Погоджувальна рада

Опубліковано 18. 10. 2021

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

18 жовтня 2021 року, 11 година


Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго дня, шановні колеги! Ми починаємо наше засідання Погоджувальної ради. Насамперед, давайте, з вашого дозволу, ми привітаємо нашого колегу, в якого сьогодні день народження – це голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Костянтинович Іонушас. Вітаю, Сергію Костянтиновичу. (Оплески) Міцного здоров'я вам це найголовніше в теперішніх умовах, і здійснення всіх тих прагнень, які покладаються на ваш комітет для того, щоб правоохоронна діяльність у нас була на найвищому рівні, а наша законодавча місія в цьому плані була виконана. Тому ще раз вітаю.

Шановні колеги, я, насамперед, ще раз хочу подякувати всім, хто виявив довіру мені з приводу головування у Верховній Раді України. Хочу подякувати і тим, хто підтримав, це велика відповідальність перед вами, і тими, хто не підтримав, тому що це дороговказ для подальшого вдосконалення. Я розумію, що немає меж для вдосконалення, і я буду дуже намагатися, щоб ми і далі утримували такий рівень балансу наших відносин, який повинен характеризувати парламент.

І тому я дуже сподіваюсь на конструктивну співпрацю з усіма фракціями і групами і одразу починаю з того, що я хочу напроситися до вас на засідання ваших фракцій і груп в той час, коли у вас є, будь ласка, щоб ви могли погодити. Я от хочу прийти і переговорити, які питання турбують: організаційні, законодавчі, функціональні і будь-які інші, тому що я налаштований на конструктивну розмову і буду намагатися підтримувати цей рівень дискусії в парламенті.

Крім цього, шановні колеги, ви знаєте ті невтишні цифри, які стосуються коронавірусної інфекції. І я дуже прошу не просто дотримуватися елементарних засад, які передбачені всіма, тому що ми парламентарі, і ми повинні дотримуватися і дистанції, і носіння масок, і санітарної обробки рук. І дуже прошу закликати ваші фракції, ваші групи, ваших членів комітетів до того, щоб ми це питання вирішили на рівні Верховної Ради України.

Крім цього, я знаю, що зараз є така ініціатива, можливо, Михайло Борисович більш детальніше про неї розкаже, встановити єдині правила для відвідування парламенту як для народних депутатів, так і для інших наших колег, для журналістів, для відвідувачів з тим, щоб ми отримали єдині і зрозумілі підходи, як воно має бути.

Тому, можливо, більш детально, коли Михайло Борисович буде говорити, але я дуже би просив, щоб та постанова, яка буде прийнята у Верховній Раді, якщо вона буде прийнята, вона враховувала такі речі, що постанови Верховної Ради вступають одразу з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено в постанові. І тому я просив би, щоб у цій постанові був або термін, або порядок дій, який визначатиме можливість реалізації цієї постанови, щоб ми мали надати можливість особам, які підпадають під цю постанову Верховної Ради України, реалізувати свої права, як народних депутатів, як журналістів і, щоб вони, з одного боку, зрівноважували і питання їхньої професійної діяльності, і питання екологічної, інфекційної безпеки. Тому, вельмишановні колеги, також хочу попросити вас про це.

Якщо дозволите, я ще декілька, от коротко проінформую, що минулої середи в мене відбулася зустріч з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарет Седерфельт, і я від імені парламенту висловив їй вдячність за ту увагу, яку Швеція приділяє захисту України від російської агресії під час головування в ОБСЄ в 2021 році, і ми проговорили й інші питання.

Крім цього, минулого тижня зустрівся з керівницею групи підтримки України в Європейській комісії з Заступницею директора Генерального директорату Європейської комісії з питань політики сусідства та перемовин щодо розширення Катаріною Матерновою, ми теж обговорили і зробили оцінку досягнень цілей України про асоціацію в порядку денному діалогу України та ЄС.

Тому я і далі підтверджую, що парламент залишається відкритий для міжнародних зустрічей, для міжнародного парламентського співробітництва. І також прошу фракції і групи долучатися до цього, тому що це важливий елемент інституціоналізації парламенту на міжнародній ниві.

Шановні колеги, проект розкладу пленарних засідань, який підготовлений на підставі пропозицій комітетів і депутатських фракцій і груп, вам подано. Нагадаю, що відповідно до вимог статті 157 Регламенту Верховної Ради до 20 жовтня нам необхідно розглянути та прийняти проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік у першому читанні. Хочу зауважити, що за результатами розгляду бюджету на 2022 рік у першому читанні Верховна Рада ухвалює висновки та пропозиції до проекту Закону про Державний бюджет, і вони набувають статусу бюджетних висновків Верховної Ради України, а уряд відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради зобов'язаний доопрацювати проект Державного бюджету на друге читання та внести його до Верховної Ради разом з порівняльною таблицею, в якій будуть враховані пропозиції Верховної Ради та із вмотивованими поясненнями стосовно неврахованих положень бюджетних висновків.

Тому сьогодні буде засідати комітет. Теж, будь ласка, в кого які пропозиції, щоб вони потрапили. І після цього я дуже би хотів, щоб у межах і в строки, передбачені Конституцією, Регламентом і законодавством України ми успішно завершили бюджетний процес в державі, щоб ми не заходили в колись традиційні для парламенту "бюджетні ночі".

Крім цього, я хочу нагадати, що пропонується на цьому тижні велика кількість питань, важливих для держави – це і питання Національного антикорупційного бюро, питання Національного банку України, питання ресурсного законопроекту, питання Фонду часткового гарантування вкладів і ціла низка іншого.

Крім цього, є попередньо ініціатива, яка, я думаю, буде ближчим часом висловлена у відповідному листі, що, можливо, на цьому тижні буде додаткова позачергова сесія, яка присвячена євроінтеграційним законам. Можливо, вона буде у четвер, тому прошу теж скоригувати діяльність ваших фракцій і груп.

Крім цього, прошу голів фракцій і груп, під час виступів вносьте свої пропозиції щодо тематики проведення "години запитань до Уряду", яка відбудеться у п'ятницю 22 жовтня.

Шановні колеги, це те, що я хотів повідомити вам, і, з вашого дозволу, я передаю слово Олені Костянтинівні. Будь ласка.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановні колеги! Цього тижня ми дійсно маємо завершити комплектацію президії Верховної Ради України, і тут мова йде не тільки про прізвища, але й про ефективне управління парламенту як інституції, тому я думаю, що ми завершимо вже цю процедуру.

І користуючись нагодою, також хочу звернутися до вас, Руслане Олексійовичу, з пропозиціями того, що порядок денний, який формується на тиждень, на кожен день, повинен враховувати також і позиції меншості. І оскільки ви засвідчили, і я знаю, що ви якраз переживаєте за права опозиції, то я думаю, що ми повинні це зробити з вами разом, і поговорити про те, і прийняти якомога більше ефективних рішень, щоб якраз закони теж і законопроекти опозиції були також у порядку денному цього тижня і наступних тижнів наших сесійних.

Також я теж хочу підтримати пропозицію прийняття постанови, яка стосується якраз введення можливості працювати всім в рівних умовах в наш ковідний час. І, звичайно, що і народні депутати, і працівники Апарату, і журналісти, і всі відвідувачі повинні дійсно працювати в рівним умовах. Тому я теж прошу врахувати, що ця постанова повинна говорити і про терміни введення, і про контроль введення таких процедур. І, звичайно, що це не якесь ноу-хау, не нововведення в Україні, цим користуються і живуть всі парламенти всіх європейських зараз країн абсолютно, і не тільки парламенти, всі державні установи, всі медичні установи і освітні установи. Тому, звичайно, що заохочення до вакцинації має бути одне з головних, тому що саме на нас теж рівняються і всі решта громадян, і принаймні повинна бути така ініціатива від нас. Тому що вакцинація допомагає не тільки виявити ризик і знизити ризик зараження людини, вона і знижує передусім передання цього вірусу і також ризик, що менше людей якраз будуть стикатися з новими вже штамами вірусу.

Звичайно, що критична ситуація, яка зараз є, в принципі, з поширенням вже "Дельти" в Україні, вона викликає дуже велике занепокоєння. І я, звичайно, хотіла би внести пропозицію на розгляд керівництва наших фракцій про те, щоб запросити в п'ятницю на "годину запитань до Уряду" міністра охорони здоров'я пана Ляшка, щоб якраз доповісти про ситуацію, яка склалася критична зараз в містах, в областях. Тому що насправді медики б'ють дуже, на сполох, тому що настільки спалах великий, що це ж не тільки мова іде про додаткові ліжко-місця, мова іде про додаткових реаніматологів, і вже бачите, що вже деякі навіть місцеві органи влади звертаються до центральної влади за допомогою, щоб надати якомога більше медиків їм для ведення їхньої діяльності.

Наступне питання, яке дуже гостро стоїть для людей – це теж, звичайно, тарифи на комунальні послуги. Станом на вересень заборгованість громадян за спожиті комунальні послуги становить понад 62 мільярди гривень. Ми знаємо, що між урядом та місцевими органами самоврядування підписано відповідний меморандум, згідно якого до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не повинні зростати. Ми розуміємо, що це вже відповідальність не тільки центральної влади, а також і місцевих органів влади, але тим не менше зараз багато надходить численних сигналів з регіонів, зокрема, до мене звертаються багато людей про розірвання договорів на постачання газу, паніку і нерозуміння як починати опалювальний сезон через відсутність контрактів з "Нафтогазом".

Наприклад, через відсутність договорів на Київщині медичні заклади і школи, садочки змушені виходити на відкриті торги і купувати вже зараз газ по 40 гривень, на Сумщині мова йде вже про 47 гривень для шкіл, і компенсаторів в бюджеті на це якраз і не виділено.

Тому я теж хочу звернутися з такою можливістю і запропонувати також на розгляд Верховної Ради, тому що тут парламент теж повинен брати свій якийсь вибір, і звернутися з пропозицією зібрати терміново засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді України. Я думаю, що тут теж можна буде принаймні проговорити ті нюанси, які є в місцевих органів влади, і про інформацію про те, як виконується меморандум, який був підписаний якраз.

І, звичайно, що питання бюджету, яке гостро зараз стоїть, мова йде не тільки про прийняття вчасно, а і про якість якраз цього бюджету, про якість цього документу, зокрема, чи на нього вплине, вже буде прийняття славнозвісного закону 5600, до якого довіри немає зараз в суспільстві. Тому що до нас звертаються якомога багато і профільних організацій, і Американська торговельна палата, і Європейська бізнес асоціація, яка просить надати якомога більше розголосу прийняття цього закону по відповідній процедурі.

Тому я думаю, що тиждень у нас буде дійсно…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, шановна Олено Костянтинівно.

Безперечно, якщо дозволите коротко відрефлексую. Я вже говорив з переважною більшістю голів комітетів, і я, по-перше, хочу показати вам довідку, що немає такої фракції чи групи на цей тиждень, законопроекти якої не враховані. Але ми будемо йти трошки іншим порядком, і я вже попросив голів комітетів при поданні пропозицій до порядку денного обов'язково враховувати ті пропозиції, ті законопроекти, які надаються від фракцій і груп, які формально входять в опозицію, до коаліції у Верховній Раді України. Тому прошу звернути на це увагу і на наступний тиждень і подальше, коли ви будете подавати, враховуйте ті пропозиції, своєчасно проводьте їх в комітетах. ГНЕУ і відповідно Головне юридичне управління я попрошу забезпечити своєчасне проходження по інших інституціях, тому я думаю, що ми обов'язково будемо налаштовані на більш конструктивну співпрацю.

Дякую, Олено Костянтинівно.

Я запрошую до слова першого заступника голови фракції політичної партії "Слуга народу" Олександра Сергійовича Корнієнка.

Будь ласка, Олександре Сергійовичу.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Бажаю всім здоров'я в ці непрості дні, тому що в нас, на жаль, знову темпи пандемії пришвидшились. Але ми бачимо, що 95 відсотків тих, хто зараз потрапляє в лікарні на важку стадію – невакциновані люди. Тому, ще раз, можливо, для когось це буде аргументом все-таки пересилити себе або отримати додаткову інформацію, якщо вона заважає прийняти рішення щодо вакцинації, і вакцинуватися.

Ми погоджуємося з тим, що Верховна Рада має показувати приклад. Ми підтримуємо ідею Комітету охорони здоров'я нашого, здоров'я нації щодо заходів щодо потрапляння в зал вакцинованих людей або з ПЛР-тестами. І ми готові долучитися до опрацювання постанови відповідно до того, що сказав Голова Верховної Ради, щоб там був певний термін перехідний, щоб це умовно кажучи, якщо ми в четвер її проголосуємо, щоб це в п'ятницю не трапився якийсь хаос. Треба, мабуть, пару тижнів отримати все-таки Апарату завдання ці, виставити ці можливості, отримати сканери QR-кодів і так далі. Але це точно потрібна справа, маємо приклад показувати, і я думаю, що суспільство має розуміти, що депутати Верховної Ради є відповідальними в цьому плані.

Ми підтримуємо запрошення Віктора Ляшка в п'ятницю із питаннями і того, що відбувається в медичній сфері, дійсно, по наповнюваності лікарень зокрема і, мабуть, по питанню їх готовності комунальній такій, тому що ми розуміємо, що історія зараз з цінами на тепло і на газ, вона може торкнутися і ковідних лікарень, тому що не всі лікарні, на жаль, на балансі міських рад, які більш оперативно можуть реагувати на ситуацію. Є частина лікарень, які на балансі у обласних рад. Якраз в рамках Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові, ми могли б це обговорити, тому що там більшість складає учасників голови обласних рад. Я думаю, нам корисно було б їх послухати щодо тієї ситуації, яка є. На жаль, наш меморандум, він підписаний якраз між містами та державою. І ми там опустили просто обласні ради, нам треба на це зробити теж акцент.

Щодо порядку денного пару слів. Ми хотіли б, щоб ми на цьому тижні активно працювали. Дійсно, є ідея так званої євроінтеграційної сесії, вона включає законопроекти щодо енергетичної нашої інтеграції до Європейського Союзу і по іншим позиціям. Я думаю, що не буде багато часу вона займати, але вона дуже важлива, нам хотілося би в четвер її все-таки провести.

Щодо порядку денного, ми бачимо, що він ненаповнений тисячами законів, як ми раніше працювали, до яких ніколи не доходили руки, а є конкретні, там десяток законів, але дуже важливі. Треба розібратися нарешті із Законом про деолігархізацію, зняти постанови про скасування і відкрити на підпис шлях цьому закону. І законопроекти з пакету емвеефівського, це банківська реформа в банківській сфері. Це три закони, які дуже важливо розглянути, вони теж буквально у вівторок будуть в порядку денному.

В середу є пропозиція зайнятися бюджетним процесом. Це дуже важливе таке наше перше читання, першо-друге таке своєрідне, в результаті якого, я думаю, що ми маємо спрямувати доручення Міністерству фінансів до виправлення тих ситуацій в бюджеті, які турбують депутатів, тому що там багато є над чим працювати, особливо І до нас звертаються мажоритарники і наші, і з інших груп і фракцій щодо конкретних позицій, які мають бути підсилені по розвитку конкретних галузей та територій.

Разом з тим, знову-таки багато голів комітетів звертаються із пропозиціями підсилення їх сфери, хто за яку відповідає, від освіти до судів. Точно це треба до другого читання все врахувати.

І в п'ятницю ми сподіваємося, що почнемо розгляд законопроекту про Фонд часткового гарантування кредитів щодо земельного питання. Це третій закон із земельного блоку, щоб ми вже в жовтні виконали свою обіцянку і повністю запустити земельну реформу. Нагадаю, що під цей законопроект Світовий банк виділяє нам дуже серйозну підтримку, від 300 до 800 мільйонів доларів.

Також в четвер пропонуємо за спецпроцедурою проголосувати законопроект ресурсний про наповнення бюджету, на жаль, вже на наступний рік. Тому що, поки ми займалися цим законопроектом, і обробляв комітет 11 тисяч правок, вже настала осінь і бюджетний процес. І, на жаль, бюджет втратив чималі надходження. Це приклад, як непарламентські методи шкодять бюджету країни.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я запрошую до слова співголову фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрія Анатолійовича Бойка.

Будь ласка, Юрію Анатолійовичу.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні! Я вважаю, що цей проект законів, який ми отримали на цьому пленарному тижні, він абсолютно не відповідає вирішенню ключових питань, які сьогодні турбують наших громадян.

Перш за все, це ситуація в енергетиці. Я не буду зараз приводити статистику. Ми її багато чули від членів уряду, які виходили на трибуну, скільки вони там закачали, скільки завезли вугілля. Це була відверта неправда. Але це буде потім з'ясовано. Я хочу зупинись на тих речах, з якими вже стикнулись люди сьогодні.

Перш за все, це вартість газу для теплокомуненерго країни. Згідно підписаного меморандуму сьогодні теплокомуненерго будуть отримувати газ вартістю 16 тисяч гривень за тисячу кубів з доставкою. Хочу нагадати, що минулого року це було 7 тисяч. І тому, враховуючи складову газу в теплі – це 70 відсотків, вже зрозуміло, що обіцянка не піднімати тариф на тепло буде невиконана. І ми сьогодні маємо ситуацію, коли майже в 2 рази будуть підніматись тарифи на тепло в комунальній сфері, або ці громади повинні будуть компенсувати, на що грошей явно недостатньо.

Ще гірша ситуація в промисловості. Тому що вже сьогодні промисловість отримує газ по 50 гривень за куб. Що це означає? Це означає, перш за все, загрозу зупинки підприємств і масового безробіття.

А, по-друге, це означає збільшення вартості цін на товари першої необхідності, які сьогодні купують люди кожен день: хліб, цукор і таке інше.

Що робити в цій ситуації, щоб відійти від тієї кризи, яка нас чекає і яка, власне кажучи, прийшла вже сьогодні? Я вважаю, що парламент повинен зробити сьогодні три речі.

Перше – це створити спеціальну комісію, і тут я підтримую колегу пані віце-спікера, спеціальну комісію по контролю над виконанням меморандуму, який був підписаний центральними органами влади і місцевими.

Друге. Зробити суміш з власного газу і газу імпортованого так, як це роблять інші країни в Європі прямо сьогодні, зараз роблять це. Відповідно законопроект, зареєстрований нашою фракцією, 6169. Не хочете брати наш, візьміть зареєструйте свій, але зробіть таким чином, щоб і промисловість, і комунальна сфера, і люди отримали газ власного видобутку із сумішшю імпортованого, і підвищити кількість субсидій для того, щоб забезпечити підтримку людей в умовах цієї паливної кризи.

Друге питання – питання медицини, яке теж сьогодні є на порядку денному, і всі про це кажуть. Так сталося, що минулого тижня я був у декількох лікарнях – в Київській обласній, в Миколаївській обласній. Багато проблем у лікарів: десь треба закупити обладнання; десь почали ремонт, не вистачає коштів в обласному бюджеті. Я вже не кажу про зарплату лікарів, яка низька в цій ситуації. І нам треба при перегляді і розгляді бюджету забезпечити класичну формулу, яка в будь-якій країні, це 5 відсотків ВВП направляється на медицину. У нас – це 3,5. І по нашим розрахункам приблизно 50 мільярдів гривень не вистачає для того, щоб забезпечити медицину коштами для зупинки пандемії і для підтримки її.

І останнє, що хочу сказати. Минулого тижня ми бачили, що пройшли переговори між представниками Сполучених Штатів Америки і Російської Федерації стосовно багатьох проблем, але ключовою була проблема миру на Донбасі, завершення війни на сході. І ми почули абсолютно чіткий сигнал з обох боків, так само, як це було при зустрічі президентів Сполучених Штатів і Російської Федерації, що єдиним альтернативним шляхом досягнення миру є Мінські угоди. І ключ до виконання цих Мінських угод, він знаходиться в парламенті, тому що на законодавчому рівні потрібно прийняти закони, які нададуть можливість повернути мир в країну і виконати ці угоди так як це було підписано і попередньою владою, і сьогоднішньою владою. Я вважаю, що повинна бути політична воля в парламенту. У нашої фракції "Опозиційна платформа – За життя" така воля є, і ми вважаємо, що парламент повинен…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська солідарність" Ірині Володимирівні Геращенко.

Будь ласка, Ірино Володимирівно.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, 14 жовтня Україна вшановувала захисників і захисниць України. "Європейська солідарність" дякує найкращим українкам і українцям, які сьогодні боронять нашу країну. І яке ж блюзнірство, що саме в цей день влада нарешті визнала свої борги перед українською армією. Борги перед українською армією виникли вперше з 2014 року і вперше з 2014 року ваша команда не піднімає зарплати українським військовим. Тому ми вимагаємо в бюджеті на 2022 рік переглянути саме видатки на українську армію, на оборону, а не безпеку, коли ви збільшуєте видатки на всі поліцейські структури, але не на армію.

Дійсно, в нас абсолютно катастрофічна ситуація сьогодні з тим, що зірвано вперше з 2014 року початок опалювального сезону. І ми вимагаємо на "годину запитань до Уряду" запросити міністра енергетики для того, щоб зрозуміти: а як же будуть оплачувати ось ці абсолютно нереальні сьогодні платіжки і тарифи комунальні установи, лікарні, школи, тому що… Ну, катастрофічна інформація йде з Херсону, де чайниками в обласній лікарні воду гріють, з інших регіонів України, де, я хочу наголосити, влада знаходиться повністю в монополії сьогодні "Слуг народу". Наша пропозиція саме енергетичного міністра викликати.

Дійсно, в нас ситуація критична, катастрофічна з COVID і незрозуміло куди влада "затирить" вирішила 2,7 мільярда доларів, які "впали з неба" від міністерства, від МВФ, і ми пропонуємо негайно прийняти законопроект 6006, який якраз допомагає владі і субсидії збільшити в бюджеті на цей рік, і так само збільшити виплати українським лікарям. Сьогодні вже з Одеси іде інформація: SOS, просять, щоб приїхали працювати лікарі з інших регіонів, тому що не вистачає медиків. Як ви збираєтесь тримати лікарні з такими зарплатами і з тим, що все пішло, навіть з ковідного фонду, на "велике крадівництво"? Це ваша абсолютно відповідальність.

Ви знаєте, на цьому тижні збираються прийняти, як сказали тут, "ресурсний" законопроект 5600. Пам'ятаємо всі як прийняли "ресурсний" законопроект про гральний бізнес, яким обіцяли в бюджеті 7,5 мільярда гривень. Ви знаєте скільки прийшло з цього "ресурсного" закону вже в український бюджет? Триста мільйонів податків і один мільярд 200 мільйонів – за ліцензії. Таким буде і наступний "ресурсний" законопроект, яким збираються накласти податки навіть на власників городів.

При цьому сама влада податки не сплачує. Ви знаєте, Зеленський вважає, що Порошенко найняв 600 журналістів-розслідувачів і винайняв передовиці всіх світових медіа для того, щоб написати там про офшорний скандал із паном Зеленським. Але, ну, яким би не був, знаєте, таким впливовим Порошенко, який, видно, і зараз оголосив імпічмент Президенту, правда Чилі, тому що в Україні на офшорний скандал жоден правоохоронний орган поки що уваги не звернув, але в суспільства є запитання до пана Зеленського.

Перше. Чи були сплачені податки з 40 мільйонів доларів, які були виведені в офшори?

Друге. За що саме були заплачені ці 40 мільйонів доларів?

І третє. Походження цих коштів, чи мали вони відношення до "Привату", куди потім з платників податків усіх було виведено 166 мільярдів рефінансу.

Ну, і далі, ви знаєте, дійсно нас цікавить питання: от як у нас так трапилося, що Рада нацбезпеки і оборони сьогодні собою замінила у нас уже судові органи, правоохоронні органи? Тільки мають футболочки вони всі одягти: "Маю право на помилку". Тому що, знаєте, це популярна футболка така серед "Слуг народу", вони вже помилково туди 108 "ворів в законі" вносять в ці списки, потім з'ясовують, чи вони "вори в законі", чи не "вори в законі", чи вони їм заплатили, щоб вийти з цього списку.

Так от, Рада нацбезпеки і оборони має негайно зібратися справа державної зради, тому що сам Зеленський зізнався, що він здав спецоперацію українських спецслужб по "вагнерівцям". А також у нас є державний банк "Укрексімбанк", керівник якого уявіть собі! – фінансував тероризм і виділив 60 мільйонів доларів цього року на фінансування терористичних структур так званих "ЛНР" і "ДНР".

І я хочу нагадати, що правоохоронні органи поки не порушили кримінальних справ з цього приводу, вони поки що цього пана Мецгера затримали тільки, вірніше направили на домашній арешт за справою нападу на журналістів. Але жодної реакції від Зеленського щодо його друга, який фінансував тероризм, поки що немає.

Наша фракція звернулася до правоохоронних органів з вимогою негайно порушити кримінальні справи саме за фактом фінансування тероризму і за фактом так само державної зради з найвищих кабінетів…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко.

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги! Я думаю, що ні в кого немає сумнівів, що за останні два роки парламентаризм в Україні було практично кастровано. Він перетворився в пришвидшену процедуру, де лобістські абсолютно недопустимі для України закони приймалися в турборежимі без обговорення, без будь-яких дискусій, практично без парламентаризму.

Так само Погоджувальна рада за останні два роки була перетворена у фарс, де абсолютно не приймалися рішення про порядок денний, просто перетворилось в якусь трибуну, де прийшли лідери фракцій і голови комітетів щось поговорили, і на цьому все завершилось.

Я дуже сподіваюся, що все-таки хоча б проблеск парламентаризму у нас з'явиться і на Погоджувальній раді, як мінімум, будуть ставитися питання на голосування, і я теж хочу поставити декілька питань сьогодні на голосування.

Дорогі друзі, навряд чи "Слуги народу" їздять по регіонах. Наприклад, я проїхала минулий тиждень декілька регіонів і от, що цікаво. Я повернулася з платіжкою на відділ освіти Тростянецької міської ради Сумської область, от вона у мене в руках, практично копія з оригіналу, так тут 47 гривень за тисячу кубічних метрів для бюджетних установ освіти Тростянецької міської ради Сумської області. І так по всій Україні. Ви розумієте, що це з меморандумом, де по 13 гривень стоїть, нічого спільного немає? І це по всій країні так!

Тому я хочу, щоб парламент повернув собі функцію парламенту, щоб ми тут приймали якісь рішення, а не обслуговували чужі корупційні інтереси. І тому, перше, з чого я хочу розпочати, меморандум не виконується по постачанню газу на населення, на бюджетні установи. Тому як ми будемо діяти? Тому перше, що я прошу поставити на голосування, щоб по результатам, я думаю, об'їзду всіх лідерів фракцій, команд, депутатів України все-таки Прем'єр-міністр дав відповідь на те, як будемо проходити опалювальний період.

Це не означає, що міністра охорони здоров'я не треба запрошувати – треба. Але поставте на голосування якраз, щоб Прем'єр-міністр дав звіт по цим цифрам, платіжкам і результату. Це перше.

Друге. Дорогі друзі, мінімум 37 мільярдів можна закачати в сховища. Ви знаєте, що влітку газ для закачки був в шість разів дешевший, ніж зараз. В шість разів! Ви розумієте, що це і бюджетні установи, і народ України, і, в тому числі, і промисловість можна було забезпечити цінами на газ в шість разів дешевше, ніж сьогодні по 50 гривень, як уже сказали лідери фракцій, віддається на підприємства.

Ви уявляєте взагалі масштаб втрат, який буде у держави, тим паче, що Коболєв заявив, що було 2 мільярди доларів на закачку газу в газові сховища у НАК "Нафтогазу" – газ не закачаний, збитки будуть покриватися з державного бюджету і з місцевих бюджетів України. Хто за це відповість?

Тому ми вимагаємо, щоб чітко був з'ясований відповідальний за те, що газові сховища порожні, і щоб він був притягнутий до кримінальної відповідальності, той, хто винний. Я вважаю, що для цього мусить бути створена Тимчасова слідча комісія у Верховній Раді. Такий документ, постанова, зареєстрований у Верховній Раді – номер 6108, Постанова Верховної Ради (проект) про створення Тимчасової слідчої комісії про дослідження ситуації в НАК "Нафтогазі", особливо коли там зникло не за призначенням 225 мільярдів гривень з тих тарифів, що люди заплатили. Зрозуміло, що треба розслідування.

Прошу поставити на голосування. Так само, що зараз робити з цим, оце важливо.

І тому у мене є декілька серйозних порад, які треба зараз робити негайно. Перше. Негайно припинити експорт природного газу з України. Якщо ви не знаєте, експорт природного газу з України під час колапсу забезпечення природним газом продовжується.

Друге. Негайно прибрати всіх посередників з Укргазвидобування і з НАК "Нафтогазу", які продовжують купувати газ по ціні українській, а ми знаємо – це 1 гривня у нас, там сказав іноземний керівник НАК "Нафтогазу", за кубометр. Тому негайно треба припинити і прибрати посередників, корупцію прибрати.

Наступне. В енергетиці мусить бути введений надзвичайний стан, це передбачено Законом про ринок газу. І треба зробити все необхідне, щоб з бюджету не гатити гроші на покриття розривів в тарифах. Треба діяти негайно і рятувати людей… Прошу поставити на голосування.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Юліє Володимирівно, з приводу ваших пропозицій щодо запрошення Прем’єр-міністра, в нас це питання буде наприкінці ставитися, кого запросити, була пропозиція Олени Костянтинівни. Одну секундочку, я… Друзі, якщо можна, я завершу. Була пропозиція Олени Костянтинівни, вона підтримує фракцію "Слуга народу", все-таки запросити Ляшка. Давайте наприкінці ми проголосуємо, тому що це питання ми вирішуємо наприкінці.

Щодо створення ТСК. Ця процедура чітко передбачена Регламентом, вона створюється 150, воно не потребує включення до порядку денного, воно включається, коли постанова є. Тобто… Вона є, тоді вона як буде готова, 150 голосів, і воно тоді буде в залі. Воно не потребує включення в порядок денний, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування, щоб ми негайно її розглянули в залі. Хай лідери фракцій… (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Юліє Володимирівно, дивіться, ще раз кажу, порядок створення ТСК чітко регламентований Регламентом і Законом про тимчасові слідчі і тимчасові спеціальні слідчі комісії. Все.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Давайте розглянемо зараз… (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, станом на зараз, наприклад, я не знаю чи є ця постанова, чи вона готова, чи там делеговані всі фракції. Давайте, дивіться, оскільки воно не потребує, воно не потребує включення до порядку денного, якщо вона готова і є підтримка комітету – немає питань, ми її включимо, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Давайте поставимо на голосування, і хай лідери фракцій проголосують за детальний розгляд цієї постанови про створення ТСК.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Це не є компетенція, Юліє Володимирівно

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Всі абсолютно можуть дати свої пропозиції.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Юліє Володимирівно, це не є компетенція Погоджувальної ради. Давайте ми глянемо, якщо все готово, ми її тоді включимо. Добре?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. У мене велике прохання не перетворювати далі Погоджувальну раду в фарс. Поставте на голосування, це не так складно.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре. Давайте ми тоді всі голосування наприкінці зробимо, добре? Я зафіксував ваші прохання. Дякую.

Далі, наступний. Я розумію, тут інформація, що цю постанову, 6108, комітет не розглядав, вона просто неготова до входження в зал. Після того як розгляне комітет, ще раз кажу, вона не потребує Погоджувальної ради, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування, нехай розглянуть … (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре. Наприкінці, давайте наприкінці ми це питання вирішимо, всі питання по голосуваннях.

Далі у нас фракція "Голос". Я хочу запросити Кіру Олександрівну Рудик, але я попросив би на наступне Ярослава Івановича або дотримуватися Регламенту, або давати офіційний лист, що заміна буде, тому що по Регламенту є трішки питання.

Кіро Олександрівно, будь ласка.

 

РУДИК К.О. Добре. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Минулого тижня я і члени фракції "Голос" продовжили зустрічатись з представниками малого та середнього бізнесу по всій Україні, з представниками і бізнес-асоціацій, з людьми, у яких є власна справа. От що я вам хочу від них передати. Зараз на платформі Netflix вийшов дуже популярний серіал "Гра в кальмара" про гру з випробуваннями, до яких неможливо підготуватись, тому що правила тобі оголошують безпосередньо перед грою. Ця гра, вона смертельна, і це те, як відчуває себе підприємець в Україні, як гравець у небезпечній грі, в якій йому потрібно просто вижити.

 Які три випробування цієї гри для кожного представника малого та середнього бізнесу? Ви здивуєтеся, але вперше за дуже довгий час це навіть не верховенство права і не тиск правоохоронців. Перший виклик – це COVID. Влада переклала на бізнес задачу переконувати людей вакцинуватись, кількість хворих невпинно зростає і зараз це вже в півтора рази більше, ніж в той же час минулого року, а ми ще не дійшли навіть до піку захворюваності.

Шістдесят один відсоток опитуваних Американською торговельною палатою кажуть, що вони переживають, що наступний локдаун їх згубить. Згідно опитувань Європейської бізнес асоціації з минулих карантинів не відновилась третина українських підприємців. Просто уявіть, кожен третій перестав працювати і сплачувати податки! Частина з них просто поїхала за кордон. Це так виглядає українська "гра в кальмара" для наших людей.

Другий виклик, це рекордні ціни на газ. Тут малий, середній бізнес нічого не очікує від влади. Частина бізнесів закриється до весни, вони про це спокійно кажуть. Інша частина буде змушена підняти ціну на кінцеву продукцію і на споживчі товари. Це другий виклик, і зараз його не здатні пережити близько половини опитуваних бізнесів.

А ось для тих, хто виживе після локдауну, хто має "фінансову подушку", щоб адаптуватись до цін на газ, влада готує третій виклик – законопроект 5600: обкласти додатковими податками тих, хто ще працює, і їх сплачує.

У мене тут логічне запитання. В серіалі в кінці залишився тільки один гравець з 500, Ми також очікуємо, що у нас один бізнес з 500 буде працювати навесні і зможе продовжувати сплачувати податки? Чи влада нарешті почне допомагати людям справи замість того, щоб ставити їх перед новими і новими випробуваннями?

Партія "Голос" не підтримує законопроект 5600. Ми вважаємо його абсолютно згубним. Ми вважаємо, що зараз влада має робити якраз протилежне: всіма можливостями зберігати для людей можливість працювати, наймати співробітників і всіма можливими способами зберігати робочі місця.

Я пропонувала вже декілька першочергових кроків. Постанову про відміну єдиного соціального внеску для підприємців під час локдауну, мораторій на перевірки під час локдауну і виділення додаткових 10 мільярдів гривень на підтримку підприємців, якщо все ж таки локдаун буде введений.

Ці та інші законопроекти на підтримку бізнесу повинен підтримувати наш парламент, це те, до чого ми закликаємо.

Тепер щодо питань, які ми розглядаємо цього тижня. Ми як фракція "Голос" підтримуємо викликати і Прем'єр-міністра, і пана Ляшка. Я впевнена, до обох з них у нас є дуже багато запитань як у парламенту. Ми підтримуємо створення Тимчасової слідчої комісії щодо виконання меморандуму і, звісно, будемо підтримувати закони, які необхідні для Міжнародного валютного фонду.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові депутатської групи "Партії"За майбутнє" Тарасу Іванову Батенку.

Будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги! Я так розумію, що на "годині Уряду" у нас так чи інакше має бути присутній Прем'єр-міністр України. Тому особливо окремо запрошувати його, напевно, немає потреби.

Але ми хочемо, і як згадують сьогодні колеги, звернути увагу, що Україна в критичній ситуації щодо пандемії коронавірусу. Ми за смертністю за добу опинилися на 4 місці в світі. І очевидно, що нам тут треба негайно заслухати профільного міністра охорони здоров'я. Тому що не питання у ліжко-місцях, а питання, де взяти лікарів, де взяти санітарів, де взяти медсестер? І очевидно, що у нас щось система не працює в частині вакцинації. Тому що я думаю, що у нас треба питати так само і правоохоронні органи, на який відсоток фейкова вакцинація, яка так гарно афішується на всіх засобах масової інформації?

Отже, у нас непростий цей пленарний тиждень. Перше читання Державного бюджету на наступний рік, законопроекти щодо змін в Бюджетний і Податковий кодекси, які повинні забезпечити належну ресурсну базу.

Але, дай Боже, людям пережити цей опалювальний сезон. Але питання не пережити, а вижити. Тому депутатська група "Партія "За майбутнє" наголошує, що Верховна Рада як вищий законодавчий орган України, який представляє всіх громадян нашої держави, зобов'язаний при прийнятті бюджету за основу дати доручення уряду щодо дієвого збільшення мінімальної зарплати в країні, прожиткового мінімуму і мінімальної пенсії. Це першочергове, на що ми повинні звертати зараз увагу.

Ну, не можуть прожитковий мінімум, який складає 2 400, і мінімальна пенсія в країні, яка складає 2 100, за поточного рівня росту цін на все, і, в першу чергу, на енергоносії, бути нижчими від фактичного розміру прожиткового мінімуму – це 5 тисяч гривень фактично, який обрахований Мінсоцполітики України.

Тому ми вважаємо і ми розуміємо, що прожитковий кошик, з огляду на ціну на газ, буде тільки зростати. І Верховна Рада України має належно реагувати і зобов'язувати уряд так само врахувати цю небезпечну динаміку, яка нас чекає і чекає простих громадян у 2022 році.

Далі, децентралізація. Верховна Рада повинна передбачити в основному кошторисі країни субвенції, коли ми говоримо про реальну децентралізацію, субвенції регіонів на здійснення інфраструктурних проектів і соціально-економічний розвиток. Ми хочемо привернути увагу до законопроекту 6062, це зміни до Бюджетного кодексу, який за задумом уряду спрямований на надання місцевим бюджетам додаткових фінансових ресурсів. Вона, така ідея, безумовно, заслуговує на підтримку, проте окремі норми викликають пересторогу.

Перш за все, мова про пропоновану ліквідацію такої важливої складової місцевих бюджетів як бюджету розвитку. Перенесення джерел доходів бюджету розвитку до загального фонду місцевих бюджетів фактично призведе до ліквідації цільових доходів цих бюджетів. Це скорочення видатків місцевих бюджетів на капітальні цілі та спрямування коштів не на розвиток, а на поточні видатки, наприклад, на заробітну плату, які просто з'їсть ця заробітна плата, в першу чергу, через недофінансування державою делегованих органами місцевого самоврядування повноважень, зокрема у сфері освіти, охорони здоров'я та соціального захисту.

Тому депутатська група "Партія "За майбутнє" вважає такі плани уряду недопустимими. І пропозиція законопроекту 6062 забирати невикористані місцевими органами самоврядування залишки, скажімо, освітньої субвенції, не сприятиме зростанню ефективності використання місцевою владою цих коштів.

Не інакше як міною під місцевим самоврядуванням і порушенням його конституційних прав можна назвати надання права Мінфіну і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання місцевих бюджетів, коли заманеться через начебто непрофесійну підготовку останніх. Яка ж це децентралізація, друзі? Тим більше, що на місцеве самоврядування все більше покладають фінансування додаткових місцевих видатків з малозначимих статей, статті, про які ми всі знаємо, особливо від лотерей надходження і азартних ігор, які фактично пусті статті.

Інші статті, які нам турбують. Шановні колеги, ми так само розуміємо, які дні ми пережили останнім часом. Наша депутатська група вкотре наголошує з цієї трибуни парламентської і з трибуни Погоджувальної ради про чесне, відкрите, професійне і швидке слідство від правоохоронних органів щодо обставин загибелі нашого колеги Антона Полякова.

Ми також звертаємося до Голови Верховної Ради України і до керівництва найбільшої фракції стосовно того, як може відповідати за соціальну політику в країні пані Третьякова, при тому ненавидіти людей. Ми чекаємо рішення парламентської фракції. І це вимога суспільства, щоб, власне, ця наруга над людьми…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Тарасе Івановичу.

Слово надається голові депутатської групи "Довіра" Олегу Івановичу Кулінічу.

Будь ласка, Олеже Івановичу.

 

КУЛІНІЧ О.І. Дякую.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу озвучити ті проблеми, з якими до нас, до депутатів нашої групи, за останній тиждень звернулися голови громад. Мова йде про величезні проблеми і перекладання договорів з постачальником газу для бюджетних установ, власне, про це говорять всі голови фракцій та груп.

По-перше, тендери просто не відбуваються через відсутність учасників, навіть по 30, по 35 гривень за кубометр ніхто не хоче постачати газ в бюджетні установи, а це школи, дитячі садки, лікарні.

Я розумію, що навколо цього питання існує величезна соціальна напруга, і паніка тут не потрібна, вона ні до чого. Але хотів би, щоб нас почув уряд і в короткі строки звернув увагу на ті проблеми, які я щойно озвучив.

Дуже добре, що укладено меморандум між урядом, "Нафтогазом" та представниками місцевого самоврядування. Але по факту меморандум – це не закон і навіть не підзаконний акт, тому ці проблеми краще вирішувати на законодавчому рівні. Необхідно або виводити бюджетні установи з-під окремих норм Закону "Про публічні закупівлі", зокрема дати їм можливість укладати договори з постачальниками "останньої надії", або підвищити для них поріг закупівель. До речі, ці зміни ми могли б внести в законопроект 5289, який давно вимагає розглянути наша депутатська група "Довіра". Його підтримує Асоціація міст України і все місцеве самоврядування. Тематика та сама – підвищення порогу закупівель для соціально важливих груп товарів. Тому прохання поставити його на цей пленарний тиждень, тим більш, проблема дуже актуальна.

По-друге, навіть щодо до тимчасового рішення уряду є певні проблеми. "Нафтогаз" розробив примірний договір на постачання газу для бюджетних установ, але він включає надання послуг в період з 2021 по 2022 роки, а громади можуть укладати договори виключно в рамках бюджетного року, одного бюджетного року. Можуть виникати проблеми з реєстрацією договорів, з електронним цифровим підписом. У нас сьогодні казначейство вимагає оригінали підпису та печатки.

Ще одна проблема. Одним із документів, без якого неможливе укладання договору з "Нафтогазом" є акт звірки з попереднім постачальником, який засвідчує відсутність боргів. Але не завжди такі акти надаються терміново, а інші документи для "Нафтогазу" не підходять, ну, і знову ж таки, а якщо є борги, що робити школам, дитячим садкам і лікарням? Багато питань. Тому я звертаюся до представника уряду на Погоджувальній раді – дуже важливо в короткий термін врегулювати ці проблеми, тим більше це ті проблеми, з якими до нас звертаються голови громад.

Щодо законопроекту про Державний бюджет України на 2022 рік, який ми будемо розглядати на цьому пленарному тижні. На що хотів би звернути увагу?

Перше. Це питання прожиткового мінімуму і мінімальної пенсії. Стаття 46 Конституції передбачає, що пенсії та інші соціальні виплати, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму. Згідно проекту Державного бюджету на 2022 рік мінімальна пенсія в Україні з 1 січня складе 1 тисячу 934 гривні, що майже в два рази нижче фактично прожиткового мінімуму, який за оцінками Мінсоцполітики для пенсіонерів у цінах серпня 2021 року становив 3 тисячі 659 гривень. Найгірше те, що пенсії нижчі фактично прожиткового мінімуму у нас отримують понад 8 мільйонів пенсіонерів, а це 73 відсотки від їх загальної чисельності. Розмір фактичного прожиткового мінімуму все далі відривається від закладених урядом показників.

Друге, що важливо. Це наповнення самого бюджету. Відповідно до розрахунків уряду планується зростання ПДФО на 13 відсотків. Загальна сума буде складати 408 мільярдів гривень. Але виходить, що динаміка запланованого зростання реальної зарплати в 2022 році майже в три рази перевищує динаміку росту економіки. Це, в принципі, є малоймовірним у цих умовах. Для досягнення цієї цифри необхідно буде створити 860 тисяч нових робочих місць, що за нинішніх економічних умов майже нереально. За оцінками різних експертів плановий показник надходжень від ПДФО завищено близько на 40 мільярдів гривень. Ну, і швидке зростання цін на продукти харчування та енергоносії суттєво прискорить темпи інфляції. За таких обставин фактично нівелюється запланований бюджет на збільшення соціальних виплат та заробітних плат.

Тому уряду є над чим працювати, і уряд має врахувати всі ці соціальні ризики при доопрацюванні проекту Державного бюджету до другого читання на 2022 рік, щоб цей ключовий документ для країни вийшов збалансованим і реальним.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олеже Івановичу.

Я запрошую до слова постійного представника Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України Тараса Петровича Мельничука.

Будь ласка, Тарасе Петровичу.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Доброго дня, пане Голово!

Шановний пане Голово, шановна пані заступниця, шановні голови депутатських фракцій і груп, шановні голови комітетів! Перш за все, дозвольте від імені Кабінету Міністрів України засвідчити повагу і висловити сподівання на підтримку тих законопроектів, розгляд яких запланований протягом цього тижня, зокрема це проект бюджету на 2022 рік, який запланований на середу поточного пленарного тижня, і уряд сподівається на те, що цей проект державного бюджету буде підтриманий Верховною Радою максимально великою кількістю.

Крім того, надзвичайно важливим є проект Закону 5600, який запланований на четвер. Це ресурсний законопроект, і прийняття його в другому читанні дозволить суттєво наповнити Державний бюджет України, і в подальшому ці доходи державного бюджету здійснити розподіл на ті соціально важливі видатки, які потребує суспільство.

Всі запитання, які були озвучені до Кабінету Міністрів України, вони, відповідно, будуть донесені до Кабінету Міністрів України, до Прем'єр-міністра і будуть знаходитися на окремому контролі.

Дозвольте також подякувати за запрошення міністра охорони здоров'я на "годину запитань до Уряду", і всім побажати гарного, ефективного робочого тижня і міцного здоров'я.

Спасибі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякуємо, Тарасе Петровичу.

Якраз ви підійшли до того, про що ми говоримо: була внесена пропозиція на "годину запитань до Уряду" запросити міністра охорони здоров'я з інформацією про результати проведення запроваджених Урядом України у 2021 році карантинних заходів, стан виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19 та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії.

Чи є якісь інші пропозиції? Про Прем'єр-міністра України ми з вами говорили, Юліє Володимирівно, він буде… (Шум у залі)

Ну, для цього ж є спеціальна процедура: ця пропозиція подається в комітет, комітет її розглядає, виносить в зал. Це не питання Погоджувальної ради. Добре… Ну, це ж не питання Погоджувальної ради, це є інша регламентна процедура.

Включіть, будь ласка, Юлії Володимирівні.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Пропозиція була, щоб крім міністра охорони здоров'я по вакцинації, по епідемії ще ми мали можливість задати питання Прем'єр-міністру щодо ситуації з опалювальним періодом, із забезпеченням фінансами бюджетних установ – це просто катастрофічна ситуація. Це два питання, які ми пропонуємо заслухати.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І плюс, тимчасова слідча комісія...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, ну, це ми наприкінці ж голосуємо це питання. Добре, я зрозумів.

Дивіться, в нас же ж, як ми домовлялися? Ми визначаємо особу, яка приходить на "годину запитань до Уряду", до неї питання формуються, а після цього ще пів години до Прем'єр-міністра чи до будь-кого з уряду ви можете задати будь-яке питання. Ми можемо визначити тільки одну тему, а далі ви задавайте питання чи до Прем'єр-міністра, чи до когось іншого.

Інших пропозицій немає? Тому є пропозиція викликати міністра охорони здоров'я і заслухати відповідний звіт по цих питаннях, а пів години, які залишилися, використати для запитань до Прем'єр-міністра чи до будь-кого з членів уряду по будь-яких питаннях, які вас цікавлять.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. ... (Не чути) пропозиція ... (Не чути)

Ми абсолютно погоджуємося з тим, що ситуація з COVID близька до катастрофи, але не меншою катастрофою є питання зриву опалювального сезону, і це пов'язані речі. І ми пропонували так само, що тема опалювального сезону, тарифів, забезпечення...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ірино Володимирівно, я одразу відповідь дам вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тому ми підтримуємо пропозицію, щоб ... (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ну, для цього є от профільні міністри, і ми вже це питання проголосували.

Що стосується тарифів. У нас минулого тижня був міністр енергетики, він...

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

(Шум у залі)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Давайте, добре, ставлю на голосування першу пропозицію Давайте все-таки ми ставимо на...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шукаємо компроміс.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, я ставлю тоді, якщо немає такого компромісу, є і інші пропозиції – я ставлю пропозиції в порядку надходження.

Перша пропозиція була від Олени Костянтинівни, яка підтримана фракцією "Слуга народу", запросити міністра охорони здоров'я, ну, і інші колеги теж говорили, так, і "Довіра" про це говорила, і "За майбутнє". Тому я ставлю цю пропозицію першою – запросити міністра охорони здоров'я на "годину запитань до Уряду". Прошу проголосувати. Хто за? Одноголосно.

Дякую. Рішення прийнято. Дякую вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте ще ... (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ми не можемо, в нас одна "година запитань", у нас не дві, три, а це на наступний тиждень ми обов'язково цю пропозицію розглянемо.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Хочуть, щоб ми також в Прем'єр-міністра... (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Далі.

Він дасть відповіді на всі питання, які…(Шум у залі)

Це питання не потребує голосування.

Переходимо до питань пов'язаних з комітетами. Хто з голів комітетів?

Прошу, я надаю слово голові Комітету з питань антикорупційної політики Радіній Анастасії Олегівні.

Будь ласка, Анастасіє Олегівно.

 

РАДІНА А.О. Доброго дня, шановні колеги.

Вже у цей вівторок ми з вами маємо розглянути в другому читанні підготовлений комітетом законопроект про питання діяльності антикорупційного бюро (реєстраційний номер 5459-1).

Я дуже прошу всі фракції і групи показати, що ми не словом, а ділом за незалежну боротьбу з корупцією в Україні, і підтримати цей законопроект.

Два головні питання цього законопроекту. Перше, антикорупційне бюро стає центральним органом виконавчої влади. Бо, я наголошую, колеги, це єдиний варіант, як ми можемо після рішень Конституційного Суду врегулювати діяльність бюро без внесення змін до Конституції. Я дуже прошу тут не маніпулювати, ні про яке узалежнення НАБУ від Кабінету Міністрів, інших органів центральної влади не йдеться. Законопроектом передбачено всі гарантії незалежності органу, від неможливості давати йому вказівки до невтручання в кадрову політику, структуру і так далі.

І друге питання, колеги, про яке говорить законопроект, це прозорий конкурс на посаду наступного директора антикорупційного бюро із залученням до цього незалежних експертів за моделлю, яку ми з вами вже використали для формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя. Таким чином ми враховуємо рекомендації Венеційської комісії, але даємо Кабінету Міністрів вибір із осіб запропонованих, трьох осіб, запропонованих конкурсною комісією.

Я хочу наголосити, колеги, що за ухваленням цього законопроекту стежать дуже пильно партнери України у світових столицях. І ухваливши його, ми можемо показати, що Україна виконує свої зобов'язання, і що ми посилюємо інституції для боротьби із корупцією.

І ще дві речі, які ми могли би зробити для підтримки антикорупційних інституцій. Перше, вже цього тижня підтримати законопроект Комітету з питань правоохоронної діяльності 5490. Він також підтриманий антикорупційним комітетом, це право антикорупційних суддів притягати до відповідальності за неповагу до суду…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Анастасіє Олегівно.

Слово надається голові Комітету з питань економічного розвитку Дмитру Андрійовичу Наталусі.

Будь ласка, Дмитре Андрійовичу.

 

НАТАЛУХА Д.А. Пане Голово, шановні колеги, дуже дякую.

У мене два питання. Перше питання стосується проекту Закону 5572, він стоїть на п'ятницю. Я дуже хотів би попросити, можливо, підняти його трошки, поставити на більш прохідну частину. Він стосується сфери авторського права, передусім публічного виконання, публічного сповіщення.

Мова йде про те, щоб перезавантажити цю сферу через безпосередню загрозу монополізації цієї галузі. У нас є звернення кілька сотень артистів, виконавців, у нас є звернення кілька сотень продюсерів, аранжувальників, композиторів і авторів, це все відомі музичні колективи, які ми з вами знаємо, яких ми слухаємо і любимо, які дуже просять підтримати цей законопроект і надати можливість українській музиці самостійно заробляти гроші і отримувати з цього прибутки, незважаючи… Тобто підтримати їх не словом, а грошима і ділом. Тому прошу проект Закону 5572 підняти трошки вгору з п'ятниці на інший день.

І хотів би ще також попросити ось що. У нас є проект Закону 5688 і 5689. Вони обидва стосуються створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво. Я хотів подякувати Данилу Олександровичу Гетманцеву, його комітету, які вже розглянули ці проекти законів і надали відповідну рекомендацію до зали. Ці законопроекти надалі продовжують реформу індустріальних парків. Я хотів сказати, колеги, що 12 жовтня на Львівщині був закладений наріжний камінь "Спарроу Парк Львів". В 2022 році планують закінчити будівництво промислового парку на 18 гектарів. І ми бачимо, що ринок готовий до цього і ринок хоче більше стимулів від держави. Прошу поставити так само на цей пленарний тиждень проекти законів…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Дмитре Андрійовичу.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ще про локалізацію.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я запрошую до слова голову Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Борисовича Радуцького.

Будь ласка, Михайле Борисовичу.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Доброго дня, шановний головуючий, шановні колеги! Я би хотів ще одне питання маленьке. В нас є законопроект 6121, він стоїть для включення до порядку денного. Дуже би просив всіх підтримати, щоб цей законопроект був проголосований саме на цьому тижні. В світі з'явились ліки прямої дії для лікування COVID-19. І для того, щоб ми могли їх застосовувати в Україні (це урядовий законопроект), нам необхідно прийняти таку саму процедуру, як ми застосовуємо для вакцин, застосовували так званий immediate use. Тому, шановний пане Голово, дуже вас прошу внести це в порядок денний.

І тепер що стосується постанови, яку ми запропонували Верховній Раді. Перше. Ця постанова подразумевает під собою те, що народні депутати і всі ті, хто працюють у Верховній Раді, будь-то журналісти, будь-то помічники, будь-то Апарат, мають виконувати такі самі вимоги, як ми вимагаємо від інших громадян України. Має бути застосування Дія?сертифікату вакцинації або ПЛР-тест 72 години, або антиген 48 годин. І це нормально, це застосовується у всіх парламентах.

Я дуже вдячний віцеспікеру пані Кондратюк за те, що вона підтримала цю постанову. Також я би хотів попросити, щоб ця постанова була відтермінована з введенням в дію більше ніж на один тиждень, тому що нам треба забезпечити Апарат Верховної Ради зчитуючими пристроями, які Міністерство цифрової політики обіцяє найближчим часом дати. Тому ми на комітеті в середу додамо цю фразу, що після забезпечення Апарату для перевірки цих сертифікатів.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Михайле Борисовичу.

Будь ласка, Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна, голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу. Будь ласка.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дуже дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, хотіла би звернути увагу, що комітетом підготовлено вісім ратифікацій для розгляду і затвердження Верховною Радою України, але вони чомусь пропонуються на розгляд аж через один пленарний тиждень. Я пропоную їх, власне, розглянути на цьому тижні. Це перше.

Друге. Хочу звернути увагу, що всі законопроекти, які стосуються євроінтеграційних зобов'язань, які винесені на цей пленарний тиждень, потребують суттєвого доопрацювання для врахування відповідних директив і регламентів Європейського Союзу. А саме тому мені дуже дивно, що пропонується ще і додаткове євроінтеграційне засідання, і, ви знаєте, пропонується євроінтеграцію робити наскоком. Насправді вона потребує кропіткої праці щоденної і, власне кажучи, досконалого опрацювання всіх законопроектів, які виносяться на розгляд.

Ну, і останнє, про що я хотіла би сказати. Я здивована, що колега з економічного комітету наполягає на тому, щоб ми негайно розглядали законопроект 5572. Колеги знають, що реформа, власне кажучи, колективного управління була проведена, потім довгий час ігнорувалися конкурси, не підписувались рішення конкурсних комісій міністерством. І нарешті всі ці питання вирішені. А в цьому законопроекті, в пояснювальній записці написано, що немає, через те, що відсутня акредитація УКУ, через те його треба ухвалювати. Так от, акредитація УКУ є. І не потрібно зараз переділяти ринок. Це те, проти чого зараз виступають усі автори.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Олександр Михайлович Завітневич, голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, будь ласка.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую, пане Голово!

Шановні колеги, я хочу з вами поділитися величезною радістю для нашого комітету. Вперше майже за 2 роки наш законопроект, який стосується Збройних Сил, стоїть не просто в прохідній частині, а першим. Тому дуже дякую.

І маю надію, що на майбутнє така тенденція буде збережена, щоб хоча б два-три законопроекти стояли в порядку денному в прохідній частині. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Михайловичу.

Слово надається голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергію Віталійовичу Бабаку. Будь ласка, Сергій… А, ви не будете, так? Я перепрошую.

Костін Андрій Євгенович, Комітет з питань правової політики, будь ласка.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, пане Голово!

Шановні колеги, хотів би подякувати за те, що відповідно підготовлені вже достатньо давно законопроекти комітету є в прохідній частині засідань Верховної Ради на цьому тижні.

Особливо хотів би звернути увагу на законопроект щодо передачі щодо підсудності справ, деяких справ, і передачі їх від Окружного адміністративного суду міста Києва до Верховного Суду. Законопроект, безумовно, про медіацію. І законопроект про правотворчу діяльність. Хотів би зазначити, що ці законопроекти, вони є законопроектами, включеними до плану законопроектної роботи на цей рік. І дуже важливо, щоб ми принципово дотримувалися цього плану і виконували його як парламент.

Хотів би принагідно також закликати інші комітети до того, щоб готувати пропозиції щодо плану законопроектних робіт на наступний рік, тому що час іде, і нам треба синхронізувати пропозиції від комітетів, від Кабінету Міністрів України та Офісу Президента для того, щоб завчасно спланувати нашу роботу на наступний рік.

І щодо інших законопроектів. Хотів би попросити перенести на цей тиждень розгляд законопроекту 3989, з наступного на цей. Це законопроект про внесення змін до Закону України щодо Єдиного державного демографічного реєстру. Він підготовлений вже комітетом. Це потрібно для того, щоб синхронізувати його з попередньо прийнятими нами законопроектами, там всього 30 поправок. Тому, якщо буде можливість, навіть у п'ятницю поставити його для того, щоб ми його проголосували.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Євгеновичу.

Слово надається голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Миколаївні Третьяковій.

Будь ласка, Галино Миколаївно.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую, пане Голово.

Всім фракціям, керівники яких сьогодні згадували про те, що потрібно зайнятися прожитковим мінімумом, хочу нагадати, що в комітеті опрацьовується законопроект 3515, саме який є основою підняття прожиткового мінімуму в Україні. На жаль, на робочі групи заявилися особисто лише два народні депутати, в тому числі із фракцій, які так дбають про людей на Погоджувальних радах.

Також хочу нагадати, що в комітеті доопрацьовується законопроект щодо накопичувальної пенсії (Шум у залі) . І таким чином, пропоную ... (Шум у залі) доопрацьовані 2683, всі пропозиції щодо накопичувальної пенсії надавати в комітет.

Що стосується вас, Тарасе Батенко, який не заплатив заробітну плату в червні і в липні працівникам офісу, який зараз виїжджає, то подбайте, будь ласка, в першу чергу, про своїх людей...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Галино Миколаївно, давайте все-таки, може, ближче до законопроекту.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Що стосується ваших випадів, то хочу сказати, що я люблю людей, і вас також, і поважаю ворогів.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні голови комітетів, я все-таки просив би в той час, який надається вам, висловлюватися по питаннях Погоджувальної ради, по законопроектах. Так вимагає Регламент Верховної Ради України.

Я запрошую до слова Данила Олександровича Гетманцева, голову Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Будь ласка, Даниле Олександровичу.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

З питань порядку денного. Неабиякий інтерес викликає законопроект 5600, тобто це ресурсний законопроект, який стоїть на цьому тижні, і я вдячний за те, що ми все ж таки підійшли, незважаючи на всі перепони, до його розгляду.

Про що законопроект 5600? Це не про оподаткування малого та середнього бізнесу, прошу колег все ж таки вчитатися в текст законопроекту. Це про усунення наслідків політичної корупції, які відобразилися в Податковому кодексі як пільги і дисбаланси в оподаткуванні передусім великого бізнесу. І саме тому особливо цинічно лунають звинувачення щодо цього законопроекту з боку фракції п'ятого Президента, які є, безперечно, причетними до цих норм. Так само і цинічним є звинувачення від фракції цього великого бізнесмена-державника, що збагачувався на війні, на адресу бізнесменів, що структурували бізнес через іноземні юрисдикції, вимушені були це робити, оскільки такі умови були створені в країні.

І я хочу нагадати і подякувати принагідно Президенту за підтримку та нашій фракції "Слуга народу" за підтримку в прийнятті антиофшорного законопроекту у січні 2020 року вперше за всю історію нашої держави. Ми край покладемо офшорам і їх використанню в Україні.

І також хочу підтримати Наталуху Дмитра Андрійовича щодо включення до порядку денного законопроектів про індустріальні парки (5688, 5689). Прошу підтримати.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто ще бажає? Сольський, так, я бачу. Є? Сольський не бажає.

 

СОЛЬСЬКИЙ М.Т. Сольський є, але Сольський не бажає. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Все. Зрозуміло.

Так, Забуранна Леся Валентинівна, член Комітету з питань бюджету, будь ласка.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дякую.

Відповідно до процедури розгляду державного бюджету, власне, хотіла б наголосити, що на цьому тижні ми будемо розглядати в першому читанні проект державного бюджету. Хочу повідомити колег, що протягом минулого тижня активно працювала робоча група. Ми розглянули понад 3 тисячі 300 пропозицій народних депутатів до проекту державного бюджету, і значна кількість пропозицій була надана на доручення уряду для можливості їх врахування, враховуючи знову ж таки те, що вони були збалансовані.

Тому я відповідно хотіла б попросити підтримки усіх фракцій, усіх депутатських груп, тому що ми всі усвідомлюємо, що Державний бюджет є головним фінансовим документом країни, і його своєчасність і необхідність прийняття є надзвичайно важливим актуальним питанням.

Сьогодні на Комітеті з питань бюджету ми будемо розглядати даний законопроект і відповідно, я думаю, рекомендувати його до розгляду Верховною Радою.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається Нагорняку Сергію Володимировичу, члену Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, будь ласка.

 

НАГОРЯК С.В. Дякую, шановний Голово.

Доброго дня! Наш комітет просив би поставити в порядок денний чотири законопроекти важливі для галузі. Це законопроект про енергоефективність (4507), він уже підготовлений до другого читання, пройдений комітетом; про біометан (5464); високоефективна когенерація (4527); система накопичення енергії (5464-д) і про облік газу (2553).

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Олександр Олександрович Мережко, голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

 

МЕРЕЖКО О.О. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я пропоную включити в порядок денний цього пленарного тижня проект Закону про ратифікацію (0060). Йдеться про відповідні зміни в міжнародній угоді про міжнародне автомобільне сполучення.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, хто бажає ще?

Клочко Андрій Андрійович, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Будь ласка.

 

КЛОЧКО А.А. Добрий день, шановний Голово, шановні колеги! Хочу поінформувати вас, що наш комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України про місцеві державні адміністрації та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (реєстраційний номер 4298) та рекомендує парламенту прийняти його в другому читанні та в цілому.

При прийнятті парламентом за основу проект містив 76 статей, до другого читання внесено 2 тисячі 50 поправок. Зважаючи на більш як 20?кратне перевищення кількості пропозицій народних депутатів України до кількості прийнятих за основу статей законопроекту, комітет рекомендував Верховній Раді України відповідно до статті 119 прим.1 Регламенту застосувати особливу процедуру розгляду даного законопроекту у другому читанні.

Шановний Голово, в разі надходження до Апарату Верховної Ради України підписних листів з візами народних депутатів, комітет просить на цьому пленарному тижні розглянути питання про особливу процедуру розгляду законопроекту з реєстраційний номером 4298 у другому читанні.

Прошу підтримати всіх.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Андрійовичу.

Слово надається Дмитру Валерійовичу Лубінцю, голові Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Будь ласка.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Доброго дня, Руслане Олексійовичу, шановні колеги! Дякую за те, що законопроект 5630, внесений до порядку денного на цей пленарний тиждень, це законопроект про громадянство України щодо спрощення набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Цей законопроект вже "перезрів", його чекають наші захисники і захисниці, і це якраз наша позиція – подякувати їм за їх вклад у війну проти Російської Федерації.

І також хотів проінформувати всіх, що 11 жовтня наш комітет провів комітетські слухання на тему "Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю".

Ці комітетські слухання ми готували і проводили разом з Комітетом соціальної політики. Безумовно, я думаю, що всі ми розуміємо, наскільки багато проблем.

А хотів звернути увагу представника Кабміну, що у нас на даний час комітетські слухання через пандемію COVID-19 проводяться як в онлайн режимі, так і в оффлайн. Так от, з представників Кабінету Міністрів України були присутні аж... ніхто. Таке було враження, що ми це проводимо, народні депутати, тільки для себе і для Офісу Уповноваженого з питань прав людини, всі решта – на екрані виключені камери, як тільки виступили, вимкнулися, і все. Вісімдесят людей з усієї країни приїхали, навіть ніхто не...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається народному депутату, голові Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергію Костянтиновичу Іонушасу. Будь ласка.

 

ІОНУШАС С.К. Дякую, Руслане Олексійовичу, перш за все, за вітання і побажання. Будемо працювати далі на зміцнення України.

Щодо порядку денного, я хотів би також, зі свого боку, подякувати колезі Анастасії Радіній, що звернула увагу на законопроект, який проходив через наш комітет, 5490, він має технічний характер, його потрібно приймати.

Але в мене є певна занепокоєність щодо законопроекту 3959-1. Що мається на увазі? Він 11-й у списку на четвер. Це дуже важливий законопроект, він стосується внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України. Без прийняття цього законопроекту не зможе працювати Бюро економічної безпеки, тому я буду просити змінити порядок і черговість розгляду цього питання.

Одночасно хотів би звернути увагу наших колег, що дуже важливий законопроект 5123-1, цей законопроект поданий нашими колегами з опозиції, зокрема, першим автором є Плачкова Тетяна Михайлівна, крім того серед авторів є Крулько Іван Іванович, такі поважні народні депутати як Іоффе Юлій Якович, крім того він підтриманий і представниками "Слуг народу". Цей законопроект стосується внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам (друге читання). Тому буду просити всіх колег підтримати його в залі.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Сергію Костянтиновичу.

Слово надається народному депутату Брагару Євгенію Вадимовичу, заступнику голови Комітету з питань свободи слова. Будь ласка.

 

БРАГАР Є.В. Вітаю вас! Тема нашого комітету передбачає включення… Ми, члени нашого комітету подали два законопроекти і просимо їх включити до порядку денного сесії. Це два законопроекти: 6136 та 6139.

Перший законопроект стосується посилення відповідальності за повторну незаконну відмову в доступі журналіста до інформації, а другий законопроект 6139 має досить погану передісторію. Цей законопроект пов'язаний з внесенням змін до Регламенту щодо дотримання депутатами норм етики у спілкуванні з журналістами та пов'язаний з діями одного з опозиційних депутатів по відношенню до журналіста Данила Мокрика. Та у цій ситуації з нинішнім законодавством Комітет з Регламенту нічого не зміг зробити, відповідно існує потреба внесення змін до Регламенту для того, щоб в подальшому такі ситуації стали неможливими.

Дякую вам за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається першій заступниці Комітету з питань цифрової трансформації Кірі Олександрівні Рудик. І після цього Юрій Григорович Кісєль, і потім ще народна депутатка Устінова Олександра Юріївна, і будемо підходити до завершення.

Будь ласка, Кіро Олександрівно.

 

РУДИК К.О. Ще раз доброго дня, колеги! Комітет з питань цифрової трансформації цього тижня пропонує два законопроекти для розгляду. Це Закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сферах електронних комунікацій (№ 6055). Цей законопроект системно пов'язаний з Законом "Про електронні комунікації". Комітет просить його підтримати, він необхідний для того, щоб процес цифровізації рухався вперед.

Другий – це проект Закону про хмарні послуги (№ 2655) в другому читанні. Ним пропонується врегулювати правові відносини, які пов'язані з роботою і використанням технологій хмарних обчислень. Визначає особливості використання хмарних послуг органами державної влади та багато іншого. Комітет прийняв рішення підтримати цей законопроект і тому просить всіх колег підтримати його також.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Юрій Григорович Кісєль, голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

 

КІСЄЛЬ Ю.Г. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я хотів би висловити свою вдячність від себе особисто і від всього комітету вам та Апарату Верховної Ради за включення в розклад засідань пленарного тижня трьох законопроектів, одного – в першому читанні та двох – в другому. Це 4353, 4258, 3821. Та прошу колег підтримати їх у залі.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Юрію Григоровичу.

І ще я побачив, бо я не побачив перед цим руку, я перепрошую, Сергій Віталійович Кальченко, голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. Будь ласка.

 

КАЛЬЧЕНКО С.В. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Я просто хотів би маленьку репліку на те, що колега Брагар згадав наш комітет, що ми начебто нічого не змогли зробити із законопроектом, а через це він говорить про законопроект 6139. Так от, проект 6139 не може бути включений в порядок денний сесії у зв'язку з тим, що аналогічний проект, слово в слово, вже включений в порядок денний сесії, і регламентний комітет розглядав цей законопроект внесення змін до Регламенту, правильно, щодо додержання депутатської етики.

Проектом рішення було передбачено рекомендувати парламенту розглянути його і за результатами розгляду прийняти і ухвалити в першому читанні за основу. Але комітет не підтримав таке рішення, тому рішення комітету: рекомендовано розглянути цей законопроект і повернути його на доопрацювання, тому що до того законопроекту, який ви згадали, він, в принципі, не може бути включений до порядку денного, оскільки, повторюю, аналогічний законопроект, слово в слово, вже включений в порядок денний і знаходиться на розгляді в комітеті.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Сергію Віталійовичу.

І просто тут піднімалося питання, я прошу на найближчому засіданні вашого комітету прийняти рішення по тому, що говорила тут Партія "За майбутнє", і тих листах, які підписані, по Галині Миколаївні. Дякую.

І я наостанок надаю слово народній депутатці України Устіновій Олександрі Юріївні. Будь ласка.

 

УСТІНОВА О.Ю. Дякую.

 Руслане Олексійовичу, в мене перше прохання до вас на майбутнє не порушувати все ж таки Регламент Верховної Ради. Наскільки мені відомо, що все ж таки на Погоджувальну допускаються керівники та заступники керівників депутатських фракцій та груп. Пані Кіра Рудик не є представником від фракції, яка вже пів року не збиралася, вона не є керівником і заступником. Я дуже прошу вас не починати першу ж Погоджувальну з порушення Регламенту.

Дякую.

Щодо того, що об'єднання "Справедливість" пропонує і дуже просила би вас підтримати. У нас, ми всі бачили скандал, який кілька днів тому, навколо списків "ворів у законі" пролунав в Україні. Для того, щоб такого не сталося, і ми підтримували якраз Закон про деолігархізацію, ми дуже просимо вас все ж таки внести в порядок денний Постанову № 6130 щодо застосування санкцій по одному з олігархів в Україні пану Коломойському і дати нам підписні листи про те, щоб скликати позачергове засідання по цьому. Тому що давайте все ж таки як Верховна Рада брати на себе зараз відповідальність…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександро Юріївно.

Шановні колеги, ми підійшли до завершення нашої Погоджувальної ради.

Юліє Володимирівно, ви все-таки наполягаєте поставити… Я сформулюю сам, ви просто скажете чи так, чи ні. Ви наполягаєте поставити на голосування Погоджувальної ради питання про те, що як тільки буде завершено розгляд тієї постанови, про яку ви говорили, 6108 відповідним комітетом, внести його на розгляд Верховної Ради? Будь ласка, включіть Юлії Володимирівні мікрофон.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Трошечки уточнити. Справа в тому, що Тимчасова слідча комісія, 6108, про розслідування ситуації в НАК "Нафтогаз" щодо опалювального періоду і всіх інших питань, пов'язаних з тарифами, вона може бути включена до порядку денного, якщо зараз Погоджувальна рада дасть комітету термінову команду розглянути, буквально зібрати позачерговий комітет, враховуючи актуальність цієї теми, і розглянути на цьому тижні у Верховній Раді.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Юліє Володимирівно, може бути включена тільки після того, як буде рішення комітету, до цього ми не можемо. Тому… У них є план, вони одразу його включать як тільки…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, не може. Мені говорять, що таке неможливо. Дивіться, в мене тут є пропозиція, все-таки я сформулюю її так як я сформулював її, якщо можна, щоб одразу, як буде рішення комітету, це питання включається до порядку денного без необхідності включення його на Погоджувальній раді. Давайте так проголосуємо.

Будь ласка, шановні голови фракцій, голови комітетів, прошу голосувати за таку ініціативу по ТСК, 6108.

Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Опустіть. Хто проти? Хто утримався?

Рішення не прийнято. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. … (Не чути) У нас ще була пропозиція спільно з пані Тимошенко, … (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, у п'ятницю ми можемо діяти тільки відповідно до…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …ваша заступниця запропонувала, щоб парламент долучився…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ірино Володимирівно, ви в парламенті набагато довше за мене і знаєте ці регламентні процедури. Тому у нас є "година запитань до Уряду", давайте ми її проведемо. Якщо будуть інші… Якщо потрібно буде інші, у нас, слава Богу, не остання "година запитань до Уряду".

(Шум у залі)

 Шановні колеги! Шановні колеги, я щиро вдячний вам за цю Погоджувальну раду. Гарного нам проводження тижня!

Дякую.