Погоджувальна рада

Опубліковано 21. 02. 2022

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

21 лютого 2022 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Доброго ранку, шановні колеги, шановні народні депутати!

Вчора 20 лютого вся Україна вшановувала День Героїв Небесної Сотні і тому в цей пам'ятний день ми згадували велику силу духу, самовідданість і стійкість громадян, які, ризикуючи власним життям, відстоювали права і свободи людини, ідеали демократії і європейського майбутнього нашої Батьківщини. Герої не вмирають, тому прошу вшанувати пам'ять полеглих героїв за європейське майбутнє України хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги, сьогодні у нас також відзначається Міжнародний день рідної мови, який було проголошено у 2000 році на Генеральній конференції ЮНЕСКО. Вітаю усіх зі святом рідної мови, тому що рідна мова – це духовне багатство нашого народу. Без своєї мови народ не тільки не має майбутнього, він перестає існувати. Тому щиро бажаю усім нам любити і прославляти нашу мелодійну, співучу, красиву, барвисту, неповторну і незламну рідну українську мову.

Шановні колеги, якщо дозволите, перед тим як передати своїм колегам, декілька слів хотів відмітити, як пройшов минулий виступ, минулий тиждень, перепрошую. І перше питання – це питання, звичайно, безпекової ситуації в країні. Ви бачите цю ситуацію, ви бачите, наскільки потужно відбувається інформаційна атака. І Україна завжди заявляла і заявляє, що дипломатичний шлях – це є єдиний можливий шлях до розв'язання усіх питань. Україна ні на кого не нападає, але Україна буде себе захищати. Також ми мали можливість бачити виступ Президента України Володимира Зеленського в Мюнхені, я думаю, що всі крапки щодо подальших дій України, подальшої позиції України були розставлені більше ніж чітко.

Також я от хочу, враховуючи оці всі речі, закликати всіх народних депутатів, керівників фракцій і груп зробити все, щоб цей тиждень ми пройшли надзвичайно ефективно, об'єднані і разом, тому що парламент повинен демонструвати свою єдність в такі непрості часи.

Друге питання – це питання епідеміологічної ситуації серед народних депутатів та працівників Апарату. Я нагадую, що, попри усі ескалації конфлікту, COVID ніде не зник. Тому теж нагадую про необхідність дотримання всіх необхідних вимог, а також питань пов'язаних із щепленням і ревакцинацією.

Крім цього, я хочу повідомити про події, які відбулися минулого тижня в парламенті, особливо щодо того, наскільки потужно всі разом ми з вами включили міжпарламентську дипломатію. Ви бачили, скільки гостей і скільки наших друзів парламентів приїхало минулого тижня з тим, щоб підтримати Україну. І ми мали можливість зустрічатися з польськими делегаціями, на чолі з Маршалком Сенату Польщі Томашем Гродзьким, а також віцемаршалком Сейму Польщі Ришардом Терлецьким. З Литовською делегацією, на чолі з Заступником Голови Сейму  Литовської Республіки Паулюсом Саударгасом. А також з нашими колегами з Британії. Така підтримка, я думаю, свідчить усім нам про те, яку роль сьогодні посідає Україна на світовій інформаційній геополітичній карті світу. Тому мені дуже приємно, що усі наші партнери підтримують Україну, підтримують її європейські і євроатлантичні прагнення.

Крім цього, я хочу поінформувати вас, що ми разом з першим заступником, з заступницею, з керівниками комітетів деяких, минулого тижня мали зустріч з родинами загиблих захисників України та родинами Героїв Небесної Сотні. І тому ми домовилися внести на розгляд парламенту законопроекти про визначення статусу захисника (захисниці) України і питання пов'язані зі статусом Героя Небесної Сотні та розпочати роботу над розробкою гідного соціального забезпечення згаданих категорій громадян.

Крім цього, шановні колеги, нам треба буде затвердити сьогодні порядок денний на пленарний тиждень. Я також прошу, коли будуть доповідати наші колеги керівники фракцій і груп, визначатися, кого ми будемо запрошувати на "годину запитань до Уряду".

Вельмишановні колеги, переходимо до виступів. Я передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Сергійовичу Корнієнку. Будь ласка, Олександре Сергійовичу.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановні колеги! Дорого дня всім, хто нас чує!

Я повернувся вчора теж із Мюнхену, де приймав участь у заходах, пов'язаних з міжнародною безпековою конференцією, з "Українським ланчем" так званим. І хотів би поділитися тими враженнями, з якими наша делегація прибула сюди, а наша делегація була, складалася з представників різних партій. І дуже, на мій погляд, позитивно те, що за кордоном всі наші делегації демонструють єдність і прихильність до того, що Україна є суверенною і незалежною державою, і це не може ніким оскаржуватись ніяк.

Власне, безпрецедентна міжнародна підтримка, яка зараз є навколо України, вона відчувалася. І, дійсно, міжнародна безпекова конференція, яка проводиться далеко не в перший раз, і бувало, що вона також  проводилась в непростих умовах, на цей раз була повністю присвячена Україні й інші питання, крім як українське питання, там мало як обговорювались.

Повна підтримка України є за кордоном, є і повна підтримка в суспільстві тих позицій, які озвучив Президент України Володимир Зеленський в своєму виступі на Мюнхенській конференції. І щодо тих питань, які він ставив у своєму виступі, я думаю, що ці питання хвилюють наразі кожного з нас. І ми віримо, що наші міжнародні партнери нам допоможуть знайти на них відповіді і ці відповіді будуть чіткими та вичерпними. Зокрема одне з важливих питань, яке турбує мене і яке  Президент поставив у своєму виступі, не важливо скільки там їх зараз зібралося біля наших кордонів, важливо скільки нас, скільки нас всередині і скільки нас навколо, яка підтримка в України навколо. Якщо всередині зараз у нас не виникає дуже багато питань, тому що ми всі впевнені в Збройних Силах України і впевнені в нашій підтримці Збройних Сил України, і в нас відбудовується і постає зараз територіальна оборона, яка потребує підтримки майже миттєвої.

На минулому тижні, я дуже вдячний всім колегам з усіх партій, які на місцях: в радах, в обласних радах, міських радах голосували за виділення коштів, за виділення приміщень, за підтримку: більш ніж 300 мільйонів гривень і ця цифра постійно збільшується – вже по Україні місцеві ради місцевими бюджетами підтримали територіальну оборону. Це не мало, повірте мені.

Також у нас серйозна зовнішня підтримка, і скільки нас ззовні ми теж розуміємо, приймаючи щодня літаки з дуже важливими військовими вантажами, 49 літаків менше чим за місяць прибуло до України. Ми вдячні нашим партнерам зі Сполучених Штатів, Канади, Великобританії, також вдячні партнерам з Естонії та Литви, які долучилися до цієї підтримки. І сподіваємося на те, що вся заявлена підтримка з боку партнерів також найближчим часом прибуде до України.  

Що можемо робити ми, парламентарі, крім наших основних обов'язків по прийняттю тих чи інших законодавчих актів, пов'язаних з підтримкою економіки, виділенням додаткових засобів на Збройні Сили, на розвиток територіальної оборони? Ми можемо займатися міжпарламентською дипломатією, про що казав наш Голова і, я впевнений, буде сьогодні багато про це говоритися далі, і ми можемо займатися нею кожен на своєму рівні. Необов'язково чекати візиту якогось серйозного візаві чи керівника, чи голови комітету, чи голови парламенту, ви всі входите до груп дружби, я звертаюсь до всіх депутатів активізувати діяльність з неформальної комунікації з вашими колегами з усього світу, з Європи.

Один з лейтмотивів, який ми почули в Мюнхені на цих зустрічах, на полях самітів, те, що у нас є величезний ресурс міжпарламентської дипломатії. І ті країни, в яких  потрібно додатково донести цю ситуацію, яка зараз в Україні, вони потребують різних шляхів і різних способів донесення інформації. І ваше слово, ваша інформація, яку ви надасте своїм візаві, таким же депутатам як і ви, просто з іншої країни, може бути дуже важлива, може бути вирішальна.  І ми інколи навіть не розуміємо, наскільки це важливо.

Закликаю всіх на цьому тижні до конструктивної роботи в сесійній залі. Сподіваємося, що будемо всі питання вирішувати оперативно.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.   Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я запрошую до слова заступницю Голови Верховної Ради України Олену Костівну Кондратюк.

Будь ласка, Олена Костівна.

 

КОНДРАТЮК О.К. Доброго ранку, шановні колеги. Перш за все я хотіла би подякувати всім громадянам України, хто попри таку тривогу  і  дуже складні часи залишаються працювати в Україні, залишаються працювати на своїх місцях. Це також додає нам всім сил і віри і взагалі розуміння, що  все залежить тільки від нас.

Вісім років тому 20 лютого 2014 року відбулися найважчі і найболючіші події в житті нашої України, в житті і сучасної історії нашої незалежності. Цей день – День Героїв Небесної Сотні. І саме в цей день насправді почався відлік українсько-російської війни.

Я хочу подякувати всім, хто вчора прийшов вклонитися і вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні у всіх містах України, не тільки в Києві. Революція Гідності назавжди змінила життя країни, вона змінила моє особисте життя. І моральним і людським обов'язком всіх нас є  згадувати про рідних загиблих Героїв Небесної Сотні не лише раз в рік, а постійно докладати зусиль, щоб вони відчували повагу, гідну турботу з боку держави.

Минулого року ми усі з вами, за моєю пропозицією, ухвалили історичну Постанову Верховної Ради України щодо Європарламенту і Революції Гідності. Парламент України визнав 2013-2014 роки ключовими моментами українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Але  зустрічаючись минулого тижня, дійсно, з родинами Героїв Небесної Сотні у Верховній Раді ми ще раз обговорювали, що досі немає чіткого визначеного статусу Героя Небесної Сотні, відповідно немає чіткого визначення соціального забезпечення та підтримки родин загиблих.

А найбільше родини переживають і апелюють до прийняття невідкладного Закону до змін в Кримінальний процесуальний кодекс щодо дотримання розумних строків кримінального провадження. Тому я дуже сподіваюсь, що завтра ми невідкладно проголосуємо Закон 6454, який на комітеті сьогодні, я так розумію, буде розглядатись, щоб ми якомога швидше прискорили цей процес.

Щодо Національного меморіалу Героїв Небесної Сотні, музею Революції Гідності, про який говорив нещодавно профільний міністр Олександр Ткаченко, що його побудова якраз розпочнеться в жовтні цього року. Я би теж закликала до тісної комунікації міністерства з родинами загиблих, тому що там теж потрібно постійно комунікувати і розповідати, в чому полягає цей процес, бо є там теж дуже багато застережень від родин загиблих Героїв Небесної Сотні.

Але як і в часи Майдану, коли весь час нас попереджали, що наступають і буде повномасштабний наступ – ми вистояли, я так само сподіваюся, що ми вистоїмо і зараз, не дивлячись на всі провокації з боку Кремля. Ми бачимо з вами відверті злочини проти зараз мирного населення ОРДЛО, про що постійно говорить Людмила Денісова – Уповноважена з прав людини, проводиться показова і примусова загальна мобілізація, влаштовуються  численні провокації, поширюється масова дезінформація про нібито наступ Збройних Сил України.

Керівництво Збройних Сил України офіційно заявляє, що жодного наступу з нашої сторони не планується. Україна дотримується свого слова і зобов'язань з мирного врегулювання на відміну від Росії, яка порушила Будапештський меморандум. І Держдума вже взялася за визнання незалежності так званих "ЛНР", "ДНР", що є кроком до зриву Мінських домовленостей. І саме Росія готує "паперову анексію" українських територій, роздаючи там паспорти як листівки.

На мою думку, обнадійливим сигналом є перспектива зустрічі президентів Сполучених Штатів і Росії. Україні слід стати активним учасником цього процесу, що відбудеться в найближчі дні. Іншими словами жодних рішень про Україну без України і наш порядок денний  має стати частиною цього світового порядку денного. А це відновлення територіальної цілісності України, питання членства в Європейському Союзі і НАТО, блок енергетичних питань, реальна фінансова підтримка у вигляді передусім списання національних боргів.

Я думаю, шановний пане Голово, що нікуди не поділися з порядку денного, і я пропоную все ж таки  на  "годині запитань до Уряду" закликати і запросити до нас профільних міністрів: міністра оборони,  Прем'єр-міністра України, а також міністра закордонних справ – якраз для роз'яснення  цих всіх процесів, які відбуваються.

Я хочу підтримати все  ж таки моїх колег  і говорити про можливості нашої парламентської дипломатії, особливо про створення парламентської…(Не чути)  за створення такої нової асамблеї в наших стінах.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую, Олена Костівна.

Слово надається першому заступнику голови фракції політичної партії "Слуга народу" Андрію Вікторовичу Мотовиловцю. Будь ласка, Андрій Вікторович.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Шановний Голова Верховної Ради, пані і пане віцеспікери і члени Погоджувальної ради, я хочу подякувати всім головам  фракцій, за минулий тиждень було прийнято важливі закони. Ми працювали, для нас велика шана, що відбувається  у Верховній Раді. Ми дуже радіємо у Верховній Раді розкладу на наступний тиждень, ми дуже раді бачити закони щодо оборони у вівторок, ми дуже раді бачити Закон про зброю для цивільного населення – це  важливі складові  захисту.

На минулому тижні майже всі обласні ради проголосували тероборону, виділено 300 мільйонів. І це оборона, яка розкривається як крила від рівня  Кабінету Міністрів до Верховної Ради, до кожної громади, до кожної обласної  ради.  Ми вдячні за прийняті рішення, ми вдячні за виділені кошти.

Також ми вітаємо в четвер законопроекти, що стосуються економічного майбутнього, економічний паспорт майбутнього. Ми дякуємо за те, що в четвер знайшлось місце бюджетним змінам по збільшенню фінансування  Міністерства  оборони. Ми вдячні за весь діалог, який ми зараз ведемо по ренті по газу. Це професійні дискусії, вони будуть продовжуватися ще в понеділок, ми вітаємо в середу закінчення цієї дискусії і голосування саме в четвер. Ми чуємо бізнес, ми розуміємо бізнес і вважаємо, що ми консолідовано підійдемо до вирішення цього питання. Це саме про справедливість і розуміння, що надприбутки будуть сплачувати саме до бюджету, саме для фінансування армії.

Хочу вам наголосити, наприклад, при голосуванні 5600 всі експерти казали, що руда не буде коштувати більше 90 доларів, ціна руди 141 долар, бюджет отримує додаткові кошти, кошти для захисту, для розвитку, в першу частину для захисту нашої країни.

Я хочу сказати велике дякую роботі зараз Кабінету Міністрів, це дійсно дивовижна робота. Приклад, це Міністерство інфраструктури, відмови від виконання рейсів міжнародної компанії "Lufthansa" і відразу на виконання "Відкритого неба" передача всіх дозволів до МАУ. Це чудовий приклад як треба захищати українських платників податків і продовження слів, які сказав Президент України в Мюнхенській безпековій конференції: "Ми сильна держава, яка має право на правду і на захист, економічний захист також".

Щодо порядку денного, я прошу поставити на голосування та внести наступні зміни. Я прошу закон 6418 перевести на п'ятницю, також закон 5727 перевести на п'ятницю. Закон 6103 поставити голосування за четвер. Я прошу комітет провести комітет для того, щоб він в четвер міг розглядатися Верховною Радою.

Дякую. І давайте працювати.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Вікторовичу.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрію Анатолійовичу Бойку. Будь ласка, Юрій Анатолійович.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні, я коли в четвер побачив порядок денний, а він сьогодні такий же, я,  відверто кажучи, очікував, що він буде переглянутий до сьогоднішнього дня, враховуючи ту ситуацію, яка складається в державі.

Я розумію, що хтось хоче провести там іміджеві якісь постанови на кшталт того, що у нас є в порядку денному, постанова про затвердження чергового свята в України – День українського борщу, отаке у нас є в порядку денному. Я вважаю, що в сьогоднішній ситуації – це просто знущання.

А ситуація у нас така. У нас в країні реальний військовий психоз, коли люди виїжджають з Києва, виїжджають за кордон, вивозять  сім'ї, інвестори виводять гроші, країна втрачає шалені гроші на те, щоб стримувати гривню.

Ми дійсно минулого тижня бачили дуже багато делегацій, які приходили в зал парламенту і висловлювали нам свою підтримку. Це дійсно дуже добре. Але потім вони виходили з зали і давали команду на переміщення своїх посольств з Києва, і давали команду своїм громадянам покидати Україну. І наші люди все це бачили, і знов-таки бачили, що якщо хтось виїжджає з іноземців, хтось виїжджає, даються такі команди, значить щось не те – і це був сигнал для них теж покидати країну. Це дуже погано.

У нас зростає внутрішня агресія, у нас стався ганебний випадок минулого  тижня, коли в ефірі одного з телеканалів був напад на нашого народного депутата Нестора Шуфрича, голову Комітету по свободі слова, з боку радикала. І я вимагаю, щоб правоохоронні органи надали відповідну оцінку тим порушенням закону, які були допущені цією особою. Відповідного листа ми також направили і на вашу адресу.

В цій ситуації дуже важливо розуміти позицію діючого Президента. За останні два тижні у нас в країні побувало близько 10 лідерів держав. Одному лідеру держави він каже, що ми будемо виконувати Мінські угоди, наступного дня він каже, що ми не будемо виконувати Мінські угоди, що це ганебний документ і таке інше. Потім у нас в парламенті з'являється унікальний лист від представника "Слуги народу", де він пропонує створити ТСК по розслідуванню  можливої зради при підписанні Мінських угод.

Так що тут розслідувати? Треба просто "Слугам народу"  подивитися, тому що вони ж підписували,  затверджували вдруге цей  протокол в грудні 2019 року в Парижі і там же анонсували затвердження "формули Штайнмайєра" так званої. Що тут шукати зрадників, кого тут шукати?

Я вважаю, що потрібно мати позицію діючому Президенту, і ця позиція повинна бути доведена до суспільства.

Позиція нашої фракції, нашої політичної сили, що Мінський протокол був підписаний і дозволив зупинити масові трагедії в суспільстві, які сталися в 2015 році. Він зберіг багато життів. Втілення його – це єдиний сьогодні шлях закінчення конфлікту на сході, закінчення війни і цим шляхом треба йти. І це шлях компромісу, тому що краще домовлятися, ніж стріляти. І у нас немає ні російського, ні нашого сценарію  цих Мінських угод, є єдиний протокол, який був підписаний всіма сторонами.

Тому наша позиція, що треба виконувати. І якщо парламент не може виконати цю історичну місію, а я вважаю, що це буде історична місія, тому що завершення війни хочуть всі,  то треба чесно сказати, що парламент не може виконати те, що він обіцяв, коли йшли депутати на вибори. А всі депутати обіцяли мир, у тому числі  діючий Президент, який обіцяв, що він принесе мир в країну,  а сьогодні через три роки  втягнув  країну в реальний військовий психоз. 

Тому парламент повинен виконати цю місію. Якщо ж ні, то було б чесніше просто розпустити цей парламент і щоб люди  обрали новий парламент, який буде здатен привести країну до миру, до спокою і стабільності.

Дякую за увагу. 

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська солідарність" Петру Олексійовичу Порошенку.

Будь ласка,  Петро Олексійович.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановні колеги, дорогі українці, подивіться, які дивні метаморфози відбулися в цьому залі. Ще минулого тижня представники монобільшості стверджували, що ніякої загрози немає, що нападу не відбудеться, що цю всю паніку розганяють наші партнери і журналісти видань CNN, Bloomberg, Reuters, Associated Press і Washington Post.

І от пройшло три-чотири дні, і нарешті прийшло розуміння. Саміт, про який ми почули вчора, України і Сполучених Штатів – наших союзників з одного боку, Росії – з іншого боку. Безумовно, це важлива подія, яка, по-перше, залишає нам надію на дипломатичне врегулювання російської загрози, чого прагнуть усі українці і весь світ. А з іншого боку, шановні колеги, дає нам певний час для того, щоб ми краще підготувалися до будь-якого сценарію.

І що стосовно саміту, я не хочу оприлюднювати, але я передам пану Зеленському наші розгорнуті пропозиції щодо саміту. Але перше, що нам зробити для того, щоб зняти напругу, – це поставити на цього саміті питання про направлення на окуповану частину Донбасу "блакитних шоломів" ООН.

У цьому сенсі дуже обнадійливою є заява китайського міністра закордонних справ у Мюнхені про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. І постійні члени Радбезу водночас є підписантами Будапештського меморандуму.

Ми глибоко свого часу пропрацювали питання про миротворців. Я наголошую на підтримці цього Сполученими Штатами, Францією, Німеччиною. Ми отримали запевнення, що Китай точно не скористається правом вето. І Росія має бути поставлена в умови, коли в неї не буде ніякого іншого виходу, як проголосувати за цю позицію.

Те ж саме стосується і про повернення до дорожньої карти Мінських угод. Я категорично не погоджуюсь з попереднім виступаючим, бо є дорожня карта Мінських угод справжня, яка передбачає принцип security first – "по-перше безпека", і є російський наратив з так званою "формулою Штайнмайєра" і викривленням, яке точно сприяє втраті частини суверенітету України. Ні в якому разі ми не можемо піти на Росію і дати себе принизити, обдурити. Є чітко встановлений пріоритет.

Система безпеки в Європі може триматися лише на старій, перевіреній часом основі – НАТО з включенням до блоку України. Це краще за будь-яку ядерну зброю. І саміт дає нам ще трохи часу для екстрених заходів і посилення оборони.

Але, шановний пане Голово, я тримаю в руках порядок денний, тут "ігорка" – 2713, пенсії співробітникам ДБР, для політичних переслідувань, рієлторська діяльність, "табачка" з рекламою електронних сигарет, посилення ДБР для політичних переслідувань, електронний паспорт для перерозподілу. Єдине, чого тут немає – законопроекту 6542, який п'ять тижнів чекає вашого рішення для голосування, який був підтриманий всіма фракціями, крім монобільшості.

Я вимагаю і наполягаю у вівторок поставити законопроект, внесений п'ять тижнів тому. Ми маємо забезпечити армію, тому що правильно каже пан Корнієнко: "Не важливо, скільки їх, важливо – скільки нас". Так от, щоб ми доукомплектували українську армію, яка укомплектована на 60 відсотків, треба розглядати наш законопроект, забезпечити резерви. Місцеві ради проголосували за виділення коштів, п'ять тижнів ви не можете поставити це питання на голосування. Ми вважаємо, що це абсолютно неприйнятно.

І надзвичайна подія в п'ятницю в студії Шустера – це ще одне нагадування про те, що необхідно прийняти закони про боротьбу з колабораціонізмом і протидію російській пропаганді всередині України. Стоїть наш Закон про колабораціонізм, прохання обов'язково поставити це питання в порядок денний. Ми наголошуємо, що "п'ята колона" має бути стриножена, пов'язана по руках і ногах.

Розгляд цих та інших оборонних питань – це наш з вами обов'язок зараз перед суспільством, бо Путін сподівався на паніку, що вишикуються черги за гречкою і доларом, а в Україні вишикувалися черги до магазинів зброї, бо кожен збирається захищати Україну.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Я просто так, якщо дозволите, нагадаю, на четвер запланований законопроект 7012 з відповідними альтернативними, де чітко передбачено…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ще раз кажу, там, де чітко передбачено і прораховано разом з урядом всі питання, пов'язані з підвищенням…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Петре Олексійовичу, я дуже уважно слухав вас. Петре Олексійовичу.

Я надаю слово голові фракції політичної партії "Всеукраїнське…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Прямо зараз, Петре Олексійовичу? Ми вже четвертий раз це ставимо. Але я ще раз кажу, сьогодні стоїть 7012-2, який погоджений з урядом…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ну, чекайте, ну, що значить не ваш. Це законопроект для армії, він точно не ваш, Петре Олексійовичу.

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Але там прорахований.

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я в кінці це питання поставлю. Але я ще раз попереджую, що я хотів би, щоб інформація доходила до наших глядачів повна, що на цей тиждень, на четвер запланований законопроект 7012-2, який чітко розрахований, який погоджений з Міністерством оборони, з Міністерством фінансів, і там чітко стоїть питання підтримки української армії. Дякую.

Я надаю слово голові фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівни Тимошенко.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, зараз вже стає зрозумілим, що українська Україна сильна тільки тоді, коли вона говорить одним голосом. Влада, опозиція, громадянське суспільство, дипломатія – всі одним голосом. Я дуже радію з того, що перший раз за весь час війни з високої трибуни Мюнхенської безпекової конференції з вуст Президента прозвучало чітко звернення до Будапештського меморандуму. Це дуже важливо.

І тому я нагадую, що на минулій нашій Погоджувальній раді ми прийняли рішення, що ми, як парламент, ставимо на голосування звернення до країн-гарантів Будапештського меморандуму, безумовно крім країни-агресора, щоб не було провокацій від патріотичних партій. Ми мусимо звернутися і чітко вимагати виконання цих гарантій. Картка 843509, я прошу всіх, хто може, підписати в електронній формі. І треба буквально у вівторок  ставити і голосувати. Нам недостатньо лише однієї заяви Президента на Мюнхенській конференції, нам потрібно зробити з Будапештського меморандуму головний шлях наш до миру.

Наступне. Сьогодні вже всім очевидно, да, що нас війною, ескалацією, залякуванням, тиском, терором примушують виконати Мінські угоди. І весь цей "трьоп" про те, що є український і є російський варіант, про те, що є якби-то документи, які говорять про перші безпекові, а потім політичні дії, обман. Тому що Мінськ-2, дев'ятий пункт відкрийте сьогодні, всі прочитайте, там закладені політичні умови перед безпековими. І там написано: спочатку вибори, потім – відновлення кордону. І не треба тут брехати і нікого дурити в цьому.

І тому парламент зараз мусить чітко прописати послідовність дій приведення України до миру і поновлення наших територій. А це означає, парламент мусить чітко сказати світу: спочатку безпекові питання, а потім вже питання політичні і ті, які не суперечать суверенітету України і незалежності, можливості жити і працювати в нашій країні так, як хоче український народ.

І тому другий документ – це якраз директиви парламенту, не забувайте, що в нас парламентсько-президентська форма правління, як треба виконувати пункти встановлення миру. Я хочу, щоб ви зараз записали: картка 843569 – це послідовність пунктів по встановленню миру. І іншого нічого країна не прийме, українське суспільство нічого іншого не прийме, тільки спочатку безпековий пакет, а потім вже політичні, які не суперечать національним інтересам України. Я прошу, щоб ми на цьому тижні, так як Погоджувальна рада минулий раз визначилася, проголосували ці два документи.

Третє, що дуже важливо. Дорогі друзі, у нас є безпекова європейська організація ОБСЄ, яка зобов'язана в таких ситуаціях діяти. Я звертаю вашу увагу, що з нашої Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ відкликано 60 відсотків учасників цієї місії від 10 західних країн.  Але це ще не все, зверніть увагу, що відкликано 40 відсотків з представників України. Ви що? Зараз, знаєте, хто не відкликав своїх представників зі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ? Росія і всі ті, хто входять у ОДКБ. Так що ми робимо? Там зараз абсолютна більшість Російської Федерації в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

Я вимагаю зараз від влади негайно відкликати тих 40 відсотків українських представників, які покинули свої, по суті, місії і пости, і замінити на тих, хто може там працювати. Тому що ви практично, Україна в тому числі, разом з десятьма західними країнами, здали зараз Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в руки країни-агресора.

Я хочу вам сказати, дорогі друзі, що якщо парламент буде відмовчуватися, майте на увазі, парламенту і суспільство, і прийдешні покоління питання зададуть. То поки парламент займається гральним бізнесом і іншими "прекрасними" (в лапках) лобістськими питаннями, війною сьогодні, зупинкою агресії і ескалації сьогодні в парламенті, по суті,  не займаються.

І тому ми вимагаємо, щоб, крім того, були на цьому тижні прийняті всі необхідні закони, які посилюють фінансування армії і дають в руки наших військовим зброю і нормальне грошове забезпечення.

Слава Україні!

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Героям слава! Юліє Володимирівно, дякую.

Слово надається заступниці фракції політичної партії "Голос" Юлії Леонідівні Клименко. Будь ласка.

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Добрий день, шановні колеги! Добрий день, шановні українці!

Хотілось би розпочати перш за все з події, яка відбулася того тижня, фактично Державна дума порадила пану Путіну визнати незалежність ОРДЛО. Ми про це говорили на попередній Погоджувальній раді, але цей факт стався і, на жаль, ми не знаємо на даний момент, чи буде далі йти пан Путін: все-таки визнає незалежність чи ні. Але, тим не менше, цей факт стався на рівні Державної думи, тому наша фракція пропонує не залишати це без уваги нашого парламенту.

І тому ми зареєстрували звернення до РНБО, постанова № 7064, щоб визнати всіх тих, щоб накласти санкції, в тому числі економічні, на всіх тих, хто голосував за це рішення. Ця постанова зареєстрована і прохання її по можливості включити, пройти комітет і включити на порядок денний на цей тиждень. Тому що це дуже важливий і політичний сигнал, де ми говоримо, що це не залишиться без уваги українського парламенту і ніхто не може визнавати і робити повзучу анексію наших територій, включаючи Державну думу. Багато з цих людей, які є в Державній думі, мають так чи інакше  зв'язки в тому числі економічні з Україною, багато заробляли або заробляють  в Україні. Тому просимо все ж таки цю постанову, будь ласка, поставити на порядок денний і розглянути. І РНБО накласти санкції на всіх цих депутатів Державної думи, які посміли взагалі подумати про анексію нашої території.

Також зареєстрована інша постанова і звернення (номер 4653) про накладення санкцій на Інститут ядерних досліджень Російської академії наук. Я хочу вам сказати, що до сих пір вони мають право користуватись нашими надрами, а саме Артемівським родовищем кам'яної солі на 20 років. Колеги, у нас йде війна, а у нас Російський інститут ядерних досліджень без санкцій користується нашими надрами. Вибачте, це де таке взагалі? Ну як це можливо на даний момент? Тому прохання поставити номер 7064 та 4653 в порядок денний і  розглянути. І звернутися до РНБО про накладання санкцій.

Що стосується заслуховування на цьому тижні. Ми пропонуємо все-таки розглянути, крім оборонних і запросити міністра  оборони для того, щоб він надав нам більше інформації, а також Прем'єр-міністра щодо економічних питань, все-таки розглянути питання порушення прав наших громадян, українських громадян на території ОРДЛО, яких посадили в автобус і вивезли незрозуміло де, і вони там перебували протягом однієї чи дві доби без забезпечення їх елементарних прав, включаючи дітей і жінок. Тому, можливо, пані Денісова може до нас приєднатися і розказати нам більш детально про те, що відбулося протягом цих днів, коли вивезли людей з їх домівок, я маю на увазі ОРДЛО, громадян України і вони перебували не зрозуміло де, без елементарних умов перебування. Тому, можливо, парламент може заслухати і все ж таки зробити в тому числі і свої висновки з цього.

Що стосується безпосередньо військових  дій і територіальної оборони. Хочу вам сказати, безумовно, 2 мільярди, які закладені в законопроекті Кабміну на територіальну оборону, безумовно будуть великою допомогою. Але краще, щоб все ж таки територіальна оборона почала розгортати не тільки другий рівень, там де резервісти, а також почала розгортати третій рівень, там де є добровольчі загони. Чому? Тому що не всі люди готові йти підписувати контракти з ЗСУ, а хочуть захищати свої громади і свої території. Тому давайте ми все ж таки пересунемося, паралельно будемо створювати не тільки резервну лінійку територіальної оборони, а також почнемо на рівні громад створювати загони, які будуть добровольчі загони, які будуть охороняти свою територію. Це теж вимагає від місцевих рад і місцевих громад коштів, тому що на все це треба забезпечення, а також приміщення і ремонт. Тому просимо підтримати наш законопроект 7051, який говорить про виділення 2,5 мільярда субвенцій на громади для початку створення добровольчих загонів для захисту своїх територій.

І в кінці, що я хочу сказати. Колеги, безумовно вчора у восьму річницю, вдумайтеся, восьма річниця розстрілів на Майдані, ми відмічали ввосьме пам'ять Дня Героїв Небесної Сотні. За весь цей період у нас не зсунулася побудова музею Революції Гідності ні на крок. Крім проектування, а також купівлі дерев, на цій земельній ділянці, на який повинно бути, до сих пір…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Дякую, Юлія Леонідівна.

Слово надається співголові  депутатської групи "Партія "За майбутнє" Бондарю Віктору Васильовичу. Будь ласка, Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Руслане Олексійовичу. Дякую, шановні колеги.

Я хочу підняти важливе питання, яке сьогодні, я думаю, більшість відчуває і розуміє. Загроза є. Супротивник відчуває, що Україна готова до захисту, є українська армія, багато робиться для того, щоб армія була укомплектована, озброєна. Але ще більше буде психологічний тиск навіть на супротивника, якщо він побачить, що дійсно по всій країні мобілізується не тисячі, не десятки, а сотні тисяч добровольців, які організовані, одягнуті, забезпечені і чітко розуміють свої дії, плани дій і так далі.

На жаль, те, що ми сьогодні бачимо, військкомати і так далі, вони не дуже добре справляються з цією роботою. Підготовка і організація територіальної оборони теж перекладена на плечі місцевих органів влади. І в більшості випадків це нагадує самодіяльність, яку кожен місцевий орган влади, громада, місто організовує і  планує так, як  хтось бачить чи  хтось розуміє.

Я пропоную перейти до більш конкретних дій і організувати цю всю історію. Є система Дія, якою сьогодні користуються по оцінках експертів більше 11 мільйонів населення України – це активне населення. Як мінімум 20-30 відсотків населення зараз готові були би вже записатися в територіальну оборону, в добровольчі батальйони, якби вони чітко розуміли, де це зробити. Бігати по міським радам, по громадам, шукати і складати списки, подавати папери і так далі, активна частина громадян України сьогодні не хочуть і не будуть. 

В системі Дія можна організувати автоматичну реєстрацію добровольців – це ідентифіковані люди, які чітко мають прив'язку до паспортів, це люди, які ми чітко розуміємо, що вони є на обліку. В системі Дія можна зразу сформувати: де, куди, коли їм – і подати їм інформацію,  треба прибути в який пункт призначення, хто буде координатор в тому пункті призначення. 

В системі Дія можна зразу ідентифікувати кожну людину, яка автоматично через систему Дія записалася добровольцем в територіальну оборону. Ідентифікувати всі автентичні параметри, які необхідні для того, щоб підготувати під кожну людину одяг, амуніцію, аптечки, зброю і так далі. Тобто людина може заповнити всі свої  параметри, зріст, розмір і так далі і зразу в пункт, де вона прибуде, будуть підготовлені склади, щоб він прийшов, отримав свою форму одразу по тих параметрах, які він вказав в системі. Зброю підготувати і так далі.

В системі Дія можна провести зразу опитування, які армійські спеціальності він мав, якщо ця людина служила в армії.  Ми зразу можемо сформувати і побачити скільки і яких спеціальностей  в нас є готових, хто готовий прийняти участь в територіальній обороні.

В системі  Дія  можна провести опитування, хто має яку зараз  спеціалізацію: інженери, техніки, зв'язківці і  так далі. Для того, щоб вже підготувати автоматизовано, по всій країні бачити ситуацію, які спеціальності у нас є підготовлені, водії, танкісти і так далі.

В системі Дія можна провести розрахунки, скільки нам після цього потрібно під цю кількість людей, які добровільно будуть зареєстровані. Це може бути півмільйона, мільйон людей, ми не знаємо скільки з 11 мільйонів зразу автоматично зареєструються. Але ми будемо чітко розуміти після реєстрації протягом двох днів, скільки цих людей є, де вони територіально розположені, скільки треба виділити фінансування зараз терміново на їх оснащення, одяг, зброю і так далі.

І саме головне, щоб до того моменту, поки є вірогідність, що відключиться зв'язок, через систему Дія ми можемо кожному з них довести, де в який момент йому потенційно треба бути, навіть якщо відключиться зв'язок, щоб він прийшов туди, він був там зразу мобілізований, за 10 хвилин перевдягнутий і чітко направлений до того місця, де він буде приймати участь в обороні України.

Коли ми це зробимо, ми побачимо півмільйона, мільйон, два, три людей, які готові до захисту країни, можна сформувати тоді напрямки і так далі, це організація роботи.

А так, як сьогодні ми бачимо, що по всій країні кожна рада, кожна громада, кожне місто щось самостійно ліплять, у фейсбуці виставлять ці анкети з фотографіями, приклеєними і так далі. Вибачте, це самодіяльність, яка не призведе ні до якої організованої оборони, ні до якого організованого фінансування. Тому ми пропонуємо ці речі зробити, це можна зробити дуже швидко, дуже терміново і, саме головне, це дійсно дасть якісні параметри, скільки людей у нас готові сьогодні і по яких територіях включитися в процес оборони. Можливо цих людей потім пересунути на інші напрямки і вони приймуть дійсно участь.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Я запрошую до слова голову депутатської групи "Довіра" Олега Івановича Кулініча.  Будь ласка, Олеже Івановичу.

 

КУЛІНІЧ О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! За минулі тижні Україна стала епіцентром міжнародних подій та перемовин. Нормандська зустріч, засідання Ради безпеки ООН і Мюнхенська конференція, десятки іноземних політиків відвідали Україну, відбулися сотні телефонних розмов, присвячені захисту територіальної цілісності та суверенітету України. Місія ОБСЄ продовжує моніторити ситуацію для спростування інформаційних атак і фейків.

Ескалацію конфлікту на сході нашої держави іноземні ЗМІ назвали найбільшим ризиком війни за останні десятиліття. В Донецькій та Луганській областях посилилися обстріли та знову, на жаль, є жертви. Крім того, неподалік кордонів України за останній тиждень з'явились точкові провокації. Все це свідчить про те, що починаючи з 2014 року міжнародну політику формують не діалог і дипломатія, а тиск і агресія. І мова йде не лише про фізичне вторгнення на наші території, яке триває вже 8 років, а і про значне посилення інформаційної війни та наступ на Україну як на суб'єкта міжнародної політики. 

Трагічні події в Україні починають змінювати геополітику. Якщо в лютому 2015 року на Мюнхенській конференції з безпеки канцлер Німеччини Ангела Меркель починала свій виступ зі слів "українська криза", то в ці дні лютого цього ж року на цій же конференції міністр закордонних справ Німеччини зазначила: "Ми маємо справу не з українською, а з російською кризою". Сьогодні вже мабуть всі розуміють, що Україна тривалий час перебуває в постійній облозі і фактично центром, точкою цієї облоги є центр Європи.

Минулого тижня Верховна Рада  331 голосом висловила свою позицію щодо територіальної цілісності України та заперечила будь-які спроби визнання самопроголошених республік на території Донецької і Луганських областей.  Хочу подякувати колегам за підтримку звернення, яке ініціювала наша депутатська група "Довіра". І незалежно від того, що заявить Президент Росії в своєму зверненні до Федеральних зборів, українська влада повинна відстоювати і захищати територіальну цілісність і суверенітет України.

Ще одне дуже важливе питання, яке стоїть на сьогодні дуже гостро, це захист наших військових. В першу чергу мова йде про психологічну та соціальну реабілітацію, адже поствоєнний синдром ще довго буде присутнім у нашому житті. На сьогодні діє лише  п'ять центрів соціально-психологічної реабілітації на всю країну. Заходами з психологічної реабілітації буде охоплено лише 5 тисяч ветеранів АТО, а послугами санаторно-курортного  лікування 7 тисяч, а в той же час щонайменше 240 тисяч учасників АТО чекають психологічної, професійної та соціальної допомоги.

В Україні понад 100 тисяч інвалідів війни всіх категорій потребують реабілітації вже зараз, тому заклади для реабілітації військових повинні створюватися в кожному обласному центрі, а в ідеалі – в кожній громаді. Нам потрібна більш комплексна і дієва національна програма з реабілітації ветеранів, яка би підняла важливість їх адаптації до нормального життя на загальнодержавний рівень.  Проблема полягає в тому, що ветерани АТО проходять реабілітацію в санаторно-курортних закладах загального профілю, а їм потрібні спеціальні заклади, яких на сьогодні в державі майже немає.

Крім того, Державна програма соціальної та професійної адаптації ветеранів, яка реалізується з 2015 року, на 80 відсотків зводиться до проходження курсів підготовки водіїв. Але це абсолютно не те, що повинно бути для повернення людей до нормального професійного життя.

Тому акцентую увагу Кабінету Міністрів та профільних міністерств на необхідності в найкоротший термін активізувати заходи для підтримки військових ветеранів, тому що це дуже важливо і дуже важливо зараз.

Щодо порядку денного на цей пленарний тиждень, Руслане Олексійовичу, прохання поставити на вівторок або  четвер законопроект 6537, є рішення профільного Комітету з питань  економічної політики. Дуже важливий законопроект, його підтримують громади. У нас є велика кількість звернень, є позиція Асоціації міст України. Я думаю, що сесійна зала об'єднається і ми його зможемо підтримати, тому що це дуже важливо в контексті нашої роботи з нашими  об'єднаними територіальними громадами.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Дякую, Олеже Івановичу.

Перед тим, як я передам слово Постійному представнику Кабінету Міністрів  України, вельмишановні колеги, є одна пропозиція процедурна, щодо якої ми маємо прийняти рішення.

Це дуже добре, що об'єднується парламент. Але краще, коли об'єднуються парламенти різних скликань. І тому сьогодні на засіданні Погоджувальної ради звернувся з проханням бути присутнім і виступити з  короткою промовою (до двох хвилин) Голова Верховної Ради України восьмого скликання Володимир Борисович  Гройсман.

Я поставлю цю пропозицію на голосування. Якщо ви підтримаєте, ми надамо до двох хвилин.

Відповідно до статті 73 Регламенту Верховної Ради України я ставлю на голосування пропозицію про запрошення  на засідання Погоджувальної ради Голови Верховної Ради України восьмого скликання Володимира Борисовича  Гройсмана, надання йому слова для короткого виступу до двох хвилин. Голосують тільки фракції і групи.

Будь ласка, прошу голосувати. Хто – за? Всі – за, всі одноголосно. Дякую. Хто – проти? Утримались? Нема. Прошу, запросіть Володимира Борисовича.

А поки я надаю слово Постійному представнику Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України. Будь ласка.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Дякую, пане Голово. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні віцеспікери, шановні члени Погоджувальної ради.

Кабінет Міністрів України, Прем'єр-міністр України і міністри працюють у цілодобовому режимі 24 години на 7 як безпосередньо міністерства, так і в режимі відряджень як по території України, так і закордоном для того, щоб забезпечувати промоцію наших національних інтересів на міжнародній політичній арені в тому числі.

Це відбувається зокрема для того, щоб забезпечити економічну стабільність у нашій державі в тих умовах, які на сьогодні склалися, а також стабільність у всіх сферах суспільних відносин, які є сьогодні в нас в країні. Але для того, щоб безпосередньо забезпечувати цей процес, важлива синергія і консолідація зусиль, зокрема потенціалів і парламенту і уряду України.

Тому для того, щоб це відбулося, уряд звертається з проханням підтримати урядові законопроекти, які знаходяться на порядку денному протягом цього тижня. І дякую за увагу, всім бажаю гарного тижня.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, шановні колеги.

Тоді, Володимире Борисовичу, ми тут раді вітати вас. Ми тільки що проголосували, до 2 хвилин. Після цього ми проголосуємо, кого на уряд, потім заслухаємо всіх керівників наших комітетів і проголосуємо порядок денний.

Володимире Борисовичу, будь ласка, до 2-х.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Перш за все я хочу подякувати вам і керівникам фракцій за те, що ви одноголосно підтримали мою ініціативу сьогодні звернутись до Верховної Ради України, оскільки ми маємо надзвичайно серйозну і надзвичайну ситуацію всередині країни, яка потребує дуже виважених системних і злагоджених дій.

Українське суспільство сьогодні розуміє всі загрози, які є, і напрочуд є абсолютно згуртованим і не піддається будь-якій паніці. Зрозуміло, що є певні тривоги того, що буде далі. Але також треба відзначити, що й українське військо сьогодні на передовій стоїть абсолютно згуртовано, чітко розуміючи всі загрози, і однозначно буде боронити нашу державу.

Чого нам сьогодні не вистачає і про що сьогодні говорять люди? Згуртованості у владі. Не може бути сьогодні в такий надважкий час будь-яких протиріч і системи взаємопоборювання різних політичних сил. Я впевнений у тому, що ми всі, всі, особливо ті, хто сьогодні присутні в українському парламенті, мають відкинути всі абсолютно протиріччя, всі питання, які роз'єднують, для того, щоб сформувати, і я підкреслюю, що вважаю це абсолютно правильним, уряд національної згуртованості, куди мають увійти абсолютно всі представники українського парламенту.

В мирний час фракції, які присутні сьогодні у парламенті, отримали довіру людей. Сьогодні ситуація є надзвичайно загрозливою і тому згуртованість всередині країни дасть силу нам в тому числі і ззовні. Тому я хотів би попросити вас сьогодні, і звертаюся з такою ініціативою, розпочати консультації всередині парламенту і вчергове продемонструвати згуртованість, не допустити помилок історії, коли…(Не чути)

Тому ще раз хочу всім подякувати за можливість сьогодні виступити і ще раз закликати до згуртованості…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Дякую, Володимире Борисовичу. Це саме те, про що ми, до чого ми от хочемо прагнути – до згуртованості, до згуртованості всередині парламенту, до згуртованості влади і суспільства. Тому я дякую, що це підтримується. Я думаю, що це підтримується усіма головами Верховної Ради впродовж всього періоду каденцій, тому що всі ми працюємо заради держави Україна.

Я дякую вам за таку об'єднуючу промову, за підтримку парламенту, за підтримку Президента. Дякую вам. Спасибі, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Да. Ви абсолютно праві. Важливо не тільки слухати, але і чути. Дякую вам. Дякую, Володимире Борисовичу.

Тепер ми переходимо до голосування щодо "години запитань до Уряду". Була пропозиція Олени Костівни, я так розумію, що вона переважною більшістю підтримується.  Це питання, пов'язані з… Заслухати інформацію міністра оборони України, міністра закордонних справ України та Прем’єр-міністра України щодо безпекової ситуації в Україні та довкола неї по тому ж самому формату, по якому ми вже слухаємо третій тиждень підряд. Це фактично не година, а дві години запитань до уряду з відповідними питаннями.

Була ще пропозиція запросити міністра з реінтеграції окупованих територій. Але просто ми збільшимо час. Давайте, можливо, питання до неї підуть у форматі питань до уряду. Якщо ви не проти.

Що стосується попросити шановну пані омбудсман, то, в принципі, ми можемо, але не в "годину запитань до Уряду", тому що вона не входить до складу уряду. Ми можемо якось окремо попросити проінформувати Верховну Раду про стан українців, яких вивезли під псевдоевакуацією з території України.

Тому все-таки я ставлю пропозицію, яка була озвучена, це заслухати на "годині запитань до Уряду" інформацію міністра оборони України, міністра закордонних справ України та Прем'єр-міністра України щодо безпекової ситуації в Україні та довкола неї.

Шановні колеги, така пропозиція ставиться. По 20 хвилин кожен. Після цього. Ну, дві години, так як ми вже робимо третій тиждень. Після цього запитання до них від кожної фракції і групи. І після цього ще 30 хвилин – запитання до будь-кого з уряду. Сприймається така пропозиція? Прошу її проголосувати.

Хто – за? Дякую. Одноголосно. Прошу опустити. Проти? Утримались? Немає. Дякую за таке об'єднання.

Да, Петре Олексійовичу.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дуже дякую, пане Голово. Ми декілька разів ставимо питання щодо запрошення Президента України і проведення, за його участі, закритого засідання Верховної Ради. Безумовно, що це є позиція Президента, чи приходити чи ні. Але я прошу поставити на голосування сам факт направлення запрошення Президента для проведення закритого засідання. Прошу поставити це на голосування.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Петре Олексійовичу, тут треба розуміти, чи це буде позачергове.

Ви просто пропозицію ставите, да? Ставлю пропозицію…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ставлю пропозицію Петра Олексійовича Порошенка, яку ви чули,  яка була озвучена. Прошу голосувати.

Хто – за? Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Немає. Утрималась – 1. Рішення не прийнято.

Шановні колеги, тепер переходимо до голів…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, ні, вибачте, будь ласка.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хотіла попросити вас, щоб ви дали доручення, позачергово, невідкладно зібрати профільний комітет для того, щоби ці два документи, які підтримала Погоджувальна рада, звернення до гарантів Будапештського меморандуму і директиви по тому, як виходити з стану війни, щоб ми негайно через комітет пропустили і у вівторок могли проголосувати.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую за пропозицію.

Юлія Володимирівна, я можу дати це доручення необов'язково на Погоджувальній раді, я можу дати в будь-який час. Але, даючи доручення, я повинен давати реєстраційний номер документа, який зареєстрований.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Як тільки буде номер, зареєстрований, то тоді я дам доручення, це не проблема.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)  

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Тому що я в дорученні повинен вказати номер реєстраційний, щодо якого провести це засідання. Дякую.

Переходимо до голів комітетів. Слово надається заступниці Комітету з питань антикорупційної політики Галині Ігорівні Янченко. Будь ласка, Галина Ігорівна.

 

ЯНЧЕНКО Г.І. Колеги, всім доброго дня! Безсумнівно, всі наші думки зараз направлені в першу чергу на питання обороноздатності нашої країни, на безпекові питання, на підтримку армії, тощо. І я впевнена, що зараз скажу від імені всіх українців, які дійсно вдячні Президенту Володимиру Зеленському за сміливу і недвозначну заяву на Мюнхенській безпековій конференції.

Тому закликаю усі депутатські фракції і групи до об'єднання, до відсутності критики, а тим паче критиканства, і до підтримки ініціатив Президента Володимира Зеленського.

Разом з тим, колеги, хочу звернути вашу увагу на два законопроекти, які відносяться до предметів відання антикорупційного комітету. І, напевно, я  б не піднімала ці питання, якщо б не те, що називається таймінг. Хочу нагадати, що вже почався період подачі електронних декларацій, він завершиться 31 березня, і тому вважаю за доцільне розглянути на цьому пленарному тижні або максимум на наступному два законопроекти, які якраз стосуються питань електронного декларування.

Це законопроект № 5627 щодо декларування віртуальних активів і законопроект № 3602, який врегульовує питання подачі, а вірніше, не подачі електронних декларацій адвокатами і нотаріусами. Другий законопроект вже будемо розглядати в другому читанні, його очікують кілька тисяч представників професійної спільноти. Тому за можливості просила б знайти час для розгляду цих двох законопроектів.

Дякую.  

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається народному депутату України, голові Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Потураєву Микиті Руслановичу. Будь ласка, Микита Русланович.

 

ПОТУРАЄВ М.Р. Доброго дня, шановні колеги, шановний пане Голово! Ну, по-перше, з точки зору нашого інформаційного протистояння з агресором я вважаю, що такі погоджувальні ради як сьогодні, вони якраз демонструють всьому світу, що у нас є певні політичні розбіжності, але в цілому ми стоїмо єдиним фронтом і це не може не тішити.

Але трохи, можливо, опонуючи певним зауваженням, хочу нагадати, що колись у 40-му році, коли на Лондон щодня в декілька хвиль налітало сотні німецьких літаків, то після одного з бомбардувань на одному з закладів з'явилася, на весь світ зараз відома, табличка, де було написано, на відміну від традиційної британської таблички, коли люди пишуть: "Відкрито як завжди", було там написано: "Відкрито трохи ширше ніж завжди", тому що бомба вишибла вікна і двері.

Я навмисно і мої колеги з комітету поставили такі законопроекти, як Постанова про День українського борщу, як закони, які спрощують виїзд для дітей з батьками за кордон, бо ми переможемо, колеги. Ми переможемо і ми будемо святкувати День українського борщу в першу неділю жовтня, і ми будемо їздити з нашими дітьми за кордон, ми будемо жити нормальним життям. Ми маємо зміцнювати обороноздатність, але ми маємо також показувати нашими законами, що ми забезпечуємо нормальний мирний лад в країні різними соціальними і економічними.

Дякую. 

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, слово надається Підласій Роксолані Андріївні, заступниці голови Комітету з питань економічного розвитку.

 

ПІДЛАСА Р.А. Я хочу підтримати. Доброго дня, колеги. Хочу підтримати Микиту Руслановича і сказати, що ми в Комітеті економічного розвитку вважаємо, що парламент в такий важкий час повинен працювати для людей і приймати ті законопроекти, які покращують їхнє життя. Тому Комітет економічного розвитку спільно з Комітетом здоров'я нації, я думаю, Михайло Борисович про це скаже окремо, просять усі фракції підтримати у вівторок законопроект 6416 про медичні закупівлі та проголосувати його одразу за основу і в цілому.

Наразі дія Закону "Про публічні закупівлі" не поширюється на закупівлю ліків, які здійснюються міжнародними організаціями, і дія цієї норми завершується 31 березня 2022 року. Попри те, що у нас з'явився потужний державний закупівельник ДП "Медичні закупівлі України", якому ми довіряємо, який вже не перший рік доводить свою ефективність, закупівлі через міжнародні організації досі є доцільними, зокрема і тому, що вони допомагають мати ширший вихід на міжнародні ринки та закуповувати ліки за спрощеними процедурами, що показує свою доцільність і в закупівлі вакцин, і в закупівлі таких препаратів, які є недоступними в Україні.

І, як я вже сказала, законопроект стоїть на вівторок. Комітет пропонує продовжити дію цієї норми до 31 грудня 2023 року. І, зважаючи на обмеженість в часі, просимо одразу проголосувати за основу і в цілому його.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається народному депутату України голові Комітету з  питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування  Михайлу Борисовичу Радуцькому. Будь ласка.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дякую.

В першу чергу хотів би подякувати колегам з економічного комітету.  Колеги, це дуже важливий законопроект. Я дуже прошу всі фракції його підтримати, бо у нас є умови від виробників ліків в першу чергу від COVID, що вони готові постачати тільки через міжнародні організації. Це так само стосується деяких ліків для орфанних хворих і деяких ліків для лікування онкології, і великою кількістю не тільки ковідних, а й інших вакцин. Тому дуже прошу, щоб зал підтримав ініціативу економічного комітету – це дуже важливо. І там дійсно термін залишився один тиждень.

По-друге, хотів би, шановний пане Голово, шановні колеги, попросити все ж таки на цьому тижні поставити в прохідну частину списку 5547 – це законопроект про ліки і лікарські засоби. Я не буду зараз там витрачати ваш час і казати, наскільки важливо сьогодні в Україні мати якісні ліки і лікарські засоби. Тому дуже сподіваюсь, що він буде поставлений саме в прохідну частину на цьому тижні. Це друге читання і там практично всі правки враховані, тому я не думаю, що там будуть якісь великі проблеми по часу його розгляду.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Климпуш-Цинцадзе Іванні Орестівні, будь ласка.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, ми будемо просити підтримати ратифікації, підготовлені нашим комітетом: 0137, 0139 і 0142 – цього тижня.

Також просимо звернути увагу на те, що проекти законів про систему фінансової підтримки майбутніх поколінь 6394 і альтернативні потребують суттєвого доопрацювання, зокрема в частині усунення дискримінаційних положень і правової невизначеності.

Також законопроект 3716 щодо безпілотних повітряних суден цивільної авіації потребує додаткового доопрацювання і врахування регламенту Європейського Союзу. Буду рада попрацювати з колегами з профільних комітетів.

Також, колеги, хотіла би зауважити, що тут деякі колеги-лідерки політичних сил грішать постійними маніпуляціями і постійними навіть відвертою брехнею. Минулого тижня мені довелося спростовувати те, що інформація, яка була тут надана, що, мовляв, Україна не скликала консультації за Будапештським меморандумом, сьогодні ми почули про те, що Україна відкликала з СММ ОБСЄ 40 відсотків своїх представників.

Я просто хочу наголосити і ви маєте як фахівці знати, що жодного українського спостерігача в СММ ОБСЄ немає і не могло бути відповідно до міжнародного права. Тому давайте вже припинимо цю всю  маніпуляцію.

І що стосується закликів до єднання, які ми сьогодні чуємо і тут з колишніх керівників Верховної Ради, і серед усіх нас, я думаю, що вони би були найкраще обґрунтовані, якщо би ми бачили конкретні кроки з боку Президента України до взаємодії з парламентом і до його готовності налагодити діалог з українським парламентом, чого він не робив протягом трьох років свого президентства, і це вперше в історії України. Час  такий,  що він має робити кроки…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Іванна Орестівна, просто от хочу  нагадати, що коли була доповідь від імені комітету колег, але вони виступали з політичними закликами, ви перша, хто виступали проти  того, щоб  робити це. Ну як би є ж представники фракцій, вони можуть говорити про політичні  речі, а керівники комітетів повинні говорити про ті речі, які стосуються…

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Ну ви ж не зупинили пані Янченко, коли вона почала з політичної заяви, тому я собі дозволила продовжити свій виступ…(Шум у залі)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре. А просто як би якась система подвійних стандартів у нас получається.

Слово надається голові Комітету з питань національної безпеки, оборони…

В мене всі мої, так, в мене немає своїх і ваших, я Голова Верховної Ради всієї.

Слово надається голові Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Завітневичу Олександру Михайловичу. Будь ласка, Олександре Михайловичу.

І звертаюся до всіх керівників комітетів, ваша задача доповідати по позиціях комітетів. Будь ласка. 

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую, пане Голово. Шановні колеги, я би хотів коротко зазначити три основні моменти, про які зараз ми  всі говоримо і концентруємося на цьому – це допомога, підтримка з боку парламенту для наших Збройних Сил.

Перше. Всі законодавчі ініціативи, які дійсно зараз вкрай важливі для Збройних Сил і всіх інших військових формувань, знаходяться в Верховній Раді, в різній стадії: перше читання чи друге, більшість до другого читання. А ще ініціативи, які були зазначені нами на початку року,  вже були прийняті в минулому році.

Друге. Те, що зараз повинен був би робити парламент і наш комітет – це погодження 3-річного плану закупівель, що ми зробили ще півмісяця тому. Тому це також робота ця зроблена і затримки ніякої немає.

І третє, що я б хотів би зазначити, що давайте всі, колеги, ті, у кого є ініціативи ті чи інші, які стосуються Збройних Сил, хоча б проводити невеликі  консультації з профільним комітетом, будь ласка. Дякую всім.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую, Олександр Михайлович.

Слово надається заступниці голови Комітету з питань правової політики  Совгирі Ользі Володимирівні. Будь ласка. 

 

СОВГИРЯ О.В. Доброго дня, шановні колеги!

Комітет з питань правової політики просить перенести з вівторка на четвер розгляд законопроекту 6519. Оскільки законопроект тільки у вівторок буде включений до порядку денного сесії, а тому комітет зможе його розглянути в першому читанні на засіданні у середу. Також просимо ГНЕУ Апарату Верховної Ради підготувати висновок щодо цього законопроекту до засідання комітету.

Також щодо законопроекту 3774, який стоїть в порядку денному на середу, просимо перенести його на наступний пленарний тиждень, оскільки комітет розглянув порівняльну таблицю 2 лютого. З 15 лютого порівняльна таблиця знаходиться на опрацюванні в редакційному відділі Головного управління документального забезпечення, після чого буде передана до юридичного управління. Також просимо редакційний відділ та Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради підготувати лінгвістичний та юридичний висновки для розгляду законопроекту на пленарному тижні з 15 березня.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергію Віталійовичу Кальченку, будь ласка.

 

КАЛЬЧЕНКО С.В. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Згідно з проектом розкладу засідань парламенту на цей тиждень, на четвер очікується розгляд проекту Постанови про утворення відповідної Тимчасової слідчої комісії 5196. Лише в порядку інформування: сьогодні цей проект постанови був відкликаний і знятий з розгляду, тому я просив би внести зміни до проекту розкладу.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьяковій Галині Миколаївні, будь ласка.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую. Шановний пан головуючий, я хочу підтримати голів Потураєва Микиту та Підласу Роксолану щодо того, що є комітети, які займаються внутрішньою політикою, соціальною, економічною, медичною, гуманітарною, і ми не мусимо відкидати законопроекти, підготовлені цими комітетами і розглядати їх також.

Нагадаю, що Комітетом з питань соціальної політики підготовлено до розгляду пенсійна реформа, законопроект 4147 на друге читання про національну систему кваліфікації, де використано державне приватне партнерство з Федерацією роботодавців України та Федерацією профспілок. Підготовлений законопроект 5266 про новий порядок укладання колективних угод. Підготовлений законопроект про захист людей  похилого віку 4285. І є законопроект, який патріотично встановлює в Україні День української державності і нагадує, в тому числі і Росії, де починалася Русь і яка вона. Це день в серпні, він розглянутий був комітетом ще у серпні 2021 року, першочерговий президентський, досі лежить, чекає розгляду.

Законопроект 6153: про медиків, які добровольцями пішли в 14-му, 15-му, 16-му роках. Про удосконалення вирішення індивідуальних трудових спорів (5555). 6392: про аспекти регулювання праці. 6350: про забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів. І інші законопроекти, в тому числі і про порушення прав (5748).

Водночас ми просимо зняти з розгляду законопроект на цьому тижні  5388, він доопрацьовується в комітеті. І звертаюсь ще раз до фракцій, хоча б один, два законопроекти, що стосуються соціальної політики мусять проходити на пленарному тижні. За останні п'ять пленарних тижнів ми ледь прийняли два законопроекти з Комітету соціальної політики.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Слово надається голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Олександровичу Гетманцеву. Будь  ласка, Данило Олександрович.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую. Шановні колеги, ми сьогодні дуже багато      говоримо про об'єднання – об'єднання в різних формах перед ворогом, перед небезпекою для всієї держави. Але об'єднання – це не тільки і не стільки слова. Об'єднання – це передусім об'єднання дій, сил та ресурсів.

Тому я хочу звернутися до наших найбагатших співгромадян, наших найбагатших патріотів, я переконаний, що всі вони є патріотами, аби вони підтримали пропозиції Кабінету Міністрів України щодо спрямування частини надприбутку, який отримують газовидобувні компанії, на військових. Ці гроші дуже потрібні державі – це 30 мільярдів гривень по року. І це гроші, які утворюються внаслідок перерозподілу надприбутку в сумі від 400 доларів і вище від продажу газу, який добувається нашими співгромадянами, нашими патріотами.

Я хочу зазначити, що тут немає місця для торгу, тут немає місця для застосування олігархічних практик та політичного впливу, який досі ще доступний великому бізнесу.  Якщо у нас з вами буде Україна, ви отримаєте ці прибутки в майбутньому. Якщо України не буде, ви втратите все, так само як втратимо все і ми. Тому я закликаю до об'єднання  на ділі, а не на словах, і закликаю припинити будь-які торги навколо того, щоб спрямувати кошти на допомогу, на виплати утримання нашим військовим.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. І ще номер законопроекту, якби ви сказали після політичного спічу.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Цей політичний спіч був у підтримку законопроекту 7038, який вже включений до порядку денного, і я прошу всіх підтримати його.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Просто треба одразу, коли ви говорите, завершуйте тими законопроектами. Тому що нам легше фіксувати тоді всі ці речі, які ідуть з вуст голів комітетів.

Будь ласка,  голова Комітету з  питань цифрової трансформації Крячко Михайло Валерійович. Будь ласка.

 

КРЯЧКО М.В. Добрий день, шановний головуючий, шановні колеги! 

Прошу розглянути можливість включити до порядку денного цього тижня євроінтеграційний законопроект про забезпечення укладання угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства  Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації (реєстраційний номер 6173).

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка,  заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Крейденко Володимир Вікторович. Будь ласка.

 

КРЕЙДЕНКО В.В. Шановний головуючий, шановні колеги! Дійсно, в часи кризи і в часи зовнішньої агресії питання транспорту та інфраструктури у нас стоїть на порядку денному і є дуже важливим питанням. Тому я хотів би подякувати за те, що  на середу у нас стоїть важливий законопроект 3716 про Повітряний кодекс щодо  удосконалення законодавчого  врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається.  Брагар ні, так?

Будь ласка,  слово надається голові Комітету з питань правоохоронної діяльності Іонушасу Сергію Костянтиновичу.

 

ІОНУШАС С.К. Дякую, Руслане Олексійовичу, перш за все за той лист, який я як голова Комітету з питань правоохоронної діяльності отримав у п'ятницю з вимогою скликати позачергове засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо необхідності розгляду законопроектів, які стосуються подій у 13-му, 14-му роках на Майдані. Я бачу, що ці законопроекти вже стоять у порядку денному у вівторок.

Хочу всіх наших колег повідомити, що мною скликане позачергове засідання, яке буде відбуватися сьогодні о 15-й годині онлайн. Я сподіваюсь, що члени нашого комітету приймуть відповідне рішення.

Крім того, я хотів би звернути увагу всіх присутніх на цій нараді про необхідність розгляду та голосування у Верховній Раді законопроектів, які стосуються права на цивільну вогнепальну зброю. Шановні колеги, вдумайтесь, у тій ситуації, яка в нас зараз є в Україні, в нас немає законодавства, яке регулює цивільне право і порядок використання цивільної вогнепальної зброї. Тому я всіх буду закликати підтримувати законопроекти та проголосувати в першому читанні.

Крім того, я хотів би зазначити, що, на жаль, я не бачу в порядку денному законопроекту, який дуже важливий для Національної поліції. Цей законопроект 6523, він стосується техніко-юридичних правок для того, щоб надати можливість все ж таки Національній поліції застосовувати штрафи.

Крім того, я хочу підтримати нашого колегу Олександра Завітневича  про необхідність звернення до профільних комітетів щодо тих законодавчих ініціатив, які стосуються профілю комітетів. Перш за все я хотів би звернутися до Олександра: якщо якісь законопроекти стосовно реформ… (Не чути)   

…стосуються нашого комітету, все ж таки звертатися до нашого комітету.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається першому заступнику Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Максиму Миколайовичу Ткаченку. Будь ласка, Максим Миколайович.

 

ТКАЧЕНКО М.М. Дякую.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги, шановні громадяни! Хочу нагадати всім присутнім, що 20 лютого 2014 року розпочалася тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Вдумайтеся, буквально вчора виповнилося вже вісім років з того моменту, коли ми забули про мирне небо над головою, коли кожен день свободи ми стали буквально вигризати у ворожої держави.

Дуже символічно, що між датою початку окупації і датою, коли в Україні відзначається День спротиву окупації, а це також на цьому тижні, 26 лютого, всього лише кілька днів. Наші громадяни одразу дали зрозуміти агресору, що так просто свою землю вони не віддадуть.

Хочу всім повідомити, що на минулому тижні наш комітет схвалив заяву до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 26 лютого, якою рішуче засудив політику Російської Федерації як держави-окупанта. Ми вкотре закликаємо всіх до єдності, адже тільки політична згуртованість і спільне розуміння мети допоможуть нам вибудувати правильні та зважені кроки щодо повернення нашої території. Крим був і є, і буде українським. Луганськ – Україна, Донецьк – Україна.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові… Андрію Андрійовичу, не будете, так? Далі, будь ласка. Кожем'якін – ні.

Заступниця Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Бардіна Марина Олегівна, будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня, колеги. Наш Комітет зовнішньої політики працює дуже активно в комунікації з нашими колегами в інших парламентах з приводу ситуації, яка сьогодні є на кордонах України. Я хочу подякувати керівникам і співголовам груп дружби, які дійсно активізували свою роботу. І вся допомога, яка потрібна, нашого комітету, будь ласка, ми готові включатися і допомагати по вашій роботі.

Також хочу подякувати всім фракціям і групам, які на минулому тижні дуже конструктивно підтримали низку ратифікацій нашого комітету. І я пропоную цього тижня, а конкретно в середу стоїть близько десяти ратифікацій, денонсацій, теж нам пройти в такому оперативному режимі, розглянути можливість без обговорень їх прийняти і зекономити час на інші важливі рішення.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Юрію Юрійовичу, ні? І Степане Миколайовичу, ні, так?

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Зараз, зараз, я передаю в порядку надходження. Будь ласка, спочатку вельмишановний Артур Володимирович, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановні колеги, я б хотів нагадати, що на початку Погоджувальної ради "Європейська солідарність" попросила керівництво Верховної Ради поставити на голосування Погоджувальної ради пропозицію про включення законопроекту 6542: про термінове надання 50 мільярдів гривень на українські збройні сили – на голосування Погоджувальної ради.

Тому, шановний Руслане Олексійовичу, прохання поставити це питання на голосування. Вже п'ять тижнів цей законопроект не розглядається Верховною Радою.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Ставлю пропозицію Артура Володимировича. Будь ласка, прошу голосувати.

Хто – за? Дякую. Прошу опустити. Проти? Немає. Утримались? Дякую. Двоє. Рішення не прийнято.

Будь ласка, Юлія Леонідівна, будь ласка.

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Шановний пане спікере, моя пропозиція щодо розгляду на профільному комітеті порушення прав наших мешканців, українців, в ОРДЛО, які були незаконно і примусово евакуйовані, в тому числі діти-сироти, діти без батьківського піклування, були незрозуміло куди виведені, незрозуміло в яких умовах. Будь ласка, дайте доручення комітету профільному розглянути це разом з МінТОТ, можливо і запросити пані Денісову.

 

ПОТУРАЄВ М.Р.  (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре. Друзі, давайте так. Інформація спочатку має бути підготовлена. А потім оперативно ми вирішимо це питання. Це не питання Погоджувальної ради. Дякую.

 

ПОТУРАЄВ М.Р.  (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я розумію. Все. Добре. Дякую.

Шановні колеги, тепер я ставлю…

Будь ласка, Мотовиловець Андрій Вікторович.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. У мене прохання до глав фракцій. Будь ласка, зібратися після наради для доповіді по розкладу порядку денного. Ми хочемо поговорити з вами, які ми хочемо пропозиції провести.

Будь ласка, ми просимо вас після Погоджувальної ради, глав фракцій, зібратися для того, щоб ми провели нараду по розкладу Верховної Ради.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, тоді я ставлю пропозицію, враховуючи ті пропозиції, які прозвучали в цьому залі від шановних голів комітетів, затвердити порядок денний на наступний тиждень. Прошу проголосувати.

Дякую. Прошу опустити.

Порядок денний на наступний тиждень, оцей, що вам переданий, з урахуванням всіх питань і підготовки. Дякую. Дякую. 

Проти? Немає. Утримались? Чудово, рішення прийнято. Проти – хто? Ви, да? Добре. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги, я  дякую, засідання Погоджувальної ради завершено.