Погоджувальна рада

Опубліковано 26. 04. 2021

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України


26 квітня 2021 року, 11 година


Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Добрий день, шановні колеги! Добрий день, шановні народні депутати України, шановні телеглядачі! Я радий вас сьогодні вітати на Погоджувальній раді Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Сьогодні в нас трагічні роковини:  рівно 35 років тому відбулася одна з найбільш страшних трагедій в історії не лише нашої держави, а, я впевнений, в історії всього людства, відбулася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Вона забрала життя багатьох за ці роки:  і тих, хто загинув  спочатку, ліквідуючи наслідки, і тих, хто рятував – практично зі всіх сфер, починаючи   від пожежників, які перші прибули на цю трагічну подію, медиків, військовослужбовців, простих громадян, які також  були долучені до процесу ліквідації наслідків. Але, на жаль, сьогодні  ми продовжуємо отримувати уроки історії, за які сплачуємо високу ціну здоров'ям наших громадян, і  екологічною ситуацією, яка, на жаль, також залишає  бажати кращого після цієї страшної трагедії. 

Але я хотів би перш за все запропонувати оголосити хвилину мовчання і згадати всіх тих, хто віддав своє  життя.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Я думаю, що під час своїх виступів голови комітетів також  зорієнтують щодо тих законопроектів, які  сьогодні   знаходяться на розгляді  парламенту і які найближчим часом, я сподіваюся, будуть розглянуті в стінах  Верховної Ради України, пов'язані з річницею цієї трагедії, з різних комітетів:   у першу чергу, Галино Миколаївно, я думаю, що ви про це скажете.

Щодо нашої поточної роботи. На минулому  тижні  я мав можливість бути у відрядженнях в Хмельницькій та Волинській  областях. Ми були  в різних медичних закладах, бачили ситуацію, в тому числі, якщо ми говоримо  про Хмельницьку область, була можливість  бути присутнім на  відкритті реставрованого кардіологічного центру, тому що  також давайте не  забувати, що не дивлячись на СOVID,  ми  повинні підтримувати  всі  напрямки нашої медицини, тому що саме від серцево-судинних  захворювань гине  найбільша частина наших громадян. І ми повинні  враховувати це,  навіть не дивлячись на COVID, на всі ті наслідки, які з ним пов'язані. Сьогодні держава приділяє максимум уваги саме в боротьбі з COVID, але також ми повинні не забувати про інші сфери медицини, починаючи від кардіології, інших законопроектів, інших ініціатив, які знаходяться як в профільному комітеті, так і в комітеті колег, в тому числі в бюджетному комітеті, тому що саме за підтримки державного бюджету ми можемо робити правильні речі, які сьогодні чекає і суспільство, і чекають наші медики.

Паралельно хотів би вам всім нагадати, що 11 травня відбудеться засідання Координаційної ради при Верховній Раді України, де ми будемо мати можливість поспілкуватися і обговорити ті ключові питання, які знаходяться в порядку денному як Верховної Ради України, так і в регіонах, те, що чую я під час своїх відряджень, те, про що добре знаєте ви і інформацію, яку отримуєте ви від представників місцевого самоврядування, від ваших виборців, і я думаю, що спільно ми зможемо рухатись далі, напрацьовуючи правильні законодавчі ініціативи, які допоможуть нам виконувати свої функції та допомагати людям на місцях.

Якщо ми говоримо про порядок денний сьогоднішнього тижня, він буде складатися, мабуть, з двох складових. Перша -  це пленарні засідання Верховної Ради України. Ми поки що знаходимось в розгляді питання 2194, там залишилась ще 861 правка, якщо я не помиляюсь, і я сподіваюся, що за цей тиждень ми зможемо їх пройти. Паралельно з цим звернулися і звертаються народні депутати України, про два позачергових засідання ми можемо вже говорити.

Від себе особисто я хотів би звернутися до всіх, щоб порядок тих питань, які включаються в позачергові засідання, відповідав тим викликам і тим проблемам, які відчуваємо не лише ми в стінах Верховної Ради, а в першу чергу відчувають люди на вулиці.  Я розумію, що більша частина – це пропозиції від голів комітетів, але давайте виставляти пріоритети. Тому що, якщо є 150 підписів, ми обов'язково проведемо це позачергове засідання, але важливо, щоб нас ще й розуміли громадяни, які дивляться за цими позачерговими засіданнями і розуміли, що Верховна Рада займається дійсно важливими аспектами суспільного життя, які сьогодні, завтра, післязавтра будуть впливати саме на них, щоб ми вкотре могли доводити, що  ми знаходимось в постійному зв'язку із суспільством, а не живемо на якійсь окремій планеті.

Тому є дві ініціативи, і я сподіваюся, я впевнений, що завтра вони будуть оформлені в позачергові засідання, і ми проведемо після пленарних засідань ще два засідання з загальною кількістю питань 14, якщо я не помиляюсь. Режим роботи буде залишатися такий, як на минулому пленарному тижні, тобто з дванадцятої до першої в нас буде перерва для проведення санепідеміологічних заходів, кварцування фактично. І проміжок між черговими засіданнями і позачерговими також буде перериватися на одну годину для того, щоб провести кварцування. Але я впевнений, що це на роботу Верховної Ради не повпливає і так, як на минулому тижні, ми зможемо працювати далі. Я розумію, що також можуть бути ще додаткові ініціативи щодо позачергових засідань, але станом на сьогодні поки фракції не зверталися за підписними листами. 

Також я хотів би всім нагадати, що найближчим часом в нас буде розгортатися підготовка до 30-річчя незалежності України. В нас є оргкомітет на  чолі, два співголови, якщо я не помиляюся, Керівник Офісу і  Прем'єр-міністр України. Нам хотілося б теж бачити цей план дій для того, щоб ефективно на рівні парламенту долучитися до цього процесу. Я знаю, що в робочу групу включений Руслан Олексійович Стефанчук, я впевнений, що він буде якраз тим комунікатором між Верховною Радою та робочою групою для того, щоб ми на найвищому рівні провели всі необхідні заходи  з цієї визначної події,  яка дійсно важлива для кожного з нас, для кожного, хто є громадянином нашої держави. Руслане Олексійовичу, звертаюся до вас, щоб ми якось активізували це питання, тому що сьогодні, я думаю, що цьому треба приділити трохи більше уваги ніж ми бачимо.

І на завершення я хотів би привітати Данила Олександровича Гетманцева, у нього сьогодні день народження, від себе особисто, від колег. Я бажаю вам успіхів, досягнень, нових перемог, поменше податків і побільше позитивних речей в роботі вашого комітету.

Дякую всім.

Руслан Олексійович Стефанчук.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Дмитре Олександровичу, шановні народні депутати, шановні присутні! Справді сьогодні 35-і роковини з моменту, мабуть, найбільшої технологічної катастрофи, яка відбулася на планеті Земля. Тому Царство Небесне тим, хто поклав своє життя у боротьбі з цією катастрофою, а тим, хто ще, слава Богу, існує, тим, хто продовжує боротися з її наслідками, наснаги і міцного здоров'я.

Крім цього, я хотів би нагадати вам, що на минулому тижні ми мали низку повідомлень і відповідні такі небезпечні загрози на нашому східному фронті. Я також хочу проінформувати, що минулого тижня разом з віце-маршалком Сейму Республіки Польщі пані Малгожатою Госєвською та віце-спікером Сейму Литовської Республіки паном Паулюсом Саударгасом ми здійснили поїздку на Донеччину. Разом ми відвідали селище Широкине, контрольний пункт в'їзду-виїзду "Гнутове" та ознайомилися з низкою військової та іншої інфраструктури. І в нашому спілкуванні мені надзвичайно, якщо дозволите, хочу процитувати слова віце-спікера Сейму Литовської Республіки, який сказав, що ми знаходимося тут і ми відчуваємо себе вдома, але ми знаємо, що це ваш дім. І це, мабуть, те, що відрізняє друзів від інших. І під час зустрічі ми мали можливість з європейськими парламентарями обговорити можливість якнайшвидшого врегулювання воєнного конфлікту між Росією і Україною, і проголосили відповідну заяву, якою засуджується збройна ескалація проти України. Але для того, щоб вона набула юридичного значення, ми домовились разом з віце-спікерами, що відповідні проекти постанов ми внесемо в свої парламенти і будемо сподіватись на відповідну підтримку наших парламентів в цьому напрямку.

Крім цього, я хочу проінформувати вас про таку річ, що завершилося всеукраїнське обговорення законопроекту про місцеве самоврядування. Він зараз знаходиться на юридичній вичитці ще, на відповідних правках. Ми  враховуємо цілу низку тих зауважень і пропозицій, які надіслали нам під час цього всеукраїнського обговорення, я дуже вдячний всім, хто долучився, в тому числі і представникам політичних сил, які знаходяться в парламенті. Так, про місцевий референдум. І аналогічно хочу попросити, щоб ми теж долучились, тому що після подання до Верховної Ради ми звернемося до спікера парламенту з проханням направити його на розгляд Венеціанської комісії для надання відповідного висновку.

Також я абсолютно підтримую те, що сказав Дмитро Олександрович, що, формуючи позачергові засідання, які ми плануємо, я розумію, що ми всі зараз загрузли в законопроектах 2194, 2195, але все ж таки зважати на план законопроектних робіт, тому що в зв'язку з такими пробуксовками знаходження в розгляді цих питань, ми все-таки маємо виконувати ті плани, які перед собою поставили.

Також я хочу звернутися до політичних сил, які знаходяться в парламенті. Ми всі, здається, керівництво парламенту демонструємо повну повагу і відповідність до процедур регламентних, які відбуваються при розгляді цих законопроектів. Я думаю, ніхто не може сказати інше, але я просив би такого ж конструктивізму і від політичних партій. Ми готові вести дискусію по важливих складних питаннях, але навряд чи є необхідність просто проговорювати якісь речі, які не пов'язані з розглядом саме тих поправок, які були подані до Верховної Ради.

І останнє. Це я теж говорив і  під час пленарного засідання, епідемія нікуди не дівається,  я дуже от прошу і звертаюся до керівників фракцій, керівників політичних парламентських груп з тим, щоб все-таки ми забезпечували всі вимоги санітарно-епідеміологічного благополуччя, які покладаються на нас за законом. Ми самі приймаємо закони, які стосуються запобігання всім цим хворобам, але велика кількість народних депутатів їх не дотримується. Тому я теж попросив би крім того, що цим повинні дати оцінку відповідні правоохоронні органи, і також звернутися до керівництва фракцій з проханням теж налагодити відповідну фракційну чи групову дисципліну в парламенті.

Я бажаю плідного тижня, я думаю, що він буде надзвичайно плідним. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Олена  Костянтинівна Кондратюк.

 

КОНДРАТЮК О.К. Доброго дня, шановні колеги! Дозволю собі теж привернути увагу до пам'ятної дати – 35-річниці найбільшої техногенної та екологічної катастрофи в Україні та вшанування пам'яті жертв і ліквідаторів Чорнобильської атомної станції. І головний урок, який би мала винести кожна наступна влада, керівництво держави, – це безпека громадян, відповідальне ставлення до своїх ресурсів, вести постійний діалог з людьми на основі правди та довіри.

Отже сьогодні, коли ми говоримо про безпеку в енергетиці, про Чорнобиль, то в уряді немає міністра енергетики, а попередні виконуючі обов'язки посадовці запам'яталися хіба підвищенням тарифів, але не стратегією рішень.

Досі уряд чітко не сформулював відмову від російського ядерного палива, не пояснив, що ми будемо робити з відходами діяльності атомних станцій, з розвитком галузі. Кажуть, що в черговий раз монобільшість збиратиме позачергову сесію для того, щоб обрати керівника міністерства. Хотілося б, звичайно, бачити на цю посаду фахового претендента з чітким планом дій, якого знають принаймні в енергетичних колах України.

Ми маємо зробити висновки як з трагедій минулого, так із поразок чи невдач сучасності, і в цьому контексті я переконливо рекомендувала б уряду думати вже сьогодні над висновками від проваленого старту вакцинацій з тим, щоб купити для українців вакцини для повторної вакцинації. Адже держава Ізраїль вже це зробила, Канада і Америка відкрито говорять про те, що вакцинація стане щорічною. І вже заговорили про паспортизацію вакцинацій, про паспорти вакцинацій говорить і Європейський Союз, і Єврокомісія, і сподіваюсь, що уряд почує Верховну Раду в цих питаннях.

Ну, і до наступної теми. Я хочу, щоб ми подякували урядам і парламентам всіх країн, які вказали Росії на місце і допомогли Україні вистояти в черговій ескалації на сході. Наша стійкість, стійкість нашої армії, швидка реакція міжнародної спільноти і жорсткий тиск на Москву, який відрізнявся від розгубленості та глибокої стурбованості 2014 року, дозволили відвести загрозу масштабного вторгнення. Це говорить про те, що країни Європи та НАТО визначили складні уроки і визнали гібридною російську агресію на сході України та окупації Криму. І ми вдячні всім, хто в ці тяжкі тижні проявив тверду дієву та послідовну позицію підтримки територіальної цілісності України і незалежності України. Проте з кожного такого цинічного брязкання зброєю, яке ми бачили зі сторони Росії, українське суспільство має робити певні висновки і ставати ще сильнішим.

Що мене особисто стурбувало, це готовність міст і громад, також органів місцевого самоврядування, цивільної влади до дій в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Тому хочу внести пропозицію: заслухати мерів міст і очільників громад з цього приводу на найближчому засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при Верховній Раді України, про яке ви говорили, пане Голово. Ми маємо з перших вуст почути, яка реальна ситуація з цивільною обороною, з резервами на місцях, які є проблеми, що потрібно зробити парламенту і уряду, щоб спільно з органами місцевого самоврядування гарантувати надійний захист населення в умовах потенційної надзвичайної ситуації військового характеру.

І до останнього питання, на яке я б хотіла привернути увагу, це про те, що говорили вже мої колеги, це про актуальність розгляду питань, які виносяться на чергові засідання, а також і на позачергові, насамперед, коли ми побачимо від уряду нову реальну стратегію подолання бідності в Україні. Я вкотре хочу наголосити: нова стратегія відсутня, стара вже втратила свою актуальність і вона закінчилася  в 2020 році. А за даними всіх соціологічних опитувань,  на друге місце серед проблем, які найбільше турбують людей, вийшло безробіття. На першому місці – це війна, на третьому – пандемія.  Нова стратегія подолання бідності повинна нарешті привести прожитковий мінімум в Україні до реальних потреб громадян, забезпечити зростання пенсій до рівня фактичного прожиткового мінімуму в країні.

І коли ми говоримо про реальні проблеми, що турбують людей, то сьогодні це тривожні новини про скасування безоплатної приватизації земельних ділянок в розмірі двох гектарів, в якому вже в новому законопроекті, про який говорять, кажуть, що це уряд ніби виносить.

Тому я звертаюся теж до представника уряду у Верховній Раді, щоб уряд дав, публічно пояснив громадянам України, учасникам Верховної Ради, Погоджувальної наради, що це за наміри уряду. І хотілося би почути про реальний стан…

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олено Костянтинівно.

Олександр Сергійович Корнієнко.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго ранку, шановні колеги! Доброго ранку, шановні українці! Дійсно, сьогодні ми будемо згадувати і, мабуть, цілий тиждень будемо згадувати ту страшну трагедію, яка трапилась 35 років тому в нашій країні. Я думаю, що тут багато хто особисто був або на самій станції, або в зоні відчуження, і всі пам'ятають ті емоції, які неможливо ні з чим порівняти, коли ти бачиш просто запустіння, вижжену землю таку свого роду і повну відсутність цивілізації на цій території. Але ми бачимо, що єдина користь, про яку поки що можна говорити в результаті цього, це те, що відбувається відновлення природи там. І про це теж не треба забувати, і держава має вивчати цей процес, і робити висновки, які можна далі застосовувати в інших сферах життя, перш за все, звичайно, це техногенна безпека – питання, яке у нас в країні, на жаль, теж багато і замовчується, і на нього не звертається потрібна увага. У нас багато промисловості в країні, багато об'єктів так званої критичної інфраструктури, і відповідні служби, органи, всі, хто до цього долучений, починаючи від ДСНС і закінчуючи спеціалізованими структурами, Держнаглядпраці і так далі, вони мають точно тримати руку на пульсі, ми маємо ці питання всі серйозно контролювати.

Хотілось би долучитися до співчуття всім, хто втратив близьких, рідних в цій жахливій трагедії. Хотілось би долучитися до слів шани нашим ліквідаторам, і такі люди є і серед складу Погоджувальної ради, пан голова комітету транспортного Кісєль Юрій Григорович є ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Тому давайте шанувати наших колег і робити все для того, щоб вони шанувались і в масштабі країни.

Ми пропонуємо на цьому тижні законопроект 4555 розглянути на одній з позачергових сесій, пані Галина Третьякова може більш детально сказати про це. Я можу в цілому сказати, що він буде збільшувати пенсійне забезпечення людей, пов'язаних з ліквідацією аварії, і там досить непогані цифри – близько 500 мільйонів в цьому році і більше 1 мільярда – за два наступних роки, кожен рік.

Також на цьому тижні ми будемо продовжувати, враховуючи ситуацію, яка складається і з поправковим спамом, і блокуванням законопроектів земельних, будемо продовжувати в режимі позачергових засідань пропонувати розглядати важливі для держави закони. Це і економічні питання, питання змін до бюджету, де за рахунок перевищення податкових надходжень є потенціал збільшити видатки на медицину, на культуру, на боротьбу з COVID і вакцинацію, також на інфраструктурні проекти, які дозволяють збільшувати робочі місця і є драйвером економіки, про що було доведено в кінці минулого року відповідними дослідженнями.

Також хотілось би відмітити організаційні моменти. Є пропозиція до колег з усіх фракцій, я думаю, що ви відгукнетеся на це, щоб п'ятницю зробити днем роботи в комітетах та на округах. Можливо, хтось вже буде відправлятися працювати з громадами, тому що дійсно питань дуже багато накопичилося,  і це і безпекові питання, і питання як відбувається реально реформа децентралізації. Тут ми тримаємо руку на пульсі, але є багато організаційних питань, в які потрібно включатися народним депутатам також. І відповідний проект постанови ми сьогодні запропонуємо на одну з позачергових сесій, мабуть, на ту, яка буде в четвер.

Наприкінці важливо, в кінці, але дуже важливо все-таки нам правильно, як то кажуть, відрефлексувати події останніх 2-3 тижнів геополітичні, про які тут багато ішлося. Два короткі висновки хотів би зробити  я.

Перший висновок. Альтернативи політико-дипломатичному шляху немає, і це знову підтвердила і позиція нашої держави, і керівництва нашої держави, Президента Зеленського, і нашої широкої коаліції.

І друга позиція. Без широкої підтримки нам буде дуже важко, і ми дуже вдячні за ту широку підтримку всім партнерам, які долучилися  знову до  тиску на Російську Федерацію, дипломатичного тиску, економічного тиску. Ми вдячні за чергові санкції з боку Сполучених Штатів. І широка міжнародна коаліція – це єдиний спосіб протистояти на геополітичному рівні агресору. І сильна армія – це те, що всередині.

 

    РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олександре Сергійовичу.

Вадим Зіновійович Рабінович.

 

РАБІНОВИЧ В.З. Шановні друзі, хотілося торкнутися кількох питань. Наближається велике свято в нашому календарі – День Перемоги, 9 травня. Ми маємо достойно відсвяткувати цю подію, і карантин тут ні до чого. Зараз у жорсткій зоні карантину в Києві відбулася найважливіша подія – марафон. Звертаюсь до мера Києва: давайте у великий День Перемоги, 9 травня, дозволимо людям вийти на вулиці, щоб вшанувати це свято. Якщо марафон відміняє карантин, то святий день, 9 травня, точно не поширюватиме хворобу.

І ще я пропоную керівництву Верховної Ради на початку травня організувати колективний перегляд у залі парламенту фільму видатного українського актора та режисера Леоніда Бикова "В бой идут одни "старики". Тому є дві причини. По-перше, багатьом депутатам потрібно нагадати, хто був справжнім героєм України, а хто зрадниками, щоб люди замислились над тим, чому зараз пам'ятники переможців-визволителів зносять, а вулиці називають іменами нацистських злочинців.

І друга причина. Окрім каналу "Рада", зараз в  країні  без цензури і слова вже не можна сказати. Пане Разумков, особисто вас дуже прошу організувати такий перегляд.  

  А тепер декілька слів про ситуацію в країні без всякої політики. Дорогі українці, хочу поскаржитися: у мене щось з очима. Я чую, що ми начебто перемогли коронавірус і бачу лікарні, особливо районні та міські, які "зничтожені" в буквальному сенсі злощасною реформою Супрун та її нинішніми достойними послідовниками, де хворих нічим та нізащо лікувати. Пам'ятаєте, як нас дурили? Гроші підуть за пацієнтом. Зараз пацієнтів все більше і більше, місць не вистачає, а гроші, мабуть, заблукали і пішли в чиїсь кармани. Проїхавши півкраїни, я побачив лише зруйновану медицину, але, мабуть, у мене щось з очима.

На багатьох урядових трибунах і телеканалах країни я чую про чергове економічне зростання, перемогу чергових реформ і чергові здобутки уряду. А побачив я катастрофу: ледь виживаючий бізнес, задавлений поборами та податками, на одного працюючого вже 10 перевіряючих, конкуренція тільки біля смітників, де збіднілі люди почали шукати собі їжу, люди тікають або збираються втекти з країни. Враження таке, що нас спеціально добивають. Але то у мене, мабуть, щось  з очима.

Не можна сказати, що у влади взагалі немає перемог. Кілька місяців тому переможно були закриті канали "112", "NewsОne", "ZIK". Нам пояснили, що їх співвласники начебто фінансують тероризм, і документи про це будуть обов'язково пред'явлені. Але пройшло майже 3 місяці і ніхто не побачив жодного з таких документів. Тобто свободу слова вбили, а документи десь заблукали, і ніхто не бачив цих документів. Мабуть, у нас у всіх щось з очима.

Немає розвитку, немає економіки, вбивається навіть маленька віра в майбутнє.  Є тільки війна влади з нашою партією, десятки надуманих кримінальних справ по нашим соратникам, маса наклепів, незаконні дії правоохоронних органів, але жодного юридичного документу немає. Як у найгірші роки, за нашими активістами встановлене спостереження. Полювання ж за главою нашої політради Віктором Медведчуком перетворилося взагалі у найголовнішу справу правлячої системи. При цьому жодного факту, жодного документу, нічого ніхто не бачив. Мабуть, тут у нас у всіх щось з очима. Є ще насправді інше трактування подій.

У нас з очима, шановні українці, все гаразд, ми бачимо те, що є насправді, а якщо це так, то ми з вами – вищий законодавчий орган країни, нагадую, парламентсько-президентської країни, не маємо права стояти осторонь, ми повинні діяти. Некомпетентність, заоблачные тарифы, прогибание під МВФ, знищення судової та взагалі законодавчої системи може зруйнувати країну. Скажіть мені, будь ласка, яка різниця, яка політична сила переможе у знищеній країні? Сьогодні всі люди, які бачать з відкритими очима, що робиться, повинні згуртуватися під єдиним закликом "Врятуємо Україну!". І я переконаний, що тільки сильна парламентська Україна може врятувати нам державу.

А щодо влади, то ще раз, проаналізувавши все, що вона наробила, я скажу так, що з  очима у нас все гаразд, а от у влади з головою реальні проблеми і з совістю.

Дякую дуже вам.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Петро Олексійович Порошенко.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний пане Голово, шановні колеги, почався Страсний тиждень, не хочеться і не можеться давати волю емоціям, але це зараз дуже непросто.

За тиждень-два вже Україна стрімко наближається до кількості померлих від коронавірусу в розмірі 50 тисяч. І це при тому, що ще рік тому хтось називав себе майстром спорту по боротьбі з коронавірусом і обіцяв, що Україна буде серед лідерів світу по вакцинації. У мене питання, а скільки ще має померти людей від COVID, щоб влада нарешті зрозуміла свою відповідальність за злочинну бездіяльність. І причому я твердо переконаний, що не треба ховатися за Степанова чи Шмигаля, міністром охорони здоров'я так само як і Прем'єр-міністром у нас працює пан Зеленський. За весь цей час з понад 40 мільйонів українців провакциновано 527 тисяч. Ви можете сказати, що була затримка на початку процесу вакцинації, але за останню добу провакциновано 1 тисячу 114 українців. 1 тисяча 114. І я хочу наголосити, що саме ця цифра і є оцінкою тої безпорадності і бездіяльності влади.

Хочу наголосити, що днями Голова або Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз буде приймати відвідувачів лише тих, хто вакцинований вакцинами, які пройшли сертифікацію у відповідному європейському агентстві. Українська влада де-факто призупинила безвіз. І минулого тижня ми прочитали урядовий план вакцинації, і ми не знайшли там види вакцин, які були презентовані паном Зеленським з такою помпою.

На сьогодні в країні є 117 тисяч доз вакцин Pfizer. Але не влада здобула, вони прийшли по лінії міжнародної безкоштовної допомоги, і з ними вже почали відбуватися незрозумілі речі. Хочу продемонструвати сайт Міністерства охорони здоров'я, де оприлюднена кількість людей, які провакциновані Pfizer. Серед них люди старше 80 років по віку – 1 або 0,0 відсотка. Серед  них медичні працівники –  400  або 3 відсотки. І по дивній категорії "інші" провакциновано 9641 або дуже таких символічних 73 відсотки. Що це за "інші"?  Я вимагаю того, щоб суспільство і парламент були  обов'язково проінформовані і розвіяні будь-які підозри щодо цієї жахливої статистики.

З цього приводу, і я хочу подякувати фракціям, всім фракціям Верховної Ради: і "Голосу", і  "Батьківщині", і групам, крім "Слуга народу", які не дали жодного підпису, – за те, щоби позачергової сесії розглянути проект постанови Верховної Ради про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення  бездіяльності  органів державної влади.

Першим  пунктом там стає забезпечення рівного доступу населення до безпечних і якісних вакцин для організації профілактики коронавірусної хвороби. Я сподіваюся, що у вівторок ми почуємо і спростуємо цю інформацію, яку оприлюднює на сайті саме Міністерство охорони здоров'я. Я відмовляюся вірити, що це правда.

Визнати неналежним та незадовільним стан виконання постанови Верховної Ради, яка була прийнята 20 жовтня 2020 року. Відповідальність уряду за фактичний зрив масової кампанії вакцинації, в тому числі і комунікаційної стратегії, де промотувати це мають не аферисти з наглядових рад, яких ви поставили туди, які тягнуть за собою членів своїх родин, а професійні лікарі, які мають обґрунтовано довести необхідність проведення зазначених змін вакцинації.

Також я хочу наголосити, що, безумовно, дуже важливо призначити керівника Міністерства енергетики, але дуже сумно, коли замість того, щоб проти пана Деркача вводити санкції, як це зробили Сполучені Штати, ми його представників призначали міністром енергетики. Це розрахунок не за те, що хоче робити…

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, дійсно, зараз країна згадує трагічні чорнобильські дні і всі тут з болем про цю дату говорять, але, на жаль, у ліквідаторів Чорнобильської катастрофи забрали все, нічого не дали – ні підтримки, ні безкоштовного лікування. У людей, які так чи інакше потрапили під цю трагедію і потребують захисту, забрали всі соціальні підтримки і пільги. Так я думаю, може цей тиждень хоча б трошечки якось посуне цю Верховну Раду до тих людей, які рятували Україну від Чорнобильської трагедії. Це перше, що я хочу сказати.

А друге, зверніть увагу, ми вже другий тиждень, парламент, під час локдауну в Києві збирається. Як ви думаєте, для чого? Та очевидно: розпродають землю. Там нічого не буде ні про COVID, захист людей, там нічого не буде ні про соціальний захист, ні про те взагалі, що зараз з людьми відбувається в країні, там буде продаж землі. Знову п'ять пунктів: позбавляють повністю контролю з боку держави використання сільськогосподарської землі; скасовують заборону на продаж землі іноземцям, це значить будуть продавати іноземцям. Вони роблять унікальні речі, вони особливо цінні землі хочуть продавати: ліси, водойми, чорноземи, заповідники природні. Вони хочуть цим законом, яким будуть з завтрашнього дня мучити парламент і країну, вони хочуть дозволити знімати верхній шар метровий родючих земель, що прямо заборонено сьогодні Земельним кодексом. І що дуже важливо, вони по всьому тексту Земельного кодексу, там, де написано "родючі землі України", "сільськогосподарські землі України", будуть відміняти слово "Україна". От такі у нас "прекрасні дні" (в лапках) зараз насуваються.

А тепер питання, чому в локдаун вони спішать. Да тому що рейдерять сьогодні українську землю. У мене в руках зараз звернення від 425 власників паїв, людей, які склали свої паї в кооператив, не віддали в оренду нікому, не найняли менеджерів і спокійно заробляли гроші: на рахунку 11 мільйонів гривень, на 15 мільйонів гривень зерна в зерносховищах, врожай на полях. І тут увірвались рейдери, і "чорний" реєстратор, прізвище якої Товкайло, Уляна Товкайло, переписала просто "в чорну" ці паї на таку дуже незвичайну компанію, яку назвали так само, як і цей кооператив "Новоселицький".

425 людей. Забрали гроші з рахунку, землю, забрали зерно в сховищах, врожай згноїли на полі, а потім, коли люди вже повстали захищати, навели "тітушок", побили їх, потравмували, зробили каліками. І люди пішли до суду, до силових структур. Їх що, хтось захистив? Люди ось самі разом з напівюристами склали тут повністю всю карту, як рейдерять кооперативи земельні такі самі по всій країні. І тут, в цьому їхньому матеріалі, вони написали, що за цим стоїть керівник аграрного комітету Микола Сольський і в справі, і в долі юридична компанія "Пукшин і Партнери". І судді всі, і силові  структури – всі на стороні рейдерів.

І зараз я приїхала до вас з суду, тому що Міністерство юстиції,  до честі Міністерства юстиції, розібравшись в цій ситуації, стало на сторону людей і скасувало "чорну" реєстрацію рейдерства землі. Так зараз вони в суді, у того судді, яку і призначав під час Пукшина, по суті, Пукшин, працюючи в Адміністрації Президента, вони оскаржують рішення Мін'юсту, щоб людям повернути цю нещасну землю. А коли розібралися, то виявилося, що це по всій країні така рейдерська операція проводиться, приблизно 300 тисяч гектарів землі вони зараз рейдерять. Ось для чого закон про продаж землі.

І тому ми зараз станемо на захист людей і в суді, і в силових структурах. Ми вимагаємо звільнення голови аграрного комітету пана Сольського з його посади і кримінального розслідування. Ми звернемося до Президента, може він допоможе з рейдерством своїх підлеглих впоратися. І обов'язково референдум: "Ні – продажу сільськогосподарської землі", який ми розпочали разом з людьми. Ми вам не дамо знущатися над людьми і над землею.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Железняк Ярослав Іванович.


ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Шановні колеги, 35 років тому сталася одна із найбільших техногенних катастроф у світі, яка в тому числі забрала  багато життів  наших громадян. Ми з колегами були буквально на цих вихідних в зоні відчуження і бачили, як там зараз розвивається туризм, як це стає певною привабливою точкою для іноземних туристів, для створення там відновлення енергетики, а також це залишається пам'яткою, що бездіяльність і брехня влади може коштувати країні дуже й дуже дорого. І зараз, на жаль, є аналогія з тим, що у нас відбувається з коронавірусом. Тому що ми чуємо по телебаченню, що начебто все добре, а потім дивимося на статистику і бачимо, що за кількістю захворювань Україна залишається на четвертому місці з кінця у Європі.

У нас досі проблема з вакцинацією. Ми нарешті зібралися, коли Україна перевищила один аж відсоток вакцинованого населення. "Всіх вітаю" (в лапках), між Анголою та Тринідадом зараз ми знаходимося по кількості вакцинацій.

Дуже чудовий приклад. Є така країна Бутан, знаходиться в горах Гімалаях. Так ось вони за тиждень вакцинували більше своїх громадян, ніж ми майже за два місяці, – 460 тисяч. Нагадаю, що більше ніж за 60 днів в Україні вакциновано 526 тисяч наших громадян. Ну, порівняйте з тою ж Польщею, яка постійно стикається з тими ж самими проблемами,  той же самий рельєф, більше ніж 2 мільйони громадян отримали вакцину першої черги і вже більше ніж мільйон отримали другу чергу вакцинації. Це порівняння, коли влада ефективно працює і коли неефективно, так, як, на жаль, зараз відбувається в Україні.

Саме тому ми вимагаємо звільнення міністра охорони здоров'я. Ця постанова давно зареєстрована в парламенті, ми просимо всі фракції дати свої підписи про позачергове засідання для розгляду цього питання.

Друге, щодо грошей на вакцинацію. Ми чуємо, що не вистачає 12-15 мільярдів. Слухайте, це великі цифри, але вони точно менші, ніж 280 мільярдів гривень, які ми втратили через те, що у нас неефективно працювала економіка і впало ВВП у минулому році, це точно менше, ніж та кількість податків, які не сплатив бізнес, який закривався під час локдауну. Це приблизно те ж саме, що ми тільки за січневий локдаун 8 мільярдів виплатили нашим підприємцям. Це точно не вартує того, що кожна родина в середньому через локдаун втратила 10 тисяч гривень заробітної плати внаслідок карантинних обмежень.

І саме тому сьогодні лідер і голова партії "Голос" Кіра Рудик реєструє разом з нашими колегами постанову про запобігання коронавірусу і виходу з цієї кризи. Там п'ять пунктів: відставка міністра охорони здоров'я, аудит Міністерства охорони здоров'я, реалістичний план вакцинації, який дасть нам можливість зробити ті обіцяні 200 тисяч вакцин, а не по 11 тисяч, як зараз, на добу, це забезпечення лікарень киснем і фінансовими гарантіями.

І останнє. Ви знаєте, на минулому тижні ми дуже довго з бізнесом обговорювали пакет необхідних економічних заходів. Ми зібрали більш ніж 25 бізнес-асоціацій, які одноголосно підтримали законопроект від "Голосу" 5346 про допомогу бізнесу під час локдауну. Ми бачимо, що з такою жахливою статистикою у нас кожного разу буде виникати проблема про підтримку бізнесу.

Давайте, справді, один раз приймемо закон, який забезпечить умови для того, щоб поки влада намагається в черговий раз подолати коронавірус, бізнес отримав і допомогу у вигляді 8 тисяч нормальну, а не по окремим КВЕДам, і забезпечення мораторію від перевірок, і забезпечення додаткових заходів від місцевих органів влади. Це все написано, це все викладено в законі. Я вам скажу більше, ми вже це приймали в попередні локдауни.

Так давайте, нарешті, зберемося і замість цього великого простирадла законопроектів, які, чесно говорячи, на позачергових засіданнях, давайте скажемо відверто, ані пов'язані з коронавірусом, ані пов'язані з підтримкою бізнесу, ані навіть вирішує проблеми, про які ми всі тут чули, в цій залі, в тому числі від наших військових. Давайте зберемося на одне позачергове засідання і приймемо справді важливі рішення: і звільнення пана Степанова, постанову про аудит Міністерства охорони здоров'я і підтримку бізнесу, і законопроект про підтримку бізнесу. Оце те, що повинен зараз робити український парламент.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Тарас Іванович Батенко.

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую.

Шановний Дмитре Олександровичу, колеги, шановні українські громадяни! Насамперед наша депутатська група "За майбутнє" приєднується до слів пам'яті про Чорнобиль і всіх, хто пройшов цю трагедію і не дожив до сьогоднішнього дня.

Хочу нагадати колегам, що ми, український парламент, в передпасхальний тиждень працюємо. В цей тиждень у нас три чи чотири позачергових пленарних засідання. Нам цікаво буде, людям цікаво буде, що ми будемо приймати для людей в Чистий четвер, в силу того, що ми вже хочемо відмінити Страсну п'ятницю з вами.

І хочу вам сказати, що людям не до свят, бо біль і страждання сьогодні охоплюють все більше українських родин. Хочу також нагадати, що парламент повинен приймати рішення, які відповідають в першу чергу потребам людей. І ми так чи інакше, і монобільшість, доклалися до того, що, власне, до цієї трагедії людей, коли не підтримала питання порядку денного позачергового пленарного засідання, на якому ми працювали минулого пленарного тижня, ініційованого депутатською групою "За майбутнє" і  представниками фракцій, ряду фракцій демократичних і груп парламенту. Це, як відомо, було питання зниження тарифів на всі енергоносії та запровадження мораторію на рік на їх зростання, відновлення пільгового тарифу на електроенергію за спожиті перші 100 кіловат-годин, що нам обіцяв уряд і не зробив, а також належним чином законодавчого врегулювання питання обліку спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідки такого деструктивного рішення сесійного залу, коли зал не підтримав, і не підтримав, до речі, і власні постанови, де, власне, ви були ініціаторами, я думаю, що населення України буде відчувати, відчуває уже сьогодні.

Незважаючи на запевнення представників влади, що вони вживають всіх можливих заходів для того, щоб зростання цін на енергоносії в цьому році не було, ми на власні вуха почули оголошені постачальниками природного газу ціни для населення в межах обов'язкового річного пакету. І що ми почули? Ціни в усіх постачальників перевищили 10 гривень за кубічний метр, а в окремих постачальників сягнули в річному вимірі, як це там і в Чернівецькій області, в інших областях, навіть 13,5 гривні. "Нафтогаз" озвучує річний пакет – 7,99 плюс розподіл зверху.

Це дорожча ціна, колеги, за якою газ закуповували влітку минулого року. Це так держава захищає українських громадян в умовах економічної кризи і постійних локдаунів. Ми опинилися на порозі того, що влітку поточного року, цього літа, вартість природного газу буде більш ніж удвічі перевищувати цінові мінімуми минулого літа. І це, без сумніву, призведе до того, що тарифи на всі житлово-комунальні послуги зростатимуть, а внаслідок цього не уникнути подальшого зростання  цін на все в країні та пов'язаного з цим зубожінням громадян.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини б'є на сполох. Та що там уповноважений, сьогодні в Україні 77 відсотків пенсіонерів, це 8,6 мільйона пенсійного віку громадян, отримують мінімальні пенсії, які відповідають прожитковому мінімуму. При цьому з нового року різко зросли ціни на все: на продукти харчування, комунальні послуги і ліки. Пенсії підвищили всього на 100-300 гривень і склалася ситуація, коли пенсії в українців в рази менші ніж навіть мізерний показник обрахованого Мінсоцполітики фактичного прожиткового мінімуму.

Тому, шановні колеги, в наш передпасхальний тиждень, в наш Чистий четвер я закликаю усіх представників фракцій і груп виправити цю гнітючу несправедливість стосовно власної нації. Ми закликаємо владу терміново переглянути ці рішення щодо тарифного геноциду, іншими словами це не назвеш, та доведення громадян України до злиднів. Необхідно негайно скликати позачергове сесійне засідання для того, щоб невідкладно підвищити мінімальну пенсію до рівня, за яким можна жити, а не існувати.

Колеги, ще одне  питання, яке я не можу проігнорувати, - це питання 87 виборчого округу на Прикарпатті, де, як ви знаєте, цинічно встановлений так званий переможець результатів виборів, де ми є свідками так званої правової держави, де відбулася крадіжка бюлетенів, ігнорування рішення судів ОВК, з боку ОВК і ЦВК, застосування силовиків і так далі. Слова про правову державу викликають відвертий сміх не тільки з боку "За майбутнє", групи нашої депутатської,  а з боку всього українського суспільства. ЦВК фактично легалізувало фальсифікацію виборів, прецедент встановивши, а віра у чесні вибори у нас у минулому. Це іспит для суспільства, який він, я вважаю, достойно складе на майбутніх виборах в цій країні, ми впевнені в цьому.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Олег Іванович Кулініч, будь ласка.

 

КУЛІНІЧ О.В. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Вирішення всіх тих проблем, які існують на сьогодні в державі, це і обороноздатність країни, це і боротьба з COVID, це пенсії, це соціальне забезпечення наших громадян, це достойні пільги для чорнобильців, і все це в першу чергу залежить від виконання державного бюджету. Але за інформацією Рахункової палати план надходжень загального фонду державного бюджету за 3 місяці поточного року не виконано на 35 мільярдів гривень. Це не дивно, тому що третина економіки держави працює в тіні.

За даними МЕРТу, у січні-вересні, наприклад, 2020 року рівень тіньової економіки становив майже 30 відсотків офіційно ВВП держави. А за оцінками Державної податкової служби втрати бюджету, наприклад, через ухилення від сплати податків становлять 8 мільярдів доларів на рік, через неофіційну виплату заробітних плат – 4,3 мільярда доларів на рік, через скрутки і різні конвертаційні центри – 1,5 мільярда доларів на рік.   

Хочу зазначити, що в парламенті ведеться робота з цього приводу, але і уряд, і безпосередньо фіскальні органи також повинні напрацьовувати конкретні законодавчі ініціативи, але вони повинні бути направлені не на малий і середній бізнес, не на збільшення податків і зборів діючих, а на виведення економіки з тіні, це в першу чергу. Це боротьба із конвертаційними  центрами,  із скрутками, і обов'язково, щоб від цього не страждав малий і середній бізнес, і ні в якому разі ніяких нових податків і зборів. Зрозуміло, що така ситуація з бюджету,  вона напряму відбивається на соціальних питаннях, які на сьогодні є в державі.

Ось конкретні факти. Мало того, що розмір пенсії нашого пенсіонера не дозволяє на неї нормально жити, так  зараз ще скасовується безкоштовна доставка пенсії. Згідно постанови Кабміну № 277 від 29 березня цього року з вересня кардинально змінюється порядок виплати пенсій і всіх видів державних соціальних допомог, це планується робити виключно через банківську систему. Я думаю, що така ситуація просто спричинить соціальний колапс у сільській місцевості. Я наведу приклад Полтавської області. Пенсії отримують близько 420 тисяч осіб, соціальну допомогу – 380 тисяч осіб, більше половини цих людей якраз проживає в сільській місцевості. На всю область лише 52 відділення "Ощадбанку", 60 з яких знаходяться в містах обласного значення. Про яку доставку пенсії в яке відділення ми тут говоримо? І така ситуація, я думаю, в кожній області.

Відповідно до цієї постанови безкоштовна доставка пенсій передбачена тільки для окремих категорій осіб: це особи з інвалідністю І групи, особи, які потребують постійного стороннього догляду, і особи, які досягли 80-річного віку. А що робити іншим пенсіонерам, коли абсолютно немає нормального транспортного сполучення, коли відсутні дороги в сільській місцевості, там, як правило, це тільки напрямки. І крім того, більшість людей просто не в змозі туди доїхати пенсіонерів, тому що це десятки кілометрів до найближчого відділення банку. Я переконаний, що обов'язково цю постанову треба переглядати і вирішувати питання безкоштовної доставки пенсії і соціальних допомог для наших пенсіонерів.

І щодо законодавчої роботи. Сьогодні 35 років з дня Чорнобильської трагедії, між тим питання пільг для чорнобильців так і не врегульоване. Незважаючи на рішення Конституційного Суду, незважаючи на те, що зараз в парламенті знаходиться багато законопроектів, в тому числі і законопроект нашої групи "Довіра", 2827, тому, шановні колеги, наша скорбота – це одне, а фінансування чорнобильців – це зовсім інше. Я думаю, що цю ситуацію треба виправляти.  

Декілька слів щодо законопроектів нашої групи, групи "Довіра", які вже пройшли профільний комітет і включені до порядку денного поточної сесії. Законопроект 3034 щодо обмеження заробітних плат посадовців. Я думаю, що це надзвичайно чутливе і важливе питання, тому прохання включити його до порядку денного найближчого пленарного засідання, пане Голово, і прошу колег його підтримати.

Крім того, дуже важливий законопроект 5289, він також розглянутий профільним комітетом, включений до порядку денного сесії. Мова йде про спрощення закупівель для об'єктів соціальної сфери. Це надзвичайно важливий законопроект, надзвичайно важлива тема. До нас зверталися голови об'єднаних територіальних громад, дуже багато звернень. Він дасть можливість здійснювати закупівлю якісної продукції і перш за все це продукти харчування, що надзвичайно важливо для дитячих садочків, шкіл і лікарень. Тому прошу, колеги, коли цей законопроект буде в сесійному залі, підтримати його, це надзвичайно важливо для об'єднаних територіальних громад.

Дякую. 

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олегу Івановичу.

Шановні голови комітетів, хто бажає виступити? Кравчук Євгенія Михайлівна.

 

КРАВЧУК Є.М. Шановні колеги, від Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики просила би включити до порядку денного проект постанови про вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України (№ 5343). Він підтриманий нашим комітетом і передбачає вшанування на державному рівні щорічно 4 червня в Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії,  пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Також зараз формується порядок денний для позачергового засідання на четвер уже, очевидно. Хотіла би сказати, що і культура, і, наприклад, туристична галузь також на часі. Просимо включити два законопроекти, які стосуються створення та фінансування центрів надання культурних послуг (4318 і 4692). І також два законопроекти, які стосуються   туристичної галузі:  № 2673 – який розширює коло суб'єктів надання готельних послуг, і комплексний законопроект про туризм, фактично нова редакція зі змінами, 4162, і альтернативний 4162-1 – який створить економічні  стимули для розвитку туристичної галузі, яка дуже постраждала під час пандемії.

Дякую.


РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Шановні колеги, до того, як ми зараз перейдемо до продовження виступів шановних голів комітетів, в мене прохання до всіх голів комітетів подивитися питання, які виносяться на позачергове засідання Верховної Ради, та підготувати їх у відповідності до предметів відання ваших комітетів до завтрашнього позачергового засідання. Буде офіційне доручення, але тим не менш ще раз до вас звертаюся з такою пропозицією. Дякую.

Наталуха Дмитро Андрійович.

 

НАТАЛУХА Д.А. Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги, дякую.  Я хотів би зауважити, що у нас  в порядку денному на чергове засідання на середу стоїть проект Закону 4185  про  захист прав споживачів щодо гарантійних зобов'язань в електронному вигляді. Надзвичайно важливий законопроект з точки зору передумов входу на ринок України певних  технологічних гігантів. Тому, якщо буде така нагода і раптом через процес тривалого обговорення поправок по проектам законів 2194 і 2195 ми не будемо розуміти і встигати дійти до нього в черговому порядку, я би тоді попросив розглянути можливість включити його  до порядку денного позачергових засідань.

Крім цього, хотів повідомити про те, що дуже позитивно сприйняв ринок прийнятий Верховною Радою проект Закону 4416-1 про індустріальні парки. Ми за один тиждень отримали дуже багато позитивної реакції від різних бізнес-асоціацій, виробників і підприємств. До сьогоднішнього дня  тривають поправки до другого читання, тому хотів би заохотити всі фракції включитися до цього процесу.

Нарешті в середу продовжить комітет  розгляд законопроекту 3607 про бізнес-омбудсмена, так само ініціатива, яку чекають дуже давно дуже багато бізнес-асоціацій.

Дякую дуже.


РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Завітневич Олександр Михайлович.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую.

Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги, я для поінформування. В п'ятницю станом на 23 квітня комітетом закінчено розгляд і погодження державного оборонного замовлення, і з сьогоднішнього дня державні замовники можуть робити закупівлі. Також нами ініційовано буде і запрошені керівники державних замовників, і представники Кабінету Міністрів з доповідями з єдиним питанням: чому державне оборонне замовлення надійшло до Верховної Ради України тільки 15 квітня. Про подальші ці слухання буду вас також, колеги, інформувати.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олександре Михайловичу.

Костін Андрій Євгенович.

 

КОСТІН А.Є. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, хочу проінформувати і подякувати народним депутатам з різних фракцій, які внесли свої пропозиції до другого так званого антирейдерського закону, законопроекту 3774, який зараз опрацьовується в комітеті. Законопроект попередньо був підтриманий комітетом, підтриманий залом Верховної Ради. Тому, якщо у когось є ще якісь пропозиції, які ми можемо врахувати як пропозиції від комітету, прошу звертатися до мене як до голови комітету та будемо відпрацьовувати цей законопроект у швидкому режимі для того, щоб зменшити будь-які можливості для рейдерства із застосуванням якихось прогалин діючого законодавства, законопроект саме цьому присвячений.

І ще хотів зазначити, що плануємо в цю середу комітетом розглядати таблицю поправок до другого читання, підготувати до другого читання законопроект 3711-д, дуже важливий законопроект, про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, тобто цієї комісії, яка дозволить набирати нових суддів до судової системи, а також завершити кваліфікаційне оцінювання діючих двох тисяч суддів, чого так чекає українське суспільство. Тому всіх авторів правок, також вони будуть повідомлені про засідання комітету, зможуть взяти в ньому участь.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.   Галина Миколаївна Третьякова.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую, шановний головуючий.  

Шановні учасники Погоджувальної ради, повідомляю, що на розгляді в Комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів знаходиться наразі 11 законопроектів, які присвячені чорнобильській тематиці. Один з яких 4539 був прийнятий в першому читанні на крайньому сесійному тижні, стосувався скасування консульських зборів для чорнобильців.

Ще один законопроект 4555 планується на позачергову сесію на четвер, я думаю, що ми зберемо підписи для цієї сесії. І хочу повідомити, що відповідно до цього закону пенсії ліквідаторам І групи, які сьогодні в середньому отримують 12 тисяч 270 гривень, будуть підвищені до 16 тисяч 080. Пенсіонерам з числа учасників ліквідаторів ІІ групи інвалідності з 10967 до 12987, для ІІІ – з 8 тисяч 129 до 8 тисяч 917. Нагадаю всім, що середній розмір пенсії наразі в Україні складає 3 тисячі 300 гривень. Підвищення буде стосуватися відповідно до закону 4555 39 тисяч 481 пенсіонера.

Сьогодні на засіданні о 9 ранку Комітет соціальної політики та  захисту прав ветеранів змінив свою позицію до законопроекту 4555 і буде рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу із застосуванням 116 статті в частині зміни, в тому числі і 54 статті, яка була змінена рішенням Конституційного Суду.

На заяву шановної пані голови фракції хочу сказати, що зменшення соціальних виплат під час 2019-2020 років у нас не відбувається, а відповідно соціальні виплати підвищуються. Падіння соціальних виплат відбувалося в 2014-2019 роках. Прошу шановних голів фракцій це враховувати.

А крім того хочу ще зауважити щодо  стратегії подолання бідності, що для Уповноваженого у справах…

 

РАЗУМКОВ Д.О.   Дякую.

Гетманцев Данило Олександрович.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, я вдячний колегам, які зазначають про те, що детінізація сьогодні є надважливим завданням і нашим основним магістральним завданням у  сфері фінансів. Ми всі це розуміємо і розуміємо, що без детінізації не буде гідних пенсій, не буде гідних заробітних плат вчителям, лікарям, і, власне, ми не будемо мати майбутнього економічного стабільного в нашій державі.

У комітеті зараз триває робота робочої групи над законопроектом 5153, це законопроект про так звану податкову амністію. Я хочу зазначити деякі положення цього законопроекту, які були прийняті в першому читанні і щодо яких зараз поширюються в суспільстві фейки.

Перше. Я хочу зазначити, що податкова амністія – це добровільно, ніяких санкцій за неучасть у податковій амністії немає.

Друге. Це не стосується активів, які були отримані легально зі сплатою податків або пільговані активи.

Третє. Готівка допускається до амністії, але її треба розмістити на банківському рахунку. І це зрозуміло, ми повинні бачити ті кошти, які ми амністуємо.

Четверте. Чиновникам пропонується заборонити брати участь в амністії. Тому ні, амністія – це не про амністування викраденого.

Сьогодні згадуючи сумно Чорнобильську катастрофу, ми повинні з вами пам'ятати, що винні тим людям, які йшли на смерть, знаючи, що не повернуться, ми винні їм бути чесними, ми винні бути їм відповідальними перед своєю країною і збудувати класну квітучу сильну країну. А це ми можемо зробити тільки спільно, не породжуючи фейки і не збиваючи нормальні вмотивовані ідеї правлячої партії та Президента, а допомагаючи в будівництві такої країни.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Монастирський Денис Анатолійович.

 

МОНАСТРИСЬКИЙ Д.А. Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги! Коротко зазначу, що зараз у комітеті триває час подачі кандидатур до конкурсної комісії по обранню директора Бюро економічної безпеки. Цей строк триває до цієї п'ятниці. Подавати можуть представники громадських об'єднань в засобах  масової інформації. Тому, колеги, якщо нас будуть чути також ті інтересанти, які мають таке бачення і бажання, строк визначений, щоб звернутися до комітету до кінця робочого дня п'ятниці.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Лубінець Дмитро Валерійович.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги і громадяни України! Повідомляю, що на попередньому тижні я як голова комітету працював на території Донецької області, а члени нашого комітету перебували в Луганській області. Те, що ми побачили, а ми спілкувалися і з військовослужбовцями, і з цивільними громадянами, ми обговоримо на засіданні нашого комітету в середу, та відповідний лист, Дмитре Олександровичу, на вас я відправлю, там люди  просять термінового парламентського реагування по безліч проблем.

Також сьогодні практично всі виступаючі згадували Чорнобильську трагедію. Це трагедія людей, які опинилися в зоні ураження, та трагедія людей, які рятували всіх нас від цих наслідків. Так от я назву тільки три цифри, по яким ми покажемо, як держава України до них відноситься, і  кожного дня практично я як голова Комітету з питань прав  людини отримую відповідні листи від чорнобильців. 120 гривень – це  щорічна компенсація на лікування чорнобильцям, 420 гривень – це компенсація, річна компенсація на продукти харчування для ліквідаторів І групи та 210 гривень – це компенсація ІІ та ІІІ групи ліквідаторів. Це можна виправити дуже швидко рішенням Кабінету Міністрів. Користуючись тим, що у нас є представник, так от ви можете швидко це змінити рішенням Кабміну в цю середу, я думаю, що  це  було б показово.

І наступне. Є постанови і рішення Верховного Суду України, Конституційного  Суду України, всі чорнобильці звертають  увагу на те, що Пенсійний фонд України не виконує рішення українських судів. Це так само можна дуже швидко змінити постановою Кабміну та збільшити для Пенсійного фонду суму для виплат по рішенням суду чорнобильцям.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Бондаренко Олег Володимирович. Після цього Сольський.

 

БОНДАРЕНКО О.В. Шановні колеги, я, по-перше, хотів би приєднатися до слів, висловлених керівництвом Верховної Ради, слів співчуття родинам загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи, до слів подяки та пошани ліквідаторам, рятувальникам, пожежникам. Зокрема, хотів сказати спасибі голові Комітету транспорту та зв'язку Кісєлю Юрію Григоровичу, керівнику секретаріату Комітету з питань екологічної політики Борисюку Михайлу Миколайовичу та іншим членам Апарату Верховної Ради, які брали  участь безпосередньо в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

З іншого боку, зона відчуження Чорнобиля – це вічне нагадування про небезпеку радіаційного забруднення. На жаль, в той же час існують численні випадки незаконного проникнення до Чорнобильської зони і нехтування вимогами радіаційної безпеки на території зони Чорнобиля та на території інших зон, які знаходяться в зонах радіаційного забруднення.

В Комітеті правоохоронної діяльності знаходиться законопроект 4156, який готовий до першого читання. Це законопроект про зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо криміналізації та посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що в зазнали радіоактивного забруднення.

Я прошу Комітет з питань правоохоронної діяльності винести цей законопроект якнайшвидше на розгляд Верховної Ради та приєднатися до голосування за посилення такої криміналізації.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Сольський Микола Тарасович.

 

СОЛЬСЬКИЙ М.Т. Шановні колеги, хотів прокоментувати виступ шановної колеги голови фракції, який сьогодні звучав.

По-перше, це абсолютно не відповідає дійсності. По-друге, шановна колега не розібралась в цій ситуації так само, як і не розібралась в законі 2194. І найкращою відповіддю буде, я думаю, не дана відповідь в цих стінах, а в стінах парламенту під час сесії шляхом голосування за закон 2194.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, колеги.

Я всім нагадую, що це крайня Погоджувальна рада перед Великодніми святами, великими святами. Я всім бажаю успіхів і на цьому тижні, і на тижні роботи в регіонах. А паралельно звертаюся до всіх, давайте не забувати, що ми не лише приймаємо закони різні, в тому числі і щодо нашого життя під час пандемії, але і ми перші, хто повинні їх виконувати, тому  що, якщо ти приймаєш закони і сам їх порушуєш, то вимагати від когось це робити точно не варто.

Тому бажаю всім це пам'ятати, кожному відповідати за себе і бажаю плідного тижня та гарної роботи. Дякую всім. До побачення.