яка сягає фоліантом більш ніж дві тисячі сторінок. Для того, щоб не передруковувати повторно цю таблицю, може ми би просто погодилися, що комітет своїм рішенням додатково до цієї таблиці прийме ті узгодження, які будуть між фракціями. І ми просто з трибуни парламенту озвучимо їх під стенограму. Це було би, як на мене, логічно і правильно.

А якщо ви вважаєте, що треба йти по процедурі, то він потребує ще кілька днів. І тому хай Погоджувальна рада визначається.

І останнє. Я нагадаю, що у нас нарешті запрацювала Вища рада юстиції, яка внесла величезну кількість подань щодо звільнення суддів. Нам треба цього тижня обов'язково їх розглянути. Так само, як нам, очевидно,  треба повернутися до питання про обрання суддів. Ми мусимо щось з цим робити: або розглядати, або не розглядати. Не розглядати означає, що щомісяця витрачати десятки мільйонів гривень на те, щоб виплачувати суддівську нагороду цим суддям. Треба вже нарешті ставити крапку в цьому питанні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний головуючий, шановні колеги, я дякую вам за те, що поставили до порядку денного на вівторок три законопроекти про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". Це законопроекти 2788, 2788-1 і 2788д.

Цими законопроектами пропонується розширити перелік категорій дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, що дозволить оздоровити за рахунок бюджетних коштів дітей учасників антитерористичної операції, дітей Героїв Небесної Сотні та дітей зареєстрованих, як внутрішньо переміщених осіб.

Шановні колеги, я хочу звернутися. Ті законопроекти, вони не потребують довгого обговорення, вони стоять на вівторок, але ж дуже далеко. Володимире Борисовичу, якщо можна, їх трошки ближче поставити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Можемо на понеділок.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Тому що в нас вже сьогодні оздоровчий сезон, як мінімум, половина, тому що це треба зробити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І друге. Я прошу поставити до порядку денного Закон про внесення змін до статті 40-ої Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо скорочення контролюючих функцій державних органів – це реєстраційний номер 2658, поданий Кабінетом Міністрів України.

Дякую. Майже склався за хвилину.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Добрый день.

Хочу поддержать Сергея Власенка и Степана Кубова по поводу законопроекта 2529 – об возобновлении районных рад в городе Киеве. Я как мажоритарный депутат города Киева могу сказать с уверенностью, что более 60 процентов киевлян хотят возобновления районных рад. Потому еще и как заместитель руководителя фракции я настаиваю на том, чтобы данный законопроект стоял в повестке дня.

Теперь по поводу заместителя руководителя фракции. Я обращаюсь к руководству Верховной Рады. Если наша фракция пишет на вас письмо, на руководство, и проходит две недели и секретариат Верховной Рады не может поставить на сайт решение фракции по поводу избрания меня заместителем руководителя фракции, значит, не знаю, или фракция или секретариат не сработал.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Как вы говорите? Кто не сработал?

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. 2-го числа было решение, отправленное руководством фракции, я отдаю документ вам, по поводу того, что меня избрали заместителем руководителя фракции. Если в этом случаи секретариат Верховной Рады не хочет делать своих служебных обязанностей, то кто-то должен пойти в отставку: или секретариат или наша фракция.

 

ГОЛОСУЮЧИЙ. Нет, ваша фракция ни в коем случае.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.  Поэтому просто примите решение.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Это исключено.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Но в течении 14 дней не выполнять свои служебные обязанности, я считаю, что это неправильно.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Александр Юрьевич, я хочу вас проинформировать. Получил только что пояснения Аппарата. Вот руководитель Аппарата сидит рядом, он говорит, что это будет сделано в ту же минуту, как это будет оглашено на сессии пленарного заседания Верховного Совета о том, что было заседание и избрали заместителя.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Хорошо, спасибо. Теперь по поводу комитетских двух законопроектов. Это 2022 и 2162, это касается двух законопроектов по поводу Небесной Сотни. Просьба поставить в повестку дня. Активисты все его писали, чтобы он стоял. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

І до Апарату, я би рекомендував, ви, коли отримуєте звернення фракцій чи народних депутатів, давайте відповідь: що в якому порядку буде зроблено. Щоб люди знали, що відбувається. А то я розумію, що він бачить, що немає декілька тижнів оголошення, Олександра Юрійовича я маю на увазі.

Будь ласка, Сергій Рибалка, і завершуємо.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності було розглянуто і внесено до Верховної Ради велику кількість законопроектів. Але вже декілька сесійних тижнів вони переносяться через те, що до них не дійшла черга. Зокрема це законопроект про страхування, 1797-1, який вже 19 травня був поданий до Верховної Ради. Це дуже важливий закон, який необхідний для страхового ринку.

Також з ініціативи Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності 18 лютого 2015 року були проведені парламентські слухання на тему "Шляхи стабілізації банківської системи України" і підготовлений проект постанови Верховної Ради 14 травня 2015 року, реєстраційний номер 2856.

Я прошу цей проект постанови і проект закону поставити в порядок денний. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Шановні колеги, буквально хвилину В'ячеслав Анатолійович Кириленко. І завершуємо.

 

КИРИЛЕНКО В.А. В мене таке питання. 0048 зареєстрували щойно – ратифікаційний закон по одному із фондів. Це прохання Віце-прем'єра Зубка, Міністра регіональної політики. На ратифікацію угоди. 0048.

 

ГРОЙСМАН В.Б. На ратифікацію. Дякую. 0048, ратифікація.

Шановні колеги народні депутати, керівники фракцій, керівники комітетів, я думаю, що ми достатньо плідно сьогодні попрацювали, висловили багато пропозицій щодо прийняття рішень. Але, спираючись на статистику, досвід роботи українського парламенту свідчить наступне. Ми за 1 тиждень пленарний можемо розглянути до 45 проектів законів. Ми тут наговорили, я думаю, що більше 150, напевно.

Тому пріоритетним вважаю наступне, щоби ми зараз опрацювали все те, що було заплановано в порядку денному, визначили пріоритети: боротьба з корупцією, освіта, економіка, зайнятість, ратифікація міжнародних угод, безвізовий режим, те, що було сказано паном міністром, тобто такі самі нагальні зобов'язання – і почали їх негайний розгляд.

Але, чи зможемо ми ухвалити 40-45 законів або 50, або 55, або 60 залежить від нас з вами. Якщо ми починаємо блокувати трибуну, якщо ми починаємо ходити по залу, якщо ми починаємо не займатися законотворенням, а обговорення про те, що ми хотіли б зайнятись законотворенням – це все зменшує можливість.

От мені кажуть: "Злетіли" закони". А чого ж вони "злетіли", друзі? Тому що ці закони, фактично, ми неефективно опрацювали, на превеликий жаль, але це є правда, маємо це визнати всі абсолютно, в тому числі і я.

Завтра у нас починається робочий день, в 10 годин розпочали працювати. До 10.30 виступили фракції, все – пішли розглядати закони. Я би навіть пропонував керівникам фракцій, керівникам комітетів, да, внесіть узгоджену пропозицію: давайте не робити перерви на цих засіданнях з 2 до 4 години. От давайте сьогодні це визначимо і будемо працювати. Будемо працювати повноцінно, нормально, ухвалювати закони. Я вважаю, що це було б абсолютно зрозуміло.

В середу зрозуміло, що друга половина дня – це комітети, тут немає питань. Але щодо вівторка, щодо четверга – ми можемо працювати просто без перерви, ухвалювати закони відповідно. І думаю це було би нормально.

До речі, в пріоритетах питання, які пов'язані з виборами, призначення виборів і так далі.

Що стосується наступного. Тут були пропозиції по ТСК. І представники громадськості до мене підходили. Будь ласка, я доручаю Першому заступнику Голови Верховної Ради України, Андрій Володимирович, будь ласка, зберіть, з'ясуйте, який статус, що потрібно, якщо доопрацювати, чи всі є склади? І ми негайно це внесемо до розгляду на порядку денному сесії за пропозицією фракцій.

МВФ закони переносимо на четвер, як було зазначено.

Я просив би, будь ласка, опрацюйте пропозицію по представництву в Парламентській асамблеї, те, що було оголошено тут.

І в мене є пропозиція щодо Закону про вибори. Ми маємо, щоби комітет розглянув саме сьогодні, нема чого тягнути, Закон про вибори. Далі це є спільна позиція, я думаю, що багатьох, те, щоби 30 відсотків забезпечити в ньому, як пропозицію, людей однієї статі в цьому законі. Це я думаю, щоб було би абсолютно не менше 30 відсотків. Рівноправність була би, я вважаю, що це нормально, це можна було б підтримати, цю пропозицію в новому Законі про вибори і зробити крок вперед для того, щоби забезпечити гендерну рівність, я би так сказав, шановні колеги.

Тому прошу Апарат парламенту, от дослухайтесь уважно. Зараз все те, я маю на увазі, пропозиції, які були наговорені на стенограму, будуть розшифровані, оцінені щодо відповідності, бо ступінь підготовки законів різний, те, що ви говорили, будуть оцінені з точки зору відповідності Регламенту і також будуть внесені пропозиції до порядку денного відповідно до статті 73 пункту 10 Регламенту роботи Верховної Ради України.

Це означає, що, будь ласка, попрацюйте з фракціями, якщо є 226 для прийняття цього закону, він потрапляє в порядок денний, так як зазначено в 73 статті пункті 10 Регламенту Верховної Ради України. Це буде самий найкращий спосіб пришвидшити розгляд питань порядку денного. Є – працюємо, приймаємо рішення і все. Немає – значить треба ще дискутувати в комітетах, треба узгоджувати позиції для того, щоби ми в зал виходили з угодженими питаннями.

Шановні колеги, в принципі, я ще раз хочу всіх закликати до нормальної системної роботи, оскільки від нас очікують прийняття рішень, а не просто розмов. Буду вдячний вам за співпрацю.

Далі. На наступні тижні ми будемо спільно з вами визначати. Можливо, підемо тематичними блоками: якісь дні, де ми будемо формувати порядок денний. В цей день скликати позачергову сесію, розглядати, наприклад, там освіта, економіка і так далі. Можливо там ранкове засідання – одна тема, вечірнє – інша. Але тут треба буде явка самих народних депутатів і пропозиції фракцій.

Я  внесу, я думаю, постанову про те, щоб наділити правом Голову Верховної Ради за пропозицією, щоб ми могли скликати засідання, і тоді взагалі у нас не буде жодних питань.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко і завершуємо.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Володимире Борисовичу, у мене є організаційна пропозиція до колег керівників фракцій. Давайте проконсультуємося з депутатами про можливість продовження засідань денних, наприклад, до 7-ої або навіть до 8-ої години.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Нормально. 

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Бо кількість законопроектів є дійсно колосальною, "объять необъятное" важко, але якщо депутатам заранее це сказати, щоб вони скасували всі зустрічі, не планували будь-що. Або обід скоротити на одну годину, або продовжити день. Дійсно, ми чуємо колосальну кількість потрібних законів, які ми могли би ударно опрацювати на цьому тижні. Я просив би колег попрацювати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я би пропонував, шановні колеги. Хвилинку ще. Я би пропонував, скоріше, не робити з двох до чотирьох перерву, поки зійдуться, не робити, а до шостої завершити засідання. Можливо тоді робити перерву з 12-ої до 1-ої годин.  Будь ласка, внесіть пропозиції до Апарату.

І ще раз наголошую, колеги, я прошу, щоб ми надзвичайно відповідально ставилися до роботи в сесійній залі. Дякую.

  

Повернутись до публікацій

Версія для друку