Засідання 8

Опубліковано 27. 05. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

27 травня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до роботи. Колеги, всі на місцях?

Отже, колеги, пропоную розпочати Погоджувальну раду. І я хотів би, щоб ми на Погоджувальній раді проговорили не тільки порядок денний на цей тиждень, а і концепцію нашої роботи на найближчі кілька тижнів. Я думаю, це буде правильно і це буде відповідально.

Хочу повідомити, що сьогодні у нас вже присутній на Погоджувальній раді Представник Президента Руслан Стефанчук, який долучається до нашої роботи. І я відразу хотів би звернути увагу, напевно, від усіх голів фракцій, що на сайті Президента був розміщений ваш коментар, що на консультаціях Президента України з головами фракцій, я зацитую: "…учасники зустрічі погодили компромісне рішення – підтримати зміни до чинного закону, які скасовують мажоритарну систему та зменшують прохідний бар'єр до трьох". І, на жаль, ця цитата використана для того, щоб в черговий раз дискредитувати український парламент.

І далі зазначається: "Питання, щодо яких напередодні був консенсус про їхнє включення до порядку денного, не здобули підтримки народних депутатів".

Я хочу заявити як учасник цієї зустрічі. А я нагадаю, я її почав зі слів, що має вестись стенограма і відеозапис нашої зустрічі. Ніякого ні компромісу, ні, тим більше, консенсусу не було досягнуто стосовно закритих списків. І я прошу це голів фракцій підтвердити. І прошу надалі не дискредитовувати найвищий законодавчий орган України і голів фракцій.

І, більш того, я думаю, що від імені всіх голів фракцій, присутніх на зустрічі, я вимагаю публічно надання стенограми наших консультацій. Хочу наголосити, на тому наполягав і я, і Олег Ляшко, і я дав ще тиждень тому офіційний запит, щоб ця стенограма була передана усім учасникам зустрічі, адже ми обговорювали не приватні моменти, це проходили консультації, передбачені Конституцією. І я сподіваюся, що в найближчі дні на мій запит, і, я впевнений, це буде підтримано усіма головами фракцій, щоб суспільство могло бачити, як відбувались переговори. Ми всі за прозорість, і вийшли на вибори з вимогою прозорості, ми всі хочемо прозорості, щоб суспільство бачило кожен крок і новообраного Президента, і голів фракцій.

Разом з тим, хочу наголосити, що я вважаю, що, незважаючи на всі зміни і укази, ми повинні прийняти кодекс про відкриті списки. Я вважаю, це велике зобов'язання Верховної Ради України цього скликання. Я мав розмову з головою комітету, і я зараз публічно даю доручення голові Комітету з питань правової політики та правосуддя підготувати негайно до розгляду у другому читанні Виборчий кодекс (3112-1), зокрема і мого авторства, який саме і передбачає запровадження відкритих списків.

Я обіцяв, пане Руслане, ми зможемо зібрати ще раз робочу групу. Я нагадаю, я вісім разів збирав робочу групу, щоб ми змогли проговорити логіку нашої роботи. Очевидно, цього тижня ми не зможемо розпочати, але з наступного пленарного тижня ми зможемо розпочати розгляд Виборчого кодексу про відкриті списки. Я впевнений, це велике зобов'язання нашого парламенту. І я сподіваюся, що усі голови фракцій мене підтримають  у цьому прагненні.

Наступне з наших глобальних завдань. В нас був план, ми про це проговорювали, розглянути закон про імпічмент. І під час виборчої кампанії на цьому неодноразово наголошував ще кандидат в Президенти Володимир Зеленський.

Ви зробили зауваження, що між першим і другим туром некоректно  було його розглядати. Парламент його не розглядав. Ми дочекались другого туру, ми дочекались, зрештою, інавгурації, але парламент не може чекати безкінечно. Ми повинні приймати рішення. І тому я впевнений, що ми повинні  в найближчий період розглянути законопроект про тимчасові слідчі комісії, який підготовлений представниками усіх фракцій. Нагадаю, коли ми його розглядали, було доручення від Верховної Ради України вставити нові розділи. І я впевнений, що ми повинні чимшвидше розглянути цей законопроект. І я теж прошу підтримати голів фракцій. Моє доручення до Комітету з питань Регламенту, щоб законопроект 1098 про тимчасові слідчі комісії був розглянутий на комітеті чимшвидше. І я впевнений, що це наша буде спільна відповідальна позиція.

Ми, звичайно, будемо орієнтуватись на рішення комітетів. Але я впевнений, тимчасові слідчі комісії і відкриті списки – це зобов'язання нашого парламенту. Була проведена дуже довга і клопітка робота, зокрема робочою групою. Я хочу всім подякувати, хто працював в робочій групі по  підготовці законопроекту про відкриті списки. Але вже прийшов час, щоб ваша довготривала робота змогла перейти на дискусію в залі.

Тепер, колеги, про питання, які пропонуються на цей пленарний тиждень. Я нагадаю, ми попереднього тижня пленарного не завершили розгляд проекту закону 6447. Ми маємо його завершити. Разом з тим, це така унікальна ситуація, коли під час розгляду законопроекту Конституційний Суд прийняв вже рішення по суті і по темі цього законопроекту. Ну, і тому, очевидно, він стає менш актуальним. Але, тим не менше, згідно Регламенту ми маємо завершити обговорення, а потім вже прийняти рішення, чи повертати його в комітет, чи просто його відхилити. І ми будемо орієнтуватись, пане Максиме, на вас як на доповідача.

Колеги, наступний блок планується - соціальних питань. Пане Сергію, власне, ті, які були подані вами як блок соціальних питань. Я думаю, це дуже важливий блок. І також у мене є звернення і прохання до всіх народних депутатів. Ми мали зустріч з головою комітету Сергієм Власенком. Ми повинні прийняти законопроекти, які стосуються   розвитку місцевого самоврядування. В попередній раз нам рейтингове голосування показало недостатню кількість голосів, але і не малу. І тому пропонується також блок питань місцевого самоврядування. І цих два блоки рекомендуються на завтра: блок соціальної політики, блок питань місцевого самоврядування.

Також я буду рекомендувати завтра, щоб ми поставили   законопроект безпековий  про сержантські звання, про уніфікацію звань в армії України зі званнями країн Північноатлантичного альянсу. Ми його прийняли в першому читанні і ми можемо перейти до його прийняття. І я сподіваюся на загальну підтримку залу, щоб в першому читанні ми могли цей законопроект прийняти.

На четвер, як і домовлялись попереднього тижня, планується блок питань аграрної політики. Але також згідно закону, колеги, ми маємо розглянути питання про відставку  Кабінету Міністрів  України. Згідно закону  Верховній Раді України надається 10 днів, і ми входимо в тих 10  днів цього пленарного тижня. І тому також даю доручення Комітету правової політики розглянути в середу на комітеті, щоб ми в четвер змогли розглянути це питання - про відставку  Кабінету Міністрів і  Прем'єр-міністра України. І я вважаю, це буде теж одне з ключових питань.

Якщо ми отримаємо рішення по ТСК, ми зможемо вже в цей четвер  прийняти по ТСК. Якщо не зможемо, тоді наступного тижня, але краще було би, щоби цього тижня вже розпочали розгляд Закону про тимчасові слідчі комісії.

Отака попередня пропозиція на цей пленарний тиждень. Ми ці пропозиції  проговорили в четвер на Погоджувальній раді попередній. І фактично усі представники фракцій погодились з такою логікою і з таким планом на цей пленарний тиждень. Тому я прошу розпочати обговорення.

Але перед тим я надам слово сьогодні не після голів фракцій, а перед, Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко. А потім ми розпочинаємо від  "Опозиційного блоку". 

Будь ласка, пані Ірино.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую, шановні колеги. Просто я маю іти потім на міжнародну зустріч. Дякую за можливість долучитися до обговорення порядку денного зараз.

Перше. Я хочу висловити свою солідарність дівчині з Рівного Дарині Коц, яка була затримана поліцією за неіснуючою абсолютно статтею Адміністративного кодексу: порушення порядку організації мітингу.

Ми вже всі зрозуміли, що правові органи люблять новообраного Президента, але хочемо звернутися до Міністерства внутрішніх справ з проханням любити без збочень і, знаєте, перезбуджень.

Ми готові надати пані Дарині Коц адвоката для того, щоб захистити її право на мирний протест, на пікет мирний. За таке затримують тільки в Російській Федерації. І в цьому контексті, в плані, що ми входимо у виборчу кампанію, коли у нас знову нацкорпуси, там, нацдружини будуть ганяти за всіма політичними силами, окрім визнаних любимими Президентом новообраним, я прошу поставити в порядок денний законопроект 10081 -  зміни до Адміністративного кодексу про адмінпорушення щодо виконання рішень Європейського Суду, які посилюють право українських громадян на мирний протест. І ми переконані, що новообраний Президент підпише всі закони, які демократично прийме український парламент.

Друге. Шановні колеги, я хочу наголосити, що тиждень тому новообраний Президент виступив з інавгураційною промовою у Верховній Раді України, там були певні нелогічності законодавчі, коли Президент закликав Верховну Раду прийняти негайно закон про скасування депутатської недоторканності, потім заявив про антиконституційну норму розпуску парламенту, про що,  до речі, абсолютно справедливо під час консультацій зазначили і Голова Верховної Ради, і Перший заступник Голови Верховної Ради, і кілька присутніх там лідерів фракцій. Тому я підтримую ініціативу того, щоб була оприлюднена стенограма цих консультацій, щоб вся країна почула, хто саме виступав за закриті списки, за імперативний мандат, а хто був категорично проти цього.

І в цьому контексті, шановні колеги, я пропоную, щоб зараз ми проголосували цього тижня зняття депутатської недоторканності, у нас є можливість в першому читанні це проголосувати. Також обов'язково щоб ми підняли в порядку денному і проголосували повернення статті про незаконне збагачення. Тут ми підтримуємо абсолютно, це позиція нашої політичної сили, і ми раді, що вона прозвучала і в інавгураційній промові новообраного Президента.

У нас є дуже багато боргів перед нашою армією, і я дуже прошу, щоб закон, дійсно, про сержантський склад, який забирає з української армії прапорщиків і повертає нас до такої натівської позиції по військовим званням, стояв як найперший завтра.

Також у нас є великий борг - це Закон про капеланську службу. Ми напрацювали новий законопроект, закликаю лідерів фракцій ознайомитись з ним, підписати його, співавтором буде Голова Верховної Ради, щоб ми його прийняли як першочерговий.

Шановні колеги, також наш борг дуже важливий – це затвердити додаток, це закон 0227, до угоди, енергетичний безвіз, газова угода. Це поданий урядом закон, який дуже важливий є в контексті виконання Угоди про асоціацію. Я дуже прошу, щоб він також стояв в порядку денному.

Шановні колеги, дозвольте проінформувати вас, що у п'ятницю я і інші члени гуманітарної підгрупи у Мінську, також керівництво Служби безпеки України мали зустріч з Президентом з питання звільнення заручників. Я хочу наголосити, що команда Президента Порошенка дуже багато зробила в цьому напрямку. Також я хочу подякувати парламенту, який завжди підтримував  всі питання, що стосуються звільнення заручників. У нас відбулася конструктивна розмова в цьому контексті, ми ще раз наголосили, що з питання звільнення заручників ми готові передати всю інформацію для того, щоб нова влада тут рухалась далі.

І в цьому контексті у нас в парламенті є сім законопроектів, які стосуються заручників-політв'язнів, а також законопроект урядовий - 9438, який вносить зміни до Кримінального кодексу щодо визначення військових злочинців. Я прошу, щоб ми одним блоком це поставили, розглянули і також внормували ці позиції.

І останнє. Шановні колеги,  в суботу 25 травня Морський трибунал у Гамбурзі прийняв рішення на користь України щодо звільнення негайного наших військовополонених моряків і наших кораблів, захоплених незаконно Російською Федерацією. Ми вітаємо це рішення…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Прошу, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми вітаємо це рішення, яке одноголосно, крім представника Російської Федерації, було прийнято найкращими суддями, міжнародними експертами. Ми вимагаємо від Путіна і Російської Федерації негайного звільнення  наших моряків, наших транспортних засобів морських. І ми наголошуємо на тому, що  світ визнав повне право України  на користування нашими нейтральними водами. У цьому контексті  дуже дивно виглядають заяви деяких повертантів в Україну, які…

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції Політичної партії "Опозиційний блок" Вілкул Олександр Юрійович.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Шановний народе України, шановні колеги! На жаль, в  країні продовжується глибока економічна та  гуманітарна криза. У нас обрано нового Президента, в усіх дуже великі сподівання, скажу чесно, і в мене  дуже великі сподівання. Тому ми  всі чекаємо від новообраного  Президента тих кроків, які він  обіцяв робити, по-перше; по-друге, на які він сьогодні  має всі повноваження, для цього не потрібен парламент.

Перше. Треба припинити гуманітарну, транспортну, економічну і  енергетичну блокаду Донбасу - як перший крок до миру. Це дуже важливо.  Нам кажуть, що  там неможливо  виплачувати пенсії та соціальну допомогу. По-перше, можна  виплачувати,  убравши реєстрацію, і люди тоді зможуть легше отримувати на тій  території, яку ми контролюємо. І  це перший крок.

Друге.  За допомогою Червоного Хреста, дуже багато в яких країнах це робиться,  можливо сплачувати і  пенсії, і соціальні допомоги на   тих територіях, які  ми  тимчасово  не контролюємо. Потрібно зняти блокаду, Президент це може зробити, і це  дуже-дуже важливо. Це перше.

Друге. Ми розуміємо, що  не може  бути ніякого  миру без  реальних перемовин. Тому ми наполягаємо, щоб Президент вийшов на  прямі перемовини з  Російською Федерацією, бо це  єдиний  можливий шлях, і чим скоріше він  це зробить, тим скоріше перестануть  страждати люди. Люди, українці, бо  ми кажемо, що  у нас єдина Україна.  Це  перше.

Друге, найважливіше. Президент дуже справедливо не раз казав, що в нас дуже великі комунальні тарифи. Це те, з чим ми боремося вже  5 років. Так от, я хочу сказати, що задля того, щоб їх знизити, не треба  парламент. Президент має всі повноваження своїм указом відмінити, одним розписом, будь-яку постанову Кабміну. Всі наші тарифи підвищені постановами Кабміну, особливо от останнє  підвищення по газу. Президент може одним указом скасувати цю постанову і реально знизити тарифи, і задля цього йому не потрібен парламент.

Тому я дуже прошу, я вважаю, що це право всього народу України, щоб до дострокових виборів 21 липня Президент зробив ті кроки, які є сьогодні в його повноваженнях, а не закидав, що в нього немає більшості в парламенті.

Стосовно тих питань, які сьогодні були озвучені. Перше. Ми підтримували і завжди підтримуємо пропорційну систему з відкритими списками. Я наголошую, з відкритими списками, це дуже важливо. Якщо це питання буде винесено на порядок денний, ми готові працювати. Я розумію, що там багато – 4 тисячі правок, але все це можна пройти. Коли хотіли, проходили й швидше. Це перше.

Друге: стосовно закону про імпічмент. Треба буде дивитися, яка його буде остаточна версія, але закон про імпічмент, і, до речі, про зняття недоторканності з Президента, треба, я вважаю, приймати одночасно із законом про зняття недоторканності і з народних депутатів, і з суддів. Про слідчі комісії - будемо дивитися остаточну версію, але це треба зробити. Також треба приймати закони про відкликання народних депутатів, відкликання мерів, якщо людина з'їхала з глузду. Це, вважаю, першочергова дія, яку повинен зробити український парламент.

Також, ще раз підкреслюю, що "Опозиційним блоком" на виконання Мінських угод внесено 11 законопроектів до парламенту України. На жаль, 3 роки ці законопроекти не розглядалися. Тому ми вимагаємо розглядати те, що треба людям: мир, зниження комунальних тарифів і питання, пов'язані з боротьбою з корупцією, а з цим пов'язане зняття недоторканності і з народних депутатів, і з Президента, і з суддів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки нагадаю шановним колегам, що ми розглядаємо не окремий закон про імпічмент, ми розглядаємо закон про тимчасові слідчі комісії, просто в структурі того закону, оскільки це теж робить слідча комісія, передбачена також і позиція про імпічмент. І вже в цю середу комітет перейде до його розгляду. Я хочу наголосити, що Президент має ще 3 дні, ми даємо 3 дні на те, щоб була внесена його версія. Якщо його версія внесена не буде, ми не будемо чекати безкінечно, ми почнемо розгляд в другому читанні депутатського законопроекту. Дякую вам.

І я запрошую до слова голову Радикальної партії Олега Валерійовича Ляшка.

 

ЛЯШКО О.В. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, українське суспільство глибоко стурбоване загрозою проросійського реваншу і дилетантського економіко-правового хаосу. Ініціатива референдуму про дружбу з Росією, вперте ігнорування Президентом Зеленським української мови під час публічних виступів, скандальні і некомпетентні кадрові призначення Зеленським людей Януковича, Азарова, Порошенка – усе це ознаки реваншу.

Саме тому ми вимагаємо від Президента Зеленського дати чіткі відповіді на наступні запитання від українців. Яка доля Закону про мову? Чи збирається він у новому парламенті скасовувати Закон про мову? Яка доля змін до Конституції про особливий статус для Донбасу і амністії бойовиків? Яка доля української землі? Чи збирається Зеленський продавати землю іноземцям?

Ми звертаємося з вимогою до Президента Зеленського скасувати скандальні кадрові призначення, зокрема голови його Адміністрації Богдана, призначеного всупереч Закону про люстрацію, і призначення його бізнес-партнерів на ключові державні посади в Україні. Зеленський в цьому плані нічим не відрізняється від свого  "попєрєдніка" Порошенка, який так само все своє бізнес-оточення призначав  на ключові кадрові посади. Парламент має зробити те, що боїться, хоча і обіцяв сам Зеленський: прийняти закон про імпічмент і тимчасові слідчі комісії  Верховної Ради, прийняти закон про відкриті виборчі списки,  скасувати недоторканність Президента, депутатів  і суддів (щоб закон реально був один для всіх), а також внести зміни до Конституції про скорочення чисельності депутатів Верховної Ради до 250 чоловік.

Ми звертаємося до Президента Зеленського з вимогою виконувати обіцянки в  подоланні і закінчення епохи бідності та підписати указ  про скасування рішення уряду про підвищення цін на  газ, а також  ініціювати перегляд меморандуму з Міжнародним валютним фондом, щоб відмовитися  від підвищення  чергового  цін на газ і продажу української землі іноземцям.

Я звертаюся до всіх громадян, до українців, до всіх демократичних, патріотичних сил, об'єднатися і захистити Україну від реваншу проросійських сил і дилетантського хаосу Зеленського, за який заплатить кожен українець.    Україна у великій небезпеці! Ми маємо захистити  Україну.

Ще одне ключове, я вважаю, рішення, яке має прийняти парламент, щоб ввійти в українську історію як парламент, який відродив клас фермерства в Україні. Ми ініціювали зміни до Конституції про те, щоб визнати основою аграрного устрою України фермерське господарство. Конституційний Суд прийняв позитивне рішення по наших цих змінах до Конституції. Я звертаюся до вас, пане Голово, я звертаюся до всіх фракцій: на цьому тижні розпочати розгляд змін до Конституції - і дати фермерському класу шанс  стати головними на  українській землі,  замість продажу землі, що буде протягувати Зеленський і його більшість, якщо вони її отримають в новому парламенті. Згадайте, він обіцяв продавати землю іноземцям. Ми маємо забити осиновий кілок у плани продати землю іноземцям. І сьогодні цей парламент -  бо я не впевнений, чи зможе прийняти новий, якщо нас там не буде, -  ми маємо сьогодні почати цей процес внесення змін до Конституції. І в новому парламенті прийняти, 300 голосів, і віддати землю українським селянам, українським фермерам.

Крім того, прийнятий давно в комітетах і чекає свого розгляду 8236 – закон про передачу у власність, у довічне володіння фермерам земельних ділянок.

Я пропоную завтра або в четвер ці два ключові для становлення фермерського класу закони прийняти: зміни до Конституції в першому читанні, закон про передачу в довічне володіння фермерам належної їм землі. І ми назавжди знімемо питання про продаж землі іноземцям.

Сьогодні маємо об'єднатися всі, щоб захистити Україну від проросійського хаосу, від дилетантського реваншу і бардака, який проводить політика нинішньої влади. Зеленський сьогодні – влада.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Зеленський сьогодні – влада. Це не хохмити на "95 кварталі". Влада і Зеленський повинні перетворювати не всю Україну в "95 квартал", всіх призначати своїх. Їх люди обрали для того, щоб подолати бідність, подолати хаос, подолати клановість і корупцію Порошенка і змінити країну. Давайте це зробимо разом!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від групи "Партії "Відродження" Бондар Віктор Васильович. Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Андрію Володимировичу і шановні колеги.

Безумовно, багато хотілося б сказати, але не хочеться говорити лозунгами, ми їх вже сьогодні почули багато, і особливо за останні три місяці передвиборчої кампанії. Я не вірю в те, що Рада зараз уже спроможна прийняти важливі законопроекти, про які сьогодні говорилося. Це і зняття недоторканності, і закон про імпічмент Президента, про тимчасові слідчі комісії та багато інших законопроектів.

Натомість я почув, що ви пропонуєте поставити на голосування і на розгляд другого читання Виборчий кодекс. Я розумію, що якщо ми заходимо у Виборчий кодекс, там чотири тисячі поправок. Це на час виборів Рада знову перестане працювати, і, по суті, до парламентських виборів Рада погрязне в цих поправках і ніякої роботи вже тут не буде. Але від нас люди все ж таки очікують хоч якихось дій. Три роки ми не заслуховували практично уряд. Уряд десь звітував, незрозуміло де і незрозуміло кому. Можна було би це винести на засідання і хоча би тиждень послухати кожного міністра, що видатного вони зробили за три роки.

Ми 8 місяців говоримо про зниження тарифів, нам постійно розказували Коболєв, уряд, як це неможливо, як це складно, що ціна на газ формується на європейських хабах і ми вимушені купувати газ по 300-320 доларів за тонну, що це вимога Міжнародного валютного фонду. Та вже пройшли ці речі, вже пройшли вибори, вже можна спокійно сідати з урядом, говорити про реальні вимоги МВФ, про те, що не може бути вся країна і люди заручниками вимог МВФ, тим більше, уряд вже і так іде з Богом, хлопнули дверима і готові піти. То давайте хоча би це питання розглянемо.

Тим більше, я хочу говорити мовою сухих цифр, подивіться, що відбулося з ціною на газ за останні місяці в Європі. На сьогоднішній день ціна на газ в Європі вже опустилася до 200 доларів за тисячу кубометрів. Україна купує від європейських посередників по 300-320 доларів за тисячу кубометрів.

На останньому тижні ціна на газ - послухайте, про що я говорю, - ціна на газ на європейському хабі TTF в Нідерландах опустилася до 160 доларів за тисячу кубометрів, це практично в 2 рази дешевше, ніж купує сьогодні Україна імпортний газ. 160 доларів на європейському хабі в Нідерландах, і Україна купує по 320 по тих контрактах, які підписав наш "Нафтогаз України". Більш того, на британському хабі NBP газ продають вже по 140 доларів за тисячу кубометрів. І ця тенденція буде продовжуватися.

Сьогодні дуже великий обсяг газу поступає в європейський ринок, зжижений, який надходить через морські термінали. Експерти оцінюють, що з червня місяця і до кінця серпня-вересня газ в Європі буде коштувати 120-130 доларів за тисячу кубометрів. Це в 3 рази дешевше, ніж купує сьогодні Україна.

Україна має унікальний шанс, якщо включити мозок, включити уряд, включити "Нафтогаз", зараз закачати в підземні газосховища по ціні в 3 рази дешевше, ніж ми купували раніше, повністю в газосховища закачати під зав'язку 31 мільярд кубів, тобто на повну потужність, і забезпечити себе газом мінімум на два роки по найдешевшій ціні, яка сьогодні можлива. Більш того, наш уряд купує газ власного виробництва в два рази дорожче, ніж він коштує реально.

До чого я це все веду? Я можу довго як експерт розказувати, що відбувається з цінами на газ в Європі, куди Росія планує постачати свій газ, бо вони бачать, що вони втрачають Європу, там надзвичайно велика кількість газу. Але ми говоримо про те, що у нас є команда непрофесіоналів, яка сьогодні керує країною. Треба приймати рішення, Андрію Володимировичу. Не хочуть, не може підписати сьогодні це рішення Президент України, про скасування грабіжницьких тарифів, давайте ставити на голосування наш проект постанови, який 8 керівників фракцій тут підписали, і ми про це говоримо півроку. Ціна на газ, я вам назвав цифри європейські, вона в 2-3 рази сьогодні дешевше в Європі, ніж в Україні. Ну маємо ми це рішення прийняти нарешті. Ми маємо примусити "Нафтогаз" піти з цієї позиції і відповісти за все, що вони наробили. Ми маємо примусити уряд почати включати мозок. І ми маємо примусити уряд думати в першу чергу про людей, а не чергові кредити від МВФ. Понабиралися тих кредитів, проїли, толку немає ніякого, люди платять потрійні тарифи. Давайте ставити це питання на голосування, досить юлити. І давайте викликати уряд, і заслухаємо кожного міністра, що видатного вони зробили для країни за три роки. А саме головне, давайте починати займатися економікою.

І давайте не лізти у Виборчий кодекс, він нічого вже не поміняє, він вже не буде працювати, вибори пішли по старій системі. Давайте зробимо парламент дієвим хоча би на цих два місяці, щоб можна було відкрито говорити про всі проблеми в Україні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Тільки не цілком згоден з вашим песимізмом. Наприклад, закон про тимчасові слідчі комісії підтримують усі фракції парламенту: підтримує "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", "Батьківщина", "Опозиційний блок", Радикальна партія, "Відродження", "Воля народу". Я не бачу тут проблеми. І коли ми голосували в першому…

 

______________. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Ні, я говорю про тимчасові слідчі комісії. І коли ми в першому читанні голосували, це фактично було рішення, яке консолідувало весь зал. Тому я впевнений, що ми не тільки можемо - ми повинні розглянути його і прийняти позитивне рішення. Я думаю, треба сконцентруватись і працювати. Хай політичні вітри віють, ми маємо свою роботу робити і приймати рішення. Дякую вам.

І я запрошую до слова від групи "Воля народу" Рибчинського Євгена Юрійовича.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Шановний Андрію Володимировичу і дорогі колеги! Можна довго сперечатися, наскільки Указ Президента про розпуск парламенту відповідає чи не відповідає  Конституції, але маємо те, що маємо. У нас все одно вибори  21 липня відбудуться попри все. Дякувати Богові, у політичній гарячці на минулому тижні ми не розглянули, вірніше, провалили закриті виборчі списки, слава Богу, це насправді  відкинуло б країну мінімум на десятиріччя назад. Але проголосовані нами в першому читанні  відкриті виборчі списки можуть так і не дочекатися своєї ратифікації. І я бачу, що настрої сьогодні песимістичні, на превеликий жаль.

Наскільки мені відомо, внесено, і вже от тільки що Віктор сказав, 4 тисячі правок. Ну, це півроку розглядів, ну, це неможливо. Або треба знімати більшість правок, як, якщо ви пам'ятаєте, на мовному законі  сотнями правок ми знімали для того, щоб швидше цей закон був проведений, або нічого не буде. Але треба розуміти, що якщо не Верховна Рада восьмого скликання, то Верховна Рада дев'ятого скликання цей закон все одно прийме, і нам буде потім прикро. Громадянське суспільство більше не хоче вибирати кота в мішку, громадяни України бажають знати своїх героїв або "слуг" в обличчя. Тому нове виборче законодавство треба приймати. У найвищому законодавчому органі держави не повинно бути чиїхось кумів, водіїв, охоронців, коханок і так далі і тому подібне, як це було у сьомому скликанні при Януковичі  і як, на жаль, є і зараз. Народ більше не хоче ані таємниць, ані секретів, ані таємних оборудок, ані брехні, ані популізму, ані бізнесу на крові.

Люди втомилися від того, що говориться одне, а робиться зовсім інше. Люди готові змінювати владу безкінечно, поки нові обличчя не принесуть народові нові можливості, нові робочі місця, нові перемоги і новий, достойний європейців, добробут.

У нас залишилося, панове, лише 5 тижнів, лише 5 пленарних тижнів. Як казала Леся Українка "Contra spem spero!" (без надії сподіваюсь). То ж сподіваюсь, що не дивлячись на вибори ми з вами проведемо ці робочі тижні максимально результативно,  і не для себе, а для держави і для нашого народу, для наших громадян.

Що ми маємо робити в першу чергу? Очевидно, що зараз Верховна Рада має терміново відреагувати на позицію ЦВК щодо необхідності змін до Закону про державні закупівлі. Потрібно внести необхідні правки, аби виборчий процес відбувся згідно з усіма міжнародними стандартами. Це питання іміджу української держави у світі, а також черговий тест на зрілість української демократії. Сподіваюсь, ми в цьому питанні будемо одностайні.

Вже завтра також потрібно розглянути заяву Прем'єр-міністра про відставку, панове. Оскільки відставка Прем'єра тягне за собою відставку всього уряду, хотілося б почути про усю трирічну каденцію цього Кабінету Міністрів. Українські громадяни заслуговують знати не лише про "гучні" (в лапках) досягнення, а і про численні недоліки, і ключові помилки цього уряду. Тому спочатку - звіт, і лише потім – відставка з усіма належними висновками.

Тепер щодо МВФ. Нового траншу нам не бачити, це вже зрозуміло. А це говорить про одне: досить жити від кредиту до кредиту. Треба розвивати власну економіку, створювати нові робочі місця, нове виробництво з високою доданою вартістю. Треба зупинити відтік мізків і робочих рук. Потрібно реалізувати шалений інтелектуальний потенціал нашої нації. Треба розробляти нові патенти і реалізовувати їх на світових ринках. Треба реанімувати вітчизняну науку і збудувати, нарешті, патронний та інші оборонні підприємства. Ми про це говоримо всі 5 років. Більше часу немає.

Тому ми обов'язково повинні на цьому тижні проголосувати у другому читанні закони про індустріальні парки. Це просто прикро, що ми не можемо вже котрий рік це зробити. Це проекти 2554а і 2555а.

І останнє. На жаль, у нинішнього парламенту не склалася співпраця з новим Президентом, і я не лише про розпуск. Глава держави не хоче реєструвати нові законопроекти – це його право. Однак повноваження нашої Верховної Ради України восьмого скликання завершується тільки у день відкриття першого засідання парламенту дев'ятого скликання. Тому наступні місяці ми з вами могли б якісно попрацювати над тими ініціативами, які раніше були обіцяні нашим виборцям. І ми про це говорили,  і ви зокрема, що це і ТСК, і імпічмент, і зняття недоторканності, і багато-багато чого іще.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Я сподіваюся на плідну роботу. І завершу рядками безсмертної Лесі Українки: "Так, я буду скрізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні, без надії таки сподіватись, буду жити! Геть думи сумні!".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Євгене, я нагадаю, з яким песимізмом говорили, що ми приймемо всі реформи, що ми приймемо антикорупційний суд, що ми приймемо Закон про мову. Але приходив день - і ця Верховна Рада України приймала найважливіші для країни закони. Так само, я думаю, буде і по ТСК, і по відкритих списках. Більше надії, і сподіватись треба з впевненістю на нашу перемогу. Дякую вам.

Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Як ви знаєте, днями відбулися вибори до Європарламенту. І від нашої політичної сили, я думаю, від всього парламенту хотілося би привітати Європарламент з цією подією. Чому? Тому що перемога євроскептиків, нищівна перемога євроскептиків, на яку так сподівалися в Кремлі, вона не відбулася. Найбільше голосів, ви знаєте, набрала Європейська народна партія. І наша політична сила дуже тісно з Європейською народною партією співпрацює, і ми зробимо все для того, щоб курс на НАТО і ЄС став незворотній.

Також, сьогодні про це вже згадувалося, Міжнародний трибунал з морського права задовольнив позов України, зобов'язавши Росію негайно звільнити 24 українських моряків та повернути захоплені судна ВМС.  Я б сказав, що це дуже важлива перемога української дипломатії на міжнародній арені та важливий прецедент напередодні червневих слухань України проти Росії в Гаазі.

Рішення трибуналу вкотре доводить правильність політико-дипломатичної стратегії Петра Порошенка щодо захисту національних інтересів України, а також вірність його послідовної позиції щодо звільнення всіх українських бранців Кремля.

На тлі цих подій особливо цинічними виглядають спроби ініціювати відкриття кримінальних справ проти Петра Порошенка, зокрема за події в Керченській протоці. "П'ята колона" атакує основні державотворчі досягнення України за президентства Петра Порошенка: здобуття духовної незалежності; розвиток української мови; відродження армії, що зупинила ворога та звільнила дві третини окупованого Донбасу.

Прокремлівський пул в українському політикумі прагне помсти за 5  років вигнання та реваншу за впевнений рух України на Захід і в Європу. Особливо прикро, що після п'яти років зміцнення демократії і свободи слова президенства Петра Порошенка, проведення ним абсолютно прозорих президентських виборів Володимир Зеленський почав свою каденцію з порушень закону. Я маю на увазі не тільки антиконституційний розпуск парламенту, а і порушення Закону про люстрацію, коли на посади призначаються люстровані чиновники. А я  думаю, багато людей тут пам'ятає заяви Володимира Зеленського, що як тільки він хоч одного разу порушить закон, він терміново іде у відставку.

Але, як ви знаєте, на 21 липня призначені вибори до Верховної Ради. Партія "Європейська солідарність" повністю готова до позачергових виборів, аби надалі захищати проєвропейський вибір українського народу. Нова назва "Європейська солідарність" була запропонована громадськістю і повністю відображає ідеологію партії: добиватись наближення і вступу в ЄС та приєднання до НАТО. Ніхто не зробив більше для цього, ніж Президент Петро Порошенко. Партія "Європейська солідарність" стане гарантом незмінності такого курсу України. Змінюється не лише назва. Петро Порошенко запропонував нову форму комунікацій з громадянським суспільством. Представники громадськості будуть здійснювати ідеологічний контроль за партією на предмет дотримання програми і делегуватимуть в партію своїх представників. Таким чином, не партія керуватиме громадськістю, а навпаки, її активні представники контролюватимуть партію.

Сьогодні розробляється алгоритм проведення праймеріз за допомогою громадськості, на яких буде обрано список, з яким партія піде на парламентські вибори. Виступаючи на форумі громадської організації "Солідарна справа громад", Петро Порошенко також закликав до об'єднання всіх демократичних сил, щоб голоси виборців за непрохідні проекти не були змарновані.

Що стосується законотворчої роботи парламенту, то ми повністю підтримуємо позицію Голови Верховної Ради щодо розгляду на цьому  тижні і законопроектів зі сфери Національної безпеки і оборони. Перш за все ми будемо підтримувати законопроект про капеланську діяльність в Збройних Силах, а також законопроект про реформу сержантської вертикалі в армії за  стандартами НАТО.

Також фракція нашої політичної сили підтримує позицію Андрія Парубія про пришвидшення розгляду і прийняття законопроектів про тимчасові слідчі комісії, про незаконне збагачення та про проведення виборів до парламенту на пропорційній основі за відкритими списками.

І насамкінець. Ви знаєте, дуже велику тривогу, не тільки в політичному середовищі, а і серед інвесторів, серед підприємців, серед звичайних людей, викликають заяви  головного спонсора Володимира Зеленського Ігоря Валерійовича  Коломойського. Я маю на увазі  його заяви про дефолт в Україні. П'ять років, п'ять  надважких років команда  Президента України Петра Порошенка працювала над тим, щоб не допустити дефолту, не допустити розвалу банківської системи, фінансової системи. Ми досягли стабілізації економічної системи і навіть початку зростання. І сьогодні, ми  вважаємо, що такі заяви, вони як мінімум мають отримати офіційне роз'яснення від новообраного  Президента Володимира Зеленського. І я думаю, що народ, український народ, має почути офіційну позицію…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 ГЕРАСИМОВ А.В. Я вважаю, що український народ має повне право почути офіційну позицію Володимира Зеленського з приводу  заяв Ігоря Валерійовича Коломойського.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Народний фронт" голова фракції Максим Бурбак. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую.

Шановні колеги, у відповідь на сьогоднішню заяву  Президента Зеленського хочу від імені фракції "Народний фронт" заявити наступне. Ми готові  були голосувати за реформи і зверталися до  Президента. Ми заявили: новий  Президент, новий порядок денний, нова коаліція. У результаті отримали нового  Президента, але зі старими підходами. Рада розпущена  Президентом. Мені цікаво, як розпущена Рада може бути ефективною. Ви зараз закликали голосувати  за законопроекти, за реформи. Я хочу натомість побачити, скільки вас завтра буде в парламенті, чи ви ще не поїдете по округам.

Тепер наступне. Фракція "Народного фронту" минулого тижня звернулася до  Конституційного Суду з поданням про визнання таким, що не відповідає Конституції  України, Указу  Президента Зеленського про розпуск Верховної Ради восьмого  скликання та призначення позачергових виборів. Таким чином, подання вже в  Конституційному Суді. І саме  Конституційний Суд стає гарантом Конституції.

Шановні судді Конституційного Суду, на вас відповідальність. Країна чекає на рішення. Яким воно буде? Чи воно відкине Україну  в задушливі часи Януковича, у  правове безчинство і знущання над законом? Чи воно стане утвердженням  демократії і законності в Україні? Ми віримо у рішення чесне, відповідальне, справедливе, виважене, з бездоганним дотриманням норм Основного Закону. Аргументи нашої політичної команди суто юридичні: коаліція існувала до 17 травня, юридичний факт розпаду коаліції був зафіксований заявою фракції "Народного фронту" і оголошені відповідні заяви з трибуни Верховної Ради. Саме тому ми наполягаємо, що Указ про розпуск є брутальним порушенням чинної Конституції. Звертаємося до Конституційного Суду із закликом невідкладно розглянути наше подання у строк до 30 днів. Указ Президента був виданий виключно з політичною доцільністю.

Водночас Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її. Ми закликаємо суддів Конституційного Суду не допустити тиску на себе, це вже було в історії України, коли КС змінив Конституцію України без волі парламенту і народу. Це рішення стало провісником Революції Гідності, бо наруга над Конституцією привела до одноосібного захоплення влади Януковичем - і люди вийшли проти свавілля диктатури і корупції, і за свою свободу. Рішення КС цього разу повинно ґрунтуватися тільки на одному принципі: верховенство права, а не верховенство політичного рейтингу. Дочасні вибори не мають юридичних підстав у розумінні законодавства України, це наша юридична оцінка.

І ще одна дуже важлива позиція. Ви знаєте, що у суботу 25 травня у німецькому Гамбурзі Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити та повернути в Україну утримувані в Росії екіпажі українських військових кораблів "Бердянськ", "Яни Капу", "Нікополь", а також повернути самі кораблі. Проте Росія відмовилася виконувати вимогу Міжнародного трибуналу, Росії наплювати на міжнародне право, вона згадує про нього тільки у власній інтерпретації.

Рішення Міжнародного суду ООН з морського права про звільнення наших моряків і суден вимагають світової реакції. Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк закликав Президента Зеленського вимагати негайного скликання Ради Безпеки ООН та реакції членів "групи семи" та ЄС. Фракція "Народного фронту" підтримує таку ініціативу. Так, світ має сказати своє слово, бо голоси тих, хто хоче повернути Росію в ПАРЄ, зняти санкції чи дружити з нею, - це слово не друзів і не права, це відголос краху світового устрою.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" Сидорович Руслан Михайлович. Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Дякую за надане слово. Я от сиджу слухаю: от всі ж за відкриті списки, всі - за. Всі готові голосувати…

 

_______________. Аж мікрофон не витримав.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Да, мікрофон не витримав накал.

 

ПАРУБІЙ А.В.   (Не чути)

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Я от хочу вам показати, щось, може, не всі бачили. Оце є Виборчий кодекс. Оце є Виборчий кодекс, він є готовий, тут немає 4,5 тисячі поправок, тут є цілісний, фіналізований текст, який за результатом більше ніж 40 засідань робочої групи був завершений на початку березня.

Якщо ми увійдемо в розгляд цього кодексу і кожен народний депутат захоче поговорити в сесійній залі, звичайно, що він не буде прийнятий. Але час для розмов закінчився 7 листопада 2017 року, коли Виборчий кодекс був проголосований у першому читанні, працювала робоча група. Говорити потрібно було там, а не в сесійній залі. Там ми напрацьовували, дискутували, проговорювали. І на сьогоднішній день ми сфіналізували текст, який не має жодних політичних нашарувань. Він є підготовлений кращими фахівцями, до речі, під наглядом громадськості, тому що громадська організація "ОПОРА", яка є однією з найвизнаніших, найавторитетніших в цій сфері, була присутня на кожному засіданні. Так само за нами спостерігала така організація, як IFES. Спільно з ними ми напрацьовували цілий ряд позицій. Закінчився час для дискусій, прийшов час для рішень.

Тому я просто прошу не говорити з трибуни про те, що ми за відкриті списки, а розблокувати роботу комітету, прийняти цей кодекс - і рухатися далі.

Друге питання. Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення. Після, в принципі, цього рішення Конституційного Суду можна сміло ліквідовувати НАЗК, ліквідовувати інститут електронних декларацій, тому що, в принципі, відповідальності за недостовірну інформацію вже немає.

Якщо ми і далі будемо робити вигляд, що ми щось робимо, а не вирішувати цю проблему, то буде відповідна абсолютно і реакція від людей.

Третій момент. Ми говоримо про велику кількість  викликів, ми говоримо про те, що наш  віковічний ворог Росія нікуди  не дівається, що є війна, в якій потрібно перемагати. Але  один із ключових елементів, як  можна перемогти  в цій війні: має бути  сильна економіка. Для того потрібно розвивати  економіку, тому що армія потребує  коштів.

Що  у нас з  податком на виведений капітал? Той законопроект, який був  внесений   попереднім Президентом, він на сьогоднішній день  вважається відкликаним.

Я бачу  цей дискурс,  це  питання, воно взагалі, в принципі,  зникло з порядку  денного парламенту. Це не є правильно. Середній клас, який не хоче жити в хабарах, який хоче працювати чесно і мати  можливість  чесно, легально  реінвестовувати  кошти, які він заробляє, в економіку, чекає від нас сигналу. Тому я вважаю,  що це  питання так само  має бути піднесено на  важливі щабельки порядку денного нашого парламенту.

Ми не повинні зараз  намагатися в ті пленарні тижні, які залишилися до  завершення  роботи цього  скликання, розсіюватися на важливі, але другорядні задачі. Ми повинні вичленити ті  найважливіші речі, які тут  стоять, і їх вирішити. Очевидно, що питання виборчої реформи, питання незаконного збагачення, питання  запуску  економіки, питання тимчасових слідчих комісій є надзвичайно важливими, надзвичайно ключовими.

Тому що, що таке тимчасові слідчі комісії? Це є той інститут, за рахунок якого парламент має викликати в ці стіни будь-кого, починаючи  від любого рядового чиновника, закінчуючи Президентом, безвідносно до прізвищ, і прозоро, перед усім суспільством  поставити ті  питання, які їх хвилюють. Чому монополісти  захопили владу?  Чому вони не дають розвиватися державі? Чому  Антимонопольний  комітет не  виконує тої найважливішої функції? Американці що зробили? Вони зрозуміли,  на початку  20 століття, що якщо вони не знищать монопольні оці обійми спрута,  вони просто зникнуть як держава. Це є ключове питання і ключовий  виклик для нас. Всі інші речі -  вони є похідні. Якщо  ми цього не зробимо, все  інше буде просто позбавлено сенсу.

Тому я закликаю всіх сконцентруватися  на найважливіших, першочергових, пріоритетних задачах, вирішити їх, і тільки це буде способом, як ми зможемо показати українському народу, заради кого і заради чого ми тут  працюємо.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пане Руслане, я ще раз хочу подякувати за роботу робочої групи у підготовці Виборчого кодексу. Я знаю, що тільки в березні завершилася робота, але зараз нам треба рішення комітету. Ви – член комітету, давайте в цю середу сконцентруємося всі гуртом, щоб комітет зміг зібратися і зміг прийняти позитивне рішення. Я допоможу всіма силами.

А зараз я запрошую до слова від фракції "Батьківщина" Тимошенко Юлію Володимирівну. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я так чую, що 50 відсотків часу сьогоднішньої нашої з вами роботи присвячено тому, щоби довести або не довести, що Верховна Рада розпущена незаконно. Навіть є подання до Конституційного Суду. Я вважаю, що нам треба припинити ці абсолютно безперспективні  і безпідставні розмови про незаконність розпущення Верховної Ради.

Повноваження Верховної Ради  новим Президентом  України припинені абсолютно законно. Хто вміє читати, відкрийте Конституцію і почитайте, і все буде стояти на своїх місцях: Президент мав повне право розпустити парламент. Ви знаєте, що коаліції не існує, і це факт абсолютно очевидний.  Її не існує не 30 днів, не останні 300 днів, і все це, що відбувалося в парламенті, всі голосування відбувалися на базі домовленостей поза межами коаліції.

Я також хочу сказати, що не Президент припинив повноваження Верховної Ради, Верховна Рада сама припинила свої повноваження вже багато років, тому що вона не виконує своїх головних функцій: вона не є представницьким органом українського суспільства, тому що в парламенті не приймалися законопроекти, які потрібні людям, і саме тому суспільство доведено до такого стану. Приймалися лобістські, абсолютно недопустимі корупційні закони, і зараз в порядку денному на цей тиждень знову 10 лобістських законів, починаючи від того, що навіть на пенсії сьогодні зазіхають, тому що будуть збирати пенсійні внески у приватні фонди, а захищені люди не будуть від того, щоб ці  гроші втратити. І багато чого іншого.

Я також можу сказати, що ця Верховна Рада сама себе позбавила повноважень, тому що вона не виконувала контрольну функцію, не те, що не контролювала некорупційність витрачання бюджетних коштів всіх рівнів, а Верховна Рада була невід'ємною складовою всеохоплюючої корупції, яка останні 5 років панувала в Україні.

Крім того, Верховна Рада не забезпечила дотримання законності, і тому вона себе теж позбавила повноважень, тому що, якщо в країні, в якій за Конституцією і законами прожитковий мінімум складає більше 4 тисяч гривень, а 71 відсоток пенсіонерів отримують пенсію менше мінімального прожиткового рівня, що робила Верховна Рада? Вона просто собі заробляла корупційні гроші, приймаючи лобістські закони. І тому вона не просто мусить бути розпущена, а вона мусить бути розпущена негайно, і всім треба йти на вибори.

Єдине, у Верховної Ради був вибір - піти з честю, прийнявши новий закон про вибори народних депутатів, який повністю прибирає мажоритарну складову, або вибір - піти без честі на вибори по старому закону. І от мені дуже шкода, що у Верховній Раді не знайшлося політичної волі приймати закон про вибори без мажоритарної складової. А тепер всі розмови про новий Виборчий кодекс – це просто, ну, фейкові розмови, тому що вибори вже розпочалися, вони вже ідуть повним ходом. Кому зараз потрібні всі ці закони про нову виборчу систему? Прийде нова Верховна Рада - і зробить все, що потрібно для того, щоби наступні вибори були без корупції. Що б зараз не говорили про новий Виборчий кодекс, вже поправити те, що Верховну Раду відправили по старому закону, корумпованому, недопустимому, на вибори, це вже, на жаль, це трапилося.

Наступне, що я хочу сказати. Я вважаю, що якщо Верховна Рада позбавлена повноважень достроково, вона вже не має права нічого приймати. Але президія і Верховна Рада вважає по-іншому. А якщо вважаєте по-іншому, то тоді потрібно діяти хоча б в ці останні 2 місяці, які залишилися. Перш за все, розпочався бюджетний процес - ніхто навіть про це не говорить. Ніхто не обговорює ні бюджетних резолюцій, ні того, що потрібно  для того, щоб прийняти бюджет. А бюджет закладає стратегію життя країни на наступний рік. Нам потрібно негайно думати про те, як робити так, щоб люди знову не були знедолені ще на один рік.

Що стосується тарифів. Дорогі друзі, у нас, у парламенту, да, у Президента є  сьогодні повноваження припинити необґрунтовані підвищення тарифів, але і у Верховної Ради є ці повноваження. Нам треба прийняти просто закон, який говорить: весь український газ – українцям, і…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І друге, встановити рентабельність  не більше 30 відсотків при реалізації природного газу. А також прийняти рішення, у тому числі постановою, щоб НАК "Нафтогаз"  не через посередників купував  європейський газ, відмиваючи половину вартості газу на офшорні рахунки, а безпосередньо НАК "Нафтогаз"  мусить купувати газ на ринку Європи, без посередників. І багато інших рішень, які треба приймати. Але єдине, чого не можна робити, - залишити все, як є.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я дам вам після всіх фракцій. Може, я вам надам після Оксани? А потім – Стефанчук. Зараз заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, потім Рахункова, а потім дам вам слово.

Будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, шановні українці!  Хочу також звернути увагу на те, що, беззастережно,  Росія буде намагатися скористатися зміною влади, зміною державних інституцій в Україні для того, щоби посилити тиск на Україну і  посилити також свій  політичний вплив всередині України. І ми можемо спостерігати вже сьогодні це і вже навіть у цій залі.

Я хочу нагадати, що немає тимчасово неконтрольованих  територій України, немає таких. Відповідно до законів України у нас є тимчасово окупована територія України:  це є територія Криму, яка є тимчасово окупована і незаконно анексована, а також тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей. І це не Україна здійснює блокаду цих територій. Це Росія  через факт агресії і окупації, на жаль, заблокувала доступ, заблокувала можливість людям, які знаходяться під окупацією, мати доступ до тих благ, які надає українська держава. І тому Україна буде готова відновити будь-яку допомогу, будь-яку підтримку тим людям, як тільки Росія забереться з тимчасово окупованих територій.

Наступне. Росія є агресором і окупантом, і ставитися до неї треба, як до агресора і до окупанта. І стосовно цього не може бути ніяких референдумів. Якщо ця держава зчинила факт агресії, стосовно неї так і потрібно поводитися. Що це означає? Це означає, що злочин агресії повинен бути покараний передовсім на міжнародному рівні. На жаль, попередня влада і попередній уряд за п'ять років прямої російської агресії так і не підготували консолідовану претензію до Росії про відповідальність за всі ті наслідки і за всі ті жертви, які Росія завдала Україні.

Крім того, потрібно також, щоб Україна мала можливість усередині держави встановлювати відповідальність і за злочин агресії, і за ті злочини, які пов'язані з викраденням, незаконним утриманням і катуванням наших громадян. Ми повинні зробити так, щоб ті, хто причетні були до російської агресії, до війни на території України, щоб вони були покарані завжди, щоб вони знали, що вони будуть завжди покарані. Ці злочини не повинні мати строку давності. І люди, які причетні до тих злочинів, вони повинні пам'ятати, що якщо не ми, то наші діти або внуки їх все одно знайдуть – так, як колись знаходили нацистів – і вони будуть покарані.

І для цього нам потрібно ухвалити законопроект номер 9438. Я дуже прошу, щоб ми цього тижня в четвер змогли розглянути цей законопроект. Це законопроект про зміни до Кримінального кодексу України, де, власне, і встановлюється відповідальність і за злочин агресії, і за всі ті злочини проти людяності, до яких вдаються ті, хто сьогодні незаконно тримають і катують українських громадян.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Наголошую, що цей законопроект є на четвер у порядку денному. І я думаю, що ми його всі гуртом зможемо підтримати.

Колеги, до мене звернувся Голова Рахункової палати Пацкан Валерій Васильович з проханням дати йому хвилинку виступити на Погоджувальній раді. Минає рік, і згідно закону це орган, який ми створили, він передбачає, щорічний звіт. Я думаю, ніхто не буде заперечувати, щоб я надав слово зараз Валерію Пацкану.

Будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні голови фракцій, народні депутати! Прошу вас включити до порядку денного Звіт Рахункової палати за 2018 рік. Андрію Володимировичу, я думаю, було б доречним побачити, як, в який спосіб виконувався бюджет за 2018 рік, в який спосіб були і відбувалися порушення.

Рік тому відбулося перезавантаження Рахункової палати, ми готові до нового формату. Я думаю, що і народним депутатам, і новообраній владі буде цікаво послухати цей звіт. На будь-який день, який ви поставите, ми готові доповідати. Завтра відбудеться комітет. Я думаю, що після комітету буде внесена постанова до Верховної Ради, і ми готові відзвітувати перед Верховною Радою за рік діяльності виконавчої гілки влади України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я думаю, ніхто не буде заперечувати, і я думаю, що, можливо, найбільш оптимальним буде час в середу, щоб ми змогли заслухати звіт, але ми це в робочому порядку зможемо проговорити.

Колеги, хочу зробити певне повідомлення перед тим, як надати слово Руслану Олексійовичу. В нас виникла певна юридична дилема. Один з наших депутатів подав в суд з приводу того, що Представник Президента не має права мати виступу на Погоджувальній раді. Суд прийняв рішення, але воно ще не вступило в дію, воно ще не дійшло до Верховної Ради України. І тому я думаю, що ніхто не буде заперечувати, що, поки рішення немає, я надам слово Представнику Президента України у Верховній Раді України Стефанчуку Руслану Олексійовичу.

Будь ласка, пане Руслане.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Спочатку я хочу відрефлексувати на оце повідомлення. Я думаю, що всі люди, не тільки народні депутати, а які обтяжені елементарними юридичними знаннями, вони знають, що суд, що рішення вступає в силу не з моменту першої інстанції, а з моменту винесення рішення апеляційної інстанції, тому ця ремарка, вона могла би мати місце після того, якби у вас було на руках рішення апеляційної інстанції. А допоки цього немає, кожен громадянин України має право звернутися до суду з тими чи іншими вимогами, коли вважає, що його право порушене, оспорене чи не забезпечене.

Тепер, що стосується даного моменту, даної Погоджувальної ради. Безперечно, Президент України і під час інавгураційної промови, і в своїй програмі, він чітко визначив свої пріоритети, з якими він іде. Вони отримали підтримку у суспільстві, і ми це можемо констатувати. Але, виступаючи перед Верховною Радою, Президент звернувся з трьома пропозиціями: недоторканність депутатів, як найбільш готовий нормативно-правовий акт і зміни до Конституції, які вже пройшли; друге - це питання повернути процедуру незаконного збагачення; і третє - це Виборчий кодекс. Єдине, чого ми не могли зрозуміти: для чого Верховній Раді витрачати цілих п'ять років для того, щоб прийняти оці нормативно-правові акти, і чому ця активність пожвавлюється тільки під кінець каденції Верховної Ради. Ми цього не сприймаємо. І ми наполягаємо, і в подальшому цих три основних завдання будемо просити, щоб Верховна Рада і народні депутати сконсолідувались навколо них. Ми просимо, щоб були введенні ті всі принципі, які передбачені у Виборчому кодексі, щоб ви сконцентрувалися навколо них.

І саме основне, що я хотів би, для того, щоб не забирати час у вас. Президент налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом. Єдине, він дуже просив: ера якихось домовленостей підкулуарних абсолютно завершена. Все чітко, зрозуміло, прозоро. І він готовий підтримати будь-яку ініціативу парламенту за таких умов. Перше: вона відповідає інтересам народу України і правам кожної людини. Друге: вона не суперечить Конституції України і вона відповідає принципам верховенства права і, що найбільш важливо, відповідає якості нормативно-правового регулювання, тому що ми бачимо, що, незалежно від того, що не пише управління про неякість законопроекту, Верховна Рада все рівно лобістськи протягує його. І третє, найбільш важливе: демократія - це торжество процедур. Президент не підпише жодного закону, під час якого буде порушена процедура його прийняття. Десять разів ставити на одне і те саме голосування, кнопкодавство - такого більше не буде.

Тому  я звертаюся до Верховної Ради: давайте попрацюємо гарно, спільно і якісно.

Дякую. Не буду займати ваш час. Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Ми щоденно відчуваємо настрій Президента на конструктивну роботу. І тоді, коли він назвав Верховну Раду чомусь російським словом ВРУ, і тоді, коли він зацитував мої слова, які не є правдою. І навіть зараз, під час нашої Погоджувальної ради, він дав чергове звернення до Верховної Ради України з дуже принизливим і образливим зверненням. Я вважаю це неправильним, і він постійно хоче чомусь когось зробити, з тим ми теж повинні щось вирішити, і  ще закликаю до того всіх інших.

Я, власне, впевнений, що інституції державні, особливо в час воєнних дій, повинні проявляти повагу один до одного. І я на тому наполягаю, що це повинна бути взаємно розуміюча ситуація для всіх інституцій. Верховна Рада України працює згідно свого плану, працює згідно закону, і ви, коли попрацюєте тут деякий час, ви будете розуміти, що таке торжество процедур. Зокрема, по Виборчому кодексу величезна кількість людей в цій Раді провели титанічну роботу. Я вам скажу, я один з авторів, перший автор цього кодексу: я провів 8 робочих груп. Він був прийнятний в першому читанні. Робоча група, де були зібрані найкращі фахівці, які є в Україні, працювала майже рік, тільки в березні закінчила свою роботу. З часом ви зрозумієте,  що для того, щоб підготувати якісний закон, треба не в одну ніч або зранку його кинути і вимагати рішення до вечора. Бо торжество процедур - це також і підготовка законодавчого акту України.

І я дуже сподіваюсь, що, попрацювавши тут, ви будете більш  коректно і більш з повагою ставитись до найвищого законодавчого органу України, як і новообраний Президент Володимир Зеленський.

А зараз у нас по процедурі виступають від уряду Степан Іванович Кубів, а потім – голови комітетів. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перш за все я хочу подякувати Верховній Раді за спільну роботу, яку ми з вами провели. Верховна Рада прийняла державницькі рішення, які мають і державницьку позицію, і підтримання державності України.

З початку скликання всі суб'єкти права законодавчої ініціативи, які подали документи, Верховна Рада прийняла 972 закони в цілому.  Дякую вам, народні депутати, це велика державницька робота і  це спільна робота, яка увійшла в новітню історію України, і саме якраз Верховна Рада даного скликання.

Якщо взяти такі закони, які є євроінтеграційні, - безвіз, економіка, реформування, - разом з тим,  і співпраця, консолідація світового українства, Закон про українську мову, ми оцінимо згодом. Але це глиба, на якій будується державність.

Вчора, ви знаєте, коли святкували День Києва, то хочу згадати, що святий Володимир хрестив Київ у дніпровській купелі, і тим завершив етап тривалого процесу поширення християнської віри в Київській державі – Русі. І хочу сказати, що угода Київського князя Ігоря з Візантією 944 року, літопис згадує, що і дружина Ігоря, княгиня Ольга, була також християнкою, і де у 839 році імператор Людовік в посольстві візантійського імператора прийняв, прийняв дослідників, які отримали копії Бертинських угод, де ми говоримо про Русь–Україну. І та Україна, яка мала державність, має державність і буде мати державність.

Друге. Не дивлячись на ухвалення рішення Президентом щодо дострокового припинення повноважень парламенту та можливе рішення парламенту у зв'язку з заявою Прем'єр-міністра України про його відставку,  особливо за нинішньої ситуації, коли на сході йде війна, коли ми сьогодні маємо великі втрати, коли ми сьогодні маємо ту відповідальність за збереження держави і державності, ми повинні розуміти одну важливу істину: як парламент, так і уряд мають продовжити виконувати свої конституційні повноваження. Все це обумовлено закріпленим у Конституції принципом безперервності влади і відповідає положенням статей 83, 90, 115 Конституції України. І це наш є державницький обов'язок, це наша робота, яку ми повинні сьогодні зробити.

Напередодні в рамках Міжнародного інвестиційного форуму у Збаражі Тернопільської області я мав зустріч з Головою Представництва ЄС в Україні Хюґом Мінґареллі. Від нього я отримав чіткий сигнал про повну підтримку у продовженні реформ, спрямованих на утвердження свободи, демократії, гідності людини, курсу України до Європейського Союзу та колективної безпеки НАТО. Ми розуміємо, що ми живемо в парламентсько-президентській республіці. Занепокоєння громадян України, міжнародної спільноти викликає стан сьогодення, політичні і соціально-економічні ризики щодо продовження макростабільності України.

Ми повинні продовжити розглядати процес бюджету 2020. Ми повинні сьогодні говорити з профільними комітетами парламенту про Бюджетну резолюцію і макропоказники на 3 роки. Нам треба розуміти, що ключові міжнародні організації обережно ставляться до прийняття рішень в період виборів.

Слід пам'ятати, що навантаження, які ми маємо цього року на борги, воно є непросте, але воно є реальне. Україна є міцна, Україна має чітку стратегію і розвиток.

Коли ми дивимося про позицію, яка відбувається за останні роки, і особливо за останній квартал, то хочу сказати, що у травні Держстат України оприлюднив кілька важливих цифр: це ВВП, яке росте, 2,2 відсотка плюс; ми маємо чітку заробітну плату в доларовому еквіваленті, яка зростає, 381 долар. Ми досягнули рівня 13-го року, що не було війни на сході й анексії Криму.

Хочу сказати, шановні колеги, що опис ситуації - це значний ріст і внесок ВВП - продовжується і на сьогодні.

Друге. Позитивний вплив на динаміку росту ВВП - це споживчий кошик підвищення середньомісячної заробітної плати, це довіра до України і інвестицій, розширення попиту на будівельну продукцію, активний ринок сільського господарства, сприятлива цінова кон'юнктура на український експорт.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Таким чином, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги-депутати, пропрацювавши цю частину часу, отримавши величезні досягнення в прийнятті законодавчих актів, закликаю до того, що ми сьогодні повинні бути єдині, ми повинні сьогодні не займати ту позицію, яка шкодить людям, ми не повинні емоційно інформувати нині про розвал економіки, про те, що сьогодні ми не можемо контролювати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, Степане Івановичу.

І, колеги, нагадаю, сьогодні виступи справа починаються, від голів комітетів. І я першому надаю слово для виступу Козаченкові Леоніду Петровичу. Будь ласка.    

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, хотів подякувати за те, що, незважаючи на всі складнощі, на поточний тиждень заплановано розглянути  чотири законопроекти, які мають  важливе значення  для подальшого розвитку сільського господарства України. Серед них законопроект 9022, який дасть можливість гармонізувати наше законодавство, яке передбачає реєстрацію сільськогосподарських тварин відповідно до вимог Європейського  Союзу.  Також  це законопроект  6527, який дасть можливість закінчити великі проблеми, пов'язані з відсутністю в Україні діяльності сільськогосподарських кооперативів. Дуже важливий законопроект 4922, який також пов'язаний з вимогами гармонізації законодавства України з європейським і також дає можливість нам виправити деякі закони на відповідність європейським в питаннях системи центральних органів виконавчої влади. Усі ці законопроекти, я думаю, що ми можемо розглянути. Для цього є підтримка. І я закликаю всіх депутатів, щоб зробили це успішно.

Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

І запрошую до слова від Комітету з питань бюджету першого заступника народного депутата Василя Амельченка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановна пані Оксано, шановні колеги! Я почну з бюджету, тому що я теж відреагую на репліку наших колег.

15 травня бюджетний комітет розглянув звіт уряду про виконання Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік" з відповідними висновками Рахункової палати, та за підсумками розгляду передано відповідні матеріали Верховній Раді для подальшого розгляду цього питання в сесійній залі.

Далі. По звіту Рахункової палати. Пані Оксано, я дуже прошу вас передати Голові Верховної Ради, щоб цей звіт Рахункової палати, коли буде розглядатися, ми його проголосуємо обов'язково і в порядок денний включимо, щоб були представники уряду, а бажано, щоб Прем'єр-міністр був і представник Президента. Я думаю, всім цікаво буде. Тому що ми, як зазвичай, приймаємо все до відома,  а я вважаю, що нарешті нам треба серйозно проаналізувати цей документ важливий і обов'язково зробити відповідні висновки. Тим паче, у нас звіт Рахункової палати, нашого парламентського органу контролю фінансового, є.  І повірте мені, там є, що почитати.

Далі. Передбачений у розгляді засідань Верховної Ради на цей тиждень законопроект 10003 про внесення змін до  Державного бюджету на  2019 рік щодо фінансової підтримки громадських об'єднань ветеранів Комітетом з питань бюджету розглянуто і підтримано.

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань європейської інтеграції заступника голови комітету народного депутата Марію Іонову.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, шановна пані головуюча.

Шановні колеги, до порядку денного розкладу засідань Верховної Ради вкотре вже внесені ратифікації. Я дуже сподіваюсь, що ми все ж таки в четвер їх розглянемо і проголосуємо.

 Також я би дуже хотіла зазначити  і порадити в зв'язку з тим, що тут присутній Представник Президента. Радила би новообраному  Президенту  все ж таки відмовитись від такої риторики в сторону парламенту. Я розумію, що він в період передвиборчої кампанії  знайшов єдине зло - це парламент,  і це дуже зручно. Але насправді за останні 5 років Україна в обличчі і  Президента України Петра Порошенка, ми, народні депутати, уряд, ми в напрямку євроатлантичної і європейської інтеграції зробили  дуже багато, і про це  неодноразово говорили наші західні  партнери. У нас був дуже спільний порядок денний. І, знову ж таки, те, що ми затвердили в Конституції України, має високий рівень підтримки громадян, євроатлантичний напрямок. І ми закликаємо новообраного Президента, щоб він приділяв більше уваги саме цьому питанню і саме сприяти збереженню  і розвитку саме євроінтеграційного курсу. Тобто ми би просили чітку карту по співпраці з Європейським Союзом і НАТО.

Я би хотіла сказати, що дуже багато вже зроблено. Але, дійсно, ще попереду у нас величезна кількість завдань, викликів. І буде посилювати  новообраний Президент цей напрямок. Це стосується газової директиви 0227. Я сподіваюся, що в четвер ми це проголосуємо, тому що це енергетичний безвіз, ми стаємо частиною права ЄС у сфері енергетики.

І останнє, що я хотіла б зазначити, що те, що ми, народні депутати і депутатки, представники міжфракційного об'єднання "Рівні можливості", ми за підтримки громадських організацій закликаємо підтримати проект Закону щодо забезпечення…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. …щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок, чоловіків саме у виборчому процесі, 1456. Цей законопроект був зареєстрований у 2014 році, пройшов всі процедури і готовий бути внесений вже в зал. Ця норма буде діяти тільки на наступні парламентські вибори, але, звичайно, ми закликаємо партійних лідерів вже в ці парламентські вибори самостійно виконувати цю норму. Ще раз повторюю, ця норма буде діяти тільки на наступні чергові парламентські вибори.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань науки і освіти запрошую до слова першого заступника голови народного депутата Олександра Співаковського.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Я думаю, ніхто не буде сперечатися, що основою успішного розвитку держави є освіта, наука, інтелектуальна власність, охорона здоров'я і інфраструктура добробуту. Тому ще раз хочу сказати, всі ці питання були розглянуті на парламентських слуханнях 10 квітня 2019 року. Тому я дуже прошу, комітет опрацював всі зауваження, які ми отримали, приймали участь більше ніж 500 науковців, освітян, людей, які займаються і переймаються цими питаннями, і тому 10326 я прошу поставити. Всі політичні сили підтримали ці парламентські рекомендації. Ми хочемо їх проголосувати для того, щоб це був дороговказ і для Кабміну, і для новообраного Президента України, тому розглядалися питання, які є центральними.

Наступне. Зараз в комітеті знаходяться два дуже важливих, спеціальних освітніх законопроекти. Це законопроект про повну загальну середню освіту, ми в середу будемо його розглядати в першому читанні, прошу долучатися; і вже в другому читанні - закон про фахову передвищу освіту.

Шановні колеги, якщо ми вспіємо їх прийняти, це означає, що в конструкцію побудови освітнього простору ми включаємо базовий Закон "Про освіту", фахова передвища освіта і загальна середня освіта. Так, ще за лапками, за дужками залишається закон про освіту дорослих, про дошкільну освіту, позашкільну освіту, але це вже буде предмет роботи наступного скликання.

І останнє. Я хочу сказати, в Херсоні ми працюємо з місцевим самоврядуванням, за підтримки USAID було проведене засідання, присвячене місцевому самоврядуванню. Дуже велика кількість питань. Але, Степане Івановичу, тут звертаюсь до вас і до уряду: ще раз подивіться, є ОТГ, в яких є території сільських населених пунктів, і тому справедливе та рівне розподілення відповідних квот і розподілу між місцевими бюджетами додаткової дотації – це є …

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. І тому я дуже прошу звернути на це увагу: освіта, охорона здоров'я, державні субвенції повинні чітко розподілятися з врахуванням якраз  такої специфіки. Це є дуже важливим.

І також я хочу підтримати позицію Марії Іонової щодо  квот, що, дійсно, жіноче обличчя - це те, що потрібно нашій владі. І тому, як би це не звучало, але ми будемо це підтримувати.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую від Комітету з питань запобігання і протидії корупції до слова першого заступника голови народного депутата Юрія Савчука.

 

САВЧУК Ю.П. Шановна головуюча, шановні колеги, доброго дня! Хочу нагадати, що згідно закону України не пізніше 1 червня поточного року мають відбуватися парламентські слухання щодо стану корупції в державі.

Минулого року, як не прикро про це говорити, ми з вами порушили законодавство і не провели такі слухання. Тому я прошу включити до порядку денного проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики України". Незважаючи на порушення термінів, що передбачені чинним законодавством вже в цьому році, все ж таки маємо надію, що Верховна Рада України проголосує про проведення парламентських слухань 3 липня 2019 року.

Наступне питання. На жаль, створені  нами всіма разом антикорупційні органи, які витрачають зовсім немалі кошти кожен рік, працюють далі неефективно і безконструктивно. І причина цьому, одна з причин цьому - це  відсутність  антикорупційної стратегії держави. Рік тому, 16 травня 18-го року, комітет розглянув поданий Кабінетом Міністрів  України Закон про Антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки (реєстраційний номер 8324) та рекомендував Верховній Раді України повернути його  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Стратегія визначає основні пріоритети державної антикорупційної політики в країні. Повторно прошу вас,  пане Голово, прийняти рішення щодо повернення  проекту Закону України  про Антикорупційну  стратегію на  2018-2020 роки на доопрацювання, адже таке рішення  парламенту необхідне для початку роботи над новою редакцією Антикорупційної стратегії з урахуванням…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П. У зв'язку з прийняттям Закону України  "Про запобігання  корупції" на сьогодні є нагальною потребою привести положення  законодавчих актів  у відповідність до  даного закону. Тому  комітет сам підготував два проекти законів (реєстраційний номер  10247 і  10251) про внесення змін  до деяких законодавчих актів України у зв'язку з  прийняттям  Закону України  "Про запобігання  корупції"…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань  інформатизації та зв'язку  голову комітету народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня,  шановні колеги! Сьогодні вся країна  дивилася, як 60 супутників Ілона Маска пролітали над Україною, і дуже  яскраве таке  відео. Але це добре, що вони летіли там на висоті  500 кілометрів,  а не їхали нашими українськими дорогами. Я хочу вам зачитати, 15  тисяч дітей з міста  Кривого Рогу не можуть  відправити на відпочинок влітку тому, що, я вам хочу зачитати дослівно: "У зв'язку  з незадовільним станом  дорожнього покриття  окремих  ділянок  автомобільної дороги Т-0403 (село Мар'янське - місто  Берислав)   4 кілометри… 99 кілометрів, особливо  59-й кілометр  - балка біля села Милове та 68 кілометрів – балка біля села Новокаїри. Станом на 17.05.2019  року дані ділянки знаходяться в незадовільному стані. Поліція не погоджує проїзд автобусів за даними маршрутами". Поліція не погоджує проїзд дітей за даними маршрутами, 15 тисяч  дітей! Ось все, що потрібно знати про новітні технології. Інфраструктура, дорожня інфраструктура, телекомунікаційна – це основа основ. Тому що не можна будувати нову країну, не маючи інфраструктури. А це є економіка.

Тепер з точки зору законодавства. Безумовно, нам потрібно прийняти до кінця цієї каденції, якщо ми встигнемо, нове виборче законодавство, зняти депутатську недоторканність, імпічмент Президенту, але також я вам хочу сказати, що неможливо навіть буде по новому виборчому законодавству проводити нормальні вибори, коли не прийняті закони про публічні електронні реєстри, коли у нас в Мін'юсті замість того, щоб нові технології блокчейн запроваджувати,  зараз можна підмінити любе рішення, і на минулому тижні в нас знову рейдерство йде, вибачте. Тому що власників змінюють одним розчерком пера. От що потрібно знати.

Тому я хотів би, щоб…

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …щоб ця Верховна Рада ще прийняла три абсолютно неполітичні закони з правильними змінами: про електронні комунікації, публічні реєстри, радіочастотний ресурс. Тоді можна будувати нові зміни. А так це все буде фікція.

І прошу допомогти з ремонтом цих ділянок, які я назвав, для того, щоб 15 тисяч дітей протягом літа змогли за рахунок профспілок доїхати на оздоровлення.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова від Комітету з питань охорони здоров'я голову комітету народного депутата Ольгу Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, поки країна готується до чергових виборів, люди українські продовжують щодня вмирати. Вони позбавлені просто  елементарної медичної допомоги. Лише 30 відсотків онкохворих в Україні мають доступ до лікування. І щорічно українців стає на 200 тисяч менше.

Послухайте, Міністерство охорони здоров'я звітує про 1,7 мільярда гривень, витрачених на програму "Доступні ліки", про 1 мільйон електронних рецептів, а при цьому смертність від інсультів в країні збільшилась! Зрозумійте, не можна витрачати, викидати гроші на вітер. Єдиний критерій оцінки ефективності медичної реформи є зменшення смертності. Те, що відбувається в країні з медициною – це недореформа. І я ще раз наголошую, і завертаюся до голови, головуючої. Будь ласка, припиніть блокування закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування, це єдиний порятунок на сьогоднішній день для українських людей, для того, щоби нація жила, для того, щоби країна розвивалася.

І хочу звернутися до Представника Президента в парламенті. Пане Руслане, звертаюсь зараз до Президента, Представника Президента в парламенті. Пане Руслане, звертаюсь до Представника Президента в парламенті, дуже прошу вас, сьогодні в парламенті о 14:30 на Грушевського,  18/2 відбудеться круглий стіл "Правда і міфи про медичну реформу", або недореформу, (чесно треба сказати) за присутності американських експертів Network 20/20, де запрошені представники профспілок, громадських організацій, експертної спільноти, представники неполітичні...

 

 СИРОЇД О.І. 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Запрошуємо і представників вашої команди долучитися до роботи цього круглого столу для того, щоб разом в цьому парламенті чи в наступному парламенті прийняти закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування. Це є європейська якість життя, а не тільки ціни на тарифи чи паради на вулицях.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань податкової та митної політики голову комітету народного депутата Ніну Южаніну.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, на початку хочу подякувати всіх народних депутатів за результативне голосування по проекту закону 8271. Цим законом ми не тільки внесли зміни в податкове законодавство щодо європейських стандартів застосування інструментарію довірчих послуг, але і вирішили ряд вкрай важливих проблем. Цей закон був підписаний Президентом Порошенком і вже вступив в силу з минулого вівторка, тому всім дуже дякую.

І сьогодні хочу звернутися щодо законопроекту 8402 – це також урядовий законопроект. Цим проектом положення кодексу приводяться у відповідність до Конвенції про права осіб з інвалідністю і факультативного протоколу до неї. Але до нас в березні місяці звернувся Уповноважений Президента України з прав людей  з інвалідністю і висловив таку  загальну стурбованість  296 підприємств, на яких працює 9 тисяч 667 осіб з інвалідністю, з проханням того, щоб ми продовжили дію норми, яка передбачає оподаткування постачання товарів і послуг за нульовою ставкою ПДВ, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю.

Ми подивились статистику. В 2006 році, коли почала працювати ця норма, пільга, розмір пільги склав 131 мільйон, в 2017 році – 210 мільйонів, а в  2018 році – 390. Тому для бюджету це не перетяжуюча  норма. Але для того, щоб надати можливість  і в подальшому працювати таким підприємствам і триматися якось в цій економіці ми запропонували в рішенні  комітету, яке подали в Верховну Раду ще в квітні, підтримати продовження дії даної норми до  2026 року.

Тому я дуже прошу, оскільки це те, що очікують саме ці люди, і вони сьогодні бачать, що, ймовірно,  нова Верховна Рада…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ймовірно, нова Верховна Рада  не зможе вчасно прийняти такі зміни до  Податкового кодексу, а від цього залежить їх доля. Я дуже прошу, він маленький, технічний, з однією  поправкою. Сьогодні мав бути присутній з нами Сушкевич, він  захворів, і дуже просив підтримати цей проект закону  з цією поправкою, яку ми подали на комітеті, і  розглянути обов'язково в залі.

І на закінчення я хочу сказати, що ми обов'язково маємо підтримати розгляд законопроекту 1456…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Величкович Микола Романович від Комітету молоді і спорту.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги!  Комітет просить  поставити на цьому тижні проект Постанови  про присудження у 2018 році Премії Верховної Ради України  за внесок молоді у  розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (реєстраційний номер 9282).

Шановні колеги, в Україні розпочинається оздоровчий сезон, і на сьогодні є  досить  великою проблемою забезпечення оздоровчих закладів кваліфікованими лікарями. Ця проблема обговорювалася на всеукраїнській селекторній нараді, і на сьогодні, правда, є ще питання невирішене. Користуючись нагодою, що є Перший віце-прем'єр Степан Іванович, просимо, щоб, можливо, Степане Івановичу, щоб взяти на свій контроль питання забезпечення дитячих оздоровчих закладів фаховими лікарями. Тим більше, що оздоровчі заклади готові платити заробітну плату, а ми не можемо дозволити, щоб з нашими дітьми щось сталося під час їхнього перебування в цих оздоровчих закладах.

Ще наш комітет просить підтримати урядовий проект Закону щодо забезпечення виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей (реєстраційний номер 9290). І просимо поставити в порядок денний для розгляду законопроект, де були авторами депутати всіх фракцій, реєстраційний номер 6063-д. Це проект Закону щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

На даному етапі розвитку України вкрай важливо приділити увагу питанням підвищення рівня життя людей, пожвавлення економічної діяльності в країні. Для цього в комітеті підготовлений ряд законопроектів, зокрема: про кредитні спілки, про фінансовий лізинг, про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, про захист інвесторів від зловживань на ринках капіталу. Також підготовлений законопроект 2413а, так званий "спліт", а також законопроект щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Водночас я розумію, що на даному етапі в парламенті переважили виборчі тенденції. І, на жаль, підготовлені законопроекти, які я назвав, навряд чи вдасться розглянути. Тому в цій ситуації я вважаю, що варто підтримати пропозицію Голови Верховної Ради пана Андрія Парубія про те, щоб розглянути Виборчий кодекс в другому читанні. І я думаю, що обов'язково нам треба було б розглянути також про незаконне збагачення. Тоді в цьому контексті, я думаю, що буде достатньо серйозна вага Верховної Ради – те, що ми можемо ще зробити на цьому етапі.

Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Напередодні Дня захисту дітей я б хотів звернутися і до Представника Президента у Верховній Раді, і до керівника уряду, першого заступника керівника уряду поки що з пропозицією розглянути разом законопроект про боротьбу з рекламою наркотиків по країні.

От я вчора був у Полтаві, 5-а, 9-а школи, де максимальна кількість дітей навчається, найбільші школи – все обписано цією рекламою. Національна поліція нічого не робить. Роздайте їм замість дубинок щіточки, фарбу, нехай хоч їздять і замальовують ці речі. Я вчора особисто замалював там, в цьому районі, 100 написів. Це надзвичайна біда. Ми підготували законопроект. Можливо, новий Президент його внесе заради дітей. Можливо, його підтримає нинішній уряд.

Я вам скажу більше, навіть навпроти Служби безпеки України ця реклама. Вікна керівника Служби безпеки України в Полтавській області виходять на цю рекламу. Я вимушений був сам замальовувати. Спокійно ходять на роботу, дивляться на це, може, охороняють, я не знаю.

Друге питання, яке б я хотів, щоб ви підтримали, це згорнути недолугу реформу музичних шкіл. Півмільйона наших співвітчизників, дітей, беруть участь у навчанні. Це 15 тисяч педагогів. Зараз іде процес скорочення, згортання обсягів програми. Я теж в Полтаві з ними позавчора зустрівся, ми згорнули таку програму у Полтавській області, і я прошу долучитися всі інші області. Мене підтримує і Співаковський. Правда, Співаковський, ви підтримуєте, Комітет освіти, щоб цю програму згорнули?

Ну і на завершення, щоб розвіяти будь-які сумніви щодо доцільності і можливості розпустити Верховну Раду України, я готовий, офіційно заявляю, що 3 роки тому подав заяву про вихід з БПП і коаліції, і готовий у  Верховному Суді і Конституційному Суді давати свідчення…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Ще раз повторю: розпуск Верховної Ради  України є абсолютно законним. І я готовий у Верховному Суді, де є два позови, і в Конституційному Суді давати свідчення, що протягом трьох років не оголошується мій вихід, який документально абсолютно забезпечений.

І, до речі, я повторно подав документи вам, шановний, вельмишановний Голова Верховної Ради України. Ви теж чомусь не оголошуєте. Ви вже всіх звідти вивели, крім Сергія Капліна. Для чого це робите, я не розумію.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

З повагою до Сергія Капліна, прошу Апарат негайно підготувати щодо зачитування його заяви. Дякую вам.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

СЮМАР В.П. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, багато розмов сьогодні про виборче законодавство. На жаль, дуже мало часу у нас лишається, щоб якісно розглянути Виборчий кодекс. І всі розуміють, що з високою імовірністю ми підемо на вибори за старою моделлю. Але, хочу підтримати моїх колежанок зараз, ми можемо зробити один дуже суттєвий крок в бік європейських виборів - це прийняти все-таки зміни про гендерні квоти до Закону "Про вибори народних депутатів". І я думаю, що це, ну, трохи нас наблизить до більш демократичних процедур. Це перша позиція.

І друга позиція, дуже важлива. Очевидно, що сьогодні вибори робляться в медіа. І ми це побачили. У нас, очевидно, обираються лише медійні персонажі станом на зараз. Я би хотіла наголосити, що якщо ми хочемо зробити виборчий процес справді прозорим, демократичним і правильним, ми би мали розблокувати з вами роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка зараз заблокована внаслідок, в тому числі і указів Президента. Я не буду давати їм юридичну оцінку станом на зараз. Але я хочу наголосити, що комітетом проведений конкурс на одного члена Нацради. І бодай ухвалення рішення Верховною Радою з приводу члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від парламенту України могло би розблокувати процес. І, мені здається, це сьогодні мав би бути такий важливий, показовий крок в тому, що ми зацікавлені в справді прозорих і демократичних виборах.

І я ще хочу наголосити, що парламент цього скликання свою четвірку до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не призначав, вона призначена колишнім парламентом ще попереднього скликання. І відповідно ми би мали все-таки, можливо, ще раз поставити питання про законопроект, який би дав нам можливість провести конкурс на цю четвірку.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Вікторіє, чи є вже рішення комітету по цьому кандидату?

 

СЮМАР В.П. Комітетом конкурс проведений.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре. Тоді я можу вам сказати, що законопроект ми можемо хіба що знову запропонувати включити в порядок денний сесії. Ви пригадуєте, я двічі пропонував, не було включено. Прошу у вівторок ще раз запропонувати. А кадрове питання навіть без включення в порядок денний можемо розглядати. Але я думаю, буде правильним, якщо ми  сконцентруємось в четвер по ньому. Будь ласка, підготуйте всі необхідні процедурні  моменти для його розгляду. Я думаю, ніхто не буде заперечувати, щоб ми в четвер змогли  його поставити на порядок денний  і вирішити. Бо я цілковито підтримую вас, що, на жаль, медіа в останній період часто стають предметом маніпуляцій і виборчих технологій, а не незалежним засобом масової інформації, і Національна рада - це єдиний орган, який може приводити у відповідність до закону, і я впевнений, що ми повинні підтримати комітет по цьому питанню. Дякую дуже вам.

Галасюк Віктор Валерійович.

 

 ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Пропонуємо перш за все розглянути проект Державної космічної програми, і причому приймати в першому читанні в пакеті з комітетським законопроектом про демонополізацію космічної діяльності. Це є дуже важливий законопроект, який знімає державну монополію, дозволяє залучити стратегічних міжнародних інвесторів, і не лише зберегти, а посилити Україні свою роль і свій статус космічної держави.

Друге. Треба вирішити негайно дуже болюче питання, яке сьогодні стосується всіх всеукраїнських громадських об'єднань. В законодавстві є колізія, яку виправляє законопроект 7372. Є десятки
 і навіть сотні звернень від громадських організацій. Законопроект  готовий до розгляду, треба його негайно розглядати і приймати.

Третє.  Є комплекс законопроектів - номери 5711, 6489, 7326 і 8277, - щодо яких Комітет з питань промислової політики і підприємництва прийняв рішення щодо їх невідкладного розгляду парламентом. Тому що це турбує всіх підприємців, яких  сьогодні "кошмарять" незаконними і абсолютно бюрократичними, корупційними перевірками у сфері охорони праці. Цей пакет законодавства дозволяє врегулювати ці питання, для того, щоб перевірки були прозорими, обґрунтованими, а не такими, як вони є на сьогодні. Тому треба негайно приймати цей пакет законопроектів.

Ну і, нарешті, четверте питання - щодо стратегії. Сьогодні тут вже лунало наголошення, що пріоритетним є прийняття законодавства про індустріальні парки, бо це стимули для розвитку в Україні виробництва. А також законопроект про безкоштовне приєднання до інженерних мереж (6671-д). Це дозволить суттєво прискорити …

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Це дозволить не лише прискорити суттєво економічний розвиток України, перейти від тих мізерних темпів економічного розвитку, які ми маємо сьогодні, а дозволить, що дуже важливо, стратегічно важливо, замістити Україні потребу грошима, замістити інвестиціями замість тих іноземних кредитів, які, на жаль, підсадили Україну фактично на голку кредитної залежності. Тому давайте залучати інвестиції і розвивати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановний пане головуючий, я прошу внести до порядку денного цього пленарного тижня проект Закону про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами (номер законопроекту 8205 від 27 березня 18-го року).

Ми багато говоримо про захист українських військовополонених, політичних в'язнів. Але знову наголошую, що вони не мають ніякого правового статусу до сих пір. І вони, і члени їх сімей не мають ніякої державної соціальної допомоги, що є просто неприпустимим.

По-друге, я прошу внести в черговий раз до порядку денного цього пленарного тижня законопроект 6692, який стосується пенсійних виплат громадянам України – внутрішньо переміщеним особам, громадянам України, які проживають на території, яку не контролює український уряд. На сьогодні приблизно до півмільйона громадян України не мають доступу до пенсії або цей доступ суттєво позбавлений. Цей законопроект було схвалено всіма профільними комітетами ще півтора роки тому. В черговий раз він не вноситься до порядку денного. Прошу його внести, 6692.

Ми чули сьогодні звернення Голови Рахункової палати з проханням поставити і заслухати звіт Рахункової палати за 2018 рік. Я це підтримую.

Також прошу поставити до порядку денного звіт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за 2018 рік. Комітет його підтримав.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ми можемо бути оптимістами, песимістами, реалістами відносно політичної ситуації, яка відбувається в країні, але ми повинні чітко усвідомлювати, що за той час, який залишився, ми можемо у Верховній Раді прийняти тільки найкритичніші законопроекти, яких потребує від нас сьогоднішня ситуація.

Тому ми чітко розуміємо, що, скажімо, тих більше 50 законопроектів, які є в українському парламенті, ми не встигнемо розглянути. Але я хотів би звернутися, Андрію Володимировичу, до вас і попросити завтра в порядок денний включити і поставити на голосування законопроект 10318 про перенесення запуску оптового ринку електричної енергії на 3 місяці, і пояснити. Тому що ми прийняли один з найкращих законопроектів про ринок електричної енергії, це правда. Дуже багато було зроблено ключовими гравцями на цьому ринку для підготовки запуску оптового ринку. Але, на превеликий жаль, деякі програмні продукти не відтестовані, і ризикувати всією промисловістю і українською економікою сьогодні, в цих умовах політичної кризи, в умовах, коли уряд у відставці, коли парламент пішов на дострокові парламентські вибори, я вважаю, ніхто не має права.

Законопроект невеликий, він носить, ну, з моєї точки зору, достатньо технічний характер по перенесенню, ми його можемо дуже швидко проголосувати. І це буде дуже правильно. Перенесемо на три місяці, буде новий парламент, нова коаліція, новий уряд - потім нехай беруть на себе відповідальність і приймають рішення.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Пане Голово, хотів би лише перерахувати деякі з законопроектів, які наш комітет вважає важливим розглянути. Частина їх є з нашого комітету, частина - ті, які ми підтримуємо.

Стоїть законопроект 8202 щодо збереження архітектурної спадщини. Він стоїть досить далеко. Сподіваюся, що ми зможемо до нього дійти. Хотів би теж наголосити, що було б  непогано підтримати постанову 10295, яка стосується відзначення 100-річчя Подільського аграрного університету, університету Драгоманова, ювілею Рєпіна. Тому що досить багато людей звертаються до нас: коли ми підтримаємо ці постанови? Ми фактично даємо змогу, підтримуємо вищі навчальні заклади. Це надзвичайно важливо. Думаю, було б  непогано, якби ця постанова була розглянута.

Хотів би теж підтримати колегу Сироїд і заявити про підтримку закону 9438 щодо злочинів проти людяності, які підтримують більшість українських правозахисників. Проект постанови 10125, про це буде говорити колега Гопко. Ми з нею говорили і обговорювали неодноразово необхідність  захисту прав корінних народів Російської Федерації. Тому що це важливо, в тому числі для відстоювання тих цінностей, які ми постійно відстоюємо.

Потрібно нам розглянути проект 1456 щодо забезпечення прав жінок у  виборчих списках. Так, це буде стосуватися наступних виборів, але ми маємо  тут рухатися європейським шляхом.

Хотів би теж наголосити ще на двох законопроектах. Користуючись тим, що тут є Представник Президента, який неодноразово говорив про те, що нам необхідно позбавити впливу олігархів на засоби масової інформації, є два моїх законопроекти: проект Закону про внесення деяких змін до законів щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (8494);  і додатково - щодо вдосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних електронних засобів масової інформації (6762). Ці проекти давно підтримані комітетом, жодного разу не виносилися на розгляд. Я розумію, що олігархічне лобі категорично відстоює своє право впливати на виборчий процес. Але якщо…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

 КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Якщо ми хочемо будувати демократичну країну, мені здається, обов'язком нашого парламенту є розглянути ці проекти.

Дякую, пане Голово.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Миколо, більшість цих законів, і Гопко, і про військовополонених, вони  є в порядку денному. Просто той, що звернення, на вівторок стоїть. Про військовополонених стоїть на  четвер. І я сподіваюсь, що нам треба буде просто сконцентрувати свої голоси.

З вашого дозволу, дві постанови, які стосуються, власне,  Комітету культури, вони нехай лишаються, можливо, там де є, а шляхом перенесення, можливо, подивимося, якщо будуть голоси. Хоча можемо і їх поставити ближче. В мене одне тільки питання: чи вони достатньо  консолідуючі для всього сесійного залу. Я зараз говорю не для реакції, а попрацювати  над тим. Ви знаєте, ми весь час підтримуємо ваші ініціативи, і цього разу теж повністю їх підтримуємо.

І, будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні українці, пане Голово!

Я вважаю, що парламент цього скликання має укріпити наш зовнішньополітичний курс ще ухваленням постанови, а саме: Зверненням Верховної  Ради України до Організації Об'єднаних Націй, парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи, НАТО щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації. Це надзвичайно важливо є для України: проявити свою суб'єктність у висловленні солідарності до тих людей, які страждають від путінського режиму і які в 2014 році сказали своє "ні" початку російської збройної агресії проти України

Хотіла б також сказати, що в цьому скликанні ми ухвалили Закон "Про дипломатичну службу", в Конституції  закріпили курс на ЄС і НАТО, на набуття  повноправного членства. Але далі ми маємо вести більш наступальну зовнішню політику. І я думаю, що ухвалення саме цієї постанови, воно вкотре підтвердить нашу всередині єдність парламенту.

Оскільки Путін хоче показати світові, що його політичний курс користується політичною і незаперечною підтримкою всередині Російської Федерації, але насправді це не так, і це демонструють цьогорічні події, які потрапили в об'єктиви світових медіа. Це масові протести в Інгушетії, що пов'язані зі зміною кордонів республіки, багатотисячні мітинги в Республіці Якутія, причиною  яких стала міжнаціональна напруга. І ми бачимо чітко, яка прірва є між федеральним центром і безправними регіонами, прагнення Кремля до уніфікації і цілковитого контролю в усіх сферах суспільного життя.

Тому, власне, українська дипломатія, саме парламент,   має ухвалити цю надважливу постанову, яку чекають корінні народи  на території Російської Федерації, щоб вже наступне скликання продовжило цей зовнішньополітичний курс.  А Президент Зеленський, замість референдумів,  цих ідей, має підтримати цю постанову Верховної Ради і показати, що Україна є суб'єктом і здатна вести наступальну зовнішню політику.

І, звісно, я за те, щоб жінок в парламенті було більше, і підтримую цей законопроект, який збільшує квоту до 30 відсотків.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, пане Голово.

Я б хотів приєднатися до колеги, яка говорила про те, що треба реагувати на засилля медійних персонажів в медіа, я так переконаний, що вона має на увазі головного медійного саме персонажа - Петра Олексійовича Порошенка. Це перше.

Друге. Коли ви, пане Голово, говорите про необхідність розслідування маніпуляцій і засилля чорної пропаганди на медіа-ринку під час виборів, я так думаю, що ви маєте на увазі в першу чергу українську "Russia Today", яка чомусь називається "Прямий канал", а також призначення Порошенком незаконно члена Нацради пана Горковенка. Але, слава Богу, цей указ абсолютно законно скасовано. Я вважаю, що це може відновити певний баланс і довіру до Національної ради.

Що стосується порядку денного. Слава Богу, в порядку денному на вівторок стоїть Закон про службу в органах місцевого самоврядування. Єдине що, я б хотів звернутися до представників двох найбільших фракцій, щоб вони забезпечили, хоча вони вже не є формально коаліцією, я б просив їх забезпечити присутність їх депутатів у Верховній Раді. Хочу нагадати, що цей законопроект про службу в органах місцевого самоврядування цей парламент голосував вже два роки тому, голосував його результативно, але після цього основний "борець" (в лапках) за децентралізацію Петро Олексійович Порошенко застосував право вето, бо він тоді випадково обіймав посаду Президента країни, застосував право вето до цього законопроекту лише тому, що він дуже хотів впливати на призначення заступників міських голів. Звичайно, парламент його в цьому не підтримав, і тому цей закон два роки ми не могли проголосувати, а його чекають представники органів місцевого самоврядування.

І я звертаюся до Голови Верховної Ради. На минулому тижні парламент повернув в комітет на повторне перше читання Закон про державні гарантії для гірських і високогірних населених пунктів (6439-д). Доповідаю, пане Голово, комітет свою роботу виконав, ми розглянули цей…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Ми розглянули цей законопроект у повторному першому читанні і рекомендували Верховній Раді підтримати цей законопроект за основу. Насправді, я думаю, що прийняття його за основу принаймні покаже, що відношення Верховної Ради до тих, хто проживає в гірських та високогірних населених пунктах, трошки змінилося. І принаймні ми хоча би в останні два тижні своєї роботи покажемо, що ми можемо приймати законодавчі акти і для людей.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановний Степане Івановичу! Я традиційно хочу звернути вашу увагу на необхідність прийняття законопроектів, які підтримують, регламентують діяльність житлово-комунального господарства.

Зрозуміло, що чотири наступні місяці будуть визначальними і дуже важливим для держави. Це є і позачергові вибори, формування коаліції, формування уряду, але це буде дуже важливим для житлово-комунального господарства, колеги. Тому що це час підготовки до нового опалювального сезону, час підготовки до зими. І законопроект 9406, який дає можливість підприємствам тепло- та водопостачання закуповувати електричну енергію на оптовому ринку. 10228, дуже важливий закон, який регулює перехідний період після набуття чинності Закону "Про житлово-комунальні послуги". А також законопроекти 10227, 10227-1 щодо створення умов сталого електропостачання для підприємств житлово-комунального господарства Донецької та Луганської областей.

Андрію Володимировичу, Степане Івановичу, я, користуючись нагодою, хочу повідомити, що буквально зараз відбувається відключення підприємств "Води Донбасу" від електричної енергії. Вже більше 100 тисяч населення знаходиться без води, почалося відключення військових частин. Про цю проблему ви знаєте, я неодноразово казав про це під час Погоджувальної ради.

Друзі, зволікання з прийняттям відповідних законопроектів, а саме Верховна Рада має вирішити це питання, оскільки вони регулюються саме законами, вкрай небезпечна.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, виступи від голів комітетів завершені. Але хочу вам повідомити, у нас аж вісім бажаючих виступити від народних депутатів. Ніхто не буде заперечувати? Я бачу, бачу всіх, у мене список ваш є навіть, подетальний. Ви вже постійні гості на Погоджувальній раді, майже як рідні, як члени  сім'ї.

Колеги, якщо ніхто не заперечує, я вас одне прошу, тому що ми вже вичерпали наш регламент, не виходити за межі однієї хвилини, так, як репліка є. Добре? Я буду називати  в тій  послідовності, як мені подав Апарат.

 Немировський.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В.  Доброго дня, пане Голово, шановні колеги! Як і обіцяли, на засіданні Комітету національної оборони та безпеки з колегами перереєстрували, та громадськістю, законопроект про пенсійне забезпечення  осіб, звільнених з військової служби.  Тепер його  номер 10324

Андрію Володимировичу, прошу  вас невідкладно дати  доручення комітету розглянути цей  законопроект та внести  його на розгляд парламенту. Проект закону 10324, який   відміняє законне заслужене  пенсійне забезпечення  всіх категорій  військовослужбовців.

Звертаюся до особливої категорії військовослужбовців: в разі подальшого блокування  ви маєте право  на мирні акції протесту по  всій державі.

Дякую. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Веселова  Наталія Василівна.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В.  Пане Андрію, прошу вашої уваги. Прошу  включити у порядок денний законопроект 8576 про приєднання села Гладосове до Бахмутського району. Це село є  під контролем української влади з листопада 2017 року, але й досі відноситься до  Горлівки, тому  люди обмежені в доступі до  пенсійного, соціального та  медичного  забезпечення.

Крім того, прошу внести в порядок денний законопроект 6240 про внесення змін до  деяких законів (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян). Люди позбавлені просто   виборчого права.

Далі.  8432 - це законопроект щодо обліку  та реєстрації місця проживання  громадян України, що зареєстровані  на тимчасово окупованій  території. У нас молодь отримує ID-картки без зазначення місця проживання. Вони не мають…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В. …ці люди не можуть ні голосувати,  ні  працевлаштуватись, ні стати на військовий облік. Будь ласка, ці законопроекти є  дуже важливими.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки прошу всіх зрозуміти одну  важливу річ. Під час Погоджувальної ради називається більше сотні законопроектів, які неймовірно важливі, які треба прийняти негайно. Ми ж приймаємо протягом  тижня 20 законопроектів максимум.   А ще й дуже часто  нам  доводиться йти за  повною процедурою, бо у всіх є загальне бажання, що за повним розглядом. Тоді це може бути і 5-7 законопроектів. І тому, коли ви називаєте перелік, визначайте прерогативу.

От я відчуваю, що зміну меж міста Горлівки, ми це можемо зробити, ми можемо під нього знайти голоси. Давайте ми його попробуємо провести у вівторок чи четвер. Це буде справді наш добрий знак для наших громадян, які на лінії розмежування. Дякую вам.

Опанасенко Олександр.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! У мене невеличке питання. Андрію Володимировичу, тиждень тому, 20 травня, був зареєстрований законопроект 10313 – щодо забезпечення фундаментального права особи на життя. Я хочу нагадати, що цей законопроект головного Комітету з прав людини та національних меншин, це є відповідь на звернення, на петицію громадян, понад 25 тисяч людей.

Я хочу декілька цифр сказати стосовно цього законопроекту. Це понад 25 тисяч людей підписалося під петицією, 102 народних депутати, тобто всі фракції та групи, вони є підписані під цим законопроектом. Понад 2 мільйони пацієнтів чекають на цей законопроект.

Ключовий момент цього, що цей законопроект йде по спецпроцедурі, якраз безпосередньо по статті 223 прим.2, яка говорить про те, що після реєстрації такого законопроекту він має автоматично потрапляти у порядок денний і має бути на першому засіданні розглянутий. 

 

ПАРУБІЙ А.В.   10 секунд.

 

ОПАНАСЕНКО О.В. Безпосередньо ця стаття. Я хотів би вас попросити, щоб ми не порушували закон і згідно з процедурою розглянули цей законопроект у першому читанні цього тижня.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Я знаю всі процедури, і  він стоїть наступного тижня у порядку денному.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА. Т.Г. Добро дня, шановні колеги! Митна політика держави дуже сильно кульгає.

Перше. Створення митної служби заблоковано судовим позовом народного депутата з БПП.

Друге. В період зміни влади різного роду силовики, різного роду силовики, різного роду архаровці, власне, шукають державну зраду в контейнерах з товарами українських підприємців на митниці: в зерні і в олії.

Третє. Штатна чисельність, відведена урядом митній службі, втричі менша, ніж для податкової. Складається таке враження, що уряд не опікується безпекою кордонів і не хвилюється про захист наших економічних інтересів.

Оскільки в СБУ вже призначений перший заступник, керівник Управління "К", яке завжди сиділо на хвості підприємців на митниці, закликаю Президента, всю його команду раз і назавжди покласти край безчинствам СБУ на митниці. Уряд прошу розблокувати конкурс, призначити керівника і створити Державну митну службу. Відповідні законодавчі ініціативи по припиненню силового тиску вже підготовлені, це законопроекти 8057, 81...

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд, будь ласка.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. І ще одне, дуже важливе: жінки мають бути у владі і у парламенті, і на митниці. Тому, пане Голово, 1456 прошу цього тижня поставити і розглянути.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я демонструю повну прихильність до цієї тези. Якщо ви звернули увагу, у нас в президії, можна сказати, ґендерний дисбаланс: більшість жінок... (Шум у залі)

І тому ми показуємо приклад, як необхідно будувати ґендерну політику в Україні не словом, а ділом.

І зараз запрошую до слова Луценка Ігоря Вікторовича.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, прошу не тільки включити в порядок денний, але й підтримати проект Постанови 10125 про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації. Корінні народи, мається на увазі не тільки Інгушетія, Чечня, котрі борються зі зброєю за свою незалежність, мається на увазі і Татарстан, Мордовія, і Чувашія, Марій Ел, Удмуртія і Башкортостан. Це не тільки наш платонічний обов'язок – звільнити тих, хто зараз бореться за свою свободу, оскільки ми уже звільнилися, але і прагматичний наш інтерес, оскільки це дасть змогу нам перешкоджати Москві залучати поневолені народи до боротьби за російські імперські інтереси.

Будь ласка, шановний наш парламент, на виході...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Продан Оксана Петрівна, будь ласка.

 

ПРОДАН О.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  Верховна Рада повинна бути ефективною стільки, скільки вона буде працювати. І якщо, Андрію Володимировичу, є депутати, які тут, в залі, сьогодні заявляли, що вона не може бути ефективною, за їх словами, то я прошу вас зняти з цих депутатів заробітну плату, якщо вони знають, що вони неефективні, компенсацію за  депутатські і так само компенсацію за проживання. Вони про це заявили, що вони не можуть ефективними бути. Давайте ці кошти перерахуємо туди, де ці кошти більш ефективно будуть використовуватися. Це перше.

І друге. В проекті порядку денного  є багато соціальних питань, і це правильно, але треба кошти мати для того, щоб їх фінансувати і забезпечувати, тому я прошу все-таки поставити на порядок денний законопроект, який уже більше двох років, 5711, підтриманий комітетом. Це стосовно  робочих місць і  підтримки малого і великого, різного бізнесу. 5711 і  6489 – це два проекти, заради яких я приходжу не вперше і не вдруге сюди, на Погоджувальну раду.  І законопроект  9533…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ПРОДАН О.П. 9533, стосовно  збільшення можливостей для малого бізнесу. Вони підтримані комітетом, їх тільки треба винести в зал і створювати нові робочі місця.

Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Якщо не по приколу, а по слову, то  Президент України Зеленський повинен був вже на третій день скласти свої повноваження за порушення Конституції України, Закону про люстрацію, про обман своїх виборців, прихильників, про народовладдя нібито, а яке насправді вилилося в олігархічну систему виборів, на яку, до речі, наполягав і  вимагав прийняти на негайному позачерговому засіданні  Верховною Радою. Добре, що Верховна Рада  на це не піддалася. Бо  самою продажною, корумпованою, маніпулятивно-олігархічною системою виборів є, дійсно, партійні списки, а тим паче закриті списки. Народ вимагає вибирати конкретного депутата і за нього голосувати, а не за ефемерну партію. Народ вимагає, щоб депутат звітував перед виборцями, ним, а не перед олігархом-власником партії. Депутат має голосувати, виходячи зі своїх переконань, а не так, як йому скаже олігарх-власник партії, і саме народ має відкликати  свого депутата, а не олігарх, якщо йому не догодив депутат. Так, як це є в США, Англії і Франції.

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

БАРНА О.С. Ми маємо не тільки  веселого Президента,  а ще й маніпулятора. Якщо це на сцені підходить, то  в державному управлінні і обороні не підходить. Тому я би просив Представника Президента…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вже завершили, на жаль.

Будь ласка, Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую.

Шановні колеги, минулої суботи я зустрівся вчергове з головами об'єднаних територіальних громад Чернівецької області, які попросили мене, щоб я звернувся до своїх колег в сесійній залі, до голови профільного комітету з тим, що ми заборгували багато органам місцевого самоврядування. І можу вам підтвердити, пане Сергію, що фракція "Народний фронт" підтримує Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування", як і багато інших. І так само треба ставити питання щодо проведення виборів позачергових. Дуже багато Верховна Рада заборгувала.

Степане Івановичу, маю доручення звернутися до вас, адже вже літо почалося, уже і можуть проводитися роботи. Питають голови об'єднаних громад: коли буде вже підкріплене фінансування об'єктів через Фонд регіонального розвитку?

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І заключний виступ від народних депутатів – Логвинський Георгій Володимирович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)  

 

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В. Дякую, шановний пане Голово. Перш за все подякую всім народним депутатам за ту титанічну роботу, яку всі робили. Я думаю, що це чесно і правильно.

Я хотів би підтримати колег, пана Княжицького та пані Сироїд, про важливість прийняття законопроекту 9438 – зміни до КПК. Десятки тисяч жертв чекають, щоб їх кати були покарані. Тому прошу прийняти цей законопроект.

Друге питання - економічного розвитку. Це зона вільної торгівлі, ратифікація Угоди про зону вільної торгівлі з Державою Ізраїль, це мільярди кошти для України.

І надважливе – законопроект 10313: забезпечення фундаментального права на життя. Знаєте, серед тисяч звернень, які я отримав за мою каденцію, найболючіші були ті, які я пам'ятав, коли людина просила дати можливість йому вмерти гідно, бо люди роблять самовбивства. Вони вбивають себе, бо не можуть тримати біль онкохворих. І тому ми повинні прийняти законопроект, який дозволяє в медичних цілях використовувати ті ліки, які будуть допомагати людям. Цього чекають 25…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В. Цього чекають 2 мільйони хворих осіб, чекають люди,  і чим раніше ми приймемо – менше людей скоротять собі життя. Тому це вкрай важлива…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кривенко Віктор Миколайович. І це вже справді заключний. Будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане Голово.

Перше прохання до вас: все ж таки поставити спеціальну процедуру розгляду законопроекту про наші відкриті виборчі списки, щоб ми працювали без перерви. Троє людей є в президії. І ми побачимо, чи є справді бажання у депутатів, у тих фракцій, які наголошували, що вони лише за відкриті списки, змінювати систему виборчу, чи його немає. І коли треба було ухвалювати бюджет, то спокійно вночі працювали. І, справді, я думаю, що ми за тиждень здатні прийняти новий Виборчий кодекс.

Тепер я хотів звернутися до Представника Президента в парламенті з декількома ініціативами. Сьогодні говорили уже про законопроект про податок на виведений капітал. Будь ласка, зберіться, внесіть його заново, це вкрай необхідна ініціатива.

Друге, візьміть під контроль, будь ласка, ситуацію в Одесі - свавілля над активістами. Там порушена СБУ справа за державну зраду по аеродрому "Шкільний", Народний Рух України це ініціював. Скасуйте Указ по забиранню громадянства у Саакашвілі. До нього багато є запитань і різне ставлення у людей, але …

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. …і можете скасувати Указ Януковича про надання громадянства пану Новинському в 13-му році. Це теж було б правильним кроком для захисту українських інтересів. Ми бачили по мові, по нашій церкві…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Колеги, тепер 2 хвилини – Степан Кубів, відповіді на запитання народних депутатів, і завершуємо роботу Погоджувальної ради. Ми вийшли далеко за межі регламенту.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Андрію Володимировичу, перш за все дякую ще раз народним депутатам за велику спільну роботу, тому що вона дійсно є велика і вагома в нашій новітній історії України.

Друге. Пан депутат Микола Величкович підняв серйозне питання, ще один депутат, щодо захисту дітей. Я хочу сказати, що уряд чітко зверне це як запит щодо безпеки дітей під час шкільних таборів, походів, літні школи, курси і інше. Це питання дуже важливе, я думаю, тут спільні і окремі рішення уряду, за які безпосередньо відповідає міністерство, будуть виконані.

Щодо питання доріг. Відповідно в Східній Україні є чітка програма, яка затверджена в бюджеті 2019 року, і уряд продовжує ремонтувати, будувати і відповідно виконувати програмні зобов'язання, які сьогодні є.

В період посилення економічної і політичної, збройної агресії Росії проти України важливо ще раз сказати, що Фонд регіонального розвитку, про який говорив керівник фракції пан Максим Бурбак, є важливий. Я це передам дійсно сьогодні в уряді України.

Хочу сказати, шановні колеги, що, говорили, що багато тимчасових на тій чи іншій посаді, два депутати. Ми всі взагалі тимчасові на цій землі. Але хочу сказати, що як і парламент, так і уряд, мають продовжувати виконувати свої конституційні повноваження, закріплені в Конституції принципом безперервності влади. Це для тих, чому ми далі продовжуємо приймати ті чи інші рішення.

І наостанок. Коли ми говоримо про євроінтеграцію, хочу сказати, що європейці, які давали нам підтримку і довіру п'ять років, станом на сьогодні були підтримані європейськими виборцями, і ми з ними повинні далі консолідовано працювати спільно разом.

По енергетиці, по інших питаннях я передам куруючим віце-прем'єрам ці зауваження і застереження…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Отже, колеги, бажаю всім плідної роботи на фракціях. Порядок денний буде вже за результатами роботи фракцій. Прошу проінформувати мене про підтримку тих чи інших законопроектів.

А зараз засідання Погоджувальної ради оголошую закритим. Дякую.