Засідання 12

Опубліковано 08. 07. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

                                                                                                                               08 липня 2019 року

 

                                   Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу всіх заходити в зал. Нас критично мало. Будь ласка, запрошую всіх в зал.

Отже, колеги, ми можемо розпочинати. Будь ласка, займаємо робочі місця.

Отже, розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Колеги, вчора, в першу неділю липня, Україна традиційно відзначила День Військово-Морських Сил. На жаль, у російській неволі зараз перебувають ще 24-и українських моряки. Я пишаюсь стійкістю і мужністю наших моряків. Вірю і переконаний, що скоро вони повернуться додому. Так само я переконаний, що прийде час і українські військові моряки повернуться в Крим, відновлять і зміцнять наші військово-морські бази на півострові.

Дорогі українські моряки! Як і завжди, будьте прикладом вірності синьо-жовтому прапору. Тому прапору, який підняли наші героїчні історичні попередники на кораблях українського флоту в Криму 1918 року. Бажаю вам міцного здоров'я, щастя, благополуччя, могутності, хорошого вітру і нехай кулі обминають. Зі святом вас!

Також, колеги, я хочу відзначити одну дуже тривожну річ. Медведчуківський проросійський канал NewsOne 12 липня планує провести спільний телемарафон із пропагандистським державним телеканалом "Росія". На моє переконання, це відверта провокація антиукраїнських сил. На шостому році від брутального вторгнення російських "зелених чоловічків", окупації Криму, захоплення Донбасу, коли щодня гинуть та зазнають поранень наші воїни, коли в полоні перебувають десятки військових та політв'язнів, а на окупованих територіях переслідують українців і кримських татар, продажні політики та їх прислужники вирішили про щось поговорити з ворогами та вбивцями.

І тому я хочу закликати сьогодні Службу безпеки України негайно відреагувати на брутальне порушення законів України. Також закликаю Національну раду з питань телебачення та радіомовлення негайно провести засідання і розглянути питання, щоб позбавити антиукраїнські ЗМІ ліцензій на мовлення.

Вони вбивали і вбивають українців. Вони вбили 13 тисяч українців, а сьогодні хочуть про це поговорити. Реакція держави на цю пряму спробу інформаційного прориву ворога має бути жорсткою настільки, щоб надалі у будь-кого і будь-коли не виникала навіть думка про можливість подібних дій. Ворог, який окопався в середині і стріляє нам у спину, має бути ліквідований. І я переконаний, телеміст не має права відбутися цього тижня і будь-коли. І ми повинні змобілізувати усі сили і Президент, і уряд, і Верховна Рада України, щоб не допустити проведення цього телемосту.

І я переконаний, він не відбудеться, він не має права відбутися в Україні, яка веде війну проти українського агресора. Це моє глибоке переконання. Я зроблю все для того, і я переконаний, ми усі зробимо все для того, щоб цей телеміст не відбувся. Це інформаційна атака ворога, яку ми повинні спільно відбити плече до плеча і разом, як це було у всі часи небезпеки проти української держави.

Тепер, колеги, про порядок денний. Я можу вже сказати відповідально графік розгляду правок до Виборчого кодексу. За нашим підрахунком і за тим темпом, яким ми йдемо по розгляду правок, ми зможемо вийти на прийняття рішення в четвер, 11 липня. І, порадившись з комітетом, я передбачаю, що ми зможемо вийти на прийняття рішення 11 липня об 11 годині. І в мене є заклик до усіх народних депутатів і особливо до голів фракцій, щоб ми змогли максимально змобілізувати в той день усіх народних депутатів України. Це буде наше таке заключне рішення Верховною Радою України цього скликання. І я переконаний, ми повинні пройти його гідно.

Виборчий кодекс про відкриті списки – це той масштабний і об'ємний документ, над яким роками працювала і робоча група, і комітет, і я як Голова Верховної Ради України. І тому я закликаю усіх в четвер прибути в Київ, я оголошую повну мобілізацію, щоб ми змогли перейти до прийняття рішення Кодексу про відкриті списки. І це найбільш оптимальна і найбільш прогресивна навіть для всієї Європи і євроатлантичного простору система виборів, яку ми зможемо прийняти цього тижня.

Але також в нас буде стояти ряд інших важливих питань. І я хочу наголосити, по яких з питань, на мою думку, ми маємо визначити прерогативи.

Отже, я переконаний, що після прийняття Виборчого кодексу ми маємо прийняти проект Закону про заручників (8205). Ви пригадуєте, на попередньому пленарному засіданні ми включили його в порядок денний. І цього тижня ми будемо мати змогу його обговорити і прийняти по ньому рішення.

Також в нас є ряд важливих законів, які, я переконаний, ми повинні прийняти невідкладно. Зокрема проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби). І я закликаю Комітет з питань національної безпеки і оборони в середу  розглянути його на комітеті, щоб ми змогли в четвер прийняти, перейти до прийняття рішення.

Також я переконаний, ми маємо прийняти проект Закону про військове капеланство (10244-1). І також комітету ще немає, і я даю доручення Комітету з питань національної безпеки і оборони розглянути його в середу, щоб в четвер ми змогли розглянути і зробити для капеланів важливий сигнал про честь і відповідальність їхньої служби.

Також присутній голова Комітету з питань науки і освіти, я розраховую, що в середу буде розглянутий Закон про повну загальну середню освіту. Масштабний закон. Ми сподіваємося, що в середу він буде розглянутий і ми зможемо в четвер також його розглянути і прийняти рішення. І, колеги, це ті законопроекти, які ми не можемо відкладати, які ми повинні приймати цього тижня.

Також піднімалось питання, і я цілковито його підтримую, внести зміни до Закону України про державний бюджет щодо збільшення видатків за бюджетною програмою "Реструктуризація вугільної галузі". І я теж переконаний, я знаю, що є підтримка усіх фракцій, щоб ми змогли прийняти його і допомогти українським шахтарям в їхній непростій роботі, яку вони сьогодні проводять. Це ті закони, які очікують комітету, які ми зможемо в четвер включити в порядок денний сесії і також по яких ми зможемо прийняти рішення.

Також з важливих законів я хотів би відзначити Закон України 10357 про альтернативні джерела енергії. Ви пригадуєте, коли ми приймали Закон про ринок електричної енергії, ми допустили правку, в якій були обмеження використання сонячних батарей для малого і для середнього бізнесу. Цим законом пропонується, щоб була ця правка змінена і щоб Верховна Рада України проголосувала її.

Також пропонується в четвер розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо системи державного управління у книговидавничій сфері. Дуже серйозний і амбітний порядок денний.

Окрім того, я хочу нагадати, що було зібрано 150 підписів за ініціативи Радикальної партії Ляшка про проведення позачергової сесії. Ми спільно провели обговорення і домовились, що оптимальний час для проведення позачергової сесії буде в четвер між ранковим пленарним засіданням і вечірнім пленарним засіданням, тобто о 14:15.

І пропозиція полягає в тому, зрештою це навіть не пропозиція, це мій обов’язок як Голови Верховної Ради України, призначити в триденний термін позачергову сесію. І я зараз оголошую, що я її призначаю в четвер, 11 липня, о 14:15.

Колеги, давайте говорити відверто, це буде заключний день активної роботи Верховної Ради України. І я звертаюся до всіх народних депутатів, незважаючи на те, що йде виборча кампанія, незважаючи на те, що величезна кількість народних депутатів знаходяться на округах, 11 липня бути в Києві. 11 липня, щоб ми змогли провести ефективне і дієве засідання Верховної Ради України.

Теж хочу наголосити, що у Верховній Раді України знаходиться ряд подань від Президента України. І хочу наголосити, що якщо буде прийняте рішення, зокрема з приводу призначення на пост Міністра закордонних справ Пристайка, ми зможемо в четвер перейти до прийняття кадрового рішення. Отже, якщо в середу Комітет закордонних справ прийме відповідне фахове рішення, ми будемо мати змогу в четвер розглянути також і кадрові питання, і також звіт наших тимчасових слідчих комісій.

Велика кількість законопроектів. Один повний робочий день. День, в який ми маємо всі змобілізуватись, щоб ми з гордістю могли йти до виборців 21 липня, щоб ми змогли продемонструвати, що Верховна Рада України восьмого скликання дієва до останніх днів і може приймати рішення для людей, для майбутніх поколінь.

І я сподіваюсь, що усі депутати і голови фракцій, і голови комітетів зможуть об'єднатися навколо цього плану і відповідно в четвер продемонструвати  якісну і ефективну  роботу. Дякую вам, колеги.

І я надаю слово головам фракцій. Нагадаю, що сьогодні ми розпочинаємо зліва. І я першому надаю слово для виступу від фракції Політичної партії  "Опозиційний блок" Вілкулу Олександру Юрійовичу. Будь ласка. 

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Шановний народе України, я хочу вас  привітати. На цьому тижні буде день, який чекали мільйони громадян України останні 5 років: у п'ятницю буде останній робочий день Верховної Ради восьмого скликання. Тієї Ради, яка 5 років поспіль розколювала суспільство, спекулюючи на питаннях мови, віри, історії. Це була Рада, в якій п'ять фракцій  об'єднались разом всі, окрім "Опозиційного блоку", призначили уряд Яценюка, призначили уряд Гройсмана, підняли в 11 раз тарифи, зробили ще багато дуже поганого. І кажучи про ставлення людей до цього парламенту, то немає що говорити про рівень довіри, можна лише говорити про рівень ненависті.

Якщо казати про цей робочий тиждень, про його порядок денний. Хочу наголосити, що ми будемо голосувати, безумовно, за Виборчий кодекс з відкритими списками. Але я хочу всім пригадати, що цей  Виборчий кодекс зараз не має  жодного сенсу, ці вибори за ним не відбудуться. Цей Виборчий кодекс може бути, а може не бути застосований лише через 5 років. І це була обіцянка правлячої коаліції в Коаліційній угоді. Але будемо приймати.     

Друге. Стосовно Закону про електричну енергію, про можливості застосування сонячної енергетики для малого, середнього бізнесу та в домогосподарствах, безумовно, ми будемо за це голосувати.

Також ми підтримуємо виділити гроші шахтарям задля того, щоб заплатити заборгованість по заробітній платі, яка вже досягає більш ніж мільярд, десь три місяці, десь чотири, а десь півроку. Але при цьому хочу сказати, у нас залишилось останні 33-и державні шахти. Заборгованість – мільярд. При цьому 60 мільярдів було потрачено на закупівлю вугілля за кордоном: в Сполучених Штатах, в Африці та в Російській Федерації. І замість того, щоб платити заробітну плату українським шахтарям, діюча влада платить заробітну плату іноземним шахтарям. І коли приходить баржа зі Сполучених Штатів з вугіллям до порту, коли збирається половина Кабінету Міністрів, руку ставлять на серце і співають Гімн України, а у своїх заборгованість півроку, то, мабуть, це ганьба. Це ганьба і це дійсно вирок тій владі, яка пішла.

Наступне –  кадрові питання. Безумовно, ми будемо голосувати за те, щоб звільнити всіх, хто був в попередній владі, і ми  будемо голосувати за кадрові призначення.

Але є дуже небезпечне питання, яке, я так розумію, ставиться правлячою, досі правлячою коаліцією в порядок денний,  це Закон про середню освіту.  Закон, в якому немає можливості батькам обирати мову, на якій вчити своїх дітей. Ми наполягаємо, що батьки мають право обирати мову:  будь то українська, російська, угорська,  румунська – це  є справжня Європа. Все інше це лише маніпулювання.

Також хочу наголосити, що на цьому тижні парламент має хоч якийсь шанс якось спокутувати свою провину, "искупить вину", за останні  5 років роботи. Давайте винесемо в порядок денний, і на словах це підтримують усі фракції, і проголосуємо за зниження комунальних тарифів. Я на цьому наголошую. Це може зробити наразі і Президент своїм указом, відмінивши постанову Кабінету Міністрів. Але поки цього немає. Давайте проголосуємо   парламентом – це  принципове питання. І це те, за що можуть вас запам'ятати в цьому складі парламенту.

Також, шановні друзі, ми як відповідальні люди повинні вже говорити про те, якою буде майбутня Рада і як вона буде працювати. Останні 5 років ми не лише боролися з режимом Порошенка і не лише вистояли, ми підготували повну законодавчу базу для швидкого розвитку економіки нашої держави. Повністю готовий пакет законопроектів "нова індустріалізація"…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. …який дасть можливість дати поштовх нашій промисловості. Щоб люди тут, удома, мали гідну роботу, високу зарплату і гідну пенсію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Хочу наголосити щодо Виборчого кодексу, що сьогодні тут, в цьому залі, о другій годині відбудеться презентація Виборчого кодексу. Будуть присутні автори: і я як автор Виборчого кодексу, і Черненко, і Ємець – для того, щоб розбити всі міфи, які формуються навколо Виборчого кодексу.

І тому я запрошую всіх народних депутатів, хто хоче уточнити певні деталі стосовно Виборчого кодексу, о другій годині тут, у цьому залі, буде презентація для того, щоб роз'яснити і суспільству, і народним депутатам важливість прийняття Виборчого кодексу.

Зараз я надаю слово для виступу голові фракції Радикальної партії Олегу Валерійовичу Ляшку. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Андрій Володимирович, я повністю вас підтримую в тому, що провокація російських спецслужб і Кремля щодо прямого ефіру на NewsOne не має права на життя. Але це наслідки. А про причини цих провокацій і прямих мостів ви не кажете. Я про це скажу. Це  результати минулої п'ятирічної політики Порошенка. Коли сьогодні Порошенко робить заяви, що він проти реваншу Кремля, я скажу, що Порошенко – батько цього реваншу.

Чи не при Порошенку Медведчук 5 років представляв Україну в Мінську? Від імені України кум Путіна працював у Мінську. Чи не при Порошенку Медведчук займався контрабандним скрапленим газом і всіма іншими торговими операціями, включно з нафтопродуктами? А чи не при Порошенку Медведчук скупив інформаційні канали? Сьогодні у Медведчука NewsOne, "112", "ZIK" і "Прямий" – чотири ключові інформаційні канали сьогодні у Медведчука. Коли він їх купив? За чиї гроші він купив ці канали, я питаю! Можливо, хтось вірить з того, що Медведчук свої гроші тратив на купівлю цих каналів?

Треба бути наївними, щоб не розуміти, що купівля інформаційних каналів в Україні – це розроблена в Кремлі, в Росії операція спецслужб. Медведчук, кум Путіна –  це виконавець цієї операції. Купівля цих інформаційних каналів відбувається за російські гроші або за гроші, виділені ФСБ, або за гроші "Газпрому". Це спецоперація, яка ставить перед собою мету підриву країни зсередини.

Я вам наведу приклад. Минулого тижня я виступив з парламентської трибуни, де згадав про Медведчука. Тут же мені заблокували, скасували всі запрошення, в мене було три ефіри заплановані минулого тижня на NewsOne, на "112". Моїх депутатів Лінька й інших всі запрошення скасували. І мені передали "вісточку", що ти зв'яжися з Медведчуком і домовся з ним. Про що я маю домовлятися з Медведчуком? Які в мене можуть бути домовленості із кумом Путіна?!

Я звертаюсь до колективів каналу NewsOne, "112", "ZIK", "Прямий". Я знаю, серед вас багато чесних, професійних, достойних журналістів, припиніть бути маріонетками в інформаційній війні проти України Кремля, яку він проводить через Медведчука! Зробіть, не чекайте поки ми вас прийдемо і винесемо, зробіть самі демарш проти своїх власників, які нав'язують фактично політику знищення України зсередини. Більшість із вас там – це громадяни України, які працюють на цих каналах, мають честь і совість. Так згадайте про свою честь і совість і припиніть бути ляльками в руках спецоперацій Кремля.

Я звертаюсь, сьогодні з хорошою заявою виступив Данилюк, Секретар Ради нацбезпеки і оброни, який дав чітку оцінку тому, що відбувається. Але крім заяв я чекаю дій від Зеленського, від Ради нацбезпеки  і оборони і негайних рішень! Зеленський має зробити те, що не зробив Порошенко.

Ми голосували за те, щоб накласти санкції, щоб заборонити будь-яким афілійованим, пов'язаним з Росією особам володіти інформаційними каналами в  Україні. Чому Порошенко цього не зробив? Тому що він з Медведчуком разом заробляв і на пару купляли  ці канали. А  сьогодні Порошенко розказує "ой-йо-йой, Москва захопила інформпростір". При ньому захопила.

Тому я вимагаю від Зеленського виконати те, що має виконати Президент, захистити Україну,  негайно зібрати Раду  національної безпеки  і оборони, прийняти рішення відповідно до звернення українського парламенту щодо  диверсійних  агентів тут в Україні, які діють під назвами NewsOne, "112", "ZIK"  і "Прямий".

Колектив "ZIK", маючи совість, звільнився з цього каналу. Чому влада мовчить?  Якщо у Путіна пройде ця спецоперація по знищенню України зсередини, це означає, що в Україні немає  влади, немає Президента!

Я хочу попередити нинішню владу: якщо вони цього не зроблять, це зроблять українці, українські патріоти, які замінять владу і наведуть  порядок в інформаційному просторі. Ми вимагаємо дій.

Те саме щодо української мови. От зараз представник "Опозиційного  блоку"  розказує, що  їм мова українська заважає. Яка вам мова не заважає в Україні?!  Яка мова не розколює Україну, якщо українська вам розколює?! Ви розказуєте, що вам заважає українська мова, і ви пропонуєте на Донбасі говорити російською?

На Донбасі війна не через українську мову. На Донбасі війна через російську зброю і російську агресію, а не через українську мову!

Я звертаюся до українців, щоб ви розуміли, що оці "п'яті колони" будуть робити…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги, хочу вас повідомити: час обмежується, просто ми не бачимо на табло.

30 секунд, будь ласка,  Олегу Валерійовичу.

 

ЛЯШКО О.В. Я звертаюся до українців. Ви повинні бачити, що будуть робити оті "колони кремлівські" в новому парламенті. Їхні ключові завдання: скасувати Закон про мову, провести особливий статус для Донбасу, легалізувати терористів і повне повернення в лоно Москви.

 Наша команда Радикальної партії не дасть цього зробити. Ми не дамо відібрати в людей землю, мову і українську державність!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я, до речі, хочу наголосити, що всі ці роки я не ходив на будь-які з промосковських каналів. І ще раз наголошую, я глибоко переконаний, що в цій ситуації ми повинні всі об'єднатись, і я справді на цьому наголошую. Бо це давня українська біда: іде ворог, а ми знаходимо між собою, хто винен, і починаємо не з ворогом боротися, а між собою.

І я переконаний, що з цього приводу буде однакова позиція і Президента, і Прем’єра, і Верховної Ради України. Це є, власне, той час, коли ми маємо змобілізуватись плече до плеча, щоб зупинити реванш на самому старті і своєю єдністю, єдиною позицією показати, що контрнаступ інформаційній на Україну не буде мати будь-яких підстав. Для того треба бути мудрими, єдиними і стояти на державницьких позиціях.

І я надаю слово для виступу голові фракції "Блоку Петра Порошенка" Артуру Герасимову.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вибачте, я скажу вам. Час іде і фіксується, просто чомусь не на всіх моніторах видно. Я даю доручення Апарату негайно цю помилку виправити, щоб ми бачили на табло, скільки часу минає.

Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, шановні виборці! Перш за все хотів би привітати всіх українців з важливою дипломатичною перемогою України, яку ми отримали 6 липня. Комітет з політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ підтримав резолюцію проти окупації та мілітаризації Криму Росією, яку підготувала делегація України та яка була підписана парламентарями з 13-и країн світу. Не зважаючи на шалений спротив представників РФ, Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ підтримав резолюцію: 54 – "за", 6 – "проти". "Проти" проголосувала тільки Росія і один представник Італії.

А в резолюції визнається суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах включно з Кримом та Севастополем. Парламентська асамблея засуджує незаконну окупацію Криму і категорично вимагає від Російської Федерації вивести окупаційні війська та повернути Крим Україні. У резолюції також жорстко засуджується акт збройної агресії проти українських моряків та вимагається їх негайне звільнення без будь-яких умов.

Також за активної підтримки української делегації була прийнята резолюція проти "Північного потоку-2", а також поправка по захисту української церкви на окупованих територіях. Враховуючи останні, вкрай тривожні події по відношенню до України на міжнародній арені, прийняття резолюції Парламентською асамблеєю ОБСЄ – це серйозна перемога українського парламенту.

Я висловлюю щиру подяку всім членам нашої делегації: Сергію Висоцькому, Рефату Чубарову, Ользі Бєльковій, Віктору Вовку, Антону Геращенку, Тетяні Остріковій та секретарю делегації Ірині Євменчиковій. Висловлюю щиру подяку представникам МЗС, особливо Представництву України при міжнародних організаціях у Відні. Також щиро дякую міжнародній команді "Європейської солідарності" та особисто Петру Порошенку, які постійно були на зв'язку і чиї консультації дуже допомогли досягти цього результату.

Також хочу наголосити на ще одній реваншистській події, яка вже сьогодні згадувалася, яка відбувається тут в Україні. Телеканал NewsOne анонсував проведення телемосту з ворожим пропагандистським телеканалом "Росія-24", з каналом країни-окупанта, який виправдовує окупацію частини України, виправдовує вбивства українських військових і заборонений в Україні.

Закликаю владу, Президента Зеленського, Раду національної безпеки і оборони, Службу безпеки України зробити все можливе, щоб цього не відбулося. Поки ми захищаємо інтереси України на міжнародному рівні, всередині країни реваншисти не прикриваючись її руйнують.

Я звертаюся до керівництва Верховної Ради терміново запросити до Верховної Ради України керівництво Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, щоб ми почули все щодо процедур протидії поглинання українських телеканалів країною-агресором.

Крім цього я хочу звернутися до Антимонопольного комітету України терміново розглянути процедуру придбання цих телевізійних каналів паном Медведчуком.

Також хотів би поінформувати, що, виявляється, є рішення судді Вовка з Окружного суду про заборону розгляду питання стосовно ліцензій цих телевізійних каналів. Хотів би сказати, що це саме той суддя Вовк, який прийняв до розгляду справу про припинення реєстрації Православної Церкви України. Це саме той суддя Вовк, який скасував рішення по перейменуванню проспектів Шухевича та Бандери. Це саме той суддя Вовк, який скасував рішення про націоналізацію "ПриватБанку". І це саме той суддя Вовк, який вже майже рік ухиляється від незалежного тестування і оцінки. 

І я звертаюся до ВККС розглянути нарешті питання цього судді і, можливо, цього колегу пана Портнова треба відправити просто до Росії, тому що його реваншистські рішення на користь тільки тій країні, яка знаходиться за "поребриком".

І також, шановний Андрію Володимировичу, я хотів би звернутися до вас, що цього тижня наша фракція вимагає термінового прийняття законопроекту, який дозволив би припинення мовлення телевізійних каналів, які знаходяться під повним впливом і контролем країни-агресора. Якщо для цього потрібно скликати позачергове засідання, наша фракція готова очолити цей процес і розпочати збір підписів.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги...

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, вибачте... Я хочу повідомити, що щойно, коли я виступав, "112" канал переривав трансляцію мого виступу і припинили цю трансляцію… (Не чути)   

Це доводить, що на цих каналах існує цензура...

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, я перепрошую, Олегу Валерійовичу, я перепрошую.

 

ЛЯШКО О.В. …я вимагаю від вас прийняти і підготувати відповідне рішення щодо цензури на інформаційних каналах... (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, ми будемо виступати в тій послідовності, яка передбачена Регламентом.

І зараз я надаю слово для виступу представнику від "Народного фронту" Вікторії Сюмар. Будь ласка,  пані Вікторія.

 

СЮМАР В.П. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я, очевидно, розпочну з найбільш актуальної теми – це так званого телемосту, який називається "Надо поговорить". Чомусь "надо поговорить" журналістам медведчуківського каналу потрібно стало з російськими пропагандистами за два тижні до виборів в Україні.   В той час, коли розмова не проведена між дипломатами, коли розмова не проведена між військовими і коли щодня тривають обстріли. Це не можна трактувати в будь-який інший спосіб, як пряма інформаційна провокація з метою дискредитації України і зриву тут ситуації напередодні виборів.

Всі розуміють, які будуть наслідки такого телемосту. Мені би дуже не хотілося, щоби Україна сьогодні виглядала країною, в якій, даруйте, шини горять під телевізійними каналами, а саме так зараз розгортаються події.

Тому я закликаю органи влади, які мають відповідні повноваження, діяти у строгій відповідності до закону. Закон дає всі можливості сьогодні не допустити такої інформаційної провокації у вигляді подібного телемосту.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у відповідності до Закону про вибори має всі повноваження, зокрема, зупинити трансляцію на території України тих іноземних телеканалів, у діяльності яких порушується норма щодо заборони громадянам іноземних держав вести передвиборчу агітацію через журналістську діяльність. Це прямо стосується каналу "24", який про українські вибори говорить дуже багато. Я нагадаю, що цей телеканал сьогодні внесений до списку заборонених в Україні телеканалів. І його не можна не просто транслювати, але і ретранслювати, що підпадає під даний телеміст.

Тому всіх підстав, окрім вже навіть подання, яке проголосовано постановою Верховної Ради України до Ради національної безпеки і оборони, достатньо для того, щоб якомога швидше зібратися і розглянути питання про монополізацію українського інформаційного телеефіру в гібридний спосіб через російські гроші паном Медведчуком. Відповідне подання і підстави вже є у вигляді постанови Верховної Ради.

Пан Данилюк, який сьогодні є Секретарем РНБО, зробив нещодавно заяву, буквально там півгодини, про те, що не треба проводити істерики, треба діяти. Діяти повинна Рада національної безпеки і оборони! Політики повинні привертати увагу. Діяти повинна Національна рада з питань телебачення і радіомовлення! І ми говорили сьогодні з представниками Нацради, я поїду туди зараз, буквально після Погоджувальної ради. Дуже ймовірно, що відбудеться засідання Нацради і будуть відповідні попередження винесені каналу NewsOne про наслідки, які буде мати проведення такого телемосту.

Також, пане Голово, я прошу, можливо, включити до розгляду мій законопроект, який передбачає заборону в Україні мовлення телеканалів, які розпалюють мову ворожнечі. Ці рекомендації були нещодавно запропоновані Європейським Союзом і Радою Європи відповідними директивами. Ми сьогодні це прямо бачимо. У нас є проект закону, який пройшов комітет. Ми можемо його ставити і розглядати.

Ну, і на завершення. Не дивно, що це відбувається в період розпалу виборчої кампанії, не дивно. Це така боротьба за електоральні бали тим силам, яким плювати на країну, яким плювати на образ України в світі, які просто хочуть збурити суспільство і накалити градус.

Колеги, це поганий знак і це погані дії. Цей парламент зробив багато для того, щоб Україна відбулась. І наступний парламент буде мати виклик, чи йому йти далі цією дорогою створення української держави, іти дорогою у бік цивілізованої Європи, іти дорогою у бік захисту з боку НАТО чи розвертатися і далі колошматитись, як це було у 2013 році. І ми знаємо, до чого це все привело.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Вікторія.

По-перше, я теж буду мати діалог з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Вважаю, вона має негайно зреагувати.

Щодо закону. Ви одночасно як голова профільного комітету, бо і в Княжицького є певні пропозиції, підготуйте той проект, який зможе дати найбільш адекватну відповідь на цю критичну ситуацію. І я не маю жодних сумнівів, що його підтримає Верховна Рада України, що ми зможемо його проголосувати. І ви будете мати змогу максимально якісно його підготувати, щоб він зміг вирішити це питання одномоментно, а не колись і якось. Дякую дуже вам. І очікує, власне, вже ваших пропозицій.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" запрошую до слова Березюка Олега Романовича. Будь ласка, пане Олегу.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановний пане Голово, шановні пані і панове! Все, що зараз відбувається в інформаційному просторі, це не просто так, це наслідок злочинної бездіяльності попереднього Президента України і правоохоронних органів України. На превеликий жаль, ці люди, яких зараз прізвища тут звучать, вони були в Україні і так само порушували законодавство України протягом останніх п'яти років. Ніхто їх за це не покарав або принаймні не вислав і не оголосив персонами нон ґрата і вислав з України, хай би це робили на території Російської Федерації. Тому за це треба нести відповідальність.

Останній тиждень каденції цієї Верховної Ради і можна оглянутися і подивитися, що, не дивлячись на ту чи іншу злочинну бездіяльність, дякуючи людям, їхньому тиску, українська держава вижила, зберегла себе і функціонує. Це дуже важлива річ. Вона функціонує через декілька і наших з вами дій, зокрема через принципову позицію "Самопомочі". Ми не дали реалізувати злочинні Мінські угоди в Конституції України. Через нашу позицію парламент не дозволив Президентові України Порошенку реалізувати Закон про особливий статус Донбасу. Це фундаментальна річ, яка зберегла українську державність і дозволила в той чи інший спосіб розвивати.

Але тільки на п'ятий рік агресії Президент України через принципову позицію "Самопомочі" і підготовлений закон вніс Закон про так звану реінтеграцію Донбасу, де означив окупацію. Але що треба зробити майбутньому парламенту, щоб цей фундамент закріпити? Майбутній парламент зобов'язаний знищити Закон про особливий статус Донбасу, його не має існувати, ні в якому разі не повертатись до Мінських угод і прийняти Закон про функціонування і спосіб функціонування тимчасово окупованих територій і як ми маємо з ними поводитися. Це фундамент, на якому тримається українська незалежність. Російська Федерація в своєму проксі-українському парламенті в тому числі буде руйнувати це принципово.

Блокада злочинної торгівлі на крові – це був також виклик. Українське суспільство і люди ініціювали її, "Самопоміч" підтримала її в парламенті і припинила те, що українські податки годували тих, хто вбивав українське військо. Блокада зберегла українське військо саме ще й тому, що українська залізниця до блокади ввозила російські війська на передову для того, щоб вони розстрілювали українських солдат. Блокада торгівлі на крові започаткувала справжню незалежну українську економіку.

"Самопоміч", зокрема Андрій Журжій зі мною, в одну з ночей бюджетних заставила Прем'єр-міністра Яценюка прочитати один абзац. Внаслідок цього держава вперше в новітній історії знизила ЄСВ (єдиний соціальний внесок) на 20 відсотків, і зараз він становить 22. Це стався початок зменшення тиску на підприємництво, яке має заробляти гроші для людей, а не для олігархічного бізнесу.

Що має зробити наступна Рада? Вона має піти далі, вона має прийняти Закон про податок на виведений капітал. І тоді український підприємець, і український бізнесмен стане інвестором, власним інвестором, коли податок на прибуток він буде реалізовувати на своїх робочих місцях і на своєму підприємництві.

І останнє. Справедливість. Сьогодні тут переживають за суддів, які роблять неправомірні рішення. А це ж ваша реформа конституційна. Це ж Президент Порошенко зруйнував судову систему, в якій немає ніякої справедливості. І ви сьогодні на це нарікаєте? Нарікайте на Петра Олексійовича і тих, хто голосував за конституційну реформу суду, якої немає! Суд служить олігархам і бандитам.

Але стався один маленький нюанс, про який  ніхто не говорить. І це саме нюанс, який був написаний руками людей "Самопомочі", зокрема Соболєвим, Сидоровичем, Сироїд – це Закон про Антикорупційний суд, який потім переписав в той чи інший спосіб Президент України. І сьогодні створена інституція і скоро почне функціонувати, яка є ниточкою надії і сподівання про справедливість в Україні.

Але для цього треба повернутися до Конституції і повернути справедливість. Конституція зруйнована в частині судочинства і її треба виправити майбутньому парламенту. Майбутній парламент має багато справ зокрема в тих фундаментальних речах, які збережуть життя держави, а це означає життя людей…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …які дозволять відлагодити українську економіку, наповнити український бюджет. А це добробут людей як пенсіонерів, так і молодих, так і освітян, так і лікарів. І, беззаперечно, без справедливості і першого, і другого не буде.

Тому в добру путь. І "Самопоміч" іде в майбутній парламент.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції політичної партії "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" до слова  запрошується Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, живимо ми зараз дуже в складний перехідний період, коли стара влада ще до кінця не пішла, а нова ще до кінця не прийшла, і цим пробілом в управлінні державою сьогодні користуються всі, хто може користатись. І одне з головних напрямків удару по нам – це, безумовно, розгортання гібридної війни. Удар, який зараз готуються нанести інформаційно, відвернути можливо. І зараз нам треба не заламувати руки, а дуже чітко зрозуміти: де рішення? Рішення знаходиться сьогодні в Раді нацбезпеки і оборони, яка, слава богу, повністю контролюється новим Президентом. І друга структура – це Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, яка, не знаю, к добру це чи ні, повністю контролюється Петром Порошенком, і ми це добре знаємо.

І тому рішення, які мусять прийматися, мусять прийматися негайно. І не треба розповідати, що це якась новітня незрозуміла для нас історія – влаштування "телемостів". Цей "телеміст" Петро Порошенко будував 5 років. І зараз по цьому "телемосту" роблять дуже сильну, готуються робити дуже сильну інформаційну атаку на Україну.

І тому зараз не причитати, а негайно зупиняти, і це треба робити сьогодні зранку. І наша команда буде слідкувати, як збирається Рада національної безпеки і оборони і які робить кроки, і що робить Нацрада з питань телебачення та радіомовлення.

Але є й інші серйозні виклики, які зараз постали перед державою і які сьогодні ніхто не зупиняє. Перше – руйнується начисто бюджетний процес. Ви це взагалі помічаєте? Що не просто прострочені терміни подання бюджетної декларації, а більше того – уряд прийняв рішення не подавати нічого.

Я хочу запитати, що в цій ситуації робить парламент і як він діє? Чому не викликаний сьогодні Прем'єр-міністр, уряд і не поставлено пряме запитання: чому зривається бюджетний процес?

Наступна проблема, яка зараз перед нам вже відкрилася, внаслідок безглуздого управління державою, а, вірніше, хаосу в управлінні – зараз в ці хвилини ми вже маємо 7 мільярдів гривень дефіцит діючого бюджету. Це означає, що втрачена керованість бюджетними процесами. І у нас продовжують буквально внутрішні запозичення короткострокові накатувати як сніжний ком, в тому числі в Національному банку.

І зараз, в ці хвилини, ми перший раз досягли критичної цифри в забезпеченні економіки України кредитами! Зверніть увагу, для нормальної  країни кредитами мусить бути видано не менше 80 відсотків валового внутрішнього продукту. Україну довели зараз, от в ці хвилини, до 24 відсотків ВВП на кредити. Це означає, економіку практично знищують сьогодні щодня. І це ще стара влада Порошенка і уряд, і Національний банк.

Треба негайно включатися в це. Заборгованість шахтарям. Повна відсутність будь-якої політики по тарифам. І можна перераховувати  ці зараз сьогоднішні виклики безкінечно! Але треба діяти.

І якщо діяти, то в мене просте питання сьогодні до Голови Верховної Ради. Ви кажете, що в четвер нарешті закінчиться це шоу з розглядом Виборчого кодексу, який нікому зараз не потрібний. І жодного слова навіть не сказали про те, що треба після того, як завершаться всі ці процедури з Виборчим кодексом, негайно призначати на конституційні посади людей, які буде пропонувати новий  Президент. Навіть словом не обмовилися, що в четвер треба розглянути і обов'язково прийняти рішення про звільнення і призначення Міністра закордонних справ, Генерального прокурора, Міністра оборони, Голову Національного банку.

І я звертаюся зараз як до нового  Президента внести  всі кандидатури, так і до Голови Верховної Ради. В четвер треба розглянути, звільнити з посад старі кадри Порошенка і призначити  нові кадри Зеленського для того, щоби не втрачати керованість країною. Для того, щоби  Президент  міг нести відповідальність за всі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …щоб новий Президент мав можливість нести відповідальність за всі процеси, які відбуваються в Україні.  І я прошу зараз на Погоджувальній раді поставити це питання. І в другій половині дня в четвер призначити нових керівників від нового Президента Зеленського. А інакше всю відповідальність за хаос в країні несе Порошенко, Голова Верховної Ради і їх уряд. 

Я прошу діяти негайно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую за ваш такий порив.

Але якби ви слухали мене так само уважно, я слухав вас, ви би звернули увагу, що не словом, а дуже подетально я сказав про кадрові призначення і сказав, що в четвер вони мають бути розглянуті. Слухайте уважно Голову Верховної Ради України і буде у нас все добре, і буде спокійно.

Виступи  від фракцій завершені. І, колеги, хочу вам тільки сказати, знаєте, коли я чую політичні виступи і коли я чую про те, що вина, виявляється, в Порошенку, хочу вам сказати, якби сьогодні був Президентом України Петро Порошенко, у нас би не було навіть такої дискусії. Питання про телеміст було би вирішено моментально через Раду національної безпеки і оборони. Навіть би не було такої дискусії.

Сьогодні ми в турботі  і у хвилюванні тому, що ми очікуємо, що новообраний Президент буде так само твердо і чітко відстоювати національні інтереси України, як і відстоював Петро Порошенко. І я переконаний, що ми зможемо об'єднатись і не допустити  цього антиукраїнського шабашу. Дякую вам.

Надаю слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую шановний пане Голово.

Шановні колеги! Рівно півтора року назад сестра політв'язня Кремля пані Наталя, сестра Олега Сенцова, звернулася до всіх нас з проханням підтримати бойкот проросійських телеканалів NewsOne і "112". І саме з цим закликом я як Перший заступник Голови Верховної Ради України і тоді Уповноважений Президента Порошенка з мирного врегулювання звернулась до всіх вас на цій Погоджувальній раді.

Ви знаєте, я дуже щаслива, що знаходжусь в "чорних списках" цих телеканалів і жодного разу запрошення мені туди не приходили на ефіри, бо це знак якості. А тут сидять ті, хто розповідають досі про Порошенка, а самі весь минулий тиждень провели в ефірі цих телеканалів. Лідери і лідерки деяких фракцій, які не "вилазять" з цих каналів, але тут нам зараз розповідають, як нам треба жити.

Так ось у мене до вас звернення. Перше –  мене не перебивати.

Друге. Друге, будь ласка,  доведіть не словом, а ділом, те, що для вас щось означає цінності! Не ходіть на ці телеканалі, шановні колеги,  які сидять там роками і роблять вигляд, що в нас і досі Президент Порошенко. Нагадаю, в нас Президент Зеленський зараз. І не робіть вигляд, що Зеленський сторожить кабінет Порошенка. Не принижуйте так себе  в першу чергу.

Друге питання. Очевидно, що окрім бойкоту цих телеканалів має бути дуже  пряма і чітка реакція, реакція тих служб, які за це відповідають. І сьогодні має бути рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення, вони не мають права займати знову імпотентну позицію. І я хочу нагадати, що після минулого тижня, коли тут ми підняли питання про невидачу Нацрадою ліцензії радіостанції "Армія FM", така ліцензія була отримана. Тобто це означає, що Нацрада слухає хоч іноді позицію Верховної Ради  України.

Колеги, я хочу повністю підтримати пана Парубія, спікера Верховної Ради, відносно того, що у четвер відразу після голосування про Виборчий кодекс має стояти кадрове питання і прийнято рішення про Міністра закордонних справ, має бути проголосовано закони про сержантські звання, про капеланів, про статус заручників. Також я прошу поставити у порядок денний національну космічну програму, голосування, про це закликають нас наші представники космічної галузі робити. І, шановні колеги, дуже важливо, щоби ми тут дали результативні рішення.

Я також хочу звернутися, користуючись присутністю Представника Президента в парламенті, з наступним. Ви порадували нас тим, що Президент підписав два важливих закони – це Енергетичну угоду з Євросоюзом, прийняту парламентом, ратифіковану, і так само технічну угоду. І ми би хотіли побачити підписані ці закони на сайті Президента. Також, звичайно, нас дуже турбує доля Закону про ТСК, адже це одна з вимог парламенту  і одна з передвиборчих обіцянок Президента Зеленського –  прийняти Закон про імпічмент, а ця позиція дуже чітко виписана в Законі про ТСК.

Колеги, сьогодні відбувається ХХІ саміт Україна-ЄС. І дозвольте від імені Верховної Ради України подякувати Голові Європейської Ради Дональду Туску і Президенту Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру з подякою, що всі ці роки вони були великими друзями і адвокатами України, підтримували Україну в ці непрості роки російської агресії. І звичайно ми вітаємо і той факт, що Дональд Туск відвідав, в тому числі, і фронтову зону, відвідав Станицю Луганську.

Ви знаєте, друзі, так само як Перший заступник Голови Верховної Ради України минулої п'ятниці я була в Краматорську, щоб від Верховної Ради привітати Краматорськ, Слов'янськ, Дружківку, інші міста зі звільненням, з п'ятиріччям. І трапилася просто ганебна історія. На сцену, куди вийшли мер Краматорська, новопризначений глава Донецької облдержадміністрації, не запросили представника Верховної Ради України, мотивуючи те, пане Руслане, що вона знаходиться в опозиції.

Ви знаєте, було дивно спостерігати за тим, як жителі Краматорська кричали: "Ірину Геращенко ми хочемо почути", - тому що вона представляє тут парламент, тому що вона та людина, яка приїхала 50-й, мабуть, раз до Краматорська за ці 5 років. І таке при Януковичі востаннє було, коли опозицію (да, в опозиції до кого?  Ми точно не до Краматорська в опозиції, ми не до Донбасу в опозиції, ми не до України в опозиції) не запросили на сцену тільки тому, що там стояв новопризначений голова облдержадміністрації, який ще ніяк себе не проявив.

Я хочу звернути на це велику увагу команди Зеленського і закликати вас не ділити країну, не ділити...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. ...не ділити політичні сили в одному питанні. Ми можемо бути в опозиції одне до одного, але ми точно маємо займати спільну, єдину позицію в питанні захисту територіальної цілісності, суверенітету України, в питанні підтримки Донбасу, в питанні звільнення українських заручників. Ми таку позицію займали всі ці роки.

І я щиро дякую всім політичним силам, які працювали і в мінській платформі, які так само захищали дуже жорстко територіальну цілісність і суверенітет України. І закликаю нову команду не брати найгірші тактики режиму Януковича в цих питаннях.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні українці! Так багато сьогодні говоримо про реванш і добре, що говоримо, і треба говорити, тому щоби люди знали правду. Але так само не треба фарисействувати, тому що реванш почався дуже давно. Реванш почався, напевно, ще з квітня 2014 року, коли майбутній Президент Порошенко домовлявся з російським олігархом Фірташем про своє президентство, а в червні вже заявив як Президент, що  він готовий розмовляти з сепаратистами і запропонував "мирний план", який фактично був написаний у Москві. Тоді так само запропонував зміни до Конституції, перші зміни до Конституції, де  були запропоновані особливі повноваження для ОРДЛО, і хочу нагадати, статус російської мови там також був прописаний для цих територій.

У серпні 2014-го Порошенко сприяв російському гуманітарному конвою, які тоді везли зброю проти українців, і кинув наші війська  в "Іловайський котел", у вересні підписав перший "Мінськ" і запровадив гібридне АТО замість воєнного стану, а також "пропихнув" Закон про особливий статус для ОРДЛО. Я хочу нагадати, перший раз за історію українського парламенту, закривши залу сесійну і ввімкнувши табло, "пропихнув" Закон про особливий статус і Закон про амністію. В грудні 2014 року призначив Медведчука, того самого Медведчука, до Тристоронньої контактної групи, фактично легалізувавши його в Україні. А в лютому так само не запобіг  Дебальцевому тільки для того, щоби підписати 12 лютого  другий "Мінськ". Це є шлях Петра Порошенка.

І йшов би він, напевне, і далі, але люди, людська  енергія і, насправді, величезний спротив "Самопомочі", який коштував нам дуже дорого, дозволив це зупинити. І я хочу  нагадати, що в березні 2015 року саме "Самопоміч" добилася прийняття постанов, де був визначений  перелік  окупованих територій, а в квітні – заяву про відсіч збройній агресії Росії, а в травні – постанову про  дерогації, яка звільнила нас від відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях. В серпні, дорогою ціною так само, зупиняли зміни до  Конституції вже з особливим статусом для ОРДЛО. В листопаді 2016 року виступили на захист  Колмогорова і всіх  тих військовослужбовців, яких незаконно переслідує військова прокуратура і особисто Матіос. І в грудні 2016 року ми підтримали блокаду торгівлі на крові.

Я хочу також нагадати, що саме через цей опір "Самопомочі" Петро Порошенко піддав "Самопоміч" страшній руйнації. Да, тобто це був страшний тиск, починаючи з… Так-так, страшний. Тому що почалося це з "сміттєвої блокади" Львова і з інформаційної так само обструкції, і інформаційної блокади в тому числі.

Сьогодні Президент Зеленський, на жаль, марширує граблями Петра Порошенка, тому що він так само намагається загравати з Росією і йти в неї на поводу. Але якщо Президент хоче зберегтися, тому що така його поведінка загрожує і країні, і загрожує людям, які тут живуть, і загрожує йому самому, якщо він хоче зберегтися і захистити країну, то він має перестати насправді соромитися називати Росію агресором і ворогом, тому що це записано, до речі, в законі.

І крім того, якщо ми хочемо справді притягнути до відповідальності телеканали, бо телеканали не завинили,  треба притягати до відповідальності власника. Власник один, треба покарати одну людину, покарати Медведчука. І тоді не буде тої монополізації, про яку всі сьогодні кричать.

Звичайно, ми не можемо відновлювати ніяких торгівель, не можна відновлювати ніякого сполучення з окупованими територіями, тому що це люди, там є люди, які нас вбивають. І нарешті, не треба соромитися відстоювати свої національні інтереси, а не інтереси чи то Німеччини, чи то Франції, а тим більше Росії.

Чотири з половиною роки "Самопоміч" дорогою ціною стояла в цьому парламенті за інтереси України і кожного Українця. І ми будемо це далі робити.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Заради справедливості маю зазначити, що рішення про створення, про початок АТО було прийнято ще до президентства. Під рішенням про початок АТО стоїть підпис мій як Секретаря Ради національної безпеки і оборони і Олександра Турчинова як виконуючого обов'язки Президента. І я гордий за це рішення. В той період, коли нам було необхідно одночасно відбивати російську агресію і забезпечити проведення виборів, тоді ми це рішення прийняли, відбивали російську агресію і провели демократичні вибори.

А Петро Порошенко, вже коли був Президентом, також зробив багато дій. Це він дав наказ на контрнаступ, коли українські війська вперше за довший період перейшли в контрнаступ і розбивали російського окупанта, і звільнили дві треті території Донецька і Луганська. І звільнили би все, я це теж знаю достеменно, бо тоді мав честь бути Секретарем Ради національної безпеки і оборони –  звільнили би все, як би не елітні, найкращі підрозділи Російської Федерації не перейшли кордон і не розпочали атаку по наших військах.

Президент Петро Порошенко об'єднував міжнародне співтовариство і спільно ми це робили для створення антипутінської коаліції, і вдалось це зробити. П'ять років санкції продовжувались.  І весь євроатлантичний простір і весь цивілізований світ був об'єднаний навколо нас.

Президент Порошенко –  та людина, яка змогла об'єднати всі політичні класи для впровадження безвізу. І я хочу сказати, що коли ми аналізуємо тих 5 років, їм дасть історія ще час, я гордий за тих 5 років, які ми пройшли всі спільно. І буде правильним, якщо ми так будемо оцінювати, а не намагатися один одного "болотом облити" аналізуючи тих 5 років.

5  років боротьби, відчайдушної боротьби, відчайдушних часів, коли нам доводилось, як пораненому солдату, одночасно  перев'язувати рану і оборонятись від агресора, а інколи ще іти в атаку. Я думаю, це буде справедливо, якщо ми будемо не знищувати один одного, а будемо цінувати тих 5 років боротьби і вірити, що ми їх продовжимо і надалі.

Що той реванш, який   підняв голови сьогодні. Власне, чомусь  сьогодні, коли нема на посаді Петра Олексійовича Порошенка, чомусь  сьогодні вони  піднімають голови. Ми маємо разом об'єднатись для того, щоб його не допустити ні сьогодні, ні в майбутній Верховній Раді України. Це завдання всього українського табору.

Зараз я надаю слово для виступу Представнику Президента України у Верховній Раді України Стефанчуку Руслану Олексійовичу. І, Руслане Олексійовичу, ми, справді, без образи, без якогось ультиматуму, але ми чекаємо рішення по тимчасових слідчих комісіях, по закону. І дуже вас прошу з того приводу дати і публічне роз'яснення.

Будь ласка, Руслан Олексійович.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановні присутні, насамперед хочу повідомити вас, що сьогодні з самого ранку триває і ще триває нарада в Президента України щодо ситуації, яка склалася. Я, на превеликий жаль, вимушений був приїхати на Погоджувальну раду, тому результатів ще не знаю. Але я хочу запевнити усіх, що найближчим часом Президент України прийме рішення, яке спрямоване на захист національної і в тому числі інформаційної безпеки України. Президент України докладе всіх зусиль з тим, щоб припинити спроби будь-якого розпалювання агресії, будь-яких спроб щодо розпалювання ворожнечі, і буде припинено це одразу на корню.

Але я теж погоджуюся з тим, що для цього потрібна загальна співпраця і не поділ нас на якихось правильних, неправильних, тих чи інших. Те, про що, наприклад, лунало, про те, що хтось бере краще от практики Януковича, я думаю, що це не зовсім справедливо, тому що ці практики продовжувалися і його послідовником.

Щодо питань злагоди, національної єдності українців, безперечно, це головний пріоритет Президента України.

Що стосується другого питання, про яке ви сказали, і ви звернулися з листом до Президента України щодо того, дати роз'яснення по Закону про тимчасові слідчі комісії. Мені приємно, що ми нарешті навчилися його правильно називати, тому що всюди депутатами як би будується тема про те, що це Закон про імпічмент. Це не Закон про імпічмент, це Закон про тимчасові слідчі комісії. Закон про імпічмент внесений Президентом України і не був навіть включений до порядку денного Верховної Ради України.

Що стосується самого закону. Безперечно, Президент розуміє складність і важливість цього закону, прийнятого Верховною Радою, і потребує ще певного часу для його вивчення. І я думаю, що рішення також буде оприлюднено найближчим часом. І знову ж таки ми дуже детально проаналізували і діяльність Петра Олексійовича Порошенка, і теж бачимо, що по тих питаннях, які були надзвичайно важливі, теж брався додатковий час для їх вивчення. Мається на увазі про Дисциплінарний статут Національної поліції, про внесення в Закон України по сприянню залучення іноземних інвестицій, про "Перехідні положення" до Податкового кодексу, про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права, суміжних прав і так далі і тому подібне. А деякі закони пролежали без підпису Президента більше двох з половиною років. І таких листів-звернень до Офісу Президента чи Адміністрації Президента щодо негайного підписання ми чомусь в канцелярії не знайшли. І я запевнюю, я думаю, що відповідь щодо цього буде дана найближчим часом.

Тепер що стосується суті розглядуваних питань, які виносяться. Президент України, знову ж таки, ще раз підкреслює свою готовність до співпраці з Верховною Радою. Він підписує всі законодавчі ініціативи, які є надзвичайно нагальними, всі закони, які стосуються європейського напрямку України і так далі. І ви це прекрасно знаєте.

Водночас ми вкотре і на Погоджувальній раді просимо, і мені приємно, що я почув вже це з вуст спікера, що, можливо, ми цього тижня отримаємо розуміння і підтримку, дати можливість Президентові України реалізувати його конституційне право щодо того, внести і отримати підтвердження Верховної Ради на призначення його кадрових рішень, на які він має право відповідно до Конституції України.

Крім цього, хотів би зазначити, що, на превеликий жаль, деякі законопроекти і ініціативи, які вносились Президентом України і не були внесені на розгляд Верховної Ради, вони вже починають втрачати свою актуальність і наслідки ми отримаємо. Це питання відстрочення введення енергетичного ринку, про що Президент наполягав і вносив свій законопроект, і інші питання. Але ми дуже сподіваємось, що всі зміни щодо енергетичного ринку, про які ви сьогодні теж анонсували, вони також будуть підтримані. Тому що це дуже важливо для власників сонячних електростанцій.

Крім цього ми дуже просимо звернути увагу на те, що все-таки Президент України подав і визначив як невідкладний законопроект, який стосується відповідальності депутатів за кнопкодавство. Давайте почнемо наводити разом цей порядок. Це буде краще і нам, і вам. І я знаю вашу ініціативу, що ви в кінці хочете запровадили сенсорну кнопку "Ради-4". І це було б дуже добре і знаково, але, мабуть, треба було робити це і раніше.

І останнє. Цього тижня Президент України вже вніс до Верховної Ради ще один законопроект щодо запуску Вищого антикорупційного суду, щодо визначення підсудності справ, щоб не потрапив до нього весь мотлох, а зосередитись в пріоритетах на тих справах, які справді є важливі для України. І однією з ініціатив Президента, яка буде внесена до…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. І ще одна ініціатива Президента, яку ми доопрацьовуємо зараз, про те, що багато хто говорить, що якщо Президент там якось противиться люстрації. Ми будемо вносити законопроект про розширення суб'єктів, які підлягають люстрації, включаючи Президента, народних депутатів і всіх вищих топових чинів, які існують в Україні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу кілька речей важливих зазначити. Перш за все ми, Руслане Олексійовичу, планували і мали довготривалий план введення електронної кратки до осені, просто ми не встигли цього зробити на зразок Європейського парламенту. І тому справді я дав доручення Апарату, зважаючи на те, що ми не встигаємо ввести електронну картку, ввести хоча б сенсорну кнопку. І я сподіваюсь у той період, коли не буде пленарних засідань, від цієї п'ятниці і до першого засідання нової Ради, Апарат зробить все можливе, щоб вона могла запрацювати.

І ще дуже важливе хочу зазначити. Терміни підписання законів – це не є приватна справа. Хочу наголосити: я жодного разу, жодного разу (і Апарат це підтвердить) ані на день не прострочив підписання законів. Я так кажу?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Я говорю: я, Голова Верховної Ради України, у мене визначений період, як і в Президента України, я жодного разу терміни не перевищив. Тому що, вибачте, це терміни не приватні, вони передбачені Конституцією України. Справді були прецеденти і коли при попередніх каденціях президенти продовжували той термін.

Тільки скажу вам дві важливі речі. По-перше, це закон великої ваги – про ТСК. По-друге, наша каденція, наша каденція має часу чотири дні, чотири дні, щоб зреагувати на будь-яке рішення. Тобто ми можемо розглянути пропозиції, розглянути вето і подолати його. Але ви позбавляєте нас права – цю каденцію, яка прийняли цей фундаментальний закон – ви нас позбавляєте права будь-як зреагувати. Більше того, ви той термін, який був передбачений для внесення вето і пропозицій, вичерпали. Тепер функція може бути у Президента одна – підписати Закон про тимчасові слідчі комісії. Я на тому наполягаю. Це один з найважливіших законів.

І, вибачте, не треба хитати назад, коли ви пройшли на виборах з гаслами нової політики, з гаслами про те, як буде все зовсім по-інакшому. І тут повідомляєте нам, що, виявляється, Конституція – це документ, який можна положити під шухляду і трошки почекати.

Я наполягаю на тому, я наполягаю на тому, закон має бути підписаний, каша каденція має чотири дні. Каденція, яка прийняла величезну кількість важливих законів. І Закон про ТСК – це один з тих важливих законів, який ми готували і який ми прийняли.

І наступне, про Антикорупційний суд. Звичайно, ми розглянемо всі законопроект. Хоча можу вас запевнити і це підтвердять колеги, ми прийняли Закон про Антикорупційний суд під дуже пильним доглядом усіх міжнародних експертів, чітко, до йоти, до букви за рекомендаціями Венеційської  комісії, до букви, до йоти за всіма рекомендаціями ЄС і наших партнерів. І тому можу сказати, це одна з тих реформ, де було повне порозуміння між нашими європейськими партнерами, Венеційською комісією і Верховною Радою України.

І тому, звичайно, ми будемо будь-який закон розглядати, але ми мусимо з того приводу консультуватися з Венеційською комісією, бо, наголошую, цей закон, як і усі закони по судовій реформі, відбувалися в чіткій координації з Венеційською комісією. І, я думаю, так треба діяти, якщо ми будемо чи в цій каденції, чи наступній продовжувати роботу над Законом про Антикорупційний суд.

Хоч я думаю, закон прийнятий і це й є реформа, про яку ми говорили, і цей закон був прийнятий за ініціативи Петра Порошенка, зараз важливо, щоб цей закон почав працювати.

І я цілковито підтримую вашу позицію про те, що з приводу інформаційної атаки ми повинні відкинути всі розбіжності, які можуть бути між представниками влади, ми повинні спільно об'єднатися і справді стати плече до плеча. Вони пробують, вони пробують, чи можливо пробити український інформаційний щит. Ми маємо показати їм, всім "медведчукам", "робіновичам" і іншим тим тіням з минулого, які хочуть вкрасти наше майбутнє, що в них шансів немає, що в українській державі в них шансів не буде. І це, я впевнений, є спільне завдання усіх гілок влади, і розраховую в цьому питанні на співпрацю нас усіх.

І, колеги, нагадую, сьогодні голови комітетів від… Перепрошую, одну хвилину, Рахункова палата.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ще ж Кубів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Перепрошую, правда. Я хочу перепроситися, тому що попросив слово Голова Рахункової палати, але я надам після представника уряду.  Після представника уряду.

І тому я зараз надаю слово для виступу Першому віце-прем'єр-міністру України Кубіву Степану Івановичу. Потім одна хвилина для повідомлення –  Голова Рахункової плати, і потім – Бакуменко Олександр.

Будь ласка, Степане Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги депутати, перш за все хочу вибачитись. Минулого засідання я не був, тому що я очолював за дорученням Прем'єр-міністра делегацію щодо міжнародної конференції реформ, де було дуже важливо, присутня 31 країна.

Сьогодні хочу, не буду говорити про фракції, а до українських парламентарів, державників обласних рад, органів місцевого самоврядування. Хочу сказати і нагадати грудень 2013 року, 11 грудня. Хочу згадати 2014 рік. І хочу сказати, що сьогодні тяглість і влади, і сильні сторони позиції і пана Порошенка як Президента, так і Олександра Турчинова в ті тяжкі часи, і ваші, пане Андрію, як Секретаря Ради нацбезпеки в силі, ми були єдині і ми завжди перемагали.

Звертаюся до тих, хто любить Україну, хто зміцнює українську державність. Український парламент завжди був і є центром єдності і цінностей держави Україна. Гідність і державність, цінності, Бог і Україна – це правда і ідентичність багатьох поколінь – вже 1180 років українській державності.

Я підтримаю заяву Голови Верховної Ради Андрія Парубія, Ірини Геращенко, підтримаю керівників фракцій щодо рішень Нацради щодо питання радіо і телебачення. І хочу сказати, якщо це рішення не буде прийняте, то Верховна Рада у четвер може повторите не раз і прийняти важливе рішення державної ваги. Дії мають бути гідними. 13 тисяч загиблих героїв на сході України. У нас йде реальна війна з агресором Росією. 30 тисяч у нас сьогодні інвалідів, 1 мільйон 700 тисяч переміщених осіб.  Дії мають бути гідними, дорогі депутати, колеги. Ми прийняли багато рішень.

І хочу повернутися до уроків 100-річної історії, коли Грушевський, Скоропадський, Винниченко, Петлюра, Петрушевич і Коновалець хотіли зробити сильною Україну. Але чвари, але чвари роз'єднали і розкололи. І ми чекали того дня ще довго-довго, і не одне покоління ми втратили на сьогоднішній день людей. "Угодничество" і співпраця – це знищення 12 мільйонів наших українців голодоморами, політичним ув'язненням, поколіннями. Ми отримали 25 мільйонів людей, які покинули Україну через те, що вони не могли і були непокірними тій владі, яка не мала ні цінностей, ні Бога у серці на сьогоднішній день.

Хочу також сказати, що, шановні депутати, ви були і ми разом з вами, і 5 років Президент, Верховна Рада і уряд були успішними, ми прийняли багато голосувань. Хочу вам сказати, прийнято в цілому і в першому і в другому читанні 1100 рішень позитивних, 518 – на доопрацюванні з початку скликання сесії. Це велика робота! Чому ми разом не об’єднуємо позиції? Уряд України подав 798 проектів. 37 законів прийнято в цілому, 23 законопроекти – в першому читанні на доопрацюванні. Це велика робота, яку ми робили з вами. Давайте на тих цінностях, на перемогах будувати майбутнє нашої держави!

Хочу сказати, що тільки в економічному блоці ми разом прийняли понад 30 надзвичайно важливих законів системних і ініціатив, які дозволили побудувати Україну сильною. Ріст економіки за 3 роки на сьогодні більше 8,3 відсотки. Хочу сказати, що ми 6 мільярдів, 5 відсотків ВВП, ми фінансуємо армію. Хочу сказати, ні одна країна 5 відсотків не витрачає таких коштів. Ми побудували з вами сильну державну сьогодні структуру в єдності парламенту, Президента і уряду України. Давайте ми будемо будувати на сьогодні і на перспективу.

Низка ратифікацій для розширення міжнародної торгівлі та співробітництва з країнами ЄС, включаючи гармонізацію військових і технічних стандартів ЄС і НАТО. Тільки безпека НАТО сьогодні гарантує нам те, що ми очікували і боролися, віддавши мільйони, десятки мільйонів життів, нашу державність і міцну державу України.

Вперше в історії України ми разом дали старт реформі дерегуляції, скасували тисячі застарілих радянських нормативних актів. Це дозволяє спростити ведення бізнесу, торгівлі, започатковує промисловий безвіз. Звісно, можна було прийняти ще більше. Але ми маємо шанс сьогодні зробити нашу державу міцнішою. І сьогодні ми не повинні повторити помилки 100-річної давності, які мали.

Шановний Андрію Володимировичу, хочу також сказати, що питання щодо спільного транзиту, щодо стимулювання інвестицій…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка. 

 

КУБІВ С.І. …щодо протидії відмиванню коштів, пропозиції  Президента щодо захисту економічної конкуренції, про  концесії –  це те, що  ми можемо прийняти. Це готові законопроекти, які сьогодні зміцнять нашу економіку.

Слава Україні!

І дякую вам всім за співпрацю як від представника уряду, від імені Прем'єра, від імені всіх міністрів, віце-прем'єрів хочу подякувати за спільну і ефективну роботу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ми ще не йдемо. Ми ще працюємо тиждень в пленарному режимі, а потім в режимі роботи з виборцями і з комітетами.

І, колеги, як я і обіцяв, одне коротке повідомлення від Голови Рахункової палати Пацкана Валерія Васильовича. І потім – голови комітетів. Будь ласка, пане Валерій.

 

ПАЦКАН В.В.  Добрий день, Андрій  Володимирович, всім присутнім, голови фракцій, голови комітетів!

Андрій Володимирович, просив би вас поставити на четвер технічне питання, Постанову 8595, яка вже є майже рік в парламенті, це щодо затвердження штатної чисельності  Рахункової палати. Вона не потребує обговорення. Неодноразово звертався голова Комітету з питань бюджету. Це технічне питання, яке може бути проголосоване.

Я думаю, що Рахункова палата показала за цей рік роботи позитивні наслідки, результати. І це технічне затвердження нам чисельності просто необхідне для того, щоб можна було формувати бюджет на наступний рік.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 

ПАЦКАН В.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, розпочинаємо виступи від голів комітетів. І я запрошую до виступу Бакуменка Олександра Борисовича. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня шановний пане Голово, шановні колеги, на сьогоднішньому останньому засіданні Погоджувальної ради хочу зазначити, що Верховна Рада поточного скликання працювала ефективно і продуктивно.

І я хочу подякувати  за спільну роботу  усім колегам, Голові Верховної Ради України, його заступникам, керівникам депутатських фракцій і груп, головам комітетів, а також усім народним депутатам цього скликання.

Хочу також наголосити, що за поданням аграрного комітету за період роботи Верховної Ради восьмого скликання було прийнято 30 законів України. Це ряд важливих євроінтеграційних законів, які регулюють, зокрема, питання щодо уніфікації законодавства у сферах державного контролю насінництва та розсадництва, виробництва кормів, ідентифікації тварин, побічних продуктів тваринництва, органічного виробництва, фітосанітарних процедур, інформації споживачів,  тощо.

Також це надзвичайно важливі закони, які вдосконалили регулювання земельних відносин. Зокрема щодо використання  земель колективної власності та відумерлої спадщини, консолідації земель, спрощення процедури та погодження землевпорядної документації, земельні аукціони, тощо.

У сфері дерегуляції прийнято закон, яким скасовано дію цілої низки дозвільних процедур та вимог у здійсненні господарської діяльності сільськогосподарських підприємств.

Також важливо наголосити, що робочою групою, створеною при аграрному комітеті, напрацьовано чотири моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, які було обговорено на Всеукраїнському земельному форумі і які в майбутньому можуть стати базою для розробки відповідного законопроекту новим парламентом.

Крім того хочу зазначити, що є 9 аграрних законопроектів, що були прийняті в першому читанні, але розгляд яких не завершено прийняттям остаточного рішення. Відповідно до Регламенту Верховної Ради підлягатимуть до розгляду Верховною Радою України нового скликання. Це законопроекти: протидія аграрному рейдерству, розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами, про сільськогосподарську…

 

                                    Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

                                                                      ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

БАКУМЕНКО О.Б. …і розвитку сімейних фермерських господарств.

Колеги, це велика робота, яка була проведена аграрним комітетом, і тому, я сподіваюсь, що зазначені мною законодавчі ініціативи будуть розглянуті новою Верховною Радою. І аграрії очікують цих важливих і актуальних питань.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам.

І, будь ласка, до слова запрошується перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги,  я теж приєднуюсь до привітань і подяки Олександра Борисовича. Тому що реально за ці 5 років нам багато чого вдалося разом зробити.

І що стосується, можна сказати, апогею нашої бюджетної роботи. Нам  вдалося за ініціативи і наполяганням уряду у грудні минулого року прийняти зміни до Бюджетного кодексу щодо запровадження середньострокового  бюджетного планування, відповідно до яких Кабінет Міністрів мав би розробити і схвалити Бюджетну декларацію на наступні 3 роки та на початку червня подати її до Верховної Ради. Однак на сьогодні Бюджетну декларація не подано і відповідно парламент усунуто від участі у визначенні бюджетної політики.

Мало того, Кабінет Міністрів мав би через два місяці подати до парламенту законопроект про Державний бюджет на 2020 рік. Але, на жаль, цього не відбувається, і таким чином уряд сам порушує відповідні законодавчі вимоги та не виконує свої обіцянки щодо запровадження у поточному році середньострокового бюджетного планування.

Водночас прошу передбачити розгляд у цей четвер проекту постанови, за яку просив колега Пацкан Валерій Васильович, Голова Рахункової палати, проект Постанови № 8595 щодо затвердження граничної чисельності апарату Рахункової палати. Це дуже важливе питання, яке ми маємо розглянути до завершення роботи Верховної Ради  цього скликання, це наш обов'язок перед Рахунковою палатою для її укомплектування та належного функціонування.

Щодо розкладу засідань, передбачені у ньому законопроекти щодо змін до Бюджетного кодексу Комітетом з питань бюджету повністю погоджуємося.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви завершили, так?  Дуже дякую вам.

І до слова запрошується заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, доброго дня, шановна головуюча! Я хотіла би всім нагадати, що Європейський Союз – це найбільший успішний політичний проект в історії людства, який забезпечив мир, який забезпечив економічний розвиток та високі стандарти життя на європейському континенті. І після Революції Гідності, після Революції Гідності Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада восьмого скликання, представники уряду доклали колосальних зусиль, щоб реалізувати можливості співпраці з Європейським Союзом.

Через  два місяці виповниться два роки, як Угода про асоціацію почала діяти в повному обсязі. Завдяки цьому Євросоюз став головним торгівельним партнером. І якраз сьогодні відбувається черговий саміт Україна-ЄС, який закріпить результати попередньої успішної співпраці та відкриє нові можливості.

Самі успішні напрацювання і можливості – це те, що ми залишаємо як новому Президенту Зеленському, так і передаємо Верховній Раді наступного скликання. І ми дійсно бажаємо успіху на шляху реалізації цих можливостей.

Хотіла би зазначити, що партія "Європейська солідарність" буде стояти на сторожі євроінтеграційного порядку денного та не дозволить сповільнення темпів на шляху інтеграції України з ЄС. І я ще раз хочу повторити, що за ці 5 років ми дякуємо і попередньому Президенту, і уряду, і нашому парламенту за спільний євроінтеграційний порядок денний.

В четвер у нас має бути такий фінальний акорд. Наша динаміка діалогу за останні роки дає впевненість, що робота саме на євроінтеграційній ниві буде належним чином скоординував і організована. І тому я би просила, на жаль, тут не всі присутні керівники фракцій, але звернути увагу і, можливо, ми будемо просити, наш комітет, Голову Верховної Ради ухвалити законопроект про засади державної політики саме в сфері європейської інтеграції (№ 10267). Він дуже технічний...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, завершуйте.

 

ІОНОВА М.М.  Дякую. Він системний, ґрунтовний. І  я думаю, що він не викличе ніяких заперечень у зали. Тому я просила би поставити в порядок денний.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо.

Я прошу секретаріат врахувати оцю пропозицію. Дійсно, є відповідне звернення і від Офісу Віце-прем'єр-міністра з питань євроінтеграції. Нагадую, Закон № 10267, він тільки закріпить як би наші позиції щодо необхідності імплементації Угоди про асоціацію і буде об'єднавчим для залу.

Будь ласка, Секретаріат Верховної Ради, 10267. Будь ласка, зверніть увагу на це.

Прошу до слова зараз Олександра Співаковського, першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні друзі! Перш ніж про освіту, я хотів би сказати про те, що сьогодні  останнє засідання Погоджувальної ради цієї каденції, і дуже багато бруду ми даємо  один на одного. Але я хочу, щоб всі пам'ятали перед тим, як критикувати тих, хто був до нас, пам'ятати, що Порошенко як Президент – це єдиний, хто приймав країну з відкритими кордонами, з частково окупованими містами України і фактично з великим ризиком повномасштабної війни для України.

Все інше можна говорити, але давайте пам'ятати, що було зроблено для того, щоб стримати Україну в рамках наших кордонів і забезпечити безпеку нашим людям.

Тепер щодо освіти. Перше. Хочу подякувати абсолютно всій Верховній Раді, абсолютно всім фракціям і Представнику Президента України пану Стефанчуку за те, що підписано Закон "Про фахову передвищу освіту". Велику справу зробили, вони тепер легальні. Я думаю, все  буде нормально.

Ми закінчуємо, сьогодні-завтра закінчує роботу робоча група, велика робоча група щодо Закону про повну загальну середню освіту. Незважаючи на критику, про яку сказав пан Вілкул, я  хочу сказати, ми нормально, збалансовано виписуємо і мовну статтю. Там п'ята мовна стаття збалансована, без будь-яких дискримінацій. І цей закон потрібно  приймати, тому що та ситуація, яка зараз є, на жаль, з вчителями, коли вони отримують в два з половиною рази заробітню плату меншу, ніж поліцейські, це не є нормально. Врегульована дуже велика кількість  питань, і цей закон потрібно приймати. Тому я дякую Голові Верховної Ради за те, що він ставить  цей законопроект 10204.

Наступне. В середу ми проводимо велике засідання Комітету з питань науки і освіти. Запрошуємо всіх. Ми будемо звітувати, покажемо, що ми зробили: "Наука, освіта, інтелектуальна власність". І також ми будемо розглядати цей законопроект…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Також я звертаю увагу МОЗ, шановні колеги, так, необхідно вводити американські стандарти якості освіти для наших лікарів. Але  не можна так це зробити, щоб, не змінюючи навчальних планів, не підготовивши  студентів, вони це робили. І  тому акція студентів, яка була проти цього, це не проти того, щоб якість понижувати – це за те, щоб, якщо ми приймаємо рішення, вони були зрозумілими, спрогнозованими, нормальними.

Ще раз дякую і сподіваюсь, що в четвер ми приймемо дуже важливі для освіти закони.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. Сьогодні, дійсно, останнє засідання цієї Погоджувальної ради. Я хочу подякувати всім колегам, тим, хто тут є, кого немає, хто не ходив на Погоджувальну раду, але хочу всім подякувати.

Також хочу звернутися, шановні, коли ви тут говорите про те, що ця Верховна Рада – лайно і там все інше, ви ж самі себе і таким чином обзиваєте і самі ж ідете в наступну Верховну Раду. Тому я дійсно хочу подякувати. Багато чого було не зроблено. Але Закон про кібербезпеку, Закон про доступ до об'єктів інфраструктури, дуже багато було чого зроблено.

У мене яка є пропозиція. Можливо б у четвер, якщо це наш останній день, ну, працювали ж ми там уночі, я розумію, що бюджет, він буде більш цікавий і багатьом депутатам наступного скликання, це вони так зараз говорять, що вони там прийдуть нові і все інше, то давайте візьмемо від комітетів по два закони, які дуже важливі, і попрацюємо в четвер і проголосуємо їх, давайте покажемо, що. А якщо ні, то нехай виборці, вони побачать тих депутатів, які не ходили до Верховної Ради, які не прийдуть. Ось така в мене пропозиція.

Я розумію, що ця Погоджувальна рада, вона, на жаль, більше для голів фракцій і ми тут дуже багато за ці 5 років чули і про, так сказати, корів, бабусь, там і всього іншого. Хотілося, щоб реформа наступної Верховної Ради починалася б також із реформи Погоджувальної ради: і голови комітетів, як у всьому світі, приймали рішення, виносили закони, які погоджені всіма, і ці закони голосувалися. Але без фізичного находження депутатів у сесійній залі це голосувати неможливо. Тому я ще раз хочу…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд завершити, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я хочу подякувати і Андрію Володимировичу за 5 років цієї роботи. Зробили, багато не зробили, але давайте самі себе не поливати брудом, бо ця Верховна Рада була найкращою з тих, що були. І нехай наступна буде краща ніж ми, але не гірша.

Дякую всім.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Ми, справді, відчайдушно ваші законопроекти проводили. Не всі змогли провести. Але тим не менше і ваш комітет, і ви особисто зробили дуже багато для розвитку інформатизації. І хочу вам теж подякувати за це.

Отже надаю слово Олі Богомолець. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вельмишановні колеги, хочу підвести підсумок роботи Комітету охорони здоров'я в цій каденції. Комітет охорони здоров'я послідовно відстоював введення загальнообов'язкового державного медичного страхування, яке би гарантовано захистило українських громадян. Нам вдалося змінити модель фінансування і, власне, тепер іде оплата за медичну послугу, але Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування так і не було розглянуто парламентом.

Тому я запрошую всіх бажаючих: і представників нової влади, і представників громадськості, профспілки – в середу на другу годину Комітет охорони здоров'я буде готувати план роботи для, власне, і побажання для наступного комітету, для того, щоби передати всі наші напрацювання, які можуть служити на захист українського народу. Ми будемо робити звіт і давати тяглість влади, що дуже важливо. Тобто наступні, ті, які прийдуть, мають доповнювати, працювати, продовжувати і робити, щоб в країні ставало краще.

Наступне. Звертаюсь до Голови зараз парламенту, Андрію Володимировичу, дуже звертається вся система Академії меднаук і українські пацієнти – Закон 10231 щодо фінансування закладів Академії медичних наук. Чотири заклади, які працюють в пілотному проекті, практично позбавлені фінансування і не можуть надавати сьогодні медичну допомогу українським громадянам, тому що немає грошей. Закон 10231 дасть можливість це зробити.

І ще надзвичайно важлива річ. Законопроект 10313, буде спроба абсолютно нахабного протягування цього законопроекту в четвер. І те, що розповідають сьогодні про медичний канабіс, насправді є законом про промислове вирощування коноплі в Україні. Я прошу вас всіх, будь ласка,  не дайте можливість останнім заробітчанам в останній день, в четвер...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …іде обдзвон всіх народних депутатів з перевіркою щодо того, будуть вони голосувати чи ні.

Ще раз наголошую, ніякого відношення Закон 10313 до медичного використання канабісу не має. Для того, щоби буквально вже швидко можна було використовувати коноплю пацієнтам, потрібно лише змінити постанову Кабінету Міністрів і перевести коноплю з таблиці один в таблицю два в Постанові 770. Тому цей закон спрямовано виключно на промислове вирощування коноплі в України і хімічні випробування. Цього допустити не можна!

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Оля, ви тільки мені скажіть, хто чинить неймовірний тиск і хто чинить тиск на мене? І чи можливо на мене чинити тиск? Тому будьте спокійні, все буде добре. На Голову Верховної Ради України тиск чинити неможливо – ні відчайдушний, ні нахабний, ні будь-який інакший.

З приводу проекту Закону 10231. Пані Оля, він стоїть на  включення в порядок денний сесії. Ваше завдання – зібрати в залі голоси. У мене немає кнопки 226, я вже п'ять разів ставив його на включення в порядок денний сесії і не було голосів. Він стоїть, ну, буквально відразу після Виборчого кодексу. Змобілізуйте народних депутатів, якщо ми його включено в порядок денний сесії, якщо ми будемо бачити потенціал, ми зможемо перейти до його розгляду. Домовились?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. (Не чути)  …10313…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10231. 10231! Ви повторюєте помилку інших людей і не слухаєте Голову Верховної Ради України. Слухайте його і все буде добре. Дякую вам.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний пане Голово, шановні колеги, сьогодні вчергове було прикро чути політичні спічі деяких керівників фракцій. І якщо ви вчергове сподіваєтесь завоювати нових своїх прихильників, то реакція людей до точності навпаки. І принижуючи парламент, ви в першу чергу принижуєте себе. Сподіваюсь, що час розставить все на свої місця. Тому що мені особисто є про що звітувати. І комітет вперше в цьому скликанні працював професійно, відповідально, саме головне, і відкрито.

Сподіваюсь, ті проекти законів, які включені на четвер, будуть розглянуті, бо вони всі стосуються економіки, про яку так багато сьогодні говорили.

Але ще одне прохання. Прошу долучити до розкладу четверга саме, розгляду питань в четвер законопроект 9532. Тому що ми направляли низку письмових звернень і тільки що Кубів Степан Іванович також наголошував на цьому. Ми маємо розглянути законопроект, який дозволить подальшу участь України в спільній транзитній системі відповідно до Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20.05.87 року. І прийняття цього законопроекту саме дозволить застосовувати Україні європейські транзитні правила. А це дасть можливість підприємствам використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів від свого складу до свого контрагента. І, звісно, як наслідок відбудеться прискорення та здешевлення руху товарів. І від цього виграють всі учасники ланцюга постачання: наші експортери, перевізники, імпортери.

Крім того ми зобов'язані також розглянути 3 законопроекти, пов'язані з ратифікацією угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів. Але на четвер, наприклад, законопроект 8190 і пов'язаний із внесенням змін у Митний кодекс стоїть під номером 17. Якби ми в четвер…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Не знаю, як нам спланувати, але в четвер нам точно треба розглянути всі ці законопроекти. Бо ми вже прострочили всі свої зобов'язання і це стосується і подальших наших змін, які там будуть після цих законопроектів. Довбенка законопроекти. Також розкриття фінансової інформації. Тому прошу, щоб ми дійшли хоча би до цих законопроектів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Одна є трудність. Що той четвер буде не безкінечний. І тому… Так, велика кількість пропозицій. Нам доведеться дуже динамічно працювати. І я сподіваюсь, що всі зможуть бути змобілізованими у той день і працювати максимально активно.

Палатний Артур Леонідович, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Дуже важливий буде четвер, дуже багато важливих законопроектів буде прийматися, але хочу нагадати всім, що мрією будь-якої молодої сім'ї є власне житло.

Ви знаєте, ви сьогодні сказали, що в четвер ми також будемо приймати зміни до бюджету. Я хочу звернутися до Івана Степановича Кубіва, до Представника Президента України Руслана Олексійовича: все ж таки давайте спробуємо відновити програму молодіжного будівництва. У нас є такий шанс. І сьогодні, на жаль, триває тенденція збільшення масового відтоку талановитої молоді за кордон.

Я хочу закликати всіх голів фракцій, народних депутатів, вас, Андрію Володимировичу, посприяти цій ситуації. Більше чотирьох років ми знаємо, що програма пільгового кредитування талановитої молоді, на жаль, не фінансується з центрального бюджету. Ми кожного року при фінансуванні з центрального бюджету можемо забезпечити більше 2 тисяч молодих сімей власним житлом. Для порівняння з місцевих бюджетів (ця програма є в місцевих бюджетах) за 4 роки всього 748 молодих сімей, на жаль, отримали житло. Це в 10 разів менше при відновленні цієї програми з центрального бюджету. Прошу вас посприяти в цьому напрямі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І запрошую до слова Капліна Сергія Миколайовича. Будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, співвітчизники, я хотів би поговорити про проблему тарифів. В Полтаві на вулиці Ціолковського, 53 є будинок, де встановлено 4 загальнобудинкові лічильники, єдиний поки що в Полтаві будинок. Розмір платіжки через це зріс в середньому в 2 рази по відношенню до таких самих типових будинків. Всі без винятку мешканці цього будинку позбавилися права на субсидію. Я хочу попередити десятки мільйонів громадян, що Верховна Рада України прийняла закон, який передбачає встановлення загальнобудинкових лічильників по всій країні, і практично кожна родина може стати заручником великих монополій. Вам встановлять лічильник загальнобудинковий на газ, на гарячу і холодну воду, встановлять загальнобудинковий лічильник на тепло. Ви будете додатково платити мінімум плюс 2,5-3 тисячі гривень.

Я вже подав законопроект 10415, який передбачає обов'язкове погодження з вами в разі ініціативи з боку монополіста зробити це. І я дуже прошу Президента країни, керівництво Верховної Ради України, керівництво уряду зараз об'єднатися незалежно від того, яких кольорів ваші прапори і куди ви прямуєте в Європу чи в Росію, чи в Китай, чи ще кудись, і прийняти для людей це надзвичайно важливе рішення, і захистити простих українських громадян.

Тому що сьогодні протягом двох годин ніхто нічого не сказав про просту людину і її проблеми, говорили загальні речі, які не стосуються, на жаль, безпосередньо простих людей. Давайте вирішимо це питання протягом цього парламентського тижня, це буде великий подарунок Ради цього скликання для простих українців.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від комітету з… Будь ласка, 30 секунд. Ви подякувати хотіли? Будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Я хотів би ще додатково звернути увагу на законопроект 10336. Це законопроект, який передбачає 7 років тюрми за те, що наркодилери розміщують рекламу наркоти на фасадах наших будинків. По всій країні в усіх будинках реклама наркотиків. І всі наші громадяни, діти є у групі ризику, які через цю рекламу наркотиків можуть стати заручниками цієї проблеми. Давайте приймемо так само це рішення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Наступні голови комітетів не забувайте дякувати.

Будь ласка, від паливно-енергетичного комплексу комітету Бондар Михайло Леонтійович, а потім від оборони. Будь ласка.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановні колеги, від паливно-енергетичного комітету у нас дві пропозиції. У прийнятому нещодавно Законі щодо нової моделі підтримки виробництва електроенергії з відновлювальних джерел не врахований порядок встановлення "зеленого" тарифу для домашніх сонячних електростанцій потужністю до 30 кіловат. В цьому питанні є два законопроекти – комітетський 10357 і президентський 10375, який можна вважати альтернативними до комітетського. Але комітетський вже розглянутий і підтриманий комітетом для включення до порядку денного і прийняття за основу та в цілому.

Друге важливе питання: для введення державного сектору вугільної промисловості на самоокупність необхідно якісно профінансувати його модернізацію та вирішити питання із погашенням різного роду заборгованості. З цією метою я вніс законопроект 10307, який спрямований на забезпечення належної державної фінансової підтримки державних вугледобувних підприємств. Законопроект вже включений до порядку денного Верховної Ради, він підтримується нашим комітетом і рекомендований для прийняття за основу і в цілому. Я звертаюся до бюджетного комітету розглянути і підтримати його також і внести його на розгляд Верховної Ради на цьому тижні.

І останнє. 1 липня 2019 року відбувся старт ключової реформи електроенергетичного сектору України, почав функціонувати повномасштабний ринок електричної енергії. Оскільки це питання дуже резонансне і до перших кроків запуску ринку електроенергії прикута увага практично всього суспільства, важливо отримати інформацію від ключових учасників ринку, урядовців та експертів, обмінятися думками щодо перших результатів та викликів запуску оптового ринку.

З цією метою комітет 16 липня об 11 годині у цьому залі проведе круглий стіл. Запрошую народних депутатів…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР М.Л. Запрошую народних депутатів до участі в цьому заході.

Дякую.

І від комітету також хочу подякувати і Голові Верховної Ради, і всім колегам за, дійсно, дуже багато законопроектів, які ми прийняли під час цієї каденції.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Хочу наголосити, пане Михайло, ми маємо на четвер один Закон про альтернативні джерела енергії (10357). Він є на включення в порядок денний сесії. Нам просто важлива мобілізація. Закон не довгий, він короткий. Я цілковито підтримую і вас, я знаю, що це є ваша ініціатива, і комітет. Давайте просто змобілізуємося, включимо його в порядок денний сесії і зможемо тут же його і прийняти.

Другий – 10307. Це, якщо я не помиляюсь, ви є автором, Бондар, цього Закону про реструктуризацію вугільної галузі, по ньому немає рішення комітету. Тому сьогодні зранку я дав доручення, щоб комітет в середу його розглянув. І тільки після рішення комітету ми зможемо його запропонувати. Але під час обговорення більшість голів фракцій висловились в підтримку вашого законопроекту, в підтримку шахтарів і тому я відчуваю, що голоси в залі будуть. Просто потрібна робота і ваша і вашого комітету, як завжди професійна.

Я хочу і вам також подякувати, бо ми сьогодні багато говорили про зради, а Михайло – приклад того, як не зрадами, а перемогами можна жити. Бо 5 років тому в ці дні, наголошую, в ці дні, ми визволяли місто за містом і виганяли російського агресора, про це сьогодні ніхто не згадав. І Михайло Бондар, який зразу після Майдану пішов добровольцем на фронт в батальйон Кульчицького, першим добровольцем, отримав поранення під Слов'янськом і з пораненням йшов в атаку і визволяв Слов'янськ. Про це треба згадувати сьогодні, а не посипати голову попелом і один одного знищувати. (Оплески)

Пане Михайло, це вам аплодисменти.

І голова Комітету закордонних справ Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Колеги, всім доброго дня. Дорогі українці! Це остання Погоджувальна рада восьмого скликання. І дійсно хочеться всім подякувати, хто допомагав Комітету закордонних справ як профільному у галузі законодавчого забезпечення міжнародної політики нашої держави.

Дійсно, ці 5 років ми докладали надзусиль для того, щоб укріпити суб’єктність України в світі. Для того, щоб не просто стримати, а дати відсіч збройному агресору – кремлівській імперії. І тому, колеги, я хотіла б дійсно подякувати всім за те, що, крім стримування і відсічі збройній агресії, ми розширювали ринки збуту для українських товарів. Парламентом цього скликання ми ратифікували Угоду про вільну торгівлю з Канадою, також окремо Угоду з Таїландом, крім Угоди про асоціацію і Угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом.

Ми також дуже тісно працювали для того, щоб зробити Україну енергетично незалежною. І комітет приділяв багато  уваги,  проводячи різні "круглі столи", для того щоб посилити енергетичну безпеку і протидіяти, а фактично зупинити "Північний потік-2". І я сподіваюсь, парламент дев'ятого скликання продовжить цю роботу, бо в нас ще є перспектива зупинити "Північний потік-2". І ми сподіваємося, що американські санкції нам в цьому допоможуть, і недавній візит комітету до Вашингтона цьому також, я сподіваюся, посприяв.

Також, колеги, за це скликання ми багато  докладали для того, щоби Україна в світі звучала як країна з понад тисячолітньою історією. Для захисту, зокрема і визнання Голодомору геноцидом Португалія визнала, і я сподіваюсь, Німеччина це також зробить. Ми провели до 85-х роковин вшанування пам'яті жертв Голодомору, коли було понад 700 учасників, і це надзвичайно важливий крок.

Також, колеги, я хотіла б сказати, що за весь цей час ми допомагали Міністерству закордонних справ, ухваливши Закон  "Про дипломатичну службу", а також збільшивши матеріально-технічне забезпечення. І вперше, дійсно, в бюджеті значно зросло якраз фінансування МЗС. І я сподіваюся, що наступний уряд продовжить і в бюджеті…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Я дуже сподіваюся, що в бюджеті  2020 ми побачимо хоча б на цьому ж самому рівні забезпечення МЗС. Але МЗС і посли будуть захищати в першу чергу національні інтереси, а не просто представляти позицію  Президента.

І ще я хотіла, щоб цей принцип, який нам вдалося в цьому скликанні напрацювати, що ми працюємо як одна національна збірна: парламент (парламентська складова), уряд і Президент. Тому що у відстоюванні національних  інтересів за кордоном ми маємо діяти і взаємодіяти спільно. І тому хотіла б, щоб це збереглося і надалі.

І також, колеги, є ще ряд тих речей…

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ганна Миколаївна, хвилину.

 

ГОПКО Г.М. Дякую, шановні колеги, за довіру і підтримку. Дійсно, це скликання,  дійсно, нам вдалося захищати Україну як суб'єкта міжнародної політики. І я хотіла б також зазначити, що ще, як буде можливість, ухвалити і ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем. Це займе нам 10 хвилин, але це надзвичайно важливо, це 0223, щоб ми вже могли закінчити це рішення.

І також, колеги, я хотіла б сказати, що в цьому скликанні ми не просто від захисту наших інтересів, а ми перейшли в наступ, коли ми ухвалили з вами звернення, висловили свою солідарність із порушенням прав корінних народів, які проживають на території Російської Федерації і які є жертвами путінського режиму. Тому що одне з наших завдань –  одного дня зруйнувати цю тюрму народів, а дійсно мати нормального демократичного сусіда. І коли Верховна Рада ухвалила це звернення, яке не було за 28 років, ми вперше показали і нашим союзникам, які є країнах Балтії, Польщі, і закликаємо їх також ухвалити такі звернення і засудити…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ганно Миколаївно, дякую вам і, напевно, від всіх нас дякую вам за дуже якісну, професійну роботу і за відчайдушну просто роботу тих  5 років. Я переконаний, ми і надалі будемо разом з одній національній збірній захищати інтереси України, де б ми не були, на яких позиціях, тому що від цього не змінюються ідейні переконання і принципи. Дякую вам.

І передаю слово спочатку від безпекового комітету. А потім пану Сергію. Від комітету, Герасимов просто від безпекового комітету. А потім пану Сергію. Якщо немає заперечень? Щоб він не пересідав, не було сенсу пересідати.

Тоді від Комітету безпеки і оборони Артур Герасимов, потім пану Сергію Власенку.

Будь ласка,  пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Шановні українці! Я б хотів нагадати, що Верховна Рада восьмого скликання розпочала свою роботу у самий розпал російської агресії. І всі ці 5 років питання національної безпеки і оборони знаходилися в центрі уваги і Верховної Ради, і всіх демократичних фракцій і груп цього парламенту. Я б хотів подякувати всім присутнім в цій залі, я б хотів подякувати всім тим фракціям і групам, які підтримували проукраїнське рішення українського парламенту по захисту України від зовнішньої агресії і по підтримці української армії, і по підтримці українського воїна.

Крім цього хотів би сказати, що відроджена українська армія, вона не тільки зупинила ворога, а вона звільнила дві третини окупованого Донбасу. І подивіться сьогодні на наше військо: воно повністю забезпечене зброєю, технікою, якісним спорядженням, безпілотниками, "Стугнами", "Джавелінами", стрімко рухається до стандартів НАТО, здійснюється потужна ракетна програма. І участь Верховної Ради  України, і участь Комітету з питань національної безпеки і оборони в цьому процесі і була і є надважливою.

Тому, шановні колеги, хотів би ще сказати, що збройна агресія Російської Федерації, на жаль, не закінчується, тому я щиро вважаю, що питання національної безпеки і оборони мають знаходитися в центрі уваги і постійної уваги українського парламенту і протягом усієї роботи, кожного дня роботи наступної обраної Верховної Ради.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я передаю слово голові Комітету з  питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, автору багатьох законів по реформі місцевого самоврядування Власенку Сергію Володимировичу. Будь ласка, пане Сергій.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, я тут  проаналізував всіх, хто проаналізував всіх, хто говорив про Порошенка, і якось так співпало, що всі ці люди  із списку Порошенка – це № 2, № 3, № 11, № 12, № 14, № 16 і № 23  із списку Порошенка. Ну, зрозуміло, що вони його будуть хвалити, зрозуміло, що вони нам будуть розказувати, що він  видатний дипломат сучасності.

Але, колеги, нормандський формат на рівні президентів і керівників урядів останній раз збирався три роки назад – оце вам "видатний дипломат". Це насправді спадок, який залишився Президенту Зеленському, і я, чесно кажучи, навіть собі не уявляю, як це долати.

Нам, до речі, говорив представник Кабміну про те, що не треба повторювати чвари сторічної давнини. Ви знаєте, якби Михайло Грушевський крав з власної армії так, як це робив попередній Президент, якби він відкривав свої офшори під час війни, якби він торгував з країною-агресором під час війни, то не було би ніяких чвар, його би винесли на вилах звідти і на тому би все закінчилося.

До речі, шановні колеги, є така штука, називається "причинно-наслідковий зв'язок". Якщо п'ять років Президент Порошенко говорив, що Медведчук найбільш ефективний переговорник і його треба використовувати, то сьогодні ми маємо наслідки цих заяв п'ятирічних. І не треба його називати "тінню з минулого", ви його витягнули з минулого, ви особисто.

До речі, щодо пропагандистських каналів. Знову-таки, не буду називати прізвища власника, всі його знають, але один із найгірших пропагандистських каналів є українська Russia Today, яка чомусь називається "Прямий канал". Тими же методами, тими же засобами – Russia Today.

Що стосується ефективності цього парламенту. Суперпарламент був суперефективним, все зрозуміло, прийняли багато законів. Єдине, що забули прийняти Закон про службу в органах місцевого самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій, про гірські населені пункти, забули призначити вибори в більше, ніж в 200 населених пунктів, не змінили межі міст, не забезпечили...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Не забезпечили внесення змін в законодавство про державну службу. І це при тому, що всі ці законопроекти комітет пройшли рік і більше назад і, в принципі, були абсолютно технічними питаннями, в яких політики, як кажуть, наші західні партнери, "зіро, кома, зіро".

Тому я всіх вітаю з ефективною роботою і з тим спадком, який ми передаємо новому парламенту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тільки хочу наголосити, не забули, пане Сергій, бо кожен з цих законів, які ви порахували, неодноразово ставився на голосування. Тому не забули. Не було політичної волі, до речі, по незрозумілих мені причинах. Бо тому, що і про службу в органах місцевого самоврядування, і призначення виборів, вони стали, мені здається, просто такими жертвами міжполітичних конфліктів в залі...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, звичайно, це ті завдання, які ми будемо реалізовувати в майбутньому парламенті і які перед нами будуть стояти завдання в майбутньому парламенті.

А стосовно того, хто з ким іде. Ну, пане Сергію, в "Європейській солідарності" багато є патріотів, і В'ятрович, і Забродський, багато іде патріотів. І не дивно, що всі патріотичні сили сконцентровані в тому списку. І коли ви називаєте номери, то я гордий за кожен з тих номерів, кого ви назвали. Дякую вам.

І заключний від комітетів – Андрієвський Дмитро Йосипович, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, ну, в нас сьогодні, мабуть, останнє, да, засідання в цій каденції. Я розумію, що перспектива прийняття надзвичайно важливих для галузі житлово-комунального господарства законів невелика. Але я все ж таки можу для Представника Президента України в парламенті, для інших колег я хочу зафіксувати дуже непростий стан, в якому сьогодні опинилося житлово-комунальне господарство.

І, до речі, можу відповісти тим людям,  от мене переконує виборча кампанія, що дуже багато людей, для яких відповіді на питання "чи є життя після виборів" от не існує. От, то я вас запевняю, що життя після виборів існує: після літа буде осінь, потім зима, прийде опалювальний сезон і до нього ми підходимо в дуже-дуже складній ситуації.  

Про що саме йдеться?  Оптовий ринок електричної енергії запрацював з 1 липня і вже сьогодні він показує, що зростання для промисловості вартості електричної енергії приблизно  50 копійок – це 20-25%. Це лягає і на вартість комунальних послуг, тому що підприємства теплокомуненерго, водоканали, вони просто потерпають від  зростання цієї ціни, яку, звичайно, має буде в подальшому сплачувати споживач.

Друге питання. Там має запрацювати Закон про житлово-комунальні послуги, який знову ж таки, на превеликий жаль, за рахунок того, що нема ще всіх нормативних документів, зараз не введений в дію. Але там є перехідний період і, наприклад, органи місцевого самоврядування, НКРЕКП на сьогоднішній день вже не мають  можливості змінювати структуру тарифу. І це означає… 

Можна 30 секунд мені додати, да? 

Це буде означати те, що  знову ж таки ця різниця в тарифах буде виникати і знову-таки лягати тягарем на місцеві бюджети.

Також ми пропонували вирішення цієї проблеми – законопроект 10228,  який в крайньому разі дасть можливість, щоб послуги, які до нового закону вводяться, щоб їх назва відповідала тому, що  реально надається. Теж не зроблено.

Дуже…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Дякую.

Я вже сказав про те, що Закон  про житлово-комунальні послуги не введений в повному обсязі за рахунок, на превеликий жаль, пасивної позиції Кабінету Міністрів. Також Закон про комерційний облік, Фонд енергоефективності. На жаль, ці закони, які давали можливість значно зменшувати реальні платіжки для населення, вони теж не працюють.

Попросив би, ще час є, уряд  все ж більш активно над цим попрацювати. Необхідну підготовчу базу комітет надав.

По "Воді Донбасу" я теж дуже багато і часто  говорив. На превеликий жаль, уряд…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

Ви знаєте, колеги, я подумав, що, можливо, ми порадимося. Закон про підтримку високогірних районів можна було би в четвер пройти. По ньому буде підтримка всіх фракцій. Це просто було таке якесь непорозуміння в залі. Я звертаюсь до Апарату, запропонувати. Мені видається, якщо ми будемо динамічно працювати.

До речі, я скажу всім відверто, якщо ми не будемо брати слово в обговоренні, а будемо слухати доповідь комітету і доповідача, як зокрема по високогірних регіонах, ми зможемо дуже динамічно йти. Якщо ми всі зможемо між собою домовитись, що ми в цей день працюємо дуже інтенсивно, ми зможемо, і не буде наполягань, бо це ж чисто воля депутатів, хочуть чи не хочуть брати участь в обговоренні – наш шанс і кількість законопроектів може бути більшою на цей один день.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)  

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо ви покажете, що є голоси. Це ж одна проста річ, бо умовно, чому я говорю високогірні райони, бо я бачу, що по високогірних районах є підтримка всіх фракцій.

І зараз від народних депутатів Кривенко Віктор, приготуватись Опанасенку.

 

КРИВЕНКО В.М. Пане Голово, почалися жнива, поїхали перевантажені машини. Ще в лютому звертався до вас поставити Закон 6644 на голосування, щоб була відповідальність власників перевантажених машин. Ми можемо в четвер прийняти, прошу його поставити на порядок денний. Тому що ремонт доріг – ми просто викидаємо гроші в повітря.

В Гребінках є унікальний спортивний комплекс загальнонаціонального масштабу. Ми зареєстрували законопроект 10407, щоб забрати його у державну власність. Дякую колегам Палатному, Княжицькому, Співаковському, Андрієвському і Козаченку, які стали співавторами цього законопроекту. Прохання теж його поставити от на голосування, там немає дискусії. Руйнується унікальний комплекс.

Наступне. У нас Кабмін зменшив грошову оцінку земельних паїв. До мене звертаються люди, що тепер фактично ті, хто орендують паї, платять відсоток від цієї зменшеної ціни – і в три, і в п'ять разів зменшуються гроші, які люди отримують. Я звертаюся до уряду, щоб він переглянув це рішення.

Так само не згортати мережу медичних закладів. Катастрофічна ситуація! От наприклад, я був в Харсіках і в Чорнухах.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.В. До мене звернулося мами. Там півтори тисячі дітей, закрили дитяче відділення. Треба терміново призупинити згортання медичної мережі. Люди звільняються, а потім їх нікого туди заново не заманимо.

І хочу подякувати федерації футболу, яка погодилась свою делегацію спрямувати у Гребінки для того, щоб ми розглянули, як врятувати цей унікальний спортивний комплекс.

Дякую, пане Голово.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. І дякую вам за роботу в ці непрості роки, пане Вікторе.

І надаю слово Опанасенкові Олександру Валерійовичу. Будь ласка.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Дякую за можливість виступити.

Дійсно, приємно усвідомлювати свою впливовість на Голову Верховної Ради та на весь депутатський корпус, коли я і моя помічниця лише телефонували і дізнавалися про підтримку чи непідтримку і взагалі про явку в четвер: чи будуть чи не будуть. У мене є досить така свіжа інформація, можу поділитися.

Менше з тим, в доповіді пані Богомолець лунало багато міфів. Один з міфів в тому, що "підзаконкою" можна вирішити те питання, яке вирішується в Законі 10313. На жаль, не можна. На жаль, не можна і про це неодноразово казала пані Уляна Супрун, яка відповідає за МОЗ.

Наш закон відповідає на три ключових питання. Це дозволити використання конопель і робити з них лікарські засоби, дозволити наукові дослідження і третє –  культивація, тому що неможливо робити ліки, якщо в тебе немає базової сировини.

Андрій Володимирович, народні депутати, я все ж таки прошу знайти можливість і в четвер поставити цей закон на голосування. На поточну дату після результатів обдзвону…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. В нас є майже 200 голосів. Є певні дискусії з двома групами, я сподіваюсь, що на четвер ми вже вийдемо на фінальний компроміс.

Я хотів би, щоб 10313 був у порядку денному, тому що це закон про інтереси двох мільйонів пацієнтів, це закон про гідність та здоровий глузд. Я сподіваюсь все ж таки в Верховній Раді здоровий глузд переважає міфи та мракобісся.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Але ви також знаєте, що є звернення Ради церков з приводу цього закону, релігійних організацій, майже більшості. І це теж є фактор, який впливає і на народних депутатів теж.

Отже, колеги, відповіді на запитання від уряду Степана Івановича Кубіва – 3 хвилини. І завершуємо наше засідання.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, перш за все хочу подякувати кожному депутату, кожному голові комітету, кожному виступаючому сьогодні. І особливо підтримую позицію Анни Гопко і Ніни Южаніної з виступами, які  повторювати не буду. Те, що ми вертаємося до громад, це теж дуже добра позиція і підтримана Верховною Радою.

Я сьогодні також хочу подякувати тим, хто не любить Україну. Бо чим їх більше, ми стаємо сильнішими, міцнішими. І хочу сказати, ми не допустили реваншу у восьмому скликанні, і ми не допустимо і в дев'ятому скликанні Верховної Ради.

Ми не допустили, тому що ми сильні і ми переконані вірою, цінностями і перемогами. Ці перемоги, які я називав, це тисяча сто рішень, які Верховна Рада прийняла як центр парламентсько-президентської республіки. 307 законопроектів вніс уряд. І коли на тому побудувати нашу міць, ми сьогодні покажемо, які ми сильні, єдині державники, з державницькою позицією.

І ми повинні пам'ятати, що різні погляди і вільнодумство можуть співіснувати заради гармонії і добробуту людей і заради того, що демократія саме в Україні є дуже сильною і вона сьогодні базує принципи демократичного суспільства.

Хочу подякувати за те, що ми прийняли і відповідно закони, які посилили економічний блок, тому що в період війни з агресором Росією зробити ріст 8,4 відсотка сукупно. Коли ми говоримо про те, що ми зробили зону вільної торгівлі з Ізраїлем і Канадою, про те, що ми сьогодні відмінили багато актів, децентралізація, дерегуляція, економічні закони, ріст економіки в першому кварталі, що ніхто не передбачав, а починали з 0,1 відсотка перший квартал 2016 року.

І дякую, Андрію Володимировичу, вам особливо за те, що ви є безкомпромісні, а деколи і занадто компромісні заради держави, заради міцності і заради нових перемог.

Я думаю, що державники всіх вісьмох скликань депутатів Верховної Ради сьогодні формують велику команду державників, які віддавали, віддають свої зусилля і знання заради майбутніх перемог.

Ми сьогодні повинні пам'ятати наших героїв на Сході, ми повинні пам'ятати Героїв Небесної Сотні. Сьогодні ми повинні пам'ятати той Майдан, який сформував нову Україну, який сформував нашу державність, яка 1180 років сьогодні боролася, і вона підтвердила свою життєздатність. Цінності не мають початку і не будуть мати закінчення.

Я сподіваюсь, що Верховна Рада і Президент, уряди минулих п'яти років тяглість і неперервність влади передадуть і в майбутнє дев'яте скликання, і Президенту, і новому уряду. Ми сильні, ми єдині і ми непереможні.

Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І, колеги, нагадую: заключний пленарний тиждень восьмого скликання. Великі амбіційні завдання стоять перед нами. Хочу наголосити, що в четвер висока ймовірність, що комітет встигне підготувати і подати закон, який унеможливить будь-які телемости з країною-агресором. Тому закликаю всіх бути на робочому місці. Мобілізація на 11 липня! Усі народні депутати, незалежно від виборів, незалежно від відряджень, незалежно від відпусток, мають бути на своєму робочому місці, на бойовому посту в Верховній Раді України.

Бажаю вам хорошого дня! Успішного проведення фракцій. І завтра о 10 годині чекаю вас в сесійній залі Верховної Ради України.

Дякую вам, дякую всім!